Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2010 18:28 - ТРАКИ В КИТАЙ, ИЛИ ЗАЩО ХУНИТЕ СА РУСОКОСИ? - I I
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 84722 Коментари: 165 Гласове:
47

Последна промяна: 12.07.2010 15:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ТРАКИ В КИТАЙ, ИЛИ ЗАЩО ХУНИТЕ СА РУСОКОСИ? - I I

 

      Как българите основаха първите китайски династии преди 4200 години

 

 

 

За да разберем защо някои погрешно смятат, че хуните идват от Азия трябва да се върнем няколко хилядолетия назад във времето. Отдавна вече е установено, че организираното земеделие и скотовъдство се появяват на нашия континент първо на Балканите. Западна Европа ще се забави с няколко хилядолетия преди и там да проникнат безценните знания, които предизвикват истинска революция в древното общество. Знае се също, че жителите на Тракия изпреварват с доста векове останалите европейци що се отнася до откриването на бронза, желязото, изкусната обработка на златото...Земята ни с право може да се нарече изворът на цивилизацията. В сравнение с други области при нас е било рай, населението е живяло в благополучие и е нараствало бързо. След време дори плодородната Тракия не е била в състояние да изхрани огромният си народ и това е станало причина много от предците ни да мигрират в различни посоки. Първоначално походите са били сравнително кратки, но с опитомяването на коня в черноморските степи ( четвърто хилядолетие преди Христа) става възможно да се предприеме по-дълъг поход.

 

На различни вълни, в различни периоди от време древни тракийски племена са се отправили на изток. Заселвали са се на такива места, в които географските условия са били благоприятни за скотовъдство. Разбира се със себе си дедите ни са взели своя керамика, въоръжение, сечива. Заселвайки се на нови места траките са продължавали да практикуват своите обичаи и погребални обреди.

 

Макар да са напускали Родината балканците не са я забравяли изобщо и често са се връщали. Тези движения изток-запад са се повтаряли многократно...В определени области в Средна Азия траките са оставали векове наред, в други области са се задържали само за сравнително кратък период от време. Далечните  походи на нашите деди не са преследвали някаква строго определена цел, предците ни са търсели нови пасбища за огромните си стада, а също и полезни изкопаеми като мед, калай, злато...

 

За една ранна, но мащабна миграция на траки в посока Средна Азия свидетелстват Филострат,  Еврипид, Хигинис, Цицерон, Сенека, Аполодор, Овидий, Нонус, Плиний, Страбон....( 12). А за друг древен поход в същата посока можем да разберем от разпространението на особен вид керамика, оръжия, технологии и погребални ритуали в Северен Китай....Преди повече от половин век У. Уотъсън посочи в своя работа забележителните прилики на неолитна китайска керамика с тази от Украйна ( Триполска култура) [13] стр.36. Друг изследовател П.У. Йетс също споменава за приликите на неолитната китайска керамика с тази от Персия, Туркестан, Русия** и Румъния [14] стр. 614. Техен колега, шведският учен Й. Г.Андерсон ( цитиран от Уотсън) споделя, че е възможно керамика от древна Европа да е повлияла формата и орнаментите на ранната китайска посъда от периода 2200 пр. Христа – 1500 преди Христа [13] стр. 38. Това, което изследователите не споменават е, че прилики съществуват не само между керамиката на Лунг-Шан, Триполие и Кукутени ( Румъния), но силна прилика с древна китайски съдове показват също урните и стомните от неолитните култури на Варна, Бреница, Дуранкулак, Перник, Враца, Созопол... Трябва да се отбележи, че нашите са много по-стари.

 

Фиг.1 Сравнение на тракийска и китайска неолитна керамика
             
                        image

 
Керамиката в ляво е тракийска, срещу нея е китайската

Западните учени не са знаели също, че особените писмени знаци на династия Шанг имат прототипи сред неолитната балканска писменост. Докато китайските знаци са от второто хиляделетие преди Христа, то нашите са от пето и четвърто хилядолетие преди Христа. Това е ясна индикация, че хора от Източна Европа са пренесли своя примитивна писменост в Средна Азия.

Фиг. 2

 
image
Трак. - тракийски знаци от 4500-3500 пр. Христа
Шанг - знаци на династия Шанг 1500-1200 пр. Христа
Блг.Р. - старобългарски руни

Паралели между Тракия и Китай се наблюдават и в различни погребални ритуали. Уотъсн споменава за детски питосни погребения - трупът се е полагал в голям керамичен съд [13] стр. 36, но явно не му е било известно, че в Тракия абсолютно същият обичай се среща поне от пето хилядолетие преди Христа [15]  

 

Друг тип погребение ( от времето на митичната династия Шанг 1500 преди Христа ) е това, при което благородникът е полаган в облицована с дървени греди стая, а до него са положени колесницата и конете му – 13 стр 75-79. И в този случай, навярно поради слаба осведоменост нито Уотсън, нито Андерсон, или Йетс не посочват паралелите с тракийските погребения с колесници и коне, но за сметка на това се казва, че огромната прилика на китайските колесници с тези от Близкия Изток [13] стр. 79 ( който е обитаван от тракийските племена мизи, тевкри, дардани, да не забравяме и бойците колесничари – митаните). Посочва се и приликата с описаните  от Омир колесници  [13] стр. 77. Трябва да се отбележи, че прототип на този погребален ритуал съществува доста рано в Тракия, става дума за плачидолската могила [ 16 ]

Фиг. 3 Погребение от периода на династия Шанг с жертвани коне и с колесница

 

             image

По време на династия Шанг са съществували и погребални ритуали, при които коне са били жертвани в отделна яма, понякога са жертвани и кучета [ 13] стр. 60. Това отново са типични тракийски погребани обреди [17] стр. 212.

 

Уотсън споменава, че искрата на неолитната революция, знанията за организирано земеделство и скотовъдство  трябва да са дошли от вън [14] стр. 29). За хората от първите легендарни династии е известно, че са съхранявали зърното в дъбоки ями [13] стр.56. Такива житни ями се ползват и в Тракия [15] стр. 187. Методът е познат и на старите гали[17] стр.56 (които са повлияни значително от трако-кимерийски племена ).

 

Представените от Уотсън “китайски” брадви, копия, мечове, ножове и върхове на стрели [13] стр. 68, 74, имат без изключение паралели в Тракия. Трябва да се отбележи обаче, че докато в Такла Макан са намерени останки на европеиди, то нито в древна Галия, нито в древна Тракия са намерени скелети на хора от монголоиден произход.

Фиг. 4 Сравнение на китайски и тракийски оръжия

 
                                            image

Артефактите от лявата колона са тракийски, срещу тях са китайските.

Белите мумии от Китай са на хора, чието облекло  е трако-кимерийско. Високите ботуши, фригийската шапка и кафтанът на белите мумии са абсолютно същите като на трако-кимерийските бойци от Европа. Посъдата и оръжието на белите мумии е като това на древните племена на Източна Европа.

 

От тези данни можем да отсъдим, че преди около 4500 години от Балканите е започнала миграция на трако-кимерийски племена на изток.  Процесът на придвижване е бил на няколко вълни и към краят на трето хилядолетие преди Христа са първите мигранти са достигнали до Сибир и Китай. Там те повлияват значително местното население благодарение на познанията си от областите на земеделие, скотовъдство и металургия. Пришълците от Балканите основават и първите легендарни династии на Китай, това е признато от китайците. Съ Ма Цзиан пише – Макар да считаме хуните за варвари, трябва да признаем, че те са потомци на Шън Вей – основателят на династия Ксия [1] стр.50.

 

Тази династия възниква в края на  трето хилядолетие преди Христа ( около 2200 пр. Христа) и нейни наследници са династиите Шанг и Чжоу...В по-късни времена азиатските васали на хуните се бунтуват и прогонват господарите си, които са били само малцинство. Част от тези хуни се завръща в старата си родина – Източна Европа. Напълно естествено е, че стях са дошли и предани васали от монголоиден произход. При сблъсъка на хуните с Рим необичайният вид на азиатските бойци поражда мита, че всички хуни са с тъмна кожа, тесни очи и нисък ръст. Археологическите данни показват обаче, че аристокрацията на хуните се е отличавала със забележително високия си ръст, дори и жените са достигали височина 1.76, т.е. хунските благороднички са били са най-високите жени на Европа по онова време.

 

Новите данни би трябвало да доведат и до теории, но по една, или друга причина учените упорито мълчат. Всеки археолог запознат с тракийската неолитна керамика от пръв поглед може да установи приликата с китайските съдове. Не е трудно да се направи връзка между няколкото еднакви вида погребения, житните ями, въоръжението и т.н. на създателите на китайската държавност и тези на траките. Броят на общите знаци между тракийската неолитна писменост и знаците на династия Шанг е твърде голям, за да бъде изтълкуван като случайност, навярно изследователите се притесняват от факта, че нашите знаци са хиляди години по-стари от китайските?

 

Защо за Бога учените ни с удоволсвие ни унижават превръщайки ни на избелени иранци, а затварят очи пред данни, които ще постовят името на българите на пиедестал! Глупост ли е, чуждопоклоничество ли е? Аз лично нямам обяснение.

Знам обаче едно, дедите ни са били велик народ и в нашите вени тече тяхната кръв! Можем да постигнем много стига само да го поискаме. За да бъдем верни на себе си и на предците си трябва да се държим гордо, а не да превиваме гръб пред всеки. Всеки народ заслужава съдбата си със своите действия, или липсата на такива. Добрият живот трябва да се заслужи!

 

 Използвана литература и пояснения:

 

1. H. Schreibber, Die Hunnen, H. Meulenhoff, Baarn, 1976;

2. Priscus, T.J. Burry, fragments http://www.fordham.edu/halsall/source/priscus1.html

3. Ammianus Marcellinus, History, Harvard University Press, London, 1939;

4. Strabo, Geography, http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7C*.html

5. Jordanes, De Origine Actibusque Getarum, XLIX (254) http://people.ucalgary.ca/~vandersp/Courses/texts/jordgeti.html

6.Herodotus, Histories, Wordsworth Classics of World Literature, Hertfordshire, 1996;

7. A.Holder, Alt-Keltischer Sprachschatz, Academische Druck – U. Verlagstalt, Graz, 1962;

8. Procopius, History of the wars, Harvard University Press, London, 1919;

9. Ancient DNA provides new insights into the history of south Siberian Kurgan people http://www.springerlink.com/content/4462755368m322k8

10. DNA Genealogy, Mutation Rates, and Some Historical Evidences Written in Y-Chromosome http://precedings.nature.com/documents/2733/version/1/html

11.A western Eurasian male is found in 2000-year-old elite Xiongnu cemetery in Northeast Mongolia http://www3.interscience.wiley.com/journal/123246661/abstract?CRETRY=1&SRETRY=0

12. Дионис и тракийският поход към Индия http://sparotok.blog.bg/politika/2009/10/15/dionis-i-trakiiskiia-pohod-kym-indiia.416191

13. W.Watson, Het Oude China, W.De Haan BV, Antwerpen, MCMLXIV ( China before Han Dinasty, Thames & Hudson, London, 1964) ;

14. W. Perceval Yetts, Links between Ancient China and the West,  Geographical Review, Vol. 16, No. 4 (Oct., 1926), pp. 614-622

15. К. Бъчваров, Неолитни погребални обреди, Бард, София, 2003;

15. Плачидол стр. 19

http://txts.mgou.ru/vestnik/2007/hist2.pdf

16.  Al. Fol, K. Jordanov, K. Porozhanov, V. Fol, Ancient Thrace, Istitute of Thracology, BAC, Sofia, 2000;

17. S. James,  Ontdek de Wereld van de Kelten, H.W.J. Brecht BV, Bloemendal, 1994;  ( S. James, Exploring the world of Celts, Thames & Hudson, London, 1993);

 

 

 *Както споменава Х. Шрайбер, Одоакър, който слага край на Рим през 476 година е хун, а не герман както се опитват да внушат германистите. Бащата на Одоакър е хунът Едекон, най-преданият приятел на Атила.



**Всъщност става дума не за Русия, а за Украйна ( триполската култура).

 



Тагове:   траки,   китай,   керамика,


Гласувай:
50


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Българите са казахстанци
11.07.2010 18:33
Българи живеят в казахстански юрти, а това е сигурно доказателство, че българите са казахстанци. Не перси, а казахстанци!
цитирай
2. sparotok - космос
11.07.2010 18:43
apostapostoloff написа:
Българи живеят в казахстански юрти, а това е сигурно доказателство, че българите са казахстанци. Не перси, а казахстанци!


Българинът Георги Иванов беше в космоса, но това не ни прави извънземни, нали:)))
цитирай
3. sparotok - юрти
11.07.2010 18:46
apostapostoloff написа:
Българи живеят в казахстански юрти, а това е сигурно доказателство, че българите са казахстанци. Не перси, а казахстанци!


По време на военните си походи дори и римляните са живели в палатки, но това не означава, че типичното римско жилище е палатка.

Типичните старобългарски жилища от Плиска и Преслав са полуземлянки, точно такива като на траките.

Бихте ли обяснили как за рекордно кратко време българите изоставят юртите ( и защо ) и започват да строят масивни каменни укрепления?
цитирай
4. анонимен - Булка и булгар
11.07.2010 18:47
Спароток, защо не потърсиш и се разровиш малко из произхода на Аспаруховите българи? Виж как ти подказах преди с две думи. БУЛКА и БУЛГАР се актуални думи в афганистанският език. Вярвам че ако се разрожиш по въпроса ще намериш и други :)))
А ти си запнал само по тези траки:))))
цитирай
5. sparotok - афганистанци
11.07.2010 18:50
анонимен написа:
Спароток, защо не потърсиш и се разровиш малко из произхода на Аспаруховите българи? Виж как ти подказах преди с две думи. БУЛКА и БУЛГАР се актуални думи в афганистанският език. Вярвам че ако се разрожиш по въпроса ще намериш и други :)))
А ти си запнал само по тези траки:))))


Господине, ако се чувствате етнически и културно свързан с афганистанците можете много лесно да се върнете в родината на дедите си, ще ви приемат с отворени обятия...за изпращането не съм сигурен :)))
цитирай
6. анонимен - Браво
11.07.2010 18:51
sparotok написа:
apostapostoloff написа:
Българи живеят в казахстански юрти, а това е сигурно доказателство, че българите са казахстанци. Не перси, а казахстанци!


По време на военните си походи дори и римляните са живели в палатки, но това не означава, че типичното римско жилище е палатка.

Типичните старобългарски жилища от Плиска и Преслав са полуземлянки, точно такива като на траките.

Бихте ли обяснили как за рекордно кратко време българите изоставят юртите ( и защо ) и започват да строят масивни каменни укрепления?

И кога точно са строени каменните укрепления в Преслав и Плиска знаеш ли? :))))
цитирай
7. sparotok - Плиска
11.07.2010 18:55
анонимен написа:
sparotok написа:
apostapostoloff написа:
Българи живеят в казахстански юрти, а това е сигурно доказателство, че българите са казахстанци. Не перси, а казахстанци!


По време на военните си походи дори и римляните са живели в палатки, но това не означава, че типичното римско жилище е палатка.

Типичните старобългарски жилища от Плиска и Преслав са полуземлянки, точно такива като на траките.

Бихте ли обяснили как за рекордно кратко време българите изоставят юртите ( и защо ) и започват да строят масивни каменни укрепления?

И кога точно са строени каменните укрепления в Преслав и Плиска знаеш ли? :))))


Според Г.Кодин Плиска и Преслав ( Плискуба и Перестлаба) са строени по времето на Константин Велики.
Според К. Порфирогенет българите а обитавали Тракия по времето на Константин Велики и са се борили за независимост.
цитирай
8. анонимен - знаеш ли ?
11.07.2010 19:00
анонимен написа:
sparotok написа:
apostapostoloff написа:
Българи живеят в казахстански юрти, а това е сигурно доказателство, че българите са казахстанци. Не перси, а казахстанци!


По време на военните си походи дори и римляните са живели в палатки, но това не означава, че типичното римско жилище е палатка.

Типичните старобългарски жилища от Плиска и Преслав са полуземлянки, точно такива като на траките.

Бихте ли обяснили как за рекордно кратко време българите изоставят юртите ( и защо ) и започват да строят масивни каменни укрепления?

И кога точно са строени каменните укрепления в Преслав и Плиска знаеш ли? :))))


А ти знаеш ли Йордан, Св. Йероним, Йоан Никиуски, Т. Симоката, или друг техен съвременник да е твърдял, че българите живеят в юрти:)))))))))
Нема такова нещо нали, ами изживявяй си фантазиите и остави хората да прочетат нещо по-различно от марксистко -ленинското тълкуване на историята:))
цитирай
9. анонимен - юртаджии
11.07.2010 19:02
apostapostoloff написа:
Българи живеят в казахстански юрти, а това е сигурно доказателство, че българите са казахстанци. Не перси, а казахстанци!


Айдееееееее, юртаджиите пак се домъкнаха:))
цитирай
10. анонимен - А
11.07.2010 19:11
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
apostapostoloff написа:
Българи живеят в казахстански юрти, а това е сигурно доказателство, че българите са казахстанци. Не перси, а казахстанци!


По време на военните си походи дори и римляните са живели в палатки, но това не означава, че типичното римско жилище е палатка.

Типичните старобългарски жилища от Плиска и Преслав са полуземлянки, точно такива като на траките.

Бихте ли обяснили как за рекордно кратко време българите изоставят юртите ( и защо ) и започват да строят масивни каменни укрепления?

И кога точно са строени каменните укрепления в Преслав и Плиска знаеш ли? :))))


Според Г.Кодин Плиска и Преслав ( Плискуба и Перестлаба) са строени по времето на Константин Велики.
Според К. Порфирогенет българите а обитавали Тракия по времето на Константин Велики и са се борили за независимост.

Това може и да е вярно, но тези "българи" сигорно са били различни от онези на Аспарух и Омуртаг, ако съдим от техните каменни надписи на тюрски език с гръцки бъкви. И със сигорност не знаели че са такива. Сепаратиски борби има във всяка империя. Мизийско центриски сепаратизам е нормално да се появявал от време на време в политическият живот на Византия. Само не знам защо му преписваш български характер
цитирай
11. анонимен - dausdava
11.07.2010 19:11
Здравей,Спараток :) Няма да ти се меся по споровете за трако-пеласгийския произход на хуните.За мен думата "хун" е обидна и баба ми така ме наричаше когато като малък извършех някоя пакост,но както и да е...
Озадачи ме следното изречение :
След време дори плодородната Тракия не е била в състояние да изхрани огромният си народ и това е станало причина много от предците ни да мигрират в различни посоки

Толкова ли е било многобройно това население,че барабар с хилядите глави едър и среден рогат добитък да тръгнат и да стигнат чак до Китай ,че сигурно и по-натам?Не се заяждам,ама ми звучи нелогично.
цитирай
12. sparotok - етимология
11.07.2010 19:15
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
apostapostoloff написа:
Българи живеят в казахстански юрти, а това е сигурно доказателство, че българите са казахстанци. Не перси, а казахстанци!


По време на военните си походи дори и римляните са живели в палатки, но това не означава, че типичното римско жилище е палатка.

Типичните старобългарски жилища от Плиска и Преслав са полуземлянки, точно такива като на траките.

Бихте ли обяснили как за рекордно кратко време българите изоставят юртите ( и защо ) и започват да строят масивни каменни укрепления?

И кога точно са строени каменните укрепления в Преслав и Плиска знаеш ли? :))))


Според Г.Кодин Плиска и Преслав ( Плискуба и Перестлаба) са строени по времето на Константин Велики.
Според К. Порфирогенет българите а обитавали Тракия по времето на Константин Велики и са се борили за независимост.

