Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2011 16:46 - ИРАНСКИ БОГ ЛИ Е МИТРА?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 61636 Коментари: 109 Гласове:
96

Последна промяна: 21.07.2011 22:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                 

                          
ИРАНСКИ БОГ ЛИ Е МИТРА?

 

 

Митра, наричан още Непобедимото Слънце е древен бог почитан от много народи. Името му е споменато в свещените книги Риг Веда и Зенд Авеста. Неговите храмове са разпръснати върху едно огромна територия - от Армения и Сирия до Испания и Фанция, от Шотландия и Белгия до Египет и Либия. На три континента различни хора са се кланяли на мистичното божество облечено с тракийски дрехи.

Днес се смята, че през  I-ви век войници от V-ти легион на император Веспасиян са пренесли култа към Митра от Мала Азия в ...нашата Добруджа (C.A.Wauters, Mithras, стр. 25).По-късно служещи от VIII-ми легион, в Мизия биват стационарини в Германия и така вярата в богът на светлината е била разпространена на нашия континент... ( F.Cumont, Mysteries of Mithra, London, 1093, стр. 52)
  

                                        image

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/19/MithraReliefvert.jpg

 

 

Преди около хиляда и седемстотин години поклонниците на Митра  са били повече отколкото тези на Христос. Благодарение на високата си популярност сред войниците на Римската Империя, култът към слънчевото божество преживява своя апогей. Всъщност не е имало особена разлика в добродетелите на митраизма и християнството. Това е станало причина за техния бърз синтез, денят на Митра –двадесет и пети декември, бива приет за дата на рождеството на Спасителя. Вярата в победата на доброто и светлината намират продължение в следването на Христовото учение, което проповядва любов и милосърдие както и митраизма...

 

Как и кога обаче се е зародил митраизма, кой е първия народ имащ култ към Митра, какво означава името на това божество? Повечето хора смятат митраизма за източна религия, Митра дори е обявен за ирански бог...дали е така обаче? Да оставим на страна различните мнения и да погледнем фактите.

 

Първото споменаване на бог Митра ( под името Митрасил) е станало не в Иран, или Индия, а в Мала Азия обитавана от траки още в най-дълбока древност. До нас е достигнал един древен документ – мирния договор между хетския цар Супилилиума и митанския владетел Шативаза. Текстът е датиран 1400-1380 пр. Христа (C.A.Wauters, Mithras, Anks-Hermes BV, 1985, p. 13). Митра (Митрасил) е почитан от митаните, които са били най-добрите бойци-колесничари и коневъдци (както и траките). При тях името на бога на слъцето е документирано повече от хиляда години по-рано отколкото в най-ранните санскритски и авестийски писания. Някои смятат, че митаните са индо-арийци, дошли в Мала Азия от Индия, но това е невъзможно защото нито по печатите на Мохенджо Даро, Лотал, Харапа, нито по скали и т.н. има изображения на коне, или пък са намерени останки от коне ( в периода 2100-1700 пр.Христа)...а както вече отбелязахме митаните (чийто бог е Митра) са конен народ и то един от най-силните за времето си. Не трябва да забравяме, че конят е опитомен в черноморските степи, а не в Индия. Пак в черноморските степи са най-ранните могилни погребения като тези на арийците... Най-ранното изображение на свастиката –арийски слънчев символ, е намерено в...България, Варненския некропол – пето хилядолетие преди Христа...

 

Известния езиковед Б. Хрозни отъждествява имената митани и меди (мидийци) в Ancient History of Western Asia, India and Crete, Artia, 1952, p.113. Това обяснава твърдението на К.Ваутерс, че името на Митра не е персийско, а принадлежи на медите (C.A.Wauters, Mithras, р,19). За този древен народ, от чиито среди произхожда великия Заратустра се знае твърде малко и поради това някои смятат медите за азиаци по произход. Това обаче не отговаря на истината, тези хора само са оказали културно и езиково влияние върху редица азиатски народи. Според Херодот старите перси са били покорени от медите в далечното минало ( История I-102). Като всеки подвластен народ дедите на иранците са взаимствали много неща от медите, на които по право принадлежи култа към Митра.

 

Нека видим чии роднини са медите. Плиний Стари свидетелства, че медите са предци на сарматите ( Естествена История, VI-v-19). Прокопий пък допълва, че сарматите принадлежат на семейството на гетите (История на Войните III-ii-2-3). Гетите обаче са тракийски народ, който през VII-ми  век се свързва в съюз със своите близки роднини мизите (наречени още българи) и така независимостта на Дунавска България е извоювана.

 

За мнозина звучи странно, нали? Трудно е да се възприеме веднага, че ние имаме връзка със сарматите, а и с медите, чийто бог е Митра. Нека разгледаме обаче още едно свидетелство на Херодот. Бащата на историята твърди, че на север от река Дунав, чак до Адриатическия залив (днешна Словения) земите били обитавани от хора наречени сигини, те били от рода на медите и били облечени като тях

( История -V-9). В описания регион  топонимите и хидронимите са обясними на тракийски  език. Намиращите се на север от Дунав селища и реки като Руси Дава, Аки Дава, Бури Дава, Пата Виса, На Бари(с), са сродни на локализираните на юг от Дунав- Капи Дава, Бреге Дава, Виса, Темон Бари...Материалната култура от делтата на Дунава до Адриатическия залив е тракийска, погребенията също са от тракийски тип. Това е доказателство, че медите и произхождащите от тях сигини принадлежат на тракийската общност. Това, че някои тракийски племена са мигрирали в Азия не ги прави автоматично азиатци по произход.

 

Да се върнем на Митра и да разгледаме по-подробно особеностите около него. В договора на Шативаза и Супилилиума се споменават и други богове, а именно Варуна. В “Риг Веда” Митра е почти винаги заедно с Варуна, говори се даже за Митра-Варуна. В двадесет и четири песни на “Риг Веда” Митра е споменат заедно с Варуна, и един път сам ( H.W. Obbink, Cybele, Isis, Mithras, De Erven F.Bon N.V. 1965, p. 95-96). За името на Варуна са правени много спекулации, свързват го с дъжда, водата, покритие...но забравят, че се касае за аспект на слънцето. Варуна се обяснява прекрасно със старобългарската дума ВАРЪ жега, горещина. Жегата и горещината пасват съвсем логично на слънцето. Наставката УНА във Варуна е също наша, тя отговаря на УНЪ в Гостунъ (стар български княз), среща се също и в български лични имена като Баткун, Благун, Драгун, Славун, Добрун, Перун, Ярун, Белуна, Братуна...Виждаме, че не само етимологията, но и морфологията на името Варуна са български.

 

Какво би било тълкуването на името на Митра тогава...то трябва също да отговаря на някакво качество на слънцето понеже както Митра, така и Варуна са имена, аспекти на слънцето. Името Митра означава светлия, чистия и е изведено от старобългарските думи МЫТИ – мия, правя чист, почиствам, МЫТО-награда, дар, заплащане ...в злато – сияен метал( мидха е индо-арийската дума за награда, заплащане). Абсолютно същата семантика притежава и едно друго индо-арийско име на слънцето - Читра Аркис. Читра означава чист, сияен, светъл, а аркис отговаря на яркост.

 

Митра е едно от най-древните тракийски имена на слънцето. Не случайно този бог се изобразява с тракийски дрехи,  такива каквито са носили гетите и фригите, които са почитали божеството на светлината под името Митра Бата - Господаря Митра. (фригийски надпис Nphr. – 48).

 
image

 

http://en.wikipedia.org/wiki/File:KunsthistorischesMuseumMithrabulSacrifice.jpg

 

Ето как са изглеждали траките от племето фриги

image
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Phrygians.jpg

 

 

А ето и представител на тракийското племе гети

                                      image


Следва да се отговори на въпроса – След като Митра е по произход тракийско божество как култа към него попада в Персия и Индия? Отговора е лесен, има доста исторически извори свидетелстващи за тракийски поход към Индия. Старите автори   Филострат,  Еврипид, Хигиний, Цицерон, Сенека, Аполодор, Овидий, Ноний, Плиний и др. говорят за това. Ариан дори приписва на тракиеца Дионис създаването на индийската цивилизация, като добавя, че Дионис дал и религия на индийците. Религията на индийците е запечатана във Ведите където са споменати Митра и Варуна. (Обърнете внимание, че веда е тъждествено на старобългарската ведь-знание).

 

От Херодот пък знаем, че медите ( сродни на тракийските гети) са покорили персите в древността и са ги повлияли значително. Персийската сатрапска система на управление била взаимствана от медите ( История – I- 134).Ето, никак не е трудно да се обясни как вярата  в древното тракийско божество попада сред перси и индийци.

 

Някои ще попитат -Защо тогава Митра не е известен като тракийски бог? В интерес на истината и археолози, и езиковеди знаят прекрасно, че Митра е тракийски бог, знае се много добре, че фригите са почитали слънцето под името Митра Бата. Името на тракийския бог се чете пределно ясно на надпис Nphr. – 48. Епитетът Бата обаче май е неудобен за някои личности понеже показва връзка с българските лични имена Бат, Бато, Батой..( Бат Баян означава господаря Баян). Премълчаването на тези изключително важни подробности определено не е научен метод. С укриването на тези данни се създава една изкривена и неверна историческа картина...

 

Има и други фактори допринесли за слабата известност на факта, че траките са почитали Митра много преди римляните, и др. европейски народи. Не трябва да забравяме, че култа към Непобедимото Слънце първоначално не е бил всенародна религия, а мистерия предназначена за ограничен брой хора. Това е основната причина да се знае твърде малко за ранното почитане на Митра в Тракия. Всъщност на Софокъл е било известно, че слънцето е върховен тракийски бог ( Д.Попов, Гръцките интелектуалци и Тракийския свят, Издат. Лик, София, 2010, стр.98)...По неизвестни причини по-късните автори премълчават това...

