Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2011 15:46 - ЕДНА СМАЙВАЩА КАРТА, КОЯТО ЩЕ РАЗСЪРДИ МНОЗИНА
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 114798 Коментари: 176 Гласове:
144

Последна промяна: 08.08.2013 13:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



ЕДНА СМАЙВАЩА КАРТА, КОЯТО ЩЕ РАЗСЪРДИ МНОЗИНА

 

 

 

От дълго време се удивлявам как неиздържани научни тези могат да бъдат натрапвани дълги години, докато други, предлагащи алтернативна информация, а и различно тълкуване биват осъдени на забвение. Смятам, че читателите трябва да имат достъп до всяка версия на дадена теория. Сравнявайки, всеки може да направи изводите сам за себе си...Използвам случая да ви представя нещо интересно. То е важно за нас, но поне по мои свeдения нито един от нашите траколози и историци не си е направил труда да го популяризира.

 

През 1981 година излезе една изключително интересна книга – Auf der Spur der ersten Griechen-Woher kamen die Mykener? Neue archдologische Erkenntnisse ьber die Herkunft der Griechen. Авторите - проф. Ян Бест и Сибила фон Реден представиха своето виждане за възникването на гръцката цивилизация като бяха отделени цели сто и седемдесет страници за ролята траките. Представени бяха нови карти, някои от които доста необичайни и разтърсващи стереотипите. На една от тях се вижда, че през второто хилядолетие преди Христа Епир, Македония, Тесалия, Евбея, Етолия, Аргос, а също големи части от Ахея и Аркадия са принадлежали на траките. Това означава, че през 17-ти век пр. Христа над 80% -90% от територията на Гърция е била населена с хора наричани в Античността  траки, а по-късно, в Ранното Средновековие   българи.

 
                       image

 

Към посочените в картата области трябва да се добави и  Атика. Както знаем от Страбон, тя е била обитавана от траките - for Attica was once held by the Thracians -VII-7 http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7G*.html

 

Павзаний съобщава, че тракийския цар Терей е властвал в Давлида - Here in Daulis the women are said to have served up to Tereus his own son (Описание на Гърция -X.4.8). http://www.greecetravelblog.com/pausanias-greece/10-phocis.asp?pg=8

 

Потвърждение за това, че в дълбока древност тракиец е царувал в сърцето на Гърция получаваме и от друг летописец - Tereus lived in Daulis, part of what is now called Phocis, but which at that time was inhabited by Thracians ( Тукидид-II-29).

http://en.wikisource.org/wiki/History_of_the_Peloponnesian_War/Book_2#2:29

 

Интересен, а и важен факт е това, че името на полуостров Пелопонес е дадено от тракиеца Пелопс, който идва от Фригия - Pelops  brought over peoples  from Phrygia to the Peloponnesus that received its name from him (Стpабон, География, VII-7-1)...Софокъл без заобикалки нарича Пелопс фригиец: - “Не ти ли е известно, че Пелопс, твоят древен дядо е варварин фригиец? (Д.Попов, Гръцките интелектуалци и Тракийският Свят, стр.286 )“.

 

Виждаме, че древните исторически извори дават право на Бест и Фон Реден да създадат карта показваща, че в далечното минало, преди идването на данайците от Африка, Гърция е била обитавана предимно от нашите деди траките.

 

Друго доказателство за правотата на картата са древните топоними и хидроними. Известният изследовател на гръцката култура Джон Чадук признава, че названията на населени места като Атина, Микена, Коринт, Закинт и др. не принадлежат на гърците, а на друг народ живял в земите им дълго преди тях (J. Chadwick, The deciphеrment of Linear B, 1958, cтp.31)

 

Нека обърнем повече внимание на Коринт, Закинт, а и на Саминт, Каминт. Те имат същата наставка както тракийския град Перинт и тракийската дума волинтвол. Според В. Георгиев тракийската  наставка инт е идентична на старобългарската умалителна наставка енте (намираме я в думи като воленте, осленте, жребенте).

От това става ясно, че древните селища Коринт, Закинт, Саминт, Каминт, Провалинт, Тиринт, Препесинт, Трикоринт, Зеринт и много други са създадени от хора говорещи древен вариант на българския език.

 

Отново Георгиев отбелязва, че на територията на Гърция има пет хидронима Ахеро(н), чието име се обяснява с думата езеро ( има тракийски град Азера). Със същото обяснение е и топонима Азорос.

 

Нашия лингвист бе един от първите, които обясниха значението на името на течащата в Тесалия река Пеней с думата пена, пяна, т.е. Пеней означава пенлива река. Трябва да се отбележи, че на територията на Тракия са регистрирани реките Панис, Панисия,а и поток Панак. Вариацията А-Е в Панис, Пеней е древна тракийска диалектна особеност, която същевременно е типична за българския език.

Друга важна подробност е това, че Тесалия е дом на предвожданите от Ахил мирмидони. Според Йоан Малала тези хора са предци на българите от негово време (491
– 578г.) - “
И така споменатия Ахил заминал заедно с Атридите, като водил своя собствена войска от три хиляди души, наричани тогава мирмидони, а сега българи. “ http://www.promacedonia.org/gibi/2/gal/2_206.html

 

Нека продължим с анализа на древните хидроними и топоними от земите на Гърция. Името на Копайското езеро, а също и на девет реки (с име Кафисос) във обитаваната от траките Фокида и две в  Атика, В. Георгиев свързва с думата капя.  Цели дванадесет хидронима от територията на нашите южни съседи са свързани с българските думи капя, капка, капене...

 

Георгиев доказа също, че името на Олимп се тълкува със санкритския глагол лумпати-троша, правя отломки, т.е. Олимп означава място с отломки. Санкскритската дума лумпати отговаря на нашите ломя, лумя (диал.) лупам. За пореден път виждаме, че едни от най-древните топоними от земите на Гърция се обясняват с помощта на български език. Eто, Олимп, чието име повечето хора свързват с гръцката история е всъщност древно българско название на планина, но историята е така жестоко изкривена и изпълнена с лъжи, че волю-неволю хората им вярват.

 

Не трябва да забравяме това, че освен в Тесалия (дом на мирмидоните –българи), има и друг Олимп наречен Мизийски. За него говорят Херодот (История-1-36, 7-74), а и Д. Хоматиан, който дава едно интересно, а и важно свидетелство: “Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били  изселени  в  старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали  Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия...”.

http://www.kroraina.com/knigi/bugarash/ko/kratkozhitie.html

 

Поредното доказателство за тракийското присъствие в Гърция са десетките тракийски имена споменати в Линеар Б документи от второ хилядолетие преди Христа. Някои от тях са Бато, Гета, Арей, Бузо, Марон, Котис, Перкун, Мирул, Рескупорис, Гоаксис, Козар. За техния тракийски произход спор няма, но съществуват и други, които изследователите избягват да споменат. Това са Вокил(о), Крумен(о), Карамесийо, Винайо, Кубирийо, Северийо, Ерма, и Токеу. Поне за мен те са най-древният вариант на старобългарските Вокил, Крум, Кормесий, Винех, Кубер, Севар, Ерми и Токту.

 

Какво излиза сега, на документи от територията на Гърция, датирани XIV-ти век преди Христа са записани имена на стари български владетели:

 

1.Крум

2.Кормесий

3.Винех

4.Кубер

5.Севар

6.Токту

 

В древните документи присътват също  две родови имена – Вокил и Ерми. Не е трудно да се досетим защо тези данни не са никак популярни...В случай, че тези сведения бяха представени на широката публика на всеки щеше да му стане ясно, че ние сме потомци на древен, местен народ, а нашественици в нашите земи са гърците. Друго заключение е невъзможно, как иначе да обясним старобългарските имена в документи по на 3350 години?

 

Тези негръцки имена са добре известни на учените.Сам Джон Чадуик признава, че много от антропонимите в документите с Линеар Б не са гръцки (J.Chadwick, The deciphеrment of Linear B, 1958, стр. 102). Британския учен обаче не уточнява, на кой друг народ принадлежат тези странни имена. Характерът им е толкова ясен, че едва ли може да има спор относно тяхната принадлежност. Мируло, Видако, Тато, Руси, Румано, Дейко, Силано, Камонийо, Делеу, Пирино (плочици 1084, 1280 Е, 1293 Е, 1421 Х, 482 U, 1516 А 301 lxxxvii - по Чадуик)  са българските лични имена Бато, Ботьо, Гето, Котьо, Мирул, Видко, Тато, Руси, Румен, Дейко, Силан, Камен, Дельо, Пирин...

 

Смятам за изключително странно това, че тези важи подробности са пренебрегнати от изследователите на нашата история. Същите тези хора лекомислено определят дедите ни като нашественици на Балканите. Подобна теза е абсурдна понеже е невъзможно през второто хилядолетие преди Христа в Гърция да има топоними обясними на нашия език, а същевременно нашите деди да не са обитавали тези земи. Кой друг да даде названия на населени места, планини, реки и езера... обясними на нашия език!

Невъзможно е древни български имена да са документирани още през
XV-ти век преди Христа в земите на Гърция и същевременно предците ни да са нашественици в Тракия по времето на Ранното Средновековие. Около две хиляди години не връзват, а това е огромен период от време. Лъжите, с които ни омаяха станаха възможни само с премълчаване и укриване на важна информация. Щетите нанесени на историята, а и на държавата ни като цяло са огромни.

 

Заради неиздържаните и неверни теории на учени в миналото, от нас бяха откъснати Беломорска Тракия и Македония. Загубихме не само земи, но и милиони сънародници. Загубихме заслужен престиж, уважение и признателност. Нямаше да се стигне до тук, ако в началото на 20-ти век Европа знаеше, че ние българите сме потомци на траките, хора населявали земи от Карпатите до Пелопонес и от Мала Азия до Адриатическо море. На тези, които неуморно разпространяваха искрата на познанието, на тези, които дадоха способни императори на Рим и станаха ревностни пазители на истинското християнство.

 

Земите няма да си върнем, но е важно светът да разбере, че дълго време сме били третирани несправедливо, че много неправди са извършени спрямо нас. Европа ни дължи много и ние трябва да си го поискаме. След като няма воля от страна на управляващите, обикновените хора, родолюбците трябва да поемат инициативата. Истината има много гласове, много са и пътищата тя да бъде разпространена. Заслужава си защото макар Европейската Общност да ни е отнела правото за териториални претенции, ние имаме право да бъдем поне морално компенсирани и очистени от калта хвърлена по нас векове наред. Не е малко, нали?

 

 




Гласувай:
146



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
02.10.2011 15:49
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
02.10.2011 15:50
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. bulgarinut57 - ТИ СИ ОТ ИСТИННИЯ БОГ ! Благо...
02.10.2011 16:07
ТИ СИ ОТ ИСТИННИЯ БОГ !

Благодаря ти Павле !!!
цитирай
4. sparotok - карта
02.10.2011 16:09
bulgarinut57 написа:
ТИ СИ ОТ ИСТИННИЯ БОГ !

Благодаря ти Павле !!!


Благодаря и аз! Очаквах негативни коментари от една групичка хора и бях на нокти, първия коментар ме изненада приятно:)
цитирай
5. kleopatrasv - Ние, като истински родолюбци сме ...
02.10.2011 16:21
Ние, като истински родолюбци сме длъжни да си го поискаме, макар Европа да ни е отнела правото за териториални претенции. Подкрерям те, ние имаме право да бъдем поне морално компенсирани и очистени от хвърлената по нас кал.
Поздравления за новината!



цитирай
6. mitkaloto - Браво. Давай все така. Успех в до...
02.10.2011 16:24
Браво.Давай все така.Успех в доброто дело.
цитирай
7. karambol5 - Е, сега имаш още един коментар, в ...
02.10.2011 16:24
Е , сега имаш още един коментар , в който искрено те поздравявам !
Напълно си прав ,че земите няма да си върнем ,но трябва да се знае колко много неправди са извърпени спрямо нас ! Европа не просто ни дължи много Дължи ни настина много ! Да си го поискаме ! Да Бъде !
цитирай
8. sparotok - компенсация
02.10.2011 16:26
kleopatrasv написа:
Ние, като истински родолюбци сме длъжни да си го поискаме, макар Европа да ни е отнела правото за териториални претенции. Подкрерям те, ние имаме право да бъдем поне морално компенсирани и очистени от хвърлената по нас кал.
Поздравления за новината!





Клео, повярвай ми, след моралната компенсация ще последват и други...материални. Европа ни дължи толкова много!

Поздрави!
цитирай
9. sparotok - дело
02.10.2011 16:27
mitkaloto написа:
Браво.Давай все така.Успех в доброто дело.


Делото е добро и праведно, редно е истината най-сетне да излезе на бял свят.

Поздрави!
цитирай
10. sparotok - искане
02.10.2011 16:29
karambol5 написа:
Е , сега имаш още един коментар , в който искрено те поздравявам !
Напълно си прав ,че земите няма да си върнем ,но трябва да се знае колко много неправди са извърпени спрямо нас ! Европа не просто ни дължи много Дължи ни настина много ! Да си го поискаме ! Да Бъде !


Без воля от наша страна нищо няма да се получи, истината обаче ще ни дава сили.
цитирай
11. dolsineq - Поздрави за силният постинг, Павел!
02.10.2011 16:58
Достатъчно е само да се признае, че Тракийската цивилизация не е мит, а реално съществувала и че именно тя е дала материалната и културната база за изграждане на елинската култура.
цитирай
12. sparotok - факти
02.10.2011 17:03
dolsineq написа:
Достатъчно е само да се признае, че Тракийската цивилизация не е мит, а реално съществувала и че именно тя е дала материалната и културната база за изграждане на елинската култура.


Снеже, когато фактите говорят, дори и боговете трябва да мълчат!

1. Факт е, че Коринт, Закинт, Микена, Атина и др. са строени от народ различен от гърците, имената доказват това.

2. Факт е, че микенската традиция намира продължение при траките, а не при гърците.

3. Факт е, че свещената българска писменост - глаголицата има над 30 успоредици с микенския Линеар Б.

4. Самите исторически извори свидетелстват, че траки са населявали Гърция от най-дълбока древност...

Какво друго да добавя...
цитирай
13. анонимен - За да спрат подобни изявления, като тожа на френския президент
02.10.2011 17:08
Невероятно! Трябва да докажем кои сме за да не могат французи и други като тях да говорят така:
"Френският президент Саркози направи скандално изказване разярен от отправените му критики относно предприетото екстрадиране на циганите към родните им страни: „Само Хитлер може да интегрира ромите -заяви френският президент по време на дебат излъчван по телевизията – Няма начин да интегрираш хора, които все още живеят в родово-общинния строй и отказват да полагат каквито и да е усилия да водят цивилизован живот. Как да интегрираш хора, които доброволно се отдават на просия, проституция и кражби, хора които искат наготово да ползват придобивките на съвременната социална държава, без да са положили и мъничко труд в изграждането и. Защо Българите се гордеят толкова много, че по време на холокоста са спасили “българските” евреи, а за циганите нищо не споменават, явно още тогава са искали да се отърват от тях. Нека тези, които са ги научили да живеят по този начин, нека те поемат отговорност за интеграцията им. Аз имам данни, че политиците особено що се отнася до България и Румъния, умишлено държат ромите в нищета, за да могат да си осигурят лесни за купуване гласове по време на избори. Знам, че един техен политик, за когото забележете самите Българи говорят, че бил най-умният от всички, та този политик каза, че: „Купуването на гласове било европейско явление.“ И този политик е лидер на партия, която уж също се бори за права и свободи на определен етнос. Какво може да очаквате от такъв народ, на когото дори и лидерите не са още интегрирани в европейските ценности. Франция е държава, която държи както на правата на гражданите си, така и та техните задължения. Забележително е обаче, че циганите отлично познават правата си, но отказват да спазват задълженията си. Те просто така са научени и това не става за година две. Не, Българите така са ги научили, те са проявявали криво - разбрана толерантност и щом са могли да ги търпят толкова време, ще си ги търпят и занапред." Следва...
цитирай
14. shtaparov - Позволете да добавя
02.10.2011 17:09
Във връзка с цитата по Дим.Хоматиан: "Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия...”. http://www.kroraina.com/knigi/bugarash/ko/kratkozhitie.html
позволете да добавя,че това е сведение за връщането на Балканите на онези Българи,наречени по-късно Славяни,а също и на Българите на Барис,върнали се в старите си земи през 498-499 г.

Цитирам също: "Съществуват и други /имена/, които изследователите избягват да споменат. Това са Вокил(о), Крумен(о), Карамесийо, Винайо, Кубирийо, Северийо, Ерма, и Токеу. Поне за мен те са най-древният вариант на старобългарските Вокил, Крум, Кормесий, Винех, Кубер, Севар, Ерми и Токту.
Правилно приятелю- "Анализът" сочи,че това са именно тези имена /изброявам/:
Вокилъ,Круминъ,Коръмесий,Винахъ /Винехъ/,Куберий,Севарий /Северий/,Ерми и Токету /Токъту,Токътъ/.
цитирай
15. анонимен - Продължение на речта на Саркози
02.10.2011 17:10
"Аз не мога да си обясня, как и самите Българи претендират да са европейска нация, когато самите тях ги тъпчат по всевъзможни начини през целият им съзнателен живот. Прочетете книгата на приятелят ми Юрген Рот и ще се убедите в това. Българите са превърнати в овце, можещи единствено да блеят и да бъдат шибани, както се изрази наскоро друг техен забележете професор и министър в настоящето правителство. И те вместо да го изгонят с камъни си обръщат задниците за още. Затова да си вземат ромите обратно и да си ги търпят, като са си ги търпели досега, ние сме цивилизован народ и не можем да търпиме всякаква измет. Вярно, че Франция е родила девиза „Свобода, равенство, братство.“ но явно някой го бъркат със „Слободия, права, помощи.“, само че грешно са си направили сметката. Аз лично съм против, каквото и да е отпускане на средства за интегриране на когото и да било в цивилизованото общество, защото интеграцията не става с пари, а чрез осъзнаване и приемане на европейските ценности. Публична тайна е, че и България, и Румъния бяха приети в съюза по гео – политически съображения, без да са достигнали необходимото ниво на мислене и разбиране на ценностите за които говоря. Те гледат на нас, като на социален дом, които е длъжен да се грижи за тях, но ние не сме приют за бедни и отказваме да изпълняваме тази функция. Може би не е зле да се помисли, ако не за излизане от съюза на тези две страни, то поне за ограничаване свободата им на заселване в старите членки на съюза, докато не израснат в мисленето си. На нас не ни трябват нито роби, нито просяци, а точно такъв тип е мисленето на българите, а ромите явно се възползват от този начин на мислене и са свикнали никой да не им дири сметка. Тука обаче е Франция и при нас неплатени сметки няма. За мен, народ който търпи такива хора в обществото, и политици които извличат дивиденти от положението на тези цигани – такива хора нямат място в Европейският съюз.“

Никола Саркози,Президент на Франция "

цитирай
16. dolsineq - Достатъчно е само да се признае, че ...
02.10.2011 17:21
sparotok написа:
dolsineq написа:
Достатъчно е само да се признае, че Тракийската цивилизация не е мит, а реално съществувала и че именно тя е дала материалната и културната база за изграждане на елинската култура.