Това може и да е вярно, но тези "българи" сигорно са били различни от онези на Аспарух и Омуртаг, ако съдим от техните каменни надписи на тюрски език с гръцки бъкви. И със сигорност не знаели че са такива. Сепаратиски борби има във всяка империя. Мизийско центриски сепаратизам е нормално да се появявал от време на време в политическият живот на Византия. Само не знам защо му преписваш български характер


С удоволствие бих научил от вас за етимологията на "тюркските" думи в старобългарските надписи:)))

цитирай
13. sparotok - неолитна Тракия
11.07.2010 19:18
анонимен написа:
Здравей,Спараток :) Няма да ти се меся по споровете за трако-пеласгийския произход на хуните.За мен думата "хун" е обидна и баба ми така ме наричаше когато като малък извършех някоя пакост,но както и да е...
Озадачи ме следното изречение :
След време дори плодородната Тракия не е била в състояние да изхрани огромният си народ и това е станало причина много от предците ни да мигрират в различни посоки

Толкова ли е било многобройно това население,че барабар с хилядите глави едър и среден рогат добитък да тръгнат и да стигнат чак до Китай ,че сигурно и по-натам?Не се заяждам,ама ми звучи нелогично.


Нарастване на населението винаги води до миграции. Защо мислиш, че галите прекосяват цяла Европа и се спират чак в Мала Азия? Търсели са нова земя.
Защо викинги се заселват в Британия....пак по същата причина.

Позаинтересувай се малко за селищните могили в България и ще разбереш какъв е бил животът по нашите земи.
цитирай
14. анонимен - dausdava
11.07.2010 19:24
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
apostapostoloff написа:
Българи живеят в казахстански юрти, а това е сигурно доказателство, че българите са казахстанци. Не перси, а казахстанци!


По време на военните си походи дори и римляните са живели в палатки, но това не означава, че типичното римско жилище е палатка.

Типичните старобългарски жилища от Плиска и Преслав са полуземлянки, точно такива като на траките.

Бихте ли обяснили как за рекордно кратко време българите изоставят юртите ( и защо ) и започват да строят масивни каменни укрепления?

И кога точно са строени каменните укрепления в Преслав и Плиска знаеш ли? :))))


Според Г.Кодин Плиска и Преслав ( Плискуба и Перестлаба) са строени по времето на Константин Велики.
Според К. Порфирогенет българите а обитавали Тракия по времето на Константин Велики и са се борили за независимост.

Багренородни и Кодин пък са най-вещи по въпроса сигурно :)
цитирай
15. анонимен - правилно е казвала баба ти момче
11.07.2010 19:26
буен си бил :)
цитирай
16. анонимен - dausdava
11.07.2010 19:32
За кои по-точно селищни могили да се позаинтересувам по-точно.Или говориш за цялата селищна мрежа на Балк.п-в през неолита?И колко е било приблизително това население,че да няма къде да си пасе добитъка и да тръгне да гони михаля на изток чак до Китай?
цитирай
17. sparotok - компетентност
11.07.2010 19:34
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
apostapostoloff написа:
Българи живеят в казахстански юрти, а това е сигурно доказателство, че българите са казахстанци. Не перси, а казахстанци!


По време на военните си походи дори и римляните са живели в палатки, но това не означава, че типичното римско жилище е палатка.

Типичните старобългарски жилища от Плиска и Преслав са полуземлянки, точно такива като на траките.

Бихте ли обяснили как за рекордно кратко време българите изоставят юртите ( и защо ) и започват да строят масивни каменни укрепления?

И кога точно са строени каменните укрепления в Преслав и Плиска знаеш ли? :))))


Според Г.Кодин Плиска и Преслав ( Плискуба и Перестлаба) са строени по времето на Константин Велики.
Според К. Порфирогенет българите а обитавали Тракия по времето на Константин Велики и са се борили за независимост.

Багренородни и Кодин пък са най-вещи по въпроса сигурно :)


По вещи са от Теофан и Никифор:))
Вземи една географска карта и виж какви дивотии е ръсил дядо ти Теофан:))))))
цитирай
18. bven - Спароток, удоволствие е да се чете този постинг -
11.07.2010 19:46
аргументирано, стегнато и ясно съдържание - всичко показва, че не случайно България е на Балканския полуостров и че ние сме българи! Трябва да се събудят подсъзнателните истини и да осъзнаем какви сме били!
цитирай
19. sparotok - население
11.07.2010 20:04
анонимен написа:
За кои по-точно селищни могили да се позаинтересувам по-точно.Или говориш за цялата селищна мрежа на Балк.п-в през неолита?И колко е било приблизително това население,че да няма къде да си пасе добитъка и да тръгне да гони михаля на изток чак до Китай?


Никой не е броил и населението на Галия, но причината за миграцията на галатите е пренаселеноста на старата им родина.

В Тракия е имало много повече гори отколкото днес, а и стадата са били по-многобройни от днешните...ако не е имало миграция на изток как тогава тракийска керамика, оръжия, писмени знаци и т.н. се се пръкнали в Китай?

Не са били телепортирани, в това съм сигурен:))
цитирай
20. sparotok - благодаря
11.07.2010 20:05
bven написа:
аргументирано, стегнато и ясно съдържание - всичко показва, че не случайно България е на Балканския полуостров и че ние сме българи! Трябва да се събудят подсъзнателните истини и да осъзнаем какви сме били!


Благодаря!
Опитах се да представя най-важното, а и това, което е най-слабо известно. Българите заслужават да знаят истината за миналото си.
цитирай
21. zelas - Въпрос на престиж и лукавост, спараток.
11.07.2010 20:07
sparotok написа:
Защо за Бога учените ни с удоволсвие ни унижават превръщайки ни на избелени иранци, а затварят очи пред данни, които ще постовят името на българите на пиедестал! Глупост ли е, чуждопоклоничество ли е? Аз лично нямам обяснение.


Наследниците на eлини, римляни, венецианци, москвовци, британци и т.н. не могат да преглътнат факта, че Балканците са поставили началото на Европейската цивилизация, че сърцето на Европа дупти на Балканите.

Затова се опитват да ни принизят и обезкървяват, но никога не са успявали, няма да успеят и този път.

Българинът и този път ще се прероди като феникс, защото западното общество е изправено пред разпад.

Те вървят по стъпките на Латинската Европа, която изпадна в периода на Тъмните Векове благодарение на мръсните игри на Венециански финансови олигарси и сега е застрашена да повтори историята си.

Доброто познаване на античната Европейска история може да се окаже спасителният пояс за цяла Европа показвайки общия Балкански корен на всички бели Европейци. В тази ред на мисли делото на спараток е важно не само като поставящо основите на Второто Българско Възраждане, но и като опит за сплотяване на цяла Европа.

Пътят на Европа през този век, ще мине през Балканите и по-специално през сърцето и, България, като страна на най-древният народ там.

Поздрави на всички благородни Българи и Балканци и благодарим ти спараток!

Пламен
цитирай
22. sparotok - до zelas
11.07.2010 20:22
Благодаря приятелю!

Дано нашите учени да се събудят от дългият си сън и да започнат най-сетне да работят за благото на Родината!
цитирай
23. анонимен - Малко офтопик, но интересно
11.07.2010 20:35
В България живее една непозната и интересна малка етническа група. Понякога тя е причислявана към циганите. Тези хора се самоопределят и самоназовават като "аспарухови българи". Познати са и с имената "демирджии"(преобладавал е занаятът железарство и ковачество), а Чирпанско и като "сивите гълъби". Тази етническа група говори и разбира единствено български език.Към настоящия момент няма дори и сред най-възрастните членове на общността хора , разбиращи цигански (ромски) език. Твърденията им не са подкрепени с исторически факти, но факт е , че не се наблюдават и никакви остатъци от ромски бит и обичаи в общността им. Силно затворена (почти ендогамна) група, православни християни. В антропологическо отношение правят впечатление на хора с средновисоки и набити тела и кафеникавопепеляв тен на кожата. У доста се забелязва и лек монголоиден елемент на лицето - сплеснат и широк нос с доловим епикантус (монголоидни очи). Това население живее в Южна България и е съсредоточено в някои селища на Старозагорска област /Чирпанско, Димитровградско/, Бургаско, Хасковско и Пловдивско. Спароток, ако позволиш на блога ти, ако някой знае нещо повече за тази незабилижима и обвита в тайнственост етническа общност в България, нека да напише. Все пак установявайки тяхната етническа връзка с "аспаруховите българи", ще ни улесни и в доказването на нашия местен европейски тракийски произход (имам предвид на мнозинството от съвременните българи). Ето и една препратка, за да видите и сами да прецените как изглеждат ,претиндиращите за наследници истинските аспарухови българи----http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=1143&sectionid=5&id=00006
цитирай
24. penchoan - Родината на българите са Балканите
11.07.2010 20:50
sparotok : "Отдавна вече е установено, че организираното земеделие и скотовъдство се появяват на нашия континент първо на Балканите."
Причините за това са две.
1/ Българите са най-стария народ от бялата арианска раса и живеят на Балканите от 14400 години. Те са имали познания по земеделие и градинарство.
2/ Преди около 7200 години цяла Европа е била потопена под вода. Само Рила, Пирин и Родопите са били острови. Тогава се издигат и Алпите, но не са били населени.
sparotok:"След време дори плодородната Тракия не е била в състояние да изхрани огромният си народ и това е станало причина много от предците ни да мигрират в различни посоки. "
Не това е причината, а потопът от преди 7200 години, когато Европа потъва и заледяването, защото Европа тогава е била близо до Северния полюс.
Преди около 3000 години Европа бавно започва да излиза над океана. Териториите на българските земи се увеличават. Наследниците на емигрантите от Балканите започват да се връщат. Започва т.н. Велико преселение на народите.
цитирай
25. анонимен - dausdava
11.07.2010 20:50
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
apostapostoloff написа:
Българи живеят в казахстански юрти, а това е сигурно доказателство, че българите са казахстанци. Не перси, а казахстанци!


По време на военните си походи дори и римляните са живели в палатки, но това не означава, че типичното римско жилище е палатка.

Типичните старобългарски жилища от Плиска и Преслав са полуземлянки, точно такива като на траките.

Бихте ли обяснили как за рекордно кратко време българите изоставят юртите ( и защо ) и започват да строят масивни каменни укрепления?

И кога точно са строени каменните укрепления в Преслав и Плиска знаеш ли? :))))


Според Г.Кодин Плиска и Преслав ( Плискуба и Перестлаба) са строени по времето на Константин Велики.
Според К. Порфирогенет българите а обитавали Тракия по времето на Константин Велики и са се борили за независимост.

Багренородни и Кодин пък са най-вещи по въпроса сигурно :)


По вещи са от Теофан и Никифор:))
Вземи една географска карта и виж какви дивотии е ръсил дядо ти Теофан:))))))

Предпочитам да се доверя на БАЛ.
цитирай
26. sparotok - до 23
11.07.2010 20:52
Няма начин тези хора да са българи, а още повече аспарухови българи!

Вижте менологията на Василий II, там старите българи са изобразени с по-светла кожа и по-светла коса от гърците.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bulgars.jpg

Вижте и изображение на Омуртаг, той има правилни европейски черти, светла кожа и светла коса.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Omurtag1.jpg

Хайде вижте и Крум, той изобщо не прилича на демирджиите.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Krum1.jpg
цитирай
27. анонимен - dausdava
11.07.2010 20:57
sparotok написа:
анонимен написа:
За кои по-точно селищни могили да се позаинтересувам по-точно.Или говориш за цялата селищна мрежа на Балк.п-в през неолита?И колко е било приблизително това население,че да няма къде да си пасе добитъка и да тръгне да гони михаля на изток чак до Китай?


Никой не е броил и населението на Галия, но причината за миграцията на галатите е пренаселеноста на старата им родина.

В Тракия е имало много повече гори отколкото днес, а и стадата са били по-многобройни от днешните...ако не е имало миграция на изток как тогава тракийска керамика, оръжия, писмени знаци и т.н. се се пръкнали в Китай?

Не са били телепортирани, в това съм сигурен:))

Явно са се телепортирали...
Сега стадата са по-малки заради начина на организиране на селското стопанство.За керамиката и оръжията пак няма нищо конкретно освен твои зарисовки :) Както и да е...няма да досаждам на многобройната ти аудитория,ценяща твоя принос към неолитното българско минало.
Но поне не допускай глупости,подобни на коментар #23,целящи да представят циганите като баш българи.Гнусно е...
цитирай
28. sparotok - зарисовки
11.07.2010 21:07
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
За кои по-точно селищни могили да се позаинтересувам по-точно.Или говориш за цялата селищна мрежа на Балк.п-в през неолита?И колко е било приблизително това население,че да няма къде да си пасе добитъка и да тръгне да гони михаля на изток чак до Китай?


Никой не е броил и населението на Галия, но причината за миграцията на галатите е пренаселеноста на старата им родина.

В Тракия е имало много повече гори отколкото днес, а и стадата са били по-многобройни от днешните...ако не е имало миграция на изток как тогава тракийска керамика, оръжия, писмени знаци и т.н. се се пръкнали в Китай?

Не са били телепортирани, в това съм сигурен:))

Явно са се телепортирали...
Сега стадата са по-малки заради начина на организиране на селското стопанство.За керамиката и оръжията пак няма нищо конкретно освен твои зарисовки :) Както и да е...няма да досаждам на многобройната ти аудитория,ценяща твоя принос към неолитното българско минало.
Но поне не допускай глупости,подобни на коментар #23,целящи да представят циганите като баш българи.Гнусно е...


Има и снимка, а относно знаците на Шанг потърси в интернет с - oracle bones, dragon bones Shang.

Съществуват цели каталози, но са редки и изключително скъпи.

За древната тракийска писменост пък потърси с Old European Script.

На нр. 23 съм му дал ясен отговор, че тези хора просто няма как да са българи.

цитирай
29. sparotok - до dausdava
11.07.2010 21:40
Ето ти данни от мрежата

Знаци на Шанг
http://en.wikipedia.org/wiki/Oracle_bone

http://www.lib.cuhk.edu.hk/uclib/bones/ob29.htm

http://chineseculture.about.com/library/weekly/aa_oracle02a.htm

Знаци от неолитният период на Балканите
http://www.omniglot.com/writing/vinca.htm

http://www.prehistory.it/ftp/winn2.htm
http://www.prehistory.it/ftp/winn4.htm

Тук можеш да видиш керамика от кукутени

http://www.youtube.com/watch?v=j_pR7GwqEjQ


керамика от Китай

Янг Шао керамика http://ssil.uoregon.edu/hist387/gallery.php

Керамика и знаци http://rutchem.rutgers.edu/~kyc/ChineseLearn.html

За съжаление нашите скъпи учени не са благоволили да пуснат в интернет изображения на неолитна и халколитна керамика от Варна, Бреница, Дуранкулак. Или ходи по музеите, или търси каталози в БАН, успех!








цитирай
30. анонимен - Грумбат
11.07.2010 22:45
Подсказах за Хефталитите защото Ам марцелин пише за техния Цар при обсадата на днешен диарбекир през 359г. а Царят им се казвал Грумбат което си е близко до Бат крум и после бидейки съюзници на сасанидските перси не е невероятно да са били изпратени или по своя воля да са преминали на север от кавказ и са се появилина историщеската сцена като Хуни . а това че алани има на много места не променя географското местоположение на Гети и алани... и за да се срещат(и разбиват ) първо с алани а после с готи е косвено доказателство че са минали ят ЮГ на каспийско море!
пс погледни и при Айну на сахалин и Япония и там бъка от Тракийщини в най добрия а не присмехулен смисъл...
цитирай
31. panazea - Сега разбирам защо китайците използват нашия календар!
11.07.2010 23:08
Мозайката се подрежда!
Усмивка!
цитирай
32. sparotok - айну
11.07.2010 23:22
анонимен написа:
Подсказах за Хефталитите защото Ам марцелин пише за техния Цар при обсадата на днешен диарбекир през 359г. а Царят им се казвал Грумбат което си е близко до Бат крум и после бидейки съюзници на сасанидските перси не е невероятно да са били изпратени или по своя воля да са преминали на север от кавказ и са се появилина историщеската сцена като Хуни . а това че алани има на много места не променя географското местоположение на Гети и алани... и за да се срещат(и разбиват ) първо с алани а после с готи е косвено доказателство че са минали ят ЮГ на каспийско море!
пс погледни и при Айну на сахалин и Япония и там бъка от Тракийщини в най добрия а не присмехулен смисъл...


Един румънец твърдеше, че айну са даки, аз обаче нямам никакви данни по този въпрос.
цитирай
33. sparotok - мозайка
11.07.2010 23:29
panazea написа:
Мозайката се подрежда!
Усмивка!


Да, мозайката се нарежда, обясняват се много неща, например защо мед ( метал) на китайски е майжу, чук е чуици, лиенцу е ланец, а дзечи-топя, нагрявам отговаря на старобългарското ожещи - горещя....
цитирай
34. анонимен - От 168
12.07.2010 00:46
Спараток може би ще ти е интересно да прочетеш това:
http://albertmaximov.ru/belgi.htm

Тук се исказва тезата, че белги - днешните белгиици са българи. Има и други интересни тези.

Ако ти е било интересно може да кажеш какво мислиш по въпроса:)
цитирай
35. solinvictus - българите които са живяли в каза...
12.07.2010 02:23
българите които са живяли в казахцки юрти са изпратени по линия на "вечната дружба" след *74 год се приема на пленум да се ПОбратмявами с разни минтгияни и дето също пиели кубиляшко мляко кат "тюрко-монголо татарите" и естествено и "прабългарите"
сравнили са черепни снимки на ЦК -то и на полуномад и номад от казахцките степи и те си съществуват и сега само че движат с "ИЖ"-ето с кош
хехехе
казахите не са перси,а руснЯци....

според мене тия са согдийци и бактри ,които ги дърпат в момента турци ,китайци и араби а те са си еранци.
цитирай
36. анонимен - ХУНОР = КУНОР = ХОРА на КОНЕ - Танев
12.07.2010 06:54
Думата ХУН може да се приеме, като Китайско съкращение от ХУНОР. Самата дума ХУНОР е двойна, тоест ХУН (КУН ) ОР ( от ОРА, тоест ХОРА. И досега много от старите хора в Тракия употребяват думата ОРА вместо ХОРА. Според Спароток КУН означава КУЧЕ. Но по-правилното е КУН = КОН. Тоест ХУНОРИ (КУНОРИ) означава КОНСКИ ХОРА = ХОРА на КОНЕ. Че съвременния БЪЛГАРСКИ език ( не само БЪЛГАРСКЯ, а така наречените СЛАВЯНСКИ езици) водят началото си от древнияТРАКИЙСКИ, в това може да се убедим, като ги сравняваме за да установим, колко много са сходни .
цитирай
37. apostapostoloff - Българите са казахстанци
12.07.2010 08:12
Българите са казахстанци и туй то. Така както циганите са индийци, а турците- японци.
цитирай
38. анонимен - Време е да се стреснеш
12.07.2010 08:22
и да спреш с някои руски внушения и манипулации.Без да ти мигне окото изпрати българите в Сибир,изруси им косите,посини им очите и ги настани върху руската печка след запой с руска водка.Българи са били изпращани в Сибир,но по друг повод.Ако от друго не се засрамваш,то поне прояви малко уважение към Асен Чилингиров.Опитите ти да легитимираш славяните като траки-респектувно като българи,ясно показва чии интереси и мераци утвърждаваш.Най-добре ще е да се изясниш по този въпрос,а не да подскачаш по руските честушки...
цитирай
39. mglishev - Е, браво :)
12.07.2010 11:38
Твоята теория вече става хуно-тракийска, което е абсурд на N-та степен, друже... Описанията на хуните у старите автори са такива, че просто не можеш да ги вземеш за траки.