 

Ето и нещо друго, през V-ти век преди Христа Херодот смята, че траките имат малко богове: Арес, Дионис, Артемида и Хермес (История, IV-7). Благодарение на посветителски надписи, а и сведения на други стари автори става ясно, че предците ни са почитали много други божества. Според Владимир Георгиев до втората половина на 20-ти век са изследвани около 160 тракийски теонима.( V.Georgiev, La Religion Thrace, Noi Tracii, XII-104-105, IulieAug. 1983, s. 9-14). Тези данни показват колко малко са знаели гърци, римляни и др.  за религията на нашите предци. Напълно естествено е, че след като култа към Митра е бил мистерия, той  е останал дълго време незабелязан.

 

Още един пример може да се даде със Сбелсурд. Херодот изобщо не споменава този тракийски бог, Тукидит, Страбон, Плиний, Мела също не са го забелязали, но е факт, че Сбелсурд е тракийско божество, чийто култ е преминал дори при келтите (A.Holder, Altkeltischer Sprachschatz- Belsurdos).

 

Влиянието на траките върху европейските народи е огромно. Тракийските Арес, Дионис, Атис, Бендида, Кибела, Земела, Сбелсурд, Берекинтия са почитани от гърци, римляни, етруски и келти. Иполит дори твърди, че религията на келтските друиди е основана върху учението на тракиеца Залмоксис. Щом толкова много тракийски божества, а и доктрини са били приети от други народи, то какво пречи Митра да е бил приет от перси и индийци?

 

Прочели написаното до тук, вярвате ли още на лъжата, че Митра е ирански бог? Уверихте ли се колко много е премълчано, колко информация е скрита? Всеки  непредубеден изследовател би определил Митра за древно тракийско божество, чийто култ е приет от индийци и перси благодарение на тракийските миграции в Средна Азия.

 

1.Имаме исторически извори за  тракийски поход към земите на перси и индийци.

 

2.Има историческо свидетелство, за това, че траки дават религия на индийците.

 

3.Има исторически извор за това, че принадлежащите на тракийската общност меди са повлияли персите.

 

4.Съществуват археологически находки от Средна Азия имащи прототипи в Тракия. Това показва, че историческите извори отговарят на истината.

 

5.Името на Митра не е персийско, а медийско, този народ пък е сроден на траките.

 

6.Митра е представян като тракиец, облечен е с тракийски дрехи.

 

7.Траките го почитат под името Митра Бата, като частицата бата означава господар.

 

8.В митраистките мистерии се жертва бик, а при персите това е нещо непознато. За сметка на това тракийските култове познават тавроктонията.

 

9.Софокъл свидетелства за това, че слънцето е върховния бог на траките.

 

Могат да се добавят още неща, но това не е необходимо. Всеки може сам за себе си да сравни и да отсъди дали това, което е знаел е било верно и дали не е редно да бъде внесена промяна в дадени твърдения? Новите данни би трябвало да доведат до нови изводи, това е принципът на науката, в нея няма място за догми и закостенели вярвания.

 

Осъзнавам много добре, че официално признание за тракийските корени на Митра няма да дойде скоро. Основния проблем се състои в това, че митраизма е повлиял много други религии, а с това и народите изповядващи ги...Кой ще даде просто ей така на нас българите заслуженето признание, а и уважение? Ние сами трябва да си го поискаме и да го заслужим борейки се упорито за истината. Няма лесни неща на тоя свят, без усилия не се постига нищо. Важното е да знаем, че имаме нужната сила, тя трябва само да се фокусира в правилната насока. Да започнем да търсим какво ни обединява, не това, което ни дели. Да пазим това, което е общо за нас, а не да се кланяме на чуждото. Живеем в трудни времена, но и на предците ни не е било леко. Земята ни е опожарявана, ограбвана, хората прогонвани на далеч...и все пак предците ни са се съвземали отново и отново. Те са успели да го направят защото са имали силна духовност.Били са хора на светлината, били са Българи! Нека бъдем и ние такива!

 

 

 

С този постинг си вземам довиждане с вас приятели. Няма да ме има около месец в блога, но нови постинги ще бъдат представяни всяка седмица от мои заместници.Аз тръгвам отново по планините, надявам се в края на август да мога да споделя с вас нещо много, много интересно. То е от изключителна важност за нашата история, а и за историята на Европа като цяло. Именно поради това обаче всичко трябва щателно да се провери...

 

Честно казано доста от вас ще ми липсват, блогът ни е хубаво място. Жалко само, че няма да съм в състояние на гостувам на любимите си блогъри и да гласувам за тях...Нищо, в края на лятото всичко ще е по старому, ако е рекъл Господ. Тогава ще ви разкажа и повече за себе си. Най –после някои ще видят как изглежда sparotok :)

 

Пожелавам ви весело и слънчево лято!

 




Гласувай:
96



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
21.07.2011 16:47
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
21.07.2011 16:52
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!

цитирай
3. анонимен - a tova e edno ot nai-naivnite ti hrumvania:
21.07.2011 17:03
Името Митра означава светлия, чистия и е изведено от старобългарските думи МЫТИ – мия, правя чист, почиствам
Абсолютно същата семантика притежава и едно друго индо-арийско име на слънцето - Читра Аркис. Читра означава чист, сияен, светъл, а аркис отговаря на яркост.
цитирай
4. sparotok - :)
21.07.2011 17:09
анонимен написа:
Името Митра означава светлия, чистия и е изведено от старобългарските думи МЫТИ – мия, правя чист, почиствам
Абсолютно същата семантика притежава и едно друго индо-арийско име на слънцето - Читра Аркис. Читра означава чист, сияен, светъл, а аркис отговаря на яркост.


Може и така да е, но това е моята позиция, която защитавам с аргументи, не с догми:)

Нека се придържаме към фактите
- Нито Митра е споменат първо като бог на перси, нито пък името му е персийско, това е признато вече.
-Богът се изобразява като тракиец, не като перс.

Това, че Митра значело приятел, съюз са само догадки на определена група хора. Както в санскрит, така и в авсетийски има много други думи както за приятел, така и за съюз...
цитирай
5. sparotok - !
21.07.2011 17:19
nikstan написа:
С пожелание за успешно творческо проучване.Успех.


Благодаря ти! Доста работа ме чака!
цитирай
6. algara - Успех!
21.07.2011 17:55
Нагреби пълни шепи планинска енергия и за нас!
цитирай
7. merlin68 - Успех в проучванията и приятно и...
21.07.2011 17:59
Успех в проучванията и приятно изкарване в планината.
цитирай
8. sparotok - !
21.07.2011 18:01
merlin68 написа:
Успех в проучванията и приятно изкарване в планината.


Благодаря ти! Със сигурност престоя ми в планините ще е приятен.
цитирай
9. dolsineq - Признавам си, че за пръв път чувам за ...
21.07.2011 18:02
Признавам си, че за пръв път чувам за този бог - Митра. По нашият край това име е доста разпространено, но нямах представа, че е толкова старо. Всъщност да разбирам, че с този постинг Павел, ти доказваш, че тракийската религия е най-старата религия в Европа и същевременно е повлияла в/у народите на Азия. Но мен нещо друго ме е впечатлило в култа към боговете при траките. Факта, че те възхваляват Слънцето, не е само техен обичай. Същото прави след време и Петър Дънов в "Бялото братство". Та може и да се опитват някой умници да ни изкарват крадци на чужди богове, но точно култа към Слънцето си е типично наш, а с какви имена ще се назовава едва ли има значение...
Слънце, усмивки и радост през ваканцията, Павел! :)
/Ако обичаш, изтрий анонимен коментар - 7. Нямам представа защо стана така./
цитирай
10. qbylkovcvqt - Завиждам ти за планините! У...
21.07.2011 18:02
Завиждам ти за планините!

Усмивки!
цитирай
11. sparotok - карловски балкан
21.07.2011 18:03
algara написа:
Нагреби пълни шепи планинска енергия и за нас!


Към 12-ти август ще съм в карловския балкан, дано ми остане време да оскоча до къщата на Левски!:)
цитирай
12. sparotok - слънце
21.07.2011 18:05
анонимен написа:
Признавам си, че за пръв път чувам за този бог - Митра. По нашият край това име е доста разпространено, но нямах представа, че е толкова старо. Всъщност да разбирам, че с този постинг Павел, ти доказваш, че тракийската религия е най-старата религия в Европа и същевременно е повлияла в/у народите на Азия. Но мен нещо друго ме е впечатлило в култа към боговете при траките. Факта, че те възхваляват Слънцето, не е само техен обичай. Същото прави след време и Петър Дънов в "Бялото братство". Та може и да се опитват някой умници да ни изкарват крадци на чужди богове, но точно култа към Слънцето си е типично наш, а с какви имена ще се назовава едва ли има значение...
Слънце, усмивки и радост през ваканцията, Павел! :)


Благодаря ти! Много народи почитат слънцето, но наистина при дедите ни траките култа е най-стар.
цитирай
13. sparotok - планина
21.07.2011 18:10
qbylkovcvqt написа:
Завиждам ти за планините!

Усмивки!


Планината е наистина невероятно място...а почивката си я заслужих, цяла година работя 7 дни в седмицата...

Поздрави!
цитирай
14. estolodu - Всъщност Митра и Христос са един и ...
21.07.2011 18:16
Всъщност Митра и Христос са един и същи бог - в цайтгайст е обяснено.
цитирай
15. merlin68 - Всъщност Митра и Христос са един и ...
21.07.2011 18:32
estolodu написа:
Всъщност Митра и Христос са един и същи бог - в цайтгайст е обяснено.


Не е толкова просто, с боговете нещата винаги са сложни:) Дори Христос е различен за много хора, затова има католици, православни и още хиляда секти:)
цитирай
16. анонимен - 15. estolodu
21.07.2011 18:37
estolodu написа:
Всъщност Митра и Христос са един и същи бог - в цайтгайст е обяснено.


В Православната Църква Митра се нарича Владишката корона.Над Светия Олтар се изобразява Слънцето с лика на Христос в центъра!
цитирай
17. vishnichka - Желая ти успех,
21.07.2011 18:41
проверката да даде резултат, който да те удовлетвори и подкрепи положения труд...
Приятна почивка, и безоблачно време в планината!:)
цитирай
18. qbylkovcvqt - Всъщност Митра и Христос са един и ...
21.07.2011 18:48
estolodu написа:
Всъщност Митра и Христос са един и същи бог - в цайтгайст е обяснено.


Различни са. Единият е езически, а другият християнски. Обяснението е много дълго.

