Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2010 16:06 - ОРФЕЙ- ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СТАНА БОГ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 97382 Коментари: 173 Гласове:
136

Последна промяна: 30.12.2010 19:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

                 ОРФЕЙ- ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СТАНА БОГ

 

 

 

 

Има личности, чийто пример продължава да буди възхищение дори и хилядолетия след смърта им. Нашият Орфей е доказателство за това. Създадени са много статуи, художествени мозайки и фрески изабразяващи славният певец. Името на тракийският благородник е преплетено в безброй легенди и предания, а учението му е оказало изключително голямо значение в оформянето на европейската култура. На Орфей се приписват въвеждането на постенето, прогонването на епидемии, предсказването на бъдещето и пречистването от греховете. Не кой да е, а сам хиперборейският  Аполон, дава на великият тракиец златна лира, от чийто струни се отронват вълшебни звуци трогващи дори  строгите богове.

 

 image




Певецът с магически глас не само е лекувал душите на болните, но е показал пътят към божественото. Няма друг мъдрец, мислител и философ, който в онази отдалечена епоха да е успял да проникне така дълбоко в съществото на битието и да се докосне до безкрайните полета на вечността. Поради тази причина мнозина тръгват по стъпките на великият тракиец и в последствие биват създадени учения подобни на неговото. Питагоризмът и вярата на келтските друиди нямаше да съществуват без мъдростта литнала от устните на Орфей, попила в старата тракийска земя и в сърцата на нейните обитатели, а после чрез техните слова разпространила се навсякъде и посяла семето на любовта към доброто.

 

 

Учението на славният тракиец променя значително обществото на древна Гърция. Проклий твърди, че цялата елинска теология ( наука за божственото) е рожба на орфеевата мистагогия ( въвеждане в мистериите). Знае се също, че известните мислители Питагор и Платон са почерпили много от извора на знанието потекъл от сърцето на безсмъртният тракиец. Орфеевата доктрина става дори основа на елинската духовност, наука и философия, като продължава да оказва силно влияние дори и във ранните векове на християнството. Вярата във възкресението и в безсмъртието на душата се считат за основни принципи на орфеизма. Това е причината траките да приемат сравнително лесно носещото същите идеали Исусово учение. Интересна подробност е това, че ранните християни са наричали Спасителя Вторият Орфей! Няма грешка, Христос е наричан Вторият Орфей! Това показва колко важна е била личността на благородният тракиец в древността и какъв дълбок отпечатък е оставила в съзнанието на хората. Орфей е отъждествен с нашият Господ от когото идва спасението и просветлението. В това разбира се няма нищо чудно, и Орфей, и Христос са носители на доброто, изцеляват болни, борят се със злото и имат достъп до вечната мъдрост. Двамата са орисани с жестока и мъченическа смърт, но побеждават телесното и се сливат с вечността. Житейският им път става пример за подражанение на тези търсещи абсолютната истина за човещкото съществуване.

 

Има много и различни предания за Орфей. Разбира се най-известно е това, в което благородният тракиец се влюбва в красивата нимфа Евридика, намира щастието в съвместният живот с нея, но загубва съпругата си, ухапана от отровна змия. От мъка по нея той слиза дори във ада, успява да трогне лодкарят Харон, който го превежда през Стикс в света на мъртвите. С песните си и опияняващата мелодия на своята лира разтърсва сърцето на бог Хадес, който му връща любимата при условие, че тя ще върви след Орфей, но докато той стигне светът на смъртните не бива да се обръща назад и да поглежда към любимата си.  Можеш ли обаче да вървиш из смрязяващите кръвта подземия на ада и да не се безпокоиш за тази, с която си делил всичко. Нали с всяка стъпка ще те нападат мисли добре ли е тя, следва ли ме, ще бъдем ли отново заедно?  Разтърсван от терзания Орфей се обръща, за да види как опечалената Евридика се стапя в мрака, отнесена обратно в ледената прегръдка на Хадес. Като мълния болката прониква в сърцето на младият тракиец. Със сълзи на очи той отново умолява богът на смъртта да му върне любимата, но този път господарят на подземният свят е неумолим. Нито сладкият глас, нито вълшебната мелодия на златната лира го трогват. Прокрусен от мъка Орфей се завръща в света на хората, но там няма радост за него. Вместо весела музика пръстите му изтръгват тъжни ноти от струните, гласът, който е омайвал дори дивите зверове сега докарва само сълзи и тъга.  Срещайки празнуващи вакханки Орфей намира смърта си.Служителките на богът на екстаза биват разгневени от поведението на певецът, който вместо да слави Дионис оплаква загубената си любов. В пристъп на неконтролируема ярост вакнанките убиват Орфей, разкъсват тялото му на части, а главата му хвърлят в река Марица, чиито води я отнасят чак до остров Лесбос. Скърбящите музи събрали частите от орфеевото тяло и ги погребали с почести в подножието на Олимп. Преданието разказва, че славеите от това място пеели много по-запленяващо отколкото тези от други региони. Това разбира се се дължало на факта, че тленните останки на тракийският музикант лежат там.

 

Това е легендата предадена от елините. Те обаче са приели всичко буквално и не са успели да вникнат в смисъла на тази трагична и вълнуваща история. А историята на Орфей и Евридика съдържа дълбока мъдрост. В съдържанието са вплетени важни концепти, до които велики мислители ще достигнат едва след дълги векове. Чак около хиляда години след великият тракец, Буда ще заключи, че привързването води до нещастие, че материалният свят е една илюзия, която ни е оплела с невидими окови причиняващи страданиие на душа и тяло. По-мъдър урок е трудно да се даде. Не е възможно по-добре да се каже, че трябва да живеем днес, сега, да се насладим на всеки момент, да обръщаме внимание на близките си, защото хубавият сън може внезапно да свърши. Всеки момент е уникален и никога няма да се повтори, такова е естеството на света. Нито плач, нито молби ще върнат загубеното, затова е по-добре да се радваме на любовта и топлината давана от близките ни докато можем. Трябва да превърнем момента във вечност обръщайки очи към красотата на човешките отношения и пиейки от щастието поднесено ни от божията обич. Да, душата е безсмъртна, отново ще потеглим по определен път, но вече няма да е същото, а не е и нужно. Децата са щастливи защото за тях всичко е ново. Танцуващите листи на дървото, безкрайният полет на облаците, опияняващият аромат на цветята, щумът на водопада и танцът на морските вълни изглеждат съвсем различно в детските очи. Невинните се радват истински и затова детската душа е изпълнена със светлина. Младите кипят от енергия защото не са натоварени с бремето на светските грижи, които животът струпва на плещите ни. Колкото и стоически да гледаме на изпитанията те оставят дълбоки белези в нашето съзнание и ни карат да остаряваме.

 

Опитът да се търси вечен живот и да се победи смърта носи само печал. Орфей постига невъзможното карайки Харон да допусне в царството на мъртвите, звършва подвиг смилявайки Хадес и измолвайки съпругата си обратно...но всичко е напразно. Един поглед назад и красивият пясъчен замък се срива...

Поуката в тази тъжна история е, че човек не трябва да се самопогребва в миналото. Можеш да хвърлиш много усилия, да направиш чудеса, но просто няма да си струва, в крайна сметка ще бъдеш затрупан от тъга и печал. За да победиш смърта трябва просто да се научиш да живееш като бог. Да се изпълниш с доброта и любов, да създаваш красота и да не се привързваш към нищо защото и няма смисъл, ще бъдеш разкъсан на части от своите собствени спомени и терзания. С отслабването на духовната сила идва и краят а тялото. Вместо да се покриваш със сивата прах на един безкраен живот е по-добре да се прераждаш отново и отново, и да поглеждаш на света с очите на дете, да бъдеш обновен и чист всеки път, за не носиш бремето на спомените от предишният живот. Само така щастието и радостта могат да траят вечно. Плътта е временна, колкото и добре да се грижим за телата си, те са обречени на гибел и тлен, така е било, така и ще бъде. Привързването към материалното неизбежно ще накара душата да страда.

 

Орфеевото послание е ценно, то е един важен житейски урок, но в древността е било разбрано само от малцина. В Тракия учението на безсмъртният певец става популярно макар да бива леко променено от по-късни мислители като Залмоксис- обожественият гетски духовен водач. Всъщност тази промяна е в положителна насока защото се касае за развитие, т.е. следва се напътствието на обаятелният учител човек да не се приковава към миналото, а  да гледа напред, да се пречиства постоянно и да се обновява непрекъснато. Залмоксис успява с прости думи да предаде мъдростта на Орфей и с това печели боговението на своят народ, а дори и на други далечни племена (келтите).
 

Няколко века след Залмоксис Посидоний свидетелства за друго тракийско орфическо общество, така наречените ктисти. Те били от племето на мизите ( наречени в по-късни времена българи) които се въздържали от месоядство и се хранели само мляко, сирене, мед и зеленчуци. Поради тази причина Омир ги нарича богобоязливи и капнобати. С възхищение гръцкият историк Страбон разказва за тяхната духовна извисеност. Ктистите не се боели от нищо, въздържали се от насилие и живеели в хармония с околният свят, това ги е направило чисти. Да, самата дума ктисти е гръцкото предаване на българското прилагателно чисти. Понеже в езикът на южните ни съседи няма нито звук, нито буква Ч, то те предават тракийската дума чисти като ктисти.

Неин вариант срещаме в санскритските чита-чист, чистота и свита- светлина. Една интересна подробност е това, че ранните тракийски християни са наречени катари, т.е. чисти. Тяхното верую бива демонизирано от гърците и е наречено ерес, с което се започва жестокото преследване на хората, които ние познаваме като богомили....

 

Дали Орфей е предполагал как неговото учение ще промени света, дали е осъзнавал въздействието си върху хората? Как е приел ролята си на духовен водач, откъде е почерпил силата да се придържа към доброто дори и в тежки изпитания? На много въпроси няма да получим отговор, но едно е ясно, славният тракиец е заслужил напълно своето обезсмъртяване. Част от него живее и във нас, защото ние сме потомци на тези, които жадно попиваха орфеевата мъдрост, видяха света с очите на Господа и се преродиха във вечността. Добротата и чистосърдечето са типични черти на българина, както също благородството и милосърдието. Само тези, които са духовно чисти и нравствено извисени са в състояние да простят на враговете си и да им отвърнат с добро както правеха дедите ни. Ние сме особен народ, дадени са ни много дарби и положителни качества, затова и сме орисани да разпространяваме посланието на любовта. Премеждията и неволите не са пречупили предците ни, няма да пречупят и нас защото всъщност са закалка за битката на доброто срещу злото. Придържайки се към старите си идеали ние се връщаме към нашите корени, а това е най-сигурният начин да оцелеем в тези трудни времена. Няма  от какво да се страхуваме, искрата на живота гори вечно в сърцата на смелите.

 




Гласувай:
137



1. sparotok - културен тон
28.11.2010 16:08
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
28.11.2010 16:11
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!

цитирай
3. hristo27 - Хубава неделна вечер!
28.11.2010 16:17
Статията ти отново е чудесна!
цитирай
4. lado - Браво, Павле! Дълбоко уважавам ...
28.11.2010 16:20
Браво , Павле! Дълбоко уважавам човеколюбивата ти философия!
цитирай
5. yotovava - Прочетох с интерес,
28.11.2010 16:26
поздрав за постинга.
Валя
цитирай
6. sparotok - благодаря
28.11.2010 16:27
hristo27 написа:
Статията ти отново е чудесна!


Благодаря ти!
Хубава вечер и на тебе!
цитирай
7. sparotok - уважение
28.11.2010 16:29
lado написа:
Браво , Павле! Дълбоко уважавам човеколюбивата ти философия!


Уважението е взаимно приятелю!
Ти правиш това, което аз не мога, или нямам смелост да направя...
цитирай
8. sparotok - Орфей
28.11.2010 16:31
yotovava написа:
поздрав за постинга.
Валя


Благодаря ти Валя!
цитирай
9. karambol5 - Нямам какво да добавя !Казал си го ...
28.11.2010 16:55
Нямам какво да добавя !
Казал си го точно и ясно - живота гори вечно в сърцата на смелите :)
цитирай
10. breeze - "Който пее, зло не мисли"
28.11.2010 17:06
Поздрави!
цитирай
11. sparotok - смелост
28.11.2010 17:08
karambol5 написа:
Нямам какво да добавя !
Казал си го точно и ясно - живота гори вечно в сърцата на смелите :)


Истински смели са чистосърдчните и добрите, те знаят много добре, че няма от какво да се страхуват.
цитирай
12. sparotok - песен
28.11.2010 17:10
breeze написа:
Поздрави!


Да, народът го е казал мъдро!

Поздрави!
цитирай
13. ivankalilova - , , Придържайки се към старите си ...
28.11.2010 17:36
,,Придържайки се към старите си идеали ние се връщаме към нашите корени, а това е най-сигурният начин да оцелеем в тези трудни времена. Няма от какво да се страхуваме, искрата на живота гори вечно в сърцата на смелите. ''
Какво повече бих могла аз да кажа..... освен ...благодаря за интересния материал, човеколюбецо !Беше ми изключително интересно!
Поздрави и хубава вечер, Sparotok!:)))

цитирай
14. audan - Орфей = ORPHEVS = Хор - Пей?
28.11.2010 17:38
Това "ктисти" = "катари" е направо желязна връзка между Орфизъм и Богомилство. И няма нищо чудно толкова дълго да сме запазили тайното учение - българите сме си инат открай време . :)
Интересно ще ми бъде да вмъкнем в коментарите и статията на Петър Златарски [url=http://www.forumbulgare.ca/pages/march2006/society07.shtml][u]"Орфей"[/url][/u]

"Орфеос Баккикос" (Бакхус е др. име на бог Дионис), П. Златарски
[img]http://www.forumbulgare.ca/media/march2006/orfeosBakkikos-orfeyrazpana.jpg[/img]
цитирай
15. sparotok - благодаря
28.11.2010 17:40
ivankalilova написа:
,,Придържайки се към старите си идеали ние се връщаме към нашите корени, а това е най-сигурният начин да оцелеем в тези трудни времена. Няма от какво да се страхуваме, искрата на живота гори вечно в сърцата на смелите. ''
Какво повече бих могла аз да кажа..... освен ...благодаря за интересния материал, човеколюбецо !Беше ми изключително интересно!

Поздрави и хубава вечер, Sparotok!:)))



Благодаря ти Ванче!
Хубава вечер и на тебе!
цитирай
16. sparotok - богомили
28.11.2010 17:42
audan написа:
Това "ктисти" = "катари" е направо желязна връзка между Орфизъм и Богомилство. И няма нищо чудно толкова дълго да сме запазили тайното учение - българите сме си инат открай време . :)
Интересно ще ми бъде да вмъкнем в коментарите и статията на Петър Златарски [url=http://www.forumbulgare.ca/pages/march2006/society07.shtml][u]"Орфей"[/url][/u]

"Орфеос Баккикос" (Бакхус е др. име на бог Дионис), П. Златарски
[img]http://www.forumbulgare.ca/media/march2006/orfeosBakkikos-orfeyrazpana.jpg[/img]


Богомилството има тракийски корени, затова е така жестоко преследвано по нареждане на гръцкото духовенство...
цитирай
17. анонимен - Г.Захариев
28.11.2010 17:43
Това е проповед не е знание.
Добра проповед.
Господ с нас во веки
цитирай
18. kasnaprolet9999 - Винаги съм харесвала много Орфей, ...
28.11.2010 17:49
Винаги съм харесвала много Орфей, но сега покрай теб научих и нови неща, благодаря ти, беше ми безкрайно интересно, като в приказка със съответните послания и изводи. Поздрави за постинга, прекрасен е!!!
цитирай
19. sparotok - Орфей
28.11.2010 17:53
kasnaprolet9999 написа:
Винаги съм харесвала много Орфей, но сега покрай теб научих и нови неща, благодаря ти, беше ми безкрайно интересно, като в приказка със съответните послания и изводи. Поздрави за постинга, прекрасен е!!!


