Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2012 15:47 - ДАЛИ НАИСТИНА НЕ ПРЕКАЛЯВАМ?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 93727 Коментари: 169 Гласове:
115

Последна промяна: 25.11.2012 17:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                    ДАЛИ НАИСТИНА НЕ ПРЕКАЛЯВАМ
?

 

 

 

Обичам българските поговорки. Една от любимите ми е – Голям залък лапни, голяма дума не казвай! Съвета е добър, човек трябва да внимава със своите твърдения. Тези, които прекаляват рано, или късно ще станат за смях. Това е неизбежно. Хората се учат бързо и, ако в началото са се оставили да бъдат заблудени, то след време вече могат да отсеят лъжата от истината. Нужно е само някой да им представи достатъчно информация.

 

За около три години успях да си създам доста приятели в блога. Трябва да призная, че поддръжката им ми е помагала много. На тези хора ще бъда благодарен и след като напусна блога. Доброто не трябва да се забравя!

 

Освен приятели обаче си събрах и противници. Някои бяха умерени и учтиви, други не. Има такива, които неуморно повтарят, че пиша лъжи, че се опитвам да внушавам фантазии и т.н. Най-нагло думите ми биват изкривявани с цел да се посее съмнение и недоверие в работите ми. Ако нямат аргументи, противниците ми лъжат, че съм ги псувал и обиждал...само и само да хвърлят кал върху мен.

 

Пояснявал съм неколкократно, че не съм безгрешен. Съвсем нормално е човек да се заблуди по отношение на нещо. Още по-нормално е да си признае за това. Отстоявам твърденията си упорито, не защото ме е срам да кажа, че съм се объркал, а защото държа на истината. Тя може лесно да бъде проверена, винаги представям прилично количество данни.

 

Противниците ми често ме упрекват, че поставям Тракия в центъра на всичко. Някои прекаляват и дори ми приписват “ че де що култура по света се е създала, траки са й дали А-Бето, изобщо дали са й неща, които самите те нямат“.

 

Нямам претенции нашите деди траките да са повлияли всички култури. Никога не съм твърдял подобно нещо. Неоспоримо е обаче, че траките изпреварват много народи по отношение на развитието си, най-вече обитателите на Европа. Нека да разгледаме фактите:

 

1.В Тракия е намерена най-старата писменост в света.

2. В Тракия е най-стария европейски град.

3. В Тракия е най-старото обработено злато.

4. В земите на траките е най-древния меден рудник.

5. От цяла Европа, в земите на траките организираното земеделие е най-старо.

6. От цяла Европа в земите на траките организираното скотовъдство е най-старо.

 

7. Траките са първите европейци, които започват да леят бронз. В земите ни има всичките руди, които са нужни за тази ценна сплав.

8. Траките са първите европейци обработващи желязото.

9. Първо при траките се наблюдава ясно разслоение на обществото и поява на царска власт (златните диадеми и жезли на Варненския некропол).

10. Има писмени свидетелства за тракийско и пелазгийско присъствие в Гърция, Индия, Скандинавия, Рим, Египет, Ирландия.

11. Има свидетелства за това, че траки и пелазги са създали и разпространили писмеността (Алкман, Диодор Сицилиеца, Плиний).

 

12. Има свидетелства за това, че траки са дали религиозни култове на гърците.

 

13. В Северна Полша, Северна Германия и Дания са открити голям брой обекти от тракийски произход. Най-впечатляващия артефакт е котела от Гундеструп.  

 

14. В Египет е открита керамика от чужд произход показваща прилики с тракийската. На съдове от първите три египетски династии са употребени знаци, които се срещат доста по-рано по съдове от Тракия...

 

15.Според Плутарх в едно от преданията за основаването на Рим се казва, че това са направили пелазгите – хора, които са покорили много други народи.

 

16. От Страбон знаем, че някога Атика е принадлежала на траките и, че Пелопонес е колонизиран от фригийците.

 

Нима тези факти не ни позволяват да гледаме на Тракия като на най-развитата област в Древна Европа. Трябва ли да затваряме очите си за истината понеже тя не пасва на нечии теории? За всеки непредубеден човек е ясно, че щом дедите ни траките са изпреварили с хилядолетия останалите народи в развитието си, то това им е дало възможност да повлияят тези, с които са влезли в контакт. Какво му е странното на това твърдение?

 

Във всяка епоха има някакъв доминантен народ, който колонизира много чужди земи и оставя отпечатък върху езика и културата на покореното население. По време на разцвета си Римската Империя се простира върху три континента. Никой не назовава това фантазия. Никой не смята за прекалено да се каже, че римляните са повлияли десетки народи. Власта на Вечния град се е простирала върху територията на над тридесет днешни държави. Това са Португалия, Испания, Франция, Германия, Белгия, Холандия, Щвейцария, Люксенбург, Унгария, Словения, Словакия, Хърватско, Сърбия, Черна Гора, Румъния, България, Албания, Гърция, Украйна, Армения, Турция, Сирия, Ливан, Израел, Йордания, Египет, Либия, Тунис, Алжир, Мароко и др.

 

Няма нищо неестествено и прекалено да се твърди, че римляните са повлияли десетки народи. Защо тогава да е прекалено да се каже, че траките са повлияли гърци, индийци, скандинавци, келти, египтяни? Траките са конен народ, имали са възможност за бързо придвижване, имали са и тактическо предимущество над много други хора. Да не забравяме, че през V-ти век преди Христа Рим е само малко селище, а по това време Одриската Империя е най-богатата и могъща държава в Европа. 

 

В по-ранен период траки обитават земи в Гърция, Мала Азия, а и Британските острови.  Ирландските предания разказват за идването на различни народи. Болгите се установяват в Ирландия повече от половин хилядолетие преди Октавиан Август да основе Римската Империя. “The Thracian party become the ancestors of the second colonizing race, Firbolgs. ” (Encyclopaedia Britannica, Dictionary of Arts, Sciences, and General Literature, 9th ed. Vol.V, Henry G. Allen and Co, 1833, p.299). На Таилту - княгинята на болгите се приписва цивилизоването на Ирландия (К.Матюз).

 

Още по-рано във времето траки колонизират Индия. За този древен поход пишат Филострат,  Еврипид, Хигиний, Цицерон, Сенека, Аполодор, Овидий, Нон, Плиний, Страбон. От друга страна индийските пурани (предания) разказват за богоподобния народ бригус (баргава, балгава). Те били бойци колесничари, които дали огъня на местното население. Това пасва идеално с твърденито на Луций Ариан, че тракиеца Дионис основава индийската цивилизация.  

 

Нужно ли и в този случай да се преструваме, че тези данни не съществуват? Справедливо ли да кажем, че това е случайност, фантастика...понеже истината не оттърва на някого? Нека предположим за момент, че като основател на индийската цивилизация не бе посочен тракиец, а да речем римлянин, или герман. Мислите ли, че италианските и немски учени биха пренебрегнали такова свидетелство само защото то засяга събития от дълбока древност? Аз съм сигурен, че подобно свидетелство не само нямаше да бъде премълчано, но и щеше да бъде направено всичко възможно то да стане всеизвестно. 

 

Преувеличенията наистина не са полезни, но от друга страна ние трябва да уважаваме фактите. За един свободно мислещ човек няма догми. Какво от това, че в миналото траките бяха наречени кръвожадни варвари, хора без култура... Ние не сме длъжни да вярваме сляпо на различни твърдения. Много по-разумно е да проверим в историческите извори как стоят нещата. Много по-разумно е да сравним сведенията от летописите с данни от археология и ономастика. В случай, че направим това истината ще изплува.

 

Истината е важна за нас. Ние сме народ благословен с велико и славно минало. Грехота е да позволим на някой то да бъде опетнено. За своето човек се бори. Не го ли направи, наследството ще му бъде отнето. 

 

Проверете сами дали казвам истината, или не...

 

 

Би Би Си: Най-старият град в Европа е открит при разкопки в България

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5252991

 

Варненският археологически музей се слави с това, че има в експозицията си най-старото злато на планетата.

http://e-vestnik.bg/4196

 

България е рекордьор по древни съкровища

http://www.journey.bg/bulgaria/bulgaria.php?&city=1879>ype=10&gsubtype=6>ype=10

 

България - родина на най-древната писменост в света

http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=17624&format=print&edition_id=255

 

“Тук траки положиха Орфей, жреца на музите, когото уби върховния Зевс със своята изгаряща стрела, милия син на Ойагър, учителя на Херакъл, открил на хората буквите и мъдростта. “ Алкман, Одисей ІІ ( Д.Попов, Гръцките интелектуалци и тракийкия свят, Издателство Лик, София, 2010, стр. 245).

 

It may then be concluded  that the Thracian iron-working is of a date earlier than that of  the Chalybes in Asia Minor, and that accordingly the Balkan and Danubian area were not indebted to Asia Minor for the  knowledge of iron”....- W.Ridgeway, The Early Age of Greece, Cambridge University Press, Cambridge, 1901, p. 624.

 

Рудните разработки в м. Ай-бунар, Старозагорско, Рудна глава до Ниш и др. свидетелстват за добив на голямо количество мед, разпространявано в обширния ареал на Балкано-Карпатската металургична провинция – първата и най-активна зона в света, възникнала през 5 хил. ВС.

http://bulgarianheritage.bulgariana.eu/jspui/handle/pub/170

 

“Предполага се, че неолитът е пренесен на Балканския полуостров около средата на VІІ хилядолетие пр.Хр. от преселници от Мала Азия. По-късно земеделието и скотовъдството постепенно се разпространяват от Балканите към Централна и Западна Европа, които значително изостават в своето развитие от югоизточните части на континента”.

http://212.39.92.39/e/prosveta/istoria_11/1.html

 

bhrgu - mythical race of beings (closely connected with fire , which they find and bring to men... they are also said to fabricate chariots... Bhrigus are enumerated among gods... http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/cgi-bin/tamil/recherche

 

 “After Hera inflicted madness upon him [Dionysos, after first reaching adulthood], he wandered over Aigyptos (Egypt) and Syria. The Aigyptian king Proteus first welcomed him." Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 2. 29

 

“Truly Phrygian divinities were Cybele and Sabazius, the Phrygian name for Dionysus... the worship of these deities were connected the celebrated orgiastic rites, accompanied by wild music and dances, which were subsequently introduced among the Greeks”. http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0064:id=phrygia-geo

 

Dionysos was said to have wandered through the world, followed by bands of frenzied revelers, especially women, spreading civilization and vine culture

everywhere”. E.Murphy, The Antiquities of Asia: A Translation with Notes of Book II of The Library of History of Diodorus Suculus, Transaction Publ. 1989, p. 51, n.117.

 

Pelasgians, wandering over the greater part of the habitable world, and subduing numerous nations, fixed themselves here, and, from their own great strength in war, called the city Rome. http://classics.mit.edu/Plutarch/romulus.html

 

Pelops brought over peoples from Phrygia to the Peloponnesus that received its name from him... Attica was once held by the Thracians who came with Eumolpus, Daulis in Phocis by Tereus. http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7G*.html

 

“Източната империя е била преобладаващо тракийска държава. Редуването на беси, мизи, панонци и епирци на имперския трон е поразително.От петнайсетте императори, които предхождат Юстиниан, единадесет са били от тракийските народи”.,Г.Сотиров, “Убийството на Юстиниановата самоличност”

cтр. 54 http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf

 

Съвременните българи са близки до средиземноморския генотип, като най-много се доближаваме до жителите на Северна Италия. “Това е свързано с общите ни тракийски корени, обяснява си го Гълъбов...” http://www.blitz.bg/news/article/117690

 

“Половината от гените на българите идват от траките. Това научно твърдение е поместено в сръбското списание НИН, което се позовава на заключенията на швейцарския Институт по генетика “Игенеа”...За нас изконното население на българските земи са траки и в този смисъл ги приемаме за прабългари, вие като народ сте 49 на сто траки. Това заяви вчера за “Труд” от Цюрих новата директорка на “Игенеа” Аманда Фелберhttp://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=142530

 

БЪЛГАРИ В ИРЛАНДИЯ – МИТ, ИЛИ НЕУДОБНА ИСТИНА ?

http://sparotok.blog.bg/politika/2011/01/09/bylgari-v-irlandiia-mit-ili-neudobna-istina.664407

 

ДИОНИС И ТРАКИЙСКИЯ ПОХОД КЪМ ИНДИЯ

 http://sparotok.blog.bg/politika/2009/10/15/dionis-i-trakiiskiia-pohod-kym-indiia.416191

 

БЪЛГАРСКИ ДУМИ В ЕГИПЕТСКИ И КОПТСКИ

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/11/18/bylgarski-dumi-v-egipetski-i-koptski.636872



Гласувай:
120



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
25.11.2012 15:49
Умолявам тези, които желаят да изразят мнението си да го направят по културен начин и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде градивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
25.11.2012 15:49
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. drakulla - Не прекаляваш.
25.11.2012 16:31
Времето ще покаже кои са идиотите. Продължава да ме учудва нихилизма в много наши сънародници.
цитирай
4. voxpop - Здравей Спароток!
25.11.2012 16:44
Отдавна исках да ти пиша, но някак не ми е приятно да съм 235 коментар...
Та по темата: ако не се вземаш на сериозно, въпросът ти е излишен. Имам обаче чувството, че както ти, така и последователите ти сякаш изпадате в някакъв праисторически транс! Не знам дали е възможно да се дистанцираш и да погледнеш отстрани цялостната картинка. Извини ме, ако си прекалено чувствителен и обидчив, но лично на мен много ми напомняте тоталитарна религиозна секта.
Аз не намирам за най-доброто решение за националното ни самочувствие да се ровим в най-древната история и да доказваме някаква чистокръвност и пряк произход, защото това е невъзможно по обективни исторически причини. Ако по нашите географски ширини в дълбока древност са живели траките, с времето генофондът на това население многократно се е обогатявал и променял. Не знам за какво е борбата, но за нас като българи мисля, че най-важното е да запазим самочувствие и здрав разум не заради праисторията си, а въпреки нея, защото като българска нация сме се определили едва след създаването на българска държава и писменост. Според мен много по-важно е да познаваме най-новата си история и да не позволяваме някой да злоупотребява с нея и да я преиначава каквито опити се правят от разни недобросъвестни хора под чужд натиск. Иначе всички приказки за древните богатства и цивилизацията на траките увисват във въздуха!
цитирай
5. sparotok - нихилизъм
25.11.2012 16:46
drakulla написа:
Времето ще покаже кои са идиотите. Продължава да ме учудва нихилизма в много наши сънародници.


Нихилизма на някои индивиди не само ме учудва, но дори ужасява... Като се замисля...ние май най-много сме си патили не чак толкова от чужденците, а от ренегатите, родоотстъпниците.
цитирай
6. d3bep - С твое разрешение, пак ще си постна въпроса констатация
25.11.2012 16:47
По проблемите, които ти постави в предният ти пост.



sparotok написа:


3. Симеонов твърдше, че титлата на старобългарските владетели е хан.

4. Бешевлиев определи Тангра за върховно божество на старите българи, макар да няма нито един исторически извор, който да потвърди това. От разговора между гърка Кинамон и Омуртаг се разбира, че старите българи почитат слънцето, луната и звездите...не бог с име Тангра, Тенгри, Тенри хан и т.н.


Все още нямам отговор:)


За първите два не мога да се позова на моят източник, той дествително има някаква неприязън към името тюрки.
Но за последните два въпроса:

3. http://sparotok.blog.bg/politika/2010/09/26/han-kan-ili-kniaz.611426

Ето тука някой си блогер Спароток обосновава, че титлата Кан била всъщност много древна хетска титла, която НИЕ сме заели на тюрките във формата и Хан.

Той вероятно греши ,защото тук ти настойчиво твърдиш, че немаме нищо общо с тая титла и който твърдял друго, бил подъл учен и измамник.

4. http://sparotok.blog.bg/politika/2009/11/21/tangra-i-zevs-dvete-lica-na-edin-i-syshti-bog.440367

Ето тука някой си блогер Спароток обяснява колко важен е за древните българи бог Тангра.
Ама подробно обяснява, нема тън - мън! Не е да кажеш, вметнал.
То не е Дингир, не е Зевс, не е Тануя, Ден Грей, не са хети намесени.. Изобщо...

Той обаче вероятно пак греши, щото ти тука твърдиш че такава работа като Тангра при древните българи няма...
цитирай
7. d3bep - Ти не прекаляваш, ти на практика ...
25.11.2012 16:54
Ти не прекаляваш, ти на практика нищо не правиш, освен да събираш тълпи с лозунги, които са приятни на ушите на всички незадълбочили се... а иначе си противоречат.

Аз ти казах, преди да почнеш пак да си показваш рогите:
КАЖИ КОЯ Е ТВОЯТА ОКОНЧАТЕЛНА ТЕОРИЯ ЗА ПРОИЗХОДА НА БЪЛГАРИТЕ.

Кажи примерно 10 тракийски племена в някакъв ред, ок, щом 1 или 2 не ти стигат. Кажи някакъв механизъм, примерно римляните изгонили бесите, те се върнали ,смесили се с мизите, станали българи.

Но кажи НЕЩО ОКОНЧАТЕЛНО.
Кажи ,аз защитавам тоя произход, ама не в празни приакзки, че българите са много древни и че най - старото било от Варна. Теза знаеш ли как се поставя? Задача знаеш ли какво значи? Постави ги пред твоята теория да знаем кой си и накъде си, а не "дали наистина не прекалявам"...

Защото това, което поставяш на тоя етап като твърдение е едно голямо нищо.
Празно пространство. Неща, които няма как едновременно да са верни.
Виждаш, че нещо носи публичност и известност и веднага го правиш "древнобългарско"...
А докога.. само ти си знаеш. Докато има балами ли?

Ами ако искаш нещо реално да ти се получи, това е мястото от където да започнеш. Поставят задачата ,която ще доказваш и после я доказваш.
Ти тука си доказал всички възможни противоположни задачи, и всичките "ти излизат" и всичките са "ти верни", а като ти го кажа, ставам и лъжец.

Поздрави. Свири атака на копоите.
За да избегаш (ПАК) от себе си.
И къснет.
цитирай
8. skit - Големите загадки
25.11.2012 16:59
http://voyo.bg/product/more/4224-golemite-zagadki-24-11-2012-g

Знам, че колкото по-сериозен е един учен, толкова повече внимава какво говори, но от този епизод разбрах само, че траките са нямали писменост,но са създавали страхотни съкровища за да ги заровят. Иначе казаното беше мъгляво и пълно с недомлъвки. Защо големите ни траколози (имам много дълбоко уважение поне към един от тях без да съм специалист) не коментират, па макар и в контекста на популяризиране на науката им, изложените в този постинг твърдения? Уверявам и тях и създателите на филма - аргументиран коментар на тезите на Спароток (дори и тежка критика) ще има многократно по-силен ефект от елегантната недоизказаност, която гледахме.
цитирай
9. sparotok - до voxpop -
25.11.2012 17:02
Уважавам мнението на всеки човек. Прекрасно е, че имаме свободата да кажем какво мислим...

Историята обаче не се гради от лични мнения, а от факти. Ваше право е да се съмнявате в мен и твърденията ми. Аз от друга страна съм напълно уверен в правотата си.

Бихте ли уточнили какво точно разбирате под тоталитарна религиозна секта и какво ви кара да определите мен и тези, които харесват статиите ми като сектанти?

Ще Ви помоля и да уточните кой от споменатите от мен факти е неверен и най-вече защо?

цитирай
10. mt46 - Сп. мен
25.11.2012 17:21
проблемът на някои твои критици е в снобското, ограниченото виждане за теб - че не си известен учен, не работиш в БАН...
Поздрави и успех!
цитирай
11. sparotok - до четящите блога ми
25.11.2012 17:23
Не контактувам с индивида d3bep, който е представил коментар Nr. 6.

Считам този човек за изключително непочтен, не желая да се впускам в спор с него, това е загуба на време.

Съветвам ви да проверите дадените от него линкове и сами да проверите как стоят нещата.

Не съм казвал, че кан е хетска титла, а, че тракийската титла АКЕНАС показва връзка с хетската дума КАНТЕЗИЯ/XАНТЕЗИЯ – начало, първа част. Лицето d3bep нагло изкривява думите ми – “Ето тука някой си блогер Спароток обосновава, че титлата Кан била всъщност много древна хетска титла, която НИЕ сме заели на тюрките във формата и Хан”.

Ето това са моите твърдения-

в тракийските надписи от VIII-ми- VII-ми век преди Христа намираме древни титли като АКЕНАС, АКЕНАНОГАВО, думата за светилище – АКАНАН, а също и лични имена с корен КАН (КАНУТИЕВАИС, КАНУТИЕВАН ). Думите се срещат във фригийските епиграфски паметници каталогизирани като W-07, Р-02, Р-03, Р-05, М-01, 1A-I, 1 A III... Най-близката до КАНАС, КАНЕС тракийска титла е АКЕНАС ( от надпис W-07 ). Тя от своя страна показва връзка с хетската дума КАНТЕЗИЯ/XАНТЕЗИЯ – начало, първа част.

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/09/26/han-kan-ili-kniaz.611426


Лицето d3bep си позволява и други лъжи - “Ето тука някой си блогер Спароток обяснява колко важен е за древните българи бог Тангра. Ама подробно обяснява, нема тън - мън! Не е да кажеш, вметнал. То не е Дингир, не е Зевс, не е Тануя, Ден Грей, не са хети намесени.. Изобщо...”

