Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2012 17:37 - КОЙ ДАДЕ ИМЕНАТА НА ВАРНА ?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 38658 Коментари: 56 Гласове:
118

Последна промяна: 05.04.2013 19:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



                          КОЙ ДАДЕ ИМЕНАТА НА ВАРНА
?

 

 

 

В края на 70-те години на XX-ти век К. Влахов направи едно интересно изказване. Нашия учен изрази мнение, че Одесос -древното име на Варна  може да се тълкува като воден, град до вода, град заливан от вода и предложи първоначална форма Водесос. Понеже черноморския ни град наистина е претърпявал сериозни наводнения, то в названието Водесос–воден има логика. Езикоеведът В.Георгиев се съгласи, че селищното название Одесос може да е имало стара форма Водесос. Уповавайки  се на българската етимология на древния  град, Влахов изяви предположение, че дедите ни трябва да се живели в земите на юг от река Дунав още през І-во хилядолетие преди Христа. На това твърдение Георгиев се противопостави с аргумента, че един топоним не може да докара предците ни на Балканите дълги векове по-рано от 681 г.

 

В случай, че наистина се касаеше само за едно име Георгиев би бил прав, но реалността показва, че в Античността, на юг от река Дунав са съществували не едно, а много селища с имена тълкуваеми на български език. Не само броя на тракйските топоними с български имена е голям, но и доста от тях притежават същата етимология както Одесос Варна. Прокопий Цезарийски съобщава за построения на брега на Дунава град Одисус (Aedificus, IV-xi-20), връзката с Одесос-Варна е очебийна. Топоним с елемент одесос, удесос (вода) е и древния Салмудесос (град на солените води, селището е на брега на Черно Море).Като сроден може да се посочи документирания през V -ти век преди Христа град Едеса. Това е старата столица на Македония. Тъй както Одесос (Водесос) може да се свърже с нашите думи вода, ода, одъ, уда, така и Едеса (Ведеса) може да се свърже с фригийската дума веду-вода*.  В земите на Азиатска Мизия има град Едонис, Плиний Стари го споменава в “Естествена История” V-xxxii-123. Друго сродно тракийско име на Одесос е споменатата от Прокопий крепост Водас (Aedificus IV-xi-20). Тя подобно на Одесос се намира в близост до вода, по точно на брега на река Дунав.

 

Данните показват, че между VI-ти век преди Христа и VI-ти век след Христа са регистрирани няколко тракийски селища, чийто имена са обясними с помощта на българския език и притежават значение воден, град до вода, град заливан от вода. Това са Одесос (Варна), Салмудесос, построените на Дунава Одесус и Водас, разположения в Мизия Едонис и намиращата се в Южните Балкани Едеса. Всъщност новото име на Едеса (Ведеса) е ...Воден. Ще добавим и това, че Херодот споменава за тракийския етноним едони (ведони) имащ значение водни, живеещи до води.

 

През Средновековието названието Одесос вече не се използва, налага се едно ново и познато до днес название – Варна. Правени са доста опити за тълкуването на това име. Едни го свързват с думата врана, а други смятат, че Варна идва от предполагаема аварска дума вар град...Никой обаче не е потърсил връзка с древните тракийски топоними и най-вече селища разположени до воден басейн. Такива има, като пример може да се даде Вариана, тя е спомената в Антониновия пътеводител като град на река Дунав. Друг тракийски град намиращ се на бряг на река е Вайрос, Клавдий Птолемей го локализира по устието на Вардар.

 

Частицата ВАР във Варна има древното значение, вода, вир. Макар названието Варна да се появява едва през VIII-ми век името е тракийско. Всъщност няма и как да е иначе защото българския е само развита форма на езика на най-древните обитатели на нашите земи. Да не забравяме, че Вайрос е споменат през ІІ-ри век, а Вариана през ІІІ-ти. В земите на тракийските роднини скитите Херодот разполага река Оарос, което си е гръцкото предаване на Варос.

 

Както Одесос, така и Варна означават – селище до вода. Частицата на във Варна служи за образуване на прилагателно, ето и пример сила-силна, слава-славна...Тук обаче възниква въпроса – защо Одесос се превръща във Варна, нали и двете имена са тракийски?  Познавайки историята на града не е трудно да се разбере причината. Първоначално Одесос е било малко тракийски селище на брега на Черно Море. С установяването на гръцка колония то постепенно се превръща в голямо търговско средище. При падането на Тракия под римска власт големите градове са обитавани предимно от гръцки и римски колонисти, траките остават най-вече по селата. Макар името Одесос да е било разбираемо за траките, те са го свързвали винаги с римските окупатори. Има и друго, между І-ви и ІV-ти век римляните преселват от земите на Дакия стотици хиляди траки на юг от Дунава. По този начин доминиращия диалект в земите около Варна се променя. Тракийското население в Ранното Средновековие е предпочитало да даде ново име на обитавания от чужденци ( до VIII-ми век ) Одесос. Така се заражда името Варна. Както вече бе посочено, подобни на него се срещат в Тракия половин хилядолетие по-рано. Това са Вариана и Вайрос...

 

Интересен факт е това, че град с име Варна има също в Италия и Швеция. А пък в Древна Британия, на местата където са били стационирани траки срещаме селища като Дева и Вара. През ІІ-ри век Плиний пише за река Вар в Галия, но на келтски няма обяснение за нейното име. Галския език е П-келтски, там думите за река, вода, течение са съответно авон, хлану, иска, дур.

 

На този момент е трудно да се определи дали италианската и шведска Варна не са само местни топоними, които по случайност приличат на нашия. От друга страна имената на британския град Вара и галската река Вар определено са дадени от траки. В земите на келтите върху епиграфски паметници са изписани лични имена като Аспериус, Борисус, Борилус, Токетус, Кобер, Корсиус, Курмисиус и Персинус. Те отговарят на старобългарските Аспарух, Борис, Борил, Токту, Кубер, Корсис, Кормисош и Персиян. Това не е случайност, тъй както не са случайност и древните галски топоними Булгариакум, Блато Булгиум, Вента Белгарум...Край Вента Белгарум са намирани монети със знака IYI.

 

 

Надявам се да ви е било интересно:)

 

 


* обяснението на фригийската дума веду-вода не е трудно. Вода означава - това, което се движи. Вода е свързана с водя, вода (диал.форма),т.е движа,  а веду с диал.блг. дума веда -водя, движа.




Гласувай:
120



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
15.02.2012 17:38
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
15.02.2012 17:53
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. vostroto - Наистина ми беше много интересно, ...
15.02.2012 19:31
Наистина ми беше много интересно, Спароток! А този знак върху монетите накрая, какво означава?:) Благодаря!
Поздрави!
цитирай
4. voinov50 - Интересно!
15.02.2012 19:40
Това означава ли, че от Епир - Тесалия (Едеса) до Дунав и Черно море е живяло родствено население? :)
цитирай
5. estolodu - дали думата вар (вода, вир) е свъ...
15.02.2012 19:45
дали думата вар (вода, вир) е свързана с глагола варя? предполагам, че става дума за праиндоевропейски аблаут:
вИр - извОр - вАря - ври
цитирай
6. veninski - Напълно споделям написаното, з...
15.02.2012 19:48
Напълно споделям написаното, защото в Павелско има три местности с различни прилагателни, в които има думата "вар" - и в трите има изобилие от вода. А от едно от тях е водоснабдено селото.
Поздрави от Родопите!
цитирай
7. vmir - Тезата ти за изчистване на името Одесос от спомените за РИ говори, че дошлите от земите на Стара Велика България
15.02.2012 20:07
"прабългари" идват отсам Дунава със самосъзнанието на хора, които се завръщат в отнетите без съгласието на дедите им земи. Какво по-ясно доказателство от впечатляващия ти списък на имената от Британия с латинизиращата наставка "us", че границите на РИ са били разделителни и за един и същ етнос от двете им страни, след като имената им се различават само по романизираният им вариант на живелите в пределите на РИ?
цитирай
8. sparotok - IYI
15.02.2012 20:46
vostroto написа:
Наистина ми беше много интересно, Спароток! А този знак върху монетите накрая, какво означава?:) Благодаря!
Поздрави!


Поне за мен знака IYI притежава значението -върховна власт, божествена власт.
Знакът го има на Балканите от най-дълбока древност, има го и на остров Кипър от преди гръцкия период - 1500 пр. Христа.

