Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2011 18:08 - ГРЪЦКИ БОГ ЛИ Е ЗЕВС?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 55149 Коментари: 162 Гласове:
-161

Последна промяна: 05.06.2011 22:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                               ГРЪЦКИ БОГ ЛИ Е ЗЕВС
?

 

 

 

Човешкият разум притежава много особености. Една от тях е запомнянето на нещата, което чуваме най-често и приемането им за безспорна истина. След това сме готови да отстояваме ревностно наученото и проявяваме недоверие към всеки опит за оборване на старите ни “знания”. Нещо наложено веднъж в мислите ни е трудно да бъде променено. Като пример може да се посочи олимпийския бог Зевс. Днес почти всеки човек го счита за гръцко божество, южните ни съседи са му издигнали много статуи, това обаче не прави автоматично гръмовержецът принадлежащ изконно на данаевите потомци.

 

В “Илиада”  XVI-233 намираме възклицанието: “О, Зевс пеласгийски, додонски!”. Пак Омир нарича пеласгийското племе сели – служители на Зевс, а от Херодот, Страбон, Плиний и др. знаем, че пеласгите са най-старото население на Гърция. Езиковедът В. Георгиев определя този древен народ като сроден на тракийския и дори употребява термина трако-пеласгийски език, за който смята, че е говорен на Балканите поне от времето на Каменната епоха – 7000 години преди Христа ( В. Георгиев, цитиран от К. Порожанов, Общество и Държавност у Траките, 1998, стр. 43).

 

На предгръцкото население, т.е. на трако-пеласгите принадлежат древните укрепления на Атина, Кносос, Микена, Тиринт и много други градове. Дори Дж. Чадуик е принуден да признае, че имената на Атина, Микена и т.н. принадлежат на предгръцки народ ( J. Chadwick, The Mycenaean World, Cambridge University Press, 2005, стр.1).

 

Един слабоизвестен факт е това, че  Зевс е почитан от  хети и люити.Сиус, Сиун, Тиуна/Диуна е бог на светлината засвидетелстван в хетския пантеон, а Тиват/ Диват е люитското му име, което от своя страна показва връзка с хетската дума сиватсветлина.

 

Хетските Сиун и Диуна отговарят на санскритските думи сона сияние и динаден, дневна светлина. Люитските думи Тиват/Диват съотвестват на санскритските дива, диотанебе, сияние, светлина, а също и на дивати – светя, дивя се, Девабог ( на светлината).

 

Зевс е  светлината, светлото небе. Той е Диус Питар на арийците и Юпитер на латините. И двете имена озачават – баща на боговете. Почитан е от германите като Zio ( ст.вс.нем.), Tiw ( aнгл.сакс.), на него е посветен деня вторник – Tuesday (англ.), Dinsdag (нидерл.), Dinstag (нем), Tisdag (швед.).

 

Днес се смята, че богът на светлината наричан Диус Питар, Юпитер, Зевс, Зио е бил общ за всички индо-европейци. Дали е така обаче, дали не е възможно да е принадлежал първоначално на един народ, който да го е разпространил сред много други? Това се е случвало често в миналото, култовете към Дионис, Атис, Кибела, Арес, Сбелсурд и др. са по произход тракийски, но се срещат сред римляни, гърци, гали.

Защо трако-пеласгийския Зевс да прави изключение?

От Ариан, Филострат,  Еврипид, Хигинис, Цицерон, Сенека, Аполодор, Овидий, Нонус, Плиний и Страбон знаем, че в дълбока древност е имало тракийски поход към Индия. Плутарх разказва за основаването на Рим от пеласгите, Плиний допълва, че пелазгите са занесли азбуката на Апенинския полуостров. Едни от най-ранните царе на латините носят тракийските имена Атис, Капус, Капетос... Иполит твърди, че религията на галските друиди била базирана на учението на тракиеца Залмоксис, а географа Страбон съобщава за култ към Дионис сред галите.

 

Виждаме, че много преди Рим да разпростре властта си на три континента трако-пеласгите са мигрирали в различни части на Европа и Азия и са повлияли значително местното население. Според Ариан, тракиецът Дионис е този, който е създал индийската култура. Преди неговото идване в Индия, местното население било номади непознаващи градове. Обличали се с кожи, ядели кора от дървета и сурово месо. Дионис им дал огъня, научил ги да орат и сеят, да правят вино, да строят, да коват оръжие, дал им също  закони и религия, като разбира се поставил себе си начело на новия пантеон. С други думи,  според Ариан тракиецът Дионис е основателят на древната индийска цивилизация...

 

Потвърждение за различните трако-пеласгийски миграции получаваме не само от древните исторически извори, но и от археологията. Тракийски находки от различни периоди са намирани в Италия, Дания, Британия, Индия, Гърция и т.н. Нашите предци са били изключително развити за времето си и са успели да повлияат всеки народ, с който са влезли в контакт, така както ще направят римляните векове по-късно. Раздавайки знания дедите ни са били дъблоко почитани и техните божества са били приемани в панетона на различни народи.

Това е причината тракийския бог на светлината носещ различни имена - Зевс, Диус Питар, Юпитер, Тиу и т.н. да е почитан от гърци, индийци, латини, германи...

 

Имената са различни защото всеки народ е нагаждал името на тракийския бог към особеностите на своята реч, а и самите траки са имали диалектни варианти за името на върховното си божество. Дин е едно от тях, среща се неколкократно в надписите от Самотраки и в топонима Дин Друме ( гората на Дин, друме е нашата дума дръмъ- гора). Дин е свързана с нашата дума ден ( В. Георгиев), имаща диал. вариант дин и притежаваща древно значение – светлина ( денят е светлина). Важно е да се спомене, че Дин е взаимстван от шумери под името Дингир, а и от тюрки, които са преиначили името му на Тенгри. Напълно естествено е, че по време на похода си към Индия траките е трябвало да преминат през Месопотамия и степите на Централна Азия където са повлияли местното население.

 

Друг диалектен вариант на името на тракийския бог е Зис. Според В. Георгиев Zis е име на тракийско божество, като подобни имена са Ζειβιζιης, Σαμαζις ( Траките и техния език, 1977, стр. 58, 61, 78). Зис, зиеис, зиези са свързани с хетските думи сиу-бог, сиват светлина и със санскитските думи свита, светасветлина, белота, сияние. Зис показва връзка с нашите думи звезда, светя...

 

Истината понякога изглежда странна и неприемлива, но това се дължи на многото премълчавани факти. Ние правим изводите си въз основа на знанията, с които разполагаме, щом те са ограничени, то ще е невъзможно да достигнем до правилно заключение. Благодарени на новите данни, малко по малко истинския облик на траките започва да става ясен. Дедите ни не са били войнолюбиви варвари, а високоразвит и културен народ, чиито заслуги в световната история са огромни. Предците ни са били почитани заради качествата си на благородници. Качества, които ние все още притежаваме, но трябва по-ярко да изразим. Уважението трябва да се заслужи. От нас зависи дали ще спечелим възхищението на останалите европейци. Притежаваме духовно богатство, то трябва да бъде изявено. Трябва да се погрижим името българин да стане символ за честност, почтеност и сила, така както беше преди. Само така България ще възкръсне за пореден път!

 

 




Гласувай:
112



1. sparotok - кирилица
15.05.2011 18:09
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
2. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
15.05.2011 18:18
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не не се отклоняват от темата.

Предварително благодаря!

цитирай
3. joysii - Я пишете до Британския музей. Шк...
15.05.2011 18:40
Я пишете до Британския музей.
Школата за изследване на класическата древност там е доста добра. Напишете една статия и я изпратете в някое специализирано издание.
Нека видим как ще погледнат там на измишльотините Ви, щом не се доверявате на тукашните учени и щом твърдите ,че не Ви допускат до тукашните форуми.
Пишете до Мюнхен....там където мислите ,че има по-добри учени от нашите.
Споделете Вашите възгледи с тях.
......................................................
Престанете да ползвате беглото сходство в звучене на думите като база за някакви кардинални изводи.
Наистина изглежда налудничаво, господин Спароток.
цитирай
4. sparotok - изводи
15.05.2011 18:47
joysii написа:
Я пишете до Британския музей.
Школата за изследване на класическата древност там е доста добра. Напишете една статия и я изпратете в някое специализирано издание.
Нека видим как ще погледнат там на измишльотините Ви, щом не се доверявате на тукашните учени и щом твърдите ,че не Ви допускат до тукашните форуми.
Пишете до Мюнхен....там където мислите ,че има по-добри учени от нашите.
Споделете Вашите възгледи с тях.
......................................................
Престанете да ползвате беглото сходство в звучене на думите като база за някакви кардинални изводи.
Наистина изглежда налудничаво, господин Спароток.


Радостина, прощавай, но ти нямаш качествата да определиш дали нещо е научно издържано, или не.

Кореспондирам отдавна с британски и италиански учени, досега не са ми се смели.

Няма да е зле за започнеш да четеш внимателно какво пиша. Винаги подкрепям твърденията си не само с данни от ономастиката, но също и с такива от археология и исторически извори...това, на доста хора не им стиска да направят.
цитирай
5. mt46 - Поздрав, Павел!
15.05.2011 18:50
Жалко е, че траките са били в апогей в едни по-стари времена - не са имали ПИСМЕНОСТ, нито ДЪРЖАВА... Защото НАПИСАНОТО остава... Възможно е древните гърци да са заимствали доста неща /богове, обичаи.../ от други народи /в т. ч. и от траките/ - но това не ги прави по-малко значими...
цитирай
6. sparotok - писменост
15.05.2011 18:59
mt46 написа:
Жалко е, че траките са били в апогей в едни по-стари времена - не са имали ПИСМЕНОСТ, нито ДЪРЖАВА... Защото НАПИСАНОТО остава... Възможно е древните гърци да са заимствали доста неща /богове, обичаи.../ от други народи /в т. ч. и от траките/ - но това не ги прави по-малко значими...


Траките са имали писменост доста преди гърците, но тези данни не се популяризират. Откакто стана ясно, че фригите имат стотици надписи се поде яростна кампания да се изкарат фригите всичко друго, но не и траки...

Виж това - the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century.
http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

Някои легенди определят Орфей като създател на азбуката, а Диодор Сикулски твърди, че пеласгите първи започнали да ползват финикийската азбука, Плиний добавя, че пеласгите занесли азбуката в Лациум...

Няма такова нещо като гръцка азбука, южните ни съседи само добавят няколко букви към азбуката дадена им от трако-пелазгите.

Поздрави!
цитирай
7. ketcakuatl - Цц..ц.
15.05.2011 19:00
Е това вече не го вярвам....преувеличаваш и преекспонираш с тези наши траки!
цитирай
8. bizcocho - Поздрав, спароток! С благодарност ...
15.05.2011 19:07
Поздрав, спароток! С благодарност за удоволствието, което ми осигуряваш за времето, което прекарвам в твоя блог!
цитирай
9. sparotok - Кадъм
15.05.2011 19:13
анонимен написа:
кадъм не е ли финикиец.гърците си признават че им е дал букви, те не го отричат това!но никъде няма нищо за траки. а и финикийците са писали обратно на гърците-от десно на ляво,и нямат букви за гласните звуци,Ето две разлики.


Кадъм е от рода на Земела и Дионис, а те са траки, не е ли Кадъм тракиец тогава?
Минос и Радамант са също от рода на Кадъм, а и Минос и Радамант са тракийски имена...Това са фактите.
цитирай
10. gotenia70 - Както винаги...
15.05.2011 19:15
издържан,стилен,кратък и точен постинг.
Не обръщай внимание на глупостите на джосити,или пък,отвреме на време трябва и да се забавляваш,нали?
Все пак е един вид релакс...:-)))
Поздрави от Добруджа!!!
цитирай
11. sparotok - !
15.05.2011 19:27
bizcocho написа:
Поздрав, спароток! С благодарност за удоволствието, което ми осигуряваш за времето, което прекарвам в твоя блог!


Благодаря ти и аз Женя!
цитирай
12. sparotok - хора
15.05.2011 19:45
gotenia70 написа:
издържан,стилен,кратък и точен постинг.
Не обръщай внимание на глупостите на джосити,или пък,отвреме на време трябва и да се забавляваш,нали?
Все пак е един вид релакс...:-)))
Поздрави от Добруджа!!!


Благодаря ти!
От Джойси и ко. не се притеснявам, горката женица просто си проси внимание...
цитирай
13. sparotok - Юпитер
15.05.2011 19:47
анонимен написа:
А РИМСКИ БОГ ЛИ Е ЮПИТЕР,РЕ ПАВЛИДИ...ИЛИ Е НА ВАС ВУЛГАРИТЕ????

ХАХАХАХАХАХАХАХАХА


Ако беше чел внимателно щеше да разбереш, че Юпитер е латинското предаване на името на тракийски бог. В Рим са почитали също тракийските Атис, Кибела, Дионис...какво му е чудното?
цитирай
14. sparotok - гърци
15.05.2011 19:49
анонимен написа:
Павка, даваи направо да кажем на Гърците че са Българи и да си взимаме Тасос - тои е бил брат на Кадъм все пак,а и цял остров има кръстен на него..:):):):):):):):)


Голяма част от гърците са наши роднини и смятам, че е крайно време да си протегнем ръце в интерес на общото благо. Ще помогне много, ако си кажем и премълчаните истини.
цитирай
15. sparotok - факти
15.05.2011 20:00
ketcakuatl написа:
Е това вече не го вярвам....преувеличаваш и преекспонираш с тези наши траки!


Твое право е да се съмняваш, но молбата ми е да прочетеш статията отново и да ми отговориш бяха ли ти познати следните факти:

1.Знаеше ли, че най-ранното споменаване на Зевс в гръцката литература го определя като пеласгийски бог ( Илиада XVI-233 )?

2. Знаше ли, че траки, люити и хети почитат божество с имена Зис, Дин, Сиус, Тиват, Тиуна?

3. Хетското, санскритското, люитското и т.н. име на бог Зевс има значение светлина, има ли Зевс смисъл на гръцки?

4.Знаеше ли, че преди гърците да дойдат в Европа страната е обитавана от траки и пелазги ?

5. Знаеше ли, че траките и пеласгите са една народност и езикът им притежава особености типични за старобългарския?

6.Знаеш ли, че българските думи леха, вол, бял, мрежа, лупам, бликам... са от пеласгийски произход ?

7.Къде изчезна многобройния народ на пелазгите, които са имали колонии на Крит, в Египет, Мала Азия, Апенинския полуостров. Тези хора са посторили Пергамон, Атина, Микена, Кносос, Аминисос и други величествени градове, нопосле са се изпарили... Замисли се, има ли логика в това и кой би имал интерес от тяхното "изчезване"?
цитирай
16. zabunova - Аз мисля,
15.05.2011 20:22
че приведените факти добре защитават позицията в постинга. Доверявам се, тъй като не познавам базата за сравнение, но щом са посочени... И поздравявам! Искам наистина предците ни да са били почитани заради качествата си на благородници!-:)
цитирай
17. sparotok - благородници
15.05.2011 20:25
zabunova написа:
че приведените факти добре защитават позицията в постинга. Доверявам се, тъй като не познавам базата за сравнение, но щом са посочени... И поздравявам! Искам наистина предците ни да са били почитани заради качествата си на благородници!-:)


Да, предците ни са били първите благородници, сега от нас зависи дали ще продължим една древна традиция. Можем го, трябва само да го поискаме!
цитирай
18. get - - Хм, приятел анонимен ... припознаващ се за грък !! - Защо тази неистова ...
15.05.2011 20:42
анонимен написа:
А РИМСКИ БОГ ЛИ Е ЮПИТЕР,РЕ ПАВЛИДИ...ИЛИ Е НА ВАС ВУЛГАРИТЕ????

ХАХАХАХАХАХАХАХАХА


... омраза към нас българите ??!

- Страбон, Херодот и Демостен, защо се сърдят на съгражданите си(атиняни), че викали по време честването на Аполон Кернунос - "Евой сабой" !!
- На българският и другите езици от неговата група ... Знаете ли какво означава ЕВО(?) - нему, него, той !! Втората част от възгласа, на гръцки - Ще ли я преведеш(?) - защото на български има много близка дума - САМИЯТ !!!
- Какво се получава накрая - ТОЙ САМИЯТ !!
- Хм, та питам ? - на кой господ са викали атиняните тогава ??

