Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2012 16:42 - СЕНЗАЦИОННА НОВИНА...БЕЗ МНОГО КОМЕНТАР
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 82553 Коментари: 219 Гласове:
148

Последна промяна: 20.09.2012 17:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


  СЕНЗАЦИОННА НОВИНА...БЕЗ МНОГО КОМЕНТАР

 

 

 

Миналата седмица се случи нещо уникално. В Източните Родопи бе намерена каменна лъвска глава. Находката е част от монументална статуя, която според учените е от времето на Троянската Война, т.е на повече от 3200 години*. В интервю с вестникарите учените (Н.Овчаров) поясняват, че лъва е свещено животно при траките, което е свързано с царската власт. Овчаров смята също, че трябва да се търси “връзка с тракийския култ за плодородие. В началото на годината царят се изкачвал на върха на пещерата и извършвал жертвоприношение на голямо животно”...

 
         image
Снимка: Стандарт
http://plovdivweek.com/sumatoha/kultura/otkriha-kamenna-lavska-glava-v-rodopite_13092012

Дали това е правилното тълкуване, аз не смея да спекулирам. Факт е, че в дълбока древност по нашите земи е имало лъвове. За това знаем от разказите на Херодот. Бащата на историята споделя, че по време на персийския поход в Тракия, кервана на Дарий бил нападнат от лъвове край река Места (Нестос). Хищниците разкъсали само камилите, докато хората и воловете теглещи колите останали невредими (История, VІІ-125).

 

Не може да се отрече, че лъва е животно свързано с върховната власт. Царя на животните присъства в тракийската торевтика. С фигура на лъв са украсявани и древни гробници в нашите земи (Г. Китов стр.). Върховния тракийски бог изобразяван като конник, понякога е представян като боец убиващ лъв.

 

Тези неща са важни и интересни, но за най-важното никой не е обелил нито дума. Изказват се предположения за култа към силното животно. Описват се дори стари ритуали, но не се уточнява, че тази голяма лъвска глава, която е част от масивна статуя е доказателство за това, че траките имат монументално изкуство. Не само, че дедите ни са можели да ваят големи статуи, но те са били способни на това поне от  времето на Късната Бронзова Епоха!

 

Нека не забравяме, че един от аргументите за късната датировка на Мадарския Конник бе твърдението, че траките нямат монументално изкуство. Какво се оказва сега обаче. Дедите ни са били способни да направят огромни статуи около половин хилядолетие преди основаването на Рим. Т.е. най-важния аргумент против тракийския произход на Мадарския Конник е разбит на пух и прах..

 

Странното обаче е това, че нито един историк, археолог, или изкуствовед не обърна вниманието на обществото върху този важен за историята ни факт. Не се каза и нищо за връзката на масивната тракийска статуя на лъв с тези от Фригия. Дори и в Мала Азия дедите ни запазват своя култ към царя на животните. Монумента Арслан Кая (Лъвската скала) е доказателство за това.

 
                       image

http://phrygians.org/pictures/ArslanKaya/source/004-facade-arslan_kay_e07c.htm


 

Колко години (или века) трябва да чакаме учените да кажат истината? Преди доста време (1973 г.) бяха открити тракийски каменни монументи в земите ни. Става дума за крилато слънце. Понеже този символ се ползва и от египтяните, някои може да са решили, че не траки, а египтяни са дошли тук и са издялали особения артефакт. За това обаче няма доказателства. Символично представяне на крилато слънце се среща в земите ни още през 5-то хилядолетие преди Христа. В Египет този символ се появава две хилядолетия по-късно...

 

Изследователите са оправдани за своето мълчание по времето на тоталитаризма. Какво ги спира днес обаче? Какво пречи да се признае, че щом е установено, че траките са имали монументално изкуство, то няма пречка да се приеме тракийския произход на Мадарския Конник? Този уникален паметник е изсечен в скали с няколко тракийски светилища. Самата му иконография е тракийска...

Какво да се чака още...конника да проговори ли?

 

Времето си тече, страната ни обеднява, а това е пагубно за всички нас. От културен туризъм могат да се печелят милиарди, но сякаш някой активно пречи славата на Тракия да стане известна на Европа и света. Ефекта от това деяние въздейства не само ръху икономиката ни, но и върху младото поколение, което вместо да расте с високо самочувствие и да показва държание на горди и силни хора...бива заливано с чалга и простотия...

 

Явно няма да дочакаме “умните” да се наумуват. Всеки от нас обаче може да разпространява истината за миналото ни и да стане посланик на България. Всеки от нас може да предпази децата си от чалгата и ниската култура. Времето, което бъде вложено във възпитанието и общуването с децата ни не е загубено. Напротив, то е най-голямата инвестиция. Да видиш тези, които ще останат  след теб, че са станали горди, умни и силни хора дава най-голямото удовлетворение от живота...

 

Вместо да чакаме неволята да ни помогне, ще е по-добре да се учим отново как да се самоуправляваме, как да бъдем заедно и да защитаваме ревностно интересите си. За слабите хора няма бъдеще, древните римляни са го знаели и поради това са казали, че съдбата помага на силния и преследва слабия...Или по нашенски – Помогни си сам, да ти помогне и Господ!

 





*  

В Родопите откриха уникална лъвска глава от Троянската война

(
C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/379978.html#ixzz26p7ifBiO

 

Уникална каменна скулптура на лъвска глава от времето на Троянската война е открита в Източните Родопи. За находката съобщи археологът проф.Николай Овчаров. На нея се натъкнали орнитолози, които били на експедиция в района на село Дъждовница под ръководството на германеца доктор Якоб Фаар. Той я е предал на местния музей и е оставил бележка на българските археолози къде и какво е открито.

Проф.Овчаров свързва откритието с къснобронзовата и ранножелязната епоха. Тя е естествен скален къс от ронлива скала, допълнително обработен от човешка ръка. 

"В нашите търсения тръгнахме от Омировата "Илиада", където лъвът е бил сакрално животно, свързано с царската власт", посочи професорът.

В близост до находката се намира пещерата "Утробата". Според Овчаров това има връзка с тракийския култ за плодородие. В началото на годината царят се изкачвал на върха на пещерата и извършвал жертвоприношение на голямо животно.

Екип от археолози ще обходи мястото, където е открита скулптурата. Главата ще бъде изложена в Регионалния исторически музей в Кърджали.


(C) Plovdiv24.bg |
Източник: http://news.plovdiv24.bg/379978.html#ixzz26p7b2uRB




Гласувай:
150



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
20.09.2012 16:44
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
20.09.2012 16:51
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. yotovava - Дерзай, Павле
20.09.2012 17:08
истината все някога ще излезе наяве. :)
цитирай
4. sparotok - истина
20.09.2012 17:24
yotovava написа:
истината все някога ще излезе наяве. :)


Благодаря ти Валя! Напълно съм уверен, че истината ще си пробие път въпреки всеки и всичко.

Поздрави!
цитирай
5. boristodorov56 - Трябваше да е жив Петър Детев да види ...
20.09.2012 17:26
Трябваше да е жив Петър Детев да види това!!!
цитирай
6. анонимен - dnes
20.09.2012 17:45
А защо няма снимка на лъва?
цитирай
7. d3bep - По тази снимка определянето на г...
20.09.2012 17:45
По тази снимка определянето на главата като "лъвска" е малко несигурно, да не кажа Овчаровско. Мечка, вълк и павиан са също кандидати още на първо четене.
Иначе монументалните лъвове са характерни от периода за Микена и Фригия, като и от двете имаме реминисценции по нашите земи от това време ,така че не е изненада, но като че ли е по - правилно да се обвърже с такава доказана култура от района, защото времето при нас е доста.. разнообразно и определено не може да се говори за етнос.

Но аз не си залагам главата да е лъв, а що се отнася до цитираното име и изобщо не си залагам главата датировката да е вярна... Намерили я орнитолози... Сигурно са я и стратиграфирали. Камък намерен в пещера.
Има нещо вярно в идеята че е груба изработка(т.е. може да мине за по -стара технология), но дотам, груба изработка мога да приложа и аз ,това не значи 10 000 години преди Христа.

Поздрави!
цитирай
8. анонимен - сменете шибаното питанье
20.09.2012 17:47
сменете шибаното питанье
цитирай
9. mt46 - Здравей, приятелю!
20.09.2012 17:53
Чудесна новина!... Как мислиш - защо лъвът е наш национален символ /и откога датира това/?...
цитирай
10. brym4ence87 - Не случайно има лъв в българския герб!!!
20.09.2012 17:54
"В нашите търсения тръгнахме от Омировата "Илиада", където лъвът е бил сакрално животно, свързано с царската власт", посочи професорът.
--------------------------
Ще ида да я видя, самият музей като сграда и експозиция в Кърджали е уникален!
Чудесна статия в защита на тезата ти, много ме радва! Поздрави ;-)))
цитирай
11. анонимен - dnes
20.09.2012 17:54
А, снимката се появи. Да, прилича на лъв, но е малко странна. Интересно дали са намерени други части от нея.

Ето една подобна лъвска глава намерена в Гърция.
https://grhomeboy.wordpress.com/2007/09/20/greek-antiquities-back-home-from-united-states/
цитирай
12. stela50 - Поздрави, Спароток !
20.09.2012 18:09
Напоследък наистина сериозните събития почти не се коментират,
може би по- късно ще се заговори и за тази уникална находка.
Истината ... трябва да искаш да я видиш и търсиш ...
Ще споделя мъдрите слова на Блез Паскал -
...Съществува достатъчно светлина за този,
който иска да види - и достатъчно мрак
за този, който не иска...
Надявам се хората, които ще повярват в истината,
да са много ...
Желая на теб и всички ни успех и добри дни !!!
цитирай
13. dolsineq - находка на повече от 3200 г – Уникално!
20.09.2012 18:41
– Павел, случайно ли е това според теб, защото немците не обичат случайностите...:)
цитирай
14. razkazvachka - а, нАуката не може глава да вдигне от разни панички - наши и чужди...
20.09.2012 18:48
вързана е и е безплодна...

трябва да се разказват приказки - така и бигбрадърски модифицираните хора ще могат да разберат
цитирай
15. malchaniaotnadejda7 - Мадарският конник е с тракийски произход!
20.09.2012 18:55
Знаех си! Няма как да е другояче! Като дете ми намалиха оценката веднъж, защото го заявих по история.:) А за крилатото слънце от теб научавам. Е, няма как да оборят Овчаров. Да ги видим сега! И до Омир опряхме. Предисторическите общества на късния бронз и ранното желязо! Ще очакваме и колоните! Ще изплуват те с ръкописната традиция от онова време - там ще е Азбуката! Преди Ведата и Санскрита, където ти вече спомена, в предишни текстове и тълкувания за произхода на старите тракийски думи, живи в езика ни до днес. Нали желязото е открито от хетите, нали те подаряват на Тутанкамон онзи железен кинжал... Епохата на Азбуките... А дали и нашата е възникнала тогава или много по-рано?... Ето защо не чета вестници. Защото научавам новините не половинчато, като полуистини, а от когото трябва.:) Поздрави, Павел! За истината на Лъвската глава и на Мадарския конник!

Благодаря ти!
цитирай
16. minavamottuk - Признавам,
20.09.2012 19:05
че настръхнах и не се сетих да помисля,защо официално не се казва,че това е тракийско изкуство и то монументално...разрешение ли се чака от някъде...или като мен са изумени и не са се съвзели официалните археолози и историци...шарка свалям ...заради радетелството на една кауза,непризната и надеждата да се промени нещо и каже истината...
цитирай
17. skit - Защо чак сега?
20.09.2012 19:13
И защо толкова късно намереният артефакт е само фрагмент? Ако всичко е унищожавано системно, къде да се търси?
цитирай
18. rorikabc - Ми не ми се връзва
20.09.2012 19:33
Лъв и плодородие, лъвове по знамена .жертвоприношения... ,
Плодородие ми се връзва с Герман , ошаф, пълнени чушки с боб ,колачета , жито, вино, ...- бъдни вечер, цветница , . Ама жертвоприношенията ми се връзват със Свети Георги Победоносец / тракийския конник/, Коледа , ....Войниците тръгват на война и им трябва кръв.
Ама какво разбирам аз.Професор е човека.
цитирай
19. bgwest - Ако, все пак, се направи предати...
20.09.2012 20:15
Ако, все пак, се направи предатиране на мадарския конник,няма ли да се наложи предатиране на 99процента от тракийските находки?
Поздрави Спароток!!!
цитирай
20. sparotok - Петър Детев
20.09.2012 20:19
boristodorov56 написа:
Трябваше да е жив Петър Детев да види това!!!


Земляк, за малко неща съжалявам, едно от тях е, че не съм се запознал на времето с този забележителен човек. Детев, но е просто учен, то е Човек и Родолюбец!

Поздрави!
цитирай
21. sparotok - снимка
20.09.2012 20:29
анонимен написа:
А защо няма снимка на лъва?


Има снимка, даже две:)

цитирай
22. sparotok - стилове
20.09.2012 20:37
d3bep написа:
По тази снимка определянето на главата като "лъвска" е малко несигурно, да не кажа Овчаровско. Мечка, вълк и павиан са също кандидати още на първо четене.
Иначе монументалните лъвове са характерни от периода за Микена и Фригия, като и от двете имаме реминисценции по нашите земи от това време ,така че не е изненада, но като че ли е по - правилно да се обвърже с такава доказана култура от района, защото времето при нас е доста.. разнообразно и определено не може да се говори за етнос.

Но аз не си залагам главата да е лъв, а що се отнася до цитираното име и изобщо не си залагам главата датировката да е вярна... Намерили я орнитолози... Сигурно са я и стратиграфирали. Камък намерен в пещера.
Има нещо вярно в идеята че е груба изработка(т.е. може да мине за по -стара технология), но дотам, груба изработка мога да приложа и аз ,това не значи 10 000 години преди Христа.

Поздрави!


Звер, изкуството от различни епохи има различен стил. Също и начина на обработка на статуите си има своите особености. Тези неща позволяват да се направи приблизителна датировка.

На този момент датировката е 13-ти-12-ти век пр. Христа. Ще видим кас ще се развият нещата...

Поздрави!
цитирай
23. sparotok - питанье :)
20.09.2012 20:44
анонимен написа:
сменете шибаното питанье


Трябва да се обърнете учтиво към администраторите на блога, не аз, някой от тях е замислил ...шибаното питанье :)
цитирай
24. sparotok - лъв
20.09.2012 20:47
mt46 написа:
Чудесна новина!... Как мислиш - защо лъвът е наш национален символ /и откога датира това/?...


Подготвям един постинг -Вечния Български Лъв. Той ще се забави обаче понеже не получих разрешение да публикувам изображение на тракийски пръстен с на който е гравиран лъв...

Напълно е възможно траките да са избрали лъва като символ на царска власт някъде по време на Бронзовата Епоха. Дори по време на римското владичество лъва си остава символ на тракийските благородници...

Поздрави!
цитирай
25. sparotok - музей в Кърджали
20.09.2012 20:57
brym4ence87 написа:
"В нашите търсения тръгнахме от Омировата "Илиада", където лъвът е бил сакрално животно, свързано с царската власт", посочи професорът.
--------------------------
Ще ида да я видя, самият музей като сграда и експозиция в Кърджали е уникален!
Чудесна статия в защита на тезата ти, много ме радва! Поздрави ;-)))


Да, музея в Кържали си заслужава да се посети...а и самия град дори. Аз лично съм останал с прекрасни впечатления от хората.

Поздрави!
цитирай
26. анонимен - Българският Лъв е навсякъде, нищо ...
20.09.2012 20:58
Българският Лъв е навсякъде, нищо ново не са открили.
Всичси българи сме лъвове, преродени от онова време лъвове, затова са
изчезнали от горите ни. Това знаеш ли го?
цитирай
27. sparotok - лъв
20.09.2012 21:01
анонимен написа:
А, снимката се появи. Да, прилича на лъв, но е малко странна. Интересно дали са намерени други части от нея.

Ето една подобна лъвска глава намерена в Гърция.
https://grhomeboy.wordpress.com/2007/09/20/greek-antiquities-back-home-from-united-states/



Сега пък аз не мога да видя снимката на представената от тебе страница:)
цитирай
28. sparotok - !
20.09.2012 21:08
stela50 написа:
Напоследък наистина сериозните събития почти не се коментират,
може би по- късно ще се заговори и за тази уникална находка.
Истината ... трябва да искаш да я видиш и търсиш ...
Ще споделя мъдрите слова на Блез Паскал -
...Съществува достатъчно светлина за този,
който иска да види - и достатъчно мрак
за този, който не иска...
Надявам се хората, които ще повярват в истината,
да са много ...
Желая на теб и всички ни успех и добри дни !!!


Благодаря ти от сърце! А това ще си го запиша даже - Съществува достатъчно светлина за този, който иска да види - и достатъчно мрак за този, който не иска...
цитирай
29. sparotok - находка
20.09.2012 21:12
dolsineq написа:
– Павел, случайно ли е това според теб, защото немците не обичат случайностите...:)


Снеже, трябва да поразпитам насам-натам, за да разбера повече по въпроса...В случайностите обаче и аз не вярвам:)
цитирай
30. sparotok - приказки
20.09.2012 21:17
razkazvachka написа:
вързана е и е безплодна...

трябва да се разказват приказки - така и бигбрадърски модифицираните хора ще могат да разберат



Напълно съм съгласен с тебе Разказвачке. Дори и Христос е говорил с притчи и приказки, за това и е разбран...

Поздрави!
цитирай
31. анонимен - Самотния вълк
20.09.2012 21:18
Описват се дори стари ритуали, но не се уточнява, че тази голяма лъвска глава, която е част от масивна статуя е доказателство за това, че траките имат монументално изкуство.

Дали пък не се мълчи по този въпрос, защото дори и в посочения от теб източник не се споменава, че находката е част от монументална статуя. Това си е твоя спекулация. Колкото до самата находка, напълно съм съгласен с Дзвер. Може дори да си е обикновен камък със странна форма.
цитирай
32. анонимен - ot juli
20.09.2012 21:20
ZVINQVAM SE ZA LATINICATA !! IMAM EDNA KNIGA S PREDSKAZANIQ NA VANGA ,TQ E KAZALA ,4E TROQ NE E V TURCIQ /OTKRITE OT 6LIMAN LI BE6E ?TROQ SE NAMIRALA NQKADE OKOLO KRASTOVA GORA !!V BALGARIQ !! SPAROTOK, KAKTO VINAGI ,INTERESNO I ZAINTRIGUVA6TO ,POZDRAVI ZA TEB I TVOETO SEMEISTVO !!
цитирай
33. get - - Спараток, защо ли този лъв, събужда в главата ми асоциации за подобна символика ?!
20.09.2012 21:25
sparotok написа:
В Източните Родопи бе намерена каменна лъвска глава. Находката е част от монументална статуя, която според учените е от времето на Троянската Война, т.е на повече от 3200 години*.

- Като тази на хетите ? - http://www.pbase.com/dosseman/image/36290061 ... http://www.pbase.com/dosseman/image/36290059 ... Забележете те стоят на градска порта ?! ... http://www.pbase.com/dosseman/image/36290058
- Но като споменах градска-порта та ми дойде за една друга обявена за гръцка ?! ... от Микена ! - http://en.wikipedia.org/wiki/File:Mycenae_lion_gate_detail_dsc06384.jpg

- Също и за една малоазитска богиня, чиято колесница се тегли от тези животинчета ?! - http://en.wikipedia.org/wiki/File:AiKhanoumPlateSharp.jpg - наричат я Кибела ... и имаме документирано честване и храмове по нашите земи ?!
- Това от Мала азия - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Cybele_Bithynia_Nicaea.jpg
- Във фригия е известна, като Potnia Theron, като ни уверяват че било гръцко ... но на тези думи аз мисля че намирам по-точно обяснение на български ... Ето я "фригийката", която ми говори на "български" :)) - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/NAMA_Art%C3%A9mis_Orthia.jpg

- Но засега ще се въздържа да коментирам до какво съм достигнал ... за да не дискредитирам изводите си поради прибързване ?! - щот дЗверовете само това чакат ??! :))

от Гет тауро-скитски
цитирай
34. sparotok - Мадара
20.09.2012 21:31
malchaniaotnadejda7 написа:
Знаех си! Няма как да е другояче! Като дете ми намалиха оценката веднъж, защото го заявих по история.:) А за крилатото слънце от теб научавам. Е, няма как да оборят Овчаров. Да ги видим сега! И до Омир опряхме. Предисторическите общества на късния бронз и ранното желязо! Ще очакваме и колоните! Ще изплуват те с ръкописната традиция от онова време - там ще е Азбуката! Преди Ведата и Санскрита, където ти вече спомена, в предишни текстове и тълкувания за произхода на старите тракийски думи, живи в езика ни до днес. Нали желязото е открито от хетите, нали те подаряват на Тутанкамон онзи железен кинжал... Епохата на Азбуките... А дали и нашата е възникнала тогава или много по-рано?... Ето защо не чета вестници. Защото научавам новините не половинчато, като полуистини, а от когото трябва.:) Поздрави, Павел! За истината на Лъвската глава и на Мадарския конник!

Благодаря ти!


Надежда, бях напълно сигурен, че траките имат монументално изкуство. Няма да се учудя, ако се окаже, че те са каменоделците на хетите. В Хетската Империя са влизали част от мизите и дарданите. А е имало и други, фригите със сигурност.

Точно във Фригия има град Модра, който носи де факто вариант на името на българския град Мадара. А фригийските монументи са направо приказни! Перо има една прекрасна книга, жалко само, че тя се намира трудно...

Поздрави!
цитирай
35. mariniki - покрай теб, Павел...
20.09.2012 21:37
нагазих и аз най-дълбоките води на историята...
изключително ми е интересно, за което ти благодаря...
най-сърдечно..
цитирай
36. rorikabc - Тракийско монументално изкуство
20.09.2012 21:37
Дялан камък .Длетото и чука.Грубо. Къде , къде по изящно е гръцкото - едно такова равно , полирано , изрисувано.Къде къде по монументално египетското.
На кои ли трак му е омръзнало да чука по цял ден с длетото, да прави глинени гърнета а е получил промишлени поръчки от разбойниците пирати и си е направил глинени калъпи и е започнал промишлено леене на статуи. Па тук там е и ментосал следи от длето. Па ги е и гледжосал.Така се появило изящното гръцко изкуство.Така се появили и монументалните египетски свинксове.
Предположение , де.
цитирай
37. vkolev22 - Ха-ха!
20.09.2012 21:40
Браво! Никога не съм вярвал, че Мадарският конник е прабългарски. Винаги съм си мислел, че е тракийски, въпреки всичките дресировки на Гюза и царя Пешо... :)
цитирай
38. анонимен - dnes
20.09.2012 21:42
анонимен написа:
Описват се дори стари ритуали, но не се уточнява, че тази голяма лъвска глава, която е част от масивна статуя е доказателство за това, че траките имат монументално изкуство.

