Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2012 16:40 - ИЗМАМАТА НАРЕЧЕНА ВИЗАНТИЯ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 179185 Коментари: 196 Гласове:
131

Последна промяна: 16.08.2020 21:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                 
                      ИЗМАМАТА НАРЕЧЕНА ВИЗАНТИЯ

 

 

 

Много хора изпадат в екстаз като чуят за Византия и византийско изкуство. В мислите започват да блуждаят представи за красота и благородство. Някои смятат дори, че гърците са създателите на всичко хубаво в столицата на Източната Римска Империя. И не само това -  има такива, които искрено вярват, че Византия е гръцка държава.

 

Едва ли има по-голяма заблуда от свързването на гърците с основаването на Константинопол (Византион) и неговата култура. Понятията Византия и византийци са изкуствени. Названието Византия като синоним на ИРИ е измислено през 1553 г. от немеца Йероним Волф. Самата държава Гърция започва съществуването си едва след 1830 г. Преди да бъде зарината с пари и помощи от американски и западноевропейски идеалисти, Гърция е бедно, тъжно място, обитавано от жалки хора с нисък морал, както отбелязва Марк Твен в своя книга.

 

Нека видим как стоят нещата в действителност. Историците знаят добре, че първоначално Византион е тракийско селище. Названието идва от името на основателя Byzas (то е древен вариант на старобългарското лично име Бузан). Това, че гърците се инфилтрират в тракийския град, не означава, че селието е създадено от гърци, или, че името е гръцко.   

 

До началото на ІV-ти век Византион е малък град. Носещият тракийски кръв император Константин Велики обаче осъзнава стратегическото му значение и го прави столица на Римската Империя. По това време гърците не играят никаква положителна роля в събитията. След Константин Велики идват неговите синове Константин IІ, Констанций II, Констанс І. На трона сядат тракиецът Юлиан, а по-късно и неговите сънародници Йовиан, Валентиан, Валент, Маркиан, Лъв Бесът, Лъв ІІ, Юстин І, Юстиниан Велики, Юстин ІІ, Тиберий ІІ, Фока.

 

От превръщането на Византиум в столица на Римската Империя, до началото на VІІ-ми век в него са властвали петнадесет тракийски императора. Тяхна е заслугата за изграждането на най-красивите сгради и най-внушителните укрепителни съоръжения.

 

Между 330 г. и 610 г. предимно траки са тези, които защитават Контантинопол (Византиум). Запомнете това много добре – в първите три века на своето съществуване Източната Римската Империя е управлявана предимно от траки!

Три века е огромен период от време, напълно справедливо е да се каже, че нашите деди траките са изконните наследници на Източната Римска Империя ...наречена през ХVІ-ти век Византия. Не можем да пренебрегнем факта, че не само града е тракийски, но и това, че траки имат най-големите заслуги за неговото устройване и укрепване.

 

След 610 г. идва на власт идва не грък, а арменец, това е Ираклий – приятел на княз Кубрат. Той е последван от синовете си Ираклий ІІ и Константин ІІ...Дори и в по-късни времена на трона в Константинопол седят не гърци а арменци. Става дума за: Христофор Лакапин, Константин Лакапин, Стефан Лакапин, Лъв V Арменец, Роман І, Йоан Цимисхи, Артавазд, Филип Вардан, Василий І...

 

В древния тракийски град царуват също и фригийците Михаил ІІ, Теофил, Михаил ІІІ. Според П. Каранис фригиецът Михаил ІІ не се бил елинизирал, презирал гръцката култура....както и много от неговите съотечественици:

 

“The Phrygians, for instance, as we may infer from what we know of the back- ground of Michael II, seem to have been only semi-Hellenized as late as the beginning of the ninth century. Michael, who is described as coarse, ill-educated, and contemptuous of Hellenic culture, was no doubt typical of the natives of Phrygia, many of whom may not have known any Greek at all“. http://www.arts.yorku.ca/hist/tgallant/documents/charanis.pdf

 

В Константинопол управлява също илириеца Анастасий, исаврийците Зенон, Лъв ІІІ Исавриец, Константин Копроним, Лъв ІV, Константин VІ и др. Около 40 владетеля на града основан от тракиеца Константин Велики не са от гръцки произход. Пълно безумие би било Византия, или по-правилно Източната Римска Империя да бъде считана за гръцка държава...както си мислят някои хора.

 

Тракийските императори правят много неща за народа, от който са произлезли. Константин Велики финансира построяването на Плиска, Преслав и Силистра. Юстиниан Велики създава Юстиниана Прима. Там е седалището на независимата  църква за траките. Отново Юстиниан укрепва Сердика (столицата ни София), Филипопол (Пловдив), Берое (Стара Загора) и др. Когато император Маврикий си позволява гонения срещу дедите ни, тракиеца Фока въстава, сваля го от трона и сам става владетел на Константинопол (Византион). За това слабо познато тракийско въстание пише Йоан Никиуски.

 

Изконното право на траките над Константинопол е причината на Тервел да бъде дадена титлата кесар, а Симеон Велики да бъде провъзгласен за цар на всички българи и ромеи. През ХІІІ-ти век в надпис от земите на Асеновград, Иван-Асен ІІ е наречен цар на българи, гърци и други страни.

Не случайно Папа Инокентий ІІІ признава, че предците на цар Калоян са от древен римски род. Във Ватикана са знаели много добре кои са нашите деди и какъв е техния произход. Знаело се е, че Калоян е от същия род както и Константин Велики - и двамата са мизи.

 

В работата си “Кроватова България и Покръстването на Българите” проф. Ценов обяснява, че Константинопол е бил български град, който е бил прочистен етнически от гърците. В “Убийството на Юстиниановата Самоличност” Г. Сотиров разказва за император Юстиниан. Той симпатизирал на група наречена сините. Те били с бръсната глава и кика, носели дълги мустаци...Сотиров предава и злобната забележка на Прокопий Цезарийски, че Юстиниан пропилял златото от хазната поради добрината си към...варварите...Любовта на един тракиец към собствения си народ е наречена...порок...

 

Следва да се запитаме – защо тези факти не са популярни? Защо е премълчана ролята на траките в основаването на Константинопол и първите три века от неговото управление? Става дума за три века, а не за година-две! Как може такъв голям период от време да се пренебрегне, още повече, че той засяга нашите предци!

 

Лъгаха ни, че старите българи са носили чалми, лъгаха ни, че  жилищата им са били юрти, лъгаха ни, че най-древните ни владетели са носили титлата хан, лъгаха ни, че сме сме потомци на тюрки почитащи Тангра, а заслугите на дедите ни в изграждането на Източната Римска Империя бяха сметени под тъмно одеало...

 

Гърция от друга страна бе поставена на пиедестал. Тракийските и пеласгийски богове Зевс, Атина, Дионис, Хермес, Арес и др. бяха наречени гръцки. Убеждаваха ни, че южните ни съседи са били велики, забележителни хора, че цяла Европа им е задължена...понеже Гърция е майка на демокрацията. Истината обаче е съвсем друга.

 

Корнелий Тацит пише за демокрация при старите германи, които избирали царете си по благородните им качества, а пълководците по смелостта им. Прокопий Цезарийски твърди за старите славяни, че от незапомнени времена живеели в демокрация...без да са я получили от гърците.

 

Докато “варварите” са ценели най-много свободата на личността, то старото гръцко общество е било основано на подтисничеството и робството. Атина не би могла да просъществува без потта и кръвта на робите. Гърците са считали за нещо съвсем нормално един роб да бъде подложен на изтезания, да му се отнеме правото да има семейство, да му се отрече правото на пълноценен живот. На робите дори не е било позволено да ползват своето собствено име, а само това, което собственика им измислел... Ако робиня раждала дете от господаря си...то било убивано. И ние трябва да се възхищаваме на това?

 

Представете си да не ви е подволено да имате свои желания, да носите своето име, да ви е отречено правото на образование и култура, да е законно да ви изтезават, да бъдете насилвани, а децата ви убивани. Поне за мен такова общество е кръг на ада, то не заслужава възхищение, а пълно отвращение.

 

Южните ни съседи се хвалят със своите мислители. Да, имали са такива, но как са постъпвали с неудобните? Сократ е принуден да се самоубие.Езоп укорил делфийците, че лентяйстват и живеят само от приходите идващи от храма. За това, че е казал истината делфийците скриват жертвен съд в торбата му, обвиняват го в кражба и го убиват. Херодот е бил принуден да живее в изгнание, той поне е имал късмета да запази живота си...

 

Докато дедите ни са наричани най-праведните хора, то при гърците корупцията и упадъка на нравите е било нещо нормално. Страбон има доблестта да признае, че гърците са тези, които разпространяват корупцията и негативните качества сред варварите. Проституцията е непозната в обществата на траки, скити, келти и германи, a в Стара Гърция тя е нещо нормално. По начало проститууцията е била непозната на старите римляни. Марк Порций Катон Старши е предупреждавал сената, че, гърците са развратен и порочен народ, твърдял е, че, ако Рим приеме гръцките нрави, това ще доведе до края на града...Не е тайна, че пороците подронват обществото и действат като бавна отрова...

 

Демостен, от чиято мърдост мноцида се възхищават, е осъждан два пъти за корупция. Повечето хора не знаят, че гърците са първите фалшификатори на монети. Диоген, известен с фразата си – Търся човек е откраднал от среброто предназначено за сечене на монети.  Гъркът Харпал задига хазната на Александър Велики, а атиняните укриват престъпника. В последствие се разбира, че атинските политици са приели подкупи от Харпал и поради това са му дали дали убежище. Законодателят Солон организира опрощаване на дълговете и в същото време казва на приятелите си да заемат огромни суми...които никога няма да върнат (май това е примера, от който са се поучили нашите кредитни милионери:). Темистокъл казва, че няма смисъл да си лидер, ако не се самообогатиш и не направиш и приятелите си богати с властта, която имаш...Педерастията, наречена днес насилие над деца е считана за нещо нормално от дедите на нашите южни съседи.

 

Ето това е скритото лице на Стара Гърция, от която мнозина се възхищават. А дедите ни, честните, простоватите, благородните, опрощаващите, бяха наречени варвари. Не е ли това крайната несправедливост, не е ли изкривяване на реалността?

Нашите предци не са ослепявали пленени войници както направи Василий Българоубиец. Нашите деди не са давили и горили на клада стотици хиляди човека заради различните им убеждения. Нашите деди не организираха и не поощряваха убийства на чужди държавници, както правеха старите гърци. Котис І е убит от двама гръцки братя – Питон и Хераклид – ученици на Платон. Тези убийци в Атина биват провъзгласени за национални герои.

 

Не ме разбирайте погрешно, аз не мразя гърците. Възхищавам се на таланта на Праксител и на Фидий, възхищавам се на откровеността и точността на Страбон. Възхищавам се на работите на Еврипид, Павзаний, Тукидид. Хубавото и положителното не бива да се отричат, но същото важи и за негативното. Не е редно то да се премълчава и укрива. Не е справедливо ние да сме вечно белязани като войнолюбиви варвари тормозещи Византия, а гърците да се смятат за най-великия народ на Европа. Светци и убийци е имало и в двете държави.

 

Смятам, че трябва да се стремим към приятелски отношения с Атина. Православни държави сме, трябва да се поддържаме един друг, но и трябва да си кажем истината. Пясъчните кули трябва да паднат, колкото и болезнено да е това за гърците, то е и наложително. Без болка няма катарзис, без катарзис няма бъдеще. Старото и гнилото трябва да изчезнат, за да направят място на едно ново мислене и нова духовност. Не идва края на света, а началото на Ерата на Светлината. Хубаво е да се подготвим за нея.

 

http://www.in2greece.com/english/historymyth/history/ancient/harpalos.htm

 

http://elysiumgates.com/~helena/Economy.html

 

http://www.crystalinks.com/greekslavery.html

 

http://www.gutenberg.org/files/3176/3176-h/3176-h.htm

 

http://www.coinpeople.com/index.php?/topic/1950-the-crime-of-diogenes/

 

http://atschool.eduweb.co.uk/sirrobhitch.suffolk/Portland%20State%20University%20Greek%20Civilization%20Home%20Page%20v2/docs/1/kirsten.html

 

http://londinoupolis.blogspot.nl/2011/08/corruption-in-ancient-greece.html

 

Female slaves are described as being prohibited from keeping their children, and Infants born of master-servant liaisons were destroyed

http://www.fsmitha.com/h1/hell04b.htm

 

The Greek practice of pederasty came suddenly into prominence at the end of the Archaic period of Greek history; there is a brass plaque from Crete, about 650-625 BC, which is the oldest surviving representation of pederastic custom. Such representations appear from all over Greece in the next century; literary sources show it as being established custom in many cities by the fifth century BC.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pederasty_in_ancient_Greece

 

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Erastes_eromenos_Staatliche_Antikensammlungen_1468.jpg

 




Гласувай:
135



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
19.11.2012 16:44
Умолявам тези, които желаят да изразят мнението си да го изразят прилично и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде градивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. mariniki - да, време е...
19.11.2012 16:46
пясъчните кули да паднат и истината да излезе...такава
каквато е, без значение на кой се харесва или не...
поздравявам те, приятелю... с уважение
и възхищение...
цитирай
3. sparotok - кирилица
19.11.2012 16:49
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
4. shtaparov - Българите са наричали източните ...
19.11.2012 16:49
Българите са наричали източните римляни "гърци",когато са искали сда се изгаврят с тях! Иначе те са си били Ромеи (римляни) и ги е било срам да се наричат гърци!
цитирай
5. batogo - Поздравления за статията!
19.11.2012 16:51
Завършваш я като достоен будител и факел на новата духовност в Ерата на Светлината!
цитирай
6. gandolfini - Спароток...има истина която е заменена с лъжа...
19.11.2012 16:56
и за жалост лъжите ни се повтаряни толкова време ,че мнозинството е излъгано .
Продължавай борбата ,и изявявай на светло ,всичко скрито в мрака на древните дни.
За гърците и тяхното високомерие няма да пиша ,ще цитирам апостол Павел от посланието на Тит,,Критяни са винаги лъжци,зли зверове,безделни лакомници(лениви търбуси)(Послание на Тит,1 глава 12 стих,,
цитирай
7. d3bep - Тука в най - общи линии сме на близки ...
19.11.2012 17:01
Тука в най - общи линии сме на близки мнения.
Аз ще кажа, че не съм спец по Византия, но няма как хептен да не се сформира някакво мнение.

Византия не баш е измама, а е консенсусно понятие. Такива са много. Тракия е такова, Египет - гръцко понятие, не са се наричали така. Асирия и още много други.. Възприети там по някакво разбиране на някой си трети за нещо...

Няма пречка да се нарича Византия, даже е по името на Бизантион, което е по - добре за нас. Мен ми харесва, кво толкоз. Не са го наричали така, ама щом сега така предпочитат... Нема да им кърша хатъра.

Самите византийци се наричат тракийци нееднократно, дори и да е на географски признак.
Писането на "гръцки" е изключително характерна черта и на траките, и на българите. А всъщнсот именно езика е основната беля да наричат византийците "гърци". Създадена е някаква запазена марка, че всичко, коеот говори гръцк ие грък, за мен тук е разковничето на езиковата борба.

За мен също няма съмнение че макар и аростокрация да идва от Рим, местното, особено европейското население е добре известно, но новата държава, както и латинизиранеот на траките води до това да им губим следите в исторически план - стават неразличими, тъй като ние ги гоним предимно по условни белези, които "новият ред" променя.

Поздрави!
цитирай
8. silverunicorn - Византиум-Константинопол
19.11.2012 17:15
Кога е станало преименуването, знае ли се?
цитирай
9. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Павел!
19.11.2012 17:21
Благодаря ти за позицията и за истината около самоличността на Юстиниан Велики, когото винаги съм чувствала българин! Непрекъснато изпитвах угризения, че не знам историята си, но така, както не я знаех, пак много добре знаех, защо, още преди папа Инокентйи III - в 9 век! - в Рим, започва богослужение и на български. На трите свещени езика и на български! Всичко, което си писал тук е вярно и четящите блога ти трябва да имаме респект, че го четем безплатно. Това е дългогодишен труд, достоен за уважение. И във вените на Константин - последният император на Константинопол, и на Юстиниан Велики, тече българска кръв. Истината е тук, в този блог, който ти така последователно и всеотдайно, с такова вълнение за бъдещето на България и българите водиш, че не мога да не изпитам гордост и възхищение, че съм българка. Благодаря ти! Беше удоволствие да прочета и да науча още за миналото ни.
цитирай
10. shtaparov - Вярвам, че е някакво недоразуме...
19.11.2012 17:25
Вярвам,че е някакво недоразумение,дето Василий I е наречен арменец след като знаем,че той е бил македон,сиреч Тракиец от племето мигдони,макар и погърчен. Иначе е ясно,че атинската демокрация,която е просъществувала извънредно кратко време,е взела демократичния пример от своите съседи- свободните Траки,но въпреки това се е крепяла на превитите гърбове на робите,които в Атина (както и в държавата на спартанците впрочем) са били много повече от свободните хора. Без робите,много от които са били Тракийци,нямаше да има никаква "демокрация" в Гърция,но това не прави гърците признателни към техните заслуги. Съответно: гърците (сиреч робовладелците и роботърговците) не са измислили демокрацията,понеже те не са имали нито интерес,нито потенциал да я измислят,за да си подлеят вода самички и да си отрежат клона,на който седят. Някои от тях обаче са решили да я въведат (имайки пред очите си Тракийския пример разбира се!),за да се опитат да реформират своето упадъчно общество. Но не им е стискало да я въведат в истинския й вид- в онзи,в който са я ползвали Траките хиляди години преди тях,а са я въвели в такава форма,която да не подбие позициите им в обществото,и естествено са се провалили! При тях фактически е имало само опит за демокрация,който обаче се е провалил много бързо,понеже тя изобщо не е била в кръвта на гърците и им е била съвършено чужда органически!
цитирай
11. sparotok - !
19.11.2012 17:26
mariniki написа:
пясъчните кули да паднат и истината да излезе...такава
каквато е, без значение на кой се харесва или не...
поздравявам те, приятелю... с уважение
и възхищение...


Рано, или късно идва промяна и катарзис, това е неизбежно. Оцелява този, който се е подготвил за тях...

Поздрави!
цитирай
12. sparotok - graecoi
19.11.2012 17:28
shtaparov написа:
Българите са наричали източните римляни "гърци",когато са искали сда се изгаврят с тях! Иначе те са си били Ромеи (римляни) и ги е било срам да се наричат гърци!


Народа наречен Graecoi е по-скоро пелазгийски. Това име обаче не е било престижно като името на селите (елите, елини) и поради това южните ни съседи са го избягвали.
цитирай
13. sparotok - промяна
19.11.2012 17:30
batogo написа:
Завършваш я като достоен будител и факел на новата духовност в Ерата на Светлината.


Промяната идва, независимо от това, че има и такива, които не я желаят. Истината ще отвори очите на хората към истинската им същност.

Поздрави!
цитирай
14. sparotok - порочен кръг
19.11.2012 17:32
gandolfini написа:
и за жалост лъжите ни се повтаряни толкова време ,че мнозинството е излъгано .
Продължавай борбата ,и изявявай на светло ,всичко скрито в мрака на древните дни.
За гърците и тяхното високомерие няма да пиша ,ще цитирам апостол Павел от посланието на Тит,,Критяни са винаги лъжци,зли зверове,безделни лакомници(лениви търбуси)(Послание на Тит,1 глава 12 стих,,


За жалост южните ни съседи са наследили не толкова кръвта, а по-скоро манталитета на старите гърци...де факто обаче голяма част от днешните гърци са наши роднини. Колкото по-рано осъзнаят това, толкова по-добре ще е за двата народа.

Поздрави!
цитирай
15. sparotok - поятия
19.11.2012 17:34
d3bep написа:
Тука в най - общи линии сме на близки мнения.
Аз ще кажа, че не съм спец по Византия, но няма как хептен да не се сформира някакво мнение.

Византия не баш е измама, а е консенсусно понятие. Такива са много. Тракия е такова, Египет - гръцко понятие, не са се наричали така. Асирия и още много други.. Възприети там по някакво разбиране на някой си трети за нещо...

Няма пречка да се нарича Византия, даже е по името на Бизантион, което е по - добре за нас. Мен ми харесва, кво толкоз. Не са го наричали така, ама щом сега така предпочитат... Нема да им кърша хатъра.

Самите византийци се наричат тракийци нееднократно, дори и да е на географски признак.
Писането на "гръцки" е изключително характерна черта и на траките, и на българите. А всъщнсот именно езика е основната беля да наричат византийците "гърци". Създадена е някаква запазена марка, че всичко, коеот говори гръцк ие грък, за мен тук е разковничето на езиковата борба.

За мен също няма съмнение че макар и аростокрация да идва от Рим, местното, особено европейското население е добре известно, но новата държава, както и латинизиранеот на траките води до това да им губим следите в исторически план - стават неразличими, тъй като ние ги гоним предимно по условни белези, които "новият ред" променя.

Поздрави!


Нека Византия да е каквото и да е било понятие. Тук става дума за пренебрегването, или дори укриването на важни факти. Сякаш тракийския принос изобщо не съществува, а той е огромен.

Поздрави!
цитирай
16. sparotok - преименуване
19.11.2012 17:35
silverunicorn написа:
Кога е станало преименуването, знае ли се?


Преименуването е станало по времето на Константин Велики, през първата половина на ІV-ти век, т.е. преди около 1680 години.
цитирай
17. sparotok - Юстиниан Велики
19.11.2012 17:39
malchaniaotnadejda7 написа:
Благодаря ти за позицията и за истината около самоличността на Юстиниан Велики, когото винаги съм чувствала българин! Непрекъснато изпитвах угризения, че не знам историята си, но така, както не я знаех, пак много добре знаех, защо, още преди папа Инокентйи III - в 9 век! - в Рим, започва богослужение и на български. На трите свещени езика и на български! Всичко, което си писал тук е вярно и четящите блога ти трябва да имаме респект, че го четем безплатно. Това е дългогодишен труд, достоен за уважение. И във вените на Константин - последният император на Константинопол, и на Юстиниан Велики, тече българска кръв. Истината е тук, в този блог, който ти така последователно и всеотдайно, с такова вълнение за бъдещето на България и българите водиш, че не мога да не изпитам гордост и възхищение, че съм българка. Благодаря ти! Беше удоволствие да прочета и да науча още за миналото ни.


Надежда, Юстиниан Велики е тракиец. Той е роден в близост до градчето Ведериана ...имащо значение ведрина, яснота. Фаминото име на Юстиниан е Сабазий, а Сабазий е названието на тракийския бог на слънцето и светлината.

Като ти остане време виж тази книга, ценна е

http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf
цитирай
18. patzolino - Огромно ЕВАЛА за публикацията!
19.11.2012 17:53
Огромно ЕВАЛА за публикацията!
цитирай
19. merlin68 - Да вземем например Аристотел, един ...
19.11.2012 17:56
Да вземем например Аристотел, един от бащите на гръцката демокрация. Той обяснява, че едни хора са създадени да бъдат роби, а други свободни, робите не могат да бъдат свободни, те са щастливи само като роби. Варварите са роби, елините - свободни. Принципа на демокрацията е, че робите осигуряват стандарт за свободните. Общество базирано върху робският труд не може да бъде наречено демократично, то може само да се самонарече така.
цитирай
20. malchaniaotnadejda7 - 17. sparotok - Юстиниан Велики
19.11.2012 18:00
sparotok написа:
malchaniaotnadejda7 написа:
Благодаря ти за позицията и за истината около самоличността на Юстиниан Велики, когото винаги съм чувствала българин! Непрекъснато изпитвах угризения, че не знам историята си, но така, както не я знаех, пак много добре знаех, защо, още преди папа Инокентйи III - в 9 век! - в Рим, започва богослужение и на български. На трите свещени езика и на български! Всичко, което си писал тук е вярно и четящите блога ти трябва да имаме респект, че го четем безплатно. Това е дългогодишен труд, достоен за уважение. И във вените на Константин - последният император на Константинопол, и на Юстиниан Велики, тече българска кръв. Истината е тук, в този блог, който ти така последователно и всеотдайно, с такова вълнение за бъдещето на България и българите водиш, че не мога да не изпитам гордост и възхищение, че съм българка. Благодаря ти! Беше удоволствие да прочета и да науча още за миналото ни.


Надежда, Юстиниан Велики е тракиец. Той е роден в близост до градчето Ведериана ...имащо значение ведрина, яснота. Фаминото име на Юстиниан е Сабазий, а Сабазий е названието на тракийския бог на слънцето и светлината.

Като ти остане време виж тази книга, ценна е

http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf

Благодаря ти, книгата е невероятна - вече я пратих на приятели - непременно ще я прочета. Трябва да се гордеем, че Юстиниан Велики е от нашите предци, че носи името на Яснотата. Сабазий... Наистина звучи царствено!
Бъди здрав, Павел, Бог да те закриля - България има нужда от хора като теб!
цитирай
21. raders - Ние самите /по-скоро нашите &qu...
19.11.2012 18:06
Ние самите /по-скоро нашите "умни" историци/ съвсем инфантилно хвърлихме Ромейската империя в ръцете на гърците, така че сега няма за какво да се дърлим. И все още някои наши загубеняци наричат гърците "византийци", което си е чист идиотизъм. А всъщност Ромейската империя /християнският Рим/ е един конгломерат от всички племена и народи, населявали някога този регион и разбира се, в основата си доминира тракийският елемент пак по чисто регионални причини. Понякога съм склонен да мисля, че войните, които са водени по онова време са вероятно братоубийствени, поради амбицията на всички монарси за заемат императорския престол. Което определено помага на османците да се възползват.
цитирай
22. rorikabc - Спароток,
19.11.2012 18:19
Изброил си византийските императори. Дали пък липсата на траките от управлението на Византия не е само в онова византийско робство дето го учихме едно време в училище . А това робство е съвсем малък отрязък от време спрямо съществуването на Византия. Какво да разбираме под погръчване на траките?
Казват библията след превод на гръцки се увеличила с 12-13 книги? Това ли е погръчването?Разделени ли са светската власт от от църковната и онова византийско робство църковна зависимост ли е?
цитирай
23. voulgaros - Павлос, щом сме роднини--защо вие ...
19.11.2012 18:26
Павлос, щом сме роднини--защо вие сте вулгари...Не трябва ли да сте еллини --като мен и като още 11 милиона в Еллада и още 15 милиона отвън в еллинската диаспора на планетата ГАИА.

