Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2010 22:14 - МОЖЕМ ЛИ ДА БЪДЕМ БЪЛГАРИ ?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 44369 Коментари: 116 Гласове:
77

Последна промяна: 01.11.2013 12:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                       МОЖЕМ ЛИ ДА БЪДЕМ БЪЛГАРИ ?

 

 

Отиваме натам накъдето ни водят мислите ни. Съсредоточим ли се върху доброто и положителното рано или късно ще го достигнем. Oтдадем ли се обаче на негативното, съдбата ни няма да е за завиждане. Затова е по-добре въпреки всичките несгоди, въпреки униженията, на които сме подложени да не губим вярата си.

Животът на дедите ни често не е бил за завиждане. И те са били ограбвани, насилвани, прокуждани от родните си места, били са подигравани, охулвани...а ”цивилизованият” свят е затварял очи за тяхното страдание, но предците ни са оцелели, успели са да запазят честността, добротата и благородството си. Именно това ги е спасило като народ, останали са верни на себе си, останали са българи.

 

Ние сме прекрасни, чистосърдечни хора! Искреността и гостоприемството са  заложени по рождение в кръвта ни. Това е правило впечатление на чужденците посетили страната ни.  Когато Дж. Рийд идва в нашата Родината  по време на Първата Световна Война той споделя в книгата си следното:

 

“- Ключът за Балканите е България, не Румъния....Прекосиш ли Дунава попадаш в съвсем друг свят. Влакът още не е спрял, а един едър полицай дружески те поздравява... .....добродушни войничета се преструват, че ти преглеждат багажа и те гледат със засмяно лице. От някъде идва добре облечен господин и те пита на френски-

-Вие сте чужденец, нали? Мога ли да Ви помогна с нещо?

Той не е служител в туристическа агенция, а най-обикновен пътник като мен, но пък е българин, а това ще рече приятелски настроен..... Прекрасно е да видиш простите и честни лица на планиниците и свободните хора, да напълниш ушите си с живата славянска реч! България е единственото място, в което ако запиташ някого нещо ще получиш откровен отговор. Това е мястото, в което, ако случайно магазинерът е взел дори две стотинки повече, ще те потърси дори и в хотела, в който се отседнал, за да ти ги върне... Броят на хората говорещи английски е смайващ. Почти всечки политически лидери са завършили “Робъртс Колидж” ...много офицери, учени и журналисти са получили образованието си в Германия. Българите се лоялни, честни и изключително дисциплинирани...”

 

Днес картината изглежда различна, сякаш в държавата ни са се настанили други хора. Алчни, пошли и безочливи, без чувство за срам, без вяра, без идеали...сякаш българите са изчезнали от лицето на земята. ТОВА НЕ Е ТАКА! Не, това наистина не е така, хвърлени са огромни усилия да се създаде една невярна картина, която да убие вярата на слабите и колебливите, да нарани чувствителните и да причини болка на търсещите доброто.

 

Да, днес има алчни и безочливи хора, но и в миналото ги е имало, и тогава са срещали завист, омраза, заговори, грабежи  и убийства. Не са съществували обаче съвременните средства за масова информация, които да сложат злото на пиедестал и да му служат 24 часа на ден, 7 дни седмично. Телевизията, радиото, вестниците станаха нашата реалност. Потънахме в матрицата...

 

Постъпките на честните, добрите и благородните остават в сянка, докато вниманието ни бива съсредоточавано върху гадости и простотии. Повярвайте обаче, много са почтените хора, много са и постъпките им, но заслепени ние вече не ги виждаме. Като по рефлекс търсим блудкавата сензация, шумния скандал и бедствието, сякаш те са нормалното и единственото, което се случва. Започваме да вярваме, че сме лоши, неспособни, безволеви....а то не е така, ние не сме такива.

 

Лесно ни манипулират тези, които знаят как работи човешката психика. Нашето поведение е имитативно, това е заложено в гените ни и няма как да го избегнем. Следвайки даден пример ние се учим как да намерим място в обществото. Какъв пример дават обаче политици и медии? По скоро става дума за ръководство как да загубим себе си и да забравим що е народ и държава.

Постоянно огорчавани и обезверявани започваме да вярваме, че няма сила в нас, че почтеноста е изчезнала и, че каквото и да направим няма да има смисъл...Започваме да мислим, че нямаме контрол върху съдбата, а сме само разединени, слаби индивиди...Защо е така, знаете ли?....Има една поговорка – Изкрещи десет пъти на едно куче, че е бясно и то наистина ще побеснее, втълпи на едно дете, че е глупаво и то ще оглупее...На нас ни бива внушавано, че сме лоши и безпомощни не десет, а поне сто пъти...всеки ден. Направо е чудо, че все още не сме се загубили напълно!

 

Доброто обаче е живо, силата ни не е загубена, нито пък духът ни е изчезнал! Ние все още имаме избор и доста от нас се насочват към почтеното и благородното. Реалността приятели зависи и от нас, на какво ще обърнем внимание и на какво не, кого ще похвалим, на кого ще помогнем, с кого ще общуваме. Ние не сме само зрители и слушатели, не сме номерчета, можем за извършим промяна, но трябва да го поискаме истински.

 

Лесно е да се оплакваме и да мърморим, но помислете, каква е причината за нашето недоволство, дали доякъде не е бездействието ни. Дали не е и в нас вината, че ни третират като стадо? Не сме ли ние, които искаме да ни управляват и се страхуваме сами да изградим едно по-добро общество? Обвиняваме тези и онези за бедите си, но, ако не са тези и онези, ще са други. Мошениците просто се възползват от дадена ситуация. Те са като хищниците, търсят слабите и глупавите...и ги унищожават. Разбирате ли, ще изчезнат слабите и глупавите.....

 

Хищници винаги е имало и винаги ще има, те търсят хаоса, а понякога го и организират, ние обаче сме тези, които позволяваме това. Дори и в едно стадо по-силните животни закрилят по-слабите, а много от нас не ги е грижа за останалите сънародници. От тук започват бедите ни, не сме верига, а разпокъсани звена, които са започнали да ръждясват с локвата на своята самота. Няма кой да оправи положението, можем да викаме неволята до второто пришествие на Христа, но това няма да разреши нищо.

 

Дедите ни не се молиха на никого, нито пък се надяваха на благодетели...такива всъщност няма. В миналото българите доказваха много пъти, че милеят за събратята си и, че могат да се обединят в името на един светъл идеал. Когато преоткриваха себе си нашите предци бяха силни, когато бяха благородни бяха силни, когато помагаха бяха силни.

 

Силни хора градят и силна държава. Не е чак толкова трудно отново да станем единни, няма пропаст, която да не може да се запълни. За да има бъдеще за децата ни трябва да се върнем към истинската си същност, да отворим очите си само за доброто, да помагаме на слабия и да хвалим почтения. За благото на България трябва да сме готови да направим компромиси. Трябва да се опитваме да преодолеем различията си по културен начин. А злото...без да бъде подхранвано от нас, то ще изсъхне като плевел с отсечен корен.

 

Нека да направим каквото можем, древните са казали – Не се опитваме не защото е трудно, а е трудно защото не се опитваме...

 

Нека видим дали ще се промени нещо, ако колкото се може повече от нас се съсредоточат върху доброто, ако започнем да виждаме болката на слабите и им помогнем. Не е само материалната помощ, по-важно е това, че идва едно възвръщане на вярата, че никой не е сам, че никой не е забравен. Този, който е слаб днес, утре ще е по-добре и ще подкрепи друг изпаднал в беда. Заедно ще вдигнат самочувсвието на трети. Така се започва...ще опитаме ли?

 

 

 

 



Тагове:   бъдеще,


Гласувай:
79


Вълнообразно


1. sparotok - начало
16.07.2010 22:22
Трудно е само началото :))
цитирай
2. breeze - ...което е и минирано
16.07.2010 22:30
:)
цитирай
3. veneti - "Не се опитваме не защото е трудно, а е трудно защото не се опитваме..."
16.07.2010 22:34
Удоволствие бе да прочета.
Да са ти пълни дамаджаните с мастило!
цитирай
4. veninski - Трудна е и средата, приятелю. . . ...
16.07.2010 22:44
Трудна е и средата, приятелю... Най-лесен е края, защото почти не зависи от нас, а от това какво сме направили в началото и по средата... Поздрави от Родопите!
цитирай
5. анонимен - Прекрасен постинг!
16.07.2010 22:51
С всичко съм съгласен, Спароток, винаги е имало трудни моменти.С повече вяра в силите си ще ги преодолеем.Аз специално отдавна спрях да чета материали с преднамерено привличане на вниманието към лошите неща!Вярвам че България все още има потенциал, факта че има хора като теб го доказва!Нищо не е загубено!Зависи от избора който ще направим.
цитирай
6. iliada - Добър вечер,sparotok:)
16.07.2010 22:54
Много позитивен постинг и отговора е - МОЖЕМ ,АКО СМЕ ВСИЧКИ, КАТО ТЕБ С ГОРЕЩО И ГОЛЯМО СЪРЦЕ !
ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ ,ЗАЩОТО ТАКИВА ХОРА НИ ТРЯБВАТ!
ОСТАВАМ С УВАЖЕНИЕ
цитирай
7. razkazvachka - Трудно е да станеш и да отидеш до вратата
16.07.2010 23:06
на черупката-крепост от митове и стереотипи
а отидеш ли - виждаш, че всичко е мъгла
и нищо друго няма смисъл, освен да се притечеш на зова за помощ - защото това ще ти даде сили да излезеш от собственото си блато
цитирай
8. eien - Фактите показват:
16.07.2010 23:10
трудно!
цитирай
9. lado - Павле, тук всички сме халипави. . . ...
16.07.2010 23:20
Павле, тук всички сме халипави... Уж умни, пък пари - виж, нямаме!
цитирай
10. radulo - С теб сме!!!
16.07.2010 23:41
С теб сме!!!
цитирай
11. edinman - Павеле
16.07.2010 23:43
Видях те в по-различна светлина и с удоволствие ти стискам ръката!
цитирай
12. анонимен - Прекрасен пост! Беше ми приятно да ...
16.07.2010 23:44
Прекрасен пост! Беше ми приятно да го прочета, всичко е вярно!
цитирай
13. grigorsimov - Поздравление за публикацията, и малко, но важно допълнение
17.07.2010 00:00
С моето допълнение никак не ангажирам автора на блога - sparotok!