Дали пък не се мълчи по този въпрос, защото дори и в посочения от теб източник не се споменава, че находката е част от монументална статуя. Това си е твоя спекулация. Колкото до самата находка, напълно съм съгласен с Дзвер. Може дори да си е обикновен камък със странна форма.


Склонен съм и аз да се присъединя към скептиците. Колкото повече я гледам тази 'глава' толкова повече ми се струва, че е просто камък.

Много прибързани изводи ...
цитирай
39. анонимен - dnes
20.09.2012 21:45
sparotok написа:
анонимен написа:
А, снимката се появи. Да, прилича на лъв, но е малко странна. Интересно дали са намерени други части от нея.

Ето една подобна лъвска глава намерена в Гърция.
https://grhomeboy.wordpress.com/2007/09/20/greek-antiquities-back-home-from-united-states/



Сега пък аз не мога да видя снимката на представената от тебе страница:)


Опитай директно:
http://grhomeboy.files.wordpress.com/2007/09/lions_head.jpg
цитирай
40. get - - Ето го и слънчевият бог на хетите !!
20.09.2012 21:47
sparotok написа:
malchaniaotnadejda7 написа:
Знаех си! Няма как да е другояче! Като дете ми намалиха оценката веднъж, защото го заявих по история.:) А за крилатото слънце от теб научавам. Е, няма как да оборят Овчаров. Да ги видим сега! И до Омир опряхме. Предисторическите общества на късния бронз и ранното желязо! Ще очакваме и колоните! Ще изплуват те с ръкописната традиция от онова време - там ще е Азбуката! Преди Ведата и Санскрита, където ти вече спомена, в предишни текстове и тълкувания за произхода на старите тракийски думи, живи в езика ни до днес. Нали желязото е открито от хетите, нали те подаряват на Тутанкамон онзи железен кинжал... Епохата на Азбуките... А дали и нашата е възникнала тогава или много по-рано?... Ето защо не чета вестници. Защото научавам новините не половинчато, като полуистини, а от когото трябва.:) Поздрави, Павел! За истината на Лъвската глава и на Мадарския конник!

Благодаря ти!


Надежда, бях напълно сигурен, че траките имат монументално изкуство. Няма да се учудя, ако се окаже, че те са каменоделците на хетите. В Хетската Империя са влизали част от мизите и дарданите. А е имало и други, фригите със сигурност.

Точно във Фригия има град Модра, който носи де факто вариант на името на българския град Мадара. А фригийските монументи са направо приказни! Перо има една прекрасна книга, жалко само, че тя се намира трудно...

Поздрави!


- Намира се в Турция до Язаликайа - http://www.pbase.com/dosseman/image/36319766
- още веднъж - близък план - http://www.pbase.com/dosseman/image/36319774
цитирай
41. sparotok - !
20.09.2012 21:47
minavamottuk написа:
че настръхнах и не се сетих да помисля,защо официално не се казва,че това е тракийско изкуство и то монументално...разрешение ли се чака от някъде...или като мен са изумени и не са се съвзели официалните археолози и историци...шарка свалям ...заради радетелството на една кауза,непризната и надеждата да се промени нещо и каже истината...


Възможно е учените да чакат одобрение, но от такова нещо няма смисъл...На всеки разумен човек става ясно, че щом траките са били способни да ваят големи статуи през Бронзовата Епоха, те са могли да правят това и в по-късен период.

Въпроса е дали има желание да се свърже тракийското монументално изкуство с Мадарския конник. Пречка няма вече...поне на мен така ми се струва...

Поздрави!
цитирай
42. анонимен - българин
20.09.2012 21:52
Аман от не-българи.Този тук е пък тракиец!Аргументите ти са ялови-Мадара е древна българска дума, както и Шиман, Варну и т.н. Но той не е виновен-така са ни учили в училище- да не се гордеем, че сме българи. И за финал- талибаните простреляха Модарския конник в Афганистан преди няколко години-ако не знаеш-там е нашата пра родина.
цитирай
43. sparotok - унищожаване на артефакти
20.09.2012 22:00
skit написа:
И защо толкова късно намереният артефакт е само фрагмент? Ако всичко е унищожавано системно, къде да се търси?


Със сигурност тракийското изкуство и архитектура са унищожавани систематично...
За това намираме само парчета, дори и голяма част от могилните погребения са ограбени по времето на римското владичество...

Сега е на късмет, да се натъкнем на това, което не са смачкали напълно враговете ни...
цитирай
44. sparotok - тълкуване
20.09.2012 22:04
rorikabc написа:
Лъв и плодородие, лъвове по знамена .жертвоприношения... ,
Плодородие ми се връзва с Герман , ошаф, пълнени чушки с боб ,колачета , жито, вино, ...- бъдни вечер, цветница , . Ама жертвоприношенията ми се връзват със Свети Георги Победоносец / тракийския конник/, Коледа , ....Войниците тръгват на война и им трябва кръв.
Ама какво разбирам аз.Професор е човека.


За тълкуването вече споменах, че не смея да спекулирам. Как Овчаров стига до тези изводи не зная. По принцип, или трябва да има исторически извор, или археологически свидетелства от няколко места...
цитирай
45. sparotok - датировка
20.09.2012 22:07
bgwest написа:
Ако, все пак, се направи предатиране на мадарския конник,няма ли да се наложи предатиране на 99процента от тракийските находки?
Поздрави Спароток!!!


След време на учените ни ще се наложи да предатират доста неща. Много често датировката на дадени обекти бе правена въз основа на приликата им с подобни от гръцките земи...като на нашите бе давана по-късна дата...
цитирай
46. rorikabc - Като стана въпрос за датировки
20.09.2012 22:24
В горния адрес за гръцката глава, датировката не е ли обяснена като гръцка от римско време.Ха разбери от кога е?
цитирай
47. sparotok - 5
20.09.2012 22:25
strannica написа:
"Странното обаче е това, че нито един историк, археолог, или изкуствовед не обърна вниманието на обществото върху този важен за историята ни факт."

Мислиш ли, че на тях изобщо им хрумва, че трябва да обръщат вниманието на ОБЩЕСТВОТО, така да се каже - на "широките народни маси" върху каквото и да било.
Ще бъда наистина много признателна - без майтап и без ирония - ако някой ми посочи поне 5 имена на съвременни български учени, които се самоосъзнават като
БЪЛГАРСКИ
НАРОДНИ
ПРОСВЕТИТЕЛИ
и БУДИТЕЛИ
и съответно действат като такива.
Фактите и истините от тяхната област (а за много учени те са ясни като бял ден независимо от конюнктурата и това, което "може да се говори официално") са за академична употреба. А от академичните висини "обикновените хора" изглеждат като някаква интелектуална рая, на която какво ще й приказват за сложни материи... е да, ама не...


В случай, че имаше петима учени от БАН отговарящи на посочените от тебе критерии, то нямаше да сме на този хал...

Сега виждам как някои от младите учени се опитват да се измъкнат от примката на феодалните старци, дано да имат успех!
цитирай
48. sparotok - статуя
20.09.2012 22:31
анонимен написа:
Описват се дори стари ритуали, но не се уточнява, че тази голяма лъвска глава, която е част от масивна статуя е доказателство за това, че траките имат монументално изкуство.

Дали пък не се мълчи по този въпрос, защото дори и в посочения от теб източник не се споменава, че находката е част от монументална статуя. Това си е твоя спекулация. Колкото до самата находка, напълно съм съгласен с Дзвер. Може дори да си е обикновен камък със странна форма.


Разбира се, че лъвската глава е камък със странна форма, а пък и Колизеума е само едно забележително скално образувание:))
цитирай
49. sparotok - Троя
20.09.2012 22:36
анонимен написа:
ZVINQVAM SE ZA LATINICATA !! IMAM EDNA KNIGA S PREDSKAZANIQ NA VANGA ,TQ E KAZALA ,4E TROQ NE E V TURCIQ /OTKRITE OT 6LIMAN LI BE6E ?TROQ SE NAMIRALA NQKADE OKOLO KRASTOVA GORA !!V BALGARIQ !! SPAROTOK, KAKTO VINAGI ,INTERESNO I ZAINTRIGUVA6TO ,POZDRAVI ZA TEB I TVOETO SEMEISTVO !!


Учените знаят много добре, че основателите на най-ранната Троя са дошли от земите на България.

Има една страница, на която лесно и безплатно може да кирилизирате текст. Става много лесно

ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ЛАТИНИЦАТА !! ИМАМ ЕДНА КНИГА С ПРЕДСКАЗАНИЯ НА ВАНГА ,ТЯ Е КАЗАЛА ,чЕ ТРОЯ НЕ Е В ТУРЦИЯ /ОТКРИТЕ ОТ 6ЛИМАН ЛИ БЕшЕ ?ТРОЯ СЕ НАМИРАЛА НЯКЪДЕ ОКОЛО КРЪСТОВА ГОРА !!В БЪЛГАРИЯ !! СПАРОТОК, КАКТО ВИНАГИ ,ИНТЕРЕСНО И ЗАИНТРИГУВАщО ,ПОЗДРАВИ ЗА ТЕБ И ТВОЕТО СЕМЕЙСТВО !!

Опитайте тук http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Поздрави!
цитирай
50. bgwest - Ако, все пак, се направи предати...
20.09.2012 22:43
sparotok написа:
bgwest написа:
Ако, все пак, се направи предатиране на мадарския конник,няма ли да се наложи предатиране на 99процента от тракийските находки?
Поздрави Спароток!!!


След време на учените ни ще се наложи да предатират доста неща. Много често датировката на дадени обекти бе правена въз основа на приликата им с подобни от гръцките земи...като на нашите бе давана по-късна дата...

Може би трябва да споменеш и това,че на мадарския конник има надписи свързани с Тервел,Крум и Омуртаг.Признаването му за тракийски=признаването на "прабългарите" за траки...Не вярвам това да стане толкова лесно.
цитирай
51. sparotok - лъвове
20.09.2012 22:44
get написа:
sparotok написа:
В Източните Родопи бе намерена каменна лъвска глава. Находката е част от монументална статуя, която според учените е от времето на Троянската Война, т.е на повече от 3200 години*.

- Като тази на хетите ? - http://www.pbase.com/dosseman/image/36290061 ... http://www.pbase.com/dosseman/image/36290059 ... Забележете те стоят на градска порта ?! ... http://www.pbase.com/dosseman/image/36290058
- Но като споменах градска-порта та ми дойде за една друга обявена за гръцка ?! ... от Микена ! - http://en.wikipedia.org/wiki/File:Mycenae_lion_gate_detail_dsc06384.jpg

- Също и за една малоазитска богиня, чиято колесница се тегли от тези животинчета ?! - http://en.wikipedia.org/wiki/File:AiKhanoumPlateSharp.jpg - наричат я Кибела ... и имаме документирано честване и храмове по нашите земи ?!
- Това от Мала азия - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Cybele_Bithynia_Nicaea.jpg
- Във фригия е известна, като Potnia Theron, като ни уверяват че било гръцко ... но на тези думи аз мисля че намирам по-точно обяснение на български ... Ето я "фригийката", която ми говори на "български" :)) - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/NAMA_Art%C3%A9mis_Orthia.jpg

- Но засега ще се въздържа да коментирам до какво съм достигнал ... за да не дискредитирам изводите си поради прибързване ?! - щот дЗверовете само това чакат ??! :))

от Гет тауро-скитски


Гет, нещата са все верни, но да внимаваме да не разсърдим някого:)

Поздрави!
цитирай
52. sparotok - !
20.09.2012 22:47
mariniki написа:
нагазих и аз най-дълбоките води на историята...
изключително ми е интересно, за което ти благодаря...
най-сърдечно..


Радвам се, че съм успял да събудя интереса ти към нашата история:)
цитирай
53. анонимен - Самотния вълк
20.09.2012 22:49
sparotok написа:
анонимен написа:
Описват се дори стари ритуали, но не се уточнява, че тази голяма лъвска глава, която е част от масивна статуя е доказателство за това, че траките имат монументално изкуство.

Дали пък не се мълчи по този въпрос, защото дори и в посочения от теб източник не се споменава, че находката е част от монументална статуя. Това си е твоя спекулация. Колкото до самата находка, напълно съм съгласен с Дзвер. Може дори да си е обикновен камък със странна форма.


Разбира се, че лъвската глава е камък със странна форма, а пък и Колизеума е само едно забележително скално образувание:))

Помниш ли, че наскоро ти казах, че иронията не е най-добрия аргумент ;)
Виждал съм доста камъни със странна форма, дори познавах един дето колекционираше такива. Тази находка може да е и скулптора, може и обикновен камък да е. Лично на мен повече ми прилича на мечка. И Колизиума съм виждал. Строеж си е :)
Но пък ти тактично замълча, че за пореден път изопачаваш източниците. Дории да става дума за общодостъпни вестникарски статии
цитирай
54. d3bep - Звер, изкуството от различни ...
20.09.2012 22:50
sparotok написа:


Звер, изкуството от различни епохи има различен стил. Също и начина на обработка на статуите си има своите особености. Тези неща позволяват да се направи приблизителна датировка.

На този момент датировката е 13-ти-12-ти век пр. Христа. Ще видим кас ще се развият нещата...

Поздрави!

Известна ми е системата за датиране по аналогии :) Има обаче следните проблеми:

- в посоченият от Овчаров период в района няма на какво да оприличим това чудо, че да приемем датировка по аналогия;
- скалата е съвсем рехав, вероятно пясъчник и не предполага каквато и да е сериозна обраборка, по която да съдим примерно познавали ли са желязото, не са ли;
- Досега не е имало откритие на Овчаров, което да не е подлежало на супер сериозно преосмисляне и предатировка.

В тая насока аз също бих искал туй да е вярно, но вече доста напредващите ми познания за бронзовата епоха говорят, че нямаме кой знае какво каменоделие и сечивата ни не са каменоделски. Изкуството е по - скоро грънчарството.Най - близкото каменоделие са квадрите на някои укрепления.

Таак че именно както казваш е, ще видим...
Отгоре на това за мен като гледам снимките все по - ясно става, че май не е статуя, а скален барелеф.

Поздрави!
цитирай
55. sparotok - конник
20.09.2012 22:51
vkolev22 написа:
Браво! Никога не съм вярвал, че Мадарският конник е прабългарски. Винаги съм си мислел, че е тракийски, въпреки всичките дресировки на Гюза и царя Пешо... :)


Мадарския конник си има тракийска иконография, самото място е свещено за траките, а Мадара е тракийски топоним сроден на фригийския Модра. Тези неща обаче се премълчаваха, нали трябваше да сме азиатци.
цитирай
56. sparotok - аргументи
20.09.2012 22:53
анонимен написа:
Аман от не-българи.Този тук е пък тракиец!Аргументите ти са ялови-Мадара е древна българска дума, както и Шиман, Варну и т.н. Но той не е виновен-така са ни учили в училище- да не се гордеем, че сме българи. И за финал- талибаните простреляха Модарския конник в Афганистан преди няколко години-ако не знаеш-там е нашата пра родина.


Хубаво, аз съм готов да приема всяка теза, но в случай, че са представени аргументи, а не само лични желания и фантазии. Аргументи в коментара ти не намерих...
цитирай
57. sparotok - !
20.09.2012 22:55
rorikabc написа:
В горния адрес за гръцката глава, датировката не е ли обяснена като гръцка от римско време.Ха разбери от кога е?


Ето така се прави история...на никой нищо да не му е ясно:)
Майстори са, нали?
цитирай
58. sparotok - :)
20.09.2012 23:04
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Описват се дори стари ритуали, но не се уточнява, че тази голяма лъвска глава, която е част от масивна статуя е доказателство за това, че траките имат монументално изкуство.

Дали пък не се мълчи по този въпрос, защото дори и в посочения от теб източник не се споменава, че находката е част от монументална статуя. Това си е твоя спекулация. Колкото до самата находка, напълно съм съгласен с Дзвер. Може дори да си е обикновен камък със странна форма.


Разбира се, че лъвската глава е камък със странна форма, а пък и Колизеума е само едно забележително скално образувание:))

Помниш ли, че наскоро ти казах, че иронията не е най-добрия аргумент ;)
Виждал съм доста камъни със странна форма, дори познавах един дето колекционираше такива. Тази находка може да е и скулптора, може и обикновен камък да е. Лично на мен повече ми прилича на мечка. И Колизиума съм виждал. Строеж си е :)
Но пък ти тактично замълча, че за пореден път изопачаваш източниците. Дории да става дума за общодостъпни вестникарски статии


Нали знаеш поговорката - Каквото повикало, такова се обадило:)
За да те приемат сериозно трябва да представиш сериозни аргументи, нонай-вече да четеш внимателно...

Да, никой не е казал, че става дума за тракийско монументално изкуство...но нали точно това пиша и аз: " Тези неща са важни и интересни, но за най-важното никой не е обелил нито дума. Изказват се предположения за култа към силното животно. Описват се дори стари ритуали, но не се уточнява, че тази голяма лъвска глава, която е част от масивна статуя е доказателство за това, че траките имат монументално изкуство. "
цитирай
59. анонимен - Уникален исторически артефакт!
20.09.2012 23:06
Древна култура има по българските земи ;) Поздравления за добре изнесената новина! ;))
цитирай
60. sparotok - Тервел
20.09.2012 23:07
bgwest написа:
sparotok написа:
bgwest написа:
Ако, все пак, се направи предатиране на мадарския конник,няма ли да се наложи предатиране на 99процента от тракийските находки?
Поздрави Спароток!!!


След време на учените ни ще се наложи да предатират доста неща. Много често датировката на дадени обекти бе правена въз основа на приликата им с подобни от гръцките земи...като на нашите бе давана по-късна дата...

Може би трябва да споменеш и това,че на мадарския конник има надписи свързани с Тервел,Крум и Омуртаг.Признаването му за тракийски=признаването на "прабългарите" за траки...Не вярвам това да стане толкова лесно.



Знаеш ли, че има епиграфски паметници от Античността с името на Тервел?
Името на Крум пък е споменато под варианта Круменио на плочици с Лине.Б, които са на около 3350 години....

Съдим ли по имената на тези владетели, то трябва да обявим Мадарския конник за много по-стар:)
цитирай
61. kasnaprolet9999 - трудно се прави връзка между отд...
20.09.2012 23:13
трудно се прави връзка между отделни събития, но на теб ти се отдава. Поздрави!!!
цитирай
62. sparotok - артефакт
20.09.2012 23:19
gogi6666 написа:
Древна култура има по българските земи ;) Поздравления за добре изнесената новина! ;))


Артефакта е уникален наистина! Напълно е възможно обаче в скоро време да бъдат открити много повече.

Поздрави!
цитирай
63. joysii - 45. sparotok - тълкуване
20.09.2012 23:20
" Как Овчаров стига до тези изводи не зная. По принцип, или трябва да има исторически извор, или археологически свидетелства от няколко места..."
........................
Спароток, разбира се че няма как да знаеш кой е пътя по който един археолог стига да своите изводи. Та ти не си нито историк,нито археолог,все пак.
Аз бих избрала да се доверя на Овчаров - той е открил находката, той е и доста компетентен.
Въпросите,които задаваш в постинга си вероятно имат отговор, но той не може да бъде категоричен още сега.Необходими са допълнителни изследвания, вероятно.
Не забравяй,че учените никога не говорят без да са сигурни в твърденията си. То не е като тук - дрън-дрън.
И...за Мадарския конник - не се увличай толкова.
Последен съвет - а поне иди та виж на живо и отблизо нещата за които пишеш с такъв категоричен тон.
Наука не се прави на базата на една картинка във вестник или в интернет.Така не се изследват артефакти.
Поздрави.
цитирай
64. анонимен - Самотния вълк
20.09.2012 23:20
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:


Дали пък не се мълчи по този въпрос, защото дори и в посочения от теб източник не се споменава, че находката е част от монументална статуя. Това си е твоя спекулация. Колкото до самата находка, напълно съм съгласен с Дзвер. Може дори да си е обикновен камък със странна форма.


Разбира се, че лъвската глава е камък със странна форма, а пък и Колизеума е само едно забележително скално образувание:))

Помниш ли, че наскоро ти казах, че иронията не е най-добрия аргумент ;)
Виждал съм доста камъни със странна форма, дори познавах един дето колекционираше такива. Тази находка може да е и скулптора, може и обикновен камък да е. Лично на мен повече ми прилича на мечка. И Колизиума съм виждал. Строеж си е :)
Но пък ти тактично замълча, че за пореден път изопачаваш източниците. Дории да става дума за общодостъпни вестникарски статии


Нали знаеш поговорката - Каквото повикало, такова се обадило:)
За да те приемат сериозно трябва да представиш сериозни аргументи, нонай-вече да четеш внимателно...

Да, никой не е казал, че става дума за тракийско монументално изкуство...но нали точно това пиша и аз: " Тези неща са важни и интересни, но за най-важното никой не е обелил нито дума. Изказват се предположения за култа към силното животно. Описват се дори стари ритуали, но не се уточнява, че тази голяма лъвска глава, която е част от масивна статуя е доказателство за това, че траките имат монументално изкуство. "

Май се правиш, че не разбираш.
" В Източните Родопи бе намерена каменна лъвска глава. Находката е част от монументална статуя"
Така започва поста ти и послесе жалваш от учените, че не говорели затракийско монументално изкуство. Ама никъде, дори и впосочения от източник не се спомена, че находката е част от монументална статуя. Е това си е изопачаване на източниците.
цитирай
65. joysii - 36. mariniki - покрай теб, Павел...
20.09.2012 23:21
mariniki написа:
нагазих и аз най-дълбоките води на историята...
изключително ми е интересно, за което ти благодаря...
най-сърдечно..

.....................
Сори,ама сте нагазили не в дълбоките води на историята, а в дълбоките води на ФЕНТЪЗИТО.
цитирай
66. lyuliak - Прав си Спароток
20.09.2012 23:29
че най-важните новини за историята ни се пренебрегват, а да не говорим колко малко се коментира дали има актуални и общополедзни изводи от тях...

Скоро прочетох следната мисъл "Ако знаем каква България сме имали, ще знаем каква България можем да имаме"...

Успех!
цитирай
67. sparotok - благодаря ти!
20.09.2012 23:42
kasnaprolet9999 написа:
трудно се прави връзка между отделни събития, но на теб ти се отдава. Поздрави!!!