Поздрави!
цитирай
9. sparotok - правилно
15.02.2012 20:48
voinov50 написа:
Това означава ли, че от Епир - Тесалия (Едеса) до Дунав и Черно море е живяло родствено население? :)


Съвършено правилно! Поне от времето на Неолита в описаната от тебе област са живели родствени племена, материалната култура го доказва.
цитирай
10. hristo27 - Ако се телепортираш във времето, ...
15.02.2012 20:54
Ако се телепортираш във времето, трябва да си спомниш, че гл. Варна беше и гр. Сталин.
цитирай
11. sparotok - така е
15.02.2012 20:56
estolodu написа:
дали думата вар (вода, вир) е свързана с глагола варя? предполагам, че става дума за праиндоевропейски аблаут:
вИр - извОр - вАря - ври


Да, вар e свързана с варя и вир, същата връзка има в немските Bronnen-извор, brodeln - варя (корен бро).
цитирай
12. sparotok - благодаря ти!
15.02.2012 20:58
veninski написа:
Напълно споделям написаното, защото в Павелско има три местности с различни прилагателни, в които има думата "вар" - и в трите има изобилие от вода. А от едно от тях е водоснабдено селото.
Поздрави от Родопите!


Благодаря ти за ценното сведение приятелю!

Поздрави!
цитирай
13. sparotok - завръщане
15.02.2012 21:04
vmir написа:
"прабългари" идват отсам Дунава със самосъзнанието на хора, които се завръщат в отнетите без съгласието на дедите им земи. Какво по-ясно доказателство от впечатляващия ти списък на имената от Британия с латинизиращата наставка "us", че границите на РИ са били разделителни и за един и същ етнос от двете им страни, след като имената им се различават само по романизираният им вариант на живелите в пределите на РИ?


Така е приятелю, завръщане е най-точната дума. Хоматиан, пишейки за старите българи казва, че са се завърнали в старата си земя-

Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия...

http://promacedonia.org/bugarash/ko/kratkozhitie.html

Поздрави!
цитирай
14. sparotok - Сталин
15.02.2012 21:11
hristo27 написа:
Ако се телепортираш във времето, трябва да си спомниш, че гл. Варна беше и гр. Сталин.


Да, но за този кратък и позорен период не си заслужава да се говори...
цитирай
15. анонимен - Ако се телепортираш във времето, ...
15.02.2012 21:21
hristo27 написа:
Ако се телепортираш във времето, трябва да си спомниш, че гл. Варна беше и гр. Сталин.


Стал-ин,Стала-ктит,Стала-гмит. = Варна!

цитирай
16. demograph - Понеже сме на вълна Варна/Водесос/Одесос-малка шведска връзка
15.02.2012 21:45
Around the same time, about 90 BC, the Aesir began their exodus from the Black Sea/Caucasus region. Their arrival at the Baltic Sea in Scandinavia has been supported by several scholars and modern archaeological evidence.
As told by Snorri Sturluson (a 13th century Nordic historiographer) and confirmed by other data, the Aesir felt compelled to leave their land to escape Roman invasions by Pompeius, and local tribal wars. Known as Thracian warrior tribes, the aggressive Indo-European nomadic Aesir came north, moving across Europe, bringing all their weapons and belongings in their boats on the rivers of Europe, in successive stages.
Historians note that Odin, who was a very popular Thracian ruler, led a migration about 70 BC with thousands of followers from the Black Sea region to Scandinavia. It is also told that another Thracian tribe came along with them, a people called the Vanir (also Vaner or Vans).

В/Один който е бил много популярен тракийски владетел.. повежда хиляди през 70г.BC от Черноморския район към Скандинавия. Казано е /в изворите б.м./, че и друго тракийско племе е тръгнало с тях, народ наричан Ванири, Ванери, Вани../Вероятно Датчаните или Венетите..?/"
Odin's first established settlement became known as Odense (Odin's Sanctuary or Odin's Shrine), inspiring religious pilgrimages to the city through the Middle Ages.
Първото населено място което В/Один установява е известно като В/Одензе (Светилището на Один или Гробницата на Один) място вдъхновяващо поклонниците в града по време на Средните векове.

Из История на шведите
http://www.osterholm.info/swedes.html

Това си е доказателство за Водеса-Водесос-Воден-Водензе/Воденце/Водица

Ле' Спароток?
цитирай
17. mt46 - Поздрав за постинга, приятелю!
15.02.2012 21:50
Предполагам, че доста варненци не знаят... значението си... :))
цитирай
18. demograph - Като по-конкретен пример
15.02.2012 21:54
Варай - варкай - Варка в македонските ни говори е със смисъл = бързай - Бърза / Варка е много разпространено име на жена/. Връзката "бърз/бърза - Бързе/Бързе е старо мъжко име и прякор/ - бързей се отнася директно към вода.
цитирай
19. demograph - Това е доказано. Че и по-на юг.
15.02.2012 22:04
voinov50 написа:
Това означава ли, че от Епир - Тесалия (Едеса) до Дунав и Черно море е живяло родствено население? :)

Беотийците са пеласги смесени с фригите на Кадмус, в Аркадия /центъра на Пелопонес/ и до днес фигурират 1200 души говорещи
пеласгийски" език, естествено представен от гърците официално като стар диалект, Крит, Кипър. Проверете в уикито за народности в Гърция, после влезте в структурата на диалекта от Аркадия и ще видите на какъв език са говорили тези хора./Гърците пишат, че "вече не може да се локализира къде точно се намират сега" тези 1200 души. След малко ще ти пусна цитат от изворче.
цитирай
20. demograph - Ето обещаното цитатче Войнико!
15.02.2012 22:07
sparotok написа:
voinov50 написа:
Това означава ли, че от Епир - Тесалия (Едеса) до Дунав и Черно море е живяло родствено население? :)


Съвършено правилно! Поне от времето на Неолита в описаната от тебе област са живели родствени племена, материалната култура го доказва.

....................................................................................
„If we give credit to Strabo, we must consider the Macedonians as a Thracian people. That the geographer mentions several parts of the Macedonian country, and Pieria, (insert: also home to Mt. Pierus, home to Orpheus - Thracian) on the borders of Thessaly, which he expressly says had been peopled by the Thracians. In another passage he declares that in his time (63BC to 24AD) the Thracians still had possession of many countries considered as belonging to Greece, namely, Macedonia, and some parts of Thessaly. By this we can only understand that the Thracian language and Thracian manners still prevailed among the inhabitants of these countries, and that though ruled by Grecian princes, the people had not become assimilated to the Greeks.”

„Ако се доверим на Страбон, ние трябва да определим Македонците като Тракийски народ.

Това е което географът споменава в няколко части / от труда си / за Македонската страна, и Епир (отбележи: също място на планината Пирус, родина на Орфей-Тракиец.), на границата на Тесалия, която той категорично посочва, като населена с Траки.

В един друг пасаж той заявява, че по негово време(63-24 AD) Траките продължават да държат много райони възприемани като принадлежащи на Гърция, като Македония и някои части от Тесалия.

От това ние само можем да заключим, че Тракийският език и Тракийските обичаи все още са преобладаващи сред населението на тези райони, и че по времето на управлението на гръцките принцове хората не са били асимилирани от гърците.”



Източник:

Researches Into the Physical History of Mankind
James Cowles Prichard 1841
цитирай
21. sparotok - Один
15.02.2012 22:27
demograph написа:
"About 800 years later during the Viking era, Odin, the Aesir and Vanir had become gods, and Asgard/Troy was the home of those gods—the foundation for Viking religion. The Aesir warrior gods, and the religious deities of Odin (also Odinn, Wodan, Woden, Wotan Vodin../.Воден,Водан,Водин,Водар,Водач..?б.м./) and Thor, were an integral part of the warlike nature of the Vikings, even leading them back down the waterways of Europe to their tribal origins along the Black Sea and Asia Minor.

Aesir became the Old Norse word for the divine (also, the Old Teutonic word "Ase" was a common word for "god"), and "Asmegir" was the Icelandic term for "god maker"—a human soul on its way to becoming divine in the course of evolution. The Vanir represented fertility and peace gods."
Из История на шведите

Павка, би ли се помъчил върху етимологията на Odin, Aesir ,Vanir, Asgard също и Odinn, Wodan, Woden, Wotan, Vodin..от трако-българска езикова основа.
Поздрави за хубавия постинг!


Има изследователи, които смятат, че под името Один се крие Улдин- чичото на Атила. Улдин между другото е тракийско име, докментирано е на епиграфски паметници като Улден.

