Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2011 17:43 - ШАМАНИ, ТРАКИ И ТОХАРИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 63634 Коментари: 132 Гласове:
109

Последна промяна: 12.08.2013 21:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                            ШАМАНИ, ТРАКИ И ТОХАРИ

 

 

 

В етимологическият речник на английския език са написани доста неща за думата шаман. Смята се, че тя е проникнала в езика на британците чрез  немско посредничество. В немския била дошла от руския, руснаците на свой ред я взели от тунгусците. Те пък я получили от китайците, но думата не била китайска, а индо-арийска. Шаман е определена за дума от пракрит ( индийски език, говорен в северната част на страната), а пракритската дума идвала от древната санскритска шраманасбудистки монах (1).

 

Речникът дава подробна информация, в това спор няма. Недостатък е това, че има твърде много догадки, а и пропуски, или може би дори съзнателно премълчани неща? Верно е, че шаманът е вид монах, това е свещеник, който се усамотява сред природата и търси връзката с духовния свят. Временното прекъсване на контакта с хората е необходимо, за да може шаманът да се съсредоточи върху целта си по-добре. Шамани е имало сред всички народи в техния ранен стадии на развитие. Келтските друиди са също шамани, такъв е и тракецът Залмоксис, който се усамотява  в подземно жилище за цели три години.

 

За да разберем със сигурност кой е дал думата шаман на народите от Средна Азия трябва да намерим език, в чийто речник присъства дума с корен шам, сам и значение – един, усамотен, сам. Най-добрия кандидат в този случай са два езика – българският и тохарския.

В тохарския, говорен на територията на Китай думата сам е.... сам, т.е. перфектен еквивалент на българската дума! Няма шега,
A.J. van Windеkens си е свършил добре работата създавайки  "Lexique Etymologique des Dialectes Tokhariens" (2). А и на тохарски шаман е ...самане: s.amбne - a monk http://www.wordgumbo.com/ie/cmp/toch.htm

 

Шаман е вариант на нашата дума сам, самин, самотник също е сродна. Това показва, че хора говорещи древен вариант на българския eзик са повлияли населението на Средна Азия до такава степен, че тунгусци, буряти и др. са взели от наши деди дума за жрец, монах, аскет.

 

Следва да бъде отговорено как и кога е станало това? Как е възможно български думи да са идентични на тохарските? Все пак тези хора са обитавали Северен Китай,  дали приликите в езиците ни не са някаква необяснима случайност? Не, не е случайност, няма чудеса, а само неудобни факти, които определена група хора предпочита да премълчи.

Тохарите са интересен и изключително важен за историята народ. Всеки се опитва да ги придърпа към себе си, като не се жалят нито сили, нито средства. Ще се запитате защо такъв труд, защо и келтоезичните и германоезичните правят всичко възможно да доближат тохарите до своите корени? Много просто, тохарите са древни европейци, които са занесли искрата на познанието в далечната Азия. Там те са повлияли езиково и културно местните народи, а най-вече китайския.

От откритията на проф. В. Меир става ясно, че тохарите  са обитавали България, Румъния и Украйна преди да мигрират за Китай. За това Меир съди по петроглифите от Източна Европа и тези от Такла Макан, там където бяха намерени белите мумии предизвикали сензации...които прекъснаха в момента, в който бе направен генетичен анализ на европеидите заселили се в Китай.  Специалистите казаха, че тези хора идвали от Източна и Средна Европа,  но на чий народ са деди не бе уточнено. Всъщност не е и нужно защото е добре известно, че през трето хил.пр. Христа Добруджа и Черноморските степи са обитавани от траки и скити, които са близки роднини. Тракийски разселванния достигат не само Средна, но и Западна Европа. Следователно тохарите трябва да са спадат към същия етнос както траките и скитите, това обяснява приликите в езиците.

 

Незнайно защо до сега никой не си е направил труда да провери дали тохарския език няма повече паралели с тракийския освен споменаваните от езиковедите успоредици брия – рие ( град). Аз реших да се потрудя по този въпрос и се натъкнах на нещо интересно, приликите не само са повече от една, но и забележително често трако-тохарските успоредици са и български думи, ето вижте сами:

 

Тракийски-Тохарски -Български

 

АК            -АК             -ОКО

АНГ          -АНК          -ОНКОТЪ, ОНГЪЛЪ ( ъгъл, кривина)

АРЕ          -АРЕ            -ОРАЛО

АРГ          -АРКИ         -ЯРЪК

АБ             -АМПИ      -ОБЪ ( два, двоен )

БАЛЕН    - ВАЛО      -БЬЛИЯ ( боил, силен, велможа)

ВИР            -ВАР           -ВИР

ДУРИ        -ТВЕРЕ       -ДВЕРИ (врати)

ГАРМАС  -ШАРМА   -ЖАР, ГОРЯ

КЕТРИ      -ЧТВАР       -ЧЕТИРИ, ЧЕТВОРЪ

КУН          -КУ             -КУЧЕ

КУС          -КУС           -КЫЙ ( кой)

МЕД          -МИТ          -МЕД

СЕ              -СЕ             -СЕ ( това)

СА              -СУ             -СЬ

САМ          -САМ          -САМ

СТОР         -ТАРНА     - СТРАНА, СТАРНА, ПРОСТОР

СКАК        -СКАК       -СКОК

ТА              -ТА              -ТА, ТЪ (тази, това)

ТРИ            -ТРИ            -ТРИ

 

Примери има още много, но и от тези става ясно, че траки, тохари и българи имат едни и същи корени, че трите групи хора са всъщност част от една древна балканска общност, от която тохарите са се отделили в дълбока древност.

 

Тохарската миграция в посока изток е изключително лесна за проследяване.В началото на трето хилядолетие преди Христа в Китай ( край Янг Шао и Лунг Шан) се появява особена керамика имаща прототип сред неолитните съдове от земите на България, Румъния и Украйна.

 
                        image

Керамиката в ляво е от Източна Европа, срещу нея е показана китайска, но от по-късен период

Керамика от Кукутени

http://en.wikipedia.org/wiki/File:CucuteniTypicalCeramic.jpg

http://www.neamt.ro/cmj/istorie/piatra-neamt/expo_1.html

http://www.youtube.com/watch?v=j_pR7GwqEjQ

Янг Шао керамика http://ssil.uoregon.edu/hist387/gallery.php

Керамика и знаци http://rutchem.rutgers.edu/~kyc/ChineseLearn.html

 

Появява се мистериозно и леенето на бронз. Казвам мистериозно защото развитие в Китай почти липсва. Невъзможно е да се научиш да лееш от раз, да използваш сложни форми и матрици от 3-4 части. Друго, което се появава е бойната колесница, а и разбира се коня...
 

              image
Погребение от тракийски тип с коне и колесница ( Китай)


Тайнственият народ, който въвежда цивилицията в Китай създава първите три митични династии – Ксия ( Ша), Шанг и Чжоу. Копия, брадви, ножове от времето на тези династии имат прототипи в Тракия, но се срещат също в Дания и древна Франция ( Галия) и дори Британските острови. Тайнственият народ заселил се в Китай съхранява житото си в ями, а този метод се ползва дълго преди това в Тракия, като по-късно е пренесен в Галия и Британските острови. Мистериозните създатели на цивилизация ползват и особен вид писменост, с която гадаят. Върху животински кости са се нанасяли особени знаци, после костите са се хвърляли в огъня и когато се разцепели шаманът гадаел по оцелелите символи какво ще е бъдещето. Важно е да се спомене, че върху розеката от Плиска 90% от знаците ги има върху гадателските кости, но най-важното е, че тези знаци се появяват за първи път в Тракия...За последен път с такива кости гадае Атила, точно преди битката в Каталонските полета. Прокопий споделя, че народът на Атила е наричан в миналото с името кимерии, а тези хора са обитавали замите ни от най-дълбока древност.


image

 В тази таблица може ясно да се види, че тайнствените символи на шаманите от династия Шанг са всъщност тракийски знаци

Знаци на Шанг

http://en.wikipedia.org/wiki/Oracle_bone

http://www.lib.cuhk.edu.hk/uclib/bones/ob29.htm

http://chineseculture.about.com/library/weekly/aa_oracle02a.htm

 

Знаци от неолитният период на Балканите

http://www.omniglot.com/writing/vinca.htm

http://www.prehistory.it/ftp/winn2.htm

http://www.prehistory.it/ftp/winn4.htm

 

 

Ето, мистерията е разгадана. Тохарския език прилича на българския защото както тохарите, така и българите са древни балкански народи. Тези, които са обитавали Европа са наречени траки, скити и кимерии. Заминалите за Азия са получили името тохари, но също и масагети, даи, саки. Дакия е страната на северните траки, а земите на тохарите са наричани от китайците Daxia...едва ли е случайност. От трето хил.пр. Христа, та до Ранното Средновековие е имало една почти непрекъсната ивица (от Балканите до Китай),  в която са живеели народи с балкански произход.

 

Като вече бе обяснено има археологически доказателства за миграциите на балкански народи в посока Азия. Съществуват дори исторически извори свидетелстващи за древен тракийски поход към Индия. За него пишат Филострат,  Еврипид, Хигинис, Цицерон, Сенека, Аполодор, Овидий, Нонус, Плиний, Страбон...

Ариан дори приписва създаването на индийската цивилизация на тракиеца Дионис. Старият автор твърди, че преди идването на Дионис в Индия местното население било номади непознаващи градове. Обличали се с кожи, ядели кора от дървета и сурово месо. Тракийския бог  им дал огъня, научил ги да орат и сеят, да правят вино, да строят, да коват оръжие, дал им също  закони и религия, като разбира се поставил себе си начело на новия пантеон. В самите пурани ( древни индийски предания) намираме потвърждение за това. Там са споменати богоподобните бригус - бойци колесничари почитащи огъня и дали го на хората. Името на митичните бригус напомня на тракийския  етноним  бриги, чиито най-древни земи са Юго-Западна България и Македония.

 

Китайските извори пък говорят за идването на деветте пастира- явно девет племена от скотовъдци. А Цъма Цзиян дори дава подробности – Макар днес ние да считаме хуните за варвари, трябва да се признае, че те са потомци на Шун Вей – създателят на династия Ксия ( Ша). Тохарите са част от тези хуни, някои групи от които са наричани още кимерии и българи.

 

Влиянието на древните балканци в Азия е било огромно. Те са променили живота на местното население и са били боготворени. Това е причината тунгусците да имат думата шаман, която е обяснима на български език. Това е причината тюрки и монголи да почитат Тенгри, това е тракийския бог Дин, наречен още Дин Гир ( буквално ден грее- светлото небе). Това е причината най-древното индийско божество да носи името Брама. Бромий е един от епитетите на тракийския Дионис...

 

Много хора няма да се съгласят с мен, това е напълно естествено, но към тях е моя въпрос – Уважаеми дами и господа, на вас бяха ли ви известни даните, които аз представям? Знаехте ли за похода на Дионис, за сведенията от индийските пурани, чели ли сте писанията на Съма Цзиян, бяхте ли чували за приликите между древната китайска керамика и тази от земите на траките, знаехте ли, че гадателските знаци на митичните китайски династии се срещат по-рано в Тракия...?

 

Всеки прави изводите си въз основа на данните, с които разполага. Нови данни водят до нови изводи, не е ли така? Фанатичното приковаване към общоприети вярвания не е присъщо нa интелигентни и прогресивни хора. Будният търси и проверява.

 

Не желая да бъда тълкуван неправилно затова уточнявам нещо. Често ме упрекват, че славното минало не храни. Да, така е, но моята цел не е да дам утеха на сънародниците си – Ето, вижте сега сме зле, но някога си сме били велики...Не, не утеха е целта ми, това, което искам да подчертая е, че дедите ни са се радвали на благоденствие защото са били силни и дейни, най-вече дейни. Не са чакали помощ от никого, не са искали чужденец да ги управлява. Имали са високо самочувствие и уважение към себе си. Предците ни сами са ковали съдбата си, не са се оплаквали, а при срещането на проблем са се заемали с неговото отстраняване.

 

Или ще отстраним проблемите разрушаващи обществото ни, или те ще остранят нас! Само едно будно гражданско общество може да устои на поквара и корупция. Ние имаме необходимите качества да извоюваме едно по-добро бъдеще. Веднъж да се започне и дори плахите ще се уверят, че е възможно. Както го е казал Сенека Не се опитваме да направим нещо не защото е трудно, а е трудно защото не се опитваме...Какво пречи да опитаме?

