Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2012 16:09 - ГЛАВОБЛЪСКАНИЦИ, НЕДОРАЗУМЕНИЯ, КОШМАРИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 42239 Коментари: 116 Гласове:
120

Последна промяна: 01.03.2012 19:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


     ГЛАВОБЛЪСКАНИЦИ, НЕДОРАЗУМЕНИЯ, КОШМАРИ

 

 

 

Често се удивявам на способността на някои хора да представят прости неща по такъв засукан начин, че никой да не разбере за какво става дума.Доста  автори употребяват съвсем ненужно твърде много научни термини, или даже такива, които са измислили сами. По този начин текста се затормозява и затруднява читателя. Поне за мен причината за прилагането на такива способи е ясна – цели се да се отвлече вниманието и да се внуши идея, която е угодна на нечии виждания.

 

Смятам, че когато се обяснява дадено събитие, или смисъла на определена дума, автора трябва да представи кратко, точно и ясно доводите си. Разбира се това не винаги е лесно, но при наличие на добро желание могат да се постигнат желаните резултати.

 

Имам доста приятели, които ми помагат много в търсенето на специализирана литература. Благодарение на тях имам и изображения на стари земеделски сечива, носии, оръжия и т.н. Често ме питат за най-различни неща и почти винаги са изненадани от отговора. Неотдавна един от моите сътрудници предложи да представя в постинг  с обяснения на запитвания, понеже по този начин важна информация ще достигне до широката публика...

 

Едни от най-често задаваните въпроси към мен бе- арийци ли са немците, или не? Защо съществува понятието индо-германски народи?... Ето и отговорите:За да може да твърди някой, че народът му е от арийски произход той трябва да е в състояние да покаже езиковите, културни и антропологически паралели на своята етническа група с тази на древните арийци, които създават Риг Веда.

Да видим как стоят нещата по отношение на езика. Сравнявайки санскрит – езика на арийците с немски, датски, английски и български (наследник на тракийския), ще разберем лесно кой от изброените народи има връзка хората, който покоряват Индия през второто хилядолетие преди Христа.

 

БЪЛГАРСКИ – САНСКРИТ – НЕМСКИ      –ДАТСКИ –АНГЛИЙСКИ

 

ЗЕМЯ              - КСАМА          -ERDE            -JORD         -EARTH

НЕБЕСА          -НАБАСА         -HIMMEL      -HIMMEL   -HEAVEN

ОГЪН               -АГНИ              -FEUER           -FYR           -FAIR

ДОМ                -ДАМА              -HAUSE          -HUS           -HOUSE

ЖИВ                 -ЖИВА             -LEBENDIG   -LEVENDE -ALIVE

ЖИВОТ            -ЖИВИТА       -LEBEN           -LEVE          -LIFE

МЪРТЪВ          -МРТА              -TOT               -DOD           -DEAD

БЪРЗ                 -БУРИЖ           -SCHNEL        -RASK         -QUICK

МУДЕН            -МАНДА         -LANGSAM     -LANGSOM -SLOW

НАС                  -НАС                -UNS                -OS               -US

ВАС                  -ВАС                 -IHNEN            -DEM            -YOU

ПАДАМ           -ПАДАМИ       -FALLEN          -FALDE        -FALL

ПЛУВАМ         -ПЛУВАМИ    -SCHWIMMEN-SVOME      -SWIM

МЕД                  -МАДУ             -HONIG            -HONNING  -HONEY

МЕСО               -МАМСА          -FLAISCH        -KOD            -FLESH

ПИТИЕ             -ПИТУ              -TRANK           -DRIK            -DRINK

ЖЕНА               -ЖАНА             -WEIB               -KVINDE     -WIFE

ТОПЛО            -ТАПА               -WARM            -VARM         -WARM

СТУД                -СИТА               -KALT              -KOLD          -CALD

РОСА                -РАСА               -TAU                 -DUG            -DEW

 

Списъка може да се продължи, но дори и от представеното тук става пределно ясно, че германските народи не могат да имат претенции за връзка с древните арийци, разликата в езиците е огромна. За сметка на това индо-арийския е изключително близък до българския.

 

Доказателствата от областта на езика са необорими, но да видим как стои въпроса с бита. Арийците са конен народ, бойци колесничари като траките, докато германските народи разчитат предимно на пехотата. Дори по времето на Гай Юлий Цезар старите германи не познават седлото, ще минат още дълги векове преди кавалерията да се оформи като важна бойна единица...Арийските думи за кон са асу, асва, аспа като значението е бърз, бързак. Асу, асва, аспа се обясняват с българския глагол оясвам се, а също и със ст.блг.спехъ –бързина.

Аспа е една от тракийските думи за кон, срещаме я в теонима Ут-аспиос, а и в името на княз Аспарух. Арийските думи за битка, войска, копие, меч...са рата, сени, сулака, картака. Те съотвестват на нашите ратъ, санъ, сулица, кортик...и нямат нищо общо с думи от речника на германските народи. Самата дума ВЕДА (от Риг Веда) означава знание и има най-точна успоредица в старобългарската ВЕДЬ -знание.

 

Трябва да се отбележи, че не съществува нито един исторически извор, който да свърже арийците с германите.Тракия от друга страна е наречена Ария. Херодот обяснява също, че най-древното име на медите (мидийците) е арийци. Плиний твърди, че медите са предци на сарматите, които Прокопий определя като клон на траките. Луций Ариан, Хигиний и още много автори свидетелстват за тракийска миграция в Индия, а редица находки от Мохеджо Даро и Лотал имат прототипи в много по-стария Варненски некропол.

 

Която и област да разгледаме и каквито и доказателства за търсим, виждаме, че не германите имат право да се нарекат арийци, а ние – наследниците на траките. Реалността е изкривена защото в миналото редица германски учени решават да издигнат престижа на народа си и налагат вярването, че те са потомци на ведическите герои. Това е причината за появата на темина индо-германски народи. Той обаче е погрешен, както горе посочените факти, така и генетичните изследвания на Скул, Шарда и Сонина показаха, че индийците говорещи арийски езици са близки роднини на източноевропейците, а не на немци, англичани и датчани.

 

Би било добре да се въведе нов научен термин, който да замени погрешния индо-германи. Индо-траки, индо-балканци би бил по-точен, но налагането му ще бъде трудно поради съпротивата на армии от западни академици...

 

Често съм запитван дали свастиката има връзка с германските народи, техен символ ли е? Отговора е –не, най-ранната свастика е от земите на България – пето хилядолетие преди Христа. От тук тя се разпространява към Троя,  остров Крит, Китай, Индия и Западна Европа. Думата свастика има смисъл на български език. Коренът е свасти, той отговаря на нашата дума щастие. Ка (в свастика) е умалителна частица както в нашите думи девойка, вейка, ножка и т.н. Сродна на свастищастие е авестийската дума шаишта имаща също значение щастие.

 

Svasti - well-being , fortune , luck , success , prosperity RV.

Svastika - any lucky or auspicious object , (esp.) a kind of mystical cross or mark made on persons and things to denote good luck

http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/cgi-bin/tamil/recherche

shвishta - happiest, most joyful

http://www.avesta.org/avdict/avdict.htm#dcts

 

 

На доста от приятелите ми е било любпитно да разберат дали името келти идва от килт –дрехата, която шотландците носят.Може да звучи странно, но шотландците нямат нищо общо със старите келти. Шотландците са наречени келти за първи път от сънародника си Дж. Бюканън (1506-1582), това е повече от 2000 години след времето когато името келти е употребено за народа на Галия. Генетични изследвания показаха, че ирланци и шотландци не са роднини на старите гали, а на испанци и португалци. Що се отнася до килта, това е сравнително нова дреха, измислена е от англичанина Т.Ролингсън. В неговата леярна работели много шотлански планинци, чиято дреха е била всъщност едно широко наметало – доста непрактично за работа с горещ метал. Ролингсън прекроява наметалото във вид пола...и така се ражда шотландския килт. Древните келти обаче са носели панталони, които са наречени браки. Това става причина за появята на термините Галия Браката ( Галия, в която се носят браки-панталони) и Галия Тогата (Галия, в която се носят тоги, т.е. на романизираните келти)...На желаещите повече информация препоръчвам прекрасната книга на S.James, Exploring the World of Celts.

 

 

Други важни въпроси, на които съм отговарял засягат понятията Византия и Византийска Империя. Повечето хора ги свързват веднага с гърците, но това е грешно.Византион е било първоначално тракийско селище, в което гърците основават колония и постепенно засилват присъствието си изтластвайки местното население. Древното име на града е Βυζαντιον, а за негов основател се споменава Βυζας (Бузас). Личното име Бузас е тракийско, то се ползва и от старите българи под варианта Бузан (Attamen prius quam  Italiam aduentaret, Trapstilam  Gepidarum   regem inidias  sibi molientem  bello superans extinxit , Busan quoque Vulgarorum regem magna  simul cum suis agminibus caede  prostrauit...). Има дори и тракийско племе Вυζναιоι, но тези факти са извесни предимно на специалистите ( В. Георгиев, Езикът на траките, 1977, стр.71)

 

През ІV-ти век тракиецът Константин Велики, ставайки император създава редица селища на Балканите. Някои от тях са Констанция, Дуросторум (Силистра), Плискува (Плиска), Перестлава (Преслав) и др. На мястото на Византион бива издигнат Константинопол, който става новата столица на Римската Империя. Константин Велики е имал намерение да направи от София най-величествения град на държавата си, често е казвал – Sardica mea Roma est Сердика (София) е моя Рим...в крайна сметка обаче надделява избора за тракйското селище Византион (Βυζαντιον).

 

След Константин Велики идват още много владетели от тракийски произход. Това са Константин ІІ, Констанс І, Констанции ІІ, роденият в Мизия Ветран, Юлиан, Маркиан, Лъв Бесът, Юстин І, Юстиниан І, Тиберий ІІ, Фока...До 610 г. с кратки изключения владетели на Римската Империя са хора от тракийски произход. Защо да се чудим тогава, че старите българи са имали  претенции за престола в Константинопол (Византиум)? Та той им е принадлежал по право!

 

Да разгледаме фактите:

По начало селището е тракийско, тракийския произход на личното име Бузас -Βυζας се признава от учените (В.Георгиев, Траките и техния език, 1977, стр.69). Византион- Βυζαντιον  е направен столица на Римската Империя от тракиеца Константин Велики, а след него като владетели на империята идват още доста хора с тракийска кръв. В началото на VІІ-ми век, Ираклий -приятелят на княз Кубрат (Кроват) въвежда древната тракийска титла василевс, срещаща се като звание на тракийски владетели почти хиляда и сто години по-рано (по монетите на едонския цар Гета – 476 г.пр.Христа).

 

Това, че в един определен период от време гърците се добират до престола в Константинопол, прочистват етнически града ( както обяснява проф.Ценов) и налагат своя език като официален, не ни позволява да кажем, че така наречената Византийска Империя е създадена от гърци, нито пък, че изцяло принадлежи към гръцкото културно наследство. Понятията Византия,  Византийска империя са сравнително нови, те са създадени през ХVІ-ти век от немеца Йеронимус Волф.

 

Мисля, че манипулациите около Византион показват красноречиво кой е имал интерес старите българи да бъдат изкарани нашественици на Балканите и кой е започнал съчиняването на безброй лъжи за нашия произход.

 

Истината никога не е сложна, сложен е пътят тя да се укрие...Не е ли така?

 

Истината докарва кошмари на мошениците. Пясъчните кули, които те са строили векове наред могат да се срутят за миг и постигнатия с измами престиж да се превърне в срам и позор. Кой ще търси в един варварски народ наследниците на велика държава? Това е причината дедите ни, а и ние самите да бъдем оплювани с неистова бяс. Дали сме много на света, но вместо признателност сме получили злъчна злоба от тези, които добре са осъзнавали духовната си бедност...но са се накичили с чужда слава и са сторили безброй злини от страх да не я загубят.

 

Да не забравяме обаче, че съвременните гърци нямат нищо общо със старите гърци. С голяма част от днешните ни южни съседи делим една кръв и поради това трябва да търсим приятелство с тези хора. Не е разумно да се караме и създаваме конфликти. Сътрудничеството и добрите отношения ще са от полза за всички. Дедите ни винаги са били способни да проявят добра воля и да протегнат ръка, защо за нас да е трудно да го направим?

 

 

 

 




Гласувай:
120



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
01.03.2012 16:10
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. zelas - Бели небесни мечти, червени бле...
01.03.2012 16:12
Бели небесни мечти, червени блестящи лъчи, утринно слънце изгрява - ново начало ти дава.
цитирай
3. sparotok - кирилица
01.03.2012 16:28
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
4. sparotok - благодаря ти!
01.03.2012 16:29
zelas написа:
Бели небесни мечти, червени блестящи лъчи, утринно слънце изгрява - ново начало ти дава.


Благодаря ти приятелю!
Честита Баба Марта, здраве и късмет на цялото ти семейство!
цитирай
5. allvin - Много добре казано!!! :)))
01.03.2012 16:32
zelas написа:
Бели небесни мечти, червени блестящи лъчи, утринно слънце изгрява - ново начало ти дава.

цитирай
6. brig - Благодаря за разясненията
01.03.2012 16:37
ще ги използвам в спор с опоненти.
Честита Баба Марта.
цитирай
7. vmir - Разсъждаваш като свободен човек.
01.03.2012 17:09
Изглежда, че това е недопустимо за някои, в противен случай биха занемели още от сравнението между думите. Нищо от критиката срещу теб не виждам свързано с твърденията ти тук. Набеждават те с интерпретации, доказателства за които или не съществуват, или имат някакъв смисъл главно за авторите им. Какви ли сили движат хората да изпитват омраза от писания като горното, или да ги игнорират заради някакви си техни съображения...
цитирай
8. joysii - Спароток, ще те питам нещо. Защо ...
01.03.2012 17:16
Спароток,ще те питам нещо.
Защо тези владетели от тракийски произход не са станали ВЛАДЕТЕЛИ НА ТРАКИЙСКА ИМПЕРИЯ, а с нокти и зъби са се стремили към върховете на друга една велика и славна империя??
Защо е нямало ТРАКИЙСКА империя,след като траките /според теб/ са такъв значим фактор в световното развитие, толкова могъщ народ?
...............
В този ред на мисли,бих споменала и че владетелите на империи са били от най-различен произход.Имало е всякакви.Това ,че сред тях се срещат и тракийци, не е нито сензация, нито някакво нечувано изключение, нито зашеметяващо събитие.
цитирай
9. vladun - Честита баба Марта, Павле!
01.03.2012 17:20
Както винаги - убедителн и добре аргументиран текст. Чета с интерес!