В народните вярвания на народа ни, отразени в народните песни и предания, Митра е Вечно умиращият и раждащ се отново бог - това, което се случва на Коледа (езическият празник), раждането на Новото слънце. Има си и астрономическите обяснения. Езичеството е в кръвта ни, Християнството е привнесено и мисля си, че дали нарочно или не, християнските празници са се насложили върху езическите, за да се възприемат по-лесно. Рождество Христово е християнският празник - раждането на Христос, но той е нов бог, носи нови послания, макар в съществото си да е като стария - той не умира.
Мисля, че по-точно би било да се каже, че е наследник на Митра.
Аз лично дълбоко в душата си почитам Слънцето. :)
цитирай
19. qbylkovcvqt - Завиждам ти за планините! У...
21.07.2011 18:50
sparotok написа:
qbylkovcvqt написа:
Завиждам ти за планините!

Усмивки!


Планината е наистина невероятно място...а почивката си я заслужих, цяла година работя 7 дни в седмицата...

Поздрави!


Дааа, затова се появяваш все около един по нощите.
Ползотворна и пълноценна почивка ти желая!
цитирай
20. sparotok - малки часове
21.07.2011 19:12
qbylkovcvqt написа:
sparotok написа:
qbylkovcvqt написа:
Завиждам ти за планините!

Усмивки!


Планината е наистина невероятно място...а почивката си я заслужих, цяла година работя 7 дни в седмицата...

Поздрави!


Дааа, затова се появяваш все около един по нощите.
Ползотворна и пълноценна почивка ти желая!


Тази нощ бях зает до 4.00...понякога е така:)

Поздрави!
цитирай
21. sparotok - !
21.07.2011 19:15
vishnichka написа:
проверката да даде резултат, който да те удовлетвори и подкрепи положения труд...
Приятна почивка, и безоблачно време в планината!:)


Благодаря ти Виши! Снабдил съм се с всичко необходимо за планина, та дори и да завали няма да има проблем. До скоро!:)
цитирай
22. ckarlet - Поздрави и от мен за поредния инт...
21.07.2011 19:30
Поздрави и от мен за поредния интересен постинг!
Ще липсваш в блога, Sparotok!
Желая ти успех и ползотворна работа!
Ще те чакаме с нетърпение да ни разказваш и показваш!
Прекрасно лято в планината!
цитирай
23. анонимен - Веселба!
21.07.2011 19:33
qbylkovcvqt написа:
estolodu написа:
Всъщност Митра и Христос са един и същи бог - в цайтгайст е обяснено.


Различни са. Единият е езически, а другият християнски. Обяснението е много дълго.

В народните вярвания на народа ни, отразени в народните песни и предания, Митра е Вечно умиращият и раждащ се отново бог - това, което се случва на Коледа (езическият празник), раждането на Новото слънце. Има си и астрономическите обяснения. Езичеството е в кръвта ни, Християнството е привнесено и мисля си, че дали нарочно или не, християнските празници са се насложили върху езическите, за да се възприемат по-лесно. Рождество Христово е християнският празник - раждането на Христос, но той е нов бог, носи нови послания, макар в съществото си да е като стария - той не умира.
Мисля, че по-точно би било да се каже, че е наследник на Митра.
Аз лично дълбоко в душата си почитам Слънцето. :)


Като чета непросветени се забавлявам.
Слънцето е САМО ТВОРЕНИЕ БОЖИЕ!
Бог е ЕДИН!
Това ,че има еднаквост,само доказва ,че Христос е Въплатилият се Бог,който до преди това е имал друг начин на проявление,преди да изпрати Сина си!
Обясних ли го разбираемо и не толкова "дълго"!?
цитирай
24. sparotok - блог
21.07.2011 19:33
ckarlet написа:
Поздрави и от мен за поредния интересен постинг!
Ще липсваш в блога, Sparotok!
Желая ти успех и ползотворна работа!
Ще те чакаме с нетърпение да ни разказваш и показваш!
Прекрасно лято в планината!


Благодаря ти Скарлетче! Всяка седмица ще бъде представян нов постинг, подготвил съм достатъчно, дано заместващия ме направи добър избор:)
цитирай
25. estolodu - Всъщност Митра и Христос са един и ...
21.07.2011 19:49
qbylkovcvqt написа:
estolodu написа:
Всъщност Митра и Христос са един и същи бог - в цайтгайст е обяснено.


Различни са. Единият е езически, а другият християнски. Обяснението е много дълго.

В народните вярвания на народа ни, отразени в народните песни и предания, Митра е Вечно умиращият и раждащ се отново бог - това, което се случва на Коледа (езическият празник), раждането на Новото слънце. Има си и астрономическите обяснения. Езичеството е в кръвта ни, Християнството е привнесено и мисля си, че дали нарочно или не, християнските празници са се насложили върху езическите, за да се възприемат по-лесно. Рождество Христово е християнският празник - раждането на Христос, но той е нов бог, носи нови послания, макар в съществото си да е като стария - той не умира.
Мисля, че по-точно би било да се каже, че е наследник на Митра.
Аз лично дълбоко в душата си почитам Слънцето. :)

Изказах се неправилно. В началото си Християнството е било съвсем различно. Тогава двете религии (християнство и митразъм) на практика са били едни и същи, изповядвали са едно и също нещо - слънцето. Боговете в двете религии също са били еднакви. Затова и празниците съвпадат.
Едва по-късно християнството е било изменено както на римските папи им е било изгодно.
цитирай
26. nikikm - Какво друго,
21.07.2011 20:52
освен едно голямо благодаря,за светлината,която пръскаш!Всички Български Богове да са с теб и...те очакваме!Главно,бъди здрав,национално богатство си!
цитирай
27. sparotok - Българския Бог
21.07.2011 21:02
nikikm написа:
освен едно голямо благодаря,за светлината,която пръскаш!Всички Български Богове да са с теб и...те очакваме!Главно,бъди здрав,национално богатство си!


Благодаря ти! Напомни ми за едно великолепно стихотворение на Иван Вазов, пасва добре на днешната ситуация...

БЪЛГАРСКИЯТ БОГ

Тревожни дни, велики дни ! Не знам

прекарвал ли е друг народ такива.

триумфи, слава! – а сърцата нам

змия гризе, отрова в тях излива.

Душмани грозни с низки врагове

обграждат ни.Стихия на коварство!

На адска завист демонът реве

към младото, великото ни царство!

И хищни птици яростно кълват

меса ни живи, кръв ручи от рани...

Затуй ли нашите свети герои мрат-

да бъдем грабени, разкъсвани, обрани ?

Българио, треперя с твоя гнев,

треперя с твойта ярост безгранична,

треперя с яростта на бесний лев,

на кой, настръхнала, си днес прилична ;

треперя с целий негодующ свет

пред тоз позор; с душите възмутени

на твойте храбри синове без чет

по бойните полета покосени.

Но жив е българският бог. Той нас

в най-мрачни векове пази: пази ни

при Шипка, Сливница, Люлебургаз –

и днес той бди въз нашите съдбини.

И днес той бди въз нас, невидим страж

народен, и не ще да ни остави.

О, жив е българский бог, богът наш

велик, и чудеса за нази прави.

Защото правдата е с наший меч

и имаме велико тук призванье

и славна рол в историята веч

съдбата предвидлива начърта ни.

И пак ще одолейм ! И по-висок

ще бъде нашият полет свободни

въпреки всики сили преизподни !

О, жив е, жив е българският бог !




Февруари 1913


Прав е бил Вазов, истината е нашия меч, а съдбата ни е предначертала славна роля в историята...

Поздрави!
цитирай
28. d3bep - Няма да се повтарям подробно от п...
21.07.2011 21:33
Няма да се повтарям подробно от предния пост, нито да ям едно по едно "доказателствата". Само ще кажа че:
- в доста съмнителното тракийско наследство издърпвайки един изфабрикуван култ, мощно девалвираш и тракийското наследство в името на съмнителна сензация.

ДОбавям едно свидетелство, което си пропуснал:

Херодот:
"ПО-КЪСНО те се научиха да принасят жертви на небесната Афродита от АСИРИЙЦИТЕ и АРАБИТЕ. Асирийците я наричат Милита, Арабите - Алилат, а ПЕРСИЙЦИТЕ - МИТРА!!!!!!!!!!!!"(Πέρσαι δὲ Μίτραν)
Херодот: 1:131:3.

Плиний стари нарича митра.... Прическа. При АРАБИТЕ. Покрита с шапка, най често носена от жени.

Как мислиш, кореспондира ли с твърдението ми от вчера? Или, не заслужаваше внимание?

Добре е също така да ти спомена, че Митани са цигани в аристокрацията си и на техният език(койот ти нееднократно цитираш като източник) Митра значи договор, модифицирано е като мъжко име,(означава ,че само по себе си НЕ Е ИМЕ - шили е наставка за мъжко име в Митришили) и е ВПИСАНО В ДОГОВоР....МИТРИШУИЛ не е много близко до МИТРАВАРУНА. Без да намесвам транскрипцията. А митраваруна е нещо различно от персийската Митра. И още повече от римскяит култ. Имаш ужасно много за доказване, без слабостта на доказа ти дотук.

В крайна сметка спомни си какво ти казах за странното ти твърдение първия път.

И, да си дойдем на думата.

Изводът е: Персийският МИТРА НЯМА НИЩО ОБЩО с римския "митрически култ".
Ама нищо.
Отделно можем да извадим свидетелства, където жреците на Изида в ЕГИПЕТ ги наричат "жреци на Митра"...
Така че според мене си стъпил посред тресавището, но нейсе... Предполагам ,че целта на тая тема тук не е научна, а само популярност.

Всички автори, пишещи за митра, са голи интерпретатори, събрали физически несъбираеми свидетелства. Мислиш си че стъпваш на нещо, но отдолу потъваш.
Митра няма история. Даже в разкопките на Мохенджо Даро откриха богиня - майка, никакви Митри.

Поздрави!
цитирай
29. sparotok - до d3ver
21.07.2011 21:46
d3ver, няма как да докажеш, че митра на митански означава договор...