 


 

 

Ползвана литература:

 

 (1)Shaman – 1690, priest of the Ural-Altaic peoples, probably via Ger. Schamane, from Russ. shaman, from Tungus shaman, which is perhaps from Chinese sha men – Budhist monk, from Prakrit smaya, from Sanskrit sramana-s  - Budhist ascetic.

http://www.etymonline.com/index.php?term=shaman

http://www.etymonline.com/index.php?l=s&p=24

 

2. A.J. van Windеkens, Lexique Etymologique des Dialectes Tokhariens, Universite de Louvain, Institut Orientaliste, Louvain, 1941 ;

 

http://titus.fkidg1.uni-frankfurt.de/database/titusinx/tochvb.asp

 

http://www.wordgumbo.com/ie/cmp/toch.htm


 


Това сравнение показва ясно връзката на тохарския език с българския

 

Тохарски –български

ак – око

авис -овца

антария-антерия

аре- ора, орало

арие-яре

арки-ярък, бял

аста -кост

валкуе -вълк

вало-велети ( заповядвам), повелител

ватк-водач

вар-вир, вода

вет-вести (водя, нося)

вит-видя, виждам

врауна –врана

варто-врътъ ( двор)

васт – вьсъ ( село)

етар-едър

йел-елен

йесан –ясен, светъл

исалу-изцяло

йести -ястие

капне-копнея

кауч-качвам

ку – куче

лютар-лют

масунт – мозък

миса-месо

мит-мед

мокатс-могъщ

нас-нас

парве-първи

паруа –пера ( на птица)

пас-пася

пас-пазя

пасе-паша

паст-после

пек-пека

пен – пентъ ( пет)

пис-пискам, пищя

плав-плавам

реке-река, реча, реч

салу-цял

сарак-сракъ ( риза)

сукна -сукно

там-там

тапарк-тепърва

три-три

церк –църкам

цок-цокам ( пия)

чепи-чепагъ ( част от дреха)

шре-жара, горя

штвар-четири

 

 

 

 




Гласувай:
111



1. malchaniaotnadejda7 - Благодаря ти, Sparotok!
16.06.2011 17:46
Ценен речник... Поздрав!
цитирай
2. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
16.06.2011 17:46
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

цитирай
3. sparotok - речник
16.06.2011 17:47
malchaniaotnadejda7 написа:
Ценен речник... Поздрав!


Има един още по-интересен, ще го публикувам след час-два.

Поздрави!
цитирай
4. sparotok - КИРИЛИЦА
16.06.2011 17:48
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
5. mt46 - ?
16.06.2011 17:51
"Боил" - дали има връзка с "бой", "боя се"?...
цитирай
6. sparotok - боил
16.06.2011 17:55
mt46 написа:
"Боил" - дали има връзка с "бой", "боя се"?...


Боил има по-скоро връзка с болий, по-новият вариант на тракийската балайос-силен, могъщ, от която идва бален - цар, владетел. Тракийската бален е заета от галите като барен, брен - цар, владетел.
цитирай
7. vostroto - Спароток:)
16.06.2011 19:07
Беше изключително интересно да прочета постинга ти! Фактите, за които си хвърлил много труд, не ги знаех досега.
Хареса ми много заключението ти, и се подписвам с две ръце под него и аз!
Поздрави, Спароток!
цитирай
8. ketcakuatl - ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЧУВАМ ЗА НЕЩО ТАКОВА
16.06.2011 19:11
И сега ми е трудно от раз, да го асимилирам. Тохарите - балканците които цивилизоваха древен Китай! Ушамавляющее, ум да ти зайде! Абе случайно ли ги намираш такива находки, или имаш схема някаква?
цитирай
9. shtaparov - Съвършено правилно, приятелю! ...
16.06.2011 19:13
Съвършено правилно,приятелю! Поздравления!
цитирай
10. tili - Разгледах внимателно и линковете.
16.06.2011 19:14
За мен е интересно, че много от тези символи присъстват като орнаменти в тъканите и шевиците ни. Те имат и съответните наименования, но мисля, че символното им значение е забравено. А в Китай има една северна етническа група, чиято двупрестилчена носия удивително прилича на нашите. За тях пък се знае, че са най-архаичните. Всичко е свързано, светът е удивително малък!
Поздрави!:)
цитирай
11. sparotok - факти
16.06.2011 19:15
vostroto написа:
Беше изключително интересно да прочета постинга ти! Фактите, за които си хвърлил много труд, не ги знаех досега.
Хареса ми много заключението ти, и се подписвам с две ръце под него и аз!
Поздрави, Спароток!


Фактите приятелю, са трудни за откриване, а някои проучвания са така здраво замазани, че човек ще получи световъртеж при прочитането им. Чудех се дълго какво да дам и какво да оставя за по-късно?

Яд ме е само, че ние нямаме в интернет хубави изображения на неолитна керамика от Бреница, Дуранкулак и Варна...

Заключението...ами верно си е, защо да не опитаме да направим нещо ново. Можем го, в това съм напълно уверен! Бил съм инструктор в специалните части, моя взвод разви такава бързина и оперативност, че руски офицери дойдоха да гледат. Останаха смаяни, че някакви си българи са по-бързи от техния Спецназ:)

Както виждаш, аз знам от личен опит що за хора сме и какво можем!
цитирай
12. bizcocho - Минах от тук, за да прочета.
16.06.2011 19:22
Минах от тук, за да прочета.
цитирай
13. sparotok - изчакай малко
16.06.2011 19:23
ketcakuatl написа:
И сега ми е трудно от раз, да го асимилирам. Тохарите - балканците които цивилизоваха древен Китай! Ушамавляющее, ум да ти зайде! Абе случайно ли ги намираш такива находки, или имаш схема някаква?


Всичко започна когато намерих работата на У.Уотсън - Древен Китай. Тогава останах смаян виждайки, че древната китайска керамика е неразличима от нашата, че древните китайци се ползвали житни ями, че са имали колесници като траките и, че са обожавали виното...

После се оказа, че тия китайци изобщо не са китайци, ето защо
- погребения с коне и колесници има от 15-ти век пр. Христа, а китайците получават коне от партите едва през 3-ти век преди Христа
- царете на Шанг, Чжоу... са били големи винопийци, а китайците по принцип не носят много на алкохол, просто нямат толкова ензими, които да разградят алкохола.
-житните ями, въоръжението, гадателските знаци на мистериозните китайци ги има първо в Тракия
- ранната китайска армия е облечена по тракийски образец, не се шегувам...

След доста проверки и съпоставки нещата си дойдоха на мястото, само труд и постоянство се иска, всеки може да го направи.
цитирай
14. sparotok - уйгури
16.06.2011 19:34
tili написа:
За мен е интересно, че много от тези символи присъстват като орнаменти в тъканите и шевиците ни. Те имат и съответните наименования, но мисля, че символното им значение е забравено. А в Китай има една северна етническа група, чиято двупрестилчена носия удивително прилича на нашите. За тях пък се знае, че са най-архаичните. Всичко е свързано, светът е удивително малък!
Поздрави!:)


Лили, може би имаш предвид уйгурите. Сред тях има руси и рижи хора, а също и такива със сини и зелени очи. В езика им се срещат доста наши думи като бакух-бухал, чайка-чайка, гас-гъска, кирас-череша...

Тези хора са мюсулмани, в Ранното Средновековие са били завладени и асимилирани от тюрки, но преди това са имали съвсем друг език и култура.

Поздрави!
цитирай
15. sparotok - !
16.06.2011 19:35
bizcocho написа:
Минах от тук, за да прочета.


Женя, тук си винаги добре дошла!:)
цитирай
16. анонимен - шамани траки и тохари
16.06.2011 19:38
Спароток,предците ни са стигнали дори до Япония.В японският език са останали думи като нива и баба,които имат същото значение като у нас.Дори самурайският меч Катана съвпада по име с порода боен кон за тежката кавалерия в средновековната българска войска.Ако разровиш,ще откриеш страшно много паралели с Япония
цитирай
17. sparotok - Япония
16.06.2011 19:48
анонимен написа:
Спароток,предците ни са стигнали дори до Япония.В японският език са останали думи като нива и баба,които имат същото значение като у нас.Дори самурайският меч Катана съвпада по име с порода боен кон за тежката кавалерия в средновековната българска войска.Ако разровиш,ще откриеш страшно много паралели с Япония


Говоря съвсем малко японски, но мога да ви уверя, че баба на този език е обасан, а нива е -макиба, но, нохара.
Възможно е самурайския меч да е взаимстван наистина от древни европейци, но това е трудно за доказване.
цитирай
18. yotovava - Поздрави,
16.06.2011 19:49
продължавай, аз се спирам при теб и те чета.
Валя
цитирай
19. sparotok - !
16.06.2011 19:53
yotovava написа:
продължавай, аз се спирам при теб и те чета.
Валя


Благодаря ти Валя, ще продължавам докато мога:)
цитирай
20. анонимен - шамани траки и тохари
16.06.2011 20:01
Понеже стана въпрос за стария език на предците ни,отговори на една загадка над,която се блъскам отдавна.Какво означават имената ,съставени от едни и същи повтарящи се срички:Кракра,Тертер,Гаргар,Дардар,Перпер/икон/.Според Петър Добрев Кракра се извежда от персийския/фарси/ и означава украшение.Ако е така,думата отдавна е изчезнала от езика ни.Това е често срещана дума и не би трябвало така лесно да се затрие.Гореспоменатите думи звучат доста натъртено с този звук"р",който се повтаря в тях.Освен това сричката "кра" се среща и в названията Крапец и Калиакра.Тях също не мога да си преведа на съвременен български
цитирай
21. sparotok - думи
16.06.2011 20:23
анонимен написа:
Понеже стана въпрос за стария език на предците ни,отговори на една загадка над,която се блъскам отдавна.Какво означават имената ,съставени от едни и същи повтарящи се срички:Кракра,Тертер,Гаргар,Дардар,Перпер/икон/.Според Петър Добрев Кракра се извежда от персийския/фарси/ и означава украшение.Ако е така,думата отдавна е изчезнала от езика ни.Това е често срещана дума и не би трябвало така лесно да се затрие.Гореспоменатите думи звучат доста натъртено с този звук"р",който се повтаря в тях.Освен това сричката "кра" се среща и в названията Крапец и Калиакра.Тях също не мога да си преведа на съвременен български


Първо ме уведомете кога за първи път са документирани тези думи, къде и от кого. Това са все важни неща, в езика ни има много думи от фарси, те са проникнали обаче чрез турския в периода 14-ти-19-ти век.

Проучете и рода на Тертер, проверете в етимологческия речник за думата перпера...
цитирай
22. amore - Поздрави, sparotok!
16.06.2011 20:25
Отново нещо неизвестно досега, и много интересно! Чета те с интерес винаги, когато мога. Чакам с нетърпение книгите ти. Успех в изследването!
цитирай
23. sparotok - книги
16.06.2011 20:27
amore написа:
Отново нещо неизвестно досега, и много интересно! Чета те с интерес винаги, когато мога. Чакам с нетърпение книгите ти. Успех в изследването!


Още малко остана първата книга да се завърши, дано помага Господ!
Поздрави!
цитирай
24. estolodu - книга
16.06.2011 20:45
sparotok написа:
amore написа:
Отново нещо неизвестно досега, и много интересно! Чета те с интерес винаги, когато мога. Чакам с нетърпение книгите ти. Успех в изследването!


Още малко остана първата книга да се завърши, дано помага Господ!
Поздрави!
Ще си я купя веднага щом имам възможност. :)
цитирай
25. sparotok - бройки
16.06.2011 20:48
estolodu написа:
sparotok написа:
amore написа:
Отново нещо неизвестно досега, и много интересно! Чета те с интерес винаги, когато мога. Чакам с нетърпение книгите ти. Успех в изследването!


Още малко остана първата книга да се завърши, дано помага Господ!
Поздрави!
Ще си я купя веднага щом имам възможност. :)


Имам средства да поръчам 250 бройки, мисля, че ще стигнат за всички желаещи, даже ще останат:)
цитирай
26. barbarian - Няма,
16.06.2011 21:00
няма да стигнат, камо ли да останат. :)
цитирай
27. tili - Еее!!! Това за книгата е
16.06.2011 21:07
вече голяма новина! Пожелавам ти успех и съм нетърпелива да я имам:)))
цитирай
28. sparotok - книга
16.06.2011 21:09
tili написа:
вече голяма новина! Пожелавам ти успех и съм нетърпелива да я имам:)))


Лили, надявам се скоро да стане, малко ме бавят с разрешенията за ползване на илюстрации, искам всичко да е по закон.
цитирай
29. sparotok - книга
16.06.2011 21:11
barbarian написа:
няма да стигнат, камо ли да останат. :)


Ами това са ми възможностите, хората просто могат да си презаемат книгата, така повече ще имат възможност да прочетат написаното, а и да видят интересни неща.
цитирай
30. strannica - Поздрави за труда, sparotok!
16.06.2011 21:43
Пасионарии сме си открай време :)
И досега мине се не мине и на малки групи от по няколкостотин хиляди се изнесем нанякъде... :)

Да направите с издателя представяне на книгата и да ни поканиш! :)
цитирай
31. анонимен - Китай
16.06.2011 21:46
В средновековни китайски летописи се споменава,че дошли български майстори,които предали тайната за направа на цветно стъкло.0т тогава цветното стъкло в Китай поевтиняло
цитирай
32. sparotok - !
16.06.2011 21:53
strannica написа:
Пасионарии сме си открай време :)
И досега мине се не мине и на малки групи от по няколкостотин хиляди се изнесем нанякъде... :)

Да направите с издателя представяне на книгата и да ни поканиш! :)


Няма нищо случайно на този свят, ако бяхме си останали само в Тракия, можеше днес и по-малко да сме, освободителите винаги са идвали от вън да помогнат на събратята си:)

Относно книгата - опасявам се, че аз самия няма да присъствам на представянето, имам други ангажименти, които не са по-малко важни.

Поздрави!
цитирай
33. sparotok - сармати
16.06.2011 21:54
анонимен написа:
В средновековни китайски летописи се споменава,че дошли български майстори,които предали тайната за направа на цветно стъкло.0т тогава цветното стъкло в Китай поевтиняло


Смята се, че сарматите са едни от първите европейци развили технлогия за цветно съткло и емайл.
цитирай
34. reader1 - Поздравления за статията !
16.06.2011 22:11
Поздравления за статията !
С радост узнах , че се очаква да се отпечата твоя книга. Написаното в блога е факт, но не се знае дали ще бъде достъпно завинаги. А излезе ли книга, тя си остава. А влезе ли в библиотеката на човек, ще остане и за децата и внуците му .
А има ли го посято семенцето, то все някъде ще даде плод.
В това виждам смисъла .
Поздравления и продължавай !!!

