Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2010 19:54 - БЪЛГАРСКИЯТ ХАРАКТЕР НА ТРАКИЙСКИТЕ ТОПОНИМИ- I I
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 36964 Коментари: 132 Гласове:
57


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

БЪЛГАРСКИЯТ ХАРАКТЕР НА ТРАКИЙСКИТЕ ТОПОНИМИ- I I

 

 

 

В предишният постинг бе обяснено, че не може да се говори за изчезване на траките понеже типичните за народа на Орфей топоними продължават да бъдат създавани от населението на Дунавска България. Документираните в древността тракийски селища Беса Пара, Скапто Пара са сродни на днешните  Крива Бара, Голяма Бара, Тънка Бара ( пара е гръцкото предаване на нашата дума бара рекичка). Обяснено бе, че тракийски топоними като Бела, Вода, Тимена, Рекиус не могат да са просто наследени защото ние имаме прекрасно обяснение за тях, това са българските думи бела (бяла), вода, тъмна, река ... Посочено бе също, че най-древното име на река Дунав е Матоас, което пък има значение мътещ, мътен. След като най-старото название на нашата най-голяма река е обяснимо на езика ни, това означава, че хора говорещи древен вариант на  българският език са обитавали Тракия и Дакия от незапомнени времена, т.е. ние сме най-старите поселници на днешните си земи. Чужденци тук са били само римляни, гърци и османски турци...

 

Разбира се траки е имало не само в Европа, но и в Азия. Селищата и местностите в, които са живели мизи, фриги, тини, витини, меони, бебрики, мариандини и т.н. са документирани от гръцки, хетски и римски автори, а характерът на имената показва, че топонимите и хидронимите са създадени от хора, говорещи древно българско наречие, ето и няколко примера.

 

Зелея е спомената от Омир в Илиада, названието на селището е обяснимо със старобългарската дума зелиезеленина. Явно мястото е било в гориста област. В далечното минало Мала Азия е имала много повече гори и тревисти поляни отколкото в наше време.

 

Зора е документирана от Ариан, описващ походът на Алексъндър Велики,  превод не е нужен, всеки вижда нашата дума зора. Името на това тракийско селище в Мала Азия е сродно на това на пеонската столица – Била Зора,т.е. Бяла Зора.

 

Загора също не се нуждае от коментар, името е пределно ясно, може би поради тази причина траколозите ни не го споменават, прекалено български звучи. Как да обяснят на народа, че типично българско име на град е съществувало в Мала Азия преди повече от две хилядолетия.

 

Кузик означава Кози, Кози град, тракийски селища с подобни селища има и в Родопите ( В Studia Thraciac 2 K. Влахов споменава крепостта  Кузин ).

 

Гордион е гърцизираното Горд – град. О.Хаас определя тракийската дума гордус като сродна на град, градище.

 

Илиос ( другото име на Троя) бе споменат в предишният постинг, сега ще бъде добавено, че обезсмъртеният в Илиада град е бил познат на хетите още през XVII-ти век преди Христа ( т.е. преди 3680 години) под името Уилуша. Това е първият документиран тракийски топоним в Мала Азия.

 

Перкота също e спомената в Илиадата, това е град на брега на Мраморно море. Името е свързано глагола перкам ( бия, разбивам), т.е. мястото е имало вълноломи, които са разбивали вълните, или пък около селището е имало скали, отломъци...

 

В Тракия и Дакия са съществували населени места съдържащи частица тама, тима, която отговаря на тьма, тъма ( Тамасидава, Тимакус...). След като и в Мала Азия са живели траки, то е напълно естествено и там да има подобни топоними. Като пример могат да се дадат топонимите  Темнос, Темнус, Теменодури, Темброгиос, а също и областта Темонитис. Те без изключение са обясними с нашата дума темно ( тъмно).

 

Ще бъде обърнато внимание на няколко реки в Мала Азия. О. Хаас свързва името на река Елейнос с думата елен, т.е. значението е Еленова река. Дори и днес в България има сродни хидроними, това са Еленова река, Сърнена река...

 

Името на река Канаюс се обяснява лесно със старобългарската дума канавъ- изкоп. Явно течението е било силно е ерозирало значително почвата, като е оформило дълбоко русло, това е и дало името.

 

Риндак отговоря на старобългарския глагол ринонти – хвърлям, нахвърлям се. От това име може да се заключи, че течението е било буйно и реката е имала бързеи.

 

 

Освен в Мала Азия траките са оставили много топоними и хидроними по време на миграциите си към Иран и Индия. По-старото име на река Волга е Ател, а то идва от тракийската  дума ату (аду)- вада, вода...

 

В Иран има забележителен скален масив носещ името Бистун. Неговото най-древно име е Бага Стана, т.е. станът на Бога. Думата бага е тракийска, тя е по-старият вариант на нашата Бог, а стана изобщо не се нуждае от коментар, това си е станъ- стан, обиталище, място.

 

Ариан споменава, че в Индия има планина свещена за поклонниците на тракийския бог Дионис. Става дума за Меру, чието име означава велика и е свързано тракийския теоним Пурмерул, със старобългарската дума меръ- велик, срещащо се в имена като Безмер, Ездимер, Мерил и разбира се името на тракийската планина Гигамер.

 

Споменатите в Риг Веда реки Бара, Кубха и Раса имат прекрасни тракийски паралели. Бара отговаря на Скапто Бара, Бренто Бара  ( Скапо Пара, Бренто Пара) и разбира се на българските Крива Бара, Голяма Бара, Тънка Бара, също Барище, Барица, Барьето, Барище, Слана Бара... Ще напомня, че бара е българска дума за река.

 

Кубха отговаря на мизийския хидроним Купанис ( Хупанис), който е обясним с нашият глагол къпя се. Реката е била място за къпане в древността...а и днес...

 

Раса означава течност, влага, роса, името на древната ведическа река е сродно на тракийското име Русион и днешната река Росица.

 

Както виждате не римляните са били първите, които са разпространили свои топонимии из десетки страни, а нашите деди траките, които са владели хилядолетия наред обширни територии в Мала Азия и са стигнали дори до далечните Иран и Индия. За древните походи на траките свидетелстват автори като Филострат,  Еврипид, Хигинис, Цицерон, Сенека, Аполодор, Овидий, Нонус, Плиний, Страбон...доста са нали?

 

Археологически находки от Индия и Иран също показват тракийско влияние, но тези данни са обречени на забвение. Когато не се говори за даден въпрос, той си остава неизвестен за широката публика, а с укриване на важни факти се дава възможност на спекуланти да се опитат да изкривят все повече и без това ощетената българска история. Не само, че не се признават постиженията на нашите деди траките, но днешните манипулатори най-безсрамно впрягат каруцата пред коня.

Връзката на траките със средноазиатските народи и по-специално с Иран се тълкува погрешно. Посоката на влияние се обръща на 180 градуса. Премълчава се сведението на Херодот, че медите са повлияли персите, скрива се свидетелството на Плиний, че сарматите са потомци на медите, а Прокопий, който определя сарматите като тракийски народ бива охулван несправедливо.

 

Истината е, че в дълбока древност тракийски племена са напуснали земите си и са се заселили дори и в далечната Централна Азия. Доказателства за това получаваме от древните автори, от археологически находки, а и от тракийските топоними в земите на Иран и Индия. Напълно естествено е, че там те са се смесили с местното население и поради тази причина част от хората обитаващи Иран и Индия притежават гени близки до нашите. Известно е, че сред много етноси на Централна Азия е разпространен генетичният маркер Р1 а1, но това, което не се споменава е, че най-старият вариант на този маркер е от Балканите.

 

Всичко ще си дойде на мястото, признаването на заслугите на дедите ни е само въпрос на време. Когато това стане белите петна в историята ще изчезнат, а парадоксите ще бъдат обяснени като отчаяни опити да се укрият фактите.

Денят на истината наближава, но нека се подготвим за него, нека прегърнем добродетелите на дедите си, да обърнем гръб на завист и омраза, да не даваме храна на злото. Нека подобно на предците си да се обичаме един друг и да бъдем толерантни към всички. Не само кръвта ни ни определя като българи, но и поведението. Ние сме предразположени да бъдем честни и чистосърдечни, нека се вслушаме в сърцата си и тръгнем по пътя на своите деди, защото каквото посее човек това и ще пожъне.

 

 

 

 



Тагове:   траки,   иран,


Гласувай:
58



1. sparotok - данни
27.06.2010 20:00
Ценни данни за тракийското влияние върху народите в Азия могат да се намерят в следните линкове:

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/03/21/kak-ni-lygaha-bezsramno.515412


http://sparotok.blog.bg/politika/2009/10/15/dionis-i-trakiiskiia-pohod-kym-indiia.416191

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/03/16/trakite-koito-ne-poznavame-i.512293
цитирай
2. sparotok - коментари
27.06.2010 20:00
Умолявам критикуващите да се придържат към темата, отклонения няма да бъдат допускани.
цитирай
3. анонимен - случайности
27.06.2010 20:16
Вие господине, не сте ли се замисляли, че може и да е случайност това всички тракийски имена на реки и градове да се превеждат на български, езикът е нещо което е гъвкаво.
цитирай
4. sparotok - няма случайности
27.06.2010 20:20
анонимен написа:
Вие господине, не сте ли се замисляли, че може и да е случайност това всички тракийски имена на реки и градове да се превеждат на български, езикът е нещо което е гъвкаво.


Няма случайности, вземете един френски или един германски речник и се опитайте да дадете френска, или немска етимология за тракийските топоними и хидроними. Колкото и да огъвате думите едва ли ще се получи нещо.
цитирай
5. анонимен - раджа
27.06.2010 20:37
Как мислите, индийската дума раджа има ли нещо общо с тракийската резос-цар.
цитирай
6. анонимен - кшатрия
27.06.2010 20:38
А иранската титла кшатрия свръзана ли е с тракийските сатри.
цитирай
7. анонимен - Гигамер
27.06.2010 20:39
Да Ви попитам и за тракийската планина Гигамер, смятате ли, че нейното име ще да е свързано по един, или друг начин с гигантите, които са живели по нашите земи преди хиляди години.
цитирай
8. sparotok - Реза
27.06.2010 20:43
анонимен написа:
Как мислите, индийската дума раджа има ли нещо общо с тракийската резос-цар.


Да, двете думи са родствени, но докато тракийската е документирана през 18-ти век преди Христа на линеарен А документ ( НТ 13) като Реза, то санскритската дума е записана едва през 5-ти век преди Христа.
Изводите ги оставям за вас.
цитирай
9. sparotok - сатри
27.06.2010 20:44
анонимен написа:
А иранската титла кшатрия свръзана ли е с тракийските сатри.


Да, смятам, че кшатрия и сатри са свързани една с друга.
цитирай
10. sparotok - Гиганти
27.06.2010 20:45
анонимен написа:
Да Ви попитам и за тракийската планина Гигамер, смятате ли, че нейното име ще да е свързано по един, или друг начин с гигантите, които са живели по нашите земи преди хиляди години.


Разбира се, гиги е наша дума за кокили, т.е. нещо, което те прави висок, голям. Гигамер означава Голяма Височина, а гиганти има смисъл високи, едри.
цитирай
11. estolodu - темон?
27.06.2010 20:47
Чак сега забелязах приликата темон - демон може и да е случайност.
Съгласен съм с анонимния - обяснението на български топоними с помощта на българския език може да е случайно, знае ли човек. :D
цитирай
12. анонимен - Гиго
27.06.2010 20:50
sparotok написа:
анонимен написа:
Да Ви попитам и за тракийската планина Гигамер, смятате ли, че нейното име ще да е свързано по един, или друг начин с гигантите, които са живели по нашите земи преди хиляди години.


Разбира се, гиги е наша дума за кокили, т.е. нещо, което те прави висок, голям. Гигамер означава Голяма Височина, а гиганти има смисъл високи, едри.


Има логика във Вашето тълкуване, обаче ще ми отговорите ли поради каква причина българското лично име Гиго не присъства в честотно-тълковните речници на българските имена.
цитирай
13. sparotok - демон
27.06.2010 20:56
estolodu написа:
Чак сега забелязах приликата темон - демон може и да е случайност.
Съгласен съм с анонимния - обяснението на български топоними с помощта на българския език може да е случайно, знае ли човек. :D


Демон няма нищо общо с темен, тъмен. Ван Виндекенс определя думата демон като пеласгийска и сродна със санскритската дадати - давам, също и с гръцката даиоми - давам. Демон значи орисник, божество, което ДАВА съдбата ти.
цитирай
14. sparotok - учени
27.06.2010 20:58
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Да Ви попитам и за тракийската планина Гигамер, смятате ли, че нейното име ще да е свързано по един, или друг начин с гигантите, които са живели по нашите земи преди хиляди години.


