Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2012 16:44 - ЦАР БОЛГ И БЪЛГАРИТЕ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 45813 Коментари: 63 Гласове:
105

Последна промяна: 13.02.2014 13:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                                    ЦАР БОЛГ И БЪЛГАРИТЕ

 

 

 

Отец Паисиий не е бил единственият родолюбец, който се е опитал опише най-важните събития от миналото ни. Съществуват също други работи на будни хора постарали се да съберат сведения за нашия произход и великите ни владетели. Една малка книжка наречена “Зографска История” е от особен интерес за нас. В нея се споменава, че eтнонима българи е съществувал още векове преди Христа . Неизвестния автор твърди, че народностното ни название идва от името на древния цар Болг, който заедно със своя брат си Брем успява да завоюва значителни територии в Източна Европа.

 

Брем (Брен) и Болг са исторически личности, живели са през ІІІ-ти век преди Христа. Наистина са били по нашите земи, но автори като Павзаний и Юстин ги наричат гали, а не местни хора...Галите са обитавали Франция, Австрия, Северна Италия, Германия, Швейцария, Белгия, Холандия, Южна Британия...Една част идва на Балканите и основава държава в земите ни. Други отиват в Черноморските степи, а има и такива, които се установяват в Мала Азия (Галатия). Там те са посетени от Апостол Павел, който ги напътства в Христовото учение...

 

До неотдавна се смяташе, че този жизнен народ спада към етническата група на на ирланци, шотландци, бретонци и  уелсци. Езиковеди обаче установиха, че галския език не притежава най-типичния белег на ирландския и уелския – мутацията на началната съгласна*. 

Археолозите се увериха, че героичното общество на старите гали не е оставило почти никакви следи в Ирландия. Това не е учудващо, ако се има предвид, че в ирландския език думата гал има значение чужденец** .Най-важното бе откритието на генетиците, според които дедите на ирландци и шотландци не идват от Галия, а от Испания и Португалия.

 

Редно е да се запитаме – какъв е по народност Болгий, за когото в Зографска История се твърди, че е дал името на българите? Според мен личното име Болгий, притежаващо вариант Белгий е от същия тип като Дакус, Гета, Беса, Одрус, Фрикс, Тюнес, Кикон. Те са възникнали на основата на етнонимите даки, гети, беси, одриси, фриги, тюни, кикони. Антропонима Болгий (Белгий) означава – представител на народа болги, белги. Т.е. не Болг е дало болги, болгари (българи), а е точно обратното.

 

Болгите, наречени още белги са обитавали днешната Северозападна Франция, но също и Южна Британия. Там столицата им е носила името Вента Белгарум. Този народ е известен дори и на ирландците под името Фир Болг (фир е мн.ч. на фер –мъж). В древните предания се казва, че болгите (Фир Болг) са дошли от земите на Тракия и Скития. 

Като царе на болгите са определени Умор, Гостен, Ган, Дела. Тук ще отбележим, че Умор и Гостун са старобългарски владетели, а Ганьо и Дельо са типични наши имена.

 

В земите на галите пък се употребяват необичайни лични имена като Авор (Явор), Балан, Балио, Бато, Белена, Белено, Бодило, Бойо, Бойкус, Боисил, Борилус, Борисус, Венда, Весулус, Ветер, Дейка, Дейко, Девана, Елениус, Каран, Кобер, Лад, Любена, Любия, Любиамус, Каменус, Место, Миро, Персинус, Рума, Румо, Тате, Тато, Татуло, Токетус, Траюс, Ярила, Яровидус...

 

Най-интересното в случая е това, че галските лични имена Аспериус, Борисус, Борилус, Токетус, Кобер, Корсиус, Курмисиус и Персинус отговарят прекрасно на старобългарските Аспарух, Борис, Борил, Токту, Кубер, Корсис, Кормисош и Персиян...Толкова много примери не могат в никакъв случай да се класифицират като случайност, просто няма как!

 

Защо обаче не сме чули за тези болги, защо не са описани като тракийски народ? Причините са няколко, може да има извор съобщаващ за даден народ, но този извор да е неудобен за дадена теория и това да стане причина той да бъде премълчан. Пример може да се даде със “Светоописание” на Помпоний Мела.Тази работа е създадена в началото на І-ви век и в нея се споменава за скитски народ белги, който обитавал земи край границата на Европа и Азия... Kасае за региона около река Дон (считана в древността за граница на Европа). Къде изчезват тези белги учените не обясняват, но около петстотин години след Мела, Йордан разполага една част от българите в Черноморските степи...там където са живели белгите.

 

От Плиний Стари знаем, че през І-ви век в Панония са живели хора носещи името белги. Тяхното мистериозно изчезване също не е изяснено от историците. На  мястото на панонските белги обаче, Павел Дякон и Орозий Павел поставят група българи. В самата Панония има доста топоними и хидроними обясними на български език.

 

В Южна Тракия е намерено посвещение на Зевс Блегурос, т.е. на почитания от племето блегури трако-пеласгийски бог Зевс.  Само на около 80 км. от посветителския надпис на Зевс Блегурос, през 499 година, българи нанасят страшно поражение на римската войска (битката при река Цурта). Недалеч от Цурта император Анастасий изгражда укреплението Дълга Стена, което да предпази Константинопол от българите...които явно са живели на близо.

 

Това, че Блегурос е етнически епитет разбираме и от друг древен надпис. Той е от земите на Русия, които в миналото са обитавани от старите българи. Край Сосновка (до Волгоград) върху свещен котел е намерено посвещение на Арес Блегурос (ІІ-ри век сл.Христа).

 

Тракийското племе блегури не се споменава от никой траколог, или историк. Те бягат от него като дявол от тамян. Може би защото блегури е по-старото преставяне на блъгари (българи). Повечето сънародници са запознати с Битолския надпис на цар Иван-Владислав. Там срещаме думите блъгарьскомь, бльгаромъ, бльгарїнь...Поне за мен блегури и блъгари са два варианта на един и същ етноним – българи, през две различни епохи – І-ІІ- век – ХІ-ти век. За около хиляда години растояние разликите не са особени, като се има предвид и това, че думите са писани от различни автори ползващи различни азбуки.

 

Смятам, че древното ирландското сведение за идването на болгите от Тракия и Скития (Добруджа,Украйна, Русия) не е художествена измислица, а отговаря на истината. В тези региони за първи път е имало народ, който в миналото е носил имената болги, белги, блегури.  В историята на Поп Йовчо от Трявна е споменат цар Болг, който е живял през VІІ-ми век преди Христа, т.е. преди повече от 2600 години (http://ziezi.net/iovcho/).

 

Тракийския народ болги трябва да е бил голям защото срещаме негови клонове в Черноморските степи, Панония, Галия, Южна Британия, Ирландия, дори във Фригия има град Балгатия...Според Д. Хоматиан край Мизийския Олимп (този до Фригия) са живели българи още от най-дълбока древност, но са били прогонени на север от  Александър Велики. След време обаче те се завърнали и отвоювали земите си...Нашествието на Болг и Брен през ІІІ-ти век пр. Христа също може да се разгледа като едно завръщане в старите земи – в Тракия, там където е възникнало името болги (блегури)...

 

Интересни данни, нали? Виждате ли какво става когато скритите и упорито премълчавани данни биват извадени наяве? Името на българите не се е появило едва в Ранното Средновековие, а е съществувало още по времето когато римляните са били малко племе подвластно на етруските. Нито Мела, нито Плиний дават подробности за белгите, но за сметка на това ирландците предлагат доста данни за болгите.

На болгите се приписва въвеждането на високопродуктивно земеделие, създаването на първите закони и унищожаването на лъжата, мошеничеството и безчестието
. Дори върховните богове на старите ирландци са свързани с болгите. Бащата на Медв (упойващата с медовина) е от племето на болгите. Луг Самилданах ( най-надарения) е отгледан от Телчиу – принцеса на болгите, на която е посветен един от най-големите келтски празници -Лугнасад.

