Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2013 23:57 - СЪРБАШИЗЪМ..ПАНСЛАВИЗЪМ,МАКЕДОНИЗЪМ, ТАТАРИЗЪМ...ПАНТЮРКИЗЪМ
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 11165 Коментари: 20 Гласове:
9

Последна промяна: 28.05.2013 00:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

       ПОУКИ  ЗА  РУСКИТЕ И БЪЛГАРСКИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ

       МИТЪТ НА ПАНСЛАВИЗМА И СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ

Автор Никола  Виденов  /С малки съкращения/

Нека читателят обърне внимание на това, което става с промяната на ударението при думите слово и слава:Слтво – слтвен (народ),  слтвенски (народ) и с промяната: словт- словин(народ), словински (народ);  слава – славен (народ), славенски (народ)  и с промяната: слава-славин (народ); славински (народ); славян – славян (народ), славянски (народ) и с промяната: славян-славян (народ) – славянски (народ).

Веднага става ясно, че от прилагателните словен и славен, става трансформация на прилагателните в “етноса” словен и славян.

Всичко това е игра на думи, но издава, че езика на българите е слтвен, (идващ от думата слтво, затова в Библията има „в начале бе слтво”), и оттук идва слтвенския език и с тази теза Кирил е доказал, че българския език е също от бога (народ носещ божественото слово), и затова е разбил триезичната догма.

Тук смисъла е такъв, че тези които не носят словото божие са НЕМИ (от ням-безгласен) и за това българите са нарекли неслучайно изменниците на Атила - остготите и с думата немци.

Едва ли в тези времена папата е бил впечатлен от думите, че слънцето свети за всички и че на всички езици може да се слави бога.

НАЧАЛОТО НА ДОКТРИНАТА ПАНСЛАВИЗЪМ

За пръв път думата славяни – в смисъла на етнос, влиза в  политическа употреба през 1593г., като дотогава „slavi” е всъщност -„sclavi (означаващо роби от латински) и тази дума се използва във византийските извори.

Всеки изследвал проблематиката на древната българската история е установил, че няма НИТО ЕДИН роден или чужд извор, който да говори за покръстването на два народа -  т. нар. “славянски” и български,  а се говори само за българи и български народ (за повече подробности виж в интернет -“ Колко народа покръства Борис “ от Никола Църцаров).

Няма византийски извор,  в който при преговори да се сключва договор със “славяно- българска държава”, а винаги се говори за българи и България.

  Също така няма нито един чужд или наш извор в който да се споменава за ПРАбългари и ханове , а навсякъде се говори за БЪЛГАРИ и владетелят на българите. Само един пример в тази насока е достатъчен.

На колоната на Омуртаг пише накрая КАНА СУБИГИ ОМУРТАГ, което не пречи на нашите известни историци правейки “академично издържан” превод от старогръцки да го обявят за колоната на ... ХАН (???) Омуртаг.

Колкото до термина СКЛАВИ от византийските извори, то той се е използвал от църковниците-хронисти в смисъл на “роби”, “светлокоси роби”, или “нечестивци”, с който са наричали тези които не изповядвали официалната гръко-християнска вяра - арианите.

Според възрожденеца Марин Дринов, както и д-р Ганчо Ценов (и до сега обявяван от официозната  историческа школа за “фашизоид”, “прекален патриот” и пр.) славяните са всъщност траки.

На подобно мнение днес застава грамадно множество необременени изследователи на българската история.

Интересен факт е, че антропологическите черти на т. нар. “славяни” и траките е смайващо еднакъв./ последните генетични изследвания доказват преобладаващо от 49 до 60% тракийски гени у днешните българи/

Много от изследователите са на мнение, че след покоряването им от Рим траките започват да бъдат наричани и  “склави”, а част от тракийските племена се изтеглят на север и след векове нахлуват обратно на Балканския полуостров, но вече назовавани като “склави” (светлокоси роби) и “нечестивци”/а териториите населявани от тях – с/к/лавинии – неселени с простолюдие/ от гръко-римските църковници-хронисти.

Българската история от 866 г., когато се налага насилствено официалната верска доктрина на Византия (т. е. през 866 г. когато цар Борис провежда унизително препокръстване) та чак до наши дни, е била фалшифицирана от гръцките хронисти,  българските и руски църковници, и  чужди историци в по-ново време,  винаги в услуга на панславизма.

Странно защо в учебниците по история няма нито една автентична рисунка на “славяни” или “славянски войни”, така добре описвани иначе от византийците?  

Изображението на славяните в нашите учебници са  “съвременна” (???) рисунка (виж например учебника по история за 5 клас на изд. “Просвета” прил. № 1).

Освен това никой поклонник на славянската идея не може да обясни откъде идва “етническият бум” при т. нар. славяни, когато през същия период в Европа са засвидетелствани няколко чумни епидемии включително и в местата обитавани от “славяните”.

Историците така и не успяха да открият автентично „славянско” селище а посочените като такива са само от предположения.

Славянската идея е възприета от българската интелигенция през началото на XIX век в периода на българското Възраждане под влияние на умелото руско внушение и манипулиране на историческите факти, като начин за разграничаване от гърците и турците.

През периода на турското робство, както е известно, Вселенската патриаршия (доминирана винаги от гърци) не признава българите за отделен народ, а ги нарича “румелийски” народ, което се възприема и от Османската империя.

Богослужението е само на гръцки език и българите са абсолютно онеправдани, а политиката на асимилацията над тях, е както от турска,  така и от гръцка страна, като погърчването на българите е било приоритет за гръцкото духовенство.

Не трябва да се забравя, че панславянската идея от самото си начало лансира и обслужва враждебни на българите идеи, цели и политики.

Показателно е, че тя започва като така наречената ИЛИРИЙСКА ИДЕЯ, която се формира на етапи.

Същността й в последствие има политически адрес и най-кратко има за идея, че с името илирийци се наричат всички народи, населявали в античността земите, които през средновековието били „славянски”.

Илирийската идея става платформа на всички участвали в плана за „освобождението” на всички балкански християни – т. н. „южни славяни”.

 Папа Климент VIII подготвя военен съюз между Испания, Австрия и Полша за война срещу Османската империя, предвидена за 1593г.

На 14 април 1595 г. австрийският император провъзгласява, че приема под своя защита християните в Босна и съседните й земи.  

По това време той още не говори за освобождение на всички „славяни”.

За създател на илирийската идея се сочи Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”,(забележете думите слава и славяни!!), която търси идеологическа формула, за да оглави „славянското” множество, изгубило държавната си независимост при падането на българското и сръбското царствa.  

Но ренесансовата илирийска идея е изпълнена по онова време с конкретно политическо съдържание -  подготвяната война срещу Османската империя.

 Илирийската идея има обединяваща за времето си сила и емоционален ефект, но изпод нейното покривало възкръсват всевъзможни лични и народностни претенции.

Така например албанските старейшини започват да подготвят кореспонденцията си с печат, в който има герб с княжеска корона.

Пак по това време се появява и една късна преработка на Душановото законодателство, появяват се самозвани потомци на стари владетели: Комнини, Църноевичи и др.

Интересно е това, че никой не говори за древния български народ, за неговите исторически заслуги , а той се подрежда някъде в “славянското множество”.

Особено силно въздействие върху представите на съвременниците оказва амбицията на генерал Охмучевич, родом от Дубровник, пълководец в испанската флота, който съумява да се сдобие с поредица фалшифицирани грамоти и привилегии, като се изкарва потомък на деспот Хрельо (същият, който е погребан в Рилския манастир!).

По негова поръчка, се изготвя мистифициран сборник с гербове уж от времето на Душан, в който придобива визуален образ идеята за Илирия, уж осъществена в миналото от Душан, цар от „словенска” кръв, който „заповядвал на десет кралства”. 

 Гербът на този „блестящ”, според Охмучевич, император е съставен от гербовете на всички земи които е владял.

Този сборник с гербове, отнесен от специалистите  към 1595 г., окончателно формира илирийската идея, като идея за възкресяване на Душановата империя, състоящо се от десет кралства! …

Тук на добре запознатите с историята на Балканския полуостров, ще се стори доста странно защо не им хрумва да се възстанови Симеоновата България например, а именно мижавото Душаново кралство? 

