Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2019 21:07 - Всичко за процесорите (CPU)
Автор: anonymous285 Категория: Технологии   
Прочетен: 291 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Всичко за процесорите (CPU)


https://cpudevices.com/2018/01/20/%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-cpu/




  image

Процесорите или Central Processing Unit (CPU) са мозъка на всяка компютърна конфигурация. Те извършват милиони калкулации, докато работи Вашия компютър. Макар и да не е единственият фактор, от възможностите на Вашия процесор зависи производителността на цялата компютърна конфигурация. В тази статия ще разгледаме някои от параметрите на процесорите, които ги различават един от друг. Ще Ви запознаем с новите технологии и ще Ви помогнем да избирате правилните процесори за Вашата конфигурация.

Всички процесори, създадени до 2005 г. бяха едноядрени. Тяхната производителност се измерваше само с един параметър – тактовата им честота в гигахерци (GHz). Колкото по-голяма беше тактовата честота, толкова по-добър беше процесора. Така например, Intel Pentium 4 с тактова честота 1.5 GHz, беше най-добрия избор на пазара. През 2005 г. се появиха и първите двуядрени процесори на Intel.

Опции и параметри на процесорите

Тактова честота, брой на ядрата, Multi-Threading и Hyper-Threading, размер на кеша, Turbo Boost, са технологии, които ще разгледаме по-надолу.

Тактова честота

Както вече споменахме, тактовата честота на процесорите се измерва в гигахерци (GHz). Колкото по-висока е тактова честота, толкова повече инструкции е способен да изпълни процесора за определено време и програмите, които стартирате ще се изпълняват по-бързо.

Многоядрени процесори

Многоядрените процесори станаха популярни, след като увеличаването на тактовата честота на едноядрените процесори достигна своите технологични граници. Вместо да работят за увеличаване на тактовата честота с още няколко GHz, производителите добавиха още идентични процесори в един корпус.

Всяко ядро има възможност да изпълнява отделен поток от инструкции, независимо от другите ядра. Това означава, че двуядрен процесор на 3.0GHz, ще работи два пъти по-бързо от едноядрен процесор на същата честота. Всички приложения и програми, ще се изпълняват два пъти по-бързо на двуядрения процесор.

Multi-Threading

Вече говорихме за многоядрените процесори и как те повишават производителността на компютърните системи. За да се използват всички ядра на процесора, обаче е необходимо, софтуера да е специално направен за целта. Multi-threading е способността на програмите или операционните системи да използват всички ядра на процесора. Едва тогава процесорът се експлоатира правилно и се използва пълната мощ на всичките му ядра. Но дори и приложението да няма способността да използва всички ядра на процесора, все пак многоядрените процесори дават по-добра производителност. Програмата, която не поддържа multi-threading, ще се изпълнява само на едно ядро. Въпреки това обаче, останалите ядра ще извършват работа на операционната система или ще изпълняват потока от инструкции на други приложения.

Hyper-Threading

Hyper-Threading е патентована технология на Intel, която позволява на едно ядро, да се раздели на две виртуални ядра.

Работата на процесора е последователност от инструкции, които трябва да обработва. Ако процесорът има едно ядро, той може да обработва един поток от инструкции.

Следователно, двуядрения процесор може да обработва два потока от инструкциите наведнъж, а четириядрените четири наведнъж. Това е два или четири пъти по-бързо обработване на програмните инструкции за същото време.

Hyper-Threading е патентована технология на Intel, която позволява да се изпълняват множество потоци с едно ядро. Core i3, който е двуядрен с помощта на Hyper-Threading може да обработва два потока на ядро, което означава общо четири потока от инструкции едновременно. Core i5 серията, която не разполага с Hyper-Threading също може да обработва четири потока наведнъж, тъй като има четири физически ядра. Core i7, който има четири физически ядра, разполага с Hyper-Threading, което му позволява да обработва осем потока с инструкции наведнъж. Комбинирано с това и 8MB кеш, както и Boost Technology Turbo, може да разберем защо Core i7 е свръх производителен и скъп.

Turbo boost

Turbo boost е маркетинговото име, което Интел използват за технологията им, позволяваща на процесора да увеличи тактовата честота на ядрата, когато има такава необходимост. Максималната тактова честота, която Turbo Boost може да увеличи, зависи от броя на активните ядра, прогнозираната консумация на ток, както и температурата на процесора. Core i3 процесорите не разполагат с Turbo Boost, но i5 и i7 имат тази опция. Това означава, че Core i3 чиповете имат твърда тактова честота, докато Core i7-6700, например, има базова тактова честота 3.4GHz, която Turbo Boost може да увеличи до 4GHz.
Ако името на някой процесор завършва с К, това означава, че е отключена възможността и може да се овърклокне „overclock“. Това не означава, че е налице функцията Turbo boost, а по-скоро тактовата честота на такъв процесор може принудително да се увеличи през цялото време на неговата работа.

Размер на кеша

Другият важен фактор, който играе роля за производителността на процесорите е размера на кеш паметта в него. Когато един процесор установи, че използва същите данни отново и отново, той съхранява тези данни в своя кеш. Кешът е много по-бърз от RAM паметта, защото е част от самия процесор. Колкото по-голям е кешът на един процесор, толкова по-производителен ще е той. Core i3 (Skylake) чиповете имат 3 или 4 MB кеш, докато i5 имат 6MB, а i7 процесорите са снабдени с 8MB кеш.

Графика

Съвсем наското от Интел интегрираха графичен процесор, който се намира вътре в процесора, а не на отделна дънна платка.

Всички процесори Skylake са с вградени HD Graphics 530 и всички имат базова честота 350MHz. В зависимост от модела на процесора, обаче, скоростта варира от 950MHz чак до 1.15GHz.

Геймърите, обаче, все още искат да имат отделна графична карта, тъй като дори тези нови графични процесори не са толкова мощни като NVIDIA GeForce GTX 980 или AMD Radeon R9 390X, например.

Разлика между процесорите за лаптоп и десктоп компютри

Трябва да знаете, че има разлика между процесорите, които работят на лаптоп и тези, които работят на настолен компютър. Преносимите процесори трябва да балансират между енергийна ефективност и производителност – ограничение, което не се отнася за настолните компютри.

Въпреки това, ако сте избрали лаптоп пред настолен компютър, факторите които трябва да Ви водят при избор на процесор и които описахме по-горе, важат и за двата вида системи: брой на ядрата, тактовата честота, броя на потоците от инструкции, размер на кеша.

Не забравяйте да проверите спецификациите на процесора, преди да сте решили, че той е за Вас!

Ако имате опит в избор на процесор, молим да го споделите с нас в коментар!




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2479712
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031