Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2012 16:42 - ВИКИНГИ И БЪЛГАРИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 66592 Коментари: 238 Гласове:
114

Последна промяна: 17.05.2012 17:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                      

                               
ВИКИНГИ И БЪЛГАРИ

 

 

 

 

Историята би трябвало да е наука независима от политически влияния, но за съжаление това не е така. Всъщност никога не е било така. Повечето събития от миналото са представени според интереса и гледната точка на определени личности. Понякога поражения са представяни като победи, а някои народи незаслужено са получавали репутацията на кръвожадни варвари.

 

Старите летописци са били несправедливи не само спрямо дедите ни. Има и други хора, чието име е опетнено. Това са скандинавците – датчани, норвежци, шведи....От техните среди произлизат страховитите викинги. Цяла Европа е треперела от тях, това е верно, но е верно също и, че те са били способни търговци и добри занаятчии. Корабите на викингите са най-добрите за своето време, ковачите им са в състояние да направят чудеса. Развитието на Средновековна Англия се дължи до голяма степен на заселилите се там скандинавци...

 

До скоро се смяташе, че изкуството, а и обичаите на викингите са възникнали в Скандинавия. Обаче с повявата на все повече проучвания, става ясно, че гордите северни народи са повлияни от други хора. Изследователи като Lotte Hedeager и D.K. Faux са склонни да дадат тази роля на хуните (които са потомци на старите кимерии- народ обитавал Добруджа и Черноморските степи в Античността)... Друг учен, а именно Геза Фехер, представя в една от своите работи доста паралели между старобългарски (хунски) и скандинавски орнаменти, бижута... Това са интересни неща, но не означават нищо. Търговия между различни народи е съществувала още в зората на човечеството. Когато обаче се наблюдава поява на нови обекти в дадена територия, и тази поява на нови предмети е комбинирана с поява на нови обичаи и обреди, тогава вече можем да говорим за съжителство на два различни народа и за влияние на едния върху другия...

 

Днес повечето хора си мислят, че викингите са били едри мъже облечени в животински кожи и носещи рогати шлемове на главите.

        image

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dannevirke_welcome_sign.jpg

 

Този образ на старите скандинавци не отговаря на истината. Благодарение на различни изображения, запазени дрехи и предмети от средновековни погребения, учените знаят, че викингите са изглеждали съвсем различно. Нищо дивашко няма в облика им, напротив, били са хора облечени с вкус, грижели са се изключително добре за външния си вид. Носиите на викингите са удивително различни, но още по-удивителен е костюма на благородниците. Той прилича много на този на старите българи. Късата куртка, украсена с петлици,  високите ботуши, обшитата с кожа шапка – всичко това е типично за дрехите на дедите ни. А този тип дрехи се среща на Балканите още през първото хилядолетие преди Христа – факт, който бива премълчаван, или пък е неизвестен на специалистите...

 
image


Ето така са изглеждали представителите на благородническата класа на викингите. Възстановката е направена от префесионалисти (Almgren, Blindheim, Bouard, Capelle, Eldjarn, Perkins, Sawyer, Henning, Nicolson, Petterson, Stewart, художник е Gustavson) въз основа на доста археологически данни и изображения от миналото.

Разбира се относно приликата между викингското и старобългарското облекло може да се възрази, че се касае за търговия, т.е. за внесени от чужбина дрехи. Това разбира се е възможно, както платове, така и готови ризи, наметала и т.н. са били обект на търговия...но не и погребенията. В древността всеки народ си е имал свои обреди, на които е държал. През Средновековието обаче, в земите на Скандинавия се появява нов погребален ритуал. Благородника е поставян в гроба заедно с коня си. Това е ритуал типичен за траките и разбира се за старите българи. При своите многобройни проучвания К.Китов, Д. Агре и др. археолози са се натъквали многократно на този особен ритуал, който съвсем естествено намира продължение поне до Х-ти век в България. Сведенията от работите на Д. Овчаров и др. засягащи старобългарските некрополи показват това ясно.

 

Друг ритуал, който е типичен за траки и викинги е жертването на съпругата на починалия благородник. В Тракия този суров обичай е описан от Херодот още през V-ти век преди Христа, а в Скандинавия се появава около 1300 години по-късно. Това показва мтого добре каква е посоката на разпространение.

 

Съществува още една особеност в скандинавските пог