Благодаря ти за оценката! Орфей е интересна личност, той спокойно може да се нарече един от първите будители.
цитирай
20. sevdabg - ....искрата на живота гори вечно в сърцата на смелите.
28.11.2010 18:01
Здравей Спароток,
Не само се възхищавам на труда ти , но и на теб самия -
като Човек и ценностната система която изповядваш.
Чета с невероятен интерес и очаквам всеки твой следващ постинг,
защото винаги научавам - много ! Благодаря ти !
Рядко коментирам, защото ми се иска да се запази компетентния стил
и в коментарите- независимо , какви са .

Поздрави Смели Човеко !
цитирай
21. bowman - ...
28.11.2010 18:08
Възприемането и оценяването на учението на Орфей да не тъжишза минало и бъдещето, да отделяш повече внимание на момента или както казват в будизма да живееш в мига и в днешно време е много трудно за мнозинството да бъде възприето и оценено. За мнозина звучи като живей 'ден за ден' или без да мислиш и да си даваш сметка, на гърба на временните удоволствия и т.н. , нека неразбралите да помислят дали пропуснатото време да реагират на момента с всичко което им е достъпно е по недостойно от да те убият защото си се забавил тюхкайки се по миналото или смръзнал се от страхове по бъдещето. Нима точно това не е масовото поведение на 'любимите ни', 'свидни' 'парламентаристи' ?!
цитирай
22. veninski - Поздрави от планината на Орфей, ...
28.11.2010 18:15
Поздрави от планината на Орфей, приятелю!
цитирай
23. tili - Еее!!! Откога
28.11.2010 18:32
чакам това! Благодаря, авторе, hug ;-)))
цитирай
24. zelas - Браво, чете се на един дъх! Благо...
28.11.2010 18:39
Браво, чете се на един дъх! Благодаря, Павел!

Преди време повдигнах тезата за връзката между Орфеизма и Богомилството в бг наука форум и там господата историци естествено се измяха безпардонно.
Така, че ще те помоля да ни дадеш извора в който ранните тракийски християни са били наречени "катари".
Аз лично това го чувам за първи път.

Като цяло тази връзка би била един от най-силните аргументи в защита на местният произ ход на българите.
Богомилите няма как да не са били траки щом като са имали за цел връщането на оригиналната форма на християнството, което бива изопочена от Константин и създадената след това църква. Те са го направили с цел запазване на старата религия, която се простира даже и преди Орфей.
Българинът винаги и бил консервативен и поддържащ традициите си.
Затова сме вечни.

Не бях чувал и за т.нар. "Чисти". Няма да употребявам гръцкият термин, защото е просто нелеп.
Та, ще ти бъда благодарен ако ни дадеш извора и за тях. Благодаря предварително.

Имам шестото чуство, че тези Чисти може да се свържат с Словените на Сарадива и най-после да се постигне до някаква обща позиция между вас двамата.
Може и да греша, както казах това за мен са нови данни и самои спекулирам. Ако е невярно моля да не се прави слон от тази муха.

На последно място бих желал връзката
Орфей -> Ранно Християнство (Чисти) -> Богомилство -> Западно Европейски Катари -> Темплиери -> Масони
най-сетне да се развие по-подробно и да се разбере ЗАЩО нашата история е била и е манипулирана все още.

Както ти сам казваш, Павле - "Няма от какво да се страхуваме, искрата на живота гори вечно в сърцата на смелите!"

Амин!
цитирай
25. naidobriq - Ето още нещо интересно...
28.11.2010 18:42

Един пролетен ден Орфей се завърнал в Каменния град. Младият цар видял в гората три млади самодиви. Той свирел, седнал на една скала, обкръжен от замаяни птици и зверове. Тромав мечок полюшвал глава, вълци вдигали муцуни и виели така, сякаш на тъмносиньото небе изгрявала сребърна луна.
Най-младата от самодивите се наричала Многовластна, а гърците я наричали Евридика. Орфей веднага се влюбил в нея. Тя била дребна на ръст, но силна, с весели очи и нежно като перуника лице.
Тя също се влюбила в красивия младеж и за да прикрие вълнението си, казала:
– Защо свириш само на дивите зверове? Може би се страхуваш да свириш пред самодиви и хора?

Орфей се засмял и попитал:
– А защо ти танцуваш зад дъбовете? Може би се страхуваш, че хората ще се присмеят на танца ти

Момичето пламнало от обида и предложило:
– Нека ти да свириш, а аз да играя. Ако ме надсвириш, обещавам, че ще се омъжа за теб, а ако загубиш, ще дойдеш с нас в гората и ще свириш на самодивските събори, докато си жив.
Напразно двете сестри на Евридика се опитвали да я разубедят да не се състезава с Орфей. Тя вдигнала бяла кърпа и зачакала. Орфей нагласил лирата си и засвирил такава весела мелодия, че чак слънцето се засмяло. Танцувала самодивата, танцувала три дена и три нощи, а на утрото на четвъртия ден спряла.
– Ти победи, Орфей! – казала тя. – Ако искаш, отведи ме в дома си.
Но победеният всъщност бил тракийският певец, защото през тези дни и нощи така се влюбил в Евридика, че не можел да живее без нея. Той я целунал, хванал я за ръка и двамата тръгнали към Каменния град.

Поздравление от мен за прекрасната тема.

цитирай
26. sparotok - до naidobriq
28.11.2010 18:50
Интересна история си представила!
Благодаря ти!
цитирай
27. zebb - Орфей - музика и философия ...
28.11.2010 18:53
Гостувам ти винаги с удоволствие! Поздрави!
цитирай
28. sparotok - данни
28.11.2010 18:56
zelas написа:
Браво, чете се на един дъх! Благодаря, Павел!

Преди време повдигнах тезата за връзката между Орфеизма и Богомилството в бг наука форум и там господата историци естествено се измяха безпардонно.
Така, че ще те помоля да ни дадеш извора в който ранните тракийски християни са били наречени "катари".
Аз лично това го чувам за първи път.

Като цяло тази връзка би била един от най-силните аргументи в защита на местният произ ход на българите.
Богомилите няма как да не са били траки щом като са имали за цел връщането на оригиналната форма на християнството, което бива изопочена от Константин и създадената след това църква. Те са го направили с цел запазване на старата религия, която се простира даже и преди Орфей.
Българинът винаги и бил консервативен и поддържащ традициите си.
Затова сме вечни.

Не бях чувал и за т.нар. "Чисти". Няма да употребявам гръцкият термин, защото е просто нелеп.
Та, ще ти бъда благодарен ако ни дадеш извора и за тях. Благодаря предварително.

Имам шестото чуство, че тези Чисти може да се свържат с Словените на Сарадива и най-после да се постигне до някаква обща позиция между вас двамата.
Може и да греша, както казах това за мен са нови данни и самои спекулирам. Ако е невярно моля да не се прави слон от тази муха.

На последно място бих желал връзката
Орфей -> Ранно Християнство (Чисти) -> Богомилство -> Западно Европейски Катари -> Темплиери -> Масони
най-сетне да се развие по-подробно и да се разбере ЗАЩО нашата история е била и е манипулирана все още.

Както ти сам казваш, Павле - "Няма от какво да се страхуваме, искрата на живота гори вечно в сърцата на смелите!"

Амин!


Данните, които те интересуват ще намериш в книга 7 на Страбон и в работите на Ганчо Ценов.

Потърси нещо за Скитиянус и Мани ( Манис е тракийско име), който създава манихейството, т.е. богомилството.
цитирай
29. sparotok - благодаря
28.11.2010 18:58
zebb написа:
Гостувам ти винаги с удоволствие! Поздрави!


Благодаря ти за добрите думи!
цитирай
30. sparotok - Орфей
28.11.2010 19:00
tili написа:
чакам това! Благодаря, авторе, hug ;-)))


Лили, 'Good things come to those who wait" :)
Хубава вечер!
цитирай
31. sparotok - Родопи
28.11.2010 19:01
veninski написа:
Поздрави от планината на Орфей, приятелю!


Ще чакаме Родопите да открият своите тайни приятелю!
цитирай
32. sparotok - така е
28.11.2010 19:08
bowman написа:
Възприемането и оценяването на учението на Орфей да не тъжишза минало и бъдещето, да отделяш повече внимание на момента или както казват в будизма да живееш в мига и в днешно време е много трудно за мнозинството да бъде възприето и оценено. За мнозина звучи като живей 'ден за ден' или без да мислиш и да си даваш сметка, на гърба на временните удоволствия и т.н. , нека неразбралите да помислят дали пропуснатото време да реагират на момента с всичко което им е достъпно е по недостойно от да те убият защото си се забавил тюхкайки се по миналото или смръзнал се от страхове по бъдещето. Нима точно това не е масовото поведение на 'любимите ни', 'свидни' 'парламентаристи' ?!


Прав си, не всички успяват да разберат какво означава да живееш за мига. Точно поради тази причина всеки път се опитвам да обясня, че трябва да пложим отново любовта в сърцето си.
Тя пречиства не само душата, но просветлява и разума, прави го чист и спокоен като повърхността на планинско езеро.
Достигне ли се до това състояние ще бъде много по-лесно да се разбере посланието на Орфей.

Страхувам се, че за нашите депутати и последната надежда за избавление е отлетяла... В един определен момент идва the point of no return....
цитирай
33. sparotok - благодаря
28.11.2010 19:13
sevdabg написа:
Здравей Спароток,
Не само се възхищавам на труда ти , но и на теб самия -
като Човек и ценностната система която изповядваш.
Чета с невероятен интерес и очаквам всеки твой следващ постинг,
защото винаги научавам - много ! Благодаря ти !
Рядко коментирам, защото ми се иска да се запази компетентния стил
и в коментарите- независимо , какви са .

Поздрави Смели Човеко !


Севде, благодаря ти за милите думи, но аз съм най-обикновен човек търсещ истината както всеки друг.
Явно съм успял да намеря път, който да ми позволи да споделям на ясен език откритото със своите сънародници, за което съм благодарен на Господа...

Хубава вечер!
цитирай
34. pevetsa - БЛАГОДАРЯ ТИ!
28.11.2010 19:16
Очаквах да прочета и за Орфей, нали съм му потомък, и вярвам във възкресението и в безсмъртието на душата, Благодаря ти и те Благославям с МЪДРОСТ!
Алекс
цитирай
35. sparotok - благодаря
28.11.2010 19:29
pevetsa написа:
Очаквах да прочета и за Орфей, нали съм му потомък, и вярвам във възкресението и в безсмъртието на душата, Благодаря ти и те Благославям с МЪДРОСТ!
Алекс


Благодаря ти!
Душата е безсмъртна, затова трябва да я пазим чиста!
цитирай
36. pumona - Привет Спароток!
28.11.2010 19:39
Много често, когато прочета твоя публикация, не намирам смисъл да коментирам!
И този път ми беше интересно! Благодаря ти!
цитирай
37. megg - Добър вечер, Sparotok!
28.11.2010 19:48
Насладих се на разсъждения, факти и идеи, представящи Орфей в цялата му многопластовост, пресечна точка на философия, музика, любов, вярност, проглеждане, път и вечност...
Благодаря ти!
цитирай
38. strannica - Ние сме особен народ
28.11.2010 20:00
Така е.
Осмисляш го много по-добре, когато живееш в чужбина :)
Не всички оценяват това "особен" със знак +.
А то Е със знак +. Затрупан от векове лъжи, фалшиви оценки и т.н.

Ако кажа поредното "Благодарности и поздравления!" за поредния ти постинг, ще бъде много бледо отражение на това, което мисля :)
Затова и не се обаждам всеки път. Но всеки път си го мисля :)
Вдъхновение и дързновение!
цитирай
39. ckarlet - Невероятно силно послание носи ...
28.11.2010 20:07
Невероятно силно послание носи постинга, Sparotok!
Впечатляваща е легендата за ОРФЕЙ!
Поздрави и от мен!
цитирай
40. kometapg - Постингът ти е чудесен! Останах ...
28.11.2010 20:08
Постингът ти е чудесен! Останах дълго тук да прочета отново и отново легендата и твоите мисли, пълни с много истина и мъдрост! Благодаря ти!:)
цитирай
41. sparotok - особен народ
28.11.2010 20:10
strannica написа:
Така е.
Осмисляш го много по-добре, когато живееш в чужбина :)
Не всички оценяват това "особен" със знак +.
А то Е със знак +. Затрупан от векове лъжи, фалшиви оценки и т.н.

Ако кажа поредното "Благодарности и поздравления!" за поредния ти постинг, ще бъде много бледо отражение на това, което мисля :)
Затова и не се обаждам всеки път. Но всеки път си го мисля :)
Вдъхновение и дързновение!


Благодаря ти!
Особен народ сме наистина, който го разбере ще разбере и още много други неща.

цитирай
42. sparotok - благодаря
28.11.2010 20:12
megg написа:
Насладих се на разсъждения, факти и идеи, представящи Орфей в цялата му многопластовост, пресечна точка на философия, музика, любов, вярност, проглеждане, път и вечност...
Благодаря ти!


Благодаря ти и аз! Орфей ме е запленил още от детските години и затова реших да посветя един постинг специално на него. Наложи се да посъкратя доста, но какво да се прави, блогът не е книга...
цитирай
43. sparotok - коментар
28.11.2010 20:13
pumona написа:
Много често, когато прочета твоя публикация, не намирам смисъл да коментирам!
И този път ми беше интересно! Благодаря ти!


Руми, коментирай когато сметнеш за добре, важното е написаното да ти хареса!
цитирай
44. sparotok - Орфей
28.11.2010 20:16
kometapg написа:
Постингът ти е чудесен! Останах дълго тук да прочета отново и отново легендата и твоите мисли, пълни с много истина и мъдрост! Благодаря ти!:)


Благодаря ти! Радва ме много това, че си намерила нещо красиво в писанията ми!
цитирай
45. sparotok - послание
28.11.2010 20:17
ckarlet написа:
Невероятно силно послание носи постинга, Sparotok!
Впечатляваща е легендата за ОРФЕЙ!
Поздрави и от мен!


Благодаря ти Скарлетче!
Надявам се посланието да намери пътя си до сърцата на хората.
цитирай
46. анонимен - "Орфей" е степен на п...
28.11.2010 20:27
"Орфей" е степен на посвещение - като "слушател", "чист", "хрестос" и т.н.
цитирай
47. miaa - Една невероятна ретроспекция. . ...
28.11.2010 21:04
Една невероятна ретроспекция..Орфей, символа на мъдростта и духовният стремеж и съвременният човек.По-скоро противоречив, без ясна нагласа за живота и целите си./Включвам 80-90%, от населението за съжаление и себе си/Много стилен и хубав постинг!
Поздрави, Sparotok!
цитирай
48. анонимен - от трибал
28.11.2010 21:20
Хубава статия си написал, а и тази част от гръцкото предание за орфей си я интерпретирал много добре. хубаво е че показваш на хората идентичността между орфеевото учение и християнството, макар че тази тема е много дълбока и може само бегло да се започне с една статия. Замислял ли си се да уточниш за кой от двамата орфеевци пишеш. сигурен съм че си чел древни автори които признават че общоизвестното за орфей е компилация от живота на двама Орфеевци, както и датировката на живота му. за Втория Орфей има повече данни и накратко казано е живял около 1100 пр.н. е и е учил в Египет и после в перперек, участвал е в похода на аргонавтите, но той просто е обновил учението на първия орфей с баща оиагър, а кога е живял първия оставям да го кажеш ти. Една податка в тази насока /за датировката/ е че в коптския /бохаирския диалетк/ ерфей се превежда като храм, а и като крепост /лесно се проверява защото го има и в превод на английски/ понякога и това подсказва колко древен е първия орфей. Реално учението е още от първия Орфей. надявам се да съм бил полезен
цитирай
49. анонимен - kato maketata ste...
28.11.2010 21:25
Cheta ot vreme na vreme tuk.... i umiram ot smyah....
prodaljavayte....
цитирай
50. sparotok - пример
28.11.2010 21:26
miaa написа:
Една невероятна ретроспекция..Орфей, символа на мъдростта и духовният стремеж и съвременният човек.По-скоро противоречив, без ясна нагласа за живота и целите си./Включвам 80-90%, от населението за съжеление и себе си/Много стилен и хубав постинг!
Поздрави, Sparotok!


