Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2011 15:56 - БЪЛГАРСКА ДУМА БЕЛЕГ В ЕЗИКА НА МОНГОЛЦИ И КЕЛТИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 29225 Коментари: 63 Гласове:
92

Последна промяна: 18.12.2011 17:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



БЪЛГАРСКА ДУМА БЕЛЕГ В ЕЗИКА НА МОНГОЛЦИ И КЕЛТИ

 

 

 

Трябва да призная, че имаме способни езиковеди. Съвсем искрено заявявам, че  българския етимологически речник е един от най-подробните и най-издържаните. Хората работили по това забележително творение заслужават уважение. Разбира се никой не е безгрешен и това важи дори за нашите академици. В редки случай, в речника има неточности, а дори и заблуди. Една от тях е за произхода и значението на думата белег.

 

Дълго време дедите ни бяха набедени за азиатци. Не само отъждествяването на българи и хуни от старите автори бе повод за това. Съдейки по това, че нашата дума белег присъства в речника на унгарци и монголци, някои изследователи решиха, че това е поредното “доказателство” за тюрко-алтайския ни произход.

 

Верно е, в монголския думата белег се произнася точно както и у нас. Това не може, а и не бива да се отрича. Важно е обаче да се поясни, че в езика на монголците за нея няма обяснение, т.е. касае се за заемка. Има една изключително важна продробност, която е пропусната от учените. Те не са успели да видят, че думи сродни на белег се срещат не само в монголски и унгарски, но също в уелски, ирландски, шотландски и галски. Това красноречиво доказва, че е невъзможно думата белег да се определи  като принадлежаща на азиатски народ.

 

Белег означава резка, разрез, ударено място. Bwlch, rhic (булк, рик) са уелските думи за белег и резка. Belo, belatus (бело, белатус) означават бия, трепя на галски. В ирландския език срещаме buail – бия, удрям, а на шотландски гейлик bileag означава острие (нещо, с което се белязва, удря, убива). 

 

Келтските народи никога не са били в допир с монголците, но за сметка на това древните траки са оказали значително влияние върху Галия и Британските острови. Там са намерени огромно количество находки, които имат прототип на Балканите.

 

 image

image

Находки (от Британските острови) имащи прототипи в Тракия

 

Трябва да се посочи и това, че британски хидроними като Тамесис, Бара, Росана и др. се обясняват лесно с тракийския език. От друга страна келтските предания разказват за идване на хора от земите на Тракия и Скития (България, Румъния, Украйна)...

 

В келтските езици има думи, чиято етимология е българска. Брано, бран, вран са галска, ирландска и уелска дума за врана. Смисъл има само на български, врана изва от ст.блг. вранъчерен, това е характерния цвят на тази птица. В келтските езици черен е дуб, дув.

 

Тези факти ни позволяват да кажем, че дедите ни са оказали значително влияние върху старите келти. Bwlch, rhic, bileag, buail са само заемки в езиците на ирландци и уелсци...същото е и положението на думата белег в монголския. Трябва да изясним обаче как тя попада там.

 

Преди доста време А.Йетс публикува работа, в която уповести на света нещо сензационно. Съдейки по прилика на Неолитна керамика от Европа и Китай  изследователят заключава, че още преди около 4000 години е имало контакт на европейци с хора от Азия. Керамиката, за която споменава Йетс е много интересна. Украсата е със спирали, меандри, свастики и др. слънчеви символи.  Съдове с такива орнаменти се срещат в България през 5-то хил.пр. Христа. Друго, което свързва България с Китай са древните петроглифи. В. Меир – учен изследващ културата на белите мумии намерени в Такла Макан подчерта, че най-големи прилики с петроглифите от Китай имат тези от България и Румъния...С това се постави прецизно изходната точка на хората напуснали Балканите преди повече от 4000 години и отправили се на изток.

 
                      image

Сравнение на тракийска (лява колонка) и китайска керамика ( дясна колонка)

                                              image
Сравнение на тракийски оръжия (дясна колонка) и китайски оръжия (лява колонка)

                  image

Погребение от тракийски тип в Китай


Тези балкански мигранти са познати на историята под името хуни. За тях Съ Ма Цзиян казва – Макар днес да считаме хуните за варвари, трябва да признаем, че те са потомци на Шън Вей- основателят на династия Ша (първата държава на територията на Китай)...

 

Хората, създали ранните династии на Китай научават местното население да използва особени земеделски методи. Житото бива съхранявано в големи житни ями. Така правят келтите, а и траките, като методът е най-стар в нашите земи.

 

Дошлите от Балканите преселници научават китайците на металургия. Първия метал, който хората обработват е медта. На китайски мед е майжу...няма нужда от коментар нали? Чукът е първия инструмент на ковача, а чук на китайски е чуицу...Чукам, кова е чуи...Лея, нажежавам е жиожу...

 

Разбира се балканските мигранти не са се заселвали само в Китай, но и в Монголия. Там е имало хунски градове, в които къщите са изградени от камък. От намерените находки пък става ясно, че обитателите са били едри хора със светла коса и светли очи...тези подробности за съжаление се укриват от повечето учени.

 

В очите на монголските племена балканските преселници са били като богове. Поради тази причина нямо нищо чудно, че местното население е заело думи като белег. Това разбира се не е единствената заемка, масло, дуги, агн са монголски думи за масло, дъга, огън.

 

Това, че една малка част от дедите ни са колонизирали Средна Азия не дава право на който и да е било да определя българите като азиатци по произход. Това си е лудост! През 18-ти и 19-ти век англо-говорящи колонисти има в Индия, Южна Африка, Северна Америка, Австралия, но никой не казва, че англичаните са произход дравиди, зулуси, индианци, или аборигени, нали?

 

В случай, че учените бяха споменали за следите от присъствието на дедите ни в земите край Троя, Апенинините, Галия, Британските острови и т.н. за повечето хора щеше да стане ясно, че българските обиталища в Азия са само поредната колония на древни балкански племена.

 

Всеки народ, който става силен и многоброен е принуден да мигрира и разширява териториите си. Първи са направили това предците ни. Последвали са ги римляните създавайки държава от Британските острови до Ирак. Векове по-късно могъщата Испания заема огромни територии в новооткритата Америка. Следват англичаните колонизирали няколко континента...

 

Ето, няма нищо чудно, няма нищо загадъчно. Нужно е обаче човек да разполага с всички факти, а не само с парченца цензурирана информация. Когато не ти бъдат представени всички данни е лесно да бъдеш заблуден. Укривайки ценни сведения, редица безсъвестни автори заблудиха не само нас, но и целия свят относно произхода на старите българи.

 

Преди края ще спомена нещо интересно. На монголски БАЛГАС означава град. В унгарския думата за гражданин е ПОЛГАР, а на староирландски БОЛГ притежава значение мъдър, просветен, учен...Виждаме, че в далечното минало името на българите е било символ за цивилизация, мъдрост и култура...Дедите ни са били дарители на знания и идеали. Където са се появавали предците ни винаги е следвал неимоверен подем на културата и увеличаване на населението.

 

Жалко е, че спрямо нас е прилагано точно обратното – ужасна жестокост и невиждано подтисничество. Книгите ни са били изгаряни, най-добрите и най-умните са били принудени да служат на подтисниците...Истинско чудо е, че след  такова зверско преследване на българщината сме успели да оцелеем. Сякаш сам Бог е пазил носителите на доброто от ненавистта на силите на тъмнината. Завършвам с едно стихотворение на Иван Вазов. То е писано преди около сто години, но ми се струва, че думите излети от поета важат и днес.

 

БЪЛГАРСКИЯТ БОГ

 

Тревожни дни, велики дни ! Не знам

прекарвал ли е друг народ такива.

триумфи, слава! – а сърцата нам

змия гризе, отрова в тях излива.

Душмани грозни с низки врагове

обграждат ни.Стихия на коварство!