Благодаря ти Невена! Не зная дали може да се нарече трудно правенето на връзка меду събитията...англичаните казват - Where there is a will there is a way - Има ли желание за нещо, ще се намери начин то да се направи...

Поздрави!
цитирай
68. sparotok - фантазия
20.09.2012 23:45
joysii написа:
mariniki написа:
нагазих и аз най-дълбоките води на историята...
изключително ми е интересно, за което ти благодаря...
най-сърдечно..

.....................
Сори,ама сте нагазили не в дълбоките води на историята, а в дълбоките води на ФЕНТЪЗИТО.



Фантазия са твърденията на редица учени
- че сме тюрки (Фехер, Симеонов)
- че старите българи са носили чалми (К.Иречек)
- че старите българи са имал бог на име Тангра (Бешевлиев)
- че траките нямат писменост (Китов)

Реалността е нещо друго...
цитирай
69. sparotok - прекрасна мисъл!
20.09.2012 23:46
lyuliak написа:
че най-важните новини за историята ни се пренебрегват, а да не говорим колко малко се коментира дали има актуални и общополедзни изводи от тях...

Скоро прочетох следната мисъл "Ако знаем каква България сме имали, ще знаем каква България можем да имаме"...

Успех!


Люляче, благодаря ти! Това е прекрасна мисъл - "Ако знаем каква България сме имали, ще знаем каква България можем да имаме"...
цитирай
70. sparotok - оспорване
20.09.2012 23:48
joysii написа:
" Как Овчаров стига до тези изводи не зная. По принцип, или трябва да има исторически извор, или археологически свидетелства от няколко места..."
........................
Спароток, разбира се че няма как да знаеш кой е пътя по който един археолог стига да своите изводи. Та ти не си нито историк,нито археолог,все пак.
Аз бих избрала да се доверя на Овчаров - той е открил находката, той е и доста компетентен.
Въпросите,които задаваш в постинга си вероятно имат отговор, но той не може да бъде категоричен още сега.Необходими са допълнителни изследвания, вероятно.
Не забравяй,че учените никога не говорят без да са сигурни в твърденията си. То не е като тук - дрън-дрън.
И...за Мадарския конник - не се увличай толкова.
Последен съвет - а поне иди та виж на живо и отблизо нещата за които пишеш с такъв категоричен тон.
Наука не се прави на базата на една картинка във вестник или в интернет.Така не се изследват артефакти.
Поздрави.


Добре, кажи все пак какво оспорваш:

- че главата е на лъв?
- че главата е масивна, а това означава и, че и тялото е масивно?
- че Овчаров греши в датировка и функционалност?
цитирай
71. penchoan - Европа и Балканският полуостров е ...
20.09.2012 23:55
Европа и Балканският полуостров е бил на екватора преди Великия потоп, което означава преди повече от 14 хиляди години. Тогава по нашите земи са живели лъвове и лъвът е станал символ на българите. После Европа се връща в умерения пояс, след това се премества към северния полюс и преди 3600 години идва в сегашното си положение. Светилището под Мадарския конник е строено преди повече от 3600 години, защото тогава Слънцето е изгрявало от югоизток, на 60 градуса относно днес. Възрастта на Мадарския конник е най-вероятно между 4 и 5 хиляди години.
http://penchoan.blog.bg/drugi/2010/10/15/madarskiiat-konnik-e-astrologichno-poslanie.620550
цитирай
72. анонимен - С уважение, но ... това е
20.09.2012 23:57
Най-обикновенна скала. Спароток много наивно се проявихте този път. Никой не е идеален. Показахте силна пристрастност повлияна от желанието ви да сте прав.
цитирай
73. sparotok - подробности
21.09.2012 00:02
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:


Дали пък не се мълчи по този въпрос, защото дори и в посочения от теб източник не се споменава, че находката е част от монументална статуя. Това си е твоя спекулация. Колкото до самата находка, напълно съм съгласен с Дзвер. Може дори да си е обикновен камък със странна форма.


Разбира се, че лъвската глава е камък със странна форма, а пък и Колизеума е само едно забележително скално образувание:))

Помниш ли, че наскоро ти казах, че иронията не е най-добрия аргумент ;)
Виждал съм доста камъни със странна форма, дори познавах един дето колекционираше такива. Тази находка може да е и скулптора, може и обикновен камък да е. Лично на мен повече ми прилича на мечка. И Колизиума съм виждал. Строеж си е :)
Но пък ти тактично замълча, че за пореден път изопачаваш източниците. Дории да става дума за общодостъпни вестникарски статии


Нали знаеш поговорката - Каквото повикало, такова се обадило:)
За да те приемат сериозно трябва да представиш сериозни аргументи, нонай-вече да четеш внимателно...

Да, никой не е казал, че става дума за тракийско монументално изкуство...но нали точно това пиша и аз: " Тези неща са важни и интересни, но за най-важното никой не е обелил нито дума. Изказват се предположения за култа към силното животно. Описват се дори стари ритуали, но не се уточнява, че тази голяма лъвска глава, която е част от масивна статуя е доказателство за това, че траките имат монументално изкуство. "

Май се правиш, че не разбираш.
" В Източните Родопи бе намерена каменна лъвска глава. Находката е част от монументална статуя"
Така започва поста ти и послесе жалваш от учените, че не говорели затракийско монументално изкуство. Ама никъде, дори и впосочения от източник не се спомена, че находката е част от монументална статуя. Е това си е изопачаване на източниците.


Главата е доста голяма, това означава, че и тялото на на лъва е било масивно. Точно това е характерното на монументалното изкуство, точно това го отличава от малката пластика и миниатюрата.

Размера понякога е от значение:)

Това, че нито пресата, нито изследователите не дефинират находката като част от монумент не означава, че тя не е част от монумент.
цитирай
74. sparotok - заблуда
21.09.2012 00:17
анонимен написа:
Най-обикновенна скала. Спароток много наивно се проявихте този път. Никой не е идеален. Показахте силна пристрастност повлияна от желанието ви да сте прав.


Значи Вие смятате, че както журналистите, така и археолозите не са в състояние да различат скала от изваяна фигура...или, май смятате, че Вие имате по-добро зрение от това на милиони българи?
цитирай
75. borjanmljakov - Вече съм те хващал в лъжа за извори.
21.09.2012 00:17
Сега те питам, къде Иречек пише, че старите българи са носели чалми?
цитирай
76. анонимен - Ами през 2001г. в Турция са открити 2 каменни, лъва, около 5 тонни, датирани
21.09.2012 00:30
между 14000 -1200г. пр.н.е. и интерпретирани като хетски. Лъвовете са били раздробени на две от иманяри, но понеже били идентични, успели да сглобят един лъв.
Селото звучеше като Кързик или Кирзик.
цитирай
77. sparotok - извори
21.09.2012 00:36
borjanmljakov написа:
Сега те питам, къде Иречек пише, че старите българи са носели чалми?


Борянчо, бъркаш ме с някой друг:)

Я прочети това: Старите българи имали ако не много, то поне две жени. Като зестра на годеницата служило злато, сребро, рогат добитък, коне и пр. Князете имали обичай да водят със себе си своя харем. Досежно облеклото им предават, че мъжете и жените носили широки гащи (шалвари) и че жените подобно на мохамеданките си забулвали лицата. Мъжете си бръснели гладко косата на главата и според източния обичай си туряли чалми...

Константин Иречек, История на българите (1978), ГЛАВА V. Идване на българите, стр. 149

Нещо да кажеш:)
цитирай
78. анонимен - Самотния вълк
21.09.2012 00:39
Главата е доста голяма, това означава, че и тялото на на лъва е било масивно. Точно това е характерното на монументалното изкуство, точно това го отличава от малката пластика и миниатюрата.

Размера понякога е от значение:)

Това, че нито пресата, нито изследователите не дефинират находката като част от монумент не означава, че тя не е част от монумент.

Като гледам снимката, не е чак толкова голяма. Дори и да приемем,че е лъвска глава и към нея е имало тяло, то цялата статуя едва ли е била по-голяма от каракачанска овчарка. Което е доста по-малко от размерите на лъв.
А това, че никъде не е споменато, че главата е част от монументална статуя, изобщо не са подробности. Показва твоето отношение към източниците. Прочиташ нещо и си го нагаждаш както ти е удобно. Така правиш и с историческите източници, същото и с вестникарските статии. Никой не казва и дума, че находката е част от статуя, но ти го твърдиш убедено в блога си и хленчиш, че учените пак скриват истината за траките. Може и да се окаже част от по-голяма статуя, а може и да не се окаже. Може и обикновен камък да излезе накрая. Още не е проучена в цялост. Ама ти бързаш да правиш изводи, без да си наясно с всички факти. Това е псевдонаука.
цитирай
79. rorikabc - Леене на камък
21.09.2012 00:48
Предполага се че пирамидите са изляти блокове.Каква е вероятността някои по-малки находки да са също от излят камък . Щото някой за да се научи да излива 10 тонни блокове се опитал да отлее поне някой 10 килограмов.
Видях някъде едни плочи с писменост по около метър на метър. Как се изчукват такива букви. Древните дали не са имали познания за някакви други технологии , например за писане , моделиране , с някакви разяждащи камъка вещества?
Джойси,
Някъде из блога тук попаднах на адрес на едно филмче , дето един професор , забравих му името,изучавал скалните гробове около Провадия откри първата държава на евреите там , определи и границите горе долу като на картата на България на три морета и я нарече Еврия.Та не зная някаква находка май беше , я кръстил на Майкъл Чорни и Тодор Батков , защото те му дали парите за проучванията . Та последно , Джойси , този професор ли откри Еврия или Майкъл Чорни и Т. Батков?
цитирай
80. borjanmljakov - спараточе, не те бъркам с никого (веднъж имаше една грубичка излагацийка със Страбон, помниш ли).
21.09.2012 00:57
Просто попитах къде Иречек е казал това, което твърдиш, защото, както са казвали през Възраждането "дотуряш от себе си" и нямам причини да ти имам доверие, като се има предвид, че си исторически и филологически нешколуван.
цитирай
81. rorikabc - Ха,
21.09.2012 01:35
Ето тук
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=1339&sid=0a6992e03c8b7e48f0961a018e602dd6&start=100
Лъвска глава от Долината на царете .
Ето я по-горната "гръцката , от римско време"
Ами , я вижте!Това си е направо правено по калъп. Да се измисли титла нешколуван професор.И да ми я дадете. Ама да побързате докато е жива даскалицата ми по история , че мога да докажа чрез нея ,че учебника ми по история от 9-ти до 11 клас беше с нерзрязани страници.Щото ще изчезне титлата нешколуван Я пак да видя двете глави.
цитирай
82. анонимен - zdravei PAVKA
21.09.2012 02:08
АЗ СЪМ ОТ ПЛОВДИВ. ЕДНО ВРЕМЕ НА ПО-ОТВОРЕНИТЕ ПОДРАСТВАЩИ МОМЧЕТА ГИ НАРИЧАХМЕ ЛЪВЧЕТА. ПРИМЕРНО: ТОВА ЛЪВЧЕ Е МНОГО ОТВОРЕНО И БРЪМЧИ НА ВСИЧКО-ИЗМАМИ,САНДЖЕТА И ТЕМ ПОДОБНИ. ИЛИ ПЪК -ТВА ЛЪВЧЕ ВСЕ ХУБАВИ ПИЧКИ РАЗХОЖДА И ТАКА НАТАТЪК. ТА МИСЪЛТА МИ БЕШЕ ОТ КЪДЕ СЕ Е ПОЯВИЛО ТОВА СТРАННО ОБРАЩЕНИЕ КЪМ МЛАДО МОМЧЕ- ЛАВХЕ. ВИНАГИ САМ СИ ЗАДАВАЛ ТОЗИ ВЪПРОС И СЕГА ВЕЧЕ СИ МИСЛЯ ЧЕ ИМЕННО ИДВА ОТ ДРЕВНОСТТА,ТОЕСТ- МОМЧЕТО Е НАДЕЖДНО И ЩЕ СТАНЕ ГОЛЯМ ЛЪВ. ПОЗДРАВИ
цитирай
83. vmir - Не разбирам от монументално изкуство, но много пъти съм се питал какви изрази на родовата ни памет са ни свързали с лъва, за да го приемем като държавен символ.
21.09.2012 05:35
Докато речта и символиката у нас изобилстват с лъвове, от конската опашка, за която се твърди, че е била знаме и държавен символ на Аспарух, не е останала и следа. Днес масово игнорираме предаваните от поколение на поколение локално самоналожилите се символи, сравнения, метафори, алегории и функционалното им значение във възпроизвеждането на регионалното световъзприятие, приемаме за даденост приравняването на човешкото поведението с лъвското и пришиването му на държавата в пожелателен смисъл. Ако обаче връзката ни с лъва беше само дар на въображението и нищо повече от пожелание, същото обяснение щеше да бъде валидно и за всички останали народи и държави. А това значи, в хералдиката на северните народи също да присъстват лъвове.

Има нещо в родовата ни памет, което ни свързва с лъва от времето, когато е обитавал земите ни. Докато споменът за конската опашка е толкова имагинерен, че се питаме имало ли я е изобщо, или ни е приписана от външни "доброжелатели" и архитекти на груповите ни световъзприятия и мястото ни в света.
цитирай
84. анонимен - Свещенните животни на древните българи
21.09.2012 06:23
Бикът е символ на Бал/Баал, а лъвът на неговата сила позната още като Кибела. Не случайно на артефакти Кибела винаги присъства с лъв. В храма на Кибела в Балчик тя е изобразена седнала с лъв в скута й, на светилището на Зайчи връх Кибела е изобразена яхнала лъв и т.н и т.н.
Много неща се крият и премълчават, но истината лека по лека се разбулва...
цитирай
85. анонимен - Свещените животни на древните българи
21.09.2012 06:47
Само да добавя още нещо - одриските монети изобилстват със символите на Баал и Кибела - бик и лъв. На много от тях ясно се чете и титлата БАЗИЛЕОС.
цитирай
86. анонимен - Хектор1971
21.09.2012 08:30
Точно във Фригия има град Модра, който носи де факто вариант на името на българския град Мадара. А фригийските монументи са направо приказни! Перо има една прекрасна книга, жалко само, че тя се намира трудно.........................Ние сме Фригийци,винаги съм ви насочвал вниманието натам.Гордий,Тантал,Колад и тн.Отдавна съм го открил по дедуктивния метод,но немога да се обоснова като вас лингвистите,силата е във вас момчета,въпрос на време е да го докажете.
цитирай
87. анонимен - Хектор1971
21.09.2012 08:46
Александър побеждава Бригите,те отиват в мала азия,основават царство,Александър пак ги изгонва,те отиват на изток във памир,след години нахлуват тюрките и ги изтласкват на запад (тези Българи който остават се смесват със тюрките и след малко на брой години се освобождават от тях и поемат и те на запад,но вече със името Хазари).Стигат до Армения над Каспийско море и основават Велика България а до тях се основава Хазарското царство и западния клон на Тюрките.След доминацията на Тюрките Българите водят тежка война със братята си Хазари и ги спират,но геноцида и вика за помощ на Тракийските Българи отсам дунава кара Аспарух да удари тежко Византия за да ги спаси.Така Българите спасяват свойте братя и основават сегашната си държава.Моля обърнете внимание на Бригите,не-мога да го докажа но ние сме ТОЧНО те.
цитирай
88. анонимен - Хектор1971 до Павката....
21.09.2012 08:54
Я прочети това: Старите българи имали ако не много, то поне две жени. Като зестра на годеницата служило злато, сребро, рогат добитък, коне и пр. Князете имали обичай да водят със себе си своя харем. Досежно облеклото им предават, че мъжете и жените носили широки гащи (шалвари) и че жените подобно на мохамеданките си забулвали лицата. Мъжете си бръснели гладко косата на главата и според източния обичай си туряли чалми.............да имали по няколко жени..1-.ОБАЧЕ ако ТЕ СА СЪГЛАСНИ и са били РАВНОПРАВНИ със мъжете си.2-Шалвари????????? откога иречек е константа?шалвари ли?-Българите всякогаш са ходили със ТЕСНИ КОЖЕНИ ДРЕХИ има гравюри,рисунки,пътеписи доказващи го.3-ЧАЛМИ???????????????????????Българите ВИНАГИ са носили ФРИГИЙСКА ШАПКА (ал калансув)..........ТОВА Е БЕСПОРНО...........С уважение-Иво Александров.
цитирай
89. andorey - Мадарски конник
21.09.2012 09:05
Спароток, само не мога да разбера защо ти и други хора държите Мадарският конник да е направен от траките, във вековете преди новата ера? С какво ще помогне това на траките и най-вече на съвременната българска държава?
Наистина Мадарският конник е издялан на място където от хилядолетия е съществувало древно светилище и са открити множество оброчни плочки именно на Тракийския конник.
Нали и т.нар. прабългари са всъщност трако-славяни, ако може така да ги наречем. Или ти не си съгласен с това?
Ще повторя аргументите, които скоро написах под един друг постинг.
Издигането, дялането в скалите, на такъв монументален релеф изисква много средства и държавна организация, което е било възможно по времето на Първата българска държава. Преди това сме били под латинска власт, а по преди, коя тракийска държавна организация би могла да отдели това време и средства според теб?
И не смяташ ли че ако беше толкова стар релеф, за него щеше да бъде споменато някъде от античните автори или да бъде описан от някой?
Мадарският конник доказва именно приемствеността в българската, трако-българската държавност. Защо и ти, както и казионните български, учени се опитваш да отречеш тази приемственост? Може би неволно?
цитирай
90. анонимен - много забравяме
21.09.2012 09:36
Бих искал да споделя във връзката на главата с предатиране на Мадарския конник: Наскоро гледах популярно клипче, че тайните на платото Наска са вече разкрити и линиите в/у него, ако ги продължиш, те отвеждат до център на древните цивилизации. Една от линиите се прследява отгоре, както останалите, а отстрани се показва "крайната" й точка - една остра скала с претенции за пирамида, в .... Босна. Някой знае ли през кои части и обекти на България преминава? Щото надушвам поредната манипулация с историята ни и по - точно нейното непризнаване. Точно там трябва да се правят разкопки. А и странно изглежда интереса на френски и германски археолози към наши обекти, внезапно засилил си на фона на спящата наша наука. И как мислите: Ако се докаже, че гърците са най - долни плагиати и мошеници, това ще се публикува ли?
цитирай
91. анонимен - много забравяме - малка корекция
21.09.2012 09:38
Бих искал да споделя във връзката на главата с предатиране на Мадарския конник: Наскоро гледах популярно клипче, че тайните на платото Наска са вече разкрити и линиите в/у него, ако ги продължиш, те отвеждат до център на древните цивилизации. Една от линиите не се прследява отгоре, както останалите, а отстрани се показва "крайната" й точка - една остра скала с претенции за пирамида, в .... Босна. Някой знае ли през кои части и обекти на България преминава? Щото надушвам поредната манипулация с историята ни и по - точно нейното непризнаване. Точно там трябва да се правят разкопки. А и странно изглежда интересът на френски и германски археолози към наши обекти, внезапно засилил си на фона на спящата наша наука. И как мислите: Ако се докаже, че гърците са най - долни плагиати и мошеници, това ще се публикува ли?
цитирай
92. bulgarinut57 - БОРЯНЧО,
21.09.2012 10:39
Каква е рецептата - от дълбоко поетични размишления,
да стигате до сериозни исторически анализи и
задълбочени изводи ?

„Величието на народната песен
Автор: borjanmljakov
Категория: ПОЕЗИЯ
Прочетен: 153
Коментари: 2
Гласове: -1

Всеки от нас е чувал невероятно хубавата песен за красивата Райна.

Там се пее така: Райно, Райно - путка майно, цъфна ли ти мушмулката?

Тук, както забелязвате, певецът възпява любимата си - той сравнява половия й орган с плод!
Пишете ми, смятате ли, че това е прекрасно!”

http://borjanmljakov.blog.bg/poezia/2012/06/21/velichieto-na-narodnata-pesen.970833

цитирай
93. joysii - 71. sparotok - оспорване
21.09.2012 10:44
Добре, кажи все пак какво оспорваш:

- че главата е на лъв?
- че главата е масивна, а това означава и, че и тялото е масивно?
- че Овчаров греши в датировка и функционалност?
=================
Оспорвам!? Че кой тук спори,Спароток.
В този сайт не може да се реализира научен спор на тема археология просто защото не присъства нито един археолог.Тук само си чешем езиците.
Аз лично не съм виждала на живо тази находка за да взема сега да я анализирам. Съветвам те и ти да не правиш това.
Има си кой да я проучи - тези,които знаят къде и как са я открили,защото това е важно,знаят какво е имало наоколо.
След това ще я почистят и изследват...и т.н.Ще я съпоставят с други подобни находки от цял свят, ще се консултират помежду си. Така се практикува в археологията днес.
А ти и аз няма какво да кажем по повод на тази глава,защото сме я виждали само на екрана на монитора,нали?:)
...........
А дали Овчаров греши? :):):): но моля те, нито ти нита аз сме хората,които ще го оборят. Това ще направят СПЕЦИАЛИСТИ в областта на археологията, АКО ИЗОБЩО Е НУЖНО ДА ГО ПРАВЯТ.
Овчаров...не греши толкова често,все пак.:)
цитирай
94. анонимен - bgwest обърни внимание
21.09.2012 11:19
bgwest написа:
sparotok написа:
bgwest написа:
Ако, все пак, се направи предатиране на мадарския конник,няма ли да се наложи предатиране на 99процента от тракийските находки?
Поздрави Спароток!!!


След време на учените ни ще се наложи да предатират доста неща. Много често датировката на дадени обекти бе правена въз основа на приликата им с подобни от гръцките земи...като на нашите бе давана по-късна дата...

Може би трябва да споменеш и това,че на мадарския конник има надписи свързани с Тервел,Крум и Омуртаг.Признаването му за тракийски=признаването на "прабългарите" за траки...Не вярвам това да стане толкова лесно.


Това, че на Мадарския конник има надписи свързани с Тервел, Крум не значи, прабългарите са траки. Има си нова интерпретация: Виж тук- http://televizia-bg.info/?p=1068
цитирай
95. анонимен - dnes
21.09.2012 12:13
sparotok написа:
Значи Вие смятате, че както журналистите, така и археолозите не са в състояние да различат скала от изваяна фигура...или, май смятате, че Вие имате по-добро зрение от това на милиони българи?


Журналисти, какви журналисти? В България сега няма журналистика.

В последните десет години в България се направиха доста сензациозни археологически находки. Знаем за практиките на някои археолози да копаят с булдозери и за епидемията от иманярство.

