Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2010 18:09 - КРАСИВАТА ТРАКИЙКА ЕВРОПА
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 73697 Коментари: 171 Гласове:
95

Последна промяна: 23.10.2010 14:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                      КРАСИВАТА ТРАКИЙКА ЕВРОПА

 

 

Във всяка легенда има и частица истина, преданието за хубавата принцеса Европа не прави изключение. Древните писания разказват, че тя била дъщеря на цар Агенор. Запленен от красотата й богът на светлината Зевс се влюбил в нея. Явявяйки се под формата на красив бик, той се приближил до младата благородничка и кротко полегнал. Удивена, Европа седнала на гърба на необикновеното животно, в този момент преобразеният бог се изправил и отнесъл надалеч ( чак до остров Крит) смаяната девойка.....

 

Това е легендата, каква обаче е истината, какво е значението на името Европа? За да разберем това първо трябва да обърнем поглед към нейното семейство. Баща й носи името Агенор. Въпреки, че е обявен за финикиец, той носи трако-троянскско име. От любовта със Зевс красивата принцеса ражда трима сина – Минос, Радамант и Сарпедон, а нейна внучка носи името Земела.

 

Агенор означава силен водач, или водач на мъжете. Частицата Аге отговаря на санскритската Ажа със значение вожд*. Нор е еквивалент на тракийската и скитска анер, нара-мъж, също и на санскритската нара- мъж. Тази древна дума е запазена в нашата нестинар, която има значение танцуващ мъж.**

 

Минос се е славил с мъдростта си, затова е логично да свържем неговото име със санскритският глагол манати-мисля, който пък отговаря съвсем точно на старобългарския мьнети- мисля. Приликата е толкова голяма, че санскритската и българската дума могат да се вземат за диалектни варианти принадлежащи на един език.

 

Радамант също има прекрасно обяснение на санскрит и български. Частицата Pада е съпоставима със санскритската дума рада- успех, благополучие...радост и разбира се старобългарската дума радъ- радост. С частицата мант се изразява притежание в санскрит ( пашумант означава имаш животни, паша ).

Мант отговаря на старобългарският глагол имати- имам, чиято насализирана форма е иманти. Т.е. Радамант означава имащ радост, радостен. С подобен строеж е са тракийските имена Акамант и Йфидамант ( съюзници на трояните).

 

Сарпедон е защитно име със значение кривчо, изкривен. Обяснява се с хетската дума сарпасърп ( крив предмет), санскритската сарпавлечуго ( криволичещо, виещо се) и нашата дума сърп. Понеже в древността детската смъртност е била висока, то на новородените често са се давали защитни имена със значение крив, грозен, черен ( Грозьо, Черньо) с цел да се отклони злото.

 

Името на Земела не се нуждае от много коментар. Земела е тракийската богиня на земята. Сродни на името й са хетската дума самана, санскритската ксама и разбира се старобългарската земля-земя.

 

Виждаме, че потомците на красивата принцеса носят тракийски имена, а това означава, че те, както и Европа са от тракийски произход. Да не забравяме важната подробност, че първоначално с името Европа се е обозначавала област в Тракия, не във Финикия, или Гърция. Най-древната географска област Европа е обхващала земите между Стара планина, Егейско ( Тракийско)  и Черно море.

 

 

Какво обаче означава антропонимът Европа ( Europa )? Едно е сигурно, в дълбока древност името на чаровната девойка е звучало съвсем различно. Според мен частицата ЕУ  ( Eu)  имаща значение хубаво на гръцки е звучала първоначално като хув, хуу, хуб. В действителност гръцката дума еу хубаво отговаря на авестийската хуу, галската су, санскритската субахубаво ...и разбира се нашата хубаво, убаво ( диал.форма).

 

Втората частица ропа отговаря прекрасно на санскритската и авестийска дума рупа, рупияформа. За рупа-форма трябва да се добави, че е свързана с тракийските думи рупия, руфия, ромфеямеч ( нещо, с което се сече, оформя, дълбае). Връзката форма- режещ инструмент можем да видим и в нашите думи образ и режа, ряз, т.е. образът, формата са нещо, което е изрязано, издялано ( М. Фасмер). Дори и нашата дума тяло има значението нещо издялано, оформено ( М. Фасмер). Санскритската дума твастр означава както създател на тела, оформящ тела, така и дърводелец. Твастр е сродна на нашата творясъздавам, правя, а също на авестийската тастаоформен, от която произлиза и хуташтадобре оформен(а).

 

Истинското име на Европа е звучало като Хубрупа, Хуурупа и е означавало – хубавицата, жена с хубави форми. Най-древният вариант на името на красивата тракийка дала името на цял континт е запазен в български диалекти като Юрупа, Урупа, да не забравяме и иранското УрупаЕвропа.

 

Похищението на красивата тракийската принцеса от взелият формата на бик Зевс е всъщност романтизирата миграция на траки в покока юг, към остров Крит. Бикът е символ на древно тракийско божество олицетворяващо първичната сила. Не случайно тракийският Загрей – бикът е почитан на остров Крит. Зооморфни съдове ( с формата на бик) се появяват на остров Крит към краят на второто хилядолетие преди Христа, което пък е белязано с поява на нов антропологичен тип хора ( Хътчинсън). Да не забравяме, че остров Крит е и дом на минотавъра, човекът-бик, на когото атиняните изпращали жертви.

 

Тук може да се възрази, че Загрей не е Зевс, а потомък на Зевс. Това е така, но трябва да се отбележи, че митът не е гръци по произход, а само документиран от тях в една отдалечена епоха. Павзаний [8.53.5] обяснява, че гръцките легенди имали различни отличаващи се един от друг варианти, особено тези засягащи произхода митичните личности....

 

 

Време е истината да излезе наяве, трябва да се знае, че най-старата област носеща името Европа е в Тракия. Ние сме потомци на първите европейци, на първите просветители, благодарение на които милиони хора получиха писменост. От нашите земи се разпространиха организираното земеделие и скотовъдство, които направиха възможна неолитната революция. Дедите ни създадоха първата възвишена и хуманна религия отричаща насилието и отмъщението. Нашите предци бяха носители на светлината, затова и мразещите доброто хвърлиха много усилия да ни заличат. Досега не са успели, дано и да не им се отдаде. За да избегнем това не трябва да позволяваме да ни унищожат духовно. Нека се отвърнем от злобата, защото тя не е наша. Нека се отречем от алчността, защото тя е страшна болест. Нека не следваме пътя на лошите а да се се върнем ли към корените си. Да изпълним ли сърцата си със старата гордост и достойнство, да станем ли отново силни хора...Всичко зависи от нас...

 

 

 

Използвана литература и пояснения:

 

1.J. Lempriere, Classical Dictionary, Braken Books, London, 1994

2.Г. Батаклиев, Антична Митология, Справочник, ДИ Д-р Петър Берон, София, 1985;

3.M.Coulson, Sanskrit, University Press, Oxford, 1982;
4.W.Dwight Whitney, Sanskrit Grammar, LPP, Delhi, 2003;
5.A.A.MacDonell, Sanscrit Dictionary, University Press, London, 1954;

6.М.Фасмер http://www.indo-european.nl/cgi-bin/response.cgi?root=leiden&morpho=0&basename=dataievasmer&first=14111

 

http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?root=/usr/local/share/starling/morpho&morpho=1&basename=usrlocalsharestarlingmorphovasmervasmer&first=9041&text_word=&method_word=substring&text_general=&method_general=substring&text_origin=&method_origin=substring&text_trubachev=&method_trubachev=substring&text_editorial=&method_editorial=substring&text_pages=&method_pages=substring&text_any=&method_any=substring&sort=word

 

7.R.W. Hutchinson, Prehistoric Crete, Penguin Books Ltd, Harmondsworth, 1962;

8. Pausanias,  Description of Greece, Harvard University Press; London, 1918.

 

 

* Аге, Ажа –вожд са сродни с нашите думи вожд, вести, везон-водя, яздя, изразяващи движение.

 

**Нара-мъж се среща в нестинар-танцуващ мъж, където нести означава танцувам, нося се, т.е. движа се, а нар има значение мъж. Най-старата форма на нара и нар е индар, което е насализирана форма на нашата дума едър, иедърендър, индър. Естествено, който е едър той е и силен. Сродни думи са галската нертос-сила, луитската инарумни – силен.

 



Тагове:   траки,   europa,   Крит,   нестинар,


Гласувай:
97



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sparotok - коментари
29.08.2010 18:10
Умолявам дискутиращите да се придържат към темата!
Предварително благодаря!
цитирай
2. анонимен - Далеч по-просто (бръснач на Окам) е ...
29.08.2010 18:18
Далеч по-просто (бръснач на Окам) е обяснението, че Европа носи името си от реката Ибър/Евро (Марица). Словесни еквилибристики като Пу-ку, Хуурупа, Гроознаа са само в ущърб на жадните за истинската история на българите.
цитирай
3. sparotok - Ибриста
29.08.2010 18:30
анонимен написа:
Далеч по-просто (бръснач на Окам) е обяснението, че Европа носи името си от реката Ибър/Евро (Марица). Словесни еквилибристики като Пу-ку, Хуурупа, Гроознаа са само в ущърб на жадните за истинската история на българите.


Ибриста означава пръскащата ( река), името е сродно с пеласгийската дума еиб-тека, пръскам.

Херодот, Тукидид и Еврипид предават древното име на Марица като Hebros, а Плиний като Hebrus. Доста е различно от Europa, не мислите ли?
В горното си течение Марица носи името Ибър, не Евр(опа).
Да не забравяме, че реки с името Ибър, Ибру има също в Сърбия, Румъния и Украйна, но в тези държави няма древна област Европа.
цитирай
4. анонимен - Да, критикувах прибързано, за к...
29.08.2010 18:48
Да, критикувах прибързано, за което се извинявам. Сега направих справка и видях, че синтаксисът е Ευρώπη и Έβρος . Поздрави!
цитирай
5. sparotok - дискусия
29.08.2010 18:52
анонимен написа:
Да, критикувах прибързано, за което се извинявам. Сега направих справка и видях, че синтаксисът е Ευρώπη и Έβρος . Поздрави!


Истината се ражда в дискусията.
Поздрави!
цитирай
6. grigorsimov - Хеброс - Еврос?
29.08.2010 19:00
Ако заменим буквата "б", със "в", както обикновено правят гърците, то, Хеброс, на гръцки се записва Хеврос или Еврос!? Което съвсем не изключва първоизточник на това име да е легендарната (митичната) красива тракийка, която може да е дала името на реката, а след това и на областта.
цитирай
7. sparotok - взаимозамяна
29.08.2010 19:14
Да, възможно е река да бъде наречена на човек ( Тибър и пример за това), но ако тракийската принцеса носеше името Еврус, Еврос, то какво ще означава ПА ( в ЕвроПА)?
Освен това Европа е документирано още през 8-ми век, докато Хеброс едва през 5-ти, като не е споменавана никога връзка между речното име и тракийската принцеса.
Според мен Europa и Hebrus са различни неща.
цитирай
8. razkazvachka - Хареса ми това: Европа като област в Тракия!
29.08.2010 19:49
Здрав да си!
цитирай
9. sparotok - първата Европа
29.08.2010 20:14
razkazvachka написа:
Здрав да си!


Благодаря ти!
Факт е, че първата Европа е в Тракия.
цитирай
10. pumona - усмивки от меня
29.08.2010 21:19
Спароток - като РадамантНара си за всички нас!
цитирай
11. sparotok - благодаря
29.08.2010 21:22
pumona написа:
Спароток - като РадамантНара си за всички нас!


Благодаря за усмивките!
Те премахват умората и дават сила!
цитирай
12. zelas - Wikipedia
29.08.2010 21:26
Браво! Благодаря!

Добре ще е тази теория да се запише в Уикипедия, защото там се казва, че етимологията е неясна, но по навик се търси разчитане през гръцки. Даже и през семитски(!)
http://en.wikipedia.org/wiki/Europe#Etymology

Някой може ли да покаже картата където района на Тракия е обозначен като Европа?
цитирай
13. sparotok - Прокопий
29.08.2010 21:41
zelas написа:
Браво! Благодаря!

Добре ще е тази теория да се запише в Уикипедия, защото там се казва, че етимологията е неясна, но по навик се търси разчитане през гръцки. Даже и през семитски(!)
http://en.wikipedia.org/wiki/Europe#Etymology

Някой може ли да покаже картата където района на Тракия е обозначен като Европа?


Това описание на Прокопий ще свърши работа.
18 And I shall describe all the fortresses which were p309made by him through the rest of Thrace and through what is now called Haemimontum.81 19 First of all he built with great pains those parts which were lacking, and those which had suffered, in Philippopolis82 and Beroea,83 and also at Adrianopolis84 and Plotinopolis,85 (for these happened to be very vulnerable), though they lay close to many tribes of barbarians. 20 And in all parts of Thrace he established countless fortresses, by which he has now made entirely free from devastation a land which formerly lay exposed to the inroads of the enemy. These fortresses, so far as I recall them, are as follows:

In Europe:

Lydicae

Elaeae



цитирай
14. galina1 - Съгласна съм.
29.08.2010 21:56
Цитат: Нека се отвърнем от злобата, защото тя не е наша. Нека се отречем от алчността, защото тя е страшна болест. Нека не следваме пътя на лошите а да се се върнем ли към корените си. Да изпълним ли сърцата си със старата гордост и достойнство, да станем ли отново силни хора...Всичко зависи от нас...
.......................................
Знаеш ли, хората са стресирани и шокирани. Всички новости рефлектираха върху тях. Тази демокрация се оказа непозната. Напоследък си мисля, не, че сме лоши, но има неща, които наистина ни тормозят. Аз все пак се надявам, всичко което се обърка, да се оправи. Когато психиката се разболее, много неща се променят. Нека настъпи спокойствие, нека престъпността намалее, нека хора не се озъртат наляво и надясно, нека не ни се насажда манипулация, тогава всичко ще е наред. Докато стане това, ще има много неща, които ще объркват настоящето, за да не се мисли за бъдещето. Лека седмица.

цитирай
15. анонимен - ГЕОРГИОС БАКОЯНИС
29.08.2010 23:26
ЕВРОПИ Е ГРЪЦКА ДУМА...ЕВРОС ЗНАЧИ ШИРОК,ПРОСТОРЕН,ОБШИРЕН
ОПИ ЗНАЧИ ''ПОГЛЕД,ВИЖДАНЕ.АСПЕКТ''..пр. думата оптика..
Ясу татари
The word optics comes from the ancient Greek word ὀπτική, meaning appearance or look.[3] Plato first articulated emission theory, the idea that visual perception is accomplished by rays emitted by the eyes. He also commented on the parity reversal of mirrors in Timaeus.[4] Some hundred years later, Euclid wrote a treatise entitled Optics wherein he described the mathematical rules of perspective and describes the effects of refraction qualitatively.[5] Ptolemy, in his treatise Optics, summarizes much of Euclid and goes on to describe a way to measure the angle of refraction, though he failed to notice the empirical relationship between it and the angle of incidence.[6]
Reproduction of a page of Ibn Sahl's manuscript showing his knowledge of the law of refraction, now known as Snell's law.

During the Middle Ages, Greek ideas about optics were resurrected and extended by writers in the Muslim world. One of the earliest of these was Al-Kindi (c. 801–73). In 984, the Persian mathematician Ibn Sahl wrote the treatise "On burning mirrors and lenses", correctly describing a law of refraction equivalent to Snell's law.[7] He used this law to compute optimum shapes for lenses and curved mirrors
цитирай
16. анонимен - Oт ВНМ
29.08.2010 23:32
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thraciae-veteris-typvs.jpg
Здравейте на всички!Тук можете да разгледате нещо интересно и да обърнете внимание на някой географски несъотвествия със съвременността,които могат да ви отговорят на обсъждани въпроси и от предишни постове на г-н Спарадок.
С Уважение!
цитирай
17. sparotok - БЛАГОДАРЯ!!!
29.08.2010 23:36
анонимен написа:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thraciae-veteris-typvs.jpg
Здравейте на всички!Тук можете да разгледате нещо интересно и да обърнете внимание на някой географски несъотвествия със съвременността,които могат да ви отговорят на обсъждани въпроси и от предишни постове на г-н Спарадок.
С Уважение!


Благодаря ти от сърце, картата е много ценна!

Лесно се вижда, че най-старата Европа се намира в Тракия.

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thraciae-veteris-typvs.jpg

цитирай
18. sparotok - няма как
29.08.2010 23:43
анонимен написа:
ЕВРОПИ Е ГРЪЦКА ДУМА...ЕВРОС ЗНАЧИ ШИРОК,ПРОСТОРЕН,ОБШИРЕН
ОПИ ЗНАЧИ ''ПОГЛЕД,ВИЖДАНЕ.АСПЕКТ''..пр. думата оптика..
Ясу татари
The word optics comes from the ancient Greek word ὀπτική, meaning appearance or look.[3] Plato first articulated emission theory, the idea that visual perception is accomplished by rays emitted by the eyes. He also commented on the parity reversal of mirrors in Timaeus.[4] Some hundred years later, Euclid wrote a treatise entitled Optics wherein he described the mathematical rules of perspective and describes the effects of refraction qualitatively.[5] Ptolemy, in his treatise Optics, summarizes much of Euclid and goes on to describe a way to measure the angle of refraction, though he failed to notice the empirical relationship between it and the angle of incidence.[6]
Reproduction of a page of Ibn Sahl's manuscript showing his knowledge of the law of refraction, now known as Snell's law.

During the Middle Ages, Greek ideas about optics were resurrected and extended by writers in the Muslim world. One of the earliest of these was Al-Kindi (c. 801–73). In 984, the Persian mathematician Ibn Sahl wrote the treatise "On burning mirrors and lenses", correctly describing a law of refraction equivalent to Snell's law.[7] He used this law to compute optimum shapes for lenses and curved mirrors


Аз не оспорвам думата оптика, нито пък, че еврос значи широк, обаче Широко-ока ми се вижда доста странно име, а да не забравяме, че Европа не е гъркиня, а тракийка.
цитирай
19. sparotok - оправяне
29.08.2010 23:51
galina1 написа:
Цитат: Нека се отвърнем от злобата, защото тя не е наша. Нека се отречем от алчността, защото тя е страшна болест. Нека не следваме пътя на лошите а да се се върнем ли към корените си. Да изпълним ли сърцата си със старата гордост и достойнство, да станем ли отново силни хора...Всичко зависи от нас...
.......................................
Знаеш ли, хората са стресирани и шокирани. Всички новости рефлектираха върху тях. Тази демокрация се оказа непозната. Напоследък си мисля, не, че сме лоши, но има неща, които наистина ни тормозят. Аз все пак се надявам, всичко което се обърка, да се оправи. Когато психиката се разболее, много неща се променят. Нека настъпи спокойствие, нека престъпността намалее, нека хора не се озъртат наляво и надясно, нека не ни се насажда манипулация, тогава всичко ще е наред. Докато стане това, ще има много неща, които ще объркват настоящето, за да не се мисли за бъдещето. Лека седмица.



Нещата няма как да се оправят от само себе си. Няма кой да ни помогне, ние трябва да се вземем в ръце и да възстановим държавата си. Престъпността и корупцията не могат да намалеят, ако хората са апатични. Стресът няма да изчезне, докато не станем отново силни хора, прегърнали християнските добродетели.

Напълно съм съгласен с теб, че не сме никак лоши, просто сме поставени в ад и това кара някои да се държат нетипично за истински българи.
цитирай
20. анонимен - МАКИС ТРИАНДАФИЛОС
29.08.2010 23:54
не си го превеждаи напълно 100% БУКВАЛНО......когато е бил употребен, е ставало дума за залеза на слънцето на запад...в този контекст е и митът за ЕВРОПИ , посоката изток-запад и др.... ТЪЛКУВАИТЕ СИМВОЛИКАТА ,РЕ ВУЛГАРЕ...от финикиа към крит...финикииската азбука може би да се свърже в контекста...но тук пък в този мит няма свързващо звено с КАДМОС.които е също финикос...Агенор е цар на финиките.....европи е принцеса.....
КЪДЕ ПЪК ПАК ТРАКИ СЛАГАТЕ...точно пък и вие простите нагли вулгари...немвидели знания и завиждащи винаги нон сто на ЕЛЛАДА И ЕЛЛИНИТЕ ВИНАГИ...спрете да ни завиждате и да ни крадете, ХЕИТЪРИ-МРАЗЕЩИ ПРОСТАЦИ!!!
цитирай
21. sparotok - кражби
30.08.2010 00:06
анонимен написа:
не си го превеждаи напълно 100% БУКВАЛНО......когато е бил употребен, е ставало дума за залеза на слънцето на запад...в този контекст е и митът за ЕВРОПИ , посоката изток-запад и др.... ТЪЛКУВАИТЕ СИМВОЛИКАТА ,РЕ ВУЛГАРЕ...от финикиа към крит...финикииската азбука може би да се свърже в контекста...но тук пък в този мит няма свързващо звено с КАДМОС.които е също финикос...Агенор е цар на финиките.....европи е принцеса.....
КЪДЕ ПЪК ПАК ТРАКИ СЛАГАТЕ...точно пък и вие простите нагли вулгари...немвидели знания и завиждащи винаги нон сто на ЕЛЛАДА И ЕЛЛИНИТЕ ВИНАГИ...спрете да ни завиждате и да ни крадете, ХЕИТЪРИ-МРАЗЕЩИ ПРОСТАЦИ!!!


Повярвай ми, не мразя гърците изобщо. Моето семейство е отгледало дори две гърчета, които са напуснали твоята родина след 1947. С тези хора съм в много добри отношения.

Относно кражбите, не смятам, че ние сме откраднали нещо от вас. Има обаче автори, които считат гърците за крадци. Ето, виж сам

Greek Philosophy is Stolen Egyptian Philosophy.

1. The Teachings of the Egyptian Mysteries Reached Other Lands Many Centuries Before It Reached Athens.
According to history, Pythagoras after receiving his training in Egypt, returned to his native island, Samos, where he established his order for a short time, after which he migrated to Croton (540 B.C.) in Southern Italy, where his order grew to enormous proportions, until his final expulsion from that country. We are also told that Thales (640 B.C.) who had also received his education in Egypt, and his associates: Anaximander, and Anaximenes, were natives of Ionia in Asia Minor, which was a stronghold of the Egyptian Mystery schools, which they carried on. (Sandford's The Mediterranean World, p. 195–205)

http://www.sacred-texts.com/afr/stle/stle05.htm
цитирай
22. анонимен - един въпрос към този смешник Макис Триандафилос
30.08.2010 00:36
Ей мангал,какво общо вие,жителите на днешна Гърция,имате с Елада бе?Кой сега ви нарича "елини"?Само вие си се определяте като "елини",цял свят ви нарича "гърци"!
Докато българите са си българи винаги,още от първите писмени сведения,та до днес 30 август, 2010г.,все сме си българи.
Престанете да се смятате за потомци на древните елини-нито сте толкова черни,нито сте толкова древни-днешните гърци генетически са по-близо до славяните,отколкото днешните българи.Дори византийските хронисти често са отбелязвали,че цялата територия на древна Елада е била заселена от безброй славяни,че се е пославянчила.
Това,че сега днешните гърци говорят някакъв съвременен елински диалект не ги прави елини,както и днешните италианци нямат нищо общо с древните римляни-затова тях не ги наричат "римляни",както и гърците никой не ги смята за елини,само те,горките,се отъждествяват с елините,подобно на циганите у нас,които се отъждествяват с ромеите и наричат себе си "роми"
цитирай
23. анонимен - Иво
30.08.2010 10:56
Zelas написа:
„Някой може ли да покаже картата където района на Тракия е обозначен като Европа?”

В книгата на Никола Гигов "Орфей в Европа" е публикувано копие на оригиналната карта, за която питаш.

