Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2018 22:31 - Какво е НРБ за 99% от хората
Автор: komunisticheski Категория: Политика   
Прочетен: 2342 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!

За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия. Не бе и ДС.
За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.

Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе - това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.

НРБ - това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.

НРБ - това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.

НРБ - тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.

НРБ – най-доброто образование, и то без пари.

НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!

НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.

НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!

НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!

НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.

НРБ - от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!

НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.

НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!

НРБ – времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.

НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.

Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99% от хората.

Автор: Всички, които са живели в НРБ



Гласувай:
5


Вълнообразно


1. vencivaleri1951 - Првет,
08.10.2018 10:57
Поздравление за постинга. Внуците често ме питат за това време и когато им разказвам за живота по това време/общо взето в твоя порядък на постинга/ не вярват.
После ми задават сакрален въпрос на който и до днес нямам отговор-а защо развалихте всичко това?
Последната ми държавна работа бе в Планова комисия. Някъде в 90та от МОТ командироваха експерти да направят снимка на страната и след това да се реши по какъв път да тръгне. Аз отговарях за Бургаски окръг и придружавах един французин
и един швейцарец работещи в организацията. Обиколката беше около месец и през това време се сприятелихме -особено с французина. И понеже те са експерти по труда в началото се шашнаха от ниския номинал на работната ни заплата. След това стигнахме обаче до образование, медицина, почти безлихвени жилищни кредитии нисколихвени потребителски. За осигурения доход, за отсъствие на безработица...
Нещата взеха друг обрат-разбира се далеко бяхме от Швейцария, Франция, но много добре стояхме срещу Гърция, Португалия, Испания...
В края на обиколката с французина седнахме на по питие в едно капанче на Созопол. Градът много му хареса, а като разбра че всички къщи са собственост на обитателите им остана без думи. След няколко питиета ми каза следното. Ако имаше власт да го направиш бих ти казал да ни изгониш-нищо добро не Ви носим!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: komunisticheski
Категория: Политика
Прочетен: 675764
Постинги: 157
Коментари: 266
Гласове: 347
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031