Тези сензации ми се струва служат да замажат очите на хората и за да се отчете дейност. На масона Овчаров не му вярвам, вярвам на очите си - това е просто камък. Моята три годишна дъщеря извайва по-добри глави на животни.

Ти си си навил на пръста, че това е монументална скулптура и сега ще се самозаблъждаваш. Просто не трябваше да избързваш с изводите.

Виж само как реагираха патриотарите като malchaniaotnadejda7, get и останалите - пълна липса на критическо мислене и сляпа вяра в думите на лидера.

Ти имаш много добри находки, но политизирането на изследванията ти размива дозата на скептицизъм, с който трябва винаги да си зареден.

Поздрави
цитирай
96. анонимен - Мляков, Мляков...
21.09.2012 12:25
Господин Борян Мляков, не Ви ли е срам?
Ако Спароток е "исторически и филологически нешколуван", то ти и другите джойсита трябва да сте имбецили.
Не стига, че не знаете къде Иречек е казал тази глупост, не стига, че Спароток Ви е отговорил точно и на място, ами вместо да се засрамите и да се скриете някъде, Вие продължавате да нахалничите!
цитирай
97. sparotok - Страбон
21.09.2012 12:31
borjanmljakov написа:
Просто попитах къде Иречек е казал това, което твърдиш, защото, както са казвали през Възраждането "дотуряш от себе си" и нямам причини да ти имам доверие, като се има предвид, че си исторически и филологически нешколуван.


Нещо пак си измисляш, хайде, кажи какво съм сбъркал за Страбон...или вече си забравил:)
цитирай
98. get - - Споделям напълно вътрешната логика и разумност на това мнение !!
21.09.2012 13:13
andorey написа:
Спароток, само не мога да разбера защо ти и други хора държите Мадарският конник да е направен от траките, във вековете преди новата ера? С какво ще помогне това на траките и най-вече на съвременната българска държава?
Наистина Мадарският конник е издялан на място където от хилядолетия е съществувало древно светилище и са открити множество оброчни плочки именно на Тракийския конник.
Нали и т.нар. прабългари са всъщност трако-славяни, ако може така да ги наречем. Или ти не си съгласен с това?
Ще повторя аргументите, които скоро написах под един друг постинг.
Издигането, дялането в скалите, на такъв монументален релеф изисква много средства и държавна организация, което е било възможно по времето на Първата българска държава. Преди това сме били под латинска власт, а по преди, коя тракийска държавна организация би могла да отдели това време и средства според теб?
И не смяташ ли че ако беше толкова стар релеф, за него щеше да бъде споменато някъде от античните автори или да бъде описан от някой?
Мадарският конник доказва именно приемствеността в българската, трако-българската държавност. Защо и ти, както и казионните български, учени се опитваш да отречеш тази приемственост? Може би неволно?


- За мен Мадара ... си е аналог на Елевзинското светилище ПРЕДГРЪЦКО ?! - колкото и да се опитват да ни отклоняват вниманието ... чрез преекспонирането на Конната фигура при мадарското такова ?!
- Друг косвено потвърждаващ факт за връзките м/у живеещите над Хема/Стара планина гето-траки с родствени им такива траки ... има дори от района на Боломорието ?! - никой не отбелязва ФАКТА на артефакти от о.Самотраки ПРЕДГРЪЦКИ открити в Свещари.
Тоест доказано е че дори през 6 - 3 векове връзки между "неродствените" според казионната ни теория местни жители и тазе от южни Балкани и Беломорие ?
- Имаме също !!! - Подобност в символики и много др. свързващи и интересни неща-паралели ??!
- Още по-интересно е, че съществува теза(на база установени факти !), че по времето на кан Муртагон-Омуртаг, земно-насипната конструкция на Свещарскакта могила е реиновирана ! - което говори, че той приема за близка/и тази могила-светилище(За незнаещите, всъщност СВЕЩАРИ това е цял комплекс от 107 СТО И СЕДЕМ МОГИЛИ !) ?! - Съществува дори хипотеза, че този владетел е погребан там ?!
цитирай
99. sparotok - лъв
21.09.2012 13:18
rorikabc написа:
Ето тук
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=1339&sid=0a6992e03c8b7e48f0961a018e602dd6&start=100
Лъвска глава от Долината на царете .
Ето я по-горната "гръцката , от римско време"
Ами , я вижте!Това си е направо правено по калъп. Да се измисли титла нешколуван професор.И да ми я дадете. Ама да побързате докато е жива даскалицата ми по история , че мога да докажа чрез нея ,че учебника ми по история от 9-ти до 11 клас беше с нерзрязани страници.Щото ще изчезне титлата нешколуван Я пак да видя двете глави.


Благодаря ти за линка, има интересни неща.

Тук ще видиш един релеф на лъв от Жаба Могила

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:NHMB-Zhaba-mogila-Strelcha-relief-of-lion-polychrome-decoration-5-4-centuryBC.jpg

Поздрави!
цитирай
100. epicfail - На мен ми прилича на камък. Явно се е ...
21.09.2012 13:19
На мен ми прилича на камък. Явно се е почнало с гръцкия начин на писане на история - "Тези камънаци ли ? Това е било светилище, тука са почитали Зевс, ето там са картичките, ето тук са книжлетата - купувайте, не се притеснявайте !"
Trve story !
цитирай
101. sparotok - лъв
21.09.2012 13:20
анонимен написа:
АЗ СЪМ ОТ ПЛОВДИВ. ЕДНО ВРЕМЕ НА ПО-ОТВОРЕНИТЕ ПОДРАСТВАЩИ МОМЧЕТА ГИ НАРИЧАХМЕ ЛЪВЧЕТА. ПРИМЕРНО: ТОВА ЛЪВЧЕ Е МНОГО ОТВОРЕНО И БРЪМЧИ НА ВСИЧКО-ИЗМАМИ,САНДЖЕТА И ТЕМ ПОДОБНИ. ИЛИ ПЪК -ТВА ЛЪВЧЕ ВСЕ ХУБАВИ ПИЧКИ РАЗХОЖДА И ТАКА НАТАТЪК. ТА МИСЪЛТА МИ БЕШЕ ОТ КЪДЕ СЕ Е ПОЯВИЛО ТОВА СТРАННО ОБРАЩЕНИЕ КЪМ МЛАДО МОМЧЕ- ЛАВХЕ. ВИНАГИ САМ СИ ЗАДАВАЛ ТОЗИ ВЪПРОС И СЕГА ВЕЧЕ СИ МИСЛЯ ЧЕ ИМЕННО ИДВА ОТ ДРЕВНОСТТА,ТОЕСТ- МОМЧЕТО Е НАДЕЖДНО И ЩЕ СТАНЕ ГОЛЯМ ЛЪВ. ПОЗДРАВИ



Лъвовете са обитавали земите ни и е напълно естествено, че тяхното величие е направило впечатление на дедите ни. Нищо чудно техния стремеж да е бил да станат като царя на животните - силни и безстрашни.

Поздрави!
цитирай
102. sparotok - конска опашка
21.09.2012 13:25
vmir написа:
Докато речта и символиката у нас изобилстват с лъвове, от конската опашка, за която се твърди, че е била знаме и държавен символ на Аспарух, не е останала и следа. Днес масово игнорираме предаваните от поколение на поколение локално самоналожилите се символи, сравнения, метафори, алегории и функционалното им значение във възпроизвеждането на регионалното световъзприятие, приемаме за даденост приравняването на човешкото поведението с лъвското и пришиването му на държавата в пожелателен смисъл. Ако обаче връзката ни с лъва беше само дар на въображението и нищо повече от пожелание, същото обяснение щеше да бъде валидно и за всички останали народи и държави. А това значи, в хералдиката на северните народи също да присъстват лъвове.

Има нещо в родовата ни памет, което ни свързва с лъва от времето, когато е обитавал земите ни. Докато споменът за конската опашка е толкова имагинерен, че се питаме имало ли я е изобщо, или ни е приписана от външни "доброжелатели" и архитекти на груповите ни световъзприятия и мястото ни в света.


Приятелю, аз също съм се чудел за конската опашка. Съществуват китайски изображения на хуни, но дори и в Азия хуните ползват знамена, не конски опашки. Нито Приск Панийски, нито Йордан не дават сведения за конска опашка при европейските хуни.

Теофан, Никифор, Лъв Дякон и др. също не пишат за ползване на конска опашка като знаме при старите българи...

Някой здраво е съчинявал...или пък е прекроил писмата с разговорите с папата...

Ако си все още в Ню Йорк - Весело изкарване!
цитирай
103. sparotok - Кибела в Иран
21.09.2012 13:30
анонимен написа:
Бикът е символ на Бал/Баал, а лъвът на неговата сила позната още като Кибела. Не случайно на артефакти Кибела винаги присъства с лъв. В храма на Кибела в Балчик тя е изобразена седнала с лъв в скута й, на светилището на Зайчи връх Кибела е изобразена яхнала лъв и т.н и т.н.
Много неща се крият и премълчават, но истината лека по лека се разбулва...


Съкровището от Хасанлу предшества появата на персийската държава. На златни съдове от това съкровище могат да се видят сцени с ясна тракийска иконография.

Вгледай се внимателно и ще видиш Кибела държаща огледало и яздеща лъв...

http://www.cais-soas.com/CAIS/Images2/Mannaean/Hassanloo_Goblet_2000_BCE.jpg

За тракийско влияние върху персите обаче никой не говори...
цитирай
104. sparotok - фриги
21.09.2012 13:36
анонимен написа:
Точно във Фригия има град Модра, който носи де факто вариант на името на българския град Мадара. А фригийските монументи са направо приказни! Перо има една прекрасна книга, жалко само, че тя се намира трудно.........................Ние сме Фригийци,винаги съм ви насочвал вниманието натам.Гордий,Тантал,Колад и тн.Отдавна съм го открил по дедуктивния метод,но немога да се обоснова като вас лингвистите,силата е във вас момчета,въпрос на време е да го докажете.


Преди време се твърдеше за фригите, че са дошли в Мала Азия едва през 8-ми век. Когато стана ясно, че невероятната фригийска цивилизация не може да е възникнала само за няколко десетки години се реши, че фригите ще да са дошли през 12-ти век пр. Христа.

Сега обаче се оказва, че фриги и хети имат доста общи лични имена, а и обичаи. Това предполага вековно съжителство. Явно споменатите в библията ферезейци (винаги заедно с хетите) са обитавали Мала Азия още през 19-ти век пр. Христа...ако не и доста по-рано.
цитирай
105. sparotok - хазари
21.09.2012 13:40
анонимен написа:
Александър побеждава Бригите,те отиват в мала азия,основават царство,Александър пак ги изгонва,те отиват на изток във памир,след години нахлуват тюрките и ги изтласкват на запад (тези Българи който остават се смесват със тюрките и след малко на брой години се освобождават от тях и поемат и те на запад,но вече със името Хазари).Стигат до Армения над Каспийско море и основават Велика България а до тях се основава Хазарското царство и западния клон на Тюрките.След доминацията на Тюрките Българите водят тежка война със братята си Хазари и ги спират,но геноцида и вика за помощ на Тракийските Българи отсам дунава кара Аспарух да удари тежко Византия за да ги спаси.Така Българите спасяват свойте братя и основават сегашната си държава.Моля обърнете внимание на Бригите,не-мога да го докажа но ние сме ТОЧНО те.


Не мисля, че хазарите са извали от някъде. Херодот твърди, че агатирзите са съседен на скитите народ, чиито обичаи са амалгама от обичаи на скити и траки.

Йордан нарича тези агатирзи алгацири, а в по-късните извори те са наречени хазари. Както хазари (казари), така и агатирзи притежават значението ловци на кози. В Карпатите е имало много диви кози в дреността...
цитирай
106. sparotok - многоженство
21.09.2012 13:43
анонимен написа:
Я прочети това: Старите българи имали ако не много, то поне две жени. Като зестра на годеницата служило злато, сребро, рогат добитък, коне и пр. Князете имали обичай да водят със себе си своя харем. Досежно облеклото им предават, че мъжете и жените носили широки гащи (шалвари) и че жените подобно на мохамеданките си забулвали лицата. Мъжете си бръснели гладко косата на главата и според източния обичай си туряли чалми.............да имали по няколко жени..1-.ОБАЧЕ ако ТЕ СА СЪГЛАСНИ и са били РАВНОПРАВНИ със мъжете си.2-Шалвари????????? откога иречек е константа?шалвари ли?-Българите всякогаш са ходили със ТЕСНИ КОЖЕНИ ДРЕХИ има гравюри,рисунки,пътеписи доказващи го.3-ЧАЛМИ???????????????????????Българите ВИНАГИ са носили ФРИГИЙСКА ШАПКА (ал калансув)..........ТОВА Е БЕСПОРНО...........С уважение-Иво Александров.



Многоженството е типично и за траките. Според Страбон траките имат между 4 и 12 жени.

За това разбира се е имало причина. Поради многото войни мъжете са били много по-малко от жените. За да не бъдат доста жени изключени от обществото се приема полигамията. Ако не се лъжа точно това е причината и за полигамията при ранните мюсулмани...
цитирай
107. sparotok - датировка
21.09.2012 14:11
andorey написа:
Спароток, само не мога да разбера защо ти и други хора държите Мадарският конник да е направен от траките, във вековете преди новата ера? С какво ще помогне това на траките и най-вече на съвременната българска държава?
Наистина Мадарският конник е издялан на място където от хилядолетия е съществувало древно светилище и са открити множество оброчни плочки именно на Тракийския конник.
Нали и т.нар. прабългари са всъщност трако-славяни, ако може така да ги наречем. Или ти не си съгласен с това?
Ще повторя аргументите, които скоро написах под един друг постинг.
Издигането, дялането в скалите, на такъв монументален релеф изисква много средства и държавна организация, което е било възможно по времето на Първата българска държава. Преди това сме били под латинска власт, а по преди, коя тракийска държавна организация би могла да отдели това време и средства според теб?
И не смяташ ли че ако беше толкова стар релеф, за него щеше да бъде споменато някъде от античните автори или да бъде описан от някой?
Мадарският конник доказва именно приемствеността в българската, трако-българската държавност. Защо и ти, както и казионните български, учени се опитваш да отречеш тази приемственост? Може би неволно?


Андрей, не си спомням да съм твърдял, че Мадарския конник е създаден преди Новата Ера. Аргументите ми, че антропонима Тервел е познат в Античността, а Крум (Круменийо) през Бронзовата Епоха, са в полза на виждането ми, че Мадарския Конник е много по-стар от официалната датировка.

Най-вероятно монумента е издигнат по времето на Константин Велики. Г.Кодин съобщава, че този император изградил в земите на скитите Плискува, Перестлава, Констанция и Дуросторум (Плиска, Преслав, Констанца и Силистра).

Логично е да се приеме, че Константин Велики е направил това от благодарност към дедите ни, които са му помогнали да се качи на престола. Лесной и Ценов твърдят, че има извори, според които Константин Велики е дал и известна автономия на българите (тези извори още не съм ги проверил обаче).

Именно тази автономия и средства отпуснати от римския император би дала възможност на дедите ни да издигнат такъв величествен паметник на върховното си божество – Тракийския Конник.

Верно е, че никой от старите автори не споменава релефа, но нима Мадарския Конник е споменат от средновековни летописци като Хоматиан, Хониат, Аталиат, Кантакузин, Теофан Изповедник, Никифор, или някой друг?

Споменават се храмове ( и монументи) край които са ставали събития, които са били от важност за Гърция, или за Римската Империя. Описанията, които Херодот, Страбон, Мела, Марцелин и др. дават за Тракия са твърде общи и бегли. Целта на тези автори не е да дадат точен облик на тракийската география и култура, а само общи сведения.

Аз лично считам старите българи за народ имащ същия произход както и този на одриси, веси, гети. След 7-ми век се наблюдава едно продължение на тракийската традиция по отношение на погребални обреди, стопански методи, строежи, въоръжение и т.н. Не просто приемственост, а продължение.
цитирай
108. sparotok - гърци
21.09.2012 14:14
анонимен написа:
Бих искал да споделя във връзката на главата с предатиране на Мадарския конник: Наскоро гледах популярно клипче, че тайните на платото Наска са вече разкрити и линиите в/у него, ако ги продължиш, те отвеждат до център на древните цивилизации. Една от линиите не се прследява отгоре, както останалите, а отстрани се показва "крайната" й точка - една остра скала с претенции за пирамида, в .... Босна. Някой знае ли през кои части и обекти на България преминава? Щото надушвам поредната манипулация с историята ни и по - точно нейното непризнаване. Точно там трябва да се правят разкопки. А и странно изглежда интересът на френски и германски археолози към наши обекти, внезапно засилил си на фона на спящата наша наука. И как мислите: Ако се докаже, че гърците са най - долни плагиати и мошеници, това ще се публикува ли?


Преди повече от 10 години учени доказаха, че вече не може да се счита за вярно, че гърци са правили най-изящните скитски златни обекти защото дори в Сибир има образци на майсторско златарство по времето когато гърците са живели в сламени колиби...

Повече от 10 години минаха, но все още се преподават старите лъжи...
цитирай
109. sparotok - политизиране
21.09.2012 14:19
анонимен написа:
sparotok написа:
Значи Вие смятате, че както журналистите, така и археолозите не са в състояние да различат скала от изваяна фигура...или, май смятате, че Вие имате по-добро зрение от това на милиони българи?


Журналисти, какви журналисти? В България сега няма журналистика.

В последните десет години в България се направиха доста сензациозни археологически находки. Знаем за практиките на някои археолози да копаят с булдозери и за епидемията от иманярство.

Тези сензации ми се струва служат да замажат очите на хората и за да се отчете дейност. На масона Овчаров не му вярвам, вярвам на очите си - това е просто камък. Моята три годишна дъщеря извайва по-добри глави на животни.

Ти си си навил на пръста, че това е монументална скулптура и сега ще се самозаблъждаваш. Просто не трябваше да избързваш с изводите.

Виж само как реагираха патриотарите като malchaniaotnadejda7, get и останалите - пълна липса на критическо мислене и сляпа вяра в думите на лидера.

Ти имаш много добри находки, но политизирането на изследванията ти размива дозата на скептицизъм, с който трябва винаги да си зареден.

Поздрави


Би ли уточнил моля те, за коя политическа партия работя?
Коя е тази политическа партия чиято цел и действия са вдигането на националния дух и показването на истината за произхода ни?

До сега се финансират експедиции до Иран, Памир, Тибет...
цитирай
110. анонимен - изгледайте тези 6 видео филми
21.09.2012 14:53
вземете си скъсайте дипломите. изгледайте тези видео филми и ще разберете от къде иде лъвът. след като го изгледате моят коментар е , че част от жреците на потъналата атлантида са дошли насам, а друга част към египет (?или са били обучавани от едни и същи учители?). от там и прекалено много сходства между тракийските и египетските ритуали и вярвания. освен това ако се замиалите подобно е положението и при тибет и маите. едни и същи схеми се повтарят във всички култури от преди потопа 10ххх г. пр.хр. от там е и тракийският зодияк (който сега наричат старогръцки легенди и митове ?защо да са гръцки като не е имало гърция по това време? - не е ясно) ще разберете и за египетските посещения в тракия и за траките живели в египет и властвали наравно с фараоните там. знанието е едно и също, така наречените религии - също (то си е чиста наука)

http://www.vbox7.com/tag:%D1%85%D0%BE%D1%80%D1%83%D1%81

цитирай
111. анонимен - Ало, патриотите!
21.09.2012 16:02
Така-а, и гръцките философи си са измишльотина и плагиатство?
Науката се прави от безпристрастни и бизкористни изследователи, или... поне така би трябвало да бъде.
цитирай
112. mitkaloto - Чудя се на някои, които чуят, че нещо ...
21.09.2012 16:24
Чудя се на някои ,които чуят ,че нещо е направено от траките започват да подскачат като нестинарка върху жарава.Поздрави!
цитирай
113. анонимен - Мразя правописните грешки!
21.09.2012 16:33
Една такава има в следното изречение, (което явно не е преписано дословно от "велики траколози): "Не може да се отрече, че лъва е животно свързано с върховната власт." В изречението думата "лъва" се явява подлог! В това изречение има и още една грешка.
(И все пак... Книжовните норми на днешния български език трябва да бъдат спазвани от всички пишещи, та били те и траколози.)
цитирай
114. анонимен - Много ви моля за пореден път!
21.09.2012 17:17
Спароток, както и всички съмишленици, повече от година редовно следя всеки материал. Много обичам да чета и коментарите под него. В тях откривам препратки и други интересни факти, които не са ми били известни. Преди време по повод на част от тракийския речник си позволих да се обърна с молба към Спароток (Павел Серафимов) да спре да публикува злостните писания на лицето джойси и на другото (гръкомана). По въпроса с гръкомана съм много доволен. Попитах и разбрах, че Спароток се надява един ден джойси „да прогледне“. Току-що пак попаднах на злъчните ѝ подмятания тип „дрън-дрън“ и прочее обвинения, как Спароток не бил, незнамкакво си и прочее боклучави обвинения. Струва ми се, че е крайно време да се отсече на змията главата. Тоест, ако както във вица един се надявал „А дано момичето да излезе дествено“, а то [момичето] си мислело „Дано, дано, ама надали!“, те така е и Спароток: нада се той „да прогледне“ тая змия, но ако някой хване, та се върне година назад и прочете всичките ѝ заяждания, твърдо ще разбере, че ялова е тая надежда! Предлагам Спароток да ѝ спре тъпите словоизлияния (нищонезначещи, нищонеказващи, всеоплюващи и тъпо-досадни), ИЛИ да ѝ пуска с ЯКА модерация. Настоявам! Моля ви, Павеле, дразни ме адски тая усойница и това е! Ако ти трябват връзки, контакти с хора, с конкретни хора от БАН, пусни тема, аз се ангажирам да ти изпратя (ще се регна в блог.бг) на л.с. доста лични детайли на учени, преподаватели и др. хора, като преди това ще се опитам да поискам и тяхното съгласие да почнете да си контактувате. Смятам, че ако поне още 10 човека направят същото, присъствието на тая досадница джойси е напълно неуместно във вашия блог. Не ми е румена, али е гнила ябълка, момата и т.н. каквото е там въпросното нещо джойси.
цитирай
115. анонимен - Конкретно предложение за „гнилата ябълка“ джойси
21.09.2012 17:26
Спароток,
ето какво според мен би ми оправило настроението за месеци напред (докато чета твоя блог): защо не направиш така — пускай коментарите на лицето джойси, НО:
1. едва след като под всяка статия коментарите прехвърлят 100 на брой, или
2. когато пуснеш нова статия, да ѝ събереш всички заядливи бръщолевения и да ги пуснеш след № 100 на куп.

