Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2011 17:57 - ПРОИЗХОД НА ГЛАДИАТОРСКИТЕ ИГРИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 36619 Коментари: 124 Гласове:
108

Последна промяна: 21.09.2011 08:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



                   ПРОИЗХОД НА ГЛАДИАТОРСКИТЕ ИГРИ

 

 

 

 

Какво ли не бих дал да можех да се върна назад във времето и да посетя Колозея в Рим по време на гладиаторски двубой. За такова невероятно преживяване си заслужава. Да чуеш острия звън на стоварващите се един върху друг стоманени мечове. Да усетиш с всяка фибра на тялото си нажеженото напрежение сред публиката. Да видиш от близо мъжете, които са се пробудили в утрото с мисълта, че залез за тях няма да има...и въпреки това, гордо вдигнали глава поздравяват императора и зрителите... Арената се превръща в храм, а боецът в бог на войната... Старите римляни са знаели как да организират фантастични  зрелища каращи кръвта да кипи, а дъха да спира...

image

 

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Jean-Leon_Gerome_Pollice_Verso.jpg


Гладиато
р означава буквално боец със меч. Gladius е тип оръжие, което потомците на Ромул заемат от келтите, на чийто език то носи името кледиво *.  Разбира се освен меч са се ползвали също копия, тризъбци, секири. Имало е различни видове гладиатори.
Бестиариите са се борили със зверове като лъвове, мечки, тигри. Крупелариите са известни със тежките си брони. Еквите са се сражавали на кон, а еседариите са били на колесници. Името на димахерите идва от двата меча, които са държели, сагитарите са имали лък, велитите пък копие(1) стр. 17-19. 58-61 .

 

Понякога етническия произход е давал и името на боеца. Най-раните гладиатори са известни под името самнити. Други известни са били галите и не на последно място траките. Те са били въведени в игрите от Луций Корнелий Сула. Траките са били любимци на императорите Калигула и Домициан и са се славели като страховити бойци с невероятна сила и енергия (1) стр 56-58. Най-известния техен представител е Спартак, организирал въстание, което разтърсва Вечния град до основи. Смелия тракиец от племето меди заслужава нашето възхищение, но тази работа не е посветена на него, а на естеството и произхода на гладиаторските игри.

 

Макар днес да ги свързваме с Рим, произходът им не е там. По начало самите игри не са били предназначени за забавление на тълпата, а са представлявали строг погребален ритуал. Звучи странно, но е така. При етруските (съседи на римляните) двубой при гроба на благородник е било нещо съвсем обичайно. Самнитите ( древен италийски народ) също са почитали мъртвите си благородници с двубои и дори жертване на голям брой военопленици.

 

Самата дума арена е от етруски произход и означава пясък. Преди да бъде издигната специална сграда**, двубоите са били организирани на малки площади покрити с пясък. В него кръвта е попивала бързо и така шансът някой от сражаващите се да се подхлъзне е бил по-малък...

 

Едва ли има съмненние, че римляните вземат гладиаторските игри от самнити и етруски. Това обаче не означава, че трябва да търсим произхода на явлението на Апенинския полуостров. Много преди особения обичай да се появи в Средна Европа той е практикуван доста по-далеч на изток. При посещението си на Тракия   Херодот вижда погребалните ритуали на местното население. Бащата на историята споделя следното – “Богатите се погребват така: трупа държат изложен три дни наред, колят разни жертвени животни и се угощават, след като по-рано са оплакали умрелия, след това го погребват като го изгарят, или просто заравят в земята. После издигат могила и устройват разни състезателни игри, при това най-големите награди определят за единоборство според значението му”. (3) История 4-8.

 

При траките двубоите на гроба на благородник са много по-стари от  тези на самнити и етруски.  Практикувани са със сигурност поне от второто хилядолетие преди Христа. Съществува предание за една смела тракийска принцеса носеща името Харпалика. Майка й починала докато тя била още пеленаче. Тогава бащата научил дъщеря си да пие мляко направо от вимето на кобилата (точно с това стават известни и старите българи). После, макар още дете тракийската благородничка била научена да язди кон и да стреля майсторски с лък (както са били обучавани децата на старите българи)...Бащата на Харпалика бил известен със суровия си нрав. Един ден поданиците се  разбунтували и го убили, а младата тракийка била принудена да избяга в гората. Там преживявала от лов. Не след дълго се стигнало до стълкновение между нея и бившите подчинени на баща й. Схватката била жестока, принцесата убила много от нападателите си, но в крайна сметка паднала и тя. Удивени от невероятната й смелост и силата й оцелелите организирали култови въоръжени игри върху нейния гроб...

(2) стр. 165).

 

Напълно е възможно това да е началото на ритуала, който ще бъде пренесен на запад и ще стане известен като гладиаторски игри. Може на някои да изглежда странно, че една жена стои в основата на всичко, но тракийките не са били за подценяване. По храброст и дързост не са отстъпвали на мъжете, а съдейки по деянията на Харпалика, не са отстъпвали и по воински качества. Не случайно тракийските менади са изобразявани с меч, харпе (крив кинжал) и брадва.

 

Разбира се невъзможно е да се каже със сигурност дали култовите въоръжени игри в чест на Харпалика са най-старите. Подобни обичаи срещаме не само в Тракия, но и край омировата Троя. Който е чел Илиада знае, че при погребението на Патрокъл е имало състезания с колесници, а след това е дошъл реда на борци, копиеносци, мечоносци. Жертвани са също животни и дванадесет пленени троянеца...

 

Тук трябва да се отбележи, че нито мирмидонът Патрокъл, нито неговия роднина Ахил са гърци. Преди около век известния британски учен Артър Еванс заяви, че имена като Ахил, Клитемнестра и др. не са гръцки по произход. Потвърждение бе дадено от фламандския изследовател Алберт Йорис Ван Виндекенс. Според него името на Ахил е пеласгийско. А пеласгите са най-близките тракийски роднини. Езиковедът В. Георгиев дори говори за трако-пеласгийски език, за който се смята, че е говорен в нашите земи от времето на Неолита.

 

За мирмидоните пък Йоан Малала казва, че били деди на старите българи. Това обяснява защо дедите ни практикуват трако-пеласгийски погребални ритуали. Не става дума само за жертването на кон и куче в гроба на боец, но и за по-сложни обреди, чийто корени виждаме дори в Илиада. Тъй както Ахил  изгаря в чест на Патрокъл военопленници и животни, така и княз Крум заповядва пред вратите на Константинопол да бъдат пренесени в жертва хора и животни (4) стр. 351.

Следва да бъде обяснено как особеният ритуал, станал основа за гладиаторските игри, намира своя път от Балканите до Апенинския полуостров. Черпейки сведения от старите писания и съпоставяйки ги с археологически находки и топоними можем да заключим, че е имало няколко миграции на балканци в посока на Древна Италия.

 

Според Плутарх пелазгите били войнствен и могъщ народ, който покорил всички хора изпречили се по пътя му. Когато стигнали в Лациум пелазгите основали Рим и го нарекли така по името на оръжието си. ( ROME – сила ( на оръжие) отговаря прекрасно на старобългарската дума раменъ-силен)...От Тит Ливий пък научаваме за странни, нелатински имена на древни царе. Става дума за Атис, Капус и Капетус, те безспорно са тракийски по произход. А сравнявайки материалната култура на Есте и Голасека ( първо хил.пр. Христа) с тракийската от по-ранен период става ясно, че може да се говори за силно тракийско влияние в северните части на Апенинския полуостров през първо хил. пр. Христа.

 

В земите на Древна Италия  има топоними и хидроними, чийто характер е трако пеласгийски.Това съобщава Антонио Скиарета в свое проучване. Италийските Алма, Калетра, Аксиа, Пирги, Руселе, Висентиум....отговарят на тракийските Алмус, Каластра, Аксиос, Пергам, Русидава, Висанте. А името на прочутото Тразименско езеро се свързва с корен ТРЕС имащ значение ТРЕСА...коментара е излишен, нали:) ( http://asciatopo.xoom.it/etruria.html ).

 

Колкото и странно да изглежда гладиаторските игри са древен тракийски обичай, който е пренесен от балкански поселници на Апенинския полуостров. Първо е бил приет от етруски и самнити, а после, чрез тяхно посредничество е даден на римляните, които от погребален ритуал го превръщат в зрелище и забавление на тълпата. Това, че етруските са били в контакт с нашите предци разбираме и по факта, че в северната част на Апенинския полуостров са се почитали божества, чиито имена се обясняват на тракийски и неговия модерен вариант – българския.

Земла е етруски теоним, еквивалент на тракийската Земела, името на която се тълкува със старобългарската дума земля – земя. Сетлан е етруски бог на огъня, името му отговаря на тракийския теоним Суетулен...а и на българското име Светлан ( според В. Георгиев)...

 

Далеч съм от мисълта, че нашите деди траките са в основата на всичко. Колкото и способен народ да са били, другите хора също са притежавали гении. Несъмнено траките са научили много от своите съседи, а и от други племена, с които са влезли в контакт. Едно обаче е безспорно, дедите ни са били едни от най-големите дарители в древността и е справедливо това да бъде споменато. Вече не върви народът на Спартак да бъде определян като войнолюбиви варвари. Ясно е, че предците ни са повлияли езика и културата на много европейски народи. Дали са и огромен импулс в развитието им, посредством знанията по обработка на металите. Без тях развитие би било невъзможно...

 

Видяхме колко много важни подробности са неизвестни на широката публика. Видяхме как едно закостеняло вярване може да се срути при представяне на нови факти. Историята учи на много неща, най-важното е това, че оцеляват само силните.Оцеляват тези, които са калени в жестоки изпитания, но са успели да запазят човешкото в себе си. Ние сме подложени на ад вече много години...и все пак голяма част от нас е успяла да запази както човечност, така и благородство. Станал съм свидетел на това нееднократно и всеки път душата ми се е изпълвала с възхищения от примера на добрите хора. Как да не се гордея, че съм българин!

 

 

 Използвана литература и пояснения:

1.M.Grant, Gladiators, Penguin Books, 1967;

2.Г.Батаклиев, Антична Митология, Изд. Д-р П.Берон, София, 1985;

3.Херодот, История 4-8;

4.В.Бешевлиев, Първобългарите, История, Бит и Култура, 2008;

 

*Кледиво отговаря на старобългарската дума кладиво-чук. Келтския меч е бил предназначен предимно за сечене и удряне (както с чука).

 

** Колозея е издигнат от Флавиите през I-ви век.

 

***В действителност материалната култура от земите на мирмидоните е сродна с тази на Тракия. Приликите са от поне 4- то хил.пр. Христа, това се знае много добре от археолозите. Древните Тракия и Македония са били обитавани от един и същ народ. Римския летописец Помпей Трог споменава, че най-старото население на Македония ( където живеят мирмидоните) е пеласгийско...

 




Гласувай:
110



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
02.09.2011 17:59
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
02.09.2011 18:00
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. virtu - Привет , Спароток !
02.09.2011 18:16
Ето филмче за жертвоприношение при даките преди война . Те жертват най-добрия си боец !
http://www.youtube.com/watch?v=zmmkns7Ty7E&feature=related
цитирай
4. sparotok - Залмоксис
02.09.2011 18:24
virtu написа:
Ето филмче за жертвоприношение при даките преди война . Те жертват най-добрия си боец !
http://www.youtube.com/watch?v=zmmkns7Ty7E&feature=related


Благодаря ти за клипчето! Много е интересно, но дава информация за един друг ритуал, а именно за изпращането при Залмоксис. Херодот съобщава, че през определен период от време гетите правели особено жертвоприношение. Един избранник бивал хвърлян върху три копия, като преди това му било заръчано да предаде нещо на бога...
цитирай
5. donkin - Император Веспасиан...
02.09.2011 18:45
...започва строежа на Колизеума, а синът му Тит го завършва.
цитирай
6. sparotok - възможно е
02.09.2011 18:54
donkin написа:
...започва строежа на Колизеума, а синът му Тит го завършва.


Възможно е, Веспасиан и Тит са баща и син, от рода на Флавиите са ( както и Домициан, при чието управление също се работи по Колизея).

Поздрави!
цитирай
7. qbylkovcvqt - Всички тези факти говорят за една ...
02.09.2011 19:18
Всички тези факти говорят за една богата и дълбока култура, в която всичко си има своето точно определено значение. Култура, по-древна дори и от египетската.
Ще е интересно всичко да се подреди в последователен труд, показващ историята и културата на траките.
А що се отнася до това дали са варвари или ... Имайки предвид дори и само най-известните факти останали от живота им - гробници, рисунки, сребърни и златни съдове, накити, детайли от облекло... - не е възможно такова изящество и фина изработка да са на диваци и варвари... Сцените изобразени върху всичко това говорят толкова много и за културата, вярванията, обичаите... говорят за богата фантазия и душевност...
цитирай
8. joysii - Това, което предполагаш, допускаш ...
02.09.2011 19:28
Това, което предполагаш, допускаш или си мислиш- защо пък да не е и така....може да е вярно.
Но може и да не е.
Затова са необходими доста по-задълбочени проучвания. Фактите в подкрепа на твоите мисли ми се струват съвсем недостатъчни.
Добре, нека имаш идеята,НО и нека с времето се случи така, че тя да бъде наистина подкрепена с неоспорими доказателства.
Двубои при погребения разни други видове борби и надпревари, състезания, турнири...и.т.н. са практикувани от много народи и откакто свят светува.
Всеки от тях би имал основание да се счита за родоначалник на гладиаторските игри,следвайки твоята логика.
Мисля също и, че легенди и предания са малко несериозна база за категорични исторически изводи/визирам историйката за тракийската принцеса/.Едва ли само бащата на Харпалика, единствен в света се е сетил да нахрани детето си с животинско мляко, като го сложи да суче на вимето.В онези времена са липсвали шишета с биберони.Така,че вероятно всички сирачета са се спасявали по този начин.Може и черните африкански бебенца да са сучели от антилопи, но не бихме могли да твърдим, че те са научили това от траките,нали?
...............
Нека не търсим повод за гордост и самочувствие чаааак толкова далече във времето назад. По-удачно е да имаме повод да се гордеем с днешни дела.
цитирай
9. sparotok - факти
02.09.2011 19:35
joysii написа:
Това, което предполагаш, допускаш или си мислиш- защо пък да не е и така....може да е вярно.
Но може и да не е.
Затова са необходими доста по-задълбочени проучвания. Фактите в подкрепа на твоите мисли ми се струват съвсем недостатъчни.
Добре, нека имаш идеята,НО и нека с времето се случи така, че тя да бъде наистина подкрепена с неоспорими доказателства.
Двубои при погребения разни други видове борби и надпревари, състезания, турнири...и.т.н. са практикувани от много народи и откакто свят светува.
Всеки от тях би имал основание да се счита за родоначалник на гладиаторските игри,следвайки твоята логика.
Мисля също и, че легенди и предания са малко несериозна база за категорични исторически изводи/визирам историйката за тракийската принцеса/.Едва ли само бащата на Харпалика, единствен в света се е сетил да нахрани детето си с животинско мляко, като го сложи да суче на вимето.В онези времена са липсвали шишета с биберони.Така,че вероятно всички сирачета са се спасявали по този начин.Може и черните африкански бебенца да са сучели от антилопи, но не бихме могли да твърдим, че те са научили това от траките,нали?
...............
Нека не търсим повод за гордост и самочувствие чаааак толкова далече във времето назад. По-удачно е да имаме повод да се гордеем с днешни дела.