Снеже, когато фактите говорят, дори и боговете трябва да мълчат!

1. Факт е, че Коринт, Закинт, Микена, Атина и др. са строени от народ различен от гърците, имената доказват това.

2. Факт е, че микенската традиция намира продължение при траките, а не при гърците.

3. Факт е, че свещената българска писменост - глаголицата има над 30 успоредици с микенския Линеар Б.

4. Самите исторически извори свидетелстват, че траки са населявали Гърция от най-дълбока древност...

Какво друго да добавя...

.................................
Сещам се за проф. Николай Овчаров, който обеснявайки строежът на Перперикон, уточни в прав текст, че е продължение на Микенската култура. За мен е любопитно да разбера Микенската култура чие дело е.
цитирай
17. shtaparov - Ето голата истина:
02.10.2011 17:25
dolsineq написа:
Достатъчно е само да се признае, че Тракийската цивилизация не е мит, а реално съществувала и че именно тя е дала материалната и културната база за изграждане на елинската култура.
Снеже, когато фактите говорят, дори и боговете трябва да мълчат!
1. Факт е, че Коринт, Закинт, Микена, Атина и др. са строени от народ различен от гърците, имената доказват това.
2. Факт е, че микенската традиция намира продължение при траките, а не при гърците.
3. Факт е, че свещената българска писменост - глаголицата има над 30 успоредици с микенския Линеар Б.
4. Самите исторически извори свидетелстват, че траки са населявали Гърция от най-дълбока древност...Какво друго да добавя...
Останалото позволете да добавя аз,приятелю. Линеарите имат поне 32 съвпадения с глаголицата от 38 възможни /81%/,а с Кирилицата- поне 30 от 36 възможни /83%/! Поздравления!
цитирай
18. estolodu - а има ли я из нета картата, на която е ...
02.10.2011 17:43
а има ли я из нета картата, на която е написано Moesia hoc et Vulgaria?
цитирай
19. mt46 - Поздрав, Павел!
02.10.2011 17:59
Думата "лумпен" да не би да идва от "Олимп" - като отломки?...
цитирай
20. merlin68 - sparotok,
02.10.2011 18:33
много добре си се захванал да популяризираш тези известни на малцина факти. Не са много българите които да могат сами да свържат тези езикови прилики, и затова постинга ти е много ценен. Дано доживеем да видим тази история и в учебниците на децата си - това е всъщност най-важното.
цитирай
21. vahisht - Дали гърците ще..
02.10.2011 18:35
"узреят" някой ден за да си признаят това.....
Публикация издържана на академично ниво!!!
Поздрави и успех в започнатото дело!
цитирай
22. styv - Поздрави,много хубав пост
02.10.2011 19:52
Защо по дяволите,титулованите български учени не са коментирали тази карта?Тя е публикувана официално още преди 30год.Съществувала е много преди това и сигурно е била известна в научните среди.
Забележете:немски учени доказват ареала на траките,а българските шушумиги си траят.И си траят.И си траят..И до сега.
цитирай
23. skit - писменост
02.10.2011 20:00
Поздрави за постинга - няма да крия, че го чаках. М/у др. - един лаишки въпрос. Сигурно ли е, че е невъзможно да се открият повече тракийски писмени паметници от онова време? Това е досаден въпрос и логичните отговори на него, които знаем, нямат въздействието на реален паметник издирен (изкопан) на някое невероятно място където не е намерен и унищожен. Мисля, че това би била достойна цел.
цитирай
24. styv - До анонимен 13,15
02.10.2011 20:00
Уважаеми/а/,това изказване на Саркози е взето от "бъзикилийкс" и100% накой зевзек е сложил тези горчиви думи в устата на французина.Бъдете сигурен,че като французин,той има още по-долно мнение за нас.Но като президент,никога няма да гo каже в прав текст.По правилата на западната политика,там хвърчат оставки за една непремерена дума,камо ли за такова изказване
Поздрави:)))
цитирай
25. анонимен - Стига с тази "реч на Саркоз...
02.10.2011 20:18
Стига с тази "реч на Саркози"!!! Трябва да си или прост като фасул, или безнадеждно зомбиран, за да не разбереш, че е НЕВЪЗМОЖНО политик да направи такава реч и да не си подаде оставката. "Речта на Саркози" е рожба на един нашенски сайт, т.нар. "Бъзиклийкс".
цитирай
26. анонимен - тутанхамон фараон
02.10.2011 21:06
Така е населението на дадена територия е променливо.Така беше и в египет ако погледнете сегашните египтяни т.е. араби те нямат нищо общо с египетската древна цивилизация.Погледнете антропологически на рисунките и ще забележите големите разлики между древните египтяни и сегашното население.Същото се отнася ако направим и DNA анализ.Същото е положението и с околние на Бг държави каквато и е Гърция.Но това не променя с нищо реалността.Гърция е по бедна особенно сега от Бг но продължават да твърдят че те са по-така и по-напред.Те никога са нямали индустрия кавато Бг имаше преди 10 ноември 1989.Погледнете и Америка,Какво е било древното и население и какво е сега.Важно е какво е било преди в древността но по актуално какво е сега и какво ще стане утре
цитирай
27. kasnaprolet9999 - Ами хич не е малко, амо дали някой се ...
02.10.2011 21:27
Ами хич не е малко, амо дали някой се вълнува какво сме били в миналото, след като сега не сме на ниво, даже законите в държавата ни важат само за обикновенните хора, а за тези по върховете, както и за циганските барони не важат. Това по времето на цар Крум не е било, а ние уж ме по-цивилизовани от живущите по това време. Те просто са били по-истински, а ние сме роботизирани или по-лошо -зомбирани.
цитирай
28. sparotok - зомбиране
02.10.2011 21:34
kasnaprolet9999 написа:
Ами хич не е малко, амо дали някой се вълнува какво сме били в миналото, след като сега не сме на ниво, даже законите в държавата ни важат само за обикновенните хора, а за тези по върховете, както и за циганските барони не важат. Това по времето на цар Крум не е било, а ние уж ме по-цивилизовани от живущите по това време. Те просто са били по-истински, а ние сме роботизирани или по-лошо -зомбирани.



Все още не сме напълно зомбирани, във всеки случай за нас има надежда защото у много хора е запазена националната гордост, а и любовта към род и Родина. В тия времена на глобализация това си е направо чудо.
цитирай
29. nikikm - Поздравления
02.10.2011 21:34
за поредната стрела в сърцето на фалшивата история! И не се изненадвай от нищо,Те, всичко знаят,те имат всичко,но не искат и нямат интерес да признаят истината!Така са изградили от хилядолетия измамния замък на историята.Целият свят лежи върху фалшиви представи и откровени лъжи!Оплели са народите с измама, подменили са вижданията,разбираниата и ценностната им система и така ги владеят.Така,че нищо чудно!Чудното е,че има хора,като теб, а,ние сме с теб!
цитирай
30. sparotok - истина
02.10.2011 21:37
nikikm написа:
за поредната стрела в сърцето на фалшивата история! И не се изненадвай от нищо,Те, всичко знаят,те имат всичко,но не искат и нямат интерес да признаят истината!Така са изградили от хилядолетия измамния замък на историята.Целият свят лежи върху фалшиви представи и откровени лъжи!Оплели са народите с измама, подменили са вижданията,разбираниата и ценностната им система и така ги владеят.Така,че нищо чудно!Чудното е,че има хора,като теб, а,ние сме с теб!


За съжаление само ние Българите имаме сметка истината да излезе на бял свят. Това прави задачата ни доста трудна, но не и невъзможна разбира се. Докато сме заедно можем да се справим с всичко.

Поздрави!
цитирай
31. sparotok - важното
02.10.2011 21:41
анонимен написа:
Така е населението на дадена територия е променливо.Така беше и в египет ако погледнете сегашните египтяни т.е. араби те нямат нищо общо с египетската древна цивилизация.Погледнете антропологически на рисунките и ще забележите големите разлики между древните египтяни и сегашното население.Същото се отнася ако направим и DNA анализ.Същото е положението и с околние на Бг държави каквато и е Гърция.Но това не променя с нищо реалността.Гърция е по бедна особенно сега от Бг но продължават да твърдят че те са по-така и по-напред.Те никога са нямали индустрия кавато Бг имаше преди 10 ноември 1989.Погледнете и Америка,Какво е било древното и население и какво е сега.Важно е какво е било преди в древността но по актуално какво е сега и какво ще стане утре


Какво ще стане утре зависи от нашата настройка и вътрешна сила, а те пък от своя страна зависят от самочувствието. Народ с ниско самочувствие се управлява лесно, всеки може да издевателства върху него, с гордите хора обаче никой не може да постъпи така.
цитирай
32. sparotok - дано
02.10.2011 21:43
kansandilh написа:
Цитати:

"След като няма воля от страна на управляващите, обикновените хора, родолюбците трябва да поемат инициативата."-Спароток

"Дано доживеем да видим тази история и в учебниците на децата си - това е всъщност най-важното."-merlin68

Управляващите може и да нямат воля да разкрият истинската българска история, но вчера един от кандидатите за президент каза недвусмислено, че българската история започва тук на Балканите далеч преди 681 г., и преди възникването на шумерската и египетската цивилизация. И ако бъде избран за президент, каза същият кандидат, цяла Европа ще научи за древните тракийски корени на българите.

Не споменавам името на кандидата, за да не се възприеме като изборна пропаганда от моя страна. Само споделям, че има и такива български политици, които не само са наясно с нашата история, но и не се притесняват активно да я отстояват пред Европа.


Дано, чул те Господ! Аз бих гласувал за този, който обещае да върне гордостта на Българите и да защитава националните ни интереси.

Поздрави!
цитирай
33. sparotok - има доста паметници
02.10.2011 21:52
skit написа:
Поздрави за постинга - няма да крия, че го чаках. М/у др. - един лаишки въпрос. Сигурно ли е, че е невъзможно да се открият повече тракийски писмени паметници от онова време? Това е досаден въпрос и логичните отговори на него, които знаем, нямат въздействието на реален паметник издирен (изкопан) на някое невероятно място където не е намерен и унищожен. Мисля, че това би била достойна цел.


Има доста писмени паметници на тракийски, т.е. древен български. Това са така наречените посвещения на Линеар А. За тях се казва, че не подлежат на разшифроване, но това е лъжа, просто на учените не им стиска да кажат истината.

Прецени сам, това са думи от линеар А

Линеар А - Български

КУЛО - КОЛО, КУЛО ( колело, кръг, закръглено)
КАПА -КОПА, КУП, ВРЪХ
ДАТ - ДАТИ (давам)
СТАРАК -СТАРЕЦ
КЕДО -ЧЕДО
ПОСТЕН -ПОЧТЕН
СЕЯ -СЬ ( тази, това)
АТАДЕ -ОТДАДЕ
ЖАНИАМ -ЖЕНАМ ( на жените, дат.пад.мн.ч.)
АС, ЯС -АЗ, ЯЗ
САРА -ЖАРЯ, ЖЕРТВАМ

Някои думи дори не се нуждаят от превод, четенето е елементарно, но как да кажат учените, че най-древните писмени паметници в егейската област принадлежат на хора, чийто език е наричан в миналото тракийски, а по-късно български...
цитирай
34. sparotok - опити
02.10.2011 21:58
styv написа:
Защо по дяволите,титулованите български учени не са коментирали тази карта?Тя е публикувана официално още преди 30год.Съществувала е много преди това и сигурно е била известна в научните среди.
Забележете:немски учени доказват ареала на траките,а българските шушумиги си траят.И си траят.И си траят..И до сега.


От време на време някой от нашите учени прави плах опит да покаже, че микенската култура е създадена от траки, но тези работи не достигат до широката публика...за жалост...

цитирай
35. sparotok - гърци
02.10.2011 22:01
vahisht написа:
"узреят" някой ден за да си признаят това.....
Публикация издържана на академично ниво!!!
Поздрави и успех в започнатото дело!


Искрено се надявам нашите съседи гърците да започнат да гледат на нас като свои роднини, защото до голяма степен е така. Един път е станало смесване в Бронзовата епоха и второ, още по-мащабно през Средновековието. Във вените на повечето гърци тече българска кръв.

Поздрави!
цитирай
36. sparotok - история
02.10.2011 22:03
merlin68 написа:
много добре си се захванал да популяризираш тези известни на малцина факти. Не са много българите които да могат сами да свържат тези езикови прилики, и затова постинга ти е много ценен. Дано доживеем да видим тази история и в учебниците на децата си - това е всъщност най-важното.


Уверен съм, че това ще стане, но няма да е без активното участие на много от нас. Разпространим ли сред достатъчно хора истината, вече става безмислено, а и невъзможно тя да бъде укривана.
цитирай
37. sparotok - тракийско име
02.10.2011 22:07
bulgarinut57 написа:
В радостта си преди малко пропуснах да ти
споделя, че съм отрасъл по брега на ЕРМА река
или "по Голему реку" на трънски диалект.
От ЛОГАТРОВИЯ род съм.


Хубава река е Ерма, с хубаво тракийско име :)
цитирай
38. sparotok - лумпен
02.10.2011 22:14
mt46 написа:
Думата "лумпен" да не би да идва от "Олимп" - като отломки?...


Лумпен означава буквално парцалко, дрипав човек...а дрипа означава къс, парче.
Думите са сродни, но лумпен е презаета в езика ни. Била е наша дума, която попада в речника на германите, а по-късно те ни я връщат...

Неведоми са пътищата Господни...

цитирай
39. sparotok - !
02.10.2011 22:27
estolodu написа:
а има ли я из нета картата, на която е написано Moesia hoc et Vulgaria?


Имаше доста карти, но напоследък достъпа до тях е блокиран, виж това

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=5795&st=100

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=5795&st=100

http://www.allempires.com/forum/forum_posts.asp?TID=6615&PN=6

стр.7 http://www.otizvora.com/files/tabov-sb.pdf
цитирай
40. sparotok - много лесно
02.10.2011 22:30
dolsineq написа:
sparotok написа:
dolsineq написа:
Достатъчно е само да се признае, че Тракийската цивилизация не е мит, а реално съществувала и че именно тя е дала материалната и културната база за изграждане на елинската култура.


Снеже, когато фактите говорят, дори и боговете трябва да мълчат!

1. Факт е, че Коринт, Закинт, Микена, Атина и др. са строени от народ различен от гърците, имената доказват това.

2. Факт е, че микенската традиция намира продължение при траките, а не при гърците.

3. Факт е, че свещената българска писменост - глаголицата има над 30 успоредици с микенския Линеар Б.

4. Самите исторически извори свидетелстват, че траки са населявали Гърция от най-дълбока древност...

Какво друго да добавя...

.................................
Сещам се за проф. Николай Овчаров, който обеснявайки строежът на Перперикон, уточни в прав текст, че е продължение на Микенската култура. За мен е любопитно да разбера Микенската култура чие дело е.


Снеже, много е лесно, имената на Коринт, Закинт, Провалинт и др. са обясними на български, дори и умалителната наставка ИНТ е наша...
цитирай
41. анонимен - Zagori
02.10.2011 22:38
http://en.wikipedia.org/wiki/Tsepelovo , http://en.wikipedia.org/wiki/Konitsa , http://en.wikipedia.org/wiki/Vitsa , http://en.wikipedia.org/wiki/Koukouli,_Ioannina , http://en.wikipedia.org/wiki/Vradeto , http://en.wikipedia.org/wiki/Metsovo , Dikoryfo, Dilofo, Greveniti, Doliani, Kavallari, Makrino, Tristeno, Vradeto, Vrysochori, Illiochori, Kapesovo, .... Igoumenitsa ... ??/?????

Za6to tolkova mnogo bylgarski toponimi v Zagori? Koga Epir / Pind sa bili na6i? Za6to toponimite ne sa zali4eni i pogyr4eni?
цитирай
42. sparotok - Топоними
02.10.2011 23:26
анонимен написа:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tsepelovo , http://en.wikipedia.org/wiki/Konitsa , http://en.wikipedia.org/wiki/Vitsa , http://en.wikipedia.org/wiki/Koukouli,_Ioannina , http://en.wikipedia.org/wiki/Vradeto , http://en.wikipedia.org/wiki/Metsovo , Dikoryfo, Dilofo, Greveniti, Doliani, Kavallari, Makrino, Tristeno, Vradeto, Vrysochori, Illiochori, Kapesovo, .... Igoumenitsa ... ??/?????

Za6to tolkova mnogo bylgarski toponimi v Zagori? Koga Epir / Pind sa bili na6i? Za6to toponimite ne sa zali4eni i pogyr4eni?


Погърчени и унищожени са много наши топоними, но е невъзможно всичко да бъде подправено. Променени са най-вече тези, които са близо до българската граница.

Хора с българска кръв са обитавали Епир поне от времето на Неолита, но в различините епохи са носили различни имена.
цитирай
43. sakar - http://www. theoi. com/Galler...
02.10.2011 23:52
http://www.theoi.com/Gallery/Z12.14.html
цитирай
44. vencivvg - Борба за културното наследство
02.10.2011 23:55
Отново великолепна статия!
Всъщност историците признават взаимодействието между тракийската и гръцката цивилизация. На много места се употребява термина гръко-тракийска култура. Но там акцента е повече като че гърците са повлияли на траките, а не обратното. А пък гърците с термина "гръко-тракийска култура" искат да са единствените наследници и на гръцката и на тракийската култура. (искат да са наследници и на цялата Византийска култура, но това е друга тема). Добре че в последните години все повече хора разбират че "траки" и "българи" са почти синоними.
цитирай
45. get - - А това ! - ПРЕВЕЗА ? (отново от Епир) !
03.10.2011 00:05
анонимен написа:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tsepelovo , http://en.wikipedia.org/wiki/Konitsa , http://en.wikipedia.org/wiki/Vitsa , http://en.wikipedia.org/wiki/Koukouli,_Ioannina , http://en.wikipedia.org/wiki/Vradeto , http://en.wikipedia.org/wiki/Metsovo , Dikoryfo, Dilofo, Greveniti, Doliani, Kavallari, Makrino, Tristeno, Vradeto, Vrysochori, Illiochori, Kapesovo, .... Igoumenitsa ... ??/?????

