Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2011 16:47 - КАК ЕДИН ДОБРУДЖАНЕЦ СТАНА ИМПЕРАТОР НА РИМ?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 38840 Коментари: 96 Гласове:
179

Последна промяна: 15.03.2011 18:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      

    
КАК ЕДИН ДОБРУДЖАНЕЦ СТАНА ИМПЕРАТОР НА РИМ
?

 

 

 

Старите летописци не винаги са давали справедлива оценка на хората станали владетели на Римската Империя. Едни са възхвалявани и превъзнасяни, за други се казва, че били груби варвари, недодялани и жестоки. Като такъв е описан и Максимин Тракиецът.

                  image

 

Той е роден през 171 година в бедно селско семейство обитаващо селце в земите на днешна Добруджа. Херодиан (Herodianus)твърди се, че баща му бил гот носещ името Мика, а майка му била аланка*, която наричали Абаба. Още в младите си години Максимин впечатлявал с огромният си ръст и поради тази причина бил привлечен в тракийската конница служеща на империята. Със смелостта и невероятната си сила Максимин спечелил уважението на легионерите и най-вече това на пеоните ( И. Христов, Римските Императори в Тракия). Обръщал внимание на всеки войник и така те от негови ученици и подчинени се превръщали боговеещи го приятели. Благодарение на енергичните си действия тракиецът бързо се издигал в ранг, станал дори до чин генерал, а по-късно и управител на провинция Месопотамия ( днешен Ирак).

 

След смъртта на Александър Север ( последният от династията на Северите) Максимин бил провъзгласен за император на Рим. Роденият в  беднота тракиец стигнал до възможно най- престижното място в цивилизования свят. Легионерите били във възторг знаещи, че силен и решителен мъж ще ги води срещу враговете. Нарекли Максимин дори новият Аякс ( герой от Илиада прославен със своята мъжественост). Тракиецът оправдал названието си като разбил германското племе алемани нахлуло в земите наимперията. Това било истински подвиг защото както съобщава Херодиан германите били евакуирали хората си и всички се криели в гори и блата. Там те били изгодна позиция докато римската войска не била в състояние да се разгърне, формира и атакува както в равнината. При подобна ситуация, в миналото римляните вече били загубили три легиона ( под командата на Квинтилий Вар). Максимин обаче не се изплашил, пръв навлязъл с коня си в блатото и пръв съсякъл атакуващ го алеман. Останалите войници засрамени, че са оставили императора сам в първата редица, се се втурнали напред и се включили в битката. Много римски бойци паднали, но за сметка на това германската войска била смазана и заплахата за Вечния град отклонена...Възторгът на легионерите бил неописуем.

 

Сенаторите от друга страна изпаднали в ужас виждайки как един варварин се издига над тях. Максимин не се е интересувал от Рим и неговия сенат. Като истински син на Арес тракиецът пътувал от военен лагер на военен лагер. Вместо в луксозна вила спял в обикновена палатка и вместо фина тога носел ленените дрехи на легионера.

 

Разбирайки, че тракиецът няма да се поддаде на умелите им манипулации, римските благородници организирали преврат. Сенаторите Балбиен и Пулпин се обявили като претенденти за престола. Разяреният Максимин решил да накаже престъпниците, но ръката на убийци ( навярно платени от сенаторите ) сложила край на живота на този смел мъж...

 

От имената на родителите на славния тракиец можем да разберем много важни неща. За бащата на Максимин се казва, че бил гот носещ името Мика. Оставим ли за момент настрана модерните преводи и прегледаме ли старите издания ще видим, че името не е Мика а MECCA, което според мен означава меч...т.е. името е българско*.

 

 image

 



Бърдо
е друго старо българско лично име със същата семантика. То идва от думата бърдъмеч ( Н.Иванова, П.Радева – Имената на българите). С абсолютно същото значение е и имено на стария илирийски цар Бардул ( мечът).

 

Готът  Mecca не е герман, а  гетът Мечъ. Ако Максимин носеше германска кръв старите автори щяха да го споменат. Те обаче наричат Махимин Thrax (тракиец) и споменават за извънредно високият му престиж сред пеоните в римската армия. По това време в легионите са служели германски племена като  тунгри и сугамбри, но те не са считали Максимин за свой човек...защото не е и бил такъв. През 171 година, когато Максимин е роден няма германи в Мизия (земите между Дунава и Стара планина)...този факт обаче се премълчава от хората определящи готите за германски народ.

 

Както спомена Г. Сотиров ( Убийството на Юстиниановата Самоличност) името на майката на Максимин Абаба е опорченото Баба, т.е. кърмачка, жена. Отново виждаме, че се касае за българско име. То е показва връзка с тракийския топоним Бабуле ( град на одрисите).

 

Жалко е само, че не знаем истинското име на Максимин. Възможно е то да е било със значение голям, едър, тъй като Maximinus показва връзка с латинските думи maximitas големина, maxime -специален, най-добър.

 

Може днес да не знаем как е бил назоваван Максимин от родителите си, но от животът му можем да се поучим. По негово време траките са били подчинени на Римската Империя и са били считани за кръвожадни варвари. Благодарение на смелостта, силата и постоянството си Максимин успява от най-обикновен човек да стане император на Рим. Виждаме, че за волевите хора не съществуват пречки. За да се постигне трудното са нужни усилия, а за постигане на това, което повечето считат за невъзможно се искат много усилия...но трудът си заслужава.

 

 

Пояснения:

 

* Аланите са сарматско племе, а според Прокопий ( Bello Gothico) сарматите принадлежат към голямато семейство на гетите – славен тракийски народ. От друга страна гети и готи са наименования на едни и същи хора – траки, които според Страбон ( Geographia, VII -3-1)в древността са обитавали земи от днешната област Швацрвалд в Германия до река Днестър в Украйна. В работата си “Готи и Гети” проф. Чилингиров показа убедително кои са били истинските гети и към чие минало по право принадлежат.

 

**Дълго време се твърдеше, че меч е германска (готска) дума -mekeis, но след време езиковедите бяха принудени да признаят, че това не е така. Типичните германски думи за меч са sword, zwaard, schwert, swerd...да не забравяме и, че типичното оръжие на германските народи е копието, не меча. Най-старите мечове са намерени в земите на траките. Най-старият железен меч в Европа е тракийски...Не случайно тракийското племе дии е наречено махайрофоримечоносци. Одрисите пък са се славели с огромните си ромфеи – дълги, едноостри мечове. Дори Омир споменава тракийските мечове, а Овидий твърди, че те нанасяли тежки рани.




Гласувай:
183



1. sparotok - кирилица
13.03.2011 16:49
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
2. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
13.03.2011 16:51
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не не се отклоняват от темата.

Предварително благодаря!
цитирай
3. tit - Уви, талантът, смелостта и достойнството не са достатъчни,
13.03.2011 16:59
за да се управлява дълго една империя!:(
Политиката и тогава не е била благосклонна към такива хора!
Благодаря за интересния разказ, отново с кимане към националното ни самочувствие!:))
цитирай
4. sparotok - важното
13.03.2011 17:08
tit написа:
за да се управлява дълго една империя!:(
Политиката и тогава не е била благосклонна към такива хора!
Благодаря за интересния разказ, отново с кимане към националното ни самочувствие!:))


Така е, политиците са по принцип най-страшните врагове... В случая обаче е най-важно постижението на Максимин - от обикновен човек става император.

След него доста други траки сядат на престола. Галерий, Лъв Бесът, роденият в Пловдив Маркиан..