Разбира се, гиги е наша дума за кокили, т.е. нещо, което те прави висок, голям. Гигамер означава Голяма Височина, а гиганти има смисъл високи, едри.


Има логика във Вашето тълкуване, обаче ще ми отговорите ли поради каква причина българското лично име Гиго не присъства в честотно-тълковните речници на българските имена.


Този въпрос трябва да зададете на нашите учени от БАН. Те определят какво да влезе в дадена работа и какво не.
Аз лично познавам хора с име Гиго, но те май са невидими за очите на определена група български изследователи.
цитирай
15. анонимен - Григор
27.06.2010 21:02
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Да Ви попитам и за тракийската планина Гигамер, смятате ли, че нейното име ще да е свързано по един, или друг начин с гигантите, които са живели по нашите земи преди хиляди години.


Разбира се, гиги е наша дума за кокили, т.е. нещо, което те прави висок, голям. Гигамер означава Голяма Височина, а гиганти има смисъл високи, едри.


Има логика във Вашето тълкуване, обаче ще ми отговорите ли поради каква причина българското лично име Гиго не присъства в честотно-тълковните речници на българските имена.


Този въпрос трябва да зададете на нашите учени от БАН. Те определят какво да влезе в дадена работа и какво не.
Аз лично познавам хора с име Гиго, но те май са невидими за очите на определена група български изследователи.


Тука пише, че Гиго било Григор http://imena.hit.bg/04G.html
цитирай
16. sparotok - нормално е
27.06.2010 21:05
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Да Ви попитам и за тракийската планина Гигамер, смятате ли, че нейното име ще да е свързано по един, или друг начин с гигантите, които са живели по нашите земи преди хиляди години.


Разбира се, гиги е наша дума за кокили, т.е. нещо, което те прави висок, голям. Гигамер означава Голяма Височина, а гиганти има смисъл високи, едри.


Има логика във Вашето тълкуване, обаче ще ми отговорите ли поради каква причина българското лично име Гиго не присъства в честотно-тълковните речници на българските имена.


Този въпрос трябва да зададете на нашите учени от БАН. Те определят какво да влезе в дадена работа и какво не.
Аз лично познавам хора с име Гиго, но те май са невидими за очите на определена група български изследователи.


Тука пише, че Гиго било Григор http://imena.hit.bg/04G.html


Нормално е, днес всяка връзка с траките се отрича, а тези, които са се осмелили да кажат, че сме тракийски наследници са обявени или за заблудени, или за шовинисти и нацисти.
цитирай
17. boristodorov56 - Целият индоевропейски свят про...
27.06.2010 21:41
Целият индоевропейски свят произхожда от траките!
цитирай
18. анонимен - Имаме известни спортистки с името Гигова, как да не съществува?
27.06.2010 21:44
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Да Ви попитам и за тракийската планина Гигамер, смятате ли, че нейното име ще да е свързано по един, или друг начин с гигантите, които са живели по нашите земи преди хиляди години.


Разбира се, гиги е наша дума за кокили, т.е. нещо, което те прави висок, голям. Гигамер означава Голяма Височина, а гиганти има смисъл високи, едри.


Има логика във Вашето тълкуване, обаче ще ми отговорите ли поради каква причина българското лично име Гиго не присъства в честотно-тълковните речници на българските имена.


Този въпрос трябва да зададете на нашите учени от БАН. Те определят какво да влезе в дадена работа и какво не.
Аз лично познавам хора с име Гиго, но те май са невидими за очите на определена група български изследователи.

цитирай
19. sparotok - индо-европейци
27.06.2010 21:47
boristodorov56 написа:
Целият индоевропейски свят произхожда от траките!


Езикът на малкото племе латини е коренът на всички романски езици, които се говорят днес от стотици милиони души. Защо траките, най-многолюдният народ на Европа да не са повлияли много по-рано десетки други народи....

Ето наследниците на латинския

The 47 spoken varieties identified by the Ethnologue can be grouped by usage as follows:

6 national languages: Spanish, Portuguese, French, Italian, Romanian and Catalan (Andorra)
8 languages and 1 macrolanguage with 3 varieties, which have various forms of official recognition and at least some degree of formal education available in them:
Galician, and Aragonese in Spain
Waloon in Belgium
Romansh in Switzerland
Occitan language and Corsican language in France
Franco-Provençal language, Friulian language, and Sardinian macrolanguage in Italy
Logudorese, Campidanese, Sassarese and Gallurese - varieties making up the Sardinian macrolanguage (Note that the latter two can be classified as varieties of Corsican.)
7 endangered or partially endangered languages:
Asturian and Fala in Spain
Mirandese in Portugal
Ladin in Italy
Istro-Romanian in Croatia
Megleno-Romanian in Greece and Macedonia with a diaspora in Romania
Aromanian in Albania, Macedonia, Greece, and Bulgaria with a diaspora in Romania
14 varieties or dialects:
Amazonic Spanish (in Peru), Extremaduran variety (in Spain), and Ladino language (Judeo-Spanish)
Cajun French (in the USA) and Picard (in France)
Northern Italian varieties: Emiliano-Romagnolo, Ligurian, Piedmontese, Lombard, and Venetian
proper Italian varieties: Napoletano-Calabrese, Sicilian, Istriot, and Judeo-Italian
4 extinct languages:
Mozarabic,
Shuadit (Judeo-Provençal), itself a vitiety of the Occitan macrolanguage,
Zarphatic (Jewish French), and
Dalmatian
The Ethnologue classification does not include numerous other dialects and varieties of the Romance languages, such as:

extinct Romance branches (African Romance, the language of the Morlachs)
pidgins and creoles
Medieval Latin as it is regarded only as a written language (it was the lingua franca of the scientists during the Middle Ages), not spoken by an ethnic population
numerous other Spanish dialects and varieties, such as Cantabrian or Latin American
numerous Portuguese varieties and dialects, such as Brazilian Portuguese, African Portuguese, Judeo-Portuguese
Niçard and other varieties of Occitan
8 other oïl languages (besides French, Wallon, and Picard)
numerous American and African dialects of French
central Italian varieties, including Romanesco, Salentino, Toscan dialect
цитирай
20. sparotok - Гиго
27.06.2010 21:49
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Да Ви попитам и за тракийската планина Гигамер, смятате ли, че нейното име ще да е свързано по един, или друг начин с гигантите, които са живели по нашите земи преди хиляди години.


Разбира се, гиги е наша дума за кокили, т.е. нещо, което те прави висок, голям. Гигамер означава Голяма Височина, а гиганти има смисъл високи, едри.


Има логика във Вашето тълкуване, обаче ще ми отговорите ли поради каква причина българското лично име Гиго не присъства в честотно-тълковните речници на българските имена.


Този въпрос трябва да зададете на нашите учени от БАН. Те определят какво да влезе в дадена работа и какво не.
Аз лично познавам хора с име Гиго, но те май са невидими за очите на определена група български изследователи.



Има достатъчно хора с име Гиго, или фамилия Гигов, Гигова, но данните, или се премълчават, или се преиначават.
цитирай
21. анонимен - ;MAGNUS FELIKS ENODII - 486g...;
28.06.2010 00:24
; BALGARITE -TAVA E NARODAT, KOITO IMAWE VSI4KO, KOETO E POZELAL; -TE VIARVAHA,4E SVETAT E OTKRIT ZA TIAH; TE NIKOGA NE SE SAMNIAVAHA V POBEDATA SI; TOVA E NARODA NA KOITO SE U4UDVAWE SVETAT...; -??? - DEDITENI SA SAZDAVALI - DARZAVI, IMPERII NA 3 KONTINENTA....TOVA E -FAKT....!!!! A NIE OTRO4ETATA..... SME NA PAT, DA PRODADEM, -DA ZATRIEM: ZEMIA OSTANALA KATO EDNA 4OVEWKA DLAN...; - SABODI SE -BALGARINO -4ETI, MESLI, POMNI, PREDAVAI,- ISTINATA ZA BALGARIIA !!!!
цитирай
22. solinvictus - Meр, Мехр е ти знаеш, хехе! Това за ...
28.06.2010 01:38
Meр,Мехр е ти знаеш ,хехе!
Това за тълкуване на влияние от Еран(Иран)към грция ,са започнали съвсем плахо да публикуват от 2000г. защото вече обмена на инфо е колосален!Скоро получих едно писмо от един дето преповтаря твои неща и цитира автори от 70 г. с една дума море и океани от информация и то свободна.
Интерсно е когато гугъл излъжат френчовете и почнат да публикуват техните книги.
Щях да те питам преди дали си гледал "Сашо Великийот"?
цитирай
23. ka4ak - Павле,за да не се задълбочавам,преди 5 часа се върнах от Добринище!Очарован съм от местните хора,няма да се затрие България!!!
28.06.2010 01:54
Просто в подкрепа на това което пишеш,бях в Хотел Орбел,а жена ми се казва Росица!!!:)))
цитирай
24. sparotok - българи
28.06.2010 08:00
ka4ak написа:
Просто в подкрепа на това което пишеш,бях в Хотел Орбел,а жена ми се казва Росица!!!:)))


Аз също вярвам в българите! Напук на медиите, които се съсредоточават само върху пошлото и глупавото българинът е успял да запази човешкото в себе си!
цитирай
25. sparotok - филм
28.06.2010 08:02
solinvictus написа:
Meр,Мехр е ти знаеш ,хехе!
Това за тълкуване на влияние от Еран(Иран)към грция ,са започнали съвсем плахо да публикуват от 2000г. защото вече обмена на инфо е колосален!Скоро получих едно писмо от един дето преповтаря твои неща и цитира автори от 70 г. с една дума море и океани от информация и то свободна.
Интерсно е когато гугъл излъжат френчовете и почнат да публикуват техните книги.
Щях да те питам преди дали си гледал "Сашо Великийот"?


Да, гледах филма "Александър", но не мога да го нарека исторически, а няма и как, Холивуд е известен с некопентентността си в областта на науката.
цитирай
26. liliyanaandreeva - НА СЪЩОТО МНЕНИЕ СЪМ
28.06.2010 09:44
ЕДИН БЪЛГАРИН,КОЙТО Е ПРОФЕСОР ПО ПСИХОЛОГИЯ В САЩ И Е ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД,Е НАПИСАЛ НАУЧЕН ТРУД ЗА ТОВА,ЧЕ БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Е НА ОСНОВАТА НА ДРЕВНО-ТРАКИЙСКИЯ ЕЗИК И НЕГОВИТЕ ДИАЛЕКТИ.ВИЕ НЕЗАВИСИМО ОТ НЕГО ЛИ СТЕ ОТКРИЛИ ТАЗИ ИСТИНА ИЛИ СТЕ СИ ВЗАИМСТВАЛИ ВЗАИМНО ИЗСЛЕДВАНИЯТА? С ПРИЯТЕЛСКИ ЧУВСТВА :АНДРЕЕВА
цитирай
27. sparotok - траки
28.06.2010 09:56
liliyanaandreeva написа:
ЕДИН БЪЛГАРИН,КОЙТО Е ПРОФЕСОР ПО ПСИХОЛОГИЯ В САЩ И Е ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД,Е НАПИСАЛ НАУЧЕН ТРУД ЗА ТОВА,ЧЕ БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Е НА ОСНОВАТА НА ДРЕВНО-ТРАКИЙСКИЯ ЕЗИК И НЕГОВИТЕ ДИАЛЕКТИ.ВИЕ НЕЗАВИСИМО ОТ НЕГО ЛИ СТЕ ОТКРИЛИ ТАЗИ ИСТИНА ИЛИ СТЕ СИ ВЗАИМСТВАЛИ ВЗАИМНО ИЗСЛЕДВАНИЯТА? С ПРИЯТЕЛСКИ ЧУВСТВА :АНДРЕЕВА


Честно казано не са ми известни работите на нашият професор работещ в САЩ.
По принцип доста хора са определили траките като предци на българите. Ц. Гинчев, Г. Ценов, Г. Сотиров, А. Чилингиров.
Напоследък дори и западни учени като Марио Алинеи се осмелиха да кажат, че в никакъв случай не може да се говори за изчезване на траки и, че балканците са техни пълноправни наследници.
цитирай
28. pepso - нещо не се връзва,
28.06.2010 11:43
тракийски, славянски, протобългърски език...освен индоевропейската група
цитирай
29. анонимен - pismenostta na trakite
28.06.2010 13:05
http://bnt.bg/bg/news/view/7239/pismenostta_na_trakite_reportaj_na_ulija_rone
цитирай
30. анонимен - Тракийският характер
28.06.2010 14:08
на българските топоними...!
цитирай
31. prayer4eto - Детайли...
28.06.2010 14:38
"Била Зора" - откъде можем да бъдем сигурни, че преводът е "б-Я-ла зора"? Защото в българския език съществува и думата "б-И-ло"...