Продължавам най-старото известно име на "римският" ЮПИТЕР е ЙОВЕ (ползвай бустрофедон-а) - Какво се получи(?) - ЕВОЙ !! - Ма то нямало разлика май ??! :)))

- Джойси-и-и ! - няма да мирясаш ! - Бихте ли помолили "суфльора" си, да слезе от академичният "Парнас" и тъй като човек, да си поговори с нас "простосмъртните" ?! :)))

- Поздрав от Гет "ктист" ! - без лоши чувства - Нали ? :))

П.П. Обясненията ми са и към анонимните(9-12) и ketcakuatl - поради проявеният им скепсис !
- Темата за азбуката е-е малко по-сложна, но не и необяснима ... ма там ще обидим и евреите на "старшинство" ... така че, засега се въздържам !!?? :))

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
19. razkazvachka - Всъщност въпросът е подобен на оная простотия, дето я измислиха нашенските спортисти:
15.05.2011 20:55
"Господ е българин" - това е лоша религия и още по-лошо християнство - а пък по отношение на Зевса - Зюс, Диос, Теос - абе... склонна съм да приема твоята аргументация!
цитирай
20. bojo12345 - От бвен.блог.бг е този цитат от книгата на Г.Ценов и мисля, че той отдавнаи първи е намерил верните исторически факти:
15.05.2011 20:56
Хера е най-голямата дъщеря на Кронос, съпруга на Зевс и майка на Арес (Марс, Марко). Като майка на Арес, тя винаги му помага, когато той се намира в затруднено положение. В гръцката митология Ирис служи за посланник на Хера, която както видяхме, предупреждава троянците за предстоящата война. Също и в българската митология Ирис, на български Ерина, служи като посланник. Така виждаме, че боговете защитници на троянците, са защитници и на българите. Хера е божество на плодородието,която е сравнена със св. Георги в българските народни песни. Очевидно е, че Херкулес и Хера от троянската епоха са се превърнали в самовилите Гера, Георга, а тези самовили са се преобразили в обрза на св. Георги в съвремената епоха.
Да се знае истината от всички и нека фактите говорят! Поздрави, спароток!
цитирай
21. get - - Така е ... но има малко повече "мистика" при този автор !? :((
15.05.2011 21:06
анонимен написа:
Заедно с това всичко си идва на мястото!
http://www.institutet-science.com/bg/bibliaBessicab.php
http://www.institutet-science.com/bg/gradeshnitzab.php
http://www.institutet-science.com/bg/orfArkb.php


- Тези неща са известни и проверими и през други източници - Но-о, само да я нямаше релгиозната насоченост ?! ... твърде ще ни дойдат църквите - анонимни приятелю(ко) !!? :)

- С уважение !
цитирай
22. vladun - !:)
15.05.2011 21:23
Чета разработките ти с удоволствие и интерес по три причини - първата е, че са хубаво и смислено написани, втората - че представяш факти и събития, непознати за мен, и третата причина - че ми връщаш гордостта българин да се наричам!
Поздрави, Спароток!
цитирай
23. get - Прав сте в разсъжденията си bojo12345 - Хера, Гера и Гюрга са идентични като ...
15.05.2011 21:43
bojo12345 написа:
Хера е най-голямата дъщеря на Кронос, съпруга на Зевс и майка на Арес (Марс, Марко). Като майка на Арес, тя винаги му помага, когато той се намира в затруднено положение. В гръцката митология Ирис служи за посланник на Хера, която както видяхме, предупреждава троянците за предстоящата война. Също и в българската митология Ирис, на български Ерина, служи като посланник. Така виждаме, че боговете защитници на троянците, са защитници и на българите. Хера е божество на плодородието,която е сравнена със св. Георги в българските народни песни. Очевидно е, че Херкулес и Хера от троянската епоха са се превърнали в самовилите Гера, Георга, а тези самовили са се преобразили в обрза на св. Георги в съвремената епоха.
Да се знае истината от всички и нека фактите говорят! Поздрави, спароток!

... божествени ипостази !!(Хера-Гера е майката, даваща сила) - Тя е сила обикновенно това се символизира с палмета-ластар-змия(хтоничното земно)
- Георги-Герман-Хермес-Джерман е мъжкият и божествен образ-вариянт ... опозит, който хем се бори с нея ... хем не я преборва !:))
- Това го има в българските митове и народни вярвания и ритуалност а също и в ранно християнските икони(канони)
- Който не ми вярва - Моля !! ... Свети Георги(Герман-Гърмен) "убиващ" Змея !! - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/Orthodox_Bulgarian_icon_of_St._George_fighting_the_dragon.jpg - НО ОТБЕЛЕЖЕТЕ !! ВАЖНА ПОДРОБНОСТ - Дясно долу женска фигура(София"Божествената мъдрост"-Хера), която държи на въженце - Какво ??! :))
- Забележете че, в иконографската ни традиция - Св.Герги ... винаги се бие със змея - Но никога не го побеждава !!

- Нещо, като нашият спор с Джойси и др. момиче :)) - Да са живи и здрави и-и-и ... повече да четат(и да мислят !) - не да разчитат, на суфльори !! :))

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
24. sparotok - гордост
15.05.2011 22:21
vladun написа:
Чета разработките ти с удоволствие и интерес по три причини - първата е, че са хубаво и смислено написани, втората - че представяш факти и събития, непознати за мен, и третата причина - че ми връщаш гордостта българин да се наричам!
Поздрави, Спароток!


Благодаря ти! Гордостта е нещо важно, трябва да я имаме!

Поздрави!
цитирай
25. sparotok - истина
15.05.2011 22:31
bojo12345 написа:
Хера е най-голямата дъщеря на Кронос, съпруга на Зевс и майка на Арес (Марс, Марко). Като майка на Арес, тя винаги му помага, когато той се намира в затруднено положение. В гръцката митология Ирис служи за посланник на Хера, която както видяхме, предупреждава троянците за предстоящата война. Също и в българската митология Ирис, на български Ерина, служи като посланник. Така виждаме, че боговете защитници на троянците, са защитници и на българите. Хера е божество на плодородието,която е сравнена със св. Георги в българските народни песни. Очевидно е, че Херкулес и Хера от троянската епоха са се превърнали в самовилите Гера, Георга, а тези самовили са се преобразили в обрза на св. Георги в съвремената епоха.
Да се знае истината от всички и нека фактите говорят! Поздрави, спароток!


Истината ще види бял свят, това е неизбежно!

Поздрави!
цитирай
26. sparotok - господ
15.05.2011 22:50
razkazvachka написа:
"Господ е българин" - това е лоша религия и още по-лошо християнство - а пък по отношение на Зевса - Зюс, Диос, Теос - абе... склонна съм да приема твоята аргументация!


Всъщност Бог и Зевс, Дин, Дева означават едно и също нещо - светлина. Нашата дума Бог е едно от 12-те ведически имена на слънцето - Бага...който е и тракийския Багайос.

Поздрави!
цитирай
27. joysii - ". . нямаш качествата да оп...
15.05.2011 23:14
"..нямаш качествата да определиш дали нещо е научно издържано, или не.
Кореспондирам отдавна с британски и италиански учени,досега не са ми се смели.
Няма да е зле за започнеш да четеш внимателно какво пиша. Винаги подкрепям твърденията си не само с данни от ономастиката, но също и с такива от археология и исторически извори...това, на доста хора не им стиска да направят."
............................................................................
Напротив, имам нужните качества. То от самолет се вижда,че твърденията ви лежат на стъкмистика.Това е съвсем явно за средно интелигентен човек,да не говорим пък за някой,който е специалист.
Сори,че тия наивници,Вашата публика, не го загряват.Простовати са,затова.
........................................................
Пишете си с британски и италиански учени...грънци.Лъжете.Пишете си с някакви Ваши съмишленици,които нямат нищо общо с наука-история или археология.
Господине, ще Ви напомня,че в научните среди Вие се славите като абсолютно вятърничав и несериозен човек, преследващ някакви собствени хрумвания,които не почиват на научна основа.
От археология и исторически извори Вие хабер си нямате.
И пак-параноята-защо на някого да не му стиска да публикува доказани твърдения!?!?
Когато една теза или откритие се охарактеризира и подкрепи с достоверни факти и логика, какъв е проблемът да се публикува!?
Ама,моля ви,това,че НЕ публикуват Вашите измишльотини би трябвало да ви наведе на мисълта,че не струват.Че са пълен въздух.
И за това,че Ви забавлявам пак лъжете.
Пукате се от яд, и вие и ония-гаменската Ви свита:):):):)
Затова ми се правите на надменен/Вие/,а ония другите-направо не успяват да държат нервите си под контрол и започват да нагрубяват.
..................
Ще Ви задам един съществен въпрос-ЗАЩО не Ви виждаме никъде по научните форуми или поне като преподавател в някой университет,където истинските учени популяризират своите трудове??

цитирай
28. algara - ". . . Сори, че тия наивници, ...
15.05.2011 23:39
joysii написа:
"...Сори,че тия наивници,Вашата публика, не го загряват.Простовати са,затова...
...Господине, ще Ви напомня,че в научните среди Вие се славите като абсолютно вятърничав и несериозен човек...
...Пукате се от яд, и вие и ония-гаменската Ви свита:):):):)...
... а ония другите-направо не успяват да държат нервите си под контрол и започват да нагрубяват.


Я пак! Кой, казвате, нагрубява?
Чувството Ви за безпогрешност ще Ви изиграе жестока шега някой ден, Джойси! Някак си не приемам аргументи от вида на: " Професорът така каза, значи е вярно, защото все пак - професор е". Историята познава много хора, които са имали жестоки съдби, някои са загубили живота си, защитавайки "безумните" за времето си идеи от такива като Вас!
цитирай
29. shtaparov - Наивно предложение
16.05.2011 00:00
joysii написа:
Я пишете до Британския музей.Школата за изследване на класическата древност там е доста добра.Напишете една статия и я изпратете в някое специализирано издание.
Нека видим как ще погледнат там на измишльотините Ви,щом не се доверявате на тукашните учени и щом твърдите,че не Ви допускат до тукашните форуми.
Пишете до Мюнхен...там където мислите,че има по-добри учени от нашите.
Споделете Вашите възгледи с тях........
Престанете да ползвате беглото сходство в звучене на думите като база за някакви кардинални изводи.Наистина изглежда налудничаво,господин Спароток.


Много е наивно да вярвате,че тези музеи и научни институции ще си правят труда да проверяват хилядите доказателства за еднаквостта между Траките и Българите само заради нашия кеф. Те просто ще цитират мнението на нашите мастити досегашни историци,без да си правят никакъв труд да проверяват истинността им. Значи докъде стигнахме с Вашето предложение? До под крушата,ето докъде!
цитирай
30. killuminati - joysii страхотно не-мислене притежаваш, красота чак
16.05.2011 00:19
В този твой стил на "мислене", ако искаш може пишем до Белия Дом, да ни кажат истината за войните които водят последните 100 години?

Може да да пишем и до Ватикана, да ни кажат истината за Духовността...

И накрая да пишем и то Ситито на Лондон, да ги питаме дали Ротшилд имат нещо общо с Централните банки по половината планета...

joysii,
ако чакаш истината от такива места и "авторитети", то или спиш, или откровено работиш за Черната Ложа.
цитирай
31. rasate9 - Кой се бои от Пеласгите?
16.05.2011 08:55
В Уикипедия има доста обширна информация за Пеласгите на Английски, Руски & Македонски но на български тя е само няколко изречения. Сякаш нашите учени се боят да пишат на тази тема.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pelasgians

срещу:

Български:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B3%D0%B8

Успех Спароток!
цитирай
32. d3bep - Кои са тия люити?
16.05.2011 10:06
Кои са тия люити?
цитирай
33. teatarnamechtite - Не бе - прабългарски бог е. Зевс е ...
16.05.2011 10:21
Не бе - прабългарски бог е. Зевс е прабългарин, Херкулес е прабългарин, Адам и Ева и те... да не говорим за Нютон, Айнщайн, Аристотел, Юлий Цезар, както и Нострадамус.
цитирай
34. kosara2008 - :)присъединявам се към този кометар и сърдечен поздрав за теб, Спароток...
16.05.2011 11:04

използвам случая да благодаря на теб и на всички други такамислещи и изследващотърсещи истината за нас!!!чета ви и осмислям вашият труд!!! Тенкс!:)

vladun написа:
Чета разработките ти с удоволствие и интерес по три причини - първата е, че са хубаво и смислено написани, втората - че представяш факти и събития, непознати за мен, и третата причина - че ми връщаш гордостта българин да се наричам!
Поздрави, Спароток!

цитирай
35. miaa - Благодаря , за пълноценните мигове,Sparotok!
16.05.2011 13:20
Успешна и щастлива седмица!
цитирай
36. borjanmljakov - Хахаахааха
16.05.2011 14:38
Еабати тъпотиите! Само като види човек, че има " люити" и "люитски", както и че на път за Индия от Месопотамия трябва да се мине през степите на Централна Азия човек започва да си мисли авторът тъп ли е или е просто напълно невеж.
цитирай
37. sparotok - съвет
16.05.2011 14:40
borjanmljakov написа:
Еабати тъпотиите! Само като види човек, че има " люити" и "люитски", както и че на път за Индия от Месопотамия трябва да се мине през степите на Централна Азия човек започва да си мисли авторът тъп ли е или е просто напълно невеж.


Ами просветлете ме по отношение на люитите и географията, нека и аз да се посмея:)
цитирай
38. borjanmljakov - Четене му е майката спартачеее.
16.05.2011 15:09
.
цитирай
39. sparotok - :)
16.05.2011 15:10
borjanmljakov написа:
.


Верно е, а ще ме удостоите ли с честа да прочета нещо написано от вас:)
цитирай
40. sparotok - !
16.05.2011 15:18
miaa написа:
Успешна и щастлива седмица!


Благодаря ти Марина!
Хубава седмица!
цитирай
41. sparotok - !
16.05.2011 15:18
kosara2008 написа:

използвам случая да благодаря на теб и на всички други такамислещи и изследващотърсещи истината за нас!!!чета ви и осмислям вашият труд!!! Тенкс!:)

vladun написа:
Чета разработките ти с удоволствие и интерес по три причини - първата е, че са хубаво и смислено написани, втората - че представяш факти и събития, непознати за мен, и третата причина - че ми връщаш гордостта българин да се наричам!
Поздрави, Спароток!



Благодаря ти Косара!
Поздрави!
цитирай
42. sparotok - люити
16.05.2011 15:20
d3bep написа:
Кои са тия люити?


Тия люити са наречени още и лювити, езикът им е сроден на хетския, смята се, че през Бронзовата епоха са обитавали южните части на Балканите.
цитирай
43. d3bep - Кои са тия люити? Тия люити са ...
16.05.2011 16:06
sparotok написа:
d3bep написа:
Кои са тия люити?


Тия люити са наречени още и лювити, езикът им е сроден на хетския, смята се, че през Бронзовата епоха са обитавали южните части на Балканите.

За лувийския ли говориш?
Ако е за него, ОК, просто прочитът на името е странен.

Единствено това ми идва на акъла, но това не е диференциран етнос, а йероглифен вариант на хетския, сроден с египетските йероглифи. Възможно да е имало определен клон население, което да е ползвало този език, но не е доказано по никой начин като такова. Лувийският съществува като диалект на хетския, с друг начи нна изписване на гласни и съгласни, и разработен дори и клинопис.

Центърът му обаче не са балканите, а по - скоро Хатуша.

Ако са ти необходими доказателства за Хетската връзка на Зевс, прескачаш най - важното.
Договорът Алакснаду - Муватали.

http://books.google.bg/books?id=ccQIyA9CW-wC&pg=PA103&lpg=PA103&dq=alaksandu+treaty&source=bl&ots=BOeB_21yrJ&sig=Cm8-XpTj3uBKKWwjZGaFl1WS9RQ&hl=bg&ei=NB_RTfzcBZDvsgaryIilCw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=7&ved=0CEwQ6AEwBg#v=onepage&q=alaksandu%20treaty&f=false

Стр.110, фрагмент 19 от договора ясно се описва, как ако Алаксанду наруши договора, проблем ,защото хетският крал Муватали е обичан от "БУРЕНОСНИЯТ БОГ НА СВЕТКАВИЦИТЕ"(облакогонецът Зевс?)
Пак там ,във фрагмент 20 е написано и че ако Алаксанду мръднел, бог АПАЛЮНА щял да му счупи главата.

