Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2012 16:41 - МОИТЕ ГРЕШКИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 50432 Коментари: 222 Гласове:
110

Последна промяна: 09.05.2012 17:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                                       МОИТЕ ГРЕШКИ

 

 

 

 

Всеки човек може да се заблуди по отношение на нещо. Това е напълно естествено и не би трябвало да води до срам и неудобство. Правим изводите си въз основа на определени знания и данни. В случай, че те са непълни, ние неизбежно ще тръгнем в неверна посока. За мен не е било никога трудност да призная, че не съм прав. Подготвям работите си добре, но при отговор на въпрос на читател понякога се оказва, че казаното от мен е неточно, или дори не отговаря на истината. Ако възникне спор, аз проверявам отново сведенията си и, ако се окаже, че съм сгрешил поднасям извиненията си.

 

Манол Глишев ме е коригирал неколкократно. Анонимен читател ми бе задал въпрос за стария Рим, при което аз отговорих, че ранните римски царе носят тракийски имена като Атис, Капус и Капетус. Истината е, че тези древни благородници са властвали действително на територията на Лациум, но доста преди основаването на Рим и за това е неправилно да бъдат наречени римски царе. Наложи се да си призная, че съм представил данните неточно и го направих.

 

Отново Глишев ме поправи по отношението на името на град Йорк в Британия. Аз се обосновавах на твърдението на Г.Ю.Цезар, че известна част от племената на Британия са колонисти от континента и дори носят същите имена. Понеже в Галия е живяло племе ебурони, аз сметнах, че Йорк (с по-старо име Ебуракум) е основан от тях след идването им на новото място. Оказа се обаче, че старите автори не споменават племе ебурони в Британия. Най-вероятно името на града идва от келската дума ебуро – вид дърво...

 

Наскоро в блога се появи едно човече, което по неговите собствени думи ме наблюдава повече от година. За такъв период от време всеки би бил добре запознат с авторите, които ползвам, а и с твърденията ми. Оказва се обаче, че новото критиче до скоро не бе и чувало за най-известния български езиковед – акад.В. Георгиев, нито бе запознато с работите му.

 

Навярно с помощта на суфльори критичето реши да ме изобличи в лъжа. Намерили са му работата на Георгиев, в която се тълкуват имената на крепостите в Тракия, регистрирани към 550 г. Нашия академик анализира над сто топонима (измежду които и Амлаидина), но ги определя не за тракийски, а за славянски... Критичето, разтреперено от радост, че ме е “разобличило” споменава това, но не си прави труда да използва сивите си мозъчни клетки :)

 

Как през 70-те години на двадесети век В. Георгиев ще каже, че думи като млад, баба, вода, вар, листо, дебри, сух, дънер и др. са тракийски, невъзможно е !!! Нали и най-ниско образованите ще възкликнат, че няма разлика между български и тракийски (което е самата истина). Нали школата на Златарски щеше да даде фира, да издиша като спукан балон! Титлите на десетки учени щяха да увиснат във въздуха защото щеше да стане явно, че те, или не са си свършили работата добре, или умишлено са заблуждавали българския народ...на това се казва – измяна на Родината...

 

За да избегне падението на тези, които му дават хляба, В. Георгиев определя тракийските топоними като славянски, т.е. “нови”, но не е в състояние да обясни няколко феномена. Георгиев тълкува тракийския топоним Сане с думата сяно-сено. Нея настина я има в езиците на словени, хървати, поляци и др. Това обаче не означава абсолютно нищо, в нидерланския език има много думи идентични с датските, но от това не можем да отсъдим, че датчаните са древни жители на Нидерландия, нали? Освен това Георгиев е принуден да премълчи, че Прокопий споменава и друг град Сане, който обаче бил много древен. Как така един път Сане ще е нов топоним, а друг път древен? Георгиев нарича Кабетсос нов топоним, но не отваря дума за споменатия в Илиада Кабессос...или може би "новия народ" славяни e имал машинa на времето:)

 

Георгиев няма как да обясни защо император Юстиниан нарича огромно количество крепости с имена от езика на славяните- враговете на Римската Империя? Все едно Иван-Шишман да гради крепости за защита от турците, но да даде на крепостите турски имена. Това си е живо безумие.

 

Нашия езиковед признава, че, за да се наложи един топоним са нужни 50-100 години, а това показва, че топонимите съществуват дълго преди Юстиниан да се роди. Като опит за спасение Георгиев предполага, че славяните ще ще да се инфилтрирали незабелязано в Тракия още през V-ти век и поради това Прокопий споменава селища със славянски имена век по-късно...

 

Отново нашия езиковед е принуден да каже невероятна глупост. Римската Империя не е разграден двор, бръкни си-вземи си. Границата е пазена ревностно, никой не може да влезе незабелязано. Бих приел, че една малкомащабна миграция би останала неспомената от старите автори, но така наречените славянски топоними са над сто...и това са тези, които са документирани...ами другите? За каква мирна и малкомащабна инфилтрация можем да говорим, след като така наречените “славянски” топоними се срещат от делтата на Дунава до Родопите, от Черно Море до Тесалия в Гърция. Има ги и на териториите на днешните Албания, Македония, Сърбия, Хърватско... Ами намиращите се в Мала Азия Зелея, Кузик, Загора, тях трябва да ги премълчим ли? Излиза, че цялата Източна Римска Империя е завладяна от славяни още в Античността, но никой не го е забелязал!!! Как да вярваме на такива дивотии...и как може човек с висше образование да няма достатъчно ум в главата да види тоя парадокс?

 

В миналото ( подведени, или умишлено) група  личности изкривява понятието славяни и създава безброй заблуди. Истината е, че по времето на Йордан и Прокопий славяни има единствено и само в старите земи на гети, мизи и беси...на север от река Дунав. В земите на Словения, Словакия, Полша, Русия живеят многото племена на венетите. Това е една изключително важна подробност, която за съжаление е позната на малко хора. До ден днешен финландците наричат Русия – Веная. Виндиш Марк е немското название на Словения и Словакия. В работата на Клавдий Птолемей, залива на Гданск е носи име Венетски Залив...Вижте как тези данни променят нещата.

 

Древните славяни са свободните траки – гети, беси и мизи, а не дедите на словени, словаци и др. Не бива да се подвеждаме по днешните названия.  Понеже свободни траки причиняват най-много проблеми на Римската Империя, то тяхното ново име – славяни постепенно започва да се използва за всички хора говорещи сродни езици. Докато това стане обаче ще минат векове.

 

Между І-ви и VІІ- ми век няма особена разлика в етническия състав на населението живеещо на север и на юг от река Дунав. На юг от красивата ни река живеят поробени траки и римски колонисти. Земите на свободните траки са на север от Дунава. Там живеят гети, беси (над Карпатите) и мизи (наречени още българи). През VІ-ти век една част от свободните траки е известна под назваието славяни (гети и беси), а друга под името българи (мизи). Съюза на българи и славяни не е съюз на българи с поляци, украинци и словени. Съвсем не, тези хора са потомци на венетите.

 

Венетите ( словени, словаци, поляци и др.) са само роднини на старите траки, но не и идентични с тях. Има прилика в езиците, както има прилика в езиците на немци и датчани, това са сродни, но не и идентични народи, има разлика, нали? Датчаните – потомци на викингите са германски народ по отношение на език, култура и антропологичен тип, но това не означава, че Г.Ю. Цезар – победителят на германите се е сражавал с викинги. Това, че днес българския език показва силни прилики със сръбски, хърватски, словенски, полски и др. не означава, че по времето на Прокопий българи, сърби, поляци и др. са били една компактна общност носеща името славяни...Слагането на сърби, поляци, руснаци и българи под знаменателя славяни става дълго време след като костите на Прокопий са изтлели...

 

 

Верно е, тази материя е здраво затлачена в миналото, а названието славяни е силно политизирано и изопачено. Който обаче смята, че е в състояние да критикува, трябва да се задълбочи в древните извори и археологически проучвания, а също така и да използва сивите си мозъчни клетки:)

 




Гласувай:
115



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
09.05.2012 16:43
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
09.05.2012 16:45
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. qbylkovcvqt - Възхищавам се от силата, която те ...
09.05.2012 18:07
Възхищавам се от силата, която те движи, възхищавам се от теб.
Чета те с интерес, рядко коментирам, защото въпреки, че обичам историята не съм историк. Като филолог са ми интересни езиковедските ти материали, но си давам сметка, че сравнителната граматика е една от най-тежките дисциплини във филологията и наистина е трудно това, което правиш. Изисква се много време и задълбочено проучване и знания за твоите занимания. Грешките са неизбежни. Сега съм впечатлена от достойнството, с което приемаш истината и се коригираш.

Усмивки!
цитирай
4. kostas - Здравей sparotok,наблюдатели - бол, провокатори също. .Въпросът ми е до кога ще ги търпим ?
09.05.2012 18:12
* Наскоро в блога се появи едно човече, което по неговите собствени думи ме наблюдава повече от година. *

*********************************************************************
Всеки родолюбив българин ЧУВСТВА и УСЕЩА нещата. Казваш ,с благи думи и с добро ще се оправим.А това важи за ХОРАТА ,които проумяват. Циганите станаха по -голями химици от химиците ! Добрите изяви на Кубрат Пулев подсказват ,че има и друг начин на достойно уважение. Имунната ни система трябва да се активизира. Позволих си леко отклонение от темата ,за което ,моля за извинение. Приветствам те. Ник.
цитирай
5. tsvetamak - Различните винаги са под прицел. А ...
09.05.2012 18:30
Различните винаги са под прицел. А Вие сте от от изчезващия вид човеци, притежаващи доброта, скромност, състрадателност, непретенциозност и високо развита интелигентност. Заради това не се учудвам, че някакви дребни душици се опитват да Ви провокират.
Ако човек не е компетентен в дадена област е по-добре да си мълчи и да се опитва да разбере, а не да слага прът в колелата.
За мен е удоволствие да Ви чета!
цитирай
6. mt46 - Жалко,
09.05.2012 18:32
че са ни заблуждавали толкова време!... Умните хора са способни да видят и признаят грешките си... Ограничените и учЕните догматично държат на своето... Така правят и политиците - хвърлят прахоляк в очите на хората... :)
Поздрави за точния постинг, приятелю!
цитирай
7. vostroto - Привет, Спароток! Не мисля, че г...
09.05.2012 18:53
Привет, Спароток! Не мисля, че грешките ти са "болка за умиране", още повече признати.
Големите грешки са непростими, имам предвид на тези, които са преиначили, и изопачили историята ни, още повече, че не си ги признават.
Може на някой да му се стори пресилено, но на мен ми приличат на национално предателство.
Поздрави!
цитирай
8. ivesa - Умението да се критикува конструктивно...
09.05.2012 18:53
е много важно умение.Всекиму е потребно ,но не всеки го притежава.А за признаването на собствените грешки е нужна добра възпитаност и морална сила.Поздравления за постинга!:)
цитирай
9. zelas - Павле, наскоро си направих гене...
09.05.2012 19:20
Павле, наскоро си направих генетичен тест. Вече имам резултатите за хаплогрупата по бащина линия и сега чакам резултатите по майчина линия. Ще напиша в блога, когато съм готов. Предполагам ще е интересно за теб.

Без генетични тестове пъзела за историята на българския народ не може да се подреди напълно.
цитирай
10. troia - Здравей,
09.05.2012 20:14
аз съм от тези, които не могат да те критикуват, защото не съм на ти с тази материя. Тук трябва да имаш много задълбочени познания, защото според мен само едно логическо мислене не би могло да свърши работа. Аз те подкрепям в опитите ти да откриеш истината. Всеки греши, но е хубаво когато се учим от грешките си, а не да ги подминаваме.Поздрави и приятна вечер!
цитирай
11. sparotok - учене от грешки
09.05.2012 20:19
troia написа:
аз съм от тези, които не могат да те критикуват, защото не съм на ти с тази материя. Тук трябва да имаш много задълбочени познания, защото според мен само едно логическо мислене не би могло да свърши работа. Аз те подкрепям в опитите ти да откриеш истината. Всеки греши, но е хубаво когато се учим от грешките си, а не да ги подминаваме.Поздрави и приятна вечер!


Аз винаги се уча от грешките си и съм благодарен на хората, които по културен начин са ми показали, че греша. Не е срамно да признаеш, че си се объркал, срамно е да загърбиш истината заради честолюбие.

Поздрави!
цитирай
12. sparotok - гени
09.05.2012 20:27
zelas написа:
Павле, наскоро си направих генетичен тест. Вече имам резултатите за хаплогрупата по бащина линия и сега чакам резултатите по майчина линия. Ще напиша в блога, когато съм готов. Предполагам ще е интересно за теб.

Без генетични тестове пъзела за историята на българския народ не може да се подреди напълно.


Пламене, тази работа съм я свършил още през 2006, от тогава зная, че съм местен жител:)
цитирай
13. sparotok - предателство
09.05.2012 20:30
vostroto написа:
Привет, Спароток! Не мисля, че грешките ти са "болка за умиране", още повече признати.
Големите грешки са непростими, имам предвид на тези, които са преиначили, и изопачили историята ни, още повече, че не си ги признават.
Може на някой да му се стори пресилено, но на мен ми приличат на национално предателство.
Поздрави!


Аз също мисля, че, ако учените умишлено са ни заблуждавали, то се касае за предателство спрямо българския народ. Ако още в началото на 20-ти век работите на Ценов бяха приети, ние нямаше да загубим Беломорска Тракия, нямаше да бъдат избити десетки хиляди българи, а днес стотици хиляди наши сънародници нямаше да бъдат принудени да се гърчеят...

Дано Бог да прости на лъжците...
цитирай
14. sparotok - !
09.05.2012 20:31
ivesa написа:
е много важно умение.Всекиму е потребно ,но не всеки го притежава.А за признаването на собствените грешки е нужна добра възпитаност и морална сила.Поздравления за постинга!:)


Благодаря ти за подкрепата Ивеса!:)
цитирай
15. sparotok - !
09.05.2012 20:34
mt46 написа:
че са ни заблуждавали толкова време!... Умните хора са способни да видят и признаят грешките си... Ограничените и учЕните догматично държат на своето... Така правят и политиците - хвърлят прахоляк в очите на хората... :)
Поздрави за точния постинг, приятелю!


Приятелю, всяка лъжа е до време, не пясък, планини от мръсотия да ни хвърлят в очите, истината пак ще намери пътя си до нас...

Поздрави!
цитирай
16. zelas - Пламене, тази работа съм я свършил ...
09.05.2012 20:34
sparotok написа:
Пламене, тази работа съм я свършил още през 2006, от тогава зная, че съм местен жител:)


Коя е хаплогрупата ти? Изследва ли и под-хаплогрупата също?
цитирай
17. sparotok - !
09.05.2012 20:35
tsvetamak написа:
Различните винаги са под прицел. А Вие сте от от изчезващия вид човеци, притежаващи доброта, скромност, състрадателност, непретенциозност и високо развита интелигентност. Заради това не се учудвам, че някакви дребни душици се опитват да Ви провокират.
Ако човек не е компетентен в дадена област е по-добре да си мълчи и да се опитва да разбере, а не да слага прът в колелата.
За мен е удоволствие да Ви чета!


Благодаря за сърдечните думи и искрената подкрепа!:)
цитирай
18. kasnaprolet9999 - Казват, че който не работи, той не ...
09.05.2012 20:39
Казват, че който не работи, той не греши, същото е и с твоите проучвания. Важното е да не се хващаме на въдицана за непогрешимост, а да поправяме грешките и да вървим напред, както ти го правиш. Има злонамерени хора, които виждат всичко в черно и с тях е трудно да се намери общ език. Не си го слагай толкова на сърце.Виждам, че си доста разстроен от това "мъниче", но така само му даваш част от твоята енергия. Пази я за по-полезни неща.
цитирай
19. sparotok - група
09.05.2012 20:45
zelas написа:
sparotok написа:
Пламене, тази работа съм я свършил още през 2006, от тогава зная, че съм местен жител:)


Коя е хаплогрупата ти? Изследва ли и под-хаплогрупата също?


От същата група е около 20% от населението на Дания ( наречене Кимбрийски, т.е. Кимерийски полуостров в древността), същите гени носят и около 30% от германците и 5% от шотландците....

От същата група са и 55% от поляците, 37 % от хърватите, 40% от словените, 15% от гърците...и 63% от живеещите в Германия сорби ( те са различен народ от нашите съседи сърбите)...

Най-стария вариант на тази група е от Балканите -11500 пр.Христа...става дума за Р1а1.
цитирай
20. sparotok - !
09.05.2012 20:48
kasnaprolet9999 написа:
Казват, че който не работи, той не греши, същото е и с твоите проучвания. Важното е да не се хващаме на въдицана за непогрешимост, а да поправяме грешките и да вървим напред, както ти го правиш. Има злонамерени хора, които виждат всичко в черно и с тях е трудно да се намери общ език. Не си го слагай толкова на сърце.Виждам, че си доста разстроен от това "мъниче", но така само му даваш част от твоята енергия. Пази я за по-полезни неща.


Благодаря ти приятелко! Да ти кажа честно - изобщо не ми пука от това човече, той само излага себе си. Всичко пуснато в интернет остава и ще се чете още дълго време. Аз няма от какво да се страхувам, да му мисли критичето.

Поздрави!
цитирай
21. sparotok - хубав въпрос
09.05.2012 20:51
kostas написа:
* Наскоро в блога се появи едно човече, което по неговите собствени думи ме наблюдава повече от година. *

*********************************************************************
Всеки родолюбив българин ЧУВСТВА и УСЕЩА нещата. Казваш ,с благи думи и с добро ще се оправим.А това важи за ХОРАТА ,които проумяват. Циганите станаха по -голями химици от химиците ! Добрите изяви на Кубрат Пулев подсказват ,че има и друг начин на достойно уважение. Имунната ни система трябва да се активизира. Позволих си леко отклонение от темата ,за което ,моля за извинение. Приветствам те. Ник.


Хубав въпрос Ник. Народът е казал - докато умните се наумуват, лудите се налудуват...Ние май оставихме лудите прекалено дълго време да безобразничат, време е да им подадем усмирителната риза:)

Поздрави!
цитирай
22. sparotok - благодаря ти
09.05.2012 20:57
qbylkovcvqt написа:
Възхищавам се от силата, която те движи, възхищавам се от теб.
Чета те с интерес, рядко коментирам, защото въпреки, че обичам историята не съм историк. Като филолог са ми интересни езиковедските ти материали, но си давам сметка, че сравнителната граматика е една от най-тежките дисциплини във филологията и наистина е трудно това, което правиш. Изисква се много време и задълбочено проучване и знания за твоите занимания. Грешките са неизбежни. Сега съм впечатлена от достойнството, с което приемаш истината и се коригираш.

Усмивки!


Благодаря ти от сърце! Благодарен съм на Бога, че ме е излекувал от самолюбието. То е голяма пречка и може да причини много беди. Винаги съм казвал, че съм най-обикновен човек и, че ще си остана такъв...

Колкото до трудността на материята, така е, имаш право, не е никак лесно, но пък си заслужава. Езикът е едно от най-добрите доказателства защото не може да се фалшифицира и манипулира както историческия извор.

Поздрави!:)
цитирай
23. brig - Поздрави
09.05.2012 21:41
Сега е ред и на опонентите да ти признаят попаденията. :))
цитирай
24. sparotok - съмнявам се
09.05.2012 21:54
brig написа:
Сега е ред и на опонентите да ти признаят попаденията. :))


Съмнявам се, човечето дори няма смелост да покаже името си, камо ли ще признае, че обвинията му към мен са неоснователни...

Нека обаче да обясни феномените в официалната историография:)
цитирай
25. breeze - Опонентите са в нокдаун. :)
09.05.2012 21:56
Поздрави за поредния успех!
цитирай
26. mariniki - в края на краищата...
09.05.2012 22:17
времето и историята слагат всичко на мястото му...
благодарение на такива ентусиасти като теб...
сърдечен поздрав..
цитирай
27. zelas - От същата група е около 20% от нас...
09.05.2012 22:24
sparotok написа:
От същата група е около 20% от населението на Дания ( наречене Кимбрийски, т.е. Кимерийски полуостров в древността), същите гени носят и около 30% от германците и 5% от шотландците....

От същата група са и 55% от поляците, 37 % от хърватите, 40% от словените, 15% от гърците...и 63% от живеещите в Германия сорби ( те са различен народ от нашите съседи сърбите)...

Най-стария вариант на тази група е от Балканите -11500 пр.Христа...става дума за Р1а1.


Ха, че ние може да се окажем и роднини! R1A1 е и моята група.

Някои твърдят, че това е групата на траките от (сегашна) Северна Гърция и България. Но ако това е групата на траките защо ли само 18% от българите носят тези гени?

цитирай
28. sparotok - благодаря ти
09.05.2012 22:30
mariniki написа:
времето и историята слагат всичко на мястото му...
благодарение на такива ентусиасти като теб...
сърдечен поздрав..


Благодаря ти! Ентусиазма ми се дължи на това, че познавам и обичам народа си:)

Поздрави!
цитирай
29. tili - Имаш и моята
09.05.2012 22:37
подкрепа!
Който не работи - той не греши. Важното е грешките да се анализират и оправят и да се върви напред.
Поздрави, Павле!:)
цитирай
30. sparotok - 18%
09.05.2012 22:40
zelas написа:
sparotok написа:
От същата група е около 20% от населението на Дания ( наречене Кимбрийски, т.е. Кимерийски полуостров в древността), същите гени носят и около 30% от германците и 5% от шотландците....

От същата група са и 55% от поляците, 37 % от хърватите, 40% от словените, 15% от гърците...и 63% от живеещите в Германия сорби ( те са различен народ от нашите съседи сърбите)...

Най-стария вариант на тази група е от Балканите -11500 пр.Христа...става дума за Р1а1.


Ха, че ние може да се окажем и роднини! R1A1 е и моята група.

Някои твърдят, че това е групата на траките от (сегашна) Северна Гърция и България. Но ако това е групата на траките защо ли само 18% от българите носят тези гени?



Не са 18% хората, които са носители на Р1а1, така ни внушават едни човечета......

По мои сведения, в България хората, които носят твоя, а и моя ген са около 55%.
Той няма как да е на пришълци от Ранното Средновековие защото се среща на Балканите, в скелетни останки от 11500 пр. Христа!

Има го и в малко по-различен вариант в Индия, но само сред населението говорещо арийски езици. Знаейки за тракийския поход към Индия не е трудно да си направи човек изводите.
цитирай
31. doctora - доктора
09.05.2012 22:42
идването и утвърждаването на новата научна парадигма не е шега работа ... тя не касае лелеяната от физиката единна теория на полето или истината за първопроизхода на историци, археолози, антрополози и т.н или панацеята за лекарите, а касае всеки един клон на научното познание, включая и религията, която не е особенно близо до научното познание, но носи истини от научно познание от порядъка на сега навлизащото в човешката цивилизация ..... по странен и донякъде видоизменен начин религията е донесла познанието за троицата /макар, че тази на религията не е вярната троица/, за единството на вечността, за четворицата /макар, че тази на религията е половината четворица/, за основната аксиома на бъдещата физикохимия - странна аксиома е тази на религията, но е абсолютно точна - всичко е от бог, в бога и бог е във всичко - това е пълния текст на основната аксиома и реалния основен съхранителен закон с две поне нива по-висш от закона за съхранение на енергията, но това са милиони други разговори ... въпреки това носителство ... на религията е съдено да умре и да остане само науката лишена от религиозност ... истината за народа който имаше всичко на тази земя /ние сме имали всичко, но не в отрязъка на историята с мечове и щитове, а там преди вавилонската кула/ е част от новата научна парадигма и то основна част, еднакво важна с истините за тризъбеца и съответно с единната теория на полето/потока/источника ... ей богу харесва ми този блог, но както се казва без излишни четки ... идват интересни времена и основната битка ще е битката за трите шестици и мястото на битката ще е тук на тази земя ... само да припомня - който стъпи тук на тази земя и да е роб става свободен ... със здраве и амин ...
цитирай
32. sparotok - !
09.05.2012 22:42
breeze написа:
Поздрави за поредния успех!


Благодаря ти! На моя страна е истината, да му мислят тези, които се страхуват от нея.
цитирай
33. rorikabc - критиката
09.05.2012 22:49
Трябва да се поднася добронамерено.Да е част от дискусията за намирането на истината.Никога не се знае , това което днес ни се струва истина , как ще е утре.
Може да е грешен някой детаил.Може да е грешна и основната идея. Всеки труд е ценен.Може с грешката да намериш друга истина.Виждаш ми се изнервен .Не бива.Хабене на положителна енергия е това.
Спокойствие и успешна работа Спароток.Ще бъдем радостни да помогнем с нещо.Успех.
цитирай
34. sparotok - грешки
09.05.2012 22:52
tili написа:
подкрепа!
Който не работи - той не греши. Важното е грешките да се анализират и оправят и да се върви напред.
Поздрави, Павле!:)


Благодаря ти Лили!
Сигурен съм, че и за в бъдеще ще сгреша за доста неща, но се надявам да бъда поправен от будни хора.

Поздрави!:)
цитирай
35. sparotok - eнергия
09.05.2012 22:56
rorikabc написа:
Трябва да се поднася добронамерено.Да е част от дискусията за намирането на истината.Никога не се знае , това което днес ни се струва истина , как ще е утре.
Може да е грешен някой детаил.Може да е грешна и основната идея. Всеки труд е ценен.Може с грешката да намериш друга истина.Виждаш ми се изнервен .Не бива.Хабене на положителна енергия е това.
Спокойствие и успешна работа Спароток.Ще бъдем радостни да помогнем с нещо.Успех.


Ядостването е загуба на време, а аз изобщо не обичам да губя времето си:)
Не съм изнервен, просто съм ужасно уморен, а това явно води до промяна на стила на писане...

Поздрави!
цитирай
36. zelas - Не са 18% хората, които са носители ...
09.05.2012 22:57
sparotok написа:
Не са 18% хората, които са носители на Р1а1, така ни внушават едни човечета......

По мои сведения, в България хората, които носят твоя, а и моя ген са около 55%.


Били посочил източника на твоите 55%, че сега чета за тези неща и ми е интересно? Благодаря!
цитирай
37. sparotok - СВОБОДА
09.05.2012 22:59
doctora написа:
идването и утвърждаването на новата научна парадигма не е шега работа ... тя не касае лелеяната от физиката единна теория на полето или истината за първопроизхода на историци, археолози, антрополози и т.н или панацеята за лекарите, а касае всеки един клон на научното познание, включая и религията, която не е особенно близо до научното познание, но носи истини от научно познание от порядъка на сега навлизащото в човешката цивилизация ..... по странен и донякъде видоизменен начин религията е донесла познанието за троицата /макар, че тази на религията не е вярната троица/, за единството на вечността, за четворицата /макар, че тази на религията е половината четворица/, за основната аксиома на бъдещата физикохимия - странна аксиома е тази на религията, но е абсолютно точна - всичко е от бог, в бога и бог е във всичко - това е пълния текст на основната аксиома и реалния основен съхранителен закон с две поне нива по-висш от закона за съхранение на енергията, но това са милиони други разговори ... въпреки това носителство ... на религията е съдено да умре и да остане само науката лишена от религиозност ... истината за народа който имаше всичко на тази земя /ние сме имали всичко, но не в отрязъка на историята с мечове и щитове, а там преди вавилонската кула/ е част от новата научна парадигма и то основна част, еднакво важна с истините за тризъбеца и съответно с единната теория на полето/потока/источника ... ей богу харесва ми този блог, но както се казва без излишни четки ... идват интересни времена и основната битка ще е битката за трите шестици и мястото на битката ще е тук на тази земя ... само да припомня - който стъпи тук на тази земя и да е роб става свободен ... със здраве и амин ...