Джойси, напълно съм съгласен с теб, че се искат още изследвания. Съгласен съм и с това, че определени елементи като двубои, сучене от вимето на кобила ги има и при други народи.

Тук обаче трябва да обърнем внимание на подробностите. Не кой да е народ, а траките имат връзка с Апенинския полуостров
- теоними ( Земела-Земла, Суетулен -Сетлан...)
- топоними и хидроними (Алма, Калетра, Аксиа, Пирги, Руселе, Висентиум....отговарят на тракийските Алмус, Каластра, Аксиос, Пергам, Русидава, Висанте)
- материална култура ( мечове, фибули, ножове, керамика от Есте и Голасека са неразличими от тракийските)
- исторически извори ( пеласги като основатели на Рим)

Попитай своите приятели дали в древността не е имало бебешки шишета снабдени с филтър. Ти си до морето, отиди до музея на Созопол, там има прекрасни екземпляри от първото хил.пр. Христа.

Нямам сведения ибери, латини, германи, гърци, гали и т.н. да са давали на децата си да сучат направо от вимето на кобилата. Това е типично за старите балкански народи, не случайно гърците ги наричат ипомолги.
В Ранното Средновековие този обичай е приписан на старите българи.

Както виждаш подробностите са от изключителна важност. Да вземем и керамиката, всички древни европейци са имали такава, но слава Богу е имало различия, които позволяват на специалистите както да датират, така и да определят на кого принадлежи даден съд.
цитирай
10. merlin68 - sparotok,
02.09.2011 19:40
искаш да присъстваш на гладиаторски боеве, това може да предизвика културен шок:)
Все пак нашите предци не са се избивали като роби на арената, за радост на тълпите, нали така. Погребалният ритуал е бил променен същностно, ромеите са му придали пазарен характер.
цитирай
11. sparotok - важно
02.09.2011 19:44
merlin68 написа:
искаш да присъстваш на гладиаторски боеве, това може да предизвика културен шок:)
Все пак нашите предци не са се избивали като роби на арената, за радост на тълпите, нали така. Погребалният ритуал е бил променен същностно, ромеите са му придали пазарен характер.


Аз не бих те характеризирал като кръвожаден човек, но признай, не би ли искал ва видиш да речем битката при Клокотница, или пък тази при Върбишкия проход.

Желание да видиш нещо, което се е случило отдавна и особеност на характера са две различни неща...Поне аз мисля така...може и да не съм прав.
цитирай
12. germantiger - ...
02.09.2011 19:59
ПРОПУСКИТЕ ИЛИ ПРОТИВОРЕЧИЯТА

1. В гладиаторските боеве са се разигравали сражения НЕ САМО С УЧАСТИЕ НА ГЛАДИАТОРИ, А И ПОНЯКОГА НА РОБИ! Целта на римската държава е да покаже могъществото си над всички и РАЗЛИЧНИ племена с представители бойци, както и ГЛАДИАТОРИТЕ ДА ПОКАЖАТ СВОИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ, НО ДА УМРАТ КАТО РИМЛЯНИ (с доблест в бой по самомнението на самите римляни нахално)

2. Сред гладиаторите е имало И ДОБРОВОЛЦИ И ЗАБЕЛЕЖИ ПРЕСТЪПНИЦИ - НИЩО ОБЩО С ТРАКИЙСКОТО ТЪЛКУВАНИЕ ПРИ ТЕБ!

3. 246гпрне на погребението на Брут Пер са фиксирани три гладиаторски боя от гръкосирийския историк Николай от Дамаск, в 174гпрне тит Фламиниус е провел три дневни гладиоигри с 74 гладиатори - наречени мунера, има римска традиция в това също.

4. Боевете с животни НЕ ГИ ПОСОЧВАШ ПРИ ТРАКИТЕ, А ТЕЗИ ВЕНЕЦИОНИ НАРЕЧЕНИ, траките нямат венатори - умиращите в бой с животни специално подбирани.

5. ода на арената е бил само в началото пясъчен, ПО-КЪСНО Е ОБОРУДВАН С ПОДЗЕМНИ ХИПОХЕИ - РАЗЛИЧНИ СЪОРЪЖЕНИЯ НЕ САМО ЗА ИЗВЛИЧАНЕ НА МЪРТВИ И ЖИВОТНИ, НО ОСНОВНО ЗА СМЯНА ДЕКОРАЦИЯТА НА АРЕНАТА - ТОВА Е РИМСКО РАЗВИТИЕ БЕЗ ОБЩО С ТРАКИТЕ.

6. Незавуисимо от популярността на някои гладиатори, в РИМСКОТО ОБЩЕСТВО Е БИЛО ОСКЪРБЛЕНИЕ ДА БЪДЕШ ГЛАДИАТОР АКО СИ РОДЕН РИМЛЯНИН, ВКЛ. Е ИМАЛО ПОДОБЕН ЛАФ ЗА МАЙКИТЕ ЗАГУБИЛИ ДЕЦАТА СИ, ЧЕ ПРИ ВСЯКО ПОЛОЖЕНИЕ АКО БЕШЕ ЖИВ ОТ НЕГО БИ ИЗЛЯЗЛО ГЛАДИАТОР - това обидно в тракийската традиция го няма, точно обратното!

...

Утре мога да напиша разликите с траките, аименно:

- в рим покупката на бъдещи гладисатори, избора за такива
- обучението им нямащо общо с траки и етруски нито с погребения и ритуали
- типовете гладиатори като разнообразие на "стилове", екипировката им В ДЕТАЙЛ
- психология на гладиаторите
- освобождаване от "служба"

БЕЗСПОРНО ТРАКИЙЦИТЕ СА БИЛИ ЯВЛЕНИЕ СРЕД ГЛАДИАТОРИТЕ, в това съм съгласен, в другото едва ли съм!
цитирай
13. merlin68 - искаш да присъстваш на гладиато...
02.09.2011 20:03
sparotok написа:
merlin68 написа:
искаш да присъстваш на гладиаторски боеве, това може да предизвика културен шок:)
Все пак нашите предци не са се избивали като роби на арената, за радост на тълпите, нали така. Погребалният ритуал е бил променен същностно, ромеите са му придали пазарен характер.


Аз не бих те характеризирал като кръвожаден човек, но признай, не би ли искал ва видиш да речем битката при Клокотница, или пък тази при Върбишкия проход.

Желание да видиш нещо, което се е случило отдавна и особеност на характера са две различни неща...Поне аз мисля така...може и да не съм прав.


Да, честно казано искам да видя много неща от миналото и наистина предимно битки. Но специално гладиаторски боеве не ми се гледат, идеята да се изпраща някой на смърт за собствено удоволствие, не ми допада.
цитирай
14. alexalexalex - да попитам
02.09.2011 20:04
това предание къде го четохте -може ли линк.
и от предание да се правят изводи, че това е истина????
все едно от приказките на братя Грим да повярвам, че има джуджета))).

за линка съм сериозен!
цитирай
15. alexalexalex - опс
02.09.2011 20:05
това с модерацията не ми понася.
ще задам въпроса в мой постинг.

цензурата е за страхливите.
приемете, че не съм питал.
цитирай
16. sparotok - факти
02.09.2011 20:08
germantiger написа:
ПРОПУСКИТЕ ИЛИ ПРОТИВОРЕЧИЯТА

1. В гладиаторските боеве са се разигравали сражения НЕ САМО С УЧАСТИЕ НА ГЛАДИАТОРИ, А И ПОНЯКОГА НА РОБИ! Целта на римската държава е да покаже могъществото си над всички и РАЗЛИЧНИ племена с представители бойци, както и ГЛАДИАТОРИТЕ ДА ПОКАЖАТ СВОИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ, НО ДА УМРАТ КАТО РИМЛЯНИ (с доблест в бой по самомнението на самите римляни нахално)

2. Сред гладиаторите е имало И ДОБРОВОЛЦИ И ЗАБЕЛЕЖИ ПРЕСТЪПНИЦИ - НИЩО ОБЩО С ТРАКИЙСКОТО ТЪЛКУВАНИЕ ПРИ ТЕБ!

3. 246гпрне на погребението на Брут Пер са фиксирани три гладиаторски боя от гръкосирийския историк Николай от Дамаск, в 174гпрне тит Фламиниус е провел три дневни гладиоигри с 74 гладиатори - наречени мунера



Фактите са верни, но целта на постинга е не да покаже в детайл гладиаторските игри, а техния произход.

Целта ми бе най-вече да поясня, че игрите първоначално не са били зрелище, а погребален ритуал на народ съвсем различен от римляните.

По принцип не съм споменал за жените-гладиатори, не съм споменал какво значи ланиста, бустуарии, тринкви.

Не съм споменал защо гладиаторите са наречени хордеарии, не съм споменал и латинските имена на оръжията и снаряжението - скутум, галеа, хаста, окреа, сика, парма.

Тези неща обаче не са от значение тук, за мен важното е произхода на игрите и пътя на неговото пренаяне на Апенинския полуостров.
цитирай
17. germantiger - Надявам се, да постнеш коментара ми, макар че го допълвах три пъти вероятно ти създадох досадна работа за одобрение, извинение за което
02.09.2011 20:16
ПРОПУСКИТЕ ИЛИ ПРОТИВОРЕЧИЯТА

1. В гладиаторските боеве са се разигравали сражения НЕ САМО С УЧАСТИЕ НА ГЛАДИАТОРИ, А И ПОНЯКОГА НА РОБИ! Целта на римската държава е да покаже могъществото си над всички и РАЗЛИЧНИ племена с представители бойци, както и ГЛАДИАТОРИТЕ ДА ПОКАЖАТ СВОИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ, НО ДА УМРАТ КАТО РИМЛЯНИ (с доблест в бой по самомнението на самите римляни нахално)

2. Сред гладиаторите е имало И ДОБРОВОЛЦИ И ЗАБЕЛЕЖИ ПРЕСТЪПНИЦИ - НИЩО ОБЩО С ТРАКИЙСКОТО ТЪЛКУВАНИЕ ПРИ ТЕБ!

3. 246гпрне на погребението на Брут Пер са фиксирани три гладиаторски боя от гръкосирийския историк Николай от Дамаск, в 174гпрне тит Фламиниус е провел три дневни гладиоигри с 74 гладиатори - наречени мунера, има римска традиция в това също.

4. Боевете с животни НЕ ГИ ПОСОЧВАШ ПРИ ТРАКИТЕ, А ТЕЗИ ВЕНЕЦИОНИ НАРЕЧЕНИ, траките нямат венатори - умиращите в бой с животни специално подбирани.

5. ода на арената е бил само в началото пясъчен, ПО-КЪСНО Е ОБОРУДВАН С ПОДЗЕМНИ ХИПОХЕИ - РАЗЛИЧНИ СЪОРЪЖЕНИЯ НЕ САМО ЗА ИЗВЛИЧАНЕ НА МЪРТВИ И ЖИВОТНИ, НО ОСНОВНО ЗА СМЯНА ДЕКОРАЦИЯТА НА АРЕНАТА - ТОВА Е РИМСКО РАЗВИТИЕ БЕЗ ОБЩО С ТРАКИТЕ.

6. Незавуисимо от популярността на някои гладиатори, в РИМСКОТО ОБЩЕСТВО Е БИЛО ОСКЪРБЛЕНИЕ ДА БЪДЕШ ГЛАДИАТОР АКО СИ РОДЕН РИМЛЯНИН, ВКЛ. Е ИМАЛО ПОДОБЕН ЛАФ ЗА МАЙКИТЕ ЗАГУБИЛИ ДЕЦАТА СИ, ЧЕ ПРИ ВСЯКО ПОЛОЖЕНИЕ АКО БЕШЕ ЖИВ ОТ НЕГО БИ ИЗЛЯЗЛО ГЛАДИАТОР - това обидно в тракийската традиция го няма, точно обратното!

...

Утре мога да напиша разликите с траките, аименно:

- в рим покупката на бъдещи гладисатори, избора за такива
- обучението им нямащо общо с траки и етруски нито с погребения и ритуали
- типовете гладиатори като разнообразие на "стилове", екипировката им В ДЕТАЙЛ
- психология на гладиаторите
- освобождаване от "служба"

БЕЗСПОРНО ТРАКИЙЦИТЕ СА БИЛИ ЯВЛЕНИЕ СРЕД ГЛАДИАТОРИТЕ, в това съм съгласен, в другото едва ли съм!
цитирай
18. sparotok - харпе
02.09.2011 20:39
анонимен написа:
Г-н Спароток, ще си позволя една забележка. Оригиналният Тракийски нож е известен като СКАЛМЕ и самото наименование се свързва със СКАЛПЕЛ. Вие употребявате - ХАРПЕ. За един и същи нож ли става дума ? Този с тъп ъгъл между острието и дръжката, ако е за него смятам, че и Тукидид е споменавал и има съществена разлика от плавната извивка на махейрата. Оригинален е като ромфеята и се открива по целият ареал на Траките.
С Уважение!


Харпе е къс сърповиден нож, самото му име означава сърп. Използван е също от етруските.

Поздрави!
цитирай
19. germantiger - ...
02.09.2011 20:39
Благодаря, Спароток за коментара, бях прекалил в допълненията му.
За труда и събраното за твоята теза (което аз не познавах) също браво на теб, макар аз да поддържам друга теза.
цитирай
20. sparotok - линк
02.09.2011 20:42
alexalexalex написа:
това предание къде го четохте -може ли линк.
и от предание да се правят изводи, че това е истина????
все едно от приказките на братя Грим да повярвам, че има джуджета))).

за линка съм сериозен!


Не всяка книга има дигитален вариант. Посочил съм автор и заглавие, това е достатъчно -Г.Батаклиев, Антична Митология, Изд. Д-р П.Берон, София, 1985;

Нядявам се в мястото където живеете да има библиотека, в която да проверите за тази книга.