Очевидно става дума за две божесва на ХЕТИТЕ.
Т.е. теорията е принципно вярна.
цитирай
44. get - - Хаха-ха ! :((( Е...и "ерудита" и тук ли дойдохте да спамите ?
16.05.2011 16:27
borjanmljakov написа:
Еабати тъпотиите! Само като види човек, че има " люити" и "люитски", както и че на път за Индия от Месопотамия трябва да се мине през степите на Централна Азия човек започва да си мисли авторът тъп ли е или е просто напълно невеж.


- Момче младо отивай на лекции ... щот като гледам с тия знания, доникъде няма да я изкараш !!?
- И преди да изцапате всичко около себе си, препоръчвам Ви - Прибирайте се в интелектуалната си кочинка !!
цитирай
45. sparotok - до Звер
16.05.2011 17:27
Звер, мисля, че люитския език си е нещо отделно от хетския, макар да си приличат много има и разлики.

Хетски - Люитски -Български

самана - тиями - земя, темел
мелит -маду -мед
набиш - тапас - небе
карди -сарди -сърце
сиват -тиват -светъ - светлина
те -тува -дявам, полагам
паркуи -парай -праг, висок

Хето-люитския бог та гърма е Таркун, името наистина означава удрящия ( с гръм), като това име се среща при етруски ( Тарквиний), траки - Торкос, скити - Таргитай и Гали - Торкус.

Зевс и Таркун са само епитети на един и същи бог- този на небето.
цитирай
46. raders - Май започна да преиграваш, прия...
16.05.2011 18:40
Май започна да преиграваш, приятелю! :) Човек понякога трябва да се съпикясва, за да не стане по-смешен от допустимото.
цитирай
47. joysii - 28. algara
16.05.2011 18:45
Вие сравнявате тия циркаджии тук с хора направили грандиозни открития в човешката история!?!?!? Страхотия! :):):):):)
Майко мила, виж ти кои били нашите герои!
Дето ще напишат новата блогбегейска история, без да имат историческо образование и без да се занимават конкретно с наука.
Докато си дремят пред компа или докато си копаят лозето на село, изведнъж ще ги осени велико просветление по повод на разхвърляните племена на траките.
цитирай
48. sparotok - доводи
16.05.2011 19:07
raders написа:
Май започна да преиграваш, приятелю! :) Човек понякога трябва да се съпикясва, за да не стане по-смешен от допустимото.


Радерс, хайде по същество моля те!

1. Най-ранното споменаване на Зевс е като пеласгийски бог.
2. Според Херодот пеласгийския език няма нищо общо с гръцкия, но в по-късни времена гърците асимилират пеласгите, а с това и част от тяхната култура.
3. Според Ван Виндененс, Ваудхойзен и др. селища с наставка инт не са от гръцки произход. Тази наставка е типична за тракийския език, а Георгиев твърди, че тя е идентична на старобългарската ентъ.
4. Хето-люитските Сиус, Сиуна, Тиуна, Тиват са свързани с дума за светлина - светъ, сияние..
5. Олимп - седалището на Зевс е име обяснимо на български, а не на гръцки. В. Георгиев свързва Олимп със санскритския глагол лумпати - лупам, ломя, т.е. Олим означава скалисто място, място с отломки. Нали няма нужда да ти обяснявам, че Олимп е изведен от нашите олупвам, лупам, ломя, отломък?
6.Освен класическия Олимп има и мизийски Олимп, а там до 4-ти век преди Христа гърци не са стъпвали, т.е. оронима си е тракийски.
7. В подножието на този Олимп са живели мизите, наречени по-късно българи -

Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила4 на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия...

http://www.kroraina.com/knigi/bugarash/ko/kratkozhitie.html

Разполагаш ли с факти, че Зевс е изконно гръцко божество, или трябва да се доверим на пророческия талант на група учени?
цитирай
49. sparotok - клоун
16.05.2011 19:10
joysii написа:
Вие сравнявате тия циркаджии тук с хора направили грандиозни открития в човешката история!?!?!? Страхотия! :):):):):)
Майко мила, виж ти кои били нашите герои!
Дето ще напишат новата блогбегейска история, без да имат историческо образование и без да се занимават конкретно с наука.
Докато си дремят пред компа или докато си копаят лозето на село, изведнъж ще ги осени велико просветление по повод на разхвърляните племена на траките.


Радостина, благодаря ти отново за забавлението, невероятна си, цирковите клоуни ряпа да ядат. Скоро ще идвам към Варна, обади се да те почерпя:)
цитирай
50. joysii - 49. sparotok
16.05.2011 19:23
Моля.
Щом толкова Ви харесвам и така щуро се забавлявате с мен,аз ще се погрижа купонът да е безкраен и винаги ще присъствам активно в коментарите на постингите Ви.
цитирай
51. algara - Радостина, благодаря ти отново за ...
16.05.2011 19:42
sparotok написа:
Радостина, благодаря ти отново за забавлението, невероятна си, цирковите клоуни ряпа да ядат. Скоро ще идвам към Варна, обади се да те почерпя:)


Добър вечер на всички вас!
Спаро, направо се удивлявам на търпимостта и добротата ти! Хвала!
Колкото до Вас, Джойси, бих казала - къде го биеш, къде се пука... Не съм аз човекът, който ще сравнява който и да било с когото и да било. Повечето време дремя пред компа, и на село копам понякога (казвате го така, сякаш е нещо унизително!), но за разлика от Вас, аз съм скромен човек, носът ми не е забучен в облаците и съм способна да си задам някои съвсем човешки въпроси...Ставаше въпрос за вас и вашите конски капаци и чувство за непогрешимост но нейсе...Чудя се, ако след 10-15 години българската историческа наука все пак успее да разчупи оковите, в коя миша дупка ще се сврете Вие? Ще имате ли доблестта да се извините на тукашните "циркаджии"? За това се иска морал, а мисля, че всички вече сме чели блога Ви...
цитирай
52. sparotok - българи
16.05.2011 20:03
algara написа:
sparotok написа:
Радостина, благодаря ти отново за забавлението, невероятна си, цирковите клоуни ряпа да ядат. Скоро ще идвам към Варна, обади се да те почерпя:)


Добър вечер на всички вас!
Спаро, направо се удивлявам на търпимостта и добротата ти! Хвала!
Колкото до Вас, Джойси, бих казала - къде го биеш, къде се пука... Не съм аз човекът, който ще сравнява който и да било с когото и да било. Повечето време дремя пред компа, и на село копам понякога (казвате го така, сякаш е нещо унизително!), но за разлика от Вас, аз съм скромен човек, носът ми не е забучен в облаците и съм способна да си задам някои съвсем човешки въпроси...Ставаше въпрос за вас и вашите конски капаци и чувство за непогрешимост но нейсе...Чудя се, ако след 10-15 години българската историческа наука все пак успее да разчупи оковите, в коя миша дупка ще се сврете Вие? Ще имате ли доблестта да се извините на тукашните "циркаджии"? За това се иска морал, а мисля, че всички вече сме чели блога Ви...


Благодаря ти за реакцията! Опитвам се да се държа културно и прилично защото така подобава на един българин. Дано Джойси да вземе пример...

Относно копането на лозе Джойси не е далеч от истината, обичам полската работа, но я върша само през почивката си когато помагам на български фермери заедно с приятелите ми. Не се срамувам от това, дори се гордея, че подпомагам нашите земеделци, на тях им е достатъчно трудно.

Поздрави!
цитирай
53. sparotok - :)))
16.05.2011 20:06
joysii написа:
Моля.
Щом толкова Ви харесвам и така щуро се забавлявате с мен,аз ще се погрижа купонът да е безкраен и винаги ще присъствам активно в коментарите на постингите Ви.


Добре Радостина, но няма да е зле да се пообразоваш, само със сляпо отричане не внасяш нищо ново, все едно да въртиш една и съща повредена грамофонна плоча.
цитирай
54. algara - Добре Радостина, но няма да е зле да ...
16.05.2011 20:15
sparotok написа:
Добре Радостина, но няма да е зле да се пообразоваш, само със сляпо отричане не внасяш нищо ново, все едно да въртиш една и съща повредена грамофонна плоча.

Не ти е добро сравнението, Спаро, старите грамофонни плочи просто ги изхвърляш и си купуваш нови...Жалко за Джойси, явно няма желание да прояви толеранс. Никой не я кара да приеме идеите ти на прима виста, тя е тук само за да се заяжда, да изнервя хората...Е, при мен ѝ се получават нещата...
цитирай
55. joysii - 51. algara
16.05.2011 20:23
Какво му е на блога ми?
Нещата от живота и малко еротика.
Докато тук се разгръща подигравка с хората на научния труд в България.
Това е направо престъпление.
И на всичкото отгоре тия тук -блогбегейските историци имат нахалството да ми говорят за морал и чест!!
цитирай
56. joysii - За трети път ще Ви попитам - ЗАЩО не Ви ...
16.05.2011 20:27
За трети път ще Ви попитам - ЗАЩО не Ви виждаме никъде по научните форуми или поне като преподавател в някой университет,където истинските учени популяризират своите трудове??
цитирай
57. algara - Сетих се за подходящо сравнение...
16.05.2011 20:28
Муха!
Каца от ***но на ***но и после право на хляба и меда!
цитирай
58. d3bep - Звер, мисля, че люитския език си е ...
16.05.2011 20:34
sparotok написа:
Звер, мисля, че люитския език си е нещо отделно от хетския, макар да си приличат много има и разлики.

Хетски - Люитски -Български

самана - тиями - земя, темел
мелит -маду -мед
набиш - тапас - небе
карди -сарди -сърце
сиват -тиват -светъ - светлина
те -тува -дявам, полагам
паркуи -парай -праг, висок

Хето-люитския бог та гърма е Таркун, името наистина означава удрящия ( с гръм), като това име се среща при етруски ( Тарквиний), траки - Торкос, скити - Таргитай и Гали - Торкус.

Зевс и Таркун са само епитети на един и същи бог- този на небето.

Не ми се рови в речници, лувийски имам, но ще кажа само ,че при транслитерация от йероглиф към клинопис се получават много големи разлики.
Допълнителни разлики се внасят и от самия преводач.

Няма да те излъжа, ако кажа, че не съществува древен йероглифен език, възстановен като звучене. Всички точни транслитерации са предполагаеми, само ако езикът е жив и е преминал към друга азбука е спасяем. Правоговорът е общо взето невъзстановим ,ако и смисловият превод да е възможен.

В голяма степен това е така и за клинописа, макар че там е по - опростено и сме доста по - близо.

Що се отнася до връзката, то тя е в такъв аспект:
Лувийският се счита за "прекурсор" на ликийския.
А ликийския вече си е тракийски.. .Поне в голяма степен, мисля че тук няма съмнения.
цитирай
59. algara - За трети път ще Ви попитам - ЗАЩО не Ви ...
16.05.2011 20:49
joysii написа:
За трети път ще Ви попитам - ЗАЩО не Ви виждаме никъде по научните форуми или поне като преподавател в някой университет,където истинските учени популяризират своите трудове??

Кои са тези "истински учени", Джойси?
Хората с купени дипломи, докторантури, etc.
Или може би тези, продали душата си за титла? Назови поименно няколко истински учени (хора, надавам се, че пазят нещо човешко!)
цитирай
60. sparotok - имаш право
16.05.2011 20:50
d3bep написа:
sparotok написа:
Звер, мисля, че люитския език си е нещо отделно от хетския, макар да си приличат много има и разлики.

Хетски - Люитски -Български

самана - тиями - земя, темел
мелит -маду -мед
набиш - тапас - небе
карди -сарди -сърце
сиват -тиват -светъ - светлина
те -тува -дявам, полагам
паркуи -парай -праг, висок

Хето-люитския бог та гърма е Таркун, името наистина означава удрящия ( с гръм), като това име се среща при етруски ( Тарквиний), траки - Торкос, скити - Таргитай и Гали - Торкус.

Зевс и Таркун са само епитети на един и същи бог- този на небето.

Не ми се рови в речници, лувийски имам, но ще кажа само ,че при транслитерация от йероглиф към клинопис се получават много големи разлики.
Допълнителни разлики се внасят и от самия преводач.

Няма да те излъжа, ако кажа, че не съществува древен йероглифен език, възстановен като звучене. Всички точни транслитерации са предполагаеми, само ако езикът е жив и е преминал към друга азбука е спасяем. Правоговорът е общо взето невъзстановим ,ако и смисловият превод да е възможен.

В голяма степен това е така и за клинописа, макар че там е по - опростено и сме доста по - близо.

Що се отнася до връзката, то тя е в такъв аспект:
Лувийският се счита за "прекурсор" на ликийския.
А ликийския вече си е тракийски.. .Поне в голяма степен, мисля че тук няма съмнения.



Имаш право за тези неща.
цитирай
61. sparotok - съвест
16.05.2011 20:56
joysii написа:
За трети път ще Ви попитам - ЗАЩО не Ви виждаме никъде по научните форуми или поне като преподавател в някой университет,където истинските учени популяризират своите трудове??


Радостина, познато ли ти е понятието съвест? Не желая да продавам себе си и народа си за титла и кариера. Тия истински учени ни внушаваха дълги години, че сме тюрки управлявани от ханове. Сега от немай къде прекроиха хановете на канове:) Един път лъжат, че траките са гърцизирани и латинизирани, после казват, че българите взаимствали култура и обичаи от завареното население - траките...които уж бяха загубили езика и културата си. То бива наглост и безочие, но това минава всякакви граници...Тези, които ти наричаш истински учени са просто жалки човечета...

Сега е твой ред да кометираш следното - "Още в 1947 г.....бил въведен нов закон на БАН, при приемането на който била произнесена следната реч: ”Досегашният закон за БАН се характеризира с грубо шовинистичен дух, защото в него е записано, че Академията има за цел да съдейства за развитието на науката и изкуствата в България с оглед на нуждите на българската народностна култура, да се грижи особено за изучаването на българските земи и природа, на българския бит, език и книжнина, на българската история и на българските изобразителни изкуства и музика, на българската материална култура, на българското стопанство, изобщо за всички проявления в духовното творчество на българите в настоящето и миналото. Виждате, че навред в този текст ударението пада върху българското – българска история, български бит, българско стопанство.” /Вж. Стенограма на обсъждането на законопроекта за Българската академия на науката в VI Велико народно събрание. София, 22.XII. 1947, публикувана Съдът над историците. С., 1995, с.147/

...За да протече по-бързо заплануваното тотално преобръщане на учебниците, било взето специално решение на Петия конгрес на БКП и с операцията по прочистването на историята бил натоварен екип от множество историци и четирима отговорни редактори, подбрани от отдел ”Пропаганда и агитация” на ЦК на БКП, между които нямало нито един историк, но в замяна на това бил включен /вероятно за по-голяма внушителност и страхопочитание/ първият началник на Държавна сигурност – Антон Югов.

...1945 г. Уводна статия на сп. ”Исторически преглед": "...Унищожаването на шовинизма не може да се постигне само с неговото заклеймяване – то е дело на една борба, която не ще се извърши в една-две седмици, в един или два месеца. То е продължителна работа, която трябва да се справи с упорито заседналото наследство, станало част от психологията на редица хора и среди на нашата общественост.”

Боже, пази България от доктори и академици! :)))
цитирай
62. mt46 - Добре -
16.05.2011 21:05
гърците може да са заимствали и от траките... Но това едва ли ще промени световната история... Достатъчно е да знаем, че сме наследници на траките...
цитирай
63. sparotok - траки
16.05.2011 21:08
mt46 написа:
гърците може да са заимствали и от траките... Но това едва ли ще промени световната история... Достатъчно е да знаем, че сме наследници на траките...