Поздрави!
цитирай
10. magicktarot - Честита Баба Марта, Спароток! :)
01.03.2012 17:28
Повечето от нещата ги знам и не ги възприемам като главоблъсканици и т.н., но наистина не за всички са известни и може така да изглеждат. Не знаех, че Константин Велики е трак - и това последното ме радва! Не знам писал ли си за нестинари и почитания от тях светец Константин - би било много интересно!
Поздрави!
цитирай
11. kostas - Честита Баба Марта, здраве и успех! :))
01.03.2012 17:32
И аз ще те цитирам в разговори с опоненти. :)) и "АГНИ шка главичка" -стар асеновградски похват...:)))))) Поздрави.Ник.
цитирай
12. bulgarinut57 - ЧЕСТИТА БАБА МАРТА !
01.03.2012 17:50
"....безброй лъжи за нашия произход." -
но и това се види края.


"Варзала му стара майка
Варзала му на рока-та
Варзала му белу сукну
Белу сукну и царвену
Белу сукну маринка. "
цитирай
13. ognena71 - Честита баба Марта! Хубави, ...
01.03.2012 18:00
Честита баба Марта!

Хубави, щастливи дни.

Поздрави за постинга.
цитирай
14. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Sparotok и благодаря ти!
01.03.2012 18:41
Яснотата е оръжие, като вярата. Но не всеки може да си го позволи. То е нещо като легендарният меч на Артур. И важи, освен за историята, за всичко в живота. Яснотата, за мен е върховно качество. Затова, откакто чета историческите ти търсения, а съм непосветен в миналото си човек, винаги си тръгвам с респект от подредбата на фактите, мислите и идеите в споделеното от теб. И с благодарност. Няма българин, който искрено да не се зарадва, когато разбере истината за себе си. За генеологията на духа си. Това е най-важното за един народ. Народ, който не знае миналото си, няма бъдеще - осъден е на забрава. Ще го разпилеят като прах ледените ветрове на времето. Очевидното понякога е най-трудно достижимо.
Благодаря ти за за сравнителния анализ на български думи с думи от санскрит. Фонетичното съпоставяне дори е достатъчно. Поразяващо, крещящо, драстично и куп др. епитети може да наредим за неоспоримата истина, че езикът на арийците е езикът на дедите ни, "които покоряват Индия през второто хилядолетие преди Христа". Това преселение, ти доказа с многобройни факти и с мнението на видни историци от античността до наши дни в предишни постинги. (Плиний, Прокопий, Херодот, Луций Ариан, Хигиний..., които свидетелстват за похода на траките в Индия). За мен изненадата е свастиката, а също, че "древната тракийска титла „василевс”, срещаща се като звание на тракийски владетели почти хиляда и сто години по-рано (по монетите на едонския цар Гета – 476 г.пр.Христа)" е въведена от тракийски владетел и че Византион е било първоначално тракийско селище, за което упоменава и твоя колега В. Георгиев. И няма как да бъде другояче! Гърците идват много по-късно на Балканите и е време да осмислим присъствието в земите ни на един от най-древните некрополи на човешката цивилизация - Варненският некропол. Време е да приемем фактите, да не говорим, колко неоткрити тайни лежат в недрата на земите ни! И които тепърва ще изплуват наяве. Поздрави за постинга!
цитирай
15. miaa - Честита Баба Марта,Sparotok!
01.03.2012 18:41
Пожелавам ти щастие, здрави и успехи!
цитирай
16. mt46 - Поздрав, приятелю -
01.03.2012 18:42
за добрата статия, за точния езиковедски анализ!... Редица европейски народи са усвоили /присвоили/ културни ценности от свои предходници /траки и др./... Положителното е, че има приемственост...
цитирай
17. sparotok - Zelas
01.03.2012 18:45
allvin написа:
zelas написа:
Бели небесни мечти, червени блестящи лъчи, утринно слънце изгрява - ново начало ти дава.



Пламен е умен човек, за това и го ценя!
цитирай
18. vostroto - Отново ми беше изключително приятно,
01.03.2012 18:45
и интересно да прочета постинга ти, Спароток! Хубаво е да протягаме приятелски ръка, дори мисля, че най-вече ние сме я подавали. Надявам се и гърците да осъзнаят важността на жеста.
Честита Баба Марта, приятелю! Бъди здрав, щастлив, и обичан!
цитирай
19. ivankalilova - Да си здрав и силен, да си бял и чер...
01.03.2012 18:48
Да си здрав и силен, да си бял и червен, да си весел всеки ден!
Честитa баба Марта!:)))

цитирай
20. sparotok - !
01.03.2012 18:53
brig написа:
ще ги използвам в спор с опоненти.
Честита Баба Марта.


Ползвай ги, перото побеждава меча!
Честита Баба Марта!
цитирай
21. sparotok - съображения
01.03.2012 18:58
vmir написа:
Изглежда, че това е недопустимо за някои, в противен случай биха занемели още от сравнението между думите. Нищо от критиката срещу теб не виждам свързано с твърденията ти тук. Набеждават те с интерпретации, доказателства за които или не съществуват, или имат някакъв смисъл главно за авторите им. Какви ли сили движат хората да изпитват омраза от писания като горното, или да ги игнорират заради някакви си техни съображения...


Приятелю, аз също се чудя на съображенията на определена група хора...Моля се на Бог да ми дава търпение, понякога дори едномислещи могат да достигнат до конфликт, ако погълнати от житейски грижи и необръщащи внимание на подробностите се втурнат да защитават позицията си...

Преди време един добър човек, с когото имах доста спорове ми каза - А бе българи сме, трябва да се разберем като хора...
Де да можеше повече хора да имат това виждане!


Честита Баба Марта!
цитирай
22. sparotok - понятия
01.03.2012 19:20
joysii написа:
Спароток,ще те питам нещо.
Защо тези владетели от тракийски произход не са станали ВЛАДЕТЕЛИ НА ТРАКИЙСКА ИМПЕРИЯ, а с нокти и зъби са се стремили към върховете на друга една велика и славна империя??
Защо е нямало ТРАКИЙСКА империя,след като траките /според теб/ са такъв значим фактор в световното развитие, толкова могъщ народ?
...............
В този ред на мисли,бих споменала и че владетелите на империи са били от най-различен произход.Имало е всякакви.Това ,че сред тях се срещат и тракийци, не е нито сензация, нито някакво нечувано изключение, нито зашеметяващо събитие.


Джойси, чувала ли си за император Галерий? Лактанций пише, че той е искал да преименува Римската Империя на Дакийска Империя...защото е бил дакиец. Роден е в Сердика, днешната София...Щял е да го направи, ако не се е бил разболял от странна болест и умрял.

Название като Тракийска Империя не може да има тъй както не може да има и Немска Република...траки е ексоним, даките са се считали за даки, а бесите за беси, макар да се говорили един език и да са били от един произход.

Самото име Рим не притежава значение на латински, това явно не го знаеш...
Плутарх свидетелства, че името Рим е дадено от пеласгите, те покорили местното население и по силата на своето оръжие (роме) нарекли новото си селище. Роме отговаря на ст.блг. раменъ-силен, срещаме го и в тракийски лични имена като Rome, Rhoeme-talcus, Roeme-zenes, Romatalca, но предполагам, че това не ти е известно...

Не ти е известно също, че първите царе на Силвиите носят тракийски имена като Атис, Капус, Капетус.

Не ти е известно, че в Лациум и Етрурия са открити доста тракийски топоними и хидроними...

Не ти е известно, че римляните извеждат произхода си от трако-трояните дошли с Еней.

Не ти е известно, че в латинския има заемки от тракийски произход...

Оставам с впечатлението и, че на твоите приятели тези неща са неизвести...срам и позор за учени хора...
цитирай
23. sparotok - !
01.03.2012 19:22
vladun написа:
Както винаги - убедителн и добре аргументиран текст. Чета с интерес!

Поздрави!


Благодаря ти поете!
Честита Баба Марта!
цитирай
24. voulgaros - ПАВЛАКО, ЗА ИНДУСКИЯ ЕЗИК--НАЛИ ...
01.03.2012 19:23
ПАВЛАКО, ЗА ИНДУСКИЯ ЕЗИК--НАЛИ ЗНАЕШ ЧЕ ДНЕШНИЯТ ИНДУСКИ-- АТО ДЕ ФАКТО НЯМА ЕДИНЕН ИНДУСКИ ЕЗИК..ТА ОЗНИ ВЕДИЧЕСКИ И ДНЕШНИЯТ КОИТО СИ ГОВОРЯТ ИМА МНОГО МАЛКИ ОБЩИ ЛОГО-ФРАЗИ И ЛЕКСИКАЛИА..
ДА, ГЕРМАНАКИТЕ И ПАН-ГЕРМАНСКИТЕ ПЛЕМЕНА И ДНЕШНИ НАЦИИ НЕ СА ОМЕЗИ---АВТЕНТИЧНИТЕ И ОРИГИНАЛНИТЕ ХОРА,КОИТО ПРАВЯТ НАШЕСТВИЕТО В СЕВЕРНА ИНДИА....ДА ТУКА МИСЛЯ КАТО ТЕБЕ----НЕ СА ТЕ.....
ЯВНО ИМА И ЗАПИСИ ЗА ТОВА '''АРИИСКО'' ЗАВЛАДЯВАНЕ...В 3-ТЕ СВЕЩЕНИ КНИГИ---ЗНАЕЖ ГИ КНИГИТЕ.

ТАКА, ОБАЧЕ ПАВЛАКОС------КАДЕ СИ ВРЕШ ВУЛГАРОСКАТА НАХАЛНА КРАДЛИВА МУСУРА В ГРЪЦКАТА СОБСТВЕНОСТ......НАХАЛНИКО,,ИМА МНОООООООГО ДА ПРОУЧВАШ ОЩЕ БАТЕ......И ТО САМО ЗА РАННАТА ВИЗАНТИА....КОИ СА БИЛЕ ГЪРЦИТЕ----НЕ МИСЛИШ ЛИ ЧЕ ТРАКИТЕ СА БИЛЕ НАИ-ГОЛЕМИТЕ ГРЪЦКИ ПАТРИОТИ!! АЗ ГО ЗНАМ ЧЕЕ ТАКА--ТЕ СА УМИРАЛИ ЗА МАИКА ЕЛЛАДА...НЕ ЗА ВАС ВУЛГАРИТЕ--ИЛИ ЗА ВУЛГАРИААААА...--КРАДЛИВИ ОГУРИ



И ДАЛИ ТРАКИТЕ СА СИ БИЛЕ ГЪРЦИ.... ТАКИВА КАТО ТЕБЕ СМЕ ГИ ЧЕЛИ И ПРЕДИ. АИДЕ УСПЕХ.
СЕГА АЗ ДАТИ ПОЧНА ДА ПИТА ТЕМА ЗА ВИЗАНТИА....НЯМА ДА ШИША---ЦЕЛИАТ СВЯТ ЗНАЕ ЗА ГЪРЦИЯ...И ЗА ГРЪЦКОТО ЧУДО
цитирай
25. sparotok - нестинар
01.03.2012 19:27
magicktarot написа:
Повечето от нещата ги знам и не ги възприемам като главоблъсканици и т.н., но наистина не за всички са известни и може така да изглеждат. Не знаех, че Константин Велики е трак - и това последното ме радва! Не знам писал ли си за нестинари и почитания от тях светец Константин - би било много интересно!
Поздрави!


Маджик, благодаря ти, че ми напомни за нестинарите! Думата има значение танцуващ мъж, нес идва от нести -нося се, движа се (срещаме я в Нестос), а частицата нар от тракийското анер -мъж...като първоначалното значение на анер е едър, силен...анарумни означава сила на лувитски.

Преди да стане Християнин Константин е бил почитател на Митра, който е почитан не само под формата на слънце, но и на огън. В Тракия има доста огнени олтари...та нестинарството не е от вчера:)

Честита Баба Марта!
цитирай
26. sparotok - :)
01.03.2012 19:29
kostas написа:
И аз ще те цитирам в разговори с опоненти. :)) и "АГНИ шка главичка" -стар асеновградски похват...:)))))) Поздрави.Ник.


Познавам аз добре асеновградчаните, служил съм две години с такива...:)

Честита Баба Марта!
цитирай
27. troia - Честита Баба Марта!
01.03.2012 19:33
Много здраве, любов и успех! Приятна вечер!
цитирай
28. sparotok - Честита Баба Марта!
01.03.2012 19:33
bulgarinut57 написа:
"....безброй лъжи за нашия произход." -
но и това се види края.


"Варзала му стара майка
Варзала му на рока-та
Варзала му белу сукну
Белу сукну и царвену
Белу сукну маринка. "


Честита Баба Марта приятелю!
цитирай
29. sparotok - !
01.03.2012 19:35
ognena71 написа:
Честита баба Марта!

Хубави, щастливи дни.

Поздрави за постинга.


Благодаря ти поетесо!

Честита Баба Марта!:)
цитирай
30. sparotok - до malchaniaotnadejda7
01.03.2012 19:38
Да, василевс е тракийска титла, значението е сиятелство.
Василевс идва от тракийските бас, басарей - сияние, сияен, днес при нас се е запазил диал.глагол бъскам-светя, сияя.

Честита Баба Марта!
цитирай
31. sparotok - Честита Баба Марта!
01.03.2012 19:39
miaa написа:
Пожелавам ти щастие, здрави и успехи!


Честита Баба Марта Марина!
Здраве, късмет и щастие!:)
цитирай
32. bven - ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
01.03.2012 19:51
Не само с гърците - с всички имаме много общо, а най-вече кръвна и холографска връзка. Когато го разберем, тогава ще се променим!:)))
цитирай
33. get - - Ще си позволя да допълня списъкът със санскрит-български ?!
01.03.2012 19:56
sparotok написа:

Сравнявайки санскрит – езика на арийците с немски, датски, английски и български (наследник на тракийския), ще разберем лесно кой от изброените народи има връзка хората, който покоряват Индия през второто хилядолетие преди Христа.


- Името на богът Кришна(самите индийци го произнасят с "ы") тоест звучи Крыйшна, което си е едно ... българската дума "кръшна". Лингвистите го обясняват, като извивам, огъвам, кърша !! Идело от PIE корен "krsn" ? - не случайно ждрелото на струма е наречено "Кресненско", тоест имаме и топоним !?!

- Относно "Римските" императори и че, Константин Велики е от ТРАКИЙСКИ произход ? - Да не забравяме, че той е син на един друг "римски" император РОДЕНИЯТ В НИШ ! - Констанций I Хлор (250 - 306) или още известен (на лат. Flavius Valerius Constantius).
- На практика през трети той е номинално цезар на ... Забележете - Западна римска империя, като основно резидира в Северна Европа и Британия !!
- Предполагам от това време са останали там българските думи (в английският език !) за "седло" и "мотика" ... отделно са намирани надписи от това време в Британия, като в тях наричат гото-алано-сарматската конница :))) съвсем с пиктското-английско "coneus" !!!