Не бе, сериозно. Тезей беше трак. Горгоната Медуза беше тракийка. Значи тракийска е митологията на Елада. Ти остави това, ами и пределинското население на Елада - пеласгите - и те са траки.
После келтите в Британия и Галия бяха траки.
Спомена, че траките имат контакти с Египет и Митани.
Сега хуните са траки и траки са основали първите китайски царства... Все такива ги пишеш.

Абсурдно е, наистина. Траките не може да са навсякъде из Стария свят, където става нещо интересно. Това си е нормален човешки народ със свой произход, своя култура, ограничен във времето и пространството. Няма как китайци, египтяни, гърци, шумери, римляни и келти все да са повлияни от траките, държавите им да са основани от траки и така.

И наистина няма и един аргумент, и един предмет, който да показва близост между траките и българите.

Прощавай, но това става все по-невъздържана фантастика.
цитирай
40. анонимен - потресаващо!!!!
12.07.2010 13:37
Най интересното е че е налице съвпадение с фактологията или теорията на спараток се базира на непредубеден (некомплексиран) анализ на достъпни за всички(чрез интер нет)факти!Между другото на китайски минци май означава менци (за вода)е може и да не е верно !Но някъде съм го срещал!Ако спараток беше англичанин и намереше такива факти за англите -сигурно щеше да бъде обявен за личност на хилядолетието или повече !за съжаление той си е наш и някои малодушници които са приели за норма собственото си малодушие,като го насаждат на всички нас не могат да претърпят еманципираната му некомплексирана мисъл и здрав разум!на някои места казах :македонистите търсейки различното в историята си намериха своите български одежди и помогнаха на нас българите да преоткрием -чрез такива като спараток или май само чрез него великото си минало и истината за света около нас!Това правят и т.н. румънци( доставят факти в подкрепа на теорията на спаратокмакар и да не искат)набедени за латинци а всъщност българи до преди 200 години , латинизирани българи какато и малка група римски криминали изпратени на заточение в Дакия -северна дунавска тракия!Та нали допреди 250 години там езика е бил български и в църквата и в живота !Точно поради това фанариотите правят невероятен удар в полза на гърция и Турция като отродяват тези българи -върхушката им и отцепват от Българското супер етнопространство севернодунавските земи и огромен народ правейки го измислената нация румънци-Така е отслабена българия с един замах и намалена българската заплаха за гърците ,както и за турците и не е дадена възмогност на руснаците да ги
цитирай
41. анонимен - Последните ти изречения ми стигат за да ти повярвам благородни човеко Спароток!
12.07.2010 13:54
анонимен написа:
За кои по-точно селищни могили да се позаинтересувам по-точно.Или говориш за цялата селищна мрежа на Балк.п-в през неолита?И колко е било приблизително това население,че да няма къде да си пасе добитъка и да тръгне да гони михаля на изток чак до Китай?

.......................................................................................................................
Драги, ти знаеш ли че повремето на Отоманците в Българските земи е имали милиони овце и само регулирането на пасищата от властта е сдържало пастирите собственици от кръвопролития. В моето село след девети имаше 5-6 стада и овчарите се биеха всяка седмица по един-два пъти за това кой коя мера да ползва. ТОГАВА не е имало защо да се бият За свободна земя и пасища. Затуй хората са се местили от пасище на пасище с всичката си покъщнина. Спомни си за скитащите стада на каракачаните до спускането на желязната завеса. Трябва да се поровиш по темата и тогава да изразяваш мнение или съмнение.
Тезата на Спароток е логична,а още повече, отразява реалностите на живота тогава, а и днес запазена по някои затънтени места на земята. Монголците и днес живеят така както са живяли преди 5000 години.
Продължавай спароток.
Ти възкресяваш надеждата за бъдеще у българите, давайки им заслуженото самочувствие от миналото!
цитирай
42. анонимен - Потресаващо!!!!
12.07.2010 13:56
русифицират-тоест е попречено на русия да се разшири в тази посока !И да доближи Цариград!Ето това е гениална диверсия -мащабна смела разултатна !да се възхитим на фанариотите които защитават интересите на портата и на гърците и да се поучим от нашите грешки Грешки които доведоха до възникване на сърбите -май пак под византийско давление и акуширане ,и македонистите под давление на гърци сърби руснаци -все уж братя тракийци (славяни)В тази връзк Херодот беше казал че Траките са огромен народ който ако беше единен -нямаше да има противник!И тъй като гърците са виждали това ,то за да оцелеят за действали на принципа Разеляй и владей!Противопоставяли са един на друг различните тракийски владетели .А тези сепаратисти са акуширали създаване на нации върху етническият тракийски субстрат което после са противопоставяли едни срещу други изключително успешно!Карали са техните противници траките да се унищожават едни други и да гледат на гърци и на турците после като на ментори-съдии!създали са си такъв авторитет че нашите деди са чакали тяхното одобрение в доста случаи!А това си е инфантилно и неразумно !Все едно да чакаш вълка да ти пази и направлява стадото!този инфантилизъм е налице в България и сега!Просто върхушката продава интересите ни и интересите си за парче от питата която е изцяло нейна !Интересна сделка с външните врагове !да дадеш част от собствената си пита за да си запази другата по малка част !Всъщност идиотска сделка на малоумнии малодушни !това са изводите които се налагат в главата на човек който се е зпознал с теорията на спараток и е попрочел и съвременна история!Съвета ми към всички четящи този блог е да критикуват с разум а не с емоция Спараток !Защото така ще помогнем на този работлив ум да изчисти теорията си и дая наложи така както следва да се наложи една истина . доста повече труд е хвърлен да се налагат лъжи ,като тази на Златарски На сърбомани туркомани гъркомани и русомани които не са наясно с общите ни корени в история и настоящето!
цитирай
43. demograph - За да се поизкефите вижте това и поровете там. Поздрави!
12.07.2010 15:00
За далечната етническа родствена връзка между траки и етруски пише австрийският учен Александър Ранда в книгата си "Балканите - ключово пространство към световната история". (Randa, A. Der Balkan Schlusselraum der Weltgeschichte. Wien,1949)
"Тази етническа близост между етруски и траки се очертава в резултат на присъствието на тракийски и особено на фригийски племена в Северна Мала Азия".

The Phrygians are believed to have emigrated from Thrace to Anatolia, settling north of the Lydians, covering an area that comprises the northern half of modern Turkey. http://www.maravot.com/Etruscan_Phrases_a.html

Based on the writings of Greek and Lydian historians, and also archaeological evidence, we can believe that the Phrygians originated from the Danube area, from where they migrated into Thrace and later crossed the Dardanelles and settled in and around Troy and soon after spread over the western Anatolia. http://www.ancientanatolia.com/historical/phrygian_period.htm
........................
Колко е прав спароток!..Сладки за душата неща...но по-сладко е да откриеш правотата му сам. И да добавиш нещо.

цитирай
44. анонимен - Sparotok, не си прав за това, че не ...
12.07.2010 15:30
Sparotok, не си прав за това ,че не приемаш и иранския ни произход. Това е част от потока на нашия народ. Знаеш много добре , колко близки неща имат траките и персите та чак и военното им оборудване и шапки са еднотипни. Какво пречи на на така наречените "пра -българи" да са дошли от Иран и Афганистан?! Като приемем ,че техните пра-деди са прото траки? А и с завареното тук тракийско население са се споили в народ.
цитирай
45. анонимен - Не е било многобройно, а е търсило пазари
12.07.2010 15:46
анонимен написа:
"Толкова ли е било многобройно това население,че барабар с хилядите глави едър и среден рогат добитък да тръгнат и да стигнат чак до Китай ,че сигурно и по-натам?Не се заяждам,ама ми звучи нелогично."

Мигрирането на народите в древността не е било само по причина на пренаселеност (това е била най-малката причина) или поради недостиг на храна за хората и живата стока.

Представи си до какво води плодородието на Балканите - до възпроизводство.
В древността това не се е регулирало с икономически лостове, а с търсене на пазари.
Не е странно, че траките са тръгнали да търсят пазари за своята стока.
Естествено, не са търсили тези пазари толкова далеч на изток, но на близко-източните пазари траките може би са се запознали с нешо от народите, които са били още по на изток, и са тръгнали да го търсят, ползвайки по пътя си своите уменията в скотовъдството, животинската селекция и земеделието, и така за няколко години или десетилетия са стигнали до днешен Китай.
Самият факт, че лесно са били изгонени по-късно показва, че това не е било миграция на цял народ, а на група от търговци, които са имали високи политически, организационни и икономически знания, както и не малко богатство, необходимо им да влязат като висша каста в политическия и организационнен живот по онези места.
цитирай
46. sparotok - иранци
12.07.2010 15:58
анонимен написа:
Sparotok, не си прав за това ,че не приемаш и иранския ни произход. Това е част от потока на нашия народ. Знаеш много добре , колко близки неща имат траките и персите та чак и военното им оборудване и шапки са еднотипни. Какво пречи на на така наречените "пра -българи" да са дошли от Иран и Афганистан?! Като приемем ,че техните пра-деди са прото траки? А и с завареното тук тракийско население са се споили в народ.


За миграции ли говорим, или за произход? Това са две различни неща.
Ако българите бяха роднини на персите, то старите автори щяха да кажат това, но дедите ни са отъждествявани с мизи, пеони, кимерии - древни балкански народи....това е факт.

Факт е и, че антропологическите изследвания от 30-те и 50-те години на 20-ти век показаха, че ние в никакъв случай не сме азиатци.

Факт е, че нашите най-консервативни носии са от тракийски произход.

Факт е, че четири вида български рала, а също и дикани, брани, сърпове и т.н. са от тракийски произход, ако бяхме иранци щяхме да ползваме ирански земеделски сечива, не е ли така?

Медите се водят иранци, Плиний ги определя за деди на сарматите, за които пък Прокопий казва, че принадлежат към семейството на гетите ( т.е. траки)...хванахте ли нишката?
цитирай
47. sparotok - Балканите
12.07.2010 16:05
demograph написа:
За далечната етническа родствена връзка между траки и етруски пише австрийският учен Александър Ранда в книгата си "Балканите - ключово пространство към световната история". (Randa, A. Der Balkan Schlusselraum der Weltgeschichte. Wien,1949)
"Тази етническа близост между етруски и траки се очертава в резултат на присъствието на тракийски и особено на фригийски племена в Северна Мала Азия".

The Phrygians are believed to have emigrated from Thrace to Anatolia, settling north of the Lydians, covering an area that comprises the northern half of modern Turkey. http://www.maravot.com/Etruscan_Phrases_a.html

Based on the writings of Greek and Lydian historians, and also archaeological evidence, we can believe that the Phrygians originated from the Danube area, from where they migrated into Thrace and later crossed the Dardanelles and settled in and around Troy and soon after spread over the western Anatolia. http://www.ancientanatolia.com/historical/phrygian_period.htm
........................
Колко е прав спароток!..Сладки за душата неща...но по-сладко е да откриеш правотата му сам. И да добавиш нещо.



Балканите наистина са ключово пространство към световната история!
цитирай
48. sparotok - доказателства
12.07.2010 16:13
apostapostoloff написа:
Българите са казахстанци и туй то. Така както циганите са индийци, а турците- японци.


Господине, всяко сериозно твърдение трябва да се подкрепи със сериозни аргументи, вашият единствен аргумент бе, че българите живеели в юрти като казахите.

Йордан, Йоан Никиуски и Теофилакт Симоката са едни от първите споменали българите, обаче никой от тях не твърди, че българите живеят в юрти. Данните от археологията показват, че типичното старобългаско жилище е полуземлянката ( Овчаров - Въведение в прабългарската култура), но в същата територия още през първото хилядолетие преди Христа типичното жилище на мизите е полуземлянка ( Китов, Агре - Въведение в тракийската археология)...

Това са фактите, ако можете предтавете нови, ако ли не по-мъдро е да признаете, че сте се заблуждавали досега.
цитирай
49. sparotok - до Манол Глишев
12.07.2010 16:37
Маноле, римските легионери са били в земите на
Италия
Франция
Австрия
Швейцария
Люксембург
Белгия
Холандия
Великобритания
Испания
Португалия
Словения
Словакия
Чехия
Унгария
Австрия
Германия
Босна
Хърватско
Сърбия
Румъния
България ( и Македония)
Гърция
Турция
Сирия
Ирак
Израел
Ливан
Египет
Либия
Тунис
Алжир ....

Защо определени племена на един могъщ конен народ да не са стигнали до Китай, а техни роднини до Галия, какво е чудното? Траките са конен народ с военна аристокрация, не забравяй това.

Аз не вярвам в чудеса и случайности. Признато е, че китайската неолитна керамика ( и то само от определени райони ) показва прилики с източноевропейска неолитна керамика.

Колесницата не е изобретена в Китай защото китайците не са били конен народ. Партите са тези, които ги снабдяват с коне през 4-ти, 3-ти век преди Христа.

Съ Ма Цзиян признава, че хунит са потомци на създателя на първата митична династия.

Генетични изследвания показват, че в дълбока древност Сибир и Таримската котловина са обитавани от европейци носители на Р1 а1, чийто най-древен вариант е от Балканите...

Факти, факти, факти...
цитирай
50. sparotok - рапорт приет
12.07.2010 16:39
анонимен написа:
и да спреш с някои руски внушения и манипулации.Без да ти мигне окото изпрати българите в Сибир,изруси им косите,посини им очите и ги настани върху руската печка след запой с руска водка.Българи са били изпращани в Сибир,но по друг повод.Ако от друго не се засрамваш,то поне прояви малко уважение към Асен Чилингиров.Опитите ти да легитимираш славяните като траки-респектувно като българи,ясно показва чии интереси и мераци утвърждаваш.Най-добре ще е да се изясниш по този въпрос,а не да подскачаш по руските честушки...


Рапорт приет:)))

И между другото анонимни господине, аз уважавам дълбоко проф. А. Чилингиров.
Запознат съм с работите му и ги считам за изключително добре написани.

Вие май не знаете, че руснаците мразят хуните ( защото са били техни подчинени)...

Украинците от друга страна ( най-вече казаците) са също като нас роднини на хуните. Само не се опитвайте да кажете на някой украинец, че е руснак, ще се завихри буря:)))

Право върху тракийското наследство имат българите господине, но вие май не знаете, че балтийските езици са изключително близки до тракийския, но също и до полския, украинския....това е факт, който вие просто няма как да промените.
цитирай
51. sparotok - хора
12.07.2010 16:44
анонимен написа:
Думата ХУН може да се приеме, като Китайско съкращение от ХУНОР. Самата дума ХУНОР е двойна, тоест ХУН (КУН ) ОР ( от ОРА, тоест ХОРА. И досега много от старите хора в Тракия употребяват думата ОРА вместо ХОРА. Според Спароток КУН означава КУЧЕ. Но по-правилното е КУН = КОН. Тоест ХУНОРИ (КУНОРИ) означава КОНСКИ ХОРА = ХОРА на КОНЕ. Че съвременния БЪЛГАРСКИ език ( не само БЪЛГАРСКЯ, а така наречените СЛАВЯНСКИ езици) водят началото си от древнияТРАКИЙСКИ, в това може да се убедим, като ги сравняваме за да установим, колко много са сходни .


Господин Танев, официално думата хора е гръцка заемка, българската дума е люде...
Бих приел интерпретацията ви, ако успеете да докажете, че хора не е гръцка, а древна българска, т.е. тракийска дума.

Признавам обаче, че връзката с думата кон ( кунори - конен народ) е изкушаваша, заслужава си да се поработи по този въпрос.

Поздрави!
цитирай
52. анонимен - do mglishev
12.07.2010 16:50
otishli do kitai ne im haresalo i sa se vurnali ... lesna rabota ... 10 hilqdi kilometra na kon kvo sa ... ei go kude e
цитирай
53. paw4o - pozdrawi za sparotok
12.07.2010 17:05
imam edno pitane i moge bi e glupawo no prostete newegestwoto mi - interesuwa me dali pri razkopki na trakiiski grobnizi e prawen DNK analiz na namerenite skeleti
цитирай
54. sparotok - тракийска ДНК
12.07.2010 17:10
paw4o написа:
imam edno pitane i moge bi e glupawo no prostete newegestwoto mi - interesuwa me dali pri razkopki na trakiiski grobnizi e prawen DNK analiz na namerenite skeleti


Ето на този въпрос аз също искам да получа отговор. Намерени са стотици тракйски скелети в добро състояние, т.е. може да се извлече ДНК.

Несъмнено са правени изследвания, а защо не са публикувани оставям да решите сам.
цитирай
55. анонимен - От 168
12.07.2010 17:16
Понеже нямаше отговор да си кажа. Белги е близко до Болги и тази връзка исказват някои руснаци в своите трудове. Явно е, че хората са доста претопени там и смесени, но името е останало което е интересно. Трябва да се видят сведенията за тези белги които Цезар разграничава от келти, германи и т.н.

Това което е ясно е, че сме били в едно държавно образование с Аварите. Дали под робство дали в обединена държава. Има много споменавания за това дори за крум които по род бил от аварите. Има теория, че уари и хуни заедно са се придвижили на сам. Съседни народи.

Ясно е, че етноима българи не може да се намери в древно време освен ако не са спекулациите за Балхара. Поради тази причина трябва да се търсят корените на съставляващите ги племена като утигури, кутигури, оногури и т.н. Последните са засвидетелствани, че са имали град в сугинада които е разрушен от заметресение.

Според мен идваме от семеиството Сарматите(масагети, алани).
цитирай
56. paw4o - znachi trjabwa da se raboti w tazi nasoka
12.07.2010 17:18
a towa e nai - tochnoto i shte se pomachime da go naprawim s moi poznati . nezawisimo ot arheolozi , politizi i t.n. ,sega nie samite si prawime dnk - testowete
цитирай
57. sparotok - белги
12.07.2010 17:22
анонимен написа:
Спараток може би ще ти е интересно да прочетеш това:
http://albertmaximov.ru/belgi.htm

Тук се исказва тезата, че белги - днешните белгиици са българи. Има и други интересни тези.

Ако ти е било интересно може да кажеш какво мислиш по въпроса:)


Статията е пълна с грешки, но пък старите белги наистина са дошли от изток в Галия ( J. Brailsford, Later Prehistoric Antiquities of the British Isles ).

В самата Галия пък има стотици топоними обясними на български ( A. Holder, Alkeltischer Sprachschatz).

За трако-кимерийското влияние в Галия се знае отдавна (S. Piggot, Ancient Europe form the begining of the agriculture to Classical times).

Прочети тези автори и помисли сам по въпроса!
цитирай
58. sparotok - не става
12.07.2010 17:29
paw4o написа:
a towa e nai - tochnoto i shte se pomachime da go naprawim s moi poznati . nezawisimo ot arheolozi , politizi i t.n. ,sega nie samite si prawime dnk - testowete


Има тестове и Тестове, точните струват много пари, те трябва да се дадат от правителствен фонд, или пък да се съберат от родолюбци желаещи да научат истината, но и в този случай се изисква сътрудничеството на правителството защото е невъзможно ей така да се режат древни скелети.
цитирай
59. sparotok - интересно
12.07.2010 17:36
анонимен написа:
Понеже нямаше отговор да си кажа. Белги е близко до Болги и тази връзка исказват някои руснаци в своите трудове. Явно е, че хората са доста претопени там и смесени, но името е останало което е интересно. Трябва да се видят сведенията за тези белги които Цезар разграничава от келти, германи и т.н.