Ако се види картата на двете империи веднага става ясно, че Симеоновата е по-стара и освен това два пъти по-голяма от Душановата мини  „империя”.. (включвала е целите днешни: Румъния, Сърбия, България, Македония, 80 % от днешна Гърция, Източна Тракия и Албания с площ от 500 000 кв. км.)

Ако пък сравним в културен, военен и цялостен  исторически аспект ролята на двамата владетели в тогавашния свят, то превъзходството на цар Симеон е видно във всички направления, а по блясък и международен престиж Душановата e просто бледа сянка.

Но тук нека припомним началото на възхода на Душан и това как крал Стефан Урош  побеждава с измама цар Михаил ІІІ Шишман, което  сръбските историци премълчават. На 27 юли 1330 г. при с.Шишковци до гр. Велбъжд (днешен Кюстендил), се сключва временно примирие между българите и сърбите, заради идващия голям църковен празник - рождението на Св. Богородица. Цялата нощ на 27/28  юли сръбския крал се моли на Богородица да му прости греха който  е намислил да извърши. На другия ден българите са разпръснати извън своя стан, като събират храна и дърва, и тогава са нападнати вероломно от сърбите. Нападението се  води от  синът на Урош - Стефан наречен по-късно Душан/Стефан Душан/ и резултатът е 15000 избити българи.

Цар Михаил Шишман е тежко ранен и пленен, като умира от раните си донесен от победителите в нозете на триумфиращия им крал, а според друга мълва предавана сред народа, е обезглавен пред крал Стефан Урош за назидание. /Това е цената на повтарящата се и до днес, лековата българска доверчивост спрямо намеренията на сръбските ни ‘братя’./

След тази “блестяща победа” (възхвалявана и до днес от сръбските историци) Сърбия бележи своя възход и се самовъздига в империя при крал Душан.

Този възход е мимолетен и трае само няколко десетилетия, и скоро османските орди го смазват и разбиват, точно когато сърбите са най-силни и самонадеяни (което се премълчава от сръбските историци).

В главната си политическа посока, Илирийската идея виждаме след близо 300 г., осъществена като Югославска федерация, (с енергичното руско-съветско съдействие), повтаряща почти границите на.....”Душановата империя” и за малко да погълне и “братска и словенска България”, с основна идея да се сърбизират българите.

Окончателно „славянската” идея се формира  под перото на абатът от Млетския орден дон Мавро Орбини от Пиза. През 1601 г. Мавро Орбини  написва по поръчка книгата „Царството на славяните” (прил.№ 2). В нея на българите са отредени 77 печатни страници (от 397 до 474 страница).

Книгата има дълго заглавие: „Царството на славяните, днес неправилно наричани скиавони (роби)” .. и още в заглавието: ... „и преди всичко се гледат успехите на царете, които някога са властвали в Далмация, Хърватско, Босна, Сърбия, Рашка и България”.

Веднага прави впечатление, че в книгата  на българите е отредено последното място, а Орбини възприема сборника с гербове на генерал Охмучевич за автентичен (?!) и от него възпроизвежда гербовете на „словените” владетели на „южнославянските държави”.

Така в началото на българската история е отпечатан гърбът на българите от епохата на държавната им независимост – медальон с коронован изправен лъв (прил. № 3).

Малко по-късно, сърби руси и албанци ще присвоят българския  двуглав орел  като свой царствен герб. В книгата си Орбини помества и две “осъвременени” според неговата визия рисунки на това как са изглеждали славните славянските войни (прил. № 4).

Военният план от 1595 г. на Австрийската империя, се осуетява, а после и забравя. Но личната заинтересованост на Орбини е в пристрастието му да изтъкне Дубровник, като водеща „южнославенска” сила, а рода на покровителите си – Бобалевич (странно име за сърбин или хърватин), като велик и мъжествен род с дълбоко патриотично минало имащ значителна политическа мощ и слава.

Така в началото на книгата си Орбини започва с посвещение към благодетеля и поръчител на книгата: „Посвещение до негова Светлост, почитаемия монсеньор....” и после: „След като написах тази история на славяните по настояване на Ваша Светлост, при всичките улеснения и удобства, които щедро ми предоставихте, за да я доведа докрай, струва ми се, че сега е мой дълг да Ви я посветя преди да я публикувате – понеже е Ваше дело...” и пр. хвалебствия.

И непредубедения читател ще разбере, че има нещо доста странно и съмнително в тази история, която се възприема и до сега от историческата ни наука като безспорен исторически извор/?????/, а шовинистичните залитанията на автора, се определят „като проява на горещия му славянски патриотизъм”, според наши и чужди специалисти историци и  т. нар.слависти .

 Така, Орбини с лека ръка изкарва Скандинавия – люлка на „славяните”, за който народ се сетим, той е „славянски”: славяни са ...скитите, готите, амазонките са сарматки, което ще рече, че и те са „славянки”. …

Така след като целият Илирик вече е „словенски”, мнозина от папите, Свети Йероним, и пр. Орбини внушава, че сърцевината на славянското единство, е словенското им писмо и език.

В книгата са дадени  в образци и двете „словенски” азбуки – глаголицата и кирилицата. Но тук се получава нещо странно - той сочи католическия Св. Йероним за създател на „славянското” глаголическо писмо, наречено „буквица”. На него приписва и съставянето на „славянското” богослужение (?) и навсякъде българския принос липсва, а  за делото на Кирил и Методи не става и дума.

През 1595 г. Русия още не е Велика сила и не е съпричастна на илирийската идея, а отскоро е завладяла Казан, като е покорила волжките българи, за които Орбини не казва нищо.

Ще минат само 100 г. и илирийската идея ще продължи да се развива като панславянска доктрина на Петър І Велики,  лансирана от гръцкото духовенство и с активно сръбско “посредничество”.

За известно време тя има формата на т.нар. гръцка идея при руската императрица Екатерина Велика с идеята, че Русия, като най-голяма „славянска” империя трябва да покровителства всички „славяни”, и да ги освободи от турците, както и да възстанови Византия.

Според този план синът на Екатерина Велика, който говорил зле на руски, но затова пък на отличен  гръцки (защото е възпитаван от гръцки придворни велможи), трябвало да стане император на вече възстановената Византийска империя.

Никъде в този план не се споменават българите, камо ли да става и дума за освобождението им или пък за възстановяване на българската държава.

Руското печатно издание на прословутата книга „Царството на славяните”, излиза в Петербург през 1722 г. по „повелението” на император Петър І Велики под заглавие: „Книга историография початия,  имене, славы и разширения народа славянского....” и пр.

Твърде показателно в него е това, че книгата не е превод на пълния италиански текст, а е съкратена „адаптация” направена на руски език от.... сърбина граф Сава Владиславович – деен дипломат, най-близък съветник на император Петър I  в балканската му политика.

Най-вероятно това ще да е човекът дал идеята на Петър І  Черно море да стане “вътрешно руско море”, а Русия да завладее всички “славянски” земи и даже целия свят. Тук ще припомним, че при един друг предшественик на Петър също  намираме сръбска връзка и влияние.

През 2005 г. в излязлата в Белград книга “Истината за Иван Грозни” от руснака Вячеслав Манягин  и младия сръбски учен Деян Танич се изследва генеалогията на Иван Грозни и се установява за негови сръбски предци по три линии. Най-известната и сега на науката е по мъжка линия, като бабата по баща на Иван Грозни – София Палеолог била правнучка на деспот Деян и Теодора Неманич, сестра на ... крал Душан (!). Бабата пък на Иван Грозни по майчина линия била сръбкинята Ана Якшич, дъщеря на войводата Стефан Якшич. Ана Глински (Якшич) е изиграла според авторите много съществена роля във възпитанието на малкия Иван Василевич. След като останал от малък без родителите си Елена и Василий, грижите за него поела бабата по майчина линия и тя го е запознала със сръбските традиции, пише сръбския учен. Вячеслав Манягин с множество аргументи  “доказва”, че разказите за Иван Грозни като бездушен тиранин били абсолютна клевета и измислица. В типичния за руския шовинизъм стил, Манягин описва как при Иван Грозни Русия устояла на “полската агресия”, а на изток и юг “ увеличила” територията и населението си с почти 50 %.

