Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2014 18:16 - ЕВРОПА ВЕЧЕ УСЕЩА БОЛКАТА ОТ САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 794 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Европа вече усеща болката от санкциите срещу Русия

дек 5


imageКого ще удари бумерангът, който се връща от Москва към Брюксел?

На технологично изложение в Москва през миналия месец шефовете на европейски компании се изправиха пред новата реалност в правенето на бизнес в Русия след поредицата от санкции, наложени от Запада заради случващото се в Украйна.

Броят на представените компании е двойно по-малък в сравнение с миналата година, отбелязва сп. “Нюзуик”.

“Ефектът върху бизнеса не би могъл да бъде по-явен. По-малко щандове, по-малко компании”, посочва Марк Бултинк, търговски директор на белгийски производител на дигитални екрани. Фирмата му “Барко” вече усеща негативите от политическите решения в Брюксел.

Компанията е загубила един от най-важните си клиенти, а именно най-големата корабостроителница в Русия, която беше поставена в черния списък на Европейския съюз и Съединените щати. Така основният приток на пари за белгийците рязко секва.

Този пример ясно показва, че санкциите удрят и по европейските компании, а към момента европейската икономика трудно може да си позволи подобни сътресения.

Брюксел и Вашингтон обаче продължават да налагат санкции в отговор на подкрепата, която Москва оказва на сепаратистите в Украйна.

Какво говорят цифрите? След последната вълна санкции през юли, износът от страни от Европейския съюз към Русия е паднал с 19% до 7.9 милиарда евро – това е понижение с цели 2 милиарда евро.

Спадът в сравнение със същия период от миналата година е почти равносилен – 18 на сто, подчертава „Нюзуик“, цитиран от dnes.bg.

Сривът до голяма степен се дължи на забраната за внос на храни от ЕС, която Русия наложи в отговор на санкциите. Но и вносът на други стоки не процъфтява. Големите играчи Германия и Италия са сред най-големите губещи.

За износ на повечето стоки за Русия се изисква специално разрешително, чието издаване може да отнеме месеци. А в света на бизнеса това е ужасно много време.

Адмистративният товар е наистина сериозен. Само в Белгия заявленията за разрешителни са скочили с 40 на сто за последните седмици.

Повечето държави наемат допълнителна работна ръка за справяне с наплива. Но в много случаи и това не е достатъчно – за част от разрешителните са необходими документи от съответното посолство в Русия и тогава закъсненията са жестоки.

А за капак неизпълните договорните си отношения трябва да плащат и обезщетения.

Освен това се задава и сериозна заплаха от изток. Китай е готов да се намеси решително и да използва открилата се възможност. Рискът огромна част от европейските компании “да изгорят” е съвсем реален.

От Пекин дори обявиха намеренията си на среща на висока ниво в Берлин преди месец. Официално, без тайни, без агресивно поведение, но в абсолютна готовност за настаняване удобно като основен износител за Русия.

Така за фирми като “Барко” остава само едно – да се надяват скоро санкциите да бъдат вдигнати.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10361436
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930