Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2014 16:58 - Проектът "Кримска Калифорния" или как Крим за малко не стана Израел. Автор: fascindoo
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 9940 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 11.03.2014 17:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Как САЩ шантажирали Сталин с откриването на втория фронт и защо полуостров Крим, и до сега е ябълка на раздора? Историята на еврейския въпрос
Всичко започнало много преди войната. 1920 г. след „освобождаването“ на Крим от войските на ген. Врангел, пред съветските мъдреци застанал въпросът – какво да правят с него? До революцията полуостровът бил летно вилно място за царското семейство, за помешчиците и дворяните.

image

На най-плодородните земи се занимавали със селско стопанство „германски“ преселници и евреи, дарувани с множество облекчения. Новата власт незабавно премахнала привилегиите. И в в Крим се замислили – а защо да храним Москва? Чрез общества и съюзи, например, (уж) германския «Бунде-строй» или еврейския потребителски кооператив «Самодейност», бившиете преселници започнали да търсят помощ от сънародниците в чужбина.

Германия след Версайския мирен договор лежала в развалии. Затова пък, еврейското лоби в САЩ се заинтересувало от Крим. В Симферопол, възползвайки се от тежкото положение, крадешком влязла благотворителната еврейска организация «Джойнт» «Американски еврейски обединен разпределителен комитет». Започнал да действа активно «Агро-Джойнт», помагащ на кримските колонисти-евреи. Той финансирвал идването на нови преселници и подготовката на национални кадри в местните учебни заведения на Крим.

Още 1923 г. в СССР и САЩ „независимо“ едни от друг, започнали да обсъждат идеята за преселване на евреи от Белорусия, Украйна, Русия, на земите около Черно море и за създаване там на национална автономия. Активно лобирал за тази идея ръководителят на еврейската секция на РКП(б) Абрам Брагин.  И вече смъртно болният Ленин даже посетил «Еврейския павилион» на Всесъюзното селскостопанско изложение 1923 г., което било спонсорирано от «Джойнт». Ноември 1923 г. Брагин подготвил проект за документ, в съответствие с който, за 10-годишнината от Октомврийската революция се предлагало да се образува автономна еврейска област на територията на Северен Крим, южната степна част от Украйна и Черноморското крайбрежие, чак до границ ите наАбхазия, с обща площ 10 млн. хектара. Там трябвало да се преселят 500 хиляди евреи. Подкрепяли го - Бухарин, Троцки, Каменев, Зиновиев, Риков.



Ако не можеш да победиш – купи

В края на 20-те години «Джойнт» започна преговори с Кремъл за даване на доста приличен заем, срещу залагане на кримските земи. Договорът бил подписан в началото на 30-те години, от цялата върхушка на РСФСР. «Джойнт» обещавали по 900 хил. Долара, на година, в продължение на 10 години, под 5% годишна лихва. Планирало се също и изплащане на допълнителна сума, до 500 хил. долара на година... Съветското ръководство трябвало да върне дълга, от 1945, до 1954 година.

– Милиони хектари кримска земя били разделени на дялове. Двеста най-крупни финансови и политически фамилии на Америка – Рокфелер, Маршал, Варбург, Рузвелт (и жена му Елеонора), Хувър и друг, купили акциите, – разказа по програма «Моментът на истината» Михаил Полторанин, с ранг на вице-премиер, председател на междуведомствената комисия по изследване архивите на КГБ на СССР, . Т.е. американското еврейско лоби се оказало най-крупният латифундист на Крим. (Г.С: Когато стне дума за латифундисти, едри земевалделци, едри арендатори, масово изкупуване на земя, знайте, че става дума само за еври, и по точно, за Световното Еврейство, в лицето на горе изброените „акционери“. Световното еврейство е организирано на принципи, подобни на комунизма им, у нас. Абсолютно всичко в света е собственост на „Партията“, т.е на еврейството, (най-вероятно) начело с Ротшилд. Затова и израелските „селяни“ нямат собствена земя, а работят в кибуци (ТКЗС-та), на плантациите на – Ротшилд! Затова и еврсубсидиите за земеделието отиват, съвсем не в селяните, а в арендаторите или “собствениците“, подставени лица на Юдомасонското, мафиотско, статанинско еврейство.