Благодаря ти! Орфей е пример, който трябва да се следва, искаме ли да се освободим от страданието трябва да махнем излишното бреме от плешките си.

Поздрави!
цитирай
51. sparotok - легенди
28.11.2010 21:29
анонимен написа:
Хубава статия си написал, а и тази част от гръцкото предание за орфей си я интерпретирал много добре. хубаво е че показваш на хората идентичността между орфеевото учение и християнството, макар че тази тема е много дълбока и може само бегло да се започне с една статия. Замислял ли си се да уточниш за кой от двамата орфеевци пишеш. сигурен съм че си чел древни автори които признават че общоизвестното за орфей е компилация от живота на двама Орфеевци, както и датировката на живота му. за Втория Орфей има повече данни и накратко казано е живял около 1100 пр.н. е и е учил в Египет и после в перперек, участвал е в похода на аргонавтите, но той просто е обновил учението на първия орфей с баща оиагър, а кога е живял първия оставям да го кажеш ти. Една податка в тази насока /за датировката/ е че в коптския /бохаирския диалетк/ ерфей се превежда като храм, а и като крепост /лесно се проверява защото го има и в превод на английски/ понякога и това подсказва колко древен е първия орфей. Реално учението е още от първия Орфей. надявам се да съм бил полезен


Има дори легенда, че Орфей е създателят на азбуката, и, че не вахканките, а мълнията на Зевс слага край на живота на великият тракиец...
цитирай
52. анонимен - Haris
28.11.2010 21:31
Много на сериозно се вземате. Несериозно е. Онези в Македония се правят на македонци. Вие на траки. Ставате смешни.
цитирай
53. monna - Много мъдрост и истини има в постинга, Спароток!
28.11.2010 21:39
Прочетох с интерес. Прав си, че ние сме топъл народ, имаме хубави песни и сме
носители на орфееви гени....
Поздрави!:)
цитирай
54. анонимен - Благодаря!
28.11.2010 21:41
Отдавна исках да прочета нещо за Орфей. Макар да не намирам факти, които да не съм чела и не познавам, много светлина струи от написаното.
Благодаря!
цитирай
55. osi4kata - да запазиш себе си, независимо от обстоятелствата...,
28.11.2010 21:42
да намериш в душата си прошка за низшите духом,

да оцелееш.

Това е Божествено. Някой трябва да канонизира българския народ.
цитирай
56. audan - Клиентът ВИНАГИ има право!
28.11.2010 21:42
48. анонимен - kato maketata ste...
21:25
Cheta ot vreme na vreme tuk.... i umiram ot smyah....
prodaljavayte....
Ами ... щом така Ви се иска, нека е по Вашему - приятно умиране!
И ако имате деца, дано не са като Вас! :))))

Ванга е казвала някои неща за Орфей. Но кого ли от хората с това име ( или по - точно степен на посвещаване) е имала впредвид?

Не е зле да се прегледа основно "Митът за аргонавтите".
цитирай
57. sparotok - благодаря ти
28.11.2010 21:42
monna написа:
Прочетох с интерес. Прав си, че ние сме топъл народ, имаме хубави песни и сме
носители на орфееви гени....
Поздрави!:)


Така е, гените не могат да ни вземат, най-ценното ни притежание е чистата ни душа.

Поздрави!
цитирай
58. get - Орфей = ORPHEVS = Хор - Пей? ... Да, да :))
28.11.2010 21:48
pevetsa написа:
Очаквах да прочета и за Орфей, нали съм му потомък, и вярвам във възкресението и в безсмъртието на душата, Благодаря ти и те Благославям с МЪДРОСТ!
Алекс


Словата на ОРФЕЙ
• Аз имах за свой Бог Любовта и вдъхновен от любов – аз пях, говорих и победих !

Поздрав pevetsa(о) ! :)
от Гет-ктист, казано по гръцки "катар", по латински "албигой" ... по Бориловият синодик "богомил" :)

Живи и здраве да сте ! ... другото е от Вас :)
цитирай
59. sparotok - корени
28.11.2010 21:54
osi4kata написа:
да намериш в душата си прошка за низшите духом,

да оцелееш.

Това е Божествено. Някой трябва да канонизира българския народ.


Уверен съм, че ще успеем да се върнем при старите си корени и да променим живота си...
цитирай
60. shtaparov - Слепота
28.11.2010 21:56
анонимен написа:
Много на сериозно се вземате. Несериозно е. Онези в Македония се правят на македонци. Вие на траки. Ставате смешни.


Единствено с тази разлика,приятелю,че те крадат от нашата история,а не ние от
тяхната! Но,ако Вие сте сляп,защо трябва да пречите на другите да гледат?
цитирай
61. анонимен - Haris
28.11.2010 22:22
Аз не сам историк. Но това "те крадат от нас" не го разбрах? Кои са те?? Кои сме ние?? Говорим за 1000-2000 години преди Христа. Идеали..глупости...по стари сме от Буда... смях в залата. Който иска нека "проглежда"... прав му път. Но да се правим на траки :-(
Сещам се за един надпис изписан на стената на ТелАвивската митница ... а той гласи :
"Не се правете на отворковци. Тук всички сме евреи".
Останете със здраве :-)
цитирай
62. shtaparov - Орфей-Певецът
28.11.2010 22:55
До audan и get:

Първоначално и аз мислех,че името на певеца означава Ор-Пей/Хор-Пей,т.е.-
Пеещият човек,Човекът-Певец,Певецът/,и още в 2009 год.го казах на доста мои приятели заедно с тълкуванието,което получих за името на героя от Илиадата Нестор /Найстар,Най-стар,Най-старият между царете/.По-късно обаче се доста
разколебах,понеже намерих още един вариант на тълкуванието,който се вписва прекрасно в "Именното семантично гнездо" за разлика от първия,а именно:
Орфей=Хорзей/Харзай,Хързий,Хързич/,т.е.-Слънчев син,Син на Бога. Това
тълкуване прекрасно кореспондира и със сведението,че Христос/Хръзичос,
Хръщос,Кръстос,Хръзос,Хръзот,Хръзич/ е бил наричан "Вторият Орфей",
понеже името му би трябвало да е значело "Бога" или "Син на Бога".Това
обаче не може да отхвърли категорично първия вариант,понеже Орфей
все пак е бил обожествен,а не обикновен човек. Поздравления към audan
за уцелването в шестицата,тълкуванието му по принцип е напълно правилно!
Въпрос на бъдещи проучвания е да се разясни кой от двата варианта е истинският, но това няма да е лесно при малкото сведения, с които
разполагаме. Или може би се лъжа?...
цитирай
63. iliada3 - Добре звучи-хареса ми Павел!
28.11.2010 23:02
За да победиш смърта трябва просто да се научиш да живееш като бог.
цитирай
64. sparotok - Бог
28.11.2010 23:23
iliada3 написа:
За да победиш смърта трябва просто да се научиш да живееш като бог.


Приятелко, създадени сме по Божий образ и подобие, дадена ни е и абсолютна свобода, т.е. в крайна сметка като какви живеем е наш избор.
цитирай
65. aqualia - Ктисти - чисти!
28.11.2010 23:31
Силата на духа се постига с чистота на тялото и мислите и любов в сърцето! А Орфей е носител на изначалната идея за чистотата и любовта!
цитирай
66. sparotok - чистота
28.11.2010 23:36
aqualia написа:
Силата на духа се постига с чистота на тялото и мислите и любов в сърцето! А Орфей е носител на изначалната идея за чистотата и любовта!


Човешкото тяло е храм Божий, пазейки го чисто съвършеното ще дойде при нас...
цитирай
67. анонимен - Бележка от Белочерковски
29.11.2010 00:21
Абе хубава статия, ама за литературно списание!Павка, тук си го ударил на поезия и лирика, а не на история,да ме прощаваш!Излагай фактите и заключенията хронологически и без всякяви лирически отклонения,че да не става литература.Ами то като вкараш тук и там малко философски разсъждения по темата,малко пряка реч,малко лирика и романтика-и той историческият роман готов.Едно е историята ,друго е литературата, а помежду им са историческите романи!Я,се вземи в ръце и слизай от Пегаса,ако ще е история...история да е!Извинявай за приземяването, ако е малко твърдо,но смятам ,че е нужно!Айде ,със здраве...Ти си ме знаеш,нали?!?!
цитирай
68. breeze - Добро утро хора на правия път!
29.11.2010 07:52
Добротата е живия стълб, който крепи човека, обединявайки го.
Обединението му дава това, от което той се нуждае, здраве и сила.
За да устои на бурите.
Път последен е този...!
цитирай
69. sande - Поздрави за стойностната статия
29.11.2010 08:16
Заслужавало си е труда. Малко се знае за Орфей, повече се знае за Златния орфей.
Разказано е живо и увлекателно, с интересни и смели мисли.
цитирай
70. анонимен - Добър ден.
29.11.2010 09:08
Богатство си, Sparotok.

цитирай
71. godlieb - CITATION - CITATION . . .
29.11.2010 11:12
ЦИТИРАМ ВАШИЯТ МАТЕРИАЛ ПОД АВТОРСТВОТО НА SPAROTOK НА
www.vedaslovenaknigst.blogspot.com
цитирай
72. panazea - Поздравления , Спороток ! От кога чакам този постинг за нашия мъдрец Орфей !
29.11.2010 11:17
Сега да се върнем 35 века назад. Тук е живял Орфей , князът - жрец ! Свирел със лирата си ! Разговарял с птиците и животните ! Слезнал и в Ада даже ! Негови са думите :
ПОЗНАЙ СЕБЕ СИ И ЩЕ ПОЗНАЕШ ВСЕЛЕНАТА И БОГОВЕТЕ
ПОМОЩ ЗА СЛАБИТЕ , УТЕШЕНИЕ ЗА СТРАДАЩИТЕ , НАДЕЖДА ЗА ВСИЧКИ
Орфей Мъдрецът създал стройна теория за преселването на душите "метемпсихозата". Душата преминава от едно тяло в друго , но остава непроменена .
Цялото познание носим в себе си , достатъчно е да го открием ! Основите на гностицизма !
Съвременниците му не го разбирали и вакханките го разкъсали !
За кой ли пореден път злото се разправяло със доброто. Напразно!
И започва плеада от художници , резбари , учители , духовници , търговци да създават БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО !
цитирай
73. анонимен - Петър
29.11.2010 11:21
В цял свят няма толкова фолклор, колкото в България. Явно във всеки българин живее Орфей! Чакам следващият пост.
цитирай
74. анонимен - Поздравии от мен ти ме накара да търся истината за Българския дух и да я отсейвам от лъжите .
29.11.2010 11:38
Ще добавя за в постинг за най мощната българска дума -ОРЕНДА. :)))) и аз се опитвам да помогна с каквото мога дано да съм успял.
цитирай
75. анонимен - Йордан
29.11.2010 11:44
Ех езичество,езичество,до кога ще промиваш мозъците на хората и ще ги отдалечаваш от истинският им Бог.Който не само беше Разпнат,но и Възкръсна!
цитирай
76. voinov50 - Беше ми изключително интересно!
29.11.2010 13:45
Поздрави :)))
цитирай
77. kolevdobri - Разбрах, че Орфей е "голяма" работа. И какво от това?
29.11.2010 14:46
Признавам, че имате дар слово. Ако можехте да напишете нещо, което да послужи на правителството ни да пооправи тази бъркотия, наречена България, ще има повече полза, отколкото да пишете за нещо, което се е случило преди хиляди години. Както и да е...

Преди време смилах какво ли не, което попадаше пред очите ми. Диоген, Платон, Сократ, Епикур, прочетох няколко пъти историческите записки на Тукидид за гръко-персийските войски, за по-късните автори като Цицерон, Августин, Кант, Хегел, Монтен, Бернщайн, Фойербах, Виенската или Чикагската школа изобщо няма да споменавам, защото със сигурност ще пропусна повечето от авторите. И КАКВО ОТ ТОВА?

В ЕДИН МОМЕНТ ПОЧУВСТВАХ, ЧЕ РОВЯ В ИСТОРИЯТА, ВСЕ ЕДНО РАЗКОПАВАМ НЕЧИЙ ГРОБ. ТОВА БИЛО, ОНОВА БИЛО. А ЖИВОТЪТ СИ ТЕЧЕ, ТУК И СЕГА.
И тъй като не се вземам на сериозно нито пък вземам нещо насериозно в този свят, кажи ми ако можеш:
1. Каква професия има Орфей? С гъдулката ли се е издържал?
2. Бил ли е социално и здравствено осигурен и все пак получавал ли е държавна пенсия за таланта си?
3. Не е ли Орфей продукт на добрата рекламна стратегия и многото похарчени пари от страна на тракийските царе, за да натрият носовете на гърците?
4. Кое е най-значимото произведение на Орфей? Нещо ми прилича на Априлския пренум, преди време всички се позоваваха на него, а никой не беше чел нищо от решенията му. Яко нещо е пропагандата.
5. Не се ли притеснявате, че толкова много хора четат нещо, което нито ще ги направи богати, нито ще ги направи физически по-силни. А разбрах, щял да им се "подобри" духът. Само това остана да подобрим!
6. И все пак, Орфей пич ли е бил или трътка. Ако е бил пич - нека оставим на мира кокалите му и да се захванем с нашите си дела. Ако е бил трътка, на кого му пука за него?
7. Да си губим ценното време в живота да ровим в миналото... не си струва. Животът е толкова хубав, че да ни интересува кой бил Орфей. Би трябвало да сме много нещастни, че да търсим "огледало", в което да се огледаме - в нещастието на Орфей.
цитирай
78. aziti - Човекът, който стана ОРФЕЙ и бе О...
29.11.2010 15:50
Човекът, който стана ОРФЕЙ и бе ОБОЖЕСТВЕН...
ОРФЕЙ е титла, ранг за Духовно Просветление, но малко хора се замислят над това.
Затова има толкова много противоречия при определянето на личността ОРФЕЙ...
Отговорът е "простичък": различни хора през хилядолетията са достигали този висок Духовен ранг - оттам и различията във външни белези, местоживеене...
Чудесен постинг, поздравления за автора :)
цитирай
79. sparotok - благодаря
29.11.2010 16:00
aziti написа:
Човекът, който стана ОРФЕЙ и бе ОБОЖЕСТВЕН...
ОРФЕЙ е титла, ранг за Духовно Просветление, но малко хора се замислят над това.
Затова има толкова много противоречия при определянето на личността ОРФЕЙ...
Отговорът е "простичък": различни хора през хилядолетията са достигали този висок Духовен ранг - оттам и различията във външни белези, местоживеене...
Чудесен постинг, поздравления за автора :)


Благодаря ти!
Представих това, което мисля, а и знам за Орфей. Радвам се, че се е получил успешен постинг.
цитирай
80. sparotok - благодаря
29.11.2010 16:03
voinov50 написа:
Поздрави :)))


Благодаря ти приятелю!
Този път поситингът е поразчупен, историята е преплетена с философия и романтика...
цитирай
81. sparotok - добро
29.11.2010 16:05
nikstan написа:
Ще добавя за в постинг за най мощната българска дума -ОРЕНДА. :)))) и аз се опитвам да помогна с каквото мога дано да съм успял.


Българите са били винаги носители на доброто. Пази мислите, думите и делата си добри и ще имаш пълното право да кажеш с гордост - Аз съм Българин!
цитирай
82. sparotok - древни послания
29.11.2010 16:06
анонимен написа:
В цял свят няма толкова фолклор, колкото в България. Явно във всеки българин живее Орфей! Чакам следващият пост.


Прав си, доброто е във всеки българин...при някои е нужно по-сериозно пробуждане.
цитирай
83. sparotok - добро
29.11.2010 16:08
анонимен написа:
Ех езичество,езичество,до кога ще промиваш мозъците на хората и ще ги отдалечаваш от истинският им Бог.Който не само беше Разпнат,но и Възкръсна!