В Трънския край дядо ми имаше един познат, когото наричаха Перо/Перко. Откъде идва това име ?
- Със сигурност от "перо"! - би си помислил някой.
Да, ама не! Перко произлиза от Петър!!!

Изводът? Не бива да мислим, че това, което ни звучи най-близко е вярното тълкуване...

Със сигурност ни трябва повече информация от представената тук...
цитирай
32. анонимен - Истина
28.06.2010 14:46
С други думи - даже и чужденците почнаха да признават истината с половин уста. :)
цитирай
33. анонимен - Нещо интересно от 168
28.06.2010 16:57
Писах под този "ник" една две хипотези затова ще продължа с него.
Знаеш, че не вярвам особено в тракииската нишка, но с интерес ти чета нещата. Все пак подлагам ги под съмнение обмислям ги и взимам моя си позиция. Тя към момента клони повече към иранската теория като и тя има пропуски обаче.

Все пак това за което пиша не е точно този ти пост, а по принцип. Виж какво открих което нз дали си споменавал някаде. Въпреки, че съм ти чел всичко не помня да съм го виждал.

История на България от Блазиус Клайнер, съставена в 1761 г.
"Най-подир Йосиф Иннокентий Десериций [10], духовник от „Ордена на благочестивите училища”, пише в „Начало и предци на унгарците”, че българите са били трибали, обитаващи около крайнините на Дунава. Тъй като обаче хуните, по онова време техни съюзници и бойни другари, са били наричани на своя език болгар, сиреч съгражданин и съплеменник, поради това на тяхно наречие са били назовани трибали, полгари и пулгари."

По нагоре направо си ни наричат трибали. А до колкото знам това е тракииско племе или етнос.
Та почвам да се изумявам колко много са ни наричали с тракииски имена. И със нито едно което да потвърди иранската теория. Примерно да ни нарекът Бактриици:) А Бактриици гърците са знаели кои са понеже те дават това име. Нас обаче ни наричат трибали, мизи, траки, хуни и етц.

Страхна работа страна...да не вземе да се окажеш прав накрая:)

Та продължавай в същия дух и дано истината излезе на яве някои ден:) Каквато и да е тя. Само нека е истина.

Добо
цитирай
34. sparotok - трибали
28.06.2010 17:53
анонимен написа:
Писах под този "ник" една две хипотези затова ще продължа с него.
Знаеш, че не вярвам особено в тракииската нишка, но с интерес ти чета нещата. Все пак подлагам ги под съмнение обмислям ги и взимам моя си позиция. Тя към момента клони повече към иранската теория като и тя има пропуски обаче.

Все пак това за което пиша не е точно този ти пост, а по принцип. Виж какво открих което нз дали си споменавал някаде. Въпреки, че съм ти чел всичко не помня да съм го виждал.

История на България от Блазиус Клайнер, съставена в 1761 г.
"Най-подир Йосиф Иннокентий Десериций [10], духовник от „Ордена на благочестивите училища”, пише в „Начало и предци на унгарците”, че българите са били трибали, обитаващи около крайнините на Дунава. Тъй като обаче хуните, по онова време техни съюзници и бойни другари, са били наричани на своя език болгар, сиреч съгражданин и съплеменник, поради това на тяхно наречие са били назовани трибали, полгари и пулгари."

По нагоре направо си ни наричат трибали. А до колкото знам това е тракииско племе или етнос.
Та почвам да се изумявам колко много са ни наричали с тракииски имена. И със нито едно което да потвърди иранската теория. Примерно да ни нарекът Бактриици:) А Бактриици гърците са знаели кои са понеже те дават това име. Нас обаче ни наричат трибали, мизи, траки, хуни и етц.

Страхна работа страна...да не вземе да се окажеш прав накрая:)

Та продължавай в същия дух и дано истината излезе на яве някои ден:) Каквато и да е тя. Само нека е истина.

Добо


Историческите извори могат да дадат много данни, но тези данни трябва да са в унисон с археологически находки, обичаи, погребални ритуали, особености на архитектура, антропологичен тип.
1. Старобългарската материална култура е от тракийски произход.
2. Типичната за старите българи изкуствена черепна деформация е практикувана и от трако-пеласгите.
3. Погребалните ритуали на старите българи са от тракийски произход.
4. Крепостни стени и жилища също ...:))
5.В болшинството българите са от понтийски тип, т.е. местен народ.
6. Траколозите установиха приликите между традиционната българска и древната тракийска народна носия.

Както виждаш в нашия случай можем да приемем за вярни твърденията на старите автори, че дедите ни са местен народ, т.е. че в земята ни няма сериозна етническа промяна поне от времето на неолита.
Чужденци са идвали и са били прогонвани...българите, или траките, ако искаш са си оставали.
цитирай
35. sparotok - писменост
28.06.2010 18:27
анонимен написа:
http://bnt.bg/bg/news/view/7239/pismenostta_na_trakite_reportaj_na_ulija_rone


Благодаря за информацията!

Дано сега някои скептици да разберат, че съм бил прав назовавайки траките - народ създал първата писменост.

14.04.2009 / 10:51
Писмеността на траките - репортаж на Юлия Роне


В последните години се появиха тези, че траките не само са имали писменост, но тя е най-древната и стои в основата на египетското писмо. Какви надписи от траките са достигнали до нас, докъде се простира истината и къде започва спекулацията вижте в репортажа на Юлия Роне.

Във вестникарската сензация около декодирането на т. нар. "тракийска писменост" преди години малко хора обърнаха внимание, че определението тракийска трудно може да се припише на ранните опити за писменост от V-ІV хилядолетие преди Христа. Траките населявали Балканския полуостров от средата на ІІ хилядолетие преди Христа до VІ век след Христа - доста време след надписите, които се опитват да им припишат.

За сметка на евтини ефекти остават пренебрегнати наистина сериозни и важни за науката паметници. Преди повече от 20 години в Гърция са открити над 220 надписа на тракийски език, които все още не са публикувани. Това без съмнение забавя всякакви опити да се разчете тракийската писменост.

Лутаме се между двете крайности - или наричаме тракийска писменост всичко, което се намери по нашите земи, или настояваме на клишето, че траките били безписмени, въпреки очевидните свидетелства.

Целия репортаж можете да видите във видеофайла.

http://infocenter.bnt.bg/

цитирай
36. sparotok - обосновка
28.06.2010 18:29
pepso написа:
тракийски, славянски, протобългърски език...освен индоевропейската група


За да ви дам отговор трябва да зададете конкретен въпрос...който и вие самия да сте в състояние да разберете.
цитирай
37. sparotok - данни
28.06.2010 18:33
prayer4eto написа:
"Била Зора" - откъде можем да бъдем сигурни, че преводът е "б-Я-ла зора"? Защото в българския език съществува и думата "б-И-ло"...

В Трънския край дядо ми имаше един познат, когото наричаха Перо/Перко. Откъде идва това име ?
- Със сигурност от "перо"! - би си помислил някой.
Да, ама не! Перко произлиза от Петър!!!

Изводът? Не бива да мислим, че това, което ни звучи най-близко е вярното тълкуване...

Със сигурност ни трябва повече информация от представената тук...


При всяко положение са нужни повече данни, а колкото до тълкуването ще подчертая, че не използвам топоними, ако не знам със сигурност, че са от земи, в които са живели траки.
Щом тракийските диалектни особености са идентични на старобългарските, то се касае за един и същи език в два различни периода.
цитирай
38. анонимен - Реката до моето село се нарича Канина
28.06.2010 19:11
Името на река Канаюс се обяснява лесно със старобългарската дума канавъ- изкоп. Явно течението е било силно е ерозирало значително почвата, като е оформило дълбоко русло, това е и дало името
цитирай
39. анонимен - българите-от тракийски произход
28.06.2010 19:14
АМЕРИКАНСКИЯТ УЧЕН Е ПСИХОЛОГ И ПАРАПСИХОЛОГ.ВЗЕХ ПРОСПЕКТ НА КНИГАТА МУ В НДК ПО ВРЕМЕТО НА КОНЦЕРТА НА БОНИ-М.НО ГО ЗАГУБИХ.АЗ ЛИГНО СЧИТАМ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА С АЗИАТСКИ МОНГОЛО-ТАТАРСКИ ПРОИЗХОД, А СА С АЗОВСКИ И МРАМОРНО-ТИРЕНСКИ ПРОИЗХОД,КОЕТО ПРАКТИЧЕСКИ ПОКРИВА ПЛОЩТА НА БАЛКАНИТЕ. СЪЩО ТАКА СЧИТАМ, ЧЕ СЕ НАРИЧАТ БЪЛГАЛИ ЗАЩОТО ТЕЛИТОРИЯТА ИМ ОБХВАЩА ВОДОСБОРНИТЕ РАЙОНИ НА СЛАДКИТЕ (НЕВАРОВИТИ)РЕКИ - река ИСКЪР, река СТРУМА , река МАРИЦА И ВОДОСБОРНИЯ РАЙОН НА река ДУНАВ ОТ ВЛИВАНЕТО НА река ИСКЪР ДО УСТИЕТО И.СЛАВЯНИ ИДВА ОТ СЛАДКИ ( НЕВАРОВИТИ ), А БЪЛГАРИ ОТ БЛАГИ ( СЛАДКИ - на МАКЕДОНСКИ ДИАЛЕКТ ) .
цитирай
40. bg165 - Поздравления за поредния прецизен труд
28.06.2010 21:15
Отново имаме удоволствието да прочетем прецизно и логично обяснение за нашия произход.Поздравления за Спароток и екипа!
цитирай
41. sparotok - благодаря
28.06.2010 21:28
bg165 написа:
Отново имаме удоволствието да прочетем прецизно и логично обяснение за нашия произход.Поздравления за Спароток и екипа!


Благодаря за оценката!
цитирай
42. анонимен - Няма случайни неща.
28.06.2010 22:38
анонимен написа:
Вие господине, не сте ли се замисляли, че може и да е случайност това всички тракийски имена на реки и градове да се превеждат на български, езикът е нещо което е гъвкаво.


Само един пример.

Има град в Мароко наречен Загора, който се намира до планината същото име, Загора. Оригинално градът се казвал Tazagourt. Името на планината Загора обаче, фигурира в старите европейски карти. Загора = Зад Гора.

Източник: http://en.wikipedia.org/wiki/Zagora,_Morocco
цитирай
43. sparotok - знания
28.06.2010 22:50
анонимен написа:
анонимен написа:
Вие господине, не сте ли се замисляли, че може и да е случайност това всички тракийски имена на реки и градове да се превеждат на български, езикът е нещо което е гъвкаво.


Само един пример.

Има град в Мароко наречен Загора, който се намира до планината същото име, Загора. Оригинално градът се казвал Tazagourt. Името на планината Загора обаче, фигурира в старите европейски карти. Загора = Зад Гора.

Източник: http://en.wikipedia.org/wiki/Zagora,_Morocco


Ако знаехте за тракийското присъствие в северна Африка нямаше да сте скептичен. Чували ли сте за мешуе ( максии) в Либия, за карамантите колесничари, или пък за гетулите.

Загора в Мала Азия е в земи на траки, тракийската планина Гар Гара, тракийският град Гареск, тракийският етноним агриани ( горяни) показват, че тракийската дума за гора ( планина) е гара, гора. Вариацията А -О я имаме и в тракийските лични имена Скарис и Скорило, които са обасними с нашата дума скоръ-бърз.
цитирай
44. анонимен - Какво значи думата Искър?
28.06.2010 23:03
Спараток,

Имаш ли някакви данни за връзка между думите Искър и whiskey?
Според wikipedia думата е англицирана от древната Gaelic term "uisce beatha" и означава "вода на живота"

Какво значи думата Искър?

Поздрави
Пламен
цитирай
45. анонимен - Загора
28.06.2010 23:07
sparotok написа:
анонимен написа:
анонимен написа:
Вие господине, не сте ли се замисляли, че може и да е случайност това всички тракийски имена на реки и градове да се превеждат на български, езикът е нещо което е гъвкаво.


Само един пример.

Има град в Мароко наречен Загора, който се намира до планината същото име, Загора. Оригинално градът се казвал Tazagourt. Името на планината Загора обаче, фигурира в старите европейски карти. Загора = Зад Гора.

Източник: http://en.wikipedia.org/wiki/Zagora,_Morocco


Ако знаехте за тракийското присъствие в северна Африка нямаше да сте скептичен. Чували ли сте за мешуе ( максии) в Либия, за карамантите колесничари, или пък за гетулите.

Загора в Мала Азия е в земи на траки, тракийската планина Гар Гара, тракийският град Гареск, тракийският етноним агриани ( горяни) показват, че тракийската дума за гора ( планина) е гара, гора. Вариацията А -О я имаме и в тракийските лични имена Скарис и Скорило, които са обасними с нашата дума скоръ-бърз.


