Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2012 15:45 - ТРАКИЙСКИТЕ КОРЕНИ НА БУДА...НЕ Е ШЕГА
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 69440 Коментари: 164 Гласове:
132

Последна промяна: 15.03.2013 19:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


              ТРАКИЙСКИТЕ КОРЕНИ НА БУДА...НЕ Е ШЕГА

 

 

 

Често съм укоряван дори и от приятели, че прекалявам с твърденията си. В отговор ги питам откъде се сигурни, че не съм прав? Аз правя свое проучване върху даден въпрос, а те се доверяват сляпо на общоприети теории...които не винаги са верни. Понякога истината звучи странно, дори абсурдно, но това не е причина да я отхвърлим. По принцип всеки може лесно да провери казаното от мен. Дали след това ще се съгласи с думите ми е друг въпрос, но вътре в себе си, този, който вече се е запознал с всички факти, ще знае, че не съм го заблуждавал.

 

Признавам, че заглавието на този постинг буди недоверие, така е, това не може да се отрече. Та дори и децата знаят, че Буда е индиец...Дали обаче е наистина така?:) Да не забравеме, че да си роден в Индия не прави автоматично тебе и близките ти индийци. В тази държава са живели също и хора от съвсем различен произход. За владичествата на перси и англичани в Индия се знае доста защото и двете са добре документирани. Имало е обаче и друго нахлуване на чужди хора в земите на юг от Хималаите.То е слабо известно макар за него да има достатъчно данни от различни области. Старите автори Ариан, Хигиний, Плиний и др. разказват за тракийския поход на Дионис към Индия. На тракиеца се приписва създаването на индийската цивилизация. Луций Ариан добавя един интересен факт, а именно това, че Дионис е този, който  създава индийската  религия, като поставя себе си начело на пантеона.

 

В това твърдение на Луций Ариан има логика. Върховното божество-създател на индийците носи името Брама, а Бромий е един от епитетите на Дионис. Той е почитан първо от тракийското племе бриги, а в индийските пурани (предания) се говори за идването на бригус. Това са бойци колесничари (каквито са и траките), които местното население на Индия счита за божества...Потомците на бригус са наречени баргава/балгава, а значението на това племенно име е – сияйните, светлите.

 

Във връзка с тракийското присъствие в Индия трябва да се посочи и това, че определени  археологически находки от Мохенджо Даро, Лотал, Харапа и др.   имат прототип в земите на  България. Тези данни са интересни, нали? А има още много неща, които не са известни на широката публика...

 

Идването на траките в Индия не е нищо друго освен арийското нашествие, което редица народи се опитват да припишат на себе си. Правейки това обаче, те пропускат редица важни факти. Ария е най-старото название на Тракия, това е споменато от Стефан Византийски. Това, че траките са наложили своята култура в Индия разбираме и от факта, че съществуват почти идентични тракийски и индийски погребални обреди. Касае се за сати – ритуалното самоубиство на индийката след смърта на нейния съпруг и жертването на тракийката в  гроба на починалия й мъж. С тракийския поход се обяснява и това как свастиката, която най-рано я има в Тракия (V-то хил.пр. Христа) се появява  в Индия. Доказателства за древна балканска миграция дават и данни от генетиката. Преди пет години проучване на Дж.Скул, Дж.Шарда и С.Сонина показа, че част от северното индийско население, говорещо арийски език е генетично по-близко до източноевропейците, отколкото до своите южни индийски съседи.

 

Да се върнем сега на Буда и неговия тракийски произход. Бащата на великия мислител не е индиец, а е от племето на саките. Те са считани за потомци на кшатрия –воинската класа на древните арийци, чиято прародина е Тракия. Саките са източни скити, Страбон ни уверява, че те са същия народ, който обитава и Добруджа, а и обяснява, че в дълбока древност дори и траките били наричани скити. Стефан Византийски казва без увъртане за скитите, че са тракийски народ. Дион Касий също счита скити и траки са един народ, а в една от работите на Аристофан намираме следното – Неговото име е Сака, т.е. тракиец, защото саките са траки... Саките са известни като народ със светла кожа, а самия Буда е описан като синеок мъж в старите предания (S.Shaw, Buddhist Meditation: An Anthology of Texts from the Pali Canon).  

 

След като имаме сведения, че скитите-саки са тракийски народ, а родът на Буда води началото си от саките, защо трябва да се чудим на твърдението, че създателят на една от най-разпространените религии носи тракийска кръв? Това, че определени сведения не са ни били известни в миналото, ни е карало да вярваме на общоприетите теории. За да достигнем до истината обаче е нужно да се проверят всички възможни факти, а не само това, което е угодно на официалната историография.

 

Да разгледаме още неща, които не са познати на широката публика. Малко хора знаят, че Буда е само прозвище притежаващо значение буден, пробуден. То идва от арийския глагол будиати, отговарящ на старобългарския будити- будя, пробуждам  (да не забравяме и диалектната форма буда-будя).Истинското име на Буда е Сакия Синa (сакия означава –произхождащ от саките). Роден е в Капала Васту, а васту е тракийска и пеласгийска дума за селище. От трако-пеласгийската васту се е развила старобългарската вьсъселище. Частицата Капала (от Капала Васту) отговаря на тракийската дума капа-копа, купчина, възвишение (намираме я в Капи стурия, Капи дава и Капа).

 

Учението, което Буда (Сакия Сину) създава е всъщност вариант на древната арийска религия...донесена от траките. Будистката доктрина не се е различавала много от учението на Орфей и Залмоксис. Да не забравяме, че според Ариан създателят на индийската религия е не кой да е, а Дионис. Траките са познавали изключително добре човешката душа, много по-добре от гърците и римляните.Платон разказва за това предавайки думите на тракийски лекар, ученик на Залмоксис: “Лечението на много болести е неизвестно на елините, понеже те не разбират същността на нещата...Защото всичкото добро, или зло, което е в тялото, или човешкия характер идва от душата и повлиява всичко от там. За да може главата и тялото да са добре, лечението трябва да започне от душата. А лечението е с добри думи, които учат душата на умереност и благоразумие ...”

 

За високите морални качества на дедите ни разказва Страбон, който пояснява, че мизите (наречени по-късно българи) считали за грешно да убият живо същество. Хранели се предимно с мляко, сирене и мед, чужденците ги познавали като праведни, богобоязливи и миролюбиви хора. Стария автор добавя, че сред траките имало (монаси) наречени ктисти (чисти). Те се отричали от материалния свят и дори не се женели... Гетите са известни със своята духовна извисеност, а и скромност. Владетелят макар да е притежавал голяма власт е бил умерен и благороден. Когато Лизимах напада Тракия, бойците на гетския цар Дромихет залавят македонския пълководец жив. Вместо да го подложи на унижения и изтезания Дромихет се държи човечно с Лизимах, показва му в каква свобода и скромност живеят траките и го помолва никога повече да не воюва с тях.Мирът е постигнат не със заплахи и изнудване, а благодарение на човечността и умереността на гетския владетел.

 

Най-важното от учението на Буда е това, че човек се ражда щастлив, но след време става роб на желанията си и така са създава един порочен кръг от страдание. Отричането на търсенето на щастие посредством материалното и възпитаването на умереност са истинските гаранции за щастие. Дедите ни са открили тези неща още в най-дълбока древност и са живели в хармония. Не случайно Омир да ги нареча най-праведните и благородни хора. Определени групи траки са водели лишен от лукс живот не защото са били неспособни да придобият богатство, а защото са осъзнавали, че богатството и лукса са нож с две остриета. Човек лесно се привързва към тях, а веднъж хванат от примката им остава техен вечен пленник. Иска се желязна дисциплина и силна духовност, за да може човек да устои на съблазните на богатството. То разбира се не бива да се отрича напълно, но не бива да му се позволява да стане господар...

 

Осъзнавам, че въпреки новите, поднесени тук данни за повечето хора ще е трудно да приемат, че Буда е потомък на старите траки и, че учението му е само отражение на орфеевата доктрина. Дедите ни обаче са дали вяра не само на индийци, но и на келти. Хиполит от Александрия свидетелства за това, че галските друиди базирали вярата си на философията на тракиеца Залмоксис. Траките повлияват силно дори и гърците. Култът към Бендида (Вендис) в Атина, а и елевзийските мистерии са въведени от траки. Етруските почитат Земла и Сетлан, а това са тракийските Земела (земята) и Свитолен (Тракийския конник). От дедите ни римляните получават култа към Атис и Кибела. В хетския пантеон срещаме Хепта и Яриш, чиито тракийски имена са Епта и Арес...Защо да не приемем тогава, че също и индийците са повлияни от дедите ни?

 

Не старите ни, понякога закостенели убеждения определят какно е истина и какво не е, а фактите, най-вече тези, които са били слабо известни в миналото.

 

Факт е, че Буда произхожда от саките- арийци.

 

Факт е, че арийските саки са наречени траки.

 

Факт е, че древното име на Тракия е Ария.

 

Факт е, че е документиран тракийски поход към Индия.

 

Факт е, че има прилика между тракийска и индийска религия, език, обичаи, материална култура.

 

Факт е, че прозвището на Буда (будният) е обяснимо на български език.

 

Когато фактите говорят и боговете трябва да мълчат, нали така:)



ЩЕ ДОБАВЯ И ЕДНА ХУБАВА НОВИНА - БЪЛГАРСКИ УЧЕН ПУБЛИКУВА КНИГА ЗА БУДА!

http://www.amazon.com/dp/B00BCZF1IS




 

 

Използвана литература и пояснения:

 

1.T.W. Rhyse-Davies, Early Buddhism, 2000;

2.S.Piggot, The Druides, 1977;

3. Strabonis, Geographica, recognovit Augustus Maineke, Lipsiae, Sumptibus et Typis B. G. Teubneri, MDCCCLXXVII;

4.В. Георгиев, Траките и техния език, БАН, София, 1977;

5.A.J. Van Windekens, Le Pйlasgique, Essai sur une langue indo-europйenne prйhellйnique, Publications Universitaires, Louvain, 1952 ;

 

 

Buddha - awakened , awake MBh. ; expanded , blown Sa1mavBr. ; conscious , intelligent , clever , wise (opp. to %{mUDha}) MBh. Ka1v. &c. ; learnt , known , understood A1past. MBh. (`" by "" , usually instr. , but also gen. according to Pa1n2. 2-2 , 12 ; 3 , 67 Sch.) ; m. a wise or learned man , sage W. ; (with Buddhists) a fully enlightened man who has achieved perfect knowledge of the truth and thereby is liberated from all existence and before his own attainment of Nirva1n2a reveals the method of obtaining it , (esp.) the principal Buddha of the present age (born at Kapila-vastu about the year 500 B.C. his father , S3uddhodana , of the S3a1kya tribe or family , being the Ra1ja of that district , and his mother , Ma1ya1-devi1 , being the daughter of Ra1ja Su-prabuddha MWB. 19 &c. ; hence he belonged to the Kshatriya caste and his original name S3a1kya-muni or S3a1kya-sin6ha was really his family name , while that of Gautama was taken from the race to which his family belonged ; for his other names see ib. 23 ; he is said to have died when he was 80 years of age , prob. about 420 B.C. ib. 49 n. 1 ; he was preceded by 3 mythical Buddhas of the present Kalpa , or by 24 , reckoning previous Kalpa , or according to others by 6 principal Buddhas ib. 136 ; sometimes he is regarded as the 9th incarnation of Vishn2u Hariv. Ka1v. Var. &c.) ; n. knowledge BhP. (B. %{buddhi}).

http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/cgi-bin/tamil/recherche

 

Saka - N. of a partic. white skinned tribe or race of people (in the legends which relate the contests between Vasisht2ha and Vis3vamitra the S3akas are fabled to have been produced by the Cow of Vasisht2ha , from her sweat , for the destruction of Vis3va1mitra"s army ; in Mn. x , 44 , they are mentioned together with the Paun2d2rakas , Od2ras , Dravid2as , Ka1mbojas , Javanas or Yavanas , Pa1radas , Pahlavas , Ci1nas , Kira1tas , Daradas , and Khas3as , described by Kullu1ka as degraded tribes of Kshatriyas called after the districts in which they reside: according to the VP. iv , 3 , king Sagara attempted to rid his kingdom of these tribes , but did not succeed in destroying them all: they are sometimes regarded as the followers of S3aka or S3a1li-va1hana , and are probably to be identified with the Tartars or Indo-Scythians [Lat. %{saca}] who overran India before the A1ryans , and were conquered by the great Vikrama7ditya [q.v.] ; they really seem to have been dominant in the north-west of India in the last century before and the first two centuries after the beginning of our era) AV.Paris3. Mn. MBh. &c. ; a king of the S3akas g. %{kambojA7di} (on Pa1n2. 4-1 , 175 Va1rtt.) 

http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/cgi-bin/tamil/recherche

Plato, Charmides

This Thracian told me that in these notions of theirs, which I was just now mentioning, the Greek physicians are quite right as far as they go; but Zamolxis, he added, our king, who is also a god, says further, "that as you ought not to attempt to cure the eyes without the head, or the head without the body, so neither ought you to attempt to cure the body without the soul; and this," he said, "is the reason why the cure of many diseases is unknown to the physicians of Hellas, because they are ignorant of the whole, which ought to be studied also; for the part can never be well unless the whole is well." For all good and evil, whether in the body or in human nature, originates, as he declared, in the soul, and overflows from thence, as if from the head into the eyes. And therefore if the head and body are to be well, you must begin by curing the soul; that is the first thing. And the cure, my dear youth, has to be effected by the use of certain charms, and these charms are fair words; . http://classics.mit.edu/Plato/charmides.html

 

 




Гласувай:
136



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
19.02.2012 15:51
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
19.02.2012 15:52
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. foreigner69 - "Когато фактите говорят и боговете трябва да мълчат, нали така:)"
19.02.2012 15:54
За жалост на нашите псевдо-богове им е много трудно да замълчат :))))
цитирай
4. voulgaros - СТИГА БЕ ПАВЕКА, СТИГА БЕ. . . ТИ СИ ...
19.02.2012 15:54
СТИГА БЕ ПАВЕКА,СТИГА БЕ ...ТИ СИ БИЛ МНОГО ГОЛЯМ КОМПЛЕКСАР БЕ ПАВКА...
КАЗВАМ ТИ ПРИЯТЕЛСКИ---ТИ СИ ЕДНО БОЛНО БАЛОНЧЕ
цитирай
5. sparotok - така е
19.02.2012 15:57
foreigner69 написа:
За жалост на нашите псевдо-богове им е много трудно да замълчат :))))


Така е, лъже-боговете нямат покой, искат всичко да е вечно под техен контрол:)

Поздрави!
цитирай
6. sparotok - :)
19.02.2012 15:59
voulgaros написа:
СТИГА БЕ ПАВЕКА,СТИГА БЕ ...ТИ СИ БИЛ МНОГО ГОЛЯМ КОМПЛЕКСАР БЕ ПАВКА...
КАЗВАМ ТИ ПРИЯТЕЛСКИ---ТИ СИ ЕДНО БОЛНО БАЛОНЧЕ


Благодаря ти за приятелската загриженост!:)

Би ли посочил, кой от представените факти не е верен и какви са доказателствата за това?
цитирай
7. voulgaros - ОК ВСИЧКО Е ВЯРНО---АМА ЩО НЯ НАПИСА ...
19.02.2012 16:08
ОК ВСИЧКО Е ВЯРНО---АМА ЩО НЯ НАПИСА И ТОВА ЧЕ ТРАКИОТИТЕ БЯХА ГРЪЦКИ ГЕНО-ЕТНОС..НА НИСКО ИНТЕЛЕКТУАЛНО НИВО...НА МЕНЕ НЕ МИ ПРЕЧЕ---
ТРАКИТЕ БЯХА ГЪРЦИ..И ВИНАГИ ЩЕ СИ ОСТАНАТ ГЪРЦИ,,,НЕКВИ СМЕШНИ ВУЛГАРИ КАТО ТЕБЕ И КАТО НЕКОИ ДЗВЕР--КОИТО НЕ ЗНАЕ ЕЛЕМЕНТАРАТА ХРОНОЛОГИАС---И АЛГОРИТМОСА НА ВРЕМЕ-ПРОСТРВАНСВОТО...ВИЕ ЛИ ШЕ СЪБОРИТЕ ЕЛЛАДА, БРЕ МРАВЧИЦИ.....????
цитирай
8. sparotok - понятия
19.02.2012 16:16
voulgaros написа:
ОК ВСИЧКО Е ВЯРНО---АМА ЩО НЯ НАПИСА И ТОВА ЧЕ ТРАКИОТИТЕ БЯХА ГРЪЦКИ ГЕНО-ЕТНОС..НА НИСКО ИНТЕЛЕКТУАЛНО НИВО...НА МЕНЕ НЕ МИ ПРЕЧЕ---
ТРАКИТЕ БЯХА ГЪРЦИ..И ВИНАГИ ЩЕ СИ ОСТАНАТ ГЪРЦИ,,,НЕКВИ СМЕШНИ ВУЛГАРИ КАТО ТЕБЕ И КАТО НЕКОИ ДЗВЕР--КОИТО НЕ ЗНАЕ ЕЛЕМЕНТАРАТА ХРОНОЛОГИАС---И АЛГОРИТМОСА НА ВРЕМЕ-ПРОСТРВАНСВОТО...ВИЕ ЛИ ШЕ СЪБОРИТЕ ЕЛЛАДА, БРЕ МРАВЧИЦИ.....????


Не е правилно траките да бъдат наричани гръцки народ по простата причина, че траките са местни хора, а древните гърци са пришълци от Африка.

Верно е, че гърците асимилират много траки и пелазги, но в такъв случай трябва да кажем, че гърците придобиват европейски черти благодарение на смесването си с древно балканско население.
цитирай
9. voulgaros - ПАВЕЛЕ, , , ДОБРЕ БЕ БАТЕ---ПОНЕ ...
19.02.2012 16:29
ПАВЕЛЕ,,,ДОБРЕ БЕ БАТЕ---ПОНЕ ПРИЗНАИ ОТ 4-ТЕ ГЛАВНИ ГРЪЦКИ ПЛЕМЕНА---2 ОТ ТЯХ СЪС СИГУРНОСТ ИДВАТ ОТ СЕВЕР - ДОРИИЦИТЕ И ЕОЛИИЦИТЕ....АКО ЗА АХЕИТЕ И ИОНИТЕ---НЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ КАК ТОЧНО СЕ РЗАРАЖДА МИКЕНА--ТИРИНТ ПИЛОС И АРГОС...-ЕДНИ КАЗВАТ ОТ МАЛА АЗИА-МИКРААСИА...ДРУГИ--ПАК ОТ СЕВЕР..ТРЕТИ ОТ ФИНИКИА И КРИТ...
А ЗА ИОНИТЕ---АТИНА Е ПЪРВИА ИОНИИСКИ ПОЛИС...СЛЕД ТОВА ИОНИТЕ НАЛИ ЗНАЕШ КАДЕ ОТИВАТ---В ДОДЕКАПОЛИСА НА СМИРНЕ=СМИРНИ+ 11 ДРУГИ ГРАДА+ОСТРОВ ХИОС
ЕТА=ИТА=ДРЕВНОСТА Е---ДНЕС И
цитирай
10. sparotok - данни
19.02.2012 16:45
voulgaros написа:
ПАВЕЛЕ,,,ДОБРЕ БЕ БАТЕ---ПОНЕ ПРИЗНАИ ОТ 4-ТЕ ГЛАВНИ ГРЪЦКИ ПЛЕМЕНА---2 ОТ ТЯХ СЪС СИГУРНОСТ ИДВАТ ОТ СЕВЕР - ДОРИИЦИТЕ И ЕОЛИИЦИТЕ....АКО ЗА АХЕИТЕ И ИОНИТЕ---НЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ КАК ТОЧНО СЕ РЗАРАЖДА МИКЕНА--ТИРИНТ ПИЛОС И АРГОС...-ЕДНИ КАЗВАТ ОТ МАЛА АЗИА-МИКРААСИА...ДРУГИ--ПАК ОТ СЕВЕР..ТРЕТИ ОТ ФИНИКИА И КРИТ...
А ЗА ИОНИТЕ---АТИНА Е ПЪРВИА ИОНИИСКИ ПОЛИС...СЛЕД ТОВА ИОНИТЕ НАЛИ ЗНАЕШ КАДЕ ОТИВАТ---В ДОДЕКАПОЛИСА НА СМИРНЕ=СМИРНИ+ 11 ДРУГИ ГРАДА+ОСТРОВ ХИОС
ЕТА=ИТА=ДРЕВНОСТА Е---ДНЕС И


За мен не представлява пречка да призная каквото и да е било, стига то да отговаря на истината.

Няма гаранция, че не греша в твърденията си, покажи обаче къде точно съм сбъркал.

1. В История - VІІ- 95, Херодот твърди, че еолийците са потомци на пелазгите.

2. Пак в История, но на друго място - І-57 Херодот казва, че езикът на пелазгите няма нищо общо с гръцкия.