АЗ КАТО ГРЪК--НЕ ВИЖДАМ НИЩО ОБЩО С ВУЛГАРИТЕ--ВИЕ СТЕ ПО-СКОРО РОДНИНИ С ТУРКИТЕ И ГИФТИТЕ.
СТАРИТЕ ОРИГИНАЛНИ ВУЛГАРИ---СА СИ ТУРСКО ПЛЕМЕ. ДНЕШНИТЕ ВУЛГАРИ МОЖЕ И ДА СТЕ НИ РОДНИНИ--НО ПАК СТЕ СИ ВУЛГАРИ.
ГОВОРЕЩИ НА СКЛАВЯНО-ТУРСКИ ПРОСТАЦИ.
цитирай
24. audan - Византийска империя
19.11.2012 18:33
sparotok написа:
silverunicorn написа:
Кога е станало преименуването, знае ли се?


Преименуването е станало по времето на Константин Велики, през първата половина на ІV-ти век, т.е. преди около 1680 години.


Откъс и по-долу целия материал.

Charles de Secondat, Baron de Montesquieu (Шарл дьо Монтескьо) - политически мислител през Просвещението, 1689-1755, автор на теорията за РАЗДЕЛЕНИЕТО на властите, налага в Европа термините “феодализъм” и “Византийска империя” )

Eто целият материал.

НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ ОКСИТАНЦИ в световната култура и история
http://deathmetalverses.blog.bg/politika/2012/11/19/nai-izvestnite-oksitanci-v-svetovnata-kultura-i-istoriia.1021952
цитирай
25. neznayko - Хронология
19.11.2012 18:48
"Между 330 г. и 610 г. предимно траки са тези, които защитават Контантинопол (Византиум). След 610 г. идва на власт идва не грък, а арменеца Ираклий – приятеля на княз Кубрат. Той е последван от синовете си Ираклий ІІ и Константин ІІ."
В такъв случай вярно ли ще бъде твърдението, че около 650 г. започва погърчването на Константинопол и етническото прочистване на тракийското население. Защото ако не е така се получава парадокс. Траките са българи. Константинопол е трайкийски. Императора също е тракиец, а Аспаруховата България води война!?
цитирай
26. nikikm - Това е същото,
19.11.2012 18:55
сякаш че, ЗЕВС ТРЕСНА! И БОЖЕ, КАК ТРЯБВАШЕ!
цитирай
27. nikikm - Питам с чисто сърце!
19.11.2012 19:14
..."Нека Византия да е каквото и да е било понятие. Тук става дума за пренебрегването, или дори укриването на важни факти. Сякаш тракийския принос изобщо не съществува, а той е огромен."
Ако траките са основатели на РИ и имат "авторство" по съвременни разбирания,ако те са основният творчески елемент за създаването и, какво означава "принос",към момента на създъаването?Без значение е състава на народите,които образуват РИ,освен,ако те или техни представители,нямат съществен принос!Няма умисъл в питането ми,питам за изясняване и понеже съм против излишна скромност,която ни е нанасяла и може да ни нанесе вреди,ако не се поучим от другите народи!Малко етноцентризъм е здравословно и спасително,особено в момента,това е спасително лекарство!Разбира се не за сметка на истината!Това никога!

цитирай
28. vmir - Привет, Спароток!
19.11.2012 19:21
Приветствам текста и възгледите ти за Византия, винаги съм се чудил на въпиющото невежество да се определя Византия като гръцка държава. Крайно време е да се разбере от всички, че Византия е била ОБЩА за балканските и малоазийските племена и народности държава и съм много доволен да прочета за водещата роля на траките в управлението на Византия до VII – ми век, което само по себе си говори за основополагащото значение и доминиращо влияние на тракийския етнически компонент на Балканите, за който ни лъжеха, че бил избит от славяните. Логично е една империя да не е винаги най-удобната форма на управление за отделните етноси, и след основаването на България, паритета между етносите да бъде нарушен. Между впрочем, за императорите от тракийски произход по-рано бях чел, че били "славяни". Това е смешно.
цитирай
29. demograph - Този постинг трябва да се преведе поне на английски и руски
19.11.2012 19:56
Ако си зает, мога аз да се нагърбя.
Снощи гледам пак един филм на NG за Атила и там един неграмотник разправя как хуните "минали покрай Дунав, което било границата с Гърция..."!
Иначе:
1. Аз много се съмнявам в гръцкото на гръцката писменост. Коментирал съм ролята на цар Борис, като узаконяващ гръцката узурпация на азбуката. Знае се от самите гърци, че траките /а.Орфей и Лин или б.фригите -финикийци чрез Кадъм и в.пеласгите-траки/ са измислили азбуката , наречена"гръцка" от гърците.
2. Аз много се съмнявам в постиженията на великите "гърци" защото 80% от тях са родом варвари или траки или прогонени по азиатските брегове ахейци-не гърци.
3.Аз дълбоко се съмнявам , че е имало етнически гърци в гръцко преди тъмните векове 1200-800 г.BC.
4. Минойската цивилизация и линеар А нямат нищо общо с гърците.
5. Микена е столица на Агамемнон, който за удобство е наречен грък. Линеар Б има повече успоредици с трако-българския отколкото с гръцкия./Спароток/
6. Гърци изобщо не са идвали от Север или от Понта, дошли са траки/скити/балканци което е едно и също.
7. Индоевропейското в гръцкия език и в гените им е резултат от асимилацията на културата и жените на траките. Те дори не са индийци, те са семити.
Това обяснява наличието на 35% месопотамски гени в кръвта на днешните гърци...
8. "Елинизацията" на тревния свят е извършил тракиецът Александър Македонски, предвождащ траки от целия Балкански и Малоазийски полуострови.
.
.

Каквито и да са и каквото и да е било, аз ги уважавам като народ и хора, защото миналото не е причина за омраза.
Истината за миналото само ще ни сближи за по-добро общо бъдеще.
Ако не се повтарят диващини от минали времена.
.....................................................................................................................
Моля да ми разрешиш да копна този ключов постинг и да го залепя с гордост в блога си.
цитирай
30. sparotok - благодаря ти!
19.11.2012 20:11
patzolino написа:
Огромно ЕВАЛА за публикацията!


Благодаря ти!
цитирай
31. sparotok - демокрация
19.11.2012 20:15
merlin68 написа:
Да вземем например Аристотел, един от бащите на гръцката демокрация. Той обяснява, че едни хора са създадени да бъдат роби, а други свободни, робите не могат да бъдат свободни, те са щастливи само като роби. Варварите са роби, елините - свободни. Принципа на демокрацията е, че робите осигуряват стандарт за свободните. Общество базирано върху робският труд не може да бъде наречено демократично, то може само да се самонарече така.


Да пази Господ от аристотеловата демокрация! Без свобода човек е само инструмент, собственост, без свобода пълноценен живот не е възможен.
цитирай
32. marandi - :)
19.11.2012 20:22
Прекалено си емоционален, но няма лошо :)

На мен ми е писнало да си лочим бирите понякога с историци на Великотърновския университет ( все пак е най-престижният в БГ ) и тогава ги насмитам само с един-единствен въпрос:

"Покажете ми думата Византия или Византийска империя" на исторически документ преди 15-16 век да съществува?" Т.е. тия територии вече са били Османска империя.

Следва чесане по тиквите и гузни усмивки.

Евала за търпението да обясняваш "А" и "Б", че аз нямам нерви.

П.П. Също толкова измислено понятие е и Османска империя, както и да е.

Поздрави!
цитирай
33. sparotok - !
19.11.2012 20:24
malchaniaotnadejda7 написа:
sparotok написа:
malchaniaotnadejda7 написа:
Благодаря ти за позицията и за истината около самоличността на Юстиниан Велики, когото винаги съм чувствала българин! Непрекъснато изпитвах угризения, че не знам историята си, но така, както не я знаех, пак много добре знаех, защо, още преди папа Инокентйи III - в 9 век! - в Рим, започва богослужение и на български. На трите свещени езика и на български! Всичко, което си писал тук е вярно и четящите блога ти трябва да имаме респект, че го четем безплатно. Това е дългогодишен труд, достоен за уважение. И във вените на Константин - последният император на Константинопол, и на Юстиниан Велики, тече българска кръв. Истината е тук, в този блог, който ти така последователно и всеотдайно, с такова вълнение за бъдещето на България и българите водиш, че не мога да не изпитам гордост и възхищение, че съм българка. Благодаря ти! Беше удоволствие да прочета и да науча още за миналото ни.


Надежда, Юстиниан Велики е тракиец. Той е роден в близост до градчето Ведериана ...имащо значение ведрина, яснота. Фаминото име на Юстиниан е Сабазий, а Сабазий е названието на тракийския бог на слънцето и светлината.

Като ти остане време виж тази книга, ценна е

http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf

Благодаря ти, книгата е невероятна - вече я пратих на приятели - непременно ще я прочета. Трябва да се гордеем, че Юстиниан Велики е от нашите предци, че носи името на Яснотата. Сабазий... Наистина звучи царствено!
Бъди здрав, Павел, Бог да те закриля - България има нужда от хора като теб!


Благодаря ти Надежда!

Виж това, то също е интересно, но трябва да четеш между редовете

Life of Justinian by Theophilus

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Journals/EHR/2/Life_of_Justinian_by_Theophilus*.html
цитирай
34. sparotok - съглаен съм
19.11.2012 20:28
raders написа:
Ние самите /по-скоро нашите "умни" историци/ съвсем инфантилно хвърлихме Ромейската империя в ръцете на гърците, така че сега няма за какво да се дърлим. И все още някои наши загубеняци наричат гърците "византийци", което си е чист идиотизъм. А всъщност Ромейската империя /християнският Рим/ е един конгломерат от всички племена и народи, населявали някога този регион и разбира се, в основата си доминира тракийският елемент пак по чисто регионални причини. Понякога съм склонен да мисля, че войните, които са водени по онова време са вероятно братоубийствени, поради амбицията на всички монарси за заемат императорския престол. Което определено помага на османците да се възползват.


Съгласен съм с това, което казваш. Много наши учени допринесоха с трудовете си за заблудата Византия...правилното би било Източна Римска Империя.

Съгласен съм и с това, че в ИРИ са влизали много народи, като основния етнически компонент е тракийския.

Съгласен съм и, че голяма част от войните водени от дедите ни с ИРИ са братоубийствени...Тези неща обаче изискват още много обяснения...
цитирай
35. sparotok - погърчване
19.11.2012 20:31
rorikabc написа:
Изброил си византийските императори. Дали пък липсата на траките от управлението на Византия не е само в онова византийско робство дето го учихме едно време в училище . А това робство е съвсем малък отрязък от време спрямо съществуването на Византия. Какво да разбираме под погръчване на траките?
Казват библията след превод на гръцки се увеличила с 12-13 книги? Това ли е погръчването?Разделени ли са светската власт от от църковната и онова византийско робство църковна зависимост ли е?



Пълно погърчване на траките никога не е имало, иначе щяхме да говорим на гръцки днес.

Гърчеели са се само една малка група хора...както е и днес:)
цитирай
36. ivanbogorov - екстаз = ВЪЗТОРГ, ВЪОДУШЕВЕНИЕ, ...
19.11.2012 20:32
екстаз = ВЪЗТОРГ, ВЪОДУШЕВЕНИЕ, ПРОЧУВСТВИЕ
морал = НРАВСТВЕНОСТ, БЛАГОЧЕСТИЕ, СЪВЕСТ
вариант = РАЗНОВИДНОСТ
лидер = ВОДИТЕЛ, ВОДАЧ, ПРЕДВОДИТЕЛ
титла = ЗВАНИЕ, ОТЛИЧИЕ
катарзис = ПРЕЧИСТВАНЕ
талант = ДАРБА, ПОДАДЕНЕ
факти = СЪБИТИЕ, ОБСТОЯТЕЛСТВА, ДЕЙСТВИТЕЛНОСТИ
късмет = СРЕТА
цитирай
37. nikikm - 23. voulgaros - Павлос, щом сме роднини--за
19.11.2012 20:37
voulgaros написа:
Павлос, щом сме роднини--защо вие сте вулгари...Не трябва ли да сте еллини --като мен и като още 11 милиона в Еллада и още 15 милиона отвън в еллинската диаспора на планетата ГАИА.

АЗ КАТО ГРЪК--НЕ ВИЖДАМ НИЩО ОБЩО С ВУЛГАРИТЕ--ВИЕ СТЕ ПО-СКОРО РОДНИНИ С ТУРКИТЕ И ГИФТИТЕ.
СТАРИТЕ ОРИГИНАЛНИ ВУЛГАРИ---СА СИ ТУРСКО ПЛЕМЕ. ДНЕШНИТЕ ВУЛГАРИ МОЖЕ И ДА СТЕ НИ РОДНИНИ--НО ПАК СТЕ СИ ВУЛГАРИ.
ГОВОРЕЩИ НА СКЛАВЯНО-ТУРСКИ ПРОСТАЦИ.

Роднини сме по причини,както и с т.н. турци-смесване на кръвта!Искали сте да сте по-представителни! И докато някогашните твои предци са смятали траките за Богове,днес ние не се гордеем,че сте ни "роднини"! Приемаме ви както приемаме мравките или по-точно хлебарките!Ако си умен ще ме разбереш,в което се съмнявам,впредвид постингите ти!Желая ти най-добро развитие по линията на ...еволюцията!
цитирай
38. sparotok - :))
19.11.2012 20:40
voulgaros написа:
Павлос, щом сме роднини--защо вие сте вулгари...Не трябва ли да сте еллини --като мен и като още 11 милиона в Еллада и още 15 милиона отвън в еллинската диаспора на планетата ГАИА.

АЗ КАТО ГРЪК--НЕ ВИЖДАМ НИЩО ОБЩО С ВУЛГАРИТЕ--ВИЕ СТЕ ПО-СКОРО РОДНИНИ С ТУРКИТЕ И ГИФТИТЕ.
СТАРИТЕ ОРИГИНАЛНИ ВУЛГАРИ---СА СИ ТУРСКО ПЛЕМЕ. ДНЕШНИТЕ ВУЛГАРИ МОЖЕ И ДА СТЕ НИ РОДНИНИ--НО ПАК СТЕ СИ ВУЛГАРИ.
ГОВОРЕЩИ НА СКЛАВЯНО-ТУРСКИ ПРОСТАЦИ.



Би ли дал превод на следните думи на Константин Багренородни - ESTHLAVOTE PASA HORA KAI GEGONE BARBAROS :)

Прероръчвам ти Slavische Flurnamen aus der messenischen Mani на Ф.Малингудис, а също и Die Slaven in Griechenland на М. Фасмер:)

Да не пропуснеш и работите на Фалмерайер

Geschichte der Halbinsel Morea während des Mittelalters. Teil 1: Untergang der peloponnesischen Hellenen und Wiederbevölkerung des leeren Bodens durch slavische Volksstämme

Welchen Einfluß hatte die Besetzung Griechenlands durch die Slawen auf das Schicksal der Stadt Athen und der Landschaft Attika?

Das albanesische Element in Griechenland

Приятно четене:)
цитирай
39. sparotok - благодаря !
19.11.2012 20:41
audan написа:
sparotok написа:
silverunicorn написа:
Кога е станало преименуването, знае ли се?


Преименуването е станало по времето на Константин Велики, през първата половина на ІV-ти век, т.е. преди около 1680 години.


Откъс и по-долу целия материал.

Charles de Secondat, Baron de Montesquieu (Шарл дьо Монтескьо) - политически мислител през Просвещението, 1689-1755, автор на теорията за РАЗДЕЛЕНИЕТО на властите, налага в Европа термините “феодализъм” и “Византийска империя” )

Eто целият материал.

НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ ОКСИТАНЦИ в световната култура и история
http://deathmetalverses.blog.bg/politika/2012/11/19/nai-izvestnite-oksitanci-v-svetovnata-kultura-i-istoriia.1021952


Благодаря ти за материалите!
цитирай
40. sparotok - погърчване
19.11.2012 20:48
neznayko написа:
"Между 330 г. и 610 г. предимно траки са тези, които защитават Контантинопол (Византиум). След 610 г. идва на власт идва не грък, а арменеца Ираклий – приятеля на княз Кубрат. Той е последван от синовете си Ираклий ІІ и Константин ІІ."
В такъв случай вярно ли ще бъде твърдението, че около 650 г. започва погърчването на Константинопол и етническото прочистване на тракийското население. Защото ако не е така се получава парадокс. Траките са българи. Константинопол е трайкийски. Императора също е тракиец, а Аспаруховата България води война!?


Погърчването на Константинопол е бавен процес, за съжаление той започва да се развива по-сериозно по времето на арменеца Ираклий. Не зная какво го е накарало да въведе гръцкия като официален език.

Дали е било под влиянието на гръцкото лоби, или пък е смятал, че многонациолната империя ще се консолидира по-добре с един език?

Във всеки случай гръцкото влияние в Константинопол нараства значително между 610 г. и 680... По това време на престола вече няма траки...
цитирай
41. sparotok - !
19.11.2012 20:55
nikikm написа:
сякаш че, ЗЕВС ТРЕСНА! И БОЖЕ, КАК ТРЯБВАШЕ!

Понякога е нужен гръм и трясък:)
цитирай
42. shegorvechem - Не сме роднини с гърците и никога няма да бъдем.
19.11.2012 20:55
voulgaros написа:
Павлос, щом сме роднини--защо вие сте вулгари...Не трябва ли да сте еллини --като мен и като още 11 милиона в Еллада и още 15 милиона отвън в еллинската диаспора на планетата ГАИА.

АЗ КАТО ГРЪК--НЕ ВИЖДАМ НИЩО ОБЩО С ВУЛГАРИТЕ...


Човече,

Да, ние сме българи, вие сте си гърци. Чети надписите на Търновската и Чаталарската колони на Омуртаг. Не е чак толкова много. Само няколко реда. Написани са от български цар. Написани са за българи. Ползувани са гръчки букви, но с български смисъл. Това което е написано пряко и косвено е: "Не са елини, гърци са..." Колкото и да ти е чудно, ние сме много по-близо до елините. Гърците са късни африкански преселници.

Простено да ти бъде незнанието и отношението към България и българите.
цитирай
43. sparotok - !
19.11.2012 20:57
nikikm написа:
..."Нека Византия да е каквото и да е било понятие. Тук става дума за пренебрегването, или дори укриването на важни факти. Сякаш тракийския принос изобщо не съществува, а той е огромен."
Ако траките са основатели на РИ и имат "авторство" по съвременни разбирания,ако те са основният творчески елемент за създаването и, какво означава "принос",към момента на създъаването?Без значение е състава на народите,които образуват РИ,освен,ако те или техни представители,нямат съществен принос!Няма умисъл в питането ми,питам за изясняване и понеже съм против излишна скромност,която ни е нанасяла и може да ни нанесе вреди,ако не се поучим от другите народи!Малко етноцентризъм е здравословно и спасително,особено в момента,това е спасително лекарство!Разбира се не за сметка на истината!Това никога!



Имаш право, понякога скромността може и да навреди. Човек трябва да си търси своето.
цитирай
44. shegorvechem - Малка поправка...
19.11.2012 21:02
merlin68 написа:
Да вземем например Аристотел, един от бащите на гръцката демокрация. Той обяснява, че едни хора са създадени да бъдат роби, а други свободни, робите не могат да бъдат свободни, те са щастливи само като роби. Варварите са роби, елините - свободни. Принципа на демокрацията е, че робите осигуряват стандарт за свободните. Общество базирано върху робският труд не може да бъде наречено демократично, то може само да се самонарече така.


Аристотел,

Е първият изгонен от Атина, след гръцкото възстание там. Изгонен е защото не е грък. Гърците тогава отлично са знаели че е българин. Аристотел ще се обърне в гроба ако разбере че е считан за грък.

Т
цитирай
45. get - - Аудан, знаеш ли че, окситанците произлизат от визи-г"о"тите ??
19.11.2012 21:05
audan написа:
sparotok написа:
silverunicorn написа:
Кога е станало преименуването, знае ли се?


Преименуването е станало по времето на Константин Велики, през първата половина на ІV-ти век, т.е. преди около 1680 години.


Откъс и по-долу целия материал.

Charles de Secondat, Baron de Montesquieu (Шарл дьо Монтескьо) - политически мислител през Просвещението, 1689-1755, автор на теорията за РАЗДЕЛЕНИЕТО на властите, налага в Европа термините “феодализъм” и “Византийска империя” )

Eто целият материал.

НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ ОКСИТАНЦИ в световната култура и история
http://deathmetalverses.blog.bg/politika/2012/11/19/nai-izvestnite-oksitanci-v-svetovnata-kultura-i-istoriia.1021952


- Наричат ги окситанци ... има обачи запазено средновековно наименование а"готе ... но още по-старото преди римо-католическото Aquitaine самонаименование е било Guyenne/Guienne (Occitan: Guiana) ?!! - понеже ме вълнува силно етимологията на това самонаименование ... някой може ли да ми подскаже или изкаже редположение ... Какво означава това име ??

- Мисля, че ... най-старото име на Константинопол - Б/византиум ... е смислово близко до това веси-готско наименование на страната им GUIENne ??! ... от което е произлязло фонетично близкото ... но с некоректно изписване Окситания ?? ... в тази страна се срещат служебните термини "баил" - управител/мер на град ?!

- Но след Альбигойският или Катарският кръстоносен поход (1209—1229 години) нищо автентично не е останало от тяхната кулутура и история ?!

от Гет ктист - катарос
цитирай
46. dolsineq - @ 29. demograph - Този постинг трябва да се преведе поне на английски и руски
19.11.2012 21:07
demograph написа:
Ако си зает, мога аз да се нагърбя.
Снощи гледам пак един филм на NG за Атила и там един неграмотник разправя как хуните "минали покрай Дунав, което било границата с Гърция..."!
Иначе:
1. Аз много се съмнявам в гръцкото на гръцката писменост. Коментирал съм ролята на цар Борис, като узаконяващ гръцката узурпация на азбуката. Знае се от самите гърци, че траките /а.Орфей и Лин или б.фригите -финикийци чрез Кадъм и в.пеласгите-траки/ са измислили азбуката , наречена"гръцка" от гърците.
2. Аз много се съмнявам в постиженията на великите "гърци" защото 80% от тях са родом варвари или траки или прогонени по азиатските брегове ахейци-не гърци.
3.Аз дълбоко се съмнявам , че е имало етнически гърци в гръцко преди тъмните векове 1200-800 г.BC.
4. Минойската цивилизация и линеар А нямат нищо общо с гърците.
5. Микена е столица на Агамемнон, който за удобство е наречен грък. Линеар Б има повече успоредици с трако-българския отколкото с гръцкия./Спароток/
6. Гърци изобщо не са идвали от Север или от Понта, дошли са траки/скити/балканци което е едно и също.
7. Индоевропейското в гръцкия език и в гените им е резултат от асимилацията на културата и жените на траките. Те дори не са индийци, те са семити.
Това обяснява наличието на 35% месопотамски гени в кръвта на днешните гърци...
8. "Елинизацията" на тревния свят е извършил тракиецът Александър Македонски, предвождащ траки от целия Балкански и Малоазийски полуострови.
.
.

.....
.....................................................................................................................
Моля да ми разрешиш да копна този ключов постинг и да го залепя с гордост в блога си.

.....................................
Изцяло споделям мнението Ви, demograph! Толкова много факти накуп не се срещат всеки ден. Убедително звучи, частично съм чела за някой неща, но така обобщено и систематизирано за пръв път ми се случва да прочета. Поздравления за Павел!...:)))
цитирай
47. sparotok - славяни
19.11.2012 21:08
vmir написа:
Приветствам текста и възгледите ти за Византия, винаги съм се чудил на въпиющото невежество да се определя Византия като гръцка държава. Крайно време е да се разбере от всички, че Византия е била ОБЩА за балканските и малоазийските племена и народности държава и съм много доволен да прочета за водещата роля на траките в управлението на Византия до VII – ми век, което само по себе си говори за основополагащото значение и доминиращо влияние на тракийския етнически компонент на Балканите, за който ни лъжеха, че бил избит от славяните. Логично е една империя да не е винаги най-удобната форма на управление за отделните етноси, и след основаването на България, паритета между етносите да бъде нарушен. Между впрочем, за императорите от тракийски произход по-рано бях чел, че били "славяни". Това е смешно.


Славяни е заблуждаващо понятие. За да го разберем трябва да прочетем думите на Тацит за германите. Стария автор обяснява, че по начало само едно племе е носело името германи, като постепенно германи е станало нарицателно за цялата раса...

Почти същото срещаме при славяните. Старите славяни обитават земите на тракийското племе гети, старите славяни имат тракийски погребални обреди, старите славяни ползват тракийската титла регас-цар.

В последствие името славяни е дадено на всички народи говорещи подобни езици. Дедите на руснаци, чехи, поляци, словенци, словаци са не старите славяни, а венедите, наречени още венети.

Русия до ден днешен се нарича Веная от финландците, а в Средновековието Словения и Словакия са носили имената Виндиш Марк, Марка Венеторум...

През 19-ти и 20-ти век названието славяни започва да се политизира и първоначаното му значение е забравено...Това е породило и ще продължава да поражда още дълго време недоразумения.

Поздрави!

Името Германия е дадено от скоро на тази област. Първите хора, които прекосиха Рейн и завзеха галска територия, днес ние наричаме тунгри, а тогава германи.
цитирай
48. sparotok - до Демограф
19.11.2012 21:10
Ползвайте всеки мой материал, няма проблем.
цитирай
49. get - - Относно погърчванто и ролята на "православната" им църква в този процес ... Какво намерих ?!
19.11.2012 21:11
sparotok написа:
neznayko написа:
"Между 330 г. и 610 г. предимно траки са тези, които защитават Контантинопол (Византиум). След 610 г. идва на власт идва не грък, а арменеца Ираклий – приятеля на княз Кубрат. Той е последван от синовете си Ираклий ІІ и Константин ІІ."
В такъв случай вярно ли ще бъде твърдението, че около 650 г. започва погърчването на Константинопол и етническото прочистване на тракийското население. Защото ако не е така се получава парадокс. Траките са българи. Константинопол е трайкийски. Императора също е тракиец, а Аспаруховата България води война!?


Погърчването на Константинопол е бавен процес, за съжаление той започва да се развива по-сериозно по времето на арменеца Ираклий. Не зная какво го е накарало да въведе гръцкия като официален език.

Дали е било под влиянието на гръцкото лоби, или пък е смятал, че многонациолната империя ще се консолидира по-добре с един език?

Във всеки случай гръцкото влияние в Константинопол нараства значително между 610 г. и 680... По това време на престола вече няма траки...


- Да прочетем, какво са мислили хора живели и вълнували се от същите теми и проблеми, които и нас днес вълнуват ?