( от сега давам заявка за покупка на книгата ти )
цитирай
35. get - - Ровя се от няколко месеца именно в тези "страностти", достигнал съм до определени ...
16.06.2011 22:29
... изводи, че са реликт в българският език от стари балкански вярвания !!
sparotok написа:
анонимен написа:
Понеже стана въпрос за стария език на предците ни,отговори на една загадка над,която се блъскам отдавна.Какво означават имената ,съставени от едни и същи повтарящи се срички:Кракра,Тертер,Гаргар,Дардар,Перпер/икон/.Според Петър Добрев Кракра се извежда от персийския/фарси/ и означава украшение.Ако е така,думата отдавна е изчезнала от езика ни.Това е често срещана дума и не би трябвало така лесно да се затрие.Гореспоменатите думи звучат доста натъртено с този звук"р",който се повтаря в тях.Освен това сричката "кра" се среща и в названията Крапец и Калиакра.Тях също не мога да си преведа на съвременен български


Първо ме уведомете кога за първи път са документирани тези думи, къде и от кого. Това са все важни неща, в езика ни има много думи от фарси, те са проникнали обаче чрез турския в периода 14-ти-19-ти век.

Проучете и рода на Тертер, проверете в етимологческия речник за думата перпера...


- Кар(кра), пер, гар, вар и др. са от едно семантични гнездо !
- До късно време са използвани в религиозна и ритуалната обредност, тук, предимно в територииите от землището поселявано от преците на нас българите.
- Някои от съвременните историци, некоректно ги свързват с гръцката култура, но те са от предгръцко време !
- Материята е много сложна и голяма по обем, поради това още трябва да сравнявам !
- Най-общо казвам и подсказвам :), че всичко това ни отвежда към Хермес. Последният категорично е от пределинско време !!

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
36. kleopatrasv - Изключително добре аргументирана ...
16.06.2011 22:33
Изключително добре аргументирана и много увлекателно поднесена информация. За мен беше удоволствие да прочета всичко това.
Поздравявам те!
цитирай
37. sparotok - достъпност
16.06.2011 22:33
reader1 написа:
Поздравления за статията !
С радост узнах , че се очаква да се отпечата твоя книга. Написаното в блога е факт, но не се знае дали ще бъде достъпно завинаги. А излезе ли книга, тя си остава. А влезе ли в библиотеката на човек, ще остане и за децата и внуците му .
А има ли го посято семенцето, то все някъде ще даде плод.
В това виждам смисъла .
Поздравления и продължавай !!!

( от сега давам заявка за покупка на книгата ти )


Работите ми винаги ще бъдат достъпни, не трия нищо, а имам и по няколко копия на всяка тема. В случай, че нещо бъде премахнато от хакери то винаги може да се добави. След като си тръгна от блога зависи от собствениците колко време ще оставят материалите да бъдат ползвани от читателите.

Дано даде Господ книгата да бъде готова скоро, мисля, че ще е интересно четиво.

Поздрави!
цитирай
38. sparotok - !
16.06.2011 22:39
kleopatrasv написа:
Изключително добре аргументирана и много увлекателно поднесена информация. За мен беше удоволствие да прочета всичко това.
Поздравявам те!


Радвам се, че статията ти е допаднала Клео!:)
Поздрави!
цитирай
39. kalabak - Не боил, а БОЙЛА
16.06.2011 23:00
sparotok написа:
mt46 написа:
"Боил" - дали има връзка с "бой", "боя се"?...


Боил има по-скоро връзка с болий, по-новият вариант на тракийската балайос-силен, могъщ, от която идва бален - цар, владетел. Тракийската бален е заета от галите като барен, брен - цар, владетел.


В паметниците не се среща дума боил, а бойла, която по произход е тюркска, среща се в древнотюркските надписи във същия вид - бойла и може правилно да бъде етимологизирана единствено чрез тюркските езици. Според наличните данни тя се появява по време на Крумовата династия, както впрочем и останалите известни титли от първата българска държава.
цитирай
40. zelas - Румънците вече работят по тази в...
16.06.2011 23:05
Румънците вече работят по тази връзка, хубаво е и от наша страна някой да задълбае, защото културните връзки с Китай ще са важни за напред. Професионалните историци разбира се още търсят под лупа турки и иранци, докато истинските изследователи като П. С. летят напред. Поздравления за труда.

Въпреки това смятам, че проектирането на миналото в настоящето и бъдещето може да ни донесе само нереални илюзии и не бива това да става религиозно. Със славно и без славно минало всичко зависи от всеки по отделно. Самочувствието е вродено, то не се придобива. Придобитото самочувствие е без покритие.
цитирай
41. sparotok - добре
16.06.2011 23:07
kalabak написа:
sparotok написа:
mt46 написа:
"Боил" - дали има връзка с "бой", "боя се"?...


Боил има по-скоро връзка с болий, по-новият вариант на тракийската балайос-силен, могъщ, от която идва бален - цар, владетел. Тракийската бален е заета от галите като барен, брен - цар, владетел.


В паметниците не се среща дума боил, а бойла, която по произход е тюркска, среща се в древнотюркските надписи във същия вид - бойла и може правилно да бъде етимологизирана единствено чрез тюркските езици. Според наличните данни тя се появява по време на Крумовата династия, както впрочем и останалите известни титли от първата българска държава.


Добре, щом казваш, че боил може да бъде правилно етимологизирана чрез тюркските езици би ли представил тюркската етимология. Коя е тюркската дума, от която е изведена думата боил(а)?

Ето, аз казвам, че тя идва от тракийската балайос -голям, силен, властен. Сродна е на галската влато-властелин, латинската валидус-силен и англо-саксонската валдан -владея.

Други сродни са стракийската бален, латинската валенс-силен и староирландската абуаил - силен.

Очаквам с нетърпение отговора ти!
цитирай
42. sparotok - прав си
16.06.2011 23:09
zelas написа:
Румънците вече работят по тази връзка, хубаво е и от наша страна някой да задълбае, защото културните връзки с Китай ще са важни за напред. Професионалните историци разбира се още търсят под лупа турки и иранци, докато истинските изследователи като П. С. летят напред. Поздравления за труда.

Въпреки това смятам, че проектирането на миналото в настоящето и бъдещето може да ни донесе само нереални илюзии и не бива това да става религиозно. Със славно и без славно минало всичко зависи от всеки по отделно. Самочувствието е вродено, то не се придобива. Придобитото самочувствие е без покритие.


Пламене прав си! Самочувствието трябва да е с покритие, иначе не става.
цитирай
43. saury - Беше ми безкрайно интересно вси...
16.06.2011 23:25
Беше ми безкрайно интересно всичко...
Незнайно защо, думата "шаман" ми е оставила впечатление за погрешно значение. Досега предполагах, че означава нещо като "лечител".
цитирай
44. edinman - И аз минах от тук :)))
16.06.2011 23:27
Поздравявам те и пожелавам голям успех на книгата ти!Убеден съм в това!
цитирай
45. mt46 - За книгата ти, Павел -
16.06.2011 23:37
според мен може да е с по-малко илюстрации, с по-малък обем - но в по-голям тираж /поне 500/ - за да достигне до повече хора...
цитирай
46. kasnaprolet9999 - Много ми бе интересно да науча вс...
16.06.2011 23:42
Много ми бе интересно да науча всичко това. Мисля си, навремето траките са си другарували със свестни племена, а ние сега се интегрираме с цигани или те с нас, трудно е да се каже:))) Всъщност от къде дойде тази паплач? Какви са били те в миналото, как са ги наричали?
цитирай
47. yuliya2006 - КОМЕНТАР ОТ ФЕЙСБУК
17.06.2011 00:06
George Purlikov интересна гледна точка; но иска много работа, за да се докаже
преди около час · Не харесвам · 1 човек

George Purlikov за сложната и мистична история на населението живяло по тези земи (на което сме наследници) съм чел най-различни версии (и все така убедително доказани), които ни превръщат в солта на земята; така, че трябва много внимателно да се подхожда и много усилия на много специалисти, за да се изясни истината...
преди около час · Не харесвам · 1 човек
юлия михайлова ГЕОРГИ, СЯКАШ ВРЕМЕТО СПИРА И ПОПАДАШ В ЕДИН НЕОБИКНОВЕН СВЯТ..ОБИЧАМ И КАТО ДЕТЕ ГО ЧЕТА! СЛАВА СЕВРЮКОВА КАЗВА ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ ДЕН В КОЙТО ЩЕ СЕ ОТВОРИ ЗЕМЯТА И ЩЕ ИЗЛЯЗАТ НАЯВЕ ОТ КАКЪВ ВЕЛИК НАРОД СМЕ ТРЪГНАЛИ..ГЕНИТЕ ДОКАЗВАТ ОГРОМНИЯ ПРОЦЕНТ ТРАКИЙСКА КРЪВ У НАС...С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
преди 28 минути · Харесва ми

George Purlikov Джулия, въпросът има две страни - нашето изчезване като нация и излизането на историческата истина наяве; дано да останат българи да й се насладят :-)
преди 7 минути · Не харесвам · 2 души
юлия михайлова ГЕОРГИ, СЪБИРАМ КАТО ПЧЕЛИЧКА ДЕСЕТКИ, СТОТИЦИ ПОСТИНГИ НА БЛОГЪРИ,ТЕ СА УНИКАЛНИ..НИКОЙ НЕ ИМ ПЛАЩА А ТЕ РИСУВАТ..ТЕ РАЗДАВАТ ЛЮБОВ... ВЪПРЕКИ РАЗРУХАТА ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ТЕ СА БЪЛГАРИ, НО ИМА И ДРУГИ ЕТНОСИ ЗА КОЙТО БЪЛГАРИЯ Е РОДИНА ТЕ ЖИВЕЯТ У НАС, НО ИМА И ДАЛЕЧЕ ОТ РОДИНАТА И ВСИЧКИ ТЕ ЗА МЕН СА ВЯРАТА ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОЦЕЛЕЕ..ЩЕ Я ИМА..СЪБУЖДА СЕ ..ИДВА И НОВО ПОКОЛЕНИЕ
преди 2 минути · Харесва ми · 1 човек
цитирай
48. demograph - Браво
17.06.2011 00:09
Как успяаш в три страници да изложиш проблем, който други дъвчат в дебели книги...! Пожелавам ти здраве и хъс! А това "..само 250 книги.." ми звучи тревожно.
Удоволствие бе да изчета това. Св.Иван Рилски значи си е бил направо шаман. Китайската нива е голяма! Кой ли ще има късмет да копне дълбоко.
цитирай
49. анонимен - Добре е,
17.06.2011 00:26
че изнасяш тези научни факти.Тревожно е обаче,че народа не може да отсее зърното от плявата....намесват се" врачки и баячки" и тем подобни и става "манджа с грозде"...Просто,...липсва духовно ниво,за да се осмислят..Та така!Ако искаш ,не пускай коментара,за да не прогоним аудиторията.Бъди здрав!
цитирай
50. sparotok - коментар
17.06.2011 00:30
анонимен написа:
че изнасяш тези научни факти.Тревожно е обаче,че народа не може да отсее зърното от плявата....намесват се" врачки и баячки" и тем подобни и става "манджа с грозде"...Просто,...липсва духовно ниво,за да се осмислят..Та така!Ако искаш ,не пускай коментара,за да не прогоним аудиторията.Бъди здрав!


Коментара си е откровен, а аз ценя откровеността. Не отричам, че има много врачки и баячки, истината обаче не може да се спре. Аз не съм сам, има много други които сега тепърва се подготвят.
цитирай
51. sparotok - !
17.06.2011 00:33
demograph написа:
Как успяаш в три страници да изложиш проблем, който други дъвчат в дебели книги...! Пожелавам ти здраве и хъс! А това "..само 250 книги.." ми звучи тревожно.
Удоволствие бе да изчета това. Св.Иван Рилски значи си е бил направо шаман. Китайската нива е голяма! Кой ли ще има късмет да копне дълбоко.