3. Херодот (История VI- 53) казва, че благородниците на дорийците идват от Египет. В Георгафия VII, 7. 1 Страбон пише, че данайците пристигат от Египет. Плиний Стари споделя в Естествена История VII. LVI.195-198, че Данай и хората му идват от Египет.

В случай, че имаш други дани моля те, представи ги! Възможно е аз да съм пропуснал нещо важно.
цитирай
11. minavamottuk - Много дръзко...
19.02.2012 17:10
читох с интерес ,но признавам,че и с усмивка
цитирай
12. voulgaros - ПАВКА, , НА МЕН МИЕ ЧУДНО САМО ЗАЩО ...
19.02.2012 17:11
ПАВКА,,НА МЕН МИЕ ЧУДНО САМО ЗАЩО ИУОНИИСКО МОРЕ Е МНОГО В СТРАНИ ОТ ИОНИТЕ--НАЛИ ЗНАЕШ МОРЕТО ПОД АДРИАТИКА-МЕЖДУ ТОКЪТ НА ИТАЛИА И КЕРКИРА=КОРФУ ДО МЕЖДУНАРОДНИТЕ ВОДИ НА МЕЗОГЕОС=СРЕДНОЗЕМНОТО МОРЕ-МАРЕ--ЕТО ПРИЗНАВАМ СЛАВЯНСКАТА ДУМА ЗА МОРЕ Е МНОГО БЛИЗКА ДО ЛАТИНСКАТА МАРЕ=МАРУМ

ПО ЧИСТА ЛОГИКА ЕГЕО ПЕЛАГОС-ТРЕБВА ДА СЕ КАЗВА ИОННИСКО МОРЕ=ПОНТОС-ПЕЛАГОС-ТАЛАССА+ОКЕАНОС, ЗАЩОТО ИОНИТЕ СА ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ЕЛЛАДА-НЕ ОТ ВЪНШНАТА АОТ КЪМ АТИНА И ЕВБЕА


ПАВКА--ЗА СПАРТАНЦИТЕ--ДА ТИ КАЖА ЛИ ТЕ КАКВИ СА===50% ДОРИИЦИ И 50 & ДАНАИЦИ= ОТ ЛАКЕДЕМОН=ЛАКООН-ЛАКОНИА

ДАНАИЦИТЕ СА СПОМЕНАТО ОТ ОМИР САМО КААТО ДРУГО ИМЕ НА АХЕИТЕ--,А МОЖЕ И ДА СА БИЛИ И НАПАЛНО ДРУГ ВИД ХОРА....598!!! ПАТИ АХЕИ, 138 ДАНАИ, 29 АРГИОС-АРГИВЦИ=АРГЕАДЕС

ТИ ВИНАГИ НАТЪРТВАШ ЗА ВСИЧКИТЕ ПАМ ГЪРЦИ--ПАН ЕЛЛАДА--ЧЕ СА САМО ДАНАИТЕ....А НИЕ СМЕ 12 ВИДА ПАН ЕЛЛАДА====
АХЕИ,ЕОЛИ,ДОРИАНС,ИОНЕС,АРГЕАДЕС,ДАНААНС,ЕПИРОТЕС,ТЕСАЛИ=ОТ ЕОЛ И ЕОЛИТЕ,МАКЕДОНЕС=ДОРИАНС И АРГЕАДЕС,ТРАКИОТЕС==ПРОСТИ ВИД ГЪРЦИ=ОТ ГРЕКУС ИЛИ ОТ АРЕС И ТРАКС
ОТ ИТАЛИА---ГРАЕИ ОТ БЕОТИА,В ЕПИР-ЕЛИ ОТ ДОДОНА....ПАМФИЛИ И ПОНТИ В АНАТОЛИА---ИОНИ В КИПРО-ЕТЕОКИПРИОТИ
ДОРИ ИМА ЕДНО ПАН ЕЛЛАДСКО ПЛЕМЕ В СКИТИА, ЗАБРАВИХ КАК СЕ КАЗВАШЕ.
цитирай
13. sparotok - :)
19.02.2012 17:16
minavamottuk написа:
читох с интерес ,но признавам,че и с усмивка


Усмивката е една напълно естествена реакция при прочитането на подобен текст:)

Поздрави!
цитирай
14. letopisec - Браво, Серафимов
19.02.2012 17:19
понеже Мани, основателя на манихейството, се е възприемал за прероденият Буда, можеш спокойно да напишеш, че и той е трак...Хубаво би било и да се каже, че Сидхарта е тракийска дума...С пози тостинг направо ме развесели..."Не е шега", за да напишеш това, значи знаеш, че доста се бъзикаш...Много знаеш за гърците, но не си научил най-важното от гръцката мъдрост: истината е в мярката..Ти се изкара единственият, който пише невероятни неща, просто защото не повтаряш другите. Това научен критерий ли е?
цитирай
15. sparotok - до voulgaros - гърци в Скития
19.02.2012 17:23
В История ІV-108 Херодот пише за обитатлите на град Гелон (в близост до днешния Белск, Украйна), че били потомци на гърци, които напуснали черноморските си колонии и се смесили със скиткото население.

Маре -море е заемка в латинския, това е признато от езиковедите. Изконната латинска дума за море е пелагус.

Прав си, че не всички гърци са потомци на данайците, но точно данайците са тези, които налагат своята власт в края на 2-ро хил.пр. Христа. Ахейците са местен народ, който бива асимилиран от данайците.
цитирай
16. sparotok - хайде пак глупости :)
19.02.2012 17:36
letopisec написа:
понеже Мани, основателя на манихейството, се е възприемал за прероденият Буда, можеш спокойно да напишеш, че и той е трак...Хубаво би било и да се каже, че Сидхарта е тракийска дума...С пози тостинг направо ме развесели..."Не е шега", за да напишеш това, значи знаеш, че доста се бъзикаш...Много знаеш за гърците, но не си научил най-важното от гръцката мъдрост: истината е в мярката..Ти се изкара единственият, който пише невероятни неща, просто защото не повтаряш другите. Това научен критерий ли е?


Г-н Милчев, тия номерца са остарели, подновете репертоара:)

Смятам, че научен критерий е това човек да се придържа към фактите, а не към сляпото вярване в мнението на "авторитети". Ако вървиш след слепеца, рано, или късно и двамата ще паднете в дупката...Знаете кой го е казал това, нали?

Кой от изброените от мен факти не е верен?

Факт е, че Буда произхожда от саките- арийци.



Факт е, че арийските саки са наречени траки.



Факт е, че древното име на Тракия е Ария.



Факт е, че е документиран тракийски поход към Индия.



Факт е, че има прилика между тракийска и индийска религия, език, обичаи, материална култура.



Факт е, че прозвището на Буда (будният) е обяснимо на български език

цитирай
17. avitohol1 - В този ваш труд има много верни неща, но и много неточности.
19.02.2012 17:38
В този ваш труд има много верни неща, но и много неточности. Вие направо отъждествявате траките с индоевропейците, които са обитавали нашите земи преди траките (Шопов и др., 2007а). От индоевропейците произлизат повечето европейски и индийски народи. Несъмнено скитите, саките и тракийците са родствени, т.к. всички те произхождат от индо - европейците. Но в никакъв случай не може да се сложи равенство между едните и другите. Проблемът е, че тракийците не са един народ, а са група народи с различен етнически произход. Докато някой от тях са от местен произход, други са от индо- ирански произход. В частност траките Синди идват от областта Синд в Пенджаб, Пакистан, където и до днес живеят над 2 милиона души от народа Синдхи, които приличат на българи и въобще не се интересуват, че българските историци твърдят, че са траки. Днешните Синди носят един български генен маркер в тяхното ДНК (Шопов, 2007). Гетите са били наричани “саките отвъд морето” в персийската империя, а саките са индо-иранци.
Може да се каже, че траките Синди и Гети са саки, но това не е вярно за останалите тракийски племена (или народи).
Цитирана литература:
Шопов Я. Й. (2007) Генетични изследвания за произхода на българите и близостта им с други народи. Авангардни изследвания на древните българи, т.1 (2), стр.3-47, (2007)
http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1297628/_._._._.1_2_.3-47_2007_
Шопов Я. Й., П. Димитров, Д. П. Димитров, Б. Шкодров (2007а) - Българската държавност и пренасянето и в Европа. (Потопът: най-стари писмени свидетелства и миграциите на българите). Доклад на Международната научна конференция “Българската държавност в Европа пред своя 20 век”, 18-20 март 2005 г., Исторически факултет на Софийският Университет “Св. Климент Охридски”. - Авангардни изследвания на древните българи, т.1, стр.3- 23.
цитирай
18. avitohol1 - Индоевропейци и траки
19.02.2012 17:40
Шопов Я. Й., П. Димитров, Д. П. Димитров, Б. Шкодров (2007а) - Българската държавност и пренасянето и в Европа. (Потопът: най-стари писмени свидетелства и миграциите на българите). Доклад на Международната научна конференция “Българската държавност в Европа пред своя 20 век”, 18-20 март 2005 г., Исторически факултет на Софийският Университет “Св. Климент Охридски”. - Авангардни изследвания на древните българи, т.1, стр.3- 23.
1 част:
http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1294895/Bulgarian_State_Tradition_and_its_Delivery_to_Europe._The_Deluge_Oldest_Written_Evidences_and_Migrations_of_Bulgarians._Yavor_Y._Shopov_Petko_Dimitrov_Dimitar_Dimitrov_and_Bono_Shkodrov
2 част:http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1294972/_._-_
3 част:http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1401099/_._-_1_2_2_2007_-_3
цитирай
19. estolodu - хубаво си направил, като направо си ...
19.02.2012 17:41
хубаво си направил, като направо си поставил текстовете на източниците накрая, така всеки може да направи проверка сам за себе си бързо
цитирай
20. letopisec - а Херакъл
19.02.2012 17:44
А как всъщност стоят нещата? След похода на Александър, елинската ученост започва да изследва кой друг, освен него е ходил до Индия. И наистина в разни схолии се говори, че Дионис бил ходил до там, ...но също така и Херакъл...Интересно защо Спароток, забравя Херакъл?
цитирай
21. avitohol1 - Според ведите прародината на арийците е платото Ариана (Загрос) в Иран, а не Ария
19.02.2012 17:50
Името на народа СИНДХИ в Пакистан съвпада с т.н. траки СИНДИ в България, т.к. гласната
-Д претърпява закономерно потъмняване в -ДХ при пренос от ирански, към индо-арийски език (Шопов и др., 2005). По археологически данни племето СИНДИ за пръв път донася будистки елементи в изкуството на територията на днешна България (Васил Мутафов, частно съобщение) в края на VII в. пр. Хр. По това време древните българи са обитавали областта СИНД в Пакистан (2007б), от която вероятно идва и племето СИНДИ (Васил Мутафов, частно съобщение). Едни автори класифицират СИНДИТЕ на Балканския полуостров като тракийци, а други като скити (Всемирная история, 1956). Скитите са вид източни иранци. Именно източните иранци са основата на арийските племена, завладели Индия (включително територията на Пакистан) около XV в. пр. Хр. ДНК (Шопов, 2007). Според ведите прародината на арийците е платото Ариана (Загрос) в Иран, а не Ария. Те идват в Индия от там, което е документирано с многобройни археологически находки. Основен белег на археологическата култура на арийците в Индия е сивата писана керамика, която първоначално се появява в Туранг тепе Иран (Matheson, 2001).
Matheson S.A (2001) Persia - An Archeological Guide. Yassavoli Publications, Tehran, 204 p.
Шопов Я. Й., Т. Ялъмов, Л. Цанков (2005) Сходни думи и старинни термини в български и хинди- произход и значение- в: 20 години Индология в Софийския Университет “Св. Климент Охридски” -Доклади от международната юбилейна конференция, проведена от 30 юни - 2 юли 2004. в София. Университетско издателство “Св. Климент Охридски”, стр. 49-65
http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1303515/_-_._._._._._._20_Years_Indology_in_Sofia_University_Proceedings_of_the_International_Conference_held_at_29_June-_2_July_2004_in_Sofia_University_Press_St._Klement_Ohridsky_Sofia_2009_pp.311-_324
Шопов Я. Й. (2007б) Мадара и Мадарския конник- произход и значение на топонима Мадара.-Изложение изнесено на кръглата маса “Мадарският конник” на 22 Март 2003
цитирай
22. get - - За произхода на Гаутама Буда ... наречен Сидхарта !!
19.02.2012 17:53
Родът БУДА Gotama е от Sakiya clan(племето/народът САКА) част от които са земеделци и занаятчии "Khattiya", и воини "Kshatrirya" и стават едни от най-значимите касти в северна India. Също така техният несъмнено най-известен member was undoubtedly Sakyamuni Buddha, other important members of the Sakiya Clan have been documented ... Митичният цар-основател на този клан се е казвал Okkaka (ca. 800 BCE) - http://theravada.triratna.info/Gotama-Family-Tree.html
Sakya е кланът(племето) в което се ражда Buddha . Столицата им е била Kapilavatthu. Упоменават се и други сакски поселища Catuma, Khomadussa, Samagama, Devadaha, Silavati, Nagaraka, Medatalumpa, SAKKHARA and Ulumpa (q.v.). Измежду множеството сакски кланове сах и тези на GOTTA(известно е нам и , като ГЕТА/и/) . Самият Buddha произхожда от клана Gotamagotta. Към момента е възприето че от САКИте произхождат, кастата на брамините(свещениците).
- За Саките вижте - http://en.wikipedia.org/wiki/Saka - ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ (!) в персийските източници САКА ОЩЕ ГИ НАРИЧАТ - Saka suni "Saka or Scythian sons" , тоест "СКИТСКИ или САКСКИ СИНОВЕ !!"
- Според асирийски записи от времето на Esarhaddon те водят битки, с тях, като пък в Акадски извори същите са наричани Ashkuza or Ishhuza ?!
- Пръв е Hugo Winckler, който асоциира саките със скитите !
- Също така те са близко родствени и с Gimirrai(кимерийци), които са ни известни от гръцки извори, като Cimmerians. Нещата стават още по-смущаващи, тъй като според персите те са "сака" а според вавилоно-акадски записи са наречени Кимерийци ... като накрая стават синонимни при триезичният надпис известен ни, като "Behistun inscription", създаден през 515 BC по волята на Darius the Great.

- Завършвайки поста си, ще помоля южните ни съседи да се държат по-възпитано и престанат с прословутият си супер етатизъм и произтичащ от това шовинизъм ... защото сега започвам !! :))

от Гет ктист - от родът на мизите(които някои ги превеждат, като "буковците-меше" а аз, като МУЖе) !!
цитирай
23. voulgaros - Не си прав---никаде не е записвано ...
19.02.2012 18:00
Не си прав---никаде не е записвано като извор че данаицте правят завоевание...ИМА ЗАПИС ОТ ХЕЗИОД И АПОЛОДОР ЧЕ ЕДНИ 50 ДАНАИДИ И 50 ЕГИПТИ-СИНОВЕ ИДВАТ ОТ ЕГИПЕР.. И ТАМПОСЛЕ--НАЛИ МИТЪТ ГО ЗНАЕ, СИ МИСЛЯ....

ТА ТОВА Е ВСИЧКО ПАВКА....НИШО ДРУГО НЯМА....А И ЗА ПЕРСЕИ--ЧЕ Е СИН НА ДАНАИДА==СМИСАЛ АСИРИЕЦ Е ИЛИ Е ЕГИПТОС...ОЩЕ В ДРЕВНОСТА ДРУГИТЕ ГЪРЦИ СА КАЗВАЛИ ЧЕ ПЕРСЕИ Е АСИРИЕЦ...И ТОВА Е БАТКА.....ЗА ТАКА ВЕЛИКИТЕ ДАНАИЦИ

ДРУГИТЕ ГЪРЦИ СА БИЛЕ (СМЕ) МНОООООООГО ПОВЕЧЕ, ПО ДОБРИ И ПО СИЛНИ.....НЯМА ЗАВОЕВАНИЕ НА ЕЛЛАДА,,,,,ИМА САМО ЕДИН МИТ..



А ТИ МИ КАЖИ-ЗА ИОНИИСКО МОРЕ----КАКВО МИСЛИШ ПО ТОЗИ КАЗУС??????
цитирай
24. mitkaloto - Павел, там по-нагоре някои оспо...
19.02.2012 18:01
Павел,там по-нагоре някои оспорват твоята хипотеза.Имат право.Интересно е,че ти отговаряш на техните въпроси ,а те на твоите мълчат като...Поздрави!
цитирай
25. mt46 - И
19.02.2012 18:01
това е възможно, приятелю... Никой учител не се е родил научен...
цитирай
26. troia - Здравей,
19.02.2012 18:08
не мога да споря с теб, защото историята не ми е силната страна, а и тук нещата са поднесени за една дискусия на по-високо ниво.Наистинаа звучи невероятно, но аз подкрепям всички нови неща и по различния начин на мислене. Ако всички мислехме шаблонно, нямаше да ги има толкова открития. Поздрави!
цитирай
27. avitohol1 - Ако заглавието на постинга ви беше “Българските корени на Буда” бих се съгласил напълно
19.02.2012 18:10
Ако заглавието на постинга ви беше “Българските корени на Буда” бих се съгласил напълно с него по следните причини:
Буда е историческа личност. Той е бил принц на Саките и се е казвал Гаутама. Многобройни изследвания показват, че древните българи са били част от саките (Шопов и Цанков, 2007 и др.). Сега в България се среща фамилно име Гаутамов (Тодор Ялъмов, частно съобщение), което показва, че до скоро това име се е срещало и у нас. След като медитира продължително Гаутама се пробужда и от тогава носи името Буда (което значи пробуден на санскрит). Това име образува и името на град Буда (сега Будапеща), който е основан от прабългарите. Името Буда произлиза от глагола БУДЯ (който е БУДЙА на санскрит), (McDonell, 1976) . Майката на Буда се казва Мая, което е известно българско име, както и име на ведическа богиня (Шопов и др., 2002а).
цитирам:
McDonell A. (1976) Sanscrit Dictionary. Oxford, 1976
Шопов Я. Й. и др. (2002а) Компютърен анализ на фамилните имена в телефонния указател на София за издирване на редки и остарели думи от прабългарски произход. -Доклад на Националната научна конференция на тема: “2000: Приносът на Българите в Световната цивилизация”, 1- 2 ноември 2000 г., Исторически факултет на Софийския Университет “Кл. Охридски”, София. - сп. Авитохол, бр. 19, стр. 21 - 30.
http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/427196/_
Шопов Я. Й., Л. Цанков (2007) Българската държавна традиция през вековете (от Потопа до наши дни) Авангардни изследвания на древните българи, т.1 (1), стр 53-56
http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/434452/Ancient_Bulgarian_States-_Emerging_Structure_and_Migration_-_
цитирай
28. анонимен - а по-леко, че почна да правиш много грешки:)
19.02.2012 18:30
letopisec написа:
понеже Мани, основателя на манихейството, се е възприемал за прероденият Буда, можеш спокойно да напишеш, че и той е трак...Хубаво би било и да се каже, че Сидхарта е тракийска дума...С пози тостинг направо ме развесели..."Не е шега", за да напишеш това, значи знаеш, че доста се бъзикаш...Много знаеш за гърците, но не си научил най-важното от гръцката мъдрост: истината е в мярката..Ти се изкара единственият, който пише невероятни неща, просто защото не повтаряш другите. Това научен критерий ли е?


Карай я по-спокойно бе Кире, че от желание да се натегнеш на някой, в бързината си се омотал като петле в калчища, почна да правиш много грешки:)Що е туй - "С пози тостинг" - огладнял ли си, тостер ли ти се е приял не знам:)Виж си заглавието на поста, пише се Персия, не Пресия:) Като се ерчиш на Спаро, кажи къде е сбъркал, или май те е страх да оспориш доводите му, наместо това ръсиш глупости:)На това ли те научиха в САЩ?

цитирай
29. анонимен - браво летописец, развесели ме:)
19.02.2012 18:36
letopisec написа:
понеже Мани, основателя на манихейството, се е възприемал за прероденият Буда, можеш спокойно да напишеш, че и той е трак...Хубаво би било и да се каже, че Сидхарта е тракийска дума...С пози тостинг направо ме развесели..."Не е шега", за да напишеш това, значи знаеш, че доста се бъзикаш...Много знаеш за гърците, но не си научил най-важното от гръцката мъдрост: истината е в мярката..Ти се изкара единственият, който пише невероятни неща, просто защото не повтаряш другите. Това научен критерий ли е?


