Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2012 17:20 - ОТ КЪДЕ ДОЙДОХА ТРАКИТЕ?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 106831 Коментари: 152 Гласове:
137

Последна промяна: 29.11.2012 22:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                          ОТ КЪДЕ ДОЙДОХА ТРАКИТЕ
?

 

 

 

Все още ми е трудно да си обясня любовта на различни учени към нашата история. Чудя се и как сме вярвали дълго време на невъобразими дивотии? Дали ще да е от уважение към титлите на академиците? Или може би причината се крие в това, че лъжите на неколцина авторитети се повтаряха упорито и в миналото нямаше много алтернативна информация? Както и да е, нека хвърлим поглед какво са ни внушавали години наред.

 

Според официалните теории, през Каменната епоха земята ни се обитава от забележителни хора. Те изграждат високо развито общество, на тях се приписват златните съкровища от Варненския некропол. Древните балканци, чието име никой не споменава създават невероятно за времето си керамика. Тя е украсена със сложни спирали и др. фигури. Дори стените на домовете на тези хора са били богато украсени с различни орнаменти. Повявавя се особен тип жилище, доста обширно и добре посторено, хората и добитъка са под един покрив. Животът на тези древни балканци спокойно може да се нарече рай...обаче през Бронзовата епоха от север дошли траките и наложили своята власт...

 

До тук добре, няма нищо неестествено в едно нашествие. В нашите земи са идвали много народи, това не може да се отрече. При всяко идване обаче се наблюдава рязка промяна в материална култура и названия на селища, реки, местности...Тук идва проблема защото според проф. Вл. Георгиев на територията на България най-старите топоними и хидроними са тези на траките. Няма по-стар слой, няма и дори легенда за идването на траките на Балканите. За сметка на това Херодот, Страбон и Плиний разказват с подробнисти за идването на гърците от Африка.

 

Тези факти обаче не притесняват изследователите, които твърдят, че траките са нашественици в земите на юг от Дунава. Самозабравилите се учени не се наемат да оборят проф. Георгиев по отношение на твърдението му, че тракийския език е говорен в земята ни поне от VІІ хилядолетие преди Христа. Не се представят никакви убедителни доказателства за идване на нов народ. Тракийската керамика от Бронзовата епоха има същите красиви орнаменти както и тази на народа, на когото принадлежи Варненския некропол. Същите тези орнаменти красят и традиционната българска носия...по този въпрос обаче се мълчи...


                       image

 

Сравнения на орнаменти от Медно-каменната и Бронзовата Епоха на Тракия и орнаменти от традиционната българска носия



                                             image
Носия от Бронзовата епоха на Тракия, приликата с българската женска носия е смайваща.

Мълчи се и за това, че особения тип жилище, при който хора и животни са под един покрив не изчезва през Бронзовата епоха. Проф. Я. Бест споменава в своя книга за невероятната приемственост която показват някои от жилищата на българските животновъди с жилищата от Неолита.  Този тип дом е бил типичен за България до преди около 60 години...

 

Най-важното, което не ни се казва е това, че в Черноморските степи се срещат същата керамика, същата архитектура, идоли и др. като тези от земите на юг от река Дунав. Да обаче, според някои учени Черноморските степи са мястото, от което уж са нахлули траките през Бронзовата епоха. Материалната култура обаче в двата региона е почти идентична, а това означава, че принадлежи на един и същ народ. За какво нашествие да говорим тогава, как може някой да нахлуе в собствената си земя.

image

Керамика от Черноморските степи (Украйна)-V-то хил.пр. Христа

 

                        image
Керамика от Черноморските степи (Румъния) - V-то хил.пр. Христа


Да, през Бронзовата епоха настъпват промени. Те обаче не са причинени от идване на нов народ, а са резултат от местно развитие. Това е нещо напълно нормално, всяко общество се развива и по този начин навлизат промени в бита, културата и т.н.

 

Траките не са идвали от никъде през Бронзовата епоха. Дедите ни са обитавали Балканите, Черноморските степи и части от Мала Азия поне от Каменната епоха. Това е причината през пето хилядолетие преди Христа да се наблюдават идентични погребални ритуали на в Тракия и Анатолия (К.Бъчваров). Когато блесва искрата на човешката цивилизация дедите ни са вече в земите, в които ги поставят гръцки и римски писатели.

 
image

Карта показваща земи със сходна материална култура през V-то хил.пр. Христа.


Не мога да си обясня кому бе нужна заблудата, че траките не са местни хора, а нашественици? Поставяйки друг народ в земята ни преди траките, изследователите дават възможност на спекуланти да твърдят, че някой друг народ е обитавал земите на юг от Дунава и наследниците на този народ притежават изконните права върху Родината ни.

 

Въпрос на време е някой да изяви претенции върху територията ни. Смахнати теории се пръкват доста бързо, стига да има кой да ги финансира. И ако тези теории пасват на политическите интереси на силните на деня...не ми се мисли за последствията. Да пази Господ!

 

 




Гласувай:
139



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
29.11.2012 17:23
Умолявам тези, които желаят да изразят мнението си да го направят по културен начин и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде градивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!

цитирай
2. sparotok - кирилица
29.11.2012 17:24
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!

цитирай
3. kikowsky - VII хилядолетие преди н. е. е много, ...
29.11.2012 17:37
VII хилядолетие преди н.е. е много, това са девет хиляди години. Доволен съм, че каза това.
цитирай
4. brig - VII хилядолетие преди н. е. е много, ...
29.11.2012 17:58
kikowsky написа:
VII хилядолетие преди н.е. е много, това са девет хиляди години. Доволен съм, че каза това.


Долу-горе от толкова време е и Пловдив.
Поздрави.
цитирай
5. demograph - Четеш мечтите ми
29.11.2012 18:38
Тъкмо си мечтаеш, че ще напишеш точно това на тъпаците, които се запинат като магарета на мост срещу автохтонността на трако-българите, и ти удряш магаретата право в зъбите! Поздравления!
В същност, става дума за ПОДМЯНАТА НА БЪЛГАРСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ.
Както гърчолята и подгласниците им са подменили идентичността на тракийските "племена", на държавите и империите им, на императорите и царете им, на културните им постижения, ..на всичко свързано с траките, точно по същия начин, чрез абсолютно несъстоятелни, но повтаряни и налагани, на глупави и зависими, до вътръсване дошляшки теории се подменя истинската тракийска идентичност на българите.
п.с. Защо се повтаря непрекъснато определението "племе, племена"?...Не е ли за да продължава да се внушава на публиката идеята за малоценност, варварщина, изостаналост, неорганизираност и т.н. на нашите предци траките? И не само наши. Те са предци и на маса народи и държави наоколо. Какви племена, когато самите "гръцки" писатели от древността описват обществената уредба на траките като по-добра от гръцката демокрация.
Т.е. това не са племена, а демокрации, републики, малки и големи царства, княжества!
Сравнете, как са определени подобни държавни форми в други случаи. За гръцките "племена - градове" се пише почтителното "полиси", "градове - държави", за немски или френски - кралства/някой са като запетайки в историята, за други графства, владения, султанати, емирати..За тракийските империи, държави, царства и държавици обаче - племена, сиреч диваци, първобитни.
А те са били на столетия и хилядолетия напред пред самонапомпилите се умници.
Може и да греша? - Едва ли.
цитирай
6. germantiger - Ако ми допуснеш коментара, поради заявения от теб край на нетвзаимоотношенията ни.
29.11.2012 19:26
Лично аз винаги съм мислил, че траките не са дошли от "нейде", а са балканско население. Не знаех, че и траките са пришълци (според науката), но е съвсем логично да го заявява - въобще Европа "ще да е била" безлюдна или тук ще са рулвали милиони години "назад" хомо еректус, питекантропос, после кроманьон, хомо сапиенс в Европа е нон сенс ;)

Науката обаче (истинна или неистинна) твърди, че едва ли не всички днешни европейци сме дошли от Азия на няколко миграционни вълни и ако добре помня спорно бе, че единствените автохтонни за Европа са албанците, баските и една ограничена група население в дн. Нормандия (не нормани, разбира се).

Учудвал съм се и съм се съмнявал, че всички сме пришълци от Азия (без значение, дори да бе друг континент). Колкото до "праЕвата или Адам и Африка", това е друга бира и отново имам съмнения в това!
цитирай
7. joysii - "Според официалните теории, ...
29.11.2012 19:32
"Според официалните теории, през Каменната епоха земята ни се обитава от забележителни хора. Те изграждат високо развито общество, на тях се приписват златните съкровища от Варненския некропол. Древните балканци, чието име никой не споменава създават невероятно за времето си керамика. "
...................
Е какво име да споменават учените?!
Като не са сто процента сигурни, много ясно ,че никакво име няма да споменават.
Ако имаше достатъчно доказателства,че древните балканци са траки,какъв е проблемът това да се каже??
.............
То науката не е като това в блог.бг. - лесно и от раз да изтипосаш категорично своето хрумване и да го наречеш истина. Без никакви доказателства в негова подкрепа.
цитирай
8. joysii - Наистина ли мислиш, че трите кар...
29.11.2012 19:38
Наистина ли мислиш,че трите картинки, публикувани в този постинг са съвсем достатъчни като доказателствен материал на твоето хрумване за траките???
С три картинки ли ще преобърнеш историята на България?
цитирай
9. leonleonovpom - Така, Павел излага своята теза, ...
29.11.2012 20:38
Така, Павел излага своята теза, много го подкрепят, някои критикуват и отричат. За подкрепящите е ясно, няма какво да доказват, но другите са длъжни в такъв случай да изложат и защитят собствената си теза. Ако успеят - аплодисменти. Е, не е Нобелова награда, но все пак е нещо!
цитирай
10. sparotok - датировка
29.11.2012 20:41
kikowsky написа:
VII хилядолетие преди н.е. е много, това са девет хиляди години. Доволен съм, че каза това.


Това е датировка на проф.Георгиев. Аз съм съгласен с нея, действително няма по-стари топоними и хидроними от тракийските. Това означава, че траките са най-старите цивилизовани жители на Балканите.
цитирай
11. sparotok - Пловдив
29.11.2012 20:43
brig написа:
kikowsky написа:
VII хилядолетие преди н.е. е много, това са девет хиляди години. Доволен съм, че каза това.


Долу-горе от толкова време е и Пловдив.
Поздрави.


Керамиката, която е намерена край Пловдив е невероятна! Да са пуснали обаче нещо по интернет???

След като ние не си правим реклама, кой друг да я прави???


Поздрави!
цитирай
12. sparotok - ПОДМЯНАТА НА БЪЛГАРСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ
29.11.2012 20:48
demograph написа:
Тъкмо си мечтаеш, че ще напишеш точно това на тъпаците, които се запинат като магарета на мост срещу автохтонността на трако-българите, и ти удряш магаретата право в зъбите! Поздравления!
В същност, става дума за ПОДМЯНАТА НА БЪЛГАРСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ.
Както гърчолята и подгласниците им са подменили идентичността на тракийските "племена", на държавите и империите им, на императорите и царете им, на културните им постижения, ..на всичко свързано с траките, точно по същия начин, чрез абсолютно несъстоятелни, но повтаряни и налагани, на глупави и зависими, до вътръсване дошляшки теории се подменя истинската тракийска идентичност на българите.
п.с. Защо се повтаря непрекъснато определението "племе, племена"?...Не е ли за да продължава да се внушава на публиката идеята за малоценност, варварщина, изостаналост, неорганизираност и т.н. на нашите предци траките? И не само наши. Те са предци и на маса народи и държави наоколо. Какви племена, когато самите "гръцки" писатели от древността описват обществената уредба на траките като по-добра от гръцката демокрация.
Т.е. това не са племена, а демокрации, републики, малки и големи царства, княжества!
Сравнете, как са определени подобни държавни форми в други случаи. За гръцките "племена - градове" се пише почтителното "полиси", "градове - държави", за немски или френски - кралства/някой са като запетайки в историята, за други графства, владения, султанати, емирати..За тракийските империи, държави, царства и държавици обаче - племена, сиреч диваци, първобитни.
А те са били на столетия и хилядолетия напред пред самонапомпилите се умници.
Може и да греша? - Едва ли.


Прав сте, няма грешка...

Лошото е, че лъжите от миналото са заседнали здраво в съзнанието на хората, ще мине време преди на всички да просветне пред очите.

Гърките гърци дори си нямат обяснеие за думата полис. Стария й вариант е птолис...погърчения вариант на обиталище (опиталисте -опиталис-птолис-полис)

:)
цитирай
13. malchaniaotnadejda7 - Значи, според официалните теории, траките дошли от север...!? :)))
29.11.2012 20:49
"...през Бронзовата епоха от север дошли траките и наложили своята власт..."

По-скоро са отишли на север, за което красноречиво говорят ирландски и келтски носии и танци! В предишен постинг цитирах Николай Овчаров, който твърди, в интервю от 18. XI, че "Срещу България се води непрекъсната война, за да се отнеме историческото минало или духовни ценности."

Павел, с твоите доказателства - кратки, точни, ясни - ти наистина преобърна историята и върна времето на България. Благодаря ти за това! Това не е обикновен блог, а храм, където милиони българи идваме да се вслушаме във времето на сърцата си. И да научим времената на истинската си история. Носията е невероятна. Като езикът ни - а символите съвпадат! С времето символите се обогатяват, натежават от значение...

"тракийския език е говорен в земята ни поне от VІІ хилядолетие преди Христа..."

Благодаря ти! Беше ми интересно да прочета.

цитирай
14. sparotok - преселения
29.11.2012 20:53
germantiger написа:
Лично аз винаги съм мислил, че траките не са дошли от "нейде", а са балканско население. Не знаех, че и траките са пришълци (според науката), но е съвсем логично да го заявява - въобще Европа "ще да е била" безлюдна или тук ще са рулвали милиони години "назад" хомо еректус, питекантропос, после кроманьон, хомо сапиенс в Европа е нон сенс ;)

Науката обаче (истинна или неистинна) твърди, че едва ли не всички днешни европейци сме дошли от Азия на няколко миграционни вълни и ако добре помня спорно бе, че единствените автохтонни за Европа са албанците, баските и една ограничена група население в дн. Нормандия (не нормани, разбира се).

Учудвал съм се и съм се съмнявал, че всички сме пришълци от Азия (без значение, дори да бе друг континент). Колкото до "праЕвата или Адам и Африка", това е друга бира и отново имам съмнения в това!



Тигре, аз не зная къде са били хората, от които са произлезли траките преди 20 000 години. Една част е обитавала Южните Балкани, от къде са дошли другите обаче не е ясно. Напълно е възможно това да е Скандинавия.

За мен е важно къде са биил траките когато изгрява цивилизацията...

Що се касае до отношенията ни...не бе подобаващо на един достоен човек да пуска постинг засягащ името на един блогър, а всъщност да ползва твърдения на други хора. Не виждам нищо в лошо някой да е против мен, всеки има право на лично мнение. Хубаво е обаче да отстояваме виждането си по почтен начин.

Поздрави!
цитирай
15. sparotok - доказателство
29.11.2012 20:55
joysii написа:
"Според официалните теории, през Каменната епоха земята ни се обитава от забележителни хора. Те изграждат високо развито общество, на тях се приписват златните съкровища от Варненския некропол. Древните балканци, чието име никой не споменава създават невероятно за времето си керамика. "
...................
Е какво име да споменават учените?!
Като не са сто процента сигурни, много ясно ,че никакво име няма да споменават.
Ако имаше достатъчно доказателства,че древните балканци са траки,какъв е проблемът това да се каже??
.............
То науката не е като това в блог.бг. - лесно и от раз да изтипосаш категорично своето хрумване и да го наречеш истина. Без никакви доказателства в негова подкрепа.


Би ли дала определение за доказателство?
цитирай
16. sparotok - :)
29.11.2012 20:56
joysii написа:
Наистина ли мислиш,че трите картинки, публикувани в този постинг са съвсем достатъчни като доказателствен материал на твоето хрумване за траките???
С три картинки ли ще преобърнеш историята на България?


И най-малкото камъче може да обърне каруцата...с лъжите:)

Мене мене текел упарсин:)
цитирай
17. tili - Не съм специалист,
29.11.2012 21:12
но повечето неолитни грънци които съм виждала наяве и на снимка от всички краища на света си приличат по формообрауване и орнаментика. А в Малта видях такива триметрови каменни "вилендорфски" венери, че се смаях. Имам снимки, но не съм ги пуснала тук по обясними причини. Нещо загубих интерес към това място.
Та - светът си е едно малко място и хората винаги са се придвижвали заедно с материалния си и духовен мир.
Привет, Павле!:)
цитирай
18. get - - Джойси ние не си измисляме ... а сопоставяме ?!!
29.11.2012 21:13
joysii написа:
Наистина ли мислиш,че трите картинки, публикувани в този постинг са съвсем достатъчни като доказателствен материал на твоето хрумване за траките???
С три картинки ли ще преобърнеш историята на България?

- Изводите на родните ни историци, относно намиращият се на юг от Варна храм в м-ст "Джанавара" - Това са изводите ?!
" ... С Близкия Изток - и по-точно със Сиро-Палестинския регион се свързва църквата от всички автори, които са се зани­мавали с нейната архитектура. Най-близкият паралел на нейния план за­сега също е в този регион - Израел - църквата в Хорват Берашот, датирана в средата на VI в.38, и може би там трябва да се търси произходът на строителите й и авторът на мозайките. Наличието на значителна колония от преселници от антична Сирия в Одесос, особено през X-XI в., е засвидетелствано отдавна с много надгробни паметници, включително и на църковни служители. "
- Други аналогични "изводи" от специалисти ?! - но вече за намиращият се на север от Варна "Аладжа манастир" ... за който отново се говори/датира Х-XI векове, също като, за "сирийската църква" в местноста Джанавара ?!

- Но с тази датировка влизат в конфликт ... намерени монети от IV-ти век ?! ... ранно "византийски"(пепел ми на езика) от времето на Константин (4-ти век) и Юстиниан (5-ти век) !!

- Също от старохристиянски писатели имаме упоменаване в сведения посочващи, че християнството в околностите на Одесос е било разпространено още през втората половина на I в. ??!

- Като чета тези научни коментари по отношение на двата обекта ... започвам да се бъркам ? - Варна в Близък изток ли се намира или на Балкани, където живеят траки-българи ??!
- Тези изводи са писани от ДИПЛОМИРАНИ Историци и археолози ?! Като същите явно и те "по картинки" и по цитати, от по-стари "научни" величия, натъманяват изводите си, или щото така са им казали(е възприето) ?!! - има ли някой от твоите "познати", който да осветли скромната ми личност, за тази объркана логика и датировка ?
цитирай
19. penchoan - Във всички народи от жълтата раса, ...
29.11.2012 21:27
Във всички народи от жълтата раса, индианците от Америка, от Африка, са запазени спомени от Великия потоп. Само в бялата раса няма спомени от големия потоп, а само от следващите по-малки потопи. Причината за това е, че българите (траките) слизат от Луната след Великия потоп от преди 14400 години. Първите траки се заселват в Кавказките планини, затова често арийската раса се нарича още Кавказка раса. По-малка част се заселват по нашите земи в планината Олимп, висока 12 хиляди метра по онова време. След потопа височината спада до около 6 хиляди метра, а след другите два потопа връх Мусала спада до 3 хиляди метра. Днес Рила, Пирин и Родопи са останки от планината Олимп.
цитирай
20. get - - Уважаеми г-н leonleonovpom, във вашият стар блог ... споменах за връзката между едно от най-древните ...
29.11.2012 21:32
... малоазийски култури и наследниците им на Балкански п-ов, Винча и Варна-Хаманджия ?!
leonleonovpom написа:
Така, Павел излага своята теза, много го подкрепят, някои критикуват и отричат. За подкрепящите е ясно, няма какво да доказват, но другите са длъжни в такъв случай да изложат и защитят собствената си теза. Ако успеят - аплодисменти. Е, не е Нобелова награда, но все пак е нещо!


- Така известната археологическа култура от източна Тракия "Фикри тепе" ?!
- Световната наука(западната) прави връзка чрез нея с Чатал хьоюк и най-старата известна от Гьобекли тепе ?!

- Тази връзка ... приемственост е възприета от сръбска, румънска и търска историографии ... само ние не я познаваме ?! - написвайки последното започвам да ставам, най-малкото мнителенпо отношение обективноста на българската историография и учени ... за последните с малки изключения ?! - факт, който няма как да не призная !!

от Гет
цитирай
21. анонимен - Поздрави за публикацията, Павле! ;)
29.11.2012 21:32
С интерес я прочетох. Проблем е точно финансирането и обслужването на нездрави интереси от различни политически кръгове. Успех! ;)
цитирай
22. sparotok - истина
29.11.2012 21:33
leonleonovpom написа:
Така, Павел излага своята теза, много го подкрепят, някои критикуват и отричат. За подкрепящите е ясно, няма какво да доказват, но другите са длъжни в такъв случай да изложат и защитят собствената си теза. Ако успеят - аплодисменти. Е, не е Нобелова награда, но все пак е нещо!


Всъщност господата първо трябва да докажат, че траките не са били на Балканите по времето на Неолита...това все още не е доказано, има само предположения, това е.

Поздрави!
цитирай
23. sparotok - !
29.11.2012 21:46
malchaniaotnadejda7 написа:
"...през Бронзовата епоха от север дошли траките и наложили своята власт..."

По-скоро са отишли на север, за което красноречиво говорят ирландски и келтски носии и танци! В предишен постинг цитирах Николай Овчаров, който твърди, в интервю от 18. XI, че "Срещу България се води непрекъсната война, за да се отнеме историческото минало или духовни ценности."

Павел, с твоите доказателства - кратки, точни, ясни - ти наистина преобърна историята и върна времето на България. Благодаря ти за това! Това не е обикновен блог, а храм, където милиони българи идваме да се вслушаме във времето на сърцата си. И да научим времената на истинската си история. Носията е невероятна. Като езикът ни - а символите съвпадат! С времето символите се обогатяват, натежават от значение...

"тракийския език е говорен в земята ни поне от VІІ хилядолетие преди Христа..."

Благодаря ти! Беше ми интересно да прочета.



Благодаря ти и аз Надежда!

Овчаров е прав - Срещу България се води непрекъсната война, за да се отнеме историческото минало или духовни ценности."