Преданията наистина не са надежден източник, но в случая имаме потвърждение на историк, тази важна подробност ви е убягнала някакси :)
цитирай
21. ckarlet - Този постинг беше изключително ...
02.09.2011 20:47
Този постинг беше изключително интересен за мен, Sparotok!
Винаги чета и коментарите ти, защото те допълват информацията в постинга.
Поздрави!
цитирай
22. sparotok - коментари
02.09.2011 20:52
ckarlet написа:
Този постинг беше изключително интересен за мен, Sparotok!
Винаги чета и коментарите ти, защото те допълват информацията в постинга.
Поздрави!


Благодаря ти Скарлетче! Коментарите наистина са интересни, а и допълват много.

Поздрави!
цитирай
23. alexalexalex - благодаря
02.09.2011 20:52
ще проверя книгата.
а потвърждение от историк е нонсенс.
как може историк да потвърди предание????
само се чудя наистина ли изглеждам като част от племето на тракийците, че ме пускате на пързалката???
тц, не съм.


цитирай
24. sparotok - обичай
02.09.2011 21:41
alexalexalex написа:
ще проверя книгата.
а потвърждение от историк е нонсенс.
как може историк да потвърди предание????
само се чудя наистина ли изглеждам като част от племето на тракийците, че ме пускате на пързалката???
тц, не съм.




Не става въпрос за потвърждаване на преданието, а на обичая описан в него. Двубоите при гроба на Харпалика, са като тези описани от Херодот разказващ за тракийските погребални обреди.

Господине, не съм опитвал да ви правя на Тракиец, тя кръвта вода не става. В Родината още в Средновековието са се заселили гърци, узи, печенеги...Всеки си го тегли към своето.
цитирай
25. sparotok - теза
02.09.2011 21:44
germantiger написа:
Благодаря, Спароток за коментара, бях прекалил в допълненията му.
За труда и събраното за твоята теза (което аз не познавах) също браво на теб, макар аз да поддържам друга теза.


Всеки е свободен да има свое виждане оформено от дадено образование, а и среда. Всъщост добре, че има хора с различни възгледи...
цитирай
26. bgwest - Колко истински са живели дедите ни?....
02.09.2011 21:46
...Умира някой от първенците и още,докато е топъл,се организират тези "игри" и "единоборства".Ако,някой иска да застане на неговото място,взима меча и.....
...става лидер...или умира в единоборство.
Тези,които са нямали кураж и достойнство да вземат меча в ръка,са създали лека полека друга система на управление.Така наречената "демокрация".Оттогава света се управлява от хитри и мазни хомосексуалистчета.
Ми така си е....с бюлетина е лесно.Не е като да държиш меч в единоборство,очи в очи.
цитирай
27. sparotok - гладиатори
02.09.2011 21:52
merlin68 написа:
sparotok написа:
merlin68 написа:
искаш да присъстваш на гладиаторски боеве, това може да предизвика културен шок:)
Все пак нашите предци не са се избивали като роби на арената, за радост на тълпите, нали така. Погребалният ритуал е бил променен същностно, ромеите са му придали пазарен характер.


Аз не бих те характеризирал като кръвожаден човек, но признай, не би ли искал ва видиш да речем битката при Клокотница, или пък тази при Върбишкия проход.

Желание да видиш нещо, което се е случило отдавна и особеност на характера са две различни неща...Поне аз мисля така...може и да не съм прав.


Да, честно казано искам да видя много неща от миналото и наистина предимно битки. Но специално гладиаторски боеве не ми се гледат, идеята да се изпраща някой на смърт за собствено удоволствие, не ми допада.


Не всеки гладиаторски двубой е завършвал със смърт. Някои гладиатори са живели достатъчно дълго, за да основат своя школа. Били са хранени много добре, а обучението им е траело години. Би било безумие да се вложат толкова усилия и средства в човек, който ще бъде заклан в шоу траещо минути.

Наранявяния е имало, някои дори сериозни, но като цяло кървавия характер на игрите е преувеличен от Холивуд.

Екзекуциите на престъпници и военопленници са друг въпрос. В такъв случай май и пясъка не е бил в състояние да попие всичката кръв...

Не гладиаторските игри, а войните са били страшни. Рим е бил жесток с победените. В Картаген са изклани около 250 000 души, Галските войни на Цезар имат 1 000 000 жертви, ето това е насилие.
цитирай
28. get - - Относно гладиаторите не ми се коментира ! - Но да не забравяме !
02.09.2011 21:54
- Главният бог на протобалканското население се свързва от гърците с бога на войната "Арес" !!

- Има описани, както боен(симулиращ) танц има упоменати от Омир "Илиада", в легендата за Зевс (при куретите) о.Крит.
Танца "Перис" упоменат от Плутарх, че се играе при македонците(предалександрово време).
- Дори играният в момента специфичен танц със саби/ножове в тази фолклорна област мисля е културен реликт.
- Подобен танц наречен "Буянац" се играе в етнографската област "Еркеч"(не се подвеждайте, думата е чисто българска) !!

- Интересно е че при гърци го няма играе се в райони с чисто българско население - ако и да твърдят, че сме тюрки дошли от Памир !?! :))

от боу"ил ГетКан тауро-скитский
цитирай
29. sparotok - водачи
02.09.2011 22:02
bgwest написа:
...Умира някой от първенците и още,докато е топъл,се организират тези "игри" и "единоборства".Ако,някой иска да застане на неговото място,взима меча и.....
...става лидер...или умира в единоборство.
Тези,които са нямали кураж и достойнство да вземат меча в ръка,са създали лека полека друга система на управление.Така наречената "демокрация".Оттогава света се управлява от хитри и мазни хомосексуалистчета.
Ми така си е....с бюлетина е лесно.Не е като да държиш меч в единоборство,очи в очи.


Май си прав, от както плъховете седнаха на трона света не върви на хубаво...

Един водач трябва да е силен във всяко отношение, но и народа трябва да изиска това. Дедите ни са гонели неспособните управници...Има на какво да се научем от предците...

Поздрави!
цитирай
30. sparotok - данни
02.09.2011 22:04
get написа:
- Главният бог на протобалканското население се свързва от гърците с бога на войната "Арес" !!

- Има описани, както боен(симулиращ) танц има упоменати от Омир "Илиада", в легендата за Зевс (при куретите) о.Крит.
Танца "Перис" упоменат от Плутарх, че се играе при македонците(предалександрово време).
- Дори играният в момента специфичен танц със саби/ножове в тази фолклорна област мисля е културен реликт.
- Подобен танц наречен "Буянац" се играе в етнографската област "Еркеч"(не се подвеждайте, думата е чисто българска) !!

- Интересно е че при гърци го няма играе се в райони с чисто българско население - ако и да твърдят, че сме тюрки дошли от Памир !?! :))

от боу"ил ГетКан тауро-скитский


Гет, благодаря за важните допълнения!
цитирай
31. get - - bgwest, това твое твърдение е упоменато във връзка с "човека - елен" !!
02.09.2011 22:26
bgwest написа:
...Умира някой от първенците и още,докато е топъл,се организират тези "игри" и "единоборства".Ако,някой иска да застане на неговото място,взима меча и.....
...става лидер...или умира в единоборство.
Тези,които са нямали кураж и достойнство да вземат меча в ръка,са създали лека полека друга система на управление.Така наречената "демокрация".Оттогава света се управлява от хитри и мазни хомосексуалистчета.
Ми така си е....с бюлетина е лесно.Не е като да държиш меч в единоборство,очи в очи.

- Трябва да направя справка ... но мисля бе от Р. Грейвз "Златната клонка", тоест всеки герой може да предизвика несправедливият цар и влезе в двубой с него ! Като се е смятало, че бог ще вземе страната на достойния ... Божий съд ! :)

от Гет ктист
цитирай
32. bgwest - Танца "Перис" упоменат ...
02.09.2011 22:27
Танца "Перис" упоменат от Плутарх, че се играе при македонците(предалександрово време).
............................................................................................................................. Е точно това Гетски е Зейбекико–то.Познато при нас като "сиртаки"/но не и при северните"гърци".Те си го наричат Zeimpekiko.И,ако им кажеш,че е сиртаки,се сърдят,и то с право./
Траките–македони са го принесли в Малаазия в дълбока древност и после караманите/гърцизирани траки/го връщат на Балканите в 20-те години на миналия век.
Уникален танц....
цитирай
33. get - - В древността това не е било само фолклор-забава, било е част от дълбока обредност ...
02.09.2011 22:41
bgwest написа:
Танца "Перис" упоменат от Плутарх, че се играе при македонците(предалександрово време).
............................................................................................................................. Е точно това Гетски е Зейбекико–то.Познато при нас като "сиртаки"/но не и при северните"гърци".Те си го наричат Zeimpekiko.И,ако им кажеш,че е сиртаки,се сърдят,и то с право./
Траките–македони са го принесли в Малаазия в дълбока древност и после караманите/гърцизирани траки/го връщат на Балканите в 20-те години на миналия век.
Уникален танц....


... при, която младите войни са се въвеждали ... посвещавали !!
- Има и доза мистериалност !!

- Отпосле - какво става е др. тема !!

от боу"ил ГетКан тауро-скитский

П.П. Допуснах грешка в предходният пост ! - Името на автора е Т. Фрейзър - Извинете ! :(((
цитирай
34. merlin68 - . . . Умира някой от първенците и още, ...
02.09.2011 22:48
sparotok написа:
bgwest написа:
...Умира някой от първенците и още,докато е топъл,се организират тези "игри" и "единоборства".Ако,някой иска да застане на неговото място,взима меча и.....
...става лидер...или умира в единоборство.
Тези,които са нямали кураж и достойнство да вземат меча в ръка,са създали лека полека друга система на управление.Така наречената "демокрация".Оттогава света се управлява от хитри и мазни хомосексуалистчета.
Ми така си е....с бюлетина е лесно.Не е като да държиш меч в единоборство,очи в очи.


Май си прав, от както плъховете седнаха на трона света не върви на хубаво...

Един водач трябва да е силен във всяко отношение, но и народа трябва да изиска това. Дедите ни са гонели неспособните управници...Има на какво да се научем от предците...

Поздрави!


По ми харесва идеята заложена в легендата за Артур и мечът забит в скалата. Просто няма как неправилният претендент да извади меча и придобие властта.
Днес има техническо средство което може да замени забития в скалата меч, викат му полиграф. Мисля, че не е лошо преди да се влезе в парламента да се минава през полиграфа (детектор на лъжата).
цитирай
35. bgwest - . . . Умира някой от първенците и още, ...
02.09.2011 22:51
get написа:
bgwest написа:
...Умира някой от първенците и още,докато е топъл,се организират тези "игри" и "единоборства".Ако,някой иска да застане на неговото място,взима меча и.....
...става лидер...или умира в единоборство.
Тези,които са нямали кураж и достойнство да вземат меча в ръка,са създали лека полека друга система на управление.Така наречената "демокрация".Оттогава света се управлява от хитри и мазни хомосексуалистчета.
Ми така си е....с бюлетина е лесно.Не е като да държиш меч в единоборство,очи в очи.

- Трябва да направя справка ... но мисля бе от Р. Грейвз "Златната клонка", тоест всеки герой може да предизвика несправедливият цар и влезе в двубой с него ! Като се е смятало, че бог ще вземе страната на достойния ... Божий съд ! :)

от Гет ктист

Ей тва го разбирам,аз,като демокрация.Тая педерастия/извинявам се/е непонятна за мен.
"Демокрация"......оле мамо....Педерастия създадена от хомосексуалисти....Това е сегашният СВЯТ.
цитирай
36. d3bep - Здрасти, Спароток, Интересна т...
02.09.2011 23:30
Здрасти, Спароток,
Интересна теза, макар че и на мен не ми харесва клони към популизъм, а в римска тракия ми е познато само едно съоръжение, коеот по нещо да намеква за гладиаторски игри... Щяха даса повече мисля аз, ако имаше чак такава приемственост....

Но основната разлика:
Траките имат погребални игри.
Гладиаторските игри, ако са игри(приемам тезата) НЕ СА ПОГРЕБАЛНИ.
Ако не броим погребението на някой гладиатор.
Без даговорим че са различни кат оспортове(тракийските очевидно предпочитат надбягвания с колесници и борби, ако съдим по изображенията, а защо не и по Илиада), смисълът, с който са натоварени е доста противоречив.
Всъщност ако трябва да съм честен, аз не приемам и пряката приоемственост между етруските погребални игри и римския цирк. Освен визуалното съответствие, двама се дармонят, кеф....

Поздрави!
цитирай
37. malchaniaotnadejda7 - Много тъжно е всичко това ...
02.09.2011 23:56
Слава Богу, че не можеш да се върнеш в Рим! Но историята на меча винаги ме е интересувала. :) Произходът му. Беше интересно да прочета, Sparotok, благодаря ти. Излиза, че гладиаторските игри е инициирала тракийска принцеса? В нейна памет... Поздрави за постинга!
цитирай
38. sparotok - !
03.09.2011 00:35
malchaniaotnadejda7 написа:
Слава Богу, че не можеш да се върнеш в Рим! Но историята на меча винаги ме е интересувала. :) Произходът му. Беше интересно да прочета, Sparotok, благодаря ти. Излиза, че гладиаторските игри е инициирала тракийска принцеса? В нейна памет... Поздрави за постинга!


Благодаря ти! Разбрала си най-важното! Точно това се опитвах да обясня - къде е произхода на игрите, че това не е зрелище, а ритуал в памет на паднал герой, или по точно героиня.

Поздрави!
цитирай
39. sparotok - добра идея
03.09.2011 00:37
merlin68 написа:
sparotok написа:
bgwest написа:
...Умира някой от първенците и още,докато е топъл,се организират тези "игри" и "единоборства".Ако,някой иска да застане на неговото място,взима меча и.....
...става лидер...или умира в единоборство.
Тези,които са нямали кураж и достойнство да вземат меча в ръка,са създали лека полека друга система на управление.Така наречената "демокрация".Оттогава света се управлява от хитри и мазни хомосексуалистчета.
Ми така си е....с бюлетина е лесно.Не е като да държиш меч в единоборство,очи в очи.


Май си прав, от както плъховете седнаха на трона света не върви на хубаво...

Един водач трябва да е силен във всяко отношение, но и народа трябва да изиска това. Дедите ни са гонели неспособните управници...Има на какво да се научем от предците...

Поздрави!


По ми харесва идеята заложена в легендата за Артур и мечът забит в скалата. Просто няма как неправилният претендент да извади меча и придобие властта.
Днес има техническо средство което може да замени забития в скалата меч, викат му полиграф. Мисля, че не е лошо преди да се влезе в парламента да се минава през полиграфа (детектор на лъжата).


