Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2012 16:08 - ОЩЕ ХУБАВИ НОВИНИ:)
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 32691 Коментари: 136 Гласове:
113

Последна промяна: 26.04.2012 17:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                                  ОЩЕ ХУБАВИ НОВИНИ
:)

 

 

Природата е чаровна магьосница. Измъкне ли се човек от претъпканите улици изпълнени с неспирно бучене и потопи ли се в покоя на дивото...времето сякаш спира. Доста по-леко се работи на спокойствие и чист въздух. Дъжда си вали, облаците се тътрят по небето, а мислите сякаш стават послушни:)

 

Работих върху Тракийския Речник по около дванадесет часа всеки ден, но чак към последните дни усетих умора. В началото се поразочаровах защото се наложи да премахна не малко думи понеже изпитвах  определени съмнения относно тракийската им  принадлежност. Πισκιναι (име на крепост в Епир) например би могло да се тълкува със старобългарската дума пищьнъпищен, изобилен, но по-голяма прилика показва латинската piscinaе рибарници, басейни...Названието на крепостта Πτωχέίον  напомня на старобългарската дума пътахъ птица, но не може да се пренебрегне и гръцката πτωχεύωпрося, искам милостиня...Няма логика укрепено място в планина да се нарече просене, просия. Кой и какво може да проси по дивите и непрестъпни места, просия се прави в градовете...Място обитавано от птици (пътахъ) е по-смислено защото птиците гнездят в планините...но все пак реших да пропусна и това древно название. Слава Богу останаха достатъчно думи -641, скоро ще бъде публикувана книга, в която те ще бъдат сравнени с успоредици от санскрит, латински, гръцки, хетски, украински, словенски, старовисоконемски, англо-саксонски и т.н. Нека след това скептиците да мрънкат:)

 

Оказа се, че древната реч на дедите ни е близка не само до днешните ни сродни езици, но има доста прилики с датски, исландски, шведски...Бор например показва връзка със староисландската  barr-борова игла. Скок, скачам, скакам отговарят на англо-саксонската scacan бутам, разтърсвам, бързо движение. Трепя е сродна на старовисоконемската treffаn -удрям, улучвам. Честно казано не бях очаквал толкова упоредици. За близките думи със сръбски, хърватски, украински и руски изобщо не се учудих, но бях очаквал повече паралели с гръцкия. Такива има разбира се, но в много случаи гръцките думи са характерни само за една област, а това е индикация, че са заемки. Тегля (водя след себе си) например отговаря на гръцката ταγόςводач. Тя обаче се използва от тесалийците, които са потомци на пелазгите. В Тесалия тече река Пеней, чието име се обяснява с нашата дума пена-пяна. Пак в Тесалия е Олимп, с най-древно име Олупио. То се тълкува със санскритските глаголи лумпати, лупати – троша, правя на парчета (В.Георгиев) и разбира се българските ломя, лумя, лупам ( троша, правя на парчета)...

 

Тракийското име на Олимп не трябва да учудва никого, освен в пеласгийската Тесалия, планина Олимп има и в Мизия, едно мизийско племе носи названието олимпени -живеещи край Олимп (Херодот, История, VІІ-74). Същите тези мизи-олимпени Д. Хоматиан нарича българи и пояснява, че те били прогонени от Александър Велики, но след време се завърнали и отвоювали старите си земи – “....европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били  изселени  в  старо време от военната сила  на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали  Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия...”

 

Направи ми впечатление окончанието на определени тракийски прилагателни: тясонтесен, тясен, темон, -темен, тъмен, висонвьсьнъ (селски ст.блг.). Обиколил съм много места из България и ако не се лъжа в Добруджа съм чувал диалектни думи като тясън, тясон, тъмън, тамон и т.н. Умолявам тези, на които такива варианти на тесен, тъмен и т.н. са познати да ме уведомят точно за коя област става дума.

 

Имам и други молби, ако на някого е известна диалектна дума върк вълк, нека да ми съобщи това. Върколак ми е позната, но е възможно тя да има още много други варианти. Казаха ми, че в Северна България се употребява думата ок, ук за иго, хомот. Ако някой знае подробности, умолявам го да сподели с мен данните.

 

В следващия постинг ще ви представя всички тракийски думи за имена на животни и птици, намерил съм над тридесет, като повечето са лесно разпознаваеми. В идната ми работа има нещо интересно и за любителите на риболова:)

 

Благодаря на всички вас, които посещавахте блога ми и изразявахте подкрепата си! Поднасям извиненията си на тези, на които не съм успял да отговоря...

 

След около месе-два, когато речника излезе всеки ще може да прочете думите и да прецени сам за себе си дали на нас ни е казана пълната истина, или не.Прогресивно мислещите ще разберат, че българския е продължение на езика на троянските съюзници, на Орфей, цар Ситалк, императорите Константин Велики, Юстин І, Юстиниан І, Маркиан и др. Ще се разбере и, че е време историята да се преразгледа и най-сетне на българите да се даде мястото, което се полага. 

 

 

 




Гласувай:
115



1. shtaparov - Добре дошъл!
26.04.2012 16:12
Добре дошъл!
цитирай
2. sparotok - добре заварил
26.04.2012 16:17
shtaparov написа:
Добре дошъл!


Добре заварил!:)
цитирай
3. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
26.04.2012 16:17
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
4. sparotok - кирилица
26.04.2012 16:24
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
5. анонимен - Доколкото знам "ок" не е ...
26.04.2012 16:52
Доколкото знам "ок" не е хамут, а една греда на волска кола, за която се закрепя ярема. Свързва предната ос на колата с ярема, в който се запрягат воловете. Аз съм я чувал в Чирпанско тая дума преди 30-на години.
цитирай
6. ejkobeshko - О, прости ми грозния скептицизъм,
26.04.2012 17:04
но кой точно текст на Димитър Хоматиан цитираш, като по възможност добре е да посочиш и преводача му (тъй като, силно се съмнявам, той да е творил на съвременен книжовен български - въпреки, че в твоя блог, че не бих бил изненадан, ако прочета подобно нещо).

Това конкретно, а по-общо - въпреки, че усилията ти за разгадаване на тракийския език са похвални, не смяташ ли, че всъщност доказваш нещо, което е извесно от доста отдавна, а именно: че езиците произхождат един от друг?
Как точно доказваш, българското самосъзнание на траките? И защо смяташ, че византийски автор от ХІІв е по-добре запознат с историята на мизите от днешната историческа наука?
цитирай
7. sparotok - благодаря Ви!
26.04.2012 17:06
анонимен написа:
Доколкото знам "ок" не е хамут, а една греда на волска кола, за която се закрепя ярема. Свързва предната ос на колата с ярема, в който се запрягат воловете. Аз съм я чувал в Чирпанско тая дума преди 30-на години.


Благодаря Ви много за информацията! Ценна е!
цитирай
8. alexanderherzdorf - Радвам се, че се върна сред нас! Д...
26.04.2012 17:21
Радвам се, че се върна сред нас! Добре дошъл! :)
цитирай
9. sparotok - скептицизъм
26.04.2012 17:21
ejkobeshko написа:
но кой точно текст на Димитър Хоматиан цитираш, като повъзможност добре е да посочиш и преводача му (тъй като, силно се съмнявам, той да е творил на съвременен книжовен български - въпреки, че в твоя блог, че не бих бил изненадан, ако срещна подобно твърдение в твоя блог).

Това конкретно, а по-общо - въпреки, че усилията ти за разгадаване на тракийския език са похвални, не смяташ ли, че всъщност доказваш нещо, което е извесно от доста отдавна, а именно: че езиците произхождат един от друг?
Как точно доказваш, българското самосъзнание на И защо смяташ, че византийски автор от ХІІв е по-добре запознат с историята на мизите от днешната историческа наука?


Няма какво да ти прощавам, ти сам трябва да си простиш защото скептицизма е признак на комбинация от слаби познания и закостеняло мислене:)

Ето защо мисля, че Хоматиан е прав:

1. Старите българи практикуват същата изкуствена черепна деформация както и мизите ( прочети Антропология на Древните Българи на Й.Йорданов).

2. Старите българи бръснат главата си и оставят кика както и мизите ( прочети Плутарх, Животът на Тезей).

3. Старите българи имат същите житни ями както и мизите ( прочети Въведение в Тракийската Археология на Г.Китов и Д.Агре).

4. Старите българи ползват същия крив, сложносъставен лък както и много тракийски племена. Най-много изображения има по Траяновата колона.

5. Старите българи ползват същите върхове на стрели както и траките ( прочети Die Thraken im Karpatenbeken, M. Dusek).

6. Древните топоними от европейска и азиатска Мизия се тълкуват лесно на български, за да се види това обаче се иска непредубедено мислене, това ще ти е трудно:)

7.Каменните баби ( антропоморфни паметници) типични за старите българи ги има в Мизия още от Бронзовата епоха. Посети Варненския музей и ще ги видиш.

8. Многоженството, което според Бешевлиев е типично за старите българи е типично и за северните траки, но това учените го забравят някакси... Прочети География на Страбон, кн. 7, гл. 3.

9. Типичните старобългарски жилища са землянка и полуземлянка ( Бешевлиев, Овчаров), такова е обаче и типичното жилище на траките в Мизия ( Китов, Агре). Никой обаче не пожелава да посочи връзката.

10. Жертването на коне и кучета в гроба на боец практикувано от старите българи ( Рашев) е типично и за траките ( Фол, Порожанов, Йорданов)...

Не са малко доводите, нали?


Защо мисля, че съвремените учени не са прави:

1. Недопустимо е дори в 21-ви век да се ЛЪЖЕ, че дедите ни са управлявани от ханове ( прочети Българските ханове и царе, Пантев, Андреев, 2004). Такава титла никога не е регистрирана...

2. Недопустимо е да се се твърди, че старите българи са тюрки ( прочети Б.Симеонов, Прабългарска Ономастика) при условие, че още от 1938 година се знае, българите са европейски народ, а тюркски елементи в нашия антропологичен тип няма ( прочети М. Поповъ, Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938).

3. Недопустимо е когато се тълкуват тракийски думи да се пропускат старобългарските им успоредици. Твърди се, че името на река Янтра идва от трак. дума атрас – бърз, но не се казва нищо за ст.бг. яндръ –бърз...

Ти на това наука ли му казваш? Ако одобряваш тези методи си за оплакване и съжаление...
цитирай
10. sparotok - добре заварил
26.04.2012 17:25
alexanderherzdorf написа:
Радвам се, че се върна сред нас! Добре дошъл! :)


Добре заварил! Аз също се радвам, че съм обратно в блога...:)
цитирай
11. mt46 - Поздрав
26.04.2012 17:32
за добрата работа, приятелю!... В русенския край думата "ок" се използва с това значение - дълго дърво, поставяно отпред на колА, теглена от животни, което служи за разделянето им.
цитирай
12. joysii - Аааабе, Спароток, чета ти тук но...
26.04.2012 17:49
Аааабе, Спароток, чета ти тук номерираните съждения и направо ме напушва смях.
Хайде първо да те почна за "слабите познания", дето ги приписваш на Ежко Бежко. Човек, ти не си специалист, не можеш да анализираш езици. Впрочем - искаш, правиш го, НО по начин, съвсем далечен от истинския научен анализ.Ти си този със слабите познания.
После...там 1,2,3....дето си ги подредил.
Ама то, наистина по тази твоя логика, ако аз днес ползвам френска кола, уредите вкъщи са..да речем френски марки, прическата, парфюмът и дрехите ми - също френски....хеле пък и ако владея френски език...съм една чистокръвна французойка. Така излиза.
.....И казваш, че се изисквало непредубедено мислене.Извинявай , ама по-предубеден човек от теб аз не познавам.
Ти тръгваш от непоклатимото си убеждение, че траките са началото на ...какво ли не, и после нагласяш към това хрумване нещо, дето ти наричаш неоспорими факти.
Оооох, приятел, няма лошо да си патриот, ама не прекалявай така, бе човек!
И тоя речник, дето го мъдриш, кой ще го чете? Напразно се трепеш.
Поздрави, най-добронамерени.
цитирай
13. vladun - Поздрави за добре свършената работа, надявам се скоро да представиш речникът на хартия!
26.04.2012 18:26
И - добре завърнал се!
цитирай
14. tirant - Хареса ми
26.04.2012 18:34
http://treasures.zonebg.com/dict.htm
ок - дърво между конете на кола, дърво отпред на рало / стрела
Тази дума се използва и в Ямболския край.