Тук бихме припомнили обаче на въпросните автори, че това става за сметка на Волжка България  (за нея разбира се не става и дума във въпросната книга), която в три поредни тежки зими спасява гладуваща Русия на Иван Грозни, като му доставя така необходимото жито. 

След  като русите се съвземат от тежките зими, Иван Грозни предприема  военен поход до Казан и на 2 октомври 1554 г. след дълга обсада го превзема, като избива 190 000  жители на града и заграбва съкровищата на българските владетели(явно на такива добродетели го е научила  сръбската му баба, а агресията спрямо другите е просто “разширение на територията”).

За да оправдае похода си до Казан  пред света, Иван Грозни разпространява лъжата , че е превзел някакво татарско ханство на доскорошните потисници на русите.

Тази политическа линия по странен начин ще бъде продължена и от Съветския съюз след 1920г., а Комунистическия интернационал( доминиран от СССР) ще я  “дообогати” със зловещото си решение от 1934 г. за образуването на “македонска” нация.

Но да продължим със загрижеността на Руската империя за славянството. На 7 март 1711г. в Успенската катедрала в Кремъл, в присъствието на Петър І е прочетен Манифест за обявяване война на Османската империя. На 13 март е издаден втори Манифест до ... “всички християни от православната гръцка и римска вяра в  Сърбия, Славония, Македония, Босна, Херцеговина и особено Черногорците, да  се присъединят към нашата армия и се сражават с оръжие в ръка” и  се съобщава , че Русия иска “... да ги освободи от езическата тирания”.

Както  забелязваме отново не става и дума за България и българите, защото целта явно не е нейното освобождение, а завладяване и заличаване като народ.

Затова, много преди манифеста, тайни руски емисари кръстосват балканите и разпространяват слуховете, че Русия е “безкористна освободителка” и това ще продължи и по-нататък в руската а отпосле и в съветската политика.

 Българските църковници през XVIII век, не са могли да четат историята на Орбини в нейния  оригинал на италиански език.

Паисий Хилендарски намира екземпляр от руското  “адаптирано” издание в библиотеката на сръбската архиепископия в Сремски Карловци по време на краткия си престой там през 1761 г., и широко се ползва от него като сигурен източник (!?). Затова и неговата история той логично е озаглавил „История  славянобългарска”.

 Защо обаче официална българска историческа наука  и до сега  премълчава и не забелязва, че историята на един друг свещеник,  католикът - францискански монах Блазиус Клайнер, издадена година по-рано от Паисиевата -  в 1761 г., е озаглавена  „История на България” и в нея липсват тези “славянски” залитания и акценти?..

В тази книга за славяни се споменава мимоходом точно 11 пъти и то като за  съпътстваща и незначителна роля, на хора увлечени от събитията в които водеща роля имат българите.

Също така първото печатно издание на  историята  на Христаки Павлович , която всъщност е преработка и допълнение на Паисиевата е издадена през 1844 г. и е озаглавена   “ЦАРСТВЕНИК или ИСТОРИЯ БОЛГАРСКАЯ”( но не и славяно болгарская,  прил. № 5)

 Прави впечатление, че при описанията на събитията в книгата на Орбини поради пристрастие или нещо друго, българите са представяни като разорители, грабители и жестоки убийци!

В такава светлина се описват цар Калоян и победите му над латините, както и на цар Самуил над гърците.

В описанието за сърбите и византийците обаче, думите употребени за българите, като „жестоко” и „разорение” са спестени, даже  напротив -оръжието на сръбската войска преди битката с българите при Велбъжд  “..блестяло на слънцето “...  

Също така прави впечатление, че за Василий ІІ не се споменава, че е бил наречен “Българоубиец”, заради безчовечността и жестокостта си към пленените български войни, а просто... “ромеите победили и пленили 15 000 българи, на които императорът заповядал да извадят очите”.

Колко простичко казано, сякаш това не е нищо особено, а е някакъв дребен факт.

Тук липсва и дума например,  за достойнствата  на цар Иван Асен ІІ  прочул се с благородството си, като освободил  гръцките  войници след победата му при Клокотница през 1230 г.

В описанията си Орбини стига до абсурди като  заявява , че “....българите се възгордели повече от всякога, защото вкусили от радостите и богатствата на латинците(!?) и като завзели някои техни земи, веднага продължили напред..” и още  за българите “..няма случай този тъй  войнствен народ да не е показал вродената си жестокост “, и  “.. Тази тяхна страшна жестокост, заедно с другите, изпитал върху себе си и император Балдуин”...

Този стил е твърде характерен за византийските хронисти, а тук Орбини явно е забравил, че латинците от ІV кръстоносен поход, вместо да продължат за Божи гроб превземат византийската столица Константинопол и я подлагат на клане и плячкосване.

Също така земите не са ”техни”, а са заграбени и не само това, ами предявяват и претенции  към българските земи.  

Всичко това ни кара да се съмняваме в достоверността и добронамереността на тази история, писана по поръчка от дон Мавро Орбини, да си направим съответните изводи и да попитаме съвременните ни историци що за наука е това, което се преподава по история у нас?

ПАНСЛАВИЗЪМ  МАКЕДОНИЗЪМ  ТАТАРИЗЪМ   ПАНТЮРКИЗЪМ  И   ПОУКИ  ЗА  ДЪРЖАВНИЦИ

 “Царството на славяните” е книга, от която руския панславизъм и нейното галено дете – сръбския шовинизъм черпят вдъхновение, а нашите казионни историци сочат като достоверен източник/!../.

Панславизмът тръгва с основната идея, че руските “славяни” трябва да завладеят първо Османската империя, после Европа и накрая целия свят (!!), което се разбира от Азовския завет и “Начертанието” на Петър І Велики, както и “Начертанието” на Екатерина ІІ Велика и залягат в доктрината на всички руски и съветски правителства (за повече подробности виж книгата на Иван Лалов “Освободителни мисии на Русия - Съветския съюз в и около България”).

Това е доктрина възпрепятствала българската държавност, набивала комплекс за малоценност и донесла неизброими страдания и продължаващ геноцид над българите.

Нейни проявления са и до днес македонизмът, политиката на Гърция за гърцизиране на българите в Беломорието и Албания( и до сега), кражбата на българското сирене, кисело мляко, българския фолклор и танци, и обявяването им за “елински,” издаването на помашко-гръцки речник , както и толерирането на „татаризма” и до сега в Руската федерация.

От времето на Петър І Велики чак до края на ХХ век Русия глези и толерира Сърбия, Гърция, Влашко (Румъния) за сметка на България и води политика на купуване на българската интелигенция с цел  славянофилията (русофилията) да бъде неоспорим еталон в оценките на миналото и съвременната политика на България.

За разлика от България, на Сърбия се отпускат милиони рубли само за да се стимулира сръбско национално освободително движение против Турция, а Сърбия става основния проводник на панславизма (антибългаризма), което е явно следствие от  традиционно „топлите” руско-сръбски връзки още от времето на Иван Грозни.

Руският шовинизъм роди и популяризира митът за добрия “дядо Иван”, създават се “ славянски” комитети , направление в науката “славистика”, откриват се “славянски” университети, малко по-късно се налага да се  пропагандира  “безкористната Българо-Съветска дружба” и пр.

За това колко Русия е “безкористна” освободителка говори дълбоко премълчавания факт, че българският народ е принуден да заплати за “Освобождението” си.

В брой № 2 на Държавен вестник от 10. 01. 1884 г. е публикуван следният Указ № 1144.  “ Ний Александър І  С  Божията милост и народна воля княз на българите Провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане  от България на  Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер. Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”.

В пълния текст се описват размера и сроковете за заплащането, където “безкористната” помощ е определена на 10 680 250 книжни рубли и 43 копейки, което по онова време се равнява на 32,5 тона злато.

Както добре се вижда, заплаща се окупацията, а не освобождението, както впрочем си пише и в Манифеста на Николай І от 1877 г. за обявяване войната срещу Османската империя, който документ и до сега официозната ни историческа наука не смее да покаже защото от него става ясно, че на България се отрежда ролята на “Задунайская губерния”.

