Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2012 17:10 - ИМЕНАТА НА ТРАКИЙСКАТА БОГИНЯ-МАЙКА
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 69553 Коментари: 157 Гласове:
107


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


           ИМЕНАТА НА ТРАКИЙСКАТА БОГИНЯ-МАЙКА

 

 

 

От названията на древните божества получаваме много ценна информация. Възможно е лесно да се разбере дали един народ е местен или е дошъл от друго място.Съдейки по това, че Зевс, Атина, Артемида, Аполон и др. нямат обяснение на гръцки език става ясно, че гърците са чужденци на Балканите. В случай, че названията на най-древните богове имаха гръцка етимология, то това би било индикаци, че южните ни съседи са местен народ, но истината е, че те са пришълци не само на Балканите, но и в Европа. Впрочем за това, че гърците са заели чужда земя свидетелстват Херодот (История, II- 56, VI- 53), Плиний (Естествена История, VII. LVI.195-198), а и Страбон (География VII. 7.1). Старите автори дори посочват Африка като родина на днешните ни южни съседи (Плиний,VII. LVI.195-198, Херодот, История, VI- 53, Страбон, География VII, 7.1).

 

Дори генетични изследвания показват, че Страбон, Херодот и Плиний са знаели какво пишат, а именно, че истинските гърци са от африкански произход. Преди време група учени от различни държави направи проучване, чийто резултат е повече от красноречив:Genetic distances are closer between Greeks and Ethiopian/sub-Saharan groups than to any other Mediterranean group and finally Greeks cluster with Ethiopians/sub-Saharans in both neighbour joining dendrograms and correspondence analyses. The time period when these relationships might have occurred was ancient but uncertain and might be related to the displacement of Egyptian-Ethiopian people living in pharaonic Egypt”. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506

 

Най-близките роднини на гърците са живеещите в Африка етиопци. Данните от генетичното проучване съвпадат напълно с твърденията на старите автори. Освен това характера, облеклото, а и външния вид на старите гърци ги причислява по-скоро към жителите на Ориента, а не към европейските народи.От това става ясно, че голяма част от старата история е погрешно интерретирана и трябва да се преразгледа.

 

Да погледнем към нашето минало. Недобросъвестни личности направиха нечовешки усилия да ни изкарат тюрки, угро-фини, татари и т.н. Да обаче, две антропологически изследвания от 1938 и 1959 показаха убедително, че ние сме европейци по произход (М.Попов, Българския народ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938, М.Попов, със сътруд. д-р Г.Марков, ред. А.Хаджийолов, Антропология на Българския народ, БАН, София, 1959)

 

В проучването от 1959 г. бе споменат и един важен факт, а именно, че повечето българи са от понтийския антропологичен тип, т.е. местно население. Тези данни по различни причини останаха скрити за широката публика в България и по света. Слава Богу, през 2011 г. излезе резултат от мащабно генетическо проучване, според което ние българите сме носители на тракийски гени: “Съвременните българи са близки до средиземноморския генотип, като най-много се доближаваме до жителите на Северна Италия. “Това е свързано с общите ни тракийски корени, обяснява си го Гълъбов...” http://www.blitz.bg/news/article/117690

 

“Българите са силно славянска популация, но те са особен вид славянски генотип с наличие на силни тракийски елементи. Това става ясно от представеното в София изследване в рамките на проект „Характеризиране на антропо-генетичната идентичност на българския народ“. Според авторите на изследването траките не са изчезнали по тези земи, както се твърди в учебниците...

http://www.vsekiden.com/102320/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B8-%D1%81-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D1%82%D1%8E/

 

 

Генетиците имат право, траките не са изчезнали по тези земи, ние сме техните потомци. В случай, че не бе така, то не би било и възможно с помощта на езика ни да се даде етимология на имената на най-древните тракийски божества.

 

Според талантливия български езиковед Вл.Георгиев траките са най-старите поселници на Югоизточна Европа. Обитавали са територията ни поне от Каменната епоха. В този период се появява идолна пластика – статуетки от глина и мрамор... в които са предадени схематично човешки фигури и то предимно на жени. Според Георгиев това са символите на религиозните представи на човека като отражение на матриархата – това е богинята на плодородието, земята майка, от която води началото си “гръцката” богиня Деметра...(Траките и техния език, стр. 262).

 

В зората на цивилизацията хората са виждали в жената извора на живота. Поради тази причина се е отдавала изключително голяма почит на богинята-майка. Тя е едно от най-древните божества на дедите ни. Култа към нея трае хилядолетия...а и честно казано все още не се е загубил днес. Почитта към Богородица е само едно отражение на древната почит към създателката на живота.

 

Дедите ни са наричали богинята-майка с различни имена. Най-разпространените са Ма,  Мамузена, Купсела (Кубела, Кибела), Да (в надписа от Дуванлий). Те без изключение са обясними на български. Това показва, че нашия народ населява земята си поне от 8000-9000 години.

 

На пръв поглед названията изглеждат странни. Така е защото те са възникнали в дълбока древност. От тогава в езика ни са настъпили значителни промени. Доста диалекти са изтласкани на заден план – деяние довело до загуба на ценни данни.

 

Да разгледаме обаче имената на богинята-майка, произнасяни от дедите ни още преди хиляди години. Ма означава просто майка (без умалителната частица ка). В наши диалекти МА се е запазило като обръщение към майка.

 

Мамузена бива тълкувано от Вл.Георгиев като mater montana (планинската майка т.е. голямата, великата). По принцип епитети като великата, голямата (като планина) са логични за богинята-майка. Въпроса обаче е дали муз(ена) е тракийска дума за планина. Като такава може да се представи купсела, което е и едно от имената на богинята-майка. Името на Купсела е свързана с купче, купа, хълмче (възвишение, нещо изпъкващо, голямо) според Дуриданов (Езикът на траките, стр. 40).

 

Музена ( в Ма-музена) е по-скоро едно алтернативно предаване на мизийска, т.е. майка на мизите (mysoi). Този тракийски народ е най-големия и най-широко разпространения – от Черноморските степи до Мала Азия.Според Д. Хоматиан, М.Аталиат и др. мизи е старото име на българите...

 

Последното споменато тук име на богинята-майка е Да. То се среща не само в тракийски надпис върху пръстен, но и като елемент на хидроним. Плиний Стари твърди, че местните хора наричали Азовско море – Темарунда, което в превод значело matrem maris-майка на морето.В древността се е смятало, че Азовско море (Меотис) е майка на Черно море, т.е. че го захранва с водите си. Тем(м)арунда наистина означава майка на Черно море. Тем отговаря на стблг. тьма-тъмнина, мар(ун) отговаря на думата море, а да е дума за майка, която е обяснима с блг. дойка, доилица, дода. Тук трябва да се уточни, че стблг. доити-доя има и значение кърмя, давам на дете да суче. Майката е и дойка, кърмилница, хранителка...

 

В случая с Темарунда е интересно това, че този древен хидроним съдържащ името на тракийската богиня-майка се намира в земите на Стара Велика България... Нейната територия съвпада до голяма степен с тази на тракийското Боспорско Царство. Това разбира се не е случайно. В далечното минало дедите ни са обитавали не само земите на юг от Дунава, но също Черноморските степи. Материалната култура на Триполие (Украйна) показва смайващи прилики с тази от България, Северна Гърция, а и западната част на Мала Азия. Тази територия съвпада с областите обитавани от нашите деди в далечното минало...

 

Eто, имената на най-древното божество от нашите земи- Великата майка са обясними на български език. В такъв случай е безумие да се говори, че ние сме пришълци на Балканите. Тези, които твърдят подобно нещо накърняват истината и се гаврят с историята. Две антропологични и две генетични изследвания доказаха, че ние не сме азиатци, а европейски народ носещ тракийска кръв.

 

 Виждаме какви нечовешки усилия са хвърлени, за да се скрие истината за нашия произход. От Античността до ново време името на дедите ни бива мърсено и то от хора, които ни дължат своята култура и религия. Предците ни разпръснаха из Европа знанията за организираното земеделие и скотовъдство. По-късно научиха народите как да опитомят коня и да обработват желязото...И подобно на Прометей траките бяха наказани за добротата и милосърдието си.

 

Благородника обаче си остава благородник, дори и да е охулен. Силния си остава силен, дори и тогава когато с отровни думи му се внушава, че е слаб и нищо не зависи от него. Гените на умния се предават от поколение на поколение и само чакат удобен момент, за да се проявят. Най-голямото богатство на България е народа й!

 

 

 Честит празник на всички родолюбиви Българи!

 



Тагове:   майка,   Траките,   богиня,   Прометей,


Гласувай:
111



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
06.09.2012 17:11
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
06.09.2012 17:12
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. анонимен - Eпта
06.09.2012 17:23
Друго име на богинята-майка е Епта, за която се твърди, че уж била хето-хуритско божество, но истината е, че става дума за тракийски теоним. В нейна почит са имената Ептапор, Ептакент, Ептетралис и много други. Епта показва връзка с името на река Марица - Еброс, а значението е плодородната.
цитирай
4. breeze - Честит празник Спароток!
06.09.2012 17:26
Честит и още един малък празник на българите, поднесен днес от теб!
цитирай
5. sparotok - !
06.09.2012 17:31
breeze написа:
Честит и още един малък празник на българите, поднесен днес от теб!


Честит празник!

...И дано Бог даде скоро пак да има нов повод за празнуване!
цитирай
6. mt46 - Поздрав, приятелю!
06.09.2012 18:04
Честит празник! И днес е нужно съ-единение на разединения български народ...
цитирай
7. tit - Честит празник!:)
06.09.2012 18:06
Езикът е своеобразно ДНК и съединението на двата вида проучвания е интересно!:)
С крайният ти извод съм напълно съгласна!:))
цитирай
8. shtaparov - Както винаги- великолепен spar...
06.09.2012 18:09
Както винаги- великолепен sparotok!
цитирай
9. stix - "Благородника обаче си ос...
06.09.2012 18:20
"Благородника обаче си остава благородник, дори и да е охулен. Силния си остава силен, дори и тогава когато с отровни думи му се внушава, че е слаб и нищо не зависи от него. Гените на умния се предават от поколение на поколение и само чакат удобен момент, за да се проявят. Най-голямото богатство на България е народа й!"
цитирай
10. анонимен - Темерунда не означаваше ли &quo...
06.09.2012 18:57
Темерунда не означаваше ли "тъмна бездна"?
цитирай
11. анонимен - Честит празник на българите!
06.09.2012 19:02
Много хубав постинг за празничен ден!

Силно подкрепям следния абзац:
..................................................
Генетиците имат право, траките не са изчезнали по тези земи, ние сме техните потомци. В случай, че не бе така, то не би било и възможно с помощта на езика ни да се даде етимология на имената на най-древните тракийски божества.
цитирай
12. bulgarinut57 - А АЗ ИМАМ ЕДНО ВЪПРОСЧЕ
06.09.2012 19:10
към „администаторите” в блога:

-Кой изтриваше на два пъти постинга на Павел ?

Това е извадка от личната ми поща-

2:47 PM - блогърът sparotok , който е избран от вас в „Любими блогове“, публикува нов постинг:http://sparotok.blog.bg/politika/2012/09/06/imenata-na-trakiiskata-boginia-maika.997157

3:07 PM - блогърът sparotok , който е избран от вас в „Любими блогове“, публикува нов постинг:http://sparotok.blog.bg/politika/2012/09/06/imenata-na-trakiiskata-boginia-maika.997163

5:10 PM блогърът sparotok , който е избран от вас в „Любими блогове“, публикува нов постинг:http://sparotok.blog.bg/politika/2012/09/06/imenata-na-trakiiskata-boginia-maika.997196

КОЙ И ЗАЩО ?????
цитирай
13. sparotok - въпросче
06.09.2012 20:08
bulgarinut57 написа:
към „администаторите” в блога:

-Кой изтриваше на два пъти постинга на Павел ?

Това е извадка от личната ми поща-

2:47 PM - блогърът sparotok , който е избран от вас в „Любими блогове“, публикува нов постинг:http://sparotok.blog.bg/politika/2012/09/06/imenata-na-trakiiskata-boginia-maika.997157

3:07 PM - блогърът sparotok , който е избран от вас в „Любими блогове“, публикува нов постинг:http://sparotok.blog.bg/politika/2012/09/06/imenata-na-trakiiskata-boginia-maika.997163

5:10 PM блогърът sparotok , който е избран от вас в „Любими блогове“, публикува нов постинг:http://sparotok.blog.bg/politika/2012/09/06/imenata-na-trakiiskata-boginia-maika.997196

КОЙ И ЗАЩО ?????



И на мене ми се иска да разбера отговора на това въпросче...
В постинга няма нищо обидно, цинично, неприлично...и все пак някой реши, че написаното трябва да изчезне...

Както и да е...

Честит празник! Нека не си разваляме настроението на тоя хубав ден!
цитирай
14. silwiqna - Поздрав!
06.09.2012 20:09
Честит празник и на теб!
цитирай
15. malchaniaotnadejda7 - Сега влизам в Блога и разбирам от съблогери, че този постинг е бил изтриван.
06.09.2012 20:14
Официално предупреждавам, че всяко посегателство над този блог ще бъде тълкувано като посегателство над България и над българската история. Блогът на Павел Серафимов се чете от видни българи, влиятелни хора с реална власт, които няма да оставят подобно посегателство ненаказано. Има закони, има и подзакончета и нека никой служител на тази виртуална платформа не си въобразява и за миг, че може да се скрие зад общите "правила и разпоредби" на Блог.бг. Живеем във време на достатъчно развитие на технологиите. Това е частна платформа, която пък на свой ред следва и спазва законите на българското законодателство. И всеки трябва да знае мястото си и да се съобразява. Тук и сега.

Моля за извинение, авторът на този блог, нашият уважаван съблогер Павел Серафимов, че преди да изкажа мнение за постинга му, говоря за странични явления. И ти ще си останат встрани.

Бог да пази България!
цитирай
16. sparotok - !
06.09.2012 20:29
mt46 написа:
Честит празник! И днес е нужно съ-единение на разединения български народ...


Съедиение наистина е нужно, повече от всякога!
Ако е рекъл Господ и това ще стане!
цитирай
17. sparotok - !
06.09.2012 20:31
tit написа:
Езикът е своеобразно ДНК и съединението на двата вида проучвания е интересно!:)
С крайният ти извод съм напълно съгласна!:))


Тит, финала си е най-ценното от постинга!:)
Честит празник!
цитирай
18. sparotok - !
06.09.2012 20:31
shtaparov написа:
Както винаги- великолепен sparotok!


Благодаря ти приятелю!
Честит празник!
цитирай
19. stela50 - Честит празник, Спароток !
06.09.2012 20:32
Един от най- великите, най- българските...
Момент, в който всички българи си подават ръка,
поставяйки на втори план своите лични интереси,
независимо от мястото си в обществото, за да бъде
Съединението, за да има България ...
Това не бива да се забравя - колко важно е единението
на един народ за неговото бъдеще...
...Генетиците имат право, траките не са изчезнали по тези земи, ние сме техните потомци. В случай, че не бе така, то не би било и възможно с помощта на езика ни да се даде етимология на имената на най-древните тракийски божества...
След многобройните доказателства и факти,
нима в това все още се съмнява някой ...
Поздрави за хубавия постинг в празничния ден !!!
цитирай
20. sparotok - !
06.09.2012 20:33
stix написа:
"Благородника обаче си остава благородник, дори и да е охулен. Силния си остава силен, дори и тогава когато с отровни думи му се внушава, че е слаб и нищо не зависи от него. Гените на умния се предават от поколение на поколение и само чакат удобен момент, за да се проявят. Най-голямото богатство на България е народа й!"


Верно е, нали!:)
цитирай
21. sparotok - Temarunda
06.09.2012 20:40
анонимен написа:
Темерунда не означаваше ли "тъмна бездна"?


Tanaim ipsum Scythae Silim vocant, Maeotim Temarundam, quo significant matrem maris.
Превода е ясен - matrem maris означава майка на морето...

Провери в работата на Плиний Естествена История VІ,VІІ.20.
цитирай
22. sparotok - !
06.09.2012 20:51
gogi6666 написа:
Много хубав постинг за празничен ден!

Силно подкрепям следния абзац:
..................................................
Генетиците имат право, траките не са изчезнали по тези земи, ние сме техните потомци. В случай, че не бе така, то не би било и възможно с помощта на езика ни да се даде етимология на имената на най-древните тракийски божества.


Благодаря ти!
Честит празник!
цитирай
23. sparotok - !
06.09.2012 20:52
silwiqna написа:
Честит празник и на теб!