 

Щяхме да притежаваме по-подробни сведения за белгите също от Плиний и Мела, ако историята ни не бе писана от нашите врагове – римляни и гърци. Те не са имали интерес да представят истината, а само своята пропаганда - оправдание за окупацията на наши земи и подтискане на коренното балканско население. Да бъде признат местния произход на българите би означавало да се признае за законна борбата на дедите ни против римляни и гърци. Кой народ няма право да брани земята си, или да освободи свои поробени събратя? Поробителите, които пишат историята не търсят справедливост, а облаги...

 

Авторът на Зографска История може да е сгрешил твърдейки, че галът Болг е дал името на българите, но  все пак данните са ценни защото показват връзката на народностното ни име с това на келтски благородник живял преди повече от 2200 години. Благодарение на Поп Йовчо от Трявна научаваме за друг цар Болг, който е живял преди 2600 години. А най-полезните сведения дават ирланските предания, според които болгите са изключително древен народ, чиято най-стара земя е Тракия. Дедите ни са колонизирали не само Ирландия, Галия, Панония и Скития, но дори и далечната Индия. Там те са известни под името баргава-балгава...но това е въпрос на друга тема...

 

Дано да ви е било интересно :)

 

 

 

 

Пояснения:

 

* Мутацията на началната съгласна е особено явление срещащо се в уелски, бретонски, ирландски и шотландски. В зависимост от ситуацията думата cat -котка, може да стане gat  и chat, а bara- хляб се превръща в mara, fara, phara...В нито един галски надпис тази особеност не е установена. Има и други граматически особености на галския, които се различават значително от уелските.

На галски ne ste означава не сте, а същото на уелски е dach chi ddim...отново на галски ne si означава не си, докато на уелски същия израз е dwyt ti ddim...Галската дума за седло е седлон, докато уелската е cyfrwy,  галската дума за бяло е бало, а пък уелската успоредица е gwyn. Не е трудно да се разбере какъв език са говорили хората, дошли от Тракия и повлияли старите гали...

 

** Gall

a Lowlander, stranger, Irish Gall, a stranger, Englishman, Early Irish gall, foreigner; from Gallus, a Gaul, the Gauls being the first strangers to visit or be visited by the Irish in Pre-Roman and Roman times (Zimmer). for derivation See gal, valour. Stokes takes a different view; he gives as basis for gall, stranger, *gallo-s, Welsh gal, enemy, foe

http://www.ceantar.org/Dicts/MB2/mb20.html

 

Be"lgius

Βόλγιος, or BO"LGIUS, the leader of that division of the Gaulish army which invaded Macedonia and Illyria in B. C. 280. He defeated the Macedonians in a great battle, in which Ptolemy Ceraunus, who had then the supreme power in Macedonia, was killed; but the Gauls did not follow up their victory, and the rest of Greece was spared for a time. (Paus. 10.19.4; Just. 24.5.) http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text;jsessionid=67B9663C9F88354148340D3555C09247?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0104%3Aalphabetic+letter%3DB%3Aentry+group%3D5%3Aentry%3Dbelgius-bio-1

 

 [24.5] The Gauls, under the command of Belgius, sent deputies to Ptolemaeus to sound the disposition of the Macedonians, offering him peace if he liked to purchase it; 2

http://www.attalus.org/translate/justin3.html#24.4

 

Зографска История

http://www.fileden.com/files/2009/10/31/2630103/Zografska%20Istoria.pdf

 

Болг - 670 пр.Хр.

http://ziezi.net/iovcho/

Болг(иус) и Белг(иус) са варианти на тракийското лично име Бологес, Булогес, а също и на старомакедонското име Балагрий...да не забравяме и племето балагрии обитавало планината Балагрос (Беласица)




Гласувай:
101



Следващ постинг
Предишен постинг

1. estolodu - доста интересни и полезни сведе...
18.03.2012 17:39
доста интересни и полезни сведения
в старобългарския е имало смесване на еровите гласни, например вьнъ става вънъ (вън, вънка); вь става във. Сиреч няма нищо чудно по-старата форма на името блъгари да е била бльгари. Предният ер (ь) по всяка вероятност е била предна гласна, така че е много интересно, че е предаден в чужди източници като е, защото навсякъде другаде се предава като и.
цитирай
2. анонимен - страницата не успя да се зареди при ...
18.03.2012 17:53
страницата не успя да се зареди при пускането на коментара, затова не знам дали ми го е отчел и го пускам наново; не го одобрявай ако блогът е отчел предишния

в старобългарския е имало смесване на еровите гласни, например вьнъ става вънъ (вън, вънка); вь става във. Сиреч няма нищо чудно по-старата форма на името блъгари да е била бльгари. Предният ер (ь) по всяка вероятност е била предна гласна, така че е много интересно, че е предаден в чужди източници като е, защото навсякъде другаде се предава като и.
цитирай
3. анонимен - Най-вероятният произход на името българи, блъгар, идва от Бела гора и "белогор", "белгор"
18.03.2012 22:11
В записаните в Родопите и Източна Македония древни наши песни, наречени от издателя им Стефан Веркович - Веда Словена, най святото място за древните ни предци, тук на "Балканите" е била - "Бела гора", което днес означава - Света гора.
Освен Бела Гора, това название в песните се среща и като - Бела гура.
А името на "народа", както го наричат в песните, най-вероятно е било - белгари (пелгари - по гръцки) или - белазки (пеласги - по гръцки).
В тези древни песни многократно се споменава и за 70 крале: "Се собрале седамдесе крале" по покана на главния Цар на всичките тези еднородни и едноезички местни племена, които според песните, са обитавали около и между Черно море, Дунав и Средиземноморието. В песните много често се споменава и за идване на "народа", от "Край земя", тук - в "Сред земя". Но на това идване "от край земя", за сега не трябва да се спираме сериозно и да уточняваме, кога се е случило това идване, от къде, и дали тук са обитавали и преди това идване, сродни племена. Ние трябва да се съсредоточим във факта че според безброй древни летописци, според наши предания и историци, и според споменатите безбройни древни песни, ние живеем тук от най-дълбока древност. А във "Веда Словена" не се споменават нашите днешни съседи гърци, нито някои други чуждоезични съседи.
Григор Симов
цитирай
4. анонимен - Най-вероятният произход на името българи - блъгар, идва от Бела гора и "белогор", "белгор"
18.03.2012 22:31
В записаните в Родопите и Източна Македония древни наши песни, наречени от издателя им Стефан Веркович - Веда Словена, най святото място за древните ни предци, тук на "Балканите" е била - "Бела гора", което днес означава - Света гора.
Освен Бела Гора, това название в песните се среща и като - Бела гура.
А името на "народа", както го наричат в песните, най-вероятно е било - белгари (пелгари - по гръцки) или - белазки (пеласги - по гръцки).
В тези древни песни многократно се споменава и за 70 крале: "Се собрале седамдесе крале" по покана на главния Цар на всичките тези еднородни и едноезички местни племена, които според песните, са обитавали около и между Черно море, Дунав и Средиземноморието. В песните много често се споменава и за идване на "народа", от "Край земя", тук - в "Сред земя". Но на това идване "от край земя", за сега не трябва да се спираме сериозно и да уточняваме, кога се е случило това идване, от къде, и дали тук са обитавали и преди това идване, сродни племена. Ние трябва да се съсредоточим във факта че според безброй древни летописци, според наши предания и историци, и според споменатите безбройни древни песни, ние живеем тук от най-дълбока древност. А във "Веда Словена" не се споменават нашите днешни съседи гърци, нито някои други чуждоезични съседи.
Григор Симов
цитирай
5. demograph - Много жаби има още да гълтат БАНичарите!
19.03.2012 04:46
Браво Павка.Супер си.Най-сладкото е, че тракийската "party" започва да се появява.
Сякаш от небитието..Сякаш по Волята Божия!
цитирай
6. zaw12929 - Вашата упоритост ще възнагради всички ни с признание...Поздравление:
19.03.2012 06:46
очаквам всички заедно да успеем, защото:
Било е време:
" болгите се приписва въвеждането на високопродуктивно земеделие, създаването на първите закони и унищожаването на лъжата, мошеничеството и безчестието. " а днес в холандски сайтове да ни хулят...
Как ще излезе истината за всичко това и за тях... ?! Дано стане по бързо...
цитирай
7. mt46 - Поздрав, приятелю!
19.03.2012 07:15
Не знаех за Болгий... Благодаря за интересната и полезна статия!...
цитирай
8. sparotok - варианти
19.03.2012 08:37
estolodu написа:
доста интересни и полезни сведения
в старобългарския е имало смесване на еровите гласни, например вьнъ става вънъ (вън, вънка); вь става във. Сиреч няма нищо чудно по-старата форма на името блъгари да е била бльгари. Предният ер (ь) по всяка вероятност е била предна гласна, така че е много интересно, че е предаден в чужди източници като е, защото навсякъде другаде се предава като и.