Хубав ден!
цитирай
5. miaa - Не преставаш да ме изненадваш със знанията си,Sparotok!
13.03.2011 17:42
Поздравления!
цитирай
6. sparotok - благодаря
13.03.2011 17:46
miaa написа:
Поздравления!


Благодаря ти Марина!
цитирай
7. juliet - Благодаря ти,
13.03.2011 18:07
че споделяш толкова много интересни факти! Твоят блог много бързо ми стана един от любимите!:)
цитирай
8. sparotok - факти
13.03.2011 18:12
juliet написа:
че споделяш толкова много интересни факти! Твоят блог много бързо ми стана един от любимите!:)


Благодаря ти и аз Юлия! Фактите са наистина интересни, но накърняват нечии интереси и затова са премълчавани.

цитирай
9. vladun - !!!
13.03.2011 18:29
Текстът ти, освен че носи познание, е и изключетелно родолюбив, поне на мен така ми прозвуча!
Поздрави!
цитирай
10. sparotok - уточни
13.03.2011 18:48
nestinar написа:
Tраки,вулгари,вандали,хуни,варвари,peon( на испански значи низш или общ работник-без ценз)-не става ли дума за един и същ народ или родствени такива?


Би ли бил по-прецизен във въпросите си, честно казано, не разбирам какво искаш да кажеш.
цитирай
11. sparotok - благодаря
13.03.2011 18:49
vladun написа:
Текстът ти, освен че носи познание, е и изключетелно родолюбив, поне на мен така ми прозвуча!
Поздрави!


Благодаря!
цитирай
12. gadfly - Йоло
13.03.2011 19:06
Не е достатъчно смешно, но става за сценарий на комедийно шоу в промеждутъка между следобедните новини и сериала...
цитирай
13. анонимен - от трибал
13.03.2011 19:30
би било хубаво примерно да направиш цяла поредица от статии за императорите на западната и най-вече на източната римска империя от тракийски произход, а защо не и на многото папи и патриарси които са дали принос в развитие на обществото. Доста от папите, и от патриарсите са крили произхода си и са се обявявали за елини, но мнозина и са предпочели да заявят открито истината за произхода си.
цитирай
14. tili - Хубаво неделно
13.03.2011 20:04
четиво:) Точно и ясно - както винаги!
Бъди здрав!!!
цитирай
15. sparotok - императори
13.03.2011 20:07
анонимен написа:
би било хубаво примерно да направиш цяла поредица от статии за императорите на западната и най-вече на източната римска империя от тракийски произход, а защо не и на многото папи и патриарси които са дали принос в развитие на обществото. Доста от папите, и от патриарсите са крили произхода си и са се обявявали за елини, но мнозина и са предпочели да заявят открито истината за произхода си.


Има доста императори от трако-илрийски произход, но за папите не знам такова нещо, дори за пръв път го чувам.
цитирай
16. sparotok - кратко
13.03.2011 20:08
tili написа:
четиво:) Точно и ясно - както винаги!
Бъди здрав!!!


Благодаря ти Лили! По принцип така трябва да се пише - кратко, точно и ясно.
Хубава вечер!
цитирай
17. анонимен - hristianstvo
13.03.2011 20:21
STATIJTA E INTERESNA.
NO TOWA E MINALO,VSE PAK SE UTHI NESTO.
A BADESTOTO.......ISLJMAT NE E LI SMARTEN VRAG NA BALGARIA?
NAPISI TAKAWA AKTUALNA STATIJ ZA BALGARITE V BALGARIA,TAKA STE BADES NE SAMO INTERESEN NO I POUTHITELEN.
ALEKS 40 G.
цитирай
18. pevetsa - БЛАГОДАРЯ ТИ!
13.03.2011 20:34
Отново ме изпълни с гордост, научавам от теб толкова много, за което ти БЛАГОДАРЯ!
цитирай
19. ivankalilova - От сърце благодаря за интересното ...
13.03.2011 20:37
От сърце благодаря за интересното четиво!
Винаги очаквам с интерес следващия постинг!
Поздрави и пожелания за хубава вечер!:)
цитирай
20. gotenia70 - Радост!
13.03.2011 20:43
Очаквам с нетърпение всеки твой постинг.Радост е за мен,а и за цяла България,че има такива хора като теб.Дано скоро да прочетем новите учебници с истинската история на България.
Поздрави от Добруджа!
цитирай
21. zelas - Само трябва да се погледне лицето на ...
13.03.2011 20:56
Само трябва да се погледне лицето на Максимин, за да се видят приликите между траките и българите сега.
Истинкси мъж е бил и като на истински българин, естествено дворцовите интриги на са му се отдавали, нито са му били при сърце!
Винаги печелим в битката и губим в задкулисните игри.

Благодаря, Павел!
цитирай
22. анонимен - от трибал до спароток
13.03.2011 21:08
човек, знаеш че не съм те подвеждал до сега, провери го /за папите/, не е зор за тая вечер, ако трябва мога да ти ги кажа някои от тях и по имена. За патриарсите на източно православната църква, още Ганчо Ценов обяснява, че когато патриарх или император е тракиец то всичките тракийски племена са православни и верни поданици на империята, като стане патриарх или император грък, веднага ги обявява за ариани и за врагове на православието и империята. та така. За пример виж как Юстиниан отделя охридската архиепископия. познавам по-задълбочени богослови и те ми казаха за папите и патриарсите къде са го чели.
цитирай
23. анонимен - от трибал до спароток
13.03.2011 21:22
категорични данни има за либерий, 352-366, свален насила от императора и заточен в берое. Свалят го защото се е противопоставил на превръщането на учението в нещо подобно на това което хули и мрази дзвер. също при наш папа 260-268г наричат за първи път църквата католическа, има и още един папа назад, но в по-късните периоди вече се пишат гърци и се покоряват на имперската идея за превръщането на църквата в инструмент на властта им. чак през 686-687г един папа си позволява да заяви какъв е и виж колко кратко е управлявал. може да се досетим какво се е случило с него и защо.
цитирай
24. kasnaprolet9999 - Страхотно, имаме си даже и римски ...
13.03.2011 21:38
Страхотно, имаме си даже и римски император, но не са го оценили по достойнство, то и за това са си отишли в един хубав момент.
цитирай
25. sparotok - императори
13.03.2011 21:49
kasnaprolet9999 написа:
Страхотно, имаме си даже и римски император, но не са го оценили по достойнство, то и за това са си отишли в един хубав момент.


Не е само Максимин, Галерий е роден в Сердика ( София), искал е да преименува империята от Римска на Дакийска...но се разболява внезапно и умира...
В Тримонциум ( Пловдив) е роден пък Маркиан...Лициний е роден в Мизия...доста са наистина.
цитирай
26. sparotok - проверка
13.03.2011 21:51
анонимен написа:
човек, знаеш че не съм те подвеждал до сега, провери го /за папите/, не е зор за тая вечер, ако трябва мога да ти ги кажа някои от тях и по имена. За патриарсите на източно православната църква, още Ганчо Ценов обяснява, че когато патриарх или император е тракиец то всичките тракийски племена са православни и верни поданици на империята, като стане патриарх или император грък, веднага ги обявява за ариани и за врагове на православието и империята. та така. За пример виж как Юстиниан отделя охридската архиепископия. познавам по-задълбочени богослови и те ми казаха за папите и патриарсите къде са го чели.