Здрасти, Спароток.
Пак им бръкна под лъжичката на африканските гърчуля с поста си за момата Европа.
Поздрави!
цитирай
24. анонимен - Я тия простаци - гърците ги ИЗТРИЙТЕ от сайта
30.08.2010 11:32
Много Ви е широк погледа бе, нещастници... КРАДЦИ НА ИСТОРИЯ - 100 % крадци и мошеници...
цитирай
25. penchoan - sparotok - Виждаме, че потомците на ...
30.08.2010 11:39
sparotok - Виждаме, че потомците на красивата принцеса носят тракийски имена, а това означава, че те, както и Европа са от тракийски произход. Да не забравяме важната подробност, че първоначално с името Европа се е обозначавала област в Тракия, не във Финикия, или Гърция. Най-древната географска област Европа е обхващала земите между Стара планина, Егейско ( Тракийско) и Черно море.

Съгласен съм с това, но ако трябва да сме по-точни, първоначално Европа е означавала островите Стара планина, Рила, Пирин и Родопи преди 7200 години, защото тогава не е съществувал континент Европа. Карпатите вероятно са се образували по това време, защото не са били заселени. По-късно континентът започва да се издига и траките се разселват в новите области. Гърция и остров Крит се появяват като суша много по-късно.
цитирай
26. sparotok - Истина
30.08.2010 12:06
анонимен написа:
Zelas написа:
„Някой може ли да покаже картата където района на Тракия е обозначен като Европа?”

В книгата на Никола Гигов "Орфей в Европа" е публикувано копие на оригиналната карта, за която питаш.

Здрасти, Спароток.
Пак им бръкна под лъжичката на африканските гърчуля с поста си за момата Европа.
Поздрави!


Благодаря ти Иво!

Това, че гърците се дразнят си е техен проблем, нека представят аргументи щом не са съгласни.
цитирай
27. sparotok - МОЛБА
30.08.2010 12:08
Умолявам участващите в дискусията да се придължат към културен тон.
Предварително благодаря!
цитирай
28. анонимен - ГЕОРГИОС БАКОЯНИС
30.08.2010 12:32
спараток ,пак с вулгарски номерца,....ЕВРОС Е ТАЗИ ЗОНА...НЕ СЕ Е КАЗВАЛА НИКОГА ЕВРОПИ..........
РАЗБАРАЛИ ДОБРЕ........ЧОВЕЧЕНЦЕ МАЛКО ЗЛЪЧНО....ЕВРОПИ Е ДРУГ ''СЛУЧАИ'' - ДРУГО ИМЕ ..ДРУГО СЪБИТИЕ ВРЕМЕ МОМЕНТ И СИМВОЛИКА.

НИКОИ НЕ ОТРИЧА ЧЕ ЗЕМЯТА ПО ПОРЕИЕТО НА ЕВРОС....ВИЕ ВУЛГАРИТЕ КАЗВАТЕ НА РЕКА ЕВРОС -МАРИЦА ,.....СЕ Е КАЗВАЛА ЕВРОС И ДО ДНЕС В ЕЛЛАДА НА ТАЗИ ОБЛАСТ И КАЗВАМЕ ЕВРОС....АМА КАДЕ СЛАГАШ ЕВРОПИ И ЕВРОС НАЕДНО БРЕ СЕРСЕМЕ ВУЛГАРСКИ?????????????????????????????

ОХ МАНА МУ ПАНАГИЯ.....КАКВИ ТАКИВА СТЕ ВЕ ВУЛГАРИ АБЕ ВИЕ НЕ СТЕ НОРМАЛНИ ХОРА БРЕ ЗЛОЩАСТНИЦИ ЗЛОБНИ И ЗАВИЖДАЩИ .....БОЛНИ ПЛЕВЕЛИ...ВИЕ СТЕ РАКОВО БОЛНИ..от завист КЪМ ЕЛЛАДА И ЕЛЛИНИЗМИОС
цитирай
29. sparotok - земи
30.08.2010 12:46
анонимен написа:
спараток ,пак с вулгарски номерца,....ЕВРОС Е ТАЗИ ЗОНА...НЕ СЕ Е КАЗВАЛА НИКОГА ЕВРОПИ..........
РАЗБАРАЛИ ДОБРЕ........ЧОВЕЧЕНЦЕ МАЛКО ЗЛЪЧНО....ЕВРОПИ Е ДРУГ ''СЛУЧАИ'' - ДРУГО ИМЕ ..ДРУГО СЪБИТИЕ ВРЕМЕ МОМЕНТ И СИМВОЛИКА.

НИКОИ НЕ ОТРИЧА ЧЕ ЗЕМЯТА ПО ПОРЕИЕТО НА ЕВРОС....ВИЕ ВУЛГАРИТЕ КАЗВАТЕ НА РЕКА ЕВРОС -МАРИЦА ,.....СЕ Е КАЗВАЛА ЕВРОС И ДО ДНЕС В ЕЛЛАДА НА ТАЗИ ОБЛАСТ И КАЗВАМЕ ЕВРОС....АМА КАДЕ СЛАГАШ ЕВРОПИ И ЕВРОС НАЕДНО БРЕ СЕРСЕМЕ ВУЛГАРСКИ?????????????????????????????

ОХ МАНА МУ ПАНАГИЯ.....КАКВИ ТАКИВА СТЕ ВЕ ВУЛГАРИ АБЕ ВИЕ НЕ СТЕ НОРМАЛНИ ХОРА БРЕ ЗЛОЩАСТНИЦИ ЗЛОБНИ И ЗАВИЖДАЩИ .....БОЛНИ ПЛЕВЕЛИ...ВИЕ СТЕ РАКОВО БОЛНИ..от завист КЪМ ЕЛЛАДА И ЕЛЛИНИЗМИОС


Виж сам на картата, че древната област Европа се намира в земите на одриси, апсинти, корпили, трауси и др. тракийски племена.

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thraciae-veteris-typvs.jpg

За каква завист говориш?
Та легендарната принцеса Европа никога не е считана за гъркиня!
Казано е, че баща й е финикиец, но защо тогава потомците й носят тракийски имена.

Или може би Земела е финикийско име?
цитирай
30. анонимен - ФИЛЛИ ХИППОС ХИППОДРОМОС
30.08.2010 12:54
абе братко българен...това е карта от 16 век на латински език...кви 5лева....това обозначава континента бре..от азия....написано е просто- тука е европа вече....В ИЗТОЧНА ТРАКИА НИКОГА НЕ Е БИЛА ОБЛАСТ ЕВРОС ИЛИ НЕЩО ОБЩО С ЕВРОПИ.......ЕВРОПИ ИДВА ОТ ФИНИКИА В КРИТ.......КАКВА ИЗТОЧНА ТРАКИА БРЕЕ........ИЛИ ПЪК РЕКА ЕВРОС... НАЛИ ТИ КАЗАХ ВЧЕРА ВУЛГАРЕ, ЗНАЧИ ШИРОКА,ОБШИРНА,ГОЛЯМА РЕКА НА еллиника глосса.

АСИМИЛИРАИ ИНФОТО НА СПОКОИСТВИЕ БЕЗ ДА ЗЛОБЕЕШ!!!!!!!!!!
цитирай
31. sparotok - Прокопий
30.08.2010 12:59
анонимен написа:
абе братко българен...това е карта от 16 век на латински език...кви 5лева....това обозначава континента бре..от азия....написано е просто- тука е европа вече....В ИЗТОЧНА ТРАКИА НИКОГА НЕ Е БИЛА ОБЛАСТ ЕВРОС ИЛИ НЕЩО ОБЩО С ЕВРОПИ.......ЕВРОПИ ИДВА ОТ ФИНИКИА В КРИТ.......КАКВА ИЗТОЧНА ТРАКИА БРЕЕ........ИЛИ ПЪК РЕКА ЕВРОС... НАЛИ ТИ КАЗАХ ВЧЕРА ВУЛГАРЕ, ЗНАЧИ ШИРОКА,ОБШИРНА,ГОЛЯМА РЕКА НА еллиника глосса.

АСИМИЛИРАИ ИНФОТО НА СПОКОИСТВИЕ БЕЗ ДА ЗЛОБЕЕШ!!!!!!!!!!


Добре, не признаваш картата, навярно ще приемеш свидетелството на твоят сънародник Прокопий, който живее през 6-ти век, т.е. хиляда години преди да бъде създадена картата.

Цитатът е от книгата Постройки, засяга строителната дейност на Юстиниян в Тракия.

18 And I shall describe all the fortresses which were p309made by him through the rest of Thrace and through what is now called Haemimontum.81 19 First of all he built with great pains those parts which were lacking, and those which had suffered, in Philippopolis82 and Beroea,83 and also at Adrianopolis84 and Plotinopolis,85 (for these happened to be very vulnerable), though they lay close to many tribes of barbarians. 20 And in all parts of Thrace he established countless fortresses, by which he has now made entirely free from devastation a land which formerly lay exposed to the inroads of the enemy. These fortresses, so far as I recall them, are as follows:

In Europe:

Lydicae

Elaeae

Както виждаш реагирам без злоба, без обиди, няма и защо. Опитай се да следваш моят пример, моля те!
цитирай
32. анонимен - ДИМИТРИОС ПАПАКОНСТАНТИНУ
30.08.2010 13:14
тук се казава че ЮСТИНИЯНИ е зградил и направил фортификация -отбранителни ядра-кули,виШки...ВЪВ ''ФОРМЕРЛИ''- БИВШИТЕ НЕЗАЩИТЕНИ ЗЕМИ, КОИТО СА НАПАДАНИ ПОСТОЯННО ОТ ВРАГА - АВАРИ И СКЛАВИНИ.....
Иотброява в континента европа - градовете и населените места

ТОВА ЕЕЕЕЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВУЛГАРЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
цитирай
33. sparotok - странно
30.08.2010 13:23
анонимен написа:
тук се казава че ЮСТИНИЯНИ е зградил и направил фортификация -отбранителни ядра-кули,виШки...ВЪВ ''ФОРМЕРЛИ''- БИВШИТЕ НЕЗАЩИТЕНИ ЗЕМИ, КОИТО СА НАПАДАНИ ПОСТОЯННО ОТ ВРАГА - АВАРИ И СКЛАВИНИ.....
Иотброява в континента европа - градовете и населените места

ТОВА ЕЕЕЕЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВУЛГАРЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ


Няма как да стане, Европа в този случай не е континент, а малка област защото в нея има само две крепости- Lydicae, Elaeae.

Докато в Мизия са доста повече, как така една провинция ще има повече крепости от цял континент, хайде помисли малко, все пак логика уж е гръцка дума.

In Mysia,90 on the Ister River:

Erculente

Scatrina

Appiara

Exentaprista

Deoniana

Limô

Odyssus91

Vidigis

Arina

Nicopolis

Zicideba

Spibyrus

The city Castellum

Cistidizus

Basternas

Metallus

Beripara

Spathizus

Marcerota

Bodas

Zisnudeba

Turulês

Justinianopolis

Therma
p314 Gemellomontes

Asilba

Cuscauri

Cusculi

Fossatum

Bisdina

Marcianopolis92

Scythias

Grapsô

Nonô

Trosmês93

Neaïodunô

Residina

Constantiana

Callatis94

Bassidina

Beledina

Abrittus

Rubusta

Diniscarta

Monteregine

Becis

Altina95

Manroballe

Tigra
p315 Scedeba

Novas

In the interior:

Copustorus

Birginasô

Tillitô

Ancyriana

Murideba

Itzês

Castellonovo

Padisara

Bismapha

Valentiniana

Zaldapa

Axiopa

Carsô96

Gratiana

Preïdis

Argamô

Paulimandra

Tzasclis

Pulchra Theodora

Tomis97

Creas

Catassû

Nisconis

Novejustiniana

Presidiô

Ergamia





цитирай
34. candysays - Изключително интересен постинг от теб отново!
30.08.2010 13:34
Благодаря ти, Sparotok. А колкото до дискусията между теб и този грък, който пише тук на някакъв странен език (пълна каша!) - тона и думите на двама ви (така различни!) говорят достатъчно красноречиво за културата на всеки от вас. И съвсем обективно и безпристрастно човек може да отсъди отстрани, че ти имаш култура и уважение към различността, без следа от злоба, и че той (който обвинява ала "крадеца вика: "дръжте крадеца"!) злобее ненужно (сиреч непредизвикано и излишно) и само излива злъч срещу българите тук.. И това едва ли ще се промени, колкото и да го призоваваш към по-културен и уважителен тон. Чест ти прави, че въпреки това продължаваш добронамерено да пишеш тук - и прекрасните си постинги, и коментарите в отговор на всеки, писал тук! Благодаря ти още веднъж за труда :) Желая ти сполука!
цитирай
35. анонимен - ЯНИ БЛЕЦОВ - ЛИДЕР НА КАРАКАЧАНИТЕ В ВОУЛГАРИА
30.08.2010 13:37
и мизия е също в европа бе , глупав дядка....
а щом е имало и някаква област европа - то тя ще е била наистина мноооооггоо много много мъничка ...щом само 2 ядра са построени на тази микри околийка!!!!!

КАТАЛАВЕС ТОРА АВТО, ВУЛГАРРЕ???? ГРАПФС СТО............МАЛАКА
цитирай
36. sparotok - Европа
30.08.2010 13:56
анонимен написа:
и мизия е също в европа бе , глупав дядка....
а щом е имало и някаква област европа - то тя ще е била наистина мноооооггоо много много мъничка ...щом само 2 ядра са построени на тази микри околийка!!!!!

КАТАЛАВЕС ТОРА АВТО, ВУЛГАРРЕ???? ГРАПФС СТО............МАЛАКА


Да, древната Европа е била сравнително малка област, граничеща с Хемимонт, не го ли разбрахте вече?

Знаете ли, че каракачаните са генетично най-чистите българи, които обаче са гърцизирани в Средновековието?
Каракачаните са потомци на траките чернодрешковци, описани от Плутарх.
цитирай
37. zelas - ДИМИТРИОС ПАПАКОНСТАНТИНУ
30.08.2010 13:56
Виждате ли братя, Българи, как Спароток води разговора с гръка - спокоен и аргументиран тон.

А виждатели как гръкът се пени без нужда? А това, което просто трябва да направи е да излезе с силни контраргументи,
но той ги няма или не е способен на цивилизован разговор. Нещо вътре в него го кара да избухва. Не е сигурен, чуства се заплашен, че нещо може да го компроментира.

Това какво показва, братя, Българи? Кръвта вода не става.

Всичко обаче ще си дойде на мястото. Само се заредете с търпение и воля!

ДИМИТРИОС ПАПАКОНСТАНТИНУ,

Ние не ви мразим, запомни го това.
Това, което искаме е вече да си възвърнем това което си е наше, защото имаме нужда, разбираш ли?
Ако страната не ни бе надвесена над пропаст, може би пак щяхме благородно да си замълцим.
Но точно сега не можем. Разбери!
цитирай
38. sparotok - благодаря
30.08.2010 13:58
candysays написа:
Благодаря ти, Sparotok. А колкото до дискусията между теб и този грък, който пише тук на някакъв странен език (пълна каша!) - тона и думите на двама ви (така различни!) говорят достатъчно красноречиво за културата на всеки от вас. И съвсем обективно и безпристрастно човек може да отсъди отстрани, че ти имаш култура и уважение към различността, без следа от злоба, и че той (който обвинява ала "крадеца вика: "дръжте крадеца"!) злобее ненужно (сиреч непредизвикано и излишно) и само излива злъч срещу българите тук.. И това едва ли ще се промени, колкото и да го призоваваш към по-културен и уважителен тон. Чест ти прави, че въпреки това продължаваш добронамерено да пишеш тук - и прекрасните си постинги, и коментарите в отговор на всеки, писал тук! Благодаря ти още веднъж за труда :) Желая ти сполука!


Благодаря ти!
Смятам, че само с културна дискусия можем да стигнем до истината, а тя е важна както за нас, така и за гърците. Не може вечно да се кланяме на догми, нужно е развитие, дано южните ни съседи го проумеят.
цитирай
39. анонимен - евандър меллас, брат НА ПАВЛОС МЕЛЛАС
30.08.2010 14:04
саракатсаните и да са били траки някога.....днес са само ЕЛЛИНИ....путаи някои от тях, ако познаваш някого...да видим какво ще ти кажат....АЗ САМ ВУЛГАРОС, ИЛИ АС САМ ЕЛЛИНАС!!!!!!!!!!!!!
цитирай
40. sparotok - каракачани
30.08.2010 14:09
анонимен написа:
саракатсаните и да са били траки някога.....днес са само ЕЛЛИНИ....путаи някои от тях, ако познаваш някого...да видим какво ще ти кажат....АЗ САМ ВУЛГАРОС, ИЛИ АС САМ ЕЛЛИНАС!!!!!!!!!!!!!


Добре де, аз какво казах - Каракачаните са елинизирани българи.
След като разберат истината за произхода си и ролята на българите в оформянето на гръцката култура каракачаните отново ще се завърнат в българското лоно където е и мястото им.
цитирай
41. анонимен - ПЕТРОС БАЛЕЗДРОВ
30.08.2010 14:22
саракатсаните помежду се наричат ВЛАХИ , НО НЕ ТЕЗИ ЛАТИНО-РОМАНСКО ФОНИТЕ власите....а теса мнооого много стари пастири скотовъдци овчари , коне,кучета,кози,овце особено...
говорят матирен език ЕЛЛИНИКА....ТЕ СА ОРТОДОКСИ ЛАОС....ПРАВОСЛАВНО НАСЕЛЕНИЕ ИСА САМО ЕЛЛИНИ ЗАВНАГИ!!!
цитирай
42. sparotok - до време
30.08.2010 14:24
анонимен написа:
саракатсаните помежду се наричат ВЛАХИ , НО НЕ ТЕЗИ ЛАТИНО-РОМАНСКО ФОНИТЕ власите....а теса мнооого много стари пастири скотовъдци овчари , коне,кучета,кози,овце особено...
говорят матирен език ЕЛЛИНИКА....ТЕ СА ОРТОДОКСИ ЛАОС....ПРАВОСЛАВНО НАСЕЛЕНИЕ ИСА САМО ЕЛЛИНИ ЗАВНАГИ!!!


Господине, заблудите са до време. Днес има възможност да се направят генетични изследвания, доста елини ще се окажат българи.
цитирай
43. anikolarova - mnogo interesen posting,
30.08.2010 14:24
kakto i drugite,koito sam 4ela ot teb.samo edno uto4nenie-vsi4ki,koito kometirat tuk s gracki imena edva li sa naistina garci.interesno kak vsi4ki mogat da pi6at na kirilica.tova sa si anonimnici,koito zlobeqt.pozdrav i uspe6en den
цитирай
44. sparotok - благодаря
30.08.2010 14:27
anikolarova написа:
kakto i drugite,koito sam 4ela ot teb.samo edno uto4nenie-vsi4ki,koito kometirat tuk s gracki imena edva li sa naistina garci.interesno kak vsi4ki mogat da pi6at na kirilica.tova sa si anonimnici,koito zlobeqt.pozdrav i uspe6en den


Благодаря ти!
Винаги ще се намерят недоволни хора, причината е най-вече незнанието.
цитирай
45. анонимен - така и не разбрах
30.08.2010 14:29
как хуб/хуу стана еу?
цитирай
46. sparotok - eзикови особености
30.08.2010 14:33
анонимен написа:
как хуб/хуу стана еу?


Всеки народ има свой език с особени белези. Много от нашите звуци гърците не могат нито да чуят, нито да произнесат правилно( Ч, Ш, Щ, Ъ, Ж....), а в древността разликите са били още по-големи.

Хуб не е еволюирало в Еу, а е просто гръцката интерпретация.
цитирай
47. анонимен - как хуб/хуу стана еу? Всеки ...
30.08.2010 14:37
sparotok написа:
анонимен написа:
как хуб/хуу стана еу?


Всеки народ има свой език с особени белези. Много от нашите звуци гърците не могат нито да чуят, нито да произнесат правилно( Ч, Ш, Щ, Ъ, Ж....), а в древността разликите са били още по-големи.

Хуб не е еволюирало в Еу, а е просто гръцката интерпретация.

първо в древността езиците са били много по-близки, а някои още са били диалекти на един и същ език.
второ, как гърците изпускат к и с в началото на думата пред гласна, а х става е?
И защо хуб не го казват еув, нали заместват б с в навсякъде?
цитирай
48. sparotok - коментар
30.08.2010 14:50
Поднасям извиненията си за някои недопуснати коментари, но вече помолих за умерен тон.

Нека гърците си беснеят, защо ние да падаме на ниско ниво?
цитирай
49. sparotok - ХУБАВО
30.08.2010 14:51
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
как хуб/хуу стана еу?


Всеки народ има свой език с особени белези. Много от нашите звуци гърците не могат нито да чуят, нито да произнесат правилно( Ч, Ш, Щ, Ъ, Ж....), а в древността разликите са били още по-големи.

Хуб не е еволюирало в Еу, а е просто гръцката интерпретация.

първо в древността езиците са били много по-близки, а някои още са били диалекти на един и същ език.
второ, как гърците изпускат к и с в началото на думата пред гласна, а х става е?
И защо хуб не го казват еув, нали заместват б с в навсякъде?