Za6to tolkova mnogo bylgarski toponimi v Zagori? Koga Epir / Pind sa bili na6i? Za6to toponimite ne sa zali4eni i pogyr4eni?

Ето ! - http://en.wikipedia.org/wiki/Preveza#Historical_population_Statistics
- А нарицателното за бог Хермес “Зилен“-Силен, същото като най-старото име на планината, където той се е родил ... която пък граничи с една друга Хелмос ?
- Да не говорим за крито-минойското наследство с планината носеща името на богинята майка - Ида ! ... която свързват с куретите ... за които не са сигурни дали не са митични персонифицирали се природни сили, с още по-странните имена - Дам/на/менеус - Делас - Хелмос, познат и като Скит ?
- А имената на критската нимфа-дойка на Дион-исис, със странните имена Мистис-Ниса, която за да предпази малкият бог от гнева на Хера, го е местила-носила от място на място ?! ... и това ли е само ?
цитирай
46. tres1 - ...калта хвърлена по нас векове наред...
03.10.2011 00:11
Достоверността на картата може да бъде оспорвана от много хора и по много причини. За по-накратко искам да предложа някои по-твърди /каменни факти за сравнение. Когато посетих Акропола и централния музей в Атина бях впечатлен от две неща:
1. В основите на терасата, където се издига акропола има кръгли каменни постаменти за колони на храм, които са в пъти по-голями от подобните на съществуващата сграда. Може да са им артисали при строежа? Да, ама НЕ, те са поставени там преди започването и завършването на строежа, иначе той ще рухне.
2. В музея има статуи на римляни, изглеждащи и облечени, досущ като елините преди тях, само дето главите им бяха несъразмерно по-малки от необходимото за нормалното телосложение на фигурата. Обяснението беше елементарно - римските склуптури/както и техните гръцки предшественици, строители на акропола/ използвали готови гръцки статуи, на които оформяли само главите и така те станали по-малки. По аналогичен начин /съвсем закономерно/ строителите на акропола ще да са жертвали ако не останките, то поне цял храмов комплекс на своите предшественици /било то траки или други/ и днес са безкрайно горди от строителният гений на своите предци.
Освен това в района на Атина на разстояние колкото от София до Банкя има селище наричащо се Варибоби. Е никой не успя да ми каже какво означава това на гръцки или древногръцки поне. Иначе наглостта им е световно известна - почти като македонската. Та техните деди били водили войната за Троя. Как точно е станало това, след като те са се появили на Балканите 800 - 500 години преди Христа, а троянската война се е водила някъде около 1200 година п.х.
За това - "Думай куме право в очи" няма за какво да им се усмихваме на наглостите - стига са били "люлка" на цивилизацията. Жалко, че няма как все още да се разбере какъв културноцивилизационен масив са съсипали тези "цивилизатори" или културтрегери на човешката история.
цитирай
47. rosmistral - Павел,благодаря!
03.10.2011 00:45
Както винаги точен и аргументиран.......но виж, какво намерих. http://tribuna.gr/?action=news&id=1385

цитирай
48. анонимен - ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО
03.10.2011 00:48
АЗ САМ ВУЛГАРИН..ЕЛЛАДА Е ВУЛГАРСКА ЗЕМЯ..ЕТО ПРИЗНАХ СИ..
НИЕ СМЕ ЕТИОПСКИ НЕГРИ ОТ СОМАЛИЯ...ИСКАМ ДА ВУЛГАРИЗИРАТЕ ВСИЧКИ НЕГРИ ОТ ЕЛЛАДА..
цитирай
49. elvisaaa - Волята на политиците!
03.10.2011 01:14
kansandilh написа:
Цитати:

"След като няма воля от страна на управляващите, обикновените хора, родолюбците трябва да поемат инициативата."-Спароток

"Дано доживеем да видим тази история и в учебниците на децата си - това е всъщност най-важното."-merlin68

Управляващите може и да нямат воля да разкрият истинската българска история, но вчера един от кандидатите за президент каза недвусмислено, че българската история започва тук на Балканите далеч преди 681 г., и преди възникването на шумерската и египетската цивилизация. И ако бъде избран за президент, каза същият кандидат, цяла Европа ще научи за древните тракийски корени на българите.

Не споменавам името на кандидата, за да не се възприеме като изборна пропаганда от моя страна. Само споделям, че има и такива български политици, които не само са наясно с нашата история, но и не се притесняват активно да я отстояват пред Европа.


Страхувам се, че въпросният политик, ще използва това само като предизборен лозунг. Същият имаше предостатъчно време да го направи и до сега... или поне да опита.
Ще бъда безкрайно щастлив, когато това стане реалност, но не мисля, че въпросният политик е човекът, след като има "АКО... стана президент..."
цитирай
50. bizcocho - Привет! Виж и това: http://...
03.10.2011 01:54
Привет! Виж и това:

http://ili4e.blog.bg/drugi/2011/09/22/za-drevnite-pismenosti.824349

Знаеш, че не коментирам, а само чета. Независимо, че аз в България не смятам да се връщам, това което изкарваш ти и хората като теб на бял свят, за мен не е без значение!
цитирай
51. apostapostoloff - Пропуснато е нещо много важно:
03.10.2011 05:31
освен от траки тези земи с били населявани и от цигани.
цитирай
52. penchoan - Планината Олимп е заемала южната ...
03.10.2011 07:00
Планината Олимп е заемала южната част на Балканския полуостров. Според Учителя Петър Дънов преди Великия потоп (от преди 14400 г.), връх Мусала е бил най-високия връх в света с височина над 8000 метра. След потопа височината му спада под 6000 метра, а по-късно след следващите два потопа спада до днешното си равнище от 3033 метра - Балканският полуостров има тенденция към потъване и в близките години се очаква ново потъване. Планините Рила, Пирин и Родопи са останки от планината Олимп.
Последният потоп според мен е станал 1600 г. пр. Христа, когато Европа е потопена в океана, като картата е от преди потопа. Датировката на Троянската война е спорна. По различни данни се изчислява от 12 до 14 в. пр. Христа. Обаче Ератостен е категоричен, че Троянската война се е водила преди водата да нахлуе от океана през Гибралтар или преди потопа. Троянците са траки, т.е. българи. Според Захария Сичин описаното в Исус Навин от Библията събитие, свързано с преминаване на Нибиру, когато Слънцето не залязва 20 часа, е станало 1400 г. пр. Христа. Но според шумерите и данните за Нибиру, голямата планета преминава през Слънчевата система на всеки 3600 г. Следователно има всички основания да се предполага, че Троянската война се е водила преди повече от 1600 пр. Христа. Вероятно южната част на Балканите е била с няколко стотин метра по-издигната от сега, поради което показаната карта не е особено точна - тя илюстрира днешната суша.
цитирай
53. stoves - Поздрави !
03.10.2011 07:30
Както винаги си прав, точен и интересен ! С теб съм и напред ! Трябва още много да се направи за историята ни, да си спомним и познаем това, което сме забравили благодарение на нашите "приятели" и доброжелатели"...
цитирай
54. rustocks - Допадат ми идеите, които защитаваш, но как ще коментираш този извод на нестинар:
03.10.2011 08:58
http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=96590&pid=1604397&mode=threaded&start

„Възцаряването на Петър Делян през 1040 г. чрез издигане на щит, рисунка от

Мадридския препис на летописа на Йоан Скилица”

Има две групи от хора, като над лявата група е написано „ή βουλ” .Между двете групи е

изобразен Делян, като надписа над него гласи: - „Π Ε Β Ο Υ Λ Ο Δ Ε Λ Ε Α Ν”.

Това което отдавна ни се внушава е, че българите възцаряват /ако мога така да се

изразя/ Делян,чрез издигане на щит(kakто при Asteriks и Obeliks), което пък е било много стара прабългарска

традиция.За целта към надписа „βουλ” се прибавя лъжата – „γαροι” / ΒΟΥΛ (ΓΑΡΟΙ) /, за

да се получи – "българи".А надписа, който е точно над главата на Делян се представя

като:- ΠΕ(ΤΡΟC) ΒΟΥΛ (ΓΑΡΟC) ο ΔΕΛΕΑΝος. В скобите е стъкмистиката.

И така се внушава твърдението, че миниатурата изобразява:- „Възцаряването на Петър

Делян през 1040 г. чрез издигане на щит и т.н.”

Всъщност това е вярно,но до някъде, с изключение на факта,че тук за никакви българи (

от гледна точка на днешното разбиране на това понятие) не става дума.

Израза „ή βουλ” означава „съвет/сенат” и нищо друго.

Що се отнася до ΠΕ(ΤΡΟC) ΒΟΥΛ (ΓΑΡΟC) ο ΔΕΛΕΑΝος., то ще си позволя да Ви

кажа,че израза:- „Πετροβόλουѕ" /βόλ е βουλ на съответния диалект/ е термин

употребен от Xenophon за армейска част – дивизия / при POLYBIUS, е употребен като

технически термин за бойна машина и т.н.- виж

http://www.archive.org/stream/historyachae...e/n405/mode/1up

„THE HISTORY OF THE ACHAEAN LEAGUE As contained in the remains of POLYBIUS” стр.351 /


Ако приемем,че първата миниатура изобразява избирането на военачалник /което

следва и от текста на летописа/, то следващата миниатюра дава отговор на въпроса,

как именно се наричат тези войни (виж надписа над групата в дясно).

Защитата на границите на РИ , както и охраната на граничните зони, пътища, пазари,

граждански и др.обекти се осъществява от елитни легиони или техни подразделения,

независимо от това, от кои краища на империята са.Самото понятие /термин/ Burgarius/

burgarii означава – войник/войници дислоцирани в крепост, отбранителна линия и т.н.,с

цел защита/ охрана на същите. В този смисъл burgarii могат да бъдат всички, които

изпълняват посочените задачи.

С реформите на Константин Велики и Диоклециан се пристъпва към отделяне на

граничните войски (известени като limitanei, burgarii или ripenses) от полевите армии.

Граничните войски остават под командването на – Dux/Duces/, правомощията на duces

са разширени, като те поемат командването на войските в някои провинции,

ограничавайки пълномощията на гражданската администрация. Този „особен статут” на

граничните войски /и като цяло на граничната зона/, става предпоставка за

образуването в последствие на бъдещи държави.

Много важен момент е следния факт:

В специализираната литература се налага мнението,че въпросните войски (burgarii)

като, че ли „изчезват от сведенията”, от тази епоха, което се счита за необясним

факт,поради следната очевидна причина:

Защитата на границите, граничните зони и други важни обекти е първостепенна задача

на империята и не може да бъде прекратена или занемарена.

Този проблем има напълно естествено и разбираемо обяснение. С разделянето на

империята на източна и западна и в последствие с края на западната Римска Империя,

в документите от тази епоха започва да се налага друг термин за същите тези войски

(въпреки това, в отделни сведения на латински,а видяхме и на гръцки, продължава да

се употребява термина burgar, а в някои случаи, дори заедно с bulgar , термин който

има „балкански корени”.

Този термин е „Βουλγαρ(–oi,–ωn)” в сведенията на гръцки и съответно „bulgar” в

сведенията на латински

и налагането му се обуславя от следните основни причини:

- ИРИ постепенно се превръща в „балканска”, поради неоспоримия факт,че основното

население на империята е на балканите и се е запазило такова, каквото е било,

независимо от всичките войни и чужди нашествия.

- Неоспорим е също факта, че местното население неизменно е излъчвало

представители във висшите управленски кръгове на империята, като:- императори,

висши духовници, висши командващи армии и т.н.

- Тракийските провинции дават основните сили на империята. Древните паметници

показват, че най-много са запазени имена на тракийски войници.

- Като официален език на И.Р.И. се налага гръцкият.

Осмислянето на тези обстоятелства днес, ще доведе до преразглеждане на историята

на балканските народи и поставянето ѝ на чисто научни и неполитически основи.

Bulgarophygon или Буртодизо (На гръцки или на "тракийски"),oзначават

място за подслон на охраната на самия път.

Ахил не е повел никакви българи, а ВОЙСКАРИ!

Цезарю,за теб специално!Гледай най-горе в дясно!!



http://forum.abv.bg/index.php?act=attach&type=post&id=24305
Цък на горния линк и предполагам,че ще се види!



Zenon, съветник, Tertullos, съветник, Diogenis, съветник, Onesimos, съветник, Zenon, син на Longianos, съветник, Antipeos, съветник, Antiochos, съветник, Romanos, съветник, Aponerios, съветник,

„Π Ε Β Ο Υ Λ Ο Δ Ε Λ Ε Α Ν”
Съответно ли е на:-ΠΕ(ΤΡΟC) ΒΟΥΛ (ΓΑΡΟC) ο ΔΕΛΕΑΝος?
В скобите е добавеното от нашите “учени".
ПЕТРОБОΥΛ-ЕТО ТУК Е ДАДЕНО КАКВО ОЗНАЧАВА на гръцки т.6
http://www.archive.org/stream/historyachaeanl00capegoog#page/n405/mode/1up
цитирай
55. drd - Българските земи от древността до наши дни
03.10.2011 09:02
Поздравления за хубавата тема!Бих искала да добавя линк за една от най-големите колекции на карти и атласи ,събирана години наред от наш българин:
„Българските земи от древността до наши дни в атласи, карти, гравюри и книги от колекцията на д-р Симеон Симов”.
http://sic.mfa.government.bg/?act=galleries&rec=445
http://www.bolgari.net/d_r_simeon_simov:_v_kartite_na_evropa_bylgariia_e_ot_1476_g_-h-165.html
цитирай
56. анонимен - И аз мисля така.
03.10.2011 09:24
Има предостатъчно доказателства, че гърците нямат и капка елинска кръв. Присвоили са си това име, защото, както казва Херодот, не им харесвало да се наричат йонийци. Името било недостойно. Йонийци означава "египтяни". Наричали са ги така не толкова заради местото, от където са се пръкнали, колкото заради черния цвят на кожата им. Почти целият днешен свят днес нарича циганите "египтяни" точно по тази причина. Това е в основата на факта, че циганчетата много лесно стават гърчета. Никой не може да ги различи от пъликаритата на улицата.
Картата е почти вярна, но дава много територия на гърците, които никога не са имали хинтерланд дори и в Мала Азия. Те са били изключително рибарски и до някъде пиратски народ и земя за обработка не им е била нужна. В Европа гръцките поселения са от типа на рибарски селища, които нямат нищо общо с елинската градска култура. Чак римляните и турците извеждат тези циганета на историческата арена и ги правят народ. Руснаците пък им направиха и държава на територията на България. Двешните събития дават достатъчно основание да се види циганския характер на този народ и света да се сети, че целият им принос в световната култура се състои от откраднати от българите ценности.
цитирай
57. анонимен - "когато фактите говорят, боговете мълчат, а историците се смеят".
03.10.2011 09:48
хаха, нали и трянците бяха траки, сега и мирмидонците. траките, казваш, били миролюбиви, а се бият едни-други. противоречиш си във всяка дума, но това е характерно за лаиците.
и да продължа мисълта ти:
"когато фактите говорят, боговете мълчат, а историците се смеят".
цитирай
58. thetruthabove - Доказателството, че сме преди гърците на Балнканите
03.10.2011 09:53
Спароток написа - "Правиш ли разлика между обстоятелства и доказателства, какво доказва, че през 7-ми век българския е бил с напреднал аналитизъм?"

Правя разлика. Точно съвременният български език доказва, че сме древни жители на Балканите и че през 7 век българският език е бил с напреднал аналитизъм. Колкото повече глаголни времена има в един език, толкова повече аналитизмът е развит в него. Да има случаи когато са натрупани много глаголни времена, но падежите още на са почнали да изпадат-пример сръбският език. Това е преходен период. В съвременният български език има 9 глаголни времена и само падежни остатъци. Не казвам, че именителният не се смята за падеж, а звателният. Езиците се развиват от синтетизъм към аналитизъм като аналитичният език влияее на синтетичния. Никой от съседните ни езици няма в такава голяма степен развит аналитизъм като нашияш език. Това означава, че нашият език вляее на балканските езици. За да може един език да вляее на другите, трябва аналитизмът в него да е достатъчно развит. Знаеш, че гърците идват на Балканите преди новата ера. Това означава, че още от тогава българският го тласка към аналитизъм или че още преди новата ера нашият език има вече напреднал аналитизъм, а какво остава за 7 век от новата ера.
цитирай
59. hristo27 - Поздрав и от мен за успешна седмица!
03.10.2011 10:25
Поздрав и от мен за успешна седмица!
цитирай
60. brig - Oтново прекрасен пост. Поздрави.
03.10.2011 10:45
Oтново прекрасен пост.
Поздрави.
цитирай
61. thetruthabove - Отговор
03.10.2011 11:03
Спароток не е хубаво, че ме отстраняваш! Доказателството, което посочвам чрез развитието на езиците, че българският е с развит аналитизъм още от преди идването на гърците на Балканите, сигурно с нещо пречи. Може би пречи на опита славяните да се изкарат траки и по този начин народите да се карат за общо наследство. Прочетете статията на Петко Перинов - "Новите балкански автохтонисти" - има я в "Google.bg" Поради факта, че имам секунди, за да използвам компютъра, може понякога да не съм достатъчно ясен. Но това не те оправдава да ме остраняваш. Каквотож можах направих, съвестта ми е чиста!
цитирай
62. анонимен - pitam
03.10.2011 11:10
какво значи "карта, която ще разсърди..."
само ти и твоята агитка приемате фактите с емоции. здравомислещите - не.
цитирай
63. filipgeorgiev - това са фактите ...
03.10.2011 11:37
... които искам детето ми да учи в училище. Само така можем да възвърнем националното си самосъзнание, чрез познанието за корените си.
цитирай
64. sparotok - история
03.10.2011 12:27
filipgeorgiev написа:
... които искам детето ми да учи в училище. Само така можем да възвърнем националното си самосъзнание, чрез познанието за корените си.


Не случайно е казано, че който не познава историята си рискува да повтори печалните й моменти...Дано не ни се налага...

Поздрави!
цитирай
65. sparotok - какво значи "карта, която ще ...
03.10.2011 12:29
анонимен написа:
какво значи "карта, която ще разсърди..."
само ти и твоята агитка приемате фактите с емоции. здравомислещите - не.