За другите думи се искат много обяснения...
цитирай
22. sparotok - Варна
15.02.2012 22:28
mt46 написа:
Предполагам, че доста варненци не знаят... значението си... :))


Надявам се да съм помогнал:)
цитирай
23. alexs - Произход на името на град Бургас ...
15.02.2012 22:48
Произход на името на град Бургас
Бургас е бил Пиргос и Бургос
http://apollon.blog.bg/izkustvo/2009/10/09/proizhod-na-imeto-na-grad-burgas.413028
-------------

град Русе
Sexaginta Prista - /пристанище на 60 кораба/ Pristis през време на Римската империя
Роси, Руси ... още по новото Русчук до около 1930г накрая - Русе.
http://www.museumruse.com/rusehistory/rusename_bg.html
цитирай
24. penchoan - sparotok
15.02.2012 22:52
sparotok написа:
vmir написа:
"прабългари" идват отсам Дунава със самосъзнанието на хора, които се завръщат в отнетите без съгласието на дедите им земи. Какво по-ясно доказателство от впечатляващия ти списък на имената от Британия с латинизиращата наставка "us", че границите на РИ са били разделителни и за един и същ етнос от двете им страни, след като имената им се различават само по романизираният им вариант на живелите в пределите на РИ?


Така е приятелю, завръщане е най-точната дума. Хоматиан, пишейки за старите българи казва, че са се завърнали в старата си земя-

Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия...

http://promacedonia.org/bugarash/ko/kratkozhitie.html

Поздрави!

Не съм съгласен с горното твърдение, че българите са били изселени от Александър Македонски. По негово време Европа не е съществувала, била е под вода. Имало е само няколко големи острови като Карпати, Алпи и южната част на Балканския полуостров с планината Олимп (Рила и Родопи). Българите са знаели за предстоящия потоп и са мигрирали в Азия много по-рано - по времето на Троянската война, преди началото на последния потоп от 1600 г. пр. Христа. Тогава има изместване на полюсите, Европа е била към северния полюс и идва в сегашно положение. По същото време замръзва Антарктида.
Европа бавно започва да излиза от океана през трети-четвърти век след Христа и се населява отново. Първо се връщат тракийските племена (наричани славяни) от района на Карпатите, после се връщат българите от Волжка България с Аспарух.
Поздрави!
цитирай
25. sparotok - Бургас
15.02.2012 23:11
alexs написа:
Произход на името на град Бургас
Бургас е бил Пиргос и Бургос
http://apollon.blog.bg/izkustvo/2009/10/09/proizhod-na-imeto-na-grad-burgas.413028
-------------

град Русе
Sexaginta Prista - /пристанище на 60 кораба/ Pristis през време на Римската империя
Роси, Руси ... още по новото Русчук до около 1930г накрая - Русе.
http://www.museumruse.com/rusehistory/rusename_bg.html


Това се знае от около 40 години. Пюргос и бургос отговарят на хетските думи паргасти-височина, паркуи-висок и разбира се на българските праг и бряг. И двете имат смисъл -високо място.

Аполон обяснил ли е това:)
цитирай
26. demograph - За Один / Улдин
15.02.2012 23:14
http://www.osterholm.info/swedes.html
Тракийският цар Один повежда тракийското си племе Aesir /сега вече шведи по нашему/ към Thule/Dule Scandza, Skandia/ през 70 BC и няма как Один да се свързва с Атила ли чичо му Улдин..Поне това пишат шведите в сайта по-горе. А Одензе според мен е скандинавската версия на Одесос / Варна.
цитирай
27. get - - Допълнения Демограф - диалектното, варай, варкай се среща и като ...
16.02.2012 02:07
demograph написа:
Варай - варкай - Варка в македонските ни говори е със смисъл = бързай - Бърза / Варка е много разпространено име на жена/. Връзката "бърз/бърза - Бързе/Бързе е старо мъжко име и прякор/ - бързей се отнася директно към вода.

... полагам грижи(за нещо, някого, тоест (о)пазя-съхраня) ... от там идва и остарелите вече, глагол и съществително: вардя, вардянин ?! - от там идват в групата на немските езици думата за "война"-war, но и за защита-guard а от там и определен вид (елитен)военен-гвардеец.
- Среща ли се тук на балканите това "вар" още и "г"вар" ? - Да и то в старите ни градове централната и по принцип укрепена част, се е наричала "варош" ... такава част в стара Варна я имаме документирана ! ... А в по-старо време ? - да от разчетена в микенските плочици "линеар В" дума, протообраз на василевс(пазител), който се е изписвал ОТБЕЛЕЖЕТЕ ... "г"ва - си - реу" ... отново частицата Г"ВА, която се среща пък в още по-старата владетелска титла "гва-нах(к)".
- Ако съпоставим изписването на тази коренова частица в двете и форми се получава обобщената "гВ/УаР"у или много близко до името на един прото европо-индйски бог с име "Варуна" !! ... предвид религиозните му функции и божествени качества същият се свързва(символизира) ВОДАта и също един "готски" бог "вОдин", и също ... Всъщност, останалото можете сами да си намерите в Интернет и да го прочетете ! - вероятно ще ви бъде интересно ??! :))

от Гет - варненски, още и вОДЕСоски :))

П.П. Да не забравяме, че имаме вада, вода, водя и-и-и ВойВода ... откъде идва последното, е друга тема но отново във връзка, с написаното от мен ... за сега :))
цитирай
28. germantiger - ;)
16.02.2012 08:28
16. demograph - Понеже сме на вълна Варна/Водесос/Одесос-малка шведска връзка
15.02 21:45
В/Один който е бил много популярен тракийски владетел.. повежда хиляди през 70г.BC от Черноморския район към Скандинавия. Казано е /в изворите б.м./, че и друго тракийско племе е тръгнало с тях, народ наричан Ванири, Ванери, Вани../Вероятно Датчаните или Венетите..?/"
Odin's first established settlement became known as Odense (Odin's Sanctuary or Odin's Shrine), inspiring religious pilgrimages to the city through the Middle Ages.
Първото населено място което В/Один установява е известно като В/Одензе (Светилището на Один или Гробницата на Один) място вдъхновяващо поклонниците в града по време на Средните векове.

...

Один е засвидетелстван векове преди тракийския 70 гпрне
Нещо повече - в изворите е роден от Бури - първия бог на германо-скандинавците. Один води отряд (да го наречем) от айнхери, а именно войни "тип берзерк" каквито в германската традиция бол за разлика от тракийската!

Мога да спомена немалко подробности от типа как са си хапели щитовете и за боя им в долината Вигрид - това е различно от тракийското и ако всеки е има право на свободни аналогии, то моите ще бъдат аргументирани на фундаментално германско в анализ на берсерките (кма отделни книги дори за тях, камо ли за другото).

Тор пък е син на Один и именно от това име произлизат фамилията Торстен - ХИЛЯДИ ТАКА ИМЕНУВАНИ В ГЕРМАНСКИТЕ НАРОДИ, НО В БЪЛГАРИЯ НИТО ЕДИН?! Идва ли това да покаже именната традиция и нейното място в лоното на собственото и народното за който не е чужда и липсата й в другия за него неприсъща! Один се споменава дори през 10-и век , В БЪЛГАРИЯ ДУМА НЕ ИДЕ ЗА НЕГО ТОГАВА, та датския крал Харалд Синезъб го призовал и говорил с него.

За антрологичната пропаст между българи и датчани няма да пиша - тя е ясна и видима като антропотипове и точно там се сриват стремежите да се представят като траки ерго българи датчани и шведи, може да се продължи въобще с германци, холандци...

Какво казвам:

1. Один и Тор са посочени според "изворите" и връзка с тракийско според сагите нямат!

2. Имената им просъществуват и до днес на север, на Балканите обаче не (вероятно с някое витиевато изключение)

3. Антропологично да се определят датчани и шведи като българи... ?!?!?!

В пункт 3 някой ще репликира, че никой не го прави - никой не ги пише датчаните и шведите за българи... "айде де" ;) за Щапаров всичко е българин, за демограф и по-перфидните "манипулатори" не е нужно нещо да се афишира, декларира или заявява, нужно е да се внушава и хвърля като "пясък" над хората или сол над главите.

...

Написаното по-горе почти няма общо с темата на постинга и явно е рекоментар към демограф! За Водесос може да се мисли или приеме, за другото доста може да се поспори, не от мен обаче - моите знания в това отношение не стигат и за това приемам!
цитирай
29. missionpossible - Още нещо за Варна
16.02.2012 11:06
Пламен Стефанов по образование е инженер, любителят историк и цял живот се рови в историята на света и в частност в българската. Той казва, че в Индия "има река Варна. Навсякъде, където идат българите, първият си град кръщават Българ, вторият - Варна. Не съм си изяснил какво значи Варна. Маджаров казва, че е начало на нещо. От Блаватска знам, че вара означава "там, където е създадено човечеството".
http://www.parallelreality-bg.com/statii/zagadki/takiiskobalgarski/219-2011-01-31-01-52-24.html
Поздрави!
цитирай
30. aristotelis - Спароток-клоун
16.02.2012 12:16
Ще се криеш като мишка, хлебарка, защото си нищожен, кръгла нула и дълбоко комплексиран с комплексарска психика както много добре се изкажа снощи Проф. Пантев за българите.....
цитирай
31. sparotok - факти
16.02.2012 17:49
demograph написа:
http://www.osterholm.info/swedes.html
Тракийският цар Один повежда тракийското си племе Aesir /сега вече шведи по нашему/ към Thule/Dule Scandza, Skandia/ през 70 BC и няма как Один да се свързва с Атила ли чичо му Улдин..Поне това пишат шведите в сайта по-горе. А Одензе според мен е скандинавската версия на Одесос / Варна.


