Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2014 23:30 - ДВЕ ТРАКИЙСКИ СВЕТИЛИЩА ДО ВЕЛИНГРАД
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 8314 Коментари: 1 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


НАЙ-ЗАПАДНИТЕ ТРАКИЙСКИ СВЕТИЛИЩА В РОДОПИТЕ

 

   При пътуванията ми из Родопите съм се удивлявал на културните останки на траките и това е причината, да отделя повече време на Източните Родопи. Аз съм казвал и друг път, но сега ще повторя отново, да го знаят тези, които прохождат по Родопите:

 

   Западните Родопи са география, Източните са история!

  

   В блога си имам много снимки на тракийски култови места по поречията на реките, които се вливат в Арда. Пояснявам, че Родопите се делят на Източни и Западни от един рид, на изток от който всичките реки се вливат в р. Арда. Започвайки от изворната им област, тракийските култови места слизат надолу по течението на реките. Има толкова големи тракийски светилища, че аз ги нарекох Долини на царете. Цитирам само две – мегакомплексът при с. Дъждовница и този при с. Ночево.  Пармаклъкая е една частица от него, комплексът е на рида от другата страна на реката.

   Скалите по Родпите са два вида – едните са карстови и по тях са издълбни с кремък много култови  знаци - скални гиши, места за проповед на първосвещеника и др. Има цяла пещера, която така е дооформена, че освен  Вулвата никакво друго име не й отива, но такива пещери има още доста, някой от тях не съвсем дооформени генитално.  Посочвам тези при с. Биволяне и с. Ночево.

   Освен карстови скали по Родопите има и гранитни, но интересното е, че по тези твърди скали траките правят култови знаци само по заоблени единични огромни камъни, изтъркаляли се от високото. По тях има оформени паници и по-големи съдове, които преливат един в друг. Това, което е изтичало се е преливало от съд в съд, после по една отвесна изгладена скала или пък се е разтичало по хоризонтална изгладена стена, каквито има по Белинташ – най-голямото тракийско светилище върху гранитна скала. Светилището с кладенчовите дупки с форма на съзвездията преди 8000 години.

   От къде от запад в Родопите започват тези тракийски култови места съм се интересувал винаги. По информация от кумовете ни разбрах, че такива две светилища има и над Велинград. Не можех да не ги посетя. Имам много снимки от тях и ще ги поместя в няколко серии в блога си.

   Едното светилище е наречено Уличките. Името си вероятно носи от тесните римски пътища, които го достигат. Тези пътища продължават към Милеви скали, но те са третостепенни или четвъртостепенни. Главният римски път тук е минавал покрай р. Елина и е свързвал прохода Юндола с Тракийската низина.

   Уличките е малко светилище, но носи белезите на светилището при гр. Бенковски, където камъните са също гранитни, подобни са и фигурите по тях. Цитирам и определено село – Ягнино. Под светилището Уличките е имало крепост, вероятно разрушена при Великото преселение на народите между ІV и VІІ век, което унищожава Византия. Отвесните и единичните големи скали тук вероятно са дооформяни, но не виждам убедителни доказателства. По облите камъни обаче има култови панички за жертвоприношение или за други техни обреди.

   Това светилище има скален център, но скалите под него продължават и надолу към р. Елина. Има и единични скали, днес сред боровите гори, които също вероятно са били дооформяни, но хилядите години са заличили следите на кремъците на траките – беси, одриси илири, какви ли са живяли тук. Светилището е на около два часа път от центъра на Велинград, като се ползва пътят покрай р. Елина. Има табела за отклонение в дясно, като се ползва черен път. Той става доста стръмен, после се върви през борова гора по пътека, излиза се на едни изоставени градини и ако там циганите пак са откраднали металните табелки, светилището не може да бъде намерено.