- Завършва с ... Да ви е честита "баба" Марта !! - един много стар български обичай символизиращ съюзът ... "Небе-Земя" или още ... "Мъж-Жена" ... това символизира Бяло-Червено ... не случайно в миналото свадбарските байраци са били Бело-Червени
- Ако не вярвате ! - вижте Николина Чакърдъкова в "Българска свадба" - http://www.youtube.com/watch?v=UKrRWXsD9jo
цитирай
34. sparotok - приемственост
01.03.2012 19:56
mt46 написа:
за добрата статия, за точния езиковедски анализ!... Редица европейски народи са усвоили /присвоили/ културни ценности от свои предходници /траки и др./... Положителното е, че има приемственост...


Наистина има приемственост, дядо Вазов не е и предполагал колко е прав казвайки - И ний сме дали нещо на света...

Честита Баба Марта приятелю!
цитирай
35. sparotok - приятелска ръка
01.03.2012 20:01
vostroto написа:
и интересно да прочета постинга ти, Спароток! Хубаво е да протягаме приятелски ръка, дори мисля, че най-вече ние сме я подавали. Надявам се и гърците да осъзнаят важността на жеста.
Честита Баба Марта, приятелю! Бъди здрав, щастлив, и обичан!


Така е приятелю, най-вече ние сме подавали приятелска ръка, това показва кой е по-силния духом.

Честита Баба Марта!
цитирай
36. sparotok - Честита Баба Марта!
01.03.2012 20:02
ivankalilova написа:
Да си здрав и силен, да си бял и червен, да си весел всеки ден!
Честитa баба Марта!:)))



Благодаря ти Ванче!

Честита Баба Марта, здраве и късмет!:)
цитирай
37. sparotok - по същество
01.03.2012 20:16
voulgaros написа:
ПАВЛАКО, ЗА ИНДУСКИЯ ЕЗИК--НАЛИ ЗНАЕШ ЧЕ ДНЕШНИЯТ ИНДУСКИ-- АТО ДЕ ФАКТО НЯМА ЕДИНЕН ИНДУСКИ ЕЗИК..ТА ОЗНИ ВЕДИЧЕСКИ И ДНЕШНИЯТ КОИТО СИ ГОВОРЯТ ИМА МНОГО МАЛКИ ОБЩИ ЛОГО-ФРАЗИ И ЛЕКСИКАЛИА..
ДА, ГЕРМАНАКИТЕ И ПАН-ГЕРМАНСКИТЕ ПЛЕМЕНА И ДНЕШНИ НАЦИИ НЕ СА ОМЕЗИ---АВТЕНТИЧНИТЕ И ОРИГИНАЛНИТЕ ХОРА,КОИТО ПРАВЯТ НАШЕСТВИЕТО В СЕВЕРНА ИНДИА....ДА ТУКА МИСЛЯ КАТО ТЕБЕ----НЕ СА ТЕ.....
ЯВНО ИМА И ЗАПИСИ ЗА ТОВА '''АРИИСКО'' ЗАВЛАДЯВАНЕ...В 3-ТЕ СВЕЩЕНИ КНИГИ---ЗНАЕЖ ГИ КНИГИТЕ.

ТАКА, ОБАЧЕ ПАВЛАКОС------КАДЕ СИ ВРЕШ ВУЛГАРОСКАТА НАХАЛНА КРАДЛИВА МУСУРА В ГРЪЦКАТА СОБСТВЕНОСТ......НАХАЛНИКО,,ИМА МНОООООООГО ДА ПРОУЧВАШ ОЩЕ БАТЕ......И ТО САМО ЗА РАННАТА ВИЗАНТИА....КОИ СА БИЛЕ ГЪРЦИТЕ----НЕ МИСЛИШ ЛИ ЧЕ ТРАКИТЕ СА БИЛЕ НАИ-ГОЛЕМИТЕ ГРЪЦКИ ПАТРИОТИ!! АЗ ГО ЗНАМ ЧЕЕ ТАКА--ТЕ СА УМИРАЛИ ЗА МАИКА ЕЛЛАДА...НЕ ЗА ВАС ВУЛГАРИТЕ--ИЛИ ЗА ВУЛГАРИААААА...--КРАДЛИВИ ОГУРИ



И ДАЛИ ТРАКИТЕ СА СИ БИЛЕ ГЪРЦИ.... ТАКИВА КАТО ТЕБЕ СМЕ ГИ ЧЕЛИ И ПРЕДИ. АИДЕ УСПЕХ.
СЕГА АЗ ДАТИ ПОЧНА ДА ПИТА ТЕМА ЗА ВИЗАНТИА....НЯМА ДА ШИША---ЦЕЛИАТ СВЯТ ЗНАЕ ЗА ГЪРЦИЯ...И ЗА ГРЪЦКОТО ЧУДО


Да караме по същество:

1. Бузас гръцко име ли е?

2. Византион има ли смисъл на гръцки?

3. Константин Велики грък ли е?

4. Кой е първия грък, седнал на престола в Константинопол, който да е направил нещо съществено за империята? Знаеш ли колко века след Константин Велики гърците се настаняват трайно на престола и как са били сменяни от арменци, исаврийци и др.? Тарасикодиса, Вардан, Артавазд, Мезезий, Йоан Цимисхи, Лъв V Арменец, Роман Лакапин, Константин Лакапин, Стефан Лакапин, и др. гърци ли са?

цитирай
38. sparotok - приятелство
01.03.2012 20:17
bven написа:
Не само с гърците - с всички имаме много общо, а най-вече кръвна и холографска връзка. Когато го разберем, тогава ще се променим!:)))


Не случайно Левски каза - приятелство с всички!

Честита Баба Марта!
цитирай
39. sparotok - !
01.03.2012 20:18
troia написа:
Много здраве, любов и успех! Приятна вечер!


Честита Баба Марта!

Здраве, щастие и любов ти желая!
цитирай
40. bulgarinut57 - АБСОЛЮТНА ИСТИНА, voulgaros, aristotelis, neronas, анонимен - Васил Златарски,анонимен Проф.Сиктиридис и др. изроди!
01.03.2012 20:18
"ЦЕЛИАТ СВЯТ ЗНАЕ ЗА ГЪРЦИЯ...И ЗА ГРЪЦКОТО ЧУДО"

Абсолютни шампиони по КРАДЕНЕ и ЛЪГАНЕ !

Цял свят знае за това чудо,
да приказваш колко си "велик"(но само в собствените си незращи очи),
и да лапаш ЧУЖДОТО !!!

ЖАЛКА ГНИДА СИ.
цитирай
41. malchaniaotnadejda7 - 30. sparotok
01.03.2012 22:01
sparotok написа:
Да, василевс е тракийска титла, значението е сиятелство.
Василевс идва от тракийските бас, басарей - сияние, сияен, днес при нас се е запазил диал.глагол бъскам-светя, сияя.

Честита Баба Марта!

:) Честита Баба Марта и на теб, Sparotok! Здраве и късмет! Дълголетия да отстояваш истинската история на България! За да бъде навеки земя на василевсите, на сияйните. Бъди щастлив!

пс Колкото до келтите, никога не съм се съмнявала, че сме дълбоко свързани. Още като четях келтските легенди. Има нещо много близко в тях със старите български приказки от Тресонче (днешна Македония). Тези прастари български легенди и приказки водят корените си чак от времето на "Роксанта девойка". Мисля, че това е самата Роксана.
цитирай
42. drakulla - Колко могъщо нещо е словото!
01.03.2012 23:15
Нашите предци, съзидателите на света след руините чрез азбуката ( си) ще ни помогнат да се възродим! Никое оръжие не би свършило тази работа. А нашият Създател ни е прекарал през толкова хилядолетия изпитания, за да се научим.
Поздрави, приятелю!
цитирай
43. germantiger - ...
01.03.2012 23:39
Споменаваш, че германците нямат много общо или въобще с кавалерия.
Учудвам се на този ТИ ПРОПУСК:

1. По време на ВЕЛИКОТО ГАЛСКО ВЪЗСТАНИЕ обсадените в Новиодун гали се предават, но в този момент когато предават заложници на Цезар се приближава авангарда на Верцингеторикс и галите хващат оръжие...започва кавалерийско сражение между хиляди римляни и гали, което е решено с изпратения отряд германска конница 400 германци преди това набрани на служба при Цезар. Германската конница решава и още един бой-когато Цезар и войките му се насочват към Провинция (Прованс), римските войски се проточват в колони, което Верцингеторикс счита за бягство и решава да атакува с голяма гласка конница като всеки гал въобдушевено се кълне поне два пъти да премине през римския ред преди да се върне при жената и децата си...започва бой който решава германската конница на десния фланг тя завзема възвишение от което се спуска и разпръсква галите обръщайки ги в бягство. Третия случай описан от Цезар в записките му за галската война е коагто при Алезия римляните изграждат укрепения пояс към блокирания в нея Верцингеторикс, пояс 17 км и на който галския възстанник се опитва да попречи с кавалерийски рейдове един от които прераства в упорит бой решен решен отново след като цезар насочва германците в боя.

2. Германска кавалерия бие за Цезар в бой в Африк

3. Германската кавалерия е описвана на дребни коне, но обучена и тренирана в: форсиране на река в ред по двойки, не безредно, в бой с щитовете към врага постоянно обърната.

...

ИЗВОРОВО за келтите знаем, че разликата между тях и германите била:
келтите са руси, германите само още по-руси от тях. Това обаче никак не е типично за българите, нали?!
цитирай
44. germantiger - ...
01.03.2012 23:59
Арийството (не арианството, знаем то е друго) е преди всичко НЕ ЕТНИЧНОСТ, А ИДЕЯ, МЕНТАЛНОСТ!

Германците са носители на арийство в смисъла на:
ФИЛОСОФИИТЕ НА КАНТ, ХЕГЕЛ, ШЕЛЛИНГ, НИТЦШЕ...
МУЗИКАТА НА ХЕНДЕЛ, БАХ, ХАЙДН, МОЦАРТ, БЕЕТОВЕН, ВАГНЕР...
СЪЗДАВАНЕТО НА "ТВОРЕНИЯ" КАТО МЕРЦЕДЕС, БМВ, АУДИ ИЛИ КАКВОТО ПОЖЕЛАЕШ.

Иначе казано дворците в Австрия, замъците в Германия са градеж и като всеки такъв в различни области на културата са именно идеята за съзидателност поставена в основата на мита за арийците, а не техния реален произход, ако въобще такива е имало. Платото и ирано-ариите са "друга бира"!

...

Отричайки (според теб) арийския им произход, ти отричаш понятието индо-германски народи. Това ясно мога да ти посоча къде си го направил в постинга си (като явно внушение). Отричайки арийския произход това не значи, че "отпада" понятието индо-германски народи, те са факт със или без арийския такъв.

Без да знам санскрит, мисля, че знаещ германец би ПОДБРАЛ думи, които поради общото индо-евро минало ще ги има в санскрит и в германски, такива думи, които пък да се различават в българския.

МИСЪЛТА МИ Е ЯСНА - НА БАЗАТА НА 10, 20 ИЛИ 100 ДУМИ НЕ СЕ ОТРИЧА ПОНЯТИЕ, НЕ СЕ ОТРИЧА ПРОИЗХОД И НЕ СЕ ДОКАЗВА КАТЕГОРИЧНО КАКВОТО И ДА БИЛО!
цитирай
45. demograph - Както Данай с първото си стъпване на пеласгийска земя извършва най-ужасния за времето грях
02.03.2012 00:20
"..Това, че в един определен период от време гърците се добират до престола в Константинопол, прочистват етнически града ( както обяснява проф.Ценов) и налагат своя език като официален, не ни позволява да кажем, че така наречената Византийска Империя е създадена от гърци, нито пък, че изцяло принадлежи към гръцкото културно наследство."
...................................................................................................................
- Нарушаване на закона за гостоприемството. Подгонен от египетски те войски заради прегршения, Данай с 50-тте си дъщери и зетьове/плюс цялото им роодословие/ потърсва убежище при цар Пеласг - владетел на острова до който гърците успели да се доберат бягайки от Закона на Египет, който отпраща египтяните и спасява главите на неканените си гости -гърците на Данай. За благодарност, гърците му спретват преврат и го прогонват от земята му...
Така и после, когато издигат за пръв път грък за тиранин на Атина /следствие на демографски преврат и на добродушието на пеласгите-демократи/, чийто първи декрет е за асимилация на пеласгите - "..От днес всички жители на Атина ще се наричат гърци!".
Така и с узурпацията на трона в Константинопол, първите им действия са етническо прочистване на града от трако-българи и тяхното оклеветяване до степен, че са нежелани долни безродни, безписмени, многоплеменни, дошляци-варвари..
Павка, ти очистваш историята и душите на българите от мърсотията на многовековна стратегическа манипулация!
Този постинг е ПОСОБИЕ по истина и родолюбие.
Поздравявам те.
цитирай
46. demograph - ЦЕЛИАТ СВЯТ ЗНАЕ ЗА ГЪРЦИЯ...И ЗА ГРЪЦКОТО ЧУДО
02.03.2012 00:31
Yes! Yes! All the World have known The Greek's miracle. And all the Europe have paid this for mileniums..
цитирай
47. osi4kata - Честита Баба Марта :)
02.03.2012 03:45
Винаги е интересно при теб:)
цитирай
48. mitkaloto - Адмирации за постинга!Поздрави!
02.03.2012 07:44
Адмирации за постинга!Поздрави!
цитирай
49. malchaniaotnadejda7 - 43. germantiger и 44. germantiger, :
02.03.2012 08:08
Germantiger,

1. За Цезар са се сражавали много воини и много народи. Имал е и наемници, едни от най-добрите, по онова време. А едни от най-добрите са били тракийските войни. Но те не са се сражавали като наемници. За това повече знае нашият домакин, не аз. Но едно знам със сигурност - Келтите не са руси.. В приказките и легендите им, те са с медни до тъмни коси. Къде виждаш "големия пропуск"?

