Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2016 14:21 - За смисъла на пропагандирането на различността
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 3364 Коментари: 10 Гласове:
24

Последна промяна: 15.07.2016 23:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Чух наскоро един аргумент, че някои малцинствени групи (етнически, сексуални, гастро-естетически и т.н.) търпят омраза, защото изпитват необходимост да парадират с различността си. И че общо взето ситуацията е тип ""перпетуум мобиле"": колкото повече омраза срещат тези хора, толкова повече ще парадират с това, което изповядват. Колкото повече парадират, толкова повече омраза ще срещат. И ако имаше как да се произвежда и електричество междувременно, щеше да е доста ползотворно. Или ако всичката тази енергия, която се хвърляше за мразене, се използваше за нещо по-градивно, досега отдавна да сме изградили някоя постмодерна утопия.

Аз обаче бих включил в графата "дразнещи" и онези религии, които се опитват всячески да вербуват нови хора за каузата си. Т.е. които са възприели поведение тип мисионерство*. Да налагаш нещо насила на другите, да им досаждаш и да се опитваш да ги убедиш колко са неправи и как трябва да си променят своите възгледи и начин на живот и да възприемат твоя, защото е по-велик - ето това винаги дразни и обикновено предизвиква враждебна реакция и има обратен резултат. Логиката е същата като при парадирането на различността от страна на малцинствените групи.

image
Всъщност ако се замислим, зад идеята за прайда има оттенъци и отзвук от по-старите движения за граждански права. Това е останал рефлекс от времето, когато например черното малцинство в Америка се е опитвало да отвоюва равни права чрез масови мирни протести, шествия, седящи стачки, гражданско неподчинение и т.н. Или пък преди това - движението на суфражетките, които по същия начин са се опитвали да извоюват равни права за жените. Или работническото движение. В този смисъл има известен резон в това хора, които досега са нямали съвсем равни права с останалите, да се вдигнат на организирана кампания, да заявят претенциите си (съвсем основателни, впрочем, от гледна точка на гражданските права) и като цяло - по един видим и шумен начин да обърнат вниманието на обществото върху даден социален проблем. И дори и след като извоюват въпросните права (което, смея да твърдя, за много групи все още не е постигнато в пълна степен), после да напомнят за тях чрез ежегодни чествания.

Доколко прайда изпълнява тази функция е спорен въпрос, както е видно от неспиращите полемики. Едни ще кажат, че след като вече са си извоювали исканите права, хомосексуалистите няма смисъл повече да ги предявяват така видимо. Други пък контрират, че на обществото постоянно трябва да се напомня колко трудно е дошло това завоевание, защото ако хората приемат тези права за даденост и престанат да ги взимат насериозно (т.е. затънат в самодоволство), ще започне ново потъпкване на правата - и затова трябва с такива редовни събития да се напомня за тях. И едните са прави донякъде, и другите. Черните в Америка обаче и до ден днешен се събират на шествия и честват Мартин Лутър Кинг Младши и неговото дело - това е станало национален празник там, всички го зачитат и малцина се обявяват против "парадирането на правата на черните". 1-ви май пък е сходен символ за работническата класа и никой не си и помисля да се оплаква срещу техните паради. 8-ми март - за жените. И т.н. и т.н. Не съм чул някой да протестира срещу навирането на правата на черните в очите ни например, или да крещи и пита защо работниците продължават да празнуват едно социално завоевание отпреди цял век. Отговорът на първото е, че може би защото нямаме толкова черни тук. Но принципът във всички тези случаи е сходен. Прайда не прави кой знае какво изключение - просто за нас е сравнително ново явление, завоеванията им са скорошни, а и по тези ретроградни земи като цяло точно този сегмент на обществото се счита за непривичен, "неестествен"**, чужд. И оттам идват екстремните реакции за и против.

image
Иначе за налагането насила на собствени принципи на другите хора съм напълно съгласен, че е отвратително. Както казах, можем да разширим този критерий и да включим и ред политически и религиозни идеологии. Можем да включим въпроса с виенето на имамите от минаретата, но по същата логика и дрънченето на камбаните от църковните камбанарии и тропането на клепалото. Както едни не желаят да им се налага присъствието на исляма чрез крякането на някакъв имам от мегафоните, така и други пък може да не желаят да им се налагат християнски послания от разни билборди (в Щатите много ги има), биене на камбани на всеки час и особено на големи празници, та дори и християнски призиви и послания от телевизионния екран и във всеки магазин по Великден и Коледа.