Няма документирано тракийско лично име Один. За сметка на това по епиграфските паметници срещаме Улден, подобно на хунското Улдин... А и не знам да има нещо общо между българи и шведи от гледна точка на антропология и генетика.

цитирай
32. sparotok - хубаво
16.02.2012 18:02
aleksibg написа:
знаем знаем


Хубаво:)
цитирай
33. sparotok - varna
16.02.2012 18:11
missionpossible написа:
Пламен Стефанов по образование е инженер, любителят историк и цял живот се рови в историята на света и в частност в българската. Той казва, че в Индия "има река Варна. Навсякъде, където идат българите, първият си град кръщават Българ, вторият - Варна. Не съм си изяснил какво значи Варна. Маджаров казва, че е начало на нещо. От Блаватска знам, че вара означава "там, където е създадено човечеството".
http://www.parallelreality-bg.com/statii/zagadki/takiiskobalgarski/219-2011-01-31-01-52-24.html
Поздрави!


Не зная да има град Варна в Индия. По принцип санскритската дума варна означава цвят. Има връзка с тракийската вар, варна-вода в смисъл, че за да се оцвети плат, дреха, те трябва да се варят с някакъв минерал, или екстракт.
Старомакедонската дума за оцветявам (варя) е ваврин.

Съгласен съм обаче, че дедите ни са ходили в Индия и са строили градове там...и не само там.

Поздрави!
цитирай
34. sparotok - не ме разсмивай:)
16.02.2012 18:25
aristotelis написа:
Ще се криеш като мишка, хлебарка, защото си нищожен, кръгла нула и дълбоко комплексиран с комплексарска психика както много добре се изкажа снощи Проф. Пантев за българите.....


Караш ме да се смея...ще ти припомня изказването на римляните относно гърците - Natio comoeda est - това е народ от смешници (хитри играчи)...

През 20-ти век Монро пише за гърците в България, че са хитри, пресметливи и не са се излекували от склонността си към надуване и измамничество...

Знаеш ли какво означава това, а и на кой народ по право принадлежат музите:)

....Graeci, qui in principio nihil adferunt, sed omnia a Musis accepisse se dicunt
цитирай
35. анонимен - ...
16.02.2012 19:54
sparotok:
Караш ме да се смея...ще ти припомня изказването на римляните относно гърците - Natio comoeda est - това е народ от смешници (хитри играчи)...

...

Не го знаех това, но е потресаващо ;)
цитирай
36. germantiger - ...
16.02.2012 20:10
Коментара (е мой) за цитата от Спароток:

изказването на римляните относно гърците - Natio comoeda est - това е народ от смешници (хитри играчи)...

ПОРЕДНИЯ БЪГ В СИСТЕМАТА ме изписа като анонимен!
цитирай
37. get - - Странно, за роденият в Исландия, Снори Стурлусон(13 в) - не е оскърбително ... ?!
16.02.2012 20:11
... да намира родствени връзки и общност в произхода на неговият народ с тези от причерноморието(най-вече от югоизточна Европа) - а за роденият във Варна germantiger това е скандално ??!
germantiger написа:

Один е засвидетелстван векове преди тракийския 70 г.прне


- Само така ли е известен този бог ... като Один а не се ли, среща и под името
Wod(i)anaz ... тоест нещо средно между "Вода-нас" или "Води-наз" ??
- А не е ли самият Снори(а и не само той), който свързва този бог с образноста и качества на един латински бог Меркурий, който пък е копие на Хермес ... като последният пък е реплика на още по-старият, Ерм-Герман-Джерман ??!

- А знае ли г-н Герм"анският протагонист, че до тридесетте години на миналият век е имало в народната ни обредност(обичаи) ... честване на същият този бог ?

- А знае ли още, че тракийската аристокрация е ... извеждала произхода си и се е кълняла в името му - но защо ?? - А дали, тази скандинавска картинка с яздещият отпред бог Один и следващи го бойци(Готланд, Швеция) ... не е някаква реплика на това, което обяснявам ?! - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/32/Tangelgarda_Odin.jpg

- Да не забравяме също и за странно близкото звучене, на един аристократично-династичен "пра"БЪЛГАРСКИ род "Ерми"ар" ?? ... името го има документирано и по времето на Омуртаг в Ермияр - боил от рода Ерми !

- Но всичко това, а и още много други факти, говорещи за родственост на българите с другите европейски народи се игнорират(дори и до момента) от нашата историческа наука - в услуга на пан"германските и пан"славянски теории !! ... именно в контекста на това, все още нашите историци организират експедиции из Централна азия, за да търсят там корените на нас българите - Отвратително !! - да отвратително по причина, че отново ни изкарват постпродукти на по-млади от нас култури и народи !!

от Гет "вОДЕСОски"
цитирай
38. анонимен - машалах на админите-съсипаха ти блога
16.02.2012 22:42
Помниш ли като ти казвах, че админите ще ти затрият блога, видя ли сега, че ти казвах истината бе пич?В груб разрез с правилата на блога на първо място е пост написан с латиница, на Киро Милчев поредното безумно творение, дето има седем гласа ама над 2000 посещения.Ти верваш ли го, че е възможно, а?
цитирай
39. sparotok - цитат
16.02.2012 23:34
анонимен написа:
sparotok:
Караш ме да се смея...ще ти припомня изказването на римляните относно гърците - Natio comoeda est - това е народ от смешници (хитри играчи)...

...

Не го знаех това, но е потресаващо ;)


Тигре, още един цитат от Тит Ливий този път - Виж траки, агрияни и македонци, това са най-мъжествените народи на Европа, докато сирийците и азиатските гърци са годни само за роби...

Почти половин хилядолетие по-късно Прокопий споделя, че гърците са страхливи и негодни за военна служба...
цитирай
40. sparotok - да са живи и здрави:)
16.02.2012 23:37
анонимен написа:
Помниш ли като ти казвах, че админите ще ти затрият блога, видя ли сега, че ти казвах истината бе пич?В груб разрез с правилата на блога на първо място е пост написан с латиница, на Киро Милчев поредното безумно творение, дето има седем гласа ама над 2000 посещения.Ти верваш ли го, че е възможно, а?


Митак, ти си това, нали? Можеше да ми кажеш тия неща през балкона:)
Амините да затриват блога, ако искат и два пъти, важното е аз да не дърпам щепсъла:)
цитирай
41. germantiger - ;)
17.02.2012 02:31
Гете, да те питам като мислиш, че германци за пангермански цели ти крали българската история...

КОЕ ОТ ДОЛУ ИЗБРОЕНОТО Е БЪЛГАРСКО:

- ЗЕМНИЯ КРЪГ НА СНОРРИ
- СТАРАТА ЕДА
- УРА ЛИНДА

В ДЕТАЙЛ

САГА ЗА ГИСЛИ
САГА ЗА ГУННЛАУХ
САГА ЗА ХОРАТА НА ЛАКСДАЛ
САГА ЗА НЯЛЕ
САГА ЗА СВЕРРИР
САГА ЗА ТОРСТЕН БЕЛИЯ - НЯКОЛКО СА
САГА ЗА ХАЛВЕ
САГА ЗА ХЬОРВЕР И ХАРДРЕК
САГА ЗА ХЬОРД И ОСТРОВНИТЕ ХОРА
САГА ЗА ГРЕНЛАНДЦИТЕ
САГА ЗА ХРАФНКЕЛ ГОДИ ФРАЙР
САГА ЗА ХРОМУНД
САГА ЗА ЕГИЛ
ТОРСТЕН СТУДЕНИЯ МРАЗ
ХАЛДОР СИНА НА СНОРРИ
ЗА АУДУНН И ЗАПАДНИТЕ ФИОРДИ
ЗА ИСЛАНДЦИТЕ

Първо чел ли си всичко споменато
Второ къде в него е българското
После да те питам кое е българското в богините:

РАН
ИДУНН
ФРИГГ
ФРЕЯ
СКАДИ
ЗИГУНН
ЗИВ

За боговете няма да питам - мога и за тях ако желаеш?!
Взаимното проникване на религиите е ФАКТ, В ТОВА СПОР НЯМА, не малко северни саги са почерпили идеи от елинизма (така казват разбирачите), но да ПРИВАТИЗИРАШ, РЕЗЕРВИРАШ ДУМАТА ВОДА ИЛИ ДРУГА, ДА ОТКАЖЕШ ВЪЗМОЖНОСТТА ХОРАТА ДА СЪЗДАВАТ СВОИ БОГОВЕ ЩОМ ТЕ ТИ ЗВУЧАТ БЪЛГАРСКИ - БОГА МИ, НАПИШИ ВСИЧКИ ТРАКИЙСКИ ДУМИ СПОРЕД ТЕБ, ЗА ДА БЪДАТ САМО "ТВОИ" ГЕТЕ ;), всъщност другите нямат нищо след тях, щото нали Щапаров би извел всичко от няколко само думи.
Самостоятелното и независимо възникване у всеки друг е забранено, невъзможно и то се отрича. Хората нямат нищо свое освен тракийско-българското освен за цвят Гете, да им оставиш няколко диалекта или едно две сечива?!
Неможе да има Бог Вуотан, защото ще е воден, няма начин да е иначе, а пропо въпроса Wo на германски също ще го ликвидираме, въобще ако отворя речника колко в другите еизци да зачерканем?!

...

Отново започваме да спамим - първо демограф, после аз и след мен ти - Гет. За това за първи път се надявам, да спазя ангажиманта ми и да не пиша нищо след теб (ако напишеш каквото и да е), разбира се, ще го прочета!
цитирай
42. germantiger - ...
17.02.2012 08:29
Държа да спомена, че с Гет на ЛС СЕ РАЗБРАХМЕ, а по въпроса за влиянията и тракийското такова върху северняците е напълно допустимо и логично.

"Заподозрял" съм го погрешно в "нещо друго" като внушение.
И за грЪците си "поговорихме"...

Иначе казано предходните ми коментари със сагите не са били адресирани точно под постинга.
цитирай
43. monaliza121 - Привет, Спароток!
17.02.2012 12:58
Не си виждам коментарчето, затова ти благодаря отново за изчерпателното обяснение, част от което ми е известно. От теб винаги научавам интересни неща.:))


цитирай
44. анонимен - ..
17.02.2012 17:06
Чета неуморимо вашите "разкази". Личи си, че сте положили много труд. Няма начин да не е вложено много време и лична "саможертва" за всичко това.
Безкрайно съм ви благодарен за воденето на блога ви. Предполагам (както и чета) и не само аз!!
Историята ми е голяма слабост, която за сега изучавам само любителски. Обичам да определям себе си като мечтател, както и като разсъждаващ младеж.
От едно определено време (достатъчно голям период) насам се бях замислил дали наистина не е странно съвпадение Българската история с тази на Траките.
Бях си отвеждал някой съвсем лаишки аналогии от това, което бях чел.
Макар, че не ви познавам аз ви се доверявам. Доверявам ви се заради вашето старание, любезност и учтивост. И ви БЛАГОДАРЯ искрено!
Бих си позволил да ви дам един съвет. Навярно и други са ви го давали, но го усещам като мой дълг!!
Знаете "В спора се ражда истината" - това което искам да кажа е, че е редно всичко да излезе на бял свят.
Дали сте допуснали някоя грешка, забравили сте някой факт, теорията ви издиша и прочие би станало ясно ако всичко е в една обща дискусия. Дискусия между начетени и възпитани хора, готови да защитават тезите си с доказателства.
Също съм сигурен, че можете съвсем явно и открито да си съдействате с историци, траколози, лингвисти и/или БАН!!
Работата е там, че са малцина хората, които биха ви взели на сериозно през интернет.
Навярно ЦЯЛАТА ни народност желае истината да възтържествува!! Тъй че, ако това е истината, то тя трябва да е всеизвестна!! От това можем да черпим само позитиви.
Знам и за вашата инициатива за издаването на книга. Но пак апелирам, нека първоначално има други инициативи.
Благодаря Ви!!

ПС: можете да разчитате на моята (а предполагам и не само) помощ
Истината трябва да е ясна!
цитирай
45. iliada3 - Интересна статия, Павел! Бла...
17.02.2012 19:21
Интересна статия ,Павел!
Благодаря!
цитирай
46. sparotok - !
17.02.2012 20:28
iliada3 написа:
Интересна статия ,Павел!
Благодаря!


Благодаря ти и аз приятелко!:)
цитирай
47. sparotok - истина
17.02.2012 20:43
анонимен написа:
Чета неуморимо вашите "разкази". Личи си, че сте положили много труд. Няма начин да не е вложено много време и лична "саможертва" за всичко това.
Безкрайно съм ви благодарен за воденето на блога ви. Предполагам (както и чета) и не само аз!!
Историята ми е голяма слабост, която за сега изучавам само любителски. Обичам да определям себе си като мечтател, както и като разсъждаващ младеж.
От едно определено време (достатъчно голям период) насам се бях замислил дали наистина не е странно съвпадение Българската история с тази на Траките.
Бях си отвеждал някой съвсем лаишки аналогии от това, което бях чел.
Макар, че не ви познавам аз ви се доверявам. Доверявам ви се заради вашето старание, любезност и учтивост. И ви БЛАГОДАРЯ искрено!
Бих си позволил да ви дам един съвет. Навярно и други са ви го давали, но го усещам като мой дълг!!
Знаете "В спора се ражда истината" - това което искам да кажа е, че е редно всичко да излезе на бял свят.
Дали сте допуснали някоя грешка, забравили сте някой факт, теорията ви издиша и прочие би станало ясно ако всичко е в една обща дискусия. Дискусия между начетени и възпитани хора, готови да защитават тезите си с доказателства.
Също съм сигурен, че можете съвсем явно и открито да си съдействате с историци, траколози, лингвисти и/или БАН!!
Работата е там, че са малцина хората, които биха ви взели на сериозно през интернет.
Навярно ЦЯЛАТА ни народност желае истината да възтържествува!! Тъй че, ако това е истината, то тя трябва да е всеизвестна!! От това можем да черпим само позитиви.
Знам и за вашата инициатива за издаването на книга. Но пак апелирам, нека първоначално има други инициативи.
Благодаря Ви!!

ПС: можете да разчитате на моята (а предполагам и не само) помощ
Истината трябва да е ясна!


Съгласен съм, че истината трябва да е ясна и поради това желая да уточня наколко неща.

1. Инициативата за книгата не е моя, а на читателите на блога ми. Аз възнамерявах да създам само блога и така всеки да има безплатен достъп до важни данни за нашата история.

2.Имате право относно спора, той е нужен и, ако се води по културен начин е само въпрос на време когато ще се стигне до истината. Нямам нищо напротив да проведа публичен дебат с някой от нашите специалисти. Дори в такъв случай ще настоя дискусията да се заснеме и излъчи в интернет и кабелните телевизии. Така хората ще видят ясно лицето на този, които заблуждава ( дори и непреднамерено).

3. Благодаря за доверието, но ще се радвам да проверите казаното от мен. Аз уважавам безкрайно Ценов, Сотиров, Йонков-Владикин и др. но проверявам щателно работите им.

4. Никога не се подценявайте! Един лаик може да постигне повече от професионалиста, защото не носи бремето на офциалната доктрина. Верно, пътя ще е по-труден, по-дълъг, но със сигурност истината ще бъде открита.

Поздрави!
цитирай
48. sparotok - следващия постинг е за тракийския Буда
17.02.2012 21:04
monaliza121 написа:
Не си виждам коментарчето, затова ти благодаря отново за изчерпателното обяснение, част от което ми е известно. От теб винаги научавам интересни неща.:))




Тинче, поднасям ти извиненията си за изчезналия коментар въпреки да нямам представа как е станало. Напоследък се случват странни неща из блога, дано да не трае дълго.

Ако този постинг ти е харесал, то и следващия ще те заинтригува защото е за тракийския произход на Буда. Не се шегувам, чукни в Гугъл Buddha Sakiya и ще разбереш много нови неща.

Поздрави!
цитирай
49. sparotok - благодаря ти!
17.02.2012 21:07
germantiger написа:
Държа да спомена, че с Гет на ЛС СЕ РАЗБРАХМЕ, а по въпроса за влиянията и тракийското такова върху северняците е напълно допустимо и логично.

"Заподозрял" съм го погрешно в "нещо друго" като внушение.
И за грЪците си "поговорихме"...

Иначе казано предходните ми коментари със сагите не са били адресирани точно под постинга.


