Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2010 19:12 - БОИЛ – ТЮРКСКА, ИЛИ ТРАКИЙСКА ТИТЛА
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 65841 Коментари: 186 Гласове:
87

Последна промяна: 09.10.2010 20:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                     БОИЛ – ТЮРКСКА, ИЛИ ТРАКИЙСКА ТИТЛА

 

 

 

Известно е, че всеки език се развива, понякога в него настъпват значителни промени, но въпреки това лингвистите са в състояние да разберат първичният смисъл  на дадена дума. Въпреки, че българският  е изключително консервативен, той не може да избегне еволюцията, с течение на времето се появяват отклонения. Такива има и в гръцки, френски и т.н. Да вземем например английските думи sherif -шериф и marhsal- маршъл. Най старата форма на SHERIF е SCIR-GEREVA, а на  MARSHAL е MARAH SCALH. За около хиляда години се е появила значителна разлика, нали? Ами, ако тези титли бяха два пъти по-стари, дали различията нямаше да са още по-големи?

 

Да разгледаме старобългарската титла боил, тя се смята и за вариант на боляр,  в  гръцките източници е изписвана като βοιλάδης ( мн.ч.). Нашите учени са на мнение, че думата e от тюркски произход, но странното е, че изобщо не дават подробности за тюркската етимология...защото такава няма.

По принцип титлите на народните водачи изразяват понятия като първи, стар, силен, водещ. Латинската дума
princeps- владетел е изведена от pricipialis първоначален, първи и primus-първи, гръцката αρχοντος водач, владетел е базирана на αρχαιίος-стар и αρχή-начало.

Старобългарската могонщъ владетел идва от могъщ, силен а немската Fьrst принц се обяснява с думата vordest първи, най-отпред.

 

Какво е тогава значението на боил, боляр? Болий означава по-голям ( т.е.силен) на старобългарски, думата е сродна на санскритските бала-сила, големина и балин-силен. Всъщност не ни трябва да ходим до древна Индия, за да намерим паралели. Боляр и боил са родствени на тракийските думи балайос-голям, силен, бален – владетел, властник и болинт/волинт ( имаща първично значение силен). Балис пък е един от епитетите на тракийският бог Дионис, а значението е господарят. Тракийското племе витини нарича върховният си бог Балеосгосподарят. Тракийското царско име Декебал се обяснява с думите дек-меч и бал- сила. Тракийското племенно име трибали се тълкува като тройно силни. Три отговаря на тракийското три -3, а бали отговаря на старобългарското болий.

 

Виждате ли колко тракийски думи дават обяснение за старобългарската титла, защо тогава ни заблуждаваха, че боил трябва да се търси в тюркските езици? Тракийската титла бален-принц, господар е документирана през VIII-ми век преди Христа, а първите тюркски надписи са от VI-ти век след Христа, т.е. поне хиляда и триста години по-късно. Ако някой е давал думи на някого,  то траките са дарителите. Гробници от тракийски тип (облицовани с дървени трупи) се срещат и в Сибир, но азиатските са от по-късен период сравнени с европейските. Генетичният материал от скелетните останки на погребаните в тайгата благородници показа, че тези хора са дошли от Балканите понеже са носители на генът Р1а1. Наличието на бели мумии в Такла Макан също доказа, че е имало миграции на европейски народи към Средна Азия. Дори има древни исторически свидетелства за това. Ариан, Хигиний, Плиний и др. стари автори разказват за тракийски поход към Индия. От друга страна в индийските пурани се споменават бригус – митичен народ на бойци колесничари ( каквито са били траките). Не е трудно да разберем, че тези бригус са тракийските бриги...

Каква е равносметката:

 

        Имаме тракийска титла (сродна на боил), документирана около хиляда и триста години преди първите тюркски надписи;

 

        Известно е, че гробници от тракийски тип има дори и в Сибир;

 

        Погребаните в “земите на тюрките” благородници се оказват от древен Балкански произход, носители са на генът Р1а1;

 

        Римски и гръцки автори са описали тракийски поход към Азия;

 

        В индийските предания се говори за идване на бойци колесничари носещи име бригус, което е почти идентично бриги (тракийски народ);

 

Поне за мен изводът е ясен, дори и сред тюрко-алтайските племена да се употребява титла подобна на боил, тя е заета от древни балкански поселници, които са били много по-развити от азиатските народи и са ги владели значителен период от време. Тъй като има сведения за тракийски поход към Азия, а в Индия, Китай и Сибир са намерени находки, чийто прототип е от Тракия, то не е трудно да се заключи, че древните балкански поселници, които повлияват тюрко-алтайските племена са тракийци, най-вероятно клон на бригите.

Да не забравяме и нещо друго, което е от особена важност. Известно е, че тюрките заемат охотно много титли от други народи.

 

-         султан е от арабски произход

-         векил е от арабски произход

-         везир е от арабски произход

-         паша е от персийски произход

-         гавазин ( каваз) е от арабски произход

-         имам е от арабски произход

-         аянин е от арабски произход

-         заптие е от арабски произход

-         сеймен е от персийски произход

-         сердар е от персийски произход

 

Дори административни термини като кааза и вилает са заети от арабите...защо тогава да не бъдат заети няколко думи и от траките?

 

Когато се представят всички данни нещата изглеждат съвсем различно, нали? Безсъвестни личности ни омайваха дълго време защото от нас бяха скрити важни сведения, а чужди и служещи на тях наши учени разпространяваха умишлено заблуди. Иречек излъга, че българите са носели чалми, Златарски прекрои княз ( КАНАС) на хан, Бешевлиев не се посвени да заличи българската част на Малка Скития и да запрати Алцек в Бесарабия....Защо бе направено това?

 

Самочувствието на един народ е от изключителна важност.Политиците го знаят и затова тези от тях, които са загрижени за своята държава правят всичко възможно да държат на ниво гордостта на хората си. От друга страна, общество лишено от национална гордост ще залинее и бавно но сигурно ще остъпи мястото си на друг етнос. Животът е борба, за да оцелееш трябва да имаш най-вече духовна сила, нужен ти е един светъл идеал, който да те крепи в трудните моменти. Поради тази причина в древността, преди да встъпят в бой дедите ни са пеели песни възхваляващи своите герои, чийто действия са вдъхновявали мнозина.

Ние сме народ с изключително силно чувство за справедливост, винаги сме се противопоставяли на неправдата, винаги сме се бунтували. Да не мислите, че Априлското въстание е първият опит за въоръжена сърпротива против турското подтисничество. Векове наред, родолюбиви българи са се обединявали и не са се боели да нападнат дори големите градове, за да накажат тираните....

 

За да е възможно българина да се държи под контрол е трябвало да се убие гордостта и самочувствието му, да бъдат прекъснати старите традиции, да се внушат лъжи, които ще доведат до отслабване на националното самосъзнание...

 

От Освобождението ни до сега сме имали твърде малко непредубедени учени. Ц. Гинчев, Г. Ценов и др. показаха тракийските ни корени, но тяхното откритие не бе удобно за силните на деня. Представителите на руската, а и на австро-унгарската историческа школа знаеха отлично, че истината за миналото на българите ще урони престижа и на двете империи. Ролята на траките в оформянето на държавността на германи и руснаци беше добре известна на всички учени.Те обаче не само, че премълчаха истината, но и умишлено създадоха грозни лъжи за нашата история.

 

С идването на тоталитарният режим през 1944 година не настъпиха промени в положителна насока защото събуждането на национална гордост не съвпадаше с идеологията на компартията. Стана дори по-зле защото бе атакувана жестоко вярата ни. Християнските добродетели, които ни опазиха половин хиляделетие бяха почти унищожени от шепа престъпници. В последно време се плъзна и ново поколение чуждопоклонници. С ехидни подигравки и безсрамни манипулации те се опитват да смачкат в зародиш всеки опит на българите да получат това, което им се полага. Отнема ни се малкото останала гордост и достойнство...какво ни остава тогава? Да умираме бавно и тихо в ъгъла без съпротива и да направим място на новите господари на тази земя?

 

Това аз не желая да приема! Ще бия камбаната докато мога, а когато си замина моите заместници ще продължат делото ми. Истината трябва да бъде чута  от всички нас. Трябва да знаем, че сме силни и способни, че не трябва да се надяваме на никого, а сами можем да оправим държавата си. За да го направим обаче трябва да си върнем старото самочувствие и гордост. Противопоставяне на неправдата може да окаже само будният и гордият, плахият е обречен на гибел. Време е да направим избор какви искаме да бъдем!

 

 

 Посвещавам на Сарадива.

 



Тагове:   траки,   Боил,   title,   боляр,


Гласувай:
91



1. sparotok - дискусия
19.09.2010 19:14
Умолявам дискутиращите да се придържат към темата и да спазват културен тон.
Предварително благодаря!
цитирай
2. zelas - Браво!
19.09.2010 19:30
Според мен, най-силното есе на Павел до тук! Браво!
цитирай
3. rustam - Хубаво си натаманил
19.09.2010 19:32
нещата по тезата си. Само дето си пропуснал да посочиш къде точно са " документирани" "тракийските " думи "балайос" и "бален" .
Би ли бил така добър да споделиш? Или ти е трудно?
Май да. Спекулант!
цитирай
4. solinvictus - здравей!разгледай на шурмана една ...
19.09.2010 19:32
здравей!разгледай на шурмана една статия,може да ти бъде полезна !
поздрав
http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=96590&st=0
цитирай
5. sparotok - почтеност
19.09.2010 19:37
rustam написа:
нещата по тезата си. Само дето си пропуснал да посочиш къде точно са " документирани" "тракийските " думи "балайос" и "бален" .
Би ли бил така добър да споделиш? Или ти е трудно?
Май да. Спекулант!


По почтено и възпитано щеше да бъде, ако бе изчакал.

Препоръчвам ти В.И. Георгиев, Езикът на Траките, БАН, София, 1977, стр. 48, 57, 216.
цитирай
6. sparotok - благодаря
19.09.2010 19:38
zelas написа:
Според мен, най-силното есе на Павел до тук! Браво!


Благодаря!
цитирай
7. drakulla - Отново
19.09.2010 19:39
поздравления за автора. Призовавам четящите да разпространяват блога на sparotok сред познати и приятели. И най-вече - нека децата също да го четат, нека от малки научат истината за народа си.
цитирай
8. sparotok - истина е
19.09.2010 19:40
rustam написа:
нещата по тезата си. Само дето си пропуснал да посочиш къде точно са " документирани" "тракийските " думи "балайос" и "бален" .
Би ли бил така добър да споделиш? Или ти е трудно?
Май да. Спекулант!


Безпричинното обиждане на непознати говори лошо за теб.

Phrygian Indo-European
ab- (near, nearby) (in abberet - he will bring) *ad- (to, near, by, towards)
adamna (a friend)
addaket, addaketor (he has made) *dhé-k- (to set, to put)
adio- (unviolable)
agorani (they are buying) < Greek agora (market)
akala (water) Thracian achel- (water), Lithuanian Akele. (the name of the river)
alu- (a priest) Hittite alwu- (magic), Lydian alus' (priest)
arg- (silver) *arg'- (to shine, white)
arg- (to direct) Greek arkh&#243; 'I rule'
attagos (a goat)
azena (a beard) (acc. pl.)
bago- (the good)
balaios (large, fast) *belo- (power, strength)
bal&#233;n (a king) *belo- (power, strength)
bambalon (a penis)
bedu (water, a river) *wed-, *wod- (wet, water)
bekos (bread)
belt&#233; (a bog) *bhel- (white)
ber- (to bear) (in eber - he has brought, abberet - he will bring) *bher- (to carry, to bring)
bonekos (a wife) *gwen- (a wife, a woman)
cin (a sort, a kind) *g'en- (to be born, a knee, a kin)
dad&#243;n (they gave) *d&#243;- (to give)
dahet (he sets) *dh&#233;-k- (to set, to put)
daos, davos (a wolf: "who kills") *dhaw- (to press, to kill)
dareios (a keeper)
d&#250;mos (an assembly) *domu- (a house, a building)
edaes (he put, he has set up) *dh&#233;- (to put, to set)
eistani (they are setting) *st&#225;- (to stand)
eksis (a hedgehog) Slavic *ezji, Greek ekhinos, Armenian ozni, Lithuanian ez'ys (a hedgehog)
en-park (to raise) *bhergh- (high)
es' (a donkey) *ekwo- (a horse)
eti (and) Latin et (and), Greek eti (also, more), Gothic i&#254; (and, but)
ev- (kind, good) *wes- (ggod)
gelaros, gallaros (sister-in-law) *g'al- (brother's wife)
germe (warm) *gwher-, *gwher-m- (hot, heat)
glanos (a hyena)
glunea, gl&#250;ros (gold) Avestan zaranya-, Slavic *zlato, Gothic gul&#254; (gold)
gl&#250;ron (a lawn)
gordum, zordum (a city) *gher- (to fence), *ghro-dh- (a stockade)
garman (a battle)
iman (a cult image) Hittite himma-
ios (which, that; relative pronoun) *yos (relative pronoun - dialectal in Proto-IE: Sanskrit yas, Old Persian ya-, Greek hos)
kan (to pronounce) *ghan- (to open mouth)
kavar- (a sacred place) Lydian kave (priest) < IE *k'eu- (to foresee)
kikl&#233;n (a wheel) IE *kwel- 'to roll, a wheel'
kimeros (a mind, a desire)
knuman (a tomb)
kunes (dogs; nom. pl.) *kwon- (a dog)
lawagtaei (a military leader) *laHwo- (people, army), Mycenaean Greek lawagtas 'leader'
matar (a mother) *m&#225;t&#233;r- (mother)
meka- (great) *megh- (large, great)
memevais (an advisor) < Hittite mema- (to speak)
mosuna (a tower)
or&#250; (upwards) *or- (to stand, to rise up) - only for inanimate
pikerion (an ointment)
satine (a chariot)
semou(n) (this; dat. sg.) *so- (this), Celtic *sindos
sideto (let him be a success) *seidh-
tiama, teama (a stele) *dh&#233;- (to put)
tios (gods) *deiwo- (sky god)
qri (three) *treyes, neut. *tr&#237; (three)
tiveia (a goddess, a divine she) < Luwian tiwat- (god of daylight)
tov- (to sacrifice) *dheu- (to sacrifice)
vaso (good, kind) < Hittite wesu- (good)
ve, oe (self) *swe- (self)
wit- (to know) *weid-, *wid- (to know, to see)
witeto (he looked) *weid-, *wid- (to know, to see)
zelkia (vegetables) *g'hel- (green, grass)
zemel&#243;- (a slave, a person, man on ground) *dhghom- (ground), Slavic *zemja, Lithuanian zeme. (ground)
zetna (a gate)
zeuman (a jet, a stream; acc.sg.) *gheu-, *gheu-d- (liquid, to pour)

http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/phry.html
цитирай
9. анонимен - от вОДЕСос
19.09.2010 19:51
Пак ще се върна към думите на този Будител български - Г. Ценов:
"... След освобождението българският народ се разделил на два дела. Единият дел, който се наричаше славянофили, бе на мнение, че България требва да се постави под протектората на Русия , защото тя сама не могла да се управлява. ...
Когато в 1907 година аз издадох моята книга "Праотечеството на Българите", от която излизало, че българите са били нещо по-добро от онова, което се мислеше досега за тех, аз бидох обявен за патриот и, следователно, за човек, който стои извън законите. Всички , които ме критикуваха , критикуваха ме не по съдържание, не защото посочените от мен данни са неверни, а защото съм бил патриот, който изнасял факти, че българите са били и храбри и културни ... Моят шовинизъм, като доказвал, че Тракия и Македония са стари български земи, заплашвал от една страна Русия, която аспирираше за Южна Тракия, като хинтерланд на Дарданелите, а от друга страна - панонските славяни (сърби - б.моя), които аспирираха за Солун. ...".
Както знаем, последствията (резултат от апетитите на сърби, романовци, хабсбурги и уиндзор-истинското е кобург-гота) от всичко това бе - войни и трагедии за нас българите.
Това обаче продължи, като политика, дори и при Съветска Русия.
Нея вече я няма.
Но питам се, днес ... един век по-късно, дали е настъпила някаква промяна... към по-добро, за нашият народ ?! - Не !!
Каквото и да ни коства, следва да продължим делото на възрожденците-будители ! - Обратното на това е - Погиването ни, като народ !!!
цитирай
10. sparotok - извинение
19.09.2010 20:07
rustam написа:
нещата по тезата си. Само дето си пропуснал да посочиш къде точно са " документирани" "тракийските " думи "балайос" и "бален" .
Би ли бил така добър да споделиш? Или ти е трудно?
Май да. Спекулант!


Един нормален, културен и почтен човек би се извинил, ако е обидил някого без причина.
Ти ме нарече спекулант и ме обвини в манипулации, в отговор ти дадох два извора, в които можеш да провериш за ползваните фригийски думи...


balaios (large, fast) *belo- (power, strength)
balen (a king) *belo- (power, strength)

http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/phry.html

В.И. Георгиев, Езикът на Траките, БАН, София, 1977, стр. 48, 57, 216. ( Балей, Бален, Балис).

Не е ли редно сега да поднесеш извиненията си, ако разбира се считаш себе си за нормален, културен и почтен човек...
цитирай
11. kentoff - 10. sparotok
19.09.2010 20:15
Приятелю, не обръщай внимание на този малгинал и цълвул-прогресист русти!
Той избива комплеските си на провинциалист като се прави на интересен.
цитирай
12. estolodu - кан?
19.09.2010 20:24
Щом Бал означава силен, то какво означава Кан?
цитирай
13. sparotok - причина
19.09.2010 20:25
kentoff написа:
Приятелю, не обръщай внимание на този малгинал и цълвул-прогресист русти!
Той избива комплеските си на провинциалист като се прави на интересен.


Не познавам този рустам, нито пък съм имал контакт с него. Съдейки по името му май е от турски произход и може да се е почувствал засегнат от това, че турците са взаимствали много титли от чужди народи.
Това обаче не е моя вина............
цитирай
14. joysii - Ако академик Владимир Георгиев, ...
19.09.2010 20:31
Ако академик Владимир Георгиев, който наистина и бил признат специалист по сравнително езикознание , някак разбере какво пише във Вашият постинг, ще се обърне в гроба.
Гробницити в Сибир , в които има гробове облицовани с дървени трупи са от бронзовата епоха,нямат нищо общо с траките.
Скъпите Ви траки не са мърдали от Балканите.Напротив на тях тук народи от степите им донасят различни умения. Пътят на облицованите с дърво гробове е обратен,господин Спароток, откъм Сибир насам.
Поздрави. Да Ви се чуди човек на наивността, стъкмистиката и алабалистиката.Да се чуди и на моят акъл пък, дето се връзвам да споря....
цитирай
15. sparotok - балко
19.09.2010 20:33
estolodu написа:
Щом Бал означава силен, то какво означава Кан?


Отнемаш ми материал за цял постинг, но понеже имам слабост към теб ще ти подскажа, че Балкан е свързана с кимерийската дума балко - голям, обширен, едър.
Кимришката balch- горд, издут, да не забравяме и ирландските aibheil - голям, bhailceach - силен мъж.

сравни също

бал - балко
мал - малко
жал - жалко

АН ( в Балкан ) е наставка, с която се образува прилагателно, подобна е на санскритската ИН - бала-сила, балин-силен.
Днес у нас тя се среща в диалектни думи като жалан - жален, тъжен.
цитирай
16. sparotok - смехории
19.09.2010 20:40
joysii написа:
Ако академик Владимир Георгиев, който наистина и бил признат специалист по сравнително езикознание , някак разбере какво пише във Вашият постинг, ще се обърне в гроба.
Гробницити в Сибир , в които има гробове облицовани с дървени трупи са от бронзовата епоха,нямат нищо общо с траките.
Скъпите Ви траки не са мърдали от Балканите.Напротив на тях тук народи от степите им донасят различни умения. Пътят на облицованите с дърво гробове е обратен,господин Спароток, откъм Сибир насам.
Поздрави. Да Ви се чуди човек на наивността, стъкмистиката и алабалистиката.Да се чуди и на моят акъл пък, дето се връзвам да споря....


Хайде да видим сега на кого е развинтена фантазията:)))))))))))

Препоръчай ми една-единствена публикация, в която да прочета, че гробниците облицовани с дървени трупи се срещат първо в Сибир...моля те, само едничка публикация.

Няма да го направиш нали... защото няма такава:))))))))))

Известно ли ти е, че гробниците на на царете от ранният халщатски период са точно такива...обаче в Галия няма и следа от тюрко-алтайски народи...

Пообразовай се!

Timber-Grave culture. A Bronze Age culture of the late 2nd to early 1st millennium BC that existed in Ukraine along the Dnieper River and in the Black Sea and upper Donets River regions. It was first identified by Vasilii Gorodtsov in the early 20th century. The culture had similarities with tribal groupings from the Dniester River in the west to the Caspian Sea in the east, leading to a scholarly debate as to whether a single or several cultures existed in this area. The defining characteristic of the Timber-Grave culture was its use of wooden vaults in graves. Bodies were commonly placed into these in a flexed position. Settlements in which the inhabitants lived in semi-pit or surface dwellings and engaged in agriculture, animal husbandry, and metal-working were located in raised areas near major waterways. Excavations there revealed large numbers of bronze items (particularly implements and weapons), pottery decorated with geometric designs and a rounded lip under the crown, bone implements, and molds and remains from metal workshops. Scholars have divided the Timber-Grave culture into an early (14th–12th century BC) Sabatynivka culture phase and a later (11th–9th century BC) Bilozerka culture (see Bilozerka settlement) phase. Its people eventually assimilated into the Scythian tribal structures of the latter 1st millennium BC.

http://www.encyclopediaofukraine.com/pages/T/I/Timber6Graveculture.htm

According to C-14 [carbon] dating, the Andronovo and Timber-grave cultures formed at the shift of the 3rd and 2nd millennium BC on the common base of Eastern European cultures( ПОМОЛИ НЯКОЙ ДА ТИ ПРЕВЕДЕ ТОВА). The main components were the steppe cultures of Poltavka, late Catacomb (to far lesser degree), and the Abashevo culture of the forest steppe zone. The latter culture belonged to the Corded Ware group of cultures of Central Europe ( Шнурова керамика – Corded Ware съществува в Тракия още в ПЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПРЕДИ ХРИСТА !!!).

Ancient R1a1 Siberians were blue/green eyed

More info on those Andronovo and Tagar skeletons that turned out to be mostly R1a1.

The genotype for rs12913832 was obtained for 23 out of the 25 samples, and most had the G/G genotype (n=15), which indicates that at least 60% of ancient specimens were probably blue- or green-eyed individuals. The remaining samples had the A/G (n=5) or A/A (n=3) genotypes, which are predictive of brown eye color phenotype.

Pigment phenotype and biogeographical ancestry from ancient skeletal remains: inferences from multiplexed autosomal SNP analysis
SpringerLink - Journal Article
цитирай
17. sparotok - чети
19.09.2010 21:16
joysii написа:
Ако академик Владимир Георгиев, който наистина и бил признат специалист по сравнително езикознание , някак разбере какво пише във Вашият постинг, ще се обърне в гроба.
Гробницити в Сибир , в които има гробове облицовани с дървени трупи са от бронзовата епоха,нямат нищо общо с траките.
Скъпите Ви траки не са мърдали от Балканите.Напротив на тях тук народи от степите им донасят различни умения. Пътят на облицованите с дърво гробове е обратен,господин Спароток, откъм Сибир насам.
Поздрави. Да Ви се чуди човек на наивността, стъкмистиката и алабалистиката.Да се чуди и на моят акъл пък, дето се връзвам да споря....