Ето какво съм обяснил- Известно е, че Зевс е древен бог на слънцето и светлината. Неговото име е свързано с тракийската ( архаична българска) дума Сиус (Диус) - бог на светлината, отговаряща на хетскката сиуат и старобългарската светъ -светлина. ...

Тангра е едно от многото имена на Зевс. Тангра е свързано с името на почитания в хетската империя божество Тиуна ( наричан още Сиуна и Тияс) и с люийския бог на слънцето Тиуат. Да не забравяме също етруското название на Зевс – Тиния.

С българската дума ден и свързано и името на шумерското божество Дингир, познат още като Тангра и Тенгри- божество на светлината и небето. В Шумер Дингир-Тангра е пренесен от тракийското племе гети, наричано гутеи

Ето и есенцията на темата ми - Разпросранявайки културата си нашите деди налагат и пантеона си. Тангра – Дингир- Тиния- Тиус –Сиус -Зевс са просто диалектни варианти на един и същ теоним.

http://sparotok.blog.bg/politika/2009/11/21/tangra-i-zevs-dvete-lica-na-edin-i-syshti-bog.440367


Със статията си целя да покажа, че траки са повлияли азиатски народи и са им дали теоними, който имат смисъл само на тракийски...почитания от тюрките Тенгри хан е всъщност внесено в Средна Азия палеобалканско божество.

Индивида Звер обаче най-нагло лъже –“ Ето тука някой си блогер Спароток обяснява колко важен е за древните българи бог Тангра”.

Проверете сами.

цитирай
12. sparotok - :)
25.11.2012 17:26
d3bep написа:
По проблемите, които ти постави в предният ти пост.



sparotok написа:


3. Симеонов твърдше, че титлата на старобългарските владетели е хан.

4. Бешевлиев определи Тангра за върховно божество на старите българи, макар да няма нито един исторически извор, който да потвърди това. От разговора между гърка Кинамон и Омуртаг се разбира, че старите българи почитат слънцето, луната и звездите...не бог с име Тангра, Тенгри, Тенри хан и т.н.


Все още нямам отговор:)


За първите два не мога да се позова на моят източник, той дествително има някаква неприязън към името тюрки.
Но за последните два въпроса:

3. http://sparotok.blog.bg/politika/2010/09/26/han-kan-ili-kniaz.611426

Ето тука някой си блогер Спароток обосновава, че титлата Кан била всъщност много древна хетска титла, която НИЕ сме заели на тюрките във формата и Хан.

Той вероятно греши ,защото тук ти настойчиво твърдиш, че немаме нищо общо с тая титла и който твърдял друго, бил подъл учен и измамник.

4. http://sparotok.blog.bg/politika/2009/11/21/tangra-i-zevs-dvete-lica-na-edin-i-syshti-bog.440367

Ето тука някой си блогер Спароток обяснява колко важен е за древните българи бог Тангра.
Ама подробно обяснява, нема тън - мън! Не е да кажеш, вметнал.
То не е Дингир, не е Зевс, не е Тануя, Ден Грей, не са хети намесени.. Изобщо...

Той обаче вероятно пак греши, щото ти тука твърдиш че такава работа като Тангра при древните българи няма...


:)
цитирай
13. sparotok - недоизказаност
25.11.2012 17:56
skit написа:
http://voyo.bg/product/more/4224-golemite-zagadki-24-11-2012-g

Знам, че колкото по-сериозен е един учен, толкова повече внимава какво говори, но от този епизод разбрах само, че траките са нямали писменост,но са създавали страхотни съкровища за да ги заровят. Иначе казаното беше мъгляво и пълно с недомлъвки. Защо големите ни траколози (имам много дълбоко уважение поне към един от тях без да съм специалист) не коментират, па макар и в контекста на популяризиране на науката им, изложените в този постинг твърдения? Уверявам и тях и създателите на филма - аргументиран коментар на тезите на Спароток (дори и тежка критика) ще има многократно по-силен ефект от елегантната недоизказаност, която гледахме.


Недоизказаността си е вид застраховка. Някои хора знаят, че истината не може да се спре, но се страхуват за кариерата си. Вместо да кажат всичко без недомлъвки, или ясно да отрекат постиженията на траките, изследователите оставят края отворен...

По-късно винаги могат да кажат - ама ние се опитахме да обясним...:)
цитирай
14. sparotok - БAH
25.11.2012 17:58
mt46 написа:
проблемът на някои твои критици е в снобското, ограниченото виждане за теб - че не си известен учен, не работиш в БАН...
Поздрави и успех!


Благодаря ти приятелю! В БАН работят много способни хора, но за съжаление има и такива, за които кариерата е по-важна от истината за миналото ни.

Поздрави!
цитирай
15. d3bep - Упс
25.11.2012 17:59
Брей каква била работата, почтенна и благородна.
Очевидно тези, а и още много щуротии за Танграта тогава аз съм ги написал.
Копирам само колкото ми разреши блог беге, ама и то стига.

sparotok написа:
Тангра е едно от многото имена на Зевс. Тангра е свързано с името на почитания в хетската империя божество Тиуна ( наричан още Сиуна и Тияс) и с люийския бог на слънцето Тиуат. Да не забравяме също етруското название на Зевс – Тиния. Ще бъде добавено, че култът към етруския бог Тиния – Зевс е пренесен в Средна Европа от трако-пеласгите основавали Рим (2). В. Георгиев свързва името на Тиния с нашата дума ден ( на етруски тин означава ден). Нейното първично значение е светлина, сияние, точно това, което е характерно за деня. С българската дума ден и свързано и името на шумерското божество Дингир, познат още като Тангра и Тенгри- божество на светлината и небето. В Шумер Дингир-Тангра е пренесен от тракийското племе гети, наричано гутеи. Интересна подробност е това, че един могъщ гутейски цар носи името Курум, наподобяващо това на старобългарскиа владетел Крум. През третото и второто хилядолетие преди Христа тракийски племена мигрират за Азия, Средна и Западна Европа. Разпросранявайки културата си нашите деди налагат и пантеона си. Тангра – Дингир- Тиния- Тиус –Сиус -Зевс са просто диалектни варианти на един и същ теоним. Тангра-Тенгри-Дингир е древен бога на светлината чието име е лесно обяснимо на български, сръбски, полски, словенски и други сродни езици.


А в крайна сметка, какт оразбрахме от Спароток, сред древните българи ТАНГРА БИЛО НЯМАЛО....
И понеже е удобно на теорията му, вместо да отговори мъжки и да изрази ТЕЗАТА СИ, не комуникира и обижда...
Де ли го бях виждал тоя манталитет...
цитирай
16. voxpop - Ако Вие сте уверен в правотата си, е излишно да се спори с Вас.
25.11.2012 18:11
sparotok написа:
Уважавам мнението на всеки човек. Прекрасно е, че имаме свободата да кажем какво мислим...

Историята обаче не се гради от лични мнения, а от факти. Ваше право е да се съмнявате в мен и твърденията ми. Аз от друга страна съм напълно уверен в правотата си.

Бихте ли уточнили какво точно разбирате под тоталитарна религиозна секта и какво ви кара да причислите мен и тези, които харесват статиите ми като сектанти?

Ще Ви помоля и да уточните кой от споменатите от мен факти е неверен и най-вече защо?



Това, върху което се опитвам да Ви изостря вниманието е не дали сте прав или грешите в твърденията си, а кому е нужно да се задълбавате в проблематика, която не е от Вашата компетенция и да свеждате приемането на статиите си до харесване и нехаресване?
Ако те са научно обосновани и доказани, едва ли някой би Ви оспорвал правотата.

Това, което твърдят опонентите Ви, не е, че по нашите земи не са живели тракийски племена с техните нрави и обичаи. Те Ви казват, че всякакви опити да се докаже прекият произход на съвременните българи от древните тракийски племена, са несъстоятелни.

Предполагам знаете какво е тоталитарна секта - кръг от последователи в малко затворено общество, които безкритично и възторжено приемат твърденията на своя лидер и го издигат в култ:) Не ви "причислявам", а ви оприличавам на подобна секта - Вас и Вашите фенове.

А що се отнася до историческите "факти" от древната история, няма сериозен историк, който да ги приема едно към едно!
От друга страна в последните години се навъдиха доста "историци", които умишлено изопачават най-новата ни история от последните 150-200 години.
При положение, че за нея наистина има доказани и документирани факти. Баташкото клане. Балканската война.
Принадлежността на т. нар. помаци към българския народ. Македонизмът.
Опитите да се определят характерни български говори като други(чужди) езици.
Това е болната тема. А дали ни е останал някой и друг тракийски ген - възможно е, но какво от това ???
цитирай
17. vostroto - Привет, Спароток! Защо да прека...
25.11.2012 18:18
Привет, Спароток! Защо да прекаляваш? Нали излагаш факти, източници, информация? Това, че на някой не му отърват, си е негов проблем. Не мисля, че това би те смутило:) Радвам се, че има хора като теб, които на са приели за дадено заблудите в нашата история, и търсят истината за нея!
Поздрави!
цитирай
18. bulgarinut57 - ВИЕ Д3БЕР СТЕ НЕДОСТОЕН ЧОВЕК !!!
25.11.2012 18:49
"15. d3bep - Упс; ... Де ли го бях виждал тоя манталитет..."

ТОВА Е ТВОЯ МАНТАЛИТЕТ :

"33. bulgarinut57 - ?
13.10 15:09

"33. d3bep 14:45
Преведи му и още 200 лв.
За симбиан джиесем с инфраред дистанционно и програма за него. Ако си няма такъв.
Подозирам ,че лампата ще го изисква.
Димерите с дистанционно така работят.
Евтините инфрареди без подходяща програма не фащат.
Искаш л ида ти кажа за аккво още да му преведеш пари?”

Хората с болно ЕГО и трудно преживявани личостни "драми" са склонни да
се заровят и в помията за да изчеткат нарцисизма си.
Отстрани изглежда най-малкото ДОЛНОПРОБНО и ЖАЛКО.
Стефчо, мамин, ти си човека с претенции.
Демострирай достойнство, не низост !!!

Постинг: Смачкан ли е българинът или защо Павел Серафимов не може да си купи лампа

Автор на постинга: balevindia"




След като написах коментара си, ти изтри твоя.
Смешно и ДОЛНО, Стефчо мамин.

ВИЕ Д3БЕР СТЕ НЕДОСТОЕН ЧОВЕК !!!
цитирай
19. neznayko - ДАЛИ НАИСТИНА НЕ ПРЕКАЛЯВАМ?
25.11.2012 19:14
Въпроса е безсмислен. Създали сте блога точно за да споделите своите възгледи и теории. Като изключим няколкото дежурни многознайковци и оня пишман грък, останалите (при това с огромно мнозинство) мнения са достатъчен критерий за положителното възприемане на тези идеи. Така, че смятам този въпрос за обида към трезвомислещите читатели на блога, както и към самия вас.
цитирай
20. boristodorov56 - Внимателно!
25.11.2012 19:19
Приятели, ако спрете да се обиждате лично и доказвате тезите си ще развалите готова кавга!
цитирай
21. bgwest - Прекаляваш единствено с добрия ...
25.11.2012 19:35
Прекаляваш единствено с добрия тон!!!
Успех и Здраве ти пожелавам!!!
А кучетата нека си лаят!Нали за това ги хранят.
цитирай
22. sparotok - !
25.11.2012 19:37
vostroto написа:
Привет, Спароток! Защо да прекаляваш? Нали излагаш факти, източници, информация? Това, че на някой не му отърват, си е негов проблем. Не мисля, че това би те смутило:) Радвам се, че има хора като теб, които на са приели за дадено заблудите в нашата история, и търсят истината за нея!
Поздрави!


Благодаря ти! Не ме смущават нападките, готов съм да подам ръка на противниците си и да започнем културен диалог...за някои хора обаче това е трудно.

Поздрави!
цитирай
23. sparotok - !
25.11.2012 19:40
neznayko написа:
Въпроса е безсмислен. Създали сте блога точно за да споделите своите възгледи и теории. Като изключим няколкото дежурни многознайковци и оня пишман грък, останалите (при това с огромно мнозинство) мнения са достатъчен критерий за положителното възприемане на тези идеи. Така, че смятам този въпрос за обида към трезвомислещите читатели на блога, както и към самия вас.


Никой не бива да се счита безгрешен. Аз зная много добре, че съм направил грешки, държа обаче те да бъдат посочени по един културен начин. Ето за това е този постинг.

До този момент никой противник не е оспорил представените от мен факти...жалко.
цитирай
24. sparotok - така е
25.11.2012 19:41
boristodorov56 написа:
Приятели, ако спрете да се обиждате лично и доказвате тезите си ще развалите готова кавга!


Така е...
цитирай
25. d3bep - "15. d3bep - Упс;. . . Де ли го ...
25.11.2012 19:47
bulgarinut57 написа:
"15. d3bep - Упс; ... Де ли го бях виждал тоя манталитет..."

ТОВА Е ТВОЯ МАНТАЛИТЕТ :

"33. bulgarinut57 - ?
13.10 15:09

"33. d3bep 14:45
Преведи му и още 200 лв.
За симбиан джиесем с инфраред дистанционно и програма за него. Ако си няма такъв.
Подозирам ,че лампата ще го изисква.
Димерите с дистанционно така работят.
Евтините инфрареди без подходяща програма не фащат.
Искаш л ида ти кажа за аккво още да му преведеш пари?”

Хората с болно ЕГО и трудно преживявани личостни "драми" са склонни да
се заровят и в помията за да изчеткат нарцисизма си.
Отстрани изглежда най-малкото ДОЛНОПРОБНО и ЖАЛКО.
Стефчо, мамин, ти си човека с претенции.
Демострирай достойнство, не низост !!!

Постинг: Смачкан ли е българинът или защо Павел Серафимов не може да си купи лампа

Автор на постинга: balevindia"




След като написах коментара си, ти изтри твоя.
Смешно и ДОЛНО, Стефчо мамин.

ВИЕ Д3БЕР СТЕ НЕДОСТОЕН ЧОВЕК !!!

Бооожееее...
Сектантите ми събирали досие от постове, дори и изтрити, от други блогове, бухахаха. Леле мале. Векерета, Сересета и какво ли още не.
И после същите тъпани хулят ДС, че докладвала и обясняват кой достоен и кой не...

Не че ме интересува, обаче:
- не виждам в какво ме обвиняваш(точно там защитих Спиро),в цитираният от тебе пост се гъбаркам с Балето;
- поради което БАЛЕТО го изтри,не знам дали ще потвърди ако го питаш,ама така си беше;
- което изобщо не отменя факта,че аз не съм в близки отношения със Спароток още след помията по мой адрес покрай Сарадива, а посто го търпя... Докато не почна да ме нарича лъжец и прочие.

Та показа само че ти си редко тъп, ама нищо :)

Целият постинг си е... ,демек вижте сега, нема ли да направите нещо ако не с акъл, с брой.
Но ще помоля други болни мозъци да си пестят обиди по мой адрес, защото няма да им обръщам внимание... Глупости просто не ме интересуват.
А и НЯМА ДА ИМ СЕ ИСКА да им обръщам внимание.

Събирайте си там постовете ми на спокойствие и ги издайте в книга накрая...
Хахахаха
цитирай
26. sparotok - до voxpop -
25.11.2012 19:51
Вие питате - кому е нужно да се задълбавам в проблематика, която не е от моята компетенция?

А чия компетенция е това, кои са компетентните?

- тези, които казаха, че старите българи носят чалми?

- тези, които казаха, че старите българи са тюрки, макар две антропологически проучвания да доказаха европейските ни корени?

- тези, които твърдят, че траките нямат писменост?

- тези, които твърдят, че старите българи са загубили езика си?

- тези, които премълчават паралелите в тракийски и старобългарски погребения, жилища, стопански методи, въоръжение, крепости?

- тези, които наричат отъждествяването на българи с траки заблуда...заблуда, която трае 1000 години?


Всички тези неща са продукт на мисленето на компетентните учени.
В такъв случай аз с гордост заявавам, че не съм компетентен
цитирай
27. d3bep - Айде, обещавам вече да не се зани...
25.11.2012 19:54
Айде, обещавам вече да не се занимавам със Спаровщината на честните траколози и ви оставям намира.
Вадя си блога от любимите.

Нямало кой да му посочил по културен начин кривиците, хаха.
Добре е това, Спаро, че поне покрай надъханите минава, има обаче и такива, дето знаят истинското ти лице.

Успех с книгата, макар че аз почвам да се съмнявам че ще изпаднеш в кома преди издаването й, или пак ще се обидиш и ще напуснеш блога - както неведнъж ти се е случвало. Иначе наистина успех, аз се радвам на всяка хубава книга и идея по въпроса.

Квит сме, ти ми помогна в началото с идеи за блога, аз пък похабих доста сили и нерви да те браня от неприятелите ти, които очевидно се оказват в голяма степен прави.

В едно сте прави двамата с Педесе и седми номер... Действително станах лъжец, или поне лицемер. В отношенията с тебе доста дълго време ми се налагаше да се правя че всичко е наред с идеята, че все пак имаме обща кауза и известна търпимост се налага.
Очевидно съм грешал и поради тая причина съм лъгал. Преди всичко себе си .

Но, поне вече няма да ми се налага.
Поздрави :)
цитирай
28. dolsineq - @ 6. d3bep
25.11.2012 19:56

"...Хората с болно ЕГО и трудно преживявани личостни "драми" са склонни да
се заровят и в помията за да изчеткат нарцисизма си.
Отстрани изглежда най-малкото ДОЛНОПРОБНО и ЖАЛКО..."
..................................................
Дзвер, себе си ли визирате с това описание, щото аз реално познавам Павел, и семейството му, та тази характеристика изобщо не може да му се "лепне", но виж за вашата персона нямам нищо против. Доколкото видях от няколко месеца сте на "сухо" в блога – ще ни кажете ли коя е причината или е тайна?...:)
цитирай
29. анонимен - Привет, Павле! ;)
25.11.2012 19:59
За един свободно мислещ човек няма догми. Какво от това, че в миналото траките бяха наречени кръвожадни варвари, хора без култура... Ние не сме длъжни да вярваме сляпо на различни твърдения. Много по-разумно е да проверим в историческите извори как стоят нещата. Много по-разумно е да сравним сведенията от летописите с данни от археология и ономастика.
----

Ограничават мисленето си тези, които се страхуват да видят какво има отвъд познатото. А ономастиката доказва неща, за които понякога историята мълчи!

Успех!
цитирай
30. mariniki - знам, че...
25.11.2012 20:15
всичко написано от теб се базира на факти и дълбоки
познания... пиши това, което ти казват знанията
и сърцето ти... това ще остане... пък, който
каквото иска да казва... поздравявам те..
от сърце...
цитирай
31. lyuliak - Здравей! Знаеш ли какъв е проблемът?
25.11.2012 20:19
Мисля, че отново в твоя блог, или в нечий друг, съм чела отговора:

Проблемът е, че признаването дори на очеизвадните истини, е Ангажимент. Наследство, което поемаш. Трон. Царство!

Къде по-лесно е вечно да търсиш виновните "извън себе си"...
По-лесно, ала не е по-сладко. Тровим си дните и душите в пълна безнадеждност ... Дано все повече българи осъзнаят това. Че предпочитат да са Отговорни, но Богати.
цитирай
32. troia - Здравей,
25.11.2012 20:21
самият Сократ е казвал:" Аз знам, че нищо не знам". Той е смятал, че човек достига по-лесно до истината, като си задава непрекъснато въпроси и върви по пътя на логиката. Това забелязвам и при теб. Задаваш въпроси. Поздрави и бъди все така смел!:)
цитирай
33. shaffi - точно така, когато фактите говорят,
25.11.2012 20:31
дори гръцките или всякакакви богове мълчат, крайно време и ние да повярваме в славното и безапелационно, славно минало на хората , живеели тук преди нас!УСПЕХ !
цитирай
34. vmir - Възхищавам се на упорството и постоянството ти.
25.11.2012 20:32
На твое място не бих устоял да не прекъсна работата си, за да издиря и пребия негодниците. Въпреки, че е безсмислено, непродуктивно и глупаво.
Продължавай в същия дух!
цитирай
35. voxpop - Спароток, аз не обичам да си губя ...
25.11.2012 20:34
Спароток, аз не обичам да си губя времето в коментиране на чужди блогове и рядко го правя. Не влязох, за да оборвам тезите Ви и да Ви разколебавам.
Питам Ви: какво от това, че 49 или да речем 55% от гените ни се окажат тракийски?
Последно - ние българи ли сме или траки? Какво правим с хората, чиито гени са 18% тракийски, а останалата част са смесени? А тези, които живеят в България от няколкостотин години, но са придошли от другаде, нямат и 0,0001% тракийски гени, но се самоопределят като българи, какво правим с тях? А с онези, които говорят старобългарско наречие и не знаят бъкел турски, имат 68% тракийски гени, но се самоопределят като турци, какво правим с тях?
Никой историк не оспорва, че преди идването на славяните и на Аспаруховите българи, основното население по нашите земи се е състояло от тракийски племена. Никой не отрича, че в дълбока древност е възможно да е съществувало тракийско(Одриско) царство и че съществуват археологически находки, които могат да бъдат доказателствен материал. Вие посочвате източници, в които учени - историци и археолози излагат свои открития и разработки. Вие какво се опитвате да докажете - Вие лично, и какъв трябва да е очакваният според Вас ефект?
От това, което аз съм чел от историческите източници, изводите да мен са следните:
1. Тракийска цивилизация по нашите земи е имало, вероятно са имали писменост и държава, но тя е изчезнала преди повече от 2 хил. години, а може и повече.
2. От тракийския народ, който е оставал да живее но тези ширини, са останали отделни племена в рамките на Римската империя, впоследствие на Източната римска империя, известна като Византия.
3. След идването на славяните, прабългарите и други преселнически племена, местното население постепенно се е смесило с останалите.
Вие съгласен ли сте с това или не?
цитирай
36. get - - The greec god zews - origins of names
25.11.2012 20:39
1. The root of both "Zeus" and "Jupiter" is in a proto-Indo-European word for the often personified concepts of "day/light/sky". - произхожда от Прото ... Европейско-индийска дума за ... СВЕТЛИНА-НЕБЕ ... ДЕН - http://ancienthistory.about.com/cs/grecoromanmyth1/p/Zeus.htm

2. the Indo-European ancestor of Zeus was a god of the bright daytime sky СВЕТЛО-НЕБЕ-ДНЕВНО-ДЕН - http://www.thefreedictionary.com/Zeus

3. Zeus - the origins of Zeus' name are undisputed. "Zeus" is connected with an ancient Indo-European deity Dyeus, which roughly translates as 'sky', 'day' (as opposed to night) - http://www.ancientgreece.com/s/GreekGods/Zeus/

4. The name Zeus is the Greek continuation the Proto-Indo-European god of the daytime sky, also called *Dyeus ph2tеr, deriving from the root *dyeu-"to shine" - http://en.wikipedia.org/wiki/Zeus#Name ... смятам да превеждам този Зеюс, който бил и Дею ... щот накрая ще излезе като личното име Дею/Деню - Диню ... за втората форма на името, вярвам че родителите едва ли са кръщавали отрочетата си, на сочният плод Диня ?? ... от там до Ден ... Дин ... мисля сами можете да предположите ??!