Това което е ясно е, че сме били в едно държавно образование с Аварите. Дали под робство дали в обединена държава. Има много споменавания за това дори за крум които по род бил от аварите. Има теория, че уари и хуни заедно са се придвижили на сам. Съседни народи.

Ясно е, че етноима българи не може да се намери в древно време освен ако не са спекулациите за Балхара. Поради тази причина трябва да се търсят корените на съставляващите ги племена като утигури, кутигури, оногури и т.н. Последните са засвидетелствани, че са имали град в сугинада които е разрушен от заметресение.

Според мен идваме от семеиството Сарматите(масагети, алани).


Според Ценов аварите, наречени още обри са старите омбри, за които Стефан Византийски твърди, че са роднини на галатите.

Интересното е, че аварските гробове ( с жертван кон ) от Средна Европа са идентични на тези на омбрите от хиляда години по-рано...Ценов май е бил прав...

Има и друго, униформата на аварите е била много особена, тя може да се види на идоли от земите на омбрите...идолите са от Бронзовата епоха...това не го знаеше нали:)))

Съгласен съм, че българите са роднини на сармати и масагети...Прокопий определя сарматие като част от семейството на гетите, а Йордан казва, че масагетите са източен клон на гетите. Остава само да добавя сведението на Xеродот, че гетите са най-храбрият тракийски народ:)))

PS Прощавай за забавянето на отговора, но в момента съм много натоварен.
Спараток може би ще ти е интересно да прочетеш това:
http://albertmaximov.ru/belgi.htm

Тук се исказва тезата, че белги - днешните белгиици са българи. Има и други интересни тези.

Ако ти е било интересно може да кажеш какво мислиш по въпроса:)

Статията е пълна с грешки, но пък старите белги наистина са дошли от изток в Галия ( J. Brailsford, Later Prehistoric Antiquities of the British Isles ).

В самата Галия пък има стотици топоними обясними на български ( A. Holder, Alkeltischer Sprachschatz).

За трако-кимерийското влияние в Галия се знае отдавна (S. Piggot, Ancient Europe form the begining of the agriculture to Classical times).

Прочети тези автори и помисли сам по въпроса
цитирай
60. paw4o - e pri dobro gelanie wsichko e waz...
12.07.2010 17:59
e pri dobro gelanie wsichko e wazmogno , wse pak sme w balgaria a da se nadjawame na prawitelstwen inters po waprosa si e palen mirag. wsichki hora s podobni interesi trjabwa da se organizirat
цитирай
61. анонимен - Заслужава си да се анализира китайският език...
12.07.2010 18:46
Например
Уъа' С'ъ не ви ли звучи точно като А'зъ С'ъм,
Т'а С'ъ' като Т'и С'и,
Н'ии С'ъ като Ние Сме
...................
Ако не греша с моя слаб китайски.
Демограф
цитирай
62. анонимен - хроники-1
12.07.2010 21:33
" Андрю: Другите митове, за които се говори най-често, са онези за цивилизацията на Атлантида. Съществувала ли е и колко дълго е продължила? Предполагаме, че е възникнала непосредствено след периода на Аксу(сз.Китай).
Том: Питахме се кога ще ни попитате. Мога да обясня, но накратко: Атлантида изчезна преди 11 000 години от вашето време, а се появи преди 32 000 години. Това, което наричате Атлантида, беше колония, която се разви и с която установихме контакт. (Когато казвам ние, нямам предвид Деветте, а другите цивилизации.) Тези цивилизации им предадоха своите технологии. Оттам произлязоха други колонии, които отнесоха със себе си познанието и технологията. По онова време, поради ... "

" Джон: Атлантида в областта, която сега наричаме Бермудския триъгълник, ли се намираше?
Том: Простираше се от Гърция до онова, което сега наричате Съединени щати. "

" Том: Първоначално, при засяването на планетата Земя в Аксу(сз.Китай), бе основана колония, която стана Атлантида, и друга в Ур и Ханаан, която беше развита от Хува, чрез Авраам. "

" Джон: Питам се дали бихме могли да научим точната дата на окончателното потапяне на Атлантида и дали е станало за кратък период от време?
Том: Стана за една нощ... "

" Гостът: Споменахте как след края на Атлантида хората са отишли в Египет и Ур,
отнасяйки със себе си голяма част от познанията. Освен това искам да попитам за други области, включително за Централна Америка, олмеките, майте и ацтеките, както и за древните мегалитни култури в северозападна Европа като британската.
Том: Правилно. Включително и онези, които наричате елини. От Троя.
Гостът: Елинските народи от Гърция и Средиземноморието?
Том: Правилно. Знаете, че след трагичното потъване на Атлантида и разпръсването на оцелелите жители, през осмото хилядолетие пр. Хр. започнаха да се изграждат цивилизации в Крит... Както и такива в региона на Средна Азия, в областта на Израел, Йордания, както и в страната на Саддам...
Гостът: Ирак?
Том: Да.
Гостът: А в Централна Азия?
цитирай
63. анонимен - хроники-2
12.07.2010 21:35
Том: В части от Китай, Индия, в някои райони от Тибет.
Гостът: А Северна и Южна Америка?
Том: Те бяха колонизирани от части от Израел. Нали имате финикийци, които са се смесили с туземците?
Гостът: В Северна и Южна Америка? В това отношение имате ли някаква друга
информация за древните посетители на двете Америки?
Том: Бяха колонизирани от финикийците.
Гостът: Разбирам. Тогава можем ли просто да прегледаме последователността на
събитията в историята на Атлантида?
Том: Опитвате се да подредите хронологията. Не е ли по-полезно да изясним основната цел?
Джон: Вие казвате, че различните цивилизации, които са имали така наречените
посевки, са изработвали различни качества, подходящи и необходими за човешките същества?
Том: И за планетата Земя. Не може да се сглоби пълна картина, защото части от
мозайката ще бъдат неразбираеми, да. "
(От "Единствената планета на избора" - Филис Шлемър)

http://choice.hit.bg/chapter-11.html
цитирай
64. анонимен - ledyt se puka g da sydebni zasedateli
12.07.2010 23:15
vsichko leka poleka si idva na miastoto.. merci internet! prosto ne moje da se skrie i bravo na SPARTOK che taka katalizira procesa '( izvinete no tuk niamam kirilica)
samo zashto taka izbiagvash imeto GRUMBAT, prosto si e vryzka za ZAVRYSHTASHTITE SE V RODINATA 3000 godini balkanite sa bylvali kachestveni hora.. normalno e da sa navsiakyde ...e da gi narichame bylgari e veche drug vypros
do utre ot moi komp shte izpratia linkovete s Am marcelin i rechnika s dumite ainu.. no faktite sa tolkova mnogo che prosto e neobhvatno...i v mitologiite IZANAGI v iaponskia epos si e bash ORFEI...
цитирай
65. анонимен - А АКО Е СТАНАЛО ОБРАТНОТО?
12.07.2010 23:48
анонимен написа:
Sparotok, не си прав за това ,че не приемаш и иранския ни произход. Това е част от потока на нашия народ. Знаеш много добре , колко близки неща имат траките и персите та чак и военното им оборудване и шапки са еднотипни. Какво пречи на на така наречените "пра -българи" да са дошли от Иран и Афганистан?! Като приемем ,че техните пра-деди са прото траки? А и с завареното тук тракийско население са се споили в народ.

Ако не персите са дошли насам, а тракийски племена/племе някога е мигрирало нататък и после пак се е върнало в родината си
цитирай
66. анонимен - Верига от факти
13.07.2010 02:28
Преди ок. 5000г. пр. Хр. Черно море е сладководно с много по- малка площ.
Солта е ценна хран. добавка и в региона се добива само от изворите до Провадия от племе, населяващо областта до Варна, оставило халколитния некропол.
Малката площ на сладководния басеин предполага обширно плодородно крайбрежие, падходящо за земеделие, скотовъдство и риболов-т. е. голяма популация. Това са достатъчни условия за развитоето на една материална и духовна култура./Беглик таш с подводното продължение, станджанските арх.
находки и др.
Според д-р Асен Челингиров галям катаклизъм предизвиквиква покачване на нивото на Ч.М. и засоляването му, ок. 2500 г пр. Хр.
Такова събитие може да принуди големи групи да мигрират.
Тези щрихи са подкрепени с богат мотериал в нета.
Поздрави! Б.Божинов
цитирай
67. анонимен - Обяснение за най-старото обработено злато на планетата
13.07.2010 02:45
Съществува мнение, че част от спасилите се атланти са акостирали в устието на Струма и се установяват по нашите земи.
Ако е истина, това би обяснило знанията на траките и ролята им на просветители в древността.
Ще поживеем, ще разберем!
цитирай
68. pakoti - Къде е Дакия
13.07.2010 09:21
sparotok написа:
анонимен написа:
Подсказах за Хефталитите защото Ам марцелин пише за техния Цар при обсадата на днешен диарбекир през 359г. а Царят им се казвал Грумбат което си е близко до Бат крум и после бидейки съюзници на сасанидските перси не е невероятно да са били изпратени или по своя воля да са преминали на север от кавказ и са се появилина историщеската сцена като Хуни . а това че алани има на много места не променя географското местоположение на Гети и алани... и за да се срещат(и разбиват ) първо с алани а после с готи е косвено доказателство че са минали ят ЮГ на каспийско море!
пс погледни и при Айну на сахалин и Япония и там бъка от Тракийщини в най добрия а не присмехулен смисъл...


Един румънец твърдеше, че айну са даки, аз обаче нямам никакви данни по този въпрос.


Нормално е да твърди така, защото както ние се занимаваме с историята на траките, така те се опитват да докажат, че са си местни... Разликата обаче е, че ие имаме основание, най-малкото защото не използваме Тракия само като територия, а доказваме неща за ИСторията на тракИТЕ като общност.

Отново ще благодаря за хубавия блог, с интерес го чета и успех!
цитирай
69. анонимен - http://translit.ru/
13.07.2010 12:38
Можеш да използваш тази страница.
http://translit.ru/
Сеге ако обичаш се върни и го напиши както трябва.

Спараток, имам молба към теб да не побликуваш мнения, които не са написани на Българица.

Пламен
цитирай
70. kostadin - Китайците знаят и сега поече зап...
13.07.2010 14:24
Китайците знаят и сега повече за прабългарите.Между другото сме ги научили да добиват желязо и да топят стъкло
цитирай
71. анонимен - СВЕТОВНАТА ИСТИНА ЗА ''ТЮРКИТЕ''
13.07.2010 17:47
Тюрките първите, китаиците ги назовават хунну и тюхе.....и в Турция учат че това са въобще първите назовани тюрки в записки някъде и някога.
Знае се едно многа важна хипотеза - че прото-тюрките са метисна (смесена) субгрупа от един монголоиден баща и една европеидна маика, но не в Алтаиските планини,които тогава са били населени с бяло-кавказко-европеидно-арииско население..ами около река Оркхон (до улан батор),езерото Байкал и областа Ордос (дн. в китайска Вътрешна Монголия втономна област).
А кои само могат да бъдат тези европеиди в такла макан и Тарим,Тохария,от които една или няколко женски стават родителки на прото-тюрките (хунну и тюхе)-бели европеиди,но траки е СУПЕР ГРЕШНО. ТОХАРИ ПО СКОРО..
Днешната политическа антропология в Европа аи в шовинистча-ислямска Турция дори, казва че днешните обитатели на мала азия са в 60% наследници на европеиди-- арменци,славяни,гърци или елиногласни населения, българи също.
Спароток кажи къде е разликата между славяни и българи?
Аз я знам,ти?
цитирай
72. sparotok - българи
13.07.2010 19:42
анонимен написа:
Тюрките първите, китаиците ги назовават хунну и тюхе.....и в Турция учат че това са въобще първите назовани тюрки в записки някъде и някога.
Знае се едно многа важна хипотеза - че прото-тюрките са метисна (смесена) субгрупа от един монголоиден баща и една европеидна маика, но не в Алтаиските планини,които тогава са били населени с бяло-кавказко-европеидно-арииско население..ами около река Оркхон (до улан батор),езерото Байкал и областа Ордос (дн. в китайска Вътрешна Монголия втономна област).
А кои само могат да бъдат тези европеиди в такла макан и Тарим,Тохария,от които една или няколко женски стават родителки на прото-тюрките (хунну и тюхе)-бели европеиди,но траки е СУПЕР ГРЕШНО. ТОХАРИ ПО СКОРО..
Днешната политическа антропология в Европа аи в шовинистча-ислямска Турция дори, казва че днешните обитатели на мала азия са в 60% наследници на европеиди-- арменци,славяни,гърци или елиногласни населения, българи също.
Спароток кажи къде е разликата между славяни и българи?
Аз я знам,ти?


Разликата между българи и славяни е точно такава, каквато е и разликата между последователите на Ариовист и тези на Ерик Червения...
цитирай
73. sparotok - азбука
13.07.2010 19:43
анонимен написа:
Можеш да използваш тази страница.
http://translit.ru/
Сеге ако обичаш се върни и го напиши както трябва.

Спараток, имам молба към теб да не побликуваш мнения, които не са написани на Българица.

Пламен


И на мене ми се иска коментарите да са на кирилица, но не всеки е запознат с възможностите за транслитерация в мрежата.
цитирай
74. анонимен - Не по темата-
13.07.2010 19:45
За тези,които нямат кирилица
http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php
цитирай
75. анонимен - знам
13.07.2010 19:46
Аз бих допълнил следното:
Правилната употреба на Българския език и азбука е чест за Българина. Това е светиня. Отнасяйте се подобаващо към нашето най-силно оръжие.
цитирай
76. sparotok - миграции
13.07.2010 19:55
анонимен написа:
Преди ок. 5000г. пр. Хр. Черно море е сладководно с много по- малка площ.
Солта е ценна хран. добавка и в региона се добива само от изворите до Провадия от племе, населяващо областта до Варна, оставило халколитния некропол.
Малката площ на сладководния басеин предполага обширно плодородно крайбрежие, падходящо за земеделие, скотовъдство и риболов-т. е. голяма популация. Това са достатъчни условия за развитоето на една материална и духовна култура./Беглик таш с подводното продължение, станджанските арх.
находки и др.
Според д-р Асен Челингиров галям катаклизъм предизвиквиква покачване на нивото на Ч.М. и засоляването му, ок. 2500 г пр. Хр.
Такова събитие може да принуди големи групи да мигрират.
Тези щрихи са подкрепени с богат мотериал в нета.
Поздрави! Б.Божинов


Повишаването на нивото на Черно море наистина е довело до миграции, но те са много по-ранни, започнали са някъде преди 7500 години.
цитирай
77. анонимен - Иран-Миграция
13.07.2010 19:56
Да , прав си Спароток, става въпрос за миграция. Но все пак мисля ,че може да се намери общ език с проф. Добрев
цитирай
78. mglishev - Да , ама...
13.07.2010 20:13
sparotok написа:
Маноле, римските легионери са били в земите на
Италия
Франция
Австрия
Швейцария
Люксембург
Белгия
Холандия
Великобритания
Испания
Португалия
Словения
Словакия
Чехия
Унгария
Австрия
Германия
Босна
Хърватско
Сърбия
Румъния
България ( и Македония)
Гърция
Турция
Сирия
Ирак
Израел
Ливан
Египет
Либия
Тунис
Алжир ....

Защо определени племена на един могъщ конен народ да не са стигнали до Китай, а техни роднини до Галия, какво е чудното? Траките са конен народ с военна аристокрация, не забравяй това.

Аз не вярвам в чудеса и случайности. Признато е, че китайската неолитна керамика ( и то само от определени райони ) показва прилики с източноевропейска неолитна керамика.

Колесницата не е изобретена в Китай защото китайците не са били конен народ. Партите са тези, които ги снабдяват с коне през 4-ти, 3-ти век преди Христа.

Съ Ма Цзиян признава, че хунит са потомци на създателя на първата митична династия.

Генетични изследвания показват, че в дълбока древност Сибир и Таримската котловина са обитавани от европейци носители на Р1 а1, чийто най-древен вариант е от Балканите...

Факти, факти, факти...


... конен народ ще рече номади. Номади по твоему ще рече "дошляци". Сега да не би траките да станаха "дошляци"?
цитирай
79. sparotok - Добрев
13.07.2010 20:15
анонимен написа:
Да , прав си Спароток, става въпрос за миграция. Но все пак мисля ,че може да се намери общ език с проф. Добрев


Разбира се, с всеки може да се намери общ език, стига само фактите да се разглеждат обективно. Добрев често говори за българската планина Имеон ( Имеус), но не допълва, че 6 века преди Плиний да спомене Имеус, гръцки автори са писали за тракийската планина Емус ( Хемус), да не забравяме също, че най-старото име на Македония е Ематия, а Имеус е топоним на Апенинския полуостров.

Добрев използва сведение на Михаил Сирийск, който твърди, че 30 000 хиляди скити тръгнали от Имеон ( 6-ти век) и стигнали до река Дон за 60-65 дни...

Това е невъзможно, когато един народ се преселва с цялата си покъщнина и добитък скоростта на придвижване е 5-10 км на ден. В Най-добрият случай преселението е щяло да трае 250 дни...а е 60-65...

Добрев не коментира и етногенезиса на скитите ( на Булгариос), според Касий Дион даките ( северните гети) са клон на скитите, а гетите са споменати още през 5-ти век преди Христа в Тракия.

Всъщност има връзка между траки и иранци, обяснил съм я отдавна:)))
цитирай
80. sparotok - до М.Глишев
13.07.2010 20:23
Маноле, това, че траките са конен народ, който е правил дълги миграции не означава, че народът на Арес идва от Азия.

Конят е опитомен в черноморските степи през 4-то хилядолетие преди Христа. В Средна Азия можем да говорим за колесничари едва през второ хилядолетие преди Христа.

В Азия са възникнали забележителни цивилизации, азиатците са постигнали много, това не може да се отрече, но не разбирам защо приносът на траките ( или по-точно древни балкански народи) се премълчава...
цитирай
81. анонимен - dausdava
13.07.2010 21:36
анонимен написа:
анонимен написа:
За кои по-точно селищни могили да се позаинтересувам по-точно.Или говориш за цялата селищна мрежа на Балк.п-в през неолита?И колко е било приблизително това население,че да няма къде да си пасе добитъка и да тръгне да гони михаля на изток чак до Китай?

.......................................................................................................................
Драги, ти знаеш ли че повремето на Отоманците в Българските земи е имали милиони овце и само регулирането на пасищата от властта е сдържало пастирите собственици от кръвопролития. В моето село след девети имаше 5-6 стада и овчарите се биеха всяка седмица по един-два пъти за това кой коя мера да ползва. ТОГАВА не е имало защо да се бият За свободна земя и пасища. Затуй хората са се местили от пасище на пасище с всичката си покъщнина. Спомни си за скитащите стада на каракачаните до спускането на желязната завеса. Трябва да се поровиш по темата и тогава да изразяваш мнение или съмнение.
Тезата на Спароток е логична,а още повече, отразява реалностите на живота тогава, а и днес запазена по някои затънтени места на земята. Монголците и днес живеят така както са живяли преди 5000 години.
Продължавай спароток.
Ти възкресяваш надеждата за бъдеще у българите, давайки им заслуженото самочувствие от миналото!

Колко милиона овце е имало по време на османското владичество в българските земи?Усещаш ли каква глупост пишеш?!?И щом като е имало толкова земя за чий им е бил да ходят все на изток та чак до Китай?А това с каракачаните потвърждава моята ,а не твоята теза,усещаш ли?А също можеш да се запознаеш с природните условия в Монголия и да ти просветне защо там практикуват такъв тип животновъдство.
цитирай
82. sparotok - до dausdava
13.07.2010 21:44
dausdava, не вземаш под внимание два фактора.