Благодаря ти Силви!
Честит празник!
цитирай
24. sparotok - съединение
06.09.2012 21:03
stela50 написа:
Един от най- великите, най- българските...
Момент, в който всички българи си подават ръка,
поставяйки на втори план своите лични интереси,
независимо от мястото си в обществото, за да бъде
Съединението, за да има България ...
Това не бива да се забравя - колко важно е единението
на един народ за неговото бъдеще...
...Генетиците имат право, траките не са изчезнали по тези земи, ние сме техните потомци. В случай, че не бе така, то не би било и възможно с помощта на езика ни да се даде етимология на имената на най-древните тракийски божества...
След многобройните доказателства и факти,
нима в това все още се съмнява някой ...
Поздрави за хубавия постинг в празничния ден !!!


Таня, Съединение на народа ни пак ще има и този път ще е духовно.
Българите се обичат един друг, разделянето е изкуствено и наложено от недобросъвестни хора...На всяко зло обаче му идва края...

Честит празник!
цитирай
25. estolodu - марун - море
06.09.2012 21:03
Много ме заинтересова това окончание -ун. Думата море е от среден род, а окончанието за среден род в латински е -um. Дали това не е древно падежно окончание? Какви други думи има засвидетелствани, завършващи на -ун?
цитирай
26. sparotok - !
06.09.2012 21:05
malchaniaotnadejda7 написа:
Официално предупреждавам, че всяко посегателство над този блог ще бъде тълкувано като посегателство над България и над българската история. Блогът на Павел Серафимов се чете от видни българи, влиятелни хора с реална власт, които няма да оставят подобно посегателство ненаказано. Има закони, има и подзакончета и нека никой служител на тази виртуална платформа не си въобразява и за миг, че може да се скрие зад общите "правила и разпоредби" на Блог.бг. Живеем във време на достатъчно развитие на технологиите. Това е частна платформа, която пък на свой ред следва и спазва законите на българското законодателство. И всеки трябва да знае мястото си и да се съобразява. Тук и сега.

Моля за извинение, авторът на този блог, нашият уважаван съблогер Павел Серафимов, че преди да изкажа мнение за постинга му, говоря за странични явления. И ти ще си останат встрани.

Бог да пази България!


Благодаря ти за съпричастността Надежда! Инцидента не бе приятен, но какво да се прави, стават и такива неща. Дано само з в бъдеще не се повтарят...

Да не мислим за лошото днес, празник е. Честито Съединение на България!
цитирай
27. sparotok - окончание
06.09.2012 21:13
estolodu написа:
Много ме заинтересова това окончание -ун. Думата море е от среден род, а окончанието за среден род в латински е -um. Дали това не е древно падежно окончание? Какви други думи има засвидетелствани, завършващи на -ун?


Може би Темарунда е синкопирано Темним-морем-да...
От друга срана латиноезичните може да не са били в състояние да чуят името правилно и са го записали по-различно.

Плиний дава и друг интересен хидроним, това е Мори-маруса (Северно, или Балтийско море). Мори-маруса е преведено от Сотиров като морето на мраза (морие мороза).
цитирай
28. stix - Вярно е sparotok, затова не подк...
06.09.2012 21:23
Вярно е sparotok, затова не подкрепям ПРОВОКАТОРИТЕ, които постоянно и навсякъде пишат, че българите трябва да напуснат родината си... Вярно... условията тук са тежки, но родителите винаги са се старали да осигурят децата си, въпреки трудностите, през всички времена са искали да се изучат и да им осигурят собствен дом...
цитирай
29. анонимен - Темерунда не означаваше ли &quo...
06.09.2012 21:26
sparotok написа:
анонимен написа:
Темерунда не означаваше ли "тъмна бездна"?


Tanaim ipsum Scythae Silim vocant, Maeotim Temarundam, quo significant matrem maris.
Превода е ясен - matrem maris означава майка на морето...

Провери в работата на Плиний Естествена История VІ,VІІ.20.


Подобно тълкование прави и Трубачев - http://www.philology.ru/linguistics1/trubachev-99.htm

С тази разлика, че той разделя думата на Тем-Арун-Да, а не Тем-Марун-Да.
цитирай
30. анонимен - Честит празник, скъпи приятели!
06.09.2012 21:38
България не е само това, което се вижда на картата.
България е в Молдавия и в Украйна, и в Русия.
Над 30 милиона сме българите по света.
Време е да се обединим, да създадем духовни и културни мостове по между си. Нашите врагове са хитри и лукави.
Ние сме като наивни малки деца пред тях.
Политиците ни са продажни и водят анти-българска политика.
Всичко е представено да изглежда сложно. Объркани сме.
Продават земите ни, започнаха отново да копаят за шистов газ.
Какво да правим и как да реагираме?
Аз не мога и да спя от мисли.
И ще мисля докато не намеря решение.
Ако някой чете тези редове, моля ви присъединете се към мен.
Пък дано го измислим!

Благодаря ти за хубавия постинг.
Не зная какво ми става, но от няколко месеца буквално полудях по българската история и всичко свързано с най-древната ни история и траките.
Каква романтика!
Посетих варненския исторически музей, който е много богат и с интересни тракийски находки. Препоръчвам го на всички.
цитирай
31. sparotok - !
06.09.2012 21:40
stix написа:
Вярно е sparotok, затова не подкрепям ПРОВОКАТОРИТЕ, които постоянно и навсякъде пишат, че българите трябва да напуснат родината си... Вярно условията тук са тежки, но родителите винаги са се старали да осигурят децата си, въпреки трудностите, през всички времена са искали да се изучат и да им осигурят собствен дом...


Като българите други няма:)
За това сме оцелели до днес.
цитирай
32. sparotok - благодаря !
06.09.2012 21:44
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Темерунда не означаваше ли "тъмна бездна"?


Tanaim ipsum Scythae Silim vocant, Maeotim Temarundam, quo significant matrem maris.
Превода е ясен - matrem maris означава майка на морето...

Провери в работата на Плиний Естествена История VІ,VІІ.20.


Подобно тълкование прави и Трубачев - http://www.philology.ru/linguistics1/trubachev-99.htm

С тази разлика, че той разделя думата на Тем-Арун-Да, а не Тем-Марун-Да.



Благодаря за интересния материал! Трубачов обаче сам отбелязва, че останалия ономастичен материал от същия регион не съответсва на хетската лексика. Близостта с хетската дума аруни е по-скоро случайност.

Теммарунда, или Темнимморемда може лесно да се синкопира на Темарунда...
Гърците правят от Хамгатана Егбатана...примерите за погрешно записване на топоними са много...
цитирай
33. sparotok - Какво да правим и как да реагираме?
06.09.2012 21:46
анонимен написа:
България не е само това, което се вижда на картата.
България е в Молдавия и в Украйна, и в Русия.
Над 30 милиона сме българите по света.
Време е да се обединим, да създадем духовни и културни мостове по между си. Нашите врагове са хитри и лукави.
Ние сме като наивни малки деца пред тях.
Политиците ни са продажни и водят анти-българска политика.
Всичко е представено да изглежда сложно. Объркани сме.
Продават земите ни, започнаха отново да копаят за шистов газ.
Какво да правим и как да реагираме?
Аз не мога и да спя от мисли.
И ще мисля докато не намеря решение.
Ако някой чете тези редове, моля ви присъединете се към мен.
Пък дано го измислим!

Благодаря ти за хубавия постинг.
Не зная какво ми става, но от няколко месеца буквално полудях по българската история и всичко свързано с най-древната ни история и траките.
Каква романтика!
Посетих варненския исторически музей, който е много богат и с интересни тракийски находки. Препоръчвам го на всички.



Питате - Какво да правим и как да реагираме?
Поне за мен е ясно - да показваме непрестанно най-доброто от нас, да даваме добър пример, да търсим приятелство с всеки!

Трябва да си помогнем сами, аки искаме да ни помогне и Господ!
цитирай
34. анонимен - До 33 sparotok
06.09.2012 22:05
sparotok написа:
[quote=анонимен]Питате - Какво да правим и как да реагираме?
Поне за мен е ясно - да показваме непрестанно най-доброто от нас, да даваме добър пример, да търсим приятелство с всеки!

Трябва да си помогнем сами, аки искаме да ни помогне и Господ!



Да това е най-силното ни оръжие, но не е достатъчно.
Ако се съчетае с "Няма да си оставя магарето в калта" картинката става съвсем друга.
Започват и да те уважават. Психиката на много хора е елементарна и наистина има нужда да се удари с юмрук по масата, меко казано.
Трябва силата да защити добротата. На нас в момента точно силата ни липсва.
цитирай
35. sparotok - сила
06.09.2012 22:16
анонимен написа:
sparotok написа:
[quote=анонимен]Питате - Какво да правим и как да реагираме?
Поне за мен е ясно - да показваме непрестанно най-доброто от нас, да даваме добър пример, да търсим приятелство с всеки!

Трябва да си помогнем сами, аки искаме да ни помогне и Господ!



Да това е най-силното ни оръжие, но не е достатъчно.
Ако се съчетае с "Няма да си оставя магарето в калта" картинката става съвсем друга.
Започват и да те уважават. Психиката на много хора е елементарна и наистина има нужда да се удари с юмрук по масата, меко казано.
Трябва силата да защити добротата. На нас в момента точно силата ни липсва.


Сила на Българина никога не е липсвала. Не винаги обаче Българите са осъзнавали каква сила имат...
цитирай
36. miaa - Честит празник,Sparotok!
06.09.2012 22:37
Да бъдат благословени, България и българите!
цитирай
37. mariniki - абсолютно ти вярвам...
06.09.2012 22:41
и съм съгласна с теб...
Най-голямото богатство на България е народа и...
Честит празник и на теб...
цитирай
38. malchaniaotnadejda7 - 26. sparotok - !
06.09.2012 23:12
sparotok написа:
malchaniaotnadejda7 написа:
Официално предупреждавам, че всяко посегателство над този блог ще бъде тълкувано като посегателство над България и над българската история. Блогът на Павел Серафимов се чете от видни българи, влиятелни хора с реална власт, които няма да оставят подобно посегателство ненаказано. Има закони, има и подзакончета и нека никой служител на тази виртуална платформа не си въобразява и за миг, че може да се скрие зад общите "правила и разпоредби" на Блог.бг. Живеем във време на достатъчно развитие на технологиите. Това е частна платформа, която пък на свой ред следва и спазва законите на българското законодателство. И всеки трябва да знае мястото си и да се съобразява. Тук и сега.

Моля за извинение, авторът на този блог, нашият уважаван съблогер Павел Серафимов, че преди да изкажа мнение за постинга му, говоря за странични явления. И те ще си останат встрани.

Бог да пази България!


Благодаря ти за съпричастността Надежда! Инцидента не бе приятен, но какво да се прави, стават и такива неща. Дано само з в бъдеще не се повтарят...

Да не мислим за лошото днес, празник е. Честито Съединение на България!

"ДА" ... "МА"... "Темарунда... matrem maris-майка на морето..."
Ясен и силен постинг - като България. Достоен за този ден. Яснотата е едно от качествата, което малцина, особено учени и изследователи, а и творци, владеят като теб. Да концентрираш знанието за един народ така, че да звучи като песните и легендите му, е наистина достойно за уважение. Историческата истина, която отстояваш, вече ни проправя път към бъдещето. Благодаря, Павел и честито Съединение! За много от нас е чест, че имаме възможността да те познаваме.
цитирай
39. sparotok - !
06.09.2012 23:15
mariniki написа:
и съм съгласна с теб...
Най-голямото богатство на България е народа и...
Честит празник и на теб...


Златоте е ценно, но то може да се открадне и изнесе...
Докато обаче ние храним любов един към друг, ще успеем да се запазим и като народ, и като Човеци! Това няма как да ни го отнемат...
цитирай
40. sparotok - !
06.09.2012 23:16
miaa написа:
Да бъдат благословени, България и българите!


Честит празник Марина!
Бог да пази България и Българите!
цитирай
41. aqualia - Честит празник, Спароток!
06.09.2012 23:25
Бог да те дари със здраве!
цитирай
42. bulgarinut57 - ПО-СИЛНИ ДУМИ ДО СЕГА ТУК БЛОГА, НЕ БЯХ ЧЕЛ !!!
06.09.2012 23:27
"Ясен и силен постинг - като България. Достоен за този ден. Яснотата е едно от качествата, което малцина, особено учени и изследователи, а и творци, владеят като теб. Да концентрираш знанието за един народ така, че да звучи като песните и легендите му, е наистина достойно за уважение. Историческата истина, която отстояваш, вече ни проправя път към бъдещето."

Благодаря и поклон !
цитирай
43. nikikm - Все едно,
06.09.2012 23:51
анонимен написа:
България не е само това, което се вижда на картата.
България е в Молдавия и в Украйна, и в Русия.
Над 30 милиона сме българите по света.
Време е да се обединим, да създадем духовни и културни мостове по между си. Нашите врагове са хитри и лукави.
Ние сме като наивни малки деца пред тях.
Политиците ни са продажни и водят анти-българска политика.
Всичко е представено да изглежда сложно. Объркани сме.
Продават земите ни, започнаха отново да копаят за шистов газ.
Какво да правим и как да реагираме?
Аз не мога и да спя от мисли.
И ще мисля докато не намеря решение.
Ако някой чете тези редове, моля ви присъединете се към мен.
Пък дано го измислим!

Благодаря ти за хубавия постинг.
Не зная какво ми става, но от няколко месеца буквално полудях по българската история и всичко свързано с най-древната ни история и траките.
Каква романтика!
Посетих варненския исторически музей, който е много богат и с интересни тракийски находки. Препоръчвам го на всички.

че съм го писал аз!Жив и здрав бъди!
цитирай
44. анонимен - Тракийска песен!
06.09.2012 23:56
Клончета зелени
ябълки червени
хубавички са
По-голям да стана
ех, че да ги хвана
онуй клонче там,
че да ям, да ям.
цитирай
45. dinkov - Динков
06.09.2012 23:56
Sparotok - Интересно ми е това което пишеш. Но аз лично никога на съм се съмнявал, че съм тракиец. А какъв да бъда, когато и по бащина и по майчина линия си знам рода, че са от равна Тракия. Става дума за Пловдив, Харманли, Ямбол. За фамилията ми от преди 200 години съм чувал и други неща но това е друга бира.
Но никога не съм се съмнявал, че съм българин. Няма шизофрения. Просто едното не изключва другото. Аз съм българин от Тракия, затова казвам, че съм и тракиец.
Но тъй като днес е Деня на Съединението, а пловдивчани имаме голям принос за това събитие и с право се гордеем с него затова и няколко реда...

НАПУК НА ЗАПАД И ИЗТОК,
НА ТАЗИ ДАТА БЪЛГАРИЯ СТАНА ЕДНА,
С ВОЙНА И КРЪВ ОТСТОЯ И ПОКАЗА,
ЧЕ СЪЕДИНЕНА МОЖЕ ДА РЕШАВА САМА
ИСТОРИЯТА НА СВОЯТА СТРАНА !
Ицко

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !
цитирай
46. анонимен - Работата с траките е много проста. ...
07.09.2012 00:22
Работата с траките е много проста.
1.Траките не са били еднородни и еднакво развити, не е ясно даже и дали са говорили на единен език.
2.Т.нар. тракийско наследтво е 80% гръко-персийско по произход, т.е. съкровищата, които са ни известни като тракийски, са дело на гръцки майстори или са внос от Персия. Гробниците пък са строени и изографисвани от гръцки майстори.
3.В елинизма и римската епоха траките в значителна степен са романизирани, сменят си постепенно и имената с утвърждаването на християнството.
4.Траките участват в етногенезата на съвременните българи косвено, чрез усвояване на местните заварени популации, най-вече в Южна България. Около 25% от съвременните българи носят такива гени.
5.Но това нищо не означава, защото човек се определя етнически не поради гени, а поради културата си.
цитирай
47. breeze - malchanieotnadejda - От днес вече за мен сте ZNAMENANADEJDATA.
07.09.2012 04:14
Вие затворихте устата на ламята, която освен историята ни, днес иска да ни отнеме и последното останало в нас - Надеждата!

