Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2016 11:57 - КАК ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ ОГРАБИ БЪЛГАРИЯ-допълнение
Автор: gevara01 Категория: Политика   
Прочетен: 1296 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 22.05.2016 12:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Вече приключва вторият етап от Великата отечествена война. Съветската армия е под носа ни, а ние величаем героизма на немците. Армията на фелдмаршал Лист, която е на Балканите, си живее живота. Само фюрерът да не посегне на нея, да не я лашне на североизток… Посланикът на Германия Адолф Хайнц Бекерле, бивш директор на полицията във Франкфурт, току привиква българските министри — и бивши, и настоящи, та и бъдещи. Освен редовната германска войска из страната щъкат специални офицери с паспорти на търговци на автомобили, зъболекарски инструменти и тютюн. Още на 1 февруари 1941 година е сключена между България и Германия спогодбата „Нойбахер“. Тя урежда издръжката и снабдяването с продоволствие на германските войски. Между Българската народна банка и Главното управление на кредитните каси на райха в Берлин се сключва тайно споразумение. Българската народна банка се задължава да предостави необходимите суми в левове за нуждите на германските войници в България — на първо време петстотин милиона при съотношение 32,5 лева за една райхсмарка. Снабдяването се извършва от българското правителство чрез бюджета на военното министерство по безотчетни сметки. Всеки германски войник получава хиляда марки или тридесет и две хиляди и петстотин лева. Едва след година се усещат — намаляват заплатите на седем хиляди сто двадесет и пет лева. Това са огромни суми, почти равни на министерски заплати. България е ограбена. За осем месеца са дадени на Германия около два милиарда лева… Софийските хотели „Славянска беседа“, „Сплендид“ и гранхотел „България“ са предоставени на висши германски офицери. На пазара отдавна са изчезнали кожата и гьонът — кундурджийските стоки са тръгнали по наряд. Нарядът с безнадеждна работа, по тротоарите затракват дървени подметки. Яйцата от един лев стават три лева. Маслото от двадесет — на четиридесет. Немците са ни пребъркали джобовете, поизмели хамбарите. За сметка на това донесли са ни за посев картофите „Бинте“ — в Самоковско вече са почнали да ги сеят… И шоколад са донесли, но не за пазара. Държат го в складовете, раздават си го като дажба… Почти до края на войната немците имат удивително бърза пощенска и колетна служба, за да не се развалят заграбените провизии, които изпращат на семействата си в тила. Разказвали са ми очевидци как немски войници вземали по две-три кошници с яйца, чупели черупките им и изливали жълтъците в огромни дамаджани, които за няколко дена стигали от нашите градчета до Германия. Но ние пак им се възхищаваме, умеем да ценим европейците. Раздаваме им ордени. За няколко години са окачени български ордени на шест хиляди германски офицери и шестдесет хиляди германски войници. Нищо, че са тиловаци. Тиловаците най-много се радват на ордените…  



Гласувай:
2



1. bojinkata - Сега пък сме пуснали далавера на ...
22.05.2016 12:32
Сега пък сме пуснали далавера на краварите! Територия без наем!
цитирай
2. didanov - здравей статията е непълна информацията едностранна
22.05.2016 12:59
повече подробности - http://didanov.blog/history/2016/02/17/spogodbata-noibaher-kato-sredstvo-za-ograbvane-na-bylgariia-.1430858
накратко тази спогодба като замислена за самостоятелната издръжка на германските войски в България се превръща в метод за източването и ограбването на страната и българската издръжка повече от 7 млрд. лева чрез мръсни номера и ловки манипулации от германска страна.
НО..“Освободилият” ни от германската опека СССР постъпва по абсолютно същия разбойнически начин за издръжката на своите войски, влезли у нас без един изстрел на 8 срещу 9 септември 1944 г. Добавката е, че съветските войски остават до 18 март 1948 г., когато Георги Димитров подписва със Сталин известния договор за дружба и взаимопомощ в Москва, а страната ни трябва ефективно да се включи и в заключителната фаза на Втората световна война с 450 хилядна армия, харчейки 91 милиарди лева и жертвайки 30 000 души допълнително.
цитирай
3. gevara01 - Естествено, че тази статия разглежда само този период упоменат в заглавието
23.05.2016 19:09
Но тъй като поставяте знак на равенство в отношението на Германия и СССР към България искам да Ви напомня,че съсвсем друго щеше да бъде отношението на страните победители към България, в случай на неучастие на България в заключителната фаза. Тогава щяхме да дадем много повече от 91 милиарда /според Вас/ и много повече от 30000 жертви. Предполагам не си забравил, че бяхме съюзник на Хитлер и обявихме война на Англия и САЩ, а тази грешка се заплаща много скъпо....!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gevara01
Категория: Политика
Прочетен: 334732
Постинги: 196
Коментари: 84
Гласове: 62
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930