Съветвам Ви първо да си оправите правописа, после да се смеете, а когато го наравите да е с причина.Хора, които се хилят без повод рано или късно ги прибират в клиника и ги държат там дълго време.Причина за смях не виждам, напротив, дори ми се приплака като разбрах колко много сведения от древната ни история са скрити.Вие господине трябва да се зачервите от срам поради това, че сте станали подлога на чужденци, които унищожават историята ни!
цитирай
30. sparotok - eтимология
19.02.2012 18:45
avitohol1 написа:
Ако заглавието на постинга ви беше “Българските корени на Буда” бих се съгласил напълно с него по следните причини:
Буда е историческа личност. Той е бил принц на Саките и се е казвал Гаутама. Многобройни изследвания показват, че древните българи са били част от саките (Шопов и Цанков, 2007 и др.). Сега в България се среща фамилно име Гаутамов (Тодор Ялъмов, частно съобщение), което показва, че до скоро това име се е срещало и у нас. След като медитира продължително Гаутама се пробужда и от тогава носи името Буда (което значи пробуден на санскрит). Това име образува и името на град Буда (сега Будапеща), който е основан от прабългарите. Името Буда произлиза от глагола БУДЯ (който е БУДЙА на санскрит), (McDonell, 1976) . Майката на Буда се казва Мая, което е известно българско име, както и име на ведическа богиня (Шопов и др., 2002а).
цитирам:
McDonell A. (1976) Sanscrit Dictionary. Oxford, 1976
Шопов Я. Й. и др. (2002а) Компютърен анализ на фамилните имена в телефонния указател на София за издирване на редки и остарели думи от прабългарски произход. -Доклад на Националната научна конференция на тема: “2000: Приносът на Българите в Световната цивилизация”, 1- 2 ноември 2000 г., Исторически факултет на Софийския Университет “Кл. Охридски”, София. - сп. Авитохол, бр. 19, стр. 21 - 30.
http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/427196/_
Шопов Я. Й., Л. Цанков (2007) Българската държавна традиция през вековете (от Потопа до наши дни) Авангардни изследвания на древните българи, т.1 (1), стр 53-56
http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/434452/Ancient_Bulgarian_States-_Emerging_Structure_and_Migration_-_


Прощавайте, но това, което казвате е меко казано несериозно, да не сте Вие прословутия Явор Шопов?

Гаутама, както и Буда, са само прозвища на Сакия Сина, един учен би трябвало да знае тези елементарни неща.

Бихте ли ми дали българската етимология на името Гаутама, ще се радвам много да науча от Вас това:)

Притежавам речника на Макдоналдс...а също и още няколко, имам достъп и до етимлогически речници...чакам с нетърпение обяснението на името Гаутама:)
цитирай
31. sparotok - проверка
19.02.2012 18:51
troia написа:
не мога да споря с теб, защото историята не ми е силната страна, а и тук нещата са поднесени за една дискусия на по-високо ниво.Наистинаа звучи невероятно, но аз подкрепям всички нови неща и по различния начин на мислене. Ако всички мислехме шаблонно, нямаше да ги има толкова открития. Поздрави!


Всеки може да направи проверка на твърденията ми, дал съм достатъчно данни под постинга.

Поздрави!
цитирай
32. sparotok - Буда
19.02.2012 18:52
mt46 написа:
това е възможно, приятелю... Никой учител не се е родил научен...


Приятелю, основната ми цел е това да покажа, че понякога истината звучи абсурдно и човек винаги трябва да проверява.

Поздрави!
цитирай
33. sparotok - дискусия
19.02.2012 18:54
mitkaloto написа:
Павел,там по-нагоре някои оспорват твоята хипотеза.Имат право.Интересно е,че ти отговаряш на техните въпроси ,а те на твоите мълчат като...Поздрави!


Нека мълчат, мълчанието е знак на съгласие:) Все пак се надявам г-н Милчев да благоволи да каже, кой от фактите, които съм изнесъл не е верен...

Дали ще го бъде това?

Поздрави!
цитирай
34. avitohol1 - българската етимология на името Гаутама е пълна загадка, но факт е, че се среща.
19.02.2012 18:57
Да, аз съм същият.
българската етимология на името Гаутама е пълна загадка, но факт е, че се среща. Вижте тук:
http://lastnames.myheritage.com/last-name/Gautamov?lang=BG
There is one person with the Gautamov surname on MyHeritage.com
Where do people with the Gautamov surname come from: България (100%)
цитирай
35. sparotok - йонийско море
19.02.2012 18:57
voulgaros написа:
Не си прав---никаде не е записвано като извор че данаицте правят завоевание...ИМА ЗАПИС ОТ ХЕЗИОД И АПОЛОДОР ЧЕ ЕДНИ 50 ДАНАИДИ И 50 ЕГИПТИ-СИНОВЕ ИДВАТ ОТ ЕГИПЕР.. И ТАМПОСЛЕ--НАЛИ МИТЪТ ГО ЗНАЕ, СИ МИСЛЯ....

ТА ТОВА Е ВСИЧКО ПАВКА....НИШО ДРУГО НЯМА....А И ЗА ПЕРСЕИ--ЧЕ Е СИН НА ДАНАИДА==СМИСАЛ АСИРИЕЦ Е ИЛИ Е ЕГИПТОС...ОЩЕ В ДРЕВНОСТА ДРУГИТЕ ГЪРЦИ СА КАЗВАЛИ ЧЕ ПЕРСЕИ Е АСИРИЕЦ...И ТОВА Е БАТКА.....ЗА ТАКА ВЕЛИКИТЕ ДАНАИЦИ

ДРУГИТЕ ГЪРЦИ СА БИЛЕ (СМЕ) МНОООООООГО ПОВЕЧЕ, ПО ДОБРИ И ПО СИЛНИ.....НЯМА ЗАВОЕВАНИЕ НА ЕЛЛАДА,,,,,ИМА САМО ЕДИН МИТ..



А ТИ МИ КАЖИ-ЗА ИОНИИСКО МОРЕ----КАКВО МИСЛИШ ПО ТОЗИ КАЗУС??????


Какво да кажа за йонийско море...йонийците са потомци на пелазгите, Херодот го пише това в История VII- 94, I-56, VII-95.
цитирай
36. sparotok - Гаутама
19.02.2012 19:04
avitohol1 написа:
Да, аз съм същият.
българската етимология на името Гаутама е пълна загадка, но факт е, че се среща. Вижте тук:
http://lastnames.myheritage.com/last-name/Gautamov?lang=BG
There is one person with the Gautamov surname on MyHeritage.com
Where do people with the Gautamov surname come from: България (100%)


Уважаеми господине, изобщо не е важно дали едно име се среща днес у нас, а дали то има обяснение на български. Ако Гаутама (Гаутамов) няма българска етимология то няма как да е българско.

Фамилиите Матеев, Кузманов, Карагьозов, Атанасов си ги имаме за български, но истината е, че старите българи изобщо не са познавали тези имена. Те са наложени в по-късен период.
цитирай
37. voulgaros - НЕ БЕ, НЕ БЕ, , ЯСНО ЧЕ СА БЪЛГАРИ, , АЗ ...
19.02.2012 19:13
НЕ БЕ ,НЕ БЕ,,ЯСНО ЧЕ СА БЪЛГАРИ,,АЗ НЕ СПОРЯ ПАВЕЛЕ,КО КАЕШ..

НАЧИ МИСАЛТА МИЕ ДРУГАДЕ---ЗАЩО ТОВА МОРЕ МУ Е ДАДЕНО ИМЕНО НА ИОНИТЕ---КАТО ТЕ СА ОТ ДРУГАТА МУ СТРАНА--В АТИНА???? А НЕ В ЕПИР ИЛИ АХЕА,ИЛИ ДОРИДА,ИЛИ ЕЛИС-ОЛИМПИА.....НАЛИ МА РАЗБИРАШ-----ТАМ НЯМА ИОНЕС??, АМОРЕТО СЕ КАЗВА ИОНИИСКО!!!
цитирай
38. sparotok - до avitohol1 - археологически данни??
19.02.2012 19:22
Прощавайте, но изпитвам силни съмнения относно твърдението Ви, че "По археологически данни племето СИНДИ за пръв път донася будистки елементи в изкуството на територията на днешна България"

Едно сериозно научно твърдение не може да се базира на частно съобщение.

Не мога да се съглася и с твърдението Ви, че "Скитите са вид източни иранци. "
Кои богове, обичаи и погребални обреди делят скити и перси (иранци)?
Херодот съобщава за скитските Папай, Арес, Гетосюр, Табити, Аргимпаса и Тагимасад. Кой от тези богове се почита от персите?

Вие твърдите, че - Според ведите прародината на арийците е платото Ариана (Загрос) в Иран, а не Ария. Бихте ли посочили тогава къде в Риг Веда, Атарва Веда, или Сама Веда мога да намеря тази информация?

Питам Ви защото не искам да остана с впечатлението, че говорите наизуст.

цитирай
39. анонимен - твой "луд" фен
19.02.2012 19:24
,,В лекция през 70-те години в СУ „Св. Климент Охридски“ индуският лингвист проф. Рама Каушик определи Чипровският камък за най-старият санскрит в света. Той е от времето на споменатия потоп и е издялан на камък от местна скала. Изводът е, че хоните са занесли санскрита от Балканите към Индия."
Винаги съм очаквал с нетърпение всяка твоя нова статия....бъди жив и здрав и продължавай в същия дух
цитирай
40. avitohol1 - Гаутама
19.02.2012 20:13
Вярно е, че повечето фамилни имена у нас не са от древни български имена, но се това име е изключително рядко в световен мащаб
цитирай
41. анонимен - до letopisec
19.02.2012 20:15
''истината е в мярката'' кажи го на своите сънародници.
Те сами ще разрушат Гърция, а децата и внуците им ще изплащат дългове!
Икономиката е крехка система, изискваща работа, а не шикалкавене, лъжи и провокации.
Животът не е купон ма кредит, който другите вечно ще ти плащат.
цитирай
42. sparotok - до avitohol -твърдения
19.02.2012 20:19
Прощавайте, но твърденията Ви са неверни. Въз основа на какво казвате следното – “Вие направо отъждествявате траките с индоевропейците, които са обитавали нашите земи преди траките”

Кои са тези индоевропейци, които са обитавали земите ни преди траките? В. Георгиев писа отдавна, че няма по-стари топоними и хидроними от тракийските. Как установявате тогава, че преди траките, един друг индо-европейски народ е обитавал Южните Балкани?

Относно гените на хората в Пенджап Ви съветвам да прочетете една статия на Скул, Шарда и Сонина. Да, индийците от тази област са генетично близки до нас, но също и до украинци, словени и др.

http://www.korenine.si/zborniki/zbornik08/indo_aryan.pdf

Не съм съгласен с авторите относно датировките, понеже има общи думи за метали в санскрит и да речем чешки и словашки ( ков-кавия, железо-жалика ). Това означава, че арийците са тръгнали за Азия едва в края на Бронзовата епоха.
цитирай
43. avitohol1 - Синди
19.02.2012 20:27
Едно сериозно научно твърдение може да се базира на частно съобщение, ако, човека, който е направил това съобщение има многобройни научни публикации в специализирани издания. Случая е точно такъв - Васил Мутафов е добре известен в археологическите среди изследовател на тракийски археологически паметници. Също един от водещите експерти по тракийска археология у нас- доц., д-р Диана Гергова (с която съм работил) също смята, че траките СИНДИ са дошли в България от областта СИНД в Пакистан. Гергова ми каза, че дори е публикувала това и ще ми даде копие от тази работа, но това още не е станало.
цитирай
44. karay - ЗА някои неща.. бъркаш..!! но тука НЕ!! с теб сме!
19.02.2012 20:28
от превода на името на Буда( събуждане) , започна и моята лудост по темата...когато го научиш през чужд език( Eveil..fr.) стъписването е още по силно... защо аджеба на български Буда е Бъдя се и Бъдеще и Бъда(съм).....и оттам като се заровиш извода е НЕИЗБЕЖЕН... ако не си предубеден и си Българин
пс Впрочем и Якутите сега се наричат Сака.. и сигурно и турко алтайците ще ни излезнат по стари тракийски роднини( като корейци и Японци)

и имам една молба.. разрови се за Акадското име на Скитите сака.. АЗКУЗА..ашкуза ашкеназ..... а и морските хора(ПеЛаСгите) май са занесли сума ти знания култура и писменост в това дето днес е ПаЛеСтина
поздрави от тъжна Франция
Христо
цитирай
45. анонимен - вероятно и тюрките уйгури в дн...
19.02.2012 20:29

вероятно и тюрките уйгури в днешен Китай са траки...
цитирай
46. sparotok - уйгури
19.02.2012 20:57
анонимен написа:

вероятно и тюрките уйгури в днешен Китай са траки...


В едно интервю Джоан Дейвис-Кимбъл каза, че сред уйгурите се срещат хора с правилни европеидни черти, сини очи и светла коса.

Генетични проучвания също показаха, че част от уйгурите носят европейски гени.
The greater heterozygosity and the significant genotype associations between unlinked loci observed for the Uyghurs support the scenario that the Uyghurs might have originated from an admixture between Europeans and East Asians. This study also provides further support for the "out-of-Africa" hypothesis of modern human evolution in East Asia.

The Uyghur population is living in a region of Central Asia along the Silk Road trade route. Previous studies of the Uyghur population based on classical and mtDNA control-region sequence polymorphisms revealed genetic admixture with European populations (Zhao and Lee 1989; Comas et al. 1998).

The mechanism for the generation of admixture of East Asian and European genes in Central Asia is less clear. Based on the recent discovery of mummified bodies in Xinjiang and linguistic evidence, the presence of Europeans in this region can be established to be as early as 4000 years ago (Han 1986).
http://www.uyghurnews.com/canadian/Read.asp?UighurNews=dna-analyze-about-uyghur-people&ItemID=NA-342008540781712442391



Без подбробни сравнения няма как да се разбере дали уйгурите са потомци на някое тракийско племе, или пък на други европейци.
цитирай
47. sparotok - ишкузи
19.02.2012 21:05
karay написа:
от превода на името на Буда( събуждане) , започна и моята лудост по темата...когато го научиш през чужд език( Eveil..fr.) стъписването е още по силно... защо аджеба на български Буда е Бъдя се и Бъдеще и Бъда(съм).....и оттам като се заровиш извода е НЕИЗБЕЖЕН... ако не си предубеден и си Българин
пс Впрочем и Якутите сега се наричат Сака.. и сигурно и турко алтайците ще ни излезнат по стари тракийски роднини( като корейци и Японци)

и имам една молба.. разрови се за Акадското име на Скитите сака.. АЗКУЗА..ашкуза ашкеназ..... а и морските хора(ПеЛаСгите) май са занесли сума ти знания култура и писменост в това дето днес е ПаЛеСтина
поздрави от тъжна Франция
Христо


Аз също смятам, че пелазгите са и древнити филистимци. Неотдавна бяха намерени два филистимски надписа, но май само американската преса им обърна внимание.

http://www.nytimes.com/2007/03/13/science/13phil.html

Писмеността на филистинците-пелазги е сродна на Линеар А и Линеар Б.

Поздрави!
цитирай
48. sparotok - синди
19.02.2012 21:13
avitohol1 написа:
Едно сериозно научно твърдение може да се базира на частно съобщение, ако, човека, който е направил това съобщение има многобройни научни публикации в специализирани издания. Случая е точно такъв - Васил Мутафов е добре известен в археологическите среди изследовател на тракийски археологически паметници. Също един от водещите експерти по тракийска археология у нас- доц., д-р Диана Гергова (с която съм работил) също смята, че траките СИНДИ са дошли в България от областта СИНД в Пакистан. Гергова ми каза, че дори е публикувала това и ще ми даде копие от тази работа, но това още не е станало.


Странно, има исторически свидетелства за поход на траки към Индия, но няма данни за миграция на индийски народи към Балканите. Това показва, че е по-логично да се приеме, че името на Синд е дадено от траките.

Ако тракийските синти (синди) бяха индийци, т.е. дравиди, то къде са останките от дравидско население на Балканите, не ми е известно някой да е откривал скелетни останки на дравиди в нашата земя.

Омир, разказвайки за събития от 13-ти век преди Христа говори за синтите като тракийски народ.

Кога според Вас е станала миграцията на синдите към Тракия?
цитирай
49. sparotok - !
19.02.2012 21:21
avitohol1 написа:
Вярно е, че повечето фамилни имена у нас не са от древни български имена, но се това име е изключително рядко в световен мащаб


Да, името може да е рядко, но това не означава нищо. В езика ни попадат много иранизми посредством турския език, защо да не са попаднали и други екзотични думи (от индийски да речем) чрез едно, или няколко посредничества?

Щом Гаутама няма обяснение на български, то е неразумно да се свързва с българите. Сакс-Кобург-гота е също рядко име, носено е от хора, които са управлявали България, но те не са от български произход.

Разбирате ли разликата?
цитирай
50. sparotok - !
19.02.2012 21:24
анонимен написа:
,,В лекция през 70-те години в СУ „Св. Климент Охридски“ индуският лингвист проф. Рама Каушик определи Чипровският камък за най-старият санскрит в света. Той е от времето на споменатия потоп и е издялан на камък от местна скала. Изводът е, че хоните са занесли санскрита от Балканите към Индия."
Винаги съм очаквал с нетърпение всяка твоя нова статия....бъди жив и здрав и продължавай в същия дух


Благодаря ти!
цитирай
51. sparotok - автогол
19.02.2012 21:34
letopisec написа:
А как всъщност стоят нещата? След похода на Александър, елинската ученост започва да изследва кой друг, освен него е ходил до Индия. И наистина в разни схолии се говори, че Дионис бил ходил до там, ...но също така и Херакъл...Интересно защо Спароток, забравя Херакъл?


Господин Милчев, вкарахте си автогол:)

Да знаете случайно, че етимологията на Хера, а и от там на Херакъл не е гръцка...Не, нали:)

Вие цитирате често руски автори, не сте ли запознат с работите на Л. Гиндин?
Препоръчвам Ви -Гиндин Л.А. Древнейшая ономастика Восточных Балкан, 1973г.

Не сте запознат и с работите на Херодот, в История ІV-8-10 е казано, че праотецът на всички скити е Херакъл. Да обаче на никой не му е дошло на ум да изкара гърци и скити роднини...защото и не са.

Гърците си приписаха Зевс, Арес, Дионис, но това не са техни божества. Южните ни съседи се опитаха да си присвоят Орфей, Лин, Тамир, а и музите, макар древните извори да бяха пределно ясни относно тракийския произход на Офей и др.

Четете повече г-н Милчев!

цитирай
52. karay - по молба на васко ...
19.02.2012 21:40
просто да споделя че и т наречените саксонци са може би САКА СУНИ или синове на сака( скити аш куза)... а Юдейството на Ешкеназите(ужким идвало от името на Германия на иврит) според мен е директна заемка от ашкуза и след като хазарите идват от този район логично е да се допусне че евреите ешкенази са преки наследници на сродното на бг племе т нар хазари..
цитирай
53. karay - по молба на васко ...
19.02.2012 21:43
просто да споделя че и т наречените саксонци са може би САКА СУНИ или синове на сака( скити аш куза)... а Юдейството на Ешкеназите(ужким идвало от името на Германия на иврит) според мен е директна заемка от ашкуза и след като хазарите идват от този район логично е да се допусне че евреите ешкенази са преки наследници на сродното на бг племе т нар хазари..
цитирай
54. iliada3 - Това просто надминава очакванията ...
19.02.2012 21:47
Това просто надминава очакванията ми,Павел!Интересно!
цитирай
55. karay - филистимняни....
19.02.2012 21:57
Благодаря!! това за връзката.. ДОКАЗАНА АРХЕОЛОГИЧЕСКИ.. между балканската писменост и палестина е още едно полезно камъче в строежа на сградата на ИСТИНСКАТА история...
да продължа за ешкеназита...има около 60 евреи нобелови лауерати по физика.. има само един Сефарад..!а и първите сведения документирани за еврейски общности в централна европа са точно отвремето след погубването на хазария.. както и първите сведения за катаро албигойци патарани е от 1023г точно 5 години слд края на Първата Българска Империя..

и извини ме че си изплаквам болката::))) едно е Империя друго е Жупанство банство и графство.....
цитирай
56. sparotok - саки и сакси
19.02.2012 22:07
karay написа:
просто да споделя че и т наречените саксонци са може би САКА СУНИ или синове на сака( скити аш куза)... а Юдейството на Ешкеназите(ужким идвало от името на Германия на иврит) според мен е директна заемка от ашкуза и след като хазарите идват от този район логично е да се допусне че евреите ешкенази са преки наследници на сродното на бг племе т нар хазари..


Освен приликата в имената няма нищо друго общо между саки и сакси.
Саките са конен народ, като основното им оръжие е лъка, а саксите са пешаци, с основно оръжие копие.

Саки означава силни, могъщи, името е свързано с трак.дума загрей (бик, силен), санскритската шакти -сила...и разбира се ст.блг шегор (бик, силен).

цитирай
57. sparotok - !
19.02.2012 22:09
iliada3 написа:
Това просто надминава очакванията ми,Павел!Интересно!


Да ти кажа честно, в началото, когато намерих данните ми се наложи да си поразтъркам очите...:)

цитирай
58. karay - вероятно и тюрките уйгури в дн...
19.02.2012 22:09
анонимен написа:

вероятно и тюрките уйгури в днешен Китай са траки...