Изпращам Ви море от надежда!.:)
За много знамена.:)
За празника!:)
цитирай
48. анонимен - Прамайката на Източните Българи е ТАН - Тан Тан
07.09.2012 07:21
Спароток, това е много хубаво. За имената на Тракийската майка незная и немога да споря, но името на Прамайката на Българите дошли на Балканите от Средна Азия зная и това е името ТАН. Това е прамайката на Източните Българи. Това име е много, много древно. От това име произлиза и техния БОГ - ТАНГРА. Което произтича от съчетаването на ТАН - ГУРА. Нещо като източник на знанията, които дава на Човечеството. Косвено, това се свързва с Вселената, с Космическия разум. Той е който дава всички познания на Човечеството. Всичко най-хубаво. Бъди жив и здрав. Макар и да имам различия с Вас, относно Българската история, винаги ми е интересно да чета Вашите разкрития.
цитирай
49. mitkaloto - Поздравления за постинга, Спар...
07.09.2012 08:00
Поздравления за постинга,Спараток! Неприятно е да те изстриват,"но не се гаси това туй що не гасне!Поздрави!
цитирай
50. анонимен - Нашият национален приоритет е спасяването на България! 1
07.09.2012 09:50
Защо не бива да се продават държавни имоти сега?
В период на дълбока финансова криза, обхванала Европейския съюз и САЩ ние не знаем след шест месеца дали няма да има такава инфлация, че парите тотално да се обезценят. Така, че тези които в момента продават държавни земи и имоти или нямат никакво понятие от елементарна икономика, или провеждат политика в ущърб на държавата и българския народ. Бих добавила, че това е криминално и разсипническо дело.
Колко реално струва един долар в момента? След всичките емисии на милиарди долари без покритие, реалната стойност на един долар е само 3 цента
Колко реално струва 1 евро в момента? Поради същата причина, реално 1 евро струва 10 цента.
Българският лев е свързан за еврото (марката) чрез валутен борд. Какво би се случило с лева при едно евентуално обезценяване на еврото до истинската му стойност? Може би би струвал 10 стотинки? А може и по-малко.
Непрекъснатото повишаване на цените през последните няколко месеца говори само за едно - ИНФЛАЦИЯ, която пристига в галоп. Правителството, тъй като са некадърници, ще направят няколко срамежливи опити за задържането на някои цени, но по никакъв начин не биха спряли инфлацията.
Ето защо се бърза толкова с продажбата на държавните земи. Каквито и да са купувачите, българи или чужденци, те купуват с цел инвистиция, защото цената не българската земя след 2014 година ще нарасне предвид еврейското и турското търсене. (До 2014 г. има мораториум за продажбата на български земи).
Ако сме истински патриоти и родолюбци трябва да се борим за гласуването на закон за забрана на продажбата на държавни земи.
Трябва правителството на Бойко Борисов да се смъкне от власт, преди да са направили още по-големи поразии.
цитирай
51. анонимен - Нашият национален приоритет е спасяването на България! 2
07.09.2012 09:51
Но как да стане това?
Може би един нов 9-ти септември?
Само, че този път сме сами. Американския ботуш е в страната ни. Нямаме армия, нито въоръжение. Последните муниции избухнаха преди няколко месеца уж поради небрежност. Турция води все по-агресивна политика с новата мюсулманска вълна. Русия ще ни подаде ръка, само ако сме решени да направим промяната.
Трябва ни програма, истинска, защитаваща интересите на страната ни и на народа.
Трябва много да се внимава идеите да не бъдат опорачени и "някои сили" да не си присвоят направеното от нас и да запеем старата песен на нов глас.
Няма време, трябва да действаме! Да не пускаме Бойко в Израел на 11 септември!
цитирай
52. dionisbul - Анонимни, точно обратното е...
07.09.2012 11:17
Тракийската култура е повлияла до основи гръцката, а българската култура, в най-интересните си измерения, е изцяло основана на тракийската мъдрост и култура.
ЕТО И ЕДНО НОВО ОТКРИТИЕ: Мадарският конник е толкова търсеният договор за единна трако-българска държава! : http://televizia-bg.info/?p=1068
цитирай
53. sparotok - триене
07.09.2012 11:50
mitkaloto написа:
Поздравления за постинга,Спараток! Неприятно е да те изстриват,"но не се гаси това туй що не гасне!Поздрави!


Нека трият, аз имам всичко архивирано, дори на хартиен носител...
Прочее, трият се не глупости, а това, което е неудобно...явно някой се е почувствал настъпнат по мазола...

Поздрави!
цитирай
54. sparotok - Тан
07.09.2012 11:58
анонимен написа:
Спароток, това е много хубаво. За имената на Тракийската майка незная и немога да споря, но името на Прамайката на Българите дошли на Балканите от Средна Азия зная и това е името ТАН. Това е прамайката на Източните Българи. Това име е много, много древно. От това име произлиза и техния БОГ - ТАНГРА. Което произтича от съчетаването на ТАН - ГУРА. Нещо като източник на знанията, които дава на Човечеството. Косвено, това се свързва с Вселената, с Космическия разум. Той е който дава всички познания на Човечеството. Всичко най-хубаво. Бъди жив и здрав. Макар и да имам различия с Вас, относно Българската история, винаги ми е интересно да чета Вашите разкрития.


Готов съм да приема твърденията Ви, но моля Ви, дайте някакви доказателства!
Няма нито едно свидетелство на гърко или латиноезичен автор, че старите българи са имали божество Тангра.

Тангра е спекулация на В.Бешевлиев, той възстановява името от един силно повреден надпис.

По принцип Тенгри - богът на небето почитан от тюрко-алтайците, няма тюрко-алтайска етимология. Тенгри е само вариант на шумерския Дингир - бога на небето...но и на шумерски няма етимология.

Дингир е едно и също божество с тракийския Дин, хетския Тиуна, етруския Тиния, старогирманския Тин.

Дин се обяснява с думата ден (Вл. Георгиев) имаща диал. вариант дин...
цитирай
55. sparotok - твърдения
07.09.2012 12:04
анонимен написа:
Работата с траките е много проста.
1.Траките не са били еднородни и еднакво развити, не е ясно даже и дали са говорили на единен език.
2.Т.нар. тракийско наследтво е 80% гръко-персийско по произход, т.е. съкровищата, които са ни известни като тракийски, са дело на гръцки майстори или са внос от Персия. Гробниците пък са строени и изографисвани от гръцки майстори.
3.В елинизма и римската епоха траките в значителна степен са романизирани, сменят си постепенно и имената с утвърждаването на християнството.
4.Траките участват в етногенезата на съвременните българи косвено, чрез усвояване на местните заварени популации, най-вече в Южна България. Около 25% от съвременните българи носят такива гени.
5.Но това нищо не означава, защото човек се определя етнически не поради гени, а поради културата си.



Ще Ви помоля да представите някакви доказателства за своите твърдения.

Знаете ли, че персите дължат културата си на медите (мидийците)? Медите от своя страна са наречени предци на сарматите, които според Прокопий от Цезарея са тракийски народ - част от гетите.

Не гърците дават култура на траките, точно обратното е вярно. Гърците приемат от траките Елевзийските мистерии (от Евмолп), култовете към Арес, Дионис, Бендида...

Не 25% от българското население носи тракийски гени, а много повече, говори се за около 50%, но и това не е цялата истина. Така наречения славянски геннетичен маркер Р1а1 се среща на Балканите още преди 13500 години...т.е. той е един от маркерите на древнобалканските народи - траките.
цитирай
56. sparotok - !
07.09.2012 12:05
dinkov написа:
Sparotok - Интересно ми е това което пишеш. Но аз лично никога на съм се съмнявал, че съм тракиец. А какъв да бъда, когато и по бащина и по майчина линия си знам рода, че са от равна Тракия. Става дума за Пловдив, Харманли, Ямбол. За фамилията ми от преди 200 години съм чувал и други неща но това е друга бира.
Но никога не съм се съмнявал, че съм българин. Няма шизофрения. Просто едното не изключва другото. Аз съм българин от Тракия, затова казвам, че съм и тракиец.
Но тъй като днес е Деня на Съединението, а пловдивчани имаме голям принос за това събитие и с право се гордеем с него затова и няколко реда...

НАПУК НА ЗАПАД И ИЗТОК,
НА ТАЗИ ДАТА БЪЛГАРИЯ СТАНА ЕДНА,
С ВОЙНА И КРЪВ ОТСТОЯ И ПОКАЗА,
ЧЕ СЪЕДИНЕНА МОЖЕ ДА РЕШАВА САМА
ИСТОРИЯТА НА СВОЯТА СТРАНА !
Ицко

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !


Честит празник!
цитирай
57. sparotok - благодаря ти!
07.09.2012 12:06
malchaniaotnadejda7 написа:
sparotok написа:
malchaniaotnadejda7 написа:
Официално предупреждавам, че всяко посегателство над този блог ще бъде тълкувано като посегателство над България и над българската история. Блогът на Павел Серафимов се чете от видни българи, влиятелни хора с реална власт, които няма да оставят подобно посегателство ненаказано. Има закони, има и подзакончета и нека никой служител на тази виртуална платформа не си въобразява и за миг, че може да се скрие зад общите "правила и разпоредби" на Блог.бг. Живеем във време на достатъчно развитие на технологиите. Това е частна платформа, която пък на свой ред следва и спазва законите на българското законодателство. И всеки трябва да знае мястото си и да се съобразява. Тук и сега.

Моля за извинение, авторът на този блог, нашият уважаван съблогер Павел Серафимов, че преди да изкажа мнение за постинга му, говоря за странични явления. И те ще си останат встрани.

Бог да пази България!


Благодаря ти за съпричастността Надежда! Инцидента не бе приятен, но какво да се прави, стават и такива неща. Дано само з в бъдеще не се повтарят...

Да не мислим за лошото днес, празник е. Честито Съединение на България!

"ДА" ... "МА"... "Темарунда... matrem maris-майка на морето..."
Ясен и силен постинг - като България. Достоен за този ден. Яснотата е едно от качествата, което малцина, особено учени и изследователи, а и творци, владеят като теб. Да концентрираш знанието за един народ така, че да звучи като песните и легендите му, е наистина достойно за уважение. Историческата истина, която отстояваш, вече ни проправя път към бъдещето. Благодаря, Павел и честито Съединение! За много от нас е чест, че имаме възможността да те познаваме.


Благодаря ти Надежда!
цитирай
58. sparotok - благодаря ти!
07.09.2012 12:07
aqualia написа:
Бог да те дари със здраве!


Благодаря ти Лилия!
цитирай
59. kostas - ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЯ !!!
07.09.2012 12:55
И ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !! Поздрави Ник.
цитирай
60. sparotok - !
07.09.2012 13:00
kostas написа:
И ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !! Поздрави Ник.


Чесит празник Ник!
цитирай
61. анонимен - до анонимен30
07.09.2012 14:31
ако имате възможност направете нещо да се спре шисовия газ/с него ще решат пролема с това колко древни сме и каква култура сме имали.къде само го започнаха около наи старото находиище в света.как е възможно някой си от друг континент по наи мрусен метод да ни турси богатства вместо да се тругне към алтернативн и нови програми.и аз не спя .жена съм.отдавна съм болна на тема БГ историа и Бог и често се молиа Богу да укрепи българската десница,да просветли бг умовете и запази бг населението за идните векове даваики му нормални условиа за съществуване.разбирам че тожа е малко,но само това мога:)
цитирай
62. анонимен - как пък един неук човек разбира
07.09.2012 14:48
Мадарския конник и тракоулгаската историа.дрвни племена започнали живота си в балканите.дали имена на местностите в които живеят.имат си ценно за тях свтилищеМадара.пръскат се по света.ддруги идват към тхните земи и им дават имена по географските техни названиа.идва момента, когато старото родно огнище е застрашено от пришълците и те се завръщат и усядат в родната земя с името, с което са тръгнали по света и построяват този конник ,за да покажат на новите ,че истинското им обединяващо име е българи.вяра и постижения,език и писменост общи
цитирай
63. анонимен - Честит празник !
07.09.2012 15:04
Приятелю, как би коментирал трактовката относно "Темарунда" на Татьяна Фадеева в "Тайны горного Крыма" ?
http://www.voroncov.net/krym/?act=3&page=13
цитирай
64. sparotok - Темарунда
07.09.2012 15:34
andreshko написа:
Приятелю, как би коментирал трактовката относно "Темарунда" на Татьяна Фадеева в "Тайны горного Крыма" ?
http://www.voroncov.net/krym/?act=3&page=13


Не мисля, че Тамарунда изначава тъмна бездна. Плиний е ясен превеждайки Темарунда като -майка на (тъмното, черното) море.

Сам Трубачов признава, че ДА притежава значението дойка, майка. Елемента тем се среща и на друго място в приазовието, става дума за Темурака, Тамурака (тъмна река).
цитирай
65. анонимен - Извинявай, Спароток, колко добре познаваш
07.09.2012 16:32
шумерския и старогръцкия език, за да не звучат голословно твърденията ти, че цитираните от теб имена нямат обяснение на съответните езици?
цитирай
66. sparotok - данни
07.09.2012 16:54
анонимен написа:
шумерския и старогръцкия език, за да не звучат голословно твърденията ти, че цитираните от теб имена нямат обяснение на съответните езици?


Разполагам с

1. Етимологически речник на гръцкия език на проф.Фриск.
2. Старогръцки речник на проф. Мюлер
3. Омерически гръцки на проф. Мелер
4. Документи на микенски гръцки на Чадуик.
5. Пеласгийския индо-европейски език на проф. Ван Виндекенс.

Още от началото на 50-те години е известно на езиковедите, че Аполон, Атина и Артемида не са гръцки божества. Те са почитани в областта наречена Мизия векове преди грък да стъпи там.

Препоръчвам работата на проф. Хрозни - История на Мала Азия, Индия и Крит. Там са споменати Апулунаш, Артамуш и Атана. Това са Аполон, Артемида и Атина.

За това, че Зевс е пеласгийски бог се знае от времето на Омир. Стария поет казва - О, Зевсе, Пеласгийски, додонски!
А както знаем от Херодот пелазгите са най-старите обитатели на гърция. гърците обаче ги позлагат на геноцид и си присвояват постиженията им...

Впрочем, каква връзка има шумерския език с олимпийските богове?
цитирай
67. dolsineq - Красиво пишеш, Павел. С патос, з...
07.09.2012 18:29
Красиво пишеш, Павел! С патос, заразително и увлекателно. Навярно точно и заради него ти изтриха на два пъти постинга. Страхуват се мишоците, пари им под крачетата, че всичко един ден ще се плаща...
цитирай
68. get - - Това според мен е и името на светилището в Епир ?!
07.09.2012 18:37
sparotok написа:

... обяснима с блг. дойка, доилица, ДОДА. Тук трябва да се уточни, че стблг. доити-доя има и значение кърмя, давам на дете да суче. Майката е и дойка, кърмилница, хранителка...

- Тоест ДОДА=ДОДО(н)А ... което пък е близко до ДИДОНА ... за която казват/приемат че не е царица основателка на Картаген ... а по-скоро Богиня-пазителка на града ?! Същото божество(ж.р.) в Близък изток, Ф/в/оеникия носи и второ име или епитет Елиса или Елица ?!
- Ако си припомним, че Фникийците (според мен мигрирало балканско население, т.нар. "морски народи") са по-стари от Гърците, то ще ви стане ясно ... защо гърците не поддържат светилището и скоро при тях то запада ?! ... според Плутарх !
цитирай
69. анонимен - Zlatko
07.09.2012 20:03
zdravei Pavka,kato prochetoh vsichki komentari reshih da si tatuiram na garba trite sveshtenni srichki- MA-DA-RA, seti li se zashto? badi jiv i zdrav i vse taka- ISTINSKI BALGARIN. Koito ima um da misli,koito ima ochi da chete. BOG da pazi BALGARIA i nas BALGARITE.
цитирай
70. sparotok - благодаря ти!
07.09.2012 20:31
dolsineq написа:
Красиво пишеш, Павел! С патос, заразително и увлекателно. Навярно точно и заради него ти изтриха на два пъти постинга. Страхуват се мишоците, пари им под крачетата, че всичко един ден ще се плаща...


Благодаря ти Снеже! И да трият и да не трият все е тая. Истината ще си излезе и както ти казваш - един ден всичко ще се плаща...

Поздрави!
цитирай
71. sparotok - Додона
07.09.2012 20:52
get написа:
sparotok написа:

... обяснима с блг. дойка, доилица, ДОДА. Тук трябва да се уточни, че стблг. доити-доя има и значение кърмя, давам на дете да суче. Майката е и дойка, кърмилница, хранителка...

- Тоест ДОДА=ДОДО(н)А ... което пък е близко до ДИДОНА ... за която казват/приемат че не е царица основателка на Картаген ... а по-скоро Богиня-пазителка на града ?! Същото божество(ж.р.) в Близък изток, Ф/в/оеникия носи и второ име или епитет Елиса или Елица ?!
- Ако си припомним, че Фникийците (според мен мигрирало балканско население, т.нар. "морски народи") са по-стари от Гърците, то ще ви стане ясно ... защо гърците не поддържат светилището и скоро при тях то запада ?! ... според Плутарх !


Гет, аз също съм на това мнение. Додона няма смисъл на гръцки, а на български, като значението е майка, хранителка...дойка.

Герхард Херн отдавна изказа хипотезата, че финикийците са амалгама от морски народи и хора от Левант.