Политиката на панславизма прави всичко  само и само да докаже, че в съседните на България страни не живеят българи и на практика по зла ирония тази политика се продължава и от Комунистическия интернационал през 1934 г., и  се води от Русия и до днес.

Това решение струва на българите в днешна Македония  30 000 зверски убити и 200 000 малтретирани в лагерите, само защото не искат от българи да станат македонци.

Провеждането на насилствената македонизация на българите се извършва от сръбските тайни служби с угодническото съгласие на българските комунисти-интернационалисти (безродници) и техните днешни наследници.

Освен това, по зла ирония на съдбата, в България се издига паметник на окупатора  ( паметника Цар освободител) който тържествено се благославя всяка година, а след 1944 г.  (повторната окупация на България този път от СССР) се издига и паметник на Съветската армия “освободителка”, довела на власт марионетен комунистически режим, изтребил цвета на българската интелигенция. 

Отгоре на всичко, денят на подписването на Сан-Стефанският мирен договор
( по същество признаването и узаконяването на руската окупация) след т. н. „демократични промени” от 1989 г. , стана и национален празник за България...

Осем години след построяването му, най-големият български християнски храм е носил името “СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”. ..!

През 1916 г., след руското нападение над Балчик и заплахата от предстоящ руски десант във Варна, русофилите от българското правителство го прекръстват на “СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ” (духовният патрон на “цар-освободителя” Николай І), с което да омилостивят имперска Русия и да спрат руската агресия.  

Изконният български празник на писмеността и културата - 24 май (по същество денят на тържеството на българският възрожденски дух, с който се отхвърля гръцкото църковно и духовно потисничество), от 1988 г. се присвои от СССР (както и до сега от Русия), като “общославянски” празник на „славянската култура и писменост”, с което се принизява българския принос в световната култура, размивайки го в теорията за някаква си, „световна славянска култура и писменост” с водач Русия..

Празника минава под мотото за величието на руската култура и се празнува така, че за български принос не става и дума, като всичко е “славянско” (разбирай-руско!).

Оказва се че в по-ново време историята на Орбини се “дообогатява” от  “научни публикации” като: “славяно-горицката борба­ - руския боен стил на богатирите “ от А. Белов или “ сибирският воюн” – тайните бойни умения на древните “славяно – руси”, публикациите за т.н. “ Велесовата книга” от Новгород, приписвана на “жреци-славяни” от ІХ век, в която пишело за “легендарния произход на древните руси от Седморечието още през ІІ хил. пр. ХР. под ръководството на Арий и неговите синове”- т. е. че русите са чистите арийци и пр. /виж по тази тема www.sparotok.blog.bg и www.sparotok.blogspot.com/

Най-ярко обаче това се вижда от излязлата през 1999 г. в  Москва  книга,/последвана от неизброими други „творения”/ водеща се за научно издание озаглавена  “ИМПЕРИЯ. РУС, ТУРЦИЯ, КИТАЙ, ЕВРОПА, ЕГИПЕТ. НОВАЯ МАТЕМАТИЧЕСКАЯ ХРОНОЛОГИЯ ДРЕВНОСТИ“ с автори акад. А. Т. ФОМЕНКО и  Г. В. НОСОВСКИЙ, където на 752 страници се излагат потресаващи нови “открития” и “реконструкция” на историческите събития, с нова “концепция”. 

От цялата книга става ясно, че в основата на всичко и навсякъде по света са вече  РУСИТЕ - като гръбнак и майка на славянството!

Трудно е да изброим всички нови “открития”, но като база за научност Фоменко широко ползва Орбини, като дава всички извори от които той се е ползвал, както и прави етимологични заключения.

Така според Фоменко се оказва, че... “ОРДА - это славянская рада, т.е. совет, или казачая орда” ( стр. 105), така научаваме (стр. 528), че хетите са ... казаци, а в епохата на 19 династия в древен Египет воюват”... наемные войска КАВКАЗКО-КОЛХИДСКОГО прозхождения”, т.е. казаци.

Освен това от стр. 534 научаваме, че “КИТАЙ- это просто одно из названий РУСИ-СКИТИИ или СКИФИИ” , а в имената на АССИРИЯ и СИРИЯ се криело името на... разбира се  РУССИЯ!!

На цветното приложение (прил. 15) се мъдри пояснението, че “Драгоценные нагрудые изображения, найденные в гробнице Тутанкамона, практически ... одинаковы с германскими и российскими гербами “( т. е. Египетската символика е също... руска(!), а германците също са славяни). От стр. 352 разбираме, че троянската война се води от.... «турецкие Отоманы, т. е. Казацкие атаманы», а етруските са разбира се  «Эт-руски».  На стр. 470 узнаваме, че в Рим и до сега се намира един от знаменитите паметници на «Эт-русского искуства - так называемая капитолийская волчица»( т. е. основателите на Рим са руски младежи), а китайците строят своята стена... разбира се за граница с Русия! От стр. 267  узнаваме, че възникналата през 14 век «огромная Русско-Турецко-Одрынскяя « Монголская» империя, по-видимому.... распалась на три основные большие часи: РУСЬ- православная, ТУРЦИЯ- мусульманская част империя и ... ЗАПАДНАЯ ЕВРОПА- католическо-латинская часть империи».

На българите е отредена половин страничка ( на стр.342), с лаконичното и единствено според авторите логично пояснение: «Кто такие болгары? - Болгары пришли с Волги: ЭТО ДЕЛО ЯСНОЕ и  скорее всего, Волгары, т.е. ...РУССКИЕ С ВОЛГИИ».

С тази си късогледа научна и дипломатическа политика Русия вкарва в кошарата ни Турция и разеденинява най-голямата преграда пред ислямизацията на Балканите – обединена България.

Тук ще спрем с цитатите на тези отчайващо късогледи творения. /подробности за това кой кой е в древността можете да намерите в www.sparotok.blog.bg и www.sparotok.blogspot.com/

Бедата е, че българските казионни историци продължават да следват велико-руските и гръко-сърбашки теории и вместо да застанат зад историческата истина и зад българския национален интерес, продължават да произвеждат услужливо нови исторически тези за произхода и миналото на българите и България от типа на иранските глупости на Петър Добрев.

Нека обаче тук си припомним уроците от историята.

В неистовото си желание да унищожат българите, гърците  в лицето на Йоан Кантакузин, докараха турските орди на балканите и това наследство ще тежи на нас и цяла Европа още много векове.

Тепърва ислямизацията и турцизацията на балканите ще бъдат горчивите плодове, които ще берат самите гърци, а и  всички народи на Балканския полуостров.

Това се отнася и за Европа, водеща до сега учудващо беззъба политика на толерантност към исляма и Турция.

Същото важи и за Русия. 

В желанието да не признае , че всичко там е дошло от Дунавска и Волжка България( държавност, архитектура, военно дело( богатирите), религията, писмеността и най-вече , че руският език не е производен на измисления “черковно славянски”, а е форма на старобългарския) Русия води неизменна политика на непризнаване на българите в Русия като народност, а напротив – политика на все по-категоричната им татаризация, което е равносилно на турцизация.

От това обаче се възползва Турция, която обучава всяка година в своите университети стотици студенти от Татарстан и други райони на Руската федерация, като прокарва методично идеите на пантюркизма (че всички народи говорещи тюркски езици са турци, /българите според тази великотурска доктрина, а за жалост и според някои казионни български и руски автори, са тюрки/ а всички “външни” турци трябва да се обединят в една държава от Босна до Китай…).

В бившите републики от азиатската част на СССР тече методична ислямизация и турцизация, строят се джамии с пари от саудитски фондации, а в Казахстан има Тюркски университет, в който се акцентира на общата история на тюркските народи.

Така в гръб на Русия се оформя ислямско-турски клин от балканите до Китай и плодовете на тази, самоубийствена за Русия, политика, стават повече от очевидни и не вещаят нищо добро за руснаците .

Жалкото е, че в желанието си да принизят и унищожат физически своя брат и духовен предтеча, руснаците вредят най-много на себе си, но такава е иронията в късогледата политика.