Не съм скептичен, точно обратното, може би не се изразих правилно. Исках да покажа, че произходът на думата Загора в Мароко е европейски.

Поздрави
Пламен
цитирай
46. анонимен - от 168
28.06.2010 23:31
Сигурно вече е предъвквано доста, но аз лично скоро разбрах за това. "Тракийското писмо е декодирано?" http://www.numizma.com/magazine/2008/12/28/rcserrrrsrrsr-rrsrr-ru-rrurrrrserrr/

Та просто съм потресен. Независимо от превода мисля, че тракеолозите трябва да вземат да пренапишат малко историята понеже както се вижда траките са имали писменост и то доста преди шумерската.

Ако наистина това е вярно просто е покъртително. За какво става въпрос...

Въобще какво знаем за траките...Няколкото теми с подобни заглавия са доста точни:)

Ако това е факт за писмеността може да се предположи, че са изпреварили шумерите с доста години. Което предполага, че в една такава креативна среда е възможно да се създаде и българският календар които мисля, че го дават на 5500г пр.х. грубо.

Намерих и пасажи в които се пише, че българите толкова харесали носиите на Аварите, че си ги взели за свои. Което говори, че съюза с аварите/хуни е донесъл и промяна в облекла, бойни похвати може би и организация на държавата. А този съюз е бил не по-малко от 200-250 години. За малко повече сме забравили историята си през турското робство. Какво остава за ранните години след христа.

Така, че може би и от там е дошло объркването на историците, че сме татаро монголци, иранци или каквото и да е друго нещо. Заради присвоени носии, обичаи, бойни звани и т.н. от Авари, Хуни. Което е добре обяснено в История на България от Блазиус Клайнер,съставена в 1761 г.

Като гледам тракииските шлемове и брони в музея са много повлияни от гръцките. Нормално по тая логика при съжителство с Авари,Хуни 300 години да се повлияем и от тях. Особено ако са носители на по добър подход военен и т.н.

Става все по интересно.
цитирай
47. анонимен - а
29.06.2010 00:27
аварите са ирански народ.
цитирай
48. анонимен - Ot 168
29.06.2010 00:55
sparotok искам да те питам какво мислиш за БИБЛИЯ БЕСИКА. Съществува ли - истина ли е?Измислица ли е? Твоето мнение по въпроса.
цитирай
49. breeze - Това което ни е липсвало се завръща
29.06.2010 01:05
И ще покълне!!!
цитирай
50. sparotok - истинна
29.06.2010 13:19
breeze написа:
И ще покълне!!!


Нищо не може да се крие вечно!
цитирай
51. sparotok - Библия Бесика
29.06.2010 13:25
анонимен написа:
sparotok искам да те питам какво мислиш за БИБЛИЯ БЕСИКА. Съществува ли - истина ли е?Измислица ли е? Твоето мнение по въпроса.


Да, съществувала е Библия Бесика.

Interesting is also the survival of the Thracian language until the end of Classical Antiquity, best documented by the existence of the Biblia Bessica (cf. Bouzek 2005, 138-144, with

http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicatii/ats/ats6.1/04/thrace%20roman.pdf
цитирай
52. sparotok - до 168
29.06.2010 13:30
Свида наистина пише, че българите харесали дрехите на аварите, но според мен става дума само за бойната униформа, от друга страна твърдението на Свида не е потвърдено от други стари автори. Да не забравяме, че гръцкият летописец е живял през 10-ти век, т.е. не е пряк свидетел.
цитирай
53. sparotok - uisce
29.06.2010 14:12
анонимен написа:
Спараток,

Имаш ли някакви данни за връзка между думите Искър и whiskey?
Според wikipedia думата е англицирана от древната Gaelic term "uisce beatha" и означава "вода на живота"

Какво значи думата Искър?

Поздрави
Пламен


Uisce - буквално вода идва от ВЕДИСК - УЕДИСК - УИСК.
ВЕДУ е тракийска дума за вода, а вода по принцип означава - нещо движещо се.
Обърнете внимание на връзката ВОДА - ВОДЯ ( т.е. движа), ВЕДУ - да доВЕДА.

Според мен Искър, а и Исара ( в Галия) имат значение (б)истър, искрящ. По принцип бистър е означавало не само прозрачен, но и бърз, да не забравяме, че бистра е само бързата вода.
цитирай
54. nefelin - Българите в Мала Азия
29.06.2010 17:00
Спароток поздравявам те за поредната проява , защото "в началото беше словото".
И то трябва да продължи да разкрива истините. Има данни които говорят за съществуването на българи в Мала Азия и в древноста, на този линк http://ziezi.tripod.com/anadol/venedikova.htm , можете да се запознаете с историята на едни други българи за чийто държави и и съюзи са описани от мюсюлмански историци, има сведения и в националната библиотека на Турция. Планина в Мала Азия се е наричала Булгар Дъгъ ( Българска планина) ... поразително е съвпадението, че на местата кадето с живели траки има следи от български етнос и дори държавност
цитирай
55. panazea - Drevnata Tonzos e
29.06.2010 17:15
Tyja!Ami tq tyguva!
Izvini me , che nqmam Kiriliza!
цитирай
56. анонимен - От 168
29.06.2010 17:20
Ясно, че е имало. Аз по скоро имах предвид какво мислиш за http://www.institutet-science.com/bg/bibliaBessicab.php. Пресконрефенцията по БНТ на тези хора които твърдят, че са я намерили. В тази пресконференция се казаха доста неща които ако са истина положението е страшно. Че тракииската писменост предхожда гръцката и ,че има вероятност гърците са да приели тази писменост след като са я опростили и са изключили определен брой букви и т.н.

Чудно ми е ако тези неща са вярни защо нямат по голяма публичност? Или явно все още нещата са недоказани дали това е библята на траките или не.

Твърди се също, че на някои плочици фигурира "тракииски народ". Което предполага, че името не е дадено от гърците, а си е било собствено.

Ако тези плочици се четат лесно от египтолозите защо това не е доказано от други учени. Защо това не се говори по медиите непрекъснато?

Все въпроси...

И още нещо. Чак наскоро прочетах История Славенобългарская и останах просто ...нямам дума дори да искажа чувството. Толкова жалка картина ни се представя, че не е истина. Глава за сръбски царе, от ной се скача на кирел и методи...няма грам достоверност и сериозен исторически поглед.
Ако това е част от славяската платформа просто ....

Но браво на човека който я е писал и само поклон понеже за времето си е свършила повече от добра работа.
цитирай
57. demograph - Като си говорите за уиски, да ви насоча за малко към Картаген
29.06.2010 18:22
Гледах тв филм, че картагенците имали обичай да принасят в жертва деца.
Не това ме вълнува, а дали името на големия картагенски полководец и омразен враг на Рим Анибал/Ханибал,Канибал/ Барка има ли връзка с това твърдение?..Мисълта ми е за cannibal - човекоядец, от къде ли произлиза това? От кучешки, от трастиков или от описанието на картагенците като детеубийци и предавано във вековете чрез латинския.
цитирай
58. demograph - От гърците не очаквайте истината. Сами да се оправим.
29.06.2010 18:24
sparotok написа:
анонимен написа:
http://bnt.bg/bg/news/view/7239/pismenostta_na_trakite_reportaj_na_ulija_rone


Благодаря за информацията!

Дано сега някои скептици да разберат, че съм бил прав назовавайки траките - народ създал първата писменост.

14.04.2009 / 10:51
Писмеността на траките - репортаж на Юлия Роне


В последните години се появиха тези, че траките не само са имали писменост, но тя е най-древната и стои в основата на египетското писмо. Какви надписи от траките са достигнали до нас, докъде се простира истината и къде започва спекулацията вижте в репортажа на Юлия Роне.

Във вестникарската сензация около декодирането на т. нар. "тракийска писменост" преди години малко хора обърнаха внимание, че определението тракийска трудно може да се припише на ранните опити за писменост от V-ІV хилядолетие преди Христа. Траките населявали Балканския полуостров от средата на ІІ хилядолетие преди Христа до VІ век след Христа - доста време след надписите, които се опитват да им припишат.

За сметка на евтини ефекти остават пренебрегнати наистина сериозни и важни за науката паметници. Преди повече от 20 години в Гърция са открити над 220 надписа на тракийски език, които все още не са публикувани. Това без съмнение забавя всякакви опити да се разчете тракийската писменост.

Лутаме се между двете крайности - или наричаме тракийска писменост всичко, което се намери по нашите земи, или настояваме на клишето, че траките били безписмени, въпреки очевидните свидетелства.

Целия репортаж можете да видите във видеофайла.

http://infocenter.bnt.bg/


цитирай
59. анонимен - жива вода
29.06.2010 20:25
Благодаря, спараток. Има много смисъл в това, което казваш, защото първо, бързата вода е "живата" вода (значението на uisce beatha), и второ уискито е искрящо като го погледнеш през светлина.

Поздрави
Пламен
цитирай
60. sparotok - връзки
29.06.2010 21:18
анонимен написа:
Благодаря, спараток. Има много смисъл в това, което казваш, защото първо, бързата вода е "живата" вода (значението на uisce beatha), и второ уискито е искрящо като го погледнеш през светлина.

Поздрави
Пламен


Пламене, има много интересни връзки между българи и келти.
Стоукс тълкува етнонима СКОТИ ( шотландци) като господари, притежатели и го свързва с нашата дума СКОТЪ- добитък, чието първоначално значение е ...притежание.

Скотите ( шотландите) са всъщност ирландско племе, което през 5-ти век идва в Британия. И в ирландски, и в шотландски легенди се споменава, че дедите на тези хора идват от Скития - Северна България, Румъния и Украйна.
цитирай
61. sparotok - канибал
29.06.2010 21:24
demograph написа:
Гледах тв филм, че картагенците имали обичай да принасят в жертва деца.
Не това ме вълнува, а дали името на големия картагенски полководец и омразен враг на Рим Анибал/Ханибал,Канибал/ Барка има ли връзка с това твърдение?..Мисълта ми е за cannibal - човекоядец, от къде ли произлиза това? От кучешки, от трастиков или от описанието на картагенците като детеубийци и предавано във вековете чрез латинския.


Не, канибал е късна дума
cannibal
1550s, from Sp. canibal "a savage, cannibal," from Caniba, Christopher Columbus' rendition of the Caribs' name for themselves (see Caribbean). The natives were believed to be anthropophagites. Columbus, seeking evidence that he was in Asia, thought the name meant the natives were subjects of the Great Khan. Shakespeare's Caliban (in "The Tempest") is a version of this word, with -n- and -l- interchanged, found in Hakluyt's "Voyages" (1599). The Sp. word had reached French by 1515.

http://www.etymonline.com/index.php?l=c&p=4

С Анибал са плашели децата в Рим и то дълго време, но пък по ирония на съдбата Септимий Север му издига статуя във Вечния Град.
Финкийците явно са практикували и кремация в някои случаи ( при неестествена смърт). Този обичай е изглеждал варварски на римляните, които по това време са практикували само трупополагане.

Понеже детската смъртност при финикийците ( а и при други народи) е била над 35% то много детски трупове са били изгаряни, а това е създало мита, че става дума за човешки жертвоприношения на бог Дагон.

цитирай
62. sparotok - до 168 - Библия Бесика
29.06.2010 21:30
Не мисля, че тази библия е оцеляла като цяло. Смятам, че части от нея са документирани в богомилските апокрифи. Преследването на тракийското християнство няма равно в историята, било си е война, разрушени са стотици тракийски църкви, избити са стотици хиляди тракийски християни...това обаче е сложна тема, която изисква поне 3 постинга.

Честно казано имам силни съмнения, че Гайд е намерил тракийската библия, ако не се лъжа той твърдеше, че е намерил документа в някаква британска библиотека, но това няма как да стане. Ръкопис трябва да се търси в Синай...или Гърция...
цитирай
63. sparotok - кирилица
29.06.2010 21:32
panazea написа:
Tyja!Ami tq tyguva!
Izvini me , che nqmam Kiriliza!


Ами то и латиницата си е наша:))
Плиний казва - Пеласгите бяха тези, които занесоха азбуката в Лациум...
цитирай
64. sparotok - българи
29.06.2010 21:34
nefelin написа:
Спароток поздравявам те за поредната проява , защото "в началото беше словото".
И то трябва да продължи да разкрива истините. Има данни които говорят за съществуването на българи в Мала Азия и в древноста, на този линк http://ziezi.tripod.com/anadol/venedikova.htm , можете да се запознаете с историята на едни други българи за чийто държави и и съюзи са описани от мюсюлмански историци, има сведения и в националната библиотека на Турция. Планина в Мала Азия се е наричала Булгар Дъгъ ( Българска планина) ... поразително е съвпадението, че на местата кадето с живели траки има следи от български етнос и дори държавност


В Турция има не само Булгар Даг, но и Булгар Маден ( български рудник)...
цитирай
65. анонимен - от вОДЕСос
29.06.2010 21:45
ЦИТАТ: Uisce - буквално вода идва от ВЕДИСК - УЕДИСК - УИСК.
ВЕДУ е тракийска дума за вода, а вода по принцип означава - нещо движещо се.
Обърнете внимание на връзката ВОДА - ВОДЯ ( т.е. движа), ВЕДУ - да доВЕДА.