Изпитанията обаче правят силния още по-силен...а ние сме много силни:)
цитирай
24. rorikabc - А, стига!
29.11.2012 21:54
Аз ли така си помислих или ми си е сторило. Джойси не каза,това не е доказателство , а каза, това е недостатъчно доказателство.
цитирай
25. sparotok - прилики
29.11.2012 22:03
tili написа:
но повечето неолитни грънци които съм виждала наяве и на снимка от всички краища на света си приличат по формообрауване и орнаментика. А в Малта видях такива триметрови каменни "вилендорфски" венери, че се смаях. Имам снимки, но не съм ги пуснала тук по обясними причини. Нещо загубих интерес към това място.
Та - светът си е едно малко място и хората винаги са се придвижвали заедно с материалния си и духовен мир.
Привет, Павле!:)


Лили, през VІІ-мо хил.пр. Христа организираното земеделие и скотовъдство вече е стъпило здраво на Балканите. Ще минат няколко хиляди години преди ценните знания се разпространят по цяла Европа. Това разбира се е станало с преселенията на балкански народи, те са отговорни за разпространението на така наречената Band Keramik...

Тракийската неолитна и енеолитна керамика обаче не може да се мери с керамиката от други части на Европа по това време...специалистите знаят това:)

Поздрави!
цитирай
26. sparotok - С интерес я прочетох. Проблем е т...
29.11.2012 22:41
gogi6666 написа:
С интерес я прочетох. Проблем е точно финансирането и обслужването на нездрави интереси от различни политически кръгове. Успех! ;)


Майсторе, ето това е лошото - финансирането и обслужването на нездрави интереси от различни политически кръгове...

Дали тези хора осъзнават какво правят?
цитирай
27. sparotok - доказателство
29.11.2012 22:44
rorikabc написа:
Аз ли така си помислих или ми си е сторило. Джойси не каза,това не е доказателство , а каза, това е недостатъчно доказателство.


Джойси даже си няма на представа какво е това доказателство...
цитирай
28. malchaniaotnadejda7 - 23. sparotok - !
29.11.2012 22:44
sparotok написа:
malchaniaotnadejda7 написа:
"...през Бронзовата епоха от север дошли траките и наложили своята власт..."

По-скоро са отишли на север, за което красноречиво говорят ирландски и келтски носии и танци! В предишен постинг цитирах Николай Овчаров, който твърди, в интервю от 18. XI, че "Срещу България се води непрекъсната война, за да се отнеме историческото минало или духовни ценности."

Павел, с твоите доказателства - кратки, точни, ясни - ти наистина преобърна историята и върна времето на България. Благодаря ти за това! Това не е обикновен блог, а храм, където милиони българи идваме да се вслушаме във времето на сърцата си. И да научим времената на истинската си история. Носията е невероятна. Като езикът ни - а символите съвпадат! С времето символите се обогатяват, натежават от значение...

"тракийския език е говорен в земята ни поне от VІІ хилядолетие преди Христа..."

Благодаря ти! Беше ми интересно да прочета.



Благодаря ти и аз Надежда!

Овчаров е прав - Срещу България се води непрекъсната война, за да се отнеме историческото минало или духовни ценности."

Изпитанията обаче правят силния още по-силен...а ние сме много силни:)

Да, така е.:) Особено ти. Нека те поздравя с казаното от твой японски колега, историк, което току що прочетох. И той говори само за част, за отломък от време от нашата история:

"The Bulgarian medieval culture is among the seven civilizations in the history of the world which played an essencial role because of its mission as a link between the East and the West"

Shigioshi Matsuiama - Japanese Historian
цитирай
29. bgwest - Профила ти в фейсбука твой ли е?Ама ...
29.11.2012 22:56
Профила ти в фейсбука твой ли е?Ама чесно...
цитирай
30. germantiger - ...
29.11.2012 23:01
14. sparotok - преселения
20:53
Тигре, аз не зная къде са били хората, от които са произлезли траките преди 20 000 години. Една част е обитавала Южните Балкани, от къде са дошли другите обаче не е ясно. Напълно е възможно това да е Скандинавия.

За мен е важно къде са биил траките когато изгрява цивилизацията...

Що се касае до отношенията ни...не бе подобаващо на един достоен човек да пуска постинг засягащ името на един блогър, а всъщност да ползва твърдения на други хора. Не виждам нищо в лошо някой да е против мен, всеки има право на лично мнение. Хубаво е обаче да отстояваме виждането си по почтен начин.

Поздрави!

...

Аз не мисля, чеевропейците или дори част от тях са продукт оформил се вСкандинавия като НАЧАЛО ПРЕДИСТОРИЧНО! В Скандза и на север се формират германо-скандинавските народи и вероятно келто-германите (за което някои от вас ще спорят) в един късен етап.

Начало на европейците от Скандинавия е абсурд и подобно съждение никога не ми е "минавало" през ум.

Мисълта ми беше - науката твърди, че едва ли не всички европейци са дошли от Азия - това за мен е неубедително и предизвиквало у мен учудване, както това за траките у теб според науката дошли от нейде. Тук съм в съгласие с теб и другите автохтонисти.

За постингите ми до голяма степен си прав, колебая се дали ти дължа извинение, но вероятно ДА! От друга страна мисля, че с аргументите ми бях по-убедителен и истинен.

...

Лаконично "казано"/написано

Като стана дума за германо-скандинавците - мисля, че са мигрирали към и в Скандинавия.

За траките - вероятно са автохтонно европейско население или във всеки случай преди елините на Балканите, траките са от дълбока древност преди споменатите други - нямам съмнения в това.
цитирай
31. kleotemida - Аз не знам откъде са дошли, ама ще ти напомня ето това:
29.11.2012 23:04
http://kleotemida.blog.bg/history/2011/01/14/besite-risuvali-vyrhu-sydove-ritualite-si.667821

Светилището на връх "Острец" - Поне 1300 години без прекъсване (от VIII-VII в. пр.Хр. до края на IV-началото на V век сл. Хр.) там са свещенодействали бесите - жреческият клан на тракийското племе сатри.

и това:
http://kleotemida.blog.bg/history/2010/12/30/plochka-li-e-i-to-obrochna-plochkata-ot-gradeshnica.659653

Картинките са си там, само трябва да се кликне върху уж празното квадратче и излизат в прикачи-то.

И още нещо, което съм отбелязала там, че докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват... Ей ви на една такава лудост: http://partners.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/943310
цитирай
32. germantiger - ...
29.11.2012 23:10
5. demograph - Четеш мечтите ми
18:38
п.с. Защо се повтаря непрекъснато определението "племе, племена"?...Не е ли за да продължава да се внушава на публиката идеята за малоценност, варварщина, изостаналост, неорганизираност и т.н. на нашите предци траките? И не само наши. Те са предци и на маса народи и държави наоколо. Какви племена, когато самите "гръцки" писатели от древността описват обществената уредба на траките като по-добра от гръцката демокрация.
Т.е. това не са племена, а демокрации, републики, малки и големи царства, княжества!
Сравнете, как са определени подобни държавни форми в други случаи. За гръцките "племена - градове" се пише почтителното "полиси", "градове - държави", за немски или френски - кралства/някой са като запетайки в историята, за други графства, владения, султанати, емирати..За тракийските империи, държави, царства и държавици обаче - племена, сиреч диваци, първобитни.

...

Човешки справедливо се бунтуваш и дразниш!
Не си докрай или напълно коректен/точен в една "част" от коментара си.

За германските племена и въобще за германите се пише колкото желаеш квалификации за варвари и варварщина (част от тези определения заслужени, други не).

Словосъчетанието германски племена можеш да го срещнеш за античността и ранносто средновековие "бол" пъти.

Няма нищо обидно в племена, процеса племе > етнос > народ > нация е многовековен итн. Това което ти имаш предвид, че някой ползва, манипулира и принизява траките обаче е факт - няма съмнение, че щом иде реч за елини те са полиси, демокрации, автокрации итн, а траките и всички останали обикновено "стъпало" под тях понякога с елемент пренебрежение.

Колкото до средновековието графства, херцогства и всичко останало вече е на място - друг исторически период, други титули, други административни единици, държавни образувания итн.

Иначе казано за внушението си прав, за примера не съм напълно съгласен с теб.
Манипулация и принизяване има, но сравнението с късната РИ и Средновековието е разминаване.
цитирай
33. kasnaprolet9999 - Политиката е мръсна работа твърдят ...
29.11.2012 23:33
Политиката е мръсна работа твърдят умните хора, защото се защитават накакви интереси, които често нямат нищо общо с истинските събития= Жалкото е това, че този стереотип от миналото продължава и днес. Браво за този постинг, беше ми удоволствие да го прочета.
цитирай
34. lado - http://news.ibox.bg/news/id_61703795
29.11.2012 23:54
Некрополът показва приемственост на погребения от времето на траките до края на Първото българско царство.
цитирай
35. mglishev - Неточност:
30.11.2012 02:34
Sparotok написа:
Според официалните теории, през Каменната епоха земята ни се обитава от забележителни хора. Те изграждат високо развито общество, на тях се приписват златните съкровища от Варненския некропол. Древните балканци, чието име никой не споменава създават невероятно за времето си керамика. Тя е украсена със сложни спирали и др. фигури. Дори стените на домовете на тези хора са били богато украсени с различни орнаменти. Повявавя се особен тип жилище, доста обширно и добре посторено, хората и добитъка са под един покрив. Животът на тези древни балканци спокойно може да се нарече рай...обаче през Бронзовата епоха от север дошли траките и наложили своята власт...


Не през каменната, а през медно-каменната епоха. Като се позоваваш на "официални теории", бъди така добър да ги цитираш точно. Иначе остава неясно кого се опитваш да оборваш. Така наречената каменна епоха има три периода, а Варненският некропол не принадлежи на никой от тях - преди всичко заради металните находки, разбира се.

---------

Иначе да, нормалната теория е, че ок. 2000 г. пр. Хр. първите носители на индоевропейци езици и на бронз навлизат първо на Балканите, в Панония и Италия. Сред тях са прадедите на ахейци, илири, траки и латини. Възможно е маршрутите им за навлизане в Европа да са два - по северния и по южния бряг на Черно море. Тези първи ахейци, илири и траки отчасти унищожават, отчасти покоряват и отчасти изтласкват в негостоприемни места най-старото палеобалканско население, тоест така наречените пеласги - които вероятно са сродни и с по-старите създатели на Долнодунавската протоцивилизация, и на минойските критяни.

Долнодунавците, пеласгите и минойските критяни пък вероятно са били потомци на най-старото кроманьонско население в Европа (роднините на убития ковач Йоци от Алпите), което е навлязло на континента с оттеглянето на ледниците - чак от северните брегове на Африка, може би през Гибралтар, Сицилия, Малта, Крит и Мала Азия. Възможно е баският в Испания да е последният оцелял палеоевропейски език.

Около 1000 г. пр. Хр., най-вероятно по северния път към Балканите се спускат дорийците, също с индоевропейци езици, носители на желязото.

Ок. 600 г. пр. по северния маршрут, но към Централна и западна Европа се придвижват първите келтскоезични индоевропейци, също носители на желязото. Към 280 пр. Хр. тези келтски народи организират нещо като вторично преселение или поход обратно на изток през Южна Европа.

Цялата схема на последователни разроявания и разселения на индоевропейските народи от 2000 г. пр. Хр. докъм 550 г. сл. Хр. е наистина огромна.

Траките са само един от тези народи и се обособяват от ахейците и илирите тъкмо по тези земи, ок. 2000 г. пр. Хр.

А липсата им на обединение, постепенните нови вълни от нашественици, войните и бедствията водят до това, че към 600 г. сл. Хр. от траки на практика почти нищо не е оцеляло. По това време остатъците от населението им вече са забравили религиите си, защото е минало покръстването на Римската империя. По това време тези жители на Балканите са доста малобройни заради демографската криза от III-VI в. По това време мнозинството оцелели вече говорят простонароден гръцки, тоест език, който също като техния е от индоевропейското семейство, но принадлежи на потомците на съседите им ахейци и дорийци. По същото време (600 г. сл. Хр.) нова индоевропейска вълна на Балканите променя демографията - става дума за славянското разселение.

А след 650 г. към Балканите вече трайно се насочват и тези, чието име носим - именно българите. Едно от новите степни племена от алтайски или ирански произход, сродно с хуните, със свой собствен език, своя собствена воинска култура и своя нова, агресивна политическа организация, която ще основе мощна държава на Балканите и по Долния Дунав. Българите ще покорят повечето балкански славяни и каквото изобщо е останало от вече гръкоговорящите траки, ще дадат собственото си име на тези народи, междувременно ще започнат да използват славянски говори и така постепенно ще се стигне до нашата модерна нация.

Това не е унизително или глупаво, това са просто факти. Произходът на всяка нация е сложен. Няма чисти народи. Цяла Европа не е пощадена от нашествия и преселения, а Балканите винаги са били кръстопът. Съвсем близко до ума е, че ние, днешните българи, произлизаме от многобройни и различни древни народности - като всички по-близки и по-далечни съседи.

Днес антропологически сме средиземноморци, в езиково отношение сме индоевропейци от славянската група, а културните ни стереотипи носят и средиземноморски, и ориенталски, и западни елементи. Различаваме се от съседите си доста по-малко, отколкото си мислим.

Историята трябва да се изучава, а не да се измисля.
цитирай
36. apostapostoloff - Само на проф. Сретен
30.11.2012 04:29
Лилиеншвагер се удаде да докаже, че траките са всъщност албанци с нидерландски корен. Затова днешните българи са най- обикновени холандци. Това вие, дилетантите, не можете да проумеете.
цитирай
37. brym4ence87 - Много увлекателен постинг! ;-)
30.11.2012 09:51
Когато блесва искрата на човешката цивилизация дедите ни са вече в земите, в които ги поставят гръцки и римски писатели.
==================================

Харесвам го!!!
цитирай
38. joysii - 15. sparotok
30.11.2012 10:03
Имаш нужда някой да ти обясни?
цитирай
39. dobronameren - Едно тъпо небългарско питане
30.11.2012 12:11
Ако българите сме от началото на света на Балканския полуостров, как да си обясня, че родоначалникът на "13 века България" Аспарух е дошъл по тези земи в точната 681 г. след Хр. при това развявайки конска опашка, което не е балкански символ определено? Какъв е Аспарух, обяснете ми, моля ви се.
цитирай
40. kleotemida - Популистично, но може би вярно :) и, което, наред с архологическите открития през последните 2-3 години, дай Боже, да сложи нещата по местата им.
30.11.2012 12:27
Некропол с над 100 погребения е бил разкрит при разкопки край Мартен. Това е станало при проучванията на археолога от Русенския исторически музей Деян Драгоев на терена, откъдето ще преминава газопроводната връзка България - Румъния.
Некрополът показва приемственост на погребения от времето на траките до края на Първото българско царство. Най-старите обреди датират от около V - IV век пр. Хр., като има някои доста интересни ритуали - погребан воин с отсечена глава, която е положена в скута му, погребения на кучета и други животни, с накити от злато и сребро. Сред погребаните има и представители на Първото българско царство с характерните за епохата деформирани черепи - като деца те са били овързвани и пристягани с ленти, за да се получи изменението във формата на главата. Това е бил специфичен белег за сан и положение, обясняват специалистите. На места са запазени и останки от дървените ковчези. Сред предметите има керамика и стъкло от римско време. Разкритите два тракийски гроба показват, че някъде в района е имало тракийско селище, за което до този момент музеят не е имал информация. Някои от скелетите са със счупени части на тялото, свързано с опасенията от вампиризъм, на които са робували хората от преди векове.
Днес на мястото на археологическите проучвания пристигна Виктория Русева, антрополог от БАН. Русенските археолози ще й предадат намерения костен материал за анализ. Находките ще се консервират и реставрират и ще бъдат подредени в изложба в Русенския музей.
На пръв прочит два факта правят впечатление - дългият приод на използване на некропола и приемствеността в погребенията между траки и българи. Тези факти оборват най- големите лъжци в българската история за катастрофичното изчезване на тракийския народ и появата на някакви измислени славяни, при това сравнени с морета, които са претопили ,,най-големият народ след индийския'' и даже са ,,създали'' държава, наречена обаче не Славяния, а България.
Репортажът е на БГНЕС
цитирай
41. sparotok - Мацуяма
30.11.2012 13:02
malchaniaotnadejda7 написа:
sparotok написа:
malchaniaotnadejda7 написа:
"...през Бронзовата епоха от север дошли траките и наложили своята власт..."

По-скоро са отишли на север, за което красноречиво говорят ирландски и келтски носии и танци! В предишен постинг цитирах Николай Овчаров, който твърди, в интервю от 18. XI, че "Срещу България се води непрекъсната война, за да се отнеме историческото минало или духовни ценности."

Павел, с твоите доказателства - кратки, точни, ясни - ти наистина преобърна историята и върна времето на България. Благодаря ти за това! Това не е обикновен блог, а храм, където милиони българи идваме да се вслушаме във времето на сърцата си. И да научим времената на истинската си история. Носията е невероятна. Като езикът ни - а символите съвпадат! С времето символите се обогатяват, натежават от значение...

"тракийския език е говорен в земята ни поне от VІІ хилядолетие преди Христа..."

Благодаря ти! Беше ми интересно да прочета.



Благодаря ти и аз Надежда!

Овчаров е прав - Срещу България се води непрекъсната война, за да се отнеме историческото минало или духовни ценности."

Изпитанията обаче правят силния още по-силен...а ние сме много силни:)

Да, така е.:) Особено ти. Нека те поздравя с казаното от твой японски колега, историк, което току що прочетох. И той говори само за част, за отломък от време от нашата история:

"The Bulgarian medieval culture is among the seven civilizations in the history of the world which played an essencial role because of its mission as a link between the East and the West"

Shigioshi Matsuiama - Japanese Historian


Не съм чел работите на Мацуяма, но съм съгласен, че дедите ни са свързали изтока и запада. В слоя на Троя ІІ някой е изпращал на троянците нефрит от Китай. В същото това време в Китай се среща керамика като тази от Тракия, по-късно се започва практикуване на особен погребален ритуал – заедно с благородника се погребват неговите коне и бойната му колесница...точно както е и в Тракия...

В още по-късен период китайците копират чуждо войнишко облекло...то не се различава от тракийското ( на витините, чиято по-стара земя е долината на Струма).

Дали тези данни няма да обяснят защо в Китай има хора с руса и рижа коса и сини, сиви очи:)
цитирай
42. sparotok - ФБ
30.11.2012 13:04
bgwest написа:
Профила ти в фейсбука твой ли е?Ама чесно...


Този въпрос ми е задаван често, а отговора ми е бил един и същ - нямам профил във ФБ...все още:)
цитирай
43. sparotok - !
30.11.2012 13:06
kleotemida написа:
http://kleotemida.blog.bg/history/2011/01/14/besite-risuvali-vyrhu-sydove-ritualite-si.667821

Светилището на връх "Острец" - Поне 1300 години без прекъсване (от VIII-VII в. пр.Хр. до края на IV-началото на V век сл. Хр.) там са свещенодействали бесите - жреческият клан на тракийското племе сатри.

и това:
http://kleotemida.blog.bg/history/2010/12/30/plochka-li-e-i-to-obrochna-plochkata-ot-gradeshnica.659653

Картинките са си там, само трябва да се кликне върху уж празното квадратче и излизат в прикачи-то.

И още нещо, което съм отбелязала там, че докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват... Ей ви на една такава лудост: http://partners.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/943310


Клео, чел съм постингите ти, харесаха ми.
Колкото до лудите...докато има кой да плаща за дивотии, дивотии ще бъдат писани.
цитирай
44. sparotok - политици
30.11.2012 13:09
kasnaprolet9999 написа:
Политиката е мръсна работа твърдят умните хора, защото се защитават накакви интереси, които често нямат нищо общо с истинските събития= Жалкото е това, че този стереотип от миналото продължава и днес. Браво за този постинг, беше ми удоволствие да го прочета.



Невена, забелязала ли си колко рядко се използва думата държавник...тя май даже излезе от употреба?

Държавника се грижи за народа и Родината си, политика обслужва интересите на покровителя си...

Поздрави!
цитирай
45. sparotok - некропол
30.11.2012 13:17
lado написа:
Некрополът показва приемственост на погребения от времето на траките до края на Първото българско царство.


Приятелю, чух аз новината...Тази фраза е хубава - Некрополът показва приемственост на погребения от времето на траките до края на Първото българско царство...

Хубаво е и това, че съобщават за изкуствената черепна деформация, но се чудя защо не добавят, че този обичай се среща в Тракия още от времето на Неолита?

Поздрави!
цитирай
46. sparotok - до Манол Глишев
30.11.2012 13:19
Маноле, съгласен съм с теб по отношение на следното - Днес антропологически сме средиземноморци, в езиково отношение сме индоевропейци от славянската група, а културните ни стереотипи носят и средиземноморски, и ориенталски, и западни елементи. Различаваме се от съседите си доста по-малко, отколкото си мислим.

Историята трябва да се изучава, а не да се измисля.
цитирай
47. sparotok - !
30.11.2012 13:30
brym4ence87 написа:
Когато блесва искрата на човешката цивилизация дедите ни са вече в земите, в които ги поставят гръцки и римски писатели.
==================================

Харесвам го!!!


Благодаря ти!
цитирай
48. sparotok - :)
30.11.2012 13:59
joysii написа:
Имаш нужда някой да ти обясни?


Да, кого ще ми препоръчаш:))
цитирай
49. kleotemida - Зная, че си ги чел :))
30.11.2012 14:08
sparotok написа:
kleotemida написа:
http://kleotemida.blog.bg/history/2011/01/14/besite-risuvali-vyrhu-sydove-ritualite-si.667821

Светилището на връх "Острец" - Поне 1300 години без прекъсване (от VIII-VII в. пр.Хр. до края на IV-началото на V век сл. Хр.) там са свещенодействали бесите - жреческият клан на тракийското племе сатри.

и това:
http://kleotemida.blog.bg/history/2010/12/30/plochka-li-e-i-to-obrochna-plochkata-ot-gradeshnica.659653

Картинките са си там, само трябва да се кликне върху уж празното квадратче и излизат в прикачи-то.