Ако разгледаш финикийските монети ще установиш, че благородническата прослойка има правилни европеидни черти.

http://www.jrbooksonline.com/pob/pob_images/pob_fig005.jpg

Прочети и тази статия, има интересни неща из нея.

http://www.jrbooksonline.com/pob/pob_ch01.html

Да не забравяме и рода на финикиеца Кадъм. Негова дъщеря е тракийската богиня на земята Земела, а негов внук е тракийския бог на виното Дионис.
Бащата на Кадъм носи трако-троянското име Агенор, а чичото на Кадъм е наречен Бел (Баал). Тракийския цар Финей също е роднина на Кадъм...

Все интересни неща, но някакси завоалирани и скрити от широката публика.

Поздрави!
цитирай
72. sparotok - татуировка
07.09.2012 20:54
анонимен написа:
zdravei Pavka,kato prochetoh vsichki komentari reshih da si tatuiram na garba trite sveshtenni srichki- MA-DA-RA, seti li se zashto? badi jiv i zdrav i vse taka- ISTINSKI BALGARIN. Koito ima um da misli,koito ima ochi da chete. BOG da pazi BALGARIA i nas BALGARITE.


Златко, не бързай с татуировките! Хубаво е човек да тачи миналото, но още по-хубаво е, ако с достойно и почтено поведение показва какъв е истинския облик на българите.

Поздрави!
цитирай
73. zaw12929 - Поздравления за новата информация! Стават чудеса....
07.09.2012 22:40
Честит празник на всички с малко закъснение! Наздраве!
Три почивни дни са подарък, преди застудяване и дъждове затова,
Ако имате лозе, берете гроздето, правете виното- готово е...
цитирай
74. анонимен - Казвате за "Дингир", че няма обяснение в шумерския.
07.09.2012 23:19
sparotok написа:
анонимен написа:
шумерския и старогръцкия език, за да не звучат голословно твърденията ти, че цитираните от теб имена нямат обяснение на съответните езици?


Разполагам с

1. Етимологически речник на гръцкия език на проф.Фриск.
2. Старогръцки речник на проф. Мюлер
3. Омерически гръцки на проф. Мелер
4. Документи на микенски гръцки на Чадуик.
5. Пеласгийския индо-европейски език на проф. Ван Виндекенс.

Още от началото на 50-те години е известно на езиковедите, че Аполон, Атина и Артемида не са гръцки божества. Те са почитани в областта наречена Мизия векове преди грък да стъпи там.

Препоръчвам работата на проф. Хрозни - История на Мала Азия, Индия и Крит. Там са споменати Апулунаш, Артамуш и Атана. Това са Аполон, Артемида и Атина.

За това, че Зевс е пеласгийски бог се знае от времето на Омир. Стария поет казва - О, Зевсе, Пеласгийски, додонски!
А както знаем от Херодот пелазгите са най-старите обитатели на гърция. гърците обаче ги позлагат на геноцид и си присвояват постиженията им...

Впрочем, каква връзка има шумерския език с олимпийските богове?

Казвате за "Дингир", че няма обяснение в шумерския. Затова попитах.
цитирай
75. sparotok - Дингир
07.09.2012 23:33
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
шумерския и старогръцкия език, за да не звучат голословно твърденията ти, че цитираните от теб имена нямат обяснение на съответните езици?


Разполагам с

1. Етимологически речник на гръцкия език на проф.Фриск.
2. Старогръцки речник на проф. Мюлер
3. Омерически гръцки на проф. Мелер
4. Документи на микенски гръцки на Чадуик.
5. Пеласгийския индо-европейски език на проф. Ван Виндекенс.

Още от началото на 50-те години е известно на езиковедите, че Аполон, Атина и Артемида не са гръцки божества. Те са почитани в областта наречена Мизия векове преди грък да стъпи там.

Препоръчвам работата на проф. Хрозни - История на Мала Азия, Индия и Крит. Там са споменати Апулунаш, Артамуш и Атана. Това са Аполон, Артемида и Атина.

За това, че Зевс е пеласгийски бог се знае от времето на Омир. Стария поет казва - О, Зевсе, Пеласгийски, додонски!
А както знаем от Херодот пелазгите са най-старите обитатели на гърция. гърците обаче ги позлагат на геноцид и си присвояват постиженията им...

Впрочем, каква връзка има шумерския език с олимпийските богове?

Казвате за "Дингир", че няма обяснение в шумерския. Затова попитах.


Ако смятате, че Дингир има смисъл на шумерски език, посочете етимологията, а къде и колко време е траел култа към това божество.

На шумерски мед, руда е уруду, има обаче един проблем. В Тракия медта се обработва хиляди години по-рано отколкото в Месопотамия...

Зид на шумерски е зид, но пак в Тракия сградите са много по-стари от тези на Месопотамия.

Според Иванов и Гамкерлидзе, гутеите в Шумер са индо-европейци, а не семити. Гутеите стават основен етнически компонент на тохарите. За този народ проф. Меир твърди, че прародината му е в Северна България и Южна Румъния.

Един разумен човек лесно може да си направи изводите...
цитирай
76. lyuliak - Сега чета книга за Индия
07.09.2012 23:37
и там имената на богинята-майка са Бху, Парвати, Кали, Дурга, Мата, Матаджи, Амман... Свързват я с плодородието.
Но винаги се питам, дали нуждата от достатъчно храна и нуждата от достатъчно потомци са основните неща, които древните са молели от своите т.нар. "богини-майки" ?
Ние днес, като едни материалистични хора пренасяме своите материалистични желания и към миналите поколения,
ала е по-вероятно древните /които по всички данни са държали силно на духовното/, да са желаели да почетат способността за Раждане във всекиго, на нещо по-добро и стойностно.

И в Библията винаги като се описва родословие се казва "Авраам роди Исаака", "Исаак роди Якова"... и не че жените им не са били на почит, ами да се знае че раждането си е качество на всяко човешко същество

защото раждане значи и възпитание на определени неща
затова е било важно хората да си знаят Рода
защото са наследявали свойствата и ценностите на този род.
цитирай
77. lyuliak - "Последното споменато тук име на богинята - майка е Да" -
07.09.2012 23:42
Спомних си една история, как Джон Ленън се запознал с Йоко Оно : ) Тя била модернистична художничка и той попаднал на изложба. Нейната творба била съставена от стрелки и бележки като последната водела до тавана и там на едно много мъъъничко листче пишело само една думичка: "да". Той се впечатлил и по-късно се събрал с Йоко.

Мисля си, че за раждането винаги е нужно едно "Да". И е нормално това да е име на нашенска богиня-майка.
Също и вижте какво се получава: "давам" е като "да - вам" /казвам "да" на вас/. А даването е вид плодородие, раждане, даряване, нали :)

цитирай
78. анонимен - - 76. lyuliak - Сега чета книга за Индия
07.09.2012 23:49
http://www.tialoto.bg/a/64-na-pyt/24085-Kumbhalgar--velikata-stena-na-indiia/?utm_source=blog&utm_medium=tialotobox&utm_campaign=footer

Kумбалгарх – великата стена на Индия
цитирай
79. анонимен - ..."затова е било важно хората да си знаят Рода защото са наследявали свойствата и ценностите на този род."
07.09.2012 23:56
Може би и това е било една от причините за търсене на нови земи и народи.
цитирай
80. sparotok - дар
08.09.2012 00:03
lyuliak написа:
Спомних си една история, как Джон Ленън се запознал с Йоко Оно : ) Тя била модернистична художничка и той попаднал на изложба. Нейната творба била съставена от стрелки и бележки като последната водела до тавана и там на едно много мъъъничко листче пишело само една думичка: "да". Той се впечатлил и по-късно се събрал с Йоко.

Мисля си, че за раждането винаги е нужно едно "Да". И е нормално това да е име на нашенска богиня-майка.
Също и вижте какво се получава: "давам" е като "да - вам" /казвам "да" на вас/. А даването е вид плодородие, раждане, даряване, нали :)



Люляче, по-голям дар от раждането няма :)
цитирай
81. sparotok - верно е
08.09.2012 00:05
lyuliak написа:
и там имената на богинята-майка са Бху, Парвати, Кали, Дурга, Мата, Матаджи, Амман... Свързват я с плодородието.
Но винаги се питам, дали нуждата от достатъчно храна и нуждата от достатъчно потомци са основните неща, които древните са молели от своите т.нар. "богини-майки" ?
Ние днес, като едни материалистични хора пренасяме своите материалистични желания и към миналите поколения,
ала е по-вероятно древните /които по всички данни са държали силно на духовното/, да са желаели да почетат способността за Раждане във всекиго, на нещо по-добро и стойностно.

И в Библията винаги като се описва родословие се казва "Авраам роди Исаака", "Исаак роди Якова"... и не че жените им не са били на почит, ами да се знае че раждането си е качество на всяко човешко същество

защото раждане значи и възпитание на определени неща
затова е било важно хората да си знаят Рода
защото са наследявали свойствата и ценностите на този род.


Верно е - защото раждане значи и възпитание на определени неща
затова е било важно хората да си знаят Рода
защото са наследявали свойствата и ценностите на този род.
цитирай
82. анонимен - Караш ме да се смея :)
08.09.2012 05:45
Серафимов, отново пускаш като "аргументи" тия вестникарски статии за генетичните проучвания, които уж доказвали, че сме славяни с тракийски елементи. Не се ли усещаш, че будиш само смях с такива "аргументи"? За въпросното генетично изследване с тези 855 българи ти бях дал линк да си свалиш една специализирана научна публикация и там изобщо няма такива конкретни изводи какви са българите, най-малкото не се говори за някакви тракийски примеси, понеже досега все още не е правено ДНк изследване на древни тракийски скелети. Разбра ли какво ти пиша? Ще ти го повторя отново - НЯМА ПРАВЕНО ДНК ИЗСЛЕДВАНЕ ДОСЕГА НА ДРЕВНИ ТРАКИЙСКИ СКЕЛЕТИ!!! Това означава, че просто не знаем какви хаплогрупи са били характерни за траките и всичките тези твърдения за генетична следи на тракиту у съвременните българи са спекулация и фалшификация.
И още една забележка - хаплогруата, характерна за славяните, се означава с R1a1, а не с P1a1, както ти постоянно я пишеш в постингите си, което пък показва колко си зле на тема популационна генетика, а се опитваш да даваш и такива "аргументи".
цитирай
83. merlin68 - Богинята майка не е ли наричана от ...
08.09.2012 08:41
Богинята майка не е ли наричана от траките още и Земела? Едно също така добре обяснимо на български име.
цитирай
84. sparotok - :)))))))
08.09.2012 13:07
анонимен написа:
Серафимов, отново пускаш като "аргументи" тия вестникарски статии за генетичните проучвания, които уж доказвали, че сме славяни с тракийски елементи. Не се ли усещаш, че будиш само смях с такива "аргументи"? За въпросното генетично изследване с тези 855 българи ти бях дал линк да си свалиш една специализирана научна публикация и там изобщо няма такива конкретни изводи какви са българите, най-малкото не се говори за някакви тракийски примеси, понеже досега все още не е правено ДНк изследване на древни тракийски скелети. Разбра ли какво ти пиша? Ще ти го повторя отново - НЯМА ПРАВЕНО ДНК ИЗСЛЕДВАНЕ ДОСЕГА НА ДРЕВНИ ТРАКИЙСКИ СКЕЛЕТИ!!! Това означава, че просто не знаем какви хаплогрупи са били характерни за траките и всичките тези твърдения за генетична следи на тракиту у съвременните българи са спекулация и фалшификация.
И още една забележка - хаплогруата, характерна за славяните, се означава с R1a1, а не с P1a1, както ти постоянно я пишеш в постингите си, което пък показва колко си зле на тема популационна генетика, а се опитваш да даваш и такива "аргументи".


Нещо ти е много кисел смеха:)

Запомни и друго, най-добре се смее този, който се смее последен:)
цитирай
85. sparotok - Земела
08.09.2012 13:09
merlin68 написа:
Богинята майка не е ли наричана от траките още и Земела? Едно също така добре обяснимо на български име.


Да, така е, Земела е майката-земя, тя е почитана дори от етруските като Земла.
Могат да се добавят още Деметра (Да-матер), Епта (Еват)...но така материала се отежнява. В книгата обаче всички имена на богинята-майка ще бъдат представени и обяснени.
цитирай
86. lyuliak - Доколкото съм запозната
08.09.2012 14:01
/може и да си го пускал някъде, но нямам физическата възможност да изчета всичко написано и коментирано досега/
етруските са потомци на победените троянци - побягнали да се спасят през морето. А троянците са имали за съюзник във войната траките, като техни родственици. Самите троянски съдове и вещи, които са открити, са сродни с тракийските. От друга страна строежите и хидросъоръженията на етруските напомняли творенията на траките...
цитирай
87. lyuliak - а относно гените
08.09.2012 14:05
в тази статия http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=142530

изрично е посочено че генетичният материал за живите народи е взет чрез ДНК от живи потомци
а за илирите и други "изчезнали" народи - ДНК от от стари скелети, зъби и кости.

Извинявай, "анонимен", но едва ли контролираш всички тракийски скелети и можеш да гарантираш че някое ребърце/зъб/череп от стотиците тракийски могили не се намира в Швейцария понастоящем.
цитирай
88. sparotok - днк
08.09.2012 14:41
lyuliak написа:
в тази статия http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=142530

изрично е посочено че генетичният материал за живите народи е взет чрез ДНК от живи потомци
а за илирите и други "изчезнали" народи - ДНК от от стари скелети, зъби и кости.

Извинявай, "анонимен", но едва ли контролираш всички тракийски скелети и можеш да гарантираш че някое ребърце/зъб/череп от стотиците тракийски могили не се намира в Швейцария понастоящем.


Траки са обитавали не само днешните ни земи, но също тези на Гърция, Турция, Македонската част на България, Сърбия, и Британия...Анонимния знае това, но го боли от истината...

Поздрави!
цитирай
89. sparotok - етруски
08.09.2012 14:46
lyuliak написа:
/може и да си го пускал някъде, но нямам физическата възможност да изчета всичко написано и коментирано досега/
етруските са потомци на победените троянци - побягнали да се спасят през морето. А троянците са имали за съюзник във войната траките, като техни родственици. Самите троянски съдове и вещи, които са открити, са сродни с тракийските. От друга страна строежите и хидросъоръженията на етруските напомняли творенията на траките...


Етруските са амалагама от италийци и траки. Страбон е пределно ясен описвайки тракийската миграция в Северната част на Апенинския полуостров след Троянската Война.

Тракийски топоними и хидроними има от Алпите до Кала-брия и Брентесиум (брент е тракийска дума за елен).

Тракийски находки има по целия Апенински полуостров, но най-вече в северната му част, там където според Страбон се установяват траки и венети. Явно се касае за близкородствени народи, защото през 4-ти век Аквилея е пазар на венети и мизи (наречени по-късно българи). Явно в Аквилея на дедите ни е било най-изодно да продават стоката си.

Поздрави!
цитирай
90. ckarlet - "Почитта към Богородица е ...
08.09.2012 15:14
"Почитта към Богородица е само едно отражение на древната почит към създателката на живота."
Всяко едно от имената й е описание на любящата майката. Толкова хубаво и достъпно си го написал, Sparotok! Радвам се, че те има!
цитирай
91. monaliza121 - Честит празник, Спароток!:)
08.09.2012 18:10
Честит празник, Спароток!:)
цитирай
92. joysii - 82. анонимен - Караш ме да се смея :)
08.09.2012 21:08
анонимен написа:
Серафимов, отново пускаш като "аргументи" тия вестникарски статии за генетичните проучвания, които уж доказвали, че сме славяни с тракийски елементи. Не се ли усещаш, че будиш само смях с такива "аргументи"? За въпросното генетично изследване с тези 855 българи ти бях дал линк да си свалиш една специализирана научна публикация и там изобщо няма такива конкретни изводи какви са българите, най-малкото не се говори за някакви тракийски примеси, понеже досега все още не е правено ДНк изследване на древни тракийски скелети. Разбра ли какво ти пиша? Ще ти го повторя отново - НЯМА ПРАВЕНО ДНК ИЗСЛЕДВАНЕ ДОСЕГА НА ДРЕВНИ ТРАКИЙСКИ СКЕЛЕТИ!!! Това означава, че просто не знаем какви хаплогрупи са били характерни за траките и всичките тези твърдения за генетична следи на тракиту у съвременните българи са спекулация и фалшификация.
И още една забележка - хаплогруата, характерна за славяните, се означава с R1a1, а не с P1a1, както ти постоянно я пишеш в постингите си, което пък показва колко си зле на тема популационна генетика, а се опитваш да даваш и такива "аргументи".

