Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2012 16:56 - БЪЛГАРСКИТЕ ИМЕНА НА БОГ ДИОНИС
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 86537 Коментари: 130 Гласове:
120

Последна промяна: 08.02.2016 19:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                   БЪЛГАРСКИТЕ ИМЕНА НА БОГ ДИОНИС

                                            

 

 

Етнолози и историци знаят много добре, че древните тракийски празници и ритуали не са отмрели изобщо. Те намират своето продължение в Коледата, Трифон Зарезан, Гергьовден, Кукерски и Русалийски игри, обредите по Сирни Заговезни, Лазаруване и т.н. На специалистите е известно също, че вилите и самодивите от нашия фолклор не са нищо друго освен тракийските нимфи. Увиването на дарове с пшеничена слама (в Пловдивско) е също древна тракийска традиция, която най-рано е спомената от Херодот. За народ, който е бил дълги векове под чуждо подтисничество ние сме запазили удивително много от наследството на дедите ни.

 

Това за съжаление не се признава от всички учени. Според официалните теории през VІІ-ми век траките са едно незначително елинизирано и романизирано малцинство. Твърди се, че това малцинство е асимилирано напълно от дошлите от Припятските блата славяни и тюрко-алтайските българи*. Старата школа бе приела това за необорима истина и тежко му на този, който се опитва да се усъмни в нея, или недай Боже се опита да критикува! Пряко, или чрез подставени лица такъв човек бе обречен да бъде охулен и оплют.

 

Поддръжниците на неиздържаните теории обясняват продължението на тракийската традиция при българите не като нещо изконно, а като влияние,  като неща заети от друг народ. Същия този народ, който уж е едно малцинство забравило своя език и култура?

Като по чудо, с идването на новите “нашественици” това тракийско население отново си припомнило езика и културата, предало ги на “нашествениците”, а после за пореден път ги забравило. Поне за мен подобни твърдения са крайно неиздържани.
Това, че се преподават в учебните заведения не дава гаранция за правдивост.

 

До неотдавна траките бяха подценявани, а заслугите им премълчавани. Намираха се и такива, които най-безсрамно лъжеха, че Арес, Зевс, Орфей, Лин и др. принадлежат на гърците. Това се твърдеше и за Дионис – един от най-почитаните богове в Античността. Култът към него бива възприет от гърци, римляни, индийци, гали и други народи.

 
                image

                   http://coursesite.uhcl.edu/HSH/Whitec/terms/D/Dionysus.htm


 

Дионис е наречан с много имена. Най-известните са Елеутерос, Либер и Сабадий (Сабазий). И трите имат смисъла освободител, като само последното е тракийско. Вл. Георгиев свързва Сабадий със стблг. свободъ- свободен. Фактът, че името на тракийския бог е обяснимо на български, не кара учените да признаят местните ни корени. Съвсем не, търси се някаква индо-европейска връзка в мъглите на времето. 

 

Друго интересно, а и слабо известно име на Дионис е Ванак. Така са го наричали мизите, наречени в по-късни времена българи. Езиковедите обясняват Fανακ, άναξ като цар, владетел, господар (Вл.Георгиев и др.). Фригийския цар Мидас е носил титлата Ванак, която според мен е по-старата форма на бануправител, господар.  

 

Бромий е поредното име на тракийския бог имащо обяснение на български език. Бромий означава бръмчащия, бучащия. От Луций Ариан знаем, че тракиеца Дионис е основателят на индийската цивилизация. Римския летописец разказва за това, как Дионис научава индийците на земеделие, как да строят, дава им религия, като поставя себе си начело на пантеона. В действитеност върховното божество на старите индийци носи името Брама, което де факто е вариант на Бромий-бръмчащия, бучащия.

 

Самото име Дионис е много древно. Документирано е през ХV-ти век преди Христа на документи с Линеар Б като Дивонусос (Дж.Чадуик). Обяснение може да се даде със стблг. диво-чудо, дивъ-удивление, дивньно-дивно, чудно, дивьнъ- удивителен, дивити сенудивлявам се. Дионис означава дивния, чудния, светлия.

 

Дори и след приемането на християнството Дионис, или по-точно Дивния, чудния, е почитан у нас. Той е споменатия във фолклора ни Див, Диф, не случайно, на свещения огън, създаден с триене на две дръвчета се е давало и името Див огън, Божий огън (Н.Геров).

 

През Средновековието обаче, под влияние и настояване на чуждото духовенство, тези, които са почитали древния бог са станали обект на жестоко преследване. Те не са убивали никого, не са обирали никого, не са обиждали никого, но въпреки това са третирани като престъпници, обвинявани са в злодеяния и са избивани безжалостно. 

 

Презвитер Козма пише с неприкрит гняв в своята работа “Беседа против богомилската ерес” следното: “Много хора тичат повече подир игри, отколкото в църква и обичат повече кощунците и басните, отколкото книгите. И наистина не е прилично да се наричат християни тези, които вършат зли дела. Защото не са християни, щом пият вино с гусли, с танци и бесовски песни.” (И.Венедиков, Златния стожер...).

 

Така наречените бесовски песни, танците и пиенето на вино не са изстъпления на морално упаднали индивиди, а продължение на култа към Дионис. Тази почит към тракийския бог живее днес в българския празник Трифон Зарезан. Слава Богу, днес никой няма да ни хвърли на кладата, ако през февруари пийнем вино и запеем песен.

 

Див (дивния), наречен още Дионис е важен за нашата история. Не само за това, че името му е обяснимо на български език, има и други важни неща. От старите автори знаем, че майката на Дионис е наречена Земела (Земла). Това име лингвистите обясняват със стблг. земля- земя (В.Георгиев, Езика на Траките). Става доста интересно, не само Дионис (Див) носи българско име, но също и неговата майка. Тя от друга страна е дъщеря на Кадъм – основателя на Тива и създателя на древната азбука.

 

За Кадъм се твърди, че е финикиец, но пък не се обяснява как така дъщеря му и внука му (Земела и Дионис) са де факто тракийски божества? От рода на Кадъм са живелите на остров Крит цар Минос, Радамант и Сарпедон. Имената са тракийски, нямат етомология в езиците на Ориента. Критските топоними Кносос, Пергам, Гординия и др. имат паралели в Тракия, не във Близкия Изток.

Не се обясняват и други важни факти.Тива, или по-точно Тева (Θηβα) няма смисъл на езиците на Ориента, но пък отговаря на тракийската дума дева- стан, обиталище (в Пулпудева, Муридева, Зиснудева, Кумидева). Самото име Кадъм се обяснява със санскр. дума
kadru кестеняв, рижо-кестеняв. Санскритската kadru от своя страна отговаря на стблг. кадити –димя. Кадъм означава кестеняв, с рижо-кестенява коса. Точно този тип коса е типичен за траките. Има дори племе ксанти, като значението е – хора с рижо-кестенява коса.

 

За Кадъм –дядото на Дионис се казва, че донесъл азбуката в Европа. Тази азбука обаче си съществува в нашите земи хилядолетия преди Кадъм да се роди. Сред знаците от Градешница, Караново, Вълчи Дол, Осинчани, Винча, Тартария и др. има прототипи на така наречената финикийска писменост. Това обяснява защо Алкман нарича Орфей –създателя на буквите...

 

Ето как са навързани нещата и ето защо е толкова необходимо да знаем истината. Историята се гради не от мнения, а от факти. Когато обаче много факти биват премълчани, то се получава една изкривена картина на действителността. Ние сме потомци на първия цивилизован народ на Европа, а не на късни пришълци. Дедите ни са оставали следи в почти всяка култура на нашия континент. Редно е заслугите им да бъдат признати. Редно е ние да се гордеем с произхода си и да спрем да се свиваме в тъмния ъгъл.

 

Приеме ли човек ролята на слабак и жертва, ще бъде третиран като слабак и жертва. Ние не заслужаваме тази съдба защото давахме светлина и свобода! Не сме ограбвали никого, не сме поробвали никого, не сме сме злословили по никого, но нас самите не ни пожалиха. Какво да се прави, по-лесно е да се прави зло...То обаче не е вечно. Злото е като болест, която убива слабия организъм, а прави силния още по-силен.

 

Вярвам в силата на народа ни защото ежедневно ставам свидетел на добрината и благородството на българина. Вярвам, че има бъдеще за нас, защото познавам народа си и зная, че дори и след най-тъмната нощ идва светло утро. То разбира се трябва да се заслужи. С труд, с промяна започваща в индивида, със стремеж към доброто, почтеното и положителното. Това са нещата, които правят човека по-здрав от стомана!

 

 

 

 

 

 

Пояснения:

 

Понеже недобросъвестни личности злоупотребяват с и без това обърканото понятие славяни, е нужно да се дадат допълнителни разяснения. Днес под знаменателя славяни се слагат около 300 000 000 души. Това обаче не означава, че дедите на словени, словаци, руснаци и др. са гетите, които Т. Симоката нарича славяни. Съвсем не, в далечното минало предците на словени, словаци, руснаци и т.н. са носили имената венети, венди, виниди

 

Словения и Словакия са носили имената Венетия, Виндиш Марк, Марка Винедорум. Финландците все още се наричат Русия от с името Веная, а  на руснаците казват  венелайнен. За съжаление твърде малко хора знаят за тези важни подробности.

 

По времето на Прокопий, Йордан и Симоката предците на словени, словаци, руснаци и др. са били в земите на днешните Словения, Словакия, Русия...и не са взели абсолютно никакво участие в бойните действия на старите славяни срещу Римската Империя.

 

Гетите- славяни са били най-силните от всички свои родственици и са причинили най-много проблеми на Рим, ставайки най-известни. Понеже техния език е родствен на венетския, то след време венетите биват също наречени славяни и езика им славянски. Родство и идентичност обаче са две коренно различни неща, това трябва да се осъзнае добре!

 

По същия начин се поражда и названието германи. Корнелий Тацит обяснява, че по начало името германи е важало само за едно племе. Чак след време всички други хора говорещи близки езици получават името германи. Днес шведите се считат за германи в езиково и културно отношение. Това обаче не означава, че Гай Юлий Цезар се е сражавал със викинги (дедите на шведите). Не бива да се сместват поняния от линвистиката с имена на исторически народ.