Какво лошо има в послание за добрина и любов, или Бог не е пращал на хората пророци преди да изпрати и сина си?
цитирай
84. sparotok - Орфей
29.11.2010 16:12
panazea написа:
Сега да се върнем 35 века назад. Тук е живял Орфей , князът - жрец ! Свирел със лирата си ! Разговарял с птиците и животните ! Слезнал и в Ада даже ! Негови са думите :
ПОЗНАЙ СЕБЕ СИ И ЩЕ ПОЗНАЕШ ВСЕЛЕНАТА И БОГОВЕТЕ
ПОМОЩ ЗА СЛАБИТЕ , УТЕШЕНИЕ ЗА СТРАДАЩИТЕ , НАДЕЖДА ЗА ВСИЧКИ
Орфей Мъдрецът създал стройна теория за преселването на душите "метемпсихозата". Душата преминава от едно тяло в друго , но остава непроменена .
Цялото познание носим в себе си , достатъчно е да го открием ! Основите на гностицизма !
Съвременниците му не го разбирали и вакханките го разкъсали !
За кой ли пореден път злото се разправяло със доброто. Напразно!
И започва плеада от художници , резбари , учители , духовници , търговци да създават БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО !


Да, трябва да познаваме себе си иначе ще се лутаме цял живот. Нужно е също и да обичаме себе си, за да можем да дадем любов и на другите.
цитирай
85. sparotok - хубаво
29.11.2010 16:17
godlieb написа:
ЦИТИРАМ ВАШИЯТ МАТЕРИАЛ ПОД АВТОРСТВОТО НА SPAROTOK НА
www.vedaslovenaknigst.blogspot.com


Хубаво, няма проблем.
цитирай
86. sparotok - ние всички
29.11.2010 16:18
анонимен написа:
Богатство си, Sparotok.



Ние всички сме богатство, трябва да го осъзнаем!
цитирай
87. sparotok - Орфей
29.11.2010 16:19
sande написа:
Заслужавало си е труда. Малко се знае за Орфей, повече се знае за Златния орфей.
Разказано е живо и увлекателно, с интересни и смели мисли.


Благодаря ти!
За Орфей се пише трудно, но както казваш сам - заслужава си.
цитирай
88. sparotok - критика
29.11.2010 16:23
анонимен написа:
Абе хубава статия, ама за литературно списание!Павка, тук си го ударил на поезия и лирика, а не на история,да ме прощаваш!Излагай фактите и заключенията хронологически и без всякяви лирически отклонения,че да не става литература.Ами то като вкараш тук и там малко философски разсъждения по темата,малко пряка реч,малко лирика и романтика-и той историческият роман готов.Едно е историята ,друго е литературата, а помежду им са историческите романи!Я,се вземи в ръце и слизай от Пегаса,ако ще е история...история да е!Извинявай за приземяването, ако е малко твърдо,но смятам ,че е нужно!Айде ,със здраве...Ти си ме знаеш,нали?!?!


Критиката ти е справедлива, наистина си позволих лирическо отклонение, признавам го.
Понякога е трудно да сложим юзди на емоциите и да вървим само по един определен коловоз.

Вземам си обаче бележка за в бъдеще. Историята трябва да си остане история...
цитирай
89. sparotok - доброта
29.11.2010 16:28
breeze написа:
Добротата е живия стълб, който крепи човека, обединявайки го.
Обединението му дава това, от което той се нуждае, здраве и сила.
За да устои на бурите.
Път последен е този...!


Едно ново генетично изследване показа, че добрите, весели и щедри хора имат гени с малко дефекти.
Свадливите и свидливите хора имат увреждания на ДНК...защо ли?
цитирай
90. анонимен - до ан.67-" Павка, тук си го ударил на поезия и лирика, а не на история,да ме прощаваш!"
29.11.2010 17:40
Под "поезия и лирика", да разбираме ли патриотизъм?
цитирай
91. анонимен - Срамота
29.11.2010 18:10
С този си стремеж да докажете ,че българите са "алфа" и "омега" , ставате за посмешище ! Единственият принос към световната култура е думата "вулгарен " и нейните производни ! Престанете с глупостите ! Защо си мислите , че другите са по-тъпи от вас ?
цитирай
92. sparotok - тълкуване
29.11.2010 18:39
анонимен написа:
С този си стремеж да докажете ,че българите са "алфа" и "омега" , ставате за посмешище ! Единственият принос към световната култура е думата "вулгарен " и нейните производни ! Престанете с глупостите ! Защо си мислите , че другите са по-тъпи от вас ?


За тъп не знам, но във всеки случай показвате, че сте ограничен. Само така мога да определя изказването ви - Единственият принос към световната култура е думата "вулгарен " и нейните производни !

Хайде, нека предположим, че нямаме нищо общо с траките и да видим останалите заслуги към Европа.

- Тервел спря успешно арабското нашествие. Без българският подвиг арабските армии щяха да се срещнат някъде във Франция и днес всички щяхме да говорим езикът на Мохамед.

-Никой не може да оспори, че Българите дават четмо и писмо на руснаци, украинци, белоруси, румънци и сърби. Това е забележително постижение!

-Българите са учили дори и скандинавците на търговия и бижутерство. Български украшения са намерени дори в Швеция. Прочетете работите на Геза Фехер и може да ви стане ясно защо скандинавците имат думи като торг-търг, сил-шило, тексла-тесла, скрин-скрин, садел-седло и др.

...И никъде не съм казвал, че остналите хора са по-тъпи, но както е казал народът - Гузен негонен бяга...
цитирай
93. zelas - С този си стремеж да докажете, че ...
29.11.2010 19:13
анонимен написа:
С този си стремеж да докажете ,че българите са "алфа" и "омега" , ставате за посмешище ! Единственият принос към световната култура е думата "вулгарен " и нейните производни ! Престанете с глупостите ! Защо си мислите , че другите са по-тъпи от вас ?


Това са новите еничари, Павле. Отишъл на Запад и вече "ние", "нас" става на "вие" и "вас".
Пази боже сляпо да прогледа!

Те са свикнали да чуват само лоши неща за България, защото им дава някакво успокоение, че са направили правилния избор.
Но не знаят, че винаги ще си останат чужденци, па и децата им дори.

И сега топй чете тук и се мае и не може да смели нито понесе мисълта, че всъщност народът ни е ВЕЛИК!
Тази мисъл е непосилна за еничарите - когнитивен дисонанс.

Ама пуста носталгия все ги дърпа към България - този го доказва, да му се чудеш защо и как е попаднал тук.
В Родопите казваме, когато пъпа ти е хвърлен в планината, не можеш я забрави.
цитирай
94. анонимен - от трибал до спароток
29.11.2010 20:08
понеже виждам че нямаш време, та за това и ти казвам името - пазвании е атничния автор, който през 2 век последен обяснява че става въпрос за живота на двама Орфеевци, и двамата велики, но разделени в живота си с много векове.
цитирай
95. анонимен - до 75
29.11.2010 20:16
от това което накратко си изразил с изречението си разбирам, че освен правоверна литература, /разбираи официална и предимно гърцизирана/ друго не си чел, ако някога се осмелиш, ще видиш че до към 4-5 век орфей е бил почитан като християнски първообраз и то не случайно, защото няма почти никаква разлика. След години може и да проумееш, че цивилизацията не започва от еврейте,а доста хилядолетия преди това и че християнството не изключва предишните разбирания за духовния свят, а обединява най-доброто от тах. това е и причината християнските храмове да се строят в непосредствена близост до старите светилища или храмове,а не както са те учили че е било нагаждачество към езичниците.
цитирай
96. shtaparov - Причини
29.11.2010 20:25
анонимен написа:
В цял свят няма толкова фолклор, колкото в България. Явно във всеки българин живее Орфей! Чакам следващият пост.


Причината е в това,че нашият фолклор извира от дълбините на хилядолетията-
той е имал пред себе си хиляди години,за да се оформи такъв,какъвто е в момента.
цитирай
97. audan - Aз съм българин!
29.11.2010 20:39
75. анонимен - Йордан
11:44
Ех езичество,езичество,до кога ще промиваш мозъците на хората и ще ги отдалечаваш от истинският им Бог.Който не само беше Разпнат,но и Възкръсна!

Невежеството прави добри хора да говорят лъжи и дори да стават съдници (а уж само техният бог имал право на това). Та и тук същото.

Уважаеми господине, подозирам, че постът Ви е продиктуван от загриженост и смятате, че кривим от Правия път. Обаче ... хайде да видим какви значения е имала думата "ѩзыкъ (йензъйкъ)". Ами има 3 значения:
1. Език - телесен орган на вкуса.
2. Език - "Езикът е система от знаци за кодиране и декодиране на информация. Самото наименование е свързано с името на анатомичния орган език, физиологично условие за употребата на речта. (Wikipediа)".
3. Народ - хората, говорещи това, което има в предвид т.2

Сиреч "езически" = "народен".
Нима сте против народа си? И стига с това равнопоставяне на "народ" и "религия". "Българска вяра" срещу "Турска вяра", например (христианство срещу ислям). Нито Йешуа е българин, нито Мохамед - турчин, та да говорим глупости. Или помаците и българите от Волжска България са по - малко българи от немюсулманите?!

Аз не съм нито християнин, нито мюсулманин, нито какъвто и да е поклонник на която и да е чужда вяра. Аз съм Българин!

Много чужди народи и вери да са пробвали да унищожат народа и самосъзнанието му, но ние все успяваме да им устоим. Или Коледа е христиански обичай, а? А не е ли много свързана датата 25.12. със Зимното слънцестоене, а Еньовден- с Лятното? Ни - коул и Ян / Ен - коул.
Или е християнски обичай боядисването и размяната на яйца около Пролетното равноденствие? Обичаят е много древен и е свързан с възраждащарта се Природа. Яйцето и кръвта, с което се обагряло са общопланетни символи на Живота.
Или Кръстовден, който е на Есенното равноденствие и бележи четвъртата главна точка на Слънчевия кръст в годината.

Не обвинявайте, а смирено се опитайте да извличете поука от всичко, което Животът Ви предлага!
Успех!
цитирай
98. shtaparov - Кой е смешника?
29.11.2010 21:01
анонимен написа:
С този си стремеж да докажете ,че българите са "алфа" и "омега" , ставате за посмешище ! Единственият принос към световната култура е думата "вулгарен " и нейните производни ! Престанете с глупостите ! Защо си мислите , че другите са по-тъпи от вас ?


Приятелю, няма как другите да са по-тъпи от нас,щом са наши потомци. Те несъмнено са носители на всички наши качества-и добри,и лоши.Но за думата
"вулгарен" малко ще поспорим,понеже онези,които я употребявате,не сте си изяснили докрай смисъла й.Под "вулгарен" /в латинския и немския език/ хората
обикновено са имали пред вид "простонароден"-не защото Българите били прости/макар че като слушам мнения като Вашето,може и да го повярвам/,
а защото в тези езици /и не само в тях/ има думичка,звучаща като "Фолк"
или "Вулг"/Вулгус,Вулгум/,чието значение е "Народ": визира се обикновеният народ,народните маси.
Ако това обяснение не Ви допада,веднага давам алтернативното-а то е,че латинската и германската дума за "Народ" са заемки в тези езици,дошли от древния Български език. Сиреч- по Вашата логика немската дума "Фолк"
означава "Болг"/Народен човек,Българин/,а същото трябва да означава и латинската дума "Вулг". Понеже терминът "вулгарен" не е навлязъл в литературата чрез гръцки /както си мислят наивниците/, а чрез латински,
то ако Вашето обяснение беше вярно,тогава старолатинската дума за "Народ"
несъмнено е произлязла от Българското народностно име! Ако обаче Вие
отречете вероятността Българския език да е повлиял върху езика на древните
латини още в зората на тяхното съществуване,тогава нямате никакво право
да разправяте тъй безпардонно,че "вулгарен" означавало "Българин"!
цитирай
99. get - във вр. с пост №62 на ...
29.11.2010 21:01
уважаемият shtaparov - "Орфей-Певецът"
shtaparov написа:
До audan и get:

Първоначално и аз мислех,че името на певеца означава Ор-Пей/Хор-Пей,т.е.-
Пеещият човек,Човекът-Певец,Певецът/,

Орфей е химносецът, който изпява Шест такива, както шестте Божествени сфери(свят). Седмият сфера-свят не може да се изпее(произнесе, осмисли) поради несъвършенството ни на същества от този свят ! ... От това по-късно гърците го вземат при "питагорейците" и "платоновите тела", тоест бежоствена геометрия !

shtaparov написа:

...По-късно обаче се доста разколебах,понеже намерих още един вариант на тълкуванието,който се вписва прекрасно в "Именното семантично гнездо" за разлика от първия,а именно:
Орфей=Хорзей/Харзай,Хързий,Хързич/,т.е.-Слънчев син,Син на Бога. Това
тълкуване прекрасно кореспондира и със сведението,че Христос/Хръзичос,
Хръщос,Кръстос,Хръзос,Хръзот,Хръзич/ е бил наричан "Вторият Орфей",
понеже името му би трябвало да е значело "Бога" или "Син на Бога".Това
обаче не може да отхвърли категорично първия вариант,понеже Орфей
все пак е бил обожествен,а не обикновен човек. Поздравления към audan
за уцелването в шестицата,тълкуванието му по принцип е напълно правилно!
... Или може би ...?


Предполагам виждали сте изображението на Орфей Бакхикус в/у Кръста. За този същият в "една" религия се казва "не трябва да се молите на човека от Дървото"(!?) - Кое е това Дърво ! Прочетете за т.нар. Космично(на живота) дърво.
Когато то придобие координатност с хоризонталната черта Какво става ? - Кръст !
От там и думите, че "всеки си носи кръста" ... какво ли се крие в тези думи ? Подсказвам - те кореспондират с култа към Херос-а !
Но имаме и елемента време, или както е казано "Ние сме във времето, и времето е в нас". Символа за това завъртеният кръст - Суастика-та !
Това не са фантазии а почерпано от Културология, религиознание и история на Изобразителното изкуство ! - Нищо окултно и тайно ! ... така че само лингвистика не е достатъчна !

С уважение !
цитирай
100. sparotok - пази Боже
29.11.2010 21:11
zelas написа:
анонимен написа:
С този си стремеж да докажете ,че българите са "алфа" и "омега" , ставате за посмешище ! Единственият принос към световната култура е думата "вулгарен " и нейните производни ! Престанете с глупостите ! Защо си мислите , че другите са по-тъпи от вас ?


Това са новите еничари, Павле. Отишъл на Запад и вече "ние", "нас" става на "вие" и "вас".
Пази боже сляпо да прогледа!

Те са свикнали да чуват само лоши неща за България, защото им дава някакво успокоение, че са направили правилния избор.
Но не знаят, че винаги ще си останат чужденци, па и децата им дори.

И сега топй чете тук и се мае и не може да смели нито понесе мисълта, че всъщност народът ни е ВЕЛИК!
Тази мисъл е непосилна за еничарите - когнитивен дисонанс.

Ама пуста носталгия все ги дърпа към България - този го доказва, да му се чудеш защо и как е попаднал тук.
В Родопите казваме, когато пъпа ти е хвърлен в планината, не можеш я забрави.


Много точно си го казал - Пази Боже сляпо да прогледа!
цитирай
101. shtaparov - Благодарност
29.11.2010 21:12
Разбира се,get,драги съмишленико-съгласен съм с Вас и Ви благодаря!
цитирай
102. laurencia - ...
29.11.2010 21:43
Много приятна статия, благодаря!

Има и филм за Орфей:

http://www.lapache.info/index.php?page=torrent-details&id=911315a4702b638ccd67efc76a5aa6882975da96
цитирай
103. audan - "Истината за Орфей"
29.11.2010 22:03
102. laurencia - ...
21:43
Много приятна статия, благодаря!