Чувал ли си за омонимите, митра - договор, приятел е само вариант на мишра - съедиен съм, заедно с някого съм, смесен съм, събирам, сговарям се... Ето от къде идват понятията за приятел и договор:)

mizra mf(%{A4})n. (prob. fr. a Iost %{miz} cf. under %{mikS}) mixed , mingled , blended , combined RV. &c. &c. (%{vacAMsi@mizrA} 1. %{kR} A. %{-kRNute} , to mingle words , talk together RV.

Ето ти и митански думи

тера -три
панза - пет
вартана -въртене
сани - сан, чин
асу ( кон, бързина) - оясвам се ( бързам)
цитирай
30. анонимен - какви безгранични глупости
21.07.2011 21:51
може да съчини неукия българин. да беше вложил тези усилия в нещо полезно и съзидателно. а после в кръчмата, дръж речи колкото искаш. ама първо работата...и тази другата трако-капацитетка за пръв път чувала Митра...поне се видя на какво ниво е фронтлайн агитката, за автора да не говорим (че там имаме едни съмнения дали нарочно не ги пуска тези фантасмагории да провери степента на наивност например)
между другото аз съм първият коментирал, ан.3. спароток обаче нито е видял заглавието, нито е разпознал собствения си цитат. затова пък се е впуснал в отговори и "доказателства", разбира се.
цитирай
31. dolsineq - Павел, попаднах на статията на Н. ...
21.07.2011 21:53
Павел, попаднах на статията на Н. Овчаров / http://www.smolyandnes.com/marshruti-i-atraktsii-po-sveta/bog-mitra-i-trakite-vadyat-kult-ot-zabvenie-i-tarsyat-vrazkata/ за бог Митра, който упорито твърди, че богът е персийски, но всъщност не това е важното. Видях, че си постнал барелефа с бог Митра и убития от него бик. Ще направя малко отклонение, като напомня, че Зевс подлъгва Европа именно като се превръща в бик /http://dolsineq.blog.bg/history/2011/07/11/minoiska-civilizaciia.781172/ . Имам усещането, че борбата за надмощие между цивилизациите се е пренесла и върху легендите.
цитирай
32. saury - Обичам светлината!
21.07.2011 21:57
Приятна ваканция! :)
цитирай
33. sparotok - светлина
21.07.2011 22:08
saury написа:
Приятна ваканция! :)


Благодаря ти! Аз също обичам светлината saury :)
цитирай
34. sparotok - бик
21.07.2011 22:10
dolsineq написа:
Павел, попаднах на статията на Н. Овчаров / http://www.smolyandnes.com/marshruti-i-atraktsii-po-sveta/bog-mitra-i-trakite-vadyat-kult-ot-zabvenie-i-tarsyat-vrazkata/ за бог Митра, който упорито твърди, че богът е персийски, но всъщност не това е важното. Видях, че си постнал барелефа с бог Митра и убития от него бик. Ще направя малко отклонение, като напомня, че Зевс подлъгва Европа именно като се превръща в бик /http://dolsineq.blog.bg/history/2011/07/11/minoiska-civilizaciia.781172/ . Имам усещането, че борбата за надмощие между цивилизациите се е пренесла и върху легендите.


Снеже, аз лично смятам, че едни от създателите на минойската цивилизация са траки и пеласги. В какви отношения са били с останалите (континенталните )траки и пелазги не зная...нищо чудно да са били съперници...
цитирай
35. sparotok - :))
21.07.2011 22:12
анонимен написа:
може да съчини неукия българин. да беше вложил тези усилия в нещо полезно и съзидателно. а после в кръчмата, дръж речи колкото искаш. ама първо работата...и тази другата трако-капацитетка за пръв път чувала Митра...поне се видя на какво ниво е фронтлайн агитката, за автора да не говорим (че там имаме едни съмнения дали нарочно не ги пуска тези фантасмагории да провери степента на наивност например)
между другото аз съм първият коментирал, ан.3. спароток обаче нито е видял заглавието, нито е разпознал собствения си цитат. затова пък се е впуснал в отговори и "доказателства", разбира се.


Нали не си мислиш, че някой ти се връзва:))
цитирай
36. zelas - На мен специално най-интересен ми е ...
21.07.2011 22:21
На мен специално най-интересен ми е въпросът с т. нар фригийска капа, с която е изобразен и Митра - защо присъствува толкова много в западно европейската масонска символика? Христос и той е изобразяван с фригийската капа, мисля.

Приятен отдих!
цитирай
37. sparotok - въпроси
21.07.2011 22:24
zelas написа:
На мен специално най-интересен ми е въпросът с т. нар фригийска капа, с която е изобразен и Митра - защо присъствува толкова много в западно европейската масонска символика? Христос и той е изобразяван с фригийската капа, мисля.

Приятен отдих!


Благодаря ти Пламене! Тези въпроси вълнуват и мен, но не зная отговора им.
цитирай
38. mt46 - Поздрав, Павел!
21.07.2011 22:30
Дали коренът на имената Димитър, Димитра, Митра... е -мит-? И дали са свързани с името на бог Митра?...
Приятни и ползотворни пътешествия в планината!... :))
цитирай
39. solinvictus - Добър пост, но това е само начало...
21.07.2011 22:35
Добър пост ,но това е само началото!В началото постнах едно инфо за всички конференции и дискусии които са се водили в Европа и Близкия изток с участието на всички държави в които има артефакти и информация за Митра.
Български учени (незнам дали са взели участие ,пък и защо ? ние сме некакви туркски номади хахаха )
Та в тези конференции са се обяснявали точно за това но бягат от "ТРАКИТЕ" неглижират ги,игнорират ги тотално за да могат да присвоят после всичко!
В България и не само а на Балканите са открити много храмове ,които после ристяните са ги присвоили и са почнали да надграждат ... а после ги изоставят (вече са почнали да зимат по някой лев от миряните и са забогатели).

Така ,че правилно е това което си открил ...няколко са версиите и теориите.
Митраизма много добре пасва на Римската Теза ...направо е в десятката!
По товя време 7-8 век Имперският култ е вече тотална практика ...не е никаква "туркска върхушка"

п.п....жалко че ще отсъстваш можехме да си обменим малко инфо!

Релаксирай!хехе
цитирай
40. balkanec - Българско име Митра
21.07.2011 22:53
Днес Митра е българско женско име. Имах комшийка - баба Митра.
цитирай
41. zelas - На мен специално най-интересен ми е ...
21.07.2011 23:04
sparotok написа:
zelas написа:
На мен специално най-интересен ми е въпросът с т. нар фригийска капа, с която е изобразен и Митра - защо присъствува толкова много в западно европейската масонска символика? Христос и той е изобразяван с фригийската капа, мисля.

Приятен отдих!


Благодаря ти Пламене! Тези въпроси вълнуват и мен, но не зная отговора им.


Кибела и Сабазий ги има изобразени с фригийска шапка.

Снимка от Казанлъшката гробница , на която ясно се вижда фригийската шапка на траките: http://images.ibox.bg/2008/05/15/49292/430x323.jpg

Фригийската капа е известна в Испания като каталунската шапка (батерина) - http://www.barretina.cat/

Дожовете от Венеция също са носили разновидност на тази шапка : http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=...=20050322123839

Немци от 19 век http://www.guenther-emig.de/pfau/eul_m17x.gif

Гербовете на Аржентина, Боливия, Куба, Колумбия, Никарагуа, бразилската Санта Каролина и на американския щат западна Вирджиния съдържат и до днес фригийска шапка.

Фригийската шапка е портотип на шапката невидимка от детските приказки.

Дядо Коледа е също с фригийска шапка

Седемте джиджета

И още и още
цитирай
42. d3bep - d3ver, няма как да докажеш, че митра ...
21.07.2011 23:11
sparotok написа:
d3ver, няма как да докажеш, че митра на митански означава договор...

Всъщност мога да покажа източник, не е на Митански, не казах митански :)
Но е без значение.
Даже и да не означава това, фактите са налице.

За персиският "митра" се говори в женски род от висчки автори, и арабията нещо съвпада.
Митрата от договора на Супулулима, който ако не греша цитираш ,е "изкуствено възмъжен" - добавено му е ДОПЪЛНИТЕЛНО МЪЖКО ОКОНЧАНИЕ.
Очевидно се проиявява склонност да се говори за Митра като за майката. Това допълнително е опорочено от преводачи - пишман митраисти, които видимо са доказали грешката, курдисвайки Митра и... където изобщо не му е мястото. Всичко покрай името е женско обаче.

В опозиция на това изведнъж се появяват "в пещери" - разбирай СКРИТИ култове в подземията на Рим, които рисуват МЪЖ, който не коли, но ПРОБОЖДА с нож бик. ВИнаги пробожда. Бикът дори на места се казва "Сабазий".

WTF?

Интерпретацията, която му правите като "слънцебог" също е мъртвородена.
Питах Солчо по въпроса, отговори ми за "гиптяните". Питам тебе:

Букурещки митреум:
http://www.cais-soas.com/CAIS/Images2/Misc/m30.jpg
Митра УБИВА Слънцето.

Хедерхайм:
http://www.cais-soas.com/CAIS/Images2/Misc/m35.jpg
Митра. ДО него Сол инвиктус си е СВАЛИЛ ШАПКАТА на слънчев бог и държи... Грозде и жезъл?

Нерси, Италия:
http://www.cais-soas.com/CAIS/Images2/Misc/m31.jpg
Сол КОЛЕНИЧИ пред Митра.

Е, кво прайм?

ПП. Без да говорим, че:
- идеята за "раждането от скалата" е стандартна египетска статуя за мъртвите, близо 1000 години популярна колкото нашия кръст;
- стандартни изображения на тракийския конник се опитват да пробутат за митра...