Различните хора възприемат звуците в българския различно. Прави ми впечатление обаче, че ирландци и уелсци най-лесно чуват, а и произнасят наши думи...

Между другото думата вън отговаря на ведическата ванa -гора...Когато казваме -Вън! все едно караме някой да ходи в гората...Все пак най-старите селища са били в гори:)

vana - a forest , wood , grove , thicket , quantity of lotuses or other plants growing in a thick cluster (but in older language also applied to a single tree) RV.
цитирай
9. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Спароток! "На галски ne ste означава не сте,... Галската дума за седло е седлон, за бяло е бало...
19.03.2012 09:28
Цезар е бил умен мъж.:) Пише: „На своя си език те се наричат келти, а на нашия –гали.” Това, разбира се, не възпира днешни италиански историци, да го обвинят в неграмотност. Горкият Цезар, едва ли не бил невежа и „нямал понятие, кой народ описва” в „Коментари относно галската война”. Не мисля така. Радвам се, че и ти не мислиш така. Защото моите „мисли” се основават на поетични предположения - келтските приказки, митология и легенди - древни келтски предания, старинни песни, с особената идентичност на ритмиката в българските хора, песенните благословии, молитви и танцът с българска мелодичност, накратко – родство в семиотиката на култорологичната символика, оцеляла непроменена през вековете. Ритъмът на един танц, никога не е нещо случайно, но не е достатъчно. Явното доказателство е, когато има езиково родство. Там, където е непокътнат езика, произхода на словото, а има и писмени паметници за етнически епитети, съвпаденията сами по себе си, са доказателство за автентичността на етимологията им. Придвижването на племената в древността може да бъде проследено по наречието, на което говорят хората по тези земи днес. Радвам се, че и в Енциклопедия Британика, и в писаното от римски историци от III век преди Христа – Юстин, когото цитираш, артефакти и древни надписи, съвпадат със записаното в „Зографска история” за Болг. Не знаех, че „гал” значи „чужденец”. Но знам, че ирландският език е единственият протокелтски език, който е официален в Ирландия, макар и да се говори от много малко хора там. Очевидно „чужденци”.:) Тези „чужденци” са описани и характеризирани като „диви” и „нецивилизовани” от някои древните хроникьори, но те не отричат, че „чужденците” са от първите племена, владяли и „основали” съвременна Западна Европа и обитавали поречията на Дунав, Рейн и Сена. Келтски говорят и в съвременен Бретан, и в някои области на Канада и периферията на Западна Европа. Е, Цезар доста зор е видял, докато ги накара да му плащат данъци. Поздрави, Спароток и ти благодаря за доказателствата. Едно е да фантазира човек, друго е, да бъде убеден с факти и свидетелства. Няма да е лесно да променим историческата карта на света. Трябва хора като теб и току виж – успеем. Защото цяла „Академия”, като октопод се бореше със зъби и нокти, с всички възможни пипала, да докаже славянската ни принадлежност и произход. Ако не бе Варненският некропол и хилядолетните тракийски съкровища, изплували от недрата на България... Да, но ги има. И дано открием още!
цитирай
10. sparotok - бела гора
19.03.2012 10:07
анонимен написа:
В записаните в Родопите и Източна Македония древни наши песни, наречени от издателя им Стефан Веркович - Веда Словена, най святото място за древните ни предци, тук на "Балканите" е била - "Бела гора", което днес означава - Света гора.
Освен Бела Гора, това название в песните се среща и като - Бела гура.
А името на "народа", както го наричат в песните, най-вероятно е било - белгари (пелгари - по гръцки) или - белазки (пеласги - по гръцки).
В тези древни песни многократно се споменава и за 70 крале: "Се собрале седамдесе крале" по покана на главния Цар на всичките тези еднородни и едноезички местни племена, които според песните, са обитавали около и между Черно море, Дунав и Средиземноморието. В песните много често се споменава и за идване на "народа", от "Край земя", тук - в "Сред земя". Но на това идване "от край земя", за сега не трябва да се спираме сериозно и да уточняваме, кога се е случило това идване, от къде, и дали тук са обитавали и преди това идване, сродни племена. Ние трябва да се съсредоточим във факта че според безброй древни летописци, според наши предания и историци, и според споменатите безбройни древни песни, ние живеем тук от най-дълбока древност. А във "Веда Словена" не се споменават нашите днешни съседи гърци, нито някои други чуждоезични съседи.
Григор Симов


Българи има връзка с бяла гора дотолкова доколкото и двете имат смисъл - сияние, светло. Възможно е планината Балагрос да е дала името на българите, но и обратното не е за изключване. Етнос може да даде име на планина - Сарматски планини, Венетски Алпи и т.н.

Смятам, че българи е сродно на

лит. балганс - бял
ирл.- болаисг - сияен
санс. балга, барга -сияние
лат. фулгор - светкавица
гр. флегро -горя

Поздрави!
цитирай
11. sparotok - !
19.03.2012 10:08
demograph написа:
Браво Павка.Супер си.Най-сладкото е, че тракийската "party" започва да се появява.
Сякаш от небитието..Сякаш по Волята Божия!


Всичко е по волята Божия!:)
цитирай
12. sparotok - хули
19.03.2012 10:10
zaw12929 написа:
очаквам всички заедно да успеем, защото:
Било е време:
" болгите се приписва въвеждането на високопродуктивно земеделие, създаването на първите закони и унищожаването на лъжата, мошеничеството и безчестието. " а днес в холандски сайтове да ни хулят...
Как ще излезе истината за всичко това и за тях... ?! Дано стане по бързо...


Нека ни хулят, никой не хвърля камък по дърво, което няма плод...
Французите също ни оплюваха, англичаните и те не останаха назад...само че ние ще ги надживеем!:)
цитирай
13. sparotok - !
19.03.2012 10:12
mt46 написа:
Не знаех за Болгий... Благодаря за интересната и полезна статия!...


Благодаря ти и аз приятелю!
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Непрекъснато излизат нови исто...
19.03.2012 10:13
Непрекъснато излизат нови источници, които разкриват истината за нашата история. Благодарна съм ти, че ни ги разкриваш и съм много впечатлена от тях. Интересно е, че всички те посочват Балканите като наша родина, което доказва че ние наистина в момента живеем в земите на нашите прадеди.Поздрави!
цитирай
15. sparotok - до malchaniaotnadejda7
19.03.2012 10:15
Официалната историография разказва една история, а фактите друга. Много истини се знаят от учените, но няма политически интерес истината да бъде популяризирана.

Поздрави!
цитирай
16. sparotok - Родина
19.03.2012 10:20
kasnaprolet9999 написа:
Непрекъснато излизат нови источници, които разкриват истината за нашата история. Благодарна съм ти, че ни ги разкриваш и съм много впечатлена от тях. Интересно е, че всички те посочват Балканите като наша родина, което доказва че ние наистина в момента живеем в земите на нашите прадеди.Поздрави!


Преди няколко дни си купих интересна книга от антикварна книжарница. Имаше хубави изображения на тракийска неолитна керамика, чиито орнаменти се ползват до ден днешен по националните ни носии:)
Това показва, че при нас има продължение на традиция стара около 6500 години!

Хубав ден!
цитирай
17. malchaniaotnadejda7 - 15. sparotok - до malchaniaotnadejda7
19.03.2012 10:29
sparotok написа:
Официалната историография разказва една история, а фактите друга. Много истини се знаят от учените, но няма политически интерес истината да бъде популяризирана.

Поздрави!