1. В дълбока древност Тракия е имала много повече гори отколкото днес, а скотовъдстовто изискива огромни свободни площи.

2. В дълбока древност траките са били огромен народ, но по време на римската окупация голяма част от тракийското население е разселено ( ИРИ продължава традицията започната през 1-ви век).
После, в Средновековието гърци и турци провеждат политика на геноцид...
...затова днес сме толкова малко и има толкова много място ....за овце:))
цитирай
83. анонимен - dausdava
13.07.2010 21:44
Представи си до какво води плодородието на Балканите - до възпроизводство.
В древността това не се е регулирало с икономически лостове, а с търсене на пазари.
Не е странно, че траките са тръгнали да търсят пазари за своята стока.
Естествено, не са търсили тези пазари толкова далеч на изток, но на близко-източните пазари траките може би са се запознали с нешо от народите, които са били още по на изток, и са тръгнали да го търсят, ползвайки по пътя си своите уменията в скотовъдството, животинската селекция и земеделието, и така за няколко години или десетилетия са стигнали до днешен Китай.
Самият факт, че лесно са били изгонени по-късно показва, че това не е било миграция на цял народ, а на група от търговци, които са имали високи политически, организационни и икономически знания, както и не малко богатство, необходимо им да влязат като висша каста в политическия и организационнен живот по онези места.
=====================================================
Остава да кажеш с какво се е измервало богатството им.Щото като тръгнат тея траки на изток със стадата си и политическите,организационни и икономически знания в най-скоро време кое да е полудиво азиатско племе ще ги бастиса и ще им приватизира стадата.Или сигурно са имали въоръжен ескорт по пътя към плодородните китайски ливади :)
цитирай
84. анонимен - dausdava
13.07.2010 21:48
sparotok написа:
dausdava, не вземаш под внимание два фактора.

1. В дълбока древност Тракия е имала много повече гори отколкото днес, а скотовъдстовто изискива огромни свободни площи.

2. В дълбока древност траките са били огромен народ, но по време на римската окупация голяма част от тракийското население е разселено ( ИРИ продължава традицията започната през 1-ви век).
После, в Средновековието гърци и турци провеждат политика на геноцид...
...затова днес сме толкова малко и има толкова много място ....за овце:))

Напротив,вземам под внимание и двата фактора.Популацията през древността,за която говориш, не е няколко милиона и не всяко село има по няколко хиляди глави едър и дребен добитък.И като има толкова много гори,както твърдиш,е логично да си пасат козите на най-близкото подходящо пасище,а не да гонят михаля на изток и все на изток...
цитирай
85. sparotok - военен екскорт
13.07.2010 21:50
анонимен написа:
Представи си до какво води плодородието на Балканите - до възпроизводство.
В древността това не се е регулирало с икономически лостове, а с търсене на пазари.
Не е странно, че траките са тръгнали да търсят пазари за своята стока.
Естествено, не са търсили тези пазари толкова далеч на изток, но на близко-източните пазари траките може би са се запознали с нешо от народите, които са били още по на изток, и са тръгнали да го търсят, ползвайки по пътя си своите уменията в скотовъдството, животинската селекция и земеделието, и така за няколко години или десетилетия са стигнали до днешен Китай.
Самият факт, че лесно са били изгонени по-късно показва, че това не е било миграция на цял народ, а на група от търговци, които са имали високи политически, организационни и икономически знания, както и не малко богатство, необходимо им да влязат като висша каста в политическия и организационнен живот по онези места.
=====================================================
Остава да кажеш с какво се е измервало богатството им.Щото като тръгнат тея траки на изток със стадата си и политическите,организационни и икономически знания в най-скоро време кое да е полудиво азиатско племе ще ги бастиса и ще им приватизира стадата.Или сигурно са имали въоръжен ескорт по пътя към плодородните китайски ливади :)


Не военен екскорт, по -добре е било, всички мъже са били и войници, не случайно гърците наричат траките потомци на Арес - богъг на войната.
...забравих, дори и жените са боравели с оръжие, навярно си чувал за Харпалика...
цитирай
86. анонимен - dausdava
13.07.2010 21:51
sparotok написа:


2. В дълбока древност траките са били огромен народ, но по време на римската окупация голяма част от тракийското население е разселено ( ИРИ продължава традицията започната през 1-ви век).
После, в Средновековието гърци и турци провеждат политика на геноцид...
...затова днес сме толкова малко и има толкова много място ....за овце:))

Предлагам ти да направиш един пост за популацията на балканите през древността и тогава да коментираме.Щото това "огромен народ" би трябвало да има някакво количествено измерение.
цитирай
87. sparotok - коне
13.07.2010 21:53
анонимен написа:
sparotok написа:
dausdava, не вземаш под внимание два фактора.

1. В дълбока древност Тракия е имала много повече гори отколкото днес, а скотовъдстовто изискива огромни свободни площи.

2. В дълбока древност траките са били огромен народ, но по време на римската окупация голяма част от тракийското население е разселено ( ИРИ продължава традицията започната през 1-ви век).
После, в Средновековието гърци и турци провеждат политика на геноцид...
...затова днес сме толкова малко и има толкова много място ....за овце:))

Напротив,вземам под внимание и двата фактора.Популацията през древността,за която говориш, не е няколко милиона и не всяко село има по няколко хиляди глави едър и дребен добитък.И като има толкова много гори,както твърдиш,е логично да си пасат козите на най-близкото подходящо пасище,а не да гонят михаля на изток и все на изток...


Не козите, а конете имат нужда от поле,не случайно живеещите в Добружа гети са били конни стрелци, имали са много коне.
Още по времето на Троянската война се е знаела славата на траките като коневъдци.
цитирай
88. анонимен - dausdava
13.07.2010 21:55
sparotok написа:
анонимен написа:
Представи си до какво води плодородието на Балканите - до възпроизводство.
В древността това не се е регулирало с икономически лостове, а с търсене на пазари.
Не е странно, че траките са тръгнали да търсят пазари за своята стока.
Естествено, не са търсили тези пазари толкова далеч на изток, но на близко-източните пазари траките може би са се запознали с нешо от народите, които са били още по на изток, и са тръгнали да го търсят, ползвайки по пътя си своите уменията в скотовъдството, животинската селекция и земеделието, и така за няколко години или десетилетия са стигнали до днешен Китай.
Самият факт, че лесно са били изгонени по-късно показва, че това не е било миграция на цял народ, а на група от търговци, които са имали високи политически, организационни и икономически знания, както и не малко богатство, необходимо им да влязат като висша каста в политическия и организационнен живот по онези места.
=====================================================
Остава да кажеш с какво се е измервало богатството им.Щото като тръгнат тея траки на изток със стадата си и политическите,организационни и икономически знания в най-скоро време кое да е полудиво азиатско племе ще ги бастиса и ще им приватизира стадата.Или сигурно са имали въоръжен ескорт по пътя към плодородните китайски ливади :)


Не военен екскорт, по -добре е било, всички мъже са били и войници, не случайно гърците наричат траките потомци на Арес - богъг на войната.
...забравих, дори и жените са боравели с оръжие, навярно си чувал за Харпалика...

Войници-пастири :) Това звучи много яко :) Ако траките са тръгнали и са стигнали до Китай(което според мен е абсурдно) е логично да са се придвижили без стада с животни.
цитирай
89. анонимен - dausdava
13.07.2010 21:58
Знам ги много добре гетите.Нали по твоите критерии и аз съм гет :)Дедите ми,старите гети,са преселници от Даусдава :)
цитирай
90. sparotok - гети
13.07.2010 22:02
анонимен написа:
Знам ги много добре гетите.Нали по твоите критерии и аз съм гет :)Дедите ми,старите гети,са преселници от Даусдава :)


Ами защо тогава тръгна да гониш козите като си имаш кон:)))

Book XIII
Now when Jove had thus brought Hector and the Trojans to the ships, he left them to their never-ending toil, and turned his keen eyes away, looking elsewhither towards the horse-breeders of Thrace, the Mysians, fighters at close quarters, the noble Hippemolgi, who live on milk, and the Abians, justest of mankind

http://ancienthistory.about.com/library/bl/bl_text_homer_iliad_13.htm
цитирай
91. sparotok - точно
13.07.2010 22:05
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Представи си до какво води плодородието на Балканите - до възпроизводство.
В древността това не се е регулирало с икономически лостове, а с търсене на пазари.
Не е странно, че траките са тръгнали да търсят пазари за своята стока.
Естествено, не са търсили тези пазари толкова далеч на изток, но на близко-източните пазари траките може би са се запознали с нешо от народите, които са били още по на изток, и са тръгнали да го търсят, ползвайки по пътя си своите уменията в скотовъдството, животинската селекция и земеделието, и така за няколко години или десетилетия са стигнали до днешен Китай.
Самият факт, че лесно са били изгонени по-късно показва, че това не е било миграция на цял народ, а на група от търговци, които са имали високи политически, организационни и икономически знания, както и не малко богатство, необходимо им да влязат като висша каста в политическия и организационнен живот по онези места.
=====================================================
Остава да кажеш с какво се е измервало богатството им.Щото като тръгнат тея траки на изток със стадата си и политическите,организационни и икономически знания в най-скоро време кое да е полудиво азиатско племе ще ги бастиса и ще им приватизира стадата.Или сигурно са имали въоръжен ескорт по пътя към плодородните китайски ливади :)


Не военен екскорт, по -добре е било, всички мъже са били и войници, не случайно гърците наричат траките потомци на Арес - богъг на войната.
...забравих, дори и жените са боравели с оръжие, навярно си чувал за Харпалика...

Войници-пастири :) Това звучи много яко :) Ако траките са тръгнали и са стигнали до Китай(което според мен е абсурдно) е логично да са се придвижили без стада с животни.


Чувал ли си за хиксите, те са били конен народ и скотовъдци, но смачкват египетската армия и според Манетон владеят Египет 500 години.

Китайците наричат основателите на Ксия -9-те пастира ( 9 племена скотовъдци).
цитирай
92. анонимен - dausdava
13.07.2010 22:11
sparotok написа:
анонимен написа:
Знам ги много добре гетите.Нали по твоите критерии и аз съм гет :)Дедите ми,старите гети,са преселници от Даусдава :)


Ами защо тогава тръгна да гониш козите като си имаш кон:)))

Book XIII
Now when Jove had thus brought Hector and the Trojans to the ships, he left them to their never-ending toil, and turned his keen eyes away, looking elsewhither towards the horse-breeders of Thrace, the Mysians, fighters at close quarters, the noble Hippemolgi, who live on milk, and the Abians, justest of mankind

http://ancienthistory.about.com/library/bl/bl_text_homer_iliad_13.htm

Нямам кон :( Но в рода си имам не само гети,а също и трибали.Тъй че не съм баш гет.
цитирай
93. анонимен - dausdava
13.07.2010 22:14
За хиксосите съм чувал и съм чел когато е трябвало,но признавам си не ми е останало много в главата за тях.Да не казвам - нищо.
цитирай
94. sparotok - прощавай тогава
13.07.2010 22:15
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Знам ги много добре гетите.Нали по твоите критерии и аз съм гет :)Дедите ми,старите гети,са преселници от Даусдава :)


Ами защо тогава тръгна да гониш козите като си имаш кон:)))

Book XIII
Now when Jove had thus brought Hector and the Trojans to the ships, he left them to their never-ending toil, and turned his keen eyes away, looking elsewhither towards the horse-breeders of Thrace, the Mysians, fighters at close quarters, the noble Hippemolgi, who live on milk, and the Abians, justest of mankind

http://ancienthistory.about.com/library/bl/bl_text_homer_iliad_13.htm

Нямам кон :( Но в рода си имам не само гети,а също и трибали.Тъй че не съм баш гет.


Прощавай тогава!

Ето ти още малко данни за конете и добитъка на траките

Horses were no doubt plentiful in Thrace: Homer (Hom. Il. 14.227) calls the Thracians ἱπποπόλοι; and cavalry always formed a large part of their armies. Thus Thucydides (2.98) estimates the number of horsemen in the army with which Sitalces invaded Macedonia at about 50,000. One of the twelve labours of Hercules was to bring to Mycenae the savage mares of Diomedes, king of the Bistones in Thrace, who fed them with human flesh. (Ov. Met. 9.194) Herodotus (7.126)
цитирай
95. анонимен - dausdava
13.07.2010 22:23
Запознат съм с конете и добитъка на траките.Тракийският аристократ е бил конен войн и ролята на конницата е била да реши битката така да се каже.Траките са имали и много добре развито пчеларство.А за армията на Ситалк все ми се върти цифрата 150000 и че я сравнява древния автор с рояк скакалци.Но темата ти е за културните връзки на траките с Китай,така че измествам темата(извинявам се за което).Спирам спама и ти пожелавам още стотици последователи :)
цитирай
96. sparotok - Апофис и Епаф
13.07.2010 22:24
анонимен написа:
За хиксосите съм чувал и съм чел когато е трябвало,но признавам си не ми е останало много в главата за тях.Да не казвам - нищо.


То и няма много данни за тези хора, според Хрозни хиксите са амалгама от митани ( военна аристокрация), хурите ( кюрди) и семитски племена.

Интересното е, че брадви и ножове като тези на хиксите са намирани и в България ( има ги във варненския музей, но не са датирани). Хиксите практикуват погребение с жертван кон, били са едри хора с рижа коса ( има изображения).
Определено са индо-европейци защото те дават на египтяните думата за колесница УРТТА ( сравни с вереда и рата)....

Я. Бест свързва името на хиксоския цар Апофис с това на Епаф, като смята, че легендара всъщност предтавя миграцията на хиксите от юго-източна Европа в Азия и след това в Египет.

Според мен хиксите са и микенците, появата на микенците е веднага след изгонването на хиксите от Ахмозе...а облекло, оръжие и обичаи са същите.
М.Маринатос също смята така, но за него микенците са гърци разбира се.
цитирай
97. sparotok - подробности
13.07.2010 22:29
анонимен написа:
Запознат съм с конете и добитъка на траките.Тракийският аристократ е бил конен войн и ролята на конницата е била да реши битката така да се каже.Траките са имали и много добре развито пчеларство.А за армията на Ситалк все ми се върти цифрата 150000 и че я сравнява древния автор с рояк скакалци.Но темата ти е за културните връзки на траките с Китай,така че измествам темата(извинявам се за което).Спирам спама и ти пожелавам още стотици последователи :)


Тук е представен само върхът на айсберга, все пак блог е. Има още много данни, но не е разумно всичко да се пуска наведнъж, прекалено странно ще изглежда, макар да е истина.
Ако знаеш само колко находки показващи връзка с Китай имат румънците, но не дават да се ползват изображения...
цитирай
98. анонимен - !?
13.07.2010 22:57
sparotok написа:
анонимен написа:
За хиксосите съм чувал и съм чел когато е трябвало,но признавам си не ми е останало много в главата за тях.Да не казвам - нищо.


То и няма много данни за тези хора, според Хрозни хиксите са амалгама от митани ( военна аристокрация), хурите ( кюрди) и семитски племена.

Интересното е, че брадви и ножове като тези на хиксите са намирани и в България ( има ги във варненския музей, но не са датирани). Хиксите практикуват погребение с жертван кон, били са едри хора с рижа коса ( има изображения).
Определено са индо-европейци защото те дават на египтяните думата за колесница УРТТА ( сравни с вереда и рата)....

Я. Бест свързва името на хиксоския цар Апофис с това на Епаф, като смята, че легендара всъщност предтавя миграцията на хиксите от юго-източна Европа в Азия и след това в Египет.

Според мен хиксите са и микенците, появата на микенците е веднага след изгонването на хиксите от Ахмозе...а облекло, оръжие и обичаи са същите.
М.Маринатос също смята така, но за него микенците са гърци разбира се.


Много интересно! Хиксиотската дума за колесница УРТТА има своя живот и в наши дни сред българите. В средногорските села /а може и другаде, незнам/, когато се впряга кон или магаре в каруцата /талигата/, стопанинът издава към животното следната команда "Урт" или "Ърт", която най-кратко обяснена е "Влез между оковете на каруцата". Има още такива команди към впрегатен добитък, неразбираеми от гледище на съвременния българин, като например :"Чуш" /махни се от там/, "Ъс"/отстъпи назад, намести се/ и др. отмиращи вече заедно с старото селско население. Дали тези загадъчни команди към добитък /и особено към ездитния и впрегатен такъв/ имат обяснение със стария тракийски език и дали от него са преминали в съвременното му проявление под името "български език" ? Поздрави , Спароток и знай "Истината изтънява, но не се къса!"
цитирай
99. анонимен - грумбат
13.07.2010 23:01
ето го текста за Грумбат и извинете че съм объркал Хефталите с Кидарити или Хионити...
The Kidarite king Grumbat mentioned by Ammianus Marcellinus was a cause of much concern to the Persians. Between 353 AD and 358 AD, the Chionites under Grumbat attacked in the eastern frontiers of Shapur II's empire along with other nomad tribes. After a prolonged struggle they were forced to conclude a peace, and their king Grumbat accompanied Shapur II in the war against the Romans. Victories of the Chionites during their campaigns in the Eastern Caspian lands are described by Ammianus Marcellinus:

...Grumbates Chionitarum rex novus aetate quidem media rugosisque membris sed mente quadam grandifica multisque victoriarum insignibus nobilis;
...Grumbates, the new king of the Chionites, while he was middle aged, and his limbs were wrinkled, he was endowed with a mind that acted grandly, and was famous for his many, significant victories."
Ammianus Marcellinus, 18.6.22.
цитирай
100. sparotok - роднини
13.07.2010 23:13
анонимен написа:
ето го текста за Грумбат и извинете че съм объркал Хефталите с Кидарити или Хионити...
The Kidarite king Grumbat mentioned by Ammianus Marcellinus was a cause of much concern to the Persians. Between 353 AD and 358 AD, the Chionites under Grumbat attacked in the eastern frontiers of Shapur II's empire along with other nomad tribes. After a prolonged struggle they were forced to conclude a peace, and their king Grumbat accompanied Shapur II in the war against the Romans. Victories of the Chionites during their campaigns in the Eastern Caspian lands are described by Ammianus Marcellinus:

...Grumbates Chionitarum rex novus aetate quidem media rugosisque membris sed mente quadam grandifica multisque victoriarum insignibus nobilis;
...Grumbates, the new king of the Chionites, while he was middle aged, and his limbs were wrinkled, he was endowed with a mind that acted grandly, and was famous for his many, significant victories."
Ammianus Marcellinus, 18.6.22.


Не си объркал нищо, те са си роднини...
Чувал ли си за Миракула ( Митра кула- потомък на Митра), обърни внимание на тамгите.

http://www.indianetzone.com/42/coins_hunas.htm

http://books.google.nl/books?id=FcKtIPVQ6REC&pg=PA175&lpg=PA175&dq=mihirakula+coin&source=bl&ots=V_BtDE7nRx&sig=4LepRMcMR5Ebme9QWAJPhU-QYvY&hl=nl&ei=P8c8TLT3HYOBONbLqaQP&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCEQ6AEwAg#v=onepage&q=mihirakula%20coin&f=false
цитирай
101. анонимен - "Урта-будала"...-човек глупаво навиращ се в краката на коня /Неврокопско/
14.07.2010 00:11
"В средногорските села /а може и другаде, незнам/, когато се впряга кон или магаре в каруцата /талигата/, стопанинът издава към животното следната команда "Урт" или "Ърт", която най-кратко обяснена е "Влез между оковете на каруцата".
цитирай
102. анонимен - "Чуш"
14.07.2010 02:13
При нас означава спри, стой, спокойно...за (добитък) :)
цитирай
103. анонимен - +
14.07.2010 10:26
На пост 82:И сега траките са огромен народ ,но са асимилирани или както се каза спобучливо по форпмите -преетикирани като сърби румънци гърци турци ,бошняци слевнеци чехи словаци !скитите в руснаци украинци поляци част от кавказци !Просто има сепарация на огровният тракийски народ който продължава пос външни сили да се раздеря и да бъде владян!както и да се самоунищожава като изимира или е асимилиран -преетикиран!Тоест не е налице измиране на генофонда му а на етнофонда му !
На пост98:Думата Урт Ърт,Ъс се употребяваше и от старите орачи родопчани ,Златоградско по специално съм чувал със сигурност!Също така се употребява думата Бъци бъци-за викане на теле-Добрев ясно сочи че всъщност в Памир Виндхейците налричат телето бъци!Агнето се вика бечи бечи ,което също по добрев значи агънце агънце !
цитирай
104. анонимен - Микенците НЕ са гърци.
14.07.2010 11:06
„М.Маринатос също смята така, но за него микенците са гърци разбира се.”