Та питам пак, кво прайм... Нямаме нищо написано за митра, нямаме обвързваща археология, само интерпретации и сбирщайн, КОЙТО ПРОТИВОРЕЧИ НА ФАКТИТЕ, КОИТО ИМАМЕ...
????
цитирай
43. анонимен - от един който знае, че ще отсееш з...
21.07.2011 23:24
от един който знае,че ще отсееш златото от пясъка
цитирай
44. magicktarot - Успешно лято и много силни преживявания
21.07.2011 23:45
и приключения ти желая, Спароток! :)
цитирай
45. bgwest - Почивка в планината? Родопите, ...
22.07.2011 00:03
Почивка в планината?
Родопите,предполагам.....Направо ще се пръсна от завист:))))
Ако по време на почивката ти се приработи,веднага сядай/с хубави хора,на масата/и чакай да ти мине.
Аз така правя/само по време на почивката,де:))))
Успех и Пълноценна почивка!!!
цитирай
46. анонимен - Нека разсъждаваме така: 1. В р...
22.07.2011 00:09
Нека разсъждаваме така:
1. В различните епохи неминуемо се вярва в различни богове;
2. Ако през времената етносите са еднакви, не имената на боговете са важни, а доктрината;
3. Митраизъм, Орфизъм, Богомилство, Дъновизъм - в основата си еднакви доктрини ли са?
4. Ако е така, това не доказва ли че по тези земи непрекъснато са живели хора със сходно светоусещане?

И накрая, да ме прощава БОГ, но православието НЕ Е истинската БЪЛГАРСКА религия. Народът извътре не възприема Българската Православна Църква. Ние възприемаме Българската Църква, но такава, каквато е била през 19 век - прогресивна, високо нравствена.
В сегашните времена БПЦ изобщо не е в крак с времето, не дава надежда на вярващите, не подкрепя прогреса, НИКОЙ не иска да подражава на отците, защото те са недостойни.
Мисля си, че нова религия чука на вратата ни, и колкото по-скоро дойде да ни обедини, толкова по-добре за нас.
А дали тази нова религия не е добре забравената стара?
цитирай
47. mglishev - Стига бе, аман от глупости.
22.07.2011 00:54
Значи понеже Шупишулиума живеел в съседство със земи, където много по-късно ще има и траки, то Митра става тракийско божество. Айде поне малко история на религиите да се чете, преди да се пише поредната изцепка.

цитирай
48. sparotok - благодаря
22.07.2011 08:28
bulgarinut57 написа:
След усилен труд иде време за отмора.
На – най здравомислещия – здраве, здраве и здраве!
Другото е в божиите ръце, но да не забравяме, че БОГ
е тракиец!
Върни се при нас още по – силен, още по – БЪЛГАРИН,
че битките ще бъдат тежки и коварни!
Никога да не забравяме, че една от най – великите
сили на тази земя е простотията, глупоста человеческа!
Битките срещу нея са движили развитието.
И пак здраве и късмет!
Чакаме те у дома ТРАКИЕЦО !


Благодаря за пожеланията! Планината дава страхотен отдих, а аз си обичам скитането...Дано само намеря това, което търся!

Поздрави!
цитирай
49. vmir - 48. mglishev,
22.07.2011 08:30
mglishev написа:
Значи понеже Шупишулиума живеел в съседство със земи, където много по-късно ще има и траки, то Митра става тракийско божество. Айде поне малко история на религиите да се чете, преди да се пише поредната изцепка.



Глишев, правиш ми впечатление на ерудиран и разумен човек, но позволи ми да ти кажа, че като всеки млад човек, не си преодолял докрай интелектуалната си гордост от знанията които имаш, а това е сериозна предпоставка за изоставане и трайно самоизолиране от промените в системата на знанието, която е не по-малко динамична и променяща се от всичко останало около нас, защото е тяхна функция. Опасност от тази тенденция прозира дори в краткия ти коментар, и няма да те подценявам да ти обяснявам защо, тъй като си достатъчно способен да се сетиш и сам.

Позволи ми само още едно нещо, което отдавна се изкушавах да ти кажа точно на теб - фактологията е изключително важна, защото тя е градивният материал, от който е построено знанието, но идеята е не по-малко важна от фактологията, и не само защото тя задава формата и големината на строежа, но и защото чрез нея се преценява съгласуваността, адекватността и достоверността, от които зависи пък здравината и продължителността на връзката между използваните факти. Не се възгордавай от знанията си, за да не станеш след години стар неразбран мърморко.
цитирай
50. sparotok - период
22.07.2011 08:35
mglishev написа:
Значи понеже Шупишулиума живеел в съседство със земи, където много по-късно ще има и траки, то Митра става тракийско божество. Айде поне малко история на религиите да се чете, преди да се пише поредната изцепка.



Маноле, ти би трябвало да знаеш, че около три века преди Супилилиума ( по времето на Лабарна ) в хетски документи има регистрирани тракийски топоними...а, за да се наложи един топоним се искат поне сто години, това също би трябвало за знаеш.

Можеш да смяташ, сам виждаш, че тракийското присъствие в Мала Азия е поне от 18-ти век пр. Христа...

Сравниш ли обаче погребалните ритуали и керамиката от Западна Мала Азия от 3-то хилядолетие преди Христа с тези от Южна Тракия ще разбереш и други интересни неща.
цитирай
51. sparotok - почивка
22.07.2011 08:39
bgwest написа:
Почивка в планината?
Родопите,предполагам.....Направо ще се пръсна от завист:))))
Ако по време на почивката ти се приработи,веднага сядай/с хубави хора,на масата/и чакай да ти мине.
Аз така правя/само по време на почивката,де:))))
Успех и Пълноценна почивка!!!


Благодаря ти! Моята почивка е винаги активна, все нещо правя, така се разтоварвам най-добре:)

Ще поскитам не само из Родопите, но също из Средна Гора и Стара Планина...
цитирай
52. sparotok - благодаря ти
22.07.2011 08:40
magicktarot написа:
и приключения ти желая, Спароток! :)


Благодаря ти! Имам едно особено усещане, че наистина ще се случи нещо вълнуващо!
цитирай
53. sparotok - дано
22.07.2011 08:41
анонимен написа:
от един който знае,че ще отсееш златото от пясъка


Дано!
цитирай
54. sparotok - имена
22.07.2011 08:44
balkanec написа:
Днес Митра е българско женско име. Имах комшийка - баба Митра.


Официално Митра, Митре, Димитър...идват от гръцките Деметра, Деметриос...има хора обаче, които са на мнение, че дори Димитър идва от Диус Митра...

Да добавя и това, в древността имена завършващи на А са били и мъжки - Иваница, Добротица, Лепота, Тихота, Звиница...
цитирай
55. vmir - Хубав постинг, Спароток!
22.07.2011 08:46
Не ме учудва никак твърдението ти, защото още преди десетилетия бях чел, че митани (които са с балкански произход) влизат в състава на мощната каситска държава, която завладява Вавилон, Асирия и Месопотамия. Това се случва около 1000 години преди основаването на Персия.

Поздравления и успешна почивка!
цитирай
56. sparotok - митреуми
22.07.2011 08:49
solinvictus написа:
Добър пост ,но това е само началото!В началото постнах едно инфо за всички конференции и дискусии които са се водили в Европа и Близкия изток с участието на всички държави в които има артефакти и информация за Митра.
Български учени (незнам дали са взели участие ,пък и защо ? ние сме некакви туркски номади хахаха )
Та в тези конференции са се обяснявали точно за това но бягат от "ТРАКИТЕ" неглижират ги,игнорират ги тотално за да могат да присвоят после всичко!
В България и не само а на Балканите са открити много храмове ,които после ристяните са ги присвоили и са почнали да надграждат ... а после ги изоставят (вече са почнали да зимат по някой лев от миряните и са забогатели).

Така ,че правилно е това което си открил ...няколко са версиите и теориите.
Митраизма много добре пасва на Римската Теза ...направо е в десятката!
По товя време 7-8 век Имперският култ е вече тотална практика ...не е никаква "туркска върхушка"

п.п....жалко че ще отсъстваш можехме да си обменим малко инфо!

Релаксирай!хехе



Като се върна ще обменяме данни. Виж този митреум от Британия, като две капки вода е с едно тракийско светилище ...на неустановен още бог...:))

http://www.roman-britain.org/images/carrawburgh1.jpg

Обърни внимание на камъните!
цитирай
57. sparotok - !!!
22.07.2011 08:53
vmir написа:
Не ме учудва никак твърдението ти, защото още преди десетилетия бях чел, че митани (които са с балкански произход) влизат в състава на мощната каситска държава, която завладява Вавилон, Асирия и Месопотамия. Това се случва около 1000 години преди основаването на Персия.

Поздравления и успешна почивка!


Благодаря ти приятелю! Ти си един от малкото хора знаещи, че митаните идват от Балканите. Имаш право и за това, че те участват в завладяването на Вавилон...1000 години преди държавата на персите да се появи...

Нямам си на представа как си се добрал до тези данни, направо съм смаян!

Поздрави!
цитирай
58. sparotok - Мита
22.07.2011 08:55
mt46 написа:
Дали коренът на имената Димитър, Димитра, Митра... е -мит-? И дали са свързани с името на бог Митра?...
Приятни и ползотворни пътешествия в планината!... :))


Благодаря ти приятелю! Поне за мен имена като Митра, Димитър, Митре идват от името на бог Митра...

Мита е името на фригийски цар познат и като Мидас...

Поздрави!
цитирай
59. sparotok - до ЗЕЛАС
22.07.2011 08:57
Приятелю, наистина не зная защо тракийската шапка има такава голяма популярност. С такива шапки са и готите, с фригийска шапка е и готската владетелка Амаласвинта...

Подражанието обикновено е предизвикано от възхищение и преклонение:)
цитирай
60. d3bep - По времето на готите фригийската ...
22.07.2011 09:23
По времето на готите фригийската шапка отдавна е римски символ на свободата. Външните народи го използват най вероятно за да покажат че са неподвластни на рим.
цитирай
61. vmir - 59. sparotok,
22.07.2011 09:24
sparotok написа:
vmir написа:
Не ме учудва никак твърдението ти, защото още преди десетилетия бях чел, че митани (които са с балкански произход) влизат в състава на мощната каситска държава, която завладява Вавилон, Асирия и Месопотамия. Това се случва около 1000 години преди основаването на Персия.

Поздравления и успешна почивка!


Благодаря ти приятелю! Ти си един от малкото хора знаещи, че митаните идват от Балканите. Имаш право и за това, че те участват в завладяването на Вавилон...1000 години преди държавата на персите да се появи...

Нямам си на представа как си се добрал до тези данни, направо съм смаян!

Поздрави!