 
 

 

 




Гласувай:
126



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
22.12.2012 16:57
Умолявам тези, които желаят да изразят мнението си да го направят по културен начин и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде градивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
22.12.2012 16:58
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. estolodu - Див
22.12.2012 17:42
първоначалното значение на думата "див" (като съществително) е "бог"
цитирай
4. estolodu - "ПП Още четири постинга и ще си ...
22.12.2012 17:43
"ПП Още четири постинга и ще си кажем довиждане:)"

Пак ли заминаваш нанякъде?
цитирай
5. mariniki - благодаря ти, от сърце...
22.12.2012 17:51
светли и топли празнични дни и за теб...
Бъди... и не бързай да казваш сбогом...
всяко решение е предпоследно...
цитирай
6. schism - Древните ни празници и богове не са ...
22.12.2012 18:20
Древните ни празници и богове не са изчезвали никога, просто са облекли христиняски имена. Ако хората можеха да видят, че няма теглена черта между езическата традиция и християнството, много противоречия щяха да са ясни. Весели празници!
цитирай
7. audan - Сурава Нова година, българи!
22.12.2012 18:24
Приеме ли човек ролята на слабак и жертва, ще бъде третиран като слабак и жертва.

Нашите деди са дали живота си някога, за да ни има нас днес.
Звучи някак превзето, но е истината! Нека го осъзнаем!

И тези хора са били горди, че са българи. Ако искаме да не погазим паметта им, то да се опитаме да бъдем, като тях.

" Добра мисъл!
Добра дума!
Добро дело!"

Но и да не забравяме и че:
"Справедливост без Сила е само Добро пожелание!" ;)
цитирай
8. musashi - "Весели и светли празници на ...
22.12.2012 18:36
"Весели и светли празници на всички родолюбиви българи!"
Весели празници, sparotok! И да кажеш къде да те търсим, когато приключиш в blog.bg :)
цитирай
9. tili - Весели празници!
22.12.2012 18:48
Ще почетем добре Дионис този и другия месец:)
цитирай
10. mt46 - Да,
22.12.2012 18:50
и езическите традиции са спомогнали за народностното ни съхраняване... Коледа е също древен езически празник...
Хубави празнични дни!
цитирай
11. zelas - Гръцкото и юдейското християнство ...
22.12.2012 18:59
Гръцкото и юдейското християнство са преследвали дионисиевите традиции тъй като целта им е била да превърнат обикновените хора в кротки овчици и да озаконят царската и църковната власт.

От това, което си написал загатваш, че богомилите са продължители на Дионис и Орфей, което е доста вероятно, като се има предвид връзката между ранното християнство и орфеизма.

Българското пеене сега е ехо на т.н. бесуване, за което говори Презвитер Козма. Привикването на края И-хо, И-ха е пример за това.

Традициите ни са се запазили, наш ред е да ги продължим, защото точно сега опастността да ги загубим е най-голяма.
цитирай
12. stela50 - Благодаря, Спароток ... за моментите на твоята страничка,
22.12.2012 19:16
за упоритостта и вярата в името на нелеката кауза ...
за сърдечните поздрави.
Светли и щастливи празници за теб и скъпите на сърцето ти хора !
цитирай
13. watchtowerman - Историята е нарекла тракийските "нимфи" "менади" - от старогръцки: μαινάδε&a
22.12.2012 19:42
Справка - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B8

Тези "менади" историята ги е изобразила разголени, хванали здраво "thyrsus" -дионисивия фалически символ. "Нимфите" са ги наричали още и "екзалтирани" - то какво друго да се случи след употреба на "коноп" и вино освен здрав групов. Така че приятелю, изманипулирал си не само за "нимфите", защото не са по смисъл "курви", каквото е историческото съдържание на думата "менада", но по този начин манипулираш и за останалото. Само че не е мястото тук да подлагам на коментар другото...
цитирай
14. sparotok - див
22.12.2012 19:51
estolodu написа:
първоначалното значение на думата "див" (като съществително) е "бог"


Див наистина означава бог, но още по-старото значение е светлина, чистота, сияние.
цитирай
15. sparotok - заминаване
22.12.2012 19:53
estolodu написа:
"ПП Още четири постинга и ще си кажем довиждане:)"

Пак ли заминаваш нанякъде?


Не бих дал определението заминаване. Спирам с публикациите, а без публикации няма коментари, без коментари няма общуване...

Това е:)
цитирай
16. sparotok - решения
22.12.2012 19:56
mariniki написа:
светли и топли празнични дни и за теб...
Бъди... и не бързай да казваш сбогом...
всяко решение е предпоследно...


Да, всяко решение е предпоследно. По принцип има възможност да продължа, ако с админите, или по-скоро с Инвестор.бг успея да постигна някакъв консенсус относно сферата и тенденциите в блога...

Не храня обаче големи надежди...
цитирай
17. sparotok - християнство
22.12.2012 19:59
schism написа:
Древните ни празници и богове не са изчезвали никога, просто са облекли христиняски имена. Ако хората можеха да видят, че няма теглена черта между езическата традиция и християнството, много противоречия щяха да са ясни. Весели празници!


За да си християнин е нужно да обичаш хората както обичаш себе си и да си добър, честен човек. Не е нужно да унищожаваш своята идентичност...както са се опитвали да внушат безсъвестни хора.

Поздрави!
цитирай
18. sparotok - сила
22.12.2012 20:00
audan написа:
Приеме ли човек ролята на слабак и жертва, ще бъде третиран като слабак и жертва.

Нашите деди са дали живота си някога, за да ни има нас днес.
Звучи някак превзето, но е истината! Нека го осъзнаем!

И тези хора са били горди, че са българи. Ако искаме да не погазим паметта им, то да се опитаме да бъдем, като тях.

" Добра мисъл!
Добра дума!
Добро дело!"

Но и да не забравяме и че:
"Справедливост без Сила е само Добро пожелание!" ;)


Разбира се, без сила не можеш да се противопоставяш на злото!
цитирай
19. sparotok - нов адрес
22.12.2012 20:01
musashi написа:
"Весели и светли празници на всички родолюбиви българи!"
Весели празници, sparotok! И да кажеш къде да те търсим, когато приключиш в blog.bg :)


На лични ще ти пусна един от новите си адреси. Скоро ще се появат и други:)
цитирай
20. nikikm - Невероятно,но
22.12.2012 20:02
[quote=zelas]Гръцкото и юдейското християнство са преследвали дионисиевите традиции..."

това отговаря и на моите разбирания!Дано да не е данайско!Иначе,Павка,по отношение на постинга ти,какво да пише загиващ човек,на който вливаш кръв,на задушения,на който даваш възможност да поеме глътка въздух? Да си жив и здрав ,да имаш хубави и уютни празници за Рождество Христово и да пребъдеш!И нещо лично,но пред всички,за да няма злоумисъл.Имам внучка,не мога да я видя,един вид,отхвърлен съм,няма да изпадам в подробности,но по човешки искам да и изпратя,като подарък за Рождестово Христово и Рожденият и Ден,нещо което е писано с моя кръв и човешко страдание!Те си са мои! Тя няма да го прочете,но въпреки това! *** От тук не желая да се публикува!Не го желая на никого,но аз съм в това незавидно състояние.Павка,трий,брато,ако намериш нещо нечисто, редактирай при всички случаи,в момента съм свръх емоционален!Няма да се сърдя!
:"Посвещавам на внучката си Калина,с обич,
и съжаление, за пропуснатото с нея!
От дядо и!

Честит Рожден Ден !
Понеже няма как,отхвърлен дядо,
Не мога да те видя, пожелах,
Поне за малко да те зърна,
Прегърнах те, да кажа, не успях!

Аз всеки ден за тебе мисля,
Тъй липсваш ми и как, не знам,
По-силно става в мене чувството,
Че съм измамен и обран!

Обран от светли и красиви мигове,
Обран от съкровените неща,
На кой от твоите обичани,
Ограбената обич,аз дължа?

Но знай, обичано ми внуче,
Знай, имаш ти на този свят,
Скъп дядо, който те обича,
И стъпил би за тебе в Ад!

Честито, днес е Ден Свещен,
Свещен, за милиони хора,
Родена в същия си Ден,
В деня на Рождество Христово!

Да бъдеш, да живееш в Светлина
И облаци в небето ти да няма,
Да си щастлива и добра,
Да раснеш весела,голяма!

От дядо си, с любов написани,
Тез думички, вземи- сърдечен дар,
И нека Господ да те пази,
Небесният ни Господар!


13,12,2012 год.
Горна Оряховица


цитирай
21. shtaparov - Мисля, че този постинг е една от н...
22.12.2012 20:03
Мисля,че този постинг е една от най-добрите статии на Спароток!
цитирай
22. sparotok - !
22.12.2012 20:09
tili написа:
Ще почетем добре Дионис този и другия месец:)


Лили, още два дни и започвам с почитта!:)
цитирай
23. sparotok - езичество
22.12.2012 20:11
mt46 написа:
и езическите традиции са спомогнали за народностното ни съхраняване... Коледа е също древен езически празник...
Хубави празнични дни!


Истинския християнин е с весело сърце и светъл разум, жлъчния посетител на църквата, сляп за доброто, а и за болката на по-слабите не е християнин... Та, то езичеството май е въпрос на гледна точка.

Весели празници!
цитирай
24. sparotok - християнство и орфеизъм
22.12.2012 20:13
zelas написа:
Гръцкото и юдейското християнство са преследвали дионисиевите традиции тъй като целта им е била да превърнат обикновените хора в кротки овчици и да озаконят царската и църковната власт.

От това, което си написал загатваш, че богомилите са продължители на Дионис и Орфей, което е доста вероятно, като се има предвид връзката между ранното християнство и орфеизма.

Българското пеене сега е ехо на т.н. бесуване, за което говори Презвитер Козма. Привикването на края И-хо, И-ха е пример за това.