Помоли някой грък да произнесе ХУБАВО и ще разбереш много неща:)
цитирай
50. assiavassileva - Чудесна статия
30.08.2010 15:37
Много интересно етимоложко изследване на името Европа- аз съм филолог и съм на мнение,че то е абсолютно приемливо и вероятно. Много уважавам патриотичното чувство у автора. Адмирации!
Ася Василева
цитирай
51. sparotok - благодаря
30.08.2010 16:12
assiavassileva написа:
Много интересно етимоложко изследване на името Европа- аз съм филолог и съм на мнение,че то е абсолютно приемливо и вероятно. Много уважавам патриотичното чувство у автора. Адмирации!
Ася Василева


Благодаря!
Мнението на един специалист е важно!
цитирай
52. анонимен - Иво
30.08.2010 16:25
Спароток , понеже спомена за гръцката култура.. та се сетих за родната оригинална култура на гърците от Африка..... Та искам да се обърна към анонимния грък дето пише при теб – комшу гледай филма за Шака Зулу и ще разбереш какви са вашите корени на гръцката култура :) :) :) :) :) :) :) :) Вече повече от 2000 години чакаме да научите как се играе Добруджанска ръченица.
Ето ти един древен текст написан на гръцки език „От Родопите към Гърция слязоха поезията, музиката и свещените изкуства”. Тъй че дали сме ви всичко което да ви направи хора, а вие и до ден днешен африкански танци табаните. Виждал ли си как играе пият африканец около огъня? Та и вашето сертаки се играе така...... Запазили сте си корените...... ХАХАХАХАХАХА
цитирай
53. анонимен - Една молба
30.08.2010 20:14
Няма ли кой да обясни на тия гърци,които пишат тук,че елини е имало само в древността,след това те постепенно изчезват и се претопяват ГЕНЕТИЧЕСКИ сред другите народи в римската империя и особено във Византия - всички византийски хронисти,пишещи за процеса на заселване на славяните на Балканския полуостров говорят за това как славяните избиват местното население и се заселват чак до Пелопонес.Така че колкото и да не им се иска да го осъзнаят,днешните гърци са генетически по-близко до славяните,отколкото нас!
цитирай
54. анонимен - "Цветето на Живота"
30.08.2010 21:53
Термина "Европа" (също "Кибела", "Меркаба" , "Евмолп" и др.),
визира "Цветето на Живота":

http://www.youtube.com/watch?v=vB7Yw7zw6xw&feature=related

..В.. РП
..ВМЛП
КБ...Л
КМБР
цитирай
55. анонимен - Харесва ми как си ги нагаждате нещата...
30.08.2010 23:14
Евала.Как само си насосвате нещата.Забавен си спараток.без да се обиждаш.виждам,че го правиш от родолюбие, но пътят към ада е опстлан с добри намерения.Помисли върху това.Поздрави!!! Нико Стояновъ
цитирай
56. sparotok - нагаждане
31.08.2010 00:08
анонимен написа:
Евала.Как само си насосвате нещата.Забавен си спараток.без да се обиждаш.виждам,че го правиш от родолюбие, но пътят към ада е опстлан с добри намерения.Помисли върху това.Поздрави!!! Нико Стояновъ


Аз не мога да нагодя нещо, което не съществува.
Щом не си съгласен с дадено твърдение обосови се подробно, готов съм да призная грешка, ако представиш по-добри аргументи.
цитирай
57. анонимен - Разлика
31.08.2010 00:45
Не съм историк или филолог,но до колкото ми е известно не бива да се отъждествяват понятията грък и елин,тъй като елинизма е културен белег и не е свързан с етнически произход.Елини са се наричали и други етноси възприели така наречената елинска култура
цитирай
58. breeze - ...пътят към ада е постлан с добри намерения..."
31.08.2010 05:29
Г-н 55. а как е постлан тогава пътят към Истината. Според Вас също с добри намерения.
Не, пътят към истината не е постлан с нищо. ТЯ, се извоюва. Някога с борба. Днес, със слово. Приемете битката, родолюбието е от полза и за двете страни...
цитирай
59. breeze - НЕ СМЕ "варвари"!!!
31.08.2010 05:41
Нима това обижда някого?
цитирай
60. анонимен - красивата воловарка
31.08.2010 10:18
преди да има елини и траки,още преди геродот да опише скифите и как те изгонили кимерите и станали владетели на света ,преди да възникнат римските провинции тракия и европа ,възниква наименованието на мястото където европа преминава носена от бик което се нарича волския проток или боспорус дори в адаптираната версия безпогрешно ще разпознаем местонахождението и зараждането на този мит по натрапващото и останало в разказа ,че това е мястото между европа и азия боспора
днешният малоаззиатски бряг е лицето на тогавашната елада там е елада и никой никога не е наричл това място азия
всички до един антични автори наблягат на това че границата между европа и азия е дон за тях това което ние днес определяме за азия не е азия,а еленистична цивилизация та точно тук са елините в мала азия(днешна)
на същото място преминава и козата на хуните превела ги в европа каква нелепа случайнаст или домашните животни си имат любимо място за преджопване

по късно и друго място приличащо на оригинала ще бъде наречено тракийския боспор на името на ситите обитаваяо тези брегове които елините наричат тракийци и старата скитска легенда ще бъде адаптирана съгласно новото ойкумене

да не си помислите само че около волския проток хората гледали волове и ги наричали воловарите,говедарите и те били дошли отъ тази земя наречена скития и населили мизия,тракия и македония и премъдрите тракийци им откраднали името на протока,като пригодили и романтизирали историята по свой вкус
не това бил самият зевс преобразен като вол,който бил порядъчно разгонен вместо по прекия път за олимпа,през дарданелите,се объркал и минал през тракийския боспор


цитирай
61. анонимен - Поправки
31.08.2010 17:31
"Въпреки, че е обявен за финикиец, той носи трако-троянскско име."
Финикийците според писанията на Нурутдинов също са БЪЛГАРИ, то ест "траки". Били наречени така заради лодките бейнеки но знаете как стои въпроса с ПФ по тези места и от бейнекийци го врътват на финикийци.
За ЕЛАДА И ЕЛИНИТЕ - когато Кадъм идва да търси Европа дава финикийското писмо на Лин, кайто го дава на елините и това става в Лихнида ( Охрид )
“Сред елините
Лин беше първият, който откри различните ритми и песни, а ко-
гато Кадъм донесе от Финикия буквите, както ги наричат, отно-
во Лин беше първият, който ги приложи на елински език, даде
им имена и поправи формата им. Сега буквите официално се на-
ричат финикийски, защото бяха донесени на елините от фини-
кийците, но простолюдието ги нарича пеласгийски, защото пе-
ласгите първи ги адаптираха и използваха”
ТО ЕСТ ЕЛИНИ СА ВИСШАТА КЛАСА НА ПЕЛАЗГИТЕ
цитирай
62. анонимен - Дес
31.08.2010 19:37
красива воловарке, признавам, не ми е леко да проследя мисълта ти, вероятно поради ниската ми интелигентност, само да спомена, че смесваш две различни истории. Боспорът (или босфорът) се нарича така доколкото ми е известно, защото е бил преборден не от Зевс, носещ на гърба си Европа, а кравата Йо, която бягала от гнева на ревнивата Хера.

Иначе абсолютно споделям написаното от Спароток :) Единственото, по което ми е трудно да си съставя мнение, е тълкуването на имената, но има множество други данни, които ме карат да мисля, че Павел е прав. Да припомним само, Семела, щерка на Кадъм, е и майка на първия Дионис, нея той извежда от Хадес (ада). Това научаваме от Лин, който според Диодор Сикулийски и Аполодор го записва с пеласгийски букви! старите автори ги наричат и археа граммата или кадмийски букви), следователно първият Дионис е и внук на Кадъм!
И още: Кадъм и майка му Телефаса напуснали Финикия и поели не накъде да е ,а към ТРАКИЯ! в търсене на Европа, която била изчезнала от дома си. Заедно с Кадъм към Тракия поел и Тас, който е брат на Кадъм и е същият, който дава името си на о.Тасос. - Apollod. III.I.1, Hdt.,II.44
Следователно не на Крит, а именно в Тракия можем да търсим Европа :)
На Тасос умира майката на Кадъм "Кадъм я погребал и след като бил приет гостоприемно от тракийците, той отишъл в Делфи, за да се допита за Европа...." Apollod. III. IV.1
И като заговорихме за легенди, още една любопитна подробност, пак Аполодор разказва, че в съгласие с едно пророчество, енехелейците (другото име на бригите-фриги) предлагат на Кадъм и Хармония (жената на Кадъм, която е от Самотраки и е сестра на Ясион, повече от вероятно тракийка) да бъдат техни водачи в похода им срещу илирийците. Кадъм се съгласява и ги отвежда до победа, след което "той царува над илирийците и му се роди син- Илирий" Apollod. III.V.4 Кадъм и Хармония остават да живеят сред илирийците до смъртта си. Аполоний Родий говори за гробницата им в илирийската земя! Калимах пък я локализира в Истрия.
цитирай
63. sparotok - поправка
31.08.2010 20:47
анонимен написа:
"Въпреки, че е обявен за финикиец, той носи трако-троянскско име."
Финикийците според писанията на Нурутдинов също са БЪЛГАРИ, то ест "траки". Били наречени така заради лодките бейнеки но знаете как стои въпроса с ПФ по тези места и от бейнекийци го врътват на финикийци.
За ЕЛАДА И ЕЛИНИТЕ - когато Кадъм идва да търси Европа дава финикийското писмо на Лин, кайто го дава на елините и това става в Лихнида ( Охрид )
“Сред елините
Лин беше първият, който откри различните ритми и песни, а ко-
гато Кадъм донесе от Финикия буквите, както ги наричат, отно-
во Лин беше първият, който ги приложи на елински език, даде
им имена и поправи формата им. Сега буквите официално се на-
ричат финикийски, защото бяха донесени на елините от фини-
кийците, но простолюдието ги нарича пеласгийски, защото пе-
ласгите първи ги адаптираха и използваха”
ТО ЕСТ ЕЛИНИ СА ВИСШАТА КЛАСА НА ПЕЛАЗГИТЕ


Има само тракийски елемент във финикийският етнос, пресилено е да се каже, че финикийците са траки ( българи).
цитирай
64. анонимен - Ето как е изглеждала красивата тракийка Европа
31.08.2010 23:42
Това е линка към снимките й,нека гласуваме за нея и да я направил първа!

http://www.sportal.bg/girls_single.php?girl=28&page=1#image
цитирай
65. mglishev - Това е добре казано...
01.09.2010 01:42
анонимен написа:
Няма ли кой да обясни на тия гърци,които пишат тук,че елини е имало само в древността,след това те постепенно изчезват и се претопяват ГЕНЕТИЧЕСКИ сред другите народи в римската империя и особено във Византия - всички византийски хронисти,пишещи за процеса на заселване на славяните на Балканския полуостров говорят за това как славяните избиват местното население и се заселват чак до Пелопонес.Така че колкото и да не им се иска да го осъзнаят,днешните гърци са генетически по-близко до славяните,отколкото нас!


... но се боя, че точно тук почти няма кой да го обясни на гръцкия спамър. Защото ако славяните са избили елините, тогава как пък не са избили траките, през чиито земи е трябвало да минат, за да стигнат Гърция? Би било малко странно да се твърди, че днешните гърци са със силно славянски произход, а ние не сме :) затова Спароток подхожда много интелигентно и твърди, че славяни на Балканите на практика няма, а гърците са под силно тракийско, сдемек българско влияние. Което за мен, разбира се, е абсурд, но какво да се прави...

А гръцкият спамър наистина е страшен досадник.
цитирай
66. анонимен - Благо-дар-ности
01.09.2010 03:20
Наистина поредният вдъхновяващ труд!
Малко извън "европа" темата, но свързано като цяло
На този клип (по-долу линка), 5мин 56секунда се вижда от близо един древен тракийски артефакт. Защо "лицата" които са подредени в този диск като фрактали или нещо такова, са с изцяло небългарски/тракийски черти?!

Поздрави с песните от клипа и благодаря!
цитирай
67. анонимен - D3BEP
01.09.2010 11:42
Здрасти, Спараток.
Видно тея дни редиците ви се увеличиха с още един член. И на мен ми писна от олигондурщините на групи чакали и хиени, крадящи българската история, нямащи никакви познания и прикриващи се зад псевдо арийски произход за патриотизъм и парлама.
Нагледах се как чакалят, как вият и какви "учени" са.

На гръка не обръщайте твърде много внимание, техните кражби са предмет на друга тема. Колегата Зелас да ви каже. Цялата им "култура" е крадена - в смисъл взаимствана, но са си я самоприписали за изобретение. Естесвено че крадат и си защитават кражбите.
Името европа било гръцко. Хубаво че нямаме евреин тука. Че и той щеше да ви обясни името Европа кво е и кой й го е дал. Или може би жалко? Не можем ли да поканим някой отнякъде? Отдавна имам мерак да гледам грък и евреин как се надлъгват.
Ше стане чуден виц.

По темата.

1. Първата спирка на прочутия Кадъм е бил остров Самотраки, където както знаем, нямало никакви траки. На самотраки той бил посветен в тракийските мистерии. Това означава, в тракийската наука и писменост, както много добре знаем. Той всъщност въвел в Тива - първият гръцки град, не точно азбуката ,а САМОТРАКИЙСКИТЕ МИСТЕРИИ.
Това е официалната версия, даже и на гърците.
Там е и първата сватба и науката на гърците. Честито.

2. Брат му - Киликс основава киликия. Киликия(Cilicia Trachea) е тракийска земя, за която нашите в последствие воюват. СЪвременната наука общо взето признава на една група там - хуритите - северен произход, като при това обаче не отрича по никакъв начин ликийската връзка на хетския език.
Самото название Хети е една глупост, взета от еврейската библия, означва деца на Хет.

3. Фойникс - основава финикия. Връзката тук не е пряко доказуема, но изненадващо в българия има на 100% съхранен обичай, който кореспондира със зората на финикийската цивилизация. Времето, когато дори древен египет още не е бил държава, а пирамидите са бил имечти на боговете. Разбира се, това не е пряко доказателство, но говори доста само по себ
цитирай
68. анонимен - от вОДЕСос до mglishev
01.09.2010 12:04
ЦИТАТ по № 64 - mglishev:
"... но се боя, че точно тук почти няма кой да го обясни на гръцкия спамър. Защото ако славяните са избили елините, тогава как пък не са избили траките, през чиито земи е трябвало да минат, за да стигнат Гърция? Би било малко странно да се твърди, че днешните гърци са със силно славянски произход, а ние не сме :) затова Спароток подхожда много интелигентно и твърди, че славяни на Балканите на практика няма, а гърците са под силно тракийско, сдемек българско влияние. Което за мен, разбира се, е абсурд, но какво да се прави..."

ОТГОВОР: Прощавай mglishev :), но тук за доказване на тезата си, ти използваш моят довод, който ти изтъкнах в темата БЪЛГАРИТЕ, КОИТО СЪЗДАДОХА ЕЛАДА, вж. постове с №№ 155 и 159, по отношение на това ти твърдение, - "следва да пречислим пределинското население пеласги към семито-хамитската група".
- Отбелязвам - не получих отговор :) !
По отношение на траки-славяни, защо не приемем още едно допускане, което ще отговори на въпросът(тезата) ти – Защо да не приемем, че така наречените „славяни” са от близко-родствена етническа група на траките.
Ето ти и отговора – "пропускаме" роднините, бием навлеците-чужденци.
(Дано да не те подведе формата (1л.мн.ч) – Аз определено нямам участие в тези събития :) .
Привет !
цитирай
69. nikikm - . . . няма свързващо звено с КАДМОС. ...
01.09.2010 12:42
... няма свързващо звено с КАДМОС.които е също финикос...Агенор е цар на финиките.....европи е принцеса.....
КЪДЕ ПЪК ПАК ТРАКИ СЛАГАТЕ...точно пък и вие простите нагли вулгари...немвидели знания и завиждащи винаги нон сто на ЕЛЛАДА И ЕЛЛИНИТЕ ВИНАГИ...спрете да ни завиждате и да ни крадете, ХЕИТЪРИ-МРАЗЕЩИ ПРОСТАЦИ!!![/quote]

Повярвай ми, не мразя гърците изобщо. Моето семейство е отгледало дори две гърчета, които са напуснали твоята родина след 1947. С тези хора съм в много добри отношения.

Относно кражбите, не смятам, че ние сме откраднали нещо от вас. Има обаче автори, които считат гърците за крадци. Ето, виж сам

Greek Philosophy is Stolen Egyptian Philosophy.

1. The Teachings of the Egyptian Mysteries Reached Other Lands Many Centuries Before It Reached Athens.
According to history, Pythagoras after receiving his training in Egypt, returned to his native island, Samos, where he established his order for a short time, after which he migrated to Croton (540 B.C.) in Southern Italy, where his order grew to enormous proportions, until his final expulsion from that country. We are also told that Thales (640 B.C.) who had also received his education in Egypt, and his associates: Anaximander, and Anaximenes, were natives of Ionia in Asia Minor, which was a stronghold of the Egyptian Mystery schools, which they carried on. (Sandford's The Mediterranean World, p. 195–205)

http://www.sacred-texts.com/afr/stle/stle05.htm
[/quote]
Господине,вижте си поста.та от него лъха безмерна омраза и ненавист,съчетано с обиди на просташки език,типичен за защитаващите Вашата позиция тук.Вижте и начинът по който Ви се отговаря.Каква разлика в културата,не намирате ли?И сам си отговорете кой е носител на цивилизационни ценности.Хейтърите на са в България.
цитирай
70. анонимен - Д3ВЕР
01.09.2010 12:44
Здрасти, Спараток.
Видно тея дни редиците ви се увеличиха с още един член. И на мен ми писна от олигондурщините на групи чакали и хиени, крадящи българската история, нямащи никакви познания и прикриващи се зад псевдо арийски произход за патриотизъм и парлама.
Нагледах се как чакалят, как вият и какви "учени" са.

На гръка не обръщайте твърде много внимание, техните кражби са предмет на друга тема. Колегата Зелас да ви каже. Цялата им "култура" е крадена - в смисъл взаимствана, но са си я самоприписали за изобретение. Естесвено че крадат и си защитават кражбите.
Името европа било гръцко. Хубаво че нямаме евреин тука. Че и той щеше да ви обясни името Европа кво е и кой й го е дал. Или може би жалко? Не можем ли да поканим някой отнякъде? Отдавна имам мерак да гледам грък и евреин как се надлъгват.
Ше стане чуден виц.

По темата.

1. Първата спирка на прочутия Кадъм е бил остров Самотраки, където както знаем, нямало никакви траки. На самотраки той бил посветен в тракийските мистерии. Това означава, в тракийската наука и писменост, както много добре знаем. Той всъщност въвел в Тива - първият гръцки град, не точно азбуката ,а САМОТРАКИЙСКИТЕ МИСТЕРИИ.
Това е официалната версия, даже и на гърците.
Там е и първата сватба и науката на гърците. Честито.

2. Брат му - Киликс основава киликия. Киликия(Cilicia Trachea) е тракийска земя, за която нашите в последствие воюват. СЪвременната наука общо взето признава на една група там - хуритите - северен произход, като при това обаче не отрича по никакъв начин ликийската връзка на хетския език.
Самото название Хети е една глупост, взета от еврейската библия, означва деца на Хет.

3. Фойникс - основава финикия. Връзката тук не е пряко доказуема, но изненадващо в българия има на 100% съхранен обичай, който кореспондира със зората на финикийската цивилизация. Времето, когато дори древен египет още не е бил държава, а пирамидите са бил имечти на боговете. Разбира се, това не е пряко доказателство, но говори доста само по себ
цитирай
71. анонимен - Забравил съм линка :)
01.09.2010 13:20
http://www.youtube.com/watch?v=DK9OdYvbL7o&feature=related
цитирай
72. анонимен - Благодаря на Спароток и на будните хора около него.
01.09.2010 16:36
Без пряка връзка с темата на разговора подарявам на всички интересуващи се текста на книгата: Юлия Боева. Мъдростта на Великата майка, в която става дума за неолитните знаци и мирогледни представи.
http://dox.bg/files/dw?a=366415c095
Защото това е епохата, в която се поставят основите на българската и на европейската култура.
цитирай
73. zelas - до Д3ВЕР
01.09.2010 20:16
Д3ВЕР, радвам се да те видя тук. Ченгелите от bg nauka не заслужават вниманието ни.
цитирай
74. анонимен - Щ.Младши:
01.09.2010 22:03
Ето някои етимологични анализи,чрез които науката се произнася окончателно дали са"гръцки"споменатите по-долу думи и названия:
1.Тесалия=Бесария/прех.Т-Б,Р-Л/,Бегария/Богария/.
2.Атина/като богиня/=Багина/Богиня/.
3.Атина/като град/=Адина/Зидина,Зидана/.Явно в началото богинята Атина е била само градска богиня,а по-късно е била приета в пантеона на"гръцките"
богове.
4.Тиринт=Тирит/без носовката/,Гарит/Гарод,Гарад,Град/.
5.Тива/Тебес/=Зида/Дига/,Зидош/Зидин,Зидан/.
6.Спарта=Щарта/прех.Щ-СП/,Карта/Гарда,Града/.
7.Пилос=Пирош/прех.Л-Р,Ш-С/,Варош/Гарод,Гарад,Град/.
8.Троя=Броя/Бероя,Боруя/,Белоя/Белийа,Белица/.
9.Илион/Вилуса/=Белион/Белиот,Белият/,Билиса/Белица/.
10.Делфи=Гелфи/Герфи,Герди/,Гарда/Града/.
11.Каракачани=Барагичани/Бълъгичани/.
12.Власи=Блъзи/Блъги,Блъгари/.
13.Яни/"влашко"име/=Йани/Гани,Гане,Ганьо/,Бани/Бане/,Вани/Ване,Ваньо/,Дани/Дан,Даньо,Данчо/,Зани/Зане/,Кани/Кане,Кано/,Мане/Маньо,Манчо/,Нане/Наньо,
Нанко,Нонко,Нончо,и т.н./,Пане/Панко,Панчо/,Пене/Пеньо,Пенчо/,Тани/Тано,Таньо,Танчо/,Хани/Ханко,Хинко/,Цани/Цане,Цанко,Ценко,Цоньо и т.н./,Чани,Чони/Чонка,Цонка/,и т.н.
14.Щерю=Щелю/Желю,Жельо,Желе/,Берю/Борю,Боре/.
15.Хераклес=Бериклес/Периклес/,Берислес/Берислев,Борислав/.
16.Филип=Билип/Билич,Белич/,Берич/Берис,Борис/ и т.н.
17.Кносос=Кнезос/Кнезот,Княжеския град/.
18.Епир=Бепир/Бегир,Богар/.
18.Коринт=Корит/без носовката/,Горид/Гарод,Гарад,Град/.
19.Крит=Клат/Клатеща се от земетресения земя/,Грит/Град,Земя на градовете/,
Брит/Бриг,Блъг/=Земя на Блъгите,и т.н.
20.Европа=Еврова/Егрова,Агрова/,Багрова/Багарова,Богарова/,т.е.-Тракийска земя,населена от Траки/Бриги,Блъги/!
Ето колко чинат "гръцките" названия и термини,приятели.
цитирай
75. анонимен - ДЗВЕР
01.09.2010 23:06
Както и очаквах, те по типично чакалски прийом ти се нахвърлиха като си тръгнах.
Изумиха ме не с друго, те история че не знаят, очевидно, но и какви глупости изписаха по елементарна математика, по естествени науки, че си и вярват. Направо му се смях на оня -теорема за изчисление на страна по тангенсът на ъгъла било просто умножение, а "питагоровата теорема" сложно, и терминът не значел апотема. Ми да каже какво значи и да изчисли която друга страна си избере, щом ше му е по лесно на смешника... Той апотемата не може, а тя е пряко изчислима, да каже кво значи на древноегипетски тогава очевидната сметка и да сметне нея с налучкване...
Не е толкоз глупав да покаже колко е глупав обаче и да каже.
Както и да е, да не прехвърляме чисти простотии тук.

Имаме лимит на големината на постовете тук.
Колега анонимен, благодаря за книгата ,чета я с интерес. Поражда мисли, но има ли нещо, по - археологично, почиващо на повече изследване на материал? Ясен ми е основния проблем, и той е че се финансират изследвания на п-олигондурите, а не на траките, тракийското е оставено на разграбване и самоунищоцение и в следствие на това няма много разработки, но все пак... Има доста материал въпреки цялата вандалщина.

Що се отнася до кадъм...
Аполодор [3.1.1.]
Cadmus and Telepassa lived in Thrace. Thasus similarly founded the city of Thasus on an island off Thrace, and he ruled there . . .
[3.4.1] When at last Telepassa died, Cadmus buried her. Leaving the Thracians he went to Delphi to consult the oracle about Europa.

Аполодор е велик библиотекар в двете световни библиотеки: Александрия и Пергам и описанието му е базирано на доста по -стари съчинения, и на цялото световно литературно наследство.

Като разбира се, ми е ясно, че нито гърчето, нито "учените" могат да обяснят, как така Кадъм е кръстил град "Тива", защо основният бог в града не е ЗЕВС, а Великата майка(ДЕМЕТРА), защо СФИНКС не пуска гърците в града и от къв зор Кадъм е въвел тракийски мистерии.
Елински град ли е Тива?
цитирай
76. sparotok - до Дзвер
01.09.2010 23:15
Тива ( Thebe) е просто вариант на тракийската дума дева- селище, стан, идваща от глагола девам, дявам - поставям, полагам.

Кадъм е от родът на Земела и Дионис, просто няма как да не е тракиец.
Според Г. Херн финикийците са амалгама от ханаанци и морски народи, а морските народи са трако-пеласгийски племена.

Всъщност сег точно подготвям постинг за Кадъм и въведената от него азбука.
цитирай
77. mglishev - вОДЕсос,
02.09.2010 01:07
няма как да се получи, за съжаление. Славяните и траките са в еднакво родство и с гърците - става дума за три индоевропейски народностни групи. А войни стават и със, и без родство - я колко много вътрешни сблъсъци има и между гърците, и между траките, и между славяните. Такова нещо като "пропускам своите, бия чуждите" просто не се наблюдава в историята.