Според мен Искър, а и Исара ( в Галия) имат значение (б)истър, искрящ. По принцип бистър е означавало не само прозрачен, но и бърз, да не забравяме, че бистра е само бързата вода.//КРАЙ/

Именно поради това, моя милост се подписва така - вОДЕСос.
Браво sparotok !!
Брилянтен си !! - Дано има повече такива БългАРИ.
Прощавайте ако звуча твърде ласкателно или нескромно !!
цитирай
66. анонимен - латиница
29.06.2010 22:08
sparotok написа:
panazea написа:
Tyja!Ami tq tyguva!
Izvini me , che nqmam Kiriliza!


Ами то и латиницата си е наша:))
Плиний казва - Пеласгите бяха тези, които занесоха азбуката в Лациум...

Щом е наша, защо няма букви за ъ, ь, ятовата гласна, носовките, ж, ц ч, ш, щ.... много дълъг ще стане списъкъ.
цитирай
67. sparotok - вОдесос
29.06.2010 22:13
анонимен написа:
ЦИТАТ: Uisce - буквално вода идва от ВЕДИСК - УЕДИСК - УИСК.
ВЕДУ е тракийска дума за вода, а вода по принцип означава - нещо движещо се.
Обърнете внимание на връзката ВОДА - ВОДЯ ( т.е. движа), ВЕДУ - да доВЕДА.

Според мен Искър, а и Исара ( в Галия) имат значение (б)истър, искрящ. По принцип бистър е означавало не само прозрачен, но и бърз, да не забравяме, че бистра е само бързата вода.//КРАЙ/

Именно поради това, моя милост се подписва така - вОДЕСос.
Браво sparotok !!
Брилянтен си !! - Дано има повече такива БългАРИ.
Прощавайте ако звуча твърде ласкателно или нескромно !!


Древните Одесос и Едеса не са нищо друго освен гръцкото ( или диалектно) предаване на Водесос и Ведеса, които пък идват от Вода и Веду ( вода).
цитирай
68. sparotok - елементарно
29.06.2010 22:15
анонимен написа:
sparotok написа:
panazea написа:
Tyja!Ami tq tyguva!
Izvini me , che nqmam Kiriliza!


Ами то и латиницата си е наша:))
Плиний казва - Пеласгите бяха тези, които занесоха азбуката в Лациум...

Щом е наша, защо няма букви за ъ, ь, ятовата гласна, носовките, ж, ц ч, ш, щ.... много дълъг ще стане списъкъ.


Как искате латините да ползват букви за звукове, които не познават:)))

Освен това кирилица и латиница са оформени през различни периоди макар и да произлизат от една и съща пра азбука - трако-пеласгийската.
цитирай
69. анонимен - тогава
29.06.2010 22:37
щом е така, то как са изглеждали буквите за тези звукове?
цитирай
70. sparotok - букви
29.06.2010 22:42
анонимен написа:
щом е така, то как са изглеждали буквите за тези звукове?


Вижте тук
http://sparotok.blog.bg/politika/2010/05/24/kakvo-ne-znaem-za-kirilicata.550508
цитирай
71. анонимен - ЛБ
29.06.2010 22:49
значи първоначално латиницата е изглеждала като една от линеарните писмености?
цитирай
72. анонимен - В историческия форум на АБВ Форуми ...
29.06.2010 23:05
В историческия форум на АБВ Форуми прочетох, че някой подготвя книга за това, че българската азбука е в основата на гръцката. Sparotok, ако не си в течение(за книгата) и те интересува, ще търся линк към темата. Да си благословен за това, което вършиш!
цитирай
73. sparotok - писменост
30.06.2010 00:10
анонимен написа:
значи първоначално латиницата е изглеждала като една от линеарните писмености?


Може и така да се каже...
цитирай
74. sparotok - азбука
30.06.2010 00:12
анонимен написа:
В историческия форум на АБВ Форуми прочетох, че някой подготвя книга за това, че българската азбука е в основата на гръцката. Sparotok, ако не си в течение(за книгата) и те интересува, ще търся линк към темата. Да си благословен за това, което вършиш!


Аз ще пусна постинг на тази тема към края на август. Наистина гърците са получили писменост от дедите ни траките.
цитирай
75. анонимен - Има да
30.06.2010 00:51
sparotok написа:
Пламене, има много интересни връзки между българи и келти.


Имаме връзка, как да няма. Ще ви разкажа една история.

Имам един приятел, ингилизин, играем тенис с него и жена му в неделите. Той си е жив Англо-Саксон, рус, вискок, жилав, дори като говори английски аз го бъзикам че звучи като германец.

Днес му се обадих като чух за победата на нашата тенисистка, Цветана Пиронкова. Викам му - England is out of the world cup, but a Bulgar woman will play in the semi-finals at Winbledon! Ha-ha-ha!

А той ми вика:
- Познай какво. Аз съм женен за Българка!
- А, че как така? Кога се разведе, кога се ожени пак?
- Не - вика - К., моята жена .... оказа, че е Българка.

Той обича да се бъзика, та аз не му се хващам и отвърнах с шега:
- А пък моята се оказа от шотландски клан е сме наследили замък. Представяш, ли си? Отиваме в неделя да окосим треват, че е буренясало.

- Сериозно ти говоря, Пламен.
- ОК, обясни.
- К. е била осиновена и не познава кои са родителите и. На скоро си направи генетичен анализ и казаха, че по-голяма част от гените и са от там където е България сега.
- Айде стига, бе! - възкликвах удивен.
- Да, братовчеди сме - вика той.

- Амииииии - викам - грабвайте едно българско знаме и отивайте на Уимбилдън да викате за Цвети.

Те имат четири деца, трима момци и последното е момиче, казва се ... София.



Поздрави
Пламен
цитирай
76. radulo - Първо поздравления за това, което ...
30.06.2010 13:41
Първо поздравления за това ,което правиш!
Второ искам да те помоля да направиш тези постинги за войната срещу тракийското християнство. Каква е причината? Кой са воювали? Има ли връзка това с Орфизма и култа към Орфей?
Капка Георгиева написа книга с заглавие: Убийството на Орфей. Ако си я чел, моля, дай коментар. И последен въпрос: Има ли сред научните среди , хора ,които те подкрепят? Благодаря ти предварително!
цитирай
77. sparotok - траки
30.06.2010 15:48
radulo написа:
Първо поздравления за това ,което правиш!
Второ искам да те помоля да направиш тези постинги за войната срещу тракийското християнство. Каква е причината? Кой са воювали? Има ли връзка това с Орфизма и култа към Орфей?
Капка Георгиева написа книга с заглавие: Убийството на Орфей. Ако си я чел, моля, дай коментар. И последен въпрос: Има ли сред научните среди , хора ,които те подкрепят? Благодаря ти предварително!


Темата изисква няколко постинга. Тракийското християнство е свързано с орфеизма защото един древен летописец нарича Хистос вторият Орфей...

До голяма степен работите на Ян Бузек, Марио Алинеи, С. Лесной и др. съвпадат с моите твърдения. Генетичните проучвания на Кайзер, Буказ, Крубези, Монтанян, Рейс, Лудес и др. също подкрепят моето виждане.
цитирай
78. sparotok - келти
30.06.2010 15:51
анонимен написа:
sparotok написа:
Пламене, има много интересни връзки между българи и келти.


Имаме връзка, как да няма. Ще ви разкажа една история.

Имам един приятел, ингилизин, играем тенис с него и жена му в неделите. Той си е жив Англо-Саксон, рус, вискок, жилав, дори като говори английски аз го бъзикам че звучи като германец.

Днес му се обадих като чух за победата на нашата тенисистка, Цветана Пиронкова. Викам му - England is out of the world cup, but a Bulgar woman will play in the semi-finals at Winbledon! Ha-ha-ha!

А той ми вика:
- Познай какво. Аз съм женен за Българка!
- А, че как така? Кога се разведе, кога се ожени пак?
- Не - вика - К., моята жена .... оказа, че е Българка.

Той обича да се бъзика, та аз не му се хващам и отвърнах с шега:
- А пък моята се оказа от шотландски клан е сме наследили замък. Представяш, ли си? Отиваме в неделя да окосим треват, че е буренясало.

- Сериозно ти говоря, Пламен.
- ОК, обясни.
- К. е била осиновена и не познава кои са родителите и. На скоро си направи генетичен анализ и казаха, че по-голяма част от гените и са от там където е България сега.
- Айде стига, бе! - възкликвах удивен.
- Да, братовчеди сме - вика той.

- Амииииии - викам - грабвайте едно българско знаме и отивайте на Уимбилдън да викате за Цвети.

Те имат четири деца, трима момци и последното е момиче, казва се ... София.



Поздрави
Пламен


Поне 8-10% от ирландците и щотландците имат балкански гени. Останалите са роднини на испанци, уелсци, норвежци и датчани.
цитирай
79. анонимен - От 168
30.06.2010 17:32
Мерси за отговора. И аз подозирах подобно нещо.

Впрочем не те ли блазни следната теория. Леко сбита форма. Дано се разбере.

Балканите -> Дионис и поход към индия -> основаване на Балхара(от чисти тракиици или пеласги) -> балх(белия град. Ванга дори споменава, че от където сме минали сме строяли градове и БЕЛИ градове.Не че много вярвам.., БалКан, Белия господар) -> малко по азия -> волга -> пак балканите!

Така и ти си прав и тия които търсят в Афганистан и те са прави ако тази теория е ок.

На мен подобно нещо ми звучи най-логично.
цитирай
80. анонимен - Lúnasa Bulgarian Rock
30.06.2010 19:48
sparotok написа:
Поне 8-10% от ирландците и щотландците имат балкански гени. Останалите са роднини на испанци, уелсци, норвежци и датчани.


Един Келтско-Български музикален поздрав.
http://www.youtube.com/watch?v=TK7O3K_PiKM
цитирай
81. sparotok - благодаря
30.06.2010 21:25
анонимен написа:
sparotok написа:
Поне 8-10% от ирландците и щотландците имат балкански гени. Останалите са роднини на испанци, уелсци, норвежци и датчани.


Един Келтско-Български музикален поздрав.
http://www.youtube.com/watch?v=TK7O3K_PiKM


Благодаря:)
цитирай
82. sparotok - Дионис
30.06.2010 21:31
анонимен написа:
Мерси за отговора. И аз подозирах подобно нещо.

Впрочем не те ли блазни следната теория. Леко сбита форма. Дано се разбере.

Балканите -> Дионис и поход към индия -> основаване на Балхара(от чисти тракиици или пеласги) -> балх(белия град. Ванга дори споменава, че от където сме минали сме строяли градове и БЕЛИ градове.Не че много вярвам.., БалКан, Белия господар) -> малко по азия -> волга -> пак балканите!

Така и ти си прав и тия които търсят в Афганистан и те са прави ако тази теория е ок.

На мен подобно нещо ми звучи най-логично.


Дионис основава по-скоро Ария Варта ( част от която е на територията на Бактрия). Само индийците от северо-западна Индия делят гени с нас.


Походът към Индия е бил презприет от много древнобалкански племена, които в по-късно време ще получат имена като саки, кимерии, траки...

Някои се заселват дори в Китай ( техни са белите мумии)...Виж това

To help unravel some of the early Eurasian steppe migration movements, we determined the Y-chromosomal and mitochondrial haplotypes and haplogroups of 26 ancient human specimens from the Krasnoyarsk area dated from between the middle of the second millennium BC. to the fourth century AD. In order to go further in the search of the geographic origin and physical traits of these south Siberian specimens, we also typed phenotype-informative single nucleotide polymorphisms. Our autosomal, Y-chromosomal and mitochondrial DNA analyses reveal that whereas few specimens seem to be related matrilineally or patrilineally, nearly all subjects belong to haplogroup R1a1-M17 which is thought to mark the eastward migration of the early Indo-Europeans. Our results also confirm that at the Bronze and Iron Ages, south Siberia was a region of overwhelmingly predominant European settlement, suggesting an eastward migration of Kurgan people across the Russo-Kazakh steppe. Finally, our data indicate that at the Bronze and Iron Age timeframe, south Siberians were blue (or green)-eyed, fair-skinned and light-haired people and that they might have played a role in the early development of the Tarim Basin civilization.

http://www.springerlink.com/content/4462755368m322k8/


цитирай
83. анонимен - спароток виж това http://vil...
30.06.2010 21:31
спароток виж това
http://viladiamant.blog.bg/izkustvo/2010/06/25/vasilevsyt-na-predbalkana.567726
човекът си е написал един много хубав постинг. просто ме интересува това за връх Васильов дали наистина произлиза от Василевс
цитирай
84. sparotok - име
30.06.2010 21:44
анонимен написа:
спароток виж това
http://viladiamant.blog.bg/izkustvo/2010/06/25/vasilevsyt-na-predbalkana.567726
човекът си е написал един много хубав постинг. просто ме интересува това за връх Васильов дали наистина произлиза от Василевс


Постингът наистина е хубав, но не се дават никакви исторически данни, нито пък местни предания. В такъв случай е невъзможно да се определи със сигурност какъв е произходът на името Васильов връх.