Традициите ни са се запазили, наш ред е да ги продължим, защото точно сега опастността да ги загубим е най-голяма.


Пламене, старите християни са наричали Христос с името втория Орфей...Това говори достатъчно красноречиво на чия вяра първоначално е основано християнството.
цитирай
25. sparotok - !
22.12.2012 20:15
stela50 написа:
за упоритостта и вярата в името на нелеката кауза ...
за сърдечните поздрави.
Светли и щастливи празници за теб и скъпите на сърцето ти хора !


Благодаря ти от сърце Таня! Весели празници!!!
цитирай
26. monaliza121 - Весели празници, Спароток!:)
22.12.2012 20:16
Весели празници, Спароток!:)
цитирай
27. foreigner69 - Няма да коментирам съдържанието на постинга,
22.12.2012 20:17
а много бих искал да напиша за това ,че въпреки типично българските страсти: да плюем, да не вярваме , да подиграваме, да унизяваме и пр. подобни чрез вашите постинги се борите да покажете, че един българин може да устои на помията без да и отговори!!
Това го правите само Вие!! Как не видях написано от sparotok срещу някого, а колко се мъчат да ви изкарат по-черен и от дявола.!!
Уважавам и се възхищавам на човещината Ви, с която в тази социална мрежа има много скарани!
Иначе как ще напишете,че:
"Вярвам в силата на народа ни защото ежедневно ставам свидетел на добрината и благородството на българина. Вярвам, че има бъдеще за нас, защото познавам народа си и зная, че дори и след най-тъмната нощ идва светло утро".

Желая Ви да сте здрав и все така оптимист в благородството на българина!!
Иначе как ще видим светлото утро!!::)))
цитирай
28. sparotok - !
22.12.2012 20:22
bgwoman написа:
"Вярвам в силата на народа ни защото ежедневно ставам свидетел на добрината и благородството на българина. Вярвам, че има бъдеще за нас, защото познавам народа си и зная, че дори и след най-тъмната нощ идва светло утро. То разбира се трябва да се заслужи. С труд, с промяна започваща в индивида, със стремеж към доброто, почтеното и положителното. Това са нещата, които правят човека по-здрав от стомана!"

Точно заради тези слова си по-човек и си патриот за разлика от много наши сънародници!!!
Весели празници !!! Здраве и късмет!!!!::)))


Благодаря ти много за добрите думи! Благодаря ти и за подкрепата!

Весели празници, здраве и късмет!:)
цитирай
29. sparotok - тълкование
22.12.2012 20:31
watchtowerman написа:
Справка - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B8

Тези "менади" историята ги е изобразила разголени, хванали здраво "thyrsus" -дионисивия фалически символ. "Нимфите" са ги наричали още и "екзалтирани" - то какво друго да се случи след употреба на "коноп" и вино освен здрав групов. Така че приятелю, изманипулирал си не само за "нимфите", защото не са по смисъл "курви", каквото е историческото съдържание на думата "менада", но по този начин манипулираш и за останалото. Само че не е мястото тук да подлагам на коментар другото...


Ти избираш да вярваш на гърците, които са мразели траките и не са разбирали ритуалите им. Южните ни съседи дори не са в състояние да синхронизират лъжите си. Един път казват, че менадите са убили Орфей, а друг път твърдят, че гръмовержецът е погубил Орфей с мълнията си задето е дал на хората буквите и знанието...

Човек, който смята себе си за християнин държи на доброто и любовта, това е есенцията на вярата...

Христос казва - и не наричайте никого отец, защото имате само един Отец, който е на небесата...
Хубаво, но в такъв случай, казвайки на свещениците -отче, ние се отвръщаме от Христа...или се лъжа.

Христос каза, че един човек не може да служи на Бога и на мамона (парите) едновременно, защото ще обикне единия и ще намрази другия...
Как да разбирам обаче любовта към пищни одежди, златна посуда, скъпи коли и лукс, с които са обгърнали живота дадени свещеници.

На кого служат те, на Бога, или на онзи другия?

Вярата е в сърцето, истинския Божи храм е човешкото тяло. Поради това то трябва да се пази чисто, поради това трябва да пазим и мислите си чисти...

цитирай
30. dolsineq - Тракийското вино в древността се е ...
22.12.2012 21:08
Тракийското вино в древността се е славело като едно от най–качествените вина, включително по–късно и в Римската империя, и това е напълно нормално като знаем при какви условия е необходимо да се развива лозата, за да даде качествено грозде – слънце, влага, плодородна почва – от всичко по много, както се казва. Производството на вино е било част от поминъка на местното население и в знак на благодарност те са го издигнали в култ в лицето на бог Дионис. Колкото до съпътстващите го хора и песни хич не е и необходимо да се чудим. Знаем какво става след няколко изпити чашки с винце... Най–точна информация биха ни дали рисунките по керамичните съдове, а там доста често се вижда вита лоза и тежки гроздове.
цитирай
31. sparotok - !
22.12.2012 21:24
foreigner69 написа:
а много бих искал да напиша за това ,че въпреки типично българските страсти: да плюем, да не вярваме , да подиграваме, да унизяваме и пр. подобни чрез вашите постинги се борите да покажете, че един българин може да устои на помията без да и отговори!!
Това го правите само Вие!! Как не видях написано от sparotok срещу някого, а колко се мъчат да ви изкарат по-черен и от дявола.!!
Уважавам и се възхищавам на човещината Ви, с която в тази социална мрежа има много скарани!
Иначе как ще напишете,че:
"Вярвам в силата на народа ни защото ежедневно ставам свидетел на добрината и благородството на българина. Вярвам, че има бъдеще за нас, защото познавам народа си и зная, че дори и след най-тъмната нощ идва светло утро".

Желая Ви да сте здрав и все така оптимист в благородството на българина!!
Иначе как ще видим светлото утро!!::)))


Благодаря ти много! Доброто е навсякъде около нас, за съжаление това важи и за злото. Живота ни една пътека, дали тя ще е огряна от светлина, или тъмнина зависи единствено и само от собствените ни дела.

Нека да вярваме в светлината и да я търсим!:)
цитирай
32. sparotok - Дионис
22.12.2012 21:27
dolsineq написа:
Тракийското вино в древността се е славело като едно от най–качествените вина, включително по–късно и в Римската империя, и това е напълно нормално като знаем при какви условия е необходимо да се развива лозата, за да даде качествено грозде – слънце, влага, плодородна почва – от всичко по много, както се казва. Производството на вино е било част от поминъка на местното население и в знак на благодарност те са го издигнали в култ в лицето на бог Дионис. Колкото до съпътстващите го хора и песни хич не е и необходимо да се чудим. Знаем какво става след няколко изпити чашки с винце... Най–точна информация биха ни дали рисунките по керамичните съдове, а там доста често се вижда вита лоза и тежки гроздове.


Снеже, Дионис не е само бог на виното. Не случайно Ариан поставя него като създателя на цивилизацията в Индия.

Веселбата с вино помага на човек да се отпусне, да забрави грижите и лошото. В умерени количества виното сприятелява и създава добро настроение, а там където има радост и песен, няма зло:)
цитирай
33. sparotok - !
22.12.2012 21:45
monaliza121 написа:
Весели празници, Спароток!:)


Весели празници Тинче!:)
цитирай
34. megg - Празниците!
22.12.2012 21:57
В тях се приютяваме, търсим опора и сила , откриваме корените си, себе си...
Светли и радостни празници, Спароток! :)
цитирай
35. dolsineq - 33. sparotok - Дионис
22.12.2012 22:19
То е така, Павел, но май се е прекалявало по нашите земи, та и затова след време се е наложило да се изкоренява. Колкото до веселието не съм съгласна, че ми трябва вино, по скоро хубава музика и игрива компания.

35. nikikm - Какво да кажа,
.........................
Припомни за възгласа, Никк – "Да живей!" – бях го забравила...:)
цитирай
36. coacoa11 - Весели празници и от мен!
22.12.2012 22:26
Поздрав с едно хубаво хоро:
http://www.youtube.com/watch?v=HwrmWzjV1vc
:) И чудя се, какъв ли е произходът на думата "джангурица"?
цитирай
37. kasnaprolet9999 - Не разбирам защо ше си тръгваш и к...
22.12.2012 22:34
Не разбирам защо ще си тръгваш и какво става с книгата ти, която подготвяш от доста време. Извън блога има доста млади хора, които си мислят, че нашите прапрадеди са от монголоиден тип. Скоро разговарях с такъв младеж и когато му разказах, че нашите корени произлизат от траките и че прабългарите са тракийско племе, което е мигрирало на изток и на запад и къде ли не, той ме гледаще като извънземно:))) Имаше малко дръпнати очи, като на китайче и си бе въобразил, че това му е наследство от прабългарския му монголоиден произход. За моя голяма изненада момчето никога не бе чувало, че прабългарите са едни от местните тракийски племена. Казах му от къде да почерпи истината за нашето минало, а ти искаш да си тръгнеш заради разни зевзеци, които просто си чешат езиците от скука. На твое място отдавна да съм забранила коментарите и да пиша за тези, които отбират. Хабиш здраве и сили за недостойни хора. Ако бяха нормални, то отдавна да бяха влезли в час, след твоите търпеливи и ерудирани обяснения. Насила ум не се вкарва, трябва хората да са дорасли за знанията, които им разкриваш.
цитирай
38. magnoliya - Приятно изкарване на Коледните и ...
22.12.2012 22:52
Приятно изкарване на Коледните и Новогодишните празници!
цитирай
39. 4aiotgluhar4e - Весели празници, Спароток! Желая ...
23.12.2012 00:25
Весели празници, Спароток! Желая ти здраве, любов и късмет! Наздраве!!!
цитирай
40. injir - Радостни и спокойни празници!
23.12.2012 02:17
Радостни и спокойни празници!
цитирай
41. rasate9 - Честити Празници
23.12.2012 07:12
...и хич да не ти пука от лицемерите и злобарите които бродят като бити кучета наоколо. Всеки сам си избира на чия страна да играе. Може би сега най много ни е необходим дивия дух на Дивния.
цитирай
42. valentinnedyalkov - поздрави и весели празници Павел!
23.12.2012 08:03
Поздрави и весели празници Павел!
Не се отказвай, продължавай напред!
цитирай
43. urilozev - Здравей
23.12.2012 09:12
Sparotok.Много навремено четиво.Християнство и орфизъм, и Дионис.Аз съм първо за орфизма и Дионис, че после за християнството, ей така по интуиция.Жив и здрав да си.Весели празници и щастлива нова година.
цитирай
44. sparotok - благодаря ти!
23.12.2012 10:31
megg написа:
В тях се приютяваме, търсим опора и сила , откриваме корените си, себе си...
Светли и радостни празници, Спароток! :)


Благодаря ти Мег! Весели и светли празници!:)
цитирай
45. sparotok - изкореняване на лозите
23.12.2012 10:36
dolsineq написа:
То е така, Павел, но май се е прекалявало по нашите земи, та и затова след време се е наложило да се изкоренява. Колкото до веселието не съм съгласна, че ми трябва вино, по скоро хубава музика и игрива компания.