Проверката изисква доста време, а най-вече заради важността на темата.
цитирай
27. sparotok - точно
13.03.2011 21:53
zelas написа:
Само трябва да се погледне лицето на Максимин, за да се видят приликите между траките и българите сега.
Истинкси мъж е бил и като на истински българин, естествено дворцовите интриги на са му се отдавали, нито са му били при сърце!
Винаги печелим в битката и губим в задкулисните игри.

Благодаря, Павел!


Пламене, колко точно го каза - Винаги печелим в битката и губим в задкулисните игри.
Време е за промяна, най-страшните врагове не държат меч, а перо ...и пишат закони мачкащи България.

Поздрави!

цитирай
28. sparotok - истина
13.03.2011 21:54
gotenia70 написа:
Очаквам с нетърпение всеки твой постинг.Радост е за мен,а и за цяла България,че има такива хора като теб.Дано скоро да прочетем новите учебници с истинската история на България.
Поздрави от Добруджа!


За учебници не знам, но поне във виртуалното пространство можем да кажем истината и да я разпространим.

Поздрави!
цитирай
29. sparotok - благодаря
13.03.2011 21:55
ivankalilova написа:
От сърце благодаря за интересното четиво!
Винаги очаквам с интерес следващия постинг!
Поздрави и пожелания за хубава вечер!:)


Благодаря ти и аз Ванче! Мисля, че и следващите постинги ще са интересни.
Поздрави!
цитирай
30. sparotok - гордост
13.03.2011 21:57
pevetsa написа:
Отново ме изпълни с гордост, научавам от теб толкова много, за което ти БЛАГОДАРЯ!


Гордостта си я заслужаваме приятелю, а комбинираме ли я с хрисиянска доброта и типична българска твърдост и постоянство, то пътят към по-доброто ни бъдеще вече ще е лесно видим.

Поздрави!
цитирай
31. rustam - извинявай, обаче
13.03.2011 21:57
един път пишеш това "селце в земите на днешна Добруджа."
а по-долу това "Роденият в старопланинско селце"?
В крайна сметка - добруджанец или балканджия?
Освен това от текста не става ясно, като как е издигнат за император, щом има такава опозиция в Сената?
цитирай
32. sparotok - ислям
13.03.2011 21:59
анонимен написа:
STATIJTA E INTERESNA.
NO TOWA E MINALO,VSE PAK SE UTHI NESTO.
A BADESTOTO.......ISLJMAT NE E LI SMARTEN VRAG NA BALGARIA?
NAPISI TAKAWA AKTUALNA STATIJ ZA BALGARITE V BALGARIA,TAKA STE BADES NE SAMO INTERESEN NO I POUTHITELEN.
ALEKS 40 G.


Ислямът сам по себе си не е смъртен враг на никого. Фанатиците изпозлващи исляма или други религии са опасни за всички.
цитирай
33. kpandjarova - Браво! Браво! Браво! Благодаря за ...
13.03.2011 22:00
Браво! Браво! Браво! Благодаря за удоволствието и знанието!
цитирай
34. sparotok - възражение
13.03.2011 22:04
rustam написа:
един път пишеш това "селце в земите на днешна Добруджа."
а по-долу това "Роденият в старопланинско селце"?
В крайна сметка - добруджанец или балканджия?
Освен това от текста не става ясно, като как е издигнат за император, щом има такава опозиция в Сената?


Северните склонове на Стара планина са в Добруджа, затова и писах добруджанин. Максимин може да се нарече също и гет, но и мизиец, защото днешната територия на Добруджа съвпада с тази на Мизия.

Не сенатът, а легионерите провъзгласяват Максимин за император.
цитирай
35. sparotok - благодаря
13.03.2011 22:13
kpandjarova написа:
Браво! Браво! Браво! Благодаря за удоволствието и знанието!


Благодаря ти и аз!
цитирай
36. dolsineq - Всъщност кое трябва да ме изненада, ...
13.03.2011 22:24
Всъщност кое трябва да ме изненада, че Максимин е тракиец или че е от бедните слоеве?...
цитирай
37. nestinar - Tраки, вулгари, вандали, хуни, ...
13.03.2011 22:30
sparotok написа:
nestinar написа:
Tраки,вулгари,вандали,хуни,варвари,peon( на испански значи низш или общ работник-без ценз)-не става ли дума за един и същ народ или родствени такива?


Би ли бил по-прецизен във въпросите си, честно казано, не разбирам какво искаш да кажеш.

Че има негативен,презрителен смисъл и обобщава една група хора,които имат общи корени и здраво са набивали чембери в познатия за тогава свят!
цитирай
38. анонимен - хубаво свободно съчинение.
13.03.2011 22:33
хубаво свободно съчинение.
цитирай
39. rustam - Интересно
13.03.2011 23:41
повечето географи не биха се съгласили с твърдението, че севернити склонове на Стара планина граничат с Добруджа.Освен ако Лудогорските баири според тебе са Стара планина. Нейсе.
Все пак мисля, че провъзгласяването за Император няма как да стане без изричен декрет на Сената.
Ако просто легионерите му са го обявили за такъв - значи си е е дин обикновен самозванец.
цитирай
40. анонимен - Do 37. Абе, що трябва да те изненадва ...
14.03.2011 00:11
Do 37.Абе, що трябва да те изненадва нещо, ако не ти харесва това ходи си чети червената шапчица
цитирай
41. grigorsimov - Името Мика, до скоро го имаше в Трънско
14.03.2011 01:26
Примерно - Мика Станков от моето село Парамун.
Може да е умалително име, от Микаил (прим. Микаил Желесков. Така в трънско се произнася името Михаил). Но по-вероятно, името Мика е предхристиянско и означава "мил", "миличък", понеже обръщението – Мике, означава - миличък. Сродно или еднакво е с друго, по популярно мъжко име в трънско – Мила. Например: Мила Асенов и Мила Неворков, от с. Парамун, към които имена обръщението (звателен падеж) е – Миле!
Със същото значение е и общоизвестното име Милан (означаващо - мил, омилен; обръщ. – Милане!)
цитирай
42. анонимен - Пак врели-некипели
14.03.2011 05:38
А, бе, всички са българи, това е ясно. Поне в главата на спароток и други заблудени като него. Горкият Максимин, сигурно се върти в гроба като го наричаме българин, защото от баща гот и майка аланка, не виждам какво българско има в него, но блогери като спароток могат да извъртят и нагодят историята както си искат. Все пак, поне ако не друго, макар и с лъжи, авторът успява да вдигне поне малко самочувствието на смачкания българин като му втълпява, че е наследник на велик народ - траките. Друг е въпросът, че траките са били долни варвари и освен да унищожават, друго не са правили. Нищо лошо де, аз поне се забавлявам да чета фентъзито в този блог :)
цитирай
43. stoves - Поздравления !Както винаги инт...
14.03.2011 06:21
Поздравления !Както винаги интересно и аргументирано !Изглежда ,че така ва ни е ористта - да печелим в боя ,а да губим спечеленото благодарение на некадърните си политици - продажници ...
цитирай
44. sparotok - ново
14.03.2011 09:17
stoves написа:
Поздравления !Както винаги интересно и аргументирано !Изглежда ,че така ва ни е ористта - да печелим в боя ,а да губим спечеленото благодарение на некадърните си политици - продажници ...


