Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2012 16:23 - КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА БЪЛГАРИТЕ КРАЙ КАВКАЗ?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 43383 Коментари: 100 Гласове:
117

Последна промяна: 26.02.2012 18:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


          КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА БЪЛГАРИТЕ КРАЙ КАВКАЗ
?

 

 

 

Светът се променя постоянно, нищо не може да остане същото.Един път се радваме на благополучие, а друг път сякаш нещастието е наш вечен спътник. Както съдбата на отделния човек се вие непредвидимо в различни посоки, така протичат и съдбите на цели народи. Хетите са били абсолютни господари на Мала Азия преди три хиляди и петстотин години, днес обаче никой не говори техния език. Ако не бяха намерени архивите и останките от градовете им, едва ли щяхме да знаем за държавата на тези забележителни хора.

 

Ние също сме преживели доста премеждия, загубили сме както престиж, така и територии. Това е една от основните причини за възникването на някои заблуди относно старите българи. Определена група сънародници смятат едва ли не, че властта на дедите ни се е простирала само от Дунава до Родопите. Да, имало е и такъв период, но е имало и времена, когато нашата древна реч е отеквала както край Мизийския Олимп, така също в гористите долините на Карпатите. Нашите предшественици са обитавали дори Пелопонес, Черноморските степи и т.н. На всички тези места е имало вековно присъствие на хора наречени в древността траки, а по-късно и българи...Различните региони обитавани от дедите ни не могат да се разглеждат поотделно. Те са части от една сравнително хомогенна в културно, езиково и антропологично отношение общност. Не можем да гледаме на бесарабските българи като на чужденци понеже живеят извън пределите на държавата ни. Не можем и да отричаме родството си с българите в Украйна, или пък тези в Албания. Концентрираме ли се само върху една група без да споменаваме връзката й с другите, неминуемо ще извършим грешка. Такава бе направена в миналото от доста автори.

 

Редица изследователи на нашата история споменават за българските владения около планината Кавказ и се опитват да внушат на читателите, че там са забелязани за първи път дедите ни.Често биват цитирани летописците Мойсей Хоренски, Захарий Ритор, Анананий Шикараци, Теофан Изповедник и др. За да може толкова стари автори да споменават българи в Приазовието и на север от Кавказ то явно нашите деди действително са обитавали тези региони. Това обаче не означава, че в Късната Античност само край Кавказ е имало българи. В същия период, когато са споменати българи в кавказките региони, друга част от дедите ни е обитавала Тракия, но тези хора са били считани за римляни, по-точно за поданици на Римската Империя...

 

Интересното в случая е това, че се наблюдава един феномен, или по-скоро едно забавно повторение. Дълго време различни “учени” ни внушаваха, че през Ранното Средновековие местното население на Тракия е било едно елинизирано малцинство, което българите асимилират...Същото се наблюдава и в земите около Кавказ. Те са обитавани векове наред от траки, които някакси мистериозно изчезват, изпаряват се без следа в небитието и на тяхно място се появява “нов“народ наречен българи.

 

Специалистите (или поне тези, които си вършат работата добре) знаят, че тракийски племена са живели векове наред в близост до арменци, грузинци и др. Като съседи на арменците са споменати траките халиби (География, XI-XIV-5). Страбон съобщава също траките сарапари, които живеели от другата страна на Армения (География, ХІ-ІV-14). На същото място са споменати и гураните. Тяхното име се обяснява с българската дума горяниобитатели на гори, планини. За една доста древна тракийска миграция в Кавказ научаваме от “География”, XI-V-2.

 

Самото име Кавказ е тракийско и няма смисъл в езиците на грузинци, арменци и др. Страбон свидетелства, че изконните обитатели на планината я наричали не Кавказ, а Каспиус (География ХІ-ІІ-15). От друга страна Луций Флор определя Кавказ като име на планина в Тракия, не далеч от Родопите (Римска История, Тракийската война, XXXVIIII). Топоним Кавкаланда е регистриран от А. Марцелин в земите на северните траки. Стария автор обяснява, че това е високо място (История, ХХХІ-4-13). От това следва, че тракийската дума каука, кавка ( в Кавказ и Каукаланда) е имала значение височина, възвишение,връх, планина*. Развития вариант на древната дума каука е чука- връх.

 

Най-високия връх на Кавказ е Елбрус, той се намира на територията на Кабардино-Балкария. Неговото древно име е Стробилос, което бива тълкувано с гръцката дума стробилос-шишарка. Тук по-скоро се касае за нещо съвсем друго- дума, която гърците са заменили със своя, близка по звучене. Названието стробилос е всъщност ОстроБило(с) – остро било. Това е съвсем логично име за планински връх, в Западна България има връх Било, в Северозападна България пък срещаме врък Остра Чука. Острис е тракийско лично име, споменато в старобългарски надпис като Остро.

 

Областта Иберия намираща се в Кавказ е добре известна. Връзката с българското речно име Ибър е очебийна, това не е случайност, Ибър е само друго предаване на древното Хеброс. Може би изглежда странно, че област, или планина може да получи названието си от име на река, но и името Рила идва от река Рила (В. Георгиев, Траките и техния език, София 1977, стр.92 ). Намиращите се в Иберия реки Пития (явно водата е използвана за пиене), Апсара и Аракс са с тракийска етимология. Други тракийски хидроними от кавказкия регион са Остапа, Пароста, Рукуста, Салуста, Апака, Сибриапа, Тамураке ...и много други, за които някои автори хитричко премълчават.

 

Не само исторически извори, топоними и хидроними доказват тракийското присъствие в Кавказ. Ценни данни получаваме също от областите на археологията.В богатото древно погребение от Триалети, Грузия са намерени тракийски артефакти. Това за съжаление не се споменава от повечето учени, изключение прави Ралф Ходинот, който в книгата си за траките споделя важната информация.

 
                  image

Фиг.1 - обекти от триалетското съкровище

На североизток от Кавказ е съществувало дълго време Боспорското Царство.През 1837 година бе разкопана гробницата на цар Рескупорис. Името му говори красноречиво за тракийския му произход, а и самия погребален монумент е изграден по същия начин както куполните гробници в Тракия. Преди Рескупорис на трона са седели други благородници с имена като Котис, Реметалк, Спародок, Берисад, Реметалк, Аспург...Тези тракийски царе са ползвали същите тамги, които се срещат и на на територията на България. 

 

Нека обобщим представеното до тук:

 

1. Разполагаме с исторически извори за тракийска миграция в Кавказ.

2. Старите автори споменават тракийски племена съседи на арменци и грузинци.

3. Названията Кавказ, Иберия, Пития, Апсара, Аракс и др. са тракийски.

4. В Кавказ и земите около него са намирани тракийски артефакти, съществуват и гробници идентични с тези на траките.

5. На епиграфски паметници са споменати множество тракийски имена.

6. Тамгите на тракийските царе са като тези на старите българи.

 

Къде и как изчезнаха тези траки обаче...и защо “новопоявилите” се българи са носители на тракийска култура? Лични имена сродни на това на Аспарух са регистрирани в земите около Кавказ през І-ви век, докато в Тракия (Мизия) ги има четири века по-рано (Хараспос, Адраспос, да не забравяме и Утаспиос). В старобългарските гробове от Черноморските степе доста от черепите са с изкуствена деформация, но в Тракия този обичай се практикува от Неолита. Житните ями използвани даже във Волжка България са нещо типично за Тракия поне от Бронзовата Епоха. Старите българи жертват кон и куче в гробовете на падналите бойци. Това е ясно от Разградския некропол (Д.Овчаров, Въведение в старобългарската култура, 2002, стр.87 ). Да, но абсолютно същия погребален обред го има и в Тракия хилядолетия по-рано. Както траки, така и старите българи ползват кривия сложносъставен лък и върхове на стрели с триъгълно сечение...

Какво е същественото ново, което е “донесено” от старите българи в Тракия ...май нищо. Аспаруховите българи ни няма как да внесат нещо ново в Тракия защото са от същия произход както и хората населяващи Добруджа, Родопите, Пирин и т.н. от времето на Неолита.

 

Заслепени от лъжите на някои стари летописци, а и от манипулациите на доста днешни автори ние вярвахме, че Аспарух е довел нов народ от някъде си. Това разбира се не отговаря на истината. Както земите на юг от Дунава, в Мала Азия, така и тези в Черноморските степи и край Кавказ са били заселени с племена носещи различни имена, но говорещи близки диалекти и практикуващи едни и същи обичаи, погребални обреди...Синът на Кубрат не идва в чужда земя, а се оттегля в западните селища на дедите си поради хазарската агресия.

 
На много други владетели преди Аспарух се е налагало да се оттеглят поради заплаха от врагове. Трибалския цар Сирм и хората му са обитавали земите между днешните Враца, Белград и Лексовац. Когато Александър Велики ги напада, голяма част от трибалите бяга на остров Певке – в делтата на Дунава. На мизите се налага да се оттеглят още по-далеч. Д. Хоматиан свидетелства, че тази част от дедите ни, която обитавала земите край Олимп била принудена от войската на македонците да се пресели на север до Скандинавия.

 

Премеждията на аспаруховите българи, а и на тези наши деди живели край Олимп показват какви огромни територии сме населявали в миналото и колко много сме загубили. Земята няма как да си върнем, но престижа, а най-вече и истината могат да се спечелят отново.Дано научим и урока си, че докато се делим и караме, други ще извлекат полза от нашето нещастие.

 

 

Пояснения и извори:

 

* Преди време имах известни съмнения относно Кавкаланда, частицата ланда приличаше много на общогерманската дума land-земя. От друга страна имаме старобългарската дума ленда-пустееща земя. Кавкаланда означава висока, пустееща земя.

 

Amazons live on the borders of the Gargarians, in the northerly foothills of those parts of the Caucasian Mountains which are called Ceraunian.....It is said that the Gargarians went up from Themiscyra into this region with the Amazons, then revolted from them and in company with some Thracians http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0198%3Abook%3D11%3Achapter%3D5%3Asection%3D2

 

Gogarene, which last is on the far side of the Cyrus River, from that of the Iberians; and Carenitis and Xerxene, which border on Lesser Armenia or else are parts of it, from that of the Chalybians and the Mosynoeci... http://soltdm.com/sources/mss/strab/11.htm

 

It is also said that certain of the Thracians, those called "Saraparae," that is "Decapitators," took up their abode beyond Armenia near the Guranii http://perseus.uchicago.edu/perseus-cgi/citequery3.pl?dbname=GreekTexts&getid=2&query=Str.%2011.14.15

 

According to Eratosthenes, the Caucasus is called "Caspius" by the natives, the name being derived perhaps from the "Caspii." http://perseus.uchicago.edu/perseus-cgi/citequery3.pl?dbname=GreekTexts&getid=2&query=Str.%2011.2.16

 

XXXVIIII. The Thracian War

III, 4.... Didius, finding them wandering about and dispersed in undisciplined plundering, drove them back into their own land of Thrace. Drusus forced them still further and prevented them from recrossing the Danube. Minucius laid waste all the country along the Hebrus, losing, however, many of his men as they rode across a river covered with treacherous ice. 6 Volso penetrated to Rhodope and the Caucasus.

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Florus/Epitome/1J*.html#XXXVIIII

Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били  изселени  в  старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали  Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия.

http://promacedonia.org/bugarash/ko/kratkozhitie.html




Гласувай:
117



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
26.02.2012 16:41
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
26.02.2012 16:42
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - Благодаря ти, Sparotok за ценните сведения!
26.02.2012 16:43
"В старобългарските гробове от Черноморските степи доста от черепите са с изкуствена деформация, но в Тракия този обичай се практикува от Неолита. Житните ями използвани даже във Волжка България са нещо типично за Тракия поне от Бронзовата Епоха. Старите българи жертват кон и куче в гробовете на падналите бойци. Това е ясно от Разградския некропол (Д.Овчаров, Въведение в старобългарската култура, 2002, стр.87 ). Да, но абсолютно същия погребален обред го има и в Тракия хилядолетия по-рано. Както траки, така и старите българи ползват кривия сложносъставен лък и върхове на стрели с триъгълно сечение..."

От дядо ми знам, че ханът е "онзи, който убива кучето". Няма нищо по-вярно за произхода на един народ от обредността. Благодаря, че вдигаш булото от древната Иберия и династията на Котис, която отдавна ме интересува. Радвам се, че най-високият връх на Кавказ, Елбрус, който някак винаги ми е звучал фамилиарно, носи тракийско име. И най-важното -

"Земята няма как да си върнем, но престижа, а най-вече и истината могат да се спечелят отново.Дано научим и урока си, че докато се делим и караме, други ще извлекат полза от нашето нещастие."