- Но тук възниква въпросът ... спадаме ли ние Българите, към индоевропейците, които поселяват юго-източна Европа ? Защото в съзнанието ни бе утвърдено от училище, че сме част от алтайско-памирските народи, които едва ли са от групата на индоевропейските ?!
цитирай
37. voxpop - Вие даже не сте ми прочели коментара! Надявам се някой мислещ човек от тук четящите да го е направил!
25.11.2012 20:41
sparotok написа:
Вие питате - кому е нужно да се задълбавам в проблематика, която не е от моята компетенция?

А чия компетенция е това, кои са компетентните?

- тези, които казаха, че старите българи носят чалми?

- тези, които казаха, че старите българи са тюрки, макар две антропологически проучвания да доказаха европейските ни корени?

- тези, които твърдят, че траките нямат писменост?

- тези, които твърдят, че старите българи са загубили езика си?

- тези, които премълчават паралелите в тракийски и старобългарски погребения, жилища, стопански методи, въоръжение, крепости?

- тези, които наричат отъждествяването на българи с траки заблуда...заблуда, която трае 1000 години?


Всички тези неща са продукт на мисленето на компетентните учени.
В такъв случай аз с гордост заявавам, че не съм компетентен


Казах Ви, че не целя спор с Вас заради самия спор, но изглежда Вие слушате само себе си и клакьорите, които като папагали повтарят думите Ви! Жалко!
Ето на това му казвам секта!
цитирай
38. injir - Ако Вашите противници докажат къде ...
25.11.2012 20:43
Ако Вашите противници докажат къде са се ,,изпарили,, траките, тогава и аз ще Ви отричам. :) Поздрав!
цитирай
39. bulgarinut57 - ТИ СИ И НАГЪЛ ЛЪЖЕЦ !!!
25.11.2012 20:46
"25. d3bep - "15. d3bep - Упс;. . . Де ли го ... 19:47"

Защо изтри "плакането" на лични до мен ???

ЖАЛКА КАРТИНКА СИ.

Вместо да чешеш нарцисизма си и да се напиняш,
обръщай повече внимание на булчето си, че е много юбаво.
Да не изпляскаш некой ден с ръце :):):)

Нали !? Стефчов мамин.
цитирай
40. nikikm - Павка,
25.11.2012 21:12
още,като си започвал тая работа,да ринеш Авгиевите обори на съвременната "история",не може да не ти е минавало през ум,че ще има зловония и светкавици!И така е наистина,но пак да ти кажа:"Светкавиците удрят по високото!"А, ние "сектантите" имаме право да избираме на кого да вярваме и в случая вярваме на теб,с основание вярваме!Докато ТЕ се мъчат ДА НИ НАКАРАТ да вярваме на добре платени наукообразни фалшификати, под формата на теории и лица!Пък и като гледам посещаемостта на блога,бая сме тъпите и сектантите!
цитирай
41. kass - здравей Спароток,
25.11.2012 21:26
За да намерим истината, трябва да я търсим. Когато става въпрос за наука - по научен път, а не чрез компромати, обиди или сарказъм към труда на другите. Какъв е автора и колко си вярва не би трябвало да е водещото чувство в научните спорове, а знанията и аргументите, защото всеки вложил различни от историческите източници аргументи или емоции вече излиза извън сферата на науката и навлиза в сферата на вярата. Лично аз смятам, че вярата и науката винаги са вървели ръка за ръка и е неизбежно един изследовател да се абстрахира от своите пристрастия, но колкото повече се старае да го прави, толкова по-добра и точна ще му е работата. Сега се замисли дали вярата е водещото или научните доводи в работите ти и ще разбереш дали си прекалил ... Аз лично смятам, че никой не може да прекали с работа :)...
Поздрави и успехи ти желая, а на Дзвер ще кажа, че такъв огромен труд като неговия и твоя заслужава само уважение и вие си го дължите, защото малко хора биха посветили цялото си време в това търсене, и понеже в спора се ражда истината, с кой друг да спорите, ако не помежду си???
цитирай
42. kass - voxpop
25.11.2012 21:40
Кой да ви отговори на въпросите като няма смисъл в тях.
Защо ли хората трябва да изравят скелети на динозаври, след като отдавна са измрели???
Нещо подобно са въпросите ви...
Това, което прави спароток е наука, може би неточна, а какво било днес и какво се целяло с тези проучвания ще си отговорите когато си отговорите на въпроса какво значение има къде се пръкнал и накъде е мигрирал пра-историческия човек след като днес света изживява световна криза :)...
цитирай
43. bulgarinut57 - ДНЕС РАЗБРАХ, ЧЕ СЪМ СЕКТАНТ !
25.11.2012 21:48
Пък винаги съм си мислил, че първо съм БЪЛГАРИН !


Орехите имат много дълбоки корени и се дълговечни !
С БЪЛГАРИТЕ Е СЪЩОТО.

Една държава не изниква ей тъй на пустото.
цитирай
44. kleopatrasv - Здравей, Спароток! Всичко, за ...
25.11.2012 22:04
Здравей, Спароток!
Всичко, за което пишеш е вярно и ще излезе все някога на бял свят с научно неоспоримо доказателство. Засега е още научна хипотеза, въз основа на факти. Аз ще си позволя само да сложа един линк тук без да коментирам.
Отнася се за произхода наб ългарите, слоред Генетиката.
http://history.rodenkrai.com/files/dnk_na_bulgarite.pdf

Желанието ми е ,да развиеш тази тема и да изразиш своята гледна точка.
Няма да изчезваш от това пространство.Тук си нужен и щом си започнал борбата за българската история - ще останеш докрай, иначе ще изглежда, като бягство.
Поздрави!
цитирай
45. sparotok - разбирателство
25.11.2012 22:52
bgwest написа:
Прекаляваш единствено с добрия тон!!!
Успех и Здраве ти пожелавам!!!
А кучетата нека си лаят!Нали за това ги хранят.


Благодаря ти!
Хубаво би било, ако има разбирателство между всички българи. С караници нищо няма да постигнем...
цитирай
46. sparotok - подробности
25.11.2012 22:55
voxpop написа:
Спароток, аз не обичам да си губя времето в коментиране на чужди блогове и рядко го правя. Не влязох, за да оборвам тезите Ви и да Ви разколебавам.
Питам Ви: какво от това, че 49 или да речем 55% от гените ни се окажат тракийски?
Последно - ние българи ли сме или траки? Какво правим с хората, чиито гени са 18% тракийски, а останалата част са смесени? А тези, които живеят в България от няколкостотин години, но са придошли от другаде, нямат и 0,0001% тракийски гени, но се самоопределят като българи, какво правим с тях? А с онези, които говорят старобългарско наречие и не знаят бъкел турски, имат 68% тракийски гени, но се самоопределят като турци, какво правим с тях?
Никой историк не оспорва, че преди идването на славяните и на Аспаруховите българи, основното население по нашите земи се е състояло от тракийски племена. Никой не отрича, че в дълбока древност е възможно да е съществувало тракийско(Одриско) царство и че съществуват археологически находки, които могат да бъдат доказателствен материал. Вие посочвате източници, в които учени - историци и археолози излагат свои открития и разработки. Вие какво се опитвате да докажете - Вие лично, и какъв трябва да е очакваният според Вас ефект?
От това, което аз съм чел от историческите източници, изводите да мен са следните:
1. Тракийска цивилизация по нашите земи е имало, вероятно са имали писменост и държава, но тя е изчезнала преди повече от 2 хил. години, а може и повече.
2. От тракийския народ, който е оставал да живее но тези ширини, са останали отделни племена в рамките на Римската империя, впоследствие на Източната римска империя, известна като Византия.
3. След идването на славяните, прабългарите и други преселнически племена, местното население постепенно се е смесило с останалите.
Вие съгласен ли сте с това или не?


Не, не съм съгласен, старите славяни и старите българи са от същия произход, както и покореното от римляните тракийско население на юг от река Дунав.
цитирай
47. sparotok - езикови доказателства
25.11.2012 22:58
gogi6666 написа:
За един свободно мислещ човек няма догми. Какво от това, че в миналото траките бяха наречени кръвожадни варвари, хора без култура... Ние не сме длъжни да вярваме сляпо на различни твърдения. Много по-разумно е да проверим в историческите извори как стоят нещата. Много по-разумно е да сравним сведенията от летописите с данни от археология и ономастика.
----

Ограничават мисленето си тези, които се страхуват да видят какво има отвъд познатото. А ономастиката доказва неща, за които понякога историята мълчи!

Успех!


Благодаря ти! Прав си за ономастиката, исторически извор може да се подправи, но не и езика.
цитирай
48. sparotok - благодаря ти!
25.11.2012 22:59
mariniki написа:
всичко написано от теб се базира на факти и дълбоки
познания... пиши това, което ти казват знанията
и сърцето ти... това ще остане... пък, който
каквото иска да казва... поздравявам те..
от сърце...


Благодаря ти!:)
цитирай
49. sparotok - !
25.11.2012 23:01
lyuliak написа:
Мисля, че отново в твоя блог, или в нечий друг, съм чела отговора:

Проблемът е, че признаването дори на очеизвадните истини, е Ангажимент. Наследство, което поемаш. Трон. Царство!

Къде по-лесно е вечно да търсиш виновните "извън себе си"...
По-лесно, ала не е по-сладко. Тровим си дните и душите в пълна безнадеждност ... Дано все повече българи осъзнаят това. Че предпочитат да са Отговорни, но Богати.


Да, това е един голям човешки порок - вечно да търсиш виновните "извън себе си"... Точно за това питам - Да не би наистина да преувеличавам?
цитирай
50. sparotok - точно
25.11.2012 23:03
troia написа:
самият Сократ е казвал:" Аз знам, че нищо не знам". Той е смятал, че човек достига по-лесно до истината, като си задава непрекъснато въпроси и върви по пътя на логиката. Това забелязвам и при теб. Задаваш въпроси. Поздрави и бъди все така смел!:)


Благодаря ти! Пътя на логиката води винаги до истината...за съжаление понякога тя е неудобна...и тогава определени хора забравят за логиката.
цитирай
51. tutankhamon661 - sparotok
25.11.2012 23:16

Виждам, че всичко е казано. Затова ще посоча само едно.

Твоите възпитание и учтивост за впечатляващи и всеизвестни.

Някои от противниците ти твърдят обратното. Това е лъжа, а лъжци не слушам.

Точка!

цитирай
52. musashi - до sparotok
25.11.2012 23:19
До сега никой, специалист или не, не се наема да обори представените от теб факти, sparotok. Докато това не стане, аз неспециалиста вярвам в теб.
цитирай
53. sparotok - изчезване на траките
25.11.2012 23:24
injir написа:
Ако Вашите противници докажат къде са се ,,изпарили,, траките, тогава и аз ще Ви отричам. :) Поздрав!


Благодаря за подкрепата!
Доказателства за изчезването на траките няма. Напротив, от падането им под римска власт до ІІ-ри век има известен упадък, но след това следва забележителен подем.

Траки стават генерали на легионите, траки сядат и на римския престол, траки управляват дори Египет и Либия...Как може някой да говори за изчезване не зная...обаче си говорят хората...

Поздрави!
цитирай
54. sparotok - благодаря ти!
25.11.2012 23:49
shaffi написа:
дори гръцките или всякакакви богове мълчат, крайно време и ние да повярваме в славното и безапелационно, славно минало на хората , живеели тук преди нас!УСПЕХ !


Благодаря ти Шафи!:)
цитирай
55. sparotok - мерки
25.11.2012 23:53
vmir написа:
На твое място не бих устоял да не прекъсна работата си, за да издиря и пребия негодниците. Въпреки, че е безсмислено, непродуктивно и глупаво.
Продължавай в същия дух!


Благодаря ти приятелю! Може да е наивно от моя страна, но аз съм готов да се помиря с тези, които ме чернят, готов съм да подам ръка.

В спора понякога казваме тежки думи...важното е след това обаче да се замислим и да направим това, което е правилно.

Поздрави!
цитирай
56. sparotok - зловония и светкавици
25.11.2012 23:58
nikikm написа:
още,като си започвал тая работа,да ринеш Авгиевите обори на съвременната "история",не може да не ти е минавало през ум,че ще има зловония и светкавици!И така е наистина,но пак да ти кажа:"Светкавиците удрят по високото!"А, ние "сектантите" имаме право да избираме на кого да вярваме и в случая вярваме на теб,с основание вярваме!Докато ТЕ се мъчат ДА НИ НАКАРАТ да вярваме на добре платени наукообразни фалшификати, под формата на теории и лица!Пък и като гледам посещаемостта на блога,бая сме тъпите и сектантите!



Какво да ти кажа, прав си, не може да се размине без зловония и светкавици...Така е, но би било добре и, ако имаше повече разбирателство.

А това, че някой ме нарича сектант не ме притеснява изобщо...Нека си говорят каквото искат господата...

Поздрави!
цитирай
57. sparotok - уважение
26.11.2012 00:04
kass написа:
За да намерим истината, трябва да я търсим. Когато става въпрос за наука - по научен път, а не чрез компромати, обиди или сарказъм към труда на другите. Какъв е автора и колко си вярва не би трябвало да е водещото чувство в научните спорове, а знанията и аргументите, защото всеки вложил различни от историческите източници аргументи или емоции вече излиза извън сферата на науката и навлиза в сферата на вярата. Лично аз смятам, че вярата и науката винаги са вървели ръка за ръка и е неизбежно един изследовател да се абстрахира от своите пристрастия, но колкото повече се старае да го прави, толкова по-добра и точна ще му е работата. Сега се замисли дали вярата е водещото или научните доводи в работите ти и ще разбереш дали си прекалил ... Аз лично смятам, че никой не може да прекали с работа :)...
Поздрави и успехи ти желая, а на Дзвер ще кажа, че такъв огромен труд като неговия и твоя заслужава само уважение и вие си го дължите, защото малко хора биха посветили цялото си време в това търсене, и понеже в спора се ражда истината, с кой друг да спорите, ако не помежду си???


Аз също съм за взаимно уважение! Смятам това за изключително важно! Не съм псувал Звер никога, не зная кой му е внушил това, но определено деянието е подло...Да, наричал съм го лъжец защото е изкривявал думите ми, други обидни епитети не съм употребявал.

Истината се ражда в спора, но само в спора с противник разполагащ с разумни доводи и почтени методи.

Да се надяваме, че след време и това ще стане.

Поздрави!
цитирай
58. godlieb - ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЯ - ПРЕКАЛЕНО ИНТЕРЕСНО - ПРИ ТОВА ДОКУМЕНТАЛНОЕ.
26.11.2012 00:04
ВИЖТЕ - НЕ ВИ ЛИ СЕ СЛУЧВА ДА ВИ КОРИГИРАТ БЛОГОВЕТЕ!?! ДАНО ДА ГРЕША.
цитирай
59. sparotok - статия от Роден Край
26.11.2012 00:08
kleopatrasv написа:
Здравей, Спароток!
Всичко, за което пишеш е вярно и ще излезе все някога на бял свят с научно неоспоримо доказателство. Засега е още научна хипотеза, въз основа на факти. Аз ще си позволя само да сложа един линк тук без да коментирам.
Отнася се за произхода наб ългарите, слоред Генетиката.
http://history.rodenkrai.com/files/dnk_na_bulgarite.pdf

Желанието ми е ,да развиеш тази тема и да изразиш своята гледна точка.
Няма да изчезваш от това пространство.Тук си нужен и щом си започнал борбата за българската история - ще останеш докрай, иначе ще изглежда, като бягство.
Поздрави!


Клео, познавам лично авторката на статията публикувана в Роден Край:)
Що се отнася до напускането на блога...то си е планирано и оповестено отдавна...не е бягство.

Поздрави!
цитирай
60. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Павел!
26.11.2012 00:17
Разбира се, че прекаляваш. Във всеотдайното служене на България. Ние нямаме много отечества. Аз поне. Макар и канадка, в сърцето си имам едно Отечество. Ако не прекаляваше, приятелите ми щяха да са с един по-малко. Благодаря ти за това, че си точно такъв, какъвто си. Без пламък, огънят мъждука, не грее, не свети. Без сърце, има ум, но няма мъдрост. Ти мислиш със сърцето и си сърцат българин! Вярвам в делото ти за реабилитиране на историческото ни минало, за легитимиране правото ни на време и на бъднини, достойни за величието на нашето минало. Благодаря ти!
цитирай
61. sparotok - благодаря ти!
26.11.2012 00:18
tutankhamon661 написа:

Виждам, че всичко е казано. Затова ще посоча само едно.

Твоите възпитание и учтивост за впечатляващи и всеизвестни.

Някои от противниците ти твърдят обратното. Това е лъжа, а лъжци не слушам.

Точка!



Благодаря ти Фараоне!
цитирай
62. sparotok - !
26.11.2012 00:19
musashi написа:
До сега никой, специалист или не, не се наема да обори представените от теб факти, sparotok. Докато това не стане, аз неспециалиста вярвам в теб.


Благодаря ти за доверието! Хубаво е обаче и да проверяваш, аз съм благодарен на хората, които показват грешките ми.
цитирай
63. sparotok - блогове
26.11.2012 00:53
godlieb написа:
ВИЖТЕ - НЕ ВИ ЛИ СЕ СЛУЧВА ДА ВИ КОРИГИРАТ БЛОГОВЕТЕ!?! ДАНО ДА ГРЕША.


Да, стават понякога странни неща из блоговете. Кой го прави и защо не зная...
цитирай
64. sparotok - благодаря ти!
26.11.2012 00:54
malchaniaotnadejda7 написа:
Разбира се, че прекаляваш. Във всеотдайното служене на България. Ние нямаме много отечества. Аз поне. Макар и канадка, в сърцето си имам едно Отечество. Ако не прекаляваше, приятелите ми щяха да са с един по-малко. Благодаря ти за това, че си точно такъв, какъвто си. Без пламък, огънят мъждука, не грее, не свети. Без сърце, има ум, но няма мъдрост. Ти мислиш със сърцето и си сърцат българин! Вярвам в делото ти за реабилитиране на историческото ни минало, за легитимиране правото ни на време и на бъднини, достойни за величието на нашето минало. Благодаря ти!


Благодаря ти за хубавите думи Надежда!
цитирай
65. mglishev - Не се стряскай :)
26.11.2012 01:21
Пиши си фантастиката на спокойствие. Все ще има кой като мен отрезвяващо да ти се подиграе, а твоите фенове все ще си те хвалят. Всичко е нормално.