"У българския народ църквата е била и е тясно свързана с народността.
Народна църква е значило и значи българска народност. Така е у всичките почти източни народи.
У гърците Е БИЛО И Е ОЩЕ ПО-ШИРОКО.
У тях православния, ОТ КАКВОТО ПРОИЗХОЖДЕНИЕ И ДА БИЛ той, СЕ Е НАРИЧАЛ ГЪРК, защото е изповядал греческото вероизповедание.
ТОВА Е БИЛО ЕДНА ОТ ГЛАВНИТЕ ОСНОВИ НА ГЪРЦКАТА НАРОДНОСТ И НА ГЪРЦКАТА ПОГЪЛЩАЮЩА ЦИВИЛИЗАЦИЯ."

- Писано е през далечната 1885 г. ? - Цялата книга се нарича "Записки по българските страдания".

- Нещата са стоели така и преди 1885 г. ... но и към момента, като пример са славофонните елини ?!!

от Гет катарос
цитирай
50. samojiva - Интересно какво ще кажат сега гърчеещите се българи от Созопол например...
19.11.2012 21:11
На 18-ти ноември гости във "Винаги в неделя" с Николай Бареков бяха проф. Драга Тончева, специалист по генетика и академик Ангел Гълъбов, вирусолог.
Двамата разказаха за мащабното изследване на ДНК на българите, което внася окончателно яснота за генетичния произход на нашия народ.
Гостите ни посочиха, че българите са близки по генетичен материал както до някои от славянските народи (хървати, словаци, босненици, руси), така и до някои индоевропейски. Нашето ДНК е близко до това на северните гърци, както и на населението в Северна и Средна Италия.
Това е третото по мащаб генетично изследване в Европа, след това на шотландците и италианците.
Ако искате да го гледате то е по тв 7
Това, че имаме близко ДНК с днешните италиаци от северна и средна италия ние си го знаем, интересно защо не са изследвали днешните турци и северните ни съседи отвъд Дунава?!
цитирай
51. prarodinata - Крайно време беше да се появи такъв ...
19.11.2012 21:12
Крайно време беше да се появи такъв материал!
Лошото е, че чуждопоклонниците не влизат да четат тук, освен, за да хулят...
Но Бог вижда!

Поздрави!
цитирай
52. neznayko - поробване
19.11.2012 21:12
sparotok написа:

Във всеки случай гръцкото влияние в Константинопол нараства значително между 610 г. и 680... По това време на престола вече няма траки...

А ако Аспарух е водил освободителна война? Има ли сведения колко близки са били взаимоотношенията между византийския и българския двор преди 610 г.?
цитирай
53. nikikm - Изключително важно!
19.11.2012 21:15
sparotok написа:
neznayko написа:
"Между 330 г. и 610 г. предимно траки са тези, които защитават Контантинопол (Византиум). След 610 г. идва на власт идва не грък, а арменеца Ираклий – приятеля на княз Кубрат. Той е последван от синовете си Ираклий ІІ и Константин ІІ."
В такъв случай вярно ли ще бъде твърдението, че около 650 г. започва погърчването на Константинопол и етническото прочистване на тракийското население. Защото ако не е така се получава парадокс. Траките са българи. Константинопол е трайкийски. Императора също е тракиец, а Аспаруховата България води война!?


Погърчването на Константинопол е бавен процес, за съжаление той започва да се развива по-сериозно по времето на арменеца Ираклий. Не зная какво го е накарало да въведе гръцкия като официален език.

Дали е било под влиянието на гръцкото лоби, или пък е смятал, че многонациолната империя ще се консолидира по-добре с един език?

Във всеки случай гръцкото влияние в Константинопол нараства значително между 610 г. и 680... По това време на престола вече няма траки...

Мисля,че трябва да се обърне повече внимание на "гръцката" писменост!И до днес има паралели с нашата!Гръцка ли е,донесоха ли я,били ли са изобщо при идването си писмен народ или и тая е крадната,като всичко,до което са се докоснали и после обявили за тяхно!За мен отговорът е ясен,даже тук го прочетох още веднъж,но да се знае от всички еднакво и ясно!Защото "те писали на "елиники" и мен ме озадачава и ми се струва някак си нелогично!Помнете Православието,исконно българско,а днес ние българите изповядаме Griechisch Ortodox!? Откъде накъде?!
цитирай
54. sparotok - обяснения
19.11.2012 21:54
marandi написа:
Прекалено си емоционален, но няма лошо :)

На мен ми е писнало да си лочим бирите понякога с историци на Великотърновския университет ( все пак е най-престижният в БГ ) и тогава ги насмитам само с един-единствен въпрос:

"Покажете ми думата Византия или Византийска империя" на исторически документ преди 15-16 век да съществува?" Т.е. тия територии вече са били Османска империя.

Следва чесане по тиквите и гузни усмивки.

Евала за търпението да обясняваш "А" и "Б", че аз нямам нерви.

П.П. Също толкова измислено понятие е и Османска империя, както и да е.

Поздрави!


Обяснения са нужни и то не еднократно. Трудно е човек да отхвърли общоприетото и да възприеме нещо ново, макар то да е положително...

Поздрави!
цитирай
55. sparotok - изследвания
19.11.2012 21:58
samojiva написа:
На 18-ти ноември гости във "Винаги в неделя" с Николай Бареков бяха проф. Драга Тончева, специалист по генетика и академик Ангел Гълъбов, вирусолог.
Двамата разказаха за мащабното изследване на ДНК на българите, което внася окончателно яснота за генетичния произход на нашия народ.
Гостите ни посочиха, че българите са близки по генетичен материал както до някои от славянските народи (хървати, словаци, босненици, руси), така и до някои индоевропейски. Нашето ДНК е близко до това на северните гърци, както и на населението в Северна и Средна Италия.
Това е третото по мащаб генетично изследване в Европа, след това на шотландците и италианците.
Ако искате да го гледате то е по тв 7
Това, че имаме близко ДНК с днешните италиаци от северна и средна италия ние си го знаем, интересно защо не са изследвали днешните турци и северните ни съседи отвъд Дунава?!


И без да се правят изследвания е ясно, че голяма част от румънците са наши братя. Не само за това, че векове наред са говорили езика ни, обичаите, носиите, а до известна степен и народната музика на този народ показва връзка с България.

Поздрави!
цитирай
56. sparotok - чуждопоклонници
19.11.2012 21:59
prarodinata написа:
Крайно време беше да се появи такъв материал!
Лошото е, че чуждопоклонниците не влизат да четат тук, освен, за да хулят...
Но Бог вижда!

Поздрави!


Нека хулят! Бог вижда!
цитирай
57. sparotok - Кубрат
19.11.2012 22:01
neznayko написа:
sparotok написа:

Във всеки случай гръцкото влияние в Константинопол нараства значително между 610 г. и 680... По това време на престола вече няма траки...

А ако Аспарух е водил освободителна война? Има ли сведения колко близки са били взаимоотношенията между византийския и българския двор преди 610 г.?


Княз Кубрат (Кроват) израства в Константинопол, това се знае отдавна.
цитирай
58. анонимен - Съгласен съм с тезата и приложените доказателства!
19.11.2012 22:08
Превъзходен финал, Павле! Поздрави! ;))
------------------------------------------------------------
Старото и гнилото трябва да изчезнат, за да направят място на едно ново мислене и нова духовност. Не идва края на света, а началото на Ерата на Светлината. Хубаво е да се подготвим за нея.
--------------------------------------------------------------
цитирай
59. shaffi - траките и тяхната култура е неповторима,
19.11.2012 22:17
няма как гърците да не си вземат нещо назаем от тях, не случайно са водили губещи битки с нашите прадеди, историческите факти и събития , както и да бъдат изопачавани от разни чуждоземни историци не могат да повлияят на духа тракийски, който се проявява и в днешно време, толкова интересни находки и т.н бяха открити ...а гърците нека си славят побелелите камъни от слънцето, май само това им е останало, както и боговете -химери, добре че са техните древни поети...поздрав~!!!
цитирай
60. brym4ence87 - Сериозни въпроси повдигаш в публикацията.
19.11.2012 23:04
Следва да се запитаме – защо тези факти не са популярни? Защо е премълчана ролята на траките в основаването на Константинопол и първите три века от неговото управление? Става дума за три века, а не за година-две! Как може такъв голям период от време да се пренебрегне, още повече, че той засяга нашите предци!

===
Отговорите са премълчавани, а е крайно време да се знае истината! Поздравления за позицията и смелостта да повдигнеш тези теми! ;-) Винаги ми е много приятно в твоя блог!
цитирай
61. tutankhamon661 - sparotok
19.11.2012 23:19

Интересен постинг!

цитирай
62. sparotok - !
20.11.2012 00:05
gogi6666 написа:
Превъзходен финал, Павле! Поздрави! ;))
------------------------------------------------------------
Старото и гнилото трябва да изчезнат, за да направят място на едно ново мислене и нова духовност. Не идва края на света, а началото на Ерата на Светлината. Хубаво е да се подготвим за нея.
--------------------------------------------------------------


Благодаря ти майсторе!
цитирай
63. sparotok - !
20.11.2012 00:18
brym4ence87 написа:
Следва да се запитаме – защо тези факти не са популярни? Защо е премълчана ролята на траките в основаването на Константинопол и първите три века от неговото управление? Става дума за три века, а не за година-две! Как може такъв голям период от време да се пренебрегне, още повече, че той засяга нашите предци!

===
Отговорите са премълчавани, а е крайно време да се знае истината! Поздравления за позицията и смелостта да повдигнеш тези теми! ;-) Винаги ми е много приятно в твоя блог!


Темата е важна, хората трябва да знаят, че не сме били някакво незначително войнолюбиво племе, а народ, който е знаел да гради цивилизация!

Поздрави!
цитирай
64. sparotok - !
20.11.2012 00:22
tutankhamon661 написа:

Интересен постинг!



Благодаря ти Фараоне!
цитирай
65. sparotok - !
20.11.2012 00:35
dolsineq написа:
demograph написа:
Ако си зает, мога аз да се нагърбя.
Снощи гледам пак един филм на NG за Атила и там един неграмотник разправя как хуните "минали покрай Дунав, което било границата с Гърция..."!
Иначе:
1. Аз много се съмнявам в гръцкото на гръцката писменост. Коментирал съм ролята на цар Борис, като узаконяващ гръцката узурпация на азбуката. Знае се от самите гърци, че траките /а.Орфей и Лин или б.фригите -финикийци чрез Кадъм и в.пеласгите-траки/ са измислили азбуката , наречена"гръцка" от гърците.
2. Аз много се съмнявам в постиженията на великите "гърци" защото 80% от тях са родом варвари или траки или прогонени по азиатските брегове ахейци-не гърци.
3.Аз дълбоко се съмнявам , че е имало етнически гърци в гръцко преди тъмните векове 1200-800 г.BC.
4. Минойската цивилизация и линеар А нямат нищо общо с гърците.
5. Микена е столица на Агамемнон, който за удобство е наречен грък. Линеар Б има повече успоредици с трако-българския отколкото с гръцкия./Спароток/
6. Гърци изобщо не са идвали от Север или от Понта, дошли са траки/скити/балканци което е едно и също.
7. Индоевропейското в гръцкия език и в гените им е резултат от асимилацията на културата и жените на траките. Те дори не са индийци, те са семити.
Това обяснява наличието на 35% месопотамски гени в кръвта на днешните гърци...
8. "Елинизацията" на тревния свят е извършил тракиецът Александър Македонски, предвождащ траки от целия Балкански и Малоазийски полуострови.
.
.

.....
.....................................................................................................................
Моля да ми разрешиш да копна този ключов постинг и да го залепя с гордост в блога си.

.....................................
Изцяло споделям мнението Ви, demograph! Толкова много факти накуп не се срещат всеки ден. Убедително звучи, частично съм чела за някой неща, но така обобщено и систематизирано за пръв път ми се случва да прочета. Поздравления за Павел!...:)))


Благодаря ти Снеже!:)
цитирай
66. kpandjarova - Без думи, с поклон и благодарност. ...
20.11.2012 01:42
Без думи,с поклон и благодарност.Тази твоя статия сложи точка на многогодишните ми опити да се опълчвам на всеки надменен и самозабравил се грък.Не,че няма и свестни всред тях.Благодаря ти,Павел,че ми помогна да се успокоя,че съм взела най-правилното решение-да напусна завинаги тази страна и се завърна у дома.Твоята статия облича от глава до пети идеята ми,че гърците не са това ,за което те самите се мислят,а и светът също.Изключително болезнено е да знаеш истината и да се налага да преглъщаш и да търпиш защото си на чужд терен.Поздрави и пожелания за още много ,много успехи.Има смисъл и плодове и ти го знаеш.Твоята капка дълбае дълбоко.
цитирай
67. dimenzed - Добре де, а титлата "кесар...
20.11.2012 02:38
Добре де, а титлата "кесар" дадена на Тервел от византийците не се ли дължи на това, че той спасява Константинопол от арабите и ги унищожава?
цитирай
68. vmir - 47. sparotok,
20.11.2012 06:42
По ирония на съдбата, отчуждението на българина от държавата и от технологията на държавното управление през последните десетилетия, е най-голямата пречка да се разбере същността на ИРИ. “С кръв се взема и с кръв се дава” –максимата, която доскоро оправдаваше всякакви интригантства за “безкръвно” добиране до властта, е доста подвеждаща, защото игнорира ролята на законите, обичаите и практиките за възпроизвеждане и поддържане на властта като средство за установяване и управляване на държавата.

Като започнем от това, че в РИ не само робите, но и плебеите не са имали право да участват в управлението, минем през политиката на зачитане и съобразяване с местните обичаи, вярвания и масови нагласи, местното самоуправление и взаимоотношенията му с централната власт, задълженията към префектурата, няма как да не е смешна тезата за славянския произход на византийските императори.

Тук има напълно несъвместими понятия – миролюбивия характер на славяните и унищожаването на траките; свободолюбието и анархокомунизмът на славяните и заселването им в територии със закони и йерархична обществена организация. Да не говорим за отворените обятия, с които местните траки ще да са посрещнали новопристигналите свои господари... Или как, докато им е изтичала кръвта, траките са успели да убедят убийците си да зарежат небесните си господари Перун и Лада, да изоставят землянките си и да се явят в Константинопол, където ще ги посрещат като месии и ще им връчват скиптъра, короната и трона на християнската империя, за да я опазят от гадните българи. Все едно американците да издирваха Бин Ладен, за да го направят президент на САЩ.

Пълна лудница, ама законна. Катана (Камосутров) беше публикувал закона за историческите изследвания от 1952 година, който превърна лумпенската представа за историята в държавна политика, която и до днес се смята от някои за част от непреходно идейно наследство и принос към България, с който се гордеят...
цитирай
69. demograph - 75% тракийски гени показват изследванията. Мога да ти пусна линк.
20.11.2012 09:04
samojiva написа:
На 18-ти ноември гости във "Винаги в неделя" с Николай Бареков бяха проф. Драга Тончева, специалист по генетика и академик Ангел Гълъбов, вирусолог.
Двамата разказаха за мащабното изследване на ДНК на българите, което внася окончателно яснота за генетичния произход на нашия народ.
Гостите ни посочиха, че българите са близки по генетичен материал както до някои от славянските народи (хървати, словаци, босненици, руси), така и до някои индоевропейски. Нашето ДНК е близко до това на северните гърци, както и на населението в Северна и Средна Италия.
Това е третото по мащаб генетично изследване в Европа, след това на шотландците и италианците.
Ако искате да го гледате то е по тв 7
Това, че имаме близко ДНК с днешните италиаци от северна и средна италия ние си го знаем, интересно защо не са изследвали днешните турци и северните ни съседи отвъд Дунава?!

цитирай
70. demograph - Предлагам между нас си да спрем да използваме понтията "Византия", "Византийска"
20.11.2012 09:16
Есенцията на Източната Римска империя се изразява с понятията "траки" и "тракийска". Останалото просто не е коректно. "Византия", "Византийска", и отнасянето към тях на термините "гърци" и "гръцка" просто водят до манипулативно заблуждение, дори и към инерционно самозаблуждение.
Въпросите, които ще породи подмяната на понятията по-скоро ще доведат до изясняване въпроса - Що за държава е Източната Римска империя.
И така -Да живее Тракийската империя!
цитирай
71. kostas - Как ме зарадва този постинг. От началото ми на наблюдения и полемики в блога съм искал да
20.11.2012 10:05
се подхване темата, в която съм убеден в правотата и . Но както е казано " Когато му дойде времето" . И нека всички ,които се смятат за гърци да си изучат корените без да се срамуват от корените се а те са в изразени в думата за умалително сравнение на хората с детско повдение НЕ ГЪРЧЕТА !!! "НЕ " -В ТЯХНАТА ПРЕДСТАВА Е -СЪГЛАСИЕ! " ОХИ " -е отрицание ! Честито сами си признават ,че са НЕ -ГЪРЧЕТА!!!! ))))))) АФРИКА Е ТЯХНАТА РОДИНА!! ПРИШЪЛЦИ НА БАЛКАНИТЕ !!! ЦЕСТИТО !!!!!!! Държанието им е като на циганите -както и да се облече , костюм и вратовръзка да сложи ,МИНЕ ЛИ ПОКРАЙ КОФА С БОКЛУК ,ЩЕ ПОГЛЕДНЕ КАКВО ИМА - МАНТАЛИТЕТ. ГРЪЦКИЯТ МАНТАЛИТЕТ Е ПОДЛОСТ ,ЛЪЖА, КРАЖБА -ПРОКОБА ! Поздрави Павка !!! П. П. И аз искам да цитирам твоя постинг.Предварително БЛАГОДАРЯ !!! Ник.
цитирай
72. podvodni - Поздрави за писанието. Обаче има ...
20.11.2012 10:37
Поздрави за писанието. Обаче има още много работа докато излезе истината на яве.
Ако погледнем реално на нещата ще се окаже, че сме сами срещу всички.И тук някой ще каже - Айде, пак друг ни виновен.
Да, ама не!
Чудното в цялата тази работа е, защо се експонира толкоз усилено тезата, че древна Елада е началото на съвременната Европска цивилизация ! Защо в лансирането на тази лъжа са впрегнати огломно количество организации?
Отговорът е само един! За да се прикрие истината.
Едва ли става въпрос само за пари и фондове.
Има нещо много по-сериозно. Опасенията на много представители на европският "елит" са, че ако излезе истината на яве, у нас ще се оключат потенциали които въобще не са желани от тях.
А това е крайно опасно за тяхната власт.
цитирай
73. mt46 - Поздрав за постинга!
20.11.2012 12:36
Тук виждам само 1 минус - че траките не са съумели да се обединят, да изградят дълготрайна държава, да създадат литература... И днес позволяваме да ни разединяват и грабят...
цитирай
74. mglishev - Така :)
20.11.2012 13:43
Как се наричат сами жителите на империята? "Ромеи", тоест римляни. От време на време споменават и за "елини".

Какъв е официалният език на империята? Първоночално заедно латински и гръцки, а след VI в. - вече само гръцки.

На какви автори постоянно се позовават писателите в империята? На гръцки.

Какви са поданиците на империята? Всякакви - гърци, романизирани траки, италийци, славяни, арменци, грузинци, албанци, арменци, власи, българи, няколко анатолийски народа, сирийци, отначало даже и египтяни. Шарения.

Какви са най-разпространените имена в империята? Гръцки.

Каква е религията в империята? С юдейски произход, разпространява се на гръцки език.

Какви императори има? Всякакви. Както има и всякакви аристократи. Щом човек е православен и криво-ляво поназнайва гръцки, той може да се издигне в империята.

Как наричат империята чужденците? Ориенталците я наричат "Рум", тоест "Рим". Западните народи я наричат "гръцка". Най-интересното е, че българите също я наричат "гръцка".

Каква е архитектурата на империята? Ами що-годе продължава късноримската.

Как османците наричат всички православни? "Рум милет", "римляни".

Къде извън Балканите има "ромеи" и "рум милет"? Там, където всъщност има гръкоговорящи православни - например в Трапезунд, в Ефес, на Кипър...

*********

Така че империята хем е "Римска" по име, хем е гръцка по език, хем е многонационална по население, хем има население, което и извън границите й се обвързва с нея - просто защото е империя.

*********

Колкото до Byzas (Бюдзас или Визас), легендарния основател на Византион - той е от гръцкия град Мегара, между Елевзина и Коринт. Византион, преди да стане столица, е само една от многото елински колонии по Средиземноморието. В случая колония на Мегара.

*********

Само факти :)
цитирай
75. rorikabc - Мммдаа, за този минус
20.11.2012 14:07
Минус ли е живота ти да не зависи от централната власт? Този минус ни го пеят гърците.Ако бяха траките обединени ,ако имаха писменост, ...? Ако централната власт е справедлива и народът живее добре , това не е ли най-висша форма на демокрация?
Когато траките -българи са силни то Цариград расте и хубавее и те го защитават. .Кой е двигателят на прогреса? Счий пари се строи този град? Нали се отцепва от Рим? Когато траките-българи си правят своя българска държава , ИРИ започва да залязва. Когато траките-българи не са при стените на Цариград , а там са венецианските търговци , Цариград пада.
цитирай
76. stamenmihalevski - Хубава статия!!! :))) Основният ми ...
20.11.2012 14:07
Хубава статия!!! :))) Основният ми аргумент да започна да вярвам в местния ни произход още от прочита на първите информации,до които достигнах е,че получих отговори на много повече въпроси и останаха много по-малко"празни пространства" в сравнение с официалната версия,която на моменти звучи направо фантастично. Коментар "72.podvodni" ме подсеща за един въпрос,който ми се въртеше вчера в главата. - "Траките са имали истинска демокрация,а демокрацията в Древна Елада е била изградена върху робския труд." - Има ли някаква по-подробна информация за системата/взаимоотношенията в обществото им(на траките).Как точно е функционирал живота - правила,задължения,власт,собственост,религия и т.н.И също искам да попитам - възможно ли е Кубрат(Кроват) израствайки в Константинопол,научавайки основната"тънкост"в ромейската политика,която е наследничка на римската,а именно"разделяй и владей" и също ставайки свидетел на първите години,през които вече не е имало тракийски владетели,да е ставал свидетел и на"обезбългаряването" на културата,манталитета,властта,на може би изопачаване на приетото от Константин християнство,също може би на заграбване на български/тракийски имоти в полза на други и т.н. в т.нар.Византия,което от своя страна да го е подтикнало към идеята за създаване на Стара велика България с цел отвоюване на загубеното и по късно Аспарух просто да е действал по плана на баща си,а братята му да са работели по въпроса с обединяването на останалите българи,пръскайки се по всички територии,които са били населени с българи(в"съзвучие" с легендарния съвет на Кубрат за снопа пръчки,които наведнъж по-трудно се пречупват,отколкото една по една всяка отделна)?И естествено има ли някакви доказателства,които евентуално биха могли да подкрепят една подобна хипотеза?
цитирай
77. epicfail - И маите, ацтеките и инките са траки, ...
20.11.2012 14:17
И маите, ацтеките и инките са траки, избягали към Америка като пада троя ! Но са изяли конете по пътя.
цитирай
78. gkowachew - Поздравления, приятелю Павел Серафимов!
20.11.2012 14:18
Позволяваш ли да го пусна във ФБ едно към едно с коментарите?
цитирай
79. vokill - Капака по капка
20.11.2012 14:42
Има много творчество в официалната Българска история, ще мине доста време докато се изчисти. Примерно с титлата на Източно римския император " Василевс или Басилев " Скоро попаднах на един форум бяха постна ли монети на който са изписани тази титла редичка след редичка започващи от Одрисите 6 век преди христа минава през Филип 2 (бащата на Александър), Александър, Беспорски, Картагенски от Бактриа Стигащи до Клеопатра също с титлата "Василевс" . Имаше и интересно предположение:
ако окончанието не се чете "ес, ос" а съвременно "ов" се получават съвременни Български Фамилии. Нещата капчица по капчица се нареждат блясва с красота истинската история .
цитирай
80. mglishev - Ето още един факт:
20.11.2012 15:13
Как се наричат помежду си истанбулските гърци дори до днес? "Ромеи".
цитирай
81. gladius - От превръщането на Византиум в столица на Римската Империя, до началото на VІІ-ми век в него са властвали петнадесет тракийски императора.
20.11.2012 16:09
За да има "тракийски императори", трябва да има Тракийска империя, Спароток. Такава империя няма.
цитирай
82. epicfail - Как се наричат сами жителите на и...
20.11.2012 16:10
mglishev написа:
Как се наричат сами жителите на империята? "Ромеи", тоест римляни. От време на време споменават и за "елини".

Какъв е официалният език на империята? Първоночално заедно латински и гръцки, а след VI в. - вече само гръцки.

На какви автори постоянно се позовават писателите в империята? На гръцки.

Какви са поданиците на империята? Всякакви - гърци, романизирани траки, италийци, славяни, арменци, грузинци, албанци, арменци, власи, българи, няколко анатолийски народа, сирийци, отначало даже и египтяни. Шарения.

Какви са най-разпространените имена в империята? Гръцки.

Каква е религията в империята? С юдейски произход, разпространява се на гръцки език.

Какви императори има? Всякакви. Както има и всякакви аристократи. Щом човек е православен и криво-ляво поназнайва гръцки, той може да се издигне в империята.

Как наричат империята чужденците? Ориенталците я наричат "Рум", тоест "Рим". Западните народи я наричат "гръцка". Най-интересното е, че българите също я наричат "гръцка".

Каква е архитектурата на империята? Ами що-годе продължава късноримската.

Как османците наричат всички православни? "Рум милет", "римляни".

Къде извън Балканите има "ромеи" и "рум милет"? Там, където всъщност има гръкоговорящи православни - например в Трапезунд, в Ефес, на Кипър...

*********

Така че империята хем е "Римска" по име, хем е гръцка по език, хем е многонационална по население, хем има население, което и извън границите й се обвързва с нея - просто защото е империя.

*********

Колкото до Byzas (Бюдзас или Визас), легендарния основател на Византион - той е от гръцкия град Мегара, между Елевзина и Коринт. Византион, преди да стане столица, е само една от многото елински колонии по Средиземноморието. В случая колония на Мегара.

Недей, че ще те почне с приказките за камъните, дето приличат на лъвски глави, ама са само камъни. Спор няма - тракийската култура е била богата, но тия "македонски" похвати - вън от историята ни !
цитирай
83. vmir - 73. mt46,
20.11.2012 16:27
mt46 написа:
Тук виждам само 1 минус - че траките не са съумели да се обединят, да изградят дълготрайна държава, да създадат литература... И днес позволяваме да ни разединяват и грабят...