На адска завист демонът реве

към младото, великото ни царство!

И хищни птици яростно кълват

меса ни живи, кръв ручи от рани...

Затуй ли нашите свети герои мрат-

да бъдем грабени, разкъсвани, обрани ?

Българио, треперя с твоя гнев,

треперя с твойта ярост безгранична,

треперя с яростта на бесний лев,

на кой, настръхнала, си днес прилична ;

треперя с целий негодующ свет

пред тоз позор; с душите възмутени

на твойте храбри синове без чет

по бойните полета покосени.

Но жив е българският бог. Той нас

в най-мрачни векове пази: пази ни

при Шипка, Сливница, Люлебургаз –

и днес той бди въз нашите съдбини.

И днес той бди въз нас, невидим страж

народен, и не ще да ни остави.

О, жив е българский бог, богът наш

велик, и чудеса за нази прави.

Защото правдата е с наший меч

и имаме велико тук призванье

и славна рол в историята веч

съдбата предвидлива начърта ни.

И пак ще одолейм ! И по-висок

ще бъде нашият полет свободни

въпреки всики сили преизподни !

О, жив е, жив е българският бог !




Гласувай:
94



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
18.12.2011 15:58
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
18.12.2011 16:02
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. neprosvet - Винаги чета с удоволствие постовете ти, Sparotok!
18.12.2011 16:23
Поздрави!
цитирай
4. sparotok - благодаря ти!
18.12.2011 16:37
neprosvet написа:
Поздрави!


Благодаря ти! Радвам се, че работите ми ти харесват!

Поздрави!
цитирай
5. aristotelis - Книгите ни са били изгаряни, . . . . . . ...
18.12.2011 16:53
Книгите ни са били изгаряни,........за кави книги става дума славянски чървул след като до 10-ти век лаете като кучета без писменост и сте били варвари?
цитирай
6. kostas - Отново поздрави.:))
18.12.2011 16:56
Винаги съм казвал ,че на върхът на иглата има един "атом" и той е същноста на инструмента. В съзнанието ми си този "атом". Доста работи съши.:))) И все хубави. Ник.:))
цитирай
7. sparotok - !
18.12.2011 17:00
kostas написа:
Винаги съм казвал ,че на върхът на иглата има един "атом" и той е същноста на инструмента. В съзнанието ми си този "атом". Доста работи съши.:))) И все хубави. Ник.:))


Благодаря ти Ник! Поздрави на Родопите!
цитирай
8. zelas - Здравей приятелю! Би ли ми посочил ...
18.12.2011 17:02
Здравей приятелю! Би ли ми посочил къде точно е британские хидроними Бара. Има едно малко село близо до Неделино, което се казва Тънка Бара. През него минава една малка рекичка.

Там също се използва и една друга много интересна дума - бургаз. Тя означава малка отбивка която се прави в реката така че да се събере вода за поливане, когато нивото на барата (рекичката) е много ниско.

Поздрави
цитирай
9. sparotok - извършителите на злодеянията понякога сами се обаждат
18.12.2011 17:09
aristotelis написа:
Книгите ни са били изгаряни,........за кави книги става дума славянски чървул след като до 10-ти век лаете като кучета без писменост и сте били варвари?



Гузната съвест проговаря...понякога извършителите на злодеянията сами се обаждат:)

Диодор Сицилийски свидетелства, че тракийците Орфей и Линей са първите ползвали пеласгийската азбука
- Historical Library of Diodorus the Sicilian, printed by W. Mc Dowell, London, стр. 308, 1814;

В книгата си “Траките и техния език” световно известния български езиковед В. Георгиев казва за най-древната писменост следното: “До скоро се смяташе, че най-старата писменост в Европа се е появила на о. Крит, дето най-старинните печати с т.нар. йероглифно писмо А датират от III то хил.пр.н.е. Обаче откритието на глинените печати от Караново, част от знаците на който са сходни с тия по печатите от Крит, и които съперничат с тях по древност, показа, че наченки на най-древна писменост е имало и на други места на Балканския полуостров....Писмеността на знаците от Градешница, Караново и Търтария има голямо значение за праисторията на населението живяло през IV-то- III-то хил.пр.н.е. на Балканския полуостров. Наличието на писменост показва, че в онези отдалечени епохи тук са живели племена с високо развита култура, която по началния стадий на развитие на писмеността не отстъпва на цивилизациите от Мала Азия, Близкия Изток и Египет. Балканския полуостров следователно е бил едно от средищата на най-високо развитите древни цивилизации.” ( В. Георгиев, “Траките и техния език”, София, БАН, 1977, стр. 155-158).

Не само, че едни от най-известните и най-уважаваните учени на БАН твърдят, че траките имат писменост, но дори я определят като неостъпваща по нищо на тези от Месопотамия и Египет. Днес датировката както на плочицата от Градешница, така и тази на печата от Караново са коригирани и става ясно, че писмеността от нашите земи е много по стара от тази на шумери и египтяни- The signs inscribed on the Karanovo seal are divided into four groups by the arms of a cross. The signs are straight, abstract and it is impossible to connect them to any forms belonging to the "real" world. This inscription is 6,000 years old. http://www.prehistory.it/fase2/karonovo.htm

These symbols have been found on many of the artefacts excavated from sites in south-east Europe, in particular from Vinča near Belgrade, but also in Greece, Bulgaria, Romania, eastern Hungary, Moldova, southern Ukraine and the former Yugoslavia. The artefacts date from between the 7th and 4th millennia BC and those decorated with these symbols are between 8,000 and 6,500 years old. Some scholars believe that the Vinča symbols represent the earliest form of writing ever found, predating ancient Egyptian and Sumerian writing by thousands of years. http://www.omniglot.com/writing/vinca.htm

В Западна Европа хората интересуващи се от култура вече знаят, че България е една от люлките на европейската цивилизация, че у нас е намерена най-старата писмена система, а и това, че българите са потомци на траките: “Bulgaria is one of the cradles of European civilization. It is also home to the world’s oldest known writing system, which is engraved on the famous Gradeshnitsa Tablets. The tablets date back 6000 years. The ancestors of today’s modern Bulgarians are the Thracian peoples. In fact the Bulgarian roots stem from the Thracian civilization”.
http://www.investorsprovident.com/europe/bulgaria/bulgaria-history-and-politics.html

Напълно естествено е, че траките са имали писменост не само зората на човешката цивилизация, но и в Античността. В обща работа издадена на запад, проф. И. Маразов и проф.Ал. Фол споменават свидетелството на Еврипид относно- medicines on the Thracian tablets, recorded by Orpheus - лекарства, чиито имена били записани на тракийски плочици от Орфей. (Al.Fol & I. Marazov, Ancient Thrace, Cassel & Co Ltd, London, 1977, p. 30).

Това, че тракиецът Орфей е можел да пише не би трябвало да ни учуди, ако знаехме сведението на Алкидамант – “Тук траките положиха Орфей –жрецът на музите... открил на хората буквите и мъдростта”. ( Д. Попов, Гръцките интелектуалци и Тракийския свят, Лик, София, 2010, стр. 465). Виждаме, че дори и гръцки автори са имали смелостта и доблестта да кажат истината определяйки траките в лицето на Орфей като създатели на буквите...

Според Плиний Стари, не гърците, а пеласгите са тези, които са разпространили азбуката чак до Лациум (родината на латините в Апенинския полуостров) -Naturalis Historia -VII-LVI-193.


Това са фактите, а когато фактите говорят узурпаторите и крадците на история трябва да мълчат!


цитирай
10. sparotok - бара
18.12.2011 17:15
zelas написа:
Здравей приятелю! Би ли ми посочил къде точно е британские хидроними Бара. Има едно малко село близо до Неделино, което се казва Тънка Бара. През него минава една малка рекичка.