Благодаря! Явно вече е време да се научим на политика и дипломация, и никога повече да не оставяме съдбата си в ръцете на безотговорни хора.
цитирай
45. sparotok - Мика
14.03.2011 09:20
grigorsimov написа:
Примерно - Мика Станков от моето село Парамун.
Може да е умалително име, от Микаил (прим. Микаил Желесков. Така в трънско се произнася името Михаил). Но по-вероятно, името Мика е предхристиянско и означава "мил", "миличък", понеже обръщението – Мике, означава - миличък. Сродно или еднакво е с друго, по популярно мъжко име в трънско – Мила. Например: Мила Асенов и Мила Неворков, от с. Парамун, към които имена обръщението (звателен падеж) е – Миле!
Със същото значение е и общоизвестното име Милан (означаващо - мил, омилен; обръщ. – Милане!)


Според мой приятел Мика отговаря най-добре на украинската дума МIЧ - меч...Този човек ми напомни също, че готските светци Сава и Никита се почитат в украинската Православна църква...

След време ще стане ясно чия версия е вярна.

Поздрави!
цитирай
46. sparotok - реално
14.03.2011 09:24
rustam написа:
повечето географи не биха се съгласили с твърдението, че севернити склонове на Стара планина граничат с Добруджа.Освен ако Лудогорските баири според тебе са Стара планина. Нейсе.
Все пак мисля, че провъзгласяването за Император няма как да стане без изричен декрет на Сената.
Ако просто легионерите му са го обявили за такъв - значи си е е дин обикновен самозванец.


Реално величието на Рим е постигнато не с козните на сенаторите, а с мъжеството на легионерите. Това според мен им дава пълното право те да изберат император, който да се ги води.

Максимин отклонява германската опасност, а избраниците на сената Балбиен и Пулпин не извършват дори едно достойно за отбелязване деяние.
цитирай
47. sparotok - роднини
14.03.2011 09:26
nestinar написа:
sparotok написа:
nestinar написа:
Tраки,вулгари,вандали,хуни,варвари,peon( на испански значи низш или общ работник-без ценз)-не става ли дума за един и същ народ или родствени такива?


Би ли бил по-прецизен във въпросите си, честно казано, не разбирам какво искаш да кажеш.

Че има негативен,презрителен смисъл и обобщава една група хора,които имат общи корени и здраво са набивали чембери в познатия за тогава свят!


Определено горе споменатите народи са роднини и са се славели с воинските си качества.
цитирай
48. sparotok - изненада
14.03.2011 09:28
dolsineq написа:
Всъщност кое трябва да ме изненада, че Максимин е тракиец или че е от бедните слоеве?...


Кое те кара да мислиш, че съм искал да те изненадам:)
Представям своето виждане, можеш да се съгласиш с него, може и да го отхвърлиш. Всекиму своето...
цитирай
49. sparotok - глупости
14.03.2011 09:34
анонимен написа:
А, бе, всички са българи, това е ясно. Поне в главата на спароток и други заблудени като него. Горкият Максимин, сигурно се върти в гроба като го наричаме българин, защото от баща гот и майка аланка, не виждам какво българско има в него, но блогери като спароток могат да извъртят и нагодят историята както си искат. Все пак, поне ако не друго, макар и с лъжи, авторът успява да вдигне поне малко самочувствието на смачкания българин като му втълпява, че е наследник на велик народ - траките. Друг е въпросът, че траките са били долни варвари и освен да унищожават, друго не са правили. Нищо лошо де, аз поне се забавлявам да чета фентъзито в този блог :)


Отдавна не бях чел подобно глупаво и неверно изказване - траките са били долни варвари и освен да унищожават, друго не са правили...

Тракиецът Евмолп въвежда елевсийските мистерии в Атина.

Траките Орфей и Тамир дават религия и музика на гърците.

Тракицът Залмоксис повлиява учените на келтските друиди.

Тракиецът Дионис Трак създава първата гръцка граматика и изчислява датата на рождениято на Христа.

Тракиецът Юстиниан изгражда стотици сгради, някои от които могат да се видят и днес...


цитирай
50. ckarlet - На един дъх прочетох постинга, з...
14.03.2011 09:39
На един дъх прочетох постинга, защото винаги са представлявали голям интерес за мен владетелите на Римската Империя. Те винаги са олицетворявали мъжественост и сила.
Днес научих и нещо ново, което не бях срещала до сега, Sparotok!
Поздрави!
цитирай
51. sparotok - Максимин
14.03.2011 09:46
ckarlet написа:
На един дъх прочетох постинга, защото винаги са представлявали голям интерес за мен владетелите на Римската Империя. Те винаги са олицетворявали мъжественост и сила.
Днес научих и нещо ново, което не бях срещала до сега, Sparotok!
Поздрави!


Скарлетче, Максимин Тракиецът наистина е бил олицетворение на мъжественост и сила, както духовна, така и физическа.
Поздрави!
цитирай
52. urilozev - Хубаво е,
14.03.2011 11:26
когато се разкрива потулената част от миналото, за да знаем и не се питаме от къде са гените ни. Поздрав Sparotоk.
цитирай
53. анонимен - Димитър
14.03.2011 18:01
Званието генерал се появява на бял свят около 1400 година във Франция.Останало са фантазии.
цитирай
54. sparotok - термини
14.03.2011 18:36
анонимен написа:
Званието генерал се появява на бял свят около 1400 година във Франция.Останало са фантазии.


Димитре, Александър Север прави Максимин главнокомандващ на армията, ако не се лъжа това е тъждествено на генерал. Титли като Legatus, Magister Militium и др. са неясни за повечето хора.

Ето пасаж от История Аугуста - And when certain tribunes remonstrated with him, saying, "Why do you work so hard, now that you have attained a rank where you can become a general?" he replied, it is said, "As for me, the greater I become, the harder I shall work."

Успя ли да намериш думата генерал:)
цитирай
55. sparotok - минало
14.03.2011 18:51
urilozev написа:
когато се разкрива потулената част от миналото, за да знаем и не се питаме от къде са гените ни. Поздрав Sparotоk.


Да, миналото е важно, без да знаем кои сме бъдещето винаги ще е неясно.
Поздрави!
цитирай
56. анонимен - ИСКАМЕ ОЩЕ
14.03.2011 20:14
Разказвайте,разказвайте трябва да се знае повече, има такава мъгла около историята, като цяло на този наш народ българският.
Конгломерат гигански от етноси ,племена ,народи дали толкова много ,но трябват фанфари ,а не тихо говорене за това, всеки българин трябва да знае!!!!
Сещам се в по-ново време от разказаното горе за забутания факт ,че хан Кубрат/632г/, хан Тервел-Велик наш владетел /700г.начало под негово управление/ са били вече християнини а не варвари,доста преди българите официално да приемат християнсвото,и друго целият тогавашен християнски свят включително и католическият благославя Тервел за спирането на арабите при Константинопол 717-718г.Разбрах наскоро и до ден днешен Европа помни това ,но на запад ,играят се постановки в театри в Германия и Франция за него.
П.П. Благодаря за списаното- парче от пъзела история на нашите земи липсваща в учебниците и официално разгласявана !
цитирай
57. veselinvalev - Браво, Спароток!
14.03.2011 20:52
Истината, истината, и само истината. Само тя може да ни спаси.
Бъди все така неуморен и последователен и ни запознавай с нея - с истината!
Браво, Спароток!
цитирай
58. gotenia70 - Така е!
14.03.2011 21:10
Всичко,което съм прочел от теб,сарадива и др.(с вашо позволение надявам се,нямате нищо против),съм го пуснал във фейса.Надявам се някой да прочете какво сте написали,че то сега знаят повече за азис,отколкото за Левски.
Между другото,като видях Максимин,изтръпнах,познавам човек от Добрич-1 към 1 със снимката.
цитирай
59. sparotok - Максимин
14.03.2011 21:13
gotenia70 написа:
Всичко,което съм прочел от теб,сарадива и др.(с вашо позволение надявам се,нямате нищо против),съм го пуснал във фейса.Надявам се някой да прочете какво сте написали,че то сега знаят повече за азис,отколкото за Левски.
Между другото,като видях Максимин,изтръпнах,познавам човек от Добрич-1 към 1 със снимката.