ИРИ е империя – държава на десетки племена и народи. Днес е лесно да кажем “траки”, подразбирайки сродните племена предимно по земите на днешна България, но по времето на ИРИ, груповото самоопределение е много по-фрагментирано чрез племенната принадлежност, която пък допълнително е била разкъсвана от регионалната административна определеност. Неслучайно определението “византийски” в редица съвременни езици е синоним на коварен, подъл, вероломен.

В състава на ЗРИ и първите векове на ИРИ, докато империята е била доминирана и управлявана от траки, цяло хилядолетие провинциите Мизия, Тракия и Македония си стоят кротко на едно и също място. Така, ИРИ изглежда центрирана около днешна България, но от VII – век нататък, управлението, както отбелязва Спароток, преминава в арменски ръце, Армения е на изток, центъра на влиянието се поизмества също на изток. Отделно, гърците дърпат на юг, дори само чрез гръцкия езика и литература, благородно разпространени по целия древен свят от Александър Македонски.

Скоро след като траките губят влияние в ИРИ, все по-често конкретното племенно или регионално определение на местните жители в днешните български земи се заменя с “българи”. Но нима замяната на множеството разграничителни определения с едно-единствено, не говори за обединителен процес? Нима този процес не е съвсем естествено следствие на симетрично противодействие на югоизточната етноцентрична тенденция, започнала в ИРИ от VII – ми век нататък? Нима името “българи”, каквото и да означава то, за периода от VII - ми век до повизантийчването на България, не се явява обединителния център и признак за съпричастност между множеството местни балкански племена, изпитващи нарастваща нужда от единодействие? Нима не е ясно, че с колкото по-негативен смисъл е товарено обединителното име "българи" от противниците на балканското неелинистично обединение, толкова по-силна е била нуждата от това обединение, за да изплува общото име над частните "мизи", "траки", "македонци"...

Всичко в историческите описания нататък, подкрепя тази моя хипотеза. Основаването на България е отговор на назряла нужда от обединение между мизи, траки, македонци. Как така 10 хиляди “прабългари” от тресавищата в устието на Дунава ще заставят със самото си появяване ИРИ да им плаща данък, ако в Константинопол (за българите вероятно Цариград) не са знаели, че мизи, траки и македонци са дотолкова обединени и близки с тях, че всички заедно могат да отнесат ИРИ като едното нищо? Затова е и възхвалното “Велика” България в азиатските степи (кога те хвали византиец?), белким тръгнат българите да си търсят държавата по Азията.

Цялото развитие на историята нататък говори в подкрепа на същото. ИРИ се опитва всячески да създава интриги, метежи, брожения и да отслабва българския държавнотворчески процес, гледайки на българите като на сепаратисти, стигайки до административно заличаване на хилядолетна Тракия, преименувайки не по-младата Мизия с напълно неизвестно име, премествайки на хартия Македония на мястото на погребаната Тракия и давайки на “македонците” излаз на Черно и на Бяло море, свеждайки административно българите до западнобалканска общност, обитаваща Адриатика и древната римска провинция Македония, които са земите на бивша Югославия и Албания. Всичко това, разбира се, няма как да не даде и своите резултати върху българското единство, включително завладяването ни от Османската империя.

Добре е да познаваме византийщината, за да знаем какво не трябва да допускаме НИКОГА! А византийщината в случая е нетрудно различима и определима като елиминиране на опонента без подбор на средствата, заради което великата ИРИ днес е само спомен, България губи столетия от развитието си като европейска държава, и от европейска суперсила, се превръща в малка и бедна балканска държава. Но най-лошото от всичко е, че и днес сме в плен на византийски прийоми и маниери на елиминиране на опонента, без оглед на последствията им върху държавата.
цитирай
84. merlin68 - На вниманието на Мглишев!
20.11.2012 18:25
Потресаващо е когато човек представящ се за професионален историк пише коментари базирани изцяло върху уйкипедия.
За пръв път от твоя коментар чувам, че Византион е основан като гръцка колония и трябва да призная, че уйкипедията от където си измъкнал коментара си те подкрепя напълно:) Само, ЧЕЕЕЕЕ:
Византион е тракийско селище и за това има много източници, аз съм чел поне 5-6, тъй като не съм професионалист историк, нямам архив и няма да ровя да ти ги търся - все пак на теб ти плащат за това, намери си ги сам.
Ще ти дам само един източник в който бе хубаво да надникнеш преди да се изказваш - погледни GIBI, t. III стр. 68 "Основаване на Византион"
И между впрочем Мглишев, не за пръв път те засичам да тичаш бос по асфалта на историята.
цитирай
85. rorikabc - Млъчи , господине,млъчи
20.11.2012 19:12
Жив бъди! Че деде се обръща в гроба.
"Как се наричат сами жителите на империята? "Ромеи", тоест римляни. От време на време споменават и за "елини".
Деде , жив шъ тъ одере ако му изокаш , че е бил ромеи.Бил е турманец, палагарец.Мнооого лют беше. Умъ му , като бръснач.А е рекъл да те научи на нещо , а не си го запомнил , кокалчетата ти претрошваше.
Да попревключа.
Хляб може да няма, ама коне имаше.Арапски.За жените и децата дето не могат да плуват. Като види от баира турците е бягал с баща си с конете у влашко.Не е казвал там да има ромеи.

Какъв е официалният език на империята? Първоночално заедно латински и гръцки, а след VI в. - вече само гръцки.

Само попския е бил гръчки. Не му е трябвало , като копа златото ,като шие сбруята ,като прави гьона, кожата ,катоправеше камите , ни гръчки, ни латински му требват. .У црква не влизаше. Тава беше само за жените и децата
.
" На какви автори постоянно се позовават писателите в империята? На гръцки."
Това че са ги наричали гърци , наистина ли са били гърци?

" Какви са най-разпространените имена в империята? Гръцки. " Нееее попски са били имената.

"Каква е религията в империята? С юдейски произход, разпространява се на гръцки език."
У црква блъгарин - мъж не влиза. Оди на оброчището по сред нощите русалийски .. Там момите се събличат голички, момците си избират у русалийската неделя , задирят ги цяло лято и за Димитровден се женят. Те тва им е религията.

"Каква е архитектурата на империята? Ами що-годе продължава късноримската."
А ранноримската , каква е ? А деде защо си е строил старата къща с камъни , а не с римски тухли?
Оно , вода шашава нема, господине ти човек-блъгарин шашов сакаш да наречеш. , Е, не е . Като го подгонят ромеите от юг, ,най много да стигне до Карпатите и се връща , и ги поотупа дето са го изгонили от родния му дом , щот там много студ и много вълци и му ядат конете.
Ако знаеш, как боли да те бият по кокалчетата на краката. Прималява ти. А ма умъ ти става на бръснач. .
цитирай
86. dolsineq - Как се наричат сами жителите на и...
20.11.2012 22:34
mglishev написа:
Как се наричат сами жителите на империята? "Ромеи", тоест римляни. От време на време споменават и за "елини".

Какъв е официалният език на империята? Първоночално заедно латински и гръцки, а след VI в. - вече само гръцки.

На какви автори постоянно се позовават писателите в империята? На гръцки.

Какви са поданиците на империята? Всякакви - гърци, романизирани траки, италийци, славяни, арменци, грузинци, албанци, арменци, власи, българи, няколко анатолийски народа, сирийци, отначало даже и египтяни. Шарения.

Какви са най-разпространените имена в империята? Гръцки.

Каква е религията в империята? С юдейски произход, разпространява се на гръцки език.

Какви императори има? Всякакви. Както има и всякакви аристократи. Щом човек е православен и криво-ляво поназнайва гръцки, той може да се издигне в империята.

Как наричат империята чужденците? Ориенталците я наричат "Рум", тоест "Рим". Западните народи я наричат "гръцка". Най-интересното е, че българите също я наричат "гръцка".

Каква е архитектурата на империята? Ами що-годе продължава късноримската.

Как османците наричат всички православни? "Рум милет", "римляни".

Къде извън Балканите има "ромеи" и "рум милет"? Там, където всъщност има гръкоговорящи православни - например в Трапезунд, в Ефес, на Кипър...

*********

Така че империята хем е "Римска" по име, хем е гръцка по език, хем е многонационална по население, хем има население, което и извън границите й се обвързва с нея - просто защото е империя.

*********

Колкото до Byzas (Бюдзас или Визас), легендарния основател на Византион - той е от гръцкия град Мегара, между Елевзина и Коринт. Византион, преди да стане столица, е само една от многото елински колонии по Средиземноморието. В случая колония на Мегара.

*********

Само факти :)

......................................
Защо направо не постави насочващ линк към Уйкито, така поне нямаше да си губиш времето в преразкази, Глишев...:)
цитирай
87. rorikabc - Яяяя,
21.11.2012 01:37
Те сега ще ме псувате.
Къде го прочетох ? Не го копнах.Трябва да намеря книгите за да уточня нещата. Председател на комисията след 9-ти септември 1944 г. за реформиране на азбуката е бил на деде братовчед. Дето са изхвърлили ж и ъ . Явно дето е пославянчил окончателно езика ни.Димитър Николов - Осинин. Та той пише че един от прапра...дядовците ми е бил поп.. Не знаех. Знаех че е бил писател , неизвестен . Имам една единствена книга от него .Писал пътеписи в стила на Вазов. Вазов е бил учител в близост до родното му място.Ето защо деде ни учеше на думи.Хич не ме биваше в езиците. Я да видя има ли нещо в гугличката.
цитирай
88. mglishev - Фактите са си факти,
21.11.2012 02:18
а измислиците - измислици.
цитирай
89. vmir - 74. mglishev,
21.11.2012 06:35
mglishev написа:

Как наричат империята чужденците? Ориенталците я наричат "Рум", тоест "Рим". Западните народи я наричат "гръцка". Най-интересното е, че българите също я наричат "гръцка".

Доколкото знам, основната отличителна характеристика на империята е наличието на много езици. На Балканите обаче, гръцкият не е бил добре приет от не-гърците, който явно се е отличавал толкова много от езика на останалите балканци, че балканските говори са изглеждали като диалекти на един и същ език. Различията в манталитета на гърци и негърци, вероятно са били най-голямата пречка за приемане на гръцкия език от негръцкото население на балканите. Ясно е, че щом само току-що "дошлите" българи са били заплаха за империята, обединените балкански не-гърци са представлявали най-мощната езикова и културна група в ИРИ. Според моята хипотеза, трите най-големи племенни групи от балканските не-гърци - мизи, траки и македонци, са се обединили под общото име "българи", за да се защитят от погърчване чрез административното налагане на гръцкия език. Парадоксално, но това запазва империята, защото с налагането на един език, империята би се превърнала в национална държава и би престанала да е империя. Като най-мощната културна група в империята, българите (обединените мизи, траки и македонци) са се самоотъждествявали като самостоятелна обаст, а после и държава, а не като част от ИРИ, в която заради гръцкия език са виждали гръцка държава и не без основание, защото без тях, езикът, културата и военната им мощ, империята би клонила към гръцка държава, както и накрая май се е получило.
цитирай
90. breeze - Поздрави!
21.11.2012 10:05
Жив и здрав да си!
цитирай
91. andorey - Е, извинявай Спароток, но това вече ...
21.11.2012 12:40
Е, извинявай Спароток, но това вече си е наистина политика...
Измамата наречена Византия, може да бъде и Измамата наречена Османска империя или Измамата наречена Америка и т.н.
Византия си е една империя, а основната характеристика на една империя е нейният мултиетничен характер! Тракиец или арменец или грък или какъвто и да е, достигнал до най-високото положение в империята, вече не е непременно, трак, арменец или грък, а си е един цар или император, става част от едно друго "семейство", с всички произтичащи от това последици...
Великите везири в Османската империя също са били от най-различни националности. Нима са изпълнявали волята на собствения си народ?
Алеко Богориди, ако и по род българин, син на Стефан Богориди, дори не знае български език! Както предполагам ти е известно...
Така че интерпретацията за "измамата" ми се струва малко прекалена...
цитирай
92. sparotok - чуждици
21.11.2012 13:01
ivanbogorov написа:
екстаз = ВЪЗТОРГ, ВЪОДУШЕВЕНИЕ, ПРОЧУВСТВИЕ
морал = НРАВСТВЕНОСТ, БЛАГОЧЕСТИЕ, СЪВЕСТ
вариант = РАЗНОВИДНОСТ
лидер = ВОДИТЕЛ, ВОДАЧ, ПРЕДВОДИТЕЛ
титла = ЗВАНИЕ, ОТЛИЧИЕ
катарзис = ПРЕЧИСТВАНЕ
талант = ДАРБА, ПОДАДЕНЕ
факти = СЪБИТИЕ, ОБСТОЯТЕЛСТВА, ДЕЙСТВИТЕЛНОСТИ
късмет = СРЕТА


Умереното използване на чуждици прави една работа по-разбираема:)
цитирай
93. sparotok - гърци
21.11.2012 13:04
kpandjarova написа:
Без думи,с поклон и благодарност.Тази твоя статия сложи точка на многогодишните ми опити да се опълчвам на всеки надменен и самозабравил се грък.Не,че няма и свестни всред тях.Благодаря ти,Павел,че ми помогна да се успокоя,че съм взела най-правилното решение-да напусна завинаги тази страна и се завърна у дома.Твоята статия облича от глава до пети идеята ми,че гърците не са това ,за което те самите се мислят,а и светът също.Изключително болезнено е да знаеш истината и да се налага да преглъщаш и да търпиш защото си на чужд терен.Поздрави и пожелания за още много ,много успехи.Има смисъл и плодове и ти го знаеш.Твоята капка дълбае дълбоко.


Сред нашите съседи има наистина много свестни хора. Другите, които се правят едва ли не на господари на света донякъде нямат вина за поведението си. От както са се родили на тях са им натрапвани лъжи за величието на гръцкия народ...и те си вярват най-искрено.

Поздрави!
цитирай
94. sparotok - Улдин
21.11.2012 13:09
dimenzed написа:
Добре де, а титлата "кесар" дадена на Тервел от византийците не се ли дължи на това, че той спасява Константинопол от арабите и ги унищожава?


В началото на V-ти век хуна Улдин спасява Рим, но не му е дадена титла кесар.

Родения в Силистра Аеций е наречен последния римлянин, никой не прави за Рим това, което е направил той, но не му е давана титлата кесар.

цитирай
95. sparotok - ОПРЕДЕЛЕНИЯ
21.11.2012 13:25
demograph написа:
Есенцията на Източната Римска империя се изразява с понятията "траки" и "тракийска". Останалото просто не е коректно. "Византия", "Византийска", и отнасянето към тях на термините "гърци" и "гръцка" просто водят до манипулативно заблуждение, дори и към инерционно самозаблуждение.
Въпросите, които ще породи подмяната на понятията по-скоро ще доведат до изясняване въпроса - Що за държава е Източната Римска империя.
И така -Да живее Тракийската империя!


Не е тайна, че Константин Велики е обичал родината си Тракия. Не е тайна, че е казвал - Сердика (София) е моя Рим!

Римската Империя обаче не може да се разгледа като тракийска държава, тъй като още много други народи влизат в нея. Можем да говорим за Тракийско управление, Тракийски период и т.н.

И това не е малко.

Поздрави!
цитирай
96. sparotok - тема
21.11.2012 13:26
kostas написа:
се подхване темата, в която съм убеден в правотата и . Но както е казано " Когато му дойде времето" . И нека всички ,които се смятат за гърци да си изучат корените без да се срамуват от корените се а те са в изразени в думата за умалително сравнение на хората с детско повдение НЕ ГЪРЧЕТА !!! "НЕ " -В ТЯХНАТА ПРЕДСТАВА Е -СЪГЛАСИЕ! " ОХИ " -е отрицание ! Честито сами си признават ,че са НЕ -ГЪРЧЕТА!!!! ))))))) АФРИКА Е ТЯХНАТА РОДИНА!! ПРИШЪЛЦИ НА БАЛКАНИТЕ !!! ЦЕСТИТО !!!!!!! Държанието им е като на циганите -както и да се облече , костюм и вратовръзка да сложи ,МИНЕ ЛИ ПОКРАЙ КОФА С БОКЛУК ,ЩЕ ПОГЛЕДНЕ КАКВО ИМА - МАНТАЛИТЕТ. ГРЪЦКИЯТ МАНТАЛИТЕТ Е ПОДЛОСТ ,ЛЪЖА, КРАЖБА -ПРОКОБА ! Поздрави Павка !!! П. П. И аз искам да цитирам твоя постинг.Предварително БЛАГОДАРЯ !!! Ник.


Няма проблеми Ник, полвай каквото искаш:)

Поздрави!
цитирай
97. sparotok - !
21.11.2012 13:28
podvodni написа:
Поздрави за писанието. Обаче има още много работа докато излезе истината на яве.
Ако погледнем реално на нещата ще се окаже, че сме сами срещу всички.И тук някой ще каже - Айде, пак друг ни виновен.
Да, ама не!
Чудното в цялата тази работа е, защо се експонира толкоз усилено тезата, че древна Елада е началото на съвременната Европска цивилизация ! Защо в лансирането на тази лъжа са впрегнати огломно количество организации?
Отговорът е само един! За да се прикрие истината.
Едва ли става въпрос само за пари и фондове.
Има нещо много по-сериозно. Опасенията на много представители на европският "елит" са, че ако излезе истината на яве, у нас ще се оключат потенциали които въобще не са желани от тях.
А това е крайно опасно за тяхната власт.


Удари точно десятката:)
Така е, истината ще отключи неверояни потенциали у българите!

Поздрави!
цитирай
98. sparotok - devide et impera
21.11.2012 13:29
mt46 написа:
Тук виждам само 1 минус - че траките не са съумели да се обединят, да изградят дълготрайна държава, да създадат литература... И днес позволяваме да ни разединяват и грабят...


С девиза -Разделяй и владей, римляните изграждат империя...

Поздрави!
цитирай
99. sparotok - до Манол Глишев
21.11.2012 13:48
Маноле, гръцкия става официален през VІІ век, след управлението на тракиеца Фока.

Дори това да бе станало по-рано, то е без значение. В Европарламента повечето народни избраници използват английския при своите речи, това обаче не означава, че Европейската Общност е английска държава.

Същественото не е кой и как е наричал Източната Римска Империя и нейните обитатели, а това, че е премълчаван, дори укриван тракийския произход на Константин Велики и още много други владетели на РИ.
цитирай
100. sparotok - хубаво го каза
21.11.2012 13:49
rorikabc написа:
Минус ли е живота ти да не зависи от централната власт? Този минус ни го пеят гърците.Ако бяха траките обединени ,ако имаха писменост, ...? Ако централната власт е справедлива и народът живее добре , това не е ли най-висша форма на демокрация?
Когато траките -българи са силни то Цариград расте и хубавее и те го защитават. .Кой е двигателят на прогреса? Счий пари се строи този град? Нали се отцепва от Рим? Когато траките-българи си правят своя българска държава , ИРИ започва да залязва. Когато траките-българи не са при стените на Цариград , а там са венецианските търговци , Цариград пада.


Много хубаво го каза!

Поздрави!
цитирай
101. sparotok - :)
21.11.2012 13:53
gladius написа:
За да има "тракийски императори", трябва да има Тракийска империя, Спароток. Такава империя няма.


Опитай се да направиш произход между произход на даден владетел и названието на държавата, която той управлява.

Статията не е за Тракийска, или Римска Империя, а за това, че са премълчавани важни подробности за произхода и заслугите на владетелите от тракийски произход.

Не прочете ли пасажа -Следва да се запитаме – защо тези факти не са популярни? Защо е премълчана ролята на траките в основаването на Константинопол и първите три века от неговото управление? Става дума за три века, а не за година-две! Как може такъв голям период от време да се пренебрегне, още повече, че той засяга нашите предци!



Лъгаха ни, че старите българи са носили чалми, лъгаха ни, че жилищата им са били юрти, лъгаха ни, че най-древните ни владетели са носили титлата хан, лъгаха ни, че сме сме потомци на тюрки почитащи Тангра, а заслугите на дедите ни в изграждането на Източната Римска Империя бяха сметени под тъмно одеало...

цитирай
102. sparotok - материал
21.11.2012 13:55
gkowachew написа:
Позволяваш ли да го пусна във ФБ едно към едно с коментарите?


Моите неща винаги можеш да ги ползваш:)

Поздрави!
цитирай
103. sparotok - факти
21.11.2012 14:04
mglishev написа:
а измислиците - измислици.


Маноле, няма как да не се съглася с тебе, фактите не бива да се пренебрегват. Ето някои от тях-

1. Byzas не е гръцко име, а тракийско.

2. Константин Велики не е грък, а тракиец.

3. От основаването на Константинопол до смъртта на Фока има около три века управление на тракийски императори.

4. Най-величествените сгради и крепости на ИРИ са издигнати по времето на тракийските владетели. Чел си Aedificus, нали?

Ето ти и някоя друга измислица:

1. Иречек твърдеше, че старите българи са носили чалми.

2. Златарски твърдеше, че дедите ни са тюрки.

3. Симеонов твърдше, че титлата на старобългарските владетели е хан.

4. Бешевлиев определи Тангра за върховно божество на старите българи, макар да няма нито един исторически извор, който да потвърди това. От разговора между гърка Кинамон и Обуртаг се разбира, че старите българи почитат слънцето, луната и звездите...не бог с име Тангра, Тенгри, Тенри хан и т.н.
цитирай
104. sparotok - !
21.11.2012 14:05
breeze написа:
Жив и здрав да си!


Благодаря ти!
цитирай
105. sparotok - факти
21.11.2012 14:15
andorey написа:
Е, извинявай Спароток, но това вече си е наистина политика...
Измамата наречена Византия, може да бъде и Измамата наречена Османска империя или Измамата наречена Америка и т.н.
Византия си е една империя, а основната характеристика на една империя е нейният мултиетничен характер! Тракиец или арменец или грък или какъвто и да е, достигнал до най-високото положение в империята, вече не е непременно, трак, арменец или грък, а си е един цар или император, става част от едно друго "семейство", с всички произтичащи от това последици...
Великите везири в Османската империя също са били от най-различни националности. Нима са изпълнявали волята на собствения си народ?
Алеко Богориди, ако и по род българин, син на Стефан Богориди, дори не знае български език! Както предполагам ти е известно...
Така че интерпретацията за "измамата" ми се струва малко прекалена...


Андрей, не ми дължиш никакво извинение. Всеки има право да изрази мнението си и да определи вижданията на някой друг като преминаващи дадена граница.

Ето какво ме подтикна да напиша работата си-

1. Повечето сънародници свързват името Византия с държавата Гърция, това не е правилно.

2. Повечето сънародници не знаят, че Византия е понятие, което е въведено едва през ХVІ-ти век.

3. Повечето сънародници не знаят, че Константинопол е основан от тракиец.

4. Повечето сънародници не знаят, че ИРИ е управлявана около три века от тракийци.

5. Повечето сънародици не знаят, че при управлението на тракийските императори са издигнати най-значителните постройки на територията на ИРИ, включително Плиска и Преслав.

След като биват премълчавани, или омаловажавани такива важни факти, а се набляга предимно на гръцкото (византийското) величие, то аз не мога да нарека подобна политика по друг начин освен - измама.

Не аз променям факитте с политическа цел. Това е направено от други хора, такива, които пренебрегнаха Род и Родина.
цитирай
106. dolsineq - 91. анонимен - До merlin68 и dolsineq:
21.11.2012 14:31
анонимен написа:
Потресаващо е, когато човек смята, че се пише "уйкипедия" и "долсинея", ако ще си говорим с ad hominem.
Инак - браво на Уики, ако и тамошните автори са започнали да четат история. Хубаво ще е и тукашните фенове да спрат да си измислят фентъзи :)

.................................
Потресаващ си ти, анонимко, че нямаш доблестта, дори и маската да си свалиш...:)
цитирай
107. get - - Нема фентъзи ... нема шменти-капели, като при г-да историците ... Да не сте вие Глишев ??!
21.11.2012 16:55
анонимен написа:
Потресаващо е, когато човек смята, че се пише "уйкипедия" и "долсинея", ако ще си говорим с ad hominem.
Инак - браво на Уики, ако и тамошните автори са започнали да четат история. Хубаво ще е и тукашните фенове да спрат да си измислят фентъзи :)


- Още при Омир имаме упоменаване, че гърците са по произход етиопци ... това няма да го намерите в официализираните версии ?! - това можете да намерите, в коментарите на Страбон по въпроса ?!
- Но въпреки, че са скирили този факт (Защо ли ?) ... тези същите са с претенции за най-голяма ДРЕВНОСТ на балканите ?! - Да потърсим дали на други места Е запазена следа или информация за този факт ?? - Ами, Да !! но за ДРЕВНОСТ - Не !!!
- Ето тук http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506 ... четем за Субсахарско-ЕТИОПСКИЯТ ПРОИЗХОД на ГЪРЦИТЕ"Тhe sub-Saharan origin of the Greeks".

- Продължаваме да търсим още нещо за произхода им ?!
- Отново, Да !! - при писалият и живял в ЧЕТВЪРТИ ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА елин-драматург ?!!

- Есхил, "Молителките" стих 320, 10. - Данаидката: "О царю на белазгите(Арк(г)осци - б.м.), бедите по света са множество ..."

стих 270 - "Отговорът ми прост и кратък е. Ний сме аргоски, от кравешки(ят) род (от Йо-превърната в крава, произхождат – б.м.)

- В стих 280 Ар"г"КОският/белазски цар се чуди ? -"Не може да е вярно, о вие мои гостенки не ми се вярва ! - че вие в действителност сте родом от Аргос ? - По (външнен - б.м.) вид на либийки ми приличате ?!" ... "На индийки още ми напомняте ... на скитнички - от границите ЕТИОПСКИ ... тези, които върху камили яздят ?"

- Така са изглеждали мигрантките баби(Данаидски-чети гръчки - б.м.) ... в очите на белазският цар на Аргос ??! - по думите на елина-драматург Есхил ?!

- В последствие не само етносните но и духовни наследници, на тази африканци-гърци ... мигранти ?! - предявяват претенциите си, че видите ли ... "като най-старо население" на Балкани, имат правата в/у Бизантис-Констатинопол и т.нар. ИРИ ?! - и не само ?!?

от Гет ктист-катарос-еретик

П.П. Ако, някой се опита да провокира ? ... Предупреждавам ! - има още информация относно произхода на гръците, мигранти на Балкани ?!!