Разбира се тази реакция е лишена от емоции и е изградена от аргументи:)

50. анонимен - ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО
00:48 АЗ САМ ВУЛГАРИН..ЕЛЛАДА Е ВУЛГАРСКА ЗЕМЯ..ЕТО ПРИЗНАХ СИ..
НИЕ СМЕ ЕТИОПСКИ
цитирай
66. sparotok - доказателства
03.10.2011 12:36
thetruthabove написа:
Спароток не е хубаво, че ме отстраняваш! Доказателството, което посочвам чрез развитието на езиците, че българският е с развит аналитизъм още от преди идването на гърците на Балканите, сигурно с нещо пречи. Може би пречи на опита славяните да се изкарат траки и по този начин народите да се карат за общо наследство. Прочетете статията на Петко Перинов - "Новите балкански автохтонисти" - има я в "Google.bg" Поради факта, че имам секунди, за да използвам компютъра, може понякога да не съм достатъчно ясен. Но това не те оправдава да ме остраняваш. Каквотож можах направих, съвестта ми е чиста!


Хайде по-сериозно моля, никакво доказателство не си представял за това, че още в Античността езика ни е бил безпадежен, изявяваш само желание.

Представи един епиграфски паметник, който да доказва това...такъв няма нали, къде ти е доказателството тогава?

Наистина тракийския е бил в процес на губене на падежите, но това не означава, че този процес е бил завършен през 7-ми век...просто няма абсолютно никакво доказателство за това.

Английския и фламандския днес са аналитични езици, но в Ранното Средновековие са имали падежи...какъв е извода?
цитирай
67. sparotok - !
03.10.2011 12:46
brig написа:
Oтново прекрасен пост.
Поздрави.


Благодаря ти!
цитирай
68. sparotok - :)
03.10.2011 12:47
hristo27 написа:
Поздрав и от мен за успешна седмица!


Весела седмица приятелю!:)
цитирай
69. sparotok - факти
03.10.2011 12:53
анонимен написа:
хаха, нали и трянците бяха траки, сега и мирмидонците. траките, казваш, били миролюбиви, а се бият едни-други. противоречиш си във всяка дума, но това е характерно за лаиците.
и да продължа мисълта ти:
"когато фактите говорят, боговете мълчат, а историците се смеят".


Това означава, че историците не са чели достатъчно. Херодот казва за гетите, че са най-мирния, но същевременно и най-храбрия тракийски народ. Само те, най-кротките оказват въоръжена съпротива на персиеца Дарий.

Троянската война е конфликт на сродни етноси. Атридите са потомци на фригиеца Пелопс, това говори ли ти нещо? В Илиада не се говори за варвари, т.е. чужденци защото трояни и ахеи имат едни и същи корени. Това се доказва не само от многото общи за трояни и ахеи лични имена, но също от бита (коневъдството) и погребалните ритуали...

Най-добре се смее този, който се смее последен:)
цитирай
70. sparotok - !
03.10.2011 12:57
drd написа:
Поздравления за хубавата тема!Бих искала да добавя линк за една от най-големите колекции на карти и атласи ,събирана години наред от наш българин:
„Българските земи от древността до наши дни в атласи, карти, гравюри и книги от колекцията на д-р Симеон Симов”.
http://sic.mfa.government.bg/?act=galleries&rec=445
http://www.bolgari.net/d_r_simeon_simov:_v_kartite_na_evropa_bylgariia_e_ot_1476_g_-h-165.html


Благодаря за информацията!
цитирай
71. sparotok - !
03.10.2011 12:59
stoves написа:
Както винаги си прав, точен и интересен ! С теб съм и напред ! Трябва още много да се направи за историята ни, да си спомним и познаем това, което сме забравили благодарение на нашите "приятели" и доброжелатели"...


Да пази Господ от приятели и доброжелатели каквито сме имали в недалечното минало...А тя истината ще си дойде на мястото, въпрос на време е.

Поздрави!
цитирай
72. sparotok - !
03.10.2011 13:01
bizcocho написа:
Привет! Виж и това:

http://ili4e.blog.bg/drugi/2011/09/22/za-drevnite-pismenosti.824349

Знаеш, че не коментирам, а само чета. Независимо, че аз в България не смятам да се връщам, това което изкарваш ти и хората като теб на бял свят, за мен не е без значение!


Благодаря ти Женя, това са хубави данни!
цитирай
73. miaa - Поздравления за интересната ст...
03.10.2011 13:01
Поздравления за интересната статия,Sparotok!Не преставаш да ме изненадваш:)
цитирай
74. get - - Хаха-ха ! - когато историците ни започнат да четат извън задължителните текстове от времето на Т. Павлов !!
03.10.2011 13:14
анонимен написа:
хаха, нали и трянците бяха траки, сега и мирмидонците. траките, казваш, били миролюбиви, а се бият едни-други. противоречиш си във всяка дума, но това е характерно за лаиците.
и да продължа мисълта ти:
"когато фактите говорят, боговете мълчат, а историците се смеят".

ELEANS AS BARBARIANS - ЗА ЕЛЕНЦИТЕ КАТО ВАРВАРИ ?!! (тоест тези, от които са основани Олимпийските игрии следят за провеждането на същите, ако не се сещате !) :
“And when he was once asked by some one who were the wickedest people, he said, “That in Pamphylia, the people of PhasElis were the worst; but that the Sidetae were the worst in the whole world.” And when he was asked again, according to the account given by Hegesander, which were the greatest barbarians, the Boeotians or the Thessalians he said, ” The Eleans.” - по Стратоникус от Атина !!
- Също така според Хизиций(ус) - Eleans are also listed as barbarophones !!! Елинците също са посочени, като ВАРВАРОфонни(езични) !!

- В тази връзка да обяснявам ли, какво вкарват в понятието варвароезични - Платон и Демостен ?? - или сам ще си го намерите !! ... това за бъбрещите, тоест неазбираемо говорещите ... за “древните“ граеки !!?

- Последно да ви попитам ! - Ще ме подпомогнете ли в изясняването на етимологията на “гръцката“ дума PhasElis - свързвана с тези елинци или елини ??! - щот на гръцки не могат да я обяснят ... дали не е нещо, като “па-зители“ ? - Хехе ! - вероятно ще кажете - не ще да е това, Защото знаем :))) ??! - че “пан“славяните дойдоха тук(на балканите) през 6-ти век !!
цитирай
75. balkanec - estolodu - старите карти
03.10.2011 13:22
Има я, да:

http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/MiziaTrakiaMakedonia.htm

На карта от 4 век от Евсевий Йероним (331-420), той е написал името на нашите земи в античността - Mesia hec & Vulgaria (Мизия, тук и България; Мизия тоест България).
Тя е съставена по още по-стари карти – на владиката Евсевий Цезарийски (270-338), наричан "баща на църковната история".


На карта на света от края на 6 век съставена от анонимния космограф от Равена е отбелязано името "bulgare" И следния текст: "В Тракия и Македония и Долна Мизия само българи живеят". ('Inter vero Thraciam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant'. Ravennati Cosmographus)
Козмографът посочва, че това сведение му е казано от готския историк Йордан.

Двете карти са публикувани в трудовете на големия български историк проф. Ганчо Ценов.
цитирай
76. анонимен - ATAHAS PANAIOTIDIS MITSOTAKIS
03.10.2011 13:31
ПАФКА, ДАИ ДА ОБЕДИНЯВАМЕ ВЕЧЕ НАШТА ЗЕМЯ...ВУЛГАРАНО-ЕЛЛАДА..
АИДЕ РЕ ...ТИ ТА КАНУМЕ МИ ТИА ТЕТИА ПРАГМАТА...ВИИ ША СТАНЕТЕ ГЪРЦИ..НЕ СЕ ЛИ РАДВАТЕ ..БРАТЯ НА ГЪРЦИТЕ...
ЩЕ УЧЕТЕ ГРЪЦКИ,РАЗБИРА СЕ..ЩЕ ЦЕЛУВАТЕ ФЛАГА И ГЕРБА НА ЕЛЛАДА И ЩЕ УМИРАТЕ ПОД ЗВУЦИТЕ НА ХИМНА НА ЕЛЛАДА ВЪВ ВОИНАТА С ТУРКИА

АЗ ЛИЧНО ЩЕ ВЪРНА В ЕЛЛИНИЗМА ПОНЕ 1 МИЛИОН ВУЛГАРИ И ВУЛГАРАНИ....
И ЩЕ ПОЧНА ОТ ТЕБЕ ,БРАТКО ПАВЛАКИС..

СЪС ЗДРАВЕ БРАТЯ МОИ ГРЕКИ...ПАНАИОТ МИЦОТАКИС, КМЕТ НА КИЛКИС..
цитирай
77. sparotok - !
03.10.2011 14:02
анонимен написа:
ПАФКА, ДАИ ДА ОБЕДИНЯВАМЕ ВЕЧЕ НАШТА ЗЕМЯ...ВУЛГАРАНО-ЕЛЛАДА..
АИДЕ РЕ ...ТИ ТА КАНУМЕ МИ ТИА ТЕТИА ПРАГМАТА...ВИИ ША СТАНЕТЕ ГЪРЦИ..НЕ СЕ ЛИ РАДВАТЕ ..БРАТЯ НА ГЪРЦИТЕ...
ЩЕ УЧЕТЕ ГРЪЦКИ,РАЗБИРА СЕ..ЩЕ ЦЕЛУВАТЕ ФЛАГА И ГЕРБА НА ЕЛЛАДА И ЩЕ УМИРАТЕ ПОД ЗВУЦИТЕ НА ХИМНА НА ЕЛЛАДА ВЪВ ВОИНАТА С ТУРКИА

АЗ ЛИЧНО ЩЕ ВЪРНА В ЕЛЛИНИЗМА ПОНЕ 1 МИЛИОН ВУЛГАРИ И ВУЛГАРАНИ....
И ЩЕ ПОЧНА ОТ ТЕБЕ ,БРАТКО ПАВЛАКИС..

СЪС ЗДРАВЕ БРАТЯ МОИ ГРЕКИ...ПАНАИОТ МИЦОТАКИС, КМЕТ НА КИЛКИС..


Ние наистина сме братя, поне два пъти сте били обогатени с българска кръв. Един път в Античността и втори път в Ранното Средновековие.

Не храня лоши чувства към гърците, дори напротив, искрено желая да се превърнем в добри съседи и приятели. Дано стане!
цитирай
78. sparotok - Марина
03.10.2011 14:05
miaa написа:
Поздравления за интересната статия,Sparotok!Не преставаш да ме изненадваш:)


Благодаря ти и аз Марина!
цитирай
79. sparotok - прав си
03.10.2011 14:16
elvisaaa написа:
kansandilh написа:
Цитати:

"След като няма воля от страна на управляващите, обикновените хора, родолюбците трябва да поемат инициативата."-Спароток

"Дано доживеем да видим тази история и в учебниците на децата си - това е всъщност най-важното."-merlin68

Управляващите може и да нямат воля да разкрият истинската българска история, но вчера един от кандидатите за президент каза недвусмислено, че българската история започва тук на Балканите далеч преди 681 г., и преди възникването на шумерската и египетската цивилизация. И ако бъде избран за президент, каза същият кандидат, цяла Европа ще научи за древните тракийски корени на българите.

Не споменавам името на кандидата, за да не се възприеме като изборна пропаганда от моя страна. Само споделям, че има и такива български политици, които не само са наясно с нашата история, но и не се притесняват активно да я отстояват пред Европа.


Страхувам се, че въпросният политик, ще използва това само като предизборен лозунг. Същият имаше предостатъчно време да го направи и до сега... или поне да опита.
Ще бъда безкрайно щастлив, когато това стане реалност, но не мисля, че въпросният политик е човекът, след като има "АКО... стана президент..."


Имаш право, истинските родолюбци не поставят условия, те действат в полза на Родината независимо от това дали са сред управляващите, или не.

Поздрави!
цитирай
80. sparotok - !
03.10.2011 14:23
rosmistral написа:
Както винаги точен и аргументиран.......но виж, какво намерих. http://tribuna.gr/?action=news&id=1385



Благодаря ти!
цитирай
81. thetruthabove - Доказателството
03.10.2011 14:34
Спароток написа - "Хайде по-сериозно моля, никакво доказателство не си представял за това, че още в Античността езика ни е бил безпадежен, изявяваш само желание.

Представи един епиграфски паметник, който да доказва това...такъв няма нали, къде ти е доказателството тогава?

Наистина тракийския е бил в процес на губене на падежите, но това не означава, че този процес е бил завършен през 7-ми век...просто няма абсолютно никакво доказателство за това.

Английския и фламандския днес са аналитични езици, но в Ранното Средновековие са имали падежи...какъв е извода?"

Нима езикът, който в момента говорим с теб, не е най-голямото доказателство! Колко пъти да повтарям? Езиците се развиват от синтетизъм към аналитизъм, като аналитичният език влияее върху синтетичния. За да може аналитичният език да повлияе върху някоя синтетична реч, трябва аналитизмът в съответният аналитичен език да е достатъчно развит. Във всички балкански езици аналитизмът е най-развит в българския език и затова той влияее на съседните си езици или ги тласка към аналитизъм. Гърците са от преди новата ера на Балканите, а българският му вляее още от тогава. Това ясно говори, че българският език още от тогава, хилядолетия преди новата ера, е с напреднал аналитизъм. Абсолютно съм сериозен и изцяло ясен! Това, което говоря е факт, а не мое откритие или желание! Този факт е напълно достатъчен и липсата на писмен паметник от тогава не скрива истината. Но цялата ни средновековна литература на Дунавска България говори за аналитичен характер на езика ни. Защото само за 3 века - 12-15 век се изхвърлят несвойствените падежи. Добре знаеш, че за това трябват хилядолетия. Искаш писмени паметници - ето ти ги и то не един или два, а цяла литература и съвремменно състояние на езика и законите, по които се развиват езиците и т.н. Няма да повтарям повече и ако си затваряш очите пред фактите, което ми е трудно да повявам, че ще го направиш, значи има нещо гнило при теб.
цитирай
82. анонимен - РИГАС ФЕРЕОС
03.10.2011 14:41
ДОБРЕ ДЕ ПАВКА..КОИ СА ГЪРЦИТЕ СЕГЪ???????
АЗ ТОВА НЕ МИ Е ЯСНО..АЗ ГРЪК ЛИ СЪМ ИЛИ ВУЛГАРОС?????
МОИТЕ ПРАДЕДИ РУСИ БЛОНДИНИ ОТ ШВЕЦИЯ ЛИ СА ИЛИ КЪДРАВИ НЕГРИ ОТ СУДАН?????

ШВЕДИТЕ, БЪЛГАРИ ЛИ СА????
цитирай
83. анонимен - ФАКТИ
03.10.2011 14:43
В подкрепа на основната статия.
1 Името Ахила , Ашила, Атила е едно и също. Като се има предвид
съскането и хъскането на арабите и гърците.
Този Атила е роднина от рода на Кубрат ( от писмени данни за хаганата).
2 На персийски Бал, Бол, Балг, Болг означа Голям, Светъл, Велик
Ари - означава хора, народ ; Ария - означава Зона, Област, Земя
3 Други еднозначни имена са : Волга , Болга - означава Голяма
4 Балкан - означава Бал (Бол) - голям , Кан - хан . Т.е. Голям Хан
5 Балкански полуостров - означава полуостров на Големите Ханове
6 Българи означава бълг-балкански ари - народ
7 България означава бълг - балканска ария - зона
8 Българите са наследници на траките - мизи, миди, беси, гети и др.
обобщено име за " балкански хора " (българи).
9 Етимологията на думата със значение "среден, среда" идва от името
на средиземно море " Медитериан сий" , което всъщност буквално
означава "морето от земята на Медите (тракийско племе) "
Меди Териан - Земя на Медите
10 В по-късни времена гърците идват от северна Африка и се смесват
с траките като им присвояват тотално цялата митология, която е
единствената писмена история на траките.
цитирай
84. get - - Ще ви отговоря с думите на Ботев !!
03.10.2011 14:50
анонимен написа:
Питам, какво значи "карта, която ще разсърди..."
само ти и твоята агитка приемате фактите с емоции. здравомислещите - не.


“...
СВЕСТНИТЕ У НАС СЧИТАТ ЗА ЛУДИ(!),
глупецът вредом всеки почита:
"Богат е", казва, пък го не пита
колко е души изгорил живи,
сироти колко той е ограбил
и пред олтарят бога изамамил
с молитви, с клетви, с думи лъжливи.
И на обществен тоя мъчител
и поп, и черква с вяра слугуват;
нему се кланя дивак учител,
и с вестникарин зайдно мъдруват,
че страх от бога било начало
на сяка мъдрост... Туй е казало
стадо от вълци във овчи кожи,
камък основен за да положи
на лъжи свети, А УМ ЧОВЕШКИ
ДА СКОВЕ НАВЕК В ОКОВИ ТЕЖКИ !“
...“
от “Борба“ на Христо Ботев
Стихотворението "Борба" е излязло за пръв път във в. "Дума на българските емигранти" (1871)
- Нещо да се е променило от това време ? - Да се е “събудил “роба“ ??!!
цитирай
85. анонимен - ФИДЕЛ КАСТРО
03.10.2011 14:55
ДА ТРЪТ АБОУВ -ВИЖ СЕГА ВУЛГАРЯКОС...ДУМАТА ''''АНАЛИТИЗЪМ'''''' Е *Г*Р*Ъ*Ц*К*А*
ВСИЧКО ДРУГО КОЕТО СЛЕДВА ОТ ТВОЯТА ТЕЗА Е СЪНОВИДЕНИЕ И ЛИЧНИ ЖЕЛАНИЯ!

ЩЕ ТЕ ПОГЪРЧА, ВУЛГАРИНО!
цитирай
86. thetruthabove - Отговор
03.10.2011 15:00
Спароток написа - "И кой за Бога е наложил падежен език на победителите българи? "

И кой за бога е наложил падежния тюркски език на победителите волжки българи, създали своя държава?
цитирай
87. aristotelis - Историческа порнография, Дай името си анонимен чървул!
03.10.2011 15:05
Институт по Тракология към Българска Академия на Науките

ИНТЕРАКТИВНАТА ЗОНА МЕЖДУ ГЪРЦИ И ТРАКИ

Валерия Фол-Калин Порожанов


Между Троянската война през ХІІІ и началото на VІІІ в. пр. Хр. елините окончателно усвояват пространството от остров Крит на юг до Северна Егеида и от остров Керкира на запад до малоазийския бряг на изток. Този процес може да се разглежда като вътрешна елинизация на тази обширна територия.

По това време от писмените извори изчезват траките от островите Лемнос, Тасос, Наксос, Имброс и Самотраки, както и от континентална Гърция (Тесалия, Беотия, Атика, Фокида), които са изтласкани или елинизирани.

Външната елинизация е продължение на вътрешната и укрепва елинството през VІІІ - VІ в. пр. Хр., когато се разгръща т. нар. Велика гръцка колонизация.