А дали пишеш история? Не.
цитирай
66. stamenmihalevski - И аз, като поредният"сект...
26.11.2012 01:56
И аз,като поредният"сектант"да се изкажа :) Всъщност това със сектата си е абсолютен комплимент за Спароток.За първи път чувам"сектант"да зарибява по интернет и да има такъв грандиозен успех.Браво!!!Ми те по жилищата ходят и никой не им се връзва,а Спароток си стои пред компа и хоп...Колко хиляди"последователи"станахме вече?Хахаха...Българите пак сме първи...,но този път със сектите по интернет.Даже може да се патентова идеята,ако още никой не се е сетил.И като един верен на"учителя"си"сектант"му казвам"Прекали!!!Даже много прекали!!!Стига вече с тези доказателства,писна мииии." :) А блогърът VOXPOP първо да помисли малко кой,защо и как изопачава съвременната ни история,преди да казва,че нямало значение каква е античната българска история.Също да се замисли дали"македонизма",новото прочитане на Балканската война и другите споменати от него примери не са взаимосвързани с изопачаването на античната ни история.А Ньоиският договор?Дали щеше да бъде по-различен,ако преди 93 години сръбската и гръцката пропаганда бяха блокирани с доказателства като тези,с които ни запознава Спароток днес?И още(пак за VOXPOP и съмишлениците му) - Щом днес сме свидетели на подобни"перверзии" на историците и то за факти от близкото минало(македонизъм и други),то тогава защо да изглежда толкова невероятно и древната българска история да е преразказана неправилно(меко казано)?Също не мога да разбера защо подценявате така историята(VOXPOP)?Всички правителства в света промиват мозъци с история(не само съвременна,а и антична),за да постигнат някакви цели,а вие решихте,че нямало значение,ние от какъв произход сме.Целите на правителствата няма да коментирам,така както и парите,които примерно Италия и Гърция печелят от история... И последно - щом няма значение какъв е произходът ни,тогава защо учените не направят един хайр на нас"сектантите"и да обявят публично пред света,че сме наследници на траките,та да мирясаме най-накрая и ние"сектантите",а покрай нас,и вие,несектантите. :)))
цитирай
67. diadokolio - Благодаря Ви, за труда!
26.11.2012 05:56
Добро да е утрото Ви,
Благодаря Ви, за труда и детайлите!
Не, не прекалявате!
Ще разсъждавам, като земеделец, където са ми познанията.
Защо съм Ви благодарен, защото търсите корена!
Когато ще ашладисвам, винаги търся здрава подложка, да е с дълбок корен и здрави клони, които да износват присадката.
Отглеждам дини, нежни и плитки са им корените, но си играя и ги вкарвам в коренче от тиква, като често подрязвам мустаците на тиквата, за да върви сока към дините.
Така е и с НАС, опознаем ли корените си, ще сме по- смели и в опитването.
Да, трудно е, трябва време, за да се разкопаят 36-те метра дълбочина, за да се разгледат и оценят предците.
Приятен и ползотворен ден!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
68. vmir - Добре е да прекаляваш, иначе няма отлепване от удобното за някои статукво. Любим цитат по въпроса:
26.11.2012 09:04
"... защо пишете история, след като можете да преписвате най-известните историци, както обикновено се прави? Ако имате нови схващания, нова, оригинална идея, ако представяте хората и нещата в необичайна светлина, ще смутите читателя. А читателят не обича да бъде смущаван. Той търси в историята само глупостите, които вече знае. Опитате ли се да го поучите, ще го унизите и разгневите. Не се старайте да го просвещавате, той ще викне, че оскърбявате неговите вярвания. Историците се преписват един друг. Това ги избавя от умора и от укори, че са самонадеяни. Подражавайте им и не бъдете оригинален. Историк със собствена, диреща мисъл буди всеобщо недоверие, презрение и отвращение."
А. Франс, "Островът на пингвините"

цитирай
69. vasarl - До сектанта voxpop, коментари 16 и 35
26.11.2012 09:51
Слушай приятел, това оприличаване със секта говори доста лошо за това което се случва в главата ти. Тук автора просто си излага своята теза с доказателства и които иска може да ги провери. Аз за себе си съм го правил.
Трудночко ти е виждам??? Трудно ти е да разбереш защо? И какво от това като сме имали 60% тракийски гени, и какво като траките били древен народ. Аз сега много добре ще ти обясня "какво" и надявам се да разбереш, и не само ти ами и другите като теб.
Завършил съм международно право, някъде там на запад. Не че се хваля, но аз лично гледам на нещата от правна гледна точка. Историята е инструмент за предявяване на права. Надявам се че си виждал института "помак", които твърди че пумаците били отделен етнос, дори че били тук преди нас, Българите. Гръцката пропаганда че те имат изконни права върху тази територия, защото са тук преди нас, а ние сме новодошъл народ, и незнам си какво си. Турска пропаганда, че ние вече сме претопени и сме над 50% турци, в това вярват и Българите с турско самосъзнание. Всичко това не е случайно. Тези работи са мноого важни. Със своята работа, може би, Спароток иска да покаже, че ние Българите сме едно с Траките и че сме тук много преди всеки друг, и имаме изконни права върху разкъсаното Българско землище което продължава да бъде разкъсвано и пак ще бъде разкъсано ако не се вземем в ръце. Тук става дума за един принцип от Международното Право - "които пръв се населил на дадена територия, негова е". Става дума за пропаганди, които удрят българския национален дух и го унищожават, и утрешния ден може да усъмнем с много сериозни проблеми, ако не се реагира на това.
Та това исках да кажа. Другото е че българския национален дух е болен, за това е и този демографски срив. И само историческото ни минало може да го излекува - както направи Паисий, преди 250 години. Така виждам аз нещата...
цитирай
70. bulgarinut57 - :)
26.11.2012 09:55
mglishev написа:
Пиши си фантастиката на спокойствие. Все ще има кой като мен отрезвяващо да ти се подиграе, а твоите фенове все ще си те хвалят. Всичко е нормално.

А дали пишеш история? Не.


Тя историята отдавна е написана.
Лошото е, че учили за историци, като теб, не са я изучили.
Ти, ако си "тюрк", аз съм БЪЛГАРИН.

А дали ти ще разбереш историята? НЕ, НИКОГА !


Жалкото е, че такива учили само се подиграват,
а не ОБОРВАТ С ФАКТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА изложеното от Спароток.
Това е жалкото при жалките.

Но ти не се отчайвай, пиши си за собствения си азиатски произход.
И си вервай !!!




цитирай
71. hopfen - malchaniaotnadejda7- какво съвпадение с мнението на колежката
26.11.2012 10:29
malchaniaotnadejda7 написа:
Разбира се, че прекаляваш. Във всеотдайното служене на България. Ние нямаме много отечества. Аз поне. Макар и канадка, в сърцето си имам едно Отечество. Ако не прекаляваше, приятелите ми щяха да са с един по-малко. Благодаря ти за това, че си точно такъв, какъвто си. Без пламък, огънят мъждука, не грее, не свети. Без сърце, има ум, но няма мъдрост. Ти мислиш със сърцето и си сърцат българин! Вярвам в делото ти за реабилитиране на историческото ни минало, за легитимиране правото ни на време и на бъднини, достойни за величието на нашето минало. Благодаря ти!

малко са сърцатите българи като теб с неугаснал жар, и не ние твоите почитатели, а ето тези наши сънародници като- 65. mglishev - трябва да увеличават стимула ти към всеобщо просветление с което си се захванал.
За теб скъпи сънароднико:
Наздраве!
цитирай
72. joysii - От 1 до 16 - определено бъркаш. Си...
26.11.2012 10:41
От 1 до 16 - определено бъркаш.
Синтезирано си поднесъл своите хрумвания подредени в номерация.
Нито едно не е вярно!
Нещата открити в земите, които са били населявани от траки НЕ СА БИЛИ сътворени непременно от тях.
Как така реши,че Варненският некропол е тракийски!?
Самата формулировка на 1,2,3....езикът и стилът е наивистично-емоционален. Категоричен и леко раздразнен.
Това не е научно изложение.
Да не говорим въобще пък,че ти не си помирисвал нито едно от тези места, нито находките, нито си запознат с процеса на откриване и съответно - на изследване.
НЕ СИ ПРОВЕЛ ТИ нито едно свое проучване.
Това твоето с историята и археологията е все едно да зяпаш отстрани Айфеловата кула и да започнеш да пишеш в интернет постинг след постинг как по-добре би могъл да я построиш, без да си инженер.
Ама ако опиташ....кулата ти ще рухне след първия метър.
Така е и с шантавлъците дето си ги подредил от 1 до 16.
Това пасвало идеално...цитирам те. То може на теб да ти пасва, защото нямаш нужните знания в тази област, но при научните изследвания нещата се ДОКАЗВАТ ,а не се НАПАСВАТ!!! както ти обичаш да правиш.
цитирай
73. annabor - отнеме ли се самочувствието на един народ с него е свършено !
26.11.2012 10:42
Отнеме ли се самочувствието на един народ с него е свършено ...Браво ,стила ви многа ми харесва ,а и историческите факти са добре представени .
цитирай
74. brig - Слушай приятел, това оприличаване ...
26.11.2012 12:25
vasarl написа:
Слушай приятел, това оприличаване със секта говори доста лошо за това което се случва в главата ти. Тук автора просто си излага своята теза с доказателства и които иска може да ги провери. Аз за себе си съм го правил.
Трудночко ти е виждам??? Трудно ти е да разбереш защо? И какво от това като сме имали 60% тракийски гени, и какво като траките били древен народ. Аз сега много добре ще ти обясня "какво" и надявам се да разбереш, и не само ти ами и другите като теб.
Завършил съм международно право, някъде там на запад. Не че се хваля, но аз лично гледам на нещата от правна гледна точка. Историята е инструмент за предявяване на права. Надявам се че си виждал института "помак", които твърди че пумаците били отделен етнос, дори че били тук преди нас, Българите. Гръцката пропаганда че те имат изконни права върху тази територия, защото са тук преди нас, а ние сме новодошъл народ, и незнам си какво си. Турска пропаганда, че ние вече сме претопени и сме над 50% турци, в това вярват и Българите с турско самосъзнание. Всичко това не е случайно. Тези работи са мноого важни. Със своята работа, може би, Спароток иска да покаже, че ние Българите сме едно с Траките и че сме тук много преди всеки друг, и имаме изконни права върху разкъсаното Българско землище което продължава да бъде разкъсвано и пак ще бъде разкъсано ако не се вземем в ръце. Тук става дума за един принцип от Международното Право - "които пръв се населил на дадена територия, негова е". Става дума за пропаганди, които удрят българския национален дух и го унищожават, и утрешния ден може да усъмнем с много сериозни проблеми, ако не се реагира на това.
Та това исках да кажа. Другото е че българския национален дух е болен, за това е и този демографски срив. И само историческото ни минало може да го излекува - както направи Паисий, преди 250 години. Така виждам аз нещата...


Точната формулировка от римското право е: Първият по време е пръв по право.

Спароток, а сега накъде се пита????
Поздрави.


цитирай
75. voxpop - До 66 и 70
26.11.2012 12:30
Хора, вие сте просто облъчени. Не знам дали е на международно-правно ниво или е по-дълбоко, но да четете и да изопачавате написаното черно на бяло в коментарите ми, това прилича на диагноза!
Нали и аз това казвам!
Не да се вторачваме в недоказуемото минало, а да се държим за Паисий, за ранното християнство по нашите земи още преди създаването на българска държава, за това, че ислямът е възникнал значително по-късно - през 6-7 век и по никакъв начин не е възможно турците да са били тук преди нас, защото те още не са съществували като народ, когато ние вече сме били държава!
За съвременните фалшификации на най-новата ни история говоря още в първия си коментар - срещу тях трябва да се борим - срещу платените родоотстъпници като Мартина Балева и сие, според които Баташкото клане е мит; срещу онази филоложка, която твърди, че помаците са отделен народ и говорят чужд език, срещу приказките на пияния фес и продажник Доган, че Балканската война е етническо прочистване, срещу опитите да се ислямизира циганско население -аз съм го написал, но не съм го изброил! Но на вас изглежда ви е по-удобно да изопачавате, защото опонирам на любимия ви вожд:) Няма как да ме изкарате сектант, сектанти са онези безкритично повтарящи думите му като папагали!

Та нали именно Паисий написа: О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш болгарин?" А не трак! Хайде стига демагогия, че е направо кощунство да сравнявате Спароток с Паисий!
цитирай
76. voxpop - Предполагам, че авторът едва ли ще ...
26.11.2012 12:33
Предполагам, че авторът едва ли ще пусне коментара ми, но аз ще го копирам и ако не получа адекватен отговор, ще го публикувам!
цитирай
77. sparotok - :)
26.11.2012 12:45
mglishev написа:
Пиши си фантастиката на спокойствие. Все ще има кой като мен отрезвяващо да ти се подиграе, а твоите фенове все ще си те хвалят. Всичко е нормално.

А дали пишеш история? Не.


Маноле, вземаш се прекалено на сериозно:)
цитирай
78. sparotok - корени
26.11.2012 12:50
diadokolio написа:
Добро да е утрото Ви,
Благодаря Ви, за труда и детайлите!
Не, не прекалявате!
Ще разсъждавам, като земеделец, където са ми познанията.
Защо съм Ви благодарен, защото търсите корена!
Когато ще ашладисвам, винаги търся здрава подложка, да е с дълбок корен и здрави клони, които да износват присадката.
Отглеждам дини, нежни и плитки са им корените, но си играя и ги вкарвам в коренче от тиква, като често подрязвам мустаците на тиквата, за да върви сока към дините.
Така е и с НАС, опознаем ли корените си, ще сме по- смели и в опитването.
Да, трудно е, трябва време, за да се разкопаят 36-те метра дълбочина, за да се разгледат и оценят предците.
Приятен и ползотворен ден!
С Уважение, дядо Кольо.


Благодаря Ви за разбирането!
цитирай
79. sparotok - благодаря ти!
26.11.2012 12:54
vmir написа:
"... защо пишете история, след като можете да преписвате най-известните историци, както обикновено се прави? Ако имате нови схващания, нова, оригинална идея, ако представяте хората и нещата в необичайна светлина, ще смутите читателя. А читателят не обича да бъде смущаван. Той търси в историята само глупостите, които вече знае. Опитате ли се да го поучите, ще го унизите и разгневите. Не се старайте да го просвещавате, той ще викне, че оскърбявате неговите вярвания. Историците се преписват един друг. Това ги избавя от умора и от укори, че са самонадеяни. Подражавайте им и не бъдете оригинален. Историк със собствена, диреща мисъл буди всеобщо недоверие, презрение и отвращение."
А. Франс, "Островът на пингвините"



Сърдечно благодаря!
Просто няма какво да добавя...
цитирай
80. mglishev - voxpop,
26.11.2012 12:54
хич да не ти пука, човекът се забавлява, феновете му са щастливи. Тия глупости никога няма да станат историография, това си е просто една мода.
цитирай
81. mglishev - :)
26.11.2012 12:55
sparotok написа:
Маноле, вземаш се прекалено на сериозно:)
А ти не се взимаш на сериозно? Радвам се, защото пишеш несериозни работи.
цитирай
82. brig - Хора, вие сте просто облъчени. Не ...
26.11.2012 13:21
voxpop написа:
Хора, вие сте просто облъчени. Не знам дали е на международно-правно ниво или е по-дълбоко, но да четете и да изопачавате написаното черно на бяло в коментарите ми, това прилича на диагноза!
Нали и аз това казвам!
Не да се вторачваме в недоказуемото минало, а да се държим за Паисий, за ранното християнство по нашите земи още преди създаването на българска държава, за това, че ислямът е възникнал значително по-късно - през 6-7 век и по никакъв начин не е възможно турците да са били тук преди нас, защото те още не са съществували като народ, когато ние вече сме били държава!
За съвременните фалшификации на най-новата ни история говоря още в първия си коментар - срещу тях трябва да се борим - срещу платените родоотстъпници като Мартина Балева и сие, според които Баташкото клане е мит; срещу онази филоложка, която твърди, че помаците са отделен народ и говорят чужд език, срещу приказките на пияния фес и продажник Доган, че Балканската война е етническо прочистване, срещу опитите да се ислямизира циганско население -аз съм го написал, но не съм го изброил! Но на вас изглежда ви е по-удобно да изопачавате, защото опонирам на любимия ви вожд:) Няма как да ме изкарате сектант, сектанти са онези безкритично повтарящи думите му като папагали!

Та нали именно Паисий написа: О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш болгарин?" А не трак! Хайде стига демагогия, че е направо кощунство да сравнявате Спароток с Паисий!


Истинската Българска църква е Охридската архиепископия Първа Юстиниана, тя ни е формирала като Българска нация, и ни е запазила като народ. Затова е й подтискана. Възстановявана е като Екзархия, но ако е възстановим като Патриаршия, отново ще сме фактор и водеща държава(сега сме само територия).

Спароток прекаляваш, защото само си чешем клавиатурите, а нищо не се прави.
цитирай
83. vasarl - Хора, вие сте просто облъчени. Не ...
26.11.2012 13:25
voxpop написа:
Хора, вие сте просто облъчени. Не знам дали е на международно-правно ниво или е по-дълбоко, но да четете и да изопачавате написаното черно на бяло в коментарите ми, това прилича на диагноза!
Нали и аз това казвам!
Не да се вторачваме в недоказуемото минало, а да се държим за Паисий, за ранното християнство по нашите земи още преди създаването на българска държава, за това, че ислямът е възникнал значително по-късно - през 6-7 век и по никакъв начин не е възможно турците да са били тук преди нас, защото те още не са съществували като народ, когато ние вече сме били държава!
За съвременните фалшификации на най-новата ни история говоря още в първия си коментар - срещу тях трябва да се борим - срещу платените родоотстъпници като Мартина Балева и сие, според които Баташкото клане е мит; срещу онази филоложка, която твърди, че помаците са отделен народ и говорят чужд език, срещу приказките на пияния фес и продажник Доган, че Балканската война е етническо прочистване, срещу опитите да се ислямизира циганско население -аз съм го написал, но не съм го изброил! Но на вас изглежда ви е по-удобно да изопачавате, защото опонирам на любимия ви вожд:) Няма как да ме изкарате сектант, сектанти са онези безкритично повтарящи думите му като папагали!

Та нали именно Паисий написа: О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш болгарин?" А не трак! Хайде стига демагогия, че е направо кощунство да сравнявате Спароток с Паисий!

Не става дума за "вожд". Какви "вождове" те гонят? Всеки чете написаното и си преценява сам за себе си, нали това ти казах.
Никога не съм приравнявал някого с Паисий, просто давах пример. Ти май си живееш в някъкав твой си свят и не четеш това което ти написах. Пак ти писах че Турците твърдят, че са ни претопили. Не съм писал, че твърдят да са били тук преди нас. Отново, или не четеш или не схващаш. Както и да е...явно не става да разбереш...
цитирай
84. voxpop - 83. mglishev ,
26.11.2012 13:32
mglishev написа:
хич да не ти пука, човекът се забавлява, феновете му са щастливи. Тия глупости никога няма да станат историография, това си е просто една мода.


Мен не ме дразнят измишльотините, а изопачаването на ясно изразени мисли. Така може да се изопачи и смисълът на отделни думи и както днес тези хора настояват, че българите са траки, току виж утре, ако вземе превес мнението, че българите са тюрки, те като нищо ще се отметнат от предишните си твърдения без да им мигне окото! Даже могат да намерят общ произход в двете думи "тюрк" и "трак" и тогава българското отидЕ на кино, та се не видЕ :)
Шегувам се, разбира се, но май не трябваше да им пускам мухата:)
цитирай
85. zelas - Спароток запълва една празнина в ...
26.11.2012 13:35
Спароток запълва една празнина в работата на историците и политиците в България. В този смисъл трудът е много по-ценен от 50 историци и политици в купом.

Историята е политика.
цитирай
86. avangardi - Поздрави, Павел!
26.11.2012 13:35
Съкровища на великите цивилизации: Тракийските съкровища на България
http://avangardi.blog.bg/history/2012/11/26/sykrovishta-na-velikite-civilizacii-trakiiskite-sykrovishta-.1024632
Когато археологията и фактите говорят сами по себе си, че не си прекалил, а търсиш истината!
Поздрав за трудът ти!
цитирай
87. stamenmihalevski - до VOXPOP
26.11.2012 13:35
Първо аз съм БЪЛГАРИН и всички подкрепящи този блок вероятно също се гордеят с това,че са българи.Никой от нас предполагам не иска да се преименуваме на ТРАКИ,но това не пречи да сме техни наследници,така че това с Пайсии"О неразумни юроде..."може да се отнася именно за хора,които отричат корените си,а не за тези,които се опитват да ги намерят.В предишния си коментар ти написах нещо,но явно не искаш да го прочетеш,затова ще го повторя"А блогърът VOXPOP първо да помисли малко кой,защо и как изопачава съвременната ни история,преди да казва,че нямало значение каква е античната българска история.Също да се замисли дали"македонизма",новото прочитане на Балканската война и другите споменати от него примери не са взаимосвързани с изопачаването на античната ни история."Идеята ми е,че нещата са навързани.Ако се признае тракийския ни произход,тогава Балканската война няма да има как да се смята за етническо прочистване,а ще е ясно,че е освободителна.Също няма да има глупости от сорта(помаците били дошли преди българите в Бг).Да не говорим за"Македонизма",който отпада,защото ще е ясно,че от древни времена македонци и траки/българи са живяли заедно и са нещо като два поднарода на един народ,нещо като родопчани и шопи примерно.А най-смешното от всичко ще бъде,че сърбите опитвайки се да отдалечат македонците от нас с приказките за Александър Македонски всъщност... :) Няма да довършвам... Всеки да си направи извода...
цитирай
88. sparotok - :)))
26.11.2012 13:36
joysii написа:
От 1 до 16 - определено бъркаш.
Синтезирано си поднесъл своите хрумвания подредени в номерация.
Нито едно не е вярно!
Нещата открити в земите, които са били населявани от траки НЕ СА БИЛИ сътворени непременно от тях.
Как така реши,че Варненският некропол е тракийски!?
Самата формулировка на 1,2,3....езикът и стилът е наивистично-емоционален. Категоричен и леко раздразнен.
Това не е научно изложение.
Да не говорим въобще пък,че ти не си помирисвал нито едно от тези места, нито находките, нито си запознат с процеса на откриване и съответно - на изследване.
НЕ СИ ПРОВЕЛ ТИ нито едно свое проучване.
Това твоето с историята и археологията е все едно да зяпаш отстрани Айфеловата кула и да започнеш да пишеш в интернет постинг след постинг как по-добре би могъл да я построиш, без да си инженер.
Ама ако опиташ....кулата ти ще рухне след първия метър.
Така е и с шантавлъците дето си ги подредил от 1 до 16.
Това пасвало идеално...цитирам те. То може на теб да ти пасва, защото нямаш нужните знания в тази област, но при научните изследвания нещата се ДОКАЗВАТ ,а не се НАПАСВАТ!!! както ти обичаш да правиш.