- И моля всички прочели, написаното от мен ?! - Без ксенофобски коментари и расистки простотии !!!
цитирай
108. nikikm - Върховен
21.11.2012 20:15
epicfail написа:
И маите, ацтеките и инките са траки, избягали към Америка като пада троя ! Но са изяли конете по пътя.

върховен израз на безсилие,злоба и липса на елементарен умствен потенциал!Върни си заплатата приятел,а на даскалите ти да им отрежат къдриците!
цитирай
109. nikikm - Без да съм
21.11.2012 21:02
sparotok написа:
ivanbogorov написа:
екстаз = ВЪЗТОРГ, ВЪОДУШЕВЕНИЕ, ПРОЧУВСТВИЕ
морал = НРАВСТВЕНОСТ, БЛАГОЧЕСТИЕ, СЪВЕСТ
вариант = РАЗНОВИДНОСТ
лидер = ВОДИТЕЛ, ВОДАЧ, ПРЕДВОДИТЕЛ
титла = ЗВАНИЕ, ОТЛИЧИЕ
катарзис = ПРЕЧИСТВАНЕ
талант = ДАРБА, ПОДАДЕНЕ
факти = СЪБИТИЕ, ОБСТОЯТЕЛСТВА, ДЕЙСТВИТЕЛНОСТИ
късмет = СРЕТА


Умереното използване на чуждици прави една работа по-разбираема:)

Без да съм против мнението на Спароток,истината е,че етноцентризмът и чистотата на българското духовно пространство са живителни и спасителни за българщината!Особено в момента!
цитирай
110. nikikm - Лична гледна точка!
21.11.2012 21:26
sparotok написа:
demograph написа:
Есенцията на ИРИ империя се изразява с понятията "траки" и "тракийска". Останалото просто не е коректно. "Византия","Византийска", и отнасянето към тях на термините "гърци" и "гръцка" просто водят до манипулативно заблуждение, дори и към инерционно самозаблуждение.
Въпросите, които ще породи подмяната на понятията по-скоро ще доведат до изясняване въпроса - Що за държава е И Р и.
И така -Да живее Тракийската империя!


Не е тайна, че Константин Велики е обичал родината си Тракия. Не е тайна, че е казвал - Сердика (София) е моя Рим!

Р И обаче не може да се разгледа като тракийска държава, тъй като още много други народи влизат в нея. Можем да говорим за Тракийско управление, Тракийски период и т.н.

И това не е малко.

Поздрави!

Спароток,със сигурност ще се разсърдиш,макар,че няма да го признаеш, новлизаш в противоречие със заглавието на темата,което еднозначно гласи:Византия е тракийска империя!По един или друг начин,видно от писанията на други учени или поне от това,което съм чел,без да си приписвам особена тежест,това е вярното!Трактовката,че видите ли в империята имало и други народи и пр. е непродуктивна!И днес в България,без да е империя, има малцинства,но Конституцията сочи,че сме еднонационална държава!Народът ни е държавнотворческият /разбирай имперскотворческият/ елемент и това е неговата държава или империя!Виж Руската империя,там няма въпросителни,въпреки многото етноси!Придаването на въображаеми специални права на етносите е неолиберална отрова,която унищожава Божият порядък,Хармонията и придава важност на бълхата пред юргана!Никак не разбирам плахостта с която подхождаш към въпроса,освен,разбираемо, може би от страх да не те обвинят в нетолерантност,също неолиберално понятие за нелицеприятен смисъл и вреден,много вреден,не само за нас!Бикът се хващаза рогата,не за опашката!Силно се съмнявам,че това няма да те подразни,но за мен варианта е Истината и само Истината,а това е моето виждане за нея!
цитирай
111. bgwest - Много ми хареса този постинг. . . ...
21.11.2012 22:25
Много ми хареса този постинг...МНОГО.
Здраве и Успех желая!!!
цитирай
112. doctora - доктора
22.11.2012 01:13
Не идва ерата на светлината, а просто се завръща Тризъбеца в нашия свят. Тост идва ерата на Тризъбеца или това което братята индийци без да знаят какво точно са предсказали са го предсказали като ерата на Майтрея. Белезите за ерата на Майтрея са мъгливи, но еднозначни ... Това е времето в навечерието на което е забравено най-важното и най-ценното. Забравена е истината за бога, а тя е Тризъбец или Троица както искате го кажете. Защо е забравено? Просто е. Кой от вас знае, че Тризъбеца не е Посейдонов или Нептунов, а е символа на самия бог. Той е Табуто и самия Бог.Това е напълно забравено от човеците и са единици, които помнят. А най-добре помнят българите = Суровачката. Ще бъдат открити бронзови, медни, сребърни или златни такива Тризъбци, но истинските от тях ще са като големина колкото върховете на жезлите на нашите / как да го кажа меко ми кажете, но ще спазя добрия тон / каращи се ... владици. Винаги в основата ще имат два дракона, но крилати дракони и то двойноспирални, а не осъкатените владишки бутафории в злато и на върха си те няма да завършват с кръст а с три крайчета от които средното е най-дълго и в тези крайчете ще могат да се слагат свещи и помнете, че винаги тези крайчета са дивергентни, а не успоредни защото така виждащите виждат линиите на света, а линиите на света са студената светлина на безкрая = дивергентните гравитационни енергийни потоци изхождащи от дълбините на земята и "свърщващи" в безкрая. Истината за Тризъбеца, тоест за Господабога към днешна дата е напълно забравена и това, че ви казвам че той Отца/Майката е материята/движението/пространството нищо все още не променя. Тризъбеца е пряко свързан с Атлантида, чието забравено име е България. Няма значение как се е произнасяло с думи или числа. Важното е смисъла - Земя на децата на Светлината. Забравено е най-важното и най-ценното. Забравен е Тризъбеца, забравена е и България, но нали помнете легендата за птицата Фникс и за Главнята неугасима. Идва епохата на Майтрея и ще ни изкърти вратите.
цитирай
113. doctora - доктора
22.11.2012 01:33
Много са държавите, народите, хората постарали се да стъпчат нашата истина. Че Атлантида това сме ние и че Божия народ отново сме ние. Кой изпраща старата и посреща новата година с Господабога на ръце, тоест с тризъбеца. Вижте суровачката. Кой от вас знае, че тя е точно копие на жречески Тризъбец в мащаб 10 към 1. Вижте истинската българска суровачка, която е двукръгова, но всъщност това са двете извивки на двата дракона на действието и противодействието. Финтифлюшките по тях са крилата на драконите. Това са янът и инът разбранинедоразбрани от древните китайци учили се воистина от нас / вижте им пирамидите строени по технологията на аспаруховия вал /. Двата дракона са пернатата двойна змия "реанимирана" от перуанеца Карлос Кастанеда и тази перната змия е носена от братята индианци от Мексико и двете Америки. Най-големите тризъбци дялани в пустинята са при тях, но не са с най-голямата концентрация като при нас божия народ българите. Има великолепни монографии от надарени български учени на тема суровачка, но нека сложим короната. Най-важната част от суровачката е и най-малката и и е горният и троен край с най-дълъг среден елемент ... Това е тризъбеца на Атлантида и нашите деди. Битката предстои и този път нито руснаци, нито англичани, нито евреи, нито турци, нито гърци, нито румънци, нито сърби, нито "македонци" , нито австрийци или австроунгарци, нито китайци, нито никой не ще ни попречи. Тази битка някога сме я приключили ние и с нас тя отново ще започне. Това е битката за Тризъбеца и Божия народ - Българите и ТЯХНАТА ИСТИНСКА ИСТОРИЯ. Оръжията сам Бог ги извади и ни ги предади и идва времето на битката в която само трябва да помним, че воистина не трябва да се избиваме, в което никога не сме се вслушвали. Дано този път се вслушаме, защото ако не ни чака каменната ера. Камбаната бие два пъти. Единия за нашата глупост, а другия за нас самите. Успехи на създателя/ите на този Блог и на нас Българите. Имаме нужда от успехи и вяра. Амин.
цитирай
114. brig - Великолепен постинг. И без разр...
22.11.2012 09:58
Великолепен постинг. И без разрешението ти се заех да го популяризирам :)
Истината според мен е, че Блъгарската църква( Първа Юстиниана) е направила от "траките" - Българи. Тя е обединила духовно мизи, траки, и македонци наричани в последствие Българи.
цитирай
115. mglishev - Мда,
22.11.2012 13:12
горе анонимният съм аз. Така де, mglishev. Изобщо нямам навика да пускам анонимни коментари, просто blog.bg от време на време ме изхвърля от акаунта.

Та така - epicfail е прав. Няма как да не ви иронизираме, защото тракоманите вече се измисляте невероятни неща. Артур е Българин, Константин е българин, всички са българи. Е, хайде, подмалете малце. И, да, правите грешки. Непрекъснато. Факти, правопис, какво ли не.
цитирай
116. voulgaros - BRIG ----ПРОТО-АПОСТОЛОС АНДРЕАС ...
22.11.2012 14:18
BRIG ----ПРОТО-АПОСТОЛОС АНДРЕАС Е НАПРАВИЛ ТРАКИОТИТЕ ХРИСТИАНЕС.
ТРАКИТЕ ОТ 1000 ГОДИНИ ВЕЧЕ СА БИЛИ ЧАСТ ОТ ГРЪЦКАТА НАЦИЯ И ГРЪЦКАТА ЕТНИКА,КУЛТУРА И САМОСЪЗНАНИЕ..

ВСИЧКИ ДАННИ И ИЗВОРИ ПОКАЗВАТ И ДОКАЗВАТ ТОВА. И ТОВА Е НЕ САМО МОЕ МНЕНИЕ.
ТОВА Е ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА ЦЕЛИАТ СВЕРИОЗЕН СВЯТ..

А НЕ НА ЧАЛГА СЛАВЯНИ--НЯКАКВИ СИ ВУЛГАРИ.

ГЛИШЕВ---ЕЛА ПОМАГАИ ЧЕ, ТЕЗИ ВУЛГАРИ СА ГОЛЕМИ ОТРЕПКИ И ДЕГЕНЕРАТИ В ГЛАВИЦИТЕ СИ...БОЛНО ПЛЕМЕ СТЕ, ВУЛГАРОСИ.
цитирай
117. kasnaprolet9999 - Мисля си, че този твой постинг е н...
22.11.2012 15:37
Мисля си, че този твой постинг е най-интересния, най-пълния и подреден в исторически план, достатъчно аргументиран и събрал на едно място всички новооткрити доказателства, забравени писания и укрити документи от нашата история. Направо съм удивена от прочетеното и вече си обяснявам защо Римската империя се е разпаднала, след като не е имало тракийски императори начело. Изясних си и ролята на Аспарух в създаването и укрепването на нова и силна тракийска държава. Продялжавам да се възхищавам на умението ти да отстояваш посициите си като запазваш добрия тон и търпеливо обясняваш на всички, които задават въпроси добронамерено.Поздрави!!
цитирай
118. sparotok - до nikikm
22.11.2012 16:37
Николай, ти казваш-Спароток,със сигурност ще се разсърдиш,макар,че няма да го признаеш, новлизаш в противоречие със заглавието на темата,което еднозначно гласи:Византия е тракийска империя!По един или друг начин,видно от писанията на други учени или поне от това,което съм чел,без да си приписвам особена тежест,това е вярното!

Няма за какво да се сърдя. Всеки от нас има право на лично мнение и свое виждане по даден въпрос.

Различните хора виждат едно и също събитие (факт) по различен начин и го представят различно.

Аз лично смятам, че трябва да се внимава с понятията и, че непознатите моменти от нашата история трябва да се представят постепенно, а не всичко на един куп.

Родения в близост до гр. София Галерий е имал намерението да преименува Римската Империя Дакийска, но това той не е успял да осъществи.

Това не е направил и Константин Велики, макар да е обичал София повече от Рим.

Римската Империя може да се сравни с днешната Европейска Общност. Нека предположим, че българите бяха направили много за консолидацията на тази държава. Нека предположим, че президента на ЕО и председателя на Европейската Комисия (където е истинската власт) са от български произход.
Това не ни дава право да наречем Европейската Общност българска държава.

Надявам се да съм бил ясен.
цитирай
119. sparotok - !
22.11.2012 16:38
bgwest написа:
Много ми хареса този постинг...МНОГО.
Здраве и Успех желая!!!


Благодаря ти! Радвам се, че четивото ти е допаднало!
цитирай
120. sparotok - ерес
22.11.2012 16:41
brig написа:
Великолепен постинг. И без разрешението ти се заех да го популяризирам :)
Истината според мен е, че Блъгарската църква( Първа Юстиниана) е направила от "траките" - Българи. Тя е обединила духовно мизи, траки, и македонци наричани в последствие Българи.


Така е, но за съжаление тази българска църква, която стои най-близо до истинското християнство...е определена за ерес. Стотици хиляди наши деди са били безжалостно избити в борбата против нашата църква.
цитирай
121. sparotok - грешки
22.11.2012 16:45
mglishev написа:
горе анонимният съм аз. Така де, mglishev. Изобщо нямам навика да пускам анонимни коментари, просто blog.bg от време на време ме изхвърля от акаунта.

Та така - epicfail е прав. Няма как да не ви иронизираме, защото тракоманите вече се измисляте невероятни неща. Артур е Българин, Константин е българин, всички са българи. Е, хайде, подмалете малце. И, да, правите грешки. Непрекъснато. Факти, правопис, какво ли не.


Маноле, аз никога не съм отричал, че правя грешки, човек съм все пак.

Позволи ми да те попитам, нещата по-долу грешки ли са, или истина:

1. Иречек твърдеше, че старите българи са носили чалми.

2. Златарски твърдеше, че дедите ни са тюрки.

3. Симеонов твърдше, че титлата на старобългарските владетели е хан.

4. Бешевлиев определи Тангра за върховно божество на старите българи, макар да няма нито един исторически извор, който да потвърди това. От разговора между гърка Кинамон и Обуртаг се разбира, че старите българи почитат слънцето, луната и звездите...не бог с име Тангра, Тенгри, Тенри хан и т.н.
цитирай
122. sparotok - ГЛИШЕВ---ЕЛА ПОМАГАИ
22.11.2012 16:48
voulgaros написа:
BRIG ----ПРОТО-АПОСТОЛОС АНДРЕАС Е НАПРАВИЛ ТРАКИОТИТЕ ХРИСТИАНЕС.
ТРАКИТЕ ОТ 1000 ГОДИНИ ВЕЧЕ СА БИЛИ ЧАСТ ОТ ГРЪЦКАТА НАЦИЯ И ГРЪЦКАТА ЕТНИКА,КУЛТУРА И САМОСЪЗНАНИЕ..

ВСИЧКИ ДАННИ И ИЗВОРИ ПОКАЗВАТ И ДОКАЗВАТ ТОВА. И ТОВА Е НЕ САМО МОЕ МНЕНИЕ.
ТОВА Е ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА ЦЕЛИАТ СВЕРИОЗЕН СВЯТ..

А НЕ НА ЧАЛГА СЛАВЯНИ--НЯКАКВИ СИ ВУЛГАРИ.

ГЛИШЕВ---ЕЛА ПОМАГАИ ЧЕ, ТЕЗИ ВУЛГАРИ СА ГОЛЕМИ ОТРЕПКИ И ДЕГЕНЕРАТИ В ГЛАВИЦИТЕ СИ...БОЛНО ПЛЕМЕ СТЕ, ВУЛГАРОСИ.



Знаеш ти към кого да се обърнеш:)
цитирай
123. sparotok - !
22.11.2012 16:50
kasnaprolet9999 написа:
Мисля си, че този твой постинг е най-интересния, най-пълния и подреден в исторически план, достатъчно аргументиран и събрал на едно място всички новооткрити доказателства, забравени писания и укрити документи от нашата история. Направо съм удивена от прочетеното и вече си обяснявам защо Римската империя се е разпаднала, след като не е имало тракийски императори начело. Изясних си и ролята на Аспарух в създаването и укрепването на нова и силна тракийска държава. Продялжавам да се възхищавам на умението ти да отстояваш посициите си като запазваш добрия тон и търпеливо обясняваш на всички, които задават въпроси добронамерено.Поздрави!!


Благодаря ти Невена! Посочените факти обясняват защо в началото на VІІ-ми век се засилва стремежа на българите към откъсване от Римската Империя и присъединяване към свободните им братя на север от река Дунав.

Поздрави!
цитирай
124. nikikm - Цитатите
22.11.2012 18:14

„Родения в близост до гр. София Галерий е имал намерението да преименува Римската Империя Дакийска и
„Това не е направил и Константин Велики, макар да е обичал София повече от Рим.”
Ме задоволяват напъллно!в смисъл,че потвърждават същината на мнението ми.
Сравнението с ес,не го виждам, разликата е огромна!
цитирай
125. sparotok - мнение
22.11.2012 19:00
nikikm написа:

„Родения в близост до гр. София Галерий е имал намерението да преименува Римската Империя Дакийска и
„Това не е направил и Константин Велики, макар да е обичал София повече от Рим.”
Ме задоволяват напъллно!в смисъл,че потвърждават същината на мнението ми.
Сравнението с ес,не го виждам, разликата е огромна!


Всеки има право на лично мнение, но мнението не може да се разглежда като доказателство.

Не ме разбирай погрешно, до известна степен съм съгласен с теб, но моля те, помисли и ти над думите ми, че трябва да се внимава с понятията и, че непознатите моменти от нашата история трябва да се представят постепенно, а не всичко на един куп.

От желание да направи добро, човек може и да забатачи нещата представяйки прекалено много неща наведнъж.

Поздрави!

цитирай
126. brig - Истината според мен е, че Блъг...
22.11.2012 19:08
sparotok написа:
brig написа:

Истината според мен е, че Блъгарската църква( Първа Юстиниана) е направила от "траките" - Българи. Тя е обединила духовно мизи, траки, и македонци наричани в последствие Българи.


Така е, но за съжаление тази българска църква, която стои най-близо до истинското християнство...е определена за ерес. Стотици хиляди наши деди са били безжалостно избити в борбата против нашата църква.

Хе-хе. Деликатно опитваш да намекнеш че идеята е опасна. Точно за това ме кефи.
Нациите не създават църкви, църквите създават нации. Възстановяването на Първа Юстинияна е идеята обединяваща ни като Българи. Няма друга.
Сегашната ни църква е гръко-юдейска уйдурма. Единствено дядо максим я крепеше, сега за възстановяването на Българската църква пречка няма.
Под килимяфката на максим виж кви плевели виреят( Пловдивския николай, Варненския кирил), нямащи нищо общо с духовността. Трябва да се популяризира идеята и да се свика общонароден събор.
Това е с един куршум два заека. Ще лигитимира истинската ни история, че траките сме ние Българите. И ще създаде предпоставки за обединението ни с Македония в една държава(там също има два синода)
цитирай
127. dolsineq - @ 108. get
22.11.2012 19:16
- И моля всички прочели, написаното от мен ?! - Без ксенофобски коментари и расистки простотии !!!
....................................
– Гет, да оставим фактите да говорят, а?...:) Не разбирам за какъв расизъм говориш, все пак това са данни, които нито ти, нито аз сме измислили. Изследванията са на Катедрата по имунология и молекулярна биология в Мадрид... И така колкото и да им се иска на македонците да са гърци – не са! Явно за което и ще съжаляват до гроб...;) Между гърци и македонци няма нищо общо, освен обща географска граница :). Гърците нямат нищо общо и с останалите средиземноморски народностни групи – "иберийци (включително баските), северноафриканци, италианци, френски, критяните, евреи, ливанци, турци (анадолци), арменци и иранци." Генетично са свързани със субсахарските групи и в частност най–близко с етиопците, което изцяло потвърждава становището, че гърците са прокълнатият народ, изгонен от Египет след 100 годишното им управление там... За повече информация четете тук: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506
цитирай
128. merlin68 - горе анонимният съм аз. Така де, ...
22.11.2012 19:36
mglishev написа:
горе анонимният съм аз. Така де, mglishev. Изобщо нямам навика да пускам анонимни коментари, просто blog.bg от време на време ме изхвърля от акаунта.

Та така - epicfail е прав. Няма как да не ви иронизираме, защото тракоманите вече се измисляте невероятни неща. Артур е Българин, Константин е българин, всички са българи. Е, хайде, подмалете малце. И, да, правите грешки. Непрекъснато. Факти, правопис, какво ли не.


Мглишев, аз правописни грешки допускам, ти не допускаш ли? Въпреки, че изписването на уикипедия като уйкипедия, може да се тълкува и по друг начин.
Грешката си е грешка, има грешка, има и прошка. Лъжата обаче е по-трудно простима и особено когато е дело на квалифициран професионалист. Да ти напомня ли конкретно за какво става дума?
Професионалист в областта на историята, а единственият ти за сега аргумент е това, че някой от опонентите ти допуснал правописна грешка при изписването на една чуждица:) Мглишев, дай малко по-сериозно все пак си мисля, че не си завършил история учейки от уикипедия.
Тракомани, термин измислен от теб ли е? Защо не ползваш термина - тракедонисти, той е измислен от един друг виден учен - доктУр Кирил Милчев и този път правописната грешка не е моя:)
цитирай
129. demograph - Гетски, четох, че във Франция сега има около 13 милиона потомци на окситанците
22.11.2012 19:48
get написа:
...

НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ ОКСИТАНЦИ в световната култура и история
http://deathmetalverses.blog.bg/politika/2012/11/19/nai-izvestnite-oksitanci-v-svetovnata-kultura-i-istoriia.1021952


- Наричат ги окситанци ... има обачи запазено средновековно наименование а"готе ... но още по-старото преди римо-католическото Aquitaine самонаименование е било Guyenne/Guienne (Occitan: Guiana) ?!! - понеже ме вълнува силно етимологията на това самонаименование ... някой може ли да ми подскаже или изкаже редположение ... Какво означава това име ??

- Мисля, че ... най-старото име на Константинопол - Б/византиум ... е смислово близко до това веси-готско наименование на страната им GUIENne ??! ... от което е произлязло фонетично близкото ... но с некоректно изписване Окситания ?? ... в тази страна се срещат служебните термини "баил" - управител/мер на град ?!

- Но след Альбигойският или Катарският кръстоносен поход (1209—1229 години) нищо автентично не е останало от тяхната кулутура и история ?!

от Гет ктист - катарос[/quote]
Според Лаура Бодуен и Франк Джоузеф, а и някой тук цитираше Де Гол, Ренесанса е дело на миналите в нелегалност културни водачи на катаросите.
цитирай
130. demograph - Долси, ще ти пусна едни генетични изследвания които казват нещо интересно за гърците
22.11.2012 19:54
dolsineq написа:
- И моля всички прочели, написаното от мен ?! - Без ксенофобски коментари и расистки простотии !!!
....................................
– Гет, да оставим фактите да говорят, а?...:) Не разбирам за какъв расизъм говориш, все пак това са данни, които нито ти, нито аз сме измислили. Изследванията са на Катедрата по имунология и молекулярна биология в Мадрид... И така колкото и да им се иска на македонците да са гърци – не са! Явно за което и ще съжаляват до гроб...;) Между гърци и македонци няма нищо общо, освен обща географска граница :). Гърците нямат нищо общо и с останалите средиземноморски народностни групи – "иберийци (включително баските), северноафриканци, италианци, френски, критяните, евреи, ливанци, турци (анадолци), арменци и иранци." Генетично са свързани със субсахарските групи и в частност най–близко с етиопците, което изцяло потвърждава становището, че гърците са прокълнатият народ, изгонен от Египет след 100 годишното им управление там... За повече информация четете тук: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506

Може би са изгонените от Египет, може да са минали през Африка, но и те май са дошли с евреите от Месопотамия...
Току-виж са едно от еврейските племена, с които са се наговорили когато са писали идеологията на християнството и са си разделили после плячката.
цитирай
131. rorikabc - Г-н Глишев
22.11.2012 20:00
В един друг сайт наричаха последователите ви глишевци.Вие сте учен? Поздравление за това.Казвате , че статиите на Спароток са фантастика.Навярно, Вашите трудове са основани на повече факти? Не зная дали е правилно разсъждението ми , но си мисля , че проблема не е във фактите , а в тълкованието им, в заключенията, които следват от фактите.
Да видим някои примери. Понеже статията е за Византия , та това , което зная ,а аз не зная много.В наемната войска на така наречената Византия е имало българи. Та тези българи са били добри войни. Не са били доволни от организацията на така наречените византийски предводители и взели че си спретнали държава или империя, само че в училище не учихме , че България е била империя, и я нарекли България.С войни,женитби я разширявали, укрепвали и защитавали. В нея влизали мизи, траки, македонци.Тези хора не са ли се обединили от една обща идея? Каква е тя? Та грешно ли е разсъждението , фантастика ли е, че след като на Византийския престол няма тракийци, византийската империя губи войни с България , а България се разширява и укрепва?Ах, да , вярно че нямало тракийци. Те били изчезнали.А какви са били мизите, траките , македонците? А, да, дошли от някъде си 500 войни и направили държава. А, да, и сега има 2-3 села с тяхното име.
Та, въпросите ми са г-н Глишев . Защо в науката история има толкова политика , от позицията на днешния ден ? Науката , няма ли да е повече наука , ако не се пропускат някои от фактите, ако се разсъждава от позицията на дадения исторически момент? Защо да е вярно , че България е била част от Византийската империя, а не е вярно , че Контантинопол по някое време е бил част от Българската държава .Нашите царе са се наричали царе на българи и ромеи.Факт ли е това? Самозванци ли са били? Значи , вярно е каквото казват другите за нас , а не е вярно какво казваме ние за себе си. На кого да вярваме?
Та не е ли измислица, така наречената Византия ,като за нея не се казва цялата истина?
цитирай
132. get - - Мглишев, моля без да намеквате и чрез това да ни отнемате едно качество присъщо за съвременният човек SAPIENS, още означаващо и разум-ИНТЕЛЕКТ ?!
22.11.2012 20:12
- Какво намеквате за крал Артур ?! - че е "великобританец" ли :))) !!?
- Глишев, казах ви ! - ако станете в степен нахално досаден ... ще публикувам, останали възпоменателни надписи, от разквартирувани там сармато-гетски воини от ВТОРИ век ?! - датировката и коментарът в научното съобщение , е от английски археолози ?!

- Но какво още друго, е интересно от Историята на Албиона за мен и вас ??!
- На територията на тази страна са били "римските" войски и на роденият в Ниш-Ниасус(лат.) Констаций Хлор ?! - От брака на същият, с първата му съпруга Елена се ражда Константин бъдещият император с прозвище Великий. Пътят му към властта започва именно с подкрепата на войските от Британия !! - за част от тях ви обясних от какъв етносен произход са в по-горният параграф ??!

