Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2011 17:24 - БЪЛГАРИНЪТ ОЛГАН, ОЛЕГ, ОЛГА И СЪЗДАВАНЕТО НА РУСИЯ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 46714 Коментари: 143 Гласове:
109

Последна промяна: 12.06.2016 12:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

БЪЛГАРИНЪТ ОЛГАН, ОЛЕГ, ОЛГА И СЪЗДАВАНЕТО НА РУСИЯ

 

 

 

Борис Симеонов и Веселин Бешевлиев са известни със своите работи засягащи  езика и културата на нашите деди. В творбите на тези изследователи са споменати значително количество старобългарски лични имена принадлежащи на владетели като Аспарух, Кубер, Телец, Крум, Омуртаг и др.

Симеонов дори прави опити за подробен етимологически анализ на включените в “Старобългарска Ономастика” антропоними, но по една, или друга причина е решил да пропусне името на Орган
(Олган) – чичото на княз Кубрат (Кроват).

В.Бешевлиев представя данни за този старобългарски благородник, но не дава етимология за името му. Необяснимо защо нашия учен изразява дори съмнения относно това дали Орган (Олган) е от същото племе както и Кубрат, въпреки, че Теофан Изповедник и Йоан от Никиу определят Орган като чичо на Кубрат ( Кроват). Освен това липсват каквито и да е било извори определящи Орган (Олган) като грък, арменец, сириец и т.н.

 

В такъв случай е редно да си зададем въпроса – Защо е този страх от името на Орган ( Олган), какви неудобни факти може да разкрие анализа на името му?

До ден днешен студентите ни биват обучавани от хора следващи доктрината на Златарски, според когото ние българите сме потомци на тюрки. Теории като тези на Цани Гинчев, Ганчо Ценов, Георги Сотиров и др. биват осмивани и отричани въпреки богатството на извори, с които са изградени. Всеки факт, който е в подкрепа на виждането, че ние сме древен балкански народ бива пренебрегван и пропускан*. Явно името на Орган (Олган) е от палеобалкански произход и показва, че роднината на княз Кубрат (Кроват) не е тюрк, а принадлежи на същия народ, от който произлизат Залмоксис, Спартак, Орфей.

 

Нека видим как стоят нещата. Понякога гърците заменят българското Л с Р, летописците  употребяват както Βουλγρια така и Βουργαρια, следователно няма пречка истинскато име на Орган – да е било Олган. Такова име съществува, то не е творческа измислица.

Проблемът за хората от школата на Златарски е това, че Олган не е монголско, турско, казахско, или якутско, а тракийско и старомакедонско име.

Страбон съобщава за планината Олгасус -Strab.XII.3.40-41, Уйлям Смит съобщава, че в ново време Олгасус е наречена Ulgaz и, че върховете на планината винаги са покрити със сняг. Тази подробност позволява Олгасус да се тълкува като влага, влажно място.

 

Гръцки автори споменават за река Олгон Гетската пустия – Добруджа), късни преводачи обаче сменят няколко букви ... и тракийската река Олгон "изчезва" завинаги в небитието отнасяйки със себе си една важна индикация за произхода на името на кубратовия роднина.

 
image

Известно е, че има река Олган и в Македония, тя е приток на Халиакмон (В. Георгиев, Траките и Техния Език, стр. 231). Олган е и името на речен бог, чийто олтар е запазен до ден днешен. Има и епиграфски паметници, на които името Олган се споменава съвсем ясно.

http://en.wikipedia.org/wiki/Olganos

http://epigraphy.packhum.org/text/151224

 

Според Владимир Георгиев (Траките и Техния Език, стр. 231 ) Олган е сродно с литовската дума валгс и българската влага (имаща диалектен вариант олага, улага ). Олган има същата семантика както българските лични имена Водица, Водичка.

 

Става ясно, че имената на старомакедонската и гетската река Олган, както и теонима Олган са обясними на български език. Виждаме и, че чичото на Кубрат (Кроват) е носил тракийско име...както и племенника си.

В един от по-старите постинги посочих, че името на Кроват е свързано с това на тракийското племе кровизи и притежава значение закрилник. Аспарух (Еспор) е сродно на тракийските Асдул, Есбен – конник.

Тервел означава трижди велик на тракийски, а пък името на старобългарския вожд Бузан е само вариант на тракийското Бузо(с), споменато още през
XIV-ти век преди Христа.

В същия период са документирани имената: Куруменио, Карамесийо, Токеу, Винийо ( 236 К- по Чадуик), отговарящи на имената на старобългарските владетели Крум, Кормесий, Токту, Винех...В микенски документи от  
XIV -ти век преди Христа се срещат се дори  родови имена като Вокило – Вокилъ.

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/12/07/bylgarski-imena-ot-vtoro-hiliadoletie-predi-hrista.646998

 

 

Уверяваме се, че Олган не е някакво странно изключение, а само едно потвърждение на това, че имената на старите българи са от тракийски произход, т.е. дедите ни не са тюрко-алтайци, а древен балкански народ, части от който са се преселили на различни места.

Проблемът с името на Олган не е само в това, че е палеобалканско по характер, но и, че е сродно на Олег и Олгавладетели на Киевска Русия.

 

В “Ипатиевската Летопис” Олег е третият владетел на Киевското Княжество. Някои учени твърдят, че името Олег идвало от скандинавското (шведско) Helgi-Хелги, но пропускат да споменат старобългарското име Олган, което е много по-близко до Олег, а и е значинелно по-старо.

Пропуска се и това, че германското Х русите често го предават като Г
(херц-герц, Холандия – Голландия), т.е. Хелги би било усвоено като Гелги, а не като Олег.

 

Така наречените “скандинавци” основали Киевското Княжество изобщо не са били германи, а хора от рода на Аспарух, Кроват и Олган, т.е. потомци на старите траки, кимерии и скити. Киевска Рус не е основавана от чужденци, защото както ние, така и украинците сме потомци на траки, скити и кимерии.

 

Тамгите на династията на Рюрик** са непознати на германите, но за сметка на това са като тези на старите българи. Бръсненето на главата и оставянето на кика, практикувано от Светослав е типично за българи и украинци, но не и за шведи, норвежци, датчани.

“Идването” от Скандинавия е само едно завръщане на група стари кимерийци наричани още хуни. Скандинавия е колонизирана на няколко пъти от траки и кимерии. Най-старото име на Дания е Кимерийски (Кимбрийски) полуостров, а безброй находки показват дълго тракийско и кимерийско присъствие.

 

D. Faux посочва, че в Ранното Средновековие в Скандинавия се наблюдава рязка промяна на погребални ритуали, която е индикация за пристигане на нов народ. Според Faux скандинавския бог Один е всъщност обожественият хунски благородник Улдин – чичото на Атила.

Норвежката изследователка
L. Hedeager смята, че хуните ( наричани също кимерии) изиграват изключително важна роля в оформянето на скандинавското общество (Scandinavia and the Huns: An Interdisciplinary Approach to the Migration Era (Norwegian Archaeological Review 40, 42-58). It is argued that the Huns, as a historical fact, were present in Scandinavia in the early fifth century. Their impact was to generate an "episodic transition" that opened up a whole new set of social, religious and political strategies, in Scandinavia in particular as well as in Barbarian Europe in general, and gave rise to a new Germanic identity in the aftermath of the Roman Empire...”.

 

Разбира се работите на L. Hedeager и D. Faux са жестоко оспорвани въпреки добрата си обосновка. Някои хора не желаят историята да бъде пренаписвана, макар това да е в интерес на истината. За съжаление историческата истина почти никога не съвпада с политическите интереси на силните на деня. Точно поради това рижите и руси хуни бяха определени за роднини на монголците, а Олег, Рюрик, Светослав и др. бяха обявени за потомци на шведи и норвежци.

 

Покоряване на един народ става не само на бойното поле. Най-страшното оръжие са лъжите и интригите. С тях може да се смачка самочувствието на един народ, може да се заличи паметта му и така да стане лесно да бъде противопоставен на своите роднини.

Докато има омраза и кавги хората са слаби. Силна държава е възможна единствено и само, ако съществува уважение и разбирателство с роднини и съседи. 
Те водят до активни търговски отношения, без които всяка икономика е обречена на гибел. На всеки е ясно, че едно общество не може да просъществува без добре работеща икономика.

 

Ще мине още доста време преди последиците от лъжите за миналото ни да бъдат заличени. Съзнанието ни е промивано прекалено дълго, за да можем лесно да се освободим отдавна наложени стереотипи.

Важното е да запомним едно – държава се гради не с гняв и омраза, а с разум и далновидност. Били сме велик народ и пак ще станем такъв! В нашите вени тече кръвта на благородници, на хора, които умееха да простят, търсеха приятелство и го поддържаха. Благороден е този, който е духовно извисен, който търси светлината и доброто! Ние можем това!

 

 

 

 

* Ето част от премълчаваните факти показващи, че ние българите сме тракийски народ:

 

1.В “Избрани Извори за Българската История” е пропуснато свидетелството на Д. Хоматиан, който твърди, че в далечното минало българите са носели името мизи и са били прогонени от Александър Македонски на север. Това всъщност е най-важния факт от работата на Хоматиан защото става ясно, че дедите ни са наричани мизи в продължение на хиляда години не защото са обитавали областта Мизия, а защото са потомци на старите мизи, с които се сблъсква Александър Велики...

 

2. Не се споменава това, че жилищата на старите българи ( землянки и полуземлянки) са като тези на мизите.

 

3.Не се уповестява на широката публика, че типичната за старите българи изкуствена черепна деформация е известна на траките още от Каменната Епоха.

 

4.Пропуска се да се поясни, че старобългарския метод на съхранение на житото в ями е познат и на траките от най-дълбока древност.

 

5. Установено е, че пет вида български рала, а също дикани, брани и т.н. са от тракийски произход. Същото важи за българските пастирски атрибути и трансхуманното животновъдство. Тези данни обаче не се популяризират.

 

6. Знае се, че тракийските народни носии показват смайващи прилики с българските, но тази важна подробност е известна само в тесни среди.

 

7. Ритуалът, който Крум следва правейки чаша от черепа на Никифор Геник е древен тракийски обичай споменат от Флор в “Тракийските Войни”.

 

8. На археолозите е известно, че българския погребален обред, при който се жертват кон и куче е практикуван векове наред от траките, този общ белег обаче не се споменава.

 

9. Бешевлиев, Овчаров и др. споменават за многоженството при старите българи, но пропускат думите на Страбон, който свидетелства за тракийската полигамия.

 

10. Кривият рефлексен лък на старите българи, а също и пет вида върхове на стрели са типични и за траките обитавали Мизия...

 

 

 

**Смята се, че и името на Рюрик е скандинавското ( норвежко) Hrœrekr, но се пропуска да се спомене, че личното име Рюрик е документирано в Галия поне половин хилядолетие преди викингите да тръгнат на походи. В Галия са документирани и други екзотични имена като тракийските Атис, Гетус, Дакус, Котус, да не забравяме и Борисус, Борилус, които всъщност са имена на българските владетели Борис и Борил. Тракийското и кимерийско присъствие в Галия в древността е засвидетелствано от Страбон, Иполит и Плиний, а също и от археологически находки. Прототипа на така наречените викингски мечове не идва от Скандинавия, а от земите около река Днепър, които са обитавани от траки, скити и кимерии...и където са погребани Аспарух и Кубрат.

 

 

 

 

 




Гласувай:
113



1. sparotok - кирилица
12.05.2011 17:26
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
2. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
12.05.2011 17:27
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не не се отклоняват от темата.

Предварително благодаря!
цитирай
3. sparotok - гени
12.05.2011 17:59
анонимен написа:
поздравления за поста Спароток!искам да попитам:къде са рижите и руси българо-траки така както са си рижи и руси украинците,които са наша рода?подкрепям всички ваши идеи,само това за антропологичния вид на днешните българи не мога да си обясня.поздрави


Още в най-дълбока древност при траките се наблюдават няколко типа хора - с руса, рижа и черна коса. Тъмнокосите хора са носители на доминантен ген и с течение на времето едно население с преобладаваща светла коса ще се превърне в население от хора с тъмна коса.
цитирай
4. estolodu - поздравления за поста Спароток...
12.05.2011 18:13
sparotok написа:
анонимен написа:
поздравления за поста Спароток!искам да попитам:къде са рижите и руси българо-траки така както са си рижи и руси украинците,които са наша рода?подкрепям всички ваши идеи,само това за антропологичния вид на днешните българи не мога да си обясня.поздрави


Още в най-дълбока древност при траките се наблюдават няколко типа хора - с руса, рижа и черна коса. Тъмнокосите хора са носители на доминантен ген и с течение на времето едно население с преобладаваща светла коса ще се превърне в население от хора с тъмна коса.

Като стана въпрос за това, проучване на учени преди време установи, че първият синеок човек е живял на запад или северозапад от Черно море.
цитирай
5. mt46 - Поздрав!
12.05.2011 18:52
Има логика в разсъжденията ти... Но мисля, че тук е по-добре да ги споделяш накратко, не в научен, а в научно-популярен стил - по 2 причини:
1. Достъпност.
2. Предпазване от евентуално плагиатство.
Някой учен / а може и да не е кой знае колко "учен"/ би могъл да ограби труда ти!... Мисля, че ще е по-добре да пишеш имената си под текстовете и да ги "тагваш"...
цитирай
6. tryn - Поздравления, Спароток
12.05.2011 18:55
За траките – натрапено ми е впечатлението, че са били мургави и чернооки.
Срещала съм хора, които се наричат "тракийци" – и те са такива, много красиви и великодушни.
С интерес следя твоите постинги.
Благодаря и поздрави! :)
цитирай
7. sparotok - ръст
12.05.2011 19:35
анонимен написа:
а как ще обясните средния и нисък ръст на българите в сравнение с останалите европейски народи и по-специално със сродните нам такива?траките са били високи и снажни в сравнение с гърците например,а сега сме на един бой?защо другите пораснаха а ние се смалихме?примеси много има в нас,донесени с Аспарух,от гърци и от турци за съжаление,които влияят върху сегашния ни външен вид.но основата ни е тракийска.


Не ви познавам лично и не зная дори от кой край сте, в моята област хората са доста по-едри от гърците.
Има и друго, между 6-ти и 7-ми век цяла Гърция е залята от тракийски племена, които гърците наричат славяни. К. Багренородни възкликва дори, че Гърция се пославянчела съвсем. По-късно тези траки-славяни биват погърчени и стават част от гръцкия народ.
цитирай
8. sparotok - траки
12.05.2011 19:45
tryn написа:
За траките – натрапено ми е впечатлението, че са били мургави и чернооки.
Срещала съм хора, които се наричат "тракийци" – и те са такива, много красиви и великодушни.
С интерес следя твоите постинги.
Благодаря и поздрави! :)



Траките не са били само тъмнокоси, или само светлокоси, срещали са се хора от различен тип. Това се вижда от старите фрески

http://en.wikipedia.org/wiki/Thracian_Tomb_of_Kazanlak

http://malcs64.tigblog.org/post/1854345

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Thrace-ostrusha.jpg

Поздрави!
цитирай
9. ketcakuatl - ИНТЕРЕСНО И РЕВОЛЮЦИОННО ПАК!
12.05.2011 20:16
Пренаписваш ни историята постоянно. Интересно ми е имаш ли съмишленици, не в блога, в историческите среди на б.г. Кога би могло да се променят и учебниците и масовите представи на българина за историята му. Срещаш ли някакво разбиране или интерес сред колегите си или всяка коза - за свой крак! Би ли открехнал пердето какво е положението ти в обществото. Каква е хавата, казано на жаргон. Къде си по пътя, и до къде смяташ да стигнеш (ако ти позволят) Хайде, не бъди само учен, разнищи се малко, не много хора те познават добре и ще е интересно за всички какво е дереджето. Целите и амбициите ти са ясни, но пак - къде си по пътя?
цитирай
10. sparotok - съмишленици
12.05.2011 20:32
ketcakuatl написа:
Пренаписваш ни историята постоянно. Интересно ми е имаш ли съмишленици, не в блога, в историческите среди на б.г. Кога би могло да се променят и учебниците и масовите представи на българина за историята му. Срещаш ли някакво разбиране или интерес сред колегите си или всяка коза - за свой крак! Би ли открехнал пердето какво е положението ти в обществото. Каква е хавата, казано на жаргон. Къде си по пътя, и до къде смяташ да стигнеш (ако ти позволят) Хайде, не бъди само учен, разнищи се малко, не много хора те познават добре и ще е интересно за всички какво е дереджето. Целите и амбициите ти са ясни, но пак - къде си по пътя?


Съмишленици по принцип имам много, познавам също археолози и историци. Когато сме насаме те имат позиция, която не се различава много от моята, но трябва ли да се изкажат публично по същия въпрос те попроменят думите си...всеки си пази хляба:)

Все пак с радост установявам, че въпреки предпазливите изказвания, броят на учените осъзнали тракийските ни корени расте. Още някой друг динозавър от БАН да се оттегли и младите учени ще имат по-голяма смелост, а и по-голяма свобода за действие...

Та хавата е следната - всичко се развива доста по-благоприятно от очакванията ми. Аз лично смятах, че ще мине много повече време докато достигнем момента, в който сме, но Слава Богу няма да се налага да чакаме много за дългоочакваното признание.

Голяма роля играе интернет, каквито и филтри да се слагат, хората контактуват чрез различни средства и така от уста на уста истината се разпространява. В един един определен момент питащите и искащите да научат истината ще станат прекалено много, за да бъдат пренебрегвани.

Дано Бог помага и в бъдеще!
цитирай
11. sparotok - !
12.05.2011 20:34
estolodu написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
поздравления за поста Спароток!искам да попитам:къде са рижите и руси българо-траки така както са си рижи и руси украинците,които са наша рода?подкрепям всички ваши идеи,само това за антропологичния вид на днешните българи не мога да си обясня.поздрави


Още в най-дълбока древност при траките се наблюдават няколко типа хора - с руса, рижа и черна коса. Тъмнокосите хора са носители на доминантен ген и с течение на времето едно население с преобладаваща светла коса ще се превърне в население от хора с тъмна коса.

Като стана въпрос за това, проучване на учени преди време установи, че първият синеок човек е живял на запад или северозапад от Черно море.



Възможно е, точно на северозапад от Черно море са живели споменатите от Херодот будини, които били със сини очи и рижи коси.

Поздрави!
цитирай
12. sparotok - стил
12.05.2011 20:36
mt46 написа:
Има логика в разсъжденията ти... Но мисля, че тук е по-добре да ги споделяш накратко, не в научен, а в научно-популярен стил - по 2 причини:
1. Достъпност.
2. Предпазване от евентуално плагиатство.
Някой учен / а може и да не е кой знае колко "учен"/ би могъл да ограби труда ти!... Мисля, че ще е по-добре да пишеш имената си под текстовете и да ги "тагваш"...


Благодаря ти за съветите! Имаш право, ще трябва да променя някои неща...

Поздрави!
цитирай
13. get - - Спароток, чета тези ти думи и ме "нападат", едни други мисли ... ?!
12.05.2011 20:38
sparotok написа:

Гръцки автори споменават за река Олган ( в Гетската пустия – Добруджа), късни преводачи обаче сменят няколко букви ... и тракийската река Олган изчезва завинаги в небитието отнасяйки със себе си една важна индикация за произхода на името на кубратовия роднина.