Всъщност горките траки и елини вече са доста рехаво население, когато се появяват славяните (а след тях - и българите).
цитирай
78. demograph - Тоя пък, да не би да казва, че финикийците са гърци...??Те са фриги=бриги=траки=българи
02.09.2010 03:41
анонимен написа:
не си го превеждаи напълно 100% БУКВАЛНО......когато е бил употребен, е ставало дума за залеза на слънцето на запад...в този контекст е и митът за ЕВРОПИ , посоката изток-запад и др.... ТЪЛКУВАИТЕ СИМВОЛИКАТА ,РЕ ВУЛГАРЕ...от финикиа към крит...финикииската азбука може би да се свърже в контекста...но тук пък в този мит няма свързващо звено с КАДМОС.които е също финикос...Агенор е цар на финиките.....европи е принцеса.....
КЪДЕ ПЪК ПАК ТРАКИ СЛАГАТЕ...точно пък и вие простите нагли вулгари...немвидели знания и завиждащи винаги нон сто на ЕЛЛАДА И ЕЛЛИНИТЕ ВИНАГИ...спрете да ни завиждате и да ни крадете, ХЕИТЪРИ-МРАЗЕЩИ ПРОСТАЦИ!!!

....................................................................................................................
Нерде география, нерде оптика. Широка е Тракия, затуй е Европа за гърците!
цитирай
79. анонимен - хей Дес
02.09.2010 04:16
Зарежи легендите дали кравата Йо или Зевс като вол е прекосил протока-протока не е Кравия Проток - , а Волския брод- вол порос Но дори и в тях бъркаш-" вероятно поради ниската ми интелигентност" както сам се оправдаваш и затова въпреки ,че смесваш двете истории с присъща арогнатност издаваща невежество поучаваш "красива воловарке, признавам, не ми е леко да проследя мисълта ти, вероятно поради ниската ми интелигентност, само да спомена, че смесваш две различни истории. Боспорът (или босфорът) се нарича така доколкото ми е известно, защото е бил преборден не от Зевс, носещ на гърба си Европа, а кравата Йо, която бягала от гнева на ревнивата Хера."
Кравата любовница Йо е подарена на Хера от Зевс като бяла юница и протока не е Кравия брод ; а Волския брод- Историята на отвличането на Европа от Зевс се приписва че има критски произход и е една от многото любовни изневери на Зевс. Ту е финикийка ту е дъщеря на Посейдон и т.н.
Само,че етимологията на думата Европа означава широко лице ; еupu- широко,oп- лице
И мястото където волове може да преброди морето като през брод носейки жена с широко (азиатско) лице се намира до Азия ,а не до Йонийската Омировца цивилизация в която в 7 век пр. н.е. е записана адаптираната легенда за наименоването на Европа като континент. Който континент се оказва подмножество на Тракия за целите на блога .
цитирай
80. анонимен - Ето, факти идващи от ЦЕЛИЯ древен свят. Несправедливо и диво е...
02.09.2010 08:15
да хвърляш камъните си, в съседната градина.
цитирай
81. анонимен - Щапаров Мл:
02.09.2010 08:50
Виждаме колко заблуди сеят привидните езикови различия в термините,
отнасящи се до едно понятие.Това налага и в бъдеще да въвеждаме известна яснота по въпроса,понеже някои още се заблуждават с"елиники глосса",и с други тямподобни разновидности на зеления хайвер.За да стигне мястото,
направо пиша част от семантичните гнезда,с които са свързани някои от спряганите в коментарите термини/ако това название е неточно от лингвистична гледна точка,то си е на място от логична гледна точка/:
1.Ханаан=Ханакин/Финикин,Хунавин,Пуникин,Ванадин,Венетин,и т.н./.Части от Тракийското племе Витини/Винити,Венети/ попадат в Бл.Изток между XVIII и XVIв.пр.Хр.,от нея произлизат Финикийците.Азбуката им е била Тракийско йероглифно или сричково писмо,което е опростено/реформирано/между 1000-800г.пр.Хр.,за да послужи после на гърците и на латините за съставяне на техните писмености.
2.Еврос/не"гръцко",а Тракийско име на река Марица/=Евро/Евра,Евар,Ибар-Бълг.име на един от главните притоци на Марица в Рила планина/,Ичар/Тичар-виж р.Тича/,Течар/Течението/,Вечар/Ведар,Водар-Пълноводната/,Хебар/Хебър/=Цибър/Шавар,Жабар,Мочур,Мочар,Мокър,Чучур и т.н./,Цибрена/Джубрена-наша река в зап.България/,Шавлена/Шаврена,Шаварина,Мочурина/,
Тичар=Тича/наша река в изт.България/,Тиса/Теча/,Ниса/река в Европа/,Таса
/Тас-съд за черпене на вода/,Дуса/Душа,Душ/,Топрена/Топлина,Топлица,
Тополница=Топълница/,Водар=Волдар/Волгар,Волга,Валга,Влага и т.н./,
Вордар/Вардар/,Варда/Валта-влажен дол/,Арда/Арта/,Барта/Барза,Бърза,Бързия/,Марца/Марица/,Барча/Борча-приток в"Румъния"/,Дарда/Дарйа,Даря-перс.име за река/,и т.н.-мястото не стига,за да покажем безбройните Български и други негръцки аналози на името"Еврос"/Хеброс/! Където пише"и т.н."разбирайте,че са пропуснати много,и то блестящи варианти,сочещи че произхода на това название е несравнимо по-древен от произхода на самите гърци.Затова тяхното мислене стига само дотам/до 1100-1000г.пр.Хр./.
3.Глосса/език/=Гласа/Гласът,Гласо/,Власа/Влика,Вика,Чука и т.н./-Бълг.език!
цитирай
82. d3bep - D3BEP
02.09.2010 09:31
Здрасти, Спараток :)
Не мога да влеза в спор за конкретната дума.
Все пак, държейки на коректността на това, което знам и мисля по въпроса, смятам:
Исторически по - коректно ще бъде да кажем, че седмоврата тива е ментето на т.нар. стоврата тива(така са й викали) - столицата на Кхем - древен Египет. Малко пълно гръцко единоимие имат.
И че сфинксът преедставлява позабравен остатък от чудото на тива - двата главни храма ,свързани с главна улица от няколко километра, "охранявана" и от двете страни - т.нар. алея на сфинксовете. Вероятно и кравата, която го води(слънцето - кравата е символ на Амун и Ра, на собствено божество - Апис и в рогите с иноси слънчевия диск при Хатор и други - отгоре на това Тива е директно НА ИЗТОК от Делфи) и злият змей, дето го нападнал през ноща и опитал да го погълне(мрака - Апофис) са остатъци от египетската символика.

Приносът на елините в тая култура по собствената им легенда: първият, който отваря града за тях, убива баща си, преспива и забременява майка си, сам се ослепява и проклина собственото си потомство.

Въпреки това тракийската връзка е повече от очевидна, освен мистериите и великата майка.
Всички древни източници сочат, че между тракийските планински оракули и оракула в ДЕЛФИ НЯМА НИКАКВА РАЗЛИКА.
Аз пък искам да питам гърчето, на къв оракул в Делфи е отишъл според легендата Кадъм, и кой е бил там, и кой му е казал де да основе "първия елински град", след като според легендата:
а) Все още нямало никакви елини.
б) Траки вече е имало?????
цитирай
83. sparotok - Тива
02.09.2010 13:08
d3bep написа:
Здрасти, Спараток :)
Не мога да влеза в спор за конкретната дума.
Все пак, държейки на коректността на това, което знам и мисля по въпроса, смятам:
Исторически по - коректно ще бъде да кажем, че седмоврата тива е ментето на т.нар. стоврата тива(така са й викали) - столицата на Кхем - древен Египет. Малко пълно гръцко единоимие имат.
И че сфинксът преедставлява позабравен остатък от чудото на тива - двата главни храма ,свързани с главна улица от няколко километра, "охранявана" и от двете страни - т.нар. алея на сфинксовете. Вероятно и кравата, която го води(слънцето - кравата е символ на Амун и Ра, на собствено божество - Апис и в рогите с иноси слънчевия диск при Хатор и други - отгоре на това Тива е директно НА ИЗТОК от Делфи) и злият змей, дето го нападнал през ноща и опитал да го погълне(мрака - Апофис) са остатъци от египетската символика.

Приносът на елините в тая култура по собствената им легенда: първият, който отваря града за тях, убива баща си, преспива и забременява майка си, сам се ослепява и проклина собственото си потомство.

Въпреки това тракийската връзка е повече от очевидна, освен мистериите и великата майка.
Всички древни източници сочат, че между тракийските планински оракули и оракула в ДЕЛФИ НЯМА НИКАКВА РАЗЛИКА.
Аз пък искам да питам гърчето, на къв оракул в Делфи е отишъл според легендата Кадъм, и кой е бил там, и кой му е казал де да основе "първия елински град", след като според легендата:
а) Все още нямало никакви елини.
б) Траки вече е имало?????


Според данните, с които разполагам истинското име на египетската Тива е Вст ( Уст), което пък отговаря прекрасно на трако-пеласгийската дума васту -селище, ведическата васт-селище и разбира се старобългарската вьсъ - село.

Знае се много добре дори и от нашите траколози ( Фол и Маразов поне), че Кадъм идва в Гърция от Тракия, т.е. братът на Европа първо е живял в Тракия и после е дошъл в Пеласгия ( така се е казвала Гърция по неговото време).

Поздрави!
цитирай
84. sparotok - потомци
02.09.2010 13:11
анонимен написа:
Зарежи легендите дали кравата Йо или Зевс като вол е прекосил протока-протока не е Кравия Проток - , а Волския брод- вол порос Но дори и в тях бъркаш-" вероятно поради ниската ми интелигентност" както сам се оправдаваш и затова въпреки ,че смесваш двете истории с присъща арогнатност издаваща невежество поучаваш "красива воловарке, признавам, не ми е леко да проследя мисълта ти, вероятно поради ниската ми интелигентност, само да спомена, че смесваш две различни истории. Боспорът (или босфорът) се нарича така доколкото ми е известно, защото е бил преборден не от Зевс, носещ на гърба си Европа, а кравата Йо, която бягала от гнева на ревнивата Хера."
Кравата любовница Йо е подарена на Хера от Зевс като бяла юница и протока не е Кравия брод ; а Волския брод- Историята на отвличането на Европа от Зевс се приписва че има критски произход и е една от многото любовни изневери на Зевс. Ту е финикийка ту е дъщеря на Посейдон и т.н.
Само,че етимологията на думата Европа означава широко лице ; еupu- широко,oп- лице
И мястото където волове може да преброди морето като през брод носейки жена с широко (азиатско) лице се намира до Азия ,а не до Йонийската Омировца цивилизация в която в 7 век пр. н.е. е записана адаптираната легенда за наименоването на Европа като континент. Който континент се оказва подмножество на Тракия за целите на блога .


Тракийците Земела, Радамант, Сарпедон и Дионис са потомци на Европа, т.е. тя самата е тракийка. Защо тогава ще търсим смисъл на името й в гръцкия език?
Има ли поне едно легенда, в която да се казва, че Европа е от гръцки произход?
цитирай
85. sparotok - странно
02.09.2010 13:24
mglishev написа:
няма как да се получи, за съжаление. Славяните и траките са в еднакво родство и с гърците - става дума за три индоевропейски народностни групи. А войни стават и със, и без родство - я колко много вътрешни сблъсъци има и между гърците, и между траките, и между славяните. Такова нещо като "пропускам своите, бия чуждите" просто не се наблюдава в историята.

Всъщност горките траки и елини вече са доста рехаво население, когато се появяват славяните (а след тях - и българите).


Историята е сериозна наука и не се уповава на фокуси, магии и чудеса.

Защо никой не е обяснил как се появиха изневиделица милионите славяни залели Тракия и Гърция?
Къде се криха векове наред, как от неизвестно племе станаха огромен народ за смайващо кратък период от време?
От гледна точка на демографията това е невъзможно. Единственото логично обяснение е, че така наречените славяни са траки непризнаващи властта на Източната Римска Империя.
Това обяснява защо славянските топоними в Гърция и Тракия са обясними на български, а не на руски, или полски.
Това обяснява защо носията на гетите е идентична с тази на дунавските славяни.
Това обяснява също защо материалната култура на дунавските славяни е идентична на тракийската ( по-точно гетската).
Това обяснява защо славянсските погребални ритуали като тризна и жертване на съпругата са идентични с тракийските.
Това обяснява защо дунавските славяни и траките са от един и същ анторополигечн тип - едри хора с кестенява коса ( не рижи, или руси както ни омайваха, ксантиси означава с цвят на косата наподобядащ силно препечено месо, т.е. светлокестеняв).

Защо им е на траки да избиват други траки, напротив станало е освобождение, страната е прочистена само от гърко и латиноговорящите защото те са нашесвеници.
Живеещите на север от Дунав гети, наричани още славяни избавят поробените си братя.

Какво му е чудното и сложното?
Твоят любим Златарски обаче хитричко премълчава всичко свързващо дунавските славяни с траките и voila повявява се "нов" народ.
А как от невиделица се "появяват" милиони хора, как се изхранват, как се въоръжават и как прегазват легионите на империята никой не желае да обясни...защото и не може.
цитирай
86. d3bep - :)
02.09.2010 14:36
Името на Тива по скоро е Уасет. Египтяните не са изписвали гласните. На египетски означава боздуган - тяхно оръжие .
Като цяло аз лично смятам ,че траките са много древна култура, на която българите са потомци, преди на всички други.
Но не мисля, че разсъжденията в историята трябва да са подчинени на крайна цел, т.е. да докажем, че траките стоят зад всичко :) Преди да се хвърлим в поредната борба, трябва да сме добре подплътени. Крайната пристрастеност вреди на преценката

В случая с гърция - очевидно тракийска сила седи зад основаването й.
В случая с египет обаче имаме доста основания от историческите източници да заключим ,че културно влияние идва от египет към тракия.
За Кадъм веднага ще пусна текстове ,че е живял в египет.
Същото се знае и за орфей - след евридика е бил 20 години в Египет.

Тка че имаме повече основание да заключим за тамошно културно влияние тук.
Обаче.
Египет е древна държава .Но до един период.
Нашата държава има по - древни останки от цивилизация, и дори писменост. Факт.
При египтяните даже идва един феномен: "излизат от гората" и вдигат мега пирамида. Най - голямата пирамида им е най - старата... И каот цяло колкото по -късно е правена тяхна пирамида, толкова по - зле и по - калпаво, като имитация.
Отгоре на това нямат никакви адекватни на пирамидата постройки от епохата - нио сеища, нито храмове, нито архитектура - както казах,излизат от гората...
Коеот дава храна на "извънземните".
Но по - очевидната истина е вероятно това, че знанията им идват от преселници.

В съвременната археология на България обаче има един културен пласт... От 1000 години.
Който е "изгубен" - за мен умишлено неразкопан.
Това е пластът, който свързва траките с протокултурата, която очевидно е на скромните 9000 години. Поне.
На практика науката не прави нищо, за да има тази връзка. Или пък да я отхвърли.

Това са фактите. За съжаление не можем да се опрем само на анализ на думи за да предявим претенции за влияние и към Египет.
Възможно е, но не знаем достатъчно.
цитирай
87. анонимен - от вОДЕСос до sparotok -> ТИВА !! вст
02.09.2010 14:45
Малко допълнение :).
В момента, в един съвременен език от нашата езикова група чехският, аналог на българската дума СЕЛО(поселище) е selo, другата дума е ВЕСТНИЦЕ, т.е. отново ВСТ.
С уважение !
цитирай
88. d3bep - :)
02.09.2010 14:51
Спароток,
Не се впечатлявай на другаря Глишев и въобще не се хаби.
В интернет има хора, имащи нужда от признание, и даже в невъзможност да го получат дори по интернет, освен в ограничени затворени групички.

Ще си позволя да цитирам мъдри мисли по тая тема от блога на господин Глишев, които се наемам да помогна да станат известни.
Не съм го чел подробно, само поглед хвърлих и ми се приплака... А ако почна да чета... Трябва да почна и да пиша.
Авторът обяснява наследството ни от прабългарите, и защо то няма нищо общо с траките.
Всичко е в оригинал, даже и поредността на доводите горе долу

----------------
- Мадарският конник (траките, кой знае защо, нямат монументални релефи);
- розетата от Плиска (траките и с руни не пишат);
- вписаните правоъгълници в основата на първите български капища (траките строят планински светилища без квадратен план);
- кавалерията (траките нямат, но азиатските народи са конни народи);
- обичаят да се носи плитка или опашка на обръсната глава с пряк паралел у манджурците;
- пожеланието "сто години да живее" за владетеля в противовес на тракийското схващане, че владетелят а) по принцип е безмъртен и б) че животът е страдание;
------------------

Сам виждаш, това са мозъчните пръцкания на човек, който в най добрия случай си споделя кошмарите и няма хал хабер ни от история, ни от археология, ни от забележителности, ни от култура, ни от етнография. Бе сам се е изписал много ясно.
Но държи да изглежда начетен.
Аз лично нямам какво да добавя след такива излияния... Само ми се плаче.
Но не виждам и защо да му почваш спор.

За славяните и аз съм му го обяснявал, не става... Ще има нова статия в блога му, оттам ше земем нови мъдри мисли и готово.
Щом е казал славяни,значи славяни. Цъфват от нищото, няколко милиона са, наводняват всички империи и готово. После идват прабългарите, изколват Византийците, изколват милите ни траки, изколват и славяните и въвеждат арийски порядък с каручките.
Тама мисли др.Глишев , значи със сигурност е така!
цитирай
89. d3bep - Историята на отвличането на Европа ...
02.09.2010 15:35
Историята на отвличането на Европа от Зевс се приписва че има критски произход и е една от многото любовни изневери на Зевс. Ту е финикийка ту е дъщеря на Посейдон и т.н.
------------------

Колега, да не се бъркате нещо?
1. Къде е описан нефиникийския произход на Европа? Може ли цитат?
2. В гръцката митология май има още една Европа, но според мен Вие четете Уикипедиа. Затова няма да пояснявам. Искам само да ми покажете КЪДЕ ДРУГАТА ЕВРОПА, ПОСЕЙДОНОВАТА, Е СВЪРЗАНА С БИКА ЗЕВС и ЛЕГЕНДАТА?
3. Критски произход на легендата? Това неточен превод ли е ли писателят нещо е недоразбрал? Малко ми прилича на адаптирано и натъманисано как да е твърдение.
По скоро крит си извежда произхода от Европа и ЗЕВС. Минос и Радамант са критски царе, първите критски царе. Радамант създал законите.
Нейни (на Европа) синове.
И какво значение за тезата Ви всъщност има дали критянин или грък е измислил легендата ,след като Европа и в двата случая е отвлечена до Крит финикийка?
цитирай
90. анонимен - Щапаров Мл.:
02.09.2010 17:47
Ако г-н Глишев,колкото и да е уважаван учен,твърди,че Траките и Славяните били различни от Блъгите/Блъгарите/,това е все едно да каже,че гърците са различни от елините,унгарците-от маджарите,иранците-от персите,власите-от молдовците и румънците,германците-от немците,латинците-от римляните и т.н. За такива случаи един средновековен източноримски поет /а не Български
шовинист/ през 11-ти век е казал:"А Българите са Пеонци.Не вярвай...ако ти кажат,че Българите са различни от тях.Не вярвай ако ти кажат,че Аксиос е различен от Вардара."Замислете се,г-н Глишев.Досега да сте чули за древен автор,който да каже:"турците са Троянци,турците са Траки,Фриги,Лидийци,
Киликийци,Арменци,Карийци и пр.бивши народи от Мала Азия?Такова нещо не сте чули,няма и да чуете.Никой древен автор или очевидец не е казал,че албанците са Илири,но това е казвано много пъти за Българите-какво огромно недоразумение за Вас и за албанците,каква тежка и неприятна вест за всички тюрколози! Уви,фактите са безжалостни и колкото и да се дърпате,няма да промените истината-бъдещето ще изкара на бял свят все повече доказателства
за това,че Траки,Илири и Славяни са били едно и също нещо с Българите,а фалшивата"тюркска"хипотеза ще отиде завинаги в небитието.
цитирай
91. mglishev - Спароток,
02.09.2010 20:04
това не е така. Доста стабилни тези за протославянското и славянско население в Централна Русия, което се натрупва няколко века - от упадъка на скитите до началото на Великото преселение - имат редица учени. Цяла библиография мога да ти натрупам. И не става дума за един народ, а за няколко славянски етнически подгрупи, тласкани извън първоначалния си ареал както от стенохория (недостиг на земя), така и от околните миграции на германоезични, ираноезични и тюркоезични народи. Всъщност като индоевропейци славяните стоят между ираноезичните и германоезичните.

Обяснимите на български топоними в Гърция (например крепостта Каменица в Пелопонес) са си напълно разбираеми и на руски, и на полски. Защото българският днес е от славянската група.
Това с материалната култура и носията на гетите е пълна измислица.
Жертването на съпругата се среща още у индийците (обичаят "сати" за съжаление съществува и днес)., а го е имало и у германи като свевите. Tая прилика не е само между славяни и траки, а си е обща за индоевропейците.
"Ксантос" означава точно "рус", както личи и от стиха "'H xanthH MegalostratH", а и галите са кестеняви, и персите някога са били смятани за светлокоси, и германите са руси, и ахейците са "меднокоси", та пак става дума за относително разнообразен, но все пак общ индоевропейски тип. Това не прави обаче славяните траки.
За какво им било на траки да избиват траки... ами, първо, славяните не са траки, второ, заварват тук относително рехаво и чуждо за тях население (с много небалкански примеси) и трето, траките доста са се избивали самички, както знаем от античните автори.
А гетите нямат нищо общо със славяните. Най-малкото те никого не могат да освобождават, понеже още преди славяните из гетските земи са вършали даки, римляни, бастарни, карпи, сармати, хуни, вандали, готи и авари...
Колкото до Златарски, изобщо не го и споменавам. Моите предпочитани автори са по-скоро Луи Алфен, Огюстен Тиери и Стивън Рънсиман.
Легионите на империята вече на практика не съществуват в началото на VІІ в., когато славяните нахлуват на Балканите... както и по-голямата част от тракийското население. Вълната на Великото преселение е прегазила римския лимес от Черно до Северно море, а Юстиниан съвсем е опразнил балканските гарнизони, за да воюва из Месопотамия, Италия и Тунис.

Впрочем, гетите като самостоятелно племе вероятно съвсем пък не биха имали шанс срещу хипотетичните "легиони", за които говориш, докато многобройна група нови народи току-виж преодолели границата. Освен това в V-VІІ в. имперската армия вече изобщо не е организирана на легионен принцип, както личи от Прокопий, така че прощавай, ама си в грешка.