  Когато бях на това светилище се размислих. Аз имам места по планините, които считам за силни за мен. Установявам това, когато попадна под влиянието им. Имам и панини, които са винаги силни за мен. Посочвам само Плана, Малата планина и Западния Балкан. Бидейки на Уличките погледът ми се спря на Слевеевите скали и аз реших, че и там има тракийско светилище и дори си представих култовите ниши по отвесните скали. Бих казал, това място ме привлече и при такива случаи аз непременно го посещавам при първа възможност.

    И ето ме на Славеевите скали. Оказа се, че не е лесно да се намерят те, но пък Господ ми изпрати водач до самите тях – кумът ни, който е от Велинград  реши днес да се разходи с мен. Лошото бе само това, че нямаше слънце и синьо небе, но турците в такива случаи пак благодарят, казвайки: Берекет вересим!

   Славеевите скали се оказаха център на голям некропол. Траките са погребвали между камъните починалите, като върху починалия са поставяли огромен камък, който да се вмести между вертикалните. На други места са поставяли огромна плоча върху вертикалните скали, между които са полагали мъртвеца. Такива центрове /б. м. тракийски гробища/, където са били извършвани погребения има на много голяма площ, като центърът е скалният комплекс Славеевите скали. Дори над самия Велинград, където са скалите Баба и Дядо има некрополи. След манастира Свети Николай обаче те са много на гъсто.

  Вероятно този некпорол е бил ограден с каменна стена, от която се виждат останки, различават се и пропусквателни пунктове.

   По Славеевите скали няма нито една култова ниша. Точно под тях обаче има убедителни доказателства за тракийски гроб, покрит с голяма каменна плоча. Аз опитах де се мушна под плочата и да се снимам, но не можах да се промъкна. Вероятно там е бил погребан най-великият трак.

   Днес всички тези гробове са разровени от иманярите, но се съмнявам, че са били претърсвани за злато още от римляните. Те са знаели за златото на траките и са разполагали с роби за строеж на пътища и други цели. Голяма част от могилите на траките са били ограбени от римляните. По облите камъни до гробовете на траките има издълбани паници, някои от тях доста големи, колкото тави. Вероятно при скалите Баба и Дядо се е провеждало и богослужение, като първосвещеникът се е изкачвал на една весока единична скала, в която има издълбан трон.

   Този комплекс се достига за около два часа, като се тръгне от кръчмата Баба и Дядо и се продължи нагоре към манастирите „Свети Георги” и „Свети Николай”. В началото има по-убедителен римски път, но от едно място, където е поставена табела заради отклонението към Славеевите скали започва третостепен римски път към тях. Няма останки от крепост там, но явно и римляните са посещавали това място, за да построят този път до него. Преди тях траките са правили пътища, голяма част от тях изсечени в скалите, широкио около 80 см. за да достигат до култовите си места. Пълно е с такива пътища над с. Ночево.

    Тези две тракийски останки над Велинград  си заслужава да се посетят. Затова и ще публикувам снимките от тях в блога си. А сега малко за Велинград:

   Този град е един от възлюбените от мен, защото има страхотни околности. На където решиш да тръгнеш има страхотно красива природа. Може да се достигне до някъде и с кола. Напомням, че Чепинското корито има седем села, че това е дъно на езеро, което се разцепило при Цепина и поради това сега има жиивотинско гробище в с. Костандово. Градат не спечели нищо от „демоокрацията”, но пък от него се пръкнаха две от звездите на подземния свят – Шулева и Черепът. Сега градът е разпнат от няколко места. От една страна го разпват прииждащите ромове, които някога бяха изселени от Пазарджик по селата от партийните секретари заради свръхпопулации, по подобие на ромовете от други цигански райони в страната, които екстрадираха по Видинско. Днес тези ромове от селата около Пазарджик се концентрират във Велинград с ужасна сила. Градът им предлага много прелести – топла вода да перат и да се къпят, домове,  които са непостоянно обитавани, а в тях има джици, казани за варене на ракия и др. прелести. И тук далаверата с цигарите върви и то не само с тях. Ромовете не работят, помощите им пътуват с тях, могат да живеят където си щат. Но за да са големи помощите, непрестанно да се ражда трябва.  Поне 15000 са новопредставените ромове във Велинград, но идват още и още. Анезица, Асфалтова база – те ще се разпукат от наплива на новопредставящите се. А ромове тук, дал Господ. Където и да излезеш, в който и парк да влезеш – те са на всеки километър. На гроздове. И непременно ядат и разфъргват опаковките от туй, що са изяли около тях. Общината не може да изрие на 15000 свинстващи, почистено е само по центъра.