Не ме учудва, че дори днес се срещат хора с черти като тези на Максимин. Аз също имам познат приличащ на славния тракиец, но не е от Северна България, а от Чирпан.

Пускай колкото материали искаш:)
цитирай
60. sparotok - истина
14.03.2011 21:15
veselinvalev написа:
Истината, истината, и само истината. Само тя може да ни спаси.
Бъди все така неуморен и последователен и ни запознавай с нея - с истината!
Браво, Спароток!


Благодаря ти Весо! Истината за нашето минало не може да се унищожи, лоши хора само я забавиха, но тя сега като вода от отприщен бент помита всичко...
цитирай
61. sparotok - ще дойде и още
14.03.2011 21:19
анонимен написа:
Разказвайте,разказвайте трябва да се знае повече, има такава мъгла около историята, като цяло на този наш народ българският.
Конгломерат гигански от етноси ,племена ,народи дали толкова много ,но трябват фанфари ,а не тихо говорене за това, всеки българин трябва да знае!!!!
Сещам се в по-ново време от разказаното горе за забутания факт ,че хан Кубрат/632г/, хан Тервел-Велик наш владетел /700г.начало под негово управление/ са били вече християнини а не варвари,доста преди българите официално да приемат християнсвото,и друго целият тогавашен християнски свят включително и католическият благославя Тервел за спирането на арабите при Константинопол 717-718г.Разбрах наскоро и до ден днешен Европа помни това ,но на запад ,играят се постановки в театри в Германия и Франция за него.
П.П. Благодаря за списаното- парче от пъзела история на нашите земи липсваща в учебниците и официално разгласявана !


Ще излезат още доста постинги, ако е рекъл Господ. В следващия ще докажа неверността на твърдението, че албанците са наследници на траките.

Поздрави!
цитирай
62. анонимен - Разказвайте, разказвайте трябва ...
14.03.2011 22:58
sparotok написа:
анонимен написа:
Разказвайте,разказвайте трябва да се знае повече, има такава мъгла около историята, като цяло на този наш народ българският.
Конгломерат гигански от етноси ,племена ,народи дали толкова много ,но трябват фанфари ,а не тихо говорене за това, всеки българин трябва да знае!!!!
Сещам се в по-ново време от разказаното горе за забутания факт ,че хан Кубрат/632г/, хан Тервел-Велик наш владетел /700г.начало под негово управление/ са били вече християнини а не варвари,доста преди българите официално да приемат християнсвото,и друго целият тогавашен християнски свят включително и католическият благославя Тервел за спирането на арабите при Константинопол 717-718г.Разбрах наскоро и до ден днешен Европа помни това ,но на запад ,играят се постановки в театри в Германия и Франция за него.
П.П. Благодаря за списаното- парче от пъзела история на нашите земи липсваща в учебниците и официално разгласявана !


Ще излезат още доста постинги, ако е рекъл Господ. В следващия ще докажа неверността на твърдението, че албанците са наследници на траките.

Поздрави!


Между другото оставих на сина си за прочит материала за Максимин Тракиеца,за да го заинересувам споделих мнение ,че историята му малко пооткрадната и префасонирана е историята във филма Гладиатор с Ръсел Кроу за пълководеца Максим на имератор Марк Аврелий.Какво да се прави децата живеят с представите на Холивуд за история.
цитирай
63. анонимен - "thraco-cimmerian" & "slavic"
14.03.2011 23:25
mddaaa. ne "drazni" li silno geografskoto pylno syvpadenie?:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/75/Thraco-Cimmerian.png ( vkl. na NE s "voljska BG" po-kysno )

&

http://bulgarnation.com/images/Bulgarians_and_Slavs_VI-VII_century.png

ili

http://lesson-history.narod.ru/map/slav-6-9.gif

ili

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/Slav-7-8-obrez.png
цитирай
64. анонимен - Сварог
14.03.2011 23:39
Уважаеми Sparotok, Украинската православна църква Киевски патриархат, не е призната от световното православие. Украинската автокефална православна църква се заражда под влияние на Полската православна църква, доколкото за украинци се е считало православното население на Полско-литовската държава или Жечпосполита. Герба на Жечпосполита е така наречената лелива, на която е изобразена два пъти шестолъчната звезда на Давид и полумесец. Така, че влиянието на еврейска Полша на събитията в православна Украйна през 90 години на миналият век е повече от ясна. Име Мика има в Финландия. В България се ползва името Мико. Има и фамилии Микови. Името Сава в българския език е женско.
цитирай
65. shtaparov - Допълнения
15.03.2011 01:19
анонимен написа:
А,бе,всички са българи,това е ясно.Поне в главата на спароток и други заблудени като него... Все пак,поне ако не друго,макар и с лъжи,авторът успява да вдигне поне малко самочувствието на смачкания българин като му втълпява,че е наследник на велик народ-траките.Друг е въпросът,че траките са били долни варвари и освен да унищожават,друго не са правили.Нищо лошо де,аз поне се забавлявам да чета фентъзито в този блог :)


Правилно го казахте,друже-Траките са били Варвари/Бургари/,но съвсем не са били долни. Освен да унищожават,те са направили още няколко скромни нещица:

1.Първата писменост на света /древните Трако-Български руни-знаците от "Културата Винча"/.
2.Първата държава на света /Черноморската Неолитна цивилизация/.
3.Първият календар на света /Трако-Българският Слънчев календар/.
4.Откриване на металургията.Първите следи от древна металургична дейност са намерени по нашите земи.
5.Откриване на колелото.
6.Завладяване на Индия,с далечните последици от това /езиците Авеста и Санскрит,изобретяване на бойните изкуства и на йога учението,изобретяване на шаха и таблата,поява на Будизма,на Хиндуизма и на Тибетската медицина,
изнамерване на знаците за обозначаване на цифрите,поява на Кришнаизма,на ученията за Кармата и Прераждането,и т.н./.
7.Завладяване земите на днешен Египет и Етиопия,с далечните последици от това /поява на фараоните и на египетските йероглифи,поява на гърците,евреите и финикийците,поява на пирамидите и на мумификацията,поява на мирното междурасово съжителство,и т.н./.
8.Строителство на първите градове на света /в земите на Анатолите-Венетарите/.
9.Опитомяване на първите домашни животни,включително и коня.
10.Поява на първите занаяти.
11.Поява на епосите "Илиада" и "Одисея" /присвоени от гърците/.
12.Изработка на най-прекрасните древни съкровища на света-Златото на Тракийските /Българските/ и на Англо-Саксонските царе.