Благодаря Ви! Един британски учен когото много уважавам съветваше студентите си - Keep it Simple Stupid!:) т.е. колкото по-просто кажеш нещо толкова по-лесно ще бъдеш разбран. Та и аз така, карам без засукване, без излишни натоварвания на темата...
цитирай
52. sparotok - :)
17.06.2011 00:34
yuliya2006 написа:
George Purlikov интересна гледна точка; но иска много работа, за да се докаже
преди около час · Не харесвам · 1 човек

George Purlikov за сложната и мистична история на населението живяло по тези земи (на което сме наследници) съм чел най-различни версии (и все така убедително доказани), които ни превръщат в солта на земята; така, че трябва много внимателно да се подхожда и много усилия на много специалисти, за да се изясни истината...
преди около час · Не харесвам · 1 човек
юлия михайлова ГЕОРГИ, СЯКАШ ВРЕМЕТО СПИРА И ПОПАДАШ В ЕДИН НЕОБИКНОВЕН СВЯТ..ОБИЧАМ И КАТО ДЕТЕ ГО ЧЕТА! СЛАВА СЕВРЮКОВА КАЗВА ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ ДЕН В КОЙТО ЩЕ СЕ ОТВОРИ ЗЕМЯТА И ЩЕ ИЗЛЯЗАТ НАЯВЕ ОТ КАКЪВ ВЕЛИК НАРОД СМЕ ТРЪГНАЛИ..ГЕНИТЕ ДОКАЗВАТ ОГРОМНИЯ ПРОЦЕНТ ТРАКИЙСКА КРЪВ У НАС...С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
преди 28 минути · Харесва ми

George Purlikov Джулия, въпросът има две страни - нашето изчезване като нация и излизането на историческата истина наяве; дано да останат българи да й се насладят :-)
преди 7 минути · Не харесвам · 2 души
юлия михайлова ГЕОРГИ, СЪБИРАМ КАТО ПЧЕЛИЧКА ДЕСЕТКИ, СТОТИЦИ ПОСТИНГИ НА БЛОГЪРИ,ТЕ СА УНИКАЛНИ..НИКОЙ НЕ ИМ ПЛАЩА А ТЕ РИСУВАТ..ТЕ РАЗДАВАТ ЛЮБОВ... ВЪПРЕКИ РАЗРУХАТА ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ТЕ СА БЪЛГАРИ, НО ИМА И ДРУГИ ЕТНОСИ ЗА КОЙТО БЪЛГАРИЯ Е РОДИНА ТЕ ЖИВЕЯТ У НАС, НО ИМА И ДАЛЕЧЕ ОТ РОДИНАТА И ВСИЧКИ ТЕ ЗА МЕН СА ВЯРАТА ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОЦЕЛЕЕ..ЩЕ Я ИМА..СЪБУЖДА СЕ ..ИДВА И НОВО ПОКОЛЕНИЕ
преди 2 минути · Харесва ми · 1 човек


Благодаря ти Джулия:)
цитирай
53. sparotok - цигани
17.06.2011 00:35
kasnaprolet9999 написа:
Много ми бе интересно да науча всичко това. Мисля си, навремето траките са си другарували със свестни племена, а ние сега се интегрираме с цигани или те с нас, трудно е да се каже:))) Всъщност от къде дойде тази паплач? Какви са били те в миналото, как са ги наричали?


Това за циганите ще ти го пусна на лични.

Поздрави!
цитирай
54. sparotok - страници
17.06.2011 00:47
mt46 написа:
според мен може да е с по-малко илюстрации, с по-малък обем - но в по-голям тираж /поне 500/ - за да достигне до повече хора...


Книгата няма да е голяма - 200 страници, а за тиража ще видим, аз имам възможност за 250 броя, но май ще намеря и още средства.
цитирай
55. sparotok - книга
17.06.2011 00:48
edinman написа:
Поздравявам те и пожелавам голям успех на книгата ти!Убеден съм в това!


Благодаря ти! Книгата няма да е със същия прочит като блога, но все пак успея ли да я издам ще е наистина успех!
цитирай
56. sparotok - впечатление
17.06.2011 00:50
saury написа:
Беше ми безкрайно интересно всичко...
Незнайно защо, думата "шаман" ми е оставила впечатление за погрешно значение. Досега предполагах, че означава нещо като "лечител".


Впечатлението ти е напълно верно, шаманът е както монах, мъдрец, така и лечител. Такива са били също друидите, Залмоксис...
цитирай
57. get - - Ах, колко обичам толкова категорични препратки, като вашите kalabak !
17.06.2011 01:48
kalabak написа:
sparotok написа:
mt46 написа:
"Боил" - дали има връзка с "бой", "боя се"?...


Боил има по-скоро връзка с болий, по-новият вариант на тракийската балайос-силен, могъщ, от която идва бален - цар, владетел. Тракийската бален е заета от галите като барен, брен - цар, владетел.


В паметниците не се среща дума боил, а бойла, която по произход е тюркска, среща се в древнотюркските надписи във същия вид - бойла и може правилно да бъде етимологизирана единствено чрез тюркските езици. Според наличните данни тя се появява по време на Крумовата династия, както впрочем и останалите известни титли от първата българска държава.

Буле (гр. б/воули, «съвет, съвещание») — съвет в древногръцките полиси, подготвящ заседанията и решенията на народното събрание (еклесия), изпълняващ и други политически и административни функции. Съветът заседава в специално предназначена за тази цел сграда - булевтерион.
- Забележете, това е от VІ в. пр.Хр. т.нар. "съвет на "400-те". Но не идва от цифрата 400 а от произношението на "гръцки" на една дума с първоначално значение за див бик-тур.
- При гърците в последствие, при създаването на така наречената "демокрация", по-точното е "охлокрация", думата преминава в архонт. При съседите им на север, се запазва и по-късно преминава в БОУЙЛ. Вследствие на изпадането да "У"-то от дългото "О", остава, като БОИЛ. Тъй като се ползва като звание на лица представляващи, водачи при "военната аристокрация". От там преходни форми, са БОЙ и БУЯ(е)Н.
- В етнографската група "еркечлии" има такъв хороводен танц, изпълняван само от мъже(което предполага, че е бил военен в миналото) ! - нарича се буянац !
- Паралелно с БОЙ(И)Л се е ползвала и ТУР, която се явявява словообразуваща при имена на населени места, като Турун, Торино(старо-Турино), Турно(магурели и северин). Мисля и при столицата ни ТУР-ново, тоест Търново ?!!
- Има и материални артефакти потвърждаващи тезата ми !!

от Гет "ктист"
цитирай
58. stoves - С удоволствие чета всичко което си ...
17.06.2011 07:08
С удоволствие чета всичко което си написал досега ! Чакам и книгата най-сетне да се появи ! Поздравления за всичко ,което правиш за нас българите, особено в настоящия момент от развитието ни !
цитирай
59. smile999 - Добро утро, и спорен ден!:-)
17.06.2011 08:32
Добро утро, и спорен ден!:-)
цитирай
60. gotenia70 - Кратко,точно и ясно!!!
17.06.2011 11:01
Поздраления за постинга!Но,аз също се тревожа за тиража на книгата.Много се подценяваш,като автор.Просто,нямаш идея,колко народ иска да си купи твоята книга.Крайно недостатъчен ще да е този тираж.Мнодо родолюбиви българи ще искат да притежават нещо,което да им вдъхне поне малко по-голямо самочувствие,(живота ги мачка достатъчно).
А,съм сигурен,че тези от БАНята,също ще си я купят.Уж да те критикуват.Сигурен съм,че Джойсита и тем подобни ще си я купят.За да могат да те плюят после,естествено!
За това пак казвам,недостатъчен ще е тиража!!!

цитирай
61. vishnichka - Много добър постинг, даже и господин Зелас е доволен!:))
17.06.2011 11:21
Знаем какво са дали китайците на света, а ти по увлекателен начин ни насочваш към което са взели, така да се каже...беше ми интересно и ново! Затова рядко коментирам, но те чета с удоволствие, благодаря за което...

цитирай
62. vmir - Завиждам ти на находките, Спароток!
17.06.2011 12:58
Обезателно трябва да издадеш книгата, аз ще си я купя също като останалите, разбира се. Цяло щастие е, че не си щатен учен към някой институт, за да ти се налага да печелиш благоволение на научни съвети, резензенти, завистници и обикновени дебили, които смятат, че с находките си излагаш изследователската им импотентност на открит показ и могат да ги запитат какво са открили лично, за да заслужат титлите си. И как да не те мразят - че някои научни звена у нас с фактите и връзките, които излагаш само в тази статия, могат да оправдаят дузина докторантури и още поне толкова хабилитации. А ти, като не знаеш как от един факт се правят по няколко публикации, като не умееш как да цицаш парички за конгресен туризъм, как няма да си премълчаван и дори ненавиждан от онези, които по цял ден се измъчват от тези въпроси...
Няма по-ретроградно и злостно същество от онзи, който сам знае, че е получил титлите си с поръчани приноси.
Успех!
цитирай
63. sparotok - До Петър
17.06.2011 16:43
анонимен написа:
Ако не е проблем за Вас, бих предплатил за няколко екземпляра от книгата Ви. / по сметка или както е Вам угодно /.


Още е рано, а и предплащане не приемам. Записах си мейла ви, значи всичко е наред:)

Хубав ден!
цитирай
64. sparotok - книга
17.06.2011 16:44
анонимен написа:
Не помня да съм гледал филм за тези митични тохари и си мисля, че ако някоя сериозна телевизия разработи темата, премерено, с много обосновка и красиви кадри ще бъде "хита на сезона" :)
То е ясно че държавата ни се управлява отвън, щом тази така славна история на нашите предци се крие от хората и всячески се мъчат да смажат самочувствието ни :(
Чакам с нетърпение книгата, една бройка поне от мен, ама ще я четат поне няколко души, вече чакат :)


Така е най-добре, аз също деля своите книги с приятелите си:)
цитирай
65. sparotok - труд
17.06.2011 16:56
vmir написа:
Обезателно трябва да издадеш книгата, аз ще си я купя също като останалите, разбира се. Цяло щастие е, че не си щатен учен към някой институт, за да ти се налага да печелиш благоволение на научни съвети, резензенти, завистници и обикновени дебили, които смятат, че с находките си излагаш изследователската им импотентност на открит показ и могат да ги запитат какво са открили лично, за да заслужат титлите си. И как да не те мразят - че някои научни звена у нас с фактите и връзките, които излагаш само в тази статия, могат да оправдаят дузина докторантури и още поне толкова хабилитации. А ти, като не знаеш как от един факт се правят по няколко публикации, като не умееш как да цицаш парички за конгресен туризъм, как няма да си премълчаван и дори ненавиждан от онези, които по цял ден се измъчват от тези въпроси...
Няма по-ретроградно и злостно същество от онзи, който сам знае, че е получил титлите си с поръчани приноси.
Успех!


Приятелю, преди време предложих безплатно целият си събран труд на наши учени, с които се срещнах в Казанлък. Единственото, което се искаше от тях бе да го издадат като свой, така по-лесно би бил приет, все пак хора с престиж бяха...Колебаха се, колебаха се и се отказаха, казаха, че щяло да им се пречи...

Чудя се аз на такива хора защо са избрали науката, след като нямат смелост да защитят истината?

Поздрави!
цитирай
66. sparotok - факти
17.06.2011 16:59
vishnichka написа:
Знаем какво са дали китайците на света, а ти по увлекателен начин ни насочваш към което са взели, така да се каже...беше ми интересно и ново! Затова рядко коментирам, но те чета с удоволствие, благодаря за което...



Виши, данните наистина са интересни, ровенето си заслужаваше понеже темата е важна. Тохарите и техния език обясняват много неясноти в древната история, но понеже от истината имат полза само българите, никой друг не се наема да проведе проучването до край.

Поздрави!
цитирай
67. sparotok - !
17.06.2011 17:12
gotenia70 написа:
Поздраления за постинга!Но,аз също се тревожа за тиража на книгата.Много се подценяваш,като автор.Просто,нямаш идея,колко народ иска да си купи твоята книга.Крайно недостатъчен ще да е този тираж.Мнодо родолюбиви българи ще искат да притежават нещо,което да им вдъхне поне малко по-голямо самочувствие,(живота ги мачка достатъчно).
А,съм сигурен,че тези от БАНята,също ще си я купят.Уж да те критикуват.Сигурен съм,че Джойсита и тем подобни ще си я купят.За да могат да те плюят после,естествено!
За това пак казвам,недостатъчен ще е тиража!!!



Преди време разговарях с един английски учен и казах на шега - Ако не можеш да кажеш нещо кратко, точно и ясно, значи изобщо не знаеш за какво става дума:)
Той се засмя и каза - точно на това уча моите студенти - да се придържат към ясен стил и точно, простичко съдържание...
Явно метода ми е добър:)

За книгата не се притеснявай, хората могат да си я заемат един на друг, а пък може и да намеря повече средства, Бог е добър!

Поздрави!
цитирай
68. sparotok - книги
17.06.2011 17:14
bulgarinut57 написа:
Г – н Серафимов, Павле, брате мой,
днес си със странно чувство за хумор!
„….да поръчам 250 бройки, мисля, че ще стигнат за всички желаещи, даже ще останат” - или си допуснал печатна грешка?
Семената посяти от проф. Ганчо Ценов отдавна са избуяли.
До болка ни е познато – пари, пари и пак пари!
Дайте да помислим всички – КАК ?
Аааа,без такива шеги!


Добре, може да се намерят средства за 500, има още време...
Поздрави!
цитирай
69. sparotok - !
17.06.2011 17:18
bulgarinut57 написа:
sparotok написа:
kasnaprolet9999 написа:
Много ми бе интересно да науча всичко това. Мисля си, навремето траките са си другарували със свестни племена, а ние сега се интегрираме с цигани или те с нас, трудно е да се каже:))) Всъщност от къде дойде тази паплач? Какви са били те в миналото, как са ги наричали?


Това за циганите ще ти го пусна на лични.

Поздрави!

Ако е възможно и на мои лични!
Благодаря!


Няма проблем:)
цитирай
70. sparotok - !
17.06.2011 17:20
smile999 написа:
Добро утро, и спорен ден!:-)


Благодаря ти!
Малко късно се прибирам, та ще кажа - хубава вечер!:)
цитирай
71. sparotok - книга
17.06.2011 17:21
stoves написа:
С удоволствие чета всичко което си написал досега ! Чакам и книгата най-сетне да се появи ! Поздравления за всичко ,което правиш за нас българите, особено в настоящия момент от развитието ни !


Благодаря ти! Мисля, че книгата ще е интересна, най-малкото заради непубликуваните до сега снимки.

