Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2011 17:14 - ТАЙНАТА НА РОЗЕТКАТА ОТ ПЛИСКА
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 164176 Коментари: 124 Гласове:
148

Последна промяна: 03.07.2011 10:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



            ТАЙНАТА НА
РОЗЕТКАТА ОТ ПЛИСКА  

 

 

 

В древността писмеността е била малко или много визитната картичка на всеки народ. Хето-лювийците имат йероглифи, египтяните също, но от съвсем друг тип, шумери, перси  и акадци ползват клиновидното писмо, старите индийци създават забележителната с изящните си форми деванагари. А в Тракия и Егейската област са се  употребявали особен вид знаци наречени днес Линеарен А и Линеарен Б. Линеарен А е възникнал през XVIII-ти век преди Христа, а за Линеарен Б се смята, че е създаден през XV- ти век преди Христа, като знаците са взаимствани от Линеарен А (К. Порожанов, “Общество и държавност у траките”). Произходът на Линеарен А е  в нашата Родина. Малцина знаят, че знаците от Градешница, Караново и др. предшестват с векове тези от Крит и Пелопонес (В. Георгиев, “Траките и техния език”). Още по-малко хора знаят, че тази най-древна писмена система e позната и на старите българи, които оставят  доста рунически надписи.

 

Розетката от Плиска е може би най-популярния старобългарски артефакт, на който могат да се видят древните руни на дедите ни.Тя е намерена преди около петдесет години и от тогава са написани много трудове засягащи нейната функция и значението на гравираните върху нея  руни. Овчаров, Бешевлиев, Петкова, Михайлов, Добрев и др. предлагат различни интерпретации. Някои смятат, че  знаците представляват древни астрологически символи. Други се опитват да извършат разчитане прилагайки спекулативни звукови стойности...Най-важното обаче никой не направи, а именно да уведоми българския народ, че знаците от розетката имат без изключение еквиваленти сред най-древните писмености на Европа. А това е факт показващ, че ние сме потомци на народ, който е изиграл изкючително важна роля в оформянето на историята на нашия континент.

 

Забележителната находка от Плиска е датирана VII-ми- IX- ти век и ако трябва да се вярва на учените твърдящи, че старите българи са азиатци по произход, то не би трябвало да има абсолютно никаква връзка между руните изписани върху розетката и най-старата писменост на  Тракия. В действителност обаче всеки знак от старобългарския артефакт има еквивалент сред Линеарен А и Линеарен Б.  Във Фиг.1 е представено изображение на розетката и сравнение на нейните знаци с Линеарен А и Линеарен Б.

 

Фиг. 1

 
image

Пл.   – знаци на розетката от Плиска

Л. А – Линеарен А

Л. Б – Линеарен Б

 

 

Тук имаме не едно-две, а четиринадесет съответствия, което показва, че не може да става дума за случайност. След като поне две хиляди и петстотин години делят  старобългарските руни ( от розетката) и Линеарен А,  разликите могат да се определят като незначителни. Малките отклонения са обясними като стилови особености възникнали във времето. Не съществува писмена система, която да не се развива.

Върху обратната страна на розетката е гравиран старобългарския символ IYI. Той е изключително древен, среща се в Европа още през Бронзовата епоха (С. Михайлов, Към тълкуването на сложния знак IYI и на израза Медното Гумно ). Същия знак присъства и на крепостните стени на Плиска.

image



Доказателство, че руните от Плиска имат общ произход с древните егейски писмености е фактът, че ако въз основа на приликите с линеарните писмености се въведат звукови стойности на руните от Плиска ще бъдат прочетени български думи ( Фиг.2):



 

 

 image
Фиг.2

 

ЛЕПИ- лепъ-хубав, подходящ;

САА- сая, сянка [1]

ЛОНО- лоно, основа;

ПЕКЕ – пек, жега;

БУРА- буря;

ЕТИ, ЯТИ – хващам, вярвам, започвам;

ВОПИ – вопъл, въпити-викам;

 

Комбинацията на  сянка ( сая), буря, пек навява на мисълта, че розетката е използвана за предсказване на времето, или за календар. Седемте лъча не са проблем. Днес имаме четири сезона, но в древността разделението на годишните времена било съвсем различно.

 

Разбира се думите от розетката може да имат преносно значение и да се окаже , че функцията на старобългарския артефакт не е часто от календар, а нещо съвсем друго. Поради липса на допълнителна информация по този въпрос се въздържаме от спекулации. Най-важното е, че на комбинацията от старобългарски руни

( разположени по всеки лъч) може да се даде смисъл, като се приложат звукови стойности въз основа на приликите с линеарните писмености. Трябва да се добави, че не само руните гравирани на розетката от Плиска имат успоредици в древните Линеар А и Линеар Б. Върху старобългарска керамика, скали, стени на крепости и т.н. са изобразени доста старобългарски руни. Сравним ли ги със знаците използвани от  трако-пелазгите обитавали остров Крит   виждаме, че съществуват значителен брой паралели. Те могат да се видят на Табл. 2.

 

Табл. 2

 

 image

 

 

БР- български руни

ЛП –линеарна писменост

 

Могат ли четирдесет и две ясни успоредици да се нарекат съвпадение? Никой сериозен и прогресивно мислещ човек не би го направил. В случай, че нашите деди не принадлежаха на тракийската общност, то как тогава биха били запознати с най-древните варианти на линеарните писмености възникнали на територията на Тракия? Как e възможно старите българи да знаят фонетичната стойност на най-древните европейски писмени знаци, а гърците не?

 

Единственото логично обяснение за приликата на старобългарските руни с най-старите писмености на егейския регион и Тракия е това, че нашите деди са местно население, обитаващо земите ни от дълбока древност, т.е. старите българи принадлежат на тракийската общност.Това не би трябвало да учудва никого. Старите летописци Св. Йероним, М. Аталиат, Й. Малала, Й. Цеца, Прокопий, Л. Дякон, Д.Хоматиян, Фулко са наричали многократно нашите деди мирмидони, кимерии, пеони и мизи. Това са без изключение палеобалкански народи обитавали Тракия хилядолетия наред. За съжаление мнозинството от учените умаловажава тези факти и дори ги тълкува като грешка на старите автори. Верно е, че не на всеки извор трябва да се вярва безпрекословно, но направим ли проверка ще видим, че по отношение на погребални ритуали, въоръжение, народна носия, земеделски сечива, лични имена и обичаи ние българите  сме несъмнено потомци на тракийския народ. На тези, които бяха възпети в Илиада, на тези, на тези, които станаха духовни учители на гърците, на тези които дадоха способни генерали и велики императори на Рим. Такъв народ не може да загине, той се преражда отново и отново показвайки на останалите как живеят истинските хора.

 

 

 

 




Гласувай:
151



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
21.06.2011 17:17
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - КИРИЛИЦА
21.06.2011 17:18
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. sparotok - напред и нагоре
21.06.2011 17:29
bulgarinut57 написа:
"Най - добрата защита е нападението" - стар треньорски постулат.
Не, че се защитаваме, не, ние вървим напред и нагоре.
Да му мислят ония.


Точно така, ние вървим напред и нагоре! Инетересно ми е какви аргументи ще измъкнат опонентите, предишния път казаха, че нямало никаква прилика между руните и линеарните знаци:)
цитирай
4. mt46 - Поздравления, Павел!
21.06.2011 18:12
Ясно, точно, добре аргументирано!... Ако отидем по-далеч, ще се наложи преоценка и на въпроса за създаването на старобългарската азбука. Ще се окаже, че първоизворът на нашата азбука е хилядолетия пр. н. е. - в писмената на древните траки...
цитирай
5. estolodu - критика
21.06.2011 18:20
Първо, линеар А и Б нямат звуковете 'л' и 'б'.
Второ, твърдиш, че някои знаци имат до 17 варианта на изписва в линеарните писмености - въпреки това знаците за 'а' и 'пе' са коренно различни от тези, които ти си представил http://www.ancientscripts.com/images/linearb.gif - тука могат да се видят.
Заради тези две неща не смятам, че тълкуването ти е вярно.
И трето, не предоставяш на читателите независими източници, показващи звуковите стойности на линеарните знаци, за да могат да се уверят сами.
цитирай
6. sparotok - азбука
21.06.2011 18:20
mt46 написа:
Ясно, точно, добре аргументирано!... Ако отидем по-далеч, ще се наложи преоценка и на въпроса за създаването на старобългарската азбука. Ще се окаже, че първоизворът на нашата азбука е хилядолетия пр. н. е. - в писмената на древните траки...


Приятелю, определено е така, нашите азбуки са тракийски по произход, а тяхното развитие е започнало тук на Балканите преди няколко хилядолетия.
цитирай
7. sparotok - критика
21.06.2011 18:34
estolodu написа:
Първо, линеар А и Б нямат звуковете 'л' и 'б'.
Второ, твърдиш, че някои знаци имат то 17 варианта на изписва в линеарните писмености - въпреки това знаците за 'а' и 'пе' са коренно различни от тези, които ти си представил http://www.ancientscripts.com/images/linearb.gif - тука могат да се видят.
Заради тези две неща не смятам, че тълкуването ти е вярно.
И трето, не предоставяш на читателите независими източници, показващи звуковите стойности на линеарните знаци, за да могат да се уверят сами.


Прочети "The Decipherement of the Linear B" на John Chadwick и ще разбереш, че той и М.Вентрис избират произволно стойността Р ( РО), като признават, че може и да е Л (ЛО).


В интернет информацията е много ограничена, важни работи на Чадуик, Пакард, Георгиев, Каратели, Ваудхойзен, Бест и др. не са сканирани. Иначе щеше да знаеш, че ПА се чете и БА, ПУ се чете и БУ...

Опитай се да намериш тези издания

http://www.amazon.ca/Ancient-Scripts-Crete-Cyprus-Best/dp/9004084312

http://www.amazon.com/Minoan-Linear-Packard/dp/0520025806

И това ще свърши работа донякъде

http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/linealb

http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/lineala


http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/ABgrids.html

цитирай
8. sparotok - азбука
21.06.2011 18:41
bulgarinut57 написа:
...ще се наложи преоценка и на въпроса за създаването на старобългарската азбука.
Дали на нашата или комшийската?


Диодор Сицилийски е пределно точен и ясен твърдейки, че пеласгите са първите употребили кадмейските букви.

Кадъм от друга страна е от рода на Минос и Земела, същата Земела, която е и майката на тракиеца Дионис.

Чудно ми е как е възможно да се говори за гръцка азбука, като съседите само са добавили няколко букви към писмеността заета от трако-пелазгите...
цитирай
9. killuminati - Благодаря!
21.06.2011 19:09
Дори да се пренебрегне всичко, само като се види фигура 1... какво повече?!

Едно мение, за което нямам доказателства - от тези руни, линеарните, произлиза глаголицата, а от нея кирилицата. Като братята нищо не са създавали, а са адаптирали и са скроили огромен капан на ватикана и запада... защото те не са видели връзката между тях, а след време като бъде доказана и видяна от всички - истината ще излезе :)
Дано обаче го заслужим това! Нищо не се дава ей така просто - трябва ние да се променим, по-скоро да отстраним черните налепи, които сме прихванали от "културата" на новия вавилон...
цитирай
10. get - - Спараток, всичко което казваш е препотвърждение, какви щети е нанесла "Златарската" ...
21.06.2011 19:54
... историческа школа върху съзнанието на поколения българи !
- Непочтенноста му като историк, ковено е била причина и за националната катастрофа след подписването на унизителният Ньойски договор !
- Какво имам в предвид ! - по неговите карти, Венезелос се обосновава, че в северна Гърция, Беломорска тракия и макеудония не е е живяло друго население освен такова с "гръцки" етносен признак !!
- Така ли е на практика ? - Не !
- Малък пример с това, което проучвам към момента предгръцка(крито-микенска) и гръцка керамика. По силата на инерцията "европейската" историческа "мисъл" заявява, че керамиката от коринт(атика) като гръцка е продължение ?!
- Свързващото, звена е така наречената "минийска"(по името на народа, който я произвежда) керамика. Като се зачетем относно този народ, установяваме, че не е от гръцки произход.
- Ето например, какво се говори в Уикипедията - "Other aspects of the "Minyan" period appear to arrive from northern Greece and the Balkans, in particular tumulus graves and perforated stone axes. John L. Caskey's interpretation of his archaeological excavations conducted in the 1950s linked the ethno-linguistic "Proto-Greeks" to the bearers of the "Minyan" (or Middle Helladic) culture. More recent scholars have questioned or emended his dating and doubted the linking of material culture to linguistic ethnicity. " - Основното определящо в текста - Много от учените не се съгласяват или смятат за некоректно свързването на "минийската култура" с етнос и език . Това е така ... защото самите старогръцки автори в свои произведения твърдят, че минийците не са гърци и правят връзка на същите с родствените им пеласги. Ако тръгнем по тази линия, ще стигнем и до микенците и един факт, (гробниците) традицията за изграждане на подобни, на нашите "тракийски" могили погребални съоръжения(?), които българските археолози не смеят да датират по-рано от VІ в. пр. хр. :))) - Защо ли ??!!

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
11. andrei - Розетката от Плиска ми напомня символ,
21.06.2011 20:05
на обединените седем тракийски племена...Дали е така не знам !
цитирай
12. sparotok - седем тракийски племена
21.06.2011 20:09
andrei написа:
на обединените седем тракийски племена...Дали е така не знам !