Тя е културно-историческо опознаване и сближаване в нови междуетносни социо-културни и езикови отношения, извънредно плодотворни за трите тракийски крайбрежия на Черно, Мраморно и Северно Егейско море.

През VІІІ - VІІ в. пр. Хр. елините идват по тракийските крайбрежия като апойкисти, т. е. като хора, отделили се от своя роден ойкос (дом), от своя град-майка, метрополията. Настрана от него те съграждат свое ново селище, апойкия. Апойкии възникват по тракийските крайбрежия на Егейско, Мраморно и Черно море.
Тук най-напред се проявяват йонийските елини от западния бряг на Мала Азия, тъй като техните полиси първи сред всички останали укрепват, а след тях - дорийските елини.
цитирай
88. thetruthabove - Отговор
03.10.2011 15:11
Спароток написа - "Английския и фламандския днес са аналитични езици, но в Ранното Средновековие са имали падежи...какъв е извода?"

Изводът е, че в ранното средновековие са били в известна степен с донякъде развит аналитизъм, а днес са преминали вече в по-голямата си част този преходен период. При българският език този преходен период е изминат доста от отдавна преди другите съседни на него езици, затова и нашият език им влияее. Колко пъти да го повтарям?
цитирай
89. sparotok - достойнство
03.10.2011 15:12
thetruthabove написа:
Спароток написа - "И кой за Бога е наложил падежен език на победителите българи? "

И кой за бога е наложил падежния тюркски език на победителите волжки българи, създали своя държава?


Достойния човек признава когато е сгрешил, другите се опитват да се отклонят от темата виждайки, че нямат шансове...

Хайде, бъди мъж, не бягай по фланга и не предлагай фантазии. Несериозно е да се твърди, че от днешното състояние на езика може да се съди за древната му форма. Запознат ли си изобщо с понятието развитие, промяна на езика?
цитирай
90. sparotok - пак фантазии
03.10.2011 15:19
thetruthabove написа:
Спароток написа - "Английския и фламандския днес са аналитични езици, но в Ранното Средновековие са имали падежи...какъв е извода?"

Изводът е, че в ранното средновековие са били в известна степен с донякъде развит аналитизъм, а днес са преминали вече в по-голямата си част този преходен период. При българският език този преходен период е изминат доста от отдавна преди другите съседни на него езици, затова и нашият език им влияее. Колко пъти да го повтарям?


Пак си измисляш, хайде, представи доказателства, че през Ранното Средновековие староанглийския е бил с развит аналитизъм. Подобно твърдение е пълна глупост...

От тракийските епиграфски паметници става ясно, че тракийския език е бил падежен...Аматоку е дат.пад. на Аматок, от Вегоритес, Нестане научаваме за формите на местен падеж - Въ горице, На стане...

Или дай примери за развит аналитизъм, или си признай, че фантазираш.
цитирай
91. анонимен - pitam
03.10.2011 15:20
анонимен написа:
В подкрепа на основната статия.
1 Името Ахила , Ашила, Атила е едно и също. Като се има предвид
съскането и хъскането на арабите и гърците.
Този Атила е роднина от рода на Кубрат ( от писмени данни за хаганата).
2 На персийски Бал, Бол, Балг, Болг означа Голям, Светъл, Велик
Ари - означава хора, народ ; Ария - означава Зона, Област, Земя
3 Други еднозначни имена са : Волга , Болга - означава Голяма
4 Балкан - означава Бал (Бол) - голям , Кан - хан . Т.е. Голям Хан
5 Балкански полуостров - означава полуостров на Големите Ханове
6 Българи означава бълг-балкански ари - народ
7 България означава бълг - балканска ария - зона
8 Българите са наследници на траките - мизи, миди, беси, гети и др.
обобщено име за " балкански хора " (българи).
9 Етимологията на думата със значение "среден, среда" идва от името
на средиземно море " Медитериан сий" , което всъщност буквално
означава "морето от земята на Медите (тракийско племе) "
Меди Териан - Земя на Медите
10 В по-късни времена гърците идват от северна Африка и се смесват
с траките като им присвояват тотално цялата митология, която е
единствената писмена история на траките.

а траките къде бляха, докато онези им "открадват" митологията? тази митология, според теб материална ли е, та бе открадната като стадо добитък. и още, как такова единомислие в гръцките действия, щото обикновено те са в конфликти помежду си.
писмена история била митологията??? ти къде я видя написана? на какъв носител и на какъв език?
толкова сте посредствени...
цитирай
92. aristotelis - Блок. бг е като публичен дом вече, ...
03.10.2011 15:22
Блок.бг е като публичен дом вече, всеки чървул избива комплексите и недостатъците си, точно както става в един публичен дом! За това циганизацията на България продължава с пълна сила защото няма кой да я спре, навсякъде комплексирани чървули който се нуждаят спешно от спаротокова историческа порнография за да почустват малка гордост........А свестните българи се отвръщават от тази духовна мизерия и си отиват в чужбина и разбираше циганите танцуват, кой ли ще ги спре? Мастурбацията на чървули и помияри като спароток...........
цитирай
93. get - - Ако сериозно поставяте въпроса и ако може да се вярва на упанишадите и пураните, то... !
03.10.2011 15:32
анонимен написа:
ДОБРЕ ДЕ ПАВКА..КОИ СА ГЪРЦИТЕ СЕГЪ???????
АЗ ТОВА НЕ МИ Е ЯСНО..АЗ ГРЪК ЛИ СЪМ ИЛИ ВУЛГАРОС?????
МОИТЕ ПРАДЕДИ РУСИ БЛОНДИНИ ОТ ШВЕЦИЯ ЛИ СА ИЛИ КЪДРАВИ НЕГРИ ОТ СУДАН?????

ШВЕДИТЕ, БЪЛГАРИ ЛИ СА????

... предците са ви от централна и южна Индия ! Първо - Разселват се по бреговете на Червен море, минават по-късно през Египет, тоест това движение можете да свържете с древните Куш и Нубия ... след това слизат, на брега на сев. Африка. От там Сицилия и южна Италия и накрая се заселват в Епир и Атика ! - вероятно най-старите предци относно това, което ви интересува са от австразийски расов тип !!
- Не бъркайте с негроидното население от Африка, с което може да има някакъв микс но не той е основният определящ !!

- Междувпрочем тези расови и кръвно генеалогични връзки са ми отвратителни, тъй като са присъщи на една противоборстваща си с нашата религия и култура, която е известна, като юдаизъм(с неговият Талмуд и расовото и религиозно деление на хората на висши и нисши според “Галаха“, сборник с религиозно-светски закони).

Допълвам, че такъв подход изобщо е липсвал в по-старата религия, създатели на която са наричани поради вярванията им, в пеларги-беларги-беласци ... от главният им Бог-Арс-Ел-Бел-Бул ... от там произлиза и първата част на етноназванието ни, като народ ... БЯАЛ-БАЛЛ-Ба/ъл–гари !

- С уважение !
цитирай
94. thetruthabove - Отговор
03.10.2011 15:33

Спароток написа - "И кой за Бога е наложил падежен език на победителите българи? "

И кой за бога е наложил падежния тюркски език на победителите волжки българи, създали своя държава? - отговори Thetruthabove


Достойния човек признава когато е сгрешил, другите се опитват да се отклонят от темата виждайки, че нямат шансове...

Хайде, бъди мъж, не бягай по фланга и не предлагай фантазии. Несериозно е да се твърди, че от днешното състояние на езика може да се съди за древната му форма. Запознат ли си изобщо с понятието развитие, промяна на езика? - написа Спароток

Спароток, с това изсказване ти бягаш по фланга и хич не ми се иска да ти подбивам авторитета, защото до тук вършиш нещо много полезно и важно. Но има опасност да се подхлъзнеш или нарочно вършиш нещо подмолно, дано да не съм прав. Толкова ясно, няколоко пъти, го казах това развитие на езика, толкова ясно личи как съвременният език показва какъв е бил в миналото. Времето се състои от Минало, Настояще и Бъдеще. Между тези 3 етапа човешката реч е живата връзка, защото се употрубява във всеки момент от милиони носители във всеки момент. Затова няма как съвременният език да не сочи и миналото си състояние. По начина, по който почваш да ми отговаряш, започваш да приличаш на некултурните хора, а това е абсурд, ти си културен и умен човек. Това, че не приемаш фактите ще развали всичко хубаво, което си направил досега. В никакъв случай това не трябва да стане! Затова ще спра, едно че нямам време да обяснявам повече, второ дано не съм прав, че ще искаш да изкараш славяните траки, от тук и всички, от тук и ново объркване в Историята. Делото ти до тук е безценно, дано да бъде такова завинаги! Само ще ти отговоря на още един въпрос и ще ти задам един такъв.
цитирай
95. thetruthabove - Отговор
03.10.2011 15:47
Спароток написа - "Достойния човек признава когато е сгрешил, другите се опитват да се отклонят от темата виждайки, че нямат шансове..."

Спароток явна ти се мислиш за безгрешен и поради тази причина, което ще бъде много жалко, всичко ценно, което си направил ще отида по дяволите.Това в никакъв случай не трябва да стане! Нали в спора се ражда истината, ти не искаш да чуеш другата страна, щом така се изказваш- "досойния и т.н." и веднага призоваваш отсрещната страна да се откаже.

Посочи всички епиграфски тракийски паметници и най-вече от къде си ги взел.
Защо не отговори на това нещо, което съм написал "Нима езикът, който в момента говорим с теб, не е най-голямото доказателство! Колко пъти да повтарям? Езиците се развиват от синтетизъм към аналитизъм, като аналитичният език влияее върху синтетичния. За да може аналитичният език да повлияе върху някоя синтетична реч, трябва аналитизмът в съответният аналитичен език да е достатъчно развит. Във всички балкански езици аналитизмът е най-развит в българския език и затова той влияее на съседните си езици или ги тласка към аналитизъм. Гърците са от преди новата ера на Балканите, а българският му вляее още от тогава. Това ясно говори, че българският език още от тогава, хилядолетия преди новата ера, е с напреднал аналитизъм. Абсолютно съм сериозен и изцяло ясен! Това, което говоря е факт, а не мое откритие или желание! Този факт е напълно достатъчен и липсата на писмен паметник от тогава не скрива истината. Но цялата ни средновековна литература на Дунавска България говори за аналитичен характер на езика ни. Защото само за 3 века - 12-15 век се изхвърлят несвойствените падежи. Добре знаеш, че за това трябват хилядолетия. Искаш писмени паметници - ето ти ги и то не един или два, а цяла литература и съвремменно състояние на езика и законите, по които се развиват езиците и т.н. Няма да повтарям повече и ако си затваряш очите пред фактите, което ми е трудно да повявам, че ще го направиш, значи има нещо гнило при теб."
цитирай
96. thetruthabove - Отговор
03.10.2011 15:56
Спароток написа - "Усещаш ли собстеното си объркване, или не, как едновременно трако-пеласгийския ще е в основата на древния пра индо-европейски, но няма да е този език?"
Няма объркване. Основата на индоевропейския език са иранските езици, келтските, германските, индийските, славянските и т.н. езици. Това са основните групи, затова съставляват основата, но нито един от тях не е целия индоевропейски език. Тези основни групи се делят на подгрупи. Например славянските езици се делят на западна група - чешки, полски и др. Българският /Тракопеласгийският/по политически причини е сложен към славянските езици, иначе той е отделна основна група и затова е в основата на индоевропейския без да е самият индоевропейски език.
цитирай
97. thetruthabove - Въпрос
03.10.2011 16:09
Спароток, обясни как славяните са траки, след като нещата, които са трайни за хилядолетия като структура на език, ДНК и антропология при славяните са различни от тези на траките.

Надявам се да покажеш всички мои отговори и да покажеш всички, абсолютно всички, тракийски епиграфски паметници- от кога датират и от къде си ги взел.

Аз както казах по-горе нямам никакво време, поради тази причиниа си навредих, че писах до сега, но нищо важна е истината. Не мога да пиша повече, оттеглям се и това не казвай твоите глупости, че е бягство и т.н. Нямам нищо против да докажеш, че не съм прав за някои работи и т.н. Важна е истината, но фактите, които посочих, ако ги игнорираш само ще сгрешиш, а твоята грешка ще повлече всичко надолу. Или ти нямаш право да грешиш, затова се опитах с горепосочените факти да ти помогна. Не искам с нещо да те накърнявам, напротив искам само да ти помогна. Затова не се изказвай от рода на "достойнство" и т.н. Но това не е важно, важно да се каже истината!
Желая ти успех, Спароток! Извинявай, ако има нещо! Искам хората да знаят истината!
цитирай
98. sparotok - доказателства
03.10.2011 16:56
thetruthabove написа:
Спароток, обясни как славяните са траки, след като нещата, които са трайни за хилядолетия като структура на език, ДНК и антропология при славяните са различни от тези на траките.

Надявам се да покажеш всички мои отговори и да покажеш всички, абсолютно всички, тракийски епиграфски паметници- от кога датират и от къде си ги взел.

Аз както казах по-горе нямам никакво време, поради тази причиниа си навредих, че писах до сега, но нищо важна е истината. Не мога да пиша повече, оттеглям се и това не казвай твоите глупости, че е бягство и т.н. Нямам нищо против да докажеш, че не съм прав за някои работи и т.н. Важна е истината, но фактите, които посочих, ако ги игнорираш само ще сгрешиш, а твоята грешка ще повлече всичко надолу. Или ти нямаш право да грешиш, затова се опитах с горепосочените факти да ти помогна. Не искам с нещо да те накърнявам, напротив искам само да ти помогна. Затова не се изказвай от рода на "достойнство" и т.н. Но това не е важно, важно да се каже истината!
Желая ти успех, Спароток! Извинявай, ако има нещо! Искам хората да знаят истината!



Епиграфските паметници и тракийските топоними са публикувани в работите на В. Георгиев
- La Toponymie Ancienne de la peninsule Balkanique et la these Mediterraneenne, Sofia, 1966,
- Траките и техния език, София, 1977,
Потърси и в работите на Г. Сотиров, там има ценни неща.

Пак повтарям, че е несериозно от днешното състояние на езика да се съди за древната му форма, това си е свръх наивност.

Бъди почтен за в бъдеще, давай примери, а не фантазии, не се откловявай от темата осъзнавайки, че не си прав.
цитирай
99. анонимен - Искам хората да знаят истината!...
03.10.2011 17:07
thetruthabove написа:
Искам хората да знаят истината!


Е каква истина? Какви факти? Чудя се още на хладнокръвието на Спароток като чете глупостите,които си писал. Опита с аргументи и факти,с логически разсъждения да изясни грешките ти. Но ти си знаеш своето. Навлизаш все повече и повече в собствените си заблуди. Някакви твои теории и хипотези в пълно противоречие с всякаква логика. Насочваш нещата в погрешна посока,в задънена улица. Всеки има честолюбие и гордост,разбирам те.Но е достойно поведение да се признаят собствените грешки и заблуди.
цитирай
100. sparotok - истина
03.10.2011 17:55
анонимен написа:
thetruthabove написа:
Искам хората да знаят истината!


Е каква истина? Какви факти? Чудя се още на хладнокръвието на Спароток като чете глупостите,които си писал. Опита с аргументи и факти,с логически разсъждения да изясни грешките ти. Но ти си знаеш своето. Навлизаш все повече и повече в собствените си заблуди. Някакви твои теории и хипотези в пълно противоречие с всякаква логика. Насочваш нещата в погрешна посока,в задънена улица. Всеки има честолюбие и гордост,разбирам те.Но е достойно поведение да се признаят собствените грешки и заблуди.


И аз се чудя за каква истина става дума... Истината не се открива с напъване и собствени желания, важат фактите и документите. Господинът може да си вярва сам, но това не прави автоматично твърденията му истина...
цитирай
101. sparotok - аргументи
03.10.2011 17:59
aristotelis написа:
Блок.бг е като публичен дом вече, всеки чървул избива комплексите и недостатъците си, точно както става в един публичен дом! За това циганизацията на България продължава с пълна сила защото няма кой да я спре, навсякъде комплексирани чървули който се нуждаят спешно от спаротокова историческа порнография за да почустват малка гордост........А свестните българи се отвръщават от тази духовна мизерия и си отиват в чужбина и разбираше циганите танцуват, кой ли ще ги спре? Мастурбацията на чървули и помияри като спароток...........


Това ли са ти аргументите? Обиждайки българите не постигаш нищо друго освен собственото си унижение. Знаеш ли поговорката - Юпитер, ти се сърдиш, значи не си прав...

Не се цупи, посочи къде греша. Разбирам, че новите данни не ти изнасят, но това не е моя вина. Виновни са тези, които са изкривили историята в миналото, виновни са тези, които все още разпространяват лъжи.

Човек не може да избяга от съдбата си, лъже се до време, после идва сметката, а тя винаги е горчива...нали?
цитирай
102. sparotok - погърчване
03.10.2011 18:02
анонимен написа:
ДА ТРЪТ АБОУВ -ВИЖ СЕГА ВУЛГАРЯКОС...ДУМАТА ''''АНАЛИТИЗЪМ'''''' Е *Г*Р*Ъ*Ц*К*А*
ВСИЧКО ДРУГО КОЕТО СЛЕДВА ОТ ТВОЯТА ТЕЗА Е СЪНОВИДЕНИЕ И ЛИЧНИ ЖЕЛАНИЯ!

ЩЕ ТЕ ПОГЪРЧА, ВУЛГАРИНО!


Като гледам ти почти си се побългарил, понаучил си езика, сега остава да поработиш и върху възпитанието си. Ако си достатъчно упорит един ден може и да се гордееш да се наречеш българин.
цитирай
103. dolsineq - @ 89. aristotelis
03.10.2011 18:14
aristotelis написа:
Институт по Тракология към Българска Академия на Науките

ИНТЕРАКТИВНАТА ЗОНА МЕЖДУ ГЪРЦИ И ТРАКИ

Валерия Фол-Калин Порожанов


Между Троянската война през ХІІІ и началото на VІІІ в. пр. Хр. елините окончателно усвояват пространството от остров Крит на юг до Северна Егеида и от остров Керкира на запад до малоазийския бряг на изток. Този процес може да се разглежда като вътрешна елинизация на тази обширна територия.

По това време от писмените извори изчезват траките от островите Лемнос, Тасос, Наксос, Имброс и Самотраки, както и от континентална Гърция (Тесалия, Беотия, Атика, Фокида), които са изтласкани или елинизирани.

Външната елинизация е продължение на вътрешната и укрепва елинството през VІІІ - VІ в. пр. Хр., когато се разгръща т. нар. Велика гръцка колонизация.