Там също се използва и една друга много интересна дума - бургаз. Тя означава малка отбивка която се прави в реката така че да се събере вода за поливане, когато нивото на барата (рекичката) е много ниско.

Поздрави


Бара, Бария, Тало Бара, Сакро Бара и др. са локализирани в земите на галите, на европейския континент. Не мога да ти кажа точното място в момента, трябва да разровя книгата на А.Холдер.

Тамесис - Темза е сродна на тракийските и скитските Тамураке (тъмна река), Темон бари (тъмни бари), Тамаси Дава, Тимакус...


Благодаря ти за сведението относно Тънка Бара, ценно е!

Поздрави!
цитирай
11. gandolfini - Поздрави и успех Спароток...
18.12.2011 17:41
искам да ти благодаря както за хубавата статия,така и за хубавото стихотворение с което завършваш,и ме хваща срам заради него,че за 27 години досега за пръв път чета тези стихове написани от Вазов.
цитирай
12. mt46 - Поздрави, приятелю!
18.12.2011 17:54
Когато някой ограби /вземе нещо от/ някого, гледа да заличи следите, даже да го убие. И да забрави. Неблагодарност /"благ" и "болг" дали не са сродни?/... Който иска, нека да ни признае!...
Всеки народ има тежки белези в историята си /и гърци, и сърби... са били под турско владичество/... Дано раните ни заздравеят!...
цитирай
13. sparotok - Вазов
18.12.2011 17:57
gandolfini написа:
искам да ти благодаря както за хубавата статия,така и за хубавото стихотворение с което завършваш,и ме хваща срам заради него,че за 27 години досега за пръв път чета тези стихове написани от Вазов.


Не е твоя вината, че не си чел стихове от Вазов. Учителите и медиите са тези, които трябва да обърнат вниманието на подрастващите върху творбите на великия български поет и писател...

...Наскоро обаче разни елементи се опитаха да забранят работите на Вазов, явно за някого те са неудобни...
цитирай
14. sparotok - благ и болг
18.12.2011 18:01
mt46 написа:
Когато някой ограби /вземе нещо от/ някого, гледа да заличи следите, даже да го убие. И да забрави. Неблагодарност /"благ" и "болг" дали не са сродни?/... Който иска, нека да ни признае!...
Всеки народ има тежки белези в историята си /и гърци, и сърби... са били под турско владичество/... Дано раните ни заздравеят!...


Приятелю, благ и болг наистина са сродни...сродни са и на санскритската дума барга, балга - сияние, светлина...

Белезите ще зарастнат лесно, стига само нови злодеи да не правят нови злини...

Поздрави!
цитирай
15. nestinar - 9. sparotok - извършителите на з...
18.12.2011 18:17
9. sparotok - извършителите на злодеянията понякога сами се обаждат
17:09
aristotelis написа:
Книгите ни са били изгаряни,........за кави книги става дума славянски чървул след като до 10-ти век лаете като кучета без писменост и сте били варвари?



Гузната съвест проговаря...

Този глупак не го свързвай с гърците!Той си е лайно на местна почва!
цитирай
16. kasnaprolet9999 - Ние сме живо доказателство, че бог ...
18.12.2011 18:18
Ние сме живо доказателство, че бог мъчи тези, които най-много обича. Когато човек преодолява трудности се калява волята му и става по-умен, силен и държелив. Поздрави за хубавия постинг, а това стихотворение не съм го чела, много е актуално и днес.
цитирай
17. анонимен - "Индоевропейски" и "славянски"
18.12.2011 18:50
Все по-ясно става, че както корените на дървото на "индоевропейските", така и ствола/клона на "славянските" езици лежат тук, в източната част на Балканския полуостров.

Ще дойде време когато:

"индоевропейски" ще бъдат известни като: балкански, дунавски, черноморски или старотракийски езици, а

"славянски" като: тракийска, новотракийска или българска група езици.

В дървото на "ИЕ" корените са ПИЕ, стволът - тракийския, а най-високия и прав клон - "черковнославяснкия" и българския език, които всички се проектират в една и съща и една единствена пространствена, географска локация ... всичко останало са клонове... Калеви Виик е прав, но само ако поставим неговото S ( славянски езици ) в средата на картата му.
цитирай
18. sparotok - !
18.12.2011 19:30
nestinar написа:
9. sparotok - извършителите на злодеянията понякога сами се обаждат
17:09
aristotelis написа:
Книгите ни са били изгаряни,........за кави книги става дума славянски чървул след като до 10-ти век лаете като кучета без писменост и сте били варвари?



Гузната съвест проговаря...

Този глупак не го свързвай с гърците!Той си е лайно на местна почва!


Точно тия вършат най-големите гадости...
цитирай
19. sparotok - Вазов
18.12.2011 19:33
kasnaprolet9999 написа:
Ние сме живо доказателство, че бог мъчи тези, които най-много обича. Когато човек преодолява трудности се калява волята му и става по-умен, силен и държелив. Поздрави за хубавия постинг, а това стихотворение не съм го чела, много е актуално и днес.


Невена, така си е то, човек трябва да се калява в трудности. Бъдещето ще носи на хората само изпитания, излишно е да се заблуждаваме, че идва рай. Ще оцелеят само тези, които са свикнали на трудно, но и тези, които се обичат един друг и си помагат...

Що се отнася до Вазов, да, той винаги е актуален когато някой граби и подтиска българите...

Поздрави!
цитирай
20. sparotok - индо-европейски език
18.12.2011 19:35
анонимен написа:
Все по-ясно става, че както корените на дървото на "индоевропейските", така и ствола/клона на "славянските" езици лежат тук, в източната част на Балканския полуостров.

Ще дойде време когато:

"индоевропейски" ще бъдат известни като: балкански, дунавски, черноморски или старотракийски езици, а

"славянски" като: тракийска, новотракийска или българска група езици.

В дървото на "ИЕ" корените са ПИЕ, стволът - тракийския, а най-високия и прав клон - "черковнославяснкия" и българския език, които всички се проектират в една и съща и една единствена пространствена, географска локация ... всичко останало са клонове... Калеви Виик е прав, но само ако поставим неговото S ( славянски езици ) в средата на картата му.


През 2005-та казах на един професор, че понятието индо-европейски е неверно и трябва да се замени или с древнобалкански, или с тракийски. Тогава ми се изсмяха...напоследък обаче тия, които се смяха са се умълчали, нещо не могат да ми отговарят на въпросите...
цитирай
21. get - Текстът на "Върви народе в...
18.12.2011 19:57
Текстът на "Върви народе възродени", написан на един дъх на 15 май 1892 г. от Стоян Михайловски, в последствие и то най-вече след "9.ІХ" търпи жестока цензура.
ПРИМЕРИ:
1/ Бог, разбира се, е изхвърлен от втория му куплет. Цялото последно изречение е подменено с "напред и все напред върви".
"Върви към мощната просвета !
В световните борби върви,
от длъжност неизменна воден
и Бог ще те благослови !
(Редакция: "напред и все напред върви" !!)

2/ В четвъртия куплет в името на борбата с "българския велико-шовинизъм," думите "духовно покори страните, които завладя със меч" са заменени с "ведно със другите славяни, кръстосвай дух със огнен меч".
- ОРИГИНАЛНОто !!
"Безвестен беше ти, безславен!...
О, влез в Историята веч,
ДУХОВНО ПОКОРИ СТРАНИТЕ,
КОИТО ЗАВЛАДЯ С МЕЧ !..."

- РЕДАКТИРАНО, това звучеше така !??

"Безвестен беше ти, безславен!...
О, влез в Историята веч,
ведно СЪС ДРУГИТЕ СЛАВЯНИ,
КРЪСТОСВАЙ ДУХ СЪ ОГНЕН МЕЧ !"