Добра идея е това, особено, ако се съчетае с психологически тест. Казвам го съвсем сериозно.
цитирай
40. donkin - Ето затова ги обичам римляните.
03.09.2011 00:37
...грабили са с пълни шепи от всички наоколо, правили са го по свой тертип и са го консумирали с още по-пълни шепи. И са го завещали на бъдните поколения с грация. Един вид: "А, това ли? Това не ни хареса, обаче го спечелихме на война и го преработихме малко. Така е по-куул, нали?"
цитирай
41. joysii - . . . грабили са с пълни шепи от всички ...
03.09.2011 07:45
donkin написа:
...грабили са с пълни шепи от всички наоколо, правили са го по свой тертип и са го консумирали с още по-пълни шепи. И са го завещали на бъдните поколения с грация. Един вид: "А, това ли? Това не ни хареса, обаче го спечелихме на война и го преработихме малко. Така е по-куул, нали?"

===============
Обратно е било - всички диви племена са заимствали от културата и постиженията на Рим.
цитирай
42. joysii - Понеже спомена керамика. Керам...
03.09.2011 07:52
Понеже спомена керамика.
Керамиката, намирана по нашите земи, непосредствено около пещите, в които се е произвеждала не се отличава с грация и финес.
Напротив -доста е грубовата и недодялана откъм изработка и украса.
Докато византийската керамика, например, е нещо страхотно - гладка, тънкостенна със завидна украса.
Струва ми се, че е малко вероятно нещо да е изкопирано в посока дивашко племе - по-развита държава.
цитирай
43. vmir - 23. alexalexalex,
03.09.2011 08:01
alexalexalex написа:
ще проверя книгата.
а потвърждение от историк е нонсенс.
как може историк да потвърди предание????
само се чудя наистина ли изглеждам като част от племето на тракийците, че ме пускате на пързалката???
тц, не съм.




Алекс, наистина ли вярваш, че иститата е обяснение, което да задоволява всичките ти лични капризи и прищевки? Ами няма такова животно. За официална истина се приема одобреното от официалните "професионалисти" (подкрепена с документи за оценката или становището им). А максимата на официалните е: "Има документ - има история. Няма документ - няма история". Така и митологията става история и истина (артефакт), когато бъде използвана за изводите на "професионалист". Никой сериозно не твърди, че днешната "истина" утре няма да се окаже съставена от невероятни измишльотини, просто "професионалистите" си пазят хляба от хора, при които любопитството е по-силно от тяхното, и затова заемат позата на пазители на истината.
цитирай
44. iliada - Наистина ми прозвуча странно и много интересно ,Павел!:)
03.09.2011 10:50
По начало самите игри не са били предназначени за забавление на тълпата, а са представлявали строг погребален ритуал. Звучи странно, но е така.
Интересна информация-благодаря!
цитирай
45. liliyanaandreeva - Колизеумът е срам и позор за човешкия род - чудовищно геноцидно истъпление
03.09.2011 10:58
За нищо на света не бих искала да видя колизеумни борби.Все едно да искам да видя как хора умират в газови камери.Имах възможност да гледам корида в Мадрид, но отказах по морални съображения.
Иначе за тракийско-балканския произход на прабългарите ще те подкрепям до край!
цитирай
46. ivankalilova - Благодаря, Павел!За мен бе изкл...
03.09.2011 11:12
Благодаря, Павел!За мен бе изключително интересно !
Видимо е , че трудът ти е огромен , но си струва!
Радвам се, че те има и те чета с огромно удоволствие!
Хубави почивни дни! Поздрави!:)))
цитирай
47. cefulesteven - Щеше да е хубаво, много хубаво за ...
03.09.2011 11:40
Щеше да е хубаво, много хубаво за мен, ако бях успял да го прочета вчера сутринта, преди да опиша една гладиаторска схватка. Но понеже още съм на вълната и усещането, възприех това, което не знаех, като изживяване. Благодаря ти.
цитирай
48. donkin - Ами то... някак си е взаимно...
03.09.2011 11:57
joysii написа:
donkin написа:
...грабили са с пълни шепи от всички наоколо, правили са го по свой тертип и са го консумирали с още по-пълни шепи. И са го завещали на бъдните поколения с грация. Един вид: "А, това ли? Това не ни хареса, обаче го спечелихме на война и го преработихме малко. Така е по-куул, нали?"

===============
...грабенето, заимстването, консумирането. Аз бих изгледал едни гладиаторски борби. Хазартен тип съм, със сигурност бих участвал и в залаганията.
Обратно е било - всички диви племена са заимствали от културата и постиженията на Рим.

цитирай
49. sparotok - скити
03.09.2011 12:34
анонимен написа:
Ибн Фадлан споменава погребалните обичаи на волжските българи.Когато умре войн,мъжете се събират да го оплачат.В знак на траур се самонараняват с ножове.Който си нанесе най-много рани,той скърби най-много за покойника.


Не ми е известно това сведение на Ибн Фадлан, но обичая, който той описва е бил типичен за скитите от Черноморските степи.
цитирай
50. sparotok - !
03.09.2011 12:41
cefulesteven написа:
Щеше да е хубаво, много хубаво за мен, ако бях успял да го прочета вчера сутринта, преди да опиша една гладиаторска схватка. Но понеже още съм на вълната и усещането, възприех това, което не знаех, като изживяване. Благодаря ти.


Благодаря ти и аз!
цитирай
51. sparotok - !
03.09.2011 12:43
ivankalilova написа:
Благодаря, Павел!За мен бе изключително интересно !
Видимо е , че трудът ти е огромен , но си струва!
Радвам се, че те има и те чета с огромно удоволствие!
Хубави почивни дни! Поздрави!:)))


Благодаря ти Ванче!
Хубава събота и неделя!
цитирай
52. sparotok - Колозей
03.09.2011 12:46
liliyanaandreeva написа:
За нищо на света не бих искала да видя колизеумни борби.Все едно да искам да видя как хора умират в газови камери.Имах възможност да гледам корида в Мадрид, но отказах по морални съображения.
Иначе за тракийско-балканския произход на прабългарите ще те подкрепям до край!


Не оспорвам, че в Колозея жестокостта е стигала своя апогей, но и извън него насилието не е било по-малко. Жертвите на Галските войни на Цезар са над 1 000 000. Само за няколко години, благодарение на римския пълководец са избити повече хора отколкото в Колозея през цялото му вековно съществуване.
цитирай
53. donkin - Точно така.
03.09.2011 12:53
sparotok написа:
liliyanaandreeva написа:
За нищо на света не бих искала да видя колизеумни борби.Все едно да искам да видя как хора умират в газови камери.Имах възможност да гледам корида в Мадрид, но отказах по морални съображения.
Иначе за тракийско-балканския произход на прабългарите ще те подкрепям до край!




Не оспорвам, че в Колозея жестокостта е стигала своя апогей, но и извън него насилието не е било по-малко. Жертвите на Галските войни на Цезар са над 1 000 000. Само за няколко години, благодарение на римския пълководец са избити повече хора отколкото в Колозея през цялото му вековно съществуване.

Цезар много добре е знаел какво прави. Не само Плебса, но и патрициите са имали нужда от зрелища. Един милион - един милион. Целта оправдава средствата. А галите са били особена цел. В крайна сметка, ако не научиш близките комшии на обноски, къде ти е авторитетът пред по-далечните...
цитирай
54. sparotok - !
03.09.2011 12:56
iliada написа:
По начало самите игри не са били предназначени за забавление на тълпата, а са представлявали строг погребален ритуал. Звучи странно, но е така.
Интересна информация-благодаря!


Това е същността приятелко, по начало игрите са били тракийски погребален ритуал, който чрез посрединици ( етруски и самнити) попада при римляните. Те не са го разбирали и са го превърнали в зрелище.

Поздрави!
цитирай
55. sparotok - :)
03.09.2011 12:59
анонимен написа:
стига с тези простотий бе човече, егати комплексарщината, не ти ли омръзна да пишеш глупости? толкова тъп и прост ли си?


Мисля, че съм достатъчно умен да не си губя времето четейки неща, които смятам за глупост:)))
цитирай
56. sparotok - период
03.09.2011 13:03
joysii написа:
Понеже спомена керамика.
Керамиката, намирана по нашите земи, непосредствено около пещите, в които се е произвеждала не се отличава с грация и финес.
Напротив -доста е грубовата и недодялана откъм изработка и украса.
Докато византийската керамика, например, е нещо страхотно - гладка, тънкостенна със завидна украса.
Струва ми се, че е малко вероятно нещо да е изкопирано в посока дивашко племе - по-развита държава.


Джойси, всеки народ има домашна керамика, тя се отличава значително от луксозната керамика.

В Тракия, още от времето на Неолита хората са произвеждали съдове с невероятно красиви орнаменти. По -късно, пореме на Тъмните векове на Гърция траките имат отново много по-красива керамика.

Средновековието е друг въпрос...
цитирай
57. sparotok - взаимстване
03.09.2011 13:15
joysii написа:
donkin написа:
...грабили са с пълни шепи от всички наоколо, правили са го по свой тертип и са го консумирали с още по-пълни шепи. И са го завещали на бъдните поколения с грация. Един вид: "А, това ли? Това не ни хареса, обаче го спечелихме на война и го преработихме малко. Така е по-куул, нали?"

===============
Обратно е било - всички диви племена са заимствали от културата и постиженията на Рим.



Джойси, няма спор, че народите в древността са взаимствали много от Рим, но същото важи и за римляните.

От траките римляните вземат култа към Атис, Кибела, Дионис, Приап...

От чужди народи римляните заемат гладия, спатата, пилума, лорика скамата, лорика сегментата, лорика хамата, матарата, колесниците...

Според Плиний азбуката е занесена в Лациум от пелазгите.

Панталоните римляните заемат от галите, също и каракала.

До 5-ти век пр.Христа римляните са били подвластни на етруските, от които научават държавната и военна организация...

Обработката на стъкло е заета от финикийците.

Направата на емайл е заета от галите.

Без знанията на другите народи Рим никога нямаше да стане това, което бе.
цитирай
58. donkin - Да, де, да...
03.09.2011 13:17
donkin написа:
joysii написа:
donkin написа:
...грабили са с пълни шепи от всички наоколо, правили са го по свой тертип и са го консумирали с още по-пълни шепи. И са го завещали на бъдните поколения с грация. Един вид: "А, това ли? Това не ни хареса, обаче го спечелихме на война и го преработихме малко. Така е по-куул, нали?"

===============
...именно.
...грабенето, заимстването, консумирането. Аз бих изгледал едни гладиаторски борби. Хазартен тип съм, със сигурност бих участвал и в залаганията.
Обратно е било - всички диви племена са заимствали от културата и постиженията на Рим.


цитирай
59. saury - Подобно на гладиаторските боеве, ...
03.09.2011 14:08
Подобно на гладиаторските боеве, които са отражение на човешката нужда от зрелища, много разпространени в миналото са били и боевете с петли. Всичко това с цел задоволяване необходимостта на човека да наблюдава кървави сблъсъци с неизбежен край.
Тази силна потребност на хората от миналото, за щастие вече не е толкова голяма в днешни дни и ако все пак се проявява понякога при някои хора, има достатъчно съвременни решения за удовлетворяването и, като агресивните филми и комп. игри.
саюри
цитирай
60. joysii - Да се съди за величието на траките по ...
03.09.2011 14:15
Да се съди за величието на траките по намерените гробници,е малко наивно.
Много от нещата там не са дело на тракийски майстори,дори не са произведени по нашите земи.
..................
В онези времена, психиката на хората не е била много по -различна от съвременната.
Наистина простолюдието е ползвало грубите и недодялани неща за бита,произведени от съответното племе.
Но вождът и приближените му са си набавяли това от развитите държави и култури.
Както сега, бе - кой български богаташ ползва съдове от "Китка" Нови пазар? Или бельо от Трявна. Купува си необходимото от чужбина - търси изисканото,стилното, модерното, марковото.
Траките са били доста диви племена.
Но царете им не са били толкова глупави,че да ползват дрехи,посуда, украшения, ризници...и.т.н. местно производство.
Нещата открити в гробниците не са дело на тракийски майстори.
Стенописите - също - боите и стилът.
Доколкото ми е известно прословутият златен венец на Севт ІІІ си е чисто гръцка фина и прецизна изработка.
цитирай
61. sparotok - насилие
03.09.2011 14:23
saury написа:
Подобно на гладиаторските боеве, които са отражение на човешката нужда от зрелища, много разпространени в миналото са били и боевете с петли. Всичко това с цел задоволяване необходимостта на човека да наблюдава кървави сблъсъци с неизбежен край.
Тази силна потребност на хората от миналото, за щастие вече не е толкова голяма в днешни дни и ако все пак се проявява понякога при някои хора, има достатъчно съвременни решения за удовлетворяването и, като агресивните филми и комп. игри.
саюри


Саюри, човек не е само добър, или само лош. Във всеки от нас присъстват тъмнината и светлината. Тъмнината подтиква към насилие, това е древен инстинкт, който никога няма да изчезне. Добрите хора обаче са се научили да го държат под контрол...
Днес както казваш ти имаме възможност да опитаме безкръвното, виртуално насилие...то ни напомня какво сме били.

Поздрави!
цитирай
62. sparotok - факти
03.09.2011 14:29
joysii написа:
Да се съди за величието на траките по намерените гробници,е малко наивно.
Много от нещата там не са дело на тракийски майстори,дори не са произведени по нашите земи.
..................
В онези времена, психиката на хората не е била много по -различна от съвременната.
Наистина простолюдието е ползвало грубите и недодялани неща за бита,произведени от съответното племе.
Но вождът и приближените му са си набавяли това от развитите държави и култури.
Както сега, бе - кой български богаташ ползва съдове от "Китка" Нови пазар? Или бельо от Трявна. Купува си необходимото от чужбина - търси изисканото,стилното, модерното, марковото.
Траките са били доста диви племена.
Но царете им не са били толкова глупави,че да ползват дрехи,посуда, украшения, ризници...и.т.н. местно производство.
Нещата открити в гробниците не са дело на тракийски майстори.
Стенописите - също - боите и стилът.
Доколкото ми е известно прословутият златен венец на Севт ІІІ си е чисто гръцка фина и прецизна изработка.


Не оспорвам това, че траките са внасяли керамика, платове и украшения от гърците.

Траките обаче си остават майстори ковачи, а и бижутери. Преди време се смяташе безусловно, че дори скитските бижута са правени от гръцки майстори...докато не бяха намерени шедьоврите от Тува, Сибир. Немски учен тогава каза, че историята се променя и митът за гърците като универсали майстори е на път да умре.