- Къде е роден бъдещият император ? - и той в Ниш ? - хехе ! - сега да не ми изведеш от това, че има вероятност същият, да е "правий сърбин" :))) !!

- Източноправославната църква и източнокатолическите църкви с византийски обред, почитат Константин и неговата майка Елена като светци на 21 май. - ЗАЩО ?! ... Вероятно, защото ??
- Константин взима законодателни мерки по отношение на юдеите: забранява им се да притежават роби християни, както и да обрязват своите роби.
- Забранява се и преминаването на християни към юдаизма. - Е-е-е, сега пък да не вземем да направим генералното обощение, че е антисемит ?!? ... или пък че, лица предимно от юдейско вероизповедание са се занимавали с най-мръсната търговия ... Тази с човешки същества ?!

от Гет ктист-катарос-еретик ... по критериите на фанариотското "право"славие
цитирай
133. demograph - Здравей докторе
22.11.2012 20:20
[quote=doctora]Не идва ерата на светлината, а просто се завръща Тризъбеца в нашия свят. Тост идва ерата на Тризъбеца или това което братята индийци без да знаят какво точно са предсказали са го предсказали като ерата на Майтрея. ....... Истината за Тризъбеца, тоест за Господабога към днешна дата е напълно забравена и това, че ви казвам че той Отца/Майката е материята/движението/пространството нищо все още не променя. Тризъбеца е пряко свързан с Атлантида, чието забравено име е България. Няма значение как се е произнасяло с думи или числа. Важното е смисъла - Земя на децата на Светлината. Забравено е най-важното и най-ценното. Забравен е Тризъбеца, забравена е и България, но нали помнете легендата за птицата Фникс и за Главнята неугасима. Идва епохата на Майтрея ..

Да те захраня с нещичко: В урната с останките на Аспарух /според твърдящите че са намерили гроба му украйнски историци/ са били забити ТРИ меча..; Ковчега на тракийски благородник, намерен в Неврокопско, е бил прикован в земята с ТРИ дълги пирона /или саби, меча, копия../
Поздрави!
цитирай
134. rorikabc - ИЗМАМАТА НАРЕЧЕНА ВИЗАНТИЯ
22.11.2012 20:24
Ами , измама е Византия. За нещо, за което не е казана цялата истина е измама. ИРИ след колко време се нарича Византия. Според политиката на последното време.И ИРИ и Византия е измама , защото не е казана цялата истина. История според зависи. Историята е измама. За да не е измама трябва да не се премълчават фактите.
цитирай
135. get - - Тук, ще поспорим с теб ? - Първо ще те попитам - Що е това евреин ?!!
22.11.2012 20:28
demograph написа:
dolsineq написа:
- И моля всички прочели, написаното от мен ?! - Без ксенофобски коментари и расистки простотии !!!
....................................
– Гет, да оставим фактите да говорят, а?...:) Не разбирам за какъв расизъм говориш, все пак това са данни, които нито ти, нито аз сме измислили. Изследванията са на Катедрата по имунология и молекулярна биология в Мадрид... И така колкото и да им се иска на македонците да са гърци – не са! Явно за което и ще съжаляват до гроб...;) Между гърци и македонци няма нищо общо, освен обща географска граница :). Гърците нямат нищо общо и с останалите средиземноморски народностни групи – "иберийци (включително баските), северноафриканци, италианци, френски, критяните, евреи, ливанци, турци (анадолци), арменци и иранци." Генетично са свързани със субсахарските групи и в частност най–близко с етиопците, което изцяло потвърждава становището, че гърците са прокълнатият народ, изгонен от Египет след 100 годишното им управление там... За повече информация четете тук: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506

Може би са изгонените от Египет, може да са минали през Африка, но и те май са дошли с евреите от Месопотамия...
Току-виж са едно от еврейските племена, с които са се наговорили когато са писали идеологията на християнството и са си разделили после плячката.


- Второ ... самите семити се делят сами себе си ? - хамити(етиопците) - семити(близкоизточни) ... третата група ще я нарека "вся осталная ... " ?!
- Гърците произхождат директно от хамитската, която в момента е прието да я определят, като австрало-негроидна ?!! ... народите от Тамил-наду, са най-близко до това за което говоря, като расови признаци ?! ... част от корените на Хамитите-етиопи, вероятно са от южна Индия ?!?

от Гет ктист-катарос-еретик
цитирай
136. valentinnedyalkov - Павел, отлична статия
22.11.2012 20:46
прочетох я с удоволствие. Продължавай все така.

Под една статия за Фоменко и теорията за новите датировки попаднах на следното мнение, хареса ми
ето го:

11) ANTARAH 1 Февруари, 2009 в 1:18 am
Както винаги руснаците се изхвърлят. Истината е, че разминаването в датировките е точно 297 години. По време на Никейският събор през 325г Константин Велики за да пребори слуховете за края на света, койт трябвало да настъпи през 333г разменя цифрите в годината и тя става 523г. Да не забравяме, че тогава образованите във Византийската империя са се броели на пръсти, освен това датировката според рождението на Христос едва се е налагала заедно с религията. Тогава в Евразия и Северна Африка са съществували стотици времеви скали. И една от най-старите и точни хронологий е тази на българите, които вече се били настанили в източната част на континента. След това "Багрянородният" Византийски император, син на Василий Българоубиец и внук на коняр дописва 100 години хронология на "богоравният" си род и 1050г. примерно става 1150г. Така се обяснява и дупката от един век в нашата история, когато под визайнтийско робство сякаш сме били заспали след въстанието на Делян и преди бунта на Асеневци. През това време хронологията между православната и католическата диаспора се е разминавала вече с 297 г. Папският престол възприема новото летоброене от източната православна църква някъде през 12 век(пардон 15 век). Така се ражда мита са тъмните векове, когато сякаш ...още
всичко е било в небитието. И за това обвиняват нас българите (защото в много езици все още българин е равнозначно на варварин). Който се интересува - нека седне и си направи паралелни исторични скали: едната след 325г. другата след 523г. и да ми каже каква е разликата между императорите на Византия Юстиниян и Юстин (и двамата могат да се преведат като "законодателят"). Или защо в Именника на българските царе се споменава за А-витохол (т.е. - неживелият, измисленият), който управлявал цели 300 години...

Поздрави!
цитирай
137. valentinnedyalkov - Павел, отлична статия
22.11.2012 20:47
прочетох я с удоволствие. Продължавай все така.

Под една статия за Фоменко и теорията за новите датировки попаднах на следното мнение, хареса ми
ето го:

11) ANTARAH 1 Февруари, 2009 в 1:18 am
Както винаги руснаците се изхвърлят. Истината е, че разминаването в датировките е точно 297 години. По време на Никейският събор през 325г Константин Велики за да пребори слуховете за края на света, койт трябвало да настъпи през 333г разменя цифрите в годината и тя става 523г. Да не забравяме, че тогава образованите във Византийската империя са се броели на пръсти, освен това датировката според рождението на Христос едва се е налагала заедно с религията. Тогава в Евразия и Северна Африка са съществували стотици времеви скали. И една от най-старите и точни хронологий е тази на българите, които вече се били настанили в източната част на континента. След това "Багрянородният" Византийски император, син на Василий Българоубиец и внук на коняр дописва 100 години хронология на "богоравният" си род и 1050г. примерно става 1150г. Така се обяснява и дупката от един век в нашата история, когато под визайнтийско робство сякаш сме били заспали след въстанието на Делян и преди бунта на Асеневци. През това време хронологията между православната и католическата диаспора се е разминавала вече с 297 г. Папският престол възприема новото летоброене от източната православна църква някъде през 12 век(пардон 15 век). Така се ражда мита са тъмните векове, когато сякаш ...още
всичко е било в небитието. И за това обвиняват нас българите (защото в много езици все още българин е равнозначно на варварин). Който се интересува - нека седне и си направи паралелни исторични скали: едната след 325г. другата след 523г. и да ми каже каква е разликата между императорите на Византия Юстиниян и Юстин (и двамата могат да се преведат като "законодателят"). Или защо в Именника на българските царе се споменава за А-витохол (т.е. - неживелият, измисленият), който управлявал цели 300 години...

Поздрави!
цитирай
138. nikikm - 132. rorikabc - Г-н Глишев
22.11.2012 20:49
Браво,Рори!Браво за логиката!
цитирай
139. demograph - Ето тази ти теза е същността на "тракедонизма" ни!
22.11.2012 21:08
brig написа:
sparotok написа:
brig написа:

Истината според мен е, че Блъгарската църква( Първа Юстиниана) е направила от "траките" - Българи. Тя е обединила духовно мизи, траки, и македонци наричани в последствие Българи.

Така е, но за съжаление тази българска църква, която стои най-близо до истинското християнство...е определена за ерес. Стотици хиляди наши деди са били безжалостно избити в борбата против нашата църква.

Нациите не създават църкви, църквите създават нации. Възстановяването на Първа Юстинияна е идеята обединяваща ни като Българи. ..... Ще лигитимира истинската ни история, че траките сме ние Българите.
И ще създаде предпоставки за обединението ни с Македония ../не е задължително в една държава б.м./

Точен си Бриге, ето срещу тази възможност скачат летописци, гепарди, джойски, мъглишевци и подобни.! Това ги разконспирира като сърбо-гръко-руски подлоги. Саботирайки тракийската идея, те бутат Македония на сърбите и гърците и безспорно нашето тракийско минало, като повтарят коминтерновските хватки срещу България и българите.
На кого ще разправят,че с монголо-ирано-гъджалските глупости ще впечатлят някого в македонско и света? Тези копелета продават българския интерес под маската на "историци" , които "оборват" автохтонниците, големи философи, които са чели нещо за Карл Артур и някой друг руско-турски фалшификат..
Самите англичани вчера по NG разчоплиха историята за Крал Артур, Рицарите на кръглата маса и тн. и стигнаха до вероятната истина: "Крал Артур съчетава поне три исторически личности- 1. Високопоставен римски легионер останал в Британия и защитавал я успешно от англо-саксите, като водач на обща войска; 2. Някакъв британски вожд отишъл с 12000 войни във Франция да се бие на помощ на окситанците срещу третия кръстоносен поход и 3. Още един, чието име забравих, но мога да го изкопам.
- Кои легион/ни са последните в Британия?
- Кои са окситанците?
- От къде британците/белгогерманци и келти/ имат от 45 до 51% балкански гени?
цитирай
140. demograph - Няма място за спор. Жалко.
22.11.2012 21:10
get написа:
demograph написа:
dolsineq написа:
- И моля всички прочели, написаното от мен ?! - Без ксенофобски коментари и расистки простотии !!!
....................................
– Гет, да оставим фактите да говорят, а?...:) Не разбирам за какъв расизъм говориш, все пак това са данни, които нито ти, нито аз сме измислили. Изследванията са на Катедрата по имунология и молекулярна биология в Мадрид... И така колкото и да им се иска на македонците да са гърци – не са! Явно за което и ще съжаляват до гроб...;) Между гърци и македонци няма нищо общо, освен обща географска граница :). Гърците нямат нищо общо и с останалите средиземноморски народностни групи – "иберийци (включително баските), северноафриканци, италианци, френски, критяните, евреи, ливанци, турци (анадолци), арменци и иранци." Генетично са свързани със субсахарските групи и в частност най–близко с етиопците, което изцяло потвърждава становището, че гърците са прокълнатият народ, изгонен от Египет след 100 годишното им управление там... За повече информация четете тук: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506

Може би са изгонените от Египет, може да са минали през Африка, но и те май са дошли с евреите от Месопотамия...
Току-виж са едно от еврейските племена, с които са се наговорили когато са писали идеологията на християнството и са си разделили после плячката.


- Второ ... самите семити се делят сами себе си ? - хамити(етиопците) - семити(близкоизточни) ... третата група ще я нарека "вся осталная ... " ?!
- Гърците произхождат директно от хамитската, която в момента е прието да я определят, като австрало-негроидна ?!! ... народите от Тамил-наду, са най-близко до това за което говоря, като расови признаци ?! ... част от корените на Хамитите-етиопи, вероятно са от южна Индия ?!?

от Гет ктист-катарос-еретик

Ти ми даваш хляб за по-готини заключения.
цитирай
141. jabog - човече ти ме върна в първи клас в б...
22.11.2012 21:44
човече ти ме върна в първи клас в буквалния смисъл.
не вярвам, че това което ни учеха е било истина, но това което си написал
е наистина страховито.
като учен (не историк) искренно се надявам източниците, които ползваш да са достоверни.
успех в трудното начинание да ни направиш отново горди хора.
цитирай
142. get - - От това, до което съм стигнал в изследванията си ... ще застъпя различно от становището на Спароток ?!!
22.11.2012 23:02
sparotok написа:
gladius написа:
За да има "тракийски императори", трябва да има Тракийска империя, Спароток. Такава империя няма.


Опитай се да направиш произход между произход на даден владетел и названието на държавата, която той управлява.

Статията не е за Тракийска, или Римска Империя, а за това, че са премълчавани важни подробности за произхода и заслугите на владетелите от тракийски произход.

Не прочете ли пасажа -Следва да се запитаме – защо тези факти не са популярни? Защо е премълчана ролята на траките в основаването на Константинопол и първите три века от неговото управление? Става дума за три века, а не за година-две! Как може такъв голям период от време да се пренебрегне, още повече, че той засяга нашите предци!


Лъгаха ни, че старите българи са носили чалми, лъгаха ни, че жилищата им са били юрти, лъгаха ни, че най-древните ни владетели са носили титлата хан, лъгаха ни, че сме сме потомци на тюрки почитащи Тангра, а заслугите на дедите ни в изграждането на Източната Римска Империя бяха сметени под тъмно одеало...


- Византия, Византион казват че идело от епоним Бизас-Визас ?! - това е по-скоро "тео" преминал в "епо" и най-накрая в топоним ?! ... цар Визас или Виза/онтас, на някое отмножеството тракийско-белазски наречия ?!

- В латинският имаме думата "визонтис" от уж гръчкото б/византис ... дословно превеждащо се като "вол", тоест синонимно на мъжко говедо - бик, тур, боус ... стигащо до европейско английското "бул" от там идва в бг. език думата бозая-бозка-вимето на млекодайните ... говеда, това пък идващо от PIE gwe*gwo - дума за скот-говедо ?!
- За мен бизас/бизантис/б/визонтис е просто съответната синонимна-дума на някое от многото тракийски наречия, за теонимо-епонима от който произхожда името на митичният прародител на Траките-Тирас-Таурос=Тур ?!

"Urus sum, polonis Tur, germanis Aurox: ignari ... Bisontis ... nomen dederant" ... тук бизон се употребява, съзнателно некоректно за Зубър-Бизон, наместо Тур !!?
цитирай
143. d3bep - Псевдонауката пезспорно многомяза на псевдо(на)учените.
22.11.2012 23:16
dolsineq написа:
- И моля всички прочели, написаното от мен ?! - Без ксенофобски коментари и расистки простотии !!!
....................................
– Гет, да оставим фактите да говорят, а?...:) Не разбирам за какъв расизъм говориш, все пак това са данни, които нито ти, нито аз сме измислили. Изследванията са на Катедрата по имунология и молекулярна биология в Мадрид... И така колкото и да им се иска на македонците да са гърци – не са! Явно за което и ще съжаляват до гроб...;) Между гърци и македонци няма нищо общо, освен обща географска граница :). Гърците нямат нищо общо и с останалите средиземноморски народностни групи – "иберийци (включително баските), северноафриканци, италианци, френски, критяните, евреи, ливанци, турци (анадолци), арменци и иранци." Генетично са свързани със субсахарските групи и в частност най–близко с етиопците, което изцяло потвърждава становището, че гърците са прокълнатият народ, изгонен от Египет след 100 годишното им управление там... За повече информация четете тук: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506


Малко смислени разсъждения върху въпросното излседване, отхвърлено от целият научен свят поради използването на неадекватна методология, с използването на която е доказано например, че и ЯПОНЦИТЕ имали субсахарски гени.
Т.е. току виж японците и гърците се окажат роднини по островни култури, бухахаха:

http://greek-dna-sub-saharan-myth.org/greeks-sub-saharan.html
цитирай
144. gerdolini - БРАВО
22.11.2012 23:46
Великолепен пост Павел , ще го разпространя сред приятели.Ти запали мен , аз заалвам чрз теб тях.Благодаря за будната ти същност
цитирай
145. brig - Поздрави за писанието. Обаче има ...
23.11.2012 01:03
podvodni написа:
Поздрави за писанието. Обаче има още много работа докато излезе истината на яве.
Ако погледнем реално на нещата ще се окаже, че сме сами срещу всички.И тук някой ще каже - Айде, пак друг ни виновен.
Да, ама не!
Чудното в цялата тази работа е, защо се експонира толкоз усилено тезата, че древна Елада е началото на съвременната Европска цивилизация ! Защо в лансирането на тази лъжа са впрегнати огломно количество организации?
Отговорът е само един! За да се прикрие истината.
Едва ли става въпрос само за пари и фондове.
Има нещо много по-сериозно. Опасенията на много представители на европският "елит" са, че ако излезе истината на яве, у нас ще се оключат потенциали които въобще не са желани от тях.
А това е крайно опасно за тяхната власт.


Елада е изкарана на преден план(като асо от ръкава) след като се провалят(или биват саботирани) ценностите задвижили френската революция. Те са били близо до нашата духовност и до вярванията на катарите. Получило се е нещо като при нас при настъпването на демокрацията, уж има промяна но 23 години ни управлява "Б" отборът на комунистите. Та от тогава насам все така, истинските ценности се заместват със сурогати.
цитирай
146. urilozev - Ееххх,
23.11.2012 05:50
"дойдохме си на думата".Просто, ясно с фактология.Поздрав за труда и моженето ти spdrotok.С почит.
цитирай
147. vmir - 147. brig,
23.11.2012 08:13
brig написа:
podvodni написа:
Поздрави за писанието. Обаче има още много работа докато излезе истината на яве.
Ако погледнем реално на нещата ще се окаже, че сме сами срещу всички.И тук някой ще каже - Айде, пак друг ни виновен.
Да, ама не!
Чудното в цялата тази работа е, защо се експонира толкоз усилено тезата, че древна Елада е началото на съвременната Европска цивилизация ! Защо в лансирането на тази лъжа са впрегнати огломно количество организации?
Отговорът е само един! За да се прикрие истината.
Едва ли става въпрос само за пари и фондове.
Има нещо много по-сериозно. Опасенията на много представители на европският "елит" са, че ако излезе истината на яве, у нас ще се оключат потенциали които въобще не са желани от тях.
А това е крайно опасно за тяхната власт.


Елада е изкарана на преден план(като асо от ръкава) след като се провалят(или биват саботирани) ценностите задвижили френската революция. Те са били близо до нашата духовност и до вярванията на катарите. Получило се е нещо като при нас при настъпването на демокрацията, уж има промяна но 23 години ни управлява "Б" отборът на комунистите. Та от тогава насам все така, истинските ценности се заместват със сурогати.


Да правим разлика между гърци и елини, светът отдавна е направил тази разлика почти веднага след еуфорията от преоткриването на елинизма след Великата Френска Революция. май само ние все още вземаме за чиста монета претенциите на гърците за тъждественост между гърци и елини. Проблемът е, че към постиженията на елинизма принос имат множество местни вярвания и представи (не е трудно да се забележат ясно очертани философски направления според не-гръцкото местожителството на основателите им, смятани за гърци). Докато обаче древните гърци имат сериозен принос към елинизма, гърцизацията е претенция за налагане на елинизма в интерес на простаци. Тук е заровено кучето на балканските несъвместимости. Едни правят знание, други го разпространяват, трети се възползват просташки от това. Затова и в тук си има няколко простака, които уж заради елинизма, не спираха да оплюват Спароток, обхванати от ужас, че ще стигне до надигане килима на византийщината и ще видим като останалите хора по света какво е сметено под него. Защо се умълчаха точно на този постинг, а? Ами защото ужасът, който ги преследваше от 2 години, с този постинг започна да става реалност. Сега са парализирани от този сбъднал се ужас и докато насъберат отново сили да атакуват с нови простащини разчитайки, че балканецът по изконен навик добродушно ще приеме простотията им за заслужено самочувствие, им трябва време.

Вижте какви куриози се случват и днес в областта на знанието, какво да кажем за злоупотребите на простации и хитреци с написаното преди хилядолетия:

http://www.dnes.bg/mish-mash/2012/11/22/otkriha-greshka-v-kartata-na-sveta.173707
цитирай
148. get - - Псевдо-АгюптоЛога ... явно не иска да признае пред себе си простият факт ??!
23.11.2012 08:29
anonim 144 написа:
Псевдонауката пезспорно многомяза на псевдо(на)учените.
22.11 23:16

- До тук дадох резултати от ДНК изследвания ... които водят към Египет ... от там Етиопия ... от там Индия ??!
- До преди сто години - местното балканско население е наричало гърците Агюптски-цигани ?! - вероятно са вкарвали с основателна идея в/за това ??!
- Циганите без да са родствени на римляни се самоназовават Ром-роми-ромале ... византийците-гърци, дори и през средновековие се самоназовават Ром-мейон ?!

- Както казах, има още сведения от антични автори, които твърдятза миграционен процес от Етиопия към северните брегове на Африка ... и от там Средиземно море(архипелази) ! - от там южна Италия, където за пръв път се появява географското наименование Грекия "Велика" ... ??!
- За останалото население се утвърждава екзонима по отношение на това население "йонийци" ... вероятностен произход от Индия ... където такова едно наименование се свързва с почитателите към символа на Богинята майка ... Йони ... в най-вулгаризираният му вид ... тоест вагина ?!

- Та на този, който до там ме е разочаровал блогер, та не желая името му да спомена ... Явно му липсва интелект да свърже едно към едно фактологията ... Иначе много е чел !! - Но едно да знаеш, друго е да можеш ... а трето и четвърто да направиш ... логическите връзки ?!

- Това което помества, като доказателство на своите доводи ... тоест изследвания направени със средства на гръцката държава ... е Пълен нонсенс, и нула като стойност !! - тъй като, самите гърци и държавата им се стахуват или срамуват от излизането на яве на истината !!! ... мисля си има, за що ??!!

от Гет ктист-катарос - еретик, по критериите на юдео-християнското фанариотско мислене ... на КривоСлавната им цръква !!
цитирай
149. d3bep - - До тук дадох резултати от ДНК ...
23.11.2012 09:00
get написа:

- До тук дадох резултати от ДНК изследвания ... които водят към Египет ... от там Етиопия ... от там Индия ??!

- Както казах, има още сведения от антични автори, които твърдятза миграционен процес от Етиопия към северните брегове на Африка ... и от там Средиземно море(архипелази) ! - от там южна Италия, където за пръв път се появява географското наименование Грекия "Велика" ... ??!
- За останалото население се утвърждава екзонима по отношение на това население "йонийци" ... вероятностен произход от Индия ... където такова едно наименование се свързва с почитателите към символа на Богинята майка ... Йони ... в най-вулгаризираният му вид ... тоест вагина ?!


- Това което помества, като доказателство на своите доводи ... тоест изследвания направени със средства на гръцката държава ... е Пълен нонсенс, и нула като стойност !! - тъй като, самите гърци и държавата им се стахуват или срамуват от излизането на яве на истината !!! ... мисля си има, за що ??!!


Маймунящина без граници.
Ми чети линка бе маймуняк ,за тебе съм го дал и за генетичните ти глупости, копирани от недостъпен абстракт.

Има поне 50 цитирани други изследвания и автори, включително и таблиците им с други подобни резултати черно на бяло.
Кво точно не разбра, прочете името на първия професор, определи го на грък и свърши дотам.
Маймунска историография.
Да, ама доводите седят. Говориш пълни глупости.
както винаги, между другото, ама явно те боли че гениалният ти довод е наритан ПОДРОБНО в кофата за помийни отпадъци.

Друг въпрос че и ти от твоето изследване НЕ СИ ЧЕЛ ДРУГО, ОСВЕН АБСТРАКТА.

И още от първото изречение се вижда, че даже съвременната география не си чел , пък не знам кви логически връзки ми вадиш.
СУБСАХАРСКА АФРИКА СЕ НАРИЧА РЕГИОНЪТ ЮЖНО ОТ ЕГИПЕТ.
А не "води към Египет".
Към Египет водят болни фантазии.

Че и йоници навързани.. . Страхотия.
Ма що ли не ви оставям да си фантазирате свободно, ми ви изправям кривиците, и аз не знам.
цитирай
150. sparotok - проверка
23.11.2012 09:04
jabog написа:
човече ти ме върна в първи клас в буквалния смисъл.
не вярвам, че това което ни учеха е било истина, но това което си написал
е наистина страховито.
като учен (не историк) искренно се надявам източниците, които ползваш да са достоверни.
успех в трудното начинание да ни направиш отново горди хора.


Благодаря ти!
Проверявам добре източниците си. Старая се да използвам антикварни книги, в тях са се запазили фрагменти, които в новите редакции ги няма.

Поздрави!
цитирай
151. sparotok - !
23.11.2012 09:08
urilozev написа:
"дойдохме си на думата".Просто, ясно с фактология.Поздрав за труда и моженето ти spdrotok.С почит.


Така и трябва да бъде - просто и ясно. Винаги съм казвал, че, ако някой не е в състояние да обясни нещо по прост и ясен начин, то значи, че въпросната личност има нещо за криене:)

Поздрави!
цитирай
152. sparotok - !
23.11.2012 09:09
gerdolini написа:
Великолепен пост Павел , ще го разпространя сред приятели.Ти запали мен , аз заалвам чрз теб тях.Благодаря за будната ти същност


Благодаря ти и аз!
цитирай
153. dedyov - Dedyov-"Истинта да е авторитет а не авторитета истина"-оптимистично
23.11.2012 11:50
Приветствам постинга!
Изключително важно е да се разбере кога и как е вкаран в историята термина Византия.
Важно е да се разбере кога в ИРИ латинският заменя гръцкият и с какви конфликти е съпътствувано това.
Важно е да се разбере имало ли е опити да се наложи тракийски езиккато самостоятелен или като равноправен.Ако е имало то е важно кой е правил такива опити ,кой е противостоял.

Не по малко важно е да се разбере кога за пърни път в историографията е употребен термина "СЛАВЯНСТВО " и от кого.

Някъде в блога четох че самоназванието на траките е словене/изключвам това че и аз съм писал по темата/в смисъл хора разбиращи се помежду си ,идентично до някаква степен с "НАШЕНЦИ"

Между другото вижте статуите нат.н.древните гърци .Та това са типичните "славянски" физиономии,разбира се подбирани по хароминчност на чертите.