Поздрави!
цитирай
72. sparotok - роми
17.06.2011 17:25
анонимен написа:
меила ми е: kocyo_kiche@yahoo.com

Изчел сум целия ти блог. Подкрепям те за всичко. Очаквам с нетърпение книгите.


Няма да мога да ти отговоря веднага, за което поднасям извиненията си! Разполагам с малко време, а имам да отговарям на много въпроси.

Поздрави!
цитирай
73. kalabak - "Боил" - дали има връзка ...
17.06.2011 17:41
sparotok написа:
kalabak написа:
sparotok написа:
mt46 написа:
"Боил" - дали има връзка с "бой", "боя се"?...


Боил има по-скоро връзка с болий, по-новият вариант на тракийската балайос-силен, могъщ, от която идва бален - цар, владетел. Тракийската бален е заета от галите като барен, брен - цар, владетел.


В паметниците не се среща дума боил, а бойла, която по произход е тюркска, среща се в древнотюркските надписи във същия вид - бойла и може правилно да бъде етимологизирана единствено чрез тюркските езици. Според наличните данни тя се появява по време на Крумовата династия, както впрочем и останалите известни титли от първата българска държава.


Добре, щом казваш, че боил може да бъде правилно етимологизирана чрез тюркските езици би ли представил тюркската етимология. Коя е тюркската дума, от която е изведена думата боил(а)?

Ето, аз казвам, че тя идва от тракийската балайос -голям, силен, властен. Сродна е на галската влато-властелин, латинската валидус-силен и англо-саксонската валдан -владея.

Други сродни са стракийската бален, латинската валенс-силен и староирландската абуаил - силен.

Очаквам с нетърпение отговора ти!


Няма да стане, докато не отпечатам етимологията. Интернет е разграден двор. Как бих доказал авторството си, ако някой я отпечата от свое име? Имам предвид някой тюрколог професор например.
цитирай
74. dolsineq - Може и да греша, но все си мисля, че ...
17.06.2011 18:34
Може и да греша, но все си мисля, че шаманството има връзка със светилището на бог Дионис в Перперикон. Хронологията на събитията съвпада. Случайно или не, но е така. Разцвета на Перперикон е 18 - 16 в пр. н. е., а тогава са и тези премествания на тохарийците към Азия. И предполагам, че /шаманството/ е тръгнало точно от българските земи.
- Павел, веднъж дори коментирахме, че и Ал. Македонски е търсил подобно светилище в похода си към Индия.
цитирай
75. vmir - 72. sparotok,
17.06.2011 18:35
sparotok написа:
vmir написа:
Обезателно трябва да издадеш книгата, аз ще си я купя също като останалите, разбира се. Цяло щастие е, че не си щатен учен към някой институт, за да ти се налага да печелиш благоволение на научни съвети, резензенти, завистници и обикновени дебили, които смятат, че с находките си излагаш изследователската им импотентност на открит показ и могат да ги запитат какво са открили лично, за да заслужат титлите си. И как да не те мразят - че някои научни звена у нас с фактите и връзките, които излагаш само в тази статия, могат да оправдаят дузина докторантури и още поне толкова хабилитации. А ти, като не знаеш как от един факт се правят по няколко публикации, като не умееш как да цицаш парички за конгресен туризъм, как няма да си премълчаван и дори ненавиждан от онези, които по цял ден се измъчват от тези въпроси...
Няма по-ретроградно и злостно същество от онзи, който сам знае, че е получил титлите си с поръчани приноси.
Успех!


Приятелю, преди време предложих безплатно целият си събран труд на наши учени, с които се срещнах в Казанлък. Единственото, което се искаше от тях бе да го издадат като свой, така по-лесно би бил приет, все пак хора с престиж бяха...Колебаха се, колебаха се и се отказаха, казаха, че щяло да им се пречи...

Чудя се аз на такива хора защо са избрали науката, след като нямат смелост да защитят истината?

Поздрави!


Обяснимо, въпреки, че проблемът за състоянието на българската научна система е занемарен до безобразие. Трето десетилетие вече, средства за провеждане на изследвания практически няма въпреки, че се отпускат някакви символични суми, и макар да се отчитат като материални разходи за изследвания, дори тези суми по правило се изразходват за всичко друго, но не и за изследвания. В същото време се отчитат хиляди изследвания, на тях се базира цялата кариера и всяка следваща стъпчица в многостъпалната научна кариера на всеки учен.

Днес едва ли някой налага цензура в изследванията и открито няма как да преследва за определени тематики. Нали се сещаш обаче, че когато всяка твоя стъпчица е невъзможна без съгласието на системата, ти пак си зависим от онова, което системата намира за добро и лошо. Няма нужда учените да те ругаят и заклеймяват като Джойси, това би била пагубно за всеки учен, защото ще го разкрие като злобар и простак. Но ще накарат Джойситата, които ще го направят най-прилежно за шефчетата си, заради просто смешни благинки. И, защото си мислят, че изглеждат много смели и атрактивни така. Защото Джойситата обикновено са на най-ниското изпълнителско стъпало в системата на науката (въпреки, че за зла участ на науката, някои от тях успявят да се придвижат и нагоре), но служат както електората служи на политиците. И за две кебапчета със шефа, са готови да го провъзгласят за Айнщайн, а теб – за откачалка. Върви след това се разправяй с хора, които се чудят как да утрепят работния ден, а ти нямаш време да спиш, защото си оставен без хора, без апаратура, без средства за придвижване и специализиран анализ, а на най-засуканото Джойси (пардон - на най-засукващото се Джойси - нали трябва лично да си заслужи благоволението) шефа е купил даже даже голям LCD монитор, на който много арабийски двамата, а после тя с "издигнати" колеги си гледат порно и утвърждават тържеството на социалното равенство, дамската еманципация и разбиранията за "пазарни взаимоотношения" у нас.

Фактически, научните търсения у нас трябва да задоволяват преди всичко управляващите науката, а покрай тях и Джойситата, които много трудно могат да бъдат задоволени. Какви ти траки, какви открития, съвсем друго ги задоволява тях.
цитирай
76. get - - Отговарям на допълнителното молба-питане, анонимни приятелю !
17.06.2011 19:10
анонимен-62 написа:
Много благодаря на Get за отговора,ако има още информация по този въпрос, нека я изнесе във форума


- За да си изясниш по-добре въпроса, обърни вниманието на културология и етногпафия. Започни с "Медно гумно на ..." на Ив. Венедиков, М. Арнаудов, Д. Маринов и др.
- Търси най-вече в празниците, Пер-перун(Пеперуд), също Герман(Гърмен). Пояснявам още малко, това се съотнася към Герман-Хермес-Ерми и т.н.
- Както казах, това са реликтови отгласи от една много стара балканска култура, датираща поне от 1 500 г. пр.Хр. Това има връзка им към Крито-микенската, култура история. това ще те отведе и статуите "курос", един танц "перис" и до типично нашенското "петльо-ГЕРест-златоПЕРест". От там ще разбереш на кой бог, е символ Петеля (?):))) ! - Защо и какъв е първоначалният символ-смисъл на т. нар. "Петльов ден" празнуващ се в Изт. България ?!
- Каква е идеята на празника "пеперуда-гърмен" ?!
- Това ще те отведе неминуемо, до едни древни контакти на родствено население живяло в Анатолия, изт.Б-я(за които е характерна "Я"-вото произношение) ... нагоре през Дунав, ще стигнеш и ще си очертаеш "българското землище" ча-а-ак, до Фанагория и Унгария и зап.Украйна !!
- Отделно ще разбереш, защо Юрий Венелин(украинец) през 1840 г. се чуди в книгата си “Граматика на сегашното българско наречие” - "...от де се взе у нас(мало и голямо русите-б.м.) този чужд неруски език, който от времето на Нестор с такова мъчителство притесняваше русите.
Словестност, която и до сега владее църквите не само в просторната Российска империя, но и в Галиция... и в Североизточна Унгария ... Дали това не е бил народен език и на някакъв народ ? ..."(тук иде реч за т.нар. "църковно славянски" език , тоест СТАРОБЪЛГАРСКИ(я) език !! :)))
- Ето косвено доказателство за език-землище, българско !!

- За сега толкова ! - ако ви интересува нещо повече, регистрирайте се в Блог бг. и ми пишете на "лични съобщения" !

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
77. vmir - Забравих да кажа - готов съм да изпратя пари за книгата ти в аванс,
17.06.2011 22:58
ако и други се навият, ще можеш да отпечаташ повече бройки, аз също споделям усещането, че книгата ще бъде по-търсена, отколкото си мислиш.

Поздрави!
цитирай
78. urilozev - Поздрав
17.06.2011 23:06
Хубава вечер Спароток.Неприсъстващите и непишещи, те четем и поздравяваме за твоята работа.
цитирай
79. sparotok - !
17.06.2011 23:18
urilozev написа:
Хубава вечер Спароток.Неприсъстващите и непишещи, те четем и поздравяваме за твоята работа.


Благодаря ти! Радвам се, че наминаваш!:)
цитирай
80. sparotok - книга
17.06.2011 23:21
vmir написа:
ако и други се навият, ще можеш да отпечаташ повече бройки, аз също споделям усещането, че книгата ще бъде по-търсена, отколкото си мислиш.

Поздрави!


Приятелю, хич не обичам да се занимавам с пари. Предварително не мога да приема нищо, толкова неща могат да се случат...да не дава Господ де!

Аз имам усещането, че за книгите ще стигнат за всички.

А колкото до хората, които ме нападат...времето ще покаже кой е прав, а то и сега се вижда:)
Нито веднъж те не цитираха научна работа, само с обидни епитети не става оборване...

Благодаря ти за подкрепата!

Поздрави!
цитирай
81. sparotok - съвет
17.06.2011 23:23
анонимен написа:
който е доста задълбочен.До Крито-микенската цивилизация мисълта ми не ме е отвеждала


Регистрирай се в блога, така коментарите ти няма да са застрашени от изчезване.
цитирай
82. sparotok - шамани
17.06.2011 23:25
dolsineq написа:
Може и да греша, но все си мисля, че шаманството има връзка със светилището на бог Дионис в Перперикон. Хронологията на събитията съвпада. Случайно или не, но е така. Разцвета на Перперикон е 18 - 16 в пр. н. е., а тогава са и тези премествания на тохарийците към Азия. И предполагам, че /шаманството/ е тръгнало точно от българските земи.
- Павел, веднъж дори коментирахме, че и Ал. Македонски е търсил подобно светилище в похода си към Индия.


По принцип оракула на едно светилище може да се нарече шаман. Най-важните светилища са били по нашите земи...
цитирай
83. styv - роми
17.06.2011 23:31
Спароток,моля да изпратиш и на мен материалът за ромите.Може и на адрес krool@abv.bg
цитирай
84. get - :)) - Уважаеми анонимен смятах да не пиша повече по въпроса, но упорството на ...
17.06.2011 23:32
колегата kalabak - с неговото БОЙЛ - тюркско производно ме провокира да продължа !
- Ще кажа, че НЕ ПОЗНАВАМЕ ЕЗИКА СИ !!
Наред с написаното относно, "гръцкото"-bole и т.нар. "Булевтерион" - Допълвам, та дано ме разбере, доколко бърка ! - На старо български имаме една дума БУ(о)Й+ВОЛ, казано по сегашному БИК още и ТУР(див бик). От там производни са БОЙ, BOII, BIITY, боец, лични имена БОЙО, БОЙКА(да сте чували тюрк с такова име ?), при сев. зап. съседи словаци BIATEC, ет цетера. Като не вярва да види, чуе как гърците ни наричат ... Voulgari, тоест от корена ВОЛ(дословно на български, "скопен БИК") :)) - Гръцка им работа !!(и да не е отплесне сега някой да ми обяснява, че сме дошли от Волга ?) :)
- Отделно нека потърси и погледне статуята на Артемида "Ефеска" - върху нея е изобразено символично "мъжкото начало" под формата на Бик-а или буй-вола !! Тази символика масово се среща от пред гръцко време та чак до римско, както в Мала азия, така и на балканите ... до късно средновековие, лични гербове и щандарти при влашки и трансилвански войводи !
анонимен написа:
който е доста задълбочен.До Крито-микенската цивилизация мисълта ми не ме е отвеждала

Връщам се отново - Доколко познаваме езика си ?! народната обредност, символи и че, имаме вярвания, които говорят, че СМЕ БАЛКАНСКИ А НЕ ТЮРКСКИ НАРОД.
Да вземем за пример частицата ГЕР ? - смислово ще я срещнете при Герен и Геран, тоест ниско мочурливо място, кладенец. Фонетично близка е до ТЕР, в ю.з. Б-я е останала, като ТЕРА(кара-водя). ИЗ+ТЕРА ... из КАРА. Смислово "кара" - Какво означава, това което принуждава ... нещо да стане, настъпи от там ще ви стане ясна и символността при танца на куретите, корибантите, статуите "куроси", специалните стълбове издигани в чест на бог Хермес, който ни прави Хероси:)) - Спирам !!

В заключение ще възкликна, като Раковски "И ще да докажем ..." , че сме си местно палеобалканско население, тоест не тюрки или чуди а "туканци" !!

- С уважение !