по скоро са келти.. но докато не изследваме тракийски кости за Днк нема да знаем....а кости има.. и все се публикува че са дадени за изследване .. и резултати НЪЦ!!
цитирай
59. анонимен - 999
19.02.2012 22:16
Наистина си интелектуален тигър, човече, с мощ съизмерима с тази на древните арийци (писал ли си някъде за самоназоваването на траките) дали духовност навсякъде, където можело да я приемат.
цитирай
60. sparotok - самоназвание
19.02.2012 22:44
анонимен написа:
Наистина си интелектуален тигър, човече, с мощ съизмерима с тази на древните арийци (писал ли си някъде за самоназоваването на траките) дали духовност навсякъде, където можело да я приемат.


Хората, които са наричани траки от римляни и гърци не са се разпознавали под това име, то днес е само един приет научен термин.

Траки идва най-вероятно от дерзики (дръзки, смели), това е племе живяло непосредствено до гърците, обитавали ли са бреговете на Бяло Море.

Като нарицателни имена за древните народи в нашите земи са се използвали още названията бистони, одриси, беси...

Малко по малко племените формирования са се окрупнявали и много етноними са изчезнали. От 80 названия на племена остават само около 4 в края на Късната Античност. Това са беси, гети (готи), дардани и мизи. Българите са племе от групата на мизите, която е и най-голяма.
цитирай
61. zelas - Много любопитно! Поздрави за тази ...
19.02.2012 23:02
Много любопитно! Поздрави за тази статия, Павел!

Ето майката на Буда, Мая, е изобразена много по-бяла от останалите

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Birth_of_Siddharth_Gautam.JPG

Индийските източници описват самият Буда така:

Той беше много висок
Имаше тъмна коса
Кожата му беше златиста
Имаше сини очи

Ето едно друго изображение на Буда, което се различава значително от клишето на дебелия Буда

http://img3067.imagevenue.com/images/loc398/th_th_22340_Gandhara4_122_398lo.jpg

И още едно

http://en.wikipedia.org/wiki/File:SeatedBuddha.jpg
цитирай
62. sparotok - благодаря ти!
19.02.2012 23:16
zelas написа:
Много любопитно! Поздрави за тази статия, Павел!

Ето майката на Буда, Мая, е изобразена много по-бяла от останалите

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Birth_of_Siddharth_Gautam.JPG

Индийските източници описват самият Буда така:

Той беше много висок
Имаше тъмна коса
Кожата му беше златиста
Имаше сини очи

Ето едно друго изображение на Буда, което се различава значително от клишето на дебелия Буда

http://img3067.imagevenue.com/images/loc398/th_th_22340_Gandhara4_122_398lo.jpg

И още едно

http://en.wikipedia.org/wiki/File:SeatedBuddha.jpg


Благодаря ти за ценните данни приятелю!
цитирай
63. letopisec - Серафимов, да не играете треторазреден футбол с Б.Б.
19.02.2012 23:19
sparotok написа:
letopisec написа:
А как всъщност стоят нещата? След похода на Александър, елинската ученост започва да изследва кой друг, освен него е ходил до Индия. И наистина в разни схолии се говори, че Дионис бил ходил до там, ...но също така и Херакъл...Интересно защо Спароток, забравя Херакъл?


Господин Милчев, вкарахте си автогол:)

Да знаете случайно, че етимологията на Хера, а и от там на Херакъл не е гръцка...Не, нали:)

Вие цитирате често руски автори, не сте ли запознат с работите на Л. Гиндин?
Препоръчвам Ви -Гиндин Л.А. Древнейшая ономастика Восточных Балкан, 1973г.

Не сте запознат и с работите на Херодот, в История ІV-8-10 е казано, че праотецът на всички скити е Херакъл. Да обаче на никой не му е дошло на ум да изкара гърци и скити роднини...защото и не са.

Гърците си приписаха Зевс, Арес, Дионис, но това не са техни божества. Южните ни съседи се опитаха да си присвоят Орфей, Лин, Тамир, а и музите, макар древните извори да бяха пределно ясни относно тракийския произход на Офей и др.

Четете повече г-н Милчев!



"Автогол" е когато легенди се възприемат насериозно като науча истина...Ако Вие бяхте написали тълкувание върху легендите на гърците, с които отричат или огърчават всичко по света, щях да го прочета с интерес. Но да се вживявате в "теории за произхода", които като метод на изследвания са въведени от елините и техните жанрови особености, при това да цакате Херодот-логограф като обективен източник, Серафимов за какво иде реч...А, да не забравя...май на никой не му прави впечатление, че глотогенетичната Ви методология, е толкова остаряла и отхвърлена в Европа, колкото алхимията във времената на фармацевтиката...Дерзайте, Серафимов. Трябва да има и такива като Вас, за разтуха....Апропо, ако има някаква връзка между траки и кимерийци, тя трябва да се търси единствено във връзка със синдо-меотите...Но в областта на предположенията остава, доколко синдо-меотите са траки и доколко кимерийците са от синдо-меоти...
цитирай
64. letopisec - 22. get
19.02.2012 23:38
Gimirrai(кимерийци), които са ни известни от гръцки извори, като Cimmerians. Нещата стават още по-смущаващи, тъй като според персите те са "сака" а според вавилоно-акадски записи са наречени Кимерийци ...
................................................................................................................
трябва да призная, че тук си прав, макар, че не виждам кое те смущава
цитирай
65. letopisec - заяжданията на дребно на някои аноними
19.02.2012 23:43
заяжданията на дребно на някои аноними ще ги пропусна, щото ще стане като от трън та на глог, да прочетат собствените си коментари...Но аз не им се сърдя, във форумни коментари е така...допускат се правописни грешки...
цитирай
66. kasnaprolet9999 - Звучи непонятно само на пръв про...
19.02.2012 23:46
Звучи непонятно само на пръв прочит, но като го обясниш аргументирано, само както ти можеш, то всичко си идва на място и в един момент сигурно даже някои историци си мислят, брей как не сме се сетили до сега.Само че няма да си признаят:)))
цитирай
67. sparotok - до letopisec
19.02.2012 23:48
Господин Милчев, както и очаквах Вие не намерихте смелост да отговорите на въпросите ми и пак търсите отклонение от темата.

Похода на Дионис към Индия е повече от легенда. За него са писали Ариан, Филострат, Еврипид, Хигинис, Цицерон, Сенека, Аполодор, Овидий, Нонус, Плиний, Страбон...В Древна Индия са намерени артефакти, за които учените признават, че са внесени от вън. Препоръчвам Ви -S.Piggot, Prehistoric India, като си набавите книгата, отидете и до Варненския Музей:)

Прочетете и книгата на Бедрих Хрозни -Ancient History of Western Asia, India and Crete. Ще Ви стане ясно, че край Мохенджо Даро са намерени доста скелети на европеидни брахоцефали.

Възхищавам се на способността Ви да изнамирате нови думи с цел да подроните работите ми:))))
Как Ви дойде на ума - глотогенетична методология...:)

Аз използвам комбинативен метод, той никога не е отхвърлян защото е най-надежния. Когато се съпостяват сведения от исторически извори, археология, ономастика, антропология и евентуално генетика, вероятността за откриване на истината е най-голяма.

Колкото до Херодот...всеки извор трябва да се разгледа критично. До неотдавна се смяташе, че жени-войни не са съществували, но Яблонски и Дейвис-Кимбъл се увериха, че Херодот е казал истината.

Като отворихме дума за синдо-меотите, знаете ли поне нещо за езика им:)
цитирай
68. sparotok - имаш право
19.02.2012 23:54
kasnaprolet9999 написа:
Звучи непонятно само на пръв прочит, но като го обясниш аргументирано, само както ти можеш, то всичко си идва на място и в един момент сигурно даже някои историци си мислят, брей как не сме се сетили до сега.Само че няма да си признаят:)))


Имаш право, няма да си признаят:)

Виж и тези неща, Зелас ги е намерил, интересни са!
Ето майката на Буда, Мая, е изобразена много по-бяла от останалите

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Birth_of_Siddharth_Gautam.JPG

Индийските източници описват самият Буда така:

Той беше много висок
Имаше тъмна коса
Кожата му беше златиста
Имаше сини очи

Ето едно друго изображение на Буда, което се различава значително от клишето на дебелия Буда

http://img3067.imagevenue.com/images/loc398/th_th_22340_Gandhara4_122_398lo.jpg


цитирай
69. letopisec - 67. sparotok
19.02.2012 23:59
Като отворихме дума за синдо-меотите, знаете ли поне нещо за езика им:)
............................................................................

Чел съм някои неща, има аналогии с езика на даките, но с удоволствие ще прочета, ако напишете нещо...
цитирай
70. letopisec - 67. sparotok
20.02.2012 00:05
Похода на Дионис към Индия е повече от легенда. За него са писали Ариан, Филострат, Еврипид, Хигинис, Цицерон, Сенека, Аполодор, Овидий, Нонус, Плиний, Страбон...
.........................................................................

Серафимов, не ме карайте да се отчайвам съвсем от Вас...Един добросъвестен изследовател не постъпва така, едно изреждане не казва нищо...Номера е да проследите първоизточникът и как той е заеман и модифициран от следващите автори, писали по темата...Това е , научния шербет, останалото е боза за плебса - кой по-бял, коя Мая и кой по-тънък...
цитирай
71. gidmastar - Благодарение на теб отговорих на ...
20.02.2012 08:26
Благодарение на теб отговорих на един въпрос, които дълго време ме измъчва:
" Защо в България има толкова много будисти(роми)?
А те, били просто поклонници!!!
цитирай
72. turb04 - Не ми се сърди, нямам никакво нам...
20.02.2012 09:33
Не ми се сърди, нямам никакво намерение да те обиждам, но нещата малко приличат на историческите "разкрития" на македонците и на "прозренията" на Йоло Денев, който по същия начин прави фонетични комбинации и гимнастики между езици, които нямат общо.
Желая ти приятен ден и се извинявам, ако по някакъв начин съм те засегнал.
Едно обаче е факт - бригите са загадъчно племе, което е било по нашите земи, преселило се е на изток, само че оттам нататък историята му е малко неясна и противоречива.
Има дори твърдения, че това всъщност са прабългари.
цитирай
73. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Спароток! Да, "Понякога истината звучи странно, дори абсурдно, но това не е причина да я отхвърлим."
20.02.2012 09:58
Благодаря ти за тази памет. От теб научавам не само за тракийския произход на Буда, синът на саките, но и че Ария е най-старото название на Тракия и оттам за
древния поход на траките в Индия - арийското нашествие, за което даваш толкова много доказателства. Траките са били изключителни войни. Когато бях в гробницата на великия Ситалк, когато гледах отвисоко, като на длан пръснатите тракийски могили, много, от които още неизследвани (в днешна Тракия, винарските селца около Ветрен) изпитах същото чувство за мощ, за величие, докъдето погледът ти се простира. Те са имали визията за света, но и за светостта. В най-големите битки на древността, тракийските царе са молени за помощ, но никога като наемници. Ахил е владеел до съвършенство колесницата.:)
И няма нищо по-логично, Будният син на сияйните, светлите - бриги, балгава - да е потомък на войни. Нали и самураите е трябвало да владеят, освен изкуството на меча, до съвършенство и друго изкуство..."Бащата на великия мислител не е индиец, а е от племето на саките. Те са считани за потомци на кшатрия –воинската класа на древните арийци, чиято прародина е Тракия. Саките са източни скити, Страбон ни уверява, че те са същия народ, който обитава и Добруджа, а и обяснява, че в дълбока древност дори и траките били наричани скити. Стефан Византийски казва без увъртане за скитите, че са тракийски народ. Дион Касий също счита скити и траки са един народ, а в една от работите на Аристофан намираме следното – Неговото име е Сака, т.е. тракиец, защото саките са траки... Саките са известни като народ със светла кожа, а самия Буда е описан като синеок мъж в старите предания (S.Shaw, Buddhist Meditation: An Anthology of Texts from the Pali Canon)."
Колкото до потомците на друидите, народът и "хората на дъба", галските друиди и келтите, никога не съм се съмнявала в дълбоките ни връзки в миналото. Но при мен, това са по-скоро предположения, приказки, легенди.:) Хубаво е, когато фактите говорят. Поздрави и успешна седмица!
цитирай
74. kostas - поздрав за sparotok,който с трудът си не спира да чисти българското съзнанието ,изцапано от безродници.
20.02.2012 10:04
Никой не може да подмени историческата истина в нашето съзнание.Питаме ли се понякога, защо досега не знаем почти нищо за славното си минало? И защо оставаме жадни за истината, при все че сме потопени изцяло в нея, че тя ни заобикаля отвсякъде в знаците, артефактите, оставени от нашите прадеди?
Неведението за миналото си дължим отчасти на стремежа на външни сили да се възползват от него и да “облагородят” своята история. Тези сили всячески се мъчеха да изкарат народа ни “див и варварски”, народ
на номади, прехранващи се от войни и грабежи. В тази насока усилено работеха и стотици казионни антибългарски настроени политици и историци, които и в момента си затварят очите за очебийното, за да не си развалят “дослука” с комшии и лъжеприятели или защото не могат да си признаят своето историческо късогледство. Така, “многобройните траки” бяха заличени и претопени в “необятното славянско море”, а древните българи превърнати в “хуни-чергари”, “татари”, настанили се на гръцка или римска земя.
Същите родоотстъпници с голяма охота деляха, както става и сега, народа ни на етническа, верска, партийна, спортна, правова основа, за да могат по-лесно да го манипулират и контролират. Ник
цитирай
75. godlieb - ТО ЗАЩО -
20.02.2012 11:34
ПЕНСИИТЕ НИ СА ТОЛКОВА НИЩОЖНИ - ЗАРАДИ ДИОНИСИУС КОНТЕМПОРАРИУС.
цитирай
76. анонимен - ne-uk
20.02.2012 11:43
Gautama - "Ga U Tama" - "Га у тама" - "га беше у тъма" ... - " когато беше в тъма"
цитирай
77. анонимен - бургас
20.02.2012 13:49
Поздравления за силния пост отново Спароток!Проблема на повечето българи е,че те не могат да приемат истината за величието на нашите деди-тракийските племена поради робството,което сме преживели за 600 години-от наложеното им чувство за малоценност,от там и учудването и насмешката им,че някога наши предшественици са разнасяли цивилизация навсякъде по света,но който в каквото иска да вярва-негов си проблем,който иска да е роб още нека да бъде.Поздрави!
цитирай
78. get - - Смущава ме много, както и твоят подход ме смущава при изясняване на въпросът ?!
20.02.2012 14:44
letopisec написа:
Gimirrai(кимерийци), които са ни известни от гръцки извори, като Cimmerians. Нещата стават още по-смущаващи, тъй като според персите те са "сака" а според вавилоно-акадски записи са наречени Кимерийци ...
................................................................................................................
трябва да призная, че тук си прав, макар, че не виждам кое те смущава


- На няколко пъти обясявам, че "индоевропейци" за мен е некоректно понятие с оглед изясняване динамиката при културно и етносно повлияване ? - защото протоцентъра на тази култура е от Европа(знаеш кое се е наричало най-рано Европа !?) - към Индия !! (другият вектор е над Ч. море и Каспия, Средна азия и Индия !) .
- За да стигне до Индия тази култура, тя е трябвало да премине (оплоди) невъобразими пространства и народи !(припомни си, задочният ми спор с "анонимуса" къде имаме, като прото-образа на "Ритон"-а ?)
- Трето - ОТГОВАРЯМ НА ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС - начина по който разглеждаш "кимерийци", с това им предаваш неприсъща ЕКСКЛУЗИВНОСТ, а те на практика са си част от един МНОГО по-голям СУПЕРЕТНОСЕН МАСИВ ... защото аз НЕ СЪЗИРАМ съществена разлика между "траки" и "скити"(ерго кимери и скити) - Поради това има и много общи черти(близост) между едните и другите, а различията им, са пренебрижимо малка величина !!!
- За мен тези ПРОТОЕВРОПЕЙЦИ се формират на база културна и технологична революция, състояла се около ПЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ преди Христа и то отТУК(около причерноморието) плюс Близък изток(по-точното е източно Средиземноморие).
- Неродствените им/ни култури(пренасяне) става не толкова по суша, а по море !! - но това е вече друга тема ... откъде се появяват "гърци" и "евреи" - Определено през Египет !! - но пак казвам, това е друга тема !
цитирай
79. анонимен - Пиши брат
20.02.2012 15:27
който иска да знае и друга гледна точка, ще чете и провери. Тези които ти опонират не дават място за проверка, а действат като религиозна секта. Така било щото еди кой си каза. Няма източници, няма нищо. Голи думи.
Дори да не си прав на 100%, хъса с който те оспорват без доводи , за мен е показателен.
цитирай
80. lazzy - И видите ли ..
20.02.2012 16:32
"мизите (наречени по-късно българи) считали за грешно да убият живо същество. Хранели се предимно с мляко, сирене и мед, чужденците ги познавали като праведни, богобоязливи и миролюбиви хора."
и
" Това, че траките са наложили своята култура в Индия разбираме и от факта, че съществуват почти идентични тракийски и индийски погребални обреди. Касае се за сати – ритуалното самоубиство на индийката след смърта на нейния съпруг и жертването на тракийката в гроба на починалия й мъж."
При тази съществена разлика в културно отношение стигаме до извода че мизите не са траки а техни правнуци.
Явно първо траките са повлияли на индийските ритуали, и когато се появил Буда, местните аборигени го напопържили надалеч .... та чак отвъд Черно море, където той посял семето на учението си, и се пръкнали мизите със техния благ и смирен характер.

П.П. Като влагате толкова труд, за да популяризирате дадена идея, поне не рачитайте на това че никой няма да прочете съдържанието под заглавието!

цитирай
81. joysii - Не е истина!! Кажи, че се шегуваш. ...
20.02.2012 16:35
Не е истина!!
Кажи, че се шегуваш.
Моля те.
Щото иначе нещата звучат съвсеееем....
цитирай
82. sparotok - !
20.02.2012 17:56
letopisec написа:
Похода на Дионис към Индия е повече от легенда. За него са писали Ариан, Филострат, Еврипид, Хигинис, Цицерон, Сенека, Аполодор, Овидий, Нонус, Плиний, Страбон...
.........................................................................

Серафимов, не ме карайте да се отчайвам съвсем от Вас...Един добросъвестен изследовател не постъпва така, едно изреждане не казва нищо...Номера е да проследите първоизточникът и как той е заеман и модифициран от следващите автори, писали по темата...Това е , научния шербет, останалото е боза за плебса - кой по-бял, коя Мая и кой по-тънък...


Както винаги не четете внимателно:)

Пределно ясно ми е, че от един автор по-късни летописци заемат много данни.
Бих обявил похода на траки към Индия за измислица, ако нямаше намерени тракийски артефакти край Мохенджо Даро ( не случайно Ви препоръчах книгата на Стюарт Пигот).

Отново край Мохенджо Даро, а и Лотал има намерени скелетни останки на кавказоиди, по-точно на европеидни брахоцефали. Това е споменато още преди около 70 години от Бедрих Хрозни.

Да не забравяме важната особеност, че конят (свещеното животно на арийците)е опитомен в Черноморските степи. Появата на коня в Индия свидетелства и за поява на нов народ. Погребенията на Гандарската култура (с жертван кон до боеца) са твърде редки в Индия, има ги само на север, но за сметка на това в Тракия те се срещат масово - от Карпатите до Фригия.

Както виждате г-н Милчев, направил съм си труда да проверя достоверността на източника.

Вие разбрахте ли вече къде греши Вашия кумир А. Иванчик:)
цитирай
83. sparotok - извори
20.02.2012 17:59
letopisec написа:
Като отворихме дума за синдо-меотите, знаете ли поне нещо за езика им:)
............................................................................

Чел съм някои неща, има аналогии с езика на даките, но с удоволствие ще прочета, ако напишете нещо...


А бихте ли споделили кои извори сте ползвали при разглеждането на езика на синдо-меотите:)
цитирай
84. sparotok - проверка
20.02.2012 18:19
estolodu написа:
хубаво си направил, като направо си поставил текстовете на източниците накрая, така всеки може да направи проверка сам за себе си бързо


Проверката наистина е хубаво нещо, но не всеки проверява, а е толкова лесно...
цитирай
85. sparotok - роми
20.02.2012 18:26
gidmastar написа:
Благодарение на теб отговорих на един въпрос, които дълго време ме измъчва:
" Защо в България има толкова много будисти(роми)?
А те, били просто поклонници!!!


В България има много роми...заради гърците. Първата спирка, а и първото числено нарастване на ромите на територията на Европа е станало в Гърция по време на Средновековието.