- Примерно - Защо на картите Сарматия се припокрива със скитската "пустиня" ето: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/Scythia-Parthia_100_BC.png
- След това ми идва на ум едни други данни за патриция Аспар в ИРИ, данни за това че, сарматска конница пази римските граници в Британия. От там за един митичен крал "Артур" - на който предобраза е митичният герой-бог на уелсците Бран, една крепост в Трансилвания със същото име Бран. Но в уелският епос "Мабиногион" се пояснява също, че това име отговаря и на "вран". А от там отиваме към едно келтско божество Карн, което почти едно към едно, отговаря на епитета Карнеос на бог Аполон(има същият божествен ипостаз !) !!
Защо пиша толкова обстоятелствено за тази "европейска връзка" на нашите предци - ами просто поради това, което отбелязваш:

sparotok написа:
До ден днешен студентите ни биват обучавани от хора следващи доктрината на Златарски, според когото ние българите сме тюрки по произход.


- В заключение ще кажа - Много са били , а и продължават да бъдат затруднени изследователите мъчещи се да търсят данни за "тюркският произход" ... Защото !! ... ще го илюстрирам със сентенция от Конфуций(мисля?) - "Трудно е да "хващаш" черна котка в тъмна стая - особено ако котката я няма !?" - може би поради това са безплодни й опитите на подкрепящите тезите "за" или "против" "прототюркският" произход на "пра"българите ??! :)))

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
14. sparotok - до Гет
12.05.2011 21:00
Гет, благодаря ти за мисълта на Конфуций - "Трудно е да "хващаш" черна котка в тъмна стая - особено ако котката я няма !...
Ами напълно прав си, неотдавна мой приятел е говорил с млад археолог, който се е чудил и маел защо не могат да се намерят селища на номади в Северна България:)

Относно Артур и сарматите му може да се направят няколко постигна, но засега се въздържам, достатъчно е скиптицизма на някои хора за този момент.

Ще подскажа само едно. Артуровият замък Камелот е всъщност дако-тракийска казарма в Камулодунум - днешния Колчестър.


Виж и това, чети внимателно http://www.roman-britain.org/military/alaithr.htm

http://www.roman-britain.org/military/coh1dac.htm

http://www.roman-britain.org/military/coh1thr.htm

http://www.roman-britain.org/military/coh2thr.htm

http://www.roman-britain.org/military/coh6thr.htm

http://www.roman-britain.org/military/coh7thr.htm

http://www.roman-britain.org/military/alacla.htm

Cassius Dio (Historiarum Romanorum quae Supersunt LXXI.xvi.2) records that 5,500 Sarmatian cavalry were posted to Britain under the terms of the treaty of ad175. These men would very likely have been split into eleven Cavalry Alae of quingenary strength (i.e. 500 troopers per unit), or may have been used to provide a cavalry contingent for around twenty-odd under-strength infantry units, thus forming cohortes equitatae, or indeed, any combination. It is very unlikely that any were formed into a large cavalry ala milliaria, as these are very rare, there being generally only a single example in any one province, and the only one recorded in Britain was housed in the Stanwix fort on Hadrian's Wall, the Ala Petriana. These cavalry troopers must have been housed in forts scattered throughout northern Britain and Wales; some of which were apparently formed into the Ala Sarmatarum and stationed at the Ribchester fort. The unit is attested only on two undated inscriptions.

http://www.roman-britain.org/military/alaisar.htm
цитирай
15. sparotok - тюрки
12.05.2011 21:05
анонимен написа:
Невероятно, но тези, които го усещат, го знаят отдавна... А с тоя тюркски произход -даден е от комисарите на Сталин и се поддържа от американски официални сайтове...Достатъчно много ДНК изследвания показаха пълната липса на тюркски генотип. Но в Америка бялята раса се нарича кавказка


Верно е, че по времето на Сталин учените получаваха нареждания какво да пишат и какво да не споменават изобщо. Трябва да се добави обаче, че доста преди Сталин да грабне властта редица западни, а и наши учени ни определиха за тюрки...
цитирай
16. bgwest - ДОБРЕ ДОШЪЛ! Наистина и за мен е ...
12.05.2011 21:08
ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Наистина и за мен е учудващо,че много хора/повече от колкото си мислех/знаят Истинската история,но по една или друга причина си траят.
Сядам да прочета внимателно новите постинги.
Успех!.....и повече никакви отсъствия,нали така:)))
цитирай
17. dolsineq - "1. В “Избрани Извори за Бъ...
12.05.2011 21:11
"1.В “Избрани Извори за Българската История” е пропуснато свидетелството на Д. Хоматиан, който твърди, че в далечното минало българите са носели името мизи и са били прогонени от Александър Македонски на север..." - този факт си е цяла революция за бълг. история... А, защо е трябвало на Ал. Македонски да гони траките от Балканите, Павел? Той е имал съвсем друга мисия - да се пребори с Дарии и да достигне до Индия и някакъв оракул /отдавна съм чела за македонски, та ми се губят фактите/. :)
цитирай
18. sparotok - траене
12.05.2011 21:13
bgwest написа:
ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Наистина и за мен е учудващо,че много хора/повече от колкото си мислех/знаят Истинската история,но по една или друга причина си траят.
Сядам да прочета внимателно новите постинги.
Успех!.....и повече никакви отсъствия,нали така:)))


Благодаря ти! Доста хора си траят защото се опасяват, че казването на истината може да им коства работното място...всъщност почти сигурно е, че ще им коства работното място.

Поздрави!
цитирай
19. sparotok - Александър
12.05.2011 21:19
dolsineq написа:
"1.В “Избрани Извори за Българската История” е пропуснато свидетелството на Д. Хоматиан, който твърди, че в далечното минало българите са носели името мизи и са били прогонени от Александър Македонски на север..." - този факт си е цяла революция за бълг. история... А, защо е трябвало на Ал. Македонски да гони траките от Балканите, Павел? Той е имал съвсем друга мисия - да се пребори с Дарии и да достигне до Индия и някакъв оракул /отдавна съм чела за македонски, та ми се губят фактите/. :)


Историята с Алексанъдр Македонски е малко сложна. Той воюва с едни траки, но други влизат във войската му ( поне 5000 човека), точно траките отблъскват решителната атака на персийската конница въпреки, че тя ги е превъзхождала значително по брой. Ум не ми го побира как са го направили...всъщност Ариан подсказва наричайки тракийската кавалерия - дива и необуздана:)

Не точно сломяването на Персия е било целта на Александър, а нещо друго, но не е за казване:)
цитирай
20. demograph - "..and gave rise to a new Germanic identity.."
12.05.2011 21:30
След битката на Каталунските поля, над Европа пада поредната "желязна" завеса, наложена от папството. "Хуните" са демонизирани, вулгаризирани, опростачени, изолирани и истината за тях е изтрита от всички налични документи и паметници, населението е плашено с Атила като с отвратително олицетворение на дявола, контактите между родствените братски народи от хунската коалиция и тези в римската/западна/ коалиция умишлено са сведени почти до нулата. Папството постепенно налага своя версия за миналото, налага настояще и започва да гради бъдещата "Свещена римска /папска/ империя под диктата на римокатолическата църква. На основата на изкуствено създаван страх и разделение, под заплахата и с жестоки инквизиции, се създава нова изкуствена идентичност на народите от цяла Западна Европа. КЪМ ТЯХ СЕ ПРИВЛИЧАТ ТЕЗИ от "хуните" КОИТО ПРИЕМАТ ПАПСКИЯ ДИКТАТ съответно и променят идентичността си. И стават веднага по-малко "хуни"..КОЛКО ПОЗНАТА ИСТОРИЯ...Гръко-византийските аутодафета за изгаряне на тракийските книги и хора с тракийско самосъзнание прерастват на Запад в тиранията на инквизицията, когато се посяга и на "свещени" книги и на свети ценности само и само да се формира послушно на папите човешко множество, което е маргинализирано до безпаметност и изтръгнато от корените му. На "бялото листче" на мозъците им после папството и новата, наложена чрез заплахи от отлъчване и анатема върхушка, зографисват лъжливите образи на готи-германци, гали-франки, келти-шотландци и тям подобни мутанти..така се написва и фалшивата "история" на цялото човечество. С лъжа родено, гръко-римското християнство раздели в лъжа Европа за близо 2000 г..Та немската нова идентичност е зачената в лъжата на папството с цената на родоотстъпничеството. Затова лютеранството се явява като късен отглас на ненавистта на насилените. Заровете се там, да видите за какво става дума..
цитирай
21. sparotok - до Demograf
12.05.2011 21:35
Нали знаете, че няма ненаказано добро...Ако Атила бе сравнил Рим с земята, а след това и Константинопол днес историята щеше да е друга. "Дивият" хун обаче постъпва благородно, не желаейки да пролива морета от кръв той се вслушва в молбите на папата...

Само, ако е знаел какви ще са последтвията за народа му...
цитирай
22. demograph - "dolsineq написа: &quo...
12.05.2011 21:56
"dolsineq написа:
"1.В “Избрани Извори за Българската История” е пропуснато свидетелството на Д. Хоматиан, който твърди, че в далечното минало българите са носели името мизи и са били прогонени от Александър Македонски на север...".. А, защо е трябвало на Ал. Македонски да гони траките от Балканите, Павел? Той е имал съвсем друга мисия - да се пребори с Дарии и да достигне до Индия и някакъв оракул /отдавна съм чела за македонски, та ми се губят фактите/. :)"
.........................................................................................................................
Прочетете Плутарх - Животоописания -Александър. Още с първите му прояви той подсказва, че войската му са траки. Т.е. че и той е тракиец, макар и никъде да не го твърди едно към едно /а може в записа, който четох да е изтрито или променено/. Във всичките му битки траките присъстват като основна сила. Войските на Дарии са се разпадали преди битките защото са били съставени в огромното си множество от малоазийски траки, които се се присъединявали към Александър и вярно са го следвали до края на света.! Александър е искал да възстанови Тракийската империя на Дионис/Бага/ , а пък гърците са го използвали като оръдие да завладее света за тях. Когато се е усетил и започнал да ги чисти - те го отравят. Не е случаен фактът, че "няколко години след смъртта му Олимпия /неговата майка/ е разкрила заговорниците и е избила много хора.."/Пак в Плутарх/. Е, същия този Плутарх /който е беотиец, родом в малко градче близо до ТИВА, сиреч тракиец от племето на Кадмус/ КАЗВА В ГРЪЦКИ СТИЛ "..но това не може да се докаже.."
Та, Алекс не е прогонил мизите, А Е РЕКОЛОНИЗИРАЛ ИЗТОКА С ЧАСТ ОТ ТЯХ! Точно тях гърците и днес нагло наричат "Гръко-бактрия"..!? Другите траки от същата тази втора или трета колониална вълна, са партите, които основават държавата Партия. Всички те после "се завръщат със страшна сила и завладяват по право принадлежащите им" потискани след гръцкия преврат в Константинопол, земи на братята им.
цитирай
23. get - - Ако сме човеколюбци и се опитваме малко от малко да следваме "Спасителя" ...
12.05.2011 22:01
sparotok написа:
bgwest написа:
ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Наистина и за мен е учудващо,че много хора/повече от колкото си мислех/знаят Истинската история,но по една или друга причина си траят.
Сядам да прочета внимателно новите постинги.
Успех!.....и повече никакви отсъствия,нали така:)))


Благодаря ти! Доста хора си траят защото се опасяват, че казването на истината може да им коства работното място...всъщност почти сигурно е, че ще им коства работното място.


... то ще изпием "личната си чаша" !
Нали това е смисъла на картината, описана в Евангелията за "Гетсиманската градина" и молбата на Иисус към Създателя - "Отче отклони от мен тази чаша". Човек става Христос, когато надмогвайки се, ще "изпие чашата" ... Граала !?
- Защото човек, който е готов да се жертва за благото на ближните си - го зовем Христос" ... спасител !!
- Това е красотата и величието на ... !!!?

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
24. sparotok - мир
12.05.2011 22:27
анонимен написа:
Sparotok, грешката на Атила бе повторена от Путин след инцидента с подводницата Курск. По едно торпедо "шквал" беше нужно за западното и източното крайбрежие на САЩ и нямаше да има световна икономическа криза.


Може, но мисля, че цената щеше да е твърде висока...
цитирай
25. demograph - Всяко благородство се наказва /В политиката, не в човешките отношения//
12.05.2011 22:35
sparotok написа:
Нали знаете, че няма ненаказано добро...Ако Атила бе сравнил Рим с земята, а след това и Константинопол днес историята щеше да е друга. "Дивият" хун обаче постъпва благородно, не желаейки да пролива морета от кръв той се вслушва в молбите на папата...
Само, ако е знаел какви ще са последтвията за народа му...


С инструмента на "вярата", а в същност с мракобесие и нечовешка жестокост, макар да са били първокръщенци, трако-българските групи из Европата са били НАНОВО кръщавани. Не само в папската и гръцка версия на вярата, а направо с НОВИ НАРОДНОСТНИ ИМЕНА- германци, датчани, поляци, литовци,...Панонските българи нарекли ХУНГАРИ, белградските-СРБИ, оттатък-дунавските ВЛАСИ, а после румъни...Сега македонци, но само докато им намерят друго име. Които не са "слушали" са ги изтребвали ДО КРАК! - както гети-готите в Испания. Катарите във Франция, например, не са били само секта от богомили, а цял народ останал верен на етноса си и на българското християнство. Изклали ги...Това е хуманната църква. Лъже истинна. Но има бог и записаното в кръвта проговаря.
И за срам на руснаците, те се хващат на въдицата и когато възраждането на великите /но и страшни/ българи започва, те заедно с гърци и папци участват в разчленяването и смачкването на трако-българите до късовете сплескано кланично месо, каквото са днес тези на изток от Виена. Приемат и налагат на траките презрителното име "славяни", подшушнато им от гръко-византийците, които са наричали териториите ни "славинии" т.е. мърлявите, неорганизираните, разпилените!...Естествено така помагат и на собствените си врагове и затуй са на това дередже. Така минава славата на света. Привет благородний Спароток.
цитирай
26. zelas - Интересна тема за името Олга, бл...
12.05.2011 23:08
Интересна тема за името Олга, благодаря Павел и интересни коментари. Особено ценно включването на генерала (demograph) за влиянието на ватикана върху облика на европа такава каквато е сега. Всички пътища водят до Рим и всички смърдящи пътеки на лъжата водят на там тоже.

Светът в момента е изключително брутален, но той винаги си е бил такъв с тази разлика, че ние сега сме от погрешната страна на тоягата. Това което е било няма да се върне и няма да се повтори, особено за обикновения човек.

Възраждането на българското село е единствената спасителна сламка за България. Историята може само да ни даде упование, но къща няма да нахрани и деца няма да народи, щото борбата е демографска.
цитирай
27. tili - Ами няма как да намерят селища на номади,
12.05.2011 23:10
защото градежите са каменни:)))
А помаците около Доспат, например, са чистия тракийски тип - високи, светлокоси и светлооки. Да не забравяме благородния Резос с грамадните му коне!
цитирай
28. demograph - Още за "изселените" мизи и нещо друго
12.05.2011 23:18
Малко познати са сведенията за малоазийските траки и особено за съдбата им по време на драматичните войни между БЪЛГАРИЯ и гръцка Византия..А в същност, оттатък проливите, в районите на Анатолия, Кападокия и чак до Сирия и Курдистан, ПОСТОЯННО са съществували независими български/тракийски/ територии, които под различни форми на организация, са воювали срещу гръцка византия ВИНАГИ когато Майка България е била във война с гърците в Константинопол. И НИКОГА когато Стара Тракия била българска. В същност, гърците, след като извършват по подобния спрямо Беласгите вероломен начин, преврат в Константинопол, постоянно са били изправени пред война на два български фронта - Западен срещу балканска България, и Източен срещу средноАзийска България. която често се е наричала точно така. Една малка българска държавица в планините на югозападна Мала Азия ,е просъществувала независима/???!!!../ почти до разпада на Отоманската империя. Кои са били там? - - Мизите от "онази", древната, малоазийската Мизия. И Бригия, и Хитития, и Хатусия, а преди това Беласгия...и Атлантия. "Вие гърците трябва да сте благодарни на пеласгите, защото те ви оставиха величието на една ИЗГРАДЕНА страна наготово.."/Блаватски цитиращ запис на думите на египетски жрец/. Още малко и ще стана като Фоменко. Но така пише по камъните и в книгите Павка...
цитирай
29. dolsineq - "1. В “Избрани Извори за Бъ...
12.05.2011 23:56
sparotok написа:
dolsineq написа:
"1.В “Избрани Извори за Българската История” е пропуснато свидетелството на Д. Хоматиан, който твърди, че в далечното минало българите са носели името мизи и са били прогонени от Александър Македонски на север..." - този факт си е цяла революция за бълг. история... А, защо е трябвало на Ал. Македонски да гони траките от Балканите, Павел? Той е имал съвсем друга мисия - да се пребори с Дарии и да достигне до Индия и някакъв оракул /отдавна съм чела за македонски, та ми се губят фактите/. :)


Историята с Алексанъдр Македонски е малко сложна. Той воюва с едни траки, но други влизат във войската му ( поне 5000 човека), точно траките отблъскват решителната атака на персийската конница въпреки, че тя ги е превъзхождала значително по брой. Ум не ми го побира как са го направили...всъщност Ариан подсказва наричайки тракийската кавалерия - дива и необуздана:)

Не точно сломяването на Персия е било целта на Александър, а нещо друго, но не е за казване:)

.............................................
Отклоних се от темата ти, но Ал. Македонски си го заслужава..., а историкът Квинт Курций Руф дава доста добра информация как той е успял да създаде такава голяма империя: http://www.kroraina.com/knigi/bmark/kr/kr_poslepis.htm
цитирай
30. demograph - АЗ ще ти кажа приятелю
13.05.2011 01:32
ketcakuatl написа:
Пренаписваш ни историята постоянно. Интересно ми е имаш ли съмишленици, не в блога, в историческите среди на б.г. Кога би могло да се променят и учебниците и масовите представи на българина за историята му. Срещаш ли някакво разбиране или интерес сред колегите си или всяка коза - за свой крак! Би ли открехнал пердето какво е положението ти в обществото. Каква е хавата, казано на жаргон. Къде си по пътя, и до къде смяташ да стигнеш (ако ти позволят) Хайде, не бъди само учен, разнищи се малко, не много хора те познават добре и ще е интересно за всички какво е дереджето. Целите и амбициите ти са ясни, но пак - къде си по пътя?