……… Микенците са гърци на връбница в петък!
М.Маринатос трябва да каже, къде отидоха траките-пелазги и кога и откъде дойдоха в днешна Гърция елините и данайците.
Ето какво ни казва напримев Богдан Филов в книгата си „Куполните гробници при Мезек” 1937 г.:
„Гробниците от този вид са били градени в Гърция само през Микенската епоха, приблизително до края на 12 век пр.хр.Най късно те са се задържали в Тесалия, дето ги срещаме още през ранната желязна епоха /1000-800 г.пр.хр./ След тази дата те изчезват съвсем. До сега в Гърция не е открита нито една гробница от този вид, която би могла де се датира след 8 век пр.хр.”
….
На пръв поглед би могло да се покаже странно, че тези микенски елементи са се запазили в Тракия и Македония много по продължително време, отколкото в Гърция.
Обаче в този случай не трябва да се изпуща из пред вид обстоятелството, че в тези земи в след микенската епоха не е имало такава коренна промяна на населението, каквато намираме в Гърция.”

Така, че строителството на гробници-храмове е чуждо за придошлото население /елини, данайци/ в днешна Гърция през 8 век пр.хр.
Има приемственост между микенци и траки, но не и между микенци и елини или данайци.
цитирай
105. mglishev - Поледно,
14.07.2010 12:13
sparotok написа:
Маноле, това, че траките са конен народ, който е правил дълги миграции не означава, че народът на Арес идва от Азия.

Конят е опитомен в черноморските степи през 4-то хилядолетие преди Христа. В Средна Азия можем да говорим за колесничари едва през второ хилядолетие преди Христа.

В Азия са възникнали забележителни цивилизации, азиатците са постигнали много, това не може да се отрече, но не разбирам защо приносът на траките ( или по-точно древни балкански народи) се премълчава...


траките балкански народ ли са или конен? Защото няма как хем номадизъм, хем автохтонност.
Че хуните нямат нищо общо с траките - мисля, всеки е наясно. Не, не, Спароток, тезите ти стават все по-огромни и все по-абсурдни. Скоро ще прочета при теб, че Кетцалкоатл е българин...
цитирай
106. анонимен - От 168
14.07.2010 12:21
А какво ще кажеш за Тохари - Кушанска империя като наследник, които са юечжи според китаиците. Както и тохарите. И по спецялно булодзи които може би са българите.

Цитат от един форум:
"Първоначлано носителите на името българи са юечжи-тохари и българи ознамчава много хора, самоназванието на тохарите е "гара" та-много, гара - хора или тохари - много хора, аналогично бъл-гари, в тох.бал - голям и гара - хора, много хора, общнаст народ. "
цитирай
107. zelas - Че хуните нямат нищо общо с траките - ...
14.07.2010 12:59
mglishev написа:
Че хуните нямат нищо общо с траките - мисля, всеки е наясно.


Маноле, ти си умно момче, но младостта понякога пречи. Виждам, че се разколебан. Помисли коя теория за произхода е най-близка до вътрешният ти глас и тази следвай. Колкото и ненаучно да ти звучи ще разбереш, че вътрешният ти глас рядко греши.

Поздрави
Пламен
цитирай
108. sparotok - тохари
14.07.2010 13:19
анонимен написа:
А какво ще кажеш за Тохари - Кушанска империя като наследник, които са юечжи според китаиците. Както и тохарите. И по спецялно булодзи които може би са българите.

Цитат от един форум:
"Първоначлано носителите на името българи са юечжи-тохари и българи ознамчава много хора, самоназванието на тохарите е "гара" та-много, гара - хора или тохари - много хора, аналогично бъл-гари, в тох.бал - голям и гара - хора, много хора, общнаст народ. "


Тохарите са потеглили на изток от земите на България и Украйна, но дали етнонима българи е обясним чрез тохарски трябва да се провери по-обстойно.

Понятието голям на тохарски намираме в думата ВАЛО- владетел, а за тохарска дума гара-хора не съм и чувал, има КОРО съответстваща на санскритската чарда - стадо, група...Ако търсиш обяснение на тохарски, то българи ще е по-скоро вал-коро, а не бол-гара.
цитирай
109. sparotok - Маноле, това, че траките са конен ...
14.07.2010 13:46
mglishev написа:
sparotok написа:
Маноле, това, че траките са конен народ, който е правил дълги миграции не означава, че народът на Арес идва от Азия.

Конят е опитомен в черноморските степи през 4-то хилядолетие преди Христа. В Средна Азия можем да говорим за колесничари едва през второ хилядолетие преди Христа.

В Азия са възникнали забележителни цивилизации, азиатците са постигнали много, това не може да се отрече, но не разбирам защо приносът на траките ( или по-точно древни балкански народи) се премълчава...


траките балкански народ ли са или конен? Защото няма как хем номадизъм, хем автохтонност.
Че хуните нямат нищо общо с траките - мисля, всеки е наясно. Не, не, Спароток, тезите ти стават все по-огромни и все по-абсурдни. Скоро ще прочета при теб, че Кетцалкоатл е българин...


Какво пречи траките да са конен балкански народ? Конят е опитомен в Източна Европа, а не в Азия, още от най -дълбока древност траките са били известни като опитни коневъдци. Миграциите са били нещо напълно естествено за древността.

Прочети в Галските Войни на Цезар за постоянните движения на старите германи.

Тит Ливий пък разказва за ранните миграции на Галите ( преданието за походите на Беловес и Сеговес).

В далечното минало дори и гърците са били номади, имало е постоянни миграции породени от различни причини. Прочети Тукидид I 2 1-6 " Изглежда страната наричана сега Елада била заселена с уседнало население не много отдавна, тъй като в миналото в нея ставали постоянни преселвания и всеки народ напускал лесно своята земя...."

Общото между хуни и траки

1. Ген. маркер Р1а1- имащ най-древен вариант на Балканите.

2. Гробници облицовани с дървени греди ( има ги в Тракия, Фригия и Сибир).

3. Жертва на кон при погребение на благородник ( Тракия, Фригия, Сибир).

4. Свещени котли като гробен дар ( Тракия, Фригия, Сибир).

5. Употреба на крив, сложносъставен лък ( в Европа още през Бронзовата епоха ) и стрели с триъгълно сечение.

6. Изкуствена черепна деформация ( като тази на цар Мидас), в Европа обичаят съществува от края на 4-то хил. Пр. Христа.

5. Носене на пъстри ленени дрехи ( Прочети Приск на тази тема).

6.Хунските бойни игри след погребение на благородник (споменати от Йордан) съотвестват на бойните игри след погребение на тракийски владетел ( както знаем от Херодот).

7. Многоженството на хуните е споменато от Приск, а това на траките от Страбон ( траките имат 12 и повече жени).

8. Личните имена на хуните са по-скоро тракийски отколкото тюрко-алтайски. Атила, Горд, Дионис, Балас, Онегаст са сродни на тракийските Атис, Гордий, Дионис, Балей, Сургаст.

Трябва да се откъснеш от представата за елинизираните траки, тя ти пречи да възприемеш реалността.
цитирай
110. bg165 - Генетични изследвания
14.07.2010 17:07
Отново поздравления,Спароток!
Би трябвало да са направени вече и генетични изследвания на мумиите от Такла Макан. Информация за това излезе преди около месец в медиите.Най-вероятно резултатът ще бъде ново доказателство за тезите на целия екип на Спароток.
Бъдете здрави и нека Бог да бъде с всички вас!
цитирай
111. karay - табло
14.07.2010 20:04
Спарток само ти можеш да организираш това!!!! Идеята е да се направи табло с характеристики на народите както сравняваш Хуни и Траки и като се напасне и във Времето няма начин да не лъсне че в голяма степен което пишеш е вярно
Но работата е огромна( за черепна деформация например има я и при Бургундите. Според мен много от т нар гернмански варварски народи са свързани с Хуните също
Дори имам и теория за САКСОНЦИТЕ че идва от САКА СУНИ синовете на Сака както Персите наричали Скитите
Мерси и за Тамгите на Кушано кидаритиските царе!! на знам дали сиобърнал внимание че някои от тамгите и знаците на плочката от Татарище са сходни
ама тук се отклонявам.
грумбат:::)))
цитирай
112. анонимен - ВУЛГАРОС ДА НЕ ОСТАНЕ!
14.07.2010 20:16
ei вулгари , тракиотите са рода с микените,,,а това значи ЧЕ СА МЕГАЛИ ЕЛЛИНЕС..
ВИЕ СТЕ ТОУРКОС-681 нов мръсен новопоявил се народ...Допреди това до ДУНАВА ИМА САМО ЕЛЛИНСКИ НАРОДИ, ВИЕ СТЕ ЗГАН - УБИИЦИ ВИЕ СТЕ УБИЛИ МОИТЕ БРАТЯ ЕДНОКРЪВНИ ЕЛЛИНИ- ТРАКИОТИТЕ..
СМЪРТ ЗА ВСИЧКИ ВУЛГАРОС И ТУРКОС ЗАВИНАГИ...
СВОБОДА ЗА ТРАКИА.....СМЪРТ ЗА ВУЛГАРНИТЕ ПОРОБИТЕЛИ НА ТРАКИА...-ТОУРКО-ВОУЛГАРОИТЕ
цитирай
113. demograph - До анонимен:- Ти четеш ли се какво пишеш?
14.07.2010 23:14
"Колко милиона овце е имало по време на османското владичество в българските земи?Усещаш ли каква глупост пишеш?!?И щом като е имало толкова земя за чий им е бил да ходят все на изток та чак до Китай?А това с каракачаните потвърждава моята ,а не твоята теза,усещаш ли?А също можеш да се запознаеш с природните условия в Монголия и да ти просветне защо там практикуват такъв тип животновъдство."
............................
Дава ти се пример, а ти връзваш Отоманците с прототраките...Отоманците и по-късните държави са регулирали придвижването. За времето за когато ти се говори степите са били свободни за придвижване..! Монголците и сега са свободни да се придвижват със стадата си. Това ти казва човекът. А ти какво си написал? - Нищо.
цитирай
114. demograph - Кажи тогава, защо твоите любими гърци нон стоп дялкат конници по всичките си камъни?
14.07.2010 23:23
mglishev написа:
sparotok написа:
Маноле, това, че траките са конен народ, който е правил дълги миграции не означава, че народът на Арес идва от Азия.

Конят е опитомен в черноморските степи през 4-то хилядолетие преди Христа. В Средна Азия можем да говорим за колесничари едва през второ хилядолетие преди Христа.

В Азия са възникнали забележителни цивилизации, азиатците са постигнали много, това не може да се отрече, но не разбирам защо приносът на траките ( или по-точно древни балкански народи) се премълчава...


траките балкански народ ли са или конен? Защото няма как хем номадизъм, хем автохтонност.
Че хуните нямат нищо общо с траките - мисля, всеки е наясно. Не, не, Спароток, тезите ти стават все по-огромни и все по-абсурдни. Скоро ще прочета при теб, че Кетцалкоатл е българин...

.......................
Гърците автохтонници ли са или дошляци. Щом имат коне значи са номади, нали...заяждате се вече за глупости.
цитирай
115. mglishev - Разколебан?
14.07.2010 23:27
zelas написа:
mglishev написа:
Че хуните нямат нищо общо с траките - мисля, всеки е наясно.


Маноле, ти си умно момче, но младостта понякога пречи. Виждам, че се разколебан. Помисли коя теория за произхода е най-близка до вътрешният ти глас и тази следвай. Колкото и ненаучно да ти звучи ще разбереш, че вътрешният ти глас рядко греши.

Поздрави
Пламен


Не, вероятно щях да знам. Боя се, че по отношение на историята и филологията нямам вътрешен глас, а само рационална дейност.
цитирай
116. sparotok - МОЛЯ ВИ !
15.07.2010 00:34
анонимен написа:
ei вулгари , тракиотите са рода с микените,,,а това значи ЧЕ СА МЕГАЛИ ЕЛЛИНЕС..
ВИЕ СТЕ ТОУРКОС-681 нов мръсен новопоявил се народ...Допреди това до ДУНАВА ИМА САМО ЕЛЛИНСКИ НАРОДИ, ВИЕ СТЕ ЗГАН - УБИИЦИ ВИЕ СТЕ УБИЛИ МОИТЕ БРАТЯ ЕДНОКРЪВНИ ЕЛЛИНИ- ТРАКИОТИТЕ..
СМЪРТ ЗА ВСИЧКИ ВУЛГАРОС И ТУРКОС ЗАВИНАГИ...
СВОБОДА ЗА ТРАКИА.....СМЪРТ ЗА ВУЛГАРНИТЕ ПОРОБИТЕЛИ НА ТРАКИА...-ТОУРКО-ВОУЛГАРОИТЕ


УМОЛЯВАМ ВИ ДА ПРОМЕНИТЕ ТОНА СИ!

С ОБИДИ НЯМА ДА ПОСТИГНЕТЕ АБСОЛЮТНО НИЩО ХУБАВО, ПРИНИЗЯВАТЕ СЕБЕ СИ, СЪЗДАВАТЕ ЛОШО ИМЕ НА НАРОДА СИ...ТОВА ЛИ ЦЕЛИТЕ ?

НИЕ НЕ ВИ ТЪРСИМ СМЕТКА, ЧЕ СТЕ СЕ НАСТАНИЛИ В НАШИ ЗЕМИ И, ЧЕ СТЕ ВЗЕЛИ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ КУЛТУРНОТО НИ НАСЛЕДСТВО...

ЗАЩО ДА НЕ ЖИВЕЕМ КАТО ДОБРИ СЪСЕДИ?
цитирай
117. sparotok - НЯМА ОТКЛОНЕНИЕ
15.07.2010 00:37
karay написа:
Спарток само ти можеш да организираш това!!!! Идеята е да се направи табло с характеристики на народите както сравняваш Хуни и Траки и като се напасне и във Времето няма начин да не лъсне че в голяма степен което пишеш е вярно
Но работата е огромна( за черепна деформация например има я и при Бургундите. Според мен много от т нар гернмански варварски народи са свързани с Хуните също
Дори имам и теория за САКСОНЦИТЕ че идва от САКА СУНИ синовете на Сака както Персите наричали Скитите
Мерси и за Тамгите на Кушано кидаритиските царе!! на знам дали сиобърнал внимание че някои от тамгите и знаците на плочката от Татарище са сходни
ама тук се отклонявам.
грумбат:::)))


Няма отклонение, не само тамгите, но и гадателските знаци на династия Шанг имат прототипи сред знаците от Тартария, Градешница, Вълчи Дол, Осинчани, Дууранкулак....

цитирай
118. анонимен - Нека гърчето чете повече! Елините НЕ са критерий за древност!
15.07.2010 10:54
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:jRvS6AqYJ5wJ:macedonia-history.blogspot.com/2010/03/bulgarin-da-ne-ostane.html+%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%B0+1913&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&client=firefox-a
.................
Вижте писмата публикувани в торния сайт..........БЕЗ ДУМИ..........
Еленчето дето пише в този блог е достоен наследник на тези дето са писали тези писма. Жалко, че еленчето не се държи като добър съсед въпреки заграбеното!!
Елините идват на Балканите през 8 век пр.хр. и няма как да бъдат микенци.
Траките-пелазиги са автохтонно население на Балканите и няма как да бъдат елини.
Траките-македонци НЕ знаят и НЕ говорят езика на елините и няма как да бъдат елини, Александър Велики научава елински доста късно ... от Аристотел.
цитирай
119. анонимен - +
15.07.2010 12:40
На пост118:
"Жалко, че еленчето не се държи като добър съсед въпреки заграбеното!!"-
Не въпреки заграбеното а защото много е заграбил и трябва да го защити за пореден път.Докато ние като имахме много и благородно раздавахме глупашки без мярка ни обявиха за глупаци!А те крадяха малко по малко с презрение към богатите българи траки , окрадени ,добиха всичко наше и ние останахме без история!Така че се налага такива като спараток да преоткриват историята ни след Паисий, Раковски Цани гинчев,д-рГанчо ценов или от 2000 години насам си възстановяваме истината но не и окраденото !Т.н. широка славянска душа е всъшност широка българо тракийска душа!душа която няма мяра в даването и не знае да се грижи за себе си ,да пази ценностите си или всъщност преди това да оцени имането си в сравнение с другите!Май вече сме чували тази песен а !?
цитирай
120. анонимен - "Колко милиона овце е имало по ...
15.07.2010 14:53
demograph написа:
"Колко милиона овце е имало по време на османското владичество в българските земи?Усещаш ли каква глупост пишеш?!?И щом като е имало толкова земя за чий им е бил да ходят все на изток та чак до Китай?А това с каракачаните потвърждава моята ,а не твоята теза,усещаш ли?А също можеш да се запознаеш с природните условия в Монголия и да ти просветне защо там практикуват такъв тип животновъдство."
............................
Дава ти се пример, а ти връзваш Отоманците с прототраките...Отоманците и по-късните държави са регулирали придвижването. За времето за когато ти се говори степите са били свободни за придвижване..! Монголците и сега са свободни да се придвижват със стадата си. Това ти казва човекът. А ти какво си написал? - Нищо.

Да,аз нищо не съм написал.Тръгни ти на изток с многобройните стада и да видим дали някога ще стигнеш до Китай.Изясни си първо същността на понятието "номад" и тогава ми пиши,че съм написал "Нищо".
цитирай
121. анонимен - От 168
15.07.2010 15:08
Има сериозни проблеми със всички теории. Тоест иранската и тази тракииската.
При иранската забеялзах, че са намерени от Бактрия много надписи и на всички владетелите са "шахове". Имало е и дори будизам.В нито един от тях няма български титли или нещо което да се върже с българия.

Тракииската теория не е доизмислена понеже това което трябва да се прави е не сравнителен анализ на "пособия" от тракия и после от българите, а да се докаже, че там от където са дошли българите са обитавали траки и то със изводи. Теорията издиша и още понеже знаеме поне 60 имена на траки, но там няма и помен от българи като наименование. Знаеме, че българите са държали на Болгар, Болг и са го пренасяли от Дунсвска България та до Волжка България. Ако е нововъведение нямаше да се държи толкова на този етноим. Което значи, че ако са траки щеше да има помен от тях, а за съжаление мое няма.

Реално историята ни почва от 500 година грубо със свиделтества за това. Другото са свободни интерпретации.

Третата теория за юежчите също издиша заради връзването и с тохарите. Има възможност да идваме от там, но връзката с тохарите, кушаните и другите империи са смешни за момента.

Едно е ясно! Римляните както и византииците не са знаели какви сме и от къде идваме. Не случайно ни наричат непрекъснато с различни имена и дават възникването на етноима ни при различни събития. За да не ни знаят трябва да сме били доста отдалечени от тях и мястото до Китай е доста походящно за целта.