=================
Коментарът Ви е конкретен, аналитичен и веднага си личи ,че е на компетентен човек.
Поздравления.
цитирай
93. merlin68 - Богинята майка не е ли наричана от ...
08.09.2012 21:08
sparotok написа:
merlin68 написа:
Богинята майка не е ли наричана от траките още и Земела? Едно също така добре обяснимо на български име.


Да, така е, Земела е майката-земя, тя е почитана дори от етруските като Земла.
Могат да се добавят още Деметра (Да-матер), Епта (Еват)...но така материала се отежнява. В книгата обаче всички имена на богинята-майка ще бъдат представени и обяснени.


Да прав си тук трябва да е сбито и по-кратко, но е чудесно, че в книгата ще представиш и други имена на богинята майка. Ако едно-две от имената й са обясними чрез българския език това може да е случайно, но когато всичките са обясними, то това вече си е нишка към древните ни корени.
цитирай
94. joysii - 87. lyuliak - а относно гените
08.09.2012 21:20
"изрично е посочено че генетичният материал за живите народи е взет чрез ДНК от живи потомци
а за илирите и други "изчезнали" народи - ДНК от от стари скелети, зъби и кости.

Извинявай, "анонимен", но едва ли контролираш всички тракийски скелети и можеш да гарантираш че някое ребърце/зъб/череп от стотиците тракийски могили не се намира в Швейцария понастоящем.[/quote]"
........................
Уважаеми Люляк, Вие определено не сте наясно със съвременните практики за обмен на информация в научните среди.
Звучи смешно и наивно някой да прави генетично проучване, на своето мъничко тракийско скрито от света кокАлче,ребърце или зъбче и ПОСЛЕ ИЗВЕДНЪЖ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ТОВА ИЗСЛЕДВАНЕ да бъдат СВЕТОВНА СЕНЗАЦИЯ.
Защото естествено първият логичен въпрос ще бъде -какво е това кокалче,което е носител на такава сензационна информация.
И нали се сещате ,че не може ей така невинно да си притежаваш тракийско кокалче или зъбче, което да бъде изследвано в съвременна модерна лаборатория.
По Вашата логика всяко конско зъбче може да мине за тракийско.
Нооооо, в нито една лаборатория няма да можете да го пробутате за изследване.
Много наивни хора се опитват да са учени тук.Смешно.

цитирай
95. sparotok - обмяна на данни
08.09.2012 22:54
joysii написа:
"изрично е посочено че генетичният материал за живите народи е взет чрез ДНК от живи потомци
а за илирите и други "изчезнали" народи - ДНК от от стари скелети, зъби и кости.

Извинявай, "анонимен", но едва ли контролираш всички тракийски скелети и можеш да гарантираш че някое ребърце/зъб/череп от стотиците тракийски могили не се намира в Швейцария понастоящем.
"
........................
Уважаеми Люляк, Вие определено не сте наясно със съвременните практики за обмен на информация в научните среди.
Звучи смешно и наивно някой да прави генетично проучване, на своето мъничко тракийско скрито от света кокАлче,ребърце или зъбче и ПОСЛЕ ИЗВЕДНЪЖ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ТОВА ИЗСЛЕДВАНЕ да бъдат СВЕТОВНА СЕНЗАЦИЯ.
Защото естествено първият логичен въпрос ще бъде -какво е това кокалче,което е носител на такава сензационна информация.
И нали се сещате ,че не може ей така невинно да си притежаваш тракийско кокалче или зъбче, което да бъде изследвано в съвременна модерна лаборатория.
По Вашата логика всяко конско зъбче може да мине за тракийско.
Нооооо, в нито една лаборатория няма да можете да го пробутате за изследване.
Много наивни хора се опитват да са учени тук.Смешно.

[/quote]

Джойси, тракийски гробове има не само в България. Приятели са ме водили в музеи в Германия, Нидерландия и Британия да видя надгробни плочи на тракийци служили в римските легиони.

В горе споменатите държави археолозите разполагат със скелетни останки на траки и могат да ги предоставят за антропологично и генетично изследване.

Не всяко изследване обаче добива голяма публичност, а някои изследвания дори не се публикуват. Попитай своите приятели, сигурен съм, че те са почтени достатъчно, за да потвърдят казаното от мен. Български учени даже са изказвали мнение в доклади, че много проучвания не са публикувани изобщо (става дума за Известия на музеите от Югоизточна България).

Скоро ще пусна постинг на тази тема и ще се увериш сама, че е така.
цитирай
96. sparotok - имената на богинята-майка
08.09.2012 22:56
merlin68 написа:
sparotok написа:
merlin68 написа:
Богинята майка не е ли наричана от траките още и Земела? Едно също така добре обяснимо на български име.


Да, така е, Земела е майката-земя, тя е почитана дори от етруските като Земла.
Могат да се добавят още Деметра (Да-матер), Епта (Еват)...но така материала се отежнява. В книгата обаче всички имена на богинята-майка ще бъдат представени и обяснени.


Да прав си тук трябва да е сбито и по-кратко, но е чудесно, че в книгата ще представиш и други имена на богинята майка. Ако едно-две от имената й са обясними чрез българския език това може да е случайно, но когато всичките са обясними, то това вече си е нишка към древните ни корени.


Всъщност имам и една сериозна причина да не давам тук всички имена на богинята майка и тяхното значение. Ще ти пусна нещо интересно на лични...
цитирай
97. sparotok - !
08.09.2012 22:57
monaliza121 написа:
Честит празник, Спароток!:)


Честит празник Тинче!:)
цитирай
98. sparotok - ясен език
08.09.2012 22:59
ckarlet написа:
"Почитта към Богородица е само едно отражение на древната почит към създателката на живота."
Всяко едно от имената й е описание на любящата майката. Толкова хубаво и достъпно си го написал, Sparotok! Радвам се, че те има!


Благодаря ти Скарлетче! Още в началото си обещах да пиша на ясен и разбираем език. Радвам се, че съм успял!
цитирай
99. bulgarinut57 - ЗАЩО ВСЕ СМЕЯТ САМО АНОНИМНИТЕ, ИЛИ ... ТРЯБВА ДА ПЛАЧАТ АНОНИМНИТЕ ?
08.09.2012 23:14
"82. анонимен - Караш ме да се смея :)"

цитирай
100. lyuliak - . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ува...
08.09.2012 23:18
........................
Уважаеми Люляк, Вие определено не сте наясно със съвременните практики за обмен на информация в научните среди.
Звучи смешно и наивно някой да прави генетично проучване, на своето мъничко тракийско скрито от света кокАлче,ребърце или зъбче и ПОСЛЕ ИЗВЕДНЪЖ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ТОВА ИЗСЛЕДВАНЕ да бъдат СВЕТОВНА СЕНЗАЦИЯ.
------------
Аз нарочно го писах на шега, защото ми се видя несериозно да се скача така агресивно, когато хората изрично говорят за тракийски гени, за илирийски гени... и публикуват изследването си пред света - значи имат някакви кости...

Все пак те застават зад изследването си с имената си, а Вие с - "анонимен"..

Или смятате че цялото им изследавне е вярно и научнопотвърдено, само за траките - измислица.

И в чий интерес би било това? Нали уж няма живи траки? : )))
цитирай
101. bulgarinut57 - КАПАЦИТЕТКЪКЪ КАЗА:
08.09.2012 23:24
joysii написа:
анонимен написа:
Серафимов, отново пускаш като "аргументи" тия вестникарски статии за генетичните проучвания, които уж доказвали, че сме славяни с тракийски елементи. Не се ли усещаш, че будиш само смях с такива "аргументи"? За въпросното генетично изследване с тези 855 българи ти бях дал линк да си свалиш една специализирана научна публикация и там изобщо няма такива конкретни изводи какви са българите, най-малкото не се говори за някакви тракийски примеси, понеже досега все още не е правено ДНк изследване на древни тракийски скелети. Разбра ли какво ти пиша? Ще ти го повторя отново - НЯМА ПРАВЕНО ДНК ИЗСЛЕДВАНЕ ДОСЕГА НА ДРЕВНИ ТРАКИЙСКИ СКЕЛЕТИ!!! Това означава, че просто не знаем какви хаплогрупи са били характерни за траките и всичките тези твърдения за генетична следи на тракиту у съвременните българи са спекулация и фалшификация.
И още една забележка - хаплогруата, характерна за славяните, се означава с R1a1, а не с P1a1, както ти постоянно я пишеш в постингите си, което пък показва колко си зле на тема популационна генетика, а се опитваш да даваш и такива "аргументи".

=================
Коментарът Ви е конкретен, аналитичен и веднага си личи ,че е на компетентен човек.
Поздравления.


ЧЕТЕТЕ ПРОСТОСМЪРТНИ !!!
цитирай
102. анонимен - Кибела - великата Майка на траките
09.09.2012 03:02
Много малко си писал за Кибела, а точно тук е мястото да се отдели повече внимание за храмовете на Кибела в Балчик и Кабиле.

http://balchik.samo.bg/hramat-na-kibela-v-balchik-%E2%80%93-unikalen-ne-samo-za-balgariya-no-i-za-celiya-svyat/

http://rock-cut.thracians.org/bg/s_m_cabyle.php
цитирай
103. анонимен - Аналитичен и конкретен коментар на знаеш човек
09.09.2012 07:58
Само на мен ли ми е смешно следното - някой си крещи:

"НЯМА ПРАВЕНО ДНК ИЗСЛЕДВАНЕ ДОСЕГА НА ДРЕВНИ ТРАКИЙСКИ СКЕЛЕТИ!!!"

Това очевидно идва да каже, че по целия свят никой никога не е правил изследвания на тракийски скекети. Че това просто не е вярно, ще го оставим на страна.
Забележете обаче какво казва човека - "древни тракйски скелети". Ако бях по-мнителен, щах да си помисля, че има и скорошни тракийски скелети, което пък би могло да се изтълкува като подкрепа на казаното от Спароток, че траките не са изчезнали, а ние, българите, сме техните потомци :)

И после чета следното:

"=================
Коментарът Ви е конкретен, аналитичен и веднага си личи ,че е на компетентен човек."

Което вече ме разсмя окончателно, понеже ми прозвуча като чиста ирония. После осъзнах, че тя наистина си вярва какво говори.
Благодаря за забавлението, Джойси :)
цитирай
104. анонимен - Уважаеми блогъри,
09.09.2012 12:51
Поклон пред Миналото!Но,мисля,че трябва да се вгледаме по-внимателно в Нас-
тоящето.Докато все още има какво да видим.НИЕ СИ ОТИВАМЕ!ИЗЧЕЗВАМЕ КАТО
НАЦИЯ.Както е станало с шумерите и много други народи.Погубваме се сами,по-
губват ни и други,чрез трети.Тихо и леко изкупуват земите на България.Тихо и
леко се настаняват чужденци.Цигански орди,плодящи се като термити с помощта
на наши и чужди "правозащитници" заемат територии.А НИЕ МЪЛЧИМ И СТОИМ!
цитирай
105. vencivvg - ДНК - тест
09.09.2012 13:05
В коментарите се спомена за ДНК - тест. За този тест ли става въпрос?
http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml

Или за тази карта на халогрупите:
http://farm8.staticflickr.com/7231/6922380462_36a2e466da_b.jpg
От нея излиза, че имаме еднакви гени с турците ( тъмнозеленото ).
Което не е толкова фантастично, след като селджуските турци ( да не се бъркат с османските турци ) се оказва че са роднини на кан Кубрат.

Читателите на форума какво мислят за следното :
http://bulgarya.co.cc/slavs.html
( няма как да имаме славянски ген, ако няма такъв етнос )
цитирай
106. get - - Хайде още веднъж помислете и се опитатйте да дадете коректен вид на съждението си ... ?!
09.09.2012 16:47
vencivvg написа:
В коментарите се спомена за ДНК - тест. ...
...
Или за тази карта на халогрупите:
http://farm8.staticflickr.com/7231/6922380462_36a2e466da_b.jpg
От нея излиза, че имаме еднакви гени с турците ( тъмнозеленото ).
Което не е толкова фантастично, след като селджуските турци ( да не се бъркат с османските турци ) се оказва че са роднини на кан Кубрат.
...


... за тюрки селджуки ... османски "турци" ... и-и-и Кубрат ?! :)) - За последният, предлагам, да говорим в последствие !
- Нека първо изясним парадоксалният момент в изказването Ви ?!?
- Дайте освен чрез хаплогрупи ... да се опитаме и през език ... да си изясним иинтересуващият ни проблем-въпрос ?! ... или както е казал народът ни да разберем ... "Кой кум ? - ко сват ? - кой пък на булката брат ??"

- Отново повтарям - Какво влагате, като смисъл в понятията селджуки - османци ?
цитирай
107. анонимен - Ако ми позволите да се включа
09.09.2012 18:44
Здравейте, бих искал да се включа по темата за ДНК изследванията. Тази година най-после има изследване на ДНК профила на скелет от желязната епоха, намерен в България, като резултатите показват доста сериозна близост с ДНК-профила на съвременните Сардинци, ето линк към съобщението:

http://www.ashg.org/2012meeting/abstracts/fulltext/f120123058.htm

С други думи, индивидът от желязната епоха, по всяка вероятност тракиец, изкопан от територията на България, не показва афинитет със съвременните българи.
цитирай
108. sparotok - !
09.09.2012 19:11
анонимен написа:
Поклон пред Миналото!Но,мисля,че трябва да се вгледаме по-внимателно в Нас-
тоящето.Докато все още има какво да видим.НИЕ СИ ОТИВАМЕ!ИЗЧЕЗВАМЕ КАТО
НАЦИЯ.Както е станало с шумерите и много други народи.Погубваме се сами,по-
губват ни и други,чрез трети.Тихо и леко изкупуват земите на България.Тихо и
леко се настаняват чужденци.Цигански орди,плодящи се като термити с помощта
на наши и чужди "правозащитници" заемат територии.А НИЕ МЪЛЧИМ И СТОИМ!


КАКВО ПРЕДЛАГАТЕ?
цитирай
109. sparotok - СЛАВЯНИ
09.09.2012 19:21
vencivvg написа:
В коментарите се спомена за ДНК - тест. За този тест ли става въпрос?
http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml

Или за тази карта на халогрупите:
http://farm8.staticflickr.com/7231/6922380462_36a2e466da_b.jpg
От нея излиза, че имаме еднакви гени с турците ( тъмнозеленото ).
Което не е толкова фантастично, след като селджуските турци ( да не се бъркат с османските турци ) се оказва че са роднини на кан Кубрат.

Читателите на форума какво мислят за следното :
http://bulgarya.co.cc/slavs.html
( няма как да имаме славянски ген, ако няма такъв етнос )


Прощавай, но тази страница, в която се обяснява за славяните е пълна глупост.

Знаеш ли кой мрази славяните неистово?

Това са Маркс, Енгелс, Ленин, Троцки, Ягода...Няма шега, прочети Антидюринг и ще разбереш защо идеолозите на червената доктрина са били твърдо решени да унищожат по-голямата част на европейското славяноезично население.

Няма по-близък език до арийския от този на славяноезичната група. Провери сам, данни в интернет колкото искаш.

Славяни са единствено и само старите гети, други исторически славяни няма!

Руснаци, поляци, а дори и словените са наречени славяни заради приликата на езиците им с нашия...говорен в древността от старите гети.

През 681 г. се обединяват две големи тракийски племена, това са гетите-славяни и мизите-българи.

Половин хилядолетие преди това събитие Страбон обяснява, че гети и мизи са роднини, сместват се постоянно и говорят същия език както и траките на юг от Стара Планина.

цитирай
110. анонимен - Пешо
09.09.2012 19:23
анонимен написа:
Здравейте, бих искал да се включа по темата за ДНК изследванията. Тази година най-после има изследване на ДНК профила на скелет от желязната епоха, намерен в България, като резултатите показват доста сериозна близост с ДНК-профила на съвременните Сардинци, ето линк към съобщението:

http://www.ashg.org/2012meeting/abstracts/fulltext/f120123058.htm

С други думи, индивидът от желязната епоха, по всяка вероятност тракиец, изкопан от територията на България, не показва афинитет със съвременните българи.


Включи се, ама като турско радио във Виенската филхармония...