____________________________________________________________________
Спароток е Аватар на българите. Всеки път когато несправедливостта стане непоносима и злото покрие България, Бог разпраща себе си в човешки образи сред хората за да установи справедливост и доброто да възтържествува. Днес България има нужда от хиляди божии пратеници. Всеки един от нас, който силно пожелае доброто на братята си става Апостол на Истината. Когато станем толкова много, че злото се уплаши, а несправедливостта засрами, Мисията на Аватарът ще бъде изпълнена. Какъвто си ти -такъв е и Спароток. Умен, добър и любящ човек. Заедно с нас е най-богатият българин. Като застанем до него става най-силният българин. Когато изправим глави - ще е най-гордият българин.Тогава няма значение "хавата", а само целта. А тя е ясна - деца, справедливост и благоденствие за българите.Така си мисля аз. Поздравявам те. А от първият до последният Аватар можеш сам да наредиш и още:- Прометей, Дионис, Орфей, Севт, Спародок, Александър, Куврат, Аспер, Тервел, Симеон, Асен, Йоан,Климент, Йовчо, Паисий, Раковски, Гинчев, Цанов, ..и ние всичките, и тези след нас, ако се окажем достойни.
цитирай
31. balkanec - Цялата работа е,
13.05.2011 04:12
че сме били велик народ и пак ще бъдем. Минавали сме през периоди на възходи и благоденствие - и през периоди на кризи и тежки времена.
Цялата работа е, че сега живеем в труден период. Така се е паднало на нашето поколение - и колкото и да се самосъжаляваме - полза няма. И това ще отмине.

Излишно е да притуряме на злото зло и да се самообвиняваме. Напротив - нашия народ се справя доста добре в този труден период и успешно оцелява - колкото и враговете ни да повтарят заклинания, че загиваме. Ние когато загинем - тях отдавна няма да ги има.

Затова Спароток е прав. Били сме и пак ще бъдем.
цитирай
32. sparotok - Джавгар тарихи
13.05.2011 07:31
анонимен написа:
Спароток, в джагфар тарихи се пише за древните страни ИДЕЛ И ЕЛАТ - ИТАЛИЯ И ЕЛАДА.....едното значи страна на изобилието-Елат...а ИДЕЛ-страна на Силата-мисля че беше,но може и да бъркам....нали във Волго-Камския басеин е имало за кратко от 1918 до 1921 независимата страна ИДЕЛ БУЛГАР...но това пък не са ли тюрко-алтаиски думи... и кашата е голяма и тук!


Надявам се да не те засегна, но според мен Джавгар Тарихи не може да се счита за историческа книга.

Колкото то Ител, Атил това е едно от имената на Волга, точно от времето на разцвета на Волжска България. Ител, Атил е тракийско речно име, като значението е течение, вода...

Елада идва от ели - това е гръцкото предаване на пеласгийския етноним сели, т.е. заселени, обитаващи едно място ( за разлика от гърците, които са скитали).

Италия пък идва от витело....
цитирай
33. hristo27 - Павка, искам да попитам: Как е ...
13.05.2011 07:47
Павка, искам да попитам:
Как е по-правилно да се изговаря името Арон или Аарон. На различни места чета и двете думи, макар, че се твърди Арон да е българската дума. Но масово се използва и Аарон. Напр. "Аарон е български цар, царувал заедно със Самуил."
цитирай
34. sparotok - Аарон
13.05.2011 08:17
hristo27 написа:
Павка, искам да попитам:
Как е по-правилно да се изговаря името Арон или Аарон. На различни места чета и двете думи, макар, че се твърди Арон да е българската дума. Но масово се използва и Аарон. Напр. "Аарон е български цар, царувал заедно със Самуил."


Трудно е да се каже кое е правилно. По принцип Аарон е по-близко до произношението в еврит- Ахарон. На старобългарски има два варианта Аронъ, Ааронъ.

Хубав ден!
цитирай
35. sparotok - Руф
13.05.2011 08:21
dolsineq написа:
sparotok написа:
dolsineq написа:
"1.В “Избрани Извори за Българската История” е пропуснато свидетелството на Д. Хоматиан, който твърди, че в далечното минало българите са носели името мизи и са били прогонени от Александър Македонски на север..." - този факт си е цяла революция за бълг. история... А, защо е трябвало на Ал. Македонски да гони траките от Балканите, Павел? Той е имал съвсем друга мисия - да се пребори с Дарии и да достигне до Индия и някакъв оракул /отдавна съм чела за македонски, та ми се губят фактите/. :)


Историята с Алексанъдр Македонски е малко сложна. Той воюва с едни траки, но други влизат във войската му ( поне 5000 човека), точно траките отблъскват решителната атака на персийската конница въпреки, че тя ги е превъзхождала значително по брой. Ум не ми го побира как са го направили...всъщност Ариан подсказва наричайки тракийската кавалерия - дива и необуздана:)

Не точно сломяването на Персия е било целта на Александър, а нещо друго, но не е за казване:)

.............................................
Отклоних се от темата ти, но Ал. Македонски си го заслужава..., а историкът Квинт Курций Руф дава доста добра информация как той е успял да създаде такава голяма империя: http://www.kroraina.com/knigi/bmark/kr/kr_poslepis.htm


Руф наистина дава хубава информация за Александър Македонски, но също Плутарх и Ариан не са за подценяване въпреки, че пишат по-късно. Александър се е опитал да направи нещо, което е било твърде рано за времето си...

Поздрави!
цитирай
36. sparotok - време
13.05.2011 08:29
demograph написа:
Малко познати са сведенията за малоазийските траки и особено за съдбата им по време на драматичните войни между БЪЛГАРИЯ и гръцка Византия..А в същност, оттатък проливите, в районите на Анатолия, Кападокия и чак до Сирия и Курдистан, ПОСТОЯННО са съществували независими български/тракийски/ територии, които под различни форми на организация, са воювали срещу гръцка византия ВИНАГИ когато Майка България е била във война с гърците в Константинопол. И НИКОГА когато Стара Тракия била българска. В същност, гърците, след като извършват по подобния спрямо Беласгите вероломен начин, преврат в Константинопол, постоянно са били изправени пред война на два български фронта - Западен срещу балканска България, и Източен срещу средноАзийска България. която често се е наричала точно така. Една малка българска държавица в планините на югозападна Мала Азия ,е просъществувала независима/???!!!../ почти до разпада на Отоманската империя. Кои са били там? - - Мизите от "онази", древната, малоазийската Мизия. И Бригия, и Хитития, и Хатусия, а преди това Беласгия...и Атлантия. "Вие гърците трябва да сте благодарни на пеласгите, защото те ви оставиха величието на една ИЗГРАДЕНА страна наготово.."/Блаватски цитиращ запис на думите на египетски жрец/. Още малко и ще стана като Фоменко. Но така пише по камъните и в книгите Павка...


За съжаление истинската история трябва да се разказва бавно. Прекалено много са новите неща, а прекалено много факти, било то истиски предизвикват недоверие.

Ще дойде време всичко да бъде обяснено, дано помага Господ!
цитирай
37. sparotok - Родопи
13.05.2011 08:31
tili написа:
защото градежите са каменни:)))
А помаците около Доспат, например, са чистия тракийски тип - високи, светлокоси и светлооки. Да не забравяме благородния Резос с грамадните му коне!


Не само, че родопчаните са запазили древния си облик най-добре, но и езикът им е запечатал важни особености на тракийската реч.

Поздрави!
цитирай
38. sparotok - село
13.05.2011 08:35
zelas написа:
Интересна тема за името Олга, благодаря Павел и интересни коментари. Особено ценно включването на генерала (demograph) за влиянието на ватикана върху облика на европа такава каквато е сега. Всички пътища водят до Рим и всички смърдящи пътеки на лъжата водят на там тоже.

Светът в момента е изключително брутален, но той винаги си е бил такъв с тази разлика, че ние сега сме от погрешната страна на тоягата. Това което е било няма да се върне и няма да се повтори, особено за обикновения човек.

Възраждането на българското село е единствената спасителна сламка за България. Историята може само да ни даде упование, но къща няма да нахрани и деца няма да народи, щото борбата е демографска.


Пламене, напълно съм съгласен с тебе, селото трябва да се възроди. Няма да е лесно, но има ли воля и желание всичко се постига. Повече от ясно ми е, че борбата е демографска, за да се раждат деца обаче е нужно хората да добият самочувствието и увереността, които заслужават!

Поздрави!
цитирай
39. sparotok - данни
13.05.2011 10:01
анонимен написа:
Sparotok, ето написаното от руски автор
"Меня всегда удивляла близость двух современных языков - болгарского и русского. Нет, я не занимался специально изучением этого вопроса, просто таково мое впечатление от чтения нескольких болгарских текстов и восприятия речи на слух. Мне всегда казалось, что болгарский ближе к русскому, чем белорусский и украинский. И второе - почему у русских есть былинный эпос (в котором огромную роль играет Киев), а у белорусов и украинцев его нет? На эти вопросы я смог найти только два ответа. Предки русских являлись частью большого славянского народа, половина которого жила в Болгарии, на исконной территории. Может быть, этим и объясняются странные слова Святослава Игоревича, зафиксированные в ПВЛ: «Не любо мне сидеть в Киеве, хочу жить в Переяславце на Дунае - ибо там середина земли моей, туда стекаются все блага: из Греческой земли - золото, паволоки, вина, различные плоды, из Чехии и из Венгрии серебро и кони, из Руси же меха и воск, мед и рабы». Стоит взглянуть на карту - и слова Святослава покажутся нелепыми - как так, считать устье Дуная серединой Руси! Конечно, князь мог иметь в виду, что собирается основать новое государство, с присоединением завоеванных земель. Но ведь он не говорит о намерениях, он утверждает - «там середина земли моей»." Това е косвено потвърждение на твоето разбиране, което си написал в заглавието на блога, което мисля, че се споделя от много българи.


Сварог, ще ти отговоря, но довечера, трябва да намеря едни данни.
цитирай
40. sparotok - твърдения
13.05.2011 10:04
анонимен написа:
Веднага държа да отбележа, че като вярвам само на точната и чиста наука, за единствено достоверно сведение приемам генетичното изследване на проф. Иво Кременски от Националната Генетична Лаборатория. Което показва, че най-голям процент от гените ни са с тракийски корен, така че с това мога да се съглася. Но не на 100%. Няма такова животно "чиста нация" - нацистите в Германия не можаха да създадат такава, и ако бяха успели, тя щеше да бъде изродена, пак според природните закони.
Така че не можем да кажем че сме сто процента тракийци.
Другото, което смятам че е достоверно е това, че за въпросните прабългари с голям процент вероятност може да се каже че са имали тюркски произход или поне езикът им е бил тюркски. Но още преди близо 20 години в историята ни се твърдеше, че прабългарите не са били многобройни. Така че не виждам откъде е този страх от тюркския произход на прабългарите.
Друг важен факт е ролята на куманите в българската средновековна история.
Куманите също са тюркско племе. И нещо повече - много от царските ни династии имат кумански произход. Такива са Асеневци, Шишмановци, Тертеровци.
Това не значи че са турци - Иван Шишман е воювал с турците, макар и формално да се е признал за техен васал.
И накрая за името Олег. Известно е, че Киевская Русь е основана от скандинавци.
Така наречените варяги - логично е Олег да е скандинавско име и то идва от старонорвежки.
И накрая ако мога да си позволя да дам един съвет - нека се въздържаме от бомбастични и националистически изцепки от рода, че едва ли не половината Земно Кълбо е населено от българи и прабългари. Такива "теории" между другото имат много други народи освен нашия, не сме единствени ;-)


Хората основали Киевска Рус може да са дошли от Скандинавия, но това не ги прави автоматично шведи, или датчани...Какви са доказателствата ...освен едни късни писания...
цитирай
41. tili - Ха ха, има една иронична поредица
13.05.2011 11:06
по History от един швед, който разбива на пух и прах цялата им викингска митология и героика. Всъщност духът е пуснат от бутилката в началото на 19-ти век от група ентусиазирани млади интелектуалци и с пропаганда и умело боравене с националистическите щения на тези доста изостанали тогава народи се стига до по-сетнешната еуфория. Такава е била епохата. Дошло е време за истината, но историческия романтизън е така привлекателен...
Поздрави:)))
цитирай
42. zelas - за да се раждат деца обаче е нужно ...
13.05.2011 12:02
sparotok написа:
за да се раждат деца обаче е нужно хората да добият самочувствието и увереността, които заслужават!


За да се раждат деца, трябва човек да има възможността САМ да си подсигурява основните човешки нужди като храна и подслон. Това може да се постигне само на село и по-близко до природата. Урбанизацията и културата убиват българина и традициите му. Славната история се концентрира върху културата и царското управление в градовете.

Затова ви питам аз историците, кажете ми как обикновения човек е живял, как е оцелявал, какви билки е пил, как е успявал да изхрани 5-6, че даже и десет деца? Такива работи искам да знам.

Какво ще се промени ако изведнъж хората придобият повече самочувствие за произхода си? Нищо, ще е като чифте пищови на гол тумбак. Ако хората продължават да напускат земята, никакво самочувствие няма да ги накара да имат повече деца.

Ето ти за пример циганите. Те защо нямат нужда от самочувствие, за да имат повече деца? Те просто си ги раждат и отглеждат с минимални усилия и при по-опростени условия. И ако един ден те станат мнозинство, аз ЛИЧНО ще им кажа: Евала, цигани! Щом на българите им бяха нужни толкоз много неща, за да имат деца и не продължиха живота си чрез децата, то те съвсем справедливо заслужиха края си! Тури им пепел!
цитирай
43. get - - Така е Демограф - предците ни са били аристократите на Духа !!
13.05.2011 12:09
demograph написа:
sparotok написа:
Нали знаете, че няма ненаказано добро...Ако Атила бе сравнил Рим с земята, а след това и Константинопол днес историята щеше да е друга. "Дивият" хун обаче постъпва благородно, не желаейки да пролива морета от кръв той се вслушва в молбите на папата...
Само, ако е знаел какви ще са последтвията за народа му...


С инструмента на "вярата", а в същност с мракобесие и нечовешка жестокост, макар да са били първокръщенци, трако-българските групи из Европата са били НАНОВО кръщавани. Не само в папската и гръцка версия на вярата, а направо с НОВИ НАРОДНОСТНИ ИМЕНА- германци, датчани, поляци, литовци,...Панонските българи нарекли ХУНГАРИ, белградските-СРБИ, оттатък-дунавските ВЛАСИ, а после румъни...Сега македонци, но само докато им намерят друго име. Които не са "слушали" са ги изтребвали ДО КРАК! - както гети-готите в Испания. Катарите във Франция, например, не са били само секта от богомили, а цял народ останал верен на етноса си и на българското християнство. Изклали ги...Това е хуманната църква. Лъже истинна. Но има бог и записаното в кръвта проговаря.
И за срам на руснаците, ... каквото са днес тези на изток от Виена. Приемат и налагат на траките презрителното име "славяни", подшушнато им от гръко-византийците, които са наричали териториите ни "славинии" т.е. мърлявите, неорганизираните, разпилените!...Естествено така помагат и на собствените си врагове и затуй са на това дередже. Така минава славата на света. Привет благородний Спароток.


- Ще направя малко свободна етимологична екскурсия на тема "Аристократ или "благороден" (?!) - "това били хората от знатен род"(според речниците за чужди думи) но това са и членовете на BOULE-то, тоест военният съвет на древните полиси, от там идва й старобългарската дума-титла БОИЛ и производната дума БОЙ, административен упр-тел при келтите от ю.Франция БАИЛ .
От там и АРЕС + ТЕО(божествен) + Крато(говоря-хоратя) !!
- АРЕС - Какво е ? - Ярост(смислово още, е жарък-нажежен, ярък) ... ето от там и Арии-яр(к)и - светли !!
- А от тук, ето и втората съставна част в ИМЕТО БЪЛГАРСКО ! - За първата не е трудно да се досетите :)) ... аз почти я изписах ... но отделно тя има значение и на БЯЛ и на БОГ !!?

от Гет "ктист"

П.П. Били сме тюрки, та от там ни била дошла думата БОИл или още по-точно говорещата БОЙО или Бойко ??! - Можеше и да бъдем, ако думата не я има индикирана поне от 8-ми век преди Христа !!
- Била гръцка - ма като е гръцка що не са я използвали в късната античност(гърците) или по времето на прехваленият им "елинизъм" ... ранно средновековие ??!
цитирай
44. ckarlet - Безценна е информацията, която ...
13.05.2011 12:29
Безценна е информацията, която предоставяш, Sparotok!
Искрено се надявам повече хора да посещават блога ти, защото има какво да се научи!
Поздрави, приятелю!
цитирай
45. mglishev - Хе,
13.05.2011 12:56
разбира се, че конунгът Рьодрек Рос (Рюрик) е от Свеаланд, днешния район около Упсала. И че страната, над която се е възцарил, е наречена по името на рода/клана Рос, който е довел със себе си. В "Повесть временных лет" черно на бяло си пише, че човекът е варяг. Същото може да се намери и в няколко исландски саги за крале. И пак той е основателят на Новгород.
Затова се говори и за наследниците му като за конунги. Например т. нар. Ярослав е доста популярен като Ярицлейф, конунг на Гардарики (така се нарича Новгород на староисландски).

Разбира се, че името Орган или Органа може да има нещо общо с форма "олг-". Нали има и първобългарска военна или съдебна титла "олгутаркан". Само дето има и два други варианта, които тук са пропуснати: а) че "олгутаркан" може да се изведе и от "оглутаркан" и че б) Орган(а) може да е родствено с известното тюркско име Орхан.

Колкото до руските имена Олег и Олга, те произлизат от скандинавското Олаф (произходът от Хелги е по-малко вероятен).
цитирай
46. volkar - Иво Кременски
13.05.2011 14:07
До сега са известни поне три генетични изследвания на българите и трите са корнно различни това се дължи на факта, че няма мащабно изследване (за швейцарското нямам данни) другите изследват под 100 човека което меко казано граничи с измама.
цитирай
47. volkar - Иво Кременски
13.05.2011 14:13
Да не говорим че и до сега нашите учени не искат или не им дават да извлекат ДНК материал от някой от многобройните скелети на древни тракийци редовно намирани в нашите земи
За разлика от нас Ливанците го направиха и установиха че са наследници на древните финикийци (даже има филм на NG за това)
цитирай
48. deathmetalverses - Е, Спароток,
13.05.2011 14:43
нали знаеш, че лидерите на големите народи винаги страдат от по-силно изразени комплекси за малоценност?! Преди 4 години ми попадна един РУСКИ учебник по средновековна история. Писали надълго и широко за основаването на полската, чешката и сръбската държави, че и 15 страници за ВИЗАНТИЯ наброих..., за Кирил и Методий - 2 реда..., упоменати като 'византийски мисионери'! - а името българи е упоменато единствено в статията за Сърбия на Стефан Душан, където сме наречени... ОКУПАТОРИ на Сърбия!!!! Какво да коментираме... Срещу ръжена на Великите сили.., не знам, дали е безопасно да се рита безнаказно..., прощавай, че звуча пораженчески!!!! И отново - ПОЗДРАВИ от сърце за завръщането ти!!!! Здравко
цитирай
49. deathmetalverses - Към коментар 40
13.05.2011 14:46
Да, и един от синовете на Иван Шишман, чел съм, че бил приел исляма, и получава някакво назначение в Анадола от султана... Но сетне какво става с него - никой не знае..
цитирай
50. murmashka - Каква е целта ти?
13.05.2011 17:20
Мания за собствено величие или евтина оригиналност? Да предположим че успееш да ,докажеш" че името Кънчо е произдязло от библейският Каин и че Адам и Ева са били спуснати от Бог в Кюстендилско(защото Ева обичала ябълките).Или пък да ,,докаждеш" че траките са заселили и Америка и името Винету е от нашенското Ванчо.Какво от това? Ще станеш велик или по-умен? Нима няма пак да си си същият гащник с кирливата муцуна?
Я по-добре остави тези ,,изцепки" и се захвани с нещо да подобриш живота на хората около теб в България!
А ако ,не дай си Боже,вярваш в това което пишеш,иди непременно на преглед при психиатър! Ще те излекуват!
цитирай
51. dolsineq - Мания за собствено величие или е...
13.05.2011 18:50
murmashka написа:
Мания за собствено величие или евтина оригиналност? Да предположим че успееш да ,докажеш" че името Кънчо е произдязло от библейският Каин и че Адам и Ева са били спуснати от Бог в Кюстендилско(защото Ева обичала ябълките).Или пък да ,,докаждеш" че траките са заселили и Америка и името Винету е от нашенското Ванчо.Какво от това? Ще станеш велик или по-умен? Нима няма пак да си си същият гащник с кирливата муцуна?
Я по-добре остави тези ,,изцепки" и се захвани с нещо да подобриш живота на хората около теб в България!
А ако ,не дай си Боже,вярваш в това което пишеш,иди непременно на преглед при психиатър! Ще те излекуват!