При положение, че траките са били толкова много не е изключено да сме от техния род, но това по никакъв начин няма връзка с това къде сме се създали като локална народност и какъв е пътя които сме извървели до тук. Траки е ясно, че е имало не само на балканите.

Освен това траките с които се гордеете не е изключено да са изместили по високо развитата цивилизация на пеласгите или тези които са били преди тях и са я заменили с анархия. Без единно оправление както казва херодот.
цитирай
122. zelas - Разколебан
15.07.2010 16:01
mglishev написа:
Не, вероятно щях да знам. Боя се, че по отношение на историята и филологията нямам вътрешен глас, а само рационална дейност.


Нечий вътрешен глас не може да бъде ирационален при условие, че съзнателното мислене е рационално.

Пламен
цитирай
123. анонимен - куче
15.07.2010 21:33
Направи ми впечетление, че думата 'куче', която би трябвало да е много стара и непроменена през вековете е почти еднаква единствено на унгарски 'kutya' и на хинди - 'कुत्ता'( не мога да прочета написаното, но използвах транслатора на google в който има говорен симулатор за да чуя как звучи ).(В същност и на македонски си е 'куче', но защо всички много добре го знаем :))
Нямам теория за това съвпадение, но може би някой друг да има. Ще ми бъде интересно да прочета нещо по тази тема.
цитирай
124. анонимен - Иво /истинския/ :::)))
15.07.2010 22:11
Mglishev написа:
„Боя се, че по отношение на историята и филологията нямам вътрешен глас, а само рационална дейност.”

ХАХАХАХА…. М.Глишоуглу си няма вътрешен глас ама си има вътрешен човек - чичко Матанов, който му дърпа конците и тихо му пее „Многая лета” в ушлето.
Все пак да не забравяме че преди всичко рационалната дейност на М.Глишоуглу е църковно пеене и хайку поезия.

Спароток, поздравления за постове ти! Сравнителната таблица за старобългарските руни, тракийските знаци и тия от Шанг може да послужи за разбиване на дебели кратуни, като тия от БАН. А за погребенията нямам думи……
Искам да не попитам за мнението ти относно мъдреца Лао Дзъ /Боганатар/. Според теб историческа личност ли е или става въпрос за легенда?
Можеш ли да кажеш нещо повече по въпроса?
цитирай
125. mglishev - О, да!
16.07.2010 00:08
karay написа:
Спарток само ти можеш да организираш това!!!! Идеята е да се направи табло с характеристики на народите както сравняваш Хуни и Траки и като се напасне и във Времето няма начин да не лъсне че в голяма степен което пишеш е вярно
Но работата е огромна( за черепна деформация например има я и при Бургундите. Според мен много от т нар гернмански варварски народи са свързани с Хуните също
Дори имам и теория за САКСОНЦИТЕ че идва от САКА СУНИ синовете на Сака както Персите наричали Скитите
Мерси и за Тамгите на Кушано кидаритиските царе!! на знам дали сиобърнал внимание че някои от тамгите и знаците на плочката от Татарище са сходни
ама тук се отклонявам.
грумбат:::)))


О, да, жива прелест е това с бургундите и саксите :) Не знам как ти хрумна, просто е невероятно забавно. Аз отдавна си знам, че бургундите са бугари, де...
цитирай
126. sparotok - Лао Дзъ
16.07.2010 00:22
анонимен написа:
Mglishev написа:
„Боя се, че по отношение на историята и филологията нямам вътрешен глас, а само рационална дейност.”

ХАХАХАХА…. М.Глишоуглу си няма вътрешен глас ама си има вътрешен човек - чичко Матанов, който му дърпа конците и тихо му пее „Многая лета” в ушлето.
Все пак да не забравяме че преди всичко рационалната дейност на М.Глишоуглу е църковно пеене и хайку поезия.

Спароток, поздравления за постове ти! Сравнителната таблица за старобългарските руни, тракийските знаци и тия от Шанг може да послужи за разбиване на дебели кратуни, като тия от БАН. А за погребенията нямам думи……
Искам да не попитам за мнението ти относно мъдреца Лао Дзъ /Боганатар/. Според теб историческа личност ли е или става въпрос за легенда?
Можеш ли да кажеш нещо повече по въпроса?


За Лао Дзъ знам малко, считат го за основател на таоизма, бил е в двора на император от династия Чжоу, а според мен поне благородническата класа на тази династия не е от китайски произход.

Ако не се лъжа първо Съ Ма Цзиян споменава за Лао Дзъ, около 5 века след смъртта на мъдреца...
цитирай
127. анонимен - DO NUMADA - MGLIWEV...
16.07.2010 00:29
VIZDAL LI SI - KON SAS KAPAZI...? AKO MOZEW MAHNI SI KUMUNISTI4ESKITE SI PREGRAZDENIIA (KAPAZITE) I AKO MOZEW,LEKO POGLEDNI VTRANI,........ZIAL SVIAT ZNAE - ISTINATA ZA -BALGARITE (TRAKITE) SAMO NIE NE IA ZNAEM..-BLAGODARENIE NA TAKIVA KATO TEB...PODKREPIAWI SVETOVNATA KONSPIRAZIIA...- SPAROTOK -DA POBARZAME..4E DOKATO NIE SE PREOTKRIVAME.....;NIAKOI,; E PROGRAMIRAL.......NAWETO ;ZATRIVANE;...
цитирай
128. sparotok - куче
16.07.2010 00:35
анонимен написа:
Направи ми впечетление, че думата 'куче', която би трябвало да е много стара и непроменена през вековете е почти еднаква единствено на унгарски 'kutya' и на хинди - 'कुत्ता'( не мога да прочета написаното, но използвах транслатора на google в който има говорен симулатор за да чуя как звучи ).(В същност и на македонски си е 'куче', но защо всички много добре го знаем :))
Нямам теория за това съвпадение, но може би някой друг да има. Ще ми бъде интересно да прочета нещо по тази тема.


Куче значи буквално - убиец, нападащ, удрящ. Коренът явно е КУ(Н), а че си е умалителна наставка. Куче е сродна също с ирландската КУ-куче и кимришката КУН-куче.
цитирай
129. анонимен - куче
16.07.2010 01:36
sparotok написа:
анонимен написа:
Направи ми впечетление, че думата 'куче', която би трябвало да е много стара и непроменена през вековете е почти еднаква единствено на унгарски 'kutya' и на хинди - 'कुत्ता'( не мога да прочета написаното, но използвах транслатора на google в който има говорен симулатор за да чуя как звучи ).(В същност и на македонски си е 'куче', но защо всички много добре го знаем :))
Нямам теория за това съвпадение, но може би някой друг да има. Ще ми бъде интересно да прочета нещо по тази тема.


Куче значи буквално - убиец, нападащ, удрящ. Коренът явно е КУ(Н), а че си е умалителна наставка. Куче е сродна също с ирландската КУ-куче и кимришката КУН-куче.

На ирландски, 'куче' е 'madra'. Българо-кимришки речник, не успях да открия...
цитирай
130. анонимен - DOBABEN OT 127...
16.07.2010 01:41
PLAMINE IZVENI ME ZA LATINIZATA.......BALGARIN SAM.....NEMOGA DA TARPIA..TUR4IN KAK BESNEI NAD ...BAWINO MI OGNIWE....
цитирай
131. mileidi46 - !!!!
16.07.2010 02:22
Vazxi6tavam ti se...
budi blagosloven!!
цитирай
132. анонимен - ерцхерцог Белочерковски
16.07.2010 02:27
Ооо, и я че изокам некой ден,ама...Такива елини и елинизирани като апостола на елинизиращите Апостол Апостолов що щат тук във форума за българска (пра)история?Само искам да им припомня старата истина,че не всичко ,което има бузи е лице.Така че, айде бегайте и скрийте се, вие с големите бузи да не урадисате нещо!Ако имате факти,дайте ги, ако нямате-не си измисляйте и не крадете такива от околните вам.Спароток, давай смело напред, ти нали се сещаш чия подкрепа имаш.Извинявай ,че си го позволявам да го изразя тук и така публично,ама има такива бетонни глави дето и с "Хилти"не можеш им вкара сянка от мисъл в парчето бетон служещо им да си носят шапките на него!
цитирай
133. анонимен - до 120 - миграцията със стадата не е било страшно, а напротив...
16.07.2010 09:07
и ти да си бил там по онова време и ти би го направил. Първо никой луд няма да си юрне стадото към Китай веднага щом му се прииска. Има разузнаване. Създадени са със сигурност утъпкани пътеки, защо не и пътища. Може да се изпратят отряди напред да подготвят стануването и охраната дори. Сигурно се преценя и в кой сезон къде да се станува и днес хора дори сами прекосяват пустини и оцеляват...
Нашите циганите в гората правят палатка от дълги пръти за 30 минути, а има и естествени землянки, дърва за топло колкото искаш.
За млади и здрави хора това си е чиста екскурзия която може да продължи и наколко години.
Много се плашиш г-н анонимен, кажи от какво че да ти побаем малко.:)
цитирай
134. karay - kun kуче хун
16.07.2010 10:49
Връзката е малко изсмукана от пръстите ама все пак
на Готски куче е Kun на немски Hund( знам че Готската линия в Германската история е също изсмукана от пръстите и се крепи само на Йорданесовото твърдение че Гетите идвали от остров СКАНДЗА(погледнете в индийската митология кой е бог Скандза) но нали Хуните са покорили Готите и защо да не наричаш господаря си КУЧЕ..... това е на майтап все пак
а За Бургундите има и друго където има вино има и Булгри.. Бургундия Бурдигалия(старото име на Бордо) и Портогалия......
цитирай
135. sparotok - куче
16.07.2010 13:56
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Направи ми впечетление, че думата 'куче', която би трябвало да е много стара и непроменена през вековете е почти еднаква единствено на унгарски 'kutya' и на хинди - 'कुत्ता'( не мога да прочета написаното, но използвах транслатора на google в който има говорен симулатор за да чуя как звучи ).(В същност и на македонски си е 'куче', но защо всички много добре го знаем :))
Нямам теория за това съвпадение, но може би някой друг да има. Ще ми бъде интересно да прочета нещо по тази тема.


Куче значи буквално - убиец, нападащ, удрящ. Коренът явно е КУ(Н), а че си е умалителна наставка. Куче е сродна също с ирландската КУ-куче и кимришката КУН-куче.

На ирландски, 'куче' е 'madra'. Българо-кимришки речник, не успях да открия...


Има и други думи:))

http://www.nic.funet.fi/~magi/opinnot/gaelic/irish-dic.html

http://www.irishdictionary.ie/dictionary

http://www.barrettweb.net/gaidhlig.htm

http://www.clanmacrae.org/documents/gaelic-c.htm

http://www.multilingualbooks.com/onlinedicts-gaelic.html

Ето и кимришки ( уелски) речник

http://www.aber.ac.uk/~gpcwww/pdf/GPC0018-02.pdf

http://www.aber.ac.uk/~gpcwww/pdf/GPC0018-03.pdf

Проверете CWN, CIAN и CI.



цитирай
136. sparotok - Сканза
16.07.2010 14:08
karay написа:
Връзката е малко изсмукана от пръстите ама все пак
на Готски куче е Kun на немски Hund( знам че Готската линия в Германската история е също изсмукана от пръстите и се крепи само на Йорданесовото твърдение че Гетите идвали от остров СКАНДЗА(погледнете в индийската митология кой е бог Скандза) но нали Хуните са покорили Готите и защо да не наричаш господаря си КУЧЕ..... това е на майтап все пак
а За Бургундите има и друго където има вино има и Булгри.. Бургундия Бурдигалия(старото име на Бордо) и Портогалия......


Сканда е едно от имената на древният ведически бог на войната, другото му име Картикея идва ( според мен) от картака - кортик ( къс меч). Според Херодот скитите олицетворявали Арес - богът на войната със свещен меч, който бил обливан с кръв на воненопленници....Йордан твърди, че Атила бил намерил мечът на Арес:))

Кушаните са изобразявали Сканда на своите монети, давана му е титлата сенани-военоначалник, отговаряща на старобългарската санъ- военен отряд, чин, сан...
цитирай
137. sparotok - Белочерковски
16.07.2010 14:11
анонимен написа:
Ооо, и я че изокам некой ден,ама...Такива елини и елинизирани като апостола на елинизиращите Апостол Апостолов що щат тук във форума за българска (пра)история?Само искам да им припомня старата истина,че не всичко ,което има бузи е лице.Така че, айде бегайте и скрийте се, вие с големите бузи да не урадисате нещо!Ако имате факти,дайте ги, ако нямате-не си измисляйте и не крадете такива от околните вам.Спароток, давай смело напред, ти нали се сещаш чия подкрепа имаш.Извинявай ,че си го позволявам да го изразя тук и така публично,ама има такива бетонни глави дето и с "Хилти"не можеш им вкара сянка от мисъл в парчето бетон служещо им да си носят шапките на него!


Господин Белочерковски, какво да кажа, наистина има бетонни глави ( които все още веят скришно червените знамена и плюят християнството)... Лек за тях няма, добре е, че намаляват:))
цитирай
138. sparotok - благодаря
16.07.2010 14:40
mileidi46 написа:
Vazxi6tavam ti se...
budi blagosloven!!


Благодаря ти!
цитирай
139. elvisaaa - Любопитно!
16.07.2010 16:28
Попаднах на интересен филм, показващ проучване на корейски специалисти, относно произхода на артефакт (датиран 6 Век) намерен в Kyungju – Южна Корея. Интересен е начинът по който те свързват артефакта с България и как нашите "историци" отговарят на техния искрен стремеж да открият неговия произход.
http://www.youtube.com/watch?v=bEkMl7psjGE
Ще се радвам на коментар и от теб, Спароток.
Желая ти всичко най-добро и те подкрепям в начинанието ти. :)
цитирай
140. sparotok - благодаря
16.07.2010 17:51
elvisaaa написа:
Попаднах на интересен филм, показващ проучване на корейски специалисти, относно произхода на артефакт (датиран 6 Век) намерен в Kyungju – Южна Корея. Интересен е начинът по който те свързват артефакта с България и как нашите "историци" отговарят на техния искрен стремеж да открият неговия произход.
http://www.youtube.com/watch?v=bEkMl7psjGE
Ще се радвам на коментар и от теб, Спароток.
Желая ти всичко най-добро и те подкрепям в начинанието ти. :)


Благодаря ти!

Филмчето е наистина много интересно!
В някои държави учените са непредубедени и служат на науката на не на чужди политически интереси, де да беше така и у нас!

Подобен стил украса като на показаната ножница е характерен за меди и сармати поне от 6-ти- 5-ти век преди Христа. Продължение има при старите българи, което си е в редът на нещата.
цитирай
141. nestinar - http://lado. blog. bg/politik...
16.07.2010 20:43
http://lado.blog.bg/politika/2010/07/14/tazi-snimka-shte-vi-nakara-da-si-zadadete-vyprosi.576981
цитирай
142. sparotok - монета
16.07.2010 20:54
nestinar написа:
http://lado.blog.bg/politika/2010/07/14/tazi-snimka-shte-vi-nakara-da-si-zadadete-vyprosi.576981


Това е постумна тетрадрахма на Александър Велики, особеният знак предтавлява инициали на магистратът, който е бил отговорен за чистотата на среброто и грамажа на монетата.

Знаци, подобни на нашия IYI има по монети на босфорските цари. Става дума за Рескупорис (I, II, III, IV и V ) и Котис II.

Мисля, че и по монети на Аспург и Ининфимай има подобни тамги, но трябва да проверя за сигурност.
цитирай
143. karay - Родина
17.07.2010 10:49
Dans l'hindouisme, Kârttikeya ou Skanda (du sanskrit, skand, « émettre », Skanda signifiant littéralement « jet de sperme »[1]
интересно е сексуалния подтекст на много от описанията на родината на Гети/готите Йордан пише също че Сканза е Матката на народите, първичното местообитаване го наричат OIUMкато Овиум е яйце и името на Дунава е Hister koeto е пак Матка (оттам и Хистерия) та затуй няма нищо чудно че имаме роднини навсякъде.. Корайското филмче за меча е много интересно.. но на мен той е по скоро със стил който се среща при Готите.. ако се интересувате ще потърся линковете..
цитирай
144. анонимен - В казаното до тук, никъде не се сп...
18.07.2010 11:59
В казаното до тук, никъде не се споменават маджарите. Те не са ли също хуни?
цитирай
145. sparotok - хуни
18.07.2010 16:35
анонимен написа:
В казаното до тук, никъде не се споменават маджарите. Те не са ли също хуни?


Турците също се считат за хуни, но както и при маджарите касае е по-скоро за културно влияние хуните върху тези народи.
цитирай
146. анонимен - Твърде малко хора знаят,
21.07.2010 10:38
че във Варненския халколитен некропол са намирани черепи с искуствена деформация на черепа,твърде сходна с тази,която е засвидетелствана и при прабългарите.Въпросните черепи,както се досещате,са били унищожавани,а участниците в разкопките са били принуждавани да пазят пълна тайна по въпроса,като са били следени от ДС.За въпросните находки съм чул от мой бликъз роднина,който е участвал в разкопките.
цитирай
147. sparotok - !!!
24.07.2010 22:16
анонимен написа:
че във Варненския халколитен некропол са намирани черепи с искуствена деформация на черепа,твърде сходна с тази,която е засвидетелствана и при прабългарите.Въпросните черепи,както се досещате,са били унищожавани,а участниците в разкопките са били принуждавани да пазят пълна тайна по въпроса,като са били следени от ДС.За въпросните находки съм чул от мой бликъз роднина,който е участвал в разкопките.


Това, че в нашите земи са намирани черепи се деформация от времето на неолита се знае отдавна, има и публикации, обаче статиите са известни на малко хора, които си мълчат по въпроса, да не би, недай Боже, някой да види, че има много общи неща между траки и българи.