Аз също не смея да спекулирам по този въпрос...
цитирай
13. kasnaprolet9999 - В природата нищо не е случайно, а ти ...
21.06.2011 20:22
В природата нищо не е случайно, а ти ни показваш толкова много съвпадения на старобългарскине руни с линеарната писменост, че се чудя, защо наистина това не се е довело до знанието на обикновените хора. Всъщност, не се чудя вече толкова, колкото съм възмутена.
цитирай
14. dolsineq - На Беглик Таш е имало построена о...
21.06.2011 20:23
На Беглик Таш е имало построена обсерватория / отпреди 30 хил. г/, откъдето се е гадаело по звездите. /http://dolsineq.blog.bg/history/2011/06/04/beglik-tash-syoryjenie-na-trakite.759671/Така че си ги има всичките предпоставки розетата да е календар. Много ми се иска да я свържа с това древно съоръжение.
цитирай
15. sparotok - до Гет
21.06.2011 20:30
Датировката на нашите куполни гробници е болна тема...както и датировката на артефакти от "микенски" тип. Някои хора изобщо не им пука, че подобни находки има в земите на България, Румъния и Украйна много преди да се появат в Гърция, но пък като не се спомене това е по-лесно да се впрегне каруцата пред коня.

Това е интересно

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bronze_age_weapons_Romania.jpg

http://romanianhistoryandculture.webs.com/thraciansintroy.htm

прочети стр. 15 http://www2.ulg.ac.be/archgrec/IMG/aegeum/aegaeum7(pdf)/Hiller.pdf

тук виж стр. 29 http://www.naim.bg/issuesFiles/_HEROS_HEPHAISTOS.pdf

Някои хора променят датировки след като се появят нови данни, виж стр.447 http://books.google.nl/books?id=0FDqf415wqgC&pg=PA447&lpg=PA447&dq=borodino+spear+head+mycenaean&source=bl&ots=2Y23tUOIPD&sig=-vSOrTN9Ye-4DEIxfldwIxnnDY4&hl=nl&ei=k9QATrPYD9GfOpe3zKMO&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CCUQ6AEwAQ#v=onepage&q&f=false

цитирай
16. sparotok - странно е
21.06.2011 21:07
kasnaprolet9999 написа:
В природата нищо не е случайно, а ти ни показваш толкова много съвпадения на старобългарскине руни с линеарната писменост, че се чудя, защо наистина това не се е довело до знанието на обикновените хора. Всъщност, не се чудя вече толкова, колкото съм възмутена.


Странно е наистина, дори да не доразвиваха теорията за произхода на българите, нашите учени можеха да споменат просто като интересна информация това, че руните от Плиска имат без изключение успоредици сред Линеар А и Линеар Б...
Защо не са го направили не зная...
цитирай
17. sparotok - календар
21.06.2011 21:09
dolsineq написа:
На Беглик Таш е имало построена обсерватория / отпреди 30 хил. г/, откъдето се е гадаело по звездите. /http://dolsineq.blog.bg/history/2011/06/04/beglik-tash-syoryjenie-na-trakite.759671/Така че си ги има всичките предпоставки розетата да е календар. Много ми се иска да я свържа с това древно съоръжение.



Да, възможно е розетката да е календар, но за по-голяма сигурност трябва да се извършат още проучвания на древни съоръжения...
цитирай
18. min11hetep - Привет! :)
21.06.2011 21:09
Ще ми бъде интересно да прочета какво според теб е изписано върху розетката...
Защото днес я видях на гърдите на един младеж в рейса... Прибирам се и виждам твоя постинг...
цитирай
19. sparotok - розетка
21.06.2011 21:15
min11hetep написа:
Ще ми бъде интересно да прочета какво според теб е изписано върху розетката...
Защото днес я видях на гърдите на един младеж в рейса... Прибирам се и виждам твоя постинг...


Интересно съвпадение:)
За да сравниш сам руните със стойността на линеарните знаци препоръчвам това

http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/linealb

http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/lineala


http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/ABgrids.html

А още по-добре е това, но в този случай книгите трябва да се поръчат


http://www.amazon.ca/Ancient-Scripts-Crete-Cyprus-Best/dp/9004084312

http://www.amazon.com/Minoan-Linear-Packard/dp/0520025806


цитирай
20. urilozev - Спароток,
21.06.2011 21:32
та никой не говори за най-старото злато познато като обработка в света.Разбира че сме си българи(траки), кой както го чете, ама това си е заради ранно -визаннтийската епоха вселила други, грэъцки канони.А пък на Европа, какво и пука.Та ,
Дучето си присвои и заедно с Ватикана го "узакониха" част от античната историяа.Поздрав.Много ми допадаш.
цитирай
21. sparotok - история
21.06.2011 21:44
urilozev написа:
та никой не говори за най-старото злато познато като обработка в света.Разбира че сме си българи(траки), кой както го чете, ама това си е заради ранно -визаннтийската епоха вселила други, грэъцки канони.А пък на Европа, какво и пука.Та ,
Дучето си присвои и заедно с Ватикана го "узакониха" част от античната историяа.Поздрав.Много ми допадаш.


Благодаря ти! Няма на кого да му пука за нас, били сме учители на прекалено много хора, а после са ни оплюли. Такава грешка се признава трудно.
цитирай
22. sparotok - до лицето чието име не желая да споменавам
21.06.2011 21:53
Не се отделяй от темата, хитринките заучени от професионалисти няма да помогнат.

1. Няма значение, че розетката е уникален обект, факт е, че всичките руни от нея ги има в Линеар А и Линеар Б. Това, че тези писмености са загубени е само мнение, по-скоро липса на проучване е проблема.

2. Няма значение откъде ще се започне четенето, важното е, че се получават смислени и подкрепящи се една друга думи.

3. Не е професионално да се премълчава това, че над 40 руни имат успоредици в Линеар А и Линеар Б. Това необяснимо чудо ли да го наречем, или просто да го премълчим понеже извода не оттърва на някои хора.

4. Препоръчвам една работа на човек работещ в БАН - С. Михайлов, Към тълкуването на сложния знак IYI и на израза Медното Гумно, Известия на Народния Музей във Варна 23 (28), Книгоиздателство “Георги Бакалов”, Варна, 1997; стр.92-95

Там е споменато, че старобългарския знак IYI, който е изписан и на розетката от Плиска съществува в Европа още през Бронзовата епоха.

5. Розетката не е надпис а по-скоро ритуален обект. С приемането на гръцкото верую за християнството такива ритуални обекти са били унищожавани от фанатиците. Прочети работата на Бешевлиев - Проучвания за личните имена у траките. Там е описано как фанатиците затриват цели храмове.

6. Щом твърдиш, че руните приличат на много други писмености дай пример и докажи, че друга писмена система има повече прилики с руните от Плиска отколкото Линеар А и Линеар Б.

Очаквам с нетърпение примерите, а и коментари относно работите на Бешевлиев и Михайлов.
цитирай
23. sparotok - мъгла
21.06.2011 21:57
анонимен написа:
Спараток,лека полека за мен мъглата се повдига.Какъв народ сме и накъде вървим.
Благодаря и поздрави.Ще вметна нещо което не е по темата но....Случайно ли е че песента на В.Балканска лети в необятния космос?


Това, че мъглата се вдига може само да ме радва, това е моята цел.
Няма нищо чудно, че песента на В. Балканска лети в космоса, гласът на българката е божествен!
цитирай
24. sparotok - труд
21.06.2011 22:02
nikstan написа:
С уважение ,към труда който полагаш .


Трудът си струва, човек е богат когато раздава това, което е събрал, а аз съм събрал доста:)

Поздрави!
цитирай
25. lounge - Приятно звучи това, ". . . че ...
21.06.2011 22:38
Приятно звучи това, "...че нашите деди са местно население, обитаващо земите ни от дълбока древност..." :)

цитирай
26. estolodu - Прочети "The Deciphere...
21.06.2011 22:40
sparotok написа:

Прочети "The Decipherement of the Linear B" на John Chadwick и ще разбереш, че той и М.Вентрис избират произволно стойността Р ( РО), като признават, че може и да е Л (ЛО).


В интернет информацията е много ограничена, важни работи на Чадуик, Пакард, Георгиев, Каратели, Ваудхойзен, Бест и др. не са сканирани. Иначе щеше да знаеш, че ПА се чете и БА, ПУ се чете и БУ...

Опитай се да намериш тези издания

http://www.amazon.ca/Ancient-Scripts-Crete-Cyprus-Best/dp/9004084312

http://www.amazon.com/Minoan-Linear-Packard/dp/0520025806

И това ще свърши работа донякъде

http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/linealb

http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/lineala


http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/ABgrids.html


Има ги тези работи за възможните четения написани в интернет - тука е описано как да се чете линеар б за гръцки: http://www.ancientscripts.com/linearb.html
Обаче това не променя нищо - българският език различава звуците 'р' и 'л', а в линеар б има само звукът 'р' ИЛИ само звукът 'л'. По подобен начин в българския език съществуват звуците 'п', 'б' и 'в', докато в линеар б само 'п' и 'w' - как три звука да се предадат с два?
Освен това ти не даде обяснение на значителните разлики между някои знаци от линеарите и знаците от розетката, за които твърдиш, че имат същите звукови стойности - например 'а' и 'пе'.
цитирай
27. solinvictus - Нали бяха разчели 5-те планети, ...
21.06.2011 22:41
Нали бяха разчели 5-те планети ,слънцето и луната ?
Аз си мисля ,че това е капаче на нещо в което може да се завърта демек да си сменя позициите когато е извадено (това е мъжката част която се завърта и се слага към отвора) !
Предполагам ,че е уред за определяне на жребий.
На гладиатори ...

Вече имам един аналог ,но не е такъв готин ,като този!
поздрави
цитирай
28. amore - Отново поздравления, sparotok!
21.06.2011 23:21
След фигура 1 и таблица 2, който не вижда очевидното, трябва да си смени очилата. Моите подскочиха два пъти. На това му казвам доказателство, а не хипотеза. Продължавай в същия дух. Сърдечен поздрав!
цитирай
29. shtaparov - Мисля,че:
21.06.2011 23:48
Розетата е "пра"-Български седмичен календар,използван за гадаене и за предсказване на бъдещето. За целта той ще да е бил завъртан около оста на връвта,на която е бил окачан да виси,и след като въртенето спирало или се концентрирало върху точка от специалната ответна схема,използвана при
гадаенето и направена от кожа или дърво,е бил тълкуван смисъла на полученото съчетание между възможните въздействия на езическия бог,изписан върху съответния лъч на розетата и символа на схемата,към който го е насочвало въртенето. Нанесените знаци върху розетата не може да са били единични букви,а само отворени срички или дори йероглифи,и смисълът на всеки комплект знаци отговаря на някое прадревно индоевропейско (т.е.-праисторическо Българско) име на ден от седмицата,което име съвпадало и с името на някой от седемте главни богове на Българите- небесните тела. Извън тези възможни варианти всичко друго мисля да е казуистика,а старото разчитане на немалко от линеарните знаци е неточно и незавършено поради пренебрегнатата от Вентрис и Чадуик вероятност линеарите да са били създадени не за някакъв хипотетичен ранен "гръцки" език,а за архаичен вариант на Българския.
цитирай
30. kometapg - Отново прочетох със задоволство ...
22.06.2011 01:07
Отново прочетох със задоволство предложената информация! Поздравявам те!
цитирай
31. balkanec - Най-сетне
22.06.2011 01:48
едно истинско обяснение на Розетата о Плиска.
Казвам ви, че като съм търсил из нета досега статии за нея, все се стига до астрологията, летящите чинии и Атлантида...
Тази е първата смислена статия в нета, която виждам.
цитирай
32. stoves - Поздравления за постинга ! Както ...
22.06.2011 05:03
Поздравления за постинга ! Както mt46 коментира - "ясно ,точно и добре аргументирано "! Отдавна си задавам въпроса какво е розетката от Плиска и какво послание носи към нас от древността ? Днес ти повдигаш малко завесата и това е прекрасно ! А това ,че е нужна преоценка на въпроса за създаването на старобългарската азбука е повече от ясно .
цитирай
33. sparotok - !
22.06.2011 08:36
анонимен написа:
поздравления за статията ти, аргументирана, без да налагаш своето тълкувание на текста, който има очи и знания да чете и да се убеждава от представените от теб доказателства. все ми се иска да видя и таблица с египетските иероглифи и нашата писменост, но ще дойде и това време някога, нали. Чета блога ти , но нямам много време да пиша коментари та за това само в кратце пиша. Продължавай да правиш публично достояние известните доказателства, пък и за тълкуванието им ще се намерят хора.


Когато данните се изнесат и всеки може да ги ползва ще е вече по-лесно на хората да правят сравнение.
цитирай
34. sparotok - преоценка
22.06.2011 08:37
stoves написа:
Поздравления за постинга ! Както mt46 коментира - "ясно ,точно и добре аргументирано "! Отдавна си задавам въпроса какво е розетката от Плиска и какво послание носи към нас от древността ? Днес ти повдигаш малко завесата и това е прекрасно ! А това ,че е нужна преоценка на въпроса за създаването на старобългарската азбука е повече от ясно .


Преоценка е нужна не само за азбуката ни, но и за произхода, това дори е по-важно.

Поздрави!
цитирай
35. sparotok - статия
22.06.2011 08:38
balkanec написа:
едно истинско обяснение на Розетата о Плиска.
Казвам ви, че като съм търсил из нета досега статии за нея, все се стига до астрологията, летящите чинии и Атлантида...
Тази е първата смислена статия в нета, която виждам.


Няма гаранция, че не съм допуснал грешки, но все пак най-важното е това да се види връзката между старобългарските руни и древната трако-пеласгийска писменост.
цитирай
36. sparotok - !
22.06.2011 08:39
kometapg написа:
Отново прочетох със задоволство предложената информация! Поздравявам те!


Тези данни са важни, хубаво е да се знаят.
Поздрави!
цитирай
37. sparotok - функция
22.06.2011 08:41
shtaparov написа:
Розетата е "пра"-Български седмичен календар,използван за гадаене и за предсказване на бъдещето. За целта той ще да е бил завъртан около оста на връвта,на която е бил окачан да виси,и след като въртенето спирало или се концентрирало върху точка от специалната ответна схема,използвана при
гадаенето и направена от кожа или дърво,е бил тълкуван смисъла на полученото съчетание между възможните въздействия на езическия бог,отговарящ на съответния ден от седмицата и символа на схемата,върху който е спирало въртенето. Нанесените знаци върху розетата не може да са били единични букви,а само отворени срички или дори йероглифи,и смисълът на всеки комплект знаци отговаря на някое прадревно индоевропейско (т.е.-
праисторическо Българско) име на ден от седмицата,което име съвпадало и с името на някой от седемте главни богове на Българите- небесните тела. Извън тези възможни варианти всичко друго мисля да е казуистика,а разчитането на немалко от линеарните знаци е неточно или незавършено поради пренебрегнатата от Вентрис и Чадуик вероятност линеарите да са били създадени не за някакъв хипотетичен ранен "гръцки" език,а за архаичен вариант на Българския.