..................................
Пенке, ти не си ли чула, че не ябълка, а дюля й се прияло на Ева, та по тоя повод и народна песен има дори. И пак от българите измислена... Не мога да й публикувам текста, щото е много еротична, ама то и поведението на Ева било такова, та и заради това Адам съгрешил...;)
Ако тук ти е скучно, бибитко предлага пълна програма за развлечение. Прескочи там за да оползотвориш свободното си време и попълниш празните полета в сивото си вещество.
цитирай
52. sparotok - живот
13.05.2011 19:00
murmashka написа:
Мания за собствено величие или евтина оригиналност? Да предположим че успееш да ,докажеш" че името Кънчо е произдязло от библейският Каин и че Адам и Ева са били спуснати от Бог в Кюстендилско(защото Ева обичала ябълките).Или пък да ,,докаждеш" че траките са заселили и Америка и името Винету е от нашенското Ванчо.Какво от това? Ще станеш велик или по-умен? Нима няма пак да си си същият гащник с кирливата муцуна?
Я по-добре остави тези ,,изцепки" и се захвани с нещо да подобриш живота на хората около теб в България!
А ако ,не дай си Боже,вярваш в това което пишеш,иди непременно на преглед при психиатър! Ще те излекуват!


Аз правя точно това - опитвам се да помогна на сънародниците си. Давам 10% от доходите си на бедни, болни хора и на сираци. Помагам на група фермери да реализират продукцията си на добра цена, уреждам работа за роми, за да не им не налага да крадат...това в блога е просто странично занимание, което обаче считам за важно.

В случай, че се откъснеш от неприличното си поведение и ти се заемеш с това, което съм подел аз, животът на доста българи ще стане по-добър...нали това искаш?
цитирай
53. sparotok - гени
13.05.2011 19:02
анонимен написа:
мой приятел скоро си направи генетично изследване за произход,за 250 $ от щатите,по майчина линия е от 27000 години от централна и северна европа,по бащина е от 12000 от южните балкани,мала азия и северна африка.старите тракийски земи и на гетите и скитите,май сме от време оного>



Определено по-голямата част от жителите на България са потомци на место население.
цитирай
54. vostroto - Спароток:)
13.05.2011 19:02
Поздрави за безкрайно интересния ти постинг!
Благодарение на хора като теб, се надявам историческата истина да възтържествува един ден!
Хубави почивни дни!
цитирай
55. sparotok - истина
13.05.2011 19:04
deathmetalverses написа:
нали знаеш, че лидерите на големите народи винаги страдат от по-силно изразени комплекси за малоценност?! Преди 4 години ми попадна един РУСКИ учебник по средновековна история. Писали надълго и широко за основаването на полската, чешката и сръбската държави, че и 15 страници за ВИЗАНТИЯ наброих..., за Кирил и Методий - 2 реда..., упоменати като 'византийски мисионери'! - а името българи е упоменато единствено в статията за Сърбия на Стефан Душан, където сме наречени... ОКУПАТОРИ на Сърбия!!!! Какво да коментираме... Срещу ръжена на Великите сили.., не знам, дали е безопасно да се рита безнаказно..., прощавай, че звуча пораженчески!!!! И отново - ПОЗДРАВИ от сърце за завръщането ти!!!! Здравко


Здравко, великите сили не са по-могъщи от истината! Който сам се възвеличава Господ ще го смири.

Велик може да е този, който има високи морални качества...
цитирай
56. sparotok - благодаря
13.05.2011 19:05
vostroto написа:
Поздрави за безкрайно интересния ти постинг!
Благодарение на хора като теб, се надявам историческата истина да възтържествува един ден!
Хубави почивни дни!


Благодаря ти приятелю!
Весела събота и неделя!
цитирай
57. megafon - Браво,
13.05.2011 19:27
с какво се заминаваш?
цитирай
58. murmashka - Пак повтарям
13.05.2011 21:17
Питах вече и не получих отговор.А на заядливите подмятания на тези които те четат не обръщам внимание.Пак питам:
Какво целиш с този си постинг?Да предположим че успееш да ,,докажеш" че българите сме потомци на най-древните хора по земята,КАКВО ЩЕ ПРОМЕНИ ТОВА В СЪДБАТА И ДЕРЕДЖЕТО НА България? Мислиш ли че научавайки това което напишеш,българите ще почнат ,поне,всяка сутрин да се бръснат или ще се юрнат да работят и няма да са такива наивници да вярват на всякакви ,,гербаджии" ,,червени" ,,сини" и т.н.? На това ми отговори МОЛЯ!
цитирай
59. sparotok - идеали
13.05.2011 21:48
murmashka написа:
Питах вече и не получих отговор.А на заядливите подмятания на тези които те четат не обръщам внимание.Пак питам:
Какво целиш с този си постинг?Да предположим че успееш да ,,докажеш" че българите сме потомци на най-древните хора по земята,КАКВО ЩЕ ПРОМЕНИ ТОВА В СЪДБАТА И ДЕРЕДЖЕТО НА България? Мислиш ли че научавайки това което напишеш,българите ще почнат ,поне,всяка сутрин да се бръснат или ще се юрнат да работят и няма да са такива наивници да вярват на всякакви ,,гербаджии" ,,червени" ,,сини" и т.н.? На това ми отговори МОЛЯ!



Има едно поговорка - Изкрещи десет пъти на едно куче, че е бясно и то наистина ще побеснее, повтаряй непрекъснато на едно дете, че е тъпо и то ще затъпее...

На нас ни се внушава дълго време, че сме лоши, тъпи, завистливи...сякаш тези качества са непознати на останалите народи. Имал съм възможност да контактувам с хора от 17 националности и се уверих, че простотия, завист, злоба има и на други места, но там никой не парадира с кирливите си ризи.

Повечето българи са почтени, искрени, добри. За съжаление средствата за масова информация ги забравят и се концентрират само върху постъпките на лошите, какво да се прави - сензацията продава, това е факт.

Много хора се държат неподобаващо заради ниско самочувствие. Никой не им казва, че са потомци на велики хора, че могат много, че е лесно да станат благородни...а в други държави започне ли едно дете да разбира, родители и учители започват да превъзнасят произхода си...

Мисля, че това, което правя има смисъл защото доста хора вече са се променили. Някои са ми писали, с други съм се срещнал лично. Да, заслужава си да правя това, с което съм се заел. Дори и на един човек да бях помогнал пак щеше да си заслужава...а тези, които са променени от писанията ми не са един, а много.
цитирай
60. sparotok - !
13.05.2011 22:06
анонимен написа:
murmashka, такива сме българите, толерантни към личната свобода, неглижирани и неизкуствени в отношенията си. Не създаваме полицейски методи за контрол над събратята си, а ако ги има са взаимствани от вън, по причини за които не е нужно да се говори тук. Може да изхвърляме сметта навсякъде и да преминаваме през зелените насаждения за по-пряко, но уважаваме избора на другия. И въпреки това нашата природа е по-чиста отколкото в прехвалената Западна Европа. Защо ще идват в тази мърсотия да живеят англичани и японци? Това е нашата народопсихология. Не можем да станем други, а на когото не му харесва или има друга душевност да потърси по-добро място или да се примири с даденостите. Всичките тези "гербаджии", "червени", "сини" са българи и от тях зависи доколко достойно ще се представят пред останалата част от народа си без да обслужват чужди интереси. Всеки решава сам за себе си и в това е личната свобода. Не робуваме на клишета и не си създаваме кумири от управляващите в момента. Всеки от нас е роден водач и се стреми да внуши,че може всичко, но поне пред себе си е честен и е наясно какво може. А когато имаме обща цел и сходно мислене ставаме сероиозна сила създаваща материални и духовни ценности. След оттърсването от "демократичното" опиянение и инертност, народа отново ще покаже своя гений.


СВАРОГ, СЪГЛАСЕН СЪМ С ТЕБ НАПЪЛНО!
цитирай
61. kostadin - sparotok, няма лошо в това което ...
13.05.2011 22:26
sparotok,няма лошо в това което правиш, даже е много хубаво.Лошото е ,че българите не искат да раждат деца.От както разбраха ,че най -лесно се купува всичко с пари ,вече не желаят нищо сами да произвеждат,даже и за себе си .Станахме потребители.Заради това сме обречени.
цитирай
62. murmashka - На Сварог
13.05.2011 22:32
Да имам вярата ти Сварог! Макар че не ми допада склонността ти да прощаваш на разните му мекерета само защото имаме нещастието те да се наричат българи.Мисля че и за ,,обща цел и сходно мислене" в днешна България ти много се заблуждаваш.Също така не примемам казаното от теб,когато пред очите ми българинът се свива и не смее на ,,манго" да му каже ,,връв" а минаретата се извишават и извишават със всеки изминат ден.Затова ти и пиша: Да имам вярата ти Сварог!
цитирай
63. sparotok - история
14.05.2011 07:25
megafon написа:
с какво се заминаваш?


Занимавам се със самостоятелно изучаване на българската история повече от 20 години. Намирам си сам работите на старите автори и чета без да съм обременен от коментарите на ограничени и предубедени хора...

Поздрави!
цитирай
64. dolsineq - @59. murmashka - Toзи отговор, Пенке, предполагам да задоволи претенциите ти за изчерпателност. Историята е за хора, които обичат своите корени и държат на тя
14.05.2011 08:40
"Kato гостува Панагюрскоро съкровище във Варна, си направихме посещение до музея и го разгледахме. И тогава съвсем тайничко докоснах една статуя от римско време още. А, есента като бях на Перперикон, докосвах почти всеки камък. Така си създавам усещането, че това наистина е съществувало, а не е само една легенда или някакъв артeфакт. Чрез творбите на Микеланджело усетих сърцето на мрамора, а дотогава го приемах само за един безжизнен камък... Да дадеш живот на миналото, да премахнеш всякакви загадки и тайни е като да се пренесеш назад с машината на времето... Това, което правиш, е наистина много ценно, Павел. И сега, когато границите са отворени, а всеки може да отиде, където си поиска, точно от такава информция има нужда българинът и няма как да е по друх начин, защото иначе би загубил себе си по своя транлив житейски път..." - един от коментарите ми към sparotok на лични.
цитирай
65. get - Уважаема Пенка, "Па ща си ти" ?! ... вземете се заинтересувайте ...
14.05.2011 09:56
... Защо Иван Вазов пише тези стихотворения ??!

Па шта си ти? – такъв въпрос задава
във твоя дом безочлив чужденец.
Па шта си ти? – с такваз псувня смущава
душата ти некакен пришълец;

Па шта си ти? – туй питане навред -
при Дрин, при Шар, при Вардар, Преспа драга
о, бъларино, сърбин ти полага
и чака с начумерен лик ответ.

Но ти пази се, прав ответ не давай.
Кажи се португалец кюрд, сириец,
лапонец, негър, циганин, индиец -
но българин се само не признавай.

Че тоз грях смъртен прошка там не знай:
влече позор, побой затвор, изгнанье -
невидени при прежните тирани.
Скрий, че си българин в най-българския край;

че си потомък Самуилов, на Атонский
Паисий внук; скрий на коя си майка син,
на кой язик пей мътний Вардар, синий Дрин,
и езерата и горите македонски!

Не споменувай Лозеград,
Люлебургас, ни Булаир ужасни:
ти би разбудил подозрения опасни,
че на героите техни може да си брат.

Мълчи! А вместо тебе всеки дол, пътека,
дъбрава, езеро, река, рид, планина
ще викат с глас през всички времена:
“Тук българи са, българи от памтивека!”

Април, 1913 г.

ЗАТУЙ ЛИ БЕ ТОВА?

Грамади разкървавени тела,
паднали в бран за братската свобода,
велики, чудни вършени дела
в борби ужасни с враг, стихий, природа;

при Одрин, Лозенград, Люлебургас
безчет борци прострени по полята,
а други - жертви на мор ил на мраз,
ил на Чаталджа гниющи в блатата;
...
затуй ли тия жертви, боже мой,
се дадоха, та днес да чуйм ония,
зарад които мря народ-герой,
запъшкали под нова тирания?
...
Да видим всичко скъпо тяхно в кал
погазено, език и род ругани,
души им изнасилвани без жал,
снагите - цели в синила и рани?

Да видим българинът да не смей
в най-българския край българин да бъде,
и името, с което се гордей,
кат срам и престъпленье да се съди!

Българио, затуй ли ти дава
тез хекатомби от юнашки сили,
затуй ли ти геройски пролива
най-пламенната кръв из свойте жили?

Затуй ли бе, затуй ли бе това?


- Та питам се Пенке - Па шта си ти ??!

от Гет "ктист"
цитирай
66. sparotok - времена
14.05.2011 10:18
kostadin написа:
sparotok,няма лошо в това което правиш, даже е много хубаво.Лошото е ,че българите не искат да раждат деца.От както разбраха ,че най -лесно се купува всичко с пари ,вече не желаят нищо сами да произвеждат,даже и за себе си .Станахме потребители.Заради това сме обречени.


Няма народ, който да не е подлаган на изпитания, ние не правим изключение. Верно е, че много сънародници са изоставили духовното и са се отдали на материалното, но тези хора в никакъв случай не са мнозинство. Установявам дори, че тези, които се зарвръщат към доброто стават все повече и повече.

цитирай
67. sparotok - до kansandilh
14.05.2011 10:41
Да, Олган е спомената в Хроника на Теофан, точно в Гетската Пустиня. Онгъла си е измислица и то неподходяща защото тази дума не е тюрко-алтайска.

Олт е, ако не се лъжа древната Алута спомената от Клавдий Птолемей в 3-та книга. Като отворих дума за Птолемей, нека спомена, че той пише за хуните в Черноморските степи доста преди те да "нахлуят" от Азия:)

Book III, Chapter 5

between the Amaxobii and the Rhoxolani are the Rheucanali and the Exobygitae; and between the Peucini and the Basternae are the Carpiani, above whom are the Gevini, then the Bodini; between the Basternae and the Rhoxolani are the Chuni,

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Periods/Roman/_Texts/Ptolemy/3/5*.html

Тия хуни Птолемей ги разполага там, където Йордан споменава селищата на българите, там е и река Олган...

Верно е, че Аспарух владее земи много по-на север отколкото учените ни казват. Все пак този наш владетел е погребан в Украйна, т.е. това някога е било наша земя...

Поздрави!
цитирай
68. joysii - Господин Павел Серафимов, Вие н...
14.05.2011 13:47
Господин Павел Серафимов,
Вие наистина познавате някои от съвременните археолози, работещи в БАН.
Споделяли сте Вашите измишльотини с тях и те не са Ви взели насериозно.
Разбира се, те са съвсем прави да не обръщат внимание на незначителни и необосновани позиции като Вашите.
Вас Ви познават като човек ,който непрекъснато кисне по библиотеки и нагажда факти към шантавите си твърдения.
А ако някой от българските учени има времето и Ви отдели внимание да Ви обясни поне донякъде несъстоятелността на Вашите твърдения, веднага го заклеймявате като враг.
Вашето образование не е историческо.
Нямате представа от много неща.
Обсебен сте от налудничавата идея,че истинската българска история се крие и изопачава.
Само,че нямате логично обяснение защо е нужно това да се прави. Моля,Ви не всички са луди като Вас.
Защо им е да крият и променят факти и изводи!?
цитирай
69. joysii - Името, което коментирате е ОРГАН ...
14.05.2011 19:02
Името ,което коментирате е ОРГАН или ОРГАНА.
Какви Олгановци, Олеговци и Олги са Ви в ума!?
........................................................
Такива кардинални изводи основани само на някакво бегло сходство в звученето на думи е наистина, не само аматьорщина и некомпетентност ,но вече граничи и с глупост, господине.
Поне не пропускайте да казвате,че това е само Ваше мнение, а не се изживявайте като велик съвременен месия на истинската история.
Недейте така безочливо и категорично да лъжете и заблуждавате наивните хорица тук.
Те не Ви познават и сляпо Ви се доверяват.
цитирай
70. get - - За кого ли са пеели навремето момите ни песента "Ой Ладо, Ладо момиче младо !" joysii-i-i :)))
14.05.2011 20:39

- Хехе - не е ли това една богиня, която все още ни обясняват, че била гръцка или римска (в "научната" литература) ?!

- Хехе - е как така нашите моми "тЮркинчета"(щот нали сме прабългари !!) имат песни и обреди с които честват, една "гръцка" богиня ??

- Joysii-i-i - хайде да си говорим за мода или ... др. неангажиращи теми ?! - просто в тази област, историята ... как да кажа(?) ви е далечна !! :))
цитирай
71. sparotok - писменост
14.05.2011 22:16
анонимен написа:
ZETIRAM- ;TRIABVA DA SE ZABRANIAT SAS ZAKON, TEORIITE I IZDIRVANETO NA TRAKIISKATA PISMENNOST; - v.- ;DUMA; I -;MONITOR ; - 05.04. 2006 g.....VIARNO LIE TOVA...???'


Да, Китов предложи това, но не съм сигурен какви бяха мотивите му...и дали изобщо бяха негови...
цитирай
72. bgwest - Джойсииии, Джойси. . . . . пиле ша...
14.05.2011 22:20
Джойсииии,Джойси.....пиле шарено.
В главата ти са само мъже,любов,кафета....дъжд и влага.Даааа много влага има в твоите постинги/лошо нема/.Ама що идваш и тук да се излагаш,незнам.
Ааа да.вдигаме си рейтинга.....на чужд гръб.
цитирай
73. sparotok - !
14.05.2011 22:21
joysii написа:
Името ,което коментирате е ОРГАН или ОРГАНА.
Какви Олгановци, Олеговци и Олги са Ви в ума!?
........................................................
Такива кардинални изводи основани само на някакво бегло сходство в звученето на думи е наистина, не само аматьорщина и некомпетентност ,но вече граничи и с глупост, господине.
Поне не пропускайте да казвате,че това е само Ваше мнение, а не се изживявайте като велик съвременен месия на истинската история.
Недейте така безочливо и категорично да лъжете и заблуждавате наивните хорица тук.
Те не Ви познават и сляпо Ви се доверяват.


