Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2014 22:42 - ПАРИЖ - "MON AMOUR" - Част 8 - Катедралите в Париж
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 8849 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 14.07.2014 22:50


ПАРИЖ - "MON AMOUR" - Част 8 - Катедралите в Париж

Днес ще започна един фото разказ за най-известните катедрали на Париж. Казвам че ще започна, защото ще има и продължение. Причината отново ще бъде в това, че искам да ви покажа твърде много снимки (над 60).
В Париж има много катедрали и храмове. Естествено най-голямата е Нотр Дам дьо Пари (на френски:  Notre-Dame de Paris), известна още като Парижката Света Богородица.

image

Този средновековен архитектурен шедьовър е в стил класическа Готика. Строителството на Катедралата е започнато през 1163 г и продължава повече от 180 години. Намира се на площад Парви Нотр-Дам, разположен върху големия остров на Сена - Сите (6-ти арондисман). Малко са сградите с прочута история, каквато има тази катедрала. В нейните летописи се преплитат истини и измислици, които са я превърнали не само в архитектурна, но и в културна забележителност. Великият френски писател Виктор Юго я описва в своя роман "Парижката Света Богородица".
Катедралата е дълга 130 м и широка 50 м. Двете триетажни квадратни кули са високи по 69 м. В царството на Квазимодо (измисленият герой на Виктор Юго) са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 т. В средната част на катедралата се извисява стрела (шпил) с височина 96 м.

image

Катедралата има 3 портала. Средния портал е посветен на Страшния съд, десния на майката на Дева Мария - Света Ана, а левия е на самата Света Богородица.

image

Над централния портал е разположена Голямата Розета с диаметър 10 м, а под нея се намира Кралската галерия с 28 статуи на царете от древен Израел и Юдея.

image

Вътре в катедралата има 37 странични параклиси и 75 грамадни каменни колони. В катедралата могат да се съберат до 9000 богомолци.

image

image

Поглед към катедралата от изток. Снимката е правена от корабчето по река Сена.

Туристите могат да се изкачат по стълбите, започващи в долния край на северната камбанария. На третия етаж над ажурените арки има площадка да наблюдение и отблизо могат да се видят водоливните страшилища на Нотр Дам. Най-красиви обаче са гледките от покрива на южната камбанария.
"Парижката Света Богородица" има чудесен орган и съвършена акустика.

image

Органът на Нотр Дам

През 1804 г. в катедралата е бил коронясан Наполеон Бонапарт I.

image

Също тук е извършено опелото на генерал Де Гол през 1970 г.
Пак се увлякох в приказки. По-добре гледайте.

image

 Статуята на Христос във вътрешността на Нотр Дам.

image
Красивите витражи на катедралата.

image



image

Витражът на Голямата розетка.

image


image


image

По-долу виждате серия от барелефи на библейски сцени.

image

Тайната вечеря.

image

Влизането на Исус в Йерусалим.

image

Младенецът и източните мъдреци (Влъхви).

image

image

image
image

Главният олтар на катедралата. Скулптурната група на Паета (Оплакването на Исус Христос). Вдясно е крал Луи XІІІ, а в ляво -  неговия син Луи XІV - известен още като "Краля Слънце". Неотдавна зад Паетата е поставен Кръстът на Славата, символизиращ тържеството на Възкресението.

image

image

Освен тази най-голяма катедрала, в Париж има множество други, повече или по-малко известни храмове и катедрали. Втората по важност е Базиликата "Сакре кьор" на хълма Монмартър. За нея обаче ще ви разкажа в следващата част на пътеписа. Тук ще спомена за още няколко други богослужебни храма.

image

Това е храмът "Свети Суплиций". За него се заговори много усилено след излизането на романа на Дан Браун "Шифърът на Леонардо". Тук според романа се намира Линията на Розата. Това разбира се е художествена измислица, но това толкова е допринесло за популярността на този храм, че много туристи наистина са приели нещата за чиста монета и ходят да "видят" къде е тази "Линия на Розата".
Но освен с тази "забележителност", храмът се слави с втория по големина орган в Париж. (по голям от този в Сакре кьор)

image

image
Статуи пред храма "Сен Супли" (Суплиций).

image

Мемориалът на кардиналите пред Сен Супли.

image

Друг известен храм е този на "Света Магдалена".

image

И още един храм - "Света Клотилда".

image

image

image

А по-долу виждате кулата на "Сен Жак" (Свети Йаков). Пред нея се вижда и колоната на богинята Нике.

image

Трябваше да видим и още един забележителен храм - Кралската капела "Сен Шапел", но за съжаление не ни остана време. Все пак ако имате възможност посетете го. Тази капела е изключително красива отвътре със страхотните си витражи.

За днес ще приключвам.

Очаквайте продължението, когато ще ви покажа, хълмът Монмартър и впечатляващата Базилика "Сакре кьор", площадът на художниците и малка фото галерия на Гранд опера Гарниер. Имахме огромно желание на я видим отвътре, но за съжаление закъсняхме и отидохме, когато работното време беше привършило. Но и отвън това е едни от архитектулните шедьоври на Париж, в непосредствена близост до прочутото "Кафе дьо Пе".

До нови срещи





Гласувай:
5



1. ckarlet - Много, много красота, а си предс...
13.08.2014 19:12
Много, много красота, а си представям на живо какво е....
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3329369
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031