Предлагам в един от следващите постинги да се отговори на тези въпроси .
Припомням че в тази посока е писал и Асен Чилингиров ,казща че т.н.Славяни са избягали от римското нашествие траки които се връщат след около три века обратно .Той дава доказателства .това са вещите от Вилбергската култура ,Могилните култури, черняховската култура ,и тази от Сънтана муреш.
цитирай
154. get - - Обяснявам на блоговият ни "Птоломей Новий" ?!
23.11.2012 11:58
- Земята е кълбо - не плоскост ?!
- Египет е ориентиран север-юг, съобразно долината на Нил ?!
- Най-южната част на Египет граничи със съвременно понятие "суб-сахара" ... което още на български е ПОД-сахара ?!! - нормално е, да е "ПОД" защото СЪВРЕМЕННИТЕ атласи-географски по възприета КЪМ НАСТОЯЩИЯТ МОМЕНТ се ориентират Горе-Север-юг-долу ... съответно запад-изток ?!
- В картите от древноста под "ГОРНИЯТ ЕГИПЕТ" се е разбирало в съвременният смисъл ЮЖЕН, а "долният" е бил на СЕВЕР ?! - така че, преди да се пишат глупости ... би следвало да се ориентираме в Представите за света, на древните ... съответно и картографията, доколкото я е имало тогава ??!

- Второ - върху което искам отново да дам обяснения ... щот явно не съм разбран и от там глупостите, които се пишат по адрес на казаното от мен ?!
- Миграционният процес следван от хамитите-етиопци е с етапи:
Първи - Египет ... Втори - северен бряг на Африка ... Трети - архипелазите в Източно средиземнорие ... Четвърти - изселническата вълна(дифузия) на тези пост-хамито-етиопи достига бреговете на Европа ... съответно най-южната част ... при континентална Гърция ... Италия(ползвам съвременните географски наименования ?) - знам че, това ми допълнение е тъпо ... но опонента ми е дребнав и арогантен при водене на диспут ... Поради това и уточнението !!?

- Вектора-посоката-маршрута на това разселение ... и то най-вече в първият му етап поради географо-физическите условия на местността ... няма как да не е била през територията на ЕИгипет ... тъй като ИЗВЪН делтата на Нил ... местността е слабо пригодна за човешки живот ?! ... от което на блоговият ни Птоломей ... трябва да му светне в мозъка ... откъде се явява "еврейската" диаспора на о.Елефантина от река Нил. Които хем са евреи - хем не са твърде дотам ... според верските им братя от Близък изток ?! ... от там следва да му просветне й, защо гледат под вежди на хамитката Ципора, първата жена на Моше ?? ... факт описан във Вехтата кънига - Стар завет ?
цитирай
155. mglishev - @rorikabc:
23.11.2012 12:54
Точно така, фактите са най-важното. Оттам нататък тълкуванията са по-смислени или по-безсмислени в зависимост от това дали знаем фактите. За да се разбере един факт, трябва да се знаят още факти. Затова човек трябва да се задълбочава именно във фактите, да има ясен логически критерий за това кое е факт и да не скача към бързи заключения.

Та, за Византия. Това си е Източната Римска империя - ни повече, ни по-малко. Вътре влизат много народи, процесът на създаването й е известен - просто трябва да се чете много. И да се избягват измислици. Здрав разум и четене, четене, четене. На книги. От сериозни изследователи. Всичко друго е загуба на време и писане на фантастика.
цитирай
156. alshu - Нещо не разбирам
23.11.2012 13:36
Първо, къде е измамата...или по-точно кой е бил измамен?

Нас точно това ни учеха в училище по бай тошовото време - Византия е сборно поняте, основите и са тракийски и казвайки "византиец" това не означава автоматнично "грък".
Спомням си, че другарката ;))) по История много държеше да правим разлика...дори името на Йероним Волф се споменаваше...

Второ, не знам какво учат съвременните гърци в училище, но те имат толкова основание да приемат за своя тракийската култура, колкото и ние...защото траките са част от основата и на тяхната и на нашата съвременна култура.
Не може ли да си я подели по съседски вместо да издуваме мускули, на чия сметка трябва да се приведат техните постижения?

Ще го кажа по друг начин - не виждам как пък основаването на Византион от траките може да се брои за "българска заслуга".

Трето - "Гърция е бедно, тъжно място, обитавано от жалки хора с нисък морал, както отбелязва Марк Твен в своя книга.".
Предполагам става дума за книгата "Глупаци в чужбина". Не помня този пасаж, но:
- Книгата е силно гротескна и пародира стила и тона на тогавашните пътеписи и пътеводители.
Изречението е по-скоро подигравка с тях, а не със самите гърци.
В нея се срещат още маса неуважителни изказвания към жителите на другите страни, които посещава - французи, италианци, турци, египтяни и т.н.
- "бедно, тъжно място" звучи точно, като наскоро освободена от отоманската империя територия.

Не оспорвам фактите, които излагаш и интерпретацията им...но изказването ти ми идва малко анти-гръцко. Излишно е! Останалите ти аргументи са достатъчно силни.
Не че няма основания да им се дразним за отношението им към нас, но коментарите от типа "при гърците корупцията и упадъка на нравите е било нещо нормално" не разкриват особено проникновени истини, а "гръцко общество е било основано на подтисничеството и робство" го зане всеки с основно образование.
цитирай
157. radofanov - ИЗМАМАТА НАРЕЧЕНА ВИЗАНТИЯ
23.11.2012 15:33
„Античните“ Елада и Рим са творение на Скалигеровата школа.
Следователно няма древногръцки и римски мислители, поети и т. н.
Реалните факти, касаещи Византия са манипулирани и размножени във вековете
от същата школа.
цитирай
158. tres1 - voulgaros
23.11.2012 17:06
До г-н voulgaros !! Г-н простакос, когато искаш да обидиш някой вулгарос /наречен така от твоите неграмотни прадеди/ не забравяй следното: - Дори да си завършил успешно първо отделение и познаваш цифрите, не си усвоил както трябва мегаломанията. Ако имах твоя манталитет щях да твърдя, че на планетата геа /не гаиа/ има поне милиард и половина потомци разселили се от вашето "древно" котило, тоест елини. И незабравяй, че най-люто псуващите в света са не събри или други, а именно вулгарите и когато ги дразниш внимавай, че ако започнат да те "благославят" за част от секундата подметките на маратонките ти ще се изпепелят, като за начало. Колкото до връзките ви с циганите и турките - търси в историята ... и те идват от изток. Относно робите за които намекваш /склави/ и вие сте го тренирали по време на османската империя и вероятно ви е било удобно, защото там и когато е имало активно недоволство то е било олицетворявано предимно от вулгари или такива от вулгарски произход, защото такива са живяле в географска близост до столицата Атина /да не кажа нейните покрайнини/ и съвсем "нормално" след време са били обявявани за елини, понеже границата вече е била на север от Солун. В крайна сметка ссклавно мислещ земляко - преди да се изплюеш на някъде се огледай и ако можеш прецени какво може да те застигне съответно. И....друг път си измисляй по-подходящ ник - НЕ вулгарос !!!!!
цитирай
159. d3bep - ---Аха, е виж какво се получ...
23.11.2012 19:03
get написа:
---


Аха, е виж какво се получава, човек като почне да показва на хората какви глупости плещиш и почваш да ставаш по- смислен. Трябва явно по - често да го правя, макар че пак не е достатъчно често явно.

Горен и долен Египет НЯМАТ НИЩО ОБЩО със субсахарска африка като понятие. Първото си е египетско деление(имаш ли географската идея кое къде е, хихихи?) . Второто е наше, съвременно понятие.

Много се радвам ,че след посока гипти, гиптита, джипсита и прочие сега вече мина на вектори. Това е почти гениално. От векторите наистина нема къде да избегам, доколкото съм учил геометриите. На практика аз мога да кажа, че нямам нищо общо със северния полюс(Или гърците с Египет), ти да кажеш "вектор" и да ме разсечеш на две с вектор към северният полюс, така е.

Обаче пак имаш малък проблем.
Малкият проблем ти е, че най - краткият път от Етиопия до Азия не е с щурм на стоврата Тива, а ПРЕЗ ЧЕРВЕНО МОРЕ.
Там ше го делиш ли, на две ли, на три ли.. Оттам е.

Големият проблем...
Че ти изобщо не си на ти с гръцката понятийна система. ТОлкова пъти съм ти обяснявал какво е Либия и какво - Етиопия според гърците, че чак ми се изшрищи устата и пръстите...
И кво?
Ми нищо, обяснявам си.
Мързи ме пак да си губя времето, честно казано. Етиопия за гърците е Анти-географско понятие. В някои отношения то надминава ДОРИ Либия, която включва ЦЕЛИЯТ КОНТИНЕНТ АФРИКА.
Ти упорито я тласкаш към някаква съвременна държава, дето има общо с древното понятие Етиопия колкото съвременна Македония има с Македония от 323 г.пр.н.е., ОБАЧЕ според тебе била същата и била еврейска, както постоянно намекваш с некакви фалаши, булки на Давид, Голиат и Елефантини.
Очевидно в "познанията си за Егиепт" си проспал историята му. Южните НЯМАТ ПРОБЛЕМ С ЕГИПЕТСКАТА РЕЛИГИЯ.
Напротив, те имат последователност и дор ип о- скоро спор кой бог от егиептксите откъде е.
Проблем с египетската религия имат евреите. Така че твоите "постулатни трактовки" са идеални за по биричка, и дотам. Като дойде и мезето и дотежават.
При това на гърците им липсва нашата представа за света.
Т.е. Етиопия е за гърците близък географски термин със съвременният, известен на българите географски термин "на м*йната си г*зина".

Понякога звучи вулгарно, по лошото е, че идва вярно .Етиопия не е фиксирана, а е някакво място дето обхваща отнекъде си до края на земята едва ли не.
Респективно според тебе, на гърците "тва им е родината". Не знам дали да го повервам ,след като познавам редица разноцветни трактовки за Етиопия, т.е .гърците НЯ Е ПОЗНАВАТ.

Така че чети си абстрактите на спокойствие.
Здраве! И щастие!
цитирай
160. get - - Що ли "някой" го осуква словото си, като килифарец - Хаха - ха !!
23.11.2012 20:03
@ написа:
Малкият проблем ти е, че най - краткият път от Етиопия до Азия не е с щурм на стоврата Тива, а ПРЕЗ ЧЕРВЕНО МОРЕ.


- Препочъх на "птомолея" да разгледа физико-географската карта - Но не би ... едно си баба знае, него си го бае :))):))) !

- нещо по същество написано ... освен препратката към "изследването-опровержение" от международен научен екип ... финансиран от гръЧка страна, за да обори генетичните изследвания на еспанците ... нищо друго, казано по същество не съм прочел ?!

- Тъй като разговорът навлезе в мъгляво-абстрактни измерения ПОРАДИ НИЩО НЕ КАЗВАНЕТО ... ще да може ли ?! - малко по-простичко, кат за исторически дилетанти-ченгета ... да се обосновавате ??! ... било с цитат от автор ?! - било с научно съобщение за факти и др.подобни ?? :))

- За прелъстената и изоставена от Моше, черна-хамитка Ципора ... следва ли да цитирам, къде се намира това в Библоса ?!?

- А цитатите от Страбон ... където коментира "грешките" на Омир ... защото нямало, как Етиопите да са разделени на две от океана Индийски ... или, че те по времето на слепият певец, вече са обитавали северния бряг на Африка ?! ... има и още ... но защо да го показвам, казвам и обяснявам, след като опониращата страна ... не представя нищо на среща, на моите доказателства ?? :)) - така че, с красноречиви доказателства от вида на ... ?
@ написа:
Т.е. Етиопия е за гърците близък географски термин със съвременният, известен на българите географски термин "на м*йната си г*зина".

... не можем да отречем времето и факта, който упоменава Страбон, че Омир ЗНАЕ !! ... от там и етиопите са познати на автохтонното население поселяващо изт.средиземноморие !
- За самите гърци "хамито-етиопския" факт, няма как да е познат ... защото в този исторически период малаките ... Йощ ги няма генерирани на белият свет ?! - именно по причината, че първо дедовците им хамити-етиопи трябва да дойдат до южна Европа ... та от там/от тях/ да се пръкнат и "мъдрите" Гърци-йонастанци :))
цитирай
161. sparotok - отговори
23.11.2012 22:07
dedyov написа:
Приветствам постинга!
Изключително важно е да се разбере кога и как е вкаран в историята термина Византия.
Важно е да се разбере кога в ИРИ латинският заменя гръцкият и с какви конфликти е съпътствувано това.
Важно е да се разбере имало ли е опити да се наложи тракийски езиккато самостоятелен или като равноправен.Ако е имало то е важно кой е правил такива опити ,кой е противостоял.

Не по малко важно е да се разбере кога за пърни път в историографията е употребен термина "СЛАВЯНСТВО " и от кого.

Някъде в блога четох че самоназванието на траките е словене/изключвам това че и аз съм писал по темата/в смисъл хора разбиращи се помежду си ,идентично до някаква степен с "НАШЕНЦИ"

Между другото вижте статуите нат.н.древните гърци .Та това са типичните "славянски" физиономии,разбира се подбирани по хароминчност на чертите.

Предлагам в един от следващите постинги да се отговори на тези въпроси .
Припомням че в тази посока е писал и Асен Чилингиров ,казща че т.н.Славяни са избягали от римското нашествие траки които се връщат след около три века обратно .Той дава доказателства .това са вещите от Вилбергската култура ,Могилните култури, черняховската култура ,и тази от Сънтана муреш.



ИРИ бива назована Византия през 16-ти век от немеца Йероним Волф.

Гръцкия става официален за ИРИ през 7-ми век, ако не се лъжа по време на управлението на Ираклий І.

Славяни са само старите гети, словени, словаци, поляци, руснаци са потомци не венетите споменати от Клавдий Птолемей и др.
цитирай
162. sparotok - истина и измислици
23.11.2012 22:10
mglishev написа:
Точно така, фактите са най-важното. Оттам нататък тълкуванията са по-смислени или по-безсмислени в зависимост от това дали знаем фактите. За да се разбере един факт, трябва да се знаят още факти. Затова човек трябва да се задълбочава именно във фактите, да има ясен логически критерий за това кое е факт и да не скача към бързи заключения.

Та, за Византия. Това си е Източната Римска империя - ни повече, ни по-малко. Вътре влизат много народи, процесът на създаването й е известен - просто трябва да се чете много. И да се избягват измислици. Здрав разум и четене, четене, четене. На книги. От сериозни изследователи. Всичко друго е загуба на време и писане на фантастика.


Маноле, въпросите ми бяха елементарни, сигурен съм, че можеш да дадеш кратък и ясен отговор (ако желаеш).

Позволи ми да те попитам отново, посоченото по-долу грешка ли е, или истина:

1. Иречек твърдеше, че старите българи са носили чалми.

2. Златарски твърдеше, че дедите ни са тюрки.

3. Симеонов твърдше, че титлата на старобългарските владетели е хан.

4. Бешевлиев определи Тангра за върховно божество на старите българи, макар да няма нито един исторически извор, който да потвърди това. От разговора между гърка Кинамон и Омуртаг се разбира, че старите българи почитат слънцето, луната и звездите...не бог с име Тангра, Тенгри, Тенри хан и т.н.


Не ми се вярва тези елементарни въпроси да те затрудняват...

цитирай
163. sparotok - до alshu -
23.11.2012 22:22
Би ли споделил къде си завършил образованието си и кой ти е преподавал по история? Искам да поднеса моите искрени комплименти на учителката, която така добре е обяснила важни неща от миналото.

Аз също съм учил история по байтошово време, но такива неща не се говореха.

Не съм агитирал към издуване на мускули, а за приятелство и сътрудничество с гърците. Ето и думите ми – “Смятам, че трябва да се стремим към приятелски отношения с Атина. Православни държави сме, трябва да се поддържаме един друг, но и трябва да си кажем истината”.

Относно състоянието на Гърция описано от Твен...предполагам известно ти е, че по отношение на благосъстояние и икономическо развитие Гърция бе много зад България до 1944 г. След този период България бе подложена на разорение и унищожаване на традициите, докато в Гърция се изсипваха милиарди от САЩ и Западна Европа.

Ако изказванията ми ти звучат антигръцки, замисли се дали твоите виждания са на родолюбец търсещ истината, или на гъркофил? Трябва ли да се премълчава истината понеже е неудобна за някого?
цитирай
164. get - Би ли споделил къде си завършил о...
24.11.2012 00:57
sparotok написа:
Би ли споделил къде си завършил образованието си и кой ти е преподавал по история? Искам да поднеса моите искрени комплименти на учителката, която така добре е обяснила важни неща от миналото.

Аз също съм учил история по байтошово време, но такива неща не се говореха.
...


- Хм ? - това което пише господина, направо ми звучи като фантастика, по причина че:
- Първо - Министерство на просветата, респективно всяко учебно заведение работи по предварително утвърден Учебен план, в който се описва учебното съдържание ?! - учителите съответно се подготвят и провеждат учебното занятие, съобразно този план ... учебното съдържание е свързан тематично и съдържателно с плана плюс съществуващите учебници и др. помагала отново утвърждавани от министерството ??
Трето, има утвърдена форма за контрол, при която се следи учителя да спазва при изнасянето на урока учебното съдържание ?! - Странно ??
- И аз съм учил история по бай Тошово време и нямам никакъв такъв спомен от учебниците по история ... нито моята другарка, да ми е говорила такива работи ?

- Всъщност с какво ни пълнеха главите ... и какво са "засукали" връстниците ми, от часовете по История на България ... мога да илюстрирам с този "музей" Фанагория намиращ се в т.нар. "Аспарухов парк" гр.Варна ?! http://www.varna.yes.bg/bg/?itype=38&isubtype=87&info=272
- Какви "забележителности" ни предлага "музейната" експозиция:
Прабългарско селище от VІІ век. Възстановка
Възстановка на ханска шатра (представително жилище)
Възстановка на шаманска юрта (представително жилище)
Възстановка на семейна юрта (жилище)
- Още и ? - Предлага се вечерна програма, която включва изключително интересен и динамичен конен спектакъл, пресъздаващ прабългарския празник на конете и младите войни. Той включва висша езда, конни каскади, учебен бой, приветствие на хана на българите, гадания на шамана и молитвата му към древнобългарския бог Тангра.

- Добре, че все още не са ни докарали монголци-жокеи ... та да имаме автентични "прабългари" ... но проф.Овчаров ... мисля работи по въпроса ?! :((
цитирай
165. rorikabc - Ето тук,
24.11.2012 02:34
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=Q3xEccffCKY&feature=endscreen

Г-н Глишев,
Да, във всички документи се пише РИ. Но самата РИ я прекръства на Византия и се отказва от нея.Самата РИ ограбва Константинопол и го затрива. В горния адрес анализиращите сигурно са чели и знаят повече факти от мен. Та те казват, че елините са били езичници.Тогава ще излезете прав като казвате че гърците са се наричали ромеи- роми , а не са елини. . Системата на управление на Византия се заражда в РИ. Но там не се възприема за това се разделят. Контрастите в начините на управление между тях съвсем не са маловажни.Във Византия общото управлява частното, а РИ тръгва по пътя на буржуазното управление,
Г-н Глишев ,
Какво искате да кажете , че не е създавана България в 681 - ва година ли, като постоянно повтаряте Римска империя?Остава Людмила Живкова да е измислила 1300 г. България. Втасахме я. Казват, че Самуил е цар на македонската нация.Василий българоубиец бил най успешния император. Покръстил им Владимир. Прозвуча ми, че го нарекоха богоубиец .
Спароток ,
каква е тази дума съсловие, какво означава на български, руски, латински , гръцки? Да не се окаже , че говорим сословно-български език?
Всичко е измама Боза някаква , а са учени с титли.И нашите учени са чели мнооого книги, с много факти , те не могат да се оправят по между си ,пък какво остава да пишат учебници по история на България .
Защо след 17-та година е забранено изучаването на Византия в СССР? И защо още докато трае ВСВ през 1943 г. война издават книгите на византолозите си?
И траките изчезнали и етруските, основателите на Рим и те. България не се споменава.А пък от земята никнат някакви златни маски и при етруските и при траките ,като че ли са паднали от небето.
цитирай
166. get - Защо след 17-та година е забранено ...
24.11.2012 13:03
rorikabc написа:
Защо след 17-та година е забранено изучаването на Византия в СССР? И защо още докато трае ВСВ през 1943 г. война издават книгите на византолозите си?


- Отговорът е много прост !! – защото от момента, когато ВСВ става вече „Отечествена” – Сталин променя партийният курс … от ИНТЕРНАЦИОНАЛ-КОМУНИЗЪМ в НАЦИОНАЛ-КОМУНИЗЪМ, като основен елемент в новата политическа доктрина е ?!!
- руснаците, като етнос – ставащи в ДЪРЖАВНО-ТВОРЧЕСКИ ЕЛЕМЕНТ;
- Второ - отново се реанимира средновековната идея „Москва – Трети Рим”, тоест руската историко политическа доктрина … от времето, когато Велика рус, е империя !!?
Тази политика се следва неотлъчно и до момента … без значение политическите промени станали в тази държава ?! – Като пример за, което обяснявам, бе помпозното честване от Руската и Гръцка(вселенска) патриаршия – Годишнината от смъртта на Евгений Вулгарис … преди време ??! – по отношение на незапознатите с въпроса пояснявам … българинът отец Пайсия, пише неговата История(която за мен не е толкова историческо произведение а религиозно-историческа апологетика) … като отговор поведението на този същият Вулгарис(българин) но с мислене на грък-фанариот, накратко казано ренегат МАЙЦЕПРОДАВЕЦ !!

- Това (идейно-духовната борба на о.Пайсий) не е само от негово време – Не ?! – тя отпочва, ОЩЕ ОТ ПОЯВАТА на религиозните ревизионисти и после доктринери, които по време на нашето Възраждане … са известни на дедите ни, с ИМЕТО ФАНАРИОТИ ?!!
- Древната Духовна вяра, развила се след историческият факт – Синът Божий … в религиозна доктрина и институциализирана(с което завета на Христос е игнориран !) … е в основата на разделението ? !! … първо в духовен план, после в държавно-политически а накрая и в етносен ?!? – за населението на Балканите !!

- Въпросът е много-планов/пластов … поради което, набелязвам само основното за същият … без претенции за изчерпателност (?) … съзнавам, че мога да бъда обект на укори … но за мен, това са основните моменти дали облика при формирането първо като ... и после за ... на междудържавните противоречия България – „Византия” !!

- С уважение !

От Гет ктист-катарос … казано й еретик, според църковният аршин, на фанариотите-„византийци”
цитирай
167. sparotok - до Гет
24.11.2012 13:42
Гет, напълно прав си! Абсурд е по байтошово време някой учител по история да си позволи да се отклони така сериозно от ръководството си.

Виж, в разговор на четири очи истината можеше да се каже. Господина обаче твърди нещо съвсем друго, на което аз изобщо не хващам вяра.

Обърна ли внимание, че тези, които ме упрекват в писане на фантазии, не благоволяват да отговорят на няколко елементарни въпроса. Запитах Манол Глишев следното:

грешка ли е това, или истина:

1. Иречек твърдеше, че старите българи са носили чалми.

2. Златарски твърдеше, че дедите ни са тюрки.

3. Симеонов твърдше, че титлата на старобългарските владетели е хан.

4. Бешевлиев определи Тангра за върховно божество на старите българи, макар да няма нито един исторически извор, който да потвърди това. От разговора между гърка Кинамон и Омуртаг се разбира, че старите българи почитат слънцето, луната и звездите...не бог с име Тангра, Тенгри, Тенри хан и т.н.


Все още нямам отговор:)
цитирай
168. mglishev - Спаро,
24.11.2012 16:44
в случая ставаше дума за това що е Византия и има ли тя почва у нас. А не за Иречек и т. н. Хайде барем веднъж да се придържаш към една тема последователно, защото е досадно като хванеш да се разпиляваш.
цитирай
169. rorikabc - Боше , пази България от глишевци.
24.11.2012 17:26
Загубих 30 мин. за да разбера че това момченце си е заслужило , глишевците.Това момченце не може да се нарече историк. Това е блуден син , крадец,заслужава ли си да чупим клавиатурите да контактуваме с него. Та Жойси и вулгарос са къде къде по-добронамерени.. Какви отговори да се очакват от него. Той е тук да изкара някоя пара от някое интервю.за пари.
Благодаря Гет
Управниците саветцки явно са крили "жаби" в ръкавите си с цел , докато се чудят, дали да окрадат византийската култура, дали да се обявят за нейни наследници , да я сметат под килима.
Спароток,
Трапезунд и Трапезица като думи имат ли нещо общо? Търговците венецианци като не са дали и един лев за спасението на ИРИ са се изнесли в Трапезунд.
цитирай
170. brig - - Въпросът е много-планов/пл...
24.11.2012 18:18
get написа:

- Въпросът е много-планов/пластов … поради което, набелязвам само основното за същият … без претенции за изчерпателност (?) … съзнавам, че мога да бъда обект на укори … но за мен, това са основните моменти дали облика при формирането първо като ... и после за ... на междудържавните противоречия България – „Византия” !!

- С уважение !

