Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2019 07:01 - 12 руски изобретения, променили света - от 5 до 8
Автор: vaquero Категория: Технологии   
Прочетен: 10811 Коментари: 40 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
13.03.2019г.

     Руските изобретатели имат огромен принос за развитието на световната научно-техническа мисъл. Много от изобретенията им променят ежедневието ни и ни дават възможност днес да използваме такива постижения на цивилизацията като самолетите, автомобилите, компютрите и телевизията. Представяме само малка част от тези изобретения.

 

Хеликоптер :

 image

Игор Сикорски е още един руски изобретател, чийто потенциал в пълна степен се разкрива в чужбина. През 1910 година той създава прототип на винтокрил летателен апарат, който успява да се вдигне във въздуха. През 1912 година Сикорски конструира първия хидроплан, а след това – и първите самолети с няколко двигателя. След Октомврийската революция той емигрира в САЩ. Там заедно със знаменития руски композитор Сергей Рахманинов влага средства в собствена компания Sikorsky Aeroengineering Corp. Първият експериментален хеликоптер на Сикорски, конструиран в САЩ, излита през септември 1939 година, като се управлява от самия изобретател. Схемата на този вертолет остава актуална и днес. По нея са направени почти 95% от всички хеликоптери в света. През 1942 година Сикорски създава първия двуместен вертолет.

 

Фотоклетка :

imageimage 

Възникването на телевизията става възможно благодарение на откритията на руския физик Александър Столетов. В края на 1880-те години по експериментален път той стига до теоретичното обяснение на законите за фотоефекта. На базата на фотоефекта са създадени фотоклетки, които днес имат голямо практическо приложение. Столетов създава първата фотоклетка, базирана на външен фотоефект, и открива зависимостта между фототока и интензивността на светлината.

 

Трансформатори :

image 

Невъзможно е да си представим енергийната система без трансформатори. Първите са изобретени, конструирани и въведени в експлоатация от руския електротехник Яблочков и физика Усагин. Още в средата на 1870-те години Яблочков измисля решение, което влиза в историята като "разделяне на светлината". Неговото изобретение всъщност предполага използването на трансформатор на ток и кондензатор. Яблочков го демонстрира в Париж и Санкт Петербург, а през 1882 година изобретателите Люсиен Голар и Джошуа Уилард Гибс във Франция патентоват трансформатор с открито желязно ядро.

 

Йогурт :

 image

Ферментирали млечни продукти съществуват от незапомнени времена, но първата теория за полезното им влияние върху продължителността на живота формулира руският учен Мечников. Още през 1903 година той представя идеята, че човек живее по-дълго, ако употребява ферментирали млечни продукти, които забавят процесите на гниене в червата. Мечников твърди, че най-много дълголетници има в България, откъдето и йогуртът води  своя произход. По-точно още в древна Тракия за първи път в млякото започват да добавят бактерии, предизвикващи ферментация.

От https://bg.rbth.com/




Гласувай:
19


Вълнообразно


1. starforlife - 'Айде пак неверности!
13.03.2019 08:48
Да сведем нещата в правилни граници, защото проумей, че хората (четящите) имат правото да знаят нещата точно, а не както пропагандата ги представя.
Не казвам твоя пропаганда - ти си просто нейна жертва, защото драскотиш за неща, (визирам в случая) които не разбираш и не знаеш.

Та:

В постинга, vaquero написа:
Хеликоптер: Игор Сикорски - "през 1910 година той създава прототип на винтокрил летателен апарат, който успява да се вдигне във въздуха"
Пропагандна мъгла!
Защото къде остави Леонардо Да Винчи с чертежа му от 1483 година?
Да не говорим, че: "през 1910 година той създава прототип на винтокрил летателен апарат, който успява да се вдигне във въздуха" е чиста проба русофилска пропагандна шитня, в която уж неволно е изпусната думичката "НЕ" в частта както е правилно "който НЕ успява да се вдигне във въздуха"!
Да не говорим, че "най-ранният полет с хеликоптер е извършен през 1907 г. от французина Дюи. Малко по-късно братята Луис и Жак Бреге създават жироплан с двигател, движещ 4 независими един от друг винта. Полетът е неконтролируем, като за запазване баланса на машината са използвани 4 въжета, придържани от помощници. Полетът трае около 1 мин., достигната е височина 60 cm.
Първият свободен контролиран вертикален полет с хеликоптер, без да има връзка със земята, е осъществен от французина Пол Корню на 13 септември 1907 г. Година по-късно, през 1908 г., братята Бреге създават нов модел на хеликоптер с монтиран двигател "Renault" (55 hp) и два противоположно въртящи се винта. Полетът е извършен на 22 юли 1908 г., като е постигната височина 4,5 m.
Едва през 1939 г. руският имигрант-авиоинженер Игор Сикорски конструира първообраза на съвременния хеликоптер – "Vought-Sikorsky 300", трилопатен носещ винт, разполагащ с двигател с мощност 75 hp. Първият от 3-те успешни полета е извършен на 26 май 1940 г."

Виждаш ли как 1910-та се "превръща" в 1940-та?
Говоря за това, че първият успешен полет на хеликоптер на Сикорски не е от 1910-та, а от 1940-та.

В постинга, vaquero написа:
Фотоклетка: Александър Столетов – "в края на 1880-те години"
Пропагандна лъжа!
Не казвам твоя, а на това, което си чел и се чудя като не ги разбираш тези неща, защо е напънът ти? Всъщност, не се чудя.
Външния фотоелектричен ефект е открит от Херц през 1887 година и куп (таман 6 на брой) научни публикации на Херц са първоизточници за Столетов, а нали осъзнаваш, че фразата "в края на 1880-те години" е идиотска?
Иначе, да – въпросният конструира първата фотоклетка, но това е просто следствие, базирано на труда на Херц, а заслугите на Столетов са повече при магнетизма.
А връзката на фотоклетката с телевизията е пълна глупост!

В постинга, vaquero написа:
Трансформатори: Яблочков - "средата на 1870-те години" (същата идиотска фраза)
Пропагандна лъжа!
Защото къде остави англичанина Майкъл Фарадей и американеца Джоузеф Хенри, открили още през 1831 електромагнитната индукция въобще?
Къде остави също първия трансформатор на ирландеца Никълас Калан от 1836 година?