Всъщност, истината е достояние на малцина, откакто свят светува. Откакто те чета тук, все повече се убеждавам в това. Но рано или късно, удря и часът на Истината. Бог забавя, но не забравя. България, на която посвещаваш труд и време, ще бъде възнаградена един ден - достатъчно е, да четем и да знаем за духовното си наследство. Историята на Поп Йовчо от Трявна е уникален паметник и документ, за който научавам сега. А за връзката ни с древните келти никога не съм се съмнявала. Поздрави за това уникално изследване!
цитирай
18. d3bep - Дай малко повече инфо за това
19.03.2012 12:04
---------------------
В Южна Тракия е намерено посвещение на Зевс Блегурос, т.е. на почитания от племето блегури
---------------------

Имаш ли снимка на надписа, кой го е публикувал и описал?
цитирай
19. vostroto - Привет, Спароток! Пак ще дойда, ...
19.03.2012 12:15
Привет, Спароток! Пак ще дойда, приятелю:)...
цитирай
20. get - - sparotok -до malchaniaotnadejda7
19.03.2012 14:41
sparotok написа:
Официалната историография разказва една история, а фактите друга. Много истини се знаят от учените, но няма политически интерес истината да бъде популяризирана.


- В ирландската митология(а и не само в нея) имаме бог Луг(което го привеждат, като "светъл", "лъч" - ерго на български Лъчезарен, Слънценосен) ?!
- Второ имаме в края на селскостопанският сезон народни празници(на плодородието) наречени "Лугнасад", което не е само в ирландски а и в:
- Old Irish: Lugnasad ;
- Irish: Lunasa(като в съвр. ирландски "u"-то се произнася, като "Ю", в лЮге, лЮде ;
- Scottish Gaelic: Lunastal (със същото произнасяне на "u"-то;
- Manx: Luanistyn) , Manx (native name Gaelg or Gailck); - ще ми се ... да предположа, че втората част след името на Светлоносният-бог, в селскостопанският празник Lugnasad - може да имаме някаква инверсия, или да се е произнасял(о) като - Lug/na/das - тоест "даденото ни от Луг" ... още по интересно е, че при северните "славяни", Венди още и Померани, Вагри и-и-и познати под поне още десет имена ... аналогичният бог се е наричал Свент ... още СвентоВит - нещо като СветлоВидещ(даващ) ??! ... а светилището му на о.Руян/Рюген ее носило името "Аркас" или "Архас" ?? ... а защо не и Ярхас ??(подобно епонима на страната Арка(с)/дия в "древна" Гърция !) ?

- Още по интересно става, ако отбележим факта, че на юг от нас - Близък изток имаме запазен местен бог(до настъпването на исляма ?) с име "Ярхи-Бол" ... като втората част от името му се е изписвала и като "Бел" ??!!! ... друго специфични за този район е документирано, че живеят ... "скити" дори и в името на един град Скитополис ?!
- Продължавам да се чудя "на глас" ... Какво ли ще да е значението на ИМЕТО поне пет царе и военноначалници, плюс един град, които са носили името СеВт (в Тракия) - което на латински се транскрибира/предава, като "Seutos" ... но което е фонетично много близко, до един много стар "етруски" бог "Сетлан" - като лингвистите поясняват за тази дума, че идвала/означавала - "Светло" ??

- От тук можем да направим изводи, че се касае за много стара и широко разпространена култура, наследници на която се явяваме и ние с вас, тоест Българите !!
- Поради това, историята България и на нас с вас, Българите, основните носители на тази древна култура и образност - "някои" са решили, че следва да стои в забвение ... а нас самите, да ни изкарват от централно-азиатски и тюркски произход !!
цитирай
21. devnenetz - Дерзайте и занапред все така! Та...
19.03.2012 15:31
Дерзайте и занапред все така! Такива хора като Вас и възможностите на интернет ще ликвидират историческата закостенялост и ще завоюват немислими досега висоти на човешкото самопознание! Дано Вашите находки, прозрения, идеи и хипотези намерят нужната подкрепа от компетентни като Вас радетели на българската история! Успех!
цитирай
22. avangardi - Павел, благодаря за неуморният ти труд!!!
19.03.2012 16:14
Историята ни като народ и етнос е някъде там, където чака своето преоткриване благодарение на светли личности като теб!
Твоят постинг днес прочетох и тук:
http://www.svobodnoslovo.com/%d1%86%d0%b0%d1%80-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%b3-%d0%b8-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5/
Прочетох и за откритие на руските учени от 29.11.2011 Ново археологическо откритие променя историята на четири държави
http://www.svobodnoslovo.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD/
По думите на учени от Русия и Южна Корея на тях им се е удало да направят откритие, което ще накара света да погледне по нов начин на историята на Русия, Република Корея, Северна Корея и Китай, пише “Комерсант”.
Специалистите, участващи в разкопките на Чигуевския регион в Приморска област са единодушни, че археологическия обект „Кокшаровка-1″ е всъщност петата столица на известната средновековна азиатска империя Бохай...
Едва преди няколко години археолози започват да проучват могилите в района. Вниманието им се приковава към един от обектите, чиито размери са внушителни. При разкопки на платото Сихот-Алин постепенно пред погледите на проучвателите се разкрива разкошна сграда. Учените с интерес наблюдават как с махането на пръста се открива обширен каменен зид, опасващ вътрешна сграда с многобройни помещения и галерия, водеща към открит вътрешен двор. Те са изумяват, когато разбират, че повечето стаи са били с подово отопление....!?

Правя аналогия на подовото отопление в дворците на старите български столици - Плиска и Преслав!!!???
т.е. завърнали сме се в средните ни земи, българи от тракийско племе...!?

Приятелски поздрави и хубава седмица, Павел! Дерзай!!!
инж. Илка Искрова


цитирай
23. demograph - Ние сме братята на всички европейски и половината азиатски народи, които са останали в бащиния дом и работят бащините им ниви дом!...
19.03.2012 18:52
kasnaprolet9999 написа:
Непрекъснато излизат нови источници, които разкриват истината за нашата история. Благодарна съм ти, че ни ги разкриваш и съм много впечатлена от тях. Интересно е, че всички те посочват Балканите като наша родина, което доказва че ние наистина в момента живеем в земите на нашите прадеди.Поздрави!

От тук ни извира и силата и слабостта. Това е причината за гръцката ненавист, латинското презрение и руско-турско-сръбската завист!
А макеттата - да не говорим. Те са затънали толкова дълбоко в сръбското ренегатско опростачаване, та са се преиначили до греха да не познаят майка и баща.
цитирай
24. demograph - Ние сме братята на всички европейски и половината азиатски народи, които сме останали в бащиния дом. .
19.03.2012 18:53
kasnaprolet9999 написа:
Непрекъснато излизат нови источници, които разкриват истината за нашата история. Благодарна съм ти, че ни ги разкриваш и съм много впечатлена от тях. Интересно е, че всички те посочват Балканите като наша родина, което доказва че ние наистина в момента живеем в земите на нашите прадеди.Поздрави!

От тук ни извира и силата и слабостта. Това е причината за гръцката ненавист, латинското презрение и руско-турско-сръбската завист!
А макеттата - да не говорим. Те са затънали толкова дълбоко в сръбското ренегатско опростачаване, та са се преиначили до греха да не познаят майка и баща.
цитирай
25. анонимен - Капища?
19.03.2012 21:01
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8_%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%89%D0%B0

как ги отличават като "славянски" такива- може би етикет по предполагания период, и защо славянската дума "капище" ще идва от тюркското "кЕп"???
цитирай
26. get - Капища? как ги отличават като ...
20.03.2012 01:27
анонимен написа:
Капища?
как ги отличават като "славянски" такива- може би етикет по предполагания период, и защо славянската дума "капище" ще идва от тюркското "кЕп"???


- Това е "ХРАМЪТ" на Елевзинските мистерии в Елада !! - тук се е чествал античният култ към Деа-Матар, преминало в по-късното Деметра и дъщеря и Персофона (презиподна ... съдейки от епитета й, "Подниа" !) .
http://www.phoenixportals.com/images/img_1020.jpg

- Това е "прабългарско" или "славянско" ... КАПИЩЕ ... близко до гр.Мадара ... вероятносно (с по-старо име) МАТАР ... както се е наричала "Богинята майка"-ДеаМатар !!
- Ето така наречената "Пещера на нимфите" - http://static.bnt.bg/public/files/articles/201005/thumb_400x300_28663.jpg
- Същата от по-далечен план ! - http://madaraomaya.com/pictures/skali1-big.jpg

- А това е светилище или ... капище на "Нимфите" от с.Каснаково, хасковско - http://www.numizma.com/magazine/?cat=1&paged=7

- А това е, от още едно древно светилище-капище :) в Родопите до с. Ненково ... дооформената от човешка ръка пещера, http://nevaatanasova.wordpress.com/2010/09/01/nenkovo/ ... оформено, като в..ва ?