Има и филм за Орфей:


"Истината за Орфей"
1-9. http://www.youtube.com/watch?v=gBFL5uC3YEM
( Останалите 8 части са вдясно на клипа )

Тук, поне, не го дават като негър. :)))
цитирай
104. sparotok - статия
29.11.2010 22:06
laurencia написа:
Много приятна статия, благодаря!

Има и филм за Орфей:

http://www.lapache.info/index.php?page=torrent-details&id=911315a4702b638ccd67efc76a5aa6882975da96


Благодаря ти!
Реших да поразнообразя този път, допълних сухите исторически факти с малко лирика и философия.
цитирай
105. sparotok - черният Орфей
29.11.2010 22:08
audan написа:
102. laurencia - ...
21:43
Много приятна статия, благодаря!

Има и филм за Орфей:


"Истината за Орфей"
1-9. http://www.youtube.com/watch?v=gBFL5uC3YEM
( Останалите 8 части са вдясно на клипа )

Тук, поне, не го дават като негър. :)))


Слава Богу! Бях забравил, че има и такъв филм - с черен Орфей.
Благодаря за клипа!
цитирай
106. audan - Тракиец, Елин ...
29.11.2010 22:31
Моля да обърнете внимание на 2 цитата от Диодор в част !, 01:48 - 02:30

"Орфей бил ... по род ТРАКИЕЦ "
и
"... станал най - великият сред ЕЛИНИТЕ"

Диодор в прав текст казва, че траките са елини !!!
И разните късни измамници да не си преписват чужди имена, история и култура.

Тук искам да призная, че не мразя хората в днешна Гърция. И една от причините е, че 80% от това население е тракийско по произход. Та ... не желая да мразя хората, с които сме една кръв.
Но не се и надявам скоро те да осъзнаят, че сме една кръв. За съжаление ...
цитирай
107. sparotok - гърци
29.11.2010 23:05
audan написа:
Моля да обърнете внимание на 2 цитата от Диодор в част !, 01:48 - 02:30

"Орфей бил ... по род ТРАКИЕЦ "
и
"... станал най - великият сред ЕЛИНИТЕ"

Диодор в прав текст казва, че траките са елини !!!
И разните късни измамници да не си преписват чужди имена, история и култура.

Тук искам да призная, че не мразя хората в днешна Гърция. И една от причините е, че 80% от това население е тракийско по произход. Та ... не желая да мразя хората, с които сме една кръв.
Но не се и надявам скоро те да осъзнаят, че сме една кръв. За съжаление ...


Аз също не мразя гърците и от все сърце се надявам колкото се може по-скоро да осъзнаят общите ни корени.
цитирай
108. анонимен - Ангел С
29.11.2010 23:40
"- Тервел спря успешно арабското нашествие. Без българският подвиг арабските армии щяха да се срещнат някъде във Франция и днес всички щяхме да говорим езикът на Мохамед."
Тервел е ПОМОГНАЛ за спирането !Но нека не забравяме ,че и набезите на българите са тези които спомогнаха за арабското нашествие !

"-Никой не може да оспори, че Българите дават четмо и писмо на руснаци, украинци, белоруси, румънци и сърби. Това е забележително постижение!"
Как така , изведнъж Кирил и Методи станаха българи ? По всяка вероятност не искате да разберете ,че " Византия" не е етнос , а по скоро идеа !Всеки един гражданин ,независимо от етническа или племенна принадлежност ,е можел да бъде дори и"византийски"император !Спокойно може да се каже ,че "Византия" е предшественик на ЕС !

"-Българите са учили дори и скандинавците на търговия и бижутерство. Български украшения са намерени дори в Швеция. Прочетете работите на Геза Фехер и може да ви стане ясно защо скандинавците имат думи като торг-търг, сил-шило, тексла-тесла, скрин-скрин, садел-седло и др."
Да си чувал случайно за викингските нашествия ? Не са ли едно логично обяснение за различните "находки" ?
Що се отнася до заемките ,може да се спори безконечно !
Пак ви съветвам Не ставайте смешни !
цитирай
109. shtaparov - Диодор?!
29.11.2010 23:54
audan написа:
Моля да обърнете внимание на 2 цитата от Диодор в част !, 01:48 - 02:30

"Орфей бил ... по род ТРАКИЕЦ "
и
"... станал най - великият сред ЕЛИНИТЕ"

Диодор в прав текст казва, че траките са елини !!!
И разните късни измамници да не си преписват чужди имена, история и култура.

Тук искам да призная, че не мразя хората в днешна Гърция. И една от причините е, че 80% от това население е тракийско по произход. Та ... не желая да мразя хората, с които сме една кръв.
Но не се и надявам скоро те да осъзнаят, че сме една кръв. За съжаление ...

Този Диодор изглежда е обичал да си присвоява всичко Тракийско-вероятно за да обоснове гръцките твърдения, че "Илиада" и "Одисея" са гръцки, а не Тракийски епоси.Но думите му си имат своето обяснение все пак.Като е казал,
че "Орфей бил...по род Тракиец,...и станал най-великият сред елините", все
едно е казал "Константин и Юстиниан са били по род Траки/Варвари,Бургари/,
но станали най-великите римски императори".Или "Шварценегер е по род австриец,но е станал един от най-великите американски актьори".
А думите на Диодор,че "Траките са елини",вложени в устата на някой римлянин от IV-V век,ще зазвучат като: "Траките са римляни". Иначе,според логиката на Диодор ще излезе,че Скитите и техните потомци Славяните също са елини-ето колко несъстоятелни са неговите твърдения,противоречащи на сведенията на
Херодот,Прокопий и на още доста други гръко-римски автори,писали че Скитите са от рода на Траките,а Българите са Скити,Мизи,Пеони и други Тракийски племена! Толкова за точността на Диодор.
цитирай
110. анонимен - Ангел С
30.11.2010 00:04
zelas написа:
анонимен написа:
С този си стремеж да докажете ,че българите са "алфа" и "омега" , ставате за посмешище ! Единственият принос към световната култура е думата "вулгарен " и нейните производни ! Престанете с глупостите ! Защо си мислите , че другите са по-тъпи от вас ?


Това са новите еничари, Павле. Отишъл на Запад и вече "ние", "нас" става на "вие" и "вас".
Пази боже сляпо да прогледа!

Те са свикнали да чуват само лоши неща за България, защото им дава някакво успокоение, че са направили правилния избор.
Но не знаят, че винаги ще си останат чужденци, па и децата им дори.

И сега топй чете тук и се мае и не може да смели нито понесе мисълта, че всъщност народът ни е ВЕЛИК!
Тази мисъл е непосилна за еничарите - когнитивен дисонанс.

Ама пуста носталгия все ги дърпа към България - този го доказва, да му се чудеш защо и как е попаднал тук.
В Родопите казваме, когато пъпа ти е хвърлен в планината, не можеш я забрави.

1/ Не съм на Запад !
2/ Не съм бил никога един от "вас"!Далеч съм от всяка мегаломанска идея!
3/ Лошите отзиви за България ги предизвикват такива като вас !
И последно , ако река да сляза на вашето равнище ,бих казал ,че дори и в природата всяко зло идва от Север и всяко добро дт Юг !
Лека ви нощ !
цитирай
111. анонимен - Много интересна статия!
30.11.2010 14:30
Бог да е с вас, Павел!
И честит празник!
цитирай
112. sparotok - благодаря
30.11.2010 17:55
анонимен написа:
Бог да е с вас, Павел!
И честит празник!


Благодаря!
цитирай
113. sparotok - реалност
30.11.2010 17:59
анонимен написа:
zelas написа:
анонимен написа:
С този си стремеж да докажете ,че българите са "алфа" и "омега" , ставате за посмешище ! Единственият принос към световната култура е думата "вулгарен " и нейните производни ! Престанете с глупостите ! Защо си мислите , че другите са по-тъпи от вас ?


Това са новите еничари, Павле. Отишъл на Запад и вече "ние", "нас" става на "вие" и "вас".
Пази боже сляпо да прогледа!

Те са свикнали да чуват само лоши неща за България, защото им дава някакво успокоение, че са направили правилния избор.
Но не знаят, че винаги ще си останат чужденци, па и децата им дори.

И сега топй чете тук и се мае и не може да смели нито понесе мисълта, че всъщност народът ни е ВЕЛИК!
Тази мисъл е непосилна за еничарите - когнитивен дисонанс.

Ама пуста носталгия все ги дърпа към България - този го доказва, да му се чудеш защо и как е попаднал тук.
В Родопите казваме, когато пъпа ти е хвърлен в планината, не можеш я забрави.

1/ Не съм на Запад !
2/ Не съм бил никога един от "вас"!Далеч съм от всяка мегаломанска идея!
3/ Лошите отзиви за България ги предизвикват такива като вас !
И последно , ако река да сляза на вашето равнище ,бих казал ,че дори и в природата всяко зло идва от Север и всяко добро дт Юг !
Лека ви нощ !


Господине, търсенето на своето не е мегаломания, а смелост и уважение към предците.

Добро и зло не се определят от посоките, между другото гърците унищожили голяма част от нашата книжнина, както и турците, които ни върнаха 5 века назад дойдоха от юг...също и чумната епидемия...
цитирай
114. sparotok - гени
30.11.2010 18:01
анонимен написа:
"- Тервел спря успешно арабското нашествие. Без българският подвиг арабските армии щяха да се срещнат някъде във Франция и днес всички щяхме да говорим езикът на Мохамед."
Тервел е ПОМОГНАЛ за спирането !Но нека не забравяме ,че и набезите на българите са тези които спомогнаха за арабското нашествие !

"-Никой не може да оспори, че Българите дават четмо и писмо на руснаци, украинци, белоруси, румънци и сърби. Това е забележително постижение!"
Как така , изведнъж Кирил и Методи станаха българи ? По всяка вероятност не искате да разберете ,че " Византия" не е етнос , а по скоро идеа !Всеки един гражданин ,независимо от етническа или племенна принадлежност ,е можел да бъде дори и"византийски"император !Спокойно може да се каже ,че "Византия" е предшественик на ЕС !

"-Българите са учили дори и скандинавците на търговия и бижутерство. Български украшения са намерени дори в Швеция. Прочетете работите на Геза Фехер и може да ви стане ясно защо скандинавците имат думи като торг-търг, сил-шило, тексла-тесла, скрин-скрин, садел-седло и др."
Да си чувал случайно за викингските нашествия ? Не са ли едно логично обяснение за различните "находки" ?
Що се отнася до заемките ,може да се спори безконечно !
Пак ви съветвам Не ставайте смешни !


Сигурно не знаете, че 20% от датчаните са носители на генетичен маркер Р1а1, чийто най-стар вариант е от Балканите.
Тези данни показват ясно кой къде е ходил и дали е бил доминантен, или не.
цитирай
115. анонимен - Иво
30.11.2010 21:04
Спароток, Здравей!

Имам един малък и недотам изчистен проблем или въпрос да го кажем...
Ако ние сме траките наистина , как бихме могли да убедим гърците в това , защото да си го кажем честно - те държат всички козове и оръжия.И преимуществата са в тях при всички случай.
Как да подходим , като ние нямаме базата и основоте за тази битка?
цитирай
116. sparotok - лесно
30.11.2010 21:26
анонимен написа:
Спароток, Здравей!

Имам един малък и недотам изчистен проблем или въпрос да го кажем...
Ако ние сме траките наистина , как бихме могли да убедим гърците в това , защото да си го кажем честно - те държат всички козове и оръжия.И преимуществата са в тях при всички случай.
Как да подходим , като ние нямаме базата и основоте за тази битка?


Много е лесно даже. За да се докаже местният произход на един народ редица данни трябва да са в унисон.

- Исторически извори - в продържение на 1000 години българите са идентифицирани като тракийски народ от гръцки ( Лъв Дякон, Димитър Хомятиян, Йоан Малала) и латински автори ( Фулко...)

- Обичаи - типичната за българите изкуствена черепна деформация се практикува в Тракия още по времето на Неолита. Бръсната глава и кика е типичната прическа на мизите ( според Плутарх), с които дедите ни са отъждествявани 1000 години наред.

-Погребални обреди - старобългарското погребение с жертван кон и куче се е практикувало и от траките ( най-вече в Мизия).

-Оръжия - рефлексният лък на траките, както и 5 различни вида върхове на стрели са идентични с лъкът и върхове на стрели на старите българи.

-Архитектура - стените на Плиска, Преслав, Силистра и др. са изградени по същият начин както дакийски и тракийски градежи. Жилищата на простолюдието на старите българи са землянски и полуземлянки, като са идентични на тези на траките ( по-точно мизите).

-Поне 8 различни керамични съда на старите българи са всъщност тракийски по произход.

-Лични имена като Еспор, Бат Баян, Кубер, Телец са сродни на тракийските Есвенис, Батос, Кобос, Телеф.

- Антропологичен тип - установено е, че няма никакво съмнение относно европейският произход на българите, повечето от нас са понтийски тип, т.е. древно балканско население.

- Писменост - абсолютно всички руни от розетката от Плиска имат точни есвиваленти сред Линеар А, чийто протототип са знаците от Градешница и др.

-Стопанство - 5 вида наши рала, браните, диканите и др. са от тракийски произход. Съхраняването на житото в ями е практикувано в Тракия още от най-дълбока древност.

-Липса на чуждици относно думи за седло, юдза, стреме, кон, кобила. Ако българите бяха тюрки, те щяха да си запазят тези думи. Глупаво е да се твърди, че конен народ ще забрави най-важните си термини и ще ги вземе от земеделци...

-Основни наши думи за топоними като земя, брег, бара, дебра, река, бор, бреза, вьсъ-село са всъщност траийските земла, берг, брег, бара, дебре, река, бор, берза. Ако ние бяхме нашественици щеше да има коренна промяна в топонимията както се наблюдава след турското нашествие. Тогава се появяват кьой-село, дере-река и т.н.

Какви козове имат гърците?
цитирай
117. анонимен - Иво
30.11.2010 21:56
Ами хаиде да направим една КОНФЕРЕНЦИЯ ЗАЕДНО С ГЪРЦИТЕ И ДА РЕШИМ ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ ТОЗИ ПРОБЛЕМ....
ПОКАНИ ТЕЛЕВИЗИИТЕ,СВЪРЖИ СЕ С ГРЪЦКАТА ДИПЛОМАЦИЯ ТУКА , И ДА ОБЯВИМ ПРЕД СВЕТА ЧЕ НИЕ СМЕ ТРАКИТЕ.......
цитирай
118. anonymous1212 - аз малко късно се включвам, .....извинявай
30.11.2010 22:17
Ние българи ли сме или траки?
цитирай
119. sparotok - финански
30.11.2010 22:19
анонимен написа:
Ами хаиде да направим една КОНФЕРЕНЦИЯ ЗАЕДНО С ГЪРЦИТЕ И ДА РЕШИМ ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ ТОЗИ ПРОБЛЕМ....
ПОКАНИ ТЕЛЕВИЗИИТЕ,СВЪРЖИ СЕ С ГРЪЦКАТА ДИПЛОМАЦИЯ ТУКА , И ДА ОБЯВИМ ПРЕД СВЕТА ЧЕ НИЕ СМЕ ТРАКИТЕ.......


Ще ме финасираш ли? Аз лично не разполагам със средства за организиране на конференция, за телевизионно интервю няма проблем, но то няма да реши нищо.

Иска се шум, много шум в чуждоезични блогове. Когато господа професорите видят, че много хора разполагат с дълго укриваните данни, искат не искат ще признаят как стоят нещата.
цитирай
120. sparotok - !
30.11.2010 22:21
anonymous1212 написа:
Ние българи ли сме или траки?


Прощавайте, но ще отвоворя на въпроса с въпрос - Немците германи ли са?
цитирай
121. zelas - Какви козове имат гърците? ...
30.11.2010 22:31
sparotok написа:
Какви козове имат гърците?


Козовете на гърците са че като влезеш в Британския музей, например, и имаш чуството, че си в музей в Атина. Всичко от този район е представено като гръцко.