цитирай
15. stela50 - Здравей , Спароток ...
26.04.2012 18:44
Прочетох с интерес за Речника и ще се радвам на появата му .
Спомних си , че в Трънско на вълк казват вук , съжалявам ,
че не съм запомнила други думи . Говорът им е един от
най- старите , запазил специфични и ценни доказателства
за тракийския говор.
Приятна работа и успешно довършване на Тракийския речник !
цитирай
16. ckarlet - И аз смятам като теб, че природата е ...
26.04.2012 18:54
И аз смятам като теб, че природата е голяма вълшебница, Sparotok!
С удоволствие ще разгледам речника, по който си работил.
Радвам се на присъствието ти!
цитирай
17. tili - Хаха:) Затова ти се скита
26.04.2012 19:03
из природата. Защото си се заровил в дебелите книги. Харесвам отдадени и вдъхновени хора.
Поздрав сърдечен, Павле:)
цитирай
18. pevetsa - Жив и здрав да си Павле, и благосл...
26.04.2012 19:31
Жив и здрав да си Павле, и благословен!
Благодаря за труда ти, който труд дава знание на света за древността ни.
ДОСТОЕН СИ, С ТЕБ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ!
цитирай
19. estolodu - малко извън темата
26.04.2012 19:40
спароток знаеш ли на коя сричка пада ударението в думата бара(малка рекичка)?
цитирай
20. анонимен - do pavel
26.04.2012 19:50
http://marica.bg/show.php?id=80466,mislia 4e 6te te zainteresuva.pozdravi.
цитирай
21. nikikm - Здравей и
26.04.2012 20:07
добре дошъл! За това-
"Направи ми впечатление окончанието на определени тракийски прилагателни: тясон – тесен, тясен, темон, -темен, тъмен, висон – ..."
Не знам дали съм прав,но в Родопите говорят по подобен начин.Например-момине,женана,попрелчине,не знам много думи,но има още подобни.
цитирай
22. sparotok - ок
26.04.2012 20:09
mt46 написа:
за добрата работа, приятелю!... В русенския край думата "ок" се използва с това значение - дълго дърво, поставяно отпред на колА, теглена от животни, което служи за разделянето им.


Благодаря ти приятелю! Мозайката се нарежда прекрасно!
цитирай
23. troia - Здравей,
26.04.2012 20:12
ти си голям късметлия. Да работиш това което обичаш е нещо много хубаво. Затова не ти тежи труда. Думичката "тъмън" я знам и я използвам, но с друго значение. Мислех, че е с турски произход. Означава /тъкмо колокото е нужно,току-що/ Може би е диалектно произношение на думата "таман". Едва ли съм ти от полза, но това от мен.:)Пожелавам ти успех!
цитирай
24. sparotok - !
26.04.2012 20:12
vladun написа:
И - добре завърнал се!


Добре заварил приятелю! Дано няма пречки с издаването на речника, ако ли пък се появят такива, то интернет ще помогне за популяризирането.
цитирай
25. cefulesteven - !!!!!! Поздрави
26.04.2012 20:23
!!!!!! Поздрави
цитирай
26. kerseblept - Думата ок
26.04.2012 20:30
Здравей,
Думата ок се използва и в момента в Черноморска Странджа и по-конкретно в селата около Приморско.
Отнася се за гредата върху която лежи цялата каруца, и реално е теглещата конструкция. Самата греда свързва елементите върху които са разположени колелата на каруцата.
Поздрави,
цитирай
27. sparotok - ок
26.04.2012 20:34
tirant написа:
http://treasures.zonebg.com/dict.htm
ок - дърво между конете на кола, дърво отпред на рало / стрела
Тази дума се използва и в Ямболския край.



Благодаря ти за пояснението! Явно употребата на думата е широка, трябвало е да си отварям ушите по-добре в миналото:)
цитирай
28. sparotok - вук
26.04.2012 20:36
stela50 написа:
Прочетох с интерес за Речника и ще се радвам на появата му .
Спомних си , че в Трънско на вълк казват вук , съжалявам ,
че не съм запомнила други думи . Говорът им е един от
най- старите , запазил специфични и ценни доказателства
за тракийския говор.
Приятна работа и успешно довършване на Тракийския речник !


Благодаря ти за думата вук! Трънчани наистина са запазили много архаични думи.
цитирай
29. sparotok - природа
26.04.2012 20:39
ckarlet написа:
И аз смятам като теб, че природата е голяма вълшебница, Sparotok!
С удоволствие ще разгледам речника, по който си работил.
Радвам се на присъствието ти!


Скарлетче, природата е най-добрия стимулатор, а и там се почива най-добре:)
Това ме накара да избягам от града, заслужаваше си.
цитирай
30. sparotok - природа
26.04.2012 20:42
tili написа:
из природата. Защото си се заровил в дебелите книги. Харесвам отдадени и вдъхновени хора.
Поздрав сърдечен, Павле:)


Благодаря ти Лили! Това, което дава природата нищо не може да го замени, ако можех да остана още малко в дивото щях да го направя:)

Поздрави!
цитирай
31. sparotok - !
26.04.2012 20:54
pevetsa написа:
Жив и здрав да си Павле, и благословен!
Благодаря за труда ти, който труд дава знание на света за древността ни.
ДОСТОЕН СИ, С ТЕБ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ!


Не само с мене приятелю, не само с мене, а с всички, които избират доброто!
цитирай
32. sparotok - бара
26.04.2012 20:57
estolodu написа:
спароток знаеш ли на коя сричка пада ударението в думата бара(малка рекичка)?


Честно казано не зная, до скоро дори не предполагах, че тази дума е все още в употреба и то на доста места.
цитирай
33. ketcakuatl - АМИ
26.04.2012 21:00
Уж Русе не е далеч от Шумен но Марин греши. Като малки, когато още се срещаха каруци из Шумен,, децата си викахме - хайде да се качим на ока. Зад всяка каруца се подаваше един метър дърво отзад и ние се возехме седнали там издебвайки каруцаря. Няма много значения, kerseblept e прав. Поздрави!
цитирай
34. sparotok - Родопи
26.04.2012 21:06
nikikm написа:
добре дошъл! За това-
"Направи ми впечатление окончанието на определени тракийски прилагателни: тясон – тесен, тясен, темон, -темен, тъмен, висон – ..."
Не знам дали съм прав,но в Родопите говорят по подобен начин.Например-момине,женана,попрелчине,не знам много думи,но има още подобни.


Става дума за нещо различно. Частицата НА в женаНА е определителен член, който произхожда от показателното местоимение она, докато ОН в тясОН е окончание за оформяне на прилагателно, то е само вариант на ЕН в тесен, силен, вечен...

Поздрави!
цитирай
35. sparotok - значение
26.04.2012 21:16
ketcakuatl написа:
Уж Русе не е далеч от Шумен но Марин греши. Като малки, когато още се срещаха каруци из Шумен,, децата си викахме - хайде да се качим на ока. Зад всяка каруца се подаваше един метър дърво отзад и ние се возехме седнали там издебвайки каруцаря. Няма много значения, kerseblept e прав. Поздрави!


Митак, понякога значението на дадена дума се променя с времето. Поне за мене е трудно да преценя кой е прав и кой не е. Във всеки случай - благодаря ти за приноса!
цитирай
36. sparotok - таман
26.04.2012 21:23
troia написа:
ти си голям късметлия. Да работиш това което обичаш е нещо много хубаво. Затова не ти тежи труда. Думичката "тъмън" я знам и я използвам, но с друго значение. Мислех, че е с турски произход. Означава /тъкмо колокото е нужно,току-що/ Може би е диалектно произношение на думата "таман". Едва ли съм ти от полза, но това от мен.:)Пожелавам ти успех!


Таман е персийска дума, която прониква в българския с турско посредничество. Първоначалното й значение е напълно, изцяло (тамам).

Аз имам предвид вариант на тъмен, темен...

Поздрави!
цитирай
37. sparotok - благодаря ти
26.04.2012 21:31
kerseblept написа:
Здравей,
Думата ок се използва и в момента в Черноморска Странджа и по-конкретно в селата около Приморско.
Отнася се за гредата върху която лежи цялата каруца, и реално е теглещата конструкция. Самата греда свързва елементите върху които са разположени колелата на каруцата.
Поздрави,


Благодаря ти за подробните разяснения!

Поздрави!
цитирай
38. brig - Здравей, Думата ок се използва и в ...
26.04.2012 21:36
kerseblept написа:
Здравей,
Думата ок се използва и в момента в Черноморска Странджа и по-конкретно в селата около Приморско.
Отнася се за гредата върху която лежи цялата каруца, и реално е теглещата конструкция. Самата греда свързва елементите върху които са разположени колелата на каруцата.
Поздрави,


Това за което пишеш не се ли нарича "ОЛ"
Айде де Спароток, изчака ми се чакалото да прочета нещо на хартия от тебе.
цитирай
39. sparotok - !
26.04.2012 21:41
cefulesteven написа:
!!!!!! Поздрави


Благодаря ти Стефо!
цитирай
40. sparotok - !
26.04.2012 21:51
brig написа:
kerseblept написа:
Здравей,
Думата ок се използва и в момента в Черноморска Странджа и по-конкретно в селата около Приморско.
Отнася се за гредата върху която лежи цялата каруца, и реално е теглещата конструкция. Самата греда свързва елементите върху които са разположени колелата на каруцата.
Поздрави,


Това за което пишеш не се ли нарича "ОЛ"
Айде де Спароток, изчака ми се чакалото да прочета нещо на хартия от тебе.


Хубавите неща стават бавно...Де да ми беше само това работата - да се ровя из старите извори, археологически проучвания и т.н. Цялото си свободно време заделям за доброто дело, но човек трябва и да спи:)

Още малко и, ако е рекъл Господ ще имаш от мен и нещо на хартия...
цитирай
41. kasnaprolet9999 - Добре дошъл отново, друго си е да те ...
26.04.2012 22:15
Добре дошъл отново, друго си е да те зареди пролетната природа, нали?
Пишеш за троянците, снощи гледах филма "Истината за Троя", в който се казва, че населението е било хети, препоръчвам ти да си го изтеглиш от Зимундата. Там се казва и за другото име на Троя, което си е чисто тракийско, ама не го запомних Ще се изненадаш колко интересни заключения ича в него, открито е че тази война не е водена 10 , а 200 г.Изобщо не е заради хубавата Елена, а заради злато и скъпоценности, които е имало в града. Не е имало никакъв кон, явно е бил художествена измислица на Омир.Защо ли не съм очудена, никога не съм си мислила, че тя е причината, представяла съм си че е просто повод, дошъл в много подходящ момент:))) Изследванията са правени с много съвременни средства, които направо ме изправиха на нокти. Дават града с такива очертания, сякаш гледаш снимка от гугъла.Поздрави!!!
цитирай
42. анонимен - бургазлия
26.04.2012 22:16
ударението в думата бара е на първата сричка,в Странджа поне е така,още се ползва тази дума.добре дошъл отново Спароток!
цитирай
43. sparotok - Троя
26.04.2012 22:20
kasnaprolet9999 написа:
Добре дошъл отново, друго си е да те зареди пролетната природа, нали?
Пишеш за троянците, снощи гледах филма "Истината за Троя", в който се казва, че населението е било хети, препоръчвам ти да си го изтеглиш от Зимундата. Там се казва и за другото име на Троя, което си е чисто тракийско, ама не го запомних Ще се изненадаш колко интересни заключения ича в него, открито е че тази война не е водена 10 , а 200 г.Изобщо не е заради хубавата Елена, а заради злато и скъпоценности, които е имало в града. Не е имало никакъв кон, явно е бил художествена измислица на Омир.Защо ли не съм очудена, никога не съм си мислила, че тя е причината, представяла съм си че е просто повод, дошъл в много подходящ момент:))) Изследванията са правени с много съвременни средства, които направо ме изправиха на нокти. Дават града с такива очертания, сякаш гледаш снимка от гугъла.Поздрави!!!


С такива филми трябва да се внимава, населенето на Троя не е от хети, тяхната държава е по -на изток. Трояните са тракийски поселници, много неща го доказват. Верно е, че в цитаделата е намерен печат с лувитски знаци, но това може да е само вследствие на дипломация.

Поздрави!
цитирай
44. sparotok - благодаря!
26.04.2012 22:21
анонимен написа:
ударението в думата бара е на първата сричка,в Странджа поне е така,още се ползва тази дума.добре дошъл отново Спароток!


Благодаря ти за уточнението!
цитирай
45. brig - Добре дошъл отново, друго си е да те ...
26.04.2012 22:45
kasnaprolet9999 написа:
Добре дошъл отново, друго си е да те зареди пролетната природа, нали?
Пишеш за троянците, снощи гледах филма "Истината за Троя", в който се казва, че населението е било хети, препоръчвам ти да си го изтеглиш от Зимундата. Там се казва и за другото име на Троя, което си е чисто тракийско, ама не го запомних Ще се изненадаш колко интересни заключения ича в него, открито е че тази война не е водена 10 , а 200 г.Изобщо не е заради хубавата Елена, а заради злато и скъпоценности, които е имало в града. Не е имало никакъв кон, явно е бил художествена измислица на Омир.Защо ли не съм очудена, никога не съм си мислила, че тя е причината, представяла съм си че е просто повод, дошъл в много подходящ момент:))) Изследванията са правени с много съвременни средства, които направо ме изправиха на нокти. Дават града с такива очертания, сякаш гледаш снимка от гугъла.Поздрави!!!