35. nikikm - Какво да кажа,
.........................
Припомни за възгласа, Никк – "Да живей!" – бях го забравила...:)


Снеже, легендата за изкореняването на лозите не е от времето на Крум, а около 900-1000 години по-стара...от Времето на Буребиста - І-ви век пр. Христа...

С всичко може да се прекали, ако не внимава човек.

Поздрави!
цитирай
46. sparotok - джангурица
23.12.2012 10:37
coacoa11 написа:
Поздрав с едно хубаво хоро:
http://www.youtube.com/watch?v=HwrmWzjV1vc
:) И чудя се, какъв ли е произходът на думата "джангурица"?


Благодаря за хорото!:) За думата джангурица обаче не мога да дам отговор.
цитирай
47. sparotok - !
23.12.2012 10:42
kasnaprolet9999 написа:
Не разбирам защо ще си тръгваш и какво става с книгата ти, която подготвяш от доста време. Извън блога има доста млади хора, които си мислят, че нашите прапрадеди са от монголоиден тип. Скоро разговарях с такъв младеж и когато му разказах, че нашите корени произлизат от траките и че прабългарите са тракийско племе, което е мигрирало на изток и на запад и къде ли не, той ме гледаще като извънземно:))) Имаше малко дръпнати очи, като на китайче и си бе въобразил, че това му е наследство от прабългарския му монголоиден произход. За моя голяма изненада момчето никога не бе чувало, че прабългарите са едни от местните тракийски племена. Казах му от къде да почерпи истината за нашето минало, а ти искаш да си тръгнеш заради разни зевзеци, които просто си чешат езиците от скука. На твое място отдавна да съм забранила коментарите и да пиша за тези, които отбират. Хабиш здраве и сили за недостойни хора. Ако бяха нормални, то отдавна да бяха влезли в час, след твоите търпеливи и ерудирани обяснения. Насила ум не се вкарва, трябва хората да са дорасли за знанията, които им разкриваш.


Невена, имаш право, че човек трябва да дорастне, за да разбере определени знания. Аз обаче не възнамерявам да си тръгвам заради шепа жалки хорица. Не, те даже ме амбицираха да стана по-упорит.

Искаше ми се да постигна диалог със собствениците на блога. В техни ръце е бъдещето на тази платформа. Те могат да направят нещо от полза за България, или да участват в унищожението й. На лошотията и прототията не бива да се дава възможност да се ширят, но ти самата знаеш, че това тук се насърчава...жалко...

Весели празници!
цитирай
48. sparotok - !
23.12.2012 10:43
magnoliya написа:
Приятно изкарване на Коледните и Новогодишните празници!


Благодаря ти! Весели празници и на тебе!
цитирай
49. sparotok - !
23.12.2012 10:44
4aiotgluhar4e написа:
Весели празници, Спароток! Желая ти здраве, любов и късмет! Наздраве!!!


Благодаря ти Чайче! Весели празници и дано те споходят само хубави неща в идната година!!!
цитирай
50. sparotok - !
23.12.2012 10:45
injir написа:
Радостни и спокойни празници!


Благодаря ти! Светли и весели празници!
цитирай
51. sparotok - !
23.12.2012 10:47
rasate9 написа:
...и хич да не ти пука от лицемерите и злобарите които бродят като бити кучета наоколо. Всеки сам си избира на чия страна да играе. Може би сега най много ни е необходим дивия дух на Дивния.


Благодаря ти приятелю! Не ми пука за хорицата, които бягат от доброто, те са и избрали сами пътя...Около себе си имам достатъчно светли Човеци!

Весели празници!!!
цитирай
52. sparotok - !
23.12.2012 10:49
valentinnedyalkov написа:
Поздрави и весели празници Павел!
Не се отказвай, продължавай напред!


Делото няма да го спирам...Весели празници!
цитирай
53. sparotok - !
23.12.2012 10:51
urilozev написа:
Sparotok.Много навремено четиво.Християнство и орфизъм, и Дионис.Аз съм първо за орфизма и Дионис, че после за християнството, ей така по интуиция.Жив и здрав да си.Весели празници и щастлива нова година.


Юрий, ако сложиш добротата и любовта в сърцето си, ти ще си както потомък на Орфей, така и ученик на Христос!

Весели празници!
цитирай
54. merlin68 - Коледа!
23.12.2012 11:35
На 25 декември се е празнувало раждането на Дионис, нашата Коледа няма много общо като символика с коледните празници в Западна Европа. Езическото е много по-запазено при нас на този празник, може би нашите коледни обичаи съдържат в себе си древни ритуали свързани точно с Дионис.
цитирай
55. breeze - За мен това, че те чета, е голямата ми награда и спокойно мога да кажа " Стига ми тази награда..", от друго нямам нужда.
23.12.2012 11:49
Благодаря ти!
цитирай
56. kamosutrov - Павле! Пожелавам ти весели празници! Здраве, късмет, кинти и здрави нерви!
23.12.2012 11:52
Понеже си ме знаеш, пък и аз съм от великите, големите и почти единствените пророци в този блог, ще си позволя да копирам едно мое пророчество от преди година. Кой не вярва, да се увери сам.
04.12.2011 17:33 - Тревога! Аларма! Помощ! SOS! Треперете, историци!
Ей сега си е….а мамата! Тежки дни и нощи се задават пред историците. На тепиха се появи нов играч, който възнамерява да изтреби историците. След като се разправи с поетите, фотографите, бабите и какво ли още не, лицето Полигор, който сега е aleksandernenov възнамерява да нападне и историците. Като личен приятел и фен на Joisii, нивото му на подготвка ще е на съответното равнище и ще очакваме непоклатима аргументация, псувни и доноси.
Лично аз очаквам да се появи блог с наименование „Блог за истинска история” Двайсе, трийсе клонинга с цел създаване на калабалък и устремно писане на доноси за историци, които не приема!
Мога да предложа на въпросното лице и други теми за опорочаване и съответно наименования на блогове: Астрофизиката-„Блог за истинска астрофизика” , Религията-„Блог за истинска религия” и други. Дерзай, света и мрежата са пред тебе!
http://kamosutrov.blog.bg/zabavlenie/2011/12/04/trevoga-alarma-pomosht-sos-treperete-istorici.861450
цитирай
57. diamant1965 - sparotok,
23.12.2012 11:57
според мен да напуснеш блога заради собствениците му, е все едно да напуснеш България заради управниците и. Защото и в страната ни се насърчава лошотията и простотията. Да, има логика в това, разбирам го, но...струва ли си?! Аз мисля, че повечето от хората тук те уважават и ти вярват, а това е важно! Освен това постоянно се регистрират нови хора, за които ще е истинска загуба, ако никога не попаднат на твои публикации, или пък се прекъсне диалогът. Дано промениш решението си!
Бъди здрав и весели празници! :)
цитирай
58. ok3223 - Здравей! Не съм спеициалист
23.12.2012 12:49
по стара история, поназнайвам от съвременната...
Но траките и тяхната култура, само почти на насилени сходства на отделни термини и думи, да поставиш в основата на европейската, и едва ли не на световната цивилизация, е прекомерно смело твърдение, много трудно доказуемо, ако въобще е възможно...
Не са опасни твоите тукашни опоненти, а нашите професионални учени историци, професори и академици, за които твоите теории като че ли не не съществуват. А те са най - компетентни по темата.
Най - паче европейските учени историци - от световна класа, каквито има в Германия, Франция, Англия, в самата Гърция и много други страни, които, когато се намесят в дискусията, чак тогава нещата ще се по избистрят, и ще може да се достигне с някакво приближение до истината, за ролята на траките за възникването на световната цивилизация и култура.
Чаак тогава.
Засега твоите теории са са само нещо много добро и ласкателно за нас българите,(като преки наследници на траките), и дано да се докаже, и приеме от всички като безспорна историческа истина.
ДАНО...НО ДОТОГАВА ЩЕ МИНЕ МНОГО ВРЕМЕ И ПЪТЯ Е ДЪЛЪГ И ТРУДЕН.
Желая ти, като българин, от сърце успехи.
Поздрави и ЧРХр:ок
цитирай
59. neznayko - Къде?
23.12.2012 14:00
sparotok написа:

На лични ще ти пусна един от новите си адреси. Скоро ще се появат и други:)

Ако не желаеш публично да обявиш къде да те търсим, след като приключиш тук, пиши ми и на мен на лични.
цитирай
60. brym4ence87 - Значи може да се пиша Бромий87! ;-))
23.12.2012 14:47
Поздрави за чудесната публикация! Дионисиеви дни и нощи! ;-)
цитирай
61. neprosvet - Светли празници, Спароток!
23.12.2012 16:02
Бъди жив и здрав и все така неуморен в търсене на истината за българите и България!
цитирай
62. tutankhamon661 - sparotok
23.12.2012 16:26

Весели празници!