За функцията не смея да гадая, но пък паралелите между руни и Линеар А, Б са повече от ясни.
цитирай
38. sparotok - сравнения
22.06.2011 08:42
amore написа:
След фигура 1 и таблица 2, който не вижда очевидното, трябва да си смени очилата. Моите подскочиха два пъти. На това му казвам доказателство, а не хипотеза. Продължавай в същия дух. Сърдечен поздрав!


Благодаря ти! Наи стина е по-добре човек един път да види, отколкото да чуе десет пъти...

Поздрави!
цитирай
39. solinvictus - Имаме ли някакъв аналог(българ...
22.06.2011 08:44
Имаме ли някакъв аналог(български) и още ...някъде другаде в поселенията на българи открита ли е подобна машинария?
Откриването и в Плиска не я прави "прабългарска" ,Рашев откри някакви будистки ключове или фигурки това да не е доказателство ,че сме будисти?
5 -те планети слънцето и луната са символи на Митра.Има такава плочка на която е разпънат Орфей и отдолу пише Бакхус със седем звезди.
В крайна сметка какво е разчетено от нея?
цитирай
40. sparotok - функция
22.06.2011 08:44
solinvictus написа:
Нали бяха разчели 5-те планети ,слънцето и луната ?
Аз си мисля ,че това е капаче на нещо в което може да се завърта демек да си сменя позициите когато е извадено (това е мъжката част която се завърта и се слага към отвора) !
Предполагам ,че е уред за определяне на жребий.
На гладиатори ...

Вече имам един аналог ,но не е такъв готин ,като този!
поздрави



Чак след време ще разберем със сигурност истинската функция на този забележителен артефакт. До тогава ни стига да знаем, че руните на дедите ни са изобретени на Балканите, а не в Памир.

Поздрави!
цитирай
41. sparotok - данни
22.06.2011 08:52
estolodu написа:
sparotok написа:

Прочети "The Decipherement of the Linear B" на John Chadwick и ще разбереш, че той и М.Вентрис избират произволно стойността Р ( РО), като признават, че може и да е Л (ЛО).


В интернет информацията е много ограничена, важни работи на Чадуик, Пакард, Георгиев, Каратели, Ваудхойзен, Бест и др. не са сканирани. Иначе щеше да знаеш, че ПА се чете и БА, ПУ се чете и БУ...

Опитай се да намериш тези издания

http://www.amazon.ca/Ancient-Scripts-Crete-Cyprus-Best/dp/9004084312

http://www.amazon.com/Minoan-Linear-Packard/dp/0520025806

И това ще свърши работа донякъде

http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/linealb

http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/lineala


http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/ABgrids.html


Има ги тези работи за възможните четения написани в интернет - тука е описано как да се чете линеар б за гръцки: http://www.ancientscripts.com/linearb.html
Обаче това не променя нищо - българският език различава звуците 'р' и 'л', а в линеар б има само звукът 'р' ИЛИ само звукът 'л'. По подобен начин в българския език съществуват звуците 'п', 'б' и 'в', докато в линеар б само 'п' и 'w' - как три звука да се предадат с два?
Освен това ти не даде обяснение на значителните разлики между някои знаци от линеарите и знаците от розетката, за които твърдиш, че имат същите звукови стойности - например 'а' и 'пе'.


Нали ти казах, че в интернет е невъзможно да се намери всичко, трябва да си набавиш специализирана литература. Виж пак на страницата на Янгър знак 72, http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/ABgrids.html

това е един вариант на ПЕ, това, което аз съм дал като А, преди време Яангър го бе определил за А2, сега е променено на МНА -34, провери в най-новите издания на Documents in Mycenaean Greek, виж таблиците на Каратели.

За различните стойности виж тук, стр. 13, стр 22
http://books.google.com/books?id=Kx0VAAAAIAAJ&printsec=frontcover&hl=nl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

надявам се чувал си за старобългарските думи
Придък - Бридък - остър
Паберки -Баберки ...

кРада -кЛада ( купчина)
цеЛя - цеРя ( лекувам)
цитирай
42. get - - Уважаеми(а) estolodu - нямам претенции да съм познавач, на "Линеарите" - "А" и "В", но ...
22.06.2011 08:55
... да погледнем към най-древното изписване имената на "Богинята майка" ?
- При финикийците(които за мен са родствени на критяните) името е:
а/ АНАТА
б/ при техните "наследници" тези, които са ги нарочили за "търци", същото име (най-старо изписване и транскврипция) е АТАНА
в/ аналогичната богиня в малко по-късен исторически етап, малко преди да се появят гърците и по тяхно време е АРТЕМИС (ако ползваме бустрофедона) ще се получи нещо от сорта на СИМЕРТА( или СМИЕРТА). Подобно на това наименование го има документирано и е култ при келтите от централна Европа, като РОС,СМЕРТА
- Отделно същата богиня е с епитет ПОДНИЯ - В наши вярвания (датиращи поне до 30-те години, от миналият век) имаме местни народни варвяния в които участва думата ПОТНИЯ , също се среща и като ПОДНИЦА. За мен това е отглас от от практики в чест на "Великата богиня", с най-старо известно име КУБАБА, и малко или много латинизираното КИБЕЛА(вероятно значение Тя Прекрасната).
- Отново се връщам към АРТЕМИС-СИМЕРТА(Пот(д)ниа) !! - В Лидия(семантично и фонетично близко до Люди) името на същата се изписвало "Artimus" - моля прочетете го наобратно.
- Обобщение - просто Артемис е третият образ(ипостас) на "Богинята майка", на Хекате, Персефона(близко фонетично пък и като слог до "преизподня") !?! т.е. касае се за култ на Великата богиня, но като "квази хтонично" женско божество.
- От тук отивам на следният въпрос - Добре съгласявам се, че "Линеар"-и "А" и "Б" са гръцки, но защо това население, което ги е използвало, има толкова близки вярвания до нашите, и то от късен исторически период 20-ти век ?
- Защо тази същата богиня, при "гърците" няма такова тълкуване на образа й, и подобаваща обредност.
- Защо се получава така, че ние, които "сме придошли" под вида на "славяни" от припятските блата, или от централна Азия(тюрки), имаме наши си вярвания(народни) повтарящи по-стари такива, от поне 15-то столетие преди Христа ???!!!

- Това много смущава, моята логика - А вашата ?

от Гет "ктист"
цитирай
43. sparotok - розетка
22.06.2011 09:23
solinvictus написа:
Имаме ли някакъв аналог(български) и още ...някъде другаде в поселенията на българи открита ли е подобна машинария?
Откриването и в Плиска не я прави "прабългарска" ,Рашев откри някакви будистки ключове или фигурки това да не е доказателство ,че сме будисти?
5 -те планети слънцето и луната са символи на Митра.Има такава плочка на която е разпънат Орфей и отдолу пише Бакхус със седем звезди.
В крайна сметка какво е разчетено от нея?


Това, че розетката е открита в Плиска не я прави автоматично старобългарска, но пък изписаните върху нея руни -ДА.
Те имат аналози от други места в България, да не забравяме и символите, които са изсечени по стените на Плиска.
цитирай
44. sparotok - истина
22.06.2011 09:26
lounge написа:
Приятно звучи това, "...че нашите деди са местно население, обитаващо земите ни от дълбока древност..." :)



Освен, че е приятно е и истина:)

Поздрави!
цитирай
45. solinvictus - Да, така е ! За сега не знаем фун...
22.06.2011 10:20
Да ,така е !
За сега не знаем функцията и.Но знакът който е на обратната страна не ми прилича на много на турската тамгъ с която се напъват да я припознаят и + това правят някакви "тотемско"-глупави разсъждения.
И на базата на тия предположения градят някакви сигурни теории и то "доказани" щото примерно некой доносник професор бил написал през 55г.

Знакът "IYI" на розетката е много по различен от този който го рисуват художниците в момента!Той даже има и малки точици също като в тракийски надписи от пръстени(примерно) Аз намерих тълкуване на такъв знак и то старо на две черти "I I" където се описват разни работи ,но тези чертички имат и точки както е и в нашият случай!
И ако забелязваш долната част на розетката където е "тамгъта" е поизносена или ръбовете и са загладени което означава ,че е била в някаква течност.Щото тези руни които са изписани се вижда по тях ръбчетата на буквите при направата им.

С една дума тази розетка е била капаче на съд в който е имало (предполагам масло,олио) знаем, че са използвали разни розови масла за Мистериите си!
хехе

С една дума този знак издава римското изначалие на уреда ,понеже има надпис с тези знаци.И те са свързани с ужасните тракийски гладиатори-оказа се ,че тези измишльотини ,че били роби на римляните и те ги използвали да се бият е поредната простотия на някакви олигофрени!
цитирай
46. анонимен - ...
22.06.2011 10:59
здр,
цитирай
47. dmv - Аз също смятам, че автохонното н...
22.06.2011 11:02
Аз също смятам,че автохонното население са траките и ние носим гените им,а не както ни учеха,че са изчезнали.И те на са изчезнали след идването на варварите през 3,4,5 век от новата ера..Смятам са се смесили...Инак има една дупка от около 5 века.Конниците дошли от Изток и Славяните само са били претопени!..Историята е мръсна наука:)Как беше,пишат я победителите...
Поздрави!
цитирай
48. balkanian - Юний
22.06.2011 11:22
Знакът IYI означава Юний.
Благодаря ти, Спароток, за вдъхновението да се захвана с руните !
Прочитът ми не е пълен, но само ако имах твоята информация... и време, а времето е най-дефицитното нещо на света.
Нека да ви е горещо #лето 2011-то#
цитирай
49. filipgeorgiev - ето това
22.06.2011 13:42
трябва да се преподава в бг училищата. дори да не е на 100% вярно, то трябва да стане предпоставка за бъдещо търсене и обследване. историята не трябва да е политически, а фактически коректна.

БРАВО!
цитирай
50. estolodu - Нали ти казах, че в интернет е н...
22.06.2011 14:30
sparotok написа:

Нали ти казах, че в интернет е невъзможно да се намери всичко, трябва да си набавиш специализирана литература. Виж пак на страницата на Янгър знак 72, http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/ABgrids.html

това е един вариант на ПЕ, това, което аз съм дал като А, преди време Яангър го бе определил за А2, сега е променено на МНА -34, провери в най-новите издания на Documents in Mycenaean Greek, виж таблиците на Каратели.

За различните стойности виж тук, стр. 13, стр 22
http://books.google.com/books?id=Kx0VAAAAIAAJ&printsec=frontcover&hl=nl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

надявам се чувал си за старобългарските думи
Придък - Бридък - остър
Паберки -Баберки ...

кРада -кЛада ( купчина)
цеЛя - цеРя ( лекувам)

Добре, това за МНА го видях. Въпреки това точните звукови стойности на някои от знаците остават неизвестни(или с няколко възможни четения) - трябва напълно да се разчетат линеарните писмености, преди да се правят тълкувания.
Просто няма как да ме убедиш, че при толкова съмнителни звукови стойности на някои символи могат да се правят толкова категорични изводи.
Това, че в някои думи п и б са взаимозаменяеми, не означава, че във всички е така - българският пак ясно различава звуците п б и в. Думата цел е заета от немския.
цитирай
51. dolsineq - И едно независимо мнение на Иван ...
22.06.2011 15:44
И едно независимо мнение на Иван Танев Иванов http://www.protobulgarians.com/Prabalgarski%20nazvaniya%20na%20planetite.htm
"...Руните, изписани по лъчите на розетата съвпадат с тези, използвани широко от аланите и касогите, при които те са имали значение на буквена писменост. Руският изследовател Турчанинов определи фонетичната стойност на 20 такива знака и разчете няколко надписа, между които надписа АЛАНУИ КАН - канът на аланите (виж таблиците в края на статията). По-късно, подобни знаци бяха открити и при прабългарите, използвани както в предхристиянската епоха, така и отчасти след това, които веднага бяха характеризирани като тюрски. В последствие се установи, че тези рунни знаци са от алано-касожки тип и че са използвани от прабългарите в много по-голяма степен, отколкото при аланите. Някои български историци считат, че прабългарите са използвали такива рунни знаци и в ролята им на родови, занаятчийски и култови дамги, което е неоспоримо. Обаче, открити са много надписи на кирилица или с гръцка писменост, в които отделни букви са заместени със съответни руни. Има и цели думи и даже фрази, изписани с такива руни. Да се отрича повече ролята на прабългарските руни като писмени знаци вече е невъзможно."
цитирай
52. solinvictus - Има ли данни за това как древните ...
22.06.2011 16:55
анонимен написа:
Има ли данни за това как древните българи / траки / са съхранявали писмените си "произведеня"? / на керамика, като стенопис, на пергамент..... /. Поздрави!


Има ...руните от Боторита/Сарагоса
Другото е с пръкванията на 5-6 вида греце-та(алфабита) за които и грците се шашкат щото не ги разбират.
Дори си измислят някакви преселения които не са съществували за да ги "оплодят" с алфабетас!
Как си обясняваш надписи уж на грцки пък не могат да ги преведат?
цитирай
53. d3bep - С една дума този знак издава ри...
22.06.2011 18:16
solinvictus написа:

С една дума този знак издава римското изначалие на уреда ,понеже има надпис с тези знаци.И те са свързани с ужасните тракийски гладиатори-оказа се ,че тези измишльотини ,че били роби на римляните и те ги използвали да се бият е поредната простотия на някакви олигофрени!