От Гърция ромите проникват в България и други държави, но до ден днешен пазят в езика си следи от гръцкото езиково влияние ( Вл.Георгиев, И.Дуриданов, Езикознание, София, 1972 г. стр.314).
цитирай
86. sparotok - уточнения
20.02.2012 18:47
turb04 написа:
Не ми се сърди, нямам никакво намерение да те обиждам, но нещата малко приличат на историческите "разкрития" на македонците и на "прозренията" на Йоло Денев, който по същия начин прави фонетични комбинации и гимнастики между езици, които нямат общо.
Желая ти приятен ден и се извинявам, ако по някакъв начин съм те засегнал.
Едно обаче е факт - бригите са загадъчно племе, което е било по нашите земи, преселило се е на изток, само че оттам нататък историята му е малко неясна и противоречива.
Има дори твърдения, че това всъщност са прабългари.


Защо да се обиждам, всеки има право да изрази съмнение, това си е нещо естествено.

Нека уточним обаче някои неща-

1. Не всички бриги напускат Тракия и се преселват в Мала Азия. Понастоящем учените смятат, че бригийската миграция се е състояла през 12-ти век преди Христа, но аз я считам за доста по-ранна защото има общи хетски и фригийски имена като Ата, Тата и др. Има също паралели в култура и религия, за да стане това се иска много време, а крахът на хетската империя е през 12-ти в.пр. Христа.

Бригите са обитавали Тракия и през V-ти век пр. Христа. Знаем за това от Херодот (История VІ-45), който пише, че бригите нападнали войската на Мардоний и й причинили такива загуби, че в крайна сметка персийския пълководец е бил принуден да се оттегли в Азия...

2. Не виждам какви неправдоподобни фонетични комбинации съм направил. Буда наистина идва от будиати, а будиати съответства на будити-будя (ст.блг).

Eто Ви данни от речника на Макс Фасмер и Кьолнския Санскритки речник

буди́ть, Near etymology: бужу́, укр. буди́ти, ст.-слав. боудити, боуждѫ, болг. бу́дя "бужу", сербохорв. бу́дити, словен. budíti, чеш. buditi, польск. budzić, в.-луж. budźić, н.-луж. buźiś. Further etymology: Каузатив от бдеть, слав. bъděti. Родственно лит. baudžiù, baũsti "принуждать, грозить, наказывать", pasibaudýti "подниматься, отправляться", др.-прусск. etbaudints "бодрый, смышленый", др.-инд. bōdháyati "будит, поучает", авест. baođayeiti "учит", греч. πευθομαι "узнаю", гот. anabiudan "распоряжаться", нов.-в.-н. bieten "предлагать, предоставлять", gebieten "повелевать";

http://euroglose.com/cgi-bin/vasmer/vasmer.cgi?word=%D1%E3%D4%D8%E2%EC


Budh - bo7dhati} , %{-te} ; cl. 4. A1. (xxvi , 63) %{bu4dhyate...
Slav. {BUDETI} , &223105[733 ,2] {budru} ; Lith. {bude4ti} , {budru4s} ; Goth. {biudan} ; Germ. {biotan} , {bieten} ; Angl. Sax {be4odan} ; Eng. {bid}.]


http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/cgi-bin/tamil/recherche
цитирай
87. sparotok - !
20.02.2012 18:52
kostas написа:
Никой не може да подмени историческата истина в нашето съзнание.Питаме ли се понякога, защо досега не знаем почти нищо за славното си минало? И защо оставаме жадни за истината, при все че сме потопени изцяло в нея, че тя ни заобикаля отвсякъде в знаците, артефактите, оставени от нашите прадеди?
Неведението за миналото си дължим отчасти на стремежа на външни сили да се възползват от него и да “облагородят” своята история. Тези сили всячески се мъчеха да изкарат народа ни “див и варварски”, народ
на номади, прехранващи се от войни и грабежи. В тази насока усилено работеха и стотици казионни антибългарски настроени политици и историци, които и в момента си затварят очите за очебийното, за да не си развалят “дослука” с комшии и лъжеприятели или защото не могат да си признаят своето историческо късогледство. Така, “многобройните траки” бяха заличени и претопени в “необятното славянско море”, а древните българи превърнати в “хуни-чергари”, “татари”, настанили се на гръцка или римска земя.
Същите родоотстъпници с голяма охота деляха, както става и сега, народа ни на етническа, верска, партийна, спортна, правова основа, за да могат по-лесно да го манипулират и контролират. Ник


Благодаря ти!
И да не забравяме, че на всяка лъжа й идва края:)
цитирай
88. sparotok - пенсии
20.02.2012 18:58
godlieb написа:
ПЕНСИИТЕ НИ СА ТОЛКОВА НИЩОЖНИ - ЗАРАДИ ДИОНИСИУС КОНТЕМПОРАРИУС.


Пенсиите, заплатите, а и стандарта на живот са ниски поради безотговорната и недалновидната политика на управляващите. Средната класа, която е гръбнакът на икономиката бива смачквана, създават се условия за проспериране на големите компании, които пък изнасят печалбите си навън.

По този начин бюджетът винаги ще е на червено, а националния дълг ще расте докато дойде момента, в който кредиторите кажат - ние ви купихме!

След този момент даже и пенсии няма да има...

цитирай
89. sparotok - ГАУТАМА
20.02.2012 19:06
анонимен написа:
Gautama - "Ga U Tama" - "Га у тама" - "га беше у тъма" ... - " когато беше в тъма"


Гаутама означава принадлежащ на рода Готама.

Готама пък означава - едър вол, едър бик, най-едрия вол, най-едрия бик

го, гавая - говедо, бик, крава
тама - частица, с която се изразява превъзходна степен
цитирай
90. sparotok - до malchaniaotnadejda7
20.02.2012 19:09
Фактите са красноречиви, но доста хора са склонни да вярват на това, което им е казано в миналото, независимо дали са проверили верността му или не.

Така работи човешкото съзнание, веднъж приемем ли нещо за верно, ние се придържаме към него и изказваме съмнение към новите факти.

Поздрави!
цитирай
91. sparotok - прав си
20.02.2012 19:11
анонимен написа:
Поздравления за силния пост отново Спароток!Проблема на повечето българи е,че те не могат да приемат истината за величието на нашите деди-тракийските племена поради робството,което сме преживели за 600 години-от наложеното им чувство за малоценност,от там и учудването и насмешката им,че някога наши предшественици са разнасяли цивилизация навсякъде по света,но който в каквото иска да вярва-негов си проблем,който иска да е роб още нека да бъде.Поздрави!


Прав си, тоя, който е свикнал да носи веригите, не търси начин да ги счупи...

Слава Богу има и други хора!

Поздрави!
цитирай
92. malchaniaotnadejda7 - 90. sparotok - до malchaniaotnadejda7
20.02.2012 19:24
sparotok написа:
Фактите са красноречиви, но доста хора са склонни да вярват на това, което им е казано в миналото, независимо дали са проверили верността му или не.

Така работи човешкото съзнание, веднъж приемем ли нещо за верно, ние се придържаме към него и изказваме съмнение към новите факти.

Поздрави!

Зависи от съзнанието. Винаги тръгвам от легендата, от безименната поезия, от народната песен... и вярвам на тях. Те са животворни, неизчерпаеми източници на "седмото чувство". Интуицията.:) Днес, внезапно си спомних, четейки постинга ти за тракийските корени на Буда, за персийския владетел Дарий. Мисля, че стъпва и в Индия, и на Балканите. Малко знам за него, но ако не греша, пътищата му с прадедите ни се кръстосват. А може би и мечовете им? Но събитията, за които ти говориш тук, са много, неизмеримо по-далечни. Хубава вечер и благодаря отново за будния постинг.
цитирай
93. sparotok - още 50 постинга
20.02.2012 19:24
анонимен написа:
който иска да знае и друга гледна точка, ще чете и провери. Тези които ти опонират не дават място за проверка, а действат като религиозна секта. Така било щото еди кой си каза. Няма източници, няма нищо. Голи думи.
Дори да не си прав на 100%, хъса с който те оспорват без доводи , за мен е показателен.


Имам да пиша още 50 постинга, след това други ще поемат щафетата. Който иска да вярва, съмняващите се нека проверяват, така ще е най-добре.

Поздрави!
цитирай
94. sparotok - проверка
20.02.2012 19:27
lazzy написа:
"мизите (наречени по-късно българи) считали за грешно да убият живо същество. Хранели се предимно с мляко, сирене и мед, чужденците ги познавали като праведни, богобоязливи и миролюбиви хора."
и
" Това, че траките са наложили своята култура в Индия разбираме и от факта, че съществуват почти идентични тракийски и индийски погребални обреди. Касае се за сати – ритуалното самоубиство на индийката след смърта на нейния съпруг и жертването на тракийката в гроба на починалия й мъж."
При тази съществена разлика в културно отношение стигаме до извода че мизите не са траки а техни правнуци.
Явно първо траките са повлияли на индийските ритуали, и когато се появил Буда, местните аборигени го напопържили надалеч .... та чак отвъд Черно море, където той посял семето на учението си, и се пръкнали мизите със техния благ и смирен характер.

П.П. Като влагате толкова труд, за да популяризирате дадена идея, поне не рачитайте на това че никой няма да прочете съдържанието под заглавието!



Разчитам не само, че написаното ще бъде прочетено, но и проверено. Аз не вярвам сляпо и не обичам да ме лъжат, за това проверявам.

Вие направихте ли си труда да проверите фактите:)
цитирай
95. sparotok - шеги
20.02.2012 19:33
joysii написа:
Не е истина!!
Кажи, че се шегуваш.
Моля те.
Щото иначе нещата звучат съвсеееем....


Обичам шегите Джойси, но в тази работа няма такива.

Кой от посочените факти не е верен и защо?

Едно време хората са си мислели, че земята е плоска и са смели на твърденията на тези, които са смятали, че земята е кръгла.

Всяко време носи своето бреме, знаеш ли това?

Хетите бяха обявени първо за хамити, но се оказа, че са индо-европейци.

Дълго време се смяташе, че ирланците са от един произход с галите, но от 2005г. се знае, че това не е така.

Троя бе смятана за легенда, оказа се, че е град с множество археологически слоеве...

Всяко време носи своето бреме, ние обаче имаме избор дали да мъкнем покорно товара, или да излезем извън коловоза и да проверим сами как стоят нещата.
цитирай
96. sparotok - Дарий
20.02.2012 19:46
malchaniaotnadejda7 написа:
sparotok написа:
Фактите са красноречиви, но доста хора са склонни да вярват на това, което им е казано в миналото, независимо дали са проверили верността му или не.

Така работи човешкото съзнание, веднъж приемем ли нещо за верно, ние се придържаме към него и изказваме съмнение към новите факти.

Поздрави!

Зависи от съзнанието. Винаги тръгвам от легендата, от безименната поезия, от народната песен... и вярвам на тях. Те са животворни, неизчерпаеми източници на "седмото чувство". Интуицията.:) Днес, внезапно си спомних, четейки постинга ти за тракийските корени на Буда, за персийския владетел Дарий. Мисля, че стъпва и в Индия, и на Балканите. Малко знам за него, но ако не греша, пътищата му с прадедите ни се кръстосват. А може би и мечовете им? Но събитията, за които ти говориш тук, са много, неизмеримо по-далечни. Хубава вечер и благодаря отново за будния постинг.



Дарий наистина установява персийска власт в Индия и Тракия. Името на този владетел е много красиво, произношението е Дарaяваюш - държащ доброто.

Дарaя -идва от дариаейти -държа
ваюш -идва от васа, воху - добро...(васа е сродна на нашата весел)

Поздрави!
цитирай
97. vostroto - Привет, Спароток!
20.02.2012 20:01
Приятелю, утре пак ще дойда!:) Сигурен съм , че постинга ти е интересен!
цитирай
98. malchaniaotnadejda7 - 96. sparotok - Дарий
20.02.2012 20:15
Добродържец! Красиво е, наистина. Благодаря ти. "Дарaяваюш - държащ доброто." Вероятно е установил персийска власт в Тракия с добротата си. Възможно ли е да взел за жена тракийска принцеса или, малко вероятно? Това разбира се, не е сериозно. Но, доста страховит владетел. Мала Азия, наши земи, част от Индия! Елините май дълго са треперили от него. Вероятно е оказал влияние върху тракийската култура. По негово време доста се е строяло. Дворецът му в Парса е бил уникален. Добре, че Александър не успява да опожари клинописите от архива му. Но, надали има данни, дали е останал в Тракия?
цитирай
99. vladun - Поздрави, Спароток!!!
20.02.2012 21:39
Ето, това е начинът да се завърнем към корените си - да търсим истината и там, където малцина подозират, че се крие. Смятам, че разработките ти имат висока изследователска стойност!
цитирай
100. dolsineq - Поздравления, Павел! Признавам ...
20.02.2012 22:09
Поздравления, Павел!
Признавам си, че ме изненада с този постинг. И на мен винаги ми е правило впечатление името на Буда, но ми звучат логично доказателствата ти, така че...:)
цитирай
101. sparotok - Дарий
20.02.2012 22:41
malchaniaotnadejda7 написа:
Добродържец! Красиво е, наистина. Благодаря ти. "Дарaяваюш - държащ доброто." Вероятно е установил персийска власт в Тракия с добротата си. Възможно ли е да взел за жена тракийска принцеса или, малко вероятно? Това разбира се, не е сериозно. Но, доста страховит владетел. Мала Азия, наши земи, част от Индия! Елините май дълго са треперили от него. Вероятно е оказал влияние върху тракийската култура. По негово време доста се е строяло. Дворецът му в Парса е бил уникален. Добре, че Александър не успява да опожари клинописите от архива му. Но, надали има данни, дали е останал в Тракия?


Трудно е да се определи колко дълго Дарий остава в Тракия. Той заповядва да бъдат издигнати две колони с надписи, но след време гърците ги демонтират и отнасят в Гърция...
цитирай
102. sparotok - !
20.02.2012 22:42
vladun написа:
Ето, това е начинът да се завърнем към корените си - да търсим истината и там, където малцина подозират, че се крие. Смятам, че разработките ти имат висока изследователска стойност!


Благодаря ти за оценката приятелю!
цитирай
103. sparotok - Буда
20.02.2012 22:45
dolsineq написа:
Поздравления, Павел!
Признавам си, че ме изненада с този постинг. И на мен винаги ми е правило впечатление името на Буда, но ми звучат логично доказателствата ти, така че...:)


Снеже, всичко може да се провери, а Зелас е намерил и други интересни данни. Мая-майката на Буда е изобразена с доста по-светла кожа от индийките, а самия Буда е описан като синеок...

Хубава вечер!:)
цитирай
104. marknatan - ма то тракийсите освобождения на ...
21.02.2012 00:33
тука ако дойде и оня дзвер дзвера ще ти докаже поне три пъти,че тоя поход е египедски защото Диониси е Озирис



иначе ракийсите освобождения на поробените им земи не били от вчера
май и тук до този рефрен го докарахте

тея траки умрели да си освобождават поробените земи


Нещо за Тракиеца Херакл, родоначалник на Александър Тракийски син на Филип Покорителя на гърците да добавиш за доказ,че са ио те тракийци вървели по стъпките на тракийци да си освобожцдават тракийските земи


впрягаш каруцата пред коня както обикновено а арогантно обвиняваш летописец
Ами че точно и тия номерца са остарели, и е необходимо подновяване на репертоара

Ами че точно и тия номерца са остарели, и е необходимо подновщване на репертоара

я виж вземи етрурките на въоръжение, че са ги прилапали с право турките
( или там у туркия нема оцелели траки, а само тука у баш туракия са оцелели траките


"Кой от изброените от мен факти не е верен?

Факт е, че Буда произхожда от саките- арийци."

е,и и от това следва ,че БУДА бил ТРАКИЕЦ , като тракиец жител на провинция тракия или като факт от спартакиадата

"Факт е, че арийските саки са наречени траки."
От Стефан Византийски ли ?
Я ги покажи на стелата на Дарий тогава как са наречени Траки и ако ги няма спираш



"Факт е, че древното име на Тракия е Ария."

Древното име на Тракия е Скития, това е сатрапството образувано от Дараяващия

Тракия и респективно различните племена говорещи на различни езици имащи различни обичаи,обитаващи тази територия нартечене Тракия, или май - не ти е изветсно това антично сведение се появяват доста след това сатрапство, за да се
впрягаш каруцата пред коня както обикновено а арогантно обвиняваш летописец, като екстраполираш автори писали за територията на тракия в 10 век


"Факт е, че е документиран тракийски поход към Индия."
не е факт а късен мит, разбира се некопосано манипулиран

и от Мита за похода на Дионис, става " документиран тракийски поход към Индия"

тука ако дойде и оня дзвер дзвера ще ти докаже поне три пъти,че тоя поход е египедски защото диониси е Озирис



"Факт е, че има прилика между тракийска и индийска религия, език, обичаи, материална култура."
Следователно са индуси, като ни казва Херодот

ПП Четох коменти до отг към летописец ... безсмилено е да се спори



цитирай
105. zelas - Буда е притежавал всичките трид...
21.02.2012 01:13
Буда е притежавал всичките тридесет и две характеристики на един велик човек.

1. Правилно оформени стъпала
2. Хиляда спирални завърнания върху петите
3. Дълги и тънки пръсти
4. Гъвкави ръце и крака
5. Малки ципи между пръстите на краката и на ръцете
6. Висок глезен
7. Висока арка на петите
8. Бедра като благороден елен
9. Ръцете достигат под коленете
10. Прибран мъжкия полов орган
11. Височината на тялото точно равна на дължина на разперени ръце - от пръсти до пръсти
12. Всеки корен на косата еднакво тъмно оцветен
13. Космите по тялото къдрави
14 Златни оттенъци на кожата тялото
15. Аура около рялото
16. Мека и гладка кожа
17. Ходила, длани, раменете, и корона на главата, закръглени
18. Областта под мишниците, добре напълнена
19. Лъвска форма на тялото
20. Тялото изправено и изпъчено
21. Широки и закръглени раменете
22. Четиридесет зъба
23. Бели зъби, дори и в близост
24. Четири кучешки зъби, чисто бели
25. Челюстта като лъв
26. Слюнка, която подобрява вкуса на всички храни
27. Дълъг и широк език
28. Дълбок и резонансен глас
29. Дълбоки сини очи
30. Мигли като на бик
31. Междувеждието сякаш излъчва светлина
32. Месеста изпъкналост на короната на главата
цитирай
106. анонимен - ДО....ПАМИРСКИТЕ КУХИ ЛЕЙКИ....с извинение.
21.02.2012 07:42
Долавям този път че Павел засегна доста Тимуровската команда. За тях не ме боли!!! боли ме за другите.... Кои другите???
Ами тези които се опитват да обмислиат, да премислят дали тази стания е на място или не..
Къде Индия къде България... На какво искам да ви обарна внимание е...
Не се опитваите да разберете това с главите си... Мозъка ви притежава, не вие него. Но ако мислите със сърцата си всичко си идва на място, и вътрещния диалог изчезва. Нито за момент през цялото това време не съм се съмнявал в нито една от дискутиранирте теми. Но включа ли “ youtube” и да видя че нашите другари се напъъъъаават ли напъъъаават да търсят корените из Памир и къде ли не....и ..спирам. Пипам си пулса 120. И това е...индикатора!!! детектора на лъжата не мож го излъга..

България е била през соц строя шестата икономика.. Добро развитие нали.( Да не споменавам изобщо че ако не са били тези вътрещни интриги внедрени и то само отвън).По същата логика Памирските републики(нищо против срещу жителите) от кадето сме дошли трябва да са на светлинни години в развитието си. А може би са!!! и ние да не знаем. Цивилизацията в това си състояние подлежи на голям спор. Това е мнениети ми. Демокрацията също. Всъщност ние демократична страна ли сме или сме република. Ако някои наистина излезе и обясни какво означава демокрация, повечето сънародници ще си плюят на петите.
За милионите средства пръснати да се сглоби нашата история... само си представете. Погледнете Павел.... Само с един комютар се опълчи на цялата зган. Като опълченците(опълченеца) на Шипка. А...Какво ли ще донесе за милата ни страничка ако някои каже...ВЪРВИ...НЕ ЖАЛИ СРЕДСТВА...НО СЪБЕРИ ДЕ ЩО ИМА.
Американците направиха сграда/музеи за 10,000,000 да покажат историята си (150 годишна кошара която всяко едно ямболско село има в задния си двор за гусето) а ние 2000 ,3000 годишни руни, не ги броим за нищо. Що. Щото има и то много и премного. А нашите братя с Памирските мозъци не спряха ли не спряха...
Дриж фронта опълченецо.. ДРЪЖ
цитирай
107. анонимен - това е интересния блог
21.02.2012 10:56
http://www.bulgarya.tk/history.html
Хубава българска музика,интересни факти.
Много патриотично,но в подкрепа на твърденията на истинските българи.
Моето невежество е блаженно(не съм историк).
Та ние сме много древни,от 13 000 г.преди Христа.
Павел,какво ще коментираш?Да не се окаже,че сме дали всичко на света?
И на вси народи букви да четат?
цитирай
108. lazzy - "мизите (наречени по-късно ...
21.02.2012 11:05
sparotok написа:
lazzy написа:
"мизите (наречени по-късно българи) считали за грешно да убият живо същество. Хранели се предимно с мляко, сирене и мед, чужденците ги познавали като праведни, богобоязливи и миролюбиви хора."
и
" Това, че траките са наложили своята култура в Индия разбираме и от факта, че съществуват почти идентични тракийски и индийски погребални обреди. Касае се за сати – ритуалното самоубиство на индийката след смърта на нейния съпруг и жертването на тракийката в гроба на починалия й мъж."
При тази съществена разлика в културно отношение стигаме до извода че мизите не са траки а техни правнуци.
Явно първо траките са повлияли на индийските ритуали, и когато се появил Буда, местните аборигени го напопържили надалеч .... та чак отвъд Черно море, където той посял семето на учението си, и се пръкнали мизите със техния благ и смирен характер.