Джойси, не усещаш ли, че ставаш за смях? Повтаряне на изказвания от тоталитарния период не са нито аргумент, нито доказателство.

Никой не е успял да докаже, че траките са дошли на Балканите едва през Бронзовата епоха. Това е само едно предположение, което даже на времето не бе прието от всички учени.

За да може да се говори за нашествие на чужд народ на юг от река Дунав през Бронзовата епоха, то материалната кулутра на север от тази река трябва да се различава от материалната култура по нашите земи.

Това обаче не е така, поне от 5-то хил.пр. Христа материалната култура, а и погребалните ритуали от нашите земи са смайващо близки на тези от Кукутени в Румъния и Триполие в Украйна.

Промените, които настъпват през Бронзовата епоха се дължат на развитие на обществото, а не на чуждо нашествие.

Елементарно е за разбиране:)
цитирай
89. sparotok - Наздраве!:)
26.11.2012 13:38
hopfen написа:
malchaniaotnadejda7 написа:
Разбира се, че прекаляваш. Във всеотдайното служене на България. Ние нямаме много отечества. Аз поне. Макар и канадка, в сърцето си имам едно Отечество. Ако не прекаляваше, приятелите ми щяха да са с един по-малко. Благодаря ти за това, че си точно такъв, какъвто си. Без пламък, огънят мъждука, не грее, не свети. Без сърце, има ум, но няма мъдрост. Ти мислиш със сърцето и си сърцат българин! Вярвам в делото ти за реабилитиране на историческото ни минало, за легитимиране правото ни на време и на бъднини, достойни за величието на нашето минало. Благодаря ти!

малко са сърцатите българи като теб с неугаснал жар, и не ние твоите почитатели, а ето тези наши сънародници като- 65. mglishev - трябва да увеличават стимула ти към всеобщо просветление с което си се захванал.
За теб скъпи сънароднико:
Наздраве!


Наздраве!:)
цитирай
90. stamenmihalevski - до VOXPOP
26.11.2012 13:38
Ааа и забравих,аз вожд нямам,още по-малко Спароток може да ми бъде някакъв вожд,при положение че нито съм го виждал,нито съм го чувал :))) Просто работите му ми допадат и затова му се радвам,но вожд... Хахаха
цитирай
91. sparotok - !
26.11.2012 13:39
annabor написа:
Отнеме ли се самочувствието на един народ с него е свършено ...Браво ,стила ви многа ми харесва ,а и историческите факти са добре представени .


Това е самата истина - Отнеме ли се самочувствието на един народ с него е свършено!

Поздрави!
цитирай
92. sparotok - всичко ще си доиде на мястото
26.11.2012 13:51
анонимен написа:
Спароток, питаш дали прекаляваш. Прочел съм доста твои неща. Прочел съм и много други автори. Немога да споря за кое си прав и за кое не, защото не съм толкова навътре в нещата. Може би понякога си противоречиш, може би по някога правиш грешки, това е нормално. Проблема е там, че на обикновенните хора, работата ти може да звучи прекалено - нещо като Македонските твърдения (всичко, навсякъде, Македонците са направили и са дали). Не казвам че звучиш така, а че хората това може да подразбират, защото едно е да изкажеш това което искаш, друго е то да бъде разбрано по начина които искаш. Давам пример. Бях чел твои работи за Мешвеш, които са имали сериозно влияние над Египет. После когато някои човек набързо прочете и твърденията ти за вличнието на траките върху Индия, и Скития, и т.н, той може да си помисли точно това - "много хубаво казано, ама изглеждаме малко като Македонците". За това ти не си виновен, просто така се получава. Други хора си мислят - "е неможе траките да са създали и повлияли толкова много цивилизаций, а тук да са оставили само гробници със злато и някоя друга плоча.." Естествено, ако човек се разрови ще види че траките са можели и да извайват статуи в камък, може ли са и ного други работи, но не е останало много от това което са направили, защото огромна част от всичко това е унищожено. Но много хора не се замислят...
Аз разбирам защо е толкова трудно, понеже и аз съм се мъчил да навържа нещата. Истината е че ние разполагаме с 1-2 % от това което е било. Много голяма част от всичко е унищожена. Нашите летописи липсват. Железопътната линия Варна-Русе е строена с камъните от Плиска и Преслав...и какво ли още не. Но нещата ще излязат, ще видиш, и тогава всичко ще си доиде на мястото.


Всичко ще си доиде на мястото, в това съм напълно уверен!

Моята цел е не да накарам хората да ми вярват, а да започнат да проверяват сами как стоят нещата. Има и такива, които вече го правят.

Поздрави!
цитирай
93. sparotok - самоопределение
26.11.2012 14:06
voxpop написа:
Хора, вие сте просто облъчени. Не знам дали е на международно-правно ниво или е по-дълбоко, но да четете и да изопачавате написаното черно на бяло в коментарите ми, това прилича на диагноза!
Нали и аз това казвам!
Не да се вторачваме в недоказуемото минало, а да се държим за Паисий, за ранното християнство по нашите земи още преди създаването на българска държава, за това, че ислямът е възникнал значително по-късно - през 6-7 век и по никакъв начин не е възможно турците да са били тук преди нас, защото те още не са съществували като народ, когато ние вече сме били държава!
За съвременните фалшификации на най-новата ни история говоря още в първия си коментар - срещу тях трябва да се борим - срещу платените родоотстъпници като Мартина Балева и сие, според които Баташкото клане е мит; срещу онази филоложка, която твърди, че помаците са отделен народ и говорят чужд език, срещу приказките на пияния фес и продажник Доган, че Балканската война е етническо прочистване, срещу опитите да се ислямизира циганско население -аз съм го написал, но не съм го изброил! Но на вас изглежда ви е по-удобно да изопачавате, защото опонирам на любимия ви вожд:) Няма как да ме изкарате сектант, сектанти са онези безкритично повтарящи думите му като папагали!

Та нали именно Паисий написа: О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш болгарин?" А не трак! Хайде стига демагогия, че е направо кощунство да сравнявате Спароток с Паисий!


Не Ви прави чест да обиждате инакомислещите- облъчени, сектанти, следващи някакъв вожд (когото никога не са видели и няма да видят...).

Защо смятате, че Вие и само Вие сте прав?

Относно имената траки и българи. Толкова ли е трудно да разберете, че едното е ексоним, а другото самоназвание на един местен балкански народ?

Старите жители на нашите земи не са се разпознавали под името траки, тъй както немците не се разпознават под названието немци.

Процеса на консолидация на родствените древни балкански племена е бил бавен. Известни са около 80 различни тракийски етнонима. През І-ви век те са намалели на 22 (според Страбон), а по времето на Касий Дион само мизи, дардани и още няколко други все още пазят старите си имена. Останалите племена са асимилирани от по-големите и по-силните техни роднини.

След извоюването на независимост от Римската Империя, най-престижно е името на българите. Само за няколко века то става нарицателно за цялото население на държавата ни.

Вместо да обиждате инакомислещите, ще е по-добре да се опитате да осмислите написанато по-горе.
цитирай
94. vasarl - Първо аз съм БЪЛГАРИН и всички по...
26.11.2012 14:10
stamenmihalevski написа:
Първо аз съм БЪЛГАРИН и всички подкрепящи този блок вероятно също се гордеят с това,че са българи.Никой от нас предполагам не иска да се преименуваме на ТРАКИ,но това не пречи да сме техни наследници,така че това с Пайсии"О неразумни юроде..."може да се отнася именно за хора,които отричат корените си,а не за тези,които се опитват да ги намерят.В предишния си коментар ти написах нещо,но явно не искаш да го прочетеш,затова ще го повторя"А блогърът VOXPOP първо да помисли малко кой,защо и как изопачава съвременната ни история,преди да казва,че нямало значение каква е античната българска история.Също да се замисли дали"македонизма",новото прочитане на Балканската война и другите споменати от него примери не са взаимосвързани с изопачаването на античната ни история."Идеята ми е,че нещата са навързани.Ако се признае тракийския ни произход,тогава Балканската война няма да има как да се смята за етническо прочистване,а ще е ясно,че е освободителна.Също няма да има глупости от сорта(помаците били дошли преди българите в Бг).Да не говорим за"Македонизма",който отпада,защото ще е ясно,че от древни времена македонци и траки/българи са живяли заедно и са нещо като два поднарода на един народ,нещо като родопчани и шопи примерно.А най-смешното от всичко ще бъде,че сърбите опитвайки се да отдалечат македонците от нас с приказките за Александър Македонски всъщност... :) Няма да довършвам... Всеки да си направи извода...

Много правилно, точно това се опитвах да кажа и аз. Ако истината за историята беше излязла на яве, сега тези пропаганди нямаше да ги има, или просто никои нямаше да им обърне внимание. Сега обаче, нещата стоят по друг начин. Претендирайки етническо прочистване, Доган не просто си чеше езика, а има ясна цел за претендиране на права. Никои това не го обясни на българския народ. Всички говореха всякакви глупости, но никои не каза как стоят нещата погледнати от правна гледна точка.
цитирай
95. sparotok - Историята е политика.
26.11.2012 14:48
zelas написа:
Спароток запълва една празнина в работата на историците и политиците в България. В този смисъл трудът е много по-ценен от 50 историци и политици в купом.

Историята е политика.


За съжаление си прав - Историята е политика.
Винаги е било така...

Не зная дали труда ми е ценен, времето ще покаже дали е така.
Целта ми е да накарам хората да погледнат на всичко под друг ъгъл. Тогава се появяват интересни подробности, които могат да обяснят доста проблеми от ежедневието.
цитирай
96. sparotok - благодаря ти!
26.11.2012 15:00
avangardi написа:
Съкровища на великите цивилизации: Тракийските съкровища на България
http://avangardi.blog.bg/history/2012/11/26/sykrovishta-na-velikite-civilizacii-trakiiskite-sykrovishta-.1024632
Когато археологията и фактите говорят сами по себе си, че не си прекалил, а търсиш истината!
Поздрав за трудът ти!


Благодаря ти!
цитирай
97. voxpop - 96. sparotok,
26.11.2012 15:21
инакомислещите в случая сме ние, малцината, които Ви опонираме и Вие ни третирате като врагове, защото нямате разумни доводи, с които да ни оборите.

Искате от мен едва ли не да си затворя очите и да си представя черното, което
Вие описвате като бяло и вадите удобни за Вас "аргументи" извън контекста на
източниците си.

Вие, обаче, отивате още по-далеч. Искате, както съм си затворил очите, не само да си представя, но и да Ви повярвам, че черното е бяло.

Да, Вие наистина приличате на виртуален гуру с няколко сътрудници, които сами се издадоха с твърдението, че не са Ви виждали и чували, без някой да ги е питал, и положиха доста усилия да преиначат думите ми.

Е, на някои вашите "похвати" сигурно действат, защото, както се вижда, повечето Ви фенове Ви вярват без изобщо да се замислят. Дали терминът е облъчване, психоза или хипноза, а може би е три в едно, важното е, че Вие и хората, с които работите, сте отговорни за контрола върху съзнанието на последователите си. Те, разбира се, не го съзнават, защото сте много добър манипулатор:) Убедени са, че мислят като Вас и че това е техният избор. Но не е. Разумен човек, в нормална психологическа кондиция, не би повярвал и на една хилядна от фантасмагориите, с които ги засипвате.

п.п. по това как ще реагирате на този коментар, ще разбера нещо много важно:)
цитирай
98. shtaparov - До сега никой, специалист или не, не ...
26.11.2012 15:22
musashi написа:
До сега никой, специалист или не, не се наема да обори представените от теб факти, sparotok. Докато това не стане, аз неспециалиста вярвам в теб.

Няма и да стане! Поправки и допълнения ще има,но не и оборване,понеже то е невъзможно. Но който му отърва,нека се опита! Глишев и Джеси само буксуват с механичните си отричания и плахи опити за засечки,но керванът си върви без засечка въпреки техните удари под пояса. На тях и на другите темподобни елементи вече им вярват само наивните,но и това няма да е задълго,защото народът ни не е глупав и все по-трудно се лъже! Скоро "тюрколози" като тях ще останат пълно малцинство в страната ни,подлежащо на всеобщ присмех и презрение! Срамувайте се пред народа си,реакционери!
цитирай
99. zelas - Спароток запълва една празнина в ...
26.11.2012 15:24
sparotok написа:
zelas написа:
Спароток запълва една празнина в работата на историците и политиците в България. В този смисъл трудът е много по-ценен от 50 историци и политици в купом.

Историята е политика.


За съжаление си прав - Историята е политика.
Винаги е било така...

Не зная дали труда ми е ценен, времето ще покаже дали е така.
Целта ми е да накарам хората да погледнат на всичко под друг ъгъл. Тогава се появяват интересни подробности, които могат да обяснят доста проблеми от ежедневието.


Просто си пиши, това поне кара хората да се замислят. А порицаващи винаги ще има, и аз съм те порицавал и все още има с какво да не съм съгласен.

Българският народ е в безизходица, както почти всички народи по света. По настоящем тече пренастройване на световните гео-икономически пластове, светът се променя много бързо и оцеляването поотделно и като народ ще става много трудно. Така че всяка капка надежда е полезна за българите, дори това да са "фантазии".

Когато човек е болен, първото условие за успешното му излекуване е да ИСКА да се излекува. В момента много българи са се предали и се смятат за втора ръка хора и по тази причина са склонни да вярват на чужденците.

Аз винаги съм казвал, че спасението на българина се крие в неговата земя. Но както е видно, българинът няма да се върне към земята си, по една или друга причина.

Така че какво му остава на човек освен да търси утеха в миналото си, виждайки че бъдещето не е розово.

В този ред на мисли, това което прави Серафимов е доста благородно, защото поне дава някаква утеха на хората.

Хора като Глишев какво дават на хората?
цитирай
100. rorikabc - Уф,
26.11.2012 15:32
Прочетох някъде. Митът за Троя се възражда в 3-ти век.От къде се възражда?Имало го е преди? Главни герои са елините.Как гърците станаха наследници на елините? Кога елините станаха гърци ?Тук си задаваме въпроса - елините, гърци ли са ? Митът за Троя обаче се възражда и в 11-ти век.Тогава даже се раждат литературни произведения според които Ахил,Агамемнон ... сааа... забележете рицари.Рицарите станаха наследници на елините ли? Гърците дошли от Африка.В 11-ти век. Ахил , Агамемнон са ромеи рицари. Защо да не е измислено и в 3 -ти век че те са гърци? Защо, какво са търсили тук и гърци и ромеи ? Гърците велики, ромеите велики. Е , ама в тая война имало войни , които блестели в злато и сребро и ги наричали траки.И на гърци и на ромеи им трябвало тракойското злато.
В онези далечни времена основната култура е била войната. Друга култура е била материалната култура, която обслужва войната. Оръжията, шлемовете, Като няма война се правят златни маски, съдове, ..един и същ народ ли е този който кове мечове, стрели, и чаши за вино,чинии, ... които намираме в тази земя наречена България.Аааа, културата, която е в земята ни не е наша, на местното население.Тя е гръцка, ромейска. Ние сме я откраднали , донесена ни е. Траките, елините изчезнали, появила се гръцката, римската .
Троянската война, кръстоносните походи не са фантастика а е фантастика . българите да са тракийци.
Та в какво да прекаляваш Спароток , в това че си задаваш тези въпроси ли?
Че отговаряш с техните тояги, по техните глави, ли ?
цитирай
101. sparotok - до zelas -
26.11.2012 16:39
Пламене, съгласен съм, че земята е спасението ни. Съществува обаче един огромен проблем, от Брюксел определят какъв процент от населението може да се занимава със земеделие. Да предположим, че излезем от Европейската Общност, в такъв случай ще ни съсипят съвсем защото ние нямаме милиардите необходими за субсидия на селското стопанство.

Ние не можем просто ей така да печатаме пари докато повечето западни държави печатат пари и то в такива суми, които надхвърлят с 30% БВП. Става дума за много милиари евро...

Положението обаче не е безизходно. Настоящата криза е огромен коз за нас колкото и странно да звучи това. Англичаните настояват от доста време да се спрат селскостопанските субсидии - Why farm subsidies don't always achieve the results intended
http://www.guardian.co.uk/sustainable-business/farm-subsidies-unintended-consequences

Въпрос на време е когато субсидиите ще секнат. Тогава ще настъпи нашия час! Имаме златна земя, имаме и хубава вода, все още имаме и хора разбиращи от земеделие и скотовъдство.

Разбира се конкуренцията е жестока и ще се опитват да унищожат пазарите ни по всякакъв начин. Ако преди този момент обаче ние измием лъжите за миналото ни и поставим името България на пиедестал, то ще е доста по-трудно да бъдем очернени.

Същевременно познавайки миналото си и вярвайки в силите си българина вече няма да позволи да се подиграват с него. Днес с едно чукване на мишката един човек може да причини повече щети на една държава отколокото въоръжена до зъби армия...

Какво трябва да се прави според мен

- да се върне самочувствието на българина посредством популяризирането на истината за миналото ни.

- да се популяризират заслугите на българите в европейската история и култура.

- да се търсят симпатизанти и търговски партньори предимно в съседните държави.


Българското село не е загубено Пламене, но битката за него ще е голяма...
цитирай
102. sparotok - срам
26.11.2012 16:40
shtaparov написа:
musashi написа:
До сега никой, специалист или не, не се наема да обори представените от теб факти, sparotok. Докато това не стане, аз неспециалиста вярвам в теб.

Няма и да стане! Поправки и допълнения ще има,но не и оборване,понеже то е невъзможно. Но който му отърва,нека се опита! Глишев и Джеси само буксуват с механичните си отричания и плахи опити за засечки,но керванът си върви без засечка въпреки техните удари под пояса. На тях и на другите темподобни елементи вече им вярват само наивните,но и това няма да е задълго,защото народът ни не е глупав и все по-трудно се лъже! Скоро "тюрколози" като тях ще останат пълно малцинство в страната ни,подлежащо на всеобщ присмех и презрение! Срамувайте се пред народа си,реакционери!


Ако тези хора познаваха чувството срам, те нямаше да вършат безобразия...

Поздрави!
цитирай
103. sparotok - тълкуване на информацията
26.11.2012 17:00
voxpop написа:
инакомислещите в случая сме ние, малцината, които Ви опонираме и Вие ни третирате като врагове, защото нямате разумни доводи, с които да ни оборите.

Искате от мен едва ли не да си затворя очите и да си представя черното, което
Вие описвате като бяло и вадите удобни за Вас "аргументи" извън контекста на
източниците си.

Вие, обаче, отивате още по-далеч. Искате, както съм си затворил очите, не само да си представя, но и да Ви повярвам, че черното е бяло.

Да, Вие наистина приличате на виртуален гуру с няколко сътрудници, които сами се издадоха с твърдението, че не са Ви виждали и чували, без някой да ги е питал, и положиха доста усилия да преиначат думите ми.

Е, на някои вашите "похвати" сигурно действат, защото, както се вижда, повечето Ви фенове Ви вярват без изобщо да се замислят. Дали терминът е облъчване, психоза или хипноза, а може би е три в едно, важното е, че Вие и хората, с които работите, сте отговорни за контрола върху съзнанието на последователите си. Те, разбира се, не го съзнават, защото сте много добър манипулатор:) Убедени са, че мислят като Вас и че това е техният избор. Но не е. Разумен човек, в нормална психологическа кондиция, не би повярвал и на една хилядна от фантасмагориите, с които ги засипвате.

п.п. по това как ще реагирате на този коментар, ще разбера нещо много важно:)


Вие не сте предтавили доводи, как тогава да Ви оборвам?

Представихте виждането си по няколко въпроса, но не сте го подкрепили с абсолютно нищо.

Вие ме запитахте дали съм съгласен с Вас по отношение на това:

1. Тракийска цивилизация по нашите земи е имало, вероятно са имали писменост и държава, но тя е изчезнала преди повече от 2 хил. години, а може и повече.
2. От тракийския народ, който е оставал да живее но тези ширини, са останали отделни племена в рамките на Римската империя, впоследствие на Източната римска империя, известна като Византия.
3. След идването на славяните, прабългарите и други преселнически племена, местното население постепенно се е смесило с останалите.


Аргументи обаче не представихте...Това, че сте чел нещо някъде не е аргумент.

Не са Ви известни много неща:

-през VІ-ти век бесите все още говорят езика си (Бешевлиев и др.)