Разбира се никак не е малко да бъде официално признато, че сме наследници на траките.

Поздрави!
цитирай
64. joysii - "Радостина, познато ли ти е ...
16.05.2011 21:20
"Радостина, познато ли ти е понятието съвест? Не желая да продавам себе си и народа си за титла и кариера. Тия истински учени ни внушаваха дълги години, че сме тюрки управлявани от ханове. Сега от немай къде прекроиха хановете на канове:) Един път лъжат, че траките са гърцизирани и латинизирани, после казват, че българите взаимствали култура и обичаи от завареното население - траките...които уж бяха загубили езика и културата си. То бива наглост и безочие, но това минава всякакви граници...Тези, които ти наричаш истински учени са просто жалки човечета...
Боже, пази България от доктори и академици!"
...............................
Охоооо, но Вие съвсем открито злословите по адрес на българските учени!
Продали се за титли и кариера!?
Но как си позволявате такива твърдения?
Това е подсъдимо,драги,не знаете ли?
................................
Вие да сте чували ,че науката се развива? Възможно и допустимо е да се доуточняват нещата, да се променят някои възгледи и становища с времето или след нови разкрития.
Не е изключено преди години нещата да са изглеждали по един начин, а сега - по друг.Но каквито и да са тези мнения ,те са на КОМПЕТЕНТНИ ХОРА И СПЕЦИАЛИСТИ, които си разбират от работата.
Я да ви питам аз вас защо не се заемете с микробиология например? Това ако Ви стане хоби, и специалистите от тази област ще започнете да хулите?Просто ей така, без даже да имате микроскоп вкъщи, ще станете най- патриотичния български микробиолог радетел на блогбегейската правда??
........................................
Боже, пази България от самозвани блогбегейски ментепатриоти!!
цитирай
65. sparotok - наглост
16.05.2011 21:25
joysii написа:
"Радостина, познато ли ти е понятието съвест? Не желая да продавам себе си и народа си за титла и кариера. Тия истински учени ни внушаваха дълги години, че сме тюрки управлявани от ханове. Сега от немай къде прекроиха хановете на канове:) Един път лъжат, че траките са гърцизирани и латинизирани, после казват, че българите взаимствали култура и обичаи от завареното население - траките...които уж бяха загубили езика и културата си. То бива наглост и безочие, но това минава всякакви граници...Тези, които ти наричаш истински учени са просто жалки човечета...
Боже, пази България от доктори и академици!"
...............................
Охоооо, но Вие съвсем открито злословите по адрес на българските учени!
Продали се за титли и кариера!?
Но как си позволявате такива твърдения?
Това е подсъдимо,драги,не знаете ли?
................................
Вие да сте чували ,че науката се развива? Възможно и допустимо е да се доуточняват нещата, да се променят някои възгледи и становища с времето или след нови разкрития.
Не е изключено преди години нещата да са изглеждали по един начин, а сега - по друг.Но каквито и да са тези мнения ,те са на КОМПЕТЕНТНИ ХОРА И СПЕЦИАЛИСТИ, които си разбират от работата.
Я да ви питам аз вас защо не се заемете с микробиология например? Това ако Ви стане хоби, и специалистите от тази област ще започнете да хулите?Просто ей така, без даже да имате микроскоп вкъщи, ще станете най- патриотичния български микробиолог радетел на блогбегейската правда??
........................................
Боже, пази България от самозвани блогбегейски ментепатриоти!!


Радостина, наглостта ти вече е безобразна и граничи с нещо, което не искам да споменавам. Не ми преписвай неверни неща! Едно е да кажеш, че някой се е продал, а друго го е да го определиш като жалък човек и лъжец....и ще ме плашиш със съд?!

Хайде, нека ме дадат под съд, гледай тогава какво ще стане!
цитирай
66. algara - Радостина,
16.05.2011 21:27
помолих Ви нещо...Кажете името на поне един български историк, който уважавате! Много ли искам?

И не подценявайте опонентите си - не пасем трева!
цитирай
67. sparotok - молба
16.05.2011 21:32
algara написа:
помолих Ви нещо...Кажете името на поне един български историк, който уважавате! Много ли искам?

И не подценявайте опонентите си - не пасем трева!



Благодаря ти, че ми напомни! Аз също се моля за такова нещо, нека ми се даде възможност да опровергая някого, как да атакувам и критикувам, ако не му знам името на великия учен?
Надявам се великите учени да не ги е страх от един копаещ лозе лаик:)))
цитирай
68. joysii - 67. sparotok
16.05.2011 21:51
Не зная дали ги е страх хората, но със сигурност зная,че едва ли ще се забъркат в безсмислен спор с някой си перко в някакъв си смотан сайт на интернет.
Твърде несериозно е.
цитирай
69. sparotok - спор
16.05.2011 21:55
joysii написа:
Не зная дали ги е страх хората, но със сигурност зная,че едва ли ще се забъркат в безсмислен спор с някой си перко в някакъв си смотан сайт на интернет.
Твърде несериозно е.


Радостина, ако изобщо познаваш учен, дай заглавие на негова работа, за да я прегледам. Така няма да отнемам от времето на твоя познат представил ти се за учен...

Няма да го направиш нали:)))))))
цитирай
70. algara - Джойси, 12-годишната ми щерка ....
16.05.2011 21:59
може да те сравни със земята...Тя учи по одобрените учебници, но може да мисли и да се съмнява, за разлика от теб...Наистина си за съжаление (не заслужаваш учтива форма на обръщение )
цитирай
71. algara - Не зная дали ги е страх хората, но със ...
16.05.2011 22:04
joysii написа:
Не зная дали ги е страх хората, но със сигурност зная,че едва ли ще се забъркат в безсмислен спор с някой си перко в някакъв си смотан сайт на интернет.
Твърде несериозно е.


BTW, има лекарства за жени +40... не разбрах кой от какво се страхува и защо трябва да се страхува?! От "циркаджиите" вероятно...
цитирай
72. joysii - 71. algara
16.05.2011 22:18
Е, а,де..и аз това се чудя...от какво го е бъз господин отворения Спароток, че не ми публикува половината коментари!?
Аз ще си ги копирам и после ще ги пусна в отделен постинг при мен.
Нямам друг избор просто.
цитирай
73. joysii - Ей, Спароток, добре, че съм аз, че да ...
16.05.2011 22:20
Ей, Спароток, добре,че съм аз,че да Ви се навърти такъв обширен диалог.
Без мен...си бяхте гола вода с тоя постинг.
Никой не коментира тая щуротия за Зевс.
цитирай
74. sparotok - почерпка
16.05.2011 22:23
joysii написа:
Ей, Спароток, добре,че съм аз,че да Ви се навърти такъв обширен диалог.
Без мен...си бяхте гола вода с тоя постинг.
Никой не коментира тая щуротия за Зевс.


Да разбирам ли, че намекваш, че трябва да те почерпя:)
цитирай
75. sparotok - ?
16.05.2011 22:24
joysii написа:
Е, а,де..и аз това се чудя...от какво го е бъз господин отворения Спароток, че не ми публикува половината коментари!?
Аз ще си ги копирам и после ще ги пусна в отделен постинг при мен.
Нямам друг избор просто.


Това заплаха ли е, или бе шега?
Публикувай каквото искаш, където искаш Радостина...
цитирай
76. get - -Джойси-и-и, престани вече момиче ... ставаш смешна !! :((
16.05.2011 22:26
joysii написа:
Не зная дали ги е страх хората, но със сигурност зная,че едва ли ще се забъркат в безсмислен спор с някой си перко в някакъв си смотан сайт на интернет.
Твърде несериозно е.


- Щом си от Варна(боже уупази и аз съм варненец) ... Ти да не ... чистиш прахът в етнографският музей гдето се подвизава Н.Панайотов ? ... като историк,, че и с титли пред името ! ... самовлюбеният "нарцис" гдето ни изкара Юдеи ??! - Луксозни книги му издадоха ... с пари от Израел на международният аферист Миша Шварцман "Чьорни" !
- Такива като "тези" ли са ти "образците" за честност и морал в науката ??!
- Искаш ли да ти преписвам "каниженията" на Тодор Павлов ... "академик" при това по разни симпозиуми и партийни и учрежденски събирания ?
- Кой е той ?! - ред 1914 г. в Щип, Македония. Участва в организирането на атентата в църквата "Св. Неделя" (1925). Регент на България (9 септември 1944 - 15 септември 1946).
През 1919 г. става член на БКП. В периода (1922-1923) е главен редактор на прокомунистическия в. "Младеж". През 1924 г. е избран в ръководството на легалната Партия на труда и в ЦК на нелегалната комунистическа партия. След атентата в църквата "Света Неделя" (16 април 1925) е арестуван и осъден на 12 години затвор. През 1929 г. е освободен. През 1932 г. емигрира в СССР и става професор по диалектически материализъм в Института за червена професура в Москва. През 1936 г. се завръща в България. На 9 септември 1944, с решение на НК на ОФ и постановление на правителството, е назначен за регент на Царство България. Като регент упражнява всички права, застъпени в Търновската конституция, вкл. да назначава и уволнява висшия команден състав на армията.
През 1945 г. е избран за академик. Професор в Софийския университет в периода (1946-1948). Член на: ЦК на БКП (1957-1977); Политбюро (1966-1976); 2 пъти член на Президиума на НС (1947-1954 и 1962-1971).
Председател на БАН (1947-1962); директор на Института по философия на БАН (1949-1952 и 1960-1977).
Два пъти "Герой на соц. труд" и веднъж "Герой на Народна Република България" (1970).
- През 1967 г. дребните душички и клакьори го избраха за "Почетен председател на БАН" !!
- Част от тези, които са гласували тогава - все още са в БАН !!

- Баста - писна ми от простоти, да слушам !! :(((

от Гет "проклет" :)) ... щот вече не се траеш !! :))
цитирай
77. sparotok - до Гет
16.05.2011 22:37
Прощавай, че позволих да се събере премного от спама на Джойси, но ми беше жал за тази женица. Повече от ясно е, че търси внимание, лошото е само, че не си подбира думите.

Дано Джойси прочете внимателно това, което си написал в последният си коментар и дано успее да го осмисли...иначе вече няма да казвам никъде, че съм на половина варненец:)
цитирай
78. algara - Може би...
16.05.2011 22:40
ще успеем да "убием" Джойси с мълчание...
цитирай
79. sparotok - :)
16.05.2011 22:45
algara написа:
ще успеем да "убием" Джойси с мълчание...


А не, такива човечета си търсят трибуна, не събеседник, никой не може да ги търпи и затова се навират там където не им е мястото.
цитирай
80. joysii - 77. sparotok
16.05.2011 22:45
Божеее, жал му било.
Ма не ме мисли,бе готин!
Аз съм си добре.
...............................
цитирай
81. joysii - 76. get
16.05.2011 22:48
Гети, моите приятели работят в БАН, не в етнографския във Варна.
И ,нали се сещаш, да се сцепи през гърба наш Спаро да ги кани тук, няма да се навият, защото си познават стокицата.
Знаят го точно кой е и какви ги плещи.
Да се среща с тях по научни форуми, като е толкова напорист.
Тук няма да го огрее.
цитирай
82. bgwest - Медицинска помощ ти трябва Джойси....
16.05.2011 23:01
Квалифицирана медицинска помощ ти трябва...И то спешно...,макар че във фазата в която си и това няма да помогне,нищо,ти опитай...Ама спешно.Дано се излекуваш.
Успех !
цитирай
83. bgwest - С нарастването на популярността на ...
16.05.2011 23:17
С нарастването на популярността на този блог,ще нараства и броя на джойситата.
В права пропорционалност.
Това,мисля,е ясно на всички.
цитирай
84. sparotok - :)
16.05.2011 23:23
bgwest написа:
С нарастването на популярността на този блог,ще нараства и броя на джойситата.
В права пропорционалност.
Това,мисля,е ясно на всички.


Това е повече от ясно, дано само увеличението да не е в геометрична прогресия:)
цитирай
85. get - - Джойси нямам си на идея какви са ти ... приятелите ?? :))
17.05.2011 00:13
joysii написа:
Гети, моите приятели работят в БАН, не в етнографския във Варна.
И ,нали се сещаш, да се сцепи през гърба наш Спаро да ги кани тук, няма да се навият, защото си познават стокицата.
Знаят го точно кой е и какви ги плещи.
Да се среща с тях по научни форуми, като е толкова напорист.
Тук няма да го огрее.


- Ма като, имаш толкова "учени" проиятели я да ги питаш откъде идва думата "Идея" ... от два дена чета история ... етимология ... и работата е безнадеждна, като разговорът ни ?! :))
- Едни от лингвистите, много държат, че идвала от, прото-ИЕ-то "ви-ду-са", като правят и връзка с планината Ида ... свещена за Богинята ни майка !!
- Другите държат, че си е латинско-гръцка и не дават повече дума да се издума !!:)) - туй да се занимаваш с наука и то "академична" ... било голямо предизвикателство ... също, като разговорът ми с теб ?? :)))
- Добре знам, че сме от тюркски произход ще взема и аз да се подпаля, че е от български корен думата, нещо като, ВИДА ??! ... или "Видов ден" !!

от Гет "езиковед" - Привет ! :)))
цитирай
86. sparotok - българи
17.05.2011 00:43
анонимен написа:
NA VREMETO -RAINA KNIAGINIA - E WILA ZNAMENA ZA DA PROSAWESTVUVA NEINATA ZEMIA ....A VIE , I TAKIVA KATO VAM, KATO VI SLUWAM....ILI NE STE BALGARKA ILI NIAMATE DEZA, ZA KOETO SAZALIAVAM,-ZA RAZLIKA OT vas - AZ SE GORDIIA 4E SAM BALGARIN....I SE SRAMUVAM 4E SAM SE RODIL VAV TOVA ANTINAZIONALNO I PRODAZNO POKOLENIE ZARADI TAKIVA KATO TEB ...SRAMUVAM SE ....OT TEB ...-AKO SI BALGARKA??? I MOLKO NADEZDI OSTANAHA KATO...;SPAROTOK; -BALGARIIA DA PROSAWESTVUVA....


Не се косете заради хорица като Джойси, такива винаги е имало и винаги ще има за съжаление. Друго е важно - да има такива, които обичат България и българите! Те не са никак малко, само трябва да се огледат, да намерят съмишлениците си и да си подадат ръце!
цитирай
87. gotenia70 - До Джосито и"ко"...
17.05.2011 02:47
Вие,така и не дадохте смислен отговор на поставените ви въпроси.
Това първо.
Второ:Продължавате да плюете по Спароток и други,които споделят неговите теории.
Трето:Само се замислете,"аджиба",ми той,Спаротока,ако казва истината....?
"Ми",тогава,какво правим?????????
Четвърто:Писах го и в предния постиг-
"От цървула,никога няма да стане платненка"
Ти,мила Джойси,не можеш да се надскочиш,дори и да си клекнала.
Господин Серафимов,продължавам да си мисля,че допускате коментарите на джойсита,мойсита,само за отмора.
цитирай
88. ckarlet - Не искам да повярвам на очите си, че и ...
17.05.2011 12:53
Не искам да повярвам на очите си, че и при теб са сложили толкова много отрицателни гласове, Sparotok!
Но ти си знаеш, а и много хора го знаем, че твоят труд е един от най-стойностните и ценните в blog.bg.
Хубав ден ти желая!
цитирай
89. sparotok - :)
17.05.2011 12:56
ckarlet написа:
Не искам да повярвам на очите си, че и при теб са сложили толкова много отрицателни гласове, Sparotok!
Но ти си знаеш, а и много хора го знаем, че твоят труд е един от най-стойностните и ценните в blog.bg.
Хубав ден ти желая!


Скарлетче, благодаря ти от сърце за добрите думи!
Минусите не ме вълнуват изобщо, ако някой се забавлява единствено по този начин, то той е за съжаление:)

Хубав ден!:)
цитирай
90. sparotok - съжаление
17.05.2011 12:58
gotenia70 написа:
Вие,така и не дадохте смислен отговор на поставените ви въпроси.
Това първо.
Второ:Продължавате да плюете по Спароток и други,които споделят неговите теории.
Трето:Само се замислете,"аджиба",ми той,Спаротока,ако казва истината....?
"Ми",тогава,какво правим?????????
Четвърто:Писах го и в предния постиг-
"От цървула,никога няма да стане платненка"
Ти,мила Джойси,не можеш да се надскочиш,дори и да си клекнала.
Господин Серафимов,продължавам да си мисля,че допускате коментарите на джойсита,мойсита,само за отмора.