Така хората, които се интересуват от твоите изследвания и публикации ще знаят, че след коментар № 100 могат и да не четат; и/или всички малоумни писания на джойси ще са винаги в края на старата статия и никой няма „да я бръсне за слива“.

Мисля, че така хем ще се надявате един ден да прогледне, хем няма глупостите, които пуска да разводняват обсъждането, нито ще дразнят такива като мен.
цитирай
116. bumerang - Историята, ах историята...
21.09.2012 18:53
"Има ли желание за нещо, ще се намери начин то да се направи..."

Миналата история т.е. събития и факти, не е нещо, което ние днес можем да направим. Тя е обективна истина далеч назад във времето. За съжаление колкото е по-далече от нашето време, толкова са повече и по-противоречиви "начините", по които тя се "прави". И настоящите исторически твърдения и вярвания, и коментарите тук го потвърждават. Ние днес можем да направим днешната история. И ние, българите, наследници на пра-пра-пра дедите си, каквито и да са те, май не я правим особено добре. И не те са виновни за това, а ние - великите наследници на велики прадеди. Спароток, нашите корени ли са виновни за днешното състояние на държавата ни? Вярванията на днешните гърци за тяхното велико историческо минало как им помагат днес? Или великомакедонските напъни и монументите дето строят как ще им помогнат? Като ги надъхат с шовинизъм ли?

Колкото до този фрагмент от статуя, барелеф или камък, мисля, че имаме достатъчно добри скулптури и художници, които да "възстановят" главата, запазвайки това, което е даденост и да ни я покажат как е изглеждала. Бихме добили представа и за изглед и за размер.
цитирай
117. andorey - Добре, благодаря за отговора, п...
21.09.2012 18:59
Добре, благодаря за отговора, приятно съм изненадан от предположението че Мадарския конник може да е издялан по времето на Константин. Не че съм убеден, но ако е издигнат между 1-7 век, няма кога да е освен по неговото време.
Ще чакаме информация за отношението на Константин към траките, познати по-късно като българо-славяни : )
цитирай
118. анонимен - dnes
21.09.2012 20:29
sparotok написа:


Би ли уточнил моля те, за коя политическа партия работя?
Коя е тази политическа партия чиято цел и действия са вдигането на националния дух и показването на истината за произхода ни?

До сега се финансират експедиции до Иран, Памир, Тибет...


Нямах това предвид като казах да се политизира нещо.

.
.
.

Да не излезе гузен не гонен бяга? :))
Майтап!

Поздрави
цитирай
119. nikikm - До 32. анонимен - Самотния вълк
21.09.2012 20:43
анонимен написа:
Описват се дори стари ритуали, но не се уточнява, че тази голяма лъвска глава, която е част от масивна статуя е доказателство за това, че траките имат монументално изкуство.

Дали пък не се мълчи по този въпрос, защото дори и в посочения от теб източник не се споменава, че находката е част от монументална статуя. Това си е твоя спекулация. Колкото до самата находка, напълно съм съгласен с Дзвер. Може дори да си е обикновен камък със странна форма.



... "напълно съм съгласен с Дзвер. Може дори да си е обикновен камък със странна форма"....

Абсолютно прав! Обикновен камък с очи на лъв,често срещано явление в природата!И я са чудя дали е лъв или дзвер или природно с очи?
цитирай
120. nikikm - 64. joysii - 45. sparotok - тълкуване
21.09.2012 21:06
Девойката джеска се взе хептен на сериозно и почна да дава съвети! хайде холан!
цитирай
121. nikikm - 79. анонимен - Самотния вълк
21.09.2012 21:17
Вълчо,като те слушам...”то цялата статуя едва ли е била по-голяма от каракачанска овчарка. Което е доста по-малко от размерите на лъв...”,аз имам подарък от едно време,статуетка на слон и си стои на библиотеката,ама е малко за слон.Значи не е слон!Ши го фърла ,мамка му,да знайш! Пфу...,аз си го мислех-слон! Добре, че ма светна за големината.Нямало значение размера!
цитирай
122. nikikm - До колкото знам,
21.09.2012 21:22
rorikabc написа:
Предполага се че пирамидите са изляти блокове.Каква е вероятността някои по-малки находки да са също от излят камък . Щото някой за да се научи да излива 10 тонни блокове се опитал да отлее поне някой 10 килограмов.
Видях някъде едни плочи с писменост по около метър на метър. Как се изчукват такива букви. Древните дали не са имали познания за някакви други технологии , например за писане , моделиране , с някакви разяждащи камъка вещества?
Джойси,
Някъде из блога тук попаднах на адрес на едно филмче , дето един професор , забравих му името,изучавал скалните гробове около Провадия откри първата държава на евреите там , определи и границите горе долу като на картата на България на три морета и я нарече Еврия.Та не зная някаква находка май беше , я кръстил на Майкъл Чорни и Тодор Батков , защото те му дали парите за проучванията . Та последно , Джойси , този професор ли откри Еврия или Майкъл Чорни и Т. Батков?

този "професор" е от Варна и май беше Николай--нам къв си,оня черния му дал пари да измисля и той плодил,ама чух,че ял бой !Май и сродник на черньото бил по майка,така,че нищо чудно!Тези дето не са българи,не спят!
цитирай
123. nikikm - На мен
21.09.2012 21:35
анонимен написа:
Я прочети това: Старите българи имали ако не много, то поне две жени. Като зестра на годеницата служило злато, сребро, рогат добитък, коне и пр. Князете имали обичай да водят със себе си своя харем. Досежно облеклото им предават, че мъжете и жените носили широки гащи (шалвари) и че жените подобно на мохамеданките си забулвали лицата. Мъжете си бръснели гладко косата на главата и според източния обичай си туряли чалми.............да имали по няколко жени..1-.ОБАЧЕ ако ТЕ СА СЪГЛАСНИ и са били РАВНОПРАВНИ със мъжете си.2-Шалвари????????? откога иречек е константа?шалвари ли?-Българите всякогаш са ходили със ТЕСНИ КОЖЕНИ ДРЕХИ има гравюри,рисунки,пътеписи доказващи го.3-ЧАЛМИ???????????????????????Българите ВИНАГИ са носили ФРИГИЙСКА ШАПКА (ал калансув)..........ТОВА Е БЕСПОРНО...........С уважение-Иво Александров.


ми направи силно впечатление това:" К Н Я З Е Т Е имали обичай....!"
цитирай
124. sparotok - срещу Апион
22.09.2012 01:27
анонимен написа:
Така-а, и гръцките философи си са измишльотина и плагиатство?
Науката се прави от безпристрастни и бизкористни изследователи, или... поне така би трябвало да бъде.


Прочети работата на Йосиф Флавий Срещу Апион...ще ти се изяснят много неща за гърците и "техните постижения".

Знаеш ли какво правят гърците с философите си...Сократ е принуден да се самоубие, Демостен е лежал в затвора..Платон е бил осъден на смърт, добре, че приятелите му са го спасили...

How can it then be other than an absurd thing, for the Greeks to be so proud, and to vaunt themselves to be the only people that are acquainted with antiquity, and that have delivered the true accounts of those early times after an accurate manner? Nay, who is there that cannot easily gather from the Greek writers themselves, that they knew but little on any good foundation when they set to write, but rather wrote their histories from their own conjectures? Accordingly, they confute one another in their own books to purpose, and are not ashamed. to give us the most contradictory accounts of the same things; and I should spend my time to little purpose, if I should pretend to teach the Greeks that which they know better than I already, what a great disagreement there is between Hellanicus and Acusilaus about their genealogies; in how many eases Acusilaus corrects Hesiod: or after what manner Ephorus demonstrates Hellanicus to have told lies in the greatest part of his history; as does Timeus in like manner as to Ephorus, and the succeeding writers do to Timeus, and all the later writers do to Herodotus (3) nor could Timeus agree with Antiochus and Philistius, or with Callias, about the Sicilian History, no more than do the several writers of the Athide follow one another about the Athenian affairs; nor do the historians the like, that wrote the Argolics, about the affairs of the Argives. And now what need I say any more about particular cities and smaller places, while in the most approved writers of the expedition of the Persians, and of the actions which were therein performed, there are so great differences? Nay, Thucydides himself is accused of some as writing what is false, although he seems to have given us the exactest history of the affairs of his own time. (4)

13. Let us now put the case, therefore, that we made use of this argument concerning the Grecians, in order to prove that their nation was not ancient, because nothing is said of them in our records: would not they laugh at us all, and probably give the same reasons for our silence that I have now alleged, and would produce their neighbor nations as witnesses to their own antiquity?

http://www.ccel.org/j/josephus/works/apion-1.htm



цитирай
125. sparotok - !
22.09.2012 01:29
mitkaloto написа:
Чудя се на някои ,които чуят ,че нещо е направено от траките започват да подскачат като нестинарка върху жарава.Поздрави!


Аз също се чудя на такова поведение. Какво да се прави, свят голям, люде всякакви:)

Поздрави!
цитирай
126. sparotok - грешки
22.09.2012 01:32
анонимен написа:
Една такава има в следното изречение, (което явно не е преписано дословно от "велики траколози): "Не може да се отрече, че лъва е животно свързано с върховната власт." В изречението думата "лъва" се явява подлог! В това изречение има и още една грешка.
(И все пак... Книжовните норми на днешния български език трябва да бъдат спазвани от всички пишещи, та били те и траколози.)


Никой не е безгрешен господине, не ми се вярва Вие никога да не сте допускали правописна грешка в бързината да напишете някакъв текст, или да отговорите на някого.
цитирай
127. sparotok - предложение
22.09.2012 01:33
анонимен написа:
Спароток,
ето какво според мен би ми оправило настроението за месеци напред (докато чета твоя блог): защо не направиш така — пускай коментарите на лицето джойси, НО:
1. едва след като под всяка статия коментарите прехвърлят 100 на брой, или
2. когато пуснеш нова статия, да ѝ събереш всички заядливи бръщолевения и да ги пуснеш след № 100 на куп.

Така хората, които се интересуват от твоите изследвания и публикации ще знаят, че след коментар № 100 могат и да не четат; и/или всички малоумни писания на джойси ще са винаги в края на старата статия и никой няма „да я бръсне за слива“.

Мисля, че така хем ще се надявате един ден да прогледне, хем няма глупостите, които пуска да разводняват обсъждането, нито ще дразнят такива като мен.


Предложението не е лошо, ще процедирам така занапред...
цитирай
128. sparotok - причини
22.09.2012 01:36
bumerang написа:
"Има ли желание за нещо, ще се намери начин то да се направи..."

Миналата история т.е. събития и факти, не е нещо, което ние днес можем да направим. Тя е обективна истина далеч назад във времето. За съжаление колкото е по-далече от нашето време, толкова са повече и по-противоречиви "начините", по които тя се "прави". И настоящите исторически твърдения и вярвания, и коментарите тук го потвърждават. Ние днес можем да направим днешната история. И ние, българите, наследници на пра-пра-пра дедите си, каквито и да са те, май не я правим особено добре. И не те са виновни за това, а ние - великите наследници на велики прадеди. Спароток, нашите корени ли са виновни за днешното състояние на държавата ни? Вярванията на днешните гърци за тяхното велико историческо минало как им помагат днес? Или великомакедонските напъни и монументите дето строят как ще им помогнат? Като ги надъхат с шовинизъм ли?

Колкото до този фрагмент от статуя, барелеф или камък, мисля, че имаме достатъчно добри скулптури и художници, които да "възстановят" главата, запазвайки това, което е даденост и да ни я покажат как е изглеждала. Бихме добили представа и за изглед и за размер.



Почти винаги окаяното положение на един народ не се дължи на една единствена причина, а на няколко. Не е задължително те да са възникнали по едно и също време.
цитирай
129. kostadin - Ако питаш гърчеещите се сигурно ще ...
22.09.2012 01:45
Ако питаш гърчеещите се сигурно ще ти кажат ,че майстори от Гърция са я дялкали.,нищо че тогава, още са се разхождали из Африка.
цитирай
130. sparotok - Константин Велики
22.09.2012 01:51
andorey написа:
Добре, благодаря за отговора, приятно съм изненадан от предположението че Мадарския конник може да е издялан по времето на Константин. Не че съм убеден, но ако е издигнат между 1-7 век, няма кога да е освен по неговото време.
Ще чакаме информация за отношението на Константин към траките, познати по-късно като българо-славяни : )


Такава информация няма да се намери лесно, но си поръчах антикварни издания на работите на Кодин, Лактанций, Св. Августин, Евсебий и др. Те са споменавали Константин Велики и неговите дела. В старите издания данните понякога са повече отколкото в новите и ...редактираните.

Прочее, самия Константин Велики е тракиец...поне според проф. Jozef Bidez :)
цитирай
131. sparotok - точно изразяване
22.09.2012 02:01
анонимен написа:
sparotok написа:


Би ли уточнил моля те, за коя политическа партия работя?
Коя е тази политическа партия чиято цел и действия са вдигането на националния дух и показването на истината за произхода ни?

До сега се финансират експедиции до Иран, Памир, Тибет...


Нямах това предвид като казах да се политизира нещо.

.
.
.

Да не излезе гузен не гонен бяга? :))
Майтап!

Поздрави



За всички би било по-добре, ако коментарите са по-точни и конкретни.

Поздрави!
цитирай
132. анонимен - Хектор1971.Малко факти......
22.09.2012 08:59
Мизи" също е фригийска дума, която "пътувайки" на запад става "мержди" или нещо подобно в персийския език.....Павзаний съобщава,че е имало спор между фрийгийците и египтяните относно това, кой от двата народа е по-древен.Херодот разказва,че Псаметих е провел опит, които го е убедил,че фригийският език е по-стар от египетския . Имаме право на възражения срещу фараонските методи на доказване, но определено спорът сам по себе си е отражение на общоприетите вярвания от онова време за това, кои са били най-старите народи. Ако фригийският език е бил на възрастта на езика на египтяните, или по-стар, само от това вероятността фригийската писменост да е предшествала гръцката придобива почти сигурни измерения.Страбон отговаря: “Фригите са бриги, тракийски народ.” Херодот потвърждава, че “според думите на македонците, тези фриги са се наричали бриги, докато са живеели в Европа, и са били съседи на македонците. Но откакто някои си сменили местообитанието и отишли в Азия, името им също претърпяло промяна и станало на фриги”.В античността фриги, пеласги и илири са били считани за три клона на една и съща общност . Това се потвърждава от В.Георгиев (цитиран от Порожанов) който изказва тезата си, че трако-пеласгийския език е говорен в Юго-Източна Европа още от Неолита. Представителите на трако-пеласгийската общност са и първите европейци имащи писменост.С уважение Иво Александров........

цитирай
133. kostadin - Най-обикновенна скала. Спароток ...
22.09.2012 09:06
анонимен написа:
Най-обикновенна скала. Спароток много наивно се проявихте този път. Никой не е идеален. Показахте силна пристрастност повлияна от желанието ви да сте прав.

Да това е отвратителният начин на "научното" мислене-всичко неудобно за теорията на еволюцията зад борда на човешката цивилизация О неразумни юроде... .
цитирай
134. joysii - Бих искал да споделя във връзката на ...
22.09.2012 12:07
анонимен написа:
Бих искал да споделя във връзката на главата с предатиране на Мадарския конник: Наскоро гледах популярно клипче, че тайните на платото Наска са вече разкрити и линиите в/у него, ако ги продължиш, те отвеждат до център на древните цивилизации. Една от линиите не се прследява отгоре, както останалите, а отстрани се показва "крайната" й точка - една остра скала с претенции за пирамида, в .... Босна. Някой знае ли през кои части и обекти на България преминава? Щото надушвам поредната манипулация с историята ни и по - точно нейното непризнаване. Точно там трябва да се правят разкопки. А и странно изглежда интересът на френски и германски археолози към наши обекти, внезапно засилил си на фона на спящата наша наука. И как мислите: Ако се докаже, че гърците са най - долни плагиати и мошеници, това ще се публикува ли?

........................
Преди няколко години точно чужди археологически експедиции провеждаха проучвания в България и точно ТЕ ПУБЛИКУВАХА В СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ЛИТЕРАТУРА на своята страна ПЪЛНИ ЛЪЖИ. Омаловажиха значението на откритото и приписаха важните находки на всеки друг,но не и на българи.
цитирай
135. mero2 - Историята
22.09.2012 13:06
е по-интересна от филм или pоман ;)
цитирай
136. sparotok - факти
22.09.2012 14:02
анонимен написа:
Мизи" също е фригийска дума, която "пътувайки" на запад става "мержди" или нещо подобно в персийския език.....Павзаний съобщава,че е имало спор между фрийгийците и египтяните относно това, кой от двата народа е по-древен.Херодот разказва,че Псаметих е провел опит, които го е убедил,че фригийският език е по-стар от египетския . Имаме право на възражения срещу фараонските методи на доказване, но определено спорът сам по себе си е отражение на общоприетите вярвания от онова време за това, кои са били най-старите народи. Ако фригийският език е бил на възрастта на езика на египтяните, или по-стар, само от това вероятността фригийската писменост да е предшествала гръцката придобива почти сигурни измерения.Страбон отговаря: “Фригите са бриги, тракийски народ.” Херодот потвърждава, че “според думите на македонците, тези фриги са се наричали бриги, докато са живеели в Европа, и са били съседи на македонците. Но откакто някои си сменили местообитанието и отишли в Азия, името им също претърпяло промяна и станало на фриги”.В античността фриги, пеласги и илири са били считани за три клона на една и съща общност . Това се потвърждава от В.Георгиев (цитиран от Порожанов) който изказва тезата си, че трако-пеласгийския език е говорен в Юго-Източна Европа още от Неолита. Представителите на трако-пеласгийската общност са и първите европейци имащи писменост.С уважение Иво Александров........



Благодаря ти Иво! Познати са ми тези факти, даже много познати:)

Поздрави!
цитирай
137. sparotok - мислене
22.09.2012 14:03
kostadin написа:
анонимен написа:
Най-обикновенна скала. Спароток много наивно се проявихте този път. Никой не е идеален. Показахте силна пристрастност повлияна от желанието ви да сте прав.

Да това е отвратителният начин на "научното" мислене-всичко неудобно за теорията на еволюцията зад борда на човешката цивилизация О неразумни юроде... .



Има една хубава Българска поговорка, тя гласи - Видяла лисицата, че не може да стигне до гроздето и казала - кисело е...

Поздрави!
цитирай
138. sparotok - история
22.09.2012 14:04
mero2 написа:
е по-интересна от филм или pоман ;)


Няма начин да не се съглася с това:)
цитирай
139. sparotok - гърци
22.09.2012 14:10
kostadin написа:
Ако питаш гърчеещите се сигурно ще ти кажат ,че майстори от Гърция са я дялкали.,нищо че тогава, още са се разхождали из Африка.


До неотдавна се смяташе, че Панагюрското златно съкровище е правено от гърци, но вече е установено, че мерките гравирани на съдовете са и тракийски.

Учените вярваха, че Казанлъшката гробница е изписана от грък...докато не се намери подписа на тракиеца Козимазис.

До преди около 10 години всеки изследовател се кълнеше, че гърци са създателите на великолепните скитски съдове...Да, но след откритията на златни скитски бижута в Тува (8-ми-7-ми век пр. Христа) вече е ясно, че това не отговаря на истината...

Създадената с лъжи прекомерна слава на гърците днес се рони като пясъчна кула...

Поздрави!
цитирай
140. malchaniaotnadejda7 - Честит празник, Павел!
22.09.2012 16:42
С благодарност за всичко, което правиш за Отечеството ни. Да пребъде навеки свободна и независима България!
цитирай
141. анонимен - dnes
22.09.2012 21:39
Липсата на критическо мислене е може би главната причина за българската наивност и за това, че много други народи да ни цакат както си пожелаят.

За съжаление Спароток също демонстрира липсата на критическо мислене.

Наивно и аматьорски е да се правят каквито и да е генерални изводи от находка, която е открита само преди няколко дена. Но Спароток побърза да я свърже с Мадарския конник и не пропусна да се оплаче как било отричана монументалната скулптура при траките. Отгоре на всичко всевъзможни спекулации бяха направени с лъва като животно на Балканите.

Дори и да предположим, че е имало монументална скулптура, за доказването и ще са нужни много повече от една съмнително изглеждаща глава на "лъв".
цитирай
142. sparotok - !
22.09.2012 23:55
malchaniaotnadejda7 написа:
С благодарност за всичко, което правиш за Отечеството ни. Да пребъде навеки свободна и независима България!


Благодаря ти Надежда! Честита независимост на България!
цитирай
143. sparotok - поправка
22.09.2012 23:59
анонимен написа:
Липсата на критическо мислене е може би главната причина за българската наивност и за това, че много други народи да ни цакат както си пожелаят.

За съжаление Спароток също демонстрира липсата на критическо мислене.

Наивно и аматьорски е да се правят каквито и да е генерални изводи от находка, която е открита само преди няколко дена. Но Спароток побърза да я свърже с Мадарския конник и не пропусна да се оплаче как било отричана монументалната скулптура при траките. Отгоре на всичко всевъзможни спекулации бяха направени с лъва като животно на Балканите.

Дори и да предположим, че е имало монументална скулптура, за доказването и ще са нужни много повече от една съмнително изглеждаща глава на "лъв".


Мисля, че се бъркате господине (или госпожо? ). Не липсата на критическо мислене, а липсата на самочувствие, далновидност и готовност да се защитават националните интереси са причината да сме играчка в ръцете на по-силни от нас.

Не вярвам да ме разберете...:)
цитирай
144. malchaniaotnadejda7 - 141. анонимен - dnes
23.09.2012 00:17
анонимен написа:
Липсата на критическо мислене е може би главната причина за българската наивност и за това, че много други народи да ни цакат както си пожелаят.

За съжаление Спароток също демонстрира липсата на критическо мислене.

Наивно и аматьорски е да се правят каквито и да е генерални изводи от находка, която е открита само преди няколко дена. Но Спароток побърза да я свърже с Мадарския конник и не пропусна да се оплаче как било отричана монументалната скулптура при траките. Отгоре на всичко всевъзможни спекулации бяха направени с лъва като животно на Балканите.

Дори и да предположим, че е имало монументална скулптура, за доказването и ще са нужни много повече от една съмнително изглеждаща глава на "лъв".

