Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2015 17:07 - Езикът на дедите ни-продължение!
Автор: vitalian4v Категория: Политика   
Прочетен: 2601 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Здравейте,време е да продължим,обаче този път ще разгледаме само няколко тракийски надписа.
Надписите от село Езерово:
image

Текстът върху пръстенът:

ROLISTENEASNERENEATILTEANHSKOARAZEADOMEANTILEZUPTAMIHERAZHLTA
ROLISTENE - AS - NERENEA - TI - LTEA - NHSKO - A - RAZEA - DO - MEAN - TI - LEZU -  PTAMIHERAZHLTA

Разчитането му:
Ролистене, аз Неренеа ти, лтея ниско, а разеа до мен ти лежи, --------------.
Ролистене, аз, твоята Неренеа, тлея тук долу, а сразен до мен ти лежи(ш), --------------
.


(
         Този опит за разчитане на надписа има за цел да покаже наличието в текста на характерни за българския език граматически особености: звателен падеж /Ролистен-е/, лично местоимение /аз/, кратка форма на притежателното местоимение твой /ти/, съюза /а/, предлога /до/, съкратената форма на лично местоимение /мен/, личното местоимение /ти/. Сиреч, дори и неразчетен до край , надписът свидетелства, че сходствата между "тракийския" език и българския са не само лексикални, но и граматически!
          Далеч съм от мисълта да твърдя, че това е единствено възможното разчитане на надписа. Но съм убеден, че той може да се разчете единствено чрез българския език, просто защото е написан на български език. Нека обаче оставим по-нататъшните изследвания на специалистите. --Ziezi ex quo Vulgares)


Съдовете от с.Дуванли.

image
В Дуванли,при разкопаването на тракийската надгробна могила са открити доста сребърни и златни предмети - като - две сребърни блюда с позлата,както и сребърни чаша и ритон с позлата.
(Върху тези четири предмета е изписано с "гръцки" букви едно и също словосъчетание. Наличието на надписа единствено върху предмети, свързани с трапезата, очевидно трябва да ни насочи и към съдържанието му, и да помогне за неговото разчитане. Странно защо тази малка подробност е убягнала от вниманието на изследователите занимавали се с разчитането на този "тракийски" надпис!?  Никой до сега не се е опитвал да го тълкува като пожелание относно трапезата на погребания в отвъдния му живот, а това очевидно е първата логична връзка, която би трябвало да направим, тъй като надписът, както вече се спомена, е гравиран върху съдове за храна и напитки. --Ziezi ex quo Vulgares)

Текстът върху съдовете:
DADALEME
DA-DALE-ME

Разчитането му:
ДА-ДАЛЕ-МЕ

Да далачи ме(далачи - бълг.диалектно = насища)
Да ме далачи(насища).

(       Това "тракийско" пожелание има чисто българска смислова конструкция! Съюзът "да" за изразяване на заповед или желание. Кратката форма /винителен падеж/ на лично местоимение в първо лице единствено число - "ме". Затруднява ни единствено думата "дале", но не задълго - съществува българска диалектна форма "далача" /26. стр. 97/ - пия без мярка, насищам се. От всичко казано дотук става ясно, че надписът върху съдовете от с. Дуванли е пожелание за сит отвъден живот на погребания знатен "тракиец". Именно затова изречението е гравирано единствено върху скъпоценната посуда положена в гроба. Неуспехът на досегашните опити за разчитане се дължи на факта, че те са правени на основата на чужди езици - гръцки и дори албански (!?), и никой не е обърнал внимание, че пожеланието е изписано на български.--Ziezi ex quo Vulgares )

Надписите от остров Самотраки.
image
Текстът:
DENTOLE
DEN-TOL-E

Разчитането му:
Ден-тол-е
Ден тол(толмя-тълмя=тълкувам)е
Денят тълкувател е

  (При разкопки след Втората Световна война американският археолог К.Леман /K.Lehmann/ открил на о. Самотраки надписи, които определя като "тракийски". Става дума за около 40 керамични фрагмента с различни по дължина буквосъчетания изписани върху тях. Какво било учудването на научния свят, когато след публикуването на находките/32. стр.93-100/ се оказало, че в два от тях се съдържа българската "кирилска" буква "Б" /фрагменти № 1 и 33/. Леман тълкува този знак с фонетичната стойност "Б" /b/. Фрагментите се датират VI-III в.пр.Хр. Наличието на "кирилска" буква в "тракийски" текст не е прецедент. Известни са и надписи от Тера, които съдържат подобни букви "Б". /1. стр.149/. 
            Остров Самотраки е известен със засвидетелстваните от античните автори "тракийски" мистерии посветени на божествата "кабири" , които мистерии се извършвали на "тракийски" език много векове след завладяването на острова от гръцките пирати в VIII в.пр.Хр. Възможна е етимологическа връзка между термина "кабири" и етнонима "кимбри" или "кимери", към които народи някои средновековни автори причисляват българите. --Ziezi ex quo Vulgares)

Интересното е, че голям процент от надписите от Самотраки съдържат думата "ден" или "дин", в очевидна връзка с старобългарската дума "дьнь" и новобългарската "ден". Смешното тълкуване на гръцката наука на този факт е, че "ден" било епитет на гръцкия бог Зевс ?! Другите български думи, които се откриват в надписите от о. Самотраки са: "дена", "века", "оно", "ли", "дел", "пито", "леси", "ле", "то".


Това беше от продължението,благодаря за вниманието и лек ден. :)



 











Гласувай:
9



1. 1997 - Ролистене-е, Ролистене!
11.08.2015 18:30
За съществуващите тълкувания не е ли по- редно да се отнесете или критично, или да ги приемете?
Вж. 05.08.2013 05:44 - ЕКИП от СПАРОТОК,ХАВЕЛ и БЕЗИСТЕНА разшифровахме надписа на Златния пръстен от ЕЗЕРОВО
http://bezistena.blog/history/2013/08/05/ekip-ot-sparotok-havel-i-bezistena-razshifrovahme-nadpisa-na.1136554
цитирай
2. balar - супер
11.08.2015 18:38
ама по-як гвоздей ще са руническите надписи.
цитирай
3. shtaparov - И още нещо- изразът "Ролис...
11.08.2015 18:45
И още нещо- изразът "Ролистене" на пръстена от Езерово,схващан като лично име вероятно е двусъставен и съдържа днешните две имена Рали-Станьо,а надписът завършва така:

...TIЛЕZYПТАМIHEPAZНЛТА (TI ЛЕZYП ТА МI H EPAZ ZНЛТА)~ ...ти лежиш,та ми е орис зла.
цитирай
4. didanov - много интересно
12.08.2015 23:00
Е да четем тракийски език с помощта на българския. Би било хубаво да се сравни с църковния език на коптите, който според Стефан Гайд е единствения запазен тракийски диалект и с чиято помощт той разчита тракийските пиктографски плочки. Поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vitalian4v
Категория: Политика
Прочетен: 353961
Постинги: 110
Коментари: 368
Гласове: 3284
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031