За да спориш ти трябват знания, с най-добри чувства ти давам малко данни

Ancient DNA provides new insights into the history of south Siberian Kurgan people

http://www.springerlink.com/content/4462755368m322k8

Haplogroup R1 chromosomes in eastern Crete
Previous studies of Y-chromosome polymorphisms in Eurasian populations have suggested a Paleolithic origin for the Y-haplogroup R1.20, 30 The origin of the haplogroup R1-M173 is believed to predate the Last Glacial Maximum. This haplogroup dispersed from east to west, possibly 30 kya, along with the spread of the Aurignacian culture.20, 30 Different demographic processes have been proposed to account for the current distributions of subclades R1a and R1b in European populations.16, 20, 30, 31
The R1 haplogroup frequencies obtained for the three Cretan groups in the present work reveal remarkable differences among them, as well as with respect to neighboring Mediterranean collections. Although frequencies of 19.2 and 21.7% were found in the Heraklion Prefecture and Lasithi Prefecture populations, respectively, a proportion of more than half (56.1%) was observed in the Lasithi Plateau. The prominent frequency of the R1 haplogroup in the Lasithi Plateau collection does not resemble the values published for any other group in the northeastern Mediterranean. Although this high proportion of R1 chromosomes in the Lasithi high plain could be the result of genetic drift owing to founder effect and/or to geographic isolation, the above observation prompted us to explore the possible origins and ages of the R1 haplogroups in the island.
Similar ages of R1a1-associated Y-STR variation were obtained for all the populations analyzed (Table 1). These results are indicative of considerable microsatellite variability associated with this haplogroup in the island. The Y-STR-based PCA of Figure 5a indicates a very close genetic relationship between the R1a1 chromosomes from the Lasithi Plateau and those from the Balkans

http://www.nature.com/ejhg/journal/v15/n4/full/5201769a.html


Дано успееш да направиш връзката:)
цитирай
18. saradiva - !!!
19.09.2010 21:37
Благодаря ти, приятелю!...
Най-вече за емоционалното слово!!!

Словото, което буди, остава... заедно с автора си!
Ще те има!
И след теб дори!
...
...
...

Айде сега да видим ще ли си сложи някой пак Ичиригуто за аватар... да плаши децата, а бабите в ужас да се кръстят на тоа Йорданов маймун...

И в крайна сметка - да обобщим:
къде им са опорните точки на тюркистите-танкисти /и кучето - изпитовземач/, а?
Все многострадалния Зитко вадеха от гроба.
Барабар с титлата му "боил".
:/:/:/:/
цитирай
19. sparotok - Зитко
19.09.2010 21:47
saradiva написа:
Благодаря ти, приятелю!...
Най-вече за емоционалното слово!!!

Словото, което буди, остава... заедно с автора си!
Ще те има!
И след теб дори!
...
...
...

Айде сега да видим ще ли си сложи някой пак Ичиригуто за аватар... да плаши децата, а бабите в ужас да се кръстят на тоа Йорданов маймун...

И в крайна сметка - да обобщим:
къде им са опорните точки на тюркистите-танкисти /и кучето - изпитовземач/, а?
Все многострадалния Зитко вадеха от гроба.
Барабар с титлата му "боил".
:/:/:/:/


Ами то Зитко, Зиткомир изобщо не приличат на имената Житко и Житомир:)))

А за ичиргу(то) Боцмана навярно ще се съгласи с мен, че е от римски произход...смисъла на титлата е глашатай, този, който свиква, събира.

Хумси също е заемка от ромуловите потомци, идва от думата HAMES - брънка, т.е. ризницата е направена от брънки, халкички. Нали знаеш какво означава lorica hamata ?

Нищо сложно нали:)
цитирай
20. анонимен - Империалист
19.09.2010 22:13
ВЕСТНИК “РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО” №78 от 04.12.1933г.

“ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС”

В брой 23 на в. “Работничка” в уводната статия за Ньойския договор е казано, че с този договор били отрязани живи части от снагата на България, Тракия, Македония, Добруджа и Западните покрайнини. Македония, Тракия, Добруджа - живи части от снагата на България? Как е могла редакцията на пролетарския вестник “Работничка” да допусне в своите колони подобна дива националистическа мисъл, за радост на българските империалисти? Или за редакцията на в.”Работничка” не е още ясно, че Тракия, Македония и Добруджа, не са български земи отрязани от снагата на България, а земи чужди, които националистическа България иска да завладее за да ги подложи на зверска колониална експлоатация? Нима не е ясно на редакцията на в.”Работничка” че фашистка, империалистическа България в съгласие с империалистите победители получи живи части от снагата на Македония и Тракия, които като завладени и чужди земи тя подложи на двойна колониална експлоатация и гнет? Как е могла редакцията на в. “Работничка” да допусне тази дива националистическа лъжа за българския характер на Тракия, Македония, също и Добруджа и по такъв начин да стане проводник на великодържавния български шовинизъм и да му даде право върху Македония, Тракия и Добруджа? Случайно ли е допусната от пролетарския вестник “Работничка” тази недопустима грешка или тук има нещо повече? Ако тук има недоглеждане от страна на редакцията - това е една недопустима немарливост. Ако ли пък редакцията действително смята Тракия, Македония и Добруджа за “отрязани части от снагата на България, то това е толкова опасна работа, че трябва веднага да се обърне внимание върху редакцията на оня наш вестник на който е поверена една от най-отговорните задачи на мобилизация на трудещите се жени срещу империалистическата политика на фашистка България и готвещата се война. За честта на в. “Работничка” ние не допускаме редакцията да мисли, че Тракия, Македония и Добруджа са “отрязани части от снагата на България” Но все пак допуснатата грешка на в.”Работничка” трябва да ни накара да се замислим върху следното.
Има не малко класосъзнателни, които мислят, че Македония, Тракия и Добруджа, са български земи. Тези уж класосъзнателни са заблудени от обстоятелството, че в Македония, Тракия и Добруджа наистина живеят значителни компактни маси българско население. Едни от тия уж класосъзнателни (предимно интелигенти) не могат да видят по-далеч от носа си и мъдруват лукаво, а други явно не са ликвидирали с националистическите и шовинистични предразсъдъци, които са още живи у тях. “Разтърси някой руски комунист и ще видиш у него великодържавния руски шовинист” казваше Ленин преди 13 години. “разтърси някой български класосъзнателен и ще видиш у него великодържавния български шовинист” с пълно основание можем да кажем и ние. Ние сме длъжно да вникнем в дълбокия смисъл на думите на великия учител, да разберем колко дълбоко е съумяла буржоазията да вкорени националистичните и шовинистични предразсъдъци в масите, че от тази зараза не са се очистили мнозина класосъзнателни, за да стане ясна всичката важност на нашата задача в борбата срещу великодържавния шовинизъм, както и срещу дребнобуржоазния национализъм. В лицето на онези уж класосъзнателни, които мъдруват върху обстоятелството, че “в Македония, Тракия и Добруджа живее компактно българско население” ние трябва да открием проводници на великобългарския шовинизъм.
Една от най-главните наши задачи, в борбата срещу войната във връзка и с класовото пролетарско разрешение и на националния въпрос, това е борбата срещу великодържавния шовинизъм и дребнобуржоазния национализъм. Дългът на нашия печат е да разкрива всички проявления на великодържавния и дребнобуржоазния национализъм, водейки борбата срещу великодържавния шовинизъм по националния въпрос, като главна опасност в редовете на българските работници и селяни. Нашата задача е да разобличаваме, неуморно българския великодържавен шовинизъм, лъжата за българския характер на Македония, Тракия и Добруджа - това прикритие за завоевателната империалистическа политика на фашистка България. Нашата задача е да доказваме неуморно, че Македония, Тракия и Добруджа, трябва да принадлежат на македонци, тракийци и добруджанци. Задачата на нашия печат е да мобилизираме българските работници, работнички, селяни и селянки на борба срещу завоевателната политика на българския империализъм за осуетяване на готвещата се война и въоръжена антисъветска интервенция, да мобилизира трудещите се маси у нас на борба под лозунга за правото на Македония, Добруджа и Тракия за пълно национално самоопределение до отделяне в самостоятелна държавна единица под лозунга за единен работнически фронт на пролетариата и угнетените народи и националности на Балканите.
Дългът на в.”Работничка” е да провежда неуморно тази задача сред трудещите се жени без което самото нейно изпълнение е невъзможно, а не да допуща такива грешки, които я правят несъзнателно проводник на великобългарския шовинизъм.
Надяваме се, че редакцията на в.”Работничка” ще разбере добре своята грешка и ще я поправи, не само чрез необходимата за случая самокритика, но и чрез всестранното подобрение на вестника, чрез работата за неговото издигане на ленинска височина за да бъде той истински борчески тръбач на класовата пролетарска идеология и класов организатор на работничките и всички трудещи се жени в нашата страна.
читател на в. “Работничка”
цитирай
21. solinvictus - . . . Айде сега да видим ще ли си сложи ...
19.09.2010 22:36
sparotok написа:

...

Айде сега да видим ще ли си сложи някой пак Ичиригуто за аватар... да плаши децата, а бабите в ужас да се кръстят на тоа Йорданов маймун...


Да не би да имаш впредвид мене с ичиргу-боила,а?хехехе
аз го бях сложил ,ама не да плаша бабите ,а да се разпознават монголоидите по него ,щото имали различен примес(като количество) и ...за това!хехехехе
Иначе този възстановител е световно неизвестен антро-къв беше ,единствен е по линията калининград-житомир-кишинеу-констанция-Плиска!
мдаа

цитирай
22. анонимен - от вОДЕСос до joysii - Позволявам отново да отправя поканата си към Вас !!
19.09.2010 23:03
joysii написа:
Ако академик Владимир Георгиев, който наистина и бил признат специалист по сравнително езикознание , някак разбере какво пише във Вашият постинг, ще се обърне в гроба.
Гробницити в Сибир , в които има гробове облицовани с дървени трупи са от бронзовата епоха,нямат нищо общо с траките.
Скъпите Ви траки не са мърдали от Балканите.Напротив на тях тук народи от степите им донасят различни умения. Пътят на облицованите с дърво гробове е обратен,господин Спароток, откъм Сибир насам.
Поздрави. Да Ви се чуди човек на наивността, стъкмистиката и алабалистиката.Да се чуди и на моят акъл пък, дето се връзвам да споря....


Госпожо/це/,
В първият си пост, като Ви отговарях, предполагах че допускате грешки, изхождайки от презумпцията, че проблема е преко-сили на вашите интелектуални възможности и знания.
В следващият допусках, че сте от вида "юпи-нихилист", т.е. затова нямате Вие вина, а това е външен, насаден модел на поведение, изразяващ се в дезинтерисираност към съдбата на народа Ви.
Последващото Ви поведение ме навежда на мисълта, че сте ЗЛОУМИШЛЕНА В ДЕЙСТВИЯТА СИ !
Явно, че древната история не е по възможностите Ви, дори и с квалифицираната помощ от страна на Вашите познати "корифеи"-учени.
Изхождайки от горе написаното и с цел да проверя, дали имате задължителният минимум, от който зависи занимаването с дадена материя, искам да Ви попитам следното:
1. Кога започва Втората световна война ?
2. Кой/кои/ е агресорът ?
3. Ролята и мястото на Аркадий Соболев, за влизането на България, като страна съюзничка в т.нар "Ос" ?
Спирам дотук !
Обръщам се към г-н mglishev - Моля бъдете арбитър в задочният ни спор !!
Бъдете здрава !

П.П. Нека Спараток ме извини с офтопика - Но поведението на въпросната персона преминава границите на ... !!
цитирай
23. d3bep - Гробницити в Сибир, в които има ...
19.09.2010 23:03
joysii написа:

Гробницити в Сибир , в които има гробове облицовани с дървени трупи са от бронзовата епоха,нямат нищо общо с траките.


Мадам,
Явно кавалерите във вашият блог са намалели, или пък някак си сте се сближили с Манолчо.
Както и да е.

Дори и да приемем, е гробниците в Сибир нямат нищо общо с траките, Ви препоръчвам да се образовате по следния въпрос, който ни пробутвате:
1. Що е то бронзова епоха.
2. Има ли тя почва у нас.
3. Има ли тя почва в Сибир.
Моля, питайте някой археолог, за предпочитане не от тея дето се обръщат в гробовете си ,за да Ви образова. Минимално.

Ако го бяхте направили, преди да пишете глупости, щяхте да знаете, че бронзовата епоха на балканите е една от най - старите и рано започнали в света и предхожда повечето познати други с около хилядолетие.
А бронзовата епоха в Сибир е една от последните започнали. Всъщност нищо чудно тяхната бронзова епоха да съвпада с тракийската желязна. Тяхната бронзова епоха е горе долу 20-10 в. пр. хр. Нашата кога е????

Та, добре че дойдохте да ни просветлите отде ни е дошла бронзовата епоха. Мерси! Бисерите ви откровено ми заприличват на Глишери?
цитирай
24. dausdava - А защо думата да не е със старогръцки ...
19.09.2010 23:30
А защо думата да не е със старогръцки произход?А и това,че думата очевидно не е от тюркски произход,няма отношение как е попаднала при българите след VII в.
Спараток,след като "боил" е с тракийски произход,защо отсъства приблизително хиляда години в Тракия.
цитирай
25. sparotok - дума
20.09.2010 00:02
dausdava написа:
А защо думата да не е със старогръцки произход?А и това,че думата очевидно не е от тюркски произход,няма отношение как е попаднала при българите след VII в.
Спараток,след като "боил" е с тракийски произход,защо отсъства приблизително хиляда години в Тракия.


Това, че една дума е записана на камък през даден период не означава, че тя не е съществувала векове преди това.
Тракия е под римско господство от 1-ви до 7-ми век, в този отрязък от време няма тракийска армия, траките на юг от Дунав служат в римските легиони, как да бъдат ползвани тогава стари тракийски титли?

Боил е могла да бъде запазена само на север от Дунав, в земите на свободните траки...там където е живял ДекеБАЛ:)

Отново на север, в земите на "варварите" се е запазила и тракийската титла рез ( рега), прочети Симоката по този въпрос.

Предложи убедителна гръцка етимология за боил и ще съм готов съм да преразгледам твърдението си.

цитирай
26. dausdava - Ами на старогръцки "боил&...
20.09.2010 00:18
Ами на старогръцки "боил" до колкото знам е съветник.
http://artflx.uchicago.edu/cgi-bin/efts/dicos/woodhouse_test.pl?keyword=^Council,%20subs.Виж council.
Провери как е "съвет" и "съветник" на старогръцки.
А как титлата е попаднала в Азия и откъде са си я харесали тюрките е трудно да се отговори.
цитирай
27. solinvictus - това, че я ползват българите не о...
20.09.2010 00:35
това ,че я ползват българите не означава, че и тюрките са я харесали!
къде е спомената у тюрките ,като висш съвет?
цитирай
28. sparotok - ДЕТАЙЛИ
20.09.2010 00:36
dausdava написа:
Ами на старогръцки "боил" до колкото знам е съветник.
http://artflx.uchicago.edu/cgi-bin/efts/dicos/woodhouse_test.pl?keyword=^Council,%20subs.Виж council.
Провери как е "съвет" и "съветник" на старогръцки.
А как титлата е попаднала в Азия и откъде са си я харесали тюрките е трудно да се отговори.


Обърни внимание на детайлите де, нарочно дадох гръцкото записване -BOILADES

Съветник е BOYLAPXOS, има разлика, нали.

На старобългарските надписи титлата е BOOYL ( двойтото О е за Омега).

Между другото BOYLAPXOS май не е гръцка дума, я провери връзката с FULE и FULAPXOS :)

Понякога случайните прилики могат да заблудят, BOYLEEIS означава мършав, слаб....
цитирай
29. анонимен - Какво навирате гръцките думи в българския бе??!! Половината от гръцките думи са тракийски.
20.09.2010 01:03
dausdava написа:
А защо думата да не е със старогръцки произход?А и това,че думата очевидно не е от тюркски произход,няма отношение как е попаднала при българите след VII в.
Спараток,след като "боил" е с тракийски произход,защо отсъства приблизително хиляда години в Тракия.

........................................................................................................................
Чукни в интернет Foreign words in Greek и чети на воля...Сено - слама. Само това си знаете вие чуждите мекерета. Гръцки, турски, руски, ирански и сръбската чалга..!
цитирай
30. dausdava - това, че я ползват българите не о...
20.09.2010 01:03
solinvictus написа:
това ,че я ползват българите не означава, че и тюрките са я харесали!
къде е спомената у тюрките ,като висш съвет?

Напротив,тюрките са си я харесали.У тюрките е спомената,но с друго значение.Нормално е една титла да еволюира за 1000 години.Спомената е и при дунавските българи.И как става така,че е фиксирана в тюркски надпис от 7 век и се появява на юг от Дунав век по-късно?Лъжа,извинявай,малко повече от 1 век е.
цитирай
31. dausdava - Ами на старогръцки "боил&...
20.09.2010 01:06
sparotok написа:
dausdava написа:
Ами на старогръцки "боил" до колкото знам е съветник.
http://artflx.uchicago.edu/cgi-bin/efts/dicos/woodhouse_test.pl?keyword=^Council,%20subs.Виж council.
Провери как е "съвет" и "съветник" на старогръцки.
А как титлата е попаднала в Азия и откъде са си я харесали тюрките е трудно да се отговори.


Обърни внимание на детайлите де, нарочно дадох гръцкото записване -BOILADES

Съветник е BOYLAPXOS, има разлика, нали.

На старобългарските надписи титлата е BOOYL ( двойтото О е за Омега).

Между другото BOYLAPXOS май не е гръцка дума, я провери връзката с FULE и FULAPXOS :)

Понякога случайните прилики могат да заблудят, BOYLEEIS означава мършав, слаб....

:) Утре ще сверявам,обещавам.Обаче когато една дума има прекрасен превод не виждам защо трябва да я извеждам от Децебал или от трибалите.
Нека утре Щапаров направи крайно и категорично мнение за да няма повече неясноти.
P.S. Как се нарича днес парламентът на Гърция?
цитирай
32. dausdava - А да, из надписите "боил&q...
20.09.2010 01:20
А да,из надписите "боил" можеш да го срещнеш как ли не.Сравни надписа върху съкровището от Над Сент Миклош,Белобрежкия надпис и надписите от времето на Омуртаг.Колко варианта на изписване на титлата откриваш?
цитирай
33. demograph - Благодаря ти Спароток - The Lover of Truth -Аватарю на българите
20.09.2010 01:34
The Tower of Belus...Който разбира какво е това, няма да се запъва като магаре на мост, а ще ти се поклони за пореден път за Истината..
A eто как Белос/Белус от Велик, от Богът Създател, от Добрият се превръща в демон..
"..In conclusion, we have alternative etymologies that place Belial as being a Lord of Wealth or Lord of Goats. Therefore it is reasonable to assume that before being demonized by the Christians, Belial was a fertility god in charge of prosperity and could even possibly have been a Creator God.
We can also speculate that perhaps Belial was considered to be one of the uncreated gods or maybe he created and bestowed fertility without the authorization of whatever ruler God was in place at the time.
Like Ariadne's thread, people and place names provide us with a trail out of the twisted labyrinth and back to the source.
Etymology is a sword that we can use to cut through the veil of religious propaganda that seeks to keep us ignorant and afraid.
Every Lover of Truth should sеriоusly consider adding it to their Light-Bearer's toolkit...."/Jeremy Crow/ !!!Thanks vODESos.
Който чете и мисли знае връзката с БОИЛ.
Само не им се връзвай на провокациите и нелепиците.
Да си жив и здрав за да продължаваш смело напред!!!
След теб вече са хиляди, вече мислещи българи.
цитирай
34. saradiva - Не бе, Инвиктусе!
20.09.2010 01:54
solinvictus написа:
sparotok написа:

...

Айде сега да видим ще ли си сложи някой пак Ичиригуто за аватар... да плаши децата, а бабите в ужас да се кръстят на тоа Йорданов маймун...


Да не би да имаш впредвид мене с ичиргу-боила,а?хехехе
аз го бях сложил ,ама не да плаша бабите ,а да се разпознават монголоидите по него ,щото имали различен примес(като количество) и ...за това!хехехехе
Иначе този възстановител е световно неизвестен антро-къв беше ,единствен е по линията калининград-житомир-кишинеу-констанция-Плиска!
мдаа



Сори, Инвиктусе, ама изпитовземачът още в Голямото четене те изпревари, брато! Той си го тури за аватар или май за подпис беше, за да ми напомня, че сме произлезли от маймуноподбни азиатци... щото си мислеше, че необоримо и бетонно доказателство за това е именно титлата на Ичиригуто...
Нашта битка со него е по-древна от вашта.
А кога ти си си сложил тая стъкмена физиономия от "специалиста" по възстановки ПО ПОРЪЧКА, Й. Йорданов - изпуснала съм го тоз момент, бате! ...
Нали знаеш кой ми е любимият ти аватар - сладурът с митраистката шапка...

Павле, извини ме за оффа...
цитирай
35. анонимен - Баал на гръцки означава Господ
20.09.2010 03:00
спароток,
небезизвестния Баал на гръцки означава Господ.Баал е и Господ. Александър Велики знае най-добре.
Къде е пазпространен Баал и евентуалния му произход ? Наличен е и у финиукийци и в междуречието
в северното черномеорие еднитре скити според херодот говорели гръцки
непочтено е от твоя страна да не публикушаш мой комнентар само защото изразявам критика на твоя "метод' в който се смесват различни мащаби и увеличения-конкретно двата основни хронологически периода касаещеи траките ,Омир и Херодот/Тукидит със десети век !?
И да завърша-може ли да наречеме Александър Велики Тракиец-по метода от Блога ,разбира се.
цитирай
36. анонимен - МАХАРИОС ФИЛАДЕЛФИОС
20.09.2010 04:58
еи вулгарос , боил е гръцка дума,...произлиза от старогръцкото БОУЛИ (които е учил гръцки знае законите на гръцката лекскика и граматика, как се произнасят димите), днес на новогръцки пак се пише същата дума, но се произнася ВУЛИ
СЪВЕТ,СЪБРАНИЕ (т.е. ПАРЛАМЕНТА)
ВИЕ ТУРСКИ СЛАВЯНИ СТЕ ВЗЕЛИ ДУМАТА ОТ НАШИА ЕЗИК СЛЕД КАТО СТЕ ВИДЯЛИ ВЕЛИЧИЕТО НА НАШАТА ВЕЛИКА ИЗВЪНЗЕМНА КУЛТУРА.

АХ АХ АХХХХХХХХХХХХ КРАДЛИВИ СЛАВОФОНИ ТОУРКИИИ+ 1,5МИЛЛИОНА ГИФТО-АТСИГАНОС=ВОУЛГАРИА!!!!
цитирай
37. andrei - Тази публикация е съвсем различно нещо,
20.09.2010 06:51
от предишните ти богобоязливи призиви!Тези призиви,вече си заменил с БОРБА и НЕПРИМИРИМОСТ!И това е вярната позиция!БОГ ПОМАГА само на смелите и непримиримите за Истината и Свободата хора!
цитирай
38. liliyanaandreeva - Бойл - Мариот са :
20.09.2010 07:54
кръстоска от Турчин и монголо-татарка.
цитирай
39. mglishev - Аман вече
20.09.2010 07:58
"Боил" била тракийска дума... ама че глупост. Това може да го повярва само малко дете.