За съжаление злодетите не унищожават само слабите и глупавите. Има едно "гениално" племе, което от хилядолетия се е специализирало в унищожаване на околните му народи. Методите са му многобройни, но главното е: развращаване на младежите; извращаване на вярата и морала; заличаване и преиначаване на историята; инфилтриране на държавната или племенната власт; убиване на престолонаследниците; избиване на най-добрите представители на народите (на гоите)! Ето само два цитата:
"За да победите един народ, развратете младежта му!" "Най-добрият от гоите трябва да бъде убит"!
И още един техен показателен цитат - самооценка: "Подло е, подло е, но е ловко! Фокус е, но вижте само как е изигран? Колко величесъвено нахално?"
А злото се побеждава, не само като не му се подчиняваме и не му сътрудничим, но главно, като извадим делата и кроежите му НА СВЕТЛО!
Веднага след този коментар ще предложа за публикуване и мнението за българите на американски автор на история на България, от началото на 20-ти век.
цитирай
14. grigorsimov - България, която изгубихме. (от блога на Борис Тодоров)
17.07.2010 00:10
Сега нагло, лукаво и лицемерно обвиняват българите че са мързеливи и крадливи – и мнозина вече вярват в тази умишлено унижаваща ни измама. Но ето какво е писал преди 100 години У. Монро – автор на първата история на България, на английски език, и то е самата истина:
“По никакъв начин не бих искал да подценявам българския селянин... Той е силен, трудолюбив, здрав, миролюбив и почтен, издръжливостта и упоритостта му нямат равни на себе си. Българският селянин освен това е грамотен, патриотично настроен и готов да учи… В страната няма нито богаташи, нито просяци, а селяните почти нямат нужди, които да не могат да удовлетворят сами… Хората консумират храна и алкохол умерено. Няма хазартни игри… В никоя балканска страна няма такава религиозна свобода както в България… Трудолюбието им е пословично. Издръжливостта им е забележителна. Бедността в смисъла, в който думата се използва в Европа и Америка, в България е просто непозната…” /Вж. Bulgaria and Her People. Washington, 1914г.
цитирай
15. osi4kata - прав си,
17.07.2010 00:15
само силни хора градят силна държава.

цитирай
16. zelas - Доброто е по-силно
17.07.2010 00:51
Няма една дума, точка или запетая в това призив, с които да не съм съгласен.
Павеле, благодарим ти, че те има, човече.

Поздрави
Пламен
цитирай
17. анонимен - Не нацията или етноса са определ...
17.07.2010 02:42
Не нацията или етноса са определящото начало за изграждането на добродетелите в живота на хората. Свтовната исторя е пълна с възходи и падения не само на личности, има и примери за етноси,както и за цели нации. Водещото начало за тази култивация трябва да е желанието за един смислен и пълноценен живот, който носи доброта, любов, приемственост, почтеност, съграждане и извисяване на човешкия дух. Не на падението, не на омразата, не на разединението - ние всички сме хора, с една съща биологична субстанция. Културата ни и бита ни са това, което сме ние - ни повече, ни по-малко - израз на духовното ни израстване.
цитирай
18. анонимен - pak li ti be
17.07.2010 03:00
що не се скриеш вдън земя бе мизерник фантазьор
цитирай
19. sparotok - странно
17.07.2010 08:17
анонимен написа:
що не се скриеш вдън земя бе мизерник фантазьор


Не разбирам какво те дразни в този постинг, какво лошо има да си помагаме един на друг?
цитирай
20. sparotok - доброто е по-силно
17.07.2010 08:19
zelas написа:
Няма една дума, точка или запетая в това призив, с които да не съм съгласен.
Павеле, благодарим ти, че те има, човече.

Поздрави
Пламен


Доброто наистина е по-силно, самото ни съществуване го доказва!
цитирай
21. sparotok - сила
17.07.2010 08:20
osi4kata написа:
само силни хора градят силна държава.



Човек не се ражда силен, такъв го правят възпитанието на родителите и неговата собствена воля, желанието му да бъде личност, а не номер.
цитирай
22. sparotok - коментар
17.07.2010 08:21
grigorsimov написа:
Сега нагло, ликаво и лицемерно обвиняват българите че са мързеливи и крадливи – и мнозина вече вярват в тази умишлено унижаваща ни измама. Но ето какво е писал преди 100 години У. Монро – автор на първата история на България, на английски език, и то е самата истина:
“По никакъв начин не бих искал да подценявам българския селянин... Той е силен, трудолюбив, здрав, миролюбив и почтен, издръжливостта и упоритостта му нямат равни на себе си. Българският селянин освен това е грамотен, патриотично настроен и готов да учи… В страната няма нито богаташи, нито просяци, а селяните почти нямат нужди, които да не могат да удовлетворят сами… Хората консумират храна и алкохол умерено. Няма хазартни игри… В никоя балканска страна няма такава религиозна свобода както в България… Трудолюбието им е пословично. Издръжливостта им е забележителна. Бедността в смисъла, в който думата се използва в Европа и Америка, в България е просто непозната…” /Вж. Bulgaria and Her People. Washington, 1914г.


Коментарът е излишен...
цитирай
23. sparotok - добро начало
17.07.2010 08:23
edinman написа:
Видях те в по-различна светлина и с удоволствие ти стискам ръката!


Стискането на ръката е добро начало, само заедно ще се измъкнем от блатото, в което се намираме!
цитирай
24. sparotok - дела
17.07.2010 08:25
анонимен написа:
Прекрасен пост! Беше ми приятно да го прочета, всичко е вярно!


Сега остава само да превърнем думите в дела, да отворим очите си и да помогнем с каквото можем на тези, които са по-зле от нас...
цитирай
25. анонимен - МОЖЕМ ЛИ ДА БЪДЕМ БЪЛГАРИ
17.07.2010 08:28
Цитатът в началото е писан в края на 19-ия век от любимеца на "независимият" журналист Каплан и е цитиран от него,като сведение за огромната разлика между България и Ромъния. Само след няколко години "независимият" журналист Каплан ,ще издаде друга книга в която мнението му е на сто % обърнато и от България по грозно и бедно място няма и стова били еднакви с Ромъния. Втората книга е написана ден преди или след България и Ромъния да бъдат обвързани в двойка за приемането им в Римския съюз,като "европейци"и ще доведе и до поканване в БНТ,където нито един от полуграмотните ни интелигенти не го попита,ама как така вижте г-н "независим" журналист какво сте писали за БГ-то преи тро години и да цитира цитираното тук.Когато искат и както искат "великите" сили те пишат задунайци,румелийци,тракийцу,славяни и т.н. и винаги ще има зяпчовци цитиращи цитиращите и доказващи "тезите" им.
цитирай
26. sparotok - благодаря
17.07.2010 08:31
radulo написа:
С теб сме!!!


Благодаря!
цитирай
27. sparotok - пари
17.07.2010 08:35
lado написа:
Павле, тук всички сме халипави... Уж умни, пък пари - виж, нямаме!


Приятелю, аз много уважавам проф. Юнус, най-вече заради едно негово изказване.
Той сподели, че бедността не е нещо естествено, а е предизвикана от влиятелни личности.
По принцип директно срещу бедността не можеш да се бориш, все едно наливаш вода в съд без дъно. Трябва да се премахнат факторите, които са довели до бедноста. Сам човек не може да го направи, двама също не, нито пък хиляда, но на десет хиляди ще се отдаде...и то без насилие.
цитирай
28. sparotok - трудно
17.07.2010 08:37
eien написа:
трудно!


Животът е борба, колкото по-бързо осъзнаем това, по-малко усилия ще ни струва да се задържим на повърхноста и по-малка ще е вероятността да потънем в блатото на мизерията.
цитирай
29. sparotok - трудно
17.07.2010 08:38
breeze написа:
:)


Това, което днес е трудно, утре вече ще е рутина, но първо трябва да се започне...
цитирай
30. sparotok - грешка
17.07.2010 08:45
анонимен написа:
Цитатът в началото е писан в края на 19-ия век от любимеца на "независимият" журналист Каплан и е цитиран от него,като сведение за огромната разлика между България и Ромъния. Само след няколко години "независимият" журналист Каплан ,ще издаде друга книга в която мнението му е на сто % обърнато и от България по грозно и бедно място няма и стова били еднакви с Ромъния. Втората книга е написана ден преди или след България и Ромъния да бъдат обвързани в двойка за приемането им в Римския съюз,като "европейци"и ще доведе и до поканване в БНТ,където нито един от полуграмотните ни интелигенти не го попита,ама как така вижте г-н "независим" журналист какво сте писали за БГ-то преи тро години и да цитира цитираното тук.Когато искат и както искат "великите" сили те пишат задунайци,румелийци,тракийцу,славяни и т.н. и винаги ще има зяпчовци цитиращи цитиращите и доказващи "тезите" им.


Сигурен съм, че грешите, цитатът не принадлежи на Каплан, а на Риийд, също периодът не е краят на 19-ти век, а началото на 20-ти, тогава е Първата Световна Война.

Думите на Рийд могат да се намерят в книгата му War in Eastern Europe, travels to the Balkans in 1915, Orion Books Ltd, London, 1994 ( first published in 1916) ;
цитирай
31. sparotok - благодаря
17.07.2010 08:46
veneti написа:
Удоволствие бе да прочета.
Да са ти пълни дамаджаните с мастило!