А за йогурта... За него само един небългарин (не казвам, че ти си такъв, но драскотещите в "Russia Beyond" със сигурност) може да пише подобни глупости как някакъв си руснак открил полезното му действие при положение, че още пра-пра-пра-баба НИ (БЪЛГАРКА) от времето на хановете ни, които още преди Русия да я е имало на картата, са квасели мляко.
цитирай
2. getmans1 - Ще си позволя по една вметка към в...
13.03.2019 09:21
Ще си позволя по една вметка към всичките тези „руски„ изобретения ... те са толкова руски колкото компютъра, електронния часовник и хапчето против забременяване са български.
„Столетов започва изследване на фотоефекта, открит една година преди това, от Херц. Тези изследвания, продължили две години, донасят на учения световна известност....

...В началото на 40-те години на ХХ век публично е демонстриран полет по устойчива траектория с машина, приличаща по конструкция на съвременния вертолет – VS-300. Вертолетът на Сикорски поставя няколко световни рекорда. В следващите години е приет на въоръжение в армията на САЩ и е закупен от редица държавни организации и агенции, както и от много авиокомпании. ....

... През 1876 г. отива в Париж, до края на същата година изобретява прочутите „свещи на Яблочков“. Неговата система за осветление става много популярна, но нейното място било постепенно изместено и повече не се използва.

Яблочков прави и други електрически изобретения, но умира в бедност в Русия на 31 март 1894 г.

Идеята за трансформатор е дадена и използвана за пръв път през 1876 г. от него във връзка с необходимостта от „делене на светлината“ при употребата на неговите „свещи на Яблочков“. Трансформаторът на Яблочков наподобява индукционна бобина. ...

... Убеден в превъзходните качества на киселото мляко като хранителен продукт, през последните 10 години от живота си Мечников редовно консумирал кисело мляко.

Пръв проучил микрофлората на кисело мляко Стамен Григоров (1878 – 1945), студент по медицина в Женева.[3] През 1905 г. той я описал като състояща се от една пръчковидна и една кълбовидна млечнокисела бактерия. През 1907 г. пръчковидната бактерия е наречена Lactobacillus bulgaricus. През 1917 г. Orla Jensen доказва, че при производството на кисело мляко освен Lactobacillus bulgaricus участват и коки (кълбовидни микроорганизми) наречени Streptococcus thermophilus. ...

Трябва само да се проследи „тънката, червена нишка„ за да се види доколко това са руски изобретения ... То и по същото време в САЩ е гл. инж. но самолета му не е български ... познай кой самолет става въпрос.

цитирай
3. germantiger - ...
13.03.2019 09:59
за Сикорски знам, но за йогурта ме учуди, макар че покрай квефира и кочевниците с които русия винаги се е мешала има логика

......

ЩЕ ЗАПОЧНА С ТВОЕТО ИЗРЕЧЕНИЕ
Руските изобретатели имат огромен принос за развитието на световната научно-техническа мисъл

НО СЕ ИЗКУШАВАМ ДА ГО ЗАВЪРША СПРАВЕДЛИВО

НО РУСКИТЕ ИЗБОРЕТАТЕЛИ СЕ НАРЕЖДАТ ЗАД ГЕРМАНСКИТЕ, АНГЛИЙСКИТЕ, АМЕРИКАНСКИТЕ със сигурност, след френските - не знам ;)

поздрави и не се сърди
цитирай
4. mt46 - Да,
13.03.2019 11:09
и Русия има принос... Както и редица западни страни...
Безспорно е, че първият полет в Космоса е дело на СССР...
цитирай
5. get - До 3. germantiger - Ти май, без да съзнаваш и искаш, ще се солидаризираш с ВЕЛИКОРУСКИ АПОЛОГЕТ, vaquero-Шаренков - Май?
13.03.2019 11:15
germantiger написа:
за Сикорски знам, но за йогурта ме учуди, макар че покрай квефира и кочевниците с които русия винаги се е мешала има логика

......

ЩЕ ЗАПОЧНА С ТВОЕТО ИЗРЕЧЕНИЕ
Руските изобретатели имат огромен принос за развитието на световната научно-техническа мисъл

НО СЕ ИЗКУШАВАМ ДА ГО ЗАВЪРША СПРАВЕДЛИВО

НО РУСКИТЕ ИЗБОРЕТАТЕЛИ СЕ НАРЕЖДАТ ЗАД ГЕРМАНСКИТЕ, АНГЛИЙСКИТЕ, АМЕРИКАНСКИТЕ със сигурност, след френските - не знам ;)

поздрави и не се сърди


Защото руско-Шаренко-Красимироват ПСЕВДО-СПРАВКА за "велики-открития" се дъни при една елементарна проверка на база фактология?

I-во, не Иля Сеченов е откривателя на "лактобацилус булгарикус" - а бъдещият български академик със световно признание, Стамен Григоров!
Това става през 1905 г., когато Григоров е аспирант във френският институт по микробиология създаден от и носещ името на Луи Пастьор!
Вече през 1907 г. Иля Сеченов, който е научен сътрудник към този институт - изнася Сказка/Лекция в която популяризира откритието в контекста, за роля и значение на БЪЛГАРСКОТО КИСЕЛО МЛЯКО - в контекста, на документирания голям брой дългожители (столетници!) в съотношение 4 на 1 000!

Второ - изобртетяването на "вертольота" НЕ Е ОТ РУСНАК а от УКРАИНЕЦа Сикорски!
А че той напук на съществуващата лъжлива доктрина: Московец и Руснак(киевски, с измислено име "украинец" !) са едно и също?
Същият ИЗРИЧНО Е ПОДЧЕРТАВАЛ НЕ-РУСКИЯТ си тоест УКРАИНСКИ ПРОИЗХОД!