2. Твърдиш: „Арийството ... е преди всичко НЕ ЕТНИЧНОСТ, А ИДЕЯ, МЕНТАЛНОСТ! Германците са носители на ..” (вж твой ком. 44)

"В началото бе словото" също е идея. Но, освен идея е и библейска истина. Библейска, защото е изстрадана от опита на човечеството. Ти казваш – 100-тина думи не стигат, за да обърнат научен постулат или понятие за произход, общоприето от авторитетни немски философи, мислители и учени - от определени или самоопределили се кръгове научни общности. Защо не? Напротив, може. 30 – тина букви може да обърнат хода на историята. Не само на един народ, а на цялата човешка история. И опитът на човечеството го е доказал."Идея, която не е опасна изобщо не заслужава да бъде наречена идея" споделя Оскар Уайлд. Не случайно, Sparotok подчертава, че:

„Реалността е изкривена, защото в миналото редица германски учени решават да издигнат престижа на народа си и налагат вярването, че те са потомци на ведическите герои. Това е причината за появата на темина индо-германски народи. Той обаче е погрешен, както горе посочените факти, така и генетичните изследвания на Скул, Шарда и Сонина показаха, че индийците говорещи арийски езици са близки роднини на източноевропейците, а не на немци, англичани и датчани.

Би било добре да се въведе нов научен термин, който да замени погрешния индо-германи. Индо-траки, индо-балканци би бил по-точен, но налагането му ще бъде трудно поради съпротивата на армии от западни академици...”
цитирай
50. malchaniaotnadejda7 - 43. germantiger и 44. germantiger - ps ->
02.03.2012 08:09
Germantiger, ти казваш:
"Арийството (не арианството, знаем то е друго) е преди всичко НЕ ЕТНИЧНОСТ, А ИДЕЯ, МЕНТАЛНОСТ! Германците са носители на арийство в смисъла на: ФИЛОСОФИИТЕ НА КАНТ, ХЕГЕЛ, ШЕЛЛИНГ, НИТЦШЕ...
МУЗИКАТА НА ХЕНДЕЛ, БАХ, ХАЙДН, МОЦАРТ, БЕЕТОВЕН, ВАГНЕР...
СЪЗДАВАНЕТО НА "ТВОРЕНИЯ" КАТО МЕРЦЕДЕС, БМВ, АУДИ ИЛИ КАКВОТО ПОЖЕЛАЕШ."

Аз мисля, че БЪЛГАРИТЕ са носители на "арийството" в смисъла на това, което твърди нашият домакин. В смисъл на месианството на човешката идея за СВОБОДНА ВОЛЯ В СЛОВОТО. В ЗВУЦИТЕ, В БУКВИТЕ, В ДУМИТЕ. НЕ В 100 ДУМИ, А В ЕДНА АЗБУКА. БУКВИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА - ОГЛЕДАЛО НА РЕЧТА НА ДЕДИТЕ НИ, НА ПРАРОДИТЕЛИТЕ НИ, СА КОД НА СВОБОДНА ВОЛЯ. Буквите на светите равноапостоли Кирил и Методий - провъзгласени за покровители на Европа, чиято мисия е епохална за цялото човечество, не само за българите. Те нарушават Канона на цивилизацията до този момент - не само църковния канон, а трошат на пух и прах свещени правила от хилядолетия, за да пренесат словото на свободната човешка воля - "словото божие" – 10 те Божи заповеди до най затънтените ъгли на земния разум. До всички народи. На всички езици. От всички "други" религии. И така, от този миг нататък, на вечни времена Словото спира да бъде обсебено и да бъде достъпно достояние само на тесен кръг съидейници... И строшава канона. Наследници на кой народ могат да си позволят такъв епохален жест? Подобно своеволие, което обръща начина на възприятие на човешката действителност? Мога да продължа и с други примери за "идеята и менталността на арийството" – в духа на "БМВто" - елитни вина, каба гайди, "и каквото си поискате". Е, БМВ нямаме, но имаме ТРАКИЙСКИ СЪКРОВИЩА, които могат отново да преобърнат хода на човешката история. Имаме ВАРНЕНСКИЯ НЕКРОПОЛ, потенциал от умишлено потискано и държано в сейфове минало, което, повярвайте ми, няма да остане там. Нямаме "ТВОРЕНИЯ КАТО МЕРЦЕДЕС", но имаме българските оперни певци-легенди, народни песни от векове, като "Излял е Дельо хайдутин", която лети с "Вояжър" в открития космос, Безименният Боянски майстор, който поставя началото на Европейския Ренесанс преди Джото.... С други думи, да си припомним Паисий и неговия горчив възклик... Поздрав!
цитирай
51. penchoan - Спароток, ще те питам нещо. Защо ...
02.03.2012 11:17
joysii написа:
Спароток,ще те питам нещо.
Защо тези владетели от тракийски произход не са станали ВЛАДЕТЕЛИ НА ТРАКИЙСКА ИМПЕРИЯ, а с нокти и зъби са се стремили към върховете на друга една велика и славна империя??
Защо е нямало ТРАКИЙСКА империя,след като траките /според теб/ са такъв значим фактор в световното развитие, толкова могъщ народ?
...............
В този ред на мисли,бих споменала и че владетелите на империи са били от най-различен произход.Имало е всякакви.Това ,че сред тях се срещат и тракийци, не е нито сензация, нито някакво нечувано изключение, нито зашеметяващо събитие.


joysii , никой не дава обяснение защо римляните не са завладели земите на днешна Германия и Полша, балтийските републики, Дания, Белгия?
Отговорът е, че от създаването на римската империя до нейното разделяне на източна и западна през 4 век северната част от Европа не е съществувала, била е под вода. Включително по-голямата част от земите на днешна България. Европа е била съвкупност от острови, подобно на днешна Индонезия. Само южната област на Балканите, Апенинския полуостров, Алпи, Карпати и Пиренеи са представлявали Европа. Затова за столица е избран Рим. Траките са били една от основните народностни съставки на Римската империя. Равнините на северна Европа и България излизат от океана през 3-4 век. Когато наследниците на мигриралите преди потопа траки се завръщат с Аспарух, те не желаят да се подчинят на Византия, защото робството е било чуждо за техните представи и обичаи. Властта на Рим и Константинопол на север от Стара планина е била по-слаба, защото там са новопоявили се територии, заети от връщащи се племена от Азия и Карпатите.
цитирай
52. germantiger - ;)
02.03.2012 11:24
Гете, два линка за теб с красива музика и келтски дами, надявам се, спароток ще ми прости само този спам в темата. Първия линк е германска песен, но изпълнена на келтски.

http://www.youtube.com/watch?v=dxnwVtaxYRc

http://www.youtube.com/watch?v=faKFcfytlxU

А ТОВА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО И СЪВЪРШЕННО

http://www.youtube.com/watch?v=SdFHGFkyew4
цитирай
53. sparotok - дух
02.03.2012 11:45
drakulla написа:
Нашите предци, съзидателите на света след руините чрез азбуката ( си) ще ни помогнат да се възродим! Никое оръжие не би свършило тази работа. А нашият Създател ни е прекарал през толкова хилядолетия изпитания, за да се научим.
Поздрави, приятелю!


Оръжията не могат да направят това, което е в състояние да стори пробудения дух...

Поздрави!
цитирай
54. sparotok - коне
02.03.2012 12:16
germantiger написа:
Споменаваш, че германците нямат много общо или въобще с кавалерия.
Учудвам се на този ТИ ПРОПУСК:

1. По време на ВЕЛИКОТО ГАЛСКО ВЪЗСТАНИЕ обсадените в Новиодун гали се предават, но в този момент когато предават заложници на Цезар се приближава авангарда на Верцингеторикс и галите хващат оръжие...започва кавалерийско сражение между хиляди римляни и гали, което е решено с изпратения отряд германска конница 400 германци преди това набрани на служба при Цезар. Германската конница решава и още един бой-когато Цезар и войките му се насочват към Провинция (Прованс), римските войски се проточват в колони, което Верцингеторикс счита за бягство и решава да атакува с голяма гласка конница като всеки гал въобдушевено се кълне поне два пъти да премине през римския ред преди да се върне при жената и децата си...започва бой който решава германската конница на десния фланг тя завзема възвишение от което се спуска и разпръсква галите обръщайки ги в бягство. Третия случай описан от Цезар в записките му за галската война е коагто при Алезия римляните изграждат укрепения пояс към блокирания в нея Верцингеторикс, пояс 17 км и на който галския възстанник се опитва да попречи с кавалерийски рейдове един от които прераства в упорит бой решен решен отново след като цезар насочва германците в боя.

2. Германска кавалерия бие за Цезар в бой в Африк

3. Германската кавалерия е описвана на дребни коне, но обучена и тренирана в: форсиране на река в ред по двойки, не безредно, в бой с щитовете към врага постоянно обърната.

...

ИЗВОРОВО за келтите знаем, че разликата между тях и германите била:
келтите са руси, германите само още по-руси от тях. Това обаче никак не е типично за българите, нали?!


Тигре, споменах само, че през 1-ви век пр.Христа германите не познават седлото, а не, че нямат коне.

Германите са притежавали коне, но не са ги ценили така както келтите. В началото на книга ІV от Галските Войни Гай Юлий Цезар пише, че докато галите обожавали конете и често купували такива, при германите няма внос на коне. Пак в книга ІV (3-7) Цезар пише, че по време на война ездачите слизали от конете и се биели като пешаци.

Цезар подчертава, че за германите няма нищо по-срамно от това да се ползва седло, такова нещо се е считало като знак на слабост.

Основната бойна единица на германите е пехотата, имали са такъв строй, който е всявал ужас дори на опитни войници като римляните. Те са се страхували да се вклинят в германските редици.

Цезар съобщава и за силната дисциплина и железния морал на германите. Те не бягали от никой враг и никога не молели за милост...

Тези качества не могат да се отрекат, да, старите германи са превъзхождали както римляни, така и келти по храброст и физическа сила, но като цяло не са били конен народ.

Най-популярната немска дума за кон е Pferd, тя обаче е чуждица, идва от paraveredus – кон от пътна станция. Старонемската EHU –кон няма обяснение в немския, по-скоро българския глагол ЯХАМ дава етимологията. Старите германи са имали и друга дума за кон, от нея идва – MAHRE, но тя пък е считана за келтска заемка ( галската МАРКО-кон). Старогерманската HROS Ross е от неизвестен произход. Hengst – жребец бива съврзвана от някои с думата кон...мисля, че имат право, това обаче е по-скоро определение за цвят, както Hengst така и кон имат значение – червеникаво-жълт ( такъв е цветът на най-старата порода коне). Мисля, че Hengst си е изконна германска дума.
цитирай
55. sparotok - понятия
02.03.2012 12:34
germantiger написа:
Арийството (не арианството, знаем то е друго) е преди всичко НЕ ЕТНИЧНОСТ, А ИДЕЯ, МЕНТАЛНОСТ!

Германците са носители на арийство в смисъла на:
ФИЛОСОФИИТЕ НА КАНТ, ХЕГЕЛ, ШЕЛЛИНГ, НИТЦШЕ...
МУЗИКАТА НА ХЕНДЕЛ, БАХ, ХАЙДН, МОЦАРТ, БЕЕТОВЕН, ВАГНЕР...
СЪЗДАВАНЕТО НА "ТВОРЕНИЯ" КАТО МЕРЦЕДЕС, БМВ, АУДИ ИЛИ КАКВОТО ПОЖЕЛАЕШ.

Иначе казано дворците в Австрия, замъците в Германия са градеж и като всеки такъв в различни области на културата са именно идеята за съзидателност поставена в основата на мита за арийците, а не техния реален произход, ако въобще такива е имало. Платото и ирано-ариите са "друга бира"!

...

Отричайки (според теб) арийския им произход, ти отричаш понятието индо-германски народи. Това ясно мога да ти посоча къде си го направил в постинга си (като явно внушение). Отричайки арийския произход това не значи, че "отпада" понятието индо-германски народи, те са факт със или без арийския такъв.

Без да знам санскрит, мисля, че знаещ германец би ПОДБРАЛ думи, които поради общото индо-евро минало ще ги има в санскрит и в германски, такива думи, които пък да се различават в българския.

МИСЪЛТА МИ Е ЯСНА - НА БАЗАТА НА 10, 20 ИЛИ 100 ДУМИ НЕ СЕ ОТРИЧА ПОНЯТИЕ, НЕ СЕ ОТРИЧА ПРОИЗХОД И НЕ СЕ ДОКАЗВА КАТЕГОРИЧНО КАКВОТО И ДА БИЛО!


Тигре, държа да отбележа, че уважавам изключително много германците и се възхищавам както на постиженията им, така и на качествата им.
Считам Дюрер, Кранах, Еберхард, Ахенбах, Итенбах, Овербек и др. за гении.

Приносът на Гутенберг, Херц, Рьонтген, Браун и др. е огромен...

Нека обаче не смесваме исторически и философски понятия. Хегел, Кант, Ницше и др. са живели повече от 2500 години след записването на Ведите.

Съгласен съм, че въз основа на 20, или даже 200 думи не може да се отрича дадено родство. Обърни внимание обаче – посочвам и генетични изследвания, исторически извори, паралели в археологически находки. Без тях думите са нищо.

Относно това, че арийството не трябва да се разглежда като етнически белег, а като духовност ще отбележа, че ранната арийска религия, обичаи и тн. не могат да се нарекат възвишени. Минали са дълги векове преди старите арийци да се освободят от първичната си жестокост и расизъм...Минало е време преди тези, които са считали войната за благородно занимание да започнат да считат милосърдието за качество на ариеца....Това е нормално, всяко начало е примитивно, по време на развитието си обаче хората се променят, появяват се човеколюбието и благородството.

цитирай
56. sparotok - !
02.03.2012 12:36
osi4kata написа:
Винаги е интересно при теб:)


Честита Баба Марта!
Здраве и любов!:)
цитирай
57. sparotok - благодаря ти!
02.03.2012 12:37
mitkaloto написа:
Адмирации за постинга!Поздрави!


Благодаря ти!
цитирай
58. nkf - Поздрав за статията.
02.03.2012 12:41
Поздрав за статията.
цитирай
59. sparotok - !
02.03.2012 13:04
nkf написа:
Поздрав за статията.


Благодаря ти! Хубав ден!:)
цитирай
60. get - - Е-е-ех Приятелю не знам просто как да са обърна към теб, като към Armin или Hermann ??!
02.03.2012 13:45
germantiger написа:
Гете, два линка за теб с красива музика и келтски дами, надявам се, спароток ще ми прости само този спам в темата. Първия линк е германска песен, но изпълнена на келтски.

- Благодаря за прекрасните песни и още по-прекрасните келтки ... Кое мъжко сърце няма да припърха пред женската хубост ?! - Но ! - ако с това искаш да ми внушиш близка родственост(антропологична) на германци и келти ... Хм ?! :)))
germantiger написа:

Без да знам санскрит, мисля, че знаещ германец би ПОДБРАЛ думи, които поради общото индо-евро минало ще ги има в санскрит и в германски, такива думи, които пък да се различават в българския.

- не ти трябва и да знаеш санскрит защото общият(протоезик) за санскрит и българският не е в Индустан а по-скоро от тук Европата ... нали знаеш на кое, първо са казвали така ?!