Ти ми изтри смислен постинг, в който за умните ясно показах какво е седем ,защо седем и само на туй колелце ли лунния календар е с числото седем, ама...


Чакай сега да обобщим.
Признаваш ,че руните били местни.
Че розетката била уникален календар.
И всичко това според тебе "доказва" че това бил митраистки календар щото лежал в розово масло, коеот доказвал заглаждането долу в ляво...

Чакай ве ...
Без да те питам как розовото масло полира метала и кой те е учил на това, кви са тея мистерии с непозната писменост, чужда и непознат уред, в чужда държава..? Ми ти така и част от ракета да намериш, може да я обявиш за митраистка мистерия. Ти и това си правиш де...

Около 100 пъти съм те питал досега. Фантазиите ти за мистериите ти, ясно. Но има ли поне един автор дето да е описал митрически мистерии? Моля те, дай текста, та да ги видим и ние тея розови масла, мистерии, водни басеини, русалки и какво беше още там на практика... Искам да видя танца на пилон на русалките в митраистка мистерия...
За да направим разликата между измислиците и реалните факти.

За римските гладиатори твърдението ти пък е ....
Освен че имаме сума източници, описание и дори запазено бойно снаряжение, рисунки и ясна идея за предназначевнието на всичко по тракиеца - гладиатор, я разкажи на аудиторията тогава според тебе кви са другите разпространени видове гладиатори?

Рациария примерно е рицар сигурно. Митраистки рицар на кон.
А мирмилона /Зехме да се затрудняваме. Да не би да е мирмидонец???

Батка, остави историята и си се занимавай с жертвоприношения....
Вече няколко пъти добронамерено те молих.
Не е за тебе.
Поздрави!
цитирай
54. d3bep - До сол инвиктус - помощен материал.
22.06.2011 18:34
http://theancientworld2010.wikispaces.com/file/view/a1260.jpg/185995781/a1260.jpg

Мозайка от Помпей. Предполагам че знаеш "кой е" Помпей и нямаш някакво собствено тълкувание по въпроса.
Левият е гладиатор тракиец.
Мога да ти посоча и запазени модели на снаряжението...

Очаквам да го сравниш... Примерно с това на траките меди, за да вникнем и ние в проникновенията ти. Относно каква е истината и какво е ментето.
цитирай
55. sparotok - до лицето, чието име не желая да споменавам
22.06.2011 18:44
Дадох отговор на въпросите ти, но ти се направи, че не си ги забелязала. Името ти няма да спомена докато не се извиниш за просташкото си държание, не подобава на дама да се държи така както правиш ти.

Отново давам отговор на въпросите ти, но очаквам също отговор и за моите.


Ти твърдиш, че: Съществуват въпроси, които не са намерили своите отговори.Розетата е уникален паметник. Няма други надписи от този период ІХ – Х в.

Знаците в розетата са разположени в кръг и не се знае от кой лъч да започне разчитането, нито кой знак да се гледа – дали първо горния или долния.

Дори не е сигурно дали тези знаци са някакво писмо.

Някои хора с по-развинтено въображение тук правят паралел между знаците от розетата и Линеарен А и Линеарен Б, само защото искат да се бият в гърдите сред непросветените и да обират овации, които се полагат на откривателите. За съжаление, господинът не е учен-изследовател, камо ли пък –откривател.

Твърде атрактивно, но наивно поведение.

Аз ще си позволя да попитам това онова.

Защо тукашният „историк” /блогбегейският/ поднася своите виждания селективно – не сравнява знаците от розетата с други писмена, с които те също много си приличат, а само с Линеарен А и Б ? Че и чак е нагодил разчитането, така ,че да му пасне бегло по звучене на някои български думи.

Защо официалните надписи от канцеларията на хана през този период са на гръцки?

Т.е – реално Линеарен А и Б не са ползвани.Нямало ги е.

Фактите показват, че тази писменост тогава не е съществувала и не е била ползвана.

Няма други паметници с надписи на Линеарен А и Линеарен Б от онова време.

Така,че уважаеми приятели с ниско самочувствие, трудно ще го подхраните сега пък с розетата от Плиска. Знаците по нея все още са неразгадани.

.........................................................

Когато споделих това мнение в коментарите на местното светило, то разбира се, беше изтрито.

Естесвено, там се публикуват само хвалби , възхити и съгласия с поредната фантазия.


25. sparotok - до лицето чието име не желая да споменавам
21.06 21:53
Не се отделяй от темата, хитринките заучени от професионалисти няма да помогнат.

1. Няма значение, че розетката е уникален обект, факт е, че всичките руни от нея ги има в Линеар А и Линеар Б. Това, че тези писмености са загубени е само мнение, по-скоро липса на проучване е проблема.

2. Няма значение откъде ще се започне четенето, важното е, че се получават смислени и подкрепящи се една друга думи.

3. Не е професионално да се премълчава това, че над 40 руни имат успоредици в Линеар А и Линеар Б. Това необяснимо чудо ли да го наречем, или просто да го премълчим понеже извода не оттърва на някои хора.

4. Препоръчвам една работа на човек работещ в БАН - С. Михайлов, Към тълкуването на сложния знак IYI и на израза Медното Гумно, Известия на Народния Музей във Варна 23 (28), Книгоиздателство “Георги Бакалов”, Варна, 1997; стр.92-95

Там е споменато, че старобългарския знак IYI, който е изписан и на розетката от Плиска съществува в Европа още през Бронзовата епоха.

5. Розетката не е надпис а по-скоро ритуален обект. С приемането на гръцкото верую за християнството такива ритуални обекти са били унищожавани от фанатиците. Прочети работата на Бешевлиев - Проучвания за личните имена у траките. Там е описано как фанатиците затриват цели храмове.

6. Щом твърдиш, че руните приличат на много други писмености дай пример и докажи, че друга писмена система има повече прилики с руните от Плиска отколкото Линеар А и Линеар Б. Кои знаци да ползваме за сравение, англо-саксноските руни, или пък датските, шведските, или може би орхонските и унгарските, те дават ли повече успоредици? Отговора е –НЕ, вече съм проверил?

Очаквам с нетърпение примерите, сравненията на руните от Плиска с друг тип руни, очаквам и коментари относно работите на Бешевлиев и Михайлов.

цитирай
56. sparotok - алански руни
22.06.2011 18:52
dolsineq написа:
И едно независимо мнение на Иван Танев Иванов http://www.protobulgarians.com/Prabalgarski%20nazvaniya%20na%20planetite.htm
"...Руните, изписани по лъчите на розетата съвпадат с тези, използвани широко от аланите и касогите, при които те са имали значение на буквена писменост. Руският изследовател Турчанинов определи фонетичната стойност на 20 такива знака и разчете няколко надписа, между които надписа АЛАНУИ КАН - канът на аланите (виж таблиците в края на статията). По-късно, подобни знаци бяха открити и при прабългарите, използвани както в предхристиянската епоха, така и отчасти след това, които веднага бяха характеризирани като тюрски. В последствие се установи, че тези рунни знаци са от алано-касожки тип и че са използвани от прабългарите в много по-голяма степен, отколкото при аланите. Някои български историци считат, че прабългарите са използвали такива рунни знаци и в ролята им на родови, занаятчийски и култови дамги, което е неоспоримо. Обаче, открити са много надписи на кирилица или с гръцка писменост, в които отделни букви са заместени със съответни руни. Има и цели думи и даже фрази, изписани с такива руни. Да се отрича повече ролята на прабългарските руни като писмени знаци вече е невъзможно."



Аланите са племе от групата на сарматите, които са дефинирани като роднини на гетите -траки. Сарматите са и потомци на амазонките, а старите автори твърдят, че траки и амазонки говорят един и същ език.

Като отворих дума за език се сетих за откритието на Р.ДЖ. Летъм. Според него сарматския етноним ЯЗИГИ се обяснава с думата языкъ - племе, народ...

Виж и това, жалко е само, че има и много глупости написани http://s155239215.onlinehome.us/turkic/30_Writing/301Tamgas/YacenkoTamgas/YacenkoTamgasSect11En.htm
цитирай
57. sparotok - моля те, чети внимателно
22.06.2011 18:57
estolodu написа:
sparotok написа:

Нали ти казах, че в интернет е невъзможно да се намери всичко, трябва да си набавиш специализирана литература. Виж пак на страницата на Янгър знак 72, http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/ABgrids.html

това е един вариант на ПЕ, това, което аз съм дал като А, преди време Яангър го бе определил за А2, сега е променено на МНА -34, провери в най-новите издания на Documents in Mycenaean Greek, виж таблиците на Каратели.

За различните стойности виж тук, стр. 13, стр 22
http://books.google.com/books?id=Kx0VAAAAIAAJ&printsec=frontcover&hl=nl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

надявам се чувал си за старобългарските думи
Придък - Бридък - остър
Паберки -Баберки ...

кРада -кЛада ( купчина)
цеЛя - цеРя ( лекувам)

Добре, това за МНА го видях. Въпреки това точните звукови стойности на някои от знаците остават неизвестни(или с няколко възможни четения) - трябва напълно да се разчетат линеарните писмености, преди да се правят тълкувания.
Просто няма как да ме убедиш, че при толкова съмнителни звукови стойности на някои символи могат да се правят толкова категорични изводи.
Това, че в някои думи п и б са взаимозаменяеми, не означава, че във всички е така - българският пак ясно различава звуците п б и в. Думата цел е заета от немския.


Чети по-внимателно моля те! Не съм сравнявал думата цел, а глагола целя- лекувам, дори съм посочил това в скобите.

Днешния български е по-различен от древния български. Индийския език например прави разлика между Р и Л, но във Ведически санскрит Р и Л са взаимнозаменяеми - Лияте-Рияте - лея, Рекха-Лекха - леха, черта...

Набави си книгите, които препоръчах, можеш да ги намериш на достъпна цена, ако търсиш добре.
цитирай
58. sparotok - истина
22.06.2011 19:00
filipgeorgiev написа:
трябва да се преподава в бг училищата. дори да не е на 100% вярно, то трябва да стане предпоставка за бъдещо търсене и обследване. историята не трябва да е политически, а фактически коректна.

БРАВО!


Благодаря! Аз никога не съм твърдял, че съм 100% прав, много добре осъзнавам, че греша някъде. Тези грешки обаче не променят фактите, а именно, че болшинството от старобългарските руни имат успоредици в Линеар А и Линеар Б.
Това трябва да се каже на българския читател.
цитирай
59. sparotok - руни
22.06.2011 19:13
balkanian написа:
Знакът IYI означава Юний.
Благодаря ти, Спароток, за вдъхновението да се захвана с руните !
Прочитът ми не е пълен, но само ако имах твоята информация... и време, а времето е най-дефицитното нещо на света.
Нека да ви е горещо #лето 2011-то#



Ето ти информация за руни, тамги и др., за съжаление не всичко е достоверно


http://s155239215.onlinehome.us/turkic/30_Writing/301Tamgas/OlhovskyTamga.htm

http://s155239215.onlinehome.us/turkic/30_Writing/301Tamgas/YacenkoTamgas/YacenkoTamgasSect11En.htm

http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/runico

http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/iberico

http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/tartesio


http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/siberian

http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/magiar


http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/irlandes

http://slavonicweb.chat.ru/sl6.htm

http://slavonicweb.chat.ru/sl28.htm

http://slavonicweb.chat.ru/sl29.htm

http://slavonicweb.chat.ru/sl30.htm



Поздрави!
цитирай
60. shtaparov - Проблемите с Българските руни не са толкова тежки:
22.06.2011 21:38
Знаците върху розетата от Плиска до един имат 100-процентови аналози сред праисторическите знаци,откривани върху паметници от "Културата Винча" /6000-4000 г.пр.Хр./,които няма как другояче да бъдат характеризирани освен като "праисторически руни". Там аналозите вече не са десетки,а стотици и това не може да е случайно. Българските руни от Балканите,Украйна,Русия,Кавказ,
Средна Азия и пр. не са били обикновена писменост за масово ползване,
а свещено йероглифно или сричково писмо за общуване между царете и жреците,което едва след приемането на апостолическо християнство от една част на многобройните древно-Български племена започва да навлиза за масова употреба. Многобройността на знаците /ок. 700,колкото са и знаците в линеарните писмености/ обаче затруднявала общуването с тях,което е причина за честото ползване на "гръцка" писменост вместо тях- многобройни
примери за това виждаме между VII в.пр.Хр.и IX в. след Хр. Заблудата,че Траките не са имали свое писмо се дължи именно на този факт-
до началото на Християнската ера Тракийските царе и жреци са изписвали руните си традиционно върху нетрайни материали /кожа и дърво/,и едва след това позволили на хора от народа,каквито били каменоделците и грънчарите,да се запознаят с тях и да започнат да ги изписват върху камък и глина. До началото на Християнската ера руните били задължителен приоритет само на царете и жреците,които за беда почти не се занимавали с каменоделство и грънчарство,
а кожата и дървото не могат да оцеляват успешно през хилядолетията,за да докажат съществуването на Тракийско руническо писмо до този момент. Това обаче трябва да се приеме като безапелационно доказано,понеже няма друг правдоподобен механизъм,който да обясни как тези руни са "изчезнали" за един период от около 1200 години и после отново се появили,при това почти непроменени! Те няма как и да са се променили разбира се,след като имаме безброй доказателства,че древните Българи са пазили светите традиции на прадедите хиляди години наред.
цитирай
61. bgwest - Чак след време ще разберем със ...
22.06.2011 21:48

Чак след време ще разберем със сигурност истинската функция на този забележителен артефакт. До тогава ни стига да знаем, че руните на дедите ни са изобретени на Балканите, а не в Памир.

Незнам защо,но си мисля,че казваш много по-малко,отколкото знаеш...

Този постинг е по-специален и прави огромна крачка към Истината.

Успех!
цитирай
62. sparotok - всяко нещо с времето си
22.06.2011 22:25
bgwest написа:

Чак след време ще разберем със сигурност истинската функция на този забележителен артефакт. До тогава ни стига да знаем, че руните на дедите ни са изобретени на Балканите, а не в Памир.