от гет "ктист"

цитирай
85. styv - Уважаеми Гет
18.06.2011 00:44
излизам от анонимността си и в допълнение към казаното за "Боил",ще добавя че женският вариант на думата е "Байула"или според възможностите на чужденците,които я изговарят"Буля".Среща се на две места в документите на средновековието/извън домашните взаимоотношения/:
-Когато пратениците на княз Борис отиват в Рим да зададат въпросите си относно вярата,папският легат учтиво пита,как са със здравето княза и "булята"
-Когато дъщерята на Калоян се омъжва за византийския император Ерик/брат на Балдуин Фландърски,нали се сещаш-оня от Балдуиновата кула/,за нея говорят като за байулата на Константинопол.
-И в двата случая говорим за жени,които са с ранг на царици,като през късното средновековие двете думи явно са се използвали паралелно

Това за танците е интересно.Ако имаш време прати още информация на "лични съобщения" или krool@abv.
Когато знаем,всички знаем едно и също,когато не знаем,отделните хора не знаем различни работи.Ако аз мога да споделя някаква информация,полезна за другите,ще се радвам
С уважение !
Стив
цитирай
86. zabunova - Отново поздравления! За книгата ...
18.06.2011 10:24
Отново поздравления! За книгата Ви! Аз съм в издателския бранш и знам детайлите по издаването на една книга. 200 страници в тираж 250 не е изгодно от финансова гледна точка - нито за издателя, нито за автора, нито за читателя. Ако се утрои тиражът, ще се платят още 30% към определената Ви за 250 бройки цена. И вече 1 бройка значително поевтинява. Попитайте издателя си!
цитирай
87. audan - Още един пирон в ковчега на лъжеисторията!
18.06.2011 15:55
Шаман е вариант на нашата дума сам, самин

По-ясно от това има ли?!

... хора говорещи древен вариант на българския eзик са повлияли населението на Средна Азия до такава степен, че тунгусци, буряти и др. са взели от наши дедидума за жрец, монах, аскет.

И имайте предвид, че някои народи там ползват паралелно и свое име за шаман - "кам". Един човек трудно приема,особенос уважение, нещо чуждо. Какво остава за един народ идори група народи. Явно са били силно впечатлени.

Що се от нася до "Daxia", това прото разбиива закостенелите мозъци.

Ще ми се да засиля вниманието върху някои думи от тогаро-българския речник. Защото все ще сенамери някой да отрича, тъй като думите били "общо - индо - европейски". Е, има и особени, които следват особените закони на определен говор.
етар-едър
исалу-изцяло (какво ще кажете за това?!)
капне-копнея
парве-първи (а това?!)
пасе-паша
плав-плавам
тапарк-тепърва (!!!)
цок-цокам ( пия)Има и такова име - Цока.

Дано още дълго сте жив и здрав, Спароток, защото войната още не е спечелена!
цитирай
88. audan - Напомняне
18.06.2011 16:01
get написа:
... и да не cе отплесне сега някой да ми обяснява, че сме дошли от Волга ? :)


Не ние носим иметио на Волга, а тя - нашето. :)
Щото преди се е казвала другояче.
цитирай
89. sparotok - до анонимен споменал долмените
18.06.2011 16:39
Прощавайте, одобрих коментара ви, но той не се появи, това за съжаление се случва често тук в блога.
цитирай
90. get - - Радвам се, че се появи още един член в "Братството на силата" :)) Styv ...
18.06.2011 16:46
... междувпрочем при подобни обстоятелства и аз започнах да пиша в блог бг.
- По причина и движен от идеята, че човек не трябва да пази знанията си, които могат да използвани "на ползу Роду" ! :))
styv написа:
...женският вариант на думата е "Байула"или според възможностите на чужденците,които я изговарят"Буля".Среща се на две места в документите на средновековието/извън домашните взаимоотношения/:
- ...,папският легат учтиво пита,как са със здравето княза и "булята"...

- Признавам си, не съм стигнал дотам в проучванията си ... все още съм във далечните 2 000 до 100 г. пр.хр. и ранно средновековие.

styv написа:
Това за танците е интересно.Ако имаш време прати още информация на "лични съобщения" или krool@abv.
Когато знаем,всички знаем едно и също,когато не знаем,отделните хора не знаем различни работи.Ако аз мога да споделя някаква информация,полезна за другите,ще се радвам
Стив

- Напълно споделям, поривът и идеята, че човек не следва да е "Плюшкин" и да пази информацията дза себе си !!
- Напълно съм съгласен с написаното от Кансандлин(което междувременно бе изтрито ?) относно, ТЕРа и КАРа, плюс песента за Биляна. Двете думи са смислово свързани, но още през "тъмните" гръцки векове. Двете много стари бих казал предолимпийски божества Аполон и Артемида, са ги наричали КОРА, тоест вкарвала се е философско-религиозна идея за тях, като за витални, движещи сили - Каращи природата, или ситуацията да се развие !! - (съответно в мъжки и женски аспект, разглеждано).
- Относно Тера-Кара, производна от тях е изтича, тоест воден хтонично оцветен смисъл на думата а от там и ТЕРМА-лен извор. От там пък и топоними, като герман, тоест Хермес, като хттоничен бог !!
- Относно куретите, смислово символно са изобразявани един път, като трима войни(най-старата легенда) - второ семантично са свързани със съвременната ни дума "пич"(бързам да предупредя в агротехническият и смисъл, където още се употребява за същото, "колтук"). Синкретичният им образ на същите, донякъде се препокрива с бог Герман-Ерми/Пер-Гърмен. Този бог има три имена предвид, че е ситуиран в три свята - подземен, земен и небесен. Това се е празнувало чрез Перперун-Герман от народа ни !!

- С уважение !
цитирай
91. sparotok - борба
18.06.2011 16:52
audan написа:
Шаман е вариант на нашата дума сам, самин</div>
По-ясно от това има ли?!

<div class="quote" title="">... хора говорещи древен вариант на българския eзик са повлияли населението на Средна Азия до такава степен, че тунгусци, буряти и др. са взели от наши дедидума за жрец, монах, аскет.

И имайте предвид, че някои народи там ползват паралелно и свое име за шаман - "кам". Един човек трудно приема,особенос уважение, нещо чуждо. Какво остава за един народ идори група народи. Явно са били силно впечатлени.

Що се от нася до "Daxia", това прото разбиива закостенелите мозъци.

Ще ми се да засиля вниманието върху някои думи от тогаро-българския речник. Защото все ще сенамери някой да отрича, тъй като думите били "общо - индо - европейски". Е, има и особени, които следват особените закони на определен говор.
етар-едър
исалу-изцяло (какво ще кажете за това?!)
капне-копнея
парве-първи (а това?!)
пасе-паша
плав-плавам
тапарк-тепърва (!!!)
цок-цокам ( пия)Има и такова име - Цока.

Дано още дълго сте жив и здрав, Спароток, защото войната още не е спечелена!


Благодаря ти! Борбата тепърва започва!
цитирай
92. sparotok - зная
18.06.2011 16:53
zabunova написа:
Отново поздравления! За книгата Ви! Аз съм в издателския бранш и знам детайлите по издаването на една книга. 200 страници в тираж 250 не е изгодно от финансова гледна точка - нито за издателя, нито за автора, нито за читателя. Ако се утрои тиражът, ще се платят още 30% към определената Ви за 250 бройки цена. И вече 1 бройка значително поевтинява. Попитайте издателя си!


Това ми бе обяснено много добре, явно трябва да се опитам да събера повече средства.

Поздрави!
цитирай
93. dolsineq - Искам да припомня един коментар на vologez към темата "ДИОНИС И ТРАКИЙСКИЯ ПОХОД КЪМ ИНДИЯ"
18.06.2011 18:12
42. vologez - Сива
27.12.2010 21:35

Истинското име на Дионис е Бог /Бакх/

Месните (Бесите), са го наричали Сива !

СВЕЩЕНАТА ЗЕМЯ НА СИВА – ДИОНИС
Районът на Ракитово и Чепинското корито е сърцето на земята на тракийското племе беси, които са жреците на Дионис, също както левитите за евреите. Траките са наричали Дионис с името Сабазий – богът на деня със символ слънцето, посрещали са го сутрин при изгрев с викове „Сабо, Сабо” и„Кабо, Кабо” или с името Загрей – богът на нощта със символ огъня. Бесите са наричали Дионис бог Сива. В земята на бесите се намира централното светилище на Дионис. Заради светилището в древността тази земя е наричана СВЕЩЕНАТА ЗЕМЯ НА ДИОНИС. Централното светилище още не е открито, но са открити вече няколко по-малки светилища, като това в местността Дженевра, на връх Острец, в района на Бабек, в местностите Алков камък, Пашино бърдо, връх Мел. Проучванията продължават.

Днес може да се види тракийската крепост-светилище в местността Пашино бърдо, която местните наричат Пешин бърдо (Първото бърдо). От там започва биосферният резерват Мантарица (мант - свещена, на прорицател; терица - земя), която е под егидата на ЮНЕСКО. Резерватът е обиталище на глухарите и през него може да се премине с водач по туристическа пътека.

Старите тракийски-римски пътища са запазени частично в района на рида Каркария, в местността Ушите, в местността Калето-под връх Сютка. По тях още ехтят стъпките на Александър Македонски, на Гай Октавий – бащата на първия римски император Октавиан Август и на много други, посетили Свещената земя на Дионис и получили прорицание за съдбата си от оракула на върховния тракийски бог. Тук още ехтят и песните и музиката на ОРФЕЙ – царят-жрец на Сива-Дионис. Тези песни са записани от Стефан Веркович в неговата „Веда Словена”, от Васил Стоин, от Кауфман. Коледарските напеви славят „млада бога Коледа” и „Сурва бога”. Героят отива да се допита и да се поклони на Вишна бога, на Сива бога и на Бела бога."

цитирай
94. get - - Уважаеми Sparotok, позволи ми коментар относно подготвената за издаване ...
18.06.2011 18:28
... твоя книга !
sparotok написа:
zabunova написа:
Отново поздравления! За книгата Ви! Аз съм в издателския бранш и знам детайлите по издаването на една книга. 200 страници в тираж 250 не е изгодно от финансова гледна точка - нито за издателя, нито за автора, нито за читателя. Ако се утрои тиражът, ще се платят още 30% към определената Ви за 250 бройки цена. И вече 1 бройка значително поевтинява. Попитайте издателя си!


Това ми бе обяснено много добре, явно трябва да се опитам да събера повече средства.

Поздрави!


- Аз определо проявявам интерес, да закупя поне един екземпляр !
Малка отклонение, аз съм от по-старата генерация, така че не съм на "Ти" с пазарните механизми - Но ?
- Защо не си направиш малко или много реклама на книгата ? - в смисъл дай съдържателната част, тезите които развиваш/защитаваш ! Това можеш да направиш в специален пост, с други думи запознай ни с "продукта" . :))
Обяви и приблизителната корична цена !
Може да се помисли, нещо като форма съществувала едно време - предварителен абонамент (имало е такива романи, с продължения) ?
- А след това, знам ли, мога да си поръчам и две бройки ? - една за мен, една подарък на приятели, които се интересуват от Историята на нас българите ! - Защото все още има достатъчно число читави българи(скромни анонимни), които се интересуват от съдбата на страната си и бъдещето на народа - тях няма да ги видиш, като политици или по радия и телевизии - не са удобни (!).

- Дано не съм бил натрапчиво досаден ?!

- С уважение !

от гет "ктист"
цитирай
95. sparotok - комерсиализъм
18.06.2011 18:33
get написа:
... твоя книга !
sparotok написа:
zabunova написа:
Отново поздравления! За книгата Ви! Аз съм в издателския бранш и знам детайлите по издаването на една книга. 200 страници в тираж 250 не е изгодно от финансова гледна точка - нито за издателя, нито за автора, нито за читателя. Ако се утрои тиражът, ще се платят още 30% към определената Ви за 250 бройки цена. И вече 1 бройка значително поевтинява. Попитайте издателя си!


Това ми бе обяснено много добре, явно трябва да се опитам да събера повече средства.

Поздрави!


- Аз определо проявявам интерес, да закупя поне един екземпляр !
Малка отклонение, аз съм от по-старата генерация, така че не съм на "Ти" с пазарните механизми - Но ?
- Защо не си направиш малко или много реклама на книгата ? - в смисъл дай съдържателната част, тезите които развиваш/защитаваш ! Това можеш да направиш в специален пост, с други думи запознай ни с "продукта" . :))
Обяви и приблизителната корична цена !
Може да се помисли, нещо като форма съществувала едно време - предварителен абонамент (имало е такива романи, с продължения) ?
- А след това, знам ли, мога да си поръчам и две бройки ? - една за мен, една подарък на приятели, които се интересуват от Историята на нас българите ! - Защото все още има достатъчно число читави българи(скромни анонимни), които се интересуват от съдбата на страната си и бъдещето на народа - тях няма да ги видиш, като политици или по радия и телевизии - не са удобни (!).

- Дано не съм бил натрапчиво досаден ?!

- С уважение !

от гет "ктист"


Гет, мене не ме бива в комерсиализма. За книгата ще търся възможно най-ниската цена. В никакъв случай няма да приема пари предварително, всичко може да стане, а със сигурност има и такива личности, които ще се опитат да осуетят нещата.

Тезата ми е позната на всички четящи блога ми - българите - като потомци на древните траки, образователи и защитници на Европа, първите Прометеевци.

Ще бъде изяснена връзката българи -славяни, древната тракийска религия повлияла дори и азиатските народи, но най-вече ролята на дедите ни в оформянето на културата и държавността на много други народи.

Дойде ли време за издаване ще ти запазя два броя, да дава Господ само здраве и живот!

За малко да забравя - ще има доста информация за пеласгите- основателите на Рим и Атина.