Думата просто НЕ СЕ СРЕЩА в антични извори. Нито у Херодот, нито у Ксенофонт, нито у друг античен автор, писал каквото и да е за траки, тази дума не се засича. Няма я и по антични надписи. Тогава как може да се знае, че е тракийска? Това е просто недоказуемо.

И не ми обяснявай, че античните автори все били криели истината за траките, че ми е писнало от детински приказки. И да криеха, най-лесно щеше да им е да не пишат изобщо за траките, а не да крият отделна дума.

Повтарям - изобщо няма античен текст, в който думата "боил" да се среща. Значи няма на каква основа да се твърди, че е тракийска или че поне се среща в тракийска употреба.

Първата засвидетелствана форма на "боил" е от ІХ в., а не по-рано. В девети век траките са на практика изчезнал народ от поне двеста-двеста и петдесет години, пометени от Великото преселение, войни, асимилация и болести още преди настаняването на българите по тези земи тук.

"Боил" или "боила" в множествено число дава "боилар", окончанието е чисто тюркско. От формата "боилар" по езикова корупция произлиза познатото ни: "боляр", "болярин", "бояр", които пък са засвидетелствани за първи път в Х в. Не е невъзможно "болярин" да идва от "боил", но с друго словообразуване - от bay+'ar за "хора".

Коренът е bay-, което означава "благороден" и е засвидетелствано в множество родствени форми - от турските "бег" и "бей" до нашето фамилиарно обръщение "бай", "байно", "байчо".

Боляры, бояры, "деты боярьские" се появяват в Киевска и Московска Рус под българско влияние, но ще е смешно да се твърди, че русите са носели тракийски титли.

Има и хипотеза, че "боила" е форма, възникнала в иранска езикова среда под влияние на гръцкото "bouleutes", "съветник" след похода на Александър Велики на изток, след което титлата се е разпространила между ираноезичните и тюркоезичните народи.

Както виждаш, подробности - бол.

А от кой извор е твоето "*balaios", ако смея да попитам? От каменен надпис ли е, от надпис на съд, от остракон, надгробна, договорна стела или от антично съчинение? Сещам се само за "palaios", което обаче ознава "стар" на гръцки. Според мен твоето "*balaios" не съществува.

Сам не си вярваш на глупостите. Измисляш си някакви неща и после гледаш сеира на хората, дето ти вярват.

Е, хайде, изяжте ме :) Тоя път наистина си изтървах нервите, ама то пък бива, бива, ама това езикознанието не е палачинка, та да го мята човек из тигана и да маже отгоре каквото му падне.
цитирай
40. hristo27 - Блог, в който винаги можеш да научиш ...
20.09.2010 08:09
Блог, в който винаги можеш да научиш нещо ново.
Продължавай, приятел!
Успешна седмица!
цитирай
41. анонимен - Читател
20.09.2010 08:56
Хората, танцувайки пресичащи жарава, наричаме Нестинари.
Аз също ще наричам хората, борещи се парливата Истина да бъде превърната в Светлина, да, ще наричам тези хора, Истинари!
цитирай
42. yotovava - Прочетох с интерес.
20.09.2010 09:21
Но тъй като не съм специалист, оставам само с удоволствие от прочетеното и те поздравявам.
Валя
цитирай
43. анонимен - sparotok
20.09.2010 09:57
laik, stakmik, smeshnik.
i t.n. okonchavashti na -ik.

pravi vpechatlenie, che ne vladeesh nikakav chujd ezik, a postvash mehanichno ottuk-ottam.
цитирай
44. анонимен - Понякога случайните прилики могат да заблудят...
20.09.2010 09:58
kakto zablujdavat teb neprekasnato.
цитирай
45. flyco - ...
20.09.2010 10:45
Има ли в българския език тюркски думи за владетел, господар, благородник, които са от преди османското робство?
цитирай
46. анонимен - Пропуснат текст
20.09.2010 12:13
Старобългарската могонщъ – владетел идва от могъщ, силен а немската.....

Моля да допълните изречението.
Статията Ви е чудесна!

цитирай
47. анонимен - Ne razbiram??
20.09.2010 14:14
Zashto e nujno da se pravim na traki??
цитирай
48. vmir - Присъединявам се към призива ти: "Време е да направим избор какви искаме да бъдем!"
20.09.2010 15:36
Даже мисля, че необходимостта от Историята като наука е точно в това. Ако не беше така, Историята щеше да бъде отдавна известна от писанията на онези, които първи са я написали. Всеки прочит на историята е манифест на стоящите в основата му ценности.


Поздравления!
цитирай
49. анонимен - bravo Glishev!!!
20.09.2010 15:46
dobre che sa tvoite komentari za balans na klakiorite v tozi blog.
цитирай
50. sparotok - благодаря
20.09.2010 15:47
vmir написа:
Даже мисля, че необходимостта от Историята като наука е точно в това. Ако не беше така, Историята щеше да бъде отдавна известна от писанията на онези, които първи са я написали. Всеки прочит на историята е манифест на стоящите в основата му ценности.
Поздравления!


Наистина е крайно време да направим избор, времето не чака никого.
цитирай
51. sparotok - защо
20.09.2010 15:49
анонимен написа:
Zashto e nujno da se pravim na traki??


Ние не се правим на траки, а сме техни потомци, тъй както испанците са потомци на иберийците, а италианците на римляните.
цитирай
52. sparotok - корекция
20.09.2010 15:52
анонимен написа:
Старобългарската могонщъ – владетел идва от могъщ, силен а немската.....

Моля да допълните изречението.
Статията Ви е чудесна!

Благодаря за посочената неточност, вече въведох корекцията, бях сменил местата на два фрагмента - немската F&#252;rst – принц се обяснява с думата vordest – първи, най-отпред.

цитирай
53. mglishev - Намират се :)
20.09.2010 15:52
flyco написа:
Има ли в българския език тюркски думи за владетел, господар, благородник, които са от преди османското робство?


KANACYBHГH например, тоест титлата на българския владетел: kana sy-begi, "върховен владетел", родствена с "хан", "хаган" и "каган" на тюркските народи;
"боил(а)" - "благороден";
"багаин" - пак от bay, корена на "боил(а)" и я има засвидетелствана като "beggin" у монголи и кипчаци;
"таркан" - която се среща у монголите и в Орхонско-Енисейските тюркски надписи;
"багатур" - "воин", която се среща у монголите, селджуките, караманлиите и османците. Оттам, впрочем, руското "богатир" за "герой", "юнак".

Тези неща се намират и в нета, и в литература. В анонимната "Тайна история на монголите" от ХІІІ в. (има я преведена на български), в анонимното "Писание за верските битки на султан Мурад, син на Мехмед хан" от ХV-ХVІ в. (също е преведено у нас), в извадките от Орхонските надписи, публикувани в "История на турската литература" на Йорданка Бибина, в "Първобългарски надписи" на Бешевлиев, в "Тюрко-българи и маджари" на Петер Юхас, в "История на Първата българска империя" на сър Стивън Рънсиман...
цитирай
54. sparotok - думи
20.09.2010 15:59
flyco написа:
Има ли в българския език тюркски думи за владетел, господар, благородник, които са от преди османското робство?


Поне на мен не са ми известни, Симеонов и Бешевлиев правят някакви жалки опити за тълкуване чрез тюркски езици, но това си остават опити.

Господата не могат да отговорят на един фундаментален въпрос - Щом старите българи са тюрки, защо за половин хилядолетие ( от 2-ри до 9-ти век, когато уж си сменят езика ей така) не са оставили нито един тюрко-алтайски топоним в Тракия и Дакия????

Между 14-ти и 19-ти век турците оставят десетки хиляди топоними на територията на България, това е нещо нормално, но ето, пак питам - Защо нито Прокопий, нито Йордан, нито Марцелин, нито Дексип, нито Симоката, или Йоан Антиохийски не ни дават поне един тюркски топоним от владенията на дедите ни.
Старите българи да не би да са били глухонеми?
цитирай
55. vmir - И само да кажа по адрес на това, че траките били "изчезнал" народ
20.09.2010 16:00
- как ли пък изчезва толкова многоброен народ, чак не мога да си го представя например - от войни (изклани до един, а няма идея от кого и кога), или от великите преселения (че те ли са били единствените да не се преселват, ако съществуването им е застрашено, асимилация - (не са изчезнали, все пак), болести (да стоят солидарно, докато и последния умре), или пък всичко накуп, сякаш другите народи са галени с перце от съдбата, абе клиширани и недомислени "обяснения" - колкото щеш...

цитирай
56. sparotok - eтимология
20.09.2010 16:06
mglishev написа:
flyco написа:
Има ли в българския език тюркски думи за владетел, господар, благородник, които са от преди османското робство?


KANACYBHГH например, тоест титлата на българския владетел: kana sy-begi, "върховен владетел", родствена с "хан", "хаган" и "каган" на тюркските народи;
"боил(а)" - "благороден";
"багаин" - пак от bay, корена на "боил(а)" и я има засвидетелствана като "beggin" у монголи и кипчаци;
"таркан" - която се среща у монголите и в Орхонско-Енисейските тюркски надписи;
"багатур" - "воин", която се среща у монголите, селджуките, караманлиите и османците. Оттам, впрочем, руското "богатир" за "герой", "юнак".

Тези неща се намират и в нета, и в литература. В анонимната "Тайна история на монголите" от ХІІІ в. (има я преведена на български), в анонимното "Писание за верските битки на султан Мурад, син на Мехмед хан" от ХV-ХVІ в. (също е преведено у нас), в извадките от Орхонските надписи, публикувани в "История на турската литература" на Йорданка Бибина, в "Първобългарски надписи" на Бешевлиев, в "Тюрко-българи и маджари" на Петер Юхас, в "История на Първата българска империя" на сър Стивън Рънсиман...


А каква е етимологията на ХАН - КАНА, от какво понятие идва, каква е основата...или просто така се е пръкнала?

Дали няма да има връзка с хетската КАНТЕЗИЯ - начало?
Дали няма да е сродна на галската COUNOS -владетел?
Не показва ли връзка с ирландската CEAN, CEANARD -началник, водач?
За тракийската AKENA-NOGAVO- управител на община да не говорим...

Дано се сетиш
цитирай
57. sparotok - 09-09
20.09.2010 16:09
vmir написа:
- как ли пък изчезва толкова многоброен народ, чак не мога да си го представя например - от войни (изклани до един, а няма идея от кого и кога), или от великите преселения (че те ли са били единствените да не се преселват, ако съществуването им е застрашено, асимилация - (не са изчезнали, все пак), болести (да стоят солидарно, докато и последния умре), или пък всичко накуп, сякаш другите народи са галени с перце от съдбата, абе клиширани и недомислени "обяснения" - колкото щеш...



Ако на 09-09-1944 властта не бе грабната от безродници щяхме да знаем истината отдавна, и то не само ние а цял свят.
цитирай
58. sparotok - времето ще покаже
20.09.2010 16:10
анонимен написа:
kakto zablujdavat teb neprekasnato.


Времето ще покаже кой е прав.
цитирай
59. sparotok - сериозно
20.09.2010 16:12
анонимен написа:
laik, stakmik, smeshnik.
i t.n. okonchavashti na -ik.

pravi vpechatlenie, che ne vladeesh nikakav chujd ezik, a postvash mehanichno ottuk-ottam.


Сериозно ли говориш?
Я посочи тогава откъде съм взел този постинг :)
цитирай
60. sparotok - благодаря
20.09.2010 16:16
yotovava написа:
Но тъй като не съм специалист, оставам само с удоволствие от прочетеното и те поздравявам.
Валя


Благодаря Валя!
цитирай
61. sparotok - благодаря
20.09.2010 16:18
hristo27 написа:
Блог, в който винаги можеш да научиш нещо ново.
Продължавай, приятел!
Успешна седмица!


Благодаря ти приятелю, спорна седмица и на тебе!
цитирай
62. анонимен - Приятели
20.09.2010 16:18
Истинско удоволствие за мен е ,че още в този ми живот ще видя истината за нас българите...Сърдечно благодаря и успех !!!!
цитирай
63. sparotok - хронология
20.09.2010 16:31
dausdava написа:
solinvictus написа:
това ,че я ползват българите не означава, че и тюрките са я харесали!
къде е спомената у тюрките ,като висш съвет?

Напротив,тюрките са си я харесали.У тюрките е спомената,но с друго значение.Нормално е една титла да еволюира за 1000 години.Спомената е и при дунавските българи.И как става така,че е фиксирана в тюркски надпис от 7 век и се появява на юг от Дунав век по-късно?Лъжа,извинявай,малко повече от 1 век е.


Орхонските руни са създадени на основа на иранска писменост, иранците пък са били в контакт с траките.

Ако българите са донесли титли от тюркската си прародина защо не са оставили никакви тюркски топоними в Дакия и Тракия между 2-ри и 9-ти век?

Нещо не се връзва, нали:)
цитирай
64. sparotok - доказателства
20.09.2010 16:34
dausdava написа:
А да,из надписите "боил" можеш да го срещнеш как ли не.Сравни надписа върху съкровището от Над Сент Миклош,Белобрежкия надпис и надписите от времето на Омуртаг.Колко варианта на изписване на титлата откриваш?


Можеш ли да докажеш, че надписите от Наг Сенг Миклош са старобългарски?
цитирай
65. zelas - Канасубиги
20.09.2010 16:35
Тук има много добра дискусия за "Канасубиги", която ясно показва, че думата не е сродна с "хан", както Манолчо си опитва да манипулира (както обикновенно) като ни цитира други учени папагали (като него).
http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=3465&st=0

Историята макар и да засяга миналото е също динамична и теориите се развиват.
цитирай
66. sparotok - Бог
20.09.2010 16:36
andrei написа:
от предишните ти богобоязливи призиви!Тези призиви,вече си заменил с БОРБА и НЕПРИМИРИМОСТ!И това е вярната позиция!БОГ ПОМАГА само на смелите и непримиримите за Истината и Свободата хора!


Сам Бог казва, че трябва да се противим на злото.
цитирай
67. sparotok - БАГАИН
20.09.2010 16:41
mglishev написа:
flyco написа:
Има ли в българския език тюркски думи за владетел, господар, благородник, които са от преди османското робство?


KANACYBHГH например, тоест титлата на българския владетел: kana sy-begi, "върховен владетел", родствена с "хан", "хаган" и "каган" на тюркските народи;
"боил(а)" - "благороден";
"багаин" - пак от bay, корена на "боил(а)" и я има засвидетелствана като "beggin" у монголи и кипчаци;
"таркан" - която се среща у монголите и в Орхонско-Енисейските тюркски надписи;
"багатур" - "воин", която се среща у монголите, селджуките, караманлиите и османците. Оттам, впрочем, руското "богатир" за "герой", "юнак".

Тези неща се намират и в нета, и в литература. В анонимната "Тайна история на монголите" от ХІІІ в. (има я преведена на български), в анонимното "Писание за верските битки на султан Мурад, син на Мехмед хан" от ХV-ХVІ в. (също е преведено у нас), в извадките от Орхонските надписи, публикувани в "История на турската литература" на Йорданка Бибина, в "Първобългарски надписи" на Бешевлиев, в "Тюрко-българи и маджари" на Петер Юхас, в "История на Първата българска империя" на сър Стивън Рънсиман...


НЕЩО ЛЮБОПИТНО!

Багаинът е боец, т.е. името му трябва да е свързано с бой, борба, мощ.
Виж само каква интересна дума има в санскрит bhaGga - breaking , bursting (said of the Soma) RV. ix , 61 , 13 ; m. breaking , splitting , dividing , shattering , breaking down.

На ирландски пък BAGAIM означава бия се.

Дано Манолчо се усети дали багаин има някаква връзка с нашата дума багаив :)

Надявам се също да не обяви индо-арийци и ирландци за тюрки:)
цитирай
68. sparotok - истина
20.09.2010 16:42
анонимен написа:
Истинско удоволствие за мен е ,че още в този ми живот ще видя истината за нас българите...Сърдечно благодаря и успех !!!!


Истината не може да се крие вечно!
цитирай
69. sparotok - до Манол Глишев
20.09.2010 16:46
За пореден път ме обвиняваш в манипулации Маноле, недей така, по-разумно щеше да е, ако беше проверил в интеренет ( ти книги за траките явно не четеш) щеше да се увериш, че БАЛАЙОС си е тракийска дума.

balaios (large, fast) *belo- (power, strength)
balen (a king) *belo- (power, strength)

http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/phry.html

В.И. Георгиев, Езикът на Траките, БАН, София, 1977, стр. 48, 57, 216. ( Балей, Бален, Балис).
цитирай
70. анонимен - Дуриданов
20.09.2010 16:47
"Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки. Когато се кръстиха, бяха принудени [да пишат] славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение. "

Черноризец Храбър
---------
"Уалент заповядал на българите да преминат Дунав в Тракия и да се поселят покрай Дунав и Черно море до Морава и Хършава и да пазят границите на гърците от готите, скитите, аварите ..."

Св. Паисий Хилендарски
------------
В прочем така и не отговори на въпроса защо българите от ПЪРВОТО Българско царство не припознават траките (или кое да е тракийско племе) за свои предци.
цитирай
71. mglishev - Не в манипулации,
20.09.2010 16:54
а във фентъзи :)

Абе, Спароток, защо пробутваш хипотетична реконструкция на индоевропейска дума като сигурна тракийска дума? Хайде, не ям доматите с колците :) Това "*balaios" изобщо не е исторически засвидетелствано, пък и твоят лингвистичен подход е: "както ви се харесва".

За теб сигурно и галските багауди са багаини :)
цитирай
72. sparotok - отговор
20.09.2010 17:04
анонимен написа:
"Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки. Когато се кръстиха, бяха принудени [да пишат] славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение. "

Черноризец Храбър
---------
"Уалент заповядал на българите да преминат Дунав в Тракия и да се поселят покрай Дунав и Черно море до Морава и Хършава и да пазят границите на гърците от готите, скитите, аварите ..."

Св. Паисий Хилендарски
------------
В прочем така и не отговори на въпроса защо българите от ПЪРВОТО Българско царство не припознават траките (или кое да е тракийско племе) за свои предци.


Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила4 на Александър от разположения край Бруса5 Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия.

http://www.promacedonia.org/bugarash/ko/kratkozhitie

Ако прочетеш Дион Касий ще разбереш, че тракийските племена променяли имената си, като едни от малкото, които са били запазили старите си имена били мизите.

Същите тези мизи по времето на Хоматиян се наричат българи.

Виж и това -
Важно е да се отбележи, че Анастасий (Historia de viti Rom. Pont. Patrolog. lat. 128, col. 1393 f) пояснява събитието с любопитната подробност, че българите обединили своето отечество, съгласно родственото им право. (”…quia Bulgares, qui jure gentile sibi pariam subjugantes”). Тези провинции били двата Епира (Стария и Новия), цялата Тесалия и Дардания.


Пък може и да отговориш кой български владетел се е припознал в тюрки като свои деди?


цитирай
73. d3bep - Обаче когато една дума има прекр...
20.09.2010 17:10
dausdava написа:
Обаче когато една дума има прекрасен превод не виждам защо трябва да я извеждам от Децебал или от трибалите.

Там е работата :) Защо, след като Мадама на полинезийски значело свиня, да се тровим и да я извеждаме от български при такъв чудесен превод :)

Поздравления за хубавата статия.
Колкото по - силна става опозицията, повече сме на прав път... Те се имат за официална и непоклатима теория. За да наскачат така - заболяло ги е...
цитирай
74. sparotok - факти
20.09.2010 17:16
mglishev написа:
а във фентъзи :)

Абе, Спароток, защо пробутваш хипотетична реконструкция на индоевропейска дума като сигурна тракийска дума? Хайде, не ям доматите с колците :) Това "*balaios" изобщо не е исторически засвидетелствано, пък и твоят лингвистичен подход е: "както ви се харесва".

За теб сигурно и галските багауди са багаини :)


Маноле, както винаги бягаш от фактите, дано да си във форма, че нещо те настигат:)


1.Факт е, че багаините са бойци.
2.Факт е, че на ирландски BAGAIM означава бия се.
3. Факт е, че на санскрит BHAGA означава - разбиване, биене ...това, което прави боецът.

Хайде сега да видим дали ще направиш връзката с българската дума БАГАИВ, ако си я чувал разбира се:)

За се увериш в древността на фригийската дума ти препоръчвам:

Brixhe, C. – M. Lejeune. 1984. Corpus des inscriptions pal&#233;o-phrygiennes, Paris

Rodney S. Young, Old Phrygian Inscriptions from Gordion: Toward a History of the Phrygian Alphabet, Hesperia,Vol. 38, No. 2 (Apr. - Jun., 1969), pp. 252-296.

Забрави какво е ръсил Сър Рънсиман, отдавна е живял човека, много факти не е знаел, това го оправдава...а ти с какво ще се оправдаеш:)


цитирай
75. анонимен - Дуриданов
20.09.2010 17:19
sparotok написа:

Пък може и да отговориш кой български владетел се е припознал в тюрки като свои деди?


Тюрки никога не съм споменавал. Зададох въпрос, но така и не получих отговор. Не че съм очаквал :)
Междъ другото във фразата ”…quia Bulgares, qui jure gentile sibi pariam subjugantes” кое по-точно значи "родственото им право" ?
цитирай
76. анонимен - Щапаров Младши:
20.09.2010 17:21
Бален/в Трак.език-господар/=Волен/Волян,Волеизразител/,Велян/Велящ,
Повеляващ/,Воляр/Боляр,със смяна на суфикса/,Велар/Повеляващ,Даващ повели,
Заповедник/.Несъмнена "индоевропейска"/древно-Българска/дума,датираща поне
от Неолита.Тюрко-татарите я приемат от Бохарите/Тохарите/,чиито предци-Богарите,идват в Ср.Азия от древна Тракия най-вероятно на 2 или 3 вълни,като втората е ок.1200-1000г.пр.Хр.
Титлата Каган/Хаган,Хакан/,тъй лекомислено обявена от Глишев за"тюркска",е
попаднала при тюрките по същия механизъм,за да сее заблуди днес и да оплита в мрежите си наивници като него.Значението й е:Саван/Савин,т.е.-От бога Сава/,
Йован/Божан,Божий,т.е.-Поставеник на Бога/,и пр.,като титлата Канас/Къняз,
Княз/ е само неин диалектен вариант.Ето откъде повечето царе от "Втората"
/всъщност-от незнайно коя поред/ Българска държава са взели първото си име Йоан/Йован/,използвано от тях като почти задължителна титла,прикачвана допълнително към основното им име.За пример ще посоча Иван Асен/от Първи
до Пети/,Иваница-Калоян,Иван Смилец,Ив.Александър/наричан не"Цар Иван",а
"Цар Александър"/,Ив.Шишман/Цар Шишман/,Ив.Срацимир и т.н.В този списък влизат и повечето Български принцове на Влашко,вкл.Мирчо,Влад Дракула и кой ли не.Българските династии управляват Влашко много векове,то е било една от федералните единици на Българската империя до XV в.,след което става васално
на султана.Влашката държава никога не е била независима-след 1878г.независима
става държавата Румъния,в която Власите/Блъзите,Блъгите/са пренебрегнат народ-родните Български думи му се отнемат,за да бъдат заменени с латински.
Тоест-в дн.Румъния езикът на окупаторската Римска империя бива налаган насила на бившите окупирани вместо изконния им,роден Български език.
цитирай
77. vmir - 57. sparotok,
20.09.2010 17:28
sparotok написа:
vmir написа:
- как ли пък изчезва толкова многоброен народ, чак не мога да си го представя например - от войни (изклани до един, а няма идея от кого и кога), или от великите преселения (че те ли са били единствените да не се преселват, ако съществуването им е застрашено, асимилация - (не са изчезнали, все пак), болести (да стоят солидарно, докато и последния умре), или пък всичко накуп, сякаш другите народи са галени с перце от съдбата, абе клиширани и недомислени "обяснения" - колкото щеш...