Не можеш да ползваш два взаимноотричащи се аргумента едновременно. Реши дали гетите са освободили траките или дали легионите са си били на мястото. Не може и двете ти твърдения да са верни, трябва да избереш едното :) Боя се обаче, че и двете са грешни.
цитирай
92. анонимен - от вОДЕСос до sparotok
02.09.2010 20:05
Sparotok вземи ми думите от устата :) с поста си под №85 до mglishev !
Само да допълня: Едни и същи вярвания на север(гети-траки) а на юг от Балкана пак траки. Тракийски гробници (от микенски тип). Северно от Балкана Свещарски к-с(107 бр.), на юг само около Казанлък прибл. 500 бр.
Около първи век, ареалът на разселване на гетите е двата бряга на Дунав, до кримския полуостров и на север, до тогава още несъществуващият гр.Киев.
Изградили са изключително развита фортификационна система от валове, по неуточнени данни около или над 3 000 км. Като фронта им е насочен на юг.
Това накратко, като реплика до mglishev.
Мисля че съм прав с изказването си - "пропускаме" своите, бием чуждите-навлеци".
С уважение към всички !
цитирай
93. анонимен - НикоЙ Стояновъ за кой друг ад говориш? Пътят на Спроток води навън от Този ад.
02.09.2010 23:02
анонимен написа:
Евала.Как само си насосвате нещата.Забавен си спараток.без да се обиждаш.виждам,че го правиш от родолюбие, но пътят към ада е опстлан с добри намерения.Помисли върху това.Поздрави!!! Нико Стояновъ

цитирай
94. анонимен - " sparotok - странно "-Не странно а срамно!
02.09.2010 23:43
Павка, тоя Манолис Глишис да прочете Алинеи и да види как италианец/!!!!/ ругае "славянските" историци, че не правят нищо да защитят миналото си на фондатори на Европа. Как ще защитят народи които са им чужди.
Подлоги са цялото им руско-гръцко котило. Кое прочел-кое не прочел и се пъчи да пише история. Кумирът на този Глишев - Петър Добрев е наплюл една книга с която само можеш да си забършеш оная работа. Той не си прави труда да потърси латински еквивалент на думи които обявява за български / НА любимите му сега ИРАНСКИ БЪЛГАРИ..!!!Преди любими му бяха бяха туранските българи?!../, та ще очакваш от такава ф.лопата да потърси етруски, фригийски, хетски или санскритски , камо ли тракийски еквивалент. Не обърнал и две стрАници от енциклопедията, Добрев скача като риба на стръв веднага на ИРАНСКИ еквивалент. - Ами защо същото значение имат думите и на етруски, и на латински, и на английски, и на испански, та и на лангобардски?..Не обяснява. Безсъвестен некадърен парцал. И последователите му са такива. Продава си глупостта, на глупаците естествено.* За пример - 'Великото историческо тайнство"Петър Добрев,ГАЛИК, София 2009 стр.113 думите са ТАТА и МАМА. И още десетки извадени от най-далечните диалекти и дори жаргони на българския.
*Тато ( Tato) (+ 510 г.) е крал на лангобардите от ранния 6 век. Той е син на Клафо (Claffo, Klef I) от династията на летингите
** "Петър МАЙЦЕ си думаше"- това МАЙЦЕ глупакът Добрев посочва като ирански остатък в езика ни!!!!!
Просто да почне човек да съска като гърка в блога ти.
цитирай
95. demograph - Супер си Щапаре! Особено ме изкефи това за Финиките. От къде го изкопа? Ще те цитирам!
02.09.2010 23:49
анонимен написа:
Виждаме колко заблуди сеят привидните езикови различия в термините,
отнасящи се до едно понятие.Това налага и в бъдеще да въвеждаме известна яснота по въпроса,понеже някои още се заблуждават с"елиники глосса",и с други тямподобни разновидности на зеления хайвер.За да стигне мястото,
направо пиша част от семантичните гнезда,с които са свързани някои от спряганите в коментарите термини/ако това название е неточно от лингвистична гледна точка,то си е на място от логична гледна точка/:
1.Ханаан=Ханакин/Финикин,Хунавин,Пуникин,Ванадин,Венетин,и т.н./.Части от Тракийското племе Витини/Винити,Венети/ попадат в Бл.Изток между XVIII и XVIв.пр.Хр.,от нея произлизат Финикийците.Азбуката им е била Тракийско йероглифно или сричково писмо,което е опростено/реформирано/между 1000-800г.пр.Хр.,за да послужи после на гърците и на латините за съставяне на техните писмености.
2.Еврос/не"гръцко",а Тракийско име на река Марица/=Евро/Евра,Евар,Ибар-Бълг.име на един от главните притоци на Марица в Рила планина/,Ичар/Тичар-виж р.Тича/,Течар/Течението/,Вечар/Ведар,Водар-Пълноводната/,Хебар/Хебър/=Цибър/Шавар,Жабар,Мочур,Мочар,Мокър,Чучур и т.н./,Цибрена/Джубрена-наша река в зап.България/,Шавлена/Шаврена,Шаварина,Мочурина/,
Тичар=Тича/наша река в изт.България/,Тиса/Теча/,Ниса/река в Европа/,Таса
/Тас-съд за черпене на вода/,Дуса/Душа,Душ/,Топрена/Топлина,Топлица,
Тополница=Топълница/,Водар=Волдар/Волгар,Волга,Валга,Влага и т.н./,
Вордар/Вардар/,Варда/Валта-влажен дол/,Арда/Арта/,Барта/Барза,Бърза,Бързия/,Марца/Марица/,Барча/Борча-приток в"Румъния"/,Дарда/Дарйа,Даря-перс.име за река/,и т.н.-мястото не стига,за да покажем безбройните Български и други негръцки аналози на името"Еврос"/Хеброс/! Където пише"и т.н."разбирайте,че са пропуснати много,и то блестящи варианти,сочещи че произхода на това название е несравнимо по-древен от произхода на самите гърци.Затова тяхното мислене стига само дотам/до 1100-1000г.пр.Хр./.
3.Глосса/език/=Гласа/Гласът,Гласо/,Власа/Влика,Вика,Чука и т.н./-Бълг.език!

цитирай
96. sparotok - много правилно
03.09.2010 00:09
анонимен написа:
Sparotok вземи ми думите от устата :) с поста си под №85 до mglishev !
Само да допълня: Едни и същи вярвания на север(гети-траки) а на юг от Балкана пак траки. Тракийски гробници (от микенски тип). Северно от Балкана Свещарски к-с(107 бр.), на юг само около Казанлък прибл. 500 бр.
Около първи век, ареалът на разселване на гетите е двата бряга на Дунав, до кримския полуостров и на север, до тогава още несъществуващият гр.Киев.
Изградили са изключително развита фортификационна система от валове, по неуточнени данни около или над 3 000 км. Като фронта им е насочен на юг.
Това накратко, като реплика до mglishev.
Мисля че съм прав с изказването си - "пропускаме" своите, бием чуждите-навлеци".
С уважение към всички !


Напълно прав си с изказването - "пропускаме" своите, бием чуждите-навлеци".
Гърко и латиноговорящи не е имало какво да търсят в Тракия.
цитирай
97. demograph - Но и тук ме кефиш страхотно Младши Щапаре...
03.09.2010 00:10
анонимен написа:
Ако г-н Глишев,колкото и да е уважаван учен,твърди,че Траките и Славяните били различни от Блъгите/Блъгарите/,това е все едно да каже,че гърците са различни от елините,унгарците-от маджарите,иранците-от персите,власите-от молдовците и румънците,германците-от немците,латинците-от римляните и т.н. За такива случаи един средновековен източноримски поет /а не Български шовинист/ през 11-ти век е казал:"А Българите са Пеонци.Не вярвай...ако ти кажат,че Българите са различни от тях.Не вярвай ако ти кажат,че Аксиос е различен от Вардара."Замислете се,г-н Глишев.Досега да сте чули за древен автор,който да каже:"турците са Троянци,турците са Траки,Фриги,Лидийци,Киликийци,Арменци,Карийци и пр.бивши народи от Мала Азия?Такова нещо не сте чули,няма и да чуете.Никой древен автор или очевидец не е казал,че албанците са Илири,но това е казвано много пъти за Българите-какво огромно недоразумение за Вас и за албанците,каква тежка и неприятна вест за всички тюрколози! Уви,фактите са безжалостни и колкото и да се дърпате,няма да промените истината-бъдещето ще изкара на бял свят все повече доказателства
за това,че Траки,Илири и Славяни са били едно и също нещо с Българите,а фалшивата"тюркска"хипотеза ще отиде завинаги в небитието.

.......................................................................................................................
*За Манол Глишев да ме прощаваш - изобщо не е учен, а най-малкото пък "уважаван".Пише в едно списание, което само той си чете;
**А туранската теория, в България вече се поддържа само от турците + Юлиус + някой друг сърбаш;
***За задимяване, сега е пусната в обръщение Иранската теорема с едно неизвестно-кой е платил екскурзията.
Решението:
поръчал/известно/ + платил/...?.../ = изпълнил/известно-П.Добрев&СО/
цитирай
98. sparotok - още едно допълнение
03.09.2010 00:15
анонимен написа:
Малко допълнение :).
В момента, в един съвременен език от нашата езикова група чехският, аналог на българската дума СЕЛО(поселище) е selo, другата дума е ВЕСТНИЦЕ, т.е. отново ВСТ.
С уважение !


Да, така е. Могат да се добавят сорбското ( вендишкото) вьес и словенскто вас- село.

Тези думи са много древни защото ги има във ведически санскрит. Там васт, васа, виса- селище са свързани с глагола васати - свързвам, веза, т.е. оставам на едно място, заселвам се.

Нашето вьсъ пък е свързано с везати- веза, свързвам...така че думата си е наша, а не заемка.
цитирай
99. demograph - И на тебе ли ти се доплага от българите глупци брате..?
03.09.2010 00:16
d3bep - :)
02.09 14:51
Спароток,
Не се впечатлявай на другаря Глишев и въобще не се хаби.....само поглед хвърлих и ми се приплака... А ако почна да чета... Трябва да почна и да пиша.
......................................................................................................................
Почни да пишеш, че тия навлеци умора нямат. Ще задушат жалния българин за пръдните си.

цитирай
100. анонимен - spartak ?
03.09.2010 02:03
Извинявам се, че не пиша по темата, Спароток- прочетох всички постинги които си пуснал ( поздравления!! ) , но никъде не става дума за може би най-известния по света тракиец , а именно Спартак! ( всъщност "Спароток" вариант на "Спартак" ли е ?)
Най-интересното е че като отвори човек Уикипедия да прочете за него на български, излизат точно 5 реда постна информация ... А на английски или руски , излизат 500 реда. Не трябва ли да е обратното ? Той не само е тракиец, но се знае че е живял точно тук, където сега живеем ние... Но сякаш не го искаме. Вместо това, се правят някакви показни експедиций до Памир по телевизията, и се харчат луди пари за да ни докажат че сме азиатци?!?
Надявам се ако имаш какво да кажеш по този въпрос да го направиш в някой нов постинг, ще чакам с интерес. Поздрави! Г. Иванов
цитирай
101. анонимен - hey d3bep
03.09.2010 07:04
не тезата ми, а историята която стои зад която и да е мифология е водещата без да да правим литературен разбори, какво казват келтоскифските или други мифове и ,как са били предадени от наследилите ги елини и достигнали до нас като гръцка митология в една или друга притча е,че не само Босфора ,а и да речеме и Херсонезе са едни и това са оригиналните названия,които не възникват около т.нар. Тракия,която не е нощо попвече ,а част от Мизия.Не другата Мизия,а оригиналната. В която има седем племена,вкл. и траки .Като последните са скитите които живеят между Дунав и Понта.
Наричането на подобни места, като Тракийски Босфор и Тракийско Херсонезе са впоследствие приликата като топография ,която последните имат с оригиналния Босфор и Херсонезе.Добавено им е и Тракийски за да се различават.
Босфора съществува преди да има траки и елини които да нарекат едни съседни им хора тракийци,което пък от своя страна не означава,че тези т.нар. тракийци са близки етноси или култура. Археологията и античните автори доказват точно обратното.Баш Тракийците от Тракия 80 % стават византийци.
Трябва да сме достатъчно тесногръди за да отричаме и че точно на същото място където бил Волски Брод,по късно това място станало Козия Брод.От всички места на National Geographic Kozata козата избрала да преджопа мястото което не било Волски Брод.Зевс и той бил отгледан от коза ли сърна ли ,която обаче въпреки, че била животното прочуто като майка на Зевс не могла да се наложи да преименоват и след преминаването и това място и странно защо не го нарекли Козия Брод ,а си останало Боспорус,за разлика от по-късното наричане на Тракийския Босфор. Малко са гледали гръцките колонисти около Черсонезе как воловарките са пресичали бродове на гърба на воловете ,както до скоро правеха това из Софийско например.Поне и античните автори да не са го писали.След като мита говори за наименоване на континента Европа,мястото упоменавано,като граница е точно тук където е и мита за наименоването на континента
цитирай
102. d3bep - :)
03.09.2010 09:03
Глишев:
Цяла библиография мога да ти натрупам.
-----
Глишев,
Тая библиография брато недей я трупа цяла, ми земи я чети. Сериозно.

demograph:
И на тебе ли ти се доплага от българите глупци брате..?
-----

На тоя учен глишев му изкарах папируса Ринд, Московския папирус и прочие с теореми на 4000 години ,с доказателство, и оня пак се подиграва и спори, гърците били измислили математиката, преди тях математика нямало, египтяните смятали 1+1+1, а траките можел ида броят до три, ама само трибалите. И ми обяснява теоремите колко елементарни били при условие че математиката му не стига за 3 и дори не е погледнал че вътре има тригонометрия, стереометрия и суми на всички видове прогресии и отва са ученически задачи в Египет.
Глишка, а траките са строили неща, дето сега не знаем как се строят, на око бате. Не е никъв проблем да направиш каменен храм ,да го затрупаш с планина пръст, да устои 3000 години и да не можеш да смяташ. Ти го можеш тва. Поне последното.

Не за история, а за каква наука става въпрос в неговия сайт, немам думи. В техния форум се говори за форми на дъждовната вода от базалт и от гранит, и за това че бронзовата епоха била измама щото било по - лесно да обработиш направо желязото, отколкото да смесиш мед и калай... Математиката я уточнихме. Историята я виждате. Просто го погледнах упорито кви ги пише, мернах му блога и ми прилоша. Тоя тракия е "виждал" само в блога си.
Въобще да обясняваш на Глишев нещо = неоправдан разход на клавиатура.

Обаче, оставете го да си пише, той повече отколкото сам се излага вие не можете да го унизите.



Колега Глишев, я разкажи сега.
Значи кво?
В края на 4-5 век Траките, даките, скитите и готите упадат, нали така? Остарява им нацията и измират, а и много заколения, най - ги е изтощавало това, че на погребение е требвало да си колят жените и децата.

И в рамките на 50 години на мястото на тея архаични, просъществували по няколко хилядолетия и всякакви условия и нашествия нации, се появява новата, млада ,свежа славянска кръв
цитирай
103. aqualia - Винаги ти се възхищавам, че подържаш самосъзнанието ни гордо!
03.09.2010 09:45
Благодаря ти, sparotok Харесвам всеки твой постинг и извинявай, че не пиша винаги! Успех!
цитирай
104. penchoan - До анонимен
03.09.2010 09:55
анонимен написа:
Sparotok вземи ми думите от устата :) с пост под №85 до mglishev !
Само да допълня: Едни и същи вярвания на север(гети-траки) а на юг от Балкана пак траки. Тракийски гробници (от микенски тип). Северно от Балкана Свещарски к-с(107 бр.), на юг само около Казанлък прибл. 500 бр.
Около първи век, ареалът на разселване на гетите е двата бряга на Дунав, до кримския полуостров и на север, до тогава още несъществуващият гр.Киев.
Изградили са изключително развита фортификационна система от валове, по неуточнени данни около или над 3 000 км. Като фронта им е насочен на юг.
Това накратко, като реплика до mglishev.
Мисля че съм прав с изказването си - "пропускаме" своите, бием чуждите-навлеци".
С уважение към всички !


Тракийски гробници са изграждани само във високите части - над 500 метра надморска височина и то преди повече от 3600-4000 години. Тогава Слънцето е изгрявало от югоизток. Затова фронта или входа на гробници е насочен на югоизток, а не на юг.
Не може гетите да са дошли от двата бряга на Дунав около първи век, защото по това време Дунав не е съществувал. На север е било море, а Карпатите са били остров, както и другите планини на Балканите. Дунав се появява като река около V век.
Според Глишев: "Легионите на империята вече на практика не съществуват в началото на VІІ в., когато славяните нахлуват на Балканите... както и по-голямата част от тракийското население. Вълната на Великото преселение е прегазила римския лимес от Черно до Северно море, а Юстиниан съвсем е опразнил балканските гарнизони, за да воюва из Месопотамия, Италия и Тунис."
Откъде идват славяните? Според мен славяните са прослойка от подивели малокултурни тракийски племена, планински пастири, които идват на нашите земи от Карпатите, след като водите започват да спадат и преминават Дунав през зимата, когато замръзва. До шести век не е съществувало нито Черно море, нито Северно море, а са били слети в голямо море. Част от мигриралите траки се връщат с Аспарух.
цитирай
105. анонимен - от вОДЕСос до sparotok - по темата "пропускаме" нашите - бием чуждите
03.09.2010 11:35
Знам, че този пост е офтопик по темата за Европа, но бързам да „се изкажа”, за да не ни „забият”, нашите тюрколози-иранисти в „девета глуха”:)).
Той следва логическата линия на предходният ми пост (под №92) и има важно(пряко) отношение към темата, относно родствената връзка м/у гети-готи-траки и готи-траки-българи.
Относно етимологията на Кубрат-Хоурв(б)ат. Най-вероятната теза е че, той заедно с „бат Органа”(известен ни още й като Само) са създателите на гр. Киев, т.е. легендата за „Кий и Щек” при украинците (истинските руси).
За Кубрат, отец Паисий в Историята си словеноболгарска, ползва и прозвището „Букич”. Семантиката от старобългарски е „създател творец”. Украинската форма, Кий-Кова-Ковач, тоест ковач "съзидател" на съдбата си и тази на народа. При нас също се е запазила, като лично име Куйо.
Защо българите се „сбиват” с готите ?! – е дълга тема – само ще отбележа, че не е на етническа, а по-скоро на верска основа и донякъде е провокирана от вероломната политика на „гърците”-ИРИ, които на практика ги противопоставят. От тук последва и „Великото преселение на народите” – но от отбележете, на такива ОТ ЕДНА И СЪЩА РОДСТВЕНО ПЛЕМЕННА ГРУПА
С уважение !
П.П. Това е отговор на пост №104 на penchoan :) с молба да прочете поста ми, отново и помислите на ... трезва глава :))
цитирай
106. d3bep - ???
03.09.2010 11:51
penchoan:
Тракийски гробници са изграждани само във високите части - над 500 метра надморска височина и то преди повече от 3600-4000 години. Тогава Слънцето е изгрявало от югоизток. Затова фронта или входа на гробници е насочен на югоизток, а не на юг.
Не може гетите да са дошли от двата бряга на Дунав около първи век, защото по това време Дунав не е съществувал. На север е било море, а Карпатите са били остров, както и другите планини на Балканите. Дунав се появява като река около V век.
-----------------------

Колега, тея твърдения са ... Не знам.
Първо, искам да Ви питам, с няколкостотин тракийски гробници край морето какво да правиме и те на каква надморска височина са според Вас? Да не споменавам такива във вътрешността на страната, които са на по - ниско, но като цяло е очевидно ,че крайморската зона на черно море е най - старата цивилизация у нас.
Второ, това за Дунав... Как го съчинихте?
Има карти, има градове, които са известни. Истрия например - съименничка на дунава, от много по старо време, Дунав го има и в легендите... Още херкулес търчи по дунава...
Моля Ви... Какво море на север, какви карпати?
Къде го четете това, кой е източника, как изглежда картата?
Море знаете ли за колко време се оттегля?
И как точно ще се оттегли черно море, като е п о - ниско от егейските и дараданело -босфорските брегове, и е геологичен факт: Колкото пъти босфорът е бил воден, толквоа пъти солеността на черно море се е покачвала, ще рече че то поема вода от средиземно, а не връща. Само по себе си е сладководно езеро. Ако беше поело тройно вода и се беше изпарило, колк осолено щеше да бъде?

Все пак призовавам за по - обосновани и изчистени твърдения... Не искам сами да разбиваме собствената си теория.
Поздрави!
цитирай
107. sparotok - съгласен съм
03.09.2010 11:53
анонимен написа:
Знам, че този пост е офтопик по темата за Европа, но бързам да „се изкажа”, за да не ни „забият”, нашите тюрколози-иранисти в „девета глуха”:)).
Той следва логическата линия на предходният ми пост (под №92) и има важно(пряко) отношение към темата, относно родствената връзка м/у гети-готи-траки и готи-траки-българи.
Относно етимологията на Кубрат-Хоурв(б)ат. Най-вероятната теза е че, той заедно с „бат Органа”(известен ни още й като Само) са създателите на гр. Киев, т.е. легендата за „Кий и Щек” при украинците (истинските руси).
За Кубрат, отец Паисий в Историята си словеноболгарска, ползва и прозвището „Букич”. Семантиката от старобългарски е „създател творец”. Украинската форма, Кий-Кова-Ковач, тоест ковач "съзидател" на съдбата си и тази на народа. При нас също се е запазила, като лично име Куйо.
Защо българите се „сбиват” с готите ?! – е дълга тема – само ще отбележа, че не е на етническа, а по-скоро на верска основа и донякъде е провокирана от вероломната политика на „гърците”-ИРИ, които на практика ги противопоставят. От тук последва и „Великото преселение на народите” – но от отбележете, на такива ОТ ЕДНА И СЪЩА РОДСТВЕНО ПЛЕМЕННА ГРУПА
С уважение !
П.П. Това е отговор на пост №104 на penchoan :) с молба да прочете поста ми, отново и помислите на ... трезва глава :))


Съгласен съм, готи и българи принадлежат към един и същи етнос, верно е също, че украинците са и истинските руси, староруският е всъщност староукраински и поради тази причина днешните руснаци не го разбират.

За името Кроатос - Кроват ( Кубрат) имах друга етимология. Кроват е свързано с нашите думи поКРОВител, поКРОВ, сКРИВалище, КРИЯ, КРОВЪ - хранилище. Според мен Кроват означава пазител, покровител.

Поздрави!
цитирай
108. d3bep - До анонимен - hey d3bep
03.09.2010 12:11
Анонимен:
... подобни места, като Тракийски Босфор и Тракийско Херсонезе са впоследствие приликата като топография ,която последните имат с оригиналния Босфор и Херсонезе.Добавено им е и Тракийски за да се различават.
Босфора съществува преди да има траки и елини които да нарекат едни съседни им хора тракийци,което пък от своя страна не означава,че тези т.нар. тракийци са близки етноси или култура. Археологията и античните автори доказват точно обратното.Баш Тракийците от Тракия 80 % стават византийци.
---------------

Колега, не съм сигурен че те разбрах много добре каква теза защитаваш, но:
1. Ако "тракийски" е сложено само за разлика, значи първото име на Черно Море - "Тракийско море" - и то е сложено за разлика. Така ли ?
2. Ако траките не могат да формират нация ,защо всички древни автори в един глас - включително отявлени противници, като Херодот, Ксенофонт и др - пишат, че те говорят на един език?
3. Ако траките нямат характера на народност, защо имаме почти пълно съвпадение в находките от различните епохи от Македония до Варна?
4. Защо траките, кото толкова се различават помежду си, навсякъде изграждат светилища и религия от натуралистичен характер?
5. Защо всички древни автори приравняват тракийските вярвания, дори много повече, отколкото добре проучените егиетски... И прочие?


Мисля, че много по - честно ще бъде да твърдим:
Елините са създатели на селска култура. За разлика от траките, създали мирни религиозни общности на големи територии, без данъци, изнудвания и прочие, елините НИКОГА НЕ НАДЖИВЯВАТ ПОЛИСА.
Елините не правят нищо друго, освен да се колят помежду си .Това е постоянно. ПЪрвата морска битка в света е между елини, даже когато Александът или Ксеркс ги превзема те пак воюват помежду си.
Елините нямат единна религия. Има опит да се обединят около зевс, но очевидно в Тива е бил един бог, в Пергам и Ефес-друг, в спарта - трети.