И още нещо, което съм отбелязала там, че докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват... Ей ви на една такава лудост: http://partners.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/943310


Клео, чел съм постингите ти, харесаха ми.
Колкото до лудите...докато има кой да плаща за дивотии, дивотии ще бъдат писани.

Дадох линковете заради снимките на орнаментите върху керамиката :), както и заради находките от медно-каменната епоха (не заради Глишев, не знаех, че ще се изока) :))).
Странно е как тези пусти катастрофични теории за изчезването на местното население биват лека полека опровергавани.
Странно и как при изчезнало население преди Христа имам голямо действащо светилище и то до ... V-ти век след Христа. Не знам в историята да има такъв феномен - няма население, но има жреци и голямо действащо светилище. Аз обаче не съм специалист по въпроса и ако има някъде нещо такова (светилище без да има кого да "осветява"), ще го замоля да го даде като пример, че иначе започвам да се съмнявам в цялата логика на причинно-следствените връзки и в историята, и в религиите.
цитирай
50. sparotok - данни
30.11.2012 14:11
dobronameren написа:
Ако българите сме от началото на света на Балканския полуостров, как да си обясня, че родоначалникът на "13 века България" Аспарух е дошъл по тези земи в точната 681 г. след Хр. при това развявайки конска опашка, което не е балкански символ определено? Какъв е Аспарух, обяснете ми, моля ви се.


Никой стар автор описал старите българи не споменава конска опашка използвана като знаме.

Аспарух принадлежи на древен народ обитавал Балканите и Черноморските степи от най-дълбока древност. Този народ е познат на гърци и римляни като траки, а в по-късни времена и като българи.

На картата на Св. Йероним ( IV-ти век) областта Мизия (приблизително от делтата на Дунава до южната граница на Сърбия) е наречена България – Moesia hic et Vulgaria.

Описвайки живота на Константин Велики Г. Кодин съобщава, че императора (от тракийски произход) е построил Плискува и Перестлава (някъде към 330 г). Това са нашите стари столици Плиска и Преслав.

Пак през ІV-ти век (около 350 г.) анонимен римски космограф споменава името на българите (Ziezi ex quo Vulgares ).

Летописеца Орозий Павел (385-420) твърди, че земите на българите се простират между Каринтия (област в днешна Австрия) и Гърция.

Няма как да се говори за идване на българи в земите на юг от Дунава през 681 г. понеже три века по-рано дедите ни са познати на различни антични автори. През ІV-ти век в Тракия няма нито иранци, нито туранци, а само подчинено на Рим тракийско население и малък брой римски колонисти.

Река Дунав не е граница на етноси, на север от нея живеят свободните траки.
В Именника на Българските Князе се казва, че дедите ни са имали царство на север от Дунав 515 години преди Аспарух, т.е. през ІІ-ри век.

През 681 г. е извоювана пълната независимост на България от Римската Империя.
Тази дата не указва идването на българите, а само тяхното пълно освобождение.
цитирай
51. sparotok - подробности
30.11.2012 14:22
kleotemida написа:
Некропол с над 100 погребения е бил разкрит при разкопки край Мартен. Това е станало при проучванията на археолога от Русенския исторически музей Деян Драгоев на терена, откъдето ще преминава газопроводната връзка България - Румъния.
Некрополът показва приемственост на погребения от времето на траките до края на Първото българско царство. Най-старите обреди датират от около V - IV век пр. Хр., като има някои доста интересни ритуали - погребан воин с отсечена глава, която е положена в скута му, погребения на кучета и други животни, с накити от злато и сребро. Сред погребаните има и представители на Първото българско царство с характерните за епохата деформирани черепи - като деца те са били овързвани и пристягани с ленти, за да се получи изменението във формата на главата. Това е бил специфичен белег за сан и положение, обясняват специалистите. На места са запазени и останки от дървените ковчези. Сред предметите има керамика и стъкло от римско време. Разкритите два тракийски гроба показват, че някъде в района е имало тракийско селище, за което до този момент музеят не е имал информация. Някои от скелетите са със счупени части на тялото, свързано с опасенията от вампиризъм, на които са робували хората от преди векове.
Днес на мястото на археологическите проучвания пристигна Виктория Русева, антрополог от БАН. Русенските археолози ще й предадат намерения костен материал за анализ. Находките ще се консервират и реставрират и ще бъдат подредени в изложба в Русенския музей.
На пръв прочит два факта правят впечатление - дългият приод на използване на некропола и приемствеността в погребенията между траки и българи. Тези факти оборват най- големите лъжци в българската история за катастрофичното изчезване на тракийския народ и появата на някакви измислени славяни, при това сравнени с морета, които са претопили ,,най-големият народ след индийския'' и даже са ,,създали'' държава, наречена обаче не Славяния, а България.
Репортажът е на БГНЕС


Клео, славяните не са измислени. Това е новото име на тракийското племе гети както съобщава Теофилакт Симоката.

Словени, словаци, чехи, поляци, руснаци и т.н. не са потомци на старите славяни, а на венетите, наречени още вениди, винди. Това е причината Словения и Словакия да носят имената Виндиш Марка, Тера Венеторум, а Русия до ден днешен да е наричана Веная от финландците.

Понеже старите славяни (гетите) са причинили най-много проблеми на РИ и а най-известни, то всички хора говорещи сродни езици биват наречени славяни с течение на времето.

В Славяно-Руския речник на Павмо Беринда като славянски са дадени думите азъ, бисеръ, рабъ...те са български. Поне до 15-ти век е било ясно кои са историческите славяни. После идват едни мошеници и правят каша.

Да не забравяме и кой мрази славяните и кой разпространява лъжите за тях.
Fridrich Engels to August Bebel, November 17, 1885. "These wretched, ruined fragments of one-time nations, the Serbs, Bulgars, Greeks, and other robber bands, or, behalf of which the liberal philistine waxes enthusiastic in the interests of Russia, are unwilling to grant each other the air they breathe, and feel obliged to cut each other's greedy throats... the lousy Balkan peoples . . . ".
(Not online. From Marx-Engels, Briefe an A. Bebel, W. Liebknecht, K. Kautsky und Andere, Moscow, 1933, pp 411, 412; translation by Bertram D. Wolfe, Marxism, 1967, p 68.)


ENGELS PARANOID ABOUT THE SLAVS

Engels, "Germany and Pan-Slavism", 1855: "The Slavic race, long divided by inner struggles, pushed back to the east by the Germans, subjugated in part by Germans, Turks and Hungarians, silently re-uniting its branches after 1815 by the gradual growth of Pan-Slavism, it now makes sure of its unity for the first time, and with that declares war to-the-death on the Roman-Celtic and German races, who have ruled Europe until now."

ENGELS: SLAVS ARE INFERIOR AND DESERVE TO BE OPPRESSED BY GERMANS AND THE AUSTRO-HUNGARIAN EMPIRE

Neue Rheinische Zeitung February 1849: "And if during eight centuries the "eight million Slavs" have had to suffer the yoke imposed on them by the four million Magyars, that alone sufficiently proves which was the more viable and vigorous, the many Slavs or the few Magyars! .... what a "crime" it is, what a "damnable policy" that at a time when, in Europe in general, big monarchies had become a "historical necessity", the Germans and Magyars untied all these small, stunted and impotent little nations into a single big state and thereby enabled them to take part in a historical development from which, left to themselves, they would have remained completely aloof! Of course, matters of this kind cannot be accomplished without many a tender national blossom being forcibly broken. But in history nothing is achieved without violence and implacable ruthlessness... In short, it turns out these "crimes" of the Germans and Magyars against the said Slavs are among
цитирай
52. dobronameren - Тъпият добронамерен продължава да пита
30.11.2012 14:27
Та откъде се появи Аспарух не разбрах. Защото съм учил по история вече с 70 годишна давност, че с Него сме започнали. Така пише и в най-новата история за средното училище. Кой не е прав? Кой се мъчи да заблуждава? Защо? Какво казват "античните автори" по тези въпроси?
цитирай
53. leonleonovpom - Отново за кан Омуртаг, дали пък няма връзка с предмета със същото звучене?!
30.11.2012 14:58
Някой беше публикувал цитат от Анатол Франс за това как работят историците , че са поръчкови и вървят с победителите. Какво нещо е геният - по отношение на българските историци е погледнал век напред. Ето, днес пресата гръмна, че е намерен отдавна търсения дворец на кан Омуртаг . Да, кан, трансформирано в хан. Така пишело на една колона, но надписа го няма. Сигурен съм, че пише канас. Звуково канас е много по-близко до княз, отколкото до кан и оттам до хан. Прозират и ясни, и не до толкова ясни интереси/ в точният превод аванти/
цитирай
54. vmir - 35. mglishev,
30.11.2012 18:20
Говориш като абониран за истини от последна инстанция. Няма лошо, но също така не е зле да не пренебрегваш факта, че т.н. “наука” решава задачи, обяснявайки настоящи наблюдения или някогашни такива, приети за факти. Записаните понякога обяснения на наличните или достъпни към момента факти са меко казано, невинаги съизмерими с усилията, които се влагат в настоящото търсене на фамозната “божествена частица” и десетките милиарди за андронния колайдер. Затова невинаги е добре да се подчиняваме на всички “научни” обяснения от почетното разстояние между нас и Церн. По-разумно изглежда обратното – да си признаем, че немалко от обясненията в науката са приети преди да се появи наличието на факти, станали важни едва след формулиране на изследователската задача, към която имат отношение.

Ако сега те запитам настояща България има ли цар или не, няма как да ми отговориш само с “да” или “не”, без да предизвикаш възраженията на множество хора. Ами, ако след хиляди години, археолози открият DVD с писанията на настоящ български монархист, няма ли покрай тях да научат факти от историята, които днес по политически причини са подложени на забвение в името на “нерушимата българо-съветска дружба” въпреки, че СССР отдавна не съществува, а измисленият от тях болшевизъм е низвергнат още по-отдавна. Какви научни изводи ще направят археолозите за етногенезисът ни, ако тръгнат по тази нишка, изровят Симеон Сакскобурготски и установят, че българския цар има типично германски гени? Че през ВСВ германците са се заселили в България и са си избрали цар, може би? А може би великото балканско преселение на германския народ се е случило още по-рано, щом баща му се казва Борис, а всичките му наследници носят имената на български царе, въпреки испано-германските им гени? А какъв извод ще направят от това, че внукът на Симеон II носи звучното турско име Хасан – какво неоспоримо доказателство за тюркският ни произход, или преселението ни от Алтай, нали?

Накратко – карай го по-ненаучно с обръщане към родовата памет, усет и чувство, които може да губят временно схватни с агресивната и вероломна пропаганда, но не и почва под краката си. Защото, както човек живее върху земята и изгражда навици, умения и обяснения в зависимост от това дали отраства край вир, язовир, канал, езеро, река, море, равнина, планина, или долина, както мястото, на което човек среща близки и далечни, приятели и врагове го учи да живее като отшелник, от когото никой не се интересува, или като умел майстор, който трябва да опазва творенията си, за да издържа семейство, така и земята, на която е отрастнал, оставя незаличимият си отпечатък върху съзнанието и светогледа на човека. Нещо повече – земята и народа са едно цяло, особено в древните времена, когато средствата за придвижване и транспорт, производство и търговия не са били толкова унифицирани, а човекът е бил много по-зависим от земята.

Затова не вярвам особено на теориите за всенародните преселения, с които изобилства обяснението ти, кой е толкова луд да си изостави житото, марулите и доматите, при положение, че те са почти всичко материално, с което обезпечава съществуването си, и да тръгне да си слага главата в торбата, за да открадне житото и марулите на някой, който също храни семейство? Войската може да тръгне на дълги походи, но всяка войска се нуждае от сигурен тил, провизии и снабдяване, за да побеждава да осигурява нови завоевания и плодородни земи за обработка. Иначе се превръща в обикновена шайка от разбойници и безродници, която изчезва поради това, че няма за кого да се бие, освен за собствения си търбух, а търбух не ражда, за да прави народ, нито копае, нито кошара прави. Стига си юркал народите насам – натам, бе!

Не ми доказвай, че съм невежа, и без това знам, че няма как да погледнеш по друг начин на мен от “научните” си позиции. Ако не знаеш, нека да ти го кажа – науката не доказва, а само интерпретира натрупаните наблюдения по най-малко противоречивия начин. Лаиците и само ограничените учени наричат тези интерпретации “доказателства”. Сериозните учени си дават сметка за допусканията, в рамките на които една теория не противоречи на опита и какъв новооткрит факт може да срине за миг цялата грандиозна интелектуална постройка. Също, както дефектирането на една опора може да срине цяла сграда. Лаиците се успокояват, че за да изчезне сградата, трябва да бъде разградена тухла по тухла, обратно на начина, по която е била построена. И това не е някакво мое лично философстване, това е в основата на самото методическо изискване за научност и възпроизводимост на изследователския резултат. Науката е непрекъснато променяща и самообновяваща се отворена система, а не заключен кофчег с недосегаеми догми.
цитирай
55. kamosutrov - От край време си блъскам главата върху следната алогичност
30.11.2012 19:39
Каква е причината за т.н. Преселения на народите. Противно на всякаква логика, преселенията стават от топло към студено. Поне така твърдят преселенците. :-))))
Т.е. хората в един регион решават и тръгват от топло,плодородно и лесно към студено, бедно и трудно.
цитирай
56. get - :) - Въпрос за Клео-Историята и за "славата" на славяните и блогърката Клео ?? :))
30.11.2012 20:15
- Що ли значи името Клео-Клио ?!
[quoyte=sparotok] Клео, славяните не са измислени. Това е новото име на тракийското племе гети както съобщава Теофилакт Симоката.[/quoyte]
- Според баналните обяснения на ранно средновековните "византийски"(чети, александрийски) автори, това е смислово и функционално присъщо на музата Клио ?!
"Клио (гр.kleio) в древногръцката митология е муза на историята и на епичната поезия. Тя е майка, от царя на Пиерия Пир ( син на Македон), на Хиацинт. Изобразявана е с руло пергамент и дъскички. Името ѝ идва от корена κλέω или κλείω, означаващ „разказвам“ или „правя известен“."
- Според езиковеди търсещи ПЪРВИЧНИЯТ СМИСЪЛ на думата ... то Greek термин "kleos" идело(било производно) от Proto-Indo-European (PIE) термин *klewos*, кореспондиращ със Sanskrit-ското (sravas), което пък на Old Church Slavonic, "слово" (slovo) ?! - тъй като не признавам това понетия Старо-църковен ... Ще кажа че, на протобългарски, това не е "слово" ... а СЛАВЯ !!

- Защото има един предгръцки Херой Велик ... името на който, или по-точно, под което го познаваме е производно на тези две думички Герой-Славен ?!!? :)) - ха да видим ? - Ще отгатнете ли името на тогова, чиято Слава се е носила в античността, от Стълбовете на Гибралтар и до подножието на Кавказ ?!

от Гет кlewo-славен ... от СарматиГетуза, столицата на "даките"
цитирай
57. germantiger - ...
30.11.2012 20:16
Да не забравяме Спароток кого мразят и славяните - академик Державин е униакелн мерзевец с книгата си Вековая борьба славян с немецкими захватчиками - писана през войната, имамя сканирана и в която фалшифицира и извращава историята твърдейки, че 3/4 от германците всъщност са славяни, както и голяма част от западна Европа (и под славяни не разбира траки, а поляци и руснаци)!

Още една книга на Алексеев - Славянская Европа 5-8 век, в тази книга всичко е славянско от русия до ла манша. Нямам спомен някога германец да е писал, че всичко в русията и полшата е германско, а е било преди преселението на славяните - факт!

Подобно заявление за славяните убеден съм Енгелс никога не е писала като ментеистория и подмяна. Омразата често е искрено чувство, лъжата е мерзост!

...

Към демограф допълнение.

В една германска книга четох ако добре помня за конотация - когато за различни хора една и съща дума е натоварена с доста различен смисъл. примера беше полицай - за един човек тази дума е синоним на закрилник и човек на дълга, а за човек гонен от полицаи същата дума е с отрицателен смисъл често на насилник и бияч!

Същото е при теб с думата племена - цяло чудо е че въобще се разбираме ;) така завършва книгата с главата за конотациите. Имаше и пример със Слънцето изгрява - ползваме този израз макар от векове да знаем, че не Слънцето се върти около земята, а ние около него "изгряваме" ;)
цитирай
58. nikikm - 32. germantiger - ...
30.11.2012 20:36
Не мога да не призная:"Цар си на тактиката и маестро на полутоновете!Кой разбрал,разбрал,за теб съм сигурен!
цитирай
59. nikikm - Мъдро!
30.11.2012 20:44
apostapostoloff написа:
Лилиеншвагер се удаде да докаже, че траките са всъщност албанци с нидерландски корен. Затова днешните българи са най- обикновени холандци. Това вие, дилетантите, не можете да проумеете.

Много мъдро!И дълбокомислено!Бравос!
цитирай
60. nikikm - Сега пък
30.11.2012 20:46
dobronameren написа:
Ако българите сме от началото на света на Балканския полуостров, как да си обясня, че родоначалникът на "13 века България" Аспарух е дошъл по тези земи в точната 681 г. след Хр. при това развявайки конска опашка, което не е балкански символ определено? Какъв е Аспарух, обяснете ми, моля ви се.


и дебили ни нападнаха!Поне да бяха кроманьонци!
цитирай
61. blm - Един съвет
30.11.2012 20:54
sparotok написа:
bgwest написа:
Профила ти в фейсбука твой ли е?Ама чесно...


Този въпрос ми е задаван често, а отговора ми е бил един и същ - нямам профил във ФБ...все още:)


Стой настрани от фейсбук. Никаква защита на информацията, което я прави лесна за следене и манипулиране. Изобщо - нечистоплътно място.
цитирай
62. leonleonovpom - Безспорно Аспаруховите българи ...
30.11.2012 21:49
Безспорно Аспаруховите българи нямат поведение на завоеватели, а местните славяни - на потърпевши. Всичко говори, че те не идват на чуждо място, а са посрещнати като свои. Иначе веднага след победата над Константин по тогавашните, а не само тогавашни правила, щяха да срещнат лют отпор от славяните.
Не сме открили топлата вода, още Паисий е писал, че някой славяни са се нарекли българи. Може тълкуванието му да е наивно, но то явно почива на нещо, не е хрумване в мрачната килия
Една малка логическа задача. Ние казваме че българите са траки. Други твърдят че българите произлизат от кимврите, трети от сарматите. Какво излиза? Ами че траки ,кимери ,сармати са просто различни наименования на една общност. Изключвам тюрките. Как тюркът- българин Иван Грозни става руснак според едно изследване, а нашите турци 700 и кусур години не могат да станат българи!?
цитирай
63. kleotemida - Имаш предвид Херкулес:) Макар че аз предпочитам Одисей - без неговия ум Херкулес да е отишал на дъното още при Сцила и Харибда или още при амазонките :)
01.12.2012 00:27
get написа:
- Що ли значи името Клео-Клио ?!
[quoyte=sparotok] Клео, славяните не са измислени. Това е новото име на тракийското племе гети както съобщава Теофилакт Симоката.[/quoyte]
- Според баналните обяснения на ранно средновековните "византийски"(чети, александрийски) автори, това е смислово и функционално присъщо на музата Клио ?!
"Клио (гр.kleio) в древногръцката митология е муза на историята и на епичната поезия. Тя е майка, от царя на Пиерия Пир ( син на Македон), на Хиацинт. Изобразявана е с руло пергамент и дъскички. Името ѝ идва от корена κλέω или κλείω, означаващ „разказвам“ или „правя известен“."
- Според езиковеди търсещи ПЪРВИЧНИЯТ СМИСЪЛ на думата ... то Greek термин "kleos" идело(било производно) от Proto-Indo-European (PIE) термин *klewos*, кореспондиращ със Sanskrit-ското (sravas), което пък на Old Church Slavonic, "слово" (slovo) ?! - тъй като не признавам това понетия Старо-църковен ... Ще кажа че, на протобългарски, това не е "слово" ... а СЛАВЯ !!

- Защото има един предгръцки Херой Велик ... името на който, или по-точно, под което го познаваме е производно на тези две думички Герой-Славен ?!!? :)) - ха да видим ? - Ще отгатнете ли името на тогова, чиято Слава се е носила в античността, от Стълбовете на Гибралтар и до подножието на Кавказ ?!

от Гет кlewo-славен ... от СарматиГетуза, столицата на "даките"

цитирай
64. bulgarinut57 - БАЙ ПОСТОЛЬЕ,
01.12.2012 00:59
прочетох това:

"36. apostapostoloff - 30.11 04:29

Само на проф. Сретен Лилиеншвагер се удаде да докаже,
че траките са всъщност албанци с нидерландски корен.
Затова днешните българи са най- обикновени холандци.
Това вие, дилетантите, не можете да проумеете."

и останах поразен !!!

В 4 часа и 29 минути, преди изгрев,
ТИ радетелю на перфектността,
погълнат от АСТРОЛОГИЧЕСКАТА нАука,
си отредил една ценна минута на твоята любов - ИСТОРИЯТА !!!

Написаното от теб, за мен е,
като малката червена книжка с цитатите на Великия Кормчия - Мао Дцзе Дун !!!

Благодаря ТИ БАЙ ПОСТОЛЬЕ !!!!!

Учи ни, БАЙ ПОСТОЛЬЕ !!!
,
цитирай
65. sparotok - факти
01.12.2012 01:03
leonleonovpom написа:
Безспорно Аспаруховите българи нямат поведение на завоеватели, а местните славяни - на потърпевши. Всичко говори, че те не идват на чуждо място, а са посрещнати като свои. Иначе веднага след победата над Константин по тогавашните, а не само тогавашни правила, щяха да срещнат лют отпор от славяните.
Не сме открили топлата вода, още Паисий е писал, че някой славяни са се нарекли българи. Може тълкуванието му да е наивно, но то явно почива на нещо, не е хрумване в мрачната килия
Една малка логическа задача. Ние казваме че българите са траки. Други твърдят че българите произлизат от кимврите, трети от сарматите. Какво излиза? Ами че траки ,кимери ,сармати са просто различни наименования на една общност. Изключвам тюрките. Как тюркът- българин Иван Грозни става руснак според едно изследване, а нашите турци 700 и кусур години не могат да станат българи!?