-поне до ІХ-ти век фригите говорят езика си ( П.Каранис)

-до началото на VІІ-ми век траките не само, че не са изчезнали, а дори дават императори на Рим, последния е тракиеца Фока, царувал е до 610 г.

-няма сведения за физическото изчезване на траките, в“Totus Orbis Descriptio” се казва, че Тракия е неизчерпаем извор на способни войници.

-няма данни за изместването на траките от друг народ през Ранното Средновековие. Основните тракийски названия за село, езеро, река, път, блато, гора (планина) са виса, езер, река, пата, балта, гара, пара (бара-рекичка). Те отговарят на вьсъ-селище, гора, езеро, река, път, блато, бара.

- когато дойде нов народ той въвежда нови погребални ритуали. Да обаче погребалните обреди на така наречените славяни и прабългари са типични за Древна Тракия, къде е новото?

Eто това са аргументи, това, което представяте Вие е лично мнение, то обаче не може да бъде разгледано като доказателство.
цитирай
104. sparotok - !
26.11.2012 17:01
rorikabc написа:
Прочетох някъде. Митът за Троя се възражда в 3-ти век.От къде се възражда?Имало го е преди? Главни герои са елините.Как гърците станаха наследници на елините? Кога елините станаха гърци ?Тук си задаваме въпроса - елините, гърци ли са ? Митът за Троя обаче се възражда и в 11-ти век.Тогава даже се раждат литературни произведения според които Ахил,Агамемнон ... сааа... забележете рицари.Рицарите станаха наследници на елините ли? Гърците дошли от Африка.В 11-ти век. Ахил , Агамемнон са ромеи рицари. Защо да не е измислено и в 3 -ти век че те са гърци? Защо, какво са търсили тук и гърци и ромеи ? Гърците велики, ромеите велики. Е , ама в тая война имало войни , които блестели в злато и сребро и ги наричали траки.И на гърци и на ромеи им трябвало тракойското злато.
В онези далечни времена основната култура е била войната. Друга култура е била материалната култура, която обслужва войната. Оръжията, шлемовете, Като няма война се правят златни маски, съдове, ..един и същ народ ли е този който кове мечове, стрели, и чаши за вино,чинии, ... които намираме в тази земя наречена България.Аааа, културата, която е в земята ни не е наша, на местното население.Тя е гръцка, ромейска. Ние сме я откраднали , донесена ни е. Траките, елините изчезнали, появила се гръцката, римската .
Троянската война, кръстоносните походи не са фантастика а е фантастика . българите да са тракийци.
Та в какво да прекаляваш Спароток , в това че си задаваш тези въпроси ли?
Че отговаряш с техните тояги, по техните глави, ли ?


Аз да попитам за всеки случай...:)
цитирай
105. kikowsky - Много се чудя, какво искаш да се п...
26.11.2012 17:26
Много се чудя, какво искаш да се получи накрая като краен резултат? Ако не е тайна, отговори ми откровено. Мисля, че и други искат да знаят това.
цитирай
106. zelas - до 104. sparotok
26.11.2012 17:36
Да битката за българското село ще е люта и оспорвана.

Засега българинът обаче губи битката, защото не знам дали ти е известно, но Бойко се опитва да привлече еврейски земедели да обработват тракийските и добруджански полета. Освен това Монстанто БГ отбелязва огромен ръст на печалба.

Според мен, целенасочената анти-българска политика на сега управляващите е ръководена от сили, които точно искат да сложат ръка върху българската земя.

Българинът от друга страна вика - "Само не ме карай да копам"!

Времето тече и със всяка година, хората се отдалечават от земята и загубват уменията на дедите им да я обработват. Ами, че те повечето хора вече дори и не могат да готвят храната си от нула.

За да стане един човек добър земеделец и скотовъд са необходими години и фамилна традиция.

Той българинът сам не е виновен, това е световна насока - да се отдалечат хората от земята и истинската храна. В САЩ на определени места не им разрешават дори да си имат собствени зеленчукови градини.

В този ред на мисли, ти си прав, че на човек без самочувствие е много лесно да му измъкнат имота изпод носа му, тъй като той винаги се съмнява в собствената си приценка.
цитирай
107. stela50 - Не мисля, че прекаляваш ... Всичко, което представяш винаги
26.11.2012 18:03
е подплатено с доказателства и неоспорими факти.
Да се прозре истината е много важно, особено когато касае
историята на един народ...
Поздрави !
цитирай
108. stamenmihalevski - до VOXPOP
26.11.2012 18:16
Я кажи поне ЕДИН аргумент/доказателство,което ти си споменал,защото аз освен собствено мнение,друго не виждам.Знаеш ли изобщо какво озвачава ДОКАЗАТЕЛСТВО? След като го споменеш,тогава да се говори за оборване на мнението ти,защото аз мога да кажа,че доматът е лилав,а ти да твърдиш,че е жълт и ще си спорим до утре вечер,ако някой не покаже ДОКАЗАТЕЛСТВА,с които да подкрепи мнението си.Моят"вожд" е написал стотици постинги с доказателства,а ти даже едно изречение нямаш,в което да ни даваш поне ЕДНО.Я кажи сега на кой да повярвам и кой да приемам като"сектант-учител",този който ми представя доказателства,подкрепящи мнението му по въпроса или този който само си чеше езика и ни обяснява колко сме били облъчени?.Учил съм в може би най-елитното училище в Смолян и по история винаги съм бил отличник и въпреки че познавах историята добре(като за ученик естествено) още тогава знаех,че не е възможно нещата да са така,както ни ги представяха.Основното,което още тогава ми звучеше налудничаво беше следното:Прабългари,славяни и траки се обединили срещу Византия и създали държавата наречена България,въпреки че прабългарите били най-малкото племе само 10-20 хиляди и идвали от далечна Азия(мисля че вече се говори за 100000,но това не променя нещата).Обяснете ми как в години,в които робският труд се е приемал за нещо нормално и племената,които завладявали други племена,често ги използвали за роби,прабългари славяни и траки се обединили и заживяли щастливо.Дори тук става въпрос за балканско,северно-европейско и азиатско племе.Все едно сега украинци,гърци и монголци да се обединят и да си направят държава,и за има няма 50-100 години вече да мислят,че са един народ,да говорят един език,да имат еднакви празници и т.н.Колко време е било необходимо за създаването на общия за всички племена български език и как са се разбирали преди това да се случи?Сигурно да си бил преводач в онези години е било най-престижната професия в България,защото дори обикновенните хора са имали нужда от такъв. :))
цитирай
109. get - - Категорично, Не ! - Zeus-Dyeus ... е много по-всеобхватно понятие, нещо като ... ?
26.11.2012 18:39
... като идеята за Бог Отец ... в християнството !!

анонимен написа:
get написа:
1. The root of both "Zeus" and "Jupiter" is in a proto-Indo-European word for the often personified concepts of "day/light/sky". - произхожда от Прото ... Европейско-индийска дума за ... СВЕТЛИНА-НЕБЕ ... ДЕН - http://ancienthistory.about.com/cs/grecoromanmyth1/p/Zeus.htm

2. the Indo-European ancestor of Zeus was a god of the bright daytime sky СВЕТЛО-НЕБЕ-ДНЕВНО-ДЕН - http://www.thefreedictionary.com/Zeus

3. Zeus - the origins of Zeus' name are undisputed. "Zeus" is connected with an ancient Indo-European deity Dyeus, which roughly translates as 'sky', 'day' (as opposed to night) - http://www.ancientgreece.com/s/GreekGods/Zeus/

4. The name Zeus is the Greek continuation the Proto-Indo-European god of the daytime sky, also called *Dyeus ph2tеr, deriving from the root *dyeu-"to shine" - http://en.wikipedia.org/wiki/Zeus#Name ... смятам да превеждам този Зеюс, който бил и Дею ... щот накрая ще излезе като личното име Дею/Деню - Диню ... за втората форма на името, вярвам че родителите едва ли са кръщавали отрочетата си, на сочният плод Диня ?? ... от там до Ден ... Дин ... мисля сами можете да предположите ??!

- Но тук възниква въпросът ... спадаме ли ние Българите, към индоевропейците, които поселяват юго-източна Европа ? Защото в съзнанието ни бе утвърдено от училище, че сме част от алтайско-памирските народи, които едва ли са от групата на индоевропейските ?!

Мислиш ли че Dyeus, може да има нещо общо с Дионис?


- Дионис-Двойно роден още й със значение Двойно Износен ... в образа му имаме сакрален и метафорично-посветителски характер ?! - При мистериалния образ, той е свързан с процеса на Духовното прераждане на човек ?! - поне до такива изводи съм стигнал, към настоящият момент ?!!

Поздрав !

от Гет ктист-катарос
цитирай
110. ckarlet - "Истината е важна за нас. Ние ...
26.11.2012 18:57
"Истината е важна за нас. Ние сме народ благословен с велико и славно минало".
Напълно споделям мислите ти и те поздравявам за труда, който полагаш, за да откриеш и напишеш всичко публикувано от теб! Радвам се, че те има!
цитирай
111. kostadin - Нормално е противниците на исти...
26.11.2012 20:01
Нормално е противниците на истината да те хулят .динственото добро при това е ,че докато те хулят си на прав път
цитирай
112. stamenmihalevski - Имам един въпрос, който много ме ...
26.11.2012 20:01
Имам един въпрос,който много ме вълнува и който май вече съм го задавал,но или не съм прочел отговора,или не съм получил такъв.Ако е първото се извинявам за повторението,но... :) Както и да е,та...Има ли някаква информация(или поне дали четящите тези редове имат такава),която да хвърля малко светлина върху начина на управление на траките по време на Древна Елада(може и малко по-рано или по-късно,не е от чак толкова голямо значение точния период)?Интересува ме разликата между демокрацията в Древна Елада и начинът на управление при траките.Мисля,че отговорът на този въпрос е и отговор на един друг много по-важен за съвременните българи,а дори и съвременните европейци(като цяло за демократичния свят),но няма да конкретизирам,какво точно имам в предвид,защото ако греша в разсъжденията си,тогава този отговор няма да е важен дори за баба Сийка от село "Някое си".Също отговорът на въпроса вероятно е важен за всички европейци,без значение дали ние сме наследници на траките или не,затова ще се радвам ако получа информация и от блогъри,които се занимават с история и които отхвърлят мнението на Спароток за произхода ни,защото все пак в спора се ражда истината. :) Примерно Одриското царство-Как се е избирал владетеля?Какви права и задължения са имали гражданите/поданиците или може би"другарите"? :) Имало ли е роби и ако да,как се е определяло кой да е роб и кой не?Имало ли е някакъв вид закони в държавата и ако да,какви?Какви права и задължения са имали аристократите и какви обикновенните хора?Освен владетеля,кой още е помагал за управлението на държавата и как(имало ли е примерно съветници на владетеля или може би екип от хора,които са му помагали в управлението)?Всяка информация свързана с начина на управление на траките,сравнена с тази на Древна Елада ще е полезна.
цитирай
113. urilozev - Няма
26.11.2012 20:23
никакво прекаляване при теб теб, sparotok.Тъкмо си повдигнал единия край на завесета.Така че давай нататък.Стискам ти ръка.
цитирай
114. sparotok - краен резултат
26.11.2012 20:36
kikowsky написа:
Много се чудя, какво искаш да се получи накрая като краен резултат? Ако не е тайна, отговори ми откровено. Мисля, че и други искат да знаят това.



Отговарям най-откровено. Целта ми е истината за нашето минало и произход да стане известна не само на сънародниците ни, но на цял свят. Сигурно се питаш каква е ползата от това? Ето каква:

- признанието, че сме потомци на траките ни дава изконни права върху земята, в която живеем. България има плодородна почва, много вода и полезни изкопаеми (злато, сребро, платина, уран). Наивно е да се мислим, че рано, или късно някой друг народ няма да се опита да каже, че е по-стар жител на Балканите от нас, т.е. че дедите ни са нашественици и окупатори.

Съветвам те да провериш за писанията на Селахи Дикеш и Полат Кая. Прочетеш ли какво са написали ще разбереш, че опасенията ми от чужди претенции не са фантазия, а реалност. А не са само Дикеш и Кая предвяваващите претенции към древно присъствие на своите народи на Балканите, има и други, далеч по-влиятелни хора...

- истината за миналото и произхода ни ще върне самочувствието на тези наши сънародници, които са го заубили. Само хора със самочувствие си търсят правата, само хора със самочувствие са в състояние да изградят здраво общество. Нима това не е нещо важно?

- истината за миналото и произхода ни ще ни донесе международен престиж, помощи, а и много доходи от културен туризъм. Турция печели десетки милиарди от туризъм, това е възможно и при нас.

- не е за пренебрегване и това, че истината за миналото и произхода ни ще ни сплоти веднъж завинаги. През VІІ-ми век не са се омесили три различни групи - славяни, българи и елинизирани траки, а три групи на един и същ народ, чийто език говорим днес (в развит вид) и чийто език е говорен на Балканите още в Каменната Ера.

Надявам се да съм бил ясен в обясненията си...
цитирай
115. nikikm - 16. voxpop - Ако Вие сте уверен...
26.11.2012 20:44
Цитат:"..която не е от Вашата компетенция .."
Господин вокс поп,глъсът на попа ли какво е туй?,но стигнах до него и спрях!Опасно изказване дори за Величина,като вашата фокспопска.Та вие затривате света с всичките му открития,велики имена и пр.,творили,строили,писали стихове и романи и въобще създали днешния свят и ви питам,хей тъй:"Колко от тях са имали кетапи за онуй,което са направили на полза роду и свето!Мале!Ся да поискам кетапа на Майстор Манол,на Кольо Фичето,пък и на некой цар,може еи на Тодор Живков,де са им кетапите за цар и министър!От създаването на света до днес,бая народ ша съ охълца!Да се скрият всички изобретатели и гении,казвам аз,които немат кетап,попо ги търси!
цитирай
116. vasarl - До Sparotok, коментар 104
26.11.2012 21:12
Предполагам говориш за Common Agricultural Policy of EU. Първите членки на съюза получават 100% (тоест, 100% от земеделската им продукция се изкупува). България получава само 25%.
На практика Европа произвежда два пъти повече от това което потребява и това което не потребява го продава на много ниски цени на пазари извън съюза или на тези държави в съюза които не получават 100% от Common Agricultural Policy.
Това обаче не е най голямата ни беда. По страшното е, че ние си унищожихме търговските връзки с редица други страни, които купуваха много земеделски продукти от нас. Такива са например доста държави от подсъветското пространство, както и Русия. Така че дори и да излезем от ЕС, трудно ще намерим пазари. Най страшното е обаче, че ако ЕС се разпадне, сме отново в същото положение. Ние просто нямаме план за това какво ще правим ако съюза се разпадне, нямаме търговска стратегия за бъдещето и как да си върнем тези пазари...Така че, битката за българското земеделско производство ще е не просто страшна, ако час по скоро не вземем мерки. При всички положения ще е много трудно, но ние трябва от сега да се опитваме да си върнем старите пазари, но когато няма държавна политика, няма как да стане. Има надежда, само ако успеем да променим държавата си отвътре, за да може да оправим и външната икономическа политика.
цитирай
117. rorikabc - И не само това Спароток.
26.11.2012 22:00
Те сега се зарових в една книга за богомилите. Това в училище защо не сме го учили? Ето тук прикачения файл
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=55&sid=6449278e5a9d190ae879088172164a27&start=10
Направи ми впечатление кръщаването на децата. Та то и до днес се ползва. Децата се кръщават на майката с наставка ин/а от неин/а и на бащата ов/а от негов/а. Та това кръщение го имаме и днес, а е от времето на богомилите.. Богомилството се смята за ерес на християнството.Богомилите са живяли в общинарии.Богомилите не са харесвали войната , но ако се е наложило да воюват за общинарията са го приемали бой на живот и смърт. Значи ли че богомилите не са харесвали християнството и са си спомнили старите вярвания , които може би са били вярвания на траките.Защото траките изчезват когато се въвежда християнството.
Спароток , имената на траките - Кот , Котис, Рез, Резос, .... , това ос от коя стара дума е или е дошло от превода чрез гръцкия?
Та в посочената книга са били обичаите на богомилите от 900 -тната година. Много по-близко до изчезването на траките.Та ние помним 1100 години как са се кръщавали децата. Та богомилите не са помнили какво е било преди 500 ли , като това се определя като сигурно само българска ерес.Ами сега -- траки= българи , а?
цитирай
118. rorikabc - Не само това ,
26.11.2012 22:20
Ами вижте какъв е обществения строй на богомилите.Същии комунизъм., който го измислили Маркс, Енгелс, па и Ленин го развивал. Няма ли някой да каже че си присвояваме и тази идея като македонците , а? А стига.Та този строй съществуваше в българия до 60-те години, докато не настъпи комунистическия строй в България и земята стана "обща" ама не на общинарията а на безземлените . Ето защо са забранили и гонили богомилите. Въпросът с крайната цел е не само да отстояваме земята си . Въпросът е какъв обществен строй ще изградим. А дедите ни ,/ израз на Спароток, за който си мислих че прекалява с него, а сега не мисля така/ са измислили комунизма, измислили са вегетарианството още в 900- те години ,отношението към животните, цели 1100 години по-рано.Сега ни налагат тия закони и ни казват че това са Европейски ценности. А? Я да си припомнят добре , какво са забранявали преди 1100 години и кой го е измислил.Златото го имали за у к р а ш е н и е , богатството се измервало с крина жито! Варвари ли ? Кой е варварин ,а?Ами за войната? Прочетете!Че и аз не дочетох.
цитирай
119. bulgarinut57 - http://www.nationofturks.com/archives/593
26.11.2012 22:46
http://www.nationofturks.com/archives/593
цитирай
120. rorikabc - Какви помощи , какво признание?
26.11.2012 22:51
Какви печалби? Това знание с какво се заплаща? Тия сме им написали преди 1100 години как се живее по человечески.Тия не може да им уври главата за толкова време. Оставили са народа ни в пълна мизерия.Корупция, непълноценност , изчезнали.Това не е нашата вяра. Това е тяхната. Да ни се извинят. Да им треснем тая книжица .Ако не се осъзнаят, ще преиздават още Дантиевия си ад. Ще просят за крина жито. Пак изкелифирчват живота человечески.
цитирай
121. get - - В езика на най-старият народ, думата BEKOS, значело ХЛЯБ ??!
26.11.2012 22:51
Phrygian is attested by two corpora, one from around 800 BCE and later (Paleo-Phrygian), and then after a period of several centuries from around the beginning of the Common Era (Neo-Phrygian). The Paleo-Phrygian corpus is further divided (geographically) into inscriptions of Midas ...
......
The Mysian inscriptions seem to be in a separate dialect (in an alphabet with an additional letter, "Mysian-s").
.......
The last mentions of the language (Phrygian - б.м.) date to the 5th century CE and it was likely extinct by the 7th century CE.
.......
Paleo-Phrygian used a Phoenician-derived script (its ties with Greek are debated), while Neo-Phrygian used the Greek script.
......
A famous Phrygian word is bekos, meaning "bread". According to Herodotus (Histories 2.2) Pharaoh Psammetichus I wanted to determine the oldest nation and establish the world's original language. -
- Напълно споделям Идеите от написаното !!
sparotok написа:

... три групи на един и същ народ, чийто език говорим днес (в развит вид) и чийто език е говорен на Балканите още в Каменната Ера.

- ЗАЩОТО ?!
- Популярната фригийска дума BEKOS, значела ХЛЯБ. Според Херодот фараона Псаметих I, желаейки да установи най-старият народ и най-старият език ... останалото е в "История"та на Херодот (2.2) .
- И това BEKOS ... как странно ми напомня, че хляба е печиво ... ПЕКА ?!

от Гет ... търсещ истината
цитирай
122. bgwest - Аз пък много искам да ми обясниш, ...
26.11.2012 23:04
Аз пък много искам да ми обясниш,Спароток, какво ни очаква занапред,ако продължаваме да" поддържаме" ,компрометираната и наложена ни теза,че сме пришълци на Балканите,какво може да ни донесе на главите?Освен това,което вече ни е донесла ,какво още може да ни донесе?.....Ама чесно...
цитирай
123. kostadin - Мила, научна, Джоси, ако не ...
27.11.2012 10:40
Мила ,научна, Джоси ,ако не можеш да напасваш отделните части от нещо което считаш за цяло -никаква наука не може да ти помогне .
Известно е ,че днес науката може да дакаже всяка хипотеза ,но винаги е добре да помниш за какво е измислено доказателството.То е за да те убеди тебе ,че съм прав аз или обратното.
За разлика от доказателствата фактите имат съсвем друг статут.Ти не можеш да mромениш фактите ,а само интерпретацията им.
Говориш на едро и описателно По добре е да си избереш една от 16 точки и научно да ни докажеш нейната несъстоятелност
цитирай
124. sparotok - последствия
27.11.2012 14:09
bgwest написа:
Аз пък много искам да ми обясниш,Спароток, какво ни очаква занапред,ако продължаваме да" поддържаме" ,компрометираната и наложена ни теза,че сме пришълци на Балканите,какво може да ни донесе на главите?Освен това,което вече ни е донесла ,какво още може да ни донесе?.....Ама чесно...