Сега вече да обсъдим:
1.къде е люлката на цивилизацията и
2.има ли цивилизация при елините в припосваният й характер???
цитирай
109. demograph - d3bep - :) Колко вдъхновено, а!И в рамките на 50 години .... се появява новата, млада ,свежа славянска кръв.."
03.09.2010 12:46
Руска демек...Славяните са деградирали от климатичните условия траки, /както пигмеите в Африка/ които са побягнали на север от потопа в Ч.М. преди няколко хляди години. Когато на римляните им омекнали пишките и Рим почнал да се разпада, те се юрнали на юг топло и сито, за зла участ на федератите траки в състава на Рим и Византия и на самите византийци. Точно както 1878г. По този повод император "еди-кой" си /ако настоявате ще го цитирам по-късно/ подготвил поход срещу разпръсналите се из цялия балкански полуостров тълпи от "slоvinians"/"славинии" а не славяни/, но се отказал защото новодошлите просто не били хомогенна маса, а тумби от траки от отвъдримските земи, от които, точно както когато ние нахлухме поеденично и на орди в Западна Европа след падането на Желязната завеса, пропищели и цивилизованите траки-българи, и гърци и арменци и артисали латини.... Какво да прави империята? Просто вдигнали ръце и оставили траките да си се оправят..Те се смесили с траките в империята и изчезнали, но "словинии" като наименование останало, защото и до ден днешен, вече хомогенни като етнос, ние не можем да се отървем от мърлящината на роднините ни дошли ни за малко "на гости". В резултат на това, траките-българи на Юг от Дунав, стотици година не са могли да възстановят нито подредения си живот, нито администрацията, нито да направят държава. Докато не "дошли" организираните, стегнати и корави бойци и държавници трако-българите на Кубрат&СО. Всички голям зор виждаме с реда и до ден днешен. Не са ни "развалили" османците, а славиниите - навлеци от север.
Словинии означавало "мърлявите, небрежните. SLOVEN [slоvn]n повлекан, немарливец; SLOVENLY['slоvnli]- небрежен, немарлив, мърляв /done in a way - направен надве-натри/през куп за грош, претупан /SA Dictionary/
От тук идва и названието славяни/на български/, словени, словаки, словаци - на другите тракийски наречия, а не от някакви си там "склавени"/макар че и те сигурно са били мърлячи, щом така са ги нарекли,нито от slaves.
цитирай
110. demograph - Нов етнос - европеци, а Юлко?
03.09.2010 12:50
"Баш Тракийците от Тракия 80 % стават византийци." - Поредната ти недоумка.
Не му се връзвай Дзвер.
цитирай
111. анонимен - каквито глишевци, такава и държавата ни
03.09.2010 13:47
Всяка тяхна дума рисува картинката България, днес.

Br.
цитирай
112. d3bep - Мдам
03.09.2010 13:56
В интерес на истината, Demograph, аз не съм далеч от мисълта че голяма част от населението на византийската империя също е с тракийски произход и това е част от проблемите с младата българска държава.
Само че вече се чувствам заринат от исторически факти и не мога да схвана сега коя от хипотезите следва да оборвам последно:

1. Че нацията на траките застарява и зачезва.
2. Че нацията на траките фактически става нация на византийците, или:
3. Че траките нямат нация.

Съвсем се обърках. Моля, помогнете.
Страх ме е ак опочна да оборвам ,да не започна сам да си противореча.
Идват горе долу от едно и също място хипотезите.
цитирай
113. demograph - 1005%съм съгласен с теб
03.09.2010 16:36
Такъв хубав отговор ти написах и копютърът ми скрои номер...
От пред Христа нас траките ни разделят на какви ли не - беси, бриги, мизи, гети, скити, хуни, ...карай няма. За да не сме една нация. Но не са успяли до край.
"1. Че нацията на траките застарява и зачезва.-Вярно.
2. Че нацията на траките фактически става нация на византийците, - невярно. Колкото българската нация е станала европейска само с влизането ни ЕС, нали?
3. Че траките нямат нация" - напротив, траките имат в момента много нации.
Ние, обаче сме Божиите Арии и нашата нация е тази на Божиите Арийци-Bulgaria = Bolg/Бакх/Bугх/Bilgh/Baga... Arya. Sparotok че някога Тракия се е наричала АРИЯ.
Думата Българин/Bulg Aryan/ няма нищо общо с конкретните хора, а е название на носещите името на бога траки от Беласгите през Бахликите до Българите.. До довечера. Зарежи го Юлко. Ако залинеем остареем и умрем като народ - ние ще сме си виновни.
цитирай
114. анонимен - ЯНИ БЛЕЦОВ - ЛИДЕР НА КАРАКАЧАНИТЕ В ВОУЛГАРИА
03.09.2010 17:00
ОТ ЕЛЛИНИКИ МИТОЛОГИЯ И ЗАПИСИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ ЕЛЛИНИ..ВИЕ ВУЛГАРИТЕ ВИНАГИ ЩЕ ЗЛОБЕЕТЕ И ДРАЗНИТЕ ОТ ЕЛЛАДА....ЗА ТОВА НОНСТОП РЯЗАНЕ НА ВУЛГАРЯКО-ТАТАРСКИ ГЛАВИ....КАДЕ Е ЕВАНДРОС 1300г пр хр.---О ЕЛЛИНИКОС МЕГАЛОС ДАСКАЛОС ТИС ИТАЛО-ЛАТИНЕС.ЕЛЛИНЕС+ИТАЛО-ЛА ТИНЕС=РОМАНОС-РОМЕЙОС ВЕЛИКИТЕ РИМЛЯНИ!!!....нима ще отречеш Херодот ..писаики че Ионииците е другото име на пеласгите и че към неговото време 600-410гпр хр. те САМИТЕ СТАНАЛИ ЕЛЛИНИКИС МАХИТИ-ПАТРИОТИС...2. кои отрича Кадмос и неговото дело---но вие вулгари извъртате И КРАДЕТЕ по татарски-турски мурафети.А ЗА ТРАКИОТИТЕ - ТЕ БЯХА ПОЛИ МЕГАЛИС ЕЛЛИНИКИС ПАТРИОТЕС-АРИС ИДВА ОТ ТРАКИОТИТЕ..ЕЛЛАДА Е ТРАКИА И ТРАКИА Е ЕЛЛАДА-ЕДНО Е-КОИ ГО ОТРИЧА,НО ТРАКИА НЕЕ ВУЛГАРИА И ВУЛГАРИТЕ НЕ СА СТАРИТЕ ТРАКИОТИ.......ние прото-хелладите имаме 3 миграционни вълни от северна европа...+разбира се в нашта историас и митологиас има данни и за преселване от финикиа и егупто-НО СЛЕД ЕПОХАТА НА ПРОМИТИОС И ДЕВКАЛИОНАС И много лошо и невярно е враговете на ЕЛЛАДА-ДА извличат корена на ПАН-ЕЛЛАДОС само от данаос,които всичко на всико в записите има преселване на 50 мъже от египет -НИКАКВА РОЛЯ В ЕТНОГЕНЕЗАТА НА ПАН-ЕЛЛАС...и от анатолика Хтонос(микра асиа)- Пелопсос..знаеш ли на кое сее казвало еллиникос хилиспонтос в миналото-на земята от река дорасос(епидамнос) в северен епирос до тисалоническият залив+халкидики-ДОРЕАС ХИЛИСПОНТОС. (НА ДОРИИЦИТЕ КРЪСТЕНО ОТ ДРЕВНИ ВРЕМЕНА)
цитирай
115. анонимен - от вОДЕСос до
03.09.2010 19:24
d3bep написа:
В интерес на истината, Demograph, аз не съм далеч от мисълта че голяма част от населението на византийската империя също е с тракийски произход и това е част от проблемите с младата българска държава.
Само че вече се чувствам заринат от исторически факти и не мога да схвана сега коя от хипотезите следва да оборвам последно:

1. Че нацията на траките застарява и зачезва.
2. Че нацията на траките фактически става нация на византийците, или:
3. Че траките нямат нация.

Съвсем се обърках. Моля, помогнете.
Страх ме е ак опочна да оборвам ,да не започна сам да си противореча.
Идват горе долу от едно и също място хипотезите.


След победата при върбишкият проход, победоносната войска на Крум слиза под Балкана. Тук е интересното. Голяма част от градовете и гарнизоните се предават, с условие, че той ще им запази живот, имущество и т.н. Именно тези хора Крум преселва на север от р.Дунав. За тях може да се предполага, че са били романоезични наспроти налагащата се към този момент мода на "гърци"-зъм в ИРИ.
Кои са тези романоезични хора ? - Бившите поданици на Pax Romana, т.е. романизирани-градски траки. Можем да предположим, че те са знаели истината за произхода си. Същото важи и по отношение на Крум.
С уважение и желание да спестя терзанията ти :)) !
цитирай
116. анонимен - dausdava
04.09.2010 00:01
Ние, обаче сме Божиите Арии и нашата нация е тази на Божиите Арийци-Bulgaria = Bolg/Бакх/Bугх/Bilgh/Baga... Arya. Sparotok че някога Тракия се е наричала АРИЯ.
Думата Българин/Bulg Aryan/ няма нищо общо с конкретните хора, а е название на носещите името на бога траки от Беласгите през Бахликите до Българите..
=====================================================
Автохтонците на моменти прекалявате.Демограф,известен ли ти е теонимът на Тракия?
цитирай
117. mglishev - Само едно се чудя,
04.09.2010 00:02
защо бъркате тюрко-алтайската теория с иранската.Така обиждате привържениците и на едната, и на другата. Аз например хич не си падам по иранската. Следавателно Петър Добрев за мен е доста слаб автор.

Има ли тук поне един човек, който да чете извори?
цитирай
118. sparotok - иранска теория
04.09.2010 00:48
mglishev написа:
защо бъркате тюрко-алтайската теория с иранската.Така обиждате привържениците и на едната, и на другата. Аз например хич не си падам по иранската. Следавателно Петър Добрев за мен е доста слаб автор.

Има ли тук поне един човек, който да чете извори?


Наистина ли си против иранската теория? Позволи да те цитирам:

57. mglishev - Айдеее,
20.08 15:49

"Теориите се преразглеждат на базата на нови открития,а не на желания. Нови открития в медиевистиката ни правят само археолозите, а се боя, че те никак не пасват на автохтонната теза, защото вадят на бял свят един ирански културен пласт у българите".
цитирай
119. анонимен - от вОДЕСос до ЯНИ БЛЕЦОВ
04.09.2010 08:07
анонимен написа:
ОТ ЕЛЛИНИКИ МИТОЛОГИЯ И ЗАПИСИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ ЕЛЛИНИ..ВИЕ ВУЛГАРИТЕ ВИНАГИ ЩЕ ЗЛОБЕЕТЕ И ДРАЗНИТЕ ОТ ЕЛЛАДА....ЗА ТОВА НОНСТОП РЯЗАНЕ НА ВУЛГАРЯКО-ТАТАРСКИ ГЛАВИ....КАДЕ Е ЕВАНДРОС 1300г пр хр.---О ЕЛЛИНИКОС МЕГАЛОС ДАСКАЛОС ТИС ИТАЛО-ЛАТИНЕС.ЕЛЛИНЕС+ИТАЛО-ЛА ТИНЕС=РОМАНОС-РОМЕЙОС ВЕЛИКИТЕ РИМЛЯНИ!!!....нима ще отречеш Херодот ..писаики че Ионииците е другото име на пеласгите и че към неговото време 600-410гпр хр. те САМИТЕ СТАНАЛИ ЕЛЛИНИКИС МАХИТИ-ПАТРИОТИС...2. кои отрича Кадмос и неговото дело---но вие вулгари извъртате И КРАДЕТЕ по татарски-турски мурафети.А ЗА ТРАКИОТИТЕ - ТЕ БЯХА ПОЛИ МЕГАЛИС ЕЛЛИНИКИС ПАТРИОТЕС-АРИС ИДВА ОТ ТРАКИОТИТЕ..ЕЛЛАДА Е ТРАКИА И ТРАКИА Е ЕЛЛАДА-ЕДНО Е-КОИ ГО ОТРИЧА,НО ТРАКИА НЕЕ ВУЛГАРИА И ВУЛГАРИТЕ НЕ СА СТАРИТЕ ТРАКИОТИ.......ние прото-хелладите имаме 3 миграционни вълни от северна европа...+разбира се в нашта историас и митологиас има данни и за преселване от финикиа и егупто-НО СЛЕД ЕПОХАТА НА ПРОМИТИОС И ДЕВКАЛИОНАС И много лошо и невярно е враговете на ЕЛЛАДА-ДА извличат корена на ПАН-ЕЛЛАДОС само от данаос,които всичко на всико в записите има преселване на 50 мъже от египет -НИКАКВА РОЛЯ В ЕТНОГЕНЕЗАТА НА ПАН-ЕЛЛАС...и от анатолика Хтонос(микра асиа)- Пелопсос..знаеш ли на кое сее казвало еллиникос хилиспонтос в миналото-на земята от река дорасос(епидамнос) в северен епирос до тисалоническият залив+халкидики-ДОРЕАС ХИЛИСПОНТОС. (НА ДОРИИЦИТЕ КРЪСТЕНО ОТ ДРЕВНИ ВРЕМЕНА)


Уважаеми Блецов !
Като ти гледам името, най-вече фамилията, определено си роден в България, тоест знаеш добре знаеш български.
Та питам - Защо трябва да се изразяваш на този странен език :)) ?
Брате христиенин ли си ? - Ако си такъв, не забравяй на какво ни учеше Христос, Спасителя ни !!!
С уважение и най-добри чувства ! Хайде - пожелавам ти малко смирение и Бог да ти дава здраве !
цитирай
120. demograph - Всичко ми е известно. Знам и че прекалявам като се правя на лингвист. Но защо пък не...
04.09.2010 08:07
анонимен написа:
Ние, обаче сме Божиите Арии и нашата нация е тази на Божиите Арийци-Bulgaria = Bolg/Бакх/Bугх/Bilgh/Baga... Arya. Sparotok че някога Тракия се е наричала АРИЯ.
Думата Българин/Bulg Aryan/ няма нищо общо с конкретните хора, а е название на носещите името на бога траки от Беласгите през Бахликите до Българите..
=====================================================
Автохтонците на моменти прекалявате.Демограф,известен ли ти е теонимът на Тракия?

........................................................................................................................
Нима ЯНИ БЛЕЦОВ - ЛИДЕР НА КАРАКАЧАНИТЕ В ВОУЛГАРИА да е умерен..
Вулгарен не значи ли "първичен"? Първичен не значи ли натурален т.е. истински?
Стига с този страх от гръцкот изкривяване на смисъла на думите! Българин значи пръв сред ариите, а не атнос. Арии значи възвишен до бога, достоен за бога."ВОУЛГАРИА" по методиката на Фоменко е равно на ВОУЛГ АРИА волжски арии. Ето ви начин на тълкуване "както ми изнася". Точно както "дошляците" си произвеждат доказателствата .

цитирай
121. анонимен - hey d3bep
04.09.2010 10:33
Объркал съм се за тесногръдството което ви приписах .То е само един способ като част от доказателствения метод който използвате. Всъщност сте широко скроени и това ви дава предимство в доказателството каквото и да е. След като се изброяват от "всички древни автори " Херодот, Ксенофонт ,които са живели Преди Балканската война ,се скача на пост балканските социалистически тези от След Девети за народа на Траките . Другите исторически епохи тук са Преди десети и От Балканската война. За неяо много старо се казва "Това е от Балканската война".Обаче Херодот и Ксенофонт очевидно попадат в най-старата епоха,т.нар. Преди Балканската война,където се слага и Крум,все една епоха значи. И какво общо имат те с пост балканското название Траки,с което тук се опитвате да заместите Homo sapiens -мъдър човек,. знаещ човек или Тракиец. Да ,споменаваните от всички древни автори Преди Балканската война разнородно население ,но винаги като малка част и подчаст на по голяма човешка популация Тракийци (например те са вместени между Другата Мизия и Мизия) са Homo sapiens . И като такива седели по върховете и черпели Мъдростта. Тракийци.Има ли момент в който те са престанали да черпят божествената жилка или не ,кога преставаме да търсиме тракийците у хората и да наричаме всички хоминоиди тракийци и до Homo heidelbergensis ли ще го търсиме Тракиеца в нас ,или при Неандерталците се разделяме
цитирай
122. анонимен - Щ.Младши:
04.09.2010 11:19
Знаех си аз,че ще принудим оня плъх,представящ се за"грък",да разбули анонимността си.Но името Яни/Гане,Ганьо/ и фамилията Блецов/Благов/ съвсем не са гръцки,господине.Веднага се вижда,че наистина сте от Бълъгичаните /"Каракачаните"/,които до XI-XIIв.са си били чисти Българи,а двата века на погърчване са се оказали крайно недостатъчни,за да бъдат заменени техните Български имена с гръцки.Не прилича на един лидер да използва такъв непристоен език и да се държи така първосигнално с опонентите си,г-не -вие да не сте расли в циганската махала на Сливен? Явно има някаква,и то немаловажна закономерност и взаимозависимост между големия брой на циганите и големия брой на каракачаните в Сливен.Но истинските Каракачани не се нуждаят от лидери като вас,понеже чуват гласа на Прародината и предпочитат да си останат истински Бълъгичани,а не фалшиви гръкомани като вас.А на въпросите,поставени от d3bep/№112./ e хубаво да се отговори,понеже подобно ще да е мисленето и на още много други хора.Не може да се каже,че нацията на Траките /доколкото можем да я определим като нация/ застарява и изчезва.Проблемът с изчезването и застаряването е най-характерен за консуматорските общества,независимо от коя нация са.Роля играе и религията-стопява се населението най-вече на онези страни,където преобладават Християнските вероизповедания,а там,където живеят езичници/индийци,негри,китайци/ ,юдеи,мюсюлмани и пр. наблюдаваме демографски бум.Това произтича от особеностите на човешката психология и от начина,по който тя се формира в съответните общества.И не може да се каже,че "нацията"на Траките е станала византийска-доста малка /не повече от една двайста/ част от огромния и безброен Тракийски народ е останала в Мала Азия,за да бъде подложена на ромеизиране и погърчване там.Понятието"нация"
може да се използва и за Траките/Блъгите/в зависимост от смисъла,който влагаме в него: Нация=Нашия,Нашийа,Нашита,Нашите! А"Иранската"теория съвсем не изключва Автохтонната-всички Иранци/Арийци/са дошли от Тракия!
цитирай
123. d3bep - Глишееев, Глишев, пиле младо...
04.09.2010 11:55
Има ли тук поне един човек, който да чете извори?
---

Защо ти е Глишка, искаш да му се подиграваш ли ? П опринцип така правиш с далеч по - начетените от тебе.

---
защо бъркате тюрко-алтайската теория с иранската.Аз например хич не си падам по иранската.
---

Че то вие я объркахте ве миличък, като видяхте че тюркската теория нещо не излиза отникъде въпреки безкрайните държавни екскурзии на 30 000 км, почнахте да обяснявате, как тюрките проникнали в арийците и обратно и имало културно влияние. Верно ли не го знаеш?
Що си мислиш че ние сме я объркали, нас вашите безумни кражби и простотии никак не ни интересуват. Никой уважаващ себе си българин няма да фръкне да дири следите от талигите на хора, с които няма нищо общо и явн о са били КАРУЦАРИ и МАНГАЛИ, след каот на място има следи от хора, които са много повече и с които има много видимо общи неща катоп почнеш от изворите и стигнеш до етнографията.

Трагично е ти с тая теория ТИ да ми говориш за извори.
Отговори с изворите си на следните въпроси.
1. Кои сме - произход, етническа принадлежност, племенна група?
2, Откъде идваме - как, защо, как тъй сме фанали гората като сме велики воини и държавници?
3. Накъде сме вървели, накъдето духне вятъра?
4. Откъде сме минали и защо никой не ни е забелязал?
5. Кои са археологическите доказателства, колко са, в какъв ареал извън изфабрикуваните български?
6. Какви други доказателства, генетични , анропологични?
7. Колко сме били, 10 000 мъже дето тъсят чужди жени или 1 000 000 племе?
8. Как сме се придвижвали?
9...10...11...105...

Отговори на тея прости въпроси, ти и на един не можеш ако го направиш ще е измама, щото "будните" ти теории не отговарят на тея прости въпроси. Поне за пред себе си отговори, макар че ти не си много бъден разум.
После се пъчи гордо и се бий с извори в гърдите, изворе!!!

По какво си падаш и по какво не никой тук не го интересува! Ти може да си падаш и по мъже, но след като си дошъл да се правиш на интересен, поне се преструвай и на умен!
цитирай
124. d3bep - :)
04.09.2010 12:35
Водесос:
Именно тези хора Крум преселва на север от р.Дунав. За тях може да се предполага, че са били романоезични наспроти налагащата се към този момент мода на "гърци"-зъм в ИРИ.
Кои са тези романоезични хора ? - Бившите поданици на Pax Romana, т.е. романизирани-градски траки. Можем да предположим, че те са знаели истината за произхода си. Същото важи и по отношение на Крум.
С уважение и желание да спестя терзанията ти :)) !
----

Мдам. Има мсведения всъщност, че Крум е заселвал морето - бургаския район, така че изселването не е толкова сигурно, но това отделен въпрос.

Интересна история разказа, Водесос.

А аз си мислех ,че Крум със задните си часто запушил Върбишия проход, а с предните... Е, с предните ме е срам да кажа какво направил!

А да направим сега литературен(изворен) обзор на Иранотюркската теория - към която Глишев никак не се числи ,защото във форума на "Науката" постоянно лала ,че бил противник на тюркската теория(срещу лицето "професор" от УНСС), а тук лала, че би противник на иранската, а на какво е противник и на какво - привърженик - вие кажете...
Според мен е противник на женската част.

Та:

Манасиевата хроника:"Крумъ княз окова главъ Никифора цар и напиватъ здравица блгаромь."

Теофан:"Крум като отсече главата на Никифора, окачи я за няколко дена на дърво за показ на посещаващите го езичници и за наш позор. А след това, като я взе и като оголи черепа, облече го отвън със сребро и гордеейки се, караше да пият от нея"
---------------------
Плутарх :"Аристон, предводител на пеонците, убил един враг, показал на Александър главата му и рекъл: "У нас, царю, това се награждава със златна чаша."

Ананий Флор:"Траките омилостивявали боговете с човешка кръв, пиели от човешки черепи".

Добре.
Искам да питам ,дали - ето на - не открихме така дългоочаквания от господин Глишев "ИРАНСКИ КУЛТУРЕН ПЛАСТ"???

Глишев, да ти имам украсената безмислена реч, приятелю!
цитирай
125. d3bep - :)
04.09.2010 12:42
Мили анонимен(121) и Глишев.
Подозирам ,че и двамата ви знам ... отдавна.
За глишев знам ,за другия предполагам ,че беше сред малко-умниците, на които два дни обяснявах, губейки време и нерви, че Траки и Българи, с които се гордеят и си лепят, и на изворите за които се възхищават, са гръцки обидни наименования.
Обясних им че поради тази причина дори гръцките извори са предубедени.