   Друга много съмнителна преселническа вълна идва от Русия. Тук се заселват руснаци, които са богати, макар да не работят нищо. Те си купуват скъпи аратаменти, пълнят моловете, билите и другите магазини. Да не работят нищо и да са богати – това не е нормално. Или са мафиоти или са тук със задача, каквато имаха агентите на Путин в Крим. Да кажат един ден, искаме автономия и присъединяване към Путин, да гласуваме да се отдели Велнград от България и да стане автономен. Както Приднестровието например. Руснаците бягат от Русия при всяка възможност, защото това не е страна за живеене, а империя на злото - олигархия с няколко богаташа и всички дуги отчайващо бедни. Преселилите се в България руснаци поради тези причини обаче не може да имат пари без да работят, а тези  новопредставени дебели добре облечени руснаци са нещо съвсем друго. При тях идват и много богати руснаци, които отсядат в най-скъпите хотели. Кой ги пуска в страна, членка на ЕС, какво правят те тук, след като не работят?  Аз имам подозрение – каквото и циганите,интердалавери, но в други мащаби. Перат парите на олигарсите или прикриват следите на откраднатото от тях за да не плащат данъци /или пък рекет?/ на Бащицата.

   Велинград е област, към която взор са отправили агентите на задкулисието - основаната от Луканов „партия” ДПС. Прикривайки дейността си в полза на задкулисието, те лъжат тези, които наричат едноверци  - помаците около града - обещавайки им благоденствие, а те са същите, които ги оттурчваха от 1975 до 1989 г. Сегашната политика на ДПС води до противопоставяне на помаците и турците от една страна и българите от друга без да има основание за това, което няма да бъде лесно преодоляно. Аз ще пища за ДПС, сега ще дам пример за непочтеността им:

  Навсякъде във Велинград има билбордове с Дялан/ият с брадва/ Пеевски и на биринджидепесарите, които по време па байрама ще водят под строй хората да гласуват, втълпявайки им от сега от хилядите кандърмакюшета във Велинград, че „Истината е в теб!”, което го е казл Успелият на 33, путка нен да стане народен представител на Столипиново, на квартал ДЦЗ в Димитровгад, в Пазарджик от забуленит с бурки циганки, които затова получават пари от Саудитска Арабия.

     Бедността на помаците по планината около Велинград е отчайваща, условията на живот – непоносими. Ислямът обаче е това, което задържа хората в планината, а от нещастието им се ползва задкулисието в страната чрез дейността на своите агенти,  ДПС биринжиите. Давам пример с една помакиня, така отрудена, че изглеждаше между 20 и 50. Не могла да си продаде кашкавала жената, но оставайки на пазара последна показваше, че има голяма нужда от парите, които се надяваше да получи. Купих й всичкия кашкавал и мляко на стойност 30 лв, не защото ми трябва или защото имам много пари, но за да й помогна да си тръгне за планината. Десет стотинки имаше да ми връща жената, настоява да ми ги даде и си ги взех, за да не я обидя.

   Докато си дойдем до София горната страна на бутилката с мляко бе станала на масло.


Следват рекламни снимки от двете светилища. Подробностите - след Бясна Кобила.

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image





Гласувай:
20



1. sande - Пред мрака на истините!
17.09.2014 02:42
Истината е жестока!

Поздрави, Коста!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181346
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031