Последствията може да са страшни. В последните пет години се появиха две нови държави - Косово и Южна Осетия. Прецедент вече има, а за съжаление у нас има и условия, които (използвани умело) могат да доведат до заличаването на българите като народ.

Етнически конфликт е лесно да се предизвика, нужни са само пари...След това, тези, които имат претенции към земята ни могат да наложат своята власт под предлог, че те и само те са в състояние да пазят мира и да защитават малцинствата. Ако имаш пари можеш да направиш страхотна пропаганда...

Като се позамислиш и виждаш, че пеща е пълна с гориво, клечката е в ръката на хора започнали политическата си кариера като служители на ДС (и терористи) ... остава само едно драсване...

Да пази Господ!
цитирай
125. sparotok - знак на стената
27.11.2012 14:16
bulgarinut57 написа:
http://www.nationofturks.com/archives/593


Чудя се дали някой от нашите политици е чел твърденията на проф. Кая - As I mentioned in my paper, the Sumerians, Masarians, Minoans, Thracians, Trojans, Lidians, Phrygians, Pelasgian, Hurrians, Mitannies, Kanaans Turukkus, Kassites, and many more were Turkish speaking Tur peoples...

Турците претендират да са сродни с траки и пеласги, т.е. с най-древните жители на Балканите!

Дано някой седне да прочете тия неща и да се сепне!


Позволявам си да пусна твоя линк още веднъж

http://www.nationofturks.com/archives/593
цитирай
126. sparotok - бекос
27.11.2012 14:20
get написа:
Phrygian is attested by two corpora, one from around 800 BCE and later (Paleo-Phrygian), and then after a period of several centuries from around the beginning of the Common Era (Neo-Phrygian). The Paleo-Phrygian corpus is further divided (geographically) into inscriptions of Midas ...
......
The Mysian inscriptions seem to be in a separate dialect (in an alphabet with an additional letter, "Mysian-s").
.......
The last mentions of the language (Phrygian - б.м.) date to the 5th century CE and it was likely extinct by the 7th century CE.
.......
Paleo-Phrygian used a Phoenician-derived script (its ties with Greek are debated), while Neo-Phrygian used the Greek script.
......
A famous Phrygian word is bekos, meaning "bread". According to Herodotus (Histories 2.2) Pharaoh Psammetichus I wanted to determine the oldest nation and establish the world's original language. -
- Напълно споделям Идеите от написаното !!
sparotok написа:

... три групи на един и същ народ, чийто език говорим днес (в развит вид) и чийто език е говорен на Балканите още в Каменната Ера.

- ЗАЩОТО ?!
- Популярната фригийска дума BEKOS, значела ХЛЯБ. Според Херодот фараона Псаметих I, желаейки да установи най-старият народ и най-старият език ... останалото е в "История"та на Херодот (2.2) .
- И това BEKOS ... как странно ми напомня, че хляба е печиво ... ПЕКА ?!

от Гет ... търсещ истината


Бекос е сродна също на богача и погача (вид хляб).

цитирай
127. sparotok - Маркс и Енгелс
27.11.2012 14:32
rorikabc написа:
Ами вижте какъв е обществения строй на богомилите.Същии комунизъм., който го измислили Маркс, Енгелс, па и Ленин го развивал. Няма ли някой да каже че си присвояваме и тази идея като македонците , а? А стига.Та този строй съществуваше в българия до 60-те години, докато не настъпи комунистическия строй в България и земята стана "обща" ама не на общинарията а на безземлените . Ето защо са забранили и гонили богомилите. Въпросът с крайната цел е не само да отстояваме земята си . Въпросът е какъв обществен строй ще изградим. А дедите ни ,/ израз на Спароток, за който си мислих че прекалява с него, а сега не мисля така/ са измислили комунизма, измислили са вегетарианството още в 900- те години ,отношението към животните, цели 1100 години по-рано.Сега ни налагат тия закони и ни казват че това са Европейски ценности. А? Я да си припомнят добре , какво са забранявали преди 1100 години и кой го е измислил.Златото го имали за у к р а ш е н и е , богатството се измервало с крина жито! Варвари ли ? Кой е варварин ,а?Ами за войната? Прочетете!Че и аз не дочетох.


Маркс и Енгелс използват една красива идея...за да изпълнят пъклени планове. Маркс и Енгелс са ненавиждали не само българите, но и останалите балкански народи.

ENGELS PARANOID ABOUT THE SLAVS

Engels, "Germany and Pan-Slavism", 1855: "The Slavic race, long divided by inner struggles, pushed back to the east by the Germans, subjugated in part by Germans, Turks and Hungarians, silently re-uniting its branches after 1815 by the gradual growth of Pan-Slavism, it now makes sure of its unity for the first time, and with that declares war to-the-death on the Roman-Celtic and German races, who have ruled Europe until now."
Engels, "Deutschland und der Panslawismus", 1855

ENGELS: SLAVS ARE INFERIOR AND DESERVE TO BE OPPRESSED BY GERMANS AND THE AUSTRO-HUNGARIAN EMPIRE

Neue Rheinische Zeitung February 1849: "And if during eight centuries the "eight million Slavs" have had to suffer the yoke imposed on them by the four million Magyars, that alone sufficiently proves which was the more viable and vigorous, the many Slavs or the few Magyars! .... what a "crime" it is, what a "damnable policy" that at a time when, in Europe in general, big monarchies had become a "historical necessity", the Germans and Magyars untied all these small, stunted and impotent little nations into a single big state and thereby enabled them to take part in a historical development from which, left to themselves, they would have remained completely aloof! Of course, matters of this kind cannot be accomplished without many a tender national blossom being forcibly broken. But in history nothing is achieved without violence and implacable ruthlessness... In short, it turns out these "crimes" of the Germans and Magyars against the said Slavs are among the best and most praiseworthy deeds which our and the Magyar people can boast in their history".
цитирай
128. sparotok - уточнение
27.11.2012 14:39
vasarl написа:
Предполагам говориш за Common Agricultural Policy of EU. Първите членки на съюза получават 100% (тоест, 100% от земеделската им продукция се изкупува). България получава само 25%.
На практика Европа произвежда два пъти повече от това което потребява и това което не потребява го продава на много ниски цени на пазари извън съюза или на тези държави в съюза които не получават 100% от Common Agricultural Policy.
Това обаче не е най голямата ни беда. По страшното е, че ние си унищожихме търговските връзки с редица други страни, които купуваха много земеделски продукти от нас. Такива са например доста държави от подсъветското пространство, както и Русия. Така че дори и да излезем от ЕС, трудно ще намерим пазари. Най страшното е обаче, че ако ЕС се разпадне, сме отново в същото положение. Ние просто нямаме план за това какво ще правим ако съюза се разпадне, нямаме търговска стратегия за бъдещето и как да си върнем тези пазари...Така че, битката за българското земеделско производство ще е не просто страшна, ако час по скоро не вземем мерки. При всички положения ще е много трудно, но ние трябва от сега да се опитваме да си върнем старите пазари, но когато няма държавна политика, няма как да стане. Има надежда, само ако успеем да променим държавата си отвътре, за да може да оправим и външната икономическа политика.


Прав си, да, така е. Държа обаче да уточня, че не ние сме си унищожавали търговските отношения и пазарите.

Моето скромно мнение е, че това е извършено от "наши" политици, но по внушение от вън.
цитирай
129. sparotok - благодаря ти!
27.11.2012 14:57
urilozev написа:
никакво прекаляване при теб теб, sparotok.Тъкмо си повдигнал единия край на завесета.Така че давай нататък.Стискам ти ръка.


Благодаря ти за подкрепата!
цитирай
130. sparotok - !
27.11.2012 14:58
ckarlet написа:
"Истината е важна за нас. Ние сме народ благословен с велико и славно минало".
Напълно споделям мислите ти и те поздравявам за труда, който полагаш, за да откриеш и напишеш всичко публикувано от теб! Радвам се, че те има!


Благодаря ти Скарлетче!
цитирай
131. sparotok - благодаря ти!
27.11.2012 15:00
stela50 написа:
е подплатено с доказателства и неоспорими факти.
Да се прозре истината е много важно, особено когато касае
историята на един народ...
Поздрави !


Благодаря ти Таня!
цитирай
132. sparotok - прав си
27.11.2012 15:13
zelas написа:
Да битката за българското село ще е люта и оспорвана.

Засега българинът обаче губи битката, защото не знам дали ти е известно, но Бойко се опитва да привлече еврейски земедели да обработват тракийските и добруджански полета. Освен това Монстанто БГ отбелязва огромен ръст на печалба.

Според мен, целенасочената анти-българска политика на сега управляващите е ръководена от сили, които точно искат да сложат ръка върху българската земя.

Българинът от друга страна вика - "Само не ме карай да копам"!

Времето тече и със всяка година, хората се отдалечават от земята и загубват уменията на дедите им да я обработват. Ами, че те повечето хора вече дори и не могат да готвят храната си от нула.

За да стане един човек добър земеделец и скотовъд са необходими години и фамилна традиция.

Той българинът сам не е виновен, това е световна насока - да се отдалечат хората от земята и истинската храна. В САЩ на определени места не им разрешават дори да си имат собствени зеленчукови градини.

В този ред на мисли, ти си прав, че на човек без самочувствие е много лесно да му измъкнат имота изпод носа му, тъй като той винаги се съмнява в собствената си приценка.


Пламене, отново трябва да призная, че си прав...Прекъснаха се традициите и българина бе направо отлъчен от земята. Сега селянина, този, на когото се крепеше обществото е презрян и забравен...

Как стана обаче това? Никой окупатор не си бе поставял за цел да ни унищожи напълно физически. Всеки чужд подтисник е унищожавал благородническата прослойка и най-будните хора, но останалите са оставяни да работят земята.

Когато преди около 60 години земята бе колективизирана (по-скоро отнета), българина вече не можеше да се наслади на плода на труда си. Едно поколение продължи упорито да обича земята и труда поради възпитанието си. До някъде следващото поколение наследи тази любов, но на третото, съвременното поколение тази любов е чужда...

Земята обаче е сила...

Когато княз Крум покорил аварите, той попитал знатните хора защо е пропаднала държавата им, та той така лесно ги е победил. Аварите отговорили, че държавата им западнала понеже се умножили пороците при тях, никой не искал да работи, а само да търгува, хората започнали да мързелуват, да злословят и лъжесвидетелстват...

Вярвам, че, ако някой обясни на сънародниците ни какъв е единствения начин да оцелеем, то повечето хора ще бъдат готови да променят живота си.

Първо обаче трябва да се върне самочувствието. Първо трябва да се върне гордостта. Българина трябва да вдигне високо чело и никога повече да не се срамува от произхода си.
цитирай
133. malchaniaotnadejda7 - Не, не прекаляваш, напротив!
27.11.2012 16:17
За знанията, които имаш, за истината, която ти е дадено да откриеш ... (тя не се "открива" всекиму) - ти си балансиран и мъдър човек. Историята няма да отнеме ничии заслуги, а и както бе казал един гений, един скромен човек, който не се приема насериозно, защото "не е в конфиденциална ситуация със себе си", въпреки че е в Wikipedia (като някои съблогери, които се гордеят с това): "Приживе, надпреварата помежду ни е напълно безсмислена." Поздрави, Павел!

http://www.blitz.bg/news/article/165670
цитирай
134. demograph - Недоизказаността е болест на страхливците. Голям историк в България няма да се роди с недомлъвки!
27.11.2012 18:03
sparotok написа:
mt46 написа:
проблемът на някои твои критици е в снобското, ограниченото виждане за теб - че не си известен учен, не работиш в БАН...
Поздрави и успех!


Благодаря ти приятелю! В БАН работят много способни хора, но за съжаление има и такива, за които кариерата е по-важна от истината за миналото ни.

Поздрави!

Ще се раждат полуисторици. И презираният от мен Златарски е по-голям от най-напудреният съвременен полу..хленчещ сгънатогръбначен бъзльо. Защото оня е имал задача да оплюе българите и ги е оплюл успешно. Тия днешните казиончици не ги разбирам.."Творят" в свободна среда, могат да се изкажат свободно, могат да бъдат дръзки, могат да изложат идеята си/ако я имат/ без да треперят за живота си, могат срещу смешна сума да публикуват идеите си.. Защо се сгъват?..не го разбирам. Сигурно защото са зависими и безидейни. Ако е така - да се сгънат в някой ъгъл и да не пъчат само задните си части.
Браво Павка! Пак си на ниво!
цитирай
135. demograph - Нашите послушковци чакат другите да вземат каквото вземат и после да хленчат за трохите...
27.11.2012 18:05
sparotok написа:
bulgarinut57 написа:
http://www.nationofturks.com/archives/593


Чудя се дали някой от нашите политици е чел твърденията на проф. Кая - As I mentioned in my paper, the Sumerians, Masarians, Minoans, Thracians, Trojans, Lidians, Phrygians, Pelasgian, Hurrians, Mitannies, Kanaans Turukkus, Kassites, and many more were Turkish speaking Tur peoples...

Турците претендират да са сродни с траки и пеласги, т.е. с най-древните жители на Балканите!

Дано някой седне да прочете тия неща и да се сепне!


Позволявам си да пусна твоя линк още веднъж

http://www.nationofturks.com/archives/593

цитирай
136. demograph - Да ти кажа аз?
27.11.2012 18:27
bgwest написа:
Аз пък много искам да ми обясниш,Спароток, какво ни очаква занапред,ако продължаваме да" поддържаме" ,компрометираната и наложена ни теза,че сме пришълци на Балканите,какво може да ни донесе на главите?Освен това,което вече ни е донесла ,какво още може да ни донесе?.....Ама чесно...

Ще ни доведе като овчици в нечия яка кошара. Лесно е да се досетим в коя:
- Ако не сме траките, а монголци, ще ни запратят в Гоби да си пасем говедата;
- Ако не сме траките, а славяни - отиваме в руската кошарка, защото руснаците вече се пъчат, че са траките. А ние ще тракаме зъби в Сибир;;
- Ако не сме траките, а турки -в турската, защото те скоро ще са траките. Ни ще пак сме раята.
- Ако не сме траките ,а иранци - в Персия, персите ще са траките, а ние драките;
- Ако не сме траките, а памиро-алтайци - при гаргите в Памир и Алтай.
Ако ние не сме траките другите ще са траките.
Ние ще си търсим корените някъде на два метра под замята.
Натам ни води страха да кажем кои сме.
Ако някои ги е страх или се чувства недостоен за такова велико минало , нас не ни е страх.
Велико минало означава големи отговорности.
Който го страх да поеме отговорност-да се гуши в ъглите на миналото и настоящето, и на бъдещето.
Траките са много, но най-траките - това сме ние българите.
Днес са ни смачкали, но утре...
цитирай
137. get - - Но ако, BEKOS е хляб-погачаЖИТНА ... то тогава, ще трябва да разочароваме Джойси и Мглишев ... ?!
27.11.2012 20:56
sparotok написа:
get написа:
Phrygian is attested by two corpora, one from around 800 BCE and later (Paleo-Phrygian), and then after a period of several centuries from around the beginning of the Common Era (Neo-Phrygian). The Paleo-Phrygian corpus is further divided (geographically) into inscriptions of Midas ...
.....
The last mentions of the language (Phrygian - б.м.) date to the 5th century CE and it was likely extinct by the 7th century CE.
.......
A famous Phrygian word is bekos, meaning "bread". According to Herodotus (Histories 2.2) Pharaoh Psammetichus I wanted to determine the oldest nation and establish the world's original language. -
- Напълно споделям Идеите от написаното !!
sparotok написа:

... три групи на един и същ народ, чийто език говорим днес (в развит вид) и чийто език е говорен на Балканите още в Каменната Ера.

- ЗАЩОТО ?!
- Популярната фригийска дума BEKOS, значела ХЛЯБ. Според Херодот фараона Псаметих I, желаейки да установи най-старият народ и най-старият език ... останалото е в "История"та на Херодот (2.2) .
- И това BEKOS ... как странно ми напомня, че хляба е печиво ... ПЕКА ?!

от Гет ... търсещ истината


Бекос е сродна също на богача и погача (вид хляб).

- Защото Бекос-Погача ... има и дума за Вода ... Според Кл. Александрийски фригийската дума за вода била "bedu" (βέδυ) но за лингвистите това не е пречка да я преведат като-"water"-вода (от PIE *wed). Но от тази изходна "wed"-"b/wedu" ... имаме думата ВЕДУ на старобългарски език (който не знам защо наричат "църковно славянски" ?) - а превода на "wedu" е "водя" - и двете думи с аналози в СЪВРЕМЕНЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ?!
- Ах, ... Как, не искам да разочаровам Джойси и Мглишев ... но народа ни е казал за такива случаи, "Вода гази - жаден ходи ?" ... с което визирам пристрастността и желанията им да търсят корените си ... не от тук, където си живеем ... а от възможно, По ... ако е възможно Най-далече !! - -- Защо ли така ?!
цитирай
138. vasarl - Аз пък много искам да ми обясниш, ...
27.11.2012 21:04
sparotok написа:
bgwest написа:
Аз пък много искам да ми обясниш,Спароток, какво ни очаква занапред,ако продължаваме да" поддържаме" ,компрометираната и наложена ни теза,че сме пришълци на Балканите,какво може да ни донесе на главите?Освен това,което вече ни е донесла ,какво още може да ни донесе?.....Ама чесно...


Последствията може да са страшни. В последните пет години се появиха две нови държави - Косово и Южна Осетия. Прецедент вече има, а за съжаление у нас има и условия, които (използвани умело) могат да доведат до заличаването на българите като народ.

Етнически конфликт е лесно да се предизвика, нужни са само пари...След това, тези, които имат претенции към земята ни могат да наложат своята власт под предлог, че те и само те са в състояние да пазят мира и да защитават малцинствата. Ако имаш пари можеш да направиш страхотна пропаганда...

Като се позамислиш и виждаш, че пеща е пълна с гориво, клечката е в ръката на хора започнали политическата си кариера като служители на ДС (и терористи) ... остава само едно драсване...

Да пази Господ!

Прави сте приятели. Дано ни пази господ, но ако ние сами не можем да се опазим, тогава лошо ни се пише. Според мен, гео политическата обстановка е така подредена в момента, че е въпрос на време Анкара да се вземе в ръце и да стане страшно за нас (имаики предвид и политиката на България, както и последните развития на проблема в някои области). Дано да съумеем да се обединим на време и да си помогнем сами.
цитирай
139. vasarl - Предполагам говориш за Common A...
27.11.2012 21:08
sparotok написа:
vasarl написа:
Предполагам говориш за Common Agricultural Policy of EU. Първите членки на съюза получават 100% (тоест, 100% от земеделската им продукция се изкупува). България получава само 25%.
На практика Европа произвежда два пъти повече от това което потребява и това което не потребява го продава на много ниски цени на пазари извън съюза или на тези държави в съюза които не получават 100% от Common Agricultural Policy.
Това обаче не е най голямата ни беда. По страшното е, че ние си унищожихме търговските връзки с редица други страни, които купуваха много земеделски продукти от нас. Такива са например доста държави от подсъветското пространство, както и Русия. Така че дори и да излезем от ЕС, трудно ще намерим пазари. Най страшното е обаче, че ако ЕС се разпадне, сме отново в същото положение. Ние просто нямаме план за това какво ще правим ако съюза се разпадне, нямаме търговска стратегия за бъдещето и как да си върнем тези пазари...Така че, битката за българското земеделско производство ще е не просто страшна, ако час по скоро не вземем мерки. При всички положения ще е много трудно, но ние трябва от сега да се опитваме да си върнем старите пазари, но когато няма държавна политика, няма как да стане. Има надежда, само ако успеем да променим държавата си отвътре, за да може да оправим и външната икономическа политика.


Прав си, да, така е. Държа обаче да уточня, че не ние сме си унищожавали търговските отношения и пазарите.

Моето скромно мнение е, че това е извършено от "наши" политици, но по внушение от вън.

Да, имах предвид не ние като народ, а "нашите" политици и дипломати, които дори не служат на нас. След това изпитание, обаче, България ще бъде по мъдра от всякога...
цитирай
140. bgwest - Аз пък много искам да ми обясниш, ...
27.11.2012 21:28
sparotok написа:
bgwest написа:
Аз пък много искам да ми обясниш,Спароток, какво ни очаква занапред,ако продължаваме да" поддържаме" ,компрометираната и наложена ни теза,че сме пришълци на Балканите,какво може да ни донесе на главите?Освен това,което вече ни е донесла ,какво още може да ни донесе?.....Ама чесно...


Последствията може да са страшни. В последните пет години се появиха две нови държави - Косово и Южна Осетия. Прецедент вече има, а за съжаление у нас има и условия, които (използвани умело) могат да доведат до заличаването на българите като народ.

Етнически конфликт е лесно да се предизвика, нужни са само пари...След това, тези, които имат претенции към земята ни могат да наложат своята власт под предлог, че те и само те са в състояние да пазят мира и да защитават малцинствата. Ако имаш пари можеш да направиш страхотна пропаганда...

Като се позамислиш и виждаш, че пеща е пълна с гориво, клечката е в ръката на хора започнали политическата си кариера като служители на ДС (и терористи) ... остава само едно драсване...

Да пази Господ!