- И отново ще кажа, че след твоите обяснения оставам пак да тъна в догадки ! - Как е по правилно, да се назовава героят, сразил трите римски легиона в Saltus Teutoburgiensis(Теутобургската гора) ... Armin или Hermann ??!
- Апропо да попитам изхождайки от същата логика ! - Защо гората я наричат Teutoburgiensis а не Hermannоburgiensis !!
- Пък докато мислиш, да ти обясня, че аналогичната на Armin дума/име в Келтският е Brenn(съвременен превод "принц") ... но за която казват, че кореспондирала с кимришката и валийска(келтска) Brаnn ... което пък англо-германските лингвисти превеждат, като Гарван ... пък на български си Бран(ник)-защитник ... досущ като името на крепостта на Владимир Цепещ ... когото омаскарихте, превеждайки името му, като "Вампира" а в действителност, то е "Дракона-Змея" !! :))

- Чакам отговорите ти Германо-ариецо(терминология, според кайзеровата историография, в която дедите ми ги набеждаваха да са монголци !) ... и без подлички номерца ... да ме заглавичкваш с женска хубост и песни :)))

- С уважение и най-приятелско чувство ! :))

от Гет вОДЕсоски
цитирай
61. germantiger - ...
02.03.2012 13:54
За това, че не са конен народ от времето на римската република и да я наречем ранната империя си прав. Също за думата Pferd, така е. И друг пример - думата старогерманска за вода примерно е АХА (с ударение на първо "а"), оттам и Аахен, но пък прди това кампуса е бил римски заради изворите наречен аква-вода на латински

Аз не съм против етничността, дори напротив, мисля, че трябва да се има предвид, но мисълта ми е, че германската пропаганда от ВСВ не влага етничност в това понятие, защото ако някой се зачете наистина ще стигне до извода, че германите и въобще германо-скандинавците нямат много общо със същинските арийци - това също съм го споменавал не в блог.бг, но във вибокс7 неведнъж.

Аз лично никога няма да твърдя, че арийците "задължително" са руси или синеоки, обратното е повече историческа истина!

Иначе казано в този ред на мисли нямаме различие или спор.
цитирай
62. joysii - 22. sparotok
02.03.2012 14:07
Така си и знаех - ще изместиш темата и ще намериш повод за обидиш специалистите.
Аз всъщност те питах само ЗАЩО могъщите, велики и славни траки нямат своя империя, която да обкичват с мъдри владетели, а единиците способни и умни мъже застават начело на ДРУГИ ИМПЕРИИ. Всички знаем че траките са част от някакви империи, но и ВСИЧКИ ЗНАЕМ, че не са били способни да създадат своя.
То няма нужда да те питам. Аз зная отговора. И ти го знаеш, но не ти отърва да го напишеш тук.
Поздрави,Спароток.
цитирай
63. 4aiotgluhar4e - Честита Баба Марта, Спароток! И ...
02.03.2012 17:02
Честита Баба Марта, Спароток! И честит празник утре! Пожелавам ти все хубави работи, и все български! И да можем да се гордеем с днешната си история, а не само с миналата :)
цитирай
64. rasate9 - Joysii: from joy see ( most often can be found as spelling error in modern urban culture)
02.03.2012 18:13
joysii написа:
Така си и знаех - ще изместиш темата и ще намериш повод за обидиш специалистите.
Аз всъщност те питах само ЗАЩО могъщите, велики и славни траки нямат своя империя, която да обкичват с мъдри владетели, а единиците способни и умни мъже застават начело на ДРУГИ ИМПЕРИИ. Всички знаем че траките са част от някакви империи, но и ВСИЧКИ ЗНАЕМ, че не са били способни да създадат своя.
То няма нужда да те питам. Аз зная отговора. И ти го знаеш, но не ти отърва да го напишеш тук.
Поздрави,Спароток.


Joysii,
Направо си трагичен случай. Нито четеш каквото трябва нито мислиш задълбочено. Само повтаряш една и съща песен като стар грамофон: Каквато теза се изтъкне тука то непременно твоите анонимни (на)учени изтъкват идеята че щом някога от някои си се твърдяло че траките, апропо това население никога не се е наричало така, нямали писменост то означава че освен за циркаджии или монголи с техните коне то за друго не стават.
Ами доста наивно и не вярвам сериозен учен, още по малко от БАН където така им орязоха заплатите че повечето лапачи отдавна избягаха в частния business или навън, наистина да има такова детинско разбиране за нещата.
Мисля че си контактуваш с илюзорни субекти или другото е че си умираш от скука на работа и чакаш с нетърпение Павел и другите доблестни люде тука да изложат дадена тема та да ти осмислят дена като се заядеш с някой. Според твоите феи май това също спада към дефиницията за тракийка (поне си хубавица най малкото)
цитирай
65. sparotok - :))
02.03.2012 18:28
4aiotgluhar4e написа:
Честита Баба Марта, Спароток! И честит празник утре! Пожелавам ти все хубави работи, и все български! И да можем да се гордеем с днешната си история, а не само с миналата :)


Благодаря ти Чайче!:)
Честита Баба Марта и на Тебе!
Здраве, любов и щастие!
цитирай
66. merlin68 - joysii,
02.03.2012 18:30
има множество тракийски царства, които си имат своите тракийски владетели, а днес гробниците им са пръснати не само тук но и в почти половин Европа.
Да имало е тракийци заемащи престола в Рим, а Константин Велики, премести този престол в Тракия, завеща го на траките. Нима joysii, смяташ, че Византия е гръцка империя? Византия в никакъв случай не е повече гръцка от колкото тракийска.
цитирай
67. sparotok - империи
02.03.2012 18:57
joysii написа:
Така си и знаех - ще изместиш темата и ще намериш повод за обидиш специалистите.
Аз всъщност те питах само ЗАЩО могъщите, велики и славни траки нямат своя империя, която да обкичват с мъдри владетели, а единиците способни и умни мъже застават начело на ДРУГИ ИМПЕРИИ. Всички знаем че траките са част от някакви империи, но и ВСИЧКИ ЗНАЕМ, че не са били способни да създадат своя.
То няма нужда да те питам. Аз зная отговора. И ти го знаеш, но не ти отърва да го напишеш тук.
Поздрави,Спароток.


Джойси, прощавай, но ще се наложи да обидя приятелите ти още веднъж... всъщност те се обиждат сами демонстрирайки слаби познания на материята, за която твърдят, че познават добре.

Как траките да не са имали империя!!! През V-ти век преди Христа Рим е само едно село под властта на етруските. В същото време Тракия е най-могъщата държава на Европа, ето какво казва Тукидид (потомък на тракийския цар Орол)

- Що се отнася до богатство и мощ в цяла Европа няма равна държава на Одриската Империя (Пелопонеските Войни, ІІ-97)...

Тази Тракийска Империя е имала войска от 150 000 бойци, в този период от време само скитската армия може да съперничи на тракийската...

Известно ли ти е, че са намерени няколко надписа на Линеар Б (14-ти-15-ти век преди Христа, Крит и Тива) на които срещаме - На Одриския цар (Одурувийо Ванакатеро).

Както виждаш Одриската Империя е много по-стара отколкото са си мислели Херодот и Тукидид. Всъщност те може да са знаели важни неща, но да са ги премълчали...

Фактите показват, че е имало могъща одриска държава през 15-ти век преди Христа, доминантната роля на одрисите продължава до 1-ви век преди Христа, т.е. говорим за около 1400 години държавност.

Рим става империя през 1-ви век преди Христа...През 68г. на престола сяда владетел с галското име Галба, а през 163 г. властта е в ръцете на един финикиец - Септимий Север, той дори издига статуя на Ханибал - смъртния враг на Рим...как ли се е въртял Сципион в гроба...

След Северите идват множество тракийски и илирийски императори...какъв Рим, какво величие...

Октавиан създава империя през 1-ви век преди Христа, през 2-ри век сл. Христа един финикиец се изгавря с римляните, а през 476 хунът Одоакър слага край на Рим като град на мощта...
Имаме някакви си пет века, през които на трона се седели повече чужденци, някои от които едва са говорили латински...

Това, че от широката публика са скрити важни данни за произхода на дадени императори е дало възможност да се създаде впечатлението, че Рим е едно чудо, деяние на един народ...Не е така обаче, Рим е създаден от древни балканци, а в укрепването на империята са участвали като италийци, така също семити и трако-илирийци...

Поздрави!
цитирай
68. tili - Пролетен поздрав
02.03.2012 19:17
с надежда за просветление!

И перифраза на дядо Славейков с намигване:

Пиши, пиши,
то сляпото окато прави...;-)))

Бъди неизменно здрав, приятелю!
цитирай
69. sparotok - благодаря ти!
02.03.2012 19:57
tili написа:
с надежда за просветление!

И перифраза на дядо Славейков с намигване:

Пиши, пиши,
то сляпото окато прави...;-)))

Бъди неизменно здрав, приятелю!


Благодаря ти Лили!:)
Честита Баба Марта!
Желая ти любов, здраве и щастие!
цитирай
70. nikikm - Поздравления
02.03.2012 20:43
Поздравления и комплименти за темата!Отново попадение!
цитирай
71. sparotok - благодаря ти!
02.03.2012 21:41
nikikm написа:
Поздравления и комплименти за темата!Отново попадение!


Благодаря ти!
цитирай
72. germantiger - ...
03.03.2012 09:32
Гете ето ти обяснението (понеже не знаеш германски език и затова допускаш грешки в съжденията си за имена и думи ;)

КАТО НЕ ЗНАЕШ НЕЩО - ПИТАЙ!
СПОМЕНАЛ СЪМ - НЕ Е СРАМНО :)

1. Херманн името се произнася примерно на френски ерман
Името примерно Хелмер на германски често се произнася Елмер/Елма като звучене, предихателно х често отпада

2. Херманнн е Ерманн - Арминн
ТОВА СГО ДОКАЗВА И ДНЕШНОТО ПРОИЗНОШЕНИЕ, ЗА ТОВА ИМА СЛЕД В ЕЗИКА И Е МНОГО ПО-ЯСНО И БЛИЗО ОТКОЛКОТО ПРИМЕРНО СВОБОДНИТЕ ЕТИМОЛОГИИ или фантазии на щапаров, понякога вероятно и твоите ариецо ;)

Тъй-като установихме, че германите не са автентични арийци с което аз съм съгласен и винаги съм бил в един друг сайт, на ариецо трябва да се обърна към теб, не ти към мен, протобалканецо и въобще архиевропеецо :)

ДА ТЕ ПИТАМ ГЕТИСБЪРГ В ЩАТИТЕ ОТ ТРАКИ ЛИ Е ОСНОВАН?
А ГЕТсиманската библейска градина?
За войнишките гети няма да питам.

Сега един линк с името Ерман/Херман но не арман/д асанте:

http://www.vbox7.com/play:7b86a3a2

НА 1.23 СЛУШАЙ ЛАРА ФАБИАН КАК ИЗГОВАРЯ

ЕРМАН - ХЕРМАН
ЕЛГА - ХЕЛГА
О/АНС - ХАНС
ТОВА Е БЛИЗОСТТА В ПРОИЗНОШЕНИЕ НА НЯКОИ ДУМИ ВЪВ ФРЕНСКИЯ РОМАСНКИ ЕЗИК И ГЕРМАНСКИЯ МАКАР ГЕРМАНСКА ЕЗИКОВА ГРУПА, това че келти и германи в изворите в Античността са заедно често не е случайно, друже ;)
и те така Гет, питай - винаги ще обяснявам доколкото се простират знанията ми за неарийските германи, ти знаеш за протовсесветовните евроиндоатланти.
цитирай
73. bven - Честит празник!
03.03.2012 17:27
Да носим с чест българско име и националност!
цитирай
74. aleera - Честит празник, Спароток!
03.03.2012 17:56
Също така и поздравления за чудесните статии! Бих искала да те помоля за повече информация (ако имаш такава) относно татуировките на траките, тяхното значение и дали имат нещо общо с келтските. :) Ще съм много благодарна, ако споделиш наблюдения!
цитирай
75. ckarlet - Нека днес склоним глави в знак на ...
03.03.2012 18:28
Нека днес склоним глави в знак на осъзната, безмерна и предана признателност пред величието на героите загинали за България! Където и да се намираме по света трябва да бъдем горди, че сме българи и да покажем, че можем да бъдем достойни потомци на нашите предци!
Честит национален празник на всички!
Поздрави, приятелю Sparotok! Радвам се, че има хора като теб, които с труда си ни показват, че не трябва да забравяме какъв народ е българския!
цитирай
76. sparotok - !
03.03.2012 18:31
bven написа:
Да носим с чест българско име и националност!


Честит празник! Поклон пред паметта на героите!
цитирай
77. sparotok - таруировки
03.03.2012 18:55
aleera написа:
Също така и поздравления за чудесните статии! Бих искала да те помоля за повече информация (ако имаш такава) относно татуировките на траките, тяхното значение и дали имат нещо общо с келтските. :) Ще съм много благодарна, ако споделиш наблюдения!


В "История"- V-6 Херодот пише, че благородническата прослойка на траките се отличава от останалите хора по това, че тялото е покрито с татуировки. За формата и мотивите Херодот не съобщава нищо, но на гръцки вази са изобразени тракийски менади с татуировки - елен, спирали, бръшлян...

Не всички келти са носили татуировки, племето дало името на Британия ги е ползвало със сигурност. Става дума за пританите (британите), чието име означава пъстри.

На уелски brith означавана пъстър, многоцветен, pryd има значението форма, фигура. Уелското име за Британия е Prydein.

В келтските легенди са говори за идването на Партолон, всъщност това са май племето партини обитавали в древността земите на днешна Македония... Възможно е тези балканци да са въвели модата на татуирането в Британия.

Пиктите също са се татуирали, самото име пикти е ексоним, означава изрисувани. Ирландците наричат пиктите cruithne - буквално - рисуващите...

Страбон съобщава, че освен траките също илирите и панонците имали татуировки (География, V-4).

Пишейки в края на ІV-ти век за агатирзите (трако-скитско племе) Амиан Марцелин твърди, че те се татуирали, а колкото по-голяма била татуировката, толкова по-голям бил престижа на притежателя... Виждаме, че на север от река Дунав древните тракийски обичаи са се запазили около 850 години след времето на Херодот...

Честит празник!
цитирай
78. merlin68 - Честит празник на всички българи!
03.03.2012 19:04
Дано ни дари Бог със здраве, разум и плодовитост!
цитирай
79. sparotok - !
03.03.2012 19:21
merlin68 написа:
Дано ни дари Бог със здраве, разум и плодовитост!