А всичко след шестия куплет бе просто отрязано от читанките и предадено на забрава. Сигурно защото и там се говори за вяра и за апостоли. А най-вече - за българската (а не славянската!) писменост, обходила "целий мир".
- Лошо предзнаменование е, когато една нация се отказва от своето историческо минало, дори и в стиховете на поетите си !!
- Още по-лошо е че, на няколко поколения българи, им бяха внушавани съзнателни заблуди ... тези българи ... сме ние с Вас !!

- С уважение, към всички мислещи българи родолюбци !
цитирай
22. nikikm - Здравей Спароток!
18.12.2011 20:35
Благодаря ти за поредния камък в зида на българщината!Крепост израства! И тъй като в материала ти българското се допира до китайското,ще ти споделя нещо.
Преди време наш "политик" в Китай мънка нещо за малки и велики държави.Техният ,ще го нарека представител,отвръща,че в междудържавническите отношения,няма малки и големи.Това,за да се види манталитета на нищожествата,които ни управляват.
Пак преди време в сайта на в. Атака се наложи да водя неравностойна битка за Българския календар срещу многобройни противници,които буквално ме изядоха,а никой не помогна от сайта.Нямало календар,измислици,подиграха се.В последният момент,се появи някой,до ден днешен съм му благодарен,който заяви,че е бил в ООН-то на обсъждането на въпроса.И знаете ли какво каза той?Накратко."Българинът" представляващ България,едва ли не е просил извинение,за това че имаме такъв календар. "Англичанинът", по една "случайност", "братовчед", /да ме ивините за многото кавички/ на "нашия" "българин", напада и отрича българския календар,като казва,че е взет от китайците.Става китайският представител и казва:"Ние този календар сме го взели от българите!" Предавам по памет и не измислям! ....
И един съвет,ако може и с най-добри чуувства.Не се занимавай с червеи,като Аристотелис.Както по-горе посочиха,не е грък.Аз преди това писах,че са горили книги и са ни казвали,подиграваъки се,че "нямате и една хартийка за доказателство.....,но той атакува теб,за да ти губи времето!На мен ще ми загуби...да не казвам.Ние ти знаем потенциала и ако игнорираш тези конски мухи,няма да си мислим лошо и само ще спечелиш,нали,за българите пишеш?" На чужденците,отговаряй на по-отговорни места.Те и така следят какво пишеш.Също и не оспоривай глупца!",нали помниш? Също и не се бори със свиня! Извинявам се за дългата реч и за малко свинския привкус.То е за добро!
цитирай
23. nikikm - 21. get - Текстът на "Върви народе в...
18.12.2011 20:42
Колко много не знаем!А,защо тези неща не се публикуват в електронен вариант?Не съм на "ти" с технологиите,нямам с кого да се консултирам колко е трудно,но силно се надявам да не е невъзможно! Та,това си е оръжие и при положение,че скоро,освен кухненските ножове и вилиците ще са на регистрационен режим,се питам,защо не го използваме?!
цитирай
24. breeze - Вдъхновяващо!
18.12.2011 20:58
С уважение!
цитирай
25. demokrat63 - Гет, искренни благодарности за ...
18.12.2011 21:05
Гет, искренни благодарности за инфото. Чесно казано не го знаех. Но трябва да им се признае добре са го стъкмили. Оригиналът обаче има съвсем друг смисъл.
цитирай
26. get - - Доколко "микенската цивилизация" е гръцка ? - Отдавна се питам и търся, и колкото ...
18.12.2011 22:30
... повече навлизам в същностното ... толкова повече се изпълвам с недоверие !!
- Първо поради странно(познато) звучащите думички от "линеар В".
- Това ми идва наум, като гледам постнатите от Спараток изображения в настоящата статия и микенски артефакт, който условно ще го нарека "Мечът на Василевса" http://www.artsales.com/images/mycenae_inlay_silver_gold_dagger-mycenae.jpg - което е разчетено в "линеар В", като "гвазиреу"
- От тук започва интересното ... в лингвистиката и етимологичните речници сочат, че частицата "гва" в думата ... през столетията(хилядолетие) се е трансформирала до а)"старонемското" гВардия, б) английската дума за "война-"Уор" в) датско"скандинавската "варяг" ... странното е че никой не е погледнал в най-близкият географски до протопроизхода на тази дума-частица "гВа" Български език (?) в който имаме, почти едно към едно аналог на това ... Вардя ... това е станало след палатилизация(потъмняване в случая изпускане - б.м.) на първоначалното "г" в оригинала !!
- Ако изходим (малко наивно, от сюжетната сцена - Лъв) ... то тогава, в късната, с припознат "гръцки" произход дума Василеу(василевс) ... дали това не е със смисъл и близко звучение до "пазител", като една от функциите на водача-царя ??!

- АристоТелис - Какво, смятате по въпроса ? - Какъв ли ще да е произхода на "изконно" гръцката дума-титла Василев(с) ... то май стана, като българска фамилия :)) ?!!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
27. shtaparov - Някои добавки
18.12.2011 22:44
Тук виждам една от най-силните статии на Спароток- поздравления! Както и по-рано съм писал,Белег е във връзка с думата Белязвам,ще рече Порязвам,т.е.:

Белег= Беляг (Беляз), Поряз (Порьез,Порез- с прех.П-Б и Р-Л). Това тълкувание показва колко наивни са били онези езиковеди,които обявяваха думата за тюркска,монголска,мангалска и каква ли не още,само не и Българска! Тук му е мястото да добавя тълкуванието и на думата Масло,за да не се изкуши някой конвенционален профан да обяви и нея за "монголска":

Масло= Мазло (Мазило,с възст.гласна м/у 2 съгласни)- виж Маз и Мас (свинска мас), Масало (Масаро,Мазало,Месаро и пр.,т.е.- Произлизащо от месо). Тук налице излиза простия факт,че древните хора първо са открили месото и маста като хранителни продукти,а много по-късно: и млечното масло,технологията за чието добиване не е била известна на палеолитните хора. Съответно: те са оприличили маслото според неговите качества на маста,добивана от месото,а не обратното.
цитирай
28. анонимен - Българския Бог
19.12.2011 08:32
Прекрасна статия Спароток.
Моля те пиши повече за Българският Бог.
цитирай
29. missionpossible - Поздрави за написаното
19.12.2011 11:28
Изключително се радвам и на публикуваното стихотворение на Вазов. В списъка книги, препоръчан за прочит на сина ми за лятото бяха и стихотворенията на Вазов, освен останалите заглавия. Препрочетох ги за пръв път след ученическите си години и бях смаяна и възхитена да преоткрия това стихотворение! Има и други с такива силни думи за България и българите, които също заслужават да се цитират отново и отново.
Но тези стихотворения, и по специално това, за съжаление нямат място в изучавания материал в училище!
цитирай
30. letopisec - Спароток, Вие
19.12.2011 14:54
действително ли не знаете, че Съма Цзиен пише за една легендарна династия, така както някой като Цани Гинчев може да каже, че родопчани са орфеевци. Това първо, второ, Вие не знаете, че в китайските извори няма Huns, а Нsiong-nu, които са също толкова монглоиди, колкото Hsiong-pi, т.е. сянбийците на руски. Нито един уважаващ себе си изследовател не нарича монглоидите хсионг-ну с името хуни, а специалистите - археолози, ползващи руския ги наричат "сюну". Т.е., Вие Спароток, не сте мръднал от нивото на Златарски по тоя въпрос. Можем да се съгласим с легендата за похода на Дионис на изток, но да свързвате това с хсионг-ну, е направо смешно. При това европеидите динлин, открити в Китай отпреди 17 века, са добре проучени. Ако това са траки, те значи са създали монглоидите динху, защото е доказано, че европеидите динли в синтез с монглоиди, създават динху. Доста объркана статия, в началото Ви се ще да кажете една добра дума за акад. Стефан Младенов и неговият блестящ етимологичен речник от 1944 г., който постоянно ползвате, но си замълчавате, понеже именно той е направил на пух и прах Вашият дилетант Ганчо Ценов. После, вменявате, че тълкуването на думата "белег" при Ст. Младенов е неточна, но даже не споменавате името му. А речника му, си го ползвате. И накрая, остана да напишете оная глупост дето вече сте я писали в постигна Траките в Китай, а именно, че хсионг-ну били руси и европеиди, обаче явно сте си взели бележка.
цитирай
31. rustam - Евалла,
19.12.2011 15:56
"напипа" правилния път.
Честно си признавам, мислех си какъв ще да ти е ходът, в момента, в който попревършат "тракийските" теми. Но виждам, че си намерил изход
Сега ако почнеш да пишеш отделен ферман за всяка една "българска" дума, която я има някъде си, ами то можеш да откараш до другия век.
цитирай
32. sseteboss - <<<< През 2005-та ...
19.12.2011 17:16
<<<< През 2005-та казах на един професор, че понятието индо-европейски е неверно и трябва да се замени или с древнобалкански, или с тракийски. Тогава ми се изсмяха...напоследък обаче тия, които се смяха са се умълчали, нещо не могат да ми отговарят на въпросите... >>>
=======================