Незнам защо,но си мисля,че казваш много по-малко,отколкото знаеш...

Този постинг е по-специален и прави огромна крачка към Истината.

Успех!

Всяко нещо с времето си, след време ще мога да кажа още повече:)

цитирай
63. sparotok - !
22.06.2011 22:30
анонимен написа:
Няма ли млади български учени които да подкрепят тракийската теория за произхода на българите? Дори и без спорни етимологии и интерпретации, в по-сбит вид пак може да се изгради една прилична теза. Защо автохтонната теория не присъства дори като вариант за произхода ни? Да не би за произхода на албанците от илирите да има повече доказателства? Доколкото знам такива направо липсват, а тяхната автохтонна теория се лансира като основна по енциклопедиите. Няма ли поне един български учен който смело да се застъпи за тракийската теза? Защо такъв нихилизъм и антибългарщина?


И аз се питам това...
цитирай
64. solinvictus - д3ерОФ, аз не говоря с теб. П...
23.06.2011 01:17
[quote=d3bep]

д3ерОФ ,
аз не говоря с теб.Питам спароток и казвам едно мнение (мое) ти какво ми се буташ с твоите НЕразбирания?каруцаря откакто се е обрязъл не може ли една лекция да ти изнесе за червеите хахахахаха
сега да ти обясня за розетката лалво мосля ...явно че ти е трудно,ти с тея сложни ягипедски козмогони и фараони !
Числото седем не е свързано нито с юдейските лопатки,нито със скарабеите!
Планетите 5 +слънцето и луната са Шумер ,когато те са правили астрологични предсказания мумиите са били в тъмният и непознат все още период.
Още не са знае;и нито за Аписа Му .нито за Сараписа Му ...за Оризиса Му е дълго и няма смисъл
Седемлъчевата звезда е Митра-той е седмият ,Осмият е Иисус!
Ако видиш "митрата" МУ ще видиш два кръстосани квадрата които образуват SOL от плочката която е на повече от 5 000 г. преди само че не е там където сега са казва египет.
От руните има изписване на "I I";оето го обясняват със SOL за мен беше загадка знакът Y ,ако го сложиш между тях стават 7 крайни точки IYI или седем.
защото тоя който обясняваше за "I I" говореше за слънцето като 4 и на розетката знкът Y не така ясно изобразен както ни го представят.
Според мен от двете страни има символа 7
За гладиаторите ти е рано фарфалак си още!

цитирай
65. sparotok - преценка
23.06.2011 08:19
анонимен написа:
Времето Показва Всичко...
Минало е времето на римлянството, византийството, славянството, сесесерското,... ще отмине и европейското, американското... Всичко това ще отмине, защото е изкуствено, насила направено...:)
Лошото е , че Българското все още е на заден план, но и това ще отмине... Неизбежно е.
Розетата и Ръченицата са Едната Страна на монетата... Не Бива да се вкарват в такива Тесни Граници, защото Българщината е Широко, Свободно нещо, което не се побира в тез Теснотии, Съшивани днеска... :)
За Розетата - Хората да ПреЦенят Сами... Ръченицата обаче... - нарекли са я тракийска, северняшка, шопска, добруджанска, варненска... А Всъщност Тя Си Остава Българска :)
Та за това аз мисля, че Те Двете са Едната Страна на монетата... , а Другата е Ясна Българската.
Това също днес се Крие от хората... А тези дето съшиват с Тънки конци Истината и се опитват Как Ли Не да ни нарекат - Бъдете Сигурни знаят това.... И Много Ги Е Яд, Че Шило В Торба Не Стои :)
За това аз се радвам, че таквиз учени не ще променят Времето...
Поздрави на Автора за добрите материали, които Пораждат РазМисъл... Много Е Нужен Днес... Време РазДелно Е Настанало... :)



Съгласен съм - За Розетата - Хората да ПреЦенят Сами...

Поздрави!
цитирай
66. d3bep - Числото седем не е свързано нито с ...
23.06.2011 11:46
solinvictus написа:

Числото седем не е свързано нито с юдейските лопатки,нито със скарабеите!
Планетите 5 +слънцето и луната са Шумер ,когато те са правили астрологични предсказания мумиите са били в тъмният и непознат все още период.
Още не са знае;и нито за Аписа Му .нито за Сараписа Му ...за Оризиса Му е дълго и няма смисъл
Седемлъчевата звезда е Митра-той е седмият ,Осмият е Иисус!
Ако видиш "митрата" МУ ще видиш два кръстосани квадрата които образуват SOL от плочката която е на повече от 5 000 г. преди само че не е там където сега са казва египет.

Според мен от двете страни има символа 7




ЧИслото СЕДЕМ е характерно за ВИСЧКИ ЛУННИ КАЛЕНДАРИ.
Сети се защо, по принцип се искат и познания.
Ето ти един слънчево - лунен календар на 4000 години.

http://www.world-mysteries.com/alignments/egypt_senenmut.jpg

Както ясно се вижда, и от двете страни на цикъла има по СЕДЕМ божества с тъмни корони, а над тях има 12 слънца.
Оставам те да се мъчиш с тълкуванията си.
Осмия още явно го нема...
Седмия в коя посока да го броя за Митра?


Не я знам ква е тая измишльотина на 5000 години, но мисля че ти казах вече веднъж коя е най - старата установена дата в историята, на кой календар се намира тая дата и как е датиран и като артефакт и напаснат с получената по него дата....
И каква е раликата между календар, дето го обявяваш за такъв по форума....
И такъв, по който е възможно да се установи дата.

Капиш?
За гладиаторите поздравления че реши да не се излагаш.
цитирай
67. solinvictus - Последен въпрос. Ако наистина това ...
23.06.2011 13:25
Последен въпрос.
Ако наистина това беше религиозна символична розетка или този знак беше свързан с религиозните ритуали на българите ,щяхме да имаме много повече и на различни храмове по това време ,които се водят "тенгриянски" този изначален български знак?
А те липсват!
Дори и на ковчежето дето езичника Борис дал на папата и на германцкия крал(защо и на него не е ясно) пък и защо на папата ,нали Православния Михаил(пияницата) му дал името си и религията си и го кръстили с целият му народ?
Пък го изографисали в арианска църква която после станала францисканска ,но била под "шефство" с "бизантийската" изобщо голям буламач са сготвили с това кръщение!

Та ,на този сандък ТРЯБВА да има знакът "IYI" според мен!
А там го няма,няма го и на надписите ...как така един владетел от ранга на Тервел ,Крум ,Омортаг да нямат и една шапка с този знак или МОНЕТА или пръстен???
Как религията не е повлияла на тези български влдаетели от "тюрската" върхушка или са станали Марксисти ,а?хехе

въпросъТ е към @д3вероф ,ако иска да отговори знам ,че му е трудно без СЗ ама ...
цитирай
68. mikino - Без да си кривя душата, мога да кажа, ...
23.06.2011 17:12
Без да си кривя душата, мога да кажа, че розетата носи много силен заряд, макар и копие. Нося сребърна такава на врата си от две години. Подарена ми е с желание. Но това, което усещам - пази ме! Не е като комерсиалните, които се купуват за любов, късмет, пари или нещо друго. Енепгийното й влияние е като на ангел пазител. Може и да си внушавам, може да звучи много откачено, но в ситуации когато е бил застрашен живота ми, някак нещо ме дърпа, пази и прави така, че да остана невредима. Същото е и когато срещам хора с лоши намерения - някак не се страхувам. Вътрешно нещо ми подсказва, че ще се справя с проблемите си и имам сили.
Весела вечер Спарток!
Благодаря за материала, ако имаш нужда от допълнителни неща към него пиши - имам доста!
цитирай
69. styv - Боно Шкодров в своята книга&quo...
23.06.2011 17:58
Боно Шкодров в своята книга"писмените знаци на българите"прави сравнителен анализ на българските руни с други древни писмености.Ето неговите заключения:
"Знаците в други писмени системи,еднакви или подобни на писмените знаци на старите българи през:
1.трето хилядолетие преди новата ера:
-при шумери,акади и Елам -35бр
-при Египет- - 54бр.
-при Мохенджо-Даро и Харапа-19бр
2.През второ хилядолетие преди новата ера
-при Крит -20бр
-при Бибъл -16бр
-при Хети -19бр
-при Кипър -23бр
-при Бактрия -36бр
-при Китай -18бр
3.През първото хилядолетие преди новата ера:
-при финикийски -10бр
-при гръцки -28бр
-при тракийски -20бр
-при карийски -28бр
-при етруски -18/бр
-при иберийски -18бр
-при латински -19бр
4.През първото хилядолетие от новата ера:
-Германски -18бр
-датски -10бр
-шведски,норвежки -7бр
-англо-саксонски -11бр
-тюркски -35бр
-Южна Русия/Кавказ/ -68бр

В тази таблица прави впечатление големият брой еднакви знаци на тюрките с тези на старите българи.Изследванията на Кизласов показват,че по време на Първия
тюркски хаганат през 6 век от н.е. тюркските рунически знаци са заимствани от района на Согда и Бактрия.

Резултати от анализа:
-Старите българи са ползвали система от писмени знаци,които имат линейно-геометричен характер.
-Голяма част от знаците,използвани от старите българи,участват писмените системи на древните цивилизации.
цитирай
70. styv - продължение
23.06.2011 18:05
Резултати от анализа:
-Липсват исторически и археологически опорни факти,които да доказват в кой период, от кое време и откъде старите българи са придобили за ползване песмената система от знаци.
-Има основание да се твърди,че кирилицата представлява реформа на по-старата писмена система,използвана от старите българи."
цитирай
71. d3bep - въпросъТ е към @д3вероф, ако иска ...
23.06.2011 20:43
solinvictus написа:

въпросъТ е към @д3вероф ,ако иска да отговори знам ,че му е трудно без СЗ ама ...

На ме нстарият завет ми е необходим само за да ти припомням истинският източник на знанията ти(както направих неведнъж с цитати). Лошото е че ти не съзираш проблема.

Не ми става ясно защо пак шикалкавиш и се мъчиш да завъртиш конфликт.
Никъде и никога не съм казал нещо про тенгриянството ,даже първата ми публикация изобщо в блог бг беше опровержение.
IYI
е стар халколитен знак, налчинен в доста култури.
Най -вероятното му значение е пиктограм, т.е. "съкращение" на някакво изображение.
Личн оаз приемам идеята, която беше лансирана от Спароток, за "властелинът на зверовете".
Интересно, че същото, ен знам подсъзнателно или съзнателно, но май е залегнало в съвременният български герб....
цитирай
72. d3bep - Резултати от анализа: -Липсват ...
23.06.2011 20:47
styv написа:
Резултати от анализа:
-Липсват исторически и археологически опорни факти,които да доказват в кой период, от кое време и откъде старите българи са придобили за ползване песмената система от знаци.
-Има основание да се твърди,че кирилицата представлява реформа на по-старата писмена система,използвана от старите българи."

По точка едно (ако е вярна) остава да потърсиш връзките между старите писмености на Шумер и Египет и може да ти светне фенерчето :)

По точка две е безспорно, че кирилицата изобщо не е уникална.

цитирай
73. aleksibg - ученика неможе да надмине учителя
23.06.2011 21:36
ученика неможе да надмине учителя
цитирай
74. solinvictus - въпросъТ е към @д3вероф, ако иска ...
24.06.2011 01:13
d3bep написа:
solinvictus написа:

въпросъТ е към @д3вероф ,ако иска да отговори знам ,че му е трудно без СЗ ама ...

На ме нстарият завет ми е необходим само за да ти припомням истинският източник на знанията ти(както направих неведнъж с цитати). Лошото е че ти не съзираш проблема.

Не ми става ясно защо пак шикалкавиш и се мъчиш да завъртиш конфликт.
Никъде и никога не съм казал нещо про тенгриянството ,даже първата ми публикация изобщо в блог бг беше опровержение.
IYI
е стар халколитен знак, налчинен в доста култури.
Най -вероятното му значение е пиктограм, т.е. "съкращение" на някакво изображение.
Личн оаз приемам идеята, която беше лансирана от Спароток, за "властелинът на зверовете".
Интересно, че същото, ен знам подсъзнателно или съзнателно, но май е залегнало в съвременният български герб....


Е твоето предположение не е глупотевина щото е само едно предположение!
И поради каква причина да смятам ,че е в пправиланата посока ?
Защото е изказано от някакъв корифей със страшна лочгика (с цитати от СЗ) хехехе
Срещу твоето само предложение стои римски надпис със същият знак?
Е?

п.п. по стария завет си босичък ,бях ти намерил на един твой цитат където обясняваше запенен какви митраисти били юдеите и как се прихванали и арийците покрай тях ...цяла статия на известен юдейски публицист който си признаваше несъстоятелността на твърденията ти... но спораве с такива като тебе не са ми интересни вече...преди ги водих с доста хъс ,но сега не!
-загуба на време

Промити мозъци на тема СЗ ми са твърде далечни за каквото и да е инфо!

И ти казах ,че влязох тука да попитам спаротока за мое съмнение и ...ти какво ми се буташ ?
...с тебе и с каруцарите приключих!
Малко са идиотите в ниета ,които ще почнат да разнасят лична информация или да казват кой къде е бил и какво е писал на други места!




цитирай
75. анонимен - ПОРЕДНИЯТ СЪДЪРЖАТЕЛЕН ПОСТ,
24.06.2011 14:06
предизвикал такава полемика и мнения по повдигнатата тема.

Единствено неприятен привкус остава от "диалозите" между някои коментиращи, които "разчистват лични сметки".
Нека бъдат така любезни и се "разбират" помежду си извън този блог.