И така е, не само в земеделието, но и във всички сектори на световната икономика и финанси, а и в „обществения“ живот, въобще.

Всичко останало е „измама и лъжа“, от начало, до край, – или , до „Откровението“, до антихриста, и до Христовото Пришествие - в Небесна Слава! – Слава Тебе Господи!)

А паралелно в равнинните райони на Крим вървяло изселеването на кримските татари. Между дошлите евреи и татарите започнали взаимни оскърбления, на места перминаващи в погроми.

Татарите връщали влакове с евреи от Симферопол, обратно в Украйна, в Белоруссия, България. Започнали погроми и над вече уседналите еврейски семейства. Но всичко приключило с решение на Сталин, който казал – «ние не можем да разпалваме междунационални вражди». И 1934 году създал автономната еврейска област Биробиджан, – казва г-н Полторанин.

Отделът на «Джойнт» в СССР бил ликвидиан с Постановление на Политбюро ВКП(б) от 4 май 1938 г. Но в САЩ не се отказали от идеята да завземат кримските земи. И следващата част от трагикомедията се разиграл по време на Великата Отечествена война.



Разменяме «втори фронт» за Крим

От нчалото на Втората световна война американските вестници доста скъпернически писали за зверствата на фашистите, на нашите окупирани териториии. Затова пък, със всички подробности описвали пораженията на съветските войски. Общественото мнение се оформяло, не в полза на нашата страна. Още повече, че катастрофално не достигали пари за купуване в чужбина на продоволствия и оръжия. Защото ленд-лизът не е бил безплате за нашата страна.
И за да реши тези две грандиозни задачи, Сталин дал разрешение за създаване на Еврейски антифашистски комитет (ЕАК). Председател на президиума станал художественният ръководител на Държавния еврейски театър Соломон Михоелс. Отговорен секретар – Шахно Епштейн, а заместник председател – поетът и драматург Ицик Фефер.  1943 г. делегация на ЕАК заминала на турне по Американския континент и Англия. За почти половин-годишното пътуване, за фонда на Червената Армия били събрани около 32 мил. долара.


Но американците не биха били Те, ако на извлекат и своите напълно материални изгоди от това шоу. Създаването на независимата еврейска държава «Кримска Калифорния» – това е постоянната тема на срещите на Михоелс и Фефер с американския и английски истеблишмънт.  Милионерът Д. Розенберг директно заявил: «Крим ни интересува, не само като евреи, но и като американци, понеже Крим – това е Черно море, Балканите и Турция». Намекнаха на съветската делегация, че първият заем, който оформил Ленин, може да не се връща. Трябва само Кремъл да се съгласи за създаване на еврейска държава. Тогава и парички за развитието на еврейския Крим ще потекат – почти 10 милиарда долара.

Идеята проникнала дълбоко. И вече, февруари 1944 г. в ЕАК бил подготвен интересен документ, който сложили на масата на първия заместник председател на Съвета на Народните Комисари (Министерския съвет) Вячеслав Молотов. Документ си струва да бъде цитиран.

«В хода на Отечествената война възникнали ред въпроси, свързани с живота и устройването на еврейските маси в Съветския Съюз. До войната в СССР имало до 5 милиона евреи, из западните области на Украйна и Белорусия, Прибалтика, Бесарабия и Буковина, а също от Полша. Във временно завладяните от фашистите съветски райони, може да се предполага, са изтребени не по-малко от 1,5 милиона евреи.

По едено време беше създадена Еврейска автономна област в Биробиджан, с перспективата да се превърне в Еврейска Съветска република, та по този начин да се разреши държавно-правният проблем, и за еврейския народ. Трябва да признаем, че опитът с Биробиджан, вследствие не ред причини, и на първо място, недостатъчното мобилизиране на всичките възможности, а и предвид, карйната му отдалеченост от местата на пребиваване на основните еврейски трудови маси, не даде нужния ефект. Но, въпреки всичките трудности, Еврейсктая автономна област стана една от най-напредналите области в Далекоизтоения край, което доказва способността на еврейските маси да градят своя държавност. Още повече тази способност бе проявена в развитието на създадените еврейски национални райони в Крим.