Ако на 09-09-1944 властта не бе грабната от безродници щяхме да знаем истината отдавна, и то не само ние а цял свят.


Не се съмнявам в това, Спароток! Българската историческа наука е едва в детската си възраст с неизбежните й детски болести в сравнение с Историята на западноевропейските страни. В началото на демокрацията разбрах, че от всички тракийски могили у нас са били изследвани, (дано не ме лъже паметта) не повече от 4-5%. Това число ми подсказа, че тепърва имаме да научаваме за траките, и казах на колега-баща на завършващ археология, че ни чакат изумителни открития за траките, но момчето отиде в САЩ, докторира се там, и сега е професор в Конуелския Университет, за съжаление, а научените отпреди не вярват, че има какво да се открива...

Само един прост пример с нашумелите покрай музиката келти. Тези са живели навсякъде из Европа, допреди по-малко от 100 години близо на север от нас е съществувало основано от келтите Кралство Галиция, днешната област Галиция в Испания също е била тяхно кралство, двете едноименни кралства са диаметрално разположени спрямо Европа, по другия възможен диаметър са от нашите Балкани (където сащо е имало келтски поселения) до Великобритания, където днес се гордеят като техни наследници... И, сега, като си представим какво е обиколката на Черно море в сравнение с мащабите на келтските странствания във всички посоки и кътчета на Европа...
цитирай
78. mglishev - Ся,
20.09.2010 17:29
това са неща наистина за първокласници. Пробутваш ми тук общи индоевропейски паралели и обявяваш, че всьо и вся е българско, па после да ходя да обяснявам, че сестра ми не е тракийка (и че нямам сестра). Твоите примери са в стил "и аз имам две ръце, и траките имат две ръце, значи съм трак". Могат да минат само пред човек, който няма никакво понятие от езикознание и се удивлява от всяко подобие.
Не знам за какви траки, индуси и ирландци си говорим, когато старите българи са тюркоезични и титулната им система се намира почти изцяло и у монголите, и у селджуките.
Ако толкова те кефят индоевропейските ни корени - ОК, задоволи се с факта, че повечето днешни българи сме от славянски произход и такъв е езикът ни.

Впрочем, поздравления. Вече съм убеден, че не вярваш и йота от тия щуротии, които пишеш. Надявам се да успееш да направиш книга от тях (честно казано, покрай блога ти и аз понасъбрах материал) и да я публикуваш - ще има успех, защото фенската маса е голямшка. Тракоавтохтонизмът е това: преброяване на дивите зайци, малко комерсиални лафове и накрая ледено дайкири на гърба на вЕрващите шарани.

Интересно обаче, че феновете ти изобщо не долавят, че като вадиш индоевропейските паралели, лекинко наливаш вода в логическата мелница на иранската теория ;)
цитирай
79. sparotok - не бягай
20.09.2010 17:55
mglishev написа:
това са неща наистина за първокласници. Пробутваш ми тук общи индоевропейски паралели и обявяваш, че всьо и вся е българско, па после да ходя да обяснявам, че сестра ми не е тракийка (и че нямам сестра). Твоите примери са в стил "и аз имам две ръце, и траките имат две ръце, значи съм трак". Могат да минат само пред човек, който няма никакво понятие от езикознание и се удивлява от всяко подобие.
Не знам за какви траки, индуси и ирландци си говорим, когато старите българи са тюркоезични и титулната им система се намира почти изцяло и у монголите, и у селджуките.
Ако толкова те кефят индоевропейските ни корени - ОК, задоволи се с факта, че повечето днешни българи сме от славянски произход и такъв е езикът ни.

Впрочем, поздравления. Вече съм убеден, че не вярваш и йота от тия щуротии, които пишеш. Надявам се да успееш да направиш книга от тях (честно казано, покрай блога ти и аз понасъбрах материал) и да я публикуваш - ще има успех, защото фенската маса е голямшка. Тракоавтохтонизмът е това: преброяване на дивите зайци, малко комерсиални лафове и накрая ледено дайкири на гърба на вЕрващите шарани.

Интересно обаче, че феновете ти изобщо не долавят, че като вадиш индоевропейските паралели, лекинко наливаш вода в логическата мелница на иранската теория ;)


Не бягай от фактите!

Балайос и Бален са признати за тракийски думи, предложих ти публикации, обори ги ако можеш:)

Относно иранската теория ето ти няколко неща, които май не знаеш.

1. Стефан Византийски определя Ария като едно от по-старите имена на Тракия.

2. Според Херодот древното име на медите е Арии.

3.Плиний определя медите като предци на сарматите.

4.Прокопий отъждествява сармати и гети - Тракийски народ.

5. Скитите са иранци, нали:) ...Страбон пише, че скити и сармати са от един род.

6.Дион Касий казва, че даките били клон на скитите.

7. Стефан Византийски нарича скитите тракийски народ.

Свастиката, арийски символ я има първо в ТРАКИЯ!

Чаткаш ли
цитирай
80. dausdava - А да, из надписите "боил&q...
20.09.2010 18:07
sparotok написа:
dausdava написа:
А да,из надписите "боил" можеш да го срещнеш как ли не.Сравни надписа върху съкровището от Над Сент Миклош,Белобрежкия надпис и надписите от времето на Омуртаг.Колко варианта на изписване на титлата откриваш?


Можеш ли да докажеш, че надписите от Наг Сенг Миклош са старобългарски?

Просто ти посочвам няколко примера къде и как се изписва въпросната титла "боил".Май май я има написана по 4-5 различни начина.Да не се окажат и повече.
А "боиладес" ,ако не се лъжа, е от „Книга за церемониите във византийския двор”.
цитирай
81. d3bep - т Интересно обаче, че феновете ти ...
20.09.2010 18:13
mglishev написа:
т
Интересно обаче, че феновете ти изобщо не долавят, че като вадиш индоевропейските паралели, лекинко наливаш вода в логическата мелница на иранската теория ;)

ГЛишев,
Що пак ме принуждаваш да ти обяснявам, братче... Уморявам се повече отколкото когат работя. Може би не работя достатъчно.

Иранска или арийска теория.
Кво ще рече това:
Че цивилизацията се е придвижила от Иран до нас(или примерно е от избягали индуси).
Или че цивилизацията се е придвижила от нас до иран?

Караш ме да повтарям доводите, с които се наложи да приковавам към стената приятелката ти - Джойси. То те дал ибеха нейни де и дал иги е разбрала, но.
Слушай.
Иди батка на разходка до морето - то за плаж не става вече, ма иди до некой музей.
Ко щеш, до обзорския иди.
И помоли да ти кажат дати.
Кога почва там халколит/енеолит/бронз. Имат дати, вервай ми. Имат и с кво да ги докажат.

Иди после до Иран.
И вземи същите дати.
После ше сравняваме.

Имам само един въпрос:
Ако на Иран датите нещо се окажат по - малки, т.е. по - късно развитие на културите,
Пак ли ше спорим че от тях е дошла цивилизацията на наште диваци?
цитирай
82. dausdava - това, че я ползват българите не о...
20.09.2010 18:19
sparotok написа:
dausdava написа:
solinvictus написа:
това ,че я ползват българите не означава, че и тюрките са я харесали!
къде е спомената у тюрките ,като висш съвет?

Напротив,тюрките са си я харесали.У тюрките е спомената,но с друго значение.Нормално е една титла да еволюира за 1000 години.Спомената е и при дунавските българи.И как става така,че е фиксирана в тюркски надпис от 7 век и се появява на юг от Дунав век по-късно?Лъжа,извинявай,малко повече от 1 век е.


Орхонските руни са създадени на основа на иранска писменост, иранците пък са били в контакт с траките.

Ако българите са донесли титли от тюркската си прародина защо не са оставили никакви тюркски топоними в Дакия и Тракия между 2-ри и 9-ти век?

Нещо не се връзва, нали:)

Объркал съм се за това,че думата е засвидетелствана през 7 в.Имах предвид надписа на Тонюкук,който е от 8 в.А ти гледай тюрките да ги лишиш от език и история и накрая да се окаже,че и тюрки няма :)
Никога никъде не съм твърдял,че прабългарите са тюрки.Няма и да го направя.Произходът им като цяло не ми е особено интересен.Не за друго,но просто ми е писнало да слушам и да чета за него.
Това за топонимите е вятър работа.През 2 в. тюркски топоними не само в Дакия и Тракия ,а и в цяла Европа и Азия няма да откриеш.Никой не знае Аспарух и поданиците му коя река как са наричали и т.н.Просто нямаме извори за топонимията.Освен,разбира са,Плиска,Онгъл,Туча...
цитирай
83. mglishev - Не, Спароток,
20.09.2010 18:23
предложи ми ирелевантни публикации. Извори няма, има само опити за индоевропейска, а не за тракийска реконструкция. Аз те питам къде е джантата на Мерцедеса, ти ми сочиш чистачката на Москвича.
цитирай
84. dausdava - Обаче когато една дума има прекр...
20.09.2010 18:46
d3bep написа:
dausdava написа:
Обаче когато една дума има прекрасен превод не виждам защо трябва да я извеждам от Децебал или от трибалите.

Там е работата :) Защо, след като Мадама на полинезийски значело свиня, да се тровим и да я извеждаме от български при такъв чудесен превод :)

Сигурен съм,че думата "боил" може да я срещнем и в някой индиански диалект от джунглите на Амазонка.Нали логиката е да я търсим там,откъдето са минали българите.То може и до Полинезия да са ходили,де :) И там има бог Тангра..
цитирай
85. vmir - 78. mglishev,
20.09.2010 18:49
mglishev написа:
Тракоавтохтонизмът е това: преброяване на дивите зайци, малко комерсиални лафове и накрая ледено дайкири на гърба на вЕрващите шарани.

Интересно обаче, че феновете ти изобщо не долавят, че като вадиш индоевропейските паралели, лекинко наливаш вода в логическата мелница на иранската теория ;)


Теб сякаш насила са те карали да учиш, а наученото ти е било досадно (как да го коригираш сега, след като с толкова мъка си го научил).

Не подценявай хората, просто допусни за миг, че на някои им е интересно да знаят повече за корените си, и ако толкова много държиш да го свързваш с други заинтересованости, то и за тях си има натрупани сериозни наблюдения и причини, които явно не са ти известни или понятни.

цитирай
86. анонимен - от вОДЕСос до mglishev - Един приятелски "Бой"+ ил от мен :)
20.09.2010 18:57
Мglishev стига си се излагал с бейове, байове и Абай Кунынбаевци. Що не притуриш и монголското батыир. Питах те за тази титла която се среща още от края на І-ви век в Галия. Ти започна да ми усукваш за VІІ-VІІІ-ми векове :)
Приятел, какво ли ще кажат всичките Бойчовци, Бойовци, Бойки и т.н.
Издай декрет, приятел от утре им се сменят имената на Байчо, Байо, Байка и т.н.
Хм, последното име, на руски се превежда, като шаяк, селения, простотия :).

За кой Баал си говорим барба МАХАРИОС ФИЛАДЕЛФИОС , този на който му викаха в началото Баал/Биал http://www.historywiz.com/galleries/baal.html - Да този същият го зовяха и Господар, защото бе бог на господарите. Ето ти го още веднъж: http://dwellingintheword.wordpress.com/2009/12/23/168-numbers-25-and-26/
След това го превърнаха в този http://en.wikipedia.org/wiki/File:Moloch_the_god.gif
а пък протестантите(на които някой им шепнеше нещо в ухото) в този:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Onthemorningthomas5.jpg
"Мина, мина, шекел, полмина" - Този за който се отнася ще ме разбере !
цитирай
87. demograph - Щом нещо го няма в мътните извори на Манол, значи го нема..
20.09.2010 19:06
39. mglishev - Аман вече
07:58 "Боил" била тракийска дума... ама че глупост. Това може да го повярва само малко дете.

Думата просто НЕ СЕ СРЕЩА в антични извори. Нито у Херодот, нито у Ксенофонт, нито у друг античен автор, писал каквото и да е за траки, тази дума не се засича. Няма я и по антични надписи. Тогава как може да се знае, че е тракийска? Това е просто недоказуемо.
........................................................................................................................
А че са налице модерни методи за изследвания на миналото, него го не интересува. Може да не е споменато въобще нещо в "източниците" и то да се окаже че е съществувало и че съществува..Такава мисъл минава ли им на антите през ума?..Може да е повтаряно хиляди пъти дадено нещо, и като се изследва с модерните методи, да се окаже, че не го е било никога. ученият и мислещият не повтарят "източници", а творят без да ги е грижа за източници и авторитети. На такива учени и умни глави се дължи човешкия прогрес. Ако провериш нещо чрез засечки през различни науки, и резултатът се потвърждава, "източниците" пет пари не струват. A eто как Белос/Белус от Велик, от Богът Създател, от Добрият се превръща в демон. Заради Манолис и другите публикувам един различен поглед към темата от Добър Бел, Бял, Белия, Създателят..та до Другия, Демонът, Безбожникът /които "източниците" визират нас българите - траките/. "..Therefore it is reasonable to assume that before being demonized by the Christians, Belial was a fertility god in charge of prosperity and could even possibly have been a Creator god. ....perhaps Belial was considered to be one of the uncreated gods or maybe he created and bestowed fertility without the authorization of whatever ruler God was in place at the time.Etymology is a sword that we can use to cut through the veil of religious propaganda that seeks to keep us ignorant and afraid. Every Lover of Truth should seriously consider adding it to their Light-Bearer's toolkit"
цитирай
88. sparotok - не бягай
20.09.2010 19:56
mglishev написа:
предложи ми ирелевантни публикации. Извори няма, има само опити за индоевропейска, а не за тракийска реконструкция. Аз те питам къде е джантата на Мерцедеса, ти ми сочиш чистачката на Москвича.


Пак бягаш Маноле, дадох ти не само литература, но ти посочих и страницата - В.И. Георгиев, Езикът на Траките, БАН, София, 1977, стр. 48, 57, 216.

Е, от това по-конкретно няма накъде....ама май истината не ти оттърва и крачетата те засърбяват:)

Има много просто лекарство против това заболяване, казва се обективност:)
цитирай
89. sparotok - варианти
20.09.2010 20:17
dausdava написа:
sparotok написа:
dausdava написа:
А да,из надписите "боил" можеш да го срещнеш как ли не.Сравни надписа върху съкровището от Над Сент Миклош,Белобрежкия надпис и надписите от времето на Омуртаг.Колко варианта на изписване на титлата откриваш?


Можеш ли да докажеш, че надписите от Наг Сенг Миклош са старобългарски?

Просто ти посочвам няколко примера къде и как се изписва въпросната титла "боил".Май май я има написана по 4-5 различни начина.Да не се окажат и повече.
А "боиладес" ,ако не се лъжа, е от „Книга за церемониите във византийския двор”.


Верно е, вариантите са много, възможно е дори да се дължат на диалектни различия.
Най-логично е да се търси етимология на боил в тракийския защото по сведенията на Анастасий Библиотекар, Д. Хоматиан, Й.Цеца, Й.Малала и др. българите са местен народ, т.е. от тракийско потекло. По-точно северни траки от групата на кимериите ( като такива ги определя и Прокопий).

Селски жилища и масивни строежи на старите българи са неотличими от тракийските, същото може да се каже за погребалните ритуали, изкуствената черепна деформация, въоръжението и т.н.

Сега някои хорица се опитват отново да отчуждят българите от Тракия наричйки ги иранци, но отово се премълчават важни факти. Част от тях дадох на Манол, но той така силно беше побягнал от истината, че не се спря да ги види:)

1. Стефан Византийски определя Ария като едно от по-старите имена на Тракия, а Херодот казва, че старите имена на персите са Артеи и Кефени.

2. Според Херодот древното име на Медите е Арии.

3.Плиний определя Медите като предци на Сарматите.

4.Прокопий отъждествява Сармати и Гети - Тракийски народ.

5. Скитите са иранци, нали:) ...Страбон пише, че Скити и Сармати са от един род.

6.Дион Касий казва, че даките били клон на скитите.

7. Стефан Византийски нарича скитите тракийски народ, и нищо чудно, Страбон казва, че скити означавало номади, т.е. скитащи:)
Ако думата е обяснима на български, то що за народ са скитите?

9.Свастиката, арийски символ я има първо в ТРАКИЯ, в Индия и Иран ще се появи около 1500 години по-късно!

10.На ирано-арийски свасти (ка) е шаища и означава щастие.

11.Могилните погребения с жертван кон се появяват първо в Черноморските степи, а не в Иран и Индия. Този особен ритуал се практикува от старите българи поне до 9-ти век...

Е, кой е иранец и къде е родината на иранците?

Знам, че не смяташ българите за тюрки, но сам виждаш каква е истината за истинските арийци, т.е. иранци.
цитирай
90. demograph - Който е в час какво означава СЕГА "индо-европейска" ще ти се смее Маноле.
20.09.2010 20:37
mglishev написа:
предложи ми ирелевантни публикации. Извори няма, ИМА САМО ОПИТИ ЗА ИНДО-ЕВРОПЕЙСКА, а не за тракийска реконструкция. Аз те питам къде е джантата на Мерцедеса, ти ми сочиш чистачката на Москвича.
"
Старият ти Москвич е останал и без чистачки Маноле. СЕГА за работещите с модерни научни методи за реконструкция на миналото изследователи, индо-европейско означава ТРАКИЙСКО /завоалирано свенливо заради агресивността на некрофилите с димки като "от Южна Европа, от Югоизточна Европа, от Балканите, от Западното Черноморие, от Черноморския район, от Дунавския, от Западна Мала Азия, от Източното Средиземноморие, от Сърбия дори.../. И този процес от десетина години вече не е проява на отделни прозорливи умова, а не десетки световно признати автори. Голяма част от тях не случайно не са историци или археолози , а видни специалисти в нови научни сфери...Неуместни са позоваванията ти на публикации и автори, които са безнадеждно остаряли и отхвърляни с насмешка. Зад барикадите от бракувани Москвичи в България са останали само шепа богати номенклатурни монополисти от БАН и собственици на зависимия печат и медиа. А извън България, на "барикадите" учените и умни политици дърпат към тях си и бранят тракийското си минало. Следиш ли какво става в Турция? В Русия, в Сърбия, в Румъния, в Украйна..Да не ти казвам за Гърция и Израел или Индия.Там не се червят като пъпчиви моми на великото тракийско наследство, до което са се допряли само, а го поставят смело в основите на историята си и се пъчат да са наследници на траките.
Които вие услужливо изтребвате, романизирате и погърчвате..а сте траки.
Евреите някой ден ще посочат траките като първосъздатели на цивилизацията, но измрели /според писанията на собствените им траки учени/. Докарали сме я до там в музея на Паисий в Банско да продават сърбина Вук Караджич/?/, които "открил" българския език и народ за да го прилепи към сръбския/!!!!/..а Вие какво?Щом Гърците са казали - толкоз.Плитка "неука" е това.Жалка работа.
цитирай
91. demograph - "83. mglishev - Не, Спароток, предложи ми ирелевантни публикации." ????? Sorry..
20.09.2010 20:49
IRRELEVANT /ирелевантeн/
1. без връзка, ирелевантен;
2. неуместен, неудачен, неподходящ;
3. който не се отнася до въпроса, за който не става дума, неуместен, страничен.
RELEVANT- /релевантен/уместен, важен, съответен/свързан с даден въпрос/
SA Dictionary
Това грешка ли е е или е показател на някакво ниво. Съжалявам.
цитирай
92. d3bep - Обаче когато една дума има прекр...
20.09.2010 20:55
dausdava написа:
d3bep написа:
dausdava написа:
Обаче когато една дума има прекрасен превод не виждам защо трябва да я извеждам от Децебал или от трибалите.

Там е работата :) Защо, след като Мадама на полинезийски значело свиня, да се тровим и да я извеждаме от български при такъв чудесен превод :)

Сигурен съм,че думата "боил" може да я срещнем и в някой индиански диалект от джунглите на Амазонка.Нали логиката е да я търсим там,откъдето са минали българите.То може и до Полинезия да са ходили,де :) И там има бог Тангра..

Абсолютно, нали го изведох тоя бог в блога ми и безапелационно доказах, че идваме от атлантическия океан и затва на няма в азиатските документи...

Но думите, както се вижда , не са една и две.
И освен тях, още доста неща сочат към тракия, колега. Дори и твоето име :)
А сигурен съм ,и ти си на менние, че колкото по - древна е една цивилизация, толкова много по - млади цивилизации е повлияла...

Поздрави!
цитирай
93. zelas - Гледам Манол, пак ви е подвел.
20.09.2010 21:04
Гледам Манол, пак ви е подвел. Това момче е спамаджия и не по-малък аматьор и от мен дори.

ОБАЧЕ, като прилежно дете се е научил да си назубря уроците и да ги изрецитира точно както е написано в учебника. Дума по дума - по старата папагалската методика на социалистическото образование. Ако го няма в учебника, значи го няма, това е "система" му.

Той дори не е и квалифициран историк, пък дори да беше от старата артилерия.
Не се връзвайте, ако имате нужда от опоненти, то те трябва да са поне истински.

Този просто не си заслужава.
цитирай
94. joysii - Всъщност, толкова е просто - който ...
20.09.2010 21:14
Всъщност, толкова е просто - който иска да вярва на фантасмагории,той си го прави.
Наистина, не е нужно всички да са наясно с истинските факти и изобщо- с научно доказаните теории и откритията на археолози и историци.
Съвсем излишно е да се спори с хора , за които например синьото не е синьо , а зелено. Нека си го виждат зелено, нека си вярват в тези дрънканици тук.
Почитателите на Спароток нямат нищо общо с науката, но пък и не е нужно да имат.
Да си тънат в заблудите и да се чувстват щастливи.
Какво толкова?
Само ще уточня,че всички мнения които съм публикувала тук, не са мои. Аз действително не съм така компетентна. Мислите в моите коментари са на специалист археолог, който наистина разбира доста повече от тази елементарна тълпа тук.
цитирай
95. sparotok - археолог
20.09.2010 21:54
joysii написа:
Всъщност, толкова е просто - който иска да вярва на фантасмагории,той си го прави.
Наистина, не е нужно всички да са наясно с истинските факти и изобщо- с научно доказаните теории и откритията на археолози и историци.
Съвсем излишно е да се спори с хора , за които например синьото не е синьо , а зелено. Нека си го виждат зелено, нека си вярват в тези дрънканици тук.
Почитателите на Спароток нямат нищо общо с науката, но пък и не е нужно да имат.
Да си тънат в заблудите и да се чувстват щастливи.
Какво толкова?
Само ще уточня,че всички мнения които съм публикувала тук, не са мои. Аз действително не съм така компетентна. Мислите в моите коментари са на специалист археолог, който наистина разбира доста повече от тази елементарна тълпа тук.


Добре, пак те моля да ми посочиш някаква публикация на човека с когото си се консултирала. Искам да прочета работата му и, ако намеря данни непознати за мен, съм готов публично да призная, че съм сгрешил. Той явно разполага с някаква тайна информация, от която става ясно, че българите са азиатци, а траките не са мърдали от земите си....нали така беше:)

.....Или този консултант живее само във фантазиите ти :)))))))))))))))
цитирай
96. sparotok - бегач
20.09.2010 22:02
zelas написа:
Гледам Манол, пак ви е подвел. Това момче е спамаджия и не по-малък аматьор и от мен дори.