Те сраха, сраха, та се напикаха отгоре ми.
Останах неразбран.
Е, сега помията на гръцкия колега е върху вас, вижте се, вас обижда.
Вулгарос малоумникос.
И не знам с къв акъл сте седнали да ми обяснявате какво значи траки, след като с всички възможни средства аз не можах да ви го набия в главите.
А , 121?
цитирай
126. анонимен - ДЕИМОН МИХАС
04.09.2010 13:25
пиша на българите това! НИЕ В ЕЛЛАДА ЗНАЕММ МНОГО ДОБРЕ КАКВО ЗНАЧИ ИСТИНСКОТО ЗНАЧЕНИЕ НА ДУМАТА ''ТРАКЕС''...И УВЕРЯВАМ ВИ ТО НЕЕ ОБИДЕН ЕПИТЕТ ИЛИ НЕЩО ОБИДНО..НЕ ЗНАМ ВИЕ ЗАЩО В БУЛГАРИЯ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ТРАКИ НА ГРЕЦКИ ЕЗИК ЗНАЧИ НЕЩО ЛОШО И ОБИДНО....НО
АКО ВИ ИЗДАМ ИСТИНАТА ЗА ЕТОМОЛОГИЯТА И ЗНАЧЕНИЕТО НА ДУМАТА ''ТРАКЕС'' НА ГРЕЦКИ ЕЗИК , ЩЕ ПОСТРАДАТ ГРЕЦКИТЕ ИНТЕРЕСИ И ГРЕЦКАТА СИГУРНОСТ..И ПОРАДИ ТОВА НЯМА ДА ПРЕДАМ ИНФОРМАЦИЯ, КОЯТО Е ВРЕДНА ЗА СИГУРНОСТА НА ДАРЗАВАТА МИ!
МОГА ДА ВИ ИЗДАМ ЧЕ ОСНОВАТА НА ''ТРАКЕС'' СЕ НАМИРАТ (ДА,ТЕ СА НЯКОЛКО В МНОЖ. ЧИСЛО) НА ТЕРИТОРИА НА БУЛГАРИА, НО НЕСТАВА ДУМА ЗА ХОРА ИЛИ ПЛЕМЕНА ИЛИ ХОМО САПИЕНС,А ЗА НЕЩО ДРУГО...ТЕЗИ ПЛЕМЕНА ВТОРИЧНО СА КРЪСТЕНИ ''ТРАКЕС'' НА ИМЕННО ТОВА, КОЕТО НЕ МОГА ДА ВИ ГО ИЗДАМ! ПЪРВОТО ''НЕЩО'' ТРАКЕС, НЕ СА БИЛИ ХОРА!
цитирай
127. d3bep - Бухахахаааа!
04.09.2010 14:20
Става въпрос за неква общонародна тайна, явно!
Много ли ше загази държавата ти , ако го преведеш, Деимон Михас?
Да не ви отлъчат от космическото братство на марсианците? Чувал съм че елините идвали от космоса...
цитирай
128. анонимен - от вОДЕСос до d3bep - А-а-а - не си прав за Крум
04.09.2010 14:47
А-а-а - не си прав за Крум ! - Това за тактическото построене на армията му.
Та значи на източният склон са били славянките, на западният прабългарките, които междувременно по време на битката са хвърляли камъни, дърве и всякаква др. домакинска утвар, по намиращата се под тях никифорова армия.
Ако си женен ... вероятно знаеш, жените на какво са способни в изблик на гняв?
Отзад славяните са подпирали Никифор с жегъли, копрали и др. селскостопански инвентар - А вече когато побягнали гърците, прабългарите ги ловяли с аркани. Един прабългарин се попрестарал и взел, че му отрязал главата.
После за главата и чашата с която пил Крум - знаем я историята.
Всичко това ми го разказа на мен невръстното пионерче, един "древен" пенсионер-учител, той и историк-краевед. Предполагам, че е достоверен като източник, защото на нас заинтригуваните пионерчета, любители-историци, той лично ни показа големият валчест камък, където е пил вино Крум с дружината си - Съответно с "Никифоровата кратуна" :)))
Смятам по-друго си е, да черпиш информация от първа ръка(очевидци), отколкото от някакви си писменни извори и то ... писани от гърци :))
С уважение и :))) !
цитирай
129. breeze - може би нещо като-заличаване, изтриване...(от лицето на земята.:)
04.09.2010 15:10
тр...трий
(почти на шега)
цитирай
130. анонимен - До 126-Деймон, според вашата дъ...
04.09.2010 17:59
До 126-Деймон,според вашата държавна тайна сте ни свързали с Дракула,ама от страх сте могли само да речете трак-ула,а според нашата държавна тайна сме ви казвали еленос понеже Елена ви насадила еленови рога,а допреди това ни Омир,ни друг не ви е викал така.Имаме в запас още една тайна еле-нос,еле е противоположна на геле.
цитирай
131. zelas - Хаха, това е яко!
04.09.2010 18:37
До 126-Деймон,според вашата държавна тайна сте ни свързали с Дракула,ама от страх сте могли само да речете трак-ула,а според нашата държавна тайна сме ви казвали еленос понеже Елена ви насадила еленови рога,а допреди това ни Омир,ни друг не ви е викал така.Имаме в запас още една тайна еле-нос,еле е противоположна на геле.
------------

Хаха, това ме расмя много!
цитирай
132. d3bep - Не се бъзикайте с човека.
04.09.2010 18:59
Гърка просто не знае, че ние я знаем тая неговата тайна.
Чели сме я, Михас, в подробности.
Още Венелин Вълканов ни остави трилогия изследователски повести по въпроса:
1. Трак 1 или кой е трак и кои са другите?
2. Трак 2 и планетата на която нямаше никой.
3. Трак 3 и планетата, на която нямаше нищо интересно.
Само дето лицето се е объркало и не е в множествено число.
И трите са богато придружени със картинков материал. Четем ги още в първи клас, за да знаем откъде идваме.
Така че, мили мой елине, наясно сме кой е Трак и кои планети е преминал, какво прай на земята и кога шса върне.
Кажи вие от коя планета идвате?

вОДЕСос:
Бравос. Отвори ми очите! Еваларка прайм на Крум. Глей къв бил умен. Славянките на западния, българките на източния фронт.
Така се прай. Явно освен държава е можел да управлява и жени!
Ако ги беше сложил едни до други, щеха да се изтрепат, да изтрепат и него и да гледаме победа при върбишки проход през крив макарон! А така са се стремел ида се докопат едни други и по пътя са прегазили византиеца!
Само се питам в похода, в каруците как са ги разделяли? Жените, де!
цитирай
133. анонимен - Щапаров Мл.:
04.09.2010 19:45
Демонът Михал/Дамян Михов-Анонимен 126./няма как да знае истинския произход на думата "Траки",понеже не е на"ти"с Българския език.Няма как късно появилото се народче на"елините" /етногенеза:XI-VIIIв.пр.Хр./ да знае за нас тайни,скрити в мъглата на хилядолетията далеч преди появата му.Няма начин това регионално народче с ограничено локално разпространение да е наясно с подробности от Българското минало.Понеже,както и друг път съм казвал:
"Българските тайни само Българин може да ги разгадае".Не е отредено от Бога някакъв нищожен грък да се добере до най-съкровените тайни на Великия Български Народ.Тази привилегия е отредена само за хора,носещи благородната кръв на Тракийския/Блъгийския/народ,а не каращисаната змийска кръв на онези,които с векове са го крали.
цитирай
134. penchoan - Отговор на d3bep
05.09.2010 08:52

Колега, тея твърдения са ... Не знам.
Първо, искам да Ви питам, с няколкостотин тракийски гробници край морето какво да правиме и те на каква надморска височина са според Вас? Да не споменавам такива във вътрешността на страната, които са на по - ниско, но като цяло е очевидно ,че крайморската зона на черно море е най - старата цивилизация у нас.
Второ, това за Дунав... Как го съчинихте?
Има карти, има градове, които са известни. Истрия например - съименничка на дунава, от много по старо време, Дунав го има и в легендите... Още херкулес търчи по дунава...
Моля Ви... Какво море на север, какви карпати?
Къде го четете това, кой е източника, как изглежда картата?
Море знаете ли за колко време се оттегля?
И как точно ще се оттегли черно море, като е п о - ниско от егейските и дараданело -босфорските брегове, и е геологичен факт: Колкото пъти босфорът е бил воден, толквоа пъти солеността на черно море се е покачвала, ще рече че то поема вода от средиземно, а не връща. Само по себе си е сладководно езеро. Ако беше поело тройно вода и се беше изпарило, колк осолено щеше да бъде?

Все пак призовавам за по - обосновани и изчистени твърдения...Не искам сами да разбиваме собствената си теория.
Поздрави![/quote]

Не твърдя, че Дунав се е появил за първи път след Христа. Имало е две подобни събития преди това. До преди 7200 години Черно море е било сладководно езеро. Тогава настъпва потоп и Европа е потопена. Дунав изчезва. Остават острови във високите части над около 300 метра от днешното равнище. Преди това събитие става преселение на траките в Азия. Преди около 5500 г. Европа излиза над океана. Тогава са създадени огромната част от тракийски светилища и могили, включително Мадарския конник, в Свещари и край морето до преди 3600 години. Преди 3600 години настъпва нов частичен потоп и Европа отново е потопена. Тя представлява система от острови до V век след Христа. Излиза над морето отново и се появява Дунав. Това е причината за Великото преселение на народите.
цитирай
135. анонимен - hey d3bep
05.09.2010 11:00
"И не знам с къв акъл сте седнали да ми обяснявате какво значи траки, след като с всички възможни средства аз не можах да ви го набия в главите.
А , 121?"
hey d3bep ,че то е очевидно че ти с обяснения си обясняваш Историята. Ти какво си си въобразил,че някой ще ти разбива представата за това какво са Траки и ти на сутринта пак ще си я изградиш твоята най-правилона представа какво са траки.
Аз за разлика от теб мога да ти покажа сведение в което директно се се казва какво са тракийците.
Покажи сведение какво са траки .
Без обяснения от рода на -Този пролив го наричали Ла Манш защото така го наричало на населението което живеело там,а другия проток го наричали Англиският канал,защото там били англичаните. Кой проток е бил по дълбок.
За теб англиският бил по длибок щото имал повече фута от Ла Манша. Нещо като Босфора ,където не живеели траки,по условие,че те са указани между Другата Мизия и Мизия и Тракийския Босфор наречен на Траки които обитавали брега ,ама отн еднатга му старна !? Луди фантазии за връзване не са доказателства.
цитирай
136. joysii - Извинете, но ми се струва, че Вие ...
05.09.2010 11:40
Извинете, но ми се струва,че Вие изпадате в крайности по отношение на великобългарските настроения.Не сме били толкова нито могъщи нито значими. Ако сме били...още по-лошо - тогава защо сме допуснали да се превърнем в такива плужеци като сега / с изключения, тук - там , разбира се/?
цитирай
137. d3bep - До анонимен 135 - Недей се вживява много братко.
05.09.2010 12:28
Всичките "елински" източници съм ги чел, вероятно ги познавам далеч по - добри едва ли можеш да ме изненадаш с твоите писания. Рови си в Интернет и разправяй, че траките живеят от грабежи ,не обработват земята и могат да броят само до три.
Да не са обясненията ти на същия историк, който твърди, че египтяните пикаели клекнали, а египтянките прави, а скитите се раждат от змей?
Познах ли?

Очевидно си обяснявам историята с обяснения.
ТОва означава следните неща:
- аз я осмислям ,а ти - не, даже ще го изкараш вредно;
- всъщност моето обяснение се крепи на тонове литература от източника, познаване на култура, религия и етнография + поне информативно запознаване с археологическите обекти отблизо. Много от моите доводи няма да ги намериш по сайтовете.
- всъщност аз мога да си защитя теорията.

А ти ми изскачаш с разни купешки фрази от интернет и се крепиш на дълбочинните ти форумни убеждения на откъси от автори, които даже не си прочел целите,май.

Поздрави!

------
joysii,
Великобългарски...
Не разбираш същината на проблема, май.
Той е много по - прост.
Че някои "историци" противно на всяка логика залагат на различието и войните по пътя на цивилизацията.
Е, напротив, тракийската хипотеза залага на здравата логика. Някъде в древността не е имало 500 култури, а може би само една. И колкото по - древна е една култура, толкова повече последващи възникват от нея.
Просто, елементарно и неоспоримо като 2 и 2 = 4, а който иска да си ходи у Иран.
Хубаво е да разбереш, че няма нищо великобългарско и никой няма да се разсърди, ако румънците например кажат, да, и ние сме наследници на траки, нито ще им се обяви война, нито ще ги завладеем или ще е повод за претенции.

---
penchoan,

Разбрах те за какво говориш, но е каруцата пред коня.
Има археологически съмнения за потоп по нашите земи.
И никакви геологически доказателства.
Т.е. хипотезата е по - скоро в сферата на фантазиите. Морето оставя следи къде е било, солени езера и прочие. А у нас... дори лиманите са сладкововодни...
цитирай
138. анонимен - от вОДЕСос до joysii
05.09.2010 12:44
Мило момиче, много права си да питаш така !
Историята ни започва от "тъмните"(предантичните) векове ...
Но от ХVІІІ в. та дори и до настоящият момент чужди(враждебни) нам държави(империи) изхождайки от егоцентричните си и антихуманни интереси ! - Водиха войни срещу нас тракийци-българи, асимилираха нашите братя, късаха от териториите ни.
Но най-страшното е че, ни лъгаха и продължават с лъжите си!
Крайният резултат е, този в момента - Един народ поставен на предела на физическото, моралното и духовното си оцеляване !
С поздрав и :)) - от един автохтонец, тоест местен !
цитирай
139. sparotok - пояснение
05.09.2010 12:47
joysii написа:
Извинете, но ми се струва,че Вие изпадате в крайности по отношение на великобългарските настроения.Не сме били толкова нито могъщи нито значими. Ако сме били...още по-лошо - тогава защо сме допуснали да се превърнем в такива плужеци като сега / с изключения, тук - там , разбира се/?



joysii, много е лесно за обяснение, ако отправиш поглед назад в миналото.

Шумерите са били велики хора, но от тях няма и следа днес.

Хетите са имали могъща империя, от която са останали само руини.

Асирийците са били кошмарът на Близкият Изток, но къде са днес, потомците им са безправни малцинства в Турция и Ирак.

Арамеите са имали богато царство, но и те като асирийците нямат своя държава а живеят като малцинства в Турция, Ирак, Ливан...

Етруските дават на римляните писменост и култура, но и този велик народ бива асимилиран.

Както виждаш нищо не трае вечно, повечето от великите в древността вече са изчезнали, ние обаче сме останали. Това говори ли ти нещо?

Да, има някои сънародници, които заслужават названието плужеци, такива има обаче във всяка държава.
Упадъкът при нас се дължи на факта, че чужденци са успели да се инфилтрират в управленческият апарат и да покварят благородническата класа. Аристокрацията вече не я е било грижа за благосъстоянието на страната, постигнато е било и разединение. При тази ситуация всеки външен враг е можел да нахлуе и постави населението под ярем.

Нима днес държавната ни политика не се диктува от вън?
Нима днес не се работи активно за разединение и изкуствено създаване на вътрешни конфликти на етническа основа?
Нищо ново под слънцето....

Дали ще допуснем да изчезнем съвсем зависи предимно от нас.
Едно добро начало е самоуважението, ако наричаш народа си сбирщина от плужеци не можеш да очакваш другите народи да те третират по-различно от...плужек...

Гордей се с народа си, има защо, ако нещо не ти допада бори се, с тюхкане и самоунижаване няма да стигнем до никъде...
цитирай
140. анонимен - Щапаров Младши:
05.09.2010 14:34
Логичен въпрос,jojsii/136./.Били сме и велика сила,а по времето на Кубрат-и най-голямата държава в света.Границите на империята му не са били това,което показват картите днес,понеже на изток са стигали Аралско море и Урал,на юг-
Дунав и Кавказ,на запад-Карпатите и Германия,а на север-Балтийско море,
Петроград и Болгар.Кубрат не бил завоевател,а обединител на многото Българи.В негово време всички руси,украинци,поляци,чехи,пруси,власи и др.
са си били чисти "пра"-Българи и са го почитали като бог.Държавата е била изградена на федерален принцип-всяко отделно Блъгийско/"Тракийско",
"Славинско"/племе е имало вътрешно самоуправление-подобна система има
и Германия до XIX-XXв.-В Дуклянския летопис,започнат през Vв.пише"...
под Българския император... бяха още деветима князе,които му помагаха да управлява народа,понеже той бе твърде многоброен."А щом и г-н Глишев
вече не може да отрече това,нека се запита:ако те бяха тюрки,къде са безбройните им потомци? И как се примириха с"чуждата"власт стотиците милиони/в днешно измерение/руси,украинци,поляци,чехи,пруси,власи и
пр.,та не вдигнаха нито едно въстание?Обяснението е,че тъкмо тези стотици милиони хора са потомци на"...безбойните множества народи,наречени...
Волгари!"
Разпадът на федералната държава,която не стига до пълна централизация чак до XVв.,настъпва с идването на монотеистичните религии. Племената не одобряват в еднаква степен избраната от Княза нова религия и започват да се бунтуват.
Християнството не успява да се наложи с еднаква сила навсякъде.Много
племена си остават езичници до късно,започват брожения и разцепления.Полша в началото е православна по заповед на царя,но отпада от Българско васално управление,когато католически войски я превземат,възползвайки се от кризата
в България и войната й срещу Византия.Руските княжества стават окончателно
независими,когато великите боили решават да предадат Империята на римския василевс.Затова народът е казал:"Каквото сам си направиш,никой друг не може да ти го направи."
цитирай
141. penchoan - Отговор на d3bep
05.09.2010 18:04
penchoan,

Разбрах те за какво говориш, но е каруцата пред коня.
Има археологически съмнения за потоп по нашите земи.
И никакви геологически доказателства.
Т.е. хипотезата е по - скоро в сферата на фантазиите. Морето оставя следи къде е било, солени езера и прочие. А у нас... дори лиманите са сладкововодни...

В град Шумен, където живея, надморската височина е около 230 метра. До града има плато на височина около двеста метра над нивото на града. На платото има многобройни останки от жилища, защото там където сега е градът е било море и то не много отдавна. Шуменската крепост също е построена горе на платото. На скалите на платото от страната към село Дивдядово - квартал на Шумен още са запазени железни халки, за които се говори че там са били връзвани лодките на нашите прадядовци.
Учителят Петър Дънов казва следното:
"Рила и Мусала съществуват повече от девет милиона години. Балканският
полуостров три пъти е заливан с вода, а Рила и Мусала са стърчали над нея
като неголям остров„...Преди Потопа Рила заедно с Родопите и Олимп са били един масив, 12000 метра висок, и това е представлявало древния Олимп, или мястото на боговете, където човешки крак не е могъл да пристъпи. След Потопа, станал преди повече от 13000 г., Мусала, под натиска на отрицателните сили
на Черната ложа, спаднала на 6000 м...По късно отрицателните сили са
намалили височината на Мусала до 3000 метра... В 1940 г. при последната
обща екскурзия на Мусала е казано, че Мусала е висок 3 033 метра и всяка
година се повдига с 1-2 сантиметра".
Какви доказателства повече са нужни? Който търси, той ще намери.
Поздрави
цитирай
142. joysii - 140. анонимен
05.09.2010 18:31
Вижте,съвсем наясно съм с подробностите от българската история.
Но си позовлих да напиша коментар тук, защото погледа към нея ми изглежда твърде наивен.Приказки от 1001 нощ, фантасмагории и въображение.
Малко/да не кажа хич/ от мненията тук са базирани на доказани исторически факти.Хубаво е човек да е патриот, но да не се увлича толкова в това колко велки сми били през вековете.Няма нужда от излишен патос.Трябва да сме реалисти.
цитирай
143. mglishev - Айдеее,
05.09.2010 21:54
сега пък "траки" и "българи" били обидни гръцки названия... майчице, тая болна глупост никога не съм си представял, че ще прочета. Хората по блоговете си изтриха пръстите да пишат колко е хубаво да си трак или българин, ама се намери един Дзвер, който да добави върху автохтонския романтизъм простотията си. Признавам, колкото и да се забавлявам като чета плюнките на ура-патриотарите, досега не ми е хрумвало да говоря гадости заимето на страната си. Ето на, намери се и такъв луд.

Момчета, на фона на Дзвера предпочитам вас. Това е - дето вика един приятел, има по-лошо и от комунисти, това са дружбашите. Същото и тук - има по-лошо от автохтонци, това е Дзвер :)

Ох, а като чета надолу изпадам в свещен ужас. Божичко, при Кубрат българите били имали най-голямата държава в света... Поляците били български васали... не, не издържам, това вече не е автохтонизъм, а не знам какво е. Това са митове и легенди от началото на ХХІ в. Тук са нужни не историци, а етнолози. Да ходят по автохтонците с диктофончета, да записват, та да се види, че и до днес фолклорът не умира. Чудя се само... дали след етнолозите не трябва да тръгнат психиатрите с лексотанчетата. Момчета, нали никой от вас не пише от психодиспансера на "Екзарх Йосиф"? :)

Колкото по-малка е държавата, толкова по-голям е ретрошовинизмът й... ей го на, Британската империя никога не е претендирала за произход, различен от този на англосаксите. Българите обаче - уха, най-голяма държава в света; шумери, египтяни, траки, хети - това са все наши прадеди. Комшийска Македония, дето е една плюнка от нас - и тя претендира за име голямо. Айнщайн е македонец, ако не знаете. Петър Велики. Наполеон - да. И Чингис хан е македонец. И Кришна, ако трябва - и той.

Питам се... какъв ли е шовинизмът в Андора? Сигурно Слънцето е тяхно. Абе правилно го беше казал ситският лорд Дарт Сидериъс - да върнем Галактиката на българите...

Със здраве и приятна вечер.
цитирай
144. joysii - 143. mglishev
05.09.2010 22:22
"Колкото по-малка е държавата, толкова по-голям е ретрошовинизмът й... ей го на, Британската империя никога не е претендирала за произход, различен от този на англосаксите. Българите обаче - уха, най-голяма държава в света; шумери, египтяни, траки, хети - това са все наши прадеди. Комшийска Македония, дето е една плюнка от нас - и тя претендира за име голямо. Айнщайн е македонец, ако не знаете. Петър Велики. Наполеон - да. И Чингис хан е македонец. И Кришна, ако трябва - и той. "

Поздравления.Това исках да кажа и аз.
цитирай
145. sparotok - объркване
05.09.2010 22:58
написа:
"Колкото по-малка е държавата, толкова по-голям е ретрошовинизмът й... ей го на, Британската империя никога не е претендирала за произход, различен от този на англосаксите. Българите обаче - уха, най-голяма държава в света; шумери, египтяни, траки, хети - това са все наши прадеди. Комшийска Македония, дето е една плюнка от нас - и тя претендира за име голямо. Айнщайн е македонец, ако не знаете. Петър Велики. Наполеон - да. И Чингис хан е македонец. И Кришна, ако трябва - и той. "

Поздравления.Това исках да кажа и аз.


joysii, сигурна ли си, че си на точният адрес?

В този блог никъде не е споменато, че шумери, египтяни, хети са прадеди на българите, явно си се пообъркала.
Това е моят блог, аз лично имам претенции за тракийският произход на българите.

Не бъркай произход с влияние, разбираш разликата надявам се.
Старите римляни не са нито гали, нито ибери, нито гърци...но са повлияли всички тях.
Англичаните също не са нито индийци, нито кимришци и шотландци, но са ги повлияли неимоверно много.

Щом искаш да си стоиш в малката черупчица, добре, хубаво, това си е твой избор, но моля те, не трови със злъчните си забележки мястото, на което един обичащ България човек се опитва да покаже истинската й история.
цитирай
146. d3bep - :)
05.09.2010 23:36
Нали ти е ясно, Спароток, че умникът Манол ти ги води тея елементи? Те просто от входа на него си миришат. Дали са от блога му, от скайпа му, от форума му или каквото ще да е там е извънредно безмислено да се уточнява.
Просто ги игнорирай. Тях от това най - много ги боли.
Той въобще е тук не за да дискутира, плаче за внимание.

Видя, че докато имаше реална дискусия, с доводи, него и тях ич ги нямаше, сега в общите приказки и дървената философия вече зеха да надвиват.

Другия вариант е ние да почнем да им го връщаме. Да пуснем по 10 акаунта в хитрите форуми, самите м уадмини ще го питат манолчи правилно ли постъпва.

И като цяло, пускай вече следващата статия. Дискусията тук се изметна...
----
Мда, названията, мили учени глави, са ни лепнати от любимите ви гърци и не са точно етноними, а са някакъв вид обобщаващи названия ,близки в техните очи до това да наричаш някого селяк или простак.
Точно това има предвид лицето грък, като ви вика вулгарес. Така ни пише и в хрониките му, дето се правите, че ги четете.

Като отделен въпрос е имало ли е такъв етнос и как се е наричал той - той себе си, не гърците него. Така че евтиното патротизиране на името показва по - скоро нескрита некомпетентност, отколкото любов към българското или тракийското. То братче мили, е принадлежност, културна и историческа, а не гръцка дума.

