Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2012 16:33 - МИСТЕРИИ В ДОБРУДЖА
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 31417 Коментари: 85 Гласове:
122

Последна промяна: 15.03.2014 12:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                                     МИСТЕРИИ В ДОБРУДЖА

 

 

 

Нашите предшественици са оставили доста следи от своето присъствие. Древни сгради, фрески в гробници, статуи, монети, украшения и т.н. Земите на България са мечта за всеки археолог. Трудно е човек да си представи какви съкровища и важни артефакти са скрити под нозете ни. В Добруджа например могат да се намерят доста интересни неща засягащи нашата история. 



Като пример могат да се посочат монетите на цар Канит. За съжаление твърде малко знаем как е управлявал този стар владетел. Живял е преди около 2200 години  и се е радвал на истинско благоденствие защото монетите му са с добро качество.

 
image

  http://www.wildwinds.com/coins/greece/scythia/SNGBM_351.jpg

 

 

   image

  http://www.wildwinds.com/coins/greece/scythia/SNGStancomb_310.jpg

 



Името на властвалия в нашите земи Канит е интересно, подобно
e на фригийското Канути(еваис). Последното от своя страна е сродно  на минойското Канути (1). Всички те показват връзка с древната тракийска титла  акенас (2), която е по-стария вариант на старобългарската канас, канес-князЗначението на Канит, Канути(еваис) и Канути е първи, водещ, стоящ начело, като обяснението идва от ст.блг. конь, кань* – начало.  

 

Ето какво показват фактите - траки и пелазги (минойци) са познавали лични имена, чийто семантика е същата като на старобългарската титла канас, канес-княз. Царувалият в нашата Добруджа Канит е живял преди около 2200 години, фригийското име Канути(еваис) е документирано преди 2750 години, а ова на Канути преди около 3600 години.

Виждаме, че просто няма как дедите ни да са домъкнали титлата канас, канескняз от Памир, Тибет, или Туркестан. Тя е изключително древна и принадлежи по право на древните балкански народи, чиито наследници сме ние...

 

В Добруджа, в приблизително същия период, в който е живял  Канит -III-ти-II-ри век преди Христа, са властвали и други благородници с особени имена. Като пример могат да се посочат царете Адраспос и Хараспос. И двата антропонима съдържат частицата аспос, която всъщност е древна тракийска дума за кон. Срещаме я в епитет на Тракийския конник  - Ут-аспиос*.

 
       image

http://www.wildwinds.com/coins/greece/scythia/Moushmov_5813.jpg



Адраспос означава бърз конник, частицата адра, отговаря на ст.блг яндръ-бърз а аспос е кон, конник. Другото име - Хараспос притежава значението ярък, светъл конник. Хар се обяснява с хетската дума харкиш-светъл, сияен и разбира се българската ярък. Същата тази частица се среща и в името на хунът Харатон.

 

Най-интересното е, че името Хараспос носи същата семантика както и името на княз Аспарух – светъл ездач.Не може да пренебрегнем това, че частицата аспа от името на Аспарух се среща в имена на владетели от  Добруджа почти девет века преди “идването” на старите българи. Моля ви, обърнете внимание, не девет, не деветдесет години, а почти девет века  преди официалната “поява” на дедите ни на Дунава, имена сродни на това на Аспарух са се ползвали в земите ни.

 

Отново в Добруджа е властвал цар Золтес, чието име се тълкува със ст.блг. златъзлатен. Золтес е древен вариант на българските имена Злат, Злате, Злато, Златан. В Добруджа живее и тракийския цар Котела. Дъщерята на този тракийски благородник е  наречена Меда. Известна е с това, че става съпруга на Филип Македонски ( бащата на Александър Велики). Явно бракът е целял да се заздравят отношенията на старите македонци и гетите. Името на тракийската принцеса Меда е обяснимо с българската дума мед, сродни имена са Медичка, Медла.

 

Всъщност не само имената на древните владетели на Добруджа показват, че присъствието ни на Балканите  датира от най-дълбока древност. Североизточна България  крие много тайни. За  дедите ни е добре известно, че практикуват изкуствената черепна деформация не само в Късната Античност, но дори и през XVI-ти век ( Й.Йорданов, Антропология на старите българи). Това, което твърде малко хора знаят е, че особеният обичай е засвидетелстван при тракийското население на  Добруджа, като началото е положено през далечната Каменната епоха (Й.Йорданов, Антропология на старите българи).. Фактите показват, че в никакъв случай не може да се говори за въвеждане на нов обичай у нас от народ, чиято родина е Азия.

 

Разглеждайки старобългарската материална култура в пределите на Добруджа Д.Овчаров подчертава, че типичните старобългарски жилища са землянки и полуземлянки (Д.Овчаров, Въведение в старобългарската култура). Това е верно разбира се, но трябва да се спомене и важната подробност, че още през Бронзовата епоха землянката и полуземлянката са типични жилища на траките обитавали Добруджа ( Агре, Китов, Въведение в тракийската археология). Името на тракийското племе корпили означава – живеещи в землянки. Плиний говори за троглодити в Добруджа, а троглодити е превод на пещерняци, живеещи в землянки. Уверяваме се, че типичните жилища на старите българи не се различават от тези на траките. Същото важи и за погребалните ритуали. Д. Овчаров, а и Р. Рашев представят в работите си интересна информация за старите българи. В Средновековните некрополи (като този от Нови Пазар например от са намирани гробове с жертван кон и куче. В работата си “Ancient Thrace”А.Фол, К.Порожанов, К. Йорданов и В. Фол съобщават за тракийски погребален ритуал, при който се жертва кон и куче (или вълк)...

 

Къде е промяната тогава, промяната, която трябваше да настъпи, ако чужд народ се бе настанил в Добруджа? Имена сродни на това на Аспарух са ползвани от древните владетели на Малка Скития около девет века преди прословутата 681-ва година. Типични старобългарски обичаи и погребални обреди се практикуват в земите между Дунава и Стара Планина още през Каменната и Бронзовата епоха...И защо ние разбираме смисъла на тракийски топоними като Водас, Загора, Бела, Баба, Дебри, Коне, Вир, Листи? Нали за чужденец това би било невъзможно? За нахлулите в Британия англо-сакси Камулодунум, Ебуракум и др. са били непонятни, тъй както за турците са звучели странно имената на нашите градове Плиска, Преслав, Търново...Да обаче, при нас българите се наблюдава един смайващ феномен – тракийските топоними и хидроними са обясними на български език.

 

Защо е толкова трудно за някои хора да кажат без увъртане, че българите са потомци на древен балкански народ, който е създател на първата европейска цивилизация? Нима не е в интерес на България светът да знае какъв е нашия принос в историята? Колко доказателства за местния ни произход трябва да се появят още? През 30-те и 50-те години на 20-ти век бяха извършени обширни антропологически изследвания показващи, че сме европейци по произход, а и, че повечето от нас спадат към понтийския тип, т.е. потомци на най-старото балканско население. Преди няколко години швейцарски генетици  откриха, че половината от народа ни носи тракийски гени. Учени от БАН направиха свое изследване и също установиха, че имаме тракйски корени...Колко още трябва да се чака? Оставам с усещането, че тайните на земята ни ще бъдат разкрити едва когато в страната ни няма вече българи...Дано се лъжа...

 

 

 

 

 Пояснения:

 

(1). Връзката между фригийското Канути(еваис) и миноското Канути бе показана за първи път от Ф.Ваудхойзен.  

 

(2) С.Любоцки от Лайденския Университет обяви акенас за древна фригийска титла срещаща се в надпис W-07 , но не даде обяснение за значението й.

 

 

*кони, кани е корен на древна дума със значение – начало, поставяне на начало,  Езиковеди като В. Георгиев пояснават, че изконен означава първоначален, закон притежава смисъла – това, което бе в началото. Сродни думи са и ст.блг. заченти – зачевам, започвам, чендо-дете, това, което е заченато. Това, че думата закон е имала форма закань в древността разбираме от българската заемка в гръцкия –  ζακανον (заканон)-закон...

 

** аспиоскон, конник се обяснява със ст.блг. дума спехъбързина, спешно е синоним на бързо. Друга сродна дума е диалектния глагол оясвам се – бързам.

 




Гласувай:
122




1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
09.02.2012 16:35
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
09.02.2012 16:37
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. mt46 - Поздрав, приятелю!
09.02.2012 17:47
Интересен постинг, интересен езиковедски съпоставителен анализ... Името на хан Аспарух /Исперих/ няма ли връзка с бог Перун?...
цитирай
4. kostas - Тук мога да те уверя ,че чувството те подвежда.... Категорично се лъжеш...Поздрави.Ник.
09.02.2012 17:57
* Оставам с усещането, че тайните на земята ни ще бъдат разкрити едва когато в страната ни няма вече българи...Дано се лъжа... *
цитирай
5. troia - Здравей,
09.02.2012 18:00
имали сме славно минало и произлизаме от древен народ. Щом фактите говорят и боговете мълчат. И в училище сме изучавали, че имаме тракийски произход. Не мога да разбера хората, които са против. Поздрави за интересния постинг!
цитирай
6. cefulesteven - Иска ми се да си представя този из...
09.02.2012 18:12
Иска ми се да си представя този изгубен свят на благоденствие в земите ни. Трудно е, но и предизвикателно по един много приятен начин.
цитирай
7. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Sparotok!
09.02.2012 18:33
Благодаря ти за невероятния текст. Колко факти, в няколко реда само и то достоверни. И за изключително древната титла канас, канес, която не идва от Туркестан, Памир или Тибет, а принадлежи на палеобалканските народи, и за яркия, светъл, сияен конник Хараспос, Харатон... Хуни, скити, хети...пелазги, чиито прародители сме и ние. Но е било нужно някому, да ни сложи в килията на държава векове след Христа, което е омерзителна манипулация. Ние сме не само създатели на първата европейска цивилизация, но сме и един от най-древните народи на тази планета и то именно тук, където сме сега. Бихме имали по-голяма отговорност, бихме се държали другояче, ако можехме да разберем, да осмислим този факт.
Безкрайно интересно ми бе да прочета за Меда - майката на великия Александър, омъжена за Филип Македонски. Колко хубаво име има тази тракийска принцеса - Меда. Това не е сериозно, разбира се, но си спомних за италианския златен век и една небезизвестна фамилия.:) Всичко е безвъзвратно свързано, но не си даваме сметка за това. Поздрави!
цитирай
8. nikikm - Поздравления
09.02.2012 19:30
за материала!Това за Меда,жената на Филип е едно много важно гвоздейче и на много важно място,с удоволствие го прочетох.Защо не помислиш за материал посветен на тракийските монети?Дано да имаш възможност,поздрави!
цитирай
9. audan - Хрумка
09.02.2012 19:46
Адраспос означава бърз конник, частицата адра, отговаря на ст.блг ЯНДРЪ-бърз а аспос е кон, конник.


Интересно е, дали думата "янДръ" е имали вариант с "Т" - "янТръ"? Което би обяснило името на река Янтра - бърза, буйна.
цитирай
10. bulgarinut57 - БЪЛГАРИНЪТ ЖИВЕЕ В ЗЕМИТЕ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ ОТ 7 - 8 ХИЛЯДИ ГОДИНИ !!!
09.02.2012 19:58
"Най-големият праисторически некропол в света,
най-старата каменна архитектура в Европа,
седем хилядолетия европейска култура,
първото обработено злато в света...
…изпреварвали с хилядолетия
останалите култури на праисторическия свят.
…част от историята на Добричка област."
http://izbori2011.dobrichonline.com/?com=content&cid=7868

"Земите на България са мечта за всеки археолог."
цитирай
11. demokrat63 - http://demokrat63. blog. bg/ ...
09.02.2012 20:41
http://demokrat63.blog.bg/
погледнете тук- преди малко качих статията. И природата ни помага. само се чудя как датираха за римско селище от градски тип. а данните сочат са тракийска гробница с погребение на кон
цитирай
12. sparotok - Аспарух и Перун
09.02.2012 20:45
mt46 написа:
Интересен постинг, интересен езиковедски съпоставителен анализ... Името на хан Аспарух /Исперих/ няма ли връзка с бог Перун?...


Приятелю, общото между Аспарух и Перун е това, че и двете имена са тракийски.
Аспарух означава конник, тракийската дума аспа я срещаме и в името на Адраспос.
Перун е древния Перкун - едно от имената на Тракийския конник.

Поздрави!
цитирай
13. sparotok - дано!
09.02.2012 20:49
kostas написа:
* Оставам с усещането, че тайните на земята ни ще бъдат разкрити едва когато в страната ни няма вече българи...Дано се лъжа... *


Виж, аз вярвам в силата на българина, но да не подценяваме и тези, които извратиха историята ни и нарязаха страната ни на парчета... Дано Бог ги накаже преди да са завършили замислите си.
цитирай
14. sparotok - противници
09.02.2012 20:52
troia написа:
имали сме славно минало и произлизаме от древен народ. Щом фактите говорят и боговете мълчат. И в училище сме изучавали, че имаме тракийски произход. Не мога да разбера хората, които са против. Поздрави за интересния постинг!


И аз не мога да разбера противниците на теорията за местния произход на българите...надявам се да се вразумят, но не влагам много надежди в това.
цитирай
15. sparotok - !
09.02.2012 20:54
cefulesteven написа:
Иска ми се да си представя този изгубен свят на благоденствие в земите ни. Трудно е, но и предизвикателно по един много приятен начин.


Стефо, има възможност този свят на благоденствие да се завърне, това зависи предимно от нашите действия.

Поздрави!
цитирай
16. demokrat63 - Благодаря ти за невероятния текст. ...
09.02.2012 21:03
malchaniaotnadejda7 написа:
Благодаря ти за невероятния текст. Колко факти, в няколко реда само и то достоверни. И за изключително древната титла канас, канес, която не идва от Туркестан, Памир или Тибет, а принадлежи на палеобалканските народи, и за яркия, светъл, сияен конник Хараспос, Харатон... Хуни, скити, хети...пелазги, чиито прародители сме и ние. Но е било нужно някому, да ни сложи в килията на държава векове след Христа, което е омерзителна манипулация. Ние сме не само създатели на първата европейска цивилизация, но сме и един от най-древните народи на тази планета и то именно тук, където сме сега. Бихме имали по-голяма отговорност, бихме се държали другояче, ако можехме да разберем, да осмислим този факт.
Безкрайно интересно ми бе да прочета за Меда - майката на великия Александър, омъжена за Филип Македонски. Колко хубаво име има тази тракийска принцеса - Меда. Това не е сериозно, разбира се, но си спомних за италианския златен век и една небезизвестна фамилия.:) Всичко е безвъзвратно свързано, но не си даваме сметка за това. Поздрави!

Доколото ми е известно не си в грешка за Медичите.
цитирай
17. sparotok - отговорност
09.02.2012 21:04
malchaniaotnadejda7 написа:
Благодаря ти за невероятния текст. Колко факти, в няколко реда само и то достоверни. И за изключително древната титла канас, канес, която не идва от Туркестан, Памир или Тибет, а принадлежи на палеобалканските народи, и за яркия, светъл, сияен конник Хараспос, Харатон... Хуни, скити, хети...пелазги, чиито прародители сме и ние. Но е било нужно някому, да ни сложи в килията на държава векове след Христа, което е омерзителна манипулация. Ние сме не само създатели на първата европейска цивилизация, но сме и един от най-древните народи на тази планета и то именно тук, където сме сега. Бихме имали по-голяма отговорност, бихме се държали другояче, ако можехме да разберем, да осмислим този факт.
Безкрайно интересно ми бе да прочета за Меда - майката на великия Александър, омъжена за Филип Македонски. Колко хубаво име има тази тракийска принцеса - Меда. Това не е сериозно, разбира се, но си спомних за италианския златен век и една небезизвестна фамилия.:) Всичко е безвъзвратно свързано, но не си даваме сметка за това. Поздрави!


Имаш право Надежда, ако знаехме всичко за корените си и това, как дедите ни са градили държавата си, щяхме да сме много по-отговорни, а и по-горди. Нямаше и да сме на този хал...

Поздрави!
цитирай
18. sparotok - монети
09.02.2012 21:07
nikikm написа:
за материала!Това за Меда,жената на Филип е едно много важно гвоздейче и на много важно място,с удоволствие го прочетох.Защо не помислиш за материал посветен на тракийските монети?Дано да имаш възможност,поздрави!


Тракийските монети са много интересни, най-вече тези от Добруджа. Лошото обаче е, че аз не съм нумизмат и знанията ми са повърхностни. Дано друг се заеме с тази задача.
цитирай
19. sparotok - Янтра
09.02.2012 21:09
audan написа:
Адраспос означава бърз конник, частицата адра, отговаря на ст.блг ЯНДРЪ-бърз а аспос е кон, конник.


Интересно е, дали думата "янДръ" е имали вариант с "Т" - "янТръ"? Което би обяснило името на река Янтра - бърза, буйна.


Да, името на Янтра бива тълкувано като бърза, езиковедите ни установиха това преди около 30 години, но незнайно защо не видяха връзката със старобългарската дума яндръ-бърз.
цитирай
20. sparotok - България
09.02.2012 21:12
bulgarinut57 написа:
"Най-големият праисторически некропол в света,
най-старата каменна архитектура в Европа,
седем хилядолетия европейска култура,
първото обработено злато в света...
…изпреварвали с хилядолетия
останалите култури на праисторическия свят.
…част от историята на Добричка област."
http://izbori2011.dobrichonline.com/?com=content&cid=7868

"Земите на България са мечта за всеки археолог."


Земите на България са мечта на всеки археолог, в това спор няма. Какво обаче да измислим та да се размърдат най-сетне феодалните старци писали историята ни със завързани очи?
цитирай
21. sparotok - интересно е
09.02.2012 21:35
demokrat63 написа:
http://demokrat63.blog.bg/
погледнете тук- преди малко качих статията. И природата ни помага. само се чудя как датираха за римско селище от градски тип. а данните сочат са тракийска гробница с погребение на кон


Интересно е, благодаря ти за сведението! Сега остава археолозите да си свършат работата подобаващо, пари поне са отпуснати.

Поздрави!
цитирай
22. aleksibg - Яндзъ също може да е била бърза река
09.02.2012 21:36
Яндзъ също може да е била бърза река
цитирай
23. sparotok - монети
09.02.2012 21:39
kansandilh написа:
Поздравления! Изключителен постинг! Монетите "говорят" много... на този, който иска и може да мисли...


Прав си, монетите говорят! Яд ме е за това, че в земите ни са открити стрели-монети от 8-ми-7-ми век преди Христа, но никой не говори за тях. Украинците обаче правят реклама на своите.

http://www.museum.com.ua/en/editing/period1/

http://www.museum.com.ua/expo/premonet_en.html

Поздрави!
цитирай
24. bgwest - Оставам с усещането, че тайните на ...
09.02.2012 22:10
Оставам с усещането, че тайните на земята ни ще бъдат разкрити едва когато в страната ни няма вече българи
..........................................................................
Усещанията ти са верни според мен.Както и писанията ти....
Успех!!!
цитирай
25. анонимен - Аспарух
09.02.2012 22:24
Здравей,
Аспарух бих го разделил на Аспа - кон, ездач, и Рух, Рих, Рекс - водач, владетел.
Поздрави!
цитирай
26. анонимен - Истина
09.02.2012 22:24
България е благословена страна, края на 2012 г. ще е ново начало на духовно прераждане на страната ни и предишната Велика България ще се издигне на мястото което заслужава.
цитирай
27. sparotok - Яндзъ
09.02.2012 22:47
aleksibg написа:
Яндзъ също може да е била бърза река


Алекси, теорията е, че Яндзъ означава буквално -реката на китайски.
цитирай
28. sparotok - !
09.02.2012 22:53
bgwest написа:
Оставам с усещането, че тайните на земята ни ще бъдат разкрити едва когато в страната ни няма вече българи
..........................................................................
Усещанията ти са верни според мен.Както и писанията ти....
Успех!!!


Някои хора никога няма да признаят грешките си, но пък ние не сме длъжни да ги чакаме, нали ?
цитирай
29. sparotok - възможно е
09.02.2012 23:01
анонимен написа:
Здравей,
Аспарух бих го разделил на Аспа - кон, ездач, и Рух, Рих, Рекс - водач, владетел.
Поздрави!


Възможно е.
Поздрави!
цитирай
30. sparotok - дано!
09.02.2012 23:04
анонимен написа:
България е благословена страна, края на 2012 г. ще е ново начало на духовно прераждане на страната ни и предишната Велика България ще се издигне на мястото което заслужава.


Дано, чул те Господ!
цитирай
31. estolodu - "Името на тракийското племе ...
09.02.2012 23:34
"Името на тракийското племе кровиси означава – живеещи в землянки."
каква е етимологията на това име кровиси? дали има нещо общо с поКРОВител?
цитирай
32. bgwest - Оставам с усещането, че тайните на ...
09.02.2012 23:42
sparotok написа:
bgwest написа:
Оставам с усещането, че тайните на земята ни ще бъдат разкрити едва когато в страната ни няма вече българи
..........................................................................
Усещанията ти са верни според мен.Както и писанията ти....
Успех!!!


Някои хора никога няма да признаят грешките си, но пък ние не сме длъжни да ги чакаме, нали ?

Никога,ама никога няма да ги признаят...Не сме длъжни да ги чакаме,да....сърце юнашко не трае....Ама,ако бързаме мноо ще ни затрият нацяло.Света е бил Български преди 3000г.За съжаление,сега нещата стоят по друг начин....
Тез,които владеят сега света какви са ,според теб?Евреи и хазари ли?...Аз не мисля така.Те са чисто наши/български,тракийски,мпеласгийски,скитски/издънки...
изнамерили формулата на робството и власта на човек върху човека...и света е техен сега.И т.н. и т.н.
Успех!!!
цитирай
33. bulgarinut57 - КНИГАТА !
10.02.2012 00:07
"Какво обаче да измислим та да се размърдат най-сетне
феодалните старци писали историята ни със завързани очи?"

Приятелю, Павле,
"феодалните старци" си е абсолютен комплимент !
За мен те са предатели на БЪЛГАРСКИЯ РОД !!!
Защото са лъгали ПРЕДУМИШЛЕНО, не от незнание !

А ти брате, направи нещо много значимо-запали ОГЪНЯ на знанието у нас!
Книгата, която чакаме с нетърпение ще бъде ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО,
на БЪЛГАРИНА му трябва точно това днес!

Във време на безвремие, безумие, безнравственост,
лишен от идея за национално съзнание, потънал в пошлост и лъжи,
манипулиран и измамван, без ВОДАЧ, без....!!!!!

В БЕЗПЕРСПЕКТИВНОСТТА НА БЛАТОТО, в което ни натикаха
разноцветни политически мушмороци !

КНИГАТА !
Нашето, БЪЛГАРСКОТО племе чете и пише от хиляди години !!!
Кирил и брат му са по ширпотребата.
цитирай
34. vostroto - Здравей, Спароток! Сега успях да ...
10.02.2012 09:45
Здравей, Спароток! Сега успях да прочета интересната ти статия.
Надявам се, приятелю, да не си прав за това предвиждане накрая. Дори вярвам, че няма да стане така. По-горе bulgarinut57 те призовава за книгата. Съгласен съм, и ще се радвам по-скоро да излезе! Бих казал, че тя е едно от съдбоносно важните бъдещи събития за това, накъде ще се наклонят везните в нашата Родина. Пожелавам ти здраве, и сили!
Поздрави!
цитирай
35. voulgaros - Странно, в друг пост казваш че икос, ...
10.02.2012 09:49
Странно, в друг пост казваш че икос, кикос-значи КОН..сега пък АСПА АСПИОС-ЗНАЧИЛО КОН..направо кажи че ИППОС Е КОН..тОВА е наи верното,мисля.

Каква Меда е била жена на Филиппос?????? аа та и маика на Александру Филиппидис Аминтакис?? Има википаидиа=УИКИ ДЕЦАТА!=нещо като ен киклос паидиа.
А за монетите (лат.)- ВСИЦКИ НОМИЗМИ (гр.)СА ГРЪЦКИ И СЯКАНИ ОТ ГЪРЦИ,ПИТАИ ХРИСТО ХАРИТОНОВ..КАК ДА ПОБЕДИШ ЕЛЛАДА--КАТО НЯМА КАК ПРОСТО ДА НИ ПРЕМАХНЕШ ОТ ВСИЦКИ СВЕТОВНИ МАСИВИ И НОСИТЕЛИ НА ИНФОРМАТИА (лат.)
УЖАС--БЪЛГАРСКИ УЖАС - ХОРЪР.
цитирай
36. malchaniaotnadejda7 - 16. demokrat63
10.02.2012 10:26
За Медичите се шегувах. Но има стари италиански фамилии - генуезци, венецианци, с български корени. За разлика от нас, те съхраняват родословната памет на генеаологиите си. Дори за лаик като мен отдавна стана ясно, че някои от артефактите по нашите земи доказано са от най-древните открити от човечеството до днес. Не знаех, че тракийската принцеса Меда е съпруга на Филип Македонски. От Sparotok, четейки тук, научих, че пътищата на великите завоеватели - не само на Александър, (чиято майката е Олимпия, извинявам се за грешката), като Атила хан, а и други велики владетели, се преплитат със съдбата на народа ни. За пелазгите бях чела, но фактите, които научавам тук са наистина безценни за родовата памет на всеки българин. Поздрави!
цитирай
37. анонимен - Дедьов-Канон,Канун
10.02.2012 10:59
Канун,Канон -нужно е за яснота обяяснение и на тези думи,произхода им.
цитирай
38. mitkaloto - Поздравление за постинга!Позд...
10.02.2012 11:23
Поздравление за постинга!Поздрави!
цитирай
39. bulgarinut57 - voulgaros, ИСКАМ ТЕ.
10.02.2012 12:42
Жив ще те одера, а от кожата ти знаме ще направя-
БЯЛО, ЗЕЛЕНО, ЧЕРВЕНО.

БЪЛГАРСКО ЗНАМЕ ЩЕ ТЕ НАПРАВЯ !
цитирай
40. sparotok - сблъсъци
10.02.2012 12:51
bgwest написа:
sparotok написа:
bgwest написа:
Оставам с усещането, че тайните на земята ни ще бъдат разкрити едва когато в страната ни няма вече българи
..........................................................................
Усещанията ти са верни според мен.Както и писанията ти....
Успех!!!


Някои хора никога няма да признаят грешките си, но пък ние не сме длъжни да ги чакаме, нали ?

Никога,ама никога няма да ги признаят...Не сме длъжни да ги чакаме,да....сърце юнашко не трае....Ама,ако бързаме мноо ще ни затрият нацяло.Света е бил Български преди 3000г.За съжаление,сега нещата стоят по друг начин....
Тез,които владеят сега света какви са ,според теб?Евреи и хазари ли?...Аз не мисля така.Те са чисто наши/български,тракийски,мпеласгийски,скитски/издънки...
изнамерили формулата на робството и власта на човек върху човека...и света е техен сега.И т.н. и т.н.
Успех!!!


Преди време разговарях с един македонски професор, говорейки за конфликтите в древността и наше време той каза - Е па те бракята най-мого се тепат...
цитирай
41. sparotok - книгата
10.02.2012 13:12
bulgarinut57 написа:
"Какво обаче да измислим та да се размърдат най-сетне
феодалните старци писали историята ни със завързани очи?"

Приятелю, Павле,
"феодалните старци" си е абсолютен комплимент !
За мен те са предатели на БЪЛГАРСКИЯ РОД !!!
Защото са лъгали ПРЕДУМИШЛЕНО, не от незнание !

А ти брате, направи нещо много значимо-запали ОГЪНЯ на знанието у нас!
Книгата, която чакаме с нетърпение ще бъде ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО,
на БЪЛГАРИНА му трябва точно това днес!

Във време на безвремие, безумие, безнравственост,
лишен от идея за национално съзнание, потънал в пошлост и лъжи,
манипулиран и измамван, без ВОДАЧ, без....!!!!!

В БЕЗПЕРСПЕКТИВНОСТТА НА БЛАТОТО, в което ни натикаха
разноцветни политически мушмороци !

КНИГАТА !
Нашето, БЪЛГАРСКОТО племе чете и пише от хиляди години !!!
Кирил и брат му са по ширпотребата.


Не остава много за се завърши книгата. Остава да получа разрешение за още десетина илюстрации, за други две се налага да заплатя и основните проблеми са решени.

Трябва само да поорежа материала до към 200 страници, иначе ще затормози читателя. Невъзможно е с една книга да се отмият лъжи трупани повече от век. Явно ще трябва да излизат и други книги.

Поздрави!
цитирай
42. sparotok - книгата
10.02.2012 13:17
vostroto написа:
Здравей, Спароток! Сега успях да прочета интересната ти статия.
Надявам се, приятелю, да не си прав за това предвиждане накрая. Дори вярвам, че няма да стане така. По-горе bulgarinut57 те призовава за книгата. Съгласен съм, и ще се радвам по-скоро да излезе! Бих казал, че тя е едно от съдбоносно важните бъдещи събития за това, накъде ще се наклонят везните в нашата Родина. Пожелавам ти здраве, и сили!
Поздрави!


Да се надяваме, че книгата ще промени поне малко мисленето на някои сънародници. В нея ще публикувам доста нови неща, а и важни изображения, те ще изяснят много проблеми.

Поздрави!
цитирай
43. sparotok - майката на Александър Филипов
10.02.2012 13:41
voulgaros написа:
Странно, в друг пост казваш че икос, кикос-значи КОН..сега пък АСПА АСПИОС-ЗНАЧИЛО КОН..направо кажи че ИППОС Е КОН..тОВА е наи верното,мисля.

Каква Меда е била жена на Филиппос?????? аа та и маика на Александру Филиппидис Аминтакис?? Има википаидиа=УИКИ ДЕЦАТА!=нещо като ен киклос паидиа.
А за монетите (лат.)- ВСИЦКИ НОМИЗМИ (гр.)СА ГРЪЦКИ И СЯКАНИ ОТ ГЪРЦИ,ПИТАИ ХРИСТО ХАРИТОНОВ..КАК ДА ПОБЕДИШ ЕЛЛАДА--КАТО НЯМА КАК ПРОСТО ДА НИ ПРЕМАХНЕШ ОТ ВСИЦКИ СВЕТОВНИ МАСИВИ И НОСИТЕЛИ НА ИНФОРМАТИА (лат.)
УЖАС--БЪЛГАРСКИ УЖАС - ХОРЪР.


Филип ІІ Македонски се жени за гетската принцеса Меда, но тя не е неговата единствена жена. Олимпия -принцеса на молосите е майката на Александър Македонски.

Молосите са пелазги, т.е. народ коренно различен от гърците. Синът на Ахил се заселва със своите мирмидони в Молосия, това става причина Александър Македонски да твърди, че произлиза от рода на Ахил Пелеев. По майчина линия Александър Македонски - покорителят на Гърция е наистина носител на кръвта на мирмидона Ахил.

За мирмидоните Йоан Малала твърди, че по негово време те носят името българи- И така споменатия Ахил заминал заедно с Атридите, като водел своя собствена войска от три хиляди души наречени тогава мирмидонци, а сега българи.

Монетите не са изобретени от гърците, а от лидийците. Лидийци, или по-точно люди е тълкувано от езиковедите като люде, люди (народ).

Гърците обаче са първите фалшификатори на монети. Диоген дори е осъждан за фалшификация на монети...
цитирай
44. sparotok - пелазги
10.02.2012 14:03
malchaniaotnadejda7 написа:
За Медичите се шегувах. Но има стари италиански фамилии - генуезци, венецианци, с български корени. За разлика от нас, те съхраняват родословната памет на генеаологиите си. Дори за лаик като мен отдавна стана ясно, че някои от артефактите по нашите земи доказано са от най-древните открити от човечеството до днес. Не знаех, че тракийската принцеса Меда е съпруга на Филип Македонски. От Sparotok, четейки тук, научих, че пътищата на великите завоеватели - не само на Александър, (чиято майката е Олимпия, извинявам се за грешката), като Атила хан, а и други велики владетели, се преплитат със съдбата на народа ни. За пелазгите бях чела, но фактите, които научавам тук са наистина безценни за родовата памет на всеки българин. Поздрави!


Само да добавя това, че според Помпей Трог най-древното население на Македония е пеласгийско. Такива са мирмидоните, от които произхожда Александър Велики. Тези хора са определени като деди на българите от Й.Малала.

Поздрави!
цитирай
45. sparotok - !
10.02.2012 14:28
mitkaloto написа:
Поздравление за постинга!Поздрави!


Благодаря ти!
цитирай
46. sparotok - грешка
10.02.2012 14:34
estolodu написа:
"Името на тракийското племе кровиси означава – живеещи в землянки."
каква е етимологията на това име кровиси? дали има нещо общо с поКРОВител?


Допуснал съм грешка заменяйки корпили с кровиси. Корпили е свързано с топонима Курписос, тълкуван от езиковедите като изкоп, ров.
цитирай
47. анонимен - крупи
10.02.2012 16:14
И досга в българския език има дума крупи означава купа сено
цитирай
48. ognena71 - Хубав и интересен постинг! По...
10.02.2012 16:31
Хубав и интересен постинг!
Поздрави.
цитирай
49. sparotok - благодаря ти!
10.02.2012 17:54
ognena71 написа:
Хубав и интересен постинг!
Поздрави.


Благодаря ти!

Хубав ден!:)
цитирай
50. gotenia70 - Прочетох го 2 пъти и то с интерес...
10.02.2012 18:36
Малко неща са изкопани в Добруджа но,явно са едни от най-старите в светаЖалко, че не се рекламират както трабва за да има и повечко туристи,а съответно и препитание за населението,че то на добруджанеца му дай мотика и зема и му гледай сеира...
Е,поздрави от Малка Скития!
цитирай
51. urilozev - Поздрав Sparotok.
10.02.2012 19:55
Искам да споделя подкрепата си , за това което правиш.
цитирай
52. bulgarinut57 - ОТНОСНО ПУШКИТЕ.
10.02.2012 21:40
"Явно ще трябва да излизат и други книги."

Ама ти наистина ли си помислювал,
че ще минеш "ей така" с около 200 страници ?????
Това е тотална заблуда.
Аз си мислех, че вече си очертал рамката на ТОМ ВТОРИ !
Който хване пушката веднъж, връщане назад НЯМА.
Истината трябва да се ОТВОЮВА !!!
Днес перото е пушка !
цитирай
53. nikikm - Жив ще те одера, а от кожата ти знаме ...
10.02.2012 22:24
bulgarinut57 написа:
Жив ще те одера, а от кожата ти знаме ще направя-
БЯЛО, ЗЕЛЕНО, ЧЕРВЕНО.

БЪЛГАРСКО ЗНАМЕ ЩЕ ТЕ НАПРАВЯ !

То,хубаво си намислил,ама ако е истински "елин",отде ще вземеш бело?
цитирай
54. zelas - Подобно име се появява в 10-11в при ...
10.02.2012 23:08
Подобно име се появява в 10-11в при руските - Каницар (Kanitsar)

http://enc-dic.com/history/Kanicar-20741.html
цитирай
55. sparotok - реклама
10.02.2012 23:44
gotenia70 написа:
Малко неща са изкопани в Добруджа но,явно са едни от най-старите в светаЖалко, че не се рекламират както трабва за да има и повечко туристи,а съответно и препитание за населението,че то на добруджанеца му дай мотика и зема и му гледай сеира...
Е,поздрави от Малка Скития!


Рекламата наистина е важна. Варненския Некропол е открит преди повече от 30 години, но в Западна Европа само специалистите знаят за него. За Сборяново, Силистра и др. места няма да говоря...

Хубава земя имаме, но неспособни управници.
цитирай
56. sparotok - благодаря ти!
11.02.2012 00:11
urilozev написа:
Искам да споделя подкрепата си , за това което правиш.


Благодаря ти! Едно приятелско рамо е винаги от полза.
цитирай
57. sparotok - том 2
11.02.2012 00:13
bulgarinut57 написа:
"Явно ще трябва да излизат и други книги."

Ама ти наистина ли си помислювал,
че ще минеш "ей така" с около 200 страници ?????
Това е тотална заблуда.
Аз си мислех, че вече си очертал рамката на ТОМ ВТОРИ !
Който хване пушката веднъж, връщане назад НЯМА.
Истината трябва да се ОТВОЮВА !!!
Днес перото е пушка !


Том втори вече е очертан, важното е обаче първия да се приеме добре.
А това, че перото е пушка е съвършено вярно!
цитирай
58. sparotok - благодаря ти!
11.02.2012 00:19
zelas написа:
Подобно име се появява в 10-11в при руските - Каницар (Kanitsar)

http://enc-dic.com/history/Kanicar-20741.html


Благодаря ти Пламене! Не бях чувал за Каницар.
По това време обаче 10-11 в. с името руснаци са наречени украинците, дедите на руснаците са наричани московити.

Поздрави!
цитирай
59. bulgarinut57 - РУТИННА ПРЕДСТАРТОВА ТРЕСКА.
11.02.2012 01:46
"....важното е обаче първия да се приеме добре."

Без излишно напрежение !
Мача е наш !
Бий, за да те уважават !!!
Само напред !!!
цитирай
60. hristo27 - Желая ти топъл и спокоен уикенд!
11.02.2012 09:32
Желая ти топъл и спокоен уикенд!
цитирай
61. анонимен - том 1
11.02.2012 09:56
Бъди сигурен че първата книга ще се приеме повече от добре. Имаш стил на писане и това се усеща веднага, а когато и истината докосне сърцата на читателите...
Успехи Павел и продължавай все така да разкриваш "Истинската българска история"
цитирай
62. mileidi46 - :))
11.02.2012 13:19
Поздрави приятелче и не спирай!!!
Снежна прегръдка от ледена Италия:)))
цитирай
63. анонимен - "половината от народа ни носи ...
11.02.2012 15:18
"половината от народа ни носи тракийски гени. "

Една корекция - не половината от народа ни е с тракийски гени, а половината от гените на българите са тракийски, мисля, че беше 48%.

Как ще се казва книгата?
цитирай
64. анонимен - Поздравления за труда .
11.02.2012 18:00
Поздравления за труда .
цитирай
65. анонимен - до zelas
11.02.2012 19:26
Здравейте. Ако Ви е известно, посочете данни за тракийските племена руси и одруси (одриси). Също така данни за планината Пояна руска, къде се намира и има ли връзка с произхода на съвременното население на Русия?
цитирай
66. sparotok - благодаря!
11.02.2012 19:27
анонимен написа:
Поздравления за труда .


Благодаря!
цитирай
67. sparotok - :)
11.02.2012 19:31
анонимен написа:
"половината от народа ни носи тракийски гени. "

Една корекция - не половината от народа ни е с тракийски гени, а половината от гените на българите са тракийски, мисля, че беше 48%.

Как ще се казва книгата?


Благодаря за корекцията:)
цитирай
68. sparotok - Италия
11.02.2012 19:36
mileidi46 написа:
Поздрави приятелче и не спирай!!!
Снежна прегръдка от ледена Италия:)))


Благодаря ти!:)
Италия винаги я свързвам с ароматното експресо, пивкото Кианти, всусното прошуто и темпераментните жени. Все още ми е трудно да повярвам, че в Рим има сняг...
цитирай
69. sparotok - !
11.02.2012 19:45
анонимен написа:
Бъди сигурен че първата книга ще се приеме повече от добре. Имаш стил на писане и това се усеща веднага, а когато и истината докосне сърцата на читателите...
Успехи Павел и продължавай все така да разкриваш "Истинската българска история"


Благодаря за подкрепата!
цитирай
70. sparotok - !
11.02.2012 20:26
hristo27 написа:
Желая ти топъл и спокоен уикенд!


Благодаря ти приятелю!
Хубава неделя!:)
цитирай
71. sparotok - alea iacta est
11.02.2012 20:29
bulgarinut57 написа:
"....важното е обаче първия да се приеме добре."

Без излишно напрежение !
Мача е наш !
Бий, за да те уважават !!!
Само напред !!!


Както е казал Цезар - Alea iacta est -жребият е хвърлен...
няма възможност за връщане, камъкът вече се търкаля по склона и набира скорост.
цитирай
72. bulgarinut57 - VERITAS VOS LIBERABIT !
11.02.2012 21:01
"...камъкът вече се търкаля по склона и набира скорост."
Премазвайки дебелоопашатите вековни лъжи,
помитайки "на'учните" трудове на политпропагандатори,
развенчавайки старите догми на дърти МОШЕници,
като дебелака златарски или пък младежът иречек.

VERITAS VOS LIBERABIT !
Истината освен свободни, ще ни направи и по-силни ДУХОМ !!!
цитирай
73. get - - Поздрави и уважение Спараток, за статията ... а и на всички останали, които спроти сили и знания ...
12.02.2012 20:15
... се включиха, в обсъждането й !!

- Но считам, че не ще кажем, пълната истина ... ако не си поставим въпросът - А, откога датира титлата(думата) "Кан(ос)" ?!

- Само ще маркирам:
а) произход на името, на пуническия военачалник к"Ханибал;
б) имаме споменаване "канос", като служебна титла, при описание колонизацията от Картаген на западното африканско крайбрежие VІ в. пр. хр.;
в) имаме, упоменаване в гръцката митология на митично същество кан"таур(кентавър), като допълвам, че на гръцки думата се приема едно към едно;
г) имаме документарино Ханибалиу (един от синовете на роденият в Ниш император Констанций Хлор), също и брат на Константив Велики ? - Защо изреждам всички тези факти ?! - много просто, по причина, че родната ни историческа школа е приела, че титлата има средно-азиатски тюркски произход !

- От тук възниква основният въпрос ! - доколко българската историческа наука е коректна, занимавайки ни с надписът(изписване и опити за тълкуване на) "Канасубиги" - Като с това се опитват да извеждат, като "тюркски" етносният характер на народът ни, или династите Омуртаг и Маламир ?!

- А както виждаме, тя се среща в значително по-ранен времеви период и то не в Средна азия а тук на Балканите и Източно средиземноморие !!
цитирай
74. osiris1002 - "Пророчествата на Ванга"
13.02.2012 13:06
"Ще се отвори земята и ще се открие кои са българите. Не е вярно, че българите са чергари. Откъдето са минали, държава са оставили и бел град."

Поздрави за статията
цитирай
75. sparotok - Ванга
13.02.2012 23:00
osiris1002 написа:
"Ще се отвори земята и ще се открие кои са българите. Не е вярно, че българите са чергари. Откъдето са минали, държава са оставили и бел град."

Поздрави за статията


Определено археологическите находки ще докажат, че сме местен народ, а не азиатски номади.

Поздрави!
цитирай
76. dulo - Орфей - Канас
15.02.2012 12:13
Здравайте Спаро и Гет,
Веднъж видях една стомна / гарафа или нещо подобно/ на която беше нарисуван Орфей с арфата и на нея пишеше - Канас Орфеос.......
Ха сега де? Също бих прибавил и БалКан - според мен означава големия владетел.
Интересно е също, че днес най-големият съд в сервиза, от който се налива в по-малките съдове, чаши и прочие се нарича .... Кана. Със сигурност има и много други примери. Според мен Канас У Биги означава просто Владетел Утвърден У/От Биги-Бога-Бага. Произхода на Божествеността на призванието да бъдеш Владетел/Канас е винаги подчертаван и до ден днешен при всяка съществуваща монархическа династия. Всеки Цар/Крал е У Бога владетел - призван и поставен и утвърден от Него - Всевишния, което прави правото му да управлява, притежава и взима, неоспоримо и изначално.
Също така категорично смятам, че Канас/Къняз не означава принц или нещо по малко от Цар, но Мидо-Персийското Сар/Тсар се е наложило поради нуждата всички Канаси/Кънязи да се обединят под едно управление. Генеалогията на това може лесно да се проследи ако четеш Библията в оригинал .... :-)
Поздрави!
Митака
цитирай
77. sande - Поздрави, Спароток!
15.02.2012 14:15
Благодаря ти за интересната информация, слабо позната от мен.;

Бъди жив и здрав! Радвам се на всичко, което пишеш.
цитирай
78. sparotok - благодаря ти!
17.02.2012 21:09
sande написа:
Благодаря ти за интересната информация, слабо позната от мен.;

Бъди жив и здрав! Радвам се на всичко, което пишеш.


Благодаря ти и аз за интереса към работите ми!
И прощавай за закъснелия отговор.
цитирай
79. sparotok - канас
17.02.2012 21:18
dulo написа:
Здравайте Спаро и Гет,
Веднъж видях една стомна / гарафа или нещо подобно/ на която беше нарисуван Орфей с арфата и на нея пишеше - Канас Орфеос.......
Ха сега де? Също бих прибавил и БалКан - според мен означава големия владетел.
Интересно е също, че днес най-големият съд в сервиза, от който се налива в по-малките съдове, чаши и прочие се нарича .... Кана. Със сигурност има и много други примери. Според мен Канас У Биги означава просто Владетел Утвърден У/От Биги-Бога-Бага. Произхода на Божествеността на призванието да бъдеш Владетел/Канас е винаги подчертаван и до ден днешен при всяка съществуваща монархическа династия. Всеки Цар/Крал е У Бога владетел - призван и поставен и утвърден от Него - Всевишния, което прави правото му да управлява, притежава и взима, неоспоримо и изначално.
Също така категорично смятам, че Канас/Къняз не означава принц или нещо по малко от Цар, но Мидо-Персийското Сар/Тсар се е наложило поради нуждата всички Канаси/Кънязи да се обединят под едно управление. Генеалогията на това може лесно да се проследи ако четеш Библията в оригинал .... :-)
Поздрави!
Митака


Канас -княз е свързана със санскритската канисия, а думата кана пък е свързана със санкритската кани-отвор, дупка, яма (в смисъл на съд), сродните наши думи на кана са канавъ-яма и конобъ-котел.

Не ми е позната персийска титла САР, такава имат хетите, позната е и на асирийците като ШАР.

Поздрави!
цитирай
80. анонимен - ужас не ами ужас
19.02.2012 15:33
voulgaros написа:
Странно, в друг пост казваш че икос, кикос-значи КОН..сега пък АСПА АСПИОС-ЗНАЧИЛО КОН..направо кажи че ИППОС Е КОН..тОВА е наи верното,мисля.

Каква Меда е била жена на Филиппос?????? аа та и маика на Александру Филиппидис Аминтакис?? Има википаидиа=УИКИ ДЕЦАТА!=нещо като ен киклос паидиа.
А за монетите (лат.)- ВСИЦКИ НОМИЗМИ (гр.)СА ГРЪЦКИ И СЯКАНИ ОТ ГЪРЦИ,ПИТАИ ХРИСТО ХАРИТОНОВ..КАК ДА ПОБЕДИШ ЕЛЛАДА--КАТО НЯМА КАК ПРОСТО ДА НИ ПРЕМАХНЕШ ОТ ВСИЦКИ СВЕТОВНИ МАСИВИ И НОСИТЕЛИ НА ИНФОРМАТИА (лат.)
УЖАС--БЪЛГАРСКИ УЖАС - ХОРЪР.


Ужас, а дори, позор е поведението ти и избора на думи!Къде си расъл бе човек???????????
цитирай
81. peter1 - Peter1
23.02.2012 08:30
Здравейте, монетите са ценни. На първата от тях съществен е жезълът, който е изобразен. Той директно копира този от Мадарския конник. Второто нещо е изписването на титлата БАСИЛЕОС. Тя е съкратена - БАСИ. Това означава, че е двусъставна и БАЗИ или БАЖИ директно означава БОЖИ. Втората част е ЛЕОС - лъв - една значителна част от монетите от епохата на Александър титлата е изписана около изображение на лъв.
Но въпросът ми е - защо смятате, че монетите са от Добруджа. Факта, че там е Малка скития, едва ли е основание.
цитирай
82. peter1 - Peter1
23.02.2012 09:05
Извинявам се, монетата наистина е от Добруджа. Намерих источник.
цитирай
83. kirilkirkov - "Княз" нее титлата на ...
10.12.2012 22:08
"Княз" нее титлата на Аспарух и не е използвана от българите , моля да сте по - прецизни в използването на термини и източници . Винаги можем да нагодим нещо за да докажем твърдението си но това няма да е истината , а ще е нашият начин !
цитирай
84. sparotok - княз
11.12.2012 00:02
kirilkirkov написа:
"Княз" нее титлата на Аспарух и не е използвана от българите , моля да сте по - прецизни в използването на термини и източници . Винаги можем да нагодим нещо за да докажем твърдението си но това няма да е истината , а ще е нашият начин !


Аспарух носи титлата княз в Именника на Българските Владетели. Не Ви ли е известен този документ? Там пише

- Исперих княз 60 и една година. Родът му Дуло, а годината му верени алем.

А предишния абзац е - Тези петима князе държаха князуването от другата страна на Дунава 515 години с остригани глави. И след това дойде на страната на Дунава Исперих княз.

На гроба на Пресиян пише - Съде лежить кьнензъ Пресиянъ...

Княз е титла на старите българи, това го показват фактите. Ако разполагате с други данни представете ги. Подволете да Ви поясня, личното мнение не е доказателство:)
цитирай
85. shtaparov - Това "Канит" като нищо ...
27.11.2015 20:24
Това "Канит" като нищо си отговаря и на "скандинавското" (т.е. Скитското) Кнут с което иде да покаже,че името Скандинавия наистина означава Сканда Новая (Скита Новата,Нова Скития).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13932324
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031