Кирил Денчев

цитирай
148. анонимен - Щ.Младши подкрепя брилянтните доказателства на Спароток с етимологичен и семантичен"Ангелов анализ":
04.08.2010 17:23
Не е вярно,че етнонимът на Българите не е познат в древността.Той е употребяван от античните хроникьори и писатели достатъчно много,за да се набива в очи.Ето Ви примери:
1.Варвари=Въргари/Бургари/!Смешното и жалко племенце на"елините"е било отвякъде заобиколено от Бургари,такива са били също Филип и Александър,Хераклес/Периклес/=Борислав,Парис/Борис/и Ахил/Божил/,Менелай,Елена/Галина/и т.н.
Гърците не са имали очи да признаят пред римляните,че са присвоили древните тракийски епоси"Илиада"и"Одисея",защото самите римляни са се изживявали като тракийски наследници,а не като гръцки.А кой измамник е съгласен да се лиши от чуждата слава,след като веднъж се е добрал до нея?
2.Белги=Болги/Бълги/.
3.Волки/в древна Аквитания/=Волги/Болги/.
4.Волски/в древна Италия/=Болжки.
5.Пеласги=Бълъзги/Бълъгчи,Бълъгичи/,а Пелагри=Пелгари/Болгари/.
6.Пирогери/трак.племе/=Бурогари/Бълъгари/!
7.Фриги/Бриги/=Блъги/Блъгари/.
8.Траки/Фраки/=Бриги/Блъги/.
9.Анатоли=Ванатари/Венетари,Ванадари,Ванандари/=Ванандови Българи.
10.Одриси=Бодриси/Бодричи/,Богричи/Богаричи/!
11.Беси/Мизи,Миди,Меди/=Божи/Боги,Болги/.
12.Дентелети/Детелети,без носовката/=Дегелети/Дегерати,Догарати,Богарати/.
13.Етруски/Теруски/=Тирески/Тиренски/,Пелусги/Пелазги/,Бълъзги/Бълъгчи,Бъ-лъгичи/.
14.Латини=Лагини/Лъгини,Блъгини/.
15.Италийци=Итарийци/Игарийци/,Бигарийци/Богарийци/=Богаричи/Богарови/.
16.Тохари=Бохари/Богари/.
17.Келти=Балти/Балги,Белги,Бълги/!
И т.н.,и т.н.-да продължавам ли още?
цитирай
149. анонимен - Щ.Младши:
06.08.2010 15:57
Съгл.анализа:Авари=Бавари/Багари,Богари/,Тохари=Бохари/Богари/,Бхарата/едно от официалните имена на Индия/=Бохарата/Богарата,Бугарата/.Името й е дадено от Арите/Ората,Хората/,дошли от древна Тракия.А името Индия означава Синдия/Синтия,страна на трак.племе Синти/.Главните ведически племена в Индия,дошли от древна Тракия ок.1000г.пр.Хр. са:
1.Бхарата=Бгарата/Бугарата,Богарича/,т.е.тракийските племена
Пирогери/Бурогари,Бълъгари/,Одриси/Бодрици,Бодричи=Богаричи,Богарати/;
2.Пуру/Вару=Авару,Авари/,т.е.-трак.племе Пиери! Макар и не по конкретната тема,тези пояснения внасят съществена информация във връзка с цялостния замисъл на блога-вкл.и неща,които трябва да ги знае всеки Българин.
цитирай
150. анонимен - Много ми е любопитно с какво обра...
07.08.2010 07:25
Много ми е любопитно с какво образование сте, "Спараток"? И на какво основание демонстрирате толкова мощно нетърпящото си критика мнение? Да ме простите, но преди да пише, човек е добре малко и да попрочете. И в сверата на историята и на геологията. Откровени глупости тиражирате и дообърквате и без това объркания и комплексиран българин, какъвто май сте и Вие.
цитирай
151. penchoan - Преди ок. 5000г. пр. Хр. Черно море е ...
07.08.2010 20:38
sparotok написа:
анонимен написа:
Преди ок. 5000г. пр. Хр. Черно море е сладководно с много по- малка площ.
Солта е ценна хран. добавка и в региона се добива само от изворите до Провадия от племе, населяващо областта до Варна, оставило халколитния некропол.
Малката площ на сладководния басеин предполага обширно плодородно крайбрежие, падходящо за земеделие, скотовъдство и риболов-т. е. голяма популация. Това са достатъчни условия за развитоето на една материална и духовна култура./Беглик таш с подводното продължение, станджанските арх.
находки и др.
Според д-р Асен Челингиров галям катаклизъм предизвиквиква покачване на нивото на Ч.М. и засоляването му, ок. 2500 г пр. Хр.
Такова събитие може да принуди големи групи да мигрират.
Тези щрихи са подкрепени с богат мотериал в нета.
Поздрави! Б.Божинов


Повишаването на нивото на Черно море наистина е довело до миграции, но те са много по-ранни, започнали са някъде преди 7500 години.


Миграциите са започнали преди 7200 години. Възможно е и малко по-рано, като траките са знаели за предстоящия малък потоп. Защото промените се диктуват от преминаване на планетата Нибиру, която идва в Слънчевата система на всеки 3600 години. Тогава Европа е потопена под вода, също Средиземно море и Черно море се свързват с океана. На Балканите са останали само планините. Освен това климатът става полярен и невъзможно практикуване на земеделие.
цитирай
152. анонимен - ЕТИМОЛОГИЯ
11.08.2010 08:52
Произход на думата БЪЛГАРИ !
Първо искам да изкажа учудването си от това , защо досега , очевидната етимология на тази дума не е утвърдена. Искам също така да се помни и признае , че аз ТРАКИЕЦ съм написал (може би пръв) тази историческа истина.

Думата е съчетание от две думи :
1 Персийската дума БАЛГ (БАЛК,БУЛК,БУЛГ), чието значение е :
- Голям ; Балкан ; Хубав ; Светъл
2 Персийската дума АРИИ (АРИ) , чието значение е :
- Народ ; Област ; Племе ; Дух ; Извисяване

Думата БЪЛГАРИ означава БАЛКАНСКИ НАРОД ( Планинци )

Така всички древни народи (перс. архиви и визант. архиви) са наричали ТРАКИТЕ,
които се състоят от десетки племена с различни имена и живеят на Балканския полуостров.
цитирай
153. анонимен - ЕТИМОЛОГИЯ
11.08.2010 08:54
Доста шокиращо е и бих казал за елините да бяха по скромни или да бяха подменили и името на родопчанинът Орфей (доказана "майничка")
Второ , писмено доказан факт е, че траките имат интензивна търговия с Персия.
Трето, писмено доказан факт е , че администрацията в Персия е била от племето Меди,
което е тракийско.
Четвърто, писмено доказан факт е , жените от цар Дарий през различните династии , Аменихиди и пр. до края на персийско - иранската империя са били тракийки.
Хайде сега да не забравяме и писмения факт , че от него време са теориите за арийте т.е. арийците , които са дошли от север и са управлявали в държави като Персия-Иран, Индия, Египет и Тибетските кралства и др. Писмено е доказано, че са били светли хора, някой със сини очи и прочее. По късно след нашествията на Александър Македонски,( който между другото отнапред е воювал с Траките и ги е включвал като войска в елитните си легиони) , та след неговите нашествия, последвани от нашествията на монголи, татари и тюрки населението на тези велики цивилизации се променя към тъмни и по мургави тонове и сега там има само тъмнокожо население но не то било създател на тези велики източни царства. Между другото при цар Кир се ражда основата на религиите зороастризъм, тангризъм, християнство и мюсюлманство , като са били мирно съществуващи - писмено доказано. По късно тюрки, монголи и татари приемат, като завоеватели на Персия-Иран мюсюлманството , преди това са били езичници.(по време на Чингиз хан)
Така нашествията на ордите прогонва административната каста на Персия-Иран (Държаво-творческа, ерудирана, религиозно обособена в единобожие и силно военно организирана) . Според някой автори това са тъй наречените Булхари ( т.е. "ари", демек арийци - буквално арии е име на племена както и на извисена личност., а " бул,булх балк,бал " на персийски, а вероятно и тракийски е хубав, голям (оттам Балкан, Булград, Белград, Болга - р.Волга, бала, булка и т.н.)
цитирай
154. анонимен - лкова ли е било многобройно това ...
22.12.2010 10:22
лкова ли е било многобройно това население,че барабар с хилядите глави едър и среден рогат добитък да тръгнат и да стигнат чак до Китай ,че сигурно и по-натам?Не се заяждам,ама ми звучи нелогично.

ami samo vijte kolko selishtni mogili ima v bylgaria..... nad "300 400 sa... !!!!!poveche ot dneshnite ni gradove!!!

pojelavam ti zdravi nervi pavle.... kato davash VERNI versii vse na niakomu ne ugajdash i posle vsichki te zahapvat no.. DERZAJ i me izvini no tuk naistina niamam kirilica..
hristo
цитирай
155. shtaparov - Поредното доказателство
04.06.2011 21:07
Ето още едно доказателство за европейския произход на Хуните,издирено от наш съблогър: http://ussrfenix.blog.bg/history/2011/02/13/kitaiskite-izvori-dokazvat-che-hunite-sa-iranski-narodi.685246#last_comment
цитирай
156. анонимен - вижте наскоро излезлите истори...
25.10.2011 08:45
вижте наскоро излезлите исторически документи в 3 тома .. Хроники на трако-Българските Царе .. там най точно се виждат всички взаимовръзки и исторически факти за Тракийският произход на Българите ..
цитирай
157. анонимен - Самотния вълк
10.10.2012 13:19
Ей това вече надмина и най-смелите ми очаквания.
Явно пропускаш факта, че китайските родословия и хронология на владетелите са добре документирани. Преди полулегендарната династия Ся, Китай се намира в периода на тримата крале и петима императори, чиито родословия водят началото си от митологичния Жълт император - Хуанди. Династия Ся е основана от император Ю, който се явява потомък на Хуанди.
"Пришълците от Балканите основават и първите легендарни династии на Китай, това е признато от китайците. Съ Ма Цзиан пише – Макар да считаме хуните за варвари, трябва да признаем, че те са потомци на Шън Вей – основателят на династия Ксия [1] стр.50."
Този цитат е показателен как манипулираш древните източници в твоя угода. Китайския историк твърди, че хуните са потомци на династията Ся, която ти наричаш неправилно Ксия (вероятно от изписването й на пинин) Но правилното произношение на династията не е толкова важно, по-интересно е, че изопачаваш думите на китайския хронист. Той казва, че хуните произхождат от китайската династия, ти го тълкуваш, че те са нейни основатели.
цитирай
158. sparotok - обясни
10.10.2012 16:08
анонимен написа:
Ей това вече надмина и най-смелите ми очаквания.
Явно пропускаш факта, че китайските родословия и хронология на владетелите са добре документирани. Преди полулегендарната династия Ся, Китай се намира в периода на тримата крале и петима императори, чиито родословия водят началото си от митологичния Жълт император - Хуанди. Династия Ся е основана от император Ю, който се явява потомък на Хуанди.
"Пришълците от Балканите основават и първите легендарни династии на Китай, това е признато от китайците. Съ Ма Цзиан пише – Макар да считаме хуните за варвари, трябва да признаем, че те са потомци на Шън Вей – основателят на династия Ксия [1] стр.50."
Този цитат е показателен как манипулираш древните източници в твоя угода. Китайския историк твърди, че хуните са потомци на династията Ся, която ти наричаш неправилно Ксия (вероятно от изписването й на пинин) Но правилното произношение на династията не е толкова важно, по-интересно е, че изопачаваш думите на китайския хронист. Той казва, че хуните произхождат от китайската династия, ти го тълкуваш, че те са нейни основатели.


Китайците могат да напишат каквото си поискат...дълго време след края на трите митични и произхождащи една от друга династии.

Факт е, че хората от Ша, Шанг, и Чжоу са били опитни коневъдци...китайците обаче се сдобиват с коне едва в 3-ти век преди Христа благодарение на партите.

Как стават тия фокуси?

Отново си служиш с непочтени методи и изкривяваш думите ми. Ако хуните са от същия род както основателя на Ша, защо да не е правилно да се каже, че хуни са основали тази митична династия?

Би ли дал логично обяснение на приликите в керамика, писмени знаци и погребения на ранните китайски династии с тези на траките?

Или това е феномен, за който не може да се говори?
цитирай
159. анонимен - Самотния вълк
10.10.2012 16:58
Китайците могат да напишат каквото си поискат...дълго време след края на трите митични и произхождащи една от друга династии.

Всъщност ти се позоваваш на китайски източник, пък сега го оспорваш.

Отново си служиш с непочтени методи и изкривяваш думите ми. Ако хуните са от същия род както основателя на Ша, защо да не е правилно да се каже, че хуни са основали тази митична династия?

Въпросът ти показва пълно невежество по генеалогия.
Бурбоните са клон на Капетите, значи ли че Бурбоните са основали Капетите и всички ли Капети са Бурбони.
Ти твърдиш общо взето същото
цитирай
160. анонимен - Самотния вълк
11.10.2012 10:03
Факт е, че хората от Ша, Шанг, и Чжоу са били опитни коневъдци...китайците обаче се сдобиват с коне едва в 3-ти век преди Христа благодарение на партите.

Как стават тия фокуси?

И аз питам как стават тези фокуси. Чжоу номинално управляват до ІІІ в.пр.н.е. Значи, според теб, тези опитни коняри незнайно как по някое време си изгубват уменията в коневъдството, конете мистериозно изчезват из цял Китай и чак в края на управлението на династията отново се появяват.
Приликите в писмеността май само ти ги виждаш
Ето ти надпис от династията Шан:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Shang-Orakelknochen_excerpt.png
Това е от династията Чжоу
http://en.wikipedia.org/wiki/File:JinwenShisongding.jpg
"Приликите" в артефактите на оръжия... Би ли ми дал форма на върхове на стрели, която да се различава съществено от посочените? Без значение от коя точка на света е. Това е най-оптималната форма, няма нищо чудно, че има прилики. Траки и китайци са стигнали до нея независимо. Пък не твърдеше ли на друго място, че траките ползват стрели с триъгълно сечение на върховете? Същото е и при брадвите. Тази форма се наблюдава по целия свят.
Керамиката ... освен бегли прилики други няма.
цитирай
161. sparotok - :)
11.10.2012 13:55
анонимен написа:
Факт е, че хората от Ша, Шанг, и Чжоу са били опитни коневъдци...китайците обаче се сдобиват с коне едва в 3-ти век преди Христа благодарение на партите.

Как стават тия фокуси?

И аз питам как стават тези фокуси. Чжоу номинално управляват до ІІІ в.пр.н.е. Значи, според теб, тези опитни коняри незнайно как по някое време си изгубват уменията в коневъдството, конете мистериозно изчезват из цял Китай и чак в края на управлението на династията отново се появяват.
Приликите в писмеността май само ти ги виждаш
Ето ти надпис от династията Шан:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Shang-Orakelknochen_excerpt.png
Това е от династията Чжоу
http://en.wikipedia.org/wiki/File:JinwenShisongding.jpg
"Приликите" в артефактите на оръжия... Би ли ми дал форма на върхове на стрели, която да се различава съществено от посочените? Без значение от коя точка на света е. Това е най-оптималната форма, няма нищо чудно, че има прилики. Траки и китайци са стигнали до нея независимо. Пък не твърдеше ли на друго място, че траките ползват стрели с триъгълно сечение на върховете? Същото е и при брадвите. Тази форма се наблюдава по целия свят.
Керамиката ... освен бегли прилики други няма.


За тебе може да са бегли прилики, но за учени като Уотсън и Йетс не са:))
Отдавна е установено, че има връзка между древната китайска керамика и тази от Източна Европа, просто на теб това не е известно.

Препоръчвам ти W.Watson, Ancient China...

За стрелите и брадвите се допитай до някой археолог, той ще ти обясни някои неща и ще те извади от дупката на забрудите.
цитирай
162. анонимен - Самотния вълк
11.10.2012 14:21
Да поговорим за стрелите, тогава.
Да видим какво си дал като прилики, по конкретно изображенията на втория ред - стрелите с контра.
Освен видимата прилика във формата на острието, има една съществена разлика, която явно не си видял. Това е начинът, по който върхът се свързва с шафта (тялото) на стрелата. Китайските стрели се надяват върху шафта, докато тракийските се забиват в него и се завързват. Това се вижда съвсем ясно на дадените от теб изображения.
Да ти покажа ли и разликата в брадвите или ти сам ще я видиш?
Нищо не каза за мистериозното изчезване и появяване на конете, нито за династиите и техните отклонения.
цитирай
163. sparotok - несериозно:)
12.10.2012 13:27
анонимен написа:
Да поговорим за стрелите, тогава.
Да видим какво си дал като прилики, по конкретно изображенията на втория ред - стрелите с контра.
Освен видимата прилика във формата на острието, има една съществена разлика, която явно не си видял. Това е начинът, по който върхът се свързва с шафта (тялото) на стрелата. Китайските стрели се надяват върху шафта, докато тракийските се забиват в него и се завързват. Това се вижда съвсем ясно на дадените от теб изображения.
Да ти покажа ли и разликата в брадвите или ти сам ще я видиш?
Нищо не каза за мистериозното изчезване и появяване на конете, нито за династиите и техните отклонения.


Защо се правиш на прекомерно наивен:)
Запознат си с понятието развитие, нали?
Всяко оръжие, съд, а дори и дреха претърпяват развитие и промяна във формата.

Въпреки това, формата на тракийските стрели е най-близка до тези използвани в Китай.

За конете ти трябва да си отговориш на въпроса - защо, ако последната митична династия (Чжоу) е китайска, китайците не са имали конна армия, с която да се противопоставят на номадите нападащи от север?

Защо облеклото и атрибутите на по-късните китайски кавалеристи имитира облеклото и атрибутите на номадите от север, ако Китай си има своя традиция в ездачеството?

цитирай
164. анонимен - Самотния вълк
16.10.2012 09:56
Развитие казваш...
Интересно по каква причина траките изведнъж решават да променят начина на захващане на върховете на стрелите и създават принципно нов тип. Формата на острието не е достатъчно убедително доказателство. Подобна форма имат и средновековните стрели. Колкото до развитието... че аз мога да ти дам кремъчни индиански стрели и бронзови египетски и да кажа, че това е развитие и египтяните са взаимствали стрелите от индианците. Нали имат сходна форма на острието.
Виж за конете логиката ти съвсем ми се губи.
"Факт е, че хората от Ша, Шанг, и Чжоу са били опитни коневъдци...китайците обаче се сдобиват с коне едва в 3-ти век преди Христа благодарение на партите."
Не е съвсем ясно от къде реши, че това е факт. Династията Ся е полулегендарна и за нейното съществуване се съди по косвени археологически доказателства. От Шан има останали примитивни надписи върху кост, които ти показах по-горе.
Но дори и да приемем твърдението ти, остава въпросът кои са хората от "Ша, Шанг, и Чжоу"? Само хората от династиите или изобщо цялата държава, управлявана от тези владетели? Ако са само членовете на династиите, ми е малко странно кой се е грижел за тези коне. Ти представяш ли си лично императорът да чисти конюшните и да няма коняри и други прислужници? Остава да приемем, че хората управлявани от тези династии са били опитни коневъдци. Тогава как изведнъж са изгубили уменията си и конете са изчезнали от цял Китай, за да се появят пак в края на управлението на Чжоу?
"За конете ти трябва да си отговориш на въпроса - защо, ако последната митична династия (Чжоу) е китайска, китайците не са имали конна армия, с която да се противопоставят на номадите нападащи от север?"
Това, признавам, изобщо не го разбрах.
цитирай
165. marinovdm - Представи си до какво води плодо...
07.02.2013 10:13
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Представи си до какво води плодородието на Балканите - до възпроизводство.
В древността това не се е регулирало с икономически лостове, а с търсене на пазари.
Не е странно, че траките са тръгнали да търсят пазари за своята стока.
Естествено, не са търсили тези пазари толкова далеч на изток, но на близко-източните пазари траките може би са се запознали с нешо от народите, които са били още по на изток, и са тръгнали да го търсят, ползвайки по пътя си своите уменията в скотовъдството, животинската селекция и земеделието, и така за няколко години или десетилетия са стигнали до днешен Китай.
Самият факт, че лесно са били изгонени по-късно показва, че това не е било миграция на цял народ, а на група от търговци, които са имали високи политически, организационни и икономически знания, както и не малко богатство, необходимо им да влязат като висша каста в политическия и организационнен живот по онези места.
=====================================================
Остава да кажеш с какво се е измервало богатството им.Щото като тръгнат тея траки на изток със стадата си и политическите,организационни и икономически знания в най-скоро време кое да е полудиво азиатско племе ще ги бастиса и ще им приватизира стадата.Или сигурно са имали въоръжен ескорт по пътя към плодородните китайски ливади :)


Не военен екскорт, по -добре е било, всички мъже са били и войници, не случайно гърците наричат траките потомци на Арес - богъг на войната.
...забравих, дори и жените са боравели с оръжие, навярно си чувал за Харпалика...

Войници-пастири :) Това звучи много яко :) Ако траките са тръгнали и са стигнали до Китай(което според мен е абсурдно) е логично да са се придвижили без стада с животни.

Отиди в с. Смилян, в Родопите, ще видиш снимки на овчари от не толкова далечното минало, окичени от глава до пети с оръжия. Ако не са овцете около тях, са си направо хайдути.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13971371
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031