Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2015 12:07 - Как TTIP ще превърне Европейския съюз в американска колония ?
Автор: alumen67 Категория: Политика   
Прочетен: 1895 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 07.03.2015 12:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Договорът, наречен TTIP – Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство, е рекламиран като „чудо на чудесата“, което ще създаде най-голямата в света зона на благоденствие, Мекка на търговията и пълно социално щастие, обхващаща 800 милиона потребители.

Но за това няма да прочетете нищо в българските „медии“ не само заради тяхната глупост и игнорантство, но и заради други причини.

image

Преговорите между САЩ и ЕС за TTIP навлизат в решителната фаза.

Появява се най-голямата зона за свободна търговия в света. Според икономистите, това е голям шанс за страните-членки на ЕС и от Източна Европа. А за България може да се сравни само с влизането ни в ЕС, съобщават безсмислено някакви хора от „клуба на анонимните икономисти“, бивши комсомолци, и подобни хунвейбини и политджихадисти.

image

„Покупките в САЩ ще бъдат по-евтини. Договорът САЩ-ЕС ще бъде голям шанс за Европа.“ – се възхищават други, още по-големи умници. Като аргумент сочат, че за средния статистически българин – Иванов, ще отпаднат разходите за митата. Както е известно същият Иванов по цял ден купува различни неща от Америка…

Но за онова, което е най-важно, не се споменава и дума, а то е, че TTIP, наричан вече „договор за зона за свободна търговия“ трябва да отмени архаичния принцип на национален суверенитет, т.е. онова, което е позволено или не е позволено във всяка държава в областта на икономиката и е прерогатив само на съответния национален парламент, избиран от гражданите на тази държава, което и у нас след 1991 г. по неизяснени досега причини, е наричано „демокрация“.

В рамките на този архаичен обичай парламентът определя например правата на работниците и задълженията на работодателите. Това е принципът на законното и легално трудово ангажиране, данъците, пенсионните и здравни вноски, на минималната работна заплата, на регулирането на достъпа до пазара на храни и лекарства, правата и задълженията на фирмите, използващи околната среда, както и разходите и наказанията за нейното унищожение или замърсяване. Определя и какви публични услуги трябва да извършва държавата спрямо своите граждани, принципите на публичното образование и здравеопазване, регулирането на дейността на банките, принципите на защита на личния живот на всеки човек. И така нататък и така нататък. С една дума, на всичко онова, което представлява ежедневният живот на всяка съвременна европейска държава – членка на ЕС, даже и на България.

По-точно, представляваше досега, защото в близко бъдеще, нещата ще се променят напълно заради  TTIP.

image

Главната задача на TTIP е „ликвидиране на нетарифните инвестиционни бариери“. Зад тази формулировка се крие всичко, което американските корпорации считат за препятствие за печелене на пари за себе си в Европа, т.е. всички трудови и потребителски стандарти, екологията, системата за публични услуги и финансиращите ги данъчни системи.

image  С една дума, пълно елиминиране на държавата, за да не пречи на корпорациите.

Зад идеята за този договор стои елитният клуб, наричан Трансатлантически бизнес-диалог /Trans Atlantic Business Dialogue – TABD/, състоящ се от шефовете на най-големите корпорации на САЩ и Европа. От средата на 90-те години те предприемат усилия за обвързването на САЩ и ЕС в единен стопански организъм, което на практика означава принуждаването на Европа да се откаже от стандартите, които определят нейната самоличност и налагането на ултралибералните принципи, управляващи Америка.

Знаем за това от „изтичанията“, тъй като преговорите са строго секретни. До съдържанието на отделните постулати, формулирани от представителите на TABD, нямат достъп нито парламентаристите от страните от ЕС, нито членовете на Конгреса на САЩ.

image

Избрани членове на правителствата на държавите от ЕС могат да се запознават с тях в условията на висока тайна, а Еврокомисията с абсурдно решение по навик от Студената война обозначи документите с най-различни тайни символи, за да може в случай на изтичане да се определи „предателят“. Тяхната мотивация може да бъде разбрана. Преговорите над подобни договори бяха два пъти проваляни след като европейската общност разбра предварително какво им готвят корпорациите. В средата на 90-те години протести спряха подписването на договора MAI, който трябваше да обвърже страните от ОИСР. Преди няколко години падна прословутата АСТА, чиито най-протестирани записи трябва да намерят сега място и в TTIP.

Най-важните промени обаче ще се отнасят до стандартите за защита на потребителите, които са на много високо равнище в Европа, и почти не съществуват в САЩ. Разбира се, намеренията на корпорациите е това стандартизиране на нормите да бъде надолу, а не нагоре. Така например в Европа действа „принципът на отровността“, според който производителят трябва да докаже, че използваното от него средство не е вредно. В САЩ са забранени само онези средства, чиято вредност е била доказана.

Заради това европейският списък на забранените субстанции има 1300 позиции, а в САЩ на федерално равнище – само 12.

Както не е трудно да се досетим големият бизнес стремящ се да подпише TTIP, не предвижда никакво разширение на американските забрани. Точно обратното....

image

Влизането в сила на договора TTIP ще означава не само край на европейското качество на живота, защитавано от законите, приемани от Европарламента и националните парламенти. TTIP означава и край на демокрацията, тъй като всеки закон, приет от политическите власти в интерес на населението ще бъде обжалван пред частни съдилища от частни фирми, чиито интереси са коренно различни от интересите на мнозинството.

 

Споровете за TTIP в момента са най-важният дебат, който върви в Европа. За да бъде прикрит от обществеността САЩ подпалиха войната в Украйна, за да вбият клин между Русия и ЕС. Но в България още никой не чул за TTIP. Трудно е да се намери по-важен довод в каква трагична провинция сме, в която продължава да действа организираната престъпност, т.е. мафията.

image     P. S.: Споразумението е изгодно за САЩ, но не и за Европа и най-вече държави като България.


Info: https://alterinformation.wordpress.com/2015/03/07/9943025012/




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alumen67
Категория: Новини
Прочетен: 951281
Постинги: 121
Коментари: 386
Гласове: 228
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031