На практика се озоваваме в парадоксалното положение, при което панславизмът, специално в политиката му срещу България, се явява в услуга на пантюркизма, като работи срещу интересите на Русия , доказателства за  което има достатъчно.

На какво се дължи слепотата да се разбере, че жизнена, многолюдна, обединена, дори и в две държави и силна икономически и политически България, е защитна стена за Русия, пред заливащата я вълна на ислямисткото цунами.

Какво трябва още да се случи на Балканите за да осъзнае руската държавна машина, че България отслабена и унижена както се случи на Сърбия, противопоставена на Македония, не е успех, а поражение за Русия, което не може да се изплати с никакви милиарди изсмукани чрез  марионетни сляпо про-руски грабителски правителства.

След десетина години Сърбия ще бъде абсорбирана от ЕС и ще се превърне в антируска покрайнина на Европа и НАТО, което е било в миналото, а България, заедно с тиканата от Русия към Сърбия  Македония,  ще се окажат разделени и безпомощни в сферата на турското икономическо и политическо влияние.

Краткосрочните облаги за Русия не могат да компенсират крайният резултат от политиката за разцепването и прогонването на българския етнос от териториите, които все още обитава - турцизирането на България.

Ако в скоро време Русия не преосмисли стратегическата си политика към България, ако руската дипломация не се поучи от уроците на историята, на нас българите не ни остава  нищо друго, освен  да се молим и уповаваме единствено на Божията закрила под крилото на възкръсващата Нова Отоманска Империя..

Молитва , която ще е нужна в не по-малка степен и на самата Русия….

Никола  Виденов  

2005 г.     

Литература: - Не я публикувам за краткост.

Приложенията не се публикуват.





Гласувай:
9



1. bezistena - Тайната на СКЛАВИНИТЕ
28.05.2013 03:16
Скъпи Приятелю,анализът на Виденов е удивително трансцедентно прозорлив и верен,вадещ на яве всячески потъпквани и скривани с всички средства на заговорниците срещу Българите,истини за Свещения Божи Български народ!Задължително правим няколко малки,но с голяма и безприкословна стойност категорични допълнения.Чрез публикувания от няколко дни Шифровъчен справочник на Свещения Български език http://bezistena.blog.bg/-ТАЙНАТА НА СВЕЩЕНИЯ...част1 и 2,разкриваме тайната на мистичния етнос и етноним СКЛАВИНИ и СЛАВЯНИ.Речникът,който разкрива хилядолетни тайни чрез божествената семантика на всички думи в света,е категоричен:СКЛАВИНИТЕ са кастата на Духовните водачи на всички тракийски племена,разпръснати из целия континент и изградили АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ европейски етноси и нации,и са познати като Болки на Иса=Волки на Иса =Волки на Иса=Българите на Иса(Исус),и закодирани за непосветените и геноцидната цензурата като СКЛАВИНИ=Балк на Иса!Това е същото култово митично-реално предгръцко автохтонно население ПЕЛАСКИ,доказвано категорично вече от истинските ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ като Българско,с лек анаграмен воал:ПЕЛАСКИ=СКЛАПИНИ=БАЛКИ ИСА.Разшифровката ни указва еднозначно,че това е наименование на херметичното общество на Посветените Български Апостолски Първожреци на Исус Балка=Исус Българина!Исус две-три хиляди години преди Раждането Си?!За всички Българи:влезте в Посвещенията на bezistena.blog.bg
и ще се уверите в способностите на Исус да ходи във времето както си иска,защото Той затова е Господ Бог!Разшифровката указва категорично кои са СЛАВЯНИТЕ:
СЛАВЯНИ=СЛАВИ=ЗМЕЙ=Иса Ел Бог=Исус Змей Бог=Бог Исус Змея!Древно Българската календарна животинска династична символика и прозвище на Исус!Да благодарим на панславизма за положените титанични усилия да съхрани тази сакрална информация и блага вест за божествения сътворенчески статут на Българите,за да се знае вече под чия фундаментална цивилизационна мисия и егида са обезпаметените и шашардисани от фалшификаторите СЛАВЯНИ.
цитирай
2. bezistena - ТАЙНАТА НА СКЛАВИНИТЕ-ПРОДЪЛЖЕНИЕ
28.05.2013 04:14
Отчаяната констатация на Никола Виденов,разконспириран чрез Свещената Матрица от Справочника по дешифриране,като потомък на Богиня Диана Балка,демек Богородица
или най-точно като Мария Магдалена,че на нас Българите не ни остава нищо друго, освен да се молим и уповаваме единствено на Божията закрила,е всъщност най-високото
възможно и непреодолимо ниво на защита,което може да съществува и в Божият свят,и в човешкият свят!Тази Божия егида и защита вече е активирана и сега вече декларирана официално за предупреждение на ръфащите живо месо от Многострадалния Български Божи Народ хищници-заговорници и за насърчение и въздигане на Възкръстващите Българи-Великомъченици Исусови и Богородични!
Твоят аватарен код в блога също указва изрично,че и ти Приятелю и Братко,си от същото Свещено тесто замесен и приготвен-demograph=ФОГДЕМОРА=Богиня Диана Мария!!!и си подготвян,обгрижван и воден за ръка с безкрайна нежност и Любов от
Всемогъщата владетелка на Света-Богородица,Богиня Мария Магдалена,Която ти казва сега как безкрайно те обича!
http://fr.lourdes-france.org/tv-lourdes/
http://www.youtube.com/watch?v=pwp1CH5R-w4
http://www.youtube.com/watch?v=1Q29mp0LD9E
Бъди благословен,Приятелю,в любородното си дело и разпостранявай нашата свещена информация по твоите многобройни приятели и необятните Интернет простори!
ние сме на следните координати:
http://bezistena.blog.bg/ Форум БЕЗИСТЕНА и Инж.Иван Дунчев във ФЕЙСБУК
цитирай
3. get - - Брате, бе преди около двадесет години, кога научих и намерих потвърждение за следното ... ?
28.05.2013 19:47
- Виж тук (!):http://sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=353:-1934-&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61
- Резолюцията по македонския въпрос и по ВМРО (обединена) на Балканския секретариат на Изпълнителния комитет на Комунистическия интернационал е приета в Москва на 11 януари 1934 г.

- Бях идеалист (като Павка Корчагин, от "Как се каляваше стоманата") - като него съм се раздавал ... но след, като се убедих на база ДОКУМЕНТИ - за това ПРЕДАТЕЛСТВО (спрямо България и българството !) извършено от БОЛШЕВИКИ и нашенските им ортаци(тогава социалисти) в последствие "комунисти" - Станах (и до смърта си ще съм !) СЪЗНАТЕЛЕН ПРОТИВНИК на тази ПАГУБНА ЗАБЛУДА, посята от МАРКС-"МОРДЕХАЙ and Co" !

- Но да не забравяме(!?), че зад "социализма"(на Мордехай) стои Уолстрийт - тоест, тези, които организираха "великата" революция и създадоха сАветска рАсия - http://yesteryearsnews.files.wordpress.com/2011/12/wall-st-karl-marx-teddy-roosevelt.jpg?w=450
цитирай
4. aristotelis - повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група.
29.05.2013 10:15

Средновековие : Създаване и укрепване на

българската държава на Балканския полуостров

(681-803)

Автор RValtcheva
История
Тук ще откриете теми за кандидат - студентски изпит по История за СУ Св. Климент Охридски, изработени през 2003 г. под ръководството на научен ръководител, учебници по история и други помощни материали.

http://valtcheva.com/index.php?Itemid=26&id=19&option=com_content&task=view

Българи. Съществуват много мнения за произхода на българите. Тезите са най – разнообразни и варират от памиро-фергански и ирански, и от северноиндийски и западнокитайски до славянски. Най – дълъг исторически живот и най – много привърженици на Средновековието има тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ).
Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група. Според нея първоначалните поселения на българите са земите на Западен Сибир, по долината на р. Иртиш.