Честит празник!
И чул те Господ!
цитирай
80. sparotok - !
03.03.2012 19:22
ckarlet написа:
Нека днес склоним глави в знак на осъзната, безмерна и предана признателност пред величието на героите загинали за България! Където и да се намираме по света трябва да бъдем горди, че сме българи и да покажем, че можем да бъдем достойни потомци на нашите предци!
Честит национален празник на всички!
Поздрави, приятелю Sparotok! Радвам се, че има хора като теб, които с труда си ни показват, че не трябва да забравяме какъв народ е българския!


Честит празник Скарлетче!
Светла им памет на героите паднали за свободата ни!
цитирай
81. aleera - Също така и поздравления за чуде...
03.03.2012 20:20
sparotok написа:
aleera написа:
Също така и поздравления за чудесните статии! Бих искала да те помоля за повече информация (ако имаш такава) относно татуировките на траките, тяхното значение и дали имат нещо общо с келтските. :) Ще съм много благодарна, ако споделиш наблюдения!


В "История"- V-6 Херодот пише, че благородническата прослойка на траките се отличава от останалите хора по това, че тялото е покрито с татуировки. За формата и мотивите Херодот не съобщава нищо, но на гръцки вази са изобразени тракийски менади с татуировки - елен, спирали, бръшлян...

Не всички келти са носили татуировки, племето дало името на Британия ги е ползвало със сигурност. Става дума за пританите (британите), чието име означава пъстри.

На уелски brith означавана пъстър, многоцветен, pryd има значението форма, фигура. Уелското име за Британия е Prydein.

В келтските легенди са говори за идването на Партолон, всъщност това са май племето партини обитавали в древността земите на днешна Македония... Възможно е тези балканци да са въвели модата на татуирането в Британия.

Пиктите също са се татуирали, самото име пикти е ексоним, означава изрисувани. Ирландците наричат пиктите cruithne - буквално - рисуващите...

Страбон съобщава, че освен траките също илирите и панонците имали татуировки (География, V-4).

Пишейки в края на ІV-ти век за агатирзите (трако-скитско племе) Амиан Марцелин твърди, че те се татуирали, а колкото по-голяма била татуировката, толкова по-голям бил престижа на притежателя... Виждаме, че на север от река Дунав древните тракийски обичаи са се запазили около 850 години след времето на Херодот...

Честит празник!

Благодаря както за информацията, така и за бързия отговор! :)
цитирай
82. get - - Не го знам немският, така че, след благосклонната ти покана - Питам ?
03.03.2012 22:29
[quote=germantiger]Гете ето ти обяснението ...
КАТО НЕ ЗНАЕШ НЕЩО - ПИТАЙ!
СПОМЕНАЛ СЪМ - НЕ Е СРАМНО :)
- Херманн името се произнася примерно на френски Ерман
[quote]

- През кой век примерно ... "пра"германският се отделя от европейското езиково дърво, в обособен език ?
- За теб важат ли правилата изведени в т. нареченият Закон на Раск-Грим ?
- Защо гората е наречена Теуто-бург, а не Г/Херманбург ... или най-малкото, Армин/Ерман-бург ?!
- Защо италианците(наследници на римляните) наричат наричат Германия - Тедеска ?
- Защо самоти германци наричат отечеството си Дойчланд ?
- Кога са "намерени" произведенията на Тацит в коиито се упоменава, Германия ?
- По повод на какво и кога, е издигната статуята:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/ba/Hermannsdenkmal_statue.jpg - Какъв е този надпис на меча й(разтълкувай ми посланието, в контекста на историческата епоха ?) "DEUTSCHE:EINIGKEIT:MEINE:STAERKE:MEINE:STAERKE:DEUTSCHLANDS:MACHT"
- Последният ми въпрос ! - какво иска да ни каже Strabo с това свое свое изречение ? "And I also think that it was for this reason that the Romans assigned to them the name "Germani," as though they wished to indicate thereby that they were "genuine" Galatae, for in the language of the Romans "germani" means "genuine. ...". ... "Galatae, в езика на римляните "germani" означава "ИСТИНСКИ"." ??
- Тъй като "германи" е екзоним ?! - то ще те подпомогна в издирванията ти ! или:
а) The Continental Celtic/Gaul languages were spoken by the people known to Roman and Greek writers as Keltoi, Celtae, Galli and Galatae.
б) Gaul(гали) ... "(гръцката дума - gala, е със значение "milk") of the Gauls (Greek : Galatai, Galatae). ... it was suggested the association was inspired by the "milk-white" skin ... " ! - така ли да разбирам нещата ?? - Тогава тезата за произход на етнонима от двете образуващи "Ger - копие" и "man - човек", би следвало да е неиздържана ?

- С уважение !

от Гет от Готаланд
цитирай
83. bgwest - Честит празник на Всички!!! И по...
03.03.2012 22:33
Честит празник на Всички!!! И поздрави за поредния железен постинг към Спароток
УСПЕХ!!!
цитирай
84. sparotok - !
03.03.2012 22:57
aleera написа:
sparotok написа:
aleera написа:
Също така и поздравления за чудесните статии! Бих искала да те помоля за повече информация (ако имаш такава) относно татуировките на траките, тяхното значение и дали имат нещо общо с келтските. :) Ще съм много благодарна, ако споделиш наблюдения!


В "История"- V-6 Херодот пише, че благородническата прослойка на траките се отличава от останалите хора по това, че тялото е покрито с татуировки. За формата и мотивите Херодот не съобщава нищо, но на гръцки вази са изобразени тракийски менади с татуировки - елен, спирали, бръшлян...

Не всички келти са носили татуировки, племето дало името на Британия ги е ползвало със сигурност. Става дума за пританите (британите), чието име означава пъстри.

На уелски brith означавана пъстър, многоцветен, pryd има значението форма, фигура. Уелското име за Британия е Prydein.

В келтските легенди са говори за идването на Партолон, всъщност това са май племето партини обитавали в древността земите на днешна Македония... Възможно е тези балканци да са въвели модата на татуирането в Британия.

Пиктите също са се татуирали, самото име пикти е ексоним, означава изрисувани. Ирландците наричат пиктите cruithne - буквално - рисуващите...

Страбон съобщава, че освен траките също илирите и панонците имали татуировки (География, V-4).

Пишейки в края на ІV-ти век за агатирзите (трако-скитско племе) Амиан Марцелин твърди, че те се татуирали, а колкото по-голяма била татуировката, толкова по-голям бил престижа на притежателя... Виждаме, че на север от река Дунав древните тракийски обичаи са се запазили около 850 години след времето на Херодот...

Честит празник!

Благодаря както за информацията, така и за бързия отговор! :)


Моля:)
цитирай
85. sparotok - !
03.03.2012 22:59
bgwest написа:
Честит празник на Всички!!! И поздрави за поредния железен постинг към Спароток
УСПЕХ!!!


Честит празник!
България ще пребъдне!
цитирай
86. shtaparov - Тайните на произхода
03.03.2012 23:05
[quote]...Цезар съобщава и за силната дисциплина и железния морал на германите.Те не бягали от никой враг и никога не молели за милост...Тези качества не могат да се отрекат...старите германи са превъзхождали както римляни,така и келти по храброст и физическа сила...Най-популярната немска дума за кон е Pferd,тя обаче е чуждица,идва от paraveredus–кон от пътна станция.
Старонемската EHU–кон няма обяснение в немския,по-скоро българския глагол ЯХАМ дава етимологията.Старите германи са имали и друга дума за кон,от нея идва– MAHRE,но тя пък е считана за келтска заемка(галската МАРКО-кон). Старогерманската HROS Ross е от неизвестен произход.Hengst– жребец бива съврзвана от някои с думата кон...мисля, че имат право,това обаче е по-скоро определение за цвят,както Hengst така и кон имат значение–червеникаво-жълт(такъв е цветът на най-старата порода коне).Мисля,че Hengst си е изконна германска дума.[quote]
Явно германите са имали какво да наследят от своите Български предци,но все пак Цезар е казал,че най- страховитите и опасни противници,с които се е сблъсквал изобщо през живота си,не са германите,а Белгите (Болгите,Бългите). А относно произхода на думите за "Кон" в немския и във всеки друг "индоевропейски" език питайте мен- това трябваше да стане ясно досега. Защото:

1. Пферд= Черд (Чард,с прех. ПФ-Щ-Ч)- виж Чарда. А Чарда= Марда (Марка,Марко).
2. Еху= Езду (Ездя),Егу (Бегу,Бегам)- виж Кон= Гон (Хон,Ход= Бег,Бяг), Ену (Кену,Кону,Конъ).
3. Мааре (Махре)= Магре (Магаре,а магарето за древните хора е било вид кон), Мадре (Мадаре,Мадара). За Келтската (Белгската) дума "Марко" коментарът е излишен,но освен връзката й с името Митра има още една връзка- с думите Барко (Барзо,Бързо) и Варво (Върви).
4. Хрос (Рос)= Глос (Галос,Галоп), Лос (Лош,Лошад), Брос (Бръз,Бърз), Връв (Вървящ) и съответно Лошад= Лозач (прех.форма)= Ръзач (Бръзач,Бръзач,Бързащ).
5. Хенгст= Хегст (без носовката), Хегщ (прех. Щ-СТ), Хегащ (Бегащ,Бягащ). Така че,ето го произходът на изконно "германските" думи.
цитирай
87. germantiger - ...
03.03.2012 23:34
malchaniaotnadejda7 ( в коментари 49 и 50) - забелязвам едва сега твоя отговор към мен с ден закъснение! Вдъхновено написано, до голяма степен правдиво, дори красиво! Няма да коментирам спорното след такива красиви думи от истинска дама! Ще си позволя само това:
Надежда - днес ирландците са червендалести и често червенокоси - стоят най-близо до германците като хаплогрупи - факт. А пропо рижите се срещат в Германия в пъти повече, токолкото въобще в България. За извора, че келтите са блондини няма съмнение, може би не си го чела.

...

Гете, до момента установихме:

1. За името Херманн явно не знаеше и не сполучи!

2. Аз коментирам твоите маркери, ти моите отминаваш?!

3. Търсиш нови въпроси или акценти в които да спориш с мен (явно защото с предишните не успяваш).

4. Когато друг ти задава въпрос не отговаряш, но желаеш да отговарят на твоите (невъзпитано е).

5. За германското племе теутони заедно с кимврите и войната им срещу Рим надявам се знаеш, в изворите конкретно са споменати като такива.

6. Въпроси към теб, които отново ще подминеш може би и то въпроси в "твоя ред на мисли" и задаване на такива:

- защо траките са траки, а не нарекли се българи в Античността
- защо дошлите от север и стигнали до Солун са наричани славяни, а не траки
- защо индианците не са наречени американци, знаеш кой търсил и къде Индия
- защо помаците не са наричани българи, а помъчени
- защо шопите се наричат шопи впрочем

Страбон дава едно обясненията, които предполага. Независимо от него аз ти посочвам в старогермански какво значи думата гер и кой е Манн. Защо римляните са наричали така германите не мога да бъда категоричен. Това трябва да питаме тях или да имаме версии защо е така.

МОЕТО ОБЯСНЕНИЕ НЕ ТИ ХАРЕСВА
Обяснението на името Херманн-Армин не ти харесва, искаш друго
Огромного словно богатство за готите не ти харесва, искаш друго

НЕ Е ДО ХАРЕСВАНЕ, друже!
Предполагам ще приемеш избирателно само родеещото се с българи?!
Предполагам ще продължаваш да замълчаваш след моите аргументи и да задаваш още въпроси, на някои дори историята не е отговорила. Отговаряй си с фантазия тогава (или вече си го сторил, задължително автохтнонно и всеевропски) ;)

...

86. shtaparov:
1. Пферд= Черд (Чард,с прех. ПФ-Щ-Ч)- виж Чарда. А Чарда= Марда (Марка,Марко).
2. Еху= Езду (Ездя),Егу (Бегу,Бегам)- виж Кон= Гон (Хон,Ход= Бег,Бяг), Ену (Кену,Кону,Конъ).
3. Мааре (Махре)= Магре (Магаре,а магарето за древните хора е било вид кон), Мадре (Мадаре,Мадара). За Келтската (Белгската) дума "Марко" коментарът е излишен,но освен връзката й с името Митра има още една връзка- с думите Барко (Барзо,Бързо) и Варво (Върви).
4. Хрос (Рос)= Глос (Галос,Галоп), Лос (Лош,Лошад), Брос (Бръз,Бърз), Връв (Вървящ) и съответно Лошад= Лозач (прех.форма)= Ръзач (Бръзач,Бръзач,Бързащ).
5. Хенгст= Хегст (без носовката), Хегщ (прех. Щ-СТ), Хегащ (Бегащ,Бягащ). Така че,ето го произходът на изконно "германските" думи.

Щапаров, друже - както винаги "кефиш" ;)
Пферд е от латински, не е германска
Мааре като германска дума сефте от теб чувам :)
Хрос - също
Хенгст - Спароток споменава, че счита тази дума за вероятно германска - забелязвам него опровергаваш или "атакуваш" ;)

Твоя анализ е винаги газещ, Щапаров!
Аз просто капитулирам и се чудя кога ще направиш една обща подборка от всички твои гениални "генеалогии" макар и словно словоблудстващи?!
цитирай
88. bgwest - Честит празник на Всички!!! И по...
03.03.2012 23:44
sparotok написа:
bgwest написа:
Честит празник на Всички!!! И поздрави за поредния железен постинг към Спароток
УСПЕХ!!!


Честит празник!
България ще пребъдне!

От твоята уста в божиите уши!!!
И всички Арийци нека пребъднат...
Всички,осъзнаващи Българския си/Тракийски/произход,нека бъдят и пребъдят!!!
УСПЕХ!!!
цитирай
89. get - - Напротив, много ми харесва ... спорът с теб, ми дава възможност да разнообразя кръгозора си :))
04.03.2012 00:45
germantiger написа:
МОЕТО ОБЯСНЕНИЕ НЕ ТИ ХАРЕСВА

- Казал съм ти какво не ми харесва !? - не ми харесва, че кайзеровата, плюс руската имперска и аустрияцката исторически школи ... изкарваха дедите ми тюрки ?!! - Това не ми харесва !!
- Не ми харесва и присвояване(монополизиране) на част от историята, като с това са се обяснявали, както културно-расистки теории, така и териториални претенции !!
germantiger написа:

Обяснението на името Херманн-Армин не ти харесва, искаш друго
Огромного словно богатство за готите не ти харесва, искаш друго

- това обяснение ? - не че, не ми харесва но не е издържано според написаната от германци, лингвистична теория Закона на Грим ?
- Опростено казано ! - ако Армин е и Херман, то според Закона на Якоб Грим, то по-старата му форма ще да е била Керман според правилото, че "по-старото" К, преминава в "Х" а не в "Г", както се опитваш да изведеш, от/чрез думите: "копие-гер" плюс "мен/ман-човек".
- Докато в най-старата форма на прото-европейският език получената форма(производно) КЕР отговаря на КАР, от което пък произхожда в българският език думата КАРам ... синоними КАНя, КАЛесвам или Предвождам-предводител ?!