Имате право, траки, сармати, кимерии са различни названия за един и същ огромен народ. Според Прокопий Цезарийски сарматите са от рода на гетите, т.е. траки. Страбон пък нарича трерите ту траки, ту кимерии...разбира се и двете определения са верни.

Верно е и това, че старите славяни и старите българи са представители на един народ - тракийския. Нероразуменията идват от това, че след време на всички хора говорещи близки езици биват лепнат етикета славяни...

Историческите славяни обаче не са обитавали подалпийските и балтийските региони, а Балканите. Исторческите славяни са наши предци, а не предци на словени, словаци и др.

Ако някой е чел житието на Георги Иверски, той е срещнал израза - Bulgari, qui Sclavi appellantur - българи, които се зоват славяни.
цитирай
66. sparotok - ФБ
01.12.2012 01:06
blm написа:
sparotok написа:
bgwest написа:
Профила ти в фейсбука твой ли е?Ама чесно...


Този въпрос ми е задаван често, а отговора ми е бил един и същ - нямам профил във ФБ...все още:)


Стой настрани от фейсбук. Никаква защита на информацията, което я прави лесна за следене и манипулиране. Изобщо - нечистоплътно място.


Благодаря за предупреждението! Не мисля да си отварям профил, а да ползвам страница във ФБ...това е.
цитирай
67. schism - Поздравление за статията: ) Между ...
01.12.2012 01:07
Поздравление за статията: ) Между другото интересно ми е, кои съвременни народи могат да се причислят към траките (освен ние) или поне част от държавите, в които има и сега тракийско население от някое си време. Например сърбите биха ли могли да бъдат наречени илири, румънците-даки и т.н. както и тези суб-народности по Иран и Индия.
цитирай
68. sparotok - преселения
01.12.2012 01:08
kamosutrov написа:
Каква е причината за т.н. Преселения на народите. Противно на всякаква логика, преселенията стават от топло към студено. Поне така твърдят преселенците. :-))))
Т.е. хората в един регион решават и тръгват от топло,плодородно и лесно към студено, бедно и трудно.


Сенсей, аз също не мога да си ги обясня тези неща:)
цитирай
69. sparotok - до germantiger - факти
01.12.2012 01:22
Тигре, нали не твърдиш, че книгата на Фридрих Енгелс "Deutschland und der Panslawismus" не съществува?

Или и това писание не съществува - "Briefe an A. Bebel, W. Liebknecht, K. Kautsky und andere" ?

Тези книги не се продават по сергиите, но, ако търсиш, ще ги намериш. Можеш да потърсиш и това - Frederick Engels, Democratic Pan-Slavism, Neue Rheinische Zeitung No. 222...има го в интернет.

цитирай
70. sparotok - Аспарух
01.12.2012 01:34
dobronameren написа:
Та откъде се появи Аспарух не разбрах. Защото съм учил по история вече с 70 годишна давност, че с Него сме започнали. Така пише и в най-новата история за средното училище. Кой не е прав? Кой се мъчи да заблуждава? Защо? Какво казват "античните автори" по тези въпроси?


Добре, да започнем отначало:)

Питате откъде се е появил Аспарух? Това е обяснено прекрасно в Именника на българските владетели.

Дословен превод на Уваровия препис на новобългарски[1]:

Авитохол живя 300 години. Родът му Дуло, а годината му дилом твирем
Ирник живя 150 години. Родът му Дуло, а годината му дилом твирем.
Гостун, наместникът бидейки, 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
Курт 60 години държа. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Безмер 3 години. А родът на този Дуло, а годината му шегор вечем.

Тези петима князе държаха князуването от другата страна на Дунава 515 години с остригани глави. И след това дойде на страната на Дунава Исперих княз.

Ето от къде се е появил Аспарух:))

Като извадите 515 от 681 се получава 166. Това означава, че по сведенията от Именника на Българските Владетели нашите деди са имали държава на север от река Дунав поне от ІІ-ри век след Христа.

През този период там живеят свободните траки. През ІІІ век те прочистват напълно северните тракийски земи от римските колонисти. Няколко века по-късно успяват да освободят и събратята си живеещи на юг от река Дунав.

По отношение на това - защо са създадени толкова лъжи за историята ни, трябва да се обърнете към тези, които са писали лъжите. С тези хора аз не поддържам контакт и си нямам представа какви са били подбудите им.
цитирай
71. sparotok - до kansandilh -
01.12.2012 01:36
Благодаря ти за прекрасния цитат!!!

Позволявам си да го повторя и аз, това си заслужава да се прочете.

„ Археологическите материали и наблюдения показват по БЕЗСПОРЕН начин, че от началото на новокаменната епоха( 7000 г. пр. н. е.) до края на медно-каменната епоха(3500 г. пр. н. е) в културно-историческото развитие на племената, които населяват България, е съществувала ПРИЕМСТВЕНОСТ. През това време в Тракийската низина се развила една, и то много висока култура.Тази култура изживяла дълга еволюция и в известни моменти под влияние на различни вътрешни и външни фактори претърпявала изменения, които са я издигали на по-висок етап. Населението в новокаменната епоха НЕ Е ПРОНИКНАЛО ОТВЪН. То било местната основна етническа маса, сътворила високата материална и духовна култура, която цъфтяла през посочените две праисторически епохи.”

[Това, че „населението в новокаменната епоха не е проникнало отвън”, се доказва и от съвременните генеалогически изследвания на ДНК, които установяват, че над 47% от съвременните българи са потомци на предци заселили се в земите на България в края на старокаменната епоха(30000 г.пр. н. е.) ; добавката в големите скоби е моя]

„В подкрепа на това схващане са данните и на палеоантропологията. Според тях основната маса на населението на Балканския полуостров е от местен произход.” ………………………………………………………………………………………………………………………………………………
„Според днешното състояние на изследванията върху праисторията на Тракия най-правдоподобна е тезата, че, ПРАДЕДИТЕ НА ТРАКИТЕ обитавали пределите на Тракия още от НАЧАЛОТО НА НОВОКАМЕННАТА ЕПОХА(7000 г.пр.н.е.). От какъв произход било населението преди тази епоха-тракийско или предтракийско, -никой не може да даде отговор на този въпрос.”
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
„През тази страна, която лежи на кръстопът между Европа и Азия, още от дълбока древност несъмнено са преминавали различни племена и племенни групи, които отчасти оставали тук на разни места за по-дълго или за по-кратко време. Тази движения безспорно оказвали различно влияние върху местните племена, НО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ, не могат да се разглеждат като фактор с определено значение ЗА ОФОРМЯНЕ НА ЕТНИЧЕСКИЯ ОБЛИК на населението в Тракия.”

Цитатите са извадени от „Произход на траките”-статия от акад. Вл. Георгиев, проф. А. Фол, проф.Г.И.Георгиев, публикувана в „История на България” том първи, издателство на БАН, 1979 г.

цитирай
72. sparotok - тракийско наследство
01.12.2012 02:04
schism написа:
Поздравление за статията: ) Между другото интересно ми е, кои съвременни народи могат да се причислят към траките (освен ние) или поне част от държавите, в които има и сега тракийско население от някое си време. Например сърбите биха ли могли да бъдат наречени илири, румънците-даки и т.н. както и тези суб-народности по Иран и Индия.


За тракийско наследство могат да говорят също сърби, а и румънци, но разбира се не в такава степен като нас.

Илирите са близко сроден на траките народ, разбирали са се прекрасно, както например ние със сърби и хървати:)
цитирай
73. rorikabc - Илирите , сърбите , хърватите
01.12.2012 02:36
С илири и хървати може да се разбереш ,със сърбин не можеш Тия са с манталитет на цигани. Тия не са баш балканци.Някаква бело-циганска нация.
цитирай
74. vmir - 58. germantiger,
01.12.2012 02:42
germantiger написа:
...академик Державин е униакелн мерзевец с книгата си Вековая борьба славян с немецкими захватчиками - писана през войната, имамя сканирана и в която фалшифицира и извращава историята твърдейки, че 3/4 от германците всъщност са славяни, както и голяма част от западна Европа (и под славяни не разбира траки, а поляци и руснаци)!


Същия този академик е написал и "История на България", на която ни учеха доскоро. А в нея буквално е написал, че "славянската аристокрация" (!!!) на юг от Дунава си е наела Аспарух да й направи държава, обаче Аспарух надхвърлил правомощията, които му били дадени и узурпирал престола на новата държава...
Интересно, дали и германите не са узурпирали вероломно властта на славяните в Германия. Ай гиди узурпатори с узурпатори!
цитирай
75. get - - Германски тигре ! - ползвайки тогава твоята система за оценка, казвам ясно и кратко ... Фр. Енгелс е МЕРЗАВЕЦ !! ...
01.12.2012 10:24
... ГЛАВНИЯТ от който се учат двамата други "мерзавци"-историци ?!
germantiger написа:
Да не забравяме Спароток кого мразят и славяните - академик Державин е униакелн мерзевец с книгата си Вековая борьба славян с немецкими захватчиками - писана през войната, имамя сканирана и в която фалшифицира и извращава историята твърдейки, че 3/4 от германците всъщност са славяни, както и голяма част от западна Европа (и под славяни не разбира траки, а поляци и руснаци)!

Още една книга на Алексеев - Славянская Европа 5-8 век, в тази книга всичко е славянско от русия до ла манша. Нямам спомен някога германец да е писал, че всичко в русията и полшата е германско, а е било преди преселението на славяните - факт!

Подобно заявление за славяните убеден съм Енгелс никога не е писала като ментеистория и подмяна. Омразата често е искрено чувство, лъжата е мерзост!

- Простете ми ! - за неприсъщият цветист език - първо ?!!
- Второ - същият Державин пише/прави макета ни, за Учебник по История, на нас Българите, от който ние изучавахме ... а някои от нещата и до днес се изучават в училищата ни, в час по история ?!
- Но историческата мисъл е формирана а и до момента е такава, съобразно основните постановки на марксизма-енгелс-ленинизма. Същите пък са внедрени от един полуграмотник завършил университета за "червена професура" ... акад. Т. Павлов и неговите критерии разработени в книгата му "За марксическа история на България" - издание на БАН, 1954 г.

- За да стане професор въпросният Державин "академик" ... се е обучавал в Историческият материализъм ... бащи на който, се явяват Маркс и Енгелс, с капиталният му труд(на втторият, за историците материалисти-марксисти) "Произход на семейството, частната собственост и държавата".
- Част от оценъчните постановки и интерпретации по отделни въпроси ... все още битуват в ИФ, а преподавателският състав и съответно възпитаници на тези уч. заведения ... пример Джойси и МГлишев - страдат в мисленето си, в резултат на все още тези стереотипи ?!

-Драги Тигре ! - ако до тук, не ти е станало ясно какво казвам ... тоест, за що иде, в моята реч ... мога да обясня и се обоснова, защо "германеца" Енгелс и "славянина" Державин - са Мерзавци, по твоята оценъчна система ?!
germantiger написа:

Омразата често е искрено чувство, лъжата е мерзост!

- Но нам, не представлява интерес чувството, ОМРАЗА, като такова ? - Нашата основна цел е да открием и припознаем Нашата си история !

-Поздрави ! - от Гет ктист-катар - ЕРЕТИК, по смисъла на академичната ни историческа "мисъл" ! - А кореновата образуваща на еретик ... иде от едно старо и полузабравено понятие В НАШИЯТ си ЕЗИК ... наричащо се ЕР-ЯР-АР ... ??! - гърците/марани го наричат Ерос - но това е друга тема ?!!
цитирай
76. kapito - С илири и хървати може да се разбе...
01.12.2012 13:09
rorikabc написа:
С илири и хървати може да се разбереш ,със сърбин не можеш Тия са с манталитет на цигани. Тия не са баш балканци.Някаква бело-циганска нация.

Потвърждавам от опит :)
цитирай
77. kapito - Всъщност,
01.12.2012 13:14
Освен че получих полезна информация, се и посмях доста.
Дерзайте холандци, времето е Ваше !
Поздрави !
цитирай
78. ckarlet - Твоят труд е уникален, Sparotok! ...
01.12.2012 13:23
Твоят труд е уникален, Sparotok! България може само да се гордее с хора като теб!
Поздрави от сърце!
цитирай
79. germantiger - ...
01.12.2012 14:33
59. nikikm - 32. germantiger - ...
30.11 20:36
Не мога да не призная:"Цар си на тактиката и маестро на полутоновете!Кой разбрал,разбрал,за теб съм сигурен!

...

Никаква тактика - винагиоткрито съм заявявал, че предпочитам, обичам и намирам Германия над България в исторически план, в научни достижения, в културни постижения и изкуства.
Има отделни уникални особености и също история в които България превъзхожда Германия, но те са по-малко. ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ТОВА ТИ Е ОСОНОВНИЯ "ПРОБЛЕМ" ИЛИ РАЗЛИКА С МЕН, НИКИ?! "Хващаме бика за рогата" - написах съждението и без да ме предивикваш с ясното съзнание, че няма да се хареса на повечето поради искрената им любов към българското - ето НЕтактика от мен.

Тактика от теб е, да призоваваш да не се забелязва Джойси или Глишев примерно, тактика от теб е да рекоментираш като "коректор" мен и още писали и несъгласни и да го ПРАВИШ БЕЗ АРГУМЕНТИ, А С КВАЛИФИКАЦИИ, това дори не е тактика, а не много чистоплътночовешко.

Ако това заявление ти се струва тактика, то правил съм го десетки пъти в нета или в живота и съм забелязъл, че тактически гокляма част от българските ми събратя дипломатично, страхливо или мижитурски си свиват сърмите.

За да не пропуснеш - пращам ти на лично този ми коментар "тактико" ;)

...

Не се притеснявам никак ако Спароток не ми пуска коментарите - винаги мога да направя постинг в моя блог (дори да ги одобрява), ВИНАГИ СЪМ ГОТОВ ЗА ДИСКУСИЯ, ВИНАГИ ДОПУСКАМ АЗ ДАГРЕША, ТОЙ ДА ГРЕШИ ИЛИ ДРУГ.

Няма проблем да уважаваме позициите си, а ако под НЕтактика разбираш винаги да съм анти и винаги да плюя под неговия блог - объркал си се нещо и не съди евентуално по себе си ?!

Когато той уважаваш и позволява мнението ми, аз не мога да бъда идиот и простак плюещ под блога му, когато понаучих доста за игрите на елините в Античността от Спароток, не мога да не му го призная.

Иначе Ники, ако желаеш да се "плюем" агресивно вербално - НИКОГА СЪМ НЯМАЛ ПРОБЛЕМ С ТОВА?!
цитирай
80. germantiger - ...
01.12.2012 14:40
70. sparotok - до germantiger - факти
01:22
Тигре, нали не твърдиш, че книгата на Фридрих Енгелс "Deutschland und der Panslawismus" не съществува?

Или и това писание не съществува - "Briefe an A. Bebel, W. Liebknecht, K. Kautsky und andere" ?

Тези книги не се продават по сергиите, но, ако търсиш, ще ги намериш. Можеш да потърсиш и това - Frederick Engels, Democratic Pan-Slavism, Neue Rheinische Zeitung No. 222...има го в интернет.

...

Не си ме разбрал, струва ми се въобще.
ВПРОЧЕМ КЪДЕ ТВЪРДЯ, ЧЕ ТАЗИ КНИГА НЕ СЪЩЕСТВУВА?!
Ако желаеш прочети отново коментари ми и ще разбереш, че:

Руски учени са писали срещу германците и западноевропейците вероятно дори по-мерзко отколкото Енгелс или друг германец срещу славяните.

Когато споменаваш за омразата на Енгелс или Маркс (може да добавиш и Хайне) срещу славяните, не виждам проблем аз да добавя за омразата на ержавин и Алексеев, а ИМАМ И ЦЯЛА КНИГА НА РУСКИТЕ ПИСАТЕЛИ ЗА ОМРАЗАТА ИМ СРЕЩУ ПРУСИЯ - подбрани цитати.

Като изложиш едното, мисля няма проблем аз да предложа и друго.

...

Малко бъркате Гете ;)

Омразата често е открито и честно чувство, вече лъжата е мерзко! Гете, забравяте и нещо друго - че основата може да се нарича марксизъм, но и ЛЕНИНИЗЪМ, пропускате го, а още 'по-пропускате", че се е учил в руски университети, на руски език и най-вече предаван от руснаци. Иначе казано става малко като с революцията - направена от евреи и дай евреите да са виновни, "да де ама" руския ботуш владя половин Европа след войната, да де ама руската политика и лъжа за историята се налагаше пак на тази Европа, да де ама руски език учехме всички вкл. в ГДР.

Да vmir, тук в блог.бг научих за тези писаници на Державин за България, не ги знаех допреди месеци, но те са съвсем закономерни при другаря.
цитирай
81. vasarl - Спароток, аз също отдавна устан...
01.12.2012 19:01
Спароток, аз също отдавна установих, че Траки и Кимерийци са две различни названия за един и същи народ. Тогава искам да те попитам, мислиш ли че траките имат нещо общо с легендата за древна Хиперборея?
цитирай
82. kleotemida - Да влезе една научна истина в учебниците трябва да минат 20 г., казва проф.Димитров.
01.12.2012 21:34
dobronameren написа:
Та откъде се появи Аспарух не разбрах. Защото съм учил по история вече с 70 годишна давност, че с Него сме започнали. Така пише и в най-новата история за средното училище. Кой не е прав? Кой се мъчи да заблуждава? Защо? Какво казват "античните автори" по тези въпроси?

След 20 г. в учебниците по история ще пише, че България е създадена през 632 г. от кан Кубрат, заяви проф.Божидар Димитров по време на лекция в СОУ "Св.св.Кирил и Методий" в граничния град Брегово днес. Тогава Кубрат създава България, която продължава да съществува без прекъсване, а през 681 г. Аспарух само я разширява на юг от Дунав.

Това вече е доказано, но за да влезе една научна истина в учебниците трябва да минат 20 г., каза проф.Димитров.
цитирай
83. mariniki - хубавото е...
01.12.2012 21:38
че има учени като теб, приятелю...
които с аргументи и жар пишат и не мълчат...
и постоянно, точно и уникално ни представят историческите
факти, такива каквито са... това с носията ме изуми
гордея се, че мога да те чета тук и да споделям с теб...
поздравявам те, от сърце и душа...
цитирай
84. get - - Какво бъркаме Тигре ??!
02.12.2012 00:21
germantiger написа:
Малко бъркате Гете ;)

Омразата често е открито и честно чувство, вече лъжата е мерзко! Гете, забравяте и нещо друго - че основата може да се нарича марксизъм, но и ЛЕНИНИЗЪМ, пропускате го, а още 'по-пропускате", че се е учил в руски университети, на руски език и най-вече предаван от руснаци. Иначе казано става малко като с революцията - направена от евреи и дай евреите да са виновни, "да де ама" руския ботуш владя половин Европа след войната, да де ама руската политика и лъжа за историята се налагаше пак на тази Европа, да де ама руски език учехме всички вкл. в ГДР.


- Първо ми вкарвате някакво отношение ... към ботуши ?! - аз не съм ботуш а българин, както искаш ме олицетвърявай във връзка с това ... ако щеш и на цървул ?!

- Второ - Казах/назовах името на книгата на Енгелс ... ако сте запознат с нея и постановките му в нея - Ще разберете защо употребявам "мерзавец" по вашата морално-оценъчна система ?! - относно тогова !!

- Руският ботуш ... явно му предавате, някаква своебразност, в толкова обърканото си логическо и смислово значение ... че ще трябва да започнем, да си обясняваме "истини" от азбучен хааарактер ... за пролетарски-интернацинализъм и разликата му с национален-социализъм ?! - две политически и социално-теоритични постановки ... които са родени от една и съща утроба !!

- С уважение !
цитирай
85. bgwest - Та откъде се появи Аспарух не раз...
02.12.2012 00:52
kleotemida написа:
dobronameren написа:
Та откъде се появи Аспарух не разбрах. Защото съм учил по история вече с 70 годишна давност, че с Него сме започнали. Така пише и в най-новата история за средното училище. Кой не е прав? Кой се мъчи да заблуждава? Защо? Какво казват "античните автори" по тези въпроси?

След 20 г. в учебниците по история ще пише, че България е създадена през 632 г. от кан Кубрат, заяви проф.Божидар Димитров по време на лекция в СОУ "Св.св.Кирил и Методий" в граничния град Брегово днес. Тогава Кубрат създава България, която продължава да съществува без прекъсване, а през 681 г. Аспарух само я разширява на юг от Дунав.

Това вече е доказано, но за да влезе една научна истина в учебниците трябва да минат 20 г., каза проф.Димитров.

Звучи супер,нали?Особено от устата на професора....
Ама на мен ми звучи така:Дай да им дадем на Българите още 50 години древност щот зеха да се усещат и да негодуват....
Като почне ,професора,да говори за Одриското царство/поне/като за първото Българско царство,тогава го признавам професоорот.
А пък за Фригия?....Дано дочакам да чуя от някой професор,че това е БЪЛГАРИЯ!!!
цитирай
86. bgwest - Тигре! Криво ми е и болно, като ...
02.12.2012 01:13
Тигре!
Криво ми е и болно, като гледам как една мижава и скапана антиБългарска коалицийка успява да те привлече на своя страна.Мисли повече,защото въпросите ти звучат....провокативно.Казвам ти го най добронамерено.Успех!
цитирай
87. sparotok - благодаря ти!
02.12.2012 01:43
mariniki написа:
че има учени като теб, приятелю...
които с аргументи и жар пишат и не мълчат...
и постоянно, точно и уникално ни представят историческите
факти, такива каквито са... това с носията ме изуми
гордея се, че мога да те чета тук и да споделям с теб...
поздравявам те, от сърце и душа...

цитирай
88. sparotok - истина
02.12.2012 01:47
kleotemida написа:
dobronameren написа:
Та откъде се появи Аспарух не разбрах. Защото съм учил по история вече с 70 годишна давност, че с Него сме започнали. Така пише и в най-новата история за средното училище. Кой не е прав? Кой се мъчи да заблуждава? Защо? Какво казват "античните автори" по тези въпроси?

След 20 г. в учебниците по история ще пише, че България е създадена през 632 г. от кан Кубрат, заяви проф.Божидар Димитров по време на лекция в СОУ "Св.св.Кирил и Методий" в граничния град Брегово днес. Тогава Кубрат създава България, която продължава да съществува без прекъсване, а през 681 г. Аспарух само я разширява на юг от Дунав.