По принцип древната титла василевс не е гръцка, а пеласгийска и има значение светлост. Свързана е със санскритската дума васара - светлина, а най-древният варинат на василевс е басареу.
цитирай
85. анонимен - да така е. то вероятно има някакви ...
30.06.2010 21:49
да така е. то вероятно има някакви предания, но трябва да си на място и да разпиташ. Васильов може да е свързано и нещо с някой си Васил, кой знае.
А ти съгласен ли си Мусала да носи това име - Мус Аллах. за мене това е кощунство. трябва да се намери наше си име.
цитирай
86. анонимен - а иначе човекът доста живописно е ...
30.06.2010 21:51
а иначе човекът доста живописно е описал красивата ни природа. за съжаление малко хора четат подобен род писания. все се набляга на пошлото.
цитирай
87. анонимен - защо
30.06.2010 21:52
И от какъв зор са пътували чак до Китай?
м/у другото името Китай винаги ми е напомняло на думата скитай (се).
цитирай
88. анонимен - сега забелязах, че и селото под в...
30.06.2010 21:53
сега забелязах, че и селото под върха се казва Васильово, но кое на кое е кръстено? Вероятно селото на върха - по-логично звучи.
цитирай
89. sparotok - Мусала
30.06.2010 21:56
анонимен написа:
да така е. то вероятно има някакви предания, но трябва да си на място и да разпиташ. Васильов може да е свързано и нещо с някой си Васил, кой знае.
А ти съгласен ли си Мусала да носи това име - Мус Аллах. за мене това е кощунство. трябва да се намери наше си име.


Мусала означава острие, остро, островърх...но това е само моя теория.
Сродна е на санскиртската Мука, която означава връх, но и муцуна ( т.е. нещо остро като муцуната на лисицата, плъха...)...
цитирай
90. анонимен - да така е. то вероятно има някакви ...
30.06.2010 21:59
sparotok написа:
анонимен написа:
да така е. то вероятно има някакви предания, но трябва да си на място и да разпиташ. Васильов може да е свързано и нещо с някой си Васил, кой знае.
А ти съгласен ли си Мусала да носи това име - Мус Аллах. за мене това е кощунство. трябва да се намери наше си име.


Мусала означава острие, остро, островърх...но това е само моя теория.
Сродна е на санскиртската Мука, която означава връх, но и муцуна ( т.е. нещо остро като муцуната на лисицата, плъха...)...


аз доколкото знам върхът е наименован от турците и Мус Аллах означава нещо от сорта на близо до Аллах, защото са оценили височината на върха, т.е. близо е до бога
цитирай
91. sparotok - Китай
30.06.2010 22:00
анонимен написа:
И от какъв зор са пътували чак до Китай?
м/у другото името Китай винаги ми е напомняло на думата скитай (се).


Китай няма нищо общо със скитам.
Древнобалкански племена не са ходили в Китай с определена цел, а само са търсели нови територии с паша за огромните си стада.
Миграция даже не е точната дума, по-скоро се касае за бавна експанзия.
цитирай
92. sparotok - Мусала
30.06.2010 22:04
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
да така е. то вероятно има някакви предания, но трябва да си на място и да разпиташ. Васильов може да е свързано и нещо с някой си Васил, кой знае.
А ти съгласен ли си Мусала да носи това име - Мус Аллах. за мене това е кощунство. трябва да се намери наше си име.



Нямам данни в близост до върха да е имало турски селища, нито пък ми е известно върхът да е посещаван от мюсулмани с цел молитва...
Мусала означава острие, остро, островърх...но това е само моя теория.
Сродна е на санскиртската Мука, която означава връх, но и муцуна ( т.е. нещо остро като муцуната на лисицата, плъха...)...


аз доколкото знам върхът е наименован от турците и Мус Аллах означава нещо от сорта на близо до Аллах, защото са оценили височината на върха, т.е. близо е до бога

цитирай
93. анонимен - научен работник
30.06.2010 22:07
чел ли си тракийската топонимия в движение на Венедиков?
цитирай
94. sparotok - възможно е
30.06.2010 22:10
анонимен написа:
сега забелязах, че и селото под върха се казва Васильово, но кое на кое е кръстено? Вероятно селото на върха - по-логично звучи.

Възможно е.
цитирай
95. sparotok - Венедиков
30.06.2010 22:11
анонимен написа:
чел ли си тракийската топонимия в движение на Венедиков?


Не за съжаление...
цитирай
96. анонимен - научен работник
30.06.2010 22:20
еми набави си я. от нея можеш да извадиш много неща. използваш много чужда литература което е ок, но пропускаш българската.
цитирай
97. sparotok - българска литература
30.06.2010 22:28
анонимен написа:
еми набави си я. от нея можеш да извадиш много неща. използваш много чужда литература което е ок, но пропускаш българската.


Защо да пропускам българската литература? Ползвам работи на Георгиев, Дуриданов, Дечев, Влахов, Баласчев, Порожанов, Велкова, Фол, Маразов, Китов...
Това малко ли е?

Невъзможно е със собствени средства да се набави всичко наведнъж.
цитирай
98. анонимен - Родопа
30.06.2010 22:32
Спараток,

Какво е според теб значението не думата Родопи (Rhodope) дали се превежда от гръцки означаваща червено лицев/бузест ((Ῥοδόπη rosy-faced/rosy-cheeked from 'rhodon'+ '-op(e)'),) както пише в wikipedi или може да се преведе на български, все пак Родопа е жената на Хемус.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rhodope_Mountains#Name
цитирай
99. sparotok - Родопи
30.06.2010 22:38
анонимен написа:
Спараток,

Какво е според теб значението не думата Родопи (Rhodope) дали се превежда от гръцки означаваща червено лицев/бузест ((Ῥοδόπη rosy-faced/rosy-cheeked from 'rhodon'+ '-op(e)'),) както пише в wikipedi или може да се преведе на български, все пак Родопа е жената на Хемус.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rhodope_Mountains#Name


Според Георгиев Родопи идва от Руд упе - червена вода, т.е. планината е наречена по име на река с червеникава вода.

Според други Родопа означава пазителка на рода
Родо - род
Па - пазя

Интересното е, че същото съчетание на санскрит е Ретаспа - Ретапа...
цитирай
100. demograph - До анонимен "от вОДЕСос"
30.06.2010 22:58
Пуснах ти нещо за Гордион в моя блог - като отговор на твой коментар.На английски е. Дано не те затруднява.
цитирай
101. demograph - Кои научни среди братле?
30.06.2010 23:09
radulo написа:
Първо поздравления за това ,което правиш!
............................................................................................................................. И последен въпрос: Има ли сред научните среди , хора ,които те подкрепят? Благодаря ти предварително!

...................................................
Ако си мислиш, че има българска научно историческа среда, ще те разочаровам. Освен охулените патриоти от типа на Раковски, Цани Гинчев, Ганчо Цанов, Асен Чилингиров и още една шепа професионалисти, и десетина Апостоли като спароток и боцмана, останалото е руска школа, сръбски наемници и гръкоподмазвачи, на които антибългаризма им е натикан толкова дълбоко отзад, че и като умрат ще серат по България...извинявам се.
цитирай
102. анонимен - Спароток е цитиран от д-р Асен Чилингиров в новата му е-книга
01.07.2010 00:55
Спароток, в миналата ти статия писах за новата книга на д-р Асен Чилингиров, и за това че са качени първите 2 части. С огромно удоволствие мога да кажа на всички, че д-р Чилингиров те цитира под линия (стр. 19, 4-та част):
===
† Вж. напр. статиите на българо-канадския филолог Г. Сотиров и моите бележки по
същия въпрос в сборниците Готи и гети І и ІІ, изследването на Н. Тодоров,
Българският Именник в Стара и Нова Европа, София 2008, както и преди
няколко дни публикуваните материали на „Спароток“ на неговия сайт в интернет
→ sparotok.blog.bg/politika/2010/06/20/bylgarskiiat-harakter-na-trakiiskite-toponimi-i.564906
а и много други статии от същия автор на неговия сайт.
===
3 и 4 част са тук:
http://www.ivanstamenov.com/files2010/vulkani-3.pdf
http://www.ivanstamenov.com/files2010/vulkani-4.pdf

Лека-полека нещата почват да стават неудържими за руските учени, а и за света.
Страшно ме заинтригува и видеоматериала от Стефан Гайд (посочва библиотечни кодове от анализираните от него фрагменти от Библията на бесите или Тракийската библия). Гледайте видеоматериала. Тук: http://www.institutet-science.com/bg/bibliaBessicab.php
Лично аз нямам още тази книга и нямам достатъчни познания, за да се произнеса.
Доколкото разбирам става дума за лингвистичен анализ на запазени и/или атрибутирани преписи на текстове от I-II век на каноничния свод на Новия завет от Александрия и Синай и др. (вероятно)
Здраве, благоденствие и чакам новите ти студии и проучвания! /НФ
цитирай
103. demograph - Развълнувах се! Да се поздравим !
01.07.2010 02:32
анонимен - Спароток е цитиран от д-р Асен Чилингиров в новата му е-книга!!!!
..........................................................................................................................
Поздравления Павеле!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Асен Чилингиров е икона за мен!
цитирай
104. demograph - Това трябва да го отворите !!!!!!!!!!!!!!!!!
01.07.2010 03:46
http://www.ivanstamenov.com/files2010/vulkani-3.pdf
http://www.ivanstamenov.com/files2010/vulkani-4.pdf

Да го прочетете и ззапазите на всякъкви носители!!
цитирай
105. анонимен - ЛОГОТЕТИС ФИЛОПАТОР СОТИР МЕГИСТЕР НАУТИКОС НЕАРХОС!
01.07.2010 07:57
УМРЕЛИ ГНУСНИ КРАДЛИВИ ВУЛГАРИ МОЖЕМ, ДА ВИ ЗАТРИЕМ ТОЧНО ЗА 2 ДНИ...
ВСЯКО ДЕИСТВИЕ,ВСЯКА ВУЛГАРСКА КРАЖБА И ПРЕТЕНЦИЯ КЪМ ЕЛЛАДА ЩЕ ВИ ПОГУБИ....
ГАРАНТИРАНО ВИ Е!!! И ВИ Е ОБЕЩАНО.
ВИЕ НЕ СТЕ ТРАКИ , ВИЕ СТЕ ТУРСКО-СЛАВЯНСКО ПЛЕМЕ
ОНЕЗИ ТРАКИ БИХА ВИ ЗАКЛАЛИ НА МОМЕНТА АКО БЯХА ЖИВИ И ЗНАЯТ КАКВО САМОЗВАНСТВАТЕ И ВУЛГАРНО ПРЕТЕНДИРАЩИ ЗА ТРАКИОТСКАТА СУБ-СЪЩНОСТ И СУБ-ОПРЕДЕЛЯНЕ (ХОМОГЕННЕ ЕТНЕ)...ЗАЩОТО ТРАКИОТСКАТА СУБ-ТЕМА Е СУБ-СТАНЦИЯ НА ЕЛЛАДА...

НЕ ЗНАЕТЕ С КАКВО СЕ ЗАХВАЩАТЕ ПРОСТО,,,ЩЕ ВИ ПОСТАВИМ НА МЯСТОТО ВИ , ВУЛГАРОС,681г. - САМОЗВАНИ КРАДЛИВИ НАГЛИ СВИНАРИ!
цитирай
106. radulo - Мусала със сигурност означава : под ...
01.07.2010 10:47
Мусала със сигурност означава : под Аллах или близо до Аллах.
За Китай е некоректно да се смята за прозводна на скитай.
По-скоро името "скити" да и два от там.
цитирай
107. sparotok - скити и Китай
01.07.2010 13:07
radulo написа:
Мусала със сигурност означава : под Аллах или близо до Аллах.
За Китай е некоректно да се смята за прозводна на скитай.
По-скоро името "скити" да и два от там.