Прав се - Който стъпи тук на тази земя и да е роб става свободен...

В нашата България има нещо особено, май легендата, че дедите ни траките са се издигнали от праха на непокорните гиганти ще да е вярна:)
цитирай
38. sparotok - Не са 18% хората, които са носители ...
09.05.2012 23:07
zelas написа:
sparotok написа:
Не са 18% хората, които са носители на Р1а1, така ни внушават едни човечета......

По мои сведения, в България хората, които носят твоя, а и моя ген са около 55%.


Били посочил източника на твоите 55%, че сега чета за тези неща и ми е интересно? Благодаря!


Няма нищо публикувано в интернет. Сам финансирах проучване на 50 човека, извършено бе в канадска лаборатория...сещаш се колко съм се охарчил...

Избирал съм само хора от малки села, интересно бе, че както на север от Балкана, така и на юг от него съотоношението на нашия ген е един и също, но в посока запад започва да намалява...

Можеш да попиташ Джойси, говорих й на 7 септ. 2011 за това изследване, на следващия ден в пресата излезе изследването на д-р Гълъбов, че сме силно славянска популация (имат предвид Р1а1) със средиземноморски примес...

Всъщност траките не са носители на един, а на няколко гена, Р1а1 е само един от тях, има поне още 4.


цитирай
39. doctora - доктора
10.05.2012 00:13
невероятно могъщи са силите, които противостоят срещу процесите на просветление на човешкия род ... както и да го въртя и суча тези сили не са само човешки ... има една книга, която си я препрочитам от време на време - "големият заговор срещу българите" от христо маджаров ... странна работа - първо си я купих, а след това 2-3 години ми стоя в библиотеката, защото ми беше скимнало за мой грях, че човека е празнословен националист ... когато я прочетох и препрочетох направо паднах ... това което е усетил автора го усещам и аз ... невероятна е силата противостояща срещу нас българите и срещу истината и знанията за нас ... това е някакъв мръсен, гаден, шибан конгломерат от икономически, исторически, политически и не знам какви интереси, които се стремят нищо от нас да не остане /даже погледни масовите продукции на холивуд в които има само гърция, рим, китай и малко арабско, а нашите империи, които според мен са били по-големи от римската изобщо не се виждат - няма ни - може и да греша за нашата големина, но сме били големи /... и въпреки всичко ние живеем и истината за нас ще излезе на яве ... дори когато братята комунисти 89 година са разделяли баницата водени за носа от "добронамерени" западни експерти е било сметнато, че ще останат 5 милиона българи и все пак парадокс - ние сме седем милиона ... с цигани без цигани сме даже над седем милиона ... нищо не е, но битката за всяко сърце трябва да е докрай и ще е докрай ... докато съдбата иска да сме живи и знанието за нас да живее ... амин ... всъщност смятам, че съдбата въпреки всичко иска знанието за нас, което е част от обективната истина и от новата научна парадигма да живее и да пребъде ... сякаш въпреки невъзможността на тази победа нещо ми нашепва в ухото ... не глас някакъв, а интуицията, че ние ще победим - макар и изгубили битката ще спечелим войната. и последно: легендата за птицата феникс не е просто легенда, а е жива реалност, физическа реалност, но това е бъдеще неродено още и минало неразчетено ... амин ...
цитирай
40. ejkobeshko - Както винаги г-н Спароток, не обича да говори с имена
10.05.2012 00:50
Доколкото под понятието "новопоявилото се човече" разпознах себе си смятам, че имам право на отговор.

Г-н Спароток, аз винаги ви споменавам по име и никога не съм си позволявал този жалък риторичен похват, който използвате за да придадете по-голяма тежест на думите си. Наричането на събеседника на умалително, пък и въобще, отказа да се спомене името му, не прави аргументите по-верни.
Толкова за това.

Не е задължително, г-н Спароток, човек да знае цялата информация на света - затова има измислени библиотеки и обслужващите ги бази-данни. Човек трябва просто да може да ги използва.
В този случай, това че не съм чувал за В Георгиев се компенсира с известното ми умение да съставям сравнително бързо на библиографии и да работя по тях.
Смятам, че някой който не е чувал за проф. Георгиев, но рабодещ честно, скромно и коректно с предоставетите мувъзможностти на библиотеката, създава по-качествен продукт от хора, чували за същия професор, но използващи трудовете му както им хрумне (като вас).

Най-идиотското нещо в този зи ви пост обаче е, че всъщност вие обиждате професор Владимир Георгиев; имплицитно го приемате за страхливец и склонен към подкупил. Отдавате "грешките му" на желанието му да предпази "тези, които му дават хляба", т.е. казвате че, едва ли не, той знаел, че въпросните думи са тракийски, ама видиш ли нарочно ги наричал славянски.

Разбира се, г-н Спароток, няма да навлизам в сериозна критика на въпроса, от къде извличате това си твърдение; вероятно сте напрегнал сивите си клетки и сте го родил там; но то, със сигурност, то не се базира на НИКАКЪВ обективно съществуващ документ (т.е. нещо извън напрегнатите ви сиви клетки).

Тук само и единствено ща кажа, че моят проблем, с вашето разбиране за историята, не са вашите бомбастични изказвания; моят проблем е вашия начин да обясните предшествениците ви историци.
цитирай
41. ejkobeshko - Продължение
10.05.2012 00:59
Вие навсякъде виждате заговори: "В миналото ( подведени, или умишлено) група личности изкривява понятието славяни и създава безброй заблуди". Вие навсякъде виждате конспиративни теории, страхливост, подкупност и т.н.
Простете ме, но такива аргументи не ме убеждават, за да не кажа направо - изглеждат ми смешни.

Ето това моят проблем с вашата история.

П.П.
Между другото заедно с един приятел словак най-искрено се забавлявахме, когато една чудесна приятелка румънка ни разказваше историята на Румъния. Да знаете г-н Спараток, когато успеете да наложите историческите си виждания като ортодоксални в историческата ни наука, ще се сблъскате с румънските претенции за континюитет между тях и траките
цитирай
42. zelas - Не са 18% хората, които са носители ...
10.05.2012 01:00
sparotok написа:
zelas написа:
sparotok написа:
Не са 18% хората, които са носители на Р1а1, така ни внушават едни човечета......

По мои сведения, в България хората, които носят твоя, а и моя ген са около 55%.


Били посочил източника на твоите 55%, че сега чета за тези неща и ми е интересно? Благодаря!


Няма нищо публикувано в интернет. Сам финансирах проучване на 50 човека, извършено бе в канадска лаборатория...сещаш се колко съм се охарчил...

Избирал съм само хора от малки села, интересно бе, че както на север от Балкана, така и на юг от него съотоношението на нашия ген е един и също, но в посока запад започва да намалява...

Можеш да попиташ Джойси, говорих й на 7 септ. 2011 за това изследване, на следващия ден в пресата излезе изследването на д-р Гълъбов, че сме силно славянска популация (имат предвид Р1а1) със средиземноморски примес...

Всъщност траките не са носители на един, а на няколко гена, Р1а1 е само един от тях, има поне още 4.


Благодаря, имам представа колко ти е струвало, аз също бях изследван от лаборатория в Канада.
цитирай
43. ejkobeshko - И за най-накрая
10.05.2012 01:04
скъпи почитатели на спаратоковото творчество, същите които тук толкова го хвалите за проявената смелост да си признае грешките, моля кажете ми - къде тук Спараток е споменал за една своя грешка?
цитирай
44. sparotok - чети внимателно
10.05.2012 01:08
ejkobeshko написа:
скъпи почитатели на спаратоковото творчество, същите които тук толкова го хвалите за проявената смелост да си признае грешките, моля кажете ми - къде тук Спараток е споменал за една своя грешка?


Защо не четеш по-внимателно, ето къде признавам грешките си...а има и още:)

Манол Глишев ме е коригирал неколкократно. Анонимен читател ми бе задал въпрос за стария Рим, при което аз отговорих, че ранните римски царе носят тракийски имена като Атис, Капус и Капетус. Истината е, че тези древни благородници са властвали действително на територията на Лациум, но доста преди основаването на Рим и за това е неправилно да бъдат наречени римски царе. Наложи се да си призная, че съм представил данните неточно и го направих.



Отново Глишев ме поправи по отношението на името на град Йорк в Британия. Аз се обосновавах на твърдението на Г.Ю.Цезар, че известна част от племената на Британия са колонисти от континента и дори носят същите имена. Понеже в Галия е живяло племе ебурони, аз сметнах, че Йорк (с по-старо име Ебуракум) е основан от тях след идването им на новото място. Оказа се обаче, че старите автори не споменават племе ебурони в Британия. Най-вероятно името на града идва от келската дума ебуро – вид дърво...



цитирай
45. ejkobeshko - Простете
10.05.2012 01:13
ето сега и аз признавам своята грешка! Видях, че вие наистина си признавате грешките
цитирай
46. sparotok - факти
10.05.2012 01:22
ejkobeshko написа:
Вие навсякъде виждате заговори: "В миналото ( подведени, или умишлено) група личности изкривява понятието славяни и създава безброй заблуди". Вие навсякъде виждате конспиративни теории, страхливост, подкупност и т.н.
Простете ме, но такива аргументи не ме убеждават, за да не кажа направо - изглеждат ми смешни.

Ето това моят проблем с вашата история.

П.П.
Между другото заедно с един приятел словак най-искрено се забавлявахме, когато една чудесна приятелка румънка ни разказваше историята на Румъния. Да знаете г-н Спараток, когато успеете да наложите историческите си виждания като ортодоксални в историческата ни наука, ще се сблъскате с румънските претенции за континюитет между тях и траките


Няма проблеми, голяма част от румънците има тракийски корени. Това обаче не изключва нас като наследници на траките. Румънските шевици, народни носии и т.н. показват голямо сходство с българските...

Колкото до коспирациите...би ли уточнил къде използвам тази дума? Надявам се не се опитваш да сложиш чужди думи в устата ми.

Убеди ме, че понятието славяни не е изкривено и, че няма манипулаци в историята ни, можеш ли?

Според официалната историография старите българи са тюрки...да, но се оказа, че сме европейци, две антпорологически изследвания доказаха това. И какво направиха господа учените, промениха ли позицията си -НЕ...

Това научен метод ли е, като излезат нови данни да се преструваш, че не съществуват...странна наука е това.

Преди споменах и лъжите за титлата хан. Ти започна да ефимизираш...науката се била объркала. Е да, но науката не е стара бабичка с десети диоптър. На никиой надпис няма ХАН, в никой летопис няма ХАН. Ако учените не знаеха как се е произнасяла думата защото тогава ни натякнаха за ханове?

Аз изобщо не искам да те убеждавам, с предубеден човек е безмислено да се спори...Ти дори нямаш смелостта и достойнството да излезеш с името си...Гузен ли си?
цитирай
47. sparotok - грешки
10.05.2012 01:28
ejkobeshko написа:
ето сега и аз признавам своята грешка! Видях, че вие наистина си признавате грешките


И в бъдеще ще правя грешки, това е неминуемо. Ще ти бъда благодарен, ако ги посочиш, но както се подобава - аргументирано.

Относно това, което ти наричаш конспирация...вярваш ли наистина, че учените ни не са принуждавани от цензурата да казват неверни неща...или пък не са се самоцензурирали заради кариерата си?

Считам Владимир Георгиев не само за способен, но и за велик учен, от чийто талант се възхищавам. Той обаче не намери смелост да каже това, за което загатваше в книгите си.

Не намери смелост и неговия способен колега И.Дуриданов...А той поне доживя прехода...Тогава, в началото на 90-те вече никой не можеше да те прати в Белене. Истината можеше да се каже, тя щеше да сплоти народа...това обаче не стана...

Загубхиме не 22 години, загубихме цяло поколение, което израстна в хаос...

Разбираш ли сега болката ми?
цитирай
48. ejkobeshko - Не, не разбирам болката ви
10.05.2012 01:52
След като не го е казал, значи така е решил. Какъв сте вие та да казвате какви трябва да са били последните думи на професор Владимир Георгиев? Този ваш подход към истината и неистината в историята, пък е моята болка?

Разбирате ли сега?

Тук ви поставям въпрос http://ejkobeshko.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/05/10/.951839

Моля отговорете ми на него
(може разбира се като коментар под Вашия пост)
цитирай
49. sparotok - грешка
10.05.2012 01:56
ejkobeshko написа:
След като не го е казал, значи така е решил. Какъв сте вие та да казвате какви трябва да са били последните думи на професор Владимир Георгиев? Този ваш подход към истината и неистината в историята, пък е моята болка?

Разбирате ли сега?

Тук ви поставям въпрос http://ejkobeshko.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/05/10/.951839

Моля отговорете ми на него
(може разбира се като коментар под Вашия пост)


Ето, направих още една грешка, имах предвид И.Дуриданов, той доживя прехода, не В. Георгиев... Двамата са работили заедно, а и двамата са способни учени...но уви, от творбите им няма как да разберем, че сме наследници на траките...
цитирай
50. ckarlet - Никой не е безгрешен, но е глупаво ...
10.05.2012 07:33
Никой не е безгрешен, но е глупаво човек, който не е запознат с материята да те критикува. Напълно споделям думите ти и те подкрепям, Sparotok!
Ти си Родолюбец, който прави изключително много за народа си и поколенията след нас!
Не спирай да проучваш и показваш всичко, което откриеш занашите деди и народ.
Успех!

цитирай
51. shtaparov - Прав е бил разбира се
10.05.2012 07:54
Прав е бил Вл.Георгиев,че "Славяните" са се инфилтрирали незабелязано в Тракия още през V век- потвърждават го римските писатели с думите,че по времето на Лео,Зено и Анастасий "Българите нападаха и се отдръпваха,преди да ги забележи човек"... Но съм на мнение,че келтско племе Ебурони не може да не е имало в Британия,дори и да не са го споменали древните автори. Но нали и за Сердика бе обявено от някои наши учени,че е основана от предполагаемо келтско племе Серди или Сарди след III в.пр.Хр. пък се оказа,че хора от такова племе са се е преселвали от Тракия в Мала Азия още през Бронзовата епоха.
цитирай
52. shtaparov - Езиковите анализи откриват чудния свят на Истината за тези племена:
10.05.2012 08:32
Езиковата археология и "Анализът" в който тя е превъплътена изобщо не са за подценяване и това един ден ще блесне с цялата си сила. В случая тя размества нашите представи за родствените отношения между Траки,"Славяни" (Склавини,
Склави) и Венети така:

1. Траките са Първото коляно на Българския род.
2. Склавите (Сакалави,Сакалиби) са Третото коляно на Българския род.
2. Венетите,наричани още Венеди,са Ванади т.е. Вананди ("Ванандови" Българи),
които са били Тракийско племе и са живели отначало на Балканите,но в края на Бронзовата ера,а вероятно и в по-ранни епохи заедно с други Тракийски племена се преселват към Мала Азия и част от тях променят името си на Витини. Вероятно още тогава много от тях се преселват и на север от Балканите,та дори и на запад чак до Галия,а останалите в Мала Азия са били прогонвани от там на вълни,най-съществени от които са тези от времето на гръцките нашествия,на Александър Велики и на римското завладяване. След напускането на Мала Азия,което също е било частично,повечето Венети (Ванади,Вананди) остават да живеят в земите около Балтийско море,както го е казал Д.Хоматиан,но също и от другата страна на Кавказ,което пък е споменато от Мовзес Хоренаци (Мойсей Хоренски).
цитирай
53. анонимен - не се чуди защо са писали златарс...
10.05.2012 08:39
не се чуди защо са писали златарските последователи и техните учители че с,е славяни и прочие те са служители на чужда държава СССР а там най здравите болни и най високите джуджета бяха руските а най гадните дьонмета са българските като почнеш от Борис който за мене е истинския българоубиец та стигнеш до сегашните дьонмета служещи на който дойде и чудещи се на кого да изближат продължението на гърба за това за в бъдеще ще спорят с тебе ще се дърлят ще ти разправят за конспирации понеже истината винаги е болезненаособено на нашата територия
цитирай
54. breeze - Никой...
10.05.2012 09:21
Никой от прогресивните българи не е бил в състояние да изрече и мъничко съмнение
срещу "линията", начертана от БКП. Господин Ежко Вие бихте ли го направили? Бихте ли жертвали себе си и семейството си?
Не! "...неуместно, не струва..." :)
И ето, времето за истината дойде. Какво толкова се ежите!
цитирай
55. otherwise - Сърдечни поздрави за доблестта!
10.05.2012 09:34
Защото наистина манипулацията да се срамуваме, ако се отклоним или сбъркаме, е общоприета и дава повод не да бъдат направени корекции, ами един куп народ да наскача, плюейки, че се е случило. Намирам, че това спъва прогреса открай време, освен това замъглява истината.

Да си признаеш, че не си допуснал да сбъркаш, те прави истински и анулира възможността да наслагваш грешка върху грешка в единствения стремеж да замажеш първата, осланяйки се единствено на суетни егоистични желанийца.

Поздравления за това, което правиш! И за начинът, по който го правиш. Дори, когато може да се случи да не си безапелационно прав. А градивната критика и интелигентния спор, наистина могат да раждат истини.

Продължавай да следваш пътя си и да светиш! :)
цитирай
56. voulgaros - ПАВКА, НАЛИ СИ ПУСНА СНИМЧИЦИ ПРЕДИ ...
10.05.2012 09:38
ПАВКА, НАЛИ СИ ПУСНА СНИМЧИЦИ ПРЕДИ ВРЕМЕ-ПО Ч1ЕРНО ПОТНИЧЕ---ТА ТИ ПРИЛИЧАШ НА АРАБИН--С МАЗНА КЪДРАВА ЧЕРНА КОСИЦА---

КАК СИ ПИСАЛ ЧЕ ПРИЛИЧАШ НА ДАТЧАНИН И ПОЛЯК--ВИДЯХ ТИ ОТГОВОРА КЪМ ЗЕЛАС-ЗЕЛКАТА.....НЕ НЕНЕ НЕЕЕ--ТИ СИ С АРАБСКА КРЪВ, ПАВЛОС--АДАШ НА ГОЛЯМИЯТ ГРЪК ПАВЛОС МЕЛАС
цитирай
57. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Sparotok!
10.05.2012 10:30
Искрено се зарадвах на това, което си написал. Грешка може да признае посветен, отдаден на изследванията си учен. Имаше една мисъл, че само силните хора променят веднъж взети решения. В световната наука има достатъчно примери за епохални открития, направени не задължително от "университетски" учени. Всяко откритие има и спорни моменти - съвършена е единствено смъртта. А и тя не е съвършена и завършена - животът я опровергава и е по-велик и по-безкраен от нея. Някои старинни предмети и артефакти са доста увредени от времето. Други, като българските тракийски съкровища, греят, сякаш принадлежат на бъдещето и са неръкотворни.Така че, време е, да преминем на следващ етап от развитието си - ние, българите, да научим повече за себе си. Сега е моментът. Поздрави за твоя подход, за стимула ти на работа! Стимул, значи остен, ако не греша.:) Така че - подходът ти е верен и ще те изведе до истините в българската история, някои от които, като древно злато все още спят дълбоко в подмолите на националното ни самосъзнание. Кои сме, откъде идваме и накъде отиваме... Успех!
цитирай
58. balkanec - Родството ни със сърбите
10.05.2012 12:32
Глупаво е да се отрича. Само защото през последния век-век и половина Великите сили и техните протежета - политици в Сърбия (и в България!) се опитват да ни скарат по принципа разделяй и владей.
Не ми трябват никакви научни данни, за да видя, че Слънцето грее през деня.
Ние сме един и същ народ, с един и същ характер, начин на живот, език, фолклор, традиции, носии, песни, народопсихология - всичко ни е едно и също.
цитирай
59. ejkobeshko - Аз пък все още очаквам
10.05.2012 13:15
да получа отговор от на въпроса, който поставих на г-н Спароток

http://ejkobeshko.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/05/10/zadacha-za-g-n-sparotok.951839


П.П.
Това, че някой е патриот (каквото и да значи това), не го прави добър историк
цитирай
60. sparotok - игрички
10.05.2012 13:35
ejkobeshko написа:
да получа отговор от на въпроса, който поставих на г-н Спароток

http://ejkobeshko.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/05/10/zadacha-za-g-n-sparotok.951839


П.П.
Това, че някой е патриот (каквото и да значи това), не го прави добър историк



Тази игра не я играя, ако имаш въпрос - задай го тук - кратко, ясно и точно...
цитирай
61. sparotok - сърби
10.05.2012 13:47
balkanec написа:
Глупаво е да се отрича. Само защото през последния век-век и половина Великите сили и техните протежета - политици в Сърбия (и в България!) се опитват да ни скарат по принципа разделяй и владей.
Не ми трябват никакви научни данни, за да видя, че Слънцето грее през деня.
Ние сме един и същ народ, с един и същ характер, начин на живот, език, фолклор, традиции, носии, песни, народопсихология - всичко ни е едно и също.


Никога не съм отричал родството ни със сърбите и никога няма да го направя.

На тази карта можеш да видиш град Сербитиум, на запад е от Цибале - Стремска Митровица.

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Maps/Periods/Roman/Places/Europe/Pannonia/1.html

Може да е същият като Сербинум на Клавдий Птолемей...

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Periods/Roman/_Texts/Ptolemy/2/14*.html

Селището е регистрирано през ІІ-ри век, но със сигурност е по-старо защото се иска време преди един топоним да се наложи.
цитирай
62. анонимен - С ДУМАТА "НЕЗАБЕЛЯЗАНО" ПРОФЕСОРЪТ ИРОНИЗИРА
10.05.2012 13:55
" Като опит за спасение Георгиев предполага, че славяните ще ще да се инфилтрирали незабелязано в Тракия още през V-ти век и поради това Прокопий споменава селища със славянски имена век по-късно..."
.......................................................................................................................
Защото е знаел, че ще дойде ден когато истината ще блесне и умните ще го разберат.
Да си жив и здрав Спаро!
цитирай
63. sparotok - благодаря ти Надежда!
10.05.2012 13:58
malchaniaotnadejda7 написа:
Искрено се зарадвах на това, което си написал. Грешка може да признае посветен, отдаден на изследванията си учен. Имаше една мисъл, че само силните хора променят веднъж взети решения. В световната наука има достатъчно примери за епохални открития, направени не задължително от "университетски" учени. Всяко откритие има и спорни моменти - съвършена е единствено смъртта. А и тя не е съвършена и завършена - животът я опровергава и е по-велик и по-безкраен от нея. Някои старинни предмети и артефакти са доста увредени от времето. Други, като българските тракийски съкровища, греят, сякаш принадлежат на бъдещето и са неръкотворни.Така че, време е, да преминем на следващ етап от развитието си - ние, българите, да научим повече за себе си. Сега е моментът. Поздрави за твоя подход, за стимула ти на работа! Стимул, значи остен, ако не греша.:) Така че - подходът ти е верен и ще те изведе до истините в българската история, някои от които, като древно злато все още спят дълбоко в подмолите на националното ни самосъзнание. Кои сме, откъде идваме и накъде отиваме... Успех!


Благодаря ти Надежда!
Да стимул значи остен, думата е много подходяща:)
Без разтърсване ние няма как да разберем каква е истината, а видяхме до какво доведоха многото лъжи - обезверяване, апатия, упадък...

Поздрави!
цитирай
64. sparotok - " Като опит за спасение Гео...
10.05.2012 14:11
анонимен написа:
" Като опит за спасение Георгиев предполага, че славяните ще ще да се инфилтрирали незабелязано в Тракия още през V-ти век и поради това Прокопий споменава селища със славянски имена век по-късно..."
.......................................................................................................................
Защото е знаел, че ще дойде ден когато истината ще блесне и умните ще го разберат.
Да си жив и здрав Спаро!


Мисля, че Георгиев е разбирал как стоят нещата, но се е боял от цензорите...и с право. Познавам хора, които бяха в "превъзпитателните" лагери...от там се излизаше с побеляла коса...
цитирай
65. lostov - Поздравления за написаното.
10.05.2012 14:14
Действително научих нови неща, благодаря! :)
цитирай
66. sparotok - :)
10.05.2012 14:17
voulgaros написа:
ПАВКА, НАЛИ СИ ПУСНА СНИМЧИЦИ ПРЕДИ ВРЕМЕ-ПО Ч1ЕРНО ПОТНИЧЕ---ТА ТИ ПРИЛИЧАШ НА АРАБИН--С МАЗНА КЪДРАВА ЧЕРНА КОСИЦА---

КАК СИ ПИСАЛ ЧЕ ПРИЛИЧАШ НА ДАТЧАНИН И ПОЛЯК--ВИДЯХ ТИ ОТГОВОРА КЪМ ЗЕЛАС-ЗЕЛКАТА.....НЕ НЕНЕ НЕЕЕ--ТИ СИ С АРАБСКА КРЪВ, ПАВЛОС--АДАШ НА ГОЛЯМИЯТ ГРЪК ПАВЛОС МЕЛАС



Ами да, арабин съм:)
Ще спиш ли спокойно сега?

Enta saadak? ( това е на арабски)
цитирай
67. sparotok - !
10.05.2012 14:20
otherwise написа:
Защото наистина манипулацията да се срамуваме, ако се отклоним или сбъркаме, е общоприета и дава повод не да бъдат направени корекции, ами един куп народ да наскача, плюейки, че се е случило. Намирам, че това спъва прогреса открай време, освен това замъглява истината.

Да си признаеш, че не си допуснал да сбъркаш, те прави истински и анулира възможността да наслагваш грешка върху грешка в единствения стремеж да замажеш първата, осланяйки се единствено на суетни егоистични желанийца.

Поздравления за това, което правиш! И за начинът, по който го правиш. Дори, когато може да се случи да не си безапелационно прав. А градивната критика и интелигентния спор, наистина могат да раждат истини.

Продължавай да следваш пътя си и да светиш! :)


Благодаря ти Люси!:)
Себелюбието е голяма пречка не само в човешките отношения, но и в науката.
Когато някой се мисли за безгрешен...той прави най-голямата грешка.

Поздрави!
цитирай
68. sparotok - !
10.05.2012 14:23
ckarlet написа:
Никой не е безгрешен, но е глупаво човек, който не е запознат с материята да те критикува. Напълно споделям думите ти и те подкрепям, Sparotok!
Ти си Родолюбец, който прави изключително много за народа си и поколенията след нас!
Не спирай да проучваш и показваш всичко, което откриеш занашите деди и народ.
Успех!



Благодаря ти Скарлетче! С Божията помощ ще дойде и успеха!
цитирай
69. ejkobeshko - Щом не играете тази игра, моля отговорете тук (както ви помолих в началото)
10.05.2012 14:51
Уважаеми г-н Спароток,
преди известно време ви поставих един въпрос.

Днес вие ме присетихте за него като ме попитахте:

"Според официалната историография старите българи са тюрки...да, но се оказа, че сме европейци, две антпорологически изследвания доказаха това. И какво направиха господа учените, промениха ли позицията си -НЕ..."


Ако наричате антропологически, проведените генетични изследвания, които показваха, че голяма част от българите са траки, то първо трябва да призная:

- аз не съм чел нито едно от изследванията (мярнах някаква вестникарска статия и един приятел ми ги е споменавал като факт);
- аз не съм антрополог (освен най-общо любителство към знанието);
и
- аз не разбирам от генетични изследвания.

а след тези ми признания, бих искал да ви припомня въпроса.


Какво ще научим за самосъзнанието на дете:

родено и живеещо в Франция, от майка българка и баща Американец, който баща е пето поколение китаец (но не знае и дума китайски), но, от страна на едната му пра-баба, в него има и нещо ирландско -

изследвайки гените му?

Отново, какво ще разберем за самосъзнанието на това дете от проведеното генетично изследване?

Аз смятам, твърде малко, а вие?
цитирай
70. sparotok - хайде по-сериозно!
10.05.2012 15:16
ejkobeshko написа:
Уважаеми г-н Спароток,
преди известно време ви поставих един въпрос.

Днес вие ме присетихте за него като ме попитахте:

"Според официалната историография старите българи са тюрки...да, но се оказа, че сме европейци, две антпорологически изследвания доказаха това. И какво направиха господа учените, промениха ли позицията си -НЕ..."


Ако наричате антропологически, проведените генетични изследвания, които показваха, че голяма част от българите са траки, то първо трябва да призная:

- аз не съм чел нито едно от изследванията (мярнах някаква вестникарска статия и един приятел ми ги е споменавал като факт);
- аз не съм антрополог (освен най-общо любителство към знанието);
и
- аз не разбирам от генетични изследвания.

а след тези ми признания, бих искал да ви припомня въпроса.


Какво ще научим за самосъзнанието на дете:

родено и живеещо в Франция, от майка българка и баща Американец, който баща е пето поколение китаец (но не знае и дума китайски), но, от страна на едната му пра-баба, в него има и нещо ирландско -

изследвайки гените му?

Отново, какво ще разберем за самосъзнанието на това дете от проведеното генетично изследване?

Аз смятам, твърде малко, а вие?


Моля те, дръж се по-сериозно, ако искаш да те приеман на сериозно...
Имам предвид двете обширни антропологичски изследвания на д-р М.Попов от 1938 и 1959 г. (второто е извършено съвместно с д-р Г.Марков). Генетичното изслезване на Гълъбов само потвърди казаното от Попов преди 74 години...

Цели 74 години не бяха достатъчни на десетки изследователи да проумеят, че щом обширно антроп. изследване ни определя като европейци по произход, то ние сме действително европейци, а не късно дошли от Азия чужденци.

Глупостите по-горе ги пази за себе си...ако се отричаш от Род и Родина доброволно, това си е твой проблем...Няма такова нещо като гражданин на света, всеки държи на своето и си го пази. Така и трябва да бъде!

Прочее, със следните думи не доказваш нищо, само се опитваш да замъглиш нещата -

-" Какво ще научим за самосъзнанието на дете:

родено и живеещо в Франция, от майка българка и баща Американец, който баща е пето поколение китаец (но не знае и дума китайски), но, от страна на едната му пра-баба, в него има и нещо ирландско -

изследвайки гените му?

Отново, какво ще разберем за самосъзнанието на това дете от проведеното генетично изследване? "

Kак ти хрумнаха такива дивотии? Българите не отговарят на тази характеристика, ако имаш предвид само себе си - уточни това.

цитирай
71. ejkobeshko - Аз бях порицан,
10.05.2012 15:25
бях наречен несериозник, бях наречен родоотстъпник, бях затрупан с имена (отново безникакви данни), но за сметка на това отговор на ясно поставения въпрос не получих.

Как мога да ви приема за сериозне учен г-н Спароток?
цитирай
72. ejkobeshko - О прощавай,
10.05.2012 15:29
след това промени коментара си!

Българите могат да не отговарят на тази характеристика, но със зададения въпрос се опитвам да ти напомня, че не можеш да се основеш на генетично изследване, за да докажеш историческо самосъзнание. Последното е изцяло продукт на заобикалящия го социум.

Аз изхождам от тези позиции - изглеждат ми по-верни.
цитирай
73. sparotok - аргументи
10.05.2012 15:36
ejkobeshko написа:
бях наречен несериозник, бях наречен родоотстъпник, бях затрупан с имена (отново безникакви данни), но за сметка на това отговор на ясно поставения въпрос не получих.

Как мога да ви приема за сериозне учен г-н Спароток?


Щях да се ужася, ако ти бе казал, че ти одобравяш делото ми...Видях на кого правиш четки, достатъчно разбрах.

Твоето мнение не ме интересува. Не мога да уважавам човек, който

- се страхува да излезе с името си

- използва инфантилен ник като ежкобежко

- не си е направил труда да проучи сам българската история

- обвинява несправедливо в плагиатство, т.е. лъже

- опитва се да изкара българите буламач, нали това е точно буламач - дете родено и живеещо в Франция, от майка българка и баща Американец, който баща е пето поколение китаец (но не знае и дума китайски), но, от страна на едната му пра-баба, в него има и нещо ирландско...

Покажи уважение най-вече към народа си, ако искаш да бъдеш уважаван...

Относно имената - ти отвори тази врата започвайки с нападките си, че съм фалшификатор на историята...Странно твърдение от човек, който нито познава историята, нито е запознат с най-важните антропологически проучвания относно произхода на българите...
цитирай
74. sparotok - самосъзнание
10.05.2012 15:44
ejkobeshko написа:
след това промени коментара си!

Българите могат да не отговарят на тази характеристика, но със зададения въпрос се опитвам да ти напомня, че не можеш да се основеш на генетично изследване, за да докажеш историческо самосъзнание. Последното е изцяло продукт на заобикалящия го социум.

Аз изхождам от тези позиции - изглеждат ми по-верни.


Очаквах от тебе подобно съждение...Ясно самосъзнание може да има народ, който не е поробван и, чийто историци не са робували на неверни доктрини.

Нас ни лъгаха, че сме туранци, самосъзнанието на някои българи, че са от азиатски произход дойде точно от твоя заобикалящ социум...

Това обаче не е истината, истината я дават непопулярните исторически извори, антропологическите и генетичните изследвания. Ако те бяха без значение нямаше да се харчат милиони за такива изследвания.
цитирай
75. rustam - Срамота
10.05.2012 15:55
е дребнавата Ви заядливост, спароток, да използвате като аргументи спрямо уважаемия ежкобежко "инфантилността" на неговия ник. Нима никът на "дОлсинея" не е също толкова инфантилен? Разбира се, че е. Но понеже тя поддържа позицията да бъде ваш подмазвач, вас този ник Ви устройва.
Няма значение какъв е никът, а какво е съдържанието на коментарите.

Във случая вие просто спекулирате с генетичните изследвания, проведени преди 2-3 години. Защо спекулирате? Ами защото те показаха, че за българските мъже, "тракийските" гени са около 22%. Това не прави българите "тракийци" По простата пиричина, че около 10% гените ги прави много близки със сърби и поляци.
Любимите ви "лингвистични" упражнения в никакъв случай не могат да бъдат доказателство за тракийски корени на българите. Сходните лексикални, граматически и друге белези с останалите славянски езици са огромни! разликите са малки. От това сходство излиза, че българите са близки до славяните, а не обратното, че славяните са траки или, че са "крали" от тях
цитирай
76. ejkobeshko - Е тогава смело можете да ми отговорите на въпроса
10.05.2012 15:55
Какво ще ни каже генетичното изследване на това дете относно неговото самосъзнение? А затова на какв език мисли и ползва? Какво ни казват гените за това, на какъв език мислим?

Отговорете на въпроса, а не се занимавайте с личността ми.

Аз също не знам вашето име и не знам нищичко за вас. Единственото, с което разполагам е това, което сте написали и като един любител на историята размишлявам само върху документите, които са ми предоставени - нямам нужда от повече. Правете същото и вие
цитирай
77. sparotok - тълкуване
10.05.2012 16:29
rustam написа:
е дребнавата Ви заядливост, спароток, да използвате като аргументи спрямо уважаемия ежкобежко "инфантилността" на неговия ник. Нима никът на "дОлсинея" не е също толкова инфантилен? Разбира се, че е. Но понеже тя поддържа позицията да бъде ваш подмазвач, вас този ник Ви устройва.
Няма значение какъв е никът, а какво е съдържанието на коментарите.

Във случая вие просто спекулирате с генетичните изследвания, проведени преди 2-3 години. Защо спекулирате? Ами защото те показаха, че за българските мъже, "тракийските" гени са около 22%. Това не прави българите "тракийци" По простата пиричина, че около 10% гените ги прави много близки със сърби и поляци.
Любимите ви "лингвистични" упражнения в никакъв случай не могат да бъдат доказателство за тракийски корени на българите. Сходните лексикални, граматически и друге белези с останалите славянски езици са огромни! разликите са малки. От това сходство излиза, че българите са близки до славяните, а не обратното, че славяните са траки или, че са "крали" от тях


Разбира се, че българите са близки на сърби, хървати, словени, някога да съм отричал това, сигурен ли си, че си на точния адрес?

Ако твърдиш, че аз някога съм казал, че българите нямат нищо общо със сърби, словени и др, моля те, посочи в кой постинг е това...

Опитай се да проумееш разликата - сродни и идентични, тя е много важна...
Германските народи са също родствени, но не можем да наречем австрийците викинги, макар да са германи по произход както и скандинадците...
цитирай
78. sparotok - отговор
10.05.2012 16:31
ejkobeshko написа:
Какво ще ни каже генетичното изследване на това дете относно неговото самосъзнение? А затова на какв език мисли и ползва? Какво ни казват гените за това, на какъв език мислим?

Отговорете на въпроса, а не се занимавайте с личността ми.

Аз също не знам вашето име и не знам нищичко за вас. Единственото, с което разполагам е това, което сте написали и като един любител на историята размишлявам само върху документите, които са ми предоставени - нямам нужда от повече. Правете същото и вие


Отговорил съм на въпроса ти, това, че ти не си в състояние да го проумееш не е мой проблем...
цитирай
79. nikikm - Поздравления,Спароток!
10.05.2012 16:36
Такова нещо,като извинение и признаване на грешки е присъщо само на представители на високо извисен народ,великодушен,силен и благороден!Няма такова нещо у противниците ни!Хиени са и са подли,пълна противоположност на българското у теб,у нас!Гордей се с това,което правиш!А,ние се гордеем с теб!
цитирай
80. sparotok - благодаря ти
10.05.2012 16:45
nikikm написа:
Такова нещо,като извинение и признаване на грешки е присъщо само на представители на високо извисен народ,великодушен,силен и благороден!Няма такова нещо у противниците ни!Хиени са и са подли,пълна противоположност на българското у теб,у нас!Гордей се с това,което правиш!А,ние се гордеем с теб!


Благодаря ти за подкрепата приятелю! Някой май се плаши здраво, че истината скоро ще излезе:)
цитирай
81. ejkobeshko - Вярно, трудно ми е да го проумея,
10.05.2012 18:01
но смятам, че, освен необразоваността ми, хиенството ми, неблагородството ми и други негативни мои качества, които несъмнено пречат на проумяването, поне в известна степен, то е подпомогнато и от крайно неясния начин на излагането на факти, който е характерен за вас, г-н Спарток.

Питам ви нещо конкретно - а вие ми отговаряте, че съм наричал българите буламач. Примерът, който съм избрал е реален, аз познавам и детето и майка му и баща му - много симпатични хора. Генетически детето е мешаваца от всевъзможно народи обединили се по стечение на обстоятелствата, ни най-малко независещи от самото дете. Същото, между другото, се отнася за всеки един от нас.

Самосъзнанието обаче, г-н Спароток, ни най-малко не зависи от гените на детето и това отношение на несвързаност, не се променя по никакъв начин от това дали народа е бил поробван и от това дали историците му са робували на заблуди.

Т.е. отново подчертавам с гени не се доказва самосъзнание - двете нямат връзка.

Очевидно е, че Вие г-н Спароток, се опитвате да направите нещо друго - да изградите НОВО самосъзнание у нас българите. Това вече е възможно, историята която се преподава в училищата НЕСЪМНЕНО изгражда самосъзнанието. Вие искате да изковете ново самосъзнание у нас, доказвайки всъщност, че ние сме древен и велик народ не мръдвал от балканите и подчинил не един и двама околни владетели. Това разбира се не е история (като наука), а политика, на която се опитвате да подчините науката; вие не се съгласявате научния метод да ви доведе докъдето ви доведе, а държите да ви заведе ТОЧНО там където искате (разликата е съществена).

Разбира се за мен това са напразни усилия. Дори да приемем, че сте прав и за величието на траките и за непрекъсната ни историческа връзка с този народ (а вие не сте), то най-много ще получите още по-жалко шизофренно самосъзнание у днешния българин, комбиниращо напразно дуене с несъществуващо велико минало стоящо върху вечна разруха на настоящето
цитирай
82. nikikm - До таралежко!
10.05.2012 21:00
Виждам,че по някакъв начин си засегнат от коменара ми малко по-горе.Не е моя вината,че чувстваш принадлежност към хората с по-нелицеприятни,меко казано качества.Лично не съм те обвинил.Това,което си публикувал не е лишено от интелигентност,но е насочено към по-малко наблюдателни и е манипулиращо!Какво имам впредвид?Давам ти цитати,а ти ще почерпиш:
***"необразоваността ми, хиенството ми, неблагородството ми несъмнено пречат на проумяването .."
*Добре де,какво общо,проумяването с горе посочените качества?
***Свързваш моето виждане, с работата на Спароток-"крайно неясния начин на излагането на факти, който е характерен за вас.." ..
* Спароток е пределно ясен!Ако не беше,не би могъл да го атакуваш,Ежко,нъл тъй!
***".. наричал българите буламач. Примерът, който съм избрал е реален,.."
*Значи ние сме буламач,според теб? Бъркаш, ЦЯЛАТА история е против теб,защото всички исторически извори,говорят за българите,като ЕТНОС! Всички! Но, „някои” "нации", на които произходът е от неясен до смесен, с различни, плюс местни племена , по силата на политически обстоятелства и изпитвайки комплекси,се стремят да обозначат собствената си липса на идентичност,да я направят важна, правят това за сметка на РЕАЛНИ, ДЪРЖАВНОТВОРЧЕСКИ И ГОСПОДСТВАЩИ ВЪВ ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ ЕТНОСИ,КАТО БЪЛГАРСКИЯ НАПРИМЕР,опитвайки се да го принизят до собственото си ниво!
***По отношение на външни белези и самосъзнание си абсолютно прав!Външните белези са по-маловажни от самосъзнанието за етническа принадлежност!Показателен е примерът с евреите,които ни го дават вече две-три хиляди години! Дори се подиграват с наивността и слепотата ни! А,това е добър пример! Който може,нека мисли!...
май ще продължа!
цитирай
83. nikikm - Продължих!`
10.05.2012 21:01
***"се опитвате да направите нещо друго - да изградите НОВО самосъзнание у нас българите."
* Доста йезуитски, значи РОДЕН БЪЛГАРИН,на когото Спароток, подобно Паисий,да е свето Името му, се опитва да му припомни и върне САМОСЪЗНАНИЕТО И САМОЧУВСТВИЕТО НА БЪЛГАРИН... това е НОВО! Ежко,тъп ли си или прекаляваш?
***"историята която се преподава в училищата НЕСЪМНЕНО изгражда самосъзнанието.."
* Изтражда,ама ала-бала! Изгражда,НЕБЪЛГАРСКО!
***"..Вие искате да изковете ново самосъзнание у нас, доказвайки всъщност, че ние сме древен и велик народ не мръдвал от балканите и подчинил не един и двама околни ...”
*Пак си там! На древната истина,казваш-нова и това,според теб, трябва да я събори!А това,че сме древен и „не мръдвал от Балканите,пише се с главно „Б”, народ,подчинил не един и двама,пише се два,околни народа,трябва да противоречи на самосъзнанието.???!!! Нонсенс,ако използвам чуждица.И не употребявай „нас”,ако обичош,пък и да не обичаш!
***..”Разбира се за мен това са напразни усилия. Дори да приемем, че сте прав и за величието на траките и за непрекъсната ни историческа връзка с този народ (а вие не сте), то най-много ще получите още по-жалко шизофренно самосъзнание у днешния българин, комбиниращо напразно дуене с несъществуващо велико минало стоящо върху вечна разруха на настоящето..”
*Усилията му са свещени за НАС-НАРОДА БЪЛГАРСКИ!
Не си в състояние да преценяваш, г-н Ежко, дали е прав или не?! ИСТИНАТА НЯМА ОБЩО С ШИЗОФРЕНИЯТА,освен,ако не си шизофреник и тогава оправдавам напълно глупостите,които пишеш, нито настоящата разруха с МИНАЛОТО ВЕЛИЧИЕ! Като се извинявам на съфорумците за ..реята,с пълно и дължимо уважение към Господин Ежко,му казвам- Беж!!!
цитирай
84. doctora - доктора
10.05.2012 22:20
чувството за лична значимост е основното лице на древния враг ... то изяжда енргията/силата на човека и го прави немислещ или по-точно не ясно мислещ и го лишава от източник на знания с невероятни размери ... лишава го от интуицията му ... душата на човека не е нещо имагинерно ... тя е връзката на човека с носещата програма, с вечността ... душата е толкова материална колкото и плътта ни и е нещо с невероятна сложност и нейната сложност като връзка може да се види само при узряването на оплодената яйцеклетка и нейните метаморфози от водно, земноводно, т.н. към бозайник ... нашата връзка непрекъснато ни нашепва словата на новата научна парадигма - на обективната истина, но чувството ни за лична значимост изяжда този шепот и ни принизява до ... не мога да дам конкретен пример защото животните са с много по-жива и истинска душа и растенията също ... истината за българите воистина е част от новата научна парадигма, навлизаща нежно като полъх без никой да я усети, но съдбоносно ... няма мърдане от обективната истина и да се надговаряме тя ще дойде и искрено се радвам на човека спароток, че е част от новата научна парадигма ... радвам се и на спорещите с него, но тези които спорят като свободни хора, а не като роби ... някога се чудех на неефективността на самурайския бой в който има място за чест и правила, но сега знам, че една битка без правила е пътят към ада ... самата вечност привидно хаотична е самите правила, а тези правила са истинските божии заповеди, а тези истински божии заповеди са само и само физическите закони, но само част от сега съществуващите постулати във физиката са истинските и пълни божии заповеди ... онези в библията са перифрази и по-скоро пожелания, а не заповеди ... не можеш да не се подчиниш и да изклинчиш от закона за съхранение на енергията, никога не сме можели и никога не ще можем да го счупим и заобиколим ... това са истинските правила ... без да ги спазваме сме обречени на деволюция и забвение ... българи, а и хора като цяло ... амин ...
цитирай
85. ejkobeshko - Г-н nikikm
10.05.2012 23:56
предлагам ви да основете нова религия на трако-пан-българизма и да обявите г-н Спароток за неин пророк, а написаното от него за низпослани думи! Това би било доста по-честно от това да го наричате историк.

Историята е наука, има свои норми, методи и предели, които г-н Спароток не спазва; като религиозен лидер, той ще има пълната свобода да прави каквото иска
цитирай
86. анонимен - Какво ще ни каже генетичното изс...
11.05.2012 11:04
ejkobeshko написа:
Какво ще ни каже генетичното изследване на това дете относно неговото самосъзнение? А затова на какв език мисли и ползва? Какво ни казват гените за това, на какъв език мислим?

Отговорете на въпроса, а не се занимавайте с личността ми.

Аз също не знам вашето име и не знам нищичко за вас. Единственото, с което разполагам е това, което сте написали и като един любител на историята размишлявам само върху документите, които са ми предоставени - нямам нужда от повече. Правете същото и вие


Въпроса ти е пълен нонсенс. Все едно да питаш някой електро-техник - на колко вата е равен един ом? (ват-мощност, ом-съпротивление)
Битието определя съзнанието, а не гените. Въпросното дете ще получи като генетика нещо средно от това което му предоставят родителите. Ако има бастардизация(родителите да са различни расови типове) ще наследи само лошите черти от характерите на двамата, а самосъзнанието му ще е формирано от средата в която расте. От тези неща, най-плаващо и лесно за манипулиране е самосъзнанието. Та това са различни неща, които ти съвсем манипулативно се опитваш да смесиш във буламач, но не ти се получава.
цитирай
87. ejkobeshko - Въпроса ти е пълен нонсенс. Все ...
11.05.2012 12:42
анонимен написа:

Въпроса ти е пълен нонсенс. Все едно да питаш някой електро-техник - на колко вата е равен един ом? (ват-мощност, ом-съпротивление)
Битието определя съзнанието, а не гените. Въпросното дете ще получи като генетика нещо средно от това което му предоставят родителите. Ако има бастардизация(родителите да са различни расови типове) ще наследи само лошите черти от характерите на двамата, а самосъзнанието му ще е формирано от средата в която расте. От тези неща, най-плаващо и лесно за манипулиране е самосъзнанието. Та това са различни неща, които ти съвсем манипулативно се опитваш да смесиш във буламач, но не ти се получава.



Почти напълно съгласявайки се с вас (терминът бастардизация ми бе непознат а и както го обяснявате, не мога да се съглася, че въпросната бастардизация може да е резултат от наследените гени - характерът е също така следствие на битието, както и съзнанието); та, напълно съгласявайки се с вас в останалата част на изложението ви, предлагам да посочите този нонсенс и на уважаемия г-н Спароток. Очевидно е, че генетичните изследвания, не могат да ни покажат нищо за светоусещането на траките като българи, доколкото "българин" не е генетика, а самосъзнание.
цитирай
88. анонимен - еж беж
11.05.2012 14:45
ежко бежко - ти си кат теле бре. То му говориш , оно рупа ли рупа :)
да, гените не доказват самосъзнанието на човек, а доказват общия ни произход с хората живели по тези земи преди нас. Като прибавим и археологическите, антропологичните, лингвинистични и споменати в исторически извори доказателства за общ произход с "траките", които Спароток систематично показва в своите публикации - какво се получава а ? аз лично съм любител историк, но съм чел много и Внимателно направо от извора дет се вика и мога с ръка на сърцето да кажа, че Спаро е съвсем съвсем прав за общата картинка, дори и да допуска леки неточности понякога както сам си признава. Най -много съм впечатлен от статията му за Розетата от Плиска и като цяло за съвпаденията между Линеарно писмо А/Б , глаголицата и "прабългарските" руни. Най сърдечни благодарности за труда ти Спароток! Ежко бежко , ти може да се пробваш в друга сфера, примерно на генетичната белетристика и заяждането с хората, щото историята хич не е за теб драги и те така те .....
цитирай
89. анонимен - Към Ежко Бежко
11.05.2012 15:59
Първо, твоят абсурден пример няма как да се е случил в древността, понеже, ако не ти е известно, по това време Америка още не е била открита.

Второ, дори и да допуснем, че на въпросното дете баща му е бил от Марс, а майка му - от Венера, то този резултат просто няма да бъде взет предвид. Ще бъде изключен от изследването и с него ще се занимаят други учени.

Вероятността това, което описваш, да се е случило в древността е пренебрежимо малка; тогава хората не са стигали за един ден на другия край на света, както сега.

Освен това, никой не прави изследвания въз основа на един или два екземпляра, а се вземат колкото се може повече, така че ако се случи нещо подобно, то да не се отрази на изследването.

Ти не си идиот и това по-горе ти е пределно ясно. По твоята логика никакви генетични изследвания не трябва да се правят изобщо и всички учени, които се занимават с това, грешат.

И един приятелски съвет:
Спароток, а и всички ние, които четем тук, уважаваме много повече хора като Манал Глишев, които спорят с доводи. Това помага на всички. Печели Манол, понеже той изглажда пукнатини в своята теория, печели и Спароток, който прави същото.
Това е ценното. Другото са глупости. Ако можеш да спориш с доводи, добре дошъл. Ако не - по-добре чети отстрани. Още досадни тролове като Джойсито никому не са необходими.

Надявам се, че ме разбра правилно!
цитирай
90. анонимен - Дедьов-Може би не му е тук мястото,но ще го кажа!Наскоро пътувах в братска Турция
11.05.2012 18:29
Към Кушадасъ.Плажа не ме съблазни и при разглеждане на картата видях едно име което ме изуми.това бе областният град ..МУГЛА,който на турски се изговаря Муула.Реших да ида и да видя дали няма българомохамедански остатъци.
Пътувах натам през гр. Айдън в автобуси с телевизорчета с пет шест канала на гърба на седалката пред теб,съоръжени със слушалки.Имаше отлично обслужване на стюард.Въобще хубаво.Слезнах на автогарата и се огледах.Всичко наоколо беше ново.Явно не ставаше за моите тъърсения поради което потърсих старият град.Намерих го към полите на близката планина,но там не намерих информация за "помак махалеси"..или не ми дадоха.Градът е все пак Валийски център.тогава реших да се кача на един скален връх около който се е разположил старият град.На самият връх има висок към 25 метра метален пилон с турско знаме.Качвайки се нагоре открих десетки трапецовидни ниши издялани в скални стени ,някои от които с около половин кубик обемвдълбан в скалата.такива има над язовир Кърджали у нас.Открих и десетина скални гробници,които са затваряни с каменна плоча ,вече изкъртена.Такива има в Златоградско в Археологическата пътека до Ягнево.Гробниците бяха с различна големина ,като една от тях беше с две камери .Първата с две легла от страни и малка врата към втората гробницакоято беше с размерите на тази в Златоградско.
Откриваха се следи в скалата от издялани стени-камери от типа на Перперикон.
Турците в указателните табели бяха посочили че този хълм е град на мъртвите-Некрополис.Давам линкове към снимка от този хълм.Там се вижда едната гробница.При мен има снимки от тях около двайсетина.
http://www.pbase.com/dosseman/image/77565312
http://www.pbase.com/dosseman/image/77565356
Този връх е прояден от такива ниши,погрешно наречени елинистични.Те са тракийски от най старите.
Думата БАРА с ударение на първото а се употребява в Община Неделино ,бивша Златоградска община масово.В златоградско се употребява думата Вада.Бара се употребява за рекичка или вада за напояване .
цитирай
91. анонимен - Дедьов-Може би не му е тук мястото,но ще го кажа!Наскоро пътувах в братска Турция
11.05.2012 18:49
Връщайки се от този връх,минавайки през зеленчуковит пазар видях една сграда наименована на Осман Муглалъ.Предположих че това е турският начин да се каже Осман Мугленски.Предположих също че тази личност е българомохамеданин от Мугла ,и е подпомогнал ,бил е качествен сподвижник на Кемал Ататтюрк,свършил доста работа против гърците,за да наименуват този град на него.Интересното е друго .на един паметник в гр. Айден в центъра -Кемал ататюрк е даден как танцува нещо средно мегду сиртаки и добруджански танц.Очевидно е че турският фолклор се оформя с масово заемки отвсякъде ,тъй като турците несъзнателно бягат от примитивният си номадски произход или по скоро ренегатите /асимилати8които са подавяващо мнозинство от турците търсят корените си в по културните страни от които идват ,гърция,тракия-българия.
Интересно е че ма няколко населени места завършващи на ова .това са инджирова-смокиново вероятно ,акчиова -не се наемам да преведа,Борова-също не се наемамда преведа.Интересно е също че че по крайбрежието шества масово гръцкият стил,понат ни от южна гърция сега.някой подхвърли че това са т.н. гръцки помаци,гърци които са се потурчили за да си запазят имот и живот през 1923г под натиска на К.Ататюрк.може да е така но те ще са помаци ако са запазил майчиният гръцки поне в домовете си .Ако и там не говорят гръцки то те са се отдалечили от гръцкият си корен.

Гледайки карата на района аз открих че на изток от Чанаккале има една област наречена Мизия.За историци може да не е никаква изненада,но за мен беше голям сюрприз-Все пак това е мала Азия.Казвам всичко това тук за тези които са си избрали ролята на Тома Неверни относно твърденията на Спароток.А за тези които защитават антибългарски и и необективистични теорири/агностични/-нищо не казвам..или вече го казах.
цитирай
92. balkanec - Благодаря, чудесна информация
11.05.2012 18:49
sparotok написа:


Никога не съм отричал родството ни със сърбите и никога няма да го направя.

На тази карта можеш да видиш град Сербитиум, на запад е от Цибале - Стремска Митровица.

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Maps/Periods/Roman/Places/Europe/Pannonia/1.html

Може да е същият като Сербинум на Клавдий Птолемей...

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Periods/Roman/_Texts/Ptolemy/2/14*.html

Селището е регистрирано през ІІ-ри век, но със сигурност е по-старо защото се иска време преди един топоним да се наложи.


Интересно е, че едни и същи стари автори извеждат от трибалите ту произхода на сърбите, ту на българите - очевидно никога не са ни смятали за различни народи. Срещал съм и други данни.
цитирай
93. nikikm - Г-н Ежко,
11.05.2012 20:24
ejkobeshko написа:
предлагам ви да основете нова религия на трако-пан-българизма и да обявите г-н Спароток за неин пророк, а написаното от него за низпослани думи! Това би било доста по-честно от това да го наричате историк.

Историята е наука, има свои норми, методи и предели, които г-н Спароток не спазва; като религиозен лидер, той ще има пълната свобода да прави каквото иска


Беше удоволствие за мен,да кръстосаме шпаги. Приемам горното,като за опит за защита,на която несъмнено имате право и която по принцип отказвате на другите, примерно чрез отричане,но без злоба,Ви желая здраве и Творчески успехи по пътя към Истината.Кой знае,може би ще го намерите!
цитирай
94. анонимен - Дедьов
11.05.2012 20:56
balkanec написа:
sparotok написа:


Никога не съм отричал родството ни със сърбите и никога няма да го направя.

На тази карта можеш да видиш град Сербитиум, на запад е от Цибале - Стремска Митровица.

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Maps/Periods/Roman/Places/Europe/Pannonia/1.html

Може да е същият като Сербинум на Клавдий Птолемей...

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Periods/Roman/_Texts/Ptolemy/2/14*.html

Селището е регистрирано през ІІ-ри век, но със сигурност е по-старо защото се иска време преди един топоним да се наложи.


Интересно е, че едни и същи стари автори извеждат от трибалите ту произхода на сърбите, ту на българите - очевидно никога не са ни смятали за различни народи. Срещал съм и други данни.

Да!
според мен сърбите са част българска етнографска група със сепаратистко настроение ,които се сепарират и чрез дела и лъжи измами неистова омраза и злоба ,антибългаризъм, добиват собствена идентичност.
цитирай
95. sparotok - науката на ejkobeshko
11.05.2012 21:10
ejkobeshko написа:
предлагам ви да основете нова религия на трако-пан-българизма и да обявите г-н Спароток за неин пророк, а написаното от него за низпослани думи! Това би било доста по-честно от това да го наричате историк.

Историята е наука, има свои норми, методи и предели, които г-н Спароток не спазва; като религиозен лидер, той ще има пълната свобода да прави каквото иска


Съгласен съм, че историята е наука, има свои норми, методи и предели, в това спор няма, но ето с какви методи си служи науката, която защитаваш.

1. Забрана за използване и даже цитиране на работи на учени (Г.Ценов, Б.Филов), чиито идеи не съвпадат нововъведените след 1944 критерии. Това не е научен метод.

2. Укриване, или поне премълчаване на изследвания на учени ( М. Попов - 1938 г., М.Попов, Г.Марков -1959 г.), оборващи наложените вярвания. Това не е научен метод.

3. Омаловажаване на сведенията показващи древно присъствие на старите българи в Европа (Св.Йероним, О.Павел, П. Дякон, Л.Дякон, М.Аталиат, Й.Цеца, Й.Малала, Й.Кантакузин, Фулко, М. Аталиат...) и използване единсвено на твърдения на очевидно пристрастни летописци (Теофан). Сведенията за местните корени на българите са много повече, но биват поставени в сянка.Това не е научен метод.

4. Когато се говори за старобългарски субстрат не се споменава, че:

- изкуствената черепна деформация се практикува в Тракия от Неолита.

- бръсненето на косата и оставяне на кика е стар мизийски обичай описан от Плутарх.

- жертването на кучета от старите българи е типично и за траките.

- жертване на кон в погребение е типично и за траките.

- зърнените ями на старите българи ги има още в Бронзовата епоха на Тракия.

- типичните за старите българи землянки и полуземлянки са типични и за мизите.

Премълчаването на важна информация не е научен метод.

5. Неверното предаване на думи (libertatem ) като тюркско име Албертем не е научен метод.


6. Знае се отдавна, че типичния старобългарски знак IYI се използва на Балканите още през Бронзовата епоха, но тази важна информация не се популяризира, има я само в специализираната литература... Това не е научен метод, в истинската наука новите данни се представят както подобава на широката публика, особено, ако засягат важни исторически въпроси.

Да не забравяме и това, че част от историците на БАН са били на служба при ДС по времето на тоталитаризма...В коя друга държава историците шпионират и доносничат?


Слава Богу на мене тази наука ми е чужда, радвам се, че не съм част от нея!
цитирай
96. sparotok - не съм съгласен
11.05.2012 21:26
анонимен написа:
balkanec написа:
sparotok написа:


Никога не съм отричал родството ни със сърбите и никога няма да го направя.

На тази карта можеш да видиш град Сербитиум, на запад е от Цибале - Стремска Митровица.

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Maps/Periods/Roman/Places/Europe/Pannonia/1.html

Може да е същият като Сербинум на Клавдий Птолемей...

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Periods/Roman/_Texts/Ptolemy/2/14*.html

Селището е регистрирано през ІІ-ри век, но със сигурност е по-старо защото се иска време преди един топоним да се наложи.


Интересно е, че едни и същи стари автори извеждат от трибалите ту произхода на сърбите, ту на българите - очевидно никога не са ни смятали за различни народи. Срещал съм и други данни.

Да!
според мен сърбите са част българска етнографска група със сепаратистко настроение ,които се сепарират и чрез дела и лъжи измами неистова омраза и злоба ,антибългаризъм, добиват собствена идентичност.


Проучете историята по-добре и ще разберете, че омразата между сърби и българи винаги е била насаждана от вън. Нека не трупаме и ние съчки на огъня на омразата...

Да не би сърбите да създадоха македонския език? Направи го комуниста С. Бернщайн...а сърбина Веркович събра и отпечата важни данни за нашия фолклор...

Нима не знаете за френските вмешателства в сръбската политика? Знаете ли, че сръбски войничета са били застрелвани от едни тъмни субекти когато са отказвали да малтретират българи?

Преди до заговорите за омраза на сърби към българи, проучете нещата по-добре.
цитирай
97. sparotok - Турция
11.05.2012 21:29
анонимен написа:
Връщайки се от този връх,минавайки през зеленчуковит пазар видях една сграда наименована на Осман Муглалъ.Предположих че това е турският начин да се каже Осман Мугленски.Предположих също че тази личност е българомохамеданин от Мугла ,и е подпомогнал ,бил е качествен сподвижник на Кемал Ататтюрк,свършил доста работа против гърците,за да наименуват този град на него.Интересното е друго .на един паметник в гр. Айден в центъра -Кемал ататюрк е даден как танцува нещо средно мегду сиртаки и добруджански танц.Очевидно е че турският фолклор се оформя с масово заемки отвсякъде ,тъй като турците несъзнателно бягат от примитивният си номадски произход или по скоро ренегатите /асимилати8които са подавяващо мнозинство от турците търсят корените си в по културните страни от които идват ,гърция,тракия-българия.
Интересно е че ма няколко населени места завършващи на ова .това са инджирова-смокиново вероятно ,акчиова -не се наемам да преведа,Борова-също не се наемамда преведа.Интересно е също че че по крайбрежието шества масово гръцкият стил,понат ни от южна гърция сега.някой подхвърли че това са т.н. гръцки помаци,гърци които са се потурчили за да си запазят имот и живот през 1923г под натиска на К.Ататюрк.може да е така но те ще са помаци ако са запазил майчиният гръцки поне в домовете си .Ако и там не говорят гръцки то те са се отдалечили от гръцкият си корен.

Гледайки карата на района аз открих че на изток от Чанаккале има една област наречена Мизия.За историци може да не е никаква изненада,но за мен беше голям сюрприз-Все пак това е мала Азия.Казвам всичко това тук за тези които са си избрали ролята на Тома Неверни относно твърденията на Спароток.А за тези които защитават антибългарски и и необективистични теорири/агностични/-нищо не казвам..или вече го казах.


Аз също съм бил в Турция и съм срещнал сънародници, които говорят прекрасен български, много по-чист от този на журналисти и телевизионни говорители.

Отношението към българите е приятелско, останах много изненадан защото честно казано очаквах най-малкото хлад и дистанцираност.

Хората може да са мюсулмани, но не са забравили корените си... един дядо на преклонна възраст дори ми даде урок по български:)
Като разбра от къде идвам се приближи до мене и рече - Добър ден!
Аз също отвърнах - Добър ден!
Стареца поклати глава и рече - Не, трябва да кажеш - Дал Бог добро! Нас така ни учеха в училище...

С тези хора едва ли някога ще се съберем, но нищо не ни пречи да бъдем приятели и добри съседи.

Всъщност приятелски отношения са ни нужни също със сърби, гърци, румънци...македонците са си част от нас:)

Поздрави!
цитирай
98. sparotok - розетката от Плиска
11.05.2012 21:39
анонимен написа:
ежко бежко - ти си кат теле бре. То му говориш , оно рупа ли рупа :)
да, гените не доказват самосъзнанието на човек, а доказват общия ни произход с хората живели по тези земи преди нас. Като прибавим и археологическите, антропологичните, лингвинистични и споменати в исторически извори доказателства за общ произход с "траките", които Спароток систематично показва в своите публикации - какво се получава а ? аз лично съм любител историк, но съм чел много и Внимателно направо от извора дет се вика и мога с ръка на сърцето да кажа, че Спаро е съвсем съвсем прав за общата картинка, дори и да допуска леки неточности понякога както сам си признава. Най -много съм впечатлен от статията му за Розетата от Плиска и като цяло за съвпаденията между Линеарно писмо А/Б , глаголицата и "прабългарските" руни. Най сърдечни благодарности за труда ти Спароток! Ежко бежко , ти може да се пробваш в друга сфера, примерно на генетичната белетристика и заяждането с хората, щото историята хич не е за теб драги и те така те .....


Розетката от Плиска е заинтригувала не само Вас, но и западни изследователи. Те останаха силно изненадани от тринадесетте идентични знака с линеар А и линеар Б. Още повече се впечатлиха и когато разбраха, че комбинациите от руни по розетката оформят старобългарски думи...

Истината не може да се крие вечно:)
цитирай
99. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ до #91
11.05.2012 22:08
Документалните сведения за българите в Мала Азия през Средновековието са оскъдни. Писмени източници за тях се съдържат в някои летописи и в епически произведения на средновековни поети в Ориента и легенди. Те трябва много внимателно да се използват, тъй като са повече поетически измислици, отколкото документални свидетелства и летопис. Най-известното от тези произведения е Караманското шахнаме на Шикяри Мухлис, написано в стихове. В тази епическа поема -Шахнаме (царственик, или биографии на царе) на много места се говори за българи в Южен Анадол, в полите на планинската верига Торос, в нейното разклонение Булгар-даг (Българска планина). Така се нарича тя и днес от населението, а и от историците, въпреки че е прекръстена на Болкар даг. През периода от XII до XVI в., според Шахнамето, тези българи създавали на два пъти своя държава със ханове и царе, с войска и сечени пари. Споменават се имената на царица Катерина, Яхша хан I, Яхша хан II, Асен, Асеноглу (син на Асен). Те се съюзявали ту с византийците или караманите срещу селджукските и османските турци, ту с турците срещу византийците и караманите, намесвали се в междуособиците в техните държавици (княжества и бейлици). Воювали и с кръстоносците. Описан е походът на султан Селим I в Египет, в който участвали и българи. През 1513-1514 г. войската на царица Катерина била разбита, много от войниците и част от населението били избити в ожесточено сражение с войските на султан Селим I,
цитирай
100. анонимен - 666! СУПЕР
12.05.2012 00:02
58. balkanec - Родството ни със сърбите
10.05 12:32


......ЖИВЕЛИ....!

...."Глупаво е да се отрича. Само защото през последния век-век и половина Великите сили и техните протежета - политици в Сърбия (и в България!) се опитват да ни скарат по принципа разделяй и владей.
Не ми трябват никакви научни данни, за да видя, че Слънцето грее през деня.
Ние сме един и същ народ, с един и същ характер, начин на живот, език, фолклор, традиции, носии, песни, народопсихология - всичко ни е едно и също."
цитирай
101. zaw12929 - Добротата е заразителна... продължавай!!
12.05.2012 00:03
Да си признаем грешка, да се покаем- само този е изходът от задънения път на грешката. Това ни прави по добри
Нали умният винаги ще излезе от положение, което мъдрият няма да допусне...
цитирай
102. doctora - доктора
12.05.2012 00:21
толкова ми харесва този блог, че не мога да се въздържа и да не изкоментирам знака на юви - IYI ... с този знак децата на светлината са обозначавали бога = вечността ... те са обозначавали истинскат света троица, но не религиозната, а истинската ... истинската света троица не е бог отец, бог син и светия дух, а материята/пространството/светия дух = движението ... двете страни на вечността материята и пространството са реципрочни, но еднакви в своята вечност и безкрайност и те са безличните тухлички от които е подредена "подредената" част на вечността и тези тухлички древните предиколобърски виждащи са ги обозначавали с двете еднакви и странични чертички на знака на юви, докато средното игрег си е обърната навътре стрелкичка и тя винаги е била - в истинския знак на юви двойно по-голяма от останалите чертички ... по този начин древните виждащи колобри и виждащите преди тях са закодирали активната страна на вечността = бога = юви и тази активна страна е движението или светия дух по религиозно му казано ... по канон знака на юви или по-точно неговите елементи завършват със седем кръгчета ... и тези кръгчета обозначават седемте свята, може би паралелни вселени достъпни за човек като осъзнаване ... това са и седемте краища на колобърската розета ... велики са били древните български виждащи колобри и тяхно е царството небесно ... не може тяхната истина, която е и истината на новата научна парадигма да бъде унищожена и дълго крита ... с истината за древните българи идва и истината за техните истински водачи - виждащите колобри ... моята гледна точка е непрофесионална и неисторическа, но това което споделям с вас знам че е истина ... след време древността и просветлението на народите на земята ще се определя по концентрацията на знака на юви в земите обитавани от дадения народ ... няма друг народ, освен българския, поне така мисля, който да посреща новата година със знака на юви ... горните три края на суровачката са знака на юве ... няма среден игрег, но средния елемент е
цитирай
103. dolsineq - ". . . В Южен Анадол има един вид ...
12.05.2012 00:28
"...В Южен Анадол има един вид гъдулка с 4 струни, която местното население нарича "Булгари". Гайдата, кавалът, хорото се свирят и играят и в Мала Азия, но това не са турски, а български музикални инструменти, както хорото е българско..."

Относно информацията на 99. анонимен ето линк за повече подробности: http://nestinar.blog.bg/history/2011/06/16/neobiknovenata-istoriia-na-maloaziiskite-bylgari-dimityr-shi.766154
цитирай
104. ejkobeshko - Към анонимен 88
12.05.2012 00:58
Първо ще си позволя да отбележа, че си позволявате да критикувате г-н Спароток единствено като анонимен; но дори и като такъв, накрая пак го обливате в лиги.
С това, не мисля, че му помагате.

Второ, начина, който използвате за защита на г-н Спароток, не е особено удачен.

Казвате, че сте любител историк (това е прекрасно! с вас имаме обща любов към Историята).

След което заявявате: "...но съм чел много и Внимателно направо от извора дет се вика и мога с ръка на сърцето да кажа, че Спаро е съвсем съвсем прав за общата картинка...",
което веднага ме накара за заостря уши.

Като всеки любител на историята искам да чуя, кой е извора? (спомняте ли си в учебниците по история винаги имаше графа "Исторически извори?).

За жалост, тук ме оставихте разочарован! Защото като извор на вашето историческо познание, посочихте произведения само и единствено на един автор - уважаемия г-н Спароток.

Това не прави вашата защита, убедителна (поне, не в моите очи).
цитирай
105. ejkobeshko - До анонимен 89
12.05.2012 01:06
Ще кажа само едно. Първото ти изречение ме учуди.

Какво значение, за генетиката на описаното дете, има въпросът открита ли е била Америка тогава или не?

Струва ми се не си прочел задачата.
цитирай
106. bulgarinut57 - ДО ЕЖКО-ТЪПОГЛЕЖКО.
12.05.2012 01:16
На 08.04.2012 г. в 20:02 в мой постинг ти написах:

„ejkobeshko,
ЯВНО Е,
ТИ СИ С МНОГО НИСЪК ИНТЕЛЕКТУАЛЕН КАПАЦИТЕТ !!!
ТИ СИ ФАНАРИОТСКО БЕЗРОДНО КОПЕЛЕ !!!”

Явно е, че и в двете си твърдения съм бил точен !

Явно е също, че един месец време не ти е достатъчен,та да осъзнаеш,
че ти ежко си МНОГО,
АМА МНОГО ТЪПО,
БЕЗРОДНО,
ФАНАРИОТСКО
КОПЕЛЕ !

Утре пак ще ти напиша, та белким го вденеш!
цитирай
107. brig - Въпроса ти е пълен нонсенс. Все ...
12.05.2012 10:14
ejkobeshko написа:
анонимен написа:

Въпроса ти е пълен нонсенс. Все едно да питаш някой електро-техник - на колко вата е равен един ом? (ват-мощност, ом-съпротивление)
Битието определя съзнанието, а не гените. Въпросното дете ще получи като генетика нещо средно от това което му предоставят родителите. Ако има бастардизация(родителите да са различни расови типове) ще наследи само лошите черти от характерите на двамата, а самосъзнанието му ще е формирано от средата в която расте. От тези неща, най-плаващо и лесно за манипулиране е самосъзнанието. Та това са различни неща, които ти съвсем манипулативно се опитваш да смесиш във буламач, но не ти се получава.



Почти напълно съгласявайки се с вас (терминът бастардизация ми бе непознат а и както го обяснявате, не мога да се съглася, че въпросната бастардизация може да е резултат от наследените гени - характерът е също така следствие на битието, както и съзнанието); та, напълно съгласявайки се с вас в останалата част на изложението ви, предлагам да посочите този нонсенс и на уважаемия г-н Спароток. Очевидно е, че генетичните изследвания, не могат да ни покажат нищо за светоусещането на траките като българи, доколкото "българин" не е генетика, а самосъзнание.


Въртиш сучиш искаш да сложиш каруцата пред коня. г-н Спароток спомена генетичните изследвания като помощно средство, което да препотвърди останалите му проучвания, а не като ОСНОВНО. Осъзнаваш ли тази разлика или искаш да ти се обеснява като на олиго?
цитирай
108. joysii - Спароток, какво забелязвам тук...
12.05.2012 14:25
Спароток, какво забелязвам тук!?
Ти и приятелчетата сте се втурнали да се драчите с Ежко.
Защо?
Ти си пишеш тук измишльотини. Имаш си овациите на подбраната публика....ама време е вече да приемеш факта, че не всички са длъжни да ти се възхищават.
В диалога с Ежко забелязвам същата раздразнителност и омраза, която беше отправена към мен , в началото, когато посмях да кажа, че никак, ама никак не споделям твоите виждания.
Научете се да бъдете толерантни ,бе уважаеми почитатели на траките!
Свикнете с мисълта, че всичко ,което пишете тук е САМО ЕДНО ВАШЕ ВИЖДАНЕ. НЕ е абсолютната ИСТИНСКА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ.
И престанете да критикувате известни български учени, при положение,че НЕ СТЕ НИТО ИСТОРИЦИ, НИТО АРХЕОЛОЗИ, НИТО ЛИНГВИСТИ.
Нали??
Хаааайде - поздрави!
цитирай
109. joysii - 98. sparotok - розетката от Плиска
12.05.2012 14:31
Спароток, млъквай с тая розета,че става смешно!
......................
Или ако искаш да говорим за нея, ще те питам само две неща - от кой знак започва написаното в нея, в каква посока се движи текстът/за да го разчетеш, трябва да знаеш това/??
.......................
На тези въпроси учените не са отговорили досега.И то не защото нямат ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ, а защото нямат категорични доказателства в подкрепа на тези предположения.
А ти - раз-пляс и готово - ето това - е ТОЧНО така и проблемът с розетата - разрешен. Така наука не се прави, нито по този начин се пише история.
цитирай
110. анонимен - от трибал
12.05.2012 16:16
бих ти припомнил, че според мен е редно към грешките си да прибавиш и тази за нежеланието ти да използваш многото прилики между тракийския, коптския и българския език. толкова ли няма хора около теб, които да разбират задълбочено от тоя език, щом се инатиш и не искаш да ползваш или да признаваш труда на Гайд, дори в блога на дзвер имаше един човек който обясняваше приликата между звученето на бохарския диалект и съвремения български, за писмеността пък да не говорим. Другата ти грешка според мен е превеждането на иероглифна писменост като линеар а и Б и голямата мешавица, която се получава от това , но ако искаш обърни внимание на това, ако пък не, достатъчно си се трудил и си постигнал за прогласяването на скриваната от векове истина за траките и за нас българите, така че успех, други ще допълнят липсващите звена и така.
цитирай
111. pevetsa - Голям е онзи който признава греш...
12.05.2012 16:40
Голям е онзи който признава грешките си, и който, с нужния респект и уважение, демонстрира към опонентите си!
Достоен си Човече, и ... ТЪРСИ ИСТИНАТА!
цитирай
112. dedyov - Дедьов-подсещате ме..
12.05.2012 16:47
dolsineq написа:
"...В Южен Анадол има един вид гъдулка с 4 струни, която местното население нарича "Булгари". Гайдата, кавалът, хорото се свирят и играят и в Мала Азия, но това не са турски, а български музикални инструменти, както хорото е българско..."

Относно информацията на 99. анонимен ето линк за повече подробности: http://nestinar.blog.bg/history/2011/06/16/neobiknovenata-istoriia-na-maloaziiskite-bylgari-dimityr-shi.766154

Бях отседнал в хотел в Кушадасъ в който имаше сватба.Бях шокиран да разбера че тази сватба НЕ бе българска.Фолклорната музика бе неразличима от българският фолклор.може би бе малко по груба .Слязох да видя тази сватба и установих че те играят българско хоро,почти едно към едно,само малко по неестетично и некрасиво от оригиналното.Попитах сватбата турска или кюрдска е (в Кушадасъ почти половината от населението е кюрдско).Отговориха ми че е турска.така и не открих номадски елементи в нея.Явно проф.Асен чилингиров е прав да твърди че турците търсят корените си в траките.

В предишен пост Спароток имаше тема за имената на птиците и тракийският им корен.Има такава книга на тази тема -"Древнобълграски имена на птиците" от Димитър Нанкинов-професор в БАН издателство ЕТО и мейл - nankinov@yahoo.co.uk
Предполагам че това е втори пробив в БАН след "Праславянски племена "на Чавдар Бонев явно предизвикан от качествената работа на извън БАН ски учени като Спароток-Павел Серафимов,проф.Асен Чилингиров-работещ в Германия и маса други знайни и незнайни родолюбци българи със здрав разум и широка и дълбока обща култура.

В предишен пост Спаротоко разглеж
цитирай
113. sparotok - !
12.05.2012 17:15
pevetsa написа:
Голям е онзи който признава грешките си, и който, с нужния респект и уважение, демонстрира към опонентите си!
Достоен си Човече, и ... ТЪРСИ ИСТИНАТА!


Благодаря ти приятелю! Грешките са нещо естествено за обикновения човек какъвто съм аз, няма за какво да се срамувам. За в бъдеще ще продължавам да греша...и ще си признавам...

Поздрави!
цитирай
114. sparotok - коптски език
12.05.2012 17:20
анонимен написа:
бих ти припомнил, че според мен е редно към грешките си да прибавиш и тази за нежеланието ти да използваш многото прилики между тракийския, коптския и българския език. толкова ли няма хора около теб, които да разбират задълбочено от тоя език, щом се инатиш и не искаш да ползваш или да признаваш труда на Гайд, дори в блога на дзвер имаше един човек който обясняваше приликата между звученето на бохарския диалект и съвремения български, за писмеността пък да не говорим. Другата ти грешка според мен е превеждането на иероглифна писменост като линеар а и Б и голямата мешавица, която се получава от това , но ако искаш обърни внимание на това, ако пък не, достатъчно си се трудил и си постигнал за прогласяването на скриваната от векове истина за траките и за нас българите, така че успех, други ще допълнят липсващите звена и така.


Май не сме се разрбрали както трябва. Познавам човек, който говори коптски, но той нарече тълкуванията на Гайд измислици. Този човек ме снабди и с коптски речник, има общи думи с българските, но нито една не съвпада с тези предложени от Гайд, нито една. Гайд предлага дори турцизми, думи, които са навлезли в речника ни след 14-ти век, а трябва да минат за думи от античността. Това няма как да стане.

Съветвам те да си набавиш коптски речник, също и български етимологически речник и сам да провериш дали Гайд казва истината, или не.
цитирай
115. sparotok - розетка
12.05.2012 17:27
joysii написа:
Спароток, млъквай с тая розета,че става смешно!
......................
Или ако искаш да говорим за нея, ще те питам само две неща - от кой знак започва написаното в нея, в каква посока се движи текстът/за да го разчетеш, трябва да знаеш това/??
.......................
На тези въпроси учените не са отговорили досега.И то не защото нямат ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ, а защото нямат категорични доказателства в подкрепа на тези предположения.
А ти - раз-пляс и готово - ето това - е ТОЧНО така и проблемът с розетата - разрешен. Така наука не се прави, нито по този начин се пише история.


Винаги се радвам да чуя мнението на компетентна личност, която не се нуждае от суфлиране:)

Джойси, нека приемем, че четенетои тълкуването ми на комбинациите от руни е напълно грешно. Самия факт, че абсолютно всички знаци имат успоредици в Линеар А и Линеар Б показва, че старите българи са познавали тези писмености.

Всеки, който има добро зрение може да направи проверка.


http://sparotok.blog.bg/politika/2011/06/21/tainata-na-rozetkata-ot-pliska.769478

Линеар А http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/lineala


Линеар Б http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/linealb


Линеар А и Линеар Б http://www.people.ku.edu/~jyounger/LinearA/ABgrids.html


Иска се малко търпение и добро зрение...и разбира се желание за проверка:)
цитирай
116. sparotok - толерантност
12.05.2012 17:36
joysii написа:
Спароток, какво забелязвам тук!?
Ти и приятелчетата сте се втурнали да се драчите с Ежко.
Защо?
Ти си пишеш тук измишльотини. Имаш си овациите на подбраната публика....ама време е вече да приемеш факта, че не всички са длъжни да ти се възхищават.
В диалога с Ежко забелязвам същата раздразнителност и омраза, която беше отправена към мен , в началото, когато посмях да кажа, че никак, ама никак не споделям твоите виждания.
Научете се да бъдете толерантни ,бе уважаеми почитатели на траките!
Свикнете с мисълта, че всичко ,което пишете тук е САМО ЕДНО ВАШЕ ВИЖДАНЕ. НЕ е абсолютната ИСТИНСКА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ.
И престанете да критикувате известни български учени, при положение,че НЕ СТЕ НИТО ИСТОРИЦИ, НИТО АРХЕОЛОЗИ, НИТО ЛИНГВИСТИ.
Нали??
Хаааайде - поздрави!


Джойси, държа да ти напомня, чети сама се домъкна в този блог и без да съм ти дал повод започна да ме обиждаш. Аз не съм си позволил нито веднъж да те нарека смотонячка, тъпачка, хахо и тем подобни...Ето това се нарича толерантност.

Твоето поведение от друга страна е всичко друго, но не и толерантно. Всеки трябва да може да изрази лично мнение, това правя и аз. Не се мъкна в блога ти, не те обиждам, само представям своята гледна точка. Нямам ли право на това?

Ejkobejko не е представил нито един нов факт, нито едно непознато на мене проучване, уж ме следи от година, а не е и чувал за авторите, чиито работи ползвам.

Общото между двама ви е, че сте анонимки, страх ви е да излезете със свое име...значи все пак знаете, че не ви е чиста работата:)
цитирай
117. sparotok - Турция
12.05.2012 17:39
dolsineq написа:
"...В Южен Анадол има един вид гъдулка с 4 струни, която местното население нарича "Булгари". Гайдата, кавалът, хорото се свирят и играят и в Мала Азия, но това не са турски, а български музикални инструменти, както хорото е българско..."

Относно информацията на 99. анонимен ето линк за повече подробности: http://nestinar.blog.bg/history/2011/06/16/neobiknovenata-istoriia-na-maloaziiskite-bylgari-dimityr-shi.766154


Снеже, в Турция има милиони наши братя и сестри по кръв. Те са били принудени да забравят езика и вярата си, но фолклора се изкоренява по-трудно...
цитирай
118. sparotok - грешки
12.05.2012 17:44
zaw12929 написа:
Да си признаем грешка, да се покаем- само този е изходът от задънения път на грешката. Това ни прави по добри
Нали умният винаги ще излезе от положение, което мъдрият няма да допусне...


Преди около 2000 години Сенека е казал - Errare humanum est- Човешко е да се греши..

Аз съм най-обикновен човек и ще продължавам да греша:)

Поздрави!
цитирай
119. анонимен - ejkobeshko може ли да Ви задам един въпрос?
12.05.2012 17:59
ejkobeshko написа:
Ще кажа само едно. Първото ти изречение ме учуди.

Какво значение, за генетиката на описаното дете, има въпросът открита ли е била Америка тогава или не?

Струва ми се не си прочел задачата.



ejkobeshko може ли да Ви задам един въпрос? Вие християнин ли сте, или родителите Ви са Ви възпитали с друга религия и етически норми на поведение?
Може да Ви се стори странно, но начина по който Вие дискутирате аз лично бих определил като привичен за индивид, чиито корени са в Ориента.Искам да ме разберете правилно, в никакъв случай не желая да Ви обидя, или унизя, това не е намерението ми.Понеже съм живял дълго време в Близкия Изток познавам добре хората от този регион.Тяхното многословие и склонност към разводняване и отвличане на дадена дискусия рефлектира перфектно във Вашето държание.
Надявам се да намерите смелост да си кажете откровено дали съм успял да прозра далечните корени на Вашия род?България е известна със своята мозайка от етноси и вери, те са нейното богатство и повод за гордост.

Димитър Карагьозов, гр. Пловдив
цитирай
120. joysii - Общото между двама ви е, че сте ан...
12.05.2012 18:08
Общото между двама ви е, че сте анонимки, страх ви е да излезете със свое име...значи все пак знаете, че не ви е чиста работата:)
===============
Хааайде сега...страх ни било...не на мен тия:):):):)
Ако ме беше страх ,нямаше и дума да посмея да обеля в този блог.
Знаеш, че не съм от бъзливите.
Просто не виждам смисъл и причина да лепна тук своя снимка, трите си имена и егн с адрес.
.....................
Отдавна вече не се заяждам с теб. Знаеш това. Само,че по отношение на история и археология сме на двата полюса. Никога няма да престана да споделям своето мнение по повод на твои постинги. Не ми се сърди. Пък и не съм вече така заядлива. Не те обиждам.:):):)Ще ме изтраеш.:):)
цитирай
121. анонимен - проверете госпожо Джойси
12.05.2012 18:10
joysii написа:
Спароток, млъквай с тая розета,че става смешно!
......................
Или ако искаш да говорим за нея, ще те питам само две неща - от кой знак започва написаното в нея, в каква посока се движи текстът/за да го разчетеш, трябва да знаеш това/??
.......................
На тези въпроси учените не са отговорили досега.И то не защото нямат ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ, а защото нямат категорични доказателства в подкрепа на тези предположения.
А ти - раз-пляс и готово - ето това - е ТОЧНО така и проблемът с розетата - разрешен. Така наука не се прави, нито по този начин се пише история.


Уважаема госпожо!Защо не оставите на читателите всеки да реши за себе си какво е смешно и какво не е?Вашето поведение определено не е нито културно, нито забавно, то говори зле за възпитанието и средата, от която идвате. Един разумен и уравновесен човек би проверил изрядно фактите, а г-н спароток дава такава възможност.На мене старите графеми ми се виждат трудни, но само за десетина минути намерих сред тях седем образеца, които бих нарекал близки, дори огледални еквиваленти на българските руни, а това ме кара да се замисля сериозно.Нямам представа дали ще успея да намеря всички знаци, но самия факт, че за толкова кратко време напипах значителен брой показващ прилики с Плисковската розета ме кара да мисля, че г-н спароток казва истината.
цитирай
122. joysii - 115. sparotok - розетка
12.05.2012 18:12
Спаро, не ми отговаряш на въпросите, слънчице. А те са само два.
Освен това - знаците на розетата приличат и на мнооого други, не само на Линер А и Линеар Б.
...........................
Суфлиране? Никой не ми суфлира. Просто Плисковската розета ми е близка и позната като обект на изследване и тематика.
цитирай
123. анонимен - грешиш бе брат
12.05.2012 18:15
bulgarinut57 написа:
На 08.04.2012 г. в 20:02 в мой постинг ти написах:

„ejkobeshko,
ЯВНО Е,
ТИ СИ С МНОГО НИСЪК ИНТЕЛЕКТУАЛЕН КАПАЦИТЕТ !!!
ТИ СИ ФАНАРИОТСКО БЕЗРОДНО КОПЕЛЕ !!!”

Явно е, че и в двете си твърдения съм бил точен !

Явно е също, че един месец време не ти е достатъчен,та да осъзнаеш,
че ти ежко си МНОГО,
АМА МНОГО ТЪПО,
БЕЗРОДНО,
ФАНАРИОТСКО
КОПЕЛЕ !

Утре пак ще ти напиша, та белким го вденеш!


Българино, ще прощаваш, ама грешиш в думите си за ежкобежко.Пича не е безроден, наротив, той много обича своите хора, ама своите, не тебе, мене и другите останали с наша кръв, чаткаш ли какво искам да ти кажа? Ежко вдява всичко, целта му е да цапа и отвлича вниманието, оставете го да си фъфли, който има ум няма да му се хване на въдицата.

Поздрав най-сърдечен!
цитирай
124. sparotok - факти
12.05.2012 18:22
joysii написа:
Спаро, не ми отговаряш на въпросите, слънчице. А те са само два.
Освен това - знаците на розетата приличат и на мнооого други, не само на Линер А и Линеар Б.
...........................
Суфлиране? Никой не ми суфлира. Просто Плисковската розета ми е близка и позната като обект на изследване и тематика.


Джойси, моля те, дай ми данни за многото други руни, които имат същия брой еквиваленти с руните от розетката. Запознат съм с няколко типа футарк, запознат съм с орхонските руни, запознат съм с унгарските руни, италийските азбуки, лепонтийската писменост, а и тази от Камоника.

Моля те, бъди конкретна, аз дадох достатъчно примери с Линеар А и Линеар Б.

Относно това от къде трябва да се започне четенето - ами това е безмислен въпрос защото тук не се касае нито за посвещение, нито за някаква сентенция.

Важното в случая е това, че отделните рунически комбинации оформят български думи, ако въз основа на приликата с линеарните писмености се даде фонетична стойност.
цитирай
125. sparotok - разбира се:)
12.05.2012 18:23
joysii написа:
Общото между двама ви е, че сте анонимки, страх ви е да излезете със свое име...значи все пак знаете, че не ви е чиста работата:)
===============
Хааайде сега...страх ни било...не на мен тия:):):)Ако ме беше страх ,нямаше и дума да посмея да обеля в този блог.
Знаеш, че не съм от бъзливите.
Просто не виждам смисъл и причина да лепна тук своя снимка, трите си имена и егн с адрес.
.....................
Отдавна вече не се заяждам с теб. Знаеш това. Само,че по отношение на история и археология сме на двата полюса. Никога няма да престана да споделям своето мнение по повод на твои постинги. Не ми се сърди. Пък и не съм вече така заядлива. Не те обиждам.:):):)Ще ме изтраеш.:):)



Разбира се:)
цитирай
126. ejkobeshko - Генетично, г-н Карагьозов,
12.05.2012 19:38
анонимен написа:
ejkobeshko написа:
Ще кажа само едно. Първото ти изречение ме учуди.

Какво значение, за генетиката на описаното дете, има въпросът открита ли е била Америка тогава или не?

Струва ми се не си прочел задачата.



ejkobeshko може ли да Ви задам един въпрос? Вие християнин ли сте, или родителите Ви са Ви възпитали с друга религия и етически норми на поведение?
Може да Ви се стори странно, но начина по който Вие дискутирате аз лично бих определил като привичен за индивид, чиито корени са в Ориента.Искам да ме разберете правилно, в никакъв случай не желая да Ви обидя, или унизя, това не е намерението ми.Понеже съм живял дълго време в Близкия Изток познавам добре хората от този регион.Тяхното многословие и склонност към разводняване и отвличане на дадена дискусия рефлектира перфектно във Вашето държание.
Надявам се да намерите смелост да си кажете откровено дали съм успял да прозра далечните корени на Вашия род?България е известна със своята мозайка от етноси и вери, те са нейното богатство и повод за гордост.

Димитър Карагьозов, гр. Пловдив


генетично съм типичен средно статистически българин.
цитирай
127. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ до #112
12.05.2012 20:56
Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Само един прост пример: Българският песенен фолклор е под ръководството на евреин, проф.Н. Кауфман.
Този могъщ извор, българската народна песен, целенасочено се отравя и затлачва. На нас денонощно ни се натрапва, ЧАЛГА, ПОП, РОК, МЕТЪЛ и разбира се некъдърно обработен фолклор с малки изключения. "ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"- народна поговорка.
цитирай
128. анонимен - ejkobeshko, моля Ви, отговорете ми!
12.05.2012 21:35
ejkobeshko написа:
анонимен написа:
ejkobeshko написа:
Ще кажа само едно. Първото ти изречение ме учуди.

Какво значение, за генетиката на описаното дете, има въпросът открита ли е била Америка тогава или не?

Струва ми се не си прочел задачата.



ejkobeshko може ли да Ви задам един въпрос? Вие християнин ли сте, или родителите Ви са Ви възпитали с друга религия и етически норми на поведение?
Може да Ви се стори странно, но начина по който Вие дискутирате аз лично бих определил като привичен за индивид, чиито корени са в Ориента.Искам да ме разберете правилно, в никакъв случай не желая да Ви обидя, или унизя, това не е намерението ми.Понеже съм живял дълго време в Близкия Изток познавам добре хората от този регион.Тяхното многословие и склонност към разводняване и отвличане на дадена дискусия рефлектира перфектно във Вашето държание.
Надявам се да намерите смелост да си кажете откровено дали съм успял да прозра далечните корени на Вашия род?България е известна със своята мозайка от етноси и вери, те са нейното богатство и повод за гордост.

Димитър Карагьозов, гр. Пловдив


генетично съм типичен средно статистически българин.


ejkobeshko, моля Ви, отговорете на въпроса ми!Не Ви попитах какъв сте генетично, а дали сте християнин, или сте възпитан с друга етическа форма на поведение?Беше ми любопитно също да разбера дали в рода Ви има хора, чийто произход е някъде в Близкия Изток, да бъда по-точен, някъде от Сирия, Израел, Йордания?В моя приятелски кръг има хора с арменски, рускии и еврейски произход, те са всички средностатистически българи, но по принцип родата им идва от други етнически общности.
Димитър Карагьозов
цитирай
129. ejkobeshko - г-н Карагьозов
12.05.2012 22:46
въпреки, че въпросът ви е доста нетактичен, ще ви кажа, че доколкото ми е извество в рода ми няма хора, чийто произход да не някъде в близкия изток. Колкото до религиозната ми принадлежност, то аз съм кръстен в лоното на Българската православна църква, като не се чувствам силно обвързан от този факт.
цитирай
130. demograph - "Ежко Бежко"
12.05.2012 22:53
Само като прочете това по-долу, което е творение на "Ежко Бежко, образованият читател ще разбере, че си има работа с поредният закален боец на гръко-руската школа, изпратен да запушва амбразурата на враговете с гърдите си..И този храбрец ще бъде похарчен за делото на БАНичарницата...и после ще пратят следващия глупак/чка.
Ето и самият "страшен" въпрос на Ежът:
.......................
"Как СЛАВЯНСКИТЕ имена от книгата на Вл. Георгиев се превърнаха в ТРАКИЙСКИ у Спароток? "
..................................
- Сиреч, щом като от страх за кариерата и кожата си, В. Георгиев /за когото Ежещият се" сам твърди,че не бил и чувал до като му подставят задачата/, е написал "славяни" следва, че траки е за винаги забранено.
Типичен за ония, с капаците, подход.
цитирай
131. bgwest - Поздрави! Направо мед ми капе на ...
12.05.2012 23:22
Поздрави!
Направо мед ми капе на сърцето, като виждам как всяка платена и организирана съпротива срещу теб се скапва още в зародиш:)))Просто нещата си идват на място много по-бързо и от най-смелите ми очаквания.
Успех!!!
П.П.единия минус ти е от мен:)))Чисто и просто от бързане.Грешка.Да си знаеш...за статистиката:)))
цитирай
132. demograph - Hei..Tribaloi! Виж гърците какво разбират подTribal
12.05.2012 23:31
анонимен написа:
бих ти припомнил, че според мен е редно към грешките си да прибавиш и тази за нежеланието ти да използваш многото прилики между тракийския, коптския и българския език. толкова ли няма хора около теб, които да разбират задълбочено от тоя език, щом се инатиш и не искаш да ползваш или да признаваш труда на Гайд, дори в блога на дзвер имаше един човек който обясняваше приликата между звученето на бохарския диалект и съвремения български, за писмеността пък да не говорим. Другата ти грешка според мен е превеждането на иероглифна писменост като линеар а и Б и голямата мешавица, която се получава от това , но ако искаш обърни внимание на това, ако пък не, достатъчно си се трудил и си постигнал за прогласяването на скриваната от векове истина за траките и за нас българите, така че успех, други ще допълнят липсващите звена и така.

.............................................................................................
Word: triballoi
Language: Thracian
Meaning: tribe name
Root: bhel-, bhlē-
See also: ΒΑΜΒΑΛΟΝ (Phrygian), φαλλός (Greek)

Comments: From PIE* bhel- = to grow, spread, swell//раста,разпространявам се,надувам се.../
....................................
PIE* - Proto Idndo European
A ето още едно основание за ровене в линеарите:
Word: wi-de
Language: Greek/Linear B
Meaning: he saw
Symbol sequence:
wide
Дали думата видя'/виде' е гръцка?
цитирай
133. sparotok - !
12.05.2012 23:57
bgwest написа:
Поздрави!
Направо мед ми капе на сърцето, като виждам как всяка платена и организирана съпротива срещу теб се скапва още в зародиш:)))Просто нещата си идват на място много по-бързо и от най-смелите ми очаквания.
Успех!!!
П.П.единия минус ти е от мен:)))Чисто и просто от бързане.Грешка.Да си знаеш...за статистиката:)))


Минуса не е беля, това да ми е грижата:)

Поздрави!
цитирай
134. sparotok - до ejkobeshko
12.05.2012 23:59
Ejkobeshkо, забравил си да ми отговориш за науката, която защитаваш. Одобряваш ли нейните методи:

1. Забрана за използване и даже цитиране на работи на учени (Г.Ценов, Б.Филов), чиито идеи не съвпадат нововъведените след 1944 критерии. Това за мен не е научен метод.

2. Укриване, или поне премълчаване на изследвания на учени ( М. Попов - 1938 г., М.Попов, Г.Марков -1959 г.), оборващи наложените вярвания. Това за мен не е научен метод.

3. Омаловажаване на сведенията показващи древно присъствие на старите българи в Европа (Св.Йероним, О.Павел, П. Дякон, Л.Дякон, М.Аталиат, Й.Цеца, Й.Малала, Й.Кантакузин, Фулко, М. Аталиат...) и използване единсвено на твърдения на очевидно пристрастни летописци (Теофан). Сведенията за местните корени на българите са много повече, но биват поставени в сянка.Това не е научен метод.

4. Когато се говори за старобългарски субстрат не се споменава, че:

- изкуствената черепна деформация се практикува в Тракия от Неолита.

- бръсненето на косата и оставяне на кика е стар мизийски обичай описан от Плутарх.

- жертването на кучета от старите българи е типично и за траките.

- жертване на кон в погребение е типично и за траките.

- зърнените ями на старите българи ги има още в Бронзовата епоха на Тракия.

- типичните за старите българи землянки и полуземлянки са типични и за мизите.

Премълчаването на важна информация не е научен метод.

5. Неверното предаване на думи (libertatem ) като тюркско име Албертем не е научен метод.


6. Знае се отдавна, че типичния старобългарски знак IYI се използва на Балканите още през Бронзовата епоха, но тази важна информация не се популяризира, има я само в специализираната литература... Това не е научен метод, в истинската наука новите данни се представят както подобава на широката публика, особено, ако засягат важни исторически въпроси.

Да не забравяме и това, че част от историците на БАН са били на служба при ДС по времето на тоталитаризма...В коя друга държава историците шпионират и доносничат? Намираш ли това за нормално поведение?

цитирай
135. ejkobeshko - Всъщност не съм забравил, просто ...
13.05.2012 02:22
Всъщност не съм забравил, просто въпросът ми се видя скучен. Но при такава, втора молба, не мога да ви отмина.

1. Не съмнено забраната да се ползва, която и да е, литература, е неприемлива. Това че една литература е била забранена, обаче, по никакъв начин не я прави вярна. Нещо може да бъде забранено и пак да бъде невярно.

2. Същото с пълна сила се отнася и за укрити или премълчавани изследвания на учени. Но трябва да добавя, че предлаганата от вас позиция никога не е била приемана от достатъчно сериозна група учени - дори и преди 1944. В този смисъл не може да вините само комунистическия-съветски режим.

3. Третото, доколкото не е подкрепено с каквито и да е доказателства, приемам само за ваше, недоказано, твърдение.

4. Поне на част от тези въпроси вече съм отговарял в някой от по-предните постове (виж дискусията ни под поста "Още хубави новини" и по специално коментар 50 и наоколо). Не мисля, че днес мога да додам нещо повече. Но мога да ви посоча и още една причина тези факти да не се споменават (извън "желанието да се фалшифицира историята ни" предлагана от вас) - Може пък да не се считат за дотатъчно достоверни от преобладаващата част от научния свят.

5. При всеки научен метод има грешки - да се твърди, че е създаден безгрешен метод, не би подхождало на заглавието на този пост.

6.В това въобще не съм сигурен. Науката днес е така тясно специализирана, че не бих нарекал "представянето [на резултатите й] пред широката публика", конститутивен елемент на понятието (научен метод).

Накрая, това, че някой е доносничил не означава, че е говорил неистини. А и бих добавил (с намигване към г-н Карагьозов), че доста държави не могат да се похвалят с основна част на висшия им клир да е донасял на ДС (но пък никой тук не се е отказал от православното християнство само за това, нали?)
цитирай
136. ejkobeshko - Само като прочете това по-долу, ...
13.05.2012 02:31
demograph написа:
Само като прочете това по-долу, което е творение на "Ежко Бежко, образованият читател ще разбере, че си има работа с поредният закален боец на гръко-руската школа, изпратен да запушва амбразурата на враговете с гърдите си..И този храбрец ще бъде похарчен за делото на БАНичарницата...и после ще пратят следващия глупак/чка.
Ето и самият "страшен" въпрос на Ежът:
.......................
"Как СЛАВЯНСКИТЕ имена от книгата на Вл. Георгиев се превърнаха в ТРАКИЙСКИ у Спароток? "
..................................
- Сиреч, щом като от страх за кариерата и кожата си, В. Георгиев /за когото Ежещият се" сам твърди,че не бил и чувал до като му подставят задачата/, е написал "славяни" следва, че траки е за винаги забранено.
Типичен за ония, с капаците, подход.


Аз разбира се не твърдя такова нещо.

Казвам само, че когато източника ти е написал че въпросното понятие е вероятно славянско, е необходимо да обясниш на читателите си, защо го смяташ за тракийско. Нарича се критика на източника.
Да прикриеш факта, че източника ти - уважаемия Владимир Георгиев - е считал името за Славянско, значи да заблуждаваш публиката си за мнението на последния (или говори за невнимателно прочитане на творбата му)
цитирай
137. joysii - Поздрави! Направо мед ми капе на ...
13.05.2012 10:00
[quote=bgwest]Поздрави!
Направо мед ми капе на сърцето, като виждам как всяка платена и организирана съпротива срещу теб се скапва още в зародиш:)))Просто нещата си идват на място много по-бързо и от най-смелите ми очаквания.
Успех!!!
.........................................................
"Платена, организирана съпротива"!?!?
Това ми напомня на антифашистка съпротива.
Що за глупост сте изтърсили?
Каква платена съпротива??
Това тук - в коментарите на Спароток не е ли разговор, споделяне на виждания, позиции...? Поне аз така си мислех.
А то - война ли било!?
Всяко различно от неговото мнение "платена организирана съпротива " ли наричате!?
Странно....
цитирай
138. urilozev - Поздрав
13.05.2012 12:41
Спароток.Че кой не греши? Грешни сме всички в стремежа си да добием истината, опитвайки се да обясним, всичко преди нас от хиляди години и концентрирайки го сега!Грешни сме не защотот го казава църсвота- каквато и да е тя, а защото при опитите си грешим , понякога.На тази славянска история все някога ще има край.Та давай нататък и божията помощ, защото църквата...?
цитирай
139. aristotelis - Приеми мойте сърдечни съболезнования!
13.05.2012 16:22
Валери Жискар д'Естен беше казал следното: ЕВРОПА БЕЗ ГЪРЦИЯ Е КАТО НОВОРОДЕНО БЕБЕ БЕЗ ДАТА ЗА РАЖДАНЕ!!!!!!!

Когато гърците са създали европейската цивилизация и през 776 год. преди христа са провеждали олимпйиски състезания вие сте се люлели на клона хванати с опашката и ви нямало на света дори като сперматозойди или ако ви имало някъде сте мяукали както котките и лаели като кучета, диви и варвари без писменост до 9-ти век след христа както пише и Академик
Проф.Гюзелев....."Славяните идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят".
цитирай
140. sparotok - дегенерация
13.05.2012 20:43
aristotelis написа:
Валери Жискар д'Естен беше казал следното: ЕВРОПА БЕЗ ГЪРЦИЯ Е КАТО НОВОРОДЕНО БЕБЕ БЕЗ ДАТА ЗА РАЖДАНЕ!!!!!!!

Когато гърците са създали европейската цивилизация и през 776 год. преди христа са провеждали олимпйиски състезания вие сте се люлели на клона хванати с опашката и ви нямало на света дори като сперматозойди или ако ви имало някъде сте мяукали както котките и лаели като кучета, диви и варвари без писменост до 9-ти век след христа както пише и Академик
Проф.Гюзелев....."Славяните идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят".


Да предположим за момент, че гърците са създали първата европейска цивилизация...Защо обаче от този момент нататък те дегенерират и не се развиват. Поведението ти е меко казано просташко, но това не е за чудене, тъй като гърка Диоген е най-яркия представител на школата на циниците. Та тоа Диоген е известен предимно с:

- една от най-ранните фалшификации на монети.

- уринирането върху минувачи.

- злобна критика.

Гърция никога не е била люлка на европеската цивилизация, просто на гърците им се иска така:))

Преведи си това, писали са го американци, дано очичките ти да се отворят най-сетне:)

Before the glory that was Greece and Rome, even before the first cities of Mesopotamia or temples along the Nile, there lived in the Lower Danube Valley and the Balkan foothills people who were ahead of their time in art, technology and long-distance trade.

Over a wide area of what is now Bulgaria and Romania, the people settled into villages of single- and multiroom houses crowded inside palisades. The houses, some with two stories, were framed in wood with clay-plaster walls and beaten-earth floors. For some reason, the people liked making fired clay models of multilevel dwellings, examples of which are exhibited.

At first, the absence of elite architecture led scholars to assume that Old Europe had little or no hierarchical power structure. This was dispelled by the graves in the Varna cemetery. For two decades after 1972, archaeologists found 310 graves dated to about 4500 B.C. Dr. Anthony said this was “the best evidence for the existence of a clearly distinct upper social and political rank.”

Vladimir Slavchev, a curator at the Varna Regional Museum of History, said the “richness and variety of the Varna grave gifts was a surprise,” even to the Bulgarian archaeologist Ivan Ivanov, who directed the discoveries. “Varna is the oldest cemetery yet found where humans were buried with golden ornaments,” Dr. Slavchev said.



http://www.nytimes.com/2009/12/01/science/01arch.html?pagewanted=all
цитирай
141. sparotok - славянска история
13.05.2012 20:48
urilozev написа:
Спароток.Че кой не греши? Грешни сме всички в стремежа си да добием истината, опитвайки се да обясним, всичко преди нас от хиляди години и концентрирайки го сега!Грешни сме не защотот го казава църсвота- каквато и да е тя, а защото при опитите си грешим , понякога.На тази славянска история все някога ще има край.Та давай нататък и божията помощ, защото църквата...?



Лошото е, че само ние българите имаме сметка истината за това кои са старите славяни да излезе на бял свят. Истината за старите славяни накърнява самочувствието на няколко държави и на хиляди учени...и въпреки това, с Божията помощ скоро поне българите ще знаят как стоят нещата:)

Поздрави!
цитирай
142. sparotok - руните, къде са руните:)
13.05.2012 20:53
joysii написа:
[quote=bgwest]Поздрави!
Направо мед ми капе на сърцето, като виждам как всяка платена и организирана съпротива срещу теб се скапва още в зародиш:)))Просто нещата си идват на място много по-бързо и от най-смелите ми очаквания.
Успех!!!
.........................................................
"Платена, организирана съпротива"!?!?
Това ми напомня на антифашистка съпротива.
Що за глупост сте изтърсили?
Каква платена съпротива??
Това тук - в коментарите на Спароток не е ли разговор, споделяне на виждания, позиции...? Поне аз така си мислех.
А то - война ли било!?
Всяко различно от неговото мнение "платена организирана съпротива " ли наричате!?
Странно....



Джойси, щеше да даваш данни за много други руни даващи по-добри успоредици с българските, но така и не получих нищо от тебе.

Като се хванеш на хорото - играй го до края:)

Пак напомням - запознат съм с няколко вида футарк, запознат съм с орхонските и унгарските руни, древноиталийска писменост, лепонтийска, окамска, да не забравяме и тази от долината Камоника. Библиотеката ми е за завиждане, само кажи с кои руни ( писменост) да сравнявам.

Разбира се може и да признаеш, че съм прав, т.е. че руните от розетата на Плиска имат най-силни прилики с Линеар А и Линеар Б. Дадох данни ( за разлика от тебе) и можеш да сравниш.

Ще чакам с нетърпение:)
цитирай
143. sparotok - eдна година
13.05.2012 21:00
ejkobeshko написа:
demograph написа:
Само като прочете това по-долу, което е творение на "Ежко Бежко, образованият читател ще разбере, че си има работа с поредният закален боец на гръко-руската школа, изпратен да запушва амбразурата на враговете с гърдите си..И този храбрец ще бъде похарчен за делото на БАНичарницата...и после ще пратят следващия глупак/чка.
Ето и самият "страшен" въпрос на Ежът:
.......................
"Как СЛАВЯНСКИТЕ имена от книгата на Вл. Георгиев се превърнаха в ТРАКИЙСКИ у Спароток? "
..................................
- Сиреч, щом като от страх за кариерата и кожата си, В. Георгиев /за когото Ежещият се" сам твърди,че не бил и чувал до като му подставят задачата/, е написал "славяни" следва, че траки е за винаги забранено.
Типичен за ония, с капаците, подход.


Аз разбира се не твърдя такова нещо.

Казвам само, че когато източника ти е написал че въпросното понятие е вероятно славянско, е необходимо да обясниш на читателите си, защо го смяташ за тракийско. Нарича се критика на източника.
Да прикриеш факта, че източника ти - уважаемия Владимир Георгиев - е считал името за Славянско, значи да заблуждаваш публиката си за мнението на последния (или говори за невнимателно прочитане на творбата му)


Ежко, ти сам каза, че ме наблюдаваш от една година. Виждаш ми се достатъчно добре образован, това означава, че имаш аналитически способности. За една година би трябвало да си прочел какво съм писал за славяните ( няколко пъти)...
За хората, които постоянно следят блога ми е скучно да четат едно и също, затова и не повтарям машинално виждането си за произхода на старите славяни.

Постинги не трия, който се интересува може да провери...

И пак повтарям...това е блог, не е дори и чернова на книга, това са бележки, мисли, идеи. Обсъждам ги както със съмишленици, така и с опоненти. До завършен вид на работа все още не се е стигнало.

В книгата, която подготвям съм дал списъка на прокоповите крепости, чиито имена Георгиев смята за славянски...БЕЗ ДА ОБЯСНИ, че славяни има единствено и само в северните тракийски земи, там където живеят свободните траки:)

Ще порицаеш ли и Георгиев, който в редактирана (от колегия на БАН) работа не обяснява изключително важни факти.

Славяни в Словения няма, там живеят венетите, в Средна и Северна Полша живеят техните роднини северните венети наричани венди.

Славяни няма и в Русия по времето на Прокопий, там също живеят венети. Това е причината финландците да наричат Русия - Веная...

Тези факти са известни на всеки, който е проучвал въпроса...да, но не се споменати от един велик академик...Та пак питам - ще го порицаеш ли:)
цитирай
144. sparotok - !
13.05.2012 21:09
ejkobeshko написа:
Всъщност не съм забравил, просто въпросът ми се видя скучен. Но при такава, втора молба, не мога да ви отмина.

1. Не съмнено забраната да се ползва, която и да е, литература, е неприемлива. Това че една литература е била забранена, обаче, по никакъв начин не я прави вярна. Нещо може да бъде забранено и пак да бъде невярно.

2. Същото с пълна сила се отнася и за укрити или премълчавани изследвания на учени. Но трябва да добавя, че предлаганата от вас позиция никога не е била приемана от достатъчно сериозна група учени - дори и преди 1944. В този смисъл не може да вините само комунистическия-съветски режим.

3. Третото, доколкото не е подкрепено с каквито и да е доказателства, приемам само за ваше, недоказано, твърдение.

4. Поне на част от тези въпроси вече съм отговарял в някой от по-предните постове (виж дискусията ни под поста "Още хубави новини" и по специално коментар 50 и наоколо). Не мисля, че днес мога да додам нещо повече. Но мога да ви посоча и още една причина тези факти да не се споменават (извън "желанието да се фалшифицира историята ни" предлагана от вас) - Може пък да не се считат за дотатъчно достоверни от преобладаващата част от научния свят.

5. При всеки научен метод има грешки - да се твърди, че е създаден безгрешен метод, не би подхождало на заглавието на този пост.

6.В това въобще не съм сигурен. Науката днес е така тясно специализирана, че не бих нарекал "представянето [на резултатите й] пред широката публика", конститутивен елемент на понятието (научен метод).

Накрая, това, че някой е доносничил не означава, че е говорил неистини. А и бих добавил (с намигване към г-н Карагьозов), че доста държави не могат да се похвалят с основна част на висшия им клир да е донасял на ДС (но пък никой тук не се е отказал от православното християнство само за това, нали?)


Не мислиш ли, че си доста преубден? Верно е, че както Ценов, така и Филов правят грешки...както всеки учен. В работите на Ценов и Филов обаче има изключително ценни данни, които остават неизпозвани и по този начин се създава изкривена и невярна картина на миналото ни.

Безгрешни методи няма, но с увереност твърдя, че метода, който използвам е възможно най-добрия.

Винаги сверявам данните от историческите извори с данни от археология, ономастика и антропология (към антропологията включвам не само краниметрични изследвания, но също обреди и погребални ритуали).

Можеш ли да предложиш по-добър метод?


Г-н Карагьозов ми е съсед, ако те е засегнал с въпросите си - моите извинения... Произхода ти и вярата ти не ме интересуват, интересно ми е обаче как успя да ме обявиш за фалшификатор на история след като не познаваш всичките ме работи тук в блога?

В миналото бях запознат с работите на Бешевлиев, Овчаров, Симеонов, Златарски, Фехер и др. Преди няколко години си набавих техните работи с цел да ги прочета още веднъж и да ги опозная по-добре...точно защото не бях съгласен с виждането им.

Човек не може да отрича нещо без да го познава добре, аз се запознах с творбите на учените, които критикувам два пъти, а ти не си си направил труда за цяла една година да провериш точната ми позиция по дадени въпроси...Не критикуваш ли тогава малко предубедено?
цитирай
145. ejkobeshko - Относно порицаването
13.05.2012 21:38
Не знам по каква причина, г-н Спараток, но, струва ми се, схващате погрешно научната критика, като порицание. Мисля, само при Сталинизма тези две понятия са били идентични.

Да оборите грешките, дори на най-прочутия академик, не означава по никакъв начин, че го порицавате - до толкова му били силите на човека, до там стигнал.

Научната критика е просто начин да се мръдне от там.

Ето, сега ще се опитам за "из-критикувам" вашия коментар. Както вървеше съвсем логично (и на човек му бе приятно да го чете) изведнъж изтърсвате едно дразнещо в недоказаността му твърдение:

"Тези факти са известни на всеки, който е проучвал въпроса..."

А още по-дразнещо е, че това твърдение НЕ може да се докаже (поне не научен метод).
От там нататък, целият ви аргумент относно, споменаването или не, на "тези факти", от този "велик академик", става крайно (за да не кажа абсурдно) неубедителен.

С това не ви порицавам, г-н Спараток (обяснете го на клакьорите си), критикувам ви научно.

Спазвайте честно правилата на науката и бъдете свободен да твърдите каквото си поискате.
цитирай
146. ejkobeshko - Дали критикувам предубеден
13.05.2012 22:14
Възможно е да сте прав г-н Спароток.

В своя защита мога да кажа само, че не ми помагате да се запозная по-обстойно с позицията ви.

В това отношение, аз съм по-добър от вас (вижте само как ви упътих, за да намерите отговора на четвъртия ви въпрос).

За начало, дайте ми да се запозная с критиката ви към проф. Васил Златарски.

Той е интересен! Много от тезите му вече отдавна са отхвърлени от науката за средновековната българска история (ако паметта не ме лъже някак смесваше властванията на Маламир и Персиян, за пример), но несъмнено той е задал решетката на съвременното ни познание за периода.

Ще ви бъда благодарен и ще ми помогнете да ви критикувам непредубедено.

Колкото до г-н Карагьозов, който така благородно защитавате, намигането беше по въпроса, той християнин ли е? и какво, ако не е?
цитирай
147. sparotok - дразнещо
13.05.2012 22:16
ejkobeshko написа:
Не знам по каква причина, г-н Спараток, но, струва ми се, схващате погрешно научната критика, като порицание. Мисля, само при Сталинизма тези две понятия са били идентични.

Да оборите грешките, дори на най-прочутия академик, не означава по никакъв начин, че го порицавате - до толкова му били силите на човека, до там стигнал.

Научната критика е просто начин да се мръдне от там.

Ето, сега ще се опитам за "из-критикувам" вашия коментар. Както вървеше съвсем логично (и на човек му бе приятно да го чете) изведнъж изтърсвате едно дразнещо в недоказаността му твърдение:

"Тези факти са известни на всеки, който е проучвал въпроса..."

А още по-дразнещо е, че това твърдение НЕ може да се докаже (поне не научен метод).
От там нататък, целият ви аргумент относно, споменаването или не, на "тези факти", от този "велик академик", става крайно (за да не кажа абсурдно) неубедителен.

С това не ви порицавам, г-н Спараток (обяснете го на клакьорите си), критикувам ви научно.

Спазвайте честно правилата на науката и бъдете свободен да твърдите каквото си поискате.


Прощавай, но честно казано не мога да разбера защо изказванието ми ("Тези факти са известни на всеки, който е проучвал въпроса..." ) е дразнещо?

В Славянска Филология -ХІІ, 1973, стр. 7-13 В.Георгиев цитира както Йордан, така и Клавдий Птолемей по отношение на териториите на венети и славяни. Цитатите са точни, това показва, че Георгиев е добре запознат с работите на старите автори...

По отношение на финландското име на Русия, а именно Веная, се съмнявам, че Георгиев не го е знаел...този човек е гений по отношение на езиците.

Както виждаш, казаното от мен е лесно доказуемо, защо тогава да е дразнещо, ако кажа, че всеки, който е проучвал произхода на старите славяни, би трябвало да е запознат с гореспоменатите факти?

Държа да отбележа, че аз изобщо не се съмнявам в способностите на Георгиев, съмнявам се, че е бил свободен да каже всичко, което мисли...
цитирай
148. sparotok - Златарски
13.05.2012 22:39
ejkobeshko написа:
Възможно е да сте прав г-н Спароток.

В своя защита мога да кажа само, че не ми помагате да се запозная по-обстойно с позицията ви.

В това отношение, аз съм по-добър от вас (вижте само как ви упътих, за да намерите отговора на четвъртия ви въпрос).

За начало, дайте ми да се запозная с критиката ви към проф. Васил Златарски.

Той е интересен! Много от тезите му вече отдавна са отхвърлени от науката за средновековната българска история (ако паметта не ме лъже някак смесваше властванията на Маламир и Персиян, за пример), но несъмнено той е задал решетката на съвременното ни познание за периода.

Ще ви бъда благодарен и ще ми помогнете да ви критикувам непредубедено.

Колкото до г-н Карагьозов, който така благородно защитавате, намигането беше по въпроса, той християнин ли е? и какво, ако не е?



Г-н Карагьозов е православен, но се събира често с хора изповядващи други религии. Интересува се от древна история и разбира се теология. Живял е известно време в Близкия Изток.

По отношение на грешките на Златарски ще ти препоръчам работата на Г.Ценов - Кроватова България и покръстването на Българите, Златен Лъв, Пловдив, 1998.

За това, че Златарски говори за ханове и тюрки -българи няма да говоря, предлагам критиката на Ценов:

Ето няколко примера.



1. Златарски е премълчал, че преди VI-ти век българите са владели двете Мизии, Македония и останалата част от Илирия.



2. Златарски е знаел за картата на Св. Йероним ( IV-ти век), на която Мизия е наречена и България, но не споменава това.



3.Златарски е знаел, че в хрониката на Йоан от Никиу Мизия е наречена Провинция България, но го е премълчал.



4.Златарски е знаел, че през век в Тракия, Мизия и Македония са живели само българи, но и това бива скрито.



5. Златарски е бил запознат с Именникът ( на българските князе), в който е споменато, че половин хилядолетие преди Аспарух дедите ни са имали държава на север от Дунава ( изконна тракийска земя принадлежаща според Страбон на мизи и гети)... Какво прави обаче “великият учен”. Укривайки всички тези факти той пуска жалката измислица, че Аспарух е довел за първи път българи в Мизия (1) стр.33-34.



Методологията на Златарски е по-скоро шарлатанство, даже и родоостъпничество. Неговите карти, благодарение на които ни бяха отнети изконни български земи “великият учен” публикува първо в чужбина, а в България не посмя (1) стр.209.
цитирай
149. voulgaros - ПАВКАТА БЕСНЕЕ ОТ ЗЛОБА И ЗАВИСТ ПО ...
13.05.2012 23:45
ПАВКАТА БЕСНЕЕ ОТ ЗЛОБА И ЗАВИСТ ПО ЕЛЛАДА И ПАН ЕЛЛАДСКАТА КУЛТУРНА ЕНТРОПИА В ВРЕМЕ-ПРОСТРАНСТВОТО...

ЕЛЛИНЕС ТУК---ЕЛЛИНЕС ТАМ---ЕЛЛИНЕС В ТАЯ ГОДИНА--ЕЛЛИНЕС В ОНАЯ ГОДИНА...+РОМАИОС В СРЕДНИТЕ ВЕКОВЕ..

ЕЛЛАДА Е БЕЗ СМЪРТНА, ЗА РАЗЛИКА ОТ КУХАТА ПСЕВДО-ЦИРКАДЖИИСКА НЕЛЕГИТИМНА ПРЕСТЪПНА ОЛИГОФРЕНСКА ДЪРЖАВА НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ВУЛГАРИ??

КОИ СА ТЕЯ ВУЛГАРЕС, НИКОИ НЕ ЗНАЕ????
цитирай
150. rorikabc - Ха да ви разведря малко - Златарски, та Златарски
14.05.2012 01:37
Та ми дойде на ум нещо за Златарски.
По времето на Златарски се носели едни обувки, които се обували в гумени галоши.Като бяхме студенти , все още се намираха такива обувки.
За да не се цапа в къщи , се събували галошите .Много удобно.
Та въпросния Златарски, като се качвал в трамвая си оставал галошите на тротоара.Точно за този Златарски става на дума.
Ха, продължете си дискусията.
цитирай
151. rorikabc - Как може?
14.05.2012 02:36
Как може толкова завеян човечец като Златарски да се допуска до научните среди в България?

Вулгарос , вие сте от моята категория.
Та да попитам , Б не можете да казвате,, Ъ не може да казвате , пък надписите с графеми Б , ги наричате гръцки. Поне да ги бяхте нарекли елински. мисля че е по-истинско.Но тогава май се налага логиката че елини и гърци не се припокриват.
Господ бави , но не забравя.Както ви тресе всеки ден заметресение или ще ви потопи или ще ви накара да си обърнете езика . Верно някой е висял вързан с опашката си по дърветата, кръвта в главата му май е в излишък.
цитирай
152. valentinnedyalkov - след освобождението,
14.05.2012 08:45
а и преди това в България са били изпратени много чужди агенти във всички сфери, чиито плодове берем и до сега. Лошото е, че има и много българи които им пригласят........ Хубавото е, че българите сме корав народ и оцеляваме въпреки всичко.
Продължавай все така Спароток!
Поздрави!
цитирай
153. joysii - 142. sparotok
14.05.2012 08:51
"Джойси, щеше да даваш данни за много други руни даващи по-добри успоредици с българските, но така и не получих нищо от тебе."
...............................
Спароток, но какво да "давам" тук!?
Никога не съм имала такова намерение.
То всичко си е ДАДЕНО и написано в книгите на СПЕЦИАЛИСТИТЕ, които са открили и работили по изследването на плисковската розета.
АЗ и ТИ каквото и да "даваме" тук, няма да е като да прочете човек написаното от самите проучватели.
Да взема сега да преписвам тук трудовете им ли? И защо да го правя? Няма причина.
....................
И друго - в Линерате има хиляди знаци. Ако един китаец се заеме с паралел, ще намери прилика на поне 20 китайски йероглифи със знаци от въпросните линеари.
Да не говорим,че ПАК тия Линеари са изчезнали , излязли от употреба 2500 г. преди създаването на Плисковската розета. Тя е доста по-нова.
цитирай
154. ejkobeshko - И към двата коментара 147 и 148
14.05.2012 09:31
Не знам как да ви обясня по-ясно абсурдността на твърденията, които се опитвате да докажете. Вие дори не се опитвате да изясните някакви факти назад в далечната ни история; вашите въпроси са към факти от 20 в.

Вие се питате защо проф. Георгиев не е казал това, което според вас трябва да е каже - и стигате до извода - Защото го е било страх (времената били такива)!

Вие дори не се питате - направо твърдите - че Златарски нарочно е премълчавал факти от историята. Само дето аз се чудя защо ще го прави - сигурно е бил подкупен - щото пише преди 1944 и не би трябвало да го е страх от "комунисти"! А и някак си твърде глупави ми се струват обвиненията, че заради карти на Златарски са били отнети изконни български земи. г-н Спараток, първата световна война е била Realpolitik (че коя не е!) -твърде малко значение е имало, кой с какви карти е доказвал претенциите си.

И тук ще ви ужиля леко, г-н Спароток, защото ви питах за Златарски във връзка с мнението ви, че критикувам предубедено - без да съм прочел всичко което сте написали по въпроса (виж коментар 144).
Приемам непращането на линк с ваша статия за Златарски, като някакво признание, че всъщност не сте писали такава статитя и следователно не мога да бъда обвинен, че предубедено не съм я прочел!

Приемам обаче, че се придържате напълно към критиката на д-р Ганчо Ценов за него. Ще хвърля едно око на книгата. Тук само ще спомена, че в нета намерих някакво издание (2004, Хелиопол) http://www.imadrugpat.org/krovatova.pdf (надявам се да е достоверно)

Ей така наслуки скролнах и - гледайте колко смешно - попаднах на стр. 19, където има критика към Шишманов, относно "Волга мъж". Ценов казва: "Шишманов взе това предположение за факт и се помъчи.....да докаже че българин значи "мъж от Волга"

И тук си помислих: "Гледай каква ирония, въпреки че стигат до напълно противоположни резлтати, г-н Шишманов и г-н Спароток ползват един и същ метод за анализ!"

П.П.
Какъв е г-н Карагьозов е нещо, което не ме интересува ни най-малко.
цитирай
155. vokill - Питане
14.05.2012 12:55
Защо таза злоба към горките ни прадеди докато бяха представяни като разбойници и чергари никакъв проблем но сега когато излизат данни за доста по развито общество? Нали в учебника пише че, сме смес от 3 основни групи така наречените славяни, прабългари и траки. Няма значение дали сме 20 или 55% генетично наследници на траките. То не бяха хули отричане и очерняне.За мен въпроса е ясен а и които е посещавал Археологически музеи и етноложка изложба вижда ясно "случайните "прилики и развитие на шевици шарки и прочие .За всички ето едно малко филмче на нестинарски танци от село Българи :) http://www.youtube.com/watch?v=d8vPckBOGb0&feature=related
цитирай
156. анонимен - ВЕНЕТИ
14.05.2012 13:04
http://en.wikipedia.org/wiki/Nordwestblock

+ "вероятно Източна Англия".
цитирай
157. sparotok - траки - славяни - българи
14.05.2012 13:08
vokill написа:
Защо таза злоба към горките ни прадеди докато бяха представяни като разбойници и чергари никакъв проблем но сега когато излизат данни за доста по развито общество? Нали в учебника пише че, сме смес от 3 основни групи така наречените славяни, прабългари и траки. Няма значение дали сме 20 или 55% генетично наследници на траките. То не бяха хули отричане и очерняне.За мен въпроса е ясен а и които е посещавал Археологически музеи и етноложка изложба вижда ясно "случайните "прилики и развитие на шевици шарки и прочие .За всички ето едно малко филмче на нестинарски танци от село Българи :) http://www.youtube.com/watch?v=d8vPckBOGb0&feature=related



Понеже днес под знаменателя славяни се слагат 300 000 000 души, това название не е напълно ясно за повечето хора, които си мислят, че старите славяни- тези, които се свързват с Аспарух са деди на всички днешни славяни.

Истината е, че старите славяни са всъщност старите гети останали на свобода на север от Дунава. Аспаруховите българи пък са потомци мизизите живеещи в Черноморските степи. Както мизи, така и гети говорят един и същ език и спадат към същата етничиска група както и траките на юг от Дунава.

Смесването на българи, славяни и траки е смесване на траки, траки...и траки:)

В Словения, Русия, Полша са живели сродни народи говорещи близки езици, но сродни не означава идентични, тук повечето хора правят грешка...
цитирай
158. vokill - Извинявай
14.05.2012 13:16
Наистина не уточних .За мен въпроса кои сме ние е ясен никога прадедите ми не са идвали Винаги са си били тука на Балканите . Мислех че стана ясно от закачката с клипчето :)
цитирай
159. анонимен - от трибал до спароток
14.05.2012 13:25
относно приликите с коптския /стария тракииски и съвременен български/ и ти беше успял да хванеш набързо около 30-40 думи в една твоя по-раншна статия. от предложените от Гайд около 500 думи със сходство между коптския и тракииския колко от тях са грешни /турцизми и други подобни / според твоя приятел-20-30-100 колко. и тези грешни думи променят ли автентичността на останалите 250-350 верни думи.. ти знаеш че сериозни познания в българия по коптски език /хеле пък по бохарски/ имат 10- тина човека. Има достатъчно известни речници от бохарски на англииски и от там можеш да си направиш превода и сравнението. нали и ти си достигнал до истината за походите на траките в индия и в египет и тяхното колонизиране и пренос на култура. Значи в тези два езика /санскрит и коптски/ е нормално да се запазят достатъчно на брой думи от стария тракийски език. Знаеш ли има много начетени хора, които имат доста богати знания и те също не са съгласни с някой от твоите изводи и заключения относно тълкуванието на фактите. това автоматически не значи че ти не си прав, просто има различен поглед, различна аргументация към източниците и тяхното тълкувание, та това ти го пиша относно категоричността на твоя познат, знаещ коптски език. Един съвет- ако и той е от тези които смятат че тоя език се е появил във 2 век сл.н.е. то по-добре не се осланяаи на неговите знания, а намери друг източник. Според мен ти си по- в час със санскрит /по субективни причини/, Гайд пак по субективни причини е в час с коптския, /виждал съм му копие от дипломата от коптски университет в Америка/ и не е нужно да има отрицание на непознатото в другия, а трезвомислещо да се прецени до къде стига припокриването на аргументите и фактите и в теб и в него. достатъчно врагове има от старото статукво за да продължи разделението и противопоставянето и сред търсещите истината, поне аз така разбирам нещата.
цитирай
160. rorikabc - Не го разбирам това !
14.05.2012 13:29
Преди време прочетох статия в един вестник със заглавие от рода - Все пак ние сме славяни.
Вътре в статията се изнасяха факти че около 48 процента от гените ни били тракийски, ... , 15 процента славянски .
Цифрите може да не са точни , пиша по спомени.
Та в тая статия не се казва направо че сме тракийци , а се казва че сме славяни.
Статията беше не от някакъв случаен човек а от някакъв учен.
Ех , тези наши , учЕни.
Тия хора явно поставят знак за равенство на руснаци и славяни.Освен с политическа цел , не виждам друга да си озаглавяват така статиите.
Както казва по- горе Спароток , ако е вярно то може да се прибавят и тези 15 процента към траките.

Ха , кажете сега , вие дето защитавате славянския ни произход , на какво прилича това заключение на някои наши учени? Пък после друг им бил виновен че не ги уважавали хората.
цитирай
161. sparotok - гени
14.05.2012 13:39
rorikabc написа:
Преди време прочетох статия в един вестник със заглавие от рода - Все пак ние сме славяни.
Вътре в статията се изнасяха факти че около 48 процента от гените ни били тракийски, ... , 15 процента славянски .
Цифрите може да не са точни , пиша по спомени.
Та в тая статия не се казва направо че сме тракийци , а се казва че сме славяни.
Статията беше не от някакъв случаен човек а от някакъв учен.
Ех , тези наши , учЕни.
Тия хора явно поставят знак за равенство на руснаци и славяни.Освен с политическа цел , не виждам друга да си озаглавяват така статиите.
Както казва по- горе Спароток , ако е вярно то може да се прибавят и тези 15 процента към траките.

Ха , кажете сега , вие дето защитавате славянския ни произход , на какво прилича това заключение на някои наши учени? Пък после друг им бил виновен че не ги уважавали хората.


Това, което учените наричат славянски ген е Р1а1...а това, което не споменават е, че този ген има най-стар вариант на Балканите - 11500 пр. Христа.

Още в Каменната ера хора с Р1а1 са се смесили с други групи и така се е оформил нашия народ. Ние не сме носители само на един ген, а на доста повече, ето това трябва да го обяснят господа учените.

Трябва да обяснят също, че разпространението на определен вид керамика ( Bandkeramik) съотвества на миграциите на древни балкански племена... това е причината за широкото разпространение на този ген - от Дания до остров Крит и от Британия до Индия...
цитирай
162. rorikabc - МОНЕТИТЕ
14.05.2012 15:02
Прочетох някъде ,че кръста по монетите на василевсите се появил през 2-3 - то столетие след Христа.Точно тогава , когато казват че изчезнали завинаги траките.Та освен това какви сме ние , какво са траките?Извинявам се ако се повтарям и за въпроса но не всичко в блога е прочетено.Има ли връзка между тези монети и траките?
цитирай
163. анонимен - Поздрави Sparotok,
14.05.2012 15:27
Намерих това и се сетих за прекрасният ти блог. "All truth passes through 3 stages: First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident." - Arthur Schopenhauer
цитирай
164. bgwest - Поздрави! Направо мед ми капе на ...
15.05.2012 00:02
joysii написа:
[quote=bgwest]Поздрави!
Направо мед ми капе на сърцето, като виждам как всяка платена и организирана съпротива срещу теб се скапва още в зародиш:)))Просто нещата си идват на място много по-бързо и от най-смелите ми очаквания.
Успех!!!
.........................................................
"Платена, организирана съпротива"!?!?
Това ми напомня на антифашистка съпротива.
Що за глупост сте изтърсили?
Каква платена съпротива??
Това тук - в коментарите на Спароток не е ли разговор, споделяне на виждания, позиции...? Поне аз така си мислех.
А то - война ли било!?
Всяко различно от неговото мнение "платена организирана съпротива " ли наричате!?
Странно....

Ооо,джойси,здравей.Особено ми е приятно.....че вече не псуеш и не плюеш "кликата".Ще се очовечиш ти,винаги съм го знаел....за разлика от други.
А за професията,"платен писач в интернет",аз ли да ти обяснявам?
цитирай
165. sparotok - втора фаза
15.05.2012 01:39
анонимен написа:
Намерих това и се сетих за прекрасният ти блог. "All truth passes through 3 stages: First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident." - Arthur Schopenhauer


Благодаря за сентенцията! Фаза втора е настъпила, опозицията настъпва, да видим само кога ще навлезе последната фаза, тя е неминуема:)

Поздрави!
цитирай
166. sparotok - траки
15.05.2012 01:49
rorikabc написа:
Прочетох някъде ,че кръста по монетите на василевсите се появил през 2-3 - то столетие след Христа.Точно тогава , когато казват че изчезнали завинаги траките.Та освен това какви сме ние , какво са траките?Извинявам се ако се повтарям и за въпроса но не всичко в блога е прочетено.Има ли връзка между тези монети и траките?


Няма изчезване на траките, това е една измислица...Все едно да кажем, че старите перси са се изпарили, а на тяхно място са дошли иранците? Да, но перси и иранци ( а също артеи, кефени) са имена на един и същи народ...

Моето виждане е това, че названието българи е принадлежало първоначално на едно племе от групата на мизите. Те са най-голямата тракийска общност, заемали са територии от земите на Румъния, България, Сърбия, Гърция, а също и Мала Азия.

Понеже името българи става престижно, в Ранното Средновековие то започва да се използва от всички хора имащи същия произход. Името българи е тракийско и означава - светли, сияйни, благородни.

Мисля, че преди около 2000 години българи се е произнасяло по-скоро като блъгари, или бльгари...

Ето думите от други езици, които са сродни на древния тракийски етноним-
блегур = бляскав, сияен, благ трак.
бльгарин – сияен, светъл (значение на етнонима българи)
благ блг.
болого- благо рус.укр.
бльскъ – блясък, светлина ст.блг.
bhárgas, bhálgas- сияен, светъл санскр.
balgans- сияен латв.
bolaisg – сияние ирл.
blaken - горя cp.нид.
blakern- светило, светлина англ. сакс.
blachen – светя ст.вис.нем.
blican- светя, сияя англ.сакс.
blakra – светкам ст.норв.
flagrare- горя лат.
fulgor – сияние лат.
fulgur – сияние лат.
flego – горя, светя гр.
fleguros – горящ, светещ гр.



цитирай
167. sparotok - уточнение
15.05.2012 01:51
vokill написа:
Наистина не уточних .За мен въпроса кои сме ние е ясен никога прадедите ми не са идвали Винаги са си били тука на Балканите . Мислех че стана ясно от закачката с клипчето :)


Извинявам се и аз. Трябваше да уточня, че пояснявам не за тебе, а за читателите.

Поздрави!
цитирай
168. sparotok - уточнение
15.05.2012 02:07
joysii написа:
"Джойси, щеше да даваш данни за много други руни даващи по-добри успоредици с българските, но така и не получих нищо от тебе."
...............................
Спароток, но какво да "давам" тук!?
Никога не съм имала такова намерение.
То всичко си е ДАДЕНО и написано в книгите на СПЕЦИАЛИСТИТЕ, които са открили и работили по изследването на плисковската розета.
АЗ и ТИ каквото и да "даваме" тук, няма да е като да прочете човек написаното от самите проучватели.
Да взема сега да преписвам тук трудовете им ли? И защо да го правя? Няма причина.
....................
И друго - в Линерате има хиляди знаци. Ако един китаец се заеме с паралел, ще намери прилика на поне 20 китайски йероглифи със знаци от въпросните линеари.
Да не говорим,че ПАК тия Линеари са изчезнали , излязли от употреба 2500 г. преди създаването на Плисковската розета. Тя е доста по-нова.


Джойси, в Линеар А и Линеар Б има много лигатури, но основния брой знаци не е чак толкова голям както ти твърдиш, не са те уведомили правилно. Твоите познати демострират слаби познания по материята.

Няма как да кажеш, че линеарните писмености не са ползвани след 4-ти век пр. Христа. Херодот свидетелства, че някои народи ползват животинска кожа като основа за писане. Тя обаче е нетрайна и лесно гние във влажна среда. Сам Чадуик признава, че линеарните писмености са създадени за писане с мастило, а не просто върху глинени плочици...

Твърдеше, че ставам смешен със своите твърдения, но май това важи за тебе.

- не даваш име на учен, от който да се поучим

- не даваш заглавие на някаква науна работа

- караш на принципа - Една жена рече:)


И това, ако не е смешно:)

цитирай
169. ejkobeshko - Българи - светли, сияйни...плешивци
15.05.2012 10:47
Никога няма да забравя, кога за първи път влезнах в форумна битка с г-н Спароток.

Беше февруари 2011. Г-н Спароток, бе пуснал поредния си бомбастичен постниг, този път под заглавието "Какво е значението на името българи".
В поста, нашия многоуважаван разбивач на световни заговори и национални предателства, бе захванал термина "Балакри".

Тогава се включих с един анонимен коментар (виж № 79).
Първо, каква изненада, установих, че великия народ на българските траки не съставляваха дори самостоятелна армия, а бяха мъничка фаланга в не-знам-кой-си край на войската на Александър по време на една битка - доста жалка позиция, като се замислите.

После бях неприятно изненадан, че г-н Спароток не знае латински и старогръцки, а разчита на преводи на текстовете, върху които умозаключава. Настоях да ми бъде посочено изданието. След известно лутане успяхме да се стигнем източника на г-н Спароток - английски превод на книга на Руф за живота на Александър Велики издаден през 1809 (http://books.google.nl/books?id=93EIAQAAMAAJ&pg=PA435&lpg=PA435&dq=philagus+let+the+balacri&source=bl&ots=J6QwODNVqr&sig=yW-_OSETddJEKqyhCevzWeA3Ybg&hl=nl&ei=DU8jTdTVJoubOriU1LgJ&sa=X&oi=book_result&ct#v=onepage&q&f=false)

Отварайки го, се установяваше, че Руф е дал следното обяснение за "Балакри", удобно пропуснато в поста.

"Ако Балакри е националното име на малък корпус, то ситуацията с местоположението на страната, която го е изпратила е неясно. Радер, позовавайки се на Страбо, казва, че жителите на Микон (древен град в Северен Пелопонес) били наричани "Фалакроис" - Плешивците - придобило в Македонски вида Балакроис. Това находчиво обяснение на затруднението е отворено към критика. Но тези опитващи се да свържат името на взвода с името на командващия... се срещат със затруднението от следващите думи "включили се към съюза" "

И така светли и сияйни...плешивци, виждате ли как г-н Спароток фалшифицира историята, която ви разказва - което му харесва взима, което не му харесва премълчава
цитирай
170. killuminati - Спароток отново показва...
15.05.2012 12:00
Показва завидно смирение и търпеливост. Типични качества за човек на духа, на човек от нашия род и родина! Нещо което не мога да кажа за опонентите му. И да не забравяме, че българин е нещо повече от една лична карта... Някои може да имат документа, но нямат съзнанието, чудят се на кой да свалят гащи :)

И да ги предупредя, от известно време Небесните врати са се затворили за нашия свят, човекът никога не е бил толкова самостоятелен в изборите си и свободата си, както в тия векове сега.
Но свободата носи и нови отговорности. Вече се трупа карма даже и за написани глупости - лоши новини за писачите които само сеят съмнения и ХУЛЯТ ИСТИНАТА, без да дават нито аргументи, нито факти!

А Любовта и Истината са най-ценните неща. Оплюеш ли Истината, Любовта се отдръпва, тя не вирее при лъжата. А отдръпне ли се тя... идат падналите "богове" на враговете ни.

И да добавя още един паралел в подкрепа на тезата на Спароток.
Духовността е типично качество за балканските народи, материализма - за запада и гърците.
......

Павеле продължавай смело напред! Истината е с тебе, сега сееш, имай търпение - до жътвата не остава много. Не обръщай много внимание на полемиките на няколко платени писача, малко са тези дето ще им се вържат, не трябва много акъл, за да види човек, че в писанията им преобладават - недомлъвки, съмнения без факти и някои интересни похвати за избягване на неудобни въпроси и изместване фокуса от темата!
Ако някой им се върже, то той и без това е нямал възможността да разбере какво му казваш с труда си...
...

Иде виделината!
"И светлината свети в мрака, и мракът я не обвзе!"
цитирай
171. sparotok - благодаря ти!
15.05.2012 12:12
killuminati написа:
Показва завидно смирение и търпеливост. Типични качества за човек на духа, на човек от нашия род и родина! Нещо което не мога да кажа за опонентите му. И да не забравяме, че българин е нещо повече от една лична карта... Някои може да имат документа, но нямат съзнанието, чудят се на кой да свалят гащи :)

И да ги предупредя, от известно време Небесните врати са се затворили за нашия свят, човекът никога не е бил толкова самостоятелен в изборите си и свободата си, както в тия векове сега.
Но свободата носи и нови отговорности. Вече се трупа карма даже и за написани глупости - лоши новини за писачите които само сеят съмнения и ХУЛЯТ ИСТИНАТА, без да дават нито аргументи, нито факти!

А Любовта и Истината са най-ценните неща. Оплюеш ли Истината, Любовта се отдръпва, тя не вирее при лъжата. А отдръпне ли се тя... идат падналите "богове" на враговете ни.

И да добавя още един паралел в подкрепа на тезата на Спароток.
Духовността е типично качество за балканските народи, материализма - за запада и гърците.
......

Павеле продължавай смело напред! Истината е с тебе, сега сееш, имай търпение - до жътвата не остава много. Не обръщай много внимание на полемиките на няколко платени писача, малко са тези дето ще им се вържат, не трябва много акъл, за да види човек, че в писанията им преобладават - недомлъвки, съмнения без факти и някои интересни похвати за избягване на неудобни въпроси и изместване фокуса от темата!
Ако някой им се върже, то той и без това е нямал възможността да разбере какво му казваш с труда си...
...

Иде виделината!
"И светлината свети в мрака, и мракът я не обвзе!"


Благодаря ти за подкрепата!

Колкото до "критиците" - те изобщо не ме притесняват:)
Няма кого да заблудят, както каза и ти - който не е разбрал думите ми, така и няма да ги разбере..

За всеки влак си има пътници, важното обаче е да избереш точната посока:)

Поздрави!
цитирай
172. sparotok - до ejkobeshko
15.05.2012 12:33
Нека видим кой фалшифицира:)

1. Никога на съм наричал балакриите плешивковци, след като говориш за работата ми, използвай моите твърдения, не лъжи, че съм казвал други неща.

2. Забележката относно балакриите не е на Квинт Курций Руф, а на редактор от 19-ти век. Той изразява мнение, не доказва нищо. Не лъжи читателите, моля те!


Верно е, че няма данни за земята на балагрите, но на изток от Македония е планината Орбел, наричана още Балакрос (В.Георгиев, Траките и техния език, БАН, 1977, стр. 32-33).

В Handwortebuch der Griechischen Sprache, Braunchweig, 1911, z.194, W.Pappe посочва, че Балакрос е идентично на Балагрос.

След като Александър Велики приема във войската си съседите си пеони, защо да не приеме и тези хора, които са обитавали планината Балагрос (Беласица) - т.е. балагриите...

Както да въртиш и сучиш - истината е на моя страна:)
цитирай
173. vokill - Харесвам фантастиката
15.05.2012 12:56
Аз приемам принципа че най простото обяснение е вярно почти винаги.Но да видим
фантастиката в Българската история. Имало едно време едни овчари ходили си те из света и хоп решават да си правят град и построили и то не един. Решили да си правят календар и готово от небитието си направили не ги интересува че се иска хилядолетия работа храмове обсерватории и прочие .Седял си овчаря гледал слънцето и си правил чертички на гегата. Както си седели та решили ще ходим на юг да правим държава тръгнали 10000 и хоп спрели се на Дунава видели месни диваци та направили от тях войници и то такива че разбили 60000 византийска армия. Ама това че те били целите в желязо с кораби с многовековен опит голяма работа. Предводителите им били ханове но не казали на никого та потомците им с лупа да не могат да намерят поне един. Бога им се казвал Тангра нищо че няма и помен никъде за него.
Така мога да продължа доста Уважаемия Ежко ако успее да ми помогне с Бг.Фантастиката наречена История на България или някои от другите защитници на нещо което и аз не мога да определя
цитирай
174. sparotok - !
15.05.2012 14:21
анонимен написа:
Уоу, колко напрегнато е тук! Гледам, че отново благодарение на моята любима жойса е станал лафа, както и новата звезда ежо, и сте задълбочили дискусията до н=та степен, то те са едни смислени въпроси, смислени критики, цитирания, тези и прочее. Това за китайо-американеца и българката ме изкефи максимално, чуден пример. Г-н ежо искам да ви станат ясни няколко неща- ГЕНЕТИКАТА не е наука, която позволява мигновеното пренареждане на фонда си, това не е като нашият сребърен фонд, да изчезва и да се трансформира ей така, подобно на филмите на очилатия змей Дянков. Тя е подвластна на закони и постулати, както и на някои закономерни случайности, а не на някакви фантазии и въображаеми истини, които не могат да бъдат проследени, за това мисля, че е нужно да и отдадете малко повече внимание и сериозност. Този паралел между генетика и самосъзнание е абсурден, ако разбира се не говорим за поведение на биологична единица и това се включва в представите ви за съзнание, в което дълбоко се съмнявам... има прекрасни трудове в тази област наречена "генетика на поведението";). Бих ви насочила натам, но ви предупреждавам, че трябва да изоставите този паралел философия-генетика ;) и да задълбаете в друга посока, както и да имате предвид, че това едва ли би помогнало в убеждаването на някой в нещо.. просто, ей така, за обща култура. Мисля, че друг път трябва да внимавате с паралелите и въпросите, които поставяте, за да не се окаже, че те компрометират интелекта ви!
Относно класическата генетиката, ако може така да я наречем, която не е свързана с тези "философски" пориви ви препоръчвам:
Започнете от А Б В=то й, после стигнете до популационната генетика, запознайте се със основните и закони, мтДНК,У-ДНК, мутации, генетичен дрейф, навлезте малко в теоретичната популационна генетика! За десерт си оставете генетика на поведението! Желая Ви сърдечно големи успехи!
Поздрави на всички, сигурна съм, че истината е някъде тук! ;)


Истината е наистина някъде тук!Поздрави! :)


цитирай
175. ejkobeshko - Хайде да видим, кой фалшифицира
15.05.2012 15:01
1. Никога не съм казвал, че си наричал Балакриите - плешивци; казвал съм че си ПРОПУСНАЛ обяснението на книгата, която ти е била източник за тях - където е дадено обяснението Плешивци;

2. Разбира се, че бележката не е на Квинт Курций Руф (той никога повече не споменава това ВЕЛИКО, СВЕТЛО, СВЕТЕЙШО, по думите ви, племе); Бележката е на Johann Freinsheim, който не е от 19, а от 17 в, ако вярваме на предговора на книгата и на wikipedia (не си проучвате източниците г-н Спароток, дори не знаете кой цитирате). Превода е на превода е на Peter Pratt.

Но, г-н Спароток, вие НИКОГА вие сте чели Квинт Руф - вие НЕ ЗНАЕТЕ ЛАТИНСКИ, за да го прочетете. Вие сте чели само превода и в този смисъл сте напълно зависим от г-н Pratt и не може да не обърнете внимание на обяснението на източника си - дори и само, за да го оборите.

Затаяването на казаното от източника, по въпроса който се изследва, е фалшификация или ужасяващ пропуск (изберете си сам).

3. Разбира се ще проверя какво казва горкия Владимир Георгиев в книгата си и тогава ще коментирам (вече веднъж ви хванах в издевателство с текста му и костите му, така че позволете ми да имам известна скептичност).

4. И накрая какво приема Александър във войската си е едно, а ЗАЩО великото племе на светлите, сияйните и т.н. "родоначалници" на българите е забито в не-знам-коя-фаланга на войската му, е нещо съвсем друго. Нали схващате колко дребен и незначителен трябва да е бил този народ, на който Руф обръща внимание само с едно изречение?
цитирай
176. ejkobeshko - . . . . И да ги предупредя, от известно ...
15.05.2012 15:05
killuminati написа:
....
И да ги предупредя, от известно време Небесните врати са се затворили за нашия свят, човекът никога не е бил толкова самостоятелен в изборите си и свободата си, както в тия векове сега.

Но свободата носи и нови отговорности. Вече се трупа карма даже и за написани глупости - лоши новини за писачите които само сеят съмнения и ХУЛЯТ ИСТИНАТА, без да дават нито аргументи, нито факти!

А Любовта и Истината са най-ценните неща. Оплюеш ли Истината, Любовта се отдръпва, тя не вирее при лъжата. А отдръпне ли се тя... идат падналите "богове" на враговете ни.

И да добавя още един паралел в подкрепа на тезата на Спароток.
Духовността е типично качество за балканските народи, материализма - за запада и гърците.
......


Тук имаме още един трако-пан-българист приемащ написаното от г-н Спароток за низпослано свише.

Както казах и преди, ако така разглеждате нещата ще е доста по-честно отколкото ако наричате Спараток историк.
Пророк - да, там не се меся, божа работа.
Но историк - моля ви се!
цитирай
177. ejkobeshko - Г-жо Анонимна Статева
15.05.2012 15:14
Както внимателно съм написал, по никакъв начин не твърдя, че генетиката има нещо общо с културата.
Напротив твърдя точно обратното.

Доколкото "българин" през всичките години е културен, а не генетичен феномен, ползвах този абсурден пример, за да демонстрирам, че опитите (характерни за списващия този блог, г-н Спароток и особено за неговите читатели) да докажат, че траките са българи, тъй като били генетично подобни на нас е абсурден
цитирай
178. nikikm - До компанията на Джесито,таралежко и сие!
15.05.2012 21:15
БайОВЦИ,
в съда,като не представиш валидни докименти по същността ,делото се прекратява без разискване!Ако джесито,поувяхнала,изхабена и губеща позиции "дама",скрита зад порядъчен слой грим,за да отговаря на имиджа си,гледа да се пласира,като порядъчна мадона,нищо ново по света.Колко увяхнали красавици го правят. Ако застарели,но недаващи се мъже,се пъчат и опитват да уверят другите,че още боцкат,макар и да знаят,че никой не им вярва...но за себе си..! Как да го обобщим това,приятели? Няма как,освен,като немощ и самозалъгване! ежко,батка,ти остана без бодли още на пост 72 на Спароток, и въпреки всичко се опитваш да бодЕЖ. С какво,бе брат?!
цитирай
179. анонимен - ot juli
15.05.2012 23:16
ЕЖ,поправи си грешката във фа милното име,пише се Бежко, а не бешко !ДО Спараток,здраве за Вас и семейството Ви......и не спирайте !Извинявам се за грешният отговор /,за да изпратите Вашия коментар/
цитирай
180. sparotok - покана за дискусия на живо
16.05.2012 00:37
ejkobeshko написа:
1. Никога не съм казвал, че си наричал Балакриите - плешивци; казвал съм че си ПРОПУСНАЛ обяснението на книгата, която ти е била източник за тях - където е дадено обяснението Плешивци;

2. Разбира се, че бележката не е на Квинт Курций Руф (той никога повече не споменава това ВЕЛИКО, СВЕТЛО, СВЕТЕЙШО, по думите ви, племе); Бележката е на Johann Freinsheim, който не е от 19, а от 17 в, ако вярваме на предговора на книгата и на wikipedia (не си проучвате източниците г-н Спароток, дори не знаете кой цитирате). Превода е на превода е на Peter Pratt.

Но, г-н Спароток, вие НИКОГА вие сте чели Квинт Руф - вие НЕ ЗНАЕТЕ ЛАТИНСКИ, за да го прочетете. Вие сте чели само превода и в този смисъл сте напълно зависим от г-н Pratt и не може да не обърнете внимание на обяснението на източника си - дори и само, за да го оборите.

Затаяването на казаното от източника, по въпроса който се изследва, е фалшификация или ужасяващ пропуск (изберете си сам).

3. Разбира се ще проверя какво казва горкия Владимир Георгиев в книгата си и тогава ще коментирам (вече веднъж ви хванах в издевателство с текста му и костите му, така че позволете ми да имам известна скептичност).

4. И накрая какво приема Александър във войската си е едно, а ЗАЩО великото племе на светлите, сияйните и т.н. "родоначалници" на българите е забито в не-знам-коя-фаланга на войската му, е нещо съвсем друго. Нали схващате колко дребен и незначителен трябва да е бил този народ, на който Руф обръща внимание само с едно изречение?


Ежко, поне да си беше променил коментара преди да излъжеш, че не си твърдял, че Квинт Курций Руф прави забележка за балакрите. Ето думите ти -

" Отварайки го, се установяваше, че Руф е дал следното обяснение за "Балакри", удобно пропуснато в поста. Ако Балакри е националното име на малък корпус, то ситуацията с местоположението на страната, която го е изпратила е неясно. "

Един път казваш, че Руф дава обяснението, друг път се отричаш от думите си:)

Понеже казваш тежки думи реших да видя колко са ти твърди бодлите. Каня те на дискусия на живо. няма от какво да се страхуваш, всичко ще бъде заснето с няколко камери.

Трябва обаче да да вземеш и покровителя си, ще бъдете двама срещу мен, от това по-изгодно предложение здраве му кажи:)
Много ми се иска да го видя на живо той твой учител по история, а и на доста други хора им се иска това, просто си нямаш на представа колко са.

Заснетото ще бъде излъчено по регионална телевизия, ще го пунем и в интерент. Мисля, че българите имат право да видят дискусията на живо и да чуят твоите оправдания как не учените лъжели, а науката се заблуждавала:)

Щом следиш блога ми значи знаеш, че правя такива предложения и си се подготвил за дискусия на живо. Каня те на 9, 10, или 11 август в Пловдив. Подpобности ще уточним като наближи датата. Ако пътуваш от далече аз ще поема разходите ти за пътуване, хотел, вечеря и обяд.


Чакам отговор:)


П.С. Да не би да се познаваш с историка г-н Христо Матанов, имаш неговия стил...
цитирай
181. sparotok - никакво спиране
16.05.2012 00:59
анонимен написа:
ЕЖ,поправи си грешката във фа милното име,пише се Бежко, а не бешко !ДО Спараток,здраве за Вас и семейството Ви......и не спирайте !Извинявам се за грешният отговор /,за да изпратите Вашия коментар/


Никакво спиране! Ежко е просто забавен, добре е обучен, но при истинска дискусия на живо, без суфлиране ще омекне и ще започне да заеква...:)
цитирай
182. sparotok - Дано ejkobeshko ти отговори
16.05.2012 01:02
vokill написа:
Аз приемам принципа че най простото обяснение е вярно почти винаги.Но да видим
фантастиката в Българската история. Имало едно време едни овчари ходили си те из света и хоп решават да си правят град и построили и то не един. Решили да си правят календар и готово от небитието си направили не ги интересува че се иска хилядолетия работа храмове обсерватории и прочие .Седял си овчаря гледал слънцето и си правил чертички на гегата. Както си седели та решили ще ходим на юг да правим държава тръгнали 10000 и хоп спрели се на Дунава видели месни диваци та направили от тях войници и то такива че разбили 60000 византийска армия. Ама това че те били целите в желязо с кораби с многовековен опит голяма работа. Предводителите им били ханове но не казали на никого та потомците им с лупа да не могат да намерят поне един. Бога им се казвал Тангра нищо че няма и помен никъде за него.
Така мога да продължа доста Уважаемия Ежко ако успее да ми помогне с Бг.Фантастиката наречена История на България или някои от другите защитници на нещо което и аз не мога да определя


Дано ejkobeshko ти отговори, да разбера и аз обяснението на тия чудеса:)
цитирай
183. анонимен - КОИ СА ТЕЯ ВУЛГАРЕС, НИКОИ НЕ ЗНАЕ????
16.05.2012 05:46
voulgaros, НИЕ сме тези, които ВОЛНО ЛЕТИМ НАД ВАС, а ти се пулиш , уплашено озъртащт се, как е възможно това.
цитирай
184. breeze - Отговора на Поканата ще бъде почти такъв Спароток...
16.05.2012 07:52
...Под достойнството ми е да влизам в публични спорове за история, която отдавна е доказана от достойни учени от целия свят...:)
цитирай
185. breeze - добавка към историята българска която ни учеха преди около 40 години
16.05.2012 08:21
...славяните на юг от Дунава са живеели в наколни жилища над блатата.
Та като видели пристигащата войска те се потопили в блатистата вода, (: дишайки с неизяснен вид шнорхел.:), но когато разбрали приятелските намерения на войската отвъд река Дунав, изскочили от водата, двете племена плеснали с ръце и се прегърнали.
От тази прегръдка, произлязла държавата ни, вече и с плешив народ..:) После славяните били "претопени" и останал народа с тюркски произход.
Е, на е ли романтична историята ни? :)
цитирай
186. vokill - Едва ли
16.05.2012 09:54
Чета от доста време блога ти но нито един подчертавам от опонентите не изказа свое мнение коя точно теория поддържа. А те са улеснени имат професори, доценти с хиляди страници творчество зад тях.Просто и елементарно, посочват кое поддържат, източника къде е според тях вярното.Само нападки личностни обиди.Затова реших да покажа вярно доста опростено но е точната истина за тях.
цитирай
187. rorikabc - Спароток,
16.05.2012 11:29
Ежко Бежко , може да бъде полезен за търсенето на истината.Доколкото разбрах систематизира библиотечни данни или нещо подобно..Не разбрах само, той ли прави заключенията или обработката на данните ги предава на някой друг.Явно работи на някой по-голям от него.Сигурно просто му се плаща а и в трудовете които се пишат му няма и името. Толкова много приказки е изприказвал , вместо да каже , ей хора , труда ми струва толкова, мога да ви отстъпя ама да ми напишете името, какво съм работил.Така се държат хора чиито труд не е малък , но не се оценява подобаващо.Някой по-голям , със заключенията си , му захвърля труда на прасетата.
цитирай
188. sparotok - правилни заключения
16.05.2012 13:10
rorikabc написа:
Ежко Бежко , може да бъде полезен за търсенето на истината.Доколкото разбрах систематизира библиотечни данни или нещо подобно..Не разбрах само, той ли прави заключенията или обработката на данните ги предава на някой друг.Явно работи на някой по-голям от него.Сигурно просто му се плаща а и в трудовете които се пишат му няма и името. Толкова много приказки е изприказвал , вместо да каже , ей хора , труда ми струва толкова, мога да ви отстъпя ама да ми напишете името, какво съм работил.Така се държат хора чиито труд не е малък , но не се оценява подобаващо.Някой по-голям , със заключенията си , му захвърля труда на прасетата.


Правилни заключения. Аз също смятам, че ежко е библиотекар, точно както Манол Глишев... и май точно както Глишев е познат на Христо Матанов...

Скоро ще стане ясно, ежко ще дойде на срещата, в това съм сигурен, не съм сигурен обаче дали ще доведе покровителя си.

Приготвил съм им изненади, които за Родолюбците ще са сензация...но за ежковистите ще е кошмар...
цитирай
189. sparotok - теории
16.05.2012 13:13
vokill написа:
Чета от доста време блога ти но нито един подчертавам от опонентите не изказа свое мнение коя точно теория поддържа. А те са улеснени имат професори, доценти с хиляди страници творчество зад тях.Просто и елементарно, посочват кое поддържат, източника къде е според тях вярното.Само нападки личностни обиди.Затова реших да покажа вярно доста опростено но е точната истина за тях.


Господстващите теории са гиганти с глинени крака...Държат се благодарение на премълчаване на данни и отричане на работите на прогресивни изследователи като Ценов, Сотиров и др.

Поздрави!
цитирай
190. sparotok - романтика
16.05.2012 13:16
breeze написа:
...славяните на юг от Дунава са живеели в наколни жилища над блатата.
Та като видели пристигащата войска те се потопили в блатистата вода, (: дишайки с неизяснен вид шнорхел.:), но когато разбрали приятелските намерения на войската отвъд река Дунав, изскочили от водата, двете племена плеснали с ръце и се прегърнали.
От тази прегръдка, произлязла държавата ни, вече и с плешив народ..:) После славяните били "претопени" и останал народа с тюркски произход.
Е, на е ли романтична историята ни? :)


От тая романтика чак свят ми се завива...:)

Някои човечета крият истината защото се страхуват от гнева на народа, който ще е съвсем справедлив. Скоро истината ще излезе и лъжците ще трябва да понесат петното на позора...Vae victis :)
цитирай
191. sparotok - ejkobeshko ще дойде
16.05.2012 13:19
breeze написа:
...Под достойнството ми е да влизам в публични спорове за история, която отдавна е доказана от достойни учени от целия свят...:)


Ежко ще дойде, сигурен съм, има хора, които много искат да видят кой съм и кои са моите хора. Времето сега е подходящо, ние ще свалим завесата, но също и те - поддръжниците на неверните теории за произхода на народа ни.

Очаквам срещата с нетърпение! Приготвил съм се отдавна за нея:)
цитирай
192. анонимен - Дано някой дойде!
16.05.2012 14:02
Но мисля, че никой все още няма да дойде.
Още си във фаза 1 - напълно те игнорират.
Клоуни като Джойсито и тоя Ежко не се броят. Все още никой от суфльорите им не се е показал.

Между другото, знаеш ли, че това всъщност е косвено доказателство за правотата на теорията ти?
Няма нищо по-удобно от подобна анонимна дискусия в Интернет - всеки учен от БАН или където и да било, може да коментира и дори да сгреши (ти да го обориш), никой няма да разбере.
Бъди сигурен, че четат и са напълно в течение на твоите статии.
Но те не го правят - или стоят настрана, или пращат разни клоуни да тролят.
Това е добър знак, на прав път си и това много, много ме радва!
цитирай
193. sparotok - ejkobeshko ще дойде
16.05.2012 14:25
анонимен написа:
Но мисля, че никой все още няма да дойде.
Още си във фаза 1 - напълно те игнорират.
Клоуни като Джойсито и тоя Ежко не се броят. Все още никой от суфльорите им не се е показал.

Между другото, знаеш ли, че това всъщност е косвено доказателство за правотата на теорията ти?
Няма нищо по-удобно от подобна анонимна дискусия в Интернет - всеки учен от БАН или където и да било, може да коментира и дори да сгреши (ти да го обориш), никой няма да разбере.
Бъди сигурен, че четат и са напълно в течение на твоите статии.
Но те не го правят - или стоят настрана, или пращат разни клоуни да тролят.
Това е добър знак, на прав път си и това много, много ме радва!



ejkobeshko ще дойде, хванал съм се на бас, че ще дойде и не ми се иска да загубя:)

Хванах се и на бас, че няма да доведе покровителя си...но аз така или иначе ще разбера кой е той:))

Манипулаторите винаги действат с маши, ежко ще разбере след време, че е изполван като бушон...т.е. предназначен е да изгори, когато напрежението е високо.
цитирай
194. sparotok - до kansandilh
16.05.2012 15:37
Ако ежко не ти отговори, потърси старогръцкия етимологически речник на Хялмар Фриск, там не се прилага ежковия стесняващ метод:)

цитирай
195. sparotok - kaminos
16.05.2012 16:21
kansandilh написа:
sparotok написа:
Ако ежко не ти отговори, потърси старогръцкия етимологически речник на Хялмар Фриск, там не се прилага ежковия стесняващ метод:)



Благодаря, за насоката!

По-скоро не очаквам Ежко да ми отговори. Ако ли пък благоволи, не бих се изненадал от отговор подобен на отметащият се Ежко в коментар 175 на предното си твърдение в коментар 169 относно цитатът под черта от книгата на Квинт Курций Руф.


В изданието от 1960 г. на стр. 772 може да се прочете, че КАМИНОС е заемка в гръцкия. Не се посочва директно от кой език, но КАМИНОС се сравнява с камы - камък ст.блг.

Камината се прави от камен, камък, друг материал е неподходящ...Чудя се кой ли ще да е народа, в чийто език има диалекти вариации - камен, камин :)

цитирай
196. nemak - от анонимен 88, вече не съм :)
16.05.2012 16:59
Чакам и ще гледам с голям интерес въпросната дискусия(стига да се състои) !
Ако еженцето наистина е протеже на Христо Матанов, това хич не говори добре за него. Публична информация е, че въпросния Матанов и Георги Бакалов са бивши и настоящи агенти на ДС ! За жалост точно тези хора ни пишат учебниците по история и за ученици и за студенти. Наскоро ми попадна един "учебник" на Матанов, по който учат в СУ. казва се Балкански хоризонти и обхваща периода от късната античност до 1699г. Използвана литература за написването му са 90 процента Сръбски автори от 17-18 век насам и Нито един съвременник на епохата. Всеки сам да си прави изводите ;)
цитирай
197. shtaparov - Не подценявайте Бая ви Ежка!
16.05.2012 17:28
sparotok написа:
анонимен написа:
ЕЖ,поправи си грешката във фа милното име,пише се Бежко, а не бешко !ДО Спараток,здраве за Вас и семейството Ви......и не спирайте !Извинявам се за грешният отговор /,за да изпратите Вашия коментар/

Никакво спиране! Ежко е просто забавен, добре е обучен, но при истинска дискусия на живо, без суфлиране ще омекне и ще започне да заеква...:)

Моля,не подценявайте Бая ви Ежка. Той може да е забавен,но не е глупак да дойде и да издаде кой сади бодлите му и кой ги полива :))
цитирай
198. sparotok - ежко
16.05.2012 17:44
shtaparov написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
ЕЖ,поправи си грешката във фа милното име,пише се Бежко, а не бешко !ДО Спараток,здраве за Вас и семейството Ви......и не спирайте !Извинявам се за грешният отговор /,за да изпратите Вашия коментар/

Никакво спиране! Ежко е просто забавен, добре е обучен, но при истинска дискусия на живо, без суфлиране ще омекне и ще започне да заеква...:)

Моля,не подценявайте Бая ви Ежка. Той може да е забавен,но не е глупак да дойде и да издаде кой сади бодлите му и кой ги полива :))


ежко наистина е забавен, но аз не го подценявам, никак даже...Сещам се кой стои зад него, а и за другите на по-високо ниво.

Поздрави!
цитирай
199. sparotok - изводи
16.05.2012 17:47
nemak написа:
Чакам и ще гледам с голям интерес въпросната дискусия(стига да се състои) !
Ако еженцето наистина е протеже на Христо Матанов, това хич не говори добре за него. Публична информация е, че въпросния Матанов и Георги Бакалов са бивши и настоящи агенти на ДС ! За жалост точно тези хора ни пишат учебниците по история и за ученици и за студенти. Наскоро ми попадна един "учебник" на Матанов, по който учат в СУ. казва се Балкански хоризонти и обхваща периода от късната античност до 1699г. Използвана литература за написването му са 90 процента Сръбски автори от 17-18 век насам и Нито един съвременник на епохата. Всеки сам да си прави изводите ;)


Отдавна съм си направил изводите за Матанов и хората около него...

Поздрави!
цитирай
200. aristotelis - Не ме размивай повече, става над ...
16.05.2012 17:50
Не ме размивай повече, става над допустимото забавно....думата "каминос" на гръцки значи "пещ" и пройзлиза от глагола "кeо" който значи "горя"........................и така пройзлиза и думата "ипсикаминос", тоест "висока пещ"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
201. aristotelis - Миришиш от всякъде като вчерашно ...
16.05.2012 18:51
Миришиш от всякъде като вчерашно лайно............ужашшшшшшшшшшшшшшшшш!!!
цитирай
202. nikikm - aristotelis
16.05.2012 19:46
aristotelis написа:
Миришиш от всякъде като вчерашно лайно............ужашшшшшшшшшшшшшшшшш!!!

Как ти се събра това в устата? От там е миризмата!
цитирай
203. sparotok - :)
16.05.2012 20:11
aristotelis написа:
Не ме размивай повече, става над допустимото забавно....думата "каминос" на гръцки значи "пещ" и пройзлиза от глагола "кeо" който значи "горя"........................и така пройзлиза и думата "ипсикаминос", тоест "висока пещ"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


В грешка си, не предавай желанията си като факти:)

Провери в Griechisches Etymologisches Worterbuch von Hajalmar Frisk, изданието от 1960 г. на стр. 772. Там е обясненено от ясно по-ясно, че думата е ЗАЕМКА в гръцкия.

Това са фактите, другото е бош лаф...
цитирай
204. sparotok - достойнство
16.05.2012 20:13
aristotelis написа:
Миришиш от всякъде като вчерашно лайно............ужашшшшшшшшшшшшшшшшш!!!


За да можеш да живееш достойно, трябва да можеш и да губиш с достойнство... Виждам обаче, че това благородно човешко качество ти е напълно непознато...
цитирай
205. rorikabc - Мммм дааа,
16.05.2012 20:58
Спароток ,
Ти си решил дискусията да я направиш в Античния театър в Пловдив? С маски ли ще бъдете? Как ли ще ви познаем?
Няма ли да ни поканите? С какво трябва да бъдем облечени?Да си подготвим още от сега костюмите? Уха, това ще е по-интересно и от футболен мач.Ще има ли такса вход? Публиката и нея ли ще разделите на две? Да ръкопляскаме ли или да свиркаме? Кои ще са отборите? Време беше да се възродят олимпийските игри на духа?
Хайде определяйте правилата?
цитирай
206. doctora - доктора
16.05.2012 23:17
странна работа и аз живея под тепетата ... много странно ... за анонимността: такова нещо е невъзможно в интернет ... самата структура на интернет е била направена за да краде информация в особенно големи размери и тези които са заинтерисувани от даден тип познание могат само да се протегнат и да го вземат ... един е бил замисъла и той все още е актуален, но резултатите са такива каквито вечността ги е поискала ... направо ще падна от смях като знам, че нета е една от крачките към свободата на хората ... замислен като шпионска програма нета е отворил вратата на абсолютната свобода ... еее само едно нейно крайче, но със събарянето на стените винаги е така и винаги така тръгва ... първо камъче а след това геометрична прогресия ... само ми е интересно как една шпионска програма може да открадне нещо, което е отвъд разбиранията на направилите я и поддържащите я хора ... едно такова нещо е тризъбеца от пространство/движение/материя ... последната битка няма да е между кръст и полумесец, буда и кришна и т.н., а между тризъбеца и всички останали и останалите нямат никакъв шанс ... пред обективната истина нищо няма шанс ... всяка лъжа има начало и има край, а обективната истина е вечна ...... за троицата, четворицата и амина - за истинските ... истинската света троица са само и само материята/движението/пространството, а истинската света четворица са материята/движението/пространството/амина ... интересен е четвъртия елемент на вечността, който елемент е производен и едновременно не е ... аминът реално е светата смърт, но истината, че смъртта е както край така е и начало е останала само като легенда, но не и като физическо познание ... най-прекия и истински еквивалент на смъртта не е унищожението, а е вечния бой, вечния сблъсък ... сблъсъкът е единствения механизъм чрез който вечността е сътворила всичко около нас и всички нас и сблъсъка е механизма чрез който вечността ще ни изтрие от белия лист ... в еволюционно отношение сблъсъка в началото е бил между материя и простран
цитирай
207. doctora - доктора
16.05.2012 23:33
ство, тоест това не е бил истински сблъсък, но след това вечността е започнала да събира световете и сблъсъка е станал между материя и материя и още нещо, този еволюционен процес е от безначалието до безкрая и дори и сега го има ... сблъсъка на структурните форми на материята предопределя два процеса винаги вървящи ръка за ръка ... единия е усъвършенствуването или еволюцията, събирането и концентрацията на движение, а другия е изпростяването и деволюцията или загубата и разреждането на движение /движението е активната страна на вечността - движението е светия дух - съвсем непознат за братята християни, а за мюсулманите какво да говорим освен нищо ... и двата процеса/пътя са безкрайни и всеки от нас във всеки момент от безкрайното и вечно променливо настояще хваща или единия или другия път ... няма среден път и за това всеки от нас трябва да се моли за трезвост и разум за да върви към светлината, а не към лайната ... чрез сблъсъка и следващите го искри се осветлява настоящето и истината ... последната битка е сблъсъка между тризъбеца и всички останали ... някога братята християни превърнаха най-свещенния/те символ/и във вила на дявола и в единичните христова чаша и еврейски сандък и числото на цивилизацията на новата научна парадигма - шестата раса във числото на звяра, но истината не може да бъде крита вечно ... истината за българия - земята на децата на светлината и за българите, които имаха всичко изплува от небитието и тя е част от битката за новата научна парадигма ... утвърждаването на истината на тризъбеца ще върви паралелно със спомнянето на истинската българска и човешка история ... ще се радвам да се запознаем ... амин.
цитирай
208. ejkobeshko - Простете за отсъствието ми тези дни
17.05.2012 15:10
но ако отворите последния ми пост, то навярно ще се убедите, че съм имал извинителна причина, като целта ми е била да допринеса за развитието на нашата научна дискусия. Но за да не се преразказвам просто ви каня да му хвърлите едно око. (Само ще кажа, че още веднъж, в бележка под линия съм си посипал главата с пепел, за дето в бързината съм сложил думите на Freinsheim в устата на Руф - но дори вие правите грешки какво за скромен любител на науката като мен)

Колкото до така милата покана да участвам в дискусия. Това е огромна чест и отговорност за мен, но преди да приема бих искал да се запозная с програмата на дискусията, предвиденото ми място в нея, вероятните участници и разбира се - Темата на дискусията, както и материалите, които ще се обсъждат - в крайна сметка, така (чувал съм) се прави научна конференция.

За жалост, още от сега ще трябва да ви кажа, че няма да мога да доведа "този който ми сади бодилите и ги полива". Тук трябва да ви призная, че съм почитател на Jacques Lacan и неговата философия, която, ако трябва да обобща в едно изречение, ще бъде: There is no big others
цитирай
209. sparotok - благодаря ти, че прие поканата!
17.05.2012 18:42
ejkobeshko написа:
но ако отворите последния ми пост, то навярно ще се убедите, че съм имал извинителна причина, като целта ми е била да допринеса за развитието на нашата научна дискусия. Но за да не се преразказвам просто ви каня да му хвърлите едно око. (Само ще кажа, че още веднъж, в бележка под линия съм си посипал главата с пепел, за дето в бързината съм сложил думите на Freinsheim в устата на Руф - но дори вие правите грешки какво за скромен любител на науката като мен)

Колкото до така милата покана да участвам в дискусия. Това е огромна чест и отговорност за мен, но преди да приема бих искал да се запозная с програмата на дискусията, предвиденото ми място в нея, вероятните участници и разбира се - Темата на дискусията, както и материалите, които ще се обсъждат - в крайна сметка, така (чувал съм) се прави научна конференция.

За жалост, още от сега ще трябва да ви кажа, че няма да мога да доведа "този който ми сади бодилите и ги полива". Тук трябва да ви призная, че съм почитател на Jacques Lacan и неговата философия, която, ако трябва да обобща в едно изречение, ще бъде: There is no big others


Призвнавам грешките си, но признавам и, че съм доволен когато предсказанията ми се сбъднат, спечелих бутилка Johny Walker :)

Бях се обзаложил, че ще приемеш поканата, но ще отречеш, че имаш покровител. Обзаложих се и, че при възможност ще избегнеш отговора дали познаваш историка Христо Матанов...така и стана:)

Разбери, че нищо не може да се скрие, при добро желание, но и възможности всеки може да разбере с кои хора общуваш и т.н.

Поговори с покровителя си (който е да е той) и елате двамата, нужни сте ми двамата.

Дискусията ще е на тема - Лъжи и манипулации в българската история.
1. Лъжата за титлата хан.
2. Лъжата за Тангра.
3. Лъжата за азиатския ни произход.

Ще покрия само твоите разходи и ще се погрижа за сигурността ти - ето, казвам това публично, няма от какво да се страхуваш.

На лични ще се разберем за датата!

Благодаря ти!
цитирай
210. ejkobeshko - Чакай, чакай - не бързай с бутилката
17.05.2012 19:11
Първо, все още не съм приел поканата ви. Бахти и научната конференция, ако ще трябва някой да си грижи за сигурността ми - да не би присъстващите да са някакми малоумни скинове, че чак да имам нужда от протекции - мерси ако е така! Аз се занимавам само с приятни неща - общуването с малоумници не е сред тях.

Второ, въпросите: ако ще са така поставени, изглеждат като извадени от някакъв комунистически другарски съд - аз не участвам в другарски съдилища. Помислеге още върху тях и ги преформулирайте в някакъв по-неутрален вид, преди да ми ги изпратите повторно.

Трето, кои са материалите които ще обсъждаме, за да дискутираме поставените въпроси. Не сериозно е да обсъждаме всичко, което хрумне на някой. А аз съм доста сериозен човек.

Четвърто, кой ще бъде модератор? Това е доста важна фигура.

Пето - не познавам историка Христо Манатов (наистина съжалявам), но виж, ако успееш да докараш Румен Даскалов, авторът на "Чудния свят на древните българи" - обещавам ще съм първи в редицата. (Както съм обяснил в първия си пост, за мен интересна е не толкова историята, колкото съвременното явление на "древно-българистите", т.е. по-скоро изследвам съвременността)

И накрая, май не сте чели Жак Лакан! Откритието което дава на читателя си (или поне на мен) е стресиращо - САМИ СМЕ - други няма. Та така и с моите покровители; колкото и стресиращо да ви звучи, трябва да приемете този факт - нямам такива, САМ СЪМ (но съм доста начетен и образован).
цитирай
211. doctora - доктора
17.05.2012 22:48
вземете и се разберете момчета ... особенно ако ще е в пловдив и има местта и за хора които искат да научат нещо като мен ... тъ и аз ще участвам, но в публиката и няма да задавам въпроси ... е, ако няма места няма да се натрапвам и блога ще ми е достатъчен ..... ежкобежко не лъже ... със здраве.
цитирай
212. анонимен - Статева
17.05.2012 23:35
Бихте ли бил така добър да ми дадете пример за генетичен феномен. Мисля, че много добре се изразявам и не знам защо не сте ме разбрали още първият път!!! Явно, отговаряте по презумпция! Не можете да отхвърляте нещо, което не познавате, така правят само ... знаете кои! Освен да пишете внимателно, четете внимателно...пак повтарям ГЕНЕТИКАТА не е пунта мара, можем да разграничим две популации само по една точкова мутация, ако знаете какво е това...една мижава база е заместена и ще ви хвана, че сте от мургавелите или, че майка ти се е чифтосвала с тях, даже мога и за прапрапрапрабаба ако желаете да проверим, нейната прапрапрабаба къде си е вяла гащите! С последното си изречение казвате нещо подобно...това, че могат да докажат, че майка ми е моята биологична майка, и баща ми не е съседа, а съпруга на майка ми, чрез днк анализ е абсурдно...хахах, ама и вие сте един абсурден!
Поздрави и всичко добро!
ejkobeshko написа:
Както внимателно съм написал, по никакъв начин не твърдя, че генетиката има нещо общо с културата.
Напротив твърдя точно обратното.

Доколкото "българин" през всичките години е културен, а не генетичен феномен, ползвах този абсурден пример, за да демонстрирам, че опитите (характерни за списващия този блог, г-н Спароток и особено за неговите читатели) да докажат, че траките са българи, тъй като били генетично подобни на нас е абсурден

цитирай
213. rorikabc - Ежко Бежко,
18.05.2012 00:27
... за мен интересна е не толкова историята, колкото съвременното явление на "древно-българистите", т.е. по-скоро изследвам съвременността)...
А, ааа .Значи някой ти е поставил задача да изследваш такива като нас.От къде ни идва самочувствието на хора, човеци, българи, траки?Какво се чудят , та да ни изследваш?Как сме мачкани с векове хилядолетия, а пак сме човеци ли?С твоите изследвания някои ще се мъчат , да ни управляват? Да ни смачкат духовно?
Ами с две думи , някой го беше казал "Не се гаси , туй що не гасне!
Ами самочуствието ни иде например от една пръкачка.
Днес си купих пръскачка , да моря гадовете по кайсийката ми.Италианска ..На нея пише ROSY.
Не зная английски.
Спароток , какво значи тази дума на английски?
Аз си я превеждам - роса, ръся. Италианска ли е тази дума, кои са тези италиянци дето са си кръстили пръскачката ROSY.?
Тук са живели и живеят само олигрофени , които не са чули дума като росА.
Сигурно са я взели от римляните.Олигофрените никога не са виждали росА , никога, не са росили с водица .Добре че дойдоха , създателите на цивилизацията човешка гърци, римляни, да ни я кажат.За това ли са се загрижили за циганите?Да прихванем от техния дух , да живеем за мига , не за вечността?
цитирай
214. ejkobeshko - rorikabc
18.05.2012 09:16
Добре че не съм трак, щеше де ме е срам да съм рода с вас
цитирай
215. doctora - доктора
18.05.2012 12:06
единствения механизъм по който вечността е построила всичко от себе си в себе си е като е сблъсквала структурните форми на материята /за протокола всяко едно нещо около нас и в нас дори е структурна форма на материята тоест състоящо се от винаги три неща - материя/движение/пространство, никога само от едно и никога само от две/ тъ .. единствения начин на усъвършенстване е предизвикателството и колкото то е по-смислено толкова и неговото значение за нашето усъвършенстване е по-голямо ... аз не съм историк, а съм си направо пълен лаик в историята, но предизвикателството на ежко бежко си заслужава да бъде чуто, защото човека е умен и е с бърз тип съзнание, така че и от него можем да научим доста неща ... пак ще кажа, че си заслужава диспута с него на живо и тогава ще се види това което казах, че той не лъже и няма суфльор зад себе си ... когато сблъсъка е очи в очи най-добре се претегля човека, най-добре се чувства колко пари струва ... ей за това ми хареса идеята за пловдив, защото ще ми е най-лесно да дойда и аз и да погледам /не съм сеирджия/, просто да науча нещо и да видя тези които водят битката дали си заслужават за основната битка, която ни предстои ... по всички флангове на науката ще е да знаете от мен и който става ще стане ... дали е против или не дадена теза когато той почувства истината ще се "обърне" във "правата" вяра .. как мислите българите са имали империи големи колкото земята .. само со кротце, со благо и со малко кютек ... и гърците ще разберат защо могат да претендират за византия колкото нас и защо и те са траки почти колкото нас и защо дракона на китай и япония е българския дракон и ред неща за които вие много по-смислено от мен се борите в този блог ще бъдят видяни и истината вечна и неподлежаща на погребване ще изплува от небитието и ще ни освободи .. а генетиката и гените изобщо не са пунта мара и грешките в геномния материал не е нещо случайно и безобидно и неслучайно в хода на живота те се увелричават и вирусите не са нещо невинно ... амин
цитирай
216. rorikabc - Ежко Бежко,
19.05.2012 10:51
Що ме караш да пиша глупости.
Истина ли казах , та се гневиш?
Факт е че и сега някой поръчва проучване на настроенията на хората за да ги управлява в своя полза.Така е било от векове и за векове.
Подтиснати от мизерията обикновените хора се питат , какво направихме че да ни се падне тази участ да се разпилее народа ни по света?Кои сме че това ни се случва? Търсят корените си.
цитирай
217. ejkobeshko - Анонимна Статева
19.05.2012 11:58
Бях ви отговорил с много хубав, интересен и забавен коментар.

За жалост той не се появи.
цитирай
218. ejkobeshko - rorikabc
19.05.2012 12:02
Народа ни заслужи тази си участ с това че предпочита лъжата пред истината; освен това е глупав, завистлив и озлобен;
и не на последно място народа няма никаква идея, какво е да се самоуправлява.

Писаниците на г-н Спараток не помагат да стане обратното - всяка величие в миналото е изкуствено
цитирай
219. sparotok - Не обиждай българския народ!
21.05.2012 16:19
ejkobeshko написа:
Народа ни заслужи тази си участ с това че предпочита лъжата пред истината; освен това е глупав, завистлив и озлобен;
и не на последно място народа няма никаква идея, какво е да се самоуправлява.

Писаниците на г-н Спараток не помагат да стане обратното - всяка величие в миналото е изкуствено


Ежко, не обиждай българския народ! Ние не сме нито глупави, нито завистливи, нито озлобени. Ако имаш предвид хората от обкръжението си, трябваше да уточниш това.

Българите са прекрасни хора като цяло. Верно е, че има и не до там добри индивиди, но при кой народ не е така? Качества като лошотия, завист и глупост ги има сред всяка човешка популация...Един от най-старите шумерски надписи гласи - Накъдето и да се обърнеш-все глупаци...

За теглото, което сме изтърпели през вековете и спрямо условията, в които живеем днес, мога да кажа, че ние сме герои! Сред бедните и смачкани от живота българи има повече достойнство и доброта, отколкото сред живеещите в охолство франзуци, италианци и др.
цитирай
220. ejkobeshko - Кой е виновен
22.05.2012 14:09
за теглото през вековете, г-н Спароток - сигурно световната конспирация?
Българският народ не е обект на историята - субект е! И когато, един субект, докато твори историята си постоянно се преебава; но не търси вината в себе си, а постоянно се оправдава - какво можеш да кажеш за този субект?
Това, което съм казал.
цитирай
221. bulg - сорбите
22.05.2012 23:00
Уважаеми Павел, наричам те така, защото те чувствам някак си близо, близо като брат. Преди всичко искам да ти благодаря за труда който полагаш, за да се пробуди българското във всеки българин. Чета твоите постинги повече от година и се възхищавам на борбения ти дух породен от призванието ти да изявиш истината.
Доколкото си спомням, Христос казва, че истината ще ни направи свободни.
Във връзка със сорбите намерих следната информация с която желая да те подкрепя.В немски източници се казва, че някъде близо до "Altenburg" и "Mockern" (Mokren е старото му име което значи мокър или влажен) според тези източници е имало zwei Kretschmaren т.е. две кръчмари (кръчми) разположени до стара пътна артерия през 13 век. Колко преди този период те са съществували, не се знае. Доколкото знам "кръчма" е българска дума.
http://www.via-regia.org/ukr/via_regia/geschichte/einzelthemen/thueringen/altenburg1.php
Auf der rechten Seite der Pleisse (in Stroemungssrichtung gesehen) fuehrte die Reichsstrasse ueber Stuenzhain zur Ortschaft Heiligenleichnam. Nach dem 15. Jahrhundert wurde der Handelsweg moeglicherweise auf die linke Seite des Flusses verlegt. Er ging nun durch Mockern, wo auch eine Bruecke existierte, und gelangte ueber Heiligenleichnam nach Zehma. Durch die Reformation verlor Heiligenleichnam seine Bedeutung als Wallfahrtsort. Das war sicher auch ein Grund, die Strasse nicht mehr durch den Ort zu fuehren, sondern ins Tal zu verlegen. Ab Zehma stimmt der Strassenverlauf in etwa wieder mit der heutigen B 93 ueberein und erreicht ueber Loehmigen den Ort Goessnitz. Es gibt auch Vermutungen, wonach die Reichsstrasse vor 1510 durch Saara und Zuerchau fuehrte. Darauf deuten eine Zollstelle in Saara (im 13. Jh. als Reichslehen erwaehnt) sowie die Existenz von zwei Kretschmaren (sorbisch: Gastwirt) in diesem Ort hin.

Гордея се че има българи като теб.

Ангел
цитирай
222. sparotok - Алтенбург
22.05.2012 23:18
bulg написа:
Уважаеми Павел, наричам те така, защото те чувствам някак си близо, близо като брат. Преди всичко искам да ти благодаря за труда който полагаш, за да се пробуди българското във всеки българин. Чета твоите постинги повече от година и се възхищавам на борбения ти дух породен от призванието ти да изявиш истината.
Доколкото си спомням, Христос казва, че истината ще ни направи свободни.
Във връзка със сорбите намерих следната информация с която желая да те подкрепя.В немски източници се казва, че някъде близо до "Altenburg" и "Mockern" (Mokren е старото му име което значи мокър или влажен) според тези източници е имало zwei Kretschmaren т.е. две кръчмари (кръчми) разположени до стара пътна артерия през 13 век. Колко преди този период те са съществували, не се знае. Доколкото знам "кръчма" е българска дума.
http://www.via-regia.org/ukr/via_regia/geschichte/einzelthemen/thueringen/altenburg1.php
Auf der rechten Seite der Pleiße (in Strömungssrichtung gesehen) führte die Reichsstraße über Stünzhain zur Ortschaft Heiligenleichnam. Nach dem 15. Jahrhundert wurde der Handelsweg möglicherweise auf die linke Seite des Flusses verlegt. Er ging nun durch Mockern, wo auch eine Brücke existierte, und gelangte über Heiligenleichnam nach Zehma. Durch die Reformation verlor Heiligenleichnam seine Bedeutung als Wallfahrtsort. Das war sicher auch ein Grund, die Straße nicht mehr durch den Ort zu führen, sondern ins Tal zu verlegen. Ab Zehma stimmt der Straßenverlauf in etwa wieder mit der heutigen B 93 überein und erreicht über Löhmigen den Ort Gößnitz. Es gibt auch Vermutungen, wonach die Reichsstraße vor 1510 durch Saara und Zürchau führte. Darauf deuten eine Zollstelle in Saara (im 13. Jh. als Reichslehen erwähnt) sowie die Existenz von zwei Kretschmaren (sorbisch: Gastwirt) in diesem Ort hin.

Гордея се че има българи като теб.

Ангел


Благодаря ти Ангеле!
В района, в който е Алтенбург са намерени много находки, имащи прототип в Тракия...А старото име на Алтенбург е Стар гард ( стар град)...

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13926181
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031