- Но още по интересно е , че ако отидете в Соколовски манастир, габровско - зад сградата на храма - ще видите отново ... подобно капище ? - а манастира не е строен в античността ... а само през ... 19 век !!

- А думата капище ... за мен идва, че на всички места се процежда вода на Кап-кап-капки :)) ?!! - но уважаеми анонимни, изборът оставям на вас ... кое какво е (?)... елинско светилище, славянско капище, прабългарско оброчище ... или НЕобременено с византийско-фанариотско съдържание ... едно и също нещо ??!
цитирай
27. анонимен - незнайко
20.03.2012 08:09
Господин demograph, от това което пишете, разбирам, че вашите братя са всички европейски и половината азиатски народи, но не и сърби и руснаци? Но нашият език, а по-конкретно западните наречия са много близки до тези езици. Може би затова германска по произхода си Франция говори на не германски език? По отношение на завистта, не виждам за какво да ни завиждат. Вижте в себе си, може би това е проява на комплекси, вътрешно неудовлетворение от нещо, но затова виновни сме си само ние, българите. Дори държавността си дължим на други, ние сами не сме извоювали независимостта си и може би за това и до сега по различен начин сме зависими от някого и от нещо. Такава е душевността на сегашното население на държавата България.
цитирай
28. ivankalilova - БЛАГОДАРЯ, ПАВКА ЗА ИНТЕРЕСНАТА ...
20.03.2012 11:17
БЛАГОДАРЯ, ПАВКА ЗА ИНТЕРЕСНАТА СТАТИЯ!
За мен бе истинско удоволствие!
Казват, че всяка пролет е едно ново начало...
Нека възраждащата й сила да озари Живота ти,
Да донесе мир, любов и хармония в дните ти!
ЧЕСТИТА ПЪРВА ПРОЛЕТ!:)))
цитирай
29. анонимен - Ivo
20.03.2012 14:16
Блъгаромъ /българи/ - от надписа на цар Асен в Асеновград.
цитирай
30. voulgaros - ПАВКА,НАУЧИ ГЕТЧО НА ГРЪЦКАТА НАУКА ЛОГИКА---И ДА СПРЕ ДА КРАДЕ
20.03.2012 15:10
абе гете, деа митера си ДЕМЕТРА БРЕ УРОДЕ..ТО СИ ЕДНО ОБЩО ЛИНГВИСТИЧНО ПРОТО-ЕВРОПЕИСКО..ВТОРО-----ИЗРАЗА СИЕ ЧИСТО ГРЪЦКИ-- ДУМИТЕ ЕДНО КАМ ЕДНО ГО ДОКАЗВАТ .....БОГИНЯТА МАИКА...КВО ДРУГО ИСКАШ-------Е ВИИ ВОЛГАРОСИТЕ ЩО НЕ КАЗВАТЕ ДЕА-МАТАР,,,А КАЗВАТЕ БОГИНЯТА МАИКА?????????

ДЕМЕТРА СИЕ БРЕ ЮРОДИ КРАДЛИВИ И ЗАВИСТЛИВИ
цитирай
31. sparotok - хипокост
20.03.2012 15:56
avangardi написа:
Историята ни като народ и етнос е някъде там, където чака своето преоткриване благодарение на светли личности като теб!
Твоят постинг днес прочетох и тук:
http://www.svobodnoslovo.com/%d1%86%d0%b0%d1%80-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%b3-%d0%b8-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5/
Прочетох и за откритие на руските учени от 29.11.2011 Ново археологическо откритие променя историята на четири държави
http://www.svobodnoslovo.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD/
По думите на учени от Русия и Южна Корея на тях им се е удало да направят откритие, което ще накара света да погледне по нов начин на историята на Русия, Република Корея, Северна Корея и Китай, пише “Комерсант”.
Специалистите, участващи в разкопките на Чигуевския регион в Приморска област са единодушни, че археологическия обект „Кокшаровка-1″ е всъщност петата столица на известната средновековна азиатска империя Бохай...
Едва преди няколко години археолози започват да проучват могилите в района. Вниманието им се приковава към един от обектите, чиито размери са внушителни. При разкопки на платото Сихот-Алин постепенно пред погледите на проучвателите се разкрива разкошна сграда. Учените с интерес наблюдават как с махането на пръста се открива обширен каменен зид, опасващ вътрешна сграда с многобройни помещения и галерия, водеща към открит вътрешен двор. Те са изумяват, когато разбират, че повечето стаи са били с подово отопление....!?

Правя аналогия на подовото отопление в дворците на старите български столици - Плиска и Преслав!!!???
т.е. завърнали сме се в средните ни земи, българи от тракийско племе...!?

Приятелски поздрави и хубава седмица, Павел! Дерзай!!!
инж. Илка Искрова




Поне от края на 80-те години на 20-ти век учените знаят, че хуните са имали градове, а къщите им са били с хипокост- вид отопление познато и на римляните.

Дори има и китайски сидетелства, че хуните построили цял град където житото било съхранявано и само царят се разпореждал с него. Така се избягват възможни спекулации на безсъвестни търговци.

Тези факти обаче са слабо известни и повечето хора все още си мислят, че хуните са били див и слаборазвит народ...

Поздрави!
цитирай
32. sparotok - македонци
20.03.2012 15:57
demograph написа:
kasnaprolet9999 написа:
Непрекъснато излизат нови источници, които разкриват истината за нашата история. Благодарна съм ти, че ни ги разкриваш и съм много впечатлена от тях. Интересно е, че всички те посочват Балканите като наша родина, което доказва че ние наистина в момента живеем в земите на нашите прадеди.Поздрави!

От тук ни извира и силата и слабостта. Това е причината за гръцката ненавист, латинското презрение и руско-турско-сръбската завист!
А макеттата - да не говорим. Те са затънали толкова дълбоко в сръбското ренегатско опростачаване, та са се преиначили до греха да не познаят майка и баща.


Не всички македонци са настроени против нас. Лошото е, че както и в България медиите предпочитат да се съсредоточат върху негативните индивиди и да избегнат другите.
цитирай
33. sparotok - тюркско светилище :)))))
20.03.2012 16:01
анонимен написа:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8_%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%89%D0%B0

как ги отличават като "славянски" такива- може би етикет по предполагания период, и защо славянската дума "капище" ще идва от тюркското "кЕп"???


Капище няма как да е тюркска дума, можете ли да посочите локацията на поне едно тюрско капище, светилище от преди 5-ти век ...Обзалагам се, че няма да успете:)

След като нямат капища, светилища, как тогава тюрките ще дадат думата за капище на друг народ, не можеш да дадеш нещо, което не притежаваш.

Не ви ли е идвало на ум, че кеп, кап е заемка в езиците на тюрките?
цитирай
34. sparotok - ЧЕСТИТА ПЪРВА ПРОЛЕТ!:)
20.03.2012 16:04
ivankalilova написа:
БЛАГОДАРЯ, ПАВКА ЗА ИНТЕРЕСНАТА СТАТИЯ!
За мен бе истинско удоволствие!
Казват, че всяка пролет е едно ново начало...
Нека възраждащата й сила да озари Живота ти,
Да донесе мир, любов и хармония в дните ти!
ЧЕСТИТА ПЪРВА ПРОЛЕТ!:)))


Благодаря ти Ванче!

ЧЕСТИТА ПЪРВА ПРОЛЕТ!:)
цитирай
35. sparotok - благодаря ти!
20.03.2012 16:11
анонимен написа:
Блъгаромъ /българи/ - от надписа на цар Асен в Асеновград.


Благодаря ти, бях забравил за този надпис.

