Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2020 09:23 - Мисли от преди 100 г., актуални и днес
Автор: nikolayborisov Категория: Политика   
Прочетен: 404 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Холандецът Хендрик ван Луун издава през 1922 г. своята книга "История на човечеството". В нея наред с историческите факти, той дава и своята гледна точка. Интерес представлява анализът, който прави в последните страници, за ситуацията в света след Първата световна война. Запознайте се с неговите идеи, които звучат изключително актуално и в наши дни. И както се казва - не откриваме топлата вода. 

"Те (инженери, химици, учени) създават нов свят, в който времето и пространството имат далеч по-малко значение и изобретяват нови и толкова евтини произведения, че почти всеки може да ги купи."

"Никой народ няма особено желание да воюва. И наистина идеята да се водят войни с армии, бойни кораби и подводници започва да изглежда абсурдна за хората от ХХ в., които свързват това насилие с някогашните абсолютни монарси и династии от интриганти. Те четат всекидневно във вестниците за все по-нови и по-нови открития на английски, американски или немски учени, които работят заедно в чудесно приятелство за напредъка на медицината и астрономията. Хората от новия век (ХХ в.) живеят в свят, пулсиращ от търговска и индустриална дейност, но малко от тях си дават сметка, че развитието на държавата – тази огромна общност, свързана с общи идеали, е изостанало с няколко века."

"За нещастие, през 1914 г. целият свят е една огромна работилница. Стачката в Аржентина може да причини проблеми в Берлин, а покачването на цените на някои суровини в Лондон да доведе до бедствие десетки хиляди многострадални китайски работници, които никога дори не са чували за съществуването на големия град на Темза. (Ефектът на пеперудата или ефектът на изядения прилеп в Китай)."

"Днес, след тази оргия от омраза и безумие, виждам света като шарено одеяло от странни нови националности, които, макар и ценни със своята любопитна история, никога не биха могли да отстояват своето в свят доминиран от въглищата и петрола, хидроенергията и огромните кредити."

"В действителност корените на страданието, което се разпростря по света в последните десет години (засилено поради Световната война, но в никакъв случай причинено от този кръвопролитен конфликт), трябва да се търсят в дълбоката промяна на икономическата и социална структура на целия свят. Преситена с ерудицията на миналото, Европа или няма желание, или просто е неспособна да осъзнае този факт."

"Доминиращите през ХХ в. стопански и индустриални принципи не признават политически граници и се стремят да превърнат с абсолютна  неизбежност целия свят в една голяма и просперираща фабрика, без да обръщат внимание на езици, нации или историческа слава. Не бих могъл да знам що за фабрика ще бъде това и каква цивилизация ще се развие от интелигентното и добронамерено коопериране между човека и неговите машини, а в действителност надали има и твърде голямо значение, защото животът означава промяна. Не за пръв път човешката раса се изправя лице в лице с подобен ненадейно възникнал критичен момент."





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikolayborisov
Категория: Други
Прочетен: 4082
Постинги: 2
Коментари: 1
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930