Забравихме, че "Съединението прави силата." Отрекохме се от заветите на дедите си. Време е, да се върнем към тях. Към пречистващата сила на Огъня. Делим ли се, погубваме България. Поздрави и светъл празник!

цитирай
4. sparotok - Зеринтия
26.02.2012 16:56
malchaniaotnadejda7 написа:
"В старобългарските гробове от Черноморските степи доста от черепите са с изкуствена деформация, но в Тракия този обичай се практикува от Неолита. Житните ями използвани даже във Волжка България са нещо типично за Тракия поне от Бронзовата Епоха. Старите българи жертват кон и куче в гробовете на падналите бойци. Това е ясно от Разградския некропол (Д.Овчаров, Въведение в старобългарската култура, 2002, стр.87 ). Да, но абсолютно същия погребален обред го има и в Тракия хилядолетия по-рано. Както траки, така и старите българи ползват кривия сложносъставен лък и върхове на стрели с триъгълно сечение..."

От дядо ми знам, че ханът е "онзи, който убива кучето". Няма нищо по-вярно за произхода на един народ от обредността. Благодаря, че вдигаш булото от древната Иберия и династията на Котис, която отдавна ме интересува. Радвам се, че най-високият връх на Кавказ, Елбрус, който някак винаги ми е звучал фамилиарно, носи тракийско име. И най-важното -

"Земята няма как да си върнем, но престижа, а най-вече и истината могат да се спечелят отново.Дано научим и урока си, че докато се делим и караме, други ще извлекат полза от нашето нещастие."

Забравихме, че "Съединението прави силата." Отрекохме се от заветите на дедите си. Време е, да се върнем към тях. Към пречистващата сила на Огъня. Делим ли се, погубваме България. Поздрави и светъл празник!



Благодаря ти, че ми припомни за Зеринтия. В чест на тази тракийска богиня са се принасяли в жертва кучета. Култът бива приет дори и от гърците.

Hekate was closely identified with the Thrakian goddess Bendis.

Lycophron, Alexandra 1174 ff (trans. Mair) (Greek poet C3rd B.C.) :
"Brimo Trimorphos [Hekate] . . . queen of Strymon."

Ovid, Fasti 1. 389 ff (trans.Boyle) (Roman poetry C1st B.C. to C1st A.D.) :
"I have seen Sapaeans [a Thrakian tribe] and your snow dwellers, Haemus [mountain in Thrake], offer the guts of dogs to Trivia [Hekate]."

Lycophron, Alexandra 74 ff (trans. Mair) (Greek poet C3rd B.C.) :
"Zerynthos [on the island of Samothrake], cave of the goddess to whom dogs are slain [Hekate]."

Suidas s.v. Zerynthia (trans. Suda On Line) (Byzantine Greek lexicon C10th A.D.) :
"Zerynthia : . . . Also Zerinthian cave, where they used to sacrifice dogs. There the mysteries of the Korybantes [Kabeiroi] and of Hekate took place."

Suidas s.v. All' ei tis humôn en Samothraikei memuemenos esti :
"In Samothrake there were certain initiation-rites, which they supposed efficacious as a charm against certain dangers. In that place were also the mysteries of the Korybantes [Kabeiroi] and those of Hekate and the Zerinthian cave, where they sacrificed dogs. The initiates supposed that these things save [them] from terrors and from storms."

http://www.theoi.com/Cult/HekateCult.html
цитирай
5. mt46 - Поздрав, приятелю!
26.02.2012 17:01
И прощавай, че нямам време за сериозен коментар!...
цитирай
6. sparotok - !
26.02.2012 17:04
mt46 написа:
И прощавай, че нямам време за сериозен коментар!...


Приятелю, това не проблем, не винаги човек може да коментира въпреки доброто си желание.

Поздрави!
цитирай
7. kostas - Истината винаги излиза ..Поздрави Ник.
26.02.2012 17:10
* yordanvideolandia.blogspot.com/search


http://sparotok.blog.bg/politika/2010/11/18/bylgarski-dumi-v-egipetski-i-koptski.636872 *
цитирай
8. merlin68 - Мисля си, че огромните територии ...
26.02.2012 17:15
Мисля си, че огромните територии които нашите деди са обитавали носят и заблудите в днешната ни история. Навсякъде те са носили обичаите, езика, обредите си, но с вековете и в общуването им с други народи тази култура търпи промени. В този смисъл Аспарух не носи коренно различна от местната култура и език, но същевременно както обичаите така и езика на пристигналите с Аспарух българи са се отличавали в малка степен от местните. Именно защото в културно и езиково отношение новодошлите са твърде близки с завареното местно население те успяват много бързо да създадат монолитен народ. Нека не забравяме, че България е първата в Европа държава основана на принципа един народ, една земя, една държава. Това едва ли би могло да стане възможно ако аспаруховите българи са били примерно монголи, а местното население са били славяни.
цитирай
9. stela50 - Поздрави , Спароток ...
26.02.2012 17:20
Благодаря за интересното и аргументирано представяне
на темата , както винаги .
Прости ми ...не коментирам , но не пропускам да прочета,
споделям написаното от теб и изводите от проучванията
по един изключително важен въпрос от историята ни .
Светъл празник !
цитирай
10. vladun - Загубили сме реални територи,
26.02.2012 17:23
но все още можем да защитим онези пространства, които населяваме със сърцата и мислите си.
Поздрави, родолюбиви българино!!!
цитирай
11. kasnaprolet9999 - Днес е ден за прошка, но за близките ...
26.02.2012 17:23
Днес е ден за прошка, но за близките ни хора. Няма как да простим на тези, които сеа променяли нашата история и са внесли заблуждения, чрез изопачения или са ползвали съвсем умишлени приоми с цел да ни заличат като общност, населявала огромни по площ земи и като най- първа цивилизация. Поздрави за постинга и прощавай, ако с нещо съм те обидила.
цитирай
12. sparotok - истина
26.02.2012 17:27
stela50 написа:
Благодаря за интересното и аргументирано представяне
на темата , както винаги .
Прости ми ...не коментирам , но не пропускам да прочета,
споделям написаното от теб и изводите от проучванията
по един изключително важен въпрос от историята ни .
Светъл празник !


Коментарите не са важни, важно е истината да се знае.

Светъл празник! Да простим и дано бъдем простени!
цитирай
13. sparotok - пространства
26.02.2012 17:33
vladun написа:
но все още можем да защитим онези пространства, които населяваме със сърцата и мислите си.
Поздрави, родолюбиви българино!!!


Тези пространства приятелю са и най-важните, дано ги опазим!
цитирай
14. sparotok - предателство
26.02.2012 17:43
kasnaprolet9999 написа:
Днес е ден за прошка, но за близките ни хора. Няма как да простим на тези, които сеа променяли нашата история и са внесли заблуждения, чрез изопачения или са ползвали съвсем умишлени приоми с цел да ни заличат като общност, населявала огромни по площ земи и като най- първа цивилизация. Поздрави за постинга и прощавай, ако с нещо съм те обидила.


Приятелко, дори да искаме ние няма как да простим на предателите и убийците на народа ни. За такива сериозни неща прошка може да даде само Бог, не човек.

Както ти самата казваш, днес се иска и дава прошка на приятели и близки, за неща, които неволно сме казали и сторили. Не е в нашите възможности да прощаваме на тези, които с действията си обричат милиони. Дано Бог им прости!

Прощавай и ти, ако през изминалата година съм те засегнал с нещо!
цитирай
15. joysii - " Земята няма как да си върнем, ...
26.02.2012 17:49
" Земята няма как да си върнем, но престижа, а най-вече и истината могат да се спечелят отново"
.........................
Престиж на всяка цена и основан на лъжи и самонавивки колко сме велики , е въздух под налягане. Бутафория. Аз лично, нямам нужда от такъв "престиж".Имам си нужното самочувствие и то е основано на моят си живот и на моите си постижения като една съвременна личност.
.......................
Истина е това, което е доказано с факти,с изследвания и задълбочени професионални проучвания.Истината не са сладките приказки и лафчета в блог.бг, Спароток.
Няма научно доказани факти за това, че траките са се разселвали по цял свят. Няма, скъпи.
Разбирам,че си родолюбец по душа, но....само това не стига за да сме велика нация.
В онези стари времена траките изцяло са копирали гърците и са подражавали на тяхната модерна и авангардна за времето си култура.
Поздрави.
цитирай
16. troia - Здравей,
26.02.2012 18:03
поздрави за постинга! Беше ми интересно. Приятна вечер!
цитирай
17. joysii - 11. kasnaprolet9999
26.02.2012 18:13
"Няма как да простим на тези, които сеа променяли нашата история и са внесли заблуждения, чрез изопачения или са ползвали съвсем умишлени приоми с цел да ни заличат като общност, населявала огромни по площ земи и като най- първа цивилизация."
....................................
Кого визирате, госпожо?
Кои са "тези които....."?Кога доказахте,че българските учени лъжат? Извинете ,но не си спомням да сте го правили.
Или просто така си лафите по инерция?
....................
Ще Ви бъда много благодарна ,ако отговорите на моите въпроси.
цитирай
18. sparotok - странно
26.02.2012 18:13
joysii написа:
" Земята няма как да си върнем, но престижа, а най-вече и истината могат да се спечелят отново"
.........................
Престиж на всяка цена и основан на лъжи и самонавивки колко сме велики , е въздух под налягане. Бутафория. Аз лично, нямам нужда от такъв "престиж".Имам си нужното самочувствие и то е основано на моят си живот и на моите си постижения като една съвременна личност.
.......................
Истина е това, което е доказано с факти,с изследвания и задълбочени професионални проучвания.Истината не са сладките приказки и лафчета в блог.бг, Спароток.
Няма научно доказани факти за това, че траките са се разселвали по цял свят. Няма, скъпи.
Разбирам,че си родолюбец по душа, но....само това не стига за да сме велика нация.
В онези стари времена траките изцяло са копирали гърците и са подражавали на тяхната модерна и авангардна за времето си култура.
Поздрави.


Прощавай Джойси, но това, което твърдиш не е верно. Никога не съм казвал, че траките са били по цял свят. Тракийското присъствие в Рим, Британия, Египет ( губернатор на Либия е бил тракиец), Мала Азия, Приазовието и др. места е добре документирано. Има досттъчно епиграфски паметиници. Това, че ти и приятелите ти не са запознати с определени данни не означава, че тези данни не съществуват. Светът не се върти около вас:)

Да не забравяме, че разпространението на тракийските култове в Гърция, Рим и Галия също е докуметирано. Само не ми казвай, че не знаеш, че гърците вземат от траките култовете към Бендида, Дионис, Зеринтия, Арес...

Всеки, който притежава дори минимална обща култура знае, че Римляните почитат тракийските богове Атис и Кибела.

Няма спор, че траките заемат различни неща от гърците, но културния обмен е бил двупосочен. Траки са населявали Атика още преди Троянската Война, тракиецът Евмолп е този който въвежда Елевзийските мистерии в Атина.

Би ли уточнила какво точно копират траките от гърците?
цитирай
19. sparotok - лъжи
26.02.2012 18:26
joysii написа:
"Няма как да простим на тези, които сеа променяли нашата история и са внесли заблуждения, чрез изопачения или са ползвали съвсем умишлени приоми с цел да ни заличат като общност, населявала огромни по площ земи и като най- първа цивилизация."
....................................
Кого визирате, госпожо?
Кои са "тези които....."?Кога доказахте,че българските учени лъжат? Извинете ,но не си спомням да сте го правили.
Или просто така си лафите по инерция?
....................
Ще Ви бъда много благодарна ,ако отговорите на моите въпроси.


Позволявам си да отговаря от името на Невена.

1.Доста учени лъгаха народа ни, че старите българи са ползвали титлата ХАН, а тя не е документирана никъде, нито по епиграфски паметници, нито в исторечески документи.

2. Редица учени лъгаха, че старите българи са тюрки, макар от 1937г. да се знае, че народът ни има европейски произход като болшинството от нас са от понтийски тип, т.е. принадлежат на най-старото балканско население.

3. Наши учени знаеха прекрасно, че старобългарския символ IYI се е ползвал в Югоизточна Европа преди повече от 3500 години, но тази информация не бе представена на широката публика, имаше я само в сборници от конгреси по тракология.