Да. "славянски" и "индо-европейски" е все едно, представете си през 29-30ти век лингвистите да поставят Английския в Американското семейство на Аляско-Тасманийските езици ;)
цитирай
33. dunker - Белег на монголски; значение на български
19.12.2011 17:22
Здравей спароток,

Поздравления за поредната интересна статия.

Според мен, обаче има два важни пропуска:
- споменават се думи сходни на белег в уелски и галски, а монголската дума за белег, за която е и статията, е пропусната. А тя е бэлэг като има и вариант бэлэгдэл. По мои спомени от разговори с монголец се произнася като "билге", но може и да бъркам.
- липсва произход и значение на думата белег в българския, а според мен това е важна информация.
Добавянето на тези факти би придало един завършен вид на добрата статия.

По-горе бяха споменати и думите агн, з аогън. до колкото ми е известно в съвременния монголски няма такава дума. А за масло - това по-скоро е заемка от руския език, монголците имат доста думи за маслко.

С най-сърдечни поздрави,
Петър
цитирай
34. rasate9 - Текстът на "Върви народе възродени"
19.12.2011 19:01
get написа:
Текстът на "Върви народе възродени", написан на един дъх на 15 май 1892 г. от Стоян Михайловски, в последствие и то най-вече след "9.ІХ" търпи жестока цензура...


Get,
Би ли пустнал целият текст в оригиналния му вид.
Благодаря.
цитирай
35. sparotok - масло
19.12.2011 19:58
dunker написа:
Здравей спароток,

Поздравления за поредната интересна статия.

Според мен, обаче има два важни пропуска:
- споменават се думи сходни на белег в уелски и галски, а монголската дума за белег, за която е и статията, е пропусната. А тя е бэлэг като има и вариант бэлэгдэл. По мои спомени от разговори с монголец се произнася като "билге", но може и да бъркам.
- липсва произход и значение на думата белег в българския, а според мен това е важна информация.
Добавянето на тези факти би придало един завършен вид на добрата статия.

По-горе бяха споменати и думите агн, з аогън. до колкото ми е известно в съвременния монголски няма такава дума. А за масло - това по-скоро е заемка от руския език, монголците имат доста думи за маслко.

С най-сърдечни поздрави,
Петър


Петре, има логика масло да се приеме като руска заемка поради съседството на руснаци и монголци. Има обаче една важна подробнсост - хората, които днес са наречени руснаци стават съседи на монголците едва преди няколко века. Древните балкански мигранти обаче са се срещнали с монголците преди около 4000 години.

В българския си има смисъл за белег, сродни думи са било (остър планински връх), било (камбана, дъска, нещо, което се бие), блъскам (бия)...навярно също и болка ( ударено).

Наставката ЕГ в белег е необичайна, аз бих я нарекъл архаична. Тя се среща в нашата дума лелег (щъркел), а лелегите са пеласгийско племе, което гърците са наричали и...щъркели поради това, че пеласгите се занимавали с трансхуманно животновъдство...както и българите, преди да ни бъде отнета Беломорска Тракия.

Предполагам, че белег е поне 4000 години стара, не можем да очакваме тя да има ясна етимология, за четири хилядолетия езика се променя доста, появяват се нови диалекти, а някои стари наречия изчезват.

Надявам се да съм бил ясен.

Поздрави!
цитирай
36. sparotok - теми
19.12.2011 20:01
rustam написа:
"напипа" правилния път.
Честно си признавам, мислех си какъв ще да ти е ходът, в момента, в който попревършат "тракийските" теми. Но виждам, че си намерил изход
Сега ако почнеш да пишеш отделен ферман за всяка една "българска" дума, която я има някъде си, ами то можеш да откараш до другия век.


Рустаме, "тракийските" теми съвсем не са на привършване. Освен това аз отдавна съм обявил, че присъствието ми в блога е само временно. Посочил съм и, че след постинг 250 се оттеглям от blog.bg.

...карай по-скокойно:)

Жив и здрав!
цитирай
37. mitkaloto - Пиши не отказвай. Те някои това ч...
19.12.2011 21:05
Пиши не отказвай.Те някои това чакат."Не се гаси ,туй що не гасне"...
цитирай
38. sparotok - :)))
19.12.2011 21:05
letopisec написа:
действително ли не знаете, че Съма Цзиен пише за една легендарна династия, така както някой като Цани Гинчев може да каже, че родопчани са орфеевци. Това първо, второ, Вие не знаете, че в китайските извори няма Huns, а Нsiong-nu, които са също толкова монглоиди, колкото Hsiong-pi, т.е. сянбийците на руски. Нито един уважаващ себе си изследовател не нарича монглоидите хсионг-ну с името хуни, а специалистите - археолози, ползващи руския ги наричат "сюну". Т.е., Вие Спароток, не сте мръднал от нивото на Златарски по тоя въпрос. Можем да се съгласим с легендата за похода на Дионис на изток, но да свързвате това с хсионг-ну, е направо смешно. При това европеидите динлин, открити в Китай отпреди 17 века, са добре проучени. Ако това са траки, те значи са създали монглоидите динху, защото е доказано, че европеидите динли в синтез с монглоиди, създават динху. Доста объркана статия, в началото Ви се ще да кажете една добра дума за акад. Стефан Младенов и неговият блестящ етимологичен речник от 1944 г., който постоянно ползвате, но си замълчавате, понеже именно той е направил на пух и прах Вашият дилетант Ганчо Ценов. После, вменявате, че тълкуването на думата "белег" при Ст. Младенов е неточна, но даже не споменавате името му. А речника му, си го ползвате. И накрая, остана да напишете оная глупост дето вече сте я писали в постигна Траките в Китай, а именно, че хсионг-ну били руси и европеиди, обаче явно сте си взели бележка.


Г-н Милчев, благодаря за забавлението:)
Имам някои работи на Младенов, но не се уповавам на тях. Не ви ли е известно, че Георгиев и Дуриданов са участвали в създаване на много по-голям, много по-подробен и много по-точен етимологически речник на българския език?

Много ми е интересно как Младенов разбива Ценов, да не би като казва, че българи означава мелези, вие също ли сте на това мнение...?

Като стана дума за глупости...ще обясните ли най-сетне как (идентичния с Ирник ) Балас хем е починалия съпруг на Боарекс (през 427 ) г. хем участва пет години по-късно в походите на Велизарий – 433 г.:))

Кога ще благоволите да се извините на читателите за лъжите си относно въвеждането на богинята Сурва в България от Аспарух:)) Къде е извора, от който можем да разберем това г-н Милчев?