Да спра ли дотук,или да продължавам?
цитирай
66. shtaparov - Още тълкувания
15.03.2011 02:00
Имената на Максимин и на неговите родители имат прекрасна Българска етимология,приятели:

1.Мика/Мека/,баща на императора= Мико /виж фам.Микови/, Мича/Мичо,Мицо/=
Милча/Милчо/, Мако/Нако,Нико/, Мика /наше име от Трънско/, Михо
/фам.Михови/, Мена /"египетско" име/, Мине/фам.Миневи/, Гика/Гико,Гиго/,
Жика/Жеко/,Деко,Цеко и т.н. Както виждаме,повечето от тези имена са северняшки,а останалите са Шопски/Готски,Гетски/.
2.Абаба,майка на императора= Абоба/едно от старите имена на Плиска,вероятно гетското/, Убава /характерно за Шопския-Готския диалект е изпадане на началното "Х"/= Хубава/Хикави,Икави,Хекува,Хекуба-древни варианти на името,носено от майката на Хектор/, Идана/Фидана,Видена,Ведена,Ивена,
Ивана,Йована/, Ацана, Любена,и т.н.
3.Максимин /римско име на един от първите Тракийци-императори/= Машимин /Моканин,наше прозвище и име от Сев.България/, Микойан/Микоян,"арменско" име/, Негован /Негавон,Маготин/, Богатин/фам.Богатинови/, Богидан/Богдан/,и т.н. Но "римското" му име може да се схваща и като римска транскрипция на неговата Тракийска фамилия,която е много възможно да е звучала като Миковян/Миковьец,Микович,Миковин=Синът на Мика/,или Мичовян/Синът на Мича/!

Тъй че,както казва и Павел Серафимов- "Какво сложно има в това?".
цитирай
67. shtaparov - Вижте
15.03.2011 02:07
Вижте само вдъхващото доверие и имащо съвършено нашенски вид лице на императора. После помислете- възможно ли е да прилича на нашенец един човек от друга кръв? Дори и без силата на внушението?
цитирай
68. анонимен - Благодаря!
15.03.2011 04:39
Радост за душата, защото тя е жадна за Светлина. Слава Богу, тъмнината се разсейва!
цитирай
69. анонимен - Време е за контранастъпление в съвременноста
15.03.2011 10:00
Всичко това, което правите Спароток е доказателство за изграждане на укрепена самоотбрана. Мисля, че е време да се премине към контранастъпления в съвременноста. Тоест, да започнем да събираме разпилените парченца на Българщината, поне на Балканите. Най-добро оръжие според мене е генетиката. Има сведение, че по времето на Тодор Живков е правен такъв опит, използувайки редовите войници във войската. Резултатът бил 85 процента чисти Българи, останалото примеси с Българска кръв.
цитирай
70. sparotok - Сава
15.03.2011 10:00
анонимен написа:
Уважаеми Sparotok, Украинската православна църква Киевски патриархат, не е призната от световното православие. Украинската автокефална православна църква се заражда под влияние на Полската православна църква, доколкото за украинци се е считало православното население на Полско-литовската държава или Жечпосполита. Герба на Жечпосполита е така наречената лелива, на която е изобразена два пъти шестолъчната звезда на Давид и полумесец. Така, че влиянието на еврейска Полша на събитията в православна Украйна през 90 години на миналият век е повече от ясна. Име Мика има в Финландия. В България се ползва името Мико. Има и фамилии Микови. Името Сава в българския език е женско.


За украинската църква може и да имате право, този въпрос аз не съм го проучвал, данните ми бяха дадени от друг.

Сава обаче се използва и за мъжко име в България, познавам лично такъв човек.
цитирай
71. sparotok - гени
15.03.2011 10:05
анонимен написа:
Всичко това, което правите Спароток е доказателство за изграждане на укрепена самоотбрана. Мисля, че е време да се премине към контранастъпления в съвременноста. Тоест, да започнем да събираме разпилените парченца на Българщината, поне на Балканите. Най-добро оръжие според мене е генетиката. Има сведение, че по времето на Тодор Живков е правен такъв опит, използувайки редовите войници във войската. Резултатът бил 85 процента чисти Българи, останалото примеси с Българска кръв.


Достоверно генетично изследване ще струва десетки милиони, няма кой да го финансира. Няма и интерес, та нали заради 50-тина изследвани индивида ни направиха азиатци с "Иранската мисия".

Дано родолюбиви българи решат отделно от "учените" ни да спонсорират направата на генетична карта на България.
цитирай
72. sparotok - Holywood
15.03.2011 10:08
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Разказвайте,разказвайте трябва да се знае повече, има такава мъгла около историята, като цяло на този наш народ българският.
Конгломерат гигански от етноси ,племена ,народи дали толкова много ,но трябват фанфари ,а не тихо говорене за това, всеки българин трябва да знае!!!!
Сещам се в по-ново време от разказаното горе за забутания факт ,че хан Кубрат/632г/, хан Тервел-Велик наш владетел /700г.начало под негово управление/ са били вече християнини а не варвари,доста преди българите официално да приемат християнсвото,и друго целият тогавашен християнски свят включително и католическият благославя Тервел за спирането на арабите при Константинопол 717-718г.Разбрах наскоро и до ден днешен Европа помни това ,но на запад ,играят се постановки в театри в Германия и Франция за него.
П.П. Благодаря за списаното- парче от пъзела история на нашите земи липсваща в учебниците и официално разгласявана !


Ще излезат още доста постинги, ако е рекъл Господ. В следващия ще докажа неверността на твърдението, че албанците са наследници на траките.

Поздрави!


Между другото оставих на сина си за прочит материала за Максимин Тракиеца,за да го заинересувам споделих мнение ,че историята му малко пооткрадната и префасонирана е историята във филма Гладиатор с Ръсел Кроу за пълководеца Максим на имератор Марк Аврелий.Какво да се прави децата живеят с представите на Холивуд за история.


Филмите на Холивуд са само за забавление, дори и тези на историческа тематика. За съжаление въпреки, че разполагат със средства холивудските продуценти рядко наемат способни консултанти по въпросите на историята.

Поздрави!
цитирай
73. анонимен - Чудесно!
15.03.2011 11:53
Искрено се зарадвах на писанията Ви за Макс Трака.:)).А името Сава(мъжко име) се среща доста често в Балкана-Сливенско например.
Позрави от Шопско!
цитирай
74. анонимен - Какво ли...
15.03.2011 17:17
Чух министър да заявява че е било наложително да се пренапишат учебниците по история. Какво ли ще измъдрят?
цитирай
75. анонимен - Мико е
15.03.2011 18:14
умалително /галено от Соломон/. нама нищо общо с Мика което в общия случай е умалително от Мария и е женско име
цитирай
76. анонимен - Sparotok
15.03.2011 18:16
Верно ли е че на англичаните е правено ДНК изследване което е установило че мнозинството от тях са с викингско потекло?
цитирай
77. sparotok - да
15.03.2011 18:25
анонимен написа:
Верно ли е че на англичаните е правено ДНК изследване което е установило че мнозинството от тях са с викингско потекло?


Да, във Великобритания е правено обстойно генетично проучване, но хората от скандинавски произход не са мнозинство. По принцип те са лесни за намиране, макар да е имало движение на населението по-голямата част остава в старите си земи. В градове като Локърби например....БИ означава селище, село на шведски.
цитирай
78. анонимен - Сварог
15.03.2011 21:49
"kansandilh - Сварог, Сава е мъжко име". Мъжкото име Сава, както и често срещаните мъжки имена Георги, Петър, Михаил и Павел не са български. Сава на иврит означава старец в напреднала възрастили остаряв, на арабски означава неволя, а на гръцки означава събота. В славянските народни представи Сава е приеман за жена и заедно с Варвара са сестри на Свети Николай.
цитирай
79. bgwest - "kansandilh - Сварог, Сава е ...
15.03.2011 22:34
анонимен написа:
"kansandilh - Сварог, Сава е мъжко име". Мъжкото име Сава, както и често срещаните мъжки имена Георги, Петър, Михаил и Павел не са български. Сава на иврит означава старец в напреднала възрастили остаряв, на арабски означава неволя, а на гръцки означава събота. В славянските народни представи Сава е приеман за жена и заедно с Варвара са сестри на Свети Николай.