Нито дума не се споменава нито за Палесги, нито пък за Траки. За майтап ги попитах, кои от показаните артефакти са тракийски - не можаха да ме разберат.
Хората сложени в Информация, не са дори и чували за Траки, не знаят как се пише думата, та трябваше буква по буква да им го казвам.

Та това е коза на гърците, цялата пропаганда на Запад работи за тях. Защо?

Тенденцията започва в края на 17 век, когато Запада вече е доминиращ в Европа, та те буквално си избира гръцката цивилизация като първо-извор на тяхната цивилизация. И защо точно Гърция, а не Египет например?

Ами по това време западняците са били робовладелци и повечето черни роби са били от Африка. По чисто расистки причини решават, че е някак си по-тежко да се асоциират с цивилизация, която се ражда в Европа, а не в Африка, която за тях е само източник на роби.

Та това е бариерата която трябва да прескочим. Стотици години фалшива пропаганда. Няма да са дадат лесно, щото ингилизите много мразят да им се покажеш, че си по-голям от тях.Германците са същите и те.

Па да не говорим за Русия, която мъти водата от другата страна.

И не на последно място, да не забравяме нашите индоктринирани папагали и чуждопоклонници, които са дори по-настървени от западнярите.

Тежка е задачата, но това прави наградата по-сладка.
цитирай
122. algara - Живот и здраве, приятелю!
30.11.2010 22:35
Чета блога ти от скоро и искам да поднеса почитта си! Всъщност, не те възприемам като приятел, а като брат! Не се познаваме, но някак си, сърце не ми дава да ти говоря на "Вие"...Защото сме Българи, защото търсим корена си, защото пазим дух Български! Радвам се, че те има! Сега се сее семето!
цитирай
123. anonymous1212 - И да ги попитам..........
30.11.2010 22:48
sparotok написа:
anonymous1212 написа:
Ние българи ли сме или траки?


Прощавайте, но ще отвоворя на въпроса с въпрос - Немците германи ли са?


НЕМ/ц/ИТЕ как да разбера?
цитирай
124. sparotok - имена
30.11.2010 22:56
anonymous1212 написа:
sparotok написа:
anonymous1212 написа:
Ние българи ли сме или траки?


Прощавайте, но ще отвоворя на въпроса с въпрос - Немците германи ли са?


НЕМ/ц/ИТЕ как да разбера?


Българи и траки са имена отнасящи се за един народ, но в различни епохи, тъй както германи, тевтони, алемани, тедески, дойчерс, немци са названия отнасящи се за един народ живеещ между Рейн и Балтийско море.

В древността одриси е било също определение за хората живеещи между Дунава и Бяло море, после беси става нарицателно за същите хора...и накрая българи...
цитирай
125. sparotok - живот и здраве
30.11.2010 22:58
algara написа:
Чета блога ти от скоро и искам да поднеса почитта си! Всъщност, не те възприемам като приятел, а като брат! Не се познаваме, но някак си, сърце не ми дава да ти говоря на "Вие"...Защото сме Българи, защото търсим корена си, защото пазим дух Български! Радвам се, че те има! Сега се сее семето!


Благодаря ти!
Прав си за това, че сега се сее семето, днес е най-подходящият момент!
цитирай
126. sparotok - така е!
30.11.2010 22:59
zelas написа:
sparotok написа:
Какви козове имат гърците?


Козовете на гърците са че като влезеш в Британския музей, например, и имаш чуството, че си в музей в Атина. Всичко от този район е представено като гръцко.

Нито дума не се споменава нито за Палесги, нито пък за Траки. За майтап ги попитах, кои от показаните артефакти са тракийски - не можаха да ме разберат.
Хората сложени в Информация, не са дори и чували за Траки, не знаят как се пише думата, та трябваше буква по буква да им го казвам.

Та това е коза на гърците, цялата пропаганда на Запад работи за тях. Защо?

Тенденцията започва в края на 17 век, когато Запада вече е доминиращ в Европа, та те буквално си избира гръцката цивилизация като първо-извор на тяхната цивилизация. И защо точно Гърция, а не Египет например?

Ами по това време западняците са били робовладелци и повечето черни роби са били от Африка. По чисто расистки причини решават, че е някак си по-тежко да се асоциират с цивилизация, която се ражда в Европа, а не в Африка, която за тях е само източник на роби.

Та това е бариерата която трябва да прескочим. Стотици години фалшива пропаганда. Няма да са дадат лесно, щото ингилизите много мразят да им се покажеш, че си по-голям от тях.Германците са същите и те.

Па да не говорим за Русия, която мъти водата от другата страна.

И не на последно място, да не забравяме нашите индоктринирани папагали и чуждопоклонници, които са дори по-настървени от западнярите.

Тежка е задачата, но това прави наградата по-сладка.


Прав си Пламене, задачата е тежка, но наградата си заслужава!
цитирай
127. algara - Коя е Мора?
30.11.2010 23:25
Щерка ми се е назовала Мора в Skype...Тя (щерката) ми обясни - Мора -Мара (славянска богиня според Wiki) - Morgana за келтите...щерката ми даде жокер: кошмар - nightmare...Има ли връзка?
цитирай
128. shtaparov - Добър въпрос
30.11.2010 23:31
anonymous1212 написа:
Ние българи ли сме или траки?


Същото се питат и други народи,например: Гърци ли са елините,
унгарци ли са маджарите,иранци ли са персите,траки ли са гетите,
славяни ли са смоляните,латините ромеи ли са,и т.н.!
цитирай
129. sparotok - eтимология
30.11.2010 23:35
algara написа:
Щерка ми се е назовала Мора в Skype...Тя (щерката) ми обясни - Мора -Мара (славянска богиня според Wiki) - Morgana за келтите...щерката ми даде жокер: кошмар - nightmare...Има ли връзка?


Ето, вижте

nightmare
late 13c., "an evil female spirit afflicting sleepers with a feeling of suffocation," compounded from night + mare "goblin that causes nightmares, incubus," from O.E. mare "incubus," from mera, mære, from P.Gmc. *maron "goblin," from PIE *mora- "incubus," from base *mer- "to rub away, harm, seize" (cf. first element in O.Ir. Morrigain "demoness of the corpses," lit. "queen of the nightmare," also Bulg., Serb., Pol. mora "incubus;" Fr. cauchemar, with first element is from O.Fr. caucher "to trample"). Meaning shifted mid-16c. from the incubus to the suffocating sensation it causes. Sense of "any bad dream" first recorded 1829; that of "very distressing experience" is from 1831.
http://www.etymonline.com/index.php?l=n&p=8

Вижте и това за една друга Мара

http://en.wikipedia.org/wiki/Mara_(demon)
Cologne Digital Sanskrit Lexicon: Search Results
1 mara m. ( %{mR}) dying , death (see %{pari-mara}) ; the world of death i.e. the earth AitUp. ; mfn. killing (see %{nR-mara}) ; m. pl. the inhabitants of hell A1ryabh. ; w.r. for %{narAH} Hariv. 8464.
2 mAra mfn. ( %{mR}) killing , destroying ; m. death , pestilence VarBr2S. AV.Paris3. ; slaying , killing Ra1jat. (cf. %{pazu-m-}) ; an obstacle , hindrance Va1s. ; the passion of love , god of love Hariv. Ka1v. Katha1s. ; (with Buddhists) the Destroyer , Evil One (who tempts men to indulge their passions and is the great enemy of the Buddha and his religion ; four Ma1ras are enumerated in Dharmas. 80 , viz. %{skandha-} , %{kleza-} , %{devaputra-} , and %{mRtyu-m-} ; but the later Buddhist theory of races of gods led to the figment of millions of Ma1ras ruled over by a chief Ma1ra) MWB. 208 &c. ; the thorn-apple L. ; (%{I}) f. killing , slaughter Prasannar. ; pestilence (also personified as the goddess of death and identified with Durga1) AV.Paris3. Katha1s. Pur.


Из "Българска Народна Митология", 2-ро изд. 1993
автор: Иваничка Георгиева

Мора е невидима сила, която нощем се явява във вид на зъл човек или на разярено животно и дави с непоносимата си тежест дотам, щото заспалият почва да крещи. Става от духа на некръстени деца. В етнографски сведения съществото, което измъчва нощем хората, се явява в езиковите форми мора, морава, марава, мрава.

Мората е от злосторните същества. Мора имат пълнокръвни хора, кога ноще не могат да мръднат и им се струва, че нещо ги натиска и души. Казват "мората ме натиска". "Мора го натискала, таласъм го наляга." Според народните представи моравата по никой начин не може да се убие, нито пък да се изгони лесно. За да не идва, този, когото напада, носи със себе си Евангелието. По тялото на човек, когото моравата е мъчила, остава синьо петно.

В Средните Родопи против моравата се носят бял лук, черни мъниста на врата и гривна с черни мъниста. Против нея стрелят с лява ръка или за да се освободят от нейната тежест, помръдват с големия пръст на десния крак. Вероятно от същия порядък са и марок (Бобошево и Самоковско), междерок-черно рунтаво страшилище с четири огнени очи, което нощем граби и яде деца. Децата играят на междерок, като чернят лицата си и обръщат дрехите си наопаки. Мерак в Странджа е вампир, страшилище.

В стари апокрифни молитви мората се среща наред с други зли същества, като вампир, ветер, вещица. Така например молитва на св. Архангел Михаил "от мору и вещице...", на ап. Петър и Павел от "дявол, от мору и от вещице, от вира и от ветъра".

Мора, мира, морава се среща във всички славянски езици в значение на зъл женски демон, който нощем измъчва спящите и ги натиска по гърдите, дави и смуче кръвта. Семантиката на мор, 'смърт, болест', разкрива етимологична връзка на мора с други същества, които олицетворяват смъртта. Особено близка тази връзка е в думата мор, морим - 'епидемия, чума, смърт'.

Мората се свързва с болест и смърт и е дух на мъртвец, чиито функции напомнят тези на вампира, който също души хора и смуче кръвта им.

Връзката между вярването в моравата като персонификация на смъртта и отделни обичаи, чийто смисъл е изнасянето, удавянето или изгаряне на смъртта като кукла, се среща у западните славяни, украинци и белоруси, където куклата носи името: чеш. Марена, укр. Мерена, белорус. Мара, пол. Мажана, словаш. Морена. Като отглас от подобни обреди у българите се приема разпространеният в Бургаско обичай Мара и Лишанка. Той се изпълнява на светла сряда след Великден за плодородие, против болести и градушка. Вземат от три млади невести по един жълт и червен чехъл и ги окичват като булчина глава; обикалят селото и пеят песни, а накрая къпят Мара в реката и си умиват лицето. В с. Зидарово, Бургаско, куклата е направена от 'копан', (бухалка) и облечена в местна носия. Тя символизира мързеливата мома. Момците я грабват и хвърлят в реката. Пее се песента:

"Маро и Лишанко, скоро ли ще дойдеш? - Скоро догодина, в празната неделя".

Интерес представлява названието Лишанка, което може да се разглежда като дублетна форма на Мара. В нея е отразена връзката със старославянското лих - 'лош дух'; респ. лихо 'беда', лихой дявол'. В приказките Лихо е висока кривогледа жена, която носи нещастие и смърт.

цитирай
130. shtaparov - Взаимовръзки
30.11.2010 23:43
algara написа:
Щерка ми се е назовала Мора в Skype...Тя (щерката) ми обясни - Мора -Мара (славянска богиня според Wiki) - Morgana за келтите...щерката ми даде жокер: кошмар - nightmare...Има ли връзка?


Според "Анализа" Мара/Мора/=Мира/Мила/ и Мари/Море/-обръщение към жена,
а Моргана=Миркана/Милкана/.
цитирай
131. анонимен - Любопитно ми беше....
01.12.2010 00:37
има ли връзка Мора/Мара - Моргана...Иначе щерката си носи слънчевото име Виделина :)
цитирай
132. анонимен - kozove
01.12.2010 09:12
sparotok написа:
zelas написа:
sparotok написа:
Какви козове имат гърците?


Та това е бариерата която трябва да прескочим. Стотици години фалшива пропаганда.


Прав си Пламене, задачата е тежка, но наградата си заслужава!


Извинете, но какво фалшиво има в :
Питагор, Аристотел, Омир, Херодот, Хипократ ... Партенона, Гробницата на Мавзол, Акропола ... Демокрацията, Етиката, Философията ... спирам с най-известните, защото списъкът е доста дълъг. Не ми прилича на пропаганда, а на признание към развитието на европейската култура.
Културата на траките е загадъчна, трудно разбираема и противоречива - несъмнено са били доста развито общество, но в крайна сметка остават несбъдната цивилизация.
цитирай
133. algara - Здравейте :)
01.12.2010 09:40
анонимен написа:
Спароток, Здравей!

Имам един малък и недотам изчистен проблем или въпрос да го кажем...
Ако ние сме траките наистина , как бихме могли да убедим гърците в това , защото да си го кажем честно - те държат всички козове и оръжия.И преимуществата са в тях при всички случай.
Как да подходим , като ние нямаме базата и основоте за тази битка?


Да не ги мислим гърците засега! Дайте първо да убедим българите, дори онези твърдоглавите...Няма как другите да ни уважават, ако сами не уважаваме себе си!

Хубав ден на всички четящи :)
цитирай
134. darcy - Много благодаря за тази статия, Спароток!
01.12.2010 11:48
Голяма сила има в орфическата философия.

Поздрави!
цитирай
135. анонимен - По повод коментар на Спараток
01.12.2010 12:41
Не съм много съгласен с едно от нещата които каза Спараток, а именно "
-Архитектура - стените на Плиска, Преслав, Силистра и др. са изградени по същият начин както дакийски и тракийски градежи. Жилищата на простолюдието на старите българи са землянски и полуземлянки, като са идентични на тези на траките ( по-точно мизите)."

Градежите от плиска които и аз съм виждал са с големи каменни блокове. До като старите тракииски са с малки блокчета. Подобни строежи като тези на Българите от първото българско царство няма на балканите и не е имало. Това говори за различна култура в някаква степен.

Ок може да са били сродни/близки с траките тук, но тези българки идват от Балхара и донасят със себе си свои модел на държавност и строеж на крепости. Няма как да се отрече това.

А до колко фразата "българите са близки с траките" е тотално измислена и грешна. Убеден съм, че между така наречените траки дори са съществували сериозни разлики в езика. понеже са заемали голяма територия.

И искам да попитам нещо Спараток. Ако готи са гети - стария тракииски народ защо Йордан говори за Българите като нов народ? Говори за тях все едно никога преди народа Готи/Гети не е чувал за народ Българи. Ако бяха траки и ако имаше каквато и да е близост между народите нямаше да има подобно нещо.

Освен това арменците ясно казват от къде са пристигнали Българите. Бактрия и Согидана. Тази област. И като добавим как Иван Александър обеснява на доджа на Венеция, че буквите с които пише са от части Гръцки от части Български или Персииски, ясно се вижда от кои сме повлияни.

Поради това, че траки/славяни са говорили език близък до нашия и, че сме управлявали справедливо държавата се е получила силна сплав.

А и понеже траките са тук на нашта територия дори да бяхме тюрки пак имаме право върху наследството им:) Но обърни взор към региона на балхара където имаме и Кутии завладели шумер. Не, че непременно ги свързвам с кутигури-те, но е интересен факт.
цитирай
136. sparotok - до анонимен 135
01.12.2010 13:08

Господине, кутиите не са живели в Афганистан - Балхара, а в Месопотамия, вземете карта и се ориентирайте.

Чел съм Гетика няколко пъти, но никъде в текста не мога да намеря дори и най-малкият намек, че българите са дошли от Балхара, или от Азия.

Можете ли да посочите

-кога в Балхара се появява изкуствената черепна деформация?

-има ли в Балхара землянки и полуземлянки като тези на старите българи и в кой период се появяват?

-има ли в Балхара житни ями и в кой период се появяват?

-има ли в Балхара керамика подобна на българската ( от земите на юг от Дунава)?