Благодаря!
цитирай
32. sparotok - няма лесно
17.07.2010 08:48
veninski написа:
Трудна е и средата, приятелю... Най-лесен е края, защото почти не зависи от нас, а от това какво сме направили в началото и по средата... Поздрави от Родопите!


Няма лесно приятелю, животът никога не е бил лесен, от нас зависи обаче дали ще го направим по-поносим.
цитирай
33. sparotok - внимание
17.07.2010 08:50
vostroto написа:
С всичко съм съгласен, Спароток, винаги е имало трудни моменти.С повече вяра в силите си ще ги преодолеем.Аз специално отдавна спрях да чета материали с преднамерено привличане на вниманието към лошите неща!Вярвам че България все още има потенциал, факта че има хора като теб го доказва!Нищо не е загубено!Зависи от избора който ще направим.


Откакто обърнах гръб на отрицателното се чувствам много по-добре, всяко докосване със злото омърсява...

Прав си, че нищо не е загубено, всичко зависи от нас!
цитирай
34. sparotok - хора
17.07.2010 08:52
iliada написа:
Много позитивен постинг и отговора е - МОЖЕМ ,АКО СМЕ ВСИЧКИ, КАТО ТЕБ С ГОРЕЩО И ГОЛЯМО СЪРЦЕ !
ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ ,ЗАЩОТО ТАКИВА ХОРА НИ ТРЯБВАТ!
ОСТАВАМ С УВАЖЕНИЕ


Благодаря ти Илиана!

Всеки може да допринесе за по-доброто бъдеще, дори само с една добра дума да подкрепиш някого, пак е нещо съществено.
цитирай
35. sparotok - да
17.07.2010 08:54
razkazvachka написа:
на черупката-крепост от митове и стереотипи
а отидеш ли - виждаш, че всичко е мъгла
и нищо друго няма смисъл, освен да се притечеш на зова за помощ - защото това ще ти даде сили да излезеш от собственото си блато


При всяко положение, раздвижването, откъсването от бренната черупка ще доведе до нещо добро!
цитирай
36. sparotok - опит
17.07.2010 08:58
eien написа:
трудно!


А опитали ли сме наистина?
цитирай
37. анонимен - ЕЙ,АВТОРА.....
17.07.2010 09:35
ИМА ЕДНА ОТВРАТИТЕЛНА ПОГОВОРКА, КОЯТО НАПРАВО МЕ ВЛУДЯВА:
....."БЕДНОСТТА -НЕ Е ПОРОК!"

....НАПРОТИВ----ТОВА Е АБСОЛЮТНИЯ ПОРОК!!!
ТОВА Е ПОРОКА,КОЙТО ПОРАЖДА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ........!!
ТОВА Е МАЙКАТА НА ПОРОЦИТЕ В ЖИВОТА!

ЗА 50-г., ТАЯ КОМУНИСТИЧЕСКА СГАН, НАПРАВИ ТОВА ---КОИТО ДОРИ СУЛТАНА
НЕ УСПЯ----ДА РАЗБИЕ БЪЛГАРСКИЯ, БИТ ,ДУШЕВНОСТ,ВЯРА И СВЕТОГЛЕД!
ТЕЗИ ГАДОВЕ,ПОСЯХА ОТРОВНИТЕ СЕМЕНА НА ЗАВИСТТА И ЗЛОБАТА, НА НИСКИТЕ ПОМИСЛИ И СТРАСТИ В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО!!!

КАК ,ЛИ....??!
МНОГО ПРОСТО.....НАПРАВИХА НИ ,ТОТАЛНО БЕДНИ!!!!!
НАПРАВИХА НИ" РАВНИ"...........В БЕДНОСТТА И МИЗЕРИЯТА!!!
НЕ ПОМНИТЕ ЛИ, КАК СЕ ПРОДАВАХА ХОРА ЗА ЕДНО СОФИЙСКО ЖИТЕЛСТВО, ЗА
ЗА ЕДНИ НАЙЛОНОВИ ЧОРАПИ,ЗА ЕДНА ГАЗОВА ЗАПАЛКА,ЗА БУТИЛКА УИСКИ,ЗА
ЕДИН КОЖУХ ИЛИ ЧИФТ ДЪНКИ.....???!!!

БЕДНОСТТА Е ПОРОК---СТРАШЕН ПОРОК И НЯКОИ ХОРА,ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПОЛЗВАТ ТОВА ОРЪЖИЕ, КАТО ОСНОВЕН ИНСТРУМЕНТ В ПОЛИТИКАТА!

ПОГЛЕДНЕТЕ ПЕНСИИТЕ,ЗАПЛАТИТЕ ИЛИ Т.Н.,..."ПОМОЩИ"....
ЦЕЛТА Е ДА СТЕ БЕДНИ----ДА МИСЛИТЕ ЗА УТРЕШНИЯ ХЛЯБ....НО НЕ И ЗА ОСНОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ЖИВОТА И БЪЛГАРИЯ!
ДА НЕ МИСЛИТЕ----ТОВА Е ЦЕЛТА НА ВСИЧКАТА ПОМИЯ ОТ МЕДИИ И ПОЛИТИЦИ!
цитирай
38. анонимен - да бъдем добри
17.07.2010 09:49
рядко чета позитивни неща всички само критикуват /НЕ СЕБЕ СИ/ и плюят.и точно това е грешката ни и причината да сме на този хал.зависта и злобата са водещи уви.смятам че за това голяма вина имат медиите които за жалост предпочитат лошите новини а за доброто се сещат рядко,отидете в малките селща около балкана и вижте колко добри хора живеят там за жалост на преклонна възраст а младите сме се натикали в големите градове и сме се овълчили.близоста до природата очовечава
цитирай
39. drakulla - Можем
17.07.2010 10:00
и трябва да бъдем хора!
цитирай
40. divna8 - Да, не е трудно да сме ЕДИННИ, само трябва взаимно желание да БЪДЕМ... Поздравления, Спароток, прекрасно си написал посланието си към нас, БЪЛГАРИТЕ :):):)
17.07.2010 10:09
"Трябва да се опитваме да преодолеем различията си по културен начин. А злото...без да бъде подхранвано от нас, то ще изсъхне като плевел с отсечен корен.

Нека да направим каквото можем, древните са казали – Не се опитваме не защото е трудно, а е трудно защото не се опитваме..."
цитирай
41. анонимен - и къде е
17.07.2010 11:23
....ключът към загадката? ами много просто - онова, което е видял сър Дж. Рийд при идването си тук, е България ПРЕДИ комунягите. и не политизирам ненужно проблема - не, това си е самата реалност. в България, както и във всяка цивилизована страна, се е ценяло и толерирало благородството, личните качества, възпитанието.... а в Бг след 1944 се толерираха простащината, парвенющината, подлостта, лицемерието....л имаше си закони и указания, според които ръководни постове можеха да заемат само хора от най-низшите работническо-селски прослойки.... смятам, че няма нужда да обяснявам, ако сте над 25, знаете за какво става въпрос.
цитирай
42. podvodni - Колкото и да се натрапва една лъжа, ...
17.07.2010 11:28
Колкото и да се натрапва една лъжа, истината винаги излиза на яве. Не случайно има една поговорка - " На лъжата краката са къси". Огромна е омразата към Българският народ, защото е огромен страха от него. Натрапват ни модели на поведение, и ценностни системи които коренно се различават от нашата същност. Опитват се да ни затрият. В продължение на столетия, както и в днешни времена, опитите не престават. И винаги не успяват.Защото ние имаме предопределеност. Защото ние сме носители на тъй нареченият "слънчев ген".
Призоваваш да бъдем, да започнем, да отхвърлим. Много ще чуят твоят призив. Но дважди повече ще им се противопоставя - Временно. Защото зомбирането е огромно. Но идва времето на пробуждането и обединението. За съжаление ще трябва да изпитаме огромна болка. Но това е единственият начин да излезем от унеса на бездушното съществуване.
И пак ще се гордеем, че сме Българи.
Съвсем скоро!
цитирай
43. анонимен - Манипулатор жалък...
17.07.2010 12:08
Компромисите, за които говориш са откровенно бягство от проблемите и предателство.Не се прави компромис с ценности, за които си нямаш и хабер.Компромиси правят само страхливците!Защо не се замонашиш в някой манастир?
цитирай
44. kass - sparotok
17.07.2010 12:11
Чудесен пост sparotok, действително вярата е убита, хората не вярват в себе си, в собствените си сили. Злото е заразно, на принципа "всички правят така". Колкото и невероятно да звучи човека е стадно животно и се води по тълпата, за да има социален живот, без който се чувства непълноценен. Това е особено изразено при тейнеджърите, никой не иска да е задръстен или аутсайдер, в по-късните си години също приема готови модели. Интелигентните хора трябва много да упорстват, да вдигат шум до небето за всяка нередност, да поведат истинска безмилостна битка срещу глупостта до тогава, докато не се промени модела на подражание. Поздрави sparotok за чудесната статия....
цитирай
45. анонимен - http://podvodni. blog. bg/pol...
17.07.2010 12:37
http://podvodni.blog.bg/politika/2010/07/14/turciia-e-na-bylgarite.576561
цитирай
46. анонимен - Планченце
17.07.2010 12:59
Българското общество се саморазлага като развалящ се плод. Самото то е вкарало паразитни меми в езика си. Фрази като "не гледам на мене да ми е добре, а на онзи да му е зле", "хубава работа, ама българска", както и ширещите се мнения, че българите са "злобни егоисти" или, че "винаги гледат да прецакат друг българин", са много ВРЕДНИ за нашето общество!