Сварог,приятелю.Събота идва от Българското–тракийско Сабазий/загрей И по късното-дионисий/От тук идва и думата "Сабалян",която много хора мислят,че е турска а всъщност е българскотракийска дума.Нищо гръцко няма в "Събота".САБАТА казваше баба ми.с ударение на втората сричка.За неделя казваше ,че е почивен ден след празника САБАТА.
цитирай
80. shtaparov - Името "Соломон" обаче не е еврейско:
16.03.2011 00:40
анонимен написа:
умалително /галено от Соломон/. нама нищо общо с Мика което в общия случай е умалително от Мария и е женско име


Това съвсем не е вярно. Българското име Мико е в тясна взаимовръзка с цяла поредица нашенски имена,кое от кое по-Български,но не точно с името "Соломон". Самото име Соломон е местна /племенна/ разновидност на многовариантно Българско име,някои от чиито варианти са звучали така:

Соломон=Шаламан/Калиман,Коломан/,Калойан/Калоян,Караян/,Тороман,
Балабан/Великан=Великий,Великият/,Белеган,Каратан/виж фам.Каратанчеви,Каратончеви и пр./=Кардан/Кардам,Гордан,Горди,Гордьо и т.н./,Щиридон/Спиридон,Спароток,Спарадок,Спарътак-асоциира се със Спартак и Аспартак,т.е., с Аспарчик и Аспархук/, Големан/Големий,Големият/,и т.н.
Съответно-името Соломон не може да е било еврейско,понеже смислен превод и смислено обяснение за него в еврейския език не съществуват.
цитирай
81. анонимен - venko
16.03.2011 10:54
shtaparov написа:
анонимен написа:
умалително /галено от Соломон/. нама нищо общо с Мика което в общия случай е умалително от Мария и е женско име


Това съвсем не е вярно. Българското име Мико е в тясна взаимовръзка с цяла поредица нашенски имена,кое от кое по-Български,но не точно с името "Соломон". Самото име Соломон е местна /племенна/ разновидност на многовариантно Българско име,някои от чиито варианти са звучали така:

Соломон=Шаламан/Калиман,Коломан/,Калойан/Калоян,Караян/,Тороман,
Балабан/Великан=Великий,Великият/,Белеган,Каратан/виж фам.Каратанчеви,Каратончеви и пр./=Кардан/Кардам,Гордан,Горди,Гордьо и т.н./,Щиридон/Спиридон,Спароток,Спарадок,Спарътак-асоциира се със Спартак и Аспартак,т.е., с Аспарчик и Аспархук/, Големан/Големий,Големият/,и т.н.
Съответно-името Соломон не може да е било еврейско,понеже смислен превод и смислено обяснение за него в еврейския език не съществуват.

човек ... занемявам ... съвсем изтрещя ... Калоян значи хубав Иван на гръцки бе ? ама вземайте ги тея хапчета те са за това
цитирай
82. анонимен - ...
16.03.2011 14:22
анонимен написа:
shtaparov написа:
анонимен написа:
умалително /галено от Соломон/. нама нищо общо с Мика което в общия случай е умалително от Мария и е женско име


Това съвсем не е вярно. Българското име Мико е в тясна взаимовръзка с цяла поредица нашенски имена,кое от кое по-Български,но не точно с името "Соломон". Самото име Соломон е местна /племенна/ разновидност на многовариантно Българско име,някои от чиито варианти са звучали така:

Соломон=Шаламан/Калиман,Коломан/,Калойан/Калоян,Караян/,Тороман,
Балабан/Великан=Великий,Великият/,Белеган,Каратан/виж фам.Каратанчеви,Каратончеви и пр./=Кардан/Кардам,Гордан,Горди,Гордьо и т.н./,Щиридон/Спиридон,Спароток,Спарадок,Спарътак-асоциира се със Спартак и Аспартак,т.е., с Аспарчик и Аспархук/, Големан/Големий,Големият/,и т.н.
Съответно-името Соломон не може да е било еврейско,понеже смислен превод и смислено обяснение за него в еврейския език не съществуват.

човек ... занемявам ... съвсем изтрещя ... Калоян значи хубав Иван на гръцки бе ? ама вземайте ги тея хапчета те са за това

искаш да кажеш за теб няма смислен превод за иврит, защото и ти като спароток не владееш никакъв чужд език. това не ви пречи да пишете глупости, обоснование единствено с благозвучие и далечно сходство. по правило българинът се занимава с това, от което най-малко разбира (ако въобще пишещите тук разбират от нещо на професионално - дума да не става за академично - ниво!)рядко се появява някой по-вещ и вие «любезно» го натирвате да четял повече.
цитирай
83. shtaparov - До Анонимен 82. и 83.:
16.03.2011 16:24
Българското име Калоян съвсем не значи "Хубав" на гръцки език,понеже по дефиниция не е гръцко. То е късно асоциирано към гръцкия език поради не съвсем случайната прилика на неговото начало с думата "Кало". Вижте многото му аналози,вкл.и в други езици-и те ли са от "гръцкия" език? Това Караян/Калаян,след прехода Р-Л/ на какъв език е,моля? Ами името Сароян /с преход от "Кентум" форма към "Сатем" форма,дето горе не съм го дори и споменал-и то ли е гръцко? Недейте да ставате смешни,че се заплитате като пиле в кълчища с тази гръконекрофилия-имайте малко разум в главата си. Значи,и вие сте като онези комунистически полуучени,които си мислеха,че Българите са нямали ум да си измислят собствени имена,та са чакали с нетърпение гърци или евреи да им ги измислят,за да ги заемат начаса от тях,
така ли? Не,дружко-старите Българи не са били нито социалисти,нито македонисти,за да крадат култура от другите народи-те са имали своя собствена хилядолетна култура и никак не са се нуждаели нито от гърци,нито от турци или ромеи,за да съставят своя древен език и своите имена. Опитът ясно показа колко наивни са били досегашните ви разбирания,колко сакати са били ономастиката,етимологията,семантиката и езикознанието без помощта на "Ангеловия анализ". Името "Калоян" означава Великан /Големин,Големан/-ако погледнем антропологическите данни за него,нима можем да се усъмним в това? А "втория"анонимен го каня,като е толкова знаещ,да каже точния буквален превод на името Соломон/Сюлейман/ и на неговите аналози Шаламан,Калиман,Коломан,Големан,Великан,
Балабан и пр. на "иврит"- искам от него съвсем точен буквален превод с поне 20 подобни имена от еврейския език,чийто буквален превод също е нужно да бъде посочен,и когато смисълът на всичките тези преводи съвпадне,тогава да претендира,че е защитил незащитимата си теза! Тук има достатъчно читатели-нека бъдат арбитри на нашия спор,и ще видите какво ще се получи.
цитирай
84. анонимен - МИШКА
16.03.2011 19:28
анонимен написа:
Чух министър да заявява че е било наложително да се пренапишат учебниците по история. Какво ли ще измъдрят?