цитирай
63. pevetsa - ПАВЛЕ, ПРИЯТЕЛЮ,
23.12.2012 20:16
БЛАГОСЛОВЕН БЪДИ, ... В НЕГОВОТО ИМЕ!
цитирай
64. demograph - Да се усмихнем с доброта в сърцата си и да запазим това за винаги!
23.12.2012 22:17
Весела Коледа и успехи на всички почтени хора!
2013г ще бъде годината на Тракия Марка!
Ние ще станем по-добри.
И животът ни ще стане по-добър.
цитирай
65. sparotok - !
23.12.2012 23:55
merlin68 написа:
На 25 декември се е празнувало раждането на Дионис, нашата Коледа няма много общо като символика с коледните празници в Западна Европа. Езическото е много по-запазено при нас на този празник, може би нашите коледни обичаи съдържат в себе си древни ритуали свързани точно с Дионис.


За мене Коледата символизира победата на светлината, любовта и доброто! Нещо хубаво се ражда на този ден!
цитирай
66. sparotok - !
23.12.2012 23:55
breeze написа:
Благодаря ти!


Благодаря ти и аз!
цитирай
67. sparotok - блог
23.12.2012 23:58
sande написа:
... и ще се движи като пиян. Като прекалил поклонник на Дионис. Или като надрусан. Пет за шест.

Ти имаш достатъчно почитатели тук. Така че, помисли още малко преди да отрежеш.

Весели празници и успешна Нова Година!


Благодаря ти за хубавите думи!

Всъщност няма какво да се промени, ако престана да публикувам. Представил съм предостатъчно информация, половината да се осмисли ще съм повече от доволен.

Весели празници!
цитирай
68. sparotok - Сенсей!
24.12.2012 00:02
kamosutrov написа:
Понеже си ме знаеш, пък и аз съм от великите, големите и почти единствените пророци в този блог, ще си позволя да копирам едно мое пророчество от преди година. Кой не вярва, да се увери сам.
04.12.2011 17:33 - Тревога! Аларма! Помощ! SOS! Треперете, историци!
Ей сега си е….а мамата! Тежки дни и нощи се задават пред историците. На тепиха се появи нов играч, който възнамерява да изтреби историците. След като се разправи с поетите, фотографите, бабите и какво ли още не, лицето Полигор, който сега е aleksandernenov възнамерява да нападне и историците. Като личен приятел и фен на Joisii, нивото му на подготвка ще е на съответното равнище и ще очакваме непоклатима аргументация, псувни и доноси.
Лично аз очаквам да се появи блог с наименование „Блог за истинска история” Двайсе, трийсе клонинга с цел създаване на калабалък и устремно писане на доноси за историци, които не приема!
Мога да предложа на въпросното лице и други теми за опорочаване и съответно наименования на блогове: Астрофизиката-„Блог за истинска астрофизика” , Религията-„Блог за истинска религия” и други. Дерзай, света и мрежата са пред тебе!
http://kamosutrov.blog.bg/zabavlenie/2011/12/04/trevoga-alarma-pomosht-sos-treperete-istorici.861450


Сенсей, в теб не се съмнявам. Имаш нюх за определени неща, това на мен ми липсва, но пък човек не може да има всичко.

Не мога да разбера мотивите на малките хорица, защо се забиват още по-дълбоко в калта?

Идват празници, да мислим за добри неща!

Весела Коледа Сенсей!
цитирай
69. sparotok - решение
24.12.2012 00:07
diamant1965 написа:
според мен да напуснеш блога заради собствениците му, е все едно да напуснеш България заради управниците и. Защото и в страната ни се насърчава лошотията и простотията. Да, има логика в това, разбирам го, но...струва ли си?! Аз мисля, че повечето от хората тук те уважават и ти вярват, а това е важно! Освен това постоянно се регистрират нови хора, за които ще е истинска загуба, ако никога не попаднат на твои публикации, или пък се прекъсне диалогът. Дано промениш решението си!
Бъди здрав и весели празници! :)


Благодаря ти за подкрепата! Този блог не е единственото място за изява, има и други места, а след време отварям и моя собствена страница. Там няма да си губя времето с тролове и хора, които се правят, че не разбират.

За да се намери истината за миналото ни трябва да се преровят много извори...във всичките им варианти. После трябва да се направи съпоставка с данни от археология, ономастика, антропология. Това отнема много време.

Аз съм изправен пред избора - дали да търся нови неща, или просто да продължавам да дискутирам до безкрайност. Г. Сотиров даде в своя книга една поговорка - За този, който разбира даже жуженето на комара казва много, а за този, който не разбира и симфония е нищо...

Весели празници!:)
цитирай
70. sparotok - Прав сте
24.12.2012 00:15
ok3223 написа:
по стара история, поназнайвам от съвременната...
Но траките и тяхната култура, само почти на насилени сходства на отделни термини и думи, да поставиш в основата на европейската, и едва ли не на световната цивилизация, е прекомерно смело твърдение, много трудно доказуемо, ако въобще е възможно...
Не са опасни твоите тукашни опоненти, а нашите професионални учени историци, професори и академици, за които твоите теории като че ли не не съществуват. А те са най - компетентни по темата.
Най - паче европейските учени историци - от световна класа, каквито има в Германия, Франция, Англия, в самата Гърция и много други страни, които, когато се намесят в дискусията, чак тогава нещата ще се по избистрят, и ще може да се достигне с някакво приближение до истината, за ролята на траките за възникването на световната цивилизация и култура.
Чаак тогава.
Засега твоите теории са са само нещо много добро и ласкателно за нас българите,(като преки наследници на траките), и дано да се докаже, и приеме от всички като безспорна историческа истина.
ДАНО...НО ДОТОГАВА ЩЕ МИНЕ МНОГО ВРЕМЕ И ПЪТЯ Е ДЪЛЪГ И ТРУДЕН.
Желая ти, като българин, от сърце успехи.
Поздрави и ЧРХр:ок


Прав сте, тукашните опоненти не са опасни, това го разбрах отдавна. С учени обаче аз вече дискутирах и трябва да призная, че те са от съвсем друга класа, но пък са по-скоро полемици отколкото историци.

Погрешните теории могат да съществуват само поради това, че повечето от учените не са запознати с определени данни. Звучи абсурдно, но е верно.
Когато тези данни се популяризират, но рано, или късно професионалистите ще са изправени пред избора - или да ги признаят, или да ги отхвърлят.

От учените, с които съм разговарял никой не е отрекъл теориите ми, но не са ги и приели, смятат, че са нужни повече проучвания по темата. Поне за мен това е нещо окуражаващо.

Няма недоказуеми неща, с увереност и постоянство се постига всичко.

Весели празници!
цитирай
71. sparotok - !
24.12.2012 00:17
neznayko написа:
sparotok написа:

На лични ще ти пусна един от новите си адреси. Скоро ще се появат и други:)

Ако не желаеш публично да обявиш къде да те търсим, след като приключиш тук, пиши ми и на мен на лични.


Ще обявя публично къде продължавам да пиша, няма проблем.

Весели празници!
цитирай
72. sparotok - !
24.12.2012 00:18
brym4ence87 написа:
Поздрави за чудесната публикация! Дионисиеви дни и нощи! ;-)


Имаш моята благословия да се наречеш Бромий87!:)

Весели празници!
цитирай
73. sparotok - !
24.12.2012 00:29
neprosvet написа:
Бъди жив и здрав и все така неуморен в търсене на истината за българите и България!


Благодаря ти! Весели празници!

Весели празници!
цитирай
74. sparotok - !
24.12.2012 00:45
tutankhamon661 написа:

Весели празници!



Весели празници Фараоне!
цитирай
75. sparotok - !
24.12.2012 00:47
pevetsa написа:
БЛАГОСЛОВЕН БЪДИ, ... В НЕГОВОТО ИМЕ!


Благодаря ти! Нека Божията благословия да е за всички нас!
цитирай
76. sparotok - !
24.12.2012 00:48
demograph написа:
Весела Коледа и успехи на всички почтени хора!
2013г ще бъде годината на Тракия Марка!
Ние ще станем по-добри.
И животът ни ще стане по-добър.


Който прави добро, среща добро!
Весели празници!
цитирай
77. rorikabc - Весели празници на всички!
24.12.2012 13:13
От здраве да не се отървете всички. На Спароток сили да открива още неоткрити неща.Много неща са се приемали в историята като нещо дадено. Много неща сега се ревизират. Много проекти има които се занимават с недоказаното, с несъответстващото в историята на света. У нас има ли такива, че да научим каква е историята ни?
цитирай
78. rorikabc - Ето, тук http://www. youtube. ...
24.12.2012 14:20
Ето, тук
http://www.youtube.com/watch?v=JXVwouYG0Hg
руснаците казват, че арабските цифри са приети в употреба след 1500 - ната година. Че 0 и единицата даже не са употребявани.?!! След тази година са датирани събитията в историята. Че авторите на гръцката , условно казано , математика са поне 14. Но пък казват че даже откривателя на математиката е някой си Пеламед? Кой е този , Спароток. Как звучи само? На правоъгълният триъгълник , които го знаем че е на Питагор му казват египетски триъгълник . Че нищо не може да се строи без изчисления, защото ще падне.На друго място казват , че купола на "Св.София" е паднал и са го оправили като са го извисили с 5-6 метра.Има само 2 най стари книги за математика и едната се съхранява в Москва.Записа на математическите термини показвали че не могло да се смята с така записаните числа. Значи ли че ние като не знаем как са смятали древните , та те не са могли да смятат? Ако е вярно че аритметиката, алгебрата се е появила след 1500 -ната година, нима с планиметрията не е могло да се строи? Всички по-големи постройки са строени били в средновековието.Споменават немски математик с фамилия Черти.Колко много има да се изследва , за се открие мисленето на древните. Какво е станало в средновековието? Затрито е насилствено старото знание , стария начин на смятане, а заедно с него и хората които са мислили, смятали по друг начин ли?
цитирай
79. ivoimv - моля да ми отговорите !
24.12.2012 14:51
На кого е този блог ако знаете разбира се !http://saportok.blog.bg/history/2012/12/23/krai.1034582
цитирай
80. rorikabc - Българският календар
24.12.2012 16:19
Ето тук
http://balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831
Разсъждения за българското летоброене. Та идва Новата година , да разберем според нашите си разбирания в какво време се намираме.
цитирай
81. ishchel - Весели Коледни празници,
24.12.2012 17:24
И с Дионисиевите опущения - с мярка:)...............!
цитирай
82. demograph - Рьорик, Фоменко чел ли си?
24.12.2012 17:52
rorikabc написа:
Ето, тук
http://www.youtube.com/watch?v=JXVwouYG0Hg
руснаците казват, че арабските цифри са приети в употреба след 1500 - ната година. Че 0 и единицата даже не са употребявани.?!! След тази година са датирани събитията в историята. Че авторите на гръцката , условно казано , математика са поне 14. Но пък казват че даже откривателя на математиката е някой си Пеламед? Кой е този , Спароток. Как звучи само? На правоъгълният триъгълник , които го знаем че е на Питагор му казват египетски триъгълник . Че нищо не може да се строи без изчисления, защото ще падне.На друго място казват , че купола на "Св.София" е паднал и са го оправили като са го извисили с 5-6 метра.Има само 2 най стари книги за математика и едната се съхранява в Москва.Записа на математическите термини показвали че не могло да се смята с така записаните числа. Значи ли че ние като не знаем как са смятали древните , та те не са могли да смятат? Ако е вярно че аритметиката, алгебрата се е появила след 1500 -ната година, нима с планиметрията не е могло да се строи? Всички по-големи постройки са строени били в средновековието.Споменават немски математик с фамилия Черти.Колко много има да се изследва , за се открие мисленето на древните. Какво е станало в средновековието? Затрито е насилствено старото знание , стария начин на смятане, а заедно с него и хората които са мислили, смятали по друг начин ли?