От собствен горчив опит и като чужд гражданин, позволете. Основната липса при нас е липсата на национално достойнство, което идва от непознаване на собствената ни история като народ. Вие знаете ли, къде е открито най-старото технологично обработено злато на тази планета? Неудобно ми е да Ви призная, че аз не знаех, че е открито у нас преди да влезна в блога на Павел Серафимов. Народ, който не познава собствената си история, е загубен, няма бъдеще. Поздрави!
цитирай
145. анонимен - dnes
23.09.2012 00:28
sparotok написа:
Мисля, че се бъркате господине (или госпожо? ). Не липсата на критическо мислене, а липсата на самочувствие, далновидност и готовност да се защитават националните интереси са причината да сме играчка в ръцете на по-силни от нас.

Не вярвам да ме разберете...:)


Не отричам, че самовнушението е много важно за успехите и здравето на един човек и дори цяла нация. Но вие явно избягвате да погледнете критически на въпросите свързани с траките и българите. Статиите ви са небалансирани тъй като в тях вие се опитвате да изтъкнете само положителните качества на траките.

Защо в името на баланса не напишете една статия, която да ни запознае с отрицателните черти на траките? Може пък да се припознаем в някои от тях и така още повече да се докаже връзката между траки и българи.

Какво ще кажете?

Поздрави

п.п. госпожица съм, благодаря за вниманието :)
цитирай
146. sparotok - уточнение
23.09.2012 02:03
анонимен написа:
sparotok написа:
Мисля, че се бъркате господине (или госпожо? ). Не липсата на критическо мислене, а липсата на самочувствие, далновидност и готовност да се защитават националните интереси са причината да сме играчка в ръцете на по-силни от нас.

Не вярвам да ме разберете...:)


Не отричам, че самовнушението е много важно за успехите и здравето на един човек и дори цяла нация. Но вие явно избягвате да погледнете критически на въпросите свързани с траките и българите. Статиите ви са небалансирани тъй като в тях вие се опитвате да изтъкнете само положителните качества на траките.

Защо в името на баланса не напишете една статия, която да ни запознае с отрицателните черти на траките? Може пък да се припознаем в някои от тях и така още повече да се докаже връзката между траки и българи.

Какво ще кажете?

Поздрави

п.п. госпожица съм, благодаря за вниманието :)


Госпожице, говорим за различни неща. Самовнушение и самочувствие са две различни неща (поне за мен). Едното е временно явление, другото е част от характера.

Аз пиша точно в името на равновесието (баланса). В продължение на 2500 години траките са клеветени и чернени необосновано. Тук там някой стар автор е имал доблестта да ги нарече най-праведни и честни...останалото е...

Днес, благодарение на археологическите проучвания, а и на данните от ономастиката става ясно, че траките са били велик народ, който е оказал влияние върху хора от три континента.

Тези данни обаче не са популярни, аз съм си поставил за цел да ги покажа на хората доколкото ми стигнат силите.

Мисля, че е напълно справедливо за около три години да се опитам да дам на читателите това, което дълги времена е било скрито от тях...

Като си говорим за баланс...защо не напишете една статия за отрицателните качества на гърците? Например за :

- зверския им садизъм ( имам предвид клането на град Кира),
- расизма,
- липсата на почтеност и честност (нали знаете съдбата на Езоп и Сократ),
- въвеждането на проституцията в Европа,
- въвеждането на педофилията в Европа,
- въвеждането на фалшифицирането на пари (Диоген е бил фалшификатор)
- въвеждането на корупцията,
- организиране на убийствата на тракийски царе (като Котис І ),
- липсата на мъжественост и смелост (това се споменава от Тит Ливий и Прокопий Цезарийски)

Вече 2500 години гърците се самовъзхваляват, пригласят им техните почитатели. Би било справедливо, ако Вие госпожице се опитате да внесете някакъв баланс в тази ситуация показвайки и отрицателните качества на гърците...

Успех:)
цитирай
147. valentinnedyalkov - първата цивилицзация в Европа
23.09.2012 08:28
тези дни засякох тв филм по Нешънъл Джеографик за първата цивилизация в Европа и потопа в Черно море, за Варна, също и за Дуранкулак, останки от селище, стори ми се доста интересно и интригуващо. Но гледах само края на филма за съжаление. Ако имате повече инфо, моля споделете.
Наистина защо тези неща се изнасят от чужди медии, а в България се мълчи по въпроса. Труден е пътят към истината.
Поздравления за труда за откриването и разпространението на истинската история!
цитирай
148. анонимен - госпожица
23.09.2012 11:25
Малеее ! Тези гърци били по жестоки и от турските кръволоци.Благодарим ти Павел за всичко, което правиш за Отечеството ни. Да пребъде навеки свободна и независима България!

цитирай
149. анонимен - данни
23.09.2012 16:17
valentinnedyalkov написа:
тези дни засякох тв филм по Нешънъл Джеографик за първата цивилизация в Европа и потопа в Черно море, за Варна, също и за Дуранкулак, останки от селище, стори ми се доста интересно и интригуващо. Но гледах само края на филма за съжаление. Ако имате повече инфо, моля споделете.
Наистина защо тези неща се изнасят от чужди медии, а в България се мълчи по въпроса. Труден е пътят към истината.
Поздравления за труда за откриването и разпространението на истинската история!



Има хубави данни в - Acta Musei Varnaensis, VI, Варненския Халколитен Некропол и проблемите на праисторията на Югоизточна Европа, Варна, 2008.

Препоръчвам статията на Дергачов и Долуганов - Колебанията на Черноморското ниво, климатичните промени и неолитизацията на Северното Причерноморие.

Надявам се Варненския Археоолгически Музей да разполага с това издание. Пиши им и се опитай да закупиш един екземпляр. Освен работата на Дергачов и Долуганов, интересна тема предлага и Мария Иванова ( Тъмните векове на прехода, Промяна и континюитет през финалния халколит по Долния Дунав).
цитирай
150. анонимен - Малеее ! Тези гърци били по жестоки и ...
23.09.2012 17:13
анонимен написа:
Малеее ! Тези гърци били по жестоки и от турските кръволоци.Благодарим ти Павел за всичко, което правиш за Отечеството ни. Да пребъде навеки свободна и независима България!



ето как Марк Твен описва новосъздадената гръцка държава в пътеписите “Глупаци в чужбина”:

Предполагам, че древна Гърция и съвременна Гърция сравнени представляват най-силният контраст, който може да се намери в историята.

Флотилиите, които са били чудото на света, когато Партенонът е бил нов, сега са жалка шепа рибарски лодчици, а мъжественият народ, извършил такива чудеса на доблест при Маратон, днес е само племе от роби, които никой не зачита.

Цялата нация наброява само осемстотин хиляди души, а сред тях има предостатъчно бедност, мизерия и ЛЪЖЛИВОСТ за ЧЕТИРЕДЕСЕТ МИЛИОНА, без да се притесняват от това.
Под властта на крал Отон приходите на държавата са пет милиона долара-получени от данък в размер на една десета от всички земеделски продукти и от екстравагантни данъци върху търговията. От тези пет милиона малкият тиранин се опитва да поддържа армия от десет хиляди мъже и да даде заплати на стотици безполезни придворни лакеи и служители по подобие на големите монархии, които тази жалка държава се опитва да ИМИТИРА.
цитирай
151. анонимен - ето как Марк Твен описва новосъз...
23.09.2012 17:15
ето как Марк Твен описва новосъздадената гръцка държава в пътеписите “Глупаци в чужбина”:

Предполагам, че древна Гърция и съвременна Гърция сравнени представляват най-силният контраст, който може да се намери в историята.

Флотилиите, които са били чудото на света, когато Партенонът е бил нов, сега са жалка шепа рибарски лодчици, а мъжественият народ, извършил такива чудеса на доблест при Маратон, днес е само племе от роби, които никой не зачита.

Цялата нация наброява само осемстотин хиляди души, а сред тях има предостатъчно бедност, мизерия и ЛЪЖЛИВОСТ за ЧЕТИРЕДЕСЕТ МИЛИОНА, без да се притесняват от това.
Под властта на крал Отон приходите на държавата са пет милиона долара-получени от данък в размер на една десета от всички земеделски продукти и от екстравагантни данъци върху търговията. От тези пет милиона малкият тиранин се опитва да поддържа армия от десет хиляди мъже и да даде заплати на стотици безполезни придворни лакеи и служители по подобие на големите монархии, които тази жалка държава се опитва да ИМИТИРА.
цитирай
152. анонимен - те ти оригинала да видиш, че не лъжа
23.09.2012 17:43
From Athens all through the islands of the Grecian Archipelago, we saw little but forbidding sea-walls and barren hills, sometimes surmounted by three or four graceful columns of some ancient temple, lonely and deserted—a fitting symbol of the desolation that has come upon all Greece in these latter ages. We saw no ploughed fields, very few villages, no trees or grass or vegetation of any kind, scarcely, and hardly ever an isolated house. Greece is a bleak, unsmiling desert, without agriculture, manufactures or commerce, apparently. What supports its poverty-stricken people or its Government, is a mystery.

I suppose that ancient Greece and modern Greece compared, furnish the most extravagant contrast to be found in history. George I., an infant of eighteen, and a scraggy nest of foreign office holders, sit in the places of Themistocles, Pericles, and the illustrious scholars and generals of the Golden Age of Greece. The fleets that were the wonder of the world when the Parthenon was new, are a beggarly handful of fishing-smacks now, and the manly people that performed such miracles of valor at Marathon are only a tribe of unconsidered slaves to-day.

http://www.gutenberg.org/files/3176/3176-h/3176-h.htm#ch33
цитирай
153. bulgarinut57 - ЗА
23.09.2012 18:49
148. valentinnedyalkov - първата цивилицзация в Европа 08:28

"КУЛТУРИТЕ ОТ ДУРАНКУЛАШКОТО ЕЗЕРО" -
http://bulgarinut57.blog.bg/history/2011/11/12/kulturite-ot-durankulashkoto-ezero.850227

Отдолу има дълга библиографска справка.
Сериозни изследвания.

Намери си Петър Детев.
50 години археология !

НИЕ СМЕ ПЪРВИТЕ !

А ДНЕС НИ ДОУНИЩОЖАВАТ !
цитирай
154. анонимен - dnes
23.09.2012 19:20
sparotok написа:

Госпожице, говорим за различни неща. Самовнушение и самочувствие са две различни неща (поне за мен). Едното е временно явление, другото е част от характера.

Аз пиша точно в името на равновесието (баланса). В продължение на 2500 години траките са клеветени и чернени необосновано. Тук там някой стар автор е имал доблестта да ги нарече най-праведни и честни...останалото е...


Аз ви питах за траките, а Вие ми отговорихте за гърците. Подобни отговори получаваме от политиците по време на предизборна кампания, вместо да говорят за своите намерения, те чернят опозицията.

Въпреки всичко, няма ли поне малко да ни запознаете с някои от отрицателните качества на тези хора или те са били свръхчовеци?

Поздрави и целувки!
цитирай
155. sparotok - уточнение
23.09.2012 21:09
анонимен написа:
sparotok написа:

Госпожице, говорим за различни неща. Самовнушение и самочувствие са две различни неща (поне за мен). Едното е временно явление, другото е част от характера.

Аз пиша точно в името на равновесието (баланса). В продължение на 2500 години траките са клеветени и чернени необосновано. Тук там някой стар автор е имал доблестта да ги нарече най-праведни и честни...останалото е...


Аз ви питах за траките, а Вие ми отговорихте за гърците. Подобни отговори получаваме от политиците по време на предизборна кампания, вместо да говорят за своите намерения, те чернят опозицията.

Въпреки всичко, няма ли поне малко да ни запознаете с някои от отрицателните качества на тези хора или те са били свръхчовеци?

Поздрави и целувки!



Госпожице, за чернене можем да говорим когато на един индивид (или народ) биват приписани негативни неща, които не отговарят на истината.

Кое мое твърдение засягащо гърците не отговаря на истината? Ако не си служа с лъжи, то как можете да кажете, че черня дедите на южните ни съседи?

Обясних Ви защо наблягам на положителните качества на дедите ни - опитвам се да внеса малко равновесие...съвсем малко, защото 2500 години клевети в никакъв случай не могат да се уравновесят с три години разказване на истината.

Това е смисъла на блога ми - да внесе равновесие, да наблегне на положителното, което трябва да послужи като пример днес. Не виждам какво лошо има в това?

Не бих казал, че траките са били свръхчовеци, разбира се, че са имали отрицателни качества...както всички други хора. Сравним ли обаче римската и гръцката жестокост с тази на траките, то ще установим, че за времето си траките са били по-човечни от римляни и гърци.

Предполагам знаете за съдбата на Картаген и Алесия, знаете за садистичната жестокост на Сула, за липсата на човечност у Крас?

Разбира се и траките са рязали глави на римски войници (както пише Ливий), правели са черепи от главите на враговете си (това го твърди Флор), избивали са до крак гърците опитващи се да завземат тракийска земя ( според Тукидид). Знае е се също за тракийската любов към виното ( Павзаний). Гърците дори са се удивявали как тракийските мъже и техните жени са пиели виното неразредено ( Платон).

Траките са наречени страшни, груби, напаст (Аристофан). Ливий сравнява буйния тракийски нрав с държанието на диви зверове затворени в клетка. Дион Касий описва страшните и жестоки действия на тракийския цар Зибелм, мъченията, на които са подложени убийците на баща му.

Полианей разказва за тракийските войници търсещи военна плячка и грабещи гърците. Подобни сведения дава също Квинт Курций Руф. Платон пък твърди, че траките карат жените си да работят и да им слугуват...

Всички тези качества са безспорно негативни, но нека не забравяме, че сведенията на гърци и римляни трябва да се разгледат критично. Все пак пропагандата не е от вчера.

Да не забравяме и това, че не гърци и римляни, а гетите са наречени най-праведния народ. Първата хуманна доктрина – орфеизма не е възникнала сред гърци и римляни, а сред траките. Траките не са окупирали чужди земи, не са подлагали чуждо население на геноцид, не са рушили чужди храмове, не са унищожавали чужда писменост...Това са дела на римляни и гърци.

Надявам се този път отговора ми да е бил задоволителен.
цитирай
156. анонимен - ама като говорим за едните да не затваряме очи за другите
23.09.2012 21:21
анонимен написа:
sparotok написа:

Госпожице, говорим за различни неща. Самовнушение и самочувствие са две различни неща (поне за мен). Едното е временно явление, другото е част от характера.

Аз пиша точно в името на равновесието (баланса). В продължение на 2500 години траките са клеветени и чернени необосновано. Тук там някой стар автор е имал доблестта да ги нарече най-праведни и честни...останалото е...


Аз ви питах за траките, а Вие ми отговорихте за гърците. Подобни отговори получаваме от политиците по време на предизборна кампания, вместо да говорят за своите намерения, те чернят опозицията.

Въпреки всичко, няма ли поне малко да ни запознаете с някои от отрицателните качества на тези хора или те са били свръхчовеци?

Поздрави и целувки!


Demosthenes was exiled and imprisoned twice due to corruption charges. The first time he took money of Alexander the Great's treasurer, Arpalo, who took the funds from Babylon and fled to Athens. The second time he took money from the Amfises in order to cover a scandal at Delphi. Arpalos had escaped to Athens in order to avoid the wrath of Alexander the Great because he stole the army's finance and the treasury of Babylon, which had been entrusted to him. Finally, Demosthenes was convicted and exiled from Athens in 324 BC for choosing to work with the biggest abuser of his time, Arpalo.
цитирай
157. анонимен - dnes
23.09.2012 22:03
sparotok написа:
Не бих казал, че траките са били свръхчовеци, разбира се, че са имали отрицателни качества...както всички други хора. Сравним ли обаче римската и гръцката жестокост с тази на траките, то ще установим, че за времето си траките са били по-човечни от римляни и гърци.

Предполагам знаете за съдбата на Картаген и Алесия, знаете за садистичната жестокост на Сула, за липсата на човечност у Крас?

Разбира се и траките са рязали глави на римски войници (както пише Ливий), правели са черепи от главите на враговете си (това го твърди Флор), избивали са до крак гърците опитващи се да завземат тракийска земя ( според Тукидид). Знае е се също за тракийската любов към виното ( Павзаний). Гърците дори са се удивявали как тракийските мъже и техните жени са пиели виното неразредено ( Платон).

Траките са наречени страшни, груби, напаст (Аристофан). Ливий сравнява буйния тракийски нрав с държанието на диви зверове затворени в клетка. Дион Касий описва страшните и жестоки действия на тракийския цар Зибелм, мъченията, на които са подложени убийците на баща му.

Полианей разказва за тракийските войници търсещи военна плячка и грабещи гърците. Подобни сведения дава също Квинт Курций Руф. Платон пък твърди, че траките карат жените си да работят и да им слугуват...

Всички тези качества са безспорно негативни, но нека не забравяме, че сведенията на гърци и римляни трябва да се разгледат критично. Все пак пропагандата не е от вчера.

Да не забравяме и това, че не гърци и римляни, а гетите са наречени най-праведния народ. Първата хуманна доктрина – орфеизма не е възникнала сред гърци и римляни, а сред траките. Траките не са окупирали чужди земи, не са подлагали чуждо население на геноцид, не са рушили чужди храмове, не са унищожавали чужда писменост...Това са дела на римляни и гърци.

Надявам се този път отговора ми да е бил задоволителен.


Да, благодаря!
цитирай
158. breeze - "Надявам се този път отговора ми да е бил задоволителен."
24.09.2012 07:48
Доволни сме и ние читателите, в разговора когато липсва злобата и неуважението.
Поздрави!
цитирай
159. vmir - Спароток, ето едно филмче с интересно обяснение за битката на конника с животно,
24.09.2012 08:58
и защо животното трябва да е голямо и силно при траките, включително и лъв:

http://www.youtube.com/watch?v=M6YfagnOHOs

Поздрави!

цитирай
160. анонимен - Свинксове и грифони
24.09.2012 12:20
Според египетската митология, грифонът съществува като противоположното допълнение на сфинкса.

При траките видях сфинкс и грифон в Боровското съкровище, І пол. на ІV в. пр. Хр., грифон - в Летнишкото съкровище, Ловешко - Средата на ІV в.пр.н.е.

На съндъчето от Терачина има изобразен грифон.
цитирай
161. анонимен - Църква „Свети Никола'' в село Псача, Македония
24.09.2012 12:31
Църквата е изградена (ок. 1354 г.) от блокове дялан камък и червени тухли, споени с бял хоросан. Във фасадите са вградени каменни блокове с изображения на грифон, християнски кръстове и символи, както и свастика.
цитирай
162. анонимен - Липса на причинно-следствена връзка.
24.09.2012 15:24
Господине, тук много ясно си проличава липсата Ви на такава:

"Нека не забравяме, че един от аргументите за късната датировка на Мадарския Конник бе твърдението, че траките нямат монументално изкуство. Какво се оказва сега обаче. Дедите ни са били способни да направят огромни статуи около половин хилядолетие преди основаването на Рим. Т.е. най-важния аргумент против тракийския произход на Мадарския Конник е разбит на пух и прах.."

Поздрави!
цитирай
163. анонимен - Грифон - тяло на лъв, глава, нокти и крила на орел.
24.09.2012 17:58
анонимен написа:
Според египетската митология, грифонът съществува като противоположното допълнение на сфинкса.

При траките видях сфинкс и грифон в Боровското съкровище, І пол. на ІV в. пр. Хр., грифон - в Летнишкото съкровище, Ловешко - Средата на ІV в.пр.н.е.

На съндъчето от Терачина има изобразен грифон.


анонимен написа:
Църква „Свети Никола'' в село Псача, Македония
Църквата е изградена (ок. 1354 г.) от блокове дялан камък и червени тухли, споени с бял хоросан. Във фасадите са вградени каменни блокове с изображения на грифон, християнски кръстове и символи, както и свастика.


Бидейки отчасти летящо и отчасти сухоземно животно (обединяващо по този начин небето и земята), в християнството грифонът бил разглеждан като символ на Исус (който бил едновременно човек и Бог). Най-древните изображения на грифони са открити в светилища и гробници в Египет и Персия.

В България грифони се виждат на пластинките на диадемата от Преславското съкровище, на паница с грифон (Х век. Дворцов манастир. Преслав), на съдове от Съкровището от Наги Сент-Миклош, по арките на моста на Кольо Фичето (статуи на грифони)... на съндъчето от Терачина...
цитирай
164. анонимен - Здравей sparotok
24.09.2012 18:10
:) Ето ти още една дамга.
Надявам се си чувал за приказката за Цар лъв(господ) който е събрал животните за нещо.А събирането е предхождало създаването на човека.След което се е появил българския род.Относно за слъцето с крила се отнася към нашата слъчева майка на нашата майка.Т.е. слънцето е жена.
Относно наричането ни като лъвове е малко неточно ,защото по работата която вършим сме по близо до вълци и тигри.Сещайте се.
А като приказки ,приказката за спящата красавица , снежанка и седемте джуджета, предхождат като време приказката за цар лъв.Който се сети сети.
В момента и двете са добре,явно са цункани.:)И някои врякат -апокалипсис.
цитирай
165. valentinnedyalkov - Благодаря, Поздрави!
24.09.2012 19:08
на 150 и на 154. bulgarinut57

Благодаря, Поздрави!
цитирай
166. ishchel - Благодаря ти, Павел,
25.09.2012 00:43
за прекрасната статия. Ние, българите сме горди с нашето тракийско наследство и с тракийските си корени. Прекрасно си спомням деня, или по-точно вечерта, когато изложбата с Тракйското златно съкровище, Варненското и Рогозенското, бяха показани за първи път тук, в Брюксел, в рамките на Европалия, когато Бг все още не беше пълноправен член на ЕС и светът не беше виждал и чувал, за нашето древно наследство. Удивлението и възторга на посетителите, които бяха част от елита на Белгия и на ЕС, включително Краля на Белгия и т.н.т.......бяха неописуеми. Това, което се четеше в очите им, в тишината на полуосветените зали беше безкрайно вълнуващо, тихият шепот и въпросите, които задаваха ..., но най-вече удивлението и възторга, смесени с учудване, от нещо, за което не са и предполагали, че съществува. Да видиш тези преситени от съкровища западноевропейци да замлъкнат в благоговение - не е случайно... Такива мигове остават за цял живот и когато човек се сети за тях, се чувства горд, че е българин и тракийски наследник...
Благодаря ти, че с прекрасните си постинги укрепваш и доразвиваш чувството на заслужена гордост и достойнство на българина от неговите древни и благородни корени.
Поздрави
цитирай
167. sparotok - взаимно уважение
25.09.2012 09:47
breeze написа:
Доволни сме и ние читателите, в разговора когато липсва злобата и неуважението.
Поздрави!


Има ли взаимно уважение дори и най-сложната дискусия не тежи:)
цитирай
168. sparotok - благодаря ти!
25.09.2012 09:52
vmir написа:
и защо животното трябва да е голямо и силно при траките, включително и лъв:

http://www.youtube.com/watch?v=M6YfagnOHOs

Поздрави!