ОБАЧЕ, като прилежно дете се е научил да си назубря уроците и да ги изрецитира точно както е написано в учебника. Дума по дума - по старата папагалската методика на социалистическото образование. Ако го няма в учебника, значи го няма, това е "система" му.

Той дори не е и квалифициран историк, пък дори да беше от старата артилерия.
Не се връзвайте, ако имате нужда от опоненти, то те трябва да са поне истински.

Този просто не си заслужава.


Поведението на Манол взе да ми напомня заглавието на един филм - Самотният бегач на дълги разстояния.

Това момче бяга винаги, когато е притиснат в ъгъла. Дадох му не само автор и заглавие, но и страниците...обаче уви, няма признание.

Както няма признание, че надписите ЕСМИ ВЕНЕЛУ СЛАНИЙ и ЕСИ УМНИ НИ СУР няма как да се преведат на лангобардски...защото текста е български.

Няма и да признае, че в нашите земи няма германска керамика, оръжия, сечива и т.н. от времето на готите.

Няма да признае, че няма засвидетелствани германски топоними в Тракия и Дакия в периода 2-ри- 6-ти век ( а по това време малките готи обитават Стара планина).

Всеки път когато види, че е натясно и търтва да бяга...надявайки се, че ще забравя старите дискусии :)
цитирай
97. анонимен - от вОДЕСос до joysii
20.09.2010 22:06
joysii написа:
Всъщност, толкова е просто - който иска да вярва на фантасмагории,той си го прави.
Наистина, не е нужно всички да са наясно с истинските факти и изобщо- с научно доказаните теории и откритията на археолози и историци.
Съвсем излишно е да се спори с хора , за които например синьото не е синьо , а зелено. Нека си го виждат зелено, нека си вярват в тези дрънканици тук.
Почитателите на Спароток нямат нищо общо с науката, но пък и не е нужно да имат.
Да си тънат в заблудите и да се чувстват щастливи.
Какво толкова?
Само ще уточня,че всички мнения които съм публикувала тук, не са мои. Аз действително не съм така компетентна. Мислите в моите коментари са на специалист археолог, който наистина разбира доста повече от тази елементарна тълпа тук.


Отговарям Ви: - Е и ??!

Защо не ни оставите нас некомпетентните, глупавите, промитите мозъци, неисториците, дилетантите и т.н. ... да се забаляваме както си знаем ?! :))
С какво толкова застрашихме, вашите лични устои, тези на академичната наука, на държавата или не дай боже на Космичният ред, та така упорито стоите и се вмесвате в нашите безобидни занимания и разговори на ... "кротки луди":) ?
С какво толкова ви привличаме, че така настоявате да ви обръщаме внимание и слушаме кухата апологетика ?!
Предложих Ви една, може и глупава платформа от която да започнем диалог - Не би !
Всяка една жена по презумпция, е дама. Всяка една дама следва да и се отдава нужното уважение ... стига тя с поведението си да показва, че е дама !
Съжалявам че, трябва да Ви го кажа по този начин !
цитирай
98. dausdava - Спараток, не е вярно, че няма готска ...
20.09.2010 22:11
Спараток,не е вярно,че няма готска керамика по нашите земи.Не ме карай само да търся научни публикации :) В Никополис ад Иструм има открита.
цитирай
99. dausdava - Обаче когато една дума има прекр...
20.09.2010 22:18
d3bep написа:
dausdava написа:
d3bep написа:
dausdava написа:
Обаче когато една дума има прекрасен превод не виждам защо трябва да я извеждам от Децебал или от трибалите.

Там е работата :) Защо, след като Мадама на полинезийски значело свиня, да се тровим и да я извеждаме от български при такъв чудесен превод :)

Сигурен съм,че думата "боил" може да я срещнем и в някой индиански диалект от джунглите на Амазонка.Нали логиката е да я търсим там,откъдето са минали българите.То може и до Полинезия да са ходили,де :) И там има бог Тангра..

Абсолютно, нали го изведох тоя бог в блога ми и безапелационно доказах, че идваме от атлантическия океан и затва на няма в азиатските документи...

Но думите, както се вижда , не са една и две.
И освен тях, още доста неща сочат към тракия, колега. Дори и твоето име :)
А сигурен съм ,и ти си на менние, че колкото по - древна е една цивилизация, толкова много по - млади цивилизации е повлияла...

Поздрави!

По-скоро посоката е обратна - от Тракия към Полинезия.Върху фиалата от Панагюрското съкровище има изобразен типичен полинезиец,което категорично доказва теорията.
Да,по-древната цивилизация е логично да повлияе по-младите от нея,но влиянието е в различна степен и в различни аспекти.Ти съгласен ли си например със Спараток,че древните траки са повлияли културно Китай?
цитирай
100. sparotok - чакам
20.09.2010 22:19
dausdava написа:
Спараток,не е вярно,че няма готска керамика по нашите земи.Не ме карай само да търся научни публикации :) В Никополис ад Иструм има открита.


Не се плаша от нови данни, давай!
Обаче гледай тази готска керамика да няманищо общо с дакийската, тази на черняковската и синтано-мурешката култура:)

И не забравяй най-важното, една керамика е германска не защото някой е казал, че е такава, а защото показва общи белези с тази от същинските германски земи:)

Даусдава, имам няколко издания на Studia Gotica, мислиш ли, че не съм се подготвил:)
цитирай
101. sparotok - китай
20.09.2010 22:27
dausdava написа:
d3bep написа:
dausdava написа:
d3bep написа:
dausdava написа:
Обаче когато една дума има прекрасен превод не виждам защо трябва да я извеждам от Децебал или от трибалите.

Там е работата :) Защо, след като Мадама на полинезийски значело свиня, да се тровим и да я извеждаме от български при такъв чудесен превод :)

Сигурен съм,че думата "боил" може да я срещнем и в някой индиански диалект от джунглите на Амазонка.Нали логиката е да я търсим там,откъдето са минали българите.То може и до Полинезия да са ходили,де :) И там има бог Тангра..

Абсолютно, нали го изведох тоя бог в блога ми и безапелационно доказах, че идваме от атлантическия океан и затва на няма в азиатските документи...

Но думите, както се вижда , не са една и две.
И освен тях, още доста неща сочат към тракия, колега. Дори и твоето име :)
А сигурен съм ,и ти си на менние, че колкото по - древна е една цивилизация, толкова много по - млади цивилизации е повлияла...

Поздрави!

По-скоро посоката е обратна - от Тракия към Полинезия.Върху фиалата от Панагюрското съкровище има изобразен типичен полинезиец,което категорично доказва теорията.
Да,по-древната цивилизация е логично да повлияе по-младите от нея,но влиянието е в различна степен и в различни аспекти.Ти съгласен ли си например със Спараток,че древните траки са повлияли културно Китай?


На китайски мед ( метал) е майжу, чук е чуйцу, а ланец е лиенцу...
В ранната бронзова епоха на китай се ПОЯВЯВАТ нови съдове, за чието леене са нужни матрици от три и понече части. Е, няма как да ме убедиш, че някаква гениална искра се е пръкнала от божественото небе и е дала знания на китайският народ.

Керамиката от Янг Шао и Лунг Шан показва смайващи прилики с тазиот Украйна, Румъния, Тракия и остров Крит...там китайци не са ходили в древността.
цитирай
102. solinvictus - В "Монголските тайни леге...
20.09.2010 22:31
В "Монголските тайни легенди" пише на руски ,че тюрко-монголите са прародители на целиот свет.тава скити,согди,бактри,парти,сасаниди,перси,хуни,прабулгари,маджар и.тн. сичките са от меймед хан оглу.даже има тамгъта на турски ботуш в музея на ататюрк и тава е доказателство за минтгиянския произход на протобулгарите!
забравих друидите най- големите Магове(къпят се на 12 години в Инд-заедно с разложени трупове на крави) баси!
цитирай
103. dausdava - Те данните изобщо не са нови. За г...
20.09.2010 22:34
Те данните изобщо не са нови.За готското присъствие по нашите земи има доволно много написано.За мен готите са дотолкова интересни,доколкото са бастисали Деций в околностите на родния ми град.
Разводнявам ти темата с офф-топици,но каква ти е идеята?Че готите са гети ли?
цитирай
104. vmir - 94. joysii - Всъщност, толкова е просто - който ...
20.09.2010 22:36
joysii написа:
Мислите в моите коментари са на специалист археолог, който наистина разбира доста повече от тази елементарна тълпа тук.


Че то и баба минава за голям специалист, стига да не се налага да защитава сама твърденията си...
цитирай
105. sparotok - готи
20.09.2010 22:44
dausdava написа:
Те данните изобщо не са нови.За готското присъствие по нашите земи има доволно много написано.За мен готите са дотолкова интересни,доколкото са бастисали Деций в околностите на родния ми град.
Разводнявам ти темата с офф-топици,но каква ти е идеята?Че готите са гети ли?


Да, за мене готите са гети, доказват го топонимите и материалната култура. В България и Румъния няма топоним, или хидроним съдържащ готски думи като фаиргуни-хълм, бруна-извор, стайга-път, проход, статс -място, таурп -село, свартс-черен...

А пък черняковската и синтаномурешката керамика е като тази на гетите от твоя край ( 5-ти век преди Христа).

Разгледай добре изображенията с готите, на мене никак не ми приличат на германи, нито по фригийската шапка, нито по кръглите черепи, високите скули и чипите носове...

http://www.scholarsresource.com/browse/work/936981515
Това са фактите, мненията на този и онзи нямат стойност.
цитирай
106. d3bep - Да, по-древната цивилизация е ...
20.09.2010 22:55
dausdava написа:

Да,по-древната цивилизация е логично да повлияе по-младите от нея,но влиянието е в различна степен и в различни аспекти.Ти съгласен ли си например със Спараток,че древните траки са повлияли културно Китай?

Нямам ясно понятие, също както и от палеоезикознание. Не мога да взема отношение, коеот напълно да обоснова - нито за, нито против.
Моята насока е по - различна, като обаче се допълва с неговата ,така че в тоя случай отговарям: ако има доказателства, или дори улики в тая насока, нямам против и дори ще се радвам, да ги използвам за да продължа търсенето.

Това е, дано отговорът те задоволява. Но мен лично генофондът слабо ме занимава... Макар че и генофондът е доказуем. Търся, как да се изразя - по ценни за мен неща.
Не злато.
цитирай
107. d3bep - Само ще уточня, че всички мнения ...
20.09.2010 22:56
joysii написа:

Само ще уточня,че всички мнения които съм публикувала тук, не са мои. Аз действително не съм така компетентна. Мислите в моите коментари са на специалист археолог, който наистина разбира доста повече от тази елементарна тълпа тук.

Хммм. ;(
Колежке, тоз ... археолог дето пишете вместо него...
Да не вземе да Ви нападне изотзаде докато си пишете?
Сигурна ли сте, че са чисти помислите му ?
цитирай
108. demograph - Боже ,боже..колко тъпаци има още по света
20.09.2010 23:37
анонимен написа:
"Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки. Когато се кръстиха, бяха принудени [да пишат] славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение. "

Черноризец Храбър
---------
"Уалент заповядал на българите да преминат Дунав в Тракия и да се поселят покрай Дунав и Черно море до Морава и Хършава и да пазят границите на гърците от готите, скитите, аварите ..."

Св. Паисий Хилендарски
------------
В прочем така и не отговори на въпроса защо българите от ПЪРВОТО Българско царство не припознават траките (или кое да е тракийско племе) за свои предци.

....................................................................................................................
а/"...бяха ПРИНУДЕНИ [да пишат] славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение" - Това не ти ли говори нещо бе мили?!..ПРИНУДЕНИ да правят нещо преку волята си. Т.е. да сменят като румънците собствената си писменост с тази на окупаторите. Черноризецът е от новите, като нашите комунисти.
б/ Това пък какво значи? Кому, какво казваш? - Че Уалент наредил да се мине Дунав и българите да пазят гърците от българите. Позната картинка. И днес българи бият българи за кефа на гърци тем подобни.
3/"..защо българите от ПЪРВОТО Българско царство не припознават траките (или кое да е тракийско племе) за свои предци" - с това изтрипаш рибата ,както Юлко траките. - А бе момче, кой кому е баща та да се припознава? Кои от траките-мизи, макета, беси, даки, гети.., по гръцката класация, да припознаят?..И как да ги пропознаят-по теста заа бащинство ли? Аман от тъпковци.
цитирай
109. анонимен - Това заслужава повече публичност...от вОДЕСос е.
21.09.2010 00:10
"..Време на "Великата" индо-германска раса и теория. Към тях следва да причислим и гордите синове на Албиона, англо-саксите, тези наследници на викингите. Тогава набира инерция и теорията за германците-готи(възникнала в ХVІІв.), която и до сега се реанимира и представлява проблем да я опровергаем ... и т.н.
В контекста на това има интересни материали писани от "хуманиста"-интернационалист Карл Маркс, този "борец за освобождение" на онеправданите пролетарии. В навечерието и по време на Кримската война, знаеш ли какви пламенни памфлети е писал в духа, че "славянските народи следва да бъдат унищожени, защото се явявали отпадък на историческата еволюция". Накратко казано Дранг нах остен.
Паралелно с това върви процеса на т.нар.Хаскала-Просвещение, т.е. даване секуларен вид на юдаизма - та тези другите "Велики" започват да доказват хилядолетната си мъдрост, духовният героизъм, богоизбраност и т.н."..
цитирай
110. анонимен - Искам да попитам Глишев, който не ...
21.09.2010 01:35
Искам да попитам Глишев,който не може да не знае,че гърците навсякъде превеждат КАНАС У БИГИ с КНЯЗ ОТ БОГА, ,откъде измисли титлата KANA SY-BEGI със значение върховен владетел,че и родствена с хан и хаган.Мисля че гърците по-добре от него са знаели какво означава тази титла и как следва да бъде преведена.Не е коректно да се заблуждават съзнателно читателите,още повече,че именно той е човекът,който не спира да отправя обвинения в маниполации наляво и надясно.
цитирай
111. mglishev - Спароток,
21.09.2010 01:55
публикацията, която предлагаш, е, боя се, точно ирелевантна :) Сиреч несполучлива сама по себе си и зле подбрана. Цитираш ми нещо като учебник по елфически език ;)

Демографе, Дзвер и Зелас, момчета, неуки сте си, какво да ви правя :)
цитирай
112. veninski - Поздрави от Родопите, приятелю!
21.09.2010 07:06
Поздрави от Родопите, приятелю!
цитирай
113. анонимен - а има ли тракийска керамика
21.09.2010 09:03
спараток,
а има ли тракийска керамика? И как това елинско изкуство което наричат Панагюрско златно съкровище може да го определим,като Тракийско . Обрисувай стила на Тракийското ювелирно изкуство или тракийската керамика и дай-образец за тази уникална тракийска школа,която трябва да е налична от времето на Омир до ти ще решиш до кога
цитирай
114. анонимен - Тук сме си от време ОНО ...
21.09.2010 09:13
... но не си знаем календара
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532
Нещо интересно и за свастиките -
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/08/13/svastikata.590601
цитирай
115. kass - sparotok
21.09.2010 10:26
"Християнските добродетели, които ни опазиха половин хиляделетие бяха почти унищожени от шепа престъпници..."
***
Поздравления за статията sparotok, дейстително духът е най-силният двигател на ума, извора на живота и стремежа към опазване на ценностите. Самочувствие имат хора, които имат силен дух. Убийството на духа е по-страшно от физическото такова, затова те поздравявам за силния дух и положен труд, защото човекът е повече от физическо съществуване, но за жалост ни научиха, че физическото оцеляване е основен приоритет и така ни обрекоха на бездуховно живуркане. Често срещани изрази от типа "и какво от това какви сме били, като днес не можем да се нахраним" доказват пречупен дух и стремеж към физическо благоденствие, без разбирането че нещата са тясно свързани, защото както тялото се нуждае от храна за да функционира, така и един народ от национален дух за да се развива, а храната за духа е вярата и националните поводи за гордост. Поздравления още веднъж...
цитирай
116. анонимен - Манол и москвича
21.09.2010 12:24
Абе Маноле ти уж си младо момче, пък помниш старите съветски коли
дето им казваха Москвич преди 20-тина години.
Всъщност ти кога си роден? Щото много стари лофове използваш.
Сигурно навремето от събраните парички дето си клакьорствал и козирувал на шефовете си си купил Москвич и скоро след това са ти откраднали чистачките.
цитирай
117. inel379 - Ех, ти! Знаеш как да будиш!
21.09.2010 13:14
Душата ми направо разцъфна!
Благодаря ти с нейния аромат!:)
цитирай
118. zelas - "Християнските добродет...
21.09.2010 16:28
kass написа:
"Християнските добродетели, които ни опазиха половин хиляделетие бяха почти унищожени от шепа престъпници..."
***
Поздравления за статията sparotok, дейстително духът е най-силният двигател на ума, извора на живота и стремежа към опазване на ценностите. Самочувствие имат хора, които имат силен дух. Убийството на духа е по-страшно от физическото такова, затова те поздравявам за силния дух и положен труд, защото човекът е повече от физическо съществуване, но за жалост ни научиха, че физическото оцеляване е основен приоритет и така ни обрекоха на бездуховно живуркане. Често срещани изрази от типа "и какво от това какви сме били, като днес не можем да се нахраним" доказват пречупен дух и стремеж към физическо благоденствие, без разбирането че нещата са тясно свързани, защото както тялото се нуждае от храна за да функционира, така и един народ от национален дух за да се развива, а храната за духа е вярата и националните поводи за гордост. Поздравления още веднъж...


Е това е истината. Но не очаквай Глишевците на нашето време да те разберат.

цитирай
119. d3bep - Демографе, Дзвер и Зелас, м...
21.09.2010 16:39
mglishev написа:


Демографе, Дзвер и Зелас, момчета, неуки сте си, какво да ви правя :)

Мен специално щеше да ме биеш ма май ми са размина...

113 повдигна интресен въпрос.
Казус:
Ако китайците първи са изобретил ибарута през средновековието.
А САЩ са го патентовали... да кажем 1902 г.
Можем ли да твърдим тогава, че Китай в средновековието са използвали неоторизирано технология на САЩ?

Разбра ли ме , 113?
Ако имаш сходства в две изкуства.
И едното е по принцип по , старо, по богато и погребва златото като култов предмет.
А другото е ново, на търгашеска нация, прочута с кражбите от чужди култури.
И втората нация е по - млада от първата с хилядолетия:

1. ТРЯБВА ЛИ Д ПРИЕМАМЕ, ЧЕ ВТОРАТА НАЦИЯ Е ИЗОБРЕТИЛА ИЗКУСТВОТО И СЛЕДВА ДА СЕ НАРИЧА НА НЕЯ, ЗАЩОТО ГО Е ТЪРГУВАЛА И СИ ГО Е ПРИПИСАЛА?

Имат ли реално алтернативи на тракийските златни съдове гърчолята?
Барем с египет да ги беше равнил, да почна да се замислям. А ти с гърците.

Всеки е свободен да приема тези глупости за верни, които му позволяват по - малко да мисли...
цитирай
120. анонимен - от вОДЕСос до Родолюбците !
21.09.2010 17:28
zelas написа:
kass написа:
"Християнските добродетели, които ни опазиха половин хиляделетие бяха почти унищожени от шепа престъпници..."
***
Поздравления за статията sparotok, дейстително духът е най-силният двигател на ума, извора на живота и стремежа към опазване на ценностите. Самочувствие имат хора, които имат силен дух. Убийството на духа е по-страшно от физическото такова, затова те поздравявам за силния дух и положен труд, защото човекът е повече от физическо съществуване, но за жалост ни научиха, че физическото оцеляване е основен приоритет и така ни обрекоха на бездуховно живуркане. Често срещани изрази от типа "и какво от това какви сме били, като днес не можем да се нахраним" доказват пречупен дух и стремеж към физическо благоденствие, без разбирането че нещата са тясно свързани, защото както тялото се нуждае от храна за да функционира, така и един народ от национален дух за да се развива, а храната за духа е вярата и националните поводи за гордост. Поздравления още веднъж...


Е това е истината. Но не очаквай Глишевците на нашето време да те разберат.



Бог да светли паметта на този велик Будител-български !! - Моно Петров Сеизмонов - Отец Матей "Миткалото". Той същият има написана сл. притча-приказка.
"Седят баща и син земеделци на нивата. Синът изпитва вътрешна неудовлетвореност от нещо и ... пита - Тате това ли е същността на живота ни ?! - баща му отговаря - Да сине, Бог тъй е повелил ! Да орем, жънем и тъй да осигуряваме хляба си насъщни. В това време минал Шаро(кучето). Бащата отчупил кора хляб. Хвърлил му я, и то доволно въртейки опашка се отдалечило.
Тогава синът сочейки Го рекъл на баща си: - Тате, та Ние тогава с Нищо НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАМЕ ОТ КУЧЕТО - тази безсловесна твар !!? - Та кучета ли сме ние, или Образ и Подобие Божие ??!"
Светла памет на всички тези Божии души, които загърбиха личното си благоденствие и отдадоха живота си на ползу Роду !
цитирай
121. анонимен - Към №113
21.09.2010 18:01
Уважаеми, би трябвало да знаеш, че такова нещо като "елинско" изкуство НЯМА.
Това, че някой го е нарекъл така през 19 век не означава че е вярно. Т.н."елинско" или "древногръцко" изкуство е наследство от Пелазгите и другите народи живели на Балканите, а за да се скрие този факт датировката на много артефакти е стъкмена.
Данайците и другите там дето са дошли на Балканите през 8 век пр.н.е. няма
как да създадат"древногръцка" цивилизация за 200-300 години.
Елините много обичат да си присвояват и приписват неща, които не са тяхна заслуга.
Сега като попитат някой гръцки историк, кои са предците на "древните гърци" и "елини" мълчат и просто гледат в тавана.
цитирай
122. анонимен - Пфу!
21.09.2010 18:25
joysii написа:
Всъщност, толкова е просто - който иска да вярва на фантасмагории,той си го прави.
Наистина, не е нужно всички да са наясно с истинските факти и изобщо- с научно доказаните теории и откритията на археолози и историци.
Съвсем излишно е да се спори с хора , за които например синьото не е синьо , а зелено. Нека си го виждат зелено, нека си вярват в тези дрънканици тук.
Почитателите на Спароток нямат нищо общо с науката, но пък и не е нужно да имат.
Да си тънат в заблудите и да се чувстват щастливи.
Какво толкова?
Само ще уточня,че всички мнения които съм публикувала тук, не са мои. Аз действително не съм така компетентна. Мислите в моите коментари са на специалист археолог, който наистина разбира доста повече от тази елементарна тълпа тук.


А Вие като не сте компетентна, на каква база определихте хората, четящи "тук" като "елементарна тълпа"? Елементарно е нивото Ви, нищо друго!

Спароток, чета всичко с огромен интерес, включително коментарите под всяка тема. Продължавайте в същия дух, повече от видно е, че "елементарната тълпа" Ви харесва. Пък някой ден, кой знае, някой от тази "тълпа" може да се окаже важен фактор в промяната на официалната историята, ако щете. :)
Трудно ми е да разбера защо хора, които минават за компетентни не се опитат да потърсят доводи в подкрепа на тази теория, която е много по-българска и достойна за гордост. Вярно, в спора се ражда истината, но нихилизма само пречи.
Останете със здраве!