Допусках коментарите на Джойси от съжаление към нея. Явно никой не й обръща внимание и тя горката сама си го търси на всяка цена...
цитирай
91. sparotok - БАН
17.05.2011 13:24
анонимен написа:
"моите приятели работят в БАН"- да се смее ли ,да плаче ли като ви чете БАН-нищо смислено не сте направили ,само антибългарски "научни" "трудове".
Поздрави за автора!!


Благодаря Ви!
Аз лично се съмнявам, че Джойси познава някого от БАН, иначе щеше да даде за пример някое заглавие от уважаван учен...
цитирай
92. sparotok - развитие
17.05.2011 13:30
анонимен написа:
Доста от конвенционалната история не може да издържи на сравнителния и критичен анализ на който я подлагате.

Истината се постига със сърцето по-лесно от колкото с разума.

Дерзайте.

И за напред повече и по-интересни постинги.


Благодаря Ви!
Проблемът на някои историци е, че са се вкопчили в догмите и се страхуват да правят проверки и да търсят нови данни.
Факт е, че Олим е име обяснимо на български, а не на гърци.
Факт е, че името на Зевс е обяснимо на български,а не на гръцки.
Факт е, че Зевс е наречен пелазгийско божество.

Поздрави!
цитирай
93. rilski - Чадуик е принуден да признае, че ...
17.05.2011 13:30
Чадуик е принуден да признае, че имената на Атина, Микена и т.н. принадлежат на предгръцки народ

- И сега в някои части на България, и по-точно в граовско ( около Перник ) се употребява думата МИКЕ , в превод МИЛИЧЪК. Значи Микена всъщност е Милкана.
цитирай
94. sparotok - значение
17.05.2011 13:33
rilski написа:
Чадуик е принуден да признае, че имената на Атина, Микена и т.н. принадлежат на предгръцки народ

- И сега в някои части на България, и по-точно в граовско ( около Перник ) се употребява думата МИКЕ , в превод МИЛИЧЪК. Значи Микена всъщност е Милкана.



Микена ( Мукана) е построена на връх, високо място. Мисля, че това е дало и името й. МУКАНА съотвества на санскритската дума МУКА - МУЦУНА...защото връха прилича на муцуна...но може и да греша...
цитирай
95. sparotok - думи
17.05.2011 14:25
анонимен написа:
ЗЕУС ЗЕВС - Е КАК ДА НЕ ЗНАЧЕЛО НА ГРЪЦКИ...ТА ТОВА СИ ЗНАЧИ 1000 ПРОЦЕНТА ЕДНО КЪМ ЕДНО ТОЧНО НА ГРЪЦКИЯТ ЕЗИК ''БОГ---------Е ЩО ВИЕ НЕ КАЗВАТЕ ЗЕВС ИЛИ ТЕОС ИЛИ ДИОС..А ИМЕННО ГЪРЦИТЕ ГО КАЗВАТ??????
МНОГО СЕ НАТЯГАШ АМА СИ СМЕШЕН...
ЗАЩО ИМЕННО ГЪРЦИТЕ, ДНЕШНИТЕ ЛАТИНО-РОМАНСКИ ГОВОРЕЩИ НАРОДИ И ИНДУСИТЕ САМО ПОЛЗВАТ ТОВА --''ТЕА ТЕО ТЕОС ДИУС ДЕУС..ДИВАНАГИ пти индусите...???? а не вие българите?
и ТОВА ЗЕУС-ЗЕВС Е САМО АТИНСКОТО-АТИЧЕСКО И ИОНИИСКОТО(КОИТО СА АПОИКИА-ЕМПОРИА НА АТИКА-АТИНА В МАЛА АЗИА..ИОНИА ДОДЕКАПОЛИСА=12ТЕ ИОННИСКИ ГРАДА СЪЮЗ--СМИРНА -НАИ-ГОЛЕМ И ИЗВЕСТЕН)...ИЗГОВРЯНЕ НА ДИАС-ТЕОС ДЕВАС....ЗАПОМНИ ПАВЕЛЕ..УВАЖАВАМ ВИ КАТО ХОРА,,,АМА СТИГА С ТВОИТЕ ПРОСТОТИИ БЪЛГАРИНО
САМО РОМАСНКО-ГОВОРЕЩИТЕ,ГЪРЦИТЕ И ИНДУСИТЕ ИМАТ ТАЗИ ДУМА!!!!!ВИЕ НА ПРИЕМЕР Я НЯМАТЕ,КАКТО И ГЕРМАНСКИТЕ-СКАНДИНАВСКИ НАРОДИ И СКЛАВЯНИТЕ,И КЕЛТИТЕ!
Мисля че съм краино коректен Спароток, сега.
ОЧАКВАМ ДА МИ ОТГОВОРИШ В БЛОГА ТИ И ДА ВИДИМ КОИ Е ПРАВИЯ СЕГА!


Това, че една дума присъства в даден език не означава, че тя принадлежи на този език. Вие може да имате Теос, но нямате обясенние за него, Олимп може да е в Гърция, но нямате обяснение за името.

Зиус, Диус, Бага, Багайос са само различни имена на едно и също божество на светлината.

В българския има дума Див, Дев, Деф - в песни и легенди, Див огън означава божествен огън, прави се с триене на две дървета.

Див -божество се среща и в думата само-дива ( има и Сама Зис), в дева -чиста, в дивя се...

Бог си я ползваме все още, нали си чувал за Зевс Багайос...

Аз също уважавам гърците, смятам, че е важно да сме добри съседи поддържащи приятелски отношения, но това не е причина да премълчавам истината. Дай моля те, значението на Зевс, Теос и Олимп на гръцки. Значението ме интересува, не присъствието, надявам се да ме разбираш.

С уважение!
цитирай
96. zaw12929 - Благодарност и още много вълнения:
17.05.2011 15:43
Щом "готови да отстояваме ревностно наученото и проявяваме недоверие към всеки опит за оборване на старите ни “знания”. Нещо наложено веднъж в мислите ни е трудно да бъде променено."
то най подходящо е да научаваме нещата от Вас!
цитирай
97. get - - Не смятах да се намесвам ... но предвид учтивият Ви тон ... !
17.05.2011 17:12
sparotok написа:
анонимен написа:
ЗЕУС ЗЕВС - Е КАК ДА НЕ ЗНАЧЕЛО НА ГРЪЦКИ...ТА ТОВА СИ ЗНАЧИ 1000 ПРОЦЕНТА ЕДНО КЪМ ЕДНО ТОЧНО НА ГРЪЦКИЯТ ЕЗИК ''БОГ---------Е ЩО ВИЕ НЕ КАЗВАТЕ ЗЕВС ИЛИ ТЕОС ИЛИ ДИОС..А ИМЕННО ГЪРЦИТЕ ГО КАЗВАТ??????
МНОГО СЕ НАТЯГАШ АМА СИ СМЕШЕН...
ЗАЩО ИМЕННО ГЪРЦИТЕ, ДНЕШНИТЕ ЛАТИНО-РОМАНСКИ ГОВОРЕЩИ НАРОДИ И ИНДУСИТЕ САМО ПОЛЗВАТ ТОВА --''ТЕА ТЕО ТЕОС ДИУС ДЕУС..ДИВАНАГИ пти индусите...???? а не вие българите?
и ТОВА ЗЕУС-ЗЕВС Е САМО АТИНСКОТО-АТИЧЕСКО И ИОНИИСКОТО(КОИТО СА АПОИКИА-ЕМПОРИА НА АТИКА-АТИНА В МАЛА АЗИА..ИОНИА ДОДЕКАПОЛИСА=12ТЕ ИОННИСКИ ГРАДА СЪЮЗ--СМИРНА -НАИ-ГОЛЕМ И ИЗВЕСТЕН)...ИЗГОВРЯНЕ НА ДИАС-ТЕОС ДЕВАС....ЗАПОМНИ ПАВЕЛЕ..УВАЖАВАМ ВИ КАТО ХОРА,,,АМА СТИГА С ТВОИТЕ ПРОСТОТИИ БЪЛГАРИНО
САМО РОМАСНКО-ГОВОРЕЩИТЕ,ГЪРЦИТЕ И ИНДУСИТЕ ИМАТ ТАЗИ ДУМА!!!!!ВИЕ НА ПРИЕМЕР Я НЯМАТЕ,КАКТО И ГЕРМАНСКИТЕ-СКАНДИНАВСКИ НАРОДИ И СКЛАВЯНИТЕ,И КЕЛТИТЕ!
Мисля че съм краино коректен Спароток, сега.
ОЧАКВАМ ДА МИ ОТГОВОРИШ В БЛОГА ТИ И ДА ВИДИМ КОИ Е ПРАВИЯ СЕГА!

sparotok -


- Тъй като сте коректен ... Сега !!
- Все още имаме собствено име Дивна !
- "Див" на български има значението и божествен ... от там Дивен, чуден, странен с "неземни"-нечовешки качества !!
- За да разберете трансформациите, през които са минали европейските езици в Егея и на балканите, следва да се зачетете в историята поне от 14 в. до 6-ти векове преди Христа.
- Появата на империиите Египет и Асиро-Вавилон. Персийска инвазия в региона. Налагане на нова езикова норма ! - първо акадския-арамейски език. След това димотики и койне, които на практика стават "лингва франка" за посоченият по-горе географски ареал.
- Когато разгледате всички тези важни и интересни въпроси през призмата на това - Ще ви стане ясно, през какви трансформации са преминали, местният език и население ? - Ще ви стане ясно Как са/сме "появили", гърците ... българите и ... евреите !! :))
(За разлика от Вас аз мисля, че на времето цялото население Е БИЛО/единтично ... с близък етносен произход !! ... и език)
- Накратко с появата на империите се осъществява, любимото - Divide et impera - Разделяй и владей.
- Хехе, поради това имаме и толкова общи черти и ... насадена омраза едни към други !!

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
98. vbu - Зевс
17.05.2011 19:58
sparotok написа:

3. Хетското, санскритското, люитското и т.н. име на бог Зевс има значение светлина, има ли Зевс смисъл на гръцки??


Зевс на гръцки означава свързващ - съюзяващ - съединяващ, от "зевкси" - свързване обединяване... Поразровете се малко.
цитирай
99. sparotok - всички
17.05.2011 21:17
анонимен написа:
Това зависи САМО от отделните българи. Всеки сам може да бъде честен, почтен и силен. Водачите и държавата нямат нищо общо с това. После щ еоправм и държавата. Постинга е железен! Както винаги.


Да, така е, промяната започва на ниво личност и достига до ниво държава!

Поздрави!
цитирай
100. sparotok - етимология
17.05.2011 21:22
vbu написа:
sparotok написа:

3. Хетското, санскритското, люитското и т.н. име на бог Зевс има значение светлина, има ли Зевс смисъл на гръцки??


Зевс на гръцки означава свързващ - съюзяващ - съединяващ, от "зевкси" - свързване обединяване... Поразровете се малко.


Имам няколко професионални старогърцки речника, този на Мюлер и този на Фриск. Там пише, че значението на теонима Зевс е сияние, лъчение, светлина ( F.Muler, Grieksch Woordenboek, p. 340).

Бихте ли ми препоръчали някаква друга литература където мога да прочета, че някой езиковед е свързал името на Зевс с друга дума?

Чакам с нетърпение!
цитирай
101. sparotok - благодаря
17.05.2011 21:24
zaw12929 написа:
Щом "готови да отстояваме ревностно наученото и проявяваме недоверие към всеки опит за оборване на старите ни “знания”. Нещо наложено веднъж в мислите ни е трудно да бъде променено."
то най подходящо е да научаваме нещата от Вас!


Благодаря за доверието, но няма да се разсърдя и на проверка на казаното от мен.

Поздрави!
цитирай
102. d3bep - 3. Хетското, санскритското, ...
17.05.2011 21:37
vbu написа:
sparotok написа:

3. Хетското, санскритското, люитското и т.н. име на бог Зевс има значение светлина, има ли Зевс смисъл на гръцки??


Зевс на гръцки означава свързващ - съюзяващ - съединяващ, от "зевкси" - свързване обединяване... Поразровете се малко.

Па подходящо му е, казвам аз... Той точно така е изпосъюзил всекакви богове, немащи нищо общо с гърция - аполони, артемиди, дионисии, атини, херакли, йота, миноси и какво ли още не...

Половината ги е изпосъюзил опатквайки по някоя млада булка зад гърба на "пазителката на домашното огнище" Хера, името на кояот кой знае защо не значи нещо особено на гръцки, но пък има жезъл с лотосов цвят отгоре... Също кат една ,дет в Египет я викат "Господарката(или дамата) на Дома"... ма стига съм бръщолевил за тоз Египет...

Другите ги е изпородил ЗевКса лично, де що намерил, от главата, от краката

Ако това имате предвид под "съюзяващ"... Налице е...
Даже си е... доста широк съюз...
цитирай
103. sparotok - Микена
17.05.2011 21:45
анонимен написа:
sparotok написа:
rilski написа:
Чадуик е принуден да признае, че имената на Атина, Микена и т.н. принадлежат на предгръцки народ

- И сега в някои части на България, и по-точно в граовско ( около Перник ) се употребява думата МИКЕ , в превод МИЛИЧЪК. Значи Микена всъщност е Милкана.



Микена ( Мукана) е построена на връх, високо място. Мисля, че това е дало и името й. МУКАНА съотвества на санскритската дума МУКА - МУЦУНА...защото връха прилича на муцуна...но може и да греша...


И двамата грешите - Микинес произлиза от старогръцкото "микис" - ножница, като на това място Персей загубил ножницата на меча си. А пък това Мукана - муцуна - голям смях! Откъде накъде четеш гръцкото Y като у? Чете се И!


Днес Y може да се чете като И, но в древността е било Ю...май аз трябва да се смея...то има и друго гръцко тълкуване на Микена- идвало от мюкeс -гъба:))))
Попрочети повече преди да се смееш:)))
цитирай
104. sparotok - много хитро
17.05.2011 22:08
анонимен написа:
sparotok написа:
vbu написа:
sparotok написа:

3. Хетското, санскритското, люитското и т.н. име на бог Зевс има значение светлина, има ли Зевс смисъл на гръцки??


Зевс на гръцки означава свързващ - съюзяващ - съединяващ, от "зевкси" - свързване обединяване... Поразровете се малко.


Имам няколко професионални старогърцки речника, този на Мюлер и този на Фриск. Там пише, че значението на теонима Зевс е сияние, лъчение, светлина ( F.Muler, Grieksch Woordenboek, p. 340).

Бихте ли ми препоръчали някаква друга литература където мога да прочета, че някой езиковед е свързал името на Зевс с друга дума?

Чакам с нетърпение!


Разбира се, че означава сияние светлина - нали е гръмовержец! Но това не отрича и казаното от мен - за древните гърци Зевс е божеството което е толкова бог толкова и човек или поне с толкова чисто човешки слабости. Едва ли това има аналог в друга религия. Зевс е свързвал олицетворявал божественото и човешкото, светлината и мрака, любовта и смъртта. Зевс патир (Зевс баща или отец) е на латински Diespiter - Juppiter и Dyaus Pita в древна Индия.
Не е ли малко безсмислено да се търси етимологията на думата "бог", етимологията на нещо неопределено, безначално и безкрайно, неродено и неумиращо и затова непонятно за човешкия разум?
Колкото за друга литература - препоръчвам точно обратното, стига с тези речници, познанието не се измерва с килограмите речници които сме прочели - животът понякога е по-добър учител от университета.


Много хитро, но няма да мине. Един път ме съветвате да се разровя в речниците, после като видяхте, че сведенията не ви оттърват ме съветвате да се уча от живота. То не, че е различно де, аз помня поговорката - Timeo Danaos et dona ferentes!

Факт е, че за първи път Зевс е споменат като Пеласгийски бог “Илиада” XVI-233.
Факт е, че пелазгите не са гърци.
Факт е, че Олимп няма обяснение на гръцки.