Радостина, дали греша времето ще покаже. Смятам, че методът ми е по-добър от този на академиците ни. Те са разполагали с две обширни антропологически изследвания показващи недвусмислено, че ние българите сме европейци, но това не им е попречило да търсят етимология на стари български имена с помощта на казахски, якутски и др.

цитирай
74. sparotok - :)))
14.05.2011 22:27
joysii написа:
Господин Павел Серафимов,
Вие наистина познавате някои от съвременните археолози, работещи в БАН.
Споделяли сте Вашите измишльотини с тях и те не са Ви взели насериозно.
Разбира се, те са съвсем прави да не обръщат внимание на незначителни и необосновани позиции като Вашите.
Вас Ви познават като човек ,който непрекъснато кисне по библиотеки и нагажда факти към шантавите си твърдения.
А ако някой от българските учени има времето и Ви отдели внимание да Ви обясни поне донякъде несъстоятелността на Вашите твърдения, веднага го заклеймявате като враг.
Вашето образование не е историческо.
Нямате представа от много неща.
Обсебен сте от налудничавата идея,че истинската българска история се крие и изопачава.
Само,че нямате логично обяснение защо е нужно това да се прави. Моля,Ви не всички са луди като Вас.
Защо им е да крият и променят факти и изводи!?


Радостина, благодаря ти за забавлението, не бях се смял така от години!:)

Рядко стъпвам в библиотека, слава Богу имам добри приятели, на тях поръчвам нужната литература и те ми я доставят, за което съм им безкрайно благодарен. Посещавам библиотека само, ако ми трябва специално произведение, което се съхранява в трезор.

Никой от моите познати архелози не би се изказал лошо за мен. Може да не сме на една позиция по отношение на много неща, но имамe уважение един към друг.

Това е нещо, от което ти можеш да се поучиш:)
цитирай
75. shtaparov - Аз,Щапаров,оспорвам Вашето мнение,joysii:
14.05.2011 22:57
joysii написа:
Името,което коментирате е ОРГАН или ОРГАНА.Какви Олгановци, Олеговци и Олги са Ви в ума!?...Такива кардинални изводи основани само на някакво бегло сходство в звученето на думи е наистина,не само аматьорщина и некомпетентност,но вече граничи и с глупост,господине.Поне не пропускайте да казвате,че това е само Ваше мнение,а не се изживявайте като велик съвременен месия на истинската история.Недейте така безочливо и категорично да лъжете и заблуждавате наивните хорица тук.Те не Ви познават и сляпо Ви се доверяват.


Джеси,археолозите никога не са били добри историци.Те не могат да взимат насериозно материя,която не познават.Ето Иван Петрински-старае се човека,но не може да излезе от тясно ограничените рамки на училищните си познания.Идеите на Спароток не са налудничави,а напредничави-в този момент никой не прави за Българската история повече от него-дори и аз!

Херодот,патриарх Никифор и Отец Паисий не са имали дипломи по история и историческо образование,но това не пречи да ги сочите за пример като едни от най-тачените стари историци,нали?

Според Вашето мнение шията не е врат,а вратът не е гуша /ако разбирате какво искам да Ви кажа/! Но щом обясненията на Спароток не Ви задоволяват и ги оспорвате,ето Ви обясненията на "Ангеловия анализ" за произхода на дискутираните имена-тях никога няма да можете да оспорите! Вижте ги,пък после елате да ми доказвате,че Бугарите не са Българи,а Бългери и Бюльгари не значи едно и също нещо:

1. Орган /Органа/=Ордан /Йордан/,Ордана /Йордана,Йорданъ/: древно-Българско име,погрешно схващано от ономастиката като "староеврейско"! В него имаме демонстриран преходът Г-Д,както в Дявол-Гявол,Грамаде-Грамаге,Люде-Луге,и т.н.!
2. Олег /Волег/= Велик /Българско име/! Съответно Олга= Хелга,т.е. Велка /Велика/!!!Тук имаме диалектен вариант на името,в който първата съгласна или отпада /както в Хлеб-Леб,Хелини-Елини,Хърсово-Ръсово и пр.,или се видоизменя,както в Глух-Глув и пр.

Край на загадките около тези имена-сега и завинаги!
цитирай
76. joysii - "Рядко стъпвам в библиоте...
14.05.2011 22:58
"Рядко стъпвам в библиотека"
Обичате да послъгвате, господине.Доста време прекарвате и в библиотеки и сред книги изобщо.
То един живот не стига за да се изчете всичката литература и да се подберат и стъкмят факти, които да подкрепят някаква шантава приумица.
Трябва да отбележа и ,че сам си противоречите понякога.Споменахте,че с удоволствие ще посетите научна конференция по археология, АКО ИЗОБЩО ВИ ДОПУСНАТ ТАМ.
А защо да не Ви допуснат Вашите приятели, с които твърдите,че сте в толкова добри взаимоотношения!?
Много е просто - защото археолозите не считат,че мястото на аматьор и некомпетентен човек е сред тях, на такъв форум.
Твърде е възможно да не Ви допуснат наистина.
Ще се издъните още с резюмето при заявката на участието Ви.
А по повод на уважението - аз уважавам достатъчно тези ,които го заслужават - учените -археолози, чиято съдба е проучването на нашето минало.
Ужасно тъпо е да твърдите ,че техните открития са нагодени към някаква политическа система.
НЯМА ПРИЧИНА ДА ГО ПРАВЯТ - ДА ИЗОПАЧАВАТ ИСТОРИЯТА.
Това е някаква Ваша патологична фобия.
цитирай
77. get - - Уважаема, престанете да сипете глупости, които предполагам някой ви суфлира !!
14.05.2011 23:40
joysii написа:
"Рядко стъпвам в библиотека"
Обичате да послъгвате, господине.Доста време прекарвате и в библиотеки и сред книги изобщо.
То един живот не стига за да се изчете всичката литература и да се подберат и стъкмят факти, които да подкрепят някаква шантава приумица.
Трябва да отбележа и ,че сам си противоречите понякога.Споменахте,че с удоволствие ще посетите научна конференция по археология, АКО ИЗОБЩО ВИ ДОПУСНАТ ТАМ.
А защо да не Ви допуснат Вашите приятели, с които твърдите,че сте в толкова добри взаимоотношения!?
Много е просто - защото археолозите не считат,че мястото на аматьор и некомпетентен човек е сред тях, на такъв форум.
Твърде е възможно да не Ви допуснат наистина.
Ще се издъните още с резюмето при заявката на участието Ви.
А по повод на уважението - аз уважавам достатъчно тези ,които го заслужават - учените -археолози, чиято съдба е проучването на нашето минало.
Ужасно тъпо е да твърдите ,че техните открития са нагодени към някаква политическа система.
НЯМА ПРИЧИНА ДА ГО ПРАВЯТ - ДА ИЗОПАЧАВАТ ИСТОРИЯТА.
Това е някаква Ваша патологична фобия.


- Поставих ви съвсем прост въпрос !!

- Защо в България, в народните традиции и обичаи продължава да се почита богинята ЛЕТО ... на името, на която гърците не могат да дадат смислен превод ?
Това е до средата на 50-те години миналият век.
- Поставих ви въпросът след като протобългарите са тюрки дишли през 7-ми век на балканите. Откъде са научили(възприели) култ към стара местна балканска богиня ??
- В нашата обредност се забелязват култове и обредност, не само към нея, а и към други местни балкански богове - Как става това ?! - нали през 680 г. сме дошли от Памир ... според археолозите ... хъм, само археолози ли се занимават с история на България ??! :((
цитирай
78. demograph - С всяка изтървана от вас фраза разголвате глупостта си
15.05.2011 00:26
77. joysii - "Рядко стъпвам в библиоте...
14.05 22:58
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Останете си при любовните сериали и китките и не се пъчете с дупето напред в сериозните теми на този блог, защото се излагате на опасност. Реклама на блога си можете да направите и по по-почтен начин. Например си да пуснете там актови фотографии. В този блог, всеки ваш коментар разголва плиткоумието ви, а все пак то не е толкова еротично..А и нямате особена полза, защото в този блог воайори не се завъртат често. Освен в случаи както с вас, когато думата Орган в постинга на Спароток очевидно ви е заблудила, че става дума за един орган от човешкото тяло, а не за име на историческа личност...
цитирай
79. demograph - Идете в Западните Родопи и ще ги видите - консервираните ТРАКИ!
15.05.2011 00:50
sparotok написа:
анонимен написа:
поздравления за поста Спароток!искам да попитам:къде са рижите и руси българо-траки така както са си рижи и руси украинците,които са наша рода?подкрепям всички ваши идеи,само това за антропологичния вид на днешните българи не мога да си обясня.поздрави


Още в най-дълбока древност при траките се наблюдават няколко типа хора - с руса, рижа и черна коса. Тъмнокосите хора са носители на доминантен ген и с течение на времето едно население с преобладаваща светла коса ще се превърне в население от хора с тъмна коса.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
За рижите и русите българи става дума. Че и луничави и червенобузки са. Точно както ги описват и рисуват в древността. Иначе, и хамериканците и хруснаците вече не са така руси...
цитирай
80. bgwest - До Гет
15.05.2011 01:51
Усеща се суфлажа,нали.
Гет,"блажени низшите духом".Те царуват.Те оправиха ЛЕВСКИ и БОТЕВ/в гръб застрелян/..........
Света е в ръцете на една шепа бандити/десетина рода/ и поне 5 милиарда малоумници,които са с тях,АБСОЛЮТНО НЕСЪЗНАТЕЛНО.
И тук е парадокса:Човек прекарал живота си сред книги ,трябва да обяснява всичко от А до Я на човек,който си е ........цървул.
цитирай
81. joysii - Господин, Спароток, Продължавате ...
15.05.2011 10:48
Господин,Спароток,
Продължавате да сте некоректен.
Някои от вашите поддържници ми задават разни въпроси и коментират тук по мой адрес, а Вие триете моите отговори към тях!
Толкова ли е страшно това,което ще прочете публиката Ви там!?:):):):)
Пак манипулирате нещата - но не се учудвам.
Та нали това е Вашият "научен метод" на изследване - да стъкмявате и нагаждате фактите.
Къде е диалогът?
Тук има само просташки коментари на demograph,bgwest разни други самоуки хорица.
И хвалби на тия дето пък съвсем хабер си нямат от темата в постингите Ви , но ги гони някаква жажда за проява на щур патриотизъм.
цитирай
82. joysii - 78. get
15.05.2011 10:57
Тези,които ми суфлират са доктори по история, а не самоуки лаици без историческо образование,дори.
Мисля да продължавам да вярвам на тях и за в бъдеще.
Бих посъветвала това и тукашните неосведомени въздухарпатриоти да направят същото.
цитирай
83. dolsineq - Господин Павел Серафимов, Вие н...
15.05.2011 12:01
joysii написа:
Господин Павел Серафимов,
Вие наистина познавате някои от съвременните археолози, работещи в БАН.
Споделяли сте Вашите измишльотини с тях и те не са Ви взели насериозно.
Разбира се, те са съвсем прави да не обръщат внимание на незначителни и необосновани позиции като Вашите.
Вас Ви познават като човек ,който непрекъснато кисне по библиотеки и нагажда факти към шантавите си твърдения.
А ако някой от българските учени има времето и Ви отдели внимание да Ви обясни поне донякъде несъстоятелността на Вашите твърдения, веднага го заклеймявате като враг.
Вашето образование не е историческо.
Нямате представа от много неща.
Обсебен сте от налудничавата идея,че истинската българска история се крие и изопачава.
Само,че нямате логично обяснение защо е нужно това да се прави. Моля,Ви не всички са луди като Вас.
Защо им е да крият и променят факти и изводи!?

...................................................
Джойси, отдавна не сме се засичали с теб във виртуала... Историята ни е пълна с примери, които са умишлено скривани, за да се затвърди убеждението, че коренът ни е изцяло славянски. Кой имаше нужда от такава политика е отдавна ясно, а също така и защо се прокара идеята, че прабългарите са от тюркски произход. И както се казва, като не ни харесва едната идея, с две ръце прегръщаме другата. Демокрация, Джойси, имаме право да избираме и естествено, че ще се спрем на онова, което по-малко ни "унижава"...
Изненада ме, Джойси с коментара си. Явно според теб мъжете е по-добре да висят по барове и кръчми, вместо да се развиват. Я ми кажи, Захари Стоянов да не би да е завършил Сорбоната, че е написал "Записки по българските въстания"? Ами я погледни Мерсия Макдермот - англичанка, а пише за български родолюбци. Отвън хората ни помат да прогледнем, а ние в собствената си страна се държим като цербери над новото. Вземай си думати назад, Джойси и се извини или забрави за този блог, щото хем си невежа, хем и смешна с "великите" си заключения!
цитирай
84. joysii - 85. dolsineq
15.05.2011 13:22
"ще се спрем на онова, което по-малко ни "унижава"... "
........................................
Можеш да повярваш на каквато си искаш измишльотина ,скъпа.
Това наистина си е твое право.
Но в никакъв случай,не означава,че не съществуват открития в областта на археологията и историята, които са основани на задълбочени и многостранни изследвания.
Ти като искаш вярвай на тукашните аматьорчета.
Изборът си е твой.
И ставай все по-горда и горда...
Само,че твоята гордост няма да е основана на истина.Ще е въздух, даже не и под налягане.
...........
Захари Стоянов просто описва събития. Ти какво...с тия тукашните ли ще го сравняваш!?
Ееее, ама това наистина става прекалено!
Едно е да се описват събития и биографии, съвсем друго е да се нагаждат факти към някакви шантави приумици.
Разочароваш ме,скъпа.
цитирай
85. murmashka - Към Спароток
15.05.2011 13:30
Четейки Ви изпитвам чувство на някаква гнусливост.И най-гнусното е че Вие изопачавате и нагаждате историчесмките факти според както Ви изнася,а смеете да обвинявате че уж някой си там криел истината за произходът на народа който сега се нарича българи.
Чета и отговорите които Ваши ,,фенове" дават на joysii и ме е срам за тях.Това тяхното не е дискусия а оплюване по гаменски начин на опонента,защото е прав! И все пак както и joysii ще Ви кажа:Продължавайте! Прордължавайте защото България има нужда да знае кои са тези които не се считат за потомци на българи и славяни а самите те се смятат за какви ли не.Вашият блог дава прекрасна възможност за това.
И накрая един въпрос към Вас: Нима смятате че ако българинът повярва на съмнителните Ви твърдения,ще започне да се бръсне вески ден,да работи вместо да кисне по кръчми,да не избира пожарникари и подобни на власт,да не слуша чалга с която затъпява и ще започне да помага на слаби и нуждаещи се?
Вероятно ще се опитате да ми отговорите че с такива писаници Вие повдигате чувството за национална городост и т.н.Фалшива национална гордост,основана на фалшиви доказателства и не подкрепена от силна икономически и политически държава и пукнат грош не струва уважаеми!.Знайте че никой по света не уважава необръснатият бедняк тръгнал да робува на други за някое эвро или влачещ жалко съществуване в собственната си кална и неподметена родина.Може би не знаете че по света има около 300,000 асирийци (Да да! Именно потомци на древните от Асирия) И това че те са асирийци и са имали древна и велика държава с нищо не им е помогнало
цитирай
86. dolsineq - "ще се спрем на онова, което ...
15.05.2011 14:20
joysii написа:
"ще се спрем на онова, което по-малко ни "унижава"... "
........................................
Можеш да повярваш на каквато си искаш измишльотина ,скъпа.
Това наистина си е твое право.
Но в никакъв случай,не означава,че не съществуват открития в областта на археологията и историята, които са основани на задълбочени и многостранни изследвания.
Ти като искаш вярвай на тукашните аматьорчета.
Изборът си е твой.
И ставай все по-горда и горда...
Само,че твоята гордост няма да е основана на истина.Ще е въдух, даже не и под налягане.
...........
Захари Стоянов просто описва събития. Ти какво...с тия тукашните ли ще го сравняваш!?
Ееее, ама това наистина става прекалено!
Едно е да се описват събития и биографии, съвсем друго е да се нагаждат факти към някакви шантави приумици.
Разочароваш ме,скъпа.

................................
За Мерсия Макдермот не спомена нищо, но явно тя не заслужава твоето внимание.
Джойси, ходила ли си някога в дом за изоставени деца? Най-голямото им желание е да знаят своите корени, кои са техните родители, братовчеди и т.н. За теб и мен това няма никакво значение, щото ние сме от нормални семейства, но за тези деца това е едва ли не смисълът на техният живот. Същото важи и за нашата история, защото утре някой ще поиска да каже, то вече е и факт, че 500 г сме били доброволно под турско управление. Изопачава се историята, бавно и постепенно се върви към умишлено забравяне... Кой го иска ли? Ти си отговори, аз вече казах достатъчно много!
цитирай
87. joysii - 86. murmashka
15.05.2011 15:26
Госпожо, за мен е удоволствие да срещна проява на разум в този псевдопатриотски блог.
Благодаря за подкрепата.
Много странно явление се наблюдава тук - всички искат да бъдат горди,че горди.
Но не се стараят да постигнат свои лични успехи и така да имат основание за гордост и самочувствие, а са се вкопчили в лъжи, с надеждата те да подхранват гордостта им.
цитирай
88. get - - Хехе - добре че, не бяха хуманни доктори !!!
15.05.2011 15:29
joysii написа:
Тези,които ми суфлират са доктори по история, а не самоуки лаици без историческо образование,дори.
Мисля да продължавам да вярвам на тях и за в бъдеще.
Бих посъветвала това и тукашните неосведомени въздухарпатриоти да направят същото.


- Досега народът ни да е умрял !! :)))

от Гет "ктист"

- Джойси и др. момиче (?) - отново ви поставям простият логически въпрос - Как така народ(и) КОИТО СПОРЕД КАЗИОННИТЕ ИСТОРИЦИ СА ДОШЛИ МЕЖДУ ШЕСТИ И ОСМИ ВЕКОВЕ НА БАЛКАНИТЕ - Имат в народните си вярвания и обичаи, обредност и традиции - в които се виждат отгласи от по-стари вярвания (8-6 векове преди Христос) ?
- Ладуване !!
- Лазаруване !!
- Св. Трифон Зарезан(Дионис)
- Пеперуда (Хермес)
- Герман (Хермес-Аполон) ... да продължавам ли да изреждам ??!

- Знам че, това е над вашите възможности ... исторически - Ха вземете попитайте "академиците" историци, относно това ?!
- Попитайте ги и какво стана с техният колега АКАДЕМИК В. Николаев от БАН ... през 70-те години, когато се опита да докаже, че Киев и България са едно и ние сме занесли християнството в Киевска Рус !!
- В заключение ще кажа - Знам че, тежко им е било, чувството за самосъхранение ги е карало да пишат угодни на властта неща - Но сега да се покаят ! - Ако не сторят това ... по-голям срам ги чака ! - Народът е казал "На лъжата краката са къси !" - А Глас народен Глас Божий !!