Блъгаром означава на българите - дат.пад.мн.ч.
цитирай
36. sparotok - ДЕМЕТРА - ДЕМ МАТЕР -ДЗЕМ МАТЕР
20.03.2012 16:14
voulgaros написа:
абе гете, деа митера си ДЕМЕТРА БРЕ УРОДЕ..ТО СИ ЕДНО ОБЩО ЛИНГВИСТИЧНО ПРОТО-ЕВРОПЕИСКО..ВТОРО-----ИЗРАЗА СИЕ ЧИСТО ГРЪЦКИ-- ДУМИТЕ ЕДНО КАМ ЕДНО ГО ДОКАЗВАТ .....БОГИНЯТА МАИКА...КВО ДРУГО ИСКАШ-------Е ВИИ ВОЛГАРОСИТЕ ЩО НЕ КАЗВАТЕ ДЕА-МАТАР,,,А КАЗВАТЕ БОГИНЯТА МАИКА?????????

ДЕМЕТРА СИЕ БРЕ ЮРОДИ КРАДЛИВИ И ЗАВИСТЛИВИ


Опитай се да бъдеш по-учтив моля те!

Деметра не е гръцка богиня, учените признават, че тя навлиза късно в гръцкия пантеон.

Името Деметра означава земята-майка, дем е гърцизираната форма на дзем -земя.

ДЕМЕТРА - ДЕМ МАТЕР -ДЗЕМ МАТЕР
цитирай
37. voulgaros - Е сега направих спарвка--някои го ...
20.03.2012 16:21
Е сега направих спарвка--някои го тълкуваи и като ''Маиката Земя'', като извличат
ДН---от ГН- ги--тоест земя...може и земя да бъде..АМА ПАК СИЕ ГРЪЦКО

ХАХАХ
цитирай
38. get - - НЕуважаеми, от мен voulgaros !! - доколкото съм следил изявленията Ви, то сте човек ...
20.03.2012 17:11
... търсещ своята самоидентичност ?! - в някои от своите първи постове говорехте, че сте от каракачански произход ??! (нищо лошо произхода ви, ако е такъв ... така че, ако греша, има кой да ме съди ?) !

- Но ще ви отговоря с думите, написани от арменеца-историк Мовсес Хоренаский(Хоренаци) (?!) които са: " ... така че, Птолемей, зовящ се и Филаделф(Братолюбив) ... Работата е в това - той подчинил всички гърци и започнал да се зове цар на Александрия и Гърция; никой друт из Птоломеите или други властители на Египет не се е наричал така(преди-б.м.);
Бидейки голям гръколюб, той цялата своя дейност извършвал на гръцки език. ... Мъже, имената на които, са ни добре известни, са събрали всичко това и го посветили в(за) славата на "елинският свят" ..."

- Защо цитирам горното ? - на практика, в своето произведение Хоренаци описва, как се появява на бял свят това, което след време ще бъде величано, като гръцка култура, ученост, словесност и ... че те, едва ли не и само те, дават облика на съвременният свят. Тоест, съвременният свят дължи всичко на "елинската култура" ... а на практика, тя е сбор ... еклектика от знанията на всички народи "до - от - и след" епохата наричана елинизъм !!
- В целият този процес, активна роля са играели "мъдреците" от Александрийската схола ... както преди, така и след утвърждаване на християнството ! Те са си извоювали славата на непререкаеми авторитети - каквото са казвали по даден въпрос ... Приело се е, че единствено тяхното становище ... и само то е вярното !!

- Това продължава и след Птоломеите ... например при един Стефан Византийски(а и не само той !) ... као се въвежда "норма" ... по причина на срещаните езикови и граматически проблеми при изписване и четене на по-стари думи ... въвеждат се правила за тяхното четене/изписване и се коментират ... Как следва да се разбират по-стари наименования(понятия) ??
- Но това се прави и при Демостен, Аристофан и цяла плеяда други елински "авторитети" - граматици, философи и писатели !! ... ще дам на четящите възможност да се уверят в написаното от мен(!) ... като ви попитам, как ще ми обясните думите "превеза" и "бозиякос", "моугула" от коринтски залив ... където са живяли само "чисти" гърци ... нямало е инвазия на "славяни", "прабългари" или каквито и да е било "диви" варвари ??!
- Спрете да говорите, като шовинист и да ми доказвате "уникалноста" на гръцката "цивилизация" ... защото тя е създадена върху основите на други още по-стари и ... "уникални" :)) !!

- Хайде, със здраве !

от боу"ил Гет - от атинското "боле" ... народен съвет, това от времето преди да махнете :)) - тЮраните ??! :)))
цитирай
39. ckarlet - Интересни данни, Sparotok! Ти в...
20.03.2012 18:53
Интересни данни, Sparotok! Ти винаги държиш нивото на висота!
Поздрави!
цитирай
40. nikikm - Абе,това вулгарос,
20.03.2012 20:39
voulgaros написа:
Е сега направих спарвка--някои го тълкуваи и като ''Маиката Земя'', като извличат
ДН---от ГН- ги--тоест земя...може и земя да бъде..АМА ПАК СИЕ ГРЪЦКО

ХАХАХ

да не е булгарос?Има ги такива,ама забравят.И като те гледам как защитаваш "гръцкото",тежко и на гърция!Ама готин си,забавляваш публиката.Само се чудя на акъла на Гет-ски,че ти обръща внимание.Айде карай,в настроене съм-"цицко е гръЦко!"
цитирай
41. joysii - Съжалявам, но не бих могла да вярвам ...
20.03.2012 21:32
Съжалявам, но не бих могла да вярвам сляпо и безрезервно, че всичко, което съдържа буквите/звуковете/ а,ъ,и,б,л,г, р ; и буквосъчетанията балг, бълг, болг, булг ,белг , билг свидетелства за български произход на нещата.
Твърде наивно е.
цитирай
42. sparotok - според проф. Симеонов
20.03.2012 21:49
joysii написа:
Съжалявам, но не бих могла да вярвам сляпо и безрезервно, че всичко, което съдържа буквите/звуковете/ а,ъ,и,б,л,г, р ; и буквосъчетанията балг, бълг, болг, булг ,белг , билг свидетелства за български произход на нещата.
Твърде наивно е.


Джойси, навярно избираш да вярваш на проф.Симеонов. В работата си "Прабългарска ономастика" тои споменава:

булгха - мешам, смесвам
булгамак -разбъквам
булга -животно в Мнголия

...и да не забравяме пулохи, буолаккичи, пуку, баогуо :))))))))))))

Изобщо не му пука на професора, че в речника ни няма и 0,001% тюркски думи, че от гледна точка на антропологията нямаме нищо общо с тюрките, че никой древен автор не ни е нарекъл сродни на тюрките.

За сметка на това Св.Йероним, Л.Дякон, М.Аталиат, Д.Хоматиан, Н.Грегора, Й.Кантакузин, Й.Цеца, Фулко, Зонара...отъждествяват българите с траки.

Е, кой фантазира и кой борави с факти:)
цитирай
43. анонимен - Широко е известно, че гърчулята ...
20.03.2012 21:51
Широко е известно, че гърчулята нямат буква Б. Навсякъде я заменят с МП.
Например БИРА там е МПИРА. Божидар е Мпозидар, умалено - Мпозо, или само Позо ;).
Така че несъмнено Вулгарос си е чисто Булгарос, а и като погледнем старите имена, повечето са завършвали на -ис, -ос и т.н. Именната ни система се е променила под руско влияние през последните 200 години.
Балканите са извора на Българите, това е.
цитирай
44. анонимен - Малко повече информация може ли?
20.03.2012 22:35
Здравей,
Моля те за допълнителна информация за част от текста:

В Южна Тракия е намерено посвещение на Зевс Блегурос, т.е. на почитания от племето блегури.

Разполагаш ли със снимка или публикация?
Благодаря предварително.
цитирай
45. d3bep - Е сега направих спарвка--някои го ...
21.03.2012 00:02
voulgaros написа:
Е сега направих спарвка--някои го тълкуваи и като ''Маиката Земя'', като извличат
ДН---от ГН- ги--тоест земя...може и земя да бъде..АМА ПАК СИЕ ГРЪЦКО

ХАХАХ

Aaaaa.
Е затва ли сте земали та сте объркали Деметра с мита за Изида, с минимум 10 века по -стар?
И пак затова ли всички антични автори, та от Херодот насам ги отъждествяват двете?