Тази статия, дето си я посочил, разказва за Йотци, Ледения човек:
http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%96tzi_the_Iceman

И не е намерен в България, а близо до границата на Италия с Австрия.
цитирай
111. sparotok - Кибела
09.09.2012 20:43
анонимен написа:
Много малко си писал за Кибела, а точно тук е мястото да се отдели повече внимание за храмовете на Кибела в Балчик и Кабиле.

http://balchik.samo.bg/hramat-na-kibela-v-balchik-%E2%80%93-unikalen-ne-samo-za-balgariya-no-i-za-celiya-svyat/

http://rock-cut.thracians.org/bg/s_m_cabyle.php



След време ще пусна повече материал. Сега ще добавя само, че Кибела е позната като Кубаба на хети и шумери...
Goddess Kubaba

Basalt relief is about 95 cm high. Hurri Goddes Hepat takes the name of Kubaba in Late Hittite times. Goddess is sitting on a chair that is situated over a lion. She is holding a pomegranade, symbol of fertility, and in her other hand a mirror. The relief was located at the left hand side of the entryway of the King's Gate. Anatolian Civilizations Museum, Ankara.

http://www.hittitemonuments.com/karkamis/kargamis30.htm

Kubaba
Flourished circa 2500 B.C., Kish, Sumer (modern-day Iraq)
Kubaba (also Kug-Baba or Kubau) is the only queen listed among the Sumerian rulers. She was said to have reigned for 100 years, during a time characterized by peace and prosperity. Originally a tavern keeper, Kubaba ruled Kish during its third (and last) dynasty. Dates are uncertain, but she probably lived some time in or around the twenty-fifth century B.C.

http://www.brooklynmuseum.org/eascfa/dinner_party/heritage_floor/kubaba.php
цитирай
112. vencivvg - Мерси, отново ми отвори очите
09.09.2012 21:55
Спаро мерси за бързия и изчерпателен отговор. За пореден път ми отваряш очите. За сега намерих само извадки от трудове на "Маркс, Енгелс, Ленин, Троцки, Ягода...", но вече ми е ясно какво са мислили за славяните. Но как да предположа и да търся до сега нещо подобно, когато така наречените славянски държави дълго време имаха Маркс, Енгелс, Ленин за светата троица и им се кланяха като на божества. Добре че вече има интернет и информацията бързо се намира.
Относно темата за славяни мен лично ме дразни следното.
Както казваш
"Славяни са единствено и само старите гети, други исторически славяни няма!".
Но ако погледнем " http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B8 " точка 3 : Списък на славянски племена - там точно гетите ги няма ! Като че ли нарочно гетите не се споменават. На някой му се иска нашата история да започне някъде от 5-6 век , а историята ни преди това ( летописите за гетите ) да се зачеркнат и забравят. Защо е прието да се казва славянки език вместо гетски език? Ако се каже гетски език, няма как да се прикрие колко древен език е. За народа славяни/гети се отнася същото.
Лично аз славянството го приемам само ако включва и пълната историята на гетите ( описано в Гетика от Йорданес ) Иначе е една осакатена история от която са отрязани едни от най-славните и герочни страници.
цитирай
113. sparotok - измами
09.09.2012 23:15
vencivvg написа:
Спаро мерси за бързия и изчерпателен отговор. За пореден път ми отваряш очите. За сега намерих само извадки от трудове на "Маркс, Енгелс, Ленин, Троцки, Ягода...", но вече ми е ясно какво са мислили за славяните. Но как да предположа и да търся до сега нещо подобно, когато така наречените славянски държави дълго време имаха Маркс, Енгелс, Ленин за светата троица и им се кланяха като на божества. Добре че вече има интернет и информацията бързо се намира.
Относно темата за славяни мен лично ме дразни следното.
Както казваш
"Славяни са единствено и само старите гети, други исторически славяни няма!".
Но ако погледнем " http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B8 " точка 3 : Списък на славянски племена - там точно гетите ги няма ! Като че ли нарочно гетите не се споменават. На някой му се иска нашата история да започне някъде от 5-6 век , а историята ни преди това ( летописите за гетите ) да се зачеркнат и забравят. Защо е прието да се казва славянки език вместо гетски език? Ако се каже гетски език, няма как да се прикрие колко древен език е. За народа славяни/гети се отнася същото.
Лично аз славянството го приемам само ако включва и пълната историята на гетите ( описано в Гетика от Йорданес ) Иначе е една осакатена история от която са отрязани едни от най-славните и герочни страници.


Венци, ако хората от днешните така наречени славянски държави знаеха за (добре укритите) бесовските престъпления на Маркс, Енгелс, Троцки, Ленин, Ягода и другите о шайката им...щяха да анатемосват тези изроди всеки Божи ден.

В случай, че кронщадските моряци (де факто ударната сила на октомврийския превра) знаеха каква касапница им готвят червените идеолози...нямаше да избият толкова свои сънародници, а щяха да изпозастрелят гадовете...

Уикипедия не е достоверна енциклопедия. Там не можеш да намериш неудобните факти. Има човечета, които висят постоянно в интернет и слухтят да не би някой да пусне нещо, което да покаже неудобна истина. Всичко се трие много бързо, явно разполагат с пари, с много пари.

Ако прочетеш Йордан ще установиш, че славяните са от Днепър до Мурза (в Хърватско), а на север до изворите на Висла ( там са Дакидава на река Висла и Сетидава на река Варта). Петстотин години преди Йордан Страбон разполага в тези земи ( и малко на запад) племето гети, чиято източна граница е река Тир (Днестър).

Псевдомаврикий обяснява за славяните, че когато мъжа умре, жената го следва доброволно в гроба. Около хиляда години преди Псевдомаврикий Херодот разказва абсолютно същото за траките, като добавя и, че било въпрос на голяма чест за съпругата да придружи мъжа си в отвъдното.

Този обичай е непознат на дедите на словени, поляци, словаци, чехи...защото те са венети, а не гети-славяни.Роднини не значи идентични.

За гетите се мълчи защото историческите готи заемат земите на гетите. Историческите готи са изкарани германи, макар нито един стар автор да не твърди това. В края на Средвековието бе пусната фалшификацията Сребърен кодекс. Дължа да отбележа обаче, че фалшификаторите не са германци...а типове, които са държали да насторят изтока срещу запада...От война се печели много...

За да има германски готи не трябва да има гети...а най-големия проблем е, че Сънтано-Мурешката култура преписвана на готите има прототип в Северна България -5ти век пр. Христа. А тогава там живеят гетите – тракийски народ.

Много се спекулира с това, че готи и славяни се споменават отделно...Ами нормално е, одриси, тюни и витини са траки, но се споменават поотделно. Одрисите покоряват с огън и меч ...роднините си тюни. Прочети Анабазис и ще се увериш. Всеки народ си има братоубийствени войни...и те са най-лошите...
Никой не е клал гърците като самите гърци, кимерийците се трепят така, както никой друг не ги е трепал...Това, че сродни хора се противопоставят един на друг не ги прави автоматично различни по произход.

Гетите не са били едно, а поне седем различни племена (само на юг от Дунава) ...ама кой да ти го каже това. Колко гетски племена е имало на север от Дунава не се знае...кровисите и морисените със сигурност са гети...

Не се доверявай на Уикипедия, не се доверявай и на мене. Търси сам данни, защото това, което намериш сам няма да те кара да се съмняваш.

Поздрави!
цитирай
114. nikikm - 113 Спароток
10.09.2012 18:55
Много сполучливо,много точно, ясно и кратко си извадил есенцията от историята на славяните! Удоволствие е да се чете.Но ме мъчи един въпрос:Какво става с огромното население на Стара Велика България?Част се изселиха,част образуваха Волжска България от която извънредно много се смесиха с "руснаците",а и дадоха на "Русия"около 500 имена на благороднически фамилии."Руснаците" са били малки племена,няколко пъти спасявани от гладна смърт от българите.Изучавали са ги.Сега всичко е "руснаци".Дали не е като 2-та млн.българи от Южна Тракия,които,както и малоазиатските, станаха турци?!
цитирай
115. sparotok - българи в Русия
10.09.2012 19:18
nikikm написа:
Много сполучливо,много точно, ясно и кратко си извадил есенцията от историята на славяните! Удоволствие е да се чете.Но ме мъчи един въпрос:Какво става с огромното население на Стара Велика България?Част се изселиха,част образуваха Волжска България от която извънредно много се смесиха с "руснаците",а и дадоха на "Русия"около 500 имена на благороднически фамилии."Руснаците" са били малки племена,няколко пъти спасявани от гладна смърт от българите.Изучавали са ги.Сега всичко е "руснаци".Дали не е като 2-та млн.българи от Южна Тракия,които,както и малоазиатските, станаха турци?!



Българите, или древните балканци, ако искаш винаги са били донори...на знания, религия, а и не на последно място гени.

Поради враждите с хазарите,а и с други противници много българи от Приазовието напускат земите си. Някои тръгват на запад, други на север.

Българското колонизиране на севера обяснява защо в северни руски диалекти е познат задпоставения определетелен член (небе-то, поле-то). Това е непознато на другите славяноезични, а и на руснаците като цяло. Пак в северните руски диалекти се среща якането и екането (река-ряка, бели-бяли). То е типично за траките...и разбира се днешните българи.

Фасмер, а и Лихачов признават, че без влиянието на българския език, руския днес щеше да разглежда съвсем различно. Признава се, че основата, гръбнака на руския език е българския, но това се отдава само на църковната литература.

Не мисля, че това е съвсем правилно. Влиянието на църковната литература е голямо, но силна промяна на език се среща най-вече при наличие на субстрат, или суперстрат. В нашия случай (българи в Русия) имаме наличие и на двете, т.е. в дълбока древност наши деди са се заселили в Русия и са били местния елит. В по-късни времена пристига още една група, която засилва българския етнически компонент, а повлиява сериозно и езика.

Смятам, че голяма част от така наречените староверци, жестоко гонени и избивани от Романови и болшевиките, са потомци на дедите ни. С това сериозно е намален българския етнически компонент в Русия.

Прочее, днешните руснаци са потомци на венетите, техни деди са ставаните, субените, пагуритите (погорци, горяни).

Народа на Киевска Руския е украинския, те са де факто старите руснаци...факт забравен от повечето хора, включително и украинците. Просто на някой му е било угодно в историята да има неясноти и с упорство е успял да съддаде една изкривена картина на действителността.
цитирай
116. ishchel - Здравей, Спараток,
10.09.2012 21:46
Честит празник,
Пожелавам ти все така хубаво и увлекателно да разкриваш неизвестните все още подробности от българския бит и история.
цитирай
117. sparotok - благодаря ти!
10.09.2012 22:14
ishchel написа:
Честит празник,
Пожелавам ти все така хубаво и увлекателно да разкриваш неизвестните все още подробности от българския бит и история.


Благодаря ти Ани!
цитирай
118. nikikm - Благодаря за отговора но,
10.09.2012 22:27
цитат"В нашия случай (българи в Русия) имаме наличие и на двете, т.е. в дълбока древност наши деди са се заселили в Русия и са били местния елит."

Това единствено ме смущава,защото при огромната преобладаваща българска популация,е естествено да има български елит.Какво значат разни племенца,спасявани и изучавани многократо от нас? Мисълта ми е ,че не са "изчезнали", като траките,а са в основата на т.н. днес, руски етнос и въпреки преследванията и унищоженията на староверците! И в този смисъл може да се говори за прерастване от българи в "руси",/политика-/нещо,отиграно от коминтерна в кръга държави около България,чиято етническа основа е българска,но чиято политика е българомразка!Така стават ясни българските корени на Русия! Но,доколкото съм говорил с руснаци и украинци,срещам яростен отпор!"Как така ,"Принцът и просякът",си разменят местата?Да,но ако са братя?Че,това ме интересува,а е и жизнено важно за оцеляването и нашето и на Русия? Благодаря ти за отговора,изключително стойностен!Ама, нали ме гложди!
цитирай
119. bgwest - Всъщност, Спароток, отговаряйки ...
10.09.2012 22:31
Всъщност,Спароток,отговаряйки на nikikm и vencivvg отговаряш и на мои незададени въпроси.
А четейки и коментара 15. malchaniaotnadejda7 се... обнадеждавам!Дано написаното от нея е истина.Дано е права.За теб знам.Проверявах всичко написано от теб повече от година,преди да подкрепя делото ти...И сега проверявам понякога:) Доверяй но проверяй:)Нали?
Здраве и Успех ти пожелавам!!!...и...да се пукат душманите!
цитирай
120. alexs - Поздрави и честит празник със за...
10.09.2012 22:34
Поздрави и честит празник със закъснение..... благодарско за твоя благороден труд!
цитирай
121. sparotok - проверки
10.09.2012 22:36
bgwest написа:
Всъщност,Спароток,отговаряйки на nikikm и vencivvg отговаряш и на мои незададени въпроси.
А четейки и коментара 15. malchaniaotnadejda7 се... обнадеждавам!Дано написаното от нея е истина.Дано е права.За теб знам.Проверявах всичко написано от теб повече от година,преди да подкрепя делото ти...И сега проверявам понякога:) Доверяй но проверяй:)Нали?
Здраве и Успех ти пожелавам!!!...и...да се пукат душманите!


Не от време на време, а винаги проверявай:)
Грешки могат да се направят и неволно, аз не съм застрахован да не изпадна в заблуда.

Поздрави!
цитирай
122. sparotok - елит
10.09.2012 22:47
nikikm написа:
цитат"В нашия случай (българи в Русия) имаме наличие и на двете, т.е. в дълбока древност наши деди са се заселили в Русия и са били местния елит."

Това единствено ме смущава,защото при огромната преобладаваща българска популация,е естествено да има български елит.Какво значат разни племенца,спасявани и изучавани многократо от нас? Мисълта ми е ,че не са "изчезнали", като траките,а са в основата на т.н. днес, руски етнос и въпреки преследванията и унищоженията на староверците! И в този смисъл може да се говори за прерастване от българи в "руси",/политика-/нещо,отиграно от коминтерна в кръга държави около България,чиято етническа основа е българска,но чиято политика е българомразка!Така стават ясни българските корени на Русия! Но,доколкото съм говорил с руснаци и украинци,срещам яростен отпор!"Как така ,"Принцът и просякът",си разменят местата?Да,но ако са братя?Че,това ме интересува,а е и жизнено важно за оцеляването и нашето и на Русия? Благодаря ти за отговора,изключително стойностен!Ама, нали ме гложди!


Руснаците и украинците не си познават историята за съжаление. Тези хора са били подложени на терор сравним с турската окупация на България. Милиони от тях дори боготворят палачите си...Ленин, Троцки, Романови...До неотдавна имаше такива, които вярваха, че Ленин е създал кирилицата!

До преди октомврийския преврат нещата вървяха добре. Юрий Венелин ни наричаше учители и наставници на Русия... значи се е знаела добре ролята на дедите ни ( макар и не цялата)...След 1917-та ...започна ада.

Аз направо се чудя как А.Монгаит се е осмелил да спомене, че под много от язовирите в СССР (в Черноморските степи) лежат огромни скитски градове. Стените на тези градове са достигали до 8-10 метра дебелина, прави си извода колко са били високи!

През 30-те години градовете на дедите ни, които е нямало как да бъдат потопени, са били разрушени. Севастополската крепост е строена с камъни от двореца на цар Скилур...Ужас!
цитирай
123. sparotok - !
10.09.2012 22:52
alexs написа:
Поздрави и честит празник със закъснение..... благодарско за твоя благороден труд!


Аз пък ти благодаря за интересните виртуални екскурзии из хубавата ни България!
цитирай
124. анонимен - и все пак момчета
10.09.2012 23:56
не отговорихте на въпроса, какъв е произхода на Маркс, Енгелс, Троцки, Ленин, Ягода,Романови? Руснаци, българи или от друга народност. Каква е била и сексуалната им ориентация? Sparotok, може би Ви притеснява скорошното посещение на председателя на министерския съвет в Израел. Защо се премълчава истината. Както руснаците и украинците не си познават историята, също така и българите не си познават историята. Каквато е Македония такава е и Украйна. Какви са интересите на Полша, която по сегашния етнически състав едва ли би могла да се нарече славянска или ако щете вендска страна. Още по-загадъчно е името на Венецуела. Там има един известен природолюбител, съавтор в сайта fishfromvenezuela с интересното име Иван Миколи! И по отношение на истината, нито Херодот нито Платон споменават Авраам или Соломон, както и за унищожението на египетската армия в Червено море, както и за Моисей, Саул, Давид! Обществото се управлява чрез пари и религия и тя е била създадена от тези на които е била нужна. Затова не се възмущавайте от "руския проект", който явно не е изобщо руски. Населението на България е по-малко от населението на един голям съвременен град в чужбина, а колко са етническите българи? Ще има ли още неудобни теми, на които не е необходимо да се дава гласност, въпреки че те касаят основната причина за сегашното състояние на нещата и са свързани с миналото?
цитирай
125. анонимен - Към Пешо от пост 110
11.09.2012 09:27
Пешо, не се излага така, явно не си прочел цялата статия, иначе щеше да видиш ето това изречение:

Strikingly, an analysis including novel ancient DNA data from an early Iron Age individual from Bulgaria also shows the strongest affinity of this individual with modern-day Sardinians.