Трето - ако продължим по тази линия на ВНУШЕНИЯ - Защото? Защото са написали (и продължават да пишат "москалите" - типично за тях) много лъжи, не само за себе си ... то ще трябва да приемем, ОТНОВО СПОРЕД ТЕХНИТЕ ПИСАНИЯ ... че ние БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТЮРКИ?
- Ако не вярваш, ДАВАМ ЦИТАТ от Сцециализираното приложение "ЛИНГВИСТИКА", находящо се и при трите издания на Большая советска энциклопедия ... За това: Какъв е бил ЕЗИКА, а от там и ЕТНОСен произход на "българите" - не на "македонските славяни" - както твърдят русо-комунистите, като един "Дядото" :)))

Цитат:
Булгарский язык -
один из мёртвых тюркских языков. После распада Великой Булгарии в 7 в. часть племён отошла на Дунай и Среднее Поволжье, значительная часть осталась в Приазовье, поэтому языки этих племён стали называть ДУНАЙСКОЙ-, волжско- и кубанско-БУЛГАРСКИМИ.
Сведения о языке древних булгар весьма скудны и представлены в топонимах и именах у авторов 5—14 вв., в угро-финских и славянских заимствованиях, булгарском именнике князей. Отдельные лексемы волжско-булгар­ско­го языка зафик­си­ро­ва­ны у Ибн Фадлана (10 в.) и Махмуда Кашгари (11 в.). Большинство памятни­ков — надгробные надписи 13—14 вв., большей частью однотипные, ограниченные по содержанию. Написаны арабской графикой. В надписях отражён язык относительно раннего периода. Обнару­жи­ва­ют­ся следы т -, дж- и й- диалектов, последний из которых является отра­же­ни­ем койне, лежавшего в основе литературного языка — локального варианта языка тюрки." - край на цитата!

Прочети още, последното от произведенията в библиографската справка - писано от един твой "съотечественик" - който приглася на руско-съветските уйдурми(казано на чист "булгар-тюрки")... за нашият етносен, НА БЪЛГАРИТЕ - език и произход?

- Баскаков Н. А., Введение в изучение тюркских языков, 2 изд., М., 1969;
- Хакимзянов Ф. С., Язык эпитафий волжских булгар, М., 1978;
- Pritsak O., Die bulgarische Furstenliste und die Sprache der Protobulgaren, Wiesbaden, 1955;
- Benzing J., Das Hunnische, Donaubolgarische und Wolgabolgarische, в кн.: Philologiae Turcicae Fundamenta, t. 1, Wiesbaden, 1959.

Въпрос (((:
- Тигре, и ти ли мислиш, като Висбаденския си роднина, че ние БЪЛГАРИТЕ, като народ ХУНСКИ: Сме резултат от смесването на "славяни"(разбирай руснаци) и тюрки(разбирай пак руснаци) ама с име "прабългари"?

ВТОРИ ВОПРОС - вече към "Шаренков"-Говедаров?
- Красимире, можеш ли да ми дадеш ясно и смислено обяснение-определение:
Що за животно или божие творение - е, туй руснака? - и респективно:
Що е туй Руска "нация" или "народ" :))?
цитирай
6. wonder - Гледай сега българите какво са с...
13.03.2019 11:54
Гледай сега българите какво са сътворили:

http://wonder.blog/izkustvo/2012/07/10/bylgarite-misliteli-syzidateli-otkrivateli.977551
цитирай
7. vaquero - До 1. starforlife
13.03.2019 13:46
Да Винчи има чертежи на самолет и въртолет, но това още не е изобретение. В историята е останал Сикорски. Никъде не пише, че прабългарите не са квасели мляко. Напротив, пише за траките. Обичаш да манипулираш.
цитирай
8. vaquero - До 2. getmans1
13.03.2019 13:49
Никъде не се отрича заслугата на Стамен Григоров. Пръв е изолирал млечно-киселата бактерия.
цитирай
9. vaquero - До 3. germantiger
13.03.2019 13:50
Постингът не е класация на заслугите.
цитирай
10. vaquero - До 4. mt46
13.03.2019 13:51
Психодесните не допускат нещо положително в Русия.
цитирай
11. vaquero - До 5. get
13.03.2019 13:52
Не се коси, ще има още един постинг по темата.
цитирай
12. vaquero - До 6. wonder
13.03.2019 13:54
За българските постижения ще има отделен постинг.
цитирай
13. radostinalassa - Аз знам, че едно откритие става обикновено...
13.03.2019 18:19
поне на две места в света. Напр. закона на Вериго - Бор е открит с разлика от няколко години от двама учени Вериго и Бор. Така става на практика. Важното за вас е да го прилагате на практика, за да сте здрави. А йогата го е открила преди хиляди години в Индия, където са живеели и нашите прадеди. Поне на повечето от нас.
цитирай
14. radostinalassa - А откъде получават своите озарения учените?
13.03.2019 18:27
Може би авторът ще ми подскаже.
цитирай
15. vaquero - До 14. radostinalassa
13.03.2019 18:45
От бога ма, Радостино! От бога!
цитирай
16. radostinalassa - Ти ще ме побъркаш.
13.03.2019 19:18
Та нали беше комунист, революционер. Ще те баннат твоите, те не вярват в Бога.
цитирай
17. starforlife - ~ 7. vaquero
13.03.2019 20:04
vaquero написа:
Обичаш да манипулираш.
Ама ти освен двуличен лицемер и често осъзнаващ или не лъжец, си бил и безочлив наглец.
Защото точно ти си този по манипулациите (и дори настоящият ти постинг го доказва).
Лъжеш съзнателно и най-безочливо за куп неща и в куп случаи вече, пич.
И да речем дори само това, че всеки твой (идиотски) постинг се изблейква манипулативно, но имаш наглостта мен да наречеш манипулатор, е показателен. Ти да наричаш мен, на когото приятелите тук не виждаш изгочвани както изкопира идеята манипулаторът, който те избкейква? Е не е ли наглост?
Но на теб явно ти допада тази манипулация, защото винаги психолеваците сте били такива - безчестни и оскверняващи нещата в основи.
Значи аз съм бил манипулатор, м, наглецо?
С това, че ти показвам, че постингът ти е манипулативен с изкривяването на истината?
Да не говорим, че досега, в двата ти постинга по темата, нито едно от изброените неща, независимо, че НЕ на руснак е заслугата, НЕ Е толкова епохално, че да променя живота на хората и оправдава заглавието ти.
Така го променя откриването на колелото например, а не на веригата.
Така го променя откриването на електрическия ток например, а не на фотоволтаичния ефект.
И т.н.

vaquero написа:
Да Винчи има чертежи на самолет и въртолет, но това още не е изобретение. В историята е останал Сикорски. Никъде не пише, че прабългарите не са квасели мляко. Напротив, пише за траките.
Ето пример кой манипулира, тоест ти.
Защото се хващаш за Да Винчи, когото споменах информативно. А не обсъждаш французите преди руснака и факта, че не е руска заслугата за създаването на хеликоптера. Където пък не той, а автомобила би оправдал заглавието ти. Неруският автомобил.
Да не говорим, че си правиш оглушки по другите (ми) контрареплики.
Еее... Кой казваш е манипулаторът?
Аз - говорещият (винаги) истината и то с факти... Или ти, изопачаващият я както ти е (русофило)угодно?