Я покажи некоя статуйка или надписана керамика на тая Деметра, гръцката ,да й се порадваме малко ве братчед... Да сфанеме и ние тоз толкоз дълбок култ.

Чекам те , да видиме можеш ли да събереш примерно пет статуи на таз толкоз популярна гръцка богиня...Сички приказват за нея....
цитирай
46. d3bep - Здравей, Моля те за допълнителна ...
21.03.2012 14:00
анонимен написа:
Здравей,
Моля те за допълнителна информация за част от текста:

В Южна Тракия е намерено посвещение на Зевс Блегурос, т.е. на почитания от племето блегури.

Разполагаш ли със снимка или публикация?
Благодаря предварително.

С моявъпрос номер 18 станахме двама с тоя интерес :)
цитирай
47. sparotok - данни
21.03.2012 14:13
d3bep написа:
анонимен написа:
Здравей,
Моля те за допълнителна информация за част от текста:

В Южна Тракия е намерено посвещение на Зевс Блегурос, т.е. на почитания от племето блегури.

Разполагаш ли със снимка или публикация?
Благодаря предварително.

С моявъпрос номер 18 станахме двама с тоя интерес :)


Надписа е намерен в село Дъждец, Ивайловградско.
Споменат е от Вл. Георгиев в Траките и техния език, БАН, София, 1977г, стр. 59.
Дадена е и етимология от ИЕ корен bleghro - сияние.
цитирай
48. sparotok - надпис
21.03.2012 14:13
анонимен написа:
Здравей,
Моля те за допълнителна информация за част от текста:

В Южна Тракия е намерено посвещение на Зевс Блегурос, т.е. на почитания от племето блегури.

Разполагаш ли със снимка или публикация?
Благодаря предварително.


Надписа е намерен в село Дъждец, Ивайловградско.
Споменат е от Вл. Георгиев в Траките и техния език, БАН, София, 1977г, стр. 59.
Дадена е и етимология от ИЕ корен bleghro - сияние.

цитирай
49. sparotok - !
21.03.2012 14:15
ckarlet написа:
Интересни данни, Sparotok! Ти винаги държиш нивото на висота!
Поздрави!


Благодаря ти Скарлетче!

Хубав ден!:)
цитирай
50. sparotok - диалектни особености
21.03.2012 14:29
voulgaros написа:
Е сега направих спарвка--някои го тълкуваи и като ''Маиката Земя'', като извличат
ДН---от ГН- ги--тоест земя...може и земя да бъде..АМА ПАК СИЕ ГРЪЦКО

ХАХАХ



Нямам данни, в който и да е било гръцки диалект дземя да е дума за земя, докато в българските говори (Пловдивско) тази дума все още се употребява.

Или представи данни, които на мен не са ми известни, или признай, че Деметра е изконно тракийска богиня...както Дионис, Арес, Бендида...
цитирай
51. bulgarinut57 - ПРИЯТЕЛЮ,
21.03.2012 23:40
Ти пишеш освен по Божията Воля,
но и чрез Божията Промисъл !

ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ТИ ДАВА И ДЪЛЪГ ЖИВОТ !!!
цитирай
52. sparotok - благодаря ти!
22.03.2012 20:33
bulgarinut57 написа:
Ти пишеш освен по Божията Воля,
но и чрез Божията Промисъл !

ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ТИ ДАВА И ДЪЛЪГ ЖИВОТ !!!


Благодаря ти!
Чул те Господ!
цитирай
53. анонимен - Интересно
30.03.2012 06:30
Изключително съм заинтересован от данните които си представил.На подобна теория,че траките свъщност са българи и че народът ни е тръгнал преди много години от нашите земи на изток-към Памир и ТянШан,а на един много по-късен етап се ее върнал и вече историята се знае от малко по-начетливите(говорим за Тюрското робство и всички събития от 2-ри 3-ти век след Христа).Аз съм на 144 години и въпреки от това,от една година насам чета различни статии и теории и имам чуството че те не са се появили току така.Затова искам да ви помоля да ми разясните имате ли намерения да свържете теориите и да ги съставите в една книга за произхода на народа ни.
цитирай
54. анонимен - Болг или Волг
03.04.2012 13:31
Може би е било Волг, волгари, Вологес, но с годините сме преиначили В-то в Б. От там и Волга и жреца Вологес. А името идва от вола или кравата, дето е водила Кадъм.
цитирай
55. анонимен - Istinskoto ime na Ivan Asen1 e Be...
20.06.2012 21:48
Istinskoto ime na Ivan Asen1 e Belgun
цитирай
56. анонимен - Eдин въпрос:
19.07.2012 16:13
Не че му е мястото точно тук на въпроса, но искам да те попитам Sparotok, българите имали ли сме колесници? Питам понеже не намерих никакво инфо в нета, все за тракийските пише, а пък тук във Видин имаме легенда за цар Срацимир, който бил погребан в местноста Албутин заедно с коня и колесницата си, което си е типичния арийски обичай. И въобще колесницата по произход месопотамска ли е или арийска/тракийска?
цитирай
57. sparotok - колесници
19.07.2012 16:17
анонимен написа:
Не че му е мястото точно тук на въпроса, но искам да те попитам Sparotok, българите имали ли сме колесници? Питам понеже не намерих никакво инфо в нета, все за тракийските пише, а пък тук във Видин имаме легенда за цар Срацимир, който бил погребан в местноста Албутин заедно с коня и колесницата си, което си е типичния арийски обичай. И въобще колесницата по произход месопотамска ли е или арийска/тракийска?


До неотдавна се смяташе, че колелото е открито в Месопотамия. Арехологически находки от Швейцария, Нидерландия и Словения показаха, че това не е така, колелото е окрито в Европа. От това следва и, че най-ранните колесници са изобретени от европейци.

Колесници са се ползвали като бойна единица през 2-ро и 1-во хил.пр. Христа. По-късно те са заменени от конницата, която може да се предвижи по всякакъв терен. Колесницата обаче остава дълго време, но е само символ на престиж.

До към 4-ти век траките продължават да ползват колесници в погребенията си. За по-късни периоди нямам данни.
цитирай
58. анонимен - Благодаря:)
19.07.2012 22:39
sparotok написа:
анонимен написа:
Не че му е мястото точно тук на въпроса, но искам да те попитам Sparotok, българите имали ли сме колесници? Питам понеже не намерих никакво инфо в нета, все за тракийските пише, а пък тук във Видин имаме легенда за цар Срацимир, който бил погребан в местноста Албутин заедно с коня и колесницата си, което си е типичния арийски обичай. И въобще колесницата по произход месопотамска ли е или арийска/тракийска?


До неотдавна се смяташе, че колелото е открито в Месопотамия. Арехологически находки от Швейцария, Нидерландия и Словения показаха, че това не е така, колелото е окрито в Европа. От това следва и, че най-ранните колесници са изобретени от европейци.

Колесници са се ползвали като бойна единица през 2-ро и 1-во хил.пр. Христа. По-късно те са заменени от конницата, която може да се предвижи по всякакъв терен. Колесницата обаче остава дълго време, но е само символ на престиж.

До към 4-ти век траките продължават да ползват колесници в погребенията си. За по-късни периоди нямам данни.