4. Наши учени знаеха, че в земите ни са регистрирани имена сродни на Аспарух, но от много по-ранен период. Става дума за царете Адр-аспос, Хар-аспос, да не забравяме и теонима Ут-аспиос. Някои от тези имена са ползвани в Добруджа около 1000 години преди Аспарух.

5. Наши учени знаеха, че типичната за старите българи изкуствена черепна деформация се е практикувала от траките още през Неолита, но и тази информация остана скрита за широката публика.

6. Наши учени знаеха, че погребалните обреди на старите българи са неразличими от тракийските ( с жертван кон и куче), но не съм видял интервю, или пък документален филм, в който това да се спомене.

Не всеки има достъп до специализирана литература...
цитирай
20. sparotok - благодаря ти!
26.02.2012 18:31
troia написа:
поздрави за постинга! Беше ми интересно. Приятна вечер!


Благодаря ти за оценката на работата ми!

Хубава вечер!:)
цитирай
21. merlin68 - joysii,
26.02.2012 18:33
само се чудя кого са копирали траките докато хилядолетия са стояли тук на Балканите от Бяло море до Карпатите и са чакали гърците да се домъкнат отнякъде си:) Това Джоси не са мои твърдения, изразени и аргументирани са от учени траколози от БАН, можеш да се запознаеш с мнението на покойният проф. Китов например. Освен това Джоси, очевидно и също добре аргументирано е, че гърците взаимстват много от своите богове от траките. Нещо повече, според мен те взаимстват и полисите си от тракийските.
цитирай
22. estolodu - (не много по темата) аристотелис и ...
26.02.2012 18:38
(не много по темата) аристотелис и компания така са се отчаяли, че почнаха да спамят отделните хора на лс да не би случайно някой да им се хване на глупостите им
какво да се прави когато не могат да намерят аргументи(не че такива има де)
цитирай
23. nikikm - Поздрави Спароток и
26.02.2012 18:41
пожелания за здраве!Благодарности за материала.
Сега,когато чета,че Александър Велики е нападнал трибалите,изпитвам нещо,като недоумение,нещо,като че ли има недоизказано тук,някаква неяснота в историята или по-точно непълнота.Александър е трак,говори с войските си на негръцки език,който не може да бъде друг освен тракийски,не я обичам тази дума,защото лежи върху истината и не и дава да излезе.Въпросът ми е,защо, какви са мотивите на Александър да предприема походи срещу сродници? Тук не става въпрос за обичайните междуплеменни стълкновения на многобройните български племена.Спирам,но имам много въпроси.Дано ме разбереш.
цитирай
24. sparotok - аристотел даже заплашва
26.02.2012 18:45
estolodu написа:
(не много по темата) аристотелис и компания така са се отчаяли, че почнаха да спамят отделните хора на лс да не би случайно някой да им се хване на глупостите им
какво да се прави когато не могат да намерят аргументи(не че такива има де)


Аристотел даже ме заплаши на лични, щели да сме се срещнели скоро и...
Ако проследи ИП-то на компютъра ми ще му се отлепят подметките от ходене:)
Отдавна съм взел мерки против психопати.

А на тебе се моля да ми простиш, ако в реакция към основателната ти критика съм проявавал груб тон.
цитирай
25. joysii - 19. sparotok
26.02.2012 18:45
Спароток, не питам теб.
Разбирам,че си кавалер и браниш душевния комфорт на своите почитатели, но дамата, след като е издрънкала тези прочувствени слова ,би трябвало да може да застане зад тях.Т.е. - простичко казано - нека ,ако обича ,да ми отговори тя.
Какво ще ми кажеш по тези въпроси ТИ, ми е известно.
Пак поздрави.
цитирай
26. joysii - 21. merlin68
26.02.2012 18:54
Копирането на култура в по-големи мащаби и по -задълбочено обикновено върви в посока от дивото към цивилизованото.В онези времена траките са били почти съвсем диваци, докато гръцките занаяти и култура са процъфтявали, а произведенията на изкуството -стенописи,златни украшения и.т.н. са се славели с изящество и красота.Виж гробниците от Виргина.
Е, взаимствано е тук там нещо тракийско, поради близкото съжителство, но да се твърди ,че траките са върхът на местната цивилизация е меко казано наивно.
цитирай
27. sparotok - няма нищо чудно
26.02.2012 18:55
nikikm написа:
пожелания за здраве!Благодарности за материала.
Сега,когато чета,че Александър Велики е нападнал трибалите,изпитвам нещо,като недоумение,нещо,като че ли има недоизказано тук,някаква неяснота в историята или по-точно непълнота.Александър е трак,говори с войските си на негръцки език,който не може да бъде друг освен тракийски,не я обичам тази дума,защото лежи върху истината и не и дава да излезе.Въпросът ми е,защо, какви са мотивите на Александър да предприема походи срещу сродници? Тук не става въпрос за обичайните междуплеменни стълкновения на многобройните български племена.Спирам,но имам много въпроси.Дано ме разбереш.


Разбирам те много добре даже...Знаеш ли обаче, че конфликтите между роднини са най-кръвопролитни?

САЩ не са губили във всичките си войни заедно толкова хора колкото в Американската Гражданска Война, цели 500 000 души.

Та нима гърците не се колят един друг както никой друг не ги е клал, я прочети Пелопонеските Войни. Знаеш ли, че първия геноцид върху гърци е извършен от ...гърци.

The leader of the attack was the Tyrant[2] Cleisthenes of Sicyon, who used his powerful navy to blockade the city's port before using an allied Amphictionic army to besiege Kirra. What transpired after this is a matter of debate. The earliest, and therefore probably most reliable, account is that of the medical writer Thessalos, who in the fifth century BC wrote that the attackers discovered a secret water pipe leading into the city after it was broken by a horse's hoof. An asclepiad named Nebros advised the allies to poison the water with hellebore. The hellebore soon rendered the defenders so weak with diarrhea that they were unable to continue resisting the assault. Kirra was captured and the entire population was slaughtered.

Александър Македонски може да е бил велик пълководец, но това, не означава, че не е било възможно да бъде повлиян от други хора. Тези, които организират войните не цапат ръцете си на бойното поле, а дърпат конците от прикритие...
цитирай
28. анонимен - без да се натрапвам
26.02.2012 18:57
nikikm написа:
Въпросът ми е,защо, какви са мотивите на Александър да предприема походи срещу сродници?


Приемливо ли е обединение? Прусакът не обединява ли германците с огън и меч?
цитирай
29. merlin68 - nikikm,
26.02.2012 18:57
вероятно Спароток ще отговори на въпроса ти много по-добре от мен, но все пак ще си позволя също да ти дам отговор.
Ние днес сме склонни да разсъждаваме според своите възгледи и разбирания, нелогично от тук звучи тракиецът Александър да воюва против тракийските племена. Ако обаче се замислиш ще видиш, че това е доста повърхностна логика, той воюва за власт, власт над всички, естествено вождовете на някои тракийски племена не желаят да се простят със своята власт. Историята изобилства от братоубийствени войни. Освен това да не забравяме, че Александър, макар да не е грък е елин. Елинизмът не е националност, а доктрина която е модерна и до ден днешен, да не забравяме гръцките му учители.
цитирай
30. penchoan - Учителят Петър Дънов нарича бялата ...
26.02.2012 18:59
Учителят Петър Дънов нарича бялата арийска раса "кавказка раса".
цитирай
31. merlin68 - Копирането на култура в по-големи ...
26.02.2012 19:06
joysii написа:
Копирането на култура в по-големи мащаби и по -задълбочено обикновено върви в посока от дивото към цивилизованото.В онези времена траките са били почти съвсем диваци, докато гръцките занаяти и култура са процъфтявали, а произведенията на изкуството -стенописи,златни украшения и.т.н. са се славели с изящество и красота.Виж гробниците от Виргина.
Е, взаимствано е тук там нещо тракийско, поради близкото съжителство, но да се твърди ,че траките са върхът на местната цивилизация е меко казано наивно.


Джоси виж Варненският некропол, мисля че не ме лъже паметта, това е най-старото злато в Европа (май и в света въобще). Също така виж Троя и Перперек, те не са взаимствани от гърците нали:)
Безспорно е, че гърците са имали своите достойнства след като са успели да се наложат в част от тракийските земи. Безспорно има взаимстване и на траки от гърци, но това не са основания да обявим траките за диваци не мислиш ли:)
цитирай
32. sparotok - Виргина
26.02.2012 19:07
joysii написа:
Копирането на култура в по-големи мащаби и по -задълбочено обикновено върви в посока от дивото към цивилизованото.В онези времена траките са били почти съвсем диваци, докато гръцките занаяти и култура са процъфтявали, а произведенията на изкуството -стенописи,златни украшения и.т.н. са се славели с изящество и красота.Виж гробниците от Виргина.
Е, взаимствано е тук там нещо тракийско, поради близкото съжителство, но да се твърди ,че траките са върхът на местната цивилизация е меко казано наивно.


Джойси, пак се налага да ти се извиня, но и на този въпрос ще отговоря аз.

Няма доказателства гробницата от Виргина да е изписвана от грък. Художникът на Казанлъшката гробница е тракиецът Козимазис.

Доста време се вярваше, че Панагюрското съкровище е правено от грък, но пъ-късно учените откриха, че траките ползват почти идентични стандарти...

Вярваше се и, че гърците правят златни украшения за скитските царе... докато не бяха открити находките от Тува, те обърнаха представата на немските и руски учени за способностите на скитите, но за съжаление ценните данни още не са проникнали в съзнанието на нашите изследователи.

Нека добавя и това, че докато през 8-ми век преди Христа гръцката керамика е сравнително примитивна, то фригийската е произведение на изкуството. Шедьоврите на гърците не могат да се отрекат, но такива няма преди да се появят фригийски бежанци в Атина.

Отново през 8-ми век фригите имат невероятно красиви монументали сгради, а гърците разполагат само със сламени колиби.

Мисля, че ти е известно свидетелството на Херодот, че пелазгите са тези, които построяват стената около Акропола...после за благодарност гърците ги изгонват...

Да не забравяме и това, най-древните Атина, Микена, Кносос, Тилиосос и др. не са строени от гърци. Сам Джон Чадуик призна това, а той е най-големия елинофил във Великобритания през 20-ти век.

Прощавай, ако тона ми е бил груб!
цитирай
33. sparotok - правилно
26.02.2012 19:10
анонимен написа:
nikikm написа:
Въпросът ми е,защо, какви са мотивите на Александър да предприема походи срещу сродници?


Приемливо ли е обединение? Прусакът не обединява ли германците с огън и меч?



Имате право, не съществува държава, която да не е обединена с огън, меч...и най-добри намерения...
цитирай
34. sparotok - кавказоиди
26.02.2012 19:13
penchoan написа:
Учителят Петър Дънов нарича бялата арийска раса "кавказка раса".


Това е малко, или много изкуствено понятие...
Термина бяла, арийска раса не ми допада много, траките са арийци, но между тях е имало доста мургави хора, напълно нормално за един понтийски народ...
цитирай
35. merlin68 - Въпросът ми е, защо, какви са мот...
26.02.2012 19:29
sparotok написа:
анонимен написа:
nikikm написа:
Въпросът ми е,защо, какви са мотивите на Александър да предприема походи срещу сродници?


Приемливо ли е обединение? Прусакът не обединява ли германците с огън и меч?



Имате право, не съществува държава, която да не е обединена с огън, меч...и най-добри намерения...


Ние днес от дистанцията на вековете наричаме тези братоубийствени конфликти Обединение, но тогава това си е било просто война, налагала се е една власт и е падала друга. Така са създадени много от днешните държави в Европа (май всички).
В случая с Александър, аз обаче не бих го нарекъл обединител, той всъщност е бил въплащение на Ахил, воювал е да побеждава и покорява, не за да обединява. Не е бил император, а войн, гръцките му лакеи, ласкатели и учители се опитали да създадат империя от това което той е покорил, резултата е плачевен. Може би по-скоро Филип би могъл да стане обединител, ако бе живял достатъчно и бе възпитал сам синът си.
цитирай
36. demokrat63 - Копирането на култура в по-големи ...
26.02.2012 19:47
joysii написа:
Копирането на култура в по-големи мащаби и по -задълбочено обикновено върви в посока от дивото към цивилизованото.В онези времена траките са били почти съвсем диваци, докато гръцките занаяти и култура са процъфтявали, а произведенията на изкуството -стенописи,златни украшения и.т.н. са се славели с изящество и красота.Виж гробниците от Виргина.
Е, взаимствано е тук там нещо тракийско, поради близкото съжителство, но да се твърди ,че траките са върхът на местната цивилизация е меко казано наивно.