Относно фреските ще ти кажа това, че когато в Гордион са били изписвани стените и са правени художествени керамични плочки, гърците са живели в сламени колиби.

Вече е установено, че художникът на Казанлъшката гробница е тракиец с име Козимазес. Провери моля те в последната книга на Г.Китов.
цитирай
63. brig - керамика
03.09.2011 14:32
joysii написа:
Понеже спомена керамика.
Керамиката, намирана по нашите земи, непосредствено около пещите, в които се е произвеждала не се отличава с грация и финес.
Напротив -доста е грубовата и недодялана откъм изработка и украса.
Докато византийската керамика, например, е нещо страхотно - гладка, тънкостенна със завидна украса.
Струва ми се, че е малко вероятно нещо да е изкопирано в посока дивашко племе - по-развита държава.


Джойси, не ти ли минава през мозъчето, че точно тази намирана в НЕПОСРЕДСТВЕНА близост около пещите, е изхвърлена от производителя като брак?

Спароток, чудесна статия.
цитирай
64. merlin68 - Да се съди за величието на траките по ...
03.09.2011 14:37
joysii написа:
Да се съди за величието на траките по намерените гробници,е малко наивно.
Много от нещата там не са дело на тракийски майстори,дори не са произведени по нашите земи.
..................
В онези времена, психиката на хората не е била много по -различна от съвременната.
Наистина простолюдието е ползвало грубите и недодялани неща за бита,произведени от съответното племе.
Но вождът и приближените му са си набавяли това от развитите държави и култури.
Както сега, бе - кой български богаташ ползва съдове от "Китка" Нови пазар? Или бельо от Трявна. Купува си необходимото от чужбина - търси изисканото,стилното, модерното, марковото.
Траките са били доста диви племена.
Но царете им не са били толкова глупави,че да ползват дрехи,посуда, украшения, ризници...и.т.н. местно производство.
Нещата открити в гробниците не са дело на тракийски майстори.
Стенописите - също - боите и стилът.
Доколкото ми е известно прословутият златен венец на Севт ІІІ си е чисто гръцка фина и прецизна изработка.



Със сигурност си права до някаква степен, ти също си имаш тракийските корени, джойситата не са от вчера:)
цитирай
65. joysii - 64. sparotok -
03.09.2011 14:46
"Вече е установено, че художникът на Казанлъшката гробница е тракиец с име Козимазес. Провери моля те в последната книга на Г.Китов."
..............................
Няма значение какъв е по народност, а къде е изучавал занаята си, чий стил на изобразяване е усвоил, на чия школа е представител.
Със сигурност - на на тракийската/школа/.понеже такава просто няма по това време.
цитирай
66. joysii - 65. brig - керамика
03.09.2011 14:49
Може, ако занаятчията е бил мърльо и му е било супер комфортно да трупа боклуците около пещта, за да може те хуууубавичко да му пречат.
Мозъченцето ти е по-малко от моето, със сигурност.:)
Поздрави.
Хубав ден.
цитирай
67. sparotok - МОЛБА КЪМ ДИСКУТИРАЩИТЕ
03.09.2011 14:56
ЗАБЕЛЯЗВАМ, ЧЕ АТМОСФЕРАТА ЗАПОЧВА ДА СЕ РАЗВАЛЯ, НЕКА ИМАМЕ УВАЖЕНИЕ ЕДИН КЪМ ДРУГ.

С ОБИДИ НЕ СЕ РЕШАВА НИЩО.
цитирай
68. sparotok - ОТПАДЪЦИ
03.09.2011 14:58
joysii написа:
Може, ако занаятчията е бил мърльо и му е било супер комфортно да трупа боклуците около пещта, за да може те хуууубавичко да му пречат.
Мозъченцето ти е по-малко от моето, със сигурност.:)
Поздрави.
Хубав ден.


Джойси, дори в Рим и Атина бракуваните съдове от керамичните ателиета са се депонирали в близост до мястото на производство. Попитай приятелите си.
цитирай
69. sparotok - доказателство
03.09.2011 15:01
joysii написа:
"Вече е установено, че художникът на Казанлъшката гробница е тракиец с име Козимазес. Провери моля те в последната книга на Г.Китов."
..............................
Няма значение какъв е по народност, а къде е изучавал занаята си, чий стил на изобразяване е усвоил, на чия школа е представител.
Със сигурност - на на тракийската/школа/.понеже такава просто няма по това време.


Бих приел, че траките са се учили от гърците на живопис, ако можеш да ми дадеш пример с фрески от Атина, или Спарта, които да са векове по-стари от тракийските.
цитирай
70. joysii - 70. sparotok - ОТПАДЪЦИ
03.09.2011 15:10
Изместихме темата.
Сори.
Млъквам.
Само ще допълня - естествено ,че като говоря за производство на грубовата и недодялана местна керамика , АЗ НЯМАМ ПРЕДВИД ДЕФЕКТНИТЕ СЪДОВЕ натрупани в депа.
цитирай
71. sparotok - !
03.09.2011 15:14
joysii написа:
Изместихме темата.
Сори.
Млъквам.
Само ще допълня - естествено ,че като говоря за производство на грубовата и недодялана местна керамика , АЗ НЯМАМ ПРЕДВИД ДЕФЕКТНИТЕ СЪДОВЕ натрупани в депа.



Благодаря за разбирането!
цитирай
72. brig - по темата
03.09.2011 15:26
joysii написа:
Изместихме темата.
Сори.
Млъквам.
Само ще допълня - естествено ,че като говоря за производство на грубовата и недодялана местна керамика , АЗ НЯМАМ ПРЕДВИД ДЕФЕКТНИТЕ СЪДОВЕ натрупани в депа.


Ясно, защото си помислих че точно тях имаш предвид.
Последните ти 3 коментара оплюваш родното и възхваляваш чуждото. Познат сиптом...

И на мен ми липсват мъжките времена, човек срещу човек, и меч срещу меч.
Сега ща упукат от някъде и няма да разбереш откъде и айдеее...
цитирай
73. chergligan - Княз Крум
03.09.2011 15:36
Какъв е този княз Крум, напиши пвече! Аз зная хан/кан/ Крум!
цитирай
74. dolsineq - Харпалика в превод от гръцки озн...
03.09.2011 16:01
Харпалика в превод от гръцки означава "граблива вълчица". В родът на баща ми, това име е било много разспространено, дори и фамилята им така е записана. Родът им се изселва от Одринска Тракия в началото на миналият век.
Интересно е това, което пишеш, Павел. Провокираш мислите ни с нови въпроси към родовата памет. :)
цитирай
75. shtaparov - Така,но не съвсем
03.09.2011 16:25
joysii написа:
Да се съди за величието на траките по намерените гробници,е малко наивно.Много от нещата там не са дело на тракийски майстори,дори не са произведени по нашите земи...
В онези времена,психиката на хората не е била много по-различна от съвременната.
Наистина простолюдието е ползвало грубите и недодялани неща за бита,произведени от съответното племе.Но вождът и приближените му са си набавяли това от развитите държави и култури.Както сега,бе- кой български богаташ ползва съдове от "Китка" Нови пазар?Или бельо от Трявна.Купува си необходимото от чужбина- търси изисканото,стилното,модерното,марковото.Траките са били доста диви племена.Но царете им не са били толкова глупави,че да ползват дрехи,посуда, украшения,ризници...и.т.н. местно производство.Нещата открити в гробниците не са дело на тракийски майстори.Стенописите- също- боите и стилът.Доколкото ми е известно прословутият златен венец на Севт ІІІ си е чисто гръцка фина и прецизна изработка.

Гръцки бълнувания са това,а не гръцка изработка. Де ги такива и подобни паметници в Гърция тогава? Никъде,никъде ги няма,няма и да се намерят разбира се! Значи,народът бил глупав а? Типично комунистическо мислене е това. И тогава било като сега? Да,ама не. Тогава хората не са били македонисти или комунисти,за да си кривят душата за щяло и нещяло,ами са вярвали в Бог! Да,Джеси- били са религиозни. А свещеният предмет никога нямало да е истински свещен,ако е изработен от крадци,
пирати и колонизатори,каквито са били елините в очите на Траките!
цитирай
76. sparotok - Позна за Харпалика
03.09.2011 17:10
dolsineq написа:
Харпалика в превод от гръцки означава "граблива вълчица". В родът на баща ми, това име е било много разспространено, дори и фамилята им така е записана. Родът им се изселва от Одринска Тракия в началото на миналият век.
Интересно е това, което пишеш, Павел. Провокираш мислите ни с нови въпроси към родовата памет. :)


При траките е имало доста имена със значение вълк. Не само Харпалик и Харпалика, но Даос, Ликург и др.

Поздрави!
цитирай
77. sparotok - :))
03.09.2011 17:11
анонимен написа:
Джой, разсъжденията ми са същите като твоите! Елементарни изводи на база намерено, а не привнесено! С-партенката ме заблуди да му чета наивитетите близо две години! Абсолютно си права!


Значи е време да спреш да четеш този блог:)))
цитирай
78. sparotok - XAH?KAH?
03.09.2011 17:17
chergligan написа:
Какъв е този княз Крум, напиши пвече! Аз зная хан/кан/ Крум!


Аз пък не зная да има ханове и канове. Има титла КАНАС, КАНЕС, тя е вариант на КЪНЕЗЪ - княз.

КНЯЗ означава водач, гърците точно така я превеждат - АРХОНТ.

Титла CEAN - глава, главатар, водач има при старите ирландци и шотландци.

ceann
head, so Irish, Old Irish cend, cenn, Welsh, Breton penn, Gaul, Penno-, *qenno. Perhaps for qen-no-, root qen (labialised), begin, Church Slavonic koni, beginning, as in ceud, first. The difficulty is that the other labialising languages and the Britonic branch otherwise show no trace of labialisation for qen. Windisch, followed by Brugmann, suggested a stem kvindo-, Indo-European root kvi, Sanskrit çvi, swell, Greek @GPнndos, Pindus Mount; but the root vowel is not i, even granting the possible labialisation of kvi, which does not really take place in Greek. Hence ceannag, a bottle of hay, ceannaich, buy (="heading" or reckoning by the head; cf. Dial. ceann, sum up), ceannaich, head-wind ( Hend.), ceannas, vaunting ( Hend.).

http://www.ceantar.org/Dicts/MB2/mb07.html
цитирай
79. markantonii - Гладиаторските борби са запо...
03.09.2011 17:30

Гладиаторските борби са започнали като религиозни церемонии, възприети или от етруските, или от гръцките игри в чест на Патрокъл. Но гръцките двубои приключвали само със символична, а не с истинска смърт на победения.
Темата е страхотна и има още много да се допълва.
Поздрав!
цитирай
80. markantonii - През 105 г. пр. н. е., благодарение ...
03.09.2011 17:33
През 105 г. пр. н. е., благодарение на плебейските трибуни, грижещи се за забавлението на римската тълпа, гладиаторските битки били въведени като официални обществени зрелища. В края на Републиката това вече били грандиозни баталии. Например Юлий Цезар изправил един срещу друг 320 двойки гладиатори в амфитеатър, построен специално за целта. С придобиването на все по-голяма популярност, се появили и хора, които обучавали и се грижели за гладиаторите. Те се наричали ланисти и обикаляли робските пазари, подбирайки физически здрави роби, престъпници и военнопленници. В гладиаторските си школи те ги превръщали в истински професионални бойци и след това ги давали под наем за боевете на арената. Средоточието на такива школи били Капуа и Помпей в Кампания. По времето на император Август в Рим съществували 4 императорски гладиаторски школи: Голямата и Сутрешната, където подготвяли бестиариите за борба с животните, школата на Галите и школата на Даките.
цитирай
81. nikikm - За
03.09.2011 20:38
джесито и компания,които ни навират българомразкото си виждане.Има една приказка,доста сериозна.Джесито сигурно я знае от къде е. "И каквото и да направите, за нас няма да бъде достатъчно...!" Перифразирам,като " И каквито и доводи,факти и извори да дадете,за нас те никога няма да са нито достатъчни,нито валидни!"
цитирай
82. joysii - джесито и компания, които ни нав...
03.09.2011 21:36
nikikm написа:
джесито и компания,които ни навират българомразкото си виждане.Има една приказка,доста сериозна.Джесито сигурно я знае от къде е. "И каквото и да направите, за нас няма да бъде достатъчно...!" Перифразирам,като " И каквито и доводи,факти и извори да дадете,за нас те никога няма да са нито достатъчни,нито валидни!"

=================
Не те разбрах добре - българомразка съм защото вярвам на БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ, а не на несериозни сайтове в блог.бг?
Или защото не признавам разхвърляните тракийски племена за най-великото творение на Бог, тук - на Земята?
цитирай
83. get - - Накратко за КАН по нашите земи !?
03.09.2011 21:37
Kaunos (Carian), (Latin) Caunus на гръцки с подобно наименование ... е град намираш се на границата м/у древните държави Кария и Ликия. Според легендите основан от митичен цар със същото име !
- КАНананити народностно наименование на родствен на финикийците народ ! Етноназванието идва от теонима Ана(и)та + Кан(господар(ка).
- КАН - срещано при финикийци и родствените им картагенци ! Използва се в смисъл Господ(дар), като служебна титулатура - водач, повелител. Като лично име К/ханибал.
- КАН, като словообразузуваща частица на Кан+таура, съвременно произношение Кентавър !!

- Пак казвам накратко ! :)) ... по въпроса ?!!

от ГетКан тауро-скитский
цитирай
84. joysii - 85. bulgarinut57 -
03.09.2011 22:28
Опитваш се да ми въртиш номерца нещо май.
Пропуснал си най - важното - че разчитам на компетентното мнение на специалист.
Това е целият ми коментар:

"Имам до себе си учен/от БАН/,специалист точно по керамиката.
Не ми трябва да чета когото и да било.
Ако искам нещо да разбера, питам.
........................
Ако има някой, който би могъл да напише нещо вярно и доказано във връзка с изследване на керамика, в този сайт - това съм само АЗ!
Хубава вечер и си мери приказките"
.....................
Така смисълът се променя нали?
Сбогом и на теб.
цитирай
85. dolsineq - Опитваш се да ми въртиш номерца нещо ...
03.09.2011 23:06
joysii написа:
Опитваш се да ми въртиш номерца нещо май.
Пропуснал си най - важното - че разчитам на компетентното мнение на специалист.
Това е целият ми коментар:

"Имам до себе си учен/от БАН/,специалист точно по керамиката.
Не ми трябва да чета когото и да било.
Ако искам нещо да разбера, питам.
........................
Ако има някой, който би могъл да напише нещо вярно и доказано във връзка с изследване на керамика, в този сайт - това съм само АЗ!
Хубава вечер и си мери приказките"
.....................
Така смисълът се променя нали?
Сбогом и на теб.