Благодаря ти приятелю! Клипчето е невероятно!
цитирай
169. sparotok - приноса на българите
25.09.2012 09:56
ishchel написа:
за прекрасната статия. Ние, българите сме горди с нашето тракийско наследство и с тракийските си корени. Прекрасно си спомням деня, или по-точно вечерта, когато изложбата с Тракйското златно съкровище, Варненското и Рогозенското, бяха показани за първи път тук, в Брюксел, в рамките на Европалия, когато Бг все още не беше пълноправен член на ЕС и светът не беше виждал и чувал, за нашето древно наследство. Удивлението и възторга на посетителите, които бяха част от елита на Белгия и на ЕС, включително Краля на Белгия и т.н.т.......бяха неописуеми. Това, което се четеше в очите им, в тишината на полуосветените зали беше безкрайно вълнуващо, тихият шепот и въпросите, които задаваха ..., но най-вече удивлението и възторга, смесени с учудване, от нещо, за което не са и предполагали, че съществува. Да видиш тези преситени от съкровища западноевропейци да замлъкнат в благоговение - не е случайно... Такива мигове остават за цял живот и когато човек се сети за тях, се чувства горд, че е българин и тракийски наследник...
Благодаря ти, че с прекрасните си постинги укрепваш и доразвиваш чувството на заслужена гордост и достойнство на българина от неговите древни и благородни корени.
Поздрави


Ани, когато западноевропейците разберат истината за приноса на българите в тяхната история и култура...тогава боговеенето ще е пълно:)

Поздрави!
цитирай
170. vkolev22 - Хмм,
25.09.2012 19:22
В село Кюлевча, а то е по-близо до Мадарския конник от самото с. Мадара, е открито лъвско изображение на тракийска оброчна плочка. Май не са много често срещани в древна Тракия. Има-няма седем-осем подобни.
цитирай
171. анонимен - гърците и педерастията
25.09.2012 22:00
Имам един малко неудобен въпрос ама ми е интересно да разбера дали наистина гърците са толерирали педерастията, има ли данни за тая работа, или на тия пичове им се носи такова име щото са женствени?
цитирай
172. sparotok - ?
25.09.2012 22:09
vkolev22 написа:
В село Кюлевча, а то е по-близо до Мадарския конник от самото с. Мадара, е открито лъвско изображение на тракийска оброчна плочка. Май не са много често срещани в древна Тракия. Има-няма седем-осем подобни.


Колко трябва да бъдат, 200, 200 000, 200 000 000?

Когато един народ е покорен от чужденци последните се опитват да заличат всички следи от старото величие и слава...
цитирай
173. sparotok - педерастията сред гърците
26.09.2012 00:46
анонимен написа:
Имам един малко неудобен въпрос ама ми е интересно да разбера дали наистина гърците са толерирали педерастията, има ли данни за тая работа, или на тия пичове им се носи такова име щото са женствени?


Има исторически извор, че гърците са разпространители на педерастията. В История, І - 135 Херодот разказва, че гърците са тези, които са популяризирали педерастията сред персите...

В друг исторически извор срещаме свидетелството на Прокопий Цезарийски за това, че гърците са женствени (анандрос) и страхливи, т.е. негодни за военна служба.

Това обаче е една неудобна истина...
цитирай
174. анонимен - Разгледайте снимките в "Мастиленият Лабиринт" - струва си
26.09.2012 03:28
http://www.mastileniat-labirint.com/bg/vaticana

Поздрави!
цитирай
175. анонимен - Мастиленият Лабиринт
26.09.2012 13:23
Впрочем само снимките в Мастиленият Лабиринт са интересни. Книгата не е препоръчително да се чете. "Тринадесет рози" на Никол Данева е оригиналът и е публикувана в интернет тук:

http://www.nikoldaneva.com/13roses

"В романа "13 рози" се поставят следните въпроси: възможно ли е Исус да е бил посветен в орфическите тайнства, възможно ли е неговото учение да е носело много по-близки до орфизма послания, отколкото е прието с половин уста да се признава от някои кръгове, изследващи връзката между Орфей и Христос, какво се е случило с ранното християнство и кои са били истинските приемници на учението му, защо нашата земя е била известна като земя на еретици..."

"Попадна ми миналата година "Мастиленият Лабиринт", но за мой късмет преди това бях прочела "13 рози" на Никол Данева и останах потресена от явното плагиатство на Людмила Филипова - дори като е преписвала, е преписвала като слаб ученик, защото беше пълно и с недомислия! Мисля, че дори и в пресата се появи нещо по въпроса. А що се отнася до това коя книга е бестселър - не гледайте класациите, които също като рекламите преследват интересите на този, който си плати. Идете и вижте дали ще намерите "13 рози", която аз лично бих наредила до световните шедьоври, а след това вижте как книгите на Филипова прашасват по рафтовете."
цитирай
176. sparotok - струва си
26.09.2012 13:59
анонимен написа:
http://www.mastileniat-labirint.com/bg/vaticana

Поздрави!


Снимките са хубави, наистина си струва! Аз лично харесах на много тези от Градешница и Белинташ:)
цитирай
177. zaw12929 - Много търпеливо "чакаме “...
26.09.2012 19:36
Много търпеливо "чакаме “умните” да се наумуват"
цитирай
178. blm - Педерастия и лесбийство
26.09.2012 20:33
анонимен написа:
Имам един малко неудобен въпрос ама ми е интересно да разбера дали наистина гърците са толерирали педерастията, има ли данни за тая работа, или на тия пичове им се носи такова име щото са женствени?

Не само педерастията, но и лесбийството. Ето какво пише за лесбийките в Уикипедия:
"Названието произхожда от името на гръцкия остров Лесбос [6][7]. Смисълът, в който го разбираме днес, произтича от факта, че древногръцката поетеса Сафо, която е имала имала любовни увлечения и към двата пола (съдейки по нейната поезия, автобиографични бележки нямаме оставени или запазени) е била родена и живяла на острова през 6 век пр.н.е. От различни древни писания, историците са заключили, че група от млади жени са били оставени на опеката и възпитанието на Сафо, което вероятно означава, че тя е имала хомосексуални връзки с някои от тях, подобно на връзките, които възрастните мъже са имали с по-млади момчета в Древна Гърция"
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D1%81%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D0%BA%D0%B0#cite_note-7
Уикипедия не е много надежден източник на информация, но дава представа за някои по-общи понятия.
цитирай
179. анонимен - Може би знаеш за тази публикация, но ...
26.09.2012 21:11
Може би знаеш за тази публикация, но може и да не знаеш, затова я изпращам -

http://www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php?showtopic=3445
цитирай
180. doctora - доктора
27.09.2012 01:01
българите не били любознателни и не се интерисували от своята история и извори ... гледай само какво прави един смислено и умно написан блог ... скоро ще удари 3 000 000 влизания ... направо ми радвате душата ... успехи в разбирането и различаването ... амин.
цитирай
181. doctora - доктора
27.09.2012 01:22
за атипичните връзки ... те са пряко доказателство за наличие в ноосферата, тоест в гравитационното поле на земята на матрични програми закачащи се за зиготата и помагащи и тя да ориентира в пространството разпределението на своите клетки, а не да расте като шибан тумор ... като във всяка организация така и в диференциацията по пол / половите центрове са първичните енергийни центрове - най-първичните/ настъпват грешки ... явно закачането на матричната надпрограма за зиготата не става со кротце и со благо, а е на съвсем жестоки и конкурентни правила по подобие на жестоката и конкурентна борба на сперматозоидите за яйцеклетката /каква само битка и състезание се заформя при оплождане и как го е решил господа бога=носещата програма/ и ... понякога за мъжка зигота се закача женска матрична програма, а за женска зигота мъжка и кой знае още какво / интересно е как едната програма носена от зиготата се бори с другата носена от предхождащата матрица и се ражда мъж в женско тяло или жена в мъжко тяло - юлий цезар, александър македонски, баща му филип и т.н. /... последващите грешки в процесите на израстване и оформяне са видни и е смешно да бъдат лекувани при това ниво на развитие на медецинската наука ... може би след овладяването на бичовете божии - рак, спин, алергии и асънамъ ... за сега само ще гледаме какво точно се случва и проявява и да се надяваме че не всички жени ще станат лесбос и не всички мъже хомо ... ами.
цитирай
182. shtaparov - Да, Мадарският конник е Тракийски. ...
27.09.2012 16:49
Да,Мадарският конник е Тракийски. Но е направен от средновековните Траки: Българите! И се надявам да се намерят повече фрагменти от изображението,за да се добие по-пълна представа за фигуралната композиция. Поздрави!
цитирай
183. kass - 117. bumerang - Историята, ах историята...
27.09.2012 18:25
Спароток, нашите корени ли са виновни за днешното състояние на държавата ни? Вярванията на днешните гърци за тяхното велико историческо минало как им помагат днес? Или великомакедонските напъни и монументите дето строят как ще им помогнат? Като ги надъхат с шовинизъм ли?
****

Извинявам се, че отговарям вместо автора, но когато прочета или чуя някой да казва "и какво от това какви сме били, като сега сме нищо...", или пък "и какво значение има...", или "и с какво ни помага това..." не се въздържам и се намесвам... Всяка държава има възходи и спадове в историята си, добри и лоши периоди, но когато си могъл и си постигал нещо - пак ще можеш да го постигнеш, ако си отговориш на въпроса къде бъркаш или какви са причините за положението. Причините днес да сме в окаяно положение като държава и народ се дължат на много фактори: 500 години под османско...ъъъ...владичество, 45 годи тоталитарна власт... И през двата периода изпускаме много и изоставаме от света: развитието на индустрията, културата, електрониката и т.н. и т.н. След освобождението ни от турско 75% от населението на България е било селско - овчари и земеделци, но това не е най-страшното, по-страшното е, че 500 години сме нямали собствена държавност - държава която да защитаваш, за която да умреш, да отстояваш политически в развитието на Европа, за която да работиш, която да изграждаш, да съхраниш културните й паметници, да браниш реномето й пред света и прочие... После - желязна завеса с изкуствени пазари и липса на основни свободи на личността. Но да се върнем на темата "и какво от това какви сме били", ами това, че си имаме история която трябва да браним, че си имаме държава, която трябва да изградим, но ако казваме "какво от това" то едва ли ще успеем в каквото и да било начинание.
Погледнато от времето на един човешки живот то днес бихме се отчаяли (да, на гърците не им помага миналото днес, но няма безкрайни кризи), погледнем ли обаче през призмата на вековете ще видим, че няма място за отчаяние... Ако успеем да си извоюваме необходимия респект, тогава ще разберем каква е ползата от славното ни минало. За съжаление обаче днес, къде от притеснение да не замясаме като македонците, къде от чувство за малоценност, къде от комплекси сме склонни срамежливо да наведем глава пред силните днес, но нищо не гарантира, че силният днес няма да се огъне утре. Ние днес може и всички до един да умрем от глад, но дали това ще сполети децата ни зависи само от това на какво ще ги научим - дали срамежливо да свеждат глава или да ходят гордо изправени независимо от лошото наследство, което ще им оставим...
цитирай
184. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Кас!
27.09.2012 18:38
Ние имахме държава в Копривщица и по време на турското робство. В България винаги е имало автономни републики със статут на държави, дори в най-черни робски времена. Време е да спрем да се оправдаваме с миналото. Да сменим гледната точка и да се оправдаем с бъдещето. По-стар от нас и по-мъдър надпис от наши предци и далечни съвременници гласи:

"Идвам от миналото, отивам в бъдещето".

Мисля, че проблемът на българина - един от препъни камъните в нашето развитие като модерна нация са не трудностите, тежката съдба и превратности в историята ни, а непознаването й. Народ, който не познава миналото си, няма бъдеще.
цитирай
185. kass - malchaniaotnadejda7
27.09.2012 18:53
Не става въпрос за оправдание, а за себеуважение, понеже попитаха за причините та затова се разпищорих толкова :)... Да, ние отиваме в бъдещето, но въпроса е като какви? И именно защото трябва да сменим гледната си точка, точно затова стига сме питали "и какво ни помага това?", историята си е наша и е наша работа каква е истината, наши учени ще спорят и ще я определят, защото ни касае нас нали? Ако ти не браниш своето, кой друг ще милее повече за него?


защото гдето е съкровището ти, там ще бъде и сърцето ти.
Матей 6:21
цитирай
186. sparotok - статистика
27.09.2012 19:42
doctora написа:
българите не били любознателни и не се интерисували от своята история и извори ... гледай само какво прави един смислено и умно написан блог ... скоро ще удари 3 000 000 влизания ... направо ми радвате душата ... успехи в разбирането и различаването ... амин.


Докторе, аз на статистиките в блога не вярвам:)
Може да имам 3 000 000 посещения, но като цяло, включително и с другите места където хора публикуват моите неща.

И аз като Вас не вярвам на приказките, че българите не ги било грижа за миналото си. Родолюбците в страната ни са много!

Поздрави!
Поздрави!
цитирай
187. sparotok - чакане
27.09.2012 19:47
zaw12929 написа:
Много търпеливо "чакаме “умните” да се наумуват"


Аз не чакам, а действам, не само в блога, но и извън него...
Мисля, че не е никак трудно тези от нас, които имат възможност да сторят следното:

- да се опитат да вдигнат самочувствието на сънародниците си
- да подпомогнат финансово болни и стари хора
- да помогнат на безработни при търсене на работа
- да търсят съмишленици и да обменят идеи с тях
- да се противопостяват на корупцията
- да се противопоставят на упадъка на морала и духовността

Прави добро, за да срещнеш добро!
цитирай
188. sparotok - уикипедия
27.09.2012 19:48
blm написа:
анонимен написа:
Имам един малко неудобен въпрос ама ми е интересно да разбера дали наистина гърците са толерирали педерастията, има ли данни за тая работа, или на тия пичове им се носи такова име щото са женствени?

Не само педерастията, но и лесбийството. Ето какво пише за лесбийките в Уикипедия:
"Названието произхожда от името на гръцкия остров Лесбос [6][7]. Смисълът, в който го разбираме днес, произтича от факта, че древногръцката поетеса Сафо, която е имала имала любовни увлечения и към двата пола (съдейки по нейната поезия, автобиографични бележки нямаме оставени или запазени) е била родена и живяла на острова през 6 век пр.н.е. От различни древни писания, историците са заключили, че група от млади жени са били оставени на опеката и възпитанието на Сафо, което вероятно означава, че тя е имала хомосексуални връзки с някои от тях, подобно на връзките, които възрастните мъже са имали с по-млади момчета в Древна Гърция"
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D1%81%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D0%BA%D0%B0#cite_note-7
Уикипедия не е много надежден източник на информация, но дава представа за някои по-общи понятия.


Уикипедия наистина не е надежден източник, но данните за Сафо са верни...
цитирай
189. sparotok - благодаря !
27.09.2012 19:53
анонимен написа:
Може би знаеш за тази публикация, но може и да не знаеш, затова я изпращам -

http://www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php?showtopic=3445


Благодаря ти за информацията!
цитирай
190. sparotok - до kass
27.09.2012 19:56
Благодаря ти много за хубавите коментари!:)

На някои хора не отговарям защото съдейки по думите им виждам, че няма смисъл. Може да се спори само с непредубеден човек...другото е загуба на време.

Поздрави!
цитирай
191. malchaniaotnadejda7 - 186. kass - malchaniaotnadejda7
27.09.2012 20:59
Да, хубаво го е казал Матей - "гдето е съкровището ти, там ще бъде и сърцето ти." Сърцето на България е света. Причините за днешното ни състояние коренят не в миналото ни, а в неговото непознаване. Белите полета на паметта прекъсват нишката и на най-силните духовни генеолигии. Били те и национални.

Колкото до историята - българската история е по-различна, защото не си е само "наша", а определяща развитието на земната цивилизация. Това е една основна отлика, в която, ако ние не повярваме и не научим, други ще ни я кажат. Нека дам един пример от времето, за което говориш - 5 вековната турската доминация над България. Ето какво пише в една наша, родна енциклопедия за един от колосите в европейската, а оттам и в световната история - Петър Парчевич:

"Дипломатическите опити на епископ Петър Парчевич остават неуспешни..."

Напротив, в италиански исторически източник е отбелязано: "Благодарение на непрестанните и неуморни дипломатически усилия на българския благородник, обединител, барон Петър Парчевич, турските войски са разбити в битката за Виена..." Срещу тях се възправя коалиция от нации, сред които участват Австрия, Полша, Венеция, Русия, Украина, Хърватия... Виждаш разликата. Ние изопачаваме истината за миналото си. Не си вярваме.

Когато си тръгвах от базиликата Сан Пиетро в Рим, пазачът попита: "Българи ли сте?". Отговорих му на италиански, "да, българи сме", а той се усмихна - "Видяхте ли иконите на San Cirillo e San Metodio? Те са от основателите на църквата." Никога няма да забравя това. Но те си знаят. Затова техният папа още в 9 век извършва църковно служение и на латински и на български. И не е еднократно. След диспута на свети Константин Философ във Ватикана, Бог бива славен на всички земни езици.

Виж, как ние виждаме делото му и как го тълкуват другите народи. Сърцето на Европа, Виена, би било загубено без решаващата намеса на Петър Парчевич. Но ние наричаме мисията му "провал", оплакваме "национални катастрофи", а други възпяват великите си революции. За това говоря
цитирай
192. sparotok - датировка
27.09.2012 21:11
shtaparov написа:
Да,Мадарският конник е Тракийски. Но е направен от средновековните Траки: Българите! И се надявам да се намерят повече фрагменти от изображението,за да се добие по-пълна представа за фигуралната композиция. Поздрави!


След време ще разберем със сигурност кога е създаден Мадарския конник...

Поздрави!
цитирай
193. анонимен - СЕНЗАЦИОННА НОВИНА...БЕЗ МНОГО КОМЕНТАР
27.09.2012 21:39
Това заглавие ме принесе в моето село. В момента по родната ми улица от 5 обитаеми фамилни къщи, само една е останала. В трите стопаните й починаха, а четвъртата е обявена за продажба и е също празна в момента. Та май сензация ще е, ако след още 10 г се намерят живи българи, живеещи на територията на България. Хората почнаха да умират много млади. Рядко има да живеят до 80–ет и по–нагоре години... Рязък контраст с онова, което в Австрия виждам, Павел. Днес влязох в една сладкарница да си хапна нещо сладичко и там две семейни двойки, със сигорност над 85 г, се черпеха. Да са живи и здрави хората и на 100–ят си рожден ден пак така да се срещнат, а ние, ако не на 100, поне на 80 г като станем, да се срещнем на бяло сладко и кафе...:)
цитирай
194. dolsineq - Коментар № 194 е мой, Павел, но не ...
27.09.2012 22:10
Коментар № 194 е мой, Павел, но не знам, защо е излязъл анонимен. Техника, да й няма вяра човек...;)
цитирай
195. kass - malchaniaotnadejda7
27.09.2012 22:21
Съгласна съм... не е въпроса да си оплакваме националните катастрофи, а да отбележим причинно-следствената връзка. Имаме с какво да се гордеем, както и от какво да се срамуваме, затова и на въпроса "какво ни топли това днес" е редно да се запитаме "кое е това днес?" - последните 20 години? 50? 100?... защото ако излезем от тесногръдието на светогледа си, ще видим че 20 или 50 години на фона на цялата ни история са нищо...
Човекът попита, цитирам : "Вярванията на днешните гърци за тяхното велико историческо минало как им помагат днес?"
А гърците са в криза от има-няма 5 години :)... Нима можем да зачеркнем един народ, със славните му и безславни времена, като достоен само защото е изпаднал във финансова криза??? Тъй, че да, коментара ти е много правдив, не познавамее историята си, която си е наша независимо че е определяща развитието на земната цивилизация ;), нямаме самочувствие, нито вяра, защото погледа ни стига до върха на носа - днес и сега, а какво е било преди нас и какво ще оставим след себе си сякаш няма значение...
Поздрави!
цитирай
196. malchaniaotnadejda7 - 131. sparotok - Константин Велики
27.09.2012 23:06
sparotok написа:
andorey написа:
Добре, благодаря за отговора, приятно съм изненадан от предположението че Мадарския конник може да е издялан по времето на Константин. Не че съм убеден, но ако е издигнат между 1-7 век, няма кога да е освен по неговото време.
Ще чакаме информация за отношението на Константин към траките, познати по-късно като българо-славяни : )


Такава информация няма да се намери лесно, но си поръчах антикварни издания на работите на Кодин, Лактанций, Св. Августин, Евсебий и др. Те са споменавали Константин Велики и неговите дела. В старите издания данните понякога са повече отколкото в новите и ...редактираните.

Прочее, самия Константин Велики е тракиец...поне според проф. Jozef Bidez :)

Явно би трябвало да чета по-внимателно някои коментари във форума ти, Павел. Като казваш, че според проф. Jozef Bidez, Константин I – (първият християнин римски император, който официално провъзгласява Византион за столица на Римската империя през 330 г. от н.е.) е тракиец, си спомних за смъртта на последния император на античния Византион, в чиито вени също тече българска кръв - Константин XI Палеолог. Привидно нищо не ги свързва, но всъщност и двамата са наши предци. Константин I Велики, за който ти говориш, е коронован за император в Йорк, Англия, докато последният византийски император – всъщност, с български корени, до последно се сражава за „града на царете”и пада недалеч от портите му, с меч в ръка. Данните за неговата смърт са записани в старите италиански средновековни хроники от онова време. “La caduta di Constantinopoli” (Bulzoni edittore).Удивителен документ, от който разбираме, че главнокомандващият турската флота – адмирал Балтоглу – еничар, също е българин. В Златния рог, той дава абсурдна заповед, за която по-късно бива наказан и прогонен от духовния водач на Мехмед Завоевателя. Интересното за мен е, че дори този легендарен турски адмирал не само се оказва българин, но минава на страната на Константин и се бие до последно редом с него. Така турските хроникьори и италианските средновековни летописци са единодушни в едно: „От ръката на Константин паднаха посечени 500 воини...” – неверници или правоверни – това е единствената разлика в тези свидетелства. И докато цифрите за числеността на оръдията, галерите, войските, варират..., то цифрата – „500 войни посечени лично от ръката на император Константин” е неизменна. Моята версия е, че до него е бил българинът Балтоглу. Но, не това е важното. Удивителното е, че отново един чужд професор твърди, че един от най-великите императори на Рим е тракиец. Странно нещо е историята. Понякога е като времето, за което Айнщайн говори, че „не съществува”. Поздрави!

ps И извини ме за многото коментари.:)
цитирай
197. анонимен - Изглежда Крали Марко, Тракийския конник и св. Георги са един и същ образ.
28.09.2012 00:44
анонимен написа:
Почитаният Свети Георги е християнизиран образ на древния тракийски бог наричан Херос или Тракийски конник. Херос е образът на царят-воин на кон, който владее и контролира със своето копие силите на тъмнината, олицетворени от змея, змията или друго силно, кръвожадно животно. Това бил свят и неизтребим за съзнанието на населението образ, който християнството е преборило като е заместило със свои имена и фигури. Според християнството Свети Георги побеждава, а според траките укротява и владее змея, змията, символът на мрачните, опасни земни и подземни сили. Херос е генерален символ на укротителя на страховете и основно на страха от смъртта.