Това вече е доказано, но за да влезе една научна истина в учебниците трябва да минат 20 г., каза проф.Димитров.


Факт е обаче, че Именника на Българските Владетели е известен от преди повече от 100 години. В този интересен списък се посочва, че българите са имали държава на север от Дунава 515 г. преди Аспарух.

Обърни внимание, не 49- 50 г. преди Аспарух, а 515 г...някои господа се правят на луди...само защото не искат да признаят тракийските корени на българския народ.
цитирай
89. sparotok - хипербореи
02.12.2012 01:55
vasarl написа:
Спароток, аз също отдавна установих, че Траки и Кимерийци са две различни названия за един и същи народ. Тогава искам да те попитам, мислиш ли че траките имат нещо общо с легендата за древна Хиперборея?


Херодот не е особено ясен относно хипербореите. Според него, те и аримаспите са отговорни за редицата войни довели скитите в Европа.

Бащата на историята поставя хипербореите някъде в Сибир, а според изследователи от Мичигънския Университет древното население на Сибир не е от монголоиди, а от европеиди с руса коса и сини очи.

Няма доказателства обаче за огромно преселение от изток на запад през VІІІ-ми век пр. Христа. По-скоро обратното е налице, особен вид погребения срещащи се в Гордион и Тракия се появяват в Сибир няколко века по-късно.
цитирай
90. sparotok - благодаря ти!
02.12.2012 01:57
ckarlet написа:
Твоят труд е уникален, Sparotok! България може само да се гордее с хора като теб!
Поздрави от сърце!


Благодаря ти!:)
цитирай
91. sparotok - :)
02.12.2012 01:59
kapito написа:
Освен че получих полезна информация, се и посмях доста.
Дерзайте холандци, времето е Ваше !
Поздрави !


Изказванията на г-н Апостолоф са уникални, де да знаех от къде си купува пиенето:)
цитирай
92. sparotok - сърби
02.12.2012 02:05
rorikabc написа:
С илири и хървати може да се разбереш ,със сърбин не можеш Тия са с манталитет на цигани. Тия не са баш балканци.Някаква бело-циганска нация.


В Сърбия живеят над 7 000 000 души. Безспорно между тях има глупави, лоши, а дори и психопати...такива има обаче и у нас...

Аз лично имам както добри, така и лоши впечатления от сърбите, но лошите впечатления не са ме накарали да мразя сърбите.

Напрежението между нас и съседите ни се подклажда изкуствено. Спомням си за едно изказване на Олаф Темпелман. Според него рецептата за войните на балканските народи идва от готварската книга на Запада...

Малко след това изказване, вестника, в който Темпелман публикуваше бе купен от британски инвеститор...и г-н Темпелман млъкна..
цитирай
93. bgwest - Чувал съм от устите на деветдесет ...
02.12.2012 02:14
Чувал съм от устите на деветдесет годишни старци,бегълци от беломорска тракия/във връзка с изплащането на земите им от турция/следното:Ще плащат, как няма да плащат.То там е била Фригия,турците после дойдоа.
Питам ги за Аспарух и за "създаването на Българската държава"....Хал хабер си нямат....:)))Фригия та Фригия...
Нищо незнаят за Аспарух,ама за Фригия и това,че са българи,знаят....
От къде ли го знаят....чудя се.
цитирай
94. bgwest - С илири и хървати може да се разбе...
02.12.2012 02:32
sparotok написа:
rorikabc написа:
С илири и хървати може да се разбереш ,със сърбин не можеш Тия са с манталитет на цигани. Тия не са баш балканци.Някаква бело-циганска нация.


В Сърбия живеят над 7 000 000 души. Безспорно между тях има глупави, лоши, а дори и психопати...такива има обаче и у нас...

Аз лично имам както добри, така и лоши впечатления от сърбите, но лошите впечатления не са ме накарали да мразя сърбите.

Напрежението между нас и съседите ни се подклажда изкуствено. Спомням си за едно изказване на Олаф Темпелман. Според него рецептата за войните на балканските народи идва от готварската книга на Запада...

Малко след това изказване, вестника, в който Темпелман публикуваше бе купен от британски инвеститор...и г-н Темпелман млъкна..

Имах проблем на Сърбо -Хърватската граница.Ако не бяха Сърбите олеквах с доста евра...Ял съм и пил по Нишко...За СРБите лошо да не чуя.Супер са си!!!
цитирай
95. germantiger - ...
02.12.2012 08:06
87. bgwest - Тигре! Криво ми е и болно, като ...
01:13
Тигре!
Криво ми е и болно, като гледам как една мижава и скапана антиБългарска коалицийка успява да те привлече на своя страна.Мисли повече,защото въпросите ти звучат....провокативно.Казвам ти го най добронамерено.Успех!

...

Ако имаш предвид Глишев и Джойси - не си прав!

ЗА ГЛИШЕВ - не го познавам лично, нямаме общи познати и повече от половин година човека ми се беше обидил, че се показах фен на Брайвик. Понякога гласувах и коментирах под негови постинги - той под мои месеци наред - не! Едва наскоро след мой коментар под негов постинг ме рекоментира и наскоро беше в статистиката на влезлите в блога ми - месеци наред - не! Тюркската му теория не поддържам въобще!

ЗА ДЖОЙСИ - лично не се познаваме, общи познати нямаме (имам предвид вън от нета), тук всички общо се знаем както с теб, същото е с нея. Рядко коментирам в блога й, не защото съм против, а защото имаме различни тематични интереси. Вътре в себе си често не съм съгласен с начина по който коментира при Спароток, защото често й ЛИПСВА КОНКРЕТИКА. От друга страна - жена е, а към всяка дама и жена би трябвало да има малко по-меко отношение, което на някой съблогъри липсва, но пък те си имат явно причини.

Иначе казано И БЕЗ ДА Е НУЖЕН ТОЗИ МИ ОТЧЕТ "ПРЕД ТЕБ" нито с Глишев, нито с Джойси поддържам топли и постоянни отношения в блог.бг или другаде.

...

Не разбрах кои мои въпроси звучат провокативно?!

Демограф коментира племена, намеси германците, аз реагирах.

Спароток предложи инфо за Енгелс, аз предложих за Державин, Алексеев и файтон писатели.

Ники ми спомена, че съм тактик - аз открито и точно споменах какво - що.

НИТО ИНФОТО МИ ЗА КОНОТАЦИИТЕ, НИТО ИНФОТО МИ ЗА ДЕРЖАВИН И СИЕ, НИТО ЛИЧНАТА МИ ПОЗИЦИЯ СА НЕДОСТОЙНИ - абсолютно!
цитирай
96. germantiger - И още нещо bgwest
02.12.2012 08:18
Не винаги реагирам, когато някой намеси германи или германци - примерно

- нереагирам при последния постинг на Щапаров, където е направил българи англите, вандалите, готите, вероятно и бургундите

- не реагирах няколко пъти под последните постинги на Спароток, когато някой леко е намесвал нещо гермаснко, включително, когато Спароток беше писал къде траките като военачалници в ИРИ са побеждавали германите - можех да дам обратни примери, не го направих

- можел съм да реагирам за постинга на Спароток за музите, където тършпи сериозна критика, ако бях направил такава, наистина сериозна според мен, не реагирах

Защо нереагирах за музите - за част от тях може да е прав

Защо не реагирах на Изброяването на победите, защото аз също съм фен на тракийски военачалници и то с много конкретика и знания

Защо не реагирах при щапаров - симпатичен ми е, гласува и пише в моя блог и няма смисъл, нито е нужно да реагирам винаги при него - реагирам понякога - достатъчно е, няма нужда винаги

ЗАЩО ПРАВЯ ТОЗИ "ОТЧЕТ"

ПОКАЗВАМ НА ВСИЧКИ ВИ, ЧЕ СЪМ ОТКРИТ, ЧЕСТЕН И ЧЕСТО ВИ ПРЕВЪЗХОЖДАМ ИМЕННО В ТОВА, А ТОВА ВИЕ СЧИТАТЕ САМО ЗА ВАШ ПРИОРИТЕТ. ОБВИНЯВАТЕ МЕ ЗА СЛАМКАТА, А ПОНЯКОГА СТЕ С ГРЕДАТА В ОКОТО, не винаги, но понякога. Критика рядко търпите, не всички, но някои - трудно.

Моя "отчет" не ви остава ниша или ъгъл, за несправедливи обвинения и подбуди в мен - с аргументи спорете колкото щете с мен, морално ако подлагате позицията ми на критика ще патите - там ми е част от силата и винаги е била - от дете до днес!

Наистина с уважение, защото и вие се бунтувате срещу несправедливостта в историята за траките и абсолютно споделям СПРАВЕДЛИВОСТТА НА ТРАКИЙСКАТА КАУЗА И НИКОГА АЗ НЕ СЪМ ВИ ВИНИЛ НРАВСТВЕНО или не се сещам да съм го правил.
цитирай
97. germantiger - Айде финално от мен
02.12.2012 08:50
За разлика от почти всички вас, аз мога да призная "бол" неща.

Ако стане дума за германски зверства - то такива знам от древността, през Средновековието, през Новото време на отделни крале, та до световните войни включително. На т.нар. камеради не съм се харесвал защото съм посочвал, че KZ лагерите наистина са убивали и че не за всичко са виновни евреите и подобни.

Мога абсолютно да заявя, че българския войник не е запетнил името си както всеки европейски войник през вековете с масови зверства. Българския войник също има своите "изпълнения" но те са изключителна рядкост и често в отговор на нещо, докато германци и всякакви други са вършили престъпления (много по-малко от приписваните им, но достатъчно).

Без съмнение, когато на Балканите е имало цивлизация нейде в Скандинавия не е имало нищо подобно, не може да има спор къде са били Балканите и къде останала "европа". Въобще не може да става дума за цивлизационно сравнение в Античността на траки и германи.

Това аз мога да заявя, обаче почти никой от вас няма да заяви своите кривици и критика не търпи, нещо повече - дори когато явно аргументите показват, че истината е по-скоро "при" опонента вие нямате доблест (не всички, но почти всички).

Аз мога да заявя къде германец се е осрал - вие обаче къде трак и българин - не.

Аз мога да напиша кога германец е бил насилник и кога жертва, но вие винаги сте жертви.

Съжалявам за разпростирането Спароток - коментара ми е основно към ники, бгуест и гет и то с цялото ми уважение, щото първия си гори за българското, втория е интелигентен и ми е подавал ръка, а третия го уважавам не за едно и две неща и знания.

И наистина в края - признавам примерно, че по отношение на Спароток аз съм бил преди година рязък, той е показал търпимост и отношение към мен, аз към него не винаги, прав е до голяма степен и за ползване на ника му в част от моите постинги.

Та това е ПОСЛЕДНИЯ ОТЧЕТ, който показва, защо миорално понякога стоя над вас - да ме прощавате за претенцията
цитирай
98. get - - Категоричността на германската историография ... която почти напълно повтаряте ... е безпардонна !!
02.12.2012 14:57
Не разбрах кои мои въпроси звучат провокативно?!

Демограф коментира племена, намеси германците, аз реагирах.

germantiger написа:
Спароток предложи инфо за Енгелс, аз предложих за Державин, Алексеев и файтон писатели.

Ники ми спомена, че съм тактик - аз открито и точно споменах какво - що.


- Аз не бързам(х) в изводите си относно ЕКЗОнима Германия(ци) - в тази връзка не ми отговорихте за шестметровата статуя на "германският" герой Ерманрих ... с истинско име Арминиус ... какво е германското при него ?!

- Питах ви откъде иде названието на земята-държава Германия ... след като ?? - на немски е Deutschland (а латинското е German), също и Duitsland (Dutch): from the Old High German word diutisc, meaning "of the people" (itself from ancient Germanic thiuda or theoda, "people") and land, "land": "land of the people". Of the same root are Tyskland (Danish, Norwegian, Swedish), "tedesco" (Italian adjective form). ... Да се надяваме, че не правите връзки, със бг. Сапарева баня - Герман, Джерман ?!

- Относно безапелационността на германската историческа наука ... относно етносната принадлежност на Готи-те - Ви питах(м) !! - защо имтератора Клавдий носи титлите триумфатор - "Германски" и подобната "Готски" ?
- Като ще допълня ! - Явно римският сенат, ще да са били изключителни невежи, за да дават две титли ... Съотнесени към военните победи НАД ЕДИН И СЪЩИ НАРОД ??!

- Все едно да дадат на Траян, ТИТЛАТА триумфатор Гетски и после Дакски ?! - явно при тези два ... терминологично-изкуствено разделени от историците хора ... не е имало кой знае каква етносна разлика ?! - ако и в името на столицата, която Траян превзема, участва и етносно определящата частица за "гети", тоест "гетуза" ?!

от Гет "готски" :))
цитирай
99. demograph - ДЖОЙСЕ, Джойсе...няма те в календара.
02.12.2012 18:26
joysii написа:
Наистина ли мислиш,че трите картинки, публикувани в този постинг са съвсем достатъчни като доказателствен материал на твоето хрумване за траките???
С три картинки ли ще преобърнеш историята на България?

Вземи да се замислиш, защо Божо кляка вече и отива на Кубрат, като пръв български цар и основател на първата бг държава, мари?
Догодина, ловя бас, че ще приклекне с още 500 години, а после и с още 1500г.
Ти не се ли усещаш как се пльоскаш по гръб?
Умния разбира и от една картинка за какво му говорят. Спаро е пуснал ТРИ, като за по-слаби реотанчета като теб. Ти колко картинки искаш да ти пуснат за да вденеш? Чети повечко извън еротичните сайтове.
Я да те питам нещо.
- Ти ръмжиш срещу всяка дума на Серафимов. Защо не ръмжиш на летописеца Милчев, а му мъркаш като котарана? Той, подобно на гръцки цензор, манипулира извори и заблуждава обикновените читатели. Ти защо не реагираш на това?
- Защото си тъпа не можеш да уловиш лъжите му, или си от неговата група лайномети.
цитирай
100. rorikabc - Сърби,
02.12.2012 18:30
Не става въпрос за омраза Спароток между балканските народи. За положителни , за отрицателни качества. Вярно е, че във всяко стадо си има мърша. Става въпрос за национални особености, които притежават болшинството в дадена нация. . Просто са близо до нас и за това имам наблюдения .Не е ли вярно за българите че имат поговорка , "залудо работи, залудо не стой" , така и за сърбите поне моите наблюдения са че живота им е повече , днес да има за кебапчета и бира , като у циганите. 7 млн казваш били. От дядо си зная , щото той много скиташе , че те са живеели предимно в планините, а в долините са били българите.И още една поговорка сигурно дошла от тях." Планината ражда хора , полето тикви" Българинът има повече усет за любов към земята. При тях този усет е по-малък. Едно парче земя да има , българинът ще го направи градина, ще я огради да не го тъпкат животните. . Те и за това имат такъв закон , да ги глобяват ако не си обработват земята. Животът им минава повече "у кафаната" и на тържището. А и нали цивилизацията идва със загрижеността към земята.
цитирай
101. germantiger - И аз мога по "твоята логика", но РАЛНО И ИСТИНСКИ НЕ МИСЛЯ, ЧАСТ ОТ ТОВА, КОЕТО ЩЕ ТИ НАПИША ГЕТЕ
02.12.2012 18:40
Името ГерманиА "идва" оттам токъдто идва името Тракия - НЕБЪЛГАРСКО И НЕТРАКИЙСКО. Надявам се, знаеш, че траките са наречени така от едни недолюбвани от теб, че и от мен или ?!

Винаги съм се чудил защо има български владетел Токту, но "фаворит" ми е Чака, а ти за тях какво инфо имаш, защото аз за Арминиус/Херманн имам бол книги - заглавията ако желаеш - знаеш, че не се будалкам и питам наистина желаеш ли и на какъв език?!

Питам се "аджеба" защо съседа ми не е бозав като теб и мен, пиатм се защо Иван Костов е нетичичен и несияен и още няколко наши събратя НЕЦИГАНИ, а българи които всеки познава или е познавал в живота - точно такива като Костов?

А защо един римски босс е Германик, друг Британик, защо му е на Друз, Клавдий и сие да са това, Гете ;) ?!

Забелязвам, че се повтаряш или просто не четеш или иначе казано добронамерено провокираш "нал тъй" ;) - Гер на старогермански е копие, Ман е онзи от чието 'коляно' са произлезли германо-скандинавските племена според митологията им. Представката Гер я има в германски имена, а някои имена понятно я повтарят като Херманн-Герман, айде една "пудсказка" Гет - кои имена български днес са Трак за мъж и Тракиа за жена - аз поне такива познати нямам, виж Хермани познавам.

До момента установихме, че Германиа е наименование дадено от чужденци, но то има обяснение на старогермански

Името тракиа е дадено СЪЩО ОТ ЧУЖДЕНЦИ, и обяснение на български и страобългарски едва ли има.

Установихме, че името Герман го има в германски днес, представката Гер в доста имена женски, но името Трак и Тракиа.

...

ФУНДАМЕНТАЛНАТА РАЗЛИКА МЕЖДУ НАС ГЕТЕ ДРУЖЕ

- АЗ ПОСТИНГ ЗА АРМИНИУС МОГА ДА НАПРАВЯ И НЕ САМО ЗА НЕГО

- ТИ ПОСТИНГИ ЗА ИСТОРИЯ НЕ ПРАВИШ

- АЗ ЩЕ ЗАЩИТЯ КАКТО СЪМ ПРАВИЛ ДЕСЕТКИ ПЪТИ МОИТЕ ЗНАНИЯ, ТЕЗИ И УБЕЖДЕНИЯ, ТИ ТВОИТЕ СЕРИОЗНО, ИЗДЪРЖАНО И АВТОРСКИ НЕ, а убеден съм можеш - ще бре Гете

Поздрави от Герман Адрианополски пребил цяла армия на ИРИ, утрепал преди това в стълкновение сина на императора и накрая самия император в кессел-котел с цялата му армия 378г.

А пропо Гет е Гьоте, почти на руски Гете, та дедо Гьоте пак си е германски популярен фамилно и до днес, а на български е кой?!

...

P.S.
СПРАТОК - АКО ЖЕЛАЕШ НАПРАВИ НИ ЗАСЛУЖЕНА ЗАБЕЛЕЖКА С ГЕТ ДА ПРОДЪЛЖИМ НА ЛИЧНИ, АКО НЕ Е ПРОБЛЕМ МОЖЕМ И ТУК - аз съм винаги готов по избор и решение твое - блога е твой.
цитирай
102. germantiger - Каквото повикало - такова се и обадило Гет, това обаче не прави и двама ни истинни въобще
02.12.2012 18:50
Гете, не ми е приятно, когато ти връщам топката, но съм задължен да го направя!

Не винаги се радвам на написаното от мен, но когато ти пишеш към мен е нужно да ти отвърна с най-добри чувства (пиша го нелицемерно), макар връщайки ти жеста.
цитирай
103. nikikm - 98. germantiger - Айде финално от мен
02.12.2012 19:05
наистина си тактик!А, в постинга ти звучи превъзходство,дидактика някаква!Нищо де,кои сме ние?И нямах намерение да пиша тук, за това ти отговорих на лични,но после видях,че си публикувал.Дребната ми задявка,обаче е вярна!Да се изясня.Понеже няма как,независимо от обилието си на знания и позовавания на източници,от време на време си притискан здраво до стената и няма как, налагат се тактически отстъпления!Не вредят,напротив,говорят за сила,справедливост,демократичност и пр.Добре пресметнато!Линията ти на поведение обаче,да омаловажаваш В КРАЙНА СМЕТКА БЪЛГАРСКОТО и да апологетстваш за други култури,но за сметка на българското /иначе не бих споменал факта/, си остава.Сега пак ще пишеш,че лично те засягам,а аз пак ще ти отговоря,коментирам ти начините,тактиките,целите и виждам в тях нещо,което на мен не ми харесва,мирише!Лично на мен,не ангажирам други,може и да не съм прав!И когато казвам,че това е нечиста позиция,говоря за позицията,въпреки,че като неин изразител имаш право да се обиждаш!Въпреки това критикувам позицията ти и начина, по който правиш всичко! Просто е!Така виждам нещата,пък ти не ми обръщай внимание,къде съм аз,къде си ти,хе?!
цитирай
104. demograph - Павка, ще те коригирам малко
02.12.2012 19:17
"Когато блесва искрата на човешката цивилизация дедите ни са ВЕЧЕ в земите, в които ги поставят гръцки и римски писатели."
Това е написаното в постинга.
Ти си предпазлив не само тук. Когато казваш КАМЕННАТА ЕРА, за което се схваща Мъглишев, пак си предпазлив, макар, че го разпухваш с коментариите си после.
Ти трябва да си предпазлив.
Аз обаче не съм предпазлив.
В първия израз думата ВЕЧЕ е повече от скромна. Думата е ОТДАВНА!
"Когато блесва искрата на човешката цивилизация дедите ни са ОТДАВНА в земите, в които ги поставят гръцки и римски писатели."
А за "Каменната" ера Мъглишев да го духа. Той хем се изфука, че е чел Марио Алинеи, който доказва приемствеността между културите на Палеолита/което значи - старокаменна!/ и по-насам/т.е. доказва автохтонността на населението по европейските земи, хем се мята да оспорва термина ти Каменна...
Божо, Божо ,ще им разкаже играта на тях с Милчевоподобните слугинчета, само след една - две годинки, като се преметне пак и обяви, че първия български цар е тракиецът Дионис I, a първата трако-българска държава е създадена 12,500 години преди христа. - Та тоя варненски цар със злато колкото в хазната на Дянков, да не се е родил от пяната на Черно море?..Преди него е имало поне 100 подобни нему.
цитирай
105. zaw12929 - Впечатли ме картата! Изглежда ...
02.12.2012 19:49
Впечатли ме картата!
Изглежда добре поставено
Тези факти как ще разбере света- българите извън Интернет
цитирай
106. get - - Приятелю, апострофирайки те в това ти изказване, отговарям индиректно и на Тигърчето ?!
02.12.2012 23:05
demograph написа:
В първия израз думата ВЕЧЕ е повече от скромна. Думата е ОТДАВНА!
"Когато блесва искрата на човешката цивилизация дедите ни са ОТДАВНА в земите, в които ги поставят гръцки и римски писатели."