Предвид всичко гореизложено, ние бихме считали за целесъобразно създаването на Еврейска Съветска Република, в една от областите, където това е възможно, по политически съображения. Струва ни се, че една от най-подходящите области е триторията на Крим, която в най-голяма степен съответства на изискванията, както по отношение на вместимост за преселване, така и вследствие успешния опит в развитието там на еврейски национални райони. Създаването на Еврейска Съветска република веднъж за винаги ще реши, по болшевишки, в духа на ленинско-сталинската национална политика,, проблема с държавно-правното положение на еврейския народ и по-нататъшното развитие на вековната му култура. Този проблем никой не беше в състояние да реши, в продължение на много столетия, и той може да бъде разрешен само в нашата велика социалистическа страна.

Идеята за създаване на Еврейскъ Съветска република се ползва с изключителна популярност сред най-широките еврейски маси в СССР.

В строителството на Еврейската Съветска република биха ни оказали същественна помощ и еврейските народни маси от всички страни на света, където и да се намират. Изхождайки от гореказаното, ние предлагаме:

Да се създаде еврейска съветска социалистическа република на территорията на Крим.
Благовременно, до освобождаването на Крим, да се назначи правителствена комисия, с цел разработване на този въпрос.

Надяваме се, че ще отделите нужното внимание на този въпрос, от осъществяването на който зависи съдбата на целия народ.

Председател на президиума на Еврейския антифашистски комитет в СССР, С. МИХОЕЛС.
Отговорен секрета Ш. ЕПШТЕЙН.
Заместник председател на президиума И. ФЕФЕР.
15 февруари 1944 г., Москва»



Михаил Полторанин

– Михаил Никифорович, историците ви упрекват, че не са видяли документите, на които вие се позовавате, говорейки за «Кримската Калифорния». Наистина ли съществуват?

– Да, документите в архиваите ги има. По времето, когато работех в комисията за разсекретявне, ние решихме, че ще бъдат разкрити документите, от 1917 до 1945 г. Разбира се, без документите за нашата агентура. Документите ги разсекретихме, но при Елцин отишли Александър Яковлев, Дмитрий Волкогонов, и президентът, с постановление, отново ги засекрети, незаконно. Те го направиха, за да вадят документи от архива, само когато им е изгодно, да изопачават историята на страната ни и да я заливат с мърсотия.



Натиск над Сталин

Забележете, Крим още е в ръцете на фашистите, а момчетата, посетили САЩ, вече били готови да създадат своя страна и, вероятно, да назначат себе си за нейни ръководители. Молотов върнал проекта обратно. А юни 1944 г. се състояла среща на милионера, президент на търговско-промишлената палата Ерик Джонстън и посланика на САЩ в СССР Аверил Хариман, със Сталин и Молотов. Американците направили щедро предложение – да вложат в икономиката на Крим тези пресловути 10 милиарда долара. В замяна на създаване на република, в която да могат да дойдат евреи от целия свят, превръщайки го в най-голям световен курорт, с доходи почти 2 милиарда долара.


Посланците на «добра воля» на поста – ръководител, предложили споменатия вече Михоелс. Сталин считал, че Лазар Моисеевич Каганович ще се справи. Плюс това, парите няма да идат само за Черноморското крайбрежие, но и в други региони, които са пострадали от окупацията. Но американците не искали да плащат така.

Опитвали се да притиснат Сталин и от друга страна.

– 1943 г. Сталин се оплаквал на Йосип Броз Тито, че в Техеран, Рузвелт му казал, че САЩ не могат повече да доставят продоволствия по ленд-лизинга, защото еврейскто лоби, е много силно в Америка, и иска от мен проект за създаване на «Кримска Калифорния». Ние също така, не можем да открием втори фронт, ако не бъде прието решение за Крим.

Натискът над Сатлин, както виждаме е бил огромен. Приближавали сроковете за разплащане по векселите за кримската земя. «Крим вече е почти наш. Съветите нямат пари», – потривали ръце в САЩ.

1945 г., когато започвало разплащането по ленинските кредити, небезизвестният Джордж Маршал пише тайно писмо на бившия посланик, а сега министър, Хариман.

«До Министъра на Търговията на САЩ, А. Хариман

 

Скъпи Аверил!