П.П. Като влагате толкова труд, за да популяризирате дадена идея, поне не рачитайте на това че никой няма да прочете съдържанието под заглавието!



Разчитам не само, че написаното ще бъде прочетено, но и проверено. Аз не вярвам сляпо и не обичам да ме лъжат, за това проверявам.

Вие направихте ли си труда да проверите фактите:)


Имам пълно доверие във васи труда ви. Цитатите които съм извадил приемам за фактически. Но не приемам че поставени един до друг могат да защитят тезата ви!


цитирай
109. анонимен - http://www.bulgarya.tk/origin.html
21.02.2012 11:07
"През V в.пр.н.е браманът Панини, роден в столицата на Бактрия (България) създава на санскрит първата граматика в света и се записва в Махабхарта. Бактрия била населена с бели мъдреци от арийско потекло, доведени от великия Рама, а столицата и се наричала Бълг. Оттам е и етонимът ни Бълг (високо издигнати) и Ари (свободни).От там именно българските брамани носещи ведическото знание, навлизат в Индия и диктуват Свещенните “древноиндийски” книги на Санскрит (съвършен, свещен и скрит), наричани Веди.Българите въвеждат кастовата система, будизма и свещените книги на будистите, българите са строили статуите на Буда, разрушени от талибаните в Афганистан.Българите са създали уникалната 37 степенна държавна йерархична система и Вечния календар. Евангелието мълчи за живота на Исус от 11 до 30-годишната му възраст. В езотеричните школи обаче се знае, че е бил при арийски просветени Българи в Шамбала. За Шамбала (Бактрия ) индийските епоси “Махабхарата” и “Рамаяна” говорят, че била най-великата страна на мъдреци и учители (Гури) . Ииндийския епос говори че Шамбала (големи, много шамани) била страна на север от Индия с хиляди пещери и тайни. Според географските карти на това място се е намирала древната Бактрия , един от псевдонимите на която е точно “страната на многото пещери”. Според поверието в Българската държава Шамбала живеят господарите на света, от там тръгват световните водачи и учители на човечеството като Лао Дзъ(БО-ЯН), Буда, Христос, Заратустра, Майтрея…,които били но обучение там при безсмъртните български шамани и колобри."

Това е в потвръждение на написаното в този постинг.
цитирай
110. lyuliak - страхотна статия
21.02.2012 13:03
Аз вярвам, че тук са напипани истини. Не, не е излишен "национализъм" когато потомците на един древен народ, дори може би най-древен в света търсят корените на други благородни цивилизации в едно със своята! Истина е че всяко разкклонено дърво произлиза от едно семенце. Бог, е един. Имената му се преливат едно в друго, описвайки различни негови характеристики. Това не е така само за привържениците на теолията на Дарвин, където "религията" е едва ли не едно от средствата за оцеляване на животното човек.
цитирай
111. vostroto - Наистина, много интересен пост...
21.02.2012 13:47
Наистина, много интересен постинг, приятелю! И защо не? Фактите преди всичко. Питам се , дори и да се сложат непровержими доказателства "на масата", дали ще бъдат склонни да се промени общоприетата история?
И нещо друго:) - дали този поход няма връзка с голямата етническа група на циганите, дали тогава не са били наети като носачи, работници, или нещо в този смисъл, и така да са останали трайно на нашите земи:)
Поздравления!
цитирай
112. veselinvalev - За фактите и fukc!!!-тите
21.02.2012 14:52
Всяка дума от тази статия е много на мястото си. А и коментарите много интересни. Удоволствие беше да чета. А и неприемането на фактите от страна на някои опоненти е разбираемо. Наистина е трудно за някои да се разделят с предразсъдъците си. И колкото и да им се показват научни факти, че земята все пак е кръгла и се върти, те ще настояват за нейната плоскост и неподвижност, и вместо факти ще излагат fuck!!!-ти. Но такава е действителността. Сегашната и историческата. Един гледа фактите, друг fukc!!!-тите. :)))
Поздрави за постинга и за всичките ти трудове, Павел!
цитирай
113. foreigner69 - КАКВО ПИШАТ безРОДНИЦИТЕ, СТРАХЛИВИТЕ, БЪЛГАРОМРАЗЦИТЕ !!!
21.02.2012 15:42
Майката на Буда е Моника Белучи и за ...
Майката на Буда е Моника Белучи и за това се казва Буда....от Белучи, Булучи, Булуда и на края Буда!
Няма ли един сериозен човек в България който да изпрати този ненормален помияр и чървул в една болница за лечение? Изглежда че няма а комплексарщината за малоценост е толкова дълбоко вкоренена у българина че нито след 3000 години няма да се оправи.....А много правилно Проф. Пантев каза на едно предаване на Денис преди 1 седмица че за съжаление народа има "комплексарска психика", което е ужасно а и срамно!!!
Изпратено: 11:37 От: aristotelis
Изтрий | Отговор

Това ми се праща на лични !
МЕН МЕ Е ГНУС ОТ ТАКИВА ИНДИВИДИ !
цитирай
114. bgwest - Почти всяка Истина, поднесена н...
21.02.2012 20:19
Почти всяка Истина,поднесена неочаквано,се приема като шега.А и шегаджии много...особено на юг от нас.Обаче истината винаги излиза наяве...колкото и шеговито да звучи в началото!
Успех!!!
цитирай
115. get - Отговор за Натанчик държащ се като Марко, още и Asinus(лат.) ??!
21.02.2012 20:37
Яри е хетски бог - в българския (родопски) фолклор се среща под - Яра Бога.
ЕТО ГО ВЪВ българската ВЕДА ... „Веда словена” – Яра бога … ЦИТАТИ !
А)Аре на Яра. (Слава на Яра(Бог)?)
Б) Коледа ми Яра,
Яра ми Диа,
Диа ми Прена ….(ПОВТАРЯМ, цитати от Веда Словена !)
Наименованието на сезона „зима” е „Ярна”(останало, при румънците-гето-даки), на мен много ми звучи близко до „ярък-ярка” :) ... при сарматите се среща като "МАРА" !

В мала Азия и Близък изток, имаме бог Sandas(често изписван и като Сан/дан-ДаНан-Дадах) ?!
- От времето на Селевкидите, та през класическият „елинизъм” и до римското владичество … СЕ ИЗОБРАЗЯВА … Как ? – като РОГАТ ЛЪВ ?(като толкова си на ти !!) а ми обясни ? - Защо се следва такава традиция(еклектика) в образността на този бог ?!
- Ето да му се порадваш - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/TarsusCaracallaBronze.jpg
- Да ми кажеш, някъде в близост да се чества, друг ПОДОБЕН бог (соларен) с име Jаrhi-Bol … и то почти до първи век преди Христа ?? ПОЯСНЯВАМ – соларен не приемай дословно „слънчев” а по-скоро „обитаващ небето” ?!!

- Колко пъти да ти обяснявам уважаеми, че въпреки фонетично различността им … семантично думите Тур-Тавър-Воул-Боул-Тир-Урус … са идващи като название на един и същ бог … идентичен за протобалканско, малоазийско и население от Близък изток !!
- Скитските народи от Черно море до Средна Азия – гета, сака и т.н. ги наричат и ... ТУРански … предвид пак поради този Бог –символ- теоним ?!

- От там идва пък и назоваването от юдеи и гърците, за НАС ... тирсците-тураки-траки … и етруски !!

- Но тъй като същият бог е символ на установен между хората БОЖЕСТВЕН РЕД той се явява и в наказваща форма ЯРА-ЯРОСТ ... също от неговата символност на БИК-БУЙвол ... идва и думата БОЙ-ВОЙНа ... боил, ет цетера !!

от боу"ил Гет-Кан таурос-скитский :))

или както казва Sigismund von Herberstein ""I'm 'urus', tur in Polish, aurox in German (dunces call me bison)" !!?
цитирай
116. malchaniaotnadejda7 - 113. foreigner69 - Здравей, Спароток! Моля за извинение.
21.02.2012 20:45
Ние, поетите сме малко "с глава в облаците", както казват древните. Онези, същите, които са изсичала клинописа в колоните на Дарий. НИКОГА не бих изнесла лична кореспонденция до мен, дори на мой враг. Но не познавам г-на/г-жата, която ми изпрати това съобщение и бях силно озадачена. Сега, препрочитайки постинга ти, ми се наби в очи коментар номер- 113. foreigner69! Същото съобщение. Позволявам си да го цитирам, тъй като, то престава да бъде "лично съобщение", след като е разпращано масово из Блог.бг. Днес се питах, защо горят лика на Левски? Въпросът е реторичен.

"Майката на Буда е Моника Белучи и за ...
Майката на Буда е Моника Белучи и за това се казва Буда....от Белучи, Булучи, Булуда и на края Буда!
Няма ли един сериозен човек в България който да изпрати този ненормален помияр и чървул в една болница за лечение? Изглежда че няма а комплексарщината за малоценост е толкова дълбоко вкоренена у българина че нито след 3000 години няма да се оправи.....А много правилно Проф. Пантев каза на едно предаване на Денис преди 1 седмица че за съжаление народа има "комплексарска психика", което е ужасно а и срамно!!!

Изпратено: 11:29 От: aristotelis
Изтрий | Отговор"

Благодаря ти за разказа за "Дарaяваюш - държащ доброто." - "Трудно е да се определи колко дълго Дарий остава в Тракия. Той заповядва да бъдат издигнати две колони с надписи, но след време гърците ги демонтират и отнасят в Гърция..." Питам се, дали се пазят още в Гърция и какво е написано на тях.
цитирай
117. sparotok - !
21.02.2012 21:38
lyuliak написа:
Аз вярвам, че тук са напипани истини. Не, не е излишен "национализъм" когато потомците на един древен народ, дори може би най-древен в света търсят корените на други благородни цивилизации в едно със своята! Истина е че всяко разкклонено дърво произлиза от едно семенце. Бог, е един. Имената му се преливат едно в друго, описвайки различни негови характеристики. Това не е така само за привържениците на теолията на Дарвин, където "религията" е едва ли не едно от средствата за оцеляване на животното човек.


Благодаря ти за хубавия коментар!
цитирай
118. sparotok - роми
21.02.2012 21:42
vostroto написа:
Наистина, много интересен постинг, приятелю! И защо не? Фактите преди всичко. Питам се , дори и да се сложат непровержими доказателства "на масата", дали ще бъдат склонни да се промени общоприетата история?
И нещо друго:) - дали този поход няма връзка с голямата етническа група на циганите, дали тогава не са били наети като носачи, работници, или нещо в този смисъл, и така да са останали трайно на нашите земи:)
Поздравления!


Приятелю, Херодот споменава група хора, които индийците прогонват ( за причината няма да говоря). Възможно е тези прогонени да са дедите на ромите. Те обаче се появяват в Европа поне 3000 години след тракийския поход...
Дионис няма нищо общо с тяхната поява в земите ни, май турците са ги взели на лифт:)
цитирай
119. sparotok - благодаря ти!
21.02.2012 21:45
veselinvalev написа:
Всяка дума от тази статия е много на мястото си. А и коментарите много интересни. Удоволствие беше да чета. А и неприемането на фактите от страна на някои опоненти е разбираемо. Наистина е трудно за някои да се разделят с предразсъдъците си. И колкото и да им се показват научни факти, че земята все пак е кръгла и се върти, те ще настояват за нейната плоскост и неподвижност, и вместо факти ще излагат fuck!!!-ти. Но такава е действителността. Сегашната и историческата. Един гледа фактите, друг fukc!!!-тите. :)))
Поздрави за постинга и за всичките ти трудове, Павел!


Благодаря ти за подкрепата приятелю!
Аз предлагам алтернативна информация, която може да се провери.
Всеки трябва да реши сам за себе си дали да отдели време за проверка, или да продължава да се уповава на старите си знания...

Поздрави!
цитирай
120. sparotok - !
21.02.2012 21:48
foreigner69 написа:
Майката на Буда е Моника Белучи и за ...
Майката на Буда е Моника Белучи и за това се казва Буда....от Белучи, Булучи, Булуда и на края Буда!
Няма ли един сериозен човек в България който да изпрати този ненормален помияр и чървул в една болница за лечение? Изглежда че няма а комплексарщината за малоценост е толкова дълбоко вкоренена у българина че нито след 3000 години няма да се оправи.....А много правилно Проф. Пантев каза на едно предаване на Денис преди 1 седмица че за съжаление народа има "комплексарска психика", което е ужасно а и срамно!!!
Изпратено: 11:37 От: aristotelis
Изтрий | Отговор

Това ми се праща на лични !
МЕН МЕ Е ГНУС ОТ ТАКИВА ИНДИВИДИ !



Знаеш ли, че кучето лае най-силно когато е изплашено:)
Aristotelis излага себе си с отвратителното си поведение, показва що за човече е.

Важното е ние да се държим като Българи, т.е. като културни и почтени хора.
цитирай
121. sparotok - шеги
21.02.2012 21:52
bgwest написа:
Почти всяка Истина,поднесена неочаквано,се приема като шега.А и шегаджии много...особено на юг от нас.Обаче истината винаги излиза наяве...колкото и шеговито да звучи в началото!
Успех!!!


Обърна ли внимание, че на нас даже не ни позволяват да се шегуваме. Бесовете си показаха зъбите...

Как ли щяха да реагират тия човечета, ако бях написал, че българите са мързеливи, прости и лоши...нямаше да буйстват, щяха само доволно да потриват ръчички.
цитирай
122. bulgarinut57 - ПОКАЗАТЕЛНО Е !
21.02.2012 21:59
Следя всяка буква написана в блога на Павел.
С огромен интерес и радост.
ФАКТИТЕ И ДОКАЗАТЕЛСТВАТА до които се докосваме
благодарение на безкористния му ОГРОМЕН труд,
за всички БЪЛГАРОМРАЗЦИ са като една лавина,
помитаща всички лъжи, манипулации, полуистини,…всичко !

Тук на тази страница се води война !
Перото е всичкото оружие ! (България всъщност каква ли армия има ?!?)
Но някои страхливци-помияри ползват и други методи. Нищо ново,
„индивидуална” работа. Схема стара: Разделяй и владей !

Та тъй скъпа malchaniaotnadejda7, някои „лични” не са лични!
Това са опити за „дестабилизация” на „статуквото”.
Аз съм изтрил нашата „кореспонденция” със същия безРОДник.
При мен нещата не бяха толкоз „нежни”.
Долни византийски номерца.
Та добре е пуснал foreigner69, тази „лична загриженост”.
Да се знае, да се мисли, да се отговори.
цитирай
123. анонимен - гумата
22.02.2012 09:05
Името на Буда е Сидхарта Гаутам. Буда/budha/ е просветлен, а не пробуден. думите будя, бъд и т.н. представляват неточен семантичен анализ, НО е интересна връзката с нашите земи. Първо по времето на Сидхарта Индия като наименование не съществува. Не съществува Тракия и тракийци. Щом има наименованието Ария, то откъде идва Тракия и кога е началото на това назоваване? Ако се ограничи изследването още, ще се приеме, че мястото на раждане на Сидхарта е малко княжество в северната част на днешна Индия, близо до границата с Непал- близо до Хималаите. За да се стигне до там от един войн, който произхожда от балканския полуостров, трябва да се мине през Персия и последващите и последващите държави то целенасочено.Кой извор доказва това? Това може да бъде като роб или по повод на военен поход като войн, НО ВОЙН може да стигне по времето на Александър Македонски, а той е извършвал походите си по друго време-около 330 година, когато излиза от Мала Азия... след него са и римските историци! А Сидхрата е живял 563--483 година- 100 години по- рано, които за тогаващната комуникация са непосилно дълго време за връзка. Та кога един човек от Балканския полуостров ще стане княз на царство и ще създаде наследник принц Сидхарта? Всъщност арийците са светли руси, едри и с отличителния белег на сините очи. Дали арийците може да бъдат обединени с наименованието траки? То е толкова обективно, колкото и приобщаването на Сидхрата към арийците- спекулацията допуска отклонение на мисълта от произхода към принадлежността. Родната му държава се нарича Капилаватсу. Бащата на Сидхарта се казва Судходана, а майката се нарича Мая.. Хайде да извлечем сега произход от Балканския полуостров по онова време!
Далеч съм от мисълта да оспорвам нещо, за което има създадена хипотеза, която страда от несъответствия, но все пак е интересно да се прецени доколко е възможно Сидхарта да има произход от Балканите?
цитирай
124. malchaniaotnadejda7 - 122. bulgarinut57 - ПОКАЗАТЕЛНО Е !
22.02.2012 10:25
bulgarinut57 написа:
Следя всяка буква написана в блога на Павел.
С огромен интерес и радост.
ФАКТИТЕ И ДОКАЗАТЕЛСТВАТА до които се докосваме
благодарение на безкористния му ОГРОМЕН труд,
за всички БЪЛГАРОМРАЗЦИ са като една лавина,
помитаща всички лъжи, манипулации, полуистини,…всичко !
Тук на тази страница се води война !
Перото е всичкото оружие ! (България всъщност каква ли армия има ?!?)
Но някои страхливци-помияри ползват и други методи. Нищо ново,
„индивидуална” работа. Схема стара: Разделяй и владей !
Та тъй скъпа malchaniaotnadejda7, някои „лични” не са лични!
Това са опити за „дестабилизация” на „статуквото”.
Аз съм изтрил нашата „кореспонденция” със същия безРОДник.
При мен нещата не бяха толкоз „нежни”.
Долни византийски номерца.
Та добре е пуснал foreigner69, тази „лична загриженост”.
Да се знае, да се мисли, да се отговори.

Здравей Bulgarinut57! И при мен не бяха "нежни". Човек може да не приема, да отхвърля тези, но когато няма конкретни факти да ги обори, не става по-убедителен с "панделки" от рода на "славянска мърша". Колкото до "историческата истина" в написаното от Spаrotok, колегите му, когато излезе книгата със статиите от блога, ще си кажат думата. Те са се произнасяли и досега. Павел Серафимов има публикации, защитавал е тезите си и пред научни общности, и на исторически конференции. Но, драги, Bulgarinut57, това, което ме тревожи е драстичната липса на човечност, на емоционална интелигентност и грамотност. Да не говорим за себеуважение и почит към родното. И това е обяснимо. Ние не знаем историята си. Белите полета на българската историческа памет, ни карат да се чувстваме малоценни и да се държим понякога неадекватно. В спора се ражда истината. Но в спор, не в бурните излияния на "букети" от цветисти епитети. Те са за поетите. Поздрави!
цитирай
125. demokrat63 - "През V в. пр. н. е браманът ...
22.02.2012 18:33
анонимен написа:
"През V в.пр.н.е браманът Панини, роден в столицата на Бактрия (България) създава на санскрит първата граматика в света и се записва в Махабхарта. Бактрия била населена с бели мъдреци от арийско потекло, доведени от великия Рама, а столицата и се наричала Бълг. Оттам е и етонимът ни Бълг (високо издигнати) и Ари (свободни).От там именно българските брамани носещи ведическото знание, навлизат в Индия и диктуват Свещенните “древноиндийски” книги на Санскрит (съвършен, свещен и скрит), наричани Веди.Българите въвеждат кастовата система, будизма и свещените книги на будистите, българите са строили статуите на Буда, разрушени от талибаните в Афганистан.Българите са създали уникалната 37 степенна държавна йерархична система и Вечния календар. Евангелието мълчи за живота на Исус от 11 до 30-годишната му възраст. В езотеричните школи обаче се знае, че е бил при арийски просветени Българи в Шамбала. За Шамбала (Бактрия ) индийските епоси “Махабхарата” и “Рамаяна” говорят, че била най-великата страна на мъдреци и учители (Гури) . Ииндийския епос говори че Шамбала (големи, много шамани) била страна на север от Индия с хиляди пещери и тайни. Според географските карти на това място се е намирала древната Бактрия , един от псевдонимите на която е точно “страната на многото пещери”. Според поверието в Българската държава Шамбала живеят господарите на света, от там тръгват световните водачи и учители на човечеството като Лао Дзъ(БО-ЯН), Буда, Христос, Заратустра, Майтрея…,които били но обучение там при безсмъртните български шамани и колобри."

Това е в потвръждение на написаното в този постинг.

