Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2018 18:39 - Вижте какво пише CNN в Гърция за убийството на Виктория! Жестоки коментари и анализи! http://spodeli.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1314 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вижте какво пише CNN в Гърция за убийството на Виктория! Жестоки коментари и анализи! image

Попаднахме на коментар на Martin Kirov в мрежата, който старателно е подредил как медиите по света отразяват бруталното убийство на Виктория Маринова в Русе!

Публикуваме без проверка:

Martin Kirov

Из нета:
Вижте какво пише CNN в Гърция: 
България: Кои "изгарят" от разкритията след убийството на журналистката
CNN Greece – За Гърция и Европа, поръчковото убийство на журналистката Виктория Маринова и аферата ДжиПиГ*йт: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми, вече не е тайна!
Става въпрос за мащабна и всеобхватна корупция в европроекти излизат от скритото счетоводство на мрежа от консултантски фирми, свързани с големи строителни компании. 
За ДжиПиГ*йт официално се разбра и от 30-годишната Виктория Маринова в последното й интервю на 30-ти септември по телевизионния канал TVN Русе, на което бяха поканени и двама известни журналисти – Димитър Стоянов и румънеца Атила Биро. Двамата журналисти са били вече задържани във връзка с разследването им за източване на европейски фондове от бизнесмени и и висши политици, което предизвика международна реакция. 
В Twitter голям брой международни журналисти и личности, които участват в борбата срещу корупцията, предават новината за поръчковото убийство на журналистката, свързана директно с разследванието за неправомерно използване на средствата отпуснати от ЕС.
Журналисти разполагат с непублична документация за десетки проекти на обща стойност стотици милиони евро. Сред тях има счетоводни файлове с изрично отбелязани суми за подкупи.
Разкритията са за проекти по ПРСР, Оперативните програми и програмата за енергийна ефективност. Консултантите се уреждат директно с така наречените софт проекти – външна техническа помощ по оперативните програми, консултации за управление и отчитане на проекти, осигуряване на информираност, проучвания и оценка за въздействие, публичност и т.н. Като правило те са за суми от няколко десетки до няколко стотици хиляди лева.
Следват хард проекти за строителство на сгради, пътища, водопроводи, депа за отпадъци, саниране и т.н. при които сумите са за милиони и десетки милиони. Същата мрежа от консултантски фирми движи обществените поръчки за големи строителни фирми манипулира документацията и предрешава резултатите чрез подставени лица в оценителните комисии.
От няколко изпълнени проекта, свързани с фирмата „Джи Пи Груп“, се вижда и как се краде от проектите. Водят се паралелни количествено стойностни сметки, извършва се значително по-малко работа от предвидената, влагат се по-малко материали, но всичко се фактурира на разплащателния орган както е по задание и фирмите получават пълната сума.
Разликата от 30-40% е смъртоносният данък корупция, който убива реално, както показва трагедията край Своге. Защото в условията на повсеместна корупция би било невероятно схемата около „Джи Пи“ да е изключение, а другите да са чисти и в бяло. Най-вероятно в страната действат няколко такива мрежи, с които са обрасли всички по-големи играчи на пазара на обществените поръчки и усвояването на еврофондовете.
МАЛЪК ПРИМЕР: За да печелят и придвижват безпроблемно проектите, консултантските фирми смазват с подкупи властта на всички нива – от заместник-министър до одитори и експерти, личи от тайното счетоводство на фирмите „Рила Консулт“ ЕООД, „Европрограмконсулт“ ООД, „Ем Консулт Финанс“ ЕООД, „ЕС Енерджи Проджект“ ЕООД и „Лиан Консулт Сървисиз“ ЕООД. 
През този период консултантските приходи на групата от фирми възлизат на 7 212 448 лв., а раздадените комисионни на 4 027 280 лв. Това прави над 55% от приходите. 
Разкриването на цялата картина е шокиращо и скандалът стигна до OLAF - Европейската служба за борба с измамите.
България падна на 111-о място в годишната класация за свобода на медиите на асоциацията през 2018 г. – най-ниската сред държавите членки на ЕС. „Ширещата се корупция, неясната собственост на медиите, предполагаемото тайно споразумение между журналисти, политици и олигарси, направиха обективното информиране невъзможно”, пише Репортери без граници. Според Асоциацията на европейските журналисти репортерите от малки регионални медии са подложени на натиск от страна на местни бизнесмени и политици. Заплахите в крайна сметка водят до самоцензура, казват още от АЕЖ. 
България и Румъния не са членове на "Шенген " поради огромната корупция в публичната администрация. България от друга страна, е с най-високо ниво на корупция в Европейския съюз и неведнъж е занимавала Европейската служба за борба с измамите.

Установено е лошо управление на средствата на ЕС в твърде много случаи. Разкритията обаче, които бяха чути по време на предаването на Виктория Маринова, надхвърлиха границите и доведоха до бруталното отнемане на живота й.
Във връзка с политическото убийство на журналистката в България е поискано спешно свикване на комисия на Европейския парламент в областта на правата на човека, а устни и писмени въпроси са внесени от евродепутати.

Заместник-председателят Димитрис Пападимулис, призова Европейската служба за борба с измамите (OLAF) да разследва случая на корупция и убийството, като настоява да се даде пълна картина на разследването на Виктория Маринова за корупция с еврофондове и обществени поръчки и желае да бъде информиран:
„ По кой начин смята Европейската комисия да подсили механизмите за борба с корупцията и как ще защити разследващите журналисти, занимаващи се с тези въпроси?”

*Като извика Цецо баш най-честния, на работа в ОЛАФ.Той ще и..изправи кос..изв.кривиците.ТОЙ Е!..по тия въпроси. Н.М.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19705991
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031