Русия направила чип... Един за 10 години (толкова е траял проектът)... И ти се опита да оревеш светосията.
Но беше затапен от това как само "Тексас Инстрюментс" е направила над 150 хиляди чипа и не се тръби за това както правят идиот-русите.
Просто Западът създава и върви напред, а светът не се диви по създаваното, а просто го използва.
Защото огледай се във всеки един момент от деня си, и за себе си отчети какво руско виждаш край себе си.
Почти нула вече, СЛАВА БОГУ!
цитирай
18. elcomandos - Да, разбира се, че много от свето...
13.03.2019 20:23
Да, разбира се, че много от световните постижения в науката са дело на руснаци, но основната руска заслуга пред света е друга. Русия веднъж спаси европейците от монголите, след това от Наполеон, накрая от Хитлер. Но в Европа това не се цени, вижда се и тук в блога, доста народец се е напънал да оспорва руските постижения, някои дори доста разпенено.
цитирай
19. radostinalassa - Много си прав
13.03.2019 20:41
Докато Русия воюваше с Хитлер, янките продаваха петролни продукти и оръжия на Германия. Търгашите са си търгаши. Сега пък искат да ни натресат технологиите 5 Джи, за да спечелят немислими пари на гърба на хората. И не споменават нищо за вредите върху здравето. И вчера за втори път техен самолет се разби. Ега си технологиите, нещо в софтуера им пак куца. Може да е руска диверсия.
цитирай
20. merlin68 - Айде пак неверности! Да сведем н...
13.03.2019 20:59
[quote=starforlife]Айде пак неверности! Да сведем нещата в правилни граници, защото проумей, че хората (четящите) имат правото да знаят нещата точно, а не както пропагандата ги представя.

Да бе Гочо, верно! Я ни кажи извън пропагандистките клишета, до къде стигна изоставането на Русия спрямо САЩ в електрониката? Следих ти мисълта от 150 до 23 000 години, ама сигурно си стигнал и до периода креда, а? Я ни разкажи, че денят ми беше скучен и несмешен.
цитирай
21. starforlife - ~ 20. merlin68
13.03.2019 21:37
merlin68 написа:
Да бе Гочо, верно! Я ни кажи извън пропагандистките клишета, до къде стигна изоставането на Русия спрямо САЩ в електрониката? Следих ти мисълта от 150 до 23 000 години, ама сигурно си стигнал и до периода креда, а? Я ни разкажи, че денят ми беше скучен и несмешен.

Виж сега, льольо...
За да ти покажа къде е Русия в електрониката, хайде да направим така: Ти цитираш 1 конкретно руско електронно изделие или компонент, а аз ще ти цитирам за всяко такова по минимум 50 (а бъди сигурен, че за някои ще са 500) западни, м?
М?
М?
Хей така... Както при напъна на домакина с 1 руски чип, му отговорих със 150 000 американски, м?
М?
М?

Моделът на "руския" ти компютър да ни светнеш какъв е?
На руския ти телевизор?
На руския ти смартфон?
На руския ти модерен хладилник?
На руския ти керамичен котлон?
Съдомиялна?
Кафемашина?
Микровълнова?
Климатик?
Камина на пелети?
...
Въобще, изброй ми руските неща, които облекчават живота ти, създават ти удобства и ти пестят време, за да можеш в руския Интернет, с помощта на руския "Гугъл" като основен прозорец към Света и достиженията му, да си показваш идиотията пред максимум хора.

Давай, да "танцуваме", м?
М?
М?
Срещу всяко 1 руско електронно "нещо", цитирано от теб, аз ще изправям по минимум 50 (500, 5000) западни аналогични (доколкото вековното превъзходство на западните пред руските като параметри и качество може да е аналогично).
Покажи снимка на един руски робот, м?
Защото западни в блога ми съм показвал и то от лично съприкосновение с тях. Ежедневно съприкосновение.
Покажи една руска интегрирана система в производствен процес (каквито западни също има десетки в блога ми показвани), м?
...
Давай, "професоре". Давай с конкретики, а не с идиотския си патетизъм и празнодумие, м?
М?
М?
Шут си ти, Мърчо, шут.


ПС: Ето... Хей така... Просто да хвърлиш едно око как самите руси не съпоставят някакви си идиотски КАРУЦИ "Волга", "Лада" и т.н. (в съвременните модели на които НЯМА руска, а отново ЗАПАДНА електроника), а АВТОМОБИЛИ:
https://youtube.com/watch?v=VdxmvH5wuYA

А ето ти и нещо забавно от наш съблогър по "темата":
http://zaprehoda.blog.bg/biznes/2016/10/22/ruskata-elektronika-puska-novi-supermoderni-produkti-iaponii.1484253


(Ооо, забравииих. Ти не отваряш мои линкове, защото се страхуваш от хакерство. СмЕЕЕх.)
цитирай
22. radostinalassa - Това доминиране на западните чипове...
13.03.2019 21:48
говори само за това, че Русия все още си е колония на США. Нищо повече. Евреинът с печат на главата Горби я продаде на США. Също и нас, защото вървим в комплект.
Тук се появява дисонанс между менталните способности на русите и възможностите да ги проявят.
цитирай
23. starforlife - ~ 22. radostinalassa
13.03.2019 22:39
Абе, Тинче... Абе душицо русопоробена... Що си вреш гагата в неща, които ама грам не разбираш и не кореспондират с логиката, че да има някакъв резон да я вреш?
И като Мърчо заговори за електроника, а ти за колоний, та да вметна фактология:
80-те години... СССР още беше (уж) сила... "ОЕЗ" - П-ще беше гръбнакът на ВПК не само в Бългатия, а в целия соц-лагер... С постоянно хилядно присъствие на руски инженери... Факти!
За нуждите на ВПК се разработваха два вида ИЧД: инфрадирект и инфрарефлект. (Материята кореспондира със споменатата в постинга фотоклетка).
При руска (върхова за тях) оптика и руски свето/фотодиоди ЗЕ, далекобойността на инфрадирект ИЧД беше около 15 (петнайсет) метра.
Сменяме руската оптика с немска ("Карл Цайс") и руските ЗЕ с американски (BPX 65, които и в момента Гугъл ще ви покаже, а ЗЕ не, защото са аут) и далекобойността става...
близо КИЛОМЕТЪР И ПОЛОВИНА!