Българите са създали уникалната 37 степенна държавна йерархична система
ето за това тук имаш ли нещо конкретно. с удоволствие бих се запознал с него:)
цитирай
126. demograph - А ти драги си едно пукнато балонче. Защо се излагаш бе момко?...
22.02.2012 19:45
voulgaros написа:
СТИГА БЕ ПАВЕКА,СТИГА БЕ ...ТИ СИ БИЛ МНОГО ГОЛЯМ КОМПЛЕКСАР БЕ ПАВКА...
КАЗВАМ ТИ ПРИЯТЕЛСКИ---ТИ СИ ЕДНО БОЛНО БАЛОНЧЕ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ако ти си сляп, това не означава, че на света няма зрящи.
цитирай
127. анонимен - ПАВКА, ДА ТЕ ПИТАМ - ПРИЕМАШ ЛИ ТЕ...
22.02.2012 19:45
ПАВКА, ДА ТЕ ПИТАМ - ПРИЕМАШ ЛИ ТЕОРИЯТА НА АНАТОЛИ ФОМЕНКО??
ЗА ХРОНОЛОГИЯТА....КАЖИ МИ КАК ТЯ СЕ ПРИКАЧВА И КЪМ ТВОЯТА ВЕЛИКОБУГАРСКА ДОКТРИНА - ТРАКИ=ВУЛГАРИ = РОССИ

ВСИЧКО ИДЕ ОТ ВАС, А!!!!
цитирай
128. demograph - Браво Павка/ И думата БРАВО си струва да се анализира
22.02.2012 20:03
Постингът ти събаря не тухла, кула от крепостта на незнанието и задръстеността.
Ако всеки непредубеден читател си направи труда да се порови в санскрит, което е много лесно ако знае английски, френски, испански, италиански или немски,ще установи с изумление БЕЗЧЕТ думи с българско звучене.
Сега ще ви насоча само към една - ВЕДА/ВЕДИ.
Проверете в който и да е етимологичен речник, в т.ч. и в Уикипедия, и ще ВИДИТЕ значението и, обяснено и то чрез "латинското" VIDIA, VIDA=ВИЖДАМ, ГЛЕДАМ, ПРОГЛЕЖДАМ...; А думичката СВЕТЯ,СВЕТЪЛ,СВЕТЛА - проверете как е на санскрит. После сравнете с български, а ако можете и със старо-български. - Светя,светъл,светла... И така карайте нататък. Много достъпно в мрежата и много резултатно. Просто чукнете Sanskrit-English Dictionary и получавате.
По-натам си зависи от познанията ви по български.
Е. Гъските и някои зависими трудно ще стигнат до това познание - не им е дадено. Не им е разрешено, по-точно казано.
цитирай
129. demograph - Което напише грък - чети го обратно
22.02.2012 20:10
voulgaros написа:
ОК ВСИЧКО Е ВЯРНО---АМА ЩО НЯ НАПИСА И ТОВА ЧЕ ТРАКИОТИТЕ БЯХА ГРЪЦКИ ГЕНО-ЕТНОС..НА НИСКО ИНТЕЛЕКТУАЛНО НИВО...НА МЕНЕ НЕ МИ ПРЕЧЕ---
ТРАКИТЕ БЯХА ГЪРЦИ..И ВИНАГИ ЩЕ СИ ОСТАНАТ ГЪРЦИ,,,НЕКВИ СМЕШНИ ВУЛГАРИ КАТО ТЕБЕ И КАТО НЕКОИ ДЗВЕР--КОИТО НЕ ЗНАЕ ЕЛЕМЕНТАРАТА ХРОНОЛОГИАС---И АЛГОРИТМОСА НА ВРЕМЕ-ПРОСТРВАНСВОТО...ВИЕ ЛИ ШЕ СЪБОРИТЕ ЕЛЛАДА, БРЕ МРАВЧИЦИ.....????

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Не съм го казал аз. Казали са го римските ерудити. Сиреч, написаното от Вулгарния означава: ТРАКИОТИТЕ НЕ БЯХА ГРЪЦКи ЕТНОС, А ХОРА С ВИСОК ИНТЕЛЕКТ и т.н.
А Елада си е събаряна многократно и винаги от самите гърци. Траките са се опитвали да я въздигнат, но гърците си я събарят всеки път когато ги оставят да се самоуправляват. Както сега.
цитирай
130. demograph - Драгий ми "Летописецо"...Вие ме отчайвате
22.02.2012 21:01
Серафимов, не ме карайте да се отчайвам съвсем от Вас...Един добросъвестен изследовател не постъпва така, едно изреждане не казва нищо...Номера е да проследите първоизточникът и как той е заеман и модифициран от следващите автори, писали по темата...Това е , научния шербет, останалото е боза за плебса - кой по-бял, коя Мая и кой по-тънък...[/quote]
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Няма да влизам в подробности на "летописите' ви, които са вкиснала ланшна ляховска боза , преписи от записи от тук и там, без елементарен критичен анализ, да не говорим за творчески препрочит, което е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за претендиращ да е "летописец' автор...
Вие, който строите всичките си претенциозни писания на цитирането на горецитирани и други автори, тук нахално критикувате Спароток, че си е позволил, подобно Шлиман да допусне, че легендите записани в миналото може би крият историческа истина.. и да се окаже прав.
Да не би вие да проследявате източниците си "от-до"? И кой може да докаже че сте ги проследили коректно? И възможна ли е достатъчна за вашата недостатъчност коректност? Точно както Гъската, но наукообразно шопско твърдене "От Витоша по-високо нема". Демек, от написаното от МЕН по-вярно нема.
Второ.
Вие нямате очи да прочетете, че Серафимов коректно ви посочва изворите си. Само че не ви дава копие на оригинала... Е. Направете си труда да стигнете до тях самичък. Един от принципите ми е "Не посочвай извора на глупак, защото ще се изхрачи в него". Павката ти показва посоката към извора, а ти искаш да ти подаде чашата с чиста вода ненапита.
Егати и мързеливите маши! Ами размърдайте си задниците, напрегнете си мозъците. Усъмнете се в догмите. До сега сте открили само че гърците лъжат. Кога ще откриете, че и руснаците лъжат. Пълна скръб.
- Пишете си лозунгите за Славата на КПСС/ БКП с еротичната Гъска и по стените ако щете, но не замърсявайте креативната историческата среда тук.
цитирай
131. demograph - Самият професор Пантев е комплексар
22.02.2012 21:13
".А много правилно Проф. Пантев каза на едно предаване на Денис преди 1 седмица че за съжаление народа има "комплексарска психика","
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ако се заслушате в мрънканията му, ще установите че той сам избива комплекси. Поради една зависимост той скокна в редовете на Партията майчица - само за да получи трибуна за отровната си некомпетентност. Пантев е лешояд - от тия дето кълват тялото на измъчения и лъган български народ омайвайки го със заклинания за "доброто комунистическо минало"..Оставете го Пантев. Народа ни не е с комплексарска психика. Той просто е държан в заблуда. Комплексари са крадящите и нахално мамещите го като Пантев.
цитирай
132. sparotok - не всичко идва от нас
22.02.2012 22:00
анонимен написа:
ПАВКА, ДА ТЕ ПИТАМ - ПРИЕМАШ ЛИ ТЕОРИЯТА НА АНАТОЛИ ФОМЕНКО??
ЗА ХРОНОЛОГИЯТА....КАЖИ МИ КАК ТЯ СЕ ПРИКАЧВА И КЪМ ТВОЯТА ВЕЛИКОБУГАРСКА ДОКТРИНА - ТРАКИ=ВУЛГАРИ = РОССИ

ВСИЧКО ИДЕ ОТ ВАС, А!!!!


Кога съм твърдял, че всичко идва от нас, моля те, цитирай пасаж, постинг, коментар...

Дедите ми са дали много на света и е справедливо истината да бъде показана.

Имаха ли право гърците да си присвовяват Арес, Орфей, Дионис, Зевс, имаха ли право да си присвояват азбуката създадена от пелазгите, имаха ли право да получат славата за микенските Атина, Микена, Коринт, след като никой от тези градове не притежава име със смисъл на гръцки?

Фоменко не ме интересва, четох малко от него и разбрах, че сме на различна вълна и ползваме коренно различни методи.
цитирай
133. sparotok - факти
22.02.2012 22:19
анонимен написа:
Името на Буда е Сидхарта Гаутам. Буда/budha/ е просветлен, а не пробуден. думите будя, бъд и т.н. представляват неточен семантичен анализ, НО е интересна връзката с нашите земи. Първо по времето на Сидхарта Индия като наименование не съществува. Не съществува Тракия и тракийци. Щом има наименованието Ария, то откъде идва Тракия и кога е началото на това назоваване? Ако се ограничи изследването още, ще се приеме, че мястото на раждане на Сидхарта е малко княжество в северната част на днешна Индия, близо до границата с Непал- близо до Хималаите. За да се стигне до там от един войн, който произхожда от балканския полуостров, трябва да се мине през Персия и последващите и последващите държави то целенасочено.Кой извор доказва това? Това може да бъде като роб или по повод на военен поход като войн, НО ВОЙН може да стигне по времето на Александър Македонски, а той е извършвал походите си по друго време-около 330 година, когато излиза от Мала Азия... след него са и римските историци! А Сидхрата е живял 563--483 година- 100 години по- рано, които за тогаващната комуникация са непосилно дълго време за връзка. Та кога един човек от Балканския полуостров ще стане княз на царство и ще създаде наследник принц Сидхарта? Всъщност арийците са светли руси, едри и с отличителния белег на сините очи. Дали арийците може да бъдат обединени с наименованието траки? То е толкова обективно, колкото и приобщаването на Сидхрата към арийците- спекулацията допуска отклонение на мисълта от произхода към принадлежността. Родната му държава се нарича Капилаватсу. Бащата на Сидхарта се казва Судходана, а майката се нарича Мая.. Хайде да извлечем сега произход от Балканския полуостров по онова време!
Далеч съм от мисълта да оспорвам нещо, за което има създадена хипотеза, която страда от несъответствия, но все пак е интересно да се прецени доколко е възможно Сидхарта да има произход от Балканите?


Защо не проверихте извадките от санскритския речник под постинга? Просветлен и пробуден са синоними, санскритската дума будда отговаря на нашата буден.

Не само има извори ( над 10) за тракийски поход към Индия, но има и доказателства от областта на археологията. Както в Индия, така и в Иран е намирана керамика имаща прототип на Балканите. Намирани а също оръжия и сечива на труда, като отново нашите са много по стари.

Грешите много относно липсата на връзка между народите през 6-ти век преди Христа. В Троя- 2 (2000 пр. Христа) е открит китайски нефрит, в Китай пък са намерени брадви, копия и керамика ( дат. 1500 пр. Христа) имащи прототип на Балканите ( 2500-4500 пр. Хиста).

Не държавата, а селището на Буда носи името Капила Васту ( васту е санскритска, но също трако-пеласгийска дума за селище, гърците я познават под името асту – градът).

Относно арийците...Тракия не само носи името Ария, проследим ли и други извори ще разберем, че траките са арийци. Херодот казва, че най-старото име на медите е арийци, Плиний твърди, че арийците-меди са деди на сарматите, а Прокопий определя сарматите като принадлежащи на тракийското семейство на гетите.
цитирай
134. secretcodes - Дребния спор, коя е баш мравката от мравуняка, би ни довело до това да го разтурим...
23.02.2012 05:55
Уважавам труда на всеки човек. И онова което е схванал от огромната информация, за жалост не наша, а повод да ни правят на каша, поради съмненията на едни българи в труда на други българи. Нормално е всички хора да имаме близки гени. Тракия и Индия са били обширни територии. След потопа на Новоевксинското сладководно езеро(дн.Черно море) хората се разпръскват. Оттам този древен език на мирномегалитни общества, дава своите разлики и малки сходства. Буда е мъдрец. Другите пророци също. Исус е "слязъл" да ни спасява. От кого момчета? Като сме грешници, защо да не се преборим с греха? Кой е тоз незнайник, който ни владее и притиска?Защо спорим за детайла, а не видим същността на Цялото? Кой погубва, разселва, поробва, мачкоти човеците? Говорилнята ни прави слепи за Бога. Науката рови в атома, ние мъдреците в детайла. Имате ли представа за епохата на Сатаната? От деня на Сътворението до днес? Дали Буда е българин, не е интересно. Интересна е мъдростта, не самия мъдрец. Това трябва да усвояваме, иначе двата овчеря, не ще бъдат затрупани, а смазани от "притурената планина"-Четвърто измерение, на вратата има пазач и се казва Сатурн -Сатаната. А да си вихрим спорчета и не си вярваме ни изкушава Луцифер. Царят на безкрайните вавилонски спорове, докато кулата не паднала. Хайде нов върток на спиралата. Умни глави сте, колегата е прав, но едва ли тези доказателства са важни. Пишем по форумите и ни облъчват главите, а това вече е жетва. Кой ли ни спряга шапките моля? И готви как да ни посмаже за последно. Докога ще сме толкова глупави да ни ловят като мухи по форумите?
цитирай
135. анонимен - DeDyov-нещо показателно
23.02.2012 13:58
В момента тече по телевизията сериалът ИСПАНИЯ.
нЕ ВИ ЛИ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЧЕ ИСПАНСКИЯТ МЕЧ С ХАРАКТЕРНА И НЕ МНОГО ФУНКЦИОНАЛНА ФОРМА НАРЕЧЕН ФАЛАКА Е ВСЪЩНОСТ КОПИЕ НА ТРАКИЙСКАТА МАХАЙРА ,КОЯТО ПРИЛИЧА НА ПО СЕТНЕШНИЯТ НОЖ-К А Л Ъ Ч(колач-колещ-нож за колене)?
цитирай
136. sparotok - думи
23.02.2012 19:05
demograph написа:
Постингът ти събаря не тухла, кула от крепостта на незнанието и задръстеността.
Ако всеки непредубеден читател си направи труда да се порови в санскрит, което е много лесно ако знае английски, френски, испански, италиански или немски,ще установи с изумление БЕЗЧЕТ думи с българско звучене.
Сега ще ви насоча само към една - ВЕДА/ВЕДИ.
Проверете в който и да е етимологичен речник, в т.ч. и в Уикипедия, и ще ВИДИТЕ значението и, обяснено и то чрез "латинското" VIDIA, VIDA=ВИЖДАМ, ГЛЕДАМ, ПРОГЛЕЖДАМ...; А думичката СВЕТЯ,СВЕТЪЛ,СВЕТЛА - проверете как е на санскрит. После сравнете с български, а ако можете и със старо-български. - Светя,светъл,светла... И така карайте нататък. Много достъпно в мрежата и много резултатно. Просто чукнете Sanskrit-English Dictionary и получавате.
По-натам си зависи от познанията ви по български.
Е. Гъските и някои зависими трудно ще стигнат до това познание - не им е дадено. Не им е разрешено, по-точно казано.


Имаме наистина много общи думи със санскритските. Някои са направо идентични - нас-нас, вас-вас, грива-грива, липса-липса, леха-лекха...

Важното обаче е това, че етимологията е българска:)
цитирай
137. sparotok - Древна Испания
23.02.2012 19:14
анонимен написа:
В момента тече по телевизията сериалът ИСПАНИЯ.
нЕ ВИ ЛИ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЧЕ ИСПАНСКИЯТ МЕЧ С ХАРАКТЕРНА И НЕ МНОГО ФУНКЦИОНАЛНА ФОРМА НАРЕЧЕН ФАЛАКА Е ВСЪЩНОСТ КОПИЕ НА ТРАКИЙСКАТА МАХАЙРА ,КОЯТО ПРИЛИЧА НА ПО СЕТНЕШНИЯТ НОЖ-К А Л Ъ Ч(колач-колещ-нож за колене)?



Пишейки за старите обитатели на Испания Страбон споменава, че те поначало били пелтасти, а обичаите им били като на траки и скити...

Учените се чешат зад врата и се чудят кой е дал името на испанската река Ебро, а не им идва на ум да сравнят с тракийската Ибър- Еброс...

Ами Пиринеите...дали няма да има връзка с името на тракийския цар Пириней:)
цитирай
138. анонимен - Уважавам труда на всеки човек. И ...
23.02.2012 19:53
secretcodes написа:
Уважавам труда на всеки човек. И онова което е схванал от огромната информация, за жалост не наша, а повод да ни правят на каша, поради съмненията на едни българи в труда на други българи. Нормално е всички хора да имаме близки гени. Тракия и Индия са били обширни територии. След потопа на Новоевксинското сладководно езеро(дн.Черно море) хората се разпръскват. Оттам този древен език на мирномегалитни общества, дава своите разлики и малки сходства. Буда е мъдрец. Другите пророци също. Исус е "слязъл" да ни спасява. От кого момчета? Като сме грешници, защо да не се преборим с греха? Кой е тоз незнайник, който ни владее и притиска?Защо спорим за детайла, а не видим същността на Цялото? Кой погубва, разселва, поробва, мачкоти човеците? Говорилнята ни прави слепи за Бога. Науката рови в атома, ние мъдреците в детайла. Имате ли представа за епохата на Сатаната? От деня на Сътворението до днес? Дали Буда е българин, не е интересно. Интересна е мъдростта, не самия мъдрец. Това трябва да усвояваме, иначе двата овчеря, не ще бъдат затрупани, а смазани от "притурената планина"-Четвърто измерение, на вратата има пазач и се казва Сатурн -Сатаната. А да си вихрим спорчета и не си вярваме ни изкушава Луцифер. Царят на безкрайните вавилонски спорове, докато кулата не паднала. Хайде нов върток на спиралата. Умни глави сте, колегата е прав, но едва ли тези доказателства са важни. Пишем по форумите и ни облъчват главите, а това вече е жетва. Кой ли ни спряга шапките моля? И готви как да ни посмаже за последно. Докога ще сме толкова глупави да ни ловят като мухи по форумите?


Да ,ама не спорим,а си споделяме.Не ти ли се стопля сърцето да си спомниш,че кои сме българите?Да познаеш корените си?
Много са ни мачкотили,но дали лъжите за нас трябва пак да я измислят неродолюбците ?
Българите не са имали време да пишат историята си,защото постоянно са воювали.
Сега е хубаво да повоюваме с перото.Ние да си напишем историята,та дори да е малко нахално.Но спрямо кого?
цитирай
139. lyuliak - за испанците
23.02.2012 23:24
sparotok написа:


Пишейки за старите обитатели на Испания Страбон споменава, че те поначало били пелтасти, а обичаите им били като на траки и скити...

Учените се чешат зад врата и се чудят кой е дал името на испанската река Ебро, а не им идва на ум да сравнят с тракийската Ибър- Еброс...

Ами Пиринеите...дали няма да има връзка с името на тракийския цар Пириней:)

Вярно, че едва като започна този сериал осъзнах, че не зная откъде са се взели испанците... а мечовете направиха силно впечатление и на мен. Може да ги "уважим" в някоя следавща статия! Казано е - разделяй и владей, а нали най-лесно ни разделя непознаването и неуважението на другия.... Наскоро ми се роди и племенник с наполовина испански произход, така че е време да разбера нещо повече :)
цитирай
140. sparotok - Испания
24.02.2012 00:02
lyuliak написа:
sparotok написа:


Пишейки за старите обитатели на Испания Страбон споменава, че те поначало били пелтасти, а обичаите им били като на траки и скити...

Учените се чешат зад врата и се чудят кой е дал името на испанската река Ебро, а не им идва на ум да сравнят с тракийската Ибър- Еброс...

Ами Пиринеите...дали няма да има връзка с името на тракийския цар Пириней:)

Вярно, че едва като започна този сериал осъзнах, че не зная откъде са се взели испанците... а мечовете направиха силно впечатление и на мен. Може да ги "уважим" в някоя следавща статия! Казано е - разделяй и владей, а нали най-лесно ни разделя непознаването и неуважението на другия.... Наскоро ми се роди и племенник с наполовина испански произход, така че е време да разбера нещо повече :)


По начало българи и испанци са хора с различен произход, но доста факти показват, че е имало преселения на наши предци в Испания. Едно е било в дълбока древност, а друго в Ранното Средновековие.

Не случайно испанците имат гайда и й казват...гайта...
цитирай
141. sparotok - !
24.02.2012 00:03
krech77 написа:
че се освобождават жизнени пространства...
дано има повече братя и сестри като вас.
лека нощ - и дерзайте с перата.