Може ли да Ви помоля да спрете с глупостите си. Вашето незнание минава всякакви граници. За какви гробници на гърци говорите- техните палати са над земята и приживе- те не вярват в задгобен живот. Има една статия на Балкажец- Кой са гърците- вземи я прочети и спри да ръсиш простотии в този сайт.
ПС След и аз като не издържах на тази- представям си другите как са:):):)
цитирай
37. nikikm - Въпросът ми е, защо, какви са мот...
26.02.2012 20:36
анонимен написа:
nikikm написа:
Въпросът ми е,защо, какви са мотивите на Александър да предприема походи срещу сродници?


Приемливо ли е обединение? Прусакът не обединява ли германците с огън и меч?

Обединение с кого? След,като си брат или братовчед с някого,какво да му обединяваш,едно племе сте?! Тук има друга политика???
цитирай
38. nikikm - вероятно Спароток ще отговори на ...
26.02.2012 20:54
merlin68 написа:
вероятно Спароток ще отговори на въпроса ти много по-добре от мен, но все пак ще си позволя също да ти дам отговор.
Ние днес сме склонни да разсъждаваме според своите възгледи и разбирания, нелогично от тук звучи тракиецът Александър да воюва против тракийските племена. Ако обаче се замислиш ще видиш, че това е доста повърхностна логика, той воюва за власт, власт над всички, естествено вождовете на някои тракийски племена не желаят да се простят със своята власт. Историята изобилства от братоубийствени войни. Освен това да не забравяме, че Александър, макар да не е грък е елин. Елинизмът не е националност, а доктрина която е модерна и до ден днешен, да не забравяме гръцките му учители.

Има резон в това,което си писал и Спароток твърди,но тогава каква е ролята на гърците,защото хинтерланда на всичко това е гърция? И освен това никъде не съм прочел,че целта на "Аце" е да обедини тра..българските племена /от тракийския период/,за завоюване на света.Винаги се губят връзките-между периоди,между преходи на имена,политики,територии и пр.А са много важни1Ще ми се да прочета,видя, всичко това не като като разхвърляни частички от една велика история,а като хронологически подредена,систематизирана,политически и стопански мотивирана релност на тогавашния свят.Просто сега имаме само късчета мозайки,които всеки си ги сглобява според мечтанията и възможностите си! Освен това,ако траките е чуждо название за "Безбройните множества българи",защо употребяваме името траки?Нали доказахме,че са българи?Пак спирам,че прегрях!Трябва да се мисли и за българите,които не са историци и които четат и искат да знаят! Пак спирам.
цитирай
39. demokrat63 - вероятно Спароток ще отговори на ...
26.02.2012 21:04
merlin68 написа:
вероятно Спароток ще отговори на въпроса ти много по-добре от мен, но все пак ще си позволя също да ти дам отговор.
Ние днес сме склонни да разсъждаваме според своите възгледи и разбирания, нелогично от тук звучи тракиецът Александър да воюва против тракийските племена. Ако обаче се замислиш ще видиш, че това е доста повърхностна логика, той воюва за власт, власт над всички, естествено вождовете на някои тракийски племена не желаят да се простят със своята власт. Историята изобилства от братоубийствени войни. Освен това да не забравяме, че Александър, макар да не е грък е елин. Елинизмът не е националност, а доктрина която е модерна и до ден днешен, да не забравяме гръцките му учители.

Да си изясним малко нещата - по времето на Филип/Александър няма траки. Има достаъчно данни, че Филип е воювал срещу пеони и илири т.е тогава нямало и македонци тъй като старото име на македонците е пеони и не е пеон, че е воювал срещу тях. Тогава какъв е бил Филип - данни може да намерим от неговия син Александър тойсе определя за наследник на Ахил- т.е мирмидонец. Откъде идва прозвището на руските царе- например Петър. в този ред на мисли Филип Македонски- Александър Македонски, още гръцки, персийски и т.н/ но ене и Мирмидонски т.е няма как да се бие със себе си. А Мирмидонците знаем ко са. Зао Филип е воювал с пеони и илирийци- - за надмощие и власт. Тя от своя страна му давала възможност да се закрепи на престола с оръщие и възможност аз попълване на армията оп покорените народи. Това е типично за завоевателните доктрини. Не всички обаче владетели са предпочитали войната като средство за утвърждаване. Точно такъв е бил и спора между Филип и сина му Александър. Явно Филип е проумял тегобата на войната.
цитирай
40. demokrat63 - Учителят Петър Дънов нарича бялата ...
26.02.2012 21:12
penchoan написа:
Учителят Петър Дънов нарича бялата арийска раса "кавказка раса".

да кавказка- висока- възвишена
кавказ точно това значи- друг е въпросът, че сега една планина се казва"планина". нашата е и стара:) т.е стара кавказка"):):)
цитирай
41. skit - за относителността на етнонимите
26.02.2012 21:30
Здравей Спроток! Мисля, че беше писал преди по този въпрос, но тук ми липсва споменаването на сарматите. Не става ли въпрос за тях?
цитирай
42. malchaniaotnadejda7 - 4. sparotok - Зеринтия
26.02.2012 21:40
Sparotok, за първи път чувам, за неправилната употреба на „хан”. Като повечето българи малко знам историята си. В семейството ми винаги е имало изключителна почит към животните и звучи чудовищно жертвоприношението на кучета, което се практикува и до днес из Странджа, ако не греша. Помня, че ти беше писал, че някои тракийски племена се хранили само с мед, жито и мляко.:) Но ще простим на триликата Хеката с факела, защото не само държи лунния огън на безсмъртието, но помага на Медея да спечели любовта на Язон. Тя е изобразявана и като куче, ако не греша... Дали Зерентия е Хеката? Все хтоничните богини. Кибела, Гея, Рея, Ма... Бих искала да те попитам, коя е Богинята майка на траките? И има ли връзка между нея и образа на огъня? Защото у нас, в Копривщица, по Сирни Заговезни, когато се палят много огньове и урбалки и като поутихне огъня се прескачат за здраве, но се появяват и кукери, правят се горящи кръгове, които символизират вечния кръговрат и са „магия” за плодородие, за призоваване на добрите сили и пречистване. Та исках да те питам, отвъд Християнския смисъл на Поклади – да почитаме седем седмици преди Великден Денят на Прошката, („Прощавай - Просто да ти е, Господ да прощава”), което по думите на Иисус е „Ако не простите на човеците прегрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви”, за древният прасмисъл на този Ден на Прошката. А и нощта на Прошката. От дете най-много помня горящите в нощта урбалки. Та къде мислиш са корените на този древен български обичай за гонене на злите сили?

Благодаря ти за илюстрациите на тракийските артефакти от триалетското съкровище, от древното погребение от Триалети, Грузия. Чест прави на един чужд учен, в лицето на Ралф Ходинот, че доказва тракийското присъствие в Кавказ. И щях да забравя най-важното - "Прощавай и Господ да те прощава!"
цитирай
43. sparotok - сармати
26.02.2012 22:01
skit написа:
Здравей Спроток! Мисля, че беше писал преди по този въпрос, но тук ми липсва споменаването на сарматите. Не става ли въпрос за тях?


Сарматите спадат към семейството на гетите според Прокопий (История на войните ІІІ-ІІ-2). Тези хора са обитавали също земите край Кавказ, а през ІV-ти век около 200 000 сармати са депортирани в Тракия. По-късно още една група сармати се заселва в земите ни, но днес не се наблюдава значителна разлика между хората от Северна и Южна България, това означава, че сарматите са били роднини на местното население.
цитирай
44. sparotok - богинята майка
26.02.2012 22:04
malchaniaotnadejda7 написа:
Sparotok, за първи път чувам, за неправилната употреба на „хан”. Като повечето българи малко знам историята си. В семейството ми винаги е имало изключителна почит към животните и звучи чудовищно жертвоприношението на кучета, което се практикува и до днес из Странджа, ако не греша. Помня, че ти беше писал, че някои тракийски племена се хранили само с мед, жито и мляко.:) Но ще простим на триликата Хеката с факела, защото не само държи лунния огън на безсмъртието, но помага на Медея да спечели любовта на Язон. Тя е изобразявана и като куче, ако не греша... Дали Зерентия е Хеката? Все хтоничните богини. Кибела, Гея, Рея, Ма... Бих искала да те попитам, коя е Богинята майка на траките? И има ли връзка между нея и образа на огъня? Защото у нас, в Копривщица, по Сирни Заговезни, когато се палят много огньове и урбалки и като поутихне огъня се прескачат за здраве, но се появяват и кукери, правят се горящи кръгове, които символизират вечния кръговрат и са „магия” за плодородие, за призоваване на добрите сили и пречистване. Та исках да те питам, отвъд Християнския смисъл на Поклади – да почитаме седем седмици преди Великден Денят на Прошката, („Прощавай - Просто да ти е, Господ да прощава”), което по думите на Иисус е „Ако не простите на човеците прегрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви”, за древният прасмисъл на този Ден на Прошката. А и нощта на Прошката. От дете най-много помня горящите в нощта урбалки. Та къде мислиш са корените на този древен български обичай за гонене на злите сили?

Благодаря ти за илюстрациите на тракийските артефакти от триалетското съкровище, от древното погребение от Триалети, Грузия. Чест прави на един чужд учен, в лицето на Ралф Ходинот, че доказва тракийското присъствие в Кавказ. И щях да забравя най-важното - "Прощавай и Господ да те прощава!"


Богинята-майка носи много имена, или по-скоро много епитети:

-Да ( това е старата дума за дойка)

-Ма ( ма се използва все още като обръщение към майка)

-Кибела, Кубилея (значението е великата, високата), наричана е още Матар Кубилеия (майка Кубилея).

...Като богиня-майка може да се разгледа и Земела, нейното име отговаря на старобългарското земля-земя.


Относно жертвоприношенията...всяко жертвоприношение е жестоко, но нима днес не се жертват животни, а и хора под различни претексти.

Гоненето на злите сили е познато на траките. Знаем за това по името на едно божество - Гениакос, значението е гонещ злото...

Поздрави!
цитирай
45. demograph - Престижът у някой птици се измерва с величината на издуването им
26.02.2012 22:58
joysii написа:

"Престиж на всяка цена ..... нямам нужда от такъв "престиж". Имам си нужното самочувствие ... като една съвременна личност."/съкращенията са мои/....
В онези стари времена траките изцяло са копирали гърците и са подражавали на тяхната модерна и авангардна за времето си култура."
Поздрави.

Специално трябва да се отбележат гъските. От тях се извеждат популярни изрази като - "надута гъска", "надута като гъска" и подобни. Когато гъските изкрякат фрази, като този безумен цитат от по-горе: "..В онези стари времена траките изцяло са копирали гърците и са подражавали на тяхната модерна и авангардна за времето си култура..." се прилагат и епитети от типа "гръцка пуйка", а когато липсата на аргументи гъските превръщат в заклинания, в спора с подобни пернати е позволено да се прилагат и понятия като "сляпа кокошка", "тъпа овца","червена бабичка" и подобни меки наименования.
Първо си нямате понятия кои са "онези стари времена";
Второ - Хабер си нямате кои са гърците, кои елините, що е Гърция и що е Елада. Трето - понятийният ви апарат е силно атрофирал и сведен до щампи от древнокомунистическата епоха на животът ви - "модерна и авангардна за времето си"..скука, сибирски студ.
Четвърто, пето, шесто..няма смисъл да анализирам психическото ви състояние. Думите ви подсказват драмата в душата ви - Патологично раздвоение между неистова жажда за слава на чужд гръб и липса на ментален потенциал за постигането и.
Сър Стивън Рансиман, бидейки ексцентричен британски аристократ, пишейки за България, насмешливо се е позовавал на кумирите ви, дървеноглавите руски агенти Иречек и Златарски. Но пишейки за Елада си е направил труда да разрови издълбоко гръцките извори и с типичният си английски хумор, бъзика гърците напомняйки им, че те започнали да се наричат "елини", а земите по гръцко 'Елада" чак след като първите гърци се докопали до властта в Константинопол.
Четете вашите си авторитети поне..Или си помпайте самочувствието далеч от сериозна наука каквато е историята.
цитирай
46. demograph - Няма "велик грък" който да е етнически грък. Аристотелис - тоже.
26.02.2012 23:13
estolodu написа:
(не много по темата) аристотелис и компания така са се отчаяли, че почнаха да спамят отделните хора на лс да не би случайно някой да им се хване на глупостите им
какво да се прави когато не могат да намерят аргументи(не че такива има де)

Ако някой знае да ми посочи. Аристотелис - тоже.
цитирай
47. demokrat63 - ето какво ми написав блога -както ...
26.02.2012 23:52
ето какво ми написав блога -както каза един от колегите по-горе пишат на лично. е аз не само, че не го трия, но го и показвам. да Госпожо освен, че съм адвоакт/юрист съм и инженер. и офицер от българската армия.
34. joysii - Абе Вие като сте адвокат да не сте ...
22:46
Абе Вие като сте адвокат да не сте хванали дявола за оная работа?
Мненията Ви свързани с история при Спароток демонстрират абсолютен лаизъм.Имате съвсем бегло понятие от история и археология. Правото е доста далече от тези науки.
Моите близки и приятели са археолози,които работят в БАН.Какви ми ги дрънкате при Спаро - нищо не съм разбирала?Това което пиша не е само мое мнение, напротив - това са виждания на специалисти.
Всички знаем ,че Спароток е един емоционален фантазьор. Постингите му са приказчици най-вече за такива наивници като Вас.
Предполагам,че на всичкото отгоре сте и бъзльо и веднага ще изтриете този мой коментар,без да го публикувате.
Нищо.Поне ще го прочетете.
Хубава вечер.
цитирай
цитирай
48. malchaniaotnadejda7 - 44. sparotok - богинята майка
26.02.2012 23:56
"Богинята-майка носи много имена, или по-скоро много епитети:

-Да ( това е старата дума за дойка)

-Ма ( ма се използва все още като обръщение към майка)

-Кибела, Кубилея (значението е великата, високата), наричана е още Матар Кубилеия (майка Кубилея).

...Като богиня-майка може да се разгледа и Земела, нейното име отговаря на старобългарското земля-земя."


Относно жертвоприношенията...всяко жертвоприношение е жестоко, но нима днес не се жертват животни, а и хора под различни претексти.

Гоненето на злите сили е познато на траките. Знаем за това по името на едно божество - Гениакос, значението е гонещ злото...

Поздрави!

Благодаря ти за имената на Богинята-майка. Има ли връзка тракийската символика със слънцето, със слънчевата светлина, с огъня? "Ма" е и на английски, имат и "дом", "сан" е като "син"... На клипа, който ми попадна в Уикипедия за Сирни Заговезни пишеше буквално: "Един древен български обичай, за гонене на злите сили. Корените му са в арийската митология, а неговия зороастрийски аналог е Chaharshanbe Suri". Дали това е така е отделен въпрос. Въпросът ми възникна от обреда за здраве и плодородие с прескачане на урбалката - нали Бендида е богиня на плодородието, а пък японците имат в митологията си Богиня-слънце. Какво е мнението ти за Тангра? Задавам хаотични въпроси, да не кажа неграмотни, но четох някъде, че някои предания от българската митология са съхранени в земите на Волжка България и те били близки до преданията на хуните и келтските легенди. А всички знаем, че траките са сред най-древната цивилизация населявала земите ни. Поздрави и лека вечер!
цитирай
49. get - - Не разкъсвайте, като гръцките плагиати и профанизатори Великата богиня !!
26.02.2012 23:58
- Ето я - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Hecate_Chiaramonti_Inv1922.jpg

- Богинята е една в три ипоСтази(състояния) ... три проявни форми !!
malchaniaotnadejda7 написа:
Като повечето българи малко знам историята си. В семейството ми винаги е имало изключителна почит към животните и звучи чудовищно жертвоприношението на кучета, което се практикува и до днес из Странджа, ако не греша. Помня, че ти беше писал, че някои тракийски племена се хранили само с мед, жито и мляко.:) Но ще простим на триликата Хеката с факела, защото не само държи лунния огън на безсмъртието, но помага на Медея да спечели любовта на Язон. Тя е изобразявана и като куче, ако не греша... Дали Зерентия е Хеката? Все хтоничните богини. Кибела, Гея, Рея, Ма... Бих искала да те попитам, коя е Богинята майка на траките? И има ли връзка между нея и образа на огъня? Защото у нас, в Копривщица, по Сирни Заговезни, когато се палят много огньове и урбалки и като поутихне огъня се прескачат за здраве, но се появяват и кукери, правят се горящи кръгове, които символизират вечния кръговрат и са „магия” за плодородие, за призоваване на добрите сили и пречистване. ...
Ден на Прошката. А и нощта на Прошката. От дете най-много помня горящите в нощта урбалки. Та къде мислиш са корените на този древен български обичай за гонене на злите сили?


- Няма зли сили !! :))(това идва от внушенията на християнството) !! ... именно на тази база(християнството) е произведението на Гогол "Вий" (за повече инфо) Тук ! http://chitanka.info/text/11119-vij
- В Странджа не убиват кучета ... вият(въртят) ги !?!(това е свързано с много древни, хтонични вярвания) ... "За пътят" на духът на воина, в "подземното царство"(?), в което другар му е кучето ... в последствие и коня !!(Тракийският бог Конник-Херос !) ?
- Към тази тройнствена същност на Великата богиня се ... се съотнася и римската богиня ... отбележете с име ТриВия ?!(въпросът е много голям и с много взаимовръзки ... та си позволих, само да маркирам - Основното !)

от Гет ктист
цитирай
50. demograph - Копането в историята дава резултати
27.02.2012 00:01
Общо взето българите - историци ентусиасти се делят на две групи:- т.н. автохтонници -"тракедони", които поддържат тезата за мега етносът обитавал света от Индия до Исландия и от Египет до Скандия от преди поне 12000 години, наречен условно траки, чийто директни наследници сме ние българите, защото по стечение на обстоятелствата още живеем на земята наричана от древни времена Тракия,а и Ария; и "прабългарите"-"дошляци",които неглежират тракийската миграция в четирите посоки на света и не виждат в появата на Аспарух съединяване на римските траки с траките извън римската империя,а разглеждат "прабългарите" като различен от траките народ.Проблемът е чисто технически. Ако се анализира релацията "траки-римски поданници" и траки- "вавари", нещата си идват на мястото. Доказва се от двете групи, че българите не са монголи, угро-фини,иранци и турци. Доказва се, че "българи" е название на траките от Индия до Москва и от Памир до Италия, а траките в империята са наричани така както на гърците, римляните и руснаците им изнася - гети, готи, мизи, македони, серби..Очевидно е, че "славяни" е политическо понятие, наложено от враждебни на българите сили по прости причини. Демонизирането на хуните, германизирането на гетите, клането в Казан,опростачаването на траките на балканите..Ясно е че разпарчосването на трако-българския етнос е дългосрочна стратегическа цел на същите тези сили, която продължава да се преследва и днес. Е. Какво ни остава да делим?! Просто трябва да се обединим около фразата "Модерната Българска държава е резултат от, неочаквано за неприятелите им, обединение на траките/българите от двете страни на Дунава. Извън това обединение са останали множество трако-български групи, които и до днес носят генетичните маркери на предците си , макар и да говорят различни езици и изповядват различни религии" и точка. Така спираме за винаги да се делим като зооиди, и прибавяме 10000 г. към историята си, с всичките ни митове, царе, князе, канове и шахове и huge принос за света.
цитирай
51. bovari - Благодаря за това, което споделяш. Много е.
27.02.2012 00:23
Прощавай, ако на твоето много, отговаряме с малко.
Даваш ни толкова светлина от миналото, за да понесем толкова мрак от настоящето.

Бъди здрав!
цитирай
52. sparotok - !
27.02.2012 00:26
bovari написа:
Прощавай, ако на твоето много, отговаряме с малко.
Даваш ни толкова светлина от миналото, за да понесем толкова мрак от настоящето.

Бъди здрав!


Благодаря ти, благодаря ти от сърце!
Аз също се моля да бъда простен, че понякога твърде рядко коментирам.
цитирай
53. bulgarinut57 - ЖЕЛЯЗНА ЛОГИКА, ТОЧНА АНАЛОГИЯ !
27.02.2012 01:37
Отново най-високото ниво .

И малко статистика:
52. - 00:26 брой коментари.
Изваждаме първи и втори = 50 бр.

От тях 20 бр. са "атаки" от и "контраатаки" към
сгрешения продукт от групата на човекоподобните - joysii .

Това прави 40% работа с умствено недостатъчни.
В пясък да наливаш вода и да чакаш локва да стане.

"Имам си нужното самочувствие
и то е основано на моят си живот
и на моите си постижения като една съвременна личност."

"...като една съвременна личност."

Е с те тая приказка, направо ме РАЗКОВА !!!

"joysii - личност"

НЕВЕРОЯТНО !


цитирай
54. urilozev - Поздрав
27.02.2012 06:15
sparotok.Доста мислих, какъв да е коментара ми.Казвам ти простичко, да си жив и здрав.
цитирай
55. malchaniaotnadejda7 - 49. get -Не разкъсвайте, като гръцките плагиати и профанизатори Великата богиня !!
27.02.2012 09:03
Благодаря за изображенията, Get. Не я „разкъсвам”.:) Троичността и триизмерността на обожествяваното върховно митологизирано и при древните и при християните има едни и същи корени. И те са неделими. Това е, което ме интересува, Get. Беше ценно, че стана дума за Зеринтия. За жертвоприношенията с кучета и котки, които съществуват и в древен Египет, както и в пещерите на Самотраки. Та Зеринтия – Хеката омагьосва Язон и помага на Медея, а легендарната Колхида, за която споменава и Есхил, е регион в Западна Грузия, на източното и югоизточно черноморско крайбрежие, граничещ със земите на Кавказка Иберия. Не знам нищо за населението, за обичаите там, но са гранични с тези на дедите ни, за които пише нашият домакин. Та оттам моите профанизации, за които говорите и за които сте напълно прав.:) И все пак, интересува ме първоизвора или едни от първите източници на обожествената и до днес обожествявана от много народи Светлина, но именно при траките. Имаме щастието да обитаваме едни от най-древните селения на човешката цивилизация. И сме нейни преки наследници. Предполагам, за добро. Ето защо, мен живо ме вълнува символиката на слънцето в тракийската митология и история, каква е тя... Не деля Богинята Майка, напротив. Искам да я „събера” максимално и да надзърна в изворите, но съм непосветена. Затова отправям въпрос към посветени. Култът към Богинята Майка у нашите деди не ми е известен. Като на всички лаици. Нашият домакин, предполагам ме разбра. Налудният ми въпрос е за връзката между Тангра и Богинята Майка. Той, разбира се е несериозен въпрос.:) С хиляди подвъпроси и въпросителни, до които няма как да стигна... По-важното е, че в Бесарабия, Украйна и Албания действително има много българи, от дълбока древност, от късната античност, (между 300 и 600 от н.е.) , за което говори Sparotok, а и преди това. Некрополите в България, ако не греша са още по-стари... И един въпрос към нашия домакин – откога са датирани тракийските артефакти от триалетското съкровище? И друго - какво би могъл да ми каже за Звездата от Вергина? От Bven прочетох, че я има на съд в гробницата на Севт.. Поздрави!
цитирай
56. mitkaloto - Пожелавам ти пъзела с който си се ...
27.02.2012 09:05
Пожелавам ти пъзела с който си се захванал да го наредиш.Поздрави!
цитирай
57. vmir - Присъствието на траките в Кавказ за мен вече е повече от очевидно.
27.02.2012 09:24
Интересува ме обаче какво се прави по държавна и обществена линия за реабилитирането им и завръщането им в родната история от позорното заточеничество, което им беше наложено за да не се пречкат във формирането на "световната комунистическа нация", усилията за което продължават и в наши дни с използване лостовете на властта...

Преди броени дни бях в Стрелча и много се дзверих на величествения паметник на кан Аспарух, подарък от Монголия заради "общите ни корени". Подаръкът е доста импозантен и въздействащ, открит е преди броени месеци, изработен е от монголска скулптурна група и е финансиран от дълъг списък мастити нашенски бизнесмени и общественици. Порази ме най-вече факта, че подобни официални удостоверявания на исторически факти се прави тихомълком. В същото време, бившият ни президент Първанов, когото май никъде в чужбина не канеха, го гледам пак тайно цъфнал ето къде и как, а именно в Улан-Батор, откъдето сме ощасливени с въпросната историческа "благословия", "родолюбиво" финансирана от нашите бизнесмени:

http://www.president.bg/photo_files/658.jpg

Съжалявам за не особено приятните новини, но мисля, че е редно да се знаят от всички, които се интересуват от историята ни.
Поздрави и успехи!
цитирай
58. nikikm - До 45. demograph
27.02.2012 11:08
Напълно ви похвалявам за изключителния орнитологичен разбор на птиците,присъстващи и крякащи из сайта,раздел тъпоглаво-съскащи и пернати /ударението на първата сричка,моля/.
цитирай
59. sparotok - история
27.02.2012 11:10
vmir написа:
Интересува ме обаче какво се прави по държавна и обществена линия за реабилитирането им и завръщането им в родната история от позорното заточеничество, което им беше наложено за да не се пречкат във формирането на "световната комунистическа нация", усилията за което продължават и в наши дни с използване лостовете на властта...

Преди броени дни бях в Стрелча и много се дзверих на величествения паметник на кан Аспарух, подарък от Монголия заради "общите ни корени". Подаръкът е доста импозантен и въздействащ, открит е преди броени месеци, изработен е от монголска скулптурна група и е финансиран от дълъг списък мастити нашенски бизнесмени и общественици. Порази ме най-вече факта, че подобни официални удостоверявания на исторически факти се прави тихомълком. В същото време, бившият ни президент Първанов, когото май никъде в чужбина не канеха, го гледам пак тайно цъфнал ето къде и как, а именно в Улан-Батор, откъдето сме ощасливени с въпросната историческа "благословия", "родолюбиво" финансирана от нашите бизнесмени:

http://www.president.bg/photo_files/658.jpg

Съжалявам за не особено приятните новини, но мисля, че е редно да се знаят от всички, които се интересуват от историята ни.
Поздрави и успехи!


Неприятни, или не такива неща трябва да се знаят...Те ме подсещат и за един интересен паралел в действията на болшевиките в Русия и комунистите у нас.

След 1923 г. редица величествени скитски градове са били потопени под водите на никому ненужни язовири. Загубено е огромно количество данни... След 1944 у нас бива потопен под водите на язовир древния тракийски град Сефтополис, а и други тракийски селища, чието проучване би могло да предостави важна за историята информация.

Унищожението на култура и маскирането на истината май е типична черта за някои хора...
цитирай
60. sparotok - благодаря ти!
27.02.2012 11:19
mitkaloto написа:
Пожелавам ти пъзела с който си се захванал да го наредиш.Поздрави!


Благодаря ти! Отдавна съм наредил картината на нашата история, сега остава само да я представя на тези, които имат желанието да я видят:)
цитирай
61. sparotok - !
27.02.2012 11:22
urilozev написа:
sparotok.Доста мислих, какъв да е коментара ми.Казвам ти простичко, да си жив и здрав.


Това не е никак малко, благодаря ти!:)
цитирай
62. sparotok - до malchaniaotnadejda7
27.02.2012 11:37
Съкровището от Триалети е датирано 19-ти-18-ти век преди Христа.

Звездата от Вергина е позната и на траките, тази монета е от Тракийското Боспорско Царство

http://en.wikipedia.org/wiki/File:ThracianCoin.JPG

ето и друга

http://verasir.dk/show.php?file=chap14-2.html



цитирай
63. анонимен - ичиргубоилът Мостич
27.02.2012 11:49
До Буда Тракиеца:
Павка,Павка.Я се погледни в огледалото.Та ние двамата с теб сме като една капка вода,еднояйчни близнаци.
О, неразумний юроде.
Поради что се срамиш да се наречеш Българин?
Що тъй, бе джоджум?


цитирай
64. malchaniaotnadejda7 - 62. sparotok
27.02.2012 11:55
sparotok написа:
Съкровището от Триалети е датирано 19-ти-18-ти век преди Христа.

Звездата от Вергина е позната и на траките, тази монета е от Тракийското Боспорско Царство

http://en.wikipedia.org/wiki/File:ThracianCoin.JPG

ето и друга

http://verasir.dk/show.php?file=chap14-2.html



Благодаря ти! Не предполагах, че е толкова древно. Монетите въздействат като скална живопис. Уникални са. Особено ми хареса синята. Поздрави!
цитирай
65. yourtears - Това е доста интересно. Ще чакам още ...
27.02.2012 12:00
Това е доста интересно. Ще чакам още публикации.
цитирай
66. анонимен - незнайко
27.02.2012 12:28
Моля, посочете кои са тези които през вековете са отстранявали данните за траките или са правели всичко възможно за унищожаването на тракийските народи? И в днешното "демократично" безвремие председателя на министерския съвет на България постави срок на археолозите, защото се даде гласност на находките, намерени по местностите от бъдещото строителството на "никому ненужни пътища". Коя народност или сдружение са работили против траките-българи през вековете, от древността до днес или те са различни през различните времена? Говори се за нещо и някой, но не се казва точно от кого и по каква причина. Може би се дава възможността всеки да тълкува според собствените си разбирания и политически пристрастия. За решаването на въпроса за "истинската българска история" е нужно да се знае кой точно предизвиква събитията от древността до днес, за да може успешно да му се противодейства, или противодействието не влиза в рамките на целите на тези разисквания? Би трябвало да се знае причината и извършителя за да се отстрани вредоносното действие.
цитирай
67. malchaniaotnadejda7 - 66. анонимен - незнайко
27.02.2012 13:28
Здравейте, Ан 66. Не питате мен, ничий адвокат не съм, а и Sparotok да ме прощава, че се намесвам, но ми стана някак неудобно да си мълча. Някакъв упрек към нашия домакин разчитам в думите Ви, в резултат на което започвам да се питам, не е ли достатъчно това, което той прави. Безвъзмезден, всеотдаен труд, посветен на изследванията и проучванията, които споделя с нас като български историк и траколог с 1 933 000 български читатели до момента. Какво да Ви каже за "пътищата" и "археологическите разкопки" авторът на този блог? И, защо Ви е така жизнено необходимо да Ви каже това. Той със сигурност не е деловодител на Министерски съвет. Причините? Не са много различни във времето. Човешкият фактор. Ще Ви дам само един пример. Сега свети свети Кирил и Методий са провъзгласени за светци на Европа. Преди да влезнат в диспут с един римски папа, името на Бог беше славено само на три свещени езика. След това, всичко се промени, нали. Но не бе достатъчно. Та ми се струва, че, ако говорим по същество - начело с мен, коментирайки тук, имаме уникална възможност да научим повече и за себе си като народопсихология, а и за въпросите, които Ви вълнуват. Макар че по-коректно е на тях да Ви отговорят онези наши историци, които не спират да се облагодетелстват тук и сега и да "допринасят" безочливо за това положение в ролята си на исторически пълномощници. Нещо като нашите владици. Поздрави!
цитирай
68. sparotok - !
27.02.2012 14:46
yourtears написа:
Това е доста интересно. Ще чакам още публикации.


Ако е рекъл Господ ще се появят още доста интересни теми.

Поздрави!
цитирай
69. анонимен - 67. malchaniaotnadejda7 - 66. а...
27.02.2012 15:55
67. malchaniaotnadejda7 - 66. анонимен - незнайко
13:28 Здравейте, Ан 66. Не питате мен, ничий адвокат не съм, а и Sparotok да ме прощава, че се намесвам, но ми стана някак неудобно да си мълча. Някакъв упрек към нашия домакин разчитам в думите Ви, в резултат на което започвам да се питам, не е ли достатъчно това, което той прави. Безвъзмезден, всеотдаен труд, посветен на изследванията и проучванията, които споделя с нас като български историк и траколог с 1 933 000 български читатели до момента. Какво да Ви каже за "пътищата" и "археологическите разкопки" авторът на този блог? И, защо Ви е така жизнено необходимо да Ви каже това. Той със сигурност не е деловодител на Министерски съвет. Причините? Не са много различни във времето. Човешкият фактор. Ще Ви дам само един пример. Сега свети свети Кирил и Методий са провъзгласени за светци на Европа. Преди да влезнат в диспут с един римски папа, името на Бог беше славено само на три свещени езика. След това, всичко се промени, нали. Но не бе достатъчно. Та ми се струва, че, ако говорим по същество - начело с мен, коментирайки тук, имаме уникална възможност да научим повече и за себе си като народопсихология, а и за въпросите, които Ви вълнуват. Макар че по-коректно е на тях да Ви отговорят онези наши историци, които не спират да се облагодетелстват тук и сега и да "допринасят" безочливо за това положение в ролята си на исторически пълномощници. Нещо като нашите владици. Поздрави!
=================================
4. sparotok - лъжеписец
26.02 12:54
"...Има сънародници, които вярват, че се правят планове земята ни да бъде отнета и дадена на други хора под претекста, че те са по-стари жители на земите на юг от Дунава. Не зная дали това е верно, но упоритото повтаряне на лъжи от страна на Кирил Милчев ме кара да започна да се страхувам за бъдещето на България и българите...."
===================================

БОЖЕ,БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!




цитирай
70. vmir - 66. анонимен - незнайко
27.02.2012 16:20
Ако не знаеш как са унищожавани или премълчавани важни артефакти, за да бъдат подменяни с други или с направо изфабрикувани, за да служат като “доказателства”, какъвто е например гореспоменатият от мен паметник на кан Аспарух в Стрелча, мога само да ти посоча едно добро изложение на причините и начините за извършване на това посегателство срещу историческата ни памет:

http://katana.blog.bg/politika/2011/08/05/elate-gi-vijte-bylgarska-marksicheska-istoriografiia-chast-p.796596?reply=3038710

http://katana.blog.bg/politika/2011/08/06/elate-gi-vijte-bylgarska-marksicheska-istoriografiia-chast-v.797232

От десетилетия съм си дал сметка, че най-силно въздействие върху живота ми са оказали беломорските ми родови корени, поради което и изпитвам сериозна нужда да науча повече за историята на траките.

Става дума за чувства и усещания, търсене на пример и прецеденти... Нормално всеки човек, съзнателно или не, средва примера на предците си, а когато този пример му липсва, е принуден да замени колективния опит на предците си с онова, с което го изкушават в момента. Не подценявам Аспаруховите българи, но не ме задоволява обяснението, че на път от Азия към Европа, те случайно са се спрели отсам Дунава, случайно победили Византия и случайно взели, че останали тук, защото това обяснение говори твърде малко или почти нищо за начина им на мислене, предпочитанията и разбиранията им. Съвсем друго нещо са траките, наличните следи от които са проучени толкова слабо, че е пълна глупост да търсим миналото си единствено в шепата чужбински артефакти за Аспаруховите съплеменници, след като у нас десетки хиляди тракийски могили стоят неизследвани, или са предоставени на унищожителната съвест на иманярите.

Игнорирането на траките произтича от абсурдния “аргумент”, че Аспаруховите българи нямали нищо общо с тях, който е лансиран преди да бъдат изследвани поне 60 от всичките около 60 000 тракийски могили. Всеки учен би трябвало сериозно да се усъмни в подобно твърдение, извлечено от 0,1% - ва извадка, камо ли да го поддържа, преди да бъде изследвана една доказано представителна извадка от наличните могили, от каквато и с днешните около 1000 изследвани могили сме твърде далеч, но това не пречи да се вихри зверска омраза към всеки, който се интересува от траките. Което издава ненаучния произход на мотивацията да се държат траките извън полезрението на официалната българска историография.

Преди дни почувствах от собствен опит продължаващите натрапчиви пристрастия в официалната ни история. Както споменах по-горе, бях в Стрелча, в центъра на която видях новият помпозен паметник на Аспарух, поръчан и финансиран от български бизнесмени, изработен от монголска скулптурна бригада, и подарен ни от братския монголски народ заради “общите ни корени”… Отидохме и на близката тракийска “Жаба Могила”. Разликата беше покъртителна. За десетилетия от откриването й, до могилата нямаше направена дори пътечка, заради което половината ни наблюдаваха от микробуса как ще се доберем до могилата. Други се отказаха по пътя, защото се наложи да газим през вода до кокалчета... Трети останаха на място, когато от постройката до могилата ни казаха, че са им взели ключа и не могат да ни отключат могилата, но ни предложиха да си купим сгодно пчелен мед, произведен на място по стар тракийски метод... Сякаш ми предложиха не мед, (който обичам повече от всяка друга храна), а вмирисано конско месо, държано в юрта. Големите зелени очи на красивата ми спътница започнаха да ми се привиждат дръпнати, чудех се бялата й до момента кожа дали не жълтее, и дали плътните й сочни устни не са всъщност злобно опънати като на монголка... Прииска ми се да бях Чингиз Хан, по-точно да съм на негово място с неговия меч, не за да коля хората наред, а за да обезглавя само типовете, които бяха поставили траките в това неглижирано положение, защото нямали родствени връзки с монголците. Последното може да е игра на въображението, но тази игра е факт, и тя се разиграва и днес около нас, а начинът да я направиш по-слабо осезателна е да се дистанцираш от предците си и животът им, и да се оставиш отстрани да ти казват какво е хубаво за теб и какво - лошо.
цитирай
71. анонимен - незнайко
27.02.2012 17:09
Уважаема malchaniaotnadejda7, погрешно сте ме разбрали, възхитен съм от написаното от Sparotok, отчитайки огромния обем от литература на различини езици която той е намерил и прочел за да може да пише своите постинги. Считам себе си за нищо не знаещ в областа на историята. Но мисля, че ако поради някъкви причини се е получило сегашното състояние на нещата, то освен материалите за установяването на събитията би могло да се посочи и кой в крайна сметка е предизвикал това или то се е получило по причини от народопсихологията на траките? Никога не съм чел да се говори за причинителя на случилите се събития или може би такъв няма? Излиза, че причината е в самите нас?
цитирай
72. анонимен - do pavel
27.02.2012 18:45
Pavka,izviniavam se za namesata no tazi mal4aliva-nadejda vsa6tnost mi se struva dosta prikazliva i ima ne6to stranno v povedenieto i.mai balgarinat-57 6te izleze prav za neia. pozdravi.
цитирай
73. nikikm - до незнайкото
27.02.2012 19:27
Самите гърци заявяват:"Вие /българите/ сте най-древният народ на Балканите,но нямате нито една хартийка,да го докажете!" И в длучай,че не знаеш,фанариотите са влизали по къщите да търсят стари българки книги и документи,които изгаряли.Това е продължило десетилетия.Едно от първите неща,които правят турците при превземането на Българското царство е да унищожат библиотеката и векове наред-паметници на българщината.След Освобождението руснаците изнасят книги,документи и пр. с катъри от манастирите.Сърбите,унищожават,гробища,църкви и всяка следа,напомняща за българите.Същото правят и гърците.И до ден днешен.Което се намери се датира различно или се причислява към други култури.Сакън да не излезе,че българите са велики!Не случайно казват,че пред българската история има три планини-руската,гръцката и немската.Имам силно подозрение,че не са само три!Е,засега ти стига толкова.Има една книга на Георги Войнов-"Холокоста над българите".Има я и в електронен вариант.По-добър е от мен.Дано си доволен.
цитирай
74. malchaniaotnadejda7 - 71. анонимен - незнайко
27.02.2012 19:51
анонимен написа:
Уважаема malchaniaotnadejda7, погрешно сте ме разбрали, възхитен съм от написаното от Sparotok, отчитайки огромния обем от литература на различини езици която той е намерил и прочел за да може да пише своите постинги. Считам себе си за нищо не знаещ в областа на историята. Но мисля, че ако поради някъкви причини се е получило сегашното състояние на нещата, то освен материалите за установяването на събитията би могло да се посочи и кой в крайна сметка е предизвикал това или то се е получило по причини от народопсихологията на траките? Никога не съм чел да се говори за причинителя на случилите се събития или може би такъв няма? Излиза, че причината е в самите нас?


:) Разбрах Ви много добре, Ан 71. Във въшия коментар № 66, Вие питате:

"Коя народност или сдружение са работили против траките-българи през вековете, от древността до днес или те са различни през различните времена? Говори се за нещо и някой, но не се казва точно от кого и по каква причина. Може би се дава възможността всеки да тълкува според собствените си разбирания и политически пристрастия. За решаването на въпроса за "истинската българска история" е нужно да се знае кой точно предизвиква събитията от древността до днес, за да може успешно да му се противодейства, или противодействието не влиза в рамките на целите на тези разисквания? Би трябвало да се знае причината и извършителя за да се отстрани вредоносното действие."

Позволих си да изкажа мнение по Вашето питане от цитирания коментар № 66. Хубавото на казаните думи е, че всеки може да ги прочете внимателно. Не подценявайте читателите на този блог.:) Ако Вие сте решили да бъдете в ролята на Хора от древногръцките трагедии, това е Ваше право, разбира се. Отговорих метафорично с пример, сега отговарям буквално. Мога да греша, но така мисля. Вие питате "кой точно предизвиква събитията от древността до днес" и препятства истинската българска история, нали? Отговорих ви - ние, българите.
цитирай
75. sparotok - причини за упадъка на Тракия
27.02.2012 20:20
анонимен написа:
Уважаема malchaniaotnadejda7, погрешно сте ме разбрали, възхитен съм от написаното от Sparotok, отчитайки огромния обем от литература на различини езици която той е намерил и прочел за да може да пише своите постинги. Считам себе си за нищо не знаещ в областа на историята. Но мисля, че ако поради някъкви причини се е получило сегашното състояние на нещата, то освен материалите за установяването на събитията би могло да се посочи и кой в крайна сметка е предизвикал това или то се е получило по причини от народопсихологията на траките? Никога не съм чел да се говори за причинителя на случилите се събития или може би такъв няма? Излиза, че причината е в самите нас?


Ще отговоря с два красноречиви цитата-

- Не мислите ли, че Керсоблепт не би воювал за Херсонес, или пък Филип за Амфиополис когато разберат, че ние СЕ СТРЕМИМ КЪМ ОБСЕБВАНЕ НА ЧУЖДА ЗЕМЯ....

И ОСВЕН ТОВА ЩЕ МОЖЕМ ДА ОТРЕЖЕМ ОТ ТРАКИЯ ТОЛКОВА ТЕРИТОРИЯ, ЧЕ НЕ САМО НИЕ САМИТЕ ДА ИМАМЕ В ИЗОБИЛИЕ, НО И ДА ПРЕДЛОЖИМ ДОСТАТЪЧНО НА ТЕЗИ ЕЛИНИ, КОИТО СЕГА СА В БЕЗИЗХОДИЦА...

( Исократ, За мира)

- Знайте, че е в интерес на нашите съграждани обитаващи Херсонес, никой от тракийските царе да не е силен, защото техните разпри и кавги ще са най-голямата гаранция за защитата на Херсонеса...

(Демостен, Срещу Аристократ)


Незнайко, след като видите кой държи главнята, не е трудно да разберете кой постоянно е палел пожарите.

Разбира се дедите ни са имали и други врагове освен южните съседи, но това е дълга тема, която не може да се изчерпи с кратък отговор на въпрос...

цитирай
76. rasate9 - Истината боли ....
28.02.2012 00:01
Павка здравей и поздрави за този пост.
Тия от blog.bg найстина са ти здраво обидени. Както винаги досега твойте теми са едни от най четените но това не се отразиава в измисления модул за най популиярни постове.
Много елементарен начин да се пренасочват читатели. :)
цитирай
77. sparotok - да са живи и здрави:)
28.02.2012 01:29
rasate9 написа:
Павка здравей и поздрави за този пост.
Тия от blog.bg найстина са ти здраво обидени. Както винаги досега твойте теми са едни от най четените но това не се отразиава в измисления модул за най популиярни постове.
Много елементарен начин да се пренасочват читатели. :)


Да са живи и здрави:)
Не мога да разбера обаче за какво има да се сърдят?
Готов съм да поднеса извиненията си, но трябва да зная причината.
цитирай
78. get - Култът към Богинята Майка у на...
28.02.2012 13:12
[quote=malchaniaotnadejda7]
Култът към Богинята Майка у нашите деди не ми е известен.

- От "варненският халколитен некропол" и Чатал хьоюк начева култът към Богинята Майка - Ето я ! - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Ankara_Muzeum_B19-36.jpg
- Ако не владеете други езици - Ето ви ви от Уикито (на руски) инфо за нея !? - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Ankara_Muzeum_B19-36.jpg

- Най-общо казано ... от неолита датира най-вече този култ ... който ясно е изразен в Бронзова епоха (при крито-минойци-микенци-минийци ?) !!

- От разговори с мой личен познат археолога Ив. Иванов - за пръв (през 80-те години на миналият век) чух, че има общност между този намиращ се в Мала азия култ и тук при нас в България !! - Тук искам да допълня, че говорим за големи епохи от порядъка на хиляди години ! Най-късно този култ се е запазил до инвазията на римляните в Испания ... при културата Кастра/о(тук при т.нар. Траки и родствените им скити) - откъдето можем да почерпим много инфо за нейният богат характер !!

- След "Колапса на бронзовата епоха" имаме упадък на населението носител на тази култура в Източно средиземноморие и Балкани(южни) и налагане на една нова сила/хегемон Египет, като империя в този ареал ! Това води и до духовен упадък ... с последващо появяване на една нова култура и население, известно ни като "елини-йонийци" с най-общо назоваване гърци ?! Техните вярвания се явяват отглас но и контратеза на по-старите местни !! Създават се специализирани институции(театър) и творби(театрални и философски произведения) водещи до дискредитиране(старият) и налагане на един нов божествен пантеон ... което води до съдържателното дискредитиране на основни и по-стари(те) местни вярвания !! Появява се едно ново, културно-философско а и етносно понятие "елин", което е една калка ... тоест по този начин по-старото местно население, чрез тази културна инвазия(в отделни случаи военна) се асимилира-деперсонифицира !! ... Това е накратко моето становище !! ... за което има достатъчно примери - стига да ги (по)търсим ?!!

- С уважение !
цитирай
79. malchaniaotnadejda7 - 78. get - Култът към Богинята Майка у на...
28.02.2012 23:24
Благодаря, Get!
цитирай
80. explorer - как върви идеята с книгата? ра...
29.02.2012 09:44
как върви идеята с книгата?
разгледай това, което се появи тези дни
http://www.helikon.bg/books/168/163393_balgarite-predi-balgariia-%28poreditca-rodina%29.html
цитирай
81. sparotok - автор
29.02.2012 21:49
explorer написа:
как върви идеята с книгата?
разгледай това, което се появи тези дни
http://www.helikon.bg/books/168/163393_balgarite-predi-balgariia-%28poreditca-rodina%29.html


Не ми е познато името на автора, а от рецензията не става ясно какво точно е тезата му...

Все пак -благодаря за информацията!
цитирай
82. get - - Всъщност ние се отклонихме от същностното в темата "БЪЛГАРИТЕ КРАЙ КАВКАЗ" ?
29.02.2012 23:22
- Това е съвременният Краснодарски край(рйон) на руската федерация !
- Известна с "кубанските казаци" !
- Какво е специфично за този край ?
а) "Майкопската" археологическа култура, характерна с погребенията в могили"кургани"
б) намерените при погребенията предмети носят специфичният зверинен стил;
в) антропологично погребаните останки са на хора от понтийски тип;
г) тази култура съвпада с бронзовата епоха (начало приблизително Трето хилядолетие);
д) същата се припознава, като част от т.нар. култура на каменните брадви(по-точно чук)
- Една част от това население мигрира на юг зад Кавказ ... аз свързвам това с "кимерийците" ? Това и по повод хидронима река Кубан ... много близко фонетично до богът на кимерийците Кубар ?
- Друго специфично, че в краснодарският край имаме няколко хиляди могилни погребения ?!
- През края на бронзовата начало на желязната епоха голяма част от Кубан е част от федерацията на Боспорското царство управлявано от тракийски династи !!
- Може би, следвало да се прокоментират и тези специфики за този район на Черно море и същесствуващата за мен връзка между тях и местната от балканите културна ... а защо не и етносна общност ?!
цитирай
83. bojo12345 - ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
01.03.2012 09:54
С пожелание да ти донесе много здраве и щастие!
цитирай
84. nikikm - Честита Баба Марта!
01.03.2012 11:24
Честита Баба Марта!На теб Спароток и на всички приятели тук,работещи за България!Да сте живи,здрави,бели и червени,плодовити във всякакъв смисъл!
цитирай
85. daan - ЧЕСТИТА БАБА МАРТА:)
01.03.2012 11:33
ТИ ПОСАКУВАМ ПРЕУБАВА НОВА СЕЗОНА:)
МНОГУ УСПЕХ, БЛАГОСОТОЈБА И ЉУБОВ
цитирай
86. arrexis - въпрос до sparotok
01.03.2012 13:47
Може и друг път да са те питали, но да питам и аз, какво точно е станало че толкова много от нашата история е изчезнала така да се каже. Също така кои са другите държави, които са със същия произход като нашата, т.е. с български (тракийски произход)?
цитирай
87. juliet - Честита Баба Марта!
01.03.2012 14:03
Много здраве, добрини и щастливи дни!
цитирай
88. sparotok - Честита Баба Марта!
01.03.2012 21:39
bojo12345 написа:
С пожелание да ти донесе много здраве и щастие!


Честита Баба Марта!

Здраве щастие късмет на тебе и семейството ти!
цитирай
89. sparotok - Честита Баба Марта!
01.03.2012 21:40
nikikm написа:
Честита Баба Марта!На теб Спароток и на всички приятели тук,работещи за България!Да сте живи,здрави,бели и червени,плодовити във всякакъв смисъл!


Честита Баба Марта!
Желая ти здраве и щастие!
цитирай
90. sparotok - благодаря ти!
01.03.2012 21:41
daan написа:
ТИ ПОСАКУВАМ ПРЕУБАВА НОВА СЕЗОНА:)
МНОГУ УСПЕХ, БЛАГОСОТОЈБА И ЉУБОВ


Честита Баба Марта!
Здраве и любов ти желая романтико!
цитирай
91. sparotok - отговор
01.03.2012 21:43
arrexis написа:
Може и друг път да са те питали, но да питам и аз, какво точно е станало че толкова много от нашата история е изчезнала така да се каже. Също така кои са другите държави, които са със същия произход като нашата, т.е. с български (тракийски произход)?


Вече съм отговорил на този въпрос по-горе
Ще отговоря с два красноречиви цитата-

- Не мислите ли, че Керсоблепт не би воювал за Херсонес, или пък Филип за Амфиополис когато разберат, че ние СЕ СТРЕМИМ КЪМ ОБСЕБВАНЕ НА ЧУЖДА ЗЕМЯ....

И ОСВЕН ТОВА ЩЕ МОЖЕМ ДА ОТРЕЖЕМ ОТ ТРАКИЯ ТОЛКОВА ТЕРИТОРИЯ, ЧЕ НЕ САМО НИЕ САМИТЕ ДА ИМАМЕ В ИЗОБИЛИЕ, НО И ДА ПРЕДЛОЖИМ ДОСТАТЪЧНО НА ТЕЗИ ЕЛИНИ, КОИТО СЕГА СА В БЕЗИЗХОДИЦА...

( Исократ, За мира)

- Знайте, че е в интерес на нашите съграждани обитаващи Херсонес, никой от тракийските царе да не е силен, защото техните разпри и кавги ще са най-голямата гаранция за защитата на Херсонеса...

(Демостен, Срещу Аристократ)


След като видите кой държи главнята, не е трудно да разберете кой постоянно е палел пожарите.

Разбира се дедите ни са имали и други врагове освен южните съседи, но това е дълга тема, която не може да се изчерпи с кратък отговор на въпрос...


цитирай
92. sparotok - !
01.03.2012 21:44
juliet написа:
Много здраве, добрини и щастливи дни!


Честита Баба Марта!

Здраве, любов и щастие!
цитирай
93. анонимен - Ха мен ми се струва, че Кавказ е до...
02.03.2012 12:55
Ха мен ми се струва, че Кавказ е доказателството за местоположението на първоизточника на т.нар. "индоевропейци".

Консенсусът в ИЕ науката, е че ИЕ Правродината е някъде около Черно море -- най-често Украйна, Мала Азия и по-рядко Балканите..., но точно срещу Балканския п-ов пресичайки Ч,море лежи Кавказ, а Кавказ е остров на не-ИЕ езици, за разлика от всички други 3 циркумпонтийски мирови посоки.

Най-простият отговор на тази "загадка", както обикновено, би следвало да бъде и най-верният ::

Източният вектор на ИЕ разпространение ОТ Балканите / България / западното крайбрежие на Ч.море -- "ОБТИЧА" Кавказ от север* и от юг**.

*север -- тохари, т.е. скити --> "от Виена до Владивосток"
** юг -- т.нар. индо-иранци --> "от Цариград до Рангун"

цитирай
94. dedyov - расъждения
02.03.2012 16:48
Траките(словените-хора със слово сиреч разбиращи се помежду си)са били толков заети с ожесточени,междубратски борби за надмощие и себедоказване помежду си ,че не са разпознали или разбрали кой е врагът който иска да ги унищожи.това е била гръцката доминация на юг осъществявана от също такива траки(словени )ренегати-пелазги,македони-пеони,също траки.

Не ви ли се струва че е крайно време да се въведе унификация на термините .Примерно траки е название отвън,а не самоназвание.не би ли било възможно да се ползва термина словени(не славяни)с горното значение,като се има предвид всичко написано в този блог ,както и фундаментаният труд на Чавдар Бонев,"Праславянски племена"който с огромна фактология доказва че славяните са бежанци траки от балканите по време на римското нашествие,както и местни северни траки ,част от които се върнали по късно на балканите.Асен Чилингиров доказва това с огромна фактология събрана от виленбергската ,черняховската култура и тази от Сънтана муреш.Последният доказва че остро готите,бесиготите и вандалите са част от гетските племена,както и даките.Доказва категорично че не са немски племена.

Не е ли крайно време да спрем да назоваваме нашите (тракийските ,словенските )царе по гръцки със ос или ус накрая?!Гърците или гърчеещите се никога не назовават словените със самоназванието им а преработват по свой начин тези имена.Това е белег за самоуважение и манифестаци на асимилационни намерения.Защо ние приемаме тази манифестация?Не стига че са ни унищожили планомерно историята и ни се налага да я събираме като разпръснат пъзел ами работим и по неверни правила създадени от тях за дане се събере никога този пъзел.Достатъчно е на първо време да се изписват гръцките форми в скоби ,за яснота.

Още ли не е ясно че този огромен народ траките-словените е осъществявал колонизация чак до северен китай и то в масов тип.там на места е осъществявана метисизация и с монголи -сянби в различна степенза да се появат хунну и тюрките-също късно и външно название
цитирай
95. rorikabc - Нямаме си хартийки
03.03.2012 09:34
--- Самите гърци заявяват:"Вие /българите/ сте най-древният народ на Балканите,но нямате нито една хартийка,да го докажете!" ---

Убаво, де .Нямаме си хартийки , ама си имаме злато.Хартийките гният , а златото , не! Те за това ли ни прибраха История , славнобългарска в Атон , да я затрият и нея.Да не би да се усъмним към кого са адресирани думите Поради що се срамиш да се наречеш болгарин. Щото българите си се наричат така от незапомнени времена без да се срамуват..
цитирай
96. demograph - When you can't get the answer - follow your heart
04.03.2012 00:24
анонимен написа:
Уважаема malchaniaotnadejda7, погрешно сте ме разбрали, възхитен съм от написаното от Sparotok, отчитайки огромния обем от литература на различини езици която той е намерил и прочел за да може да пише своите постинги. Считам себе си за нищо не знаещ в областа на историята. Но мисля, че ако поради някъкви причини се е получило сегашното състояние на нещата, то освен материалите за установяването на събитията би могло да се посочи и кой в крайна сметка е предизвикал това или то се е получило по причини от народопсихологията на траките? Никога не съм чел да се говори за причинителя на случилите се събития или може би такъв няма? Излиза, че причината е в самите нас?

цитирай
97. demograph - ИДВА ВРЕМЕТО ТИЯ КОИТО НИ РАЗДЕЛЯХА ДА БЪДАТ РАЗДЕЛЕНИ
04.03.2012 00:28
sparotok написа:
arrexis написа:
Може и друг път да са те питали, но да питам и аз, какво точно е станало че толкова много от нашата история е изчезнала така да се каже. Също така кои са другите държави, които са със същия произход като нашата, т.е. с български (тракийски произход)?


Вече съм отговорил на този въпрос по-горе
Ще отговоря с два красноречиви цитата-

- Не мислите ли, че Керсоблепт не би воювал за Херсонес, или пък Филип за Амфиополис когато разберат, че ние СЕ СТРЕМИМ КЪМ ОБСЕБВАНЕ НА ЧУЖДА ЗЕМЯ....

И ОСВЕН ТОВА ЩЕ МОЖЕМ ДА ОТРЕЖЕМ ОТ ТРАКИЯ ТОЛКОВА ТЕРИТОРИЯ, ЧЕ НЕ САМО НИЕ САМИТЕ ДА ИМАМЕ В ИЗОБИЛИЕ, НО И ДА ПРЕДЛОЖИМ ДОСТАТЪЧНО НА ТЕЗИ ЕЛИНИ, КОИТО СЕГА СА В БЕЗИЗХОДИЦА...

( Исократ, За мира)

- Знайте, че е в интерес на нашите съграждани обитаващи Херсонес, никой от тракийските царе да не е силен, защото техните разпри и кавги ще са най-голямата гаранция за защитата на Херсонеса...

(Демостен, Срещу Аристократ)


След като видите кой държи главнята, не е трудно да разберете кой постоянно е палел пожарите.

Разбира се дедите ни са имали и други врагове освен южните съседи, но това е дълга тема, която не може да се изчерпи с кратък отговор на въпрос...



цитирай
98. dedyov - "Нямаме си хартийки...."По скоро нямаме смелостда погледнем великото си минало в
04.03.2012 10:12
очите и мизерното си ,унизително настояще.Нямаме смелост да оценим падението си и причините за него.Вечно се самозалъгваме.Когато се появят велики българи като Стамболов,Стамболийски и Живков сме склонни да ги оплюваме с невероятна наслада и да работим против тях в съдружие с чужди разведки за унищожаването им а после изпитваме наслада и удоволствие че сме убили българин брат с помоща на чужда разведка.

Да Хартийките ни отнеха и изгориха !
Но информацията за нашата велика история е тук.Тя е събрана и събирана от мнозина умствено смели и интелегентни люде ,но ние и тях оплюваме от силна завист и злоба която не смеем да си признаем.

После се питаме откъде накъде траки щели да се бият с траки!?!.....

Не успяхме да научим че най-добрата защита е нападението .По тази логика и турци,гърци,сърби и др. ни избиваха свестните люде ,когато не можеха да се справят с нас на полето на честа ,на полето на боя,но на нас даже наум не ни е идвало да направим това с българските ренегати действащи от тяхно име и в тяхна полза.

Общо всички наши съседи са се борили с нас успешно,единствено и само като са наемали наши ренегати да се борят с нас.Тоест с нашите камъни по наш гръб.Ние обаче никога не направихме това .Ние продължаваме(задълбочаваме) колапса си като търсим чистия българин по идиотски критерии,а не по резултати и дела.Примерно той е сина на дяда едикой си а това че сина му няма качествата на дяда си ......!?

Тоест ние водихме война като предварително се отказвахме(или просто не се сещахме за) от/ редица военни прийоми .

Информацията за историята ни е тук и сега .Още Рънсинмън през 1930г вади тази история а преди него Хилендарски Раковски ,Ганчо Ценов ,Н.Й.Владикин, Цани Гинчев,но не ...българската държава даде вяра на един диверсант предател Васил Златарски и той създаде школа която сто години лъже българите .

Руснаците не можаха да разберат че корените им изведени от Дунавска и Волжка България е сто пъти по достойно от това да си търсят коренчета във Византия.
цитирай
99. kosara2008 - ето и това е въпрос, който не търпи отлагане, ама все нищо не се поучава....
21.04.2012 16:13





rorikabc написа:
--- Самите гърци заявяват:"Вие /българите/ сте най-древният народ на Балканите,но нямате нито една хартийка,да го докажете!" ---

Убаво, де .Нямаме си хартийки , ама си имаме злато.Хартийките гният , а златото , не! Те за това ли ни прибраха История , славнобългарска в Атон , да я затрият и нея.Да не би да се усъмним към кого са адресирани думите Поради що се срамиш да се наречеш болгарин. Щото българите си се наричат така от незапомнени времена без да се срамуват..




когато синът ми ме попита защо върнахме "история славянобългарска" на византийците
аз му отговорих - този който имаше властта да я върне Е ЕНИЧАРИН, от най - върлите...


колкото да темата на постинга - Павел я е извел на Светло и я показва с цялата пищност на инфото, коментарите са изключителна интересни, полемиката е с постоянно нарасваща градация и няма край, защото тези въпроси са от изключително важно значение за нас - вчера, сега и Утре...

благодаря ти Павел и на всички тук, които милеят за Истината! чета и следя с интерес и гордост ,че сте тук!!!
цитирай
100. анонимен - "Caucasians" е най-масово и често използван термин...
04.07.2012 18:22
penchoan написа:
Учителят Петър Дънов нарича бялата арийска раса "кавказка раса".

"Caucasian" е най-масово и често използван термин в англ. спец. литература за обозначаване на бялата раса. Така че дядо ти Пътр Дънов не прави никакъв принос... Както въобще де...
Владо Помаков
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13970002
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031