Ето я съпоставката (една конкретна), Мърчо, м/у руската (вече бивша) електронна база и нейното качество, и на американската (произвеждаща се и в момента).
15 метра къмто 1500 метра! Тоест 100 "пъти" изоставане на СССР тогава спрямо САЩ при ИЧ свето/фотодиоди.
Нещо да опонираш, м?
М?
М?

Тоест, (Тинче), още когато Русия беше СССР и "сила"... А не както ти идиотски твърдиш колония на САЩ... Фактологията беше безмилостна и показваше колко е зле СОЦ-а пред Запада.
цитирай
24. starforlife - ПС:
13.03.2019 22:41
В "ОЕЗ" се работеше с германски поялници "Велер"... Които и към момента са върха в света на електрониката, а руски просто няма.
Работеше се с американски осцилоскопи "Тектроникс", които също и към момента са върха в света на електрониката, а руски просто няма.
Схвашате ли?
Схващате ли, че дори когато СССР все пак беше нещо, без технологии от Запада, просто не можеше.
Защото руският осцилоскоп (тогава) не можеше и 1/10-та от това, което можеше американският. И затова руски вече няма, защото Пазарът (а не Горбачов) изхвърли на бунището руските шитни, а има "Тектроникс"и за които електрониците по света броят десетки хиляди долари за брой (2GHz-ов, четирилъчев "Тектроникс" например е около 25 000$).
Моят, Мерлин, е 200MHz-ов, двулъчев, за 1300$.
А твоят? Защото, нали... С мен за електроника си седнал да спориш...
(ти... дето дори не знаеш що е осцилоскоп...)
цитирай
25. germantiger - :D
14.03.2019 00:10
21. starforlife

Моделът на "руския" ти компютър да ни светнеш какъв е?
На руския ти телевизор?
На руския ти смартфон?
На руския ти модерен хладилник?
На руския ти керамичен котлон?
Съдомиялна?
Кафемашина?
Микровълнова?
Климатик?
Камина на пелети?

...

АБСОЛЮТНО

евентуално го питай кой модел руска курва е изчукал

там може би ще да де отговор... а аз ще допълня
цитирай
26. germantiger - към ел кома
14.03.2019 00:18
18. elcomandos - Да, разбира се, че много от свето...
13.03 20:23

Русия веднъж спаси европейците от монголите, след това от Наполеон, накрая от Хитлер.

......

за това пък САЩ НИ СПАСИ ОТ РУСИЯ :D

западна европа бе освободена от англо-американците

другарю, кажете на някой в париж, че русия го е спасила и ще се смеете в захлас

фактически запада спаси окаяния ссср с ленд-лиз

наполеон бе бит при лайпциг и ватерлоо от запада/ватерлоо и това бе края му, не отстъплението му от селска и сиромашка россия ;)
цитирай
27. germantiger - към ел кома финално
14.03.2019 00:41
другарю, РУСИЯ НЕ НИ СПАСИ ОТ ХИТЛЕР

СССР НАЛОЖИ 45 ГОДИНИ РУСКИ "КОМУНИЗЪМ" НА ПОЛОВИН ЕВРОПА

ако европа бе управлявана 45 години от германец - днес тук щеше да е пъти по-добре

...

КОМУНИЗМА БЕШЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН

"НАЦИЗМА" ПОВЕЧЕ АНЦИОНАЛЕН

КОМУНИЗМА БЕШЕ АНТИ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ

"НАЦИЗМА" БЕШЕ ЧАСТНИК И ДЪРЖАВА

КОМУНИЗМА БЕШЕ АТЕИЗЪМ

"НАЦИЗМА" НЕ въпреки паганзалитанията

......

едно е да те управлява ушанка

друго е фриц

зазката не е мерцедес

нито ауди, ни бмв, ни баш порше и никога няам да бъде

ПС

ВИЕ РУСНАЦИТЕ ДА НЕ СТЕ ИЗМИСЛИЛИ МЕРЦЕДЕС?
цитирай
28. vencivaleri1951 - За човек който твърди че притежава 8000 тома книги и същевременно ниглижира
14.03.2019 00:47
отрича на руснаците приноса им в науката, отрича ги като изобретатели и конструктори наистина е манипулатор, при това не много умен. Това
С битовите уреди също е манипулация от не най умните. Естествено е, че никой българин няма да купи руски уреди ,но не защото не иска ,а защото сборовете които
утежняват цената им и ги правят непродаваеми. Нещо повече,далеч по удобни са
част от провинцията, където токът "играе" и западната техника казва често "чао"
А с това че камини нямали, направо изби сельодката. "Бърборко" , мужиците общо взето първо изграждат печката и около нея изграждат къщата. При баните /сауната/ също правят така.

quote=starforlife]В "ОЕЗ" се работеше с германски поялници "Велер"... Които и към момента са върха в света на електрониката, а руски просто няма.
Работеше се с американски осцилоскопи "Тектроникс", които също и към момента са върха в света на електрониката, а руски просто няма.
Схвашате ли?
Схващате ли, че дори когато СССР все пак беше нещо, без технологии от Запада, просто не можеше.
Защото руският осцилоскоп (тогава) не можеше и 1/10-та от това, което можеше американският. И затова руски вече няма, защото Пазарът (а не Горбачов) изхвърли на бунището руските шитни, а има "Тектроникс"и за които електрониците по света броят десетки хиляди долари за брой (2GHz-ов, четирилъчев "Тектроникс" например е около 25 000$).
Моят, Мерлин, е 200MHz-ов, двулъчев, за 1300$.
А твоят? Защото, нали... С мен за електроника си седнал да спориш...
(ти... дето дори не знаеш що е осцилоскоп...) [/quote]
цитирай
29. zaw12929 - . starforlife , 2. getmans1 ПО ПОЛЕКА СРЕЩУ РУСИЯ
14.03.2019 01:33
Чакате да се мерне Русия и плюете ВЪПРОСЪТ НЕ Е ПСИХОЛОГИЧЕН< А ПАТЕНТЕН и ВАШИТЕ ДОВОДИ СА ГЛУПАВИ, защото вие освен лъжи, друго не можете да кажете СПРЕТЕ И НЕ СЕ НАВИРАЙТЕ! ТОВА СА ОРИГИНАЛНИ ОБРАЗЦИ И СА НИВО НА СВЕТОВНАТА ТЕХНИКА< А ВИЕ ПОКАЗВАТЕ "НИВО" на антируската си омраза ОППААА срамота!!!!

НА АВТОРА: ПОЗДРАВЛЕНИЯ. КЕРВАНЪТ РУСИЯ СИ ВЪРВИ КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ ПОБЕСНЕЛИ! БЕСЪТ И РУСОФОДИЯТА СА НЕЛЕЧИМИ
цитирай
30. germantiger - към зафето 12929
14.03.2019 05:39
29. zaw12929 - . starforlife , 2. getmans1 ПО ПОЛЕКА СРЕЩУ РУСИЯ
01:33
Чакате да се мерне Русия и плюете ВЪПРОСЪТ НЕ Е ПСИХОЛОГИЧЕН< А ПАТЕНТЕН и ВАШИТЕ ДОВОДИ СА ГЛУПАВИ

.....

тъкмо обратното

ВИЕ 45 ГОДИНИ ПЛЮЕХТЕ ПО ЗАПАДА

ВИЕ 45 ГОДИНИ УЧЕХТЕ НА ГЕРМАНОФОБИЯ И АМЕРИКАНОФОБИЯ и на каква ли още не фобия

45 ГОДИНИ НЯМАШЕ ДРУГО МНЕНИЕ ОСВЕН ВАШЕТО РУСКО, а днес в лошата демокрация вие имате мнение за разлика от вашето време с едно само мнение

и тук не става дума за доводи, а за ИСТИНИ

НИКОЙ НЕ ОТРИЧА руските постижения, просто истината е, че те са несравнимо по-малко от западните, русия е след т.нар. запад в наука, техника, хуманизъм, изкуства до началото на 21 век

тъй-като в от средата на 20 век и началото на 21 век имаме процес на убиване първо на западните нации - за в бъдеще ще видим
цитирай
31. starforlife - ~ 28. vencivaleri1951
14.03.2019 10:29
Ето го и другия патетичен празнословец.
Вeнци, никой не казва, че Русия не е раждала и не ражда умове.
Аз лично говоря за това, че държавата е идиотска и тези умове затова и бягат на Запад.
Факт! Или ще го оспориш? Ако да, то как точно? А ако не, то защо тогава не си трайкаш, а изместваш фокуса на "темата" в говоренето ми?

А по ето това патетично твое празнодумство:
vencivaleri1951 написа:
...
А с това че камини нямали, направо изби сельодката...

Ма 'айде бе, Венци! Цитирай ми модели руски пелетни камини и техни ТТ-данни и както предизвиках мълчащия като пукел Мърчо в неговото празнословие - за всяка цитирана от теб като конкретика, аз ще ти цитирам по 50 западни.
Да те чуя, м?
М?
М?
цитирай
32. get - (((: 20.merlin68 :))) - То пък бива, бива прост ... ама май мярка за простотията - следва да приемем и наречем: "Мерлин68" :)) ?
14.03.2019 12:42
merlin68 написа:
starforlife написа:
Айде пак неверности! Да сведем нещата в правилни граници, защото проумей, че хората (четящите) имат правото да знаят нещата точно, а не както пропагандата ги представя.

Да бе Гочо, верно! Я ни кажи извън пропагандистките клишета, до къде стигна изоставането на Русия спрямо САЩ в електрониката? Следих ти мисълта от 150 до 23 000 години, ама сигурно си стигнал и до периода креда, а? Я ни разкажи, че денят ми беше скучен и несмешен.


- Не бързай да стигаш до мезозойския период А ОТГОВОРИ - на тъпото ченге КОЙ Е ИЗОБРЕТИЛ ПЪРВИ - парната машина?
А) Джеймс Уат - или ...
Б) Иван Ползунов ?

Въпросът се отнася ди всички фенове на ... припяващи рефрена:
"... кат Русия няма втора ...!" :)))

Въпросът ми е елементарен - дори и като за ХОРА-жертви, с опростачени мозъци, от руската и съветска ИМПЕРСКА ПРОПАГАНДА - българи по род ... но в същността си без-родници!

Говедаров-Красимире - въпросът ми е първо към теб ... а за блоговите "гении" - Красимир-Мерлин68 и Рада-госпожина съм скептичен - но и за тях се отнася :)))) !?

П.П.
А знаем, че откритието и приложението на ПАРАТА! Дава началото на Техническата революция , а с това се дава начало на "капитализма" ... и т.н. - За повече информация - четете, Маркс-Энгелс-Ленин-Сталин-Тито-Димитров :))) ?

П.П.П - К Мерлину?
Знам, че спор с глупак и морален-инвалид е безнадежден ... Защото както казва плужека(от "... за Сокола" ): "Рожденны ползать летать не может!" ? ... или като е на руски, в речитатива ?
"Скакать корова не училась.
А потому и должно знать!
Тоз който веч, да пълзи се е научил - съдено му е, да не полети!