Ще кажат някои - ние сме християнска държава, тук Православието е доминиращо***! В Близкия изток никой няма да ни толерира така, както някои искат тях да ги толерираме! Аз пък казвам, че ако ще имаме претенцията, че сме развито светско общество, тогава трябва да отидем докрай. Религията НЕ трябва да е обществен въпрос и част от политическия живот на едно общество в 21-ви век, а да е ограничена до пределите на дома, семейството и храма. И нито крачка отвъд тези предели. И това трябва да важи за ВСИЧКИ религии, без разлика коя е доминиращата. В Конституцията ни никъде не пише, че имаме държавна религия и никой от нашите закони не се основава на религиозни постулати. При това с много основателна причина - просто ние НЕ СМЕ теокрация, така че сравненията със Саудитска Арабия и Иран не минават. Ако някой толкова много държи да се сравнява със средновековни общества като Афганистан и Сомалия и да ги използва като критерий, аргумент и оправдание - да заповяда. Ние обаче като цяло би трябвало отдавна да сме надраснали този стадий на развитие.

А може би не сме? Като гледам някои коментари и поведението на сума ти народ, май за част от населението ни още сме в "добрите стари времена", когато е властвал законът на силата, вместо силата на закона. Когато на всеки "неортодоксален" се е гледало като на обществен враг и са се взимали съответните мерки срещу него, та да не се пречка и да не "покварява" обществото.

Наистина много широка тема. Може би централната тема в политиката изобщо. Може много да се изговори по нея.

И разбира се, сега очаквам тонове помия да се излеят върху мен и първосигналните лични нападки да завалят моментално. И епитети от сорта на "платен соросоид", "толераст" и т.н. Защото някои хора, очевидно лишени от необходимия умствен капацитет и доброволно захвърлили настрана способността си за критическо мислене, наистина просто не могат да търпят чуждо мнение, различно от установения канон на избраната от тях идеологична доктрина.

Аз обаче си оставам на мнението, че идеологията, в това число политическата и религиозна идеология, е най-големият бич за едно общество. И ще продължава да тежи на врата му като воденичен камък. Независимо за коя партия, идеология или религия става въпрос.

image
Нямам нищо против символичното значение на квази-религиозните традиции. И аз обичам да ям козунак на Великден. Не става въпрос за традиции. Щом сурвакането ни кара да се чувстваме по-българи, да си го практикуваме, няма лошо. Отделна тема, че сурвакането е предхристиянски обичай, както и повечето ни обичаи, които са само замаскирани като християнски. И друга отделна тема, че в последните години единствените сурвакарчета, които са звъняли на вратата ми с традиционни носии и български народни песни, са били циганчета (българчетата нещо са твърде заети да цъкат на айфоните си).

Както казах - религията (или по-скоро традицията) е работа на семейството, дома, междуличностните отношения, храма. И толкоз. Но да ми излизат разни попове да ми държат проповед по медиите и да подстрекават хората срещу тоя или оня (последно Николай анатемоса йогата, моля ви се!) - това вече няма да го приема.

image
_____________________________
* Тук не говоря за мисионери, посещаващи туземци или аборигени, а за мисионерски уклон в поведението на някого в нашите общества. Такива съм срещал от всяка страна на даден спор. Никой "лагер" не е имунизиран срещу арогантното нахалство.

И пак казвам: всеки възрастен човек с автономно мислене има правото сам да си наврежда по какъвто начин си иска. Но в момента, в който започне да влияе на здравето и живота на другите - тогава вече имаме проблем. Много е показателен наскорошният пример с недохраненото невръстно дете в Италия, чийто живот е бил поставен в риск от вманиачените му родители-вегани, подложили го на убийствена диета. На такива родители несъмнено следва да им се отнемат родителските права и да попадат под ударите на закона.