Според д3вер http://d3bep.blog.bg/history/2010/11/11/troy-is-it-real-istina-li-e-iliada.633026
това е битката за Кадеш който е хетски и е нападнат от египтяните на Рамзес Някойси.
цитирай
46. rustocks - http://rustocks. blog. bg/poe...
26.04.2012 22:54
http://rustocks.blog.bg/poezia/2012/04/26/veselin-vylev-i-babinite-zybi-po-asfalta.946241
цитирай
47. malchaniaotnadejda7 - :) Добре дошъл, Sparotok!
26.04.2012 23:13
Четейки разсъжденията ти за названието на крепостта, напомняща старобългарската дума пътахъ – птица, но и гръцката – прося, искам милостиня..., изникна това:)

Логос

От какво ли
искат милост
птиците,
когато се превръщат
в крепост?

Понякога просто са верни и двете думи, не мислиш ли?:) Гнездото е птича крепост, а и небесна - то е милост от небето.:) И един въпрос - защо точно "старовисоконемски"? Винаги ме респектира това "високо" - откъде идва?

Успех на Тракийския речник!:) Със сигурност ще го сложа до Библията вкъщи. Щом от една дума, изникна стихотворение, представи си 641 думи колко памети ще отключат и колко мостове ще спуснат в умовете и душите ни. Българите знаем, но не помним. Малко е нужно, да разберем, кои сме. Успех и чакаме следващата добра новина!:)
цитирай
48. bgwest - Поздрави!!!
26.04.2012 23:25
Поздрави!!!
цитирай
49. dolsineq - – Здравей, Павел! Верно е, че при...
26.04.2012 23:32
– Здравей, Павел! Верно е, че природата прави чудеса, но при теб тя е само фон. Чудото е това, което правиш и възможността да му отделиш цялото си време...:)
Моята баба казваше "темно" на тъмно. Ползваше много стари думи, но за съжаление много малко си спомням от тях. /Североизточна България – уточнявам от кой край е това/
цитирай
50. ejkobeshko - ти сам трябва да си простиш защото ...
27.04.2012 00:31
sparotok написа:

ти сам трябва да си простиш защото скептицизма е признак на комбинация от слаби познания и закостеняло мислене:)


Като оставя на страна крайния нелогизъм в това да искаш прошка сам от себе си, бих казал, че скептицизма е чест спътник на научното познание; и поставянето под въпрос, на изложените факти и техните интерпретации, е задължителна проверка, на която трябва да мине и най-красиво звучащата теория.

Ще отмина без коментар и мълчанието по въпроса за текста на Димитър Хоматиан и неговия преводач, до предложения от блога Вид.

Ще попитам обаче, откъде, г-н Й.Йорданов набавя сравнителния си материал от черепи на стари българи и на мизи, за да сравни изкуствените им черепни деформации?

Подобни възражения могат да се отправят и към следващите няколко изложени от вас довода.

Относно довод № 6, това, най-вероятно, е точно така, но по избраната от вас логика, същите тези топоними могат да се тълкуват лесно и на сръбски, Руски, Чешки, че и на някой от скандинавските езици (които често споменавате), а да не говорим за на останалите езици, произхождащи от санскрит.


Относно "Каменните баби" - ще ми посочите ли, къде другаде ги има в Мизия?; и ще ми отговорите ли на въпроса - кое, географски, наричате Мизия?

Многоженството едва ли е типично само за старите българи и северните траки, в този период, като същото се отнася и за землянките и полу-землянките; а пък жертването на коне и кучете, ми се струва характерно за степен народ на ловци-сърибачи, иначе щаха да му оставят земеделски продукти - я делва жито, я ечимик.


Относно науката.
Смятам, че максимума, който можеш да си позволите, като коментар, относно нея е, че тя "СЕ ЛЪЖЕ", но не и че "ЛЪЖЕ" - дребна граматическа разлика, но вие се изтънчен специалист по езиците - вярвам ще я схванете. Като, дали е имало титла Хан, Кан, Кхан или както още е звучал езика на тази хора, е въпрос на научна изследване (т.е. нещо, което не знаем и искаме да разберем), а не на неуспорим факт.
цитирай
51. ejkobeshko - Продължение, че ми свъхшиха знаците
27.04.2012 00:51
Относно това дали е недопустимо да се твърди, че българите са били тюрки.

За начало, ще кажа, че няма недопустими твърдения в науката - в това число дори, че траки и българи са напълно идентични (или там каквото твърдите); в науката има недопустими начини за доказване на дадено твърдение или неубедителност на изложените доказателства (където, страхувам се, трябва да сложа голяма част от вашите).

Но за да видите, колко интересно нещо е историята, ще ви предложа една смела хипотеза относно посочените от вас книги от 1938. Към този период, като едни сравнително верни съюзници на Пакта, е било неудобно да си припишем тюркски произход.

Третия довод, срещу науката не успах да разбера - извинете.

Та по изложените в този и предния коментар доводи, считам, че знанието на Димитър Хоматиан, живял пред ХІІв, за историята на древните българи, е сравнимо, с знанието днешен журналист за историята на древните литовци от преди петнадесет века.

И, при всички положения, един студент по история в Университета, знае повече от него. - Просто, уважаеми г-н Спароток, науката История се е развла за последните девет века; твърдение, което смятам за неуспорим факт.
цитирай
52. anonimen65 - ne sum v bg i sum s nov comp
27.04.2012 03:04
ta sum bez kirilitsa.iskam da dam miasto za polzvane na ok kato homot.v selo muselievo nikopolsko se izpolzvashe niakoga ot po starite horaok kato homot
цитирай
53. anonimen65 - i ne samo v strandja
27.04.2012 03:16
v plevenskia krai n amalka rekichka i do sega si kazvat bara s udarenie na purvata srichka
цитирай
54. анонимен - Спароток, това което правите е исторически безценно - Тан Тан
27.04.2012 06:44
Спароток, незная колко думи в западноевропейските езици имат сходство с Тракийските, но при Русите, 70 процента най-малко имат един и същи корен, ако сравним с Българския, който е най.близо до Тракийския. Когато се заех и сравнявах, направо се смаях от от тази близост. Същевременно считам, че Славянството е измишльотина. Но близоста на езиците с Тракийското начало говори, че някъкога в дълбоката древност, Траките и Скитите са били един народ, който във времето се е разделил, вследствие преселенията в борбата за оцеляване, заемайки или извоювайки нови Земни райони. Бъдете жив и здрав. Ще дойде време, когато ще бъдете оценен заслужено.
цитирай
55. sparotok - траки и скити
27.04.2012 08:59
анонимен написа:
Спароток, незная колко думи в западноевропейските езици имат сходство с Тракийските, но при Русите, 70 процента най-малко имат един и същи корен, ако сравним с Българския, който е най.близо до Тракийския. Когато се заех и сравнявах, направо се смаях от от тази близост. Същевременно считам, че Славянството е измишльотина. Но близоста на езиците с Тракийското начало говори, че някъкога в дълбоката древност, Траките и Скитите са били един народ, който във времето се е разделил, вследствие преселенията в борбата за оцеляване, заемайки или извоювайки нови Земни райони. Бъдете жив и здрав. Ще дойде време, когато ще бъдете оценен заслужено.


Аз също смятам, че траки и скити са били една общност през 5-то хил.пр. Христа. В по-късен период обаче част от скитите се смесва с други хора, де факто образуват се нови народи. Те също са сродни на траките, но връзката не е така силна както например със скитите от Черноморските степи и Добруджа...

Не трябва да се сравняват само езиците, но също и обичаите, погребалните ритуали, антропологичния тип и т.н.

Поздрави!
цитирай
56. sparotok - !
27.04.2012 08:59
anonimen65 написа:
v plevenskia krai n amalka rekichka i do sega si kazvat bara s udarenie na purvata srichka


Благодаря Ви за сведението!
цитирай
57. sparotok - данни
27.04.2012 09:08
ejkobeshko написа:
Относно това дали е недопустимо да се твърди, че българите са били тюрки.

За начало, ще кажа, че няма недопустими твърдения в науката - в това число дори, че траки и българи са напълно идентични (или там каквото твърдите); в науката има недопустими начини за доказване на дадено твърдение или неубедителност на изложените доказателства (където, страхувам се, трябва да сложа голяма част от вашите).

Но за да видите, колко интересно нещо е историята, ще ви предложа една смела хипотеза относно посочените от вас книги от 1938. Към този период, като едни сравнително верни съюзници на Пакта, е било неудобно да си припишем тюркски произход.

Третия довод, срещу науката не успах да разбера - извинете.

Та по изложените в този и предния коментар доводи, считам, че знанието на Димитър Хоматиан, живял пред ХІІв, за историята на древните българи, е сравнимо, с знанието днешен журналист за историята на древните литовци от преди петнадесет века.

И, при всички положения, един студент по история в Университета, знае повече от него. - Просто, уважаеми г-н Спароток, науката История се е развла за последните девет века; твърдение, което смятам за неуспорим факт.


Знаеш ли израза - We save the best for last ? Съюза с Германия не е повлиял д-р Попов, защото според него българите са славянски народ, роднини на сърби, хървати, поляци и др. Точно това е било трън в очите на някои, но цар Борис е имал смелостта да разреши печатането на материала. Между другото генетичните проучвания от 2011 г. показаха, че д-р Попов е бил прав, българите се оказаха близки роднини на хървати и поляци, като голяма част от нас носи и тракийски гени...явно става дума за над 50-те % българи, които според Попов са от понтийски тип, т.е. потомци на древно население...

Науката наистина се развива, но не и някои учени, те още си повтарят догмите от 19-ти век...за това не бъркай оределена група учени с науката като цяло...
цитирай
58. sparotok - до ejkobeshko
27.04.2012 09:31
Благодарение на тебе спечелих бас, обзаложих се, че ще искаш точната локация на древните погребения, в които са намерени деформирани черепи:)

Или прочети стр. 127 от Антропология на древните българи ( на Йордан Йорданов), или се свържи с него за повече подробности. Явно на мен не вярваш... Няма да е зле да си набавиш и Archaeology of USSR на A. Mongait, той също пише за древния произход на изкуствената черепна деформация, но в Черноморските степи.

Какво наричам аз Мизия - Северна България, всъщност старата Мизия обхваща и територии от Сърбия, дори и Румъния.

Верно е, че тракийски думи като бара-рекичка, тима-тъма ги има и в езиците на сърби, хървати и словени, но те за разлика от нас не са отъждествявани с траките в продължение на 1000 години. Св. Йероним отъждествява България с Мизия през 4-ти век, а последния, който отъждествява българи с мизи е Йоан Кантакузин.

Каменни баби има и в Азия, освен в нашите земи.

Мислиш, че много други народи познават многоженството освен стари българи и траки...Хубаво, посочи тогава колко жени едновременно е римлянина...или гърка... Бешевлиев е този, който се опитва да изкара многоженството азиатски обичай и хитричко премълчава, че това е типично и за траките - страхотен научен метод - укриване на данни.

Казваш - "жертването на коне и кучете, ми се струва характерно за степен народ на ловци-сърибачи..."

Това ли те учиха в университета - като ти се струва нещо и да го смяташ за доказателство без да си потърсил данни. Траките са уседнал народ и въпреки това жертват кон и куче в гроба на боец.

Ако само Хоматиан бе отъждествил българи с траки изобщо нямаше да си правя труда да го споменавам. Има обаче и други - Св. Йероним, Л. Дякон, М.Аталиат, Й.Цеца, Фулко... Те не се цитират един-друг. Освен това имаме както изследванията на Попов ( показващи понтийския тип на по-голамата част от нашето население), така и генетичните изследвания показали тракийските ни корени.

Един студент по история знае това, което преподавателя му е благоволил да каже. От времето на Хоматиан до днес са се изгубили доста данни, в такъв случай е глупаво да се твърди, че Хоматиан знае по-малко от студент по история...

Относно лъжите за хановете...моля те, без ефимизиране. Титла хан не е документирана никъде, но понеже според школата на Златарски българите са тюрки, то и учените лъжат своя народ, че дедите ни са били управлявани от ханове...

Щом се съмняваш в тракийския произход на българите дай своята теория и доказателства за това що за народ сме. Нали имаш смелостта да го направиш:)

За да твърдиш, че нещо не е верно, то на тебе би трябвало да ти е известно нещо друго, сподели моля те:)
цитирай
59. sparotok - темно
27.04.2012 09:38
dolsineq написа:
– Здравей, Павел! Верно е, че природата прави чудеса, но при теб тя е само фон. Чудото е това, което правиш и възможността да му отделиш цялото си време...:)
Моята баба казваше "темно" на тъмно. Ползваше много стари думи, но за съжаление много малко си спомням от тях. /Североизточна България – уточнявам от кой край е това/


Снеже, благодаря ти за сведението! Точно в Североизточна България е регистрирана думата темон...


Поздрави!
цитирай
60. sparotok - !
27.04.2012 09:39
bgwest написа:
Поздрави!!!


Поздрави!:)
цитирай
61. sparotok - хубаво казано
27.04.2012 09:41
malchaniaotnadejda7 написа:
Четейки разсъжденията ти за названието на крепостта, напомняща старобългарската дума пътахъ – птица, но и гръцката – прося, искам милостиня..., изникна това:)

Логос

От какво ли
искат милост
птиците,
когато се превръщат
в крепост?

Понякога просто са верни и двете думи, не мислиш ли?:) Гнездото е птича крепост, а и небесна - то е милост от небето.:) И един въпрос - защо точно "старовисоконемски"? Винаги ме респектира това "високо" - откъде идва?

Успех на Тракийския речник!:) Със сигурност ще го сложа до Библията вкъщи. Щом от една дума, изникна стихотворение, представи си 641 думи колко памети ще отключат и колко мостове ще спуснат в умовете и душите ни. Българите знаем, но не помним. Малко е нужно, да разберем, кои сме. Успех и чакаме следващата добра новина!:)


Много хубаво си го казала - Българите знаем, но не помним. Малко е нужно, да разберем, кои сме.

Старовисоконемския е най-древната форма на германския език, документирана е с руни (така наречената азбука - футарк).

Поздрави!
цитирай
62. liliyanaandreeva - Баба ми казваше на киселото КЪРС...
27.04.2012 09:57
Баба ми казваше на киселото КЪРСАТО! и още " от соленкото ми е много БЛАГО (вкусно,а не сладко). Беше родом от Кукуш (егейска Македония).
цитирай
63. sparotok - !
27.04.2012 09:59
liliyanaandreeva написа:
Баба ми казваше на киселото КЪРСАТО! и още " от соленкото ми е много БЛАГО (вкусно,а не сладко). Беше родом от Кукуш (егейска Македония).


Благодаря Ви за информацията!
цитирай
64. d3bep - Ежко Бежко, То има две еднакво вр...
27.04.2012 10:13
Ежко Бежко,

То има две еднакво вредни за тракологиятатечения:
1. Отричане на каквото и да е тракийско в българското самосъзнание и култура.
2. Приписване на тракийски произход на целия видим свят.

Както и да ги гледам ,еднакво унищожителни и спрямо науката история, и спрямо тракологията в частност.
Като че ли разумният отговор, щом сте и възпитаник на университет е, да хванете там който бряг сте стеснили, стеснили... Стеснили.
И да го пресечете.
Вместо да наливате вода в чуждите брегове.
Щото последното, е, смея да кажа, погрешно разбран от вас механизъм на стесняването.

Щото родната българска наука нещо бъка от критици, а не върви добре с творците... Ше останете накрая само критици да догризвате неща, писани преди 50 години. Разкопки има, публикации няма. Световната наука се движела викате, да ама българската - не... Попов го бил повлиял Хитлер. А вашите източници СССР и 50 години цензура са ги оставили небарнати, ако така ще разсъждаваме за славянофилията.

Тюркологията също се развива. Тюрки било траки, Месала било Мшала и прочие, и прочие...
Налице е следния проблем:
1. Тюркологията се развива.
2. Тюрколозите в българия тоталн осте проспали развитието и.
3. Нещо повече ,за никакъв х.. не ствате, дори не сте в състояние археологически да изведете безспорното присъствие на ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ тука, камо ли нещо повече - тя е зарината в тиня, няма я нито в забележителности, нито в музеи, пък кво остава за древна тюркология да ми говорите и аз да ви вярвам.
4. Теорията съществува като паразит. Тя не се развива, чака някаква друга теория и почва да смуче кръв от нея... Я от хунската, я от сарматската, я от тракийската.. Веднага щом се появят, и тюркската "хипертеория" скача да ги ръфа ,а междувременно НИЩО НЕ ПРАВИ.

Това теория ли е, наука ли е??? Или българска селска простотия... Аз не мога да определя...
За ме нтази теория вече заслужава некролог и паметник, тя е доказано неспособна на нищо.

Като разбира се, не е виновна теорията.
А теоретиците.
цитирай
65. sparotok - Кадеш и Троя
27.04.2012 10:14
brig написа:
kasnaprolet9999 написа:
Добре дошъл отново, друго си е да те зареди пролетната природа, нали?
Пишеш за троянците, снощи гледах филма "Истината за Троя", в който се казва, че населението е било хети, препоръчвам ти да си го изтеглиш от Зимундата. Там се казва и за другото име на Троя, което си е чисто тракийско, ама не го запомних Ще се изненадаш колко интересни заключения ича в него, открито е че тази война не е водена 10 , а 200 г.Изобщо не е заради хубавата Елена, а заради злато и скъпоценности, които е имало в града. Не е имало никакъв кон, явно е бил художествена измислица на Омир.Защо ли не съм очудена, никога не съм си мислила, че тя е причината, представяла съм си че е просто повод, дошъл в много подходящ момент:))) Изследванията са правени с много съвременни средства, които направо ме изправиха на нокти. Дават града с такива очертания, сякаш гледаш снимка от гугъла.Поздрави!!!


Според д3вер http://d3bep.blog.bg/history/2010/11/11/troy-is-it-real-istina-li-e-iliada.633026
това е битката за Кадеш който е хетски и е нападнат от египтяните на Рамзес Някойси.


Кадеш е на около 1000 километра от Троя. Както Омир, така и Страбон пишат, че Троада граничи с Мизия и Фригия, а Кадеш се намира доста далеч от тези области.

Битката при Кадеш е някъде към 1300 пр. Христа. Муватали ІІ се сражава с Рамзес ІІ, в тази битка участват и мизи, но това не означава, че Кадеш е на територията на Мизия.

Виж на тази карта колко отдалечени са Кадеш и Троя, наречена Вилуша (Илиос).

http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Hittite_Empire.png&imgrefurl=http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hittite_Empire.png&h=529&w=500&sz=220&tbnid=d0Sa8tsEWW1u3M:&tbnh=231&tbnw=218&prev=/search%3Fq%3Dhittite%2Bempire%2Bmap%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=hittite+empire+map&hl=nl&usg=__8ZtVpS6_ENzd23eEsJ0heRW7upE=&sa=X&ei=-kaaT7fCFcuUOu3GtPsB&ved=0CBYQ9QEwAQ
цитирай
66. d3bep - Виж на тази карта колко отда...
27.04.2012 10:20
sparotok написа:


Виж на тази карта колко отдалечени са Кадеш и Троя, наречена Вилуша (Илиос).


Само че аз не казвам, че Троя не е съществувала - подчертал съм го с големи букви, а че Илиада е взаимствала с пълни шепи от епоса за битката при кадеш, познат на Хети и Египтяни.

Докато битката при Троя изобщо не е съществувала - най вероятно. Поне археологията е в пълнои несъстояние да го докаже, а аргументите против историчността на Илиада стават все повече и повече. Респективно, ако не е исторична, е измислена или натъманисана, и доколкото се свързва с името Ономакрит, който е известен фалшификатор..

.. не мисля че картите ще помогнат с нещо.
цитирай
67. sparotok - Троя
27.04.2012 10:27
d3bep написа:
sparotok написа:


Виж на тази карта колко отдалечени са Кадеш и Троя, наречена Вилуша (Илиос).


Само че аз не казвам, че Троя не е съществувала - подчертал съм го с големи букви, а че Илиада е взаимствала с пълни шепи от епоса за битката при кадеш, познат на Хети и Египтяни.

Докато битката при Троя изобщо не е съществувала - най вероятно. Поне археологията е в пълнои несъстояние да го докаже, а аргументите против историчността на Илиада стават все повече и повече. Респективно, ако не е исторична, е измислена или натъманисана, и доколкото се свързва с името Ономакрит, който е известен фалшификатор..

.. не мисля че картите ще помогнат с нещо.


Звер, възможно е елементи от битката при Кадеш да са влезли в омировата творба, защо не... Съгласен съм и, че Троя VІІа е разрушена от земетресение, а не от ахейците. Троянския кон е всъщност олицетворение на Посейдон, който е властвал над земетресенията.

Мисля също, че е имало не една, а много войни в различни периоди, включително и във времето на Омир. Който е контролирал Троя е контролирал и търговията между Черно и Средиземно Море...

Както Кадеш, Троя бива нападната поради икономически интереси.

Поздрави!
цитирай
68. d3bep - Троя е добре засвидетелстван в д...
27.04.2012 10:36
Троя е добре засвидетелстван в древността град, дори е ползван за "поклонение" от някои известни личности, но на това не трябва да се гледа по много различен начин отколкото на Мека, Йерусалим и прочие. Това че градът го има по някое време, не доказва историчността на събитията.

Например в Илиада се споменават и градове, като Спарта, Ейон на Струма и прочие, възникнали в МНОГО ПО - КЪСНА ЕПОХА.
Както и градове, които са изчезнали в епохата преди Илиада... Едновременно, на едно място. Очевидно се компилират някакви неща оттук - оттам.

Към това следва да прибавим ,че която и дата да сложим на Илиада, гърците претендират на база Илиада да са "микенска цивилизация".
Лошото е че по време на всички дати на "Илиада" микенската цивилизация е подложена на огън и меч. Тя загива през 13-12 в.пр.хр. Не се ражда тогава и не завладява тогава света с хиляди кораби... Ако я е имало, едвам е свързвала двата края...

Респективно за мен ТРОЯ е само едно от многото художествено използвани в илиада имена. Естествено, че Троя не е Кадеш, а да ти кажа, според хитските писма , не е и Вилуса, както претендират някои.. Но това е все едно. Троя я е имало, но събитието е.. атрибутирано, така да се каже.

На Илиадата следва да се гледа като на "стария завет" на древния свят, не като на научна историческа творба. Още повече че гръцката любов към "свети писания" е добре документирана. Като това не отнема възможността, точно както и библията, да има отделни вплетени п о- стари факти в нея, и тъкмо такъв, основен, откривам в битката за Кадеш.
Като, може занапред да изскочи и по - добър акаунт. Но засега в това виждам най - неоспоримите заемки.
цитирай
69. d3bep - Относно идентичността на Вилуса и ...
27.04.2012 11:13
Относно идентичността на Вилуса и Троя, тя е по скоро твърде съмнителна отколкото несъмнена. Знам ,че има учени, които рипат натам, но това е по - скоро тенденция тип "и вълка сит, и агнето цяло".

В писмото на Манапа Таркхунта се разправя, как той бил стар и болен, когато дошъл някакъв си и го накарал да напусне Вилуса.
После в писмо се уточнява ,че той се вдигнал и се скрил в близката "Речна страна Секха".
Секха е реката, която днес турците наричат Бакирчай. Намира се в района на Измир - Маниса

http://www.manisa.iwarp.com/tm600.jpg

След това казва се в писмото, узурпатора опитал да нападне Лазба.
Дефинирана в наше време като ЛЕЗБОС.

http://global-security-news.com/wp-content/uploads/2011/07/Aegean_with_legends_svg.png

Какот ясно се вижда, местоположението на Вилуса е най - вероятно между Лезбос и реката , и при всички положения в залива на Измир, който няма нищо общо с дарданелите и е на стотици километри от тях.

При това:
- вилуса е отлично засвидетелстван град в хитските документи, васал и съюзник;
- в района на континента срещу лесбос хитското присъствие е добре засвидетелствано;
- в района на Троя хитско присъствие общо взето почти няма;
- хитите диференцират Вилуса от земята на Маша - мизите, кояот е на север и в която би следвал ода се пада нашата Троя.

Т.е. налице е некъв напън да се спаси историчността на Илиада чрез съмнителни и зле засвидетелствани събития...
За съжаление се прескача един прост факт:

ЧЕ ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН Е АКО СЕ ИЗМЕСТИ ТРОЯ. Ако се признае, че тая Троя на Шлиман не е ... оная , и се потърси и намери на друго място, може би това ще спаси историчността на събитията...
Но това не е угодно, и затова се лансират такива.. частичносмислени теории.

цитирай
70. ejkobeshko - Между другото генетичните проу...
27.04.2012 11:36
sparotok написа:
Между другото генетичните проучвания от 2011 г. показаха, че д-р Попов е бил прав, българите се оказаха близки роднини на хървати и поляци, като голяма част от нас носи и тракийски гени...явно става дума за над 50-те % българи, които според Попов са от понтийски тип, т.е. потомци на древно население...



Ще Ви дам един пример от действителността.

Дете на българин и австралийка. Австралийката е наследник, пето поколение на китайски емигранти от началото на ХХ в., някъде там обаче се промъква и една ирландска пра-баба. От българска страна, гените са така както ги описват в цитираното от Вас изследване. Детето е родено, живее и учи в Англия.

Въпрос: какво би показало проучването на гените на това дете за националното му самосъзнание?

Отговори:
1. То се мисли за тракиец;
2. То се мисли за австралиец;
3. То се мисли за Българин;
4. Гените не могат да кажат нищо за самосъзнанието на човек
цитирай
71. malchaniaotnadejda7 - 61. sparotok - хубаво казано
27.04.2012 12:00
sparotok написа:
malchaniaotnadejda7 написа:
Четейки разсъжденията ти за названието на крепостта, напомняща старобългарската дума пътахъ – птица, но и гръцката – прося, искам милостиня..., изникна това:)

Логос

От какво ли
искат милост
птиците,
когато се превръщат
в крепост?

Понякога просто са верни и двете думи, не мислиш ли?:) Гнездото е птича крепост, а и небесна - то е милост от небето.:) И един въпрос - защо точно "старовисоконемски"? Винаги ме респектира това "високо" - откъде идва?

Успех на Тракийския речник!:) Със сигурност ще го сложа до Библията вкъщи. Щом от една дума, изникна стихотворение, представи си 641 думи колко памети ще отключат и колко мостове ще спуснат в умовете и душите ни. Българите знаем, но не помним. Малко е нужно, да разберем, кои сме. Успех и чакаме следващата добра новина!:)


Много хубаво си го казала - Българите знаем, но не помним. Малко е нужно, да разберем, кои сме.

Старовисоконемския е най-древната форма на германския език, документирана е с руни (така наречената азбука - футарк).

Поздрави!

Благодаря ти за руните! Отговорът ти оправда очакванията ми за старо-"високонемския". Хубаво са го казали дедите ни - пътахъ! - как звучи "птица" с това любимо по моя край "Ъ". В Копривщица всичко завършва на "ЪТ", напук на граматичните правила. И макар че съм живяла повече в София, често бъркам - и когато реша да придам значение на дума или действие - не спазвам правилото. Колкото до колебанията ти, ето какво прочетох за значението на думата "Логос", след като го написах, разбира се.:) Звучи като добро пожелание

"Понятие, широко използвано в античната и средновековната философска и религиозна литература с различни значения (всеобща закономерност, разумна основа на света, висш разум и др.), като в Стария завет "логос" означава божествено начало (Бог Слово), а в Новия завет "логос" се отъждествява с второто лице на Светата Троица и означава въплътения Божи Син Исус Христос."

Поздрави и успешна работа!
цитирай
72. veselinvalev - Сполай ти, Павел! Нека новините при ...
27.04.2012 12:04
Сполай ти, Павел! Нека новините при теб да са винаги от хубави по хубави! :)))
цитирай
73. ejkobeshko - Благодарение на тебе спечелих бас, ...
27.04.2012 12:09
sparotok написа:
Благодарение на тебе спечелих бас, обзаложих се, че ще искаш точната локация на древните погребения, в които са намерени деформирани черепи:)


Това да се чува!

sparotok написа:
Или прочети стр. 127 от Антропология на древните българи ( на Йордан Йорданов), или се свържи с него за повече подробности. Явно на мен не вярваш... Няма да е зле да си набавиш и Archaeology of USSR на A. Mongait, той също пише за древния произход на изкуствената черепна деформация, но в Черноморските степи.


В момента няма как да отворя книгата, но ако е вярно описанието на книгата дадено на страницата на книжарница Пингвините, то става въпрос за гроб от IXв - т.е. след идването на аспаруховите българи тук, и ако Archaeology of USSR на A. Mongait се отнася за черноморските степи, а не за това което наричаш Мизия, то не виждам как правиш връзката между древното население на Мизия и прабългарите от IXв.

Същото се отнася и за каменните баби в Азия (от където според официалната наука идват българите). Какво общо имат тези азиатски баби с Мизия? Очевидно наличието им там показва точно обратното на това, което ти твърдиш - а именно, че българите идват от там (освен, ако, разбира се не се твърди, че нашите баби са по-стари от азиатските)

Казаното от мен относно полигамията е, че тя е така разпространена в древността, че не може да се нарече изключителна само за траките и българите. В този смисъл, не можеш да доказваш еднаквост чрез нея. Същото е и за жертването на коне, кучета и т.н. в погребалните ритуали.

Относно моята теория, то тя е, че езиково днешния българин е славянин, езикът ни е славянски. Ако тръгваш да доказваш, че всички славяни са тракийци - добре; но да казваш, че от всички народи във славянското езиково семейство, само българите са тракийци - това ми се струва доста странно.
цитирай
74. ejkobeshko - И накрая, все още не сте посочил и...
27.04.2012 12:30
И накрая,
все още не сте посочил източника от който ползвате Димитър Хоматиан.

Относно историята като наука, признавам почитател съм на теорията на R. G. Collingwood и оксфордското течение следващо него. До момента, лекциите му на тази тема (изд. в The idea of history), е най-убедителното четиво, на което съм попаднал на тази тема. Karl Popper - не успява да го обори в моите очи.

Между другото Колингууд ( издаден е на български през 1994 - но с кошмарен превод) обсъжда и доста интересно твърдението, че щом някой е живял, времево по-близо до събитието, то със сигурност знае повече от тези, които живеят след него. В противен случай ще се стигне до абсурда, че средновековния европейски историк е знаел повече за историята на древен Египет от днешните египтолози; най-малкото защото, г-н Спароток, информация, както се губи, така се и намира.

Дзвер, това че Вие сте сложил некролог на една теория, по никакъв начин на обвързва другите. Това че Попов е написал нещо през 1938, по никакъв начин не го прави безспорно
цитирай
75. brig - Виж на тази карта колко отда...
27.04.2012 12:44
d3bep написа:
sparotok написа:


Виж на тази карта колко отдалечени са Кадеш и Троя, наречена Вилуша (Илиос).


Само че аз не казвам, че Троя не е съществувала - подчертал съм го с големи букви, а че Илиада е взаимствала с пълни шепи от епоса за битката при кадеш, познат на Хети и Египтяни.

Докато битката при Троя изобщо не е съществувала - най вероятно. Поне археологията е в пълнои несъстояние да го докаже, а аргументите против историчността на Илиада стават все повече и повече. Респективно, ако не е исторична, е измислена или натъманисана, и доколкото се свързва с името Ономакрит, който е известен фалшификатор..

.. не мисля че картите ще помогнат с нещо.


Съвсем като хипотеза да вмъкна че е възможно на по-късен етап когато гърците ги има вече на световната сцена доста след 1300 пр.н.е. да са опоскали като скакалци разрушената от земетресение Троада, и за оправдание да си припишат чужди подвизи от друга битка.
цитирай
76. lostov - Поздравления за труда и чудесната статия.
27.04.2012 13:41
С инетерс я прочетох и останах доволен, че съм научил нещо ново. Продължавайте все така! Успех! :)
цитирай
77. malkiatprintz - Поздравления за напредъка, Пав...
27.04.2012 15:12
Поздравления за напредъка, Павеле! Поздрави.
цитирай
78. balkanec - ejkobeshko - дай превода според теб
27.04.2012 15:37
на Д.Хоматиан, щом си мислиш, че е различен. Вместо да караш някой друг да ти върши работата.
Същият текст е цитиран в най-различни издания и изследвания, а това че на тебе не ти е известен - кой друг трябва да си мръдне пръста?
цитирай
79. balkanec - Речникът ще е много полезна придобивка
27.04.2012 15:40
Ще могат да го използват и други изследователи и ще видим и те какви изводи ще направят.
Може би по-полезен и от описателна книга (не че няма нужда и от такава).
цитирай
80. kostadin - . . . Хайде първо да те почна за &qu...
27.04.2012 16:41
joysii написа:
...
Хайде първо да те почна за "слабите познания", дето ги приписваш на Ежко Бежко. Човек, ти не си специалист, не можеш да анализираш езици. Впрочем - искаш, правиш го, НО по начин, съвсем далечен от истинския научен анализ.Ти си този със слабите познания.
После...там 1,2,3....дето си ги подредил.
човек!


Като нямаш глава ,която може да мисли най - лесно е да се позовеш на установеното научно мислене -ама това не означава нищо ,защото мненията на официалните учени са, като ветропоказател.
Нормално е човек да се стреми да внася порядък в хаоса ,независимо дали е създаден преднамерено или не от гърците или някой друг.
цитирай
81. kostadin - . . . За ме нтази теория вече заслу...
27.04.2012 16:49
[quote=d3bep]...
За ме нтази теория вече заслужава некролог и паметник, тя е доказано неспособна на нищо.
........
Като разбира се, не е виновна теорията.
А теоретиците.[/

Може би Фоменко е прав,но тогава може да си изясним защо се казва ,че историата зависи от това кой е победителя
цитирай
82. blm - Ок на биволска кола
27.04.2012 17:57
Това, което знам, съвпада напълно с написаното от kerseblept. Задните колелета могат да се придвижват напред-назад. Така, когато се карат снопи жито, те се изтеглят назад, за да се съберат повече. Снопите са леки в сравнение с дърва и камъни и воловете могат да теглят по-голям обем. Когато колата е празна или натоварена с тежки неща, колелетата се придвижват напред, за да може да завива по-лесно. Окът остава да стърчи отзад и децата могат да се повозят, както казва ketcakuatl. Аз съм от Русе и наистина не е далеч до Шумен. Двата града са тясно свързани по много линии и от много години, даже векове.
Никога не съм чувал "бара" да се произнася с ударение на втората сричка. В Русе "бара" казваме на "локва". Това не противоречи много на значението "рекичка", защото такива малки рекички често при маловодие се прекъсват и разпадат на локви.
цитирай
83. sparotok - бара
27.04.2012 18:38
blm написа:
Това, което знам, съвпада напълно с написаното от kerseblept. Задните колелета могат да се придвижват напред-назад. Така, когато се карат снопи жито, те се изтеглят назад, за да се съберат повече. Снопите са леки в сравнение с дърва и камъни и воловете могат да теглят по-голям обем. Когато колата е празна или натоварена с тежки неща, колелетата се придвижват напред, за да може да завива по-лесно. Окът остава да стърчи отзад и децата могат да се повозят, както казва ketcakuatl. Аз съм от Русе и наистина не е далеч до Шумен. Двата града са тясно свързани по много линии и от много години, даже векове.
Никога не съм чувал "бара" да се произнася с ударение на втората сричка. В Русе "бара" казваме на "локва". Това не противоречи много на значението "рекичка", защото такива малки рекички често при маловодие се прекъсват и разпадат на локви.


Благодаря за сведенията! Бара има значение и локва, блатисто място, явно край Русе думата се е запазила със значение локва, докато в други места хората казва бара на малка река...
цитирай
84. sparotok - история
27.04.2012 18:43
kostadin написа:
[quote=d3bep]...
За ме нтази теория вече заслужава некролог и паметник, тя е доказано неспособна на нищо.
........
Като разбира се, не е виновна теорията.
А теоретиците.[/

Може би Фоменко е прав,но тогава може да си изясним защо се казва ,че историата зависи от това кой е победителя


Победителя почти винаги пише в своя полза, поради това всеки исторически извор трябва да се разгледа критично.
цитирай
85. sparotok - речник
27.04.2012 19:09
balkanec написа:
Ще могат да го използват и други изследователи и ще видим и те какви изводи ще направят.
Може би по-полезен и от описателна книга (не че няма нужда и от такава).


Речника ще покаже най-вече какво не ни е казано на нас. Някой да е чувал за тракийски град Агнон, или за тракийска крепост Плисенум...чийто корен е като на старата ни столица Плиска...

Когато има премълчани данни е лесно да се съчиняват лъжи, те обаче рухват когато цялата информация излезе на яве.

Поздрави!
цитирай
86. анонимен - Една идея
27.04.2012 19:10
Здравейте, Спароток!
Докато господин Венцислав Бъчваров (издателство "Веда Словена") беше жив, в дома му в гр.Пловдив се събираха хора, които работеха над такъв речник. Както и над келтски, скитски, снаскритски и други древни речници. След смъртта му речниците останаха недовършени и неиздадени. Много ми се иска да ви свържа с тези хора. Проблемът е, че те малко са скарани с компютрите. Ако имате интерес ще намеря начин да ви свържа.
Поздравления за труда!
Вера
цитирай
87. анонимен - bez da natrapvam
27.04.2012 19:10
Pavele,mai naistina 6te se okaje,4e Troia se namira na 4erno more i dzvera 6te se okaje prav.pro4eti tova molia te....http://marica.bg/show.php?id=80466,
цитирай
88. sparotok - благодаря ти
27.04.2012 20:13
malkiatprintz написа:
Поздравления за напредъка, Павеле! Поздрави.


Благодаря ти Филипе!
Дано и за в бъдеще нещата да вървят добре!

Поздрави!
цитирай
89. ejkobeshko - balkanec,
27.04.2012 20:36
ако в нормален университет, в Master thesis-са си позволиш, да слощиш нещо от чужд текст, без цитиране на източника си си свършил пред съвета по плагиатство, със сериозни шансове да не завърши.

Работата, която претендира, че върши г-н Спароток, би следвало да надхвърля далеч нивото на една дипломна работа на завършващ университет; отказа му да цитира източника показва само колко е далече от претенцията
цитирай
90. silverunicorn - Баба ми казваше на киселото КЪРС...
27.04.2012 21:15
sparotok написа:
liliyanaandreeva написа:
Баба ми казваше на киселото КЪРСАТО! и още " от соленкото ми е много БЛАГО (вкусно,а не сладко). Беше родом от Кукуш (егейска Македония).


Благодаря Ви за информацията!

В пазарджишко и днес възрастните хора казват на киселото "красато".
цитирай
91. aristotelis - За едно бъди сигурен трако-маке...
27.04.2012 21:21
За едно бъди сигурен трако-македоно-психопад, гърците ще ви изкарат червата през устата, помни мойте думи! Бял ден няма да видите, когато те са създали европейската цивилизация вие сте се люлели на клона хванати с опашката и ви нямало на света дори като сперматозойди или ако ви имало някъде сте мяукали както котките и лаели като кучета, диви и варвари без писменост както пише и Академик Гююевев..........."Славяните идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят"
цитирай
92. sparotok - плагиати
27.04.2012 21:23
ejkobeshko написа:
ако в нормален университет, в Master thesis-са си позволиш, да слощиш нещо от чужд текст, без цитиране на източника си си свършил пред съвета по плагиатство, със сериозни шансове да не завърши.

Работата, която претендира, че върши г-н Спароток, би следвало да надхвърля далеч нивото на една дипломна работа на завършващ университет; отказа му да цитира източника показва само колко е далече от претенцията


За млад човек с висше образование имаш слаба памет. Споменах ти вече, че блогът е дневник, споделяне, не е научна работа, макар да може да се използва за популяризиране на научна работа.

Когато твърденията ми бъдат отпечатани и се окаже, че аз представям някакъв факт, който всъщност е откритие на друг, то в такъв случай можем да говорим за плагиатство.

Понеже отваряш дума за плагиатство, нека те попитам нешо...В работата си "Славяните в Първото Царство" 2002, д-р Станилов пише: " Най-добрър пример в това отношение е използването на думата бук, която липсва в основния словесен фонд на славяните " -стр. 3.

Хубаво, но това го е казал проф. Херман Хирт, а не е установено от д-р Станилов. Въреки това в глава І-ва няма споменаване нито на Хирт, нито на друг автор цитиращ Хирт. Как би нарекал това?

То не е споделено в блог, не е реакция на въпрос във форум, а редактирана научна работа...и все пак - става ли дума за плагиат, или не?
цитирай
93. sparotok - гърци
27.04.2012 21:26
aristotelis написа:
За едно бъди сигурен трако-македоно-психопад, гърците ще ви изкарат червата през устата, помни мойте думи! Бял ден няма да видите, когато те са създали европейската цивилизация вие сте се люлели на клона хванати с опашката и ви нямало на света дори като сперматозойди или ако ви имало някъде сте мяукали както котките и лаели като кучета, диви и варвари без писменост както пише и Академик Гююевев..........."Славяните идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят"



С просташкото си поведение правиш лоша услуга на гърците...защо ги мразиш толкова?
цитирай
94. sparotok - благодаря ти!
27.04.2012 21:27
lostov написа:
С инетерс я прочетох и останах доволен, че съм научил нещо ново. Продължавайте все така! Успех! :)


Благодаря ти!
цитирай
95. sparotok - странно
27.04.2012 21:38
ejkobeshko написа:
sparotok написа:
Благодарение на тебе спечелих бас, обзаложих се, че ще искаш точната локация на древните погребения, в които са намерени деформирани черепи:)


Това да се чува!

sparotok написа:
Или прочети стр. 127 от Антропология на древните българи ( на Йордан Йорданов), или се свържи с него за повече подробности. Явно на мен не вярваш... Няма да е зле да си набавиш и Archaeology of USSR на A. Mongait, той също пише за древния произход на изкуствената черепна деформация, но в Черноморските степи.


В момента няма как да отворя книгата, но ако е вярно описанието на книгата дадено на страницата на книжарница Пингвините, то става въпрос за гроб от IXв - т.е. след идването на аспаруховите българи тук, и ако Archaeology of USSR на A. Mongait се отнася за черноморските степи, а не за това което наричаш Мизия, то не виждам как правиш връзката между древното население на Мизия и прабългарите от IXв.

Същото се отнася и за каменните баби в Азия (от където според официалната наука идват българите). Какво общо имат тези азиатски баби с Мизия? Очевидно наличието им там показва точно обратното на това, което ти твърдиш - а именно, че българите идват от там (освен, ако, разбира се не се твърди, че нашите баби са по-стари от азиатските)

Казаното от мен относно полигамията е, че тя е така разпространена в древността, че не може да се нарече изключителна само за траките и българите. В този смисъл, не можеш да доказваш еднаквост чрез нея. Същото е и за жертването на коне, кучета и т.н. в погребалните ритуали.

Относно моята теория, то тя е, че езиково днешния българин е славянин, езикът ни е славянски. Ако тръгваш да доказваш, че всички славяни са тракийци - добре; но да казваш, че от всички народи във славянското езиково семейство, само българите са тракийци - това ми се струва доста странно.


Ти вече ме смайваш с думите си - Ако тръгваш да доказваш, че всички славяни са тракийци - добре; но да казваш, че от всички народи във славянското езиково семейство, само българите са тракийци - това ми се струва доста странно...

Прощавай, но твърдението ти не може да се нарече другояче освен - невероятна глупост, не го ли осъзнаваш? Това, че езика на датчаните е германски не означава, че Гай Юлий Цезар се е сражавал с викинги.
Сродни народи говорещи сродни езици е едно, а идентичност на един народ с друг е нещо съвсем различно. Българите може и да говорят език, който е близък до руски, полски и т.н. но има и съществени разлики, те помагат да се определи идентичността.


Ако бе огворил книгата на Йорданов щеше да прочетеш, че изкуствената черепна деформация се практикува в Тракия от Неолита, а от работата на Монгаит би разбрал, че този обичай се появява в Черноморските степи в Бронзовата епоха. Това показва ясно посоката на разпространение. В Бактрия обичая е едва от 5-т век пр. Христа, около 4000 години по-късно от Тракия.

Каменните баби от Тракия са много по-стари от азиатските, това също показва посока на разпространение.

Мизи има и на север от Дунава, това го пише Страбон, но ти трябва да си направиш труда да проучиш сам старите извори.

Относно полигамията - кой друг европейски народ я практикува в древнотстта... И не става дума само да нея, а за СЪВКУПНОСТ от белези, опитай се да осъзнаеш това.

Именно съвкупността от общи неща ще определи дали един народ е наледник на друг.
цитирай
96. sparotok - благодаря Ви!
27.04.2012 21:40
анонимен написа:
Здравейте, Спароток!
Докато господин Венцислав Бъчваров (издателство "Веда Словена") беше жив, в дома му в гр.Пловдив се събираха хора, които работеха над такъв речник. Както и над келтски, скитски, снаскритски и други древни речници. След смъртта му речниците останаха недовършени и неиздадени. Много ми се иска да ви свържа с тези хора. Проблемът е, че те малко са скарани с компютрите. Ако имате интерес ще намеря начин да ви свържа.
Поздравления за труда!
Вера


Благодаря Ви!

В момента съм ангажиран с доста други неща и не ми остава много свободно време. Щом хората са пловдивчани ще се намерим лесно.

Поздрави!
цитирай
97. sparotok - !
27.04.2012 21:41
silverunicorn написа:
sparotok написа:
liliyanaandreeva написа:
Баба ми казваше на киселото КЪРСАТО! и още " от соленкото ми е много БЛАГО (вкусно,а не сладко). Беше родом от Кукуш (егейска Македония).


Благодаря Ви за информацията!

В пазарджишко и днес възрастните хора казват на киселото "красато".


Това е интересно, благодаря!
цитирай
98. merlin68 - "Относно моята теория, то тя ...
27.04.2012 22:04
"Относно моята теория, то тя е, че езиково днешния българин е славянин, езикът ни е славянски. Ако тръгваш да доказваш, че всички славяни са тракийци - добре; но да казваш, че от всички народи във славянското езиково семейство, само българите са тракийци - това ми се струва доста странно." - ejkobeshko

"Сродни народи говорещи сродни езици е едно, а идентичност на един народ с друг е нещо съвсем различно. Българите може и да говорят език, който е близък до руски, полски и т.н. но има и съществени разлики, те помагат да се определи идентичността." - sparotok

Мисля, че нямате основание за остър спор, по-скоро позициите ви са сходни, или аз поне така ги разбирам. Езиково безспорно сме славяни, а идентичността на българския народ се формира по-късно и не включва само езика, и това е вярно. Въпросът е как, кога, къде и от кого се формират славянските езици. Отговора според мен е, че това е езика на трако-скитите. Възникнал тук на Балканите и разпространен в цяла Източна Европа от скитите, в следствие на номадския им начин на живот покриващ огромни територии. И тук не става въпрос само за езика, но и за култура, традиции, обичаи. Въобще можем според мен да говорим за трако-скитска цивилизация в Източна Европа. Днешните славянски народи са наследници на тази цивилизация, те се формират на по-късен етап и разбира се днешните българи не са идентични на руси или поляци, но са наследници и продължители на една цивилизация. Това е според мен.
цитирай
99. sparotok - !
27.04.2012 22:10
veselinvalev написа:
Сполай ти, Павел! Нека новините при теб да са винаги от хубави по хубави! :)))


Благодаря ти и аз Весо! Дано Бог даде скоро да има и други хубави новини!
цитирай
100. sparotok - до malchaniaotnadejda7 ЛОГОС
27.04.2012 22:28
Надежда, ЛОГОС идва от глагола лего - реч, да реча, сродна е и на ведическата рч, рг - реч. Най-вероятно логос, лего са тракийски заемки в гръцкия.

Поздрави!
цитирай
101. ejkobeshko - Понеже отваряш дума за плагиа...
27.04.2012 23:48
sparotok написа:

Понеже отваряш дума за плагиатство, нека те попитам нешо...В работата си "Славяните в Първото Царство" 2002, д-р Станилов пише: " Най-добрър пример в това отношение е използването на думата бук, която липсва в основния словесен фонд на славяните " -стр. 3.

Хубаво, но това го е казал проф. Херман Хирт, а не е установено от д-р Станилов. Въреки това в глава І-ва няма споменаване нито на Хирт, нито на друг автор цитиращ Хирт. Как би нарекал това?

То не е споделено в блог, не е реакция на въпрос във форум, а редактирана научна работа...и все пак - става ли дума за плагиат, или не?


Не съм запознат със случая, но ако е така както го описваш, това несъмнено е пълно плагиатство.

Между другото, докато писах коментара и на мен ми изглеждаше, че това твоето не е точно плагиатство; но пък признавам не съм чувал за Комитет по Фалшификации, затова реших, че може би Съвета по Плагиатство би бил подходящия орган в Университета.
цитирай
102. ejkobeshko - Ти вече ме смайваш с думите си - Ако ...
27.04.2012 23:57
sparotok написа:

Ти вече ме смайваш с думите си - Ако тръгваш да доказваш, че всички славяни са тракийци - добре; но да казваш, че от всички народи във славянското езиково семейство, само българите са тракийци - това ми се струва доста странно...

Прощавай, но твърдението ти не може да се нарече другояче освен - невероятна глупост, не го ли осъзнаваш? Това, че езика на датчаните е германски не означава, че Гай Юлий Цезар се е сражавал с викинги.
Сродни народи говорещи сродни езици е едно, а идентичност на един народ с друг е нещо съвсем различно. Българите може и да говорят език, който е близък до руски, полски и т.н. но има и съществени разлики, те помагат да се определи идентичността.


ОК ще се занимаем само с това, за да стесняваме темата на разговор.

Кажи ми, какво твърдиш ти - тракийците са родоначалници на славянските народи или тракийците са първите българи (но не и сърби, хървати, румънци и т.н.).

Явно е аз още не съм си изяснил това ти базисно твърдение.
цитирай
103. aristotelis - Ах, фукара!
28.04.2012 00:17
логия, логос

от гръцки “слово”, “понятие”, “мисъл”, “разум”, “наука”

1.В древногръцката материалистична философия — всеобща закономерност (Хераклит).
2.В Идеалистическата философия — духовно начало, божествен разум (Платон).
3.В християнството — Исус Христос.
4.Първа съставна част на сложни думи със значение “наука”
цитирай
104. aristotelis - Да се срещнем ли? Не съм лекар!
28.04.2012 00:27
БГ-НАУКА
От мит към логос
Преходът от мит към логос, осъществен в Древна Гърция, променя културната история на Европа. Хората излизат от ирационалността на митичния поглед към света и започват да мислят логически, обяснявайки и поставяйки под въпрос всяко познание. Без този преход бихме живяли в едни примитивен свят.
Митът съобщава, че нещо „е”. Не се търсят причините, нито точното време на случване, защото те не са от значение. Самото поставяне под въпрос на мита и опита за неговото обяснение чрез използване на факти би го разрушило. Защото той не се основава на такива.
Най-често митът описва нещо, отдавна минало във времето, или такова, за каквото човечеството няма памет като сътворението на света, живот след смъртта, различни типове персонажи и герои, богове и т.н. Без обяснения и без фактологическо време. Затова може да се каже, че митологичното възприемане на света е неисторическо. Човекът просто вярва в нещо, не го осъмнява, но в същото време няма доказателства, или памет, че то се е случило. Това е мисленето, което логосът преобръща...
цитирай
105. vmir - Наистина хубави новини.
28.04.2012 02:37
Вярно е, че в крайна сметка всичко се свежда до самоопределението и самосъзнанието, но е чудесно, когато самосъзнанието и самоопределението вървят ръка за ръка с фактите и е ужасно, когато са изопачени фактите, за да бъде променено самосъзнанието.
Поздравления, нямам търпение да видя речника.
цитирай
106. breeze - И в югоисточна България употребяваме думата "ок".
28.04.2012 07:51
А бара казвахме на локва.
Твърдо напред! :)
цитирай
107. sparotok - благодаря!
28.04.2012 08:24
breeze написа:
А бара казвахме на локва.
Твърдо напред! :)


Благодаря много за данните!
цитирай
108. sparotok - речник
28.04.2012 09:06
vmir написа:
Вярно е, че в крайна сметка всичко се свежда до самоопределението и самосъзнанието, но е чудесно, когато самосъзнанието и самоопределението вървят ръка за ръка с фактите и е ужасно, когато са изопачени фактите, за да бъде променено самосъзнанието.
Поздравления, нямам търпение да видя речника.


Благодаря ти приятелю! Дано помага и Господ!

Хубава събота и неделя!
цитирай
109. d3bep - Дзвер, това че Вие сте сложил ...
28.04.2012 09:23
ejkobeshko написа:


Дзвер, това че Вие сте сложил некролог на една теория, по никакъв начин на обвързва другите.

Аз не съм сложил некролог на никого, още повече че тази теория не ми се пада роднина :)

Напротив. Има два момента:
1. Изобщо не искам да лишавам тюрките от правото и те да имат древна история.
2. Много ще се радвам да науча тяхната... Мала Азия е изключително древен исторически казан, с много и всякакви подправки.

Мисля че любителите, или любовниците на тая теза сте я погребали, и тя се е вмирисала и не сте ни казали, приятелю, защото докато световната наука се развива, аз:
- още не съм видял написана история на османската империя по нашите земи;
- още не съм видял музей на османското изкуство;
- даже и в музеите османски неща почти няма. То е направо кощунство. Какво искате да кажете, че за 5 века нямаме османски каски, брони, пушки, османска нумизматика, османски записи, османска архитектура... Некой топ. Османска религия.

Ми то спорят дали е било робство османско. Очевидно не, било си е османско гости. Дошли са да пият кайве и са си тръгнали и нищо не са ни оставили, даже някой пиастър.
При такова положение на тюркологията.

Не знам дали ме разбираш какво искам да ти кажа. ТО е че тая теория я има от 150 години и ОЩЕ НИЩО НЕ Е НАПРАВИЛА ДАЖЕ ЗА ОЧЕВИДНИТЕ НЕЩА, напротив, продава ги на черно навънка, не е изградила историята даже на неоспоримата отоманска държава, а ми претендира да ми разказва фантастики за древни и отминали епохи.

И когато срещу тези фантастики застане реална историография и археология, добре засвидетелствани и описани ,същата теория скача от гроба като некой вампир, да пие кръв.

Не съм я погребал аз.
Аз само й нося цветя за успокоение на душицата...
Надявам се да се съживи. Може би ще има "патриоти", които ще ревнат "не", аз обаче бих се радвал да видя истинска тюркология по нашите земи.
Засега виждам само книжно-форумен героизъм.
Наука тюркология ние НЯМАМЕ.
Жалко, че не го осъзнаваме, явно.
цитирай
110. vmir - 108. sparotok,
28.04.2012 09:55
sparotok написа:
vmir написа:
Вярно е, че в крайна сметка всичко се свежда до самоопределението и самосъзнанието, но е чудесно, когато самосъзнанието и самоопределението вървят ръка за ръка с фактите и е ужасно, когато са изопачени фактите, за да бъде променено самосъзнанието.
Поздравления, нямам търпение да видя речника.


Благодаря ти приятелю! Дано помага и Господ!

Хубава събота и неделя!


Дай Боже, Спароток!

И дано да намаляват глупците, които виждат или търсят само глупостите, които вече са чували хиляди пъти и се страхуват да раздвижат разума си, за да не го преуморят, претоварят или навехнат.

Весели празници!
цитирай
111. sparotok - !
28.04.2012 09:57
vmir написа:
sparotok написа:
vmir написа:
Вярно е, че в крайна сметка всичко се свежда до самоопределението и самосъзнанието, но е чудесно, когато самосъзнанието и самоопределението вървят ръка за ръка с фактите и е ужасно, когато са изопачени фактите, за да бъде променено самосъзнанието.
Поздравления, нямам търпение да видя речника.


Благодаря ти приятелю! Дано помага и Господ!

Хубава събота и неделя!


Дай Боже, Спароток!

И дано да намаляват глупците, които виждат или търсят само глупостите, които вече са чували хиляди пъти и се страхуват да раздвижат разума си, за да не го преуморят, претоварят или навехнат.

Весели празници!


Благодаря ти за подкрепата приятелю!
Хубави дни!
цитирай
112. sparotok - етногенезис
28.04.2012 10:25
ejkobeshko написа:
sparotok написа:

Ти вече ме смайваш с думите си - Ако тръгваш да доказваш, че всички славяни са тракийци - добре; но да казваш, че от всички народи във славянското езиково семейство, само българите са тракийци - това ми се струва доста странно...

Прощавай, но твърдението ти не може да се нарече другояче освен - невероятна глупост, не го ли осъзнаваш? Това, че езика на датчаните е германски не означава, че Гай Юлий Цезар се е сражавал с викинги.
Сродни народи говорещи сродни езици е едно, а идентичност на един народ с друг е нещо съвсем различно. Българите може и да говорят език, който е близък до руски, полски и т.н. но има и съществени разлики, те помагат да се определи идентичността.


ОК ще се занимаем само с това, за да стесняваме темата на разговор.

Кажи ми, какво твърдиш ти - тракийците са родоначалници на славянските народи или тракийците са първите българи (но не и сърби, хървати, румънци и т.н.).

Явно е аз още не съм си изяснил това ти базисно твърдение.


За мен няма съмнение, че една част от сърби, хървати и румънци има тракийски корени. Проф. Марио Алинеи изразява мнение, че днешните южни славяни са потомци на херодотовите траки...Забележи обаче - само южните славяни...

Източните са потомци на многобройните скитски народи, а западните славяни са потомци на илирите. Това е моето виждане...хърватите са старате харависки, локализирани на територията на Хърватско. Сърбите също не са си мръднали от мястото, не зная дали си чувал за античния град Сербинум, не е трудно да се разбере кой е живял в него. В Сърбия и Хърватско е станало смесване на траки и илири, в Украйна и България е станало смесване на траки и скити.

Понеже траките са роднини на илири и скити, то днешния български език показва родствена връзка както с украинския, така и с полския език.

Още в V-то хил. преди Христа се наблюдава почти идентична керамика ( линеарна и шнурова) от Украйна до Егейско Море и от Карпатите до Чехия. За Средна Европа нямам данни, но за Украйна зная, че не само керамиката, но също жилищата и обичаите на древните жители са като тези от Тракия...

Сред българите тракийския елемент е най-силен, следват сърби, хървати, украинци и румънци. Не става дума само за обичаи като кукерски игри, нестинарство и др. но и за езика. Загубата на падежите е тракийско наследство. К. Влахов установява, че тракийския започва да губи своите падежи още в Античността.

Екането и якането типични за тракийските говори са типични и за българските. Замяната на В с М също е типична за нашия език - плевня-племня, равно-рамно и т.н. Старобългарската умалителна наставка енте е идентична на тракийската инт (според Георгиев)....

Не зная дали ти е известно, но за първи път името славяни е употребено единствено и само за племената живеещи в земите на северните траки.

В Северна Полша, Словения и Русия няма славяни, а само венди, венети. Дори и днес финландците наричат Русия -Веная. Словения и Словакия пък са наричани в миналото Виндиш Марк ( от немците).

В Западна Украйна също няма славяни, там живеят антите. Този народ е поставен между скити и кимерии от Плиний Стари... През 15-ти век Павмо Беринда прави славяно-украински речник, а от думи като азъ, бисеръ и др. става ясно, че под славянски Беринда е имал предвид българския...

Та за в бъдеще внимавай с употребата на името славяни.
цитирай
113. sparotok - теория
28.04.2012 10:51
merlin68 написа:
"Относно моята теория, то тя е, че езиково днешния българин е славянин, езикът ни е славянски. Ако тръгваш да доказваш, че всички славяни са тракийци - добре; но да казваш, че от всички народи във славянското езиково семейство, само българите са тракийци - това ми се струва доста странно." - ejkobeshko

"Сродни народи говорещи сродни езици е едно, а идентичност на един народ с друг е нещо съвсем различно. Българите може и да говорят език, който е близък до руски, полски и т.н. но има и съществени разлики, те помагат да се определи идентичността." - sparotok

Мисля, че нямате основание за остър спор, по-скоро позициите ви са сходни, или аз поне така ги разбирам. Езиково безспорно сме славяни, а идентичността на българския народ се формира по-късно и не включва само езика, и това е вярно. Въпросът е как, кога, къде и от кого се формират славянските езици. Отговора според мен е, че това е езика на трако-скитите. Възникнал тук на Балканите и разпространен в цяла Източна Европа от скитите, в следствие на номадския им начин на живот покриващ огромни територии. И тук не става въпрос само за езика, но и за култура, традиции, обичаи. Въобще можем според мен да говорим за трако-скитска цивилизация в Източна Европа. Днешните славянски народи са наследници на тази цивилизация, те се формират на по-късен етап и разбира се днешните българи не са идентични на руси или поляци, но са наследници и продължители на една цивилизация. Това е според мен.


Съгласен съм с повечето от нещата, които казваш. Роднинството не бива да се отрича, но трябва да се прави и разграничение. Днешните славянски народи не са били никога в единна държава, по-скоро може да се каже, че древни народи, чиято прародина са Балканите са станали етническата основа на днешните славяни. В Северна и Средна Европа балканците са се смесили с други хора и по този начин са се оформили нови народи, които носят доста от белезите на старите балкански преселници...Сложна история:)
цитирай
114. merlin68 - Разбира се, днешните държави се ...
28.04.2012 19:05
Разбира се, днешните държави се формират по-късно и понятието славяни не може да се разглежда като националност.
Роднинството с останалите славянски народи, както казваш е факт. До голяма степен имаме запазени сродни обичаи и традиции. Говорим близки езици имащи общ корен в един праезик. А този праезик очевидно не е паднал от небето през VІ век заедно с новите названия словени и славяни, на този език от хиляди години са говорили траки, скити, илири.
Аз нямам предвид, че славяните са етнос, още по-малко един етнос, но твърдя, че днешните славянски народи са наследници на трако-скитската цивилизация.
цитирай
115. анонимен - OK
28.04.2012 21:39
Учудвам се че не знаете какво е ок най старата тежка кавалерия ня българския земеделец е волския впряг.Има стара БГ поговорка ,,с един вол не се оре,,.Окът не е греда а по скоро дълъг кол на които е ,,захваната,, каруцата от единя край а от другия са захванати хомотите на двата вола.Нима не сте чели за Белчо и Сивушка. И до днес се ползва за чифт впрегатни коне било то 2,4,или 6.Замислете се за мярката и теглилката, ОКА нещо от сорта на една дължина/една мярка. Подкрепям автора в това което прави чел съм всичко от него и не забравяй ако искаш публикации направи ги ,, И още нещо във връзка с коментарите за т.нар. славянство, замислете се само кой народи започнаха да ползват азбуката след написването, и забележете не казвам измислянето и. Защо гърците не започнаха да пишат на кирилица? Подкрепям автора в това което прави но не забравяй ако искаш публикации направи ги ,,Fool proof''
цитирай
116. nikikm - Омраза!!!
28.04.2012 21:46
aristotelis написа:
За едно бъди сигурен трако-македоно-психопад, гърците ще ви изкарат червата през устата, помни мойте думи! Бял ден няма да видите, когато те са създали европейската цивилизация вие сте се люлели на клона хванати с опашката и ви нямало на света дори като сперматозойди или ако ви имало някъде сте мяукали както котките и лаели като кучета, диви и варвари без писменост както пише и Академик Гююевев..........."Славяните идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят"

Бай приятел,ти си бивш роб,който мрази някогашните си господари,защото са го научили да чете и пише.Ти сам си ги наричал Богоравни!Но слугинската подлост ще ти ще ти остане и личи ,като белег и на теб и на поколенията ти-изразена в омраза,непризнателност,лъжа и стремеж към лъжа и измама.Това характеризира цялото ти племе напълно,като бивши роби! Но не,като робът Спартак,роден свободен и даващ живат за свобода,а като мижитурки-и свобода да им дадеш,оставаш си по психология,подъл и страхлив,жесток и непризнателен! ВЕЛИКОДУШИЕТО Е ПРИСЪЩО САМО НА ИСТИНСКИТЕ ГОСПОДАРИ! СИЛНИ И ЩЕДРИ,БОГОВЕ! ТОВА, ОБАЧЕ НЕ СА ДАНАЙЦИТЕ,приятел! Капито?!
цитирай
117. injir - пътахъ - птица - пташка / рус. диа...
28.04.2012 22:13
пътахъ - птица - пташка / рус. диалект/. Успех!
цитирай
118. sparotok - благодаря ти
28.04.2012 23:22
injir написа:
пътахъ - птица - пташка / рус. диалект/. Успех!


Благодаря ти:)
Ще се посъветвам с професионалисти и може дори и тази дума да добавим...

Поздрави!
цитирай
119. sparotok - никой не обича бившите си господари
28.04.2012 23:35
nikikm написа:
aristotelis написа:
За едно бъди сигурен трако-македоно-психопад, гърците ще ви изкарат червата през устата, помни мойте думи! Бял ден няма да видите, когато те са създали европейската цивилизация вие сте се люлели на клона хванати с опашката и ви нямало на света дори като сперматозойди или ако ви имало някъде сте мяукали както котките и лаели като кучета, диви и варвари без писменост както пише и Академик Гююевев..........."Славяните идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят"

Бай приятел,ти си бивш роб,който мрази някогашните си господари,защото са го научили да чете и пише.Ти сам си ги наричал Богоравни!Но слугинската подлост ще ти ще ти остане и личи ,като белег и на теб и на поколенията ти-изразена в омраза,непризнателност,лъжа и стремеж към лъжа и измама.Това характеризира цялото ти племе напълно,като бивши роби! Но не,като робът Спартак,роден свободен и даващ живат за свобода,а като мижитурки-и свобода да им дадеш,оставаш си по психология,подъл и страхлив,жесток и непризнателен! ВЕЛИКОДУШИЕТО Е ПРИСЪЩО САМО НА ИСТИНСКИТЕ ГОСПОДАРИ! СИЛНИ И ЩЕДРИ,БОГОВЕ! ТОВА, ОБАЧЕ НЕ СА ДАНАЙЦИТЕ,приятел! Капито?!


Никой не обича бившите си господари...Прав си, че това е обясението на омразата към нас. Ние обаче бяхме и си оставаме благородници, и трябва да го доказваме непрекъснато с поведението си.

Поздрави!
цитирай
120. sparotok - fool proof
28.04.2012 23:42
анонимен написа:
Учудвам се че не знаете какво е ок най старата тежка кавалерия ня българския земеделец е волския впряг.Има стара БГ поговорка ,,с един вол не се оре,,.Окът не е греда а по скоро дълъг кол на които е ,,захваната,, каруцата от единя край а от другия са захванати хомотите на двата вола.Нима не сте чели за Белчо и Сивушка. И до днес се ползва за чифт впрегатни коне било то 2,4,или 6.Замислете се за мярката и теглилката, ОКА нещо от сорта на една дължина/една мярка. Подкрепям автора в това което прави чел съм всичко от него и не забравяй ако искаш публикации направи ги ,, И още нещо във връзка с коментарите за т.нар. славянство, замислете се само кой народи започнаха да ползват азбуката след написването, и забележете не казвам измислянето и. Защо гърците не започнаха да пишат на кирилица? Подкрепям автора в това което прави но не забравяй ако искаш публикации направи ги ,,Fool proof''


Благодаря Ви за съветите, но смятам, че е невъзможно да се създаде работа - fool proof...

цитирай
121. ejkobeshko - пътахъ - птица - пташка / рус. диа...
29.04.2012 01:11
sparotok написа:
injir написа:
пътахъ - птица - пташка / рус. диалект/. Успех!


Благодаря ти:)
Ще се посъветвам с професионалисти и може дори и тази дума да добавим...

Поздрави!



Така като прочетох този ваш отговор се замислих да ви запитам : Какво наричате Вие професионалисти?
и
Вие професионалист ли сте, по така дадената дефиниция?
цитирай
122. voulgaros - ПАВЕЛЕ. . МНОГО ЗЛОБА ИМАШ КАМ ЕЛ...
29.04.2012 04:38
ПАВЕЛЕ..МНОГО ЗЛОБА ИМАШ КАМ ЕЛЛАДА....ДАНО ВУЛГАРИА БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА ..ИСКАМ ГИБЕЛТА НА ВУЛГАРИА И ГИБЕЛ ЗА ВСИЧКИ ВУЛГАРИ,ЦИГАНИ И ТУРКИ

НЕКА ПО СКОРО ДА ЗАКРИЕМ ВУЛГАРИА..
цитирай
123. alexs - Успех в твоето добро начинание ! ...
29.04.2012 15:50
Успех в твоето добро начинание ! Поздрави!
цитирай
124. sparotok - !
29.04.2012 18:33
alexs написа:
Успех в твоето добро начинание ! Поздрави!


Благодаря ти за поддръжката!

Поздрави!
цитирай
125. sparotok - злоба
29.04.2012 18:35
voulgaros написа:
ПАВЕЛЕ..МНОГО ЗЛОБА ИМАШ КАМ ЕЛЛАДА....ДАНО ВУЛГАРИА БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА ..ИСКАМ ГИБЕЛТА НА ВУЛГАРИА И ГИБЕЛ ЗА ВСИЧКИ ВУЛГАРИ,ЦИГАНИ И ТУРКИ

НЕКА ПО СКОРО ДА ЗАКРИЕМ ВУЛГАРИА..


Не се ли бъркаш, не си ли ти този, чийто език е пълен със злоба? Аз не желая злото на гърците, напротив искам да има приятелство между българи и гърци.

Не забравяй, че който копае гроб другиму може сам да падне в ямата...
цитирай
126. sparotok - професионалист
29.04.2012 18:38
ejkobeshko написа:
sparotok написа:
injir написа:
пътахъ - птица - пташка / рус. диалект/. Успех!


Благодаря ти:)
Ще се посъветвам с професионалисти и може дори и тази дума да добавим...

Поздрави!



Така като прочетох този ваш отговор се замислих да ви запитам : Какво наричате Вие професионалисти?
и
Вие професионалист ли сте, по така дадената дефиниция?


Не, аз не съм специалист, това бе мой осъзнат избор. Събирал съм знанията си сам, но редовно съм се допитвал до специалисти.

Ето кого считам за специалист - човек, който е завършил с добър успех висше образование с даден профил и след това е работил по професията си поне десет - петнадесет години.

Надявам се отговора ми да е бил ясен.
цитирай
127. merlin68 - ПАВЕЛЕ. . МНОГО ЗЛОБА ИМАШ КАМ ЕЛ...
29.04.2012 20:06
voulgaros написа:
ПАВЕЛЕ..МНОГО ЗЛОБА ИМАШ КАМ ЕЛЛАДА....ДАНО ВУЛГАРИА БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА ..ИСКАМ ГИБЕЛТА НА ВУЛГАРИА И ГИБЕЛ ЗА ВСИЧКИ ВУЛГАРИ,ЦИГАНИ И ТУРКИ

НЕКА ПО СКОРО ДА ЗАКРИЕМ ВУЛГАРИА..


За злобата няма какво да кажа, от твоите коментари изводите бъкат сами:)
Но ще кажа нещо за глупостта, Боже, колко смях има по света - глъмчо с ник вулгар, крещи: смърт за вулгарите:) Ами няма нужда от лозунги, дай личен пример и се мятай от Олимп с надолу кратуната:))
цитирай
128. анонимен - Безсилна гръцка злоба в последните ...
29.04.2012 22:53
Безсилна гръцка злоба в последните писания.Гърците свършиха парите, вече никой не им вярва и им лъсна циганския манталитет. Веднъж стомна за вода, два пъти и накрая стомничката се чупи . "И вдън земя да е зарито даже, безчестното накрай ще се покаже"
Само че, светът наистина започва да проглежда.
Наскоро ще излъчват много интересна поредица по историческите канали. Като едно изследване например:" Кои в действителност са били "варварите" в древността"? И накрая ясно си го казват, кое общество не е познавало робството,къде е имало развита социална система и къде жените са били равнопоставени.
Скоро ще има и предаване: "Златото на тракийците".
Няма да се учудя ако там се прокара идеята, че тракийците са си връщали дълговете, за разлика от накичените с "елински лаври", египетски джипсита..

Относно думите "ок" и "бара", чувал съм ги от баба си, когато ми разказвала къде да пладнували биволите и как са ги запрягали. Имат същите значения като в по-горните постове. Тя е родена 1913 в село Червен Бряг , Търговищко.
цитирай
129. sparotok - благодаря Ви!
29.04.2012 22:57
анонимен написа:
Безсилна гръцка злоба в последните писания.Гърците свършиха парите, вече никой не им вярва и им лъсна циганския манталитет. Веднъж стомна за вода, два пъти и накрая стомничката се чупи . "И вдън земя да е зарито даже, безчестното накрай ще се покаже"
Само че, светът наистина започва да проглежда.
Наскоро ще излъчват много интересна поредица по историческите канали. Като едно изследване например:" Кои в действителност са били "варварите" в древността"? И накрая ясно си го казват, кое общество не е познавало робството,къде е имало развита социална система и къде жените са били равнопоставени.
Скоро ще има и предаване: "Златото на тракийците".
Няма да се учудя ако там се прокара идеята, че тракийците са си връщали дълговете, за разлика от накичените с "елински лаври", египетски джипсита..

Относно думите "ок" и "бара", чувал съм ги от баба си, когато ми разказвала къде да пладнували биволите и как са ги запрягали. Имат същите значения като в по-горните постове. Тя е родена 1913 в село Червен Бряг , Търговищко.


Благодаря Ви много за данните!

Колкото до гръцката злоба...ами като видят, че им пресъхва кладенчето как няма да се притесняват:)

Поздрави!
цитирай
130. анонимен - !
30.04.2012 01:44
!
цитирай
131. rorikabc - ок,бАра, хомот,темно,
03.05.2012 02:34
Баща ми беше коларожелезар.Има в къщи оцеляла каруца.Ока определено не е греда а обло дърво.. Ще погледна , само от зад ли е обло и защо.Това е задната част.Мисля че предната част не се каза ок , а си има друго име.
Речка е малка река в планината, В полето малка река нарекли бАра,. И речката и барата са проходими . Можеш да прецапаш и речката и барата.
хомот - амут, хамут, изработва се от кожа , върху него се пада най- голямата теглителна сила. При волската кола се нарича ярем и се изработва от дърво.
Темно, темница е при нас.
цитирай
132. анонимен - Сенките на нашите деди
04.05.2012 12:41
Здравейте,
случайно попаднах на вашия блог и се зачетох. Пожелавам успех в начинанието и силни нерви да завършите започнатото!

Неотдавна гледах два филма на един от най-големите в света на киното - Сергей Параянов, а именно "Сенките на нашите деди" и "Цветът на гренадина". Филмите са били забранени по соц времената заради огромното количество историческа информация, с която са изпълнени. Във вашия случай "Сенките" вероятно ще е от по-голям интерес, защото е на староукраински. Филмът е емблематичен в света на киното заради поразителната достоверност в предаването на живота от късното средновеквие в планините на Украйна - приликите в дрехите, обичаите, близкостта на езика с българския са поразителни. Силно препоръчвам на всички занимаващи се с история.
цитирай
133. valentinnedyalkov - опинци, кам го ....
05.05.2012 08:16
в моето село на цървули от свинска кожа казват "опинци", а дядото на моята жена употребяваше думата "кам", "кам го" в смисъл къде, къде е. Възможно ли е това да са стари тракийски думи?
Поздрави!
цитирай
134. анонимен - люси
22.08.2012 21:41
Съжалявам, че баба и дядо не са живи. Когато ги посещавах бях дете и не ми е минало през ума да записвам. Баба използваше думи , които не разбирах и непрекъснато я питах какво ми казва. Баща ми я определяше за трънчанка, но аз не знам какъв диалект използавше, най-вероятно трънски. От нея съм чувла думи като бара, вада, гумно или гувно, това май означава стръмно, мачка, вук, чорляв, опинци, улявче и т.н. Не ги помня. Попитах майка си за дума за тъмно, но тя каза темно, при нас май ъ-то е заменено с е в много думи, може и да греша. А думата тъмън се използва в смисъл на точно, по мярка ,наместено. Други думи, които ми каза във връзкакс думата хомот, каза ,че те не я използват, а имат амут-за впрягане на коне, оглавник (за водене на волове), ярем-за впрягане на волове. Думата ок не е известна какво означава на майка ми и като я питах как се нарича дървото, което стърчи на края на каруцата, каза че е опашка.
цитирай
135. sparotok - благодаря ти!
23.08.2012 00:14
анонимен написа:
Съжалявам, че баба и дядо не са живи. Когато ги посещавах бях дете и не ми е минало през ума да записвам. Баба използваше думи , които не разбирах и непрекъснато я питах какво ми казва. Баща ми я определяше за трънчанка, но аз не знам какъв диалект използавше, най-вероятно трънски. От нея съм чувла думи като бара, вада, гумно или гувно, това май означава стръмно, мачка, вук, чорляв, опинци, улявче и т.н. Не ги помня. Попитах майка си за дума за тъмно, но тя каза темно, при нас май ъ-то е заменено с е в много думи, може и да греша. А думата тъмън се използва в смисъл на точно, по мярка ,наместено. Други думи, които ми каза във връзкакс думата хомот, каза ,че те не я използват, а имат амут-за впрягане на коне, оглавник (за водене на волове), ярем-за впрягане на волове. Думата ок не е известна какво означава на майка ми и като я питах как се нарича дървото, което стърчи на края на каруцата, каза че е опашка.


Благодаря ти за сведенията Люси! Би ли попитала майка си за значението на думата улявче? За първи път я чувам...
цитирай
136. sparotok - думи
23.08.2012 00:15
valentinnedyalkov написа:
в моето село на цървули от свинска кожа казват "опинци", а дядото на моята жена употребяваше думата "кам", "кам го" в смисъл къде, къде е. Възможно ли е това да са стари тракийски думи?
Поздрави!


Със сигурност са тракийски, просто не са засвидетелствани в миналото. Тъй като обаче са от основния езиков запас, то те със сигурност имат древни корени.

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13932177
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031