Нека си запазим уважението!
цитирай
105. get - - Ами да погледнем какво казват археолозите по случая ?
17.05.2011 22:14
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
rilski написа:
Чадуик е принуден да признае, че имената на Атина, Микена и т.н. принадлежат на предгръцки народ

... Значи Микена всъщност е Милкана.


Микена ( Мукана) е построена на връх, високо място. Мисля, че това е дало и името й. МУКАНА съотвества на санскритската дума МУКА - МУЦУНА...защото връха прилича на муцуна...но може и да греша...


И двамата грешите - Микинес произлиза от старогръцкото "микис" - ножница, ...


Днес Y може да се чете като И, но в древността е било Ю...май аз трябва да се смея...то има и друго гръцко тълкуване на Микена- идвало от мюкeс -гъба:))))
Попрочети повече преди да се смееш:)))


- Знаем че, сериозни знаци за родствеността на едно население това са предметите от бита - керамиката !!
- Да погледнем "гръцката" от неолита до Микенска Елада. Същата я приподнават за "минийска" едно предгръцко племе !! Тя се датира от 2 200 - 1 500г.г. !(John L. Caskey),който извършва разкопки в разл. места на Гърция (например, в Лерне) заявява, че тя се явява потвърждение за непрекъсната връзка и родственост на културите от Неолита до т.нар. Микенска култура !! ... скледва да отбележа - не бъркайте микенска с минойска култури !!
- Какво се оказва - няма хиатуси, в историята и култури на Елада, както се твърди в популярните описания на историята на Гърция.
- Няма разлика м/у населението от 2 500-а г. пр.Хр. до 1 200 г., тоест когато се датира Микенската култура !!
- Дайте да не бъркаме "елинизирането" на Атика с по-старата Микенска култура !

- С уважение !

от Гет "ктист"

П.П. "Анонимни" гръцки приятелю ако продължавате да упорствате и-и-и ... отказвате да се съобразите с това, което съм написал по-горе - Ще трябва да ви кажа още доста неща ... но да не ви "скандализирам" !! :)) - Толкоз за сега !
цитирай
106. sparotok - Y
17.05.2011 22:15
анонимен написа:
Сам си противоречиш - защо тогава не написа МЮкана? И много добре знам какво значи "микитас" на гръцки, тъй, че ти препоръчвам да прочетеш някой учебник по гръцки. И някой по латински. И иди се поразходи до Микинес да видиш на какво прилича върха - а не връха.


Мюкена е гръцкото предаване на пеласгийския топоним Мукана. Бил съм в Микена точно преди 2 седмици, върха не прилича на гъба...
цитирай
107. sparotok - латински
17.05.2011 22:18
анонимен написа:
Timeo Danaos et dona ferentes!

Това пък какво е? Нещо на старотракийски?


Нали ме призовахте да чета латински, а и да се уча от живота. Аз наистина се уча от живота и от мъдростта на древните. Timeo Danaos et dona ferentes! - означава - Страхувам се от данайците дори и когато носят подаръци.
цитирай
108. sparotok - !
17.05.2011 22:56
анонимен написа:
Pas mi Ellin varvaros.
Това ще ми преведеш ли?
А хълмът на Микинес ми прилича на Небет тепе, родното ми място, нито на муцуна, нито на гъба (въпреки, че в древността е имало доста и са прикривали един извор).
Както по вашата логика разни народи народи са дошли в тракийските земи и са приели културата им, като са оставили името си - славяни, българи, защо по тази логика да не са дошли и народи - дорийци йонийци - по територията на днешна Гърция и са възприели и те древната култура? И по-късно са я доразвили в това на което се възхищава днес цял свят - древногръцката цивилизация. Не е толкова важно какво си заварил, а какво си направил с него и какво си оставил.


Тук сме на едно мнение, гърците възприемат и доразвиват успешно културата на пелазгите, това не може да се отрече.

Съгласен съм, че е важно и какво си направил със завареното, аз лично не вярвам в ролята на дорийците като унищожители. Пеласгите се умаломощават едни други с войни, гърците просто заемат освободеното място.

Лошото е това, че след това забравят хората, от които са взели толкова много...каква е причината не знам...

Мисля, че за да сме добри съседи и добри приятели трябва да си изясним всички неизясени въпроси относно миналото ни. Диалогът е винаги по-добър от взаимните нападки.
цитирай
109. get - - Хм, наследник на гръцките политемигранти ли си ??!
17.05.2011 23:01
анонимен написа:
Pas mi Ellin varvaros.
Това ще ми преведеш ли?
А хълмът на Микинес ми прилича на Небет тепе, родното ми място, нито на муцуна, нито на гъба (въпреки, че в древността е имало доста и са прикривали един извор).
Както по вашата логика разни народи народи са дошли в тракийските земи и са приели културата им, като са оставили името си - славяни, българи, защо по тази логика да не са дошли и народи - дорийци йонийци - по територията на днешна Гърция и са възприели и те древната култура? И по-късно са я доразвили в това на което се възхищава днес цял свят - древногръцката цивилизация. Не е толкова важно какво си заварил, а какво си направил с него и какво си оставил.

- Щом познаваш Пловдив от тях ще да си ?!

- Ма вашето твърдение е от вида кокошката, тоест Гърция е преди яйцето(всичките "придошли" в Гърция народи) - Предупреждавам ! - с този модел на мислене си поставяте логически капан !!
- Не ме карайте да започна да вадя думите от пред "елинският" период ... примерно, като Пергам и pyrgos ?? и-и-и едни твърдения на лингвисти, че те не са от гръцки а от предгръцки субстрат - Пък от и на български са преводими и разбираеми !!(имам още "джокери" в ръкава ... предупреждавам) ! :))

- Така че препоръчвам - вземете да възприемете становището, което съм отбелязал в поста си под №97 ?! :)

от Гет "ктист"
цитирай
110. sparotok - !
17.05.2011 23:34
анонимен написа:
"Лошото е това, че след това забравят хората, от които са взели толкова много...каква е причината не знам..."
Както и нашествениците с траките, но те сами са си виновни - като внасят гръцката и византийска култура по земите си. Както казваш празните места се заемат винаги.
Така и не ми преведе Pas mi Ellin varvaros.
И знам какво означава Timeo Danaos et dona ferentes! - Фову тус данаус ке дора феронтас!


Предполагах, че знаеш какво означава латинската поговорка, а сещаш ли се защо е възникнала. Защо силен народ като римляните ще се страхува от гърците?

Не всяка битка се води с меч, това са го знаели в древността, знаели са и кой е в състояние да се внедри в едно общество и да го завладее отвътре. Достатъчно е владетелят да се хване в мрежата, народът е лесен... ето от това е дошъл страха!
Каква вина може да има народа, че царят се е оставил да го впрегнат в чужда каруца?
цитирай
111. dolsineq - "Лошото е това, че след това ...
17.05.2011 23:45
sparotok написа:
анонимен написа:
"Лошото е това, че след това забравят хората, от които са взели толкова много...каква е причината не знам..."
Както и нашествениците с траките, но те сами са си виновни - като внасят гръцката и византийска култура по земите си. Както казваш празните места се заемат винаги.
Така и не ми преведе Pas mi Ellin varvaros.
И знам какво означава Timeo Danaos et dona ferentes! - Фову тус данаус ке дора феронтас!


Предполагах, че знаеш какво означава латинската поговорка, а сещаш ли се защо е възникнала. Защо силен народ като римляните ще се страхува от гърците?

Не всяка битка се води с меч, това са го знаели в древността, знаели са и кой е в състояние да се внедри в едно общество и да го завладее отвътре. Достатъчно е владетелят да се хване в мрежата, народът е лесен... ето от това е дошъл страха!
Каква вина може да има народа, че царят се е оставил да го впрегнат в чужда каруца?

.....................................
Абсолютна никаква. Най-много 500 г да е под османско нашествие...
цитирай
112. sparotok - ?
17.05.2011 23:51
анонимен написа:
"Хм, наследник на гръцките политемигранти ли си ??! - Щом познаваш Пловдив от тях ще да си ?!"

Само фактът, че произходът или националността ми както и на когото и да е било от коментиращите тук може да ти повлияе относно истинността или пристрастието на изказаните мнения говори много за теб. Така че препоръчвам и аз - хмъканията в хоремака а не тук в блога! И понаучи правописа. И на никого не препоръчвам да възприеме моето становище - тук се води диалог и в спора се ражда истината. И единственият тук с когото си струва да се поспори е sparotok - поне има някаква система в познанията си, а не като повечето тук чели - недочели и учели - недоучели. Полузнанието е по-лошо от незнанието.

*****
sparotok, въпреки, че съм регистриран - vbu - се явявам като анонимен, защо?



Не зная защо излизаш като анонимен? Отправи този въпрос към администраторите, аз не мога да направя нищо.

До утре!
цитирай
113. algara - Матура
18.05.2011 00:28
Спаро, знам, че не ще да възразиш, ако ползвам твоя форум, за да поздравя умните и начетени деца на България!

Поздравявам всички съидейници и всички зрелостници, които знаят защо са ходили на училище (Във вас ни е надеждата, деца!) със стихове на Атанас Далчев, оплют и низвергнат днес:
Към Родината

Не съм те никога избирал на земята.
Родих се просто в теб на юнски ден във зноя.
Аз те обичам не защото си богата,
а само за това, че си родина моя.

И българин съм не заради твойта слава
и твойте подвизи и твойта бранна сила,
а зарад туй, че съм безсилен да забравя
за ослепелите бойци на Самуила.

Да търсим, който ще, във теб сполука бърза
и почести и власт със страст една и съща,
страданието мен по-силно с теб ме свързва
и нашата любов в една съдба превръща.

1965 г.

Поздрави!
цитирай
114. get - - За "Хм,кането" извинете !?!
18.05.2011 09:23
анонимен написа:
"Хм, наследник на гръцките политемигранти ли си ??! - Щом познаваш Пловдив от тях ще да си ?!"

Само фактът, че произходът или националността ми както и на когото и да е било от коментиращите тук може да ти повлияе относно истинността или пристрастието на изказаните мнения говори много за теб. Така че препоръчвам и аз - хмъканията в хоремака а не тук в блога! И понаучи правописа. И на никого не препоръчвам да възприеме моето становище - тук се води диалог и в спора се ражда истината. И единственият тук с когото си струва да се поспори е sparotok - поне има някаква система в познанията си, а не като повечето тук чели - недочели и учели - недоучели. Полузнанието е по-лошо от незнанието.

*****
sparotok, въпреки, че съм регистриран - vbu - се явявам като анонимен, защо?



- Щом, ще се занимаваме с правопис (?):
а/ хоремаК - се изписва с "Г";
б/ уч"И"л ... не е с "Е" !!
- Като ми говорите за обективност и безпристрастност ... та се връщам назад в спомените си и едни мои разговори с бай Ставраки (и той политемигрант-партизанин). Та този същият, както ми рецитираше за единството и братството между нас "пролетариите", за решенията на Коминтерна - кога станеше въпрос за Македония и Беломорска тракия, знаете ли какъв върл националист и гръцки шовинист ставаше !?
- Така че, моля не на мен тези ... за обективност и безпристрастност !!
- Съжалявам за тона си, но ако сте същият, който хулиганстваше анонимен преди време под различни имена - едно такова едно поведение не ви прави чест !!

- С уважение !

от Гет "ктист" - ктист в смисъл "чист" не зидарин, както си го превеждате(?) ? ... така е изписването на "чист" според Херодот ! :))
цитирай
115. nikikm - Какви са Боговете?
18.05.2011 16:24
Омир пише"Зевсе Додонски,Царю Пеласгийски!" Херодот казва:"това прорицалище Додона,е най-древното в Елада и в това време е било единственото".. и .."а,имената на Боговете,от пеласгите ги взели елините"..и .."тогава,когато Елада все още се е именувала Пеласгия".. Страбон пък пише,че гърците приемали радушно чужди култове и Богове.
цитирай
116. bgwest - Гръцки политемигранти родени на ...
18.05.2011 20:17
Гръцки политемигранти родени на небеттепе няма.
Там са други.От време оно.Тяхното мнение е доста интересно за мен....
.....Дискусията става супер,когато,се спазва добрия тон....без разни –филии и –фобии.
цитирай
117. sparotok - имена
18.05.2011 23:07
анонимен написа:
На времето, близо до гр.София се е намирало село Мусагеница. Вече е столичен квартал "Мусагеница". Името произлиза от "Мусаген". Кои са "Мусаген" и "Мусагет".
Мусаген - родоначалник/баща на музите , т. е. Зевс.
Мусагет- прякор на бог Аполон син на Зевс, предводител, покровител на музите. На "дървените" Шопи, поклон, за техния безподобен консерватизъм. Не е шега да запазиш името "Мусагеница" през вековете.


Повярвай ми, запазили сме огромно количество топоними и хидроними, списъка е огромен!
цитирай
118. vostroto - Спароток, здравей!
19.05.2011 13:17
Разбира се, че нищо не трябва да се приема за дадено. Трябва да се приемат фактите, а не нагласената, удобно някому история!
Вярвам в това , че нашите деди са били благородни, и че имаме сили да върнем позициите си! Трябва ни повече вяра в собствените ни възможности! Ти я носиш!:)
Благодаря ти!:)

цитирай
119. flyco - +
19.05.2011 14:36
+
цитирай
120. sparotok - топоними
19.05.2011 15:52
анонимен написа:
Ако,имате време и възможности,направете постинг с тези топоними и хидроними.Предварително благодаря!


Има няколко постинга за топоними и хидроними, вижте в архива на блога.
цитирай
121. sparotok - !
19.05.2011 15:54
vostroto написа:
Разбира се, че нищо не трябва да се приема за дадено. Трябва да се приемат фактите, а не нагласената, удобно някому история!
Вярвам в това , че нашите деди са били благородни, и че имаме сили да върнем позициите си! Трябва ни повече вяра в собствените ни възможности! Ти я носиш!:)
Благодаря ти!:)

Благодаря ти и аз приятелю! Имаме ли вяра ще имаме и бъдеще!


цитирай
122. sparotok - :)
19.05.2011 16:30
flyco написа:
+

:)
цитирай
123. sparotok - ХЕРА
19.05.2011 16:56
анонимен написа:

ЕГАТИ УБИДАТА!!!!!!!!!!!! МОЛЯ ТЕ ОТ СЪРЦЕ СПАРОТОМАЛАКА НЕ СЕ САМОУБИВАЙ, НУЖЕН НИ СИ ЗА ДА НИ ЗАБАВЛЯВАШ!!!!!!!!!

Господине, ще Ви напомня,че в научните среди Вие се славите като абсолютно вятърничав и несериозен човек, преследващ някакви собствени хрумвания,които не почиват на научна основа.


Забавлението ще започне когато представя статията на проф.д-р Леонид Гиндин за произхода на теонима Хера...Нека да подскажа...няма смисъл на гръцки...:)
цитирай
124. sparotok - !
19.05.2011 17:16
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:

ЕГАТИ УБИДАТА!!!!!!!!!!!! МОЛЯ ТЕ ОТ СЪРЦЕ СПАРОТОМАЛАКА НЕ СЕ САМОУБИВАЙ, НУЖЕН НИ СИ ЗА ДА НИ ЗАБАВЛЯВАШ!!!!!!!!!

Господине, ще Ви напомня,че в научните среди Вие се славите като абсолютно вятърничав и несериозен човек, преследващ някакви собствени хрумвания,които не почиват на научна основа.


Забавлението ще започне когато представя статията на проф.д-р Леонид Гиндин за произхода на теонима Хера...Нека да подскажа...няма смисъл на гръцки...:)


Аз точно това си вярвам!!!!! Хера е български бог дошъл от Азиатските степи!!!
Не си ли съгласен?
Твой познат ми кажа че си инвалид и не можеш да се движиш, така че найстина те съжалявам!!



Трогнат съм! Да ти напомня, че генетичните изследвания показват, че българите са потомци на европейци, а гърците на африканци.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506

Това са фактите, когато гените говорят...самозабравилите се трябва да мълчат!
цитирай
125. sparotok - :))
19.05.2011 17:25
анонимен написа:
A сериозно ти говория, за да се чустваш щастлив ще си призная че 12-те богове на Олимп са Българи!!!