Тракийският конник и Свети Георги

http://televizia-bg.info/тракийският-конник-и-свети-георги/

анонимен написа:
За връзката на Крали Марко с тракийския конник и св. Георги вече е изказано мнение в научната литература (*допълнителни материали и източниците са посочени в края на книгата). Но такава връзка може да се установи и за Перун в образа на конник, с черти на змей и змееборец, който оставя следи върху култа на св. Георги и св. Илия. В народна песен от Странджа змей Периян вдига бяла Марина, сестра на Петър и Илия. Разгледаните герои и божества освен черти на змееборци притежават и черти на гръмовержци — мълнията, каменната брадва, стрелите са главните им оръжия, с които преследват своя противник. Змееборци гръмовержци са Тракийският конник, Перун, вероятно и Тангра. Освен св. Георги и св. Илия, светци змееборци са св. Тодор, св. Михаил, св. Константин, св. Петър, св. Марина. Те преследват дракона змей, който съгласно християнската концепция приема облика на дявола. Това още веднъж потвърждава тезата, че едно езическо божество се проектира върху различни християнски светци.


"Българска народна митология", Иваничка Георгиева, 1993

http://www.mling.ru/etnolingvistika/bg/muth_bg/
цитирай
198. malchaniaotnadejda7 - re - 196. kass
28.09.2012 00:56
kass написа:
Съгласна съм... не е въпроса да си оплакваме националните катастрофи, а да отбележим причинно-следствената връзка. Имаме с какво да се гордеем, както и от какво да се срамуваме, затова и на въпроса "какво ни топли това днес" е редно да се запитаме "кое е това днес?" - последните 20 години? 50? 100?... защото ако излезем от тесногръдието на светогледа си, ще видим че 20 или 50 години на фона на цялата ни история са нищо...
Човекът попита, цитирам : "Вярванията на днешните гърци за тяхното велико историческо минало как им помагат днес?"
А гърците са в криза от има-няма 5 години :)... Нима можем да зачеркнем един народ, със славните му и безславни времена, като достоен само защото е изпаднал във финансова криза??? Тъй, че да, коментара ти е много правдив, не познавамее историята си, която си е наша независимо че е определяща развитието на земната цивилизация ;), нямаме самочувствие, нито вяра, защото погледа ни стига до върха на носа - днес и сега, а какво е било преди нас и какво ще оставим след себе си сякаш няма значение...
Поздрави!

Да, Кас, така е - истинските неща са противоречиви. Затова понякога следствието изпреварва причината и загубата на достойнство е решаваща за бъдещето на отделен човек или на цяла нация. Българите трябва да повярваме в себе си. В противен случай, губим себе си. Глобализацията ще е прекрасно извинение да се самоунищожим. Чудесна почва под краката ни, на която здраво може да стъпим, за да не ни погълне несигурността на настоящето, е паметта ни като народ. Нека научим повече за себе си. Причината за изоставането ни аз виждам в липсата на национално достойнство. Казвайки го, не ти опонирам, напротив - добавям малко светлина. Сърдечни поздрави!
цитирай
199. анонимен - Крали Марко, Тракийския конник и св. Георги
28.09.2012 01:55
В миналото се е почитал образа на конника. След време чак започват да наричат този конник св. Георги и слагат змея. За пример, в доскорощния герб на Грузия (1991-2004) имаше просто конник, слънце и луна. В новия герб вече конникът е със змей:

http://bg.wikipedia.org/wiki/Герб_на_Грузия

Показателна е и историята на герба на Русия - в началото на него е имало само конник, после са му добавили змей, и накрая са обявили този конник със змей за св. Георги. "The other main Russian coat of arms, the image of St George slaying the dragon, is contemporaneous. In its first form, as a rider armed with a spear, it is found in the seal of Vasili I of Moscow. At the time of Ivan III, the dragon was added, but the final association with Saint George was not made until 1730, when it was described as such in an Imperial decree. Eventually, St George became the patron saint of Moscow (and, by extension, of Russia)." Цитатът е от една хубава тема, която си струва да се разгледа цялата - "Защо в иконостасите има змейове и лами?" (глишев и подобни се подвизават като модератори-потребители във форума с темата, така че имайте едно наум за някои мнения там):

http://nauka.bg/forum/index.php?s=fc205dcee3e9703f8abe364704fcc4df&showtopic=13671&view=findpost&p=231266


анонимен написа:
Най-накрая се организирахме, за да направим първия си по-сериозен обход на светилищата в Централен Балкан и по-специално района около Троян, Васильова планина (село Голяма Железна) и района около град Трявна. С това ние навлязохме в царството на Крали Марко, оня Велик Конник, посредника между Небето и Земята, великият Демиург на социума. Защото това е Крал Марко, оня митичен юнак, възпян в легенди и митове и накрая, типично по нашенски припознат в лицето на един васален на турците владетел, който няма нищо общо с реалния образ на Конника.


Централен Балкан - в Царството на Крали Марко:

http://www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php?showtopic=3447
цитирай
200. pevetsa - БЛАГОДАРЯ!
28.09.2012 09:41
БЛАГОДАРЯ ТИ ПРИЯТЕЛЮ, БЛАГОДАРЯ!
цитирай
201. vostroto - Здравей, Спароток, и поздравления ...
28.09.2012 18:54
Здравей, Спароток, и поздравления за благородния ти дело!
Благодаря и на Надежда, за коментара й за Парчевич!
Винаги съм бил убеден, че благодарение на "българския буфер", турците не са успели да поробят цяла Европа. Тези факти за Парчевич ни ги знаех.
цитирай
202. sparotok - Българския буфер
28.09.2012 21:38
vostroto написа:
Здравей, Спароток, и поздравления за благородния ти дело!
Благодаря и на Надежда, за коментара й за Парчевич!
Винаги съм бил убеден, че благодарение на "българския буфер", турците не са успели да поробят цяла Европа. Тези факти за Парчевич ни ги знаех.


Приятелю, на запад доста хора знаят за Българския буфер. Знаят, че без саможертвата на дедите ни Европа днес нямаше да я има...

Лошото е, че потомците на тези, които финансираха турците да предприемат походите си завладяха Европа по друг път...понеже не сме техни пионки те не ни обичат:)
цитирай
203. sparotok - !
28.09.2012 21:39
pevetsa написа:
БЛАГОДАРЯ ТИ ПРИЯТЕЛЮ, БЛАГОДАРЯ!


:)
цитирай
204. sparotok - до malchaniaotnadejda7
28.09.2012 21:58
Надежда, не само Константин Велики е от тракийски произход. Неговия роднина Юлиан спасява Римската Империя от нахлуващите германски племена. Юстин І и Юстиниан І са също траки. Последния носи тракийската фамилия Сабазий. Според една работа на Теофил малкото име на Юстиниан е Управда, а баща му се е казвал Изток.


Justiniani Vita.5
Ex opusculo continenti Vitam Justiniani Imperatoris scripto literis et characteribus Illyricis usque ad annum imperii ejus 80 per Bogomilum Pastorem seu Abbatem monasterii S. Alexandri martyris in Dardania prope Prizrienam civitatem natale solum eiusdem Justiniani, quod opusculum asservatur in bibliotheca monacorum Illyricanorum regulam S. Basilii profitentium in monte Atho seu sacro in Macedonia supra Aegaeum mare. Hic Bogomilus cum diutius fuisset pedagogus Justiniani factus est episcopus Sardicensis dictusque a Latinis et Graecis D D6 vir magnae sanctitatis et in catholica religione tuenda constantissimus.

Natus est Vpravda (1)7 (nomen Justiniani gentili sermone) in Prizriena (2)8 sub imperio Zenonis Regis Constantinopolitani et Patriarchatu Acacii novae Romae, postquam imperatores in veteri Roma esse desierunt: quasi Deus vellet edere Regem qui recuperaturus esset occidentale imperium et cum orientali in antiquum splendorem restituturus.

Pater ejus fuit Istok (3) ex progenie et familia sancti Constantini (4) — magni Regis Romanorum et maximi monarcharum Christianorum. Mater vero Bigleniza (5) — soror Justini qui regnavit in nova Roma. Istoki soror fuit Lada, quae nupsit Selimiro (6) Principi Slavorum, qui complures filios habuit, inter hos Rechiradum quem singulari certamine, ut dicetur, interfecit Justinianus.

Istok cum esset Ilnez,9 hoc est, Dynasta inter Dardanos, dedit filio Vpravdae pedagogum egregium sanctum virum Bogomilum (7) pastorem seu Abbatem monasterii S. Alexandri martyris, vitae Justiniani scriptorem, qui puerum summa diligentia sanctissimis moribus inde literis Latinis et Graecis instruxit. Verum cum ab avunculo Justino enixe diligeretur, ab eodem ad castra trahebatur, Bogomilo nunquam a latere adolescentis abscedente.

Tyrocinium deposuit jubente Justino, qui jam pridem primos ordines Romanorum ductabat; quo tempore idem Justinus contra Caesarides (8) Zenonidas pro Anastasio rege decertabat, cum avunculo miles in Illyricum revertitur ob Bulgaros Romanis cervicibus imminentes, a quibus cum esset interfectus Rastus (9) dux militiae Illyricanae cum primori

Живелия доста по-рано Максимин Тракиец спасява Римската Империя от алеманите. Застанал на чело на войската той се врязва смело в редиците на германите, съсича много от тях и по този начин вдъхновява легионерите си така, че те замалко не избиват алеманите до крак.

Най-великия римски пълководец - Велизарий е също тракиец, личната му гвардия е била от траки. Аеций- приятел, но по-късно и противник на Атила е роден в Силистра. Баща му е мизиец, а майка му благородна римлянка.

Ако се махнат трако-илирийските императори и генерали от славата на Римската Империя няма да остане много...


Балтоглу не е бил единствения българин на турска служба. Немски летописец (ако не се лъжа Себастиян Мюнстер) същобщава, че през 15-ти-16-ти век българския се говори в двора на императора (султана) в Константинопол. След това някой отстранява българите от двора на султана...и започва упадъка на турската империя...
цитирай
205. sparotok - разбрах
28.09.2012 22:03
dolsineq написа:
Коментар № 194 е мой, Павел, но не знам, защо е излязъл анонимен. Техника, да й няма вяра човек...;)


Снеже, разбрах, че коментара е от тебе. Не мога д обясня обаче проблемите с появяването на коментарите, а и вида им...

Смърта стана твърде често срещано явление в България. Последните два месеца загубих четирима приятели и познати, един от тях бе само на 39...

Никой от политиците ни обаче не се тревожи от това, никой не предприема някакво изследване (разследване), мерки...сякаш е напълно в реда на нещата българите да изчезват от територията на България...

Тъжно...
цитирай
206. анонимен - Там, където си посял съдбовно семе, ...
29.09.2012 00:02
Там,където си посял съдбовно семе,и никне то във туй проклето време.Не го оставяй и не позволявай чуждата ръка да го полива,защото ще израстне то самотно във епоха,в която бързо се загива. ЗЛАТКО АРАБАДЖИЕВ
PLOVDIV
цитирай
207. анонимен - КРАСИВИТЕ СЛОВА НЕ СА ИСТИНСКИ. ...
29.09.2012 00:17
КРАСИВИТЕ СЛОВА НЕ СА ИСТИНСКИ. ИСТИНСКИТЕ СЛОВА НЕ СА КРАСИВИ.ЗНАЕЩИТЕ НЕ СА УЧЕНИ.УЧЕНИТЕ НЕ ЗНАЯТ.........ДАВАЙ ПАВЛЕ,ДАВАЙ НАПРЕД БРАТКО. ЗАД ТЕБ СА ОРДИТЕ ЮНАШКИ. ЗНАЙ ЧЕ НЕ СИ САМ НА БОЙНОТО ПОЛЕ. ПОЗДРАВИ ОТ МАДРИД
цитирай
208. sparotok - !
29.09.2012 00:28
анонимен написа:
Там,където си посял съдбовно семе,и никне то във туй проклето време.Не го оставяй и не позволявай чуждата ръка да го полива,защото ще израстне то самотно във епоха,в която бързо се загива. ЗЛАТКО АРАБАДЖИЕВ
PLOVDIV


Красиво казано! Благодаря ти!
цитирай
209. анонимен - Скептик от село X
29.09.2012 00:44
Спароток, няма ли да пуснеш коментара ми?
цитирай
210. sparotok - !
29.09.2012 00:52
анонимен написа:
КРАСИВИТЕ СЛОВА НЕ СА ИСТИНСКИ. ИСТИНСКИТЕ СЛОВА НЕ СА КРАСИВИ.ЗНАЕЩИТЕ НЕ СА УЧЕНИ.УЧЕНИТЕ НЕ ЗНАЯТ.........ДАВАЙ ПАВЛЕ,ДАВАЙ НАПРЕД БРАТКО. ЗАД ТЕБ СА ОРДИТЕ ЮНАШКИ. ЗНАЙ ЧЕ НЕ СИ САМ НА БОЙНОТО ПОЛЕ. ПОЗДРАВИ ОТ МАДРИД


Поздрави на всички Родолюбци живещи в Мадрид!
цитирай
211. sparotok - 5 минути
29.09.2012 00:55
анонимен написа:
Спароток, няма ли да пуснеш коментара ми?


Нужни са 5 минути за регистрация в блога. Имайки своя платформа можете да си пишете каквото искате и за когото искате. Така няма да се налага да се оплаквате, че някой не допуска коментари...

Простичко е, нали?
цитирай
212. breeze - Хм, Истината потече..!
29.09.2012 05:55
А това значи, че ще се превърне в нещо!:)
цитирай
213. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
29.09.2012 11:10
malchaniaotnadejda7 написа:
kass написа:
Съгласна съм... не е въпроса да си оплакваме националните катастрофи, а да отбележим причинно-следствената връзка. Имаме с какво да се гордеем, както и от какво да се срамуваме, затова и на въпроса "какво ни топли това днес" е редно да се запитаме "кое е това днес?" - последните 20 години? 50? 100?... защото ако излезем от тесногръдието на светогледа си, ще видим че 20 или 50 години на фона на цялата ни история са нищо...
Човекът попита, цитирам : "Вярванията на днешните гърци за тяхното велико историческо минало как им помагат днес?"
А гърците са в криза от има-няма 5 години :)... Нима можем да зачеркнем един народ, със славните му и безславни времена, като достоен само защото е изпаднал във финансова криза??? Тъй, че да, коментара ти е много правдив, не познавамее историята си, която си е наша независимо че е определяща развитието на земната цивилизация ;), нямаме самочувствие, нито вяра, защото погледа ни стига до върха на носа - днес и сега, а какво е било преди нас и какво ще оставим след себе си сякаш няма значение...
Поздрави!

Да, Кас, така е - истинските неща са противоречиви. Затова понякога следствието изпреварва причината и загубата на достойнство е решаваща за бъдещето на отделен човек или на цяла нация. Българите трябва да повярваме в себе си. В противен случай, губим себе си. Глобализацията ще е прекрасно извинение да се самоунищожим. Чудесна почва под краката ни, на която здраво може да стъпим, за да не ни погълне несигурността на настоящето, е паметта ни като народ. Нека научим повече за себе си. Причината за изоставането ни аз виждам в липсата на национално достойнство. Казвайки го, не ти опонирам, напротив - добавям малко светлина. Сърдечни поздрави!

Сроред мен, "Девширмето" е снижило безвъзвратно генетичния потенциал на Българите под турско. Резултата сега се вижда ясно, ние сме най-зле в ЕС
цитирай
214. анонимен - Скептик от село X
29.09.2012 12:40
sparotok написа:
анонимен написа:
Спароток, няма ли да пуснеш коментара ми?


Нужни са 5 минути за регистрация в блога. Имайки своя платформа можете да си пишете каквото искате и за когото искате. Така няма да се налага да се оплаквате, че някой не допуска коментари...

Простичко е, нали?


Най-малкото от възпитание може да обясните защо не искате да пуснете коментара. Данните, които споменах за Константин Драгаш може да се проверят и затова съм посочил източника.

Така, че обяснете какво ви кара да цензурирате мнението?
Благодаря предварително.
цитирай
215. malchaniaotnadejda7 - До Sparotok
29.09.2012 18:29
sparotok написа:
Надежда, не само Константин Велики е от тракийски произход. Неговия роднина Юлиан спасява Римската Империя от нахлуващите германски племена. Юстин І и Юстиниан І са също траки. Последния носи тракийската фамилия Сабазий. Според една работа на Теофил малкото име на Юстиниан е Управда, а баща му се е казвал Изток.


Justiniani Vita.5
Ex opusculo continenti Vitam Justiniani Imperatoris scripto literis et characteribus Illyricis usque ad annum imperii ejus 80 per Bogomilum Pastorem seu Abbatem monasterii S. Alexandri martyris in Dardania prope Prizrienam civitatem natale solum eiusdem Justiniani, quod opusculum asservatur in bibliotheca monacorum Illyricanorum regulam S. Basilii profitentium in monte Atho seu sacro in Macedonia supra Aegaeum mare. Hic Bogomilus cum diutius fuisset pedagogus Justiniani factus est episcopus Sardicensis dictusque a Latinis et Graecis D D6 vir magnae sanctitatis et in catholica religione tuenda constantissimus.

Natus est Vpravda (1)7 (nomen Justiniani gentili sermone) in Prizriena (2)8 sub imperio Zenonis Regis Constantinopolitani et Patriarchatu Acacii novae Romae, postquam imperatores in veteri Roma esse desierunt: quasi Deus vellet edere Regem qui recuperaturus esset occidentale imperium et cum orientali in antiquum splendorem restituturus.

Pater ejus fuit Istok (3) ex progenie et familia sancti Constantini (4) — magni Regis Romanorum et maximi monarcharum Christianorum. Mater vero Bigleniza (5) — soror Justini qui regnavit in nova Roma. Istoki soror fuit Lada, quae nupsit Selimiro (6) Principi Slavorum, qui complures filios habuit, inter hos Rechiradum quem singulari certamine, ut dicetur, interfecit Justinianus.

Istok cum esset Ilnez,9 hoc est, Dynasta inter Dardanos, dedit filio Vpravdae pedagogum egregium sanctum virum Bogomilum (7) pastorem seu Abbatem monasterii S. Alexandri martyris, vitae Justiniani scriptorem, qui puerum summa diligentia sanctissimis moribus inde literis Latinis et Graecis instruxit. Verum cum ab avunculo Justino enixe diligeretur, ab eodem ad castra trahebatur, Bogomilo nunquam a latere adolescentis abscedente.

Tyrocinium deposuit jubente Justino, qui jam pridem primos ordines Romanorum ductabat; quo tempore idem Justinus contra Caesarides (8) Zenonidas pro Anastasio rege decertabat, cum avunculo miles in Illyricum revertitur ob Bulgaros Romanis cervicibus imminentes, a quibus cum esset interfectus Rastus (9) dux militiae Illyricanae cum primori

Живелия доста по-рано Максимин Тракиец спасява Римската Империя от алеманите. Застанал на чело на войската той се врязва смело в редиците на германите, съсича много от тях и по този начин вдъхновява легионерите си така, че те замалко не избиват алеманите до крак.

Най-великия римски пълководец - Велизарий е също тракиец, личната му гвардия е била от траки. Аеций- приятел, но по-късно и противник на Атила е роден в Силистра. Баща му е мизиец, а майка му благородна римлянка.

Ако се махнат трако-илирийските императори и генерали от славата на Римската Империя няма да остане много...


Балтоглу не е бил единствения българин на турска служба. Немски летописец (ако не се лъжа Себастиян Мюнстер) същобщава, че през 15-ти-16-ти век българския се говори в двора на императора (султана) в Константинопол. След това някой отстранява българите от двора на султана...и започва упадъка на турската империя...

Очевидно, истината е достояние на малцина, но винаги излиза наяве. Като тракийските съкровища, приспани в земите ни хилядолетия преди Христа. Като националната ни памет и достойнство. Бълграите имаме мисия и искаме или не, ще я изпълним. Освен професорът, който цитираш, имаше и един унгарски историк – световно известен учен, който доказваше, че езикът ни е от най-древните на планетата. Поздрави и благодаря за сведенията, Павел. Беше интересно да прочета.
цитирай
216. sparotok - коментар
29.09.2012 22:25
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Спароток, няма ли да пуснеш коментара ми?


Нужни са 5 минути за регистрация в блога. Имайки своя платформа можете да си пишете каквото искате и за когото искате. Така няма да се налага да се оплаквате, че някой не допуска коментари...

Простичко е, нали?


Най-малкото от възпитание може да обясните защо не искате да пуснете коментара. Данните, които споменах за Константин Драгаш може да се проверят и затова съм посочил източника.

Така, че обяснете какво ви кара да цензурирате мнението?
Благодаря предварително.


Какво ви кара да мислите, че аз съм премахнал коментара и щом се оплаквате от цензура защо не се регистрирате?
цитирай
217. sparotok - истина
29.09.2012 22:27
breeze написа:
А това значи, че ще се превърне в нещо!:)


Да, истината наистина потече, не като поточе...а като река!:)
цитирай
218. pcelata - Аз лично не мога да споря.
30.11.2012 19:38
Имам един въпрос: -КЪДЕ: НА КОГО: И ОТ КОГО СЕ ИЗНЕСЕ И ПРОДАДЕ ЗЛАТОТО НА БЪЛГАРИЯ?????? Същото заради което бе УБИТА Людмила Живкова.И това продължава и да ден днешен.Затова ще ни затрият като нация-защото сме продажници.
цитирай
219. sparotok - !
12.03.2013 02:10
pcelata написа:
Имам един въпрос: -КЪДЕ: НА КОГО: И ОТ КОГО СЕ ИЗНЕСЕ И ПРОДАДЕ ЗЛАТОТО НА БЪЛГАРИЯ?????? Същото заради което бе УБИТА Людмила Живкова.И това продължава и да ден днешен.Затова ще ни затрият като нация-защото сме продажници.


Не смятам, че сме продажници...по-скоро сме ограбени...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13928904
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031