Покрай някои от странните си идеи, той докосва и ценни неща. Например, дали ползваната днес /казионна/ хронология на миналото е достоверна?
Търсейки отговор, човек и сам стига до извода, колко пъти, кой и кога е пренаписвал историята. Как така Аристотел е написал толкова много трудове, че и два живота няма да му стигнат и за половината от тях..макар, че е съмнително дори и един от тях да е написан от него. Как така в средновековието се появяват късни клонинги на повечето от древните"гръцки" мислители, и заедно с появата им се откриват "изненадващо" и техни копия...
цитирай
83. demograph - На един от паникьосаните новодошляци е
24.12.2012 17:59
ivoimv написа:
На кого е този блог ако знаете разбира се !http://saportok.blog.bg/history/2012/12/23/krai.1034582

Той е новоназначен, с новата тактика на подложките - крадейки никове, профили и дори имитирайки подобни на спаротоковите заглавия, да отклоняват читатели от спароток и да ги мятат в блатото на лъжата при соцфеномена Милчев, Стефан Лишевата роднинка МГЛишев, изкукалата Джойска и така натам към останалите чуждо г. близци..
цитирай
84. demograph - Прозренията ти са от бога. Новодошляците вкарват тежката си артилерия...ужас.
24.12.2012 18:06
kamosutrov написа:
Понеже си ме знаеш, пък и аз съм от великите, големите и почти единствените пророци в този блог, ще си позволя да копирам едно мое пророчество от преди година. Кой не вярва, да се увери сам.
04.12.2011 17:33 - Тревога! Аларма! Помощ! SOS! Треперете, историци!
Ей сега си е….а мамата! Тежки дни и нощи се задават пред историците. На тепиха се появи нов играч, който възнамерява да изтреби историците. След като се разправи с поетите, фотографите, бабите и какво ли още не, лицето Полигор, който сега е aleksandernenov възнамерява да нападне и историците. Като личен приятел и фен на Joisii, нивото му на подготвка ще е на съответното равнище и ще очакваме непоклатима аргументация, псувни и доноси.
Лично аз очаквам да се появи блог с наименование „Блог за истинска история” Двайсе, трийсе клонинга с цел създаване на калабалък и устремно писане на доноси за историци, които не приема!
Мога да предложа на въпросното лице и други теми за опорочаване и съответно наименования на блогове: Астрофизиката-„Блог за истинска астрофизика” , Религията-„Блог за истинска религия” и други. Дерзай, света и мрежата са пред тебе!
http://kamosutrov.blog.bg/zabavlenie/2011/12/04/trevoga-alarma-pomosht-sos-treperete-istorici.861450

Историците треперят. А неисториците замръзват от страх. Аз вече съм ледено блогче и едвам натискам клавиатурата....
Да си жив и здрав.
Весела Коледа на всички почтени хора.
цитирай
85. bgwest - документи с Линеар Б като Дивонусос ...
24.12.2012 18:24
документи с Линеар Б като Дивонусос (Дж.Чадуик).
Дивонусос,Дивонисус,Дивон-Исус,Дивон-Исус-Христос
Поздрави на всички за празника!!!
Поздрави на Спароток!!!
Успех!!!
цитирай
86. get - - Поради тези пусти "Страсти блогови" ... човек за малко, да забрави, да се запита ... ?!
24.12.2012 19:40
... като детето Вирджиния О'Ханлън - А що е(?) и има ли Коледа-Рождество !?

- И колко ми се ще да имам "перото" на Франсис Ф. Чърч (от в-к "Сън") - с което да напиша:

- Мила Вирджиния,
твоите(нашите) малки прятели не са прави !
- Те са повлияни от скептицизма на възрастните или на идеите наложени им от други.
Те не вярват, ако и да виждат очевидното.
- Мислят си - щом не е казано от авторитет с титла - това не може да е вярно ?! Мислим си, щом малките ни умове не могат да го приемат - то не съществува.

- Да, има Коледа !
- Съществува и е толкова сигурно, колкото е сигурно, че съществува любовта, благородството, преданноста - а вие знаете, че те изобилстват и дават най-висшето - красотата и радостта в живота ни !

- Уви, колко тъжно нещо щеше да бъде Света, ако я нямаше красотата от Коледата ?!
- А щеше ли, да бъде без нея - величието на Възкресението на Сина Божий !?

- А иде, вярвам го - Българският Великден !!

- Честити ви Рождественни празници ! - живот и здраве приятели !
цитирай
87. watchtowerman - Когато двумилирадният Християнски свят казва: "Честито Рождество Христово!"
24.12.2012 20:46
с това има предвид Рождението на Божественият Бог на Библията, наречен Христос. И заменките с бога на опиатите, виното и сексуалните оргии на масоните, наречен Дионисий, Бакхус, Либерта, а още - Хермес, Хам, Нимрод-шефа на строителите-зидари(т.е. масони) не е е нищо друго освен МАСОНСКА ЗАМЕНКА, характерно появяваща се по Коледните празници на масоните. На всички Не-масони ще кажа: "Честито Рождество Христово!"
цитирай
88. pevetsa - ПАВЛЕ,
25.12.2012 09:40
БЛАГОДАРЯ ТИ!
И ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
НЕКА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС, БЛАГОСЛОВИ ТЕБ, И ТВОЯТ ДОМ!
http://www.youtube.com/watch?v=LVU2dB_t1A4&list=UUq4bzIs6ZtAcF11qcrGZUeQ&index=8
цитирай
89. dolsineq - Честита Коледа!Нека да съумеем ...
25.12.2012 10:25
Честито Рождество Христово и Весела Коледа!
Онова, за което мечтаем, рядко е между коледните подаръци...Понякога то се оказва на ръка разстояние от нас, но за да стигнем до него, трябва да направим поне една крачка. Желая на всички да сте много здрави, да съумеете да запазите магията на празниците през цялата година! Дано да бъдем по-добри, да се обичаме повече и да имаме силата да сътворяваме по едно малко чудо всеки ден - една усмивка, едно добро дело!
цитирай
90. brig - Честито ново слънце
25.12.2012 10:38
Дионисиевите и Орфеевите мистерии са ми по-близо до сърцето. А картинката дето си постнал прилича на мен хехе.
Наздраве.
цитирай
91. hristo27 - Честита Коледа и светли празници за ...
25.12.2012 11:29
Честита Коледа и светли празници за теб и семейството ти!
цитирай
92. sseteboss - Бог?
25.12.2012 11:51
Лош българин ли би те направило това да смяташ религиозността за психиатричен феномен?
цитирай
93. troia - Честита Коледа!
25.12.2012 12:54
Бъди все така любознателен и упорит. Много здраве, любов и професионални успехи ти желая! Дано още дълго време да публикуваш тук! Наздраве!:)
цитирай
94. kometapg - Честито Рождество Христово! Желая ...
25.12.2012 14:30
Честито Рождество Христово! Желая ти много топлина и светлина в дните ти! :)
цитирай
95. get - - Когато двумилирадният Христи...
25.12.2012 15:25
watchtowerman написа:
- Когато двумилирадният Християнски свят казва: "Честито Рождество Христово!"
24.12 20:46
с това има предвид Рождението на Божественият Бог на Библията, наречен Христос. И заменките с бога на опиатите, виното и сексуалните оргии ...


- Чудя се, как да се обърна към Вас ... с "Брате во Христе" ? ... или с думите на учениците на Хирам - 'Jubela, Jubelo, Jubelum' ??

- Ако сте Българин, тоест от вярващите в Белият бог - ще ме разберете ! - ако ли не, всичко става безпредметно - защото Аз, не съм(сме) Израил ... равнозначно на богоборец !!?

- Още веднъж - Честити Рождественски празници ... И с пожеланието "Бог се роди Коладе !" - Ще пожелая живот, здраве и успех ! - на всички - Които им предстои Пътя, в търсенето("раждането") на Бог ?!