И така... Според мен, за да се подобрим трябва:

1. да премахнем негативните обществени меми като гореизброените.
2. да спрем деленето на обществото и генерализациите, свързани с него(напр. "софиянци са по-умни от варненци" и подобни безсмислени обобщения)
3. да насърчаваме положителното общуване и добруването между българите
4. да насърчаваме чувството за единна българска общност
5. да изградим българска(а не американска, каквато напоследък се изгражда под действието на масмедиите) ценностна система в българските деца. За нас е по-важно детето да има уважение към всички други българи, отколкото да се вкарва в субкултури и да се асоциира с тях(рапъри, метъли, чалгари, фешъни и др.)
6. да насърчаваме цялостното чувство за обновление сред народа
цитирай
47. анонимен - izvrat sled 89 g kwi balgari
17.07.2010 13:38
Ne sme balgari. Zastoto ne ni puka kogato se zakrivat uchilista i bolnizi i kogato zigani iznasilvat i udushvat stari zeni za mizernite im pesnii. Gadove sme i nepokisi, no ne nazija i ne balgari.
цитирай
48. mglishev - А,
17.07.2010 13:57
ето това е наистина хубав постинг. Поздравления!
цитирай
49. zelas - Това какви сме сега е най-добрият ключ кък на загадката за произхода ни.
17.07.2010 14:01
Искам да акцентирам върху една част от есето, подкрепено от един от постингите тук.

Цитат (Спараток): Лесно ни манипулират тези, които знаят как работи човешката психика. Нашето поведение е имитативно, това е заложено в гените ни.
Цитат (Григор Симов): За да победите един народ, развратете младежта му!

Анализирайки тези две мисли, не е трудно да си обясним, защо чалгата, мутризма, западните сатанистки послания в рок музиката стават толкова популярни в нашата страна. Това се постига чрез масирана пропаганда в медиите и от там се предава навсякъде от самите нас. Младите хора по принцип са по-впечатлителни и поведение им е много по-имитативно. Веднъж облъчени те стават доброволни проводници на не-Български традиции и култура.

Тези сравнително нови и чужди явления за Българина развращават младежта ни и ги правят, да си го кажем направо, глупави.Прост народ се управлява и манипулира много по-лесно. Това е целта.

Като например се забелязва, че младежта сега е разделена в два лагера, единият чалгаджии и мутри, а другият лагер който е привърженик на западната масова, не класическа, култура пък отрича и гледа пренибрежително на първата група. Погледнато отстрани обаче, нито една от тези "култури", всъщност не е продължение на Българските традиции и ценности. Тактиката на разделяй и владей, тук работи отлично.

Подобен тип разделение има и в политическият живот и фактът, че страната вече 20 години не може да се съвземе показва, че нито една от партиите не защитава добруването на народа и нациналните ни интереси навън.

Подобно разделение се наблюдава и в средите на историческата наука. Много теории за произхода на Българите, обаче нито една от тях не изхожда от гледна точка на типичният характер на Българина, за да послужи като начална точка на изследванията. Спараток подхожда по този начин - от днешно време назад. Това какви сме сега, като народопсихология, е най-добрият ключ към на загадката за произхода ни.

Пламен
цитирай
50. ivankalilova - За мен винаги е безкрайно интересно ...
17.07.2010 14:23
За мен винаги е безкрайно интересно да те чета!Удоволствието е изцяло мое!
БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ТЕ ИМА!Желая ти хубави почивни дни !
цитирай
51. sparotok - благодаря
17.07.2010 14:40
ivankalilova написа:
За мен винаги е безкрайно интересно да те чета!Удоволствието е изцяло мое!
БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ТЕ ИМА!Желая ти хубави почивни дни !


Благодаря!
цитирай
52. анонимен - ЕЙ,АВТОРА.....
17.07.2010 14:56
Караш ме да разсъждавам и това ми прави удоволствие!
МОЖЕ И ДА СЪМ ДОСАДЕН ЗА НЯКОИ.....НО, ТОВА Е МОЯТА ЦЕЛ!
ТАЗИ ВОЙНА МИ ХАРЕСВА!
ТЕБ-СЪЩО!
цитирай
53. sparotok - добри хора
17.07.2010 15:02
анонимен написа:
рядко чета позитивни неща всички само критикуват /НЕ СЕБЕ СИ/ и плюят.и точно това е грешката ни и причината да сме на този хал.зависта и злобата са водещи уви.смятам че за това голяма вина имат медиите които за жалост предпочитат лошите новини а за доброто се сещат рядко,отидете в малките селща около балкана и вижте колко добри хора живеят там за жалост на преклонна възраст а младите сме се натикали в големите градове и сме се овълчили.близоста до природата очовечава


Верно е, че в малките селища има най-много добри хора, но повярвайте ми и в големите градове се намират свестни хора.
цитирай
54. sparotok - можем
17.07.2010 15:03
drakulla написа:
и трябва да бъдем хора!


Разбира се, че можем !
цитирай
55. sparotok - единство
17.07.2010 15:05
divna8 написа:
"Трябва да се опитваме да преодолеем различията си по културен начин. А злото...без да бъде подхранвано от нас, то ще изсъхне като плевел с отсечен корен.

Нека да направим каквото можем, древните са казали – Не се опитваме не защото е трудно, а е трудно защото не се опитваме..."


Колкото по-скоро се опитаме да се обединим, толкова по-добре!
цитирай
56. sparotok - знам
17.07.2010 15:07
анонимен написа:
....ключът към загадката? ами много просто - онова, което е видял сър Дж. Рийд при идването си тук, е България ПРЕДИ комунягите. и не политизирам ненужно проблема - не, това си е самата реалност. в България, както и във всяка цивилизована страна, се е ценяло и толерирало благородството, личните качества, възпитанието.... а в Бг след 1944 се толерираха простащината, парвенющината, подлостта, лицемерието....л имаше си закони и указания, според които ръководни постове можеха да заемат само хора от най-низшите работническо-селски прослойки.... смятам, че няма нужда да обяснявам, ако сте над 25, знаете за какво става въпрос.


Да, знам и то много добре...
цитирай
57. sparotok - гордост
17.07.2010 15:09
podvodni написа:
Колкото и да се натрапва една лъжа, истината винаги излиза на яве. Не случайно има една поговорка - " На лъжата краката са къси". Огромна е омразата към Българският народ, защото е огромен страха от него. Натрапват ни модели на поведение, и ценностни системи които коренно се различават от нашата същност. Опитват се да ни затрият. В продължение на столетия, както и в днешни времена, опитите не престават. И винаги не успяват.Защото ние имаме предопределеност. Защото ние сме носители на тъй нареченият "слънчев ген".
Призоваваш да бъдем, да започнем, да отхвърлим. Много ще чуят твоят призив. Но дважди повече ще им се противопоставя - Временно. Защото зомбирането е огромно. Но идва времето на пробуждането и обединението. За съжаление ще трябва да изпитаме огромна болка. Но това е единственият начин да излезем от унеса на бездушното съществуване.
И пак ще се гордеем, че сме Българи.
Съвсем скоро!


Казвал съм вече, че са ни наметнали с дреха, която не е наша. Да отхърлим ненужното - злобата, безличието и завистта и истинската ни същност ще излезе на показ.
цитирай
58. sparotok - проблеми
17.07.2010 15:12
анонимен написа:
Компромисите, за които говориш са откровенно бягство от проблемите и предателство.Не се прави компромис с ценности, за които си нямаш и хабер.Компромиси правят само страхливците!Защо не се замонашиш в някой манастир?


Наивно е да мислите, че може да се постигне нещо без компромис. Ако имах нужните качества бих се замонашил.
цитирай
59. sparotok - принцип
17.07.2010 15:14
kass написа:
Чудесен пост sparotok, действително вярата е убита, хората не вярват в себе си, в собствените си сили. Злото е заразно, на принципа "всички правят така". Колкото и невероятно да звучи човека е стадно животно и се води по тълпата, за да има социален живот, без който се чувства непълноценен. Това е особено изразено при тейнеджърите, никой не иска да е задръстен или аутсайдер, в по-късните си години също приема готови модели. Интелигентните хора трябва много да упорстват, да вдигат шум до небето за всяка нередност, да поведат истинска безмилостна битка срещу глупостта до тогава, докато не се промени модела на подражание. Поздрави sparotok за чудесната статия....


Благодаря ти Кас!

Да, принципът "всички правят така" е причинил много беди, точно поради това призовавам към добър пример, той също е заразен ( в добрият смисъл).
цитирай
60. sparotok - правилно
17.07.2010 15:16
анонимен написа:
Българското общество се саморазлага като развалящ се плод. Самото то е вкарало паразитни меми в езика си. Фрази като "не гледам на мене да ми е добре, а на онзи да му е зле", "хубава работа, ама българска", както и ширещите се мнения, че българите са "злобни егоисти" или, че "винаги гледат да прецакат друг българин", са много ВРЕДНИ за нашето общество!

И така... Според мен, за да се подобрим трябва:

1. да премахнем негативните обществени меми като гореизброените.
2. да спрем деленето на обществото и генерализациите, свързани с него(напр. "софиянци са по-умни от варненци" и подобни безсмислени обобщения)
3. да насърчаваме положителното общуване и добруването между българите
4. да насърчаваме чувството за единна българска общност
5. да изградим българска(а не американска, каквато напоследък се изгражда под действието на масмедиите) ценностна система в българските деца. За нас е по-важно детето да има уважение към всички други българи, отколкото да се вкарва в субкултури и да се асоциира с тях(рапъри, метъли, чалгари, фешъни и др.)
6. да насърчаваме цялостното чувство за обновление сред народа


Правилно, първо трябва да се изчистим от глупавите изрази, а после да прекроим и поведението си.
цитирай
61. sparotok - българи
17.07.2010 15:23
анонимен написа:
Ne sme balgari. Zastoto ne ni puka kogato se zakrivat uchilista i bolnizi i kogato zigani iznasilvat i udushvat stari zeni za mizernite im pesnii. Gadove sme i nepokisi, no ne nazija i ne balgari.


Няма народ, който да не е минал през криза и катарзис. Сега сме в криза, духовна и материална, от нас зависи дали ще се измъкнем, или не.

Моля ви, когато говорите за българите в множествено число, не употребявайте думи като гадове и непокисти, обиждате честните и почтените, на които и без това не е лесно.
цитирай
62. solinvictus - Това дразни наистина, мого! Тези ...
17.07.2010 15:29
Това дразни наистина,мого!
Тези плювачи на българите във всяка медия и всеки вестник и т.н.
непоносимо е !хехее
това е интернационала някаква безродна раса ,ничия,без традиции без корени те това искаха ,но няма сигурно да успеят.
браво за поста!Така трбява мангалите и минтгияните да са тварят на междупланетни вояжъри и да си заминават ,кой на червената кой на зелената хехе
цитирай
63. cornflower - Вярвам,
17.07.2010 15:48
че доброто е живо, но трябва да му помогнем по-бързо да се прояви,
като станем добри...
Окриляващ постнинг, благодаря!
цитирай
64. strannica - МОЖЕМ ЛИ ДА БЪДЕМ БЪЛГАРИ ?
17.07.2010 16:01
МОЖЕМ и СМЕ!
Елате на 6,7,8 август в КОПРИВЩИЦА на Националния събор на народното творчество.
Жалко, че е само веднъж на 5 години.
Това е еманация на българския дух. Сред десетки хиляди хора от цяла България - от 3 до 83-годишни - носители на изконно българските ценности - всеки може да почувства има ли ги, ще ги бъде ли БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРИТЕ.
Когато се потопиш в тази атмосфера, много въпроси отпадат от само себе си :) и доста положителни отговори се затвърждават в съзнанието...
цитирай
65. karambol5 - Всъщност е много лесно ! Да, можем ...
17.07.2010 16:15
Всъщност е много лесно !
Да ,можем :)
цитирай
66. sparotok - Пример
17.07.2010 16:28
mglishev написа:
ето това е наистина хубав постинг. Поздравления!


Маноле, използвам случая да ти поднеса извиненията си за резките думи, които съм отправил към тем през изминалите месеци.
Бях емоционално натоварен, но и изпитвах страх за бъдещето на България и българите, виждах опасност в твоята теза и затова преминах в атака.
Не мисля, че си чужд агент, нито, че мразиш България, просто защитаваш своето виждане. Опитай се обаче да разбереш и мен, иска ми се да не съм прав, че други ламтят за наши земи и история, иска ми се да се окаже, че съм параноик... но действителността показва, че поне донякъде съм прав.
Както и да е, вече казах по-добра България ще построим само заедно, затова още веднъж поднасям извиненията си и призовавам заедно, с културен тон да търсим истината. Нека дадем добър пример!
цитирай
67. sparotok - добро
17.07.2010 16:29
cornflower написа:
че доброто е живо, но трябва да му помогнем по-бързо да се прояви,
като станем добри...
Окриляващ постнинг, благодаря!


Във всеки има добро, но не всеки има силите да го накара да се прояви. Нека по-силните да помогнат на по-слабите.
цитирай
68. sparotok - ще дойда
17.07.2010 16:31
strannica написа:
МОЖЕМ и СМЕ!
Елате на 6,7,8 август в КОПРИВЩИЦА на Националния събор на народното творчество.
Жалко, че е само веднъж на 5 години.
Това е еманация на българския дух. Сред десетки хиляди хора от цяла България - от 3 до 83-годишни - носители на изконно българските ценности - всеки може да почувства има ли ги, ще ги бъде ли БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРИТЕ.
Когато се потопиш в тази атмосфера, много въпроси отпадат от само себе си :) и доста положителни отговори се затвърждават в съзнанието...


Ще дойда, тогава и без това съм близо до Копривщица.
цитирай
69. sparotok - начало
17.07.2010 16:31
karambol5 написа:
Всъщност е много лесно !
Да ,можем :)


Нека започнем тогава!
цитирай
70. estolodu - Още нещо
17.07.2010 16:39
Че положнието не е добро, си е така. Това, което още повече го влошава, са българите от югозапад, които в по-голямата си част ни мразят от все сърце.
цитирай
71. mkvl - .
17.07.2010 16:39
Хвала!
цитирай
72. sparotok - омраза
17.07.2010 16:43
estolodu написа:
Че положнието не е добро, си е така. Това, което още повече го влошава, са българите от югозапад, които в по-голямата си част ни мразят от все сърце.


За да расте омразата тя трябва да се подклажда от две страни, ако нашите братя ни мразят, ние пък ще им отвърнем с любов!
цитирай
73. sparotok - благодаря
17.07.2010 16:44
mkvl написа:
Хвала!


Благодаря!
цитирай
74. vmir - Никак не е лесно да се върнем към добрите качества на предците си.
17.07.2010 16:55
Защото преди това ще трябва да се изцерим от вируса на деструктивизма, който кара и най-глупавия завистливец да се чувства в "правото" си да проваля най-добрите усилия на другите, защото са му казали, че само така се успява в живота. Докато благородните усилия се осмиват, ще ни управляват най-лошите измежду нас, които със злодейска наслада перфидно ще тъпчат всичко стойностно и ще ни примитивизират като поощряват грозното, пошлото и кича.

p.s. Имам запазени трогателни образци на взаимоотношения и ценностни нагласи отпреди век и нещо, но няма да ги покажа, докато чувствам вероятността виртуални простаци да ги засипят с простотиите си.
цитирай
75. zelas - България и Нейните Люде
17.07.2010 17:00
Още за истинските Българи в очите на чужденец.

---------------------
Те са хора от специален тип ''пише Ноел Бъкстон, "селяни от чист кръв, забележително свободни от неморални заболявания, люде на смелост и издръжливост, качества които са ги направили известни като бойци в цяла Европа, и притежаващи качествата на ума и тялото, уникален сред селяните на света. " Същият автор обръща внимание на липсата показност и себелюбие измежду българите. "Нямаше никаква помпозност и надменост в прекрасни победи, спечелени над турците. Качеството на сдържаност, които българите притежават до голяма степен са нехарактерни за другите народи на Балканския полуостров." Г-н Бъкстон, подчертава, че в нито един момент по време и след войната той не видя никакви признаци на вълнение. ''За българите бе достатъчо, че те знаеха какво трябва да се направим и просто го постигнаха. Те не маниерничат; дълбоките им чувства няма да бъде изразени с много шум; имат силен инстинкт към реализм. Ако един българин прояви емоционален афоризъм, той го прави със спокоен и умерен тон.

---------------------


От "България и Нейните Люде", Уил Монро, (Bulgaria and her people, by Will S. Monroe)
http://www.archive.org/details/bulgariaherpeopl00monr
цитирай
76. galina1 - Преди около половин час не писах по поставения
17.07.2010 17:51
от теб въпрос sparotok , но сега ще напиша следното провокирана от едно друго място: НЕ! Не можем да бъдем БЪЛГАРИ. Цитат: "Постъпките на честните, добрите и благородните остават в сянка, докато вниманието ни бива съсредоточавано върху гадости и простотии." Това е вярно!
цитирай
77. rossasommer - Като чета написаното от всички вас, добри хора,
17.07.2010 18:28
се гордея, че съм българка. Благодаря ви за достойните думи!
цитирай
78. breeze - Да...бедността е порок
17.07.2010 18:43
А кое не е?
Не е порок добрата цел, без която не може!
Не е порок трудолюбието, взаимното уважение и помощ.
Не е порок доброто качество на живота което качество създаваме с ръцете си не само за нас, а и за поколенията.
Не е порок успеха, който не е в думите а в това което създаваме.
Бавенето МУ е подръжка на неуспеха и води до това, че да не можем да видим позитивното в собственото си поколение.
А това е...?
За него не трябва да се мисли!
цитирай
79. liliyanaandreeva - КОИ СМЕ СЕГА?
17.07.2010 19:30
ТУК – ТАМ

Това не е тук –това е някъде там…
И къде точно – това аз не знам…
Тези – не са те – някак си са непознати…
Странни мутанти – със странни постулати?...
Тук не е така – не така бе отредено…
Тук е някак другояче –извратено и осакатено…
Така не е добре – не е по човешки,
въртят ни лудешки в бързи въртележки…
Лутат се безцелно – разиграват ни злорадо;
вещаят зловещо бъдеще нерадо…
цитирай
80. анонимен - Дж. Рийд идва в нашата Родината по време на Първата Световна Война
17.07.2010 20:02
Възхищението е станало преди повече от 95! години.
Какви пресни примери имаш от днес?
цитирай
81. анонимен - един Тракиец
17.07.2010 20:38
Всъщност под етнонима " българи" какво трябва за разбираме? Траки, пеласги или ?
цитирай
82. sparotok - понятия
17.07.2010 20:54
анонимен написа:
Всъщност под етнонима " българи" какво трябва за разбираме? Траки, пеласги или ?


Би трябвало да ви стане ясно досега.
цитирай
83. sparotok - много
17.07.2010 20:56
анонимен написа:
Възхищението е станало преди повече от 95! години.
Какви пресни примери имаш от днес?


Много са примерите, стига да искаш да ги видиш. Все още има чести прокурори и следователи, все още има топлосърдечни хора, които отделят от малкото, което имат, за да помогнат на сирачета и болни хора...

Примери достатъчно, защо не добавите и вие един?
цитирай
84. sparotok - много сме
17.07.2010 20:59
rossasommer написа:
се гордея, че съм българка. Благодаря ви за достойните думи!


Много сме, просто трябва да се огледаме, да се намерим един друг и да си подадем ръце.
цитирай
85. sparotok - желание
17.07.2010 21:06
galina1 написа:
от теб въпрос sparotok , но сега ще напиша следното провокирана от едно друго място: НЕ! Не можем да бъдем БЪЛГАРИ. Цитат: "Постъпките на честните, добрите и благородните остават в сянка, докато вниманието ни бива съсредоточавано върху гадости и простотии." Това е вярно!


Защо да не можем, защо трябва така лесно да се предаваме и по този начин да унищожаваме шанса по-добър живот?

Днес нямаше да същестуваме, ако в миналото нашите предци се бяха оклюмали и бяха казали - край, до тук беше.
Дължим на младото поколение поне опит за постигане на благоденствие.
цитирай
86. sparotok - поведение
17.07.2010 21:08
zelas написа:
Още за истинските Българи в очите на чужденец.

---------------------
Те са хора от специален тип ''пише Ноел Бъкстон, "селяни от чист кръв, забележително свободни от неморални заболявания, люде на смелост и издръжливост, качества които са ги направили известни като бойци в цяла Европа, и притежаващи качествата на ума и тялото, уникален сред селяните на света. " Същият автор обръща внимание на липсата показност и себелюбие измежду българите. "Нямаше никаква помпозност и надменост в прекрасни победи, спечелени над турците. Качеството на сдържаност, които българите притежават до голяма степен са нехарактерни за другите народи на Балканския полуостров." Г-н Бъкстон, подчертава, че в нито един момент по време и след войната той не видя никакви признаци на вълнение. ''За българите бе достатъчо, че те знаеха какво трябва да се направим и просто го постигнаха. Те не маниерничат; дълбоките им чувства няма да бъде изразени с много шум; имат силен инстинкт към реализм. Ако един българин прояви емоционален афоризъм, той го прави със спокоен и умерен тон.

---------------------


От "България и Нейните Люде", Уил Монро, (Bulgaria and her people, by Will S. Monroe)
http://www.archive.org/details/bulgariaherpeopl00monr


Това не е ли поведение на благородници!!!
цитирай
87. sparotok - сила
17.07.2010 21:11
vmir написа:
Защото преди това ще трябва да се изцерим от вируса на деструктивизма, който кара и най-глупавия завистливец да се чувства в "правото" си да проваля най-добрите усилия на другите, защото са му казали, че само така се успява в живота. Докато благородните усилия се осмиват, ще ни управляват най-лошите измежду нас, които със злодейска наслада перфидно ще тъпчат всичко стойностно и ще ни примитивизират като поощряват грозното, пошлото и кича.

p.s. Имам запазени трогателни образци на взаимоотношения и ценностни нагласи отпреди век и нещо, но няма да ги покажа, докато чувствам вероятността виртуални простаци да ги засипят с простотиите си.


Така е, но точно за това не трябва да спираме да се стремим към доброто, силата се ражда във борбата!
цитирай
88. galina1 - Прав си разбира се и винаги съм била на това мнение което пишеш. Надявам се да го знаеш.
17.07.2010 21:31
Но до кога ще теглим каруцата назад, а не ферарито с пълна скорост напред? Защо постоянно си подаваме реплики за това и онова, вместо да открием нова страница в историята на страната ни? Доброто не винаги е борба, то живее във всеки от нас, а защо сме го затрупали с кал? Толкова ли е трудно да вземем онази част от историята която може да ни води напред и постъпваме според българските човешки ценности и общоприетите за нас взаимоотношения, с които се славим по света. Сега вече мислят по друг начин за нас. Корените се промениха като че ли, а колкото и нещо да се променя, то трябва да не е в ущърб на държавата, нито на хората, а да е за нещо хубаво. Всеки го иска, но защо си мисля, че в повечето случаи говорим едно и също, а не се разбираме изобщо. Ако се спре с цинизма, простотиите, безкруполността, ако можем поне малко да укротим негативизма си, омразата, егото, ако се постараем да избегнем безразличието, тогава е възможен и консенсус по много въпроси. Само, че как ще стане това, като все се опитваме да изкараме някой, че е глупав и недозрял за едно бъдеще без злоба. Аз съм доволна на това, защото напоследък много хора се опитват да градят нещо ново, ползотворно, което може да ни спаси като нация. Стремежът към самоопознаване е едно от най – старите и вдъхновяващи стремления на човека. Нека опознаем себе си, но нека и не пренебрегваме другите, които наистина са по-напред с материята. Не искам да кажа, че сме затъпели, не е така. Само сме избледнели като нация, което хич не е добре. Нямаме онова чувство, което ни крепи като българи. Време е да преосмислим поведението и психиката си. За много неща е време "сега", за да не стане късно "утре".
цитирай
89. анонимен - Имам приятел в Разградско...
17.07.2010 22:29
Въртяхме бизнес със животни!Печелехме добри пари.Той е мюсулманин или етнически турчин,....наричайте го ,както си искате.
Вечер след работа,на масата сме споделряли сума неща и проблеми от живота.
Веднаж в момент на откровение, просто ми бе зададен въпроса,в какво всъщност вярваме, защото като се изрази той,...."не сте от най- вярващите християни"!
"Ние, поне спазваме мюсулманската религия и що-годе, традицията.....!"
"Вие, ако ходите на църква поне на Великден и Коледа -пак е добре!"
"Общо взето-каза Той-не вярвате много в Бога ,не вярвате в Комунизъма, не вярвате в Капитализма,...но погледнато реално ,това все още не е такъв голям Проблем....!"
"Проблема е ,че не вярвате в себе си---в собствените си сили!"-заключи Той.
"Вечно ,чакате нещо....:
...да ви нахранят ,напоят ,да ви дадат пари, да видадат работа,да ви освободят,..."
Определено мисля ,че е прав Приятелчето!
Тук някой каза,че сме избледнели като нация!
Изсъхнали, сме!
!Няма го живителния сок , "който не е крепил ,като българи"!!!

ЗАЩО ЛИ??!
ЗАЩОТО Я НЯМА, МОТИВАЦИЯТА ЗА ЖИВОТ И ТРУД!
ТЕЗИ ,КОИТО Я ИМАТ---ПРОСТО НЕ Я СВЪРЗВАТ, С БЪЛГАРИЯ!
В МОМЕНТА ---БЪЛГАРИЯ ,ПРОСТО НЯМА НУЖДА ОТ ТАКИВА ХОРА!
ТАКИВА ХОРА--МОТИВИРАНИ И ЦЕЛЕУСТРЕМЕНИ-СА ЗАПЛАХА ЗА НАСТОЯЩЕТО И СТАТУКВО!
И.....РЕЗУЛТАТА Е НАЛИЦЕ!!!!
цитирай
90. karay - Браво!!!! но откровенно нямам ...
17.07.2010 23:02
Браво!!!!
но откровенно нямам никакво съмнение че като българи ще намЕрим изход при Всякаква ситуация!!
Просто историята го доказва..
цитирай
91. анонимен - МОЖЕМ ЛИ ДА БЪДЕМ БЪЛГАРИ ?
18.07.2010 00:59
sparatok
Как да преша като съм посочил,че е от " любимеца" на Каплан в негова книга. "Цитатът в началото е писан в края на 19-ия век от любимеца на "независимият" журналист Каплан(Риийд ) и е цитиран от него,като сведение за огромната разлика между България и Ромъния." Посочва го именно в негова книга,след което в следващата твърди точно обратното.И все пак да благодариме на "задокеанските" братя,че впрегнаха заедно България и Ромъния и ги вкараха в Римския пакт ,като европейци,за благодарност от помощта на последните за Ирак.
цитирай
92. анонимен - Стефан
18.07.2010 03:17
УВАЖАЕМА galina1,
твоето име е само лека подсказка за мъдростта, бликаща от коментара ти!
Та да си дойдем на думата!
За разлика от повечето от вас, аз знам Кой е Цани Гинчев, по простата причина, че съм от там (няма да ви улеснявам от къде). И съм чел д-р Ганчо Ценов (даже ми попадна оригинална книга от 1908г) много преди да попадна на блога на Спароток. И това дотук в никакъв случай не е омаловажаване на това, което прави Спароток, напротив, за трети път му казвам - Поклон!
Обаче...
У Петър Добрев съм прочел (до това, че иранската и автохтонната теория се навръзват, съм стигнал от преди този блог) следната стара българска мъдрост (пак според него):
"Добро без сила не може,
сила без добро не бива!"
Обърнете внимание на първата част на горното твърдение.
Аз съм баща (БЪЛГАРИН) на четири деца (БЪЛГАРИ), всички в България. При това често казвам, че по-учудващото е не количеството, а качеството, но само познатите разбират колко съм прав. Мислите, че се правя на важен? Не е така, защото майка ми са били пет деца, а пък майка и (моята баба) девет деца и съвсем не са били изключение. А сега всяка 20-годишна циганка бие тия показатели, за което и плащаме ние. Няма да ви питам колко българчета отглеждате Вие...
Всичката тая "скучна" аритметика ви я казвам, защото като отида в църква, от много години,първата свещ, която паля (прости ме, Боже!), е за Българския народ. А народа е казал още и "Господ дава, ама в кошара не вкарва" и "помогни си сам, че да ти помогне и Господ".
Ако до тук не съм бил ясен, ще го кажа направо:
Трябват ни деца, Българчета, това е нашата сила!
И ограничаване на циганската популация, която издъхващия, изнемогващ и застаряващ български народ отглежда.
Няма да се учудя, ако И това не бъде публикувано. Въпреки това, смятам, че създавам трептение в полето в смятаната от мен за правилна посока.
цитирай
93. анонимен - 171717
18.07.2010 11:43
Да-именно Петър Добрев е писателят, който ме накара да си променя тотално мнението за българина-учудващо е какъв смел народ сме били...
цитирай
94. анонимен - - Br. прав си Стефан
18.07.2010 11:46
първо трябва да погледнем в себе си, да докажем и припомним че можем да работим майсторски, по български. Това да стане в национален мащаб. Тогава ще имаме право да изискваме, възпитаваме...Но аз съм виждал много българи които будят възхищение с работата си, изобретателността си...
Не е загубено нищо, просто трябва да се започне за да се завърнат добродетелите.
Разберете, времето убива. Това е проблема. Нещата се изпипват когато се правят, стоенето ражда плевели. Започнаха да ни затрупват. След този постинг ако не се предприеме нищо, аз си отивам. Наслушах се, нагледах се.
цитирай
95. анонимен - от вОДЕСос
18.07.2010 11:54
Мили приятели,

Човекът започнал борба за по-добър Свят, я отпочва най-напред в себе си !!
Както при този голям Българин !