Поздрави!
Мая
цитирай
123. анонимен - Вярно е че есетата след лятото са ...
21.09.2010 22:32
Вярно е че есетата след лятото са заредени с много повече зрялост логика и сила..как успяваш да канализираш ,не реките, океаните от информация... която сочи все едно и също.. че сме в основата на цивилизацията... и даваш кураж и ние да се вкючим... мерси!!!!
цитирай
124. sparotok - благодаря
21.09.2010 22:56
анонимен написа:
Вярно е че есетата след лятото са заредени с много повече зрялост логика и сила..как успяваш да канализираш ,не реките, океаните от информация... която сочи все едно и също.. че сме в основата на цивилизацията... и даваш кураж и ние да се вкючим... мерси!!!!


Благодаря и аз!
цитирай
125. sparotok - хора
21.09.2010 22:58
анонимен написа:
joysii написа:
Всъщност, толкова е просто - който иска да вярва на фантасмагории,той си го прави.
Наистина, не е нужно всички да са наясно с истинските факти и изобщо- с научно доказаните теории и откритията на археолози и историци.
Съвсем излишно е да се спори с хора , за които например синьото не е синьо , а зелено. Нека си го виждат зелено, нека си вярват в тези дрънканици тук.
Почитателите на Спароток нямат нищо общо с науката, но пък и не е нужно да имат.
Да си тънат в заблудите и да се чувстват щастливи.
Какво толкова?
Само ще уточня,че всички мнения които съм публикувала тук, не са мои. Аз действително не съм така компетентна. Мислите в моите коментари са на специалист археолог, който наистина разбира доста повече от тази елементарна тълпа тук.


А Вие като не сте компетентна, на каква база определихте хората, четящи "тук" като "елементарна тълпа"? Елементарно е нивото Ви, нищо друго!

Спароток, чета всичко с огромен интерес, включително коментарите под всяка тема. Продължавайте в същия дух, повече от видно е, че "елементарната тълпа" Ви харесва. Пък някой ден, кой знае, някой от тази "тълпа" може да се окаже важен фактор в промяната на официалната историята, ако щете. :)
Трудно ми е да разбера защо хора, които минават за компетентни не се опитат да потърсят доводи в подкрепа на тази теория, която е много по-българска и достойна за гордост. Вярно, в спора се ражда истината, но нихилизма само пречи.
Останете със здраве!

Поздрави!
Мая


Благодаря ти Мая!
цитирай
126. sparotok - глишевци
21.09.2010 23:00
zelas написа:
kass написа:
"Християнските добродетели, които ни опазиха половин хиляделетие бяха почти унищожени от шепа престъпници..."
***
Поздравления за статията sparotok, дейстително духът е най-силният двигател на ума, извора на живота и стремежа към опазване на ценностите. Самочувствие имат хора, които имат силен дух. Убийството на духа е по-страшно от физическото такова, затова те поздравявам за силния дух и положен труд, защото човекът е повече от физическо съществуване, но за жалост ни научиха, че физическото оцеляване е основен приоритет и така ни обрекоха на бездуховно живуркане. Често срещани изрази от типа "и какво от това какви сме били, като днес не можем да се нахраним" доказват пречупен дух и стремеж към физическо благоденствие, без разбирането че нещата са тясно свързани, защото както тялото се нуждае от храна за да функционира, така и един народ от национален дух за да се развива, а храната за духа е вярата и националните поводи за гордост. Поздравления още веднъж...


Е това е истината. Но не очаквай Глишевците на нашето време да те разберат.



Не, от тези хора не очаквам нищо, важното е жадните за истината да успеят да я видят, аз само предлагам скритата информация, всеки може да направи изводите за себе си.
цитирай
127. sparotok - тракийска кръв
21.09.2010 23:03
inel379 написа:
Душата ми направо разцъфна!
Благодаря ти с нейния аромат!:)


Благодаря ти!
Човек се радва когато намери себе си и своето!
цитирай
128. sparotok - ще погледна
21.09.2010 23:06
tanyaivanova написа:
Виж блога ми ще ти бъде интересно


Ще погледна.
цитирай
129. анонимен - Спароток, бруна - бунар
21.09.2010 23:46
Към 105 "бруна-извор" ,а бунар -извор?
цитирай
130. анонимен - от вОДЕСос - В подкрепа на думите на d3bep - За миграционните процеси !
21.09.2010 23:47
За невярващите откъде на къде се движи Цивилизацията, тоест миграцията на населението дори и на технологиите - Моля вижте Gandhara grave culture !
Наречена е така на базата на специфичните погребения на арийското население движещо се от ареала около Ч.Море в посока Централна Азия и Индустан.
Те са носителите и на технологиите, и знанията за бронзолеенето .
По това време хората в Сибир са ловували още с каменни оръжия !
Това са й хората създали културите в т.нар. "Индуска долина на цивилизацията".
На ведическите произведения и т.н.
Север над Памир и Хималаите - Афганистан, мумиите в съвременен юго-източен Китай и основателите на първата централизирана държава-империя в същият. Много ми е интересно какво ще намерят в гробницата на Жълтият император - Хуанди.
Още информация - тя е открита от преди двадесет години - Но все още не е отворена ! - Защо ли ? :)
Целият този миграционен процес е протекъл приблизително от 2 000 - 600 години пр.хр.
С уважение към всички ... дори и към joysii :)) !
цитирай
131. анонимен - Щ.Младши:
21.09.2010 23:55
Зелений Маноле,вместо да ни губиш времето и да поучаваш далеч по-зрелите от тебе Демограф,Дзелас и Дзвер,вземи да четеш повече,интересувай се от миналото си,проявявай повече любознателност и залягай над статиите и постингите на Спароток,доц.Танев,проф.Ат.Стаматов,проф.П.Добрев,проф.
Г.Бакалов,Ганчо Ценов,Цани Гинчев,Георги Раковски,Отец Паисий,Щапаров Младши и т.н. Не те ли е срам-всичко живо вече научи истинския си произход,
само ти още не си го научил,и както изглежда,ще го научиш най-последен.Ми приличаш на интелигент,какво ми се държиш като човек,дето не знае ни да мисли,ни да брои?Хората се обучават в движение човече,и нямат време да четат старатата ти гадна,фалшива и лъжлива антинаука.Какво огромно недоразумение те накара да станеш защитник на предварително загубена и напълно обречена кауза,а?Ти мазохист ли си,или що? На кого си жертва,кой те измами и ощети така жестоко,та ти затвори и очите,и ушите,и ума за фактите,моля? Какво струват псевдонаучните ти буксувания на едно и също място пред простия факт,че в древна Галия през периода 1000-50г.
пр.Хр.е имало в масова употреба имена като Авор,Кобер,Аспериус,Борилус,
Борисус,Корсиус,Кормисиус,Балан,Бато,Бойо,Бойкус,Бойсил,Каран,Любена,Котус,
Каменус,Медуна,Миро,Персинус,Рума,Татуло и др.-имена отвсякъде Български,
откъдето и да ги погледнеш! Веднъж ти сложих задача да проумееш откъде,за
Бога,са се озовали тези "пра"-Български имена сред древните гали,но ти се ослуша и се престори,че си ни чул,ни видял.Та сега на комик ли ще ни се правиш,или на какво? Да кажем,че не си прочел тези имена,не вярвам-прочел си ги.Да кажем,че си слабоумен и не си разбрал какви са-не вярвам и това,нямаш вид на такъв.Да си Луи дьо Фюнес-и това не си.Значи някой ти плаща да си кривиш душата и да се правиш на неандерталец-продаваш си съвестта за пари значи,и после пак ти ще ми разправяш,че Българския народ бил продажен,
а?От мен да знаеш,човече-продажен е не Българският,а комунистическият народ-ако не можеш да го запомниш,запиши си го.
цитирай
132. mglishev - :)
22.09.2010 00:04
анонимен написа:
Искам да попитам Глишев,който не може да не знае,че гърците навсякъде превеждат КАНАС У БИГИ с КНЯЗ ОТ БОГА, ,откъде измисли титлата KANA SY-BEGI със значение върховен владетел,че и родствена с хан и хаган.Мисля че гърците по-добре от него са знаели какво означава тази титла и как следва да бъде преведена.Не е коректно да се заблуждават съзнателно читателите,още повече,че именно той е човекът,който не спира да отправя обвинения в маниполации наляво и надясно.


Това е смехотворно. На надписите на Омуртаг стои следната титулатура:
"KANACYBHГН OMWPTAГ EK .O.V APXWN..."

Тъкмо това "ek Theou archwn" означава "от Бога владетел". Тогава как "kana sybegi" ще означава същото? Тавтология в официален надпис? Това е смешно.

Или може би искате да кажете, че на езика на Омуртаг "*y-beg-i" е означавало "от бога", тоест "*beg/big" e означавало "бог" (ако "*kanas" е правилното отчленяване на титлата, така ще излезе като отделим още предлог и падежно окончание)? Това искрено ще ме развесели, защото ще е отличен аргумент в полза на тюркската (или дори на иранската) теория, защото такава тракийска дума за "бог" няма. Браво, за такова нещо дори Бешевлиев не би се сетил :D :D :D

Дзвер, продължаваш да приказваш смешни неща. Иззад монитора е безопасно да говориш разни неща, та стой си там :)

Колкото до другия анонимник, дето пита на колко стотин години съм - ами има си Гугъл за всичко. А през деветдесетте Москвичи в София все още имаше ;)
цитирай
133. mglishev - Мая
22.09.2010 00:23
анонимен написа:
Трудно ми е да разбера защо хора, които минават за компетентни не се опитат да потърсят доводи в подкрепа на тази теория, която е много по-българска и достойна за гордост.


Защото фактите и гордостта в случая не съвпадат. Ако ще се гордеем с нещо, по-добре да е с факти, а не с измислици. Няма нищо достойно в това да си приписваме произход, който нямаме. По-добре реален българин отколкото псевдотрак. И няма нищо достойно в това да омаловажаваме постиженията на една съседна, но не наша цивилизация. Другото е детинщина, а не е "българско" и "достойно за гордост". И най-вече не е вярно. По-добре да се гордеем с фактите около покръстването на Сърбия и Русия - защото то става с български книги. Или с борбите на Тервел, Крум и Симеон. Или със светостта на цар Петър и Йоан Рилски. Или с мъдростта на Йоан Асен ІІ или на Теодор Светослав. Или със "Софийската Света гора". Или със стенописите в Бояна и Земен. Или с идеализма на Левски, таланта на Симеон Радев, прозорливостта на Стамболов и победата при Одрин. Или с хуманното отношение към военнопленници, попаднали в български ръце. Това са реални поводи за гордост.

Траките са много интересна култура, заслужават изучаване, но за съжаление ние не сме техни преки потомци. И не, траките не са създатели на античната цивилизация, а нейни получатели. Аристотел, Еврипид, Есхил, Херодот, Перикъл, Поликлет, Хиподам, Архимед и Фидий не са траки. Партенонът не е тракийски. Демокрацията не е тракийско откритие.

Българите сме си българи и това би трябвало да ни бъде напълно достатъчно. Другото е снобизъм - желанието да си докараш по-древен и по-благороден произход. И издава липса на самочувствие.

Ако чяк толкова ни е притрябвало да се ровим в далечното минало, за да можем да ходим с вдигната глава - ами ето: имаме Първото българско царство, което се превръща в доста голяма империя наравно с византийската и франкската. Имаме Тервел, който спасява Константинопол при арабската обсада. Имаме решаваща роля при покръстването на сърбите, власите и русите. В България е създадена кирилицата. Имаме първата образувна патриаршия извън системата на Пентархията.

От Второто българско царство имаме първото златно монетосечене сред славянските народи. Имаме Йоан Кукузел - невероятен църковен композитор. Имаме династията на Асеневци...

Малко ли е това, та ни трябва и да си измисляме някакви абсолютно изсмукани от пръстите неща, които карат всеки що-годе учен човек да не вярва на ушите и очите си?
цитирай
134. sparotok - BAGAIOS
22.09.2010 00:25
mglishev написа:
анонимен написа:
Искам да попитам Глишев,който не може да не знае,че гърците навсякъде превеждат КАНАС У БИГИ с КНЯЗ ОТ БОГА, ,откъде измисли титлата KANA SY-BEGI със значение върховен владетел,че и родствена с хан и хаган.Мисля че гърците по-добре от него са знаели какво означава тази титла и как следва да бъде преведена.Не е коректно да се заблуждават съзнателно читателите,още повече,че именно той е човекът,който не спира да отправя обвинения в маниполации наляво и надясно.


Това е смехотворно. На надписите на Омуртаг стои следната титулатура:
"KANACYBHГН OMWPTAГ EK .O.V APXWN..."

Тъкмо това "ek Theou archwn" означава "от Бога владетел". Тогава как "kana sybegi" ще означава същото? Тавтология в официален надпис? Това е смешно.

Или може би искате да кажете, че на езика на Омуртаг "*y-beg-i" е означавало "от бога", тоест "*beg/big" e означавало "бог" (ако "*kanas" е правилното отчленяване на титлата, така ще излезе като отделим още предлог и падежно окончание)? Това искрено ще ме развесели, защото ще е отличен аргумент в полза на тюркската (или дори на иранската) теория, защото такава тракийска дума за "бог" няма. Браво, за такова нещо дори Бешевлиев не би се сетил :D :D :D

Дзвер, продължаваш да приказваш смешни неща. Иззад монитора е безопасно да говориш разни неща, та стой си там :)

Колкото до другия анонимник, дето пита на колко стотин години съм - ами има си Гугъл за всичко. А през деветдесетте Москвичи в София все още имаше ;)


Маноле, я си преведи това - Bagaios Zeus Bagaios An epithet of the Phrygian sky-god.

http://www.unibuc.ro/uploads_en/29535/30/ThrSacNames.pdf

виж и тук, стр. 65 http://books.google.nl/books?id=eU6BiW9nYeUC&pg=PA65&lpg=PA65&dq=Bagaios,+Phrygian+Zeus&source=bl&ots=ElW-gkXiXj&sig=TQANOlr5Sn8hxA1rCvsWlYvWRB4&hl=nl&ei=Jh-ZTJv4Cp-eOPW0kKwP&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5&ved=0CC4Q6AEwBA#v=onepage&q=Bagaios%2C%20Phrygian%20Zeus&f=false

тук също са чували за тракийската дума Багайос-БОГ
If we proceed further, and inquire after the ancestral form of these epithets,— so strangely incongruous in their significations,— we shall find it in the Old Aryan “Bhaga,” which reappears unchanged in the Sanskrit of the Vedas, and has left a memento of itself in the surname of the Phrygian Zeus “Bagaios.” It seems originally to have denoted either the unclouded sun or the sky of noonday illumined by the solar rays. In Sayana’s commentary on the Rig-Veda, Bhaga is enumerated among the seven (or eight) sons of Aditi, the boundless Orient; and he is elsewhere described as the lord of life, the giver of bread, and the bringer of happiness.94
94 Muir’s Sanskrit Texts, Vol. IV. p. 12; Muller, Rig-Veda Sanhita, Vol. I. pp. 230-251; Fick, Woerterbuch der Indogermanischen Grundsprache, p. 124, s v. Bhaga.


Гледай ти, чудо на чудесата, има споменат тракийски Багайос и тук:))

a) We met bhaga in section 1,c, as a generic name for ‘god’
in the Iranian and Slavonic branches. In the RV Bhaga is a
specific deity, one of the Adityas, associated with good fortune,
wealth and wellbeing. As he has not one hymn dedicated to
himself, he is regarded as a minor deity, brother of U§as (I,
123,5). Together with Aryaman and SavitR he is invoked in the
marriage ceremony (X, 85, 23 and 36) in parallel with other
deities, Mitra, Varuna, Surya, Indra and Pu§an.
The word bhaga is used as a noun ‘wealth, fortune’ and as
an adjective qualifying Agni, Surya and Pu§an, ‘dispenser [of
wealth/fortune]’. In the Atharva-veda Bhaga is invoked not only
in the marriage ceremony but also for increase in progeny
(XIV, 2,13) and for deepening the ploughing (III, 12,4): he is
thus a fertility god. In later times we have bhagava(n)t ‘the
blessed one’.
b) The stem appears as an adjective Bagaios applied to Zeus
in Phrygia, in Anatolia.


цитирай
135. sparotok - турцизъм
22.09.2010 00:29
анонимен написа:
Към 105 "бруна-извор" ,а бунар -извор?


Бунар е турска дума, означава кладенец и не е засвидетелствана преди турското нашествие в България.
цитирай
136. sparotok - добродетели
22.09.2010 00:31
kass написа:
"Християнските добродетели, които ни опазиха половин хиляделетие бяха почти унищожени от шепа престъпници..."
***
Поздравления за статията sparotok, дейстително духът е най-силният двигател на ума, извора на живота и стремежа към опазване на ценностите. Самочувствие имат хора, които имат силен дух. Убийството на духа е по-страшно от физическото такова, затова те поздравявам за силния дух и положен труд, защото човекът е повече от физическо съществуване, но за жалост ни научиха, че физическото оцеляване е основен приоритет и така ни обрекоха на бездуховно живуркане. Често срещани изрази от типа "и какво от това какви сме били, като днес не можем да се нахраним" доказват пречупен дух и стремеж към физическо благоденствие, без разбирането че нещата са тясно свързани, защото както тялото се нуждае от храна за да функционира, така и един народ от национален дух за да се развива, а храната за духа е вярата и националните поводи за гордост. Поздравления още веднъж...


Благодаря ти Кас!

На всяка цена трябва да си върнем християнските добродетели, какво е тялото без дух - една кукла на конци, водена от жесток кукловод.
цитирай
137. sparotok - благодаря
22.09.2010 00:55
veninski написа:
Поздрави от Родопите, приятелю!


Благодаря ти приятелю!
цитирай
138. анонимен - до mglishev от вОДЕСос - Мани, мани, шекел и полмани !
22.09.2010 01:58
Казано на "друг"ият език "Мене, мене, текел, упарсин !"
Без претенции да съм библейски пророк ти превеждам и предсказвам ! :)
"Ето и значението на думите:"мене" - изчисли Бог царстването ти и му сложи край ;
"Текел" - ти си претеглен на теглилките и си намерен за много лек;
"Упарсин" - разделено ще е царството твое, и дадено на Мидяните и Персите."

(Дан.5:26-28)

Умният човек, когато гледа "вижда", когато слуша "чува", когато говори "мисли" !
Умният човек се в вслушва в доводите на другите !
Умният човек, когато допусне грешка - прави изводи и не я повтарява !
Геният е гений, защото като гледа грешките на другите, не ги допуска сам !
Глупакът е този, който е обречен цял живот да повтаря едни и същи грешки !
Не бъди, като Балтазар приятелю mglishev ! - Съвет - пък Ти ориентирай се от горното :) - Писах го нарочно ! - Защото не си ми безразличен човече !
С уважение и грижа за Теб :).
цитирай
139. mglishev - Sparotok,
22.09.2010 03:23
нещата, които даваш, са пределно ясно наречени:
- Phrygian;
- Old Aryan;
- Sanskrit;
- Iranian (sic!);
- Slavonic (sic!).
Отново манипулативно окачествяваш като "тракийски" един общ индоевропейски паралел. Представи си, мога да се сетя за тези неща. От изброените тук единствено фригийците имат контакт с траките. Контакт, подчертавам, а не еднаквост.
Не виждам тук никъде да пише "Thracian".

Най-много накрая да стигнеш до безумна теза за ирански произход на траките или до по-нормалната - за общото индоевропейско наследство на траки, ираноезични, индо-арии и славяни :) Но засега просто пишеш невероятни неща. Когато схванеш, че траките са само един от индоевропейските народи и че е некоректно да приписваш на тях характеристиките на цялото индоевропейско езикознание, тогава ще си стигнал до нещо вярно.

"Bagaios" очевидно не е измислена форма, признавам (и прощавай, но вече съм свикнал да не вярвам на извадени от теб твърдения), но и също така очевидно не значи "божество", защото името на Зевс Багайос в такъв случай би било тавтологично. И, разбира се, не е засвидетелствано в Тракия. Всъщност, както намирам, Исихий Александрийски превежда "Багайос"/"Багеос", прозвището на фригийския Зевс, като "Дарител на хубави неща"; бихме могли да кажем "Дарител на богатства", за да останем в същото семантично гнездо. Само дето - изненада! - античните автори предполагат близост между фригийския и гръцкия (като Платон в "Кратил"), докато езиковедите като Бонфанте и Удард го свързват с арменски и хетски, а не с други езици (например с този на траките...). И както изглежда, фригийският е отмрял още няколко века преди Христа. Е, каквото и да си говорим, арменците и хетите трудно ще излязат траки :)

Като всичко това няма нищо общо с произхода на титлата "боил"/"боила", за който произход вече говорих и споменах източници.
цитирай
140. анонимен - 113 повдигна интресен въпрос.
22.09.2010 07:29
да дзвере повдигнах много интересен въпрос и с тъпи аналогии ,а и въобще с аналогии не се доказва нищо . а тук казуса е защо т.нар. Панагюрско съкровище било Тракийско ,и с в същото време и Рогозенското било и то Тракийско. За сребърния котел от Гундеструп ,доказано бил правен в тракия и бил тракийски. дунавските келти издавали тасоски монети ? тея от ускудама пък тракийски . какви са тези пък ирански елементи в Тракийските гробници. една девойка тук в блога си далида е сложила превъзходни скитски съкровища намерени край русе
какво според блога е тракийско изкуство-всички направено от човешки ръце ли
нима не се вижда разликата между всички тези предмети ,които са дори и с различни фунционални предназначения как цялата тази антична еклктична икато стил и като утилитарност колекция само от гореизброените ще ги определиш грандомански ,като Тракийски.
само ако си грандоман от некой подобен грандомански институт
цитирай
141. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
22.09.2010 10:36
Пазариш се като евреин: "Да, признавам заслугите на България, но не търсете българска история по рано от 681г."
цитирай
142. d3bep - Дзвер, продължаваш да приказваш ...
22.09.2010 10:43
mglishev написа:

Дзвер, продължаваш да приказваш смешни неща. Иззад монитора е безопасно да говориш разни неща, та стой си там :)


Па аз ти предложих да ти дойда на гости, двамата зад един монитор, ти ми отказа. Ше ме изтървеш вече да ти кажа :)
Па и малко се наплаших от гуглето, там ми показа некакъв нинджа, обут с панталони от брезентов чувал и бирено коремче... Самураин същи! Коничи уа!

Маноле, само да те питам брат че аз съм изостанал малко в палеолингвистиката...
Тоя същия надпис ли разчете отдоле бре брат?

http://ziezi.net/omurtag_files/2%5B1%5D.jpg

Приятелю, знаеш ли какво.
Айде да се разберем с тебе така:

1. Аз съм древен. Имам дядо, той има дядо, той негов и така - до първата цивилизация. Даже имам и родословно дърво за няколко века назад.

2. Ти не си. Ти по времето на дядото на някои от моите дядовци си се самозародил. От камък. В пустинята. Станал си прабългарин и оттам ти е почнала културата. Това е научната ти теория миличък, немам нищо против да си я хрантутиш. Колкото ти стига акъла, дотолкова.