И в общи линии - Извод, от спорът ми с теб - Накрая?
Заключва се в сръднята твоя?
- Че видите ли Аз, "виновен" съм, Ти! - Щот не мога и не зная -
Как теб, от крава тъпа, на вихрогон-интелектуал - да сторя? :)))
цитирай
33. vencivaleri1951 - Ти може да си собственик на "Александрийската библиотека", но какво си прочел ти, а и предките ти
14.03.2019 12:49
от нея е въпросът. Било е време когато са бягали в Русия от Запад/виж колко германски фамилии , и не само германски се срещат в Русия-вкл и шефът на Газпром-Милер" , а и най-великата страна според теб е създадена от чужденци избили коренното население , а и ползвали в голяма степен робски труд.
Хайде обясни ми защо на руснаците са им необходими пелетни камини?/ Не знам дали имат или не/ Няма северен народ, който да няма адекватно отопление. Руснаци, финландци, шведи са изграждали първо отоплението/печка , камина/ и след това около тях дома. Дали ще е над земята домът или в нея/землянки/ домът се строи около печката. Това което северните народи са правели преди много години/землянките/, днес говорим за него като за иновация-с тръби вкарва въздух в дома от изградени кухини под земята. Сауните в СПА центровете и в жилищата на заможните хора на Запад е имал и има почти всеки мужик или колхозник в двора си.
Иначе за пелети щом иде реч, то руснаците изнасят големи количества такива, но нямат кой знае каква нужда от този вид отопление-и това е разбираемо.
Впрочем прочетох за реакцията на автомобилните корифеи относно новите луксозни руски лимузини и седани на изложението в Швейцария. Говорят за реална конкуренция на Ролс Ройс и Бентли, както и в класА веднага след тях. Да , ще кажеш чужди дизайнери и конструктори, но факт е че тези две серии руски автомобили са блестящо попадение. И друго се сещам-Гуъл е създаван наполовина от руснак, а и е собственик на толкова от фирмата рашката. Спомням си, също още, че и янките все още разчитат да им закарат задниците в Космоса руснаци, а и купуват за собствени нужди ракетни двигатели от "идиотската страна." И защо сравняваме Запада/ това сравнение е над милиард души/ със страна , която е със 150 милиона население. И няма световна сцена, библиотека, галерия на Запад където в афишите да не прочетеш имена на автори и изпълнители от тази идиотска страна. И как да се отнесем към думите на човек, който нарича руснаците идиоти/защото идиотската страна би трябвало да е населявана от идиоти/ а премиерът му се казва Борисов, алтернативата Нинова, а в родния му град няма дори киносалон? Как да се отнесем към този човек, чиято мечта/споделена или не -без значение е/ е поръчан номер на колата.
Иначе твоето гугъл образование/не казвам че е лошо такова образование./ понякога ми е смешно. Гледам, че пак предлагаш на мен и други да кажем някакви имена, та ти да кажеш сто пъти по толкова западни. В някои области сигурно е възможно-милиард срещу стотина хиляди е все пак. Преди време каза , че повече от 5 имена на руски философи /познаваеми/ не мога да посоча, без да си погледнал дори в гугъл
Не ти отговорих , защото имахработа. Днес ще ти кажа само, че има сериозни руски философски школи , които макар и в сериозен спор със Западните такива, никой не оспорва до ден днешен компетенцията им. Сал Жорко с 8000книги ги отрича!)?

starforlife написа:
Ето го и другия патетичен празнословец.
Вeнци, никой не казва, че Русия не е раждала и не ражда умове.
Аз лично говоря за това, че държавата е идиотска и тези умове затова и бягат на Запад.
Факт! Или ще го оспориш? Ако да, то как точно? А ако не, то защо тогава не си трайкаш, а изместваш фокуса на "темата" в говоренето ми?

А по ето това патетично твое празнодумство:
vencivaleri1951 написа:
...
А с това че камини нямали, направо изби сельодката...

Ма 'айде бе, Венци! Цитирай ми модели руски пелетни камини и техни ТТ-данни и както предизвиках мълчащия като пукел Мърчо в неговото празнословие - за всяка цитирана от теб като конкретика, аз ще ти цитирам по 50 западни.
Да те чуя, м?
М?
М?

цитирай
34. get - До 33. vencivaleri1951 - Венци, ТИ ПРЪВ ПЪТ ЗАПОЧНА СМЕШНИЯТ СПОР за "големината" на ... ?
14.03.2019 14:05
... библиотеката си? - да ти припомня!
Чета, казваш нещо за задници и ракети?
vencivaleri1951 написа:

... янките все още разчитат да им закарат задниците в Космоса руснаци, а и купуват за собствени нужди ракетни двигатели ...

- Ами Венци, по време на президента Елцин, бе подписано съвместно, между Рассия и Ю-Ес-Ей споразумение, с което се целеше? Даване "ноу-хау" и "американски червонци" - срещу задължението, русите да произвеждат двигателите - Това второ, ако не бе станало?
Русия към момента нямаше да има ракетно-двигателна или изобщо космическа промишленост!

Трето: Говориш за немските поселенци в Рассия? Ами "руската" Катка-императорка, ги е поканила ... за да ... да уточнявам ли целите й?

Четвърто: Говориш за "германеца" Милер-"Газпром"?
Но пропускаш, да упоменеш ДВЕ НЕЩА(явно неизвестни ти?)!
Миллер е дружка (в съучастие) с петербургския екип на "экономические-реформатторы" - които Горбачов и Елцин ... ги пуснаха в икономиката ... и те й е...ха матушката!
Отделно "Газпром", бе създаден - МНОГО ПРЕДИ "Перестройката" и то с помоща и благодарение ... на "фашистите" от ФеРеГе-то? Искаш ли повече фактология?

Пето: за "опилките-пелети"?
В момента "руската джунгла" в Сибир, поголовно се изсича - което става национален проблем, за което рассийското и така мило ти ръководство - не го е еня!
Изсича се от китайски лесо-добивни и преработвателни предприятия!
"Вторичният продукт" - ОПИЛКИТЕ-ПЕЛЕТИ, остава за обикновенния руснак ... (а юаните/всъщност - доларите(в такива пари им плащат на руските олигарси, начело с царь Путята) китайците ИМ СЕ ОТЧИТАТ(плащат) ЗА ПУТЛЕРИСТИТЕ!

Но спирам с многословните обяснения и ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ НА СЛЕДНОТО?
Напълно вероятно е МЕСТНАТА, тоест БЪЛГАРСКАТА И СЪЗДАДЕНА ПО РУСКИ ОБРАЗЕЦ ОЛИГАРХИЯ ... да възприеме, схемите от своите "съветски" И ПО-ОПИТНИ другари-олигарси ... та и за нас, да останат "опилките" - ако не е малко от малко, БЛАГОПРИЯТНОТО - наличието-факта, че имаме ВЪЗПИРАЩ КОНТРОЛ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ НИ ПАРТНЬОРИ//институции ...?!

