Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 23:21 - Цветелина Бориславова се оказа една обикновена Цветанка Карагьозова
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 15946 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 15.03.2011 23:27


Цветелина Бориславова се оказа една обикновена Цветанка Карагьозова 09.03.2011 г. 14:44 ч. imageimage image  

Мнозинството на ГЕРБ в Столичния общински съвет е дало съгласието си фондациите “Кредо Бонум” на Цветелина Бориславова и “София за култура и изкуства” на близкия до кръга „Капитал“ Асен Асенов да кандидатстват за усвояването на средствата по проект “Фестивали за изкуство в публичното пространство: Sofia Contemporary” и Фестивал на открито в “Западен парк”. Проектът е в размер на 800 хиляди лева, а ако бъде спечелен общината ще го съфинансира с 5 процента. Двете фондации са избрани без конкурс, като единствената известна досега дейност на фондацията на Бориславова е организирането на дискусии на ГЕРБ по време на предизборната кампания. Фондацията на Асенов „София за култура и изкуства” пък няма дейност и вероятно е регистрирана заради участието в проекта. Едва ли е нужно да си задаваме въпроса, защо Столичната община е решила да даде възможност именно Бориславова да кандидатства за европроекта без преди това да организира конкурс.

 

Впрочем конкурсът в случая не е най-важното, защото и да беше организиран такъв, със сигурност печелившите отново щяха да бъдат същите. Вероятно проблемът не е и в законността на решението на мнозинството от ГЕРБ въпреки, че не е лошо да се провери дали всички правила са били спазени.

Новината за търсещата финансова подкрепа от закъсалата Столична община и Европейския съюз Цветелина Бориславова е важна, защото показва до къде може да стигне нахалството на управляващите и техните протежета. Само преди няколко месеца Бориславова продаде дела си в СИБнак за космическите 140 млн. лева, а докато управляваше банката спечели серия от обществени поръчки, както по времето на правителството на НДСВ, така и при управлението на тройната коалиция. След като излезе от банковия бизнес, в интервю за в. „Труд“ тя обяви, че ще насочи усилията си към бизнеса със „залена енергия“. Разбира се уточни, че ще направи това, за да продължи да помага на обществото. Едва ли някой се изненада от избора на Бориславова, защото „зеленият“ бизнес е един от бизнесите, които се дотират с пари на данъкоплатците и се ползва с подкрепата на държавата. Това гарантира сигурни печалби и никакъв риск за инвеститорите.

Вероятно парите, които ще спечели Бориславова от „зеления“ си бизнес са много по-големи от тези 800 000 лева, за които е кандидаствала фондацията й пред Столичната община, но това е тема на друг коментар. Със сигурност защитниците на Бориславова ще кажат, че повечето от парите, за които кандидатсва бившата приятелка на бившия столичен кмет и настоящ премиер са европейски и няма да бъдат платени от българските данъкоплатци.

Само, че това измъкване няма да може да скрие срамния факт, че една мултимилионерка и стожерка на българския капитализъм не е в състояние да намери частно финансиране за фондацията си и е принудена да се бута с лакти за европейско и общинско финансиране. В нормалните държави хора с възможностите на Бориславова обикновено сами финансират своите фондации и помагат за добрия културен облик на градовете си с лични средства. Само, че България не е нормална страна. В България живеят най-бедните граждани на ЕС, които упорито и непрестанно, чрез данъците си финансират безкрайните начинания на своите мултимилионери. И тук случаят на Бориславова е един от многото примери.

Нейният случай обаче говори за това какви хора са се изкачили до върха на българската пирамида през последните 20 години. Да кандидатстваш за партньорство в областта на културата с най-голямата българска община, която е управялвана от бившия ти интимен приятел, с фондация чието единствено занимание до момента е било да организира предизборни срещи на ГЕРБ е голяма простотия. Почти толкова голяма, колкото да притежаваш 6 апартамента в София  и да казваш, че доброто ти материално състояние се дължи на даренията направени от пенсионираните ти тъст и тъща. Искам да кажа, че е много тъпо да си флагман на капитализма и „дясното“ и непрестанно да висиш и да чакаш държавата да ти отпусне пари, за да свършиш нещо.