Кажи ми нещо, което не знам:))
цитирай
126. get - - Нещастен спамаджия ... по всяка вероятност българин по произход - Спри се !!
19.05.2011 17:50
анонимен написа:
A сериозно ти говория, за да се чустваш щастлив ще си призная че 12-те богове на Олимп са Българи!!!


- Дванадесетте богове - Вие ги "нароихте" на Олимп(ако сте "елин"ин), след като предците ви са дошли в Европа-та !!!
- Преди това, са били значително по-малко !!
- Вземи се заинтересувай относно частицата GAR каква е по произход и какво и е значението - тогава ще ти стане ясно, на Хера-Гера от какъв езиков произход е името й !! ... ще ви просветне и каква е "националноста" й ... шовинисте сбъркан !
- Хера-Гера-Веста още и Веща е един от символите на Богинята майка, във формата и на жена домакиня(това е част от характеристиката на този и "ипостаз" ... проява) !! - вземете го прочетете ... знаете ли какви пространни изследвания има по този въпрос ? - но явно от дребни заяждания и спамене - нямате време за нищо друго !!

от Гет "ктист"
цитирай
127. dolsineq - Мъдростта на О. Хайям
19.05.2011 18:09

"Дошли сме – откъде? И накъде вървим?
Чий разум ни държи? – За нас недостижим.
Безброй души кристални под обръча на свода
изгарят в пепел, в прах, а где се вие дим?" ... :)
цитирай
128. nikikm - Браво!
19.05.2011 18:53
130. sparotok - :))
17:25
анонимен написа:
A сериозно ти говория, за да се чустваш щастлив ще си призная че 12-те богове на Олимп са Българи!!!


Кажи ми нещо, което не знам:))

БРАВО СПАРОТОК!






цитирай
129. lado - Павле, направо се чувствам у дома ...
19.05.2011 19:27
Павле, направо се чувствам у дома при теб!
"Спаро, знам, че не ще да възразиш, ако ползвам твоя форум, за да поздравя умните и начетени деца на България!

Поздравявам всички съидейници и всички зрелостници, които знаят защо са ходили на училище (Във вас ни е надеждата, деца!) със стихове на Атанас Далчев, оплют и низвергнат днес.
Брат му, Любомир Далчев - скулптор....също Един от най-големите ни.
цитирай
130. shtaparov - Потвърждение
19.05.2011 19:38
Поредно потвърждение,че Зевс е бил Тракийски /Бригийски,Блъгийски/ бог много преди да стане гръцки,ни дава "Ангеловият анализ". За случая той ползва едно от средноазиатските и ирански имена на конния бог Мадара,наричан още Сиявуш или Зйевус /виж http://www.protobulgarians.com/PODSTRANITSA%20NA%20DR%20ZHIVKO%20VOYNIKOV/%D0%9C%D0%90%D0%94%D0%90%D0%A0%D0%A1%D0%9A%D0%98%20%D0%9A%D0%9E%D0%9D%D0%9D%D0%98%D0%9A%20-%20%D0%A1%D0%99%D0%AF%D0%92%D0%A3%D0%A8.htm/. Тълкуванието на тези имена е следното:

1.Сйявуш /Сиявуш/= Зийевус /Зьевус,Зьевс/.
2.Зйевус= Зьевс /Зевс/,Зйезуш/Зйези,Зиези/,което пък сначи Зивези или Сибези/Сабази,Сабазий/.

Именно от този конен бог произлизат Българите,съгласно древната ни езическа митология. Той е бил конен и планински бог при Траките /една от еманациите на Слънчевия бог/,а при гърците явно е претърпял трансформация,превръщайки се в дворцов небесен бог. Разликите между двамата в крайна сметка не са толкова големи,аналогиите са много повече и позволяват да твърдим,че гръцкият бог е произлязъл от Тракийския,понеже гърците се появяват на Балканите ок.1100-1000 г.пр.Хр.,а Траките-поне 7000 години преди тях.
цитирай
131. get - - Ако, мога да продължа комнетара Ви (?!) ... но вече не само от позициите на семантика и етимология ...
19.05.2011 21:23
shtaparov написа:
Поредно потвърждение,че Зевс е бил Тракийски /Бригийски,Блъгийски/ бог много преди да стане гръцки,ни дава "Ангеловият анализ". За случая той ползва едно от средноазиатските и ирански имена на конния бог Мадара,наричан още Сиявуш или Зйевус /виж http://www.protobulgarians.com/PODSTRANITSA%20NA%20DR%20ZHIVKO%20VOYNIKOV/%D0%9C%D0%90%D0%94%D0%90%D0%A0%D0%A1%D0%9A%D0%98%20%D0%9A%D0%9E%D0%9D%D0%9D%D0%98%D0%9A%20-%20%D0%A1%D0%99%D0%AF%D0%92%D0%A3%D0%A8.htm/. Тълкуванието на тези имена е следното:

1.Сйявуш /Сиявуш/= Зийевус /Зьевус,Зьевс/.
2.Зйевус= Зьевс /Зевс/,Зйезуш/Зйези,Зиези/,което пък сначи Зивези или Сибези/Сабази,Сабазий/.

Именно от този конен бог произлизат Българите,съгласно древната ни езическа митология. Той е бил конен и планински бог при Траките /една от еманациите на Слънчевия бог/,а при гърците явно е претърпял трансформация,превръщайки се в дворцов небесен бог. Разликите между двамата в крайна сметка не са толкова големи,аналогиите са много повече и позволяват да твърдим,че гръцкият бог е произлязъл от Тракийския,понеже гърците се появяват на Балканите ок.1100-1000 г.пр.Хр.,а Траките-поне 7000 години преди тях.


..., а и философия и религиознание !!
- Себ(ес) също и Менес, Се(а)бой-Сабой, Зеус ... по-точното е Себус-Зебус, което пък ни отвежда към близкоизточното(Мала азия, Сирия и т.н) Зебул и един бог със старо име Бел-Бял ... по-късно профанизирано и сатанизирано в Баал Зебул, от там й мистично-християнското, средновековно Велзевул (!!) ... прието от старозаветниците !!
- Като казах филисофия и религиознание - това е й, първоначалният смисъл и съдържание на Бог, който се САМОПОРАЖДА ... себереализира !! - Така че, тази филисофско-религиозна концепция, не може да се приеме че идва от ... а е много, много по-стара, от преди появата на "тези" доктринери ... въобразяващи си че, притежават монопол върху бог, по силата на някакви измислени обстоятелства .
- Още веднъж казвам - тази концепция датира много от преди тях !!

от Гет "ктист"
цитирай
132. d3bep - Tой основният бог не е има ли бог З...
19.05.2011 23:13
Tой основният въпрос даже не е има ли бог Зевс.
Може да се извади, както колегата Спроток правилно е тръгнал, от Хето - тракийската древност.

Що се отнася до единобожието, концепцията е много по стара, отколкото изкарват.
Това, което наричат "многобожие", представлява нещо като нашите светци, култ към определени творчески сили и дори част от науката...
Само че на някой му било по - удобно да заложи на голямата бройка на тея сили, на персонификацията им с разни животни, ида ревне: "Козли, маймуни!!! А ето АЗ измислих ПРАВИЛНАТА РЕЛИГИЯ. Господ ми я даде".
То е многобожие колкото, ако не и по малко, от техните Архангели. без да говорим за идиотии като демони, дяволи и кво ли още не необходимо за да плашат будалите.

Мога да преведа цифра примери че древните гледат на вселената като един бог и ползват много дребни покровители, които са съпоставими с тях, но НЕСЪПОСТАВИМИ С НЕГО...
Но не е и това целта на занятието.

Хубуу.
Остаяме им Зевс на гърците.
Ай сега големия въпрос:
1. Има ли таквоз нещо като гръцка митология, или е крадено?
2. Има ли таквоз нещо като гръцка култура, или е фантасмагория за по -лесно обсебване на повече "варвари"? Има ли общност изобщо в кутурата на Спарта, Атина, Ейон, Аполония. Халикарнас, Гиза.... и прочие или е курдисано че били конгломерат, а навсякъде са просто отражения на местните?
3. Има ли таквоз нещо кат гръцка наука или е яко крадено и са си го приписали, и дори има писмени самопризнания?
4. Съществува ли нещо като единство в гърция? Аде, не на култове, но политическо, икономическо, военно.. Каквото щете?

Как тогава предават и заразяват...?
И, големият въпрос... Ако всичко това го няма, а е доста по - старо от гърция и Гърция е само евтин имитатор, чиито графомани са си приписали чужди заслуги....
Хипотетично, възможно ли е И ГРЪЦКИЯ ЕЗИК ДА Е ПО - СТАР ОТ "ГЪРЦИТЕ"????
Те че си носят някои санскритски думички от прародината, носят си.. Имали са език... Някакъв. Не е египетски определено, по - скоро е цигански ,макар че цигански не говоря..... Ама все пак...
Въпроси за размисъл.....
цитирай
133. sparotok - !
20.05.2011 13:48
lado написа:
Павле, направо се чувствам у дома при теб!
"Спаро, знам, че не ще да възразиш, ако ползвам твоя форум, за да поздравя умните и начетени деца на България!

Поздравявам всички съидейници и всички зрелостници, които знаят защо са ходили на училище (Във вас ни е надеждата, деца!) със стихове на Атанас Далчев, оплют и низвергнат днес.
Брат му, Любомир Далчев - скулптор....също Един от най-големите ни.


Радвам се приятелю!
цитирай
134. enjoy6 - Поздрави и от мен!
20.05.2011 14:28
Хубави празници!:)))
цитирай
135. ili4e - Успех! Давай нататък!
20.05.2011 19:30
Успех! Давай нататък!
цитирай
136. demograph - А Всебогът Тракийски конник?...
20.05.2011 20:42
6000 каменни пластики с различни варианти на Всебог са открити само в България. Той е приемал всякъкви образи. В това число и на Зевс, мисля.
Поздрав за 1 000 000 посещения!
цитирай
137. sparotok - Зевс
20.05.2011 23:58
demograph написа:
6000 каменни пластики с различни варианти на Всебог са открити само в България. Той е приемал всякъкви образи. В това число и на Зевс, мисля.
Поздрав за 1 000 000 посещения!


Благодаря Ви! Не бях очаквал толкова скоро 1 000 000 посещения, дано написаното от мен да е стигнало до тези, които са били готови да го приемат!

Имате право, Тракийския Конник е върховният бог на траките, останалите божества са само негови аспекти.

Поздрави!
цитирай
138. get - - Обожествяване на Конника бог имаме и в Мала азия при ...
21.05.2011 00:05
demograph написа:
6000 каменни пластики с различни варианти на Всебог са открити само в България. Той е приемал всякъкви образи. В това число и на Зевс, мисля.
Поздрав за 1 000 000 посещения!

... фригийци и лидийци. Последните са се наричали себе си "лиду", като старобългарското "люде" богинята "Лето" при тях се е произнасяла Лида, тоест човек от ж.род. :)) ... поради това не искат(?) "да четем" лувийските и най-вече фригийският език и текстове :))) !!

- На колегата дЗвер и др. любопитни, като него, ще препоръчам да "чукнат" в Гуугъла ключовата фраза „correlation between dravidian and Greek languages” - и да се наслаждават на англоезична литература по въпроса !! :))

- С уважение !

от Гет "ктист"

П.П. И от мен поздравления за "милионера" :)) !
цитирай
139. sparotok - закон
21.05.2011 00:38
анонимен написа:
ЯСУУУУУУУУУУ РЕ ВУЛГАРИ..МАЛАКИ ГАМОТА ГУРУНЯ ТУРКОСЛАВИ
DEATH TO ALL VOULGARS IN THE WORLD
DEATH TO GYPSY VULGARS - MALAKI ATSIGANOS


Това е вече прекалено! Надявам се да си запознат с новия закон предвиждащ сурово наказание за хора подбуждащи към дискриминация и расова омраза. Надявам се също да знаеш, че няма такова нещо като анонимност в интернет.

Не си ли съгласен с нещо - възрази, но като културен човек, не е чак толкова трудно.
цитирай
140. sparotok - лидийци
21.05.2011 00:40
get написа:
demograph написа:
6000 каменни пластики с различни варианти на Всебог са открити само в България. Той е приемал всякъкви образи. В това число и на Зевс, мисля.
Поздрав за 1 000 000 посещения!

... фригийци и лидийци. Последните са се наричали себе си "лиду", като старобългарското "люде" богинята "Лето" при тях се е произнасяла Лида, тоест човек от ж.род. :)) ... поради това не искат(?) "да четем" лувийските и най-вече фригийският език и текстове :))) !!

- На колегата дЗвер и др. любопитни, като него, ще препоръчам да "чукнат" в Гуугъла ключовата фраза „correlation between dravidian and Greek languages” - и да се наслаждават на англоезична литература по въпроса !! :))

- С уважение !

от Гет "ктист"

П.П. И от мен поздравления за "милионера" :)) !



Благодаря! Дано да си е струвало труда, дано доста хора да се прозрели истината!
цитирай
141. sparotok - !
21.05.2011 01:22
ili4e написа:
Успех! Давай нататък!


Благодаря ти! Продължавам доброто дело!
цитирай
142. sparotok - !
21.05.2011 01:28
enjoy6 написа:
Хубави празници!:)))


Благодаря ти Мина!
цитирай
143. sparotok - злоба
21.05.2011 01:53
анонимен написа:
КАКТО ТИ ДОПУСКАШ ГАВРА С ГЪРЦИЯ, ТАКА И АЗ ЩЕ ПИША ТАКИВА НЕЩА!!!

ТИ САМ ПРАВИШ ГАВРА И ОБИЖДАШ ВСЕКИ ПЪТ ГЪРЦИЯ И ГЪРЦИТЕ ,КВО СЕ ПРАИШ СЕ НА ДОБРИЧЪК И КУЛТУРЕН!!
АААА САМО ПИШЕШ- -НЕКА ТОВА, НЕКА ДА СМЕ ТАКИВА....А НЕ СПИРАТЕ ДА МРАЗИТЕ И ДА ЗЛОБЕЕТЕ СРЕШУ ГЪРЦИЯ!!!


Никога не съм си позволявал да наричам гърците подчовеци, нито пък съм призовавал към избиване на гърци!

Ти от друга страна постоянно употребяваш обидни епитети за моя народ и казваш - Смърт на българите!

Кой е злобарят, кой сее омраза, кой иска да избива хора?

Не е моя вината, че славата на Гърция е построена на заблуди. Не е моя вината, че истината започна да излиза в момент печален за Гърция.

Обори ме с факти!

1. Зевс е наречен пеласгийски бог.

2. Пелазгите са народ различен от гърците.

3. Зевс е почитан в Хетската Империя в, които живеят траки, а не гърци.

4. Всички имена на Зевс - Зис, Диу, Дива, Дин, Зин са свързани с понятия за светлина, но на гръцки няма обяснение.

Не можеш да наречеш нещо истина понеже някой някога си го е казал. Проверката на фактите решава кое е истина и кое не е, вярването е нещо съвсем друго!
цитирай
144. dolsineq - 1000766 посещения, Павел!. . . :...
21.05.2011 07:54
1000766 посещения, Павел! ... :)
Струва си да се пише, нали? ...:)
цитирай
145. dolsineq - КАКТО ТИ ДОПУСКАШ ГАВРА С ГЪРЦИЯ, ...
21.05.2011 08:20
анонимен написа:
КАКТО ТИ ДОПУСКАШ ГАВРА С ГЪРЦИЯ, ТАКА И АЗ ЩЕ ПИША ТАКИВА НЕЩА!!!

ТИ САМ ПРАВИШ ГАВРА И ОБИЖДАШ ВСЕКИ ПЪТ ГЪРЦИЯ И ГЪРЦИТЕ ,КВО СЕ ПРАИШ СЕ НА ДОБРИЧЪК И КУЛТУРЕН!!
АААА САМО ПИШЕШ- -НЕКА ТОВА, НЕКА ДА СМЕ ТАКИВА....А НЕ СПИРАТЕ ДА МРАЗИТЕ И ДА ЗЛОБЕЕТЕ СРЕШУ ГЪРЦИЯ!!!

