Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2014 10:53 - ПУТИН ПРЕВРЪЩА РУСКАТА МЕЧКА В СУРОВИННО МЕЗЕ ЗА КИТАЙСКИЯ ДРАКОН
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 4443 Коментари: 9 Гласове:
9

Последна промяна: 28.09.2014 10:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 В западните медии, особено в специализираните, вече се появиха анализи за това как инатът на Путин да се противопоставя на Запада на всяка цена води Русия в устата на китайския дракон, който налапва руския газов и петролен бизнес със смъртоносна хватка, поглъщайки го бавно, но сигурно.

Китай, който има най-големият валутен резерв в света, е винаги на линия за нови и нови кредите за боледуващия руски бизнес в добива на петрол, а напоследък- и на газ. При условия, диктувани от Пекин, разбира се. Така Китай вече необратимо е подчинил двете основни пера на руската суровинна индустрия, която все още се бори да задържи руската икономика над водата в бурния световен икономически океан.

Още по-интересно за любознателните читатели, включително за путлеристите в България, запленени в „гениалността” на своя вожд в Кремъл и евразийската му авантюра в геополитиката, е да се запознаят по този въпрос с оценката на руски независими експерти, като Юлия Латинина. Тя дава нагледни примери за безнадеждното изоставане на Русия от шеметното технологично развитие на кипящата сред младите американци бизнесенергия и стига до извода, че Русия няма какво да продава, освен природни изкопаеми ( и в частност- газ). Поради което Русия е “потъващ Титаник” по думите й.

Статията на Юлия Латинина е публикувана в „Новая газета” в Москва със заглавие:

„За това как се отнася Китай към Русия, е лесно разбираемо като сравним две церемонии” и с поясняващо подзаглавие за увеличаващата се дистанция в изоставащата Русия спрямо САЩ в областта на космическите технологии „Космическа разлика”.

 

22/09/2014

 

„Миналата седмица в Душанбе имаше церемония за началото на строителството на таджикският участък от централнозиатския газопровод, който води до Китай. Строителството бе открито от таджикския президент Емомали Рахмон и президента на Китай Си Цзинпин.

 

Не ви ли смущава нещо в абзаца по-горе ? И аз бях объркана, ето за какво. Когато преди две седмици на 1 септември, се проведе церемонията за строителството на “Силата на Сибир” (същия газопровод, който ще доставя газ на Китай на цена, както експерти смятат, под себестойността), на събитието присъстваха президентът Владимир Путин и първият заместник-премиер на Държавния съвет на Китай, Джан Гаоли .

 

Китайците не правят нищо случайно. Церемониите са в кръвта им. И ако държавният глава на Китай ходи на гости на Рахмонов , а при Путин изпраща заместник, това показва, че Централна Азия, от гледна точка на китайската геополитика, е по-важна за Китай, отколкото “бавно потъващия кораб”, наречен Русия.

 

Между другото – по време на церемонията, където Си Цзинпин отсъстваше , Путин обяви продажбата на дялове на китайците от находището Ванкор принадлежащо на “Роснефт”. Откъсната от западните кредити, с огромна задлъжнялост, с намаляваща продукция, “Роснефт” тихо се предава на Китай.

 

И тук една двойна новина.

 

Русия: мястото на уволненият Павел Дуров (основател и CEO) на социалната мрежа “ВКонтакте” ще заеме Борис Добродеев , син на шефа ВГТРК ( националната радио-телевизионна компания ) Олег Добродеев.

 

САЩ: основателят на Amazon Джеф Безос ще се конкурира с основателя на PayPal Алън Маск в космическата надпревара: компанията на Безос Blue Origin е сключила сделка с United Launch Alliance и ще произвежда двигатели за техните ракети.

 

Blue Origin е много по-малко известна от SpaceX на Алън Маск. SpaceX, основана през юни 2002 г., вече е създала и изстреляла ракетите Falcon 1, Falson 9, и е извелас тях свои спътници в орбита, създаде космическия кораб за многократна употреба Dragon и го скачи с МКС, създаде и двигатели Merlin, Kestrel и Draco. Нещо повече – развитието на всичко това към днешна дата е струвало na SpaceX 400 милиона щатски долара (за сравнение – работа по руската ракета “Ангара”, която беше разработена през 1995 г., и трябваше да полети през 2005 г. и накрая полетя през 2014 г., струва повече $

3 милиарда).

 

Не е същото с Blue Origin. Тя е създадена две години преди SpaceX, но все още не може да се похвали с големи постижения. До днес компанията е глътнала вече 500 милиона щатски долара лични пари на Джеф Безос (Алън Маск инвестирани само 100 милиона за неговия проект ) . Безос заяви, че ще започне през 2010 г. да извършва ежеседмични суборбиталните космически полети. През 2008 г. началната дата на редовния космическия туризъм е разсрочена за 2012 г., а сега всичко вече изчезна от хоризонта. Тестовете на суборбиталния космически апарат New Shepard през 2012 г. бяха неуспешни и сътрудничество с United Launch Alliance при тези условия изглежда като капитулация.