- Вероятно ще си спомниш изказването ми, че сОветските учЕни наложиха върху варненската цивилизация ... нов термин "Нереализиралата се цивилизация" ?! - Следва да си поставим въпросът, откъде идва това терминологично неразбирателство ли, недоразумение ли - Що ли ?!
- Тази понятийно-оценъчна уловка ни е поставена от историческият материализъм на марксистката историография, която все още продължава да се преподава ... и то не само у нас ?!!
- Тя почива върху капиталният труд на Фр. Енгелс "Произход на семейството, частната собственост и ... ".
- Този капитален за марксистите (ии-и ... май за повечето историци ?), труд е написан като реплика и продължение на труда Lewis Henry Morgan "Древното общество или изследване линията на човеческият прогрес от дивачество през варварство към цивилизация".
- Доколко е бил обективен ревностният юдофил Морган и масон от Шотландският ритуал, чожете да си отговорите от заглавието на първият му труд "Essay on the History and Genius of the Grecian Race"(1844).
- Енгелс като ревнив неоаристотетилианец (чети подкрепящ лихварството и робството - б.м.). Прегръща идеите на Морган ... и налага становището, че преди възникването на стоково паричен обмен, типичният градско полисен архитектурен и социален план и специфичното робство за тези градове държавици - Цивилизацията не може да е настъпила ?! - ерго Тракийските царства държави изпадат по силата на това от категорийно оценъчната система на историците-материалисти ?! - просто стават, нецивилизовани, варвари и др. п. ?! - това нещо продължава да е залегнало, като понятийно-категориална и оценъчна система за нашите специалисти историци ... поради и тяхното поведение и несъгласие, че видите ли траките и всички други може и да имат култура ... Но нямат цивилизация ?!! :):)
цитирай
107. urilozev - Нека и аз да кажа..
03.12.2012 07:45
Четох постинга.Много ми хареса.Та ти си дал(показал) достатъчното (така май му казват в някои науки) условие, незаобиколимото условие.Да му мислят игнорантите.Поздрав.
цитирай
108. sparotok - благодаря ти!
03.12.2012 08:07
urilozev написа:
Четох постинга.Много ми хареса.Та ти си дал(показал) достатъчното (така май му казват в някои науки) условие, незаобиколимото условие.Да му мислят игнорантите.Поздрав.


Благодаря ти Юрий! Съветвам те да прочетеш и коментара на Гет (107).

Поздрави!
цитирай
109. sparotok - до Гет
03.12.2012 08:11
Гет, аз просто няма какво да допълня...

Благодаря ти за поясненията!
цитирай
110. sparotok - !
03.12.2012 08:27
demograph написа:
"Когато блесва искрата на човешката цивилизация дедите ни са ВЕЧЕ в земите, в които ги поставят гръцки и римски писатели."
Това е написаното в постинга.
Ти си предпазлив не само тук. Когато казваш КАМЕННАТА ЕРА, за което се схваща Мъглишев, пак си предпазлив, макар, че го разпухваш с коментариите си после.
Ти трябва да си предпазлив.
Аз обаче не съм предпазлив.
В първия израз думата ВЕЧЕ е повече от скромна. Думата е ОТДАВНА!
"Когато блесва искрата на човешката цивилизация дедите ни са ОТДАВНА в земите, в които ги поставят гръцки и римски писатели."
А за "Каменната" ера Мъглишев да го духа. Той хем се изфука, че е чел Марио Алинеи, който доказва приемствеността между културите на Палеолита/което значи - старокаменна!/ и по-насам/т.е. доказва автохтонността на населението по европейските земи, хем се мята да оспорва термина ти Каменна...
Божо, Божо ,ще им разкаже играта на тях с Милчевоподобните слугинчета, само след една - две годинки, като се преметне пак и обяви, че първия български цар е тракиецът Дионис I, a първата трако-българска държава е създадена 12,500 години преди христа. - Та тоя варненски цар със злато колкото в хазната на Дянков, да не се е родил от пяната на Черно море?..Преди него е имало поне 100 подобни нему.


Изразил съм се предпазливо защото смятам, че оформянето на тракийския етнос е траело дълго време, започнало е още през Палеолита. Кога точно е станало смесването на няколко различни групи, оформили тракийския народ все още не е напълно ясно.

Поздрави!
цитирай
111. sparotok - карта
03.12.2012 08:28
zaw12929 написа:
Впечатли ме картата!
Изглежда добре поставено
Тези факти как ще разбере света- българите извън Интернет


Картата даже е малко скромно съставена:)
цитирай
112. sparotok - народопсихология
03.12.2012 08:33
rorikabc написа:
Не става въпрос за омраза Спароток между балканските народи. За положителни , за отрицателни качества. Вярно е, че във всяко стадо си има мърша. Става въпрос за национални особености, които притежават болшинството в дадена нация. . Просто са близо до нас и за това имам наблюдения .Не е ли вярно за българите че имат поговорка , "залудо работи, залудо не стой" , така и за сърбите поне моите наблюдения са че живота им е повече , днес да има за кебапчета и бира , като у циганите. 7 млн казваш били. От дядо си зная , щото той много скиташе , че те са живеели предимно в планините, а в долините са били българите.И още една поговорка сигурно дошла от тях." Планината ражда хора , полето тикви" Българинът има повече усет за любов към земята. При тях този усет е по-малък. Едно парче земя да има , българинът ще го направи градина, ще я огради да не го тъпкат животните. . Те и за това имат такъв закон , да ги глобяват ако не си обработват земята. Животът им минава повече "у кафаната" и на тържището. А и нали цивилизацията идва със загрижеността към земята.


Съгласен съм, че ние българите сме повече свързани със земята отколкото сърбите. Това го знам отдавна и съм разговарял със сърби по този въпрос. Те ми обясниха, че причината се крие в турската окупация. Сърбия и без това е с по-малко плодородна земя от България, но и турците са им вземали почти всичко. Малко по малко се убивало желането да се работи, защо да се трудиш, а подтисника ти да вземе плода на твоя труд?

Това обяснение ми дадоха сърбите, мисля, че то до голяма степен е вярно.
цитирай
113. germantiger - ...
03.12.2012 14:04
104. nikikm - 98. germantiger - Айде финално от мен
02.12 19:05
наистина си тактик!А, в постинга ти звучи превъзходство,дидактика някаква!Нищо де,кои сме ние?И нямах намерение да пиша тук, за това ти отговорих на лични,но после видях,че си публикувал.Дребната ми задявка,обаче е вярна!Да се изясня.Понеже няма как,независимо от обилието си на знания и позовавания на източници,от време на време си притискан здраво до стената и няма как, налагат се тактически отстъпления!Не вредят,напротив,говорят за сила,справедливост,демократичност и пр.Добре пресметнато!Линията ти на поведение обаче,да омаловажаваш В КРАЙНА СМЕТКА БЪЛГАРСКОТО и да апологетстваш за други култури,но за сметка на българското /иначе не бих споменал факта/, си остава.Сега пак ще пишеш,че лично те засягам,а аз пак ще ти отговоря,коментирам ти начините,тактиките,целите и виждам в тях нещо,което на мен не ми харесва,мирише!Лично на мен,не ангажирам други,може и да не съм прав!И когато казвам,че това е нечиста позиция,говоря за позицията,въпреки,че като неин изразител имаш право да се обиждаш!Въпреки това критикувам позицията ти и начина, по който правиш всичко! Просто е!Така виждам нещата,пък ти не ми обръщай внимание,къде съм аз,къде си ти,хе?!

...

- Превъзходството и арогантността я имам от хлапе - понякога ми е в полза, понякога в минус. Вътре в мен е потребна, често имам неразумността да я показвам и да си вредя, но пък усещането е удоволствие!

- Говоря/пиша за други култури, защото вие пишете винаги, само и с превъзходство за тракийска или българска - нормално в бгблог, но и аз имам право да се изразя. Обикновено моето е в отговор.

- Вероятно си прав, че понякога омаловажавам българското и в това греша - приемам критиката, щом си останал с такова впечатление, а и други са ми споменавали, значи проблема не е само във вас, а може би повече и първо в мен. Мисля, че първи вие посягате към нещо северно и аз отвръщам. Ще се отнася до елини и юг - там до голяма степен съм съгласен с вас, не съм ви равен в знания и научих много от Спароток и други потребители в блог.бг, немалко и съхраних на харда ми като инфо от вас.

- Притиснат трудно може да съм, защото винаги пиша за теми засягащи германското - там никой не ми е равен нито в знания, нито в опит по света, нито в познанства и възможност да трупам инфо от познати и роднини вън от БГ. Разбира се, всеки може да сгреши и да не е бил прав, предполагам и на мен ми се е случвало, но в споровете за история тук в блог.бг такъв случай нямам за германско.

- На шега ако ти отговоря къде си ти и къде аз - от заявените ти позиции за античност ти и подобните трябва да си и сте над всички, в което няма лошо стига да е истинно! Така че, къде си ти - къде съм аз по предисторичните дървета казано шеговито и не с лошо.

- Харесвам, че гориш и обичаш бнългарското както българинът57 примерно и двамата го показвате по директен и краен начин или в такъв вид - такива хора трябват и са кът!
цитирай
114. demograph - Благодаря. Нереализиралите се цивилизации най-често отсъстват само в главите на нереализирали се тикви.
03.12.2012 17:20
get написа:
demograph написа:
В първия израз думата ВЕЧЕ е повече от скромна. Думата е ОТДАВНА!
"Когато блесва искрата на човешката цивилизация дедите ни са ОТДАВНА в земите, в които ги поставят гръцки и римски писатели."

- Вероятно ще си спомниш изказването ми, че сОветските учЕни наложиха върху варненската цивилизация ... нов термин "Нереализиралата се цивилизация" ?! - Следва да си поставим въпросът, откъде идва това терминологично неразбирателство ли, недоразумение ли - Що ли ?!
- Тази понятийно-оценъчна уловка ни е поставена от историческият материализъм на марксистката историография, която все още продължава да се преподава ... и то не само у нас ?!!
- Тя почива върху капиталният труд на Фр. Енгелс "Произход на семейството, частната собственост и ... ".
- Този капитален за марксистите (ии-и ... май за повечето историци ?), труд е написан като реплика и продължение на труда Lewis Henry Morgan "Древното общество или изследване линията на човеческият прогрес от дивачество през варварство към цивилизация".
- Доколко е бил обективен ревностният юдофил Морган и масон от Шотландският ритуал, чожете да си отговорите от заглавието на първият му труд "Essay on the History and Genius of the Grecian Race"(1844).
- Енгелс като ревнив неоаристотетилианец (чети подкрепящ лихварството и робството - б.м.). Прегръща идеите на Морган ... и налага становището, че преди възникването на стоково паричен обмен, типичният градско полисен архитектурен и социален план и специфичното робство за тези градове държавици - Цивилизацията не може да е настъпила ?! - ерго Тракийските царства държави изпадат по силата на това от категорийно оценъчната система на историците-материалисти ?! - просто стават, нецивилизовани, варвари и др. п. ?! - това нещо продължава да е залегнало, като понятийно-категориална и оценъчна система за нашите специалисти историци ... поради и тяхното поведение и несъгласие, че видите ли траките и всички други може и да имат култура ... Но нямат цивилизация ?!! :):)

цитирай
115. nikikm - 114. germantiger - ...
03.12.2012 18:41
...” - Превъзходството и арогантността я имам от хлапе - понякога ми е в полза, понякога в минус. Вътре в мен е потребна, често имам неразумността да я показвам и да си вредя, но пък усещането е удоволствие!”..
***ЦИНИЗЪМ ИЛИ ПЕРВЕРЗИЯ?!?

...” - Говоря/пиша за други култури, защото вие пишете винаги, само и с превъзходство за тракийска или българска - нормално в бгблог, но и аз имам право да се изразя. Обикновено моето е в отговор.”..
***ПРАВИЛНО СИ СХВАНАЛ ЗА БГ БЛОГА,АМА ДА ТИ ПОВТОРЯ,ЧЕ ПРАВОТО ТИ ДА СЕ ИЗРАЗЯВАШ,МИНАВА ПРЕЗ ТРУПА НА БЪЛГАРИЯ,ОБРАЗНО КАЗАНО И ОБЩО ВЗЕТО Е КОНСТАНТА В ПОВЕДЕНИЕТО ТИ,КОЕТО ПЪК Е ПРИЧИНА,ДА ТИ ГО НАВИРАМ В НОСА,ВЪПРЕКИ ЕГОТО ТИ!
...” - Вероятно си прав, че понякога омаловажавам българското и в това греша - приемам критиката, щом си останал с такова впечатление, а и други са ми споменавали, значи проблема не е само във вас, а може би повече и първо в мен. Мисля, че първи вие посягате към нещо северно и аз отвръщам. Ще се отнася до елини и юг - там до голяма степен съм съгласен с вас, не съм ви равен в знания и научих много от Спароток и други потребители в блог.бг, немалко и съхраних на харда ми като инфо от вас.”
***ЕТО ТОВА Е ТАКТИКАТА ТИ-„ПРАВ,НО ВЕРОЯТНО”,”НАУЧИХ МНОГО”-ДОТА ЛИЦЕМЕРНО,ВИДНО ОТ ПО-ГОРЕ ПИСАНКИТЕ ТИ ЗА ПРЕВЪЗХОДСТВО”.
***...”- Притиснат трудно може да съм..”
ВСЯКО „ПРИКЛЯКВАНЕ” ДОСЕГА КОЕТО СИ ПРАВИЛ,СИ ГО ПРААВИЛ ЗАЩОТО СИ БИЛ ПРИТИСНАТ,МАКАР ДА СЕ ОПИТВАШ ДА ПРАВИШ ТОВА „УМНО”- „ДЕ СЪГЛАСЯВАЙКИ СЕ,ДЕ С МАЛКИ ОТСТЪЧИЦИ,ДЕ С КОМПЛИМЕНТЧЕТА,НО ЗА МЕНЕ СИ "ВАНКА-ВСТАНКА"!
***...”- На шега ако ти отговоря къде си ти и къде аз - от заявените ти позиции за античност ти и подобните трябва да си и сте над всички, в което няма лошо стига да е истинно! Така че, къде си ти - къде съм аз по предисторичните дървета казано шеговито и не с лошо.”
ПАК ТВОЙТА!НИЕ НЕ ТЪРСИМ АНТИЧНОСТ,ТЪРСИМ ИСТИНАТА ЗА ИСТОРИЯТА СИ,АНТИЧНОСТТА ПРОСТО ИЗПЛУВА,САМИЯТ АЗ СЪМ МЕКО КАЗАНО ИЗНЕНАДАН ОТ РЕЗУЛТАТИТЕ,НО ГИ НАМИРАМ ВСЕ ПОВЕЧЕ И НА ПОВЕЧЕ.
цитирай
116. dolsineq - 107. get - Парадокс!...:)
03.12.2012 18:42
Гет, пишеш че: "- Енгелс като ревнив неоаристотетилианец (чети подкрепящ лихварството и робството - б.м.). Прегръща идеите на Морган ... и налага становището, че преди възникването на стоково паричен обмен, типичният градско полисен архитектурен и социален план и специфичното робство за тези градове държавици - Цивилизацията не може да е настъпила ?! - ерго Тракийските царства държави изпадат по силата на това от категорийно оценъчната система на историците-материалисти ?! - просто стават, нецивилизовани, варвари и др. п. ?!..." – На практика излиза, че енгелсовата философия се само отрича, защото тя гради същото безкласово общество и то без стоково паричните отношения. Ами излезе, че Енгелс ни води към нецивилизованото общество т.е. връща назад човечеството в своето развитие...:)
цитирай
117. nikikm - 114. germantiger - ...ПРОДЪЛЖЕНИЕ,
03.12.2012 18:45
ЗА КОЕТО СА ВИНОВНИ ЦИТАТИТЕ НА ТИГЪРА!
*****МЕСТА! И НА ТЕБ МАЙ НЕ ТИ ХАРЕСВА,СЪЩО,КАКТО И НА НЯКОИ ДРУГИ ,ЗА КОИТО ИМАМ НЕПОКОЛЕБИМО УСЕЩАНЕ КАКВИ СА, ДЖЕСА ВЕЩИЦАТА НАПРИМЕР,МЪГЛАТА,ДЕТ МНОГО ЗНАЙ,АМА ИЗФИРЯСАЛ,ОНЯ ДЕТО ПИШЕ САМО ПРЕЗ ЛЯТОТО И ПР. МОЕ СИ МНЕНИЕ.
***...”- Харесвам, че гориш и обичаш бнългарското както българинът57 примерно и двамата го показвате по директен и краен начин или в такъв вид - такива хора трябват и са кът!”
БЕ СЪМНЯВАМ СЕ,ЧЕ ХАРЕСВАШ,АМА НАЛИ СИ ТАКТИК...И ЕТО ОТНОВО МАСОНСКИЯ ТИ НАЧИН НА ИЗРАЗЯВАНЕ :”ДИРЕКТЕН НАЧИНЪТ,НО И КРАЕН!”с ЕДНАТА ДАВАШ,С ДРУГАТА ВЗЕМАШ И ЧОВЕК СА ЧУДИ,ЧУДИ?!?!АМА АЗ НЕ СА ЧУДЯ! И КАТ КАЗВАШ ТАКВИЗ ХОРА ТРЯБВАТ,ТИ ЗА КАКВО СИ,КАТО НЕ СИ ТАКЪВ? ДА БЪДА И АЗ МАЛКО ЦИНИК,НАКРАЯ.Ма,да знайш,вече няма да те ощастливявам с отговори,че... не ща!За сега!
цитирай
118. germantiger - ...
03.12.2012 21:01
Ники мама, Ники може и да си се поболял - разболял ;)

Ще се въздържа от квалификации и разсъждения за твоята неОГРАНИЧЕНОСТ и шовинизъм - лошо няма - полезни са понякога!

- Превъзходството и удоволствието от него е описано от психологията и то е нормално човешко поведение и усещане - всекидневно когато си над колегата като умения усещаш това, вероятно усещаш превъзходство, когато знаеш повече от някой невеж, който е срещу теб - примери мога да ти дам много, мисля, че тези са достатъчни?!

- Понеже българите си имат цял сайт в "германия", много ресторанти и кръчмета, понеже си играят хора на стадионите в Берлин, понеже си имат барове и квартали в Чикаго и понеже си притежават училища в Лондон - съвсем нормално е аз да имам трибуна поне тук, нали или?! Като имаш български ден в който в Шикаго вдигат на кметството бгзнаме, човешко е някой друг да пише в бгблог за нещо чужбинско или за теб нашето си е наше, но чуждото е общо?!

- Много преди да те знам в блогбг съм писал какво съм понаучил от Спароток, от Иван Симеонов, от Летописец и от други - ОТ 2008Г. ВКЛ. като съм се върнал ен-пъти съм писал какво съм научил за бгистория от десетки потребители във вибокс7 И ВИНАГИ СЪМ ГИ ЦИТИРАЛ ПОД КЛИПОВЕ ИЛИ ПОСТИНГИ, дори ги научих и те да цитират когато ползват нещо чуждо, че дотогава рядко го правеха или "ич"! ИМАМ ДОБЛЕСТТА ДА СПОМЕНА, ЧЕ СЪМ СВАЛИЛ И НАУЧИЛ ИНФО ОТ СПАРОТОК И ДРУГИ, ВИЖ НА НЯКОИ (повтарям някои за рипащите) ОТ ТЯХ ИМ ЛИПСВА СИЛАТА ДА ПРИЗНАЯТ, ЧЕ СА НАУЧИЛИ НЕЩО И ОТ МЕН!

- Посочи ми случай, когато съм бил притиснат за нещо в блог.бг - нещо повече - ЧЕСТО ВИ ПРИТИСКАМ АЗ - ЕДИН - СРЕЩУ ВАС - ПОВЕЧКОТО! Постингите ми за Александър Велики и за готите са явен и категоричен пример. Поредицата ми 4 постинга преди година като критика на Спароток не са добър пример, защото в тях ползвах и инфо с което не съм съгласен - И ПОСОЧИХ ТОВА и в самите постинги пак написах, че не поддържам всички посочени тези.

- Вие пишете за Античност, защото нормално от Новото време (вкл. самото него) до днес - света е основна западна цивилизация - като армия, като наука, като изкуства, като философия и начин на производство. Нормално е да търсиш произхода в миналото, който при българите и траките е явно съзнателно и нарочно омотан от учени поколения наред в служба на нечий интерес - това е престъпно и сметка трябва да търсиш. Покрай това обаче гребите от чуждото - понякога и вероломно!

- Лафовете ти за "Джеса вещицата", Манол Глишев -Мъглата няма да коментирам, предполагам се будалкаш забавно за теб (виж това ти не намираш за цинично), не подхожда на каузата, възрастта и пола ти по отношение поне на каката.

Жив и здрав!
Не знам дали чувстваш, че прекаляваме под постинга на Спароток, но несъмнено задълбочено се занимаваш с моята персона както казват, не съм поласкан, но ми даваш чудесната възможност да развия и разкрия ЧЕСТНО И ОТКРИТО ПОЗИЦИИТЕ МИ!

ЗАБЕЛЕЖИ - ТИ НЕ СИ ОТГОВОРИЛ ДО МОМЕНТА НА НИТО ЕДИН ВЪПРОС ИЛИ ХАРАКТЕРИСТИКА МОЯ ЗА ПОДХОДА ВИ КЪМ ИСТОРИЯТА.

P.S.
Винаги ти пращам коментарите на лс, за да можеш овреме да се подготвиш с отговора още преди да са ми одобрени! ЗА В БЪДЕЩЕ ЩЕ НАПРАВЯ ПОСТИНГ В БЛОГА МИ ИМЕННО ЗА НРАВСТВЕНИТЕ ПОЗИЦИИ - повярвай ми - постинга ще е силен и ще постави за всеки умен от вас неприятни въпроси пак към самите вас! Не признахте (в мн.ч., не в единствено за Спароток) нито веднъж грешка, слабост в аргументация (а често ви се вижда отдалеч) и именно защото продължавате по този безогледен начин ще предизвикате реакция. Нечестността към самите вас, вярата в непогрешимостта, лудостта да си всьо и вся...
цитирай
119. nikikm - Някои хора си плачат...
03.12.2012 22:51
[quote=germantiger]Ники мама, Ники може и да си се поболял - разболял ;)

Ще се въздържа от квалификации и разсъждения за твоят..............