от Гет ктист/албигой - мил на Бог - Богомил !
цитирай
96. samojiva - Дионис е живял по времето на Сабазий, или преди около 10 000 години.Той е от араните-траки, които се заселват в Южна България
25.12.2012 21:15
Всички си пожелаваме Честита Коледа, а знае ли някой какво точно означава думата "коледа". Странно е, но като чета за историята на моя български народ, все повече започвам да се замислям за етимологията на някой думи. В моя край откривам, че в коледарските песни много често присъства персонажът на Дойна и Вивда. Тези имена като имена на момичета и жени обаче не съм ги чувала сега да ги има. В песните от другите краища на България не съм чувала да се пее за тях. Например се пее така: Илязла е Дойне ле...и припева- Дойне ле, момне ле..., или Вивдо ле ,момне ле, хубавице... Зная, че са се изпълнявали песни според случая и във всяка къща се пеят различни песни- за мома, за млада булка, за войник, за овчар, за дете и т.н. Такова богатство от образност, ритмика... сакралност и всичко това е на път да бъде забравено и загубено...
цитирай
97. sparotok - ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
25.12.2012 23:07
pevetsa написа:
БЛАГОДАРЯ ТИ!
И ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
НЕКА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС, БЛАГОСЛОВИ ТЕБ, И ТВОЯТ ДОМ!
http://www.youtube.com/watch?v=LVU2dB_t1A4&list=UUq4bzIs6ZtAcF11qcrGZUeQ&index=8


ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!!!
цитирай
98. sparotok - ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
25.12.2012 23:09
dolsineq написа:
Честито Рождество Христово и Весела Коледа!
Онова, за което мечтаем, рядко е между коледните подаръци...Понякога то се оказва на ръка разстояние от нас, но за да стигнем до него, трябва да направим поне една крачка. Желая на всички да сте много здрави, да съумеете да запазите магията на празниците през цялата година! Дано да бъдем по-добри, да се обичаме повече и да имаме силата да сътворяваме по едно малко чудо всеки ден - една усмивка, едно добро дело!


Честито Рождество Христово!
С малко повече любов в душите можем да сътворим и чудеса!
цитирай
99. sparotok - !
25.12.2012 23:10
brig написа:
Дионисиевите и Орфеевите мистерии са ми по-близо до сърцето. А картинката дето си постнал прилича на мен хехе.
Наздраве.


Посланието на Христос - да се обичаме един друг е есенцията на орфеевото учение!

Наздраве!
цитирай
100. sparotok - ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
25.12.2012 23:11
hristo27 написа:
Честита Коледа и светли празници за теб и семейството ти!


Честито Рождество Христово приятелю!
Здраве и щастие!!!
цитирай
101. sparotok - !
25.12.2012 23:12
sseteboss написа:
Лош българин ли би те направило това да смяташ религиозността за психиатричен феномен?


Прощавай, но не разбирам въпроса ти...
цитирай
102. sparotok - ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
25.12.2012 23:14
troia написа:
Бъди все така любознателен и упорит. Много здраве, любов и професионални успехи ти желая! Дано още дълго време да публикуваш тук! Наздраве!:)


Честито Рождество Христово!
Публикациите ще си продължат, дали ще е тук, или на друго място няма значение...

Наздраве!:)
цитирай
103. sparotok - ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
25.12.2012 23:15
kometapg написа:
Честито Рождество Христово! Желая ти много топлина и светлина в дните ти! :)


Честито Рождество Христово Светле!
Здраве и щастие!
цитирай
104. sparotok - Коледа
25.12.2012 23:18
samojiva написа:
Всички си пожелаваме Честита Коледа, а знае ли някой какво точно означава думата "коледа". Странно е, но като чета за историята на моя български народ, все повече започвам да се замислям за етимологията на някой думи. В моя край откривам, че в коледарските песни много често присъства персонажът на Дойна и Вивда. Тези имена като имена на момичета и жени обаче не съм ги чувала сега да ги има. В песните от другите краища на България не съм чувала да се пее за тях. Например се пее така: Илязла е Дойне ле...и припева- Дойне ле, момне ле..., или Вивдо ле ,момне ле, хубавице... Зная, че са се изпълнявали песни според случая и във всяка къща се пеят различни песни- за мома, за млада булка, за войник, за овчар, за дете и т.н. Такова богатство от образност, ритмика... сакралност и всичко това е на път да бъде забравено и загубено...


Имам отделен постинг за Коледа, дано да ти допадне!

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/12/23/koleda-pelasgiiskiiat-praznik-na-slynceto.655759
цитирай
105. sseteboss - бого
25.12.2012 23:56
sparotok написа:
sseteboss написа:
Лош българин ли би те направило това да смяташ религиозността за психиатричен феномен?


Прощавай, но не разбирам въпроса ти...


Духовността има ли битие извън неврологията?

... и ако , случайно, ти се чини ( основателно ), че всяка вяра е запек на ума, а всички религиозни дейности = екология на лъжци/шарлатани/маниаци/измекяри паразитираща върху тълпа от глупаци/болни/излъгани експлоатираща невро-метаболизма на човеците, също както некои други индустрии продаващи възнаградителни сигнали като алкохолната, цигарената, нарко-, зрелища и други пристрастяващи -ства ( общества, същества, вещества ), та ако на някои му се струва така - че, вярата е умствено разстройство, а религията - вид организирана престъпност, която консумира свободата на човеците ...

... този някой МОЖЕ ЛИ да бъде отчитан като добър българин (?!).

цитирай
106. sparotok - българин
26.12.2012 13:04
sseteboss написа:
sparotok написа:
sseteboss написа:
Лош българин ли би те направило това да смяташ религиозността за психиатричен феномен?


Прощавай, но не разбирам въпроса ти...


Духовността има ли битие извън неврологията?

... и ако , случайно, ти се чини ( основателно ), че всяка вяра е запек на ума, а всички религиозни дейности = екология на лъжци/шарлатани/маниаци/измекяри паразитираща върху тълпа от глупаци/болни/излъгани експлоатираща невро-метаболизма на човеците, също както некои други индустрии продаващи възнаградителни сигнали като алкохолната, цигарената, нарко-, зрелища и други пристрастяващи -ства ( общества, същества, вещества ), та ако на някои му се струва така - че, вярата е умствено разстройство, а религията - вид организирана престъпност, която консумира свободата на човеците ...

... този някой МОЖЕ ЛИ да бъде отчитан като добър българин (?!).



Всеки от нас има право на собствено виждане. Съвсем естествено е хора от едно и също общество да притежават различни убеждения. Дали това общество ще се разпадне, или ще просъществува зависи от волята на хората, тяхното уважение към инако мислещите и осъзнаването, че абсолютна истина не съществува.

Да наречеш инако мислещите глупаци показва липса на уважение. Ако някой не показва уважение и разбиране към другите, то той няма право да изисква и уважение към себе си, нито пък има право да очаква вижданията му да бъдат безрезервно приети.
цитирай
107. tutankhamon661 - !!!!!!!!
26.12.2012 13:47

Весели празници!

цитирай
108. sparotok - !
26.12.2012 22:40
tutankhamon661 написа:

Весели празници!



Весели празници Фараоне!
Здраве и щастие!
цитирай
109. borjanmljakov - спараток,
27.12.2012 02:39
Орозий никъде не споменава "българи". Да не говорим за местообиталищата им. Ти си невеж, но и лъжец.
цитирай
110. sparotok - :))))))))))
27.12.2012 15:37
borjanmljakov написа:
Орозий никъде не споменава "българи". Да не говорим за местообиталищата им. Ти си невеж, но и лъжец.


Как сериозно звучиш борянчо :)

Орозий Павел написва няколко книги, една от тях е Описание на Света (География). Оригинала както в повечето случаи не е оцелял, но имаме препис пазен в библиотеката на крал Алфред. През 19-ти и 20-ти век са направени преводи на съвременен английски.

Има малки разлики в преводите, но името на българите и България се споменават.

...and on the noerth of Dalmatia are the Bulgarians, and Istria. On the south of Istria is that part of the Mediterranean Sea, which is called Adriatic; and on the wets, the Alpine mountains; and on the north that waste, which is between Carinthia and the Bulgarians (стр. 56 - стр. 295 pdf doc.)

https://ia600201.us.archive.org/9/items/kingalfredsangl00boswgoog/kingalfredsangl00boswgoog.pdf


To the same mountains extend the boundaries of the Bavarians, and of the Swabians; and than the country Carinthia, beyond the desert, is the counrty of the Bulgarians and the east of them the country of the Greeks (p.269 pdf doc- p. 36 orig.)

https://ia600201.us.archive.org/9/items/kingalfredsangl00boswgoog/kingalfredsangl00boswgoog.pdf

Интересното борянчо е това, че не само Орозий Павел поставя българите в съседство с Каринтия (Автрия). Това прави и Павел Дякон в своята История на Лангобардите. Когато този германски народ идва в Панония (граничещата с Австрия Унгария) българите извършват нощно нападение върху тях -Chapter XVI

At night, in short, when all were resting, relaxed by negligence, suddenly the Bulgarians, rushing upon them, slew many, wounded many more and so raged [1] through their camp that they killed Agelmund, the king himself, and carried away in captivity his only daughter.

http://www.northvegr.org/histories%20and%20chronicles/history%20of%20the%20lombards/004.html

Няколко века преди тези събития, Плиний Стари локализира в Панония племето БЕЛГити.

ІІІ-ХХV -148 ...populorum haec capita; praeterea Arviates, Azali, Amantini, Belgites http://penelope.uchicago.edu/Thayer/L/Roman/Texts/Pliny_the_Elder/3*.html

За името на тези БЕЛГити не ми е известно някой да е дал етимология, нито пък да е обяснено как тези хора са се изпарили мистериозно в небитието.

В земите между Каринтия и Гърция има особен вид топоними като Колентум, Волентум и др. Наставката ент е типична за старобългарския, а езиковедите смятат, че тя е идентична на тракийската инт, която срещаме в глосата волинт.