Не ме интересува дали партньорството на Бориславова и Столична община е законно. В България обличането на неморалността в законна дреха е най-лесното нещо и се е превърнало в основна форма на правене на бизнес. Не ме интересува и какво ще бъде културното мероприятие, което ще организира Бориславова с тези 800 000 лева. Вероятно, когато му дойде времето мнозинството от българските медии ще го отразят с фанфари и дори ще ни призоват да благодарим на г-жа Бориславова за обществената дейност, която развива с общите ни пари. Интересува ме това, че цялата тази простотия ще остане без последствия, ще се реализира и дори ще бъде обявена за огромен успех на Столичната община.

За финал ще припомня част от публикация на в. „Капитал“ от 1997 г., писана когато никой не предполагаше, че Цветелина Бориславова ще се превърне в най-талантливата бизнесдама, а Бойко Борисов един ден ще управлява еднолично България. Ето какво написа „Капитал“ в началото на 1997 г.:

„Адска машина направи на парчета джипа на столична бизнесдама, която е приятелка на висш служител от средите на СИК. Пострадалата Цветанка Карагьозова излиза с бодигарда от охранителна фирма "Ипон" Бойко Борисов, който работи в тясно сътрудничество с акционерите на застрахователна компания СИК и Интергруп Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо. Пострадалата е собственик на фирма за химически продукти, масла и изкуствени торове.“

Тези няколко изречения обясняват къде са се учили на бизнес и политика настоящите най-влиятелни мъж и жена на България. Истината е, че 14 години след мутренския атентат срещу нея, Цветелина Бориславова продължава да бъде една обикновена Цветанка Карагьозова. Въпреки претенциозните интервюта, в които споделя визията си за България и обясява как трябва да се развива страната в следващите 30 или 40 години, Цветанка Карагьозова не може да види по-далеч от носа си. Последният скандал около нея показва, че въпреки огромните възможности, които имаше през последните 10 години, развитието й е доста скромно. Иначе най-малкото нямаше да чака да бъде финансирана от закъсалата Столична община.

http://glasove.com/article-12510.php












Гласувай:
6



1. анонимен - vesvas4 - ЗАДГРАНИЧЕН РЕВОЛЮЦИОНЕН ЩАБ"СВЯТА И ЧИСТА БЪЛГАРИЯ"
16.03.2011 10:34
Макари изнесената информация да не е новина за много от нас - обикновените граждани, тя е необходима за все още лутащите се всред политическата джунгла на родната Партокрация.
На прекрасната гозба която ни поднася авторът, аз ще добавя малко безцветен антипартократичен /антикорпоративен/ пипер:
Уважаеми сънародници, очаквайте в скоро време новината която бързам да Ви предоставя, а именно: Цветелина Бориславова е завлякла Световна банка със сумата от 20 000 000 долара. Последната е завела съответния иск срещу лицето Цветелина Бориславова.Относно сумата, може би някой да духа супата, примерно, ако парите вече не са у Бориславова, а у Карагьозова. Все пак траперите от Световния финансов елит не си поплюват, така, че всичко може да се очаква.
В Америка се говори, че тези пари са били предназначени за Б.Борисов като хонорар за дейността му по по-нататъшното обслужване интересите на Международния Октопод - Световна банка при разпродажбата на България. Сега може да си обясните космическата цена от 140 милиона лева които и бяха предложени за сделката по нейния дял в Си Банк.
Апропо, случайно да откривате приликата : СБ /Световна банка/ и СБ /Си Банк/? Познахте! Парите на държавата са в джоба на международната терористична благодетелка Световна банка, а Цветелина бръкнала в джоба и отмъкнала скромната сума от 20 000 000 долара.
Спирам до тук, за да не пресоля хубавата "манджа".
цитирай
2. injir - Бедна България! Какво още има за ...
16.03.2011 23:20
Бедна България! Какво още има за отмъкване от теб? Бедний народе... Разпънаха те на кръст...
цитирай
3. анонимен - Ще бъдем свидетели на поредната ...
17.03.2011 13:56
Ще бъдем свидетели на поредната простотия, сътворена от подобна измет!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580383
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031