......................................................
Къде виждаш в постингите на sparotok злоба и омраза, МЕГАЛУ АЛЕКСАНДРУ? Има достатъчно факти, които подкрепят достоверността на тезата на sparotok. Българите не са натрапници на Балканите! Те са неговите първи заселници и това е вече документиран факт. А Перперикон си е баш доказателството за мястото на траките на полуострова. Да не говорим и за "случайните" съвпадения при езика на траки и днешни българи. Та, от какъв зор да ви мразим? Миналото е достатъчно красноречиво и ясно. Да не гневим боговете, а да им отдадем заслуженото. Те виждат всичко, забавят, но не забравят!
цитирай
146. d3bep - . . . фригийци и лидийци. Последните ...
21.05.2011 09:49
get написа:

... фригийци и лидийци. Последните са се наричали себе си "лиду", като старобългарското "люде" богинята "Лето" при тях се е произнасяла Лида, тоест човек от ж.род. :)) ... поради това не искат(?) "да четем" лувийските и най-вече фригийският език и текстове :))) !!

- На колегата дЗвер и др. любопитни, като него, ще препоръчам да "чукнат" в Гуугъла ключовата фраза „correlation between dravidian and Greek languages” - и да се наслаждават на англоезична литература по въпроса !! :))

- С уважение !

от Гет "ктист"

П.П. И от мен поздравления за "милионера" :)) !


То кво да ги гледам ,аз санскрит не знам, ама работата ясна, и като манталитет, и като религиозни аспекти, и като муцуни даже. Гърците не могат да са африканци, даже догони, либийци и прочие са висша култура за тях. Ква африка ,с тея царства на сенките и евтини гробища... Гърците знаят де са им звездите само доколкото да карат гемията направо. За магията и науката да не говорим, основната математика на гърците е аритметична ,да моат да броят жълтици, която е презряна буквалн ов африка за сметка на геометрията, алгебра ползват само на панаГиря като си купуват овце....

Някаква кръв може и да имат, но културата изобщо не е такава. Езика да не говорим. По вероятна е такава връзка за за еврейската религия.

Що се отнася до хетслкия лувийски, преминал в ликия... Не го четеме. Или поне не добре.
Там битката е много голяма.
И според мен основната причина е, че е монополизиран и отказват да направят връзката с египетските йероглифи.
А тя е очвидна, той е йероглифен и даже поне половината от йероглифите са толкова очевадни, каот крава със слънчев диск на челото, инструменти и огърлици и прочие ,че няма на къде....

Най тъпото в цялата работа е че той според мен е лесно възстановим.
Защото в хетското царство е официален писмен език с център хатуша.
И заедно с него е официален писмен и шумерски клинопис в хетски вариант, който е вече разчетен.
Не знам дали има двуезични паметници, няма да се учудя, но даже без тях поне имената, а оттам и писмената система трябваше вече да е поизлязла...

ПП. Поздрави иот мен за милиона, на милиард вече чакаме да почерпиш :)
цитирай
147. get - - Прозрях я благодарение на теб Спароток за което - Благодаря !!
21.05.2011 09:53
sparotok написа:
get написа:
demograph написа:
6000 каменни пластики с различни варианти на Всебог са открити само в България. Той е приемал всякъкви образи. В това число и на Зевс, мисля.
Поздрав за 1 000 000 посещения!

... фригийци и лидийци. Последните са се наричали себе си "лиду", като старобългарското "люде" богинята "Лето" при тях се е произнасяла Лида, тоест човек от ж.род. :)) ... поради това не искат(?) "да четем" лувийските и най-вече фригийският език и текстове :))) !!

- На колегата дЗвер и др. любопитни, като него, ще препоръчам да "чукнат" в Гуугъла ключовата фраза „correlation between dravidian and Greek languages” - и да се наслаждават на англоезична литература по въпроса !! :))

- С уважение !

от Гет "ктист"

П.П. И от мен поздравления за "милионера" :)) !



Благодаря! Дано да си е струвало труда, дано доста хора да се прозрели истината!


- Разбрах и кой е бил цар-бог Деница, който те са паганизирали и са ни привикнали да зовем Дионис Бромий !! - От там пък и много по-късната, окултно християнска легенда за Деница-Луцифер, който се бил опълчил на Бог.
- Не само са го откраднали но и нормално за всеки един плагиат ... са опорочили първоначалната идея ... та накрая са я и сатанизирали !!

- С уважение !!

от Гет "ктист"
цитирай
148. sparotok - опорочаване
21.05.2011 12:25
get написа:
sparotok написа:
get написа:
demograph написа:
6000 каменни пластики с различни варианти на Всебог са открити само в България. Той е приемал всякъкви образи. В това число и на Зевс, мисля.
Поздрав за 1 000 000 посещения!

... фригийци и лидийци. Последните са се наричали себе си "лиду", като старобългарското "люде" богинята "Лето" при тях се е произнасяла Лида, тоест човек от ж.род. :)) ... поради това не искат(?) "да четем" лувийските и най-вече фригийският език и текстове :))) !!

- На колегата дЗвер и др. любопитни, като него, ще препоръчам да "чукнат" в Гуугъла ключовата фраза „correlation between dravidian and Greek languages” - и да се наслаждават на англоезична литература по въпроса !! :))

- С уважение !

от Гет "ктист"

П.П. И от мен поздравления за "милионера" :)) !



Благодаря! Дано да си е струвало труда, дано доста хора да се прозрели истината!


- Разбрах и кой е бил цар-бог Деница, който те са паганизирали и са ни привикнали да зовем Дионис Бромий !! - От там пък и много по-късната, окултно християнска легенда за Деница-Луцифер, който се бил опълчил на Бог.
- Не само са го откраднали но и нормално за всеки един плагиат ... са опорочили първоначалната идея ... та накрая са я и сатанизирали !!

- С уважение !!

от Гет "ктист"



Приятелю, не само името на Деница е опорочено. Този, който познаваме като демонът Веелзевул е старо трако-пеласгийско божество на слънцето - Бал Сбул.

Балайос е голям, велик господар на фригийски, а бьлия е на старобългарски.
Бален означава принц, цар на фригийски, пак старобългарската болий е най-добър еквивалент.

Сбул, сбур си е тракийска дума със значение - светъл, сияен, тя отговаря на нашана сбелвам - белея, светя.

balaios (large, fast)
balén (a king)

http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/phry.html

zbel- (from an initial *zibel-) ‘shining; a thunderbolt, a lightning’
zburul- ‘light (noun); shining’

http://groznijat.tripod.com/thrac/thrac_5.html

Бал Сбул си означава господар на светлината, или светъл господар....Името на това божество на чистото небе и слънцето в по-късни времена е опорочено на Баал Зебуб - господарят на мухите...

Бог да им прости на клеветниците!
цитирай
149. sparotok - !
21.05.2011 12:37
dolsineq написа:
1000766 посещения, Павел! ... :)
Струва си да се пише, нали? ...:)


Струва си да се споделя намереното! Струва си да кажеш на един човек, че е силен, когато той е забравил силата си! Струва си да се търси доброто, най-вече когато глупави хора издигат злото на пиедестал...

Поздрави!
цитирай
150. sparotok - до Звер
21.05.2011 12:40
Звер, тя истината ще си дойде на мястото. За съжаление шокът за доста хора ще е голям, светът им ще се обърне с главата надолу, дано да имат силата да осъзнаят, че исторята, която знаем днес не е нищо друго освен поредица от лъжи, с които всеки се е съгласил...

Поздрави!

П.С. Почерпката ти е вързана, все ще се видим някой ден:)
цитирай
151. d3bep - Звер, тя истината ще си дойде на м...
21.05.2011 22:30
sparotok написа:
Звер, тя истината ще си дойде на мястото. За съжаление шокът за доста хора ще е голям, светът им ще се обърне с главата надолу, дано да имат силата да осъзнаят, че исторята, която знаем днес не е нищо друго освен поредица от лъжи, с които всеки се е съгласил...

Поздрави!

П.С. Почерпката ти е вързана, все ще се видим някой ден:)

Охоо, записвам си :)
Аз напоследък съм малко "арестуван" в Бургас, не знам ти откъде си, но рядко ходя до София, но ще се радвам да пием по едно :) Особено ако имаш път към морето :)
цитирай
152. sparotok - музей
22.05.2011 01:22
d3bep написа:
sparotok написа:
Звер, тя истината ще си дойде на мястото. За съжаление шокът за доста хора ще е голям, светът им ще се обърне с главата надолу, дано да имат силата да осъзнаят, че исторята, която знаем днес не е нищо друго освен поредица от лъжи, с които всеки се е съгласил...

Поздрави!

П.С. Почерпката ти е вързана, все ще се видим някой ден:)

Охоо, записвам си :)
Аз напоследък съм малко "арестуван" в Бургас, не знам ти откъде си, но рядко ходя до София, но ще се радвам да пием по едно :) Особено ако имаш път към морето :)


Ако е рекъл Господ ще идвам до Бургас и то поне два пъти. Имате хубави музеи и антикварни книжарници:)
цитирай
153. bgwest - е що пък не на "козма и дамян...
22.05.2011 05:02
е що пък не на "козма и дамян".аз черпя
цитирай
154. d3bep - Ами ок, драсни като идваш и да се ч...
22.05.2011 11:23
Ами ок, драсни като идваш и да се чуем.
Музеи има доста, и места за гледане, даже панагюрското съкровище(и още няколко) ще гостува през лятото в обновеното "казино", а в момента има възстановка на карановската колесница в археологическия, а в БСУ имаше изложба, от която оставиха няколко котви на 5000 години в билиотеката...
Ама антикварни книжарници... нещо не останаха... Е има 1-2 ама са в трагично състояние.

Но каквото и да е де, пиши, Аз съм мобилен, мога да мръдна и из курортите, просто се налага да съм на близко разположение в близко време :)
цитирай
155. vbu - Ацтекски бог ли е Кетцалкоатл?
22.05.2011 20:17
sparotok, няма ли да почваш нова тема вече? Например ацтекски бог ли е Кетцалкоатл? Или - Амазонките потомки на Мадарския конник. Или как Хубен става Хеопс в древен Египет. Тъй де, знам, че можеш.
цитирай
156. sparotok - :)
22.05.2011 22:25
vbu написа:
sparotok, няма ли да почваш нова тема вече? Например ацтекски бог ли е Кетцалкоатл? Или - Амазонките потомки на Мадарския конник. Или как Хубен става Хеопс в древен Египет. Тъй де, знам, че можеш.


Аз съм скромен човек, достатъчно ми е да се докаже тракийския произход на Арес, Деметра, Аполон...
цитирай
157. sparotok - :)
22.05.2011 22:26
bgwest написа:
е що пък не на "козма и дамян".аз черпя


Хубаво!:)
цитирай
158. demograph - С гърците свършихме. Да се заемем ли със србите?...
23.05.2011 17:38
"...my Polish sisters and brothers listen to me. As a Serbian (Racowie), i recognized true meaning of Cracovia. You can spot what i mean > CRACOVIA = C-RACOVIA (from Racowie). Considering that we know (by the medieval chronicles) that other name of Serbs (Ras people/Raci/Rashani/Racowie) coming from Thracian (Thracian) name, we clearly see origin of Cracovia, too.
Превод:"...мои полски братя и сестри чуйте ме. Като сърбин (Racowie-"Раковец"), аз разбирам истинския смисъл на Cracovia/Краков/. Можете да видите какво имам в пред вид>CRACOVIA /краковия/= C-RACOVIA/к-раковия/ (from Racowie/от Раковия/). Имайки си на ум, че ние знаем (от средновековните хроники /по назад ви няма изобщо б.м./), че другото име на сърбите
(Ras people/Raci/Rashani/Racowie) произлиза от името Тракиец /Thracian (Thracian) //казано е два пъти за по-тежко б.м./ , ние също виждаме произходът на името на Cracovia/Краков/.
For now, i would only tell you that place named Kraków (Cracov) obviously originally was formed by our common Proto-Slavic ancestors, in time when they universally called themselves RAS (RASHKI) people, in time immemorial,... most probably in time after they moved from Balkan when Ice age was finished,... in time before our RAS ancestors started to call itself Sarmatians.
За сега, аз бих желал да ви кажа само, че мястото наречено Краков(Cracov)очевидно най-напред се е формирало от нашите общи протославянски предци, по времето, когато те всички наричали себе си РАС(РАШКИ) хора, в незапомнени времена /естествено, защото никой не може да си спомни такова нещо б.м./....най-вероятно във времето след като те са се преместили от Балканите, когато ледниковата ера свършила,...по времето преди нашите предци да започнат да се наричат Сармати."
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Това е коментар на сърбин в полски сайт за история. Това, че в главата му е пълна каша звучи успокояващо. Но това, че Тракия му е в главата е обезпокоително.
цитирай
159. semreh - Откъс от- Скритата история на планетата Земя - Документите Тера
06.03.2012 06:49
AL-AL-GAR - внукът на крал AL-AL; негови други имена и титли са: AR-ZU, IKU, IKU-MAR- ВЕН, ZU, ZU-ZU, ZUZ (Zeus/Зевс).

Като Крал на бунтовническото кралство, той щял да стане известен като Крал„ZU-ZU”, или „ZUZ” (Зевс). Залавянето на AR-a на АН-У щяло да му донесе още едно име - „AR-ZU” - „Върховен Господар на AR”. И в чест на победата си, Дворецът на дядо му, известен преди като „AL-AMBAHU”, бил преименуван на „AL-AMBAHU ZU” или „AL-AMBA-ZU” (Олимп) - „Място на събиране на AL и ZU”.

„Битката на АН-У и КУМАРБИ”, древна легенда, намерена върху вавилонските глинени плочки, описва една кралска битка в небесата, в която Принц КУМАРБИ се бие срещу Крал АН-У и го побеждава, като последният избягва в небесата. Преди битката да приключи, КУМАРБИ „ухапва” АН-У по гениталните, наранявайки го.
Разказът наистина казва, че КУМАРБИ „използвал зъбите си” (DAK) върху могъщата топка на АН-У (AR).

Войната на Боговете (БГ са с Титаните)

Крал ZU-ZU (Зевс) знаел, че няма да може да се наслаждава на триумфа си за дълго. Нова Война щяла да започне, Война, която изправяла новата му слънчева система и обитателите й срещу една по-стара слънчева система, която била домът на прадедите им..
На ASA-RRR, Крал АН-У беснеел в Двореца си.
Конкретното събитие, което той бил планирал да избегне - бунт, воден от Принц IKU-MAR-BEH, не само се било случило, а се наложило да бяга унижен. АН-У избухнал в една почти неконтролируема ярост. Той заповядал вторият му смъртоносен AR кораб да бъде подготвен за война! Бунтовническият Принц Господар IKU-MAR-BEH щял да плати скъпо! Бойните сили от елитни ВЕН Воини били натоварени на борда на AR. Били призовани.най- добрите Звездни пилоти IKU и AR-ът бил зареден. Ескортирани от Звездните бойци (ТИТАНИТЕ) и Бойни кораби на RRR, армадата AR преминала над небето върху Двореца на Краля. Гледката вдигнала духа на Краля, победата със сигурност щяла да бъде негова! Принц IKU-MAR-BEH щял да бъде наказан за богохулното си поведение!

http://smartbg.org/details.php?id=2338
цитирай
160. mariniki - много интересни неща си написал, Павел...
13.05.2012 22:56
и най-важното с факти и обяснения...
ще се опитам повече да прочета..
разгоря любопитството ми..
цитирай
161. sparotok - !
13.05.2012 23:34
mariniki написа:
и най-важното с факти и обяснения...
ще се опитам повече да прочета..
разгоря любопитството ми..


Радвам се, че ти е харесало!

Поздрави!
цитирай
162. анонимен - Луд умора нема,
06.11.2012 00:00
или (и) изпълнява политическа поръчка.
Ако наистина разбираш от това, което бълваш из нета, опитай да публикуваш поне част от него в сериозно научно списание. Ако приемат 1-2 твой статии, готов съм да ти се извиня.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13973601
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031