Това са ваши думи:
Не на последно място е важен и пренесеният култ на езическото божество Сурва през VІІ век от н.е. от мигриралите с Аспарух българи на Балканския полуостров
http://letopisec.blog.bg/history/2011/07/21/kibela-i-surva-edno-i-syshto-bojestvo.787331


Кога ще се извините на чителите си за лъжата, че траките не могат да правят държави....Ами какво са царствата на пеоните, бистоните, държавата на Терес е наречена най-голямата в Европа, а данъците са над 400 таланта сребро... По това време Рим е само малко градче в сянката на етруските...Ето глупостите ви:

21. letopisec - КЪМ ТАНЕВ, ПАК
29.07 09:14
Нищо от това, което формира като хипотези спароток не може да реши пра-пра историята, но ЗА ЕДНО НЕЩО трябва да сме му благодарни, той припомни становището на Вл. Георгиев, че когато славяни и българи идват на Балканите, тук все още е имало траки; това са траки романизирани и огърчени, понеже както знаем траките не могат да правят държави, изключвам Фригия, но и там не се знае кои е държавник; тоест в държавата на Аспарух има и траки.




Преди да укорите някого в писане на глупости погледнете в собствените си писания :)

цитирай
39. sparotok - Вазов
19.12.2011 21:08
missionpossible написа:
Изключително се радвам и на публикуваното стихотворение на Вазов. В списъка книги, препоръчан за прочит на сина ми за лятото бяха и стихотворенията на Вазов, освен останалите заглавия. Препрочетох ги за пръв път след ученическите си години и бях смаяна и възхитена да преоткрия това стихотворение! Има и други с такива силни думи за България и българите, които също заслужават да се цитират отново и отново.
Но тези стихотворения, и по специално това, за съжаление нямат място в изучавания материал в училище!


Даваш ми хубава идея, благодаря ти! Ще пускам по-често работи на Вазов.

Поздрави!
цитирай
40. ykpaina - Върви, народе възродени...все се питам и все не мога да си отговоря защо тази песен звучи САМО на 24 май (((
19.12.2011 21:17
Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
ти чест и слава поднови!

Върви към мощната просвета!
В световните борби върви,
от длъжност неизменна воден -
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, гдето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!
О, влез в историята веч,
духовно покори страните,
които завладя със меч!

Тъй солунските двама братя
насърчваха дедите ни...
О, минало незабравимо,
о, пресвещени старини!

България остана вярна
на достославний тоз завет -
в тържествованье и в страданье
извърши подвизи безчет...

Да, родината ни години
пресветли преживя, в беда
неописуема изпадна,
но върши дълга си всегда!

Бе време, писмеността наша
кога обходи целий мир;
за всесветовната просвета
тя бе неизчерпаем вир.

Бе и тъжовно робско време...
тогаз балканский храбър син
навеждаше лице под гнета
на отомански властелин...

Но винаги духът народен
подпорка търсеше у вас,
о, мъдреци! През десет века
все жив остана ваший глас!

О вий, които цяло племе
извлякохте из мъртвина,
народен гений възкресихте -
заспал в глубока тъмнина.

Подвижници за права вяра,
сеятели на правда, мир,
апостоли високославни,
звезди върху славянский мир,

бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на българското знанье,
творци на наший говор мил!

Нек името ви да живее
във всенародната любов,
речта ви мощна нек се помни
в славянството во век веков!
цитирай
41. sparotok - благодаря ти!
19.12.2011 21:46
breeze написа:
С уважение!


Благодаря!
цитирай
42. sparotok - Пиши не отказвай. Те някои това ч...
19.12.2011 21:48
mitkaloto написа:
Пиши не отказвай.Те някои това чакат."Не се гаси ,туй що не гасне"...


Писанията ще си продължат дори и след моето напускане на блога. Разлика ще има само в начина по който бива отговаряно на питащите.

Поздрави!
цитирай
43. ivsky - белези
19.12.2011 23:46
а не е ли белег ( свежо, ново, по-светло), просто по-бялата част от кожата, която остава за винаги след тежко нараняване. А и във миналото най-вероятно белезите са били доста по-чести и сериозни. Така, че напълно са съвпадали с било на планина по вид, понеже и обработването на раните не е било така финно като сега.
цитирай
44. yavorb - Не знам кой от кого е учил, дали траки ...
20.12.2011 00:19
Не знам кой от кого е учил, дали траки от келти или обратно... или са едно и също, но бях попаднал на един келтски речник, където belch означава горещ извор.
Съвременната английска дума belch означава бълвам, изригвам, а оттук до село Белчин баня няма и един хвърлей.
От тези неща се заинтересувах, понеже по призход съм от този край и фамилното ми име твърде вероятно да произхожда от някакъв изкривен вариант на Браян. А със сигурност съм срещал името Бреян в книгата на Л. Милетич за разорението на тракийските българи.
Така че келтската жила според мене е много дебела, и мисля, че там не са копали умишлено, да не би да се окаже, че сме рода повече със западняците, отколкото с Третия Рим.
цитирай
45. letopisec - 38. sparotok - :)))
20.12.2011 08:51
Г-н Серафимов, никой не е съвършен. Аз може да не знам за древните траки, но и не пиша за тях. Вие, като не знаете за средно-азиатските хсионг-ну и за европейските хуни, защо пишете за тях. Същото се отнася и до екзотичното Ви отъждествяване на Gamir с кимврите....Лек ден.
цитирай
46. vostroto - !!! Чудесен отново, Спароток
20.12.2011 10:36
Материал, напълно обяснен, обоснован, с уважение към всички, без никакво пристрастие! Жив е Бългаският Бог! Наистина!:)
Благодаря ти!
Поздравления!
цитирай
47. vmir - Хубав постинг, Поздравления, Спароток!
20.12.2011 11:32
Като чета и оставам с впечатлението, че българите сме се поставили в ролята на онзи, който последен разбира истината за любовта си.

Весели празници!
цитирай
48. get - - letopisec, защо така ви влече към централна Азия и-и-и хуните ??? ... ставате подозрително натрапчив ?!!
20.12.2011 14:32
letopisec написа:
Г-н Серафимов, никой не е съвършен. Аз може да не знам за древните траки, но и не пиша за тях. Вие, като не знаете за средно-азиатските хсионг-ну и за европейските хуни, защо пишете за тях. Същото се отнася и до екзотичното Ви отъждествяване на Gamir с кимврите....Лек ден.

- Посочвах ви на няколко пъти релации от поне ШЕСТИ ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА ... на територията от Надкаспието, Кавказ ... Черно море до устието на Дунав ... се среща постоянно Gaetae !! - Това го имаме документирано и в Скандза ... от там се води произхода и на Готи !!
- Великите Гети-"Масагети"те са и сармати ... сауромати ... имат изградена стройна държавност поне от VI-ти век преди Хр. !!? ... скитите за мен са екзоним от гръцки поризход за това същото население ... което не се е самонаричало така ... който по-късно се възприема от Руската историческа школа и го употребяват тенденциозно !!

- Друго Важно: - Като част РОДСТВЕНА на този етносен масив се явяват и "кимери"те ... ако вървите по този път на размсъждение ще ви стане ясно и цялата мистификация наложена чрез М. Гимбутас и възприетата от "руската школа" "Курганна теория" ... от която съответно балканскто насление е ИЗКЛЮЧЕНО .... това е възприето и от нашата "социалистическа" МИСЪЛ а и не само историография !! ... поради това е и тази смешна и объркваща датировка на "Тракийските "гробници" ... аналогичните образци в сев. Гърция и над Черно море ги датират от 15-12 ти векове пр.хр. ... САМО ТЕЗИ ОТ БЪЛГАРИЯ "тракийските", са не по-късно от ШЕСТИ ВЕК - Защо ?!!
- А и не е само това !!?

- Престанете със заяжданията си на дребно, а се съсредоточете в Причерноморска култура а не такава от Централна азия ... тогава нещата ще си дойдат на мястото - Така смятам !!

- С уважение !