Тя е културно-историческо опознаване и сближаване в нови междуетносни социо-културни и езикови отношения, извънредно плодотворни за трите тракийски крайбрежия на Черно, Мраморно и Северно Егейско море.

През VІІІ - VІІ в. пр. Хр. елините идват по тракийските крайбрежия като апойкисти, т. е. като хора, отделили се от своя роден ойкос (дом), от своя град-майка, метрополията. Настрана от него те съграждат свое ново селище, апойкия. Апойкии възникват по тракийските крайбрежия на Егейско, Мраморно и Черно море.
Тук най-напред се проявяват йонийските елини от западния бряг на Мала Азия, тъй като техните полиси първи сред всички останали укрепват, а след тях - дорийските елини.

.......................
Интерисува ме крайбрежията на Черно, Мраморно и Северно Егейско море към коя цивилизация ги причисляваш преди Троянската война.
цитирай
104. анонимен - Блок. бг е като публичен дом вече, ...
03.10.2011 18:28
sparotok написа:
aristotelis написа:
Блок.бг е като публичен дом вече, всеки чървул избива комплексите и недостатъците си, точно както става в един публичен дом! За това циганизацията на България продължава с пълна сила защото няма кой да я спре, навсякъде комплексирани чървули който се нуждаят спешно от спаротокова историческа порнография за да почустват малка гордост........А свестните българи се отвръщават от тази духовна мизерия и си отиват в чужбина и разбираше циганите танцуват, кой ли ще ги спре? Мастурбацията на чървули и помияри като спароток...........


Това ли са ти аргументите? Обиждайки българите не постигаш нищо друго освен собственото си унижение. Знаеш ли поговорката - Юпитер, ти се сърдиш, значи не си прав...

Не се цупи, посочи къде греша. Разбирам, че новите данни не ти изнасят, но това не е моя вина. Виновни са тези, които са изкривили историята в миналото, виновни са тези, които все още разпространяват лъжи.

Човек не може да избяга от съдбата си, лъже се до време, после идва сметката, а тя винаги е горчива...нали?


Аристотелис те направи за смях спароток, кой си ти? Никой, анонимен тъпанар, пишеш глупости и се самозадоволяваш като малко момченче дето мастурбира, ти си сериозно болен човек и се нуждаеш спешно от лекарска помощ!
цитирай
105. sparotok - !
03.10.2011 18:32
анонимен написа:
sparotok написа:
aristotelis написа:
Блок.бг е като публичен дом вече, всеки чървул избива комплексите и недостатъците си, точно както става в един публичен дом! За това циганизацията на България продължава с пълна сила защото няма кой да я спре, навсякъде комплексирани чървули който се нуждаят спешно от спаротокова историческа порнография за да почустват малка гордост........А свестните българи се отвръщават от тази духовна мизерия и си отиват в чужбина и разбираше циганите танцуват, кой ли ще ги спре? Мастурбацията на чървули и помияри като спароток...........


Това ли са ти аргументите? Обиждайки българите не постигаш нищо друго освен собственото си унижение. Знаеш ли поговорката - Юпитер, ти се сърдиш, значи не си прав...

Не се цупи, посочи къде греша. Разбирам, че новите данни не ти изнасят, но това не е моя вина. Виновни са тези, които са изкривили историята в миналото, виновни са тези, които все още разпространяват лъжи.

Човек не може да избяга от съдбата си, лъже се до време, после идва сметката, а тя винаги е горчива...нали?


Аристотелис те направи за смях спароток, кой си ти? Никой, анонимен тъпанар, пишеш глупости и се самозадоволяваш като малко момченче дето мастурбира, ти си сериозно болен човек и се нуждаеш спешно от лекарска помощ!


Аристотелис е направил за смях само себе си. Злобее, обижда, но не е в състояние да даде нито един аргумент срещу тезата ми.

Да обиждат и злобеят могат и най-примитивните, културните хора търсят културна дискусия, представят нови факти, дават свое тълкуване. Нито ти, нито Аристотелис сте в състояние да го направите...какъв е извода:)
цитирай
106. анонимен - Нито ти, нито Аристотелис сте в с...
03.10.2011 18:48
Нито ти, нито Аристотелис сте в състояние да го направите...какъв е извода:).........Tъй, извода е че мастурбираш като малко момченче дето мечтае да види на живо една путка, а това че си мислиш че имаш факти по-исторически въпроси доказва колко много си психически болен и страдаш от дълбоки комплекси за малоценост като славянин!
цитирай
107. анонимен - A aristotelis е напълно прав че има ...
03.10.2011 18:51
A aristotelis е напълно прав че има циганизация в България, а това се дължи на факта че има идиоти като тебе!
цитирай
108. анонимен - Постингите на аристотелис са на...
03.10.2011 18:57
Постингите на аристотелис са написани от историци с тежко име, истински учени, големи Българи историци, сина ми учи древногръцка митология в Добрич, а ти кой си? един никой, анонимен идиот, който използва блог.бг за да избива комплексите си, г-н анонимен никой, ЧЪРВУЛ!
цитирай
109. sparotok - Natio comoeda est :)
03.10.2011 19:37
анонимен написа:
Постингите на аристотелис са написани от историци с тежко име, истински учени, големи Българи историци, сина ми учи древногръцка митология в Добрич, а ти кой си? един никой, анонимен идиот, който използва блог.бг за да избива комплексите си, г-н анонимен никой, ЧЪРВУЛ!


Natio comoeda est :)
цитирай
110. sparotok - цигани
03.10.2011 19:43
анонимен написа:
A aristotelis е напълно прав че има циганизация в България, а това се дължи на факта че има идиоти като тебе!


Преди да стъпят в България циганите са попивали език и култура в Гърция, това е факт ( В. Георгиев, Езикознание, Изд. Наука и Изкуство, София, 1972, стр. 314).
цитирай
111. bulgarinut57 - VERITAS ODIUM PARIT OBSEQUIM AMICOS !
03.10.2011 19:55
Veritas odium parit obsequim amicos ! -

Истината ражда ненавист, а подлизурството - приятели!

ЗАЩО ПИШЕТЕ, КАТО АНОНИМНИЦИ, БЕ БЕЗРОДНИЦИ СТРАХЛИВИ ?
цитирай
112. bulgarinut57 - VERITAS VOS LIBERABIT !
03.10.2011 20:03
VERITAS VOS LIBERABIT !

Ние вече имаме истината !
Истинските БЪЛГАРИ, истинските МЪЖЕ в блог,БГ я показват !
Четете я БЪЛГАРИ, и я разказвайте на всички !

Станете БУДИТЕЛИ !!!
цитирай
113. анонимен - Бесньовци
03.10.2011 20:13
Спароток, защо ги публикуваш такива шизофреници? Нека ходят да си развяват бесовете някъде другаде вместо да тровят това приятно местенце с негативизма и комплексите си.

Иначе не разбирам що за интелектуална отрепка да си, за да отричаш толкова бясно позитивния труд на другите - или трябва да ти плащат за това от "едно място", или егото ти да се смачква от болезнената истина, че цял живот си зубрил и попивал откровени лъжи за историята си, като последния наивен глупак.

Ваш си е проблема, господа и госпожи бесньовци, оправяйте се, но рано или късно истината за българската история ще излезе наяве, каквито и усилия да полагате в обратна посока. Съзидателното винаги е по-устойчиво от разрушителното! :)

Поздрави, Спароток! :)
цитирай
114. анонимен - Sevar
03.10.2011 22:04
Хреасва ми,но какво от това?Не разбирам напълно идеята.Битият бит ,е,,я е,,н и какво от това.Какво печелим от това спароток?
цитирай
115. veselinvalev - За свалените на масата карти
03.10.2011 23:50
Отново с възхищение за труда ти, Павел. Нека европейците да разберат истината за истинските българи, преките наследници на траките и пелазгите, автохонното население на целия балкански полуостров, черноморските степи и Мала Азия, основоположници на европейската култура и цивилизация. И също и истината за мургавите натрапници, пирати и крадци на всичко, пришълците от Африка, чиито представители съскат като настъпани змии в коментарите тук, съскат затова че ги няма на старите исторически карти. Ами как да ги има, като ги няма, защото картите показват времена през които още не са откраднали културата ни, историята ни, територията ни. И каква смайваща разлика между културния тон, аргументираност, точност на изказа на българите, а срещу тях елементарността на вулгаризмите и простакизмите - отчайващо, безсилно жалко съскане на змиите. Защото дълбокото и виртуозно познаване на най-древния европейски език е дадено само на истинските българи, защото го носят в кръвта си от хилядолетия, и той е тяхна същност. Културна и мисловна. Закото език и мислене са неразривно свързани. С дълбочината на целия Всемир и Мироздание, на цялата орфическа кодираност в народните предания, народните песни, музика, народните приказки, епоси, облекло, традиции и обичаи български. Езикова мощ на богата и вътрешно-съставно присъща лексикална дълбочина, логичност, аналитичност и граматичност, които говорят сами по себе си, и чиято сила няма как да не смазва тези, които не са иманентно-генетически свързани с нея.
Поздрави още веднъж за превъзходната статия, Павел!
цитирай
116. анонимен - Поздрави!
04.10.2011 00:23
В линка, който си дал по отношение на мирмидонците, се споменава още един източник, който твърди същото: "Moravcsik".
За Andrew Moravcsik от университета Принстън ли става въпрос? Ако е така, струва си да споменеш и това, Спароток! Какво точно казва той?
Един глас от учен от такъв знаменит университет би натежал в значителна степен...

Като дете съм чел хиляда пъти т.н. "Древногръцки легенди и митове", те ми бяха любимите! Писано ми било да разбера, че те не са точно гръцки...

Поздрави и поклон пред труда ти!
цитирай
117. nikikm - АЗ САМ ВУЛГАРИН. . ЕЛЛАДА Е ВУЛГА...
04.10.2011 00:35
анонимен написа:
АЗ САМ ВУЛГАРИН..ЕЛЛАДА Е ВУЛГАРСКА ЗЕМЯ..ЕТО ПРИЗНАХ СИ..
НИЕ СМЕ ЕТИОПСКИ НЕГРИ ОТ СОМАЛИЯ...ИСКАМ ДА ВУЛГАРИЗИРАТЕ ВСИЧКИ НЕГРИ ОТ ЕЛЛАДА..


Добре,де,ще ги избелим,ама ти пак психяса.Нали беше почнал да пишеш малки букви?Все едно се чете.За какво викаш,тук глухи нема.
цитирай
118. urilozev - Радвам
04.10.2011 06:13
се на това, което правиш и "силата" , с която го постигаш.Поздрав, Sparotok.
цитирай
119. skit - http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-10-04&article=383880
04.10.2011 06:45
Днес в Стандарт, утре и в други...
:)
цитирай
120. sparotok - !
04.10.2011 13:14
skit написа:
Днес в Стандарт, утре и в други...
:)


Капка по капка вир става:)
цитирай
121. sparotok - !
04.10.2011 13:16
urilozev написа:
се на това, което правиш и "силата" , с която го постигаш.Поздрав, Sparotok.


Радвам се, че има хора, които приемат истината!

Поздрави!
цитирай
122. sparotok - митове
04.10.2011 13:19
анонимен написа:
В линка, който си дал по отношение на мирмидонците, се споменава още един източник, който твърди същото: "Moravcsik".
За Andrew Moravcsik от университета Принстън ли става въпрос? Ако е така, струва си да споменеш и това, Спароток! Какво точно казва той?
Един глас от учен от такъв знаменит университет би натежал в значителна степен...

Като дете съм чел хиляда пъти т.н. "Древногръцки легенди и митове", те ми бяха любимите! Писано ми било да разбера, че те не са точно гръцки...

Поздрави и поклон пред труда ти!


Голяма част от старогърцките митове засяга хора (и богове) от трако-пеласгийски произход. Такива са Орфей, Тезей, Арес, Дионис, Земела, Минос, Ведра, Радамант...

Поздрави!
цитирай
123. sparotok - българи
04.10.2011 13:23
veselinvalev написа:
Отново с възхищение за труда ти, Павел. Нека европейците да разберат истината за истинските българи, преките наследници на траките и пелазгите, автохонното население на целия балкански полуостров, черноморските степи и Мала Азия, основоположници на европейската култура и цивилизация. И също и истината за мургавите натрапници, пирати и крадци на всичко, пришълците от Африка, чиито представители съскат като настъпани змии в коментарите тук, съскат затова че ги няма на старите исторически карти. Ами как да ги има, като ги няма, защото картите показват времена през които още не са откраднали културата ни, историята ни, територията ни. И каква смайваща разлика между културния тон, аргументираност, точност на изказа на българите, а срещу тях елементарността на вулгаризмите и простакизмите - отчайващо, безсилно жалко съскане на змиите. Защото дълбокото и виртуозно познаване на най-древния европейски език е дадено само на истинските българи, защото го носят в кръвта си от хилядолетия, и той е тяхна същност. Културна и мисловна. Закото език и мислене са неразривно свързани. С дълбочината на целия Всемир и Мироздание, на цялата орфическа кодираност в народните предания, народните песни, музика, народните приказки, епоси, облекло, традиции и обичаи български. Езикова мощ на богата и вътрешно-съставно присъща лексикална дълбочина, логичност, аналитичност и граматичност, които говорят сами по себе си, и чиято сила няма как да не смазва тези, които не са иманентно-генетически свързани с нея.
Поздрави още веднъж за превъзходната статия, Павел!


Благодаря ти Весо! Тепърва учените ще започват да оценят езика ни, а и ролята на дедите ни в изграждането на европейската цивилизация. Пясъчния замък на лъжите вече започна да се срутва, тежко на потомците на тези, които са го строили...

Поздрави!
цитирай
124. sparotok - бити и ...
04.10.2011 13:24
анонимен написа:
Хреасва ми,но какво от това?Не разбирам напълно идеята.Битият бит ,е,,я е,,н и какво от това.Какво печелим от това спароток?


Аз пък не разбирам твоята позиция. Към коя група причисляваш себе си, към битите, или....
цитирай
125. sparotok - надежда
04.10.2011 13:27
анонимен написа:
Спароток, защо ги публикуваш такива шизофреници? Нека ходят да си развяват бесовете някъде другаде вместо да тровят това приятно местенце с негативизма и комплексите си.

Иначе не разбирам що за интелектуална отрепка да си, за да отричаш толкова бясно позитивния труд на другите - или трябва да ти плащат за това от "едно място", или егото ти да се смачква от болезнената истина, че цял живот си зубрил и попивал откровени лъжи за историята си, като последния наивен глупак.

Ваш си е проблема, господа и госпожи бесньовци, оправяйте се, но рано или късно истината за българската история ще излезе наяве, каквито и усилия да полагате в обратна посока. Съзидателното винаги е по-устойчиво от разрушителното! :)

Поздрави, Спароток! :)


Може да звучи прекалено оптимистично, но аз се надявам един ден да постигнем приятелски отношения с гърците и да живеем като добри съседи...

Те засега хапят моята протегната ръка, но кой знае, това може да се промени някой ден...
цитирай
126. анонимен - ...
04.10.2011 17:00
писали, писали, фантазирали, пожелавали...а в блода на Аристотелис не посмели да оставят коментар. така е, защото там му има какво да се прочете и да се види. спароток и приятели много ги разбират нещата, но крака им не е стъпвал по на юг от Кърджалийско и ухото им не е чувало гръцка реч на живо, но иначе всички преводи и значения са им ясни.
цитирай
127. rasate9 - . . . Нека европейците да разберат ...
04.10.2011 20:07
veselinvalev написа:
... Нека европейците да разберат истината за истинските българи, преките наследници на траките и пелазгите, автохонното население на целия балкански полуостров, черноморските степи и Мала Азия, основоположници на европейската култура и цивилизация. И също и истината за мургавите натрапници, пирати и крадци на всичко, пришълците от Африка, чиито представители съскат като настъпани змии в коментарите тук, съскат затова че ги няма на старите исторически карти. Ами как да ги има, като ги няма, защото картите показват времена през които още не са откраднали културата ни, историята ни, територията ни. И каква смайваща разлика между културния тон, аргументираност, точност на изказа на българите, а срещу тях елементарността на вулгаризмите и простакизмите - отчайващо, безсилно жалко съскане на змиите. Защото дълбокото и виртуозно познаване на най-древния европейски език е дадено само на истинските българи, защото го носят в кръвта си от хилядолетия, и той е тяхна същност. Културна и мисловна. Закото език и мислене са неразривно свързани. С дълбочината на целия Всемир и Мироздание, на цялата орфическа кодираност в народните предания, народните песни, музика, народните приказки, епоси, облекло, традиции и обичаи български. Езикова мощ на богата и вътрешно-съставно присъща лексикална дълбочина, логичност, аналитичност и граматичност, които говорят сами по себе си, и чиято сила няма как да не смазва тези, които не са иманентно-генетически свързани с нея.


Просто и ясно казано.
Хората посещаващи този блог се нагледаха на простотиите на разни неграмотници от т.нар "ЕЛАДА" които все още не могат да разберат как се преминава от "capital леттерс" към "lower case" (пиша го на английски понеже те може да имат проблем българският). Сред плеадата герои обаче най изпъква героя "аристотелис". С такава хъс и омраза дори Василий Българоубиец не е плуел.
Да опазим този блог от мерзостите на подобни отрепки.
цитирай
128. rasate9 - :)
04.10.2011 21:26
aristotelis написа:
А "плеадата" какво значи неграмотен чървул? Знаеш ли какво значи на гръцки език? влез в интернет да разбереш боклук какво значи......................АЙДЕ НЕГРАМОТЕН ЧЪРВУЛ ПИШИ КАКВО ЗНАЧИ ЧЕ СИ ПЪЛЕН ИДИОТ, НИЩОЖЕН, МИШКА, ХЛЕБАРКА.........30% от българския език е с гръцки думи, без гръцки лаете като кучета! Айде страхливец спароток, не изтривай коментари който те правят на хлебарка!


Кефиш ме Аристотелис.
Поздрави!

цитирай
129. audan - ЕРМА - ЕРМИ
04.10.2011 21:36
bulgarinut57 написа:
В радостта си преди малко пропуснах да ти
споделя, че съм отрасъл по брега на ЕРМА река
или "по Голему реку" на трънски диалект.
От ЛОГАТРОВИЯ род съм.