Увод: В края на VI в. българските племена в Кавказ били покорени от могъщия Западнотюркски хаганат. През 30-те години на VII в. българите обаче, обединени под ръководството на хан Кубрат от рода Дуло, успели да се освободят. Така било създадено първото държавно обединение на българите -“Велика България”, за която пишат византийските историографи Теофан и патриарх Никифор. След смъртта на хан Кубрат (около 651г), синовете му ( Бат Баян, Котраг и Аспарух ) решили най-големият брат Бат Баян със своята част от ордата да остане в бащините земи и да задържи хазарите. Скоро обаче се появили противоречия и хазарите се възползвали от разединението на българското обединение и покорили владенията на Бат Баян. Вторият син Котраг заедно с една част прабългари се отправил към средното течение на реките Волга и Кама, а българите начело с третият брат – Аспарух потеглили на запад и заселили в местността Онглос ( Онгъл ) между реките Дунав, Прут и Днестър. Там хан Аспарух полага основите на Дунавска България. Настанявайки се близо до Византия, българите насочили главно интересите си към провинциите й на юг от р.Дунав. Сходството в намеренията и общите противници в лицето на Византия, Хазарския и Аварския хаганат превърнали славяните и българите в естествени съюзници. Така се стигнало до полагане на основите на нова държава на полуострова. Зачестилите нападения на арабите през 80 – те години на VII в. се явили като пречка за Византия и улеснило създаването на съюза. След неуспешен опит от страна на империята за изтласкване на българите от своите територии през 681г. бил подписан мирен договор, с който василевсът Константин IV Погонат се задължавал да изплаща данък на българите.
Годината на това споразумение се приема офицално за начало на новата българска държава. Това събитие е силно отразявано от византийските хронисти, тъй като в непосредствено съседство с Византия се появила нова сила, с която занапред императорите трябвало да се съобразяват.
цитирай
5. aristotelis - Посолство на Република България в Атина, Кратка история на България ".......Прабългарите, народ от тюркски произход"
29.05.2013 10:16
http://www.mfa.bg/embassies/greece/bg/611/index.html

Република България
Министерство на външните работи
Посолство на Република България
Атина, Република Гърция
През втората половина на VІІ в. на територията на днешна Североизточна България се заселват и прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г. Начело на държавата застава водачът на прабългарите хан Аспарух, а за столица е обявена Плиска.
КОНТАКТИ
Посолство на Република България в Гърция
Адрес: Greece, 15452 Athens, 33-A Stratigou Kallari Str., Paleo Psychico
Teлефон:
+30 2106748 106
+30 2106748 105
+30 2106748 107
+30 2106748 108
Дежурни телефони в извънработно време:
+30 6937 096 220
Факс: +30 2106748130
Работно време: 09.00 - 16.00 ч.
E-mail: Embassy.Athens@mfa.bg
цитирай
6. aristotelis - Тракиецо, - Бай Ганьо „В последно ...
29.05.2013 10:17
Тракиецо, - Бай Ганьо „В последно време се утвърждава тезата за принадлежността на българите към тюркско – алтайската етническа и езикова общност.“
Това учи сина ми в момента ....... Ето ви учебник по история за 11 клас от 2002 г.: „В последно време се утвърждава тезата за принадлежността на българите към тюркско – алтайската етническа и езикова общност.“ /17/.
цитирай
7. aristotelis - Тракиецо, АЗ СЪМ УБЕДЕН ЧЕ ВИЕ СТЕ ГРЪЦКИ АГЕНТ И ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРЩИНАТА!!!
29.05.2013 10:21
НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯТЕ ЧЕ АЗБУКАТА И ПИСМЕНОСТТА СА ДУШАТА И СЪРЦЕТО НА ВСЯКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ! А БЕЗ АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ НЕ МОЖЕ ДА ИМА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ А САМО МРАК И ДИВАЩИНА!

Кирил Христов (1875 – 1944) е български поет, писател и преводач:
От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и само в няколко десетилетия, във времето на цар Симеона, постига едно такова държавно и културно развитие в кръга на идеите на християнството, което развитие я поставя наред с най-напредналите тогавашни държави.

BBC HISTORY: http://www.bbc.co.uk/history/ancient/greeks/

Тракиецо, ДОРИ ДА СЕ ПРИЗНАЕ "ТРАКИЙСКАТА КУЛТУРА" ОТ НАУЧНИ МЕЖДУНАРОДНИ ИНСТИТУТИ В ЦЕЛИЯ СВЯТ, ТЯ ПАК ЩЕ СПАДА КЪМ "ДРУГИТЕ ГРЪЦКИ КУЛТУРИ", КАКТО Е СТАНАЛО С АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ И МИНОЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ (http://www.bbc.co.uk/history/ancient/greeks/), ТАКА ЧЕ ФАЙДА НЯМА, НАПРАЗНО СЕ МЪЧИТЕ С ФАНТАЗИРАНИ ТЕЗИ!
БЕЗ АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ НЕ МОЖЕ ДА ИМА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ!
А СЛЕД КАТО ТРАКИТЕ СА ИЗПОЛЗВАЛИ ГРЪЦКАТА АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ, ТЯХНАТА КУЛТУРА НАИСТИНА СПАДА КЪМ "Other Greek Cultures"!
В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ГОСПОДИНЕ, ВИЕ ЗАЩИТАВАТЕ ГРЪЦКИТЕ ИНТЕРЕСИ, ГРЪЦКАТА СЛАВА И КУЛТУРА, ПОМИСЛЕТЕ ПО-ВЪПРОСА!

"The Fall of the Minoan Civilisation" И "Alexander the Great" СПАДАТ КЪМ "ДРУГИТЕ ГРЪЦКИ КУЛТУРИ", А КУЛТУРАТА НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА НЕ СЕ СПОМЕНАВА НИКЪДЕ ЗАЩОТО НАРОДИТЕ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА ДО 10-ТИ ВЕК СЛЕД ХРИСТА НЯМАТ АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ А БЕЗ АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ НЕ МОЖЕ ДА ИМА КУЛТУРА А САМО МРАК И ДИВАЩИНА!

http://www.bbc.co.uk/history/ancient/greeks/
Other Greek Cultures
Alexander the Great
The Fall of the Minoan Civilisation
цитирай
8. aristotelis - Интересен факт е, че антропологическите черти на т. нар. “славяни” и траките е смайващо еднакъв./
29.05.2013 11:08
Тракоман
Тракоман е подчовек, който се въодушевява от ежедневно обновяващи се днк-анализи, извлечени от генетичния материал, добит в тоалетните на МБАЛСМ "Пирогов", които показват връзката на днешното население на Факултето, ту с Орфей, ту с Александър Македонски, ту с Жозе Барозу.Човек който води интернет битка срещу онези, помнещи родовата памет и изтъкващи арийският (ирански) произход на българите. Българите почитащи старите български богове като Хърс, Барин, Барс, Сива, Артиш, Нардуган или други също са обект на нападки. Тракоманите обичат да правят сексуално-алкохолни оргии на сборища за тракомани тип триградските поляни - осрани от боклуци и торбички оставени от тракомани. Тракоманите мечтаят за тамплиерски чеп на Перперикон, за вампирски кол в Созопол, за окосменото тяло на Бендида и зърната на първия педераст според римският историк Овидий - ОРФЕЙ. Важно е да се казва че сме траки, да се плюе Кубрат и Аспарух, да се отрича всичко българско, да се казва че кутригурите и оногурите са лоши, а бесите и бесните им последователи са много велики.
цитирай
9. aristotelis - Терминът "демография" е образуван от две старогръцки думи "демос"-народ и "графос"-описание и означава "народоописание".
29.05.2013 14:27
Демографията е наука за динамиката на човешката популация. Тя обхваща въпросите, свързани с големината, структурата и разпределението на населението. Наблюдава процесите на раждане, смърт, възпроизводство, миграция, застаряване. Установява зависимости при населението от гледна точка на образование, етническа идентичност, религия, социална принадлежност.Най-общо демографията е наука за населението.
цитирай
10. get - Терминът "демография" ...
29.05.2013 21:37
aristotelis написа:
Терминът "демография" е образуван от две старогръцки думи "демос"-народ и "графос"-описание и означава "народоописание".

Демографията е наука за динамиката на човешката популация.