Благодаря за подкрепата!
цитирай
142. анонимен - DeDyov-За Испания
24.02.2012 12:11
Тук му е мястото да си припомним за бронзовата плочка от с.Боторита-мисля че в северна испания -Навара ако не се лъжа.Нали същата е попълнена със знаци-глифи от Линеар А и Б и е разчетена от един българин като песен за агнето.Другите опити за разчитане през други европейски езици са катастрофирали.Мисля че в този блог има текст и за нея.
цитирай
143. анонимен - DeDyov- Още За Испания и произхода на испанците.
24.02.2012 12:18
Към 14ти век те са метисизирани с араби и северноафриканци тъй като имат 700години арабско владичество.Въпроса е преди арабското нашествие какви са били по произход?Някои казват че в областа Навара до към 16 ти век се е говорил език разбираем за траки-българи -словени
цитирай
144. rorikabc - Истината е
24.02.2012 19:22
Истината е, че не можем да вдигнем глава от битови проблеми.Истината е че мислим много консервативно.Това дето сме учили в училище сме го приемали за единствената истина.Бяхме затворени като под похлупак В последните години се разшири кръгозора на познанието. Това накара много хора , например,като Спароток, да надигнат глава и да изкажат своите мисли.Истината е в нетрадиционните решения на даден проблем, освободени от консервативното мислене , включително и в сферата на историята.
Всички си мислим , че хората са били много малко мобилни.Това явно не е така. Колко му е времето да се стигне от единия край на Българи до другия на кон?. Та те са стигали на коне до Индия!
Както сега английския език оказва влияние върху света чрез компютърните технологии , така и в далечното минало даден език е оказвал влияние чрез тогавашните технологии. От селскостопанските сечива ,през битовите пособия, през строежите, през оръжията..... Закостенелите схващания , че сме малък народ и не сме влияели на развитието на другите народи ,както и обратното всичко да е наше изобретение е погрешно.
Възхищавам се на хората , които имат силата да надвият ежедневието и да се ровят и търсят и други истини.
Хвала на такива хора! В свободния дух да мислиш различно се крие движението напред.
Четем ви с възхита!
цитирай
145. demograph - Да не би изгонените да са гърците?...Трябва да се провери.
24.02.2012 20:45
sparotok написа:
vostroto написа:
Наистина, много интересен постинг, приятелю! И защо не? Фактите преди всичко. Питам се , дори и да се сложат непровержими доказателства "на масата", дали ще бъдат склонни да се промени общоприетата история?
И нещо друго:) - дали този поход няма връзка с голямата етническа група на циганите, дали тогава не са били наети като носачи, работници, или нещо в този смисъл, и така да са останали трайно на нашите земи:)
Поздравления!


Приятелю, Херодот споменава група хора, които индийците прогонват ( за причината няма да говоря). Възможно е тези прогонени да са дедите на ромите. Те обаче се появяват в Европа поне 3000 години след тракийския поход...
Дионис няма нищо общо с тяхната поява в земите ни, май турците са ги взели на лифт:)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
цитирай
146. demograph - Възстановка на ситуацията е метод за проверка на събития от миналото
24.02.2012 21:00
анонимен написа:
Името на Буда е Сидхарта Гаутам. Буда/budha/ е просветлен, а не пробуден. .................За да се стигне до там от един войн, който произхожда от балканския полуостров, трябва да се мине през Персия и последващите и последващите държави то целенасочено.Кой извор доказва това? Това може да бъде като роб или по повод на военен поход като войн, НО ВОЙН може да стигне по времето на Александър Македонски, а той е извършвал походите си по друго време-около 330 година, когато излиза от Мала Азия... след него са и римските историци! А Сидхрата е живял 563--483 година- 100 години по- рано, които за тогаващната комуникация са непосилно дълго време за връзка. Та кога един човек от Балканския полуостров ще стане княз на царство и ще създаде наследник принц Сидхарта? Всъщност арийците са светли руси, едри и с отличителния белег на сините очи. Дали арийците може да бъдат обединени с наименованието траки? То е толкова обективно, колкото и приобщаването на Сидхрата към арийците- спекулацията допуска отклонение на мисълта от произхода към принадлежността. Родната му държава се нарича Капилаватсу. Бащата на Сидхарта се казва Судходана, а майката се нарича Мая.. Хайде да извлечем сега произход от Балканския полуостров по онова време!
Далеч съм от мисълта да оспорвам нещо, за което има създадена хипотеза, която страда от несъответствия, но все пак е интересно да се прецени доколко е възможно Сидхарта да има произход от Балканите?

...............................................................................................................
Един сам или с малка свита човек е могъл да премине по посочвания от вас маршрут при определени условия, от които най-важното е:-Дружелюбно население.
Поставено в контекста на широкомащабна тракийска/арийска или както са се//са ги наричали/ миграция и "тракийски" поселения в този географски район, това условие е налице. Т.е. пътешествие до Индия/или както е наричана/, от Балканите/Ария/ е напълно възможно.

цитирай
147. demograph - Павка. Sanskrit-Bulgarian Dictionary...защо не? Особено санскрит-старобългарски сравнителен речник!
24.02.2012 21:05
sparotok написа:
demograph написа:
Постингът ти събаря не тухла, кула от крепостта на незнанието и задръстеността.
Ако всеки непредубеден читател си направи труда да се порови в санскрит, което е много лесно ако знае английски, френски, испански, италиански или немски,ще установи с изумление БЕЗЧЕТ думи с българско звучене.
Сега ще ви насоча само към една - ВЕДА/ВЕДИ.
Проверете в който и да е етимологичен речник, в т.ч. и в Уикипедия, и ще ВИДИТЕ значението и, обяснено и то чрез "латинското" VIDIA, VIDA=ВИЖДАМ, ГЛЕДАМ, ПРОГЛЕЖДАМ...; А думичката СВЕТЯ,СВЕТЪЛ,СВЕТЛА - проверете как е на санскрит. После сравнете с български, а ако можете и със старо-български. - Светя,светъл,светла... И така карайте нататък. Много достъпно в мрежата и много резултатно. Просто чукнете Sanskrit-English Dictionary и получавате.
По-натам си зависи от познанията ви по български.
Е. Гъските и някои зависими трудно ще стигнат до това познание - не им е дадено. Не им е разрешено, по-точно казано.


Имаме наистина много общи думи със санскритските. Някои са направо идентични - нас-нас, вас-вас, грива-грива, липса-липса, леха-лекха...

Важното обаче е това, че етимологията е българска:)

цитирай
148. sparotok - Боторита
24.02.2012 21:08
анонимен написа:
Тук му е мястото да си припомним за бронзовата плочка от с.Боторита-мисля че в северна испания -Навара ако не се лъжа.Нали същата е попълнена със знаци-глифи от Линеар А и Б и е разчетена от един българин като песен за агнето.Другите опити за разчитане през други европейски езици са катастрофирали.Мисля че в този блог има текст и за нея.


Плочката от Боторита е интересна, но не е свързана с нашето минало. Тя е написана на един съвсем друг език, този на турдетаните. Разчитането е лесно, но тълкуването трудно защото турдетанския език вече не се говори от никой.

Българинът, който твърди, че е разчел боторитския надпис се излага жестоко.
Използва турцизми като хатър...глупаво е да използваш дума появила се в речника ни след 15-ти век за надпис от 5-ти век преди Христа. Цели 2000 години не се връзват.

Авторът, който твърди, че е разчел боторитския надпис ползва и гърцизми като нафора, амфора...явно ги мисли за български.

Най-умопомрачителното е това, че автора дори разчита името Христос...в надпис 500 години по-стар от Христос...на това му казвам - ужас и безумие! С такива патриоти не ни трябват врагове!
цитирай
149. sparotok - испанци
24.02.2012 21:11
анонимен написа:
Към 14ти век те са метисизирани с араби и северноафриканци тъй като имат 700години арабско владичество.Въпроса е преди арабското нашествие какви са били по произход?Някои казват че в областа Навара до към 16 ти век се е говорил език разбираем за траки-българи -словени


Испанците са амалгама от няколко народа - древните ибери са се смесили с дошли от Галия келти, по-късно и с римляни. В Испания е имало и финикийски колонии. В ранното Средновековие пристигат визиготи, за които някои автори казват, че са роднини на българите и, че говорят същия език.
цитирай
150. sparotok - търсене
24.02.2012 21:14
rorikabc написа:
Истината е, че не можем да вдигнем глава от битови проблеми.Истината е че мислим много консервативно.Това дето сме учили в училище сме го приемали за единствената истина.Бяхме затворени като под похлупак В последните години се разшири кръгозора на познанието. Това накара много хора , например,като Спароток, да надигнат глава и да изкажат своите мисли.Истината е в нетрадиционните решения на даден проблем, освободени от консервативното мислене , включително и в сферата на историята.
Всички си мислим , че хората са били много малко мобилни.Това явно не е така. Колко му е времето да се стигне от единия край на Българи до другия на кон?. Та те са стигали на коне до Индия!
Както сега английския език оказва влияние върху света чрез компютърните технологии , така и в далечното минало даден език е оказвал влияние чрез тогавашните технологии. От селскостопанските сечива ,през битовите пособия, през строежите, през оръжията..... Закостенелите схващания , че сме малък народ и не сме влияели на развитието на другите народи ,както и обратното всичко да е наше изобретение е погрешно.
Възхищавам се на хората , които имат силата да надвият ежедневието и да се ровят и търсят и други истини.
Хвала на такива хора! В свободния дух да мислиш различно се крие движението напред.
Четем ви с възхита!


Търсенето на истината не е никак леко, но си заслужава. Искам да живея в страна, в която хората са горди, разват се на добро самочувствие и нормален живот. Истината за нашето минало ще помогне тези неща да бъдат постигнати.

Поздрави!
цитирай
151. demograph - Тук сте в очевидна фактологическа грешка
24.02.2012 21:20
Анонимен "...НО ВОЙН може да стигне по времето на Александър Македонски, а той е извършвал походите си по друго време-около 330 година, когато излиза от Мала Азия... след него са и римските историци! А Сидхрата е живял 563--483 година- 100 години по- рано, които за тогаващната комуникация са непосилно дълго време за връзка. Та кога един човек от Балканския полуостров ще стане княз на царство и ще създаде наследник принц Сидхарта?.."
......................................................................................................................
Още доста преди Дарий е изградена "транс-азиатска" магистрала...от Индия до Босфора. Значи, имало е оживена комуникация. Древните не са били толкова прости, както ни се струва. Включително и много по-древните от древните.
цитирай
152. bulgarinut57 - НЕКОИ...
25.02.2012 01:39
Некои спиращи се тук, некои неща не "адсорбират" !
Да знайте, преди компа, беше ТАЛАВИЗОРОТ !
А преди ньега имаше радио с вести (новини).
Преди ньих, 'ората са пели у полье !
А преди ньих, 'ората пак са пели у полье !
По преди, за което не "адсорбират" некои,
наш'те, старите, БОГ-АРИ са шетале. С коньете. А насам, а натам.
И по надалеко.
Ама това нашенецо не го проумева, 'ш'тот' не е шетал.

Добре е с ТАЛАВИЗОРО и с женуту.
А забоварих и ракиюту.

Сполайте сите !!!
Докато ни има ...
цитирай
153. panazea - Привет , Спароток !
25.02.2012 15:51
Не само вярата на Орфей е съща като на Гаутама , наречен Будният , но и си имаме градове със същото име. Да не забравяме Град Будин , чието име преиначили на Видин . А какво ще кажеш за българският град Буда , който се слял с българския град Пеща и сега е Унгарска столица . Будин ли е кръстен на Буда или обратното .
Защо хората не искат да си разширят кръгозора си и да разберат , че древният ни език е бил САМСКРИТА , скрит самия в себе си и никой друг език не може да обясни смисъла му. Нашите девойки са ДЕВИ , т.е. богини , а нашите тайни книги са ВЕДИ , т.е. познанията .
Поздравления !
Панацея
цитирай
154. bulgarinut57 - ЕХ ПАНАЦЕЯ, ЕХ...
25.02.2012 17:30
"Защо хората не искат да си разширят кръгозора си и да разберат..."

"Ама това нашенецо не го проумева, 'ш'тот' не е шетал.

Добре е с ТАЛАВИЗОРО и с женуту.
А забоварих и ракиюту."

Те затова !

ДЛЪБОКА, МНОГУ ДЛЪБОКА ПРОМИВКА НА ЧЕРЕПНАТА КУХИНА !!!
АМА МНОГУ.
цитирай
155. zaw12929 - Да, но ни казват приемлива истина, а ...
26.02.2012 09:11
Да, но ни казват приемлива истина, а вие, твърдите... истина, която " звучи странно, дори абсурдно, но това не е причина да я отхвърлим" остава само един дребен детайл... доказателствата, на които не обръщаме внимание
.
цитирай
156. kikowsky - Браво, Спароток! Тази статия я ч...
26.02.2012 09:22
Браво, Спароток! Тази статия я чакам повече от година и се радвам, че се появи :)
Когато разучавах рисунките от пещерата Магура установих, че те говорят за начините, по които от божественото се създава човека. Първо природните сили се оформят и от тях се създават емоциите, чувствата, желанията, умът и мислите. От тези неща се изтъкава човешката душа, като тялото е нейна проекция. Това е същото като в будизма. Освен това в Магура е показан и пътят за връщане към божественото - чрез намаляване на отличителните черти - отказването от егото, с което се превъзмогват и неистовите желания. И не само будизмът, но и християнството води началото си от същата култура. Триединният бог и ангелите са показани в Магура 10 000 години преди появата му. От тук са тръгнали много учения и това може да се подкрепи с изображения и осмисляне на връзки.
http://kikowsky.blog.bg/photos/97628/original/chatur%201/chaturbhujnath86.jpg
На изображението от тази връзка е показан военен поход с колесници, конница, пехота и едно могъщо същество, владеещо изкуството на магите. За магите съм убеден, че произхождат от школата, предаваща знанията на магурската култура. Това същество дори е изобразено в стила ма рисунките от Магура, а това не е направено случайно.
Изображението от връзката е от скален заслон в Индия. Смятам, че подкрепя много нагледно тезата за тракийския военен поход в Индия, с което там е занесена културата.
Допълнително към всичко, откривам в статията ти и древен прародител на богомилството - едно от най-великите неща, които сме създавали. Напоследък попаднах на няколко доказателства за връзката между философията от Магура и богомилите, които са се опитали да възвърнат древните знания към чистия им вид и да отхвърлят потисничеството на покварената църква. Сред богомилите е имало множество маги.
Мога да кажа още много, но ще се въртя все около едно и също. Вярвам, че информацията достига до нужните хора в нужното време, а те несъмнено ще я осмислят, въпреки че количеството й е огромно.
цитирай
157. tres1 - Допускам, че няма да е лошо да се види и чуе това
28.02.2012 19:23

http://www.youtube.com/watch?v=rQFwjQgQjtQ&context=C344d46dADOEgsToPDskIIf5tnSr-nj2K8bq-QofUG

Поздравления за постинга sparotok !
Сподвижници на ап о сто луд исссссс пробваха да ме класират за клакьор, но постепенно поувяхват нещо. Та да не се отчайват - нека все така упорито продължават за излъссссскват ссссстарите ссссси .... кожи=
цитирай
158. sparotok - !
29.02.2012 21:46
tres1 написа:

http://www.youtube.com/watch?v=rQFwjQgQjtQ&context=C344d46dADOEgsToPDskIIf5tnSr-nj2K8bq-QofUG

Поздравления за постинга sparotok !
Сподвижници на ап о сто луд исссссс пробваха да ме класират за клакьор, но постепенно поувяхват нещо. Та да не се отчайват - нека все така упорито продължават за излъссссскват ссссстарите ссссси .... кожи=


Благодаря за клипчето!
цитирай
159. tiggo - генетично потвърждение
03.03.2012 20:43
http://www.geo-bg.bg/nauka/b-lgarite-sa-naj-drevniyat-narod-v-evropa?page=1

Българите са най-древният народ в Европа
Според това изследване нашите предци първо са живели по тези земи, после са се преселили в Азия и след това, всъшност са се върнали обратно - тази история, която ние знаем с идването на Аспарух...
цитирай
160. roksy - Ъми нека тогаз пишем до Юнеско, ООН, ...
08.03.2012 17:46
Ъми нека тогаз пишем до Юнеско, ООН, ЕС, БРИК и т.н., че имаме претенцията расата европеид да стане българоид...не, всъщност тракоид, или не, в чест на гения на съвременната история ''Спаротокоид''! А, може и вместо Хомо сапиенс да наричаме човешките същества Спаротокопитек, а и някой динозавър, но от най-древните, да речем от началото на Перм да ги кръстим Тракозавър, българозавър, а първото летящо, пък било и насекомо да носи името Спаротокоптерикс. Мисля че е често така...
цитирай
161. bulgarinut57 - roksy - Лена Бодурова от Варна казва на 28.02.2012 в 11:46 :
10.03.2012 00:24

"По-точно кои ционисти заробиха България?
И какво е участието на САЩ в България, заради което ние живеем зле?
Въпроси, на които нито един човек не ми е отговорил досега.
Причината е, че не сте сами в главите си…пази Боже"

И пак казва:
161. roksy - 08.03 17:46

"Ъми нека тогаз пишем до Юнеско, ООН, ЕС, БРИК и т.н., че имаме претенцията расата европеид да стане българоид...не, всъщност тракоид, или не, в чест на гения на съвременната история ''Спаротокоид''! А, може и вместо Хомо сапиенс да наричаме човешките същества Спаротокопитек, а и някой динозавър, но от най-древните, да речем от началото на Перм да ги кръстим Тракозавър, българозавър, а първото летящо, пък било и насекомо да носи името Спаротокоптерикс. Мисля че е често така..."

Девойко хубава,
Вие с какво етносно самосъзнание сте ?

"...кои ционисти...?" - Същите ! Те са едни и същи от няколко поколения.
Но Вие явно нямате и най-малка представа от това
какво се случва "По света и у нас".

Колкото до втория Ви коментар,
опита Ви за остроумност е посредствен,
а познания по история, личи че никога не сте имала !

Четете повечко и не си губете времето във Ф.буката !



цитирай
162. doctora - доктора
10.06.2012 20:49
знае се, че буда и кришна са били с кожа различна от тази на индийците ... така са и рисувани - различни ... индийците са от бялата раса, но на практика са толкова черни, че чак са сини ... буда и кришна са били или от бялата раса или от черната и в никакъв случай китайци, но при всички случаи са били различни ... истинската легенда за майтрея е че той е от бялата раса и е със сини очи и няма да дойде от исток, а от запад ... чукни в интернет и ще видиш разпространяващото се колко е различно, а майтрея обикновенно е изобразяван с дръпнати очички ... легендата е едно, а реалноста е друго ... обективната истина е самата реалност, а не нашите интерпретации за нея ... реалноста ни сполита и сега и е времето 2012-2018 година ... така че легендата за носителството на цивилизацията в посока от траки към индийци и японци /японците мисля, че го знаят и индийците, но малко от тях също/ е съвсем реалистично нещо, а и буда и кришна като траки тоест като деца на светлината е вероя, твърде вероятно обективната истина ... скоро ще видим ... оцелява ... със здраве и успех ... амин ....
цитирай
163. illuminated - Bullshits.
29.07.2012 11:11
Уважавам и поздравявам автора за тази хубава, добра и научна статия, но нещата не стоят далеч по такъв начин. Източната цивилизация е възникнала светлинни години преди Европейската (с изключение на Минойската), дори няма да изброявам какво са дали Индия на света. Върховното Божество на Индийците е "БраХма" от религията браминизъм и е в пантеон заедно с още 300 000 богове, без да преувеличавам. ... Арийците са населявали частите на Хималаите по-късно, а първоначално земите на Северна Анадола, Узбекистан, Таджикистан, ако не се лъжа, не знам къде ме хвърляш. ... "Атентатът" с Мохенджо Даро, който спомена се е състоял хилядолетия преди христа, много ранен период за нашествие дори й на... Още повече, Буда не означава "буден", буквално ... Не си прав!!
Поздрави все пак отново за труда по материала.
цитирай
164. sparotok - :))
30.07.2012 17:18
illuminated написа:
Уважавам и поздравявам автора за тази хубава, добра и научна статия, но нещата не стоят далеч по такъв начин. Източната цивилизация е възникнала светлинни години преди Европейската (с изключение на Минойската), дори няма да изброявам какво са дали Индия на света. Върховното Божество на Индийците е "БраХма" от религията браминизъм и е в пантеон заедно с още 300 000 богове, без да преувеличавам. ... Арийците са населявали частите на Хималаите по-късно, а първоначално земите на Северна Анадола, Узбекистан, Таджикистан, ако не се лъжа, не знам къде ме хвърляш. ... "Атентатът" с Мохенджо Даро, който спомена се е състоял хилядолетия преди христа, много ранен период за нашествие дори й на... Още повече, Буда не означава "буден", буквално ... Не си прав!!
Поздрави все пак отново за труда по материала.


Правите ли разлика между факти и желания?

Хубаво би било да прочетете Флавий Ариян, Живота на Александър Велики. Стария автор е пределно ясен казвайки, че преди идването на тракиеца Дионис в Индия местното неселение било едва ли не диваци. Тракиеца им дал знания да строят къщи, да обработват земята и не на последно място им дал религия, като поставил себе си начело на пантеона...

Един от епитетите на Дионис е Бромии, Дионис е почитан под името Брaма от индийците.

Най-ранните градове в Тракия (Езеро) са от 5-то хил. pr. Христа, а Мохендо даро, Лотал, Харапа и др. възникват наколко хиляди години по-късно.

Пак ви напомням - не смесвайте лични желания с факти:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13934529
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031