цитирай
76. vmir - Радвам се, че вместо поредната хипотеза за съдържанието на надписа,
24.06.2011 14:41
наблягаш на връзката му с древните писмености. Това е отличен пример как търсенето на сензация е довело до пропускане на нещо, което би могло да се окаже значително по-важно от злободневната сензация.
Добър подход, поздравления!
цитирай
77. solinvictus - д3ероф, гузен негонен бяга -така ...
24.06.2011 16:26
[quote=d3bep]
д3ероф ,гузен негонен бяга -така са казали старите хора!
Щом си се припознал ,аз какво да кажа!?!
Това беше за @каруцаря!
Ама няма нищо тия всичките дейности които си описал мен не ме касаят,това са някакви твои или ваши вътрешни гласове...това да публикуваш личните си съобщения си е.......!
Бъди си здрав и не ми се слагай на всеки пост ...пиши си там твоите "научности" и пунто!
цитирай
78. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
24.06.2011 16:32
УВАЖАЕМИ ДИСКУТИРАЩИ, МОЛБАТА МИ БЕ - ВСЕКИ ЖЕЛАЕЩ ДА ИЗРАЗИ ВИЖДАНЕТО СИ ДА СЕ ПРИДЪРЖКА КЪМ УМЕРЕН ТОН И КУЛТУРЕН ЕЗИК.

ЩЕ БЪДА ПРИЗНАТЕЛЕН НА ТЕЗИ, КОИТО СА СЕ ПОУВЛЕКЛИ, АКО КОРИГИРАТ КОМЕНТАРИТЕ СИ И ЕЛИМИНИРАТ ВУЛГАРНОТО.

ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ!
цитирай
79. shtaparov - Но,приятелю:
24.06.2011 17:01
estolodu написа:
...Добре, това за МНА го видях. Въпреки това точните звукови стойности на някои от знаците остават неизвестни(или с няколко възможни четения) - трябва напълно да се разчетат линеарните писмености, преди да се правят тълкувания.Просто няма как да ме убедиш, че при толкова съмнителни звукови стойности на някои символи могат да се правят толкова категорични изводи.Това, че в някои думи п и б са взаимозаменяеми, не означава, че във всички е така - българският пак ясно различава звуците п б и в. Думата цел е заета от немския.


Имаме обаче доста сигурни данни,че това различаване в Българския език се е развило доста късно-може би дори през Късното средновековие. Примерите са многобройни,но ще цитирам само някои от тях:
Любчо-Люпчо
Бобов дол-Попов дол /местност,от която са дошли първооснователите на Бобов дол/
Пеене-Баене
Бухал-Пукал
Борис-Парис /Париз/
...и т.н. ...
цитирай
80. dolsineq - Павел, този коментар е от един форум, пак по темата ти. Може и да не го пущаш, че е дългичък, но е много точен. :)
24.06.2011 18:21
"
Дълбоко уважавам участниците в този форум заради стремежа им към търсене на истината. Какво означава древният символ IYI? От това, което е изнесено като информация по темата виждам, че удряте в десятката! Ще направя кратко обобщение: древните символи са схематично онагледени изображения, както на материални, така и на духовни обекти и образи, свързани с философско-религиозните схващания на древните хора за материалното и духовното, за Всемира и Бога. Наречени са СИМВОЛИ, точно защото СИМВОЛИЗИРАТ НЕЩО. Техният смисъл като цяло е ЕДНОЗНАЧЕН, т.е. ВСИЧКИ ТЕ ОЗНАЧАВАТ ЕДНО ЕДИНСТВЕНО НЕЩО - БОГА, НО ВСЕКИ ЕДИН СИМВОЛ ГО ПРЕДСТАВЯ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРЕВНИТЕ ОТ РАЗЛИЧЕН ЪГЪЛ, В РАЗЛИЧНИ НЮАНСИ ЗАЩОТО „...БОГ Е С МНОГО(безброй) ЛИЦА...». Поради тази същата причина ВСЕКИ ЕДИН СИМВОЛ поотделно Е СЪВКУПНОСТ ОТ ОБРАЗИТЕ НА МНОГОБРОЙНИ ОБЕКТИ И ЯВЛЕНИЯ В ЗАОБИКАЛЯЩИЯ ГИ МАТЕРИАЛЕН СВЯТ ПРЕВЪПЛАЩАВАЩИ БОГА. Така, че абсолютно вярно е, че древният символ IYI изобразява и ...богиня на подземния свят с двете сови(знанието и мъдростта), отстрани,...и половия женски орган(плодородието) на Богинята Майка, ,... и нещото, от което произлиза живота,...и знак на върховния Бог,... и бичата глава като символ за Бог,... и божествен символ(герб) на рода Дуло, ,...и ВРЪЗКАТА на Царя с Бога,... и верни биха били и още много, много други тълкувания!
Древните символи се използват от хората още от зората на човешката цивилизация, още откакто хората дойдоха на тази Земя! Те са употребявани като такива и от древните философии(религии), и от днешните, защото всички религии на този свят произхождат от една единственна! Именно това е причината днес те да бъдат откривани изобразени по археологически артефакти по целия свят – в Еропа, Азия, Африка, включително и в Новия свят- двете Америки и Австралия. Особенно насищане с техните изображения има по тези земи, където местните цивилизации са имали най-тясна и най-продължителна връзка с тази най-древна изначална култура. Така, че днешните хора не бива да се щокират от факта, че древните символи са присъщи, както за древните култури на Изтока, така и за древните култури на Балканския п-в, Мала Азия, Апенините, и за което и да е кътче на днешна Европа.
Още повече, абсолютно вярно е изказаното предположение за родствената връзка между Троянците, Траките и Етруските и далечната им етническа родствена връзка с Пеласгите!
Древните народи са изключително религиозни. Техните названия в ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ не са имена на етноси (в днешния смисъл) а на религиозни общности, дадени им от съседните народи или от самите тях, т. е. в имената им е вложен религиозен символизъм. А това съм го казвал много пъти и умишленно ще го повтарям многократно - В ИМЕНАТА ИМ Е НАПИСАНО КОИ СА!!!... В ИМЕНАТА ИМ Е НАПИСАНО КОИ СА!!!... В ИМЕНАТА ИМ Е НАПИСАНО КОИ СА!!!...

За Траките бях писал:

„...КОИ СА ТРАКИТЕ и откъде дойдоха, сега няма да се спирам подробно. Само ще ви кажа – НАПИСАНО Е В ИМЕТО ИМ! Името Траки(Trakoy) им е дадено от древните Елини. Но споменът за тях пази и друго име в СТАРИТЕ БЪЛГАРСКИ ЛЕТОПИСИ и в ТРУДОВЕТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ. Там се говори за ЯТРАЧКАТА(Тракийската, Троянската) война и за ЯТРАЧКИТЕ. Ако ЯТРОС от езика на древните Елини днес се превежда като лекар, то в антични времена е значело ГАДАТЕЛ, ЗАКЛИНАТЕЛ, МАГ, ЛЕЧИТЕЛ, МЪДРЕЦ, значело е ЗВЕЗДОБРОЕЦ-АСТРОЛОГ, УЧИТЕЛ, СВЕЩЕННИК. Древните Траки са племената, посветени в тайните на древното знание, дадено на хората от Боговете. Те са негови жреци-пазители, а тяхната орисия е да го разнасят навред по земята и да просвещават другите народите...”......” Не знам откъде, днес се внушава на днешните хора, че името ТРАКИ им е прикачено от Елините ОТ ОМРАЗА и означавало НЕВЕЖИ, ДИВАЦИ, НЕДОДЯЛАНИЦИ и прочее обидни епитети и определения. Най-много сведения за Траките са оставили именно древните Елински историци и философи.
Сведения за тях може да се намери в “География” на Страбон, в трудовете на Питагор,в „Историята“ на Херодот, в трудовете на Хезихий - лексикограф от V век от н.е, в диалогът „Хармид“ на Платон, в трудовете на Тукидит, Диодор и Диоген Лаерций. Макар в техните трудове понякога Траките да са наричани БЕЗКНИЖНИ(което не се припокрива с неграмотни!!) и понякога да се чувстват несъгласия на религиозна основа, в написаното от тях няма и намек за омраза и презрение, а напротив – писали са за тях като за равни, и в повечето случаи с почит и уважение. Именно древните Елини натрапват версията, че Траките са племена от древно ЖРЕЧЕСКО ПОТЕКЛО, призвани да бъдат МЕСИИ(Мизи) на тази Земя. Още поетът Омир в „Илиада” нарича предците им “СВЕЩЕННИ доячи на кобили, които пиели мляко, без живот и най-коректните хора”.Те са наречени “без живот” защото живели без жени(и без поколение [б.а.]) т.е. скитащи мисионери-монаси...”

Сега е ред да направя малко допълнения: КОИ СА ТРОЯНЦИТЕ? Направо ще ви кажа – НАПИСАНО Е В ИМЕТО ИМ! „...в СТАРИТЕ БЪЛГАРСКИ ЛЕТОПИСИ и в ТРУДОВЕТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ. Там се говори за ЯТРАЧКАТА(Тракийската, Троянската) война и за ЯТРАЧКИТЕ...”. Ще припомня още, че ТРОЯ ИМА И ДРУГИ ИМЕНА: Илион и ЯТРАЧ!
Тоест името само си казва, че градът-държава Троя е едно от НАЙ-ЗНАЧИМИТЕ РЕЛИГИОЗНИ СРЕДИЩА НА ТРАКИТЕ! Тоест – ТРАКИ И ТРОЯНЦИ СА ЕДИН И СЪЩ НАРОД, ЕДНА ВЯРА, ЕДНА ПЛЪТ!!!

„...А доколкото до Етруските – те са потомците на Трако-Пелесгите, които седемнадесет поколения преди Ятрачката/Троянската/ война се преселиха от бреговете на Мала Азия в Италия. Тяхната по-нататъшна история е пряко обвързана с тази на древните Римляни...” КОИ СА ЕТРУСКИТЕ? Направо ще ви кажа – НАПИСАНО Е В ИМЕТО ИМ! ЕТРУСКИ – ЯТРУСКИ – ЯТРАЧКИ – ТРАКИ – ТРОЯНЦИ!!! Тоест – ТРАКИ, ТРОЯНЦИ И ЕТРУСКИ СА ЕДИН И СЪЩ НАРОД, ЕДНА ВЯРА, ЕДНА ПЛЪТ!!! Не случайно Еней поведе разбитите Троянци към Италия, към земите на Етруските!
За Пелсгите бях писал:
„...КОИ СА ПЕЛАСГИТЕ? Направо ще ви кажа – НАПИСАНО Е В ИМЕТО ИМ! ПЕЛАСИТЕ - белите звезди (ПЕЛ - бел, бял; АС – астра, звезда). От ПЕЛ/бял/- от тук е останала думата у днешните Българи – ПЕЛЕНА/снежно бяла завивка, снежна покривка/, както и името на столицата на древното Македонско царство – ПЕЛА/Бяла, Бел Град/. ПЕЛАСГИТЕ са „предисторическият народ”, от който започва ПИСАНАТА ИСТОРИЯ НА СЪВРЕМЕННАТА ЧОВЕШКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ! Самите те се считат за потомци на загиналата цивилизация на митичните Атланти...”
ПЕЛАСИТЕ – БЕЛИТЕ ЗВЕЗДИ!!! Така ги наричат античните философи и хронисти - БЕЛИТЕ ЗВЕЗДИ – означава БОЖЕСТВЕНИ защото Боговете дойдоха от звездите и древните ги отъждествяват със звездите. Означава и СЛЪНЧЕВИ, защото от дълбока древност е известно, че звезда и Слънце е едно и също. Означава и Царски (Господарски), защото Боговете са господари на Хората. А ПЕЛАСГИТЕ СА ТЕХНИТЕ МЕСИИ И НАМЕСНИЦИ НА ЗЕМЯТА!!!
„...Около 15хил.пр.Хр. в края на последния Ледников Период, при топенето на ледниковите шапки и последвалото повишаване нивото на Световния Океан, водите му разрушават „стената” деляща Атлантика от плодородните низини/депресии/, в които процъвтява ДРЕВНАТА СРЕДИЗЕМНОМОРСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ и милиарди тонове вода нахлуват през Ахилесовите стълбове. В резултат се образува Средиземно Море а ДРЕВНАТА СРЕДИЗЕМНОМОРСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ остава на дъното му... ...Тези от тях, които се установяват в земите на днешния Балкански полуостров и Черно море стават известни в трудовете на древните елински автори под името ПЕЛАСГИ.

През 5505 год.пр.Хр. при природни катаклизми по подобен начин водите на Средиземно Море разкъсват преградата на ПЕЛАСГИЙСКИЯ БОСФОР и заливат низините на мястото на днешното Черно Море и потапят СТАРАТА/черноморската/ ПЕЛАЗГИЙСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ... ...Част от оцелелите Пеласги остават да живеят на Балканския полуостров, но други предпочитат да напуснат опустошените земи и да търсят друга Родина за потомците си. Така те основаха царството на Шумерите.
В Асиро-Вавилонския вариант на епоса за Гилгамеш те описват новата Родина на предците си преди да се преселят в Месопотамия. Те твърдят, че са дошли от запад. На изток, от земите им било морето, от където с лодки те тръгнали на изток... към изгряващото слънце - Лугал Демер Енки . Тръгнали за да видят откъде изгрява слънцето.

Годината на ЧЕРНОМОРСКИЯ ПОТОП е документирана много точно – 5505 год.пр.Хр. От тогава за тези хора е започнала НОВА ЕРА/нов живот/ и затова ТАЗИ ГОДИНА Е ПЪРВАТА В КАЛЕНДАРА ИМ – ОТ ТОГАВА ОТЧИТА ВРЕМЕТО БЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР!

През 3761 год.пр.Хр. невиждан потоп залива земите на Двуречието и погубва Шумерското царство/БИБЛЕЙСКИЯ ПОТОП/... ...Вследствие на опустощенията и настъпилите размирици, голяма част от оцелялото население се изселва в търсене на нова Родина. Едни поемат към Централна Азия/Балкара, вследствие последват преселения в Сев. Индия/, други се преселват в Египет, трети достигат земите на Кавказ и Северно Черноморие, МАЛА АЗИЯ И БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ. От последните се роди народът на ТРАКИТЕ.