** Впрочем ако и бездруго хомо сапиенс сме прекалено много пренаселени на тази планета и ресурсите са ни кът, тогава защо толкова се пънем срещу еднополовите бракове, че унищожавали семейството и не допринасяли за прираста на населението? (Сякаш пиянството, домашното насилие, безотговорността, безработицата, немотията и отровените междучовешки взаимоотношения не допринасят масово за разпада на семейството - та сме седнали да се тюхкаме за еднополовите)! Всъщност за какво ни е още и още прираст - искаме да станем 20 милиарда ли, що ли? Да почнем да ядем хлебарки и да се разхождаме по главите на другите, че няма място? И сега в центъра на града е претъпкано с коли, ами тогава какво ще стане? :-O

image
*** Отварям и тук една последна скоба. Ако изхождаме от принципа на силата (т.е. "ние сме повече, ще спазвате нашите правила"), то тогава даваме оправдание в ръцете на потенциални сепаратисти в доминираните от не-българи, не-християни райони на страната ни. Ако ще използваме принципа, че само християнството следва да се ползва с привилегии, понеже е доминиращо като цяло в държавата ни, то тогава Делиормана и Източните Родопи следва направо да ги отпишем, защото там ще излязат със същия аргумент, но по отношение на исляма. Това е нож с две остриета и може да доведе до много зрелищен автогол. Струва си да се вгледаме отвъд собствения си нос и да се замислим за по-дългосрочните последствия от собствените си възгледи и действия.


Тагове:   политика,


Гласувай:
25



1. megafon - Не сме за съжаление държава, в която власттва силата.
15.07.2016 14:28
В България има пълна анархия и съответно такова е състоянието на всички организации, институзии, даже и в малките частни фирми. Това е като заразна болест, за която няма лек.
цитирай
2. asthfghl - 1.
15.07.2016 14:39
"Всичко е хаос, значи и този проблем е неразрешим" е само едно оправдание за бездействие и примирение.

Що се отнася до закона на силата, внимавай какво си пожелаваш. Тъкмо тези, дето сега се кланят на разни автократи, първи ще опънат търнаците при една автокрация.
цитирай
3. htpcl - Хм...
15.07.2016 15:00
Никакви минуси няма да заличат факта, че сума ти народ са коне с капаци, които още живеят в средновековието.
цитирай
4. asthfghl - Съгласно политиката на модерация, списък на изтритите коментари на тролове:
15.07.2016 15:02
1. Изтрит коментар на, както той самият се изрази, "офисното планктонче" appen13 -- заради поредната порция инфантилни и изключително малоумни лични нападки и обиди, които просто няма как да видят бял свят в този блог.

Продължавай да се напъваш. Само внимавай да не спукаш някое хемороидче.
цитирай
5. asthfghl - 3.
15.07.2016 15:05
И разбира се, дори и пет минути не закъсня поредното доказателство, че форумните троглодити не разполагат с никакви аргументи освен 1) цъкането с мишката върху пръстчето надолу и 2) дежурните опорно-точкови епитети, спуснати от идеологическите им повелители и спонсори по адрес на този, с когото те са несъгласни, понеже ги е настъпал по мазолките и им обърква тънките сметчици.
цитирай
6. petkosabevnedelchev - Гнусния олигофрен appen13 пак те е ...
15.07.2016 20:24
Гнусния олигофрен appen13 пак те е налазил като гледам...
цитирай
7. mamkamu - +
15.07.2016 21:19
От години съм се чудел на някои хора, как ни сравняват със Саудитска арабия или Иран и искат и тук да въведем реципрочни мерки?! Това в основата си значи да се откажем от Цивилизацията и да заприличаме на тях.

А митрополитът на Пловдив си е направо християнски фундаменталист! Ако живееше в друго време, щеше да гори на клада наред еретиците.

Ориенталските религии пък, като християнство и ислям, с тяхната претенция за монопол над истината и непоносимост към инакомислещите доста са навредили на света.
цитирай
8. yoan2015 - Имаш само един минус, предполагам, ...
15.07.2016 22:06
Имаш само един минус, предполагам, че е от гнусния олигофрен.
цитирай
9. yoan2015 - Ако може да послужи за утеха &quo...
16.07.2016 15:51
Ако може да послужи за утеха "гнусния" и при мен се е изявил, предполагам, че е видял, че съм го обидил тука и ме е навестил. Така са завалиите. Може и да не го пускаш този коментар, не е и по темата.
цитирай
10. zaw12929 - Никакви минуси няма да заличат ф...
16.07.2016 15:55
htpcl написа:
Никакви минуси няма да заличат факта, че сума ти народ са коне с капаци, които още живеят в средновековието.


ТОВА Е ОСНОВНОТО= НЕЗНАНИЕ, ЛИПСА НА ВЪЗПИТАНИЕ ... СЪЧЕТАНО С НЕОПРАВДАНА НАДМЕННОСТ
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280588
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив