Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2012 16:31 - БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ ТРОЯНСКАТА ВОЙНА! Автор: ruslana111
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 4831 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Тази война е братоубийствен конфликт между местните балкански и малоазийски народи, родствени помежду си. А пришълците данайци (гърците) са само странични участници в нея и едва по-късно си присвояват нейната история.
Старите автори описват, че и от двете страни във войната воюват българи.Срещу Троя са Ахил със своите мирмидонци и други.На страната на Троя са посочени за българи пеонците. Омир нарежда сред защитниците на Троя и техните събратя от Мала Азия - меонците . Там са и мизите начело с предводителя им Хромий.

image
"Шестоднев" на Йоан Екзарх/9век/
В него има доказателство,че:

1."Тесалийските мирмидонци на Ахил са българи ."

2. Йордан Табов - "Старите българи"

3.Византийският хронист Йоан Малала (οκ. 491-578) е византийски хроникьор от сирийски произход, роден в Антиохия. Неговата "Хронография" съдържа 18 книги, като началото и краят и са изгубени. В сегашното си състояние хронографията започва с митичната история на Египет и свършва с похода до Африка на Марциан, племенника на Юстиниан I. С изключение на периода, обхващащ царуването на Юстиниан (527-565) и неговите непосредствени предшественици, останалото има малка или почти нулева историческа стойност,също съобщава в хрониката си, че мирмидонците, чиято армия е предвождал Ахил, са българи":
”…с тях бе Ахил, многославният син на Пелей и Тетида, чийто известен родител беше Хирон философа. Бе предводител на хуните,
българите-мирмидонци. Те бяха две по хиляда, а също така и петстотин. …Евфрем, синът на Тризен, марокейците водеше смело. А Пирехмис беше вожд на пеонци, на българи сиреч, той бе поел от към Аксиос, сиреч известната Вардар. …Хромий и Еном стояха начело на всичките мизи…”
Йоан Цецес /XIIв/


image
Михаил Аталиат, ромейски хронист от 11 век - „История”: "...българите са мирмидонците ..." Поп Филип в бележка към Манасиевата хроника потвърждава, че Ахил и войните му мирмидони са българи. (Христо Маджаров - „Златна България” )
image


 

Миниатюра от френски летопис от XIV век, на която е изобразен цар Приам начело на троянците пред вратите на Троя. На щитовете им - българския герб: златен лъв на задни лапи на червен фон. На вратата на Троя - "Ш-образен" хералдически знак, свързан с Шишмановци
ЦАР КАЛОЯН ЗАЯВЯВА, ЧЕ НИЕ СМЕ НАСЛЕДНИЦИ НА ТРОЯ
Митко Белчев
Според анонимни автори от средновековието, когато представителите на Ватикана дошли да сключат унията с цар Калоян, в разговорите с нашите първенци, те заговорили в поучителен стил за минали велики народи и че Рим е произлязъл от тях, а видиш ли Българите са все още един млад и още недорасъл народ. Те споменали за Троя и водената война, след която от жителите бегълци по-късно се е съградил Рим. На тези думи Калоян се засмял и отвърнал: ,,Че кой по добре от нас ще знае за Троя и за войната срещу нашите прадеди!” В
Балкана отдавна има едно градче, наречено Троян. А почти през цялото време около хълмовете на старата Троя винаги е имало български или с относителен български характер селища.image
Разговор на същата тема между кръстоносците и Калоян е описван и от съвременните ни историци от Златарската школа и ето как го представят те: "През XIII век в България била много популярна т.нар.
Троянска притча , в която се описвали събитията около превземането на Троя." Интересно е, че подведен от тях го преразказва и Иван Вазов в "Легенди при Царевец". Днес турски историци казват, че турците са наследници на троянците и това съвсем не е далеч от истината. На нас може да ни звучи странно, но това е защото в представите ни те се свързват с някакви късно дошли азиатски орди.
А населението на Турция има твърде малко общо с тази представа - над 70% от хората в Турция са от бялата раса. Eдно от прозвищата на пеласгите в античността е "турчи", "турки", което означава просто "троянци " - прозвище, свързано с прословутата Троянска война.
Днешните "историци" са ни представили такива версии, че ни звучи абсурдно и когато се каже, че Троянската война е война между българи - но старите автори го казват.
image

СТАРАТА РОДИНА НА АХИЛ
Ахил и мирмидонците по политически обстоятелства се бият срещу сънародниците си. Това обяснява нежеланието им да продължават войната, отразено в разказа на Омир. А ето и защо Ахил воюва срещу Троя - по-рано той е бил прогонен от своите, защото не могли да изтърпят поведението му: Сведение дава гръцкия историк от 1-2 век Флавий Ариан - “Периплус": "Ахил Пелеев бил скит от градчето Мирмикион, което се намира на Меотидското езеро. Той бил изгонен от скитите заради своята жестокост, свирепост и надменния си дух и след това се поселил в Тесалия.” Градът
Мирмикион се е намирал близо до Босфора - за това дават данни древните автори, въпреки, че повечето днешни историци "отпращат" тази местност чак към Азовско море.
КЪДЕ Е РОДИНАТА НА АХИЛ => И Ахил не е грък. Днес гърците си го присвояват и го обявяват за елин, но древногръцките автори не са казвали такова нещо Старите български историци - от 9 век - считат, че "скити" е прозвище за българите: “Хронография" на Йоан Малала е преведена на български по времето на цар Симеон. Навсякъде в съчинението българския преводач е заместил “скити” с “българи”
. Из: "БЪЛГАРИ В ТРОЯНСКАТА ВОЙНА"
Йордан Табов ИМИ-БАН
Българско име в рода на Ахил - Як Дядо му е носил името Еак. Звукът "я" в в гръцкия език често пъти се заменя със съчетанието “ЕА”. “Як” е най-добрият фонетичен еквивалент на гръцкото “Еак”. Името Як (силен, здрав, як) изглежда като типичните за далечното минало имена-прозвища: Петър – камък, Аарон – светъл и т.н.
Йоан Цеца също твърди, че Ахил е българин: “И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, с тях бе Ахил, многославният син на Пелей, и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, Бе предводител на хуните, българите-мирмидонци, на брой две хиляди и петстотин …” Той описва и българи на страната на Троя:
Името “Хромий” - предводителят на мизите. Това също е име-прозвище и в много български диалекти смисъла му е «Куция». “Мизи” средновековните византийски писатели наричат българите. image
Пеоните и реката Пеней Българското име
“Пеньо” на гръцки се пише “Пенеос” и очевидно е свързано с думата “пена, пяна". “Бял като пяна” - обичайно българско фолклорно сравнение. Женското име е Пена. Пеней е удачно име на река, която се спуска – пенейки се – от планините. "Равнината на Тесалия, на запад от класическата Пеласгиотида, влизаща в областите на пеласгите. На заден план - Пиндските планини, на преден - реката Пеней " Българи в Троя В Троя през войната царува цар Приям. Но преди да се качи на престола той е имал друго име: Подарк. Сред имената на синовете и дъщерите му са: Милио, Хромий, Главк, Еньо, Медуса (Медуша). Името Милий Така руската школа по византология представя “троянското” име, което в класическия гръцки език се пише “МIЛIОС”. Руските византолози правилно отхвърлят окончанието “С”, но заменят оставащото МИЛИО с по-благозвучната за руското ухо форма Милий. Името Мильо и днес е разпространено сред българите. Главко от думата “глава” - “умен” или “с голяма глава”. Името Медуса или Медуша (на гръцкото “С” в кирилицата отговарят “С” и “Ш”), е ясно свързано с думата “мед” (а и с “душа”). Такъв е и случаят с думата “прям” - Приам. Еньо е старо българско име. По гръцки би трябвало да се пише “Енеос” Така и името на античния герой Еней съвпада със старото българско Еньо. Същото име е запазено и при италианците - Енио. (Римляните смятат Еней за свой предтеча.) Но как може да се появи име като “Подарък”? Легендите за произхода и смисъла на имената на Приам са обобщени в "Енциклопедията “Мифы народов мира” така: “ПРИАМ (Прiамос), в гръцката митология е син на Лаомедонт. Херакъл убил Лаомедонт и синовете му заради лъжа. Той позволил на дъщерята на Лаомедонт Хесиона да запази един от братята си. Момичето избрало най-малкия, който носил името Подарк. Херакъл се съгласил да му подари свободата... и оставил юношата да царува в Троя под името Приам." Трудно е да се твърди, че посочените съвпадения са случайни. Всички тези имена не са изкуствена сбирка оттук-оттам, а принадлежат на членовете на едно семейство.
В далечното минало на Балканите и Анатолия са живели хора, чийто език не се е различавал много от днешния български език. Предполага се, че така е изглеждала древната Троя
ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ ИЛИ КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА ТРОЯНСКАТА ВОЙНА ?
Павел Серафимов -

Ахейските бойци на Менелай и Агамемнон и мирмидоните на Ахил не са чужди агресори, а хора близки по произход с траки и трояни. Илиада е описание на една братоубийствена война...това е и причината Омир да не употреби нито веднъж думата варвари. Преди повече от половин столетие учени като Артър Еванс и Алберт Ван Виндекенс доказаха, че имена като Менелай, Ахил и др. не са в никакъв случай гръцки, а принадлежат на народ обитавал земите между Халкидика и Крит доста преди идването на гърците. Чак в по-късна епоха гърците са приели тези имена като свои. Този народ е наречен от старите автори с общото име пеласги. Погребението на Патрокъл и погребенията на траките - ритуалите са смайващо близки. Агамемнон и Менелай са потомци на Атрей, който пък е син на тракийския благородник Пелопс, пристигнал от Фригия. Сродно на Атрей е името на фригийския цар Отрей (явно окав вариант на Атрей). Тракийският произход на ахейските благородници обяснява защо микенските куполни гробници са като тези на траките и защо древните микенци са жертвали коне при погребение на знатен човек - този обичай е напълно чужд на гърците. Ахейците, както траки и трояни, са били конен народ, а при гърците основната войскова единица е хоплитът. Атрей, Агаменон и Менелай не са били единствените тракийски владетели в земите на Гърция. Върху надписи от Тива и Кносос (с Линеар Б ) на амфори от второто хил.пр. Христа срещаме тракийското име Одрис, който е титулован ванакатеро – цар. Т.нар. "Маска на Агамемнон" - открита от Шлиман в Микена Тракийското присъствие сред благородническата прослойка на народите в Егейската област е явно. Тези факти обаче се укриват от широката публика и така става възможно да се поддържа илюзията, че гърците побеждават трако-трояните... Гърците само асимилират ахейците и пеласгите в по-късни времена и си приписват и славната им история. Ако гръците бяха спечелили Троянската война, те щяха да станат господари на проливите, защото точно това, кой ще владее тези стратегически места е истинската причина за дългогодишния конфлкт между трако-трояни и ахейци. Каква е реалността обаче - не гърците, а лидо-меоните (меоните са траки) държат Дарданелите и Босфора, следват пеласги, траки от Европа, траки от Азия... Гръцката колонизация на Черноморското крайбрежие започва едва през VIII-ми век пр. Христа, около половин хилядолетие след Троянската Война... Намереното от Шлиман така наречено
“Приямово съкровище” не е от времето на Троянската Война, а от много по-ранен период с около 2000 години. Откритото от Хайнрих Шлиман съкровище Шлиман открива едно доста по-древно селище ... основано от тракийски поселници. Различни съдове от Каменно-Медната епоха от земите край село Езеро (Сливенско) и край Момчилград показват смайващи прилики с тези от Троя.

image

Другото
име на Троя - Илиос - е обяснимо на тракийски. То идва от думата ила -глина, влажнA ,кал,а земя (В. Георгиев, И.Дуриданов). В действителност древният град се е намирал в блатиста област. Тракийската дума "ила" е по-стария вариант на старобългарската илъ – кал, глина... И днес имаме топоними като Иловица, Илта. От Стефан Византийски ( Ethnica) знаем, че и в Южна Тракия е имало град Илиос – с абсолютно същото име както столицата на троянците. Цитаделата на Троя е наречена Пергам (Херодот, История VII-43). Това обаче е име и )град на мизите (наречени по-късно българи. Те са обитавали земите съседни на Троя в близост до малоазийския Олимп. За тези мизи гръцкият летописец Д. Хоматиан казва – “...мизи, които народът обикновено знае и като българи."
Град с име Пергам има и в Европейска Тракия - е обитаван от пеласгите наречени от Омир богоравни. Името на Пергам се обяснява с хетската дума паргасти – височина и българската дума праг, чието първоначално значение е високо. Зелия е троянски град споменат в “Илиада” – II-824. Названието на това древно селище е обяснимо със старобългарската дума
зелие – зеленина. Сродна е и фригийската дума зелкия – зелка. Плутарх ("Животът на Тезей") твърди, че мизите бръснели косата си на темето, а отзад я оставяли да расте свободно. Същата тази особена прическа векове по-късно е наречена от Прокопий (Тайна История) хунска мода... Споменатият в Илиада мизийски цар Телеф носи същото име както старобългарския владетел Телец. Старите гърци не са били в състояние да запишат звука Ц правилно и поради тази причина го заменят с Ф. Така Телец става Телеф ... Хромий - името е защитно, както Грозьо, Черньо... Самите троянци са наричани още дардани, по името на Дардан - син на Зевс и праотец на всички трояни. В списъка с български лични имена съставен от братя Миладинови срещаме Дардан и Дардана. (Проливът Дарданели е кръстен на тракийското племе дардани). Троянският принц Парис носи също тракийско име, което е означава "борецът" (Г. Батаклиев - Антична Митология, стр.122). Парис всъщност е гръцки вариант на Барис, а това е само вариант на българското име Борис идващо от "боря се". Троянската Война е пагубна за всички участвали в нея. Нито Троя ще си възвърне старото величие, нито пък ще има светло бъдеще за ахейците. Те ще бъдат покорени и асимилирани от африканските гърци, които ще си присвоят историята им.
Автор: sparotok
"Илиадата" на Омир е толкова пъти преписвана от гръцки преписвачи, че накрая смисълът й е доста завоалиран, но все пак:
ВЕЛИКАТА ТРОЯ ИЛИ ДУХОВНИЯТ ТРИУМФ НА ПОБЕДЕНИТЕ
Митко Белчев
Град Троя е играл ролята преден пост на големият тракийски ареал. Който го е притежавал, той е бил и фактическия господар на целия регион. На страната на Троянците застават като безкористни съюзници народи етнически близки до Траките. Това са: ,,... конеборци троянци, пеонци със лъкове криви, карийци, също лелеги, кавкони и богоподобни пеласги......ликийци и горди мизийци, конесмирители фриги и смели колари меонци....” (Омир). В други моменти са споменати и дарданите, и лидийците, и ксантийците и т.н. Това говори за едно: родствените единоплеменници пренебрегват враждите помежду си и отдават всичките си сили и средства, за да спасят своята Троя. Но както много пъти в по-нататъшната ни история е ставало, едно предателство и една наивност стават причина за поредната трагедия. Простоватия Долон, хванат от хитроумния Одисей издава стана на по-голямата част от съюзниците, а липсата на охрана у доверчивите траки, оставили се други да ги пазят, им донасят страшното поражение и дори смъртта на изявените им вождове. Много по-късно този епизод се повтаря, като и този път предателство и недостатъчност на охраната, отварят вратите на престолният Търновград пред пълчищата на Баязид. По онова време полуостров Мала Азия и целият Беломорски район са били изпълнени с преобладаващо тракийско население. За това свидетелствува Диодор, който ни дава информация за това, кои са владяли Егейско море по времето и след Троянската война. Други групи Тракийски племена са Дарданите, чийто вожд според Илиадата е Еней – митичния създател на Рим. Към този тогавашен Прото Рим за тракийския свят са се стичали кервани от стоки и от изток, и от юг, и от близкия и по-далечен север и морския запад.
МЕСТНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ПРЕДИ ТРОЯНСКАТА ВОЙНА
Микена - Лъвската порта
По него време Микенската тракийска държава е упражнявала своя икономически контрол върху Егейските острови и част от днешна континентална Гърция. Микена е поддържала тесни връзки със света от близкия и среден изток и с останалия тракийски свят. На изток са си съперничели и същевременно сътрудничели с великата Троя, а на север с градът на Перпера. Още по на север в подножието на Мадара и Свещари са поднасяли дарове на вечния конник. Целият този тогавашен свят е живеел своя монотонен и по своему подреден живот. Това е била великата цивилизация на Протоевропейците. Тези, от които е тръгнало всичко.
image




Гласувай:
6



1. oranjevia - Чиста форма на средновековен пиар. ...
02.04.2012 22:26
Чиста форма на средновековен пиар.Бехар ряпа да яде!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28312884
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031