- За да стана по ясен, давам пример с думата СЪРЦЕ: на пра-и.е. е - *Кrd/*Кerd- / - > ст.гр. "кардия", лат. cor,
а) на старобълг. Грд(съвременен- гръд-Сердце-сър(д)це-Средец)
б) при прагерм. става - *hertan > готск. haírtо(чете се, като "хаиртьо", др.-англ. heorte, др.изт.нем. herza, др.исл. hjarta .

Така че, Арминиус да му прикачваш несъществуващо К/Х отпред и да го обръщаш на някакъв своеобразен Ерманрих ... прощавай, но не е издържано, като хипотеза !!

- Междувпрочем, отделянето на Немският от Прото-европейският е станало в доста късни времена ... доколкото може да се вярва, на езиковедите, по време на "нордическият бронзов век" някъде около 600-500 година преди Христа ?!

- С уважение ! - и моля те, не приемай спорът ми с теб, за признак на недобри чувства !
цитирай
90. germantiger - ...
04.03.2012 01:29
Иначе казано Гет, да не скочиш пак без време:

Фактите
Шопите са българи
Помаците са българи
Индианците нямат общо с индийците на които са наречени
Траките също са част от българския народ като участващи в етногенезиса

ИЗВОДА
Моите въпроси (някои шеговоити) ясно показват, че има разлика как се самонаричат едни хора и как други могат различно да ги наричат!
Независимо, че не са се самонарекли българи (макар да имаше постинг от Спароток с подобно племе и име близко до българско).

...

За bgwest

german_tiger каза:
преди 16 ч. 22 мин.
Честито българи и едно благодаря на руснаците и всички други под тяхно комендване!
Аз лично този празник най го харесвам.
цитирай
91. doctora - доктара
04.03.2012 03:04
рядко се попада на будител ...... е, за моя кратък живот съдбата ми подарява директни или индиректни срещи с няколко ..... един от тях е спарток ..... благодаря ти човече ..... интересното е че попаднах на твоя блог благодарение на друг човек, българин, който явно не харесваш /бях чукнал да потърся повече информация за петър добрев/, но какво да се прави ..... като гледам какви хора пишат мнение в твоя блог направо ме хваща срам от моя правопис и стил и от неясния ми начин на изразяване, но ще ме простиш ..... едно нещо не ми дава мира от години, особенно последните 6 години. това нещо го открих при диренето на истината за българите и за моя национализъм ..... в началото си мислех, че съм просто поредния националист, но с течение на времето установих, че сме толкова велики, че просто нямаме равни на себе си ...... защо стигнах до този извод ..... преди 6 години се запознах с теория създадена от български лекар преди около 60 години /този човек между другото е все още жив и напълно съзнателен/ и тази теория се нарича обща теория на/за базовата същност на вечността. след това се оказа, че всъщност теориите са три /забравих да кажа, че се касае за физически теории/, а споменатата по горе е техния венец и завършек ..... оказа се, че единната теория на полето, което е лелеяна мечта на хиляди физици е фрагмент на първата от 3 теории - обща теория на енергийните потоци ..... но накъде бия ..... оказа се, че основния пункт във тези три теории е фактът, че всичко около нас и нас самите тоест всичко е изградено от три вечни страни, които са едновременно отделни страни и едновременно са неотделими и това са материята/движението/пространството и още нещо се оказа, че ако има бог, природа, вечност, безкрайност и т.н. те са само и само материята/движението/пространството ..... по нататък как еволюираше моето мислене и осъзнаване ..... бре да му се не види, че то тези три страни на вечността приличат много на светата троица, но защо тя се състои от бог отец, бог син и светия дух
цитирай
92. doctora - доктора
04.03.2012 03:22
..... разсъждавах дълго, няколко години и пъзела започна да се нарежда ..... братята християни при политическото налагане на своята религия са затрили или по-точно не са доразбрали нещо изключително древно и важно и то е точно истинската и света троица от материя/движение/пространство и са я заменили с по-упростения и неверен модел ..... започнах да търся аналози в човешкото познание и се оказа, че тризъбеца е много по-древен и свещен символ от кръста /на много места кръста е разстроен в трите си горни края/, но и тука неграмотните но хитри християнски политици са му намерели цаката - обявили са тризъбеца свещен и трижди свещен за вила на дявола /но как ги е избъзикала съдбата - вижте вилата на дявола как е структурирана - абсолютно канонически жречески тризъбец - два странични дивергентни края, подчертавам дивергентни, а не успоредни и един среден по-дълъг и структуриран като стрелка/..... леле мале ..... какво ми беше шашкането като видях знака на дуло с който българите са обозначавали вечността/бога си и той макар и да няма дивергентност си е пак чист и пълнокръвен тризъбец, но средния елемент е пак най дълъг и пак е структуриран като стрелка, но обърната навътре ..... пъзела продължаваше да се напасва като алгоритъм ..... нашите колобри се оказа, че са със шапчици с три върха, като шутовете в западна европа /може би избягали духовници при османското нашествие, а може би личен приност на западняците към троицата/, истинските царски корони са с три върха от които средното е най-дълго ..... освен това колобрите ни държат жезъл, който жезъл какво ахкане и тюхкане беше е структуриран като вилата на дявола, но обикновенно средния елемент е просто по-дълъг от другите и не е като стрелка, но дивергентността е спазена /български жрец съм го виждал на монети и на каменни плочки/ ..... оказа се, че българската суровачка си е символ на херметически жезъл /има прекрасна монография в нета на тази тема/, но какво ми беше очудването, когато видях нейния горен край - всички сте
цитирай
93. doctora - доктора
04.03.2012 03:40
виждали, има го и на някои от нашите икони - два къси дивергиращи края и един среден по-дълъг .... мои приятели ми казаха: българските жречески жезли са се състоели от два дракона /двойно спирални/ във противопоставяне и танц и над тях вплетени дивергентно три края от които средния по канон винаги най-дълъг и какво ми беше по-нататъшното ми очудване когато разбрах, че тези краища винаги са се правили като поставки на свещник ..... поставяли са се свещи в тях и от там разбраната и недоразбрана легенда за нептуновия /много ми е интересно как е било тракийското име на този персонаж/ тризъбец мятащ огън и жупел и трепещ враговете...... по канон истинските свещници приличат но тризъбеца, но кой да види ..... и още и още ..... патриаршеския жезъл как е направен - два дракона един срещу друг гушнали малко кръсче, но тризъбеца свещен го няма ...... явно драконите са много по-свещенно животно за българите, отколкото лъва и много по-старо и да ме извиняват братята китайци .... и тук
извън темата ще кажа за тъй наречените китайски пирамиди, че са правени по и като технологията на аспаруховия вал .... кой знае. и продължи пъзела да се развива ..... защо чашата христова не е съвсем христова и защо тя ще избоде очите на братята християни, но няма да я видят ..... ами защото не винаги е като чаша, а понякога е като купичка или като лъжица /има го в тракийските съкровища лъжичестия граал/ и освен това, това което обърква търсачите на граала е неговата троичност - по канон граалът независимо дали е чаша, купа или лъжица е винаги троен - винаги чашите, лъжиците, купичките са три и са направени от различни материали, а не като при индиана джонс от дърво, понеже видите ли иисус бил дърводелец. и още нещо логически изникна ...... какво е кивотът на завета и защо не е само еврейски символ и какво е в реалността и защореалността е толкова проста, повече от проста - ами кивота като символ и външен вид си е абсолютно равнозначно на сандък и този сандък е бивал най-често дървен, каменен
цитирай
94. doctora - доктора
04.03.2012 03:58
със златен, сребърен, бронзов или меден обков, но той кивота е бил винаги сандък и то сандъка на жреца и в него жреца си е държал жреческия тризъбец/жезъл, жреческата тривърха шапка, жреческите одежди, жреческите писания, жреческия троен граал/чаша и т.н. да имат да вземат братята евреи и етиопци и т.н. претендиращи за единствения и неповторим граал. истината е толкова проста, че е абсолютно невероятна. кивотите или сандъците на колобрите ни казано по български са били стотици и хиляди, колкото са били на брой нашите древни свещенници от старата ни вяра. обръщам внимание на числото три не защото вие не го знаете, със сигурност го знаете по-добре и от мен, но тази троичност е най-изявена и застъпена точно при българите ... не че не я има при другите народи, но българите не случайно са най-великите, не случано - просто те носят познанието за троицата в най-наситен и очеваден вид. във ватикана има, виждал съм ги в нета етруски артефакти със знака на дуло ... леле мале и това което цар борис /много ми е трудно еднозначно да го възприемам само като велик държавник този човек/ е подарил на братята католици тогава преди столетия си е бил кивота на нашия патриарх - неговата жреческа версия, но тепърва това го разнищват и ще го разнищват нашите будите ли. голямото разпространение на тризъбците по земята говори че тези древни хора са знаели за истинската троичност на природата, а това означава че там назад в хилядолетията се крие изключително развита човешка цивилизация - цивилизацията на вавилонската кула, с единен език, земя и култура, с единна вяра ... ако има бог, за мен имането му е извън всякакво съмнение, то неговото истинско име е троица и то троца от материата/движението/пространството. за да обозначат светия дух = активната страна на вечността със стрелка независимо дали права или обратна, то тези хора са били напълно наясно, че движението е силата на силите и макар и неотделимо от материята е отделната активна страна на вечността. значи тези хора са знаели тайната.
цитирай
95. doctora - доктора
04.03.2012 04:16
едва ли моята многословност ще ви направи особенно впечатление и едва ли с нея ще направя впечатление за ясно мислене, но просто няма как по-кратко да опиша това което не ми дава мира от години. описах го като алгоритъм, със сигурност не особенно ясен, но това е което знам за историята на българите и хората. аз съм българин и съм националист по душа и може би си ги насосвам нещата така както ми отърва ..... като например за мен думата българия означава земя на децата на светлината/слънцето и всякакви други анализи на тази дума макар и да са по-логически и истенски отпадат в моите очи .... съжелявам както се казва, .... но за истините за истинската света троица, за тройния граал, за многото кивоти и за истинската святая светих = материята/движението/пространството ви гарантирам, че са обективни истини и тепърва ще навлизат в човешкия свят като исторически факти ..... преди това обаче ще трябва да се променят физиката и химията и тогава фактите от най-древната българска и човешка история ще станат истински факти и тогава камъкът ще проговори както се казва. в човешкия свят навлизат физически познания, които са забравени от хиляди, десетки, а може да се окаже и стотици хиляди години. общата теория на базовата същност на вечността предопределя енергийния факт, че процесите на еволюция и деволюция вървят ръка за ръка и кой знае колко са развитите до технологично ниво цивилизации скрити назад във времето, които са претърпели катастрофи и вторично подивяване, но истината неугасва и в легендите прозират неща невиждани до сега и няма нужда деникен да търси пришълците/богове на земята като може да се окаже, че ние сме овладявали космоса, а след това от глупост сме затъпели и претърпели вторично подивяване. той деникен е бил като петър добрев твърде комерсиален, но и двамата човеци не биха положили този си гигански труд само за пари. те са имали идеята в сърцата си, имали са дух, а другото .... е кой както го води съвеста. амин.
цитирай
96. get - - Напълно Ви разбираме, докторе !
04.03.2012 19:04
doctora написа:

едва ли моята многословност ще ви направи впечатление и едва ли с нея ще направя впечатление за ясно мислене, но просто няма как по-кратко да опиша това което не ми дава мира от години. описах го като алгоритъм, със сигурност не особенно ясен ...


- Но тази духовност, култура и менталност е толкова голяма и сложна, че е непосилна задача, да бъде обяснена в ... четири или пет поста !!
- Тази култура е от 7 500 г. пр.н.е. ... унищожена е през 9-и век на територията на Балкани в южна Франция през 12 в. !?!
- Основните и символи са Богинята майка(Кубаба) - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Ankara_Muzeum_B19-36.jpg
- Повтаря се в символността при по-късната(Кибела) - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/CybeleHellenistic.jpg
- В средна Азия я имаме също - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9c/AiKhanoumPlateSharp.jpg
- В близък изток е известна, като "Лъвската господарка"(Mistress of lioness) монополизирана от семитите(старозаветници) - http://www.google.bg/imgres?q=the+Mistress+of+lioness&um=1&hl=bg&biw=907&bih=405&tbm=isch&tbnid=fqBsVpu7NE28AM:&imgrefurl=http://news.nationalgeographic.com/news/bigphotos/31393132.html&docid=uDl4DtOZ-kbo6M&imgurl=http://news.nationalgeographic.com/news/bigphotos/images/090410-canaan-female-king_big.jpg&w=461&h=370&ei=IZ5TT7PHNMPe4QSm8JX1DQ&zoom=1&iact=hc&vpx=618&vpy=78&dur=1497&hovh=201&hovw=251&tx=188&ty=137&sig=100845348256554250675&page=3&tbnh=113&tbnw=141&start=31&ndsp=19&ved=1t:429,r:12,s:31 - отбележете, какво държи тя в ръцете си !??
- Имаме я и в Минойската цивилизация, определено не гръцка(семитска) !
- Последно тя се символизира при т.нар. "мама д"Ок"-катарското Разпятие - http://1.bp.blogspot.com/_Vt_7OjTu8I8/SSBNyFiq16I/AAAAAAAACkc/pBS_Erf9q04/s200/cruci_agote.jpg
- Както казвам, темата за "триединството" не може да се обясни в един пост ? - Съжалявам ! ... но това е и т.нареченият знак хаста iYi !! ... лошото е че се монополизира от чужди нему сили !!
цитирай
97. анонимен - Въпрос към пост 51
04.03.2012 19:25
Уважаеми господине!
казаното от Вас в пост 51 за "изплуване" на нови земи в холандските низини,българските низини и полските равнини към 3-4век от н.е. е нова и изключително интерлесна информация за мен.Бихте ли разказали повече за тези геотектонични промени на територията на сегашна европа а и на Азия,както и източниците на таци информация.мисля че и доста историци не са имали предвид тези изменения в ландшафта.
цитирай
98. alexs - Истината никога не е сложна, сложен ...
04.03.2012 21:50
Истината никога не е сложна, сложен е пътят тя да се укрие...
цитирай
99. demograph - Защото ти липсват години образование да научиш, че траките са давали имената на империите си, не гърците.
05.03.2012 01:42
joysii написа:
Спароток,ще те питам нещо.
Защо тези владетели от тракийски произход не са станали ВЛАДЕТЕЛИ НА ТРАКИЙСКА ИМПЕРИЯ, ...??...............

