Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2019 18:35 - Сбогом гледка! Ортак на Артекс изля нов бетон на първа линия в Синеморец by Екип на Биволъ https://bivol.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 197 Коментари: 0 Гласове:
0



В нарушение на две министерски заповеди: Сбогом гледка! Ортак на Артекс изля нов бетон на първа линия в Синеморец by Екип на Биволъ декември 7, 2019

Нов строеж започва на метри от брега в Синеморец, съвсем близо до забележителните скални образувания “Корабите”. Бетонът вече е излят и на него ще изникне вила, за което РИОСВ-Бургас е дала положително становище. Това няма да е първата постройка, която ще се вклини в уникалния девствен пейзаж край Синеморец. Проблем е, обаче, че действащ ОУП няма, а има действащи заповеди издадени от МРРБ и МОСВ за забрана за всякакви строежи извън регулация в Парк “Странджа”.

Снимки на излетия бетон и видеоклипът бяха качени във Facabook от местен жител. Вижда се, че липсва задължителната табела, посочваща типа на обекта, инвеститора, фирмата-строител и съответните строителни разрешителни.

Видео 00:00   00:18

От всички урегулирани имоти в този район, само за два е наличен ОВОС, който е задължителен за инвестиционни предложения в Натура 2000 и двете Защитени зони „Странджа“ – за опазване на природните местообитания и за опазване на птиците.  Това са имотите с кадастрални номера 66528.2.262 и 66528.2.263.

За определяне на собствеността на терена използвахме данните в проекта “Първа Линия“. Той беше създаден миналата година с дарения от спомоществователи на Биволъ и целта му беше да се разкрие кой е облагодетелстван от новия (все още неприет) ОУП на Царево. Без изненади, имотите на Йордан Цонев от ДПС в Резово се оказаха в строителни граници.

image

Сега “Първа Линия” позволява да се води мониторинг на имотите по брега в Парк “Странджа”. Така става ясно, че новият бетон е излят върху имот 66528.2.262, който е собственост на арх. Добромир Добрев.

Имотът, който се застроява е отбелязан в синьо.

В края на 2016 по инвестиционно предложение на Добрев е издадено положително становище от РИОСВ-Бургас за инвестиционно намерение “Изграждане на вилна сграда в ПИ № 66528.2.262, по КК на с. Синеморец, община Царево”. ОВОС за съседния имот с номер 66528.2.263 е одобрена съвсем наскоро през септември т.г. от РИОСВ-Бургас. Там ще се строят две жилищни сгради.

Всичко това не би трябвало да се случва докато не е приет новия ОУП на Царево, но е факт, въпреки забранителните заповеди от две министерства. Очевидно натискът на собствениците на апетитните имоти на първа линия дава резултат и въпреки забраните се одобряват ПУП на парче по неясни критерии.

Ортак на Артекс

Добромир Добрев е член на Камарата на архитектите към Регионална колегия София и е автор на няколко проекта в столицата. Сред тях е “Фамилия саут парк”, който се рекламира като “зелен” и замислен да “доближи жилищата до природата“. Инвеститор в този обект е “Нова Сити Груп”. Арх. Добрев се явява управител на няколко фирми от групата “Нова Сити” – “Нова Сити Груп”, “Нова Сити Лукс”, “Нова Сити Резидънс” и т.н. Собствениците са израелски граждани.

Строителството е възложено на “Артекс инженеринг”. През 2015 г. Добрев и собственикът на “Артекс” арх. Пламен Мирянов заедно откриват “Фамилия саут парк”. От скандалите покрай апартамента на Цветанов научихме, че в “Артекс” много държат на религиозната символика. “Саут парк” не прави изключение.

/>

Водосвет на строежа на “Фамилия Саут Парк”

След Акт 16 за пред тленната власт, проектът на Добрев и Мирянов е вкаран в експлоатация и за пред Всевишния със задължителния водосвет.

Връзката между фирмата на Мирянов, прочула се покрай #Апартаментгейт и инвеститорите от “Нова Сити” не е мимолетна. Освен “Фамилия саут парк”, “Артекс” е изпълнител и на други проекта на инвестиционната група – пише специализирания портал за архитектура и строителство “Ситибилд“, който е отразил церемонията по откриването на обекта.

В нарушение на две министерски заповеди

Законът изисква устройството на имотите да отговаря на предвиджанията на Общ устройствен план, а община Царево няма действащ такъв” – коментира във Facebook природозащитникът Тома Белев. Той подчертава, че има заповеди за спиране на действието на предишен ОУП, който бе приет без екологична оценка. Двете специални заповеди за спиране на действието на ОУП на Царево са издадени от МОСВ и МРРБ. “Въпреки всичко се строи и се лее бетон в защитена територия със съдействието на РИОСВ Бургас и ДНСК” – заключава Тома Белев.

Засега липсва публична информация за строителното разрешително, каквото трябва да има издадено от Община Царево.  Наш репортер опита да се свърже с арх. Добромир Добрев на публичния му телефон за контакти, но той не отговаряше. Със или без разрешително, кадрите от изливането на бетона са красноречиви: “доближаването на жилищато до природата” е в процес да се случи за самия Добрев на едно от най-привлекателните места по българското крайбрежие.

Редакцията ще продължи да следи случая и да търси за мнение всички страни и институциите, които трябва да следят за спазването на ограничителните режими в Природен парк “Странджа”.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19705515
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031