Поздрави!
цитирай
96. nikikm - Поздравления
18.06.2011 21:26
и благодарности за изключителния материал.Нямам думи.За книгата ти-като прочетох 250 бр.,ми се стъжни.Приятелю, виж само колко хора влизат в блога ти и имат интерес.Защо не ни запиташ колко от нас искаме книгата?Или може би да се направи списък,а лично аз бих предложил и предварително заплащане.Може и да се изненадаш от предварително платения тираж.Защото при 250 бр.ще има много разочаровани,неполучили книгата.Дано намериш нещо полезно в коментара ми!Поздрави!
цитирай
97. sparotok - книга
18.06.2011 21:35
nikikm написа:
и благодарности за изключителния материал.Нямам думи.За книгата ти-като прочетох 250 бр.,ми се стъжни.Приятелю, виж само колко хора влизат в блога ти и имат интерес.Защо не ни запиташ колко от нас искаме книгата?Или може би да се направи списък,а лично аз бих предложил и предварително заплащане.Може и да се изненадаш от предварително платения тираж.Защото при 250 бр.ще има много разочаровани,неполучили книгата.Дано намериш нещо полезно в коментара ми!Поздрави!


Започнах да се замислям сериозно да потърся средства за по-голям тираж...Дано помага Господ!
цитирай
98. dolsineq - и благодарности за изключителния ...
18.06.2011 21:58
sparotok написа:
nikikm написа:
и благодарности за изключителния материал.Нямам думи.За книгата ти-като прочетох 250 бр.,ми се стъжни.Приятелю, виж само колко хора влизат в блога ти и имат интерес.Защо не ни запиташ колко от нас искаме книгата?Или може би да се направи списък,а лично аз бих предложил и предварително заплащане.Може и да се изненадаш от предварително платения тираж.Защото при 250 бр.ще има много разочаровани,неполучили книгата.Дано намериш нещо полезно в коментара ми!Поздрави!


Започнах да се замислям сериозно да потърся средства за по-голям тираж...Дано помага Господ!

..........................................
И за още нещо трябва да се замислиш, Павел! Има достатъчно време да промениш решението си. :)
цитирай
99. styv - Относно Сива
18.06.2011 22:14
Името Сива се среща и при азиатските скити/саки/.В поемата "Шах наме" на персиеца Фирдуоси се говори основно за създаването на древната персийска държава преди да стане империя.Главните герои не са шаховете, а техните съюзници и покровители
саките,които печелят битките за тях.Героите са Зал,Рустам иСиявуш/сияен/,които са съответно баща, син и внук.Представени са като исполини надарени с изключително благородство и недостижими военни качества.Понеже не могат да се справят с тях на бойното поле,враговете им ги убиват с интриги/отнася се за Сиявуш/
-Конят на Рустам се казва Рахш/Разсъмване/
-Имена на други герои са Бижан и Горгин

Спароток,мисля че е справедливо да се направи списък за желаещите да си купят книгата ти.Така трудът ти ще отиде точно при тези ,за които е предназначен.В противен случай някой не толкова заинтересован ще я държи като украшение на лавицата си.
Благодаря на Гет за допълнителния материал:))
С уважение!
Стив
цитирай
100. estolodu - и благодарности за изключителния ...
18.06.2011 22:16
sparotok написа:
nikikm написа:
и благодарности за изключителния материал.Нямам думи.За книгата ти-като прочетох 250 бр.,ми се стъжни.Приятелю, виж само колко хора влизат в блога ти и имат интерес.Защо не ни запиташ колко от нас искаме книгата?Или може би да се направи списък,а лично аз бих предложил и предварително заплащане.Може и да се изненадаш от предварително платения тираж.Защото при 250 бр.ще има много разочаровани,неполучили книгата.Дано намериш нещо полезно в коментара ми!Поздрави!


Започнах да се замислям сериозно да потърся средства за по-голям тираж...Дано помага Господ!

Ако един човек чете една твоя статия средно 10 пъти - това означава, че предишните ти статии са четени от 300, 400, 500 и повече души - това е само в блога, някои хора не използват интернет толкова активно и няма как да знаят за него - със сигурност поне още толкова биха си я купили.
цитирай
101. sparotok - книга
18.06.2011 23:27
estolodu написа:
sparotok написа:
nikikm написа:
и благодарности за изключителния материал.Нямам думи.За книгата ти-като прочетох 250 бр.,ми се стъжни.Приятелю, виж само колко хора влизат в блога ти и имат интерес.Защо не ни запиташ колко от нас искаме книгата?Или може би да се направи списък,а лично аз бих предложил и предварително заплащане.Може и да се изненадаш от предварително платения тираж.Защото при 250 бр.ще има много разочаровани,неполучили книгата.Дано намериш нещо полезно в коментара ми!Поздрави!


Започнах да се замислям сериозно да потърся средства за по-голям тираж...Дано помага Господ!

Ако един човек чете една твоя статия средно 10 пъти - това означава, че предишните ти статии са четени от 300, 400, 500 и повече души - това е само в блога, някои хора не използват интернет толкова активно и няма как да знаят за него - със сигурност поне още толкова биха си я купили.


Пак ще говоря с издателя, все ще измислим нещо:)
цитирай
102. bgwest - Да бъдем реалисти/за издаването на ...
18.06.2011 23:57
Да бъдем реалисти/за издаването на книгата става въпрос/.
Четящите и търсещи в интернет са една категория потребители,а купуващите книги са съвсем друга категория.
Аз също ще си взема две книжки,но за подарък на приятели и роднини.Хора,на които им трябва малко,за да сглобят пъзела.
Та мисълта ми е- да не подведем човека без да искаме.От чисто патриотични чувства.Оптимист съм за книгата.Вярвам в истинността на нещата казвани от Спароток,но знам със сигурнос,че тези,които дават пари за книга са съвсем друга категория потребители......
Маркетинга си е маркетинг.Не е тракийска система, но трябва да се съобразим/СЪОБРАЗИШ ТИ/с нея.Парата си е пара....не е тракийска работа,но.....
Та мисълта ми е:За първите 250 бройки си готов/ако черната котка нети мине пътя,разбира се/.....За още 250 броя /които ще са по евтини от първите 250/Ако можем да направим нещо тук,тези дето сладко си хортуваме,ще е направо супер....

П.П. Поредния железен постинг.
Желая крепко здраве!

цитирай
103. styv - Дион-Сива
19.06.2011 00:10
Спароток,чел ли си Стефан Гайд"Тракийското писмо-декодирано"?Не знам как авторът е успял да го декодира,но той прави паралел между "Библия Бесика"и библията на коптите.В анализът му са включени и египетски йероглифи,които той смята ,че са първообраз на тракийската писменност.Друга подробност е,че според него процесът на писане е вървял от змиевидно-горният ред от дясно на ляво,следващият отляво на дясно.Съществуват няколко интересни
подробности:
-Змиевидният начин на писане се среща при есеите,но само в една част от кумранските надписи и то на арамейски
-Името на бог Дионисус ,той го разделя на Дион-Исус и счита ,че Исус като име на бог съществува още в зората на Египетската цивилизация
- В края на книгата публикува речник на тракийскити думи,които са от стария български език и са напълно разбираеми за съвременния човек

Можеш ли да кажеш нещо по този въпрос?
С уважение!
Стив
цитирай
104. vmir - 105. styv, Обратното,
19.06.2011 07:37
styv написа:
...египетски йероглифи,които той смята ,че са първообраз на тракийската писменност.


Казва, че тракийските предхождат с поне 1000 - 1500 години египетските калиграфски изображения, а са удивително сходни като форма в добавка, интерпретирани като египетски, дават съвсем смислен и конкретен текст, наподобяващ по стил библейски поучения!
цитирай
105. merlin68 - За книгата
19.06.2011 09:08
"Спароток,мисля че е справедливо да се направи списък за желаещите да си купят книгата ти.Така трудът ти ще отиде точно при тези ,за които е предназначен.В противен случай някой не толкова заинтересован ще я държи като украшение на лавицата си."

Всъщност, по-важно според мен е книгата да отиде при тези които не влизат тук и нямат ни най-малка представа за произхода ни от траките (такива хора са много, такъв бях и аз до преди месец).

"Та мисълта ми е- да не подведем човека без да искаме.От чисто патриотични чувства.Оптимист съм за книгата.Вярвам в истинността на нещата казвани от Спароток,но знам със сигурнос,че тези,които дават пари за книга са съвсем друга категория потребители......
Маркетинга си е маркетинг.Не е тракийска система, но трябва да се съобразим/СЪОБРАЗИШ ТИ/с нея.Парата си е пара....не е тракийска работа,но....."

Маркетинга си е друга работа, но все пак до колкото разбрах става въпрос за 250 бройки. Сигурен съм, че ще се продадат, но ако нещо се закучи, тук десетина души от различни региони ще ги разпродадем на познати, това не е никакъв проблем мисля:) По-скоро трябва да се мисли за по-голям тираж, ако някой може да помогне с някоя статия в списание, вестник, да уреди някое интервю на автора по телевизия след издаване на първия тираж. Това би привлякло спонсори за нов по-голям тираж.
цитирай
106. styv - Добро утро хора! Хубав ден на в...
19.06.2011 09:13
Добро утро хора!
Хубав ден на всички!
цитирай
107. get - - Уважаеми Sparotok, във връзка с въпроса на Styv и аз имам едно питане за ...
19.06.2011 10:12
... Бустрофедона !?
- Как смяташ ? - коректно ли е това, което ни се обяснява, относно същият в енциклопедиите от историци и лингвисти ??!
styv написа:
... Друга подробност е,че според него процесът на писане е вървял от змиевидно-горният ред от дясно на ляво,следващият отляво на дясно.Съществуват няколко интересни подробности:
-Змиевидният начин на писане се среща при ...

- Започвам за вас и себе си да се питам на глас ? - Какво ни се обяснява в енциклопедиите(?) от историци и лингвисти за „гръцката” дума, също и стил на писане БУСТРОФЕДОН-а ?

"Същата(ят) била двусъставна от думите „vous”(гр.), което означавало „вол”(бг.) плюс „strofi”(завой,ред) и наставката за наречия – „don”."

Изписва се (предавам гръцкото звучение, чрез латинска транскрипция), като voustrofidon(гр.) - произнася се „бустрофедон”-boustrophedon .
Същото се потвърждава и от руснаците: vous — бык и strofi — поворачиваю, Это движение напоминает движение быка с плугом на поле.
boustrophedon „бычая оран“(явно не знаят, че с бик не може да се оре, руските учЬОни) :))
- Англичаните, какво ни казват ? - "Boustrophedon - The name "boustrophedon" is taken from the Greek language.(Отново обръщам внимание, думата се изписва с "V" а се чете, като "В" - Защо ?)
Думата идвала от гръцки език(?), а след това обясняват, че произхождала от ("ox-turning"—that is, turning like oxen in ploughing). Превод „волско-завиване – това е като, завиването на воловете при оране.
Да направим превод на английската дума за вол „ох”, на гръцки – има две думи (звучения, които предавам отново през лат.транскр.): „vоdi”, също и „vous” – Въпросът ми е ? - Защо такова колебание звуково и смислово, при един и същ обект, който се визира, ВОЛът ?
Второ - коректно ли се извежда думата от гръцки език а не от някой друг ... подсказвам ти ! - обърни внимание на частицата „vоdi” или "в/федон", която участва, като съставна в думата, за "бичият ход" !?! - също и на старобългарската "скоро", синонима й ... !

- Предполагам, ще се досетиш - Какво искам да подскажа ?!

- С уважение !

от Гет "ктист"

цитирай
108. sparotok - до Гет
19.06.2011 14:10
Гет, ще ти отговоря довечера.

Поздрави!
цитирай
109. styv - wmir абсолютно си прав. Съжалявам, ...
19.06.2011 20:40
wmir абсолютно си прав.Съжалявам,че подведох аудиторията
Поздрав!
цитирай
110. aleksibg - я кажи историята за циганите на в...
19.06.2011 21:17
я кажи историята за циганите на вси4ки - от кво те е старх
цитирай
111. vmir - 115. styv,
20.06.2011 03:46
styv написа:
wmir абсолютно си прав.Съжалявам,че подведох аудиторията
Поздрав!


Няма проблем, не е умишлено. Аз пък съжалявам, че го отричат с аргумента, че компютърната програма може да интерпретира всяко изображение като египетско, което всъщност не е недостатък на програмата, а нейна задача. Как може да се хващат за това, а да изпускат факта, че тази интерпретация дава напълно смислени текстове. Все едно да твърдиш, че маймуна с пишеща машина ще произведе смислен текст, защото натискането на клавишите изписва букви.
Поздрав!
цитирай
112. algara - Успешен старт на новата седмица желая!
20.06.2011 11:06
От сега си заплювам едно копие от книгата! :)

Поздрави
цитирай
113. rilski - Много ми бе интересно да науча вс...
20.06.2011 12:54
sparotok написа:
bulgarinut57 написа:
sparotok написа:
kasnaprolet9999 написа:
Много ми бе интересно да науча всичко това. Мисля си, навремето траките са си другарували със свестни племена, а ние сега се интегрираме с цигани или те с нас, трудно е да се каже:))) Всъщност от къде дойде тази паплач? Какви са били те в миналото, как са ги наричали?


Това за циганите ще ти го пусна на лични.

Поздрави!

Ако е възможно и на мои лични!
Благодаря!