.........................................................................................................................
Ще се напънат да родят нещо замазващо истината, залъгващо наивните и уморени от битката с животеца си българи. Ще родят поредната МИШКА...
НАПРЕД Спароток!
Истинската история на Българите се пише тук и в блоговете на народолюбците.
Тя се чете от цял свят, а учебниците които обиждат децата ни още в забавачката се четат само от задръстени даскали.
цитирай
85. анонимен - Вижте сами
16.03.2011 19:45
анонимен написа:
Верно ли е че на англичаните е правено ДНК изследване което е установило че мнозинството от тях са с викингско потекло?

.........................................................................................................................
А в проекта Геном е показано, че викингите носят генен маркер показващ, че са зеселили Скандинавия идвайки от територията на БЪЛГАРИЯ, където преживели последния ледников период/30 000 - 12 000 B.C./.Хаплогрупата беше е нещо като М 360 и се среща само там и ТУК...Англичаните са носители на друг маркер - ПО-нова модификация на първия.
цитирай
86. sparotok - прав си
16.03.2011 20:48
анонимен написа:
анонимен написа:
Чух министър да заявява че е било наложително да се пренапишат учебниците по история. Какво ли ще измъдрят?

.........................................................................................................................
Ще се напънат да родят нещо замазващо истината, залъгващо наивните и уморени от битката с животеца си българи. Ще родят поредната МИШКА...
НАПРЕД Спароток!
Истинската история на Българите се пише тук и в блоговете на народолюбците.
Тя се чете от цял свят, а учебниците които обиждат децата ни още в забавачката се четат само от задръстени даскали.


За съжаление си прав, с писането на нови учебници ще излезе стара лъжа с нова опаковка. Истината обаче си пробива път, колкото и да им се иска на някои хорица българите ще научат истината за миналото си.

Поздрави!
цитирай
87. sparotok - до Сварог
16.03.2011 21:26
анонимен написа:
"kansandilh - Сварог, Сава е мъжко име". Мъжкото име Сава, както и често срещаните мъжки имена Георги, Петър, Михаил и Павел не са български. Сава на иврит означава старец в напреднала възрастили остаряв, на арабски означава неволя, а на гръцки означава събота. В славянските народни представи Сава е приеман за жена и заедно с Варвара са сестри на Свети Николай.


Сава идва от Сабазий - тракийски теоним и лично име. Това е и фамилното име на Юстиниан ( Петър Сабазий).
Нека и други народи си имат подобни имена, какво от това?
цитирай
88. rizar - Ей , автохтонска му работа недоносена
17.03.2011 03:51
Кога за Бога , ще се научим да даваме , коректно цитатите. Днес стана , за Максимин Тракиец и се наложи да дам цитат по теб - Спараток. Чел съм и в "Гетика" ,че е споменат Максимин , а съм виждал имената на майка му и баща му в ГИБИ. Но , забравих ,че това е посочка от Йоан Антиохийски и за малко да ме баннат.
Научете се да давате коректно цитати !
цитирай
89. rizar - Няколко извора за имп. Максимин
17.03.2011 03:52
Иордан - О ПРОИСХОЖДЕНИИ И ДЕЯНИЯХ ГЕТОВ
DE ORIGINE ACTIBUSQUE GETARUM

{83} Et quia iam superius diximus eos transito Danubio aliquantum temporis in Mysiam Thraciamque vixisse, ex eorum reliquiis fuit et Maximinus imp. post Alexandrum Mamaeae. nam, ut dicit Symmachus in quinto suae historiae libro, Maximinus, inquiens, Caesar mortuo Alexandro ab exercitu effectus est imp., ex infimis parentibus in Thracia natus, a patre Gotho nomine Micca, matre Halana, quae Ababa dicebatur. is triennio regnans, dum in Christianos arma commoveret, imperium simul et vitam amisit, nam {84}

{83} Как рассказали мы выше, они, перейдя Данубий, некоторое время жили в Мизии и Фракии; от них произошел император Максимин 278, [правивший] после Александра, [сына] Мамеи 279. По словам Симмаха 280 в книге его истории, Максимин, как говорит он, после смерти цезаря Александра провозглашен был войсками императором 281, а родом он был из Фракии от родителей низкого происхождения, от отца гота по имени Микка и от матери аланки, которую звали Абаба. Он правил три года, но когда повернул оружие на христиан, то сразу потерял власть и жизнь.
цитирай
90. rizar - още извори
17.03.2011 03:52
В Historia Augusta се твърди, че баща му бил гот, а майка му - аланка.
He was born in a village in Thrace bordering on the barbarians, indeed of a barbarian father and mother, the one, men say, being of the Goths, the other of the Alani.

http://penelope.uchi...imini_duo*.html
цитирай
91. rizar - Извори
17.03.2011 03:55
CHAPTER VIII.

1. THERE was in the Roman army a man named Maximinus whose half-barbarian family lived in a village in the most remote section of Thrace. They say that as a boy he was a shepherd, but that in his youthful prime he was drafted into the cavalry because of his size and strength.

http://www.tertullia...06_book6.htm#C8


http://www.promacedo.../gal/3_026.html

http://www.promacedo.../gal/3_027.html

6.8: Maximinus proclaimed emperor
Публикувано изображениеThere was in the Roman army a man named <a href="http://www.livius.org/man-md/maximinus/thrax.html">Maximinus whose half-barbarian family lived in a village in the most remote section of Thrace.
цитирай
92. sparotok - :))
17.03.2011 16:59
rizar написа:
Кога за Бога , ще се научим да даваме , коректно цитатите. Днес стана , за Максимин Тракиец и се наложи да дам цитат по теб - Спараток. Чел съм и в "Гетика" ,че е споменат Максимин , а съм виждал имената на майка му и баща му в ГИБИ. Но , забравих ,че това е посочка от Йоан Антиохийски и за малко да ме баннат.
Научете се да давате коректно цитати !


Хайде по-спокойно:)))
Целта ми е хората сами да започнат да търсят изворите и сами да се убедят в истинността на дадено твърдение.
Дал съм достатъчно данни, всеки що годе разумен човек може да потърси в Гугъл -Herodianus Maximinus Thrax. Веднага излизат достатъчно страници.

http://www.livius.org/man-md/maximinus/thrax.html

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/L/Roman/Texts/Historia_Augusta/Maximini_duo*.html

http://www.cachecoins.org/maximinusthrax.htm

Ти искаш всичко наготово ли, потруди се малко сам:)


цитирай
93. cornflower - Я виж ти, землякът Максимилиан!
18.03.2011 15:33
Не знаех тази подробност. Благодаря за просветлението!
цитирай
94. sparotok - Максимин
19.03.2011 21:19
cornflower написа:
Не знаех тази подробност. Благодаря за просветлението!


Ти имаш и друг известен земляк, става дума за родения в Силистра Аеций, наречен още последният римлянин. Това е човекът, който спасява Римската Империя...

Поздрави!
цитирай
95. zabunova - Сертификат за можене...!
13.04.2011 22:13
И аз идвам често тук и се чувствам хубаво! Всичко, което имам да Ви кажа, вече е написано! Харесвам знанията, дързостта и постоянството, с които повдигате на нас, другите, духът! Сертификат за нашето можене е този добруджанец!:)))
цитирай
96. sparotok - !
13.04.2011 22:20
zabunova написа:
И аз идвам често тук и се чувствам хубаво! Всичко, което имам да Ви кажа, вече е написано! Харесвам знанията, дързостта и постоянството, с които повдигате на нас, другите, духът! Сертификат за нашето можене е този добруджанец!:)))


Благодаря ти! Определението ти е изключително точно - примерът на Максимин е сертификат за нашето можене!

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13967774
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031