На времето имах една..как да кажа ,позната.Все обичаше да е отгоре!
цитирай
120. germantiger - ...
03.12.2012 23:28
ЕДНИЯ КОМЕНТАР НА НИКИ КЪМ МЕН Е ИЗЧЕЗНАЛ?!
ГОРНИЯ МИ ПРОСТРАНЕН КОМЕНТАР Е ОТГОВОР НА НЕГОВ РЕ-ТАКЪВ.

В това няма драма - и двамата прекалихме под постинга на Спароток и доста наспамихме.

ПЪРВОпричината за което все пак беше той, освен упоритостта и на двама ни.

Извинявам се на автора, чийто ТОЧНО ТОЗИ ПОСТИНГ ИСКРЕНО ХАРЕСАХ!

Автора също в немалка степен ПРОМЕНИ ОТНОШЕНИЕТО МИ КЪМ ЕЛИНИТЕ, което до преди година беше ох-ах само с възхищение! След факта на присвояване на тракийските богове и факта, че елините идват на Балканите след уседналите тук или автохтонни траки в това нямам съмнения!
цитирай
121. get - - Няма место за парадокси ... или грешки !!
03.12.2012 23:38
dolsineq написа:
Гет, пишеш че: "- Енгелс като ревнив неоаристотетилианец (чети подкрепящ лихварството и робството - б.м.). Прегръща идеите на Морган ... и налага становището, че преди възникването на стоково паричен обмен, типичният градско полисен архитектурен и социален план и специфичното робство за тези градове държавици - Цивилизацията не може да е настъпила ?! - ерго Тракийските царства държави изпадат по силата на това от категорийно оценъчната система на историците-материалисти ?! - просто стават, нецивилизовани, варвари и др. п. ?!..." – На практика излиза, че енгелсовата философия се само отрича, защото тя гради същото безкласово общество и то без стоково паричните отношения. Ами излезе, че Енгелс ни води към нецивилизованото общество т.е. връща назад човечеството в своето развитие...:)


- Просто човек, трябва да се запознае какво се крие зад понятията "хилиазъм" и "миленианизъм".
- По-късно да прочете "Rom und Jerusalem"(1861) на Moses Hess ... предтечата или още наречен първият "научен" социалист, духовен "баща" на Мордехай-Маркс ? - активен участник в революционните борби от 1848г. ... избухнали, като пожар в цяла Европа под имената на "млади" Германии, Полши, Унгарии, Италии и т.н.
- Защо, Давид Бен Гурион ... е най-точен заявявайки ... Израел трябва да бъде в Близък изток ... Защо ?!
- На това, без да изпадаме в теории за конспирация, можем да си отговорим, като прочетем „Средиземноморието“ и „Цивилизация и капитализъм“ на Фернан Бродел ?! - там се развиват нещата не само в исторически аспект а и като икономика + география, тоест геополитика !!
- От там ще разберем - Защо градовете-държави Генуа и Венеция се конкурират и то успешно с империи. Какво е значението на източно средиземноморие за превръщане на Венеция в "световен" икономическият център на средновековието, преместил се в Холандия, Англия и САЩ в момента ?!
- Какво стои зад тези процеси ... да не забравяме, че историята преди да стане наука ... е била съответно политика ?!!
цитирай
122. anonimen65 - da
04.12.2012 02:50
do sega pazil i ot sega da pazi da prebudem v idnite vekove.
цитирай
123. sparotok - коментар
04.12.2012 10:21
germantiger написа:
ЕДНИЯ КОМЕНТАР НА НИКИ КЪМ МЕН Е ИЗЧЕЗНАЛ?!
ГОРНИЯ МИ ПРОСТРАНЕН КОМЕНТАР Е ОТГОВОР НА НЕГОВ РЕ-ТАКЪВ.

В това няма драма - и двамата прекалихме под постинга на Спароток и доста наспамихме.

ПЪРВОпричината за което все пак беше той, освен упоритостта и на двама ни.

Извинявам се на автора, чийто ТОЧНО ТОЗИ ПОСТИНГ ИСКРЕНО ХАРЕСАХ!

Автора също в немалка степен ПРОМЕНИ ОТНОШЕНИЕТО МИ КЪМ ЕЛИНИТЕ, което до преди година беше ох-ах само с възхищение! След факта на присвояване на тракийските богове и факта, че елините идват на Балканите след уседналите тук или автохтонни траки в това нямам съмнения!


Тигре, не съм трил нищо. Възможно е след около час коментара ти да се появи. Знаеш как е напоследък...
цитирай
124. hektor1971 - Хектор
05.12.2012 02:38
Аз пак да напомня за Фригия.Натам е истината.
цитирай
125. bojil - Всички имат претенции за терито...
05.12.2012 03:03
Всички имат претенции за територията ни: турците щото някога била турска а дедите ни били "тюрки",власите щото някога били "траки",гърците-щото Византия била "гръцка",сърбите и руснаците- щото тук някога живели "славяни",комунистите- щото тук трябвало да стане юдейски анклав,а "македонците"-щото тук бил минавал Александър Македонски. Земята ни я искат също циганите и негрите- щото си нямат тяхна,а хора които не си държат на родното тия ги имат за балъци. Поздравления зя патриотизма,продължавай Спароток!
цитирай
126. zaw12929 - Поздравление за постинга. Приятен ден.
05.12.2012 10:04
Какво мислят планиращите ремонт на дома: виц ли е или не:
Бояджия чисти и си мисли "Който ще почиства, да му мисли!"
цитирай
127. dolsineq - 122. get - - Няма место за парадокси ... или грешки !!
05.12.2012 14:29
- Просто човек, трябва да се запознае какво се крие зад понятията "хилиазъм" и "миленианизъм".
- По-късно да прочете "Rom und Jerusalem"(1861) на Moses Hess ... предтечата или още наречен първият "научен" социалист, духовен "баща" на Мордехай-Маркс ? - активен участник в революционните борби от 1848г. ... избухнали, като пожар в цяла Европа под имената на "млади" Германии, Полши, Унгарии, Италии и т.н.
- Защо, Давид Бен Гурион ... е най-точен заявявайки ... Израел трябва да бъде в Близък изток ... Защо ?!
- На това, без да изпадаме в теории за конспирация, можем да си отговорим, като прочетем „Средиземноморието“ и „Цивилизация и капитализъм“ на Фернан Бродел ?! - там се развиват нещата не само в исторически аспект а и като икономика + география, тоест геополитика !!
- От там ще разберем - Защо градовете-държави Генуа и Венеция се конкурират и то успешно с империи. Какво е значението на източно средиземноморие за превръщане на Венеция в "световен" икономическият център на средновековието, преместил се в Холандия, Англия и САЩ в момента ?!
- Какво стои зад тези процеси ... да не забравяме, че историята преди да стане наука ... е била съответно политика ?!!
....................................
Не, Гет, не съм ги чела и не възнамерявам да ги чета. Каквото е трябвало да се случи се е случило. Приемам траките за автохтонното население на Балканите, затова защото не е възможно да населяват целият Балкански п–в, черноморските степи, Мала Азия, а да не владеят бреговете си и други да разполагат с това природно и стопанско богатство. Разглеждах стари физико–географски карти и това ми направи силно впечатление. Това е също парадокс. Парадокс е, че тук са намерени и най–старите обсверватории, включително и до морето Беглик Таш и в с. Байлово /Софийско/. Не е възможно да има такъв интерес към звездите, а да няма развито морско дело. Това е също парадокс!
Не ме интересуват нито Генуа, нито Венеция! За мен е важно да опазим онова, което имаме, а то никак не е малко!
цитирай
128. ellielli - Според официалните теории, през ...
05.12.2012 17:52
mglishev написа:
Sparotok написа:
Според официалните теории, през Каменната епоха земята ни се обитава от забележителни хора. Те изграждат високо развито общество, на тях се приписват златните съкровища от Варненския некропол. Древните балканци, чието име никой не споменава създават невероятно за времето си керамика. Тя е украсена със сложни спирали и др. фигури. Дори стените на домовете на тези хора са били богато украсени с различни орнаменти. Повявавя се особен тип жилище, доста обширно и добре посторено, хората и добитъка са под един покрив. Животът на тези древни балканци спокойно може да се нарече рай...обаче през Бронзовата епоха от север дошли траките и наложили своята власт...


Не през каменната, а през медно-каменната епоха. Като се позоваваш на "официални теории", бъди така добър да ги цитираш точно. Иначе остава неясно кого се опитваш да оборваш. Така наречената каменна епоха има три периода, а Варненският некропол не принадлежи на никой от тях - преди всичко заради металните находки, разбира се.

---------

Иначе да, нормалната теория е, че ок. 2000 г. пр. Хр. първите носители на индоевропейци езици и на бронз навлизат първо на Балканите, в Панония и Италия. Сред тях са прадедите на ахейци, илири, траки и латини. Възможно е маршрутите им за навлизане в Европа да са два - по северния и по южния бряг на Черно море. Тези първи ахейци, илири и траки отчасти унищожават, отчасти покоряват и отчасти изтласкват в негостоприемни места най-старото палеобалканско население, тоест така наречените пеласги - които вероятно са сродни и с по-старите създатели на Долнодунавската протоцивилизация, и на минойските критяни.

Долнодунавците, пеласгите и минойските критяни пък вероятно са били потомци на най-старото кроманьонско население в Европа (роднините на убития ковач Йоци от Алпите), което е навлязло на континента с оттеглянето на ледниците - чак от северните брегове на Африка, може би през Гибралтар, Сицилия, Малта, Крит и Мала Азия. Възможно е баският в Испания да е последният оцелял палеоевропейски език.

Около 1000 г. пр. Хр., най-вероятно по северния път към Балканите се спускат дорийците, също с индоевропейци езици, носители на желязото.

Ок. 600 г. пр. по северния маршрут, но към Централна и западна Европа се придвижват първите келтскоезични индоевропейци, също носители на желязото. Към 280 пр. Хр. тези келтски народи организират нещо като вторично преселение или поход обратно на изток през Южна Европа.

Цялата схема на последователни разроявания и разселения на индоевропейските народи от 2000 г. пр. Хр. докъм 550 г. сл. Хр. е наистина огромна.

Траките са само един от тези народи и се обособяват от ахейците и илирите тъкмо по тези земи, ок. 2000 г. пр. Хр.

А липсата им на обединение, постепенните нови вълни от нашественици, войните и бедствията водят до това, че към 600 г. сл. Хр. от траки на практика почти нищо не е оцеляло. По това време остатъците от населението им вече са забравили религиите си, защото е минало покръстването на Римската империя. По това време тези жители на Балканите са доста малобройни заради демографската криза от III-VI в. По това време мнозинството оцелели вече говорят простонароден гръцки, тоест език, който също като техния е от индоевропейското семейство, но принадлежи на потомците на съседите им ахейци и дорийци. По същото време (600 г. сл. Хр.) нова индоевропейска вълна на Балканите променя демографията - става дума за славянското разселение.

А след 650 г. към Балканите вече трайно се насочват и тези, чието име носим - именно българите. Едно от новите степни племена от алтайски или ирански произход, сродно с хуните, със свой собствен език, своя собствена воинска култура и своя нова, агресивна политическа организация, която ще основе мощна държава на Балканите и по Долния Дунав. Българите ще покорят повечето балкански славяни и каквото изобщо е останало от вече гръкоговорящите траки, ще дадат собственото си име на тези народи, междувременно ще започнат да използват славянски говори и така постепенно ще се стигне до нашата модерна нация.

Това не е унизително или глупаво, това са просто факти. Произходът на всяка нация е сложен. Няма чисти народи. Цяла Европа не е пощадена от нашествия и преселения, а Балканите винаги са били кръстопът. Съвсем близко до ума е, че ние, днешните българи, произлизаме от многобройни и различни древни народности - като всички по-близки и по-далечни съседи.

Днес антропологически сме средиземноморци, в езиково отношение сме индоевропейци от славянската група, а културните ни стереотипи носят и средиземноморски, и ориенталски, и западни елементи. Различаваме се от съседите си доста по-малко, отколкото си мислим.

Историята трябва да се изучава, а не да се измисля.

цитирай
129. nikikm - Браво!
05.12.2012 18:04
bojil написа:
Всички имат претенции за територията ни: турците щото някога била турска а дедите ни били "тюрки",власите щото някога били "траки",гърците-щото Византия била "гръцка",сърбите и руснаците- щото тук някога живели "славяни",комунистите- щото тук трябвало да стане юдейски анклав,а "македонците"-щото тук бил минавал Александър Македонски. Земята ни я искат също циганите и негрите- щото си нямат тяхна,а хора които не си държат на родното тия ги имат за балъци. Поздравления зя патриотизма,продължавай Спароток!


Браво Божиле,точно така е!
цитирай
130. get - - Защо, Давид Бен Гурион. . . е най...
05.12.2012 19:53
dolsineq написа:
- Защо, Давид Бен Гурион ... е най-точен заявявайки ... Израел трябва да бъде в Близък изток ... Защо ?!
...........
Не, Гет, не съм ги чела и не възнамерявам да ги чета. ...
Не ме интересуват нито Генуа, нито Венеция! За мен е важно да опазим онова, което имаме, а то никак не е малко!

- Мисля, че няма да ни е във вреда да погледнем и от този ъгъл на историята, като такава ?! - тоест да си отговорим, как са стояли нещата през така наречената "неолитна революция" наречена още и, Зората на човечеството ??!
- Следва още от този момент да започнем да гледаме на моретата не като разделящи водни препятствие а тъкмо обратното ... като пънт-ПЪТИЩА ... от което(в гръцкият) иде и името Понто(с) ?!
- Има хипотези, в които се приема че крито-микенската цивилизация е възникнала именно на тази база ! ... че хранителните продукти на същата са се внасяли по море от Балкани и причерноморие ?!
- Отделно имаме факти сочени от самите гърци, че те заемат от скитите(в лицето на Анахарсис) праобраза на "котвата" ... като окончателният й вид (метална) са заимствали от фригийци ?!
- "Троянската война" или по скоро военната кампания известна ни, като "битка за Кадеш" е била ни повече ни по малко, от война за доминация в източно средиземноморие, което се явява стратегически район, за търговията, както в античноста, така и през средновековие а и почти до наши дни ?! ... най-вече за това се водят "кростоносните походи" ... падането на Константинопол и създаване на Латинската империя ... та до Първа световна война !!?

- Ако трябва да разглеждаме историята на Балкани, респективно на народите от които произхождаме ... за да си отговорим ПРАВДИВО на вълнуващите ни въпроси ... би трябвало да познаваме не само летописите, оставени ни от древните но и да търсим ... икономически интереси, география ... и ред други неща ?!

- Тоест да използваме системен ... множествен подход при оценка на конкретен исторически факт, събитие и съответните им интерполации ?!
цитирай
131. dolsineq - @ 131. get -
05.12.2012 22:52
Естествено, Гет, за да се произвежда са необходими средства на труда, а когато природата е благосклонна към стопаните си, тя ги дарява щедро, което ще рече, че е необходимо да има и големи грънци, които тук са любима тема на дзверовци и джоски. Та как така тези грънци ще са първо правени в безплодородният Крит, а после в балканска Тракия? Отричат се очевадни факти, като факта за обсерваторията в Беглик Таш, която пък била дело на висша цивилизация, паднала от небето.
Изобщо траките знаели само да копаят, жито да сеят и вино да правят. Ами простовати хорица, селяни. Чакали с нетърпение, кога ще дойдат елините и да им"подарят" бреговете си, пък ония да ги научат как да си водят сметките от търговията с критяните...
цитирай
132. get - - Хехе !! - големи грънци съм виждал с очите си във варненското езеро :)) ! ... от "езерната култура"
05.12.2012 23:36
dolsineq написа:
Естествено, Гет, за да се произвежда са необходими средства на труда, а когато природата е благосклонна към стопаните си, тя ги дарява щедро, ... тук са любима тема на дзверовци и джоски. Та как така тези грънци ще са първо правени в безплодородният Крит, а после в балканска Тракия? Отричат се очевадни факти, като факта за обсерваторията в Беглик Таш, която пък била дело на висша цивилизация, паднала от небето.
Изобщо траките знаели само да копаят, жито да сеят и вино да правят. Ами простовати хорица, селяни. Чакали с нетърпение, кога ще дойдат елините и да им"подарят" бреговете си, пък ония да ги научат как да си водят сметките от търговията с критяните...

- Говоря с имена ?!! - Босфор ... тоест БосПорос ... един тук съвременен Истанбул, втори на Крим.
- Херсонес ... Тракийски на дарданели(дардански) ... втори на Крим ?!
- Коринт ... дума от предгръцки произход - за географско-земно образувание, намиращо се в самото сърце на Гърция ?! - не е гръчка думата за този провлак ?! - идва от ко/аринт(ос) ... което е преминало в по-късното кора/Кара ?! - така че, историческите щуротии, които ги рецитира МГлишев и ellielli - имало прединдоевропейци ... пък после дошли европейците ... ахейци, дорийци от север. - Хм ? - Дорийците са дошли от север но най-вероятно от двеста до триста километра ... е било предишното им местопребиваване ?!
- А относно, че гръцкият бил европейски :)) - да по-старият пласт е европейски ... по новият гръцки ... е креолски най-вероятно. За тази миграция на "етиопци" аз ги наричам хамити-ахмара ... споменават Омир, Страбон и други автори. Дори при писателя Есхил го има драмитизирано събитието за идването на тези поселенци късни, в пелопонес-аргос-аркадия ?! - това за мен става, през така наречените "тъмни векове" в гръцката история ?!

- Просто става умесване на две групи население в източно средиземноморие ... европейци и "други" - резултата от омесването е това, което знаем сега, като гърци !!
цитирай
133. djani - Има неопровержима логика и
06.12.2012 15:02
факти в изложеното от Sparоtok. Дори най елементарен сравнителен анализ, говори в полза на изнесеното. Като лаик, но иначе поклонник на логическата мисъл го подкрепям. Обикновенно "официалната" наука върви след събитията и силните на деня...
цитирай
134. sparotok - !
06.12.2012 15:19
djani написа:
факти в изложеното от Sparоtok. Дори най елементарен сравнителен анализ, говори в полза на изнесеното. Като лаик, но иначе поклонник на логическата мисъл го подкрепям. Обикновенно "официалната" наука върви след събитията и силните на деня...


Благодаря за подкрепата! Истина е, че "официалната" наука върви след събитията и силните на деня...
цитирай
135. sparotok - !
06.12.2012 15:20
zaw12929 написа:
Какво мислят планиращите ремонт на дома: виц ли е или не:
Бояджия чисти и си мисли "Който ще почиства, да му мисли!"


Благодаря ти!
цитирай
136. sparotok - продължавам
06.12.2012 15:22
bojil написа:
Всички имат претенции за територията ни: турците щото някога била турска а дедите ни били "тюрки",власите щото някога били "траки",гърците-щото Византия била "гръцка",сърбите и руснаците- щото тук някога живели "славяни",комунистите- щото тук трябвало да стане юдейски анклав,а "македонците"-щото тук бил минавал Александър Македонски. Земята ни я искат също циганите и негрите- щото си нямат тяхна,а хора които не си държат на родното тия ги имат за балъци. Поздравления зя патриотизма,продължавай Спароток!


Ще продължавам! Дори и след прекъсването на дейността ми в блога, на делото ще продължи на друго място.

Поздрави!
цитирай
137. sparotok - Фригия
06.12.2012 15:23
hektor1971 написа:
Аз пак да напомня за Фригия.Натам е истината.


Фригия е важна, много от историята й е укрито, или изкривено...но няма вечни тайни:)
цитирай
138. vmir - Германският тигър е образцов патриот.
07.12.2012 11:41
Обича и защитава своето с всичките му кусури и идиотщини. Браво на него! Само с осъзнаване на слабите страни може да се подчертаят и доразвият силните и добрите. Другото е: “Мижи да те лажем” и отбиване на номера, за съжаление твърде разпространени по нашенско.

Лесно е да се "обича" лустросан образ, далеч по-трудно е да се обича реален. Недай Боже държавата ни да изпадне в нужда от реална защита срещу нашественик, първи ще се разбягат най-кресливите "патриоти", дето ужким обичали родината, ама не и държавата. И ще се разкрещят, че държавата са политиците, тези омразни хрантутници, които трябвало да бъдат предадени на нашественика... Също както преди 6 века...

А Тигъра ще се бие до смърт, без да му минава през ум да търси под вола теле, браво на него!
цитирай
139. germantiger - ...
09.12.2012 03:19
Благодаря за оценката vmir, но мисля си ме надценил!

Имам да те черпя и да ти връщам жеста и приятната изненада, която ми правиш с този твой коментар - НАИСТИНА БЛАГОДАРЯ!

Мисля, че по нашите геоширини и "теснини" няма да стане мазало или кървав конфликт, не дай Бог!

Ако подобно се случи аз не бих се бил за нищо, освен да взема от първия срещнат човек за да нахраня себе си и семейството ми, което в момента е останала само майка ми, любима имам надалеко. В подобни ситуации първа жертва падат слабите за жалост, а насилниците печелят и човек тогава трябва да е жесток. Но слава на Бог подобжен филм мисля никой няма да ни спретне!

Още веднъж благодаря за коментара - твоя, в който наистина важното и извода е, че човек от слабостта може да направи сила и като отстъпи крачка една назад, може да спечели сила за две напред, а по инерция и още! Постоянното вървененапред и липсата на гъвкавост и признати кривици често води до изтощение, едни все по-малки стъпки и сблъсък със стена или с насрещен влак - това не всички го разбират в блог.бг, а ти vmir явно си го осъзнал отдавна и честно!

Траките в блог.бг могат да признаят някоя своя слабост или кривица или съмнеж и да ги превъзнат в сила - това в живота всички го правим ежедневно, в блога обаче понякога "караме" самоа напред и на инат!

Жив и здрав да си vmir и отново блг!
цитирай
140. vmir - Тигре,
09.12.2012 07:21
Разбира се, че у нас революции никога не са били възможни, най-малко сега. А нас от десетилетия ни лъжат безсрамно, че само революциите раждали герои. “Герои”, в рушенето на държава и нация, които някои и до днес почитат къде по-скрито, къде по-открито и нагло, въпреки законите.