Няма проблем:)

ако може и за мен, благодаря
цитирай
114. sparotok - книга
20.06.2011 13:16
algara написа:
От сега си заплювам едно копие от книгата! :)

Поздрави


Ще запазя, даже с автограф:)
цитирай
115. sparotok - книга
20.06.2011 13:31
bgwest написа:
Да бъдем реалисти/за издаването на книгата става въпрос/.
Четящите и търсещи в интернет са една категория потребители,а купуващите книги са съвсем друга категория.
Аз също ще си взема две книжки,но за подарък на приятели и роднини.Хора,на които им трябва малко,за да сглобят пъзела.
Та мисълта ми е- да не подведем човека без да искаме.От чисто патриотични чувства.Оптимист съм за книгата.Вярвам в истинността на нещата казвани от Спароток,но знам със сигурнос,че тези,които дават пари за книга са съвсем друга категория потребители......
Маркетинга си е маркетинг.Не е тракийска система, но трябва да се съобразим/СЪОБРАЗИШ ТИ/с нея.Парата си е пара....не е тракийска работа,но.....
Та мисълта ми е:За първите 250 бройки си готов/ако черната котка нети мине пътя,разбира се/.....За още 250 броя /които ще са по евтини от първите 250/Ако можем да направим нещо тук,тези дето сладко си хортуваме,ще е направо супер....

П.П. Поредния железен постинг.
Желая крепко здраве!



Благодаря ти! Нека дойде време за издаване, дотогава могат да се случат много неща.

Поздрави!
цитирай
116. sparotok - сеене на омраза
20.06.2011 13:33
aleksibg написа:
я кажи историята за циганите на вси4ки - от кво те е старх


Алекси, макар да отричам насилието във всичките му форми се намериха хора, които ме обвиниха в сеене на омраза.

Нали знаеш, че правителството въведе закон, който позволява хора подбуждащи към дискриминация на малцинства и т.н. да бъдат вкарвани в затвора...

Кой ще ме защити?
цитирай
117. sparotok - тираж на книгата
20.06.2011 13:37
merlin68 написа:
"Спароток,мисля че е справедливо да се направи списък за желаещите да си купят книгата ти.Така трудът ти ще отиде точно при тези ,за които е предназначен.В противен случай някой не толкова заинтересован ще я държи като украшение на лавицата си."

Всъщност, по-важно според мен е книгата да отиде при тези които не влизат тук и нямат ни най-малка представа за произхода ни от траките (такива хора са много, такъв бях и аз до преди месец).

"Та мисълта ми е- да не подведем човека без да искаме.От чисто патриотични чувства.Оптимист съм за книгата.Вярвам в истинността на нещата казвани от Спароток,но знам със сигурнос,че тези,които дават пари за книга са съвсем друга категория потребители......
Маркетинга си е маркетинг.Не е тракийска система, но трябва да се съобразим/СЪОБРАЗИШ ТИ/с нея.Парата си е пара....не е тракийска работа,но....."

Маркетинга си е друга работа, но все пак до колкото разбрах става въпрос за 250 бройки. Сигурен съм, че ще се продадат, но ако нещо се закучи, тук десетина души от различни региони ще ги разпродадем на познати, това не е никакъв проблем мисля:) По-скоро трябва да се мисли за по-голям тираж, ако някой може да помогне с някоя статия в списание, вестник, да уреди някое интервю на автора по телевизия след издаване на първия тираж. Това би привлякло спонсори за нов по-голям тираж.


Ако след първия тираж книгата не бъде забранена, то няма да има никакъв проблем да се пусне втори, по-голям тираж, стига да има интерес разбира се:)
цитирай
118. styv - До wmir
20.06.2011 23:31
Защо се учудваш,че не признават Гайд.За глухия камбаната и сто пъти да бие,той няма да я чуе/да ми простят всички глухи/.Да не би нашата ортодоксална история да е признала Раковски,Ц.Гинчев или Д.Съсълов.Та Съсълов цитира ватикански архиви.Историците ни може и да признават папата,но не и архива му,щото той говорел в наша полза.
В най-новата история това се отнася и до Владимир Цонев.В книгите си той говори повече за прабългари, а не за траки,но се опитва да докаже точно това-ние сме засяли цивилизацията в Евразия и Сев.Африка.И какаво от това?Да си чул да коментират теориите му по вестници и телевизия?Или да променят нещо в учебниците по история?Поне като факултативно обучение да го бяха вкарали в училищата...
В една от книгите си той беше споделил,че на някаква историческа конференция,докладът му бил изнесен пред български учени.След доклада Цонев и сподвижници попитали проф.Ал.Фол какво мисли за тяхната теория.Великият траколог се подсмихнал и казал,че може да има нещо вярно.
Това е!След като не си излят по матрицата на ортодоксалните историци си обречен на мълчание.
Това е нашата родна,платена,непробиваема действителност.Важното е в БАН да не си развалят спокойствието.Какво толкова като цели поколения мислят,че сме били малка орда диваци облечени в кожи
В този ред на мисли,смятам че на Спароток книгата няма да бъде забранена.Просто когато излезе не трябва да бъде подминавана с мълчание.Трябва да се рекламира,за да стигне до по-голям брой хора съдържанието й.
Настоящата сиситема все някога ще поддаде на пробив!
Поздрав!
Стив
цитирай
119. styv - До wmir
21.06.2011 01:16
Малка корекция към гореказаното.Г.Ценов цитира извадки от ватиканските архиви, а той е имал достъп и до немски бибилиотеки и архивите им.
А Д.Съсълов анализира преводите на холандеца Де Гроот на древни китайски летописи,отнасящи се до хуните.Съвременните наши учени се кълнат,че такъв преводач и такива преводи няма..следователно Съсълов си измисля
Както и да уточняваме истината,тя е една:Тези учени и патриоти си остават официално непризнати.
Поздрав1
цитирай
120. d3bep - Гайд ви прави на маймуни, скъпи д...
21.06.2011 10:34
Гайд ви прави на маймуни, скъпи другари.
Имам всякакви възможни древноегипетск иречници и дори съм се хванал да уча йероглифи.

Гайд прави:
1. Фалшива стилизация - превежда чертички към йероглифи, които не им съответстват.
2. Тотално унищожение на граматиката в сложни конструкции. ТОй просто реди даже не думи, но логота, без граматика, без фонетика без нищо.
3. Всъщност подходът му за такива, които не познават египетският става, но за някои елементарно образовани там е пълна скръб. За целта, която си измисля, египетският има ЙЕРАТИКА. С нея пишат примерно на скарабеите отдолу. Само дето не отговаря с неговия шрифт.
4. Не се разбира изобщо как тъй приравнява писменост на 6000 години към СРЕДНОЕГИПЕТСКИЯТ, който е на 4000 години и ВИДИМО ПРОИЗХОЖДА от староегипетски, на 5000+ години.
5. В превода му има цифра думички, които си е изкарал от дупето.

Това го казвам на фона на преразглеждане на стилизациите му и превода през Хоч и Гардинър... Не го знам той на кой се е опрял. Освен всичко друго йероглифите имат и единен класификатор, да го даде и да гледаме.

Принципа на създаване на "превода" е много прост.
Отваряйки табличка с египетск илога, лого подир лого е курдисал приблизителен текст. Изключително му помага това, че сред няколкото хиляди йероглифа има доста богат речник на сходни значения.

После ги е курдисал към надписа, който е натъманисал максимално и готово....
Пазете се от секти и религии в историята!
цитирай
121. sparotok - предложение
22.06.2011 22:22
анонимен написа:
Защо не откриеш една банкова сметка за дарения -- за финансиране на книгата... Така де, ако не успееш да намериш традиционно финансиране -- да последваме примера на дедите си, които не са чакали някой друг да дойде да им свърши работата... Да си я свършим ние. Толкова много сме, които се интересуваме и подкрепяме делото, че може пък и да докараме още 30%. Нашите още едно време са казали: "капка по капка -- вир става". Поздрави! :))


Благодаря за предложението, но средства вече съм отделил.

Поздрави!
цитирай
122. dunker - Регистрирах се
24.06.2011 16:32
Павле, завършил съм висшето си образование в Холадния, но в момента живея в Полша. Надявам се съвсем скоро да имам възможността да се завърна в България. В Холадния (и Белгия) имам достатъчно добри приятели, но няма смисъл пращане на книгата толкова далеч, може и до роднини в България. По важното е да се стигне до печат и разпространение както казваш. Останалото са подробности...
Регистрирах се в блога, така че можеш да ми пишеш на лични
цитирай
123. sparotok - данни
24.06.2011 16:35
dunker написа:
Павле, завършил съм висшето си образование в Холадния, но в момента живея в Полша. Надявам се съвсем скоро да имам възможността да се завърна в България. В Холадния (и Белгия) имам достатъчно добри приятели, но няма смисъл пращане на книгата толкова далеч, може и до роднини в България. По важното е да се стигне до печат и разпространение както казваш. Останалото са подробности...
Регистрирах се в блога, така че можеш да ми пишеш на лични


Хубаво, пускам ти данните на лични.
цитирай
124. syrmaepon - А може ли да попитам
27.06.2011 09:22
за източника от където са взети тохарските думи?Защото тук

http://www.wordgumbo.com/ie/cmp/toch.htm

никъде не видях антария?
цитирай
125. анонимен - Нека тиражът да е по-голям
29.06.2011 02:10
Искам да купя няколко бройки от книгата (4 или 5) - и за себе си и за хора, които обичам и за някои заблудени по история, да се просветлят чрез огромния и светъл, възстановяващ справедливостта ваш труд.

Знам, че има и други, мислещи като мене - така че, тираж 500, а защо не и 700. Като едно добро начало, щото по-натам може и нагоре към четирицифрените числа.
цитирай
126. sparotok - книга
29.06.2011 12:37
анонимен написа:
Искам да купя няколко бройки от книгата (4 или 5) - и за себе си и за хора, които обичам и за някои заблудени по история, да се просветлят чрез огромния и светъл, възстановяващ справедливостта ваш труд.

Знам, че има и други, мислещи като мене - така че, тираж 500, а защо не и 700. Като едно добро начало, щото по-натам може и нагоре към четирицифрените числа.



Да даде Господ живот и здраве, книгата ще се появи и в по-голям тираж.

Поздрави!
цитирай
127. sparotok - речник
29.06.2011 12:48
syrmaepon написа:
за източника от където са взети тохарските думи?Защото тук

http://www.wordgumbo.com/ie/cmp/toch.htm

никъде не видях антария?


Този речник е елементарен, или потърсете книгата на Виндекенс, или пък се поровете тук

http://www.ling.upenn.edu/~kurisuto/germanic/tocharian_b_raw_notes.html

http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/eieol/tokol-0-X.html

http://www.indoeuropean.nl/cgi-bin/response.cgi?root=leiden&basename=\data\ie\toch


цитирай
128. mglishev - Кой тохарски,
01.07.2011 20:59
тохарски А или тохарски Б е по-близък до езика на траките? И до кой език на траките? Бески? Фригийски? Тъмна материя и без аргументи.
цитирай
129. анонимен - makedonski3
09.10.2011 18:19
Никак не ми вързва твоята теория че сме тръгнали от дунавска българия кам азия по скоро е обратното всички символи които имаме се сварзани с азия и най вече защо ще имаме цар имеон (симеон) като това е старото име на памир и другото най големите българии са в азия волжка и стара велика а тук така лесно да ни превземат като сме били наи добрите бойци на света доказателството волжка българия че е превземат чак на третият път като се обидинява цяла азия срещу нас точно сме си тръгнали от от памри планина пустината такламакан или таримската котловина тан ра такламакан тарим тохари буквара Т играе голямо влияние като симжола на рода дулу тризъбеца и които е един кан един народ една държава ииии има осхте хиляди примери но сега не ми изброват град рим идва от името тарим но за сега толкова :)
цитирай
130. анонимен - Не сме изчезвали
01.09.2012 07:15
Аз също от известно време насам подозирам, че ние българите сме всъщност древните тохари. И не разбирам защо в официалната наука е написано, че те са изчезнал индоевропейски народ населявал източна Европа??!!!
Самият древен обичай да се бръсне главата и да се оставя "перчина", "перче" ,"перчем" много ми прилича на обичай, който мъжете са взаимствали от ПЕТЕЛА. Имаме и изрази като "какво се перчиш" и "какво се периш", които навярно също идват от петела. Имаме и думата "перо".
А вижте и този древен фолклор на вавилонците- халдеи и асирийци, който много ми прилича на българския (тракийския):

http://www.youtube.com/watch?v=yi-ZHKyUzeY

- нямате ли чувството, че мъжете и жените в него имитират петли и кокошки с тези пера и други украшения на главите? Дори фамилията на певицата е българското име Джендо. Самата тя се води халдейска и асирийска певица.
И тук се сещам и за едно тълкувание на името Авитохол (от именника на българските князе), според което то също е свързано с петела. Знаете, че старата българска дума ТОХ означава ПЕТЕЛ.
Всичко ми говори, че тохарите това сме ние българите и въобще не сме изчезнали.
цитирай
131. анонимен - Авитохол...
01.09.2012 07:45
А даже сега ми дойде и интересната мисъл дали пък първото име в "Именника"- Авитохол изобщо не e име на човек, а означава - "татко Петела" например..., защото подозирам, че тохарите на практика са се смятали за потомци на петела, а това съвпада с древната българска символика, включително прическата бръсната глава с "перче"..., която лично на мен ми напомня за петльов гребен...
цитирай
132. анонимен - Превода на Шаман
01.09.2012 18:51
Шаман в превод означава Светец или.......носещ светлината/енергоносител

Шам-Светлина
Ан-Носител

В превод от Цигански език
е..все пак да не забравяме че циганския е най близък до санскритг от всички останали езици в света.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13967662
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031