Радвам се между другото че съзнаваш неравностойността ти и на умствено ниво и се стараеш да опонираш и промиваш мозъците предимно на новодошлите...
... не че ти се отдава де, но поне си се ориентирал да си плямпаш брътвежите там ,където ти се верва че минават.
цитирай
143. анонимен - Щ.Младши:
22.09.2010 10:44
Думата "Бунар"все пак си е Българска,мили приятели.Това показва"Ангеловият анализ",пък дали в този си диалектен вариант е употребявана още преди идването на турците,или е разширила употребата си чрез тях,това е предмет на бъдещи проучвания.Значението й е:
Бунар=Вонар/Водар,Шавар/,Мокар/Мочур,Чучур,Течур,Течар/,и т.н.
А Глишев в мнението си под №134./Мая/е забравил да добави,че ние сме покръстили не само Русия и Сърбия,но също Полша,Украйна,Черна гора,Албания,
Беларус,Литва,Влашко,Молдова,Словакия,Босна,Словения и пр.Това не е станало случайно-тези земи са били васали на Българската Империя и са приели Православието и Гностицизма като първо свое Християнско вероизповедание
още в периода IX-Xвек.Но някои от многобройните древно-Български племена от тези земи са си били християни още от времената на Св.апостоли Павел и Андрей/I век/.
цитирай
144. vmir - 134. mglishev,
22.09.2010 11:03
mglishev написа:

Защото фактите и гордостта в случая не съвпадат.


“Фактите и гордостта не съвпадат”? И двете понятия са измежду най-обширните, и няма как да съвпадат беапелационно. Покръстили сме руснаците, само дето те не подозират за това нито, че кирилицата не е измислена от тях. Не, защото нямат знаещи, а защото не им изнася да ги слушат вместо кресльовците си. Защото разбират гордостта в тесния смисъл – че всичко започва и свършва с тях, че другите им зловидят за великите постижения. Опазил ни Господ от гордост като тяхната или грътската: “Ние можем без Европа, но тя не може без нас”.

Има и друго – не е все едно дали представите ти за демокрацията не се изчерпват с твърдението, че тя е измислена в Елада, че истините за света и науката са описани в трудовете на Платон и Аристотел, че смисълът на живота за древните египтяни е бил да построят достатъчно голяма пирамида на фараона си, че единствено при социализма човек за човека е брат (а при капитализма – вълк), както ни учеха по комунистическо. Истината е доста по-различна, и не е трудно да се види, че основните белези на демокрацията не са липсвали в древния Египет доста преди Елада, че след Ренесанса, Просвещението, буржоазните и индустриалните революции, канонизирането на елинизма е меко казано търсене под вола теле, че придържането към ценностите изисква и повече познания за тях и смисъла, който са имали в живота на предците. В противен случай, кой ще възспира политическите и социални авантюристи, да ни противопоставят не само по имуществен признак, но и по географски, политически, национален, етнически, професионален, и безброй още други... Мъдростта от вековете е солидна основа за културата, но тя изисква повече познания за историята от шаблоните, в които сме обучавани.
цитирай
145. анонимен - За бай Манол 681 г. е година ПЪРВА на българската история!!!???
22.09.2010 11:42
Бай Манол каза:
"Ако чяк толкова ни е притрябвало да се ровим в далечното минало, за да можем да ходим с вдигната глава - ами ето: имаме Първото българско царство, което се превръща в доста голяма империя наравно с византийската и франкската. Имаме Тервел, който спасява Константинопол при арабската обсада. Имаме решаваща роля при покръстването на сърбите, власите и русите. В България е създадена кирилицата. Имаме първата образувна патриаршия извън системата на Пентархията.

От Второто българско царство имаме първото златно монетосечене сред славянските народи. Имаме Йоан Кукузел - невероятен църковен композитор. Имаме династията на Асеневци...

Малко ли е това, та ни трябва и да си измисляме някакви абсолютно изсмукани от пръстите неща, които карат всеки що-годе учен човек да не вярва на ушите и очите си?"
...................
Най после лисицата излезе на пазар....ха,ха,ха....
Бай Манол ясно и точно споделя руско-съветската догма наложена в българската история, а тя е ..... - Историята Ви българи започва от 681 година!!! И внимавйте по назад от 681 година НЯМА да търсите предците си .......щото ще объркате нашата работа и мераци. Или ... българи не ровете в историята преди 681г.!!!!!
Та бай Манол и сега отстоява натрапените чужди догми в българската история
....какво да прави човека ... доста хлебец е изял през последните 40-50 година от благодетелите си и сега няма накъде ... трябва да се отблагодарява и за титли и апартаментче и кола и т.н.
Бай Маноле, защо гърците не търсят предците си в Африка, а ти търсиш предците на българите в Азия???
цитирай
146. анонимен - „От Родопите към Гърция слязоха поезията, музиката и свещените изкуства”
22.09.2010 12:03
mglishev:
- И не, траките не са създатели на античната цивилизация, а нейни получатели. Аристотел, Еврипид, Есхил, Херодот, Перикъл, Поликлет, Хиподам, Архимед и Фидий не са траки. Партенонът не е тракийски. Демокрацията не е тракийско откритие.
___________________________________________________________________

Велика мисъл на mglishev - Аристотел, Еврипид, Есхил, Херодот, Перикъл, Поликлет, Хиподам, Архимед и Фидий не са траки!
От горе изброените лица накой може и да не са траки, но може да са пелазги или фриги например. Но по важно е върху какво стъпиха изброените по горе лица та създадоха произведенията си. Това е важното.
А Партенона възстановен /427 г.пр.н.е.???/ си е чисто пелазгийско творение.
Глишев, ето ти един древен текст написан на гръцки език „От Родопите към Гърция слязоха поезията, музиката и свещените изкуства”!!!!!!!!
А в Родопите от незапомнени времена си живеят беси/сатри/ наречени траки и по късно българи..
Тъй че "древногръцката" цивилизация много мирише на стъкмистика и просто си е една уйдурма.

Със здраве!
цитирай
147. анонимен - до достойния
22.09.2010 12:21
mglishev написа:
[quote=анонимен]Трудно ми е да разбера защо хора, които минават за компетентни не се опитат да потърсят доводи в подкрепа на тази теория, която е много по-българска и достойна за гордост.


Защото фактите и гордостта в случая не съвпадат. Ако ще се гордеем с нещо, по-добре да е с факти, а не с измислици. Няма нищо достойно в това да си приписваме произход, който нямаме. По-добре реален българин отколкото псевдотрак...
Българите сме си българи и това би трябвало да ни бъде напълно достатъчно. Другото е снобизъм - желанието да си докараш по-древен и по-благороден произход. И издава липса на самочувствие.

Г-н Глишев, благодаря за урока по история, но съвсем не в това е въпроса. Мисля, че много добре ме разбрахте, всъщност точно Вас имах предвид. Повече от ясно е, че доводите за произхода ни не са категорични в нито една от посоките, в които се работи.
При все това Вие стоите зад тезата, че сме от тюркски произход. С други думи, Вие сам си/ни "приписвате произход, който нямаме", тъй като този произход също не е факт, но Вашето е достойно. От там и въпросът ми, защо толкова упорито драпате в тази посока, при толкова поводи за гордост в българската история (които сам изброихте)?

Поздрави,
Мая
цитирай
148. анонимен - mglishev у фундаментална грешка си брато !!!
22.09.2010 12:22
mglishev написа:
flyco написа:
Има ли в българския език тюркски думи за владетел, господар, благородник, които са от преди османското робство?


KANACYBHГH например, тоест титлата на българския владетел: kana sy-begi, "върховен владетел", родствена с "хан", "хаган" и "каган" на тюркските народи;
...


„По прежде реченных, царь асурийскъ царствова, якоже преджде реченно бы и Навъхд-оносоръ, 24 лет. Тъ Ерусалемомъ облада и град великый Вавилонъ…”

На съвр. бълг. език изразът се чете: “След първите от упоменатите, царят на асирийците, който преди би могъл да бъде наричан и Навъхд-оносор, царува 24 години. Този Ерусалим завладя и великия град Вавилон…”

Вождът на българите е носел титлата “ Цар на асирийците”. На старославянски език думата “асирийски” звучала “асурийск”, на автентичния старобългарски език от “Именника” е звучала “асувиги”, както я предава Кан Омуртаг. Изразът от “Именника” казва, че царят на държавата на асирийците е можело да бъде наричан и “вожд на оннос”. Сл-но държавообразуващият народ за ассирийците са “оннос”, защото техния вожд е царят на държавата. На Чаталарската колона титлата е “Кан асувиги”. Кан Омуртаг в надписа е посочил не държавната, а родовата си титла - вожд. За “асирийците” владетеля е бил само вожд, предводител, но за другите народи на империята на българите е бил цар. Цар на държавата, но вожд за народа си. За това той се титулува Кан асувиги, а на гръцки дава титлата си като “архонт”, която освен късните си гръцки напластявания, има значението “вожд”. Системния анализ на този израз връзва значението на думата “кан” с “архонт” и да се превежда като “владетел” е неиздържано като логика. Стремежът да се види в думата &#922;&#940;&#957; тюркската титла “хан” и съответно “владетел” не издържа на логиката на текста, който и дава аналогия с &#945;&#768;&#769;&#961;&#967;&#969;&#957;.
цитирай
149. sparotok - до Манол Глишев
22.09.2010 13:05
Маноле, аз май забравих, че ти никога не признаваш грешките си.

Първо каза, че няма тракийска дума балайос-голям, когато ти представих литература, в която си се казва, че и балайос и бален-цар, принц, господар са фргийгийски думи изведнъж литературата се оказа нерелевантна.

После нямаше тракийска дума Багайос-Бог, пак ти дадох литература, но отново се измъкваш с оправданието, че не било казано, че думата е тракийска.

А какви са фригите?
Според Херодот са траки.
Според Страбон са траки.
Според Плиний са траки.

Май не си чувал за селището БОГАС от старите земи на фригите в Европа, какво ли ще да означава това БОГАС, дали няма да има връзка с БОГ :)))

Дали фригийските имена Гордий, Татаc, Войнес и др. не са сродни на българските Гордей, Тато, Войно:)
цитирай
150. анонимен - Иво
22.09.2010 15:20
Ааааа...... пишман хайку поета Глишев’глу от три години се измъква също като килимявката на попа в тъмна църква.
Спароток къде си видял църковен певец и протеже на Матанов да се интересува от истината в историята? Такива като църковния певец с монголска физиономия ги учат , за да се бъркат в историята.. а не да пишат истината. За какво им е истината като в края на месеца няма лев...............

Написаното от теб за титлата "боил" е супер!! А на такива хора като монгол-глишев'глу значи ,че си ги ударил директно с диканята по кухите черепи :):):):):):):):):):):):):):)
цитирай
151. d3bep - да дзвере повдигнах много интер...
22.09.2010 20:47
анонимен написа:
да дзвере повдигнах много интересен въпрос и с тъпи аналогии ,а и въобще с аналогии не се доказва нищо . а тук казуса е защо т.нар. Панагюрско съкровище било Тракийско ,и с в същото време и Рогозенското било и то Тракийско. За сребърния котел от Гундеструп ,доказано бил правен в тракия и бил тракийски. дунавските келти издавали тасоски монети ? тея от ускудама пък тракийски . какви са тези пък ирански елементи в Тракийските гробници. една девойка тук в блога си далида е сложила превъзходни скитски съкровища намерени край русе
какво според блога е тракийско изкуство-всички направено от човешки ръце ли
нима не се вижда разликата между всички тези предмети ,които са дори и с различни фунционални предназначения как цялата тази антична еклктична икато стил и като утилитарност колекция само от гореизброените ще ги определиш грандомански ,като Тракийски.
само ако си грандоман от некой подобен грандомански институт

Ти и в моя блог ги сипеш тея работи май.
И? Какви са ти претенциите, господин историко?

Да не го наричаме тракийско, ами скитско?
Това ли е всичко с което си се хванал да допринесеш за добрия тон?И ако му викам скитско, после всичко наред ли ще е ? Ще признаем л иче е по -старо от гръцкото?

Или просто искаш "да им го върнеме" на гърците, че от тях сме го крали. Нищо че и те не знаят откъде са, само знаят че са тук не повече от 5 хилядолетия след местните.
цитирай
152. анонимен - от вОДЕСос - Защо г-н mglishev ... !?
22.09.2010 20:54
- Защо и до момента, така стоят нещата в Историята на България - mglishev ?
- Само титлата - боил, или KANACYBHГН ли - са препъни камъните за Вас историците и историографията ни - Уважаеми !?
- Отново ли трябва да обяснявам проблемите, от които и до момента не сте се освободили, както Вие професионалистите, така и предмета на вашата дейност - Историята !?
- Защо един историк би следвало да пише такива думи, които съм цитирал в по-горният си пост: " ... доказвал, че Тракия и Македония са стари български земи, ЗАПЛАШВАЛ от една страна РУСИЯ, КОЯТО АСПИРИРАШЕ ЗА ЮЖНА ТРАКИЯ, КАТО ХИНТЕРЛАНД НА ДАРДНЕЛИТЕ, ..., които аспирираха за Солун. ...".
- Защо препоръча на joysii - да не влиза в спор за Втората световна война ?
- Защо на практика българската армия НЕ Е ГУБИЛА ВОЙНА, а страната ни е претърпявала национални катастрофи ?
- Къде е архива на ІІІ-то Българско царство ?
- Как се появи теорията, че българите сме тюрки по произход ? - И поради Що ? -и още ... много, много други, Защо ? - мога да ти изредя !

Но на първо време ми кажи ! - Може ли да съществува наука, ако при същата се ползват НЕКОРЕКТНИ методи и принципи за оценка и анализ ? - Защо ? - Защото тази наука не се е освободила все още, по същество, от своето идеологизиране и политизиране, от своята философска рамка наречена "исторически-материализъм" !
- Покажи с нещо че, не си, като кучето а Образ и Подобие Божие, вж. приказката притча на преподобният Отец Матей Преображенски "Миткалото".
- Отговори ми !
Покажи че, носиш малко от патриотизма и идеализма на Левски (цитирам те).

С това всичко се обръщам към теб - Човек-а Манол Глишев, защото съм обезпокоен за Него, като за такъв !
Бъди Здрав !
цитирай
153. mglishev - Момци,
23.09.2010 00:11
можете да си мръхтите в удобната псевдопатриотична неграмотност, но не претендирайте, че е нещо повече.

Дзвер, ако много държиш, пиши ми една лична бележка и ще се разберем съвсем набързо.

вОДЕсос, ако наистина имаш въпроси, също можеш да пратиш депеша. Не стоя анонимен, в крайна сметка.

Останалите анонимници - вие не "търсите" българската история преди 681 г., а си въобразявате, че вече сте я намерили. Всяко нещо, което ви се види интересно, вече ви се вижда тракийско, българско и не знам си още какво. Като добавим, че навсякъде ви се привижда и конспирация, виждам само страха на неграмотния от неудобните факти. Автохтонщината е проява на ниско самочувствие, това е истината.
цитирай
154. анонимен - знам, ама ...
23.09.2010 00:43
Един въпрос към Спароток и Щапаров Младши, понеже сте по-вещи с думите ...
Спароток, в първият си пост в този блог казваш:
"... Старобългарската титла таркан произлиза от тракийската дума тарк /талк- тълкувам, говоря, осъждам. Явно тарканът е бил съдия. ..."
Няколко мнения по-нагоре тук е това: "От Родопите към Гърция слязоха поезията, музиката и свещените изкуства” ... вероятно и "мистериите", гадаенето и магиите и т.н.
Та ... има ли някаква връзка между тарк/талк и нарицателното "траки"?
Аматьор съм и просто опитвам "да събера 2 и 2". Може и да бъркам, затова питам :)
Благодаря предварително!

mglishev, четеш всичко тук, нали?!?
Да си жив и здрав! :)
цитирай
155. sparotok - ТРАКИ
23.09.2010 01:42
анонимен написа:
Един въпрос към Спароток и Щапаров Младши, понеже сте по-вещи с думите ...
Спароток, в първият си пост в този блог казваш:
"... Старобългарската титла таркан произлиза от тракийската дума тарк /талк- тълкувам, говоря, осъждам. Явно тарканът е бил съдия. ..."
Няколко мнения по-нагоре тук е това: "От Родопите към Гърция слязоха поезията, музиката и свещените изкуства” ... вероятно и "мистериите", гадаенето и магиите и т.н.
Та ... има ли някаква връзка между тарк/талк и нарицателното "траки"?
Аматьор съм и просто опитвам "да събера 2 и 2". Може и да бъркам, затова питам :)
Благодаря предварително!

mglishev, четеш всичко тук, нали?!?
Да си жив и здрав! :)


Траки е гръцко название на племето Дерзики ( Дръзки). Понеже гръцкият език е бил твърде различен от тракийския, то Дерзики бива преиначено на Терсики, Терейки, Траки...

Някои обаче смятат, че Траки е гръцкото предаване на Трауси ( племе от Южна Тракия).
цитирай
156. анонимен - задължителното изискване за работа с един мащаб
23.09.2010 02:20

към sparatok,- Към № 122, dzvera ,
ще използвам "негодуването на дзвера и в частност на № 122" че такова нещо като "елинско" изкуство НЯМА.
дзвер ,пишеш за претенции
" Ти и в моя блог ги сипеш тея работи май.
И? Какви са ти претенциите, господин историко?

Да не го наричаме тракийско, ами скитско?
Това ли е всичко с което си се хванал да допринесеш за добрия тон?И ако му викам скитско, после всичко наред ли ще е ? Ще признаем л иче е по -старо от гръцкото?"

не драги,не са претенции ,а задължителното изискване за работа с един мащаб и увеличение при сравняването ,разглеждането и изучаването .
в блога и не само,се наблюдава своеволно прехвърляне и наричаче на тракийци различни етносни групи направено единствено възможно поради работата ви с различен мащаб и увеличения.Наричането им дали на скити или траки или келти или келто- скити е погрешно и абсурдно и в него има всичко но не и научна историческа обоснованост .
Тракийската теория така представена смесва по недопустим начин различни епохи в които понятието тракия,тракиец най-общо може да се разграничи. Отделно се смесват различни по стил ,функция и иработка предмети и слагането им под един общ знаменател дали тракийски,дали скитски,дали гръцки е същата недомислица.
използвам скитски защото скитското ясно се различава от други що годе избистрени стила налични по нашите земи и евразия,които по ниукакъв начин не могат да бъдат определени за тракийски или елински.което е едно и също,поне от представата която е дадена за него в бг -обществото. нито един от вас не може да разлкичи тракийско от елинско ,но се тв ърди как Тракийското златно съкровище от Панагюрище било Тракийсо.
Налице е и недопустимо смесване на различните периди на наличието на понятието трак и тракия,таркиец -да вземе първите две епохи язно разграниучени от Омир и Херодот/Тукидит
от там директо се скача в десети век и таркийците пак били тракийци. да ма не тогава тракийци са т.нар. Византийци на името на Града им Византион .
де щ
цитирай
157. анонимен - Ученичките от 5 ти Б ти изпращат поздрави,Обичаме те повече от пенсиите от вход "Г"
23.09.2010 02:33

sparotok
в началото на темите си пише "Умолявам дискутиращите да се придържат към темата "
И след това се започва "Обичаме те спароток" "Ученичките от 5 ге ти изпращат поздрави","Родопски пенсионерки с любов за спаро".
Ами че две трети са такива постовете . тъп спам,но понеже те четкат и ти ги оставяш тези спамове . пишете си на лични защото сам трябва да се осъзнаеш че така нещата са си пълен зверилник.
Ти ще задминеш и пациентите на "морячето" При тях всичко е "както какзал др. боцман,той бозман ще ви научи-(боцман в ролята на таварищ ленин ,показал им Истината )
цитирай
158. анонимен - kimhail
23.09.2010 02:55
Манолчо, що си въобразявате, че като откраднете нещо с него ще може да си служите.
цитирай
159. анонимен - http://www. segabg. com/onlin...
23.09.2010 11:53
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7065&sectionid=5&id=0001301

IvanPetrinski написа:

Разпалените страсти по проблема изглеждат нелепо, освен всичко друго, и поради безсмисленото хабене на интелектуална енергия по един много тесен научен въпрос, който не може обективно да получи окончателното си решение, докато не бъдат открити нови данни.
цитирай
160. анонимен - q
23.09.2010 12:48
спароток има нужда от един сайт в който да се защитават тезите и фактите на автохтонната теория, и сайта да има версия на английски.време е за малко пропаганда, особено сред съседните ни страни.за иранската теория има 4, 5 сайта.
примерно да е със раздели: сведения на хронистите, днк излседвания, и т.н. като в течение на времето да се допълва.мисля, че един такъв сайт би свършил добра работа.време е да заявим позициите си сред повече хора, а не да си ги ползваме само тук за вътрешна употреба.
цитирай
161. анонимен - До Ivan Petrinski, или анонимен 160
23.09.2010 13:19
Във връзка с линка http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7065&sectionid=5&id=0001301 и статията стояща зад него: "Как да наричаме старобългарските владетели? Ханове, канове, князе или просто господари?"
Относно това ... ханове, канове, князе или просто господари ! - Защо не си отворите очите ?! - Та фактите са пред очите Ви ! - Това явно не е проблем до титулатура а до лингвистика, по-скоро до изписване и ... логика !
Обяснявам: Кой народ нарича филистимляните "господари"-ханаанци ... отговорете си сами. В българската традиция е прието изписването да е ханаанци - да, ... но дори и в момента, при други народи е възприета, и формата канаанци.
Обяснявам още: В писмата от Ел-Амарна, открити в Древен Египет, се споменава Канаан. Народът се е наричал Кана,+ан, паразитна приставка от по късно време.
На какъв език са говорели тези хора на акадски. Първата "лингва франка" в древността много преди "койне"-то, е Арамейският, който е развалената форма на акадският. Кой и защо го е развалил е друг въпрос, пак с отношение към темата, но опосредствено. В енциклопедиите пише, че този език и тези племена са били протосемитски - Това ли е истината ??! :))
Защо най-голямата планина в страната ни, а и на полуострова носи "уж непреводимото" наименование Б(и/a)ал- к(х)ан ?? - да е тюркско - не е! Да е гръцко - не е ! - На какъв ли език ще да е - Навярно на вече умрял "протосемтски" :)!!? :))))
Хайде забравете какво са ви обяснявали в часовете, търсете първоизточниците, правете справки и ... ще стигнете до интересни изводи !
С уважение ! и ... четете критично !
цитирай
162. анонимен - до ан.-158
23.09.2010 13:21
Аз съм "спам". Човекът "Спам". А не е ли в основата на всичко обикновения човек?
За къде сте Вие г-н 158 /420:)/, без тази основна маса народ, която движи света?
Ние,"спама", не Ви пречим на дискусията, но съм сигурен, че под вола няма теле, в което Вие от безсилие, вече се съмнавате.
цитирай
163. анонимен - Към "официалните" историци.
23.09.2010 13:39
Моля, анализирайте: Каква народност са майсторите от Тракия и Понта, след като според официалната история на тези територии трябва да живеят прабългари-номади и току излезнали от блатата славяни?

Пасаж от статия за православието.