Годината на БИБЛЕЙСКИЯ ПОТОП също е документирана много точно – 3761 год.пр.Хр. - ОТ ТОГАВА ОТЧИТА ВРЕМЕТО ЕВРЕЙСКИЯТ КАЛЕНДАР!
Тоест – ТРАКИ, ТРОЯНЦИ И ЕТРУСКИ СА ЕДИН И СЪЩ НАРОД, ЕДНА ВЯРА, ЕДНА ПЛЪТ, А ПЕЛАСГИТЕ ТЕХНИ ФИЗИЧЕСКИ И ДУХОВНИ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ!!!

ВМЕСТО ПОСЛЕСЛОВ...

„...Тогава, след като Камбиз завладя земите им, голяма част от ПРЕДЦИТЕ на Гетите излязоха от ВЪТРЕШНА СКИТИЯ. Едни от тях се поселиха на Кавказ, в Мала Азия, други се преселиха в Северна Индия. Една немалка група се посели в земите на днешна Добруджа и Северното Черноморие. От тогава тези земи се наричат МАЛКА Скития. Сродиха се с Траките и Илирите , роди се смесен народ, който се нарече ГЕТИ(божествени). А местните Траки и Илири и ЕЛИНИТЕ и РИМЛЯНИТЕ ги наричаха и МЕСИ, МИЗИ и ГЕТИ. А земите, на която живееха тези сродени народи нарекоха МИЗИЯ, защото Гетите НАПРАВИХА МИЗИ и северните тракийски племена и Илирите. Духовно влияние на Гетите се разпростираше чак до Северните морета и Сканза(Велика Скандинавия). Техните ВЛЪХВИ шетаха из земите от Егея до Северно Море(балтийско море) и от Днестър до Реин и просвещаваха тамошните Скити в учението на ЗАЛМОКСИС. Те бяха учители и наставници на тези народи, те бяха АПОСТОЛИ и МЕСИИ защото проповядваха Божието слово! И в очите на Скитските народи от Егея до Северно Море(балтийско море) и от Днестър до Реин те бяха олицитворение на БОГОВЕТЕ! Затова простият Тракийски народ на юг от Дунава ги наричаше още БЛЪГАРЕ, Скитите на север от Дунав – БОЛГИ, БОГАРИ и БОЛГАРИ, а Германите започнаха да назовават Бога с думите – ГЕТ и ГОТ...”
Кулиян Блъгар
http://silverunicorn.org/forum/index.php?topic=16.0
цитирай
81. solinvictus - Сори за спама, но не започнах аз. . . . ...
24.06.2011 19:31
Сори за спама ,но не започнах аз.
...все пак!

Ето надписа с "тамгъта"

http://solinvictus.blog.bg/history/2011/01/09/dvoinata-quot-hasta-quot-ili-tamgyta.664098
цитирай
82. get - - sparotok ! - крайно съжалявам за глупавата ситуация в която се намесва и моето име !!
24.06.2011 22:01
- Имах неблагоразумието преди време, при подобни обстоятелства, да се подведа и бях въвлечен в един определено НЕКОНСТРУКТИВЕН ДИАЛОГ - виждам, че страстите не са отшумели а отново избуяват ?!! - Съжалявам !! :((
sparotok написа:
УВАЖАЕМИ ДИСКУТИРАЩИ, МОЛБАТА МИ БЕ - ВСЕКИ ЖЕЛАЕЩ ДА ИЗРАЗИ ВИЖДАНЕТО СИ ДА СЕ ПРИДЪРЖКА КЪМ УМЕРЕН ТОН И КУЛТУРЕН ЕЗИК.

ЩЕ БЪДА ПРИЗНАТЕЛЕН НА ТЕЗИ, КОИТО СА СЕ ПОУВЛЕКЛИ, АКО КОРИГИРАТ КОМЕНТАРИТЕ СИ И ЕЛИМИНИРАТ ВУЛГАРНОТО.

ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ!


- Моля ИСКРЕНО спорещите блогери - Ако виждате моя персонална вина ? - Нека бъда извинен !!

П.П. Това е първият и последен мой коментар по "темата" - Кой, какво, кога и т.н. !(разгаряща се между двама от блогърите ?)
- Още веднъж се обръщам към обидените - Приемам, че с действията си съм предизвикал основателното негодувание - извинението го поднесох ... моля да преустановим по-нататъшните разправии !!
цитирай
83. sparotok - розетка
24.06.2011 23:30
vmir написа:
наблягаш на връзката му с древните писмености. Това е отличен пример как търсенето на сензация е довело до пропускане на нещо, което би могло да се окаже значително по-важно от злободневната сензация.
Добър подход, поздравления!


Благодаря ти приятелю! Сензацията е нещо преходно, истината е вечна, ние трябва да се стремим към нещата, които остават.

Връзката с древните писмености показва къде са корените ни, а това е нещо важно.

Поздрави!
цитирай
84. sparotok - полемика
24.06.2011 23:34
andreshko написа:
предизвикал такава полемика и мнения по повдигнатата тема.

Единствено неприятен привкус остава от "диалозите" между някои коментиращи, които "разчистват лични сметки".
Нека бъдат така любезни и се "разбират" помежду си извън този блог.



Аз също се надявам на това, важното в една дискусия е човек да не се отклонява от темата и да се придържа към културен тон.
цитирай
85. sparotok - Плиска
25.06.2011 00:03
mikino написа:
Без да си кривя душата, мога да кажа, че розетата носи много силен заряд, макар и копие. Нося сребърна такава на врата си от две години. Подарена ми е с желание. Но това, което усещам - пази ме! Не е като комерсиалните, които се купуват за любов, късмет, пари или нещо друго. Енепгийното й влияние е като на ангел пазител. Може и да си внушавам, може да звучи много откачено, но в ситуации когато е бил застрашен живота ми, някак нещо ме дърпа, пази и прави така, че да остана невредима. Същото е и когато срещам хора с лоши намерения - някак не се страхувам. Вътрешно нещо ми подсказва, че ще се справя с проблемите си и имам сили.
Весела вечер Спарток!
Благодаря за материала, ако имаш нужда от допълнителни неща към него пиши - имам доста!


Благодаря ти Миленче! Ще ти бъда признателен за всякаква информация.

Поздрави!
цитирай
86. solinvictus - Добре @andreshko по темата показах ...
25.06.2011 01:21
Добре @andreshko по темата показах същият знак на римска плоча с надпис.
Да си прочел някой да я коментира?
По лесно е да се коментират "въображаемите" линии нарисувани върху картинки!

http://www.protobulgarians.com/Prabaalgarski%20nazvaniya%20na%20planetitr-1%20new.jpg

В ниета от много академичност нямаме една свястна фотография ,да не говорим за качеството на археологическите снимки ,сейно са правени в 19 век и тези снимки са сложени в академични текстове и някакви неграмотни чертежи на второкласници!
Имах я по добра но и на тази се вижда точно как изглежда знака ,който няма нищо общо с този копията и импровизациите!
Това си е тракийска технология на изписване на елементи.
цитирай
87. miaa - Поздравления, Sparotok!
25.06.2011 10:00
Твоите статии ме зареждат с чувство на национална гордост!
Радвам се, че те познавам, макар и само виртуално!Хубав уикенд!
цитирай
88. styv - Дулсинея, откъде го извади този ...
25.06.2011 14:03
Дулсинея,откъде го извади този дълъг коментар?Много ми хареса.Кажи в кой форум да бръкнем и да прочетем още нещо.
Поздрави!
цитирай
89. dolsineq - За мен знакът IYI символизира и к...
25.06.2011 15:21
За мен знакът IYI символизира и култа към слънцето. Буквата "Y" би могла да се определи на човек с вдигнати нагоре ръце, посрещащ сутрин слънцето и да означава "ден", а "I" да се тълкува като нощ" или IYI да значи "нощ - ден - нощ".
цитирай
90. dolsineq - Дулсинея, откъде го извади този ...
25.06.2011 15:29
styv написа:
Дулсинея,откъде го извади този дълъг коментар?Много ми хареса.Кажи в кой форум да бръкнем и да прочетем още нещо.
Поздрави!

....................................................
Форумът е " Сребърният Еднорог" http://silverunicorn.org/forum/index.php?topic=16.0 , а темата: Знакът IYI /Февруари 22, 2009/
И на мен много ми хареса, дори и се регистрирах вече. :)
цитирай
91. zaw12929 - Поздравления! Един днес открива рибения курбан, друг- рибния буквар...вие - съкробвища
25.06.2011 17:21
НАУЧАВАМ интересното за българите, за културата
цитирай
92. styv - до Долсинея
25.06.2011 20:13
Благодаря!Ще се възползвам от информацията
Поздрави
цитирай
93. dulo - Здравейте! Много интересно е, че ...
25.06.2011 23:27
Здравейте! Много интересно е, че през късната 986г. българите за пореден път са наречени скити..... Явно е, че същите тези скити са основали и Плиска и Преслав където сега намираме и техните писмена. Спароток отдавна чета постингите ти с голпм интерес и те поздравявам за поредното попъдение! Интересува ме какво ще кажеш за амалгамата от която е съставено византийското общество - българи, гърци, арменци и т.н. Това е по повод съвремемните твърдения, че Византийската империя е "гръцка".
Стихотворението на Йоан Геометър, написано по повод на разгрома на войските на Василий II от българите при Траянови врата (17 август 986 г.):

"Дори и слънцето да би изчезнало,
никога не бих казал,
че стрелците на скитите
са по-силни от ромейските копия.
Повалете, се дървета!
Срутете се, мрачни скали!
Грозни планини, пропаднете!
Тук лъвът се изплаши от сърните.
Слънце, скрий под земята
златоблестящата си колесница,
събуди духовете
на великите императори
и страшната вест им кажи:
Дунава грабна венеца на Рим.
Стрелците на скитите се оказаха
по-силни от ромейските копия!"
цитирай
94. sparotok - Византийска Империя
25.06.2011 23:50
dulo написа:
Здравейте! Много интересно е, че през късната 986г. българите за пореден път са наречени скити..... Явно е, че същите тези скити са основали и Плиска и Преслав където сега намираме и техните писмена. Спароток отдавна чета постингите ти с голпм интерес и те поздравявам за поредното попъдение! Интересува ме какво ще кажеш за амалгамата от която е съставено византийското общество - българи, гърци, арменци и т.н. Това е по повод съвремемните твърдения, че Византийската империя е "гръцка".
Стихотворението на Йоан Геометър, написано по повод на разгрома на войските на Василий II от българите при Траянови врата (17 август 986 г.):

"Дори и слънцето да би изчезнало,
никога не бих казал,
че стрелците на скитите
са по-силни от ромейските копия.
Повалете, се дървета!
Срутете се, мрачни скали!
Грозни планини, пропаднете!
Тук лъвът се изплаши от сърните.
Слънце, скрий под земята
златоблестящата си колесница,
събуди духовете
на великите императори
и страшната вест им кажи:
Дунава грабна венеца на Рим.
Стрелците на скитите се оказаха
по-силни от ромейските копия!"


Няма такова нещо като Византийска Империя, това е късна измислица на немеца Йероним Волф, който през 1557 използва теримина Византийска История...

Правилно е да се каже Източна Римска Империя. Тя е създадена от тракиецът Константин Велики, неговите наследници Констанции, Констанс и Юлиан я укрепват значително.

Следват тракийците Маркиан, Лъв Бесът, Юстин, Юстиниан, Фока...

Ако някой може да има претенции към Източната Римска Империя това са траките - нашите деди.

Скитите са роднини на траките според Ст.Византийски, Дион Касий и др.

Поздрави!
цитирай
95. solinvictus - След като този знак е изконно бъл...
26.06.2011 12:16
След като този знак е изконно български идващ от дълбините на времето защо не е използван от нито един български владетел в свой надпис?
А вместо това е използван баптиски кръст(означаващ апостолско дередже) от времето на 5 след ,но този знак е по стар.

Защо българите като езичници не го използват в своите религиозни ритуали?

п.п. въпросът е към тези които градят някакви слънчеви теории с този знак!
цитирай
96. cande - толкување на САА и БУРЯ
26.06.2011 12:46
Во македонската литературана норма БУРЯ е БУРА.
Во струмичкиот дијалект САА значи СЕГА (Струмица е град во Република Македонија, на околу 50 км од Петрич).
цитирай
97. estolodu - . . . Добре, това за МНА го видях. В...
26.06.2011 13:39
shtaparov написа:
estolodu написа:
...Добре, това за МНА го видях. Въпреки това точните звукови стойности на някои от знаците остават неизвестни(или с няколко възможни четения) - трябва напълно да се разчетат линеарните писмености, преди да се правят тълкувания.Просто няма как да ме убедиш, че при толкова съмнителни звукови стойности на някои символи могат да се правят толкова категорични изводи.Това, че в някои думи п и б са взаимозаменяеми, не означава, че във всички е така - българският пак ясно различава звуците п б и в. Думата цел е заета от немския.


Имаме обаче доста сигурни данни,че това различаване в Българския език се е развило доста късно-може би дори през Късното средновековие. Примерите са многобройни,но ще цитирам само някои от тях:
Любчо-Люпчо
Бобов дол-Попов дол /местност,от която са дошли първооснователите на Бобов дол/
Пеене-Баене
Бухал-Пукал
Борис-Парис /Париз/
...и т.н. ...