от Гет ктист
цитирай
89. murmashka - Господи get ....
15.05.2011 15:59
Ама Вие и на такива елементарни въпроси ли си намирате място във Вашата псевдонаучна теория???? Та това е ,,елементарно Уотсън" Нарича се приемственост.Прието е от племената живеещи до тях по тези места или там където номадският им живот ги е водил.То добре че не си се сетил скъпи да питаш за курбана че иначе ще ни изкараш българите и турци или не знам си какви
Що се касае до христианството в Киевска Рус и писмеността,то сега вече след проучвания направени в Украйна и Русия се признава че Византия е отчела грешката която е допуснала някога с българите и е пращала по молба на Киевски и московски князе(по късно) славянски свещенници(сиреч българи) които да проповядват словото божие на славянски език.Да повярваме че до тогава (70-те години) те не са разполагали с такива сведения (защото действително е възможно!
А понеже споменавате за покаяние,то ПОКАЙТЕ СЕ ВИЕ че ,,се срамите да се наречете болгарин"- потомък на българи и славяни и търсите под вола теле,което да Ви помогне да се смятате за тракиец или какъвто друг Ви дойде на ум!
цитирай
90. merlin68 - Жалко, че първо вместо да задам н...
15.05.2011 16:01
Жалко, че първо вместо да задам някои интересни за мен въпроса към автора на този пост ще трябва да "защитя" неговата позиция. Защитя е в кавички тъй като всъщност не него защитавам (той определено не се нуждае от това) защитавам правото на алтернативно мислене, право което всеки от нас има. Великите ни учени за които мурмашка и джойси говорят са сътворили доста абсурди. Ще дам пример с нещо което гледах по телевизията, а именно за поредната експедиция в "прародината ни Иран" все учени и все глупости. В съвременния български език имало около 1000 ирански думи като например ПЕШКИР което било аргумент за иранския ни произход. Поразително било сходството на "нашето възрожденско строителство" с това в Иран - също аргумент, генетично ние сме били същите като иранците - аргумент?!?! Аз не съм нито историк, нито лингвист, археолог, или генетик, но ще обясня защо на подобни "доказателства" вяра нямам. Първо за 1000 ирански думи (въобще много се съмнявам да са 1000 но както и да е) в българския език. Има много по-логично обяснение от общия ни произход, а то е, че за пет века османско "присъствие" сме били подложени на всякакви източни влияния включително езикови, Османската империя както е известно не е етническа държава и в нея има множество етноси, езици, култури които взаимно си оказват влияние. Същото се отнася и до "нашата възрожденска архитектура" с такава архитектура е пълно и в Турция, а както става ясно от туристите - учени и в Иран. От тази архитектура е нямало и помен преди 7500 години нито тук, нито в Иран или Турция:))) Относно генетичното "изследване" което ни уеднаквява с иранците, ще кажа, че съм чел за поне още три такива които дават съвсем различни данни - на кое да вярвам аз? Толкова за именитите ни учени.
Що се отнася до мързеливите и небръснати българи киснещи по кръчми които не заслужават уважението на "цивилизования" европеец, то ще кажа, че не е лошо мурмашке да си припомниш Криворазбраната цивилизация от Войников.
цитирай
91. merlin68 - Госпожо, за мен е удоволствие да ...
15.05.2011 16:16
joysii написа:
Госпожо, за мен е удоволствие да срещна проява на разум в този псевдопатриотски блог.
Благодаря за подкрепата.
Много странно явление се наблюдава тук - всички искат да бъдат горди,че горди.
Но не се стараят да постигнат свои лични успехи и така да имат основание за гордост и самочувствие, а са се вкопчили в лъжи, с надеждата те да подхранват гордостта им.


Госпожо вие упорито продължавате да джафкате, тук май става въпрос за история, ако искате да се похвалите с вашите лични успехи сигурен съм, че в нета има достатъчно подходящи места. Освен това едва ли сте сведуща за личните успехи на хората които коментират тук, за да правите изводи за тях. А това, че коментарите ви все повече придобиват характер на заяждане, а не на аргументирано оспорване на тезите на автора съвсем затвърждава мнението ми, че трябва да търсите друго място за изява на личните си постижения, тема от сорта на "Днес си купих Сеат Ибиса....аз имам Мерседес"
цитирай
92. merlin68 - "Относно Артур и сарматите му ...
15.05.2011 16:44
"Относно Артур и сарматите му може да се направят няколко постигна, но засега се въздържам, достатъчно е скиптицизма на някои хора за този момент."
Бих се радвал ако пишеш нещо по въпроса. Лично за мен представлява голям интерес легендата за Артур, Мерлин и рицарите на кръглата маса. Още от ученик съм запленен от тази легенда и днес въпреки, че вече не съм в крехка ученическа възраст тази легенда ме човърка. Не харесвам англосаксонците и това, че изпитвам слабост към легендата за Артур винаги ме е озадачавало. Винаги съм имал усещането, че това не е тяхна легенда, че тя е чужда на душевността им и е по-близка до нас. Отъждествяването на земята с владетеля, но не като право на притежание на благата, а като задължение за служене на тази земя и народа е в основата на просперитета на всяка нация.
Иначе ти благодаря за чудесните постинги, за изразяването на алтернативно мнение относно историята ни. Добре е когато човек има възможност да помисли и върху други тези, а не само върху това което му сервират от телевизора.
цитирай
93. joysii - 90. get
15.05.2011 17:27
Когато българите са дошли тук са възприели някои от празнуванията и традициите на местното население.Толкова е просто. Какви елементарни неща ме питате?
Ще Ви цитирам:"...чувството за самосъхранение ги е карало да пишат угодни на властта неща - Но сега да се покаят ! - Ако не сторят това ... по-голям срам ги чака "
По-голяма глупост от това,което сте казали, едва ли има.
Какво чувство за самосъхранение, какви кошмари Ви преследват Вас и цялата тукашна дружинка?
И какви са тия налудничави призиви за покаяние?
Я по-кротко!
цитирай
94. murmashka - Към merlin68
15.05.2011 17:39
Много Ви благодаря за поста Ви ,,Жалко, че първо вместо да задам н..." Вие с него косвено прекрасно допълнихте това което писах на get
По-нататък:Що се отнася до нашият небръснат, мързелив, киснещ по кръчмите Ганчо,нямам основания да се срамувам от него Но когато Цъвуланко се изхвърля като Големанко това ме възмущава.Всяка жаба трябва да си знае гьола! А ако иска нейният гьол да стане езеро,нека първо го почисти а не само ,,Ква,ква!
По легендата за крал Артур,искам да Ви обьърна внимание че тя е КЕЛТСКА а не англо-саксонска
цитирай
95. joysii - 93. merlin68
15.05.2011 17:39
Още от ученик сте запленен от Артур и Мерлин и...сте си останали на ученическия акъл.
Не сте претърпели особено развитие.
Аз да Ви светна още от сега.Няма нужда да чакате постинг от господин фантазьора Спароток.
То е ясно,че той така ще врътне нещата, Мерлин, понеже почва с М - направо може и Крали Марко да го изкара.
Пък иска ли питане - според тукашните "патриоти" горди - всичко по нашата планета,което ходи на два крака е тракиец.
Та...ако не издокарат тракийски произход на крал Артур и оня маг Мерлин - ще си отрежа главата.Обещавам.
цитирай
96. sparotok - данни
15.05.2011 18:49
анонимен написа:
mglishev написа:
разбира се, че конунгът Рьодрек Рос (Рюрик) е от Свеаланд, днешния район около Упсала. И че страната, над която се е възцарил, е наречена по името на рода/клана Рос, който е довел със себе си. В "Повесть временных лет" черно на бяло си пише, че човекът е варяг. Същото може да се намери и в няколко исландски саги за крале. И пак той е основателят на Новгород.
Затова се говори и за наследниците му като за конунги. Например т. нар. Ярослав е доста популярен като Ярицлейф, конунг на Гардарики (така се нарича Новгород на староисландски).

Разбира се, че името Орган или Органа може да има нещо общо с форма "олг-". Нали има и първобългарска военна или съдебна титла "олгутаркан". Само дето има и два други варианта, които тук са пропуснати: а) че "олгутаркан" може да се изведе и от "оглутаркан" и че б) Орган(а) може да е родствено с известното тюркско име Орхан.

Колкото до руските имена Олег и Олга, те произлизат от скандинавското Олаф (произходът от Хелги е по-малко вероятен).


"Повесть временных лет" Е МЕНТЕ ОТ ПО-КЪСНО ВРЕМЕ.

ЕДИНСТВЕННОТО ХУБАВО НЕЩО В ПОВЕСТТА Е ЧЕ СА ПОЛЗУВАНИ МНОГО ИЗТОЧНИЦИ.

Мир от мен !!!


За съжаление Повесть о времменых лет не е единствената манипулирана работа. Всичко обаче може да се подложи на проверка като се сравнят данните от изворите с разпространението на археологически находки, а и с данни от други извори.
цитирай
97. gotenia70 - До джосито и мурмашка...
15.05.2011 18:54
Мога ли да ви попитам,защо вие само плюете,не казвате нищо конкретно,когато ви зададат въпрос,а когато ви поставят на място,(което вие двете заслужавате)вдигате врява до небесата,че ви обиждали?
След като ние сме за вас ниско интелигентни,прости и т.н. и т.н.,да ви попитам:какво правите в блога на Спароток?
Моля ви,не обиждайте хората,които искат да научат нещо повече от лъжите в учебниците!
Иначе,за вас двете ще важи една приказка,казана от моя дядо:"Моето момче,да знаеш,че от цървула никога няма да стане платненка.Колкото и да се мъчи"
Я,аз си знам предците,горд съм с тях и съм научил нешо от тях.
Без лоши чувства,но не сте за този блог.
цитирай
98. murmashka - Не си криви душата gotenia70
15.05.2011 19:07
Не си криви душата човече! Отговарям на всички въпроси.Но ако не си ме чел вина нямам.Нали така?
Казваш обиждам.Ами кажи ми как да нарека наивника вярващ на разни врели-некипели друго яче,така че да не се обиди че е наивник?
цитирай
99. get - - С отговорът си демонстрирате липса на елементарна логика !! :)))
15.05.2011 20:13
murmashka написа:
Ама Вие и на такива елементарни въпроси ли си намирате място във Вашата псевдонаучна теория???? Та това е ,,елементарно Уотсън" Нарича се приемственост.Прието е от племената живеещи до тях по тези места или там където номадският им живот ги е водил.То добре че не си се сетил скъпи да питаш за курбана че иначе ще ни изкараш българите и турци или не знам си какви
Що се касае до христианството в Киевска Рус и писмеността,то сега вече след проучвания направени в Украйна и Русия се признава че Византия е отчела грешката която е допуснала някога с българите и е пращала по молба на Киевски и московски князе(по късно) славянски свещенници(сиреч българи) които да проповядват словото божие на славянски език.Да повярваме че до тогава (70-те години) те не са разполагали с такива сведения (защото действително е възможно!
А понеже споменавате за покаяние,то ПОКАЙТЕ СЕ ВИЕ че ,,се срамите да се наречете болгарин"- потомък на българи и славяни и търсите под вола теле,което да Ви помогне да се смятате за тракиец или какъвто друг Ви дойде на ум!


- Това което говорите, най-малкото сте засукали от АБСУРДИТЕ ПИСАНИ В УЧЕБНИЦИТЕ НИ ПО ИСТОРИЯ !! ... недай си боже пък ако в момента ви подсказва някой "олимпиец" от БАН !!

- Още един спомагателен въпрос - Дано повлияе на логиката Ви !
- Как пък така дошлите след пет века тюрки(известни, като огузи) НЕ ВЪЗПРИЕХА ПО-СТАРАТА КУЛТУРА И ОБРЕДНОСТ ОТ ЗАВАРЕНОТО НАСЕЛЕНИЕ ??? :)))

- Не отговорихте - Каква съдба е постигнала акад. Вс. Николаев ?

- Имате много бели полета в знанията си(това се отнася и до двете ви) така че на база, демонстрирани знания в момента е безполезно, да ви обяснява !!
цитирай
100. strannica - O sancta simplicitas!
15.05.2011 22:48
Тук едно същество невинно трепка с мигли и недоумява: Ама защо ще изопачават историята?

"Още в 1947 г.....бил въведен нов закон на БАН, при приемането на който била произнесена следната реч: ”Досегашният закон за БАН се характеризира с грубо шовинистичен дух, защото в него е записано, че Академията има за цел да съдейства за развитието на науката и изкуствата в България с оглед на нуждите на българската народностна култура, да се грижи особено за изучаването на българските земи и природа, на българския бит, език и книжнина, на българската история и на българските изобразителни изкуства и музика, на българската материална култура, на българското стопанство, изобщо за всички проявления в духовното творчество на българите в настоящето и миналото. Виждате, че навред в този текст ударението пада върху българското – българска история, български бит, българско стопанство.” /Вж. Стенограма на обсъждането на законопроекта за Българската академия на науката в VI Велико народно събрание. София, 22.XII. 1947, публикувана Съдът над историците. С., 1995, с.147/

...За да протече по-бързо заплануваното тотално преобръщане на учебниците, било взето специално решение на Петия конгрес на БКП и с операцията по прочистването на историята бил натоварен екип от множество историци и четирима отговорни редактори, подбрани от отдел ”Пропаганда и агитация” на ЦК на БКП, между които нямало нито един историк, но в замяна на това бил включен /вероятно за по-голяма внушителност и страхопочитание/ първият началник на Държавна сигурност – Антон Югов.

...1945 г. Уводна статия на сп. ”Исторически преглед": "...Унищожаването на шовинизма не може да се постигне само с неговото заклеймяване – то е дело на една борба, която не ще се извърши в една-две седмици, в един или два месеца. То е продължителна работа, която трябва да се справи с упорито заседналото наследство, станало част от психологията на редица хора и среди на нашата общественост.”

Боже, пази България от доктори и академици! :)))
цитирай
101. murmashka - harta
15.05.2011 22:50
Хайдеее,ти пък сега изкара и Паисий Хилендарскт фалшивикатор!.Е браво!!! Я си признай честно,ти като ученик какви бележки си имал освен единици? Поне двойка някоя хващал си ,да кажем за празниците? Знаеш ли че с такива изказвания ти си позор за учителката която те е учила?
цитирай
102. sparotok - Паисий
15.05.2011 22:56
murmashka написа:
Хайдеее,ти пък сега изкара и Паисий Хилендарскт фалшивикатор!.Е браво!!! Я си признай честно,ти като ученик какви бележки си имал освен единици? Поне двойка някоя хващал си ,да кажем за празниците? Знаеш ли че с такива изказвания ти си позор за учителката която те е учила?


Позволявам си да отговоря аз. Никой не е казвал, че Паисий е фалшификатор, а че е използвал сведенията на Мавро Орбини, който той нарича Марврубир.
Самия Орбини е използвал над 200 извора, напълно е възможно в някои от тях да е имало неверни, или неточни факти.
цитирай
103. sparotok - ДО СТРАННИЦА
15.05.2011 23:02
Благодаря ти за пояснението! Много хора изобщо си нямат понятие как стоят нещата, колко сериозно е ощетена историята ни!

Поздрави!
цитирай
104. sparotok - нещастие
15.05.2011 23:06
анонимен написа:
погалваш самочувствието ни, и така искам всичко това да е истина

"В нашите вени тече кръвта на благородници, на хора, които умееха да простят, търсеха приятелство и го поддържаха. Благороден е този, който е духовно извисен, който търси светлината и доброто! Ние можем това!"

но четейки други материали, примерно как страната се разграбва всекидневно, всекичастно и няма кой да спре това, се питам: Що за племе сме?


Нещастие има навсякъде. Знаете ли, че със сумата, която САЩ дават за война за един месец могат да се построят къщи за всички бездомни и да се излекуват всички, които не могат да си позволят здравна осигуровка. Що за племе са американците?
цитирай
105. sparotok - капацитет
15.05.2011 23:10
murmashka написа:
Не си криви душата човече! Отговарям на всички въпроси.Но ако не си ме чел вина нямам.Нали така?
Казваш обиждам.Ами кажи ми как да нарека наивника вярващ на разни врели-некипели друго яче,така че да не се обиди че е наивник?


За да определиш някого за наивник би трябвало да имаш солидни знания в дадена област, така можеш да прецениш кое е верно и кое не е. В твоите коментари не съм забелязал нито един контра аргумент, нито един нов факт. Сляпото отричане на нещо е признак за слаби знания.
цитирай
106. murmashka - На sparotok
15.05.2011 23:14
Тя странницата верно пише,но интересното е друго.И измененията които са привнесени тогава са основно за селското възстание на Ивайло -бърдоквата, войнишкото възстание през 1918 г. и септемврийското възстание 1923 година .Какво да ги правиш? - Комуняги!
Интересно е друго.На Вас кой и колко Ви заплати за да изопачавте така историята и въвеждате четящите Ви в тотална заблуда?
цитирай
107. shtaparov - Внимание:
15.05.2011 23:14
[quote=mglishev]разбира се,че конунгът Рьодрек Рос(Рюрик)е от Свеаланд,
днешния район около Упсала.И че страната,над която се е възцарил,е наречена по името на рода/клана/Рос,който е довел със себе си.В"Повесть временных лет"черно на бяло си пише,че човекът е варяг.Същото може да се намери и в няколко исландски саги за крале.И пак той е основателят на Новгород.Затова се говори и за наследниците му като за конунги.Например т.нар.Ярослав е доста популярен като Ярицлейф,конунг на Гардарики(така се нарича Новгород на староисландски).
Разбира се,че името Орган или Органа може да има нещо общо с форма "олг-". Нали има и първобългарска военна или съдебна титла "олгутаркан". Само дето има и два други варианта,които тук са пропуснати: а)че олгутаркан може да се изведе и от "оглутаркан" и че б)Орган(а)може да е родствено с известното тюркско име Орхан.Колкото до руските имена Олег и Олга,те произлизат от скандинавското Олаф(произходът от Хелги е по-малко вероятен).[quote]

1. Титлата Конунг е Българска и означава Къненз.
2. Рьодрек= Фредрек/Фредерик/ и Ладлав/Владелав/,ще рече Владислав: Българско име.
3. Варяги=Буруги/Бълъги,Беляки,Болъги/.
4. Ярицлейф /"шведско" име/=Ярисляв/Ярослав/: Българско име! Естествено,че името Ярицлейф произлиза от формата Ярослав или от форма,много близка до нея,а не обратното!
5. Гардарики/варяжко име на Новгород/= Гардарича/Градарича,Граденича,
Граденица/: Българско име.
6. Орхан е тюркска форма на Българското име Ордан/Йордан/- има изяснен механизъм,по който тюрките са я заимствали от Българите! Орхан не е единственото древно-Българско име,заимствано от тюрките: нека не се разпростирам нашироко,но трябва да добавя,че тук влиза и името на основателя на османската династия,понеже Осман= Хусман/Гусман/,т.е. Кузман: Българско име!
7. Олаф/"скандинавско" име/=Олег/Волег/,т.е. Велик/виж фам.Великови/,но също и Вълък/Влък,Вълк,Вук,и пр./ Тези имена се родеят разбира се и с прадревното Българско име Аляк/виж фам.Алякови/!
8. Олгу= Велку/Велки,Велики,Велик/! Т.е. Олгутаркан= Велки Таркан /Велик Таркан/.
9. Оглу /"тюркска" дума: главен/= Олгу /Велку,Велки,Велики,Велик,което се тълкува и като "Главен"/: Българска дума в тюркизиран вариант!
цитирай
108. sparotok - Артур
15.05.2011 23:16
merlin68 написа:
"Относно Артур и сарматите му може да се направят няколко постигна, но засега се въздържам, достатъчно е скиптицизма на някои хора за този момент."
Бих се радвал ако пишеш нещо по въпроса. Лично за мен представлява голям интерес легендата за Артур, Мерлин и рицарите на кръглата маса. Още от ученик съм запленен от тази легенда и днес въпреки, че вече не съм в крехка ученическа възраст тази легенда ме човърка. Не харесвам англосаксонците и това, че изпитвам слабост към легендата за Артур винаги ме е озадачавало. Винаги съм имал усещането, че това не е тяхна легенда, че тя е чужда на душевността им и е по-близка до нас. Отъждествяването на земята с владетеля, но не като право на притежание на благата, а като задължение за служене на тази земя и народа е в основата на просперитета на всяка нация.
Иначе ти благодаря за чудесните постинги, за изразяването на алтернативно мнение относно историята ни. Добре е когато човек има възможност да помисли и върху други тези, а не само върху това което му сервират от телевизора.