Благодаря за отговора,Спароток!
И нека всеки,който го е прочел,да прочете и отговора ти до Киковски/117/ и сам за себе си да прецени...Секта ли сме...или,чисто и просто,обикновени люде,загрижени за тези след нас–ДЕЦАТА НИ!!!!!
Успех!!!
цитирай
141. sparotok - до Гет
27.11.2012 22:05
Гет, няма пречка ВЕДУ да се преведе като вода.

Вода означава - това, което се движи, поради тази причина думата ВОДА има омоним ВОДА (водя).

ВЕДУ е древна дума за вода обясняваща се с блг.диал. ВЕДА - водя...
цитирай
142. bgwest - Аз пък много искам да ми обясниш, ...
27.11.2012 22:08
demograph написа:
bgwest написа:
Аз пък много искам да ми обясниш,Спароток, какво ни очаква занапред,ако продължаваме да" поддържаме" ,компрометираната и наложена ни теза,че сме пришълци на Балканите,какво може да ни донесе на главите?Освен това,което вече ни е донесла ,какво още може да ни донесе?.....Ама чесно...

Ще ни доведе като овчици в нечия яка кошара. Лесно е да се досетим в коя:
- Ако не сме траките, а монголци, ще ни запратят в Гоби да си пасем говедата;
- Ако не сме траките, а славяни - отиваме в руската кошарка, защото руснаците вече се пъчат, че са траките. А ние ще тракаме зъби в Сибир;;
- Ако не сме траките, а турки -в турската, защото те скоро ще са траките. Ни ще пак сме раята.
- Ако не сме траките ,а иранци - в Персия, персите ще са траките, а ние драките;
- Ако не сме траките, а памиро-алтайци - при гаргите в Памир и Алтай.
Ако ние не сме траките другите ще са траките.
Ние ще си търсим корените някъде на два метра под замята.
Натам ни води страха да кажем кои сме.
Ако някои ги е страх или се чувства недостоен за такова велико минало , нас не ни е страх.
Велико минало означава големи отговорности.
Който го страх да поеме отговорност-да се гуши в ъглите на миналото и настоящето, и на бъдещето.
Траките са много, но най-траките - това сме ние българите.
Днес са ни смачкали, но утре...

Точно казано...Едно към едно с моите мисли...Важен е утрешния ден за нас,а още повече за децата ни!!!
Успех и Здраве,Демограф!!!
цитирай
143. vahisht - Ако смяташ, че човек може да прекали с любовта си към Родината
27.11.2012 22:17
тогава, спри. Мога само да кажа, нека Гопод Бог да ни дарява повече с хора като теб приятелю!
Успех и здраве ти желая!
Поздрави!!!
цитирай
144. blm - Важно ли е да знаеш кой си и от къде идваш?
27.11.2012 22:49
voxpop написа:
...
Питам Ви: какво от това, че 49 или да речем 55% от гените ни се окажат тракийски?

Нима отричате родовата памет и традициите? Чували ли сте, че "кръвта вода не става"?

Последно - ние българи ли сме или траки?

Като се видят резултатите от генетичния анализ, въпросът трябва да е:
Ние българите траки ли сме?

Вие какво се опитвате да докажете - Вие лично, и какъв трябва да е очакваният според Вас ефект?

Та това е, което Павел се опитва да докаже и при това с ФАКТИ.

От това, което аз съм чел от историческите източници, изводите да мен са следните:
1. Тракийска цивилизация по нашите земи е имало, вероятно са имали писменост и държава, но тя е изчезнала преди повече от 2 хил. години, а може и повече.

И как така е изчезнала? Кой я е унищожил? Нещо няма исторически сведения за такова нещо.

2. От тракийския народ, който е оставал да живее но тези ширини, са останали отделни племена в рамките на Римската империя, впоследствие на Източната римска империя, известна като Византия.

А-а-а. Не са изчезнали все пак. Дори са дали "някой друг" император -за това има сведения от много източници. А какво е станало с езика им, с материалната и духовна култура? Как така тракийските племена са тук, а тракийската цивилизация я няма?

3. След идването на славяните, прабългарите и други преселнически племена, местното население постепенно се е смесило с останалите.

Тракийските племена "по тези ширини" са ходили и по други "ширини" че и "дължини". Пък някои са се върнали. Че са се и разбирали с "местното население".

Вие съгласен ли сте с това или не?

Като го пооправихме, аз съм съгласен.

цитирай
145. blm - Разбира се, че прекаляваш. Във в...
27.11.2012 22:57
malchaniaotnadejda7 написа:
Разбира се, че прекаляваш. Във всеотдайното служене на България. Ние нямаме много отечества. Аз поне. Макар и канадка, в сърцето си имам едно Отечество. Ако не прекаляваше, приятелите ми щяха да са с един по-малко. Благодаря ти за това, че си точно такъв, какъвто си. Без пламък, огънят мъждука, не грее, не свети. Без сърце, има ум, но няма мъдрост. Ти мислиш със сърцето и си сърцат българин! Вярвам в делото ти за реабилитиране на историческото ни минало, за легитимиране правото ни на време и на бъднини, достойни за величието на нашето минало. Благодаря ти!

Много добре казано. Ама каква канадка си? Аз живея в САЩ повече от 20 години, пък съм българин.
Или може би пак е дошло времето да се пръснем по света както са правели нашите прадеди! Да ги учим на това-онова, казано най-скромно.
цитирай
146. blm - Хора, вие сте просто облъчени. Не ...
27.11.2012 23:08
voxpop написа:
Хора, вие сте просто облъчени. Не знам дали е на международно-правно ниво или е по-дълбоко, но да четете и да изопачавате написаното черно на бяло в коментарите ми, това прилича на диагноза!
Нали и аз това казвам!
Не да се вторачваме в недоказуемото минало, а да се държим за Паисий, за ранното християнство по нашите земи още преди създаването на българска държава, за това, че ислямът е възникнал значително по-късно - през 6-7 век и по никакъв начин не е възможно турците да са били тук преди нас, защото те още не са съществували като народ, когато ние вече сме били държава!
За съвременните фалшификации на най-новата ни история говоря още в първия си коментар - срещу тях трябва да се борим - срещу платените родоотстъпници като Мартина Балева и сие, според които Баташкото клане е мит; срещу онази филоложка, която твърди, че помаците са отделен народ и говорят чужд език, срещу приказките на пияния фес и продажник Доган, че Балканската война е етническо прочистване, срещу опитите да се ислямизира циганско население -аз съм го написал, но не съм го изброил! Но на вас изглежда ви е по-удобно да изопачавате, защото опонирам на любимия ви вожд:) Няма как да ме изкарате сектант, сектанти са онези безкритично повтарящи думите му като папагали!

Та нали именно Паисий написа: О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш болгарин?" А не трак! Хайде стига демагогия, че е направо кощунство да сравнявате Спароток с Паисий!


Траки е обобщеното название на много племена, част от които са наречени българи.

Колкото до "кощунството" да се сравнява Спароток с Паисий, нали знаете, че никой не е пророк в родното си село. Бих добавил и в своето време. Иначе разликата е, че Паисий е разнасял Историята си пеша, а Павел има Интернет.
цитирай
147. sparotok - благодаря ти!
27.11.2012 23:36
vahisht написа:
тогава, спри. Мога само да кажа, нека Гопод Бог да ни дарява повече с хора като теб приятелю!
Успех и здраве ти желая!
Поздрави!!!


Благодаря ти!
цитирай
148. sparotok - !
27.11.2012 23:39
malchaniaotnadejda7 написа:
За знанията, които имаш, за истината, която ти е дадено да откриеш ... (тя не се "открива" всекиму) - ти си балансиран и мъдър човек. Историята няма да отнеме ничии заслуги, а и както бе казал един гений, един скромен човек, който не се приема насериозно, защото "не е в конфиденциална ситуация със себе си", въпреки че е в Wikipedia (като някои съблогери, които се гордеят с това): "Приживе, надпреварата помежду ни е напълно безсмислена." Поздрави, Павел!

http://www.blitz.bg/news/article/165670


Благодаря ти Надежда! Аз се надпреварвам само с времето...дано да успея да завърша нещата, които съм започнал!

Поздрави!
цитирай
149. lyuliak - да се измъкнем
28.11.2012 01:00
sparotok написа:

Да, това е един голям човешки порок - вечно да търсиш виновните "извън себе си"... Точно за това питам - Да не би наистина да преувеличавам?


Който търси "виновните" извън себе си, той търси и "способните" извън себе си. Тоест, отрича да има нещо общо със Силата за промяна.. А това е тъжно.

Хората трябва напротив, да се заловим за всичко което ни връща Изначалната Сила /нали според Библията Адам е бил създаден "малко по-долен от ангелите"/ - История, Наука, Философия, и да се измъкнем сами за косите от тази омраза, пораждана не от това че сме родени зли, а от страха... че нещо ще загубим.
цитирай
150. sparotok - страх
28.11.2012 17:16
lyuliak написа:
sparotok написа:

Да, това е един голям човешки порок - вечно да търсиш виновните "извън себе си"... Точно за това питам - Да не би наистина да преувеличавам?


Който търси "виновните" извън себе си, той търси и "способните" извън себе си. Тоест, отрича да има нещо общо със Силата за промяна.. А това е тъжно.

Хората трябва напротив, да се заловим за всичко което ни връща Изначалната Сила /нали според Библията Адам е бил създаден "малко по-долен от ангелите"/ - История, Наука, Философия, и да се измъкнем сами за косите от тази омраза, пораждана не от това че сме родени зли, а от страха... че нещо ще загубим.


Люляче, страха от загуба на нещо причинява повечето беди. Трудно е човек да се научи, че присъствието му на този свят е временно и, че привързването към обекти и хора само ще донесе болка.

Трудно е да се научим да живеем за мига, направим ли го обаче, успеем ли да спрем времето, се приближаваме до божественото.

цитирай
151. kleotemida - Не знам, Павка, дали прекаляваш или не прекаляваш, но знам какво е казал Айнщайн:
28.11.2012 21:13
"Всички знаят, че нещо е така, но се намира някакъв невежа, който не знае това, и точно той прави откритието."

При всяко положение, обаче, предпочитам да се наритате (не с карака и с думи, а с доказателства "за и против") всички историци - и професонали и аматьори - да сложите картите на масата и да си "измерите" теориите, но с колкото се може по-малко фантастични елементи в тях. Щото, ако някой си въобразява, че в традициоонно признатата ни история за онзи период има по-малко фантастика, отколкто в твоите тези, значи страда от сериозно двуличие. Като да речем ония две корабчета готи (по Йордан) /от швеЦко/, дето някои ги докараха до милион (като как ли точно?) и им приписа изтласкването на римските легиони от Дакия, после изтрепването на де що има племена в района и заселването им наместо тях. Милион готи от о-в Скандза... както се изока дЗвер тогава, когато писах за това: "Поль Европа прошагали по земли!" :)))) И от две корабчета народ станали 1 милион за година. Ега си ГМО-тата, ега си чудото, жените им ще да са били по-плодовити от мишките. Е, това ако не е фантастика, не знам какво е. Ама е вървежна, щото тези готи избили де що имало основно население в района...
цитирай
152. sparotok - изконно население
28.11.2012 23:37
kleotemida написа:
"Всички знаят, че нещо е така, но се намира някакъв невежа, който не знае това, и точно той прави откритието."

При всяко положение, обаче, предпочитам да се наритате (не с карака и с думи, а с доказателства "за и против") всички историци - и професонали и аматьори - да сложите картите на масата и да си "измерите" теориите, но с колкото се може по-малко фантастични елементи в тях. Щото, ако някой си въобразява, че в традициоонно признатата ни история за онзи период има по-малко фантастика, отколкто в твоите тези, значи страда от сериозно двуличие. Като да речем ония две корабчета готи (по Йордан) /от швеЦко/, дето някои ги докараха до милион (като как ли точно?) и им приписа изтласкването на римските легиони от Дакия, после изтрепването на де що има племена в района и заселването им наместо тях. Милион готи от о-в Скандза... както се изока дЗвер тогава, когато писах за това: "Поль Европа прошагали по земли!" :)))) И от две корабчета народ станали 1 милион за година. Ега си ГМО-тата, ега си чудото, жените им ще да са били по-плодовити от мишките. Е, това ако не е фантастика, не знам какво е. Ама е вървежна, щото тези готи избили де що имало основно население в района...


Да, наистина, вървежни са измислиците за избиването на местното население. Май това ще да е удобно на тези имащи апетити към земите ни и целящи да ги вземат без война, просто на безценица...

Да пази Господ!
цитирай
153. radodroma - Do joyciii-to deto vse iska mnenie ot specialist..eto edno na arheologa Dragoev:
29.11.2012 00:05
Некропол с над 100 погребения е бил разкрит при разкопки край Мартен.

Това е станало при проучванията на археолога от Русенския исторически музей Деян Драгоев на терена, откъдето ще преминава газопроводната връзка България - Румъния, съобщава БГНЕС.

<b>Некрополът показва приемственост на погребения от времето на траките до края на Първото българско царство.<b>
цитирай
154. heftimov - na verniq pat si
29.11.2012 00:35
http://rousse.dir.bg/news.php?id=12506679 bez komentar koito ima jelanie shte razbere
цитирай
155. heftimov - Некрополът показва приемственост ...
29.11.2012 00:38
Некрополът показва приемственост на погребения от времето на траките до края на Първото българско царство.
цитирай
156. valentinnedyalkov - нещо интересно
29.11.2012 07:57
При разкопки край Русе бе открит некропол от времето на траките

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5327811

Поздравления за постоянството СПАРОТОК!
Продължавай все така да ни радваш.
Със здраве!
цитирай
157. letopisec - Не се учудвам,
29.11.2012 09:56
че само 24 човека във ФБ Ви подкрепят...за организацията Ви тук, ще се въздържа да коментирам, все пак сте им работодател...
цитирай
158. bulgarinut57 - КИРЦА, НЕ СИ КУХА ЛЕЙКА ТИ КИРЦА, ДРУГО СИ !!!
29.11.2012 17:33
letopisec написа:
че само 24 човека във ФБ Ви подкрепят...за организацията Ви тук, ще се въздържа да коментирам, все пак сте им работодател...


За теб доказването на ИСТИНАТА за нас БЪЛГАРИТЕ,
като че ли има спортно-състезателен характер !!!
" 'айде Спаро, давай Спаро, още едно круше Спаро...."

Кирца, Лъжеписецо платен,
взимай си париците от хазаро-юдеите и си вЪрти синджрчето.
Тъй и тъй, пишеш в "сивия сектор", к'во се натискаш тука,
като старшинка пред ротен?!

Кирца, скъпо дете на природата, разбери, набий си го в кратуната -

- НИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ ИДВАМЕ ОТ Н И К Ъ Д Е !!!!!

- НИЕ ОБИТАВАМЕ ТАЗИ ЗЕМЯ ОТ МНООООГО ХИЛЯДОЛЕТИЯ !!!

- НИЕ СМЕ НАСЛЕДНИЦИ НА НАРОДА С ОБОЩЕНО ИМЕ "ТРАКИ",

НА ТЯХНАТА МНОООООГО ДРЕВНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ !!!

"Траки" е СТАРОТО име на ДНЕШНИТЕ БЪЛГАРИ !

Павел Серафимов ДОКАЗВА точно това !



Кирца, активно работиш ПРОТИВ интересите на моята БЪЛГАРИЯ !!!
...



цитирай
159. bgwest - че само 24 човека във ФБ Ви подкре...
29.11.2012 18:41
letopisec написа:
че само 24 човека във ФБ Ви подкрепят...за организацията Ви тук, ще се въздържа да коментирам, все пак сте им работодател...

Не са 24.Повече са.Но самият аз,вчера,ровейки се в и-нета,съвсем случайно попаднах на тази страница.Случайно,вчера разбрах,че има такава страница.
....Организация,работодател...:)))...Много луди,мноо нещо в тоя блог,ей!
И всички писатели,професори и ....
цитирай
160. sparotok - открития
30.11.2012 00:30
valentinnedyalkov написа:
При разкопки край Русе бе открит некропол от времето на траките

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5327811

Поздравления за постоянството СПАРОТОК!
Продължавай все така да ни радваш.
Със здраве!


Откритието е интересно, но повярвай ми, това е само началото:)

Поздрави!
цитирай
161. sparotok - некропол
30.11.2012 00:32
radodroma написа:
Некропол с над 100 погребения е бил разкрит при разкопки край Мартен.

Това е станало при проучванията на археолога от Русенския исторически музей Деян Драгоев на терена, откъдето ще преминава газопроводната връзка България - Румъния, съобщава БГНЕС.

<b>Некрополът показва приемственост на погребения от времето на траките до края на Първото българско царство.<b>


Какво да добавя, най-важното е казано- приемственост...До сега това се отричаше.
цитирай
162. vostroto - Не знам кой си, но приличаш на човек с ниско самочувствие. Откровено се дразниш от умни и оригинални хора.
01.12.2012 10:26
mglishev написа:
Пиши си фантастиката на спокойствие. Все ще има кой като мен отрезвяващо да ти се подиграе, а твоите фенове все ще си те хвалят. Всичко е нормално.

А дали пишеш история? Не.

цитирай
163. osiris1002 - до voxpop
01.12.2012 13:24
прочетох първия ти пост и малко встрани от темата ще ти отговоря с едно твое творение цитирам:
"3.Избягвам да чета клюкарски, жълти и кафеви
копипейстове както и постове, целящи единствено да създават напрежение от всякакъв вид или интриги с цел оплюване и скандал."
цитата е от тук (http://voxpop.blog.bg/politika/2011/11/16/za-svobodnoto-slovo-cenzurata-i-manipulaciite.851800)
смятам че е необходимо да се посъветваш със специалист преди да наричаш сектанти които и да е било щом точно ти създаваш пак цитирам:
"постове, целящи единствено да създават напрежение от всякакъв вид или интриги с цел оплюване и скандал" - бих добавил а не градивна критика за която е помолил автора на блога
цитирай
164. yotovava - Бъди!
01.12.2012 23:18
Истината винаги изплува.
цитирай
165. sparotok - благодаря ти!
02.12.2012 02:12
yotovava написа:
Истината винаги изплува.


Благодаря ти Валя!
цитирай
166. born - И все независимо от различните т...
04.12.2012 15:07
И все независимо от различните теории е далеч по приятно предците ни да са една културна цивилизация, а не някакви диваци.
цитирай
167. sparotok - истина
04.12.2012 22:18
born написа:
И все независимо от различните теории е далеч по приятно предците ни да са една културна цивилизация, а не някакви диваци.


Човек е длъжен да приеме истината. За наше щастие, в нашия случай тя е приятна:)
цитирай
168. djani - Винаги ми е било интересна...
06.12.2012 15:23
Да чета, или директно да наблюдавам пуническите войни, водени от представителите на непримирими клонове /кланове/ в науката и изкуството. Естествено за самочувствието на дадена нация славното историческо минало е повод за гордост. Но да погледнем на какъв хал са нациите, наследници на древните цивилизации. На Египет, Шумер, Тир, Вавилон, Асирия, древна Гърция, Византия и дори Рим. Да не говорим за Траките и българите /които, може би са си траки/. Всъщност всяка от тях познава разцвет и упадък. Важно е тази цивилизационна традиция да продължава. Но по-следващите господари на света и статуквото, позволяват ли го?
цитирай
169. sparotok - силните на деня
06.12.2012 16:16
djani написа:
Да чета, или директно да наблюдавам пуническите войни, водени от представителите на непримирими клонове /кланове/ в науката и изкуството. Естествено за самочувствието на дадена нация славното историческо минало е повод за гордост. Но да погледнем на какъв хал са нациите, наследници на древните цивилизации. На Египет, Шумер, Тир, Вавилон, Асирия, древна Гърция, Византия и дори Рим. Да не говорим за Траките и българите /които, може би са си траки/. Всъщност всяка от тях познава разцвет и упадък. Важно е тази цивилизационна традиция да продължава. Но по-следващите господари на света и статуквото, позволяват ли го?


Всеки нов господар се опитва да обезсили стария. Римляните са завладели земите ни преди около 2000 години, голяма част от населението е било избито, друга част изселена. Тези, които са останали вече не са били заплаха за Вечния град...

Какво се получава обаче, около 100 години след завоюването на северниите тракийски земи...тракиец сяда на престола в Рим (родения в Добруджа Максимин). След него идват още доста тракийски императори, като един от тях - Галерий е имал намерението да преименува Римската Империя на Дакийска.

Важното е да останем верни на себе си, да пазим традицията си и своето самочувствие. Империите идват и си отиват, остават тези, които имат своя култура и най-вече духовност.

Поздрави!
цитирай
170. sparotok - градивна критика
12.03.2013 01:47
osiris1002 написа:
прочетох първия ти пост и малко встрани от темата ще ти отговоря с едно твое творение цитирам:
"3.Избягвам да чета клюкарски, жълти и кафеви
копипейстове както и постове, целящи единствено да създават напрежение от всякакъв вид или интриги с цел оплюване и скандал."
цитата е от тук (http://voxpop.blog.bg/politika/2011/11/16/za-svobodnoto-slovo-cenzurata-i-manipulaciite.851800)
смятам че е необходимо да се посъветваш със специалист преди да наричаш сектанти които и да е било щом точно ти създаваш пак цитирам:
"постове, целящи единствено да създават напрежение от всякакъв вид или интриги с цел оплюване и скандал" - бих добавил а не градивна критика за която е помолил автора на блога



Градивна критика може да се очаква само от почтени хора...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13931381
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031