Дерзай борянчо, чети, осмисляй, преди да наречеш някого лъжец:)
цитирай
111. zaw12929 - Намирам:
27.12.2012 18:31
Международная научная конференция "К истокам культуры и науки"?!
цитирай
112. stamenmihalevski - Честита Коледа на всички! По-горе ...
27.12.2012 18:32
Честита Коледа на всички! По-горе прочетох мнението на един/а атеист/ка, който нарича всички вярващи глупаци. Отговорът на авторът на статията го намирам за много точен и на място, с което показва, че отново е едно ниво над критиците си! Не може да обиждаш хората с различно от твоето мнение и да очакваш те да се отнасят с уважение към теб, че дори и като добър да те определят. Ако не бъркам, на това му се казва лицемерие, а ако бъркам го наричайте както ви харесва... Все пак да е жив и здрав господинът/госпожата! Бих искал да споделя моята гледна точка по отношение на Бог. Аз лично на попове/ходжи и всички техни подобни не вярвам и никога няма да повярвам!!! Много от тях са интелигентни и свестни, но пък огромна част не са божи служители, а основно търговци, възползващи се от религиозността на хората(пиша религиозност, а не вяра, защото не всички хора посещаващи храмовете са вярващи и обратно-не всички вярващи посещават храмовете.) Обаче в Бог вярвам и то силно, точно толкова силно, колкото вярвам в математиката, физиката, химията и като цяло в науката. Дори мога спокойно да кажа, че Бог ми е доказал съществуването си, но нямам намерение да споделям как, защото може би нямам право да го правя. За мен Бог=Природата и видимата, и невидимата, и също мисля, че последният етап от научното развитие е именно доказването на съществуването му. Дали науката ще се справи с тази задача...? ... знам ли, ако морално израстнем достатъчно много ще се случи, ако ли не... няма как... и също искам да кажа на религиозните - Бог е навсякъде, не само в църквата и не са ви нужни посредници, за да имате връзка с него, а само силна вяра. Той е прекалено силен и могъщ, за да се нуждае от помагачи и все пак няма нищо лошо(дори напротив) в общата молитва, защото тя е много по-силна от индивидуалната!!! Пожелавам на всички весело посрещане на новата година и дано има повече интелигентни и различномислещи хора, за да има повече спорове, в които да се роди истината! :)))
цитирай
113. sparotok - линеар А
27.12.2012 23:21
zaw12929 написа:
Международная научная конференция "К истокам культуры и науки"?!


Да, разбрах и аз за това. Използвали са мои материали, каква е интерпретацията обаче не знам.

Загубих бройката на хората заели нещо от мен и използвали го за свои цели. Не знаех обаче, че съм толкова популярен и зад граница:)
цитирай
114. rorikabc - Асдулес
28.12.2012 15:23
Ето тук ,
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%81
така наричат Дионис.
Ето тук митовете за Дионис.
http://chitanka.info/text/2428/15
цитирай
115. sparotok - saportok :)
28.12.2012 20:07
ivoimv написа:
На кого е този блог ако знаете разбира се !http://saportok.blog.bg/history/2012/12/23/krai.1034582


Под ника saportok се крие една възрастна женица, тя желае на всяка цена да е на първа страница, методите нямат значение...
цитирай
116. sparotok - Асдул
28.12.2012 20:11
rorikabc написа:
Ето тук ,
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%81
така наричат Дионис.
Ето тук митовете за Дионис.
http://chitanka.info/text/2428/15


Според В.Георгиев Асд(ул) се обяснява с българския глагол яздя. Аздул означава ездач...

Поздрави!
цитирай
117. sparotok - изображение
28.12.2012 20:13
rorikabc написа:
Ето тук ,
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%81
така наричат Дионис.
Ето тук митовете за Дионис.
http://chitanka.info/text/2428/15


Благодаря ти за интересното изображение!
цитирай
118. mvls - Весели празници, Спароток. Пож...
28.12.2012 23:31
Весели празници, Спароток. Пожелавам ти здраве и благоденствие. Ако, наистина имаш намерение да пишеш на друго място, моля те напиши къде да те четем.
цитирай
119. sparotok - !
28.12.2012 23:58
mvls написа:
Весели празници, Спароток. Пожелавам ти здраве и благоденствие. Ако, наистина имаш намерение да пишеш на друго място, моля те напиши къде да те четем.


Разбира се, ще уповестя къде продължавам дейността си.

Весели празници!
цитирай
120. valentinnedyalkov - щастлива нова година Павел!
29.12.2012 07:31
Да си жив и здрав, ти и всички около теб!
цитирай
121. iliada1 - Павел!
29.12.2012 09:59

Ако бъдем хора, вместо победители,
Ако бъдем честни, вместо безразлични,
ако сме толкова сърдечни, колкото интелигентни,
ако притежаваме толкова обич, колкото и съмнения,
ако бъдем щастливи, вместо прави,
то може би сме добри християни.
Поздравяваме Ви с настъпващите новогодишни празници!
Разтоварете сърцата си от всичко останало, освен от прошката и добротата.
~ ~ ~
Най-искрени благопожелания за
здраве и сили;
за ползотворни дела; за
топлота и доброта – дарявани
и получавани; за дни на радост
с усмивки и веселие;
за мигове на сбъднати мечти през Новата 2013-та:)
цитирай
122. miaa - Честита Коледа, Sparotok!
29.12.2012 11:33
Здрава, щастлива и успешна 2013 година!
цитирай
123. ckarlet - И аз вярвам, че има бъдеще за бълг...
29.12.2012 13:54
И аз вярвам, че има бъдеще за българският народ, Sparotok! И когато дори за мъничко изгубя тази вяра, ти си от хората, които отново ми дават оптимизъм за едни по-хубави дни!
Радвам се, че те има!!!
цитирай
124. andorey - Диос, Дио - означава Бог на повечето ...
29.12.2012 14:11
Диос, Дио - означава Бог на повечето западни езици, включително и на гръцки Теос - Деос. Бакх другото название на Дионис също означава днес Бог - Бокх на български, руски, украински и т.н. Общо взето Дионис-Бакх днес означава Бог в цяла Европа и в цялото индоевропейско пространство... Ако погледнем и към Северна Индия - Дев, Дева - също означава Бог и идва от същото име - Диос-Деос-Теос.
Започнах да се изказвам вече в стил Гет... Гет стаил... : )
цитирай
125. get - Диос, Дио - означава Бог на повечето ...
29.12.2012 19:47
andorey написа:
Диос, Дио - означава Бог на повечето западни езици, включително и на гръцки Теос - Деос. Бакх другото название на Дионис също означава днес Бог - Бокх на български, руски, украински и т.н. Общо взето Дионис-Бакх днес означава Бог в цяла Европа и в цялото индоевропейско пространство... Ако погледнем и към Северна Индия - Дев, Дева - също означава Бог и идва от същото име - Диос-Деос-Теос.
Започнах да се изказвам вече в стил Гет... Гет стаил... : )



В санскрит го изписват DIV- (nominative singular dyаus в съчетание vrddhi), в единств. число означава "the SKY" … мн. число е "DAYS"/ДНИ”.

В латинският *di-еus (2 syllables) става DIеS = "DAY".(отново ДЕН)

Името Zeus е Dyeus, на Proto-Indo-European бог за DAYTIME SKY(небето през ДЕНЯ), наричано още й *DYEUS

Dyеus (also *Dyеus ph2ter) се вярва, че е главното, като вярване в религиозните традиции на the PREHISTORIC PROTO EUROPEAN TRIBES. Той е бил бог на ДНЕВНОТО Небе - DAYLIGHT SKY ?!!

Негови символи са THUNDERBOLT(тархуна-перкуна), EAGLE(орел), BULL(бик), and OAK. In addition to his Indo-European inheritance, the classical "cloud-gatherer" … Но-о ! - както съм се „засилил”:) с етимологии, най-вероятно ще стигна до шумерите и тяхното ДИН ГИР(DIN*GIR) – за което казват, че изразявало смисъла изобщо на/за БОГОВЕ … а не „ДенГрей” ? :)) :))

- Андрей ! – ей на това се казва, „Гетски стАйл” ! :))

написа Гет, таркан от Тмутаркан :)

цитирай
126. sparotok - стил
02.01.2013 09:19
andorey написа:
Диос, Дио - означава Бог на повечето западни езици, включително и на гръцки Теос - Деос. Бакх другото название на Дионис също означава днес Бог - Бокх на български, руски, украински и т.н. Общо взето Дионис-Бакх днес означава Бог в цяла Европа и в цялото индоевропейско пространство... Ако погледнем и към Северна Индия - Дев, Дева - също означава Бог и идва от същото име - Диос-Деос-Теос.
Започнах да се изказвам вече в стил Гет... Гет стаил... : )


Андрей, както думата Бог, така и Див (Диу) притежават първично значение светлина, сияние.

Бага, Сурия, Митра ...са различни аспекти на слънцето...

За много години!!!
Здраве и късмет!!!
цитирай
127. sparotok - !
02.01.2013 09:20
ckarlet написа:
И аз вярвам, че има бъдеще за българският народ, Sparotok! И когато дори за мъничко изгубя тази вяра, ти си от хората, които отново ми дават оптимизъм за едни по-хубави дни!
Радвам се, че те има!!!


Благодаря ти за милите думи Скарлетче!
За много години! Любов, здраве и щастие през Новата 2013!!!
цитирай
128. sparotok - !
02.01.2013 09:21
miaa написа:
Здрава, щастлива и успешна 2013 година!


Благодаря ти Марина!
Любов, здраве и щастие да изпълват живота ти!
цитирай
129. sparotok - прекрасни думи
02.01.2013 09:24
iliada1 написа:

Ако бъдем хора, вместо победители,
Ако бъдем честни, вместо безразлични,
ако сме толкова сърдечни, колкото интелигентни,
ако притежаваме толкова обич, колкото и съмнения,
ако бъдем щастливи, вместо прави,
то може би сме добри християни.
Поздравяваме Ви с настъпващите новогодишни празници!
Разтоварете сърцата си от всичко останало, освен от прошката и добротата.
~ ~ ~
Най-искрени благопожелания за
здраве и сили;
за ползотворни дела; за
топлота и доброта – дарявани
и получавани; за дни на радост
с усмивки и веселие;
за мигове на сбъднати мечти през Новата 2013-та:)


Прекрасни думи, заслужава си да се запомнят, защото те могат да направят от човека Човек!

Нека щастието и сполуката да се твои спътници през 2013!
цитирай
130. sparotok - !
02.01.2013 09:26
valentinnedyalkov написа:
Да си жив и здрав, ти и всички около теб!


За много години!
Здраве и късмет!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13932551
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031