Как се превежда изразът "DNA data from an early Iron Age individual from Bulgaria"???
Ето ти отново линка към статията, прочетия изцяло този път и тогава се прави на много компетенте:

http://www.ashg.org/2012meeting/abstracts/fulltext/f120123058.htm
цитирай
126. sparotok - Сардиния
11.09.2012 15:56
анонимен написа:
Пешо, не се излага така, явно не си прочел цялата статия, иначе щеше да видиш ето това изречение:

Strikingly, an analysis including novel ancient DNA data from an early Iron Age individual from Bulgaria also shows the strongest affinity of this individual with modern-day Sardinians.

Как се превежда изразът "DNA data from an early Iron Age individual from Bulgaria"???
Ето ти отново линка към статията, прочетия изцяло този път и тогава се прави на много компетенте:

http://www.ashg.org/2012meeting/abstracts/fulltext/f120123058.htm


Голяма част от днешните сардинци са потомци на един от моските народи наречени от египтяните шардуна. Морските народи са древни балканци - пелазги (пелесет), туршу (трауси), дрд (дардани), уешеш (веси), чкр (тевкри)...а шардунаш според мен са познатите от Античността серди, по чието име е наречена Сердика (София).

Няма нищо мистериозно ако генетичен маркер извлечен от скелетни останки на тракиец (живял по времето на преселението на морските народи) показва близост с гените на днешните сардинци...

цитирай
127. sparotok - !
11.09.2012 16:05
анонимен написа:
не отговорихте на въпроса, какъв е произхода на Маркс, Енгелс, Троцки, Ленин, Ягода,Романови? Руснаци, българи или от друга народност. Каква е била и сексуалната им ориентация? Sparotok, може би Ви притеснява скорошното посещение на председателя на министерския съвет в Израел. Защо се премълчава истината. Както руснаците и украинците не си познават историята, също така и българите не си познават историята. Каквато е Македония такава е и Украйна. Какви са интересите на Полша, която по сегашния етнически състав едва ли би могла да се нарече славянска или ако щете вендска страна. Още по-загадъчно е името на Венецуела. Там има един известен природолюбител, съавтор в сайта fishfromvenezuela с интересното име Иван Миколи! И по отношение на истината, нито Херодот нито Платон споменават Авраам или Соломон, както и за унищожението на египетската армия в Червено море, както и за Моисей, Саул, Давид! Обществото се управлява чрез пари и религия и тя е била създадена от тези на които е била нужна. Затова не се възмущавайте от "руския проект", който явно не е изобщо руски. Населението на България е по-малко от населението на един голям съвременен град в чужбина, а колко са етническите българи? Ще има ли още неудобни теми, на които не е необходимо да се дава гласност, въпреки че те касаят основната причина за сегашното състояние на нещата и са свързани с миналото?


Много отдавна съм разбрал, че е невъзможно да се угоди на всеки. Това е и причината да не се опитвам да правя това. Щом нещо не Ви оттърва, или сте недоволен от нечие обяснение, нищо не Ви пречи да се регистрирате в блога и да представите своите виждания.

Не определям хората като добри, или лоши по етническата им принадлежност, а по деянията им. Всеки народ си има благородни хора и ужасни злодеи. Да се лепят етикети като добър и лош е грешно според мен защото е несправедливо да се търси отговорност от хора, които не са направили нищо грешно.

Относно неудобните теми, напомням Ви пак – щом не сте доволен от нечие тълкуване на дадени събития, съберете смелост, създайте блог и открито защитете своята позиция. Иначе някои могат да останат с впечатлението, че се опитвате да вадите кестени от огъня с чужди ръце.


цитирай
128. анонимен - Пешо
11.09.2012 16:27
анонимен написа:
Пешо, не се излага така, явно не си прочел цялата статия, иначе щеше да видиш ето това изречение:

Strikingly, an analysis including novel ancient DNA data from an early Iron Age individual from Bulgaria also shows the strongest affinity of this individual with modern-day Sardinians.

Как се превежда изразът "DNA data from an early Iron Age individual from Bulgaria"???
Ето ти отново линка към статията, прочетия изцяло този път и тогава се прави на много компетенте:

http://www.ashg.org/2012meeting/abstracts/fulltext/f120123058.htm


Разбира се, че прочетох цялата статия. Вън от това, което ти е отговорил Спароток, аз бих добавил, че би било добре първо да намериш повече информация за индивида, намерен в България и тогава да правиш спекулации. Той може да е всякакъв.
Забележи, дори ДНК-то му да показваше сходство със съвременните българи, а не със сардинците, докато не се знаят подробности, това пак нямаше да е довод в подкрепа на тезата на Спароток.

Това имах предвид. Поднесен така, коментарът ти ми се стори ми се наистина не на място.

Инак, ако намериш подробности - пускай, дискусията си струва.
цитирай
129. анонимен - За траките и сардинците
11.09.2012 17:42
sparotok написа:

Няма нищо мистериозно ако генетичен маркер извлечен от скелетни останки на тракиец (живял по времето на преселението на морските народи) показва близост с гените на днешните сардинци...

Чудесно, но как кореспондира това с хипотезата ти, че днешните българи са потомци на траките, след като се оказва, че не днешните българи, а днешните сардинци имат афинитет към траките от ранножелязната епоха?
цитирай
130. nikikm - Евреи са,
11.09.2012 19:15
анонимен написа:
не отговорихте на въпроса, какъв е произхода на Маркс, Енгелс, Троцки, Ленин, Ягода,Романови? Руснаци, българи или от друга народност. Каква е била и сексуалната им ориентация? Sparotok, може би Ви притеснява скорошното посещение на председателя на министерския съвет в Израел. Защо се премълчава истината. Както руснаците и украинците не си познават историята, също така и българите не си познават историята. Каквато е Македония такава е и Украйна. Какви са интересите на Полша, която по сегашния етнически състав едва ли би могла да се нарече славянска или ако щете вендска страна. Още по-загадъчно е името на Венецуела. Там има един известен природолюбител, съавтор в сайта fishfromvenezuela с интересното име Иван Миколи! И по отношение на истината, нито Херодот нито Платон споменават Авраам или Соломон, както и за унищожението на египетската армия в Червено море, както и за Моисей, Саул, Давид! Обществото се управлява чрез пари и религия и тя е била създадена от тези на които е била нужна. Затова не се възмущавайте от "руския проект", който явно не е изобщо руски. Населението на България е по-малко от населението на един голям съвременен град в чужбина, а колко са етническите българи? Ще има ли още неудобни теми, на които не е необходимо да се дава гласност, въпреки че те касаят основната причина за сегашното състояние на нещата и са свързани с миналото?


приятелю,ако това искате да "чуете",макар и да съм сигурен,че го знаете и тогава защо ви е такъв отговор? За Романови,не съм съвсем сигурен,че ми бяга нещо от паметта,но от руски материал,мисля,че са.Много отдавна по върховете на много държави,това е меко казано,стоят евреи начело или зад някой местен представител!България не прави изключение!Много са силни в това отношение!
цитирай
131. sparotok - тълкуване на данни
11.09.2012 19:47
анонимен написа:
sparotok написа:

Няма нищо мистериозно ако генетичен маркер извлечен от скелетни останки на тракиец (живял по времето на преселението на морските народи) показва близост с гените на днешните сардинци...

Чудесно, но как кореспондира това с хипотезата ти, че днешните българи са потомци на траките, след като се оказва, че не днешните българи, а днешните сардинци имат афинитет към траките от ранножелязната епоха?


Показвате твърде странно тълкуване на данните. Не е възможно с помощта генетичната информация на един единствен индивид да се разбере един сложен въпрос като произхода на българите.

Траките не са носители на един генетичен маркер, а поне на 5. От фрески, исторически извори, а и от фризове става ясно, че сред траките преобладават следните типове:

- с рижо-кестенява коса
- с кестенява коса
- с черна начупена коса
- с черна права коса
- с руса права коса

Същите тези типове се срещат и в днешна България. Напълно естествено е, че русите българи ще имат по-голяма генетична близост с русите траки, а кестенявите българи ще имат по-голяма генетична блиозст с кестенявите траки.

Повтарям, в една държава не се среща един единствен генетичен маркер, а на няколко. Представители на един и същ народ могат да имат съвсем различни генетични маркери.

Не трябва да се забравя и това, че в земите ни са пребивавали и чужденци. Тук са идвали перси, гърци, сирийци, египтяни, римляни...Етническата принадлежност на така наречения тракиец е твърде неясна. Не са дадени данни в какъв тип погребение е намерен скелетния материал, в коя част на Тракия, не е споменат и погребалния ритуал. В този случай може да се говори само за индивид погребан на територията на Тракия...

За да се направят изводи относно това дали има връзка между два (или повече) народа е нужно да се изследват на един два индивида, а поне стотици...дори и няколко хиляди. Чак тогава ще получим реална представа кой на кого е роднина.
цитирай
132. анонимен - неразбирам
11.09.2012 20:22
зашо господин sparotok се засяга. Извинявам се за създаденото неудобство, но считам, че се сатанизира цял един братски нам народ за сметка на евреите. В предговора на българското издание на "Капитала", тогавашните комунистически издатели са написали, че Маркс е евреин. Обичайте ги, може би сте едни от тях, но ако държите да бъде казана истината, данните които представяте могат да бъдат конкретизирани. Господин nikikm, това можеше да бъде казано в прав текст, за да не бъдат заблуждавани хората като господин vencivvg, комуто е нужно някой да му "отваря очите". Явно, че някои считат българския народ за изключително примитивен. Господин sparotok, не съм искал да Ви засегна, блога Ви е изключително интересен. Струва ми се несправедливо да обвиняваме, макар и косвено с недомлъвки, цял един народ, за нещо което пропагандно сега се тиражира от същите тези общности създали споменатите по-горе от Вас личности. А може би това е дългосрочен проект, както проекта за унищожаването на сведенията за траките? Къде е истината, всеки ще я намери сам за себе си, ако има достатъчно интелект да я търси. Ако ли не, примитивността набира скорост в България.
цитирай
133. sparotok - странно поведение
11.09.2012 21:41
анонимен написа:
зашо господин sparotok се засяга. Извинявам се за създаденото неудобство, но считам, че се сатанизира цял един братски нам народ за сметка на евреите. В предговора на българското издание на "Капитала", тогавашните комунистически издатели са написали, че Маркс е евреин. Обичайте ги, може би сте едни от тях, но ако държите да бъде казана истината, данните които представяте могат да бъдат конкретизирани. Господин nikikm, това можеше да бъде казано в прав текст, за да не бъдат заблуждавани хората като господин vencivvg, комуто е нужно някой да му "отваря очите". Явно, че някои считат българския народ за изключително примитивен. Господин sparotok, не съм искал да Ви засегна, блога Ви е изключително интересен. Струва ми се несправедливо да обвиняваме, макар и косвено с недомлъвки, цял един народ, за нещо което пропагандно сега се тиражира от същите тези общности създали споменатите по-горе от Вас личности. А може би това е дългосрочен проект, както проекта за унищожаването на сведенията за траките? Къде е истината, всеки ще я намери сам за себе си, ако има достатъчно интелект да я търси. Ако ли не, примитивността набира скорост в България.


Бихте ли ми обяснили защо задавате въпрос, чийто отговор знаете добре?

Аз не сатанизирам никой народ, моля Ви, обърнете се към тези, които правят това, не към мен, тук сте на погрешния адрес.

Трябва да кажа, че показвате странно поведение. Твърдите, че харесвате блога ми, че не искате да ме засегнете...но как да разбирам думите Ви: " В предговора на българското издание на "Капитала", тогавашните комунистически издатели са написали, че Маркс е евреин. Обичайте ги, може би сте едни от тях... "

Храня любов единствено и само към Българския народ защото съм Българин. Към останалите народи изпитвам уважение.

С едно нещо обаче ще се съглася в Вас, примитивността набира скорост в България, личи си по провокаторите...

цитирай
134. анонимен - острите думи
11.09.2012 22:39
господин sparotok, с които искате да ме уязвите в последното си изречение по-скоро приличат на недолюбваната от Вас комунистическа риторика! Не съм имал цел да Ви провокирам. Зададох въпроса, защото за мнозинството от Вашите читатели, Вие говорите абсолютната истина. Не оспорвам това им разбиране, както нямам и нищо против Вашата личност. Когато възглед, било той политически или религиозен е поднесен без изчерпателно обяснение на масовия читател, може да доведе до погрешни представи у индивиди с по-малки възможности за получаване на данни по темата, ако изобщо конкретиката ги интресува. Това провокира моята реакция.
цитирай
135. togarm - Генетиката на гърците
11.09.2012 23:28
Павка, не си съвсем точен. Генетично, по линия на Y-хромозома (бащиния) гърците са близки не само с етиопците, но и с населението на северозападна Африка, което, въпреки днешното си арабско "покритие", има берберска "основа". Това - по линия на хаплогрупата E3b, която, впрочем, за албанците е даже в още по-големи концентрации, отколкото за гърците. Иначе хаплогрупата T, която именно се явява най-характерна за народите от Африканския рог, включително етиопците (но те също имат големи концентрации от E3b), също е застъпена в днешна Гърция, но те са от порядъка на 4 до към 7 % от днешното гръцко население. Значителен е процентът и на хаплогрупата J2, която аз лично свързвам с неолитната несемитска миграция от Близкия Изток през Балканите към Европа. Гледайки картата, мога със значителна увереност да твърдя, че тя е била характерна за древни народи като касити, кутии, лулубеи, хурито-урарти, хети и пеласги. Което си е логично, де. Впрочем, ето ти сайта на Eupedia - да видиш сам:
http://www.eupedia.com/europe/origins_haplogroups_europe.shtml
Там имат и страница за MtDNA (митохондриалния/майчиния ген):
http://www.eupedia.com/europe/european_mtdna_haplogroups_frequency.shtml
, но той е беден на картографски материали, да не кажа че няма хич. Обаче и в двете страници има таблици с процентното разпространение на генетичните хаплогрупи по страни, а в някои случаи и по региони. Тук пък:
http://www.eupedia.com/genetics/ има опит за историческа реконструкция на разпространението на хаплогрупите, но според мен не е много успешен.
Не е лоша Eupedia, но е непълен и има спорни моменти, и затова аз лично ползвам и блоговете на Диенекес, Чиарони, Матилда, както и материали на някои по-конвенционални учени.
Иначе за извън-европейския произход на повечето от гърците си напълно прав, според мен. Поздрави!
цитирай
136. sparotok - данни
12.09.2012 23:29
eceheh написа:
sparotok написа:

Не трябва да се забравя и това, че в земите ни са пребивавали и чужденци. Тук са идвали перси, гърци, сирийци, египтяни, римляни...Етническата принадлежност на така наречения тракиец е твърде неясна. Не са дадени данни в какъв тип погребение е намерен скелетния материал, в коя част на Тракия, не е споменат и погребалния ритуал. В този случай може да се говори само за индивид погребан на територията на Тракия...

За да се направят изводи относно това дали има връзка между два (или повече) народа е нужно да се изследват на един два индивида, а поне стотици...дори и няколко хиляди. Чак тогава ще получим реална представа кой на кого е роднина.


Серафимов, тук принципно си прав, но защо в постингите си даваш като аргумент резултатите от онова изследване на 855-те българи, след като още не не знаем какъв е гететичния профил на траките? Един скелет от ранножелязнята епоха, дори да е на трак, не е достатъчен, нужна ни е представителна извадка, както се казва, тоест колкото се може повече изследвани скелети. Но и един скелет все пак е достатъчен за лансирането на една хипотеза и за твое съжаление тази хипотеза е, че съвременните българи нямат генетичен афинитет към траките.


eceheh, може пък да разполагам с информация относно генетичния материал на траките:)

Всяко нещо с времето си:)

Попитай Джойси, на 7-ми септемри 2011 и споделих нещо...на другия ден излезе потвърждение на думите ми от учен работещ в БАН.

Позамисли се и върху следното - тракийски погребения има не само в България, а също и в Сърбия, Румъния, Гърция, Украйна, Турция...да не забравяме Италия и Британия...