1. Това изменение б/п в Любчо-Люпчо се среща при почти всички съгласни и се нарича обеззвучаване - звучна съгласна пред беззвучна или в края на думата се произнася като беззвучна. Произнасяме лоТка, кръФ, раСхоТка - този твой пример с Любчо/Люпчо е направо смешен.
2. Попов идва от поп
3. Много ми е интересно това име Парис да не би съвсееееем случайно да е записано с гръцки букви? Защото те нямат буква за звукът б - вместо него се използва п или в.
Я по-добре дай останалите многобройни примери. Казваш, че са многобройни, но точно колко са всъщност? Тази дума пукал не съм я чувал досега, та само за пеене/баене съм склонен да вярвам, че има преход п/б, даже отпреди доста време съм забелязал това.
цитирай
98. анонимен - ot juli
26.06.2011 20:11
tozi znak -IYI- nqma6e li go i na Madarskiq konnik?
цитирай
99. liliyanaandreeva - Възхищавам се от Вашите публикации...
27.06.2011 10:09
...на верния път сте и казвате истини.Аз Ви подкрепям и Ви вярвам!
цитирай
100. demograph - И без да ходите до Крит можете да откриете линеарно писмо
27.06.2011 23:08
Просто обърнете внимание на надписите по камъните в старите черкви и гробища. Пример - старата черквица и гробето в Добринище. Може би и по стенописите и стелите в родното ви селище. Само да сте с очи способни да видят и сърце дарено да усети. Днес срещнах 87 годишен "младеж" от едно забутано селце, който без интернет и само с една мижава пенсия знае и прави повече от мнозина от нас. Който и за миг не се е колебал през живота си, че траките - това сме ние.
Поздрави Спароток.
"Не се повръща от пътя си този комуто е Казано да го извърви"
цитирай
101. sparotok - !
27.06.2011 23:10
liliyanaandreeva написа:
...на верния път сте и казвате истини.Аз Ви подкрепям и Ви вярвам!


Благодаря!
цитирай
102. sparotok - път
27.06.2011 23:12
demograph написа:
Просто обърнете внимание на надписите по камъните в старите черкви и гробища. Пример - старата черквица и гробето в Добринище. Може би и по стенописите и стелите в родното ви селище. Само да сте с очи способни да видят и сърце дарено да усети. Днес срещнах 87 годишен "младеж" от едно забутано селце, който без интернет и само с една мижава пенсия знае и прави повече от мнозина от нас. Който и за миг не се е колебал през живота си, че траките - това сме ние.
Поздрави Спароток.
"Не се повръща от пътя си този комуто е Казано да го извърви"


Всеки си има път, моя съм го избрал отдавна, до скоро бе труден, но нещо взе да става все по-лесно и все по-лесно:)

Поздрави!
цитирай
103. demograph - Согдиана и Бактрия са доказано трако-арийски колонизации/въпреки русо-гръцките напъни
27.06.2011 23:16
73. styv - Боно Шкодров в своята книга&quo...
23.06 17:58 "......Изследванията на Кизласов показват,че по време на Първия
тюркски хаганат през 6 век от н.е. тюркските рунически знаци са заимствани от района на Согда и Бактрия."
цитирай
104. dulo - Източчна Римаска Империя
28.06.2011 11:46
Спаро благодаря за отговора и уточнението относно "Византия"!
Знаем, че основната движеща сила в една империя са лобистките организации, често пъти мотивирани от желание за печалба и понякога от етнически мотиви. Изпторически сме свидетели на както на много добри взаимоотношения между Велика България и Източната империя така и на войни. Според теб следователно голямото българско население в Източната империя водило ли е братоубийствени войни със северните си братя и то в продължение на столетия. Едните са служели на имперските идеи а другите на националните, а гръцкото лоби е мътило водата през цялото време и е гледало да се възползва от ситуацията /както прави и до ден днешен/. В резутат като са дошли турците без много зор са превзели балканите. Правилно ли разсъждавам спред теб?
Бих се радвал ако имаш повече данни за тези неща и посветиш няколко постинга по темата!
Поздрави!
цитирай
105. sparotok - постинги
28.06.2011 20:44
dulo написа:
Спаро благодаря за отговора и уточнението относно "Византия"!
Знаем, че основната движеща сила в една империя са лобистките организации, често пъти мотивирани от желание за печалба и понякога от етнически мотиви. Изпторически сме свидетели на както на много добри взаимоотношения между Велика България и Източната империя така и на войни. Според теб следователно голямото българско население в Източната империя водило ли е братоубийствени войни със северните си братя и то в продължение на столетия. Едните са служели на имперските идеи а другите на националните, а гръцкото лоби е мътило водата през цялото време и е гледало да се възползва от ситуацията /както прави и до ден днешен/. В резутат като са дошли турците без много зор са превзели балканите. Правилно ли разсъждавам спред теб?
Бих се радвал ако имаш повече данни за тези неща и посветиш няколко постинга по темата!
Поздрави!


Ще им дойде времето и на тези постинги.

Поздрави!
цитирай
106. demograph - Много вярна е посоката на разсъжденията ти
28.06.2011 22:15
sparotok написа:
dulo написа:
Спаро благодаря за отговора и уточнението относно "Византия"!
Знаем, че основната движеща сила в една империя са лобистките организации, често пъти мотивирани от желание за печалба и понякога от етнически мотиви. Изпторически сме свидетели на както на много добри взаимоотношения между Велика България и Източната империя така и на войни. Според теб следователно голямото българско население в Източната империя водило ли е братоубийствени войни със северните си братя и то в продължение на столетия. Едните са служели на имперските идеи а другите на националните, а гръцкото лоби е мътило водата през цялото време и е гледало да се възползва от ситуацията /както прави и до ден днешен/. В резутат като са дошли турците без много зор са превзели балканите. Правилно ли разсъждавам спред теб?
Бих се радвал ако имаш повече данни за тези неща и посветиш няколко постинга по темата!
Поздрави!

Ще им дойде времето и на тези постинги.
Поздрави!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Няколко пъти писах, че при всяка война на България срещу узурпирана "Византия", траките от Мала Азия са откривали "втори фронт" оттатък Босфора. Как си представяте Тервел да гони арабите до Анатолия, а гърчолята в Цариград да се крият като мишки зад стените.
Не бива да си мислим, че последните български владетели са били толкова боси в стратегията, та да не оценяват Отоманската заплаха. Просто Отоман не се казвал така, а е бил тракийски цар оттатък проливите. Името Отоман му е дадено след като исляма се налага като религия на мястото на дълбоко компроментираната от гърците християнска идея. Цариград не е завладян от някъкви пълчища с чалми и ходжи, а от обединените сили на траките българи в Азия. Подобно на Атила в последвалата дълга обсада фанариотите са успели да демонизират обединените сили и постепенно да тласнат малоазийските трако-българи в траен съюз с исляма...
цитирай
107. анонимен - СНимка
29.06.2011 09:39
Прави ми впечатление че липсва снимка на артефакта, а се разглежда рисунка - тъпо.
цитирай
108. dulo - Благодаря ви Спаро и Демограф
29.06.2011 12:32
Това, което казвате си заслужава изследването. То и днес ако се загледаме в някой турски сериал ще видим как определени актьори рязко се отличават с българсите си черти от тези с азиатски такива. Та в този ред на мисли е логично да възприемем, че поради голямата нужда от войници тази надигаща се отоманска империя е привличала трако-българскато население както с облаги така и насилствено-еничерски към своята кауза.
Поздрави!
цитирай
109. анонимен - СНИМКАТА
29.06.2011 18:06
Не очаквах да се публикува коментара ми, а да се появи снимка на розетата.
Струва ми се че НАРОЧНО не се качва снимка.
Каква е причината за мълчанието и бездействието по въпроса???
Блогът е озаглавен ИСТИНСКАТА Българска история.
Защо не се качва снимка на розетата, а се показва само рисунка?
Става въпрос за знакът iYi и ориентацията му по посоката на ИСТИНСКИЯТ лъч НО "задълбоченото" изследване на автора явно няма за цел уточняването на такива "подробности".
цитирай
110. mglishev - Всичко това е много хубаво,
01.07.2011 20:57
но има малък проблем. Спаро, тамгата IYI на розетата просто не е от същата страна като руните. Освен това не е IYI, а е III, както може да види всеки, който посети Археологическия музей в София или пък си потърси снимки на розетата в Интернет.

Тъй че изображението на розетата, което предлагаш, е невярно. А оттам и тълкуванията ти са неверни.
цитирай
111. sparotok - :)
01.07.2011 21:01
mglishev написа:
но има малък проблем. Спаро, тамгата IYI на розетата просто не е от същата страна като руните. Освен това не е IYI, а е III, както може да види всеки, който посети Археологическия музей в София или пък си потърси снимки на розетата в Интернет.

Тъй че изображението на розетата, което предлагаш, е невярно. А оттам и тълкуванията ти са неверни.



Я виж пак, снимата е черно бяла, но Y не е I :)

http://protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Rosette%20of%20Pliska.htm

http://www.math.bas.bg/~keleved/dplisros/

http://newsaxon.org/Artisch/blog/pliska-rosette/

http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Rosette%20of%20Pliska.htm

Това ли са снимките от интеренет, за които говориш, аз лично не виждам III, a IYI :)
цитирай
112. mglishev - То ясно си личи,
02.07.2011 01:44
че тамгата не е от страната на руните и че самата тамга им просто права линия, а не Y в средната си част. Двете рамена са късно и нескопосно добавени.
цитирай
113. balkan1 - За съжаление
12.07.2011 20:37
все още се работи по въпроса за унищожаването на България. Докато ние се ровим в миналото и търсим следи от предците си България в дийствителност се унищожава и в близко бъдеще няма да има българин или България които да се интересуват от истинската история - напротив готвят се още по-големи заблуди -
www.ziezi.net/evria/evria.avi
цитирай
114. анонимен - Коментирайте моля плочките от Tell Brak/Nogara/ и Urkesh - Северна Сирия
25.08.2011 15:38

http://www.science.org.ge/2007-vol2/buchelatti-n.pdf

http://cdli.ucla.edu/pubs/cdlj/2003/cdlj2003_003.pdf

http://128.97.6.202/urkeshpublic/music.htm
цитирай
115. sparotok - коментар
25.08.2011 15:50
анонимен написа:

http://www.science.org.ge/2007-vol2/buchelatti-n.pdf

http://cdli.ucla.edu/pubs/cdlj/2003/cdlj2003_003.pdf

http://128.97.6.202/urkeshpublic/music.htm



Не виждам каква е връзката с българската история, трябва да се обърнете към някой друг за коментар.
цитирай
116. анонимен - a be vie nerazbirate li pod dumata ...
13.11.2011 15:44
a be vie nerazbirate li pod dumata okrasa na glineni sudove kakvo si vkarvate tupite stranici na stranicata za tova koeto nie si mislim nali e za glineni sudove a ne za istoriqta na bulgariq
цитирай
117. анонимен - Звездата от Плиска е тълкувам така. ...
06.01.2012 21:19
Звездата от Плиска е тълкувам така. Как е сътворен света в седмия си ден. Чете се от ляво на Отца. Знака в средата. Светлина и слънце. Ден и нощ. Земя и вода. Земя и небе и до седмия ден от сътворението.
цитирай
118. анонимен - Предположение...
24.06.2012 00:03
Като чета всичко това, в мен се появява предположението, че знакът в средата на розетата- ІYІ е всъщност българската буква У - знак за бог Уран (най-древният бог на небето). Чета, че Уран е древногръцки бог, но вече знаем, че много древногръцки неща всъщност са пеласгийски (сиреч български).
Може би именно от този бог идва и названието на българите - "урийци" и българското възклицание "Ура". А по пътя на логиката, навярно дори името Иран идва също от този бог, още повече, че българската буква У прилича много на чуждата Y... Оттук ще излезе, че древните иранци са "уранци " т.е. българи, а не обратното.
Това e в синхрон и с твърдението, че българи, ПЕРСИ и халдеи е едно и също нещо.
Някъде четох, че двете черти отстрани на Y ( ІYІ ), включително могат да означават и женски полов орган - според легендата бог Уран се родил от земята, а после уплодил майка си или нещо такова...
Разбира се, това е само едно мое моментно предположение относно значението на знака в средата...
цитирай
119. анонимен - prava si, az ia nosa pod formata na ...
09.09.2012 16:36
prava si ,az ia nosa pod formata na tatos
цитирай
120. horbat - ВИЖ ТУКА ЕДНО ЮТУБЧЕ КАКВО КАЗВА :
16.10.2012 22:13
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=fiZPYwazfu8
цитирай
121. outofthematrix - пояснение
31.03.2013 20:20
Моите поздравления СПАРОТОК, пишете наистина аргументативно !
Имам само въпрос относно картинката с приликите и разликите между БР И ЛП, не става ясно кои са тези линеарни писмености, с които е сравнена( освен линеар А и линеар Б в първата картинка) Продължавайте в същия дух, ПОЗДРАВИ! :)
цитирай
122. sparotok - Линеар А
01.04.2013 00:54
outofthematrix написа:
Моите поздравления СПАРОТОК, пишете наистина аргументативно !
Имам само въпрос относно картинката с приликите и разликите между БР И ЛП, не става ясно кои са тези линеарни писмености, с които е сравнена( освен линеар А и линеар Б в първата картинка) Продължавайте в същия дух, ПОЗДРАВИ! :)



Изабел, моите извинения! Наистина по-добре би било да дам повече обяснения за линеарните писмености.

Сега използвам случая за предоставя линкове -

http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/linealb


http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/lineala


http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/ABgrids.html

цитирай
123. outofthematrix - .
02.04.2013 00:03
Благодаря
цитирай
124. dbs - DBS:СПЕКУЛАЦИИ НА ДИЛЕТАНТИ НА ТЕМА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ
22.12.2013 19:36

Линеарното писмо А, открито на остров Крит, има стотици символи, 80% от които УНИКАЛНИ, т.е те се срещат изключително само в него. Линеарното писмо Б, се приема от специалистите, като първооснова на гръцката писменост и съдържа около 200 знака. Българските руни-50 на брой се употребяват до 10 век паралелно с кирилицата и глаголицата. Сподед П.Добрев те са дори 132. От тях 40 приблизително съвпадат с тези от линеарното писмо. Да се твърди, че между руните (а дали изобшо са български, а не немски или тюркски) и линеарното писмо има някакава връзка, е ЧИСТА ПРОБА СПЕКУЛАЦИЯ! Между Кирилица и Латиница има точни 12 съвпадения, приблизително 50%, но това не прави латинският език булгарски, нали? Подобни спекулации не са българска история, още по малко истинска
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13972658
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031