"Нека служим роду моему, ако е и за крива Бога. Не е честно мене Болгарину да отчаявам и да вракям зло за зло. Болгарин прави и верни и благородни човек, Болгарин е любитель всякое добро, Болгарин е срамота да се отричува от своя род и язык, той Болгарин, който родо свой си хули името му е ни ден ни нощ. Аз сам Болгарин, плачем за нашите изгубени болгаре, които са во Долна Мисия, затова сдолжни сме да ся жертвуваме за бракята наши пресладкии болгари".
Юрдан х. Константинов" (Цариградски вестник, бр. 44/1855 г.)

Хора с такова мислене и дела променят историята и съдбата на България.
Въпросът е – Ще съумеем ли ние, да се издигнем до техният морал, душевност и жертвоготовност ?!

С най-голямо уважение Спараток и ... Бог да те пази !!
цитирай
96. doktora757 - що не се скриеш вдън земя бе мизерник ...
18.07.2010 12:07
анонимен написа:
що не се скриеш вдън земя бе мизерник фантазьор


Не знам към кого така "любезно" се обръщаш, дали към автора на горното или към мнението над теб, но и в двата случая бих казал - що не вземеш ти да се скриеш с мизерната си комплексарщина! Ако темата не ти е по сърце, явно не ти е мястото тук в тази хубава дискусия. България винаги ще си остане светло духовно пространство, независимо от тъмните цели на глобалистите (психо-фашистите, комунистите и ционистите) и българофобите!........Колкото и да се мъчат да изтрият историческото ни съзнание и да подменят ценностната ни система със сурогати - няма да успеят! Скоро им се види края на тия гадове, антихристи и душмани!
цитирай
97. doktora757 - Всъщност под етнонима " бъ...
18.07.2010 12:10
анонимен написа:
Всъщност под етнонима " българи" какво трябва за разбираме? Траки, пеласги или ?


Всички изброени, заедно с кимерийците и скитите са българи; т.е. от един етнос!
цитирай
98. анонимен - знам
18.07.2010 12:31
Мили хора,
Предполагам, че безброй пъти сте чували (а вероятно и казвали) неща от типа "Ако всеки започне със себе си и направи нещо малко ...". Сигурен съм, че много от вас даже го правят. Е, Спароток е избрал по-голям "калибър" :)), но и той може би е започнал от нещо малко.
Много отдавна престанах да чета вестници. Преди няколко години се запознах с един човек (много интересен), който оказа особено влияние на професионалното ми развитие, но тук ще го спомена с една друга негова "особеност".
Когато преди време ми каза, че не гледа телевизия, малко се учудих. Все пак има толкова филми, концерти и пр., които си заслужават гледането ...
Преди три години (грубо) започнах да работя вкъщи, и за да не ми е тихо, телевизора работеше постоянно, дори свикнах да си отмервам времето с различните предавания и сериали :)). Промених това, все пак. С четене и тук-там мисъл. Преместих се в стая без телевизор и само в краен случай си позволявах да погледам по десетина минути дневно.
Вероятно сте чували това: "Толкова е шумно, че не можеш да чуеш и собствените си мисли"?! Мисля, че подобни "неошлайфани" фрази често идват от сърцето или подсъзнанието и носят много истина. Как ви се струва.
Сега съм временно извън България и за щастие в квартирата ми няма телевизор.
Какво става обаче с "хубавите филми, концерти и пр."? ... а, да .... и радио нямам :)
Ако има нещо, което наистина трябва да гледам, сигурен съм само ще ме намери :). Засега не съм спрял (вижда се) нета :).
Ще си позволя да дам една малко животинска персонификация на медиите. Едно "Теле" ми обяснява по цял ден какъв съм. Тъп, грозен, беден, болен, скучен, ограничен, безполезен ... В един момент Телето спонсорира филм, за да ми обясни и от къде идвам (например). Ако това беше човек, колко дълго бихте поддържали "връзка" с него?! Колко малко себеуважение трябва да ви е останало, за да му вярвате? С колко време разполагате, че му подарявате толкова много?! ..... СЛЕДВА .....
цитирай
99. анонимен - знам
18.07.2010 13:09
... пак аз :) ...
Забелязали ли сте как "съвременният" човек организира дома си? Телевизора е задължително в центъра на композицията. Явно много се мразим, щом не можем да живеем без злобното Теле. Чиста проба мазохизъм.
Какво се случва с "Моят дом е моята крепост"? Мястото, което трябва да ни предоставя спокойствие, сигурност и приятни изживявания е окупирано от унизяващата твар.
Напоследък все повече хора твърдят, че са намалили времето, което отделят за това занимание. Хубаво :), но мисля, че трябва да сме по-решителни, да накараме Телето да се "поизпоти". Да видим откъде ще ни заливат с помията си, като им спрем кранчето (медиите)?! Странно как недоверчивия (не знам дали по природа или е придобито) българин така лесно позволява да му се бъркат в светогледа. Ще започна да давам хипотетични примери ...
"Отрязваме" Телето и не знаем какво става в Говорилнята (парламента, де). Можем само да съдим по действителните резултати, без да слушаме какво мрънкат депутатите. Как ви се струва?
Друго ... Земетресението в Хаити например ... да, голяма трагедия, хората имат нужда от помощ и т.н. 200 000 ли бяха загиналите? Ако не знаем за това по-лоши ли сме от другите? Не е ли редно да подредим собствената си градинка първо?! Фактът, че изглежда че българите "измират" по-бавно трябва ли да ни успокоява?! Защо някой не организира световна кампания за набиране на средства за да се подпомогне откриването на истината за нашия произход, например?! Не че вярвам в искреността и прозрачността на подобни мероприятия, но все пак. Подобно лицемерие ни залива отвсякъде. Един нуждаещ се "помага" на друг нуждаещ се чрез посредник. Знаете кой прибира парите, нали?! Чие е Телето?
Ще кажете, те и в другите държави гледат телевизия, пък са "по-добре" от нас...
Сигурни ли сте? Това че на нас ни се отразява по-силно може да означава само две неща. Или сме по-слаби, или ни "бият" по-яко и по-отдавна.
Да започнем с нещо малко, А!!!?
... пак ще следва :)
цитирай
100. sparotok - правилно
18.07.2010 16:36
doktora757 написа:
анонимен написа:
Всъщност под етнонима " българи" какво трябва за разбираме? Траки, пеласги или ?


Всички изброени, заедно с кимерийците и скитите са българи; т.е. от един етнос!


Много правилно !
цитирай
101. hope17 - Преди държавата
18.07.2010 17:16
е обществото, преди обществото е личността. Само, когато всеки се обърне първо към себе си, когато си зададе множество важни въпроси и съумее да си отговори на тях, когато знае своя корен и има ценностна система, когато се стреми да научава все повече и повече...тогава и промяната ще е видима. Харесвам можещи, искащи да научат, интересни, търсещи, знаещи хора. Те се превръщат в личности. А личностите ще изградят онова общество, което толкова е впечатлило Дж. Рийд. Това общество ще е в основата на силна държава. Така стоят нещата. Можем да сме българи, трябва сила, воля и най-вече желание, първо у всеки от нас, после и заедно...Благодаря, Митко, за позицията, мнението, думите и всичко, което продължаваш да пишеш в този блог :)
цитирай
102. анонимен - етнонима " българи"
18.07.2010 18:37
"Българи",означава "Благи хора"
цитирай
103. sparotok - коментар
19.07.2010 00:30
darktales написа:
John Reed ( погребан между другото при стената на Кремъл ) е до известна степен тенденциозен автор. Още в първата си книга "Insurgent Mexico" дава израз на възхищението си към предтечите на Че Гевара - мексиканския Чапаев Франсиско "Панчо" Виля и генерал Урбина.
Ето още някои цитати от него, които вероятно ще се харесат на преобладаващата публика :))))))

"Българите са монголска народност, която е дошла на Балканския полуостров през 7 в. и се е смесила със заварените тук славяни" ( от същата книга "The War in Eastern Europe" ).
"Руската фантазия е най-живата, руският живот е най-свободният, руското изкуство е най-великолепното, руските ястия и питиета са според мен най-добрите, а самите руснаци са може би най-интерсните хора на света" ( пак от същата книга ).
"И аз изведнаж разбрах,че набожният руски народ вече не се нуждае от свещеници, които да му помагат да се моли за небесното царство. Този народ строеше върху земята такова светло царство, каквото не би се намерило на никакво небе, такова царство, да умреш за което е щастие..." ( от книгат "Ten Days that Shook the World", 1919 ).


Искате може би да кажете, че Рийд е излъгал за качествата на българите, добре, така да е, но и Феликс Каниц ли се е заблудих възхищавайки се от българите, наверно и с Монро, и с Вайганд ще да е било така понеже и те са видели в българите нещо уникално и светло.

Защо търсите черното в тъмни времена?
цитирай
104. darktales - Искате може би да кажете, че Рийд е ...
19.07.2010 16:25
sparotok написа:
Искате може би да кажете, че Рийд е излъгал за качествата на българите

Не, обаче обичам да говоря напук, което също е българска черта :)))))))
цитирай
105. bg165 - Можем да бъдем българи!
20.07.2010 12:27
Да,можем да бъдем българи!И всичко е много просто - на по малко от една ръка разстояние.Намира се в сърцето на всеки от нас.Обърнете се и погледнете около вас. Ще намерите много добри хора,с отворени широко сърца!Те не се блъскат отпред,не са арогантни,не демонстрират възможностите си!Те са обикновено скромни, добронамерени,вярващи и обичащи!И най-важното - те са огромно мнозинство и всеки от нас може и трябва дги открие!
Бъдете живи и здрави и раздавайте любов!
Бог да пази България!
цитирай
106. sparotok - не е
20.07.2010 12:41
darktales написа:
sparotok написа:
Искате може би да кажете, че Рийд е излъгал за качествата на българите

Не, обаче обичам да говоря напук, което също е българска черта :)))))))


Не е българска черта....