Едва ли скити идва от Китай, понеже Китай е ново име, а скити е документирано през 6-ти век преди Христа от Есхил и 5-ти век преди Христа от Херодот.
Възможно е също хетските наемници - конни стрелци Суту да са скити...

Предполага се, че Китай идва от Кин ( име на династия 4-ти век преди Христа).

цитирай
108. анонимен - а
01.07.2010 14:21
спароток много ти е елементарна игрицата която правиш.на мен не си ми пускал коментари без нито една обидна дума в тях макар в тях да се е оспорвал тракийския произход на българите, а на този грък му ги пускаш всичките в които не само е против тезата ти ами са пълни с обиди.целта ти е аудиторията ти да мрази гърците и да вижда колко са противни и т.н. което може и да е вярно.и въобще при теб е една тоталитарна система при която неудобните коментари се трият.защо ли ??
цитирай
109. sparotok - Ахелой
01.07.2010 14:37
анонимен написа:
УМРЕЛИ ГНУСНИ КРАДЛИВИ ВУЛГАРИ МОЖЕМ, ДА ВИ ЗАТРИЕМ ТОЧНО ЗА 2 ДНИ...
ВСЯКО ДЕИСТВИЕ,ВСЯКА ВУЛГАРСКА КРАЖБА И ПРЕТЕНЦИЯ КЪМ ЕЛЛАДА ЩЕ ВИ ПОГУБИ....
ГАРАНТИРАНО ВИ Е!!! И ВИ Е ОБЕЩАНО.
ВИЕ НЕ СТЕ ТРАКИ , ВИЕ СТЕ ТУРСКО-СЛАВЯНСКО ПЛЕМЕ
ОНЕЗИ ТРАКИ БИХА ВИ ЗАКЛАЛИ НА МОМЕНТА АКО БЯХА ЖИВИ И ЗНАЯТ КАКВО САМОЗВАНСТВАТЕ И ВУЛГАРНО ПРЕТЕНДИРАЩИ ЗА ТРАКИОТСКАТА СУБ-СЪЩНОСТ И СУБ-ОПРЕДЕЛЯНЕ (ХОМОГЕННЕ ЕТНЕ)...ЗАЩОТО ТРАКИОТСКАТА СУБ-ТЕМА Е СУБ-СТАНЦИЯ НА ЕЛЛАДА...

НЕ ЗНАЕТЕ С КАКВО СЕ ЗАХВАЩАТЕ ПРОСТО,,,ЩЕ ВИ ПОСТАВИМ НА МЯСТОТО ВИ , ВУЛГАРОС,681г. - САМОЗВАНИ КРАДЛИВИ НАГЛИ СВИНАРИ!


Да се срещнем при Ахелой тогава, пък може и да повторим случилите се там събития:))
цитирай
110. sparotok - Чилингиров
01.07.2010 14:39
demograph написа:
анонимен - Спароток е цитиран от д-р Асен Чилингиров в новата му е-книга!!!!
..........................................................................................................................
Поздравления Павеле!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Асен Чилингиров е икона за мен!


Чилингиров не само е истински родолюбец, но и изключително интелигентен човек, чел съм работите му с удоволствие.
цитирай
111. sparotok - Чилингиров
01.07.2010 14:41
анонимен написа:
Спароток, в миналата ти статия писах за новата книга на д-р Асен Чилингиров, и за това че са качени първите 2 части. С огромно удоволствие мога да кажа на всички, че д-р Чилингиров те цитира под линия (стр. 19, 4-та част):
===
† Вж. напр. статиите на българо-канадския филолог Г. Сотиров и моите бележки по
същия въпрос в сборниците Готи и гети І и ІІ, изследването на Н. Тодоров,
Българският Именник в Стара и Нова Европа, София 2008, както и преди
няколко дни публикуваните материали на „Спароток“ на неговия сайт в интернет
→ sparotok.blog.bg/politika/2010/06/20/bylgarskiiat-harakter-na-trakiiskite-toponimi-i.564906
а и много други статии от същия автор на неговия сайт.
===
3 и 4 част са тук:
http://www.ivanstamenov.com/files2010/vulkani-3.pdf
http://www.ivanstamenov.com/files2010/vulkani-4.pdf

Лека-полека нещата почват да стават неудържими за руските учени, а и за света.
Страшно ме заинтригува и видеоматериала от Стефан Гайд (посочва библиотечни кодове от анализираните от него фрагменти от Библията на бесите или Тракийската библия). Гледайте видеоматериала. Тук: http://www.institutet-science.com/bg/bibliaBessicab.php
Лично аз нямам още тази книга и нямам достатъчни познания, за да се произнеса.
Доколкото разбирам става дума за лингвистичен анализ на запазени и/или атрибутирани преписи на текстове от I-II век на каноничния свод на Новия завет от Александрия и Синай и др. (вероятно)
Здраве, благоденствие и чакам новите ти студии и проучвания! /НФ


А. Чилингиров трябва да бъде прочетен от всеки милеещ за Родината си българин.
цитирай
112. sparotok - коментари
01.07.2010 14:47
анонимен написа:
спароток много ти е елементарна игрицата която правиш.на мен не си ми пускал коментари без нито една обидна дума в тях макар в тях да се е оспорвал тракийския произход на българите, а на този грък му ги пускаш всичките в които не само е против тезата ти ами са пълни с обиди.целта ти е аудиторията ти да мрази гърците и да вижда колко са противни и т.н. което може и да е вярно.и въобще при теб е една тоталитарна система при която неудобните коментари се трият.защо ли ??


Първо, аз не съм Спароток, а неговият заместник Димитър.
Второ, щом Спароток ме е помолил да го заместя, той е длъжен да се съобразява и с моите критерии, т.е. какво може и какво не.
Трето, поне 90% от коментарите на гърка са трити, но пък нека видят хората каква е културата на "великите" елини.

И четвърто, вие господине защо не се регистрирате в блога и да представите своята теза? Май ви оттърва повече да плюете като анонимен, по-лесно е, всеки може да недоволства и хули, но малко са тези способни на градивност.
цитирай
113. анонимен - ...
01.07.2010 15:00
УМРЕЛИ ГНУСНИ КРАДЛИВИ ВУЛГАРИ МОЖЕМ, ДА ВИ ЗАТРИЕМ ТОЧНО ЗА 2 ДНИ...
ВСЯКО ДЕИСТВИЕ,ВСЯКА ВУЛГАРСКА КРАЖБА И ПРЕТЕНЦИЯ КЪМ ЕЛЛАДА ЩЕ ВИ ПОГУБИ....
ГАРАНТИРАНО ВИ Е!!! И ВИ Е ОБЕЩАНО.
ВИЕ НЕ СТЕ ТРАКИ , ВИЕ СТЕ ТУРСКО-СЛАВЯНСКО ПЛЕМЕ
ОНЕЗИ ТРАКИ БИХА ВИ ЗАКЛАЛИ НА МОМЕНТА АКО БЯХА ЖИВИ И ЗНАЯТ КАКВО САМОЗВАНСТВАТЕ И ВУЛГАРНО ПРЕТЕНДИРАЩИ ЗА ТРАКИОТСКАТА СУБ-СЪЩНОСТ И СУБ-ОПРЕДЕЛЯНЕ (ХОМОГЕННЕ ЕТНЕ)...ЗАЩОТО ТРАКИОТСКАТА СУБ-ТЕМА Е СУБ-СТАНЦИЯ НА ЕЛЛАДА...

НЕ ЗНАЕТЕ С КАКВО СЕ ЗАХВАЩАТЕ ПРОСТО,,,ЩЕ ВИ ПОСТАВИМ НА МЯСТОТО ВИ , ВУЛГАРОС,681г. - САМОЗВАНИ КРАДЛИВИ НАГЛИ СВИНАРИ!
_______________________________________--
Нещо не разбрах, хем траките са елини, хем не са живи, така ли? :D xD
Ако можехте да ни погубите за два дена, досега да сте го направили.
Съветвам ви да се върнете в Африка докато още можете. После ще е късно за вас.
цитирай
114. анонимен - Отговор към 115
01.07.2010 15:12
Отговор към 115

Успокой се, юроде! Реакцията ти е типична и само доказва, че европейската цивилизация не е родена в Елада. Българите не само, че сме наследници на Траките, ами сме и единствените благородници сега на Балканите.

Свиквай с мисълта, защото в рамките на 10 години сщетът ще открие истината!

Ние Българите не се наричаме сега Траки, защото сме наследници само на едно от многобройните тракийски племена, но кажи ми защо вашата страна ви не се казва Елада, а Гърция?
От къде изкочи тази дума?

Поздравления, че си научил Български и пишеш наБългарицаm макар и неграмотно.

γειά σου
Пламен
цитирай
115. sparotok - Българите създадоха Елада
01.07.2010 15:24
Не мога да разбера защо Спароток жали гърците, те изобщо не заслужават това.

Елада приятели идва от етнонима хели, чието по-старо и по-верно произношение е СЕЛИ, т.е. заСЕЛЕни. Селите са били пеласгийско племе, Селим-брия е техен град.
Гърците асимилират малкото останали пеласги-сели и открадват името им, историята им, културата им.

Както обаче каза Персиян ...Бог вижда!

Д.Д.
цитирай
116. radulo - Мусала със сигурност означава : под ...
01.07.2010 16:31
sparotok написа:
radulo написа:
Мусала със сигурност означава : под Аллах или близо до Аллах.
За Китай е некоректно да се смята за прозводна на скитай.
По-скоро името "скити" да и два от там.


Едва ли скити идва от Китай, понеже Китай е ново име, а скити е документирано през 6-ти век преди Христа от Есхил и 5-ти век преди Христа от Херодот.
Възможно е също хетските наемници - конни стрелци Суту да са скити...

Предполага се, че Китай идва от Кин ( име на династия 4-ти век преди Христа).


Може би не се изказах правилно-аз смятам ,че скити не идва от Китай. По - скоро скити ми напомня скитай, скитник, скитници...
цитирай
117. анонимен - УМРЕЛИ ГНУСНИ КРАДЛИВИ ВУЛГАРИ ...
01.07.2010 16:43
анонимен написа:
УМРЕЛИ ГНУСНИ КРАДЛИВИ ВУЛГАРИ МОЖЕМ, ДА ВИ ЗАТРИЕМ ТОЧНО ЗА 2 ДНИ...
ВСЯКО ДЕИСТВИЕ,ВСЯКА ВУЛГАРСКА КРАЖБА И ПРЕТЕНЦИЯ КЪМ ЕЛЛАДА ЩЕ ВИ ПОГУБИ....
ГАРАНТИРАНО ВИ Е!!! И ВИ Е ОБЕЩАНО.
ВИЕ НЕ СТЕ ТРАКИ , ВИЕ СТЕ ТУРСКО-СЛАВЯНСКО ПЛЕМЕ
ОНЕЗИ ТРАКИ БИХА ВИ ЗАКЛАЛИ НА МОМЕНТА АКО БЯХА ЖИВИ И ЗНАЯТ КАКВО САМОЗВАНСТВАТЕ И ВУЛГАРНО ПРЕТЕНДИРАЩИ ЗА ТРАКИОТСКАТА СУБ-СЪЩНОСТ И СУБ-ОПРЕДЕЛЯНЕ (ХОМОГЕННЕ ЕТНЕ)...ЗАЩОТО ТРАКИОТСКАТА СУБ-ТЕМА Е СУБ-СТАНЦИЯ НА ЕЛЛАДА...

НЕ ЗНАЕТЕ С КАКВО СЕ ЗАХВАЩАТЕ ПРОСТО,,,ЩЕ ВИ ПОСТАВИМ НА МЯСТОТО ВИ , ВУЛГАРОС,681г. - САМОЗВАНИ КРАДЛИВИ НАГЛИ СВИНАРИ!

От,къде си г-н грък? От кой град? Как се казваш? Кажи ни?. Искаме да знаем повече за теб. Имаш ли елинската смелост да кажеш тези неща? :)))
цитирай
118. анонимен - За хубавото и слабичко с дълги коси гърче.
01.07.2010 16:48
Ганимед,да не би да те е страх да кажеш кой си и от къде си? Хайде мило момче, чакаме да си признаеш всичко...Надявам се ,че си безстрашен ,като Ахил а не страхлив ,като ....
цитирай
119. анонимен - Защото
01.07.2010 17:07
sparotok написа:
Не мога да разбера защо Спароток жали гърците, те изобщо не заслужават това.


Защото ние не трябва да се принизяваме до тяхното ниво.