Благодаря ти за отговора. Това обяснява много неща. Въобще не знаех кога точно са били премахнати от употреба.
цитирай
59. vladpomak - Капище - тюркско светилище?!?
23.11.2013 21:35
Пра-родината на тюрките са Алтайските планини. Те са вторична монголоидна популация, която се заселва в тоя район като един от клоновете на разселващата се жълта раса - един популационен процес който почва хилядолетия след същия процес при белите хора - праскитител Когато предците на тюрките достигат Алтайските планини там, на-вероятно от хилядолетия, обитават древни скити археолозите го потвърдиха 100% - само ще припомня за "принцесата на Укок". Там бъдещите тюрки получават първата си порция гени на бели хора. След заселването си там, когато достигат предела на поемната способност на новото местообитание (вторичната пра-родина) те също започват да се разселват, започва тяхната популационна експанзия и това става през 5-6 век от новата ера! NB - новата ера! Часто от разселващите се тюрки достига и завладява Валжска България и там получава нова порция гени на бял човек. Въпреки тия "облагородявания" и може би поради това, че и на двете места зревноскитските общности са вече в упадък, тюрките остават един твърде примитивен народ. Езикът им също! Днешният турски език е неимоверно обогатен с огромен брой чужди думи, най-вече арабски и персийски и по-малко славянски.
цитирай
60. vladpomak - Кои са така наречените "древни гърци"? И въобще има ли такова животно?
23.11.2013 21:49
voulgaros написа:
абе гете, деа митера си ДЕМЕТРА БРЕ УРОДЕ..ТО СИ ЕДНО ОБЩО ЛИНГВИСТИЧНО ПРОТО-ЕВРОПЕИСКО..ВТОРО-----ИЗРАЗА СИЕ ЧИСТО ГРЪЦКИ-- ДУМИТЕ ЕДНО КАМ ЕДНО ГО ДОКАЗВАТ .....БОГИНЯТА МАИКА...КВО ДРУГО ИСКАШ-------Е ВИИ ВОЛГАРОСИТЕ ЩО НЕ КАЗВАТЕ ДЕА-МАТАР,,,А КАЗВАТЕ БОГИНЯТА МАИКА?????????

Гърците са един от трите генетично дегенеративни етноса дошли до наши дни от доста дълбока древност. Другите два са циганите (първоначално коренно население на долината на р. Инд) и библейските евреи. Едно събитие е общо за трите тия етноси - с развитието на тяхната дегенеративност те се превръщат в опасност за съществуването и развитието на майчината си популация и в резултат на това биват прогонени извън територията обитавана от нея. Под страх от смърт им се забранява да се мяркат в тази територия! В резултат на това те деградират напълно - напр. гърците загубват фолклжора си, пантеона си, митологията си и т.н. Говоря за пришълците на Балканите от втората и третата вълна - 10-8 век преди новата ера. Тук, на Балканите, заселвайки се в близост до трайкийски селища, те започват да се препитават по обичайния си начин - кражби. Тракийски царе на няколко пъти наказват крадливите навлеци с доста масови кланета за времето си и в един момент гърците сменят тактиката - заселват в близост до селищата от граднски тип където живее тракийската аристокрация и започват да предлагат всякакви услуги на градските управи. Така, с течение на времето те започват да взимат най-интересните в търговско отношение селища един вид на концесия - черноморските градчета, та дори и столицата Атина (Пизистрат, 6 в. пр. н.е.) Някъде в този период те започват да си присвояват цялата култура на древните траки - богове, митология, фолклор и да ги считат за свои. Интересното е, че - чрез хитрости, коварство и подлост - поведенчески черти типични за генетични дегенерати - те успяват и по-късно, в античността да се намърдват винаги на топли местенца.

ДЕМЕТРА СИЕ БРЕ ЮРОДИ КРАДЛИВИ И ЗАВИСТЛИВИ

цитирай
61. sparotok - !
29.11.2013 19:40
vladpomak написа:
Пра-родината на тюрките са Алтайските планини. Те са вторична монголоидна популация, която се заселва в тоя район като един от клоновете на разселващата се жълта раса - един популационен процес който почва хилядолетия след същия процес при белите хора - праскитител Когато предците на тюрките достигат Алтайските планини там, на-вероятно от хилядолетия, обитават древни скити археолозите го потвърдиха 100% - само ще припомня за "принцесата на Укок". Там бъдещите тюрки получават първата си порция гени на бели хора. След заселването си там, когато достигат предела на поемната способност на новото местообитание (вторичната пра-родина) те също започват да се разселват, започва тяхната популационна експанзия и това става през 5-6 век от новата ера! NB - новата ера! Часто от разселващите се тюрки достига и завладява Валжска България и там получава нова порция гени на бял човек. Въпреки тия "облагородявания" и може би поради това, че и на двете места зревноскитските общности са вече в упадък, тюрките остават един твърде примитивен народ. Езикът им също! Днешният турски език е неимоверно обогатен с огромен брой чужди думи, най-вече арабски и персийски и по-малко славянски.


Има логика в думите ти Владо. Точно и ясно обяснено, поне за този, който желае да види истината.
цитирай
62. vladpomak - Българи = гали/келти? Ами да! Но никой не се рови в т.нар. "предистория"!
26.04.2014 19:15
Съгласно теорията за популационната експанзия на древните скити, който проповядвам в интернет от няколко години вече, Балканският полуостров е "огнището на първоначалното възникване на популацията" на древните скити (пелазги, траки, кимери, келтоскити - тепълва трябва да се уточнява кой е бил най-древният етноним на тази популация/население). Етнографите и историците наричат това 4огнище" "пра-родина". Та, това географско място, тБалканският п-ов, е прародината и на индоевропейците, т.е. древни скити/траки/пелазги/кимери/келтоскити са и древните пра-индоевропейци! Каквото и да говори сър Колин ренфрю и неговите послушковци-последователи, че тая прародина била Древната Анатолия (Анадол) и т.н. Те, за жалост, не че пропускат, а просто не знаят и не им идва на ум че в древни времена, преди "библейския или много по-точно "черноморски" Велик Потоп не е имало такива земи като Балкански п-ов и п-ов Мала Азия, а всичко е била една, единна земя населена от един единствен народ или по-точно "суперетнос". И това са древните скити/пелазги/траки/кимери/келтоскити и може би някои други древни етноними... Когато населението на Балканите а това е определено преди Потопа!) достига предела на поемната (носещатата) способност на местообитанието (прародината) то започва да се разселва, да завладява и заселва нови земи успоредно с нарастването на неговата численост. Съгласно законите на популационната биология, този процес (на нейния специален език наричан "поп,улационна експанзия) започва в най-близките до прародината терени, разширявайки се постепенно във всички посоки в които това е възможно! Това значи, че полуостров Европа на суперконтинента Евразия е първата територия в която древните скити се разселват. Ето ги откъде идват "пелгарите", беларгите", "белгите", "болгите", "блъгарите", "болгарите", "българите"... Заедно с всички техни етнически белези които най-бавно и слабо се променят с времето. Като неравноделните тактове и т.н....
цитирай
63. sparotok - суперетнос
27.04.2014 09:48
vladpomak написа:
Съгласно теорията за популационната експанзия на древните скити, който проповядвам в интернет от няколко години вече, Балканският полуостров е "огнището на първоначалното възникване на популацията" на древните скити (пелазги, траки, кимери, келтоскити - тепълва трябва да се уточнява кой е бил най-древният етноним на тази популация/население). Етнографите и историците наричат това 4огнище" "пра-родина". Та, това географско място, тБалканският п-ов, е прародината и на индоевропейците, т.е. древни скити/траки/пелазги/кимери/келтоскити са и древните пра-индоевропейци! Каквото и да говори сър Колин ренфрю и неговите послушковци-последователи, че тая прародина била Древната Анатолия (Анадол) и т.н. Те, за жалост, не че пропускат, а просто не знаят и не им идва на ум че в древни времена, преди "библейския или много по-точно "черноморски" Велик Потоп не е имало такива земи като Балкански п-ов и п-ов Мала Азия, а всичко е била една, единна земя населена от един единствен народ или по-точно "суперетнос". И това са древните скити/пелазги/траки/кимери/келтоскити и може би някои други древни етноними... Когато населението на Балканите а това е определено преди Потопа!) достига предела на поемната (носещатата) способност на местообитанието (прародината) то започва да се разселва, да завладява и заселва нови земи успоредно с нарастването на неговата численост. Съгласно законите на популационната биология, този процес (на нейния специален език наричан "поп,улационна експанзия) започва в най-близките до прародината терени, разширявайки се постепенно във всички посоки в които това е възможно! Това значи, че полуостров Европа на суперконтинента Евразия е първата територия в която древните скити се разселват. Ето ги откъде идват "пелгарите", беларгите", "белгите", "болгите", "блъгарите", "болгарите", "българите"... Заедно с всички техни етнически белези които най-бавно и слабо се променят с времето. Като неравноделните тактове и т.н....


Владо, за суперетноса си прав. Мисля, че западните учени знаят също кой е бил този суперетнос, но просто истината не им оттърва. Поради тази причина се говорят врели некипели...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13973098
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031