-защо Св. Йероним отъждествява през 4-ти век Мизия с България, по това време българите трябва да са в Балхара?

-Защо Димитър Хоматиян казва, че българите са мизи-тракийски народ, който е прогонен от македонците, но се е завърнал в родината си?

- Защо Йоан Малала отъждствява българи и траки?

-Защо Йоан Цеца отъждествява българи и траки?

-Защо Фулко отъждествява българи и траки?

-Антропологическите изследвания показват, че сме европейски народ, как тогава да сме роднини на азиатци?
цитирай
137. sparotok - благодаря
01.12.2010 13:09
darcy написа:
Голяма сила има в орфическата философия.

Поздрави!


Благодаря ти и аз Дарси!
цитирай
138. анонимен - sparotok,
01.12.2010 17:18
Моите уважения към Вас и Вашите усилия,за осъществяване на един нов поглед върху нашата древна история.Боя се ,обаче,че не след дълго време тя ще се знае и коментира от една шепа хора в Интернет,докато останалата част от България ще се
превърне с едно географско понятие върху картата на Европа,останало от "древността",подобно на днешна Македония,Тракия и Мизия,А новата държава
на-вероятно ще се нарича Циганистан,Ромистан,или кой-знае как,но не и България.Не зная,какво може да се направи по този въпрос,защото от моите
лични наблюдения духовно огромната част от народа вече се е циганизирала и чалгализирала и даже се е разпръснала по света.Мислили ли сте нещо по този въпрос?!
цитирай
139. veselinvalev - Уникална статия!
01.12.2010 19:22
Уникална статия! Историческото и философското съчетани в една чиста и красива есеистична форма. С нишка светеща в учението и уникалния, универсален, и всеобхватен магнетизъм на Орфей, просветления Буда, ранните истински чисти християни - катарите (чистите). Възхитен съм от статията, sparotok. И пречистен (катарзисът на Аристотел). Ти даряваш българинът с нещо много уникално. С вярата, че е част от една древна чиста историческа мисия. Мисията на благородството и истинското божествено слово.
Благодаря ти!
цитирай
140. анонимен - Това " катари" не отг...
01.12.2010 20:01
Това " катари" не отговаря ли на гръцкото "касари"(чисти)?
цитирай
141. shtaparov - Катари
02.12.2010 00:42
анонимен написа:
Това " катари" не отговаря ли на гръцкото "касари"(чисти)?


"Катари" е название,ползвано от Българи,не от гърци.Не е имало никаква разумна
причина един стар цивилизован народ като Българите,част от които са съхранили
древната си езическа религия до X-XI век,да приемат название от късно цивилизован народ като гърците,който се опитва от една страна да унищожи обичаите им,а от друга-да ги подклажда с хвалебствени названия като "Чисти",
"Праведни" и т.н. По-голяма е вероятността Българите да са предали много
свои названия на гърците,отколкото обратното,понеже Българите са били някога
десетки пъти повече от гърците.За нас,а не за гърците е писано в множество извори,че сме били безбройни множества народи! Изхождайки от тази презумпция,предлагам ново тълкувание на разискваната дума:
Катари= Патари/Патарени,Катаряни/, Кукери/Сатири,Кокили/, Батари
/Богари,т.е.-вярващи в древната Българска вяра/, Бохари/това обяснява особения термин,употребен за Българите в някои руски извори,като "Балгаръй вьеръй Бахъймича"-т.е.Богинича,Йовинича,Йованица/.Катари означава още Катали
/Каталони,Катаряни-прадеди на днешните Каталонци,т.е.Катарянци/,но значи
също и Зидари/прадеди и основатели на масонските движения по света/.Не
случайно от земите на Катарите край Пиринеите /сравни името им с Пирин планина/ тръгват из Европа първите трубадури,жонгльори,алхимици,рицари,
тамплиери и масони.А ако някой скопен тюрколог ми заразправя какво предположително значение са вложили старите изследователи в думите
Катари и Патарени,придавайки му смисъл на задължително установена аксиома поради липса на по-конструктивни идеи по въпроса,просто ще му се изсмея. Понеже думата Катари/Богари/ прекрасно кореспондира с думата Албигойци /Ал-Бугайци,Ал-Бугарци/,употребена за същите тези хора на друго място. А аналогията Катари-Кукери-Сатири ни показва древността на тяхното религиозно учение,цитирано още от Омир за събития от XIV век пр.Хр.
цитирай
142. анонимен - ГРАДЪТ НА ОРФЕЙ- ОТКРИТ!
02.12.2010 10:41
Здравейте! По всичко личи, че митичният Орфеев град е открит! Препоръчвам ви да прочетете и да разгледате невероятните снимки в тази тема: http://www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php?showtopic=3046
цитирай
143. audan - Уважаеми господине! Вижда се, ...
02.12.2010 22:03
135. анонимен - По повод коментар на Спараток
01.12 12:41
Не съм много съгласен с едно от нещата които каза Спараток, а именно "
-Архитектура - стените на Плиска, Преслав, Силистра и др. са изградени по същият начин както дакийски и тракийски градежи. Жилищата на простолюдието на старите българи са землянски и полуземлянки, като са идентични на тези на траките ( по-точно мизите)."

Градежите от плиска които и аз съм виждал са с големи каменни блокове. До като старите тракииски са с малки блокчета. Подобни строежи като тези на Българите от първото българско царство няма на балканите и не е имало. Това говори за различна култура в някаква степен.
Уважаеми господине!

Вижда се, че четете и се интересувате. Това е похвално.
Аз, пък, съм участвал в разкопките на Даусдава (Хелис) - столицата на гетите.

Имах честта да съм от хората, които направиха предварителните разкопки, чиято цел бе - да засили интересът към обекта. Налагаше се, защото шефът на музея в Разград бе запален нумизмат и иманяр и криеше от началниците си важността на сегашния резерват "Сборяново".

Знаете за алианското текке - Демир Баба. А знаете ли, че на една от стените, под бръшляна, имаше "тракийски герой"?
И накрая.
ЛИЧНО съм мерил основите на оградата. Беше от камъни с дължина ... 2,17 м. !!!

Вие четете, но не е зле и да разпитате хора, които лично са виждали и пипнали градежите.
цитирай
144. анонимен - DO 138..
02.12.2010 22:29
ZA DA ZAPAZIM BALGARIIA, NI TRIABVA OSNOVEN ZAKON !!! -A TOI E . -ZA 3to. - I POVE4E DEZA (POMOWI, STIMOLI,PRAVILEGII), TRIABVA DA POLU4AVAT, SAMO SEMEISTVA, KOITO, RODITELI IMAT ZAVARWENO, SREDNO OBRAZOVANIE, I PO GOLEMITE DEZA HODIAT NA U4ILIWE !!!!!!!!!!!! -ZAKONAT VAZI ZA VSI4KI BALGARI I SAOTVETNITE MALZENSTVA KOITO ISKAT DA ZIVEIAT V PREDELITE NA...-; ZEMIA OSTANALA KATO EDNA 4OVEWKA DLAN...; -BALGARIIA ZA DA IA IMA...
цитирай
145. анонимен - shum-er
03.12.2010 11:56
http://surva-bg.com/surva-istoria1.html
цитирай
146. анонимен - До анонимен 144,от 138
03.12.2010 15:26
Циганите работят ударно по въпроса и при това,без да им трябва специален закон.
НО АЗ ВСЕ ПАК СЪМ ОТПРАВИЛ ВЪПРОС КЪМ SPAROTOK!
цитирай
147. shtaparov - Траките на рисунката са с чембаси?!
03.12.2010 20:13
Вглеждайки се внимателно в представените на рисунката Траки,слушащи
музиката на Орфей забелязвам,че тримата отдясно са изобразени с висящи
на тила им чембаси-типичната прическа на благородническото съсловие
при древните Българи!Насочвам вниманието на четящите към тази особеност
-ако това се приеме за безспорен факт,значи имаме пред очите си още едно категорично доказателство за идентичността на Траките и Българите!
цитирай
148. balkanian - благодаря
04.12.2010 02:15
За статията от мен една голяма благодарност!
цитирай
149. анонимен - БОГОМИЛСТВО
04.12.2010 16:39
sparotok написа:
zelas написа:
Браво, чете се на един дъх! Благодаря, Павел!

Преди време повдигнах тезата за връзката между Орфеизма и Богомилството в бг наука форум и там господата историци естествено се измяха безпардонно.
Така, че ще те помоля да ни дадеш извора в който ранните тракийски християни са били наречени "катари".
Аз лично това го чувам за първи път.

Като цяло тази връзка би била един от най-силните аргументи в защита на местният произ ход на българите.
Богомилите няма как да не са били траки щом като са имали за цел връщането на оригиналната форма на християнството, което бива изопочена от Константин и създадената след това църква. Те са го направили с цел запазване на старата религия, която се простира даже и преди Орфей.
Българинът винаги и бил консервативен и поддържащ традициите си.
Затова сме вечни.

Не бях чувал и за т.нар. "Чисти". Няма да употребявам гръцкият термин, защото е просто нелеп.
Та, ще ти бъда благодарен ако ни дадеш извора и за тях. Благодаря предварително.

Имам шестото чуство, че тези Чисти може да се свържат с Словените на Сарадива и най-после да се постигне до някаква обща позиция между вас двамата.
Може и да греша, както казах това за мен са нови данни и самои спекулирам. Ако е невярно моля да не се прави слон от тази муха.

На последно място бих желал връзката
Орфей -> Ранно Християнство (Чисти) -> Богомилство -> Западно Европейски Катари -> Темплиери -> Масони
най-сетне да се развие по-подробно и да се разбере ЗАЩО нашата история е била и е манипулирана все още.

Както ти сам казваш, Павле - "Няма от какво да се страхуваме, искрата на живота гори вечно в сърцата на смелите!"

Амин!


Данните, които те интересуват ще намериш в книга 7 на Страбон и в работите на Ганчо Ценов.

Потърси нещо за Скитиянус и Мани ( Манис е тракийско име), който създава манихейството, т.е. богомилството.

Прочети книгата "Богомилство, славянство, възраждане" по Бениса Дуно, Петър Дънов, Учителя
цитирай
150. sparotok - благодаря
04.12.2010 21:21
veselinvalev написа:
Уникална статия! Историческото и философското съчетани в една чиста и красива есеистична форма. С нишка светеща в учението и уникалния, универсален, и всеобхватен магнетизъм на Орфей, просветления Буда, ранните истински чисти християни - катарите (чистите). Възхитен съм от статията, sparotok. И пречистен (катарзисът на Аристотел). Ти даряваш българинът с нещо много уникално. С вярата, че е част от една древна чиста историческа мисия. Мисията на благородството и истинското божествено слово.
Благодаря ти!


Благодаря ти Весо!
Народът ни наистина има свята мисия, не можем да избягаме от нея, защото самата ни същност е такава - да разпространяваме светлината.

Поздрави!
цитирай
151. audan - 149. анонимен - БОГОМИЛСТВО 04. ...
05.12.2010 17:40
[/quote]149. анонимен - БОГОМИЛСТВО
04.12 16:39
... На последно място бих желал връзката
Орфей -> Ранно Християнство (Чисти) -> Богомилство -> Западно Европейски Катари -> Темплиери -> Масони[/quote]
До напусналите България богомили и техните местни последователи напълно Ви подкрепям. После нещата малко ... неясни.
Счита се (вече) , че продължението е "Протестанство" ... Макар Мартин Лутер да е масон, според някои изследователи.

цитирай
152. анонимен - Mnogo interesno, i dobre napisano ...
07.12.2010 16:04
Mnogo interesno, i dobre napisano no tuk malko si prekalil :
"Добротата и чистосърдечето са типични черти на българина, както също благородството и милосърдието"
цитирай
153. sparotok - не съм прекалил
07.12.2010 16:19
анонимен написа:
Mnogo interesno, i dobre napisano no tuk malko si prekalil :
"Добротата и чистосърдечето са типични черти на българина, както също благородството и милосърдието"


Не съм прекалил изобщо, съдя по хората, които познавам...а и който не се държи като честен, добър и почтен човек ...не е българин.
цитирай
154. audan - Това е!
07.12.2010 20:48
[quote-"sparotok"]... който не се държи като честен, добър и почтен човек ...не е българин.[/quote]Благодаря Ви, Спароток за тези думи!

Да! Това е! НАПЪЛНО подкрепям думите Ви - "който не се държи като честен, добър и почтен човек ...не е българин".

Тъй че нека се държим като честни, добри и почтени хора!
цитирай
155. sparotok - Българин
07.12.2010 20:51
audan написа:
[quote-"sparotok"]... който не се държи като честен, добър и почтен човек ...не е българин.
Благодаря Ви, Спароток за тези думи!

Да! Това е! НАПЪЛНО подкрепям думите Ви - "който не се държи като честен, добър и почтен човек ...не е българин".

Тъй че нека се държим като честни, добри и почтени хора!
[/quote]

Така е, дали си българин се определя не само от кръвта ти, но и от поведението, най-вече поведението!
цитирай
156. audan - Свирач на лира
13.12.2010 19:35
От тези клипове можем да добием бегла представа как е въздействал Орфей

http://www.youtube.com/watch?v=Z27RWRLz7Ng
http://www.youtube.com/watch?v=deSpb3WwYig
Втората мелодия напомня малко за белогвардейска емигрантска балада. :)

http://www.youtube.com/watch?v=viMbnj_Ei2A&feature=related
цитирай
157. denijane - Питагор
14.12.2010 01:39
Здравей, Павеле. Точно като мислех да ти пиша на лично и видях, че си писал за Орфей наскоро. Страхотно съвпадение и ще се възползвам.

Та, имам едно въпросче. В една книга за траките прочетох, че тяхната философия за пътя на човешката душа била човек-герой-демон-бог
Днес прочетох, че това също е част от философията на Питагор. Също прочетох и че Залмоксис е бил (любим?) ученик на Питагор.

Та въпроса ми е, имаш ли някаква информация (случайно) от кога датира тази идея за четирите фази на душата и кое е първо - учението на Питагор или тракийското учение. Т.е. дали Питагор е взел това от орфизма, в който е бил посветен, или това знание идва от друга посока. Защото досега не бях срещала толкова изчистено от всякаква митология описание на пътя на душата. И се гордеех, че е тракийско достижение, пък днес се оказа, че може и да не е.
цитирай
158. sparotok - Залмоксис и Питагор
14.12.2010 19:28
denijane написа:
Здравей, Павеле. Точно като мислех да ти пиша на лично и видях, че си писал за Орфей наскоро. Страхотно съвпадение и ще се възползвам.

Та, имам едно въпросче. В една книга за траките прочетох, че тяхната философия за пътя на човешката душа била човек-герой-демон-бог
Днес прочетох, че това също е част от философията на Питагор. Също прочетох и че Залмоксис е бил (любим?) ученик на Питагор.

Та въпроса ми е, имаш ли някаква информация (случайно) от кога датира тази идея за четирите фази на душата и кое е първо - учението на Питагор или тракийското учение. Т.е. дали Питагор е взел това от орфизма, в който е бил посветен, или това знание идва от друга посока. Защото досега не бях срещала толкова изчистено от всякаква митология описание на пътя на душата. И се гордеех, че е тракийско достижение, пък днес се оказа, че може и да не е.


Гърците както винаги са се опитали да изкривят нещата в своя полза твърдейки, че тракиецът Залмоксис е бил роб на Питагор. Херодот се съмнява силно в това, защото според него Залмоксис е живял много преди Питагор ( История 4-96)...т.е. невъзможно е Залмоксис да приеме учение от човек, който се е родил много, много по-късно.

Този пасаж - История 4-96 упорито се пропуска от елинофилитe, защото разбива лъжите им на прах.

Нека не забравяме, че точно гърците са тези, които поглъщат жадно тракийската култура приемайки тракийските култове към Бендида, Атис, Кибела, Дионис.

Да не забравяме траките Евмолпий и Имарад, те въвеждат атиняните в Елевзийските мистерии.