- Относно твърдението ти за "демос" - да ме осветлиш тогава - Какво означават СТАРОГРЪЦКИТЕ "oikos" и "domus" !

- А относно "графос" - Да си чел това ? !
- "Graph" is from word "graphon"(to write), perhaps with earlier references to "carving"(режа) or "scratching"(одраскам).
- Допълвам ! - Самото изписване на "гръцката" дума показва семантиката(първоначалното и значение и коренов произход) - "Грап"(а/во) - Това е от стара PIE коренова за "одраскам-одера" ... От което произтича извода, че гърците или са "забравили" първоначалното й значение, та го знаят само, като "писмо" ... или е заета в гръцкият от друг език - В който тя е била с двойно(дори) тройно значение(смисъл !) - драскам-нарязвам и второ значение:"писмо" ?!

- Да не кажеш, че си измислям за значението на "graphon/s" - Можеш да научиш и провериш обективноста ми в:
ANCIENT EGYPTIAN MASONRY на Dover(1930)
- Такива ми ти работи фанариотче :))
цитирай
11. aristotelis - Аутистичните личности нямат долна и горна граница, те могат всичко и ...нищо.
29.05.2013 22:17
Аутизмът не е болест, а състояние. При децата с аутизъм едновременната преработка на постъпващата информация, се научава с много и различни терапии, което отнема много години, но когато детето достигне и фукнционира на високо ниво, то се научава да имитира поведението на хората като маймунка, което пък го изморява лесно и му коства много усилия, за да се впише в общесвтото. Импулсивността винаги остава характерна черта за аутистичната личност, импулсивността- също, трудно се оказва за човек с аутистичен мозък задържането на едно работно място, социалните контакти винаги са проблем в някаква степен, но пък за сложните неща аутистичните личности не се нуждаят от много обяснения- като интеграли, пречупване на светлината- като че ли сложните неща, които изискват задълбочено изучаване от мозък “в норма”, за аутистичниет личности са ясни като бял ден.
цитирай
12. aristotelis - В чест на "24 май"- От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и.....
29.05.2013 22:19
Преобразяването на България от равноапостолите Кирил и Методий

Дневник, Последна промяна в 13:25 на 24 май 2013

Кирил Христов (1875 – 1944) е български поет, писател и преводач....откъст от книгата на поета Кирил Христов - "Бурни години. 1913-1916"

На старите българи и изобщо на славяните липсваше тъкмо онова, което липсваше на хуните и на редица други варварски народи (кумани, печенеги, татари и пр.), които вършеха завоевания в Европа, без да бъдат в състояние да образуват трайно господарство: липсваха им широките морални хоризонти на християнската идеалистическа философия. От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и само в няколко десетилетия, във времето на цар Симеона, постига едно такова държавно и културно развитие в кръга на идеите на християнството, което развитие я поставя наред с най-напредналите тогавашни държави. И ако нашата земя не беше на прага на Азия и на пътя на толкова варварски нашествия; ако нам историята не беше предопределила тежката участ да загинем, спирайки с телата си тия нашествия, които застрашаваха да унищожат европейската просвета, нашето държавно и културно развитие щеше да продължава дори и днес, и ние сега бихме представлявали един от най-големите върхове на световната цивилизация.
Ако българската книга и възприетото от славянството чрез България християнство послужиха едвам да ни спасят от изчезване като народ, у другите славянски, па и неславянски земи, те дадоха безценни плодове.
С изобретената от Кирила и Методия славянска азбука и с книжовните трудове на българските равноапостоли започва културната история и на Русия, и на Моравия, и на Сърбия, а е известно, че и румънците до неотдавна са си служили с нашата азбука и с нашия църковен език.
цитирай
13. get - - Съжалявам за АУТИЗМА ти ! - но за сведение на останалите, пояснявам къде бъркаш ?!
29.05.2013 23:39
aristotelis написа:
Аутистичните личности нямат долна и горна граница, те могат всичко и ...нищо.

Аутизмът не е болест, а състояние.

... ОТНСНО ? - българската азбука, била рипит на по-старата гръцка такава :))) !
- Какво пишат самите гърци(антични) за ГРЪЦКАТА ПИСМЕНОСТ ?
1.
"Това беше ПЕЛАСГИЙСКА азбука, която по-късно е Кадъм ДОНЕСЕ в Беотия, а след това Ивендър в Аркадия, Пеласг я занесе в Италия, където майка му Кармента, създаде познатите петнадесет букви от латинската азбука. ..." - от
Hyginus. Fabulae, 277.
2.
Плутарх откровено критикува твърдението на Херодот, че писменоста е донесена чрез Кадъм !
- Същото казва(отрича твърдението) по отношение, че техен бил "Линеар Б" - но гърцате "забравят" това - върху което, отново хвърля светлина Плутарх, с историята от “Discourse Concerning Socrates’s Daemon” в която накратко е описано, намирането на бронзова плоча в гроба на Алкмена с надпис на НЕРАЗБИРАЕМО писмо, което спартанският цар Агезалий я праща за разчитане на египетският жрец Chonouphis :)) !

- Бе всъщност, какво да обяснявам за история на "гръцка" азбука, език и етнос - като те самите не могат смислено да обяснят, откъде Херодот взема думата "ИСТОРИЯ" за едноименното си произведение ?! :)))
цитирай
14. aristotelis - В чест на "24 май"- От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и.....
30.05.2013 12:11
Древногръцкото (istoria) означава „изследване“ или „знание от изследване“, от "istor" "познавач" (от прото-индоевропейското съществително *wid-tor: "някой, който знае"). В този смисъл е използвано например от Аристотел в неговата „Изследване за животните“). Все още в този гръцки смисъл Франсис Бейкън използва термина през късния XVI век, когато пише своята "Естествена история". За него историята е имала значение на „знание за обектите, определени от време и пространство“, такъв тип знание, който е осигурен от паметта (докато науката е била резултат от мисленето, а поезията — от фантазията).
В Европейските езици днес история има едновременно значението на последователност от събития, както и тяхното описване, като второто често бива означавано с историография.
Херодот (484—425 г. пр.н.е.)[7] се счита от мнозинството историци за „баща“ на тази наука: Херодот от Халикарнас събра и записа тези сведения, за да не потънат миналите събития в забрава, и великите и достойни за удивление деяния, като на елините, така и на варварите да не останат в неизвестност, най-вече, понеже са воювали помежду си.
цитирай
15. get - - За отровените от фанариотската пропаганда - Това не важи !
30.05.2013 14:51
aristotelis написа:


В чест на "24 май"- От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и....


- Казваш ?
aristotelis написа:

"istor" "познавач" (от прото-индоевропейското съществително *wid-tor: "някой, който знае").

- Но гръчките аналози на прото-индоевропеската "wid", а от там индийското "vedanta/y" старобългарско ВЕДАТИ(виждам-зная) - в гръцкият аналогичните му форми знаеш ли как звучат ? - едната дума е "deite" а другата "vlеpo" ? - да намираш, като звучение нещо общо с "wid", а от там й "веданти-ведати" ? - Щот аз(знам че ще разочаровам !) Но, НЕ ВИЖДАМ ?

- Моля те, обиждаш себе си и читателите ти, с тези "преводи" за които ползваш помоща на Виктионарито - Като си "грък" - давай ми аналози от гръцки речници, тоест гръцки език а не от ВИКИто ?!

- Междувпрочем, звуково и смислово най-близко до същностният смисъл на "История" е личното име Терес(като на одриско-трикийският цар !) ?! - Ама защо - едва ли ще можеш да ми обясниш, а аз мога ?!
- Ако почерпиш - мога да ти кажа какъв смисъл се крие зад това Име ? :))) - респективно и какъв е смисъла, в уж гръцката дума "История" :))) !
цитирай
16. demograph - Да..виж и това - от любопитство..http://www.kominarod.ru/gazeta/papers/paper_822.html
30.05.2013 16:26
get написа:
- Виж тук (!):http://sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=353:-1934-&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61
- Резолюцията по македонския въпрос и по ВМРО (обединена) на Балканския секретариат на Изпълнителния комитет на Комунистическия интернационал е приета в Москва на 11 януари 1934 г.