Поздрави
Пламен
цитирай
120. анонимен - Нова „хунска“ могила край Курск
01.07.2010 19:01
Това, което пускам няма пряка връзка, но край Курск е намерено богато погребение. На „хуни“, както пишат. Новина (на руски език): http://lenta.ru/news/2010/07/01/hunnu/
Най-поразителното е последното изречение:
= руски
Специалисты считают, что для полного и всестороннего изучения кургана потребуется около ста лет.
= български
Специалистите смятат, че пълното и всеобхватно изследване на могилата ще отнемат около сто години.
=
Много интересно е да се проследи какви са тези „хуни“. Не са започнали разкопки, но затова са ги датирали: IV-V век. Много съм любопитен да знам защо сто години? Явно съгласуванията в руската фалшива историография се правят наръка и без компютри, след като им трябват 100 години за атрибутиране.
Поздрави! /НФ
цитирай
121. sparotok - ХУНИ
01.07.2010 21:18
анонимен написа:
Това, което пускам няма пряка връзка, но край Курск е намерено богато погребение. На „хуни“, както пишат. Новина (на руски език): http://lenta.ru/news/2010/07/01/hunnu/
Най-поразителното е последното изречение:
= руски
Специалисты считают, что для полного и всестороннего изучения кургана потребуется около ста лет.
= български
Специалистите смятат, че пълното и всеобхватно изследване на могилата ще отнемат около сто години.
=
Много интересно е да се проследи какви са тези „хуни“. Не са започнали разкопки, но затова са ги датирали: IV-V век. Много съм любопитен да знам защо сто години? Явно съгласуванията в руската фалшива историография се правят наръка и без компютри, след като им трябват 100 години за атрибутиране.
Поздрави! /НФ


Следващата седмица ще представя постинги за хуните и техният ...балкански произход. Много неща ще се изяснят.
цитирай
122. sparotok - Имаш право
01.07.2010 21:19
анонимен написа:
sparotok написа:
Не мога да разбера защо Спароток жали гърците, те изобщо не заслужават това.


Защото ние не трябва да се принизяваме до тяхното ниво.

Поздрави
Пламен


Имаш право Пламене, Спароток е бил прав, съжелявам, че допуснах злобния данайски коментар, Бог да ми прости.
цитирай
123. sparotok - ТОЧНО
01.07.2010 21:24
radulo написа:
sparotok написа:
radulo написа:
Мусала със сигурност означава : под Аллах или близо до Аллах.
За Китай е некоректно да се смята за прозводна на скитай.
По-скоро името "скити" да и два от там.


Едва ли скити идва от Китай, понеже Китай е ново име, а скити е документирано през 6-ти век преди Христа от Есхил и 5-ти век преди Христа от Херодот.
Възможно е също хетските наемници - конни стрелци Суту да са скити...

Предполага се, че Китай идва от Кин ( име на династия 4-ти век преди Христа).


Може би не се изказах правилно-аз смятам ,че скити не идва от Китай. По - скоро скити ми напомня скитай, скитник, скитници...


Точно така е, скити означава скитащи, превода е даден преди около 2750 години - SKUTHOI KAI NOMADAS - Скити а също и Номади ( т.е. скит си е скитащ)...
цитирай
124. анонимен - а
02.07.2010 01:26
спароток или който си, искам да знам има ли данни за изкуствена деформация на черепа при траките освен при случая със тракийската принцеса от Враца който може да е случайност.говоря за масово срещано явление както е при древните българи в до 80 % от случаите.
цитирай
125. анонимен - Ти пък защо се мориш? Нали сте си назначили българи плювачи.
02.07.2010 02:52
анонимен написа:
УМРЕЛИ ГНУСНИ КРАДЛИВИ ВУЛГАРИ МОЖЕМ, ДА ВИ ЗАТРИЕМ ТОЧНО ЗА 2 ДНИ...
ВСЯКО ДЕИСТВИЕ,ВСЯКА ВУЛГАРСКА КРАЖБА И ПРЕТЕНЦИЯ КЪМ ЕЛЛАДА ЩЕ ВИ ПОГУБИ....
ГАРАНТИРАНО ВИ Е!!! И ВИ Е ОБЕЩАНО.
ВИЕ НЕ СТЕ ТРАКИ , ВИЕ СТЕ ТУРСКО-СЛАВЯНСКО ПЛЕМЕ
ОНЕЗИ ТРАКИ БИХА ВИ ЗАКЛАЛИ НА МОМЕНТА АКО БЯХА ЖИВИ И ЗНАЯТ КАКВО САМОЗВАНСТВАТЕ И ВУЛГАРНО ПРЕТЕНДИРАЩИ ЗА ТРАКИОТСКАТА СУБ-СЪЩНОСТ И СУБ-ОПРЕДЕЛЯНЕ (ХОМОГЕННЕ ЕТНЕ)...ЗАЩОТО ТРАКИОТСКАТА СУБ-ТЕМА Е СУБ-СТАНЦИЯ НА ЕЛЛАДА...

НЕ ЗНАЕТЕ С КАКВО СЕ ЗАХВАЩАТЕ ПРОСТО,,,ЩЕ ВИ ПОСТАВИМ НА МЯСТОТО ВИ , ВУЛГАРОС,681г. - САМОЗВАНИ КРАДЛИВИ НАГЛИ СВИНАРИ!

...................................................................................................................
Пусни Юлко вместо тебе бе гърче.. Или тая вечер е дежурен в БАН.
цитирай
126. анонимен - des
03.07.2010 00:52
поздрави до кирията от една вулгарска свиня ( уточнение, да се надяваме, че поне малко разбира инглезки) :http://www.bulgarmak.org/phoenician_inscription.htm
и понеже е доста важен артефакт, се надявам да бъде разгледан и от сънародниците.
цитирай
127. verde - Не мисля, че тази библия е оцеляла ...
05.07.2010 17:51
sparotok написа:
Не мисля, че тази библия е оцеляла като цяло. Смятам, че части от нея са документирани в богомилските апокрифи. Преследването на тракийското християнство няма равно в историята, било си е война, разрушени са стотици тракийски църкви, избити са стотици хиляди тракийски християни...това обаче е сложна тема, която изисква поне 3 постинга.
Моля Ви за тези поне 3 постинга. Живо ме интересува богомилството и тракийското християнство. Как се е появило по нашите земи, как се е развило, защо е преследвано така жестоко...
Благодаря Ви.

Честно казано имам силни съмнения, че Гайд е намерил тракийската библия, ако не се лъжа той твърдеше, че е намерил документа в някаква британска библиотека, но това няма как да стане. Ръкопис трябва да се търси в Синай...или Гърция...

цитирай
128. sparotok - няма да е скоро
06.07.2010 00:57
verde написа:
sparotok написа:
Не мисля, че тази библия е оцеляла като цяло. Смятам, че части от нея са документирани в богомилските апокрифи. Преследването на тракийското християнство няма равно в историята, било си е война, разрушени са стотици тракийски църкви, избити са стотици хиляди тракийски християни...това обаче е сложна тема, която изисква поне 3 постинга.
Моля Ви за тези поне 3 постинга. Живо ме интересува богомилството и тракийското християнство. Как се е появило по нашите земи, как се е развило, защо е преследвано така жестоко...
Благодаря Ви.

Честно казано имам силни съмнения, че Гайд е намерил тракийската библия, ако не се лъжа той твърдеше, че е намерил документа в някаква британска библиотека, но това няма как да стане. Ръкопис трябва да се търси в Синай...или Гърция...



Прощавайте, но няма да мога да напиша в скоро време нещо за тракийското християнство. Темата трябва да се проучи обстойно, а материалите са оскъдни.
Щом се касае за вяра е хубаво човек да представи само сигурни неща, а не някой друг факт и доста спекулации.
цитирай
129. анонимен - черепна деформация при траките
06.07.2010 10:38
някой беше задал въпрос относно деформацията на черепи и имало ли е такава сред траките. ето един текст :
Д-р Владимир Христов

През последните години на ХХ век археологът Джон Праг и художникът медик Ричард Ниев реконструираха глави и лица на хора от древността. В хода на
работата си те са използвали познания на криминолози, стоматолози, радиолози и генетици. Резултатът е изключителен - живи, достоверни и характерни образи от миналото - цар Мидас, красива минойска жрица, извършителка на човешки жертвоприношения, македонският цар Филип II, етруска аристократка... Особен интерес предизвиква реконструкцията на черепа и след това на образа на фригийския цар Мидас.
Интересът не идва от това, че беше дадено обяснение на легендата за неговите "магарешки уши" (според учените резултат от рядко заболяване - hairy pinnae), а от формата на неговия череп. Тази форма определено издава една характерна особеност - изкуствена деформация на главата, извършена в детска възраст. Според авторите тя е била резултат от "козметично превързване на главата на детето по определен начин, за да порасне в особената продълговата "атрактивна" форма. Но защо древните фригийци (точното им име е бриги) са смятали тази форма за "атрактивна" и защо тя е била нещо ново за древните гърци в лицето на Хипократ?
Изкуствената деформация на главата е била практикувана от бригите, които за около 500 години са владеели големи части от Балканите (Тракия и Македония) и от Мала Азия, т.е. в непосредствено съседство и дори съжителство с древните българи, за които знаем от археологията, че те също са практикували такава деформация на черепа, чрез пристягащи превръзки-ленти върху главата на детето. (взета е от в. атака, което е единственият й недостатък. ето и линк http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=3968&edition_id=55&format=html
Des
цитирай
130. sparotok - благодаря
08.07.2010 09:59
анонимен написа:
някой беше задал въпрос относно деформацията на черепи и имало ли е такава сред траките. ето един текст :
Д-р Владимир Христов

През последните години на ХХ век археологът Джон Праг и художникът медик Ричард Ниев реконструираха глави и лица на хора от древността. В хода на
работата си те са използвали познания на криминолози, стоматолози, радиолози и генетици. Резултатът е изключителен - живи, достоверни и характерни образи от миналото - цар Мидас, красива минойска жрица, извършителка на човешки жертвоприношения, македонският цар Филип II, етруска аристократка... Особен интерес предизвиква реконструкцията на черепа и след това на образа на фригийския цар Мидас.
Интересът не идва от това, че беше дадено обяснение на легендата за неговите "магарешки уши" (според учените резултат от рядко заболяване - hairy pinnae), а от формата на неговия череп. Тази форма определено издава една характерна особеност - изкуствена деформация на главата, извършена в детска възраст. Според авторите тя е била резултат от "козметично превързване на главата на детето по определен начин, за да порасне в особената продълговата "атрактивна" форма. Но защо древните фригийци (точното им име е бриги) са смятали тази форма за "атрактивна" и защо тя е била нещо ново за древните гърци в лицето на Хипократ?
Изкуствената деформация на главата е била практикувана от бригите, които за около 500 години са владеели големи части от Балканите (Тракия и Македония) и от Мала Азия, т.е. в непосредствено съседство и дори съжителство с древните българи, за които знаем от археологията, че те също са практикували такава деформация на черепа, чрез пристягащи превръзки-ленти върху главата на детето. (взета е от в. атака, което е единственият й недостатък. ето и линк http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=3968&edition_id=55&format=html
Des


Благодаря ти Деси!

Всъщност за изкуствената черепна деформация при траките се знае още отдавна...но всяко общо нещо между траки и стари българи упорито се премълчава.
цитирай
131. анонимен - Books: Here's Looking at You
09.07.2010 00:05
Книгата за която споменава Деси.
http://www.archaeology.org/9807/abstracts/books.html
цитирай
132. анонимен - Щ.Младши:
16.08.2010 17:52
Чудя се тоя"грък"що го пускате от кочината?Дръжте си го там,където му е мястото.Та не знае ли тоя издивял наглец какво е казал Тит Ливий за такива като него:"Най-добрите бойци от всички народи са Траките/б.а.-Блъгите/.Гърците не стават за бойци,а само за роби.Най-добрите роби човек може да си избере измежду тях".А по време на Европейските конфликти от началото на 20 век военните стратези веднага забелязали,че гърците воюват изключително успешно срещу невъоръжено население-старци,жени,деца и инвалиди.Но на петричкия граничен инцидент от 1925г.те успели да се представят изключително достойно-огромна гръцка армия от няколко десетки хиляди души заедно с генералите и с цялата си артилерия успяла да издържи почти една седмица срещу 3-4 хиляди полувоенизирани Български скаути,събрани набързо от Вардарските села и въоръжени само със стари пушки и картечници.Тази гръцка армия славно изгорила с оръдейния си огън няколко слабо населени и беззащитни Български села,но не й потръгнал късмета срещу картечниците на Българските чети и отстъпила няколко километра назад.Но аз ги оправдавам-вероятно вятърът през цялото време е духал срещу тях,може да е имало роса и да са се понамокрили,или пък са нямали"ден",а жените им,вечно недоволни от тежката орис да бъдат обслужвани от традиционни травестити,веднага обърнали очи към вражеския лагер,посвещавайки цялата си"тръпка"на страховитите бойци отсреща.Така че,робе,затваряй си зурлата и отивай да миеш чиниите,че жена ти пак ще те погне.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13970281
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031