от Гет ктист

ВАЖНО ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ ПОСТ №40 ... в който се дава текста на ВЪРВИ НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ !!
ykpaina написа:

Върви, народе възродени...все се питам и все не мога да си отговоря защо тази песен звучи САМО на 24 май (((


- В главите ни битува една превратна ... лъжлива представа по отношение ... ще ги нарека НАЙ-ГОЛЕМИТЕ "СЛАВЯНИ" ... тези които обитават и все още наричат страната си РОССия ... за разлика от Киевска Рус ... те са известни и като Москали идващо от името на реката Мокша(Москва) ... Голяма част от това население е по произход угро-финско, което в следствие на културата и мисионерската роля на България ВЪЗПРИЕМА СТАРОБЪЛГАРСКИ ЕЗИК, който подменя по-старият угро-фински !!
- Това го знае и Раковски и Ст. Михайловски ... поради това пише без притеснение за "славяни" !! и че ние им разнасяме езика си !!
- На практика след 12-ти век, това в началото угро-финско население добива славянски ... тоест български черти и самосъзнание ... но това води в последствие и до не дотам добри за нас последствия !
- Вероятно ще трябва да обясна в пост, това което обядснявам за Тома "неверниците" ??
цитирай
49. mari2301 - Песен по прекрасното стихотворение
20.12.2011 17:36
www.youtube.com/watch?v=k7teT9CNwG4
цитирай
50. sparotok - благодаря!
20.12.2011 21:15
mari2301 написа:
www.youtube.com/watch?v=k7teT9CNwG4


Благодаря ти! Песента е прекрасна също!
цитирай
51. sparotok - !
20.12.2011 22:24
vmir написа:
Като чета и оставам с впечатлението, че българите сме се поставили в ролята на онзи, който последен разбира истината за любовта си.

Весели празници!


Благодаря ти приятелю! Напълно прав си относно нас българите!

Весели празници!
цитирай
52. sparotok - !
20.12.2011 22:36
vostroto написа:
Материал, напълно обяснен, обоснован, с уважение към всички, без никакво пристрастие! Жив е Бългаският Бог! Наистина!:)
Благодаря ти!
Поздравления!


Благодаря ти и аз! Наистина - жив е Българския Бог!
цитирай
53. sparotok - трери
20.12.2011 22:42
letopisec написа:
Г-н Серафимов, никой не е съвършен. Аз може да не знам за древните траки, но и не пиша за тях. Вие, като не знаете за средно-азиатските хсионг-ну и за европейските хуни, защо пишете за тях. Същото се отнася и до екзотичното Ви отъждествяване на Gamir с кимврите....Лек ден.


Г-н Милчев, трерите са класифицирани като кимерийци. Кобус е цар на трери, но говорейки за войната с кимериите се споменава същия Кобус...

Не се уповавайте твърде много на Иванчик, първо се поосведомете относно особеностите на акадския език. Доста неща ще ви се изяснят.

Опитайте се да разберете, че не може да определи етническия произход на един народ без да се направят съпоставки с материалната му култура, погребални обреди и т.н. с тези на други народи...Това вие не сте направили...следователно единствения ви аргумент е ...мнението на Иванчук...а той премълчава най-важното.

В работите си Иванчук споменава за типичните кимерийски бойни брадви ( с дълъг, остър шип)...

С това аз съм съгласен, кимерийците са изобразявани с такива брадви, такива са намирани в Крим и Мала Азия...До тук добре, но защо този автор се прави на наивно дете и не признае, че най-древната брадва от този тип е намерена в България, ПЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ преди Христа.

Това г-н Милчев е около 4000 години преди летописците на Саргон II да споменат кимерийците в Мала Азия.

Този важен факт забърсва с един замах опитите ви да изкарате кимерийците азиатски народ.

Четете, г-н Милчев, четете:)
цитирай
54. sparotok - думи
20.12.2011 23:34
yavorb написа:
Не знам кой от кого е учил, дали траки от келти или обратно... или са едно и също, но бях попаднал на един келтски речник, където belch означава горещ извор.
Съвременната английска дума belch означава бълвам, изригвам, а оттук до село Белчин баня няма и един хвърлей.
От тези неща се заинтересувах, понеже по призход съм от този край и фамилното ми име твърде вероятно да произхожда от някакъв изкривен вариант на Браян. А със сигурност съм срещал името Бреян в книгата на Л. Милетич за разорението на тракийските българи.
Така че келтската жила според мене е много дебела, и мисля, че там не са копали умишлено, да не би да се окаже, че сме рода повече със западняците, отколкото с Третия Рим.


Белчин идва от белчо, бел, бял...не мисля, че има връзка с англ. дума. Не съм срещал никога келтска дума белч със значение извор...но пък не съм и имал възможността да прочета всичко.

Бълвам идва от пеласгийския глагол блуо...
цитирай
55. sparotok - белег
20.12.2011 23:35
ivsky написа:
а не е ли белег ( свежо, ново, по-светло), просто по-бялата част от кожата, която остава за винаги след тежко нараняване. А и във миналото най-вероятно белезите са били доста по-чести и сериозни. Така, че напълно са съвпадали с било на планина по вид, понеже и обработването на раните не е било така финно като сега.


Има логика, но да не забравяме, че не всеки белег е белезникав, има червенеещи, синкави...
цитирай
56. letopisec - 48. get - - letopisec, защо така ви влече към централна Азия и-и-и хуните ??? ... ставате подозрително натрапчив ?!!
21.12.2011 08:57
Не се прави, Гет, че не си разбрал досега, че хуните не произхождат от Централна Азия, а от Задкавказието и са кимерийци, такива каквито сме и българите...Жалко Гет, че не сте запознат със съвременната кимерология, веднага щяхте да я прегърнете с две ръце и духом даже...
цитирай
57. letopisec - 53. sparotok - трери
21.12.2011 08:59
Едва ли сте способен, въпреки че сте много надарен, да опровергаете учени като Иванчик, Медведская, Паркер, че дори и И.М. Дяконов. Четете си Страбон, г-н Серафимов, то вашата школа освен буквализъм, друго не знае...
цитирай
58. sparotok - Страбон
21.12.2011 13:50
letopisec написа:
Едва ли сте способен, въпреки че сте много надарен, да опровергаете учени като Иванчик, Медведская, Паркер, че дори и И.М. Дяконов. Четете си Страбон, г-н Серафимов, то вашата школа освен буквализъм, друго не знае...


Свидетелствата на Страбон се подкрепят от данните от археологията. Вече посочих, че типичните кимерийски брадви се срещат най-рано във Варненския некропол - 5-то хил.пр. Христа. Всъщия регион са открити и доста подземни жилища, а Ефор твърди, че кимерийците живеят в землянки, които в езика им са наречени Аргила...това е тракийска дума.

Трябва да призная обаче, че вие нямате никаква вина относно локализацията на най-старите кимерийци. В българските каталози кимерийските бойни брадви са класифицирани като клинове, докато в западната литература същите обекти носят името бойна брадва.

Аз не отричам присъствието на кимерийци в Прикавказието. Топонимите и хидронимите показват, че там са живели траки. Древното име на река Кубан е Хупанис, в Черноморските степи има още една Хупанис, а също и в Азиатска Мизия.

Други хидроними като Сибри апа, Пароста, Рукуста, Салуста, Синус, Тамураке си имат както тракийски паралели, така и тракийско обяснение. Абаев има една хубава работа - Индо-Арика, прочетете я, ще намерите интересни неща.
цитирай
59. get - - Гет разбира много добре това, което пишеш !! ... но следва ли да се съглася ... ?
22.12.2011 16:20
letopisec написа:
Не се прави, Гет, че не си разбрал досега, че хуните не произхождат от Централна Азия, а от Задкавказието и са кимерийци, такива каквито сме и българите...Жалко Гет, че не сте запознат със съвременната кимерология, веднага щяхте да я прегърнете с две ръце и духом даже...