А родът Ерми идва от Ерми, известен сега повече като ... Хермес. ;)
цитирай
130. joysii - "За пореден път виждаме, че ...
04.10.2011 22:38
"За пореден път виждаме, че едни от най-древните топоними от земите на Гърция се обясняват с помощта на български език."
....................................
А защо си сигурен,че това, именно, е вярната методика на разчитане - с помощта точно на българския език?
........................
И още един въпрос - кого разсърди тази карта, все пак?
Аз не забелязвам някой да й обръща голямо внимание.
Получаваш поздравления за труда си/от твоя кръг привърженици/- за това,че си се постарал да предложиш своето виждане.
За работата,която си свършил.
А не толкова за ДОСТОВЕРНОСТТА на предложения постинг.
Все още, казаното от теб е само в сферата на предположенията и догадките.
Доказателствата са оскъдни и твърде несигурни,лесно оспорими.
цитирай
131. sparotok - !
04.10.2011 23:02
joysii написа:
"За пореден път виждаме, че едни от най-древните топоними от земите на Гърция се обясняват с помощта на български език."
....................................
А защо си сигурен,че това, именно, е вярната методика на разчитане - с помощта точно на българския език?
........................
И още един въпрос - кого разсърди тази карта, все пак?
Аз не забелязвам някой да й обръща голямо внимание.
Получаваш поздравления за труда си/от твоя кръг привърженици/- за това,че си се постарал да предложиш своето виждане.
За работата,която си свършил.
А не толкова за ДОСТОВЕРНОСТТА на предложения постинг.
Все още, казаното от теб е само в сферата на предположенията и догадките.
Доказателствата са оскъдни и твърде несигурни,лесно оспорими.


Бъди по-конкретна, посочи моля те, в кое мое тълкуване се съмняваш и защо?
Щом доводите ми се лесно оспорими сигурен съм, че ще предложиш планина от контрааргументи.
цитирай
132. get - - Хермес-Ерми-Герман-Джерман-Карнеас-Карнебонг-Чернобог-Хор, от което идва пък ...
05.10.2011 00:41
audan написа:
bulgarinut57 написа:
В радостта си преди малко пропуснах да ти
споделя, че съм отрасъл по брега на ЕРМА река
или "по Голему реку" на трънски диалект.
От ЛОГАТРОВИЯ род съм.


А родът Ерми идва от Ерми, известен сега повече като ... Хермес. ;)


... остарялата и почти неизползвана дума Хоратя-хортувам(говоря) !!
- Защото Ерм-Пер-ХЕрм-Хор, той е хорател на Херосите-Герои !! - на които им съдено да се измъкнат от Долната земя ... според българската народна приказка за св.Георги и орлицата, която той трябвало да храни с “живо месо“, докато тя го издигала към “горната“, Бялата земя !!

- Прощавай Спраток, на пръв поглед без връзка с поста - но всъщност с твърде дълбока връзка с оглед написаното от теб !!

- Дано прочелите това, да бъдат дръзновени Херои ... и тръгвайки по тая маркираната от мен пътечка - да се убедят сами, откога нашият народ поселява тези земи и дали в народните ни приказки, няма отгласи от “старогръцките“ митове и легенди !!
- Да си поставите също и въпроса, как така тюркското-славянско-българско племе(според историческите теории :))) дошло през 6-7 векове на балканите) ще знае смисъла на тези митове и легенди ??!
- По този начин ще си отговорите, кой народ е действителният автор на тези прадревни посветителски разкази ... които сега наричат с мъртвото ... и изпразнено от стойност и съдържание понятие, Гръцка митология !

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
133. vmir - "Имаме право да бъдем поне морално компенсирани и очистени от калта хвърлена по нас векове наред. Не е малко, нали?"
05.10.2011 08:09
Не само не е малко, а е въпрос на оцеляване. Защото всеки продължителен национален провал е резултат от деморализация и внушаване на усещане за безсмислие. Преди доста години попаднах на древноегипетски текстове и останах меко казано изумен от съдържанието им. Те представят Египет като една типична ДЕМОКРАЦИЯ, което влезе в жесток сблъсък с изградената ми до момента представа за Египет. Проучих и разбрах, че всичко, на което ме бяха учили за обречеността и изчезването на Египетската цивилизация, е преповтаряне на Херодот в съвременната му левичарска интерпретация, че робовладелството, наложило като смисъл на живота построяване пирамида на фараона, е довело до логичната гибел на древния Египет.

Да, ама не, защотото в обширните документи за живота в Египет от хилядолетие до хилядолетие и половина преди Херодот и прехваленото елинско изобретяване на ДЕМОКРАЦИЯТА (не, че не са имали и роби в Елада, де), срещнах описания само на свободни граждани и професии, които всеки може да избира според предпочитанията си. В друг текст от по-ранна епоха срещнах и описание, безкрайно близко до съвременната представа за "социална революция", и не срещнах никъде понятието "роби", а само "бедни хора", които си присвояват собствеността, жените и гробниците на довчерашните богаташи - мечтата на днешните леви революционери, претендиращи, че са открили "научно" социалната революция като продукт на капитализма.

Изводите оставям на читателите, само ще обърна внимание, че тези текстове са разчетени преди десетилетия, а над две хилядолетия като меродавно по въпроса за Египет е приемано описанието на Херодот, според когото елините са измислили демокрацията, а египтяните са жертва на робовладелците. Да му се не види и пропагандата, всяка прилика с настоящата действителност не е случайна, а неизбежна. Днес продължаваме да се хлъзгаме по описания, тълкувания и лъжи, аналогични на онези, които са затрили блестящата цивилизация на Египет.

Неслучайно, само стотина години след Херодот, балканецът Ал. Македоски, въоръжен най-вече с идеите на елинизма, покорява Египет, а прехваленият елинизъм не само не въздига някогашната велика цивилизация, но за няколкостотин години я ликвидира и превръща в толкова бедна провинция на Римската Империя, че от бедността си Египет не може да се отърве и до днес.

Над хилядолетие преди завладяването на Египет от елинистичните си "демократизиращи" цивилизатори, точно след социалната революция, за която споменах, властта в отслабения от революцията Египет е овладяна от балканските хиксоси, които управляват Египет с две фараонски династии в продължение на около 150 години и около 35 фараона от балкански (не казвам тракийски, за да не дразня последователите на исторически мантри) произход.

Позволих си да изляза извън границите на Атика и Тесалия, не за да ти правя офтопик, а за да обърна внимание, че светът помни далеч по-древни от тези на Ал. Македонски балкански походи и завоевания по пътищата и земите, които той е завоювал хилядолетие и половина по-късно. Че, елинизмът, който той налага на завладения древен свят, не е донесъл просперитет на покорените древни цивилизации, а деградация и разруха. Че, с придържането към лъжите на елинизма за останалите, не ни чака по-добра съдба от тази на Египет. Защото елинизмът в устите на лукавите винаги е бил средство за набеждаване на останалите за варвари, диваци и роби, които трябва да им работят безропотно, за да могат лукавите да си живеят без усилие и напрягане, а само да дават уж акъл, какъвто в действителност, реално им липсва.
цитирай
134. letopisec - Спароток, одобряваш ли тези твърдения на Пасков?
05.10.2011 11:21
Накратко за публиката: "Траки" и "славяни" са ВЪНШНИ названия от ДРУГИ народи и политически доктрини за българите.
От това НЕ СЛЕДВА, че българите са "траки", или че славяните са "траки".
Следва нещо малко по-друго: че "траките", които никога не са се самонаричали така, са "траки" точно толкова, колкото ние, българите, сме били "рая", "гайримуслими", и "гяури" за 486 години.
Така че, ако има "тракедонисти", или как беше там, това са само бръмбари в главата на Летописеца, а.к.а Кирил Милчев, а.к.а прочее виртуални блогерски клонирания от шизофреничен тип, чрез които оплю ХОРАТА, а не ТЕЗИТЕ, които излагаме.
Явно поради тежка аргументарна недостатъчност и импотентност.
Кириле?
преди 21 часа · Харесва ми
Kiril Milchev не разбрах, руснаците като говорят български какви са
преди 21 часа · Харесва ми
Пламен Пасков руснаците, които говорят български са с български произход и с руско етническо самосъзнание ДНЕС!
Защото всяка една политическа доктрина има своите инструменти за смяна на етническата принадлежност на големи маси от хора. Пресните примери: румънците и "македонците" от Фиромия.
цитирай
135. nikikm - ??????? !
05.10.2011 20:08
анонимен написа:
писали, писали, фантазирали, пожелавали...а в блода на Аристотелис не посмели да оставят коментар. така е, защото там му има какво да се прочете и да се види. спароток и приятели много ги разбират нещата, но крака им не е стъпвал по на юг от Кърджалийско и ухото им не е чувало гръцка реч на живо, но иначе всички преводи и значения са им ясни.

Гледах,четох и стигнах до заключението,че искаш да кажеш нещо. Ами, помъчи се още,изясни се...Не бързай,няма да ти придиряме,даже ще ти помогнем.Колко ти трябва за изкристализиране на мисълта и логичното и изложение?Месец-два?Може и повече.не се притеснявай,такива ценни мисли...
цитирай
136. nikikm - Братко,гет,
05.10.2011 20:22
get написа:
audan написа:
bulgarinut57 написа:
В радостта си преди малко пропуснах да ти
споделя, че съм отрасъл по брега на ЕРМА река
или "по Голему реку" на трънски диалект.
От ЛОГАТРОВИЯ род съм.


А родът Ерми идва от Ерми, известен сега повече като ... Хермес. ;)


... остарялата и почти неизползвана дума Хоратя-хортувам(говоря) !!
- Защото Ерм-Пер-ХЕрм-Хор, той е хорател на Херосите-Герои !! - на които им съдено да се измъкнат от Долната земя ... според българската народна приказка за св.Георги и орлицата, която той трябвало да храни с “живо месо“, докато тя го издигала към “горната“, Бялата земя !!

- Прощавай Спраток, на пръв поглед без връзка с поста - но всъщност с твърде дълбока връзка с оглед написаното от теб !!

- Дано прочелите това, да бъдат дръзновени Херои ... и тръгвайки по тая маркираната от мен пътечка - да се убедят сами, откога нашият народ поселява тези земи и дали в народните ни приказки, няма отгласи от “старогръцките“ митове и легенди !!
- Да си поставите също и въпроса, как така тюркското-славянско-българско племе(според историческите теории :))) дошло през 6-7 векове на балканите) ще знае смисъла на тези митове и легенди ??!
- По този начин ще си отговорите, кой народ е действителният автор на тези прадревни посветителски разкази ... които сега наричат с мъртвото ... и изпразнено от стойност и съдържание понятие, Гръцка митология !

- С уважение !

от Гет ктист


това,което ми пишеш,ми напомня за приказка от братя Грим за грозното пате.И как то се превърна в разкошен лебед?! Да много ще се опитват, да му скубят перата,нали виждаш тук в блога,много ще плачат,други ще се вайкат,някои с отровна злоба и приличен език,ще се опитват да осмиват и неглижират, но...Лебедът вече плува и плува пред очите на целия свят!!! ДЕРЗАЙТЕ ПРИЯТЕЛИ,БЪЛГАРИ! БОГ Е С ВАС!
цитирай
137. monna1 - Спароток, привет!
05.10.2011 21:39
Бъди здрав!
цитирай
138. scorpiogirl - Не знам кои са причините за прини...
05.10.2011 22:36
Не знам кои са причините за принизяването на народа ни и скриване на фактите, но истината ни принадлежи, както и миналото ни и никой не може да си ги присвоява. Браво на теб Спароток, за решението ти и смелостта да търсиш и показваш вярната посока.
цитирай
139. sparotok - истина
05.10.2011 22:40
scorpiogirl написа:
Не знам кои са причините за принизяването на народа ни и скриване на фактите, но истината ни принадлежи, както и миналото ни и никой не може да си ги присвоява. Браво на теб Спароток, за решението ти и смелостта да търсиш и показваш вярната посока.


Съвършено права си - истината ни принадлежи, както и миналото ни и никой не може да си ги присвоява.

Има такива, които се опитват да го направят и трябва да призная, че те имаха успех в миналото, заблудиха много хора...времето на лъжите обаче отмина.

Поздрави!
цитирай
140. sparotok - !
05.10.2011 22:55
monna1 написа:
Бъди здрав!


Благодаря ти Мона!
цитирай
141. sparotok - до vmir
05.10.2011 23:04
Приятелю, ти даде невероятно сравнение с елините и хиксите! Макар да са незаслужено оплюти и охулени, хиксите -тези древни балканци ( аз следвам примера ти) дават живот на Египет. По време на тяхното управление стават следното:

- египтяните се запознават с бронза
- в Египет е въведена бойната колесница и коня
-египтяните се научават от хиксите как да правят крепости
-появяват се нови оръдия на труда
-въвежда се сатрапската система, като областните управители са били египтяни, само върховния владетел е бил от хиксите
- копира се целия египетски архив по заповед на хикса Салтии, целта е при бедствие да се запази египетската история...

Защо не ни се падна на нас такъв завоевател?
цитирай
142. d3bep - Приятелю, ти даде невероятно ср...
05.10.2011 23:41
sparotok написа:
Приятелю, ти даде невероятно сравнение с елините и хиксите! Макар да са незаслужено оплюти и охулени, хиксите -тези древни балканци ( аз следвам примера ти) дават живот на Египет. По време на тяхното управление стават следното:

- египтяните се запознават с бронза
- в Египет е въведена бойната колесница и коня
-египтяните се научават от хиксите как да правят крепости
-появяват се нови оръдия на труда
-въвежда се сатрапската система, като областните управители са били египтяни, само върховния владетел е бил от хиксите
- копира се целия египетски архив по заповед на хикса Салтии, целта е при бедствие да се запази египетската история...

Защо не ни се падна на нас такъв завоевател?

Точно поради таз причина, предполагам подир тях:
- две пълни династии(около 6 века) се занимават с възстановяване на унищожените от тях монументи;
- налага се няколко града в Египет да се преосновават;
- целият регион е въвлечен в нескончаеми войни и интриги.

Всъщност, Йосиф Флавии е ненадежден източник на хиксосите, той се мъчи да ги ползва за пропаганда - като врагове на Египет да си изкара родословието от тях.

Но даже и него да включим:
На какво всъщност почиват тея твърдения?

Обясни.
1. Кой ти каза, че хиксосите са балканци.
2. Как се доказва твърдението, че бронза в Египет бил дело на хиксосите.
3. Кое потвърждава идеята ,че колесницата е точно хиксоско внедряване?
4. Как се стига до извода, че хиксосите научили египтяните да строят крепости? Туй направо смешно. Че те хиксосите в апогея си не са стигнали строителството на свободната част от Египет като равнище...
5. Въобще за какви сатрапи говориш? Какво знаеш за историята на египетската столица - Тива?

Моля те само без евтини езотерични тълкуватели. Интересуват ме източниците на тея твърдения - древните автори, а не някакъв сбирщайн на непотвърдени с нищо идеи оттук - оттам.
Ако имаш, давай...
цитирай
143. zaw12929 - не споря, а се възхищавам от автора и ...
06.10.2011 00:58
не споря, а се възхищавам от автора и знаещите коментатори и си мисля, днес имаме една полубългарка ПРЕЗИДЕНТ на БРАЗИЛИЯ, а до десетилетие ... НАШИТЕ ЕМИГРАНТИ ще оглавят света... защото сме потомци на най златното население на земята... съкровище за човечеството...
златно- разбирай най ценното, което не изчезва, а умножава стойността си...
цитирай
144. vmir - 144. d3bep,
06.10.2011 08:05
Както винаги, отново си се доверил на сензационни популярни публикации, или дори по-лошо - написал си за станало, което според представите ти е следвало да се случи, нали балканците сме диваци и варвари, какво друго да се очаква от управлението ни. Да, ама - не.
Ми чети направо египтяните, за да разбереш преди да се правиш на всезнайко, бе човек!

За какво въвличане в интриги от хиксосите (хиксите - по българси) говориш, след като загиването на Египет в резултат от ликвидиране на властта чрез вътрешна социална революция е описано в древноегипетските: "Поучения на Ипувер" от 1750 г.пр. Хр. , хиксосите поемат властта над половин век по-късно и слагат край на разрухата, управляват 150 години, а няма и век по късно, в поученията на Ахтой към сина му Пиопи (Известно като "Поучения на старите египтяни" от XV-ти век пр. Хр), четем за Египет като за цъфтяща и несмущавана от нищо държава с изумяваща за времето си свобода на всяко съсловие, и не се споменава каквото и да било робство, заплахи или тирания от какъвто и да било вид - точно обратно на онова, което следва от писанията ти, с които пак опитваш да се правиш на интересен.
Хайде стига с тези евтини сензации.
цитирай
145. vmir - 143. sparotok
06.10.2011 08:45
sparotok написа:
Приятелю, ти даде невероятно сравнение с елините и хиксите! Макар да са незаслужено оплюти и охулени, хиксите -тези древни балканци ( аз следвам примера ти) дават живот на Египет. По време на тяхното управление стават следното:

- египтяните се запознават с бронза
- в Египет е въведена бойната колесница и коня
-египтяните се научават от хиксите как да правят крепости
-появяват се нови оръдия на труда
-въвежда се сатрапската система, като областните управители са били египтяни, само върховния владетел е бил от хиксите
- копира се целия египетски архив по заповед на хикса Салтии, целта е при бедствие да се запази египетската история...

Защо не ни се падна на нас такъв завоевател?


Благодаря ти, Спароток, оплюването е неизбежно, дори приемането на този факт, е добра крачка напред. Лошото е, когато оплюването идва от своите, даже си е трагично, защото предизвестявd безброй лъжи, които се изговарят в услуга на външните. Да не би да са те уплашили плювните, че вече смяташ балканците за различни от нас? Някогашните балканци са наши предци и хич не ми пука дали някой ще пикае (с извинение) газ заради това твърдение, щом толкова му е акъла.
цитирай
146. polinastavreva - Поздравления за постинга!
06.10.2011 11:18
Искам да обърна внимание на факта, че ортодоксалната история твърди, че траките били прост и безписмен народ. Живели в колиби и се хранели със сурово месо. Обяснете ми как един такъв народ е създал тракийското съкровище изложено в Археологическия музей във Варна и съкровището в Преславския исторически музей. Невъзможно е - зад тази изработка стои наука.
Разбира се, дивачеството на траките е опровергано вече. Има изследвания на български и чужди автори, които доказват, че тракийският език е опростен йероглифно писмено представен език, който съдържа специални идиоми и словосъчетания, изразяващи духовната връзка на човека с Бога. Доказва се също, че единобожието винаги е било характерно за вярванията на тракийците. Това е много важно, тъй като върху тази традиция християнството е пуснало своите корени. Знаете гмежта на гръцката митология и вярванията им, че сношението между човек и Бог е възможно...За тракийците Богът е светлина и слово. Йехова чрез Христос посила: Аз съм светлината и Аз съм словото.
цитирай
147. shtaparov - Обяснение
06.10.2011 16:19
mt46 написа:
Думата "лумпен" да не би да идва от "Олимп" - като отломки?...