Ех, Венци, Венци, столичанче - стара руска бричко, Ти! ... тъй ще да завърша, с този рефрен от една петришка-градска песня :))) .. на която знаеш ли продължението?
цитирай
35. radostinalassa - 23. starforlife
14.03.2019 14:53
Лайфчо, не се ври в политиката, а първо я разнищи.
Другото е безпредметно. Ще трябват много часове , докато чатнеш нещо. Внимавай какво приказваш. Не се вълнувай толкова, чадо янкско.
цитирай
36. radostinalassa - get
14.03.2019 18:22
Финално. Ти си много прост, затова аз съм по - умна от тебе. Това е логиката ти. Подхожда на бабуин, примат и джендър с голяма ХФ, но с много естрогени и голям задник. Не съм прилагала непорочното зачатие, може би ти си го прилагал?
Не харнесвам простите хора, затова си пиши с тях.
цитирай
37. starforlife - ~ 33. vencivaleri1951
14.03.2019 19:44
Абе ти що не вземе да се гръмнеш?

Толкова си извъртащо и лъжовно копеле… Толкова си извъртащо и лъжовно копеле… Че се чудя дали си мъж въобще или си прикрит още от времето на соца джендър.

1. Венци, както много точно ти го е казал Гети, ти започна темата с библиотеката, а аз само показах, че твоето може и само лъжливо пудрене да е (особено в светлината книгите ти да са така подслонени по мазета и куфари, но на мен двулично да правиш забележка за поддръжката на моите, при положение, че те са на полици и в контролирана среда).
Чел съм достатъчно, Венци. А, че са в пъти повече от твоите и като количество, и като качество – в това спор просто не може да има, но ти упорстваш, че твоите книжки-мишки (по мазета и куфари) са качество, а моите не.
Не е ли смешно просто, м?
М?
М?

2. Патетизмите за изграждането на дома около печката/камината, си ги запази за патиците. При нормалните хора просто не минават, а просто ставаш смешен с опитите си да се правиш на патетично-духовит. Още по-малко пък е истина, че всеки средна ръка руснак има отоплението на богаташ-западняците.
Абе ти наистина си едно от най-двуличните копелета което "съм" срещал.

3. За това, руските талиги да достигнат "Ролс Ройс" и "Бентли" мога само да напиша: Хаааааа ха ха ха

4. За руската космическа "мощ" (Май забравяш, че в средата на 90-те съм работил по проекта "Шипка" и съм наясно с нещата в сегмента повече от ширилото се по медиите?) Гет отново ти го е казал повече от достатъчно, но аз бих допълнил, че освен факта, че СССР получи технологии от САЩ, дори каквото той е създал самостоятелно, няма как да стане без американско оборудване и материална база.
Или ще го оспориш, м?
М?
М?
(Пък идиот-Тинчето нека продължава като латерна да си твърди, че САЩ камери за изпитване на двигатели не могли дори да направят. Както и, че не могли да си преработват ядрените отпадъци.)

5. Ти няма как да знаеш какви са мечтите ми (които не просто мечтая, а лека-полека осъществявам), че педалски да твърдиш, че са номера на автомобили. Както и впрочем не знаеш какви са номерата на другите ми три автомобила и дори броя на 6-ците на въпросното "Ауди", което явно ви е заседнало на глътката, че ви е все в устите, но това не ти пречи да представяш нещата както на теб ти диктува педалския напън отвътре.
Да не говорим, че номерата ми се дават от уважение и признателност, а не ги плащам и т.н.
Не само твоите Програмисти правят софтуер тук-там, а ако към финикийското заплащане дадените институции не добавят и по някой и друг "бонус" като номер на ГСМ или автомобил и разни такива глезотии според ресора им, то това може би говори само за доволството на Клиентите, не мислиш ли, м?
М?
М?

6. Къде и какво отричам бе, повъртливко? Иронизирам и открито осмивам, както и подигравам, а не отричам.
Правиш ли разлика, м?
М?
М?

И какво всъщност ме е~е Русия та да седна да й възхвалявам, след като от нея не виждам нищо добро В МОМЕНТА спрямо Българина, м?
М?
М?
цитирай
38. radostinalassa - 37. starforlife
15.03.2019 14:47
"(Пък идиот-Тинчето нека продължава като латерна да си твърди, че САЩ камери за изпитване на двигатели не могли дори да направят. Както и, че не могли да си преработват ядрените отпадъци.)" - Дотук е Лайфчо корема. Оттук пиша аз:
Ако аз съм идиот, какъв ли си ти? Дебил Лайфчо? Или имбецил Лайфчо?
Ти може да си видял нещо добро от ЮС, но ние не сме. Защо ни вменяваш личните си придобивки. Ти не ме интересуваш. Тук стават дебати за държавата, не за корема на Лайфчо, който става голям.
цитирай
39. radostinalassa - Лайфчо май го е хванала радиацията
15.03.2019 21:19
И аз не си позволявам да нарека някой блогър идиот. Крайно време е да вземе предпазни мерки. Иначе тези обиди говорят за това, че е възпитаван от прости мильовци или пък се е изпортил по - нататък в живота си. Това не се лекува с лекарства и билки. Все пак може да опита курс с билката сладък пелин. Тя е спасила много хора. Да приемем, че неговите паразити обичат освен да ядат много и да обиждат много.Но при това лечение човек напълнява , защото убивайки ги , вече няма кой да яде неусвоената ни храна. Същият ефект дават и суровите тиквени семки.
цитирай
40. radostinalassa - Е, може би научните идеи идват от Бога
15.03.2019 22:00
Или от неговият еквивалент - Вселенският сървър, като за комунисти. Имам постинг за руски учен, който прави опит с много хора и доказва, че ноосферата ни изпраща и непоискана информация. Въпросът е само на кого я праща. На този който я търси и ест. може да я разбере.
цитирай
41. vaquero - Благодарности!
16.03.2019 11:08
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vaquero
Категория: Забавление
Прочетен: 1167953
Постинги: 270
Коментари: 6279
Гласове: 11458
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031