За това свидетелствуват както разграничените при изследванията на паметниците различни строителни периоди в тяхната субстанция, отнасящи се именно към този период от време, така и едно особено важно сведение от хрониката на Теофан Изповедник, според което за преизграждането на Валентиниановия водопровод в 767 година император Константин V Копроним довежда в Цариград „от Азия и Понта 1000 зидари и 200 мазачи, от Елада и островите – 500 тухлари, а от самата Тракия 5000 майстори строители и 200 керемидчии“.
цитирай
164. анонимен - Щапаров Младши:
23.09.2010 17:04
До Анонимен 155.:
1.Тълкувам=Хортувам/прех.Р-Л,Т-Х,К-Т/,Хоратя/Оротя,Ораторствам/,Гълчувам
/вдигам гълчава/,Бълнувам/говоря несвързано/,Калзувам/Казувам,с отпад.на Л/,и т.н.
2.Таркан=Тълкан/Тълков/,с прех.Р-Л.,т.е.-Тълкувател/на обичайното право,на езическите и племенните закони/.
3.Траки/съгл."Ангеловия анализ/=Браки/Бриги/,Блъги/Блъгари/.
4.Дерзики/Трак.племе/=Персики/Протоперсийско Трак.племе/,Берзити/Березити,
Велесити/,Бургити/Бургичи,Бългичи-с прех.Р-Л,Бългяни/.
5.Травси=Блавси/Блъгци-с прех.Б-Т,Р-Л,В-Г/,Блъгчи/Блъгичи/.
Общата прилика между разискваните термини идва от общия им пракорен-
името на Слънчевия бог,който е родоначалник на народите и явленията,съгл.
езическата митология/.Това не изключва възможността в тези термини да е
бил влаган и допълнителен нарицателен смисъл,като Дръзки и пр.за Дерзиките,по-точно-самият нарицателен термин"Дръзки"може да е произлязъл от името на племе,
прочуло се със своята дързост и смелост.
цитирай
165. d3bep - До 157
23.09.2010 18:53

Тракиската теория така представена смесва по недопустим начин различни епохи в които понятието тракия,тракиец най-общо може да се разграничи. Отделно се смесват различни по стил ,функция и иработка предмети и слагането им под един общ знаменател дали тракийски,дали скитски,дали гръцки е същата недомислица.
използвам скитски защото скитското ясно се различава от други що годе избистрени стила налични по нашите земи и евразия,които по ниукакъв начин не могат да бъдат определени за тракийски или елински.което е едно и също,поне от представата която е дадена за него в бг -обществото. нито един от вас не може да разлкичи тракийско от елинско ,но се тв ърди как Тракийското златно съкровище от Панагюрище било Тракийсо.
Налице е и недопустимо смесване на различните периди на наличието на понятието трак и тракия,таркиец

---------------------------

Я дайте я тая класификация на изкуствата от древността?
Ако тя почива само на глупостта, че в десети век нямало класифицирани тракийци ,аз това добре го знам , но ми се иска да видим класификацията на панагюрище, рогозен, скити и поолускити и прочие...

И, ако може, как е направена.
Щото м исе струва, че преразказваме нечия недоосмислена дипломан работа за културата "Ж".
Чудно ми е, колега, ак оте поканя на гости в нас и ти отворя шкафа с бутилките...

... колко ли рзлични култури ще намериш?

Културата е само една.

Поздрави!
цитирай
166. demograph - Поздравявам ви за находката и въпроса
23.09.2010 23:31
анонимен написа:
Моля, анализирайте: Каква народност са майсторите от Тракия и Понта, след като според официалната история на тези територии трябва да живеят прабългари-номади и току излезнали от блатата славяни?

Пасаж от статия за православието.
........................................................................................................................
И без отговор, самият въпрос и цитатът ви отговарят мълчаливо, но красноречиво и категорично.


За това свидетелствуват както разграничените при изследванията на паметниците различни строителни периоди в тяхната субстанция, отнасящи се именно към този период от време, така и едно особено важно сведение от хрониката на Теофан Изповедник, според което за преизграждането на Валентиниановия водопровод в 767 година император Константин V Копроним довежда в Цариград „от Азия и Понта 1000 зидари и 200 мазачи, от Елада и островите – 500 тухлари, а от самата Тракия 5000 майстори строители и 200 керемидчии“.

цитирай
167. анонимен - DO 164....????
23.09.2010 23:55
NADIAVAM SE, DA OTGOVORI, NA VAPROSA VI....dr. MGIWEV.......MEZDU DRUGOTO - dr.MGLIWEV - TRAKITE, OT KADE SA DOWLI NA BALKANITE ??? 2- VARNENSKOTO SAKROVIWE ???OT KOI E??? PRABALGARSKIIAT KALENDAR , OT KOGA E??? - OBRABOTKA NA ZLATO...ASTRONOMIIA...BEZ -A.B.S. -NESTAVA ??? - VAWETO MNENIE??? - KOI E NAI STARIIAT NAROD NASELIAVAL BALKANITE ??? - SPORED VAS... BLAGODARIA VI PEDVARITELNO....S UVAZENIE..
цитирай
168. анонимен - Щ.Младши:
24.09.2010 00:57
Приятели,отговарям на част от зададените горе въпроси с любезното съдействие на Спароток:
1.До Анонимен 70.,75.-"Дуриданов":Тъй-нар. "Първо"Българско царство как да припознае Траките за свои предци,като Траките са самите Българи?Тогава не е било разрешено вътрешните Българи да ползват своите племенни имена,а само общото им,обединително народностно име.Формата на управление,въведена от династията Дуло,налагала на многобройните Български народи да изоставят своите племенни имена и да ползват само общото си народностно име.Кои са предци на Траките/Блъгите/,и какво значи тези Блъги да кажат,че техните предци са Сапеи/Шопеи/,Моези/Миеци/,Агриани/Богаряни/,Одриси/Бодричи,
Богаричи/,Пеони/Хиони/,Тини/Хуни/и т.н.? Кой в днешни времена казва:"Моите предци са Бургазлии,Петричани,Габровци и Видинци",и какво би значело това в очите на съвременниците? Ако един грък каже:"Елините са ми предци",рискува да стане смешен и банален в очите на свои и на чужди,та може и да му се обидят,питайки го:"А нашите предци какво,маймуни ли са,или ескимоси?".А "Родственото право" на Българите,за което питате,е правото им да владеят по човешките и по Божиите закони онези земи,които са им завещани по пряка роднинска линия от техните родители,дядовци,прадядовци и т.н.,ако ще да
стигнем и до пра-пра-пра-пра-и т.н./на Ента степен/прадеди,от незапомнени времена и от зората на времето до днес!Ако разбирате добре какво казвам,
повече няма да питате за това.
До dausdava: За титлата Боил няма как да докажем,че е отсъствала от Тракия 1000г.Наличните данни говорят по-скоро обратното-тя се е ползвала в незасегнатите от римски нашествия Тракийски земи северно от Дунава и при Кавказ,за да оцелее до късни времена и да създава главоболия на знаещи и незнаещи.
До 94./Джеси/:Дали Вашите мисли са на специалист-археолог или на специалист-овчар,какво значение?Тук са нужни добри историци,а не добри археолози.А
"тюркската"титла Хан,тъй харесвана от Глишев,също е индоевропейска.Тя означава Пан,Ван,Бан,Бат/Вод,Вожд,Водач/!
цитирай
169. solinvictus - от там директо се скача в десети ...
24.09.2010 01:03
[quote=анонимен]
от там директо се скача в десети век и таркийците пак били тракийци. да ма не тогава тракийци са т.нар. Византийци на името на Града им Византион .
де


Това не е вярно."византийците" се появават след 1578 г. и тогава са вкарани в употреба преди това никой не говори за такъв,етнос,държава,империя,изкуство и.т.н. ,
но тракийците си съществуват и като провинция тоже.


BAGA
an Old Iranian term for “god,” sometimes designating a specific god. i. General. ii. In Old and Middle Iranian. iii. The use of baga in names.

тука си го пише директно БОГ а за БИГИ пише :

между другото -тангран и тигран има ли сходство?
цитирай
170. анонимен - ГЕОРГИОС ФИЛАДЕЛФИОС
24.09.2010 02:23
пиша до 164н...ти глупав миризлив славяно-турчино (българин) ако не знаеш да ти напиша тогаваа - до 812г. ВУЛГАРОНСКИ КРАК НЕЕ БИЛ В ТРАКИЯ , ЧАК СЛЕД КРУМ КУРВАТА ТУРСКА,ВИЕ АМАЛГАМА СЛАВЯНО-ТУРСКА СЛИЗАТЕ ЗА СЪВСЕМ КРАТКО ПОД БИЛОТО НА ЕМУС...ДА ГО ЗАПОМНИШ ВУЛГАРЯЧЕ!!!
ПОНТУ-ЕЛЛИНЕС ВИЗАНТИНИ, ТРАКИ-ЕЛЛИНЕС ВИЗАНТИНИ,ОЛЛИ МИКРИ АЗИА-АНАТОЛИА- ЕЛЛИНЕСС ВИЗАНТИНИ!!!
ВУЛГАРОС НАМИ МИНИ!!!
РЕКА ЯНТРА,ПИРИН СА ЕЛЛИНСКИ ЛЕКСИ...ЗЕМЯТА ДО ИСТРОС Е БИЛА, Е , И ВИНАГИ ЩЕ Е ЕЛЛИНИКЕС ХТОНИАС!!!!
цитирай
171. анонимен - до mglishev от вОДЕСос - Някакви коментари по отношение на този пост Уважаеми !
24.09.2010 14:09
анонимен написа:
пиша до 164н...ти глупав миризлив славяно-турчино (българин) ако не знаеш да ти напиша тогаваа - до 812г. ВУЛГАРОНСКИ КРАК НЕЕ БИЛ В ТРАКИЯ , ЧАК СЛЕД КРУМ КУРВАТА ТУРСКА,ВИЕ АМАЛГАМА СЛАВЯНО-ТУРСКА СЛИЗАТЕ ЗА СЪВСЕМ КРАТКО ПОД БИЛОТО НА ЕМУС...ДА ГО ЗАПОМНИШ ВУЛГАРЯЧЕ!!!
ПОНТУ-ЕЛЛИНЕС ВИЗАНТИНИ, ТРАКИ-ЕЛЛИНЕС ВИЗАНТИНИ,ОЛЛИ МИКРИ АЗИА-АНАТОЛИА- ЕЛЛИНЕСС ВИЗАНТИНИ!!!
ВУЛГАРОС НАМИ МИНИ!!!
РЕКА ЯНТРА,ПИРИН СА ЕЛЛИНСКИ ЛЕКСИ...ЗЕМЯТА ДО ИСТРОС Е БИЛА, Е , И ВИНАГИ ЩЕ Е ЕЛЛИНИКЕС ХТОНИАС!!!!


Маноле за това ти обяснявам във всичките си постове !
Така ще е докато Вие "академиците" продължавате да дремете на "безоблачният си Парнас" ! - Анадънму ?? :))) ХАНА сюбиги !!!
С уважение ! - и ... тревога, за моралното и интелектуалното здраве на ... !
П.П. И всичките мои усилия се градят не на пропагандна основа, а на вътрешната ми убеденост, че историята на Българите следва да има нов критичен прочит !!
цитирай
172. анонимен - до №171 Мегали сънища
24.09.2010 14:50
Сори майна ГЕОРГИОС ФИЛАДЕЛФИОС .....
Никога елини не са живели в Тракия, а за Мизия и река Исторс/Дунав/
въобще да не говорим. Имало е само малко елини по крайбрежието на Западна Тракия и Черно море, колкото да правят интриги. Филип ІІ и Александър не знаеха елински и за вас бяха варвари, но когато Александър стана Велик веднага го нарекохте елин.
Всъщност цялата си култура я взехте от пелазгите и тракиеца Орфей.
Вземете да се разберете по между си - нали траките за вас са варвари, и кога по точно станаха елини. Значи един път, когато ви харесва траките са елиния, а друг път траките са варавари.
Много сте объркани от вашата мегаломанщина!
цитирай
173. анонимен - Щ.Младши:
24.09.2010 16:18
До "Георгиос Филодървиос"/Анонимен 171/:
Изразявам похвала за подобреното владеене на Българския език.Продължавай да
се стараеш,Българската култура си заслужава.Засега ти пиша петица по Български
-за насърчение.Ако привлечеш и други гърци да го учат,получаваш една виртуална мастика от мене. Но кажи на брат ти/Магариос ли беше,Мухариос ли-прощавай ако
го сбъркам/ да намали пиенето-не е полезно да се увлича толкова.Хубаво е,че се
упражняваш в постинга-чети и се обучавай,но трябва да се научиш да сдържаш емоциите си-това не ти е Гърция и рискуваш да си го получиш четворно.Радвам се,
че родният ни Български език се радва на такава популярност между
гърците-Българомани-дерзайте и не бойте се,в скоро време ще можете да си упражнявате езика навсякъде по Беломорското крайбрежие.
цитирай
174. zelas - лицето Манол Глишев
24.09.2010 16:30
вОДЕСос, ти не разбрали че лицето Манол Глишев е партенка, демек старците от БАН пишат под това име.

За това виси по цял ден по форумите, звучи като пенсионер и говори за Москвичи. Мислиш ли, че един младеж на 26-27 години ще борави с толкова факти и ще има време да пише толкова И да гони гаджетата? Работят на смени.

Би трябвало вече да ти е светнала лампичката.
цитирай
175. анонимен - от вОДЕСос до zelas - Сигурно си прав ... !
24.09.2010 21:07
Сигурно си прав, но аз не губя вярата си, че у всеки човек се крие по нещо хубаво !
Отделно искам да дам нагледен урок дори и ... на тези "старци", че историята не е само низ от сухи дати, стари документи грънци и т.н. - А че зад това стоят живи хора, със своите съдби, традиции и вяра в един по-справедлив свят и бог. Поради игнорирането от тях, на последното те са се превърнали в едни бездушни архивари, правещи безумните си описи на документи и артефакти.
Вследствие на това, докога още ще ми се привиждат иззад тези им изказвания, образите на върколаците-класици Маркс-Ленин-Сталин и "академик" Тодор Павлов ?!
Време е да погребем тези призраци !
цитирай
176. анонимен - знам, ама ... по друг начин :)
24.09.2010 21:45
Старец от БАН - - БАНски Старец
Щ.Младши, къде може да се прочете за "Ангеловия анализ"?
Спароток, благодаря за отговора.
цитирай
177. zelas - вОДЕСос
24.09.2010 22:20
Мили вОДЕСос, твоите намерения са много благородни, но наивни.

Аз да ти кажа ги рабирам Глишевците, те както всички нас къща хранят. Далеч съм от мисълта, че всички са от кръга на Глишевците, но тези които искат да направят някаква кариера трябва да се съобразяват с линията на партията.

БАН не е иституция за развиване на свободна наука, ами политически инструмент в чужди ръце.

Истинската история ще бъде написана от нас обикновените хората, защото принадлежи на хората. Затова ни е даден интернета!

Поздрави
Пламен
цитирай
178. анонимен - PRIVET OT PALMA..
24.09.2010 23:41
STRAHOTEN POST..PRODALZAVAI....ZAWO SARA PRESTANA DA NI RADVA...KADE DA IA 4ETEM....-OBEDENETE SE BRE BALGARI !!!! -VSI4KI TVOI POSTINGI SAM GI KOPIRAL, I SAM NAPRAVIL VAV 13 -KNIZKI -ZA DA GI DAVAM NA - BALGARI... DA 4ETAT , I DA NE SE SRAMUVAT... 4E SA BALGARI !!!
цитирай
179. sparotok - Поздрави!
25.09.2010 07:32
анонимен написа:
STRAHOTEN POST..PRODALZAVAI....ZAWO SARA PRESTANA DA NI RADVA...KADE DA IA 4ETEM....-OBEDENETE SE BRE BALGARI !!!! -VSI4KI TVOI POSTINGI SAM GI KOPIRAL, I SAM NAPRAVIL VAV 13 -KNIZKI -ZA DA GI DAVAM NA - BALGARI... DA 4ETAT , I DA NE SE SRAMUVAT... 4E SA BALGARI !!!


Българите имат много причини да се гордеят с произхода си, лошото е, че малко са тези, които знаят истината.
Поздрави!
цитирай
180. анонимен - Боил:Тюркска или Тракийска титла?
25.09.2010 14:16
Добре сте се позабавлявали и много сте писали,но може да има някой,който да иска да научи истината.Затова реших да напиша за какво става въпрос.
Титлата е булгарска/или българска,както го произнасяме тук името/,но в оригинално звучене се произнася-Баил.Племената които са дошли тук са предимно от южните предели на Идел-Булгар а там и до днес говорят на" Е" и на "О"!Това е съхранено и в нашите диалекти до днес/на запад/.Титлата е равнозначна на -Граф а в съвременния език е останало нарицателното-"Бай",като за авторитетен,богат,уважаван човек.
В един друг сайт стана въпрос,дори имаше отворена тема за друга булгарска титла-Субиги.За последно спорих с една дървена глава за нея,но напоследък вече не ми се спори,защото май няма смисъл...Субиги,означава-Главнокомандващ и е титла присъща на Кана/Царя-Императора/.
Сведенията са от първа ръка от нашите предци,а те най-добре са знаели кое какво е и защо е така!
За произхода и ранната история съм превел малко в три статии под заглавието:"Малко известната история на българите" в този сайт:http://www.bg-history.info/loginВ раздела "Теми по история".Пратил съм и други статии и преводи ,но кога ще излязат не мога да знам.Пратих и в новия сайт"Роден край",там обещаха през октомври да ги пуснат.Поздрави на всички.
Атил/Валентин Иванов/
цитирай
181. анонимен - от вОДЕСос до zelas
25.09.2010 14:21
Вероятно си прав zelas ?!
Но ние сме хора етични - та, мисля че, би следвало да им дадем правото на дума !
Да си спомним думите на Един по-извисен духовно от нас:
Прости им Господи те не знаят какво правят !!
Пък и народът ни е казал "Блага дума железни порти отваря".
А в края на краищата такава е била основата в религиозната доктрина на първобългарите, - Смирението и жертвоготовността за другите !
С уважение към всички ! - И молба към "старците" от БАН - Моля, Отворете очите, умовете и сърцата си към молбите и въжделенията на народът Ви !
цитирай
182. анонимен - от вОДЕСос до аноним 181, той и Валентин Иванов-Атил
25.09.2010 20:44
Запознати сме с това(тези) произведения приятелю. Но има твърде много - НО...?! - т.е. противоречиви неща в тях. Докато те не се изчистят, в смисъл не им се даде по категоричен начин отговор, това произведение все още ще остава твърде "мнегозначително" и в значителна степен съмнително, като трактовка на разглежданите исторически процеси и факти.
С това си мнение не искам да го зачеркна и отхвърля на сто процента, но пак повтарям, следва отново да се подложи на критичен прочит, съпоставяне и сравнителен анализ на цитираните факти и процеси.
Вземете за пример само това ваше изречение:
"През VI век пр. хр. персийските царе изселили в Средна Азия 1000 малоазийски БУЛГАР-ТЮРКИ, и от тях средноазиатските булгари също възприели обичая да се наричат тюрки. По другите места булгарите в Близкия Изток живеели на по-малки групи и разпръснато(освен това много от тях загинали в потопа през 3182 г. пр. Хр. в Южен Ирак). С времето те били асимилирани от съседните народи(египтяни, вавилонци, акадци, асирийци и др.), които обаче възприели много ог елементите на булгарската цивилизация."
Твърде силни националистични тенденции е имало в средите на тези българи, възприели исляма и тюркският език от ХІ-ХІІІ в.в. насам. Всичко това се е явявало, като контратеза на империализма, културен и военно-политически от този период на Московията, а и след това.
Да не изпускаме и ненормалният етноцентризъм на т.нар. Казански българи, а Волжска България не се препокрива единствено и само с тях.
Защо не си регистрирате блог, та там, така да се каже на Ваш терен, да изкоментираме тези смущаващи неща ?
Да не забравяме й - Кои в действителност стоят зад Туранизма !! виж: http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%81rmin_V%C3%A1mb%C3%A9ry - а и не само тази одиозна фигура стои зад тази теория. Защо това е така ? - е друга тема - дълга и сложна.
С уважение и желание да Ви помогна !
цитирай
183. анонимен - от Атил/Валентин Иванов/ до аноним 183 вОДЕСос
25.09.2010 22:30
Не съм имал намерение да коментирам тук,а за Спараток ми препоръчаха да се запозная проучванията му и прочетох каквото намерих.Според мен има доста вярни нишки,които се припокриват със сведенията на булгарските летописци.Изкуших се от гръцкия маймун,но ще се въздържа,защото може да мине и без мене в случая...
Аз съм привърженик на класическата теория за произхода ни:от трите етноса-българи,славяни и траки!И за налагането на славянския език като майчин език на новата по същество славянобългарска народност.Оказва се обаче ,че и трите етноса са доста близки помежду си и са се познавали от най-древни времена.А приликите между булгари и траки се оказаха за мен почти зашеметяващи...!?
Мен ме интересуваше историята на булгарите/т.нар."прабългари"/и покрай това излязоха доста неща и за траките.Има една статия от Нурутдинов,която също преведох-"Най-древната история на Тризъбеца".Там стават ясни много от смущаващите неща.Сещам се какво имате в предвид...,в сайта БГ История ме обявиха за турчин,за агент на КГБ и още нещо имаше май...Но няма значение.
За блога ще си помисля,но скоро болничните ми ще свършат/счупих си крака през май месец/ и няма да имам много свободно време...Но ако не пуснат статиите може и да го направя.
А за Туранизма,ислямизма и употребите на историята и религията знам,но и невежеството и обикновенната простотия не са малко на този свят.Също и у нас.
Почтенният човек обаче се бори за истината,във всяко едно свое начинание а когато става дума за история пък -още повече.
Това Ви го желая и на Вас и на всички нормални българи.Бъдете здрав и до нови срещи!
цитирай
184. анонимен - Щ.Младши:
26.09.2010 22:01
До Анонимен 177.:
Както обясних и по-преди,има достатъчно разработки във връзка с възможностите,които ни дава"Ангеловият анализ",но те все още не са систематизирани в книга.Дано да е късмет някой ден да видим и нея,понеже
едно е да получаваш наготово резултати,друго-да познаваш основните принципни правила на анализа и да можеш да ги прилагаш или проверяваш сам.
цитирай
185. nikikm - Питане
11.11.2010 20:15
анонимен написа:
Думата "Бунар"все пак си е Българска,мили приятели.Това показва"Ангеловият анализ",пък дали в този си диалектен вариант е употребявана още преди идването на турците,или е разширила употребата си чрез тях,това е предмет на бъдещи проучвания.Значението й е:
Бунар=Вонар/Водар,Шавар/,Мокар/Мочур,Чучур,Течур,Течар/,и т.н.
А Глишев в мнението си под №134./Мая/е забравил да добави,че ние сме покръстили не само Русия и Сърбия,но също Полша,Украйна,Черна гора,Албания,
Беларус,Литва,Влашко,Молдова,Словакия,Босна,Словения и пр.Това не е станало случайно-тези земи са били васали на Българската Империя и са приели Православието и Гностицизма като първо свое Християнско вероизповедание
още в периода IX-Xвек.Но някои от многобройните древно-Български племена от тези земи са си били християни още от времената на Св.апостоли Павел и Андрей/I век/.

Приятелю,като ти благодаря за поста,бих помолил за малко повече информация относно покръстването на горепосочените държави.За Русия знам,Поляците го признават.Знае се също,че народа ни е започнал покръстване още в 37 г. сл.Хр. от сз.Андрей Първозвани.Но ми се ще да понауча нещо и за горните народи.Благодаря предварително.
цитирай
186. liliyanaandreeva - БАЯНЪТ ТУРСКИ МУЗИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ ЛИ Е?
27.11.2010 15:31
БАЙНО , БАЙО ЛИБЕНЕ - СЪЩО ЛИ? ЗНАЧИ ЗАЙО БАЙО Е НА ТУРСКИ ЕЗИК
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13972602
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031