Артур произхожда от сарматите стационирани в Британия по заповед на Марк Аврелий. До Адриановата стена са намерени находки с тамги като тези от Плиска, пак там е почитан бог Ветерис - вятъра.

Сарматите винаги са изобразявани с тракийско облекло, практикуват изкуствената черепна деформация позната на траките, а според Прокопий сарматите са от същия род като и гетите. Същите тези гети влизат в състава на Дунавска България под името славяни.
цитирай
109. shtaparov - Разберете:
15.05.2011 23:31
murmashka написа:
Ама Вие и на такива елементарни въпроси ли си намирате място във Вашата псевдонаучна теория???Та това е,,елементарно Уотсън"Нарича се приемственост.Прието е от племената живеещи до тях по тези места или там където номадският им живот ги е водил.То добре че не си се сетил скъпи да питаш за курбана че иначе ще ни изкараш българите и турци или не знам си какви
Що се касае до христианството в Киевска Рус и писмеността,то сега вече след проучвания направени в Украйна и Русия се признава че Византия е отчела грешката която е допуснала някога с българите и е пращала по молба на Киевски и московски князе(по късно)славянски свещенници(сиреч българи)които да проповядват словото божие на славянски език.Да повярваме че до тогава (70-те години)те не са разполагали с такива сведения(защото действително е възможно!
А понеже споменавате за покаяние,то ПОКАЙТЕ СЕ ВИЕ че,,се срамите да се наречете болгарин"- потомък на българи и славяни и търсите под вола теле,което да Ви помогне да се смятате за тракиец или какъвто друг Ви дойде на ум!


Маламашка,не се сърдете на хората,че реагират остро на Вашите изказвания.На тях просто им омръзна да бъдат лъгани и вече се вбесяват от неизлечимата склероза на досегашната Българска историография.
Потомък на Славяни значи "Потомък на Блъгяни",значи не по врат,а по шия.И Византия не е пращала никакви свещеници на Русия и Украйна-пращал ги е Българският император,за да обслужват духовните нужди на подопечните му територии.
цитирай
110. murmashka - Към sparotok
15.05.2011 23:33
Е,не така през просото де! Ти да си забелязъл у себеси недостатъка който има,че не четеш аргументите на тези които не споделят мнението ти? Например напълно аргументирано ти отговорих за съмнителната ти версия за тракийският произход на българите.Дори ти приведох като пример някои от запазилите се названия на гоеграфски обекти и селища.Ти ,,благоразумно" не прочете този ми аргумент. Как искаш тогава да ти се обяснява заблудата ти когато ти предварително тъпо вярваш че си прав? Като ти пиша,,тъпло вярваш" не се обиждай! Древна мъдрост гласи: Всеки човек греши а само глупакът е уверен че винаги е прав.Ти например замислял ли си се понякога : Абе аджеба толкова материали откопах потвърждащи тезата ми ами дали са верни? Ами ако аз греша?
Искам и още нещо да ти кажа.Историята е наука която ВИНАГИ се използва в политичесмки цели.Дори в книжката на Паисий има вложена определена политическа цел.Изхождайки от това как ти можеш сляпо да вярваш на това което са писали елини и други неблагожелателно предразположени към България?
цитирай
111. strannica - ?????
15.05.2011 23:42
murmashka написа:
И измененията които са привнесени тогава са основно за селското възстание на Ивайло -бърдоквата, войнишкото възстание през 1918 г. и септемврийското възстание 1923 година.


А това изречение - откровена неистина - колко струва? И кой го плати? :)))
Ами ако някой вземе да повярва? И да бъде въведен в тотална заблуда?
Подменена е цялата история на България! От уж основаването уж през 681...
И няма какво да си играем на "аматьорчета" и авторитети! Има едни хора, които избират да говорят истината и други хора, които избират да правят кариера - много научна и много призната от "официалната наука" :)))
цитирай
112. murmashka - Не маламашка а мурмашка
15.05.2011 23:56
Дори в такива дреболии не проявявате уважение към опонентите си.Вас някой да Ви е наричал стъпкаров или спаткаров?
Със следващият си пасаж Вие вече окончателно ме убедихте че нямате и елементарни познания по история и изсмукате всичките си аргументи от палците си ,,Потомък на Славяни значи "Потомък на Блъгяни",значи не по врат,а по шия.И Византия не е пращала никакви свещеници на Русия и Украйна-пращал ги е Българският император,за да обслужват духовните нужди на подопечните му територии"
За такива изказвания и тотална липса на знания учителят Ви по история трябва да се завре в дън земята от срам.
И така! Да Ви просветя малко ! Първо нито един български владетел не е имал титлата император! Запомнете това! Само Калоян е имал присвоената му от римският папа тила крал.Второ: Киевска Рус е приела христианството в краят на 9 век а киевският княз е поискал от Византия религиозна помощ през 10 век Да си спомняте каква България е имало през тогавашното време? Или боляринът комит Никола и синовете му Давид,Моисей,Аарон и Самуил са били императори и са пращали свещенници в Русия?
цитирай
113. sparotok - методи
16.05.2011 00:04
murmashka написа:
Е,не така през просото де! Ти да си забелязъл у себеси недостатъка който има,че не четеш аргументите на тези които не споделят мнението ти? Например напълно аргументирано ти отговорих за съмнителната ти версия за тракийският произход на българите.Дори ти приведох като пример някои от запазилите се названия на гоеграфски обекти и селища.Ти ,,благоразумно" не прочете този ми аргумент. Как искаш тогава да ти се обяснява заблудата ти когато ти предварително тъпо вярваш че си прав? Като ти пиша,,тъпло вярваш" не се обиждай! Древна мъдрост гласи: Всеки човек греши а само глупакът е уверен че винаги е прав.Ти например замислял ли си се понякога : Абе аджеба толкова материали откопах потвърждащи тезата ми ами дали са верни? Ами ако аз греша?
Искам и още нещо да ти кажа.Историята е наука която ВИНАГИ се използва в политичесмки цели.Дори в книжката на Паисий има вложена определена политическа цел.Изхождайки от това как ти можеш сляпо да вярваш на това което са писали елини и други недлагожелателно предразположени към България?


Разбира се, че и аз мога да сгреша, човек съм. За работите си обаче ползвам сигурен метод. За вскяко твърдение търся подкрепа от
- исторически извор
-ономастика
-археология

Самите исторически извори ги проверявам и съпоставям с други засягащи същата тематика.

Не съм трил никакъв твой коментар, в който си споменавала за имена на георгафски области и селища доказващи нетракийския произход на българите. Изгарям от нетърпение да ги видя. Имам работите на Прокопий, Марцелин, Йордан, К. Багренородни, Г. Кодин и др. Кажи кой автор споменава селищата, които имаш предвид?

цитирай
114. merlin68 - Още от ученик сте запленен от Артур и ...
16.05.2011 00:13
joysii написа:
Още от ученик сте запленен от Артур и Мерлин и...сте си останали на ученическия акъл.
Не сте претърпели особено развитие.
Аз да Ви светна още от сега.Няма нужда да чакате постинг от господин фантазьора Спароток.
То е ясно,че той така ще врътне нещата, Мерлин, понеже почва с М - направо може и Крали Марко да го изкара.
Пък иска ли питане - според тукашните "патриоти" горди - всичко по нашата планета,което ходи на два крака е тракиец.
Та...ако не издокарат тракийски произход на крал Артур и оня маг Мерлин - ще си отрежа главата.Обещавам.


Аз не бих казал, че нямам развитие от ученическите си години - може да е към по-лошо, но все пак развитие имам:) Що се отнася до Артур и сарматските му рицари боя се, че sparotok не е единствения "фантаст" на тази тема, сам четох някъде, че на база археологически находки в Англия има такива предположения относно Артур. Просто тук по-горе някой също бе писал за това и ми стана интересно. Благодаря на мурмашка за уточнението, че легендата е келтска, това също го знам, но нали не съм историк и разлика между келти, саксонци, англичани не правя особена:)
А ти не си залагай така лесно главата жоси, няма нужда спора да е толкова кървав, ако толкова обичаш да се обзалагаш на анатомични части, то заложи нещо друго все пак имаш части годни за многократна употреба:) Ето вече виждам как ги губиш Мерлин - Марин, дали Марин е тракийско име не знам, но си е нашенско:) така, че жоси гориш, е хайде задръж си главата и да си стиснем ръцете:)
И малко по-сериозно ще кажа, че това което sparotok, а и доста други блогери правят е положително. Не е задължително сляпо да се доверяваме на всичко прочетено, аз никога не правя това, но да видиш нещо което е алтернативно и да помислиш върху него не е зле. На фона на очебийно продажни поръчкови писания относно историята ни писани от учени с титли, това което пише sparotok е свеж полъх. И затова жоси, ако имаш аргументи против теориите му сподели ги не дей само да голословничиш.
цитирай
115. murmashka - Рила (означава водна) Верила (б...
16.05.2011 00:27
Рила (означава водна) Верила (безводна) Плана,Витоша,Стримон(Струма) Марица,Вакарел и Пасарел Мадара и още много други са стари тракийски названия.А официалната наука признава за потомци на древните траки албанци и каракачани.Така че и тук се пуква сапуненият ти мехур че траките ужким ги нямало признати никъде Румънците също се опитват да се причислят към траките чрез племето Даки което е обитавало там до римско време.Обаче е достоверно изчестно че римляните там са изпращали затворници - престъпници и всякаква паплач Затова и румънският език днес е някакво подобие на италианският .Развитието на езиците си има своите закони и там ,,няма грешка!
цитирай
116. sparotok - топоними
16.05.2011 00:40
murmashka написа:
Рила (означава водна) Верила (безводна) Плана,Витоша,Стримон(Струма) Марица,Вакарел и Пасарел Мадара и още много други са стари тракийски названия.А официалната наука признава за потомци на древните траки албанци и каракачани.Така че и тук се пуква сапуненият ти мехур че траките ужким ги нямало признати никъде Румънците също се опитват да се причислят към траките чрез племето Даки което е обитавало там до римско време.Обаче е достоверно изчестно че римляните там са изпращали затворници - престъпници и всякаква паплач Затова и румънският език днес е някакво подобие на италианският .Развитието на езиците си има своите закони и там ,,няма грешка!


Мурмашка, никой от тези топоними и хидроними не е обясним на албански.
Рила идва от името на река Рила, а нейното от рити -рия, издълбавам.
Струмон е свързано със струя и стремя се, движа се.
Мадара означава светла мъдра - монрдъ...

Направи си сама един екперимент, провери в един тракийски речник колко от думите имат български успоредици и колко имат албански и т.н.

Eто ти линк http://groznijat.tripod.com/thrac/thrac_5.html

За да разбереш колко "непредубедени" са нашите учени вземи си и старобългарски речник, а също такъв на диалектните и редки думи. Само при първите 8 тракийски думи Дуриданов е пропуснал нашите кълна, покълвам, ежина -козя кожа, лияти -лея, на, онгъл, вапа. Ти на това наука ли му казваш ?
цитирай
117. merlin68 - към murmashka
16.05.2011 00:48
"А понеже споменавате за покаяние,то ПОКАЙТЕ СЕ ВИЕ че,,се срамите да се наречете болгарин"- потомък на българи и славяни и търсите под вола теле,което да Ви помогне да се смятате за тракиец или какъвто друг Ви дойде на ум!"

Аз се извинявам, че ще се намеся в спора ви със sparotok, но той всъщност ако правилно съм го разбрал никъде не отрича, че ние сме славяни, просто извежда тезата, че от никъде не идваме, а през цялото време сме си тук, и че траките не изчезват яко дим от историята те просто биват наричани различно през вековете - те са славяните. Аз също съм привърженик на славянството, за мен е абсолютно безспорно, че с руснаци, украинци, сърби и др. славянски народи имаме общи корени и общ език, който и да е платен драскач каквито и сложни лингвистични упражнения да прави не може да ме убеди, че иранците са ми кръвни братя, а сърби и руси с които спокойно се разбирам без преводач са ми никакви - една панславянска измислица. Но в историята освен археология, етимология, антропология и прочие би трябвало да има и логика. А в теорията за прабългарите дошли кой знае от къде преминали Дунав и съвместно с един чужд им по език и култура народ (славяните) създали обща държава справяйки се заедно с Византия ми звучи доста не логично. Много по-логично е българите да не са дошли от някъде си, а съвсем от близо (например черноморските степи) и езикът и културата им да не са били никак различни от тези на славяните обитаващи днешните ни земи и така да се е създала днешна България от българи и българи, от славяни и славяни, или от траки и траки който както по му харесва - това е моето виждане на не историк.
цитирай
118. murmashka - Интересни аналогии правиш!
16.05.2011 00:50
Твоите обяснения за топоними и хидроними ми напомнят едни стар виц.В него се казваше че Тел авив е име дадено от българи.Имало било там някога някакъв евреин фабрикант на тел Добре ама телта му била малко ,,афив" и от нашенското тел афив се превърнало в Телавив
цитирай
119. sparotok - Знаех си аз, че така ще реагираш:))))))
16.05.2011 00:55
murmashka написа:
Твоите обяснения за топоними и хидроними ми напомнят едни стар виц.В него се казваше че Тел авив е име дадено от българи.Имало било там някога някакъв евреин фабрикант на тел Добре ама телта му била малко ,,афив" и от нашенското тел афив се превърнало в Телавив


Знаех си аз, че така ще реагираш:))))))
Тълкуванията за Рила и Струмон са на проф.д-р Владимир Георгиев - представител на официалната наука...няма майтап.
цитирай
120. get - - Уважаема, говорите неистини и тълкувате превратно фактите !!
16.05.2011 01:36
murmashka написа:
Е,не така през просото де! Ти да си забелязъл у себеси недостатъка който има,че не четеш аргументите на тези които не споделят мнението ти? ... Дори ти приведох като пример някои от запазилите се названия на гоеграфски обекти и селища....

- На какви ? - ПРАбългарски ли !? - Защото аз мога да ви изредя поне десет, които си съществуват от време оно ... пък вие както искате ги назовавайте тракийски, пеласгийски ... Аз ще кажа български !! - Защото от време оно - по тези земи един и същ народ живее !!!

murmashka написа:
Като ти пиша,,тъпло вярваш" не се обиждай! Древна мъдрост гласи: Всеки човек греши а само глупакът е уверен че винаги е прав.Ти например замислял ли си се понякога : Абе аджеба толкова материали откопах потвърждащи тезата ми ами дали са верни? Ами ако аз греша?
... Историята е наука която ВИНАГИ се използва в политичесмки цели.Дори в книжката на Паисий има вложена определена политическа цел.Изхождайки от това как ти можеш сляпо да вярваш на това което са писали елини и други неблагожелателно предразположени към България?

- Тъпо е поведението и доводите Ви ! - плюс чувството ви за непогрешимост !
- Питах ви за акад. Вс. Николаев и съдбата му - мълчите !
- Питам ви ! - защо любимият на Сталин "славист" Н.С.Державин трябва да пише "История на България" и то непосредствено след "9.ІХ" ? - тя става рамка за българската историография и макет за учебниците ни по история !
- През същото време М. Арнаудов е осъден БЕЗ ВИНА от Народният съд на "доживотен затвор".
- В същото време й една специална група съветски учени се ровят в Държ. ни архив и отмъкват цяла влакова композиция ценни архивни единици !! ... Да продължавам ли ?
- Ще отговорите ли! - кога руснаците ще върнат архива, който бил "военен трофей" ??!
- Защо през 1996 г. се сетиха отново за нас българите (защото преди това бяхме "славяни") и се провеждат "Тържествени четения в памет на Державин" и ежегодни форуми по българистика !!

- Па ща си ти ? - murmashka
цитирай
121. rilski - Много добре си представил нещата. ...
16.05.2011 13:12
Много добре си представил нещата. Чудесно се е получило. Не е ли време да напишеш нещо за представилите на Волжко-Камска България, които са около 8 милиона там в Русия в "Татарстан". Между другото там имаше избори и за първи път им дадоха право да се самоопределят.
цитирай
122. sparotok - Волжска България
16.05.2011 14:36
rilski написа:
Много добре си представил нещата. Чудесно се е получило. Не е ли време да напишеш нещо за представилите на Волжко-Камска България, които са около 8 милиона там в Русия в "Татарстан". Между другото там имаше избори и за първи път им дадоха право да се самоопределят.


За да се напише подобна тема се искат доста данни, а такива е изключително трудно да се съберат. Не обичам спекулациите, а на този етап само това може да се прави.

Нужно е

- да разполагаме с обширно антропологическо проучване сред наследниците на волжските българи.

- изследване на диалектите им.

- изследване на обичаите им.

- обстойна проверка на всички извори засягащи Волжска България.

Ще минат години преди това да се случи.

Поздрави!
цитирай
123. rilski - Пренаписваш ни историята посто...
16.05.2011 15:30
demograph написа:
ketcakuatl написа:
Пренаписваш ни историята постоянно. Интересно ми е имаш ли съмишленици, не в блога, в историческите среди на б.г. Кога би могло да се променят и учебниците и масовите представи на българина за историята му. Срещаш ли някакво разбиране или интерес сред колегите си или всяка коза - за свой крак! Би ли открехнал пердето какво е положението ти в обществото. Каква е хавата, казано на жаргон. Къде си по пътя, и до къде смяташ да стигнеш (ако ти позволят) Хайде, не бъди само учен, разнищи се малко, не много хора те познават добре и ще е интересно за всички какво е дереджето. Целите и амбициите ти са ясни, но пак - къде си по пътя?

____________________________________________________________________
Спароток е Аватар на българите. Всеки път когато несправедливостта стане непоносима и злото покрие България, Бог разпраща себе си в човешки образи сред хората за да установи справедливост и доброто да възтържествува. Днес България има нужда от хиляди божии пратеници. Всеки един от нас, който силно пожелае доброто на братята си става Апостол на Истината. Когато станем толкова много, че злото се уплаши, а несправедливостта засрами, Мисията на Аватарът ще бъде изпълнена. Какъвто си ти -такъв е и Спароток. Умен, добър и любящ човек. Заедно с нас е най-богатият българин. Като застанем до него става най-силният българин. Когато изправим глави - ще е най-гордият българин.Тогава няма значение "хавата", а само целта. А тя е ясна - деца, справедливост и благоденствие за българите.Така си мисля аз. Поздравявам те. А от първият до последният Аватар можеш сам да наредиш и още:- Прометей, Дионис, Орфей, Севт, Спародок, Александър, Куврат, Аспер, Тервел, Симеон, Асен, Йоан,Климент, Йовчо, Паисий, Раковски, Гинчев, Цанов, ..и ние всичките, и тези след нас, ако се окажем достойни.