Ситуациите обаче раждат героите точно от онези, които не парадират, но си копаят градинката, напук на шумотевиците около тях. Само човекът, вградил упорит труд в земята и онова върху нея, има какво да защитава не само на думи, а и по дълбока вътрешна обвързаност. Които без нужда напрапчиво развяват байраци и крещят имена, просто показват себе си. При нужда от реална саможертва или дори само работа, са първите бегълци и манкьори. На тях все другите са им виновни за личните им неудачи.

Което казваш за ината е вярно, но защо си склонен да го прехвърляш прибързано на темата за траките, след като от хилядолетие и половина са инвестирани планини от злато в лъжите, че траките са изчезнали безследно? Днес ни е даден невероятния шанс да съживим духа на траките, правят се изумителни открития в тази насока, а предстоят невъобразимо повече открития за връзките ни с тях. Сам признаваш, че си научил важни неща от Спароток, а това е смисъла на неговия труд. Спароток просто си копае градинката и е нелепо да искаме от него критика на траките, защото практически знанията ни за тях на ниво национално самосъзнание и култура са все още нищожни и всяка критика на този етап няма как да не бъде преповтаряне на опитите за осъждането им на забрава.

И аз като теб мисля, че Спароток понякога се увлича, но като професионален изследовател от опит знам, че увлечението е не просто неизбежно, но и жизнено необходимо за откритията, в противен случай никога няма да посмееш да прекрачиш границата на неразумното за онези, гледащи на науката като на дейност за демонстриране на собствената си разумност и прагматизъм. Няма геройство в това ученият да знае повече от останалите, защото за това му плащат и да знае е негово задължение. А учените ни не обелиха зъб като Спароток, че е абсурдно да се говори за изчезване на траките, след като плътно до самото заговорване за Кубратова България, императори, родени в Тракия, са управлявали ИРИ в продължение на векове. Какъв е този изчезнал или изчезващ народ или етнос, който управлява 40 други етноса и народи не ден, не два, не месец или година, а векове наред точно до идването на българите? Ако ли пък народ след изчезването си е продължавал да управлява империя, това говори за свръхчовешки способности, които могат да сервират и най-немислимата изненада, несъвместима с всяка претенция за познаването му.

Затова, нека да се критикуваме редом със самовъзхвалите, но да критикуваме мързела и стремежа към бърза и лесна изгода, да критикуваме лекомислието, защото никой не е застрахован срещу изкушенията му, да критикуване загърбването на истината и справедливостта, а не хората, които си копаят градинките като Спароток и дават добър пример за постоянството, настойчивостта и вдъхновението, с които трябва да се отнасяме към начинанията си.

Поздрави!
цитирай
141. germantiger - ...
09.12.2012 21:47
ЗА УЧЕНИТЕ И ЗА СМЕЛОСТТА И ЗА УВЛЕЧЕНИЕТО СИ ПРАВ - ЩЕ ГО ЗАПОМНЯ!
Не съм се замислял, но наистина ако нямаш страст в заниманието си, дори научно да е то, то нямаш душа - а страст и душа дори в точните науки трябват за да прекрачиш границите!

...

Проблема - човешкия и доблестния при автохтонистите тук в блога е ясен:

1. НИКОГА ПАВЕЛ НЕ ТВЕГЛИ ЧЕСТНО ЧЕРТАТА, НИКОЙ ДРУГ СЪЩО НЕ ТЕГЛИ ЧЕРТАТА - не каза - тези и тези са траки, тези и тези са миксирани с траки, тези и тези са имали контакти и взаимствали от траки, тези и тези траките са им дали нещо, НО ТЕЗИ И ТЕЗИ НЕ СА ТРАКИ И НЕ ВСИЧКО СЕ ДЪЛЖИ В ТЕЗИ И ТЕЗИ НА ТРАКИТЕ! Писал е нещо около това, НО НИКОГА ЯСНО КАТО АКЦЕНТИ, НИКОГА С КАТЕГОРИЧНИ МАРКЕРИ!

2. ОГРОМНА ЧАСТ ОТ ПИШЕЩИТЕ ТРАКИ В БЛОГ.БГ РАЗБИРАТ В "ПРАВ ТЕКСТ' НЕ ЧЕ ТРАКИТЕ СА ДАЛИ НЕЩО НА КЕЛТИТЕ, А ЧЕ КЕЛТИТЕ СА ТРАКИ ЕРГО БЪЛГАРИ, германите са българи, иберия е тракийска, източна Европа при всяко положение българска, Скандинавия несъмнено българ, балтика на траките, мала азия, египет, до индия, че и там българско! НИКОЙ НИКОГА НЕ НАПРАВИ РАЗГРАНИЧЕНИЕТО - ТОВА НЕ ВИ Е ДОБЛЕСТТА, това ви е тарикатлъка! Простите от вас си правят всичко това тракийско, умните от вас си замълчават - как да ви нарека?!?!?!

3. Отделно има теми и въпроси в които сами долавяте, сами виждате, че аргументите ви не достигат - примерно за готите - моята позиция беше явно по-аргументирана от вашата и това не е от днес, не е от месеци, а повече от година в блог.бг. КАК НЕ ПРИЗНАХТЕ, ЧЕ ЗА ГОТИТЕ ЗАСЕГА (поне) ИНФОТО НА ТИГЪРА (няма нужда да ме споменавате впрочем) СОЧИ, ЧЕ НЯМАМЕ ДОСТАТЪЧНО АРГУМЕНТИ ДА КАЖЕМ, ЧЕ ГОТИТЕ СА ТРАКИ, КАК НЕ ПРИЗНАХТЕ ПОНЕ, ЧЕ ВЪПРОСА ОСТАВА ОТВОРЕН И ТРЯБВА ДА ИЗСЛЕДВАТЕ И НАТРУПАТЕ ОЩЕ ЗНАНИЕ! Не - явно виждахте неравностойността на моята и вашата позиция, но не бяхте доблестни да напишете просто и ясно - ние може да сме прави, но в момента просто не сме толкова подготвени да докажем тезата си, ще видим след време - и това не признахте!

Не става така брате, НЕ!
Убеден съм, ще ме разбереш!
ЗА ТЪПАКА ВСИЧКО В ДОСЕГ С БЪЛГАРСКОТОСТАВА БЪЛГАРОТРАКИЙСКО!
УМНИКА МЪЛЧИ ГЛЕДАЙКИ ТОЗИ ОПРОЦЕС ОТСТРАНИ ЩОТО ПРАВИ ПОЛИТИКА!
За мъжкаря като няма аргумент или сега ако не може нещо - признава и се бори да може след време повече.
Вие не признавате чуждото на чуждия - никога ЯСНО И ДИРЕКТНО, и аз съм бил майстор на полутоновете според Ники, аз или част от вас.

При някои това може да минава - при мен обаче не е сопчикар.

За истинноста и болката по повод на траките сте прави, за справедливата кауза и престъплението пред историята - абсолютно прави, но в "контранастъплението си" не освободихте само своето - взехте и чуждото - част от него и понякога!

Копирах коментара ми до няколко мислещи блогъри коментиращи често тези теми!
цитирай
142. vmir - Тигре,
10.12.2012 23:49
По точките ти:

1. Няма как да се тегли черта, докато не се признае като необходима задача установяване степента на припокриване между траки и българи. Нима не виждаш, че някои скачат като попарени само при споменаване на връзка между траки и българи, а кретенът Маркнатан си развива притчите от старата презумпция, че български крак за първи път стъпва на юг от Дунава едва с Аспарух? Откъде мислиш извират язвителността и злобата срещу Спароток, освен от старата злобна лъжа, че траките са изчезнали преди пристигането на българите, защото като ретроградни и назадничави отпадъци на историята, са получили благородната благословия на приитигналите преди(!!!) българите славяни и отпратени от тях по пътя към небитието и вечната забрава? Даже не ми се повтарят глупостите във вариантите, в които това се преподаваше дотолкова сериозно, че генерираната злоба от отричането му все още не се нуждае от друго основание.

2. Опитът ме е научил, че няма начин човек да знае как другите разбират или мислят по даден въпрос. Може само да предполага, да приема, да допуска, и това си проличава по аргументите му, каито или са насочени към уточнения, или никакви ги няма, но пък на тяхно място се дзвери претенцията му, че знае как мислят другите.

3. Възможно е аргументите ти за готите да са добри, дори отлични, но факта, че искаш разделителни черти за траките много-много преди това да стане дори теоретически възможно, ми подсказва, че просто повтаряш част от твърденията на всички онези, които си имат една или друга причина да приписват на Спароток най-невероятни щуротии.

Виждам, че се опасяваш от паразитни и нелицеприятни навици, които нерядко се наблюдават по родните географски ширини, но моля те, обърни внимание, че те съществуват НЕЗАВИСИМО от тракийската проблематика, и в много случаи тя се явява добър претекст за изявата им под благовидни предлози за мнима обективност или загриженост. В 95% от случаите, отношението към Спароток и лъжите по негов адрес са мотивирани от необуздано желание за самоизтъкване за сметка на друг, който умее да привлича вниманието. Какво по-изкушаващо за човек без особени изиксвания към себе си от това, да се представи за по-умен от някого, който вече се е доказал?
цитирай
143. vmir - И още нещо – онези, които приписват на Спароток и подръжници невежество,
11.12.2012 08:21
са несъизмеримо по-невежи от тях. В противен случай, нямаше толкова упорито да отричат всяко възможно и необходимо разграничение (за които основателно настояваш), приписвайки на Спароток собствените си примитивни изводи, че келти (или които и да са други) и траки са едно и също. Тези невежи хора просто се опитват да представят невежеството си за духовитост. Ако знаеха например, че германи са създали Италия и Франция, нямаше да правят извода, че щом военослужещи от тракйски произход са служили в Британия, значи британците са българи. Ако назнайваха повечко за Римската империя, този факт нямаше дори да ги учудва, камо ли да демонстрират простотия в индустриални количества при самото му споменаване.

Ако същите невежи имаха малко повече езикова култура, нямаше да избухват в глупашки смях от смисловите аналогии на думи в различни езици, нито щяха да вярват фанатично, че названието “българин” в различните му разновидности, винаги, навсякъде и за всички е означавало и означава единственото, което те в момента мислят за него.

Дори професионалният всезнайко Мъглишев няма да ми обясни като как така, в един и същ исторически момент “булгарите” са безапелационно страшилището на света, правят на пух и прах Османската империя (в 1402 г), която в сравнение с техните азиатски владения е не като Голиат пред Давид, а като Гъливер пред лилипут, османците не смеят да им мръкнат, за да не ги разсърдят, а в същото време у нас стенем оковани злочести роби на същите турци, чийто султан е заключен от “братята” ни в клетка и показван за назидание като мечка.

По-лошо, ако Мъглишев се разприказва, ще съшие обясненията си от такива наситнени и старателно навързани абсурдчета, че да замъгли и погребе с псевдофактологическа риторика абсурда на фундаменталната му теория, която няма как да обясни на непредубеденият как така българите в един и същ момент са едновременно душмани на турския султан и империята му, и безропотни роби на агите му у нас.
цитирай
144. germantiger - Към vmir
11.12.2012 15:36
Отговорил си ми с нещо като еклектика, но действително има логика и някаква истинност.
По подобен начин, обаче и аз мога да напиша, че ако част от автохтонистите знаеха истинната история на западна Европа и северна такава, то не биха написакли част от невероятните си (за да не "кажа" лумпенски коментари), следователно тяхното невежество също е факт!

Ето мой коментар, който вчера написах при пародийния Сапорток, не Спароток разбира се:

За 2 години почти откакто съм в блога ВИЕ НИКОГА:

1. НЕ ПОСОЧИХТЕ КОИ СА ТРАКИ ЗА ВАС - според част от вас - траки са всички от Иберия до Китай, от Скандинавия до Египет, от Мала Азия до Индия

2. НЕ ПОСОЧИХТЕ НА КОГО СА ПОВЛИЯЛИ И С КОГО СА СЕ МИСКИРАЛИ ТРАКИТЕ - за някои вас траките са повлияли на всички които са сияйни, прекрасни и победители - явно на негри и цигани не са повлияли, но всичко що е читаво е тракийско

3. НЕ ПОСОЧИХТЕ КОЕ ЧУЖДО НЕ Е ТРАКИЙСКО - явно такова няма заповечето от вас?!

4. НЕ ПРИЗНАХТЕ, ЧЕ АНТИЧНОСТТА НЕ ПРАВИ ЖИВОТА ДНЕС - това коетоднес живеем и хубаво и лошо е плод най-вече на западноевропейски и американски градящ гений и деструктивен такъв.

5. ИМАТЕ СПРАВЕДЛИ ВАКАУЗА - за подмяната на бгисторията сметка трябва да се търси, за престъпното в тази фалшификация сте прави справедливо, но ДНЕС ВИЕ ПОНЯКОГАГРАБИТЕ ЧУЖДОТО БЕЗОГЛЕДНО!

6. НИКОГА НЕ ПРИЗНАВАТЕ, КОГАТО ДРУГ ЯВНО ИМА ПО-СИЛНИ И ПО-ИСТИННИ АРГУМЕНТИ! Низко е - повечето сред вас "низят"!

Това са 6 "ТОЧКИ", МАРКЕРИ, ШЕСТ ПРО И КОНТРА - никой не го направи и не ще - страх, неумение, интерес?!

Това трябва да ви е фундамента - нямате го, претенции имате в излишък!

Тези 6 пункта са пробен камък за вашата доблест, честност пред себе си и пред четящите и стремеж към истина - ПОВЕЧЕТО НЯМАТЕ ИЗБРОЕНИТЕ ОТ МЕН ДОБРОДЕТЕЛИ.

P.S.
Паразитните навии ги има навсякъде по света, действително тук преобладава вербалната агресия и неуважение, но това си има обяснения в които няма да навлизаме. Това, че ги има тези "яления" по нашите геоширини значи, че трябва във вашата градинка да ги изкоренявате (доколкото можете), а не да споменаваш популярността им в бг или другаде.

6-те ми "точки" да ги наречем са абсолютно фундаментални, като не пречи те да търпят промяна - заключенията по тях и това може да се услови - отговор по тях към знанията ви и знанията ни към този момент - историята е по-малко философия и повече конкретика, за това тези 6 точки и още доста след тях са задължителни ЗА ДОБРОСЪВЕСТНОСТТА!
цитирай
145. demograph - За онези които лаят срещу Спароток
11.12.2012 21:54
Всички теории които запращат българите по пущинаците на историята, игнорирайки автохтонността на населението на днешна България и откъсвайки ги от траките, служат на Пантюркизма,Панславизма и ционизма.Тези теории обсллужват и великогръцките, великосръбските и великорумънски претенции към историческото ни минало от пред-тракийски и тракийски времена. Това са антибългарски исторически манипулации, в които се вписват умишлените без/действия на продажните "български" правителства, насочени към физическото ликвидиране на българския етнос. Пред очите ни, с помощта на "българското" правителство, днес се изрязва още един къс от народното ни тяло - Македония. Пред очите ни, със съучастничесткото бездействие на "българското" правителство, е даден ход на подготовката за отродяване на българите мохамедани от трако-българския етнос и за последващото им предаване за турцизиране на възраждащата се с американо-ционистка подкрепа Турска империя.Единствено автохтонната историческа теза е тази, която отразява вярно истината за произхода ни и в същото време е и последното медицинско лепило, което може да съедини и възкреси накълцаното до смърт тяло на България и българския народ.Всеки, който поради незнание, заблуда или егоизъм, застава срещу Великата Тракийска идея на Паисий, Блазиус Клайнер, Г.С.Раковски, Цани Гинчев, Ганчо Ценов, Йонков-Владикин, генерал Владиков, Асен Чилингиров, Георги Сотиров, Боно Шкодров, Павел Серафимов, Диана Гергова и десетки други истински родолюбци, в същност застава срещу България и волно или неволно се поставя в услуга на враговете на народа ни. Нарежда се до руските агенти, назначени за български историци К.Иречек, В.Златарски, Дринов..,до съветските папагали интернационалисти от близкото минало, до днешните самовлюбени българо-продажници начело с П. Добрев с неговата "иранска" теория и до полуграмотния възпитаник на ислямско медресе българинът мохамеданин Моллов с неговата "персийска теза за произхода на помаците"/копирал иранската наП/ростака Добрев.
цитирай
146. vmir - 145. germantiger, Тигре, щом толкова много държиш на “фундаменталността” на 6-те си точки,
12.12.2012 05:09
би ли обрнал внимание и на фундаменталността на това, което ти отговорих по-горе – че няма как да разглеждаш в детайли нещо, за което отричаш принципите, валидни в подобна проблематика.

Щом искаш добросъвестност и добродетели, моля, бъди така добър да съдействаш за недопускането на подобно несъответствие, вместо да го игнорираш. Когато Павел пише, че траки са служили в Британия, и на някого това му се види основание да твърди, че днешните жители на Великобритания са натурални тракийци, защо ти просто не кажеш на невежия, че Павел никъде не твърди такова нещо, вместо да го обвиняваш, че посяга на чуждото? Не се ли сещаш, че за неадекватната “критика” няма как да съществува адекватен отговор, докато неадекватността не се премахне.

Вкарването на дискусията в рамките на адекватността ще даде удовлетворителен отговор и на твоите въпроси, но това предполага двустранност и период от време. В противен случай, ще си говорим, а ти ще продължаваш да виждаш в отговора ми еклектика, вместо яснота. Няма как да е другояче, когато човек е решен да признае само онова, което вече знае, или нехае, че на дискусията са натрапени извращения с общовалидни принципи и правила. Иначе става като твоето – доказваш, че гети и готи нямат нищо общо помежду си, твърдиш, че си дръпнал чертата между тях, а аз продължавам да се питам как така е възможно гети и готи да живеят по едни и същи земи, и нито един гет да не опъне нито една готска кака, обаче трябва да е както ти казваш, защото гет да опъва готска кака би било недобродетелно или, не дай си Боже, политически некоректно.

Иначе и аз понякога не съм съгласен със Спароток, но как да му кажа, като съм много по-несъгласен с критиците му, които правят всичко по силите си, за да извадят дискусията извън рамките на адекватната аргументация?
цитирай
147. germantiger - Точките са принципност - те могат да търпят промяна, но се започва с тях.
12.12.2012 13:54
Защото не аз А ПАВЕЛ трябва да гио направи - последствията от нашите писания, продукти и действия са първо наша грижа и доблест!

Освен това аз мога да напиша всичко, но рядко някой автохтонец ще ме чуе, виж ако Павел гфо напише, ще го чуят и собразят много!
цитирай
148. vmir - 148. germantiger,
12.12.2012 18:59
Нека да сме наясно, че съществените принципи зависят не само от задачата, но и от парадигмата. Казваш, че без конкретни разграничения, (например кои са траки и кои не са), твърдения за приноса на траките са некоректни. Да, ама не – одриси, меди, трибали, беси, мизи, траки, македони, илири и сигурно още 5 пъти по толкова, са все частни имена на общности, живели по земите ни, говорещи практимески един език и споделящи сходен начин на живот и обществена организация.

Когато парадигмата твърди от десетилетия, че всичко това е било изчезнало, когато идват българите, е меко казано некоректно да се настоява за “точност” кой кой е в подобно море от имена. А парадигмата предполага да приемаме с благодарност паметници на “хан” Аспарух от братският ни монголски народ, и да ги разполагаме на централни места в градовете си, изработката на които се финансира от плеяда български бизнесмени. Затова виждаш еклектика в позоваването ми на “булгарския” хан Тамерлан, който прави на пух и прах османците по времето, когато те завладяват България, същия Тамерлан, който ликвидира Волжска България. Тамерлан – “страшилището на света” на чиято сметка изследователите пресмятат общо 17 милиона обезглавени предимно от мирното население виновно единствено, че се е оказало на пътя му, от азиатския садизъм на което някои и до днес се опияняват и редят възторжено за мечове, огън, революции или премъдрости, че “власт само с кръв се взема”, а ти искаш да ти направя разграничението между гети и готи, което на теб не ти е ясно.

Няма как да ти дам разграниченията, които ти трябват не, че не мога съвсем, но далеч по съществено е настоящото противопоставяне, което всесилната парадигма предизвиква. Погледни само макетата с какво настървение се дърлят срещу нас, че сме татари, за вътрешните ни кандидат – татари да не говорим. Затова ти дадох за пример Франция и Италия, нима някой набеждава германците, че смятат французите и италианците за германци? Такива глупости не са плод на американския гений, а са възможни само там, където историческата памет е разчиствана от татаро-монголски фенове, на които само мечове и огньове са им в кратуните и все се надяват да подкокоросат лумпените да им осигурят беззаконията, от които се нуждаят.
цитирай
149. sparotok - Фригия
12.03.2013 01:42
hektor1971 написа:
Аз пак да напомня за Фригия.Натам е истината.


От Фригия има какво да научим, слава Богу, сега има достатъчно литература за археологическите проучвания край Гордион и други фригийски градове...
цитирай
150. sparotok - до Демограф
12.03.2013 01:44
Нека си викат противниците на истината, освен да прегракнат друго няма да постигнат!:))
цитирай
151. sparotok - !
12.03.2013 01:45
dolsineq написа:
Естествено, Гет, за да се произвежда са необходими средства на труда, а когато природата е благосклонна към стопаните си, тя ги дарява щедро, което ще рече, че е необходимо да има и големи грънци, които тук са любима тема на дзверовци и джоски. Та как така тези грънци ще са първо правени в безплодородният Крит, а после в балканска Тракия? Отричат се очевадни факти, като факта за обсерваторията в Беглик Таш, която пък била дело на висша цивилизация, паднала от небето.
Изобщо траките знаели само да копаят, жито да сеят и вино да правят. Ами простовати хорица, селяни. Чакали с нетърпение, кога ще дойдат елините и да им"подарят" бреговете си, пък ония да ги научат как да си водят сметките от търговията с критяните...


Снеже, гърците трябва да благодарят на дедите ни, че са били доведени от тях в Европа...
цитирай
152. krumbelosvet - Май не намерих в поста и БЕЗКРАЙНИТЕ коментари
13.12.2022 18:10
Май не намерих в поста и БЕЗКРАЙНИТЕ коментари НИЩО за последствията от черноморския потоп, 5600 години пр.н.е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13929548
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031