От Гет ктист-катарос … казано й еретик, според църковният аршин, на фанариотите-„византийци”


Точно тази църква трябва да възстановим. Най-близка до оригиналното(неюдеизирано) християнство, и до нашите Български вярвания. Първо обединението да стане на духовно ниво. Същото верую е изповядвал и Левски - "...Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си" НО.. мене си, НЕ себе си. "Мене си" е това дето вика - мой, мой, на мен, на мен(егото), пълно отричане от което имаме при дякона(той е нашият Христос), който е избрал да бъде себе си(визшето аз) и следвайки този път няма как да се загуби. Загубил е мене си(тялото), но е запазил себе то(душата) и е станал безсмъртен.
Бъдете здрави. Желая ВИ безсмъртие.
цитирай
171. krisdimaryana - Поздравления!
24.11.2012 20:50
Спароток, поздравления! Много хубава , полезна и много важна информация!
Имах някакво предчувствие за това, но за тази подробна информация за Византия, че град Биза (Виза) е тракийско селище и след време става Византион империя! Почти всички управляващи във Византия са Българи, някои от тях говорещи на родния си български език, други на гръцки език, не знаех! Направо като гръм от ясно небе! Нямам думи! Невероятно, но факт!
Бог обича нас, Българите! И ние обичаме Бог! Истината започва да излиза наяве!'
С нами Бог! Амин!
цитирай
172. get - - Мглишев отговорът е много прост ... но трябва да прочетеш малко стопанска-история ... и не само ... ?
24.11.2012 21:24
... от което ще ти стане ясно ??
- За таласократията на траките ... след ... Войната, за което говорят историческите извори ?!- която е свързана със източно средиземноморие !!!
- Второ - да намериш при Плиний Стари - упоменаването за специалният статут на Византион, като град държава ... това много преди ИРИ ... и "византия" ??!
- За това, че годишните приходи на Византиона(от митни сброве и търговия) ... са били равни а в отделни години и надвишавали ... Целият държавен приход на Западната римска империя ?!
- Също и за ... промяната в етносното картина на същият този град ... та когато, Юстиниан, реформатора и спасителя на ИРИ - се опитал да ОБЛОЖИ С ДАНЪЦИ нобилитета и търговците, плюс църковните отци-магнати. Тези същите с парите си ... и са подбудили плебса при въстанието Ника ?! ... добре че дошли "здравите-патриотични" сили, от там, което после ще нарекат България ... за да може императора да запази властта си ?! ... А с парите да въздигне храма "Св. София" и да плати на войската, с което да заздрави положението по източни и западни граници ... а и империята да разшири ... и т.н. ?!
- Подобни са причините, за войните които води Тервел с Византион ... отцепелият се де факто от държавата и поради това размирен държава-град. ... именно по тази причина го защитава от арабите ... иначе не е имало никакъв проблем при неговото затруднено положение ... да го унищожи ! - но кой си "убива" унищожава част от държавата ? - ще попитам аз ?!!
mglishev написа:
в случая ставаше дума за това що е Византия и има ли тя почва у нас. А не за Иречек и т. н. Хайде барем веднъж да се придържаш към една тема последователно, защото е досадно като хванеш да се разпиляваш.


- Ще кажеш ... ама това не го пише в учебниците - Ми така е ?? - принципно тук си прав ... в учебниците пишеше и други работи ... примерно, че ние с теб вече трябваше да живеем в комунизма - Но не би ?!

От Гет ктист-катарос … казано й еретик, според "криво"славните цезаро-паписти
цитирай
173. sparotok - Виза
24.11.2012 23:00
krisdimaryana написа:
Спароток, поздравления! Много хубава , полезна и много важна информация!
Имах някакво предчувствие за това, но за тази подробна информация за Византия, че град Биза (Виза) е тракийско селище и след време става Византион империя! Почти всички управляващи във Византия са Българи, някои от тях говорещи на родния си български език, други на гръцки език, не знаех! Направо като гръм от ясно небе! Нямам думи! Невероятно, но факт!
Бог обича нас, Българите! И ние обичаме Бог! Истината започва да излиза наяве!'
С нами Бог! Амин!


Благодаря ти!
Виза, или по-точно виса отговаря на стблг. вьсъ (вис) - селище. Със сродни имена са Визоне, (В)исмар, Патовиса, Берзовис...

Странното е, че езиковедите не са направили връзката...

Поздрави!
цитирай
174. sparotok - Трапезица и Трапезунт
24.11.2012 23:38
rorikabc написа:
Загубих 30 мин. за да разбера че това момченце си е заслужило , глишевците.Това момченце не може да се нарече историк. Това е блуден син , крадец,заслужава ли си да чупим клавиатурите да контактуваме с него. Та Жойси и вулгарос са къде къде по-добронамерени.. Какви отговори да се очакват от него. Той е тук да изкара някоя пара от някое интервю.за пари.
Благодаря Гет
Управниците саветцки явно са крили "жаби" в ръкавите си с цел , докато се чудят, дали да окрадат византийската култура, дали да се обявят за нейни наследници , да я сметат под килима.
Спароток,
Трапезунд и Трапезица като думи имат ли нещо общо? Търговците венецианци като не са дали и един лев за спасението на ИРИ са се изнесли в Трапезунд.


Според езиковедите думата трапеза (от която идва Трапезица) е гръцка заемка. Идвало от тетрапеза - масичка с четири крака.

Аз лично смятам, че трябва да се търси връзка с блг. трап, имаща първично значение ниско. Трапезата е ниска маса, средно около 25-30 см над земята.

При условие, че трапеза идва от гр. тетрапеза, то щяха да съществуват варианти тесерапеза и писурапеза защото тесарес и писурес са гръцки думи за четири. Подобни думи обаче не са ми известни.

Най-вероятно гърците са заели думата от дедите ни и са и предали своя, народна етимология.

Град Трапезунт е официално гръцки, но според Лемприе е основан от жители на Синоп, а Синоп не е бил гръцки град поначало. Правилното му име е Санапе, а значението ...пияница:)

По принцип топоними с наставка - ynt не са от гръцки произход. Korynth, Berekynthia и др. не са гръцки имена.

Според Вл. Георгиев древната наставка - ynt е идентична на старобългарската -енте. Тя се среща в козленте, осленте, жребенте (козле, магаренце, жребче).

Както Трапезунт, така и Синоп (Санапе) са по произход тракийски селища, в които гърците са се инфилтрирали и постепенно са се наложили над старото население.
цитирай
175. sparotok - !
24.11.2012 23:39
mglishev написа:
в случая ставаше дума за това що е Византия и има ли тя почва у нас. А не за Иречек и т. н. Хайде барем веднъж да се придържаш към една тема последователно, защото е досадно като хванеш да се разпиляваш.


Маноле, благодаря ти! Спечелих бас, бях се обзаложил, че няма да дадеш отговор:)
цитирай
176. ishchel - Поздравления за
24.11.2012 23:58
стойностния постинг! Това са факти недостатъчно известни и нерядко съзнателно пренебрегвани. Хубаво е, че излизат на светло!
цитирай
177. sparotok - благодаря ти!
25.11.2012 00:50
ishchel написа:
стойностния постинг! Това са факти недостатъчно известни и нерядко съзнателно пренебрегвани. Хубаво е, че излизат на светло!


Благодаря ти Ани! Още доста неща ще излезат на светло:)
цитирай
178. djani - Статията ми хареса.
25.11.2012 09:32
Различен поглед от натрапеното ни в учебниците и от официалната наука. Всяко поколение има своя прочит на историята. Явно дошло е времето за това. Естествено има нюанси, по които ще спорят специалистите, но е крайно време историята ни като сътворци на европейската и световна цивилизация да бъде пренаписана. Поздрави Спараток!
цитирай
179. get - - Това ВЪСЪ/ВИС/Високо ... също можем да вземем в предвид ... ?! - Да !
25.11.2012 11:04
sparotok написа:
krisdimaryana написа:
Спароток, поздравления! Много хубава , полезна и много важна информация!
Имах някакво предчувствие за това, но за тази подробна информация за Византия, че град Биза (Виза) е тракийско селище и след време става Византион империя! Почти всички управляващи във Византия са Българи, някои от тях говорещи на родния си български език, други на гръцки език, не знаех! ...
Бог обича нас, Българите! И ние обичаме Бог! Истината започва да излиза наяве!'
С нами Бог! Амин!


Виза, или по-точно виса отговаря на стблг. вьсъ (вис) - селище. Със сродни имена са Визоне, (В)исмар, Патовиса, Берзовис...
Странното е, че езиковедите не са направили връзката...


- От същото имаме производни в съвременен български език ... като ВИСок/чина ?! - но това същото ме навежда и на думата ... Берг(Брег-бряг) от там пък ПЕРГ ... ВИСоката-централна укрепена част на античен и средновековен град ... АРКО-Акро-пол ... което пък дословно отново ни дава А/ЕР/КО=Високо и втората частица за град "полис" ?!
- Относно употребата на Б(П)ЕРГ ... такава имаме документирана за най-високата-укрепена част на Троя, при Омир ... Отделно имаме и град с такова име ПЕРГам ... също и определено тракийският ПЕрПЕр ... на територията на България в Източни Родопи ?! ... отделно от частицата ПЕР имаме производна в бг. език дума/израз Перо ... оперен ... "Перя се" ... на които явно, ние сме забравили първоначалните смисъл и употреба ??! ... А и не сме ги търсили ... защото нашите учЕни плюс цял един Институт ... доскоро ни внушаваха, че е абсурдно да търсим аналогии в езици и етносна близост м/у Българи и Тракийци ?!
- Апропо :))) ! - вчера по БТВ директорката на "Института по трако(сигиз-тугиз)логия" др.Вирджиния, плюс нейните сътрудници се явиха за да ни обяснят ... че вероятно ... видите ли ? - траките не са "умрели" :)) !
- Питам се с каква скорост следва да се е движила "научната" им ... и мисълта(?) , за да се стигне до това "велико" откритие-откровение ??!! ... което за нас НЕспециалистите "по тракологоия" е факт(!), който следва да бъде, с цялата категоричност на родната ни научна общност ... потвърден !!!

От Гет ктист-катарос

Забележка:
Относно "скоростта" на "научното мислене" в създаденият специален Институт - правя го ... защото същият, е учреден през далечната 1972 год. ?!!
- За мен той е създаден съзнателно ... за да се прикрие преднамерено ... най-древната част от историята ни на нас Българите ?! - отново в полза на чужди нам интереси, в угода на някой от поредните ни "Големи братя" !!!
цитирай
180. d3bep - Спароток, с твое разрешение
25.11.2012 13:13
Аз ще помогна на Глишев с отговора.
Поне частично разбира се, няма пълно щастие.

Аз си мисля, че не е забранено на учен да греши ил ида се опитва да навързва фактите в някаква теория, кояот може да се окаже грешна в един момент.

Обаче:

sparotok написа:


3. Симеонов твърдше, че титлата на старобългарските владетели е хан.

4. Бешевлиев определи Тангра за върховно божество на старите българи, макар да няма нито един исторически извор, който да потвърди това. От разговора между гърка Кинамон и Омуртаг се разбира, че старите българи почитат слънцето, луната и звездите...не бог с име Тангра, Тенгри, Тенри хан и т.н.


Все още нямам отговор:)


За първите два не мога да се позова на моят източник, той дествително има някаква неприязън към името тюрки.
Но за последните два въпроса:

3. http://sparotok.blog.bg/politika/2010/09/26/han-kan-ili-kniaz.611426

Ето тука някой си блогер Спароток обосновава, че титлата Кан била всъщност много древна хетска титла, която НИЕ сме заели на тюрките във формата и Хан.

Той вероятно греши ,защото тук ти настойчиво твърдиш, че немаме нищо общо с тая титла и който твърдял друго, бил подъл учен и измамник.

4. http://sparotok.blog.bg/politika/2009/11/21/tangra-i-zevs-dvete-lica-na-edin-i-syshti-bog.440367

Ето тука някой си блогер Спароток обяснява колко важен е за древните българи бог Тангра.
Ама подробно обяснява, нема тън - мън! Не е да кажеш, вметнал.
То не е Дингир, не е Зевс, не е Тануя, Ден Грей, не са хети намесени.. Изобщо...

Той обаче вероятно пак греши, щото ти тука твърдиш че такава работа като Тангра при древните българи няма...

Тука се отваря вечният въпрос:
Кво прайм?????
Теория? Последно....?
цитирай
181. tres1 - Гет ктист-катарос
25.11.2012 13:41
Гет ктист-катарос - съгласен съм с теб, но до някъде. Не споря за причините и повода за създаване на този институт, нито за целите, които си поставя. Ено обаче съвсем реално ме безпокои - това, че за да отпочне нормална работа една такава институция са нужни доста много инвестиции. Според моите изчисления, за да успеем що годе да разтворим реалната книга на тракийската история ще са необходими средно по около 100,000 евра годишно, умножени по броя на всичките налични у нас могили. И това само за етапа отваряне, а прочита ще е доста по-скъп.
Що се отнася до интересите - за улеснение бих предложил използването на завещаното ни от древните праотци правило: - "Да не позволяваме никога на силата да властва над разума" и отговорите на въпросите ще си дойдат на местата. Ще ни се изясни кой какъв е и какво цели, и още, и още .....Та когато четеме разните хроники да не пропускаме и следната особеност - навсякъде където се споменават нашите прародители /било то българи, траки, скити и т.н./ не случайно се говори за огромни групи население или големи държави и никога империи. За това имперски настроените винаги са величали своите успехи и никога тези на останалите, а нашите предци винаги са били в числото на останалите и доста сполучливо са отстоявали посочената по-горе мъдрост, участвайки и разрушавайки всички опити /империи/ за отклонение от нейната същност. За това колонистите и империалистите не обичат да се сещат от къде са се научили на четмо, писмо, изкуство, култура, образование, морал, етика и т.н., сдъздавайки свои имитации и обявявайки ги за единствени и най-съвършенни /елини, римляни, вропейци и т.н./ последователи и съратници на имперското мислене - тоест налагането със сила и принуда на своите постулати върху всички останали.

цитирай
182. get - - Не знам какви намеци се правят с този цитат от блогърът на който забравих името ???!
25.11.2012 14:11
... Кой на кого е дал(?) ... титлата Кан - Хан ?! ... Но-о-о ?!
@181 написа:
Ето тука някой си блогер Спароток обосновава, че титлата Кан била всъщност много древна хетска титла, която НИЕ сме заели на тюрките във формата и Хан.


- Едно племе, което тихо и кротко си е живяло на юг на балканите ... е спомената от няколко източника ... древни автори с името КРЕСТОНИ ... за него пишат че имало бог ... Който наричали КанДаон - което пък било богът на войната Марс/Арес ?!
- За това божество със странното име КАНДАОН - казват че бил назоваван и Lycophron(което е и псевдоним на един поет от Александрията) ... Страното е че с подобно име Lycozora, са наричали едни хора пак от южни Балкани ... своята богиня ... за което пък Павзаний, казва че това било "тайно" име, смисълът на което никога не трябвало да се казва на глас - :)):)):)) !! - Пък вие и дори аз ... го знаете но не смеете да го кажете на глас :)):)) !! - щот в съзнанието ни е заседнал споменът от ученическите години, че ние с "местните-древни" - нямаме нищо общо :)) !!
- Хайде да погадаем върху гръчките думи и имена Lyco-Рhron и Lyco-Zora !!? :) - Моля ви !! - лесно ще се досетите, какво е значението на тези две "гръцки" думи ??

От Гет ктист-катарос
цитирай
183. get - - Мда-а ?! - сериозна сума се ... !!!
25.11.2012 17:41
tres1 написа:
... да разтворим реалната книга на тракийската история ще са необходими средно по около 100,000 евра годишно, умножени по броя на всичките налични у нас могили. И това само за етапа отваряне, а прочита ще е доста по-скъп.

... получава - 100,000 евра Х 50,000 могили = 5,000,000,000 евра ... освен да го подкарами на "комсомолски бригади" или съботници ... междувпрочем аз съм склонен да полагам доброволен труд ?!! - Щом е - на ползу роду !

- Странно от къде вие сте стигнали до тази информация ?!
tres1 написа:
завещаното ни от древните праотци правило: - "Да не позволяваме никога на силата да властва над разума" .

- Но до същото аз стигам в опита ми да разшифровам символика останала ни от древните хора живели по наши земи ... също и от упоменавания в писменни източници ... под формата на понятието-състояние "арете" за което гърците ни дават едни мъгляви обяснения ... също и по отношение на кнососките дворци и светилището плюс мистериите от о.Самотраки ?!
- Така че, прав сте в ... чувството, което ви води !!

- Поздрав !

от Гет ктист
цитирай
184. leonleonovpom - Вярно е, че византийските импер...
03.12.2012 18:06
Вярно е, че византийските императори в огромното си болшинство не са гърци , а траки исаври, арменци и.... македонци. Смятах ,че първият е Василий. Оказа се, че греша- той е...македонец и идеята му е била да направи дуалистична империя с България, но янно е изпреварил времето си и не е бил разбран. Макар и победена след много превратности, България не е била колония в сегашния смисъл, а нещо като доминион,каквито дълго време бяха на Англия Канада, Австралия, ЮАР, затова сравнително лесно възстановява суверенитета си при Асеневци-братя от благороден произход. Сигурно лесно е можело да стане и по-рано, но трябвало е някой като тях да се обиди от отношението на императора и да го направи!
Все пак откъде идва този привкус, че гърците са доминиращи в империята. Би трябвало да има основания. Да, и това е наложеният за официален още от римско време от императори, поклонници на древна Елада гръцки език. Същият този език дава основание на някои да считат и македонците за гърци. Все едно сега всички говорещи английски да се считат англичани, такъв би трябвало да е изводът
Много неща се приписват на древните елини-основателно или не. Аз например категорично не съм съгласен при постиженията на египтяните в геометрията, че Евклидовата геометрия е гръцко дело. Но има нещо очебийно. При такова масово елинско авторство във всички области, няма автор на азбуката, дори на по-късен етап, както при нас.Много сериозен повод за размисъл!
цитирай
185. penchoan - Според Учителя Петър Дънов бившите ...
04.12.2012 16:57
Според Учителя Петър Дънов бившите гърци са преродени във Франция като французи, а бившите римляни - като германци. Днешните гърци нямат нищо общо с културата на Елада, освен територията на която живеят.
цитирай
186. milcho128 - недостатъци
24.12.2012 02:35
специално за демокрацията,смята се че е родена в Гърция не защото не е имало на др.места а заради най-близко доближаване до демокрация проучи точно как е ставало това,че всеки управник е можело да бъде свален мирно от власт и не само това а ми е можело и да бъде прогонен от града за опреден период или завинаги,демокрация е и защото 1во там е въведено избора на управници за определен период от време и се давало възможност за мирното и отстраняване.Също така именно гръцките мислители са тези който полагат основите на днешната демокрация.Иначе статията е добра
цитирай
187. tres1 - milcho128 - след като казваш &qu...
24.12.2012 16:19
milcho128 - след като казваш "недостатъци" посочи ги. Позапознай се с държавната уретба на "малко по-древните" от елините българи и се опитай да дадеш същност на понятието демокрация. След това виж защо древнобългарската демокрация няма място в елинската колониална такава. Няма да е лошо да посочиш и мислителите положили основите на днешната извратена представа за демокрация. Защото и в авторитарните режими има определена демокрация, но само за част от управляващите. Иначе проучването може да се оприличи на такова за свалянето на императорите в Рим, макар и да са били сваляни по различни начини. Първенството за въвеждане периодичността при избора на управници е силно спорно, тъй като историческият период от време за който съвременната наука история разполага с данни е най-малкото много кратък - на фона на възникването и развитието на човешкия социум на планетата ни. Ако някой твърди, че е открил топлата вода еда ли би могъл да докаже това.
цитирай
188. vladpomak - горе анонимният съм аз. Така де, ...
04.01.2013 20:17
mglishev написа:
горе анонимният съм аз. Така де, mglishev. Изобщо нямам навика да пускам анонимни коментари, просто blog.bg от време на време ме изхвърля от акаунта.

Та така - epicfail е прав. Няма как да не ви иронизираме, защото тракоманите вече се измисляте невероятни неща. Артур е Българин, Константин е българин, всички са българи. Е, хайде, подмалете малце. И, да, правите грешки. Непрекъснато. Факти, правопис, какво ли не.



Само ти си прав винаги, божествено прав във всичко, така ли? А всъщност си един българомразец, каквито са повечето - да не кажа всичките - възпитаници на историческия факултет на СУ (а и на Пернишкия и на другите университети). Всъщност ти си филолог, нали? Класически филолог? Е, нема как да не се прекланяш пред шибаните гърци - ама прекланяне като братята рицари-тамплиери, нали знаеш какво е било? (да не го пиша, че Спароток току-виж не пуснал това ми съобщение)
цитирай
189. sparotok - истина
12.03.2013 01:49
prarodinata написа:
Крайно време беше да се появи такъв материал!
Лошото е, че чуждопоклонниците не влизат да четат тук, освен, за да хулят...
Но Бог вижда!

Поздрави!


Чуждопоклонниците това могат -хулите. Когато човек е загубил уважението към себе си, към род и Родина, то какво друго може да се очаква от него.
цитирай
190. sparotok - демокрация
12.03.2013 01:51
milcho128 написа:
специално за демокрацията,смята се че е родена в Гърция не защото не е имало на др.места а заради най-близко доближаване до демокрация проучи точно как е ставало това,че всеки управник е можело да бъде свален мирно от власт и не само това а ми е можело и да бъде прогонен от града за опреден период или завинаги,демокрация е и защото 1во там е въведено избора на управници за определен период от време и се давало възможност за мирното и отстраняване.Също така именно гръцките мислители са тези който полагат основите на днешната демокрация.Иначе статията е добра


Да пази Господ от гръцката демокрация!!!
цитирай
191. sparotok - Фалермайер
12.03.2013 01:52
penchoan написа:
Според Учителя Петър Дънов бившите гърци са преродени във Франция като французи, а бившите римляни - като германци. Днешните гърци нямат нищо общо с културата на Елада, освен територията на която живеят.


Фалермайер доказа отдавна, че южните ни съседи нямат нищо общо със старите гърци...
цитирай
192. vladpomak - Чудя се защо Спароток доста често не казва нещата докрай
08.06.2013 22:29
Например, когато се говори за "гърците", които около 6-и век завладяват не само светската, но и църковната власт в Източната римска империя, трябва непременно да се каже и да се подчертае, че това са едни, сравнително късни, пришълци (навлеци) на Балканите, промъкнали се в древната прародина на пеласгите (траките, скитите) между 10 и 8 век преди новата ера! И че това са - според популационната биология - "вторични номади", т.е. генетични мутанти, които са били прокудени от тяхната популация майка поради сериозни промени в поведението им (генетично обусловени), което ги прави паразити, т.е. хора с няколко неприемливи за обществото в което живеят дефекта, като объркана сексуалност, стремеж към власт, пари, крадливост и т.н. Това са неща, които само един съвременен "толераст" или "либераст" (както обичат да ги наричат участниците в разни форуми) могат да приемат и лансират. И лошото е именно там, че хора (условно казано) които се изявяват именно като генетични мутанти, като дегенерати именно в смисъла, в който говоря за "гърците" днес контролират публичните изяви на журналисти, хора на науката, обикновени мислещи хора - въведоха се норми (закони?), които забраняват за изродите да се пише и говори публично че са изроди! Нещо повече - тази категория хора повсеместно са издигнати от себеподобни в тази обществена прослойка, която самите те наричат "елит" или "политически елит" подчертавайки за излишен път, че те именно управляват и контролират обществените процеси в света... Страшничко нали? Имайте още предвид, че в огромното си мнозинство тези дегенерати са и садисти - те изпитват върховно удоволствие не само да причиняват мъки и страдания на отделни индивиди, които са си набелязали - те се опиват от причиняването на страдания на огромни маси хора, на цели нации да кажем... Ето, такива хора например днес управляват България!
цитирай
193. vladpomak - специално за демокрацията, смята ...
08.06.2013 22:33
milcho128 написа:
специално за демокрацията,смята се че е родена в Гърция не защото не е имало на др.места а заради най-близко доближаване до демокрация проучи точно как е ставало това,че всеки управник е можело да бъде свален мирно от власт и не само това а ми е можело и да бъде прогонен от града за опреден период или завинаги,демокрация е и защото 1во там е въведено избора на управници за определен период от време и се давало възможност за мирното и отстраняване.Също така именно гръцките мислители са тези който полагат основите на днешната демокрация.Иначе статията е добра


Това си е чиста проба спекулация и измислица! Няма такова нещо в периода, когато гръцките навлеци лека-полека завземат контрола на българските селица в ключови райони от Балканите! Т.е. въпросният Мишо повтаря изтъркани клишета на западноевропейските фантазьори (и също такива генетични уроди като гърците) за гръцкото превъзходство и т.н.
цитирай
194. talasin - Авторът на текста е обявил за арм...
21.04.2016 13:30
Авторът на текста е обявил за арменец Василий І...!? Това не съответства на фактите. За Василий І... има специален текст във Ватиканското копие на Манасиевата хроника, в който е написано и името на родното му място в Одринско и пояснения от коя етническа група е! Българска (наричана скитска от гърчеещите се автори), от тези, които Крум Страшни изселва отвъд Дунав, след една от битките си с ромейте.
цитирай
195. talasin - От ГЛАВА Х ТРАКИЯ НА ЕЛИНИТЕ И ТРАКИЯ НА ТРАКИТЕ ИЛИ ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА Стр. 137, 138 и 139 на книгата "Кой кой е в 'Илиада' и 'Одисея' "
21.04.2016 13:44
Прочетох в коментарите, че става дума за 'демокрация' и от всички известни определения, например най-тиражираното от българомразеца Чърчил :
" Казано е, че демокрацията е най-лошата форма на управление, но не сме открили по-добра. It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried."
"Думата "демокрация" е от хетско/лувийски произход и означава "власт на народа". Реалната й същност е, че стигнала до дъното шайка отчаяни главорези от беднотията увлича след себе си масата озверели от глад обезземлени селяни и лавинната им стихия помита свещените институции на обожествените монарси. Узнали веднъж, че във вените на царя-бог не тече амброзия, тълпите (охлос-ът) вече нямат никакви морални, религиозни или социални задръжки – за тях боговете стават смъртни. И идва векът на желязото – на меча.
Единственото свещено нещо, което остава, е ВЛАСТТА.
И най-пропадналият, и най-смиреният разбират значението на властта като извор на богатство, т.е. на осигуреност срещу глада и мизерията. Идва разбира се и следващата решаваща крачка – тиранията. И тази дума е с малоазийски произход, пренесена вероятно от препатилият Кадмос и съратниците му. Разликата между демокрацията и тиранията е, че при втората най-безскрупулният от безскрупулните взима еднолично властта от демоса (мнозинството) и се превръща в цар. Отличието от предишните владетели е, че може и да не бъде аристократ. Ако пък е от царско потекло, само въздъхва облекчено, защото за разлика от царя няма нужда да се съобразява с традиции и морални ценности, с обичаи на прадеди, а само с необходимостта на момента. А тя е една – да запази властта на всяка цена и с всички средства. Макар че историята не познава тиранин доживял до дълбока старост."
Текстът по-горе, с нищожни промени, е от книгата „КОЙ КОЙ Е В „ИЛИАДА“ И „ОДИСЕЯ“ на българския поет, писател, журналист Детелин Вълков, вече покойник. Издадена е от Литера Прима през 1999 г.
цитирай
196. atil - Гръко-римсо-тракийска култура и ...
21.04.2016 16:26
Гръко-римсо-тракийска култура и държавност? Е и? Все едно това е била робовладелска и крепостническа държавна система и небългарска. Без значение на етническата принадлежност на гражданите на Византия и Рим. Българската държавна е направила тази страна свой данъкоплатец през 4-5 век. А Аспарух е присъединил части от нейната територия в новообразувания си български каганат в края на 7 век.
С една дума Рим и Византия са вървели по свой пък и не можем да ги причислим към традиционно българските държави от миналото.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13926105
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031