Амин, дай Боже!
цитирай
124. get - :))) - Спокойно Мерилин-Марине, не искам да кажа тракийско(име) - ще кажа нашенско е !
16.05.2011 16:20
merlin68 написа:
joysii написа:
Още от ученик сте запленен от Артур и Мерлин и...сте си останали на ученическия акъл.
Не сте претърпели особено развитие.
Аз да Ви светна още от сега.Няма нужда да чакате постинг от господин фантазьора Спароток.
То е ясно,че той така ще врътне нещата, Мерлин, понеже почва с М - направо може и Крали Марко да го изкара.
...


Аз не бих казал, че нямам развитие от ученическите си години - може да е към по-лошо, но все пак развитие имам:) Що се отнася до Артур и сарматските му рицари боя се, че sparotok не е единствения "фантаст" на тази тема, сам четох някъде, че на база археологически находки в Англия има такива предположения относно Артур. Просто тук по-горе някой също бе писал за това и ми стана интересно. Благодаря на мурмашка за уточнението, че легендата е келтска, това също го знам, но нали не съм историк и разлика между келти, саксонци, англичани не правя особена:) ... части годни за многократна употреба:) Ето вече виждам как ги губиш Мерлин - Марин, дали Марин е тракийско име не знам, но си е нашенско:) така, че жоси гориш, е хайде задръж си главата и да си стиснем ръцете:) ....

- Обяснявам, "като за" Джойси ! :))
- Света Марина - все още е една от най-тачените светици в сев.източна България. Известна е и като "опалена" Мария(Марина). Свързва се с дните 16-17-18 август, така наречините "горещници". Пишат, че по произход била "католическа" но живяла в Мала азия под името Маргарита. От сравнително историческият анализ, може да се каже, че тя е "наследница" на Кибела-Бендида, по старо "Кубаба" още по-старо Богинята майка от Чатал хьоюк.
- В севериозточна Б-я, има силно развит култ на Кибела-Марина - пример балчишкият храм на Бендида. Очаква се да има такъв и в района на античен Марцианопол, дн.Девня ?!
- А относно, крал Артур и скитите, препоръчвам на Джойси да гледа филмчетата на ВВС за "адриановият вал" и за сарматското-скитско :)) ... българско присъствие в Британия !!

от Гет "ктист"
П.П. Марко=Марс !
цитирай
125. nikikm - Аки спрете за малко,
17.05.2011 15:37
ще видите,колко много време,сили и пространство са загубени,заради мурмашки,джесита и пр.На тях това им е целта,да разводняват и да провалят по същество ценни дискусии.Отговор-един път,като се види реакцията-край.Не може да им се обръща внимание до безконечност.Те това искат."Не се бори със свиня-и двамата ще се окаляте,но на нея и харесва!.."
цитирай
126. dolsineq - И аз предлагам, да се сложи точка на ...
17.05.2011 17:55
И аз предлагам, да се сложи точка на безсмислената полемика с joysii и murmashka. Когато едната страна борави с факти и доказателства, а другата само с приказки от на селска седянка, не е разумно да се продължава диалога. Губене на време и ценна енергия...:)
цитирай
127. sparotok - fire wall
17.05.2011 20:48
dolsineq написа:
И аз предлагам, да се сложи точка на безсмислената полемика с joysii и murmashka. Когато едната страна борави с факти и доказателства, а другата само с приказки от на селска седянка, не е разумно да се продължава диалога. Губене на време и ценна енергия...:)


Права си, слагам fire wall за напорите на Радостина и ко...:)
цитирай
128. sparotok - :)
17.05.2011 20:49
nikikm написа:
ще видите,колко много време,сили и пространство са загубени,заради мурмашки,джесита и пр.На тях това им е целта,да разводняват и да провалят по същество ценни дискусии.Отговор-един път,като се види реакцията-край.Не може да им се обръща внимание до безконечност.Те това искат."Не се бори със свиня-и двамата ще се окаляте,но на нея и харесва!.."


Верно е, за тия хорица хвърлянето с кал си е удоволствие:)
цитирай
129. demograph - Сега пък бърка докторите
17.05.2011 21:26
joysii написа:
Тези,които ми суфлират са доктори по история, а не самоуки лаици без историческо образование,дори.
Мисля да продължавам да вярвам на тях и за в бъдеще.
Бих посъветвала това и тукашните неосведомени въздухарпатриоти да направят същото.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
с гинеколозите и историята със секса.....Ох. Простотия българска.
цитирай
130. sparotok - :)))
19.05.2011 16:32
анонимен написа:
Много по-логично е " .............. " ( напр."Турците" и т.н.) , да не са дошли от някъде си, а съвсем от близо (например черноморските степи) и езикът и културата им да не са били никак различни от тези на Тураките(траките) обитаващи днешните ни земи и така да се е създала днешна Турция от Турки и Тураки(траки), или от траки и траки който както по му харесва - това е моето виждане на не историк.
В празното се замества с желаното за действителност.


Забавно, много забавно:)
цитирай
131. merlin68 - Много по-логично е ". . . . . . . . ...
20.05.2011 21:03
sparotok написа:
анонимен написа:
Много по-логично е " .............. " ( напр."Турците" и т.н.) , да не са дошли от някъде си, а съвсем от близо (например черноморските степи) и езикът и културата им да не са били никак различни от тези на Тураките(траките) обитаващи днешните ни земи и така да се е създала днешна Турция от Турки и Тураки(траки), или от траки и траки който както по му харесва - това е моето виждане на не историк.
В празното се замества с желаното за действителност.


Забавно, много забавно:)

В тоя ред на желаното анонимни турако, още по-интересно ще е всеки да се върне там от където е дошъл.
цитирай
132. анонимен - Въпрос, :
08.06.2011 14:06
основата на тезата Ви е, че чичото на Кубрат Орган, всъщност е бил Олган, от там нататък вие правите връзката с Олег, Олга итн. Вие защитавате това твърдение така :

"Нека видим как стоят нещата. Понякога гърците заменят българското Л с Р, летописците употребяват както Βουλγρια така и Βουργαρια, следователно няма пречка истинскато име на Орган – да е било Олган. Такова име съществува, то не е творческа измислица. Проблемът за хората от школата на Златарски е това, че Олган не е монголско, турско, казахско, или якутско, а тракийско и старомакедонско име."

За съжаление израза "Понякога гърците заменят българското Л с Р" не е сериозен научен аргумент.

Направих си труда и потърсих (признавам само в интернет) някакъв алтернативен източник за това, че Орган всъщносте бил Олган, но напълно безуспешно.

Ще е нахално ли ако Ви помоля да ми препоръчате книга или дори достоверен източник в интернет, който да подкрепя със научни доказателства вашето твърдение.

Благодаря предварително!
цитирай
133. sparotok - аргумент
08.06.2011 21:35
bbbb1 написа:
основата на тезата Ви е, че чичото на Кубрат Орган, всъщност е бил Олган, от там нататък вие правите връзката с Олег, Олга итн. Вие защитавате това твърдение така :

"Нека видим как стоят нещата. Понякога гърците заменят българското Л с Р, летописците употребяват както Βουλγρια така и Βουργαρια, следователно няма пречка истинскато име на Орган – да е било Олган. Такова име съществува, то не е творческа измислица. Проблемът за хората от школата на Златарски е това, че Олган не е монголско, турско, казахско, или якутско, а тракийско и старомакедонско име."

За съжаление израза "Понякога гърците заменят българското Л с Р" не е сериозен научен аргумент.

Направих си труда и потърсих (признавам само в интернет) някакъв алтернативен източник за това, че Орган всъщносте бил Олган, но напълно безуспешно.

Ще е нахално ли ако Ви помоля да ми препоръчате книга или дори достоверен източник в интернет, който да подкрепя със научни доказателства вашето твърдение.

Благодаря предварително!


На тази страница има произведения на автори писали за старите българи. Препоръчвам Малала, Лъв Дякон, Кедрин, Аталат, Багренородни...търси, изследвай и ще намериш това, което търсиш.

http://www.roger-pearse.com/weblog/?p=1398
цитирай
134. germantiger - Пълна лудница tili-лили
11.07.2011 01:55
41. tili - Ха ха, има една иронична поредица
13.05 11:06
по History от един швед, който разбива на пух и прах цялата им викингска митология и героика. Всъщност духът е пуснат от бутилката в началото на 19-ти век от група ентусиазирани млади интелектуалци и с пропаганда и умело боравене с националистическите щения на тези доста изостанали тогава народи се стига до по-сетнешната еуфория. Такава е била епохата. Дошло е време за истината, но историческия романтизън е така привлекателен...
Поздрави:)))

...

Браво, желязна логика, за това тази игра е велика!

Несъмнено е, че шведите са изостанал народ в 19-и век, бол време след Густав Адолф, Карл XII, след флота и владението на Померания, части от Мекленбург, Полша и северо-източно балтийското крайбрежие, въобще изостанал народ и армия стигнали до украинските земи, че и загубили, пък после при напредналите турци да се спасява краля... Въобще изостанали колкото си искаш, дори повече, то тва въобще народ ли е, къде ти?!
цитирай
135. анонимен - Kazvate OLGAN A :))
21.10.2011 13:20
OLGAN E SIN NA MAKEDON, A MAKEDON E SIN NA ZEUS ( ZVEZDA ) ...lek den na vsi4ki
цитирай
136. zarenkow - Защо отдавате такова голямо значение на
07.04.2013 20:49
произхода. Нима не знаете, че ако от Факултета вземем едно бебе и го заведем на Уолстрийт, няма да стане банкер и обратно, ако вземем бебето, на който и да е банкер от Уолстрийт и го поставим във Факултета , няма да стане дърт циганин. Във времена , когато меча за часове е решавал края или началото на нова култура е без особенно значение произхода. Стойността на настоящите цивилизации се определя тук и сега. Всичко друго е съдба и прагматичната и стойност е евентуално психологическа. Нещо повече, няма велик народ, а има обстоятелства над , които никой народ не стои. Това е същото, че нито глупака избира да е такъв , нито гения. Да се сочат народи , като носители на цивилизацията не е правилно защото това не е техен избор. Изборът за всеки един е бил според обстоятелствата, а те за всеки са различни и не са ничий избор. Ореола на избрана или качествена нация е нужен на нация без самочувствие. Принадлежността към нация не е същото с принадлежността към култура или цивилизация.
цитирай
137. sparotok - произход
07.04.2013 23:50
zarenkow написа:
произхода. Нима не знаете, че ако от Факултета вземем едно бебе и го заведем на Уолстрийт, няма да стане банкер и обратно, ако вземем бебето, на който и да е банкер от Уолстрийт и го поставим във Факултета , няма да стане дърт циганин. Във времена , когато меча за часове е решавал края или началото на нова култура е без особенно значение произхода. Стойността на настоящите цивилизации се определя тук и сега. Всичко друго е съдба и прагматичната и стойност е евентуално психологическа. Нещо повече, няма велик народ, а има обстоятелства над , които никой народ не стои. Това е същото, че нито глупака избира да е такъв , нито гения. Да се сочат народи , като носители на цивилизацията не е правилно защото това не е техен избор. Изборът за всеки един е бил според обстоятелствата, а те за всеки са различни и не са ничий избор. Ореола на избрана или качествена нация е нужен на нация без самочувствие. Принадлежността към нация не е същото с принадлежността към култура или цивилизация.


Господине, спомням си добре началото на една реч на Тони Блеър - The British people are the best people in the world...

Няма нужда да го превеждам, нали?

В Турция децата се възпитават във вярването, че турския народ превъзхожда другите.

Гръцките ученици искрено вярват, че техните деди са дали култура на цял свят.


Всеки отдава значение на произхода си, само този, който не уважава народа си не го прави.

Не сте прав за избора. Дедите ни са имали възможността да поробят други народи и да заличат тяхната култура, но не са го направили. Този избор ги прави велики.

През Средновековието Англия е била богата държава, но богатството не им е стигнало. Включили са се в търговията с роби - най-ужасното занимание, но и най-доходното за времето. По-късно англичаните принуждават китайците да купуват опиум, това е началото на проблема с търговията с наркотици...

Както виждате избора е това, което прави от някой велик, или престъпник.
цитирай
138. zarenkow - Да си обективен ,
08.04.2013 00:24
не значи да не обичаш народа си. Чувствата са добра страна на същността, но само когато не са опонент на мисълта. Въпроса за избора, разбира се е философски и не пречи да е актуален . Не знам защо смятате, че изпитвам респект от Тони Блеър, а дори и така да е , най малко е към твърдението му, особено към настоящия момент. Много са методите на възпитание и в Турция и в Гърция и т.н. Целите им и методите са важни, но нито са нечия собственост, нито повод за пъчене. Просто са рационален избор за момента, едва ли най рационалния. Едно от несправедливите твърдения между хората е - Това или онова направих заради теб. Истината е друга, всеки прави нещата единствено и само заради потребностите си. Мотивират ни само собствените интереси, скрупули , възпитание и т.н. , все фактори в които избора е съмнителен. Само казвам , че в едно несъмнено оформящо се глобално общество е време да променим ориентирите си, особено когато става дума за предпочитанието между интелект или атавизма националност. Съществено е да отбележа, че добър , лош, велик и т.н. са морални категории и могат да се разглеждат единствено в контекста на създалата ги култура. Извън нея те са чиста спекулация.
цитирай
139. sparotok - !
11.04.2013 00:21
zarenkow написа:
не значи да не обичаш народа си. Чувствата са добра страна на същността, но само когато не са опонент на мисълта. Въпроса за избора, разбира се е философски и не пречи да е актуален . Не знам защо смятате, че изпитвам респект от Тони Блеър, а дори и така да е , най малко е към твърдението му, особено към настоящия момент. Много са методите на възпитание и в Турция и в Гърция и т.н. Целите им и методите са важни, но нито са нечия собственост, нито повод за пъчене. Просто са рационален избор за момента, едва ли най рационалния. Едно от несправедливите твърдения между хората е - Това или онова направих заради теб. Истината е друга, всеки прави нещата единствено и само заради потребностите си. Мотивират ни само собствените интереси, скрупули , възпитание и т.н. , все фактори в които избора е съмнителен. Само казвам , че в едно несъмнено оформящо се глобално общество е време да променим ориентирите си, особено когато става дума за предпочитанието между интелект или атавизма националност. Съществено е да отбележа, че добър , лош, велик и т.н. са морални категории и могат да се разглеждат единствено в контекста на създалата ги култура. Извън нея те са чиста спекулация.


Какво точно искате да кажете, карайте по същество :)

цитирай
140. zarenkow - Жалко , ако не съм разбран до момента.
11.04.2013 13:42
"в едно несъмнено оформящо се глобално общество е време да променим ориентирите си, особено когато става дума за предпочитанието между интелект или атавизма националност." , а в допълнение ще кажа, че карате селския идиот да застане на масата и да започне да се тупа по гърдите и то в момент, когато умира. За селския идиот, не познаващ достойнството, нямащ никакъв рефлекс за оцеляване е даже вредно към момента да придобива мотиви за себеизявата си, а за околните родствената връзка с благородния му дядо само ще предизвика съжаление. Очевидно сте интелигентен човек и тези мои думи едва ли ще разберете, като омраза към братята ми. Напротив, болката ми е неизмерна. Трябва да намерим реален начин да се излекуваме и да оцелеем. Трябва да дадем реална оценка на това, което сме към момента за да имаме и реалните лостове за въздействие. Нищо лично, напротив професионалната ви ангажираност и усилия ви правят чест, само изпитвам голямото съмнение, че за момента са насочени към правилния адрес. С най добри чувства.
цитирай
141. sparotok - !
11.04.2013 21:31
zarenkow написа:
"в едно несъмнено оформящо се глобално общество е време да променим ориентирите си, особено когато става дума за предпочитанието между интелект или атавизма националност." , а в допълнение ще кажа, че карате селския идиот да застане на масата и да започне да се тупа по гърдите и то в момент, когато умира. За селския идиот, не познаващ достойнството, нямащ никакъв рефлекс за оцеляване е даже вредно към момента да придобива мотиви за себеизявата си, а за околните родствената връзка с благородния му дядо само ще предизвика съжаление. Очевидно сте интелигентен човек и тези мои думи едва ли ще разберете, като омраза към братята ми. Напротив, болката ми е неизмерна. Трябва да намерим реален начин да се излекуваме и да оцелеем. Трябва да дадем реална оценка на това, което сме към момента за да имаме и реалните лостове за въздействие. Нищо лично, напротив професионалната ви ангажираност и усилия ви правят чест, само изпитвам голямото съмнение, че за момента са насочени към правилния адрес. С най добри чувства.


Господине, всеки има право на свое мнение и всеки сам решава чия страна да вземе.

Глобализма е временно явление, то не е ново. Преди около 2000 години Рим започна да глобализира познатия свят...в крайна сметка обаче Рим падна в краката на същите варвари, които се опита да претопи в един голям котел. С падането на глобализатора Рим се положиха основите на националните държави, които показаха доста по-голяма устойчивост.

Глобализацията е метода на една нация да претопи другите и да се домогне до националните им богатства...Така го виждам аз...
цитирай
142. zarenkow - Защо тръгвате от Рим,
12.04.2013 13:59
тръгнете преди Рим. В цялата история се наблюдава процес на интеграция , като се започне от най малките общности , та до днешните многонационални държави. Рим само е поредния от многото стремежи за интеграция. В съвремието ни вече са преодолени , стопански, комуникативни и религиозни проблеми до степен, това да е все по малко пречка в интеграцията. Стопанските и информационни връзки стават толкова силни, че преодоляват успешно религиозните и етнически различия. С това се преодолява по естествен начин цивилизационната конфронтация причина за безброй исторически трагедии. Чудя се даже защо пиша, убеден съм, че вие го знаете.
цитирай
143. sparotok - интеграция
13.04.2013 21:48
zarenkow написа:
тръгнете преди Рим. В цялата история се наблюдава процес на интеграция , като се започне от най малките общности , та до днешните многонационални държави. Рим само е поредния от многото стремежи за интеграция. В съвремието ни вече са преодолени , стопански, комуникативни и религиозни проблеми до степен, това да е все по малко пречка в интеграцията. Стопанските и информационни връзки стават толкова силни, че преодоляват успешно религиозните и етнически различия. С това се преодолява по естествен начин цивилизационната конфронтация причина за безброй исторически трагедии. Чудя се даже защо пиша, убеден съм, че вие го знаете.


Интеграция без справедливост не не нищо друго освен колоннизация. Неоколонизация е и глобализма. Неговия стремеж не е да обедини хората в едно семейство, а да ги окове и направи зависими на малка, но влиятелна група хора.

Така виждам аз нещата...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13973424
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031