- Бях идеалист (като Павка Корчагин, от "Как се каляваше стоманата") - като него съм се раздавал ... но след, като се убедих на база ДОКУМЕНТИ - за това ПРЕДАТЕЛСТВО (спрямо България и българството !) извършено от БОЛШЕВИКИ и нашенските им ортаци(тогава социалисти) в последствие "комунисти" - Станах (и до смърта си ще съм !) СЪЗНАТЕЛЕН ПРОТИВНИК на тази ПАГУБНА ЗАБЛУДА, посята от МАРКС-"МОРДЕХАЙ and Co" !

- Но да не забравяме(!?), че зад "социализма"(на Мордехай) стои Уолстрийт - тоест, тези, които организираха "великата" революция и създадоха сАветска рАсия - http://yesteryearsnews.files.wordpress.com/2011/12/wall-st-karl-marx-teddy-roosevelt.jpg?w=450

цитирай
17. aristotelis - Камък да вдигнеш и под камъка ще има една гръцка дума! 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки!
30.05.2013 20:08
Аутизъм идва от гръцката дума autos - сам, затваряне в себе си, откъсване от външния свят, потъване в света на собствените преживявания с отслабване или загуба на контакта с действителността.

40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки!

Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно.

Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация!

Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Значение на изучаването на старогръцки език

Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация, като норма. Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи. Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно. Има 3 периода в развитието на езика: 1) старогръцки език 2) средногръцки език (византийски език) 3) новогръцки език. На база на старогръцкия може да се реконструира как са се развили другите езици, за които няма толкова знания към момента. Основни характеристики на гръцкия език:
1. езиково единство, което се е запазило от отделянето на езика като самостоятелен до сега (~ 3000 години); много малко езици по света го имат.
2. непрекъсната традиция (устна и писмена)
3. едновременно използване на езикови форми, създадени в различни периоди: 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки.
4. изключително гъвкав.
5. огромни словообразувателни възможности, по-големи дори от тези на немския език.
цитирай
18. aristotelis - Доц. Надка Николова Шуменски ...
30.05.2013 20:12
Доц. Надка Николова
Шуменски Университет
Надка Николова е родена в гр. Шумен на 17 март 1955 г. Преподава в ШУ "Епископ Константин Преславски". Доктор по филология (1996). Научните й интереси са в областите: езикова култура, история на новобългарския книжовен език, теория на книжовните езици, социолингвистика, съвременна, историческа и съпоставителна лексикология, лексикография, сравнително славянско езикознание. Автор е на "Българската анатомична терминология през Възраждането (1824-1878)" (2003), "Езикова култура" (1996; 2002), както и на много статии в научния печат.

”Гръцкият е езикът, казва Р. Попович в предговора към Христоитията си от 1837 г., на който тогава всички образовани българи “хоратуват, и на всяк ден четат и пишат, и без него не можат (Родолюбивий 1992: 76). Гръцкият език е бил езикът на образованието и културната комуникация за цяло поколение възрожденски интелектуалци. За тях гръцкия език е бил културно есперанто, общият литературен и научен език на народите от Югоизточна Европа, подобен по значение на латинския език за западните страни. Както казва проф. Ив. Шишманов, те са го владеели по-добре и по-свободно от матерния си език (Шишманов 1903: 430). В “Книговище за прочитане” от 1874 г. Богоров споделя: “Още и до днес между нас има такива учени, на които, дотрябва ли нещо да напишат български, те го сключат изпървом на гръцки, а сетне го превеждат на български” (Богоров 1874/75: 2). Гръцкият език се оказва в ролята на посредник в културната адаптация на българското общество към съвременната буржоазна цивилизация през първата половина на века. Броят на селищата във вътрешността на България обаче, в които гръцкият е доминиращ в училищните програми, е внушителен. През 1830 год. се открива и първият гръцки университет в Атина, който става особен притегателен център за жадните за образование млади българи.Гръцките училища стават притегателни центрове за образование на младите българи и ревностни разпространители на елинистичните идеи. Не случайно възпитаници на гръцки училища са най-изтъкнатите дейци на Българското възраждане: д-р Н. Пиколо, д-р П. Берон, д-р Ив. Селимински, В. Априлов, Г. С. Раковски, С. Доброплодни, д-р Ив. Богоров, Д. Душанов, Г. Кръстевич, П. Бобеков, К. Фотинов, Ст. Чомаков, Ив. Добровски, Ив. Момчилов, Н. и Д. Михайловски, Р. Попович, Д. Миладинов, Гр. Пърличев, Ат. Богориди, Ст. Богориди и мнозина други.От друга страна обаче, липсата на светско българско училище “остава незащитен проход за проникване на гръцкото влияние” (Радкова 1986: 30). Петър Берон не само че използва гръцкия въобще като писмен език (напр. писмото му до котленци за уреждане на учебно дело в града е написано на гръцки), но и разговаря на гръцки език на философски и въобще научни теми. В спомените си за д-р Берон М. Балабанов споделя: “мене ми се струва като че да съм още при него и да го слушам да ми разправя убедително ту на български, по котленски, ту на гръцки, по филибешки, за своите открития по небесната физика” (Балабанов 1899-1900: 11). Така главен посредник между българите и идеите на модерния свят за дълго време остава Гърция. На гръцки пишат художествени, научни и педагогически произведения, защото не са знаели писмен български език, мнозина от тях: Ат. Богориди (внук на Софроний Врачански), Александър П. Куртович (Зоирос паша от Пловдив), Никола Пиколо, Гр. Пърличев, братя Сим. и Мих. Христови от Стара Загора, Ив. Симеонов и Ант. Цанков, съставители на гръцки христоматии, и мн. др. (Стоянов 1978: 107).
цитирай
19. get - - Нали това повтарям от толкова време - относно рУсите и рОсите ?!
30.05.2013 21:38
" Вторыми после ладожских саамов стали перенимать славянский койне северные финские народы – мурома, весь (вепсы), чудь, но у них процесс занял гораздо больше времени, а у более южных финнов непосредственно мордовской Москвы и ее окружения принятие славянского койне затянулось до петровских времен, а кое-где и сохранились свои исконные туземные языки – как язык эрзя Рязани или финский говор вятичей. Характерное «оканье» населения Центральной России сегодня ошибочно считается «старославянским», хотя это – чисто финский диалект, который как раз отражает незавершенность славянизации края. (Кстати, лапти – это тоже чисто финский атрибут: славяне никогда лаптей не носили, а носили только кожаную обувь – тогда как все финские народы носят лапти.)"

- Нали това - го е проумял и оставил, като ПОСЛАНИЕ в творчестовото си големият българин (един от първите ръководители на ВМРО) Стоян Михайловски ?!
" ...

Безвестен беше ти, безславен!...

О, влез в Историята веч,

ДУХОВНО ПОКОРИ СТРАНИТЕ,

които ЗАВЛАДЯ със меч!..."

- Нали от това(тази истина) бягат Душановите сърбаши(държава създадена от татаро-монголи !)
- "големият ни брат" ни лъже, че бил най-големиЯТ "СЛАВЯН" - Но неговата столнина и държава до четиринадесети век я няма никаква на историческата карта ?
- Нали по същата причина, руски и германски историци ПЕЯТ В ХОР, че ГЕТИТЕ (словени) ... са или "германци"-ГОТИ или слАвяни-склавинии ?!

- Пак по тази причина отравят Иван Василиевич "Грозни" да разбие пост "българската" държава, като от това събитие натам в нея започват да доминират чуждоземни етноси, като мордвини и монголо-татари ?!
- Та по тази същата причина Екатерина Велика, се прави че не забелязва НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ЕТНОС на Балкани БЪЛГАРСКИЯТ - а прави разни странни политически ходове и води войни с Турция за да освободи - Православните южни-християни ?

- Знам, че ще скандализирам доста хора, което ще прочетат това и още не са подготвени да РАЗБЕРАТ истината - но съм длъжен да назова истински нещата !!
цитирай
20. demograph - До Аристотелис
06.06.2013 01:49
Нали се разбрахме веднъж, че тъпаци по българско и гръцко - много. Ние с теб тъпаци ли сме или мислещи хора?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7960633
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол