Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2011 17:15 - ЗНАЧЕНИЕ НА ДУМИТЕ СВЕКЪР, СВЕКЪРВА, СНАХА, НЕВЕСТА
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 51858 Коментари: 106 Гласове:
108

Последна промяна: 23.12.2011 13:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЗНАЧЕНИЕ НА ДУМИТЕ СВЕКЪР, СВЕКЪРВА, СНАХА, НЕВЕСТА....

 

 

 

Особен народ сме ние българите. Въпреки, че често сме попадали под влиянието на различни чужденци, на дедите ни се е отдало да съхранят себе си. Дори и днес, в тези объркани времена все още пазим старите обичаи. Явно подсъзнателно нещо ни кара да се придържаме към определени неща, да ценим предаденото от по-старите поколения и да го предадем на тези, които идват след нас.

 

Българския език е богат на изключително древни думи отразяващи положението на хората в семейството. Като пример могат да се посочат свекър, свекърва, снаха, невеста и девер. Звученето им не е много променено през последните 4000 години. В езика на ведическите арийци тези думи се произнасят като свасура, свасри, снуса, наводха, девр.

 

Разбира се тези особени названия се срещат и при други народи. В латинския има socer, socrus, nurus, levir..Гърците предлагат εκυρος, εκυρα, νυος, νυμφη. Дори и в староанглийския (и англо-саксонския) намираме sweor-свекър, sweger свекърва, snoru- снаха, tacur-девер ...

 

Интересното обаче е това, че българските думи са най-близки до индо-арийските. Предлагам сравнение на нашите свекър, свекърва, снаха и невеста с техните съответствия от санскрит, латински, старогръцки и староанглийски.

 

Бълг.         Санс.       Лат.     Ст.гр.      Ст. Англ.

 

свекър   -  свасру  сокер - екюроссвеор

свекърва -свасри  - сокра  -екюра   - свегер

снаха       - снуса     - нурус  -нюос     - снору

невеста     -наводха-спонса -нюмфебруде (средно английски)

девер         -девр       -левир- даер        -такур

 

Българските думи не само показват най-голяма прилика с думите от Ведите, но при нас има дори съвпадения на синонимите за свекър и свекърва. В България се използват още свако и сват (за свекър), сватя за свекърва. В древния санскрит имаме свака и свата. Значението им е свой, един от своите, роднина.

 

Свекър означава – този, който кара двама да се съберат и да станат свои, да се превърнат в роднини. В миналото свекъра е бил отговорен за брачния обред и е налагал определени задължения на младоженците. Не случайно до скоро (а може би и все още) се целуваше ръка на свекъра. Значението на свекърва е същото като на свекъртази, която кара двама души да се съберат, да станат свои.

 

Предполагам, че на повечето хора вече е станало ясно, че частицата сва в санскритската дума  свасура (свекър) има значение свой. Частицата сура обаче не дава смисъл съчетана със сва-свой. От друга страна, в българския език частицата све (опростена от свое) е съчетана прекрасно с кара (карам, накарвам, принуждавам).В санскрит също има глагол карамикарам, принуждавам, налагам, движа. Странното обаче е, че в думата свасура той е преиначен, изгубил е старата си форма.

 

Да видим как стои положението с другите езици. В латински, старогръцки и староанглийски думата за свой е съответно suus, εος, agen. Латинската suus прилича на нашата свой и санскритската сва. Гръцката εος навярно е имала по-стара форма σβεος, староанглийската agen обаче няма нищо общо със санскритската сва.

 

До тук става ясно, че староанглийските (англо-саксонските) sweor, sweger са заемки. Фактът, че англичаните си имат напълно свои термини да свекър и свекърва са още едно потвърждение за това. Father in lawсвекър и mother in law свекърва си имат добро обяснения в английския.

 

Разгледаме ли латинския и старогръцкия ще установим, че в тях не присъстват глаголи подобни на санскритския карами и нашия карам. Частиците cer, cru, κυρ в лантински и гръцки са лишени от всякакъв смисъл. Това ни позволява да кажем, че и в тези езици думите за свекър и свекърва - socer, socrus, εκυρος, εκυρα са заемки...дадени навярно от трако-пелазги.

 

От сравнителната таблица по-горе виждаме, че на санскритската снуса отговарят нашата снаха (снъха –ст.блг.), латинската norus, гръцката νυος и староанглийската snoru. Езиковеди като Фасмер смятат, че думата снаха означава свързана, обвързана (коренът е сна, сно) и посочват като сроден глагола снова ( тъка, преплитам, свързвам). Това разбира се е верно, но трябва да се добави и българската дума сноп. Снопът се състои от вързани, свързани житни стъбла. Друга български сродни думи са снаждам, т.е. шия, свързвам, а също и нишка (нещо, което свързва).

 

Обяснението в санскрит идва от глаголите снаса  нишка, насате, нахате –снаждам, снова, свързвам. В латински и старогръцки присъстват думите neurus, νευρον имащи смисъл връзка, нишка.  В староанглийската snoru снаха се обяснява с англо-саксонската snear-връв, въже...освен, ако не се окаже, че snear е ранна заемка...Все пак в английския си има автентичен термин за снаха, това е daughter in law.

 

Относно етимологията на думата невеста съществуват няколко предположения. Едни смятат, че значението е неизвестна, други предлагат незнаеща, а трети твърдят, че невеста означава новодоведена. Съгласен съм с последната версия защото частицата веста (в невеста) отговаря на глагола вестиводя. Частицата водха в санскритската наводха също има занчение водя. Древните форми са били нававеста, нававодха, след време те се опростват в невеста, наводха.

 

Латинската, гръцката и английската дума за невеста: спонса, нюмфе, бруд нямат връзка с индо-арийската наводха и българската невеста.

 

Остана да разгледаме думата девер. Санскритската й форма е девир, девр- направо смайващо близка до нашата. Трябва да се отбележи обаче, че латинската левир и гръцката даер показват прилика с девир, девр. В латинския понякога има замяна на д и л, т.е. левир може да се разгледа и като девир. Омерическата даер е била с по-древна форма давер...дали “гръцката” дума има обяснение на гръцки език е друг въпрос.

 

Смятам, че девер означава поставен, т.е. изпълняващ някаква особена функция в древния брачен обред. Обяснение може да се даде със ст.блг. глагол дети ( девам, дявам), който е почти идентичен на  санскритския дати (дявам, девам).

 

Докато при нас и индо-арийците има обяснение, то при латиноговорящите и гърците възниква един проблем. На латински поставям е ponere, statuare, locare, constituere. В гръцкия думата е τιθημι, а в староанглийския съответната е don.

Излиза, че думите за девер levir, δαηρ,  tacur нямат обяснение в латински, гръцки и староанглийски...някой друг ги е въвел там.

 

Кой обаче е този някой? Поне за гърците е сигурно, че фригите са им дали особените думи за хората в семейството. В старофригийски поставям, дявам е дает, макар документирана преди около 2700 години думата е изключително близка до ст.блг. детидявам, поставям. Дети-девам е основата за девер. Фригийската дума за свекър е свекро (като крайното о навярно изпълнява футкцията на ъ). Фригийската дума за зълва е галавос ( по-късно развита в залавос-зълва). Фригите имат и дума за етърва, това е ятера (янатера). Трябва да се добави и това, че нашите думи майка, тате, дядо, баба, брат ...присъстват във тракийския език, но тези факти не се представят в систематизиран вид на широката публика...

 

С тази работа поправям пропуска на нашите учени. Разбрахте колко древни са думите свекър, свекърва, снаха и девер. Разбрахте също и значението им. Надявам се да ви е било интересно:)

 

Ако някой иска да научи подробности за празника Коледа, може да го направи тук

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/12/23/koleda-pelasgiiskiiat-praznik-na-slynceto.655759

 

 

Весели празници на всички!:)




Гласувай:
109



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
22.12.2011 17:23
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
22.12.2011 17:25
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Да, много навреме ми го казваш, з...
22.12.2011 17:27
Да, много навреме ми го казваш, защото все някога ще стана свекърва.
цитирай
4. gandolfini - Весели празници Спароток...
22.12.2011 17:27
приятно изкарване и много ,много здраве и любов през новата година.
Поздрави,здраве и любов.
цитирай
5. sparotok - :)
22.12.2011 17:35
kasnaprolet9999 написа:
Да, много навреме ми го казваш, защото все някога ще стана свекърва.


Хубаво е да си знаеш задълженията:)

Весело изкарване на празниците!
цитирай
6. sparotok - благодаря ти!
22.12.2011 17:36
gandolfini написа:
приятно изкарване и много ,много здраве и любов през новата година.
Поздрави,здраве и любов.


Благодаря ти! Весело посрещане на Коледа и Нова Година заедно с любимите хора!
цитирай
7. mt46 - Поздрав
22.12.2011 17:37
за познавателния постинг, приятелю!
Сп. мен "невеста" /невяста/ идва от ст.бълг. "ведяти", "вести" /зная, познавам/ - незнаеща, не-позната, девствена / в Библията - "Адам позна Ева".../ :)
Радостни, светли коледни празници!
цитирай
8. joysii - "С тази работа поправям пр...
22.12.2011 17:40
"С тази работа поправям пропуска на нашите учени."
..........................
Пропуските на учени могат да се допълнят само от УЧЕНИ, защото само те са в състояние да проведат едно задълбочено научно изследване. За да се формулират научни изводи са нужни компетентност и неоспорими доказателства.
С това не може да се справи един, макар и много амбициран, лаик.Неговото мнение никога няма да бъде нещо повече от хрумване, предположение.
Несериозно е да се правят категорични исторически изводи само на база бегло сходство в звученето на няколко думи.
Поздрави,Спароток.
Разбирам добрите ти намерения,но...
цитирай
9. voinov50 - Интересно ми беше.
22.12.2011 17:45
Весели празници!!! :)
цитирай
10. tili - Весела Коледа
22.12.2011 18:06
и щастлива Нова година, Павле! Да си жив и здрав:)))
цитирай
11. sparotok - !
22.12.2011 19:45
mt46 написа:
за познавателния постинг, приятелю!
Сп. мен "невеста" /невяста/ идва от ст.бълг. "ведяти", "вести" /зная, познавам/ - незнаеща, не-позната, девствена / в Библията - "Адам позна Ева".../ :)
Радостни, светли коледни празници!


Приятелю, признавам, че има логика в думите ти. Трябва обаче да се съобразим с няколко особености.
1. Моралните норми в древността са били други. Според Херодот на тракийските момичета, преди сватбата е било позволено да имат контакт с когото пожелаят.
В моментта, в който са ставали невести те вече са имали богат опит...
2. В случай, че невеста означаваше непозната (в библейския смисъл) то би трябвало да очакваме форма неведа, невежа...

Весели празници приятелю!
цитирай
12. sparotok - чакане
22.12.2011 19:49
joysii написа:
"С тази работа поправям пропуска на нашите учени."
..........................
Пропуските на учени могат да се допълнят само от УЧЕНИ, защото само те са в състояние да проведат едно задълбочено научно изследване. За да се формулират научни изводи са нужна компетентност и неоспорими доказателства.
С това не може да се справи един, макар и много амбициран, лаик.Неговото мнение никога няма да бъде нещо повече от хрумване, предположение.
Несериозно е да се правят категорични исторически изводи само на база бегло сходство в звученето на няколко думи.
Поздрави,Спароток.
Разбирам добрите ти намерения,но...


Джойси, верно е, че квалифициран учен трябва да извърши проучването...но до кога трябва да чакаме. Работата на Хаас, в която са споменати думите за свекър, свекърва, етърва, зълва...е публиквана преди 46 години...

Колко години още трябва да минат, за да се престрашат някои хора да кажат истината?
цитирай
13. sparotok - !
22.12.2011 19:50
voinov50 написа:
Весели празници!!! :)


Весели празници и на тебе приятелю!:)
цитирай
14. sparotok - !
22.12.2011 19:51
tili написа:
и щастлива Нова година, Павле! Да си жив и здрав:)))


Благодаря ти Лили! Весело посрещане на Коледа и Нова Година!:)
цитирай
15. killuminati - Благодаря!
22.12.2011 20:02
Толкова древни думи, а колко малко са се изменили.
Може би затова Пртър Дънов е казал, че българският език е най-точният език на който могат да се предадат окултните истини.
Поздрави!
цитирай
16. boristodorov56 - Какво е мнението ти за книгата на Ив. ...
22.12.2011 20:21
Какво е мнението ти за книгата на Ив. Венедиктов "Медното гумно на прабългарите"? в контекста на твоите търсения?

Какво мислиш за Именника и за Българския календар.


http://www.vmro.net/iv_gumno/index.htm
цитирай
17. sparotok - Венедиков
22.12.2011 20:48
boristodorov56 написа:
Какво е мнението ти за книгата на Ив. Венедиктов "Медното гумно на прабългарите"? в контекста на твоите търсения?

Какво мислиш за Именника и за Българския календар.

http://www.vmro.net/iv_gumno/index.htm


Земляк, книгата на Венедиков е хубава, даже много хубава, но си носи бремето на своето време.

Венедиков е можел да обясни, че тракийската дума за змей, а именно зум все още се използва от българите, за да се обозначи змия. Трябвало е да бъде обяснено и това, че гръцката дума дракон не е гръцка, а тракийска. Има тракийско лично име Дракола ( същото като това на Влад Цепеш Дракула)...
Дракон и Дракола идват от драка -шип, нещо остро.

Не е споменал един важен факт, а именно, че правилното име на Онгъла е река Олган...което на старомакедонски означава влага (напълно логична дума за река). Това е индикация, че езика на старите българи е бил сроден със старомакедонския...т.е. старите българи са говорели тракийски език...

Иначе свалям шапка на Венедиков да това, че е показал връзката на българските обреди с тези на хората от Античността. Казал е и, че името на Атила е сродно на това на тракийския бог Атис...

Не е имал възможността да каже истината направо, но пък е пуснал доста трохички за тези, които са решили да търсят истината...

За Именника някои казват, че е фалшификация...Възможно е, но всяка добра фалшификация е основана на верни данни, като се добавят и други, целящи да създадат определено впечатление.

Възможно е особените имена за годините - шегор, верени и др. да са добавени с надеждата българите да бъдат изкарани тюрки. Фалшификатора обаче не е знаел за тракийското влияние върху народите на Средна Азия...Шегор е тракийския Загрей, алемъ е тракийската дума арима, алима -1.

За старобългарския календар не смея да спекулирам...



цитирай
18. sparotok - !
22.12.2011 20:49
killuminati написа:
Толкова древни думи, а колко малко са се изменили.
Може би затова Пртър Дънов е казал, че българският език е най-точният език на който могат да се предадат окултните истини.
Поздрави!


Не съм запознат с окултизма, но българския език наистина е изключително древен.

Поздрави!
цитирай
19. get - - Хехе, Джойси ... втаса ли зелето или сиренето ... дето се подсирваше с "..." ?? :))
22.12.2011 20:53
sparotok написа:
joysii написа:
"С тази работа поправям пропуска на нашите учени."
..........................
Пропуските на учени могат да се допълнят само от ... ?
Поздрави,Спароток.
Разбирам добрите ти намерения,но...


Джойси, верно е, че квалифициран учен трябва да извърши проучването...но до кога трябва да чакаме. Работата на Хаас, в която са споменати думите за свекър, свекърва, етърва, зълва...е публиквана преди 46 години...

Колко години още трябва да минат, за да се престрашат някои хора да кажат истината?


- Джойси :)) - докога да чакаме приятелите ти учЕни да ни обяснят какъв е произхода ... от Централна Азия ... ТЮРКСКИ ?? - или местен ТУКАНСКИ ??!! :((
- И-и-и ? - Когато планината не отишла при МохАмед, Мохамед(умен човек !) отишъл при Планината !!(арабска мъдрост) :)

- Све - Къ/ар ?? ... относно втората частица К(ъ)АР !! - От къде и кога ли може да датира тя ?
- Аз казвам, че е поне на 4 000 години, от "туканка" ... малко "по" на юг ... Това което в момента се знае, като Коринтски провлак. Там имаме гр.Коринт. За същият ни казват, че е от поне 2 000 г. ВС !
- Първоначално е бил създаден от б/пеласгите ... синовете на Хелиос !!
- ОТ ТЯХНО ВРЕМЕ ... градът е носил името КАРинт !!
- В етимо-речника четем "city in Greece, from L. Corinthus, from Gk. Korinthos, from Pelasgian *kar- "point, peak." The -nthos identifies it as being from the lost pre-IE language(!!) of Greece." ... лъжат малаките, че е бил от предЕвропейски език, щот не им отърва ... пелазгийският си е баш Европейски, щот на 500 км. над Коринт е най-старото географско название за ЕВРОПА !!
- Относно "превода" на "kar"- "point, peak, НЕ МОГА ДА СЕ СЪГЛАСЯ . основният смисъл на тази словообразуваща частица е със смисъл карАМ; - производнкарУЦА; ... шофьор на карУЦА - каруЦАР ... Кшатрия - каста на арийците-колесничари, която е била първенствуващата преди преврата направен от а"БРАХманите !!? :))
- Ако не ти е ясно нещо ? - питай, щот с учЕните ... шЪ си останеш на "сухо" :))
цитирай
20. stela50 - Интересно ми беше , Спароток ... а и като бъдеща свекърва ...
22.12.2011 21:17
Сърдечни пожелания за Светли празници и щастливи дни !
цитирай
21. sparotok - !
22.12.2011 22:14
stela50 написа:
Сърдечни пожелания за Светли празници и щастливи дни !


Благодаря ти!

Весели празници на тебе и цялото ти семейство!
цитирай
22. mitkaloto - Весели празници.Наздраве.
22.12.2011 22:16
Весели празници.Наздраве.
цитирай
23. sparotok - Весели празници!
22.12.2011 22:24
mitkaloto написа:
Весели празници.Наздраве.


Весели празници!
цитирай
24. magnoliya - Поздрави за поста!
22.12.2011 23:29
Всичко е толкова добре обяснено!
Весели празници и плодотворна Нова година!
цитирай
25. sparotok - !
22.12.2011 23:33
magnoliya написа:
Всичко е толкова добре обяснено!
Весели празници и плодотворна Нова година!


Благодаря ти! Весели празници!
цитирай
26. bulgarinut57 - ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ !
23.12.2011 01:26
И Българският БОГ много здраве и сполука да ти донесе
през новата, още по - трудна година !

цитирай
27. kometapg - Прочетох с интерес! Пожелавам ти ...
23.12.2011 02:22
Прочетох с интерес! Пожелавам ти хубави празници!:)
цитирай
28. zaw12929 - КОЛЕДА, ЧЕ И 2012 СЕ ЗАДАВА: ВЕСЕЛО И ЩАСТЛИВО ДА Е ВСЕКИ ДЕН!
23.12.2011 07:38
КАРТИЧКАТА ПОЛУЧИ И НА ПРИЯТЕЛИТЕ СИ ПРЕПРАТИ СЕГА!
http://store4.data.bg/angelhell/vesela_koleda/vesela_koleda.swf
цитирай
29. diadokolio - Много полезно!
23.12.2011 07:47
Добър да е денят Ви,
Благодаря Ви, за темата, която носи много енергия!
Нямам специална подготовка, интересът ми е продиктуван от проблемите, които имахме за деца и многото осиновени деца в рода ни.
Двамата ми дядовци бяха с по седем братя и сестри.
Бях малък и ми беше трудно с думите- девер, зълва, балдъза, свако и т.н..
Беше ми интересно, всеки си има собствено име, а защо има и връзващо име.
Как и откъде са дошли имената, нямам представа, но ме интересуваше заряда, който се влага в думата.
При всяко екскурзионно летуване се интересувах и търсех контакт с местни сватовници, които пазят много тайни за енергетиката на рода и продължаването му. Невероятни са тайните във всеки род, защото плодовитостта е била проблем в някои семейства. Тогава е спазвана връзката, за да се продължи рода, наследството и бъдещото дете.
Може да звучи много наивно, но вярвам в енергията, която е вложена в тези думи и приносът и за благоденствието на рода, частицата от кръвта, която е заряд за бъдещето на имотите.
Много ще ми е полезен Вашият отговор или отхвърляне на моите цикли, които ще си продължавам да търся.
Вълнува ме всичко, което древните са открили и следили за кръвта, която трябва да се подсилва с всяко следващо поколение.
Да, навярно ще ме отхвърлите, че човек е разумно същество и не трябва да го свързвам с животинското царство, защото има по- важни връзки, като любов и привличане, а не моят математически поглед за натрупвания.
Много обикалях с дъщеря ми(1981-1991), заради механичното и увреждане при раждане. Питах, слушах и си записвах. Много мъка видях, защото са решили, че любовта е по- важна от кръвта, но после са обречени на мъка с проблемни деца.
Имах властта и внимателно я приложих върху дъщерите, това им помогна да си поръчат децата и да се изпълни поръчката им по естествен и безболезнен начин. Природата си има правила, а ние в нея?
Весели празници!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
30. zaw12929 - Пак разпалвате любопитството ни... и то на високо ниво
23.12.2011 07:47
Постингът е интересен и от друга страна се питам: На какво се дължи у нас този страх от "съкровището"- свекърва , а и тъщата не се радва на уважение. От кога ли датира?! Защо... Сега са дни за весели вълнения, нека този въпрос да се възприема от веселата страна- има и вицове. Те не са подходящи за историята
цитирай
31. hristo27 - Весели празници и от мен! А за с...
23.12.2011 09:07
Весели празници и от мен!
А за свекървите - питай снахите... :))))
цитирай
32. анонимен - Срвнителното езикознание може
23.12.2011 10:45
да обясни много неща, за които историята мълчи. Изключително интересно!
цитирай
33. monaliza121 - Весели Коледни празници, Спаро...
23.12.2011 10:58
Весели Коледни празници, Спароток!:))
цитирай
34. sparotok - !
23.12.2011 11:19
bulgarinut57 написа:
И Българският БОГ много здраве и сполука да ти донесе
през новата, още по - трудна година !



Благодаря ти! Българския Бог вече ми направи подарък, най-ценния възможен подарък!

Весели празници Българино!
цитирай
35. sparotok - благодаря ти!
23.12.2011 11:21
kometapg написа:
Прочетох с интерес! Пожелавам ти хубави празници!:)


Благодаря ти! Весела Коледа!:)
цитирай
36. sparotok - Весели празници!
23.12.2011 11:22
zaw12929 написа:
КАРТИЧКАТА ПОЛУЧИ И НА ПРИЯТЕЛИТЕ СИ ПРЕПРАТИ СЕГА!
http://store4.data.bg/angelhell/vesela_koleda/vesela_koleda.swf


Благодаря ти! Весели празници!
цитирай
37. sparotok - до diadokolio
23.12.2011 11:39
За мен не съществува никакво съмнение, че дедите ни са имали добри знания относно повишаването на плодовитостта. По принцип самият им начин на живот е предразполагал към добро телесно и духовно здраве. Били са постоянно в движение, ако не на полето, то на площада с хора и ръченици. При игране на хора и ръченици се упражняват мускулите на малкия таз, а те играят важна роля както при зачеването, така и при раждането.

Уважението към природата и участие в празници като кукерство и Трифон Зарезан помага на хората да се освободят от стреса и да се заредят с положителна енергия.

модерния начин на живот ...е едно бедствие. Движението ни е почти никакво, нямаме опората на вярата, губим връзката с близки и съседи, затваряме се в панелените си килии и се заковаваме пред телевизията, която си е отрова за душата. Храната, която ядем е пълна с хормони, пестициди, хербициди и антибиотици...Чудо е, че все още се раждат деца!

Не се ли възстанови селото България е обречена да изчезне...Да се надяваме, че това няма да стане!

Весели празници!
цитирай
38. sparotok - тъщата
23.12.2011 11:44
zaw12929 написа:
Постингът е интересен и от друга страна се питам: На какво се дължи у нас този страх от "съкровището"- свекърва , а и тъщата не се радва на уважение. От кога ли датира?! Защо... Сега са дни за весели вълнения, нека този въпрос да се възприема от веселата страна- има и вицове. Те не са подходящи за историята


Въпросът ти ми напомни за един виц - Защо зетьовете обичат тъщите си както тортите за рожден ден...- Защото тия торти са студени и със свещи...:)

Честно казано не зная от кога датира страхът към тъщата...Дали е било така в далечното минало не мога да кажа, няма данни за това.

Предполагам, че причината за суровостта на тъщата е бил суровия живот...а и създадения порочен цикъл. Ако една невеста е била дълго време тормозена от тъщата си, то и тя самата ще тормози след време снаха си...

Весела Коледа!
цитирай
39. bven - Весели празници, sparotok!
23.12.2011 12:26
Живот и здраве , нека да е мир по цялата земя!:))
цитирай
40. zelas - Не се ли възстанови селото България ...
23.12.2011 12:58
sparotok написа:
Не се ли възстанови селото България е обречена да изчезне...Да се надяваме, че това няма да стане!


Селото в оригиналният му вид е много трудно да се възстанови. Външните влияния са много силни и лавината от информация помита всичко по пътя си.

Има обаче някои неща, които човек може да следва:

1. Изхвърлете си телевизора. Няма друг начин, ако си кажете, че ще се ограничите, не работи. Освен това телевизията в момента е силно монополирана и истината там няма да намерите.

2. Не използвайте смарт-телефони, те са средства за контрол и следене. В тях има вграден чип, който следи всяко ваше действие и местоположение. Ако имате мобилен телефон го използвайте само за крайни случаи и когато сте на път.

3. Не участвайте в сайтове като фейсбук, туитър и други подобни. Те са средство за контрол и следене и ако ги поддържате ще ускорите монополизирането на интернет и превръщането му в медия подобна на телевизията сега. Дори блог.бг върви в тази посока така, че е добре да се търсят независими платформи.

4. Използвайте всяко кътче земя за да си произвеждате сами храната. Научете за химията на почвата за да я поддържате богата на хранителни вещества. Почвата в световен мащаб става все по-бедна.

5. Хранете се правилно, научете за тайните на добрите храни и тези, които са вкусни но ви вредят. Един пример - хлябът и всички житни храни са ненужни за човешкия организъм, те насищат но вредата им е по-голяма от ползата им.

6. Правете деца, не се оправдавайте, че не може да ги изхраните и осигурите с добро образование. В днешно време образованието не е добро така или иначе и цели да зомбира младото поколение. Не се оправдавайте с циганите, те може да ви попедят много лесно чрез демографско надмощие.

7. Не се доверявайте на лекарите, те са само бизнесмени, особено зъболекарите. Не ползвайте синтетични лекарства. Пийте чиста вода, макар и по-рядко.

8. Не работете за лудо, не плащайте данъци ако смятате, че държавата не ви служи добре.

Поздрави за статията, Павле!
цитирай
41. sparotok - до zelas
23.12.2011 13:43
Благодаря за коментара!

Весели празници приятелю!
цитирай
42. sparotok - Весели празници!
23.12.2011 13:44
alav написа:
Весели празници! Здраве, късмет, обич...и още много интересни статии!


Благодаря ти Вала! Весели празници!:)
цитирай
43. sparotok - Весели празници!
23.12.2011 13:45
bven написа:
Живот и здраве , нека да е мир по цялата земя!:))


Благодаря ти, чул те Господ! Весели празници!
цитирай
44. sparotok - !
23.12.2011 13:48
gogi6666 написа:
да обясни много неща, за които историята мълчи. Изключително интересно!


Верно е, исторически извор може да се унищожи, а и подправи, но да се унищожи езика е трудно...

Весели празници!
цитирай
45. sparotok - !
23.12.2011 13:50
monaliza121 написа:
Весели Коледни празници, Спароток!:))


Благодаря ти! Весели празници, здраве и късмет!:)
цитирай
46. sparotok - !
23.12.2011 13:52
hristo27 написа:
Весели празници и от мен!
А за свекървите - питай снахите... :))))


Весели празници приятелю!

Нали знаеш, че има и речник на снахите, там срещу думата свекърва е написано - триглава ламя, която никога не спи и вечно ръмжи:)))
цитирай
47. gremlin - А пък аз ще съм и свекърва и тъща
23.12.2011 14:34
след време, за думата тъща има ли някакво разяснение, като това в табличката?
Весели празнични дни!
цитирай
48. sparotok - тъща
23.12.2011 14:42
gremlin написа:
след време, за думата тъща има ли някакво разяснение, като това в табличката?
Весели празнични дни!


Тъща означава буквално майка, родственица...Може да звучи странно, но думата тъща е сродна на името Тетис (майката на Ахил)...

Весели празници!
цитирай
49. scarlety - Интересно ми беше...
23.12.2011 14:54
Интересно ми беше да прочета:) Значи свекървата е тази,която събира двама души да станат свои-добре звучи:)) Ще се наложи и аз да бъда свекърва и тъща-така де,трябва да съм запозната със значението им:))
Весели коледни празници,Павел!
цитирай
50. gremlin - Ха!
23.12.2011 14:56
Сега ме изненада. Тетис и Тетида ги смятах за едно и също, а именно госпожата на Океан и щерката на Уран и Гея...Пък те господа титаните, също като в днешните времена са давали имената си на внуците...
цитирай
51. megg - Светла Коледа!
23.12.2011 15:44
Здрава и благословена Нова година, Спароток! :))
цитирай
52. killuminati - Zelas
23.12.2011 18:07
Всичко което казваш е вярно според мен, с изключение на 1:
"Един пример - хлябът и всички житни храни са ненужни за човешкия организъм, те насищат но вредата им е по-голяма от ползата им."

Хлябът и житото са свещена храна! Белият хляб е вреден, защото е премахната обелката на зрънцето и е омесен с гадна мая.
Истинският хляб, този който са правили дедите ни, е бил достатъчен на някои исторически личности да живеят с това само - хляб и вода.
цитирай
53. audan - Не-веста / веща = булка 1.
23.12.2011 18:11
sparotok написа:
mt46 написа:
за познавателния постинг, приятелю!
Сп. мен "невеста" /невяста/ идва от ст.бълг. "ведяти", "вести" /зная, познавам/ - незнаеща, не-позната, девствена / в Библията - "Адам позна Ева".../ :)
Радостни, светли коледни празници!


Приятелю, признавам, че има логика в думите ти. Трябва обаче да се съобразим с няколко особености.
1. Моралните норми в древността са били други. Според Херодот на тракийските момичета, преди сватбата е било позволено да имат контакт с когото пожелаят.
В моментта, в който са ставали невести те вече са имали богат опит...
2. В случай, че невеста означаваше непозната (в библейския смисъл) то би трябвало да очакваме форма неведа, невежа...

Аз подкрепям тезата на mt46 в общи линии, без библейския произход,обаче.
Но напълно съм съгласен с Г. Сотиров , който през 1986 г. издава "ELEMENTA NOVA
PRO HISTORIA MACEDONO - BULGARICA"

Там в гл. "7. ИМЕНАТА НА ЕЗИЧЕСКИТЕ БОЖЕСТВА"четем:
quote]Веста. Споменахме вече, че Веста е била богиня на огъня в домашното огнище, а също и това, че е била почитана във всяко римско семейство. Тя е изобразявана като зряла жена , символ на дома и семейството. Случаят с Веста е особено интересен , тъй като в славянските езици ВЕЩ означава знаещ или познавач. Веста е следователно веща жена, което контрастира с НЕВЕСТА, което означава булка, младоженка, т.е. млада жена или годеница - която още не е въведена в изкуството на семейния живот. Гръцкия вариант на Веста, между другото, била богинята Хестия, която притежавала същите характеристики. Платон придава доста чудновата етимология на името Хестия, свързвайки го с гръцката дума ousia (същина, есенция).(6) Но от Диодор Сицилийски (Diodorus Siculus) ние знаем , че Веста била гетска богиня. Гетите - стар славянски народ - вярвали, че Веста им дала законите[/quote]

цитирай
54. audan - Не-веста / веща = булка 2
23.12.2011 18:22
Аз допълвам, че и "булка" е същото - "1.Мома,която е с було; 2. Мома, за която семейният живот е непознат/незнаен/невест и след сватбата се разбулва - разбира тайните"

А кой й разкрива тайните? При някои народи са бабите - жени с опит, не просто на години. Те са вещи/вещици. Те знаели по нещо от всичко (а някои и повечко). Билките са само част от "бабешкото знание".
В Рим са го правили (поне в началото) весталките - жриците на Веста/Веща/Знаещата, което ни отвежда до Атина -богиня на Мъдростта, чийто Паладиум е в нейния град, сред народа й ...

В същата публикация Георги Сотиров обръща внимание също на Май-а(умалително -ка) и Юнона (вж юн=млад, юноша, юница).
http://ziezi.net/sotiroff.html

Моите уважения и на друг Будител - Зиези!
цитирай
55. sparotok - :)
23.12.2011 19:12
scarlety написа:
Интересно ми беше да прочета:) Значи свекървата е тази,която събира двама души да станат свои-добре звучи:)) Ще се наложи и аз да бъда свекърва и тъща-така де,трябва да съм запозната със значението им:))
Весели коледни празници,Павел!


Ади, сигурен съм, че ще станеш добра и мила тъща:)

Весели празници!:)
цитирай
56. sparotok - !
23.12.2011 19:14
gremlin написа:
Сега ме изненада. Тетис и Тетида ги смятах за едно и също, а именно госпожата на Океан и щерката на Уран и Гея...Пък те господа титаните, също като в днешните времена са давали имената си на внуците...


Тетис и Тетида са една и съща личност...:)

А за титаните се смята, че са дали началото на тракийския род...
цитирай
57. sparotok - благодаря ти!
23.12.2011 19:15
megg написа:
Здрава и благословена Нова година, Спароток! :))


Благодаря ти!
Весела Коледа и Нова година!:)
цитирай
58. sparotok - до audan
23.12.2011 20:13
Уважавам Сотиров много, но в случая той греши. Веста е римското име на Хестия -богинята на семейното огнище. Нейното скитско ( гетско ) име е Табити (Тапити), виж Херодот, История 4-59. Тапити отговаря на индо-арийската дума тапас-топлина и разбира се нашите стапям, топя, топля...Не случайно символът на Хестия е огнището...

Фриск свързва името на богинята на огнището -Хестия със ст.черк.слав. йестия - огнище.

Не ми е известно Диодор да е писал, че гетското име на Хестия е Веста. Ето свидетелството на Диодор Сицилийски - Thus it is recorded that among the Arians Zathraustes44 claimed that the Good Spirit gave him his laws, among the people known as the Getae who represent themselves to be immortal Zalmoxis45 asserted the same of their common goddess Hestia. 1-94

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Diodorus_Siculus/1D*.html



цитирай
59. sparotok - Веста
23.12.2011 20:28
audan написа:
Аз допълвам, че и "булка" е същото - "1.Мома,която е с було; 2. Мома, за която семейният живот е непознат/незнаен/невест и след сватбата се разбулва - разбира тайните"

А кой й разкрива тайните? При някои народи са бабите - жени с опит, не просто на години. Те са вещи/вещици. Те знаели по нещо от всичко (а някои и повечко). Билките са само част от "бабешкото знание".
В Рим са го правили (поне в началото) весталките - жриците на Веста/Веща/Знаещата, което ни отвежда до Атина -богиня на Мъдростта, чийто Паладиум е в нейния град, сред народа й ...

В същата публикация Георги Сотиров обръща внимание също на Май-а(умалително -ка) и Юнона (вж юн=млад, юноша, юница).
http://ziezi.net/sotiroff.html

Моите уважения и на друг Будител - Зиези!


Веста не е тракийско, а латинско име. Самата Веста не е богиня на мъдростта, а на семейното огнище.

Богините на мъдростта са Миневра, Метида и Атина, на паметта е Мнемозина...да не забравяме и Сентия...
цитирай
60. audan - Не-веста / веща = булка 3
23.12.2011 20:30
Спароток, съгласен съм за Табити.

Но невеста/невеща...=булка - това е логично.
Булото е символ на нещо, което прикрива. Оттук и "завоалирвам"-прикривам, държа в тайна. Може да се каже,че една сватба е била един ритуал на посвещаване, на отдръпване на завесата (воала в случая), един Апокалипсис (в буквалния, а не сегашния, библейски за повечето хора, смисъл).

А и не съм сигурен дали римската Веста идва от Хестия, а не от нашата Веста/Веща. Второто е по-близко. Пък и днешните жители на Celle di Bulgheria разказват, че са потомци на троянците. Дори посочват селото, носещо името на кормчията на кораба на Еньо/Яньо. Нормално е тези хора да са донесли и обичаи, имена и всичко, което са запазили и да са го предали на по-ниско развитите местни.
цитирай
61. sparotok - култове
23.12.2011 20:55
audan написа:
Спароток, съгласен съм за Табити.

Но невеста/невеща...=булка - това е логично.
Булото е символ на нещо, което прикрива. Оттук и "завоалирвам"-прикривам, държа в тайна. Може да се каже,че една сватба е била един ритуал на посвещаване, на отдръпване на завесата (воала в случая), един Апокалипсис (в буквалния, а не сегашния, библейски за повечето хора, смисъл).

А и не съм сигурен дали римската Веста идва от Хестия, а не от нашата Веста/Веща. Второто е по-близко. Пък и днешните жители на Celle di Bulgheria разказват, че са потомци на троянците. Дори посочват селото, носещо името на кормчията на кораба на Еньо/Яньо. Нормално е тези хора да са донесли и обичаи, имена и всичко, което са запазили и да са го предали на по-ниско развитите местни.


За мен няма съмнение, че траките са въвели свои култове на Апенините. Страбон разказва, че чест от траките заминава с енетите за Италия, където се и установява.

Почитаните от етруските Земла, Тиу и Тин са тракийските Земела, Диу и Дин...

Етруските почитат също Урфе, Паха, Усил, това са тракийските Орфей, Бакхус, Саленус.

До тук добре, но нямаме извор, от който да разберем, че Веста е тракийско име със значение мъдра, веща. На фригийски зная е видето, но в такъв случай, ако името на богинята е изведено от този глагол, то то би имало форма Веда, Вида.
На ст.блг. ст.черк.слав. мъдър, знаещ, знахар е ведун.

Пак повтарям, уважавам много Георги Сотиров, но мисля, че в случая с Веста той се бърка. Задължително е да се потърсят най-старите форми на глагола ведети-зная.

Поздрави!
цитирай
62. cinderellathespy - Весели празници, Спароток!:-)
24.12.2011 00:57
Здраве и късмет!:-)
цитирай
63. anonimen65 - interesna tema,
24.12.2011 02:05
v koiato i az iskam da dam mnenieto si.az sum ot severna bulgaria i tam kazvame nevesta na ne rajdalata snaha.obiknoveno do purvata godina tia se ssdobiva s dete i se obrushtat kum neia ssus snaha,moje i da kazva tova ne ni e dushteria a jenata s koiato se snoshava sinut ni.tushta kazvame ne na svekurvata a na jenskata maika a svako kazvat v niakoi sela na brata na bashtata,a na lelinia suprug leliak,a na maichinia brat.kakvo oznachava balduza i sulva?
цитирай
64. letopisec - Весела Коледа
24.12.2011 07:14
Вие не коментирате в моя блог, и с право, аз не съм вашата цел "нашите учени" и "БАН", но все пак да Ви попитам как тълкувате българската дума "шурей" и защо тя има паралел в урартурският език на древната държава Бийан "шурели"?
цитирай
65. urilozev - Весели празници,
24.12.2011 07:54
за Коледа и Нова година.
цитирай
66. brig - Аз допълвам, че и "булка&q...
24.12.2011 09:33
sparotok написа:
audan написа:
Аз допълвам, че и "булка" е същото - "1.Мома,която е с було; 2. Мома, за която семейният живот е непознат/незнаен/невест и след сватбата се разбулва - разбира тайните"

А кой й разкрива тайните? При някои народи са бабите - жени с опит, не просто на години. Те са вещи/вещици. Те знаели по нещо от всичко (а някои и повечко). Билките са само част от "бабешкото знание".
В Рим са го правили (поне в началото) весталките - жриците на Веста/Веща/Знаещата, което ни отвежда до Атина -богиня на Мъдростта, чийто Паладиум е в нейния град, сред народа й ...

В същата публикация Георги Сотиров обръща внимание също на Май-а(умалително -ка) и Юнона (вж юн=млад, юноша, юница).
http://ziezi.net/sotiroff.html

Моите уважения и на друг Будител - Зиези!


Веста не е тракийско, а латинско име. Самата Веста не е богиня на мъдростта, а на семейното огнище.

Богините на мъдростта са Миневра, Метида и Атина, на паметта е Мнемозина...да не забравяме и Сентия...


Веста-Веща си е съвсем правилно за богиня на домашното огнище(не съм чел Сотиров) На огнището се е извършвало свещенодействие, трансформация на продуктите в гозба. Използвали са се подправки(билки) които предизвикват определени състояния и настроения и не само. :)
Невеста-та дори и да ги знае на теория не ги прилага на практика защото са задължение(призвание) на майка й. Едва на собственото й огнище жената трябва да стане веща в тази магия. :))
Поздрави за интересната статия.
цитирай
67. zabunova - Беше много уютно тук! Честита Ко...
24.12.2011 11:30
Беше много уютно тук! Честита Коледа! Пожелавам Ви през Новата година много повече съмишленици от мислещи и горди хора!:))))))))))))
цитирай
68. ckarlet - Колко хубаво е значението на думите ...
24.12.2011 12:25
Колко хубаво е значението на думите свекър, свекърва, снаха, невеста...
Дано след години, когато стана свекърва да бъда точно такъв човек, който да сплотява младото семейство:))
Весели, топли и много щастливи празници, Sparotok!
цитирай
69. mileidi46 - Вълшебна Коледа!!! за теб и за ...
24.12.2011 15:41
Вълшебна Коледа!!!
за теб и за всички,които носиш в сърцето си...
От все сърце!!!
цитирай
70. tota - Павел, светли празници!
24.12.2011 17:59
Весели и честити да са! Много здраве, топлина и обич в твоя дом!
цитирай
71. sparotok - Весела коледа!
24.12.2011 18:47
cinderellathespy написа:
Здраве и късмет!:-)


Благодаря ти! Весела Коледа!:)
цитирай
72. sparotok - шурей
24.12.2011 19:00
letopisec написа:
Вие не коментирате в моя блог, и с право, аз не съм вашата цел "нашите учени" и "БАН", но все пак да Ви попитам как тълкувате българската дума "шурей" и защо тя има паралел в урартурският език на древната държава Бийан "шурели"?


Г-н Милчев, не мога да кометирам нещо, за което нямам познания...Мой познат търсеше обяснение със ст.блг. дума шуй -ляв, т.е. поставен от ляво на младоженеца.

Дали е това е правилно не мога да кажа, не съм имал възможността да извърша свое подробно проучване.

Светла Коледа!
цитирай
73. sparotok - !
24.12.2011 19:04
brig написа:
sparotok написа:
audan написа:
Аз допълвам, че и "булка" е същото - "1.Мома,която е с було; 2. Мома, за която семейният живот е непознат/незнаен/невест и след сватбата се разбулва - разбира тайните"

А кой й разкрива тайните? При някои народи са бабите - жени с опит, не просто на години. Те са вещи/вещици. Те знаели по нещо от всичко (а някои и повечко). Билките са само част от "бабешкото знание".
В Рим са го правили (поне в началото) весталките - жриците на Веста/Веща/Знаещата, което ни отвежда до Атина -богиня на Мъдростта, чийто Паладиум е в нейния град, сред народа й ...

В същата публикация Георги Сотиров обръща внимание също на Май-а(умалително -ка) и Юнона (вж юн=млад, юноша, юница).
http://ziezi.net/sotiroff.html

Моите уважения и на друг Будител - Зиези!


Веста не е тракийско, а латинско име. Самата Веста не е богиня на мъдростта, а на семейното огнище.

Богините на мъдростта са Миневра, Метида и Атина, на паметта е Мнемозина...да не забравяме и Сентия...


Веста-Веща си е съвсем правилно за богиня на домашното огнище(не съм чел Сотиров) На огнището се е извършвало свещенодействие, трансформация на продуктите в гозба. Използвали са се подправки(билки) които предизвикват определени състояния и настроения и не само. :)
Невеста-та дори и да ги знае на теория не ги прилага на практика защото са задължение(призвание) на майка й. Едва на собственото й огнище жената трябва да стане веща в тази магия. :))
Поздрави за интересната статия.


Благодаря ти!

Весела Коледа!
цитирай
74. sparotok - балдъза и зълва
24.12.2011 19:08
anonimen65 написа:
v koiato i az iskam da dam mnenieto si.az sum ot severna bulgaria i tam kazvame nevesta na ne rajdalata snaha.obiknoveno do purvata godina tia se ssdobiva s dete i se obrushtat kum neia ssus snaha,moje i da kazva tova ne ni e dushteria a jenata s koiato se snoshava sinut ni.tushta kazvame ne na svekurvata a na jenskata maika a svako kazvat v niakoi sela na brata na bashtata,a na lelinia suprug leliak,a na maichinia brat.kakvo oznachava balduza i sulva?


Балдъза не е българска дума, това е турска заемка. Зълва е сродна на санскритската шиала -зълва. Аз лично смятам, че значението е - взета в семейството, взета под покрива.
цитирай
75. sparotok - !
24.12.2011 19:10
urilozev написа:
за Коледа и Нова година.


Благодаря ти! Весела Коледа и Нова година!
цитирай
76. sparotok - благодаря!
24.12.2011 19:11
zabunova написа:
Беше много уютно тук! Честита Коледа! Пожелавам Ви през Новата година много повече съмишленици от мислещи и горди хора!:))))))))))))


Сърдечно благодаря!

Светла Коледа!
цитирай
77. sparotok - !
24.12.2011 19:19
ckarlet написа:
Колко хубаво е значението на думите свекър, свекърва, снаха, невеста...
Дано след години, когато стана свекърва да бъда точно такъв човек, който да сплотява младото семейство:))
Весели, топли и много щастливи празници, Sparotok!


Благодаря ти Скарлетче!

Весела Коледа!
цитирай
78. sparotok - !
24.12.2011 19:40
mileidi46 написа:
Вълшебна Коледа!!!
за теб и за всички,които носиш в сърцето си...
От все сърце!!!


Благодаря ти приятелко!

Весела Коледа!
цитирай
79. sparotok - Благодаря ти Ати!
24.12.2011 20:31
tota написа:
Весели и честити да са! Много здраве, топлина и обич в твоя дом!


Благодаря ти Ати! Весела Коледа и Нова година! Здраве и късмет!
цитирай
80. nikikm - Спароток,
24.12.2011 21:02
искам да пожелая на теб и на всички участници в блога здраве и сполука за големия Християнски празник Рождество Христово и следващите Новогодишните празници!Да се сбъднат и най-смелите ви очаквания!И все напред!
цитирай
81. sparotok - Благодаря ти!
24.12.2011 21:09
nikikm написа:
искам да пожелая на теб и на всички участници в блога здраве и сполука за големия Християнски празник Рождество Христово и следващите Новогодишните празници!Да се сбъднат и най-смелите ви очаквания!И все напред!


Благодаря ти!

Светла Коледа на тебе и близките ти!
цитирай
82. boristodorov56 - Честита коледа!
24.12.2011 21:20
Да си жив и здрав!
цитирай
83. sparotok - !
25.12.2011 01:31
boristodorov56 написа:
Да си жив и здрав!


Земляк, Честито Рождество Христово!
Здравето и щастието да са винаги със тебе!
цитирай
84. barbarian - Коледа е!
25.12.2011 10:31
Весела Коледа! Много здраве и щастие на всички!
цитирай
85. sparotok - Весела Коледа!
25.12.2011 13:50
barbarian написа:
Весела Коледа! Много здраве и щастие на всички!


Весела Коледа!
цитирай
86. silwiqna - :)))
25.12.2011 14:11
Честита Коледа!
цитирай
87. vostroto - Приятелю!:) Честито Рождество Христово!
25.12.2011 15:12
Бъди жив, и здрав, борецо за истината!
Много щастие, любов, и успехи, също! Здрави, и щастливи, да са близките ти

Весели празници!:) Наздраве!:)
цитирай
88. demokrat63 - ЧЕСТИТА КОЛЕДА http://prika...
25.12.2011 16:56
ЧЕСТИТА КОЛЕДА
http://prikachi.com/images/43/4164043V.gif
цитирай
89. vladun - Наскоро и аз станах свекър, та ми ...
26.12.2011 11:26
Наскоро и аз станах свекър, та ми беше много интересно това, което научих от лекцията ти!
Честита Коледа и успешна Нова година!
Желая ти здраве и щастие!
цитирай
90. injir - Езиците и думите са близки. И това е ...
26.12.2011 14:51
Езиците и думите са близки. И това е хубаво. Весели празници!
цитирай
91. ivankalilova - ЧЕСТИТА КОЛЕДА! Нека пламъкът на ...
26.12.2011 18:23
ЧЕСТИТА КОЛЕДА!
Нека пламъкът на Бъдника
сгрее душите ни с вяра и доброта
и озари дните ни с любов и надежда!:)))
цитирай
92. get - От Уикипедия - българското „ЮНАК“ е турското “ALP” … на адрес … ? :))
27.12.2011 16:49
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA …. Където ни се разяснява !! … „юнак“ е синоним на личното име АЛИПИ, идващо от тур. Alp, което ни води към чувашкото улап(„а”-то е с апостроф) и съответно означава „великан, богатир“ :))))
- Странното е че това „турско” АЛП-юнашко „прозрение” :((( – влиза като наименование на най-голямата планинска верига в централна Европа „Алпи” ??!
- Също така и в Latin: Gallia Cis-alpina ?? … на Апенините ?!! :((
audan написа:

...
В същата публикация Георги Сотиров обръща внимание също на Май-а(умалително -ка) и Юнона (вж юн=млад, юноша, юница).

Да отидем малко в етнография и фолклор !! - Мотивът за надбягване между юнак и слънце в коледарските песни ?? …. :))

ПАВЕЛ ЮНАК СЕ НАДБЯГВА С ЯСНО СЛЪНЦЕ

Снощи се Павел похвали,
че си има добра коня,
добра коня вихрогоня,
да обиде по свье поле,
да надода сънчу сестра,
Сънчу сестра, ясна звьезда.
Павел на сънце говори:
- Я ще си, сънце, надоде,
да си зема сънчу сестра!" … тук обикновено се казва – Ха наЗдраве !! :))

- Какво ни обяснява Теофилакт Охридски ? „Те (българите) не знаели Христовото име, служели на скитското безумие, както на слънцето, така и на луната и на другите звезди, а някои принасяли в жертва и на кучета" … А арабският писател Ал-Масуд(и)(10 в.) "...някои от тях същински християни, а между тях се намират даже езичници, слънцепоклонници" … или ще допълня аз – По-скоро е и едното, и другото !!?