... Защото съвременната "кимерология" идва на дневен ред за да замести по-старата "скИФология" ... "хунология" !! ... нЯколко основания в тази връзка ?!!
- Преди време споменах да обърнеш внимание на нещо опроделеящо за социалният строй, при вече "цивилизованите" елини ... при които се забелязва разпад на старият родово или военно-аристократично общинен строй ... към "класов". Тоест това е епохата на Пизистрат(реформи) и т. наречените тирани. Когато на практика "болето" като обществен орган е подменено с демокрацията(поне за държавите от атинският съюз) ??
- В сведението си Херодот съобщава, че гетите не били поданици на някакъв цар, а "Граждани на държавата", КОИТО СЕ РАЗДЕЛЯЛИ(единствено) ПО ОБЩЕСТВЕНОТО СИ ПОЛОЖЕНИЕ НА ПЪРВИ И ДРУГИ`(??) !!
- Използването на израза “ПЪРВИ” свидетелства не за имуществено разделение, а за разделение по знатност и АВТОРИТЕТ, които били характерни за родовоплеменното изравнено по силата на обичайното право общество !!!
- Отделно ! - За гетите пишат че са едно с мизите ... носещи самоназвание муши~меши, което отговаря на ДЪБ(летният "полски" дъб ... и до момента простонародното му название е "Меше"), което пък при северните скандинавски сказания ... Еди ... централна Европа келти ... дру(в)иди ... имаме също обожествяване на това дърво ... Което е и Дървото на живота !! ... от тук пък извода на Йордан за родствеността на скандинавски ГОТИ с причерноморски ГЕТИ(междувпрочем тези от Скандза са се самонаричали до късно "Гети" ?!! - Факт !) - Братовчедите им Дания-ютланд (родствени) се самонаричат с близкото до "кимери" ... "кимри", което католическите пропагандатори от 10-ти век "германизират" и почват да наричат "кимБри" ... но такива са ... хайде няма да ги изброявам !!
- Пишат, че гетиТАЕ при Дунав са родствени на великите-"Маса Гети" до Прикаспието. От тях извеждат и Сауроматите-Сармати !!
1) Йордан счита Готите за наследници на Гетите ?!
2) Justin, the 3rd century AD Latin historian, wrote in his Epitome of Pompeius Trogus "The Dacians as well are a scion of the Getae ...".
3) Strabo ... Geographica (ca. 7 BC-20 AD) " ... towards Germania and the sources of the Danube", while Getae in the eastern parts, towards the Black Sea, both south and north of the Danube. The ancient geographer also wrote that the Dacians and Getae spoke the same languagе, after stating the same about Getae and Thracians. ..."
4) Pliny the Elder, in his Naturalis Historia (Natural History), ca. 77-79 AD, "... though various races have occupied the adjacent shores; at one spot the Getae, by the Romans called Daci..."
- Отделно в др. пост на Спароток бях постнал становище на британски археолози историци ... които говорят за постоянно присъствия на сармати в Албиона ... надпис от (Notitia Dignitatum xl.54; 4th/5th C.)
"- Кавалерийските им формирования-единици били от по 500 човека и се наричало "CUNEUS". ДА ВИ ЗВУЧИ познато Коне ... без латинската наставка "US" ?! - Защото за мен, Да !!
- Е какво се оказва ???? ... гърците наричат едно население "скити" ... другите още от ПЪРВИ ВЕК "сармати" в ШЕСТИ ВЕК "преди" те са назовани "сауромати". Имат дъргавно образование, което явно е запазено и до ЧЕТВЪРТИ ВЕК защото Константин Велики СИНА НА императора РОДОМ ОТ БАЛКАНИТЕ Констанций Хлор ... се издига и завзема властта в Империята с тяхната подкрепа и то именно в Албиона !! ... пък после прави столица на Босфора ! Това какво говори ... че тези "сармати", са силни както там в Корнуъл така и тук на Балкани ... но отделно за тях говорят, че :
а) са родствени на Гети-Даки;
б) гетите ги приравняват и на старите "мизи" ... дори тези от Мала азия;
в) гетите и даките обявяват за идентични и траките ... ЕЙ ? ... Ама какво става ?!!! ... то ще излезе, че от прикаспието, предкавказието, северно черноморие и поне над Стара планина живее етносно идентичен народ(И) ?!! ... Или бъркам ?? ... сега вие повтаряйки теориите на руснаци и американеца(вероятно руски емигрант) ... образно казано лепвате едно измислено и супер-историко етносно понятие "кимерийци" ... като младежка пъпка на нос, на абитуриентка !!?
- За това ... говорех да не предаваш такава суперетносност на "кимерийците" - Какви са те ? - По-малка част от едно по-голямо и ОБЩО етносно цяло-ЕДИНСТВО !! Деца на тази причерноморска цивилизация създадена още от ЧЕТВЪРТО хилядолетие ПРЕДИ ХРИСТА !!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
60. kalabak - В монголски език няма дума белег
25.12.2011 22:13
Пореден опит за доказване на недоказуемото. Думата БЕЛЕГ има приемлива етимология единствено на основата на тюркските езици.
В монголски език няма дума БЕЛЕГ, а БЭЛГЭ и тя е тюркска заемка, както впрочем и старославянското БЭЛЭГЪ, която в старославянски и църковнославянски език се пише с ЯТ, но компютърът ми вместо ятовата гласна изписва Э.
цитирай
61. demograph - Супер! Да сте живи и здрави и успешни!
29.12.2011 10:03
А думичката "ГРАПЯ" - НАБРАЗДЯВАМ ЗЕМЯТА СЛЕД ОРАН, оставям малки бразди по разораната земя, пиша по земята?...Не ви ли напомня за една "гръцка" дума - graphein, употребявана по цял свят? /The word originates from Greek &#947;&#961;&#940;&#966;&#949;&#953;&#957; — graphein — meaning "to write."Уикипедия/ - Не мисля, че идва от гръцкото. Нашето ГРАПЯ, заедно с РЪБЯ е по-дълбоко вкоренено в бита от хилядолетия. Изпървом сме драскали по земята, нали.. ДОСТА ДУМИЧКИ Е ЗАЕЛ ОТ НАС СВЕТА!Коледни благопожелания и пред Новогодишни привети!
цитирай
62. sparotok - верно е
12.03.2013 13:19
kalabak написа:
Пореден опит за доказване на недоказуемото. Думата БЕЛЕГ има приемлива етимология единствено на основата на тюркските езици.
В монголски език няма дума БЕЛЕГ, а БЭЛГЭ и тя е тюркска заемка, както впрочем и старославянското БЭЛЭГЪ, която в старославянски и църковнославянски език се пише с ЯТ, но компютърът ми вместо ятовата гласна изписва Э.


Верно е, точното предаване на думата е БЭЛГЭ...

Намери етимологическия речник на българския език и провери значението на думите близо, близнак, блазня...Виж кой е корена:)
цитирай
63. sparotok - !
12.03.2013 13:24
demograph написа:
А думичката "ГРАПЯ" - НАБРАЗДЯВАМ ЗЕМЯТА СЛЕД ОРАН, оставям малки бразди по разораната земя, пиша по земята?...Не ви ли напомня за една "гръцка" дума - graphein, употребявана по цял свят? /The word originates from Greek &#947;&#961;&#940;&#966;&#949;&#953;&#957; — graphein — meaning "to write."Уикипедия/ - Не мисля, че идва от гръцкото. Нашето ГРАПЯ, заедно с РЪБЯ е по-дълбоко вкоренено в бита от хилядолетия. Изпървом сме драскали по земята, нали.. ДОСТА ДУМИЧКИ Е ЗАЕЛ ОТ НАС СВЕТА!Коледни благопожелания и пред Новогодишни привети!


Без нашите деди гърците щяха да си останат незначително африканско племе...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13973182
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031