.................................................................
Сврако, "траките" никога не са се наричали траки, а беласги, българи, етруски, троянци, герои, германи, шведи, поляци, моравци,орли...Ако погледнеш една карта на света ще видиш как са се наричали империите на "траките" - българи: веси - Висигоска, меди - Медо- персийска, витини-Витиния, бриги -Фригия, хати - , хитити - Хетитска, одриси - Одриска, македони - Македония, даки - Дакомизийска, мизи - Мизия; ..Наричали са се Велика България...куха лейка!
"Този който е роб против своята воля, той ще успее да се освободи. Но този, който се е освободил по волята на своя господар и сам се е отдал в робство, той повече няма да може да бъде свободен." Евангелие на Филип
цитирай
100. demograph - С тия въпроси се излагаш, германо-бугарче
05.03.2012 02:09
6. Въпроси към теб, които отново ще подминеш може би и то въпроси в "твоя ред на мисли" и задаване на такива:
- защо траките са траки, а не нарекли се българи в Античността/1/
- защо дошлите от север и стигнали до Солун са наричани славяни, а не траки/2/
- защо индианците не са наречени американци, знаеш кой търсил и къде Индия/3/
- защо помаците не са наричани българи, а помъчени/4/
- защо шопите се наричат шопи впрочем/5/
........................................................................................................................
1- елементарно за да се отговаря
2-не знаеш вероятно,че гърците са наричали населението за което говориш "мърлячите", сиреч "славини", от Славинии както са наричали земите на траките балканци, от момента в който започнали да им бъркат сметките. Точно както нарекли българите "мръсен народ" след Онгл. А ние и се гордеем с прякора си..защото Екатерина и гърците са ни се подиграли и с термина си Пан"славизъм" си.
3 - елементарно
4 - кой кога е казал, че помаците не са българи? Прочети от кога и кой пръв е започнал да нарича българите по Вардарско македонци.
5 - елементарно
Когато спориш със знания си елегантен. Когато се метнеш в мътното си за спасяване.
цитирай
101. rorikabc - ТРАКИ
05.03.2012 15:11
Баба преди 50 години казваше на дръжките на торбата траки. Като ми подаваше торбата викаше дръж здраво, траките. Та в тая торба с усуканите задължително различни цветове траки са били всичките изброени впредния пост, - българи: веси - Висигоска, меди - Медо- персийска, витини-Витиния, бриги -Фригия, хати - , хитити - Хетитска, одриси - Одриска, македони - Македония, даки - Дакомизийска, мизи - Мизия; да добавим и още и трибали и кой знае още колко по-малки.Всички говорели на един език и се разбирали и биели сигурно по братски. Тракали са и колелата на колесниците им по света..Та не знам каква е думата траки? По-учените и по четящите ще я открият , но все си мисля че си е чисто тракийска .Все някой като Спароток , който търси , ще я намери. За това поздравления за Спароток и за такива като него.
цитирай
102. dunker - браки - брюки?
05.03.2012 16:52
Здравей, Павле!

Направи ми впечатление думата за панталони в галския - браки. Дали има нещо общо с руското брюки (не съм запознат с етимологията на последните)?

Поздрави,
Петър
цитирай
103. germantiger - За demograph
05.03.2012 20:21
demograph, "ке се връзваш", а си зрял мъдър человек уж, а га?!

Коментар по-надолу съм отговорил на въпросите ми, но явно не четеш или коментара е одобрен след като си написал твоя.

Предостатъчно съм наясно с помаците, поради факта, че мой познат изследва съдбата им и то на място сред тях, разбира се, че са българи, бугарино!

А пункт номер едно никак не елементарен, ама ич драги, никак даже...
цитирай
104. lyuliak - страхотна статия....
05.03.2012 22:05
.... а вижте химна на Индия... http://svetilnik.fliorir.com/himn

какъв смирен народ, приел в химна си да почете единството и Бог - нежният, състрадателният и великият.
цитирай
105. letopisec - всичко е някак апокрифно, и евангелието, което цитираш...;"сврака", само обидите ти са истински
06.03.2012 10:12
demograph написа:
joysii написа:
Спароток,ще те питам нещо.
Защо тези владетели от тракийски произход не са станали ВЛАДЕТЕЛИ НА ТРАКИЙСКА ИМПЕРИЯ, ...??...............

.................................................................
Сврако, "траките" никога не са се наричали траки, а беласги, българи, етруски, троянци, герои, германи, шведи, поляци, моравци,орли...Ако погледнеш една карта на света ще видиш как са се наричали империите на "траките" - българи: веси - Висигоска, меди - Медо- персийска, витини-Витиния, бриги -Фригия, хати - , хитити - Хетитска, одриси - Одриска, македони - Македония, даки - Дакомизийска, мизи - Мизия; ..Наричали са се Велика България...куха лейка!
"Този който е роб против своята воля, той ще успее да се освободи. Но този, който се е освободил по волята на своя господар и сам се е отдал в робство, той повече няма да може да бъде свободен." Евангелие на Филип

цитирай
106. rorikabc - ЖОЙСИ ,
06.03.2012 13:09
Как да се нарекат тракийска империя , като всичките тия народи са с един прародител, с един език, с една вяра?.Когато са живели тук траките имало ли е империи? Империи се създават , мисля, от различни народи? Атина и Спарта не са ли били градове държави? Имало ли е гръцка империя? В троянската война не участват ли, тракийски племена и от едната и от другата страна?
цитирай
107. bulgarinut57 - ЛЪЖЕПИСЕЦ (letopisec),
06.03.2012 21:50
Кирчо, мамин !
Вий у вази зеркала имате ли, бре ?
А вър'и виж съ !

НЕ ТЕ ЛИ Е СРАМ БЕ, НЕСРЕТНИКО ПРОДАДЕН ?

Ама ти шъ ма питаш - "Що е тъй срам ?"

БЕЗ РОД СИ ТИ, ШМАТОРНИКО КУХ !

ЧЕП ЗА ЗЕЛЬЕ, НЕ СТАЕШ ! ЧЕ ПРОЦВИЧИ ЗЕЛЬЕТО !



цитирай
108. sparotok - смирение
07.03.2012 01:30
lyuliak написа:
.... а вижте химна на Индия... http://svetilnik.fliorir.com/himn

какъв смирен народ, приел в химна си да почете единството и Бог - нежният, състрадателният и великият.


И ние сме добър и смирен народ, лошото е, че изключенията получават най - голямото внимание.

Поздрави!
цитирай
109. sparotok - брюки
07.03.2012 01:38
dunker написа:
Здравей, Павле!

Направи ми впечатление думата за панталони в галския - браки. Дали има нещо общо с руското брюки (не съм запознат с етимологията на последните)?

Поздрави,
Петър


Петре, руската дума брюки е заемка от немския, а самата немска дума е заета от галската браки.

Браки означава буквално къси (панталони), шорти е със същата семантика ( от шорт-къс).

Браки е сродна на латинската дума бревус -къс, и на на нашата бръз, бърз ( в смисъл къс, кратък).

Браките наистина са къси панталони, до коло педя под коляното. С такива са изобразени за първи път хиксите ( 16-ти век пр. Христа), а след това микенците (14-ти век пр.Христа), после идва ред на фригите (8-ми век преди Христа)...

Хиксите са били едри хора с рижо-кестенява коса. От Балканите те поемат за Мала Азия, после нахлуват и в Африка като владеят Египет 500 години... Проф. Бест смята, че хиксоския цар Апофис е Епафос -синът на пеласгийската принцеса Йо.

Поздрави!
цитирай
110. sparotok - траки
07.03.2012 01:45
rorikabc написа:
Баба преди 50 години казваше на дръжките на торбата траки. Като ми подаваше торбата викаше дръж здраво, траките. Та в тая торба с усуканите задължително различни цветове траки са били всичките изброени впредния пост, - българи: веси - Висигоска, меди - Медо- персийска, витини-Витиния, бриги -Фригия, хати - , хитити - Хетитска, одриси - Одриска, македони - Македония, даки - Дакомизийска, мизи - Мизия; да добавим и още и трибали и кой знае още колко по-малки.Всички говорели на един език и се разбирали и биели сигурно по братски. Тракали са и колелата на колесниците им по света..Та не знам каква е думата траки? По-учените и по четящите ще я открият , но все си мисля че си е чисто тракийска .Все някой като Спароток , който търси , ще я намери. За това поздравления за Спароток и за такива като него.


Смятам, че траки е гърцизирания вариант на древнобалканското племенно име дерзики.

Дерзики означава дръзки, смели,от дерзики гърците правят терсики -терейки-траки.

Поздрави!
цитирай
111. sparotok - истина
07.03.2012 01:46
alexs написа:
Истината никога не е сложна, сложен е пътят тя да се укрие...


Така е, а аз не си падам по сложните неща...:)

Поздрави!
цитирай
112. t90 - Относно кирилицата
07.03.2012 08:02
Като стана дума за загадки и главоблъсканици, има една, над която може би си струва да се помисли:
Ако българският език е продължение на тракийския, тогава какво са изобретили братята Кирил и Методий, Спароток?
Каква точно е историята и каква е връзката между тракийския език, глаголицата и кирилицата?
Имам странното чувство, че това, което съм учил в училище и това, което пише в Уикипедия (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0), не е съвсем вярно. Така ли е?
цитирай
113. dunker - брюки
07.03.2012 13:22
sparotok написа:
dunker написа:
Здравей, Павле!

Направи ми впечатление думата за панталони в галския - браки. Дали има нещо общо с руското брюки (не съм запознат с етимологията на последните)?

Поздрави,
Петър


Петре, руската дума брюки е заемка от немския, а самата немска дума е заета от галската браки.

Браки означава буквално къси (панталони), шорти е със същата семантика ( от шорт-къс).

Браки е сродна на латинската дума бревус -къс, и на на нашата бръз, бърз ( в смисъл къс, кратък).

Браките наистина са къси панталони, до коло педя под коляното. С такива са изобразени за първи път хиксите ( 16-ти век пр. Христа), а след това микенците (14-ти век пр.Христа), после идва ред на фригите (8-ми век преди Христа)...

Хиксите са били едри хора с рижо-кестенява коса. От Балканите те поемат за Мала Азия, после нахлуват и в Африка като владеят Египет 500 години... Проф. Бест смята, че хиксоския цар Апофис е Епафос -синът на пеласгийската принцеса Йо.

Поздрави!


Благодаря за подробния отговор! Много любопитно, наистина!
Не се сещам за сходна дума в немския, но пък в холандския имаме broek за панталони, което пък от друга страна значи и мочурище и е сходно на немското Bruch. За последното пък четох, че може да проислиза от келтска дума, значеща влажно място.
цитирай
114. sparotok - браки
07.03.2012 14:07
dunker написа:
sparotok написа:
dunker написа:
Здравей, Павле!

Направи ми впечатление думата за панталони в галския - браки. Дали има нещо общо с руското брюки (не съм запознат с етимологията на последните)?

Поздрави,
Петър


Петре, руската дума брюки е заемка от немския, а самата немска дума е заета от галската браки.

Браки означава буквално къси (панталони), шорти е със същата семантика ( от шорт-къс).

Браки е сродна на латинската дума бревус -къс, и на на нашата бръз, бърз ( в смисъл къс, кратък).

Браките наистина са къси панталони, до коло педя под коляното. С такива са изобразени за първи път хиксите ( 16-ти век пр. Христа), а след това микенците (14-ти век пр.Христа), после идва ред на фригите (8-ми век преди Христа)...

Хиксите са били едри хора с рижо-кестенява коса. От Балканите те поемат за Мала Азия, после нахлуват и в Африка като владеят Египет 500 години... Проф. Бест смята, че хиксоския цар Апофис е Епафос -синът на пеласгийската принцеса Йо.

Поздрави!


Благодаря за подробния отговор! Много любопитно, наистина!
Не се сещам за сходна дума в немския, но пък в холандския имаме broek за панталони, което пък от друга страна значи и мочурище и е сходно на немското Bruch. За последното пък четох, че може да проислиза от келтска дума, значеща влажно място.


Ето какво казва Макс Фасмер - брю́ки Near etymology: мн., со времени Петра I. Заимств. из нж.-нем. brôk или голл. broek, ср. д.-в.-н. bruoh, ср.-нж.-н. brôk "штаны", которое происходит из лат.-галльск. brāca; см. Маценауэр, LF 7, 16; Преобр. 1, 49. Pages: 1,224

http://euroglose.com/cgi-bin/vasmer/vasmer.cgi?word=%D1%E0%EE%DA%D8

Колкото до нидерланската брук и немската брух- тресавище, те май са свързани с брон-извор...в смисъл наводнена земя. Официалната версия обаче е, че както нидерланската, така и германската дума идват от галската брого - земя, област, алоброгии означава -от друга земя, от друга област.

Поздрави!
цитирай
115. sparotok - Кирил и Методий
07.03.2012 14:14
t90 написа:
Като стана дума за загадки и главоблъсканици, има една, над която може би си струва да се помисли:
Ако българският език е продължение на тракийския, тогава какво са изобретили братята Кирил и Методий, Спароток?
Каква точно е историята и каква е връзката между тракийския език, глаголицата и кирилицата?
Имам странното чувство, че това, което съм учил в училище и това, което пише в Уикипедия (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0), не е съвсем вярно. Така ли е?


Имам няколко постинга на тази тема, мисля, че те предлагат достатъчно информация по въпроса.

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/05/24/kakvo-ne-znaem-za-kirilicata.550508

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/01/28/proizhodyt-na-glagolicata-i.481662

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/01/28/proizhodyt-na-glagolicata-ii.481727

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/01/23/proizhodyt-na-starobylgarskite-runi.478196

http://sparotok.blog.bg/politika/2011/06/21/tainata-na-rozetkata-ot-pliska.769478

Дано данните задоволят любопитството Ви!

Поздрави!
цитирай
116. audan - КОСТа, КОСТантин
07.03.2012 21:58
Счита се, че горните имена са гръцки, но дали е така?
Дали тракиецът Константин Велики ще кръстен с гръцко име? Едва ли, защото е говорел зле гръцки и латински. Т.е. родителите му не са били гръкофили, та да му дадат гръцко име.

Тогава значи името е тракийско.
Да, това е логиката. А какво ли значи?

Да разгледаме Костантин и Коста. Първото, за което се сеща един "трак"/ българин би било - "кост, кокал". Добре, но възможно ли е? Защо не? Да разгледаме няколко думи и изрази:
- "костелив орех"- твърд, упорит човек.
- "окостих се" - вдървих се от студ, страх...
- "костилка" - твърда повърхност на семка.
- "костенурка"

Извод.
Коста/ Котантин/ Костадин е име, което пожелава да е здрав като кост.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13973424
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031