...............................
:)))))) Разсмя ме с тия грънци, Джойси! Дано само и главата ти не почне да дрънка като празна, елинска амфора...:-))))))))
цитирай
86. joysii - 87. dolsineq
04.09.2011 10:03
Празните амфори не дрънчат,скъпа.
Но са красиви.
Всъщност аз обожавам керамичните съдове от стари времена.
В тях, като че ли са съхранени хиляди мигове от нечий живот.По- интересни са дори от бижутата.
Всеки има своята форма, гладко коремче, украса...и.т.н.,но какво да ти обяснявам. За теб тия неща само "дрънчат"или те разсмиват.
Вкъщи имам една византийска ваза.Временно е у нас.Нямаш представа колко фина и изящна е. Никога няма да разбереш това.
Когато държиш в ръцете си парченце счупена керамика или цял реставриран съд, те почти оживяват и могат да разкажат много, стига да има кой да разбере езика им.

цитирай
87. d3bep - Kaunos (Carian), (Latin) Caunus на ...
04.09.2011 11:10
get написа:
Kaunos (Carian), (Latin) Caunus на гръцки с подобно наименование ... е град намираш се на границата м/у древните държави Кария и Ликия. Според легендите основан от митичен цар със същото име !
- КАНананити народностно наименование на родствен на финикийците народ ! Етноназванието идва от теонима Ана(и)та + Кан(господар(ка).
- КАН - срещано при финикийци и родствените им картагенци ! Използва се в смисъл Господ(дар), като служебна титулатура - водач, повелител. Като лично име К/ханибал.
- КАН, като словообразузуваща частица на Кан+таура, съвременно произношение Кентавър !!

- Пак казвам накратко ! :)) ... по въпроса ?!!

от ГетКан тауро-скитский

Абе не зна мпо вашите земи отде идва, ама по ханаанските... Отвъд тва твърде сложно наименование ,дето ен знам отде го взе, не е ли по - просто, ясно и възможно името ханаан да идва просто от войнствената хетска богина
Hannahanna
Майката на боговете?
Пра-прабабата, в буквален превод. Да не се бърка с пра-прабългари.

ПП. Родствени на финикийците... НЕ СА. Палестинците.
Исторически не съществува пречка възприетото име на земята дае различно и по - старо от народа,който я е заселил.
В случая хетите са по -древни от палестинците.
цитирай
88. dolsineq - Празните амфори не дрънчат, скъпа. ...
04.09.2011 12:42
joysii написа:
Празните амфори не дрънчат,скъпа.
Но са красиви.
Всъщност аз обожавам керамичните съдове от стари времена.
В тях, като че ли са съхранени хиляди мигове от нечий живот.По- интересни са дори от бижутата.
Всеки има своята форма, гладко коремче, украса...и.т.н.,но какво да ти обяснявам. За теб тия неща само "дрънчат"или те разсмиват.
Вкъщи имам една византийска ваза.Временно е у нас.Нямаш представа колко фина и изящна е. Никога няма да разбереш това.
Когато държиш в ръцете си парченце счупена керамика или цял реставриран съд, те почти оживяват и могат да разкажат много, стига да има кой да разбере езика им.


.................................................
Джойси, излишно ми разиграваш театро. И двете добре знаем, защо писах "дрънкат", а не "дрънчат". Елинската амфора е ценна вещ, за разлика от теб - дрънкало озлобено.
цитирай
89. sparotok - !
04.09.2011 14:10
bulgarinut57 написа:
Съгласен.


Благодаря!
цитирай
90. chergligan - Хан?Кан?
04.09.2011 14:55
sparotok написа:
chergligan написа:
Какъв е този княз Крум, напиши пвече! Аз зная хан/кан/ Крум!


Аз пък не зная да има ханове и канове. Има титла КАНАС, КАНЕС, тя е вариант на КЪНЕЗЪ - княз.

КНЯЗ означава водач, гърците точно така я превеждат - АРХОНТ.

Титла CEAN - глава, главатар, водач има при старите ирландци и шотландци.

ceann
head, so Irish, Old Irish cend, cenn, Welsh, Breton penn, Gaul, Penno-, *qenno. Perhaps for qen-no-, root qen (labialised), begin, Church Slavonic koni, beginning, as in ceud, first. The difficulty is that the other labialising languages and the Britonic branch otherwise show no trace of labialisation for qen. Windisch, followed by Brugmann, suggested a stem kvindo-, Indo-European root kvi, Sanskrit çvi, swell, Greek @GPнndos, Pindus Mount; but the root vowel is not i, even granting the possible labialisation of kvi, which does not really take place in Greek. Hence ceannag, a bottle of hay, ceannaich, buy (="heading" or reckoning by the head; cf. Dial. ceann, sum up), ceannaich, head-wind ( Hend.), ceannas, vaunting ( Hend.).

http://www.ceantar.org/Dicts/MB2/mb07.html

Аз пък не зная да има титла "кънез", тя е производна от "канас" и гърците наистина превеждат "канас" като вожд , водач!
цитирай
91. get - - Някакво логически ... историческо или ... друго противоречие намираш дЗвер"Ес ? :))
04.09.2011 14:56
d3bep написа:
get написа:
Kaunos (Carian), (Latin) Caunus на гръцки с подобно наименование ... е град намираш се на границата м/у древните държави Кария и Ликия. Според легендите основан от митичен цар със същото име !
- КАНананити народностно наименование на родствен на финикийците народ ! Етноназванието идва от теонима Ана(и)та + Кан(господар(ка).
- КАН - срещано при финикийци и родствените им картагенци ! Използва се в смисъл Господ(дар), като служебна титулатура - водач, повелител. Като лично име К/ханибал.
- КАН, като словообразузуваща частица на Кан+таура, съвременно произношение Кентавър !!

- Пак казвам накратко ! :)) ... по въпроса ?!!

от ГетКан тауро-скитский

Абе не зна мпо вашите земи отде идва, ама по ханаанските... Отвъд тва твърде сложно наименование ,дето ен знам отде го взе, не е ли по - просто, ясно и възможно името ханаан да идва просто от войнствената хетска богина
Hannahanna
Майката на боговете?
Пра-прабабата, в буквален превод. Да не се бърка с пра-прабългари.

ПП. Родствени на финикийците... НЕ СА. Палестинците.
Исторически не съществува пречка възприетото име на земята дае различно и по - старо от народа,който я е заселил.
В случая хетите са по -древни от палестинците.

- Хети е обичайният термин, с който се нарича древният народ, говорил "индо"ЕВРОПЕЙСКИ език и създал Хетското царство.
- II хил.пр. Хр. — хетите се установяват в Анатолия !
- Откъде според теб е , топонима ИДВАЩ ДА ОБОЗНАЧИ ... Бал-Кан(ски)полуостров ... БАЛ-КАН !!??

- С увжение !

от ГетКан тауро-скитский
цитирай
92. d3bep - - Откъде според теб е, топонима ...
04.09.2011 15:51
[quote=get]
- Откъде според теб е , топонима ИДВАЩ ДА ОБОЗНАЧИ ... Бал-Кан(ски)полуостров ... БАЛ-КАН !!??

- С увжение !

от ГетКан тауро-скитский[/quoteСпоред мен от турската дума Коджабалкан, означаващ голяма планинска верига. Думата се ползва в турция и днес, даже май има вилает.

Името блаканск иполуостров възниква около 19 век.
Едва ли има съмнение езика на държавата тогава.

Старото име е поо скоро Хем, Хемус или Хемис.
Макар че вероятно ако е местно по произход, то значи нещо като планина, защото същото се среща и в названието "Хемимонт".

Но не виждам в каква връзка го говорим това.
цитирай
93. анонимен - gatanka za dolsi
04.09.2011 16:55
ako otgovori,6te spre da se zaiajda s mili4kata joisii. ta na vaprosa:gavkavo e,ne se podlaga na priaka slan4eva svetlina,obi4a tamninata-harakterna za cvete na kojata mu,ve4no e nedovolno i se gar4i i fu4i kogato go "osveti6".ti go plue6,to si misli 4e dajd vali,ti go psuba6,to si misli 4e go blagoslavia6,6to e to?.s izvinenie kam domakina za otklonenieto ot temata,no vse pak e vajno.pozdrav.
цитирай
94. get - - Една от постоянно повтаряните погрешни тези, които идват поради внушенията ни от ...
04.09.2011 17:38
... БЕЗродни "български" историци и техните чуждестранни ментори ... е това !!!
d3bep написа:
get написа:

- Откъде според теб е , топонима ИДВАЩ ДА ОБОЗНАЧИ ... Бал-Кан(ски)полуостров ... БАЛ-КАН !!??

- С увжение !

от ГетКан тауро-скитский

Според мен от турската дума Коджабалкан, означаващ голяма планинска верига. Думата се ползва в турция и днес, даже май има вилает.

Името блаканск иполуостров възниква около 19 век.
Едва ли има съмнение езика на държавата тогава.

Старото име е поо скоро Хем, Хемус или Хемис.
Макар че вероятно ако е местно по произход, то значи нещо като планина, защото същото се среща и в названието "Хемимонт".

Но не виждам в каква връзка го говорим това.

- За да не спамим, ще ти изпратя една студия на български историци, в която ДОКУМЕНТАЛНО СЕ ДОКАЗВА, че името БАЛКАН съществува поне СТО ГОДИНИ ПО-РАНО от стъпването на османските (турски (?) завоеватели на балканите !!

- От което, просто забрави за връзката на "Коджа" Балкан с планината НОСЕЩА ИМЕТО НА ... "Белият господар" ... също "Белобог" с по-старо название нещо от сорта на "Ярес(т)", "А(о)рс" ... останало в гръцка митология, като Арес !!!
- За връзката к/Хем - сме говорили, поради това няма да се спирам на това, уважаеми дЗвер"ес !?! - не искаш да вярваш на твърденията ми ... твоя воля !! :((

- Извинете Спароток, за спама !

- С уважение и извинение към останалите на, които вероятно досадих !!

от Гет ктист
цитирай
95. анонимен - ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО
04.09.2011 18:25
Павел пак окраде света...Павка, не научи простото правило бе братко...Като нямаш свои извори--литваш като балонче във въздуха...ВСЕКИ ЩЕ ТЕ МАЧКА.
ТИ ОКРАДЕ И РОМАНИТЕ-НЯМА РИМЛЯНИ--ИМА РОМА И РОМАНИ..
ТЕА ВУЛГАРИ--АА ДА, ВИЕ СТЕ АВТОХТОНИ ТРАКО-ПЕЛАЗГИ..ЗАБРАВИХ-ВЕЛИКАТА СУПЕР ЦИВИЛИЗАЦИЯ ДАЛА ВСИЧКО НА СВЕТА..КАК ПА НЯМАШЕ ВРЕМЕ ДА НАПИШЕ 2 ДУМИ-СВОИ СОБСТВЕНИ ЗА ВЕЛИКОТО СИ ТВОРЧЕСТВО,ОБЛАГОРОДИЛО ВСИЧКИ ЕВРОПЕИ?????
ААА ДА - НИЕ ГЪРЦИТЕ СМЕ ИЗГОРИЛИ СЛАВНИТЕ ТРАКИОТСКИ КНИГИ ..А, НИЕ СМЕ НЕГРИ ОТ АФРИКА..
КАКТО ГЛИШЕВ КАЗА..чукни ''протохронос'' в википедиата---еи там си павка!
:))))))))
цитирай
96. sparotok - факти
04.09.2011 18:46
анонимен написа:
Павел пак окраде света...Павка, не научи простото правило бе братко...Като нямаш свои извори--литваш като балонче във въздуха...ВСЕКИ ЩЕ ТЕ МАЧКА.
ТИ ОКРАДЕ И РОМАНИТЕ-НЯМА РИМЛЯНИ--ИМА РОМА И РОМАНИ..
ТЕА ВУЛГАРИ--АА ДА, ВИЕ СТЕ АВТОХТОНИ ТРАКО-ПЕЛАЗГИ..ЗАБРАВИХ-ВЕЛИКАТА СУПЕР ЦИВИЛИЗАЦИЯ ДАЛА ВСИЧКО НА СВЕТА..КАК ПА НЯМАШЕ ВРЕМЕ ДА НАПИШЕ 2 ДУМИ-СВОИ СОБСТВЕНИ ЗА ВЕЛИКОТО СИ ТВОРЧЕСТВО,ОБЛАГОРОДИЛО ВСИЧКИ ЕВРОПЕИ?????
ААА ДА - НИЕ ГЪРЦИТЕ СМЕ ИЗГОРИЛИ СЛАВНИТЕ ТРАКИОТСКИ КНИГИ ..А, НИЕ СМЕ НЕГРИ ОТ АФРИКА..
КАКТО ГЛИШЕВ КАЗА..чукни ''протохронос'' в википедиата---еи там си павка!
:))))))))


Факт е, че двубои при гроба на благородник са засвидетелствани от Херодот при описанието му на Тракия ( История, IV- 8).

Този обичай е непознат на гърците, какво съм откраднал тогава?

Същия този обичай го има при етруски и самнити, в чиито земи са намерени находки от тракийски произход, в същите земи има и древни тракийски топоними и хидроними. Всеки да си прави сам изводите...

А ти вземи да прочетеш "Срещу Апион" на Йосиф Флавий:)
цитирай
97. nikikm - Очевадно
04.09.2011 19:44
Цитат:
Не те разбрах добре - българомразка съм защото вярвам на БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ, а не на несериозни сайтове в блог.бг?
Или защото не признавам разхвърляните тракийски племена за най-великото творение на Бог, тук - на Земята?

Защото очевадно и последователно отричате всичко българско и вадите от 9 /девет/ кладенеца вода,само и само да не излезе нещо велико за България и българите.Сакън! иречек и златарски,това е! Шаг в право-разстрел,шаг в лево-разстрел!За българите само лошо или нищо!Всички средства,недоглеждане,премълчаване,пробутване,присмиване,позоваване на платени велики задници,са позволени. Линията трябва да се пази!
цитирай
98. анонимен - ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО
04.09.2011 21:59
КОИ ТИ Е ДАЛ ПРАВОМОЩИЯ ДА ПРИРАВНИШ (ДА ПРИВАТИЗИРАШ)=ДА СЛОЖИЖ ЗНАК ЗА ТЪЖДЕСТВО НА АНТИЧНИТЕ ТРАКИОТИ И ВАС ВУЛГАРОСИТЕ?????..

ПО ПРЕЗУМПЦИЯТА ЗА ИЗВОРИТЕ И, ИЗТОЧНИЦИТЕ НА ИЗВОР--НЯМАТЕ ШАНС ДА СТЕ ТРАКИОТИТЕ...
ОНЕЗИ АНТИЧНИ ТРАКИ-----И ДА СА БИЛИ ВЕЛИКИ.....А ТЕ СА БИЛИ ПРОСТА МАТЕРИАЛИСТИЧНА ПАСМИНА---НЯМАТ СВОИ ИЗВОРИ........ВСИЧКО Е ГРЪЦКО.....ТЕ СЪЩО СА ГЪРЦИ, ПО ТАЗИ ПРОСТА ПРЕЗУМПЦИЯ....
КОИ ТИ ДАВА ПРАВОМОЩИЯ ДА ПРИРАВНИШ ВАС, С ОНЕЗИ ХОРА...ТЕ СА ЖИВЕЛИ С ДРУГО САМОСЪЗНАНИЕ...И ТО НЕЕ БИЛО ВУЛГАРОСКОТО!!!!..----И ТУКА СИ МАЧКАН ,ПАВКА.ТЕХНИЯ СВЯТ И МИРОГЛЕД НЕЕ БИЛ НА ВАС ВУЛГАРИТЕ....КАК ЩЕ ГО ДОКАЖЕШ ОБРАТНОТО....МНОГО СЕ ЧУДЯ, БРАТКО ТУРКО-СЛАВ.

КАКВО МИ ПОСТВАШ ХЕРОДОТ ВИНАГИ....ЦИТИРАШ ГРЪК С ГРЪЦКИ ИЗВОР...И МЕ ПИТАШ КАКВО СИ ОТКРАДНАЛ, СЛАВО-ТУРЧИНО????
ДАИ НЯКОИ АМАДОК,СПАРОДОК,РАСКОПОР,СИТАЛК,СЕВТ И КВИ БЯХА ОЩЕ.....

КАДЕ ДОКАЗА ТОПОНИМИАТА И ХИДРОНОМИАТА---ГРЪЦКИ ДУМИ..КАТО ""ТРАКИИСКИ""-НЯКАКВА СЛАВЯНСКА ДУМА ЗА ТРАКИОТИТЕ...
КОГА И КАДЕ ДЕФИНИРА И КЛАСИФИЦИРА ПРОИЗХОДА НА НАХОДКИТЕ КА ""ТРАКИИСКИ"" ????
цитирай
99. get - - Пропускам уважаеми !! - ТЕМИСТОКЛИС Г. КАСТРО - Вие съвсем се разпасахте !!
04.09.2011 23:57
анонимен написа:
КОИ ТИ Е ДАЛ ПРАВОМОЩИЯ ДА ПРИРАВНИШ (ДА ПРИВАТИЗИРАШ)=ДА СЛОЖИЖ ЗНАК ЗА ТЪЖДЕСТВО НА АНТИЧНИТЕ ТРАКИОТИ И ВАС ВУЛГАРОСИТЕ?????..

ПО ПРЕЗУМПЦИЯТА ЗА ИЗВОРИТЕ И, ИЗТОЧНИЦИТЕ НА ИЗВОР--НЯМАТЕ ШАНС ДА СТЕ ТРАКИОТИТЕ...
...МНОГО СЕ ЧУДЯ, БРАТКО ТУРКО-СЛАВ.

- Ше си позволя отново да ви цитирам Европид !!
- във връзка със, СТРАХ – СТРЕС – THRAX - трак
Euripides, p. 95. "[Line] 58. 'Thrace's golden shield' – One of the names of Ares was THRAX, he being the Patron of Thrace. His golden or gilded shield was kept in his temple at Bistonia there. Like the other Thracian bucklers, it was of the shape of a half-moon ('Pelta'). His 'festival of MARS GRADIVUS' was kept annually by the Latins in the month of March, when this sort of shield was displayed."
Какво четем в англоезичният текст на Еврипид, p. 95. "[Line] 58. 'Thrace's golden shield' – Едно от имената на АРЕС(Ares) било THRAX, той е (бог-б.м.) патрон на тракийците. Неговият златен или позлатен щит се пазел в светилището му в Б/В/истония.(Родопи или пл.Пангея-б.м.) !
- Ако отворим съвременен гръцко-български речник четем за думата:
Thrax – уплах, стрес , или казано простичко ... „СТРАХ” !!?
ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ? - Преминаващо в обидните !
тракадорос- просяк, курварин ; Трасус - наглец;
ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ?! - Доразвито от фанариотските "отци", кога отидоха в Русията, за да ги учат на Вашата елинска"мъдрост" ... та им казаха, че думата "thouro/traucos - Означавало какво ? - ДУРАК(глупак) = Трак ! - Е мерси за високото мнение, за нашите предци и "ваши"те тракиотис !!

- Откъде го извеждате(са го извели вашите предци) това от фразата (thouris) плюс (alki) - дословният превод на което, е «бурна, неистова сила»(междувпрочем неточно, типично като за вас, превод - б.м.) !!

- Какви думи да използвам , за да охарактеризирам поведението на вашите деди и такива като Вас, кир ТЕМИСТОКЛИС КАСТРО ?!! :((

- Престанете ! - не ме дърпайте за езика - Ще кажа още откровенни истини, от които и на двама ни, ще стане неприятно !!

от ГетКан тауро-скитский

цитирай
100. killuminati - Поздрави от мене!
05.09.2011 00:15
Аз като буден "конспиратор" ми стига ФАКТА, че има ГЪРЦИ, които знаят български език и влизат да "си губят времето" като четат наши блогове. :)
Като изключа десетките антични автори, доказателствата от лингвистиката, топонимите, хидронимите и т.н.
Какво виждам?! Едни гърци, дето страхливо крещят "неее това не е вярно" и то без да дават НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, а само разчитат на стереотипи, папагалщина и невежеството на масите (същото като джойсито).

И въпреки всичко, гърци - ШАПКА ВИ СВАЛЯМ! Защото държите на събратята си и сте обединени!
Поздрави от мен и пожелавам следното:
Дано един ден си подадем ръка и ние и вие да разберем, че българите са наследници на белазгите (от които идат "траките"), и вие също!
:*
цитирай
101. анонимен - IZVENI ME -SPAROTOK.
05.09.2011 00:32
MNOGO WE MI BADE INTERESTNO ,DA OTGOVORIAT, NA (ANONIMEN - 101- GAR4ETO) - MGLISHEV, IULKO, ILI JOYSI...POZELANIE...
цитирай
102. d3bep - гърци те. . . - За да не спамим, ще ти ...
05.09.2011 00:34
гърци те...

get написа:

- За да не спамим, ще ти изпратя една студия на български историци, в която ДОКУМЕНТАЛНО СЕ ДОКАЗВА, че името БАЛКАН съществува поне СТО ГОДИНИ ПО-РАНО от стъпването на османските (турски (?) завоеватели на балканите !!

Ами, пращай :)
Само не прекалявай, че вече ще отнемете на горките турци правото да говорят изобщо :)
Тая битка на кой е по - по - най - първата дума, така и не я разбрах добре, нито какви са правилата.

Но прати да видим. Само да не е някой осъвременен превод на нещо другоезично.
цитирай
103. bgwest - А, НИЕ СМЕ НЕГРИ ОТ АФРИКА. . . И на мен ...
05.09.2011 03:49
А, НИЕ СМЕ НЕГРИ ОТ АФРИКА...
И на мен ми е неприятно,че сте такива–Българи,забравили корена си...Това са гърците.......И не само те....
цитирай
104. анонимен - Олимпийски игри
05.09.2011 15:11
Kandaon
Браво Спароток, чудесна работа си свършил отново. Логика, доказателства.. всичко е на ниво.
Това, което си мисля сега е, че Олимпийските игри също са тракийски. Техният основател Пелопс е син на Тантал, а той е син на Зевс (а както всички знаем Зевс е древно трако-пеласгийско божество присвоено от гърците, следователно Тантал и Пелопс са трако-пеласги). А и самите игри се организират около надгробието на Пелопс - абсолютно в духа на тракийските традиции, както ти пишеш по-нагоре. Светилището в Олимпия и самите игри са с древен тракийски корен, но както ред други неща гърците успяват да заграбят и това. А защо не допускат да участват траки в състезанията е повече от ясно - боят се от физическата и духовната им мощ!
Засега нямам много доказателства, но дълбоко в себе си съм убеден, че съм прав. Ако можеш напиши нещо по въпроса.
цитирай
105. sparotok - Олимп и Пелопс
05.09.2011 17:02
анонимен написа:
Kandaon
Браво Спароток, чудесна работа си свършил отново. Логика, доказателства.. всичко е на ниво.
Това, което си мисля сега е, че Олимпийските игри също са тракийски. Техният основател Пелопс е син на Тантал, а той е син на Зевс (а както всички знаем Зевс е древно трако-пеласгийско божество присвоено от гърците, следователно Тантал и Пелопс са трако-пеласги). А и самите игри се организират около надгробието на Пелопс - абсолютно в духа на тракийските традиции, както ти пишеш по-нагоре. Светилището в Олимпия и самите игри са с древен тракийски корен, но както ред други неща гърците успяват да заграбят и това. А защо не допускат да участват траки в състезанията е повече от ясно - боят се от физическата и духовната им мощ!
Засега нямам много доказателства, но дълбоко в себе си съм убеден, че съм прав. Ако можеш напиши нещо по въпроса.


Олимпия идва от оронима Олимп, това е име, което е обяснимо на български, а не на гръцки. Според езиковедите Олимп означава място с отломки, скалисто място, като етимологията се дава със санскритския глагол ЛУМПАТИ - лупам, ломя, разбивам. Нали е излишно да добавям, че Олимп се тълкува и с ЛОМЯ, ЛУМЯ ( диал.), ЛУПАМ...

Има Олимп в Тесалия, която е била дом на древните пеласги, другия Олимп е в Мала Азия, той е наричан Мизийския Олимп. Според Д. Хоматиан край него са живели българи - Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи3, които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила4 на Александър от разположения край Бруса5 Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия.6

http://www.kroraina.com/knigi/bugarash/ko/kratkozhitie.html

Ето, името на планините Олимп е обяснимо на български, а и има свидетелства, че българи са живели там. Следователно, много преди гърците да дойдат в днешните си земи, тази територия е била обитавана от наши предци.

Колкото до Пелопс, той си е тракиец. Неговата история напомня много тази на тракийския бог Дионис. И двамата биват убити като деца, а после съживени.

Напълно прав си, че Олимпийските игри в чест на Пелопс са типичен тракийски ритуал. Признавам най-откровено аз не се бях замислял по този въпрос. Благодаря ти много, че повдигна тази важна тема!

Поздрави!
цитирай
106. анонимен - Светилища
05.09.2011 17:43
Kandaon
Въобще пристигайки на Балканите, гърците се сблъскват с една цялостна религиозна доктрина съставена от митове, светилища, мистерии и ритуали, която се е формирала и функционира от векове (даже хилядолетия). Олимпия, Додона, Елевзина, Делфи и още много др. са все стари, предгръцки (разбирайте тракийски) светилища, които гърците изземат. Най-знаменателен е примерът със светилището и мистериите на о. Самотраки. По същия начин и останалите светилища, игри и мистерии стават "гръцки" няколко века по-рано.
За всяко едно си заслужава да се посвети отделна статия.
А колко ли още подобни случай са скрити?
цитирай
107. sparotok - светилища
05.09.2011 17:48
анонимен написа:
Kandaon
Въобще пристигайки на Балканите, гърците се сблъскват с една цялостна религиозна доктрина съставена от митове, светилища, мистерии и ритуали, която се е формирала и функционира от векове (даже хилядолетия). Олимпия, Додона, Елевзина, Делфи и още много др. са все стари, предгръцки (разбирайте тракийски) светилища, които гърците изземат. Най-знаменателен е примерът със светилището и мистериите на о. Самотраки. По същия начин и останалите светилища, игри и мистерии стават "гръцки" няколко века по-рано.
За всяко едно си заслужава да се посвети отделна статия.
А колко ли още подобни случай са скрити?


Имаш право, изконните трако-пеласгийски светилища биват наречени гръцки след време...имената обаче пазят истината:)
цитирай
108. sparotok - !
05.09.2011 17:50
анонимен написа:
MNOGO WE MI BADE INTERESTNO ,DA OTGOVORIAT, NA (ANONIMEN - 101- GAR4ETO) - MGLISHEV, IULKO, ILI JOYSI...POZELANIE...


Eдва ли ще стане това...
цитирай
109. sparotok - това ми хареса
05.09.2011 17:51
killuminati написа:
Аз като буден "конспиратор" ми стига ФАКТА, че има ГЪРЦИ, които знаят български език и влизат да "си губят времето" като четат наши блогове. :)
Като изключа десетките антични автори, доказателствата от лингвистиката, топонимите, хидронимите и т.н.
Какво виждам?! Едни гърци, дето страхливо крещят "неее това не е вярно" и то без да дават НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, а само разчитат на стереотипи, папагалщина и невежеството на масите (същото като джойсито).

И въпреки всичко, гърци - ШАПКА ВИ СВАЛЯМ! Защото държите на събратята си и сте обединени!
Поздрави от мен и пожелавам следното:
Дано един ден си подадем ръка и ние и вие да разберем, че българите са наследници на белазгите (от които идат "траките"), и вие също!
:*


Това ми хареса!!!

Поздрави!
цитирай
110. анонимен - ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО
05.09.2011 19:24
ПАВЕЛЕ,ЗНАЧИ ПЕЛОПС, КОИТО Е ДЯДО НА АГАМЕМНОН,МЕНЕЛАИ И ОРЕСТЕС, КОИТО ПЪК КОЛЯТ БЕЗСПИР ТРОЯНЦИТЕ СА ТРАКО-ПЕЛАЗГИ ,А?!!?!?!?!?!?!
ХАХАХ

КАКВИ ТРАКИ СТЕ БРЕ..КАКВИ ПЕЛАЗГИ...БРЕ ШАШАВА ЛУДА ПАСМИНА
цитирай
111. barbarian - Не приятелю,
05.09.2011 20:19
bgwest написа:
get написа:
bgwest написа:
...Умира някой от първенците и още,докато е топъл,се организират тези "игри" и "единоборства".Ако,някой иска да застане на неговото място,взима меча и.....
...става лидер...или умира в единоборство.
Тези,които са нямали кураж и достойнство да вземат меча в ръка,са създали лека полека друга система на управление.Така наречената "демокрация".Оттогава света се управлява от хитри и мазни хомосексуалистчета.
Ми така си е....с бюлетина е лесно.Не е като да държиш меч в единоборство,очи в очи.

- Трябва да направя справка ... но мисля бе от Р. Грейвз "Златната клонка", тоест всеки герой може да предизвика несправедливият цар и влезе в двубой с него ! Като се е смятало, че бог ще вземе страната на достойния ... Божий съд ! :)

от Гет ктист

Ей тва го разбирам,аз,като демокрация.Тая педерастия/извинявам се/е непонятна за мен.
"Демокрация"......оле мамо....Педерастия създадена от хомосексуалисти....Това е сегашният СВЯТ.


не са ПЕДЕРАСТИ, а са силни еврейски, гръцки, английски и другонационални ИКОНОМИСТИ И БИЗНЕСМЕНИ, които си направиха система наречена "Демокрация" за да командват лесно парада. Най си го улесниха процеса в Америка, без значение кой е на власт Бил Гейтс, Пепси и Кокакола са на печалба. Да не говорим за традиционно богатите американски семейства от типа на Ротшилд и компания.
цитирай
112. nikikm - ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО
05.09.2011 20:56
Братко,грък от Черна Атина.Бе, американците що ви вземат за мезе и ви правят черни,че и снимки...Бялото ясно,-от тракиотите,дето не ги харесвате,но не ни ги давате.Че и късничко сте дошли,че и беднички и всичко са ви дали,което не сте откраднали де.И сега хем неуки и прости гости,хем се пъчите пред стопаните и се дуете,като пауни.Приличате на цветен балон,мноого голям,дето му трябва една карфичка.Ами намерихте си карфичката тук, в тоя блог.Даже повече са карфичките,макар една да стига.И свиквай брато,още има.Взимай редовно хапчета и ходи на преглед.За твое добро те съветвам,ние не сме лоши хора.Вземеш ли да пишеш с малки букви и прилично-оздравял си!От сърце ти го желая!
цитирай
113. vbu - 103. get Гет, колко пъти ще ти казвам да вземеш до го научиш тоя гръцки!
08.09.2011 00:36
Затова ги говориш по шапката си. Или пък ако го знаеш и нарочно ги говориш такива е още по - зле, нарича се манипулация. Всеки начетен и зрящ (не сляп) човек прави разлика между "T" и "Th -TH". Ти не можеш ли да ги различиш? По съм склонен да приема, че го правиш нарочно.
ЗАБЕЛЕЖЕТЕ!!! Thrax - тракиец (Thraki - Thrakiotis) е на светлинни години от Trak - уплаха. Както и Trakadoros - просяк от THrasos - наглост и THrasis - нагъл. Пиша на латиница тъй като гръцкият шрифт не излиза. Така, че по вероятно древните гърци да са наричали със събирателното за всички северни за тях племена прозвище "наглеци" а не "бурни неистово силни страховити бойци". Възможно е също да са наречени THrakes от гръцкото THraka - пепел, въглени защото са били немити и опушени или тъмнокожи. Така им се пада на траките - като не са се кръстели сами, който ги е кръщавал им е давал каквото име си е искал. Разбира се, играта на думи е интересна, но безплодна. Херодот пък e писал за Thriikes - траки и Thriiki - Тракия.

Кентаврите са чисто гръцко явление и наименование. Според някои древни автори, но, разбира се, няма да твърдя, че тази е единствената истина. Та кентаврите са били нещо като каубои. Водели са волските стада, яздели са кон, и са имали едно дълго и тънко копие или пръчка, с която са мушкали - бодели непослушните добичета. Едно от значението на думата "кент(д)о" е бодя - пронизвам, а пък таврос е бик. Така, че кентаврос е този който пробожда бика. Също като медицинският термин "parakentisi" - пункция.

От ВБУ Василевс бриго-фригийский до Гет thrakийский.
цитирай
114. get - - Кой гръцки vbu ? - този който го зоват "класически" и го изучавате в университети ли ? - Благодаря, Не !!
08.09.2011 23:33
vbu написа:
Затова ги говориш по шапката си. Или пък ако го знаеш и нарочно ги говориш такива е още по - зле, нарича се манипулация. Всеки начетен и зрящ (не сляп) човек прави разлика между "T" и "Th -TH". Ти не можеш ли да ги различиш? По съм склонен да приема, че го правиш нарочно.
ЗАБЕЛЕЖЕТЕ!!! Thrax - тракиец (Thraki - Thrakiotis) е на светлинни години от Trak - уплаха. Както и Trakadoros - просяк от THrasos - наглост и THrasis - нагъл. ... Възможно е също да са наречени THrakes от гръцкото THraka - пепел, въглени защото са били немити и опушени или тъмнокожи. Така им се пада на траките - като не са се кръстели сами, който ги е кръщавал им е давал каквото име си е искал. Разбира се, играта на думи е интересна, но безплодна. Херодот пък e писал за Thriikes - траки и Thriiki - Тракия.

Кентаврите са чисто гръцко явление и наименование. Според някои древни автори, но, разбира се, няма да твърдя, че тази е единствената истина. ... Водели са волските стада, яздели са кон, и са имали едно дълго и тънко копие или пръчка, с която са мушкали - бодели непослушните добичета. Едно от значението на думата "кент(д)о" е бодя - пронизвам, а пък таврос е бик. Така, че кентаврос е този който пробожда бика. Също като медицинският термин "parakentisi" - пункция.

От ВБУ Василевс бриго-фригийский до Гет thrakийский.


- Що се държите, като ощипан ? - дългото "копие"" се нарича "остен" КАН+Таурус, не е Кент+Аурус ... със същият успех мога да ви го преведа, като подКАНва(ч) ... подКАРва(ч)-телетата. Плюс това КАН, го имаме документирано при Тир(таур)ците и Сид(зид)онците, които живеят до Тавърските/Таур(о)ските планини !! При тях се среща думата КАН(ос) със значение "Предводител", "Водач" !! Също Господ-дар ?! :) - Е кво излиза накрая ?!

- Пък да не взема да Ви говоря за един бог занаятчия, от 15-то столетие ВС с име Дам-на-мене(ус) - Хехе - (това е "гръцко" произношение на името) !! :((

написа боу"ил Гет изразяващ б/воул(ята) в БоуЛевТера/и(она)
цитирай
115. vbu - 118. get - - Кой гръцки vbu - В никакъв случай гетския гръцки.
09.09.2011 11:10
Не можеш да направиш разлика между "T" и "TH" и си тръгнал да ми правиш анализ на такава сложна за тебе дума като kentauros. Пак ще ти обясня, като на блондинка, думата с гръцкото й значение, а пък ти си я тълкувай и на китайски ако искаш. Даже може да си вярваш, че наистина е имало създания наполовина хора и наполовина коне.
Kent(d)o - kent(d)rizo - д в кавичките е фонетичната стойност на т - е глагол. Оттам бодя - пробождам бика. Както водопроводчик - прокарвам вода, землемер - измервам меря земята, пешеходец - ходя пеша и много други.
цитирай
116. get - - Уважаеми, ако целта ви е лични нападки целящи не разговор по същество ... а обиди - ДА ПРИКЛЮЧВАМЕ ?!
09.09.2011 22:07
vbu написа:
Не можеш да направиш разлика между "T" и "TH" и си тръгнал да ми правиш анализ на такава сложна за тебе дума като kentauros. Пак ще ти обясня, като на блондинка, думата с гръцкото й значение, а пък ти си я тълкувай и на китайски ако искаш. Даже може да си вярваш, че наистина е имало създания наполовина хора и наполовина коне.
Kent(d)o - kent(d)rizo - д в кавичките е фонетичната стойност на т - е глагол. Оттам бодя - пробождам бика. Както водопроводчик - прокарвам вода, землемер - измервам меря земята, пешеходец - ходя пеша и много други.

- Защо се предоверявате на това - Какво са казали "византийците" (!) относно значението(първоначалният смисъл) на дадена дума ?
- За пример ще ви дам етногеографският речник «Ethnica» («Описание на народите») (!) - наясно ли сте със съдържанието и целта на написването на същият !
- Ясно ли ви е какво е движело при написването, авторът му Стефан Византийски !
- Подлагали ли сте на критично осмисляне личността и делото на самият автор(и други като него !) ?

- Отново казвам ако ще да се обиждаме, сметнете че, сте го постигнали - ако ще говорим, като хора с култура и интелект с цел изясняване двусмислени въпроси ... поне сменете тона !!

написа боу"ил Гет изразяващ б/воул(ята) в БоуЛевТера/и(она)
цитирай
117. kasnaprolet9999 - Беше ми много интересно, но за ра...
11.09.2011 20:17
Беше ми много интересно, но за разлика от теб не бих искала да присъствам на такова жестоко забавление, където се убиват хора за удоволствието на тълпите. Времената са били диви и сигурно си е било нормално всичко това, но ако имаше машина на времето бих отишла на по-приятни места. Например бих искала да видя Орфей и да го послушам как свири на своята флейта. Поздрави!!
цитирай
118. sparotok - Орфей
11.09.2011 21:37
kasnaprolet9999 написа:
Беше ми много интересно, но за разлика от теб не бих искала да присъствам на такова жестоко забавление, където се убиват хора за удоволствието на тълпите. Времената са били диви и сигурно си е било нормално всичко това, но ако имаше машина на времето бих отишла на по-приятни места. Например бих искала да видя Орфей и да го послушам как свири на своята флейта. Поздрави!!


Ако имах избор - да чуя Орфей, или да видя Колозея, нямаше да се бавя нито миг, а щях да избера тракийския музикант...

Поздрави!
цитирай
119. get - - Уважаеми sparotok - разчитах на коструктивен разговор по темата - но уви опонентите определено ... !!
12.09.2011 17:37
предпочетоха нападките пред конструктивният диалог !
- Това определено повлия и мен, така че, не се изкоментира най-същественото за "гладиаторските борби" .
- В речници и литература се твърди , че това идва от "римският" меч Gladius !!
- Най-добилото популярност обяснение е, че това е борба м/у въоръжени роби. - Така ли е - мисля не ?!

- По-скоро първоначално това е борба м/у двама волонтири, която се извършва за честване паметта на Велик воин !
- Сражаващите са използвали меч Gladius (КОЙТО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ (!!) НАИМЕНОВАНИЕТО му ПРОИЗХОЖДА ОТ !?? ... ancient Indo-European languages имаща значение ГЛАДЪК-ОГЛАДЕН-ЗАВЪРШЕН , която етимолозите свързват с отбележете(?!):
- Old High German "glat"
- Old Norse "gladеr"
и Old Bulgarian: ГЛАДЪК (gladak) !!

- От тук (?) ТЪЙ КАТО ОТ (4-ти в. пр.Хр датират тези данни за чествания !! гладиаторски борби)

- Второ - имайки предвид, какви са били контактите на латини ... и откога, с "германи" и "скандинавци"(тоест, не по-рано от 1-ви век пр.Хр.)
- Елементарно е (!!) да познаем от какъв език е произхода на думата ... :))) Най-вероятно от "тюркския" ... на препускащите към това историческо време, в степите на централна Азия "пра"българи ?!! :))) ... както е според теориите, на нашите "златни" историци !!

Във връзка с това ти изказване !
[quote=sparotok]
Ако имах избор - да чуя Орфей, или да видя Колизея, нямаше да се бавя нито миг, а щях да избера тракийския музикант...
[quote]
- Във връзка с изказването ти !?? - Приеми, че това(което написах) е изпято в песен, от Орфей !! :)

от Гет ктист

цитирай
120. solinvictus - Гладиаторите са били професион...
13.09.2011 20:30
Гладиаторите са били професионални бойци.Профани твърдят ,че били роби.Тракийски е меча с който се назовават а не келтски!
Знакът IYI го има на една определена каста която е организирала тези борби.Тя е била висша!Нещо като ДС!
Римският надпис от където го взех и обясненията са точно за тази каста!
поздрави

п.п. мисля че розетата от плиска е уред за определяне на кой с кого да се бие!Нещо като теглене на жребий при Тях(гладиаторите) има подобен уред но не е като нашият!
цитирай
121. sparotok - gladius
13.09.2011 23:45
solinvictus написа:
Гладиаторите са били професионални бойци.Профани твърдят ,че били роби.Тракийски е меча с който се назовават а не келтски!
Знакът IYI го има на една определена каста която е организирала тези борби.Тя е била висша!Нещо като ДС!
Римският надпис от където го взех и обясненията са точно за тази каста!
поздрави

п.п. мисля че розетата от плиска е уред за определяне на кой с кого да се бие!Нещо като теглене на жребий при Тях(гладиаторите) има подобен уред но не е като нашият!


Има смисъл в твърдението на Гет, че гладий е свързано с гладък.
Според мен обаче гладий идва от кледиво ( галски меч), а думата кледиво е сродна на нашата кладиво.
цитирай
122. get - - Може би е някакво пояснение, относно свойство или качество ??
14.09.2011 22:38
sparotok написа:
solinvictus написа:
Гладиаторите са били професионални бойци.Профани твърдят ,че били роби.Тракийски е меча с който се назовават а не келтски!
Знакът IYI го има на една определена каста която е организирала тези борби.Тя е била висша!Нещо като ДС!
Римският надпис от където го взех и обясненията са точно за тази каста!
поздрави

п.п. мисля че розетата от плиска е уред за определяне на кой с кого да се бие!Нещо като теглене на жребий при Тях(гладиаторите) има подобен уред но не е като нашият!


Има смисъл в твърдението на Гет, че гладий е свързано с гладък.
Според мен обаче гладий идва от кледиво ( галски меч), а думата кледиво е сродна на нашата кладиво.


- "КЛАДиво" (в смисъла на съществително) е чук ? - ако го ползваме дословно, то ще получим производни ... из-до-очукам и др. п. ?!
- Но да не пропускаме основната идея(а)(тази дума от гръцки ли идва ?) :)) - Та да се върна на основният Въпрос ? - при първоначалното ЗНАЧЕНИЕ-ИДЕЯ ... честване паметта(завета) на "Велик воин" ?!! - от тук основният смисъл ВЕРОЯТНО Е (?) - Продължавам, довършен, завършвам ... ЗАВЪРШЕН от което пък е и близката смислово Съвършен ?!
- Хрумва ми и думата "КЛАД-съкровище" от старобългарският ... руски !? :))

от Гет ктист
цитирай
123. spartaktrakieca - Поздрави за Блога :)))
24.03.2012 22:12
Поздрави за Блога :)))
цитирай
124. dolsineq - За мъжете е разбираемо да обичат ...
01.01.2013 18:24
За мъжете е разбираемо да обичат подобни зрелища, изненадват ме жените на картината...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13967894
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031