К. Денчев
цитирай
107. darktales - Не е българска черта. . . . Да де, ама ...
22.07.2010 14:21
sparotok написа:
Не е българска черта....

Да де, ама пък например един човек, който е описал народа с перо и четка като Чудомир, я смята за българска. Но може би населението в и около Казанлък не е достатъчно автохтонно и това го е подвело:)))) Или пък може би Чудомир е притежавал една друга черта от живия характер на народа - талантът за самоирония. Това също го няма в плакатно-прокламаторското народознание, тъй като там всичко е идеално и велико и няма какво да се иронизира.
цитирай
108. darktales - България не е чак толкова малка д...
25.07.2010 00:45
sparotok написа:
България не е чак толкова малка държава, има хора всякакви, едни са сговорчиви, други мълчаливи, има такива, който обичат да говрят ей така- напук, съществуват обаче и други, които са благородни по характер, не казват нищо ненужно, не обиждат никого, включително и себе си.
Познавам много добре хората около Казанлък, свестните не се подиграват с род и Ронина, но какво да се прави, има и други, няма стадо без мърша, нали така?

А има и хора, които много обичат да категоризират останалите.
В квадратното мислене може би няма такива нюанси, но ирония и подигравка са различни неща. Самоиронията пък е безценно качество както на индивидите, така и на народа. За стадото не знам, може би няма място в хоровото блеене.
цитирай
109. sparotok - Самоирония
25.07.2010 18:32
darktales написа:
sparotok написа:
България не е чак толкова малка държава, има хора всякакви, едни са сговорчиви, други мълчаливи, има такива, който обичат да говрят ей така- напук, съществуват обаче и други, които са благородни по характер, не казват нищо ненужно, не обиждат никого, включително и себе си.
Познавам много добре хората около Казанлък, свестните не се подиграват с род и Ронина, но какво да се прави, има и други, няма стадо без мърша, нали така?

А има и хора, които много обичат да категоризират останалите.
В квадратното мислене може би няма такива нюанси, но ирония и подигравка са различни неща. Самоиронията пък е безценно качество както на индивидите, така и на народа. За стадото не знам, може би няма място в хоровото блеене.


Не е ли несправедливо да се категоризира цял народ въз основа на качествата на ограничена група индивиди описана в художестено произведение?

Самоиронията е хубаво качество, но когато не се прекалява с нея, защо да се саморазпъваме на кръст, при кой народ говоренето само за недостатъци е национален спорт?
цитирай
110. darktales - Самоиронията е хубаво качество, но ...
26.07.2010 00:21
sparotok написа:
Самоиронията е хубаво качество, но когато не се прекалява с нея, защо да се саморазпъваме на кръст, при кой народ говоренето само за недостатъци е национален спорт?

Но пък не можем и да неглижираме недостатъците, при положение че непрекъснато се сблъскваме с тях.
За да не говоря само по принцип, веднага ще дам един пример. Имам щастието да съм баща на един талантлив, трудолюбив и скромен младеж, който постига впечатляващи успехи в учението и единствен от страната успя да издържи квалификациите за два национални отбора - по физика и математика. Утре ще се върне в България с два сребърни медала от две последователни световни олимпиади, съответно по математика и физика. И знам със сигурност, че вдругиден една съседка на майка ми, баба на негов съученик, ще иде при нея уж да я поздрави и на няколко пъти ще вметне, че все пак тъй и не е успял да изкара златен медал. И тя е само една от многото подобни на нея, разбира се; всеки талантлив българин може да разказва до безкрай тази история. И сега какво да правим в този случай, питам аз, да пестим ли иронията или пък да караме по ред?
цитирай
111. анонимен - 7845
26.07.2010 11:11
Направо е чудо, че все още не сме се загубили напълно!
Добре ,казано.
Няма да се загубим,но е добре да се завърнем в бащината къща....В България ,всяко семейство има "бежанец",по икономически причини.
Никъде по света на госта не казват"Заповядай".Прослувотото гостоприемство и грижа към непознатия.
Бях писала и по-рано,че е голям грях да се каже нещо лошо за българина.
Имаме си и кривини,но когато сме обединени сме сила.
....Като пръчките на хан Кубрат.
Самочувствието на нашия народ се възвръща и благодарение на такива родолюбци като Павел-Спароток.
Бог е с нас!При водосвет има една прекрасна християнска молитва-песен:
"....Спаси Господи ,люди твои ...Запази достояние твое...Православному българскому народу,на съпротива дарую..."
цитирай
112. sparotok - !!!
26.07.2010 17:21
darktales написа:
sparotok написа:
Самоиронията е хубаво качество, но когато не се прекалява с нея, защо да се саморазпъваме на кръст, при кой народ говоренето само за недостатъци е национален спорт?

Но пък не можем и да неглижираме недостатъците, при положение че непрекъснато се сблъскваме с тях.
За да не говоря само по принцип, веднага ще дам един пример. Имам щастието да съм баща на един талантлив, трудолюбив и скромен младеж, който постига впечатляващи успехи в учението и единствен от страната успя да издържи квалификациите за два национални отбора - по физика и математика. Утре ще се върне в България с два сребърни медала от две последователни световни олимпиади, съответно по математика и физика. И знам със сигурност, че вдругиден една съседка на майка ми, баба на негов съученик, ще иде при нея уж да я поздрави и на няколко пъти ще вметне, че все пак тъй и не е успял да изкара златен медал. И тя е само една от многото подобни на нея, разбира се; всеки талантлив българин може да разказва до безкрай тази история. И сега какво да правим в този случай, питам аз, да пестим ли иронията или пък да караме по ред?


Приеми моите искрени поздравления за постигнатото от сина ти! Гордей се е него, имаш право на това, момчето се е представило прекрасно!!!
И какво ти пука, че някои ще подметне това, или онова, на жив човек угода няма, китайците казват, че имало само два добри човека, единия е умрял отдавна, а другия ще не се е родил.
Ти насърчаи сина си, хвали го, от това има полза, вярвай ми, така дваш надежда и горост и на други българи!!!

Нека си има ирония, аз също се бъзикам със себе си, но не правя реклама. Спортист съм и пътувам доста, ако знаеш какви ганьовци си имат англичани, австрийци и др. свят ще ти се завие. Принцът на Монако уринира на улицата, ама весникарчета млъкнаха набързо.
цитирай
113. tres1 - МОЖЕМ ЛИ ДА БЪДЕМ БЪЛГАРИ ?
21.08.2010 12:06
Прекрасен пост! Беше ми приятно да го прочета, всичко е вярно!
Не само можем да бъдеме българи, но и трябва да бъдеме достойни за това име. Нека научим и покажем на децата си какви са били древните ни предци за себе си и околните и как са били оценявани от другите. Това е задължително, защото щем или не сме единствените лигитимни носители на името и гените на една от най-древните и прогресивни цивилизации.Задължително е, защото основен характерен белег за тази цивилизация е създаване и укрепване на държавността. Разбира се не са признавали /ненавиждали са/ робството и не са ползвали робски труд и още редица други. Всичко това се е базирало на основният завет на древните българи : - " ДА НЕ ПОЗВОЛЯВАТ НИКОГА НА СИЛАТА ДА ВЛАСТВА НАД РАЗУМА!". Казвам всичко това, за да можеме ние и децата ни да проектират и градят бъдещето си на здрава основа. Не, че няма да има вредни сили и влияния, но ефекта от действията им ще е по-незабележим, колкото по здрава е основата. А тя според мен е проектирана перфектно и до ден днешен не е оспорена или оборена в световен мащаб.
И още нещо от нашите деди :- " Залудо работи, залудо не стой!".
Който и както иска може да се захваща - у с п е х !
цитирай
114. svetlamila - " като по рефлекс търсим бл...
14.03.2011 10:53
" като по рефлекс търсим блудкавата сензация, шумния скандал и бедствието, сякаш
те са нормалното и единственото, което се случва... "

прав си, има толкова други неща, за които си заслужава да се живее. Истински, почтени неща..
имах нужда да прочета това. Хубав ден!
цитирай
115. sparotok - щастие
14.03.2011 19:21
svetlamila написа:
" като по рефлекс търсим блудкавата сензация, шумния скандал и бедствието, сякаш
те са нормалното и единственото, което се случва... "

прав си, има толкова други неща, за които си заслужава да се живее. Истински, почтени неща..
имах нужда да прочета това. Хубав ден!


Знаеш ли, Буда е казал, че за да сме щастливи трябва само да се дистанцираме от нещата, които ни правят нещастни.

Животът става различен когато човек се обърне към светлината и доброто.

Хубав ден!
цитирай
116. sparotok - благодаря ти
14.03.2011 19:23
tres1 написа:
Прекрасен пост! Беше ми приятно да го прочета, всичко е вярно!
Не само можем да бъдеме българи, но и трябва да бъдеме достойни за това име. Нека научим и покажем на децата си какви са били древните ни предци за себе си и околните и как са били оценявани от другите. Това е задължително, защото щем или не сме единствените лигитимни носители на името и гените на една от най-древните и прогресивни цивилизации.Задължително е, защото основен характерен белег за тази цивилизация е създаване и укрепване на държавността. Разбира се не са признавали /ненавиждали са/ робството и не са ползвали робски труд и още редица други. Всичко това се е базирало на основният завет на древните българи : - " ДА НЕ ПОЗВОЛЯВАТ НИКОГА НА СИЛАТА ДА ВЛАСТВА НАД РАЗУМА!". Казвам всичко това, за да можеме ние и децата ни да проектират и градят бъдещето си на здрава основа. Не, че няма да има вредни сили и влияния, но ефекта от действията им ще е по-незабележим, колкото по здрава е основата. А тя според мен е проектирана перфектно и до ден днешен не е оспорена или оборена в световен мащаб.
И още нещо от нашите деди :- " Залудо работи, залудо не стой!".
Който и както иска може да се захваща - у с п е х !


Благодаря ти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13930624
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031