Култът към Хекате - Зеринтия също е тракийски...все премълчавани неща...докога?
цитирай
159. анонимен - сдравей спароток, интересна ст...
16.12.2010 03:11
сдравей спароток,

интересна статия. орфеи е този, който успя да улови и пресъздаде хармонията в гласовете на всички същества във вечния пъстър водовъртеж (не кръговрат) на природата, който е плътта на времето. смятам, че тракийската \"раимас\" е свързана именно с \"време\" както може да се отнеме от този химн за природата. много интересно е, че при нас \"време\" покрива и двете различия - wetter и zeit, погода и время- което отново говори за езикова и конзептуална приемственост.

поздрави !
цитирай
160. bezmitove - При много разкопки
27.12.2010 17:26

Гърците като видят че има нещо, което може да се определи като тракийско са го изхвърляли.
цитирай
161. анонимен - Историческата истина трябва да я отстоявяме
28.12.2010 11:49
Ако бяха само гърците, които обсебват историята на траките. Проблемът е, че притенциозността в областта на историята на англичаните е по-опасна, защото техния глас се чува много повече. Така например, някоя си госпожа Рут Клайдсдейл в книгата си Тайното знание внушава на своите читатели, че Орфей е древногръцки мисител и пр.
цитирай
162. анонимен - Защо няма паметник на Спартак в Рим
28.12.2010 12:42
Който е бил в Рим е видял статуи на всички римски императори, но паметник на Спартак няма! Отговорът според мен е много прост - почитане Спартак с паметник е вхърляне на сянка върху величието на Римската империя и техните императори. Ето защо, ние трябва да съградим паметници на Спартак в нашите градове.
цитирай
163. denijane - За "Тайното знание"
28.12.2010 13:55
купих си тази книга, но още не съм я прочела. На мен също ми направи впечатление, че Орфей се изкарва грък, но не съм сигурна дали в случая има конспирация. Много голям процент от хората извън Балканите просто не знаят, че Орфей е тракиец. И за тях "грък" е вероятно събирателно име за древно познание. Така че си взех книгата въпреки дразнещата мания към гърците, просто защото ми беше интересно да прочета едно необременено от национализъм мнение за самата философия. Жалко, че още не съм стигнала до нея :)

Много по-вбесяваща е една статия публикувана в http://www.astro.bas.bg/AIJ/issues/n11/index.html , където можете да видите статия на някакви гърци за Орфей (който разбира се е грък според тях). Най-тъжното е, че тази статия се появява в българско списание. И нямаше и да знам за нея, ако не бях разглеждала книжката по друг, по-щастлив повод. Е, много ме хвана яд.
цитирай
164. takaini - "Хората се измерват с разс...
23.01.2011 09:11
"Хората се измерват с разстояния от Душевност,а дишат в плът!
Къде започва и завършва истината-в цветето разцъфнало,или в пръстта?!"

Можем само да мислим...да усетим какво ни се дава и да тръгнем напред!
Благодаря ти за мига с който запълни хармонията !
цитирай
165. sparotok - думи
23.01.2011 09:15
takaini написа:
"Хората се измерват с разстояния от Душевност,а дишат в плът!
Къде започва и завършва истината-в цветето разцъфнало,или в пръстта?!"

Можем само да мислим...да усетим какво ни се дава и да тръгнем напред!
Благодаря ти за мига с който запълни хармонията !


Благодаря ти и аз за хубавите думи!
цитирай
166. gotenia70 - сами с/у всички
09.02.2011 03:07
Излиза,че целия свят е с/у нас,т.е.ние трябва да се борим да докажем,че сме люлката на цивилизацията.ОК,как да стане това,след като дори и нашите "мастити" учени от БАН,са така да се каже чуждопоклонници?Как да накараме,от кого зависи да променим написаното в учебниците?Явно сегашните управници няма да го сторят.Може би и следващите също.
Ето,сега пращаме имейли за групата "петиция до Юнеско против присвояването на българския език,история и култура".И докого,...до г-жа Ирина Бокова.Вместо тя самата да поеме инициативата в свои ръце,ние трбва да я молим.
Еее,...как ще ни приеме на сериозно света?
А уж не съм песимист!
sparotok,ВЕЛИК си,БЛАГОДАРСКО за всичките ти постинги,научавам много нови неща.Гордея се,че съм БЪЛГАРИН!!!
цитирай
167. sparotok - борба
09.02.2011 14:06
gotenia70 написа:
Излиза,че целия свят е с/у нас,т.е.ние трябва да се борим да докажем,че сме люлката на цивилизацията.ОК,как да стане това,след като дори и нашите "мастити" учени от БАН,са така да се каже чуждопоклонници?Как да накараме,от кого зависи да променим написаното в учебниците?Явно сегашните управници няма да го сторят.Може би и следващите също.
Ето,сега пращаме имейли за групата "петиция до Юнеско против присвояването на българския език,история и култура".И докого,...до г-жа Ирина Бокова.Вместо тя самата да поеме инициативата в свои ръце,ние трбва да я молим.
Еее,...как ще ни приеме на сериозно света?
А уж не съм песимист!
sparotok,ВЕЛИК си,БЛАГОДАРСКО за всичките ти постинги,научавам много нови неща.Гордея се,че съм БЪЛГАРИН!!!


Всъщност доста западни учени вече признаха, че Тракия е люлката на европейската цивилизация. Американци организираха една прекрасна изложба с неолитна и халколитна керамика от земите на траките.

Без борба обаче няма да мине, гръцкото лоби е много влиятелно, а у нас порочният кръг си е още жив. На отговорни места са същите хора от времето на тоталитаризма.

Знанието обаче не може да се спре, малко по малко българите, а и останалите хора ще разберат истината, затова - продължавай да се гордееш, че си българин и се дръж като такъв!

Поздрави!
цитирай
168. dolsineq - Това им е хубавото на легендите, че ...
13.05.2011 22:12
Това им е хубавото на легендите, че могат да се тълкуват според нуждите на времето, в което живеем... Орфей укротява триглавата ламя с вълшебната си лира и тя заспива, индийците по същия начин въздействат на кобрата и я омъломощават. Със злото можем да се борим и без да се "цапаме". :) Трябва малко находчивост или казано познание за слабите страни на врага. Навярно затова и Ал. Македонски е държал армията му да е от траки - наблюдателни и находчиви в зависимост от обстановката. Явно любопитството на траките е дошло в повече, та затова не са и долюбвани от съвремениците си...;)
цитирай
169. sparotok - поговорка
14.05.2011 09:41
dolsineq написа:
Това им е хубавото на легендите, че могат да се тълкуват според нуждите на времето, в което живеем... Орфей укротява триглавата ламя с вълшебната си лира и тя заспива, индийците по същия начин въздействат на кобрата и я омъломощават. Със злото можем да се борим и без да се "цапаме". :) Трябва малко находчивост или казано познание за слабите страни на врага. Навярно затова и Ал. Македонски е държал армията му да е от траки - наблюдателни и находчиви в зависимост от обстановката. Явно любопитството на траките е дошло в повече, та затова не са и долюбвани от съвремениците си...;)


Нали знаеш поговорката - Прекален светец и Господу не е удобен...
Та така и с траките...затова са хвърлени толкова камъни по тях и са създадени толкова лъжи. Прекалено много са виждали, прекалено много са знаели, прекалено много са можели:)

Между другото, прякорът на Александър е Тракида - тракиецът...

Хубав ден!
цитирай
170. pontis - И все пак, не разбрах.
01.09.2011 11:46
Въпросният Орфей обратен ли е бил или просто гей?
цитирай
171. sparotok - :)
01.09.2011 12:01
pontis написа:
Въпросният Орфей обратен ли е бил или просто гей?


Написаното остава:)

...И още - Qualis ipis est homo, talis eius est oratio – Какъвто човека, такива са и думите му.
цитирай
172. persian - Д-р Стефан Гайд: В България е открит най-старият кивот в света.
22.01.2013 18:00
Тракийската цивилизация е по-древна от гръцката, смята лингвистът

Д-р Стефан Гайд е роден през 1960 г. в София. Експерт е по лингвистика и криптография. Създател е на Института по трансцендентна наука. Преди половин година издаде първата си книга "Тракийското писмо декодирано", в което развива теорията си, че траките са имали писменост. Съвсем скоро ще излезе от печат и най-новото му изследване, посветено на идеята, че глинената плочка от Градешница е завет между Орфей и Бог и по този начин е единственият открит засега кивот в света.

- Д-р Гайд, как стигнахте до извода, че плочката от Градешница е завет между Орфей и Бога?

- Когато издадох книгата "Тракийското писмо декодирано" през април т.г., имах на разположение два артефакта. Говорих със специалист по египетска археология от Британския музей и той препоръча декодирането на още артефакти в България, за да може теорията да бъде обоснована от множество находки. Оказа се, че има доста такива в Градешница, които се пазят във врачанския музей. Те са открити от археолога Богдан Николов преди повече от 30 години. Ние ги изследвахме подробно и открихме, че на един от артефактите съществува името на Орфей. Същият пиктограм е върху плочката от Градешница. Двете находки са открити в съседни помещения в храмовия комплекс. Открихме пиктограми за Бог, за Завет, за Орфей и за кивота и всички тези знаци заедно удостовериха идеята, че това е кивотът на Орфеевия Завет.

- Защо през тези повече от 30 години, откакто са открити находките, никой не е успял да ги разчете?

- Никой от учените досега не е правил опит да разчете тези знаци през египетското писмо. Ние в България имаме късмет, че именно тракийското писмо е абсолютно аналогично и предшестващо египетското. Когато това се разбра, бе много лесно находките да бъдат разчетени поради простата причина, че това писмо се чете от египтолозите повече от сто години.

- Т.е. вие твърдите, че тракийското писмо предхожда с две хиляди години египетското?

- Точно така.

- И повлиява на развитието на египетската писменост?

- В Египет има абсолютно същите пиктограми, които са идентични на тези у нас. Не говорим за подобни - а за абсолютно същите, създадени две хиляди години по-късно. В Египет не ги е имало, когато в Тракия са били създавани. Изводът е логичен - писмото е възникнало в Тракия, пренесено е в Египет, където е доразвито.

- Има ли египетски източници, които да доказват това тракийско влияние?

- Вероятно има немалко източници, но човек ги намира, когато ги търси и когато гледа да ги намери. Досега от египтолози такъв опит не е бил правен по простата причина, че никой не е подозирал, че у нас са намерени такива източници. Самите български учени не са обърнали внимание на този факт. Аз в момента работя с Британския музей и се опитвам да обърна внимание на широката световна общественост. А някои наши учени бързат по телефона да отвърнат на ваши колеги "Такова нещо няма"! Защо не пуснете британските експерти да дойдат и да ви кажат, че такова нещо има! Каква е тази догматика, аз не мога да разбера: "Няма, защото няма". Имаше изказване на един учен, от което аз съм толкова разочарован, че тракийска писменост просто няма. Но в науката не може така - ако до вчера се е считало ,че го няма, то днес има данни, че има. И като учени ние трябва да сме в състояние да преглътнем тези неща, а не да сочим другия колега и да твърдим, че е сектант. Аз съм много отворен към дискусии, защото мисля, че там се ражда истината, а не в соченето на пръст и лепването на некоректни имена.

- От цялата научна общественост само от врачанския музей ли получихте подкрепа?

- Не само от тях, но тяхната подкрепа беше похвална. Има и други учени, които подкрепят тази теория. Няма да спомена имената им не защото ги нямам, а защото очаквам в скоро време те сами да направят изказване. Така е редно - не да цитирам някого и да го поставя в проблематично положение към неговите висшестоящи колеги, а да дам възможност всеки да заеме своята позиция. Аз приветствам желанието на всеки учен, който желае да се включи в работата на института. В момента се подготвят различни проекти, включително и за предпотопната цивилизация около Черно море, но тепърва ще се чуе за това, не искам предварително да издавам една работа, за която други учени ще имат възможност да съобщят новините.

- По какъв начин находките в Тартария /Румъния/ потвърждават идеята за Орфеевия Завет в Градешница?

- Касае се за същото пиктографско писмо. Върху плочката от Тартария също много ясно личи йероглифът, който означава Тракия и тракийски, значи става въпрос за същата цивилизация. Културите на Градешница, Караново и Тартария са интегрални части от едно цяло от неолита. Много от нашите стари археолози като Богдан Николов пишат в книгата си "Градешница праисторическо селище", че тя е част от много по широка култура в Югоизточна Европа. Така че аз не казвам нещо, което се чува за първи път. Новото е пиктографският анализ. А когато имаме писмени доказателства за нещо, те са много силни. Естествено, ако някой иска като папагал да продължава своите теории, че траките нямат писменост и че дори трябва да се забрани търсенето на такава... Не можеш да отмяташ с лека ръка такава фактология, без да представиш научни аргументи. Досега никой от тях не е излязъл с научни аргументи. Трябва да преживеем този консерватизъм в научните среди, но ме смущава фактът, че някои от жълтите вестници се опитват да ми лепнат етикета сектант. Аз никога не съм говорил за никакви секти и в книгите си говоря за чисто научни неща. Обидно е как могат тези хора, които се пишат за учени или журналисти, да залепват така безотговорно етикети към даден човек. Говорим за промени и демокрация, за влизане в Европа, а нещата са както са били по времето на мракобесието... Аз казвам съвсем иронично, че ако бях направил откритието в САЩ, че американците са имали първата в света азбука /казано хипотетично, защото това е напълно невъзможно/, досега щях да бъда почетен докторант на университети и да бъда канен от единия край на Америка до другия.

- Вие твърдите, че тракийската цивилизация е преди гръцката. Защо?

- За съжаление дълги години в желанието да бъде изтъквано, че елините са дали много на света, траките винаги са били смятани за варвари, които въпреки златните си съкровища си остават такива. Тази теза е поддържана от гръцки учени и от някои наши историци, които поддържат други, а не български интереси. Но се оказва, че не са прави. Ние не сме дошли на Балканите да вземем земи от елините и да изградим на тях провизантийска култура, а точно обратното - траките са били винаги на тази територия най-малко от V хилядолетие пр.н.е., а елините идват много по-късно, заселват се на тракийските земи и имат наглостта да твърдят, че българите сме дошли и сме взели нещо от Византия, което е абсолютно невярно. Доказано, е че в българския геном над 60% от гените са тракийски. Траките са българи и това е ясно в нашия геном.

- Някои учени биха оборили идеята ви с тезата, че по това време траките не са били консолидирани.

- На плочките пише, че траките са се идентифицирали като народ. Има и името на Тракия. Някои артефакти в Градешница дори сочат за организирани тракийски градове. Аз следвам писмените източници, които доказват, че те са се идентифицирали като такива още в V хилядолетие пр.н.е. и че са имали невероятно високо развитие, абстрактни философски виждания и религия, която е дала началото на по-късните храмови служения. Находките безспорно доказват, че са имали и Завет - засега единствения - между Бога и Орфей.

- Самият Орфей е смятан за митологична фигура. До каква степен находките потвърждават реалното му съществуване?

- Да, наистина в научните среди има две мнения - че е бил реална или митологична фигура. Моето лично мнение е, че след като неговият пиктограм е върху Завета, това говори, че е бил историческа личност, по същия начин, по който говорим за историческата личност Мойсей. Това, което пише в Библията, доказва ли, че е съществувал реално? По същия начин и това, което пише върху заветната плочка, доказва че Орфей не е митологична, а реална личност. Ние не можем да кажем абсолютно точно, но историческият запис дава всички основания да считаме това.
цитирай
173. anticancer - за орфей, орфизма и орфиците
15.10.2013 21:25
Според сериозните изследователи Орфей е достигнал до представата за единствения Бог. Дивите Беси изповядващи множество оргистични култове и не са били готови да възприемат такава сериозна религиозна реформа. Поради това Орфей въвежда посвещението с цел да предпази себе си и последователите си ...
Въпреки това той е разкрит и убит, а тракийския Орфизъм се изкривява от наследените тракийски култове.
за единния (абсолютния бог) четете тук:
http://sfera.zonebg.com/knigi.htm
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13929680
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031