Президентът одобрява Вашите планове. Той добави към тях следното. Съсуществуването на територията на Крима, на база на съветския Черноморски флот, и еврейската република, открита за свободно влизане на евреи от цял свят, е несъобразителност, пълна с непредсказуеми последствия. Това са неговите съмнения по «Кримския проект», от самото начало . Крим трябва да стане демилитаризирана зона. Дайте на Сталин да разбере, че трябва да е готов да пребазира флота, от Севастопол в Одеса и на Черноморското крайбережие на Кавказ. Тогава ние ще повярваме, че Кримската еврейска република е реалност, а не пропаганден мит.

Дж. Маршалл».

Явно, тогава у Йосиф Висарионович е възникнала идеята, да заблуди американците, считащите се за по-умни от другите.



Версай, Палестина, Хрушчов

– Сталин напомнил на световното еврейско лоби, за конгреса в Базел, 1887 година. На него било прието решение, че бездомните евреи трябва да създадат своя държава, именно, в Палестина. В средата на четиридесетте години, миналия век, там господствали англичаните. И тогава Сталин, 1946 г. дал команда да снадбяват с оръжие евреите, които воювали против арабите и англичаните. В Палестина, през България, тръгнали десетки хиляди автомати, картечници, гаубици. Мнението на Сталин било – нека Израел е в Палестина, а не в Крим, – казва Полторанин. В резултат, на 15 май 1948 г. било провъзгласено създаването на Израел. Страната била призната от САЩ и Съветския Съюз, а на 18 май 1948 г. СССР първ установил с Израел дипломатически отношения.
Но, въпреки че евреите получили Палестина, идеята за «Кримската Калифорния» не умряла.

– Юни 1948 г. Голда Меир била назначена за посланик на Израел в СССР, и на 3 септември пристигнала в Москва. За две седмици тя организирала в Москва два митинга с по 50 хиляди човека. Това били хора от Ленинград, Москва, даже от Сибир. На митингите искали да се изпълни обещщанието пред Америка и да се даде Крим. В резултат било решено «петата колона» да се изсели от Крим. Лятото на 1953 г, за Нова Земя – зад полярния кръг, заминали 17 парахода. Това било началото на операцията, под кодовото име «Белая куропатка», – уточнява Полторанин.

Така също, Сталин планирал да изсели евреите от големите градове на страната, и в частност, от Москва. Министърът Фурцева вече съставяла списъците. Но изведнъж – загадъчна смърт на вожда.

1954 г. Хрушчов дава Крим на Украинската ССР. РСФСР, разбирай – Съветският Съюз, престанал да носи юридическа отговорност за подписването на през 20-е години от руското правителство, на вексела.  Парите на американците така и никой не върнал. А след 1991 г. «Джойнт» отново активно разгърна своята дейсност, вече в Украйна, в т.ч. И в Крим... (И резултатите са налице! Г.С.)


 

Автор Иван КОНЕВ

http://topwar.ru/28194-kak-krym-chut-izrailem-ne-stal.html


 

Извадка от:

http://fascindoo.blog.bg/politika/2014/03/11/proekta-quot-krimska-kaliforniia-quot-ili-kak-kryim-chuti-iz.1246748

Превод, Григор Симов


 




Гласувай:
11



1. fascindoo - grigorsimov,
19.03.2014 00:00
благодаря за превода и точния коментар!
цитирай
2. talasin - Цялата боза е от кой какво казал! Та ...
28.02.2017 08:17
Цялата боза е от кой какво казал! Та през 1954 г. Украинската ССР не е ли съставна част на СССР, а когато е приета в ООН, пак ли не е била в СССР? СССР съществува от 30.12.1920 г. Ленин умира на 24.01.1924 г., за какъв Сталин през този период, с такива правомощия, въобще може да става дума?! Който е повярвал, че Голда Меир е била в състояние да организира такъв митинг, в онези времена, без санкцията и организацията на ПБ ВКП(б), е поредният глупак, от много нароилите се при демокрацията. Палестина, съветска колония ли е, по време на вземането на решението в ООН за създаването на Израел??? Интересно, защо американците не се бият с германците през 1941 за да си вземат полуострова, след като е техен!? Или както се казва в такива случаи "поредните глупости на тракалета"! Отговорът на тези глупости > http://publikatsii/stats/11016-krym-eto-sobstvennost-ssha-ob-istorikah-i-fantazerah-rady.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28296932
Постинги: 4280
Коментари: 7543
Гласове: 8235
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031