Благодаря ти за това, че се стараеш да избегнеш отклонение от темата!
цитирай
50. styv - В Памир се намирали градовете Ва...
17.02.2012 22:26
В Памир се намирали градовете Варну,Шуман и Мадар.Варна на санскрит означава сияйна
цитирай
51. sparotok - данни
17.02.2012 22:44
styv написа:
В Памир се намирали градовете Варну,Шуман и Мадар.Варна на санскрит означава сияйна


Предполагам, че тази информация е почерпена от човек поддържащ теорията за иранския произход на българите. Има няколко грешки

1. Град Мадрас не е в Памир, а е столица на Тамил Наду. Тамилския език не е дори индо-европейски, приликата с нашето селище Мадара е случайна.

2. Варну е в Индия, в Гуджарат, а не в Памир. Значението на Варну е оцветен.

3. Санскритските думи за сияен, сияйна са шона, шуба, арка, барга, свита, света...

Поздрави!
цитирай
52. aristotelis - Покорен и нагъзан дупедаващ свиркаджия спароток!
18.02.2012 18:16
ДАЙ ИМЕТО СИ ЧЪРВУЛ! ПОКАЗИ СЕ НА БЯЛ СВЯТ ПСЕВДОМАКЕДОНЕЦ, ХЛЕБАРКА, МИШКА!
Аз си мислия че найменованието Варна пройзлиза от името Моника Белучи или Велучи или Валучи или Валарна и на края ВАРНА! Разбрахме че жена ти заработва надница в гърция нещастен чървул, А при жива жена да работиш е срамота!!!!
цитирай
53. aristotelis - Спароток-клоун
18.02.2012 18:19
Вие българите до 10-ти век сте лаели като кучета и мяукали като котките, без писменост......диви, варвари, a най-лошотото е че и сега сте на това ниво.....простотия, цигания, курви и чалга навсякъде!
За разлика от вас гърците са имали Аристотел ,Платон ,Питагор ,Омир и т.н. и т.н.. Те са измислили демокрацията . Техният древно гръцки език ,тяхната древна история са я изучавали и продължават да изучават всички световни лидери и съвременните гърци го знаят много добре. Като гледам какви хора ви управляват започвам да разбирам защо по време на османското иго българите са се наричали гърци от срам и не ги упреквам,понеже сте едни жалки плюнки в момента!
цитирай
54. aristotelis - Хлебарка, днеска всичките евро...
18.02.2012 18:26
Хлебарка, днеска всичките европейци викат "we are all Greeks".......това е да си грък с борчески и свободен дух а не насран свиркаджия, поклонен, нагъзан славянин, боклук, робска рая, роб..... чакаш поредната анална порция секс.....фукара, нещастен чървул!
цитирай
55. sparotok - гърци
18.02.2012 18:43
aristotelis написа:
Хлебарка, днеска всичките европейци викат "we are all Greeks".......това е да си грък с борчески и свободен дух а не насран свиркаджия, поклонен, нагъзан славянин, боклук, робска рая, роб..... чакаш поредната анална порция секс.....фукара, нещастен чървул!


Аристотеле, нещо не си в час, в Западна Европа хората вече се обиждат на грък. Когато някой излъже друг с пари, излъгания казва - прецакаха ме по гръцки.

Не знам за гръцки борчески дух, Ливий нарича траките мъжествени, а гърците годни само за роби. Юстиниан Велики се възхищава от тракийската храброст, а по същото време Прокопий пише, че гърците са страхливи и негодни за военна служба...

цитирай
56. sparotok - смешки
18.02.2012 18:50
aristotelis написа:
Вие българите до 10-ти век сте лаели като кучета и мяукали като котките, без писменост......диви, варвари, a най-лошотото е че и сега сте на това ниво.....простотия, цигания, курви и чалга навсякъде!
За разлика от вас гърците са имали Аристотел ,Платон ,Питагор ,Омир и т.н. и т.н.. Те са измислили демокрацията . Техният древно гръцки език ,тяхната древна история са я изучавали и продължават да изучават всички световни лидери и съвременните гърци го знаят много добре. Като гледам какви хора ви управляват започвам да разбирам защо по време на османското иго българите са се наричали гърци от срам и не ги упреквам,понеже сте едни жалки плюнки в момента!


Аристотеле, гърците не са измислили демокрацията, но със сигурност са популяризирали педофилията. Това го казва Херодот твърдейки, че гърците научили персите как да правят секс с малки момчета ( Херодот, История, 1-135)

Има и други данни за гръцките наклонности - According to Plato, in ancient Greece, pederasty was a relationship and bond – whether sexual or chaste – between an adult man and an adolescent boy outside his immediate family.
цитирай
57. sparotok - да се срещнем смелчако:))))))))
18.02.2012 19:00
aristotelis написа:
ДАЙ ИМЕТО СИ ЧЪРВУЛ! ПОКАЗИ СЕ НА БЯЛ СВЯТ ПСЕВДОМАКЕДОНЕЦ, ХЛЕБАРКА, МИШКА!
Аз си мислия че найменованието Варна пройзлиза от името Моника Белучи или Велучи или Валучи или Валарна и на края ВАРНА! Разбрахме че жена ти заработва надница в гърция нещастен чървул, А при жива жена да работиш е срамота!!!!


Аристотеле, предлагах най-учтиво няколко пъти на гъркоманчета да се срещнем и да подискутираме, но те най-страхливо отказаха (колко типично)...

Нямам нищо напротив да влеза в открита дискусия с тебе, ще поканим и журналисти да снимат. Доведи си поддръжниците за публика, аз пък ще повикам моите...но ще ни трябва голяма зала:)

Не си хаби времето с опити да ме обидиш, не става. Мога да се засегна само от приятел, страхливите и истерични анонимни могат само да ме разсмеят...

Как пък нищо не се е променило за почти век. През 1914 г. Монро пише за гърците - Хитростта на гърка граничи с измама, гъркът е в състояние да лъже най-безсрамно, той вдига шумотевица, бие се в гърдите, но е и пълзящ подмазвач. До днес гърка не е успял да се излекува от измамническите си наклонности.

"Bulgaria and her people", W.Monroe, 1914, p. 190;
цитирай
58. aristotelis - Продължавай да се внушаваш с глу...
18.02.2012 19:08
Продължавай да се внушаваш с глупости и простотйи типично по-български........КОМПЛЕКСАРСКА ПСИХИКА ПО ДУМИТЕ НА ПРОФ. ПАНТЕВ!!!!!!!!!!!!
цитирай
59. nikikm - аристотелис
18.02.2012 19:27
Така пише само едно дребно и мизерно по душа човече, безпомощно и поради това злобно.Нямате история и затова крадете и лъжете!От това живеете.Нищо нямате,всичко е от траките и древен Египет.Даже гените ви не са изцяло ваши и благодарение тези на траките,заприличахте малко на хора!На света сте дали само измами,подлост и вероломство!И педерастия разбира се,да не ви ощетя нещо.
цитирай
60. sparotok - :)))
18.02.2012 20:51
aristotelis написа:
Продължавай да се внушаваш с глупости и простотйи типично по-български........КОМПЛЕКСАРСКА ПСИХИКА ПО ДУМИТЕ НА ПРОФ. ПАНТЕВ!!!!!!!!!!!!


Ти да не говориш за същия професор Пантев, който твърди, че владетелите на старите българи са носили титлата хан :)))))

Дивил съм се на глупостите съчинение от този човек, той е последния, от чието мнение ще се интересувам...

Комплексарщина в българското поведение няма. Искаме си истоията и този път никакви компромиси с истината.

1. Траките дадоха букви на гърците. Алкидамант признава, че тракиецът Орфей е дал буквите на хората. Диодор Сицилийски добавя, че траките Орфей и Лин били първите, които използвали древната азбука. Плиний пояснява, че не гърците, а пелазгите разпространяват азбуката в Лациум.

2. Траките дадоха религия на гърците. Излишно е да споменавам, че Евмолп въвежда елевзийските мистерии в Атина, а други траки пък въвеждат култа към Бендида.

3. Траки построиха най-красивите гръцки градове. Дори елинофил като Чадуик призна, че имената Атина, Микена, Кносос и др. не могат да се обяснят с гръцкия език.

4. Първите християни на Европа бяха траките, а гърците бяха най-фанатизираните гонители на християните.

5. Траките въведоха иконите, а гърците първоначално бяха най-големите иконоборци.

6. Траките се бореха за свободата си, а гърците нарекоха завоевателите си ...гърци. Как ли се смее Александър Македонски в гроба:)))

Дори и името елини не ви принадлежи, взехте го от пелазгите ели (сели)...

Всъщност как ви е истинското име ? :))))))))))))))
цитирай
61. анонимен - Това ли е образеца на прословутата гръцка култура?
19.02.2012 15:23
aristotelis написа:
ДАЙ ИМЕТО СИ ЧЪРВУЛ! ПОКАЗИ СЕ НА БЯЛ СВЯТ ПСЕВДОМАКЕДОНЕЦ, ХЛЕБАРКА, МИШКА!
Аз си мислия че найменованието Варна пройзлиза от името Моника Белучи или Велучи или Валучи или Валарна и на края ВАРНА! Разбрахме че жена ти заработва надница в гърция нещастен чървул, А при жива жена да работиш е срамота!!!!


Срамота е човек, който счита себе си за потомък на културен народ да се държи като имбецил, или още по-зле, като обладан от бяс дивак. Който и да се крие под името аристотелис страда от сериозно душевно заболяване, начина по-който се бълват гнусотии прилича много на натанчовия:)
цитирай
62. анонимен - гръцки дух?
19.02.2012 15:26
kansandilh написа:
aristotelis написа:
Хлебарка, днеска всичките европейци викат "we are all Greeks".......това е да си грък с борчески и свободен дух а не насран свиркаджия, поклонен, нагъзан славянин, боклук, робска рая, роб..... чакаш поредната анална порция секс.....фукара, нещастен чървул!


Имам въпрос към тебе, борчески Аристотелис-свободният дух: Като вие гърците сте толкоз борчески и със свободен дух хора защо търпяхте 500 години турско робство и защо се оставихте да бъдете освободени от "нагъзените славяни"-руснаците(ако не ти е известно, да ти кажа: свободата си получавате след договор между Русия и Турция, а въстанието ви беше проформа...).

Виждам и, че като добър грък добре си усвоил поетичния език на Омир, философията на Аристотел и Платон и точното и логично мислене на Питагор.

Браво на тебе! Ако всички гърци по ум са подобни на теб то всички европейци никога няма и да си помислят да викат "we are all Greeks", както си мислиш ти.


Умен човек ми се виждаш Кансандилх, ама защо ти трябва да си губиш времето с анонимни плювачи?Нямаш гаранция, че Аристотел е грък, пак може да е от екзотичен произход анонимката, ама няма как да го разбереш това, те хитрите лисици си крият следите добре.
цитирай
63. анонимен - Варна на санскрит означава сияйна
19.02.2012 15:30
styv написа:
В Памир се намирали градовете Варну,Шуман и Мадар.Варна на санскрит означава сияйна


-Варна на санскрит означава сияйна
Ами, няма такова нещо бе човек, гаранция ти давам, че Варна изобщо не означава сияйна на санскрит.Пепи Добрев ги плещи едни такива врели-некипели, а едни "професионалисти" му пригласят:)
цитирай
64. voulgaros - ПАВЕЛЕ, , , АРИСТОТЕЛЧО НЕЕ ГРЪК. . . ...
19.02.2012 15:47
ПАВЕЛЕ,,,АРИСТОТЕЛЧО НЕЕ ГРЪК....АМА И ТИ СА ПРАИШ НА НЕКВА ГОЛЯМА РАБОТА....МЕ СА ТРОГВАИ И НЕ СА НАБИРАИ КАТО САМСОНКА НА УРВА...АЗ СЪМ ИСТИНСКИ ГРЪК ОБАЧЕ,НЕ КАТО ТОЯ СМЕШНИК АРСИТОЛЕ---НЯКАКВА БЪЛГАРСКА УТРЕПКА..АЗ СЪН НАТУРАЛЕНКРЪВЕН ГРЪК КАРАКАЧАНИН....ИШЕ РАЗБЕРЕШ КОИ СМЕ НИЕ ГЪРЦИТЕ----ИСТИНСКИТЕ ГЪРЦИ!!
цитирай
65. rorikabc - Боже , боже , Ристе,
19.02.2012 19:24
"Бог, като иска да накаже някой , му взема акъла"
Така викаха старите хора.
Кажете, де, кои сте, от къде идете и накъде отивате?
Нали за това ви четем.
Какво грешно е казал Спароток?
цитирай
66. styv - Не става въпрос за Индия. Тези три ...
19.02.2012 21:44
Не става въпрос за Индия.Тези три града се намират на територията на древна Балхара или Бактрия.Сега тя е поделена между северен Афганистан и южната част на Таджикистан.Шуман се намира на североизток от столицата Балк.
Варну и Мадар са на югоизток от Балк.Доколкото знам Шуман е разкопаван през 70-те години от съветски археолози.

А за значението "сияен" не папагалствам П.Добрев.Варненци,които севърнаха от Индия го потвърдиха.Нещата трябва да се проверяват,а чичко Гугъл не знае всичко.Откъде мислиш,че идва значението на думата "варак".

Поздрави!
цитирай
67. sparotok - думи
19.02.2012 22:28
styv написа:
Не става въпрос за Индия.Тези три града се намират на територията на древна Балхара или Бактрия.Сега тя е поделена между северен Афганистан и южната част на Таджикистан.Шуман се намира на североизток от столицата Балк.
Варну и Мадар са на югоизток от Балк.Доколкото знам Шуман е разкопаван през 70-те години от съветски археолози.

А за значението "сияен" не папагалствам П.Добрев.Варненци,които севърнаха от Индия го потвърдиха.Нещата трябва да се проверяват,а чичко Гугъл не знае всичко.Откъде мислиш,че идва значението на думата "варак".

Поздрави!


Извинявам се, ако реакцията ми е била възприета като груба и насмешлива, не е било това намарението ми.

Смятам обаче, че с особените думи трябва да се внимава. Шумен например има обяснение както на български, така и на словенски, лужишки, полски и т.н.

За град Шуман в Афганистан не съм и чувал, що се отнася до санскрит и хинди имам не само големи речници, но и общувам с индийци и пакистанци. Не Гугъл, а хора говорещи хинди и санскрит ми помагат.

Поздрави!
цитирай
68. vladun - За мен - полезна и интересна статия, и родолюбива, както винаги, позиция!
19.02.2012 22:31
Поздрави!!!
цитирай
69. sparotok - благодаря ти!
19.02.2012 22:48
vladun написа:
Поздрави!!!


Благодаря ти приятелю!

Поздрави!
цитирай
70. marknatan - хей, спарто, бега ти нормалната ...
20.02.2012 23:39
хей, спарто, бега ти нормалната човешка логика тук. не може и тако и вако

"През Средновековието названието Одесос вече не се използва, налага се едно ново и познато до днес название – Варна. Правени са доста опити за тълкуването на това име. Едни го свързват с думата врана, а други смятат, че Варна идва от предполагаема аварска дума вар – град...Никой обаче не е потърсил връзка с древните тракийски топоними и най-вече селища разположени до воден басейн. Такива има, като пример може да се даде Вариана, тя е спомената в Антониновия пътеводител като град на река Дунав. Друг тракийски град намиращ се на бряг на река е Вайрос, Клавдий Птолемей го локализира по устието на Вардар."

Защо са спали и къде ли са се крили "тракийците" до Средновековието, че едва тогава си назовали на "тракийски" "тракийския" топоним ?
Не осъзнаваш ли явната нелогичност и пълната непригодност на подобни излияния
Хем Одесос било Вода , хем и Варна било Вода, и все се тракийско название и воалла преименовали си тракийците на тракийски града ма в осми век .
"Никой обаче не е потърсил връзка с древните тракийски топоними и най-вече селища разположени до воден басейн" ?

Или това е Баш Доказа за звръщането на "тракийците" по родните си земи да освобождавцат поробените си братя самонарекли се византийци на името на славният им тракийски град Византион стенещи пот собственото си робство на имераторите Тракийци( ооопс , кво яе се освобождаваш, като импа ти е тракиец ), които при завръщането си донесли и названието Варна и вместо с тракийското одесос нарекли одесос с друготракийското Варна.

Ето да ти спретна нещо обосновано и джелезно. Ссамо веднъж съм го писал във форума на двамата съмнително мургави братоци бг-наука, миоже и да са го изгорили.

Тези градове,селища Варна, Врана, Врания идват от наименованието на Великата богиня VRANIA, Урания, но четено, както се доказа,че са чели по метода "натан" е Врания, Врана, Варна, където е имало култ към VRANIA и светилищата и са били впечатлителни до там,ч е да се запазят и в наименованията дадени им от т.нар. българи.

За Великият бог на Одесос изобразяван на кон, в иконография едно към едно с тази от недовършения релеф край Мадара е излишно да пиша, поне тук.
цитирай
71. marknatan - . . . полагам грижи(за нещо, някого, ...
20.02.2012 23:44
get написа:
[quote=demograph]
... полагам грижи(за нещо, някого, тоест (о)пазя-съхраня) ... от там идва и остарелите вече, глагол и съществително: вардя, вардянин ?! - от там идват в групата на немските езици думата за "война"-war, но и за защита-guard а от там и определен вид (елитен)военен-гвардеец.
- Среща ли се тук на балканите това "вар" още и "г"вар" ? - Да и то в старите ни градове централната и по принцип укрепена част, се е наричала "варош" ... такава част в стара Варна я имаме документирана ! ... А в по-старо време ? - да от разчетена в микенските плочици "линеар В" дума, протообраз на василевс(пазител), който се е изписвал ОТБЕЛЕЖЕТЕ ... "г"ва - си - реу" ... отново частицата Г"ВА, която се среща пък в още по-старата владетелска титла "гва-нах(к)".
от Гет - варненски, още и вОДЕСоски :))




"- Среща ли се тук на балканите това "вар" още и "г"вар" ? - Да и то в старите ни градове централната и по принцип укрепена част, се е наричала "варош" ... такава част в стара Варна я имаме документирана ! ... А в по-старо време ? - да от разчетена в микенските плочици "линеар В" дума, протообраз на василевс(пазител), който се е изписвал ОТБЕЛЕЖЕТЕ ... "г"ва - си - реу" ... отново частицата Г"ВА, която се среща пък в още по-старата владетелска титла "гва-нах(к)"."

Да среща се тука на Балканите "това "вар" " и така са наречени турците заселени през X (десети) век от Византия в Македония наречени от византийците , ВАРДАРИОТИ, за ради това ,че ВАРДАТ, за разликата от вулгарите, които не вардат.
Дали пък р. Аксиос, не е наречена Вардар на името на турките варадариоти, вардарите на Византия. срещу вулгарите.
цитирай
72. sparotok - до marknatan
21.02.2012 00:01
Натане, да се дава отговор на хорица като тебе е загуба на време, но пък заради читателите си струва.

Ти питаш - Защо са спали и къде ли са се крили "тракийците" до Средновековието, че едва тогава си назовали на "тракийски" "тракийския" топоним ?

Обяснил съм, че още в Античността етническия облик на Одесос е променен поради гръцката колонизация. С римската окупация чуждия елемент се засилва още повече, а местното население се концентрира в селата. Хората дали името Одесос вече не са господари на селището.

Между 1-ви и 4-ти век има размествания на тракийски етноси от север на юг, за това свидетелстват Страбон и А. Марцелин. С идването на северните траки в Мизия (където е Одесос) се налага нов тракийски диалект. Това е причината за появата на названието Варна.

Това, че тракийски императори са били на власт не означава, че те са симпатизирали на всичките си сънародници. Сула избива доста римляни, макар самия той да е римлянин. Гърците подлагат на геноцид Кира - гръцки град...
За някои хора личните интереси и икономическите интереси стоят над род и Родина...

Дори и в блога има примери за такива елементи:)
цитирай
73. marknatan - sparto, С въвеждането на новия о...
21.02.2012 00:49
sparto,

С въвеждането на новия оксиморон "Северните траки от Мизия" *( а защо не южните мизийци в Тракия, тъй като може и да има и северни мизийци в Тракия, нали така е според източниците, Тракия е между две Мизии, а не обратното. Или източниците опровергават наличието на тракийците навсякъде щом като са ги свряли м/у две мизии , а не обратното. Мизиите да е/ са / м/у две Тракии )

С новия доказ за севрните траки от мизия , която пук на каратта на птоломей е на север от дунав, както си му е реда, заприлича на оня туркоман професор дето дори божидар димитров го затапи , като оня подобно на тебе започна да му дума как имало едни ръ турски етнос други черни и т.мат. и божо го затапи по созополски ми тогава не са един етнос , знае Божо с лафа на созополските моми, мъж искам сега го искам
демек дай ми отговор
кой е тоя етнос в одесоса , гръцките колонисти ли както сам пишеш, римските ли, или понеже си измислил некъф нов оксиморон това ще да е
"северните траки"

логично за тълпата ще последват и "По северните траки" как иначе ще си обясниме тракийските мохили в Полаша и Скандинавия

* май тук по подразбиране на сектата Мизия била не Мизия в мама Азия
цитирай
74. rorikabc - "- Среща ли се тук на балканите това "вар" още и "г"вар" ?
21.02.2012 09:36
вар - врящ камък , като се залее с вода
варница - малък трап с врящ камък.
Когато се е появило името Варна , варта била ли е позната?
Вваросвам - мажа с вар. Един не можеше да казва вароСвам , казваше вароШвам, зид с вар - варош ? - Във Вароша зидовете с вар ли са?
г"вар - глагол - гварам - дума на баба - гварам - в смисъл стъпвам в калта ,гварам в кацата с шарата, гварам в блатото.
Не зная ,вие, четете повече и знаете повече.Просто си спомних.
цитирай
75. valentinnedyalkov - имена на селища в България
22.02.2012 08:04
има село Вардим до град Свищов на река Дунав, също села Горни и Долни Вадин също на река Дунав преди Козлодуй. Село Варана в община Левски област Плевен.
цитирай
76. get - - Натане ! - Що се правиш на ударен с мокър парцал у главата ??
23.02.2012 15:58
marknatan написа:
кой е тоя етнос в одесоса , гръцките колонисти ли както сам пишеш, римските ли, или понеже си измислил некъф нов оксиморон това ще да е "северните траки"


- Роденият от майка и баща българи Параскеви Николау ... ктитор на църквата "св.Никола" във Варна ... е водел деловата си кореспонденция и търговски тефтери на "елинска грамата"(поради приумицата "гръцки проект" на нимфоманаката Еатерина Велика !) ... в църквата Вселенската(фанариотска патриаршия) са му е пеели на "елински"(катаревус, димотики или койне ?) ... но като се е прибирал в къщи или се е срещал с приятели единородци, е говорил на български - Ха, кажи ми той какъв е ? - българин, елин, гражданин на "османската империя" ... или ... ?!!

- Друг пример ! - какъв е по етнически признак Мойсей-Мозес ... евреин-юдеин-египтянин !??
Защото Мозес, на египетски още се превежда "дете" от там й аналогичната частица в името, Рамзес-РаМозес ... тоест дете на бог Ра ??

- Трети пример ! - Павел-Саул-Шаул, роден в Тарсус(Мала азия) наследил от баща си "римско гражданство", говорещ латински наред с майчиният си иврит(или какъвто им е бил езика ?) - Та от какъв етнос е Шаул-Паулус ??!

цитирай
77. penchoan - Край река Огоста е разположено село ...
29.02.2012 09:07
Край река Огоста е разположено село Крива бара. Там реката прави две големи извивки. Следователно бара (вара) означава река и сладководен водоем. Варна очевидно означава селище, разположено край сладководното Белославско езеро.
цитирай
78. christotamarin - Днешното име на градът Варна е семантично свързано с името на морето, Черното
29.02.2012 12:54
Днешното име на градът Варна произхожда от прилагателното вран, означаващо черен, и е семантично свързано с името на Черно море.
цитирай
79. veselinvalev - sparotok, estolodu,
04.04.2012 21:04
sparotok написа:
estolodu написа:
дали думата вар (вода, вир) е свързана с глагола варя? предполагам, че става дума за праиндоевропейски аблаут:
вИр - извОр - вАря - ври


Да, вар e свързана с варя и вир, същата връзка има в немските Bronnen-извор, brodeln - варя (корен бро).


В северозападна Чехия си имат Карлови вари. (Карловите горещи извори. Сиреч Карлова Варна. Варна (вряща, гореща, или място където водата ври)).
Вярвам, че още има видими и обществено-достъпни горещи изворни води във Варна, защото и тях може да са ги приватизирали и горещите извори на Варна да ги има вече само в частни спа-центрове. :)))

цитирай
80. monolith1 - Алтернативно тълкуване на името на град Варна
29.04.2013 00:05
Алтернативно тълкуване на името на град Варна през призмата на езика санскрит - собствено проучване.

"Варна" от санскритското "वृणोति" е глагол, означаващ:

Първи вариант - с общо значение "желая, жадувам, искам":
- избирам, подбирам
- избирам си партньор/ка за брак, ухажвам
- поискам
- изисквам нещо (от някого)
- помоля
- предпочитам
- харесвам, обичам
- дарявам благодат.

Втори вариант - с общо значение "забулвам, възпрепятствам":
- покривам, обгръщам
- предотвратявам, ограничавам.


Информация от:

Уикипедия - http://en.wiktionary.org/wiki/%E0%A4%B5%E0%A5%83%E0%A4%A3%E0%A5%8B%E0%A4%A4%E0%A4%BF

Санскритско-Английски речник - http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/cgi-bin/serveimg.pl?file=/scans/MWScan/MWScanjpg/mw1007-vIryAsattvavat.jpg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13932124
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031