Нашите учени ако не са правили изследвания, дали пък чужди исзследователи няма да са направили...
цитирай
137. sparotok - J2
12.09.2012 23:31
togarm написа:
Павка, не си съвсем точен. Генетично, по линия на Y-хромозома (бащиния) гърците са близки не само с етиопците, но и с населението на северозападна Африка, което, въпреки днешното си арабско "покритие", има берберска "основа". Това - по линия на хаплогрупата E3b, която, впрочем, за албанците е даже в още по-големи концентрации, отколкото за гърците. Иначе хаплогрупата T, която именно се явява най-характерна за народите от Африканския рог, включително етиопците (но те също имат големи концентрации от E3b), също е застъпена в днешна Гърция, но те са от порядъка на 4 до към 7 % от днешното гръцко население. Значителен е процентът и на хаплогрупата J2, която аз лично свързвам с неолитната несемитска миграция от Близкия Изток през Балканите към Европа. Гледайки картата, мога със значителна увереност да твърдя, че тя е била характерна за древни народи като касити, кутии, лулубеи, хурито-урарти, хети и пеласги. Което си е логично, де. Впрочем, ето ти сайта на Eupedia - да видиш сам:
http://www.eupedia.com/europe/origins_haplogroups_europe.shtml
Там имат и страница за MtDNA (митохондриалния/майчиния ген):
http://www.eupedia.com/europe/european_mtdna_haplogroups_frequency.shtml
, но той е беден на картографски материали, да не кажа че няма хич. Обаче и в двете страници има таблици с процентното разпространение на генетичните хаплогрупи по страни, а в някои случаи и по региони. Тук пък:
http://www.eupedia.com/genetics/ има опит за историческа реконструкция на разпространението на хаплогрупите, но според мен не е много успешен.
Не е лоша Eupedia, но е непълен и има спорни моменти, и затова аз лично ползвам и блоговете на Диенекес, Чиарони, Матилда, както и материали на някои по-конвенционални учени.
Иначе за извън-европейския произход на повечето от гърците си напълно прав, според мен. Поздрави!


J2 при гърците май е трако-пеласгийско наследство...може и да се лъжа разбира се...

Поздрави!
цитирай
138. togarm - J2 при гърците май е трако-пел...
12.09.2012 23:37
sparotok написа:

J2 при гърците май е трако-пеласгийско наследство...може и да се лъжа разбира се...

Поздрави!

Е, именно де. И при нас процентът му също не е никак малък. Доколкото си спомням, варираше някъде между 18 и 24 %, също като R1b, само I2a е повече.
Всъщност, като цяло с гърците имаме сходна генетична картина по Y-хромозома (само дето при тях има 4 - 7 % от хаплогрупата Т, а при нас изобщо я няма), обаче митохондриалните ни "картинки" се различават значително. Това е предимно заради булките от уралски и кавказки произход на дедите ни. :)
цитирай
139. sparotok - интересно
12.09.2012 23:45
togarm написа:
sparotok написа:

J2 при гърците май е трако-пеласгийско наследство...може и да се лъжа разбира се...

Поздрави!

Е, именно де. И при нас процентът му също не е никак малък. Доколкото си спомням, варираше някъде между 18 и 24 %, също като R1b, само I2a е повече.
Всъщност, като цяло с гърците имаме сходна генетична картина по Y-хромозома (само дето при тях има 4 - 7 % от хаплогрупата Т, а при нас изобщо я няма), обаче митохондриалните ни "картинки" се различават значително. Това е предимно заради булките от уралски и кавказки произход на дедите ни. :)


Виж и тази статия - Haplogroup E3b1a2 as a Possible Indicator of Settlement in Roman Britain by Soldiers of Balkan Origin

The E-M78 cluster E3b1α (phylogenetically equivalent to E-V13) was found by Peričić (2005) to be at its highest frequency worldwide in the geographic region corresponding to the Roman province of Moesia Superior, a region that encompasses Kosovo, southern Serbia, northern Macedonia and extreme northwestern Bulgaria today. The Roman invasion of CE 43, and the subsequent occupation and settlement of Britain for nearly four centuries by the Roman military, brought thousands of soldiers from the Balkan peninsula to Britain as part of auxiliary units and, at least in some cases, as regular legionnaires. By no later than the mid-third century, retired Thracian soldiers and their families were living in Deva (Chester); archaeological evidence indicates also that the Northern Wales/Cheshire region was heavily settled by the Romano-British during the same period (third century), a region containing the highest frequency of E3b1a-M78 haplotypes found in Britain today

http://www.jogg.info/32/bird.htm



цитирай
140. togarm - Виж и тази статия - Haplogroup ...
12.09.2012 23:52
sparotok написа:

Виж и тази статия - Haplogroup E3b1a2 as a Possible Indicator of Settlement in Roman Britain by Soldiers of Balkan Origin

The E-M78 cluster E3b1α (phylogenetically equivalent to E-V13) was found by Peričić (2005) to be at its highest frequency worldwide in the geographic region corresponding to the Roman province of Moesia Superior, a region that encompasses Kosovo, southern Serbia, northern Macedonia and extreme northwestern Bulgaria today. The Roman invasion of CE 43, and the subsequent occupation and settlement of Britain for nearly four centuries by the Roman military, brought thousands of soldiers from the Balkan peninsula to Britain as part of auxiliary units and, at least in some cases, as regular legionnaires. By no later than the mid-third century, retired Thracian soldiers and their families were living in Deva (Chester); archaeological evidence indicates also that the Northern Wales/Cheshire region was heavily settled by the Romano-British during the same period (third century), a region containing the highest frequency of E3b1a-M78 haplotypes found in Britain today

http://www.jogg.info/32/bird.htm

Мисля, че съм я чел преди тая статия. Имаше и една подобна за аланите в Англия, която беше още по-интересна, щото изскочиха някои неочаквани неща, като например, че историята за крал Артур всъщност е сармато-аланска традиция.
Тая хаплогрупа (E3b) аз и викам "дарданска". Според разпространението и очевидно не е била само дарданска, но като че ли основните носители са били именно дарданите. Това, което е по-интригуващото в случая, е че ако се вярва на генетиката, дарданите определено не са били особено близки с илирите, както обикновено се постулира.


цитирай
141. анонимен - ot juli
13.09.2012 21:21
do 122- v otgovora ti se krie pri4inata za spretvaneto na revoluciqta/znae se i koi e dal mangiziteza neq,nali ?/...i ne samo pod qzovirite na SSSR'' lejat ogromni skitski gradove'' pod qzovir ''Koprinka''sa6to ima zalqt trakiiski grad.Qponci sa predlojili da go otvodnqt,ama pri dne6nite ''upravnici'' nqma da e !!Jivi i zdravi ti i tvoeto semeistvo !!
цитирай
142. анонимен - ot juli
13.09.2012 21:22
do 124-,4e to e qsno !...dokato ne se razbere,4e parite sa samo hartiiki i 4e duha opredelq materiqta !
цитирай
143. анонимен - ot juli
13.09.2012 21:30
do 134-Saglasna sam s Vas ! 4itatelite na Sparotoktrqbva da znaqt,KOI do sega e imal za celda se UKRIVA i FAL6IFICIRA ISTINSKATA istoriq na BALGARIA/tuk e zai4eto/ i ZA6TO ??Svalqm si 6apkata za truda na Sparotok,no mi se iska da se zamislim za pri4inite i sledstviqta ! S uvajenie !
цитирай
144. анонимен - ot juli
13.09.2012 21:47
do 134- saglasna sam ! 4itatelite na Sparotok trqbva da znaqt KOI do sega e imal za cel da se ukriva i fal6ificira ISTINSKATA BALGARSKA istoriq/tuk e zai4eto/ I ZA6TO ?? Svalqm 6apka na Sparotok za za truda mu da ni razkrie istinata,da e jiv i zdrav,no mi se struva,4e trqbva da se zamislim za pri4inite i sledstviqta ! S uvajenie !
цитирай
145. rorikabc - Дйули, Джули
13.09.2012 21:57
Убави неща пишеш , ама защо ги пишеш с тая маймуница?Знаеш ли какво е краснопис?Три часа в седмицата с перодръжка с мастило , с тънко и дебело изписваш азбуката., изреченията , текстове.Така цели две години с отделна оценка по предмета краснопис. Още толкова в къщи.Цял ритуал.Да си приготвиш перото, мастилницата да успокоиш дъха си, ръката си и да започнеш да рисуваш буквичките сякаш редиш шарени мъниста. Спомня ли си някой ония ръкописни красиви буквички от преди 50 години? Сетил ли се е някой да ги сложи в нета?
цитирай
146. shtaparov - Това "Темарунда" може ...
14.09.2012 00:15
Това "Темарунда" може много лесно да се разтълкува и така:

Те- Марунда= Ма- Моренто,т.е.- Ма(ма) Морето,понеже "Те" спокойно може да се приравни към "Да",а "Да"- към "Ма". От единичното "Ма" произлиза и двойното "Мама",като всички тези форми са имали едно и също принципно значение.
цитирай
147. анонимен - ot juli
14.09.2012 21:03
Ne s rogata,bre Rori,imam si pri4ina ,kolkoto do krasnopisa....tova ne se li pi6e6e na raka,a ne na klaviatura?!!Poznavam samo edin 4ovek koito pi6e po krasivo ot men i tova e moqt saprug,daje me e qd,no si go priznavam.Haide sas zdrave !!S uvajenie!
цитирай
148. анонимен - ot juli
14.09.2012 21:04
Ne s rogata,bre Rori,imam si pri4ina ,kolkoto do krasnopisa....tova ne se li pi6e6e na raka,a ne na klaviatura?!!Poznavam samo edin 4ovek koito pi6e po krasivo ot men i tova e moqt saprug,daje me e qd,no si go priznavam.Haide sas zdrave !!S uvajenie!
цитирай
149. sparotok - мама
15.09.2012 18:28
shtaparov написа:
Това "Темарунда" може много лесно да се разтълкува и така:

Те- Марунда= Ма- Моренто,т.е.- Ма(ма) Морето,понеже "Те" спокойно може да се приравни към "Да",а "Да"- към "Ма". От единичното "Ма" произлиза и двойното "Мама",като всички тези форми са имали едно и също принципно значение.


Верно е, съвременната дума мама произлиза от ма.

Поздрави!
цитирай
150. sparotok - истина
15.09.2012 18:31
анонимен написа:
do 134- saglasna sam ! 4itatelite na Sparotok trqbva da znaqt KOI do sega e imal za cel da se ukriva i fal6ificira ISTINSKATA BALGARSKA istoriq/tuk e zai4eto/ I ZA6TO ?? Svalqm 6apka na Sparotok za za truda mu da ni razkrie istinata,da e jiv i zdrav,no mi se struva,4e trqbva da se zamislim za pri4inite i sledstviqta ! S uvajenie !


Злодеите често действат с подставени лица. Трудно е да се достигне до корена, първоизточника на лъжите и ако човек бърза в заключението си може да анатемоса не когото трябва. Кой би имал полза от това?
цитирай
151. demograph - ДА!- Най-сладко е когато сам стигнеш до истината...
15.09.2012 22:44
"..Не се доверявай на Уикипедия, не се доверявай и на мене. Търси сам данни, защото това, което намериш сам няма да те кара да се съмняваш."..Спароток.
Например:
"Да" - може да бъде и ДАващата, както и потвърждението "ДА" вероятно произтича от богинята, както и ДАМ, ДАМА, ДОМА е може би съчетание от двете...и т.н. Същото е и с множество други думи-звездички, които блещукат в езиците на бялата раса и само чакат да ги погледнем с образовано око и да им се насладим.Не на гърците,а на " гръцкия начин на писане " трябва да се гневим, и на липсата на "български начин на писане" на историята си.
В едно генетично изследване, което прави анализ по странно географско делене /в което ние, южните румънци и половин Украйна сме отделени в "тракийски субрегион"!! ../, за ГЪРЦИТЕ се твърди следното:
"..Table 1: Genetic contributions to the Greek sub-region
Mesopotamian 31.2%/според една теория месопотамците са мигрирали етиопци../
Italian 21.9%
Thracian 18.1% /това са предгърците-пеласги/
Levantine 14.8%/това са лики-кари-кападокийци=хети, троянци/
Balkan 13.4%/това сме ние/
Other 0.5%...."
Коментарите в изследването са направени въз основа на овехтели "исторически" теории за това не се спирам на тях. Вие можете и сами да направите това, за да се изкефите. И все пак - Кои са гърците?
Ето пък НАС къде ни бутат, съвсем умишлено отделени от"балканците", които обитават само! Северо-западните Балкани...:
Table 2: Genetic contributions to the Thracian sub-region of Europe
Balkan 51.0%
Greek 35.0% /вероятно това идва от гръцкото историческо бълнуване, че траките са славяно-говорящи гърци.../
South Asian 10.8%
Paleo-Siberian(American Indian like) 2.7%
Other 0.4%....."
Така хитро обособеният"Тракийски суб-регион" обхваща България, Румъния без Западната част, Молдова, Бесарабия, Приднестровието и Югозападна Украйна без Крим, което е многозначително....
Паяшките исторически коментари и вмъкването на 35% гръцки гени/??!!/ само засилват усещането за гузна манипулация, поради неясната сбирщина наречена "гърци".
Ще пусна постинг по това, защото все пак, за пръв път траките излизат от гроба.
Поздрави на Спароток и всички останали
Демогарф
цитирай
152. kikowsky - Спароток, за другите имена на бо...
16.09.2012 10:38
Спароток, за другите имена на богинята-майка не знам, но Ма ми се връзва. В Магура има три изображения на неземно женско същество, което е в силно напреднала бременност. В трите си изображения то има различни атрибути. Ма, Магура - елементарно е, нали?
След това тази богиня-майка може би преминава в гръцката Хекате, чието име идва от думата сто? Тя е зад предела на видимия свят и поражда всичко в невидимия, откъдето всичко след това се материализира тук. Сто е предел - всъщност 108. Това е предел в работата с едни "шахматни" полета, също изобразени в Магура. Дори и днес в езика ни има много изрази, в които числото сто се използва като последна инстанция по отношение на количеството. "Сто пъти ти казах", "Сто пъти вече..." и т.н.
МА (Хекате) е носителката на знанието. Мъжът е на духа, а жената - на душата. Душата съдържа ума и съзнанието. Хекате е онази, която съдържа всички знания. Към нея се обръщат за научаване на нови умения.
Който знае, той може. Мога - мог (има го като диалектна форма) - маг. МАГ. Висша степен при богомилите. Не е персийска дума. Също и МЪЖ - идва от маг (можещ).
Мисля, че Ма е вярното й име.
цитирай
153. kikowsky - Сега проумях и значението на думата ...
16.09.2012 10:52
Сега проумях и значението на думата МОГИЛА :)
ИЛ (ЕЛ) е силата, която придобива израз в материалния свят, навлизайки в състоянието Л. ИЛ и ЕЛ се съдържат в имената на ангелите, а те са онези, които задвижват нещата - значи са сили.
МОГ вече го казах в предния коментар - форма на МОГА (способен съм) е. МОГИЛА е мястото където се придобива силата да правя онова, което мога (умея).
В могилите винаги има зала и водещ към нея коридор. Има стенописи. Смятам, че могилите са повторения на Магура. Структурата на думата е същата. И смятам, че хората са обучавани в Магура, което се е запазило като начин и до днес при посвещаването и е преминало и в могилите и черквите.
Ние не сме измислили нищо ново. И траките не са се развили еволюционно. Те са били обучавани. От кого - не знам. Но е било от същества, които още тогава са били по-напред от нас сега.
цитирай
154. kikowsky - В тукашния диалект се използва също ...
16.09.2012 11:05
В тукашния диалект се използва също и "Мож ли да...?"
цитирай
155. sparotok - могила
19.09.2012 22:07
kikowsky написа:
Сега проумях и значението на думата МОГИЛА :)
ИЛ (ЕЛ) е силата, която придобива израз в материалния свят, навлизайки в състоянието Л. ИЛ и ЕЛ се съдържат в имената на ангелите, а те са онези, които задвижват нещата - значи са сили.
МОГ вече го казах в предния коментар - форма на МОГА (способен съм) е. МОГИЛА е мястото където се придобива силата да правя онова, което мога (умея).
В могилите винаги има зала и водещ към нея коридор. Има стенописи. Смятам, че могилите са повторения на Магура. Структурата на думата е същата. И смятам, че хората са обучавани в Магура, което се е запазило като начин и до днес при посвещаването и е преминало и в могилите и черквите.
Ние не сме измислили нищо ново. И траките не са се развили еволюционно. Те са били обучавани. От кого - не знам. Но е било от същества, които още тогава са били по-напред от нас сега.



Могила е свързана по-скоро с думите могъщ, голям...защото и могилата е голям обект.

Поздрави!
цитирай
156. анонимен - Шах на Спароток и прародината
21.09.2012 18:48
Могъщ, могучий на руски. Защо руският е толкова близък на българския . Има ли тракийска връзка? Въпросът е към Спароток, Прародината ми и т. н. В зависимост от отговора ше кажа кой съм. Пък може и преди това да има димна завеса
цитирай
157. sparotok - руски език
12.03.2013 02:16
анонимен написа:
Могъщ, могучий на руски. Защо руският е толкова близък на българския . Има ли тракийска връзка? Въпросът е към Спароток, Прародината ми и т. н. В зависимост от отговора ше кажа кой съм. Пък може и преди това да има димна завеса


Лингвистът Макс Фасмер е обяснил отдавна, че руския език е коренно повлиян от българския...Стига ли това обяснение?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13928621
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031