Официалното обяснение на думата "Лумпен" е известно и по смисъл не е далеч от буквалното,което пък е следното:
Лумпен= Лупен /без носовата форма/= Глупен /Глупич,Глупак- с възст.на I-та изгуб.съгл./, Глупян /Глумпян,в арх.вориант/. Не че значението,предложено от Спароток е погрешно-другия възможен начин на тълкувание е Рипен /с прех.Р-Л/,т.е. Дрипен /Дрипин,Дрипян,Дрипав/.,макар аз да считам,че по-близко до истината е първото предложено обяснение,а второто е вероятно вторично вменен в значението на думата нарицателен смисъл. Както виждаме,пълноценното буквално обяснение на която и да било "индоевропейска" дума е невъзможно без Българския език.
цитирай
148. shtaparov - Загубена за науката безценна информация
06.10.2011 16:39
sparotok написа:
skit написа:
Поздрави за постинга-няма да крия,че го чаках.М/у др. - един лаишки въпрос.Сигурно ли е,че е невъзможно да се открият повече тракийски писмени паметници от онова време?Това е досаден въпрос и логичните отговори на него,които знаем,нямат въздействието на реален паметник издирен(изкопан) на някое невероятно място където не е намерен и унищожен.Мисля, че това би била достойна цел.

Има доста писмени паметници на тракийски,т.е. древен български.Това са така наречените посвещения на Линеар А.За тях се казва,че не подлежат на разшифроване,но това е лъжа,просто на учените не им стиска да кажат истината.
Прецени сам,това са думи от линеар А
Линеар А - Български

КУЛО - КОЛО, КУЛО (колело,кръг,закръглено)
КАПА -КОПА, КУП, ВРЪХ
ДАТ - ДАТИ (давам)
СТАРАК -СТАРЕЦ
КЕДО -ЧЕДО
ПОСТЕН -ПОЧТЕН
СЕЯ -СЬ (тази,това)
АТАДЕ -ОТДАДЕ
ЖАНИАМ -ЖЕНАМ (на жените,дат.пад.мн.ч.)
АС,ЯС -АЗ,ЯЗ
САРА -ЖАРЯ,ЖЕРТВАМ
Някои думи дори не се нуждаят от превод,четенето е елементарно,но как да кажат учените,че най-древните писмени паметници в егейската област принадлежат на хора, чийто език е наричан в миналото тракийски,а по-късно български...

Ето няколко примера,сочещи къде са част от грешките на Вентрис и Чадуик. В Линеарите думата "Старак" трябва да се чете или като "Старец" /Старац/,или като "Старик". Правилното разчитане на думата "Кедо" е "Чедо",а значението на съответния знак трябва да се коригира. Правилното четене на следващата дума е "Почтен" а не "Постен"- древните Българи не са били гърци,за да е сакат езикът им. Думата "Сара" в правилно разчитане звучи като "Жара" /Жаръ/- ето как звуци като Ж,Ч,Ъ и пр. са се изпарили от Линеарите поради немарливостта на първите им преводачи,с което е нанесена сериозна щета на науката поради загубата на безценна за нея информация заради робуването на протритите гръцки клишета.
цитирай
149. shtaparov - Възможно е,но не е много сигурно
06.10.2011 17:07
apostapostoloff написа:
освен от траки тези земи с били населявани и от цигани.

Възможно е-ако неандерталците са прадеди на циганите.
цитирай
150. shtaparov - Поздравления!
06.10.2011 17:13
анонимен написа:
АЗ САМ ВУЛГАРИН..ЕЛЛАДА Е ВУЛГАРСКА ЗЕМЯ..ЕТО ПРИЗНАХ СИ..
НИЕ СМЕ ЕТИОПСКИ НЕГРИ ОТ СОМАЛИЯ...ИСКАМ ДА ВУЛГАРИЗИРАТЕ ВСИЧКИ НЕГРИ ОТ ЕЛЛАДА..

Поздравления за приятелското държане дружко,но мисля,че ще се справим и без негрите. Всъщност длъжни сме!
цитирай
151. shtaparov - Тенденциите на бъдещето
06.10.2011 17:27
анонимен написа:
ПАФКА, ДАИ ДА ОБЕДИНЯВАМЕ ВЕЧЕ НАШТА ЗЕМЯ...ВУЛГАРАНО-ЕЛЛАДА..АИДЕ РЕ ...ТИ ТА КАНУМЕ МИ ТИА ТЕТИА ПРАГМАТА...ВИИ ША СТАНЕТЕ ГЪРЦИ..НЕ СЕ ЛИ РАДВАТЕ ..БРАТЯ НА ГЪРЦИТЕ...ЩЕ УЧЕТЕ ГРЪЦКИ,РАЗБИРА СЕ..ЩЕ ЦЕЛУВАТЕ ФЛАГА И ГЕРБА НА ЕЛЛАДА И ЩЕ УМИРАТЕ ПОД ЗВУЦИТЕ НА ХИМНА НА ЕЛЛАДА ВЪВ ВОИНАТА С ТУРКИА АЗ ЛИЧНО ЩЕ ВЪРНА В ЕЛЛИНИЗМА ПОНЕ 1 МИЛИОН ВУЛГАРИ И ВУЛГАРАНИ...И ЩЕ ПОЧНА ОТ ТЕБЕ ,БРАТКО ПАВЛАКИС..
СЪС ЗДРАВЕ БРАТЯ МОИ ГРЕКИ...ПАНАИОТ МИЦОТАКИС,КМЕТ НА КИЛКИС..

Брате Панайоте Мицов Таков, щом кмета на Кукуш успя да научи Българския език по-добре от гръцкия,значи Българизма постепенно се възстановява в прадревните Български земи из Беломорието,и ти няма защо да държиш на изгубената кауза на гърцизма,който няма никакво бъдеще там! Отсега нататък каквото и да почнеш,никога не забраняй,че Българите от съседните села те наблюдават и преценяват дали си свой или си чужд. А за теб и за семейството ти е по-добре да не сте чужди в нашата родна земя,понеже смятате да изкарате живота си там. Бъдете здрави и дръжте на старата си родина- новата е мащеха за Вас!
цитирай
152. d3bep - Както винаги, отново си се доверил ...
06.10.2011 18:32
vmir написа:
Както винаги, отново си се доверил на сензационни популярни публикации, или дори по-лошо - написал си за станало, което според представите ти е следвало да се случи, нали балканците сме диваци и варвари, какво друго да се очаква от управлението ни. Да, ама - не.
Ми чети направо египтяните, за да разбереш преди да се правиш на всезнайко, бе човек!

За какво въвличане в интриги от хиксосите (хиксите - по българси) говориш, след като загиването на Египет в резултат от ликвидиране на властта чрез вътрешна социална революция е описано в древноегипетските: "Поучения на Ипувер" от 1750 г.пр. Хр. , хиксосите поемат властта над половин век по-късно и слагат край на разрухата, управляват 150 години, а няма и век по късно, в поученията на Ахтой към сина му Пиопи (Известно като "Поучения на старите египтяни" от XV-ти век пр. Хр), четем за Египет като за цъфтяща и несмущавана от нищо държава с изумяваща за времето си свобода на всяко съсловие, и не се споменава каквото и да било робство, заплахи или тирания от какъвто и да било вид - точно обратно на онова, което следва от писанията ти, с които пак опитваш да се правиш на интересен.
Хайде стига с тези евтини сензации.

Абе аз те питах за Хиксосите, ти глей се кви глупости ми отговаряш...

Приятел... Мириям Лихтахайм съм я чел преди ти да си намерил Египет на картата.
Ключова дума "хиксоси" - йок :)
Намерил си нещо в интернет ама си равностоен противник като гол охлюв на бетонна стена. Разчиташ на това да заблудиш някого, ама мен това дали ще заблудиш изобщо не ме засяга. Задавам ясен научен въпрос, ти ако искаш м иразкажи и как са построени пирамидите.

2000 година преди новата ера имало поучение, в коеот пишел оза бой, 1500 прееди новата ера пишело, че всичко е наред, значи хиксосите открили бронза и колесницата, предимно на Балканите.
Бухаха.
Страшна логика.
цитирай
153. vmir - 154. d3bep,
06.10.2011 20:17
Блъфираш, както винаги. И се правиш на забравил какво си твърдял и какво следва от него. Твоята авторка не я познавам, нямам навика да се доверявам на съвременни автори, предпочитам да чета древните автори, които описват събитията пред очите си. Никакъв интернет не съм ползвал по въпроса по същата причина, поради която не се доверявам изцяло на съвременни автори, а най-малко пък на популярни четива за ширпотреба, текстовете са ми подръка, ако имам опонент, който се интересува реално от живота в Египет през въпросния период, мога да ги публикувам, но за търсещи под вола теле няма да ги излагам на излишен показ. Ти щом толкова много знаеш за хиксосите, ти обяснявай за тях, но бъди така добър да не ползваш исторически комикси, а да покажеш възможно най-достоверни източници, по възможност от автори, свидетели на описваните събития, каквито са и моите източници.

За това, че ми изтри забележката в настоящия ти постинг, че не правиш разлика между звук и буква, няма да ти търся сметка, въпреки, че се мъчиш от невежеството си да правиш сензация.
цитирай
154. rekx - монета
06.10.2011 23:46
няма връзка с темата ,но ако се окаже вярно
ще е истинска сензация:

http://www.bolgari.net/istoricheska_senzaciia:_otkrita_e_zlatna_moneta_na_kan_asparux-h-534.html

ако някой знае нещо повече нека да пише
цитирай
155. simpeon - към- ЕДНА СМАЙВАЩА КАРТА, КОЯТО ЩЕ РАЗСЪРДИ МНОЗИНА
07.10.2011 21:35
Sparotok, поклон пред Вашето светло дело, посветено на по-широкото самоосъзнаване на нашите хилядолетия тъпкани, лъгани,ограбвани братя и сестри БЪЛГ-АРИ Не е във връзка с темата, но силата на родното слово личи косвено не само в т.н. линеарни писмености от древността, но и от нашето съвремие.На 5-ти този месец, сутринта, мисля ,че разгадах една бразилско-българска загадка -името на президента/тката на Бразилия - Дилма. Миналата година го чух по радиото /за пръв път/ като Вилма, но то се оказа сходно на името в популярна наша народна песен: " Дилмано, Дилберо, те така се сади пиперо" Който от опонентите не вЕрва, да попита баба си. Още веднаж,дерзай, Спаро, светъл просветителю, а както е казал народа - кучетата си лаят... Бог види,и, рано или късно... Да пребъде България
цитирай
156. bgwest - Ами нищо смайващо не виждам в тази карта.
08.10.2011 00:28
Запази я,братле.След някоя друга година това ще е границата на истинския Евро/мпеласгийски/съюз.
Успех!!!
цитирай
157. atil - Колкото повече - толкова повече! ...
08.10.2011 19:17
Колкото повече - толкова повече! Колкото и да ги потраквате българите те пак ще си останат точно такива каквито са! Нищо друго не прави тази карта освен още веднъж да потвърди написаното от средновековните булгарски летописци! А на автора благодарности за старанията и труда.
цитирай
158. анонимен - OT JULI
10.10.2011 20:39
ОБИЧАМ ВИ БЪЛГАРСКИ ЮНАЦИ НЕ СПИРАИТЕ
цитирай
159. анонимен - БатБулгар
13.10.2011 13:33
http://www.youtube.com/watch?v=fmKruWcQXUU

Погледнете този клип.
цитирай
160. sparotok - !
13.10.2011 14:28
анонимен написа:
http://www.youtube.com/watch?v=fmKruWcQXUU

Погледнете този клип.


Хубав е клипа, има малки неточности, но като цяло - наистина добра работа!

http://www.youtube.com/watch?v=fmKruWcQXUU
цитирай
161. sparotok - монета
18.10.2011 13:14
rekx написа:
няма връзка с темата ,но ако се окаже вярно
ще е истинска сензация:

http://www.bolgari.net/istoricheska_senzaciia:_otkrita_e_zlatna_moneta_na_kan_asparux-h-534.html

ако някой знае нещо повече нека да пише


Според мой приятел нумизмат монетата е автентична и е на Аспарух. Има намерени и други ранни монети, които официално не съществуват...но са (неудобен) факт.
цитирай
162. pepso - интересно,
18.10.2011 18:00
сегашните египтяни какви са...наследници на фараоните или араби?
цитирай
163. sparotok - Египет
18.10.2011 23:52
pepso написа:
сегашните египтяни какви са...наследници на фараоните или араби?


В Египет живеят две основни етнически групи, 90% са араби дошли от изток, а 9% са коптите, които са потомци на старите египтяни. Коптите говорят развит вариант на езика на Рамзес, Сети и т.н. езика на арабите е съвсем различен.
цитирай
164. pepso - то във връзкка с това,
19.10.2011 14:58
че има десетина процента копти, а арабите не се пофарончват, ти на 100% ни потракваш!
цитирай
165. sparotok - факти
19.10.2011 15:30
pepso написа:
че има десетина процента копти, а арабите не се пофарончват, ти на 100% ни потракваш!


Има огромна разлика между положението в Египет и у нас.

Арабите се различават антропологически, генетично, езиково и културно от коптите - наследници на старите египтяни.

При нас идване на чужд народ не може да се докаже нито от антрополози, нито от генетици, няма и промяна в топонимията. Последните генетични проучвания показаха, че значителна част от българите носи тракийска кръв, а най-важното е това, че населението на България е еднакво както в северната, така и в южната част от страната.

В случай, че чужд народ бе дошъл през 681-ва година, то по отношение на антропологичен тип и гени, днес жителите на Добруджа щяха да се различават рязко от хората живеещи в Южна България.

Разлика обаче няма, а това показва, че сме били лъгани за това, че траките са изчезнали, а земята им е била заета от турански прабългари.

Истината е казана отдавна от Св.Йероним, Л.Дякон, М.Аталиат, Й.Кантакузин, Н. Хониат, Н.Грегора и др. които твърдят, че българите са мизи- тракийски народ...Тази истина бе укривана дълго време от нас, за това днес тя звучи странно за някои хора.
цитирай
166. pepso - по простичкото,
19.10.2011 16:44
смесване на протобългари, траки и славяни за да се стигне до прабългари
колкото за антропология след 10 века трудно може да се говори и все пак е с просто око видна разликата от едната и другата страна на балкана, ако щеш и турците от делиормана са в пъти по-бели от кърджалийските турци
цитирай
167. krisdimaryana - Невероятно, но факт!
23.10.2011 17:59
Колкото да им се вярва на някои хора, но това е факт: траки = славяни = прабългари = БЪЛГАРИ

Много години са ни лъгали, сега истината излиза. Както народа го е казал: "Рано или късно истината излиза наяве".

Да му мислят: гърци, евреи, руснаци, сърби, турци и др.

цитирай
168. sparotok - имена
23.10.2011 18:11
krisdimaryana написа:
Колкото да им се вярва на някои хора, но това е факт: траки = славяни = прабългари = БЪЛГАРИ

Много години са ни лъгали, сега истината излиза. Както народа го е казал: "Рано или късно истината излиза наяве".

Да му мислят: гърци, евреи, руснаци, сърби, турци и др.



Имената се менят, народа си е същия:)
цитирай
169. анонимен - подкрепям
28.11.2011 10:19
Прадедите ми са от тези земи и много мои родственици са избити, а други прогонени.Оцеляли са само дядо ми и баба ми, които са успели да избягат в България. Убедена съм, че тези земи са били български.
цитирай
170. neronas - Сега разбрах, сърби ви ЕГОто и тук се ...
01.03.2012 00:29
Сега разбрах, сърби ви ЕГОто и тук се чешете :)
Смеете се на скопците, ама и те просто се почесват :)
цитирай
171. neronas - няма връзка с темата, но ако се окаже ...
01.03.2012 00:36
sparotok написа:
rekx написа:
няма връзка с темата ,но ако се окаже вярно
ще е истинска сензация:

http://www.bolgari.net/istoricheska_senzaciia:_otkrita_e_zlatna_moneta_na_kan_asparux-h-534.html

ако някой знае нещо повече нека да пише


Според мой приятел нумизмат монетата е автентична и е на Аспарух. Има намерени и други ранни монети, които официално не съществуват...но са (неудобен) факт.

Питай твоя приятел нумизмат, защо тази "българска" монета се води византийска!?
Вероятно ще останеш изненадан :)
цитирай
172. venstar - Питай твоя приятел нумизмат, ...
05.04.2012 16:20
neronas написа:

Питай твоя приятел нумизмат, защо тази "българска" монета се води византийска!?
Вероятно ще останеш изненадан :)


Ще се радвам да споделите отговора
цитирай
173. sparotok - доводи
06.04.2012 14:58
venstar написа:
neronas написа:

Питай твоя приятел нумизмат, защо тази "българска" монета се води византийска!?
Вероятно ще останеш изненадан :)


Ще се радвам да споделите отговора


Неронас не е представил абсолютно никакви аргументи относно това, че това е официална монета на източно римски император. Има доста строги правила какво да се изобрази на монета от имперската монетарница. Неронас явно не знае това:)
цитирай
174. sparotok - :)
06.04.2012 15:00
neronas написа:
Сега разбрах, сърби ви ЕГОто и тук се чешете :)
Смеете се на скопците, ама и те просто се почесват :)


По думите ви съдя, че не сте от български произход, май ви стана неприятно, че българите са нещо повече отколкото шепа мошеници се опитваше да внуши на света:)
цитирай
175. sparotok - аргументи
06.04.2012 15:08
neronas написа:
sparotok написа:
rekx написа:
няма връзка с темата ,но ако се окаже вярно
ще е истинска сензация:

http://www.bolgari.net/istoricheska_senzaciia:_otkrita_e_zlatna_moneta_na_kan_asparux-h-534.html

ако някой знае нещо повече нека да пише


Според мой приятел нумизмат монетата е автентична и е на Аспарух. Има намерени и други ранни монети, които официално не съществуват...но са (неудобен) факт.

Питай твоя приятел нумизмат, защо тази "българска" монета се води византийска!?
Вероятно ще останеш изненадан :)


А какви са аргументите на този, който смята монетата за византийска?

Приликата на новооткритата монета с монети на Константин V не означава нищо. Да не забравяме, че има и съществени разлики,надявам се да сте с добро зрение, за да ги забележите.

Келтите са секли имитации както на монети на Филип ІІ, така и на Александър Велики...келтските монети обаче не могат да се нарекат македонски, те само копират външния вид и то не на 100%...
цитирай
176. petril - petril
15.04.2013 17:52
Поздравления, Спараток!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13970919
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031