Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2020 22:36 - АМЕРИКАНСКИ ЗАПИСКИ – 15
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 666 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 31.01.2020 22:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                                    АМЕРИКАНСКИ  ЗАПИСКИ – 15

 

   Преди да напиша Записките си за мултиетническия етнос – има такова нещо! - в Америка, ще се спра на етноса от Иран, който тук наричат персийците. Иран в миналото е била велика държава. Тя бе на път да се присъедини към западната култура в някакав степен, но най-изостаналата в културно отношение част от нацията им ги отклони от него и ги върна векове назад. Така стана и в друга една държава, макар не в такава степен, Турция, където как да живеят културните хора от Западна Турция решиха „забрадките” от Анадолола, желязната гвардия на Доган. Във Франция „жълтите жилеткки”, промитите мозъци на Льо Пен и Путин. Неграмотните туркини, не напускали родните си места, отрудени от сутринта до вечерта, Които понятие си нямат за заобикалящия ги свят, който се и променя, но пък си имат бащица, Ердоган. Той ще им каже какво да правят. А той е на ниво, срам за страната си. Необразованите решават бъдещето на страните си и по други места на света или ако не могат, пречат по заказ на страна примат – единствената, която може да се ешва с изостанала  с веком.ве страна, но пък има ядрени ракети, командва се от кърмчия, бащица, бандюга, автократ или откровено недоправена личност. Някога страните примати бяха управлявани от генералисимуси, но светът се променя. Днес те метастазираха в простакисимуси, бащици, откровени бандюги.

   Преломните години за Иран бяха от 1969 до 1975-а, когато революционните гвардейци на айатоллах Хомейни възползвайки се от нерешителонстта на президента Картър до последния му денкато президент предрешени като студенти окупираха американското посолство. Нещата бяха необратими – да си трошат главите, бяха решили американците, но революционните гвардейци /новите ЧК/  все пак проявеиха гъвкавост. В първия ден от мандата на президента Рейгън те разбраха какво ще им случи и свалиха блокадата на посолството.

  Тези години на преход бяха фатални за Иран, някога великата Персия. Фундаменталистите го върнаха векове назад. Шахиншахът напусна страната ведно с богатствата си, същото сториха и евреите. Евреите при разселването си преди векове по други страни са били поканени в Персия, където да отседнат, но и да се интегрират като персийци. Тогава много евреи се заселват трайно в Персия, развиват добър бизнес, забогатяват, по-късно стават банкери, но не се интегрират. И тези банкери ведно с парите си по времето 1969/75 г. разбират, че в Иран да се живее повече за тях е невъзможно и с парите си емигрират в Америка. Посрещнати от тамошната еврейска общност, те продължават да работят преобладаващо в сектора, където са си най-добри, банковото дело. Тези евреи в Америка биват наричани персийци. В Лос Анжелес има персийски квартал, етносът на персийците в него е почти 100% еврейски. Има случаи на смесване на персийски евреи с перси, те също са в Америка. Има и чисти персийци, които се стремят да са наблизо, те живеят та квартири, не представляват някакави големи общности както корейците напр. или руснаците. Тези персийци също са емигранти и са презирани от днешното средновековно правителство на Иран, което не ги числи към страната, води ги предатели. Емигрирали персийци има и в други страни, но в Европа те са изместени от турците, които са по-желани на трудовия пазар. Чисти персийци има и в Канада. Някои от песрийците имат двойно гражданство, но те имат проблем – не смеят да се върнат в страната си да се видят с роднините си, защото имат досие и могат да завършат живота си в затвора или на бесилката като врагове на айятоллаха. Поради това срещите на тези роднини стават в Турция. Персийците с чуждо гражданство нямат проблеми да посещават роднините си в Иран. Но предполагам, имат психически проблеми, като видят до какво дередже докараха айатолласите хората в Иран и как живеят те в Каанада, в САЩ.

    По същество режимът в Иран е неокомунистически, същият като този вСССР в началото на ВОСР. Но наименаванието му е друго – фундаментализъм, като за фундамент се приема ислямът. По времето на Ленин/Сталин, фундаментът бе комунизмът, който изпрати на смърт по лагерите 32000000 души. Близостта на политическите възгледи на Путин и днешният върховен айатоллах на Иран е причина за добрите отношения между двете страни, налице е и стремеж на Иран да има това, което има Путин, атомни ракети.

   По това време бях в Америка, точно в този ден, когато утепАха Сюлеюмани  трябваше да започне импийчмънта срещу Тръмп и цяла Америка очакваше събитието. То обаче се не случи,  появи се по-страховита новина – Тръмп разпоредил да треснат шефа на иранското НКВД, генерал Сюлеймани, който бе напрравил уйдурмата с обсадата на американското посолство в Багдад.

   Тия неща са навързани и си имат своята логика, която специалистите разгадават, както тази за причината за развода на Деса с Другарят свиленскИ. Само специалистите знаеха набелязаната й следваща цел.

    Импийчмънтът на Тръмп мина на заден план, фейсбучките подпалиха виртуалното пространство – сега върховният айтолллах ще ни отцепи, започваме война с Иран..

   Интересена бе реакцията на персийската общност. Хората се изказваха с одобрение за унищожаването на най-зловещата личност на Иран, който е имал право да посочва кой от демонстрациите да  бъде убиван, кой пребиван, кой изпращан на поправителен труд, на кого да бъде източена кръвта и после обесен от революционните гвардейци. Този генерал е възпитаник на гавазите на Андропов от времето, когато с Брежнев търсеха разщирение на зоната на влияние на СССР и присъединяване на Афганистан като съветска република. От страх да не попаднат под полезрението на неговите революционни гвардейци, персите не смеят да пътуват до Иран, а най-много до Истанбул. Те твърдят, че езикът на персите и на турците бил по-близък отколкото на персите с арабите.

   Дали американците треснАха Сюлеймянеи, защо си е за изтряскване, или за да отложат насрочения дебат за импийчмън, за мен остана въпрос. Ако бях умен колокото президента ни или интелигентен колкото Мая Манолова, може би щях да се досетя...


                                       image  

     Първият айятоллах на Иран, който остава такъв и след смъртта му. Заемащите       
     поста му са негови заместници. Падобен е случаят с Ким Ир Сен, но има разлика - 
     иранските първосвещеници /Айатолласи/ не са роднини.

                               image

              Красиви момичета в моминските си носии покрепват политиката на                 
                   революционните гвардейци. Доле краварите, горе айтоллаха!

                                        image

                                                    Генерал Сюлеймани?













Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185551
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031