 

Но техническите проблемина Blue Origin в този случай не са важни.

Какво е по-важно ? В Съединените щати се образува една цяла прослойка от млади, фантастично успешни предприемачи, свързани с Интернет. Тези предприемачи още в ранна възраст са натрупали огромно лично състояние. Тези предприемачи в детството си са чели научна фантастика и са наблюдавали звездите. И тези предприемачи инвестират стотици милиони долари в частни космически компании.

 

Джеф Безос и Алън Маск не са сами. Има и четиридесет и четири годишният Джон Чермак (John D.Carmac), създател на известните Doom и Quake. Едновременно с Безос, през 2000 г., той създава компанията Armadillo Aerospace.

 

Дейвид Мастън (David Мастън) също е създател на компютърни игри. Участвал е в разработването на Air Warrior II (1997 г.), im1A2 Abrams, HIND: The Russian Combat Helicopter simulation, Apache, и т.н. През 2004 г. той създава своята Masten Space Systems.

 

Родерик Милерън (Roderic Milleron), основател (1996) на Orbital Space Systems, преди това е бил основател на IТ корпорации Cyberplex Systems и е писал софтуер за General Dynamics.

 

Тенденцията е ясна. Отделно от общата експлозия на частните космически компании в САЩ, които растат като гъби от 2000 г. насам, има и подексплозия: талантливи млади учени, които са станали милиардери благодарение на техните технически способности, от деца мечтаещи за космоса и изстрелвали ракетни модели , инвестират спечелените милиарди в своята и на човечеството Мечта.

 

И това е, в действителност, въпросът за Павел Дуров. Аз не знам дали Павел Дуров е мечтал за космоса, но сега точно няма да инвестира пари в него. Защото в Русия всяка успешна технология за проект, който изисква от неговия създател мозък, рано или късно се поглъща от приятели на Кремъл под прикритието на националната сигурност, а мястото за управител е запазено за най-видните синове на обслужващите режима.

 

В крайна сметка това води до факта, че нямаме какво да продаваме, освен газ. И то на загуба. Да, и дори китайския президент не благоволи да посетите откриването на тръбопровода, където началникът на Новия Китайски Суровинен Придатък обяви началото на разпродажбата на “Роснефт” в полза на Китай.

 

Юлия.Латинина

 

Превод от руски за ivo.bg – Васил Костадинов




Гласувай:
10



1. momchil - Странно !!! Вече почти три часа от ...
28.09.2014 13:37
Странно !!! Вече почти три часа от публикуването на този пост, а още нито един Кушел не се е изходил срещу такъв "соросоиден " текст. Поздрави за намереният материал.
цитирай
2. josarian - най-вероятно им се е разпаднал Опорноточковия център, предвид последните събития около спихването на престъпната им партия.
28.09.2014 14:17
Благодаря за включването, Момчиле!
цитирай
3. vmir - Симптоматично и очаквано,
28.09.2014 14:58
Русия се превръща в азиатска държава и бензиностанция на азиатските икономики.
цитирай
4. kostadin - Надайте се псевдо маже на пияни жени
28.09.2014 16:44
Надайте се псевдо маже на пияни жени
цитирай
5. apostapostoloff - Кухелът от Филибе ще ви затапи скоро с
28.09.2014 17:21
констатацията, че руските болни са най- здрави.
цитирай
6. momchil - Цели 6 и 50 минути часа за реакция от ...
29.09.2014 00:06
Цели 6 и 50 минути часа за реакция от страна на Костадин. Лошо другари лошо. Това че е неделя не е оправдание. Врагът не почива.
цитирай
7. ok3223 - Излагаш се
29.09.2014 08:20
Твоето е бълнуване на износен интилект ... ЩЕ, И ЩЕ. На МКС с какво отиват янките. Пеша. Ако не са руските ракети, те, луноходците, одили по луната, требе да одат пеша, защото нямат свястни ракети, да ги откарат до там...
цитирай
8. shtaparov - Да не е решил да изнася мечешки ко...
19.02.2015 15:44
Да не е решил да изнася мечешки колбаси за Китай? Че ония ми ти китайци,каквито са напористи и вечно гладни,са готови да ги ядат мечките с козината!
цитирай
9. shtaparov - (Кухелът от Филибе ще ви затапи скоро с...)
19.02.2015 15:48
apostapostoloff написа:
...констатацията, че руските болни са най- здрави.


А на мен що ми се струва,че съветските болни бяха най-болни от всички хора на земята?? :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3635135
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930