Честно казано, не се добирам до данните старателно като теб и след това обикновено забравям къде съм ги срещал. Просто не приемам, че знам истини от последна инстанция, и затова запомням самите интересни и смислени находки. Тогава бях запленен от законника на Хамурапи и в него виждах част от българските древни практики.

Започна със случайно зачитане в една христоматия по история на стария свят и когато стигнах до разкъсването с волове на нивата при Хамурапи, един приятел историк вика: "Брей, ама това е същото както при прабългарите, бе". Оказа се, че в нашенската казионна историческа литература няма как да се намери обяснение на такава аналогия и тръгнахме да търсим произхода на българите. И къде, къде, случайно от многотомния Уебстърски речник (като най-популярния в света), разбираме, че българите произхождаме от финландците!!! Бре, ами сега - къде ти Двуречието, Хамурапи, къде ти Финландия?! И, откъде накъде други ще знаят откъде сме и какви сме, пък ние да не знаем??? После попаднах на изключително интересна история на Балканите, издателство на библиотеката към Конгреса на САЩ, и се шашнах колко повече другите се интересуват от историята ни, а ние се почесваме и се правим на всезнайковци. И усетих в какво блажено невежество прекарваме живота си с нелепото самоуспокоение, че нещата нямало как да станат без нас. Е, докато ние се почесвахме, крадохме и лъготихме, светът осъществи революция в информационните технологии, инфото стана къде по-достъпно, а лукавият ганьовец не само не му дреме за миналото си, ами прави всичко по силите си да ползва постиженията на света, за да мачка своите, които искат да се равняват по света...

Всичко добро!
цитирай
62. miaa - Щастливо лято:)
22.07.2011 11:13
Весели и ползотворни дни,Sparotok!
цитирай
63. rossi9 - Поздравления, Спароток!
22.07.2011 11:59
От сърце ти велая приятно скитане и вълнуващи срещи с миналото и настоящето :)))
цитирай
64. kass - sparotok - карловски балкан
22.07.2011 12:51
и да не забравиш да се обадиш :)...
Поздрави sparotok, пожелавам ти изпълнено с открития, приключения и положителни емоции лято...
цитирай
65. styv - Още за шапката на Митра
22.07.2011 13:51
1.едни от най-старите изображения на високи шапки са върху шумерските плочки изобразяващи анунаките-шумерски богове и богини,създали човешкия род,а после и първата цивилизация
2.короната на египетските фараони е абсолютно идентична с фригийската шапка
3.Има открито владетелско погребение в Тяншан.За короната на владетеля има индикации,че е обграждала фригийска шапка,на върха на която е стояла малка фигурка на фарн/овен с мартеница/
4.върху етруска ваза от 3-4в.пр.н.е. има изобразени скитски конници опъващи лъкове и носещи фригийски шапки
5.високата шапка е била стока за износ от Волжска България към средна Азия и средновековните арабски търговци са я наричали "българска шапка"-KALANSUVA VA AL-BULGARIA
6.същия този калансув в българския фолклор се нарича "капа колобарка"
7.в някои региони на България този вид шапка се запазва до началото и средата на 20-век в мъжката носия, като висок калпак с/или без/пречупен връх и се нарича гугла
8.високи овчи калпаци ще видите и в традициите на всички кавказки народи и на казаците
цитирай
66. polopot - Радвам се, че сте се сетили за ...
22.07.2011 14:13



Радвам се, че сте се сетили за това. По едно време мислех да пиша за въпросната шапка на Митра. Тя наистина присъства на много места. Както си отбелязал и на герба на Куба. Но там освен шапката на Митра присъства и слънцето и древният римски символ фасциите. Станал символ и на фашзма при Мусолини.....

Истината е , че и до ден днешен християнството не се е освободило от почитането на древните езически култове и изглежда няма намерение да го прави.

Ето ти приликите между Митра и Христос..

1. Mithra was born of a virgin on December 25th in a cave, and his birth was attended by shepherds.
2. He was considered a great traveling teacher and master.
3. He had 12 companions or disciples.
4. Mithra's followers were promised immortality.
5. He performed miracles.
6. As the "great bull of the Sun," Mithra sacrificed himself for world peace.
7. He was buried in a tomb and after three days rose again.
8. His resurrection was celebrated every year.
9. He was called "the Good Shepherd" and identified with both the Lamb and the Lion.
10. He was considered the "Way, the Truth and the Light," and the "Logos," "Redeemer," "Savior" and "Messiah."
11. His sacred day was Sunday, the "Lord's Day," hundreds of years before the appearance of Christ.
12. Mithra had his principal festival of what was later to become Easter.
13. His religion had a eucharist or "Lord's Supper," at which Mithra said, "He who shall not eat of my body nor drink of my blood so that he may be one with me and I with him, shall not be saved."
14. "His annual sacrifice is the passover of the Magi, a symbolical atonement or pledge of moral and physical regeneration."
15. Shmuel Golding is quoted as saying that 1 Cor. 10:4 is "identical words to those found in the Mithraic scriptures, except that the name Mithra is used instead of Christ."
16. The Catholic Encyclopedia is quoted as saying that Mithraic services were conduced by "fathers" and that the "chief of the fathers, a sort of pope, who always lived at Rome, was called 'Pater Patratus.'
цитирай
67. polopot - Просто в християнството са впле...
22.07.2011 14:15
Просто в християнството са вплетени толкова много езически символи и вярвания, че просто не е истина.

http://www.youtube.com/watch?v=ciGXtLgvqxA

http://polopot.blog.bg/politika/2011/01/03/slynceto-i-lunniiat-polumesec-se-proiaviavat-v-rimo-katolich.661007

Поздрави !
цитирай
68. dedyov - Перфектно..
22.07.2011 14:15
Перфектно Спароток!
Приятна ваканция и да се върнеш жив и здрав, че трябваш!
цитирай
69. strannica - :)
22.07.2011 14:19
Приятно, вълнуващо, ползотворно прекарване в планината!
Вече очаквам разкази и снимки :)
цитирай
70. анонимен - ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО
22.07.2011 14:36
Ако не се лъжа има двама Ксенофонта-единият е преди Александър, другият е вече по Римско време-та вторият пише в извора си че АЛЕКСАНДЪР Е БИЛ-ВТОРИЯТ ДИОНИСИОС..ЗНАЧИ Е ИМА И ПОХОД НА РАНЕН ДИОНИС-ИОС, ОБАЧЕ ПАВКА ЗА РАННИЯТ НЕ МОЖЕШ ТИ,И АЗ А И ВСЕКИ ДА СЕ ХВАНЕ ЗА НИКОЕ ИСТОРИК.ИЗВОР ИЛИ СЛЕДА ОТНАКЕДЕ...НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА.....А ВЪВ ФИЛМА НА ОЛИВЕР СТОУН ОТ 2004 - малките деца с УЧИТЕЛЯТ СИ АРИСТОТЕЛИС, КОГАТО СА НА УРОК..ХЕФЕСТИОН ИЗБРОЯВА ГЕРОИТЕ КОИТО СА ХОДИЛИ ДО ИНДИЯ - И ДИОНИСИОС Е СПОМЕНАТ...А АРИСТОТЕЛИС-В РОЛЯТА НА КРИСТОФЪР ПЛЪМЪР КАЗВА-- ГЪРЦИЯ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА СВЕТА!!!

ВИДЯ ЛИ ,ДОРИ ОЛИВЕР СТОУН ЗНАЕ КАКВИ СА МАКЕДОНИТЕ!!!
цитирай
71. анонимен - свастика от нефрит в Кърджали
22.07.2011 14:49
В Регионален исторически музей - Кърджали, висок интерес представлява зооморфна свастика от нефрит, датирана 6 хил. пр.н.е.Една от най-впечатляващите находки е малка свастика, изящно направена от зелен нефрит. Уникалността й е свързана с факта, че от тази част на Балканите няма находища на нефрит. Някои от учените са склонни да смятат дори, че суровина й е внесена от Китай. За момента това не може да се докаже. За съжаление този предмет често участва в международни експедиции и не винаги може да се види.
цитирай
72. valsodar - Да ти имам логиката! :)) Според ...
22.07.2011 15:39
Да ти имам логиката! :))

Според нея, всички които носят джински са американци!
Че така и с твоите фригийски дрешки.

С нетърпение чакам да чуя и как боговете от индийският епос също са тракийци - те също се обличат като твоите тракийци - носят гащи и наметка.

цитирай
73. tota - Павел!
22.07.2011 16:54
Където и да си да си жив и здрав, да си отпочинеш и същевременно оползотвориш времето както ти прецениш!! На добър път! Успешен да е!! До скоро!
цитирай
74. rumenige - приятна почивка...
22.07.2011 16:59
приятна заслужена почивка.благодаря за разширяването на мирогледа ми.Дано планината разшири и твоя още повече.
цитирай
75. анонимен - e tova niama da go chuesh
22.07.2011 17:06
valsodar написа:
Да ти имам логиката! :))

Според нея, всички които носят джински са американци!
Че така и с твоите фригийски дрешки.

С нетърпение чакам да чуя и как боговете от индийският епос също са тракийци - те също се обличат като твоите тракийци - носят гащи и наметка.


tova niama da go chuesh, dragi, zashtoto sparotok si gi izbira po simpatia. niakasi nepodhodiashto e za negovite romantichno-shizofrenichni fantazii bulgarite da sa blizki s indiicite, kolkoto i da se nabiva na ochi bg cigania naprimer.
цитирай
76. styv - Фригийската шапка е символ на връзката с божествения източник
22.07.2011 20:57
Във всички митологии се повтаря една и съща история:боговете създават света и хората,воюват помежду си и накрая се оттеглят.Боговете са изобразени с фригийски шапки.Следва епохата на героите,те са полубогове т.е. деца на боговете от земни жени.Те освен владетели са и първожреци.Оставени са тука да управляват народите от името на бащите си.Те носят царските регалии-висока шапка/корона/,скиптър и др. зада се види ,че са овластени/помазани/ от боговете за тази функция.
В древността всичко ,което се е изпълнявало е имало определено сакрално значение и е било във връзка с вселената/разбирай божията воля/.Пирамиди, тракийски гробници,планирането на градовете и храмовете -всички са ориентирани по някакви астрологични ориентири.В този смисъл е било важно къде е дворецът и дори мястото на трона в двореца.Задължително е било тронът да е с висока изправена облегалка,така,че владетелят да седне с изправен гръб и с корона на главата за да вземе определено решение/т.е.да схване правилно божията воля/.Ако решението не било правилно,значи владетелят не е добър във връзката си с божеството..и ето ти преврат..
При древните общества на територията на Евразия само индусите правят изключение от високия трон с облегалка.
Дори американските индианци имитират високите шапки с корони от пера.Основно ги носят вождове,шамани и герои/хора с бойни заслуги/.Основната им функция е да водят племето напред.
А пък фараонската корона си върви съвсем по индиански с две орлови пера към нея.
Забележете,че и папската тиара по същество си е една висока шапка и трябва да осигури по- добър контакт на отеца с бога.
цитирай
77. sparotok - !
22.07.2011 21:06
rumenige написа:
приятна заслужена почивка.благодаря за разширяването на мирогледа ми.Дано планината разшири и твоя още повече.


Благодаря ти! Планината със сигурност повлиява мирогледа на хората...
цитирай
78. sparotok - до скоро
22.07.2011 21:07
tota написа:
Където и да си да си жив и здрав, да си отпочинеш и същевременно оползотвориш времето както ти прецениш!! На добър път! Успешен да е!! До скоро!


Благодаря ти Ати! До скоро!:)
цитирай
79. sparotok - нефрит
22.07.2011 21:09
анонимен написа:
В Регионален исторически музей - Кърджали, висок интерес представлява зооморфна свастика от нефрит, датирана 6 хил. пр.н.е.Една от най-впечатляващите находки е малка свастика, изящно направена от зелен нефрит. Уникалността й е свързана с факта, че от тази част на Балканите няма находища на нефрит. Някои от учените са склонни да смятат дори, че суровина й е внесена от Китай. За момента това не може да се докаже. За съжаление този предмет често участва в международни експедиции и не винаги може да се види.


В слоя на Троя-2 са намерени също нефритени обекти, за тях се предполага, че са внесени от Китай...
цитирай
80. sparotok - снимки
22.07.2011 21:10
strannica написа:
Приятно, вълнуващо, ползотворно прекарване в планината!
Вече очаквам разкази и снимки :)


Благодаря ти! Ще има както разкази, така и снимки!
цитирай
81. sparotok - !
22.07.2011 21:12
dedyov написа:
Перфектно Спароток!
Приятна ваканция и да се върнеш жив и здрав, че трябваш!


Благодаря ти! С Божията помощ ще се върна с интересни снимки!
цитирай
82. sparotok - символика
22.07.2011 21:14
polopot написа:
Просто в християнството са вплетени толкова много езически символи и вярвания, че просто не е истина.

http://www.youtube.com/watch?v=ciGXtLgvqxA

http://polopot.blog.bg/politika/2011/01/03/slynceto-i-lunniiat-polumesec-se-proiaviavat-v-rimo-katolich.661007

Поздрави !


Символиката е интересна, но по-важни са добродетелите.
Поздрави!
цитирай
83. sparotok - !
22.07.2011 21:15
kass написа:
и да не забравиш да се обадиш :)...
Поздрави sparotok, пожелавам ти изпълнено с открития, приключения и положителни емоции лято...


Направо да се уговорим за старото място, понеделник, 15.30...:)
цитирай
84. sparotok - !
22.07.2011 21:17
rossi9 написа:
От сърце ти велая приятно скитане и вълнуващи срещи с миналото и настоящето :)))


Благодаря ти! Весело лято на тебе!
цитирай
85. sparotok - !
22.07.2011 21:20
miaa написа:
Весели и ползотворни дни,Sparotok!


Благодаря ти Марина! Весело лято!:)
цитирай
86. kasnaprolet9999 - Много интересни факти си изнесъл. ...
22.07.2011 23:22
Много интересни факти си изнесъл. Траките са почитали слънцето векове наред и то ни е генно заложено. Ще ни липсваш в блога наистина, но щом като е за полза роду няма да тъжим.Да си пхрекараш добре и да намериш още доказателства за нашето славно минало, което е залог за нашето бъдеще.
цитирай
87. shtaparov - Тракийското завладяване на "Китай" и ономастика на името Митра:
23.07.2011 00:55
sparotok написа:
анонимен написа:
В Регионален исторически музей - Кърджали, висок интерес представлява зооморфна свастика от нефрит, датирана 6 хил. пр.н.е.Една от най-впечатляващите находки е малка свастика, изящно направена от зелен нефрит. Уникалността й е свързана с факта, че от тази част на Балканите няма находища на нефрит. Някои от учените са склонни да смятат дори, че суровина й е внесена от Китай. За момента това не може да се докаже. За съжаление този предмет често участва в международни експедиции и не винаги може да се види.

В слоя на Троя-2 са намерени също нефритени обекти, за тях се предполага, че са внесени от Китай...


Тези артефакти не само доказват,но и датират Тракийското завладяване на земята,наречена по-късно "Китай".
А на Темистоклис Кастро ще отговоря,че Оливер Стоун е само един обикновен копирач и импровизатор,който не знае дори откъде идва неговото собствено име,
камо ли да знае кои са македоните.
Към Глишев: Траките не са били комунисти,за да крадат от чуждото. Народите,за които мислите,че са живели в Мала Азия преди Траките,са всъщност само една малка част от многобройните Трако-Скито-Илирийски племена,чието общонародностно име до началото на християнската епоха е било Барбари /Бургари/.

Към останалите читатели: "Анализът" доказва,че Варуна= Перуна /Перунъ,Перун/ и Белуна /Белийа,Белича/,а Митра= Мъдра /Мъдрият/ и Мадра /Мадара/. Това божеско име означава още и Мъндра /с носовка/,сиреч Тандра /Тангра/ или Джангра /Джангъра-бог на гърма/,който в Индия е познат и под името Андра /Индра/. Траките го наричали най-често Зангра /Зангрей,Денгрей/,превърнал се при завладените от тях тюрки в Тенгрей /Тенгри/ и Тангрей /Тангри,Тангра/. Той е еманация на Слънцето,доказателство за което е и по-старото му име Митрасил /Митра Сол= Слънчев Митра,Слънце- Мъдрост,Светла Мъдрост/. Читра Аркис означава буквално същото: Чакра /Сатра,Сакра,Митра,Мъдра и т.н./ Яркос, сиреч Сетла /Светла/ и Сувра /Сура= Сола,т.е.Слънчева/ Яркост или Ярко Слънце.
цитирай
88. анонимен - предизвикателство за всички знаещи и мислещи...може би екзотика
23.07.2011 19:49
Прегледайте съдържанието на този линк.Добре се връзва с казаното тук в този блог
цитирай
89. solinvictus - shtaparov, имаш ли данни как се е ...
23.07.2011 23:58
shtaparov, имаш ли данни как се е казвало това място Мадара преди турците в България?
Но ми трябва факт а не предположение! хехе Играта с думичките я използват много успешно и баските в момента!Да не ти казвам как го правят така наречените келти(селтас) с помощта на ингилизите които са ФРИГИ=БРИГИ=БРИТИ=БРИТАНЦИ ...а Честито!
цитирай
90. shtaparov - Важно уточнение
24.07.2011 01:49
d3bep написа:
По времето на готите фригийската шапка отдавна е римски символ на свободата. Външните народи го използват най вероятно за да покажат че са неподвластни на рим.

Римляните заимстват този символ от Барбарите /Бургарите/,понеже се възхищавали от тяхната смелост,непокорство и нестихваща борба срещу всеки нашественик,а "външните народи" /свободните Бургари/ си го използвали като част от родната ни носия хиляди години преди създаването на град Рим! В очите на Рим думата "Бургарин" е била символ на свободен човек,притежаващ изключителни морални качества и неподдаващ се нито на подчинение,нито на поробване! Затова Бригийската /Блъгийската/ шапка става символ на свободата- римляните като всички древни езичници не са били толкова абстрактно мислещи,за каквито ги мислят някои хора днес,а са били упорити прагматици,
които взимали всички свои символи от практиката!
цитирай
91. bgwest - Тракийска шапка???
24.07.2011 02:21
Това не е ли Български калпак?Гугла...
Именно затова се появява"османската империя"-да смени Гуглата/символ на свобода/ с фесът.
цитирай
92. stoves - Както винаги прекрасен и много и...
24.07.2011 07:41
Както винаги прекрасен и много интересен постинг! Желая ти приятна и успешна почивка !
цитирай
93. dunker - Здравей Павле, Планинната (осо...
24.07.2011 16:01
Здравей Павле,

Планинната (особено българската) зарежда с много висока енергия. Твоят блог е едно от местата, където черпя положителни сили. Живот и здраве и аз август месец ще имам възможност да почерпя от силата на нашите планини.

Желая ти приятна и зареждаща почивка!

Поздрави,
Петър
цитирай
94. gotenia70 - Поздравления за постинга...
26.07.2011 00:26
Весело изкарване в планината и събирай сили,защото ти предстои тежка борба с много закостенели мозъци,(а,също така продажни,носещи се по течението,не желаещи да ВИДЯТ истината и т.н. и т.н.).Защото,тя,борбата е тежка,но за сметка на това продължителна...
Поздрави от Малка Скития!
цитирай
95. kostadin - Общи богове, общи писмени знаци -не ...
26.07.2011 14:55
Общи богове ,общи писмени знаци -не ти ли говори това за обща държавност или цивилизация ?
цитирай
96. styv - до анонимен 89
26.07.2011 14:57
Кой все пак е този линк?
цитирай
97. vbu - 55. sparotok - имена - защо не публикувахте коментара ми?
26.07.2011 15:38
"Официално Митра, Митре, Димитър...идват от гръцките Деметра, Деметриос...има хора обаче, които са на мнение, че дори Димитър идва от Диус Митра..."

Поставям коментара си повторно.

Деметра, Деметриос - както винаги грешка в транскрипцията води до... там където си искаме. Няма богиня Деметра името и е Димитра, а за мъж името е Димитриос. Не познавам мъж с името Деметър нито жена Деметрина. Димитра е майката земя, от ДИ - дорийския тип на ГИ - земя и МИТРА - майка.
цитирай
98. vostroto - Една чудесна почивка ти желая, С...
27.07.2011 14:23
Една чудесна почивка ти желая, Спароток!
До скоро!
цитирай
99. d3bep - Деметра, Деметриос - както ...
27.07.2011 15:50
vbu написа:


Деметра, Деметриос - както винаги грешка в транскрипцията води до... там където си искаме. Няма богиня Деметра името и е Димитра, а за мъж името е Димитриос. Не познавам мъж с името Деметър нито жена Деметрина. Димитра е майката земя, от ДИ - дорийския тип на ГИ - земя и МИТРА - майка.

Подкрепям с двете ръце. Имам даже превод на мистериите на Изида, където я наричат... Митра! И най чудното в цялата работа е , че митраистите с целата с инаглост са ги усвоили, викат че това били мистерията на оная чичка с бика, обаче АБСОЛЮТНО НИКЪДЕ НЕ СМЕЯТ ДА ПУБЛИКУВАТ ИЗТОЧНИК ЗА МИСТЕРИИТЕ СИ.
И то, как да посмеят. То написано Изида, Египет, града, храма, жреца, годината, и изведнъш - пляс, някаква "Митра"?
А дали е необходимо да уточняваме, че митовете за Деметра са всъщност митовете за Изида... Едва ли.
Митра е измислен несъществуващ култ.

Умишлен осе пропагандира. ТОва е защитната стратегия на християнството, коеот за да не признае, че всички свестни неща в него идват от "мракобесния" Египет, пробутва една фалшива древна религия, която уж му е източник за да спаси положението с вече очевадните заемки от древни учения. А таз религия е чудесна, такава просто няма, но се пробутва яко....

Например може ли някой да ми обясни как митра е оня с бика, а пророк му е т.нар. Заратустра, който е ЗАБРАНИЛ ЖИВОТИНСКИТЕ ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЯ?
Все "малки" несъответствия...
цитирай
100. megg - Успех и ползотворна работа, Спароток!
27.07.2011 17:13
Хубаво лято! До края на август! Очаквам с нетърпение да разказваш за срещите си с историята.
:)
цитирай
101. vbu - 100. d3bep
27.07.2011 19:47
Древен Египет е извор на всички следващи религии. Както и цивилизациата му е основа на съвременната - чрез Егейската култура (Крит и Санторини), Гръцката и Римската. Дали древноегипетското знание е самородно или наследено е друг въпрос - важното е, че в обозримото историческо време Древен Египет е наш учител.
А знае ли някой как се е наричал Египет по-рано?
цитирай
102. sparotok - БЛАГОДАРЯ!
27.07.2011 22:28
kasnaprolet9999, megg, vostroto, kostadin, gotenia70, dunker, stoves, bgwest, БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ ИМЕТО НА СПАРОТОК!
Д.Д.
цитирай
103. solinvictus - Деметра, Деметриос - както ...
28.07.2011 21:59
d3bep написа:
vbu написа:


Деметра, Деметриос - както винаги грешка в транскрипцията води до... там където си искаме. Няма богиня Деметра името и е Димитра, а за мъж името е Димитриос. Не познавам мъж с името Деметър нито жена Деметрина. Димитра е майката земя, от ДИ - дорийския тип на ГИ - земя и МИТРА - майка.

Подкрепям с двете ръце. Имам даже превод на мистериите на Изида, където я наричат... Митра! И най чудното в цялата работа е , че митраистите с целата с инаглост са ги усвоили, викат че това били мистерията на оная чичка с бика, обаче АБСОЛЮТНО НИКЪДЕ НЕ СМЕЯТ ДА ПУБЛИКУВАТ ИЗТОЧНИК ЗА МИСТЕРИИТЕ СИ.
И то, как да посмеят. То написано Изида, Египет, града, храма, жреца, годината, и изведнъш - пляс, някаква "Митра"?
А дали е необходимо да уточняваме, че митовете за Деметра са всъщност митовете за Изида... Едва ли.
Митра е измислен несъществуващ култ.

Умишлен осе пропагандира. ТОва е защитната стратегия на християнството, коеот за да не признае, че всички свестни неща в него идват от "мракобесния" Египет, пробутва една фалшива древна религия, която уж му е източник за да спаси положението с вече очевадните заемки от древни учения. А таз религия е чудесна, такава просто няма, но се пробутва яко....

Например може ли някой да ми обясни как митра е оня с бика, а пророк му е т.нар. Заратустра, който е ЗАБРАНИЛ ЖИВОТИНСКИТЕ ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЯ?
Все "малки" несъответствия...


Хехехе най после д3вероф изплю камъчето !!!!!
Изида е Митра....?!?!
Пишело Изида,Египед,Храма годинат и т.н. и се подписал шефа на Розенкройцерите хахахахаха
Аве д3вер дай да видим какво точно е написано ,че ми стана интересно!
Има една масонска легенда как всичките откраднати ритуали ги преписват на некакви мумии в Египед ?Ти за тях ли се напъваш толкова време?
Изида =Митра хахахаха
цитирай
104. анонимен - Светилище митра
16.10.2011 23:12
Във връзка с Митра и разпространението му по нашите земи може да ти предоставя малко информация ако те интересува. На е-майл: slavi_oz@yahoo.es
цитирай
105. orpfeus - Много хубава статия, която удря в ...
20.10.2011 12:51
Много хубава статия, която удря в земята псевдо-историците.
Само да спомена, че прабаба ми се казваше Митра и името е разпространено по нашите земи.
Иначе като гледам изображенията на Митра, приличат на Орфей с тази носия.
цитирай
106. анонимен - Кои са траките,които коментирате по древногръцките писания?
24.02.2012 21:02
Първо да уточним някои подробности около историята по нашите земи.Много тълкования и коментари съм чел,но това произхожда от някои исторически моменти в по-късен стадий от историята по нашите земи.Истината е, че Римската империя,особено в по-късния си период на упадък:Византия(считана за губерния на Рим и пряко управлявана от гърците),правят всичко възможно,за да заличат историята на човешката цивилизация преди тях,така че на съвременните поколения да оставят само мисълта за тяхното величие и могъщество и неясни представи за това,което е било преди тях...Истина е също,че римляните са използвали Христос и неговото учение , за да пресъздадат единна вяра и ценности,които да им отворят вратите към световно могъщество...Истина е също,че човешката история се развива по съвсем други начин там,където те не са успели да завладеят и властват(в частност земите в обхвата на днешен Китай,Япония,Монголия идр.)
Преди години,когато беше открито Панагюрското златно съкровище,бях чел статии на наши археолози.Направи ми впечатление конкретното обяснение на съкровището тогава,то беше описано така:Намерените съдове са изработени в древна Сирия по древногръцки мотиви...Явно са били заровени набързо,за да бъдат запазени от евентуални крадци.Текстът беше нещо от тоя род,имам изрезки от статията,подкрепени със снимките,но в момента не са у мен.На село са ,някъде в библиотеката ми.Та думата ми е до заглавието:единствените преки наследници на траките в България са така наречените помаци(българи мохамедани),всички други са смесица от няколко етнически групи ,които са образували днешния облик на етническите българи.Може много да се спекулира относно това кой е родоначалникът , основателят на човешката цивилизация , нали до там опира въпросът в края на краищата,или поне намеците на по-горните писания.Мога да напиша книга върху моите твърдения и , повярвайте ми, ще се чете повече от библията и тогава хората ще осъзнаят истинската си същност и роля в световната история,която винаги се изкривява!
цитирай
107. анонимен - Кои са траките,които коментирате по древногръцките писания?
24.02.2012 21:08
Първо да уточним някои подробности около историята по нашите земи.Много тълкования и коментари съм чел,но това произхожда от някои исторически моменти в по-късен стадий от историята по нашите земи.Истината е, че Римската империя,особено в по-късния си период на упадък:Византия(считана за губерния на Рим и пряко управлявана от гърците),правят всичко възможно,за да заличат историята на човешката цивилизация преди тях,така че на съвременните поколения да оставят само мисълта за тяхното величие и могъщество и неясни представи за това,което е било преди тях...Истина е също,че римляните са използвали Христос и неговото учение , за да пресъздадат единна вяра и ценности,които да им отворят вратите към световно могъщество...Истина е също,че човешката история се развива по съвсем други начин там,където те не са успели да завладеят и властват(в частност земите в обхвата на днешен Китай,Япония,Монголия идр.)
Преди години,когато беше открито Панагюрското златно съкровище,бях чел статии на наши археолози.Направи ми впечатление конкретното обяснение на съкровището тогава,то беше описано така:Намерените съдове са изработени в древна Сирия по древногръцки мотиви...Явно са били заровени набързо,за да бъдат запазени от евентуални крадци.Текстът беше нещо от тоя род,имам изрезки от статията,подкрепени със снимките,но в момента не са у мен.На село са ,някъде в библиотеката ми.Та думата ми е до заглавието:единствените преки наследници на траките в България са така наречените помаци(българи мохамедани),всички други са смесица от няколко етнически групи ,които са образували днешния облик на етническите българи.Може много да се спекулира относно това кой е родоначалникът , основателят на човешката цивилизация , нали до там опира въпросът в края на краищата,или поне намеците на по-горните писания.Мога да напиша книга върху моите твърдения и , повярвайте ми, ще се чете повече от библията и тогава хората ще осъзнаят истинската си същност и роля в световната история,която винаги се изкривява!
цитирай
108. lyuliak - Sparotok
22.07.2012 11:19
а имаш ли някъде проучване за връзката между Митра и Димитър?

Моята баба се е казвала Митра.

Не е тайна връзката м/у гръцката Деметра и Богинята-майка тачена още от древните траки /от които гърците вземат и изграждат своя патнеон.../
цитирай
109. sparotok - !
22.07.2012 18:01
lyuliak написа:
а имаш ли някъде проучване за връзката между Митра и Димитър?

Моята баба се е казвала Митра.

Не е тайна връзката м/у гръцката Деметра и Богинята-майка тачена още от древните траки /от които гърците вземат и изграждат своя патнеон.../


Едни казват, че Митра идва от Деметра, други от Митра, трудно е да се определи с абсолютна сигурност. Утехата ни е, че и двете божества са изконно наши:)

Поздрави люляче!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13966852
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104067
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031