Ше дойде Манолчи тука, и ше се закичи с титлата Тракиец, дето аз му я опорочих. Каква идилия. Какво ще кажете, колеги? Манол бил горд тракиец, па аз му развалих работата, като насрах патриотичния му символ. Бухаха. Какъв виц! Колко съм прост само!
Извинявай, Манчо!
цитирай
147. sparotok - до d3bep
05.09.2010 23:44
Не знам дали Манол води различни неуравновесени личности, дано не е негова работа.

Не мисля, че трябва да им връщаме, нека не ставаме като тях!
Щом обичаме България нека се държим като българи!

За новата тема май си прав, утре ще пусна материал за тракийският произход на Кадъм и тракийският елемент във финикийският етнос.

Утре е голям празник, Съединението на България, на този ден си заслужава да се пусне важна тема.

След малко ще ти я пратя на лични, ще я прочетеш като един от първите.

Поздрави!
цитирай
148. joysii - истинската й история.
05.09.2010 23:47
"истинската й история."??????
Ей, но тук е пълно с измишльотини и някакви глупави аналогии и тълкования.
цитирай
149. sparotok - знания
05.09.2010 23:58
joysii написа:
"истинската й история."??????
Ей, но тук е пълно с измишльотини и някакви глупави аналогии и тълкования.


Колко добре си запозната с исторически извори, археологически изследвания и антропологически проучвания, за да можеш да отсъдиш кое е верно и кое не е ?

Сляпото отричане обикновено се дължи на изключително слаба запознатост с дадена материя.

Представи аргументи, посочи кой извор не е верен, дай своята версия, така би направил един уравновесен човек. Критиката е хубаво нещо, но трябва да е аргументирана.
цитирай
150. анонимен - hey d3bep
06.09.2010 07:36
hey d3bep ,досегашното ти обяснения ,че е така защото ти по този начин си обясняваш Историята не хваща дикиш и ти реши ,че спора тук е от рода на спор на запалянковци от ЦСКА и Левски.Нещо конкретно да си дал освен общите ти приказки колко си бил чел антична история ?
Какво е обяснението ти за етимологията на думата европа -широко лице и другото означаващо наводнено,добре ововоднено място.Колко странно . Виж и другите значения на думата евро*** ето ти ги от Ричард Грейвс "The Greek Myths: Complete Edition(Paperback) "
by Robert Graves, в индекса стр 761
http://www.amazon.com/Greek-Myths-Complete-Robert-Graves/dp/0140171991/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1283747095&sr=1-2#reader_0140171991
И уточни ли досега за кой Боспор става дума ,тоя дето от едната страна живеели мизите а, от другата траките ,които стигали до планината отвъд кощто живеели конедоячите,или другия дето му викали английския канал. Конедоячите траки ли са. Козата на масагетите през Боспора или през Ла Манша е минала ?
цитирай
151. анонимен - hey d3bep
06.09.2010 08:12
hey d3bep
и още нещо започни от началото с обяснението на автора който ни уведомява как си е преосмислиол виждането за елински мистерии и сега е решил че те се дължат на психотропното въздейсттвие на една гъба за което дава пример с индианците от ню мексико !? Забравил е и той ,а и вие във блога,не знаете , кои са описани да използват психотропни вещества от всички антични автори ,а дори и един от тях е достатъчен , pater historiae(само от простотиите ти за него е ясно колко си в час със историята и какво е тя),който много ясно посочва от какво са се зашеметявали елините,от вино,за разлика от едно друго населението използващо психотропни растителни вещества.
а" за обясненията на същия историк, който твърди, че ... а скитите се раждат от змей" прочети каво казват Пеласгите в техния мит за сътворението. Първия човек Пеласг , и всички пеласги били родени от Серпента ,и как почти нищо не е оцеляло в гръцката литература от този мит,който обаче е широко представен в Мистериите на Орфей !?
След това може да използваш отново глупава ирония за доказателство как скитите се раждали от змей(а не траките или елините ) и защо ли още по неудачен историк наречен pater historiae разказва същия мит за произхода на скитите.
цитирай
152. анонимен - Империалист до ##126,127,143
06.09.2010 10:25
Траки е прякор, даден от враговете на БЪЛГАРИТЕ. Целта е да се прекъсне Българската ни родова памет. Незнаейки древното си и славно минало, Българите нямаме опора против гръцките домогвания и преиначавания на нашата история, обичаи, религия, богове и т. н. Нямаме опора и против експанзията на разни мними доброжелатели, които ни натириха да търсим великите си предци в дън- горите тилилейски, пардон алтайски. Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Само един прост пример: Българският песенен фолклор е под ръководството на евреин, акад. Кауфман. Този могъщ извор, българската народна песен, целенасочено се отравя и затлачва. На нас денонощно ни се натрапва, чалга, поп, рок, метъл и разбира се некъдърно обработен фолклор с малки изключения. "ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"- народна поговорка. Гърците са лукава пасмина и за да налапаме "тракийската въдичка", са сложили доста примамки. Разбира се, като всеки престъпник и те оставят УЛИКИ, едва забележими. Много от тях са трудно доказуеми, като откраднатия епос за "Троянската война", където във фалшивата допълнителна Х песен от "Илияда" ни се натрапва, че по това време имало ...още и траки. Същевременно "Веда Словена" е обявена за фалшификат с единствения обективен аргумент, че при проверката 20години по-късно, не били намерени на посочените места, съответните народни певци. Нашите родни гъркомани, пишат за траките каквото им наредят, но ето какво пише в „Гръцко-БЪЛГАРСКИТЕ” речници: ТРАК-уплах, стес,страшилищe, колики ТРАКА-трошачка;сблъсък,парзитизъм,прося,изпросвам ТРАКАдорос- просяк, курварин

цитирай
153. d3bep - До анонимен 150-151
06.09.2010 12:02
Добре си ме разбрал, патере хисотрае, че добре ти познавам смешните източници. Глупаво е при тоя случай да продължаваш да твърдиш че аз не знам, ти знаеш, при условие че даже ти изпреварвам доводите, но както си решиш.
Да, за същия нещастник говорим. Това, че един адвокат за да използва хипербола в речта си по съвсем друго дело го е нарекъл "баща на историята", не го прави такъв. Той е платен агент на враждебния на тракия и голяма част от гърция чук Перикъл, който му е плащал да фабрикува глупости с общите пари... Всичките от кръга на Перикъл са като Херодот, подплътени с пари и неподплътени с умения.

И поне да нямахме за сравнение почти съвременника му - тукидид, че да вярваме на тоя смешник, ок. Пред Тукидид Херодотовите "истЕрии" са съчинения за двойка. Не зна мка ксе е получила такава драстична разлика пр итолкова близък период от време. Вероятно единият е просто набеден учен?

Не знам кво се опита да докажеш с приказките за змея. Доказа единствено че "Историкът" ти не прави разлика между легенда и история, между видяно и чуто, между факт и слух .Което аз също твърдя и пасва повече на това, коеот аз казвам ,отколкото на това, което казваш ти!

Не знам де ги четеш митологемите в мистериите на Орфей, аз искам отдавна да ги прочета. Дай ги! Всички ги чакаме!

Като цяло, написал съм ти достатъчно конкретни неща преди да започнете с простотиите. Така че не обвинявай мен че от 50 поста насам се пише само простотии.
Никъде не е ствало дума за козата на ламанша или психотропни гъби при мен, задай въпросите там, където си ги чел. Не казвам нито да, нито не - не зная за какво става въпрос.
цитирай
154. joysii - 149. sparotok - знания
06.09.2010 14:34
Да се заема да оборвам всичко това тук!?!?
Че кому е нужно това? Тези ,които му вярват са съвсем тесен кръг фанатизирани хора, които не приемат чужда позиция.
И не ми говорете ,че не съм информирана, а четете повече наистина научна литература и ползвайте достоверни източници.
Освен това не нагласяйте фактите към своята предварително формулирана версия по даден проблем.По - добре тръгнете по обратния път.Анализирайте фактите/доколкото може да се доверите на собствения си интелект/ и после представенте някакви изводи.
Иначе...ако питате овчаря дето си пасе стадото край тракийските надгробни могили...и той ще Ви разкаже своето виждане.Че и доста по-емоционално и вълнуващо може да се окаже.
Ама на кого трябва да се вярва?????
цитирай
155. sparotok - фанатизъм
06.09.2010 15:27
joysii написа:
Да се заема да оборвам всичко това тук!?!?
Че кому е нужно това? Тези ,които му вярват са съвсем тесен кръг фанатизирани хора, които не приемат чужда позиция.
И не ми говорете ,че не съм информирана, а четете повече наистина научна литература и ползвайте достоверни източници.
Освен това не нагласяйте фактите към своята предварително формулирана версия по даден проблем.По - добре тръгнете по обратния път.Анализирайте фактите/доколкото може да се доверите на собствения си интелект/ и после представенте някакви изводи.
Иначе...ако питате овчаря дето си пасе стадото край тракийските надгробни могили...и той ще Ви разкаже своето виждане.Че и доста по-емоционално и вълнуващо може да се окаже.
Ама на кого трябва да се вярва?????


joysii, фанатизиран е този, който отрича сляпо и отказва да даде аргументи за своята позиция, точно както правиш и ти. Преди да извадиш треската от окото нa другия, измъкни гредата, която е в твоето собствено око ... знаеш кой го е казал, нали?

Непредубеден и уравновесен човек би представил свои аргументи когато се сблъска с идеи, или тълкувания различаващи се от неговите.
Кажи кой факт не е верен и защо?
Осветли ме къде точно съм сгрешил, все пак човек съм, няма начин да не се заблудя за това-онова.

Ще ти бъда благодарен, ако мe уведомиш коя научна литература трябва да ползвам, за да стигна до верните изводи. Посочените от мен Батаклиев, Кулсън, Уитни, Макдонъл и Фасмер са истински учени, сигурен съм, че имат повече принос към науката отколкото ти.

цитирай
156. mglishev - Е,
06.09.2010 16:08
по тая логика и аз съм фанатик. Ама то всеки е фанатик за опонента си.
цитирай
157. анонимен - и на теб ли joysii, Истината горчи?
06.09.2010 16:20
Дървото на което си кацнала да изсъхне????
"Късно е чадо..."
цитирай
158. iliada - 6 СЕПТЕМВРИ -ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ДЕН В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ,ПРИЯТЕЛЮ!:)
06.09.2010 17:30

ТИ ТОЛКОВА МНОГО П РАВИШ ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !:)
цитирай
159. d3bep - :) уважаема Мглишевица, не разбирам упорството?
06.09.2010 18:10
Колежке, ти явно си влязла в блога, изчела си всичко и си си направила коректни заключения за всеки от нас с единствената цел да ни диагностицираш, групово, и да се опиташ да ни помогнеш :)

Въпросите, дето ти ги зададе Спароток и аз бих ти ги задал - какви са според теб фактите, правилната литература и кое на кого подчиняваме, на кого трябва да се вярва, както и откъде дойдоха тея аналогии, каот например овчарят и надгробната могила и други ,дето с колегата анонимен ги пускате.
Според мен сте клиенти на друго едно "заведение", където има много по - голям и безумен фанатизъм.
Но като цяло е безмислено да питам.

Ми като не ти харесва.
Те ти го интернет.
Място има за всеки.

Кой те е канил тука и що се буташ?

---

ПП.Маноле,
По принцип си унищожих във вашият сайт регистрацията, по - стара от теб точно поради тая причина.
Че вече сте станали сбирщина малоумизирани фанатици,вероятно пропъдени от всички други форуми из интернет.
По - промити,по - малко знаещи и с по - голямо самочувствие хора на едно място аз не съм виждал.
По принцип вие печелите спорове с лаене, и то предимно - зад гърба ми. Отбележи си го.
И няма наука, не история,ами въобще,към която групичката може да предяви претенции.
За "история" и "факти",моля те,видях ви. Ти един цитат като хората не можеш да дадеш, даваш ми книга, с латинско име "превод на 72-мата тълкуватели" като пример за непреведен оригинал...Кво да ти разправям, че да ме разбереш? То не е само траките,мили! Толкоз си можеш!
И ти си начело на тая групичка,даже след малко ше взема да изкарам лицата тук от анонимност.

СПоред мен,отивай си там.Не е нужно да ръсиш зараза навсякъде. Не съм фанатик, напротив, винаги постъпвам обективно в тая насока и с нещо ако не съм съгласен и почне да става натрапчиво,ще го кажа.
Ти и твоята болна група ме принудихте да застана на твърда позиция.

Изненадвам се на прекалено голямата толерантност на Спароток към вас. Явно - неправилно според мен - се опасява, че ако ви изолира, ще направи лошо впечатление.
цитирай
160. анонимен - от вОДЕСос до joysii
06.09.2010 18:19
joysii написа:
Да се заема да оборвам всичко това тук!?!?
Че кому е нужно това? Тези ,които му вярват са съвсем тесен кръг фанатизирани хора, които не приемат чужда позиция.
И не ми говорете ,че не съм информирана, а четете повече наистина научна литература и ползвайте достоверни източници.
Освен това не нагласяйте фактите към своята предварително формулирана версия по даден проблем.По - добре тръгнете по обратния път.Анализирайте фактите/доколкото може да се доверите на собствения си интелект/ и после представенте някакви изводи.
Иначе...ако питате овчаря дето си пасе стадото край тракийските надгробни могили...и той ще Ви разкаже своето виждане.Че и доста по-емоционално и вълнуващо може да се окаже.
Ама на кого трябва да се вярва?????


Уважаема, вашето поведение до момента е ... просто куха апологетика и пропаганда, без нито един смислен аргумент, по повод всичко казано от Вас !
Ако се занимавате с наука, вземете прочетете отново учебниците по логика и риторика :)), няма да е зле и ... малко история !!!
Завършвам с - Моля, и въпреки поведението Ви, с ... уважение !
цитирай
161. sparotok - Честит празник!
06.09.2010 19:14
iliada написа:

ТИ ТОЛКОВА МНОГО П РАВИШ ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !:)


Честит празник приятелко!

Нека Бог пази България и Българите!
цитирай
162. sparotok - ти го рече
06.09.2010 19:15
mglishev написа:
по тая логика и аз съм фанатик. Ама то всеки е фанатик за опонента си.


- Ти го рече сам Маноле:)
цитирай
163. анонимен - за произхода и значението на ЕВРОПА
06.09.2010 22:39
разговарял съм с директора на музея в град Кърджали по този въпрос и той също твърди че Европа, като и Родопа са тракийски думи- едната /европа/ значи широкогласна, а другата /родопа/ многогласна. Искам да ти кажа че тоя човек е много ерудиран и подкрепя изцяло тезата за тракийския произход на българите и славяните /славяните са скити/. Та това го казвам като още един аргумент в твоя полза. поздрави от трибал.
цитирай
164. sparotok - траки
06.09.2010 23:35
анонимен написа:
разговарял съм с директора на музея в град Кърджали по този въпрос и той също твърди че Европа, като и Родопа са тракийски думи- едната /европа/ значи широкогласна, а другата /родопа/ многогласна. Искам да ти кажа че тоя човек е много ерудиран и подкрепя изцяло тезата за тракийския произход на българите и славяните /славяните са скити/. Та това го казвам като още един аргумент в твоя полза. поздрави от трибал.


Радвам се да чуя, че има и здравомислещи директори на музеи.
Поздрави!
цитирай
165. анонимен - воловарката Европа идва от Азия на широкия гръб на любимия Бял Бивол
07.09.2010 01:22
hey d3bep,
Бащата на Историята не бил прав защото показва Траките Елини или затова,че се татуират като Скити от Пазирик,или защото ходели в Делфи вместо на Витоша,и си вземали атиняни за лидери ли ?!

Херодот
"Никой в света не знае дали Европа е заобиколена с вода,нито откъде идва името и или кой действително я е наименовал така,освен ако ние не кажем,че това място взима името си от Европа от Тире,обаче нямаше име преди това,така както и други места някога не са имали име.
Тази жена Европа,все пак(както и да е ),беше очевидно от Азия,и дори никога не е идвала до тази земя наричана наричана Европа от Елините,а дойде от Финикия до Крит и от Крит до Ликия. Нека това казано да бъде достатъчно,защото ще трябва все пак,да използваме условни граници и имена за тези места."
Жената Европа ,категоричен е Херодот е от Азия. Мита го допълва,че Европа преминала като воловарка място наречено Волския брод. Същото място е преминавано и от коза. Това е Брода от нашия мит за широколиката Европа. С широко и кръгло азиатско лице като Месечина дало и името и. Границата на Европа и Азия.Йонийците живеят в Мала Азия и знаят че това е част от Азиатския браяг. Персите ,които елините наричат меди,също са В Азия. Като и Финикийците. Но Елините не свързват с тях Азия.Това е Цивилизацията която е стъпила на три континента и не се асоциира с Азия от Елините.Азия е териотрията на изток от Дон. Откъдето е дошла азиатската жена. Елините наричат персите Меди. Европа не е дошла от към Медите. Още по малко от територията наречена Тракия .
Без да разказва Мита Херодот го потвърждава в истинността му,воловарката Европа е преминала Волския Босфор по начина надлюдаван до скоро из Българско,на широкия гръб на любимия Бял Бивол. Не сте гледали как биволарчета преминават реките в Българско?
цитирай
166. анонимен - Щ.Младши:
07.09.2010 04:23
Този Глишев май асимилира истините много бавно,на малки порции-с адет,както викат неговите любимци.50 години са му трябвали за да схване,че Българите са били безброен народ,сега ще му трябват още 50 години докато проумее,че потомците на тоя безброен народ не може да са се изпарили във въздуха като плюнките,които хвърля с повод и без повод по Българските патриоти.Щом не му харесва България,да си отиде в Турция и там да си продава"мурафетите"за локум и бяла халва.Какъв медиевист е той,щом не знае официалното становище на Римския папа за Българите,изложено в писмата му до нашия император Борис Първи през IX-ти век? В тези писма папата недвусмислено твърди,че"...Българите владеят своята си земя по силата на родственото им право"!Тоест-ТЕ СА КОРЕННИТЕ ЖИТЕЛИ НА ТАЗИ ЗЕМЯ,КОИТО ЕДИНСТВЕНИ НА СВЕТА ИМАТ ЗАКОННОТО ПРАВО ДА Я ВЛАДЕЯТ,И НИКОЙ РИМСКИ ИМПЕРАТОР ИЛИ ТУРСКИ
ЧЕРГАРИН НЯМА ПРАВО ДА ИМ СЕ МЕСИ-ЕДИНСТВЕНО ТЕ И САМО ТЕ СА В ПРАВОТО СИ ТУК!Това впрочем го признава и Василий II,и владетелите преди него,и византийските писатели от X-XIIв.Думата"турци"на тях не им е неизвестна-с нея те са наричали унгарците,и това ли не знаете,Глишоолу?Те обаче никога не са се заблудили дотам,че да нарекат Българите"турци".Излиза,че
Римският папа и византийските писатели са били по-големи Български патриоти от самия Глишев,представете си-щом са твърдели,че народът ни е от Тракийски/в частност-мизийски,пеонски,дардански,скитски и прочее/
произход!Някой туркофил ще каже-това е защото са били Християни.
Е да,досега не забелязах сигурни признаци г-н Глишев да е Християнин.Има и добронамереност понякога в него,но това е от Българската му кръв.Такава кръв не може да няма-много турци я имат/виж-тюркизирането на Тохарите,Балкарите,
Азерите и пр./.Затова му препоръчвам да чете повече на Български и по-малко на турски,ако иска да влезе в час.Нека не се увлича по турски лъжи,а да прочете по-внимателно статиите на Спароток и на доц.Ив.Танев Иванов
/protobulgarians.com/,пък тогава пак ще си говорим.
цитирай
167. анонимен - от вОДЕСос - "Какво казва Лъв Дякон ?"
08.09.2010 10:31
Според Лъв Дякон - Какво казва Светослав Киевски на хората на йоан Цимисхи ?!
"Аз ще изляза от тази богата страна(Тракия)не по-рано,откогато получа паричен данък и откуп за завладяните в хода на войната градове и за всички пленени.Ако ромеите не платят,то АЗ ЩЕ ПОИСКАМ ОТ ТЯХ ДА НАПУСНАТ ЕВРОПА, НА КОЯТО ТЕ НЯМАТ ПРАВО и да си отиват в Азия...".
През лето господне 971-го :) !
Реакцията - Никаква ! - Защо ? - защото тогава, те са знаели (за разлика от сега) основателността на тези думи.
Това, като отговор на анонимника под № 165.
цитирай
168. анонимен - Областта Европа
12.09.2010 20:11
http://www.roman-emperors.org/sest3.jpg - Вижте, на тази карта се вижда доста ясно областта Европа. мисля че източника е достатъчно надежден. Поздрави на автора на този блог!
цитирай
169. анонимен - Щ.Младши:
13.09.2010 17:33
Чувствам се длъжен да изкажа топли благодарности на приятеля demograph за оказаната подкрепа,а на joysii/нека я наричаме за удобство Джеси/е редно да обясня,че това,което съм казал по-горе е информация,която може да бъде доказана пряко или индиректно,и никога не съм твърдял нещо от гол шовинизъм.
Тя определено не е наясно с Българската история,щом не знае най-голямата й тайна,а именно-че "пра"-Българите са били Траки,а Славяните/руснаци,поляци,
чехи,хървати,сърби,украинци,словаци,моравци и пр./някога са били Кубратови
"пра"-Българи.На нея й се губят над 6700 год.Българска история,понеже се е
занимавала само с последните 1300 год.от нея.Тоест-губят й се почти 85% от
историческата памет,и накрая тръгнала да претендира,че била съвсем наясно с Българската история при нейните нищожни 15 процентови познания!За такъв обем познания хората не пишат и тройка в сериозните университети,но какво да се прави-всеки не се е родил научен.Но време има достатъчно,и ако Джеси няма
нещо против,може да се обучи отлично и да стане един добър специалист по Българска Праистория или Българска Античност,защото по Българско Средновековие специалисти бол.Няма за какво да обиждаме момичето,тя не е виновна че не знае.
цитирай
170. yuriy - За гърците и техния национализъм
17.09.2010 18:43
Не съм прочел всички постинги, за което се извинявам предварително. Видях някакви може би псевдогръцки, но доста просташки. Гърците са си националисти и то много по-стари от нас. Те донасят идеите на национализма на балканите, след което започват да вярват в тях като светая светих. А тези идеи залягат дълбоко в образованието им. За друго ми е мисълта - наскоро една гръцка професорка ми обясняваше, че "траки" означавало много набожни гърци, а самите гърци били от едва ли не извънземен произход. Само дето гърците са гърци от римско време, т.е. те са ги наричали така. Преди това са били ахейци, дорийци и т.н., включително и някои от тях елини. Като траките са много по-старо (може би автохтонно) население, докато ахейците, дорийците и др. идват по-късно на балканите.
За първи път името елини се появява през Х в.пр.Хр.. Така Омир нарича войните от Тесалия, които наред с мирмидонци и ахейци тръгват срещу Троя. Един от градовете владян от Ахил е наречен, пак според Омир, Елада. Едва после, вярвайки че са изконни местни жители, гърците създават мит за родоначалника си наречен Елин. Но до 1828 г. гърците напрактика живеят в различни полиси, нямат единна държава и са наследници на тези многобройни племена. Наздраве за пещерният национализъм!
цитирай
171. liubopitka - Мина
09.12.2017 11:50
Здравейте, като лаик може ли да попитам има ли според вас нещо общо в словата и имената - славяни /словни, слàвни, слàвени, История Славƀноболгарска/. По най-простия и кратък път наименованието славяни може ли да идва просто от думата слàвни или славени /прославени/ и просто някой пръв да го е възприел като име на народ или племена, което е било удобно за някой? Доста четох и гледах снимки на Паисиевата история - има мнения, че наименованието е Славнобългарска, но написаното е История Славƀноболгарска, тоест може ли Паисий да е искал просто да каже: Слàвено-българска история или на днешен български - Прославената българска история? Благодаря предварително за отговорите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13973377
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031