от Гет ктист
цитирай
93. iliada - Нека огнище да топли ръцете ти, Вино ...
27.12.2011 17:39
Нека огнище да топли ръцете ти,
Вино да топли сърцето ти,
Обич да топли душата ти
И бог да те закриля в делата ти.
Честита Коледа!
цитирай
94. enjoy6 - Честито Рождество!
27.12.2011 19:09
Пожелания за много здраве и сбъднати желания!
Весели празници!:)))
цитирай
95. sparotok - !
28.12.2011 00:45
enjoy6 написа:
Пожелания за много здраве и сбъднати желания!
Весели празници!:)))


Благодаря ти Мина!
Весели празници!:)
цитирай
96. sparotok - благодаря ти!
28.12.2011 00:46
iliada написа:
Нека огнище да топли ръцете ти,
Вино да топли сърцето ти,
Обич да топли душата ти
И бог да те закриля в делата ти.
Честита Коледа!


Благодаря ти приятелко!

Весели празници!:)
цитирай
97. sparotok - четеш ми мислите!
28.12.2011 00:50
get написа:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA …. Където ни се разяснява !! … „юнак“ е синоним на личното име АЛИПИ, идващо от тур. Alp, което ни води към чувашкото улап(„а”-то е с апостроф) и съответно означава „великан, богатир“ :))))
- Странното е че това „турско” АЛП-юнашко „прозрение” :((( – влиза като наименование на най-голямата планинска верига в централна Европа „Алпи” ??!
- Също така и в Latin: Gallia Cis-alpina ?? … на Апенините ?!! :((
audan написа:

...
В същата публикация Георги Сотиров обръща внимание също на Май-а(умалително -ка) и Юнона (вж юн=млад, юноша, юница).

Да отидем малко в етнография и фолклор !! - Мотивът за надбягване между юнак и слънце в коледарските песни ?? …. :))

ПАВЕЛ ЮНАК СЕ НАДБЯГВА С ЯСНО СЛЪНЦЕ

Снощи се Павел похвали,
че си има добра коня,
добра коня вихрогоня,
да обиде по свье поле,
да надода сънчу сестра,
Сънчу сестра, ясна звьезда.
Павел на сънце говори:
- Я ще си, сънце, надоде,
да си зема сънчу сестра!" … тук обикновено се казва – Ха наЗдраве !! :))

- Какво ни обяснява Теофилакт Охридски ? „Те (българите) не знаели Христовото име, служели на скитското безумие, както на слънцето, така и на луната и на другите звезди, а някои принасяли в жертва и на кучета" … А арабският писател Ал-Масуд(и)(10 в.) "...някои от тях същински християни, а между тях се намират даже езичници, слънцепоклонници" … или ще допълня аз – По-скоро е и едното, и другото !!?

от Гет ктист


Гет, направо ми четеш мислите!:)

Тъкмо пиша за Теофилакт, скитското суеверие на старите българи, техния бог Гетосур и ...тракийския Сургет - слънцето...

Прав си, че старите българи са били и християни и слънцепоклонници едновременно...да не забравяме, че Бог идва от Бага - едно ет ведическите имена на слънцето.

Поздрави!
цитирай
98. sparotok - !
28.12.2011 00:52
ivankalilova написа:
ЧЕСТИТА КОЛЕДА!
Нека пламъкът на Бъдника
сгрее душите ни с вяра и доброта
и озари дните ни с любов и надежда!:)))


Благодаря ти Ванче!

Весели празници!
цитирай
99. sparotok - !
28.12.2011 01:00
injir написа:
Езиците и думите са близки. И това е хубаво. Весели празници!


Весели празници!
цитирай
100. sparotok - !
28.12.2011 01:22
demokrat63 написа:
ЧЕСТИТА КОЛЕДА
http://prikachi.com/images/43/4164043V.gif


Прекрасна картичка! Благодаря ти!
Весели празници!
цитирай
101. sparotok - !
28.12.2011 01:23
vostroto написа:
Бъди жив, и здрав, борецо за истината!
Много щастие, любов, и успехи, също! Здрави, и щастливи, да са близките ти

Весели празници!:) Наздраве!:)


Благодаря ти приятелю! Бог да дари тебе и близките ти със здраве и щастие!
цитирай
102. sparotok - !
28.12.2011 01:24
silwiqna написа:
Честита Коледа!


Честита Коледа и весело посрещане на Новата година!:)
цитирай
103. profesionalist - произхода на думите свекър, свекърва, снаха и други български роднински термини
23.01.2012 19:18
Повече за произхода на думите свекър, свекърва, снаха и други български роднински термини ще намерите тук:
http://profesionalist.blog.bg/politika/2012/01/23/.888316
и тук:
http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1303515/_-_._._._._._._20_Years_Indology_in_Sofia_University_Proceedings_of_the_International_Conference_held_at_29_June-_2_July_2004_in_Sofia_University_Press_St._Klement_Ohridsky_Sofia_2009_pp.311-_324
цитирай
104. sparotok - !
12.03.2013 13:16
profesionalist написа:
Повече за произхода на думите свекър, свекърва, снаха и други български роднински термини ще намерите тук:
http://profesionalist.blog.bg/politika/2012/01/23/.888316
и тук:
http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1303515/_-_._._._._._._20_Years_Indology_in_Sofia_University_Proceedings_of_the_International_Conference_held_at_29_June-_2_July_2004_in_Sofia_University_Press_St._Klement_Ohridsky_Sofia_2009_pp.311-_324


Благодаря Ви г-н Шопов! Не споделям виждането Ви, но ще оставя читателите сами да преценят чие тълкуване е по-логично.
цитирай
105. mlad6i - за невестата не съм съгласен
29.05.2014 15:01
логичон е да се предположи славянсик горен невеста от НЕ - ВЕСта, сиреч жена, която не е отадедена вееч на Богинята Веста, не е Весталка, сиреч не е девствена (весталките са девственици)т.е. имала е брачан нощ.
още повееч че думичката невеста се използав за булката обикновена в самия етап на сватбата и няколоко дни след това (мисля че до 40 ден след ствабата) посел престава да бъде невеста, и я наричат просот Иванице или Петровице по имеот на мъжа й, а той самият се обръща към нея просот с "жено", ако са много близок може да я назове по име. Тъй като понятието невеста отпада сед 40 дневния цикъл след сватбата ясно е, то включва обреда по отнемането на девствеността с всичик възможни последствия, така както "лазарките" включват етапа на съзряването и превръщането на детето в мома (щом започнеш да кървиш вече си лазарка).
старите славянсики названия са племенника - племенница - са братанец - сестриница, братова щерка, сестринник
сватя има руски корен, а може би дори и старославянски - виж "Приказка за цар салтан"
цитирай
106. mlad6i - относон богатира
29.05.2014 15:18
Беишвелиев имаше теория че то е поризводно на БАГАТУР - въоръжен елитен конник, кавалерист, рицар ако щете - с една дума дребен болярин, които в същото вреем е и офицер във войката и притежава собствен кон и съставлява важна част от конницата, която е мощта ударан сила- този багатур (богатирп) има собстев оръженосец,собствен коняр и т. н. той е един болярин
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13969590
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031